E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Madrid, Spanyolország, Plaza de Oriente, bal oldalon IV. Fülöp lovasszobra, jobb oldalon a spanyol királyi palota, a kettő közt a fák mögött a székesegyház egyik tornya látszik.
Spanyolország 1971-ben királyság volt, király nélkül. Ha jól értem, az épület hivatalosan ekkor is királyi palota volt, bár az országnak nem volt királya. Töredékes spanyol nyelvtudásom ennél pontosabb kutatást nem enged meg.
Mátra, Ágasvári turistaház (ekkor Hatvany Endre menedékház)
Ágasvár-pusztán álló vadászház egykori épületét korábbi tulajdonosa báró Hatvany Endre saját költségén új szobákkal bővítette, majd 1925-ben a budapesti Pannonia Turista Egyesület számára átadta azzal a megállapodással, hogy azt az Egyesület menedékházként üzemeltesse tovább
Az 1932 dátum lehet akár helyes is. Életében készült el a szobra, két évre rá halt meg 1934-ben.
Kicsit utánakerestem.
A mellszobor dr. Fodor Oszkárt formázza, aki a Balatonalmádiban található Zsófia-gyermekszanatórium igazgatója és a Balatonszabadi Bezerédj Viktor gyermekszanatórium adminisztratív vezetője volt.
Egy 1931. decemberi cikk szerint Lufcsák István, Kaliforniában élő hazánkfia, tisztelete jeléül saját költségen készíttette el dr. Fodor Oszkár mellszobrát.
Még az 1932. augusztus 14-re tervezett avatás előtt botrány lett, mert hűtlen kezeléssel vádolták meg az orvost.
Pl: Az adományokon lakást vett, ismerősök ingyen nyaraltak, de a gyerekektől pénz kért, kosz és éhezés volt az üdülőben, adományokat sikkasztott el a jövendő nyugdíja kiegészítésére...
Ez csak egy ötlet: esetleg az Ybl Miklós tervezte Pesti Hazai Első Takarékpénztár lebontott épületéből egy meghagyott részlet, talán az udvari díszkút lehet?
"A díszudvar negyedik oldalát, a szomszéd ház tűzfalát Ybl a Budai Takarékpénztárhoz vagy a Róth-házhoz hasonlóan díszkúttal és emeletes vakárkáddal látta el."
Andrássy (Sztálin) út, az MDP II. Kongresszusa alkalmából, 1951. február 24-én rendezett felvonulás és nagygyűlés résztvevői. A felvétel a 69-71. szám alatti, Magyar Képzőművészeti Főiskola (ma Magyar Képzőművészeti Egyetem) és az Állami Bábszínház épülete előtt készült.
igen, igen... már fáradt voltam elökeresni. sajnos ezt a térképet, ahonnét a részlet van, jelen állás szerint nem tudom újra megnyitni, ahogy a többi NDK-sat sem ;(
meg nem tudom most hirtelen mondani, hogy melyik képhez, de beírtam, hogy a mai drezdai Wiener Platz az 1974 elött is Wiener Platz volt, nem pedig névtelen. sajnos az NDK-s várostérképek a landkartenarchiv.de oldalon nekem nem elöcsalogathatóak egy ideje, így nem tudom újból berakni.