E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
"Egy borostyánnal befuttatott épület, ahol klasszikafilozófusok, írók, színészek, festőművészek és egyetemi tanárok laknak - sőt itt még Zsigmond Vilmos világhírű operatőr is gyakran megfordul, mikor egyik művészbarátját látogatja: ez a Kosztolányi Dezső tér 4.
Az épületet, melyet Gellért udvarháznak is hívnak tervezője Martonosi Baráth Lajos Art deco stílusban álmodta meg - a harmincas években ez volt az egyetlen épület a Feneketlen tó partján. Martonosi Baráth Lajosnak már igen nagy gyakorlata volt az udvarházak tervezésében, hiszen az ő elképzelése alapján készült a Bocskai úti Lenke Udvar, az Edömér utcai Béke udvar is - ezek a házakat egy időben, 1931-ben emelték a Fővárosi Alkalmazottak Nemzeti Szövetsége számára." http://www.ujbuda.hu/hirek.php?articleid=4605
Most értem igazán a dilemmád. A lakóépület bejárata dominál, de ugye az üzleteket is látjuk, szerintem mindkét utca-házszámot fel kellene tüntetni, pl. Bocskai 31-33 és Tass vezér u. 20.
25683 Budapest, XI. Bocskai út 31 és 33. A házszámokat meg tudnátok nézni? Lehet, hogy a 33 helyett inkább Tas vezér utca 20. Bocskai út felőli oldalát kellene mondani. És lehet hogy a Lenke udvar nem csak 31, hanem 31-33 is. Középen a rézsű a Bocskai közepén a mai széles fűsáv.
Zalaegerszeg, Puskás Tivadar utca - a fiúkollégium (ma Városi Középiskolai Kollégium - Kovács Károly Tagkollégium), háttérben a Landorhegyi Álltalános Iskola (1970-től Dr. Hamburger Jenő Általános Iskola, ma Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola)
29108
Zalaegerszeg, Landorhegyi út - Landorhegyi Álltalános Iskola (1970-től Dr. Hamburger Jenő Általános Iskola, ma Landorhegyi Általános Iskola, Sportiskola)
A google-találatok alapján mindkettő honos. Az Önkormányzat a Ruhagyári-t említi néhol, a helyi közlekedésben (menetrend) pedig Landorhegyi ABC-t ugyanarra az épületre. Helyrajzi számot is tudok már ;).
Időről-időre különböző emberek különböző köztéri dolgokat tesznek tönkre. Szegény "Térdelő lány" (miért nem térdeplő??) igencsak hányatott sorsáról itt egy videó, amikor már az uszoda előtt volt (az a székszobor jó ötlet volt) Se nem Ho, se nem Minh , pláne nem So, (akármit jelentsen is az). :
Amúgy sokan az egész emlékművet szeretnék időről-időre eltüntetni...
Közben azt elfelejtettem írni, hogy a képeken szereplő négyemeletes házak jó része az akkori Petőfi Laktanya (ami egy utcányival volt odébb) tisztjeinek és családjaiknak épült.
Zalaegerszeg, Landorhegyi út. A volt Napfény étterem (ma üzlet), háttérben a fiúkollégium (ma Városi Középiskolai Kollégium - Kovács Károly Tagkollégium)
Én meg megkerestem eközben, de felrakom, ha már megcsináltam. A helyi neveket persze nem tudom (ABC neve), csak bejelölni tudtam a felismert tömegeket.
Szintén ugyaninnen: (a mai képek a sajátok, a múlt héten készültek)
29107
Zalaegerszeg, Platán sor (akkor Lenin út) - Landorhegyi utcaút sarok
(A mai képen baloldalt a Ho Si Min emlékmű.)
28595
Zalaegerszeg, Landorhegyi út a Lenin út (ma Platán sor) felől
29110
Zalaegerszeg, Landorhegyi út a Lenin út (ma Platán sor) felől. Balra a "Ruhagyári ábécé", a kép közepén a fiúkollégium (ma Városi Középiskolai Kollégium - Kovács Károly Tagkollégium)