E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Mikor megláttam, rögtön tudtam, hogy elég gyakran látom és itt van a környéken, csak nem ugrott be, hogy hol. Most szinte teljesen körbeveszik a fák, emiatt az útról nem is igen feltűnő, alig látszik. A Kerületünk épített világa c. könyv segített gyorsan. Mindössze ennyi +info van még róla: "Fényképészek és építészek vitatkoznak, hogy a Veres Péter út 121. szám alatti igen impozáns villa, vajon a Tabakovits villa átépített változata e."
A Tabakovits villáról nem találtam még semmit, viszont a ház bizonyos elemei (ablakok, díszítések) szinte teljesen megegyeznek a XVI. Mária - Szent Korona u. sarkán álló villával, vélhetően ugyanaz tervezte ezeket.
Sajnos nekem semmi közöm nem volt annó az Úttörővasúthoz, azon kívül, hogy kétszer vagy háromszor utaztam rajta valamikor a történelem hajnalán, szóval nem sok emlékem van vele.
Ehhez szerintem nem kell vonatistának lenni. Igaz, így nem mondhatok biztosat, csak találgatok:
A kép alapján ez az Úttörővasút a Normafa alatti nagy kanyarban. A "VW T1 orrú" kocsi legalábbis nagyon olyan. Ami bekavar, az a szerelvény végén levő motorkocsi, mert az csak pár éve rohangászik (kékre festve) a Gyermekvasúton, mint nosztalgia kocsi. Viszont erről meg a következőt találtam:
A motorvonati szerelvény járműveit 1929-ben gyártották a Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) megrendelése alapján. Eredetileg két motorkocsi készült. Az Úttörővasút megnyitásakor a két motorkocsit és két pótkocsit itt állítottak forgalomba. Néhány év használat után a kölcsönadott járműveket visszaszállították a LÁEV-hez, ahol tovább használták őket.
Az ötvenes években indult a Panoráma utikönyv sorozat, ha jól sejtem.
Az anyagot (fotókat, tudnivalókat) össze kellett gyűjteni a helyszínen, elképzelhető hogy az egyik fotós hozzátartozója volt. Ha nem, akkor csak végigutazta a frissen megjelent könyvek javasolt látnivalóit. Ha az sem, akkor kisnyúl :)
A kép 1932-re van dátumozva. Az üzlet az 1929-es telefonkönyvben benne van, az 1936-osban nincs. (A kerület a fortepan megfejtésekben mindig a mostani azonosítást jelzi, természetesen anno ez IV. kerület volt.)