Keresés

Részletes keresés

pégés Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58560

85984

 

Olaszország Gorizia Az Edison filmszínház.

 

 

Corso Giuseppe Verdi, balra a Via Dante Alighieri

 

 

Előzmény: Wrecker-Wrecker (58555)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58559

Ígérem, itt abba is hagyom, de legyen meg még egy kicsit, ha már az internet emlékezete kitörölte, így egy egyszerű linket nem tudok beszúrni. :)

 

 

Népszabadság, 2000.04.29 szombat 34. o.
Emma néni XX. százada



Hogy mi marad az ember után? Emma néniből például egy vaskos boríték: az unokahúga, az én nagyanyám válogatta össze. Keresztlevelek, bizonyítványok, hivatalos okiratok – jó, ha fél kiló az egész. Pedig tizenöt év után már egyre halványulnak az emlékek. Még néhány esztendő, és ez lesz minden, amit tudunk róla. Egy egész generáció nő föl lassan a családban, amely csak találgathat, melyik volt ő és melyik a nővére a beállított műtermi felvételen.
A csomagban összegyűjtött keresztlevelek közül az övé a legfrissebb: kelt Aknaszlatinán, 1895 júliusában. A gyakori használat miatti szakadásokat akkurátusan felragasztott papírcsíkok takarják, a lila pecsétek azt tanúsítják, hányszor és mely hivatalokban kellett bemutatnia, ha úgy alakultak az ügyek.
Vannak aztán más keresztlevelek is: horvát nyelvűek tízdináros okmánybélyeggel az apai, Hudolin ágról, az anyairól pedig büszkén magyar nyelvűek; kiadásuk helye a frissen visszacsatolt Patkanyóc, rajtuk a felirat, miszerint „az 1939; IV. t. c. végrehajtása céljára illetékmentes". A fölmenők leltára azonban korántsem teljes. Fedinecz György görög katolikus lelkész 1941. április 1-jei dátummal volt kénytelen igazolni, hogy „a keresztlevelüket se Bumbák Jánosnak, se Pánulin Máriának nem adhatja ki, mert ők körülbelül 1810–1820 között születhettek, és itt az anyakönyvek csak 1829-től vannak meg, mert az előbbiek megégtek".
Hudolin Emmuska életéről persze mindez alig mond valamit. Az első irat, amely igazán róla szól, 1902 májusában kelt Aknaszlatinán. Fehérné Bucsinyi Irma kincst. tanítónő a következő bizonyítványt állította ki a számára: „... a leányiskola első osztályát ez ideig mint az osztály legjelesebb növendéke végezte. Szorgalma, jó viselete, az egyes tárgyakban tett előmenetele folytán kitűnő osztályzatot érdemelt." Ez már igen – mondhatjuk, különösen, amikor a következő papír is a kezünkbe kerül. A meghívó a Miasszonyunkról nevezett szegény iskolanővérek vezetése alatt álló temesvári leánynevelő intézet 1909. június 8-án megrendezendő „Vizsgálati Hangversenyére" szól, amelyen Hudolin Emma Wegel Elzával, Kádár Terkával, Wellisz Ilonával, Csauscher Mariskával, Hindy Évával, Weiszmann Júliával és Maskovits Milénával játszotta négy zongorán Brahms Magyar táncok című művét.
Emma néni 1911-ben végezte el a kolozsvári Magyar Királyi Állami Felsőbb Leányiskolát, a bizonyítványra később saját kezűleg írta rá, hogy „régen nem volt leánygimnázium, a felsőbb leányiskola felelt meg a középiskolának". S valóban: tanultak magyart, történelmet, számtant és mértant, földrajzot, természetrajzot és természettant, neveléstant, valamint németet, franciát, sőt angolt is. A búcsúbankett (vagy ami sokkal valószínűbb: kakaós uzsonna) hangulatába az az 1911. június 14-én keltezett „Kötelezvény" enged bepillantást, amely alatt vagy másfél tucatnyi gondosan, kacskaringósan kanyarított leánynév olvasható. „Alulírott kötelezem magam, hogy 1921. május 10-én a kolozsvári felsőbb leányiskolában meg fogok jelenni, és ha ezt nem tehetem, írásban tudatom társnőimmel elmaradásom okát."
A bizonyítványok azt tanúsítják, hogy Emma néni az iskola befejezése után nem sokkal elhagyta Kolozsvárt, és követte énektanár bátyját a Hudolinok új otthonává váló Kőbányára. 1912-ben sikeres különbözeti vizsgát tett a Magyar Királyi Állami Tanítónő és Nevelőnőképző Intézetben, majd két félév államszámviteltant hallgatott a budapesti királyi magyar tudományegyetem jogi karán.
A rendkívüli hallgatók számára rendszeresített „Leczkeigazolvány"-a kitöltésekor alighanem némi zavar támadt: a tulajdonos megjelölésénél csak olyan rubrika volt ugyanis, hogy „... fia".
Ennyi tudással felvértezve már tényleg nem lehetett akadály Emma néni előtt. 1914 januárjában zengzetes nyelven megfogalmazott hivatalnoki esküt tett Veszprémben, s így napidíjas állást vállalhatott a Magyar Királyi Állami Gyermekmenhelyen.
Három év elteltével az intézmény igazgató főorvosa a következő bizonyítvánnyal bocsátotta új munkahelyére, a budapesti gyermekmenhelyre: „kifogástalan magaviseletével, páratlan szorgalmával, feltétlen megbízhatóságával és gyors felfogásával a legnagyobb megelégedésemet érdemelte ki, úgy hogy az utóbbi két év alatt, mint kiváló munkaerőt, önálló fogalmazói munkakörrel bíztam meg".
Emma néni nyolcvankilenc évet élt. Huszonkét éves volt, amikor másodszor, ezúttal végleg Budapestre költözött, de az utóbbi hetvenhét évből jóval kevesebb irat akadt fenn az idő rostáján, mint az előzőekből. 1919 decemberéből például ez: „Az állami gyermekmenhelyben tartott lélekemelő karácsonyesti ünnepségen való szíves közreműködéséért fogadja a gyermekvédelem és az örök emberszeretet nevében bensőséges és meleg köszönetemet". 1927. március 15-ről a következő: „Állampolgársági bizonyítvány. (...) kolozsvári illetőségű Hudolin Emma díjnok budapesti lakos magyar állampolgársága fenntartására irányuló elhatározását 1922. évi július hó 26. napján az 1921. évi XXXIII. törvénycikk (trianoni békeszerződés) rendelkezéseinek megfelelően bejelentette. E bejelentés alapján az 1921. évi 6500/M. E. számú rendelet 12. szakasza értelmében ezennel igazolom, hogy Hudolin Emma magyar állampolgár".
Ugyanez év májusában kelt a népjóléti és munkaügyi miniszter dombornyomású levele, amelyben díjnokból ideiglenes minőségű kezelőnővé nevezi ki. Három évvel később követte a másik, amely szerint ugyanő „kifogástalan szolgálata után" kezelőnőként véglegesítette. 1933 novemberében belügyi kezelői vizsgát tett. 1934. február 13-án a belügyminiszter engedélyezte neki, hogy a családi nevét Kelemenre változtassa át.
Budapest székesfőváros 201/5. számú Igazoló Bizottsága 1945. augusztus 23-án igazolta Kelemen Emma Állami Gyermekmenhelybeli irodasegédtisztet. Két évvel később azt adta hírül a Magyar Közlöny, hogy az – akkor már – irodafőtisztet a népjóléti miniszter segédhivatali igazgatóvá nevezte ki. Szeptember 28-án hatszáz forint értékben békekölcsönt jegyzett.
Mást szinte már nem is találni a borítékban: piros és kék útlevél, félárú vasúti igazolvány lapul csak benne. Személyes irat, levél, följegyzés egy darab sem. A hivatalos okmányokon kívül csak két, Zágrábban föladott postai levelezőlap vészelte át az utóbbi fél évszázadot. Az 1950. júliusit Mariska néni, Emmuska nővére írta: „Már többször írtam neked, gondoltam, hátha megkapod, és válaszolsz a te öreg nénédnek, aki sokat sóhajt utánad". A másik 1953 októberében érkezett: „Kedves és jó Keresztanyuci! Fájó szivel közöljük hogy a kedves és jó szerető anyukánk junius 22 9 órakor este lezárta szép szemeit. Mi értesülést és levelet kültünk de ugy látszik nem kapták meg".
Emma néni majdnem végigélte a huszadik századot. Ha a ránk maradt iratait olvasgatjuk, úgy is ítélhetünk, hogy valójában nem történt vele semmi érdekes. Bár híresen erős, tiszta alt hangja volt, nem lett belőle operaénekes. Sosem ment férjhez, és csak ritkán utazott. Cserébe a történelem is viszonylag ritkán szólt bele az életébe. Pontosan kétszer: másodszor akkor, amikor a láncos kutya Jugoszláviájából, a hermetikusan lezárt határ mögül a nővére halálhíre is csak sok hónapos késéssel érkezett meg hozzá.
Az első eset jóval korábban történt. Hiszen 1921-ben, tudjuk jól, nem vehetett részt a Magyar Királyi Állami Felsőbb Leányiskola növendékeinek találkozóján, annak ellenére, hogy búcsúuzsonnán írásba adta, semmi sem tarthatja távol. De akkor már senki sem élt a családból Kolozsváron. Trianon elől mind Kőbánya felsőre menekültek.
Kőbányáról már csak egyszer költözött Emma néni. Túl az ötvenen, amikor a társbérletesítés elől lelt menedéket nagyanyámék népes családjánál, a Ferenc körúton. Ott aztán megöregedett annak rendje és módja szerint. Szinte ma is látom, ahogy a Tűzoltó utca sarkára néző erkélyajtó üvege mögül kedvtelve nézegeti a lenti, egyre nyüzsgőbb forgalmat. Egy téli délután egyszer csak nem lélegzett többé. Anyám és a testvérei szépen felöltöztették, az állát felkötötték egy kendővel. Ma sem tudják, honnan jött a mozdulat. Talán csak érezték, hogy ezt így kell.
N. Kósa Judit

Előzmény: Goldman Emma (58556)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58558

Persze keverem a jobbot meg a balt, pláne, ha feldúlt vagyok. :)

Szóval a kép jobb szélén: az ifjabb Krajnai Hudolin Lajos, az idősebb, Emma, és ül Tőrös Marcsa.

Az ősz bajszos úr már egy Sváb Kovács, de ez msot mellékszál. :)

Előzmény: Goldman Emma (58557)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58557

Az első döbbeneten túl egyébként nem is tudom. A kép 1912-re van datálva, Emma néni akkor 17 éves volt. Tőrös Marcsáról nincs közelebbi infóm, de van képem, tizenöt évvel későbbről:

 

 

Ő az ott, a jobb oldalon, felette pedig Lajos bácsi, mellette (jobbra) Emma. (Forrás: http://nol.hu/archivum/20100116-hatalmas_es_fajmagyar-508051)

 

Előzmény: Goldman Emma (58556)
Goldman Emma Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58556

Állj! Te ki  vagy?

Krajnai Hudolin Emma és Lajos a dédapám (Krajnai Hudolin - Kelemen - Ferenc) testvérei. Ezek itt ők???

A mailcímem publikus.

 

Előzmény: KRNago (58553)
Wrecker-Wrecker Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58555

85984

 

Olaszország Gorizia Az Edison filmszínház.

 

  

pégés Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58554

85985

 

Olaszország Gorizia 

(sajnos pontosabban nem sikerült)

 

 

http://www.delcampe.net

 

 

KRNago Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58553

07035

 

A képen: Krajnai Hudolin Emma, mellette Törös Marcsa (Mária Karola), a kolozsvári opera szopránja, mellette férje Krajnai Hudolin Lajos, ügyvéd

http://www.fortepan.hu/?view=query&q=&lang=hu&img=2896&tags=kolozsv%C3%A1r

faki Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58552

78621-45, 79186-203

 

Budapest VI., Oktogon, ill. némelyik a közvetlen közelében

(Ezek is Berkó Pál 1946-os május 1-i felvonulásról készült sorozatából valók.)

 

faki Creative Commons License 2015.08.25 0 0 58551

78670

 

Budapest V., Parlament a Vécsey utcából fényképezve

 

pégés Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58550

85994

 

Olaszország Gorizia 

 

a

http://www.bildarchivaustria.at/Pages/ImageDetail.aspx?p_iBildID=15465166

oldalon a képalájában:

 

Görz, Pfarrhaus.

1916

nagyezerjófű Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58549

86032

 

Korcsolyázók a Városligeti-tavon, háttérben a Szépművészeti Múzeum.

andreas19 Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58548

86278, 86308, 86314, 86342

 

Budapest, V. Nádor utca 5. III. emelet

(minden bizonnyal, 5. oldal)

 

          

 

          

 

faki Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58547

78456, 78457, 78459, 78461, 78462

 

Budapest VII., Rákóczi út - Kazinczy utca sarok

Az alábbi képek alapján:
78452-55, 78458, 78496-501

pégés Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58546

85497

 

Németország  Celle, a Bomann Múzeum a Stechbahn felől nézve, háttérben a Schlossplatz.

 

 

https://de.wikipedia.org/wiki/Celle

http://www.bomann-museum.de/

https://de.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_Bomann

 

 

faki Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58545

6012978834

 

Budapest IX., Szabadság híd

 

 

faki Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58544

78830 ugyanaz, mint a 78831

 

Budapest VI., Andrássy út az Oktogon felől az Eötvös utca kereszteződése felé nézve.

 

 

Mwin Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58543

Khmm, elég régen láttam az oldalt ezek szerint, ami közben megváltozott. Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmem!

 

Előzmény: 2ly (58540)
faki Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58542

78927
Budapest V., Duna-korzó, Budai vár

 

78924, 78925, 78926
Budapest V., Széchenyi lánchíd

 

78940, 78942
Budapest V., Kossuth híd
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kossuth_h%C3%ADd_(Budapest)

 

78941, 78943, 78944
Budapest V., Kossuth Lajos térről fotózva a budai oldal, utolsó kettőn látszanak a Margit híd romjai

 

Wrecker-Wrecker Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58541

84878

 

Székesfehérvár Fő utca - Juhász Gyula utca sarok.

 

 

2ly Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58540

 

45339 >>> 85425

85425

 

 

 

Előzmény: Mwin (58539)
Mwin Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58539

Ok, ezt nem értem, kb hatszor ellenőriztem a keresőben, egyszer sem dobta fel a képet, amire hivatkozol. Ettől még igaz, amit mondasz, mint ahogyan az is, amit én állítok a feltett képpel kapcsolatban.

Előzmény: pégés (58535)
Wrecker-Wrecker Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58538

84876 és 84877

 

Székesfehérvár Vörösmarty tér, a 69-es "Hindenburg" gyalogezred I. világháborús emlékműve (Bory Jenő 1931).

 

 

 

incitatus Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58537

 

86343

 

Budapest, V. lépcső az Erzsébet híd pesti hídfőjének déli oldalán.

 

(Tehtube Zsolt feltöltése a facebook/Budapest régi képeken csoportjában)

pégés Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58536

84843

 

Budapest IV., Árpád út 114-120., Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajpesti_Gy%C3%B3gyf%C3%BCrd%C5%91_%C3%A9s_Uszoda

 

 

pégés Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58535

bocs de

45339

más

 

Előzmény: Mwin (58532)
2ly Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58534

85410

Magyarország Kecskemét Széchenyiváros, Hitel utca 9-12.

 

2ly Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58533

84837

Magyarország Budapest III. Flórián Üzletközpont a Vörösvári út felől nézve.

 

Mwin Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58532

Ez nem tudom, hogy maradt el, de

45339 Kiskunfélegyháza Szent János tér, észak felé nézve, háttérben a Polgármesteri hivatal épülete

 

 

pégés Creative Commons License 2015.08.24 0 0 58531

86275

 

Olaszország Grado a Szent Eufémia bazilika oltára.

 

 

http://www.delcampe.net

 

https://de.wikipedia.org/wiki/Sant%E2%80%99Eufemia_%28Grado%29

eszerint mai, eredeti alakját az 1949-es renováláskor kapta vissza

Előzmény: andreas19 (58397)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!