Keresés

Részletes keresés

Vik 23 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 603
Előzmény: tippancs (602)
tippancs Creative Commons License 2006.01.16 0 0 602
:)
Vik 23 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 601
Már kértem, hogy ezen a nicken is kapj jogosultságot.
Előzmény: tippancs (599)
Vik 23 Creative Commons License 2006.01.16 0 0 600
Fogsz tudni.
Előzmény: tippancs (599)
tippancs Creative Commons License 2006.01.16 0 0 599
Ide írom, mert a 'Nyilt osztály'-ba nincs jogosultságom(?) beírni.
A régi ninck néven töröltettem a registrációmat is. Egy más témájú topic hozzászólásom miatt. De ez egy teljesen más történet.
Mindennap itt vagyok, olvasom a fórumot. Hozzászolnék a 'Nyílt osztály'-ban ha tudnék. :(
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.16 0 0 598

Ja, kérem, ha vki olyan lehetetlen helyre telepíti a boltját, mint maga, h képes a Körót azon felére vonulni, amerre nemigen szokom járni....

A hírt mindesetre továbbadtam, köszi!

Előzmény: Thulya (597)
Thulya Creative Commons License 2006.01.16 0 0 597
Nálam az egyik fajta hántolatlan, pelyvás bio tönkölybúza kilója 180 Ft, azaz ócsóbban is be lehet szerezni... ;-) (Most ne keresd, mert bár nem mintha gyakran tévednél arrafele, csak szerdától lesz újra.) Ha jól rémlik az a fajta hántolt sem drágább.
Előzmény: Törölt nick (596)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.15 0 0 596

Akenyérsütőknél találtam az alábbiakat. Engem a gépben teljesőrlésű sütése változatlanul nagyon izgat...


Elég régóta nem írtam ide, meg egy ideje kenyeret sem sütöttem, ugyanis soha nem sikerült 100% teljeskiőrlésűből jó kenyeret sütni. Most viszont szereztem egy jó receptet, amit kicsit átalakítottam és eszméletlenül jó kenyereket sikerül sütni. (Ha valakit érdekel a recept, majd beírom.:
Szóval, most, hogy megint elkapott a gépszíj, vettünk a Bosch gépünkhöz egy gabonaőrlőt. 10 ezer alatt volt, ami szerintem nem sok az alapgép meg már úgyis megvolt. Remélem jó lesz, acél őrlőszerkezete van, és egy 550 wattos motor dolgozik alatta.
Mindössze két kérdésem van ezzel kapcsolatban.(hátha van valakinek tapasztalata a házi őrléssel kapcsolatban)
1. Milyen finomra érdemes őrölni a gabonát, hogyan befolyásolja a liszt finomsága a kenyér állagát.
2. Hol lehet különféle gabonákat kapni, és kb mennyiért(elsősorban tönköly és rozs érdekel)
Bioboltban vettünk kb 1 kg bio tönkölybúzát, de ott majdnem 300 Ft/kg gondolom olcsóbban is lehet kapni, és tönkölyből szerintem nem is kell bio, mert tudtommal abban pont az a poén, hogy ellenáll betegségeknek, savas esőnek, meg mindennek.

Nna, ha már ennyit írtam leírom a receptet is.:-)

390-400 ml folyadék, ebből 1dl joghurt(ki fogom próbálni íróval is) a többi víz
kb 2 ek olivaolaj
2,5-3 kk só
1 bő ek méz (cukrot nem tartunk itthon)
40 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
20 dkg teljeskiőrlésű rozslisztiszt
1 ek búzakorpa vagy zabkorpa
3 ek sikér (szejtán néven kapható bioboltokban)
késhegynyi aszkorbinsav (legutóbb kihagytam, semmi nem történt)
fél csomag friss élesztő
Ehhez raktam még kb 200g különféle magot (tökmag, napraforgó, lenmag, kömény) vagy amit akartok Fogok még csinálni hagymást és dióst is.
Kenyérsütőben dagasztom, mert lusta vagyok, ha lejárt a program, egyszer átgyúrom egy picit, kis hosszú formába teszem, 15-20 percig letakarva kelesztem, hogy kb duplájára dagajon, aztán be a 250 fokos sütőbe. 10 percig így sütöm, aztán visszaveszem 175 fokra és még 50 perc. Ha nem felejtem el, akkor a vége előtt 5-10 perccel megkenem a tetejét vízzel, hogy szebb legyen.

A sikértelen kenyerek soha nem keltek meg rendesen, vagy összeestek és nem sült meg a belsejük.
Ennek a szerkezete viszont tökéletes, átsül, amikor szeletelem nem morzsolódik, a kés nem lesz ragacsos.
Egyszóval tökéletes(szerintem)

Vik 23 Creative Commons License 2006.01.13 0 0 595
A tönkölylisztet én is szeretem nagyon. Van amikor csak azt használok hosszú ideig. De az élesztővel semmi bajom.
Előzmény: fozolalu (594)
fozolalu Creative Commons License 2006.01.12 0 0 594
Én is ezt csinálom, csak élesztő nélkül. És nem keletlen.Lehet kapni élesztő mentes növényi kelesztőt, szárított. Nálam most a rozs-tönköly a top. Igaz jó tömör kenyér, de isteni finom.
Előzmény: Vik 23 (593)
Vik 23 Creative Commons License 2006.01.12 0 0 593
Én is magam sütöm a kenyeremet. Nem gépben. Kézzel dagasztva, sütőben. De én teszek bele élesztőt is. Utálom a keletlen kenyeret.
Előzmény: themuse (580)
Jablko Creative Commons License 2006.01.12 0 0 592

Köszi! A múltkor én is valahogy odakeveredtem, de nem volt időm olvasni.

Múlt héten jót nevettem, mert anyukám kérdezte, hogy mit vegyen nekem, ha megyek haza. MOndtam neki, hogy ne aggódjon nagyon a kaja miatt, vegyen gyümölcsöt; narancsot, almát, kivit, banánt, most úgyis csak ezeket kívánom. Erre ő:

csak nem terhes vagy?!? :))))

Előzmény: Törölt nick (591)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.11 0 0 591
Jablko Creative Commons License 2006.01.11 0 0 590
:) Ez a kopogás nekem is ismerős még Almádiból. :)
Előzmény: Törölt nick (589)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.11 0 0 589

Vizsgaidőszakban sokminden megeshet az emberrel...

Eccer mesélték a lányok az emeleten (kolesz), h már a saját szobájukba is bekopogtak, és ezen már meg se lepődtem, mert háromszakosként már ott tartottam, h már kifelés is kopogtam :-)

Exem meg szobatársával (műszakisok, hehe) lila egérfogókat gyártott vizsgaidőszak felé, h ne legyen már annyi lila egér a szobában :-)

Előzmény: Jablko (588)
Jablko Creative Commons License 2006.01.11 0 0 588
Vizsgaidőszakban történhet meg olyan az emberrel, hogy 5 percig bambul, hogy minek kell a római tálat beáztatni és az vajon hogy nézhet ki. :)))
Előzmény: Törölt nick (587)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.11 0 0 587
A római tál nem fér bele a gépbe, a sütőben meg nincs rá szükség.
Előzmény: Törölt nick (585)
Jablko Creative Commons License 2006.01.11 0 0 586

De jó, tábor! Én nagyon vágyom már valami jó kis nyári táborba! Te voltál több ilyenen?

 

Előzmény: Törölt nick (585)
themuse Creative Commons License 2006.01.11 0 0 584
;)
Előzmény: Jablko (583)
Jablko Creative Commons License 2006.01.11 0 0 583
Hát mostanában - ebben az életben :) - nagyon elhalmoztak, igazából mindenem megvan. :) Ami nincs, az is csak illúzió.
Előzmény: themuse (579)
themuse Creative Commons License 2006.01.11 0 0 582
Nem tudom, hogy csak teljes kiőrlésű lisztet használ-e, de pl. tökmagot láttam benne, az tuti!
Előzmény: Törölt nick (581)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.11 0 0 581
Gépben? Teljes őrlésűt, smi fehér liszt? Akkor arra a receptre néhányan nagyon kíváncsiak lennénk!!!
Előzmény: themuse (580)
themuse Creative Commons License 2006.01.11 0 0 580
Ismerősöm eszerint nem tudja a tutit, mert király magos kenyérkéket süt. :))
Előzmény: Törölt nick (576)
themuse Creative Commons License 2006.01.11 0 0 579
De hisz' neked is van! Segítőkészen várják a kívánságokat... :))
Előzmény: Jablko (575)
Jablko Creative Commons License 2006.01.11 0 0 578

:) Majd írok levelet. Már most elkezdem, hogy decemberre kész legyen (a lista miatt). :)

Előzmény: Törölt nick (577)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.11 0 0 577
Próbáltad már a Mikulást?! :-)
Előzmény: Jablko (575)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.11 0 0 576

Mivel majdnem kaptam egy ilyet karácsonyra, nekiálltam utánanézni, és elég érdekeseket olvastam...

Magokat nem lehet szórni bele, mer akkor tönkremegy a gépince üstje (a teflonbevonat), teljesen teljes kiőrlésűvel meg ezek a gépek nehezen boldogulnak.

Meg egyébként is érdemes nagyon m,egnézni, milyet vesz az emver (lyánya).

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=1001728

http://www.gportal.hu/portal/emargit/

Előzmény: themuse (574)
Jablko Creative Commons License 2006.01.11 0 0 575

Én is. Meg kis malmot. És tuti présgépet. Meg egy hárfát. :)))

Szóljon, akinek van kívánságteljesítő ismerőse. :)))

 

Előzmény: themuse (574)
themuse Creative Commons License 2006.01.11 0 0 574

Én tönkölykiflit szoktam venni (kenyeret nem nagyon, mert annyi nem fogyna el), az elvileg 30 napig eláll (ATA). De nagyon gondolkodom egy masinán, mert az a tuti. Főleg ha az ember eljut oda, hogy kikísérletezi, mikor van meg az az állag, mikor sem nem foszlós (tehát kenhető), sem nem kőkemény és lehet mindenféle magokat szórni bele. Na ilyet szeretnék. :))

Törölt nick Creative Commons License 2006.01.11 0 0 573
Ó, a Napsütöde az nagyon finom, csak itt nemtart olyat a néni.
Előzmény: Jablko (572)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!