Ide írom, mert a 'Nyilt osztály'-ba nincs jogosultságom(?) beírni. A régi ninck néven töröltettem a registrációmat is. Egy más témájú topic hozzászólásom miatt. De ez egy teljesen más történet. Mindennap itt vagyok, olvasom a fórumot. Hozzászolnék a 'Nyílt osztály'-ban ha tudnék. :(
Nálam az egyik fajta hántolatlan, pelyvás bio tönkölybúza kilója 180 Ft, azaz ócsóbban is be lehet szerezni... ;-) (Most ne keresd, mert bár nem mintha gyakran tévednél arrafele, csak szerdától lesz újra.) Ha jól rémlik az a fajta hántolt sem drágább.
Akenyérsütőknél találtam az alábbiakat. Engem a gépben teljesőrlésű sütése változatlanul nagyon izgat...
Elég régóta nem írtam ide, meg egy ideje kenyeret sem sütöttem, ugyanis soha nem sikerült 100% teljeskiőrlésűből jó kenyeret sütni. Most viszont szereztem egy jó receptet, amit kicsit átalakítottam és eszméletlenül jó kenyereket sikerül sütni. (Ha valakit érdekel a recept, majd beírom.: Szóval, most, hogy megint elkapott a gépszíj, vettünk a Bosch gépünkhöz egy gabonaőrlőt. 10 ezer alatt volt, ami szerintem nem sok az alapgép meg már úgyis megvolt. Remélem jó lesz, acél őrlőszerkezete van, és egy 550 wattos motor dolgozik alatta. Mindössze két kérdésem van ezzel kapcsolatban.(hátha van valakinek tapasztalata a házi őrléssel kapcsolatban) 1. Milyen finomra érdemes őrölni a gabonát, hogyan befolyásolja a liszt finomsága a kenyér állagát. 2. Hol lehet különféle gabonákat kapni, és kb mennyiért(elsősorban tönköly és rozs érdekel) Bioboltban vettünk kb 1 kg bio tönkölybúzát, de ott majdnem 300 Ft/kg gondolom olcsóbban is lehet kapni, és tönkölyből szerintem nem is kell bio, mert tudtommal abban pont az a poén, hogy ellenáll betegségeknek, savas esőnek, meg mindennek.
Nna, ha már ennyit írtam leírom a receptet is.:-)
390-400 ml folyadék, ebből 1dl joghurt(ki fogom próbálni íróval is) a többi víz kb 2 ek olivaolaj 2,5-3 kk só 1 bő ek méz (cukrot nem tartunk itthon) 40 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt 20 dkg teljeskiőrlésű rozslisztiszt 1 ek búzakorpa vagy zabkorpa 3 ek sikér (szejtán néven kapható bioboltokban) késhegynyi aszkorbinsav (legutóbb kihagytam, semmi nem történt) fél csomag friss élesztő Ehhez raktam még kb 200g különféle magot (tökmag, napraforgó, lenmag, kömény) vagy amit akartok Fogok még csinálni hagymást és dióst is. Kenyérsütőben dagasztom, mert lusta vagyok, ha lejárt a program, egyszer átgyúrom egy picit, kis hosszú formába teszem, 15-20 percig letakarva kelesztem, hogy kb duplájára dagajon, aztán be a 250 fokos sütőbe. 10 percig így sütöm, aztán visszaveszem 175 fokra és még 50 perc. Ha nem felejtem el, akkor a vége előtt 5-10 perccel megkenem a tetejét vízzel, hogy szebb legyen.
A sikértelen kenyerek soha nem keltek meg rendesen, vagy összeestek és nem sült meg a belsejük. Ennek a szerkezete viszont tökéletes, átsül, amikor szeletelem nem morzsolódik, a kés nem lesz ragacsos. Egyszóval tökéletes(szerintem)
Én is ezt csinálom, csak élesztő nélkül. És nem keletlen.Lehet kapni élesztő mentes növényi kelesztőt, szárított. Nálam most a rozs-tönköly a top. Igaz jó tömör kenyér, de isteni finom.
Köszi! A múltkor én is valahogy odakeveredtem, de nem volt időm olvasni.
Múlt héten jót nevettem, mert anyukám kérdezte, hogy mit vegyen nekem, ha megyek haza. MOndtam neki, hogy ne aggódjon nagyon a kaja miatt, vegyen gyümölcsöt; narancsot, almát, kivit, banánt, most úgyis csak ezeket kívánom. Erre ő:
Vizsgaidőszakban sokminden megeshet az emberrel...
Eccer mesélték a lányok az emeleten (kolesz), h már a saját szobájukba is bekopogtak, és ezen már meg se lepődtem, mert háromszakosként már ott tartottam, h már kifelés is kopogtam :-)
Exem meg szobatársával (műszakisok, hehe) lila egérfogókat gyártott vizsgaidőszak felé, h ne legyen már annyi lila egér a szobában :-)
Mivel majdnem kaptam egy ilyet karácsonyra, nekiálltam utánanézni, és elég érdekeseket olvastam...
Magokat nem lehet szórni bele, mer akkor tönkremegy a gépince üstje (a teflonbevonat), teljesen teljes kiőrlésűvel meg ezek a gépek nehezen boldogulnak.
Meg egyébként is érdemes nagyon m,egnézni, milyet vesz az emver (lyánya).
Én tönkölykiflit szoktam venni (kenyeret nem nagyon, mert annyi nem fogyna el), az elvileg 30 napig eláll (ATA). De nagyon gondolkodom egy masinán, mert az a tuti. Főleg ha az ember eljut oda, hogy kikísérletezi, mikor van meg az az állag, mikor sem nem foszlós (tehát kenhető), sem nem kőkemény és lehet mindenféle magokat szórni bele. Na ilyet szeretnék. :))