E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Márpedig Enzo-nak ebben lehet hinni. ennél csak az a jobb, ha vízibuszt mutatsz neki, egy csavar is elég neki ahhoz, hogy megmondja, melyiket látod.Nem baj, ha a fotó életlen, és 2km-ről lehet látni egy pacát....:-DDD
27045: szerintem a komáromi vasúti híd, más néven Barátság híd. Hajósul meg a "sóhajok hídja", mert ezt megpillantva lehetett készülni az eldugott cuccokkal a komáromi vizsgálatra a tőkés országokból érkező hajósoknak:-D (FA szappan nylonharisnya, cigirágó és társaik:-)
Ide tartozik még a 27973, a 27055, 27054, 27052 és 27051. A megfejtésedig eddig csak a 27055 volt megfejtve. A tieden kívül a többi kép inkább 1949-es, vagyis azok jó helyen vannak az Fp csúszkán.
A Lánchíd befejező munkálatai (a pályaburkolat elkészítése, tereprendezés) Miután a hidat 1949 november 20.-án adták át a forgalomnak, a képek kb szeptember végén készültek.
A 27055.-nek már van aláírása, ezt javasolnám kiegészíteni az időponttal.
27972: A Lánchíd újjáépítése, valószínűleg 1948 tavaszán.
A láncok már a helyükön, de még látszik a budai nyílás merevítőtartója alatt az a megerősítés, amit még a láncok szerelésekor 1947.-ben szereltek a robbanáskor állva maradt, de megroskadt merevítőtartók alá.
Előtérben valamelyik LI/1921 sorozatú hajó, valószínűleg az LV.
Hát igen. ha a gazdának nincs pénze, akkor prostituálódik.
Egyébként a hasonló hely és hangulat ellenére sokkal kisebb jelentőségú, mint a mi Erzsébet kilátónk. Pl. nem lehet autóval megközelíteni. A kilátás milyenségéről nem tudok véleményt alkotni, mert az épületet zárva találtam.
28511 Budapest, XI., a Lágymányosi öböl északnyugati része. Háttérben a Déli Összekötő Vasúti híd.
datálási javaslat: 1953
jelen Fp csuszka 1951
A kép északkeleti irányban készült. Háttérben látszik a Déli Összekötő híd, de már a K híd nélkül, amit 1953-ban bontottak el, hogy felhasználják a Északi Összekötő újjáépítéséhez.
A már megfejtett 28504-en és 28501-n ugyanaz a férfi látható, mint a 28511-n és a , amint a Déli Összekötőn sétál át:
28510 Budapest, XI., a Lágymányosi öböl északnyugati része.
Hasonló szereplők. A kép északi irányban készült.
A következő két képen a női szereplő azonos, s ugyanabban a fürdőruhában van.
Szerintem az a két kép a Kopaszi gátnak a Csepel sziget felé eső oldalán készült. A képekneka Lágymányi öböl közelében kellett készülniük, a folyó a képen nekem szélesebbenek tűnik, mint a Lágymányosi öböl és az öböl nyugati oldala kevésbé fás, mint a sziget északi része.
Mindazonáltal további archív képek a Kopaszi gátról és a pl. a rendőrség régi stégjéről biztossá tehetnék a valószínűséget.
28512 Budapest, XI. Kopaszi gát a Csepel szigettel szemben.
28513 Budapest, XI. Kopaszi gát a Csepel szigettel szemben.
Az utca jobb oldali házsorát lebontották. A beazonosítást azonban segítik a megmaradt, kiemelkedő tetődíszek: a NORC képen a sárga egyemeletes ház, illetve hátrébb, nehezebben kivehetően két saroképület tetődísze. Több más csíkszeredai kép között van ez is.
Kis meglepetéssel észleltem, hogy a szovjet gyártó cégjelzéssel és pályaszámmal ellátva küldte a kocsikat. A saját emlékeim szerint ezeket a feliratokat általában a felhasználó készítette el.