E topik a http://www.fortepan.hu gyűjteményben fellelhető városképek, részletek, helyszínek, esetleg korszakok-időpontok, személyek, járművek beazonosítására szolgál. A honlap szerkesztői az itt olvasható azonosításokat veszik át.
A Fortepan új kulcsszó-címke rendszeréről a Fortepan címkézés topikon kaphattok bővebb információt. Testvértopikunk a Budapest anno...
A Fortepanhoz lazán kapcsolódó egyéb témákkal forduljatok a
Kávézóna a FortePan-hoz topichoz
Mecseki séták és kirándulások c. könyvben találtam rá a Melegmányi vízesésre. Sajnos a képet nem tudom beszkennelni. (kockás lesz mint a sakktábla) Ez alapján lehetségesnek tartom, hogy a 20018-as kép mégsem a „Szilvásvárad, Szalajka-völgy, Fátyol vízesés.”
Melegmányi vízesés: A bükki Szalajka-völgyihez hasonló szépségű, 6–8 méter magas mésztufalépcsős vízesésen aláhulló zuhatag felejthetetlen látvány. Mésztufája úgy jött létre, hogy a mészben és szénsavban gazdag barlangi vizek a völgy mélyebb szintjén elvesztik, lerakják mésztartalmuk java részét. A vízben oldott mész a patakba hullott faágakon és leveleken ismét kicsapódik, kéregszerű bevonatot hozva lét-re rajtuk. (A mésztufa elnevezés onnan származik, hogy az így keletkezett kőzetből egy idő múltán eltávoznak az elkorhadt növényi maradványok, s az a vulkáni tufákéra emlékeztetően lyukacsos szerkezetűvé válik.) Sulinet.hu
Bár a leírás is a Szalajka-völgyi vízeséshez hasonlítja, szerintem az "szabályosabb" közönként, kevésbé meredeken "esik"
Nagyon sokfelé kerestem, mint üdülőövezeti típusházakat.
Másból okból 8 Dunaújvárosról szóló könyvet néztem végig, természetesen a 8. volt a Dunaújváros története képeslapokon. A „Sportoldalon” kezdtem, mire az elejére értem, már minden összefolyt, Pentele, Duna-Pentele, Dunapentele, Rácz-Pentele, Dunaújváros …
Az osztott képeslap elsőre elkerülte a figyelmemet, csak egy kicsi képen szerepel a jobb alsó sarokban a ONCSA …
A képen látható telepet 1941-ben avatták fel. (Dunaújváros története képeslapokon c. könyv alapján.)
ONCSA: Országos Nép- és Családvédelmi Alap, amelyet a Belügyminisztérium az 1940. XXIII. törvénnyel hozott létre. A támogatást a legalább négy gyermekes, nagyon szegény családoknak szánták.
Debrecen, Dóczi Leánynevelő Intézet, csoportkép egy negyedikes osztályról.
Remélem!?
Szabó Magda ifjúsági regénye
Abigél: "A Matula szigorú, zárt világában a híres debreceni Dóczi Leánynevelő Intézetre ismerhetünk (ma DRK-Dóczy Gimnáziuma), ahol Szabó Magda 12 évig tanult. A "kálvinista Róma" puritán szelleme nevelte, majd fiatal tanárként is ide tért vissza. Saját bevallása szerint is ezek az élmények adták az alapját az Abigél fikciójának. A regénybeli református iskola könyörtelen szabályaival, látszólag embertelen követelményeivel ugyanakkor modern tanszereivel ugyanolyan ellentmondásosnak tűnik Gina számára, mint valaha a Dóczi tűnt az írónő számára."
Bocs, de most nincs időm belinkelni az eredetieket.
12499 és 12500
Korábban azt írtam erről az autóról, hogy ez egy Nash. Jelentem tévedtem. Nagyon. Mint arra egy ismerősöm felhívta a figyelmet a kép nem az 1930-as évek végén, hanem az 1940-es évek végén, 1950-es évek elején készült, s az én 1937-es rendszám-listám alapján történt azonosítás teljesen téves.
Ez egy angol gépkocsi, de most meg nem tudom mondani milyen.