Keresés

Részletes keresés

mr.York Creative Commons License 1 órája 0 3 234427

Hetfo:

Kedd:

Csutortok:

Pentek:

Szombat:

Darabolni akkor kell mikor jol esik :)

upupa67 Creative Commons License 3 órája 0 1 234426

Köszönöm!

Előzmény: Amadeus214 (234421)
Amadeus214 Creative Commons License 4 órája 0 1 234425

tegnap gondolkoztam egy móricka rajz készítésén, de ez sokkal jobb illusztráció!

Még annyit a kérdezőnek, hogy ezek a régi asztalos alapelvek még enyvezésre lettek kitalálva, ahogy az ábra is írja. A fa vetemedésének írányával, egymást erősítő vagy kioltó hatásával ma is érdemes számolni, de a ragasztás szétválása a mai korszerű ragasztók és szakszerű technológia esetén gyakorlatilag nem létező dolog. A legegyszerűbb fehér PVAC ragasztó is erősebben fogja össze a farostokat, mint a fa saját kötőanyaga, terhelésre tipikusan nem a ragasztásnál fog széthasadni az anyag. 

Előzmény: pali923 (234422)
Amadeus214 Creative Commons License 5 órája 0 1 234424

wow, köszi! Most még nem aktuális a projekt, de az infót feljegyzem Tfe parf sablonja mellé :)

Előzmény: VargaRoland (234423)
VargaRoland Creative Commons License 5 órája 0 1 234423

Nekem van ismerősöm, aki rendelkezik 2 (nagy méretű) CNC marógéppel. Ha szépen megkérem, akkor hozott anyagból simán mar nekem bármit, kb úgy ingyen, ha előre megrajzolom neki, mire lenne szükség.

A logisztikát kell lebonyolítani, a többi csak szervezés kérdése.

Előzmény: Amadeus214 (234415)
pali923 Creative Commons License 5 órája 0 1 234422

Ezt a képet teljesen véletlenül éppen most dobta fel a FB.

Előzmény: Amadeus214 (234421)
Amadeus214 Creative Commons License 14 órája 0 5 234421

Általában a 2. a javasolt.

A faanyag úgy fog vetemedni idővel, hogy az évgyűrűk "ki akarnak egyenesedni", vagyis a lap a bal oldala* lesz homorú. Ha a 2 bal oldal van egymáshoz ragasztva, akkor a látható ragasztási vonal nem akar szétnyílni. Ha a 2 jobb oldal van egymás felé, akkor vetemedésnél a ragasztási vonalban a külső, látható részen akar (és esetleg fog) szétválni egymástól a 2 lap.

Általában az a gyakorlat, hogy táblásításál, tömbösítésnél bal a balhoz, jobb a jobbhoz ragasztunk, így a vetemedések egymás ellen hatnak.

Nem kötelező persze, más szempontok ezt felülírhatják (rajzolat, fahiba, mittudomén)

*jobb oldal a lapnak a fatörzsben elfoglalt helyén a bél felé, a bal oldal a fatörzsben a kéreg felé eső oldala

Előzmény: upupa67 (234420)
upupa67 Creative Commons License 15 órája 0 1 234420

Sziasztok!

2 faanyagot szeretnék lapjával összeragasztani. (Tömbösíteni?) Hogy célszerűbb? Én az alábbi két verziót tudom elképzelni, de nem tudok dönteni. Köszönöm: Upi

rferi Creative Commons License 1 napja -1 1 234419

Tényleg?
Én ezt élőben se bírnám. Rettenet.

Volt már olyan, aki pont ilyen volt, másodszor nem kérdeztem meg, hogy mit akar, szó nélkül hagytam faképnél.

Bunkó vagyok, tudom, de az élet rövid.

Előzmény: halaloszto (234409)
Fricu1 Creative Commons License 1 napja 0 2 234418

Nem, nem, én csak tömör fával dolgozok.

Ezek mind két konyhafelújítás (a két lányomnál), illetve a saját újkonyha-építésem maradékaiból kerültek ki.

A függőleges elemek 50-80-100 cm magas munkalap-darabok szeleteléséből vannak, ezek kb. 4 centisek, a vízszintes elemek polc-maradékok, illetve van köztük pár készen vásárolt hossz-és oldalt is toldott "bóti" kész-polc az OBI-ból, Bauhausból.

Kiraktam az összes, szélességében már egyformára munkált lapot lefektetve a teraszra (csak provizórikusan), aztán addig tili-toliztuk őket ide-oda, míg mindenkinek nem tetszett (és megvalósíthatónak is tűnt).

Itt egy kocka, ott egy levegőben, "lógva" végződő keret, szóval mindenki kiélhette a kreativitását.

Egy szabály volt: túl sok hulladék nem lehet.

Egy kosárnyi maradék lett - összesen!

A szrból való vár építés tankönyvi esete...

Színtelen lakkot kapott két rétegben - fújással, azt is sk.

A fotón talán nem látszik, de vegyesen tölgy és bükk.

Egész vállalható.

Előzmény: Amadeus214 (234417)
Amadeus214 Creative Commons License 1 napja 0 1 234417

Ez nagyon klassz. Az ikeás munkalap az furnérozott volt?

Olajozva van?

Előzmény: Fricu1 (234412)
tfe_tng Creative Commons License 1 napja 0 1 234416

Fogalmam sincs, de pár tizest tuti elkérnek érte, mert az alatt nem érdemes beindítani a gépet egyedi gyártásban. 

Előzmény: Amadeus214 (234415)
Amadeus214 Creative Commons License 1 napja 0 1 234415

na, ez fel lesz jegyezve :))

Visszatérve a CNC-re , van valakinek infója, hogy mennyi lehet egy ilyen kb fél tábla mdf-et kiluggattatni?

Előzmény: tfe_tng (234404)
tfe_tng Creative Commons License 1 napja 0 1 234414

Azt nem hiszem, csak szerintem egészségtelenül sokszor indul el az a bizonyos hangya... :)

Előzmény: rferi (234406)
tfe_tng Creative Commons License 1 napja 0 1 234413

Arra nem emlékszem, hogy a v1 vagy a v2 verzió van belőle, de majd megnézem, de ugyanez az UJK jig.

Előzmény: stolaz (234407)
Fricu1 Creative Commons License 1 napja 0 6 234412

Előzmény: Amadeus214 (234398)
Fűrész Elek Creative Commons License 1 napja 0 1 234411

Egyszer én is dumáltam vele vagy egy órát, amikor még nagyon indulóban volt csak a csatornája. Tényleg nagyon jó arc, abszolút pozitív személyiség. A sok youtube-os asztaloshoz képes brutálisan földhöz ragadt és valóságközeli, és ez nem kritika volt a részemről. Az új csatornájára még feliratkoztam, de aztán le, mert volt egy nagyon vállalhatatlan videója, és a kritikára is durván reagált (nem az enyémre), de ettől függetlenül kedvelem.

Előzmény: Gaborkik (234410)
Gaborkik Creative Commons License 1 napja 0 1 234410

Egyébként tőle is el lehet kérni valószínűleg. Én párszor beszéltem vele és mindig ajánlotta hogy ha x vagy y kell az adott feladathoz szóljak és elküldi.

Patreonon előfizetője vagyok, havi 2600Ft-ért többet tanulok tőle évekig, mint amennyit egyes képző intézményeknek fizettem papírért.

Előzmény: Fűrész Elek (234405)
halaloszto Creative Commons License 1 napja 0 1 234409

haha. A karrierje elején sokkal durvább volt, ez már a javított verzió!

Előzmény: rferi (234403)
stolaz Creative Commons License 2 napja 0 1 234408

máteres... :-)

Szóval méteres.

Előzmény: stolaz (234407)
stolaz Creative Commons License 2 napja 0 1 234407

Hát az bizony olcsóbb lenne.... :-)
Ugyanezed van? A hosszú máteres sablon vonalzóval? 

rferi Creative Commons License 2 napja -1 1 234406

Bazz! :DDDDDDDDDD

Nálad van a piros ász, meg az ász póker és a royal flush is! :DDDDDDDD

Fűrész Elek Creative Commons License 2 napja 0 1 234405

Hauch Tomi egy külön kategória. Egyébként jó arc, mély tudása is van, ráadásul normális és segítőkész. Ami nem tett neki jót, az a hirtelen jött népszerűség, amivel jött egy kis extra önbizalom is. Szerintem a videóinak nagyját rögtönzi, így könnyen bele tud veszni a mondandóba. 

Előzmény: rferi (234403)
tfe_tng Creative Commons License 2 napja 0 1 234404

Lehetne azt is, de tekintve hogy nekem van ilyenem, szerintem egyszerűbb, ha kölcsönadom, nem ? :)

Előzmény: stolaz (234400)
rferi Creative Commons License 2 napja 0 1 234403

Jézusom, de idegesít ez a csávó.
Nem bírom végignézni. Első három perc süket rizs a NAGY BÜDÖS SEMMIRŐL!
Előretekertem, ott meg szintén süket rizsa a nem tom miről, mert értelme nem derült ki perceken keresztül sem.

Amadeus214 Creative Commons License 2 napja 0 1 234402

Én szívesen beszállok, ha pár ember összejön, bár a közeljövőben valszeg nem kezdek hozzá egy újabb asztalhoz, de a távoli tervek között ott van.

100e, ha jól látom?  Kérdés, hogy cnc-vel mennyi lenne kifúratni egy táblát. Mert ha az is 20-30-40 e Ft munkadíj, akkor kérdéses az értelme.

pali923 Creative Commons License 2 napja 0 1 234401

Én hasonló sablont csináltam magamnak rétegelt lemezből 3 lyukkal, és azzal csináltam meg az asztalom, működik.

stolaz Creative Commons License 2 napja 0 1 234400

Az alábbi videóban bmetutatott eszköz rendszer alap egységcsomagja csak egyszer kell, ameddig elkészíted magát az asztalt. Utána már felesleges. Csak emiatt megvenni luxusnak érzem. Viszont ha lennénk egy páran, akik elkészítenénk ezt a fajta asztalt, akkkor körbejárhatna a készlet. Magyarul: vannak-e köztetek, akik beszállnának az alap egységcsomagba?

https://youtu.be/bN_7gDVngFg?t=52

Fricu1 Creative Commons License 4 napja 0 1 234399

Ami azt illeti van egy más lehetőség:

Cseréled újra, és a maradékból építesz egy asztalt-polcot, bármit.

Én ezt tettem a lányomék Ikeás konyha-pultjával.

Az új építésével maradtak kisebb-nagyobb leeső darabok, azokból, meg egy-két vett új polc-anyagból lett egy térelválasztó polc.

Úgy néz ki, mintha ilyennek lett volna tervezve, pedig csak addig logóztam a műhelyben lévő darabokkal, hogy mindent felhasználjak, és még hasznos és szép is legyen.

Majd ma csinálok képet róla.

Sok munka, de alapanyagként sokkal olcsóbb, mint egy kész cucc lett volna - lényegében fillérekért.

Előzmény: Amadeus214 (234398)
Amadeus214 Creative Commons License 4 napja -1 1 234398

Ja, valszeg az lesz. Csak reménykedtem, hogy lebeszéltek róla :)

Előzmény: Fricu1 (234397)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!