Hát ez nagyon szuper! Nagyra értékelem az ilyen kreatív elképzelést és a tökéletes megvalósítást. Ezt a fejlesztést érdemes lenne különböző fórumokon széleskörben meghirdetni, mert biztos vagyok benne sok DeWalt fűrészgép tulajdonos komoly érdeklődést mutatna iránta. Ebből jó üzletet lehetne csinálni. Még az is lehet hogy ezt a vezetőt és az általad gyártott piros alkatrészeket fellehet szerelni a nagyobb 7492 típusú fűrészgéphez is. Ez esetben még nagyobb lenne az érdeklődés a termékedre. Egy próbát megérne!!! :-) Ha valahol kitudnád próbálni, hogy a nagy vezető és az általad gyártott piros termék jó a 7492 gépre, akkor én vevő is lennék egy komplett készletre. De akkor a vezetőt is neked kellene megrendelni mert én nem tudok rendelni külföldről. Olyan Drillpro vezető is érdekelne ami neked van! Aztán az egészet elpostázod nekem és én rendezem az anyagiakat.
Mindig megbánom végül, ha a Zatikba egyáltalán bemegyek is. Jön a karácsony, rendeződik a műhelyem lassanként, gondoltam, kap a Gyerek egy kis saját műhely asztalkát. Zártszelvényem van a váznak, mivel budakalászi vagyok, menet közben beugortam a Zatikba, hátha van ott egy darab rétegelt lemez és nem kell vennem egy egész táblát. Találtam is egy 15-öst, az úgy éppen határeset. 95x67 cm-es volt. Viszem a pénztárhoz, hogy mennyi? 16 ezer valahányszáz. Na ennyiért tartsák meg. Számoljunk csak egy kicsit: 0,63 m2 = 16.000.- , kerekítsünk. Ez 30 ezer feletti m2 ár.
Egész táblát, azaz 3,125 m2-es táblát kapok pl. itt 31.876 ft-ért- vagyis nagyjából 10 ezer /ma ár.
300%. Nem is mondtam meg, mit is gondolok a dologól, csak azt, hogy köszönöm, ezt ennyiért nem kérem. Még kifelé menet szólongattak, hogyha várok egy kicsit, ebből 25%-ot tudnak engedni. Nem vártam, csak megerősödött bennem, hogy nem az én boltom.
Igen, a piros színűek a nyomatott alkatrészek. A célom olyan megoldás kitalálása volt, hogy nem módosítok semmit a gyári kialakításon. Jelenleg max. 6 csavar lazításával gyorsan le és fel lehet szerelni, illetve a pozicióját állítani. A rögzítés kellően erős, meg tudom emelni az egész gépet az alu profilt fogva. A nyomtatott alkatrészek a hornyokba is illeszkednek, így könnyen megoldható volt, hogy a profil stabilan 1 mm-rel az asztal felett legyen.
Általános iskolás technika szakkörön esztergáltam utoljára fát. Illetve pár éve, amikor a feleségem szeretett volna egy álló lámpát vékony, biliárd dákó szerű lábakkal. De azt körfűrésszel csináltam. Meg később vésőnyeleket is azzal. Ízlés kérdése és nem vitázom azzal, akinek tetszik az esztergált fa, én kevésbé szeretem.
Több videóban láttam már, hogy ilyen nagyobb tuskókat raknak fel, de olyat még nem láttam, hogy kapásból 3000-re akarják felpörgetni, mint ebbena videóban.
juj, remelem megmaradt az arca. Engem sohasem vonzott a fa esztergalas, latom, hogy szuper dolgokat lehet kesziteni vele, de valahogy megsem. (meg egy jo nagy rakas penz lenne e felszereles)
A Dewalt DWE7485 kompakt méretéből adodó korlátain próbáltam enyhíteni néhány feljavítással.
Az eredetileg kb. 500mm hosszú stellert hosszabbítottam 900mm-re egy 12015-ös alumínium profillal. A profil valamint 24db M6-os T nút csavar szállításal együtt €43 volt. Sokáig gondolkodtam a felfogatáson, végül az eredeti steller mechanikáján lévő furatok és 3D nyomtatott alkatrészek (a piros színűek) segítségével sikerült egy erős és könnyen szerelhető megoldás találni. A steller szélességének plusz 15mm-es növekedése belefér a skála beállítási tartományába, nincs szükség a módosítására.
A fejlesztés elég jól bevált, a házunk terasz és erkénynyilászáróit burkoltam újra körbe gyalult faanyaggal és a 260 cm-es precíz hosszvágások is könnyen mentek, a fésűk miatt minimális vágásnyommal az anyagon.
Elkészült a kereszt/gérvágó mechanika is, melynél a Woodpeckers Stealthstop volt az ihlet. Hamarosan arról is teszek fel képeket.
Egy ágvágóval jártam meg egyszer. Anyám kertjében kellett bebújnom a sövény és egy drótkerítés közé, hogy ne nőjön át a szomszédba nagyon. Sötétedett is már, nagyon szűk helyen kapálóztam a géppel, és amikor leállítottam a legolcsóbb, gyárilag fék nélküli B&D gépet, még mozgott kicsit, és belevágott az alkaromba. Csak egy öltés kellett bele, de asszonypajtás elrohant velem a sürgősségire.
Nem hülyeség az a kétkezes korlátozás, no meg a beépített fékek sem. A láncfűrész meg a horrorfilmek szerint sem játék.
Kösz, tudom. A használati utasításban több helyen is nyomatékosan leírták.
A szerszámban két fék volt. Az egyik a leírt, felvágódás esetén becsapódó fék, a másik a láncot lekapcsoláskor állította meg. Ez utóbbi valahogy betojt és nem is sikerült megjavítani (vagyis leállításkor még 2-3 másodpercig tovább ment a lánc). De tovább használtam. Ha a másik fék is elromlott volna, akkor persze nem használom a fűrészt.
Szerintem ez félreértés. Az elindításához - ahhoz, hogy forogjon a lánc - nem feltétlenül kell két kéz. De a fűrész használatához, amikor már vágjuk a fát, ahhoz azért erősen javasolt. Nem állítom, hogy sose használtam volna fél kézzel a benzines Stihl ágazót mondjuk 5 centic ágnál, de se nem javasolt, se nem biztonságos. Lehet, hogy van olyan elektromos, ami eleve csak akkor indul, ha bal kézzel is nyomsz valamit, nem tudom. Ilyen pl a sövénynyíróm. Rendkívül kellemetlen (Metabo) a fogása, mert nem elég fogni az íves fogantyút, még nyomni is kell. Be is tekertem szigetelőszalaggal. Azzal pedig lehetetlen egy kézzel nyírni, mindenképp fognom kell, csak olyan tök módon van megtervezve, hogy egyáltalán nem ergonomikus.
Én elektromos láncfűrésszel vitézkedtem (csak kétszer vágtam át a drótot :-)). Azon két kapcsoló volt, egy a fogójánál, egy pedig a felső keretnél. Egy rendes láncfűrészt szerintem két kézzel kell fogni, bár el tudom képzelni, hogy a nagyon erősek egy kézzel is meg tudják tartani. (úgy értem a "rendest", hogy láttam egészen kicsi láncfűrészeket is, nyilván ágazáshoz lehet őket használni, de ahhoz szerintem vannak jobb szerszámok is)
Ez esetben semennyire nem panaszkodom a kb 25 m2-emmel, pedig azt is szűknek érzem (ja, előtte volt 50 m2, az meg olyan volt, mint valami óriási hulladékraktár). Szerintem itt elég sokan vagyunk úgy, hogy megveszünk valamit egy-egy projekt kedvéért, de nekem már ilyesmivel is tele vannak a polcok (kézi körfűrész, lapostiplimaró, plazmavágó, meg 1000 kisrosseb). 10 m polc van körben plafonig, de rackionalizálni kellene, mert azok is tele vannak. Csinálgatom kicsinyenként a szerszámtartó falakat stb, dehát nem haladok túl gyorsan. Szóval én még a 25 m2-eren sem látom feltétlenül egy gyalu helyét.
Az egyszeri hobbista is kénytelen korlátok közt élni, én legalábbis. Lenne egy projektem, amikor 70x70-es oszlopokat kéne egyengetnem, fontos lenne a derékszög meg ilyesmi. Egyik körfűrészem sem nem éri át éppen, a vastagoló meg macerás. Ugyanis vagy 180 centi hosszú az alany. Szinte mindenem van a marós egyengetéshez, csak kéne hozzá egy kétméteres alátámasztás, amit a 8,5m2-es műhelyben elhelyezni sem lenne egyszerű. Talán pont erre találták ki azt a kicsi Triton vastagolót, gondolkodom is néha a vásárláson. Csak aztán kérdés, hogy mennyit használnám azután, és különben is hova rakom. Szerencsére egyelőre kiderült, hogy nem sürgős a projekt, még az is lehet, hogy elmarad. :) De a motoszka ott van bennem, hogy azért jó lenne, ha meg tudnék birkózni ilyenekkel is.
Ezen a nagyon hobbista szinten egész más dolgok fordulnak elő és némileg eltérő megközelítések is vannak. Nem kérdőjelezem meg, hogy egy gyalu fontos is lehet. De pl 50-es 2.7 méteres szélezetlen tölgy pallókat én le tudok szélezni a körfűrészemmel, ami nehezebb, mint egy mázsa. Nem azt mondom, hogy erre nem lenne jobb egy szalagfűrész, mert jobb lenne, de alkalomadtán meg tudom oldani. Bár olyan sok időm lenne aszaloskodni, hogy ez már zavaró lenne ;-)
A gyalu egy kicsit nehezebb kérdés, de a "vastagolást" is nagyrészt megoldom a körfűrésszel. Az egyengetést nehezebb dió, de sajnos elég régen volt, hogy komolyabb anyagot kellett. Most legközelebb pedig felsőmaróval fogok lesíkolni egy asztal lapot. Itt nagyobb gond volt összerakni hozzá, ami kell, de máshoz éppen vettem 2 szál ajtó frízt és azokból lesznek a hosszú vezetők ideiglenesen, amivel be tudom állítani a felsőmaró által megjárt síkot...
A frízekből utána egyedi ajtó takaróléceket fogok kivágni-kimarni, ehhez se kell gyalu.
Aztán ilyen projektek vannak itthon, hogy belső ablakpárkány - ezekhez vettem borovi táblásított lapot. Nade ezekben nem tudott megegyezni a családi tanács, úgy elütnek a konyhapult tölgytől meg a laminált tölgy hatású padlótól. Ezért arra készülök, hogy lefurnérozom (?) ezt a 2 m2nyi ablakpárkány anyagot. Aztán kellene készítenem egy "előszobafalat". Az utóbbit is össze tudom hozni gyalu nélkül és alighanem ennél sem fűrészáruból indulok.
Szünetben tervezek a kisfiammal madáretetőt meg madárodút. Kibírja, ha nem lesz gyalulva. De ha nagyon hiányzik, pár fenyődeszkát meggyalulok kézivel, de szerintem nem fogom, csak csiszolni. Ezekkel együtt sem vitatom, hogy a gyalugép "asztalos alapszerszám".