A Zatik nem olcsó, de nagyon korrektek és segítőkészek. A vágásért egyébként pénzt kérnek (nem tudom, a táblákat mivel vágják egyébként), a maradék kiárusítása meg szerintem egy tök jó ötlet. Nem hiszem, hogy kifizettetnék a teljes táblát azzal, aki csak egy darabját viszi el, szóval teljesen rendben van, hogy utána pénzért adják. Hogy ez a darab miért akart annyiba kerülni... na, az egy jó kérdés.
És egy szóval sem mondom pl. hogy milyen drága egy darabka egzóta fa a Zatikban, mert az nincs másik ezer helyen (mint a rétegelt lemez) és aki zebracsíkos vágódeszkát akar az félreteszi a m3 ágat. Így vettem ott bubingát véső nyélnek és nem mondom, hogy drága volt, mert azt nem kötelező venni és nem is igen létezik máshol belőle 50 cm. Annál még azt a logikát is el tudom fogadni, hogy annyira szűk a kínálat, hogy bármennyit lehet érte kérni.
Igen, lehetséges, hogy ezt a logikát kellene megtanulnom a saját szakmámban az árképzésnél (és akkor kevesbé kellene néznem az árakat, amikor én veszek valamit ;-) )
Szerintem kicsit ott ment ez félre, hogy itt mindenki tisztában van az árakkal. Az a lap a kreatív anyukának maradt ott, aki nem akar különféle szabászatokra meg fatelepre járni. Vagy apukát elküldik, mert kell a mézeskalács házikó alá egy lap. Ez olyan árképzés , mint az Obis vagy Praktikeres csavar. Senki nem megy oda 500-1000 db csavart venni. Hétvégén kell 10 db anya akkor mindenki kifizeti és nem áll neki marekozni, hogy metalx kftnél mennyivel olcsóbb lett volna.
Nekem ez most kicsit olyan, mint amikor az asztalosok a homlokukra csapnak , hogy egy kisállat kereskedésben mennyibe kerül egy zacskó forgács.
Teljesen egyetértek azzal, hogy ne kótyavetyéljék el és még azzal is, hogy relatív magasabb az ára, mint a teljes tábla (adott részének). A mértékkel nem. Azt ők tudják, van-e elég vevő, aki még így is megveszi.
Konkrétan tudok olyan lapszabászatot, ahol a szokásos eljárás:
1. a vevő egy iparos, neki csak a méretre vágott anyag kell, a maradékkal nem tud mit kezdeni, nincs is műhelye ahol tárolja, meg utánna is mit kezdene vele, tehát otthagyja. Az árát meg beépíti a vállalási árba.
2. a szabászat abból él, hogy a fenti iparosoknak dolgozik, nekik nem tud maradékot eladni, ezért felvágja kicsire, és télen azzal fűti a műhelyt.
De a minősége is osztályon felüli volt. Valami speckó dologhoz kellett, arra már nem is emlékszem mire, de örültem neki, mint majom a farkának. Az eladónő háromszor kérdezte meg, hogy de tuti meg akarom-e venni, mert annyi az ára, és nem amannyi! :D
Előzőleg valaki azt írta ki kellett fizetni az egész táblát. ezt én is tapasztaltam, tehát van olyan , amikor az egyszer kifizetett maradékot mégegyszer eladják. én biztosan nem tapsolok ehhez. valószínű én is kérnék pénzt, mert miért ne, de nem 3x-os árat. Tehát a 3x-os árat nem veszem a védelmembe, nem tudsz érthető magyarázatot adni, hogy ennek így kell lennie.
De azért a szabott ár mindig magasabb, mint a tábla ár. Emlékszem, mikor vettem a konyhapultot és méretre szabottan kértem, az egyik táblából leesett 120 centi. Ha azt otthagytam volna, többe került volna, mint hogy elhoztam, annyival drágább volt a négyzetméter ár.
A/A elméletileg létezik, csak szerintem vagy nem gyártják, vagy nem árulják csak bútorgyáraknak*. A/B-set én már többfélét is vettem, itthon is kapható akár a JAF-nál is.
És itt igazából arról van szó, hogy nem tudjuk milyen volt az a lemez amit 16 ezerért akartak eladni, és milyen az amivel összehasonlította, hogy az tizedébe kerül.
Amint láttad én a nyír, orosz, vagy ukrán származású rétegeltről írtam.
Az, meg hogy létezik különféle felületű (BB/BB stb...) anyag az meg ritkán kerül szóba, mivel a nyír lemezek zöme (minimum 80%!) egy oldalon szépnek mondható, de a hátoldala közepes minőségű.
Ha általánosságban beszélünk a rétegeltről akkor ezekről van szó.
Természetesen a konkrét vásárláskor meg kell nézni ezt a minősítést, de az esetek nagyon nagy hányadában erről a minőségről van szó.
Ez kb. a BB/CC, vagy BB/BC.
A felhasználások a zömének is megfelel ez a minőség.
Neked nincs (nekem sem), de azt gondolom, a Zatik és társai máshogy állnak ehhez. Ha leszabnak valakinek valamit, és nem viszi el az egész táblából a maradékot, akkor azt elrakják a polcra, és ha valaki csak egy akármekkora darabot akarna levágatni, nem mennek oda válogatni, hogy "hátha lesz közte egy kisebb, amiből kiszabhatjuk, hogy ne kelljen egy egész táblát megbontani". Ilyen alapon nekik ez már hulladék. Hacsak egy vevő nem talál közte olyat, amit el akar vinni - pénzért. Én csak amatőr vagyok, de mindig elviszem a maradékot is, ha egész táblából szabatok ki valamit. Viszont nem mindenki van ezzel így. Ott kezdődik a pofátlanság, hogy ilyen esetben a Zatik +30%-ért adja a szabott darabok m2-ét (legalábbis Győrben így ment anno), de szerintem más is ezt csinálja. Vagyis legalább kétszer keresnek ezeken a leesett darabokon. Ezek szerint ma már még többet, mint régen.
Van olyan hely ahol a 12-es 26.000-28.000 ft/ tábla.
De olyan hely is van ahol ugyanez 16.000 ft/ tábla áron kerül forgalomba.
Szóval meg kell nézni, honnan veszi az ember!"
Ennél kicsivel több azért.
A rétegelt lemeznek az ára sok mindentől függ.
- Az egyik, hogy osztályos. Van látszó felülete és nem látszó felülete és kurvára más ára van az A/A nak mint a BB/BB-nek. Mondjuk simán háromszoros.
- A másik, hogy miből van. Nyír, nyár, bükk, fenyő a leggyakoribb itthon de van kőris is, meg időnként egzóta fák is. Más az áruk.
- És ami szerintem a legfontosabb, hogy hány rétegből állnak. Egy 12-es lemez állhat 5 rétegből is meg 13 ból is. Meg köztes. A 13 rétegű sokkal drágább mint az 5 rétegű, de sokkal jobb minőségű is meg sokkal teherbíróbb.
Szóval nem érdemes összehasonlítani egy nyár, BB/BB 5 tétegű 12mm-es lemez árát egy bükk, A/A, 13 rétegűvel mert kurvára nem ugyanazok, hiába mindkettő 12 mm 152x152 centiméteres tábla.
Én a 4-es, 6-os, 12-es méreteket használom, az orosz-ukrán fajtát.
Nyírfa alapú, és gyak. 152.5x152.5 cm táblaméretű.
Alapból egy drága alapanyag, de...
Kizárólag táblásan veszem, mivel nincs olyan hely ahol értelmes áron darabra is adnák.
A Zatik meg olyan hely ahová én is csak végszükségben járok, mivel tényleg drága, és erősen túlbonyolított a vásárlás náluk.
Egyetlen előnyét látom a versenytársakkal szemben, mégpedig azt, hogy mindenfajta "elbaszott :)" fajta fákat is árulnak, igaz horror áron, meg össze-vissza méretekben.
De legalább létezik.
Vissza a rétegeltre...
Óriási árszórással árulják a piacon.
Van olyan hely ahol a 12-es 26.000-28.000 ft/ tábla.
De olyan hely is van ahol ugyanez 16.000 ft/ tábla áron kerül forgalomba.
Szóval meg kell nézni, honnan veszi az ember!
Itt egy cím ahol én vettem utoljára, és 16K körül volt a táblája a 12-esnek:
Mikor még volt Győrben Zatik, én nagyon szerettem ott válogatni a maradék darabok közt, mindig találtam megfelelőket, és nem is került sokba. Azért is pofátlanság a teljes táblás rendelésekből leesett darabokat drágán adni, mert ez gyakorlatilag hulladék lenne nekik.
A Zatik érdekes hely, de valóban horror áron nyomják. Vettem már én is náluk maradék rétegelt lemezt, de nem emlékszem, hogy ennyire elszállt lett volna az ára.