Ennél nem kell kézzel megemelni, csak rálépsz és emel. Legalábbis elvileg. (a gyalugépemre barkácsoltam hasonlót, arra is csak rá kell lépni és megemeli)
Szerintem nemcsak, hogy gyenge, de mintha a billenés geometriája is rossz lenne. Mintha a nyomóbütyök túl sokat menne hátra a kar lenyomott helyzetében, és ott már túlesik jócskán azon a ponton, ahol maximálisan lefelé nyomja a kereket tartó lemezt. És a kerék nem is tud eléggé lefelé kerülni, --> nem emelhet eleget a tárgyon, amire szerelték.
Vagy kézzel emeled néhány centit, vagy hagyatkozol a képen látható (nem az enyémen) vasszerkezet lenyomásakor, csak ott a lábujjaiddal kell emelni, és lássuk be azért az nehezebb feladat, ha nincs valami szervód...
Szervó az pedig nincs itt...
A vasnál is kell valamiféle rásegítés, mert szerintem ember nincs aki lábujjakkal megemeli, és átbillenti azt a súlyt.
Persze el tudom képzelni, de hogy nem komfortos az tuti.
Én vettem valaha ilyen kerekeket, de valami komolyat, drágát, és működött is. Az én asztalom súlyát nem tudom, de vasvázas, tele van fiókokkal, a mázsát közelíti biztosan. Aztán rájöttem, hogy elég macerás emelgetni, nem is könnyű, nem is kell túl gyakran. Ezért beraktam az asztalt a fal mellé, azóta ott van, nincs hiányérzetem. A kerekeket computergurunak adtam el, neki jó áron. :) Szóval nekem nem jött be, pedig az én műhelyem jóval kisebb a tiednél, ugye.
Ezzel és az alábbival is az a baj, hogy meg kell emelni hozzá az asztalt. Egy 100+kg-os gyalupadot, mégha csak az egyik végét is, nem mindenki akar (tud) emelgetni.
Nyilván a négyre együtt értették a 200 kilót, de a 100 is láthatóan sok nekik, és nem gondolom, hogy a kerék gyenge. Az egész szerkezet ócska, amiben a kerék van.
Egy picit egyszerűbbre tippeltem, ez egy középen felnyiló, de a lényegen nem változtat. Ilyen pántokat nem fogsz találni, csak esetleg a vatrea/jófogás hasonló helyeken. Nagyon vékony pántvéső kell hozzá.
Esetleg a Retroby-Antik Kft (sima ószeres) érdemes nézelődni, sok régi tolnai sváb házat bontanak, vagy bontás után felvásárolnak, elég nagy készletük van nyilászáróból. Lehet, hogy néhány ablakszárny menthetetlen volt és kivették belőle. Ez csak tipp!
Azért ezekkel a szárnyakkal lenne teendő, de semmi jelentősebb bajuk nem látszik a képekről.
Attól tartok, azt a 200kg-ot a kínaiak a 4db-ra értik. Ergo, ezek 50kg-os kerekek lehetnek. Mondjuk így ránézésre ahhoz is gyengének látszik az emelőszerkezete.
Álljunk meg egy szóra! :) Jelen esetben nem a kerékkel van gond, hanem az emelőszerkezettel. Tehet erre bármekkorát bíró kereket, ugyanúgy összecsuklik az emelőváz.
Nincs regisztrációm, nem látom az árakat, de az első ami tudja a 200 kilót az 180 mm átmérőjű és ez a cikszáma: 26.000.436
Nem gondolnám, hogy 6000 ft vagy akár csak a duplája lenne. Nekem keretre rakott autó mozgatásához kellett, szóval nem volt az opció, hogy "talán" valóban elbírja a 200 kg-t. Persze egy 200 kg-s gyalugép vagy fűrészasztal mozgatásához neked elegendő az 50-60 kilogramm terhelhetőségű is, az kisebb is meg sokkal olcsóbb.
Ezek simán elbírják azt az asztalt, 5000 alatt van darabja több megfelelő méretnek is. Viszont ezekhez még kell egy csomó ez -az meg még egy csomó munka. De ezek után az lesz, mert ennek a kínai vonalnak így nincs értelme.
Amúgy lehet, hogy elmenne, ha betennék az eredeti lemeze fölé egy 5-8 mm vastag másik lemezt, de elment a kedvem attól, hogy ezt az eleve ócskát reszelgessem. A körfűrészem sokkal nehezebb, mint az érintett asztal, az 4 hasonló keréken van, mint amit ide linkeltem, akkor szoktam orsóval lábra emelni, ha nagyon nehezet vágok vele.
Vezetősínes vágásokhoz kellene valami összecsukható munkaasztal, amihez hozzá lehetne szorítózni dógokat. Néztem a Festoolt, de még a tartozékok nélküli meztelen változatnak az ára is egy jobb fűrészével vetekszik, sírógörcsöt kapnék ha belemarna a merülő:
Gondoltam, a viszonylag kis műhelyben hasznos lenne, ha tologatni tudnám a 100 kilós gyalupadomat. Rendeltem a Temuról egy ilyen kerék csomagot. Kb másfél hónap alatt meg is érkezett, ez még nem lenne baj.
A baj az, hogy gyakorlatilag használhatatlan. A mellékelt képen jól látszik, hogy a kereket tartó lemez nagyon nincs közel a vízszinteshez, így a kerék nem fordul, lényegében egyenesen lehet tolni. Vagyis lehetne, mert a túlsó lábon levő viszont ki akar törni amiatt, hogy nem tud fordulni, de kellene neki.