Csak hogy egy kicsi sót nyomjak a sebbe (bocsánat) :) Ezt most kaptam egy reklámlevélben. Gyanítom, hogy ezzel nem lenne probléma, ebben a német webshopban még nem csalódtam. Szerintem annyival nem drágább, mint amennyi bosszúságot lehetne spórolni vele.
Elmondom mi fog történni: belefeccölsz egy csomó energiát, örülsz hogy végre frankón működik, aztán soha többet a büdös életben nem fogod megmozdítani az asztalt.
Most megkerestem, ilyet rendeltem 2019-ben, akkor volt kb. 50.000 (rögzítő alap+kerék). Viszont működött a mázsás asztallal, egyesével is lehetett emelgetni, és stabil is maradt. Gondolkodtam, hogy összekötöm kettesével a lábakat, mint ahogy a neten is van sok ilyen, de aztán inkább feladtam a projektet.
Vagyis ebben a témában is van az olcsó, ami vagy jó vagy nem, meg van pl. a Rockler, ami erősen valószínűsíthetően jó lesz, igaz, vagy kétszer annyiért.
Így van. Ma reggel kíváncsiságból még betettem egy darab 5 mm vastag laposvasat a kereket tartó lemez fölé. Úgy már kb vízszintesre állna be a keréktartó lemez, de nagyon komolyan rá kell állni a cuccra, hogy egyáltalán megemelje magát. Akkor aztán emel nagyot. Kézzel nem mertem oldani ekkora feszülésnél, csak egy feszítővassal. Akkor meg 2,5 centiről leesik az asztal. Rossz az egész szerkezet. Szedem is le délután és teszem vissza a packeta boxba.
Ennél nem kell kézzel megemelni, csak rálépsz és emel. Legalábbis elvileg. (a gyalugépemre barkácsoltam hasonlót, arra is csak rá kell lépni és megemeli)
Szerintem nemcsak, hogy gyenge, de mintha a billenés geometriája is rossz lenne. Mintha a nyomóbütyök túl sokat menne hátra a kar lenyomott helyzetében, és ott már túlesik jócskán azon a ponton, ahol maximálisan lefelé nyomja a kereket tartó lemezt. És a kerék nem is tud eléggé lefelé kerülni, --> nem emelhet eleget a tárgyon, amire szerelték.
Vagy kézzel emeled néhány centit, vagy hagyatkozol a képen látható (nem az enyémen) vasszerkezet lenyomásakor, csak ott a lábujjaiddal kell emelni, és lássuk be azért az nehezebb feladat, ha nincs valami szervód...
Szervó az pedig nincs itt...
A vasnál is kell valamiféle rásegítés, mert szerintem ember nincs aki lábujjakkal megemeli, és átbillenti azt a súlyt.
Persze el tudom képzelni, de hogy nem komfortos az tuti.
Én vettem valaha ilyen kerekeket, de valami komolyat, drágát, és működött is. Az én asztalom súlyát nem tudom, de vasvázas, tele van fiókokkal, a mázsát közelíti biztosan. Aztán rájöttem, hogy elég macerás emelgetni, nem is könnyű, nem is kell túl gyakran. Ezért beraktam az asztalt a fal mellé, azóta ott van, nincs hiányérzetem. A kerekeket computergurunak adtam el, neki jó áron. :) Szóval nekem nem jött be, pedig az én műhelyem jóval kisebb a tiednél, ugye.
Ezzel és az alábbival is az a baj, hogy meg kell emelni hozzá az asztalt. Egy 100+kg-os gyalupadot, mégha csak az egyik végét is, nem mindenki akar (tud) emelgetni.
Nyilván a négyre együtt értették a 200 kilót, de a 100 is láthatóan sok nekik, és nem gondolom, hogy a kerék gyenge. Az egész szerkezet ócska, amiben a kerék van.
Egy picit egyszerűbbre tippeltem, ez egy középen felnyiló, de a lényegen nem változtat. Ilyen pántokat nem fogsz találni, csak esetleg a vatrea/jófogás hasonló helyeken. Nagyon vékony pántvéső kell hozzá.
Esetleg a Retroby-Antik Kft (sima ószeres) érdemes nézelődni, sok régi tolnai sváb házat bontanak, vagy bontás után felvásárolnak, elég nagy készletük van nyilászáróból. Lehet, hogy néhány ablakszárny menthetetlen volt és kivették belőle. Ez csak tipp!
Azért ezekkel a szárnyakkal lenne teendő, de semmi jelentősebb bajuk nem látszik a képekről.
Attól tartok, azt a 200kg-ot a kínaiak a 4db-ra értik. Ergo, ezek 50kg-os kerekek lehetnek. Mondjuk így ránézésre ahhoz is gyengének látszik az emelőszerkezete.
Álljunk meg egy szóra! :) Jelen esetben nem a kerékkel van gond, hanem az emelőszerkezettel. Tehet erre bármekkorát bíró kereket, ugyanúgy összecsuklik az emelőváz.