Én sem vagyok szakember, de azt gondolom hogy elég ha az egyik alkatrész van elbonyolítva. Szóval ha már új keretet csinálok, akkor azt csinálnám fura alakúra. Az üveg legyen normális, a keret meg annyival több hús, hogy le lehessen gyalulni a szükséges trapéz vagy paralelogramma alakra a falcot.
Elkezdtem olvasni a topikot, még az elején tartok. Nem vagyok szakember, csak amatőr famunkás.
Most csak egy elvi kérdésem lenne.
Egy régi vályogház ablakainak kifelé nyíló szárnyát szeretném újra gyártani, úgy hogy a tok megmarad. Az elmúlt száz év alatt a fal és benne az ablaktok megtalálta végleges helyét és formáját, ami azt jelenti, hogy a tok egy kissé el van torzulva nem merőleges. A dilemmám az, hogy megcsináljam a szárnyat a tokhoz illesztve ferdére, vagy inkább próbáljam meg a tok falcát kiigazítani, mondjuk egy hosszirányba ékalakú lécbetéttel, és a szárnyat csináljam merőlegesre. Egy szakember ezt hogy csinálná?
80x100 cm es ablak, a függőleges méreten kb. 1,5 cm az eltérés a függőlegestől.
5 éves a gép. De tartok tőle, ez nem természetes kopás volt. Amúgy nem nehéz kivenni, áramtalanítás után csak egy nagy lapos csavarhúzóval kitekered a motoron a kupakot. Nekem kb 5mm hosszú maradt belőle.
Ha a kefe csere után volt benne erő és dolgozott rendesen, akkor ott valami kötés kilazult, amit a babrálás átmenetileg megjavított. Nézd át a komplett vezetékezést.
Ma reggel kedveskedett nekem a Dewalt körfűrészem. Az utóbbi alkalmakkor fura volt, hogy nem fékezett lekapcsoláskor. Aztán ma egyszercsak nem akart elindulni. Szerencsére egy szénkefe-csere megoldotta.
Ez ránézésre pont ugyanaz mint ami nekem van. Ha tényleg ugyanaz és nem kezdik el hamisítani már a hamisított kínait is, akkor ez kurvajó vétel ennyiért.
A chatgpt-vel nem tudtam megértetni, hogy a sima U alakú horony helyett keressen bele olyan hornyot, amibe belemegy. Pedig csak egy T alakú hosszú lyuk kellene :)
A te linked azt írja, hogy utóvétes a szállítás, persze még akkor is először ki kell fizetned mielőtt felbontod. Mondanám azt hogy tesztből megveszem, de sajnos az én Bosch fűrészemnek nem szabványos a nútja, tehát nem tudnék kezdeni vele semmit.
Ennek az elődmodellje van nekem, ugyanez a márka, szinte teljesen ugyanez az egész, csak nincs rajta az állítható stop. Nagyon minőségi cucc, tömör alu, CNC-zve, tényleg faszán összerakva, precíz, nehéz motyó. Nem emlékszem mennyiért vettem annó, de 150 EUR környéke volt. Saccra a nyers alu többe kerül, mint amiért itt árulják, illetve elég kamu webshop érzete van annak, amit linkeltél.
Vásároljál 5 cm széles öntapadós bolyhos tépőzárat. Én azt ragasztottam rá a fémre, ebbe elég jól bele tud nyomódni a szorító drót. A tépőzár másik körmös fele nem jó erre.
A Zatik nem olcsó, de nagyon korrektek és segítőkészek. A vágásért egyébként pénzt kérnek (nem tudom, a táblákat mivel vágják egyébként), a maradék kiárusítása meg szerintem egy tök jó ötlet. Nem hiszem, hogy kifizettetnék a teljes táblát azzal, aki csak egy darabját viszi el, szóval teljesen rendben van, hogy utána pénzért adják. Hogy ez a darab miért akart annyiba kerülni... na, az egy jó kérdés.
És egy szóval sem mondom pl. hogy milyen drága egy darabka egzóta fa a Zatikban, mert az nincs másik ezer helyen (mint a rétegelt lemez) és aki zebracsíkos vágódeszkát akar az félreteszi a m3 ágat. Így vettem ott bubingát véső nyélnek és nem mondom, hogy drága volt, mert azt nem kötelező venni és nem is igen létezik máshol belőle 50 cm. Annál még azt a logikát is el tudom fogadni, hogy annyira szűk a kínálat, hogy bármennyit lehet érte kérni.
Igen, lehetséges, hogy ezt a logikát kellene megtanulnom a saját szakmámban az árképzésnél (és akkor kevesbé kellene néznem az árakat, amikor én veszek valamit ;-) )