Persze , sketchup, meg Pitagorasz, meg gondolkodás, de annyira triviálisnak tűnt, hogy 45-45 fok :)
Pedig óvatos voltam, csak fukar: csináltam egy próbavágást, egy stáfli sarkáról csippentettem le spórolósan egy körömnyi darabot, hogy teszteljem az elvet, de ott felületesen ránézve nem jött ki az eltérés.
Aztán a bútoralkatrészen persze nagyon. Szerencsére "plusszus" volt a hiba, lehetett korrigálni.
Számolni sem kellett, berajzoltam a stáflira , mit akarok elérni és pár állításból meglett a jó beállás.
Aztán a meleg szobában számoltam utána, hogy a bevált 35 fok döntés tényleg helyes. És rajzoltam meg CAD programmal, hogy ide feltegyem, amiben szintén meg lehet mérni persze :)
Szerintem annyira rendhagyó alávágások ezek, hogy senkinek nincs a kisujjábnan. Max. aki napi szinten ilyen szerkezeteket készít.
Bevallom én is beállítottam volna a vezetőt 45 fokra, de már nem toltam volna át az elsőre a 45 re megdöntött lapon. Akkor kezdtem volna el gondolkodni...:)
Nem mondom, hogy átlátom a példádat az ács szakkifejezésekkel :), de lehet, hogy ott nem aza fő feladat, hogy a gerenda csücskétől mindhárom összefutó élen ugyanolyan távolságra fusson a vágás...
Ez érdekes, mert az élszarufánál, meg a csonkaszarufánál, ahány fokos a tető azt jelölöd be vágásvonalnak és 45 fokra állítod a kézifűrészt ha a falaid 90 fogban találkoznak. :P
Hány fokra kell állítanom a stellert (legyen 0 merőleges a fűrészlap síkjára) és hány fokra kell döntenem a fűrészlapot a függőlegeshez (vagy az asztal síkjához) képest, ha egy hasáb egyik sarkáról szeretném levágni a csücsköt az élektől mérve 45-45 fokban (vagy 135 a másik irányból nézve) ?
*Ha az asztaloson nem asztal meg ágy hanem inkább ékszerdobozkészítőt értünk..... bár a fene tudja, a lányomnak mahagóniból, magamnak gyertyánból készítettem ágyat és fekete dióból asztalt :D
A 63cm az nagyjából a standard méretből kijön - ha jól emlékszem, gyak az összes komolyabb lapszabászat megoldja. Akiket ismerek az a jafholz és a ligneus. Vagy elkéred Paco-tól a sablont (mondjuk asszem nem árt, ha van hozzá valami komolyabb marógép)
Nem rossz ötlet, van is itthon fél centi vastag takaróléc és gérvágó. De már kinyomtam, és talán nem lett olyan szar. Kézzel majd még kicsit megcsiszolom, ha megszáradt. (Annyival mondjuk jobb a léc, hogy amögé szilót is lehet nyomni a nagyobb résekbe, nem kell színben passzoló speciális anyag.)
Amit én használtam, azok csiszolható, festhető, lakkozhatóak voltak. Nem csiszolódik olyan jól, mint a fa. Én kb sosem csiszoltam, hanem kihúztam véglegesre lehúzóval, ahogy Te.
Annyi szokott lenni nagy résnél, hogy száradás közben kicsit összehúzódik, homorúra behúzódik a közepe, rosszabb esetben el is válik az egyik faltól. Ilyenkor ráhúztam egy második réteget.
F@sza@! Én nagyon szeretem ezeket a parketta fugázókat, a klasszik reibolás szvsz csak addig tart, ameddig a parkettás átadja a munkát a megrendelőnek :) Egyébként ezek is akrilát alapúak tipikusan.