Nagyon jól mondod, az alkoholos befolyásoltság bizony sokszintű. Nem kell tajt részegnek lenni amikor már annyira szédülsz, hogy "beledőlsz" a kezeddel a korongba egy egyensúlyvesztésnél. A legelső lépcsőfok ugyanis az, hogy már az első feles után is "bátrabb" leszel.
De nem a piáláson múlik. Sokkal inkább a monotonításon. Nagyapámat nem láttam részegen, mégis hiányzott pár perc a kezéről. Faüzemben dolgozott, de amellett otthon is volt műhelye.
Amúgy most rákerestem erre a gépre, és az van, amit én is írtam: egy zárt kalodában van a faanyag, és arra húzod rá a lapot, vagy azt húzod a lapra - nem tom, d emindegy. Nem egy asztalból áll ki a lap, és két kézzel tologatod a gömbfát, aztán ha megakad egyik oldalon, máris szorul be, és viszi a kezedet.
Ekkora teljesítményen már minimum A szelvényt használva is kettő vagy három szíjat tennék, ha tennék. Vastagabb, tehát B vagy C szelvényt nem szeretnék, mert merev, és sok a teljesítményvesztesége a motorhoz képest.
És három szíj ide vagy oda, zárt dobozban, hogy ha lehet, ne kapja a koszt.
Most itt körbenéztem kb 200-210 m3 fa van ide bedepózva, ami ezzel lett felaprítva. Természetesen ez nem a műhely fűtésére megy el, ez egy közös rakat. A szám csak azért érdekes, mert éves szinten minimum ennyi van ezzel feldarabolva. 200e környékén fizettünk érte, és szerintem 5 éve biztosan üzemel.
Minezt hibátlanul, és biztonságosan. Biztosan házilag nem barkácsolnék ilyet.
Nekem az benne a nagy tanulság, hogy 5kW magasságában már nem triviális a szíjhajtás, pláne dzsuvás igénytelen környezetben. Ezért mindenáron direkthajtást használnak, akkor is, ha csak az 1420 és 2880 fordulat közül lehet választani, és ha jelentősen csökkenti az átvágást hogy útban van a motor.
Nem csak én mondom, hogy a 135. vágás után már azt gondolod, hogy megy ez rutinból, és akkor már a figyelmed sem olyan, mint az elsőnél. Elég egy tizedmásodperc kihagyás.
"Ésszel kell használni, ismerni kell a gépet és a fa viselkedését, van pár játékszabály, amit illik betartani, aztán ennyi, meg is van minden végtagom hiánytalanul. :)"
Tudod ez olyan mint amikor a robbantómester a bányában mondja a többieknek a trotilról: "Ésszel kell használni, ismerni kell az anyagot és a szén viselkedését, van pár játékszabály, amit illik betartani, aztán ennyi," Tehát a trotil nem is veszélyes ugye?
Ne szégyelljük kimondani. Ésszel kell használni és nagyon odafigyelve. Éppen azért mert kurva veszélyes.
Nem kell ezektől félni, szerintem annál rosszabb. Én például sok-sok köbméter gallyfát, tuskót összevágtam már egy, a leírásodnak megfelelő körfűrésszel. Ésszel kell használni, ismerni kell a gépet és a fa viselkedését, van pár játékszabály, amit illik betartani, aztán ennyi, meg is van minden végtagom hiánytalanul. :)