11 éve száradó nagyméretű puszpáng darabok eladók. A legtöbb 10 centi feletti átmérőjű, ami igen ritka. Átlag hossz: 30-60cm, átmérő: 5-14cm. Van pár kisebb darab is. Úgy eladók ahogy le lettek vágva. Fel nem darabolom, mert a méret ritkasága miatt különleges célra is használhatók. Fafaragásra, gyalutalp betétnek, szerszámokhoz, netsuke szobrokhoz, restauráláshoz kiváló alapanyag. Némelyik méretéből adódóan furulyakészítésre is alkalmas lehet. A képen a végükön a záróanyag látható, ez még nem lett eltávolítva. A darabokról kérésre küldök külön fotót, pontos méreteket, leírást. Ár: 6 cm átmérő alatt 20.000 ft /kg, 6cm fölött 28000 ft / kilogramm. Árat innen számoltam:
Gyanítom, ez többünkkel is megesett.... :P :) Csakhogy a szászok sörmelegítővel melegítik és tartják 22°C-osan. Azt mondták, ha a pincér kihozna olyat, hogy a pohár bepárásodik, azt hozzávágnák.
A keret négy sarkára belülre szerelnék 20-30cm hosszú "lábakat" függőlegesen akkor tuti nem tud megbillenni az egész felnyitáskor, de sztem felesleges.
Nagyon jó, akkor már ezt is tudjuk. :) Most már csak azt nem tudom, hogy a sörcsapomon is miért csak 2-6 C°között tudom állítani a hőmérsékletet. :P Pedig német gyártmány, Krupps.
Két dolog. Az egyik, hogy belül illeszkedika keret tehát ha csak nem pontosan függőlegeen akarod emelni akkor "befeszül". A másik a saját súlya. A tető súlya mondjuk legyen 5 kg a kereté meg legalább 10.
Ez a belső kis keret szuper ötlet, de mi tartja lent, amikor felnyitom a tetejét? (Persze, jöhetsz sörkostolóra, már alaposan rászolgáltál. Sőt főzhetsz is magadnak. :-) )
A csapolt sör ideális hőfoka 2-6 között van. Minden sör kicsit más hőmérsékleten a legízletesebb. A rendes sörözőkben csaponként külön lehet a hőfokot állítani a kevésbé rendesekben be van állítva mind egyvalamire. Ilyen maszek esetekben a 4 fokos kompromisszumot szokás tartani
Minek segítsek, ha akkor is kapok a sörből ha szépen kérem? :P
Na mindegy, a jó szívem..... én egyszerűen csak belülre csinálnék még egy keretet ami belelóg a hűtőládába*. A tetejére meg áttenném az eredeti zsanért. Az egészet saját súlya ott fogja tertani nem kell aggódnod, oldalirányú elcsúszás ellen meg védi a belső keret.
Anyagvédelemnek meg egyszerűen körbekenném a fát mindenhol víztiszta epoxy laminálógyantával vagy hasonlóval.
Belülről ragassz pur-ral 5 centi nikecelt a deszkákra, így nem jut el odáig a hideg. 8-10 foknál gondolom úgy se kell hidegebb, így jegesedéstől se tartanék.Ha a keret szintje alá beapplikálsz még egy réteg hőszigetelés (pl lábazati szegetelő, XPS, ami elég kemény, hogy kivehetőre csináld morzyolódás nélkül) ,akkor már hideg sem lesz a fa belülről.
A rögzítésére esetleg az a megoldás jó lehet, hogy másik rossz hűtőről a mágneses szalagot levenni és ennek a kiegészítőnek az aljára is és a tetejére is azt ráragasztani. Így később egyszerűen el lehet távolítani.
mit gondolsz arról, ha thermowood-ot használsz? Azt mondják abban már semmi sem emlékeztet a fa sejtszerkezetére, mert mindent szétroncsol a kezelés. Azt gondolnám, hogy így penészedés sem annyira várható. Kezelni sem kell semmivel, igy az elemiszer biztonságnak is lehet egy piros pont.
Beteszek ide egy képet, amin egy fagyasztóláda van. A teteje le van szerelve, maga a láda pedig meg van magasítva egy fa kerettel. Ebben vannak a sörcsapok. Majd vissza van szerelve a teteje, hogy működhessen a láda. Ez a neten található valahol. Pont ezt szeretném megcsinálni.
Hogy lehet rögzíteni ezt a keretet a ládához, hogy később esetleg bontható legyen, ha vissza akrom állítani az eredeti funkcióját? No és mivel kell lekezelni a fát, hogy belül a fagy, a pára, stb. Ne penészedjen meg.
Aki segít, jöhet sörözni, az itthon főzőtt vagy 10 féle sörből... ;-)