Kedves Alkotasu és kedves Peti251! Elnézést a kései reagálásért, már le is mondtam a válaszokról. Azt hittem annyira trivit kérdezek, hogy ilyenre már nem is szokás reagálni, Ezennel meg is köszönöm a gondos válaszaitokat!
El is kezdtem nézegetni az érinkezőket. Látszólag jók voltak, de volt bennük egy pár girbe-gurba kanyarulat :) És láss csodát, a kiegyengetésükkel szépen sorban indulnak is a mozdonykák :). A többi javítási lépést is el fogom majd végezni, de a lényeg, hogy így már van értelme számomra gondolkodni a terepasztal tervezésen.
Ha jól tudom a közel múltban valami történ a Posch modellnél és lényegében megszűnt az... Viszont nekem jó pár csomag Kaláka forgóvázra lenne szükségem, de már sehol se találok. Tudtok helyet/boltot ahol még maradhatott illetve valami alternatívát a Posch Kalákára, foglalkozik nég valaki H0-ban ilyen forgóvázzal? Mikromodellben nem gondolkodom, egyrészt nekem a Mikromodell megléte is bizonytalana, másrészt a Posch féle kész, komplett forgóváz jobban tetszik mint a 3D nyomtatott felragasztani való maszk, ami bizonytalan minőségű/futásu lehet...
Reméljük (hamarosan) látogatható lesz Szörényi Szabolcs terepasztala a Nyugati pályaudvarról:
"A tavaly elhunyt Szörényi Szabolcs szimplán az Illés tagjaként is kitörölhetetlen a magyar kultúrtörténetből. De most már nemcsak ezért: a Közlekedési Múzeum nevében Schneller Domonkos főigazgató ünnepélyesen átvette a zenész feleségétől, Rosta Máriától a Nyugati pályaudvar 80-as évekbeli állapotát megörökítő terepasztalt, amelyet férje több mint húsz éven át épített."
Bevallom kerestem ezt az információt de nem találtam: tudja valaki mi a világos barna teherkocsi színnek a RAL kódja? Nem az a vörösesbarna (aminek tudom hogy nincs RAL kódja), hanem mondjuk ami az Eas kocsiknak szokott lenni az a halványabb barna színe?
ugyanakkor felmerül bennem a kérdés, hogy minuszolni van esze, de építő kritikát írni, vagy kijavítani hogy esetleg rosszul tudod, arra vagy nincs esze, vagy csak simán lusta.
nekem makszimálisan jó tanácsokat adtál, és bár nem tegnap óta vagyok ezeken a fórumikon, ez a minuszok osztogatása nekem új. köszönöm a linket, az ilyen jellegű kérdéseimmel megyek akkor oda!
Amúgy meg: Mindent meg kell nézni, mert ezek régi dolgok, nem az új szabvány, vakdugós rendszerek, azaz józan ésszel végig kell nézni, hogy hova vannak kötve az izzó vezetékei.
A lámpa egyik lába lehet a sínen - érdemes ezt a menetiránynak megfelelően, általában úgy hagyni. Bonyolítja a helyzetet, ha van ott még dióda is, de ezt általában már a másik lábra szokták tenni, hogy menetiránynak megfelelően világítson egyenáram esetén. Annyi megoldás volt, mint égen a csillag, már régebben is.
Semmit. Mivel DCC-ben fogod használni, az egyik sínszál féljele fogja hajtani a lámpát, (a fehér/sárga pedig adja neki a nullát). Arra érdemes figyelni, hogy legalább 16V-os legyen az az izzó. DCC-ben előfordulhat 12V-nál magasabb érték is sínben.
Sziasztok. Csináltam már korábban is egy pár utólagos dekóder beszerelést nem előkészített mozdonyokba, de nem vagyok megelégedve minden téren a munkámmal. Ami rendre problémát okoz, az a világítás kérdése. Sokan LED-del oldják meg a dolgot. Nekem itt és most nincs LED-em és a hozzávaló ellenállásom sem. Előbb utóbb megpróbálom elsajátítani ezt a technológiát is, de most az volna a kérdésem, hogy van e olyan lehetőség, hogy az izzó egyik "lába" marad a mozdonytesten, és csak a szigetelt lábhoz viszem a fehéret meg a sárgát. A kékkel ilyenkor mit csináljak? (Märklin rendszernél megoldható). Függ e ez a dolog a dekóder gyártójától(típusától), vagy a foglalattípustól? Van valakinek olcsó beszerzési forrása előkészítő panelra?(PluX, MTC stb)
Hát igen, a Domino pultok kockáin sincs dupla köríves váltó, meg XII-es , aztán mégis valahogy megoldják :)
A lényeg, hogy az agy rendkívül adaptív, szóval ha rajzolsz egy sematikus ábrát, villámgyorsan meg fogod tanulni, hogy mi hol van. Emiatt (meg amiatt, hogy nekem amúgy is a bizber a becsípődésem) én pl. nem is rajzolnám meg a teljes asztalt a közepén a nagy semmivel, hanem csak a két állomást, viszont azt szép nagyban :)
Az előző állomásomon egy pár íves váltókból álló vágánykapcsolat volt, itt a bal szélen látható az M3 és M1-es tolatásjelzők fölött, ezeknél még pont a váltók miatt megrajzoltam az ívet: A Train Controller, mint bizber . Egyébként az állomás másik (a pulton jobb oldali) végében is volt egy komoly +150°-60°-os "kérdőjel", ezt már nem rajzoltam meg, szimplán kiegyenesítettem.
A mostani állomásomnak mindkét végén íves váltók vannak, ez is C-alakú, de itt már az ívet sem rajzoltam meg, hanem kiegyenesítettem az egészet. C-ben rajzolva fölöslegesen "magassá" tette volna a pultot, így viszont szépen mutat az erre a célra dedikált, 1280x960-as (tehát függőlegesen elég kis felbontású) kis laptopocskán. Továbbá azt sem különösebben csípem, ha a jelzők összevissza vannak forgatva. Így minden jelzőm szépen el van fektetve (mint az "igazi" pultok 90%-án is): A Train Controller, mint bizber - új szőnyegvasút
Valószínűleg azért nem lehet bele ilyeneket rakni, mert mindkettőben a pálya sematikus vázlatát kell elkészíteni, vagy vasutas szaknyelven torzított helyszínrajzot.