>a newGen-nél ő (milán32) az új mulimausra gondolt, nem a központra. Hiszen ESU vs Z21(fekete) a kérdése.
Nehezítés, hogy Z21 Profi newGen néven árul a Roco egy csomagot, amiben a régi fekete Z21 van a külön routerrel, és mellé egy WLANMaus newGen. Eközben kb. 50000 forinttal leakciózta a régi mausos szetteket a legtöbb forgalmazó.
Szerintem szándékosan nem új MobileControlt készítettek. Ez a piacgazdaság valósága: olyan már van. Egyébként az én véleményem, hogy akinek fontos, hogy ne kelljen F-számokat megjegyezni és elviseli az érintőképernyőt, az sebességet szabályozni is tud az appból.
Öööö. Miért kapok ennyi mínuszt? Mégis érintőképernyős a NewGenMultimaus? De akkor miért nem ér hozzá az egész beszédje alatt az illető, és miért a gombokat nyomkodja lenn?
Sz_TOMek: a newGen-nél ő (milán32) az új mulimausra gondolt, nem a központra. Hiszen ESU vs Z21(fekete) a kérdése.
Szerintem modulra talán jobb a Roco, mert a newGen mausok könnyen vihetők. Ill. mobillal is összepárosíthatók. A Z21 frissítése meg szintén mobilról/tabletről könnyen megoldható. (mondom mindezt úgy hogy nekem egy őslelet NanoXs88-as központom van :))
Fontos hogy hova kell, mert nem mindegy, hogy pl. kell-e booster vagy nem. Mert ha kell, és szerintem egy 25 méteres modulosra kell, akkor a z21 newgen kiesik.
Ezek szerint szabadságon vannak az ESU-Ecos fan közösség tagjai. Furcsa, hogy még nem ajnározták itt az egekig az ESU-ECOs-t.
Amúgy, ha "Az ár most nem játszik", akkor ne a "kommersz" Roco-ban gondolkodj. Az ECOS sokkal több mindent tud beépítve magába. Főleg ha sok ESU dekódered van a pályán. A saját belső szabványa révén gyorsabban programozódik fel minden. Rengeteget írtak itt is már erről a témáról.
Kb olyant kérdezel, hogy Apple, vagy Androidos telefont vegyek, az ár nem számít, melyik a jobb...
A Roco newGen új multimausa próbálja feloldani az érintő/gomb/tekerő/mindenfunkciótelérjek problémát a mozdonykezelés során, de nem tudott szakítani a régi formátummal. Egy kinyitható nagyobb érintőkijelző, vagy okostelefonnal kombinálható vezérlő lett volna talán a jobb megoldás. Ez a kijelző, egy nagyobb ujjakkal rendelkező egyénnek már nagy kihívás...
Akár egy olyan egyszerű app-bővítés is nagy segítség lenne, ahol a régi PirosMM, egy okos telefonnal összeköthető lenne az USB csatlakozón keresztül.
Szerintem te a másik Z21-re gondolsz. Most hónap elején megjelent a fehér z21 newGen, ami beépített routert tartalmaz így nem kell külön kábelezni meg összeszerelni, hanem minden egyben van, de funkcióban nem tud ezen kívül mást az eddigiektől, illetve van amire gondolt szerintem a fekete Z21 és mellé készletben a WlanMaus newGen ami színes kijelzős és usb-c töltős, illetve végállás nélküli tekerővel (encoderrel) van szerelve. De itt a régi fekete Z21 van ugye a csomagban. Viszont a fekete Z21 tudja a R és B bus-t is. Itt van a részletes leírása miket tudsz rákötni a portokra: https://www.z21.eu/en/products/z21/connections-z21
Nem tudom, hogy alapból viszont például, hogy van a vezérlő használata Ecu ECoS. Mert tök jó hogy két mozdonyt is lát az ember, de szerintem nincs rajta alapból levehető vezérlő. Ez a funkció kell-e neked, vagy lehet e ehhez mondjuk külön normálisabb áron csatlakoztatni bármit is? Viszont ha kevés a kb 3A alapból, akkor itt egyértelmű számomra a választás, feltételezve, hogy kézi vezérlő nem szükséges, hanem egy helyről irányítasz mindent. A bővíthetőségre a Z21 viszont nem tudom miben korlátozott annyira, tud sok mindent, Loconet és XPressNet is támogatott, és sok egyéb dolog kapcsolható rá (csak a fehér newGen z21 ami nem tud sokat továbbra sem, csak egybegyúrták a wifi routerrel a z21 fehér verzióját).
Nézd,inkább kinézetre megyek.Kb tudom mit tud a 2 központ.A Z21-hez kell egy bosster is nekem.Ha azt árban hozzáadom a Z21 központhoz máris Esu ecos áránál vagyok vagy felette.Egyedül az Esu szoftveres részéről nem tudok sokat(frissités ilyesmi)
Szia, nekem Z21 van de sima WlanMaussal viszont a Medikernél ez a készlet (10834) most akciós a newGen-es készlethez képest. Egyébként telefont egyszerűbb használni egy appot, főleg ha 30ezerrel többért van csak a newGen verziós. Másikról nincs tapasztalatom. Bővíthetősége vezérlőkben sokat enged a Z21 annyi biztos (most ESP32 vezérlőt tesztelek és építgetek hozzá).
DCC központ tápellátásban gondolkodom, kérem a Véleményeteket!
Van kéznél néhány PC-s tápegységem. Viszonylag jó minőségűek, jók is, kidobni nem szeretném őket.
Előny: Gyárilag rendelkezik fém házzal, és tápkapcsolóval, van benne zárlatvédelem, és egy 400W-os is lazán kiszolgál 4-6A-t ami egy házi terepasztalnál bőven elég.
PC táp egy trükkel azonnal működőképessé tehető (zöld vezeték GND-re), és azonnal +5V, és +12V-ot magas amperszámban kinyerhetünk belőle.
Most jön a gond, a max 12V.
Van nekem ilyen step-up áramköröm https://www.hestore.hu/prod_10037842.html ez tökélesen előállít 12V-ból 19V-ot egy 3A-es DCC központnak. A plusz vicc, hogy a PC tápegységen beül is elhelyezhető, van ennyi hely, rendesen csavarokkal rögzíthető, így aktívan hűtve is van.
Nekem még annyi tetszik benne, hogy a tápegység így a védőföldre is rákerül. Tudom, hivatalosan meg csak a különlegesen duplán szigetelt, játéktrafó minősítésű tápegységet lehetne ilyen célra használni (PELV,SELV,stb), de ebbe ne menjünk bele, ha lehet. Maradjunk a fenti kérdésnél.
(A PC gyári tápegységet nem mókolnám át magasabb feszültségre. Nem is értek hozzá, meg csak egy életem van.)
Ha már Piko dekóderek: jött egy adag 8 tűs üres dekoder, amit a programozó plux16osnak gondol, nagynehezen rátuszkotam a hangot, de elég sok hibaüzenet dob a program, hogy nem megfelelő a dekoder.
Plux22 és hanganyagot fel lehet tölteni NEM652es dekoderre?
Illetve elvileg tud AUX 2-4et, de nem nagyon találtam leírást, hogy melyek lennének a forrasztasi pontok hozzá.
Sajnos én nem ismerem ennyire részletesen, hogy miként lehet CV cimekkel beállítani amit szeretnél, viszont megfigyeltem, hogy angol elírása ilyen szegényes minden dekódernek. Nem értem miért nem fordítják le, akár csak MI-vel gyorsan, mert a semminél jobb lenne sokaknak. Én németül minimálisan tudok, angolul pedig megértem ezeket.
Egyébként a dekóder oldaláról tudod letölteni a német leírást: https://www.piko-shop.de/en/artikel/xp-5.1-function-decoder-35253.html (alul a letöltés részen a "ausführliche Anleitung 56514 DE" pdf-ben). Ebben benne van a CV19-22 része is, valamint, hogy melyik funkció kimenetnek melyik CV értékén tudsz beállítani dolgokat, akár a fényeffekteket, fényerőt (CV). Angol pdf-ben viszont tényleg viccesen kevés információ van, az is 2 oldalba sűrítve... Annyi egyedül, hogy ha ezeket az effekteket aktiválni akarod akkor ha jól látom a CV31 = 18, CV32 = 0 pointereket kell beállítani, azt a hangdekódereknél is láttam, hogy mindig állította a program magától nekem.
Ismeri valaki behatóbban a PIKO 56514 funkciódekóderét? Sajnos a hozzáférhető CV-listák korántsem teljesek*, csak az alapvető CV-ket tartalmazzák, a normál 'function mapping' címekig bezárólag. Arról viszont nem tesznek említést, hogy a kimeneteken hogyan, mely címeken lehet effekteket létrehozni, fényerőt beállítani, stb. Hiányzik a CV19-22 címtartomány is, mintha nem lehetne consist-címet és működést beállítani, holott ez az alap NMRA funkciók közé tartozik.
Ha valakinek lenne ilyen teljes listája, elküldené nekem a publikus mail-címemre? Előre is köszi...
* Valahol a Piko-shop ír egy olyat, hogy a jövőben már nem teszik közzé a CV-listát magyarázatokkal, tessék megvenni PIKO SmartControl-t, majd azon grafikusan megdolgozni a problémát, a többit a kütyü megoldja. Üzlepolitikailag nem rossz, de azért én erre csak azt tudom mondani, amit a parasztbácsi szokott ilyenkor: "Ügyes!..."
Hu, ennyire nem néztem utána a dolgoknak, hogy őszinte legyek :) az elmúlt években itt olvasott bölcsességnek hittem, hogy hiába digitális, de érzékelhető füst csak analóg generátorral lesz. Szétszedéstől pedig nem kell tartanod, előtte én is féltem,de 2 csavar és komplett kazán leemelhető. Az előkészítést nem mértem meg, lehet kisebb alapesetben mint a generátor átmérője, sőt biztos, de ugye a két lemez szorítja össze és rögzíti is a helyén az elektromos kapcsolaton túl. Generátor alján lévő érintkező darabot én kicsit ki is hajtogattam, biztosan hozzáérjen a mozdony csatlakozójához összeszerelés után. Nem szimpi, hogy vakon kell szerelni :)
Digitools gyári beállításain annyit változtattam, hogy mind a három CV-n lentebb vettem 10-et: CV115=54, CV116=245 és CV117=118, így számomra szebb a látvány.
Egyébként másik mozdony papírjait elővéve, sajnálom, hogy itt nincsenek meg ugyanazok az információk: pár éves Br01-nél részletes leírás hogy szedd szét, milyen kimeneten van a generátor, milyen számú Seuthe generátor építhető be egyszerűen.
Engem is foglalkoztat a füstölő beszerelése, készítettem fotót a foglalatról.
A foglalat tövénél a panelen mért távolság 5.5 mm!
A Seuthe 20 alsó felének az átmérője 7 mm, ez szerintem ide nem felel meg.
A füstszekrény elejét levéve is készítettem fotót, a füstölő nem érhet a kéménybe, mert annak belső átmérője kúpos és az aljának az átmérője kb. 3 mm. A kéménybe bedugott fogpiszkálóval megmértem a foglalat aljáig terjedő távolságot a kémény tetejétől, ez 37 mm volt.
Egyetértek az analóg 10-16V 120 mA változat beépítésével, a szövegben leírt füst erősségét a CV értékek adják.
"Előkészített a mozdony, semmi fúrás-faragás nem szükséges..."
Ez jó hír, de vannak még kérdéseim! :-)
Gondolom, Te már szétkaptad a gépet (engem még nem vitt rá a merészség, finomabbnak érzem a szerkezetet a böte kezeimhez), talán tudsz választ adni a kétségeimre.
1. Seuthe 20-at említesz, amit analóg füstölőként "hirdetnek", 10-16V működési feszültséggel. Namost, a DT-kimenetek (is) általában a +5V-hoz képest adnak GND-t, tehát ez kevés lenne. DE! Ha a pályafeszhez nézzük, (z21 központ 16-17V körüli), az meg már sok. A kérdés: van-e a mozdony alapáramkörében a kimeneten (AUX1) tranyó vagy FET, ami megoldhatja ezt a problémát is, meg a Seuthe 20 adatlapján szereplő 120mA áramot is?
2. Ahogy nézem, a net a 23-ast "ajánlja", 16-22V működési feszültséggel, és 70mA árammal. Viszont ahhoz kevésnek tűnik a 16-17V pályafesz; éppen csak kornyadozna a füst. A DT-dekóder képes a kimeneti feszültséget PWM-ezni, így külön beállítható az alapjárati (CV115, alap=64), a gyorsításkori (CV116, alap=255) és a menetközbeni (CV117, alap=128) feszültség, és ezzel a füstintenzitás. Ezek megfelelő megválasztásával, esetleg még kisebbre, szépen korlátozható a füstölőre jutó fesz, így nem gond a 20-as használata. Jól gondolom?
3. A mozdony alaplapján tehát egyértelműen az AUX1 tartozik a füstölőhöz? Mennyire van kiépítve a csatlakozás? A Seuthe 23 vezetékes kivitel, valahova forrasztandó. A 20-as alja pedig (net-képek szerint) úgy néz ki, mint egy régebbi modellizzó, mintha valamilyen foglalatba menne bele. Ez is ki van építve a kémény aljában?
Gondolom, Te már jóval előbbre jársz nálam, aki még csak elméletben gondolkodik ennek a szép kivitelű gőzösnek a "füstösítésén"... ;-)
Köszönöm szépen a segítséged, most már a kommented és leírás alapján világos a programozás.
Hogy megmaradjon az utókornak, 21-es funkciógomb az előre világítással kapcsolja a füstgenerátort is a Digitools hangdekóder- Roco 302-es mozdony kombináció esetén.
@John Howard: Előkészített a mozdony, semmi fúrás-faragás nem szükséges, mozdony alján a 2 kis csavar kitekerésével leemelhető a mozdony teteje, utána tudod belecsúsztatni a generátort a helyére.
Fúrni-faragni kell valamit a kémény környékén? Érdekelne, hogy milyen eredménnyel jársz - azt én is sajnáltam a modellben, hogy nem írja sehol, hogy gyárilag elő lenne készítve füstölőre...