Sajnos a JMRI-ból, bár ki lehet sajtolni azt, amit a TC tud, de óriási erőfeszítés. Van egy őrült brit, aki kihívásként kezelte ezt, és megcsinálta kb egy éve, de a videóit nézve nekem nem lenne kedvem hozzá. Igaz, én nem akarom automatizálni az üzememet, így nem is fenyeget ez a veszély, ami automatizmus van nálam (jelzők visszaesnek vörösbe, gombos vezérlőpultról is tudjak váltót állítani), azt pont nagyon egyszerű JMRI-ban megcsinálni. A menetrend alapú vezetést nagyon nem.
Aham, hát szövegesen valóban könnyebb értelmezni, amit írt. Azt továbbra sem értem, hogy miért írta, mert a menetrendeket, automata üzemet a JMRI-ben is alapvetően kattintgatva-választgatva kell összerakni, bár valóban, le lehet menni script-szintre is, ha valakinek ilyen a perverziója.
Már amennyit én tudok a JMRI-ről. Ami sajnos egyelőre csak elméleti.
Mint írtam, adott szöveges értékelést is, azt nem másoltam akkor ide. A kérdésedre a válasz, hogy azt írta, hogy egyszerre 8-10 vonat menjen a pályán ahhoz JRMI-ben sok scriptet kellene írni, ahhoz hogy működjön. Szóval én úgy gondolom ebből, hogy nekem kellene megszenvednem vele és ezért adhatott rá csak 3 csillagot. Lényeges, hogy még nem próbáltam ki és valószínűleg nem is fogom ezért ez nem az én véleményem. De az AI szöveges összefoglalót az én konkrét esetemre adott válaszából a JRMI-ről ideteszem, hátha érthetőbb lesz:
Előny:
Aktív fejlesztés
ESU ECoS támogatott
LocoNet támogatott
Hátrány:
Komplex automatizálás sokkal több manuális logikát igényel
810 vonatnál már komoly scriptelés kell
Nem olyan kész mint TC Gold
Őszintén? A Te szinteden visszalépés lenne kényelmi szempontból.
Jaaa, hát az MI nekem is megmondta ingyen és 20 másodperc alatt, hogy ma 24-e, szerda van -- az "egészen biztos?" kérdésre még kellett 20 másodperc, hogy válaszoljon: biztosbiztos --, mindezt 26-án, pénteken. Meg ugye nagyon szép összehasonlító szempontrendszer alapján elmagyarázza (kis ikonokkal, akár táblázatosan), hogy nagyon szépen süt a nap, nincs is messze a cél, nagyon fontos a környezetvédelem is, testmozogni pedig egészséges, szóval mindenképpen gyalog kell mennem -- az autómosóba.
A lenti táblázathoz nagyon nem tudok hozzászólni, de nekem az, hogy az iTrain tanulási görbéje laposabb, mint a Rocrail-é, minimum büdös. Láttad Te már a Rocrail konfigurációs ablakát? Próbáltál benne pályát szerkeszteni?
Szóval lehet, hogy én vagyok maradi, de szerintem legalább azt a "természetesent" húzzuk le a "van értelme" elől :)
A fő fejtörésem már régóta a városi villamos modelleim digitalizálása, ha meg tudom valahogy oldani az automata üzemet egyvágányú kitérős pályán (oválra már több megoldást is láttam), valamint ebbe "belezavarni" kézi irányítással egy munkakocsit, vagy teherszállítmányt.
Miután itt visszalspoztam vagy 10 oldalt, megleltem az elsőnek gondolt kérdésemre a választ, ezek szerint a TRIX 22074 ÖBB Taurusomban DCC/SX dekóder van, ami a DCC-re nézve jó hír.
Eddig dobozában pihent több másik társával együtt, de most kisérleteznék (nem a spanyolviasz), így kérdezném, hogy a 8-tűs előkészítettségű TRIX 22332 ÖBB 2070-es dízelmozdonyba és a szintén 8-tűs PIKO 57410-es ÖBB Taurusba (NEM 652) milyen egyszerű dekódert javasoltok. Hang nincs és nem is tervezek, a meneten kívül és max a világítás a fontos, egyébbel nem számolok.
Az ESU 59020-nál azt írják, hogy PIKO-hoz nem ajánlott.
A LaisDCC-ről nagyon régebben azt olvastam, hogy nem ajánlotta a fórum, ahogy nézem, most a HALLING is alkalmazza motorjainál.
Láttam még Viesmann 5245-öst, valamint Digitools 1041-est is a kínálatban, de nem értek hozzá.
Az ABC fékezés bármennyire is szép, az összesen 15-20 cm hosszú megállóban nehezen értelmezhető a kifuttatás. Reménykedem, hogy valamelyik dekóderben CV-vel finomszabályozható a megállj parancs utáni fékezés és megállás.
Központom még nincs, a DCC-EX-szel próbálkozom, így ha fel is adom, a vezérlők jók más projekthez is (úgy írom, mintha az ötleteken kívül lenne), így elméletik a kérdéseim.
Mivel az egész művelet kb 20 másodpercig tart és ingyenes, természetesen van értelme. Ha manuálisan 6 napig ezen dolgozott volna, akkor nem lenne értelme.
Ja, a kérdést kábé értem. Nekem az "ez a program közepesen tud 8-10 vonatot stabilan vezérelni" homályos. Értem én, hogy a végletekig le kell egyszerűsíteni a választ, mert az egyszeri polgár kb. 5 számot tud sorba rakni, de biztos, hogy ennek van így értelme? :)
Az vot a kérdésem az AI felé, hogy jelenleg a TC-vel 8-10 szerelvényt vezérlek akár egyszerre mozogva. Menetrendben járnak, mellette tolató mozgást, fordító korongot manuálisan is kezelek más mozdonyokkal. Feltételeket használok például arra, ha valamelyik elakadna, sorompó vezérlésre stb. A TC-ről váltásnak a másik felsorolt szoftverek esetén, mennyire lenne más a kezelése és annak megismerése mennyi időt venne igénybe ehhez a szinthez, amin most én használni tudom a TC-t. Erre adta ezt a táblázatot és persze le is írta, hogy melyikkel milyen problémám lehet. Az információi alapján például a JRMI teljesen kiesett így arra sem kell időt szakítsak, hogy egyáltalán kipróbáljam. Ez csak egy elméleti kérdés volt arra az esetre, ha a TC hardwerkulcsa megsérülne és nem tudnám tovább használni a programot.
Nem tudom, én 5-10 évvel ezelőtt voltam kapcsolatban vele, de már akkor sem annyira értettem, hogy mi folyik. Mindenféle kisgyerekek építették az állomásokat gőzerővel, de a programban egészen konkrét hibák nem lettek évekig javítva... a grafikáról nem is beszélve. Még én is küldtem egy-két hibát Norbinak, de amíg figyelemmel kísértem, az 1001-edik állomás megjelenését leszámítva nem volt változás. Aztán egy idő után beleúntam a lejárogató licenc frissítésébe.
Egyébként akkoriban emlékeim szerint még nem tudott terepasztalt vezérelni, szóval azóta biztosan sokat fejlődött.
Az is biztos, hogy hatalmas munka van benne.
És ami még lényeges: kb. ez az egyetlen olyan terepasztalvezérlő, ami bizber-logikájú. Nem tudom, hogy a terepasztal-vezérlés mennyire megy neki, de állomás-vezérléshez mindenképpen jó, egyszerű, és relatíve élethű.
A licencelése még mindig előfizetéses, vagy egyszer kell megvenni?
Esetleg még meg lehet próbálni Hajós Norbi TerVez 2-jét, a TT-s modultalikon két állomást is láttam működni róla. A honlap elavultsága ne tévesszen meg, tudomásom szerint fut a projekt, még ha nem is olyan lendülettel, mint 5-10 évvel ezelőtt.
Hát most én is elkezdtem nézelődni, hogy mik is lennének az alternatívák. Pusztán elméleti síkon, mert automatizálandó terepasztalt nem terveztem csinálni, a FREMO-állomásunkra vágányutak állítgatására pedig az őskövület TC pont jó addig, amíg nem csináljuk meg hozzá a pultot valami saját parancsközponttal.
Ezt az iTrain-t eddig nem ismertem (előítéletes vagyok az i-vel kezdődő nevekkel szemben?), viszont néhány videót végigkattintgatva egészen okos és kompakt kis cuccnak tűnik. Bár a menetrendtervezése rendkívül bonyolult, legalábbis van benne néhány olyan funkció, aminek a létjogosultságát elsőre nem igazán látom.
Néztem még a JMRI-t is, háááát... nekem az eléggé amerikai. Nincs különösebben bajom a nem felhasználóbarát programokkal, de ennek a logikája is elég távol áll a nagyvasútitól.
Még a Rocrailnek kell nekiesnem, bár úgy nézem, hogy az ismertetők túlnyomó többsége Durchrutschwegsrücknamegruppentaste-nyelven íródott, így kissé fel kell elevenítenem az ilyen irányú ismereteimet.
Van még valami más említésre méltó terepasztal-vezérlő?
ha vezérlőt keresel jó árban próbáld ki esetleg a DCC-EX központot. Arduino alap, motorvezérlő shield, és egy wifi shielddel komplett központot kapsz töredék áron. A wifi miatt tudod mobiltelefonról is vezérelni a mozdonyokat, PC felől JMRI kezeli. Bekerülési költsége kb 10-12.000 Ft. Az arduino "software" opensource, nincs költsége. Szerintem próbálgatni tökéletesen megfelel, ár-érték arányban verhetetlen. Otthon a tesztpadom megy róla.
Azért lennének továbbfejlesztési lehetőségek, egyrészt számos új képesség, protokoll jelent meg, amit nem ismer (EcoS, HM7000, Blunami, LCC), másrészt egy komplett új, sokkal intuitívebb és több mindent automatikusan megvalósító UI is kellene.
1995-óta van a program, ha hihetünk a történeteknek. Ami talán a legjobban elterjedt az a TC5 (.5) Ezt valahol 2003-körül láttam élőben, ahogyan dolgozik egy kiállításon... Nagy élmény volt, ahogy PI-es MMX-en szépen irányította a vonatokat. Ez a jövő, mondták akkor Többen. Sokan közülük már nincsenek is itt velünk...
1995-2026 -> 30 év.
Valószínűsítem, hogy már az utóbbi években érdemben nem lehetett tovább fejleszteni, mert a korlátok adottak. A mai világban meg milyen dolog az, ha évente nem adunk ki valami új verziót, vagy inkább többet, hadd ne lehessen követni...
Ugyan régen volt, használom, írtam is róla 2024-ben. Közben kellet venni a Google-ba a Z21 apphoz licenszet, mert felismerte, hogy ez egy klón Z21, és nem igazi. Ennyi plusz beruházás volt vele.
Az eladóval angolul jól lehetett beszélgetni.
A Loconet/xpress net átalakítást/fordítást sajnos még nem tudtam kipróbálni.