Ha tippelnem kéne, akkor az amúgy is gatya Uhlenbrock DCC jel bekapcsoláskor még érdekesebb tranzienseket vesz föl, amiket az ESU nano dekóder nem tud értelmezni, így nem DCC módban indítja el magát.
ESU Loksound 5 micro N18 problémám lenne. ( IB II. központ )
Ha a mozdony fent van a pályán és úgy kapcsolom be a vezérlőt, akkor nem reagál semmire, áramtalanítani kell ( leveszem ), hogy menjen. Ha előbb kapcsolom a sínfeszt, és utána rakom fel akkor is megy.
Szia. kettőt is vettem, az elsőt látatlanban, ezzel átbasztak. ez egy maszek gép, de üt a tokmány gyenge a motor és semmi sincs központban semmivel. a második amit vettem, egy szinte biztosan felújított, szép sárga NDK gyártmányú HOBBYMAT. 1985-ös.
Én a kerekek esztergálásához, kifúrásához készítettem egy "serleget" rézből. Ennek a pereme pontosan akkora, mint a kerék futófelület belső és külső átmérőjének az átlaga. A kerék futófelülete kúpos (3 fok), így be lehet szorítani a serlegbe. Ekkor teljesen egyenletes a körfutása, ekkor lehet kifúrni, először a szigetelő dugó számára, majd azt beszorítva a tengely számára. (Itt a leírás.)
Egyszer fordult elő, hogy a leggondosabb előkészítés után is ferde lett a tengelyfurat, a keréknek "nyolcasa" volt a tengelyen. Háromszor is megpróbáltam. Aztán nagyító alatt kiderült, hogy a kerék öntvényében volt egy apró levegő-zárvány. A tengely benyomáskor a műanyag szigetelő persely benyomódott a lyukba és félrement a tengely. A zárványt kitöltöttem epoxi ragasztóval, óvatosan kerekre reszeltem a felületét, utána sikerült a tengely beszorítása. (Fleischmann S3/6 kerék volt, alpakka öntvény)
direkt emiatt vettem esztergát. az nekem is világos lett, hogy dugót kell esztergálni a kerékbe, majd azt kifúrni. azért itt is van buktató(most a nyomkarimától tekintsünk el). van egy liliput 05-ös (vagy 01 de nem ez a lényeg) és nem tudom úgy kifúrni, hogy ne kóvályogjon és/vagy üssön a kerék. szemre jó, a furatnak is eléfúrok központfúróval, mégsem jó valami.
Sok kereket készítettem már, nincs profilkésem. Nem ördöngösség. De eszterfa kell hozzá. A szigeteléshez is, bár meg lehet próbálni meglévő szigetelőhüvellyel. Az lehet a baj, hogy "nyolcas" lesz benne. Rosszabb esetben excentrikus.
(én úgy készítem a szigetelést, hogy nem hüvelyt, hanem dugót készítek a kerék furatába és a kerékbe behelyezett dugóba fúrom be a tengelynek a lyukat)
Nem, sajnos nincs olyan késem. sőt, néha a sima szigetelés is okoz gondot, ezt remélem sikerül orvosolni. Eddigi átszereléseim során nekem nem adódtak problémák a magas nyomkarima miatt, igaz, hogy én nem 2.1-es sínen futtatok. Én értem, meg elhiszem meg megértem, hogy ez az egész "vasútmodellező" szemmel ördögtől való, és papot kiált, de eddigi tapasztalataim szerint van erre piaci igény.
Legalább egy 4diódás egységet tegyél oda is. Ha nincs ott, akkor kisöntöli (kikapcsolja) az érzékelt szakaszon a jelzést a vonat/szerelvény/fémkerék, amíg áthalad a két szakasz között. Azaz biztos jelzésed akkor lesz, ha már mindenki (mozdony+vagon) az adott figyelt szakaszban lesz.
TC szakaszolás és blokkok: a nyíltvonali szakaszokat is foglaltságérzékelőkbe kell kötni, vagy csak a blokkok szakaszait? Ha nem, akkor simán mehet a "DCC sínjelbe", vagyis a központból kijövő jelre? Köszi!
ESU-nál is tud vezérelni egy DCC funkció több SUSI-funkciót, mert DCC-funkciónként akárhány bitet beállíthatsz.
Egyébként a legegyszerűbb az lenne (és nem tudom az ESU miért nem így csinálta), ha a SUSI funkciókat is szimpla kimenetenként kezelnétek, nem? És ugyanúgy fel lehetne venni hozzájuk a 4 feltételt.
A TT-s Piko gőzösök miatt, amiben szintén susi funkció vezérlés van, meg kellett oldani ezt a mappolást DT dekóderekben is. Minden susi funkcióhoz tartozik egy cv, amiben be lehet állítani a dcc funkció számot. Ez még csak hangdekóderekben van megírva.
ESU-nál egy susi funkcióhoz több dcc funkciót adhatsz, nálunk fordítva, egy dcc funkció több susi funkciót vezérelhet.
A Bhv világítás panelben átírtam a teljes funkció kezelés részt, javítva a consist, analóg, stb. hibákat. Ez nemsokára átkerül az összes többi dekóderbe is.
Na már meg is van! Szóval kövi az Albert Modell LDH1250 SUSI-saga 4. felvonása.
Bár a SUSI szabvány nem variálja, és a dekódereknek elvileg csak szolgamód kellene kiküldeniük a DCC-n érkező sebesség-, irány- és funkcióparancsokat a SUSI-ra, ESU-ék megvariálták, és minden egyes DCC-n beérkező funkcióparancsra (F0..15 tartományban, ahol F0-t külön szedik "F0 előre" és "F0 hátra" funkciókra) be lehet állítani, hogy SUSI-ra az F0..15 tartományban mely parancso(ka)t küldje ki. Ehhez értelemszerűen 16 bit, azaz 2 CV szükséges.
A maceráláshoz szükséges
- a CV31 lapozó-CV 0-ra,
- és a CV32 lapozó-CV 252-re állítása,
- majd a kiválasztott (DCC-)funkcióhoz tartozó kettő darab CV-ben a következők szerint bitenként beállítani, hogy SUSI-ra mely funkciókat hazudja ki:
...ahol az első (páratlan) CV-k bitjei az F0..7, a második (páros) CV-k bitjei az F8..15 funkciókat jelentik.
Tehát ha például azt szeretnénk elérni, hogy a SUSI-slave-ek az F6 (DCC-n érkező) funkció bekapcsolásakor ne csak F6-ot, hanem F3-at is "érzékeljenek", akkor CV31=0, CV32=252, CV281= 8+64 = 72
Valószínűleg soha az életben nem lesz szükségünk ilyen trükközésre (kivéve, ha valaki ráveszi magát, hogy átvariálja a Kissulzerét), de azért itt hagyom az utókornak :)
Hű, köszi a tippet! Feltelepítem, kattintgatok, aztán meglesem, hogy milyen CV-ket kell hová állìtani. Gondolom valami hasonló lapozgatós téma lesz, mint a hagyományos funkcióállítgatás. Nem igazán értem, hogy miért nem abba a táblázatba vették bele a SUSI-t is, mint az egyéb fizikai és logikai kimeneteket, miért kellett egy teljesen külön táblázat...
Na kérem, vannak további fejlemények az Albert Modell LDH1250 SUSI-moduljával kapcsolatban.
Még tavaly odáig jutottam, hogy "Sajnos amiért eredetileg elkezdtem túrni a jószágot, t.i. hogy a tolatáshoz használt fehér-kék kombót átrakjam F6-ról F4-re, még nem sikerült elérnem – a gyári beállítások és aktuális CV-állapotok szerint is F3-on kellene lennie, pedig nem ott van... A harmadik cél, hogy fénytompítást tudjak használni, pedig a jelek szerint nem megvalósítható.". Meg hogy elkezdtem levelezni a tOm-mal (train-O-matic).
Mint kiderült, van itt még rejtett elefántcsapda a játékban. Az ESU dekóderekhez adott 200 oldalas kézikönyvben a SUSI-ról összesen annyi szerepel, hogy melyik az az egyetlen bit, amivel lehet engedélyezni rajtuk a SUSI-t. Ami -- kipróbáltam -- kifogástalanul működik is. Viszont Albert úr (tOm) közbenjárt a forgalmazónál (Trains Addicted), és kiderült, hogy a trükk magában az ESU dekóderben van elásva. Ugyanis a dekóderek tartalmaznak egy DCC Funkció -> SUSI Funkció logikai konverziós táblázatot is (ami, bár lehetne a hagyományos funkciótáblázatban is, mégis teljesen külön entitás). És bár jelen esetben azt, hogy a tolatáshoz használt fehér-kék kombót a SUSI modul mely funkcióra kapcsolja be, simán át lehet volna írni a gyári F3-ról a jelenlegi F6-ra, valamiért mégis az ESU dekóderben variálták át úgy, hogy az F6-os funkció (és bájdövéj az F12-es is) bekapcsolása esetén az ESU dekóder a SUSI buszra F3-at hazudjon.
Ha jól vettem ki Albert úr szavaiból, ez viszont az Albert Modell (aki szintén Albert, de nem úgy) kompetenciája.
És további macera, hogy a fenti logikai konverziós táblázatot az ESU nem tette elérhetővé CV-ből, (holott szimplán hozzácsaphatták volna a funkciótáblázathoz), azaz mindenképpen ESU programmer és szoftver kell hozzá.
Szóval ha Budapest környékén valakinek van ESU-programmerje, szívesen beugranék hozzá, hogy a nevezett táblázatban a konverziókat kikapcsoljuk... Köszi :)
Ez egy V43, Ludmilláról volt szó. Most direkt megnéztem, az 59748-asban már ugyan a furat megvan viszont nincs szitázva és ónozva sem csavar sincs benne, míg az 59740-4-ben megmár szitázva is van, csavarral együtt. Viszont továbbra sem elég ezt átcsavarozni az AC-DC átépítéshez.
A panelt lefogató csavarhelyek között van DC és AC feliratú. Egyszer figyelmetlenségből a csavart az AC feliratúba tekertem be és nem értettem, hogy miért megy zárlatba a rendszer.