Bajnak persze nem baj, csak egy 15centissel lehet 5-6centist is gyalulni, de a 10centissel bajos 12centit. Neki álltam és építek egy 25centist, mert a 15centis sokszor kevés. Igen, tudom, utána majd a 25centis lesz kevés. :)) De igazad van, sokszor valóban elegendő a 10centis is, főleg, ha csak a vékonyát kell derékszögelni. :)
Ha nem is asztalos, de felsőmaró asztalba építve ...? Paco módszerének is +1, mert a legegyszerűbb szerszámozottság kell hozzá.
De valójában én is sablon+felsőmaró asztalba+tisztítómaró kombó felé hajlanék.
Sablont pontosra csinálni (széle+hossza ugyanaz mint a deszkáké, persze deszkák is mind egyformák)
Sablon oldalaira kis "karmokat" ragasztani, ahol nincsenek útba a kimarandó íveknek, ők tartanák a munkadarabot pontos pozícióban. Ehelyett lehetne persze 2 oldalas ragasztó is a rögzítésre, de ez macerás és a karmokhoz képest "drága". Plusz nagyon sima felületet igényel. Viszont nem igényli a deszkák pontosan egyforma méretét. Fene tudja melyik a használhatóbb.
A verzió: Sablont rá a deszkára, megrajzolni az ívek helyét, nagyja anyagot kivágni dekopírral, csak úgy jó durván vonal mellett. Sablon vissza és mehet a tisztítómaró. Ez a verzió azért hogy a tisztítónak ne kelljen sok anyagot leválasztania.
B verzió: Sablon rá a deszkára és kva óvatosan és lassan, egyból a tisztítómaró. Ha nem vastag a deszka (gondolom nem az) akkor tán nem sok az anyagleválasztás így sem. De inkább A verzió, lehet ezért a B-ért még megver engem itt valaki :D
Hatlapfejűben még én sem láttam önmetszőt, de a metrikus önmetsző csavarok csavarkiképzése ilyen szokott lenni, szóval ez biztosan egy önmetsző csavar.
Szerezned kéne még belőle?
Asszem nem lesz leányálom, de ha sikerül, meséld el, elraktározzuk az infót későbbre!
Kivágod a deszkákat méretre. Vágsz egy akkora darabot is ami a köztük lévő hely mérete. Azt ráfúrod egy nagyobb, széles alapra, mondjuk rétegelt lemez pont jó a két deszka +a köztük lévő rés szélességében. Csinálsz ebbe a rés szélességű darabba nyolcas furatokat középre, abban a magasságban ahova a nagy kört akarod a valódi deszkákon. Két-két csavarral megerősíted a nagy lapra rögzítést minden lyuk mellett, hogy ne essen ki az első fúrás után.
Jobbról melléteszed az egyik szálat, balról a másik szálat, a körkivágóval megcsinálod a két fúrást (az alsó széles tartót ne fúrd ki!). A jobboldali deszkát átrakod balra, a jobb oldalra egy újat, és mehet a következő körkivágás. És így végig az összesen.
Köszönöm a válaszod. Én is ezen gondolkodtam,csak bíztam benne,hogy van egy picit egyszerűbb módja. Egy kicsit macerás összefogatni a két deszkát,pontosan fúrni mindet....
ez egy nagy mai ellentmondás, mindenki olyan akar lenni aki gépet vagy embereket akar irányítani ... viszont ennyi ilyen állás nincs (illetve az ezt akarók nagy része alkalmatlan erre) viszont senki nem akarja ezeket a gépeket "kiszolgálni" ill irányítottnak lenni ( és itt is igaz ... a mai munka erő nagy része nem alkalmas ilyen gépek ellátására, értsd takarítására sem)
kivételek vannak, de ez felé halad a világ, tapasztalat