Próbáltam drótkefével, de szinte meg sem kottyant neki, meg találtam valami régi ilyet, mint Feri javasol, na azzal kézzel, de nagyon szúrt és nem is értem el a célt
Lenne egy sürgős kérdésem! A szép gyalult fenyődeszkába hogy tudnék olyan bordázott-szerűséget tenni, mint mondjuk ahogy az ős régi spaletták kináznek, olyan mély árkok mennek párhuzamosan, aztán közte meg magasabb..gondolom az idők folyamán a puhábbrész nem bírta úgy az időjárás viszontagságait?
Előre is köszi ha valaki hozzáértő így vasárnap idenéz és válaszol nekem :)
Gondolom a palástjába(élébe) könnyen berágódna, mert mindig ua. a kerületre terhelődne rá. A régebbi, nagyobb fűrészeken nem is közvetlenül a csapágyra terhelték rá, volt egy teljesen sík fémkorong és ezt csapágyazták fel- szintén lapjára.
A mai megoldásokat kevésbé ismerem. Most minden sarkon lehet csapágyat kapni, régebben ez kevésbé volt így. Jóska a gyárban, műszakba' leesztergálta az új korongot egy Balatoni világosért, de megfelelő porvédős csapágyat már nem biztos, hogy tudott lopni. Ha TMK-s volt akkor lehet. Ez persze csak fikció a részemről. Az igazi okokat nem tudom.
Mindene gyenge volt. Egy modellezőnek biztosan megfelelt volna. Évekig könyörögtem, hogy a megye egyetlen farestaurátor műhelyébe legyen már végre egy szalagfűrész. Aztán egy ilyet kaptam úgy 91-92 táján. Ez volt az első és utolsó "nagy" gép. Volt még egy kézi szalagcsiszoló és egy fúrógép. Képzelheted amikor egész hátfalakat kellet gyártani szőrős anyagból, nútolt keretbe, vésett betétekkel.! Na, ezért nem szeretek annyira kézzel gyalulni.... Természetesen idő az volt rá, gyakorlatilag korlátlan.
Egy jó tanács ... a próbakor nem húztam rendesen a fűrészlaprögzítő szorítócsavart ... amikor vágott nem volt gond, de amikor csak szabadon járattuk, akkor fellazult és percekig forgott a lap ... szóval odafigyelni, nem kapkodni!
Nincs szalagfűrészem, de nem egészen értem, hogy (amint azt lejjebb is írták) miért a csapágy "lapjával" és nem a palástjával érintkezik a fűrészlap hátsó oldala. Gondolom, így is forog a csapágy, de... nekem ez furcsa. (Talán azért, hogy ne egy ponton támaszkodjon a lap, hanem kettőn?)
Inkább kihagyom. Ki se próbálta soha, de szerinte szar. Szeretem az ilyen véleményeket.
Kérdezz rá angyali udvariassággal, hogy a lamellóhoz kell-e szorító? :)
Az egész Facebook fórum kihívásokkal küszködik minőségi barkácsolás terén, viszont gányolásban elég jó. Itt legalább értelmes tanácsokat kap az ember és 40 négyzetméter (nanométer?) jóindulatot. :)
Sajna Andrea555 gépe erre alkalmatlan bármilyen új vezető is készüljön hozzá.
Nekem is volt ilyen gépem, max. a collos deszkát vitte el, de azt is nagyon lassan. Pótlásokat és svartnit vágtam vele. A 3 kerék miatt csak nagyon vékony és keskeny lapokat lehet rá feltenni. Inkább úgy tekintenék rá, mint egy dekopírra amivel könnyű egyenest vágni. Az én példányom ette a lapot, hiába próbálgattam állítgatni. A kerekeken semmiféle bandázsolás nem volt.
Andrea555:
annak a hátsó támasztó csapágynak IS nagyon könnyen kell járnia. Ha szorul és berágódik a lap, akkor alkalmatlan a további használatra. A felső kerék döntésével tudod szabályozni a lap futását, hogy mennyire járjon elöl vagy hátul. Normál esetben csak terheléskor támaszkodik neki a hátsó csapágynak.
Részemről ezzel szemezek nagyon, de bedobom a közösbe :), hátha.
Sajnos nekem nincs 3 fázisom, de még így is megérheti a macerát szerintem az átszerelés stb., ez pont az a fajta gép amiről pacman beszélt, hogy itthon ilyen nincs.
bocsánat, de ez csak neked kedvező ár , még akkor is ha nem kötelező megvenni. az eddigi tapasztalatom az, hogy aki itt ajánlja a megunt, használt gépeit, az olyan áron szokott lenni ami a vevőnek is kedvező. mégegyszer bocsi , nem kioktatni akarok én senkit.
Tegyél fel a szögvas helyére egy darab vékony falapot, arra csavarozz fel 2 beolajozott (ez nem is feltétlenül szükséges) keményfa kockát, úgy, hogy épphogy ne érjen hozzá 2 oldalról. szerencsére a hátsó támasztó csapágy megvan, így azzal nem kell foglalkoznod.
Vagy: szélesítsd ki a rést amiben jelenleg fut a lap a szögvasban és a szögvasra tegyél két kis fakockát, úgy hogy ne érjen a laphoz, de amint mozdulna érjen hozzá.
Miskolci vagyok, de menetközben Pest felé felhívtam őket hogy 3 napig leszek ott, ekkora és ilyen lap kell, tudják 3 nap alatt vállalni? 20% felárért (szumma 3600 Ft) másnapra csináltak egy 22400mm hosszú, 10mm széles 4 (vagy 6?) TPI fogsűrűségű lapot.