Egy szórólapon árulták így a markecingesek az egyik terméket, ezzel is próbálva hatni a lakosságra, hogy iszonyatos fényerőt produkáló ketyeréhez juthatnak a pénzükért.
Műszakilag ugye a LED, egy angol mozaikszó, a fényt kibocsájtó dióda. Működési elve nem egyezik a hagyományos izzószálas fényforrással, (izzók) a LED-ben nem izzik semmi. Nagyon leegyszerűsítve, fotonkibocsájtás történik benne elektron, ill. a lyukvándorlás során.
Nektek meg az kerülte el a figyelmeteket, hogy babakocsis, az első hozzászólását ide írta, műhely, lapszabászgép, stb. Van aki így múlatja az időt. Szeret beszélgetni.
Ahogy magyarul is a szó, hogy izzó, ebben a jelentésében a villanykörtét jelenti, akár izzással ad fényt, akár máshogy. Szóval szerintem helyes megnevezés, hogy LED izzó.
figyi ne add fel ha van egy álmod a többiek azt mondanak mait akarnak, keress magad köré olyan embereket akik valóban akarják ezt megvalósítani, de azért állj 2 lábbal a földön.
én érettségi után mentem asztalosnak, nagyon szép dolgokat lehet alkotni ez tetszik, DE a faszom aki mégegyszer alkalmazottként dolgozzon vmi kihasználós faipari köcsög vállalkozónak minimálbéren ha egyáltalán bejelent.
azt is vedd figyelembe hogy nekem volt sok ismerősöm kik ebből éltek vállalkozói szinten, bejött a válság az asztalosok nagy része becsukta műhelyét felszámolta vállalkozását és elment külföldre melózni amiből nyugodtabban él, figyelembe venném az ő szakmai tudásuk és a te szakmai tudásod közötti fényévnyi különbséget is, és nekik már volt 100m2 műhely szabászgép stb.
én úgy gondolom hogy egy üzlet futtatásához ész fantázia esztétika stb is kell reklám modern dolgokhoz értés kommunikáció. ezek a szakmunkások befutott emberek voltak de szerintem se fantázia se esztétika se jó üzleti érzék se seggnyalás se lopás csaláshoz való érzék nem volt bennük, ha pénzügyileg akarsz sikeres lenni akkor az üzletemberi énednek kell jobnak lenni mint az asztalos énednek, van pl egy roma asztalosmester Rostás Árpád csóri szegínyem mert átbasszák a vállalkozói élet farkasai de tőle szívesen tanulnék.
azt is el kell fogadni hogy ha vki a faiarban végzett az nem ért mindenhez a faiparban, egy asztalos akik gyárban székeket csinált lehet nem tud hozzászólni a lépcsőkhöz, akár egyes pénzesebb igényes hobbista is csinálhat sokkal szebb munkát mint egy képzett asztalos ha van ideje el simogatni nézegetni szeretgetni az anyagot- mert a vállalkozónak erre nem lesz ideje.
kivel szeretnéd felvenni a versenyt? bútorgyárakkal ikea kika akik olcsón jutnak nagy mennyiségben alapanygahoz? lapszabászokkal akik konyhákat is csinálnak mert nekik is olcsón jön az anyag? valami naygon egyedit és őrült dolgot szeretnél csinálni?<---- ez vagyok én...ebben az esetben a pénzt felejtsd el mert mire egy ilyen nagyon egyedi dolgot megvalósítasz addigra 5 konyhát raktál volna össze szabott lapokból.
tehát az asztalosság sokflé kiterjedt egészen a laminált lapok bútorrá való összecsavarozásán át, Rostás árpád hagyományörző technikáin keresztül az egyetemi szintű bútorrrestaurálásáig, esetleg idetehetjük az öntőforma keészítő asztalostr is meg még megannyi dolog hol ér véget az asztalos hol kezdődik az ács stb stb. amiket felsoroltam mind teljesen más gépesítést és szerszámozottságot igényel.
ezért ha még nincs kialakult vendégköröd akkor vegyél asztalos alapgépeket használtan. nem kell egyből az SCM ,ROBLAND ,HAMMER gépeit nézegetni újonnan. a vevőkör kiépítése legyen az első aztán ahhoz alakíthatod a drága gépeket, mindenestre gépek nélkül nem rúgsz labdába. példaképpen egy restaurátornak nincs szüksége egy tizenxmilliós élzáró gépre, egy ácsnak erősebb szélesebb nehezebb gépek kellenek ha pl gyalult anyaggal akar dolgozni.
kisebb gépekből körülnézhetsz a bosch makita metabo festool vonalon, van amiben egyik jobb mint a másik van haol lényegtelen a különbség, vannak szintén ugyanilyen jó márkák és vannak jobbak is- de annyit nem ér az utánajárásuk ha magyarországon nincs képviselet, vagy ha hozzád nem közel vannak az országban, hallottam hogy valaki a bosch-szervizre panaszkodot van aki a dewaltra van aki a makitára-én győri vagyok ezért bosch a tuti számomra , a szerviz -idő stb jobb és még az eladók sem voltak a dewalt szervizkiépítettségével megelégedve, vmiért a metabót akarják nekem nyomatni úgy finoman de én hárítom maradok a boschnál. összeségében akárki akármit mond a kék bosch az jó minőség jó az alkatrászellátás is és jó a szerviz is. pl lehet jobb csavarbehajtót venni Hiltit de minek ha nincs az az árkülönbség kihasználva, eleve a csavarbehajtóm 100e Ft volt ettől drágábbra nem megyek. meg vagyok elégedve a kék bosch lamello maróval is(120e Ft). habár az igazi eredeti Lamello márkájú maró az 350-400e Ft ne kérdezd miért ennyi és esetleg jobb is e mert nem tudom. én csak azt gondolom hogy nem mindig érdemes speciális márkákra utazni hacsak nem tömegben akarsz vmit gyártani, úgy általánosságban a dewalt,bosch, makita,metabo mindent letakar-és néha még ez a minőség sem kell ha csak néha van elővéve a gép ha pl kinti kerti cuccokat csinálsz a nagyinak.
hosszúra sikeredett nem sok mindenről szóló irásomat azzal fejezném be hogy az asztalosság szép szakma de egyes részei az egészségre ártalmasak -oldószerek stb és nagyobb pénzberuházást igényel hogy egyáltalán el tudj kezdeni dolgozni. ha te valóban alkotni akarsz olcsóbb beruházással kereshetnél elfogadható pénzeket -pl ha szobafestőnek mennél, vagy burkolónak. kell egy 10en x éves autó, egy két létra ecsetek, glettcucc , vagy burkoló 3 4 szerszámmal megy oda és hiába látok ilyen olyan drága vizesvágó körfűrészeket a katalógusokban még egyet sem láttam ilyen géppel kijönni akárhova csak hozzák az olcsóbbik csemperoppantót oszt csókolom abból se a drágábbikat.
én jelenleg nem azon vagyok hogy ezzel pénzt keressek, saját magamnak alkotok és így drága hobbi.
De nagggyon hasonlít egy régi topiktárs stílusára. Nemcsak nekem tűnt fel. De mindegy is, ha így van, ha nem ... nekem azzal a nickkel meg a mostanival sincs bajom, szóval felőlem JoshiBarath néven is írogathat.
Sajnos valóban be kell látnunk, hogy ahol a tudnék/tudnák között nem tud különbséget tenni a nép, az ilyen és a kapanyeles nyelvi finomságok már nagyon bonyolultak.
Úgy nem is fog menni. :) A belső sínt ki kell venni, ahogy alább is írták, van rajta valahol egy kallantyú, ami kioldja az ütközőjét. Mindenképpen ki kell venni, különben nem tudod a fiókra sem felszerelni.
Az se lepne meg, ha direkt trollkodják meg, sportot űzve abból ki tud nagyobb baromságot átnyomni a rendszeren
Én 3 éve balhézok a magyar divízióval, hogy szokjanak már le egyszer a "LED IZZÓ" kifejezésről.
Legalább 400 félét árulnak (az autó LED-ekkel együtt) - de náluk ez mind "Led izzó".
Erre az a válasz mindig, hogy "Így ismerők a viszonteladók".
Tegnap meg egy multiméter gépkönyvet fordítottam magyarból, amiben ez volt:
10A banán (műszerzsinór) aljzat. Csatlakoztassa ebbe az aljzatba a piros (pozitív) mérőzsinórt 10A áramerősség méréséhez"
Mondtam nekik, hogy ez kurvára nem jó így, mert abba az aljzatba nem CSAK (!) 10A-t lehet mérni - hanem bármilyen áramot 200mA felett - egész 10A-ig(!).
Hát hogy "így állt az angol eredetiben".
Szerintem meg "up to 10A" lehetett az (végül nem láttam az angolt) - de ez mindennapos egyébként.
Pontosan nem tudom hogyan készül a címkefelirat, de központilag egy irodában csinálhatják. Az se lepne meg, ha direkt trollkodják meg, sportot űzve abból ki tud nagyobb baromságot átnyomni a rendszeren úgy, hogy az ennek ellenére se akadjon fel sehol. Ez az elsült kapanyél tökéletes példa lehet rá. Az biztos, hogy egy jót röhögtem amikor megláttam.
Mielőtt ezt a marót elkezded élesben használni készíts magad mellé egy csomó anyagot amivel tudsz tesztelni, meg egy nagyon pontos tolómérőt.
Lehet, hogy neked nem így lesz, de az enyémet szét kellett szedni az első használat előtt és a benne lévő millió kis hézagoló lemezzel pontosra beállítani a távolságokat, mert különben nem illeszkedett tökéletesre.
Jól néz ki a sok furat a golyósoros fiókcsúszón, de a végén lévőkbe nem tudok csavart tenni. Sőt vannak benne 5mm-es furatok is, amelyek elvben tudnának Euro csavart fogadni (pici a feje), de nem lehet belecsavarozni, mert nem megy át a mozgó részeken. Naivan, azt hittem, hogy a sok furat azért van, mert mindbe lehet csavart is tenni.
Van valami trükk ezek szerelésére, amire eddig nem jöttem rá?
Nem infós. Egy megtévedt ampervadász. Jelenleg könyvelek.
Nem lehetett otthagyni ennyiért az anyagot. 180e és nem kell kifizetni egybe. :) Akkor fotózok majd. A lakkozásra kell keresnem majd egy fényezőt mert hogy ennyit nem vagyok hajlandó lefesteni ecsettel az is biztos. 15 lépcsőlap+17 pofa+2x3m kapaszkodó+3 oszlop+kb 10-15 esztergált korlátfa+szegőléc. Illetve ha nagyon le akarom magam szop..ni akkor még csinálok a lépcső mellé kazettás falburkolatot. Terv van. Általában mindig kicseszek magammal. Mindig kitalálok valami hülye megoldást ( bal kézzel vakarom a jobb fülem). Majd látjátok is. :)
Ha megnézed a gyári hossztoldásokat az mind hegyes fogazású és nem tompa. Ennek mi az oka azt nem tudom. Ugyan akkor ez nem zárja ki hogy ezzel ne lehetne hosssztoldani.
3 m3 cseresznye o.O .... Rosszul emlékszem? Te nem infós vagy?? :D (Én most készülök életem munkájára, 0.5-6 m3 bükkből, csak a mennyiség végett írtam ...)
"Majd fényképezek közben ha gondoljátok."
Hogy a viharba ne! Illetve légyszíves :-) Minden érdekel a projektből, de főleg az a hossztoldó maró, hogy hogy válik be. Meg hogy hogy lehet egyáltalán jól "home made" hossztoldani (van erre a műveletre vmi vicces asztalos szleng, de most nem jut az eszembe a szó)
Semmi gond. Várok türelemmel. Most úgyis sok más dolog lesz amit csinálnom kell. Beesett egy visszautasíthatatlan cseresznye anyag 50-es vastagság 2,5-3 m hossz. Kb. 2,5-3 köb. Lépcső +korát oszlop+kapaszkodó készítés lesz a program előre láthatólag kb. 1 évre el leszek látva munkával. Most rendeltem a táblásításhoz egy ilyet a Szerkertől. Majd fényképezek közben ha gondoljátok.
Nos azzal a teszttel adós maradok ma estig, ami rendesen kivesézi a DeWalt-ot.
Sajna eléggé elszüttyögtem a hengercsiszolóval, ezért csak rövid ismerkedésünk volt.
Csak a "fix" /mitől fox, nemtom ... lehet magasságot ennek is állítani/ talpat használtam, egyszer lekerekítettem egy r4-es maróval a csiszoló asztalának szélét, egyszer meg a másológyűrűt használva kimartam (10-es maróval) az asztal betétlapjának a helyét, 6mm mélyen. Szépen tette a dolgát, az a gyűrűs állítás tényleg elég fincsi cucc. Porelszívás hatékonyságát nem volt értelme nézni (bár rádugtam), másológyűrű betétje ugye lefogja az elszívást, a lekerekítő marónál meg megintcsak nem sok értelme van.
Viszont ma marni fogok egy U-tracknak 20mm széles nútot a szalag és korongcsiszoló asztalába. Na az fog anyagot leválasztani rendesen, itt majd kiderül:
- a porelszívás
- és a led hatékonysága is. Két led is van, de ... lehetnének kicsit nagyobb teljesítményűek, ma este kiderül hogy mélyen marva, sok forgácsleválasztással mennyire lehet látni amit én szeretek látni időnként.
Plusz a másológyűrűhöz fel kellett tenni a kerek plexitalpat (az "U" alakúra nem lehet, emiatt kicsit szomorú vagyok, de jóvan...), ahhoz meg a központosító kúpot használni. Őszintén szólva nem volt RTFM, nem tudom jól használtam-e .. de majd ezt is tesztelem, mennyire pontos. Mert bizony a talp 4 rögzítőcsavarja nem "szoros" furatba megy, illetve a plexitalp nem olyan széles pontosan, mint a gépváz -> szóval el lehet mászni a középponttól, de majd ezt is megnézem.
de a konkrét tárgy nem a kovácsolt kapa nyele(kovácsoltkapa-nyél) volt! hanem egy nyél kovácsolt kapához. a kettő nem ugyanaz. a malacfül és a malac füle sem ugyanaz.
Heti szinten tízezerszám kell ilyen cimkéket gyártania olyannak,aki közben legszívesebben otthon lenne, de ráadásul tudja, hogy hegyekben áll a termék a raktárban raklapon és már fél órája ki kellett volna pakolja.
Tol egy szösszenetet, és leszarja, hogy mit is írt...
Sajnos nincs jól írva. A mozgószabály pont azt jelenti, hogy külön írt szavak után csatlakozik egy újabb szó, akkor kell összevonni, és kötőjellel hozzátenni a 3. szót. Mondok más példát: hajlított bútor létezik (és így kell írni), de az üzem ahol készül, az meg a hajlítottbútor-gyár. Kovácsoltkapa valóban nincs, de a kovácsolt kapa nyele a kovácsoltkapa-nyél.
Lányom az imént újságolta, hogy lefényképezte a trafipax. 6km/órával ment. 5-ös táblánál. Frankfurtban. Kell a lóvé a menekültek ellátására. Kérdi hogy menjen 5-tel az automataváltós kocsival.
egyszeruen arrol van szo, hogy felnek fogalmazni, ezert epitenek ilyen megaszavakat. meg forditjak nemetbol, es nemetul letezik ilyen szo, ezert epitenek magyarul is. pedug magayrul az nyel kovacsolt kapahoz. de le sem esik nekik hogy nem egy szo a magyar megfelelo.
A hétvégén megint tettem-vettem kicsit a műhelyben, készülget két "műhelysegéd".
Adott volt egy ilyen vasváz és alászerkesztettem 2 garnitúra nem rég a Lidiben kapható volt műanyag kerekeket. Az alsó C-sín csúszka aljára két kifordított 20as szögvasat heggeltem fel, majd fúrtam és festettem. A felső részre 8mm-s lemezt tettem munkafelületnek, de nincs odarögzítve. Arra gondoltam, hogy használhatóvá teszem mindkét felületét (alsót és felsőt). Egyik felületét ipari 2K-s festékkel festettem, hogy meghagyom a fához tiszta felülethez, a másik oldal marad festetlen a vasmunkához, lakatos munkához, mint univerzális asztalt. Még vágok bele két-két polcot 5mm-s lemezből, így az egyik aljába bele tudom tenni a trafómat. Ahogy jön egy kis jó idő, majd az egészet átfestem szép bordó-piros 2K-s festékkel, hogy egységes kinézete kapjanak.
Könnyen mozdíthatóak a műhelyben, akár lehet majd gépet telepíteni rá ( oszlopos fúró, gérvágó, stb), vagy munkapad meghosszabbításnak, alátámasztásnak használni, vagy kitelepült munkához munkapadnak használni. Jó dolog rajta a két szélén a C-vezető sín, lefogatni vele, vagy fúrni is rajta.
A satuval most nem volt időm foglalkozni, még érlelődik a dolog bennem.
De idővel erre is kell majd valami satut szerkesztenem, lehetőleg valami mobil-levehető kivitelt, max egy 120-as részére, ami van is itthon egy alsó peremes fix kivitelben. Első körben arra gondoltam, hogy a keskeny végén a két C-profilba egy bele illeszkedő profilt (pl zártszelvényt) egy összekötővel összekapcsolva keresztben, erre rögzítve a satut majd. Így ha nem kell, akkor kihúzom a C-ből és kész. Arra is gondoltam, hogy majd megfúrom az egyik végét és csavarkötéssel rögzítem, de az meg sok idő rögzíteni, feltenni-levenni, stb. De ha van jobb ötletetek, azt szívesen fogadom... :)
Riasztó szerelése volt a múlt héten valamelyiknek, kapott is egy sárga lapot érte azonnal, majd két percen belül pirosat is, mert még jól meg is rugdosta a másikat
A téliszalámis példa nem jó, mert az egy főnév, hogy >téliszalámi<, de az nem, hogy kovácsolt kapa. Ez utóbbi ugyanis jelzős szerkezet, és olyan főnév nincs, hogy kovácsoltkapa, csak kapa van.
Az mellékes, hogy létezik téli szalámi is, ami ugye egy télen vagy télre gyártott szalámiféleséget kéne jelöljön, és szintén jelzős szerkezet. Annál például szintén "téli szalámi gyártás" lenne a helyes mód.
Szerintem erre nem vonatkozik a mozgószabály.
Aztán meg ugye Tico biztosan azért tette fel ide, mert azon akadt meg, hogy egy fanyél hogyan lehet kovácsolt.
Igazatok van. Neked is és Vajknak is. Viszont érdemben én csak a vízhűtésre reagáltam. Egyszerűn nincs értelme túlbonyolítani és plusz hibaforrást belerakni egy rendszerbe, ámbár biztosan vannak olyan helyzetek, ahol nem számít a pénz és muszájból meg kell oldani - de egy kerti szivattyú, no az nem olyan helyzet.
Ezt egészen pontosan így kellene írni: kovácsoltkapa-nyél. Az ún. mozgó szabály szerint, amit alig ismer valaki. Pl. téli szalámi gyártása nem téli szalámigyártás, hanem téliszalámi-gyártás.
Ha körülnéztek nagy áruházakban, még ma is van egy csomó helyen szép nagy papírdoboz az elhasznált fénycsövek gyűjtésére. Ezerszámra legyártották annak idején, a felirat rajtuk: "elhasznált fénycsőgyűjtő". Már újkorában is ez volt ráírva. :) Ismerem a cégvezetőt, akik a gyűjtést csinálták, mondtam is neki, mi a baj, de addigra elkészültek a dobozok.
Ahogy a jó Sheldonunk mondaná: "Nem, ez az okatatási rendszerre terhelő bizonyíték".
Azért az nem semmi, hogy nemcsak legépelte, de ki is nyomtatta, árulfeltöltő látta, "sormanager" látta (elvileg), és mégis ott marad. Pár (ezek szerint lyukas) szűrőn átment mire ki lett téve.
Noskhmm ... kész az kb. nem lett, de már tesztelésre alkalmas az állapota. Még mindig B&D akksi hajtja az ablaktörlő motort, meg kell még neki némi test/kapcsoló - de az már a végjáték.
A lényeg: úgy tűnik működőképes a konfig, az elszívás pedig kifejezettten jól működik - aminek örülök mert ez is elég porolós masina lenne.
Akit érdekel, egy rövidke videó a jelenlegi állapotról:
Nos a narancsolaj esetén az alapozás annyira bonyolult, mint maga az olajozás. Átkened, hagyod beivódni, felesleget letörlöd, hagyod száradni, narancsolajat felhordod ... stb.
A paraffin + méhviasz keverése se ördöngősség, én felolvasztom a méhviaszt hőlégfúvóval majd hozzáadagolom a paraffinolajat. Kb ennyi. Bari anno 100g-hoz 1 dl olajat javasolt, most a tesztnél hígabbat használtam. De ez is kb tetszés szerint mehet, nem kell hozzá patikamérleg.
Áhááá, dejszen van ilyenünk! Csak picit nagyobban.
Közben a lézeres mütyürt kicsit jegeltem, láttam van olyan is ami érintőssel, görgőzni is tud, picit többért. Afelé tendálok, bár ha az tök fölösleges, mert akármilyen kicsit meg lehet a lézeressel csekkolni, elég az ócsó is.
A tesztet köszönöm. Imádom a narancsot. De amikor alapozni is kell, meg kotyvasztani, hááát, matek-fizika szakon tanultam a szegedi Juhász Gyula tanárképzőn, de kémiából bukdácsoltam.
Merthogy ...? Olyan egyenesen jönnek egymás után? Pontos kimérés + vezető (sablon).
Hogy olyan "élesek" a furatok? Jó forstner. Vagy jó fúrószár.
Én vettem egy 19-es és 38-as Famag Bormax forstner párost. Mert a gyalupadomhoz majd kellenek. A 19-est már felavattam egy tesztdarabon (gőzölt bükk) ... hát mint forró kés a vajba. Van egy szintén 0-km-es Unis 19-es forstnerem, de sírnék ha azzal kéne majd ~8 centi vastag gőzölt bükköt átfútni. Harmincszor.
Szóval: jó szerszám, pontos kimérés -> és lehet ilyen furatot csinálni. Nekem legalábbis ez a tervem.
Persze ettől lehet hogy stolaz mester CNC-vel fúratta ki de majd megmondja :)
Sziasztok, erről a szegezőről van valakinek infója? Milyen lehet? leírása alapján elég erősnek tűnik, elég nagy szegeket is bír. Esetleg ki mit ajánlana helyette?
Fasza lett nagyon! Én a jaf-holznál láttam amerikai diót, vhogy sötétebbre emlékeztem. Szép anyag nagyon. És miféle keményolajat találtál otthon. Akkor annyira már nem érdekes a tesztem, de azért megmutatom, ez "sima" dió, előtte-utána.
Bal oldali a naracsolaj (Auro Nr. 121 + Nr 126), jobb oldali pedig paraffinolaj + méhviasz, első réteg csak paraffinolaj, 2. paraffin+méhviasz keveréke, ~ 2:1 arányban:
Ahogy várható volt besötítette mindkettő, majdnem egyforma mértékben, de az erezet is szépen megmaradt. A képet akkor lőttem amikor frissen kentem át a méhviasszal, ettől azért selmyesebb a fénye. És egyébként a tapintása is, a narncsolajhoz képest.
Ez a narancsolaj egyébként ... szenzációs! Mondtam már hogy beleszimatoltam (az Nr 126-ba), de most az alapozó Nr 121-et is elővettem ... hát mintha egy kiló narancsot bontottam volna fel frissiben. Nagyon kíváncsi vagyok meddig lehet érezni ezen a kis fadarabon majd.
Csak neked, csak most.... https://goo.gl/photos/N5Ynput4hVJbBRHu5 itt csináltam neked egy rövid videót a kék valamiről. Meg felkerültek a keret képei is :-)
Hogy kinek mi mit ér meg az nagyon relatív. Erre nem vesztegetnék szót.
A használata pedig bolondbiztos. A hozzáadott fényvisszaverő csíkból levágsz egy kis darabot és felragasztod a forgó cucc palástjára. Vagy ha csak szemből tudod mérni, akkor úgy, hogy csak egy kis részét mondjuk max negyed körcikket fedjen le. Utána a forgó cucc beindít, a lézer ráirányoz és a gombnyomásra megmondja, hogy mennyi a fordulata. Egyszerűen megszámolja a visszaverődés frekvenciáját.
Az egy "must have" valami. Csodálatos, szerelmes vagyok bele. Ahhoz asztalhoz, ami a keret alatt van, nagyon jól használható. Kár, hogy hamarabb nem építettem meg azt az asztalt. Pedig már 15 hónapja (:-) )kerülgetem a fa dolgokat. Magyarul nagyon kezdő vagyok még. Minden, amit tanultam, azt csakis innen tőletek. A legtöbbet a feltett videókból, meg a hozzászólásokból átszűrődő lelkesedésetek fertőző mivoltából.
Ezeket ismeri kézközelből valaki? Használható arra amire reklámozzák? Nem kell etalonmérőnek lennie, csak homemade berkekben használhatónak. Valami lézeres fordulatszámmérő.
Digital Laser Photo Tachometer Non Contact RPM Tach Tester RPM Motors SN valami reflektív papír is van hozz. de semmi épkézláb leirat.
Ezt már annyiszor átbeszéltük itt: motor és motor között is van rengeteg különbség, hiába van ugyanaz a teljesítmény az adatlapjára írva.
Nem csak az időarányos használat, de a megengedhető üzemi hőmérséklet, a megengehető üzemi környezeti hőmérséklet, a megengedhető túlterhelés mértéke és időtartama, stb. stb. mind szépen növelik a motor méretét, ahogy egyre nagyon a lehetőségek tárháza.
A legújabb motoroknál már azt is figyelni kell, hogy a motor alkalmas-e frekiváltós hajtásra.
Ugyanis frekiváltó esetében komoly mennyiségű felharmonikus tartalma van az áramának, aminek az a következménye, hogy ez az áram kapacitíven becsatolódik a tekercsekből a forgórészbe, onnan pedig szeretne a föld felé elfolyni. De ez csak a csapágyakon keresztül lehetséges. És nem mindegyik csapágy bírja ezt a nagyfrekis áramot, baromi hamar elkorrodálja mikrokráterek képében a delej a futópályát.
X kilowatt fölött már sokszor belső áramlevezető keferendszert raknak a motorba, hogy ez az áram kikerülje a csapágyat.
Most a tükör helyét tudom megmutatni, de kedden már ott lesz fent. Majd akkor is megmutatom. Készítettem ugyan pár képet a mobillal az imént, de nem akar szinkronizálódni a googledrive-al, csak órák múlva. Hiába kényszerítem a szinkronizálást kézzel, azt mondja kész, de a felhőben nincsenek ott. Estére már ott lesznek. Majd linkelek.
Párszor már láttam átemelő(zsilipnél van, passzolom a pontos meghatározást) szivattyúkat. Sima léghűtés, de az is igaz, hogy békebeli darabokról van szó, negyvenes fejjel csókolommal köszönhetek azoknak. Ha az intenzív dagasztógép motorjával (60kW - három mázsa meg egy kicsi) hasonlítom össze, akkor ránézésre közelebb vannak az egy tonnához, mint a félhez. Ismétlem magamat: nincs vízhűtés. A másik darab, amit láttam, szivattyúházban volt, pár száz hektárt locsoltak a segedelmével a téeszcsés időkben. Az is pörgette rendesen a villanyórát, de szintén léghűtéses volt.
A vége is érdekes, amikor mindegyik olajból kiöntött egy kicsit és 3 hét múlva megvizsgálta. A tungolaj sokkal rugalmasabb volt, mint dán olaj. Ez is egyfajta különbség.
Ja és azt tudtad, hogy a hindu Manu törvénykönyv szerint aki nem rak fel képeket az új tükörkeretéről, az sakál méhében születik újjá és 3 napig tehenek vizeletét issza??
Dán olajat én is tőlük rendeltem, csak sajna már elfogyott a 250ml. Igaz, elég sok minden lekezeltem vele.
Ha még sosem használtad arra készülj hogy elég ... átható illata van. Én még 2 hét múlva is éreztem pl bükk/akác -ot kezelve. De lehet hogy csak nekem érzékenyebb az orrom, nemtom.
A diófának is van egyfajta alapillata. Nem tudom a dán olaj + amcsi dió mit mutat majd. De idővel eltűnik és az biztos hogy gyönyörű lesz.
A diót amúgy bármilyen olaj besötétíti, gondolom az amcsi dió sem kivétel. Ez itt Dr. Ramaty ajándéka (mármint a faanyag), esztergálást ne nézd mert az ronda lett (de muter örült neki->tavaly anyák napjára csináltam :)
A nyersanayghoz képest a kész tálat paraffinolaj + méhviasz sötétítette. Igen jó illata lett a méhviasznak köszönhetően. A cuccot még Bari topiktársunktól kaptam, egy méhvaisz pogit (10 deka) meg 2 dl olajat (gyógyszertárit!), elég sokmindenre elég volt. És mondom az illata ... nagyon jó. Azóta vettem innen paraffinolajat + méhviasz pasztillát, utóbbi ha kozmeztikumokra jó akkor gondolom faanyag kezelésére is az lesz.
Más tipp esetleg: narancsolaj. Abba még csak beleszimatoltam, de meggyőzött. Innen vettem. (+ Nr. 121 alapozót). Marad még valahol egy kis dió talán, holnap átdörgölöm vele és beszámolok.
Attól függetlenül hogy megrendelted a cuccot a Grube-tól szerintem érdemes lesz kipróbálnod ezeket is, más munkához. A pasztillákat lehet kis mennyiségben is venni (10deka), a paraffint is, nem dobsz ki sok pénzt ha valamiért nem tetszik. De az kizárt :-)
Köszönöm, rákerestem a tungolajra, sajnos nemigen kapható. Azúr Bagoly kft. oldalán láttam, de nincs nekik sem, csak rendelhető. Valaki vett már közületek valahol személyesen?
Építettem egy tükörkeretet 1mx70cm, amerikai fekete diófából. De közelsem olyan sötét, mint amilyen alatta a mosdószekrény. Mivel szokták a YouTube videókon bekenni a mégoly fehér fákat is, ami utána azonnal olyan szép sötét lesz, és kiemeli az erezeteket?
Önmagában az alu tekercs még nem lenne gond, de ezt a motort a 16A-es megszakítód nem fogja bírni. Induláskor le fogja verni, még a lomha biztosítékot is.
A lendkerékről meg annyit, hogy egy 200mm-es lendkerék 4500-5000-es fordulaton elszabadulva igen csúnya "munkát" tud végezni. Ha nincs tökéletesen kiegyensúlyozva, akkor előbb-utóbb elszabadul, ha egyáltalán használható addig is a gép a vibráció miatt.
Meg lehet csinálni a szivattyúmotorral is, de elég necces. Ahogy írják, csökkenteni kell a fordulatot.
A csiszolómat ilyen szivattyúmotorból csináltam. A tengely annyira rövid, hogy az ékszíjtárcsa közepét be kell süllyeszteni, hogy a rögzítőcsavart, rá lehessen tekerni. Ha jól emlékszem, talán 14mm a tengely átmérője. (a képen még 1:1 az áttétel, de ezt később módosítottam)
a gyenge gyalugépen a lassú előtolás nem segít. nem sokkal könnyebb vékony szelet kenyeret vágni mint vastagot. ráadásul egy szintnél vékonyabbat nem is lehet.
a kis fogás az, ami segít.
a kínai 200as gyalugép névlegesen 1250w. nem tud nagy fogást, de használható.
a lendkereket felejtsd el. nem kézzelhajtós cucc ez. ha csak lendületből tud átmenni, az már régen rossz. kis időre minden villanymotor túlterhelhető, az átviszi a göcsön ha muszáj.
Visszatérve még egyszer a villanymotor témára. Jól gondolom, hogy az új, de kínai villanymotorokat nem szabad megvenni? Pl ilyet. El tudom képzelni, hogy alu-tekercses... vagy van esetleg valakinek ilyennel tapasztalata?
Én ettől az eladótól vettem egy felújított régi Stanley 4-et pár éve azon felbuzdulva, hogy állítólag az új gyártmányú gyaluk, még a Stanley-k is messze elmaradnak minőségben a régiektől. Postával együtt kijött kb 20e Ft-ból.
Most nem látok a kínálatában, de érdemes nézegetni, szép dolgokat árul jó drágán... :(
Ezeket a típusokat valóban nem, bár el tudnám képzelni egy nagyobb teljesítményűnél, hogy megoldanák, hogy a motor házában hasonlóan az autó hűtéséhez megoldanának néhány átfolyó csatornát.
Vajon miben nyilvánul meg, ha egy gyalugépen alulméretezett a motorteljesítmény? Lehet vele ugyanúgy dolgozni, csak lassabb tolással? Vagy más téren is hátrányt jelent?
Ugyanebből kiindulva. Nem láttam még sehol ilyet, de vajon lenne-e értelme egy lendkereket rakni a gyalutengelyre, hogy stabilizálja a futását (értsd a nagyobb egyenetlenségeknél/görcsöknél, ahol hirtelen többet fog a kés, lenne elég lendülete a tengelynek, hogy kevésbé fogja meg a motort)? Vagy a tengely viszonylag nagy tömege elég neki? Azért egy 4-5 kg-s 20 centi átmérőjű kerék már nagy különbséget okozhatna... bár biztos nem én vagyok az első, akinek eszébe jut, és biztos nem véletlenül nem láttam még ilyet...
Mindezt úgy írom, hogy életemben nem használtam még valamirevaló egyengető gyalut.
Még annyi hogy majdnem írtam hogy gyalugépet építeni szép meló lehet .. de aztán emlékeztem hogy vettél egy kisiparit, moci nélkül (ill a képen volt moci, csak nem jó? 3F?).
Mindensetre ahhoz szerintem mindenképp felejtsd el a szivattyúmotort. Legalábbis az ilyen pilincka szivattyúét. Sztem egy 200-as tengelyhez alsó hangon 1.8-2kW dukálna, 2800 rpm, gyorsító áttéttel. Nekem 2.2kW a HC260-as motorja. Ha segít: 63mm-es a késtengelye, 2 késes, 260mm széles és 6500 rpm-re van áttétezve.
Egyetértek Vajkkal, a 2800-as fordulat (1:1 áttéttel vagy közvetlenül a tengelyre rakva a korongot) nagyon sok. Hacsak nem tűzcsiholót akarsz építeni :-) A keményfád bütüjét ilyen sebességgel még jó eséllyel a korong közepén is megégetné.
- szalag- és korongcsiszoloóhoz ugyanazt a motort használtam (1450rpm, egyfázis, 750W). Mindkettő ékszíjhajtású, 1:1 áttéttel, 100-as ékszíjtárcsák. Peremes felfogatású, 40mm-es tengelyű motorok, így egy 18-as rétegeltre fogattam fel őket, és maradt kényelmesen hely az ékszíjtárcsáknak.
- hengercsiszolóhoz 370W-os, egyfázisú, 2450 rpm. 1:2 áttétellel (63mm->125mm). Őt most fejezem be de az első tesztek azt mondják az 1:2 áttétel miatt ennyi is elegendő.
A korongcsiszolónál még az 1450-es fordulattal hajtva is, ha nem figyelsz (nyomod neki mint a meszes), a 300-as korong külsején megégeti a bükköt, akácot, 80-as papírtól felfelé. Ha finoman nyomod neki akkor jó. 40-es/60-as papír nem bántotta nagyon. Itt teszteltem egyet pajaci topiktársnak.
Nem ismerem a szivattyúmotorokat, de ha az adott szivattyúnál nem tudsz biztosra menni, azaz nem tudod mekkora tengely marad számodra a korong vagy egy ékszíjtárcsa felfogatására - lehet hogy jó olcsón vettél egy "használhatatlan" motort.
Megintcsak Vajkkal értek egyet: Vaterázz, Jófogásozz. Ha szegényes is a kínálat biztosan ki lehet fogni egy-egy használható 1 fázisú darabot. Csak legyél biztos a tengelyhosszban. És mondom, 750W már "mindenre" elég. Ha tudsz, vegyél 1320-1450 rpm -es motort, ha lehet legyen legalább 40mm-es tengelye. Én egy állat vagyok és újonnan vettem a motorokat, ami így nem olcsó (750W - 40e/db, 370W - 19e, itt vettem). Viszont újak és minden paraméterük ismert, és garisak :) Ennyi előnye mindenképp van.
Ékszíjat/ékszíjtárcsát (kúpos szorításút) pedig itt vettem. Az ékszíjtárcsáket először magam csináltam rétegelt lemezből, de JCsapo kolléga rábeszélésére (örök hálám!) áttértem a gyári ékszíjtárcsákra. Egyszerűen nem éri meg szívni vele, egy 100-as egy ékpályás tárcsa a hozzávaló kúpos szorítóval ~2900 Ft. És centírozott és egyszerű a felfogatása - nagy könnyebbség vele az építés.
Első körben ennyi tippem lenne a projektedhez. De hajrá, én szurkolok: jó móka! :-)
Gyalugéphez (20 centi) jó lenne a 2800-as fordulatú egy kis gyorsító áttétellel, de oda meg vajon kevés lenne a szufla? Szíjtárcsa rászerelhető? Nem volt még ilyen a kezemben, főleg szétszedve nem.
Az a baj nálam, hogy öreg a ház, régiek a vezetékek, és a 16A-s kismegszakító nagyon hamar megunja a dolgot, ha megy egy motor + világítás + elszívó + akkutöltő, meg még esetleg otthon egyszerre kapcsol be a hűtő + mikrósütő... Nem tudok 2 kW fölött motorban gondolkodni, ezért, nameg az siralmas egyfázisú villanymotorkínálat miatt jutott eszembe, hogy ilyen megoldáson gondolkodjak.
ezeknek 2800 a fordulata es vekony, rovid a tengelye.
korongnak a 2800 szerintem sok, 1400as kellene. szalagnak jo lehet. youtube epitok is szoktak szivattyumotort hasznalni. vateran meg olcsobban is van, amin a szivattyu a kakukk.
220v villanymotort keresek szalag/korongcsiszoló építéséhez. Kósza ötletem támadt. Szerintetek van értelme megvenni egy olcsóbb fajta kerti szivattyút a motorjáért? Szét lehet úgy szerelni ezeket, hogy használható legyen? Fordulatszámuk? A feltüntetett teljesítmény mennyire fedi a valóságot vajon? Egyáltalán... hülyeség?
A helyzet az, hogy én eddig csak derészögű csapolásokat csináltam, és ehhez nem kellett semmilyen különleges képesség a géptől, amely einhell. Az Einhellnek számos terméke van, nekem jobbára csak ez a lamellózó, ezért konkrét tapasztalatom nincs a márka termékeiről, nem tudom se dícsérni, se szídni. Én nem érzékeltem, hogy a sínvezetéssel gond lenne, nincs kotyogás sem, a kimart részbe a lamelló keksz nem lötyög, de nem is szorul, könnyedén belehelyezhető. Lágyindítás nekem nem hiányzik, mert az volt a módszerem, hogy előszőr beindítottam a gépet, és úgy toltam oda a kijelőlt részhez. Ez azért is volt hasznos, mert amikor függöleges helyzetben kellett marni, akkor járó állapotban nem engedte kihullani a porzsákból az addig összegyűlt fűrészport. A jó fűrészlap itt is sokat javított a használhatóságon, mint ahogy bármelyik más gép esetében ez evidens. Én azért cseréltem le a régi lapot, mert hamar életlenné vált, nehezebben mart, és égette az anyagot. A Pilanával, mint kés a vajban.
Amit én tapasztaltam az olcsóbb kategóriáról, az azt mutatta, hogy vagy meglepően jó, vagy gyakorlatilag használhatatlan, közép nincs. Attól függ, ki mibe fut bele ... A LIDL-es szerszámok a jobb kategóriába esnek, de nyilván ezeknél is előfordul selejt. Ha akarsz egy kicsit felfelé lépni, akkor az árak emelkedése nem lineáris, de gondolom ezt tudod.
A közepes szerszám, jó él(hordozó) egyértelműen minőségi ugrást jelent - de a 'jó él hordozó' adott esetben a szerszám árának akár többszöröse is lehet. Épp az elmúlt napokban kaptam elő a préselt acéllemezből kialakított vázú két gyalumat (Top Tools ?) és megállapítottam, hogy használhatók, mindössze a kés beállítása kíván nagyobb figyelmet, mint a az acél vázú gyaluimon. Az édesapámtól örökölt, sok tízéves ropánt - ot még nem kellett utánéleznem - na ez lényeges különbség a profi és az alacsonyabb minőségi osztályú szerszámok között.
Komoly tévedés, hogy a barkácsolók sokszor a szerszámtól várják el a hiányos tudás, ügyetlenség, figyelmetlenség korrigálását - amit a szerszám természetesen meghiúsít :) Ha baleset nélkül sikerül ezt a hülyeségi periódust átvészelni, akkor szerencsés esetben rájön, hogy a szerszám hiányosságai a módszer megválasztásával és a gyakorlás minőségének javításával javarészt pótolhatók.
Összefoglalva: én a gyakorlást helyezném előtérbe mind a barkács, mind pedig a pénzkereső tevékenységek során, mert ez nem helyettesíthető semmi mással - míg a megmunkálás bizonyos fázisai többféle módszerrel is elvégezhetők, tehát nem feltétlen szerszám minőség függők.
-erősebb motor (nem feltétlenül nagyobb teljesítményű. A gyártók által feltüntett W fogyasztást jelent, ha jól sejtem)
-precízebb forgórész, kisebb játék forgástengely mentén (az oldalirányú pontatlanság kevésbé fontos szerintem is, de ha 3,8-4mm helyett 4,5mm vastag marás készül, lötyögni fog)
-lágyindítás (ne rúgjon)
-strapabíróbb motor (minden olcsó géphez adnak pót szénkefét - amúgy ez kompatibilis alkatrész vagy modell függő? Tehát ha veszek egy gépet, 2 év múlva kivonják a forgalomból, de az enyémben elkopik a szénkefe, akkor kuka vagy javítható?)
Mondjuk a marólap cseréje jó ötlet, lehet hogy azon is múlik a pontosság. Akkor viszont felmerül a kérdés, olcsóbb gép+jobb maró lap bele jó ötlet lehet, ha nem napi 8 óra heti 5 napra veszem?
Nem leszólni akarom a gépeiteket, mert semmilyen tapasztalatom nincs, de az Einhell-ről (meg a Powerplus is hasonló rendszerű) nem sok jót olvastam. Rácáfolnátok?
Van rálátásom a gyógyszertárra, én orvos vagyok, az asszony meg gyógyszerész. Igaz, amiket leírsz, bár a fecskendő pont az a dolog, amiből általában dobozszámra szokott lenni a patikában. Nincs rá értelmes magyarázat, ha Veszprémben tényleg kitalálták, hogy nem adnak, mert egyébként szabadon hozzáférhető termékről van szó. Más kérdés, hogy persze én megveszem egyszerre 6x100 darabot, mert 2 hónap alatt elfogy, de az egyszeri fecskendő-júzernek tényleg csak néhány darab kellene...
régebben lehetett egyszerű anyagokat kapni. aztán nem. amikor kezdődött az otthon barkácsoljunk krémeket mizéria, akkor lehetett a patikában alapanyagokat kapni, aztán már nem. régebben adtak egy deci paraffinolajat baromi drágán, most már úgy sem.
egyszerűen arról van szó, hogy nagy profit-kis raktárkészlet működéshez vannak szokva. nagyon kényelmetlen nekik, ha az ilyen kis hasznú termékekből nagy a forgalom. van neki fecskendője, mert kell legyen, de 10darabos készlettel ki tud szolgálni mindenkit. ha elkezdenének bejárni az emberek egy-egy tucat fecskendőért, 50es készlettel kellene dolgozzon, és nincs hozzá helye meg kedve sem. pont mint az alapanyagokkal. van neki egy kiló shea vaja, azzal minden kikeverős kenőcsöt meg tud csinálni, ha elfogy akkor meg holnapra rendel. de ha néha beesik egy ember és megvesz félkilót, akkor ennél nagyobb készletet kellene tartania, ahhoz meg nincs kedve.
Csatlakozom 409 fórumtárshoz. Nekem is egy einhell lamellózóm van, többször használtam, gond nélkül, és én sem ismerem a neves márkák képességeit, de nem tudom, mit tudhatnak alapban annyi pénzzel jobbat. Igaz, én rövid idő után a fűrészlapot lecseréltem egy pilanára, ezután érezhetően simábban ment, nem találok kivetnivalót benne. Érdekelne engem is, mi az ami miatt hobbizni a márkák jobbak.
Ez megint hülyeség. A patikusod terjeszti. Valami üzleti érdekük fűződhet hozzá.
Persze persze - itt összefogott ellenem a teljes veszprémi patika-maffia - annyira, hogy még az állat-patikust is megfélemlítették, hogy egyenként vágják le az ujjait, ha nekem fecskendőt ad el recept nélkül.
Jó ha tudod, hogy ezeknek a "Szigorúan ellenőrzött" szakmáknak nagyon erős helyi (megyei, körzeti) kiskirályságai vannak - amelyek olyan intézkedéseket hoznak (a központi rendeletek mellé, néha fölé) - amilyet csak akarnak.
(Kb., mint ahogy olvastam hogy a helyi építési hatóságok is hozhatnak olyan szabályokat, amelyek bizonyos településeken vannak, máshol nem is hallottak róluk)
Persze, ezek ellen lehet berzenkedni a főhatóságnál, sőt, még az is lehet, hogy több hónapos utánajárás után felülvizsgálják a dolgot - már akinek erre van ideje és idege végigharcolni.
De addig marad a helyi ukáz - amit ha helyileg kimondtak, hát akkor úgy van.
Ha azt mondták, hogy Veszprémben nincs fecskendőzés - akkor nincs. Akinek nem tetszik, az írjon haza.
Egyébként egy szomorú eset kapcsán MEGOLDÓDOTT a fecskendő problémám, mert amikor szegény Rudi-tacskóm beteg volt, az állatorvostól kaptam egy marék 1 és 2 ml-es fecskendőt, hogy itthon kezeljem a kutyát. De sajnos Rudika közben meghalt, így megmaradtak a fecskendők is.
Vagy két éve nekem is szükségessé vált pár fecskendő beszerzése. Némi félelemmel mentem be a patikába, de meglepetésemre simán adtak. Elbeszélgettem a gyógyszerésszel, mondtam neki, nem nagyon hittem, hogy adni fognak csak úgy fecskendőt. Erre Ő pont a drogosokat hozta fel példaként, inkább használjanak tiszta fecskendőt, amit be is tudnak szerezni, mint mindenféle újrahasznosított darabot.
(sajnos nem olvasom a topikot, csak véletlenszerűen)
Hát, ez a 8mm-es patron mizéria meglep. Én éppen azért vettem ezt a gépet, hogy ne kelljen 6mm-es marókat beszerezni. Ezek után majd ilyen szemmel nézem a gépet, de én nem emlékszem, hogy valaha bajom lett volna a patronnal. Igaz gyakorlatilag csak élmarásra használom, marófejet is csak ritkán cserélek benne. Egyébként meg szeretem, kézreálló kis szerszám.
Az egyetlen, ami szemre is jobb a DeWaltban - de ezt nem említetted - a pontosabb mélységállítás. A Makitánál ezzel ügyeskedni kell, mert van egy pánt, amivel rögzítem a gépet és van egy csavar, amivel a fel-alá mozgást lehet beállítani. Finoman csak akkor lehet állítani, ha a rögzítő pántot sikerül egy félig szorulós stádiumban tartani.
A Makitának alacsonyabb fordulatszáma is van mint a DeWaltnak, nekem ez is tetszett.
Saját táblásításban most nem gondolkozom. Nyilván egy rendes gyalupadhoz vastagabb asztallap kéne, de ennek a lábazatnak ez is bőven elég lesz. A 130-as hossz is pont jó mivel nincs sok helyem.
Nomeg vastagolóm stb sincs, egy ropánttal valószínüleg meg tudnám oldani, de az energiáimat egyéb kihívásokra tartogatom. :)
Csúszásmentesített ragasztása: hát igen, ez egy jó kérdés. Nekem van itthon ilyet két lapból összeragasztott csúszásmentesített táblám(sajnos nem elég nagy) azt is valamivel összeragasztották(és nem egy gyárban) de esélyes hogy nem sima PVA ragasztó volt.
Nekem két Triton termékem van: TRA001-es felsőmaró meg egy TSPS450-es Oszcillációs Csiszológép.
Utóbbi nagyon gyenge, néha megállítja a forgást a fa, amikor csiszolnom. Viszont kellően olcsó volt és csak ritkán van rá szükség. Olyan dolgokat csiszolok vele, amit a korongcsiszolóm nem tud. A marót kénytelen voltam szétszedni a múltkor, a probléma megoldódott, de kicsit ledöbbentem, hogy van benne olyan fogaskerék, ami műanyag.
Összességében a két gép alapján azt tapasztaltam, hogy okosan találják ki a funkciókat, minden gép használható, de a tartóssága nem Festool kaliber, viszont az áruk nem rossz. Ha munkára kellene, biztos nem vennék ilyet.
- ledvilágítás: nem a legfontosabb szempont, de én a zöld Boschra is ledet szereltem - egyszerűen zavar ha nem látom rendesen ha egy határvonalat elérek, pl "mélymarásnál" (beárnyékol a marótest).
- és mert sosem volt még DeWalt szerszámom /tudom, ez aztán k**va objektív :D) - egyszerűen ki akartam próbálni.
Azon töprengek, vajon mennyivel tud többet a végeredmény tekintetében a DeWalt lamellózója négyszeres áron, mint pl. a Powerplus. ?? (vagy a Milwaukee nyolcszoros áron) Bizonyára szebb, jobb, szagosabb és pontosabb, de ez utóbbi szerintem a lamellónál pont nem számít annyira. Bevallom, egy teljesen névtelen tizenezer forintos gépem van, amit évek óta használok különösebb gond nélkül. Oda marja a hornyot ahová beállítom, olyan szögben amilyenre beállítom, és olyan mélyre amilyenre beállítom.
Nincs összehasonlítási alapom, ezért tényleg érdekelne, hogy mennyivel nyújtanak többet ezek a gépek a nem profi felhasználóknak. ?
Szia! Kíváncsi lennék, hogy a DeWALT kiválasztásánál mi döntött a javára? Mert gondolom, képben volt a Makita RT0700CX2J is. Ami vagy 25e Ft-tal olcsóbb.
(Nekem nem kellettek a kiegészítők, így számomra egyértelmű volt, hogy az RT0700C-t válasszam-e vagy mondjuk a DWE6005-t dupla áron.)
Kb. egy éve feltettem ide egy ilyen 200 literes, zárható tetős hordót, ingyen elvihetőre. Nem kellett senkinek. Megismétlem :-) Még mindig útban van nekem.
És a 26204K ami mindkét házat, vezetőt, elszívó csonkokat adja hozzá. Én ezt 88.900-ért vettem (megatool.hu) , de kb rögtön utána ahogy megvettem, már 97.500-ra ugrott náluk.
Nem tudom mennyire jó ár 3000eFt/db, 200 literes hordóért, de FB-on a Barkácsolók klubjában ennyiért árul most jó párat egy tag (hozzájárulását megkaptam hogy megosszam):
"Sziasztok! (Dabas) Vannak ilyen 200 literes hordóim, 3000/db. Tök tiszták, élelmiszer volt benne. Levehető tetős meg zárt. Itatásra Víztárolónak Kerti zuhanynak Grillezesre Bútornak"
Sziasztok, lapostiplimaró után nézegetés kapcsán akadtam a fórumra, noha a hobbiasztalos blog-on már jópár bejegyzést megnéztem (de a Forum menüre nem sikerült sose kattintani)
Láttam hogy jópár éve már ki lett vesézve a dolog (2008-ban is meg 2012ben is) ha nagyon nem baj, megint feldobnám a kérdést. Milyet, és létezik-e középkategória?
Félig válaszolnék is a saját kérdésemre, mert hogy rábukkantam erre: Triton TBJ001
Van-e esetleg valakinek ezzel tapasztalata? Illetve a Triton minőségéről valaki szólna pár szót? Látom hogy többen használtok Triton felsőmarót
Amihez használnám, az első körben konyhabútor, de a jövőben szívesen foglalkoznék saját célra ilyesmivel (mármint bútor készítés). Lévén hogy minőségi eszközzel lehet minőségi végeredményt elérni, így már lebeszéltem magam a Aldi/Einhell vonalról, sőt, a Ferm rúdon vezetett már kivont modelljéről is (épp lenne egy használt)
A kérdés az, hogy Dewalt DW682K, Makita PJ7000J vagy Virutex AB111 , merjek ezekre használtan vadászni, de akkor kérdés hogy milyen állapotú gépem van, avagy fele ennyiért van Triton. Elvileg 40e körül itthon is van.
YT-on van pár teszt videó, holland meg francia nyelvűek, azok alapján nem tűnik rossz cuccnak.
Egyelőre a tervezés fázisban vagyok, próbálom felmérni hogy az időn kívül mibe fájna a projekt, illetve bele merjek-e vágni a saját konyhabútor gyártásnak, de a megtervezését úgyis rám hárul, akkor meg miért ne.
Mérleget sem adnak - bár mérleg inkább akad akár egy háztartásban is, mint tizedmilliliteres fecskendő.
No meg a kimérve-kilóra árult epoxi nem kiskereskedelmi, polci termék - mint mondjuk a végfelhasználói autó-gitt.
Egyébként már meséltem - akkor se hitte el senki - hogy Veszprémben NEM LEHET FECSKENDŐT VÁSÁROLNI.
Akartam venni gyógyszertárban - de elhajtottak. Még állatpatikában is próbáltam, onnan is.
Állítólag van valami rendelet, hogy csak receptre, vagy a fasztudja milyen más jogosítványra (pl. inzulin-függőség, vagy franctudja) lehet fecskendőt árulni lakosságnak. Csak simán betérő, gyalog-kuncsaftnak: NEM.
Gondolom emiatt az intézkedés miatt nincsenek heroinisták Veszprémben.
Mert lőtték volna magukba az anyagot - de mivel sehol nem kaptak fecskendőt, így hát leszoktak a herkáról.
De görbe vonalat nem tudsz karcolgatni és törni, ám.. karcolni, majd ugyanott vágni igen. Szóval lassan kell aprítani.
Anno... gimi koromban nagyon untam az X2 függvény rajzolgatását. Hát reszeltem egyet plexiből, majd bekarcoltam rajta az y tengelyt. Tantónéni mindig nézegette, el kellett dugnom dolgozatíráskor, hogy tudjak puskázni is.
Csiszolóprojekt nagyjából done -> elszívás kiépítése -> műhelyszekrény "befejezés" (bár szegény olyan lesz lassan, mint Petrocelli háza :D ) -> gyalupad építés -> és azután valamikor tavasz vége/nyár eleje felé szeretnék én is egy kisebb CNC építésébe belefogni. És ezt a kis Dewaltot gondoltam bele.
Számomra nem kérdés hogy "A" vagy hasonló, pl saját táblásítás. Olyan szempontból egyszerűbb hogy meg tudod tervezni, lehet hosszabb is mint 1.3m. És ha már gyalupad, akkor .. nem rossz az a 4 centi, de élére állított deszkákpól nem lenne nagy meló picit vastagabbat összehozni. Persze nem tudom milyen szerszámozottságod van (gépi/kézi gyalu, szorítók, stb).
Csúszásmentesített rétegeltet egyszer vettem eddig, de nem vagyok benne biztos hogy akármelyik oldalát klasszik faragasztóval össze tudod ragasztani. A fenolfilmeset biztosan nem, de szerintem a csúszásmentesített oldal is át van itatva valamivel és nem vagyok benne biztos hogy beivódna a faragasztó. Magyarul más ragasztót kellene használnod de azt nem tudom milyet, ami időjárást is áll meg ragaszt is. Meg ... a "gyalupad" szón lovagolva: nemszép :)
Elmondom mi van. Nekem is ez tetszik, de a 90e forintos ára már nem annyira. Nem kellene hozzá sem a rugós felsőmaró rész, sem más, csakhogy a DeWalt nem árulja azok nélkül. Így lehet, hogy Makita lesz, mert a 30Xe kedvesebb a szívemnek, meghát ez nem lesz sűrűn használva, csak ha majd egyszer lesz egy CNC, amivel ilyet tudok majd csinálni.. :-)
Nem tudom azóta eldöntötted-e már merre mész "kismaró" ügyben, mert igencsak a hét végére, de befutott! Öröm és boldogság van <3
Hétvégén teszt/nyúzás -> beszámoló. Elsőre igen tetszetős darab, a süllyesztés egy kézzel lenyomva is szépen finoman mozog.
A két kicsi led is kedvenc lesz, a nagyobb zöld Bosch-on is kb a 2. héten raktam fel 2 db 10mm-es fehér ledet -> én nagyon utálom mikor mélyen marok, mondjuk valami vonalat követve és semmit nem látok belőle. No majd jelentkezek.
... vagy lassabb fokozaton vágni :-) Úgy már jó volt.
De plexit egyenes vonalban vágtam már "fémvonalzó->snitzerrel megkarcol párszor->karc vonalát 2 bútorlap közé rak->letör" módszerrel is. Igaz, eddig max 2mm vastagot.
Nekem kötött már meg jó 3-4 decinyi anyag egy flakonban. A flakon megolvadt ugyan, de nagyobb dráma nem volt.
- Grammos mérleg kötelező.
- Vegyél 2 darab egyszerhasználatos műanyag poharat és külön-külön mérd ki a mennyiségeket és csak utána keverd össze, ha rendben van mindkét mennyiség.
Így ha túlcsordult valamelyik, még tudod korrigálni. Ha egyenesen az alapba öntötted túl, akkor már nem.
Úgy keverd össze, hogy többször átcsűrölöd egyik pohárból a másikba. A fazékidő általában 1 óra, de melegben ajánlatos 30-40 perc alatt végezni vele.
A melegedés olyan fél óra múlva jelentkezik (a keveréstől számítva) és kb. ugyanannyit is tart - aztán kezd hűlni lassan.
Köszi a tippet. Ez a térhálósodás (hőtermelődés) kb mennyi idő alatt fejeződik be?
Azt a linkelt videón is láttam, mutatta hogy "megfőtt" kicsit az anyag.
Akkor biztos ami biztos, kint hátul a kertben térhálósítok majd, mondjuk a szalonnasütőn. Legrosszabb esetben forgatunk majd egyet :D (gondolom nem ennénk meg azt a szalcsit ...)
"Ugyanezen okból kell a gyantához adandó aktívatort is nagyon pontosan adagolni."
Hát nem csak - ennél sokkal kellemetlenebb az ügy, mert az epoxi kötését nem lehet az aktivátorral "szabályozni" úgymond.
Nincs olyan, hogy "Ha sokat teszek bele, hamarább köt"... vagy ilyesmi, mert nem köt hamarább. Sőt.
Az van, hogy adott mennyiségű gyanta-alaphoz, csak adott és nagyon precíz mennyiségű aktivátor tud csak kötni.
Sem több, sem kevesebb.
Minden gyanta-molekulához csak adott számú aktivátor-molekula tud csak kötni - a többi nem.
Ha több aktivátort teszünk a keverékbea kelleténél - attól nem lesz gyorsabb a kötés - hanem a fölösleg ott marad megkötetlenül az anyagban, hisz nincsenek már szabad gyanta-molekulák amelyekhez kötődnének.
Ha kis mennyiségű az aktivátor-túllépés, az benne marad az anyagban - rontva annak a mechanikai tulajdonságait.
Ha nagyobb mennyiséggel léptük túl, akkor az feljön a felületre, ami miatt a felület örökké "ragadós" tapintású lesz.
Ha kevesebb aktivátort teszünk a kelleténél, akkor viszont megkötetlen gyanta marad a keverékben (hisz nincs mi lekösse) - és hatás kb. ugyanaz lesz, mint az előző esetben, vagyis olyan érzés, mint ha soha nem kötne meg rendesen.
Tehát: epoxinál NEM LEHET "hangolni" a kötési sebességet.
Bármilyen sok, vagy kevés aktivátort teszünk bele - csak rontani tudunk az anyagon, ha nem tartjuk be a receptet.
Tisztasor, esztergálva sosem lesz üvegszerűen átlátszó, csak nem mindegy hogy egy sima felületet, vagy egy felszaggatott, ragyás a kiinduló helyzet a csiszoláshoz/polírozáshoz.
A gyanta leírásokat alaposan olvasd el. Van olyan epoxi gyanta, ahol korlátozva van az egyszerre kiönthető mennyiség. A térhálósodáskor hő keletkezik és ha ez nem tud eltávozni a rendszerből túlmelegszik az anyag, még akár meg is gyulladhat. Ugyanezen okból kell a gyantához adandó aktívatort is nagyon pontosan adagolni.
Ha ehhez nincs is megvehető készlet, de mert hőre lágyuló így valószínűleg félkész termékből önteni lehetséges otthon is. Csak K.. nehéz kb 175 fok és 200 fok között tartani.....
Az az anyag annyira jól forgácsolható, hogy imádom!
...és nem csak faszául forgácsolható, hanem a POM azon kevés anyagok egyike, amelyikből még hajóalkatrészt is lehet gyártani.
Szívtam én már meg olyan mocskosul az olcsóbb műanyagokkal - hajón - hogy vadiúj káromkodásokat kellett kitaláljak, amikor kiderült, hogy újra kell csináljam az egészet, az ótvar anyag miatt.
(Egy kormányszerkezet 2 darab, 22-es perselye volt, amelyik úgy bedagadt a vízben, hogy a kormánytengelyt bronzzal kellett kiverni belőlük, nem kis károsodás árán. Azóta a kezemet nem teszem rá más műanyagra, mint POM-ra)
Igen, sokan használják ahogy látom - de ha jobban megnézed a videót, pont ebben az esetben nem volt jó és ezért használt aztán poliészter gyantát.
Mindegy, én elkezdek kísérletezni, mert ettől a kéréstől függetlenül is érdekelt a téma régebben is, már korábban megcsodáltam a technikát. Kipróbálok pár gyantatípust és beszámolok. Leghamarabb jövő hét végén.
Tanácsot szeretnék kérni. Kültéri munkaasztalt-gyalupadot építek, főként famunkákhoz. Az lenne a kérdés, miből legyen a lapja? Felülről fedett helyen állna, használaton kívül leponyvázva, tehát direkt vizet csak extrém vihar esetén kapna. Viszont kapna hideget-meleget, párát.
A lába már megvan, egy kb száz éves masszív konyhaasztal. Ezt használom jelenleg is munkaasztalnak.
Egyelőre 1db nnimaxos kéttengelyes satu kerülne rá előre, rétegelt lemez pofákkal. Vele szemben megfurkálnám az asztalt kerek padvasaknak.
Ezt rendesen beereszteném valami olajjal(konyhai munkalap-olaj, vagy félolaj). Ennek előnye hogy rögítésen, és a satu helyének kivágásán nem nagyon kell vala semmit sem csinálni, a szállítási méret majdnem jó.
Kérdés bírná-e ez a kültéri viszonyokat szétesés nélkül?
Hát figyuzzatok. Akkor kísérletezek aztán beszámolok.
Amúgy a mókusnak is rettenet lett a felület - elsőre, közvetlenül esztergálás után. Ezért polírozta fel vagy 5 féle vizes papírral a végén, utána tükrös felületű lett.
Mint Feri is írja, megolvad. A kemény rideg műanyagokat lehet jól esztergálni, a kicsit is lágyabb/rugalmasabbakat elég nehéz szép felületűre csinálni. A víztiszták többnyire ilyenek. Ekkora átmérőben ~700-as fordulattal esztergálom műanyagokat és a "lágyak" már ezen fordulaton is olvadnak. Szerintem az alacsony fordulat olyan 250 környéki, de azzal meg megintcsak nem lesz szép a felület.
Én is nézegettem ezeket a kitöltéseket mind esztergálásra mind a tömör fa hibáinak kijavítására. Nekem az jött le: A legtöbben a West System 105 epoxy gyantáját használják. Vagy sima víztiszta epoxy gyantát. Valaki nem tud nekem West System 105 öt forgalmazó boltot Magyarországon?
Ha felületkezelni akarsz, mennyi egy elszívófal, mennyibe kerülnek a filterek, esetlegesen egy kabin, miként alakul az elszívás, a kabint mivel fűtöd, ezek milyen költséggel járnak? Milyen munkavédelmi és környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelned?
Nem kiábrándítani akarlak! (az majd jön magától)
Bárhogyan is számolsz, ha elmész egy doboz csavarért és ezért autózol a dugóban 3 órát, az összes rezsid erre a kieső 3 órára is rá fog rakódni. Ha nem nyitod ki a műhelyajtót mert lazítasz, akkor is van egy fix költséged. Ha netán szabira merészkednél az mínusz százezrekben mérhető.
Értem. Vicces dolgot már tapasztaltam lombfűrész vs plexi ügyben. Átvágtam egy kis darabot egyenes vonalban, majd az átvágás után .. ugyanúgy egyben maradt :D Vágáskor össze is olvasztotta őket a lombfűrész.
No nem untatom a népet ezzel, csak még ennyit: itt azt tapasztalta a mókus hogy 2K Epoxy "kicsit" túl sok hőt termelt miközben térhálósodott:
Ezért poliészter gyantára váltott (03:21-nél mutatja), amit hasraütésre megtaláltam és linkeltem. Nemtom, lehet hogy poliészter gyanta és poliészter gyanta között is van sok különbség, de egész szépen megmunkálta a végére, jó kis dugófej lett belőle.
Festoolból csak a merülőt a porszívóval és a csiszológépeket venném, különösen a az excentert. Dekopír sem rossz, de kb 10 havonta kell szénkefét cserélni, az első példányom 1 év alatt 3x járta meg a garanciális szervízt... A Protool és Makita gond nélkül dolgozik évek óta. A Protool már hangos és zavaró az oldalra fújása. Volt Dewalt is (azt elajándékoztam) szóval én ebből a szerszámból Makita párti vagyok. Behajtóból egy picike Makita vagy Metabot vennék, pl. az utóbbi most volt akcióban két akkumulátorral 3 év garival. Ha szerelsz egész nap ez van a kezedben, felesleges dögnehéz 18V-os ütvefúrós csodákkal csavarozni.
Festoolból csak akkor vennék gyalugépet ha kihasználod a cserélhető profilozott gyalufejeket. Felsőmaró,élmaró, gérvágó. láncfűrész vagy valami egyszerű körfűrész darabolni, állványos fúró,hátfalazó, sarokbehajtó, ütvefúró, kompresszor, festékszóró ...flex!!:)
(Ha ide akarsz írogatni én a legutóbbit venném meg először.)
Ha tényleg saját műhelyt akarsz akkor beszélj egy olyannal aki őszintén elmondja menni a havi rezsi. Mennyibe kerül a 3x ? Amper kiépítése, van-e rendelkezésre állási díj, mennyi a fűtés, a levegős rendszered és az elszívásod mennyit fogyaszt havi szinten, lakóövezetben adnak-e engedélyt a műhelyre. Pl. én ezért mentem át másik faluba, mert erre a tevékenységre már csak az ipari parkban adtak telephely engedélyt, telek 15 millától...könyvelő, raktár, veszélyes anyagok(pl. lakkok tárolása, maradékok ) munkavédelmis, tűzoltóság, WC, öltöző, falikút. Ha új gépeket veszel, hiába CE normás mennyibe kerül az üzembe helyeztetése. Egy x milliós beruházásnak mennyi az amortizációja, hogyan alakul az adózásod ebben az esetben, ha alig van számlás bevételed. Ki csinálja a leltárt, az évenkénti üzleti tervet és mennyiért ? Vállalkozóként milyen közterhek vannak, kamara, közzetételi díj, cégalapítás, ügyvéd stb.
A gépekről még nem is írtam. de a szabászgéppel várnék. Ha van szabászgéped, kell raktár, egész lapokat nem tudsz egyedül mozgatni, ahhoz kell alkalmazott. Aztán kell élzáró, múltkor volt róla szó. Ami ér valamit és piacképes tizenmilliótól indul.
Nekem volt(van) többfunkciós SCM gépem is , de én fa restaurátorként végeztem, volt 17 év múzeumi gyakorlatom, ehhez mérten szereltem fel a műhelyt.
Nem hinném hogy inni akar ... sztem színes ceruzát tárolna benne :D De azért mondom neki.
Illetve nyilván ki kell azt is találni mivel vonom be, hiszem esztergálás után szabadon lesznek a ceruzabelek, gondolom vmi vízbázisú lakk vagy ilyesmi jó lehet.
Megpróbálom elkapni az egyik youtube huszárt, hátha megvallja mivel csinálja. Mondjuk egy új zélandit, hátha nem hiszi hogy a bizniszét rontom.
Ahha. Akkor én mást gondolok alacsony fordulaton? Esztergám 850-től indul, szíjas. A hűtést folyamatos vékony vízsugárral gondoltam. A többit meg simán óvatosan :)
No akkor kutakodok még. Youtube-on találtam még pár ilyet, de az anyagot nem írják.
Mert amúgy ha sok neki plk a 850/min ... lehet kigyullad az öntőgyanta?
Nos, ebben az esetben ipari gépek irányába érdemes elmenni. Én is inkább a régebbi öntvény gépeket javasolnám. KAESZ-ban látni fogod, hogy nem árt egy kézszerszámarzenál sem a munkák megvalósításához.
Céges műhelynél a telephelyengedély akár többmilliós tétel is lehet, ennek érdemes lesz majd utánajárni.
He he. Pályát én is változtattam párszor az életben, illetve inkább csak próbáltam. Először autószerelőként végeztem és dolgoztam is benne kb. 1 évet. Még szerettem is. Csakhogy fiatal voltam, a pénz meg nem volt valami sok és másik állást kerestem.
Úgy alakult, hogy a szolgáltató iparban sokkal több pénzt ajánlottak akkor, így aztán oda szegődtem és javítottam cipőt, reszeltem autókulcsot zár után meg minden ilyesmi. Ezt úgy 6-7 évig csináltam, 1 év kivételével vállalkozóként.
Elvoltam vele, nem is kerestem rosszul, de a saját lakáshoz kevés volt... az idők alatt vagy hat különböző helyen nyitottam boltokat (ez mindig vitte a pénzt, bérlés, gépek, kialakítás, reklám stb...) Nem volt áttörés, csak az első boltot érte meg csinálni, amit úgy vettem át, hogy már előtte 20 évig működött. Ezt a bérleti díja is tükrözte, szóval elvitte a lé nagy részét. A többin legjobb esetben is csak zsebpénz maradt.
Közben persze a szokásos vállalkozói dolgok... Apeh ügyek bajok, meg a hogyan érje meg nekem is problémaköre. Na, egyszer csak meguntam és eladtam az egészet és vettünk belőle végre egy lakást. (A legjobbkor, sosem kerestem annyit semmin, mint akkor, azon a lakáson két év alatt)
Egyúttal beiratkoztam és elvégeztem egy két éves számtech iskolát és már az első év felétől programozással foglalkoztam. Közben voltam motoros futár is egy jó fél évet. Ezt azóta is csinálom. Sokáig reméltem, hogy majd sikerül egy olyan biztos pozícióba kerülni, ahol a pénz biztos és elegendő, a munka meg elfogadható. De azt eltelt 15 év alatt ez ne jött össze, csak ráuntam közben a dologra.
Szóval két éve gondoltam megint váltok. Az élelmiszeriparra fogadtam, beiratkoztam egy iskolába ismét és kialakítottam itthon egy kis feldolgozó műhelyt kb. 3.5 millából. Úgy gondoltam majd meg is termelem az alapanyagot és akkor ez egy biztos stabil pénz lesz, nem függök végre senkitől..
Na, itt eddig egy dolgon kerestem, mégpedig egy speciális csomagológépen, amit Kínából vásároltam a műhelybe, de azóta átváltottam a hagyományos csomagolásra és azt eladtam némi haszonnal.
Amúgy már látom, hogy ebben az iparban sem fenékig tejfel. Azt gondoltam itt meg lehet keresni egy tisztességes pénzt úgy, hogy az ember egymaga dolgozik mindennel szépen nyugiban, de nem. Lehet vele keresni, de itt sincs nyugi. Ugyan az van, mint mindenütt máshol... nagyon kell kaparni minden forint haszonért, kockázat ezer, örökös előre menekülés az élet, ha csinálni akarod. Szóval megvan, látom merre lehetne benne menni előre, de nincs hozzá kedvem.
Kurva dolog a pénz keresés. Azért sok sikert kívánok hozzá, remélem nem veszíti el a varázsát számodra, amikor majd hasznoz próbálsz belőle csiholni.
Kicsit megváltozott az oldal, bejelentkezés után sem látom pl miből áll össze a listaár. De valszeg én anno a Comfort-ra kérhettem, annak most bruttó 8772.5EUR a listaára, gondolom a részleteket már csak egyeztetés után lehetne megtudni. De nem fogom. Érdekesség kedvéért: a nagytesó (741 S Prof) meg bruttó 19.112 EUR.
Első körben valahogy tanuld meg a mesterség fortélyait, nem adják ingyen... az elméleti képzést nem kell túlzásba vinni. A munkavédelmet tanuld meg rendesen.
Aztán szakosodj valamire, lassan (max. 1oév- 4-5 év ha nagyon szépen dolgozol) kialakul az ügyfélköröd, kell egy haszonjármű, aminek raktere si van, hogy tudj mozogni, távolabbi városba, megyébe is elmenj szerelni.
Aztán késöbb kell egy jó weboldal is, de nagyon jól összerakva.
Lépcsőgyártás nem rossz ötlet, nem kell hozzá túl sok szerszám, de legalább egy bakkolóprést szerezz be.
Ídőbe telik, amíg kialakul a logisztikád, mit-honnan tudsz beszerezni megfelelő árban (azaz megfelelő ár/minőség arányban), valahogy el kell elintézd, hogy házhoz is szállítsák. Nem szabad sokféle anyagból dolgozni, mert nem bírod megszervezni a beszerzést.
Magánvállakozóként nagyon oda kell állni a munka mellé ebben a mesterségben.
Akinek pénze van és rendel, nem szeret várni.
Nem tartom rossz ötletnek egy kezdőnek a bútor felújítást... meg kell tanulni ciklinggel dolgozni, pár dolgot a faanyagok felületkezelésről és a csíszolásról (környezetemben aki igazán jól ért hozzá, az egytől eggyik kémikus).
Ápdétpápánk óta tudjuk, hogy .... De tényleg az a vegyjele a kokónak hogy ...? :D
<off>trollpacman</off>
150nm műhely o.O Még meg sincs de sokan irigykedünk :-)
Hát csak ügyesen. 5in1 csodagépek? Biztos igen fasza, de ha tényleg ekkora lesz a műhelyed akkor talán jobban jársz 1gép-1 funkció leosztással.
Több mint 2 éve, '14 végén viccből kértem a Feldertől egy árajánlatot az egyik 5in1 gépre (Hammer C3 31), íme a konfig és az ára (remélem látszani fog), megpakoltam némi opcionális alkatrésszel is.
Nos, nem rohantam megrendelni. Bár lehet használtan már emberibb az áruk.
Én a KAESZ- ba fogok járni és 2 éves a képzés, úgy gondoltam, hogy első év után keresek valami asztalos állást, céget aki befogadna úgy, hogy még van 1 év az iskolából és tanítana, közbe meg műhely építés és maszekolás, idáig is igényes voltam a munkámra. Kitartás és elképzelés, tervezési készség van bőven új formák design elképzeléseim is vannak:)
Nem érdemes "dadosítani". Egyfelől így is piszkosul porol, az ipari porszívó sem győzi nyelni, hát még ha a köztes téglát is porhanyósítania kell. Másfelől nagyon erőlködne akkor.
Az iskolában ,tanfolyamon kb 20 százalékát ha megtanítsák a szakmának. Elmnnék egy asztalosmühelybe dolgozni,olyan helyre ahol nem egy gépre munkafázisra tesznek oda hanem mindent kell csinálni. Közbe épülne a mühely , szabadidődben fürészelnél otthon barátok közt nézése helyett. Sok sok munkaóra gyakorlás kell hogy hatékonyan tudj dolgozni.
Hobbiasztalosnak az idő nem számít és pénz is máshonn van . Nagyon göröncseges út vezet odáig hogy megélj belőle.
Igen kicsit elcsúsznak a dolgok, de sebaj. Most költözök kertesházba ami saját:) oda szeretnék majd műhelyt befendezni. Most nyáron szeretnék eg könnyű szerkezetes műhelyt felhúzni és lesz benne 230 es 340 is. Az alapterületen még gondolkodom, 150m3 talán jó lehet, de lehet magyobb kellene, ha ténleg azt akarom, hogy a lapszabászgép elférjen. Ítt is láttam ilyan 5az1 ben csodákat, erről valakinek tapasztalat?
Igazából gyerekkorom óta nagyon szeretek barkácsolni, és nem egy bútort csináltam már bele értve anyáméknál a nappaliban a szekrénysort. Igazából alapvetően erre a szakmára kellett volna, hogy menjek mert ehhez van érzékem. hát volt dekopír meg körfűrészem, de azok tönkre mentek és most jutottam el odáig, hogy na akkor áldozok pénzt a műhelybe:) most egy Makita akkus ütvefúró csavarozóm van. Nagyon kemény kis gép visz mindent szépen, ütvefúrásnál nem rázza szét a kezet. Van egy zöld Bosch ütvefúróm meg egy flexem. Ennyi maratt meg a gépparkból azelőtt ilyen noname szarjaim voltak:) és nézegettem a márkákat, rengeteg véleményt olvastam pro kontra. Azt is látom, hogy a festool nem hiába kér el annyit amennyit:) De érdekel a szakik véleménye mert a jelenlegi melómba is az "öreg" szakik voltak azok akik igazán megtanították a szakmát. Így az ő véleményükre adok meg a tapasztalt hobbisták véleménye is érdekel. A cégek azt írnak a gépeikről amit akarnak.
Najó, ezt csak most olvasom. Kezdhetted volna ezzel is :-)
"Egyelőre" hobbista vagy de tanulod a szakmát - gondolom nem dísznek a falra szereznél asztalos oklevelet -> azaz pénzt is szeretnél keresni vele. És semmid nincs még - azaz egy komplett műhelyt szeretnél berendezni.
Ez nem kevés pénz lesz ha a 3 márkát nézem, és mivel még a tanuló fázisban vagy, gyakorlásra nem biztos hogy a legdrágább verzióba kezdenék.
Már csak azért sem mert - mi van ha mégsem jön be az asztalosság? Persze egy jól felszerelt műhelynek mindig örül az ember, de nem mindegy hogy ha hobbista maradsz, mennyit pénzt áldoztál rá. Pontosan lehet egyébként vágni egy Workzone asztali fűrésszel is, meg szépen csiszolni egy Parkside csiszolóval is, meg élmarni egy 2Xe Ft-os zöld Bosch maróval is. Én addig, amíg nem derük ki számodra /27 évesen van még mindenre időd :-) / hogy maradsz-e az új szakmádban, amíg gyakorolsz szerintem ne Festoolban gondolkozz (csak ha a pénz tényleg "nem számít").
Nekem ezek a gépek az asztalos képzés után pénzkeresetre kellenek majd, tehát precíznek és jól terhelhetőnek kellene lennie(nem kell 2-3 év múlva javíttatni vagy cserélni). Elképzeléseim szerint, bútorokat, fa lépcsőket, étkező, dohányzó asztalt szeretnék csinálni, de ezek egyenlőre csak elképzelések:)
Nos páran már elmondták a véleményüket, de nem tudom ki fog tudni igazán autentikus választ adni (kinek volt/van mindhárom márkából/adott szerszámból). Azért nem kis határok között mozogsz a Makita/Metabo vs Festool lehetőséggel :-)
De nem lenne hátrány ha leírnád mik a konkrét céljaid (hobbi/pénzkereset, miket szeretnél készíteni), esetleg milyen szerszámod van már ... stb. Egy komplett műhelyt kiépíteni pl. Festoolból bőven hétszámjegyű összeg.
Makita (szalagfűrész - LB1200F, kicsi (ütve)csavarozók) és Metabo (gérvágó - KS 254, kombigyalu - HC 260) is van a műhelyemben, alapvetően mindegyikkel elégedett vagyok. 3 év garisak - ez ad egyfajta nyugodságot. A Metabo kombigyaluval volt a kezdet kezdetén ilyen gondom, de azóta jól teljesít (főleg miután beállítottam az asztalokat meg a késeket is rendesen).
Ezek mellett van még kék és zöld Bosch is (asztali fűrész, maró, csiszolók, flex) - nagyon nem tudnék most olyan szerszámot/márkát mondani amit kidobnék - de én hobbistaként közelítek a dologhoz.
Köszönöm az eddigi válaszokat. A helyzet az, hogy egy 27 éves srác vagyok pályavátoztatás előtt állok és nagyon érdekel az asztalos szakma szóval idén oda adtam be a jelentkezésem. Ez volt a rizsa:D a lényeg az, hogy el szeretnék kezdeni összerakni egy műhelyt amivel tudok majd dolgozni. Körfűrész, dekopír, felsőmaró, élmaró, gyalugép, sziszológépek(rezgő,szallag,excenter), dűbmaró. szóval nagyjából ezek, de gondolom ez csak egy kis része annak amiket majd be kell szereznem, de egyenlőre hobbistaként ezek jutnak eszembe.
Anno vettem egy horonymarót, amikor építkeztem. Két vályatot csinál, a kettő között maradó téglacsík nagyon könnyen kitörhető. Tán 2 szobában martam vele , szinte új. Eltettem, hátha egyszer építkezem még, de biztosan nem fogok. Mit érhet egy ilyen? Még tán bricostore-ban vettem. Kofferben van.
Én úgy tudom, hogy a metabo inkább a barkács teteje, mint a profi kat. alja (de valahol ott van). Nekem egy metabo rezgőcsiszolóm van, finom, jó darab. Makitám egy régi kézi körfűrész, kék, de azt hiszem nem teljesen a profi sorozat, SR 1800 talán, nincs lágyindítás, de egyébként jó gép. Szóval szerintem is konkrét gépet kérdezz, mert attól, hogy van makita körfűrészem, fogalmam sincs, hogy pl. egy szúrófűrészük ár/érték arányban milyen.
A metabo egyébként szerintem (jóval) olcsóbb tud lenni, általánosságban, mint a makita. Hobbira szerintem metaboban is találni igényes, kézreálló gépet.
Általában azt mondják, hogy konkrét gépre (pl. körfűrész, csavarbehajtó, rezgőcsiszoló) könnyebb válaszolni, mint márkákat általánosságban összehasonlítani.
Biztosan lesz még válasz olyantól, aki nálam jobban ért hozzá, de azért elmondom, én hogy látom ezt a kérdést (nem saját tapasztalat, pusztán a fórumokon olvasottak alapján).
A Festool szerintem a profik márkája, vagyis azoké, akik ebből élnek. A gépei nagyon jó minőségűek, nem (vagy nem nagyon) igényelnek utólagos állítgatást. Nagyon kevesen engedhetik meg maguknak hobbira az árait. Ha viszont te e kevés szerencsések közé tartozol. akkor a Festoollal nemigen foghatsz mellé.
A Metabo tudtommal (vagyis tévedhetek) inkább profiknak szánja a gépeit, és elég jó minőségűek, de talán akad köztük egy-két kevésbé jól sikerült darab is. Az árak viszonylag magasak, de azért nem elérhetetlenek.
A Makitának van hobbi és profi termékpalettája is. A profi gépei elég jók, bár azért némelyiket szidják is, a hobbisoknak szántak sem rosszak, de azért ott már vannak kompromisszumok. (Nem feltétlenül minőségben, hanem inkább szolgáltatásokban). A profi gépek sem elérhetetlen árúak, a hobbisak pedig néha kifejezetten olcsónak tűnnek.
Ha rosszat írtam, a nálam tapasztaltabbak majd kijavítanak :)
Igen ez jó kérdés. Mert én csak videón láttam még horonymarót működni :) és ott ugye csak a 2 szélén vág 2 korong, lehet fel se tudnál a tengelyre fűzni "folytonosan" fához való fűrészlapokat (lehet különböző méretű távtartókkal érik el a pl 8-36 mm tartományt). És ha nem tudsz folytonosan lapokat felfűzni, ugrik a dado funkció is.
Ránézésre kb kis flex méretű a tárcsa, a kerületi sebessége nem több az asztali körfűrésznél, asztal alá rögzítve, max 10 mm mély hornyoknál nem érzek kiemelt biztonsági kockázatot.
Jó lenne tudni a tengely átmérőt, és a horony szélességének állítási módját.
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Három márka a Metabo, Makita és Festool között vacilálok. Nekem a festool nagyon drágának tűnik, de ha tud annyival többet hajlanék a megvásárlására pl.: Precizitás, kezelhetőség, tartósság, ilyenekre lennék kíváncsi. Válaszotokat előre is köszönöm
Eredetileg olyat szerettem volna, ha szélesebb anyag vágásához húzni is lehetne a flexet. A "billenő" vezető egy masszív C-sín lenne, a flexet pedig egy ebben szorosan csúszó zártszelvényhez rögzíteném.
De már levettem a napirendről, mert annyira megbonyolítja, hogy sosem lesz kész...
Nem mondanám, hogy elszálltam tőlük, jobban jártam volna, ha a Bauhausban veszek ezért az árért két darab minőségi vésőt abból a cseresznyés márkájúból.
Nagyon durva az élezésük, és asszem egy darab egyenes élű van a dobozban, a többi íves. Én nem biztos, hogy megvenném a helyedben.
Ezzel csak az a gondom, hogy a korong felém forog.
Robbant már szét a kezemben occsó vágókorong, és bizony a darabja lazán beleállt a vakolt falba. De az a korong ugyebár elfelé forgott, mert kézben volt...
Hú, hát elég sok. Nem számoltam pontosan. Mivel tervrajz nem volt, csak úgy nekiálltam, voltak gikszerek is az elkészítése során, amik vitték az órákat.
Régebben rend volt, mostanság már fogjuk rá, mert az elektronika, vill.szerelés, asztalosság, csőszerelés egy műhelyben nehezen fér el. :-)
Én ezért vettem egy Metabo BS-175-öst. Igazából az évek során bebizonyosodott erről a gépről, hogy ugyan használható a szalagcsiszoló része, de bizonyos megkötésekkel, korlátokkal.
Utána megépítettem a tárcsásat, és ez már jobban használható akár ilyen célra is.
Lehet nem ugyanarra gondolunk? Én pl. a zártszelvény vágás utáni egyenetlenségeinek, pontos szögbecsiszolására értem a szalag, homlokcsiszolók utólagos használatát.https
Természetesen jobb, ha egy műveletben el lehet ezt végezni egy pontos géppel, de mint ahogy te is említed, ha ritkán van rá szükség, ezért nem érdemes venni, készíteni egyet.
Az a baj, hogy ez az eszköz pont arra nem való, amire az emberek (jómagam is) általában megveszik.
Mert ránézésre gérvágóval egyenértékű készüléket remélnek - de messze nem azt kapják.
Ugyanis az egész szerkezet annyira gyenge és instabil - hogy vágás közben, a tangenciális erőhatás miatt, az egész szerkó valahogy anyagában elcsavarodik - annyira, hogy az 1 mm-es tárcsa, vágás közben, képes megszorulni a saját (!) vágásnyomában.
Hogy a satuja, úgy, ahogy van egy használhatatlan (és nem veszélytelen) kacat - az oké. De a felépítménye sem sokkal jobb - holott ránézésre takaros kis eszköznek néz ki - de a látszat csal.
A flexelés amúgy sem egy veszélytelen, úgymond: "nőies" elfoglaltság - ezért ezt elég bátor dolog még egy ilyen gyenge szerkezettel még "izgalmasabbá" tenni.
Csak megismételni tudom: NEM ajánlom megvételre ezt az eszközt, mert szerintem messze nem váltja be a hozzáfűzött, kéjes reményeket.
A kis flexekhez valókkal nem szokott gond lenni, amit linkeltünk töréseset, az mind 230-as nagygéphez való volt.
Ami nekem van kicsi állvány, teljesen jó. Igaz nem rendes satu van benne, hanem excenter.
Azzal én régebben, mikor rácsokat csináltam, rengeteget vágtam, és jó is volt.
Egy valami gond van vele: maximum 25x25 zártszelvényig jó egy 115-ös flexszel, mivel a korong viszonylag hamar lekopik annyira, hogy nem vágja át a zsz-t egy menetben.
De sorozatmunkához, ütközővel nekem a sajátom jó volt.
Persze az nem ez a márka, hanem egy tök noném kínai, még a nyolcvanas évek végéről.
Nem a segítségen van a hangsúly. Persze, biztos én is szebbet vágnék vele mint nélküle, ez a része pipa. És szívesebben költenék én is <10e Ft-ot erre, mint legyen egy 30-60es erre dedikált gépem, amit egy évben előveszek 2x.
De izé ... kiigazításnál nem ugyanúgy reccsenhet meg egy ilyen darab? Nem mondom hogy mindegyik ilyen, de ezt nyilván csak úgy tudnám meg, ahogy valószínűleg nem is akarom megtudni :-)
Éppen azért kellene, hogy kisgép vázhoz tudjak derékszögben vagdalni. Pl. az említett nagyflex állványhoz, melynek megszületése után ez nyilván polcra kerülne. :o)
Aki nem tud pontosan vágni gyorsdarabolóval, annak segítség lehet ha van otthon szalag, vagy tárcsás csiszolója, amivel kiigazítgatja a a vágás hepehupáit, szögét.
Hasonlatosan a hegesztéshez. Ha sokat csinálod, akkor nagyon megy, ha csak ritkán, akkor bele kell jönni. :-)
A satut ki tudnám váltani. A jelenlegi 125-ösöm kapcsolója egyre gyakrabban kiugrik a rögzítésből, ezért vennék egy lidliset helyette, és a régit tartósan rögzíteném az állványba.
De kérdéses számomra, hogy ez a szerkezet elég masszív-e ahhoz, hogy az egyszer beállított derékszöget megtartsa?
Az a gáz, hogy ha az ember kellően el nem ítélhető módon kibontja a dobozt a boltban, attól még nem lesz sokkal okosabb. Az, hogy mennyire nyeklik-nyaklik-kotyog-lötyög, és hogy ezen lehet-e javítani, csak összeszerelés után derül ki.
Csodát persze nem várnék ettől a szerkezettől, csak használhatóságot. :o)
Tudom, hogy nem sok pénz az a hatezer, de ha lehet, ennyit sem dobnék a kukába.
Meg ne vedd , játék kategória . Csak egy kacattal több lesz, nem fogod használni. Kézből szebbet pontosabbat vágok mint ezzel a mocsokkal. Egy 2 szer 2 es zártszelvényt is két szembelevő oldalról tudsz csak vele levágni.
Anno én is szerettem volna ilyet mert nem túl gyakran, de azért vagdalok zártszelvényt, tengelyt .... kézből meg sajna nehéz szépen vágni (nekem).
De ... amióta Feri meg még valaki azt írta hogy ilyen barkácsállvánnyal a cucc helyet majdnem végtagot vágott (mert széttört az állvány), azóta nem gondolkodok rajtuk.
Majd veszek egy dedikált gyorsdarabolót ... olcsóbbak 30 körül, 50-60ért már nevesebb gyártótól is lehet venni. Addig meg vágok rondán ...
Talán érdemesebb lehet egy gépsatut rátenni, de maga a géptartó szerkezet is gyengusznak tűnik... Mintadarabnak viszont jó lehet, ha valaki magának építene vagy átalakítana egy ilyen gépet. Nálam kérdőjeles a gép, ha a satut nem nézem, akkor jó vétel lehet.
Engem inkább az a multicsavarozó érdekelne, hogy jó vétel lehet-e... :)
Ez az a tipikus szerszám, ami ránézésre jobban néz ki, mint a valós használati értéke.
Na most az is igaz, hogy nekem nemigen van nagy-szériás aprítani-valóm - viszont pár vágásért meg elég macerás rá (át) szerelni a flexet az állványra.
De a leggyengébb pontja mégis a satuja - hát az inkább csak szimbolikus értékű - ami miatt még nem is nevezném veszélytelennek sem az eszközt. Amikor kipróbáltam kétszer is kiugrott-kifordult az anyag belőle - szóval részemről "nem bírja az ajánlásomat" :-)
Igaz, hogy csak a 125-öshöz jó, de néha ilyen kicsiben is jól jönne. Amit barkácsboltokban két-háromszor ennyiért láttam, azokért konkrétan az anyagárat sem fizettem volna ki.
Gondolom, alapesetben ez sem lehet egy túl masszív szerkezet, de ha van esély rá, hogy kis tuninggal kotyogás-lötyögés mentessé lehet tenni, akkor nekem ennyit megérne.
Nagyon megköszönném, ha esetleg valaki megosztaná a személyes tapasztalatát. (Már ha egyáltalán van ilyen valakinek.)
(Rajta van a bakancslistámon egy hasonló elkészítése a nagyflexemhez, de hogy ebben az életemben lesz-e rá időm...)
Nagyon jó dolog - pláne ha kicsit komplikáltabb darabon dolgozik az ember, amit több oldalról kell megközelíteni (pl. alakos reszelés, szögbe-fűrészelés, ilyen-olyan csiszolás, stb.).
Vannak darabok amelyeket ráadásul nem is igen lehet tetszőleges szögbe befogni - akkor jönnek az artista-mutatványok, ha olyan helyre kell nyúlni, ami nincs pont szemben a júzerrel.
Nekem is új ez a forgatós satu még... én is a régi iskola híve vagyok és olyan satukkal dolgoztam, amik hátra felé nyitnak... ez meg előre
Aztán majd megszokom... na meg a forgatás külön sztori lesz, lehet hamarabb kitalálok a befogásra mást, minthogy átállítom a satut 90fokkal, na de kitudja... :)
Ha lehet ezt fokozni :) Én egy fél collos csövet fogtam be a satuba, és arra akasztottam a bringát, így állítottam be a váltóit. Igaz, a befogáshoz kellett még egy T csatlakozó, aminek a nagyobb átmérője gumibetétes, és négy csavar fogja össze a két felét. (Sajnos nem tudom a nevét).
Én is csatlakoznék, persze, hogy csak viccelődtünk, mert dehogyis van baj a biciklivel, csak már annyira ismerjük egymást, mint egy nagy család, tudjuk, hogy Te küllőket szortírozol, másoknak a menetesszárak a gyengéi, vagy éppen a satupadon is a gyerekgyártás technológiáját csiszolja.
Egyszerűen jópofa volt, ahogy a biciklit említetted.
Akkor engedd meg, hogy én is elmagyarázzam: csak vicc vóóót, teee !!!!!
Ráadásul nem is én kezdtem, hanem az egyik kolléga kuncogott a bicikli-bizniszeden - hogy mi mást is kéne satuba fogni, mint biciklikereket?
Erre jöttem én, az én hülyeségemmel, hogy akkor inkább méteres kormánylapátot kell befogni - ami pont annyira nem szokványos, mint a bicó-kerék :-))
Érted máááá? No meg aztán mindenki azt fog be, amivel éppen dolgozik.
Ráadásul ez a topik pont ez nem az a hely, ahol a kollégák csak egy valamivel foglalkoznának - mert itt aztán tényleg minden előfordul a palettán.
Figyelj oda ha vigyori-jel is van az üziben - mert azt úgy is kell kezelni, vagyis nem kell szó szerint venni.
Meg aztán ismerhetsz már annyira, hogy én is több mindennel foglalkozok és hogy tőlem aztán pláne nem idegenek az unortodox megoldások sem - bármi legyen is az.
Meg aztán én is centráltam már bicó-kereket satuban - úgy, hogy kölcsönkértem egy kopasz villát, azt fogtam a satuba és abban pörgettem :-)))
Endedd meg hogy elmagyarázzam. Biciklikereket írtam nem biciklit.
Sokat javítok bicikliket is. A kereket ha befogatom a satuba gumistól akkor pont annyira húzom be a satu pofáját hogy ne érje a felnit viszont stabilan függőlegesen álljon az asztalon. Ekkor a tengely kényelmes szerelőmagasságba kerül. Mivel hogy a kónusz és a kontraanyát össze kell ,,húzni,, ezért mindkét kezem foglalt és nagy segítség a satu.
Ezek után kérlek még egyszer gondold át hogy ténykeg hülyeség e biciklikereket satuba befogatni.
Szia! A satu alá szerelt talpról csak annyit tudok én is amiket a régi öregektől hallottam tanultam. Amit Tschaby belinkelt a peremes saturól, azt igazán jól csak egy ilyen keményfa köztes elemre lehetett jól felszerelni. nem minden satupad lapja volt 5cm vastag keményfából és azt a két csavart ami vizszíntesen kerül becsavarásra egy vékonyka puhafa vagy forgácslapba az nem sokat tart és mindenképpen kijjebb kellett kerüljön az asztal szélétől. A másik dolog pedíg az hogy akkor lesz kényelmesen használható , ha megfelelő magasságban is van a szorítóeszközünk. A mai fordított pofákkal működő satukra lehet nem vonatkoztatható ez a talpas megoldás, de én egy mai öreg vagyok és elfogadom az új dolgokat valamikor megvettem én is egy ilyet, de az évek alatt nem sokszor vettem hasznát a forgathatóságnak.
Azt nem kell magyarázzam, hogy összecsapolod és enyvezed a oldalt a háttal, az aljával és az első kötéssel, aztán színbegyalulod a tetején az éleket, utánna csapolod fel a tetőt. A tető nem fog hevenyedni, mert négy oldalról megfogják a köldökcsapok. A tető mind a négy élére préselj fel egy 5-6mm vastag fenyő blindet, hogy ne keljen agyoncsíszold a sturcot.
Zártszelvényből hegessz kurvapontos állványt, állítható géptalpakkal. Jó nagy felületűeket használj, tekergetősöket. Az akvárium alá kell valami vékony filc, hungarocell feszmentesítésnek, (vagy ami a divat mostanság) az alá egy bútorlap, az alatt meg a merevítések.
A zártszelvény azért is jó, mert el lehet benne dugdosni a drótokat, csöveket. alul 1 lyuk be, felül ki. Nagyon frankón meg lehet csinálni, nekem tán 15*15-ből volt egymás fölött 2db 80 literes. Fotó sajnos nem maradt fenn. Hmmm hirtelen felidéződött az az igazi akváriumszag.... hiányzik.
Van egy 45x45 cm-es akváriumom, ami kb 100 liter, és jelenleg egy (gyári) 18 -as vastagságú bútorlap állványon van. Az állvány semmi extra, 80 cm magas négyzet alakú, elején nyitott szekrény. Ahogy nézem fatipli és excenteres bútorösszehúzó tartja össze.
Ezt cserélném le ugyan ilyen formára, de ragasztott fenyőből, és lapostipli + ragasztás rögzítéssel. Persze lakkoznám is, de nem jellemző, hogy sok víz kerül ki az akváriumból.
A kérdésem az, hogy ekkora súlyt (max 150 kg) ekkora alapterület fenyőből kibír-e?
Na akkor jól leszóltam rferit , bocsi. Mentségemre legyen mondva hogy nekem kb 35 éve van forgatható satu, igaz annak még a hátsópofája mozog. Ez tévesztett meg.
Na itt van egy kis stikli. A régi magyar, lökhárítós satunak az elülső pofája ugyanott maradt, a hátsó mozgott. Az újaknál viszont a hátsó áll (ezt kell asztalelőlap-síkba tenni) és az első jön ki-be.
Én nem tudom , hogy kazánlemezhez vagy egy rövid (kb. 40-50cm-es ) keményfa palló darabhoz jutsz-e könnyebben hozzá? Mindenesetre a fát könnyebben tudod izlésed szerinti méretre szabni. Rferivel ellentétben ,azt gondolom, hogy előre is lógjon kijjebb mint az asztal széle. Pontosan ez a lényeg. nézd meg az öreg saturól felrakott képet, mennyivel kijjebb van a fix pofája. A satu magasságának a népi meghatározását is vedd figyelembe. Ha az álladhoz szorítod az öklödet akkor a könyöked ne támaszkodjon a pofákra max éríntheti, ezért is lesz jobb a palló (4-5cm).
Ne is mond, pont a jövő héten kell csináljak egy kormánylapátot.
Vagyis egy komplett, felcsapódó kormányt, felfogatással, csuklóval, rúddal mindennel - mert a sporttárs (mint afféle szezonzáró, ünnepélyes aktusként) - elvesztette a sajátját.
És most eszébe jutott, hogy anélkül nem fog tudni hajózni az idei szezonban - pedig szeretne :-)))
Szerintem kerítened kéne egy darab tizes kazánlemezt, arra alulról süllyesztett csavarral felraknod ezt a satut, elöl nem, de oldalra és hátra lógjon ki a lemez, és oda fúrt csavarokkal már felrakhatod az asztalra úgy, hogy megfelelően távol van a szélső furat is a széltől.
Ahogy a képen látszik a talp, úgy tudom a 90 fokot forgatni, tehát az asztal éléhez képest 45fok-ban forgatva (nem pedig párhuzamosan az asztal élével a talpnak)
Ez kicsit behatárolja majd a lehetőségeket. Az asztallap sarkán tudok majd kerekíteni, ahogy az asztal lába engedi majd.
Ha az asztal élével párhuzamosra teszi az élét, akkor a két furat nagyon az asztal szélére kerül, kiszakadhat belőle. Ha 45 fokra teszi, akkor meg egy sarok kilóg az asztalról....
Tartottam egy satu próbát, próbáltam belőni a későbbi helyét és a lefogatásán tanakodni...
Igaza van Ragacsnak, a satu helyét úgy jelöld ki, hogy befogsz egy jó hosszú valamit függőlegesen a satuba, közel a földig - és úgy jelölsz, hogy a darab elférjen az asztal mellett.
Az ideális a lekerekített asztalsarka lenne, hogy az ilyen függőleges darabot el is tudd forgatni, ha olyanod van :-)))
De amit előbb javasoltunk azt mindenképp ajánlatos lenne betartani - méghozz az asztal mindkét oldalára vonatkozólag.
Egyébként ezeket a satukat úgy csinálják meg, hogy ha a talpát koppanóra kihúzod az asztal széléig (mindkét oldalra) - akkor vélhetően el fog menni az asztal mellett a lenyúló, függőleges darab is.
Szép satu. A fix pofa az asztal széllével,elforgatva a bütejével legyen egy szintbe hogy a hoszabb anyagot, lécet függőlegesen is tudjál beszorítani. Ahogy most a képen van az asztal lapjára felfekvő dolgokat tudsz befogni. Pl biciklikerék.
Egy horgász orsóhoz akartam venni egy kicsi csapágyat. Annyi volt az ára mint egy kínai orsóé, így meg sem vettem. Gondoltam, hogy a nagyobbak olcsóbbak, de hogy hulladék vas árban :)
Szia! a fixen elhelyezett satut én rászerelném egy megfelelő másfél -2 colos talpra. az asztallaphoz közvetlenül csavarozva , ha szükséged lesz egy 5cm-es vagy vastagabb és hosszabb anyag befogására, az nem fog menni.
Igen, ez a mobil megoldás nekem is eszembe jutott, de mivel 30kg a satu, nem fogom állandóan az asztal alá dugdosni, meg elfér fixen az asztalon, van elég hely... van egy kisebb 120-as tesója, ő lesz a mobil satu az asztal másik végén, hogy ne kelljen állandóan a nagyot használni kis dolgok esetén is. Meg ha berohanok a műhelybe és rögtön kell egy satu, nem akarom a felszereléssel tölteni az időmet, ezért maradtam a fix megoldásnál.
Na meg iszonyat mutatós tud lenni, feldobja a műhely látképét :) :P
Mondjuk átfúrom az asztalt és 4db M10x170-es csavarral, fakötésű alátéttel és önzáró anyával rögzítem... Eszembe volt még az állvány csavar is, de félek, hogy egy idő után visszalazul a fából, így marad az átmenő kötés.
Ha nagyon bizonytalan vagy a helyében, szereld rá egy kisebb talpra, és a talpat rögzítsd időnként szorítóval az asztal sarkára. És ha útban van gyorsan az asztal alá tudod rakni.
Ebben a videóban láttam hasonló megoldást, de sztem nálad is jó 5let lehet.
Nálam is régóta érlelődött a dolog már és gyűjtöttem az anyagot hozzá. Volt egy max méret (2*2m) és hogy L-alakos lesz, a jobb helykihasználás miatt. Csak a HDF-t vettem hozzá, a többi anyag megvolt nálam "raktáron". Lehet, hogy kicsit túl van méretezve, de azt nem bánom, legalább stabil a cucc ha valamit kalapálni kell rajta, de arra ott van egy másik asztalom...
A hétvégén akadt egy kis időm foglalkozni a munkaasztalommal.
Felkerültek a hátfal lemezek (3mm natúr HDF lap), a munkapad fölé-mögé 12mm rétegelt lapból egy szerszámfal és egy 18mm-s fenyőlap polc.
A tetejére pedig zárásként 12mm-s rétegelt lap, erre fog majd kerülni a pult megvilágító lámpatest.
Egyenlőre ennyi, gondolkodom rajta, hogy esetleg teszek két- esetleg három fiókot az asztal jobb oldali nyitott részébe, de ez még a jövő zenéje, egyenlőre itt megállt a dolog.
Nekem az ágybetét és matrac között a keret a különbség. Nem az ágykeretre gondolok, hanem arra fakeretre, amelyre felépítik a rugózó részt, rugóval, epedával, bonell rugóval, szivaccsal stb.
Tehát matrac+keret =ágybetét.
Egyik esetben mindenképpen kell ágyrács, míg a másikban az "önhordó" ágybetét miatt nem kell.
Ma volt az Indexen megint egy kis Praktikus tanácsok cikk - és abban volt ez, ami a képen van.
Elgondolkodtam rajta, hogy mennyire nem terjedt ez el mifelénk - pedig kisméretű konyhából éppenséggel bőségesen el van látva a magyar - de ezt a megoldást még senkinél sem láttam.
Komoly kamrapolcot láttam - de hogy ilyen 10-15 centis "réseket" kihasználnának - na azt nem.
Szerintem a golyósoros csúszkák viszonylag késői elterjedése miatt lehet, vagy ki tudja?
a szerző kontextusában egyértelmű a helyzet, de az olvasó kontextusa jelentősen eltér, ezért a dolog értelmezhetetlen. a szerző tudta hogy van matrac amihez nem kell ágyrács, te nem tudod. de nem jössz rá hogy információhiány van, mert számodra a helyzet egyértelmű. pont azért egyértelmű mert keveset tudsz. csak másképp egyértelmű mint a szerzőnek.
rajzolhattak volna egy matracot a rácsos fölé, meg egy vastag, szögletes aljú matracot a rácstalan fölé, és látnád hogy neked nem olyan van.
Hát legyen. Akkor meg egyrészt nem kellett volna ránk sózni ezt a rácsot, csak mint opciót, másrészt meg a rajzon jelölhették volna, hogy a jobboldalon másfajta megoldás van.
ÉÉÉÉÉrtem. Ez az eset pedig nappal van. Mert éjszaka, amikor benne fekszik a kölyök, akkor ágyrács nélkül nagyon kellene kapaszkodnia, ezért olyankor inkább használja. Nappal viszont feltekerheti az ágyrácsot, és máris eltávolíthatja pöcköket.
Az asztalméret egészen pontosan 1560 x 300 mm. Még egy párhuzamvezetőt kell rá csinálnom és egy villanymotort szereznem, mert amit adott volna hozzá az eladó, az háromfázisú, és olyanom nekem nincs. :(
Ikeás ágyat vett a fiam. Most rakjuk össze. Az összeszerelési rajzon le van rajzolva egy bizonyos fázis, majd utána a helytelen mód is, ami ugye ilyenkor át van húzva. Pontosan mi a helyes, és mi a helytelen mód, nem jöttem rá a rajzból. Alább a kép:
Mintha valaki bizniszelne a csapóajtós csirkeetetővel. Ajánlanám figyelmébe az árukapcsolást, mégpedig a csirkealagutat! Róka ellen is jó lehet, esőben lefóliázható, akár dinnye is termeszthető alatta, a hó ellen is védheti a füvet. Ha el kell kapni a vasárnapi ebédet, akkor egy zsilipajtóval egyszerűsíthető a történet. https://coolcreativity.com/handcraft/build-diy-backyard-chicken-tunnel/
Az viszont biztos, hogy nem dél kensingtoni, ott szépen le van nyírva a fű. De a galambszarmentesség, a tipikus angol repedésmentes útfelület, a megemlítewtt agyonsárgásozás, a baloldalon parkoló kocsik tipikus örökös esőmosta, nem napszítta színe, a felhők miatti derített fény, na meg a hobbiasztalosnak szemet szúró ablakok, falak egyértelművé teszik, hogy ez bizony nem az aminek láttatják.
Mert használtan lehet ám ennyiért venni. Nemrég volt itt két HC260 klón hirdetés (Hyundai) de lényegében mindenben megegyezik az EB/Metabo HC260-nal. 80-100e-es árakon mentek, korábban Rahed Lee kolléga 100e-ért vett egy hibátlan állapotút. Szóval egy EB HC 260 nem lenne olyan nagyon kirívó ár, "csak" nagyon jó - ha tényleg mindene megvan és tényleg jó állapotban.
próbáltam ránagyítani a képekre amiket letöltöttem, nem tudtam kivenni hogy milyen az elektromos dugója amit a konnektorba bedugsz. mindenki tudja itt hogyan néz ki az európai eletromos dugóa 220 230 Voltos.
ide beszúrom hogyan néz ki a brit dugó és konnektor a 220 230 Voltos hátha valakinek ez új,(Britanniában NINCS európai dugó!)
élőben megnézni azt is hogy milyen a dugója mert ha ezt Angliából hozta akkor ezen brit dugónak kell lenni az eladás előtti gépet pedig senki nem alakítja át európai dugóssá max átalakító adaptert használnak hozzá.
ne haragudj pacman, ez a válasz nem neked lett célozva hanem az összes fórumozónak, de te voltál az utolsó aki erre reagált és valakinek egyszerűen válaszolni kellett. ez a válasz egyszerűen csak figyelemfelhívó válasz volt mindenki részére hogy HEELLLÓKKA GYEREKEK ÓVATOSAN AZZAL A GÉPPEL!
menjen oda józan fejjel, nem feles pályinkával előre idva a medve bőrére.
nézze meg mi van ott , az van e ott stb.
találgathatunk naopestig, tapasztalatunkból merthetünk de vannak tények is: a képek nem Szentesen készültek, és adott ehhez egy hirdetés is, és adott ehhez egy telefonszám is amit a fórumozó szerint nem vesz fel senki..... vagy mert átbaszás vagy mert mindenki hívogatja, miért ad el egy ilyen gépet 87000Ft-ért? nem ért hozzá? leszarja? átbaszás? vagy ebből tanul az átbaszó hogy jujj baszki beraktam egy hirdetést 80000 ft-ért oszt bazmeg állandóan csörög a telefon baszki, te jáncsikiá bazmeg a következő kínai gípet is átmatricázom geci bazmeg.
hozzáértő nem ad el egy ilyen gépet ennyiért, akkor csak ha rászorult! te sem adod el a mercedes slk autódat 800 ezer forintért.
kívánom hogy legyen sok szerencséje az emebrkének a vásárlásnál, de én tartom magam ahhoz hogy a hirdetés közelebb áll a lopás csalás átbaszás kategóriához mint az év bombaüzletéhez. én rá sem csörgök.
Ezt ugye nem nekem akartad írni? ;-) Észrevettem és korábban írtam is hogy nem csongrádi a garázs, azt nem írtam deláttam h angliai (útfestés, házak, nem túl sok axminster elszívó lehet csongrádban sem)
Nekem is gyanús kicsit, főleg a 2 hirdetés együtt. Ha én eladok valamit, akkor ÉN lefényképezem (nem a netről vadászok képet hozzá), az jelenlegi állapotot és azért megpróbálom legalább félig helyesen leírni mit adok el.
De én olyan vagyok hogy egy esélyt adok mindenkinek :-) Viszont nem én veszem meg, Szentesig nem utaznék érte csak ha tutira lehet menni (küld egy Szentes tábla+gérvágó képet pl )
Majd kiderül 10-én, Akbeta akkor megy megnézni a gyalut.
too good to be true. 87000Ft-ért egy megkímélt electra beckum gép. ezen a linken: https://www.jofogas.hu/csongrad/Elektra_beckum_hc260m_gyalugep_63361129.htm?first=1 látható a gép, belinkelem az oldalt mert a jófógásról el fog tűnni a hirdetés és a képet is feltöltöm amit a feltöltő feltöltött:) a hirdetést pedig ctrl c ctrl v: Ár:87 000 FtHelység:SzentesKategória:Barkács, szerszám
Méretek1.110 x 620 x 960 mm ,Gyaluasztal H x SZ1.040 x 260 mm ,Forgácslevétel egyengetés0 - 3 mm, Forgácslevétel vastagolás0 - 3 mm .Törőlapok anyaga.Alumínium öntvény. Vastagolóasztal anyaga .Szürkeöntvény Vastagoló asztal H x SZ400 x 260 mm. Áteresztési magasság/szélesség160 / 260 mmelőtolási sebesség5 m/min. A késtengely átmérője63 mm.A kések száma 2. A késtengely fordulatszáma6.500 /min .Névleges teljesítményfelvétel2,2 kW.Leadott teljesítmény1,6 kW. Súly 71 kg Állapota megkímélt,jól működik.
EGYÉNI VÉLEMÉNY: a képek nem Szentesen készültek és nem is Magyarországon, elképzelhető hogy ezek a képek nem ennek a gépnek a képei, mert a környezet az Anglia!! nem pedig Magyarország, nézzük meg az útjel festéseket a feljáró sárga sraffozását ilyen nincs Magyarországon, sőt a piros téglés és félhatszög ablakkiugrású ablakos izé is Angol jellegzetesség ilyen sincs Magyarországon. Nem zárom ki hogyí esetleg használta őket ott kint és hazahozza stb stb de sokkal valószínűbb hogy ennek a képen levő gépnek egyáltalán semmi köze Magyarországhoz csak googleról lett letöltve, csak azt ne mondja hogy ezen a környéken rendszeresen gyalult mert a szomszédai már felégették volna gyalugépestül mindenestül. SZÁMOMRA ÁTBASZÁS ÉS CSALÁSGYANÚS, VAGY TIPIKUS MAGYAR LEHÚZÓS ÜGYESKEDŐS KIBASZÓS TÉMA.
Kérlek titeket hogy a józan paraszti eszeteket ne hagyjátok otthon, persze ha valami miatt ez mégis az év biznisze lenne nem akarlak lebeszélni róla, nézd meg élőben ,érdeklődj a fószertől miért adja el stb, körbejárnám a témát hátha vmi hazugságmorzsa kiesik amire érdemes odafigyelni, nem említeném meg neki Angliát hanem azt is körbejárnám.
"Viszont ha neked egy gép terve a kezedbe kerül ... :P"
Ha most elmondom, hogy egyik gépemhez sincs egy terv sem ... :D
A dupla korongcsiszoló/szalagcsiszoló "látás" alapján készült (Bellevue csatorna), az oszcilláló hengercsiszolónál meg az emelés alapelvét nézem meg tőle, de az sem teljesen ugyanaz (pl nem állítható az oszcillálás mértéke).
Volt már aki írt emiattt, hogy tudnék-e terveket küldeni .... de pár skiccen és fecnin kívül semmim sincs ezekhez, sokminden "on-the-fly" és a fejemben készült.
Igen, mert effektíve "semmibe" kerül (az összköltséghez képest), viszont ha a szükség úgy hozza, jó ha ott van.
Nézted a csapolást amivel az alját rögzítette? Először kicsit öncélúnak tűnik. De nem véletlen a folyamatosan szűkülő (szoruló) fecskefarkas csapolás.
22 dodóért megnézheted a 6 részes építő videósorozatát is, az összes bénázással/szívással együtt. Amikor pl ezt csinálta és kész lett, beütötte még szárazpróbán - és rájött hogy fordítva csinálta :D (kívülre esett aminek befele kellett volna o.O). Stb ... több ponton elmondja hogy ezt ne így mert látod mekkora ökör voltam és is, te ne legyél. Ha esetleg erre adnád a fejed .... nem lesz kidobott pénz.
Az biztos hogy jó csapolástanfolyam (is) az egész projekt. Lesz amit ugyanúgy csinálok, de a rövidebbik és hosszabbik oldalt összekötő sarokcsapolást pl nem biztos hogy így bonyolítanám (habár szép). Plusz vésőgépem sincs, így 10-12 centi mélyen ~1x1-es csapolást sem vállalnék be, pedig az is szép (mondjuk csalhatnék is éppen, és a kis "piramisokat" utólag ráragasztom a lábakra :D)
Nem 100%-ig egy-az-egyben, de hasonló lesz. A design az kb ugyanaz, szerintem hasznos állat a közésdő osztó elem (szerszámtároló/gyalutámasz/stb) A front satu is stimmel. a másikon - tail vise, hogy van ennek a magyar neve? - még gondolkozok. És igen, nagyon szép darab - de még az a verzió amit használni is mernék :-)
Ez az olajtükrös lecsapatás nagyon jó ötlet! Elvileg viszcinolajat kéne használni (olyat ami nem büdös...) de ha beleteszel egy passzentos fémbilit, műanyaglavórt vízzel, az is megtenné, az olajtól viszont tuti nem fog szétrohadni. Gépkocsik olajtükrös légszűrője is bevethető, Nyitott fojtószelepnél akkora orkán van ott mint egy porszívóban.
RT0700CX2J a típusa, nagyon kellemes vele dolgozni és most már a 8-as patronnal is jól működik.
Valószínűleg anno egy gyári hibásat foghattam ki, mert 0 km-esen is szorult, amikor a merülőfoglalatba betettem és javíttatás helyett inkább csak bosszankodtam, amikor használni kellett.
Állítható a fordulatszám, nagyon könnyű, kézből rendkívül kellemes vele dolgozni. Asztalba építve van egy 3,5 LE-s nagy Triton maróm, úgyhogy ezt csak kézből használom.
A tartály aljába csak annyi olaj kellene, hogy nedves legyen, illetve nedvesen tartsa a szőnyegdarabot, de én tettem bele bővebben, biztos, ami biztos. Szerintem százszor tiz használat után se kell kidobni. Legfeljebb forditani kicsit rajta.
Igen, az eredeti belső forditót levágtam, sőt a külső elem benyúló részéből is le kellett vágni vagy 15 mm-t, hogy elférjen a könyök a szűrőtől.
Árat a telefonomon keresztül nyertem ki a Powerbelt-től :-)
a fejével együtt 16mm, így pont nem ér át. a négyesnek már túl nagy a feje, kilóg a süllyesztésből és akad. és nem kell fúrni, csak árral szúrni egyet.
Elvileg az a kis tömzsi euro csavar kéne amivel a gyárban feldobálják a szekrényzsanérokat. A 16-os bútorlap miatt ezt kéne használnod, hisz nincs anyagvastagságod amibe hosszabb facsavart tudnál behajtani. Elő kell fúrni, lehetőleg halálpontosan.
Megkeletkezett nekem is az elszivó egyelőre egy Parkside-os hamuporszivó alapjain:
Ezzel persze még nincs mit dicsekedni, mert ugyan alap kiépitésben is működött rendesen, de valamennyi finom por azért átjutott a szűrőbe. Erre kiötöltem ezt:
Vagyis leforgattam a bejövő csonkot és levezettem majd az edény aljáig. Aláraktam egy beolajozott bolyhos szőnyegpadló darabot és tadáám, nincs porátszivás. A szűrő 8-10 'felporszivózás' után igy néz ki (korábban használva volt hamuzáshoz azért nem hófehér). Csak egy gondolatnyi port lehet róla lefújni.
Egy izmosabb kompresszor ráférne azért, de igy is kezelni a tudja a kézimarót, meg az asztali és a kézi fűrészt is (külön-külön).
Ha ez esetleg az ékszijak profilja miatt szükséges átmérő korrekció miatt bonyodalmasabb kérdés, mint első ránézésre (és ezért kell kalkulátor hozzá); akkor bocsánat, de egyszerű esetben D1*n1 = D2*n2.
Én voltam az egyik, de időközben megoldódott az összes Makita problémám. Szervíznél reklamáltam, házhoz küldtek egy futárt, elvitték a cuccot, megszerelték és 2 nap múlva visszaküldték. Azóta tökéletes.
Nem szaroztak, kicserélték a patront, a teljes marógép házat és a foglalatot is.
Engem ez nem nyugtatna meg, azok a csapágyak kevés portól is be tudnak állni. De ha már így alakult, akkor én a mozgó tengelyhez készítenék filcből tömítést. Házilag is könnyen elkészíthető és viszonylag kicsi az ellenállása és akkor még az a kis rés sem lenne.
Igen, ezért is szavaztam a drágább DeWalt-ra. Hogy legyen meg ez a mozgástér. Mondjuk az alsó fordulatszáma annak se alacsony, de végülis nagy átmérőjű marót úgyse tudok beletenni.
Harmonika: igen, jól látod hiányzik és egyelőre úgy gondolom, hogy hiányozni is fog. Az van hogy rájöttem, feleslegesen bonyolítom a beépítést ezzel, plusz egy újabb hibalehetőség (elérik, kiszakad, macerás a cseréje).
Ezért úgy határoztam hogy beáldozok (hozzáadok) 5 centit a forgótengelyhez, és nem a lift és a liftház közé teszem a porelszívást, hanem a liftház és az asztal közé. Így egyetlen egy helyen mehetne le a por a csapágyak felé: a forgótengelynek kifúrt furaton át (20mm a tengely, 22-es furaton megy át). Teszteltem mennyi por esik le így, még porelszívás nélkül: hát minimális. Szerintem ez a minimális a zéró felé fog közelíteni, ha az az elszívótér munkába lendül. Mert persze maga a liftház és az egész szerkezet kap majd burkolatokat, egyedül a motornál lesz hátul némi szellőzésnek rés, de kültéri por nemigen juthat be. Relatíve kicsi a szívótér (110-es pvc, 5 cm magasságban, felette majd ugye cserélhető betétlap, megfelelő számú és sűrűséggel fúrt kis likakkal. Ez még kérdés számomra, mi a megfelelő de szerintem lesz itt akkora vákum hogy por nem jut le a liftházba.
Persze ez egyelőre még csak elmélet, a héten jutok vele olyan állapotba hogy rendesen tesztelhetem.
Ezekkel a kis marókkal nekem is mindig az a gondom, hogy nem változtatható a fordulatuk. Tudom, hogy amire gyártották arra ez nem igazán kell, de én is univerzálisabban használnám.
Az oszcilláló csiszolód tetszik, eddig szépen elkészítetted. Régebben említetted a porvédő harmonikákat, de azokat nem láttam a videón.
Egy rosszul értelmezett kérdéshez, egy nem oda illő válasz abszolúte nem csak, hogy felesleges, de alaposan össze is zavarja a népet. Erre nincs semmi szükség!
Tegnap éppen akkor szállt el a zindex, mikor erre válaszoltam! grrr....
Szóval szerintem ez simán megoldható, de a majd 16 méteres hosszon a talpszelemeneket én biztosan nem kötőgerendákkal fognám össze, hanem vagy betonvas pántokkal, vagy sodronyozással. Eszméletlen mennyiségű faanyagot meg fog zabálni az a gerendarendszer, ami 'csak" a szétcsúszástól véd.
Ugye a kötők hossza kb 10 méter kell legyen, tehát eleve toldott anyagból lenne, mert hét-, max nyolcméteres anyagot tudsz majd szerezni, de már azok is felárasak lennének. Tehát két hatméteressel játszanának az ácsok úgy, hgy középen még egy hosszanti szelemen is szokott kerülni a rendszerbe, mert arra ácsolják rá a toldásos részt, hogy ne a levegőben legyen toldva. Az még plusz 16 méter gerenda a kötőkön kívül.
Ráadásul ezeknek a kötőknek szerintem max 3 méterenként kéne lenniük, vagyis olyan kb 6 garnitúra kell rá. Brutálsok anyag.
Huszas betonvasból, elkovácsolt véggel, átfúrt szelemeneken keresztül, középen egymás mellett összevarrva szerintem simán jó, vagy kéttonnás acélsodrony (kb 10mm átmérőjű), laposvasból hevederezett szelemenek, és a hevederekre kötve.
Szia, nem tudom ez melyik a "kicsi" maikik közül, de itt páran fújtak az egyik élmaró 8mm-es patronjára, hogy nagyon nem lehet meghúzni, elmászkál benne a marószár.
Kicsi marót én is szerettem volna és kezdetben Makit gondoltam, de végülis a fenti ok miatt inkább a DeWalt felé fogok menni. Konkrétan a Dewalt D26204K a kiszemelt. Mivel egy kicsi CNC építése is bakancslistás, ez jó lesz pl abba is. Ez ugyan jóval drágább mint a Maki, de erősebb is kicsivel és kapok hozzá fasza kiegészítőket is - szerintem szeretni fogom. Jövő hét közepére-végére ígérték a szállítást, ha addig tudsz várni akkor letesztelem és beszámolok róla.
A hétvégén belefogtam egy újabb gép megépítésébe, egy oszcilláló hengercsiszolót pofozgatok. Anno kaptam ötleteket tőletek (pl jcsapo kollegától) hogy mivel csináljam a megvezetést (műanyag csapágy).
De mivel már korábban megvettem a lineáris csapágyakat és a hozzávaló tengelyt, ezért adtam egy esélyt a saját elgondolásomnak. Viszont kaptam egy mára már "read only" üzemmódba kapcsolt fórumtársunktól egy emailt, a lehetséges buktatókat tekintve. Megőrizve aninimitását bemásolnék egy részletet az emailjéből:
" Elméletileg egy testnek 6 szabadságfoka van: x-y-z tengelyek mentén tud elmozdulni és ugyanezen tengelyek mentén tud elfordulni. Ez összesen 6. Ha ebből egyet-egyet elveszel, akkor vezeted meg a testet - az adott feladat esetén a csiszolómotort... Egy hengeres rúdon való mozgatással elvettél 2 tengely irányú elmozdulást - csak a henger tengelye mentén tud fel-le mozogni, valamint 2 tengely körüli elfordulást is, hiszen csak a henger tengelye körül tud elfordulni - azaz 4 szabadságfokot szüntettél meg. A te számodra elég lenne már csak egy további szabadságfokot elvenni ahhoz (jelesül a tengely körüli elfordulás lehetőségét), hogy a géped megvezetése ne leygen túlhatározott (azaz a legkisebb pontatlanság esetén is befeszülő). Szerintem "pali"-nak is pont ez volt a problémája a marógépével, ami miatt szétszedte az egészet (nekem is ez a bajom az egyik sajátommal: egyszerűen a két oszlopon való megvezetés nem elég pontos, ezért befeszül és nem tudom, csak nagyon nehezen lenyomni...) A két oszlopon való megvezetés ismert a gépészetben, azonban ehhez nagyon nagy pontosságra és nem a házi műhelyben elérhető illesztésekre van szükség, vagy egy önbeálló, illetve rugalmas vezeték kialakítására. Én azt javaslom neked, hogy az egyik kolléga által felvázolt, négy szögvason való megvezetést, vagy az oszlopon + a másik oldalon egy csapággyal (mint görgővel) vezetékben való futással oldd meg a megvezetést. Ez nem fog befeszülni."
Ezen a ponton kicsit lekókadt a lelkesedésem ... de azt mondtam, ha már megvettem a csapágyakat teszek egy próbát a 2 oszlop-4 csapágy tervemmel. Ha nem megy és szorulni fog: marad a fenti javaslat (egy oszlop + 2 csapágy, másik oldalon sínrendszer.
Magam is meglepődtem, milyen jól sikerült az összeállítás.
Itt egy rövidke videó a jelenlegi állapotról, persze az akku le lesz cserélve rendes tápra, illetve éppen az elszívás kialakítása, asztal, meg némi borítás van folyamatban.
A megvezetést biztosító 2 tengelynek, plusz a forgó tengelynek ugye illik egy síkban lennie különben szó szerint szorult helyzetben leszek. Ezt úgy értem el, hogy vágtam 2 tökélestesn egyforma magas deszkát, és erre fektettem fel a liftet, illetve 2 oldalán a 2 megvezetó tengelyt a csapágyházakkal.
A 3 tengely egymáshoz képesti párhuzamosságával már többet kellett mókuskodni. Kezdetben a két megvezető tengely 1 tizednyit széttartott, de folyamatos "tolómérő-->csapágyház oldalának finom csiszolása -> megint mérés" módszerrel sikerül 2 századnyira levinnem, gondoltam ez már nem fog szorulást okozni. Nem okozott, itt teszteltem először, tényleg szépen és finoman fut a tengelyen a forgóház.
A liftházba a beépítést pedig így oldottam meg, a 2 tengely végei egy 10mm-es rétegelt lemezbe ékelődnek, és ezt igazítottam a liftház közepére, ragasztással.
Ez volt az egyetlen kritikus pontja az egész gépépítésnek, ezen dolgoztam szinte egész szombaton. A többi az ehhez képest jutalomjáték ... Az oszcillálást egy Fiat Ducato első ablaktörlőmotorja csinálja, tesztfázisban egyelőre egy régi blekis akksis fúró akkujával meghajtva. A lifházba M10-es csavar van beleerősítve, azon egy porvédett golyóscsapágy. Az ablaktörlő tengelycsonkjára egy M10-es menetesszár (GPS! :D ) darabot hegesztettem, azon is egy csapágy van. És a két csapágyat egy 18-as rétegelt lemezből kivágott karral kötöttem össze. "Hálistennek" a csapágy külső mérete (26mm) olyan volt hogy nem volt hozzá forstnerem, így vettem egyet a profibarkácstól. Így elő körben azt mondanám hogy igen jó minőségű ez a Wolfcraft forstner. Plusz vettem tőlük egy süllyesztő készletet is, az építésnél az öszes süllyesztést ezekkel csináltam: nagyon faszák, tőlem ajánlott pecsétet kapnak.
És még egy pár kép, innen folytköv, várhatóan a héten őt is befejezem.
A porzsák mellőzésének egyszerű oka van. Nagyon hamar megtelik és az ára sem túlzottan baráti. Az elmúlt majd másfél évben eleinte elég sokat használtam a porszívót. Átlagosan 2-3 hetente kellett üríteni a bödönjét ami ilyenkor félig max háromnegyedig volt megtelve. Ha porzsákot használok akkor már egy év alatt is jó pár szűrőbetét árát költöttem volna el porzsákra. Amikor hozzám került az eredeti szűrője már akkor sem volt a toppon. A belső váza jó pár helyen meg volt roppanva, de megreparáltam. A bödön ürítésekor, és meló közben is többször takarítottam a szűrő külső felületéről a rárakódott port (ecsettel lesepertem). Időnként kompresszorral is átfújtam, hogy megszabaduljon a rárakódott por mennyiségtől. Mára már annyira összetört ez a váz, hogy már nem illeszkedett rendesen a motor aljára és a réseken jelentős mennyiségű finom port nyomott ki magából a porszívó és végül az új szűrő beszerzése mellett döntöttem.
Eleinte én is külső leválasztóban gondolkoztam, saját építésű, majd a fórumon többek által vásárolt kínai ciklonon is. Plusz bödönöm lett is volna hozzá több féle is (100literes vashordó, 120literes műanyag hordó és egy 80 literes vastagfalú műanyag kanna). Még régebben láttam Cosmas Bauer videóját, ahol akril csőből épített thien szeparátoros elszívót de miután utánanéztem a szükséges anyagnak letettem róla. Szemeztem Mathias Wendel féle kis leválasztóval is. Sajnos a jelenlegi műhelyben akut helyhiánnyal küzdő, így a külső egységeket elvetettem, így is éppen alig férek el a porszívóval. Aztán az év elején összefutottam Marius Hornberger videójával, amit pont Cosmas videója ihletett. Mivel volt egy 32cm széles jó hosszú plexi csíkom, és van jó pár darab bontott de még használható bevonatos rétegelt lemezem is, így annak a megépítése mellett döntöttem és nem bántam meg. Ha már a porszívóba kerülő por és forgács nagy része nem a szűrőre rakódik le már nyert ügyem van, sokkal ritkábban kell takarítanom. A korábbi a géppel kapott szűrő kibírt nálam jó másfél 2 évet, meg előtte kitudja mennyit. Így a leválasztóval az új is jó pár évet kibír majd szerintem. Tudom a plexi nem szerencsés választás. Ahogy Pacman is megszenvedett vele nálam is tört, de mivel ez volt itthon ezzel dolgoztam. Szerintem sikerült elég jól orvosolni a töréses problémákat, bár a plexi csíkom szinte el is fogyott. Igaz azért maradt belőle jó pár kisebb de még másra felhasználható darab. Ha a használat alatt további törések lesznek, és a javításuk sem lesz sikeres, majd valószínű én is beszerzek olyan anyagot amit végül Pacman is vett. A cél a legkevesebb anyagi ráfordítás volt jelen esetben, azaz meglévő anyagokból dolgoztam.
Háááát, pacman nem volt túl messzire, hogy elmondja mekkorát szívott a plexivel. Meg hogy meg lett neki mondva előre.... :)) Akkor mégegyszer. Polikarbonát kell ahhoz!!
Amihez ilyen patron van azt kerüld el szerintem nagyon instabil. Nekem 3710-es tipus van. Most akarom ennek az elejét beépíteni a forgórészbe hogy stabil legyen a szerszámbefogás.
A teljesítményt a végezni kívánt munka határozza meg. Erősebb gépből nem lehet probléma. A legfőbb meghatározó a buxa.
Namost, milyen marót javasolnátok erre a célra? Makita? DeWalt, Bosch? Mit érdemes néznem? És milyen teljesítményűt? Azt sejtem, hogy a belinkelt változat 530W-ját kicsinek találjátok.
Tehát 2 fél darabod van, lópikula vékony kerettel, ahogy az szokás, ne lehessen se szerelni, se javítani. Szóval.. kettéveszed, majd mind a két félre külön-külön csinálsz egy szélesebb keretet, a szükségesnek értelemszerűen a fele magasságával. Amikor ez megvan, ráteszed őket a megfelelő tokra, és odaragasztod, odaheggeszted, odacsavarozod stb. A két fél lehet alulról-felülről megtámasztós is, nem kell tizedezni. Ezután a két felet összepasszítod, és összecsavarozod. Ha akarsz, egy aluszalagot is körbetekerhetsz rajta.
Szóval, hullaegyszerű, ha van dekopírod, még egyszerűbb.Rétegelt lemez is tökre jó hozzá, csak ragadjon annak a laposgépnek a tokjához a ragasztó.
Vagy.... amivel kezdtük... fogsz egy külső akkut, hozzáragasztod, és az egészet összezsugorfóliázod, vagy egy kis műanyag dobozba tolod.
Áhhááá, de ez nem 2 család, ez 1 kommüna! :) Így már értem, fasza! S nem, nem tudok elvonatkoztatni az oktatófilmes kelléktől :) Szerintem Kovi berendelne tőled egy ilyet, ha még űzi az ipart.
Értem, hogy spórolós a költségkeret, de a Kress NTX 1200 van szűrőzsák ahová a forgács érkezik(por is) ezt elhagy ni a drága "postával majd 8eft"-os szűrő rovására megy. szvsz
Bocsánat, hogy beleszólok, de visszaállítanám a Kress-t tennék bele zsákot az előszűrőt elé raknám.
Ma végre olyan szinten elkészült a Kress NTX1200-as műhelyporszívóm átalakítása , hogy ki tudtam próbálni, hozza e az elvárt működést.
Jelenleg addig jutottam el, hogy elkészült a thien szeparátor a porszívó felső motoros része meg a bödönje közé. Az alapanyag 22mm-es bontott peri tábla (betonzsalu alapanyag) és 2mm-es plexi, ezek voltak itthon. Maga a projekt minimál költségvetéssel készült. Pár csavaron és 2 flakon fújós festéken kívül nem vettem hozzá semmit. Sajnos a plexi nem volt a barátom, már az első összepróbálásnál sikerült kétszer is eltörni a levágott anyagot. Miután a festés előtti száraz összepróbálás sikeres volt szétszedtem, és lefestettem a darabokat. Az első szeparátor ház plexije a csavarok becsavarása után egy 10 perccel csattant szépen egy nagyot. A szerencse a szerencsétlenségben, hogy a törés majd függőleges volt, így egy ugyan olyan belső felén ívesre csiszolt fa darabbal rögzítettem meg, mint amivel a végeket is összefogtam. A felső porszűrő ház plexijét is sikeresen eltörtem összerakáskor ahogy raktam be a helyére. Gondoltam sebaj, majd kap egy pirosra festett ívesen hajtott fa darabot, amit átmenő csavarokkal rögzítek a plexire. Nem is lett volna vele gond, ha az egyik furatnál nem ugrik meg a fúró és feszül meg a furatban repedés indítva. Így mikor még festés nélkül összeraktam már a csavar behelyezésekor tovább is repedt. Oda is készítettem egy újabb foltot, de mondanom sem kell, hogy megint elrepedt. Ekkor már majd egy hete kínlódtam a foltozással (hétköznap meló után max 30-40 percre jutottam csak le a műhelybe). Persze akkora plexi darabom egyben már nem volt, hogy az egészet kicseréljem, így továbbra is maradt a foltozás. A sérült rész után kicsivel arrébb belülről szikével megkarcoltam a plexit, amíg egy másik szerszámért nyúltam, hogy teljesen átvágjam az anyagot, szerencsésen a karcolásnál eltört a plexi, így egy újabb rizikós vágást sikerült elkerülni. A kivágott anyag helyére egy másik épp plexi darabot szabtam. Ez utóbbit sikerült épségben a helyére tenni. Miután mindenhol szilikonnal letömítettem a lehetséges réseket hagytam "száradni" a szilikont. Ez alatt kitakarítottam a kissé már megroggyant porszűrőt, meg magából a motorból is kifújtam a belerakódott port. A kress-nek van egy kifújt levegős szűrője, ami viszonylag kis felületű, ezt is szétszedtem és kitakarítottam.
A bödönről eltávolítottam az eredeti csőcsatlakozó csonkot a helyét egy meghajlított plexi darabbal és szilikonnal tömítve lezártam, ez az ablak jól jön majd a tartály telítettségének ellenőrzéséhez is.
A bödön eredeti rögzítő csatja hogy ne tudjon lecsúszni a szeparátor ház pereméről kapott egy-egy fa tiplit. A motor rögzítéséhez még majd kell megoldást készítsek. Ugyan a porszívót bekapcsolva fel lehet emelni az egész szerkezetet egyben, de kikapcsolt állapotban elég könnyen lejön a a motor a tetejéről.
A tapasztalatok: ahogy vártam, a felszívott forgács és por nagy része a bödönben landolt. sajnos a nagyon finom por továbbra is átmegy a szűrős részbe. Igaz itt a plexi statikus feltöltődése miatt nagy része a plexire rakódik rá meg a szűrőházat alulról lezáró fa elemre, de jut belőle a szűrőre is. De már ez is nagy haladás, mert korábban a tesztkor felszívott pormennyiség kis százalékánál is a beszívott anyag nagy része a szűrőre rakódott rá. Az átalakítást már régóta terveztem, csak idő és kedv hiányában állandóan halogattam, de az eredeti szűrő már annyira ramaty állapotban van, hogy jelentős por jut át rajta és a sérülésein keresztül a motorba. Igaz hogy mikor leégett motorral hozzám került a porszívó már akkor is eléggé kidobásra ítélt állapotban volt (annyira tele volt a bödön finom porral, hogy a szűrőt a motorral együtt nem lehetett kivenni, az leszakadt a helyéről és úgy kellett kivésni a szinte kővé összetömörödött finom porból). Akkor amikor a motort kicseréltem belső fa gyűrűkkel megtámogattam a szűrő belső összetört drót vázát, de mára már teljesen kukára ítélt állapota miatt megrendeltem az új szűrőt. Mivel azt szerettem volna, hogy a szűrő hosszú életű legyen, mivel elég borsos áron mérik (postával majd 8eft), így végre rászántam magam az átalakításra. Már bánom, hogy nem kezdtem neki korábban.
-Második menetben elkészül majd a kifújt levegő szűrőhöz egy nagyobb ház. Van jó pár db autós levegőszűrő betétem,amit egy kedves ismerőstől kaptam (leselejtezték az üzletben őket, egyébként teljesen újak). Abból készül majd egy szintén kivehető modul.
-A szívó csőnek tartó konzolok, hogy fel lehessen tekerni a porszívó köré, ugyan így készülnek majd tartó konzolok a hálózati vezetéknek is,
-végül a slave konnektor kap majd egy világítós két áramkörös kapcsolót amivel áramtalanítani lehet majd. Mivel egy kézzel sokszor macerás az "asztalba" épített felső-maróm vezetékét ki be húzgálni (fixen be van kapcsolva).
Néhány paraméter: A szűrő ház plexije 30cm magas, és durván 32cm-es átmérőben van meghajtva. A szeparátor ház plexije 15 cm és durván 28cm-es átmérővel van meghajtva. A magassági méretben az összefogó rétegelt lemez gyűrűk vastagsága is benne van. Az elszívó csonkban 63-as műanyag szennyvízcső lett beépítve. Ugyan így 63mm-es szennyvízcső van az elszívó ház és a szeparétorház között is.
Adott egy Wayteq X995 autós GPS, amibe nagyobb kapacitású akkut akarok tenni. Ehhez kell egy vastagító keret a GPS tokjának első és hátsó része közé. Ez kábé így néz ki , ld. fehér színű keret :
A keret körvonalának kimarása egyszerű, viszont mindkét oldalán van 1-1 0.9 mm mély és 1.3 mm magas falc. Kb. ez a keret keresztmetszete :
Most ott tartok, hogy a külső falc készen van, egész jól passzol, de 1-2 patent helyét még ki kell munkálni.
Lehetett volna a egyik oldal 45 fokos a másik 3o fokos, a tervezők mindent kitalálnak.
De egy vonógeredás tetőszerkezet lényege pont a szimmetria, átalakítása ebben az esetben bonyolúlt.
Mert a 3o fokos tetőn a szarufa hosszabb, mind a 45 fokoson és nagyobb terhelelést kap a tető a 3o fokos részen mind a 45 fokos részen. Ebben az esetben egy bonyolúlt támasztószerkezetet kell alkalmazni a főszarufaállásokra (székállásokra). Ezeket alaposan kiszámítom és lehet, hogy meg is csináltatom. Kevesen másznak bele ilyen kreténségekbe mifelénk. De nem lakóházakról van szó.
A legnagyobb Bosh felsőmarónkat havonta kellett cseréljem, mert a rejtett sarok marásánál (azt más szerszámmal nem lehet), valami mindig eltőrt rajta és néha repült egyet a műhelybe.
Hát, a videókat elnézve... meg épp van 2700-ért gazdaságos 135w-os vibrációs. Ha valami szutykot mostunk eddig, azt csak kefével, brigéciollal stb lehetett úgy ahogy, namost ez továbbra sem változna, csak rásegítenénk egy kis vibrálással. Ha GPS ráharapna a témára, eltekintenék a következő sztori befejezésétől. Ez a vibrációs módi gipszöntéshez is jól jöhet.
Egyelőre nem nyerő ez a Dremel-es marás sajnos. A legóvatosabb vezetéssel is ökörhugyozás alakú lesz a kontúr, nem túl stabil az a talp, ráadásul a marószár is berezonál.
Ezt figyeld! Lehet nagyban is csinálni, ártani biztos nem árt az alkatrésznek. A lidlis ultratisztító elég kisméretű, de egy kiherélt teszko gazdaságos vibrációst ami tán pont akciós, simán be lehetne fixen ilyesmire állítani egy tisztességes méretű kádban. Ha kevés a vibráció, egy kis áttétellel rá lehet segíteni.
Nem is értem hogy maradt ki eddig az életemből. Még a végén ezzel a módival fogok ruhát, tányért is mosni. :)
Hajjaj! Figyeld meg, még a varrógéptuning-ipar is fel fogja fedezi.
Bár engem most az ultravibrációs tisztítás fogott meg. Tökélyre kell fejleszteni, úgy látom nagyobb tárgyak is ultravibrázhatóak ilyesmi módszerrel, s ha nem is patyolattiszta, de mindenképpen jó hatású tud lenni a masszív, kibányászhatatlan trutyikra. Faipari gépeken is szükség lehet rá. Épp központi befecskendezős egységet ganézok egy lidlis ultrahangos tisztítóval...