Miután nem tudod mi az előélete, ezt ugyanúgy kell kezelni, mintha tegnap vágták volna ki. Az sem lenne baj, ha bütüre ránézve nagyjából meg tudnád állapítani, hogy a fa melyik részéből származik az a deszka/palló, akármi. Legalább annyit, hogy melyiket ne vedd meg ezután.
Meg kell nézned ahogy írtam korábban, hogy ha normálisan előtted áll a gép, akkor látsz-e asztal tetején csavarokat szorosan egymás mellett 2-3 sorban.
Ha nem, akkor alját leszeded és megnézed, hogy hogy van az asztalhoz rögzítve a gép, egy hosszú tengelyt tart ott jellemzően 3 tartófém (ebben fordul a tengely). Ha szerencséd van nem az asztal anyagába van bemarva a nút ehhez (strausom ilyen, így gyak állíthatatlan a gép értelmes módon :D, einhellem anno viszont a fenti módszerrel állítható volt, a tartófém úgy volt kialakítva, hogy lazítást követően arrébb tudtam pár mm-el tolni, ovális lyuk volt rajta a csavarnak, nem normál kör)
Egyelőre csak azokat stócoltam fel, amiket majd használnék, de a többit is kéne. Látom, hogy nagyon át kell alakítanom a garázst, ha sok fát akarok így tárolni :D
Evvel csak az a problem, hogy nem friss fa, telepről van :(
Mindenesetre többet esélyesen nem veszek innen, egyszer nagyon szépet és tényleg jót kaptam náluk, de ezután 2 alkalommal már nem. Ők is veszik nagyobb telepről, de vhogy mostaniak nem jöttek be, de ők kint tárolják, sztem ez az alap probléma :D
ha nem súlyozod le, mindegy mennyit szárad. száradás közben vetemedik, és utánna görbére áll be. de ha sablonban szárítod, akkor egyenesre szárad. a telepen nem csak azért van máglyában, mert úgy sok elfér, hanem mert így tuti egyenesre szárad. a tetejére szokás betonkockát tenni, vagy lespaniferezni, hogy a felsőknek is legyen terhelése.
Ugyan én még nem láttam ilyen gépet közelről, de emlékszem, itt már többen is írták, hogy a 4db imbuszcsavart kell lazítani és akkor rengeteg türelemmel beállítható a lap párhuzamossága. (hosszú imbuszkulcs kell hozzá)
Azt nézd meg, hogy ahol az asztalhoz van rögzítve, ott tudsz-e fordítani a két alkatrész - asztal és gépblokk - egymáshoz való elhelyezkedésén. Ha nem, akkor a gyári stellert vagy elfelejted, és alkotsz egy sajátot, amit párhuzamosan tudsz rögzíteni a _fűrészlappal_, vagy valahogy megbundázod, hogy a gyári steller álljon párhuzamosan a csámpás körfűrészlappal.
Szvsz. a gépblokk-asztal rögzítést elállítani egyszerűbb lehet.
A hasítóék magasságát úgy álitsd be hogy egy két mm rel alacsonyabb legyen kint a lap ,,teteje,, amikor nutot marsz akkor a lappal egyszerre sülyed a hasítóék is nem fog zavarni mégis ott van. Szerepe hogy ne tudjon a deszka összezárni ezáltal visszavágván pár fogadat kiverje.
Hatha akad itt valaki,aki hasonlo szerkezetet birtokol,es elmeseli az elmenyeit.Egyelore :Nezd meg a robbantott abrat.Muszaj annak az asztalnak a tengelyhez viszonyitva rendesen allnia!!Ne menjen vele a motor,korong-az lenne a lenyeg.Igy megszorul a fureszlapod!Megette a fene az egészet,ha miszlikbe kell szethentelni ezert!!
Mi ,hol fogja a motrot az asztalhoz? Csavar?En egy egyszerubb alitasra tippelek,.Habar..
A stellert meg talan hozzaallithatod(?),viszont a kereszvagasnal az asztal nutja megncsak nem lesz jo!
ezt a hasító éket azért szedtem le róla, mert egy nútot szerettem volna marni a lécbe, hogy egy polikarbonát lapot beleillesztek (egy keretszerűséget akarok neki csinálni). Lehet hogy megköveztek érte, hogy így próbálkoztam, de nincs marógépem és ezt a gépet is 2 éve vettem hogy majd jó lesz egyszer. Nem szeretnék elkölteni fölöslegesen még egy marógépre is :(
az egész motor meg minden ami látszik a képen az asztal tetejéhez is hozzá van rögzítve, szóval hiába állítom a tetejét (pedig eléggé jól engedi) a motor/korong/stb... megy vele. Nagyon béna egy szerkezet, a gépház maga szinte csak dísznek van úgy látom :(
Az a lap nem arra van, hogy a lézert tartsa. Szereld gyorsan vissza, annak hasítóék a neve, nem lézertartó lap. A lézert nyugodtan leszerelheted a lapról, de magát a lapot tedd vissza.
Meg nehany aprosagot idevetek. A mostani fureszlap menjen a jofogasra,mer az nem jo.Ha hosszvagasokat akarsz csinalni,es elvaras,hogy legalbb egy nyamvatt lecet normalisan leszabj,akkor hosszvago lapot vegyel.Kinek mi.Cmt,freud stb.Ezekbol vannak vekonyitott lapok,amiket en problema nelkul hasznalok.A cmt-nek valamivel kevesebb a lapkaja.Van aki ruhelli,mert nem tud vele szelni.Itt meginkabb fontos a beallitas,a vastagabb lap erosebb,jobban toleralja a hibakat,rezgeseket,toketlenkedeseket.A vekonyabb az ellenalas miatt ugye kevebb fureszpor,kevesbb powert ker a motortol-ennek az elonyeit nem irom.De jobban kopnak...Ekkor viszon figyelni,mer a gyari hasitoek mar vastag hozzá!!
Nem ertjuk egymast!A tetejet mondtam.Az asztal ra van csavarozva a "dobozra". Oldalt a hazon vannak a lukak.Az aluasztalon remelhetoleg bovitettek,hogy a tetejet tudd nehany mm-ert forditani erre-arra.
Rogzited a stellert, kozeje egy acelvonalzot hosszaba.Beallitod pi.aszorszalnyinal pontosabbra. a lap,a vonalzo,steller kozott ne legyen hezag 1 se!!,es odacsavarozod.
Ez mifele csoda? A vegen makdaralot csinalsz belole ugy szet szeded.A problema,hogy 1 nem derekszog a lap az asztallal,vagy hogy 2. a steller a fureszlaphoz viszonyitva osszezar,nyilik?
Az elsonel tipusfuggo.Van amikor csak az alatet segit.
A masodiknal az asztalon kene allitani.Tavolbalatassal birok,ezer latom,hogy az aluasztal rogzitocsavarjain koll allitani.
Maga az otlet is meredek azoktol akik gyartjak.Ratesznek egy 1700w-os szenkefesmotrot,meg hozza 250-es lapot.Ehhez 6000-es fordulatot(ha jol latok)!Megall az esz!!A paraszti esz rogton orul,hogy mekkora a vagasmagassag,mostasztan lehet anni neki!!
Rakjal ra 220-t,hatha nem fustol el az egesz.Kicsit noveled a keruleti sebesseget,mar marni is lehet vele.
(A marastviccnek szantam...nehogy valami otlet...!!)
Pont azért csinálom zártszelvényből, hogy vetemedéssel ne kelljen szórakozni.
Ez egyszerű, mint egy faék és működik.
Működne, mert ma megnéztem a deszkákat, amiket egyengettem, képeket láttátok, hogy hogy sikerült, tökéletesen, ma meg már hordó a teteje...
Felszabdaltam, amennyi kelleni fog "lábnak", hagyom száradni a deszkákat, mert ezek szerint megint vizesebbet fogtam ki :(
No nem baj, legalább van időm az asztalit fejleszteni :D
Vastagolón annyit módosítanék csak, hogy normál csavarral rögzíteném a szelvényt a bútorlaphoz és hosszabbat kell csinálnom.
Ha nagyobb fesztávon vastagolnál, akkor csináld 40x60 szelvényből a marótartót állítva használva vagy 40-es szögvasból, hogy legyen elegendő tartása, de még ezeknél is necces, hogy elegendő lesz-e. 80+ cm nagyon sok, saját súlya is húzza a szelvényeket sajnos.
Mivel megszorul a lap és vezető közé az anyag, ezért nehéz tolni, nem annyira gyenge az a gép és a lap sem annyira vészes. Nem mondom, hogy nincs jobb, de használható alap dolgokra.
Meg kell nézni, hogy a tengely hogy van rögzítve.
Csináljál róla képeket, az asztaláról. Látsz ott csavarokat?
Ha nem akkor szét köll szedni és ott meglesni a rögzítést.
Ha van kis szerencséd, akkor nem olyan, mint a strausom, ami gyak nem állítható, ill. de, kaptam tippet hogy állíthatom, de köszönöm, úgy nem nyúlok már hozzá :D
Van egy Aldis (Einhell) asztali körfűrészem. Jóideje vettem már, de csak most helyeztem üzembe és a fűrészlap valamiért ferdén áll. A leírásában nem találtam semmit arra, hogyan lehetne állítani rajta. Van valakinek ilyen gépe? Tudna valaki segíteni, hogy tudnám állítani? Amúgy nekem nagyon nem tűnik eléggé precíz gépnek :(
Egy 5x5-s fenyő stafnit próbáltam kicsit kisebbre vágni, de alig bírt vele, nagyon szenvedett a gép. A korong lehet a probléma, mert gyári van benne? Ha igen, milyet érdemes venni (250-es kell bele), mi a jó márka?
Próbából tiszta fáig csiszoltam három métert, hát nem ment túl gyorsan. 125mm-es excenteres csiszolóm van, 80as papírral, de már a második van fent, mert az első 2 méter után mar nem fogott sokat (rosszul használom, vagy normális hogy ennyire fogy?l)
De ha pár év után ennyire nem kell újracsiszolni, az jó hír. De akkor lényeges, hogy ne keverjem később sem az anyagot, és maradjak ennél.
A felületkezelés tartósságát a kezelőszer szárazanyag tartalma (műgyanta és egyébb kiegészítők) és az UV védő anyag mennyisége hordozza (az UV védő nagyon drága).
A magass szárazanyag tartalommal rendelkező készítményeket (ezeknek az állaga hasonló a mézhez) nagy vastagaban lehet felvinni - 12o-16o mikron nedvesen (persze egy ehhez való festőberedezéssel- kizárólag műhelybe). Két ilyen vastag réteg szárazon eléri a 15o-2oo mikron is, ami rugalmasságot is biztosít a felületnek (hiszen a meleg hatására a faanyag tágúl, hideg hatására zsugorodik és a felületkezelés ezt kell kövesse).
Elvileg a sötétre színezett (pigmántált) kezelőszerek UV védő képessége jobb mind a világosabbaknak, ez igaz az áttetsző és az opák felületkezelésekre is (vannak olyan alapszínek, amik jobban visszaverik az UV sugárzást- ha vöröst látsz, akkor az elnyeli a kék fény egy részét- azaz vörösbe átmenő sötétbarna legtartósabb szín).
Eleve az alapanyag (bázis), kell tartalmazza a szárazanyagot és a UV védőt. A bázisba kevert pigment mennyiségének és a szárazanyag tartalomnak nincs köze egymáshoz. Ennyit az elméletről. Nem csoda, hogy kitalálták a belül fa és kívül alu profilos ablakokat.
A viaszos lazúr rendbe van, vízlepergető hatása megvan, 3 rétegbe felkenve, gyalult és csíszolt felületre tart kb 4 évet a bír a déli oldalon és talán 1o-nél is többet árnyékban (pl. az eresz alatt).
Milesi vékonylazúrjához tartozó szárazanyag százalékos tömegarányát a termék műszaki leírásában megkapod, de az UV védési képességét nem fogja írni.:)
De le kell csíszold a meglevő meglevő felületkezelést fáig. Mindenhol, mert foltos lessz.
Az újrafestétéssel kapcsolatosan: ahogy látod, hogy megrepedt, le kell csíszolni egy kicsit (18o-as papírral) és két vékony réteggel újrafesteni ugyanazzal a felületkezelő szerrel.
Sajnos jelenleg nekem sincs vastagolóm, de ha lenne sem 800-as, hogy egy asztallapot egyben át lehessen küldeni rajta. (Még a suliban is csak 400-as kombigép volt, viszont pár éve már ahhoz sem férek hozzá.)
Én csak 30x30-as zártszelvényből tervezem a síneket. A hosszú sínek alá tennék deszkákat és ezek egyenesre gyalult élére csavaroznám a zártszelvényeket, így lenne tartásuk. A csavarok lazításával és aláékeléssel az esetleges későbbi vetemedéseket használat előtt is ki lehetne balanszírozni. Amikor meg nincs rájuk szükség, a műhelysarokba lehet támasztani vagy polcra rakni a két "vasalt deszkát", hogy ne legyenek útban.
Valami "hulladék" fából ki lehet vágni közéjük a szükséges 4-5 db 80 centis távtartót és használat esetén becsavarozni, szorítózni majd rátenni a marni szánt asztallapot és az egészet megfelelően síkba és szintbe állítani. Kicsit pepecselősnek tűnik az összeállítása, de cserébe nem kell egy nagy "állványt" pakolgatni, kerülgetni amikor nincs rá szükség.
A keresztben lévő méteres sínpárt behegesztett idomokkal meg lehet úgy merevíteni, hogy ne hajoljon be a maró ~8 kg súlya alatt - gondolom én. De majd a gyakorlatban kiderül, beválik-e az elképzelésem.
Legközelebb puszta szórakozásból, próbálj meg viking módra pallót csinálni. Tudod, amikor két végén beverik az éket, majd pikk-pakk gyorsan kettéesik a fa. Aztán megint, és megint. Kockázat nulla, ha nem sikerül, jó lesz az tüzifának is. :)
S az ilyen hosszában kettéhasítottat felfűrészelni is könnyebb.
Szóval végül Milesi viaszos vékonylazúrt vettem a szaletlihez. Az eladó azt mondta, hogy annak beszívó felület kell. Most nem tudom milyen anyag van a fán, de elkezdtem teljesen lecsiszolni.
Két kérdésem lenne:
- Jó hogy vékonylazúrt vettem, vagy vastag jobb lett volna?
- ha ezt most átkenem 2 rétegben, az 1-2 év múlva esedékes ismételt lazúrozásnál megint csiszolnom kellene, vagy akkor már egy kis felületi tisztitás után mehet rá ugyanez az anyag?
Gyalugépek(kézi) csak eldobható késes jöhet számításba, laminált esetleg munkalap él gyalulására, megmunkálására.
Ebből is van elég sokféle minőségű és méretű van forgalomban. Én Bosch gépet használok, itt is van HM(gyengébb kopásálló) vagy HW(erősbb kopásálló) ezen belül kapható 35fokos élszögű és 40fokos élszögű. Utóbbi 2608635350 megrendelési számon HW eredi 4000-5000.-Ft/pár utángyártott HM minőségben 2400-2600Ft/pár ez van nálam jelenleg használatban OK. pl.:
több módszer is van a bútorlap méretre igazításához. csak azokat említem amivel elfogadható minőségű lesz a felület:méretre fűrészelheted formatizáló körfűrésszel, kézi körfűrésszel vonalzó/sín mellet(megefelelő lap választás!), méretre marás asztali vagy felsőmaró gépen, cnc méretre marás, méretre gyalulás ez esetben a gyalu ami el van fordítva maróként működik--- forgácslap=műgyanta ragasztó +forgács kell a minőségi gyalukés ha többször is így használnád--vagy vmi sablonba fogatva ahogy vki említette --mi nem fogtuk be sablonba hanem biztos kézzel a gyalu saját vonalzója mellet vezetve gyalultuk az élét nem olyan egyszerű hogy ne billenjen meg a kéz ezért lelkes maatőrök számára biztosabb megoldás a felsőmaró, meg méretre is csiszolhatod ezt soha nem próbáltam szerintem eléggé tökölődős meló lehet. amit nem alkalmaznék az a szalagfűrész, kézifűrész,dekopírfűrész ezekkel nem lehet szép felületetet elérni.
ezekből döntsd el hogy neked mi áll rendelkezésre, mi az amire költeni akarsz,mert ha van 1 db asztallapod és ennyi nem biztos hogy vennék ez miatt egy jó minőségű marókést 10.000Ft-ért, ez esetben a gyalugép teljesen megteszi persze azért kipróbálnám először egy másik bútorlapon az első gyalulást hogy lásd mit kell lefogatni hogyan tartsad hogyan toljad , a végénél kikapa e az anyagot v sem, ha igen akkor a gyalulandó él végéhez plusz anyagot teszel szorítóval és az lesz a gyalulás vége. az hogy milyen minőségű a parkside gyalu kése erre nem tudok választ adni, lehet hogy egészen elfogadható lehet nem, majd meglátod .
Én is csak egybe néztem bele de profi a csávó. Nekem a megmaradó rész mikor csapvállat fürészelek mindig balról van így jól rálátok a vonalra. Ennek mindegy volt.. 😀
Engedd meg visszakérdezzek😀 Az áltakad linkelt csapolásokból hányat csináltál meg? Képet is rakhatsz fel ha van kedved. Szerintem ez már nem hobbiasztalos kategória. Az hogy a tipli furatokat darabonként elkészíti s összeragasztáskor pont talál na itt lefagytam.
Ugyan úgy megeszi az élét. Annyi szerencséd van hogy a gyalukés széles és tudod arrébb tolni attól ahol már életlen. A HM -es gyalukések elég drágák. Ezek jobban bírnák. Ha sokat kell korrigálni vagy íveket marni utánigazítani akkor szerintem ez még ami gazdaságos.
Ha ez a metodika működik... el lehet felejteni a smirglikorongos-fúrógépes utánpontosítást.De nem eszi ki az élét a két műanyagréteg, mint a felsőmarókét? Tök jó lenne, ha jó lenne, be leheztne állítani erre a célra egy gazdaságos gyalut oldaltfektetve, sablonba fogva, sok sok pótlappal.
...csak arra vigyázzunk, hogy a csiszolást soha ne felejtsük ki a műveletekből :-)))
Most komolyra: 2 éves projekt nálam a belső nyílászárók felújítása (pontosabban a festése, mert amúgy teljesen rendben vannak, csak már a kinézet, ugye).
Egy felső-üvegablakost már megcsináltam. Elhasználtam hozzá:
- egy kisebb vagyonba kerülő papír-mennyiséget (3 finomságút)
- egy rezgőcsiszolót, ami elfüstölt meló közben
- 4 darab szivacshengert (2 méretben) + 2 tálcát
- Alapozót-zománcot-oldószert
- 1 darab nadrágot+1 darab polót (az utóbbiről kiderült, hogy az pont a butikos 2500 Ft-os volt - nem a szokásos lengyelpiaci divatkollekciómból származott)
KONKLÚZIÓ: jövő héten telefonálok Karcsinak (a profi festő-mester ismerősünknek) - hogy megbeszéljem vele, hogy amikor leköltözünk a Balatonra április végén - akkor megkapja a lakáskulcsot - és majd telefonál ha kész a lakás.
Egyszer én is csináltam hasonló alkalmatosságot, de az tényleg borzasztó volt. Bár a célnak megfelelt. Sehol sem találom azt a két képet, pedig megérne egy misét. :) Egy lap nélküli asztalon, két horgászbottartó-gerinc heverészik keresztben. Ezekre volt a felsőmaró felszerelve. Az asztal négy lába között aládúcolva volt egy platántuskó, aminek a tetejét kellett síkba marni. Végül ez lett belőle:
Visszaolvasva a fórumban úgy látom, hogy illik bemutatkozni, ezért nem is szakítanám meg a hagyományokat.
Sziasztok!
6 évvel ezelőttig közöm sem volt a fához (bár még most sem értek hozzá), szakmámat tekintve autószerelő vagyok. Egy percet sem dolgoztam benne, multi gyárban dolgozom SMD karbantartó-programozói körben.
Na szóval: kb. 6 éve vettem egy gáz-riasztó pisztolyt és kiváltottam rá a viselési engedélyt. De a gyári műanyag markolata túl hosszú volt, kontárkodtam rá egyet itthon talált hulladék fából. Feltettem a képeket fegyveres fórumra, ahol fél óra alatt ketten kerestek meg, hogy vállalok-e megrendelést. :)
Így hozott össze a sors a fával. (Kár, hogy nem vagy 15 évvel korábban, mert kiderült, hogy örömöm lelem benne.)
Azóta csináltam pár markolatot, puskatus felújítást. Majd másféle kisebb famunkákat is szeretnék összehozni, ebben nagy segítség ez a fórum és Ti magatok, akik ezt a fórumot éltetitek.
Utolsó hozzászólásomban már kértem, hogy beszéljünk asztalos dolgokról. Az, hogy más az erkölcsi normánk, az nem tartozik erre a fórumra. Ezzel kapcsolatban senkinek nem fogok már válaszolni.
Ha egyedül is maradok ezzel a véleménnyel, akkor is tartom: Aki az erőszakot erőszakkal akarja megszüntetni, arról nem én mondok ítéletet.
rendszeresen használtuk ezt helyszíni szerelésnél, normális gyalukéssel ami éles és minőségi első osztályú lesz a felület a laminált forgácslap kiszaggatásmentes lesz, csak az anyagot próbáld meg stabilan tartani mondjuk gyalupad vagy vmi, és a gyalut tényleg tartsd merőlegesen. pl nincs a helyszínen szépen vágó fűrész, az anyag (forgácslap) 1 cm-el hosszabb mint a falfülke ezért nem tudod a helyére ütni az anyagot , ezért 1 cm-nek távoznia kell, mi az eszköztár? nincs körfűrész a helyszínen de ha lenne sem mész sokra vele ha a 2m hosszú 40cm széles anyag végéből kéne lecsippenteni a körfűrésszel( ugye a kőműves után kell dolgoznod...) és lehet hogy ki is szaggatná, mi erre hasznátuk az elektromos ipari kézigyalut,lassan told max 1 mm fogással.
és mielőtt élesben mész vele próbáld ki egy próbadarabon, ki tudja lehet a te gyalud erre nem alkalmas.
te csak annyit írtál cnc esztergályos németbe.mondd ki nyugodtan mennyit keres. ki mondta hogy én tagadni fogom hogy ő annyit keres? ne aggódj nem fogom a munkáját lenyúlni voltam én már eleget külföldön talán leszek is ha ismét menni akarok. ezzel csak annyit próbáltam érzékeltetni hogy németbe sem akarnak csak úgy fizetni mindenkinek, és mondjuk az ezervalahányszáz eu fizu esetleg egy ottani albival ami 900 eu már nem olyan húúú denagyon jó és arra nem buknak sokan.
a durva sacc per kábé cnc munka /fizetésösszeállítást csak azért írtam oda hogy akinek nagy vonalakban nincs fogalma róla akkor tudja. az 1200 1400 eurós emberektől egyik lány sem vágja magát hanyatt max az a kelet európai aki épp kiment és nincstelen és ugródeszkának használ egy ilyen palit majd ráhajt az igazi falatra az igazi nagyvadra,sok ilyet láttam,hallottam.
ezt úgy tudom elképzelni hogy a magyar lányok nedvedzettek a srácért mikor hazajött és villogtatta a márkát vagy eurót.
kint sem basszák magukat hanyatt a német lányok egy ágrólszakadt magyar esztergályosért hidd el, ha tudnak válogatni más hímek közül is. vagy esetleg a cnc szakmával is akkor lehetett akasztani kint mikor beindult mikor kezdeti volt most egy tsabil melót kaphatsz vele és ennyi. ezen belül van a ződgombnyomogató cnc-s (ez kb a betanított munkás anyagpakoló cnc-s papírral), van a cnc beállító, és van a cnc programozó. nem akarok teljesen hülyeségeket írni de sacc per kb? ződgombnyomogató= 1200Eu/ hó és örülsz ha a lengyelek nem fúrnak ki a helyedről, pakolsz egy nap 3 tonna anyagot a gépből ki és be 3 műszakban.
beállító= 1500Eu pakol mint a ződgombnyomogató és néha ért a beállításhoz is, őt már nem tudják kifúrni és csicskáztatni a lengyelek. programozó itt ha jó vagy esetleg megy több prog nyelv és egyedi gyártásban is tudsz érvényesülni, esetleg árkalkulációt végezni szerszámot rendelni stb akkor helló 3000 4000Eu és itt már egy kényelmesebb életet is megengedhetsz magadnak. az 1500Eu fizetéstől egy kelet európai bevándorlótól egy eladó sorban levő német lány sem fog beizgulni úgy hogy komolyabban is gondolja a dolgot- az ott olyan mint itt a nettó 110.000Ft.
Be van fogva a kínai 1/2" tisztítófej, amíg csak 1-2mm-t kell leszednie mint kés a vajat, de amikor már 5mm felett kell dolgozni, néha 7-8, ott bíz már nincs akkora képe.
Ha neked is kubikus lapát helyett szívlapáttal kéne dolgoznod Te sem örűlnél neki. Azokat a részeket nyugodtan lehet két fogásból gyorsabban marni. Nem lesz időveszteség. Nem fél dolog lesz egy nap. Hosszabb életű lesz a gép is. Ennek ezt vinni kell, nem célravezető.
Anyámat akarta éppen megkéselni a (mostoha)fater, amikor kiborult a bili és ennyi volt. Hozzávetőlegesen ő 120 kilós volt én meg ötvenpár. A kőművest baszta a falhoz a malter, s mivel nem akart fent maradni, többször oda kellett csapni - gyorsan, amíg meg nem húz. S igen, van olyan indok. Szülő, nevelőszülő, tökmindegy. Megérdemli azt, amiért olyan keményen megküzdött. Aki nem élt át olyan szituációt, amikor a hajnalig tartó ordítozások (és tettlegességbe hajló dolgok) után mehetett frissen és kipihenten tanulni és/vagy dolgozni, annak a neve ezen a témában: kuss. Nem sértés gyanánt, de ez az én véleményem.
Hááát, az túl nagy táv szerintem, oda már erősebb anyagok kellenek és semmiképpen sem négyszög kivitelű zártszelvény, min 40x60 vastagfal, de nem vagyok benne biztos, hogy nem hajlik meg majd kicsit sem, ha még plusz leterheled egy maróval.
Nekem 29cm van áthidalva a négyszögvassal, örültem, hogy nem hajlik meg és nem kell byonolítani a dolgot :) Mondjuk nem is tehénkedek a maróra használat közben csak lassan tologatom. A szelvényeket meg lefújtam olajzóspray-el, a nevét meg nem mondom, szögkerben adták, hogy ez jobb mindennél, nem ragad bele úgy a por. Viszont így sem könnyű a "szerkezet", mondjuk van 2 kisebb bútorlap a 180-as 40x40-es alján
40x40-es szelvény pl 150cm távon nem bírja saját magát el, 3-4mm-el alacsonyabb középen, mint széleken, lehajlik saját súlyától és még nincs rajta teher.
Lehet 2 felet marnám így meg, s végén a két darabot táblásítanám, bár az se túl jó, mert ha elcsúszol akkor gond van :D, tiplizve mondjuk jó lehet már így vagy lamelloval még inkább.
Ha megvagyok az egyoldalú egyengetéssel jön a másik oldal, de ott már adott vastagságra kell marnom, az hosszabb móka lesz, viszont egyenletesebb is szerencsére, ezért lehet mégse lesz annyira lassabb.
Már kitaláltam az új asztalom hogy fog kinézni, de előbb ezt befejezem, most nem akarok másba belefogni, elég hosszú projekt lesz ez így is :D
Hááát, el tudnék viselni még erősebbet, de szerintem elég.
Be van fogva a kínai 1/2" tisztítófej, amíg csak 1-2mm-t kell leszednie mint kés a vajat, de amikor már 5mm felett kell dolgozni, néha 7-8, ott bíz már nincs akkora képe :D Mondjuk szerintem a marófej sem a legélesebb valami, 2600ft-s kínai valami. Gondolom, ha nem ilyen ócska lenne, hanem valami jobb, akkor jobb lenne a helyzet. Majd kipróbálom a uni-maxosat is.
Ahogy látod a képen a deszka rögzítését egyszerűre fogtam, bár az ékeket szerintem le fogom cseérlni másikra, mert túl nagy szögben kell összekalapálni őket, nehézkes. De ahogy így beszorítom, az egész szép anyagból maráskor kiderül annyira mégsem egyenes egyik sem :D
Anno használtam vele nútmaró tárcsát, 3mm, 10mm-t ment anyagba, avval futni tudtam ugyanígy fenyőben.
Erős gép, de van egy szint, amit nem kell átlépni vele :) A 30mm fej amúgy sem a gyenge kategória már. Én meg viszonylag sietek mindig, nem fél dolgot csinálok egy nap meg, mivel kevés az időm :)
Végre elkészültem a két eszközbeépítéssel, és gondoltam, megmutatom őket. A körfűrészt már láttátok, amikor még csak a doboza volt meg (ősszel... kicsit lassan haladok), de most már van neki lába is, ráadásul kiemelhető görgőket is kapott, hogy el tudjam húzni a faltól. A jobbra látható másik helyre még egy szúrófűrészt szeretnék beépíteni.
A másik a maróasztal. Ez egy jóval nagyobb íróasztalból lett, a teteje az eredeti asztallap plusz egy friss 18 mm-es bútorlap. A bal oldali fiókok az eredetiek, csak le kellett keskenyíteni őket, a jobb oldaliakat és a középsőt már én csináltam. A szépség még nem annyira volt szempont... És hogy miért van ennyire hátulra beépítve a gép? Hát... izé... elbaxtam :) Kezdő lévén izgalmamban nagyon gondosan kiméregettem és beállítottam a helyét az egyik irányban, aztán lelkesen nekiálltam a kimarni. Mire észrevettem, mekkora ökör vagyok, már késő volt. Egyelőre így marad, aztán ha zavar, majd csinálok egy újat. Amúgy szuperül működik :)
Sajnos ilyenek a mai fiatalok! Persze tisztelet a kivételeknek, mert azért azok is vannak.
Egy példa:
Kint voltunk a Váci piacon, ahol egy öreg roma lábasokat, fazekakat árult. Egy szőke műkörmös hölgy rámutatott egy 10 l-es fazékra, és meg kérdezte az mire való?! Na az öreg romát hallanotok kellett volna. Vagy 10 percig káromkodott, szidta. Minden volt csak úri hölgy nem. :-D
Csőszorító ügyben kérnék egy kis segítséget. Nem tudjátok hol tudnék menetet varázsolni horganyzott csövekre? Mármint olyan céget keresek, aki ezt pénzért megcsinálja nekem.
Még menetvágóm is lenne, de nincs olyan speckó satum, amivel le lehetne fogni a csöveket és fasatuban vagy a pici fémsatuban állandóan elforog. 1/2"-os és 3/4"-os kellene.
Nem akartam ebbe belefolyni, mert alapvetően nem írni járok ebbe a topikba, hanem olvasni, de segítséget próbáltál neki intézni? Úgy értem, pszichológus, pszichiáter.
Én azt gondolom hogy a mentális problémák megoldására hozzá értő szakember kell, ha egyedül nem megy. Nem értek hozzá, úgyhogy tanácsot nem tudok adni, de ha depresszió, belső feszültségek az igazi okok, akkor lehet hogy időlegesen találsz neki valami elfoglaltságot, de szerintem csak ideig óráig veszed el a figyelmét a problémájáról. Arra az időre kirángattad a depressziós állapotából, de hosszú távon nem oldódik meg.
Kérdés hogy erre van-e pénzed, időd és türelmed.
Persze nem lebeszélni akarlak arról, hogy találj neki valami elfoglaltságot, de az szerintem kevés lesz, ha egyedül nem tud túljutni dolgokon.
Tegnap nyűglődtem a munkalap mosogatótálca kivágással. Az én jónalk néző rezgőfűrészem az istennek nem akarta az egyenest. Végül kiszedtem a körfűrészt és azzal csináltam. Közbe megérkezett vejkó egy tizenéves kis boss fűrésszel. Ránézésre gagyibbnak tűnt mint az én kütyüm de irtó szépen és gyorsan ballagott a vonal mentén. Ráadásul olyan felületet produkálva mint ha martam volna. Igaz, én akcióba vettem tizenvalennyiért, az ővé meg negyven felett volt. Azért azt nem gondoltam, hogy ennyire használhatatlan lessz. Igaz, eddig csak fenyő léceket vágtam vele rövidebbre, hogy eltudjam pakolni. Azt bírta aránylag jól.
És ehhez annyit tennék hozzá, hogy a német ismerősünk mesélte, hogy egy éttermi kiruccanás alkalmával - hallva a szomszéd asztalnál ülőket - odaszólt neki a férje: na, ha te most megmondanád nekik, hogy ápoló vagy, még egy étteremben sem akarnának lenni velünk...
Olyan mértékben lenézik No-ban is pl. a szociális ágazatban dolgozókat, hogy csak na. Pedig lehet, hogy az ő anyját is az ismerősöm pelenkázta az öregotthonban...
Én is tervezgetek hasonlót. Csak én elektromos kézi gyaluba gondolkodom. Azzal talán gyorsabb lessz a manőver. Lassan haladok mert a gerincem eszegeti a fene. Kopás, mész, szűkület, ciszta. Na meg vásároltam egy hidromasszázs zuhanykabint. Írdatlan nagy munka lett a vége itt a panelba. Azért lassan elkészül. Már csak a kád helyét kell leburkolni és jöhet az összeszerelés.
vagy beteg vagy, vagy naív, vagy nemtörődöm,vagy tudatlan. nem hogy meg kell hogy üsd a szülődet hanem odaállni és véresre verni ha olyan a helyzet,mert egy buta agresszív alkoholista csak és kizárólag ebőől ért, semmi másból. mit tennél te nagyokos ha az alkoholista apád veri köpködi édesanyádat? végignézed vagy leállítod? mit teszel ha az alkoholista apád a testvéred mellé befekszik? mit mondott volna az a szomszédgyerek akiket ostorral vert felbőszült apjuk ok nélkül. sok ismerősöm beszélt ilyen dolgokról és sokan szüleik ellen fordultak, volt aki összetörte apja bordáit baseball ütővel- sajnos azt kell hogy mondjam jogosan. egy apának a családját segíteni kellene nem pedig elpusztítani őket, ha úgy dönt hogy kínozni alázni akarja családját akkor le kell törni a szarvát BÁRMI ÁRON.
Nem. Nincs. Ez nem tapasztalás kérdése. Van sok opció, amit tehetsz, de megütni nem. Már sajnálom, hogy az előbb reagáltam, bölcsebb maradtam volna, ha hallgatok. De annyira felháborított az a szöveg, hogy "verést kapott az apám".
Beszéljünk inkább porelszívásról, csapolásról, gyalulásról.
Mivel beváltnak látszik a dolog, így közzéteszem, sajnos az eredmény nálam, mint mindig lassan készül el idő híjján, nem húzom az időt :)
Mivel nincs vastagolóm és egyengetőm így rászántam magam, hogy végre megalkossam eme csodás kreálmányt.
Annyiban kell javítanom majd, hogy hosszabb zártszelvényt kell hoznom, a jelenlegi 1.8m hosszú, 2 méteres deszkához ez rövid, akárhogy is nézem, lesz ahhoz 2.5m, az már bőven elég mindenre, csak eltenni lesz körélményesebb :D
Ne tessenek nekem sokat sziszegni, nyugalom megzavarására alkalmas képek következnek.
A képek:
Első teszt vége, 1 méteres darabbal kb:
Hosszú, 2 méteres darab, vége nem látszódik, ott maradt kicsi anyag rajta, de amúgy is vágva lesz a vége, 185 lesz a tényleges mérete:
maktec maró, kínai tisztítófej, 30mm, egész szépen dolgozik, de kell hozzá a maktec ereje, főleg amikor már nem 2mm a leszedendő mennyiség és egy fogással akarok túllenni rajta xd
@GPS: az olyat hogy asztalos szarba sem veszik a hölgyek, mert már a mai rendszerben nőttek fel és csak azt látják hogy a melós az koszos,büdös,izzadt, minimálbérre van bejelntve,szarul keres,nincs kafeteria,nincs bérlettámogatás, a főnök a terepjáróból úgy beszél vele mint egy darab szarral körülbelül így vannak kezelve a szabadságpénzek is.
@józsibácsi: egyrészt igazad van, másrészt nem látjuk min ment át a fiatalember csak annyit tudunk amennyit baldric elmondott és az kevés a diagnózishoz. én a mai napig komoly hátrányt élvezek apám alkoholizmusa miatt, erőszakos volt olyankor anyámat verte állandóan üvöltözött a semmiért emiatt tanulni sem tudtam---- há bazmeg akkor bazmeg mé nem lettél ember bazmeg? -típusú kérdést fel is tehetnéd. komoly károkat okoz az ilyen viselkedés, mert nem egyszer vagy eltaposva hanem minden egyes kibaszott nap, és az agresszor nem is veszi észre ezt, akkor kezdett el visszafogni -de csak a velem szembeni viselkedésen amikor elhatároztam hogy visszaütök, majd már tartott tőlem mint a leprától mert kapott párszor komolyabb verést. ez nem kapcsolat, ilyen nem fordulhatna elő egy családban. és aki így nő fel örörkre viseli a sebeket, mindig előfordul majd ez egy munkahelyi vitában is vagy akárhol. teljesen másképp nő fel az a afiatal akinek mondjuk ügyvéd az apja és otthon könyvek veszik körül majd beíratják tanfolyamara, az otthoni légkörből mást szív magába- hogyan viszonyulnak egymáshoz a szülők,hogyan beszélnek egymással, gondol egyet a kölyök és leemel egy könyvet a polcról mi minden ragad beléje, vagy alkohlista köcsög megjön haza üvöltözik mert neki épp olyanja van a család menekül tőle ha tud ,gyomorideggel rettegsz, sok sikert ahhoz hogy így sikeresen tanulj. abszolút off topic -magyarországon 1.5 millió alkoholista van mennyi tragédiát okoztak már ezek? nem biztos hogy megértetted öreg fejjel mi a különbség aközött hogy néha kapsz egy tanító jellegű atyai pofont, egy egy kokit a mestertől ami még vicces is , vagy nap mint nap el vagy taposva te és a családod. minden nap a szarba vagy alázva és semmit nem tehetsz. te ezt csak akkor fogod megtapasztalni majd a cigányok elmennek "öregezni" és becsicskáztatnak rabszolgának tartanak. ezzel a kis irománnyal nem személyeskedni akartam, nem téged cikizni kifigurázni hanem bemutatni érthetően egy másik szempontot is. van egy nagyon óriási különbség a keménység és az agresszivitás között, egy rendes apa lehet kemény és szigorú, de egy gyenge instabil alkoholista az nem kemény hanem csak agresszív és kárt okoz családjának környezetének, a legszomorúbb hogy én nem egyedi példa vagyok sok sok ezer tízezer szenvedője van az alkohol kúltúrájának.
Jol elkanyarodtunk mar a lenyegtol,de meg utoljara ..
En mar nem valtozok egyes alapteteleimbe,de nem is akarok.Majd velunk ezek a nezetek is kihalnak,es jon a modern felfogas diadala.Mer mi ugye olyan osdiak,maradiak vagyunk meg mitomen. Mivel megettem mar a kenyerem javat,elhihetitek,hogy sokmindent ateltem,lattam.Egy dolgot sikerult a fejembe verni,:segits magadon,az isten is megsegít.Mindig bejott.Aztan ha valaki meg pluszba is segitett,azt elfogadtam,halas voltam erte!De akkor is sajatlabon kellett allni!Nem volt apuci,gazdag rokon,aki talcan hozta volna az ebedet!
Az uriembernek meg megjegyeznem:Ha nincs muszaj,akkor bele lehet s.arni az egeszbe.Ember !Azt hiszed,hogy nem volt sokszor tele a t...unk?Pofanvertek,fellaltunk,mentunk tovabb!Nem volt ido arra,hogy picsogjunk,meg a szobaba zarkozva evekig elmelkedjunk,hogy milyen sanyaru a sors,mindig masokat,a korulmenyeket hibaztatva..Valamit enni is kellett a csaladnak! Eljarogatni csernushoz sirni nem volt ido!!De lehet hogy csernusok se voltak.Hogy van hogy megis megmaradtunk,meg ember lett belolunk?
Elpudingosodott a vilag.A rokon kislany
kozgazdasz akar lenni!Miert?Mer az olyan trendi. Meno! Egy kavet lefozni,otthon segiteni az mar nem meno!
Kozbe elni is nehez,mer ki van nyalva a s..uk!Mer ok olyan kulonlegesek,olyan onmagukatado egyenisegek a valo villabol,ugye.
No egy szonak is szaz a vege,az ismeros pszchologhsnonek az egyik gyereke felakasztotta magat,a masik alkoholista lett.
En egy asztalos vagyok,a fiam is az,es magunknak dolgozunk.En mar csak dolgozgatok...Megszamolhatom a napokat,amiket munka nelkul toltottem.A csaladba nem volt szokas a betegallomany,hala istennek.Az unokak se depressziosak. Meg vagyok elegedve azzal amit elertem.De azert izadni kellett,meg nehany vesonek el kellett,hogy kopjon!!
A keresztedet te cipeled+a maset is-,nem en.Ennek fugvenyeben te felelsz azert,hogy mikor,milyen modon teszed le,vagy hordod egesz eleten at!
Köszi a számos jó ötletet. Na látod én nem is gondoltam ezek közül egyikre se. Nem mondom hogy el tudnám képzelni, hogy lenne affinitása például a befőtt főzéshez, de a példáidból egyértelmű, hogy ha gondolkozom még kicsit, találok hasonló alacsony befektetésű alternatívákat.
Biztos vagyok benne, hogy depressziós. A lehető legrosszabb, amit tenni lehet vele az pár seggberúgás. Ahogy ezt látod már te is.
A depresszió nem gyógyítható. Örökké depressziós lesz. Viszont kezelhető, normalizálható, de legjobb tudomásom szerint szinte csak gyógyszeresen. Gyógyszert meg nem írhat fel pszichológus, ennél nagyobb a baj.
Pszichiátert kell keresnetek. Jó hosszú folyamat során talán be tudják állítani a gyógyszerét, amivel normális életet tud élni. Ezzel együtt kezdjetek keresni neki valami elfoglaltságot, mert nem véletlenül nincs kedve semmihez.
Van egy csomó olyan otthon végezhető munka, amihez sokkal-sokkal kisebb befektetés, szakértelem kell, mint az asztalossághoz. Mondok párat: könyvkötés, szappan készítés, nemezelés, kosárfonás, papírmerítés, csiliszósz készítés, fűszeres befőttek-krémek főzése... De még számtalant lehetne találni (ezek csak azok voltak, amik engem is érdekelnek :)). Ráadásul ez mind olyan, ahol hamar lehet különleges, ritkább dolgokat alkotni, mint asztalosmunkával.
Nem irigyellek és sok erőt kívánok nektek! Forduljatok orvoshoz!
Nekem Conradbol vasarolt 3/4-es csore valo szoritoim vannak, kivitelre mint az uni-s csak annak 1/2 colos a csove.
En vastagfalu szerkezeti csovet hasznaltam hozza. Azzal nem volt ilyen csuszasos gondom.
Azt hiszem Pacman írta talan, hogy neki is csuszott az egyik szoríto, talan pont a conrados, O kiszedte a kormos ful stiftjet, es megreszelte mert kicsit tompak voltak a fogak, azota jo. De lehet hogy rosszul emlékszem és mas jart el így, de a fogak megreszelese nalad is megoldas lehet.
Nem akartam nagyon belemenni ezekbe a dolgokba, de leírom még azt, hogy apámmal dolgozott néhány éven keresztül mint kőműves, apám meg annyira kulturált ember, hogy "kár hogy élve születtél te rohadt buzi" számított dicséretnek a részéről. Tehát bátyám éveken keresztül dolgozott úgy vele, hogy akár szorgalmasan és ügyesen dolgozott, akár késett a munkából és bénázott, az eredmény ugyanaz volt. Nem csak munkahelyen persze, hanem itthon is. Ha épp elmosogatott reggel 8-kor, akkor egy "lusta paraszt" volt mert miért várt 8 óráig.
Tehát mondhatjuk, hogy a "seggberúgás" miatt lett ilyen. Butaság lenne seggberúgással próbálni változtatni rajta, apám éveken keresztül próbálta épp ezt tenni, szép eredménnyel...
Én éveken keresztül türelmes voltam vele, bíztam abban, hogy idővel túl tud lépni ezen, magától nem sikerült neki.
Az a gond, hogy a környezetünkben is mindenki csak azt látja, hogy nem csinál semmit, és persze mindenki egyet is értene veled, én is egyet értenék veled, ha nem tudnám a fentieket. A fentieket figyelembe véve viszont belátható, hogy inkább segítségre van szüksége.
Szerintem ha nagyon kemény a felülete, akkor nem nagyon lesz mibe kapaszkodnia.
B verzió: kiveszed a farkasfogat, és jó hegyesre reszeled. Bari- is ilyesmit csinált, de ő is meg sztem legtöbben horganyzott csövet használunk. Annak tényleg "puha" a felülete.
Ha "ingyen" van ez a szerkezeti cső akkor tegyél egy próbát.
Előszedtem a szorítókból egyet, feldobtam egy darab csőre - horganyzott - és megszorítottam egy lécet. A körmös oldal elkezdett csúszni - mint ahogy azt itt már néhányan szóvá tettétek - ahogy csavarom a menetes oldali részét.
Ha egy kicsit segítettem a körmös kapaszkodónak, akkor beállt rendesen. A szerkezeti cső külső részén viszont nincs "puha" réteg.
Azon godolkodám, hogy vajon-e az jó-e lenne-e? Mert hogy olcsóbb az biztos.
Józsibá', mi nagyjából egy korosztály lehetünk - ezért lazán kapcsolódóan elmondanám én is a tapasztalatomat az üggyel kapcsolatosan.
Én (is) már éltem akkor, amikor ha egy fiatalemberről megtudták, hogy pl. "Végzett vasesztergályos a helyi szerszámgépgyárban" - erre a környezete elismerően csettintett, hogy: "Ejha, ez nem semmi ilyen fiatalon - ez a gyerek még viszi valamire".
Ugyanis egy szakma (pláne, amelyikhez egy kis gógyi is kellett, mint pl. a gépipar) - az biztos jövőt, rendszeres jövedelmet és egyenes életpályát jelentett.
Így, akinek ilyen volt a kezében, arra az emberre építeni lehetett (főleg az eladósorban lévő ifjú hölgyek szempontjából).
Mi van ma?
Hát az van, hogy ha a diszkóban megkérdik a kiscsávót, hogy miből él? - erre azt mondja, hogy kőműves, marós, hidegburkoló...vagy netán asztalos - erre (főleg az ifjú hölgyek) fuldokolva röhögik ki, hogy:
"Ni mááá, mekkora egy lúzer már ez is - hogy csak ennyire vitte. Na el lehet tolni a biciklit, kiskomám".
Mondjuk még az autószerelőt benyelik valahogy (mármint képletesen értem) - mert arról az a kép ugrik be az okos kis fejecskéjükbe - amit akkor láttak, amikor a faterjuk a Hungaroring-közvetítést nézte - ahol ott taposták egymást a jobbnál-jobbképűbb, napbarnított, elegáns, feliratos díszoverallos szerelő-fickók a boxban - mert az ugye elég menő dolog, nem?
Igen, szent meggyőződésem hogy ma már a kétkezi szakmának NULLA becsülete és társadalmi elismertsége van.
Elfogadják ugyan (mert muszáj, szükség van rá) - de egyébként az a mai narratíva, hogy ilyen szakmára csak az adja a fejét, aki egyébként semmilyen más "értelmes" (?) dologra nem volt alkalmas.
Lehet, de szerintem most tökre igaza van. Én nem akartam a kolléga lelkébe gázolni, de pont ezt gondoltam, mikor megismertem a problémáját. Viszont azt is látom, hogy nagyon szereti a testvérét - erre nagyon sok ellenpéldát látok manapság, a testvéri szeretet hiányára, és utálom -, és itt valójában a segítség nem csak a testvérének menne, hanem neki is. Többen is tisztán látjuk itt a problémát, és a megoldást is: a tesónak lelki segítség kell, szakembertől. Ez nem játék már, itt emberek sorsa a tét, és nem csak a vázoltaké, hanem akár a jótestvér gyerekeié is - ha vannak-, akik szintén példának látják maguk előtt nap mint nap a rossz példát. Lehet, hogy a testvér depressziós, ez elég gyakori betegség, nem passzió, akár öngyilokhoz is vezethet. Mindenképpen orvos szakember segítségét kell hívni, mert a tragédia a levegőben lóg.
Egy darabig tepelodtem,hogy vacakoljak e az irassal,mer alig latok!De vegul latom hogy bajba vagy.Igy leirom,hogy en mit gondolok.Ez nem a lelekpatyolgatok klubbja,megis valahogy,valahova irni kene. Nem biztos hogy orulni fogsz,mer lebontom majd az almaidat .
Mindegy is,nekem nem koll orulni!!
Na szoval becsulom itt a tarsasagot,a sracokat,mert sokan leteszik pc-t,kimasznak az irodabol,es nekiallnak faradsagot nem kimelve porolni,izzanni,tokolodni.Mer szeretik csinalni.Szorgalmas emberek,erddkli oket az osi mesterseg,a sokszor nehez munka.Van itt egynehany mernok is,meg mindenfele mas vacaksaggal foglalkozo fiatalember,oreg.
A te testvered egy lusta diszno ,aki a hatadon van pupnak 15-eve!!Annyira nem tiszteli az occset,hogy ne hasznalja ki!Ugy irsz rolla,mint egy tizenevesrol,akit edesgetni,patyolgatni kell,csak nehogy meg keljen emelni mar valamit,nehogy el kelljen menni mar dolgozni,mert az utazasba elfarad!! A kanalat fol birja emelni?
Es meg te vennel szerszamokat ,cnc-t??
Vegyel neki varrogepet,meg egy varronot !!
Nem pszichologus kell ,hanem egy jo nagy seggberugas!!
Menjen el arkot asni,oszt keresse meg a szerszamravalot o maga!
13evesen husgyarba is dolgoztam plusszba,amikor volt szabadidom,hogy ruhat,cipot,szerszamokat vegyek,hogy vigyek a konyhara!Aki ismeri a hideg,a kampozas utani kellemes bizsergest,az tugya mirol regelek! Az asztalos mester orditott,majd kesobb pofanvagott,ha keptelen voltal sokadszorra elvegezni megerteni valamit.Nalla olyannak kollott lenni,mint fing a gatyaba!Megis nagyon szerettuk az oreget.Rem jo asztalosmester volt.A cipekedes termeszetesen az inasok dolga volt.Mikor annak vege volt,akkor meg nem csinaltal semmit.Utana jott a munka.Az csak olyan lazitasfele,termeszetes elfoglaltsagnak szamitott.
Mar ne is haragudj meg,de neked is erdemes lenne atgondolnod,hogy mit engedtel eddig is meg a kedves batyadnak,aki csak jol kihasznalt!Az asztalos munka nehez!Sokat emelgetsz,izzadsz.Nem a cnc-n kell tokkleszni eloszor!Keziszerszamok kellenek.Kerti pad,szek,kerites...
De ott izzadni fog!Majd torolgeted a kis homlokat zsebkendovel?
Mielott barmit is elkepzelsz,mer eddig ezt csak te akarod,te talaltad ki-itt komoly elbeszelgetesre kene,hogy sor keruljon,mer a vegen magadnak veszel egy csomo lomot,vacaksagot ,ami majd ott porosodik a sarokba meg a jofogason!
Én maradék a fánál, azon lehet vésni, vagy szükség esetén hozzá csavarozni bármit, acéllemez esetében az ilyesmi kevésbé egyszerű (és ez erősen szubjektív, de számomra sokkal barátságosabb érzés fa felületen dolgozni, mint bármilyen fémen).
Azt ugyan nem mondtad, hogy a fenyő csak most van ingyen, vagy hosszabb távon is, de ha elhasználódott a felület, akkor egy csere ha még pénzbe is kerül, akkor sem egy ökör ára. És nem is feltétlenül kell a teljes felületet cserélni. Esetleg a nagyobb igénybevételnek kitett részre lehet valami keményfa betétet is faragni idővel, de azzal már lehet, hogy átcsúszik a "túl jó, hogy használjam" kategóriába :-)
Én most készítek egy asztalt, amibe a körfűrész, maró is be lesz építve. Csúszásmentesített rétegelt lemezt tervezek venni rá. Kb. 3m2-es 9 mm-est lehet venni éppen 15.000 alatt (a 12mm-es 16.600 Ft), és 2 rétegben fogom felrakni, a csúszós felével felfelé. Ez állítólag elég strapabíró burkolat, és takarítani is könnyű.
Tudom, hogy nem könnyű összeragasztani, de abban bízom, hogy a csavarozás is segíteni fog ezen. Ellenérveket, más javaslatokat én is szívesen megfogadok.
Sok-sok évvel ezelőtt hasonló gondban voltam mint te annyi különbséggel, hogy olyan padot kellett építenem amire feltehetek akár egy váltót is, vagy bírja azt hogy ötkilós kalapáccsal püfölök a satuban valamit.
Hosszra picivel több mint két és fél méter, mélységre 70 centiméter volt a kívánalom, magasságot már nem emlékszem.
Hatlábú lett, 40*80 zártszelvény, 50*50 szögvasakkal összekötve. Azért 50-es mert az 50*150-es szőrös deszkát 65 mm-es darabokra vágva pont beleszorult, és síkot adott a teteje. Másfél milliméteres vaslemez került a tetejére, egy teljes táblát megvettem, a fele ment felülre a deszkákra, a másik feléből pedig alul lett tárolópolc. Egy 150-es satu van felfogatva, átmenő csavarokkal. De a lemezt ezen, és a saját súlyán kívül semmi sem tartja a helyén.
Hammerite kalapácslakkal lett lekenve a váz.
Lassan 12 éve bírja az igénybevételt pedig nem kíméljük. Ketten nem tudjuk megemelni csak ha levesszük a vaslapokat és kiszedjük a deszkákat. Magyarul költözéshez is szét kell szedni. De amikor új volt felküldtem rá 3 db, mázsa fölötti embert, hogy ugráljanak rajta. Meg sem rezzent.
Fentieket csak azért írtam le, mert láthatóan te is túltervezed a dolgot, mert nem bízol benne, hogy a könnyített verzió is elég lesz. Pedig de.
Ha jol ertem,akkor egy mindenes asztal lenne.Ezen lene minden lim-lom,vasreszelek,szethagyigalt szerszamok,de jo legyen festesre is,meg osszepufolni valamit,satu...
Igy nez ki egy atlag feszer atlag munkapadja.
A femvaz jo nehez lehet,az jo.Alapnak mar adtak tippeket.Deszka,lec...Ami a serulekenyseget illeti:A tetejere sulyesztett rezcsavarokkal ramokolsz egy tabla osb-t.Idovel,amikor mar szetpufolted,meg szetvagdostad ,lecserdled egy masik teritekre.
Már egy ideje akarok venni 3d-s nyomtatót, de szerintem helyette most veszek egy olcsó cnc routert, nekem is megjött ehhez a kedvem, szóval még ha ő nem is fogja használni, legalább én jól elszórakozom majd vele.
Közben kaptam mástól is tanácsot, hogy mi az amit a legkönnyebben tudna csinálni a legkisebb befektetéssel. Ültetvényes doboz, madár etető, vágódeszka, stb... Ahogy számolgattam, ezekhez a szerszámok még jó minőségben is kijönnek 100e alatt. Nem számítok persze arra, hogy ezekkel pénzt is keres, de legalább nem nagy költség és kiderül hogy akarja-e tovább csinálni.
Szerintem egyébként ha tudsz angolul, akkor nem jelenthet problémát a 3d-s szerkesztéssel kapcsolatos tanulás. Nem tudom ugyan hogy pontosan mi a folyamat ezzel a cnc-vel, de a 3d-s nyomtatónak alaposan utánanéztem, és ha nem is triviális, nem annyira komplikált mint gondolnád.
Köszönöm egyébként a többi hozzászóló válaszait is, nem reagáltam mindenkinek külön, de olvastam mindet.
bocs a kései válaszért. technikailag az a kis cnc roiuter elég lenne annak az órának az előállítására.
de nekem az a megérzésem hogy ha ő egyáltalán nem akar belevágni semmibe sem akkor TE több órát csinálnál azzal a kis hobbiszintű maróval mint a testvéred.
én bele akarok vágni pár dologba és teszek is érte, komoly ára van már annak is hogy csak kis dolgokat tudok felmutatni.
azt az órát én cnc maró nélkül is megcsinálnám,persze sorozatgyártáshoz már jó az a kis cnc maró, de ne felejtsd el az egy kis hobbi cnc gépecske a rendes ipari cnc gépek ára 25 milliótól indul a csilliómilliótrilióbilió-ig, de ha a 3d tervezésben jó vagy akkor miért ne vegyél egy ilyen kis gépet magadnak azzal a kis géppel szimulálhatnád a nagy gépek munkáját mondjuk, a kezelői platformot, hogy menjen rutinszerűen egy ív, körcikk, minta, ellipszis, raszerrajzról vektorra konvertálás vagy ,raszterról cad be rajzolás majd cam-be importálás- ezeket én is szívesen tanulnám, csak nem tudom hol felnőtt fejjel, lehet én is veszek egy ilyen kicsi gépet csak gyakorlás és szórakozás gyanánt.
409: A kérdés jogos, de fogalmam sincs. Néha villanyász, néha asztalos jellegű, meg általános háztartási szerelő munkákra. Vasat nem akarok rajta egyengetni. :-)
Ezekre a célokra akkor a fenyő deszka/palló is megfelelhet az eddigi javaslatok alapján. Legfeljebb szerzek egy kisebb darab (mondjuk 50cmx50cm) lemezt az esetleges nehezebb dolgok alá, ha pl. szivattyút, villanymotort, vagy hegesztő trafót kellene szerelni.
Munkapadot / munka asztalt szeretnék készíteni. Maradék anyagokból hegeszttettem lakatos ismerőssel egy vas keretet, hat darab 40x40-es zártszelvény lábbal, felül pedig 30-as szögacélból egy keret. A felső keret 1m x 1.5m -es, középen összekötve. A lábak a négy sarokban, és a középső összekötés alatt, plusz alul colos cső körben merevítés gyanánt (nem szép, de nem ez volt cél, műhelybe lesz). Kérdés, hogy mivel töltsem ki ezt a keretet, azaz miből legyen az asztal lapja, hogy ne legyen drágább 10-15 eFtnál? Először arra gondoltam, hogy simán colos deszkát fektetek a keretbe, majd lecsavarozom, és lecsiszolom. Ez azonban nem jó, mert a 30-as szögacélból nem lóg ki eléggé a colos deszka. Ezután több megoldás is eszembe jutott:
1: a kereten belül körbe csavarozok tetőlécet, és ahhoz rögzítem a colos deszkákat, majd csiszolom
2: 5x15-ös pallót szabok bele, majd csiszolom
ezekkel az a "baj" hogy a fenyő nem túl ellenálló, cserébe ingyen van.
3: valamilyen stafni fával berácsozom a keretet, és veszek a tetejére rétegelt lemezt (18 mm-es gondolom elég lehet)
4: mint a 3, csak rétegelt lemez helyett bútorlappal, de az megint csak eléggé sérülékeny
5: mint a 3 csak táblásított tölgy/bükk/akác/akármi faanyaggal. Ez csak akkor járható, ha találok valami bontott faanyagot, mert egyébként iszonyú drága lenne.
6: teljesen offtopic megoldás, veszek kettes vagy hármas acéllemezt, és azt rögzítem valami módon a tetejére. Ezzel az a baj, hogy szintén nem túl olcsó, hacsak nem sikerül ócskavas áron hozzájutni. Meg az is, hogy ezesetben az asztalt egyedül nem tudnám mozgatni :-)
Köszi a hozzászólásokat, eltörpölök még rajta egy kis időt, keresek megfelelő ragasztót és ez a feltöltős, csiszolós, lakkozós metódus lesz. Nekem bőven elég, ha nem folytatódik tovább ez a széthullási folyamat a következő 40 évben, nem baj ha marad pici nyoma az esetnek, de azért kiemelni sem fogom külön színezéssel :-)
Gondolom ha jobban lezárom az anyagot, akkor kevésbé fog felvenni és leadni párát, így kevésbé fog dolgozni is az anyag.
Pont ezt akartam írni, meg, hogy ez annyira gyönyörű, egyenes szálú anyag, amit nem lehet csak úgy előkapni a tüzifarakásból. Sablonnak ez kicsit túlzás lenne...
ez mondjuk csellóé, de gondolom az elv hegedűnél is ugyanaz. Erre hajtogatják rá a több réteg lapot, ami a test oldalát alkotja. A fakockák a "sarkok", amik a főbb erősítési pontok a testben (azok egy következő lépésben már ívre vannak alakítva). Szóval azok nem is képezik a sablon részét.
Amit a képen látsz az a hegedű rezonátora lesz, ami 15-18mm vastag, luc fából készül(húr metszet a leg-jobb, egyenletes korai és késői pásztákkal) nyers állapotában ilyen. Ebből alakítja ki a hegű a rezonátort ami a hegedű fed-lapja.
Szerintem nem sablon. Ahhoz vékonynak tűnik. Meg a homorú kávaszakaszt célszerű szintén domború módon hajlítani egy másik sablonnal. Ellenben az erezetről úgy tűnik, hogy ez két darab szomszédos sugármetszetű lúcfenyődeszkából van, melyek a külső élüknél fogva vannak egymáshoz ragasztva. Márpedig a hegedű fedlapokat úgy szokás csinálni.
Szerintem ez egy hegedű fedlap, csak még nincs készen.
Na ez így nem megy. Valaki lehet barkácsoló, lehet Mek Mester, Asztalos nem lehet. Azt akarni kell. Nagyon. Így "na jó, leszek asztalos" nem megy. A szakma szeretete, tisztelete nélkül költhetsz milliókat csili-vili gépekre, szerszámokra. Kidobott pénz.
Restauráláskor nem tud sablon után marni mert minden hegedű más méretű . Ezt amúgy a tőled kapott lappal fűrészeltem ki. A kép az csalóka, normál hegedű , ráfektette a deszkára s körberajzolta a káváját. S nagyobbra vágódott mert még körbe kell maradjon pereme a hasának.
Itt az első képen jól látszik, hogy ugyan rajta volt egy fakorong a tetején, az öntőforma színültig volt kitöltve epoxyval, sőt bugyogott kifele oldalra. Mégis ilyen lett a fakorong körülötti/alatti terület. Valahogy zsugorodik a mocsok :)
De mivel videókon is az látszik hogy vmi epoxyfélével dolgoznak, gondolom áthidalható a dolog., Vagy többszöri feltöltéssel, vagy más epoxyval.
A lombfürészgépemmel eldicsekedtem egy hangszerkészítő restauráló ismerősömnek. Ma jött egy darab deszkával hogy körbe kéne fürészelni . 😀Legutoljára karácsonyfafíszt fürészeltem vele eléggé ki volt hülve a kezem. .Egy kicsivel nagyobbra van vágva majd méretre csíszolja a koma.
Abba a vékony repedésbe nem fog olyan mélyen beszivárogni egyetlen ragasztó sem, hogy megakadályozza a továbbrepedést. Jó ha pár milliméter mélyen beszivárog, de már ahhoz is igen híg cucc kell, a jelenlegi ragasztás teljes mélységben készült, a feszültség mégis széthúzza. Ideális esetben ott ahol van meg lehet állítani (nem a beszivárogtatós módszerrel) vagy szétvágás, felületek rendbe tétele, újra tömbösítés.
Egy cselló néhány milis anyagát összehúzni azért nem ugyanaz a történet mint egy vastag tölgy asztallapét.
Az nagyon elvetemült, hogy a repedést kitölteni bármivel ami összetartja és megakadályozza a tovább nyílást, majd, hogy a javítást eltakarja, afféle furnér-szerű csíkot felülről ráragasztani odaillő színű, (netán erezet szinten is passzoló) anyagból? A betét számára marni egy kb 2 mm mély hornyot amibe az pontosan beleillik, az asztal lap teljes hosszában (vagy csak ameddig szükséges) és olyan szélességben ami átfedi a repedés két oldalát. Ezt szépen szintbe csiszolni és felületkezelni.
Optikailag kicsit hasonló lenne a végeredmény az újratáblásításhoz, csak megspórolva a szétszedést és az újra összeillesztést.
No már régebben is kérdezni akartam. Néztem jópár ilyen lepkézős videót és sehol sem húzzák össze a repedést. Ez most dizájn, vagy azért hagyják úgy, hogy ne feszüljön. ?
Ha a továbbrepedést akarod megakadályozni, akkor valamilyen ragasztót kell használnod. A folyékony fa - tapasztalatom szerint, amit én használtam - nem sokat ragaszt, csak takar.
Nekem pont a saját ~80 éves lucfenyőnkből készült a franciaágyam már 10 éve és semmi baj nincs vele. Kapott 2 réteg olajkőris lazúrt és már jól is nézett ki. Feküdtünk rajta párszor négyen, mégsem tört össze, de még csak nem is nyikorog...
Mondjuk átgondolást igényel, mert ez akkor gyakorlatilag "újratáblásítás" lenne. Azaz ha jól gondolom végig, illetve ahogy én táblásítanék újra, akkor a díszítő pótlásoknak egyforma vastagnak kell lenniük az asztallappal, különben nem lehetne a táblásítást pl így csinálni, hogy a függőleges elmozdulást, síkból való elhajlást megakadályozzuk, azaz alul-felül egy-egy egyenes léccel síkban tartani az összehúzáskor:
De most kicsit továbbgondolva, OK, síkban tartás megvan, de a kerek forma miatt az összehúzás kicsit macerásabb. Valahogy így tudnám elképzelni (fekete csíkoks a síkbantartó lecek, narancssárga az összehúzó sablon az asztal külső kerületén, max asztal vastagságú, de lehet picit vékonyabb olcsó anyagból, pl OSB) pirosak meg jó hosszú szorítók, ha nincsen akkor racsnis spanifer) De lehet ebbe Ádám már nem fog akarni belemászni :D
Szerintem egyáltalán nem! Sőt, én láttam olyat, hogy égszínkék anyaggal pótolták, és baromi jól nézett ki!
Olyat is láttam, hogy égszínkék műgyantával öntötték ki a palló repedését, és aztán dolgozták fel, és a kék repedés egy folyónak látszik a faanyag, mint táj képén.
baró volt az is.
A fantázia bármit lehetővé tesz, és megenged, ha nekik pl. a piros tetszene, rakhatnak oda olyan közdarabot is!
Én már láttam ilyet és a vevő csak tátotta a száját mikor a szaki elmondta, miért is van az a pár csík. De tényleg, olyan precízen megvolt csinálva és a szín miatt is dekorációnak hatott. Alulról lehetett látni a lepkéket amiket biztos ami biztos berakott a további repedések megakadályozására de még az is dekorációnak hatott. Pláne a laikus szemébe.
Az asztallapot a repedés/illesztés vonalában átvágni (nem tudom leszerelhető-e a lábról). És kipótolni egy fűrészlap szélességű tölgyfa csíkkal. Aztán hozzácsiszolni.
Az biztos hogy meglátszana ... esetleg, ha egyforma szélességű deszkákból táblásították, lehetne minden illesztésnél ezt eljátszani. Esetleg más fából (pl bükk, eltérő a színe) és akkor nem javításnak hatna hanem "díszítésnek".
Igen ahogy írták az 2 inch x 4 inch, de arra azért vigyázz, hogy ez náluk a gyalulás előtti standard méret, ezeknek a tényleges mérete fél inch-el kevesebb azaz 1,5 x 3,5 azaz nem 5x 10-es palló hanem inkább 4x8-as. azért nem is tűnik olyan robosztusnak. Ők ezeket hívják tú báj fórnak. :)
Most nem találom, de láttam egy videót a youtube-on, ahol repedt vágódeszkát raktak össze, talán az a módszer itt is működne. A résre folyékony faragasztót öntöttek, de nem azt a szokásos fehéret, hanem valószínűleg PU-t, ami valóban folyik. Amikor belefolyt rendesen mindenhova, akkor húzták össze. Nem kis feladat, utána csiszolás, újrafestés, meg egy ilyen alaknál az összehúzás sem könnyű, de valószínűleg valami ilyen megoldás lenne a legkevésbé feltűnő.
2 colos palló szinte minden fatelepen kell hogy legyen, de ha mégsem, akkor 1 colosból kell kettő. :) A szélességük meg annyi, amennyi, méretre kell fűrészelni.
Emiatt egy kb. 30cm-es szerkezettel számolva a panelek 120x140-esek lennének.
A kérdés, hogy ezt milyen típusú és vastagságú fával érdemes megoldani? Saját súlyát nem a faanyag tartja, alatta lenne egy 20x20-as zártszelvény keret, ami csúszik.
Az anyagon kívül érdekelne, hogy a sajt eszközeimmel (felsőmaró, asztali körfűrész, állványos fúró) melyik a legegyszerűbb megoldás a lamellák bemarására az oldalhoz? Nem cél, hogy a lamella billenthető legyen.
Egy ilyen megoldást találtam, ennél nem tudom van-e egyszerűbb :)
Ami egyébként csalóka, mert ha eltűnik a nick, vagy a regisztrációd, mint nekem is, újraindul.
Én is pont így jártam, anno.
Akkor még világoszöld-fülü voltam és komolyan vettem azt, hogy mindenhova más és lehetőleg komplikált jelszót kell megadni - mert hogy "a biztonság", ugye.
Ami egy jó nagy kamú, hisz a dolognak az égvilágon semmilyen valós tétje nincs.
Akkor volt nekem "normális" nicknevem a fórumon (konkrétan a keresztnevem, a hozzátartozó komplikált jelszóval, mint mondtam) - amivel vagy 1-2 évig automatikusan léptem be, soha nem kérdezett semmit.
Legalábbis amig egyszer az Indexesek nem végeztek egy "nagytakarítást" és azon kaptam magam, hogy egy szép napon egyszer csak
kérték a jelszót..... ha még emlékeztem volna rá.
100 variát próbáltam - egyikre sem harapott - sőt, semmilyen "segítség" sem segített.
Mese nem volt, új nick kellett - de annyira dühös voltam, hogy ezt a GPS-t csak úgy odalöktem, mert pont akkor volt terítéken a GPS-es bizniszem - hát ez jutott elsőre eszembe. Még én sem vettem komolyan.
Na, ne félj semmit, azóta nekem egyetlen-egy jelszavam van mindenhova - kivéve a pénzes helyeket (bank, Paypal) - de ezen kívül én többet nem variálok sehol.
Elvégre mi a fene kockázata van annak, ha egy webshopra, vagy comment-oldalra ugyanazzal a jelszóval jelentkezek be - mit tudnak kezdeni vele?
Írnak a nevemben, vagy rendelnek nekem egy toronydarut, vagy egy egzotikus kurvát on-line? Vagy mit mégis? Ha fizetésre kerül a sor, ott úgyis már komoly jelszó van - a többi meg le van szarva.
Már többen leírták, de tényleg így van: a bátyád fejében egy bitet át kell billenteni /bocs', eredetileg én is lenni programozó :-)/.
Mert ha nem fizikai akadálya van annak hogy 15 éve nem dolgozik, akkor ott sokkal mélyebben gyökerezik a probléma. Nem is biztos hogy masszív lustaság, hanem pl súlyos önértékelési zavar, sosem beszél senkinek a problémáiról, mi érdekli, sok barátja van? (velük is érdemes lehet beszélni, sokszor ők többet tudnak a valódi életéről mint a csalás) ... stb ... ezt ha nektek (család, testvérek) nem sikerült 15 év alatt megtudni, akkor ... 300eHUF - ennek jó részét pszichológus szakemberre költeném. Nem szégyen az ha valakinek ilyen segítségre van szüksége. Persze ehhez megint csak kell ő is. Hogy lássa hogy ez nem normális, és akarjon erről beszélgetni valakivel.
300eHUF-ból, okosan elköltve amúgy össze lehet hozni egy jó kis hobbiszettre, és biztos örülnél te is annak a pár polcnak, meg sámlinak, akárminek amit csinál. De a problémát nem oldanád meg. (Fél)komoly asztalosműhely ennyiből pedig nem jönne ki, de már ezt is elmondták.
Sok kitartást kívánok neked, a bátyádnak meg kicsit más gondolkodást.
Ami meglepett, hogy a fűrész stallere max 120 mm-állítható, és nekem ez elég az esetek 90%-ban.
Nagy táblát, a hely miatt, nem igazán tudok vágni rajta. Arra gondoltam, hogy a "régi" körfűrészemmel egyforma magasságú lesz, egymásmellé tolom a két gépet, ha nagyobb darabot kell vágnom.
Nekem azért az a sejtésem, hogy netről megtanulni sokkal nehezebb, mert azt is meg kell tanulni, hogy mit tanulj. Ha az ember elmegy egy okj-s képzésre, vagy csak simán egy mester mellé, akkor azt kapja, ami kell (jó, tudom, hogy nem pont, de legalább van egy konkrét tananyag).
Biztos hogy sokkal kényelmesebb nagyobb asztalon dolgozni. Pláne ha nagyobb a munkadarab. Valaki pont a napokban linkelt be hasonló építményről képet.
Én úgy csinálnám, hogy a PTS-10 részére csinálnék az asztal középső részére egy platformot, ami süllyeszhető. Hogy ne legyen annyira egyszerű. Lesüllyesztett állapotban nem lógna ki a fűrész felfelé, hanem mehetne rá egy takarólap, ami pontosan síkban van az asztal többi részével.
Tényleg nem ide való és nem is fogom tovább rombolni a fórumot ezzel a témával, de el kell még mondanom, hogy volt egy kedves ismerősöm, aki a fiával vívott hasonló harcot.
A gyerek nem volt buta, de mégis minden iskolából kivágták, sehol sem bírt megmaradni. Az a fajta volt, aki elméletben mindenhez jobban értett mint bárki más, de ha be kellett verni egy szeget a falba, elakadt annál a problémánál, hogy akkor egészen pontosan hova is kerüljön?
Az ember milliókat ölt a fiúba, lakást, autót, felszerelt üzletet vásárolt neki, hogy motiválja, hogy végre felnőjön, a saját lábára álljon. Hasztalan. Az autót "ellopták", a lakást szétlakták a bulizós haverokkal, az üzlet mindig zárva volt... Alkohol, drog, a tiszta napokon kínzó lelkiismeret furdalás amiért képtelen volt megfelelni .... pár évvel később az aranylövés. Ez az ember egyszer azt mondta aztán, hogy jobb lett volna ha a milliókat inkább odaadta volna lassanként, hadd éljen a kölyök, ahogy akar. Hátha közben megjött volna az esze magától is. Még ő érezte úgy utóbb, hogy a végzetébe hajszolta a fiút.
Szerintem ebből a jelölésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Hülyeség embereket a "babakocsi" vagy a "V" alapján alapból kategorizálni. A "babakocsi" csak annyit jelent, hogy az illető most talált rá, most regisztrált be az Indexre. Ettől ő még lehet 15 de akár 70 éves és az adott témában lehet 1-2 vagy 50 éves tapasztalata...
A hozzászólásainak kiértékelése már más téma. Abból tényleg lehet következtetni az érdeklődési körére és az egyes bejegyzéseiből a hozzáértésére...
Köszönöm a válaszokat, többeknek is ebben a commentben reagálok:
Raidx: Korábban kőműves volt, és nem akar dolgozni sajnos. Pontosabban lehet hogy akar, csak nem tud annyi energiát rászánni ami kellene. Természetesen nem ez az első próbálkozás arra, hogy munkája legyen az elmúlt 15 évben, de semmi nem vált be. Ez az ötletem főleg azért támadt, mert ezt lehet csinálni hobby szinten is, nem kell utaznia munkahelyre, nincs kötött munkaidő, stb...
UgyanPityu: "Na szép, nem ért semmihez ezért legyen belőle asztalos?" :D Természetesen nem így kell erre gondolni. Először a saját szakmámat próbáltam erőltetni, ami webdev/programozó. Szóval nem az a szempont hogy én ezt egyszerűnek tartom, még ő is tudná csinálni, hanem a szempont szimplán az, hogy ezt tudja itthon is csinálni, és nem feltétlenül függ attól hogy van-e megbízó vagy sem.
stolaz: Igazad lehet, nem is várok megoldást a pszichológiai problémájára, de azért már így is segítettek abban, hogy reálisabban tekintsek erre a dologra.
pali923: Persze, fejben dől el, és neki is akarnia kell, ezzel egyetértek. Lehet még mindig naiv vagyok, de abban reménykedem, hogy ha minden körülmény adott számára ahhoz, hogy alkosson valamit, és lenne is neki sikerélménye akár néhány óra után is (például egy polcot tudna csinálni), akkor nem adná fel annyira könnyen.
Nem muszáj annyit keresnie hogy megéljen belőle, erre nem is számítok, még csak eszembe se jutott, mert tudom, hogy ehhez már komolyan kellene vennie. Ettől függetlenül ha minden hónapban készülne valami bútor itthonra, esetleg néhány szomszéd és barát látná ezt, érdekelné őket valami és végeredményben néhány ezer ft bevétel lenen ebből az anyagköltség fölött, akkor annak már örülnék. Ráadásul a munkám miatt elég sok lehetőséget el tudok képzelni amivel segíthetek neki ha már normális minőségben tud készíteni dolgokat. Tehát jelentős előnnyel versenyezhetne.
Tzupi: Ha beszélek vele és érdekli, akkor ezt a könyvet megveszem neki és keresek neki youtube videókat is amolyan tananyagként. Nem gondolom hogy nagyon egyszerű megtanulni profi szinten, de azért láttunk már mind a ketten fűrészt, szóval egy polcot már most is tudna csinálni. Egyszerűen csak könnyíteni szeretném a dolgát, és szeretném ha meg lenne a lehetősége arra, hogy komplexebb dolgokba is belefoghasson.
Mindenváró Ádám: Hát, szerintem ha én kapnék csak úgy több száz ezer ft értékben szerszámokat, könyveket és minden mást ami szükséges ahhoz hogy belekezdjek tegyük fel szobrászatba, akkor az eléggé motiválna.
Azt írod, hogy sokat spóroltál magadnak, na én is megelégednék már ennyivel. Tehát ha tényleg tudna nekem csinálni egy-egy polcot, esetleg egy bénácska kerti asztalt egy paddal és néhány hasonló dolgot, utána meg eladnám a szerszámokat, talán már akkor is megérné.
Elég körülményesen tudnám megtenni, hogy csak úgy nem tartom el, természetesen már megfordult a fejemben. Ha minden rendben lenne a fejével, akkor nem lenne gond a munkával sem, jelenleg viszont van pszichológiai problémája, a legjobb amire számíthatnék, az az, hogy csöves lesz.
Azt mondhatnám neki például, hogy "van 6 hónapod, ha a 6. hónap végére nem járulsz hozzá a saját eltartásodhoz legalább x ezer ft-al, akkor eladjuk a házat (van résztulajdona) és elfelejtjük egymást." - Nagyjából ez a tervem, csak hát jelenleg 99.9%-ban biztos vagyok abban, hogy képtelen lenne pénzt keresni, tehát előbb akarok neki egy lehetőséget biztosítani.
Köszönöm a válaszokat, még ha nem is lettem sokkal okosabb, sokat segített hogy a válaszaim közben gondolkozzak a problémán, és sokat számít, hogy reálisabban látom át nehézségeket/költségeket.
Az Index Fórum egyik legjobb újítása az elmúlt 10 évben, hogy jelzi a nick mellett az aktivitás idejét is. Pl. babakocsi. És meg lehet nézni, hogy milyen hozzászólásai voltak/vannak.
Csináltam a héten egy hajlított fát. Egy boltív alá akartam ajtót, ehhez egy normál ajtót alakítottam át íves tetejűre, ehhez készült íves összekötő a keretbe felülre.
Nem volt egy túl nehéz dolog, de teljesen kézi eszközökkel csináltam. Fűrész, gyalu, csiszolópapír, szorítók.... Sajna még a 20 éves orosz kézi körfűrészem is lefogazódott nemrég. Ha sikerül csinálnom a pincében 20 négyzetméte üres helyet , tervezek idén egy kombi gépet oda. Ahogy látom vásárolni nem fogok tudni megfelelőt, így valószínűleg építeni fogok valamit.
A bátyádnak nem szerszámokra, hanem motivációra volna szüksége.
Motiválni valakit, aki nem akar, érdektelen... hát, az nehéz. Régen mondtak olyat, hogy az ilyen embernek egy megfelelően kemény kezű feleségre van szüksége. Egy olyan őrmester-pszichológus félére.
Nem akarlak ezzel megbántani, de szerintem kidobott pénz amit erre költesz. Egyébként youtube-ról, internetről sok mindent el lehet sajátítani. Jómagam pl. a karosszéria javítással kapcsolatban kb. 6 hónapot töltöttem ilyen önképzéssel, aztán 3 hónap alatt megcsináltam az autómat minden előképzettség nélkül. Lehetséges. Ez nem jelenti azt, hogy akár már meg is élhetnék ebből, mert amit csinálok, nyilván nem olyan minőségű, mint amit az igazi szakemberek tudnak csinálni. Ügyes házi "kókányoló" vagyok, sokat tudok vele spórolni magamnak, meg néhány kispénzű cimborának, akik boldogok ha egyáltalán eltűnik a lyuk az autójukról, amire gazdasági realitásokban gondolkodó mesterember a szemét sem veti rá, nem hogy a kezét reá tenné.
Talán ha nem tartanád el őt, az motiválná, mert élni ugye kell... vagy lecsúszna, elkallódna ha nem elég erős jellem. Nem irigyellek.
Egyébként sajnos egyetértek az előttem szólókkal. A probléma gyökerét kell megoldani. Amit most próbálsz az tüneti kezelés. maximálisan tisztelem a tenni akarásodat és a gondoskodásodat, de ezuel jobban megerősíted abban, hogy jó ez neki ahogy van és még kevesebb motivációja lesz, hogy kezdjen valamit az életével.
Tl;dr : netről is lehet tanulni, de lassabb és hiányos lehet a tudás. Emellett drága az eszközpark.
Hobbiszinten elég jól meg lehet tanulni fával dolgozni internetről.
Rengeteget tanultam az utóbbi években kizárólag netről. Néztem rengeteg videót, olvastam tutorialokat, stb. De folyamatosan futok bele apró, ámde fontos dolgokba, amiket nem vettem észre ilyenkor. Netről tanulás az olyan mikor egy puzzlet nem egyben veszel meg, hanem mindenféle kiszerelésben. Kapsz egy zacskónyi darabot, abból összeáll egy részlet, néha csak egy darabot. Egy idő után kb látod a tájképet, de tele lesz lyukkal. Lehet, hogy 4 év után lesz meg az a rész, hogy ott egy házikó is a domboldalon, amiről fogalmad se volt (lehet, hogy sose).
Ha munkaként gondolnék az egészre, akkor elmennék suliba, ahol megkapom az egész szettet és segítenek nekem összerakni a puzzlet 1-2 év alatt.
Nekem van egy aránylag jól felszerelt műhelyem és fával is kell keveset dolgoznom a munkám miatt.
Utóbbi miatt meg tudtam indokolni magamnak, hogy vegyek plusz szerszámot fához is, hogy kicsit jobban kiéljem magam e téren is. De így is szerintem elköltöttem már 300-400e ftot famunkához kapcsolódó szerszámokra, úgy hogy mellette van 4-5-ször ennyi értékű szerszámom eleve. Még hobbinak is elég drága dolog.
Ezzel egyetértek. Itt nem a szerszámokkal van a baj, meg a jószándékkal. Minden fejben dől el. Nejem orvosként túlsúlyosakkal foglalkozik, addig abban sincs eredmény, amíg a delikvens maga nem akar valóban lefogyni, és nem tudja helyretenni a fejében, hogy van egy cél, amiért ezt és ezt kell tenni. Ezt a problémát nem neked kellene megoldani.
Nem biztos, hogy egy beszélgetés elég ahhoz, hogy rá tudd venni, meg kell változtatnia a hozzáállását, az egész életét. Azt is el tudom képzelni, hogy valamilyen külső (akár orvos, pszichológus) segítség kellene az igazi megoldáshoz. Így csak tönkremész ebben a helyzetben te is, mert magadra veszed a problémáját. Ami szép, de megoldást nem hoz.
Az meg megérne egy másik misét, hogy a főállású asztalosok mennyire és hogyan tudnak megélni a szakmájukból. Annyira nem könnyű kenyér egy kisipari vállalkozás a mai Magyarországon, még ha már minden gép, no meg a szaktudás megvan is hozzá.
Ne haragudj, nem leszólni akarlak, de nem erre a fórumra való problémád van, sokkal inkább valami pszichológiai segítséget keress. Mindezeken túl, nem irigyellek a problémád miatt. Sok sikert!
Itt a baj: "az elmúlt 15 évben talán 6 hónapot dolgozott" Akar egyálltalán? Te hiába találsz ki dolgokat, ha őt az nem érdeklli. Nem fogja megfelelően csinálni és felesleges befektetés volt. Először vele üljél le és ötleteljetek, mi is az amit tudna és akarna csinálni. Ha az megvan, lehet utánna járni a hogyannak. Amúgy korábban mivel foglalkozott? A jelek arra utalnak, hogy nincs szakmálya. Építőipar és mezőgazdaság még alkalmi munkára is szokott keresni embereket. Akar eggyáltalán dolgozni? Mielőtt pénzt fektetsz bármibe, először tisztázd vele, mit is akar. Külömben felesleges pénzkidobás.
Köszi az őszinte választ, sejtelmem sem volt hogy ilyen pénzeket kell rákölteni.
Igazad van abban, hogy ha valóban ezt akarná csinálni, már lépett volna, a probléma viszont ott van, hogy nem akar semmit sem csinálni.
A szakmája kőműves, tud burkolni, csak tudod az a gond, hogy éveken keresztül éldegél szinte kizárólag a szobájában, nem mozdul ki és ráadásul meg is utálta a szakmáját, nehéz lenne rávenni hogy vállaljon munkákat mint kőműves, sőt, nehéz lenne rávenni hogy bármilyen munkát vállaljon amihez ki kell mozdulnia itthonról.
Tehát a lényeg az, hogy valami olyasmit kellene találnom, amit tud itthon is csinálni, és legalább annyira hasznos hogy hosszú távon nekem nem jelent költségeket, és egyszerűen már más nem jut eszembe, csak valami famegmunkálással kapcsolatos dolog.
Elfogadom hogy nagyon drága és tanulásigényes például a székek és hasonló dolgok gyártása, de nincs valami olyan dolog, amit tudna csinálni? Például ha vennék neki egy cnc routert, néhány kézi szerszámot akkor tudna vajon egy ilyet csinálni? Ha tudna, akkor az nekem már megfelelne, mert én meg tudom tervezni a dolgokat 3d-ben és tudok csinálni weboldalt is ahol árulni lehetne. Persze ez most csak egy hirtelen ötlet, nyilvánvalóan jobban át kell gondolni, de valamit csak tud csinálni amire nem kell milliókat költenem, meg tudja tanulni relatíve rövid idő alatt és valami haszna is van.
szerintem te most csak magadat próbálod vigasztalni légbőlkapott ötletekkel. nem akarom cikizni a segítő szándékodat de nagyra értékelem, de itt azért nem ártana két lábbal a földön állni.
az asztalosság komoly befektetést igénylő szakma! 300 ezer forint az semmi....
ha valóban ezt szeretné csinálni akkor már lépett volna ez érdekében hogy bevásároljon magának kisgépeket, szerszámokat szorítókat.
amit ő tudna csinálni az maximum a konyhák csinálása lenne-- az anyagot le kell szabatni labszabászaton,kell egy dekopírfűrész, egy csavarbehajtó, egy olcsóbbb lamellomaró,meg egy 70 ezer ft körüli fúrógép- és hozzáértés ekkor már össze tudna rakni egy konyhát egy bérelt garázsban, ha igazán akarja, de ahhoz tényleg akarnia kell, meg keresni egy fuvarost aki a leszabatott anyagot elviszi a garázsba ,garázsból házba.
csak akkor vágjon ebbe bele ha igazán ezt akarja, én már 1.5mill Ft-ot költöttem el saját gépekre és még mindig nagyon hiányos a géppark és én is csak ritkán használom őket-hobbiként magam környezetének alakítgatásáért, legyen benne örömöm amit alkottam ilyenek. alapgépek hiányoznak......mint pl egyengető gyalu gép, állványos fúró stb stb. amiket már megvettem mind minőségi darabok ipari felhasználásra profi bosch gépek ( a kék színűek nem a zöldek!!) a gérvágó fűrészem ára 250.000Ft és azzal csak anyaghosszot lehet vágni derákszögben vagy szögekben.
én erre azt szoktam mondani hogy nem lenne jobb neki a burkolást vagy a szobafesést gyakorolni sokkal kisebb befektetésből lehet már alkotni.oda 300.000 Ft talán még sok is,mármint a kezdéshez, soha nem láttam egyetlen burkolót sem 400.000 ft-os vizesvágóval dolgozni, max hoznak egy 10.000 ft-os csemperopantót, abból se 40.000ft-os van nekik.
szerintem ha azon a kerítésen gondolkozol jobban járnál ha egy gatterost megkérdeznél mennyiért vágna neki anyagot akácból mert az legalább tartós anyag, majd ha elég finom volt a vágás végigszaladni a felületen egy excenter csiszolóval vagy flexel lamellázott koronggal. majd mehet neki a kültéri anyagvédő. hogyan kéne beelültetni a földbe? több módszeris van- betonba tolja simán, kátrányozza , csak simán beleveri a földbe, azért ez sem olyan egyszerű ha azt akarja hogy ne álljon csálén.
Adott egy konyhapult 1600x600 méretbe. A munkalapot mennyi csavarral illik felfogatni. Jelenlegi lap 26 csavarral van felcsavarozva. Kicsit sokallom. Az új lapot kevesebbel gondoltam. 8db elég lenne?
Köszi, de szerintem iskolába már biztosan nem fog járni.
Nem lehet ezt youtube videókból megtanulni elfogadható szinten?
Tudom hogy van egy csomó szaktudás ami egyszerűen elsajátíthatónak tűnik, de nem az, ez is ilyen? Soha nem foglalkoztam asztalos munkával, de én laikusként azt gondolnám, hogy ha van fűrészem és néhány jó szerszámom, akkor egy sámlit, polcot vagy ilyesmit még én is össze tudnék hozni akár segítség nélkül is, tévedek ebben?
Szerintem ha költenék 300e-et szerszámokra és csak annyit érnék el, hogy csinálna nekem egy ilyen kerítést, utána pedig eladnám a szerszámokat, akkor már nekem megérné, de persze ebben lehet hogy tévedek.
Van egy 36 éves bátyám, aki az elmúlt 15 évben talán 6 hónapot dolgozott. Velem él, de egy kissé már belefáradtam az eltartásába.
Sajnos biztos vagyok benne, hogy nem fog tudni munkát találni, még akkor sem ha keresne, vagy ha találna is feladná, szóval folyamatosan próbálok kitalálni valamit amit csinálhatna és hasznos is lenne.
Az idei ötletem az asztalos munka.
Mit gondoltok, ha vennék neki mindenféle szerszámot és faanyagot, akkor viszonylag rövid idő alatt képes lenne valami használhatót alkotni? Gondolok itt néhány székre, asztalra és hasonlókra, egyelőre saját használatra, nem eladásra. Ha saját célra képes egyszerű bútorokat készíteni, 1-2 év után meg tudná annyira tanulni, hogy akár eladni is lehessen ezeket?
Gondolom elég drága minden szerszám és alapanyag megvásárlása, de érdekelne, hogy a helyzetemben nagyjából miket vennétek? Figyelembe kell venni, hogy mivel jellemző rá hogy mindent felad, szeretném elérni, hogy a lehető leghatékonyabban és legkényelmesebben dolgozhasson már a kezdetektől fogva.
Nagyon megköszönném ha tudnátok tanácsokat adni, például hogy miket vegyek, mi legyen az első projekt amibe belekezd, milyen helyeken érdemes bevásárolni. A legjobb az lenne, ha konkrétumokat tudnátok írni, például hogy vegyek x mennyiségű y típusú fát és ezt az 5 szerszámot, és kezdjen egy szék készítésbe, de persze nagyon sokat segítene néhány általános tanács is.
Csak kíváncsiságból kérdezem, mert igazából nem számít, de mit gondoltok, mennyit kell költenem nagyjából? Kb 300e-nél nem szeretnék többet kockáztatni, de persze ha úgy ítélitek hogy ez nem elég, akkor érdekem akár jóval több pénz elköltése is.
Maga a henger készítés egy dolog. A bordázat készítése érdekelt, mert, ha jól gondolom, akkor a hengerelt/mángorolt borda a ragasztó nedvességétől igyekszik visszaalakulni az eredeti formájára és ettől befeszül a furatba. Amitől egyrészt szilárdabban tart, másrészt a felületi nyomás miatt a ragasztónak is nagyobb lesz a kötési szilárdsága. (ezzel még a sajátcsap/köldökcsap polémiához kapcsolódva)
-kisipari tiplihúzó(maró) ami méretbeállítástól függően akár rúdhúzó(maró) is lehet, vagy nyom bele mintát vagy nem : https://www.youtube.com/watch?v=ladRgZB407I ilyesmivel dolgoztunk mi is habár a gép teljesen burkolt volt, arra nagyon jó hogy egy közepes üzemet ellásson különböző méretű tiplikkel rudakkal, és szélefákból hulladékból tudsz tiplit csinálni. vannak mondjuk méteres szélefáid amik már csak a tűzre lennének jók a mérete miatt ,tegyük fel lehúzol 10 ilyen tiplit a gépen métereset és kb 3 4 centiseket használsz majd úgyis elég soká elég lesz.
Ez itt "3 vastag" o.O Nemtom 3 mi, de gondolom nem miliméter.
De még az is működhet hogy sok vékony teszkós vágódeszkát összeragasztasz :)
Muternak januárban adtam oda a táblásított bükkfa vágódeszkáját. Pár napja újságolta hogy már mert rajta szalonnát vágni. Addig csak ott állt a pulton. Megvan a veszélye a "túl szép" vágódeszkának is.
Igen, de nem tudom milyen kemény a persely, nem akarom tönkretenni. De lehet, hogy ha az imperial fúrok után kikopik, akkor mégis megpróbálom. (Sőt, lehet, hogy utána már szekrényhez is jó lesz? :-) )
Igen, én próbáltam. Belemegy, szorosan. De nem vészesen szorosan. Erre én is rögtön gondoltam, amikor a problémával szembesültem, és az eredeti megoldás az volt, hogy a perselyeket felfúratom. De miután kipróbáltam a tiplizést egy fémcsigafúróval, ami 7.85mm-es volt, és abba ment bele a próbatipli, így inkább a fúrórendelés mellett döntöttem.
Szerintem ilyen "imperiál usás" méretezésben ritkán fogsz itthon kapni szerszámokat.
Még valami eszembe jutott. OK, lesz hozzávaló fúród. Az itthon kapható tiplik vajon jók lesznek bele? Tudom fánál nem számolunk századokkal /tizedekkel is ritkán/, de nem tudom mennyire lesz túl szoros pl a 10 mm-es tipli a 3/8"-os (9,52mm-es) furatba. Vagy a 8-as tipli az 5/16"-os (7,93mm) furatba. Az 1/4"-os (6,35mm-es) furat valszeg OK lesz a 6-os tiplihez.
Csak költői kérdés, valszeg "nem" a válasz: de ilyet próbált már valaki?
Egyébként szétnéztem a site-on, nem is rossz áron árulnak cuccokat és annyira a szállítás sem vészes.
Kicsit "angol unimax" feelingem van, csomó "márka nélküli" vagy már nevében is kínai cuccok (ami éppen nem feltétlen baj).
Ami kevésbé szimpi, és így mínusz pont nekik: rengeteg áru nincs raktárkészleten. Ilyenkor "Email me", és gondolom amikor befut az aliexpresszes/bangoodois konténerhajó, arról leesik nekik is a raktárkészlet.
Ez a cucc faburkolások köldökcsapolására való. Esetleg egy asztal/szék tetejének a csapolását meg tudod oldani vele. De egy szekrényt nem tudsz vele összeállítani.
Én láttam olyat, ahol áthúzták a szögletes rudat egy csillagos likon, de láttam olyan tiplit is, amin egyértelmű volt, hogy hengerléssel belenyomták a formát.
Ez a kép október eleji. Én november végén konzultáltam Zolival, és akkor már alig volt ebből a halomból :)
mind bedolgozta kisszékbe :)
Egyébként az én ilyen elvű tartóim is tele vannak, és köszönik jól érzik magukat.
De azt azért jegyezzük meg, hogy itt egy-egy tartókar kb 5*10 vagy nálam 7,5*9 cm felületen van ragasztava. Ez egy picit több, mint egy-két tipli.
Egy-egy kar 2 ilyen felületű ragasztással tartja a terhelést. A nyíró igénybevétel nem tudom mennyivel jobb a ragasztónak mint a húzó. A régi tanulmányok alapján kevésbé, de ezek azt kapják...
Az egy m3 diót négy részben 6 ilyen kar tartja, most már két hónapja.
(egyébként én inkább azok a tiplik miatt aggódom, amikkel a falhoz rögzítettem a lábakat. 4db 12-es Fischer téglában/láb)
Ez a teszt elszakította a RAGASZTÁST, a faelem egyik esetben sem sérült, tehát a faanyag szilárdságára semmilyen infóval nem szolgált.
Ha olyan a szerkezeted felépítése, hogy nem tud kifordulni az a csapolt kötés a csapolásból, akkor nyírás jön létre, a ragasztó ereje a kutyát nem fogja érdekelni, de az, hogy a csapod eltörik, már igen!
Kapja már le azt a sajátcsapot keresztben átvágva öt részre, és próbálja ki úgy is!
Aztán meg hagyja egyben a sajátcsapot, és tegyen egy stiftet rá keresztben, át az egész anyagon, rögzítésnek, hogy ne tudjon kifordulni a terheléstől oldalra.
Na és akkor essen pofára a teljesítményétől! :))))
A youtube-on megjelent tesztek közül hiszek annak, amit pl. Mathias csinál. Ha olyat látok, hogy az x cég által gyártott eszközzel készített csapolást osszehasonlítjuk a saját csapos kötéssel, akkor már kételkedve fogom megnézni. Biztosan lehet olyat is találni, hogy Festool domino a legerősebb módszer, és még sok hasonlót is. Szóval érdemes kétkedve fogadni ezeket.
Az biztos, hogy elvileg az a jobb, amikor nagyobb felületen fog a ragasztó, és az is, hogy a tiplis csapolást sokkal könnyebb és gyorsabb megcsinálni. A többiről meg sokmindent lehet mondani.
De Uram, lényegét tekintve ki a fenét érdekli a miért, a lényeg, hogy erősebb nem? :)
Ráadásul könnyebb megcsinálni.
Szerintem.
Amúgy meg a csapolásnál is lehet feszesre csinálni.
Én úgy látom a lényeget, hogy mivel több ragasztó kerül be, az ugye felszívódik, ami által erősebb a tartás a "csapolásnál", nem beszélve arról, hogy a tipli rendszerint keményfa, nem puha, mint az átlagos csapolásnál és az összecsapolt deszkák szélein is több hús marad.
Sok apróság.
Mindezek mellett azért idővel begyakorlom a csapolást is, de egyelőre marad a tipli, az sokkal kézreállóbb.
Mondom ezt úgy, hogy érdekes dologba fogok, de nem lövöm le a poént, két ember már tud róla, de maradjon agymenés ha összejön a dolog :D
Hát igen. Ha jól emlékszem, Mathias más eredményre jutott.
Nyilván sokféleképpen lehet tiplizni is, az a hosszú tipli nem jellemző. Én is haszáltam már komoly csapolásnál, egy hatszög alaprajzú kerti házikónál 4 db 10-es hosszú tiplit kötésenként, de azt már inkább faszegnek lehet hívni. Ragasztóval nagyon stabil kötést ad, és sokkal gyorsabb a sajátcsapnál. Tulajdonképpen csapolgatnék én, ha egyszerűbben és gyorsabban menne. :)
Sziasztok hámozott akác oszlopokból édesapám kb 8 éve készített egy szép hintát A lányomnak. Azóta kicsit leharcoltuk, majd elhanyagoltuk. Született egy új lányom, szeretném felújítani, lazúrozni stb.
A törzsek külső felületét le kell csiszolni. Milyen csiszolót vegyek? Excenter vagy rezgő?
Mit ajánlotok? Mi az ami már nem a gagyi kategória és barkácsoláshoz ajánlott?
Köszi, igazából arrafelé én is megtaláltam, bár jobb lett volna mondjuk az Üllői úton egy sarki boltból megvenni. Az Amazonról megrendeltem, kb. egy hónapra "ígérte". No ennyire - most - kellett.
Kozgabnak: Azért nem Wolfcraft, mert az van, de annyira gyorsan kikoptak a perselyek, hogy gyanítom parafából voltak...
Hasonló minőségbeli problémám volt a rejtett csavarozással is. Az a speciális fúró, amit a Wolfcraft adott a sethez, az rojtozott, szakított, egész testtel kellett nyomni. Az eredeti Kreg készlet meg olyan furatot csinál, mintha lézerrel vágtam volna.
(Mondjuk még sosem vágtam lézerrel, de miért ne nagyzoljak egy kicsit... :-) )
Az egyik, hogy ha kiszámolnánk a ragasztott felületeket nem hiszem, hogy nagy meglepetés érne. Legalább kétszerese az idegencsapok felülete a saját csapnak amin a ragasztó fog.
A másik, hogy saját csapnál kézzel össze tudja tolni az illesztést, míg az idegencsap esetén úgy kell beütni kalapáccsal, szóval már a kezdetekkor sokkal erősebb a ragasztás szorítóereje.
Mestercsapozó; nekem is ilyen van. Lapra fúráskor le szoktam újabban szoritózni, mert vagy a fúróim tréék, vagy a kezem gyenge, de nekem meg-megmoccant kézből fúrva. Lefogatom egy gyorszoritóval és pöpec.
Valakinek nincs a látókörében véletlenül 12mm vastag vízálló "plató anyag" csúszás mentes kellene 1500x2500 méretben. 20ezerért már lenne, cak nekem túl messze van.
"A leginkább használatos csap a 8mm-es, de a 8mm-es fafúró nem megy bele a hüvelybe,"
Ha nagyon szoros a hüvely, akkor, mint tudjuk, tágítani kell! :P
Szóval, ha a fafúró nem megy bele, akkor fémfúróval kellene próbálkozni..... lehetőleg a másik végén egy fúrógéppel. :) Mégjobb lenne egy 8-as gépi dörzsár, mert a fúró nem biztos, hogy pontos lenne.
Angolszász területről rendeltem és kaptam egy nagyon szuper köldökcsapozó készletet. Egy dologra nem gondoltam, ami most vakartatja a fejem. A sablon hüvelyeibe ilyen fafúrók mennek bele: 1/4", 5/16" és 3/8"
Hol a francban találok ilyeneket?
A leginkább használatos csap a 8mm-es, de a 8mm-es fafúró nem megy bele a hüvelybe, pedig tolómérővel mérve a fúró csak 7.95mm.
".elfelejtettem leírni, hogy kb. 2cm-t bemarnék az asztallapba"
Még mindig marad ~15mm különbség. 90°-os lapállásnál nem gond, de a ferdevágásokhoz* külön-külön betéteket kell csinálnod, ha azt akarod, hogy ne legyen centis rés a lap mellett.
* a döntés forgástengelye jóval az asztal síkja alatt lesz.
Háááát a dekopírt elvetettem, mert egy ósdi B@D-em van, ami bármit csinálok, ferdén vág. Meg a dekopír lapok sokkal vékonyabbak mint a Makitáé. Így két nyomvonalon kell vágnom, szar lenne. A felső módszert kell kipróbálnom, majd holnap kiszerelem. Azóta a fogantyúk peremét még lemartam kerekítettre. :-)
Az a rész már a "mindegy milyen szép" rész, de ha szépen akarod akkor a Makival felülről meghosszabbítod. Ha kicsit ott szélesebb vájat kell akkor meg ráspollyal kiszélesíted. Én így csinálnám.
Összeállt a Paoson-féle kombigépem. Még a fűrészlap betétje és a lyukfűrész meg a maró felszerelése van hátra, meg persze a tolószán, és egyéb kiegészítők, de az összeszerelés végén belefutottam egy problémába.
Van ugye a fűrészlap visszarúgásgátló tolla vagy minek hívják. A munkalapba bemartam a gép lapjának helyét, és rögzítettem, majd lassan felfele tolva átvágtam a nyílását teljesen feltolt állapotig.
Igen ám, de a toll így sem rakható fel, mert hosszabb vágat kellene, de a gép nem tudja így tovább vágni. Felmegy a fűrészlap valameddig, de csak kb 2 cm látszik ki. Ha kiszerelem és kézzel tartva tovább tolom akkor nyilván menne, vagy akár fentről is... Alulról már nem férek hozzá kényelmesen a láda oldallapjaitól. Felülről meg attól félek, hogy félrerúg, és mellévágok... Hogy csináljam?
Ez a fazon valóban jókat csinál és minimálisan még talán állítható is a cucca.
Osb nem rossz anyag, de ha meglesed nem csak egy irányban van lapjára szerelve. Elől-hátul van keresztben 1-1 kis lap mind a két oldalt, így már tart annyit, amennyi kell. Kalapálni nem fogok felette, azt már nem szeretné túlzottan, de fűrészelésre elég lehet, pláne, hogy kap majd még középen is állítva 1-1 lapot még :)
Ha meg nagyon kell meg lehet erősíteni kis deszka betétekkel, de így is bitang nehéz már, nem kell még nehezebbé tenni :D
Csapolásnak jó lehet a köldökcsap is? Jó magyar nevén fatipli? Mert ahogy én használni kezdtem most otthon még akár elég is lehet, bőven. Csak padnál mondjuk nem a 4cm hosszút használnám, hanem vennék hosszú rudat és többet nyomnék be. Mocsok erősen képes tartani.
Ezt tesztelték is már páran jutyúbon és meglepődtek az ósdi technika mennyire jó :)
Golyós fióksínt csak egyik irányban tudod hosszan mozgatni. Plusz teljesen kihúzva/kitolva, anyagot rátéve se hajlana el? Szerintem nem túl atombiztos módszer.
Vagy nagyon hosszú sínt kellene használnod ... vagy inkább valami csapágyas/görgős/sínes megoldásban gondolkodnék.
Hasonlóban mint annál a nagy csúszkaasztalnál, a porra is kevésbé lenne kényes. (amiből azért jut egy ilyen asztal alá).
Köszi szépen a biztatást! Én tavaly nyár végén kezdtem csak el érdeklődni az egész iránt és a szabadidőm mennyisége finoman szólva is eléggé hullámzik :). Lassan járok, tovább érek? :) Nem félek belefogni dolgokba, de tisztában vagyok a korlátokkal. Sebaj, tanulok. Ennek a fórumnak én is borzasztóan hálás vagyok, nagyon sok hasznos tanácsot, tudást kaptam már itt! Pár év múlva... meglátjuk mi lesz :). Azért amikor körbenézek, hogy ki mit csinál, akkor úgy hiszem több idő kell majd pár évnél :).
"Az a csúszóasztal egy PTS10 csúszóasztala. Ilysemit is akarsz eszkábálni rá? (később mondjuk?) Akkor meg főleg ne jobbra tedd szerintem a gépet, hanem inkább középre. És tőle jobbra marógép, balra csúszóasztal. "
Ez annyira megtetszett, hogy be akarom dolgozni valahogy a tervbe. A kérdésem, hogy ez csapágyazott megoldású, vagy a profilok csúsznak egy nútban?
Erre a megoldásra tudtok egy jó youtube keresőszót? :)
Pedig szerintem nem kellene félned tőle. A nút legyen párhuzamos a fűrészlappal. Marsz egy (két, de akkor azért azok párhuzamosak legyenek, vezető mellett az sem kihívás)) nútot,
A fűrészgépet (annak fűrészlapját) meg hozzáállítod. Minimális holtjátokot kalkulálj a felfogatásnál és meg is van az állítás lehetősége.
A saját vezetőd felfogatását, "sínrendszerét" meg szintén állíthatóra csináld, megintcsak nem vállalsz így nagy kockázatot.
Akármelyik verziót is választod, lesz /kell benne lennie/ "saját gyártású" derékszögnek és állíthatóságnak is. (a saját vezető miatt), 1-nél max több az odafigyelnivaló.
én valami egyszerűbbel kezdenék egyelőre, mert nincs nagy tapasztalatom és nem vagyok még túl ügyes
No erre egy picit bővebben reagálok. De csak azért, hogy biztassalak, és a saját példámat elmesélve meggyőzzelek arról, hogy pont most van itt az ideje a padod csapolással történő összerakásának. Az történt ugyanis, hogy 2015-ben kezdtem el itthon hobbiból asztaloskodni. 2 régi pad felújítása és egy db fogmosópohártartó (de tényleg :-) ) elkészítése után nekiálltam csinálni egy emeletes ágyat. Vagyis 3-at, a 3 fiamnak. Csapolásokkal, szédszethetőre, de masszívra kellett tervezni és csinálni. Tapasztalatom nem volt, csak erő, kitartás, kíváncsiság és idő! Rengeteg olvasás, utánajárás, pár óra videónézegetés kellett ehhez, amit neked is ajánlok. Itt a fórumon is rengeteget segítettek, és itt találtam meg azt a rengeteg asztaloskönyvet is, amit mind leszedtem elolvastam, megtanultam.
Itt tudtam meg pl mi az a kombinátor csavar, amit használtam is az ágyaimhoz, de még sok mindent tanultam itt.
És az ágyak is elkészültek! :-)
És szerintem így leszel ezzel te is, ha egy-két év múlva visszatekintesz, és ücsörögsz a saját magad által készített padon. :-)
Szóval szerintem hajrá, ha az idő nem sürget, akkor nyugodtan csapolgass. Hidd el, nem fogja annyira gyengíteni, mint ahogyan azt gondolnád, hiszen a csaplyukat elvileg a csap (és a ragasztó) teljesen kitölti, mi több a ragasztó bizony erősebb magánál a fánál is!
"akkor elveszik a 38mm mínusz eredeti asztatlvastagság"
Köszi, igen .... ezt kihagytam az "1. hátrányai" listából. Mondjuk "csak" 38mm veszne el, ha jól értettem Teo tervét (leszerelt gyári asztal + új munkafelület).
De lehet nem kellene 38mm-es munkalap. Inkább 18-25 mm rétegelt lemez, plusz 2-3 mm vastag fémborítás. A rétegelt lemezt pedig alulról bordás merevítésekkel megerősíteni, kihagyva a fűrészgép testét, de annyi felületen már nem hajolna be ilyen vastag rétegelt lemez, ha körülötte megvan a bordás merevítés alulról. Vagy ... hülye 5let?
1. hátránya: marhatsz bele vezetőnútokat a szögvezetőnek
2. előnye: megvannak a gyári nútok (mondjuk nem tudom mennyire jók, mennyire párhuzamosak a lappal, egymáshoz képest, stb)
2. hátránya: a kivágás miatt "meggyengített" munkalap + síkbaigazítás a gyári asztallal
Ha jól fel tudod rögzíteni az új munkafelületedre a gép testét, én az 1-re szavaznék, bár több munkád lesz vele.
Ha már ennyi munkát ölsz bele, én a gyári vezetőt kidobnám és csinálnék stabilabbat/hosszabbat. De erről pont nemrég linkeltünk jópár videót. Akkor meg főleg ki is kell dobnod, ha univerzális vezetőt (a maróhoz is) szeretnél.
Még valami: én jobbos vagyok (fűrészelés terén) ezért én min. középre igazítanám a fűrészgépet. A maród így is elférne, és 2 irányban lenne relatíve nagy vágókapacitásod. De lehet hogy nem véletlenül tetted ennyire jobbra?
Munkafelületre tuti tippem nincs, de a rozsdamentes borítás jó ötletnek tűnik.
Az a csúszóasztal egy PTS10 csúszóasztala. Ilysemit is akarsz eszkábálni rá? (később mondjuk?) Akkor meg főleg ne jobbra tedd szerintem a gépet, hanem inkább középre. És tőle jobbra marógép, balra csúszóasztal.
A 2.-ra voksolok. Ha ráteszel egy 38mm-es munkalapot, akkor elveszik a 38mm mínusz eredeti asztatlvastagság a vágás magasságból. Plusz a nagyon széles kivágás kell, hogy dönteni is lehessen a lapot.
Az asztal kopásától én nem tartanék, ha nem ezt használod munkapadnak is.
Köszönöm neked is! A padod nagyon szép, én valami egyszerűbbel kezdenék egyelőre, mert nincs nagy tapasztalatom és nem vagyok még túl ügyes. Csapolva jobb lenne, mint csavarral, egyetértek. (Kérdés, hogy mennyire tudok szép csapolást készíteni :) ) Buta kérdés, de a csapolás nem gyengíti a fát ott, ahol a lyuk van? Mondjuk ha a lábak 5*10-esek maradnak és abba beletűzöm a 2-3cm széles csapot, akkor az nem lesz gond? A középső összefogás jó ötlet, én is gondolkodtam rajta, de végül ebben a változatban az kimarad.
Ok, köszi! A 30cm-re azért gondoltam, mert a kis törpéknek most még az a kényelmes (a legkisebb 3 éves). Lehet, hogy később csinálok majd vmi emelést a lábaknál, vagy vmi ilyesmi megoldás lesz.
Az élre állítás... köszönöm! Pont az ilyenek miatt hoztam el nektek, nem gondoltam, hogy sokkal stabilabb úgy, pedig logikus.
Elkészült a körfűrészhez épített gurulós munkaasztalom, beállítottam a gépet is a helyére.
Abban kérnék ötleteket, hogy a munkalapot hogyan oldjam meg.
Az alábbi lehetőségek vannak jelenleg a fejemben:
1. leszerelem a fűrészgép fedlapját és egy nagy (130x100) munkalapot teszek rá, amibe alulról felcsavarozom a gépvázat. (persze akkor kell szerelőlyuk stb)
2. a fűrészgép fedlapját rajta hagyom és köré dolgozom a munkalapot (pontosabban kivágom a teljes munkalapból a körfűrész méretét)
A másik kérdés az elsőből adódik, a steller megoldása. Ha marad a gyári fedlap akkor adott lenne a gyári steller használata, de azt nem tudom a később bekerülő marógéphez rögzíteni (gondolom nem lehet külön prfilt venni a gyári stellerhez, körfűrész bontó pedig nincs :) )
A harmadik kérdés az asztallap anyaga. Mivel nincs gyalum a saját táblásított munkalap nem játszik. Arra gondoltam, hogy duplingolt laminált lapból leszabatom így lesz egy 38 milliméter vastag asztallapom. Viszont ez kopik...
Vagy hagyom a francba, vagy teszek rá alu vagy rozsdamentes acél lemezt.
Kicsit sok lett az írás, és talán azt sem értitek mit akarok :)
Szóval ötleteket várnék, ki mivel fejezné be az építést.
Ja, az előbb megnéztem pacman videóit és az alábbi csúszótalp megoldás nagyon megtetszett.
Szia, én is belekoty, mert nemrégiben csináltam padot, ami még bírja a strapát! :-)
Itt egy album az építés közben készült pár fotóval. Ezekből láthatod, hogy kb, milyen méretekkel dolgoztem, de a lábak nálam 5x5-ösek voltak, és ahogyan 409 is mondta, az ülőrész alatti alátámasztás ne lapjára álljon, mert nem fog semmit sem tartani. Ha élére állítod és még középütt összefogatod, mint én, akkor nem kell középső láb sem.
Azt azért hozzáteszem, hogy szerintem csapolni kellene mindent, soxor erősebb kötést ad, mint bármilyen csavar, de nem tudom te hogyan akarod összeilleszteni a részeket.
Az alábbi padot gondoltam elkészíteni a gyerekeknek. Menne a vízszintes részre rá egy matrac és erről néznék pl. a tv-t. Később lehet, hogy a kertbe is ki akarnám vinni, felnőttek számára is akár.
A terv kb. ez lenne (bocs a nagy méretért, de különben a szélét le akarta vágni :o ):
Tehát a középső rész 120x60-as lenne.
Amiben a segítségeteket szeretném kérni:
1. A lábaknál eredetileg 5x10-es lécet gondoltam (elöl és hátul is), de lehet elég lenne az 5x5? (Három gyerek van, jelenleg 20-20kg mondjuk, de több évre tervezném a padot. Nem akarom, hogy bumszli nagy legyen feleslegesen, de ne essen szét. 120kg embert is bírjon el, ha le akar ülni rá.)
2. A karfánál 5x3 elég lehet? Ugyanezt használnám a zölddel és világoskékkel jelölt keresztléceknél... ez jó ötlet, vagy vastagabb kellene?
3. A szürke támasztó láb középen szükséges, vagy felesleges ebben a méretben?
(A 30-30 a két rész magasságát mutatja, azon is gondolkodtam, de már nem merek ennyit kérdezni :) )
A többi sima colos deszka lenne, az alján azért van keresztben, hogy kevésbé deformálódjon (és lehessen cserélni, ha mégis valami gondja lesz)
Köszi szépen a válaszokat előre is!
ui.: Rétegelt lemezt végül elvetettem. Drágább és a fenti jobban is tetszik.
Köszi, nézelődök .. hogy őszinte legyek eszterga után is. Egy tényleg belépőszintű, "tanuló" esztergám van. Nem azt mondom hogy nincs még tanulnivalóm, bőven van. De pl a menesztőcsúcs (vagy minek nevezik az ellenoldali csúcsot), hát annak akkora holtjátéka van hogy a középpontba találni vele, igencsak esetleges. Plusz amikor feszítem meg, látszik ahogy hajlik az egész zártszelvényes váz, menesztőcsúcs, minden a terheléstől.
Idén még eljátszok vele, pár dolgot még kipróbálnék rajta (pl szegmentált esztergálás) - de jövőre szeretnék már egy kicsit komolyabb, öntvényvázas cuccot.
Ékszíjas hajtással, 63mm->125mm-es tárcsaáttétellel. A böhöm testre az is magyarázat hogy nem voltam biztos benne hogy elég lesz a motor, kísérletképpen tettem bele. B tervként hagytam elég helyet nagyobb motornak, őt meg felhasználnám másra, egy kisebb szalagcsiszolóra pl. De eddig jó, tesztüzemben 20 perc folyamatos járatás, abból 10 percnyi terhelés után nem vészes a melegedés. Ablaktörlő motortól jobban fostam, mert elég nehézre sikeredett a forgattyús ház, de az meg max langyos volt.
Nekem nincs esztergám, de hengeres alkatrészek kifúrásához beszereztem egy 100 mm-es eszterga tokmányt a megfogáshoz. Ha jól emlékszem 6000 Ft körül volt az ára. Nézelődj a Jófogáson, szerintem a linkeltnél jóval olcsóbban találsz megfelelőt.
Hümm, nem is rossz ötlet. Mármint az alapja, a farúd középre. Mert az "ócsó" és könnyen is esztergálható. Egy gondom van a lépésekkel: az esztergába visszafogatás. Nekem egy elég gagyesz tokmányom van, egy rémálom a 4 külön állítható pofával egyszer is közel központosra befogatni. Azaz ha egyszer centrikusra megesztergáltam, majd kiveszem .. hát ha nem is elölről de kezdhetem újra a centírozást. Ezért nekem igen sok kompromisszumot kell kötnöm e téren :) Egy ilyen tokmánnyal már örö'é'bódottá' lenne az élet, de többe kerül mint a jelenlegi esztergám és a kezdő késkészlete együtt :D Plusz kell még hozzá egy M18->M33 átalakító is. És szegény eszterga is, hát ha nem fogatom le szorítóval, egy nagyobb excentrikus darabot megpörgetve simán felszállna. Zártszelvényes, kezdő gép.
Köszi :) Tényleg jól használhatónak tűnik, már lecsiszoltam vele jó sok hulladékfát, de ez a LUX (!!) csiszolószalag(ból feltekert henger) k**va jól bírja, radírozás után szinte még mindig újnak tűnik. Az elszívásán meg még most is meglepődök, komolyan enni lehet az asztalról akármennyit is csiszolok rajta. Az összes home made gépem közül ez sikerült (funkcionálisan) talán a legjobban. Ennek most tényleg örülök.
"Nekem is eszembejut egy is meg más is ebből a le meg föl mozgásból,"
igazad van , mindegy ki mit mond . birodalmi vagy lépegető, vagy azt hogy nem asztalosgép nem számít. az a lényeg hogy te tudod használni. Nekem is eszembejut egy is meg más is ebből a le meg föl mozgásból, de a viccet félre téve , ez egy igen tetszetős szerszám lett, nagy nagy gratula hozzá!!!
Nem ronda az, a lényeg hogy neked használható legyen. Nem dizájnversenyre készül :)
(megmutattam kollegának a hétvége másik termését, azt mondta hogy a birodalmi lépegető jutott róla eszébe, nem asztalos gép :D nem bóknak szánta ...)
Amúgy meg .. nemtom. Írod hogy stabil, de ... nekem nagyon vékonykának tűnik az az OSB.
Nincs amúgy az anyaggal semmi bajom, szerszámosfalnak pl nekem is bejött.
De a muterék OSB-s méteres fesztávú sufnis polca óta (15-ös OSB-ből) nekem vhogy eszembe nem jutna ilyen szerkezet építése belőle.
De ha nem nyeklik/nyaklik, akkor OK. Nyilván erre nem valami 30 kilós zártszelvényes szerkezetet raknék. Amit linkeltem youtube-os keresés eredményt, hát tényleg rajtad múlik melyiket akarod/tudod megcsinálni, több tucat verziót biztos találsz.
Bár nem teljesen így akartam, de így alakult a dolog :D
Kap a tetejére idővel egy szíp nagy rétegelt vagy mdf lapot (1300x1500 méret a terv kb) nútokkal bemarva oszt jónapot :)
Kivitelhez képest meg elég masszív is, előre még persze fog jönni egy keresztlap a steller miatt is meg összetartás miatt is. Ezen már lehet dolgozni, de a másik asztalt valszeg szétbontom ami volt eddig, de az még kiderül. A kettővel már szűkül a hely rendesen (3.5 keresztben össze a garázs, ez most 1.3, másik 0.8 méter széles) :D
Az én voltam, de azóta beruháztam egy újba. Úgy láttam jónak, ha nem egy ennyire leharcoltat veszek, hanem egy garanciálisat. Volt egy sokkal jobb a Jófogáson akkor még, de a gazdája valamiért nem akarta nekem eladni.
Bosch POF ... felsőmaróhoz nem tervez valaki betétet vágatni? Csak mert én tervezem és a minimális rendelési érték miatt 1 db ugyanannyiba kerül, mint 2 db (10 ezer + ÁFA a kettő együtt).
"Ha van egy topik, sokkal hamarabb odagyűlnek a delikvensek, mint ha nincs."
Hogy ez mennyire így van .. érdemes megnézni James Bond 007 topiknyitó posztját :-) Lehet Konstans kolléga most nyitná meg a jövő nagy kárpitos topikját.
De egyébként: mint kívülálló azt gondolom, ez a kárpitozós móka elég specifikus témaélehet, nem hinném hogy sok hobbista van a témában. Illetve azt sem, hogy sok szakember a szakmai titkait önként és dalova osztaná meg. Persze ez a topik is lehetne ellenpélda, mert itt is előfordulnak szakmabeliek akik szívesen segítenek .... meglehet hogy tévedek.
Ki kell próbálni. Google kereső sem dob ki túl sok találatot "kárpitos fórum" keresésre.
Esztergálj egy farudat, aztán befogod az oszlopos fúróba és belenyomod a tetthelyre amit előtte központosan beigazítottál. Öntés után befoghatod az sztergába, egy fogantyúja már van is, ugye amivel a fúrógépbe rögzítetted. A végén vissza a fúrógép alá és forstnerrel kitrancsírozod, majd az esztergán még itt-ott egy kicsit megsimogatod, s már kész is van. Egyszerű mint a faék :)
Azért az elgondolkoztat, hogy egyik videón se láttam, és több mókus videóját is néztem. Lehet nem véletlenül (vagy csak nincs türelmem minden videót végignézni) De sztem nem véletlen .... Vagy kint ingyen lehet a cerka is meg a gyanta is? :D
De végigjátszom majd, legalább egyszer. Azt is ki kell találni mivel bélelem ki belül, azt vagy könnyen ki lehessen szedni vagy könnyen esztergálható legyen, és a gyanta se bántsa. Ja meg fel se ússzon, ami jó eséllyel megtörténne (hacsak nem vascsövet teszek bele, de az ha nem jön ki, sosem esztergálom ki belőle), tehát le kell rögzíteni a talpba -> így viszont nem gyantaceruzás lesz belülről az alja.
Nagyon végiggondolva: nem is olyan triviális, mint amennyire elsőre látszik.
Én vettem egy doboz ilyet ... nagyobb a feje mint amilyen furatot csinál a sablonhoz adott fúró. Sajna ezt nem csekkoltam, "ránézésre" vettem (megörültem hogy jó lapos). Aztán nem, nem akartam csavaronként leköszörülni az átmérőt :D
Inkább olyasmi csavart használtam mint amilyet kozgab is linkelt. Igen, kicsi a feje de azért nem annyira. Nem az igazi, de elmegy, főleg ragasztással együtt. Én 18-as rétegeltbe küldtem, nagyon nem tapasztaltam olyat hogy szétfeszítené.
Persze lehet hogy van ebből is kisebb fejű, de mielőtt berendelsz belőle 2 kilót, csekkold le milyen a fej átmérője és mekkora furatot csinál a sablon fúróhegye.
.... nem érdekel majdnem 500 darab Opelfejű?? Óccón megszámítom :D
Azért még messze a vége, mert nem csak azt csinálom (mint mindig van más projekt).
Mivel elég nagy az asztal (120x120cm xd) így ha mind a két végén rögzüljön típust csinálok, akkor teljesen újat kell csinálni, ha meg csak egyik végén (mint mostanim), akkor használhatom alapnak a bútprlaposomat.
Annyi, de annyi videjót láttam már, legtöbbnél meg végén nem rögzített típus van, de két végén rögzített tuti stabilabb :)
Szerintem a steller rögzüljön mindkét végén. Aztán, ha mégis olyan kell ami nem ér végig, akkor mellé lehet rögzíteni egy rövidebb darabot, ami épp olyan hosszú, mint amire aktuálisan épp szükség van. Az AEG-nél legalábbis ezt így oldották meg és nekem tetszik :-)
Hogy őszinte legyek én azért nem javasoltam pl semmit, mert bár volt PTS10-em, és azon szerettem a két végén rögzülő stellert ... de azért megvalósítani. Szóval nekem innen könnyű mondani, hogy rögzüljön mindkét végén :)
Igazság szerint kozgab Mestertől jó volna egy jelenlegi állapot, kép, méretek, stb :-) Mert írta hogy befejezéshez kér ötletet.
Szeretni fogod. Van egy kistesója, együtt vettem őket. Először a kicsit töltöttem fel ... azóta is csak az van még használatban, nem volt még "sok" ragasztanivalóm.
Ha nem tévedek, akkor egybe kiöntöd az egészet, majd kiesztergálod. ?? Takarékosabb lenne a közepébe valamit tenni, (papírhenger) hogy ott ne töltse ki feleslegesen a gyanta. Cerka is kevesebb kellene.
Ez tényleg "életmentő" eszköz bizonyos helyeken. Amikor megvettem, el sem képzeltem, hogy milyen sok helyre fogom használni :-)))
Kevésbé szűk helyeken (de ahova a fúrógép szintén nem fért volna) oda előtte a bowdenes flexi-szárat "gőrbítettem" be - de ez sokkal kulturáltabb megoldás.
Nekem konkrétan ez van (a Penny-be vettem amikor zsemléért mentem) és tán 690 Ft volt. Áfástul.
De tök-korrekt, golyóscsapágyas, stb. - volt hely, ahol bitang-kemény nyomaték kellett egy berohadt csavarhoz, de szó nélkül átvitte azt is. Ahhoz becsavartam a vele-kapott nyelet is - egyébként normál terheléshez nem szükséges.
Összevetve a másikkal, ami jóval drágább ... én erre szavaznék. A másikat viszont könnyebb volt esztergálni.
Ezt most kipróbáltam "száraz" polírozással - gyak ugyanaz volt a sorrend (80/120/180/240/320/400/600/800/1200 - ehhez nem használtam az 1500-ast) csak nem vizesen. Így nem is kentem össze a fa részeket, szóval ha az anyag adja, akkor nem köll a víz neki. A képen polírozás + egy kis paraffinolajjal átkenve, más még nincs rajta.
Jaa, köszi :) nem gondoltam, hogy kerekkel. Ilyenem nekem is van, én ezt is kézzel használtam, de nem volt olyan jó, a korong az jobb :) De most már fúróval fogom :))
Szélesség(mm) x vastagság(mm), N a fogprofil*, 4 az a fogszám, itt 4milliméterenként 1fog. (van ahol 1"-ra vetítve adják meg a fogak számát / TPI/ )
* ezekben a keskeny szalagokban általában csak az N típusú fogalak van.
A legvékonyabb a 0.36mm-es. Ezekre a kis gépekre vékony kell, mert a vastagabbat hamar elfárasztják és akkor szakad. Többségében 0.4mm-es szalagok vannak, ezek max 15mm szélességig. Ezeknél vastagabbat szerintem ne tegyél rá.
Elsőre ne vegyél éledzett szalagot, mert valószínűleg hamar fogod szakítani az első időkben, meg érdemesebb az olcsóbbakkal kitapasztalni, hogy mennyit megy a gép egy szalaggal.
Úgy rendeld, hogy vágáskészen, azaz végtelenítve, élezve, hajtogatva.
A számok és a betű mit jelölnek? Ha más méretet szeretnék hogy tudom én megadni a méretet? És azt honnan tudom,hogy melyik szalaggal milyen vastagságot vághatok ,na és hogy mi az a szalag vastagság-vékonyság amit még elbír a gép? Vagy ez már csak tapasztalás?
Félreértettél. Nem meghírdettem eladásra, hanem kérdeztem, hogy kinek fáj rá a foga. Megváltam tőle, mert mást vettem helyette. Örülök, ha valaki hasznát veszi.
Ez a fazékkefe :) Nem kentem le, illtve a végén vékony lazúrral. Hőlégfúvóval égettem a felületet, ez volt az első lépés. Ezt követően jött a kefe használata, majd a lazúr.
GPS: Káromkodott volna az istenadta, de csak nyüszíteni tudott. Mikor beindítottam akkor lebegett a kezemben a flex. A súlypontjából megbillentve adott is egyfajta ellenállast, de amikor kijátszottam magamból az infantilizmust akkor kezdődött a móka :)
Kétségtelen, hogy nem egy felhasználóbarát megoldás, de a fúrónak nincs fogása ehez a munkához. A flexel lehet húzni és tolni a kefét úgy, hogy azt csinálja amit akarsz. A fúróval ezt nem lehet megcsinálni. Legalább is nekem nem ment.
Nagyon jó :-) :-) Hasonlót szeretnék én is :) Nem tudom mi az a "fazékkefe" :O :( légyszi világosíts fel :)
Nem is tudtam , hogy lehet képet feltenni.. Mivel kented le? én kézzel most nekiestem egy mintának, aztán lekentem a "titkos " pácommal :-D számomra volt eddig titkos, ha sikerül később felteszem milyen lett
Inkább melyik a legszélesebb. Ezekre csak keskeny lapot szabad tenni. A szélesebb lap vastag és az gyorsan eltöri. Ahol végtelenítenek ilyen szalagot, ott megmondják neked. Szerintem a 8 -10mm széles lapra érdemes rákérdezned. Ez 0.4 -0.6mm vastagság környékén szokott lenni. Bevallom, már több mint 20 éve használtam ilyet,nem emlékszem a pontos méretekre. A picike kerekek miatt sokkal kisebb rádiuszon kell a lapoknak elfordulniuk, mint a kétkerekű társaikon.
Helló, flexbe fazék kefét fogtam be. A kb. 1 mm-es sodrott drótból épített kefe tette a dolgát 7000rpm-en :) Szépen ki szedte a lágy részt. Ezt a polcot a hálóba raktam be.
Nem a meghúzás volt gyenge, A fűrész tárcsát szorító gyűrű nem feküdt fel csak néhány ponton, kicsit síkba kellett csiszolni. A motor és az áttétel mindhárom csapágya kuka, azok rázták, lazították le a fűrésztárcsát.
Remélem holnapra kapok bele csapágyat, mezei 6000 sorozat.
Az asztalt, sikerült "dörzsivel", megtisztítani. A lap körüli betétnél a csavarok a betét alá kellenek, szépen szintbe állítottam. A tolóasztalból hiányzik két műanyag vezető,, de így is alig kotyog. Alakul a gép.
Kezdem érteni miért van annyi embernek PTs 10-es fűrésze!
Na és erre melyik a legkeskenyebb szalag amit még rá lehet,érdemes rakni. Mert ugye akkor kisebb ívet tudok vágni ,mint a szélesebbel?! Persze gondolom a vágandó anyagtól is függhet, vastagsága ,fa keménysége sem lehet mindegy a választásnál?Jól gondolom?
pacman123 köszönöm,ezt már el is mentettem. Ha tisztába leszek a méretekkel ,és nem találok környékbeli jó lesz!
Akbeta Akbeta ez nagy segítség köszi szépen,szerintem így majd menni fog.
rferi Rendes vagy,látom azért figyelembe veszed nőből vagyok :)
kofic szerencsére az a hátsó csapágy rendben van! Ezzel a géppel ha rendben lesz nem is tervezek nagy asztalos munkákat :) Igaz ,ki tudja ha sokáig olvasgatlak benneteket egy idő után lehet értem is amit irtok és a végén tényleg hobbiasztalos leszek :) Az a szalagvezetős link szuper és nincs is messze. Na de az ára! Előbb próbálom a fakockás verziót.
409 azért kérdeztem ,mert eddig fogalmam sem volt,hogy vannak ilyen cégek és van ilyen konkrétan hogy fűrészlap gyártás.
Próbáltam drótkefével, de szinte meg sem kottyant neki, meg találtam valami régi ilyet, mint Feri javasol, na azzal kézzel, de nagyon szúrt és nem is értem el a célt
Lenne egy sürgős kérdésem! A szép gyalult fenyődeszkába hogy tudnék olyan bordázott-szerűséget tenni, mint mondjuk ahogy az ős régi spaletták kináznek, olyan mély árkok mennek párhuzamosan, aztán közte meg magasabb..gondolom az idők folyamán a puhábbrész nem bírta úgy az időjárás viszontagságait?
Előre is köszi ha valaki hozzáértő így vasárnap idenéz és válaszol nekem :)
Gondolom a palástjába(élébe) könnyen berágódna, mert mindig ua. a kerületre terhelődne rá. A régebbi, nagyobb fűrészeken nem is közvetlenül a csapágyra terhelték rá, volt egy teljesen sík fémkorong és ezt csapágyazták fel- szintén lapjára.
A mai megoldásokat kevésbé ismerem. Most minden sarkon lehet csapágyat kapni, régebben ez kevésbé volt így. Jóska a gyárban, műszakba' leesztergálta az új korongot egy Balatoni világosért, de megfelelő porvédős csapágyat már nem biztos, hogy tudott lopni. Ha TMK-s volt akkor lehet. Ez persze csak fikció a részemről. Az igazi okokat nem tudom.
Mindene gyenge volt. Egy modellezőnek biztosan megfelelt volna. Évekig könyörögtem, hogy a megye egyetlen farestaurátor műhelyébe legyen már végre egy szalagfűrész. Aztán egy ilyet kaptam úgy 91-92 táján. Ez volt az első és utolsó "nagy" gép. Volt még egy kézi szalagcsiszoló és egy fúrógép. Képzelheted amikor egész hátfalakat kellet gyártani szőrős anyagból, nútolt keretbe, vésett betétekkel.! Na, ezért nem szeretek annyira kézzel gyalulni.... Természetesen idő az volt rá, gyakorlatilag korlátlan.
Egy jó tanács ... a próbakor nem húztam rendesen a fűrészlaprögzítő szorítócsavart ... amikor vágott nem volt gond, de amikor csak szabadon járattuk, akkor fellazult és percekig forgott a lap ... szóval odafigyelni, nem kapkodni!
Nincs szalagfűrészem, de nem egészen értem, hogy (amint azt lejjebb is írták) miért a csapágy "lapjával" és nem a palástjával érintkezik a fűrészlap hátsó oldala. Gondolom, így is forog a csapágy, de... nekem ez furcsa. (Talán azért, hogy ne egy ponton támaszkodjon a lap, hanem kettőn?)
Inkább kihagyom. Ki se próbálta soha, de szerinte szar. Szeretem az ilyen véleményeket.
Kérdezz rá angyali udvariassággal, hogy a lamellóhoz kell-e szorító? :)
Az egész Facebook fórum kihívásokkal küszködik minőségi barkácsolás terén, viszont gányolásban elég jó. Itt legalább értelmes tanácsokat kap az ember és 40 négyzetméter (nanométer?) jóindulatot. :)
Sajna Andrea555 gépe erre alkalmatlan bármilyen új vezető is készüljön hozzá.
Nekem is volt ilyen gépem, max. a collos deszkát vitte el, de azt is nagyon lassan. Pótlásokat és svartnit vágtam vele. A 3 kerék miatt csak nagyon vékony és keskeny lapokat lehet rá feltenni. Inkább úgy tekintenék rá, mint egy dekopírra amivel könnyű egyenest vágni. Az én példányom ette a lapot, hiába próbálgattam állítgatni. A kerekeken semmiféle bandázsolás nem volt.
Andrea555:
annak a hátsó támasztó csapágynak IS nagyon könnyen kell járnia. Ha szorul és berágódik a lap, akkor alkalmatlan a további használatra. A felső kerék döntésével tudod szabályozni a lap futását, hogy mennyire járjon elöl vagy hátul. Normál esetben csak terheléskor támaszkodik neki a hátsó csapágynak.
Részemről ezzel szemezek nagyon, de bedobom a közösbe :), hátha.
Sajnos nekem nincs 3 fázisom, de még így is megérheti a macerát szerintem az átszerelés stb., ez pont az a fajta gép amiről pacman beszélt, hogy itthon ilyen nincs.
bocsánat, de ez csak neked kedvező ár , még akkor is ha nem kötelező megvenni. az eddigi tapasztalatom az, hogy aki itt ajánlja a megunt, használt gépeit, az olyan áron szokott lenni ami a vevőnek is kedvező. mégegyszer bocsi , nem kioktatni akarok én senkit.
Tegyél fel a szögvas helyére egy darab vékony falapot, arra csavarozz fel 2 beolajozott (ez nem is feltétlenül szükséges) keményfa kockát, úgy, hogy épphogy ne érjen hozzá 2 oldalról. szerencsére a hátsó támasztó csapágy megvan, így azzal nem kell foglalkoznod.
Vagy: szélesítsd ki a rést amiben jelenleg fut a lap a szögvasban és a szögvasra tegyél két kis fakockát, úgy hogy ne érjen a laphoz, de amint mozdulna érjen hozzá.
Miskolci vagyok, de menetközben Pest felé felhívtam őket hogy 3 napig leszek ott, ekkora és ilyen lap kell, tudják 3 nap alatt vállalni? 20% felárért (szumma 3600 Ft) másnapra csináltak egy 22400mm hosszú, 10mm széles 4 (vagy 6?) TPI fogsűrűségű lapot.
Ja, szalagot csináltatni kell, nem a barkácsboltban venni/keresni. Ehhez tudni kell a hosszát, szélességét, vastagságát, fogosztást, fogprofilt. Ha a hosszát, szélességét tudod, normális szalagkészítő a gép és a vágandó fa alapján tudni fogja a többit.
Ahogy írják, a szalag a csapágy oldala előtt legyen. Terhelés nélkül ne érjen a csapágyhoz! (A terhelés az az, amikor fűrészelsz vele.) Azt a szögvasat állítsd be úgy, hogy szalag a bevágás közepén fusson, és csavarozz rá 2db keményfa kockát* úgy, hogy hajszálnyira legyenek a szalagtól. Így legalább nem a vasat fogja dörzsölni.
* ha kicsit nagyobb lyukat fúrsz rájuk mint a csavar átmérője, akkor annyit állítani is lehet.
Dehogy bántasz meg! Ez nagyon is így van ahogy mondod. Őrülten tetszenek Tico-Tico és Akbeta Akbeta ajánlásai is ,de lássuk be ,esetleg következő életemben. Persze ábrándozni azért szoktam,de a végén marad a realitás . Sajnos ráadásul nincs is senki a környezetemben aki támogatná esetleg segítené ezen ábrándjaim. Nálunk a férfiaknak itthon csak a nagykalapács és a pajszer na meg esetleg a fejsze ami szerszám.Ha valamit ezekkel nem lehet megoldani azt nem is lehet :) Viszont nagyon örülök,hogy Rátok találtam,mert úgy látom szuper ,segítőkész csapat vagytok! Bízom benne a türelmetek is kitart felém.
Gondoltam még beszerezni a géphez keskenyebb szalagot,amivel még kisebb ívet lehet vágni.Ehhez valami tanács? Mert a barkácsboltokban néha úgy látom az eladók nincsenek a magaslaton,és ha látják hogy nem vagyok semennyire képben, képesek rám sózni valami sz@rságot.