Már többen leírták, de tényleg így van: a bátyád fejében egy bitet át kell billenteni /bocs', eredetileg én is lenni programozó :-)/.
Mert ha nem fizikai akadálya van annak hogy 15 éve nem dolgozik, akkor ott sokkal mélyebben gyökerezik a probléma. Nem is biztos hogy masszív lustaság, hanem pl súlyos önértékelési zavar, sosem beszél senkinek a problémáiról, mi érdekli, sok barátja van? (velük is érdemes lehet beszélni, sokszor ők többet tudnak a valódi életéről mint a csalás) ... stb ... ezt ha nektek (család, testvérek) nem sikerült 15 év alatt megtudni, akkor ... 300eHUF - ennek jó részét pszichológus szakemberre költeném. Nem szégyen az ha valakinek ilyen segítségre van szüksége. Persze ehhez megint csak kell ő is. Hogy lássa hogy ez nem normális, és akarjon erről beszélgetni valakivel.
300eHUF-ból, okosan elköltve amúgy össze lehet hozni egy jó kis hobbiszettre, és biztos örülnél te is annak a pár polcnak, meg sámlinak, akárminek amit csinál. De a problémát nem oldanád meg. (Fél)komoly asztalosműhely ennyiből pedig nem jönne ki, de már ezt is elmondták.
Sok kitartást kívánok neked, a bátyádnak meg kicsit más gondolkodást.
Ami meglepett, hogy a fűrész stallere max 120 mm-állítható, és nekem ez elég az esetek 90%-ban.
Nagy táblát, a hely miatt, nem igazán tudok vágni rajta. Arra gondoltam, hogy a "régi" körfűrészemmel egyforma magasságú lesz, egymásmellé tolom a két gépet, ha nagyobb darabot kell vágnom.
Nekem azért az a sejtésem, hogy netről megtanulni sokkal nehezebb, mert azt is meg kell tanulni, hogy mit tanulj. Ha az ember elmegy egy okj-s képzésre, vagy csak simán egy mester mellé, akkor azt kapja, ami kell (jó, tudom, hogy nem pont, de legalább van egy konkrét tananyag).
Biztos hogy sokkal kényelmesebb nagyobb asztalon dolgozni. Pláne ha nagyobb a munkadarab. Valaki pont a napokban linkelt be hasonló építményről képet.
Én úgy csinálnám, hogy a PTS-10 részére csinálnék az asztal középső részére egy platformot, ami süllyeszhető. Hogy ne legyen annyira egyszerű. Lesüllyesztett állapotban nem lógna ki a fűrész felfelé, hanem mehetne rá egy takarólap, ami pontosan síkban van az asztal többi részével.
Tényleg nem ide való és nem is fogom tovább rombolni a fórumot ezzel a témával, de el kell még mondanom, hogy volt egy kedves ismerősöm, aki a fiával vívott hasonló harcot.
A gyerek nem volt buta, de mégis minden iskolából kivágták, sehol sem bírt megmaradni. Az a fajta volt, aki elméletben mindenhez jobban értett mint bárki más, de ha be kellett verni egy szeget a falba, elakadt annál a problémánál, hogy akkor egészen pontosan hova is kerüljön?
Az ember milliókat ölt a fiúba, lakást, autót, felszerelt üzletet vásárolt neki, hogy motiválja, hogy végre felnőjön, a saját lábára álljon. Hasztalan. Az autót "ellopták", a lakást szétlakták a bulizós haverokkal, az üzlet mindig zárva volt... Alkohol, drog, a tiszta napokon kínzó lelkiismeret furdalás amiért képtelen volt megfelelni .... pár évvel később az aranylövés. Ez az ember egyszer azt mondta aztán, hogy jobb lett volna ha a milliókat inkább odaadta volna lassanként, hadd éljen a kölyök, ahogy akar. Hátha közben megjött volna az esze magától is. Még ő érezte úgy utóbb, hogy a végzetébe hajszolta a fiút.
Szerintem ebből a jelölésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Hülyeség embereket a "babakocsi" vagy a "V" alapján alapból kategorizálni. A "babakocsi" csak annyit jelent, hogy az illető most talált rá, most regisztrált be az Indexre. Ettől ő még lehet 15 de akár 70 éves és az adott témában lehet 1-2 vagy 50 éves tapasztalata...
A hozzászólásainak kiértékelése már más téma. Abból tényleg lehet következtetni az érdeklődési körére és az egyes bejegyzéseiből a hozzáértésére...
Köszönöm a válaszokat, többeknek is ebben a commentben reagálok:
Raidx: Korábban kőműves volt, és nem akar dolgozni sajnos. Pontosabban lehet hogy akar, csak nem tud annyi energiát rászánni ami kellene. Természetesen nem ez az első próbálkozás arra, hogy munkája legyen az elmúlt 15 évben, de semmi nem vált be. Ez az ötletem főleg azért támadt, mert ezt lehet csinálni hobby szinten is, nem kell utaznia munkahelyre, nincs kötött munkaidő, stb...
UgyanPityu: "Na szép, nem ért semmihez ezért legyen belőle asztalos?" :D Természetesen nem így kell erre gondolni. Először a saját szakmámat próbáltam erőltetni, ami webdev/programozó. Szóval nem az a szempont hogy én ezt egyszerűnek tartom, még ő is tudná csinálni, hanem a szempont szimplán az, hogy ezt tudja itthon is csinálni, és nem feltétlenül függ attól hogy van-e megbízó vagy sem.
stolaz: Igazad lehet, nem is várok megoldást a pszichológiai problémájára, de azért már így is segítettek abban, hogy reálisabban tekintsek erre a dologra.
pali923: Persze, fejben dől el, és neki is akarnia kell, ezzel egyetértek. Lehet még mindig naiv vagyok, de abban reménykedem, hogy ha minden körülmény adott számára ahhoz, hogy alkosson valamit, és lenne is neki sikerélménye akár néhány óra után is (például egy polcot tudna csinálni), akkor nem adná fel annyira könnyen.
Nem muszáj annyit keresnie hogy megéljen belőle, erre nem is számítok, még csak eszembe se jutott, mert tudom, hogy ehhez már komolyan kellene vennie. Ettől függetlenül ha minden hónapban készülne valami bútor itthonra, esetleg néhány szomszéd és barát látná ezt, érdekelné őket valami és végeredményben néhány ezer ft bevétel lenen ebből az anyagköltség fölött, akkor annak már örülnék. Ráadásul a munkám miatt elég sok lehetőséget el tudok képzelni amivel segíthetek neki ha már normális minőségben tud készíteni dolgokat. Tehát jelentős előnnyel versenyezhetne.
Tzupi: Ha beszélek vele és érdekli, akkor ezt a könyvet megveszem neki és keresek neki youtube videókat is amolyan tananyagként. Nem gondolom hogy nagyon egyszerű megtanulni profi szinten, de azért láttunk már mind a ketten fűrészt, szóval egy polcot már most is tudna csinálni. Egyszerűen csak könnyíteni szeretném a dolgát, és szeretném ha meg lenne a lehetősége arra, hogy komplexebb dolgokba is belefoghasson.
Mindenváró Ádám: Hát, szerintem ha én kapnék csak úgy több száz ezer ft értékben szerszámokat, könyveket és minden mást ami szükséges ahhoz hogy belekezdjek tegyük fel szobrászatba, akkor az eléggé motiválna.
Azt írod, hogy sokat spóroltál magadnak, na én is megelégednék már ennyivel. Tehát ha tényleg tudna nekem csinálni egy-egy polcot, esetleg egy bénácska kerti asztalt egy paddal és néhány hasonló dolgot, utána meg eladnám a szerszámokat, talán már akkor is megérné.
Elég körülményesen tudnám megtenni, hogy csak úgy nem tartom el, természetesen már megfordult a fejemben. Ha minden rendben lenne a fejével, akkor nem lenne gond a munkával sem, jelenleg viszont van pszichológiai problémája, a legjobb amire számíthatnék, az az, hogy csöves lesz.
Azt mondhatnám neki például, hogy "van 6 hónapod, ha a 6. hónap végére nem járulsz hozzá a saját eltartásodhoz legalább x ezer ft-al, akkor eladjuk a házat (van résztulajdona) és elfelejtjük egymást." - Nagyjából ez a tervem, csak hát jelenleg 99.9%-ban biztos vagyok abban, hogy képtelen lenne pénzt keresni, tehát előbb akarok neki egy lehetőséget biztosítani.
Köszönöm a válaszokat, még ha nem is lettem sokkal okosabb, sokat segített hogy a válaszaim közben gondolkozzak a problémán, és sokat számít, hogy reálisabban látom át nehézségeket/költségeket.
Az Index Fórum egyik legjobb újítása az elmúlt 10 évben, hogy jelzi a nick mellett az aktivitás idejét is. Pl. babakocsi. És meg lehet nézni, hogy milyen hozzászólásai voltak/vannak.
Csináltam a héten egy hajlított fát. Egy boltív alá akartam ajtót, ehhez egy normál ajtót alakítottam át íves tetejűre, ehhez készült íves összekötő a keretbe felülre.
Nem volt egy túl nehéz dolog, de teljesen kézi eszközökkel csináltam. Fűrész, gyalu, csiszolópapír, szorítók.... Sajna még a 20 éves orosz kézi körfűrészem is lefogazódott nemrég. Ha sikerül csinálnom a pincében 20 négyzetméte üres helyet , tervezek idén egy kombi gépet oda. Ahogy látom vásárolni nem fogok tudni megfelelőt, így valószínűleg építeni fogok valamit.
A bátyádnak nem szerszámokra, hanem motivációra volna szüksége.
Motiválni valakit, aki nem akar, érdektelen... hát, az nehéz. Régen mondtak olyat, hogy az ilyen embernek egy megfelelően kemény kezű feleségre van szüksége. Egy olyan őrmester-pszichológus félére.
Nem akarlak ezzel megbántani, de szerintem kidobott pénz amit erre költesz. Egyébként youtube-ról, internetről sok mindent el lehet sajátítani. Jómagam pl. a karosszéria javítással kapcsolatban kb. 6 hónapot töltöttem ilyen önképzéssel, aztán 3 hónap alatt megcsináltam az autómat minden előképzettség nélkül. Lehetséges. Ez nem jelenti azt, hogy akár már meg is élhetnék ebből, mert amit csinálok, nyilván nem olyan minőségű, mint amit az igazi szakemberek tudnak csinálni. Ügyes házi "kókányoló" vagyok, sokat tudok vele spórolni magamnak, meg néhány kispénzű cimborának, akik boldogok ha egyáltalán eltűnik a lyuk az autójukról, amire gazdasági realitásokban gondolkodó mesterember a szemét sem veti rá, nem hogy a kezét reá tenné.
Talán ha nem tartanád el őt, az motiválná, mert élni ugye kell... vagy lecsúszna, elkallódna ha nem elég erős jellem. Nem irigyellek.
Egyébként sajnos egyetértek az előttem szólókkal. A probléma gyökerét kell megoldani. Amit most próbálsz az tüneti kezelés. maximálisan tisztelem a tenni akarásodat és a gondoskodásodat, de ezuel jobban megerősíted abban, hogy jó ez neki ahogy van és még kevesebb motivációja lesz, hogy kezdjen valamit az életével.
Tl;dr : netről is lehet tanulni, de lassabb és hiányos lehet a tudás. Emellett drága az eszközpark.
Hobbiszinten elég jól meg lehet tanulni fával dolgozni internetről.
Rengeteget tanultam az utóbbi években kizárólag netről. Néztem rengeteg videót, olvastam tutorialokat, stb. De folyamatosan futok bele apró, ámde fontos dolgokba, amiket nem vettem észre ilyenkor. Netről tanulás az olyan mikor egy puzzlet nem egyben veszel meg, hanem mindenféle kiszerelésben. Kapsz egy zacskónyi darabot, abból összeáll egy részlet, néha csak egy darabot. Egy idő után kb látod a tájképet, de tele lesz lyukkal. Lehet, hogy 4 év után lesz meg az a rész, hogy ott egy házikó is a domboldalon, amiről fogalmad se volt (lehet, hogy sose).
Ha munkaként gondolnék az egészre, akkor elmennék suliba, ahol megkapom az egész szettet és segítenek nekem összerakni a puzzlet 1-2 év alatt.
Nekem van egy aránylag jól felszerelt műhelyem és fával is kell keveset dolgoznom a munkám miatt.
Utóbbi miatt meg tudtam indokolni magamnak, hogy vegyek plusz szerszámot fához is, hogy kicsit jobban kiéljem magam e téren is. De így is szerintem elköltöttem már 300-400e ftot famunkához kapcsolódó szerszámokra, úgy hogy mellette van 4-5-ször ennyi értékű szerszámom eleve. Még hobbinak is elég drága dolog.
Ezzel egyetértek. Itt nem a szerszámokkal van a baj, meg a jószándékkal. Minden fejben dől el. Nejem orvosként túlsúlyosakkal foglalkozik, addig abban sincs eredmény, amíg a delikvens maga nem akar valóban lefogyni, és nem tudja helyretenni a fejében, hogy van egy cél, amiért ezt és ezt kell tenni. Ezt a problémát nem neked kellene megoldani.
Nem biztos, hogy egy beszélgetés elég ahhoz, hogy rá tudd venni, meg kell változtatnia a hozzáállását, az egész életét. Azt is el tudom képzelni, hogy valamilyen külső (akár orvos, pszichológus) segítség kellene az igazi megoldáshoz. Így csak tönkremész ebben a helyzetben te is, mert magadra veszed a problémáját. Ami szép, de megoldást nem hoz.
Az meg megérne egy másik misét, hogy a főállású asztalosok mennyire és hogyan tudnak megélni a szakmájukból. Annyira nem könnyű kenyér egy kisipari vállalkozás a mai Magyarországon, még ha már minden gép, no meg a szaktudás megvan is hozzá.
Ne haragudj, nem leszólni akarlak, de nem erre a fórumra való problémád van, sokkal inkább valami pszichológiai segítséget keress. Mindezeken túl, nem irigyellek a problémád miatt. Sok sikert!
Itt a baj: "az elmúlt 15 évben talán 6 hónapot dolgozott" Akar egyálltalán? Te hiába találsz ki dolgokat, ha őt az nem érdeklli. Nem fogja megfelelően csinálni és felesleges befektetés volt. Először vele üljél le és ötleteljetek, mi is az amit tudna és akarna csinálni. Ha az megvan, lehet utánna járni a hogyannak. Amúgy korábban mivel foglalkozott? A jelek arra utalnak, hogy nincs szakmálya. Építőipar és mezőgazdaság még alkalmi munkára is szokott keresni embereket. Akar eggyáltalán dolgozni? Mielőtt pénzt fektetsz bármibe, először tisztázd vele, mit is akar. Külömben felesleges pénzkidobás.
Köszi az őszinte választ, sejtelmem sem volt hogy ilyen pénzeket kell rákölteni.
Igazad van abban, hogy ha valóban ezt akarná csinálni, már lépett volna, a probléma viszont ott van, hogy nem akar semmit sem csinálni.
A szakmája kőműves, tud burkolni, csak tudod az a gond, hogy éveken keresztül éldegél szinte kizárólag a szobájában, nem mozdul ki és ráadásul meg is utálta a szakmáját, nehéz lenne rávenni hogy vállaljon munkákat mint kőműves, sőt, nehéz lenne rávenni hogy bármilyen munkát vállaljon amihez ki kell mozdulnia itthonról.
Tehát a lényeg az, hogy valami olyasmit kellene találnom, amit tud itthon is csinálni, és legalább annyira hasznos hogy hosszú távon nekem nem jelent költségeket, és egyszerűen már más nem jut eszembe, csak valami famegmunkálással kapcsolatos dolog.
Elfogadom hogy nagyon drága és tanulásigényes például a székek és hasonló dolgok gyártása, de nincs valami olyan dolog, amit tudna csinálni? Például ha vennék neki egy cnc routert, néhány kézi szerszámot akkor tudna vajon egy ilyet csinálni? Ha tudna, akkor az nekem már megfelelne, mert én meg tudom tervezni a dolgokat 3d-ben és tudok csinálni weboldalt is ahol árulni lehetne. Persze ez most csak egy hirtelen ötlet, nyilvánvalóan jobban át kell gondolni, de valamit csak tud csinálni amire nem kell milliókat költenem, meg tudja tanulni relatíve rövid idő alatt és valami haszna is van.
szerintem te most csak magadat próbálod vigasztalni légbőlkapott ötletekkel. nem akarom cikizni a segítő szándékodat de nagyra értékelem, de itt azért nem ártana két lábbal a földön állni.
az asztalosság komoly befektetést igénylő szakma! 300 ezer forint az semmi....
ha valóban ezt szeretné csinálni akkor már lépett volna ez érdekében hogy bevásároljon magának kisgépeket, szerszámokat szorítókat.
amit ő tudna csinálni az maximum a konyhák csinálása lenne-- az anyagot le kell szabatni labszabászaton,kell egy dekopírfűrész, egy csavarbehajtó, egy olcsóbbb lamellomaró,meg egy 70 ezer ft körüli fúrógép- és hozzáértés ekkor már össze tudna rakni egy konyhát egy bérelt garázsban, ha igazán akarja, de ahhoz tényleg akarnia kell, meg keresni egy fuvarost aki a leszabatott anyagot elviszi a garázsba ,garázsból házba.
csak akkor vágjon ebbe bele ha igazán ezt akarja, én már 1.5mill Ft-ot költöttem el saját gépekre és még mindig nagyon hiányos a géppark és én is csak ritkán használom őket-hobbiként magam környezetének alakítgatásáért, legyen benne örömöm amit alkottam ilyenek. alapgépek hiányoznak......mint pl egyengető gyalu gép, állványos fúró stb stb. amiket már megvettem mind minőségi darabok ipari felhasználásra profi bosch gépek ( a kék színűek nem a zöldek!!) a gérvágó fűrészem ára 250.000Ft és azzal csak anyaghosszot lehet vágni derákszögben vagy szögekben.
én erre azt szoktam mondani hogy nem lenne jobb neki a burkolást vagy a szobafesést gyakorolni sokkal kisebb befektetésből lehet már alkotni.oda 300.000 Ft talán még sok is,mármint a kezdéshez, soha nem láttam egyetlen burkolót sem 400.000 ft-os vizesvágóval dolgozni, max hoznak egy 10.000 ft-os csemperopantót, abból se 40.000ft-os van nekik.
szerintem ha azon a kerítésen gondolkozol jobban járnál ha egy gatterost megkérdeznél mennyiért vágna neki anyagot akácból mert az legalább tartós anyag, majd ha elég finom volt a vágás végigszaladni a felületen egy excenter csiszolóval vagy flexel lamellázott koronggal. majd mehet neki a kültéri anyagvédő. hogyan kéne beelültetni a földbe? több módszeris van- betonba tolja simán, kátrányozza , csak simán beleveri a földbe, azért ez sem olyan egyszerű ha azt akarja hogy ne álljon csálén.
Adott egy konyhapult 1600x600 méretbe. A munkalapot mennyi csavarral illik felfogatni. Jelenlegi lap 26 csavarral van felcsavarozva. Kicsit sokallom. Az új lapot kevesebbel gondoltam. 8db elég lenne?