Keresés

Részletes keresés

rferi Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134512

Elrontottam:

Poli-oxi-metilén

Előzmény: rferi (134511)
rferi Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134511

Az volna a jó, ha

- volna POM (poli-oxi-metakrilát) víztisztában, nem tom van-e

- és otthon lehetne öntve polimerizálni

 

gondolom álmodik a nyomor.

Az az anyag annyira jól forgácsolható, hogy imádom!

Előzmény: 409 (134510)
409 Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134510

 

 Mint Feri is írja, megolvad. A kemény rideg műanyagokat lehet jól esztergálni, a kicsit is lágyabb/rugalmasabbakat elég nehéz szép felületűre csinálni. A víztiszták többnyire ilyenek. Ekkora átmérőben ~700-as fordulattal esztergálom  műanyagokat és a "lágyak" már ezen fordulaton is olvadnak. Szerintem az alacsony fordulat olyan 250 környéki, de azzal meg megintcsak nem lesz szép a felület.

Előzmény: Törölt nick (134502)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134509

Szia. 

 

Én is nézegettem ezeket a kitöltéseket mind esztergálásra mind a tömör fa hibáinak kijavítására. Nekem az jött le: A legtöbben a West System 105 epoxy gyantáját használják. Vagy sima víztiszta epoxy gyantát.  Valaki nem tud nekem West System 105 öt forgalmazó boltot Magyarországon?

Köszi.

Előzmény: Törölt nick (134507)
kofic Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134508

Ha felületkezelni akarsz, mennyi egy elszívófal, mennyibe kerülnek a filterek, esetlegesen egy kabin, miként alakul az elszívás, a kabint mivel fűtöd, ezek milyen költséggel járnak? Milyen munkavédelmi és környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelned? 

Nem kiábrándítani akarlak! (az majd jön magától) 

 

Bárhogyan is számolsz, ha elmész egy doboz csavarért és ezért autózol a dugóban 3 órát, az összes rezsid erre a kieső 3 órára is rá fog rakódni. Ha nem nyitod ki a műhelyajtót mert lazítasz, akkor is van egy fix költséged. Ha netán szabira merészkednél az mínusz százezrekben mérhető. 

Előzmény: Törölt nick (134478)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134507

Értem. Vicces dolgot már tapasztaltam lombfűrész vs plexi ügyben. Átvágtam egy kis darabot egyenes vonalban, majd az átvágás után .. ugyanúgy egyben maradt :D Vágáskor össze is olvasztotta őket a lombfűrész.

 

 

No nem untatom a népet ezzel, csak még ennyit: itt azt tapasztalta a mókus hogy 2K Epoxy "kicsit" túl sok hőt termelt miközben térhálósodott:

 

https://youtu.be/ZsmxmuFaQxw?t=163

 

Ezért poliészter gyantára váltott (03:21-nél mutatja), amit hasraütésre megtaláltam és linkeltem. Nemtom, lehet hogy poliészter gyanta és poliészter gyanta között is van sok különbség, de egész szépen megmunkálta a végére, jó kis dugófej lett belőle.

Előzmény: rferi (134505)
kofic Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134506

Festoolból csak a merülőt a porszívóval  és a csiszológépeket venném, különösen a az excentert. Dekopír sem rossz, de kb 10 havonta kell szénkefét cserélni, az első példányom 1 év alatt 3x járta meg a garanciális szervízt... A Protool és Makita gond nélkül dolgozik évek óta. A Protool már hangos és zavaró az oldalra fújása. Volt Dewalt is (azt elajándékoztam) szóval én ebből a szerszámból Makita párti vagyok. Behajtóból egy picike Makita vagy Metabot vennék, pl. az utóbbi most volt akcióban két akkumulátorral 3 év garival. Ha szerelsz egész nap ez van a kezedben, felesleges dögnehéz  18V-os  ütvefúrós csodákkal csavarozni. 

Festoolból csak akkor vennék gyalugépet ha kihasználod a cserélhető profilozott gyalufejeket. Felsőmaró,élmaró, gérvágó. láncfűrész vagy valami egyszerű körfűrész darabolni, állványos fúró,hátfalazó, sarokbehajtó, ütvefúró, kompresszor, festékszóró ...flex!!:) 

(Ha ide akarsz írogatni én a legutóbbit venném meg először.)

 

 

Ha tényleg saját műhelyt akarsz akkor beszélj egy olyannal aki őszintén elmondja menni a havi rezsi. Mennyibe kerül a 3x ? Amper kiépítése, van-e rendelkezésre állási díj, mennyi a fűtés, a levegős rendszered és az elszívásod mennyit fogyaszt havi szinten, lakóövezetben adnak-e engedélyt a műhelyre. Pl. én ezért mentem át másik faluba, mert erre a tevékenységre már csak az ipari parkban adtak telephely engedélyt, telek 15 millától...könyvelő, raktár, veszélyes anyagok(pl.  lakkok tárolása, maradékok ) munkavédelmis, tűzoltóság, WC, öltöző, falikút. Ha új gépeket veszel, hiába CE normás mennyibe kerül az üzembe helyeztetése. Egy x milliós beruházásnak mennyi az amortizációja, hogyan alakul az adózásod ebben az esetben, ha alig van számlás bevételed. Ki csinálja a leltárt, az évenkénti üzleti tervet és mennyiért ? Vállalkozóként milyen közterhek vannak, kamara, közzetételi díj, cégalapítás, ügyvéd stb. 

 

A gépekről még nem is írtam. de a szabászgéppel várnék. Ha van szabászgéped, kell raktár, egész lapokat nem tudsz egyedül mozgatni, ahhoz kell alkalmazott. Aztán kell élzáró, múltkor volt róla szó. Ami ér valamit és piacképes tizenmilliótól indul. 

 

Nekem volt(van) többfunkciós SCM  gépem is , de én fa restaurátorként végeztem,  volt 17 év múzeumi gyakorlatom, ehhez mérten szereltem fel a műhelyt. 

 

Előzmény: Törölt nick (134478)
rferi Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134505

Nem kigyullad, hanem megolvad, rá a szerszám élére, élsisakot képezve rajta, és onnantól csak túrod az anyagot, nem forgácsolsz

Előzmény: Törölt nick (134502)
rferi Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134504

Tanácsot inkább itt kérjél

http://hun.sika.com/

Előzmény: Törölt nick (134503)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134503

Köszi! (gondolom ők azok: http://skbolt.hu/) Meginterjúvolom őket.

 

Nem hinném hogy inni akar ... sztem színes ceruzát tárolna benne :D De azért mondom neki.

Illetve nyilván ki kell azt is találni mivel vonom be, hiszem esztergálás után szabadon lesznek a ceruzabelek, gondolom vmi vízbázisú lakk vagy ilyesmi jó lehet.

 

Megpróbálom elkapni az egyik youtube huszárt, hátha megvallja mivel csinálja. Mondjuk egy új zélandit, hátha nem hiszi hogy a bizniszét rontom.

Előzmény: rferi (134501)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134502

Ahha. Akkor én mást gondolok alacsony fordulaton? Esztergám 850-től indul, szíjas. A hűtést folyamatos vékony vízsugárral gondoltam. A többit meg simán óvatosan :)

 

No akkor kutakodok még. Youtube-on találtam még pár ilyet, de az anyagot nem írják.

 

Mert amúgy ha sok neki plk a 850/min ... lehet kigyullad az öntőgyanta?

Előzmény: 409 (134498)
rferi Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134501

Próbálkozz még a SIKA-nál, Bp. Prielle Kornélia utca.

Egészen sokféle matériájuk van.

 

Ehhez az anyagválasztáshoz mindenképpen ki kéne kérni a szakember véleményét szerintem.

És persze tudatosítani a kolléganőnél, hogy ebből sztem ne egyen/igyon. A fene se tudja ezeknél a műanyagoknál, mi mennyire oldódik ki és mérgez....

Előzmény: Törölt nick (134497)
Computerguru Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134500

Nos, ebben az esetben ipari gépek irányába érdemes elmenni. Én is inkább a régebbi öntvény gépeket javasolnám. KAESZ-ban látni fogod, hogy nem árt egy kézszerszámarzenál sem a munkák megvalósításához.

 

Céges műhelynél a telephelyengedély akár többmilliós tétel is lehet, ennek érdemes lesz majd utánajárni.

Előzmény: Törölt nick (134486)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134499

He he. Pályát én is változtattam párszor az életben, illetve inkább csak próbáltam. Először autószerelőként végeztem és dolgoztam is benne kb. 1 évet.  Még szerettem is.  Csakhogy fiatal voltam, a pénz meg nem volt valami sok és másik állást kerestem. 

Úgy alakult, hogy a szolgáltató iparban sokkal több pénzt ajánlottak akkor, így aztán oda szegődtem és javítottam cipőt, reszeltem autókulcsot zár után meg minden ilyesmi. Ezt úgy 6-7 évig csináltam, 1 év kivételével vállalkozóként. 

Elvoltam vele, nem is kerestem rosszul, de a saját lakáshoz kevés volt... az idők alatt vagy hat különböző helyen nyitottam boltokat (ez mindig vitte a pénzt, bérlés, gépek, kialakítás, reklám stb...)   Nem volt áttörés,  csak az első boltot érte meg csinálni, amit úgy vettem át, hogy már előtte 20 évig működött. Ezt a bérleti díja is tükrözte, szóval elvitte a lé nagy részét. A többin legjobb esetben is csak zsebpénz maradt. 

 

Közben persze a szokásos vállalkozói dolgok... Apeh ügyek bajok, meg a hogyan érje meg nekem is problémaköre.  Na, egyszer csak meguntam és eladtam az egészet és vettünk belőle végre egy lakást. (A legjobbkor, sosem kerestem annyit semmin, mint akkor, azon a lakáson két év alatt)

Egyúttal beiratkoztam és elvégeztem egy két éves számtech iskolát és már az első év felétől programozással foglalkoztam. Közben voltam motoros futár is egy jó fél évet.  Ezt azóta is csinálom. Sokáig reméltem, hogy majd sikerül egy olyan biztos pozícióba kerülni, ahol a pénz biztos és elegendő, a munka meg elfogadható. De azt eltelt 15 év alatt ez ne jött össze, csak ráuntam közben a dologra. 

 

Szóval két éve gondoltam megint váltok. Az élelmiszeriparra fogadtam, beiratkoztam egy iskolába ismét és kialakítottam itthon egy kis feldolgozó műhelyt kb. 3.5 millából. Úgy gondoltam majd meg is termelem az alapanyagot és akkor ez egy biztos stabil pénz lesz, nem függök végre senkitől..

 

Na, itt eddig egy dolgon kerestem, mégpedig egy speciális csomagológépen, amit Kínából vásároltam a műhelybe, de azóta átváltottam a hagyományos csomagolásra és azt eladtam némi haszonnal.

Amúgy már látom, hogy ebben az iparban sem fenékig tejfel. Azt gondoltam itt meg lehet keresni egy tisztességes pénzt úgy, hogy az ember egymaga dolgozik mindennel szépen nyugiban, de nem. Lehet vele keresni, de itt sincs nyugi. Ugyan az van, mint mindenütt máshol... nagyon kell kaparni minden forint haszonért, kockázat ezer, örökös előre menekülés az élet, ha csinálni akarod. Szóval megvan, látom merre lehetne benne menni előre, de nincs hozzá kedvem. 

 

Kurva dolog a pénz keresés.  Azért sok sikert kívánok hozzá, remélem nem veszíti el a varázsát számodra, amikor majd hasznoz próbálsz belőle csiholni.

 

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (134471)
409 Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134498

 

 Nem értek hozzá, de nekem a leírásból az jön le, hogy nem igazán esztergálásra alkalmas anyag ez.

 

-- megfelelő hűtés mellett -- kis fogás -- kis előtolás -- alacsony fordulat --

Előzmény: Törölt nick (134497)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.03 0 0 134497

Urak!

 

Ha itt nagyon senki, akkor szétnézek esztergálós topikokban, de hátha. Amivel kiönti a mókus a formát (00:13 környékén)...

https://www.youtube.com/watch?v=lHXCMvhCk94&feature=youtu.be

 

.... az kb ilyesmi lehet?

 

http://shop.alvin-plast.hu/Synolite-0328-A-1-Viztiszta-onto-polieszter-gyanta

Leírás alapján akár stimmelhet is.

 

Kedvenc pultosjányom támadott be ezzel a videóval, hogy neki ilyen KELL, és ha neki kell ....

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134496

Bruttó :-)

azt kb úgy kell olvasni hogy "tudod, a bruttó az +áfa". Az egész email nyelvezete kissé kevert.

 

Most beléptem megint itt:

http://www.felder-group.hu/products/program/cat/117a3e144d0304d0f8c2065c18fdb512/region/hu-hu

 

Kicsit megváltozott az oldal, bejelentkezés után sem látom pl miből áll össze a listaár. De valszeg én anno a Comfort-ra kérhettem, annak most bruttó 8772.5EUR a listaára, gondolom a részleteket már csak egyeztetés után lehetne megtudni. De nem fogom. Érdekesség kedvéért: a nagytesó (741 S Prof) meg bruttó 19.112 EUR.

Előzmény: 409 (134494)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134495

Pénzt keresni asztalossággal....

Első körben valahogy tanuld meg a mesterség fortélyait, nem adják ingyen... az elméleti képzést nem kell túlzásba vinni. A munkavédelmet tanuld meg rendesen. 

Aztán szakosodj valamire, lassan (max. 1oév- 4-5 év ha nagyon szépen dolgozol) kialakul az ügyfélköröd, kell egy haszonjármű, aminek  raktere si van, hogy tudj mozogni, távolabbi városba, megyébe is elmenj szerelni.

Aztán késöbb kell egy jó weboldal is, de nagyon jól összerakva.

 

Lépcsőgyártás nem rossz ötlet, nem kell hozzá túl sok szerszám, de legalább egy bakkolóprést szerezz be. 

Ídőbe telik, amíg kialakul a logisztikád, mit-honnan tudsz beszerezni megfelelő árban (azaz megfelelő ár/minőség arányban), valahogy el kell elintézd, hogy házhoz is szállítsák. Nem szabad sokféle anyagból dolgozni, mert nem bírod megszervezni a beszerzést. 

Magánvállakozóként nagyon oda kell állni a munka mellé ebben a mesterségben. 

Akinek pénze van és rendel, nem szeret várni. 

 

Nem tartom rossz ötletnek egy kezdőnek a bútor felújítást... meg kell tanulni ciklinggel dolgozni, pár dolgot a faanyagok felületkezelésről és a csíszolásról (környezetemben aki igazán jól ért hozzá, az egytől eggyik kémikus). 

Előzmény: Törölt nick (134473)
409 Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134494

 

 Kérdés, hogy mit jelent a   BRUTTÓ +áfa   ??

Előzmény: halaloszto (134492)
stolaz Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134493

Leginkább, ha sikerül négyért eladni...

Előzmény: halaloszto (134492)
halaloszto Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134492

3milla alatt?? nem is sok. ha penzt lehet keresni vele.

Előzmény: Törölt nick (134491)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134491

Ápdétpápánk óta tudjuk, hogy .... De tényleg az a vegyjele a kokónak hogy ...? :D

<off>trollpacman</off>

 

150nm műhely o.O Még meg sincs de sokan irigykedünk :-)

Hát csak ügyesen. 5in1 csodagépek? Biztos igen fasza, de ha tényleg ekkora lesz a műhelyed akkor talán jobban jársz 1gép-1 funkció leosztással.

 

Több mint 2 éve, '14 végén viccből kértem a Feldertől egy árajánlatot az egyik 5in1 gépre (Hammer C3 31), íme a konfig és az ára (remélem látszani fog), megpakoltam némi opcionális alkatrésszel is. 

Nos, nem rohantam megrendelni. Bár lehet használtan már emberibb az áruk.

Előzmény: Törölt nick (134488)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134490

Hát nem éppen:) 

Előzmény: Törölt nick (134489)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134489

Nyugi, CNC-vel fog fát aprítani és computeranalizálással keveri a löttyöket.

Előzmény: djz (134487)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134488

Várom őket:) 

Előzmény: djz (134487)
djz Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134487

Végre egy vegyész a sok kocka informatikus mellett! Lesz pár kérdésünk.

Előzmény: Törölt nick (134484)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134486

Én a KAESZ- ba fogok járni és 2 éves a képzés, úgy gondoltam, hogy első év után keresek valami asztalos állást, céget aki befogadna úgy, hogy még van 1 év az iskolából és tanítana, közbe meg műhely építés és maszekolás, idáig is igényes voltam a munkámra. Kitartás és elképzelés, tervezési készség van bőven új formák design elképzeléseim is  vannak:)

Előzmény: Pillanatragasz (134480)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134485

 ,,A cégek azt írnak a gépeikről amit akarnak.,,

Ha a gyártókra gondolsz akkor biza hogy a gép paramétereit felhasználási területeit ,,írják,,.

Még egy láncfürész prospektusán se olvastam soha jogy lehet vele tehenet fejni. 

Előzmény: Törölt nick (134477)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134484

Vegyész vagyok.

Előzmény: djz (134482)
Ciripke1 Creative Commons License 2017.03.02 0 0 134483

Szia!

 

Köszönöm a kimerítő választ és az ötleteket, pláne a rajzot!

Én is hasonlóra gondoltam, megerősített amit írtál.

 

Zoli

Előzmény: Törölt nick (134413)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!