Gyári 12-esbe alig lehet benyomni a 8-as szorítót ez meg úgy beesik a gyári 12.7-be, hogy öröm nézni, de nem csak külseje nem stimmel, a belső átmérő sem...
Na majd szerzek másik 1/4-est, a fekete típust ebayen tessék kerülni :)...
Tegnap voltam Szentesen EB kombi gyalu ügyben, illetve melózni, de ez lett volna még a feladat. Aki úgy tippelte, hogy a hirdetés kamu, jól gondolta, a csávó eltűnt mint az aranyóra.
Úgyhogy az eset tanulságos... Nekem legalábbis mindenképpen :)
Térhálósodásra várva. Holnap lesz a napja hogy megmondjam, kell-e vadásznod erre a West System 105-re.
Gondolom amazon UK-n megtaláltad a WS 105-öt, jó 43 font (free UK delivery, ide nemtom mennyiért) és már a tied is. Hát .... nem olcsó. Annyit megsúgok hogy 2 féle gyantával is kísérletezek, mindkettő töredéke ennek az árnak. Ha beválnak, megmondom mit vettem.
A diófa témáról jutott eszembe: ősszel a szomszéd átadott némi frissen levagdosott dió- és cseresznyeágat. Egyelőre még száradnak, majd jövőre tüzelem el őket. Többnyire ujjnyi vastagok voltak, de akadt köztük pár kb. 8 cm átmérőjű darab is. Ezekből már ki lehet nyerni valami lécszerű anyagot, vagy arra csak a jóval vastagabb ágak/törzsek alkalmasak?
Lehet, hogy egyedül én képviselem az ellenvéleményt, de szerintem a tölgy pontosan a savassága miatt alkalmas. Gyakorlatilag automatikusan fertőtlenít. Évek óta használok a konyhában tölgy vágódeszkákat, edig ez az egyedüli fa ami nem szagosodott meg. A dizájner vágódeszkák gyönyörűek, alkalmi használatra tökéletesen megfelenek, de bárdolni rajta, rendszeres hagyma, húsvágásra stb használni kár lenne. Erre egy tölgy deszka tökéletesen alkalmas.
Köszönöm neked is meg pacmennek. Tölgy, így másra fogom használni, lehet valami táblát összehozok belőle, vagy leparkettázom a rétegelt lemez munkaasztalomat :)
Pacman szerintem ugy ertette, hogy nyers, hogy kezeletlen. A 10 ev alatt mar biztosan kiszaradt.
Ha tolgy parketta, akkor en keresnek masik anyagot, tolgy a csersavassaga miatt nem a legjobb anyag vagodeszkanak, foleg ha hust szeletelnenek majd rajta. Inkabb bukk anyag utan neznek.
Hello, neked és a többieknek is kösz az infót. Én is arra felé hajlok hogy deszkára fureszelést követően kérgezem. Sajnos jövő héten tudom csak kivagni a diót. Remélem még nem indul be a keringés, és szárazabb és könnyebb lesz pakolni. :)
Akkor lehet hogy nem erőltetném... Én úgy vettem anyagot hozzá, hogy a "selejt" halomból, kedvezményes áron számolva. Jó propelleres cucc volt, de vágódeszkának elment. Az "egzotikus" fákat (cseresznye, merbau) pedig kaptam.
Én mindenképpen natúr, nyers fában gondolkodnék -> ott te döntesz mivel kezeled le.
Ha már kezelve voltak, hmm .. szerintem ritkán vannak "food safe" anyaggal beeresztve. Nem tudom akarnám-e ha így van :) Bár lehetne gyalulni is éppen a felső réteget, de ki tudja milyen mélyre van beivódva a ki tudja milyen olaj/pác/stb.
Hasonló tulajdonsággal bír sok más fafaj mellett a bükk, a gyertyán és a juhar is. Bükköt nem is termelünk tavaszi-nyári időszakban, mivel a fa nedvességtartalmának olyan szintre kell csökkennie mire beköszönt a jó idő, hogy a gomba már ne találja kedvező élettérnek.
Én csak a fenyőt ismerem.
Úgy tudom, hogy kb. 18% rel. nedvességtartalom alatt eltűnik a gombásodás veszélye.
De még a téli döntést is minnél hamarabb fel kell vágni, szélezni és kásztázni, hiszen jön a tavasz.
A mostani kemény tél kedvezett a fakitermelésnek.
Nálunk dél-kelet Erdélybe, akkor a hó volt 1ooo méter felett (és a teteje fagyott a nagy hideg miatt), hogy alig tudtak a gépek mozogni. Ez fenyőerdő. Mindenesetre olyan szép fenyő pallót kaptam egy gáternél február végén, amilyent rég nem láttam.