Ezt a lekopást én is tapasztaltam. 'lazúr' ecsetet vettem, ami műanyag volt. Többször meg kellett szakítani a munkát, elmosás, szárítás. A száradás után egy picit azért mindig merev volt, be kellett járatni. De a 3-4. ilyen alkalom után már azt vettem észre hogy elég durván ken. A végeredményben nem igazán látszott, de már közel sem volt olyan jó dolgozni vele.
Pedig a jóféle festőboltban is a nylont ajánlották. Szőrrel emiatt még nem is próbáltam.
nekem ellentétes tapasztalatom van. a nejlon ecsetnek csak a vége szőrös, ha az lekopik, akkor csak a durva szálak maradnak. én kimentem anno Dunaharasztiba házhoz a milesihez, ott adtak egy rendes szőr ecsetet, azzal kentem el vagy 20liter anyagot, és még megvan. és fej felett is csak a kezemig csorgott vissza. ha nem rozsdamentes a fémrésze, akkor a vízben rozsdásodik. én használat után szappannal elmosom, kiütöm és megszárítom.
Nem akarja megcsinálni, ezért mond rá ennyit! Én kibasznék vele a helyedben, de más nemiszervével a csalánt nem illik...
Tavaly Anyósomék csináltattak többek között egy szép méretes teraszt, tetővel. A mester fasterkezet festésére nálunk is mondott egy olyan árat, hogy azt hittem elsőre, hogy viccel. Megvettem az anyagot, szintén Milesi XGT és egy ismerős fiatal diákgyerek, két nap alatt anyaggal együtt is féláron megcsinálta.
Az anyag új lesz, ezért talajon lesz kenve, nem fent. A bakolást még el kell képzelnem hogy néz ki, gondolom rendesen alá kell támasztani kényelmesen, nincs ilyesmim otthon de majd összekalapálok valamit.
Az XGT amúgy brutál hamar száradt a szaletli gerendáin, pedig árnyékban volt. Kenés után 15 perccel már simán megfogtam kézzel, és egyáltalán nem tapadt. Persze azért a lambériát nem forgatnám ilyen hamar.
Azt mondta nekem egy asztalos ember, hogy érdemes bármilyen lazúrozás előtt egy lenolajos kezelés, mert úgy lesz örök darab. Mondjuk az már 3 réteg lenne, és annyi időm tuti nincs. Illetve az XGT előírása szerint semmi nem kell a tiszta fára.
Mindezt amúgy azért csinálnám, mert a kivitelező (más felújítás is van), 120 ezer forintért kenné le 2x a 40m2-t. Ezt én nagyon soknak találom.
Van e valaki, idősebb aki ismerős az egykori Sarkadi Bútoripari Szövetkezetben?
Vagy 20 éve csináltak ott nekem egy ebédlő garnitúrát. Székek, asztallal. Fenyőből. Sötét barnára színezték. Akkor úgy emlegették, hogy IKEA pác. Gondolom az IKEA-nak gyártottak valamit és annak a pácával színezték az enyémet is. Nagyon sötét barnás vöröses feketés. Na ilyen színű pác kéne nekem a hibák kijavításához.
Azt ugyan nem tom, milyen lenne hengerrel, de én tavaly ecsettel hordtam fel ezt az XGT-t, és nem nagyon dörgöltem OSB-n. Itta mint a vizet, és a cucc meg fogott mint a honvédségi ződ.
Egyetértek a bakolási módszereddel, de ha ilyen meleg idő van, mint most is, nem kell fedett rész sem, bár ha van árnyék, az a festőnek mindenképpen jobb.
Én a csupasz udvaron csináltam tavaly, a fák alatt. Eső ha jön, hirtelen rádob az ember két lécet keresztbe, és ráterít egy nejlont. De nem jött. Mozog a levegő, meleg van, szárad ezerrel.
az XGT egyik lényege, hogy kifejezetten ecsettel felhordásra van kialakítva. oda kell dörgölni. kell venni egy normális ecsetet, és akkor megy gyorsan.
1- az időt én mindig alásaccolom. De mindenképpen gyorsabb lent csinálni, bakokon. 2 oldal 2 réteg az majdnem 4 száradási idő. (Azért majdnem, mert az első rétegnél én sosem várom meg a teljes száradást.
2 - én csiszolnám - illetve fogom, mert majd ősszel én is csinálok ilyet - magasan van, de a csiszolt felület "tükröződik" a csiszolatlan meg nem. Szóval fog az látszani 4 méterről is.
3 - ilyeneknél én nagyon fincsi papírral (kb400) csak "áttörlöm". Egy húzás a felületen. A gép sokat vesz le szerintem.
4 - mindenképpen. Főleg mivel ha utólag rájössz, hogy kéne, a belsejét nehéz átkenni :)
A hengert én is megfontolnám. Nagy felületen gyorsabb, éleken elég lesz ecsetelni.
A bakolásra meg nekem jól bevált módszer a 4 régi almás láda+ két stáfli (ez egy szettre elég, ahol olyan szélesen rakom, hogy két oldalról elérjek mindent). De variálható, hokedli, kisasztal, nagy asztal, mosógép, polc, és deszka, palló, tetőléc, zártszelvény, cső kombinációval.
Meg egy akkora feddett rész, ahol ezt ki lehet teríteni :)
Szépen megvan csinálva. Egy baja van. Az alumínium. Megfogja a fát és nehéz kicsiszolni belőle. Nekem is van egy alulemezzel borított munkaasztalom. Lakkozás közben lettem figyelmes a fekete foltokra. Fog az alu. A maróasztalon még nyomom is, tolom is az anyagot.
Erről már meséltem, hatalmas élmény, amikor a lazúr a karodon végigfolyva a hónodalján megtalálja az utat az alsógatyád felé! :))))
Hát még, mikor onnan megtalálja kifelé is! :)))
Ha a kertben van elég helyed bakolni, akkor ez marhagyorsan megy!
Felbakolsz olyan szélességnyi anyagot, amennyit átérsz az ecsettel, és tolod neki.
A legtöbb időt a száradás fogja elvinni, ezért érdemes két-három bakolásnyi helyet és bakot szerezni hozzá, hogy lehessen átmenni a másik adaghoz kenni, meg a harmadikhoz,amíg az eslő annyira megszárad, hogy forgatható legyen, és a másik oldalát is lekenhesd.
Én lekenném a felső oldalt is, de csak egyszer, a védelem miatt. Ha osb lenne, akkor persze nem, de ez fa.
Ha ez mind összejön, egy hétvége alatt végezhetsz vele!
lent akarod bekenni? az időigény nagyban függ attól, hogy mennyi helyed van. szerintem kb 2x5 óra, ha ki tudod teríteni az egészet. ha kétoldalon, akkor a duplája.
ha szépen gyalult, akkor előtte nem kell csiszolni, csak áttörölni 120as csiszolópárnával. ez a puha szivacs. a két réteg között is erősen javasolt ugyanez. ha van kompresszor, akkor utánna lefújni a port, ha nincs, akkor partvis.
valószínű 12cm széles, 2cm vastag, borovi lambériát fogok hozzá venni. Szerintem kb 30 m2 kell, maximum.
Egy pár kérdésem lenne ezzel kapcsolatban:
1- szerintetek kb mennyi idő lehet ezt 2 rétegben lekenni lazúrral egy embernek? úgy nagyjából...
2- szükséges-e ilyen esetben is csiszolni az első réteg után? magasan van, az esetleges szálfelhúzódások nem látszanak/érződnek, de lehet hogy úgy tartósabb lenne?
3- ha igen, csiszolhatom-e valami géppel? (excenteresem van, de szerintem az pont nem jó)
4- mindkét oldalát le kéne kenni, akkor is ha a belső oldal védett helyen van?
amúgy Milesi hydrocrom lazúrt tervezek hozzá használni, mert a szaletlinél eléggé bevált.