Igen T lécet jelent, nem keverendő össze a blinddel - vakfurnérral lezárt élekkel.
Az az érdekes, hogy az helyi asztalos ismerőseimmel (itt egész Erdélyt értem) tökéletesen szótértünk szaknyemven. A svarnizás időigényes művelet, van amikor többet dolgozik egy asztalllap körbesvarnizásán egy asztalos mint magán az asztallapon. Sok esetben a svarni vastagabb mind az asztallap és gyakran profilozott, ez adja meg a kinézetét, de az ablakpárkányoktól kezdve a könyvelspolcokig mindenhol használjuk.
Turista deszkát csináltam ami 8mm vastag lehet. Az aljába két fecskefarkú nút került, kb 3mm mélyen, ebbe toltam svartniból merevítőt. Egyenlőre nem vetemedett meg, kb. 15 cm átmérőjű, táblásított cseresznyéből van.
Eladó egy kisipari szalagfűrészem, régi gyalupad, 5 lóerős rotakapa.
Valamint Bükkszéken egy családi ház, asztalosműhellyel. Tudom,hogy az itt lévőket nem biztos,hogy érdekli mindez, de megpróbáltam,mivel asztalos édesapám elhunyt,én pedig nem tudok mit kezdeni ezekkel a szerszámokkal. Ha valakit érdekel,érdeklődni lehet a 709491107-es telefonszámon.
rétegelt lemezből nem lehet, elvágod a felső réteget elöbb vagy utobb.
Lécpanelből esetleg, de azon is van egy technikai furnér.
Tömörből, táblásítva. Fecskeharkos horonyt kell belehúzni és abba hevedert szerelni, akkor csak az egyik lapja használható, de nem hevenyedik. Svarnizni is lehet, belenutolva a táblásított anyag bütüjét, így sem hevenyedik. Az asszonyokat nagyon idegesítí, amikor hevenyedik.:)
Szép juhar vagy kőris több generációt kibír. Sose kentem, zsír, vaj, tojás keni.
Konyhai vágó deszkát lehet készíteni sima rétegelt lemezből is? Ha igen mivel kezeljem le, hogy bírja a mosogatást és a használatot is? Esetleg tudtok linkelni beszerzési helyet is?
A szekrény teteje a plafontól mekkora távolságra lenne? Ha hozzáférsz a födém túloldalához, úgy ahogy a falban csináltad, tudnál csinálni valamilyen tartó alkalmasságot. (Akár elrejtve a vakolatban.)
Én készítenék 50-es laposvasból két L tartót. A hosszú szár legyen beverve a falba, egyrészt vízszintesen, vagy enyhén lefelé, másrészt fektetett lappal, a rövid szárba meg mehet egy furat, esetleg metrikus menettel, oda pedig akasztható a szekrény.
Nagy felületen támadja a terhelés a falanyagot, sztem ez biztosan jó lenne.
Mindig kap nedvességet, hol többet, hol pedig kevesebbet - de ezen helyzetben most nem igazán számít. A betonkemény vályogban is ki fog lazulni egy ilyen csavar. Ideig-óráig jó lesz persze. Ez egy ilyen anyag. Oda versz szöget a falba, ahova akarsz. Mert némileg képlékeny az anyaga. Még a 'porszáraz és betonkemény' vályogé is. Tömör téglafalnál max a fúgákba kalapálhatod bele, mert a tégla egyáltalán nem képlékeny. Nedves vályogfal esetében még kalapácsot sem kell használni...
A fordulatszabályozónál ha belemegy a víz, az nagyon nehezen szárad onnan ki!
Jól nézd át a gomb mellett a réseket, esetleg csúsztass be papírt, ami felszívja a javát, stb, és utána még szerintem ezzel a szilikagéles megoldással (Bp. Kőris utca, GM üvegezők boltjában kapsz) szárítsd!
igen, ilyenre. egy 20-30 centis nem olcsó, de mindent megtart. ha még nem is vízszintben fúrsz, hanem kicsit lefele, autót is akaszthatsz rá. elsőre fúrj neki elő vékonyabbal, de ha nagyon szorul akkor egyel nagyobbal.
Akkor inkább mégis szétszedem őket és szellőztetem egy darabig. Kár lenne a Makita rezgőcsiszolóért és a Bosch fúrógépért. A fúrógépnek van fordulatszámszabályozója és a szalagcsiszolónak is.
A továbbiakban pedig alsó polcra ilyet nem teszek.
A Tokaji-hegység területén mintegy 12 millió évvel ezelőtt a földtörténeti miocén kor végén vulkáni folyamatok zajlottak le. A vulkanizmus első produktumai a vulkáni hamuból összecementálódott riolittufák, melyeknek másodlagosan átalakult változataiban keletkeztek a zeolitok és ezek a bioelemek és bionyomelemek hordozói.
Azt a szilikont szerintem szilikátnak hívják inkább. :)
Mindenféle okosságokat terjesztő oldalakon ajánlgatják azt a szert. Pl. ha egy zokniban berakod az autód ülése alá, nem fog olyan könnyen párásodni az ablak. Ezeken az oldalakon az is ott van, hogy a macskaalom is ebből van, olyat meg lehet venni bárhol nagy tételben is.
Ilyen vizes áramos cuccoktól én nagyon félek. Inkább kirakom a napra, akár sokáig is, és messziről próbálnám meg bekapcsolni is.
Egyszer egy youtube-os videóban láttam, hogy beázott mobilt beleba**tak egy pohár szilikon granulátumba. Tudod olyasmibe amit pl. cipősdobozokban meg elektronikai termékek dobozában, stb-ben is találsz, kis zacsiban, nedvesség elszívására való. Ha nem kamu videó volt, akkor rendesen megoldotta a dolgot, mert a telót utána bekapcsolták.
Nos nem tudom ilyet lehet-e venni olcsón, és hol, nagyobb kiszerelésben. De hátha tudja vki. Sztem errefelá kellene elindulnod.
"Veszel egy darab fenyőfát, csinálsz belőle egy 2o-as átmérőjű 2ocm hosszú rudat.
Arra tekersz vékonyabb kenderzsínórt. Bekened ragasztóval. Kifúrsz egy 2o-as lyukat a falba, azt is bekened gipsszel és beütöd ez a rudat a falba. Ebbe mehet egy 6x6o facsavar előfúrással."
Mikor még nem voltak mindenféle tiplik ez volt a technológia. Begipszelve egy darab fa a falba. Konnektor, kapcsoló arra szerelve.
Egy darabig megtartja. A vályogfal az nem téglafal. Az egy képlékeny valami. Nem törik, nem reped váratlanul, hanem aljas módon deformálódik, hasonlóan a fához - egy darabig csak görbül, oszt' egyszer gondol egyet és reccs. Dinamikus terhelésnél még inkább fokozódik ez a probléma.
A tegnapi esőzésben jól beázott a garázsom, úgy fél méteres víz lett odabent. A frissen rendelt bútorlapok jól megszívták magukat, meg én is a témát.
Lényegesebb probléma, hogy vízben állt a fúrógép, szalgcsiszoló, rezgőcsiszoló, lamellázó gép. De nem minden.Vizet kiöntöttem belőlük, de biztos maradt benne valami még. Lassan száradnak a nedves környezetben.
Kérdésem, hogy szerintetek mi a helyes teendő ha nem akarom megölni a gépeket (és szét sem szedném)?
Arra is gondoltam, hogy beteszem a sütőbe légkeveréssel (nem túl melegre fűtve), aztán csak kiszárad.
A Facebookon, a Barkácsolók klubja fórumon egy úriember 5 db használt, 8 illetve 12 mm-es szárú CMT marókést kínál 12 000 Ft-ért (szerintem CMT-k, bár ő nem írja). Én még nem vagyok ennyire májer :), de hátha érdekel innen valakit
(Nem ismerősöm az illető, semmi érdekem sem fűződik az ügyhöz, csak annyira jó ajánlatnak tűnik.)
Nemtom, a munkalaptól a mennyezetig nem tudsz felszerelni egy előtétfalat gipszkarton lemezprofilokból és két réteg gipszkarton lappal burkóld?. De ha már fel van téve a csempe a munkalap felé, akkor felejtős.
Amúgy lehet kapni egy sínt, amit felfogsz 1o ilyen dübelle a gk falra és elég nagy terhet fel lehet szerelni rá.
A testekre vannak fülek, azokkal fel lehet akasztani a sínre őket.
Más. Veszel egy darab fenyőfát, csinálsz belőle egy 2o-as átmérőjű 2ocm hosszú rudat.
Arra tekersz vékonyabb kenderzsínórt. Bekened ragasztóval. Kifúrsz egy 2o-as lyukat a falba, azt is bekened gipsszel és beütöd ez a rudat a falba. Ebbe mehet egy 6x6o facsavar előfúrással.
Mond meg, hogy szereljen rúdzárrat a sarok felől is.
Alapból a bukó-nyílónak van egy kilincs felőli rúdzára és egy ollója a felső részen, egy ekkora ablakot kell rögzíteni a sarok felől is záródarabokkal, mert csak lent és fennt tartja a sarok a nyilót (közepe lóg).
Az üvegszerelvényről mit ír?
A beépítés drága, benne van a gyártási ár egy része is. Ők építsék be.
Kérj egy vízvetőt is az alsó nyiló csapra, sokat számít és nem drága.
Hasonló gondom van nekem is. Ezért nincs felrakva a konyhaszekrény 1része már jó ideje.
Rakott sárfalról van szó amibe amúgy sem 1xű semmit "felfúrni". Az egyik részével nem volt gond mert a kamrával szomszédos. Átfúrtam a falat, 10-es menetesszár, kamra felől a fal megvésve és laposvassal megpántolva. Ez tuti nem szakad ki.
Viszont a szekrény másik része a fürdővel lenne szomszédos. Sajnos nem gondolkodtam előre, így fel lett gipsz kartonozva és csempézve, ezért ott ez az átfúrom, menetesszár és pántolás nem működik. A sima tiplis megoldástól tartok.
Ötlet lenne erre esetleg hogyan lehetne megoldani úgy, hogy nem potyogjon majd le a szekrény?
Az is van olyan szép szakma mint az asztalosság. Bár sajna, egyre kevesebb az igény a munkályukra /Lapos tető, beton, előregyártott panel/. A nagyüzem azt a szakmát is veszélyezteti.
Az oszlop -kartámasz-visszatámasztás (párosfogó) háromszögéről van szó.
Ez egy lefele mutató terhelés hat, a visszatámasztás külső végénél ( a külső szelemenre).
Ha az oszlop tetejénél kivágod szimmetrikusan a párosfogó magasságát, úgy hogy az oszlopnak a vastagságából megmaradjon a fele, vagy egy picivel több és ugyanezt megcsinálod a kartámasznál is (aminek a vastagsága ugyanaz mind az oszlopé), a kartámaszon megjelenik két váll, ami nagyon nagy terhet tud közvetíteni (le a oszlop és az kartámasz illesztéséhez), hiszen szálla hosszába kapja a terhelést.
Ezen a képen az oszlop és a visszatámasztás (fogópár) illesztése látszik- ez húzásra ls csavarásra terhelődik.
Ha itt átfúrsz egy M12-es menetes szárat és egy 8x2oo-as szerelőcsavart fentről a szelemenből becsavarsz a oszlop tetejébe, a visszatámasztás beékelődik csomópontban- azaz nem tud kifodúlni. Ez a kétoldalas plattolás.
Ez a kép az íves kartámaszt és a visszatámasztás csomopontját mutatja. Ez nyomást kap, itt csak egy menetes szárat kell átfúrj, hogy a oszlophoz képest ennek a csomópontnak a helyzete ne változzon. A két váll a kartámaszon nagyon erőss, mert szállirányba kapja terhelést, mert a szállírányba terhelve a fa 5x többet bír ki, mind szállakereztbe. Képzeld el, hogy ahhoz, hogy ez a váll leszakadjon a kartámaszról, el kéne hasadon a rétegelt gerenda vagy fél méteren. Amikor a megfeszíted a vasrudat az anyákkal, akkor nagy surlódási erő fog jellentkezni a fellépni a két vállon, ami majdnem tehermentesíti a menetes szárat, illetve a szállakeresztbe terhelést, ami a menetes szár nyirása okoz. Ez is kétoldalas plattolás, de ez nyomásra van terhelve.
Nézd meg még egyszer ezt a képet, itt az oszlop és a kartámasz csomópontja látszik (ez a háromszög 3.ük csomópontja). Ez nem kármival van készítve, hanem feles csapolással.
Az oszlopnak a fele ferdén be van vágva, abba a kartámasz illeszkedi, ami ugyancsak ferdén van kivágva. A kartámasz kapka a legnagyobb terhelést a háromszögben, nyomásra, az ebben a csomópontban ez két irényra bomlik: vízszintes az oszlopot a falnak tólja, a függőlegesen le szeretné szakítani az oszlop felét, de nem tudja mert szállírányal van dolga.
A kármi csak egy 2-3 cm vastag szeletett kellett volna lehasítson a gerendából, ami 12x3 cm2.
De ez így a felét a gerenda keresztmetszetének, azaz 18x6 cm2
Korábbi akcióban vettem egy körfűrészt. Elég sok épületfát kaszaboltam vele. A 7,5x15x4 méteres pallókból kellett levágni hosszában egy lambériányit. Azért az elég rendes igénybevétel kézi vezetéssel, azzal a móricka ütközővel. Szorulgatott is rendesen, le is égett. Bejelentettem a megadott telefonszámon garanciában. Elmondták mi legyen a dobozban (az eredetit kérték ugyan, de valószínűleg anélkül is ment volna a dolog), a jelzett időben jött a futárcég, felvette a csomagot. Kb másfél hét után a régi dobozban ugyan, de egy új fűrész érkezett.Új lappal.
Tartok tőle a nagy márkáknál ez nem így működött volna.
fischer gyorscementtel, van falazatnak és betonnak való is, nem mindegy, teljesen más a kettő.
1o perc alatt megköt, 3o perc múlva fullba terhelhető, spéci pisztoly kell hozzá. Két komponensű, a lyukat 2-4mm-vel nagyobbra kell fúrni és gondosan ki kell tisztitaní. Tömőr téglába nagyot fog, 2o cm mélységgel.
"II. LIDL 3 éves Garancia a LIDL által biztosított extra jogosultság
A LIDL, azon felül, amit a jogszabály előír, egyes megjelölt termékek esetén fogyasztók részére LIDL Garanciát biztosít, amely szerződéses jótállásnak minősül. A LIDL Garanciát a termék dobozán, és/vagy termékismertetőjében, és/vagy akciós újságban jelöljük. Ez a jótállási jegyen feltüntetetteken felül, illetve a jogszabályban foglalt jogokon felül értendő, azokat nem érinti.
Érvényesítéséhez jótállási jegy vagy vásárlást igazoló blokk és a visszahozott termék szükségesek.
FONTOS: LIDL Garanciát kizárólag fogyasztó érvényesíthet."
Kedves Ádám! Köszönöm a kimerítő választ. Úgy érzem, hogy a próbálkozásaimhoz először elegendő lesz a Bosch gép. Sajnos az általad javasolt kompresszorhoz nincs elegendő keretem, viszont a leírtak alapján gyenge teljesítményűt nem akarok venni. Köszönöm. Üdv
Akkor mese nincs - annyi a gari, amennyit a dobozán ír. Ha 3-at - akkor 3. Rég kitárgyalt dolog ez - egy kereskedő nem rövidítheti meg önhatalmúlag a gyár által nyújtott garanciát.
(A céges vásárlás sokat vitatott határeset - mert ezek a gépek barkács-besorolásúak, ezért az üzlet professzionális felhasználást szimatol a cégesek részéről - ezért rövidíti a garit. De magányszemélynél ilyen szóba se jöhet)
Hello Mindenkinek..Régóta olvasom a hozzászólásaitokat itt a fórumon.Sokat tanultam tőletek.Olyan kérdésem lenne,hogy lentebb szó volt a LIDL-is szúrófűrészről.Ma vettem egyet és írtátok,hogy 3 év garancia van rá de amit adtak garancia papírt azon csak 1-évet adtak rá.Akkor most hogy van ez?
Szintén ezt használom, műanyag szitahüvellyel. Brutális ragasztó, mindig van tartalékban 1-2 kivezető csúcsom, ha abba beleköt az kuka. Viszont amit linkeltél ott meglepően olcsó. Én olyan 4e környéki árnál tartok. De az lehet, hogy valamelyik másik típus. Talán 380-as?
Ma volt szerencsém megnézni egy ilyen gépet, nagyon bivaly hangja van, azért érezni az 1300W teljesítményt. Szép duruzsolása van. A kistesó kései és e között ég és föld a különbség, emellett a kicsi kései gyerekjátéknak tűnnek.
Halaloszto: Kösz az összefoglalást, jókor jött! :) A vídiás megéri a plusz pénzt egyébként?
én ezt használtam. kb 50 darab 12cm mély 15ös lyukba ragasztottam 12es betonvasat, ehhez kellett két tubus. nagyon gyorsan köt, mindent előkészíteni és egy menetben megcsinálni az összeset, különben új keverőszár kell.
Jól beáztatni a lukat, aztán valamivel betukmálni a joghurt sűrűségű gipszet minél mélyebbre a lukba, a menetes-szárat is jól megjáratni a gipszes edénybe - és óvatosan-lassan beküldeni a lukba.
A kitüremkedő felesleget letörölni vizes ronggyal - és várni.
Rengeteg helyen csináltam - de volt olyan is, hogy amikor már nem kellett, ki akartam húzni...és csak egy tenyérnyi fallal együtt jött csak ki a helyéről.
Talán látszik, hogy az ajtó fölött van egy primitív öntött beton tetőszerűség. Pirossal jelöltem. A falvastagsága 10 cm és vasalva van. Lebontani körülményes, de tartónak jó lehet. Gondolkodom a hogyanon.
Végül erőt vettem magamon és megcsináltam Sketchupban (a 3Ds Maxhoz képest ég és föld, nagyon fapados volt így elsőre).
A következőt gondoltam végül:
Ez a franciaerkélyhez megy, a többi helyen hasonló lenne, de az oldalsó oszlop ott 10x10, vagy 12x12 gerenda lesz.
Tehát úgy csinálnám, hogy a két tartó közé raknék egy keretet (rámát) az 5x10-es pallókból, amik a sarkoknál lapolva lennének (felezve a vastagságot). Amikor a ráma készen van, akkor marnék bele egy körbe egy 10mm széles, 12mm mély helyet (ezt is nútnak mondják?), amibe belefektetném majd a srégen felrakott deszkákat.
Ami még kérdés: az erkélynél elég az 5x10 lapjával a falhoz erősítve? A 10x10-hez vennem kellene még fát és ormótlannak érezném kicsit. Nem nagyon fognak rátámaszkodni, de ha mégis, azért ne dőljön ki.
A kereszt deszkák illesztése jó így? Vagy körbe a rámában 20mm mélyen "ágyazzak" meg nekik? (Az sokkal egyszerűbb nekem, csak nem tudom elég stabil-e).
Azért is ez lett végül a terv, mert ezt még talán meg tudom csinálni :).
Bárcsak minden szerszámmal túlzásba bírnék esni ! :-)
Kispénzű magyar hobbistaként általában az olcsó (sokszor a túl olcsó) dolgokat veszem, ritkán tudom magam rábeszélni a túlzásra. Egyik ilyen eset volt ez a levegőrendszer, ami korábban még egy hűtve szárítót is tartalmazott, de azt ( mivel a túlzást indokoló egyéb terveim nem jöttek be ) már eladtam.
Mint minden szórópisztollyal végzett munkánál, itt is a megfelelő hígítás és keverés alapvetően befolyásolja az eredményt. Összehasonlítottam a teddyhengerrel festett felületet a szórttal: a szórt felület szebb, bársonyosabb csillogású volt frissen, és szebb eloszlást mutatott szárazon. A szórásnál MINDENKI kap, akár kérte, akár nem - tehát a festeni nem kívánt felületeket be kell takarni, a szegélyeket pedig ragasztószalaggal határolni. A csöpögés nem volt jellemző, mert inkább kisebb szóráskúppal dolgoztam, mint nagyobb anyagmennyiség egyszerre felhordásával. Persze, jó, ha van egy ecset kéznél, mert képes a függőleges felületeken megfolyni, és azt ecsettel ki lehet igazítani, majd a festékszórót finoman 'tüsszögtetve' homogenizálni.
Hígítás: a gyári tájékoztatás irányadó, és a további hígítás pedig próba felületen beállítható, nekem a sűrűbb tejhez hasonló konzisztencia volt jól kezelhető. Szerencsére a diszperzit 'oldószere' nem párolog gyorsan, így az egyes töltések között csak fel kell a festéket keverni, esetleg töltéskor átszűrni. Mivel a Wagner 687E egyik tartozéka kifejezetten falfestékekhez készült, így nem hiszem, hogy különösebb károsodást szenvedett volna.
Ja, még a nem kívánt pöttyekről: ajtókat, ablakokat be kell zárni, fóliával célszerű védeni őket. Ha nem zárod be őket, akkor könnyen tudsz egészen művészi értékkel bíró mintákat varázsolni a környező parkolókban álló autókra, kerítésekre és kiterített, száradó ruhákra is. Az enyhe szellő ilyen értelemben csodákra képes :)
Ha valaki nem akarja házilag élezni a 110-es HSS-es késeket (bár adnak hozzá műanyag tartót és egyformára lehet élezni vele), akkor az A-Lap Kft. Tápiószecsőn (többek között) megélezi...
Nyilván nem a Brilliant fejjel szórtam a diszperzitet :) a félreértések elkerülése érdekében. A kb. 25 000 Ft-os szóró legnagyobb hibája, hogy a motor teljesítménye nem szabályozható, így, viszonylag rövid használat után, a mennyiség szabályozó gombot teljesen behúzza az ember, és ennek azért nem mindig örömteli a következménye ... A 687E kompresszora szabályozható, a fejen a mennyiség szabályozható - és e két lehetőség, kiegészítve a szóráskép beállíthatóságával számomra megfelelő minőségű felületet adott.
Hááát :) Ne essünk túlzásba. Kisebb tárgyak festékkel szórásához teljesen felesleges az általad leírt rendszer. Én egy LIDL-es pisztollyal, kb. 70liter/perc levegő fújó teljesítményű kis kompresszorral szórtam a kerítést - viszonylag szűkre állított szórásképpel, és megfelelően hígított festékkel. Előtte próbáltam a BOSCH fújókáját, ami egybeépített a motorral, és kb. 25 000 Ft-ért kapható (kb. ennek megfelelő https://www.szerszamok-webaruhaz.hu/wagner_festekszoro_hvlp_w100_2361507) - na az egy vacak. Később eladtam a kompresszort, és vettem egy Wagner 687-es készletet használtan (kb. 25 000 Ft volt), és ehhez egy finom szórású (Brilliant) fejet. Ezzel a készlettel szórtam plafont, falat diszperzittel, kerítést oldószeres festékkel, és most tervezem, hogy kisebb felületekhez veszek mini szórót, és a Wagner kompresszorához készítek egy adaptert.
ja, és mégegy: a hss kés is baromi sokat bír, és ha nem kicsorbult, csak elment az éle, házilag is egyszerűen élezhető. a keményfémlapkás kés az ácsoknak kell, akik mindig új anyagot gyalulnak, ezért nem fognak szöget, viszont simán lehet hogy egész nap megy a gép napokig, nem akarnak állandóan kést cserélni meg élezőhöz futkosni.
Ha az előzőekben leírt levegős cucc költségeihez képest nézzük, akkor egy ilyen Bosch PFS töredék áron oldja meg a kérdést. Elvileg. Én csak filléres áruházi elektromos szórókat próbáltam, azok csak célba dobásra voltak valók.
Viszont a Boschra azért nem jellemző hogy használhatatlan dolgokat gyártana, szóval ki kellene valahol próbálni, vagy olyannal beszélni, aki valóban használt ilyet. Akár pariban is lehet az általad kinézett pici kompresszorral, harmad áron... De hátha akad itt aki használt már ilyet, én is kíváncsi vagyok.
Hasonló kis kompresszorral kezdtem én is fújkálni, de nagyon hamar kiderült, hogy minden szempontból túl kicsi. Ez jobbára csak garázskompresszornak alkalmas, kereket fújogatni.
Tartály legalább 50 liter legyen, de inkább 90. Az olajkenésű kompresszor tartósabb. A tűrhető minőségű fújáshoz amúgy is érdemes a rendszerbe pára és olajleválasztó szűrőt beszerelni, akkor már úgyis mindegy, hogy olajos-e. Az sem olcsó, egy normális két lépcsős szűrő házzal, betéttel veri a 40 ezret.
Érdemes még egy automata kondenzvíz leeresztőt is szerelni alá. Használat során sok kondenzvíz képződik, a korrózió ellen sokat segít az automata leeresztő. Én egy olcsóbb fajta idővezéreltet tettem alá, az naponta 4-5 alkalommal kap áramot egy órás dugaljról.
Ami a pisztolyt illeti, határ a csillagos ég de komolyan szennyeződésmentesített, elszívott hely nélkül a lehetőségeid úgyis nagyon behatároltak ami a minőséget illeti. Én egy 6 ezer forintos ERBA pisztolyt használok, ez is többet tud mint én. Még dűznit sem cserélgetem, mindent a benne lévő 1.3 dűznivel fújok, de volna hozzá cserekészlet 1 mm-től 1.7 mm-ig.
Belinkelek képeket egy haszonló szerkezettel. Erre hárman csimpaszkodtunk fel, amikor másik kettő a tetőt lambériázta, az oszlopok egy 25-os falba beragasztott M12-es menetes szárral vannak rögzitve, két pontban.
Ez egy olyan előtető, ami megtartja a teraszt is. Kb. 4ookg-ra ellemőriztem.
Anyag:
2 db. oszlop 12x18-es- felfogva 3 pontban a falra, M16-os menetes szárral beragasztva, a felső teljesen átfúrva és egy 5oox2oox1o-es alátéttel rögzítva a fal belső oldalán ( ha nem kapsz egy betongerendát).
2 db. ives kartámasz 12x18-es, R17ocm, az első 8o cm egyenes
2 darab íves visszatámasztás 7x18-as, R6oo
2 darab szelemen és 1 alsó tartógerenda, 12x14-es
2 fogópár a padló alatt 7x15-ös
2 padló- 14-es palló.
2 darab tartórud OL52- acél fi2o, menetelve M2o-as, négy nagy alatét legalább 6ox6-os.
Minden plattolni és vállazni kell, a vállak merevítik meg a szerkezetett.
Alatta a talajt egyengesd el és vegyél dísz zsalukövet, amiből kerítést is építenek, az belüket töldsd meg kaviccsal. A alsó tartógerendát meg kell ékelni, de csak egy kicsit, a zsalukövekhez.
Üdv mindenkinek! Kezdő hobbi asztalos vagyok, aki imádja a fából készült tárgyak. Most próbálgatom a "szárnyaimat nyitogatni", még csak egy pár bútort készítettem. Így kiságyat, ifjúsági ágyat, kanapét, zsúrkocsit, szekrényt, komódot, mécses tartót stb. Mint mondtam, mindenem a fa, viszont festeni nagyon nem szeretek. Eleddig csak ecsettel és hengerrel festettem, ami igen időigényes. Elérkezettnek látom az időt arra, hogy vegyek egy kompresszort. Nézegettem a neten és a metabónak van egy pár akciós terméke (pl. itt http://www.szerszamoutlet.hu/index.php?_metabo_basic_25024_w_of_olajmentes_kompresszor_1500w120l&kat=94&id=10483) és a festékszóró pisztolyt és egyéb tartozékokat is elfogadható áron lehet beszerezni. Értem ez alatt, hogy ugyanennyibe kerül a extol barkács kompresszor is. Abban kérném a segítségeteket, hogy milyen kompresszort vegyek, ami nem mindennapi használatra kell, viszont szeretem a megbízható szerszámokat. Olajos vagy olajmentes legyen, és ami talán a legfontosabb, milyen típusú pisztolyt ajánlanátok. Elsősorban lazúrt vagy lakkot fújnék vele. Most találtam rá a bosch pfs családjára, ami elvileg a számomra fontos kritériumokat teljesíteni tudja. Mi a véleményetek erről, hiszen egy levegős kompresszor képest feleannyiba kerül. Persze a pneumatikus több funkciós. A segítségeket előre is köszönöm. Üdv Füstös 2 Laci
Vicces volt, hogy a dobozon a magyar leírás úgy kezdődött hogy "Akkus szúrófűrész" és az utolsó sora pedig az volt, hogy "Kábelhossz: 3 méter". A gépkönyvében is akkusnak írták, két sorral lejjebb pedig 230V 50Hz a névleges feszültsége. :-)
50-es fenyőpallóban vágásával próbáltam ki. A hozzáadott lap felejtős. 20 centi vágás után elégett. Ugyanitt vettem egy lapkészletet, abból viszont a "Speed wood" jól vágott. A világítása jó, a lézer a laptól olyan 3 cm-től látható. A porelszívást nem próbáltam, viszont a porlefújás znos és jól működik. A motorja, ahol meg kell fogni, elég testes. Nagy tenyerűek előnyben! Elsőre nekem szimpatikus a gép. Nyúzópróbája nyáron egy kerítésépítés lesz.
Nekem a 110mm-es késű Extol Prémiumom van (egy hete)... a hétvégén gyalultam vele elég sokat... úgy megy mint egy álom.... 10-es gerendát egymenetben gyalulja tükörsimára...
Gyalugép vásárlása előtt állunk, elkelne némi segítség.
Korábban egy Extol 8893401 -et használtunk hobbicélokra /fakapu készítése, ilyesmik, tehát nem ipari felhasználásra kellett/. Tavaly lécgyalulás közben tönkrement, brutális hangja lett és alig forgatta a kést. Túlerőltetve nem volt, több hullámban gyalultam és nem is volt brutálisan sokat használva. Most egy megbízható szerszámboltos ezt a típust ajánlotta leginkább /nem tőle vettük korábban/. Sokat eladott már és nem volt problémájuk vele.
Kérdés hogy mit lenne érdemes venni, nézegettük az Extol 8893403 -at, de valamiért nem nagyon gyártanak gyalukat ebben az árkategóriában 110mm-es késsel. A fent említett másik Extollal már volt negatív tapasztalat. Most leginkább egy Bosch GHO 6500 -al szemezgetünk, bár "csak" 650W-os, de igen jókat írnak róluk. Nem utolsó szempont az ár/érték arány és a garancia időtartama is, plusz a pótalkatrész ellátottság is.
Jó lenne mások tapasztalatait is figyelembe venni, előre is köszönöm a segítséget!
Nekem a fogantyús verzió van ugyanebből - szintén 800 W-os. Olyan erős, mint az állat - életemben nem volt még ilyen bivaly dekopír a kezemben.
Egyébként semmi extra - ez egy korrekt gép, mindent tud, amit ígér, megéri az árát, pláne 3 év garival.
Egy jótanács. Ha vásárolni mész, vigyél magaddal egy kis (mondjuk 20 centis) vonalzót.
Tegyél be egy lapot (van a készletben) és finoman fektesd a vonalzót a talpra úgy, hogy az végig feküdjön a lap oldalán.
Nézd meg, hogy a vonalzó párhuzamos-e a talp szélével.
Nekem ezzel gondom volt, de elküldtem nekik ezeket a fotókat - és másnap küldtek egy tök-új gépet, ami mentes volt a hibától - és még ők kértek elnézést. Ha ezt megnézed a boltban - elkerülheted a macerát.
Nem fogod megúszni. Ha sittre építkezel, akkor lehet, hogy úgy jársz, mint én az 'új' melléképülettel (vasalatlan betonalap, méter magasan tégla, onnantól osb). Másfél évtizeddel az építkezés előtt ott még volt egy krumpliverem. El is lett már régen feledve, s ráalapoztam (80cm mélyen). Az épület sarka egy 'kissé' megsüllyedt egy év alatt. Tehát mint írták lentebb, a stabil altalajig le kell ásni... Én ezt a szituációt valahogyan úgy oldanám meg (az vesse rám az első követ...), hogy kiásnám az alaptest helyét körben, aztán hozatnák egy köbméter betont, meg némi betonvasat.
Csak azért kérdem, mert egy terasz terhelését elviselni nem elég a 250mm-es sem.
Márpedig annál nagyobbat beszerezni már nem egy olcsó mulatság, felesleges lenne ezzel vesződnie.
Nálatok más a szitu a hegyen, minden alatt kő van, oda tehetsz 15-20 centis csöveket, a kemény aljréteg elbírja.
Itt sokkal olcsóbb rendesen megásni az alapot, és szimplán kiönteni betonnal. Ha ez valami akadályba ütközik, akkor pedig előregyártott beton pillérelemet lehet használni.
Egy méternél vastagabb töltés esetén tényleg nem elég a méteres kanáliscső de akkor vág hosszabbat . Most az a terasz elmozdul télen a fagytól egy két cm ret nem csinál semmit. Mindenképp elmozdul mert nem egy az alapja a házzal.
Vegyél vastag kanáliscsövet, egy méteres darabokra elfűrészeled beleásod a földbe a belét kiöntöd betonnal . Kevés betonból erős pontlábak lennének nem kell zsaluzni se .
A talajnak kell legyen egy minimális tömörsége, ki kell bírjon egy bizonyos nyomást (egységnyi felületre eső erőhatást).
Sajnos a megoldás az, hogy ki kell ásni, meg kell keresni a természetes talajt, abba még 3o cm leásni, önteni egy-egy beton csutakot - 4o cm vastagot , olyan 5ox5o cm méretben és abba beleszúrni a csöveket , amikre betonvas pipákat hegesztessz és kikötni valahogy, hogy függőbe legyenek.
Jobban jársz, ha az egészet kiásod és az csutakok öntése után földdel töltöd vissza.
Személy szerint dugózás ellenes vagyok mert szerintem nem szép olyan helyeken, ahol látszik a fa erezete. A göcsnél kialakuló természetes erezet gyűrődésébe mértani pontossággal beillesztett dugó látványa engem nagyon zavar, függetlenül a dugó szálirányától. Rögtön megakad rajta az ember szeme, legalábbis az enyém biztosan.
Ha egy kiesett és elveszett darabot mégis pótolni kell, azt egy belefaragott, beragasztott majd szintbe csiszolt ágdarabbal szoktam megoldani. Ez sokkal természetesebb a dugónál.
Gyúródeszka, rajztábla szinten viszont nélkülözhetetlen és festés alatt is elmegy a dugózás ha más, egyszerűbb módon nem javítható a fa felülete.
Nekem nincs egy szál gondom sem vele. Ilyen. szándékosan választottam sok csomósat, számomra is természetes ha van benne. Kiesni talán egy esett ki a kb 100 négyzetméterből.
Az előzményekben viszont arról beszélgettünk, hogy ha a kereszt szálirányú fát bütüirányú folttal javítjuk annak milyen esztétikai és mechanikai hatásai lehetnek. Erre mondtam, hogy másképp mozog. És szép példa erre, hogy a benőtt göcsök középen mind megrepedtek. Nem estek ki, és mivel ez natúr fa, és sem lakkozva sem lazúrozva nincsen így szinte észrevehetetlen, de egy festett fánál mindegyik repedés szinte világítana.
409 a saját tapasztalatát állítja ezzel szembe, hogy amit ő ilyen folttal javított semmi baja sincs a hosszú évek alatt.
És mi a gond? A göcsök mennyisége vagy a repedés bennük? Ha jól látom egy sincs kiesve.
Szerintem így természetes egy faburkolat, bár tényleg kicsit sok csomó van benne. (Gondolom az ára is ennek megfelelő volt.)
Akit nagyon zavarnak a csomók, olyan rönköt kell válasszon amelyik a fatörzs alsó részéről származik és azt felvág/at/ni. Abban jóval kevesebb található, főleg ha a fát még fiatal korában felnyesték és így ágak nélkül vastagodott. Igaz az jóval drágább "asztalos minőség" szokott lenni.
Apróbb fahibák javítására jól bevált a csiszológép porzsákjából kivett fapor és (diszperziós) faragasztó keveréke. Minél sűrűbbre, alig kenhetőre kell keverni és azt spaklival a sérülésbe kenni. Így saját anyagával olcsón van javítva a csomók mellől gyaluláskor kiszakadó darabkák helye. (Az ágbütü és egyéb részek eltérő színe miatt ajánlatos több fajta, több színű faport tárolni, hogy az éppen megfelelő színűvel lehessen eltüntetni a sérülést.)
Ez nem meggyőzés vagy nemmeggyőzés. Beszélgetünk egy problémáról, ami sokakat érdekelhet. :P
A ragasztás mindenképpen segít a helyén maradásban, nem fog kiesni ez igaz. Viszont írás közben bámulom itt a lambériámat, kezeletlen fenyő. hét vagy 8 éve van a helyén, normál lakószobai hőmérséklet és páratartalom változás. És észrevettem valamit amit eddig sosem - igaz nem is figyeltem, illetve nem is érdekelt (most sem, de bemutatózni jó lesz). :P
Csináltam két képet, az egyik a benőtt göcsök mennyiségét mutatja
a 60 mély az durva, nem tudom mit akarsz rajta tartani, de nem túl praktikus.
de nem ezt kérdezted.
két létra kétoldalt, hátul megandrásolva. kellene oldalanként 2 5x5 vagy 5x7 oszlop, keresztbe a polcok alá meg 3x5 léc. ez még nem az atomstabil verzió, de kézi gyalugéppel meg csavarhúzóval elkészíthető. az igazi kérdés hogy miből akarod csinálni, pláne miből a polcokat.
Sziasztok. Masszív stelázsik akarok csinálni, egyszerűt nem cicomásat 2 méter magas és kb 60 cm szélesre gondoltam a mélysége is kb 60 cm. Kérdésem az lenne milyen anyagból érdemes csinálni és valakinek rajza vagy fényképe hogyan kell össze rakni főleg azzal van gondom hogyan merevítsem hogy ne mozogjon. Köszi
Nem kell karpánt- hónajkötés. A fogópárok 14x2.5-sek, a talp palló x 12-es oszlop 12x12-es, de lehet 1ox1o es is. Az oszlop be kell legyen csapolva a talpba.
Egyelőre a szerkezeten agyalok. Vélemény? 30-as deszka lenne fönn a járófelület. Gondolom,karpántok kellenének, fölül lesz korlát, azért nem rajzoltam mindent, mert akkor nem látom a teherhordó lényeget. Inkább ácsszerkezetben gondolkodom, mint asztalos, vagy a kettő között valahol.
A kieső csomó viszont ugyanúgy nincs odanőve mint az utólagosan berakott ághely. És erről beszélek. Ahogyan a csomó is kiesik száradás közben úgy a kereszt szálirányban berakott ághely folt is szerintem ki fog.
Egy rendesen benőtt csomó 100év múlva sem esik ki. Ami kiesik, az már az anyag felhasználásakor is hibás volt, azt nem lett volna szabad beépíteni. De most arról volt szó, hogy a felhasználás előtt kiesőket/korhadtakat hogyan lehet javítani.
Ha az eredeti csomó van ott akkor nem lesz "érdekes"? Gyakorlatilag azok is bütük. Az sem biztos, hogy szabályos kör lesz, ha a csomó eredeti irányának megfelelően ragasztod be.
Miután arról volt szó, hogy a kieső csomót pótolni/javítani, az én elvárásaim szerint nincs igazán értelme olyanra csinálni, mintha ott sosem lett volna csomó. Nekem a bütü ott természetesebbnek hat, mint az egész eltüntetésével próbálkozni, ami sosem fog sikerülni. Persze ez ízlés dolga.
Remélem a kettest. Elég szívatós volt. Egy kérdés volt amiről azt sem tudtam mit kérdez. A többire írtam valamit. Meg rajzoltam.Végül is, ha nem sikerül, nem megyek pótvizsgázni. Nincs igazán szükségem a papírra.
Most gőzerővel csinálom a vizsgaremeket. Ma egész nap csiszoltam, lakkoztam. Na meg készülni kéne a szóbelire.
Egy darabig rágódtam ezen a dugófúrón, aztán arra jutottam, hogy lehet venni 1, illetve 2méteres szálakban a dugófúrókkal megegyező méretű fenyő és a szokásos keményfa rudakat. Nem kevés dugó jön ki így egy dugófúró árából.
A minőség szerintem közepes lehet, pro változatról ne beszéljünk mert egy nullát utána lehet írni az árnak és akkor is örül az ember fia, hogy milyen olcsón meg-úszta.
Erre való a Fortstner fúró. Más néven ághely fúró. Dugót meg vagy veszel készen vagy ha van állványos fúrógéped veszel dugófúrót és csinálsz dugót. Vagy visszaragasztod a kieső csomókat, ha esztétikailag nem zavaró vagy nem gyengíti nagyon a darabot.
Köszönöm ezt a tippet is! Pár hónapja szárad a garázsban néhány palló, főként azzal dolgozok majd, ill. amit most veszek, az addig is száradni fog. Szakaszosan fogok csak haladni úgy is, mivel kevés az időm rá :(.
A terved egyébként tényleg egyedi. Sokat kerestem ilyen teraszkorlát mintákat, hogy miket csinálnak és ilyen megoldást, amit te küldtél, senkinél nem láttam! Köszi még egyszer!
elteszem a rajzokat, majd valakinek egyszer megcsinálom, prémium színten, borovi rétegelt anyagból (a rámákat meg lehet oldani hossztoldott ajtófrízből kettévágva- két 12x4.5-es frízet összeegyvezve lesz belőle 3 darab 8x4.5), vagy akácból- színezett olajjal. Az egyedit jól megfizetik. Odaadom egy tervezőnek, aki beteszi egy ház tervébe, akkor az már az én munkám. :)
Nagyon köszönöm, hogy ennyi időt szánsz, hogy segíts nekem!
A ráma csapolást pont így gondoltam. A lécek mintája érdekes, ahogy javaslod, de az egy irányban srégen felrakott mellett maradok azt hiszem, mert egyszerűbbnek tűnik (korlátozott a képességem és a tapasztalatom is, ez az első vmire való projektem fával). Igaz az általad javasolt meg stabilabb.
A nútot végre értem, hogy gondolod, de félek tőle picit, mert van ugyan asztalom, de nincs beépítve gép (nyár végén lesz egy másik asztal, másik helyiségben, de a korlát előbb kell, a mostani balesetveszélyes). A réz kiegészítők stílusban nem illenének a terasz és a ház többi részéhez, ezért azt lehet elhagynám.
Tényleg köszönöm, hogy rendületlenül válaszolsz a csekély tudással feltett kérdéseimre!
Elnézést, teljesen igazad van. Lefotóztam, hogy nálunk mi van most:
Ahogy látszik elég ramaty állapotban van. Pár helyen megcsiszoltam, hogy lássam, a fa milyen állapotban van alatta, csak az oszlopot kell-e cserélni, de végül az maradt, hogy cserélek mindent és felhasználom a megmaradt, de jó állapotú faanyagot másra. Tehát az oszlopokat (12x12), a rámát (5x10) és mindent cserélek, a könyöklőt (5x15) is. A régi X mintát a rámán belül lecserélném a srégen felrakott colos vastag, 10cm széles deszkákra (a deszkákat 45 fokban gondoltam forgatni és két deszka közt pont egy deszkányi hely). A ráma és a deszkák találkozása a kérdéses, erről beszéltünk eddig (ill. felmerült bennem, hogy kell-e ráma egyáltalán, de szerintem kell és az is, hogy a ráma közepe felé az 5cm, vagy a 10cm nézzen, vagy ez mindegy-e).
A 108x85-ös rámából összesen 5db van, ebből a képen kettő látható. Itt talán nem kell függőleges léc pluszban. A hosszú oldalon 170cm széles az elem, ott szinte biztos, hogy kell egy osztás középen.
Szalagcsiszoló: pár hónapja csináltam egyet, pont 150-es szalaghoz, egészen pontosan 2010x150-eshez. Amennyire jól emlékszem a 2010 a végtelenített hossz, de megmérem neked este. Itt meglesheted egy rövid videóban.
Korongcsiszoló: az is nemrég készült. 2 db 300-as koronggal. 1450 rpm-es 750W-os egyfázisú motor hajtja, 1:1 szíjáttétellel.
1450-en is, ha elbambulsz, meg tudod égetni sűrűbb pappírral (pl 120-assal) a keményfa bütüjét, ld a fenti posztomban. Azt mondanám hogy a 4000-es fordulatot felejtsd el gyorsan, illetve ha tűzcsiholáshoz akarod használni akkor jó lesz :-)
Egy ismerősnél látott példány alapján és az ő precizitását ismerve (7-8szor biztos olajozta) a műanyag jobban bírja, de alapvetően a csap körüli rész a kritikus. Ha ott mindig gyorsan letörlöd a vizet, akkor is színeződhet, de tönkre nem megy hamar. Ennél többet sajna nem tudok nyilatkozni.
Az egyik: Szeretnék készíteni egy szalagcsiszolót, és azt szeretnem kérdezni, hogy a végtelenített szalagoknál a méret feltüntetése az mi alapján van. Azt tudom, hogy az első szám a szalag szélessége, de a második a végtelenített szalag hossza, vagy a végtelenítés utáni hossz esetleg a felhasználási helynél a tengelytáv (ez tűnik a legvalószínűtlenebbnek)?
Szeretném eldönteni, hogy egy gyári szalaghoz (ha olyat választok) milyen tengelytávval gondolkozzak. Jelen pillanatban 150 mm széles és kb 600 mm tengelytávval gondolkozom. Ebben a méretben 150-es szalag pont nincs, lehet hogy 200-as szalagot kellene keskenyebbre varázsolnom, vagy magam végtelenítenem szalagot.
A másik kérdésem az lenne, hogy egy tányér csiszolóhoz mekkora fordulat lenne az ideális?
Én arra gondoltam, hogy a régi kézi körfűrészem alakítanám át és a burkolatok lebontása után azt rögzíteném egy kereten és annak a tengelyére tennék fel egy tárcsát (kb 230 mm átmérővel).
Kicsit tartok a 4 ezres fordulattól, de úgy gondolom, hogy ha nem tolom neki a fát akkor nem fog égetni.
Persze puding próbája az evés. Csak gondoltam több a tapasztalat és hozzáértés itt a fórumon.
Konyhabútor munkalap vásárlás előtt állok.Visszaolvastam hosszasan, táblásított bükk az egyik variáció keményviasz-olajos kezeléssel mennyire bírja ez a gyűrődést a hagyományos munkalapokhoz hasonlítva.
A másik variáció rétegelt lemez ami szintén bükk lehetne ezt is keményviasz-olajjal kezelni.
Köszönöm a választ, közben rájöttem, hogy lehet a fórumon keresni, így olvastam én is jókat (árához képest) a Boschról. A másik két gép úgy látszik ritkább.
A három közül a PTS-10-et használom. Használtan vettem, korábban átélt egy nagyobb armageddont, de néhány alkatrész cseréjével, és egy alapos beállítással pontos jól használható a fűrész. Kicsit fura, hogy jobbra csak 150 mm körül lehet a stallert állítani, de szeretem a tolóasztalát, 90 és 45 foknál ütköző van a fűrészlap döntésekor, jól tartja a lap a beállított magasságot. Gond nélkül vág derékszögben, párhuzamosan.
Nem tudom van-e valamelyikkel tapasztalata itt valakinek. A felhasználási terület teljesen hobbi, kisebb bútorok, szekrények, asztalok készítése. Nincsenek nagy elvárásaim, csak lehetőleg minél pontosabb legyen a leszabott áru.
Az eurofalc profil (86x72-ből indulva) dupla csapot készít, de a falcolás után marad egy 4ox4o-es csap, a 8ox8o-as helyett.
Amikor ekkora teraszajtót készitünk, akkor a 115x68-as profilt kéne használni, de a teraszajtó a te méretedben 2x drágább kéne legyen mind amit írtál, tehát 82x68 profilt fog használni az iparos. De az alsó nyilócsapot ki kell vastagítani, 2ocm-re, szólj neki, fogja tudni miről van szó. És szólj neki, hogy az üveget ékelje ki rendesen.
Az elegánsabb megoldás az, hogy megcsinálja a nyilót 82x68-ból és bedolgoz még 2 darab 82x68 profilt az alsó csap felé, de ehhez kell egy spéci késszett.
Most jött meg az Extol Premium 1300W-os gyalum 110mm-es késsel... ki is próbáltam, ebben a kategóriában halkan dolgozik, a vágási felület olyan, mintha bolti gyalult lécet vennék...
Még egy kérdés: a rámánál (keretnél) ha 5x10-es pallót használok, akkor a keresztlécek felé mindegy melyik oldala fordul, vagy csak a rövidebbik fordulhat, különben nem lesz stabil? Mármint az 5x10 esetén az 5cm-es részbe fussanak bele mindenképpen a lécek, vagy a 10cm-esbe is mehet (90fokkal elforgatva a ráma deszkája? Sőt, továbbmegyek, a rámához elegendő lehet esetleg csak 5x5ös fa is, vagy az gyenge lenne? (Feltéve, hogy a lécek colos deszkák lesznek)
de ehhez az kellene, hogy a jelölteknek ne az árát hasonlítsd össze, hanem a műszaki tartalmát. azt viszont nem tudod, mert nem lehet egy emailban 6 karakterben leírni. meg nem is biztos hogy a jelölt akarja hogy hasonlítgatsd a tartalmat. tőlünk is azt kérdezed, hogy a száz az jó ár-e, nem azt hogy ez a konkrét vasalat megfelelő-e, ez a képen látható kialakítás vagy az a másik a jobb...
Épp tegnap cseréltek egy üveget itt a melóhelyen. 130x180, és kívül hatos. Pedig nem mozog, nem nyílik, nem ajtó. Ha nagy a felület, könnyebben belibbenhet a közepe, aztán reccs.
Ehhez a mérethez kell legalább egy 2o cm széles alsó csap, spéci módon összesorolt 82-es profilból 3 darab (ehhez van célkés is), vagy egy darabból két fúrt csappal és fokoppal, a másodikkal biztosan nem lessz baj. A vasalatot körbe kell vinni hátra sarok felől is. A plusz anyag miatt és a sarokváltok és rúdzárok miatt jóval drágább kell legyen. Jó lenne bukó nyilóra készíteni, mert a kilincs felől a bny vasalatnak van egy állítható eleme, ami megtartja a nyiló súlyát. Egy ilyen széles ajtónál nagyon figyelmesen ki kell ékelni az üvegszerelvényt és ha nem szakadnak el a dupla csapok, akkor örök élet és egy nap.
Meg is kérdeztem pl. mert nekem mondjuk a GU vasalat nem mond semmit. Mindenki a Roto NT-t nyomja. Nekem mondjuk édesmindegy, ha mindkettő egyformán jó.
Ez rendben van, de induljunk ki szerintem abból, hogy aki erre a specifikációra ajánlatot ad, és ezzel foglalkozik, az műszakilag helyes tartalmat választ. Természetesen rá lehet kérdezni, hogy pontosan milyen vasalat, pontosan milyen lazúr stb.
Ha ez megvan, itt is nagyon tudnak szórni az árak, lásd az én esetem pl.
baromira nem az számít, hogy ki hajlandó megcsinálni egy huszassal olcsóbban. hanem hogy ki az, aki pl a súlynak megfelelő vasalatot tesz rá, nem pedig olyat, amit a saját gyártója sem ajánk ekkora ajtóhoz. vagy hogy ki az, aki megcsinálja a mezei profilból, meg ki az, akinek van tapasztalata hogy mit kell másképp csinálni mint egy mezei ablakon. pl az enyémnek az alsó 20-30 centije tömör teli fa. valószínű segít neki merevnek lenni, meg nem ver fel az eső az aljára a sarat.
Igen, a 120-as egyszárnyú nem egy hétköznapi típus, nyilván egyedi gyártás is, de a 120 szélesség még keskeny ahhoz, hogy kétszárnyút tegyek, az kényelmetlen. Úgyhogy ezét akarok 120-as egyszárnyút.
Amúgy a székesfehérvári Feforg Kft-től van ez az ajánlat.
Alapvetően nem sokallom, de ha mások tudják ugyanezt 25%-kal olcsóbbért, akkor persze az a nyerő.
Egyébként én sem találnék most senkit, aki bevállalná, de ez errefelé nyugaton helyi adottság, nincs szakember, aki van, úszik a melóban (melóval). Ennek nyilván van árfelhajtó hatása, tehát végeredményben igazatok lehet, hogy jó ár, ha valaki ennyiért jól megcsinálja :)
Amúgy az ablakgyártásról nem szívesen értekeznék, mert ez annyira speciális terület, hogy az asztalosok jó része sem áll neki...
Nyugalom, nem is írtam, hogy triviális. Nem a műszaki tartalomból indulok ki és a gyártástechnológiából, hanem hogy nekem 2-3 éve mennyiért csinálták ezt:
- 1db 1m x 2,1m teleüveg bukónyíló, kívülről-belülről nyitható teraszajtó, szintén 3rétegű, szintén felületkezelve, szintén 88mm-es profil
Ennek az árához képest sokallom.
Az, hogy neked mennyi volt, infó, az, hogy nekem, az is. 20-30%-kal drágább ajánlatot is kaptam kb. ugyanerre a műszaki tartalomra a rába ablaktól. A profilvastagság ráadásul ott azt hiszem 78mm lett volna.
Örülök annak, hogy neked is jól működik, de az nem azt jelenti, hogy másik cég ugyanolyan jót nem tud csinálni adott esetben olcsóbban :)
120 centi széles teliüveges fa teraszajtó nagyon nem triviális műszakilag. baromi nehéz és nagy. a móricka cégek nem is vállalták, mert látták rajtam hogy szérszopatom őket ha nem tökéletes. nekem a holz-team csinálta, azóta hibamentes.
Nekem kicsit soknak tűnik. 3rétegű üveggel szerintem reálisabb lenne.
A beépítést mindig megnyomják, én azt mindig a kőművesemmel tetetem be, de meg kell kérdezni a garancia miatt. Ha írsz egy megyét, és közel vagy, mondok céget, aki nekem csinált több mindent, árban és minőségben tuti.
Engem érdekelne a körfűrész, írtam e-mailt. Mennyire párhuzamos a vágása? És hol lehet esetleg átvenni, megnézni? Persze csak ha megvan még. Üdv.: Ádám
Belevágsz körfűrésszel a fogodzó alsó lapjába két 1 cm mély nutot, a két élétől 1.2 cm-re. Akkor nem nyal vissza a víz, a csapós esőnél. Azért kell 13 cm széles legyen a fogódzó, mivel az oszlop 1ocm.
A vasalás az oszlop alján igy néz ki. Ezzel lehet állitani mili pontosan az oszlopok magasságát, mert máskép nem találtak volna a csapfészkek és a csapok a korlátokba. Ez nyilvánvalóan nem köti le a szerkezetet az alapra, mert az anyag a menetes száron forog, azért volt utólagosan egy kettévágott 5ox5ox5-ös beheggesztve. Ha így hagyom elvitte volna a szél ezt a 6onm-res szerkezetet. A menetes szár azért olyan hosszú, mert a 6-os térkő és alatta a homok is el kelett férjen.
Nemtom mennyire látszik, a korlátmodul szinte 3 méter hosszú, 7x1o-es a vízszintes profil és 12x2.5 a léc.
A vizszintes profilok két végére volt készítve csapfészek, hogy álljön össze egy derékszögű keretre a korlátmodul, a többi léc egy 2.5x3-as nutba volt illesztve (hogy ne kelljen annyi csapfészket késziteni). Ugyanolyan hosszú a felső kötés is, az is csapolva van a két oszlopba.
nyolcszög, volt 8 oszlop, egy betonalap, ami nem volt még centi pontos sem.
meg kellett oldani két állitást:
1. a 7 korlát és a 7 szelemen vizmérttékbe kellett legyen (oszlopoból nem vágtam, azok egyforma hosszuak voltak)
2. Mivel minden csapolva volt, a 8. adik szelemen össze kellett zárja az nyolszöget
Tehát felszerelltük az első és második oszlopot, de nem fúrtuk le a betonra, beillesztetetük a korlát és a szelemen csapolásait a két oszlop csapfészkeibe, ezt megcsináltuk a harmadik és a többi oszlopnál és így tovább.
Aztán elkezdtük tologatni az oszopokat, és állítgatni a magasságukat egy anyával ami a M16-is menetes száron voltak, ami olyan szarúl néz ki, amígy a szerkezet tökéletes nyolcsszög lett és a korlátok csapjai lézerrel mérve vízmértékbe kerültek. A végén lefurtuk a laposvasakat a betonra.
Amikor minden megvolt, egy hosszába vágott 5ox5ox5 zártszellvényt heggesztettünk a menetes szár köré, a laposvas és az U alakú vas közé.
Hmm... köszi! A nehézség nekem, hogy hosszában nem nagyon tudok megbízhatóan (egyenesen) vágni (kis asztalom van, a fűrész beépítése később lesz, mint ez a munka), ezért csak a standard méretekkel tudok dolgozni, jobbára. Viszont, ha jól értem, azt mondod, hogy a lécet is marjam kicsit meg és a keretet (rámát) is, úgy illesszem össze őket. Ez szimpatikus megoldásnak tűnik.
A vízvezetőt hogyan képzeljem el?
A függőleges léces megoldást láttam, valóban könnyebb, bár a kérdés igazából ugyanaz és asszonynak, meg nekem is jobban tetszik ez a ferde megoldás.
Majd ha egyszer lesz időm lefotózom a gérvágón mit lehet, de a lényeg a támaszték jó beállítása, aminek nekitolod az anyagot. Jellemzően ezt tudod állítani.
Én komolyan elgondolkodtam rajta, hogy csinálok másikat a gépre.
Einhell gépemnél 4 imbuszos tartja helyén, már csak kettő és a gyári lukat jól ki kellett szélesíteni, hogy derékbe lehessen állítani :(
Majd veszek másik tárcsát is rá, a gyári lap nagyon szakít, igaz nem szarozik sokat vágással xd
Én a legfelső, széles léc (könyöklő?) alatt gondoltam, hogy L alakban megy a keret, pl. a tartóoszlop mellett, függőlegesen is. A széles léc a tetejére mindenképpen jön, több szempontból is kell oda.
Nem igazán válasz a te kérdésedre, de a linkelt képen számomra elég szokatlan megoldás van. Kíváncsi lennék, hogy ez mennyire állja ki az idő próbáját.
Mert amúgy ahogy nézegettem többi képet az oldalon, lazán van ilyen nagyobb méretű nyitott garázsoknál is.
"..úgy tűnik, mintha a keret egy viszonylag vastagabb fa lenne (5x10?), amiből ki van vájva (marva?) egy rész, hogy L alakú legyen és az L közepébe illeszkednek bele a ferde lécek."
Nekem úgy tűnik, hogy az két külön anyag egymáshoz rögzítve. (így jóval kevesebb a veszteség) A felső mindenképpen, és pont ez adja a merevségét is azáltal, hogy a teteje szélesebb.
Azon gondolkodom, hogy a ferde léceket hogyan erősítem a kerethez. Találtam egy képet: http://www.konwax.hu/fahaz_autobeallo/kerti_piheno_korlattal_paddal_asztallal2.JPG, ahol úgy tűnik, mintha a keret egy viszonylag vastagabb fa lenne (5x10?), amiből ki van vájva (marva?) egy rész, hogy L alakú legyen és az L közepébe illeszkednek bele a ferde lécek. Ez működőképesnek tűnik, de nem tudom, ez a legjobb megoldás-e. Ráadásul itt nincs külön keret. Ez nem gond?
Nektek mi a véleményetek, ti milyen fákból pakolnátok össze egy ilyen ferde léces korlátot? A mostani keret 5x10-el van megoldva mindenhol, ami jó, mert stabil, neki lehet dőlni. Az jó, ha ez a stabilitás megmarad, mert biztos, hogy tesztelve lesz idővel.
Nyilván lehetne azt is, hogy a ferde deszkákat becsavarozom simán a keretbe, de ennél szebb megoldást szeretnék. Esetleg marjam ki a deszkák helyét és akkor beleilleszkedik szépen? Nem lesz gond ez esetben, ha a keret csak 5cm vastag (amibe így bele kellene marnom 2,5cm-t)? Vagy a keret álljon két részből a deszkák két oldalán, fogja közre, mint egy "szendvics"? Hogyan szokás ezt csinálni vajon?
Elakadtam kicsit. Túl sok a lehetőség. Nagyon köszönöm, ha elmondjátok a véleményeteket!
Csak szeretném a Tisztelt topictársakat tájékoztatni, hogy tegnap alkalmam volt személyesen találkozni a stolaz-al a saját műhelyében. Fantasztikus élmény volt minden értelelemben. A műhely elképesztő, mennyire átgondolt, rendszerezett, minden tökéletesen ki van találva. Persze a géppark is bámulatos, de az, ahogy az egész ki van alakítva, az az igazán ütős.
És természetesen maga stolaz :-) Sajnos csak egy órát tudtam feltartani, mivel jönnöm kellett haza (az asszony az oka mindennek), de ritkán találkozni ennyire "jófej" fazonnal. Én személy szerint órákat el tudtam volna beszélgetni vele.
"aztán amikor a nútot szerettem volna marni, nem kapcsolt be a gép. Azt hittem szénkefe lesz, elvittem a szerelőhöz, ahol kiderült, hogy leégett. :/"
Az enyém ugyanezt csinálta, de annak szerencsére csak a fekete fedél alatti csatlakozóban égett el az egyik vezetéke. Eléggé gagyi megoldás, akinek ilyen van, érdemes ellenőriznie, és utánhúzni a csavarjait.
Újabb kérdéssel fordulnék hozzátok. Nevezetesen mi az a belépő kézi és kissebb/nagyobb körfűrész amit érdemes megvenni/ amit ajánlanátok/ amivel pontosan lehet dolgozni?
És egy másik téma: gyalukban mit ajánlotok? Valami olcsó elektromos? vagy drágább elektromos esetleg próbálkozzak meg kézi gyalukkal? Ha kézi akkor csak a stanleyvel érdemes próbálkozni vagy van olcsóbb alternatíva is?
Comptergurnak és Pacmannak köszönöm a hasznos infokat.
Amikor én vettem emlékeim szerint netto 64-65 körül volt az ára.
Én tényleg csak hobbi munkákhoz használtam eddig ezért remélhetőleg jó ideig bírni fogja még.
Egyébként tényleg egy robusztus, stabil, szerethető jószág.
Nekem az az egy dolog egy kicsit furcsa, amit Computerguru mondott, hogy lement a meló, aztán következő indításra nem reagált.
A motor leégésnek azért többnyire vannak jelei pl. a szokásostól intenzívebb melegedés, amit kézzel lehet érezni, vagy durvább esetben kozmás szag, vagy füst.
Az kizárt, hogy esetleg kapcsolónál, vagy a fordulat szabályozó elektronikánál halt meg valami ?
"Milyen mérőeszközt használsz a gyalukés magasság állításra?"
Na akkor itt a beállítós videó, én is ez alapján csináltam, mások ajánlották. Itt ugyan a mókus egy Elektra Beckumon mutatja be, de ő a Metabo elődje, meg kb mindegy is min mutatja be. A lényeg a késmagasság belövése (mennyivel érjen az etető asztal síkja fölé):
Ha nincs pl jól beállítva a vastagoló asztal (nem párhuzamos a késekkel) az sokszor nem okoz gondot - de ez függ a 2 oldal magasságkülönbségétől is.
Bari- kolléga írta anno, hogy pl. "mintás-bütüs" vágódeszkánál a minták simán elcsúsznak ha egyik darabot bal oldalon ereszted be, a másikat jobb oldalon, és van mondjuk 3-5 tizedmm különbség. Szóval érdemes beállítani.
Így van először legyen meg ( nem sietem el, kb 6 hónapon belül legyen meg, de akár 1-2 hónap), azt már valahol én is olvastam hogy eldobható késesek a metabok.
A helyzet az hogy egyik gépemet sem állítottam be, talán a lustaság talán az igazi hozzáértés hiánya miatt, a szalagfűrészt mókolgattam a múltkor tehát nagyon alapszinten tudok hozzászólni állítgatni, de nincsenek ilyen tized századmillimétert,valódi derékszöget, párhuzamot jelző mérőeszközeim. Azt azért hozzáteszem hogy amikre ezeket használtam arra ezek elép pontosak voltak(szerintem szemre).
Milyen mérőeszközt használsz a gyalukés magasság állításra?
Közben eszembe jutott az is hogy az Elektra beckum hc 260 nál is voltak jelentős árkülönbségek a neten böngészve, de ott a hosszlyukfúró adapter dobott az áron. Gondolom a metabon nincs ilyen hosszlyukfúró adapter. Pár napja nézegettem egy elektrát 250.000Ft egy használt gép, az új metabo pedig 294.000Ft Romániában pedig 215.000Ft.
Van valakinek ötlete Román rendeléssel kapcsolatban?
Nekem még nem égett le, azt majd Guru leírja hogy történt.
De nekem is B268-ként adták el, de eredeti (??? honnan tudjuk mi az eredeti? :D Triton címke van ráragasztva) Tritont kaptam, 2400W-os motorral.
Néha leakciózzák, volt olyan hogy áfásan kijött 100 alatt.
Én jól megszívattam magam. Rájuk írtam hogy mikor várható akciósan. Válasz nuku. Hát megrendeltem. Következő héten leakciózták :D Mintha csak arra vártak volna hogy jöjjön egy palimadár, vegye meg drágábban, aztán mehet "akciósan". Itt voltam nekik én ...
Amúgy fincsi kis gép. Nekem már szinte az elejétől asztalba építve figyel. "Mobil" marásra van egy Bosch POF 1200, meg egy kicsi DeWalt élmaró.
Igen. Uni 2 éve is mindent túlárazott, aztán folyamatosan akciózta a termékeket. Az akcióban volt náluk a Triton nettó 75e. (Csak összehasonlítésképpen most bruttó 80-85 az Amazonon ugyanaz.) Egyébként a honlapon 2000 wattosnak írták a B268-at, de ennek ellenére nekem egy 2400 wattos Tritont hoztak. Gondolom senki nem reklamált.
A motor minden előjel nélkül ment tönkre. 40 db 30 centis lucfenyőt martam, a széléből csíptem le mindegyiknek a sarkát, 45 fokban. Ez simán lement, aztán amikor a nútot szerettem volna marni, nem kapcsolt be a gép. Azt hittem szénkefe lesz, elvittem a szerelőhöz, ahol kiderült, hogy leégett. :/
Van rengeteg villamos gépekkel foglalkozó szerelő. Egy ilyen motort 10-15e körül tekercselnek újra garival.
Ok-ok, igazad van. :) Igazából percenként is csak 21.000-et forog, de mondjuk attól még az asztalosműhely 2. legveszélyesebb szerszáma szerintem, úgyhogy nem árt vigyázni.
ne is foglalkozz vele/velem többet, vedd úgy a kérdés többé nem szól hozzád.
bízom benne van olyan aki hozzá tud/akar szólni és nem helyesírási,formai hibákat keresget. de persze ez egy fórum itt minden megtörténhet, akár egy értelmes hozzászólás, 1 2 troll, 1 2 okoskodó stb stb.
Érdemes azért a gyártó honlapján szétnézni, néha a webáruházak csak félig kopipésztelik a leírást és mondjuk lényeges infók elsikkadnak.
Nekem a 2.2 C WNB van. Majd' 2 éve vettem, áfával 249e-ért. Szállítás "ingyenes" volt.
Szeretem. Nemrég vettem hozzá olyan éklécet, amibe élezhető késeket lehet rakni (nyilván élezhető késekkel együtt).
Külföldről rendeltünk páran innen, együtt, mert egyikünk utánanézett és itthon 50 ropi környékére jönne ki egy ékléc+1 késpár. Ebay-ről megúsztuk 36e-ből/kopf, januárban.
Gyárilag "eldobható kétélű" (megfordítható) kések vannak benne. Elvileg nem lehet élezni. Gyakorlatilag nem tudom :-) Mindenesetre az eldobhatónak nem állítható a késmagassága.
Ezt is be kell állítani, főleg az asztalát. Az egyengetőt és adott esetben a vastagoló asztalt is. Vmikor leírtam itt, de amúgy pl késbeállításra (mármint az élezhető kés beállítására) van videó a tecsőn. De segítek ha kell - előre leírni tán felesleges, legyen meg a cucc és ha nem haladsz vele szólsz. Amúgy itt kaptam én is a segítséget hozzá, szóval nyúzd meg a fórum keresőmotorját.
Amazonon 200 font egyébként, mostanában nem igazán érdemes bármit is venni az Uni-Maxtól. Az ügyfélszolgálatról pedig már sokat nyafogtam az elmúlt 1 évben.
Tavaly leégett a Holzmann 3 fázisú elvívóm motorja is. Gariban újratekercselték és azt mondta az emberke, hogy nulla védelem van bennük és nagyon gyenge munkát végeznek a kínaiak ezekkel a motorokkal. Igazából lutri, hogy mikor megy tönkre. Érdemes némi védelmet elékötni és imádkozni. :)
Lehet, hogy azért nem kaptál választ a kérdésedre, mert másoknak meg arra nincs ideje (meg türelme), hogy egy ömlesztett karakter halmazból kihámozzák a tartalmat :)))
köszönöm az észrevételt legközelebb jobban figyelek. de ha már ilyeneket írsz te is odafigyelhetnél helyesírásodra:)
nem kifogásként akarom írni,nincs időm egész nap fórumozni és a magyar helyesírás szabályai és formai kívánalmai szerint megszerkesszek egy indexes hozzászólást/kérdést. siettem lényegre törően tettem fel a kérdést. nem tölteném az időmet és energiámat azzal hogy ebbe belemnjek ezzel kapcsolatban egy semmirevaló vitában itt az indexen.a kérdésemre keresem a választ.
van esetleg valami hozzászólásod észrevételed az eredeti kérdésemmel kapcsolatban? a metabo hc 260 kombigép ár és típuskülönbség közti különbségben?
nincs kdved csinálni egy ilyen gépbeállítós videót óvodás módon magyarázva mindent? én igen gáz vagyok a gépbeállításokban szinte nulla tudás. lehet azt sem tudom mit lehet állítani.
szumma szummárum: mi a különbség a hc 260 c 2.80 dnb és a c2.2 wnb között? a fétis kft re az egyik oldal 294 ezer ft-os árat ír a másikon 489ezer ft. romániai metabo hc 260 különbözik a maga 215ezer ft-os árával? tehát árgépes találatok kilőve, ennyi pénzért 2 db hc 260 at veszek romániai rendeléssel és marad még 100 ezer ft-om most sírjak vagy nevessek?mi a módja a romániaia rendelésnek?biztonságos nem lehúzós? mert a magyar stone wood ajánlatát kifejezetten magyaros átbaszós jól lehúzósnak találom az összes többi 400ezer ft++ ajánlattal együtt. az én pénztárcám meglehetősen korlátozott nem mindegy ide oda 200 ezer ft, most még megtehetem hogy vegyek gépeket egyiket a másik után ezért vásárolok (no barátnő, nincs gyerek nincs hitel) problémás a garancia a román vétellel? románia is eu ország miért ez a különbség? magyarországon is ismán problémás a garancia intézése kérdés melyik tájegységen kik és milyen szervizek vannak egyáltalán valahol a bosch szerviz a semmit érő valahol a dewalt stb.
még egy évig tudok felhőtlenül vásárolgatni, aztán majd jön egy kisebb hitel addig akarom ezt megnyomni hogy a drágább kisgépek legyenek meg. lényegében már sokminden megvan csak 220voltos kisgépeket veszek,már 1.5 mill elment rá,olyan gépekre mint makita lb 1200 f szalagfűrész, bosch gts 10 xc körfűrész stb stb. a gépeim többsége kék ipari bosch( megvagyok velük elégedve), ez alá a szint alá nem nagyon akarok menni de ez fölé nem tudok. nem érdekel az einhell,kinzo, és társai egyenlőre, a hilti ,lamello, festool pedig túl drága- nekem ez a metabo, bosch,makita, dewalt ár/minőség a megfelelő.
hyundai hitachi nem tudom milyenek vagy mennyire hasonlítható a metabohoz.
Szerintem, ez három teljesen eltérő felhasználású fűrész, kb. azonos minőségi kategóriában. Én a herkulest választanám, szerintem abból lehet a legegyszerűbben elfogadható minőségű vágást kicsikarni. De ne várd, hogy probléma mentes lesz.
Nos nekem lenne egy ablakom egy fa beépített ablak körülötte van egy spalettához tartozó fa rész meg alul benyúlik a beépített ablak párkánya alá,meg állítólag mikor az asztalos beépítette a régi ablakom keretéből is maradt bent valami.Első gondom valahol az ablak egy két részén valószínű szú vagy mert hallok hangokat de már régóta,aki anno csinálta ezt a beépített ablakot és berakta azt mondta ez fenyőfa nem eszi a szú,hanem a régi bent maradt keretet eheti ezt nem fogja bántani.Nos nem tudom valahogy ki lehet irtani a szúkat?Bánthatja e később a beépített ablak fa részeit?A másik meg azt mondták az alsó rész ami a fényképeken van,hogy így szét rohadt,nem találtam asztalost aki segítene így magam kell megoldanom,de egy ismerősöm azt mondta távolítsam el az alsó elrohadt rész és fújjam ki púrhabbal,ez járható út lehetne?Vagy fából érdemes lenne oda eszkábálnom valamit?
Meg gondoltam láttam szoktak olyan javítást csinálni ha a fa legtöbb része jó akkor ki vágnak belőle egy darabot és ép fával hozzátoldanak eldolgoznak,nos a bal oldali sarkon a képen jelölt résznél ha el vágnám a fát mert az eléggé el van rohadva akkor toldással meg lehetne csinálni?
Meg még a spalettán van pár ilyen fa ami kicsit szarul néz ki de a legtöbb jó állapotban van,ezt gitteléssel ki lehet javítani?
A véleményeteket kérném az alábbi fűrészekkel kapcsolatban. mennyire pontosak/használhatóak?
Sikerült már befürödni egy hyundai 185R kézi körfűrésszel... a vágásképe mint azóceán mivel a rögzített talpon is súlyos mm-eket mozgott az egész szerkezet
Az áraik nem kicsit szálltak el. Ránéztem a Bosch GFF 22 lamellómaróra. Most akcióban 171eft, + szállítás. Mert ugye költhetsz bármennyit, ott nincs ingyen szállítás. Itthon a Zákánynál 106eft, ingyen szállítva. (tudom, hogy nincs ingyen ebéd, de akkor is :) )
Én arra lennék kíváncsi, vajon az ilyen cégek egy ilyen átállás után készítenek-e felmérést, statisztikát, hogy mennyivel változik és merre az eladási ráta.
Esetleg, hogy a nézelődők az oldalon hogyan keresgélik a sok korpa közt a magot.
Van erre valami átlátszó gifes módszer, ami megmutatja az oldal üzemeltetőjének, hogyan kalamolunk az egérrel az oldalon.
Még ha rájövök is arra a titokgombra, az utána feljövő oldalon is csak lesek, hogy megtaláljam a nekem fontos infót.
Igazad van, megnéztem, én vagyok béna, vagy pedig nem úgy működik a weboldal, ahogyan én képzelem. Ugyanis ha rámegyek a felsőmarók c. kategóriára, feldob 2 akármit, és ez addig így is marad, amíg meg nem keresem az oldal alján a termékek megjelenítése c. linket. Múltkor észre sem vettem.
Ezt ők tényleg komolyan gondolják? Szerintem ökörség.
Egyik nap csak kiváncsiságból belenéztem az unimax új weblapjába. Azt tapasztaltam, hogy nagyon megroggyant a gépes kínálata. Lehet, hogy ez csak átmeneti éppen, de sok régen állandó gépely (pl. ez a marógép is) sehol nincs. Kiegészítők vannak még, de sok dolog eltűnt.
Az új weboldal meg nagyon látványos, de a működése néha idegesítő. Szerintem.
És abban is nagy különbségek vannak, hogy melyik anyagot mennyire lehet élesre élezni.
Az alaptevés az, hogy a HSS (gyorsacél) sokkal jobban élezhető, élesebb lesz, de az éltartama rövidebb.
Ezzel szemben a keményfémet nem tudod annyira élesre csinálni, de az éltartama sokszorosa annak.
De már ebben is vannak komoly előrelépések. Van egy Coromant lapkám, amivel acélt hántolok. Finomszemcsés gyémánton élezve olyan éle van, hogy kézzel tolva a látszólag sima acélfelületen, könnyedén hámoz le róla mikronos vastagságban anyagot.
Mondjuk élsorját nem lehet rajta kiképezni sehogy! :)))
Megnézegettem kicsit ezeket a keményfém lapkákat. Nagy varázslatok vannak a technológiában. + gyártanak keményfém élű késeket is, mikor is a keményfém port beégetik az acél kés élbe, majd köszörülik. A Stanleynek is van ilyen kése. Persze az utóélezésről már nem szól a fáma, csak arról, hogy ötszörös az élettartama a gyári élezésnek.
Egy 16-os márkás újjmarószárral, a legnagyobb a 2oooW-os kék Bosch felsőmarónak letőrt a tokmánya mindenestől, juharba. A fordulatszám választó 3.-ik állásán forgott. A szárnak nem lett semmi baja szerencsére.
A szár hosszú és elég mélyen vágott a tokmánytól.
Amikor érzed, hogy melegedik, kell járatni üresben, max. fordulaton, 1-2 percet.
Olcsó és drága marógép között nincs olyan hatalmas különbség szerintem. A legmagasabb minőség és középkategória között az elszívás hatékonysága és az élettartam a különbség.
Közép és alsó között pedig a 12mm-es (1/2"-os) marófejek befogása és a fordulatszám állíthatósága.
Nagy Triton maróm pont a hétvégén pusztult el. Leégett a motorja. Persze garanciaidő után.
A marófejeknél (véleményem szerint) sokkal fontosabb a minőség. A 20-as szettek 5.000 Ft-ért ipari hulladékok. Nekem volt olyan fejem, amiből lucfenyőben fél méter marás után kiszakadt a penge fele. Láttam olyat asztalos fórumon, hogy elgörbült a nyél marás közben, vagy lerepült a penge. Az a mázli, ha csak egyszerűen kicsorbul.
Egy másodpercenként 30.000-es fordulatú gépnél ez életveszély!
Inkább legyen kevesebb marófejem, de az mind legyen minőségi!
A gyalukést be kell fogni és a szerkezet végén található kurbli tekerésével lehet a villanymotort mozgatni hosszanti irányba. Amire a gyalukést fel kell szerelni az pedig billenthető.
"Igen, ez van jelenleg a listám elején, de annyira pazarlásnak érzem a többi részét kidobni.
Nézegettem a hirdető oldalakon, de nem találtam használtan ilyet."
Én egyszer találtam, olcsón házhoz szállítva újat.
Azzal a lendülettel vissza is küldtem, amint kibontottam a csomagot.
Olyan lebutított papírvékony lemezből készült, hogy a csomagban szállítás közben a két lábtartó összekötő lemez is elgörbült.
Ami az én ugyan olyan munkaasztalomnál 2 mm es lemezből készült ( asztallap pofákat tartó omega profil )itt már csak 1.5 mm es volt, az 1.5 ös ( lábtartó összekötő profil ) helyett lett 1 es lemez.
A teherbírása sem olyan már, mint annak, amit több éve vettem.
Szóval látatlanba ne rendelj fotók alapján, mert akkor a vázszerkezetet nem tudod használni komolyabb terhelésre!
Azt az orsót és anyát a hobbi CNC-hez szánták golyósorsó helyett. Satunak nem megfelelő! Végszükség esetén a pillanatszotító megbuherálása is megoldás lehet.
Csaxólok, hogy ezek az orsók nem lesznek jók satunak, mert legalább két bekezdésűek, és emiatt hatalmas menetemelkedéseik vannak. Ha jól értem 8-as a menetemelkedés.
Ez azért baj, mert ettől már nem önzáró, tehát nem tudsz megszorítani vele semmit.
Keményfémlapkából is létezik kismillióféle anyagú.
Az áruk is annyi féle.
Egy Sandvik Coromant lapka valami brutáljó tulajdonságokkal bír, az ára is olyan, míg egy kínai olcsó marólapka meg eléletlenedik pár száz méter marás után.
Elhiszem, csak épp elmentek az évek, ma már nem divat egész pontosra állítani gyárilag, az idő :(
Ha jól emlékszem, mindegyikünk bármilyen gépet vesz a beállítás az első, amivel elszöszöl. Vagy csak én fogok ki folyamatosan olyan gépeket, amikkel foglalkozni kell pár órát az elején :)
Két ilyen "vegyes" marókészletem van, az egyiket a géphez adták (SKIL), a másikat meg már valami, mostanra a történelem homályába vesző okból vettem, az valami olcsó egyen-kínai szett, a megboldogult BricoStore-ból. A minősége megfelelő mindkettőnek, az utóbbival is inkább annyi a "baj", hogy a 6-os ujjmaró az inkább 6,2-6,3 mm átmérőjű és a többi is kb. ennyire pontos, az élei nem feltétlenül vannak egyforma távolságra a tengelytől. De nem ráz érezhetően, fenyőben használva az éle is egész korrektül tartja magát. A Skil azért pontosabb. Viszont mindkét szettben van olyan ami még ki sem vettem a dobozból. És ezek vannak többen. Eddig egyet sikerült eltörni, de gyanítom, hogy én erőltettem túl, úgyhogy árához képest abszolút jól teljesít(ett) az olcsóbb is - a méretbeli pontatlansággal együtt is.
Szerintem kezdésnek nem rosszak ezek a készletek, de idővel te is eljutsz oda, hogy konkrét munkához konkrét szerszám kell, aztán ezekben vagy van (akkor örülünk), vagy nincs, akkor meg úgyis meg kell venni (vagy kitalálni valami alternatív megoldást).
A linkelthez hasonló fadobozos szettem nekem is van, azokat nem tudom egy napon említeni a Woodtoolstól vásárolttal. Ilyen szetteket én is nézegettem. Aztán úgy gondoltam hasonló birtokában, hogy a benne levők nagyobbik hányadát úgy sem használnám sosem, inkább veszek mindig olyat valami jobból amire éppen szükségem van.
A maróról: két darabom is van. Az egyik egy kisebb zöld Bosh, a másik Parkside. A Parkside teljesítménye mindenképpen meggyőzőbb, a tengely nem kotyog, nem üt. Amiben egyértelműen gyengébb mint a Bosh az a talp állító mechanizmusa. Lötyög elég rendesen. Igaz, ha beszorítva már nem, de mire a beszorításig el jutok vele addigra már van néhány tized, fél milliméter a beállítás pontosságában.A talp alján levő műanyagot a munka közben felverődő darabok elég szépen felkráteresítették, pedig csak fenyőt martam (persze lehet, hogy éppen azért :) ).
Arra gondolva vettem meg a Parkside-ot, hogy egyszer asztalba kerül, ott ezek nem lesz problémásak.
Annak idején írtad ,hogy Neked is volt egy ilyen B&D szalagfűrészed. Segítségemre sietett, nagyon kedves topiktársunk Nobody1 , de nem tudjuk,hogy ennek a gépnek volt e alsó szalagvezetője. Tudnál segíteni nekünk? Most így néz ki alulról:
Nekem van menetmetszőm másrészről meg Bari- kolléga segített pár csőre menetet vágni. Én szorítónak használom.
Sztem te is találsz valakit ismeretségi körben, aki két söré' ráküldi neked. Vagy ha más nem, egy vizest felhívsz hogy két csőre vágjon neked. Bár talán a vizesek is egyre kevésbé dolgoznak horganyzott csővel, de csak akad aki nem dobta még ki a menetvágóját :)
És ha úgy adódik, és átgondolva csinálod meg akár te is használhatod egyszer satuként, egyszer meg táblásító szorítóként (amire eredetileg ki lett találva). Két legyet egy csapásra.
Használhatóak, fenyőt gond nélkül viszik, és vágtam ilyennel nútot bútorlapba is... hát, nút lett :) Amit itt olvastam, abból úgy tűnik, hogy ezekkel a leginkább a gyorsabb kopás jelent problémát, de fenyő esetén szerintem jó pár métert áttolhatsz rajtuk, mielőtt észreveszel valami romlást. Keményebb fákkal még nincs tapasztalatom, ezért arról nem beszélek. Az MDF viszont, ha jól tudom, nagyon eszi a szerszámok élét, tehát gondolom, ezeknél is jelentősen rövidíti a hasznos élettartamot.
Szerintem viszonylag egyszerű a válasz: ezeknek az olcsó maróknak gyorsacélból vagy valami hasonló anyagból készül a késük. Hamar életlenek lesznek, égetik az anyagot.
A vídia (keményfém lapkás) marók a drágábbak. Azt, hogy egy 3 és egy 13 ezer forintos keményfémlapkást mi különböztet meg a márkán kívül nem tudom. Gondolom a megmunkálás pontossága is játszik.
Azzal tisztában vagyok, hogy minőségben össze se lehet hasonlítani azokkal, ahol egy darab kerül ennyibe, mint az ilyen készletek, de ezek egyáltalán használhatóak? Tehát mondjuk fenyőt használva alkalmasak arra, hogy mondjuk legalább kezdetben elfogadható eredményt kapjak? Vagy mondjuk bútorlapba nútot marjak?
Hasonló a kérdés magáról a gépről. Nagyon szeretnék venni egy felsőmarót, de igazából nagyon keveset használnám (évente ha 2-3-szor venném elő munkára). Erre sajnálnék még egy Maktec-et is venni, ha mondjuk Extool-ból vagy Einhell-ből is lehetne kapni olyat, ami hobbi szinten használható (hobbi szint: nem várom el, hogy tartós legyen, de mondjuk ne kotyogjon, és lehessen vele szépen dolgozni). Használtan 20 alatt is hasonló vagy névtelen dolgok vannak, és mivel nem értek hozzá, nem tudom eldönteni a vásárlás során, hogy hulladék vagy használható-e a gép.
Van valakinek tapasztalata ilyen olcsóbb, de új készülékről? MI az amit nagy ívben kerüljek el? Mivel lehet megpróbálkozni?
Azt nem tudom, mennyire felel meg a munkaasztal orsós szerkezete egy rendes satuhoz, de az alábbi két linken elég olcsón (8e Ft alatt) kínálnak az általad keresett fajta munkaasztalt (újonnan). Persze lehet, hogy ezeket te is ismered, vagy ennél is olcsóbbra gondoltál, akkor bocsi :)
Szépen dolgozik, vídiás, és árban nem találtam jobbat. Csak webes értékesítés.
1/4" patron az alin gombokért kapható. A patront már megvettem, marót addig nem akartam amíg nem látom, tudom bele próbálni a marómba, a patront. Teljesen rendben van.
minden iranybol feszegeted a hatarokat, es a vege a tuti csalodas.
ezek acsszerszamok. a nagy atvagasuak plane. ennek megfelelo pontossaggal. a gyari lap is azert vag csunyan mert cserebe gyorsan, nem azert mert direkt szar. amire vagysz, az egy radialfuresz, 300ezer es nem mobil.
kicsit olyan, mintha autot keresnel, ami megfutja a 200at, fer bele tegla meg cement rendesen, de draga se legyen, mert ritkan hasznalod es ezert egy draga nem erne meg.
Egy kiegészítés: le kell cserélni a gyári tárcsát, nagyon szakítja a fát, nagyolásra való, amit kapsz hozzá, bár ez sztem majd az összesre igaz lesz, ill. a lézert ne vegyük fontos dolognak, a lámpa sokkal többet ér rajta, mint bármi lézer :)
Érdeklődnék hogy mit javasolnátok vagy akár ajánlanátok gérvágó gépnek hobbi célra nekem.
gondolkoztam a lidl / aldi gépeken de einhell gyanús és azt a márkát nem tartom sokra, valamint a gondom a vágási szélesség ezen gépeknél, mert én azért egy 40 cm -nek örülnék.
gondoltam dewalt aeg gépekre is de úgy vagyok vele, hogy hobbi célra hülyeség lenne mert a helyi asztalos 2000 ft összegért vág 1 órát, így mire A 130.000 lemegy ami egy pl dewalt ára, még akár a gépre költeni is kéne és hobbi szinten amúgy is sok idő lenne. Nem éri meg, árat pedig nem termel ki, tehát olcsóbb gépet keresek de azért pontos vágást elvárnék tőle, vagy esetleg jobb egy asztali körfűrész és a kicsi kezdetleges asztalt magam kibővítem?
Síkmaráshoz keresek hasonló szerszámot, max 8as szárú lehet (annyit tudok a cnc-be befogni). Keresgéltem ebayen is de ott csak inch-es befogásúak voltak :(
Tudtok vmi jó beszerzési helyet ahol nincs horror árban? Vágóátmérő minél nagyobb :)
Szerintem olyan cégeket keress, akik ilyen szekrények egyedi gyártásával foglalkoznak.
Budapest baromi nagy, és nem írtad merrefelé lakik a lányod, szóval lehet, hogy nem annyira jó egy peremkerületi cég, de a XVI. kerületben a Sziúbútor pont erre való cég.
Kedves fórumozók, Budapestieket kérdezek: a lányom Budapesten él és az egyik szobába kellene egy szekrényt meg egy számítógép asztalt gyártani mert megfelelő méretben nem lehet találni. Az élzárások ABS-el lennének. Meg tudnám csinálni de már öreg vagyok meg nem szívesen utánfutózok a fővárosig meg vissza innen Kaposvár mellől. Ja és nem jövőre kellene. Ha igen akkor akkor az emailem nem titikos a részletekről majd konkrétan.
Első fecskefark-csapolásom. Szerintem ahhoz képest nem is olyan rossz, bár a tökéletestől messze van. De úgyis csak gyakorlásnak szántam. Mire kell jobban odafigyelnem?
(Nem szabadkézzel vagyok "ilyen ügyes," volt hozzá segédeszköz is :) )
Egy ezer éves makim van most is nekem, annyi a jó benne, hogy fordulatszámszabályzós...
De én is különböző hosszúságú, fogazású és irányú lapokat használok anyagtól függően, ezzel nincs gondom... csak tartaléknak vennék egy másikat mellé...
Nekem egy régi SKIL-em van... évekig nem tudtam használni rendesen, szaggatott a fűrészlap, ferdén vágott, stb. ... aztán egy asztalos azt javasolta, hogy vegyek finom fogazású és merőlegesen álló fűrészfogazású fűrészlapokat hozzá... és csodák csodája pontosan és egyenesen vág azóta...
Szerintem ultragagyi a cucc, tavaly megvettem egy utolsó darabot 8 vagy 9 ezerért....
Nagy vaskos bunkó, nehéz a fogása, sima deszkába de tudtam vele egyenest, vagy szöget végni... belekap az anyagba stb... de lehet, hogy én voltam béna.
Helyette a régi Bosch PST600-at használom, nincs rajta előtolás, de kezesebb.
Vadászok valami jóra, nézek teszteket, de igazából nem létszükséglet.
Az LB1200-hoz 500 Ft-ért hegesztik a fűrészlapot, de ha vadi újat akarok csináltatni velük, az is megvan 2000 Ft-ból, 10 napra vállalják el...(a legolcsóbb gyári lap 6000-nél kezdődik)
Igen, vagy vatera. Én ott láttam a múltkoriban ilyeneket.
Nekem is egy 50L-s azt pl. én itt az egyik helyi gazdától kaptam, traktoroknak volt benne olaj. Az enyémmel csak a gond hogy a teteje nem levehető. Csak 2 lik van rajta ahol az olajat ki lehetett belőle önteni, ezért az elszívóhoz nem lesz jó.
Így sajnos kell majd olyat szerezem ami levehető tetejű........
Asszem túl okoskodtam a dolgot.:) Rárakom egy "gördeszkára" a hordót, meg a porszívót. Ha útban van arrébb tolom, ha mellé öntöm a forgácsot összelapátolom.
A ciklonomat hol az asztali fűrészhez, hol az asztali maróhoz, hol meg a csiszológéphez hurcolom. De megesik hogy felsőmarót szívok el vele. Még sosem volt útban semminek. A 3.5m-es cső elég szabadságot és ha kell, távolságot ad.
Eddig a "spájz" lemezes, gyenge polcokból volt, pár kilótól középen már hajlott. Na ennek most vége, ezek a polcok a két szélén 5x5-ös stafnifákból vannak alátámasztva, a közepén 5x10-esekkel... tetejére 10mm-es rétegelt lemez...
nekem a zsák kicsit kisebb mint a hordó, ezért nem tudom ráhúzni. ráhúzom amennyire engedi, megfogom kétkézzel hogy ne tudjon lecsúszni, és egy dzsúdós mozdulattal megfordítom a hordót. szépen belecsusszan a cucc. 5-ből egyszer az egyharmada mellémegy, ekkor fogom a partvist és a lapátot.
Kedves fórumozók, Budapestieket kérdezek: a lányom Budapesten él és az egyik szobába kellene egy szekrényt meg egy számítógép asztalt gyártani mert megfelelő méretben nem lehet találni. Az élzárások ABS-el lennének. Meg tudnám csinálni de már öreg vagyok meg nem szívesen utánfutózok a fővárosig meg vissza innen Kaposvár mellől. Ja és nem jövőre kellene. Ha igen akkor a részletekről majd konkrétan.
A nagyobbik elszívóm ilyen hordón van nekem is, (130liter) az nem szívja össze. Porszívóval nem vagyok ebben biztos. Porszívóval a 60literes fémhordó is ropog néha.
Van valakinek ötlete a kézi körfűrész asztalba való beépítésére?
Akár hogyan spekulálok, egy vékony lemezen lógna az egész gép súlya, szabadutat engedve a nem derékszögnek. Vékonyka lemez az egész gépburkolat ami engedné a felfogatást.
Régóta nézegetem, a terveit ennek a kis asztalnak. Most, hogy száraznak ítéltem a tavaly felvágatott cseresznye deszkáimat, nekifogtam az elkészítésének. Elég rossz kihozatalú a cseresznye, ezért bükkből terveztem a vázat, kicsit mellé nyúltam, és éger deszkát vettem. Érdekes a felülete, izgalmasabb mint a bükk. Az asztalt olajoztam, a lapra kemény viasz olaj került, szép fényes felülete lett, még egy réteg kell rá.
A hozzászólásokat olvasgatva nekem már egyáltalán nem egyértelmű, hogy mindig mindenki tisztában van ilyesmivel. Pl. a te hozzászólásodból sem jött le, hogy hogyan kívánod a deszkákat előtte feldolgozni.
Lehet kínlódni mindenféle merevítéssel, csak felesleges. A hordó tetejébe rakj egy rugós visszacsapó szelepet, ami a belső vákuumot lehatárolja - egyébként meg ahol nem hat a merevítés, ott megrogyhat. Ha jól emlékszem, akkor egy ilyesmi elszívónál a légszállítás az elsődleges, nem a vákuum. Én a sajátom hordójának tetejét megfurkáltam 3-as fúróval néhány helyen, azóta sem rogyott meg, és a porszívó közel a leggyengébb fokozaton dolgozik :)
Egyenlőre csinálok neki 2db kör merevítést, azzal közrefogom a tetőt némi szigetelő pasztával, majd a fa köralakra jön rá a ciklon, és ott is paszta megy a csatlakozáshoz. Így nem szívhat farsot sehol sem.
Van valami bitang erős 10mm anyagom, de nem tudom a nevét. valami textilbakelites anyag lehet, mert csak flexel tudom vágni.
Anno a franciák csináltak (csinálnak) belőle iroda bútorokat, és elválasztó falat. Minden színben létezik
Köszi, igen. Gondolkodom hátul egy féken, egy kar, ami nekinyomható a keréknek, hogy fékezze. A hasmagasság jogos.. még nem tudom, hol használják majd, csak az ötlet van meg, hogy jó lenne egy ilyen :).
A köralak nem feltétlen szükséges, nekem kocka tetejére van téve a ciklon és gyak tökéletesen működik, csak a fedlapnál kellett jól leszigetelni, egy minimális hely, ahol szívhat elront mindent.
Más kérdés, hogy idővel lehet csinálok másik tárolót majd neki, mert a mostani nem könnyű, bitang súlya van még a tető nélkül is, de teszi a dolgát és ami a legjobb 3-4 havonta talán kiürítem egy lapát segítségével :D, ami egy teli 60 literes zsákot jelent, mert a teljeset sose ürítem, ahhoz lusta vagyok és türelmetlen...
Így jobb nekem a 7 méteres cső rajta, evvel sokat nem kell mozgatni xd
Mindenképp ügyelj a jármű has magasságára, és a kerekek méretére. Nem tudom hol használják majd, de nem ártana valami kontrát is rá aplikálni, mert így vehetitek naponta majd az új Kínai cipőt a gyerkőcöknek.
Értem, köszi. Én megrendeltem azz 1600W-os porszívót, de ha jól gondolom, a szalagfűrészhez ez sem lesz igazán jó, hacsak nem külön indítom majd el. 2000W-ig lehet rákötni.
Gondolkodom, hogy a gyerkőcöknek csinálnék egy kis autót, amibe bele lehet ülni. Gokartszerűt, vagy talicskaszerűt, ezt még nem döntöttem el. A kérdés, hogy az aljára milyen fát javasolnátok? OSB lap? Rétegelt lemez? Colos deszkák egymás mellett? Vagy más? Milyen vastag lenne jó? Teherbírás mondjuk max 35kg. Lehet, hogy kint hagyják majd néha esőben.
Funkciót tekintve motor nélküli (ez biztos), vagy egymást tologatják majd benne, vagy dombról legurulós változatban használják.
Találtam tervet, ahol le vannak írva a méretek, de nagyon sok hasznos meglátást kaptam már többször is tőletek, szóval gondoltam megkérdezem, mit javasoltok és mire vigyázzak majd.
Hegesztettem a fiamnak egy foci kaput,az elejére 80 széles deszkákat akarok felcsavarozni kapupánt csavarral.
A fenyő deszkát 45 fokosan akarom fekete-fehér szinre festeni zománc festékkel,szerintetek mi az a legolcsóbb leg gyorsabb megoldás arra hogy 3 szál fenyődeszka ne igyon be 5 liter zománcfestéket?Len olaj előtte?(szerintem akkor jövő hónapba se szárad meg.Vagy alapozó?
No, hát ez remek. Teljesen egyezik az én tervemmel is, mert pont így képzeltem el a szerkezetet én is. Nekem egyenlőre még csak a hordó van meg, 60 vagy 70literes, a ciklon meg már úton van csajnából.
Így már lesz némi sablonom az összerakáshoz.
Most épp egy 2000W os porszívót támadok meg , met viszoníítva ennek is jó az ára.
Azt nem tudom mennyire egységes, nekem az asztali körfűrész és a felsőmaró (mindkettő Workzone) is 40 mm külső és 35 mm belső csonkkal rendelkezik. Az excenter csiszoló az lényegesen kisebb (most nem emlékszem mekkora), oda majd valami átalakítás kell.
A héten én is elkészültem a ciklonszűrő összerakásával. A képek alapján az enyém is talán Pacman-ére hasonlít. 28$ volt az Ali-n, 2 hét alatt ért ide.
Nálam az alap egy régi 60 literes műanyag hordó lett, aminek a teteje már kicsit meggörbült, ezért alulról és felülről is megmerevítettem egy-egy 9 mm-es rétegelttel és a ciklonszűrőt is ezeken átmenő csavarral rögzítettem (M6x40).
A szűrő csonkjai kívül 50 mm-esek, ehhez találtam egy itteni agroboltban pvc csigatömlőt, amit Slam Jr. linkelt be. Ez 1300 Ft/fm volt.
A csigatömlő egyik végére egy 50/40 PVC szűkítő került, a másik vége ment rá a ciklonra. Az a jó a PVC szűkítőben, hogy az egyik fele kívül 50 mm, a másik fele belül 40 mm, ami éppen jó a Workzone körfűrész kimenő csonkjára.
A ciklon kimenő csonkjára került egy 50 mm könyök, ami szintén passzentos, arra egy 50-es karmantyú, majd egy másik 50/40 szűkítő. Ebbe pedig pont beleillett a Workzone hamuszívó szívótömlője. A képeken talán érthetőbb.
A PVC csigatömlő erős, bár rá nem álltam, de megtapostam gyengén. Hátránya, hogy nagyon merev, fixre beépítve jó, mint nálam, de pl. a felsőmaróhoz kell egy rugalmasabb, talán a PU jobb lenne.
A ciklon merevítésén még gondolkodom (Pacman után szabadon), első próbálkozásra úgy tűnik jó így is.
Kösz, az még útba is esik. A szigetszer-el is beszéltem, ők 900 Ft-ért javítanak. Egyébként van nekik edzett 16mm-es fűrészlapjuk ami jó a Makitához...
Minden képen úgy látszik, hogy ha talpra állítod, akkor mintha el lenne billenve kissé oldalra az egész szerkezet. Ebből következtettem arra, mintha szögben lenne. Vagy a képek csalnak, vagy az ln szemem. De a kimenete tutira szögben van.
Maga a talpa azért sík (vagy nemtom mire gondolsz pontosan), de persze, a ciklon testével "szöget" zár be. Egy szögmérő segítségével vettem le, és azzal átmásoltam az asztali körfűrész szögvezetőjére, úgy vágtam ki ezeket a támasztékokat:
Ha neked stimmel a mérete, akkor egészen biztosan megfelő lehet neked. Lehet, nekem is jó lenne. de én szeretnék valami strapabíróbbat. Lehet felesleges, mert ez is jó arra a célra. Majd kiderül. egyenlőre érkezzen meg a ciklonom.
Ige, pontosan ilyet rendeltünk szerán délután az Alitól, és már szerdán este jött az értesítés, hogy úton van a termék. Ha jól látom akkor a tiédnek is a talpa nem síkban van, hanem valamennyire meg van döntve.
A csövet még keresgélem, de mindenképp valami tartósat szeretnék 50mm-51mm belső mérettel.
Ennek a ciklonnak a bele már új fejlesztés, mert egy csiga alakú terelő van benne, ami segíti a spirális leválasztást. Ezért esett rá a választásom, a maga 27 dolcsis árával.
Enyémhez képest ez egy gyönyörű megoldás bárhogyan is nézem :D
Pár napja ki kellett már pakolnom a dobozt, kiszedtem egy teljes zsáknyi port belőle :D Meg meg kellett ütögetnem végig a csövet, elakadt benne egy kis mennyiségű por egy kavicsnak hála. Most ismét jól szív :D
Nekem is külső átmérőben 50-es csövem van, eddig nem volt vele gond, a kézi gyalut is, a marót is szítta rendesen, a földről felszippantott kövekkel nem mindig bírkózik meg, de hát minden nem lehet tökéletes (7 méter a cső, lehet túl hosszú és csavarodik)...
Kéne találnom valami csendesebb szívást hozzá, mert ez a hamuporszívó enyhén hangos, kicsit sok belőle időnként, bár egyre többet dolgozom fülvédővel... Meg a helyigénye nem jó, nem találok neki normális helyet, ahol nincs útban...
Így elmondom akkor mi van nálam. Nem túl cizellált, de műxik. A porszívó "gyári" 3.5m-es csöve a szívócsonkra van cikcalagozva. A porszívóhoz ("OBI" márkájú) vettem egy plusz cső- meg porszívófej készletet - de igazából csak a cső volt ez érdekes. Ez van a porszívó-> ciklon csatlakozásra. Olyan szerencsém van, hogy ebbe a kívülről 50-es csőbe pont beleillik a porszívó gyári műa. csővége, icipicit szorul is. Ezért azon nem is látsz cikcalagozást sem, simán elég a vákum bent tartani.
Én nem tudom miből van ez a cső, de párszor sajnos megkínáltam már a hab testem súlyával - és még mindig tart :)
De attól persze nem baj ha fémspirálos PU csőben gondolkozol, a nagy elszívómhoz olyan van (egész pontosan ilyen , a fenti képen látszik egy pici belőle a háttérben), és elég sokat "mászkál" a durva betonpadlón, majd' 2 éve - eddig még nincs baja.