Nemrég vettem 2712-est. Az eredeti vezető nútok csavarozási helyére csavaroztam rétegelt lemez csíkokoat, ezekre megy a kétoldalt rögzíthető vezető, így már lehet vele pontosan vágni.
A gépdepo oldalán azt látom, hogy van olyan tartozék, aminek a neve: Szögvezető (JM27110005). Ha így van, akkor ez már közelít a precizitáshoz. Azt nem tudtam kihámozni, hogy az asztal milyen anyagból van. De, amit Fahobby csinált vele, az csúcs, és le kéne koppintanod.
Gyerekek, kinek nincs még porszívója, s van lehetősége ,holnap a lidl ben nyugodtan megveheti . Csak jót tudok róla mondani , sok szempontból veri a drágább gépeket .
Sziasztok.Tudna-e valaki segíteni nekem,van egy lutz europlan gyalugépem amin behúzó hengert kéne cserélnem de sehol nem lelek rá.Ötletek tippek jöhetnek.Vagy hogy lehetne megjavítani? Esetleg valamilyen gépkönyv vagy valami amiből okosabb lennék?
Csak abból indulok ki, hogy a képen 2712-esen egy egyszerű párhuzamvezetője van, az MLT100-nak tolóasztal, szögbeállító és spéci párhuzamvezető (ilyen egyébként van az LB1200-asomon is, azt ismerem, jól működik)
Ok, értem, köszi a válaszokat, újragondolom a lehetőségeket!
Van otthon gombaölő alapozó, majd abból is kap egy réteget a lakk előtt, aztán meglátom, mi lesz. Egy ilyen apróság miatt nam igazán akarok egy 15-20.000 ft/literes spéci olajat venni, pláne ugy, hogy a szín akkor is zsákbamacska. Persze kipróbálni meg nem engedik. A színminták meg szerintem főleg marketing fogásnak jók, a valóságban meg vagy olyan lesz, vagy nem.
Tölgyfa fürdőszoba szekrénykét szeretnék olajjal, és lakkal védeni. Lenolajos alapozást asszonyka megvétózta, mert nem tetszett neki, hogy nagyon sárgítja a fát. A jóval világosabb napraforgó étolaj viszont a főnökasszony által kívánt színt adja. Ráadásul igen lassan száradó olaj (már ha egyáltalán szárad, és nem csak a fa szívja be), és képes a 15 mm-es tölgyfa deszkát teljes keresztmetszetben átitatni. Próbáltam, lekentem, szétvágtam, és csodálkoztam :) Ez gondolom nem baj, mert amúgy is párás környezetben lenne a fa, szóval ha teljesen át van olajozva, akkor elvileg nem tud párát magába szívni. Kb. egy hónap száradás után a próbadarabot oldoszeres lakkal lekenve egyelőre úgy néz ki, hogy nem dobja le a lakkot. Lekaparni sem egyszerű.
Szerintetek lehet ez így életképes? Az, hogy 1 hónapig szárad olajosan a padláson, most kb. 40 fokban, nem igazán probléma. Van idő. Szoktak egyáltalán tiszta napraforgó olajat használni pácolásra, vagy védelemre?
Igen, ha a vezetősín legszélén az egykezes lefogó lefelé néz, akkor épp odafér... a vége általában nem probléma, a kezdeti résznél szokott gond lenni a hellyel
Sziasztok, megvettem a metabo körfürészt, de (mint sejtettem) a vezetõsínhez nem járt szorító, úgyhogy azt vennem kell. Úgy láttam, hogy a gyárival a sín végeit lehet lefogatni. De mi van, ha rövidebb az anyag? Vagy nem csak a végein lehet lefogatni?
Igazából most már a két Makita (MLT1000) és a 2704-es között gondolkodom. Most hirtelen nem tudom, hogy mivel tudnám körbeépíteni a 2704-est, viszont az MLT100 másfélszer annyiba kerül... (LB1200-as szalagfűrészem már van...)
Hoppá ... aki gérvágó vételét tervezi: ez most tényleg akciós, én még az áthúzott áron (99eHUF) vettem. Megatool hírlevél alapján, egyelőre argep is csak őket hozza ilyen akciós áron (79.990 HUF):
Ok, köszi mindenkinek! A 11k nem egetverő, a benzin több lesz, de nyilván ha van 3-4e-rel olcsóbban, akkor az még jobb :). Bár az, hogy mennyire helyi, többet számít majd, lehet.
Most beírtam a gugliba, az első helyen napi 7500 egy Ducato. Ennél olcsóbban nehéz megúszni egy ekkora fuvart. OK, hogy még benzin meg kaució, de akkor is.
Engem is érdekelt a dolog, hogy le tudom-e 3D-ben modellezni. Nem egészen úgy ahogy először gondoltam, de azért sikerült.
Itt egy kis rajz az eredményről:
Valahol olvastam, hogy a meccseken használt labda kerülete 68-70 cm, így ennek az átmérője 222.5 mm lett, de ez változtatható. Ha esetleg még kellenek méretek, szívesen lemérem a modellről.
Köszi az ötletet. Vmiért a furgon nem jutott eszembe... eddig, pedig kézenfekvő és talán kényelmesebb is az utánfutónál. Mondjuk nem lesz olcsó így sem, de ez benne van a pakliban. Már csak egy furgonbérlő helyet kell találnom :).
Ez igazi dilemma csak akkor lehet, ha asztalos dolgokra akarod használni a gépet. A Makita csendesebb, lehet, hogy erősebb, nem kefés motor van benne. Viszont precíz munkákra csak akkor tudod használni, ha körbeépíted mindenféle kiegészítőkkel. Kéne egy asztal rá, nútokkal, meg normális stellerrel stb. Ennek a csúcsa valóban fahobby alkotása, ő kihozta a maximumot ebből a gépből alighanem. Na, az a Bosch sosem lesz ennyire precíz, mint ez a csoda, de gyakorlatilag azonnal munkára foghatod, némi beállítás után.
Én Kamondi Zsolttal szoktam esztergáltatni (faforgato.hu).
Egyébiránt ha már faesztergálás. Vállalna valaki 19mmes fahengereket, 100mmes hosszban? Ennél nem bonyolultabb a feladat, csak bele kell tudnom ütni egy 19mmes belsejű csőbe. 100-200 dbos tétel, kb évente kell ennyi. 13mmes méretben is játszana ez a feladat.
Van olyan gépem, használható masina (teljesítménye enyhe túlzás Én 1800 W reálisnak vélek 1000W leadott teljesítménnyel). Használtan jó-állapotban 12E Ft adtam érte 3 éve.
Komolyan nem értem, hogy van valakinek ilyenekre ideje. És egyben csodálom is ezeket az embereket :) Amúgy jó projekt, nem olvastam végig, de remélem nincs benne beépített guillotine, vagyis van benne tyúkérzékelő, hogy ne csukja oda :)
Én auro-t még sosem vettem, elsősorban az ára miatt. Biopin keményolajat használtam (Hartöl, de folyton változik a termékpaletta, ilyesmi biztos van), a gyerek kiságyát kentem vele, a fa szebb lesz tőle, a szép fa még szebb, könnyű vele dolgozni, nem ragad, nem büdös, nem kritikus, mikor törlöd vissza.
Amit biopinből még használtam, az a keményviasz, tégelyes, kemény krémszerű, nehezebb ügy, mert sikálni kell rendesen, de nagyon szép felületet ad, viszont szerintem az nagyobb egybefüggő felületek kezeléséhez praktikus (én egy hatalmas cseresznye komódot viaszoltam vele) - ezt egy zegzugos, tagolt bútorra nem erőltetném.
Aztán használtam még keményviaszolajat, de arra már sajnos nem emlékszem, de az maradt a fejemben, hogy jó vele dolgozni, a keményolajhoz hasonló, talán sűrűbb egy kicsit a viasz miatt. Azt a végén egy kicsit polírozni kell, úgy emlékszem.
Én a keményolajat választanám, de attól a fenyő még fenyő marad, csak rajzosabb lesz egy kicsit!
Kezeletlen fenyőbútort vettünk gyermekeinknek, gondoltuk, hogy majd mi lekezeljük, persze teljesen kezdők, amatőrök vagyunk. :)
Sokat olvasgattam a neten, hogy mivel lehetne, érdemes megcsinálni. Én igazából nem szeretem annyira a fenyőbútorok jellegzetes, sárgás színét. Viszont mindenképpen világosra szeretném csinálni, mert nem szeretném a kis szobát még jobban "összenyomni" sötét bútorral (emeletes ágyról és íróasztalról van szó). Juharhoz hasonlóra szeretném.
Ahogy a neten olvasgattam az olajos-viaszos felületkezelésre esett a választásom (nem tudom, hogy jó döntés-e).
A kérdésem az lenne, hogy az Auro vagy a Biopin termékek a jobbak, teljesen amatőr, otthoni felhasználásra. Illetve, hogy jól gondolom-e ezzel kellene felületkezelnem a bútorokat.
Az orosz pasas valami spéci fát használt, ami azonnal beszíjva a ragasztót, az egzóta puhafák ilyenek (legalábbis a világos fa az kellett legyen, mert elöszőr azokat ragasztotta össze, aztán beléjük a sötét ötszögeket). A síma D3-as 2o kilós vedres ragasztóval az abachi pl. primán ragasztható, ha egyszer összepréselted a darabokat, 1 perc után bonthatod a kötést és nem mozdul meg.
Az illesztési hiányosságok a sablonod pontatlanságából is adódhattak, nem csak a szögből.
A kész termékeden annyi látszik, hogy a lapok illesztési vonala sötétebb (a ragasztó másképp viselkedik a lakkra, mint a fa), de ezt csak az látja, aki ezt tudja.:) És szerintem így szebb is.
Az nem kis távolság. Beszerzési helyet arrafelé nem tudok, de kéttengelyes utánfutó vagy trailer elbírja. Ha van olyan autód, amivel azt lehet húzni, az a legolcsóbb szerintem.
Kerítéshez fát vennék vidéken, de ahol venném, szállítással nem foglalkoznak. Van esetleg valamilyen bevált emberetek, cégetek, akit tudnátok ajánlani? (Jöhet magánba is, az emailcímem publikus) Pest környékére kellene szállítani Sümeg környékéről. Köszi!
(~1 m3 fáról van szó, ha jól sejtem a súly 1t körüli, cserébe nem hosszúak a lécek (<=2,2m), szerintem ennyit már pont nem bír egy erősebb utánfutó sem... vagy tévedek? :o )
Hát "sajna" (?) pedig ez olyan emberhez kerül, aki a fociból (is?) él. 16 éves a srác akit felvettek vmi akadémiára (nemtom melyikre, talán Nyíregyháza?), jelenleg Debrecenben focizik. De két hét múlva elutazik az új helyére és ezt a jelenlegi edzőjének szánja a muterja, meg a kölök is, búcsúajándéknak. Nyilván a srácnak kedves az edző, ha ilyen egyedi ajándékra gondoltak.
Én sem vagyok az a véresszájú focidrukker, de tavaly jó volt az EB-t nézni, meg a selejtezőt és igen - én is az vagyok aki még reménykedik kicsit :) Tán pont az ilyen tinikben reménykedhetünk még, mint ez a srác - már ha nem kallódik el.
Aztaaaaa de hűlye vagyok fordítva kötöttem bé a porszívót , nincsen semmi baja működik rendesen . ÉN balga elfelejtettem hogy is kell beüzemelni olyan régen ,,télen,, csináltam . Csak mivel kiégett a porszívó letettem s rá se néztem hónapokig.
Köszi mindenkinek a dícsséretet, jól esik :) Szerintem is jól sikerült a laszti. És fog remélem a másik is, de az már nem sürgős.
És mint kiderült, a megrendelő hirtelen elszaladt Horvátországba, villámnyaralásra - úgyhogy ez se lett sürgős - ez tegnap derült ki :D Szombaton fogja átvenni.
Rudolfnak, a szöges kérdésre: mivel a "szemre" beállított 22 és 18.5 fokoknál a tesztdarab (korábban mutattam is) belül kicsit nyílt, ezért a végleges darabok vágásánál digitális szögmérővel 21.2 és 17.5 fokra állítottam a gérvágót. Ezeket hasraütéssel állítottam ennyire, gondoltam így kívül még nem fog nyílni, belül pedig jobban közeledik a zárt állapothoz.
Azért illesztési hibák így is lettek - közel sem ment a ragasztás olyan zökkenőmentesen, mint az orosz bácsi videóján. Pedig igen erősen tapadó Pattex szalagot használtam, de ahogy buggyant ki a faragasztó, már engedett is el a szalag, sok helyen. Morcos lettem - éles szeműek felfedezhetnek némi apró lukakat az élek mentén, az első képen. Igen, tűzőgép lett a vége ... :D
Az illesztési hibákat pedig a legvégén (mikor már alig volt csiszolatlan lapközép, majdnem tökéletes gömb alak volt) kiöntöttem ragasztóval, és pár perc száradás után saját maga csiszolatporával becsiszoltam. Nem mindenhol lett tökéletes, de messziről nézve így is elfogadható a laszti.
Igazad van a hazai focival, ahogy van, be kellene szántani, illetve már 69-ben kellett volna. Viszont azt leírta, hogy kinek lesz a labda. Szerintem jó helyre kerül. :))
Ne vágd el, jó lesz az szívóoldalnak, ha már úgy is oda dugtad rá, a porszívót meg kösd a leválasztó tetejére, akkor talán jól fog működni. De ne azzal pilicka vékony csővel!!!
Nem javaslom. Inkább használd a szívó oldalon. Ott jobb a flexibilis cső. A porszívó és a leválasztó közé építs szennyvíz lefolyócsövet. Az fix és sima a fala.
Szép hosszú cső, én nem bántanám. Ha egyszer úgy alakul, hogy mégis jól jönne, akkor bosszantó lesz a hiánya.
Csatlakozom Ferihez, szerintem is nézz körül lomtalanításkor, vagy ha tönkremegy egy másik porszívó a környéken, akkor annak a csövére csapj le inkább.
Kipróbáltam. Nem gépekkel , csak úgy szippantattam fel gyaluforgácsot és fűrészkorpát is .
A leválasztóval problémák vannak , nem szépen körbe megy a cucc benne. Valahol biztosan ereszt. Veszek akváriumragasztó szilikont s valami komolyabb lakkfestéket hisz a osb lemez se hiszem hogy rendesen szigetel .
Csak egyetlen kicsi alkatrészt, biszbaszt, kemény göböt szívjon véletlenül át a porszívóba, a porzsák nélkül azonnal felkaphatja a motorba, és abban a pillanatban szét is verte a motoron levő turbinát!
Porbelesről tudok, az végül védőgáz lesz, de hogy egy fémhuzalba csövet húzzanak, hogy azt feltöltsék védőgázzal, na ahhoz már erős elvetemültség kell. :))
Van itt nekem néhány homályos részlet ennek a működésével kapcsolatban. Pl. mekkora nyomással töltik, és mi akadályozza meg az összes gáz kiáramlását a hegesztés kezdetének pillanatában kilyukadó csőből?
Ha ciklonnal használod akkor gondolom nem is kell a porzsák bele . Mért fogja le még az is a levegőt hisz a por már nem ér el a porszívó hordójáig . S a motoron van egy sárga harmonikaszerű szűrő.
Voltam ma Udvarhelyen motoros boltba , hívott egy ismerősöm menjek el vele mert nem tudja hol van . El is töltöttem a délutánt rendesen ,ezért a porszívó beüzemelése holnapra maradt. Erősen gondolkozok hogy legyen ,, a bafle,, talpát nagyobbítsam meg hogy ráférjen a porszívó is vagy csak tegyem melléje hisz ennek is vannak kerekei.
Amúgy összeraktam beindítottam , csak még nincs összekapcsolva a leválasztóval.
"Ennyit arról az orosz esztergáról amin készült valaha ..:-)"
Gyanítom, hogy nem az esztergával volt ott a baj. Sőt, az Oroszok egészen jó esztergákat gyártottak anno. Vagy maga a konstrukció hibás, vagy trehányul készítették el.
Vaterán vettem rá egy 2.2 kw 3 fázisú motort 15-ért. Eredetileg ez körfűrész motor is volt, a tengelyén ott volt a befogó a fűrészlaphoz, az alja meg ilyen laposított kivitel. Ha tudtam volna, hogy ilyen lesz, akkor az egész miskulanciát erre terveztem volna és ez az ütés dolog sem fordult volna elő, de eredetileg azt hittem van motorom és arra, meg erre a tengelyre csináltam meg a mechanikát. Aztán kiderült, hogy a motorom nem jó, ecet reá, ecet reá... Mondjuk még mindig átalakíthatnám, de veszítenék pár centi vágásmélységet is ha a motort tenném a mostani tengely helyére.
Igazatok volt, a fűrészlap jónak bizonyult és a tengelyen lévő tartozékokban van az eb elhantolva.
Próbáltam forgatni, változott is, de jó nem lett. Végül elkezdtem csereberélni a tengely másik oldalára való bütyköket is, hátha azokkal jobb lesz... Hát, fél centis kóválygást is össze bírtam legózni! Ennyit arról az orosz esztergáról amin készült valaha ..:-)
Végül vettem a legjobb szettet és összejelöltem a tengellyel a távtartót és a két darab befogó alátétet is. Ezután feljelöltem a távtartón azt pontot, ahol a legnagyobb volt az ütés (pontosabban méricskélve megvolt az 8 tized is ) és egy nagy lapos reszelővel elkezdtem finoman reszelni abból a pontból indulva. Hát, tökéletes nem lett, most is van benne vagy 3 tized, de nem tudok jobbat.
Meglátom hogy fog szuperálni, ha nem lesz jó akkor felkeresem az öreget aki szokott nekem esztergálni itt a faluban.
Ma az angolul "riving knife" nevű alkatrészt akartam megfaragni, de elment az idő meg a munkakedvem is evvel a tököléssel.
Mielőtt bármit kidobsz, vagy veszel, próbáld meg forgatni a fűrészlapot a tengelyen, akár centinként, és mérd az ütését. Lesz legalább egy pont, ahol az ütés a legkisebb. Ha szerencséd van, az már tolerálható lesz. Ez hosszadalmas meló, de megéri megcsinálni.
Ha a fűrészlapot akarod ellenőrizni, próbáld meg ráfektetni egy egyenes lapra, legjobb talán egy üveglap. Így megláthatod valószínűleg, ha van benne valami görbület. Akkor már egyértelmű a helyzet.
Megtörtént az első beindítása a cirkulának amit készítek. Egy piaci "Castello" nevű 350-es lappal próbáltam és úgy látom, hogy bő fél mm-t üt egy fordulat alatt :-( . Szóval szélesebbet vág, mint amennyit elvileg kellene neki.
Most nem tudom, hogy a tengelyben van-e a hiba, vagy a lapban? A tengely is orosz, piaci, már vagy húsz éve megvan nekem, de sosem volt még eddig felszerelve. Nem hiszem hogy az lenne a hibás, egy eszterga azért mégis csak elég pontos szerszám... Szóval gondolom a lapban van benne ez a fél mm.
Egy ilyen áruházi barkács asztali körfűrész mit tud ebből a szempontból? Harcoljak ezen, vegyek drágább lapot, vagy kár a gőzért, homemade gép szinten úgyis mindig lesz benne valamennyi?
Egy éve vettem ugyanilyet, ciklonnal használom, elég sokat. Még nem kellett porzsákot ürítenem, sem szűrőt tisztítanom. Biztos, hogy öröm lesz vele dolgoznod!
Romániában most van a porszívós nap a lidl ben . 19km re van tőlem a lidl de nyításkor már ott voltam s bezsákoltam az elsőt. Volt kb 10 darab de amíg ott voltam nem vett más belőle. Na de nem szaporítom a szót megyek is kipróbálni :D
Igen, erről már annak idején is tettél említést, vettem is egy hamuporszívót, ami csak egy vödör, nincs benne motor, egy másik porszívóval csatlakoztattam, és mobilként azt használom az egyéb helyeken keletkező por összeszedésére, tökéletesen működik, csak arra nem tettem erőfeszítéseket, hogy szerezzek olyan csatlakozó elemeket, amelyekkel a lidlis porszívóval összekapcsolható. Kettévágni a gyári csövet nem volt bátorságom.
Csak tippelek: porleválasztóval? Akár ciklonos, akár thien-baffle leválasztóval. Csájníz fröccsöntött ciklonost itt jópáran vettünk aliról és tsairól, az "tuti" megoldás. De youtube-on találsz tucatszámra videót (diy dust collector, cheap dust collector), olyat is ahol kb felmosóvödör+lavór-kerek tálca az összkellék a leválasztóhoz.
Én ennyire nem értek hozzá, de ismereteim szerint ebbe csak porbeles huzalt lehet tenni, polaritást nem lehet váltani, és szerintem alut nem lehet vele hegeszteni. De vasat igen. Profi hegesztők biztos elboldogulnak vele, amatőröknek, mint én is, szenvedős.
Én éppen most csinálom a saját konyhabútorom méretrajzait screchup-ban és anyagszükségletét meg excelben. Én egész tábla anyagban fogom megvenni az anyagokat, magam szabom, magam élfóliázom, majd lamellóval összerakom. Ennél olcsóbb megoldás nem létezik.
Így igaz, de ötször könnyebb is használni, és én legalább tudtam vele hegeszteni. Nekem az volt a tanulság, hogy olcsó húsnak híg a leve. Mert én nem tudok főzni.
A hegesztőgép hasonlít a Workzone hegesztőgépemhez, az is porbeles, két fokozat van rajta 45 és 90 A. Tudni kell hegeszteni, én nem tudtam, szenvedtem vele, igazából csak pontokat, pöttyöket tudtam vele csinálni. Épp egy kutyakennelt akartam csinálni, de ezzel nem ment. Inkább vettem egy komolyabbat, azzal kicsit jobban ment. Aztán egyszer kölcsönkérte a szomszédom, akinek hegesztés a munkája, és elégedett volt vele, bejelölte, hová kell állítanom a huzalsebességet, ha 45, és hová, ha 90 A-el hegesztek. Jobb lett, de maradtam a IWeld PocketMig 195 ALUFLUX mellett, nekem ég és föld a különbség. Szóval nekem pénzkidobás volt.
Nekem is ilyen van. Ha porzsák nélkül használom, nagyon hamar, és nagyon erőteljesen eltömődik a szűrője, ami nem egy masszív anyagból készült valami, sok percen át tart a tisztítása, kompresszorral is. Ha a papírporzsákot felteszem, a szűrő tiszta marad, de a porzsák hamar megtelik, cserélni költséges, kipiszkálni belőle a fűrészport elég gagyi megoldás, de nem tudok jobbat. A porzsák sem olcsó.
A kivitelezéstől függ a pontosság. M16-os menet emelkedése 2 mm/fordulat. M8=1,25mm, M10=1,5 mm. Lehet variálni kivitelezéskor és asztalról állítható ahol akár mérhető is állítás mértéke.
Kicsit elmentem Erdélybe, és alig győztem vissza olvasni a sok bejegyzést :-)
Nem asztalos, inkább ács munka. A fiamnak kellett ez az árusító pavilon Torockóra a Double Rise fesztiválra. A padlót, párna gerendákat ott vettük meg, a többi elfér szétszedve egy 2 m hosszú utánfutón, csak az első gerendák lógtak ki (2,5 m). 3x4 méter, két óra alatt felépítettük. Fejben tervezés volt, itthon még összeállítani se volt idő próbaképpen, de minden stimmelt.
3 éve bevásároltam 4db 1 kilós faragasztót egy nagyobb munkához ami elmaradt egyéb ok miatt. A ragasztó megmaradt, még van belőle kb fél kiló, de semmi baja. Ha kezd besűrűsödni akkor pár csepp vizet kell belerakni (inkább többször de keveset egyszerre) és alaposan elkeverni, majd a mikróban fel kell melegíteni 60-70 fokosra, és utána tökéletesen használható ha kihűlt.
Nem igazán jó megoldás. Féloldalasan emeli a gépet és mivel minden marógépnek van egy pici kotyogása az emelő tengelyeken ezért félrehúzza a gépet, így a marófej nem pont függőlegesen fog kijönni az asztalból. Egy újmarónál vagy rádiusz marónál .... stb nem nagy probléma, de egy plattoló marónál ahol nagy az átmérő ott bizony elég nagy baj ha nem derékszögű a marótengely az asztalhoz.
Őszintén szólva ... nem tudom. Lehet hogy maga a marás egyszerűbb és gyorsabb, de azt a maróállványt megcsinálni ... keddre legkésőbb kész kell lennem. És őt is szeretném már megdolgoztatni, mióta kész van csak pár perces meneteket teljesített, most viszont megmutathatja :) plusz azt a kalodát se túl bonyi megcsinálni amit az orosz mókus mutatott.
Nem rossz megoldás ez sem, parksidenál az a baj hogy jelenleg is picit nehézkes rajta a pontos mélység beállítás és nem tudom hogy egy emelővel mennyire lesz könnyebb, érdemes-e vele vesződni.
Az a kérdés, hogy hogyan fogja be? Egy befogásból nem fog menni. Olyan befogót csinálni ami a következő helyzetben is központosan fogja be, nem egyszerű. Pláne úgy, hogy mindehhez ne kelljen itt-ott kifurkálni a "labdát". Persze maga a marás, utána már valóban bakfitty. :))
Köszi mindenkinek a szurkolást :) Igen, az nekem is eszembe jutott hogy a magyar focisták közül páran nem éreznék meg hogy belerúgnak és így eladhatom nekik :D
De sorozatgyártást .. egyelőre nem tervezek. Ez azért nagyon időigényes meló.
Egyelőre kettő készül, bal oldalt a tölgy, középen a juhar és végül a cseresznye. (Juharból még kell 10 db-ot vágni, plusz a "beméréshez" pár plusz darabot).
Egyelőre idáig jutottam, most viszont go Hidegkuti stadion, Steelers-Cowbells HFL döntő <3 Ezt a focit szívesebben nézem, ill most fotózom
Ilyen fákat hoztam el a Jaf Holztól. Beolajozva szépen el fog a tölgy/cseresznye ütni a juhartól, azt gondolom.
A lejárt szavatosságú (úgy fél évvel) faragasztó nyugodtan használható még? Fel volt bontva, aztán visszazártam, félretettem és elfeledkeztem róla. Most találtam csak rá, egy kb. egykilós doboz. A szagán nem érzek semmit, penészt nem látok benne (nem tudom, penészesedik-e), és még ragasztja a fát is. De ha esetleg ilyenkor már fennáll a gyengébb vagy kevésbé tartós kötés lehetősége, akkor inkább nem kockáztatok vele.
Igen tudom hogy van ettől pontosabb módszer is, de első teszt alapján sikerült a szögeket jól felmérni és kivezetni a középponttól. Ugye ez volt a kulcs.
Meg az, hogy a rögzítő stift helyét és a pontokat EGYÜTT fúrjam át, felhasználva a kivezetést (R) és a rögzítő stift vonalát. Ezeket mindig egy vonalba állítva, és úgy átfúrva a forgórésszel együtt, hogy az ne mozduljon el, plusz szoros stiftet alkalmazva (100-as szög hetes furatba pont szorosan passzol) - egyelőre úgy néz ki ez is pontos eredményt adott. Már csak a dőlésszögen kell finomítani, én állat "szemre" állítottam a 22 és 18.5 fokot, pedig van mágneses digitális szögmérő, amit a fűrészlapra rakhatok. Na majd a véglegesen :-)
Hű ... 3x ekkorát .. azt milyen vastag anyagból? 2 col? :D
Szerintem így nem lehet majd tévedni és tuti gömb is lesz a vége. 10:34 környékén látszik hogy egyszercsak közelebb került a csiszológép a "kalodához". Tehát úgy néz ki, hogy az öreg is több lépcsőben közelített a végeredményhez. /az is lehet hogy ezt elmondja de nemérteni :) /
Alternatíva lehet egy biztonsági mágnes kapcsoló az asztal elején, és a gépen fixre állítani a kapcsolóját (kötéllel lekötni, vagy gyorskötöző). Biztonságos marad és garancia se ugrik. 3-4e ft körül van egy ilyen kapcsoló.
Szeretnék készíteni a kibővített asztali körfűrész asztalához egy beépített felsőmarót is. Nos van egy parksideom ami jónak is tűnt erre a célra, de youtubeon néztem sok videót a házilag készített emelő szerkezetekről, de ott mindegyik hengeres testű volt és nem voltak rajta biztonsági kapcsolók, plusz az enyémnek a magasság állítása azért nem olyan finom mint egy minőségibb gépnek. Kérdésem, hogy a biztonsági kapcsoló kiiktatását ki lehet kerülni garancia vesztés nélkül és egyszerűen, plusz a magasság állítást? V. inkább érdemesebb lenne egy élmarót venni erre a célra? Néztem makitát 20-30e ért, képről egész korrektnek tűnik.
Tudom, hogy kevés az időd, de azzal a sablonnnal kellett volna még agyalni.
El kellett volna menj egy gépműhelybe ahol van osztófejes marógép (ezt már írtam), egy rajzzal, az hajszál pontosan meg tudta volna fúrni lyukakat, egy 5mm tegoból -textolitból- acélból, hogy ne kopjon ki. Bármilyen jó fúród van, amikor a sablon készíted, elmehet egy milit a csúcsa és lesz benne 2 mm hiba. Amikor vágsz a forgácsolási erőket a stift veszi át ami a sablonon van.
Van egy focibolond kőműves csapatom, minden évben meg kell sponzorizáljam őket pár focilabdával, lehet, hogy karácsonyi ajándéknak jó lenne egy ilyen labda, de 3x ekkorát csinálnék. :) Azt könnyebb kicsíszolni.
a csiszoláshoz: ki lehet szerkeszteni vagy számolni, hogy a csúcsa alatt hány mm-el van a gömb felszíne. sketchupban majd valaki kirajzolja, hogy a csúcshoz tett gömbérintő hol metszi az éleket. ezt kell felmérd minden csúcshoz a három irányba, és oda kell csiszolj rá egy síkot, ami a felmért pontokig ér. rácsiszolod ezt a 60 lapot, meg van a 12 ötszög meg a 20 hatszög, az már 92 lap, majdnem gömb. utánna szerintem elég lesz kitartóan símogatni kézzel csiszolópapírral.
Megtisztelő vélemény egy tényleg profi szakembertől, köszönöm! Igen, megfogadom a tanácsot és colos deszkából lesz a végleges darab, ez csak a sablon pontosságát volt hivatott megmutatni. Csiszolást pedig úgy képzelem, hogy inkább több lépcsőben engedem egyre közelebb a csiszológéphez a kalodát, ami a labdát tartja meg csiszolás közben. Jó lenne nem kilukasztani a végén :)
Egy kicsit árnyalnám azért a profi imidzset:
1. - az elfordulást megakadályozó pöcök is fémből volt először, ugyanabból mint a tengely (10-es fémtengely). Ha jobban megnézed a rajzot látni hol a hiba ... először még óvatosan vágtam, ahogy átvágta engedtem is vissza a fejezőfűrészt. De ahogy haladtam előre úgy mentem egyre mélyebbre, és közben nem jutott eszembe hogy ferdén is vágok, mélyre is, a pöcök közel van az emelvény falához. Igen, egyszercsak szép nagyot szikrított a fűrészlap. Meglepi: egyesével végignézve a fogakat nem találtam lepattant vagy sérült fogat. Pedig a tengely egy nyomtatóból kicsent, edzett felületű tengely volt ..... namindegy. Aztán visszanézve még egyszer az orosz videót, leesett hogy az öreg miért fából csinálta ugyanezt ... most már nekem is abból van :)
2. a szögbeállító pontok furatai. Nos, ha egy 100mm-es sugarú körre rátesz az ember egy 100x100mm-es vágandó anyagot, az nyilvánvalóan eltakarja a kör szélének egy részét is, a stiftek helyével együtt ... Fejben tervezés egyes, leülhet. Nem akartam újracsinálni a sablon fogórészét, ezért oldalról újrafúrtam a pontokat. Ez és egy 100-as szög látszik a kép alsó részén.
lehet nem ezt kéne észrevennem egyszerre de ott látom a makita lb 1200 f szalagfűrészt és a bosch gts 10 xc körfürészt, a gérvágó vmilyen metabo, meg ott van vmilyen kombigyalu.
A te számításaid jók szoktak lenni, a gerenda (szarufa) elég ha 5 méter hosszon alátámasztás nélkül 10x15-ös?
Ugyanez a 10x15-ös 5 méteres gerenda 2 méternél alátámasztva a maradék 3 méteres hosszra akasztva egy emberekkel együtt max. 250 kilós hintát elbír?
90-es közökkel 4db 5 méter hosszú szarufával oldanám meg a 3,6-os szerkezetet.
A 1ox15 megbír 7ocm közzel, de nem cseréppel, utoljára 8x14-es (rétegeltet) használtam 4 métere nyíllásnál, 6 méterre tettem 7 szarufát polikarbonáttal fedve.
Hintát, két személyest, 7x14-es gerendára szereltem fel most két hete, átküldöm a tervet, csinálj egy önálló hintát, nem nagy dolog- ezen négy akasztó van, két egyszemékye és egy kétszemélyes hintat is fel lehet rá szerelni. Van ülőlke is, amit egyszerű megcsinálni. Ha szélesebbet szeretnél beteszel még egy merevitőt, az ülőke részét késztitsd hosszabra 1o-12 cm-rel mert ez szűkre sikeredett.
A több személyes hintával az szokott lenni a baj, hogy nehéz megkapni felfüggesztési pontokat.
Engem egyáltán nem zavar, ha valaki kötekedik. Megprobálom meggyőzni.:)
Még egyszer leírom: minek növelni a szélességet? Több fa, kevesebb haszonnal.
Persze, hogy egyenesen arányos a terhelhetőség a szélességgel és igazad van, hogy ez egy módja a szerkezet terhelhetőségének a növelésére (pluszba a szélesebb keresztmetszetben egy repedés nem olyan nagy probléma- ezért készítették annó a tetőszerkezeteket túlméretezetten a mai szemmel nézve), de a magassággal a harmadik hatvány játszik. Ha I teszel a képletbe, akkor a harmadikon, ha W, akkor a másodikon van a :h:. A gerendák lehajlás kisebb kell legyen mind L/2oo a faszerkezeteknél.
A gyakorlatban ezeknél a terasztetőknél (és általában az ácsolt szerkezeteknél) a szelemen szélességét az oszlop mérete hordozza.
Egy 14x14-es oszlopra nem tehetsz fel egy 12-es széles szelement, mert a csapolása sem stimmel (excentrikus terhelés esetén még bajok is lehetnek), meg a kinézete sem. De lehet, hogy a 14x14-es szelemen nem elég, és 14x16-ost kéne, de azt nem lehet kapni.
A fűrésztelepeken (tűzépnél) elérhető méretekből összehozni egy gazdaságos terasztetőt elég nehéz, 1.5x annyi anyag kell, mint amennyi tényleg szükséges.
Ezzel küszködnek a kollegák ezen a topikon.
1ox1o-be és 1ox15-be gondolkodnak. Oszlopnak a 1ox1o pont nem elég, szelemennek sem, 12x12 van, de hozzá a 12x15 nem biztos. Szarufa meg palló x 1o vagy 7x15, esetleg 1ox15. Egy nagyobb nyilásnál lehet, hogy kéne a 8x18 vagy a 1ox2o- de az megint nincs.
Erre az a megoldás, hogy a szelemeneket megcsinálod két darabból, pallóx15, de ehhez egy csomót kell csapolni, mert be kell ereszteni az oszlopokba a pallókat és pontos is kell legyen az illesztés, hogy szép is legyen.
A másik gond az, hogy a nyers épületanyagot sehogy se lehet lekezelni, csíszolni, gyalulni se nagyon és
hamar megszürkűl, meg is reped, mert benne van a bele a fának.
Ha az anyag nem száraz és nem gyalult-csíszolt a fajlagos fogyása a minőségi felületkezelő anyagoknak nagyon megnő.
Rétegeltbe lehet kapni mindenfélét, de írtó húzós az ára (min. 8oo euró/köbm). Akinek megvan a pénze rá, az megbíz egy ácsot, nem gondolkozik sk kivitelezésben.
Szóval nehéz jót válaszolni arra a kérdésre, hogy ezt szeretném megcsinálni és miből kéne.
Aztán ott van a csomópontok kérdése is. Nem lehet mindent megoldani szerelőcsavarokkal. Azok csak a kötések biztosítására valók.
Mostmár tényleg azt fogják hinni, hogy csak kötekedni járok ide.
Én nem mondtam soha olyat, hogy nem célszerűbb a magasságot növelni. Az említett könyvben is az van taglalva, hogy gazdaságosság szempontjából célszerűbb a magasságot növelni, mivel kisebb térfogatú famennyiséggel lehet hasonló teherbírást elérni. A belinkelt táblázat is ezt mutatja (mondjuk a könyv szerint csak négyzetesen nő a teherbírás, nem a 3. hatványon).
Ellenben azt írtam, hogy a szélesség növelésével egyenes arányossággal nő a teherbírás. Ami a te leírásod szerint is igaz, viszont amikor én írtam, azt írtad nem igaz.
Szerintem az a táblázat igencsak hasznos, valószínűleg van valóságalapja, mivel tankönyv. És mivel a táblázat csak a 10 centi széles gerendákra ad értéket, így csak segíteni akartam másoknak, hogy hogyan kell akkor számolni, ha szélesebb (vagy keskenyebb) a gerenda, mint 10 centi.
Amúgy pl a táblázat alapján egy 7,5*20-as gerenda (150 cm2 keresztmetszettel) ugyanannyit bír, mint egy 15*14-es (210 cm2 keresztmetszet). Tehát olcsóbb. Viszont legalábbis az én szememnek a 7,5*20-as gerenda (palló, stb) már csúnyának tűnik.
készitsd magassabra a tetőt, tegyél a fal mellé is két oszlopot és a külső sarokoszlopokat kösd össze fogópárokkal vizszintesen a két belső oszloppal (a külső szelemen alatt).
A fogópároknak M12-es menetes szár kell. Az oszlop lehet csonka, vagyis nem kell a padlóig lemenjen, csak legyen két pontban rögzítve a tartófalra (menetes szár beragasztva 2ocm-ter a tartófalba, semmiképpen sem dübel). Ha a van hőszigetelés a falon, akkor M16 menetes szár kell, és jól meg kell húzni az anyát, a polisztiról jól bírja a nyomást.
A visszatámasztást meg lehet oldani egy díszes tartókonzollal is fából, nem kell föltétlenűl oszlop.
1. Egy palló talp (min. 6ocm hosszú) és rá két palló fül. A talp és a két fül csapolva. A két fülbe a menetes szár és egy gerenda.
vagy még egyszerübben
2. Egy 8(1o) x14 (7x15-ös)-es függőleges elem 8ocm hosszban, talp nélkül és a két fogópár.
Van egy kármi a szarufa végén a szelemenen (a falon is és az oszlopokon is) és egy -két facsavar vagy szeg, ami leköti a szarufát a szelemenre. De még ha vinlis fémfüleket is szerelsz akkor is három-négy facsavar kerül a lekötésbe.
Ez nem elég. A szarufa húzásnak és csavarásnak is ki van téve, pluszba nyírásnak is, pont ott ahol a kármi meggyengítette.
A tetőt súlya pipepurc ha polikarbonáttal van fedve, de megterheli a szabvány szerinti hó és szélteher, ebből lesz egy erő ami kifele nyomja a tetőt, az oszlop magassága az erőkar. Az ebből származó nyomaték miatt, az oszlop vagy a szelemement (de inkább az oszlopot) vissza kell támasztani- mert az oszlop lekötésénél kiszámolom a nyomatékokat, sehogy se jön ki nullának (és az oszlop lekötése csak nyomásra van tervezve).
Most pár éve az Eurocod bevezetésénél felnyomták a szélnyomás biztonsági együtthatóit is. Nem hiába, azt te is látod, hogy mekkora viharok vannak mostanában...
Úgyhogy elég nagy szélnyomással kell számolni, ami a szarufa hosszának (L), az alsó élétől számított 1/4 L-nél hat, vízszintesen, az meg pont a oszlop lekötését terheli, ha alulról kapja (vagyis szívást), akkor kifele hat.
Magyarországon meg vannak határozva minden régióba szélnyomással maximális értéke (van 32m/s-os régió is)+ az is figyelembe kell venni, hogy lakott vagy lakatlan területen van a tető, milyen magass az épület, stb.
Kis frissítés fa focilabda ügyben: alakul. Ez még csak tesztdarab, talált hulladékanyagból /fenyő, és tán merbau (? ... teraszpadló anyag)/, majd holnap megyek colos juharért meg tölgyért, vagy valamilyen sötétebb fáért a Jaf Holzba. A merbau elég szűkös és az is csak 18mm vastag. Pedig szépen mutatna a juhar mellett.
Az a 3. képen látszik a hogy a szöget nyitnom kell mert kívül az élek szépen zárnak de belül .. így gömbre csiszolásnál sok lenne a javítandó hézag (durva esetben szét is eshetne a cucc).
Viszont annak örülök hogy a vágósablon jól sikerült, az élek és élszögek tényleg egyformák (vagy nem akkora a különbség hogy az illesztést akadályozná).
Köszi még egyszer mindenkinek aki így vagy úgy segített, de leginkább Rudolfnak a sok számolásért. De motoros és kukucs33 is hasznos linkeket küldött, pl megtudtam hogy amit csinálok az a csonkolt ikozaéder, a végén legömbölyítve :-) GPF tippjét (meggőzölni a tölgyet) nem tudom lesz-e időm megvalósítani, pláne hogy még sosem csináltam .. meglátom.
Viszont van egy baj az egésszel. A szelemenekre én nem tennék hintát, mert ott a forgástengely nem vízszintes (ugye van lejtése a tetőnek). Kacsázni fog a hinta (nem kell nagyon meghajtani, ugye az inga lengési periódusa a hosszától függ).
Ezek szerint eddig tévesen abban a hitben éltem, hogy ez csak a teljes tetőkre vonatkozik, ahol a szarufák szét akarják nyomni a szelemeneket.
Ha a szarufa felső vége a falra rögzített szelemenre támaszkodik, akkor is keletkezik az oszlopot kifelé nyomó erőhatás? Valahogy ez nem jelenik meg a szemem előtt, hogy képzeljem el?
Rajzold le kézzel, amit szeretnél csinálni és megírom, ha jó vagy nem.
Mindig kötekedek ezeket a tetőket, de nem arról van szó, hogy túlméretezek, hanem arról, hogy a csomópontokban nem oltják ki a nyomatékok egymást. Ez a legalapvetőbb statikai követelmény.
A terasz egy L alakú épületrészhez tartozna, azt a szarufát, amin a hinta lenne az oldalfalhoz is tudom erősíteni, illetve 2 méternél egy láb is befér.
Sok magyar oldalon láttam a második képeden szereplő tető elrendezést.
Nem értem, hogy miért készítik így a tetőket a kivitelezők.
Van a szelemen és alatta az oszlopsor a hónajkötésekkel, ezzel a szelemennek hosszában a merevités rendbe van.
De rá merőleges irányban van egy kifele toló terhelés a tető szöge miatt, ami nincs visszatámasztva.
A szarvazat kármizása és rögzítése a szelemenekhez nem elég ennek a terhelésnek a kienyensúlyozására, magyarán az oszlopok aljánál keletkezik egy nyomaték a szelemenre keresztbe fordított függőlege síkba, ami nincs kiegyenlítve.
Arra a szelemenre nem szabad hintát felfüggeszteni. Valahol vissza kell támasztani az oszlopokat az épület falához.
Még attól is függ, hogy a gerenda végek milyen módszerrel vannak alátámasztva. Ha az alátámasztás csúszást is megenged, és az ácsolt szerkezetek csomópontjainak nagy részében megenged, akkor kevesebb.
Az 10 centi széles gerendára vonatkozik, ha szélesebb gerendád van (pl 15 centis) akkor mivel az másfélszer szélesebb a 10-nél, így ezen értékek másfélszeresével lehet számolni.
Ez nem így van.
Megosztott terhelés esetén, a terhelhetőség arányos a bxh3/12 -vel, ahol a :b: a széleség és :h: a magassága a gerendának.
Az azonos magasságú és szélességű gerendákat (ezek oszlopoknak valók, ami nagyrészben csak nyomást visz át ) értelmetlen használni megosztott tehelésű elemekre, egyszerűen azért, mert a szélessége nem szükséges.
Ez alapján egy 10x16-os gerenda 3 méteren 271 kg-ot bír el/ méter, azaz 813 kg összesen?
Ugyanez a gerenda 5 méteren, ahol nincs hinta ott 490 kg.
Ebbe a súlyba bele kell számolni a saját súlyát, a tetőfedő cuccok súlyát, hóterhelést és a maradék kell legyen a hinta 2 emberrel amit vegyünk 200 kilóra.
Nekem van egy pont ugyanekkora teraszom... igaz hintaágy nélkül. A függőleges tartók és a kereszttartók 10x10-esek, a tető vízszintes tartói 5x15-ösök. Mivel a tetején építéskor mindig volt fent 2-3 ács, így gyanítom, hogy egy függőhinta se jelentene problémát. A szarufák között Bramac-lécek vannak a polikarbonát alatt... kb. 3 éve így üzemel.
Ez 10 centi széles gerendára vonatkozik, ha szélesebb gerendád van (pl 15 centis) akkor mivel az másfélszer szélesebb a 10-nél, így ezen értékek másfélszeresével lehet számolni.
Ezek alapján már egy 12x12-es gerenda egyenletes terhelhetősége 3 m-en: 1.2*152*3 = 547 kiló, egy 15x14-ös gerenda esetén 1.5*207*3=931 kiló. Azt, hogy mennyi a tető összsúlya (szarufák, polimer, hó súly) tippelni sem tudom. Szerintem egy 15x15-ösnek jónak kell lennie.
De figyelmeztetlek, én nem értek hozzá, de remélem, ha hülyeséget mondok, úgyis kijavítanak.
Aszaláskor arra kell ügyelni, hogy a hőmérséklet 50°C alatt maradjon. Úgy az enzimek nem pusztulnak el. Tápértékileg olyan mint ha frissen ennénk. Igaz időigényesebb mert 70 °C-on egy nap, 45 °C-on4 nap, 50 °C-on három nap az aszalvány elkészítése átlag. Megy, Szilva Barack esetében. Alma, zöldségek röbvidebb. http://www.edenkert.hu/gyumolcs/gyumolcs-az-asztalon/nehany-szo-az-aszalasrol/729/
Kajszit aszalni...Ember nem tudod, hogy azt ki is lehet erjeszteni !?
Amúgy évek óta használok ilyet : 2x2 cm lécből összeütött keret, rákapcsozva alu szúnyogháló, a négy sarkán szintén 2x2 lécből pár centi hosszú láb ráütve. Egyforma méretűek, simán egymásra pakolhatók.
Bárhová ki lehet tenni, letakarom egy darab vékony függöny anyaggal a legyek ellen.
Amikor nem olyan az idő, akkor beteszem az elektromos sütőbe 50 fokra, légkeverésre. 5 darab ilyen tálca fér be, 2 kiló almát tudok egyszerre csipszesíteni.
Asszonypajtás kipróbált aszaló asztala eddig 2 tálca volt, amire ráborított egy szúnyoghálós ernyőt, amit lehetett venni valahol. Aztán ezt kitette a napra egy asztalra, és működött. Én éppen most készítek neki ennek kiváltására 2 egyszerű keretet, de ezt még ő nem tudja. :)
Ez 2-2 keretből lesz, az egyik kicsit magasabb, a másik a teteje lesz (kb. 2x2 és 4x2 lécekből, 40x40 centisek). A kereteket tegnap fejeztem be. Mindegyiknek az egyik oldalára fém szúnyoghálót fogok rakni, aztán egymásra rakom, valamilyen rögzítéssel, ezen még agyalok. Az aljára teszek valamilyen kicsi lábat, hogy a levegő tudjon áramolni. Ebben lehet pl. hársfavirágot is szárítani, vagy fűszernövényeket, csak nem kell a napra tenni.
Nem próbáltam ki, de biztosan működni fog, és stabilabb lesz az eddigieknél. A végleges megoldáshoz már gyűjtöm a sörösdobozokat. Ez a 4 keret éppen jó lesz bele tálcának, így már 4 polcon tudunk majd aszalni.
Miután ezek vízhűtésűek, nem valószínű. Sokkal inkább, hogy nem bír nagyobb előtolást a gép, vagy a szerszám. Szalagfűrésszel szabtam sok zártszelvényt, azt sem lehet "meghajtani" nagy előtolással, mert vagy beakad a fog* és megáll, vagy elszakítja a szalagot.
* a fűrész jellegű szerszámok nagyon nem szeretik a zártszelvényt, mert a függőleges vékony falba hajlamosak beleakadni a fogak.
sziasztok, egyszerű, sima, esetleg kipróbált aszaló asztalra van valakinek rajza, leírása? sörkollektorost találtam, de arra most nincs idő, hétvégén jön a kajszi :)
Sokmindent nem akarok kutyulni, mert akkor egyszerűbb megvenni a biopin keményolajat, abban is van terpentin, vagy legalábbis volt, de azt hiszem valami eu-s mizéria miatt vizesre csinálták meg, pedig isteni illata volt hetekig :)
Egy két réteg olaj után, használom. Kb. 1 óra múlva puha ronggyal áttörlöm, selymes fénye van, sérülékeny, de könnyen javítható.
A videón, terpentin is kerül bele, ettől azt hiszem keményebb lesz. Jobban fényezhető, tartósabb. Már van terpentinem, de még nem próbáltam. Eddig csak egy restaurátor könyvben olvastam róla, azt hiszem ott 1:16-os arányt írtak.
paraffinolaj + méhviasz téma: van egy méhész ismerősöm, azt mondta, hogy lapokban van neki viasz, tehát azt kellene neki mondanom, hogy (számolva mondjuk az 1 liter olajammal) x gramm viaszt hozzon. Az x értékében tudna vki támpontot adni?
És aztán ha ez megvan, akkor arányosan összeteszem őket, és összemelegítem úgy, hogy a viasz beleolvadjon az olajba? Dupla edényben pl?
Nekem is a fordulattal lenne bajom, ha gérvágóban gondolkodom. Ha van célgép, és a Strauss papíron elég erős, nem üt, nem táncol, akkor nálam a garancia döntene. Gondolom egy év, ha ez alatt jól meg lehet járatni, akkor érdemes megvenni, végülis ha a másik 3szor annyiba kerül, akkor 3 kijön az árából.
A dunaferrben szeleteltettem 50-es zártszelvényt, láncfűrész-szerű vizesvágóval nyomják, a fa fűrészekhez képest csigalassú tempóban. Meg lehet ennek a maga oka...
úgy értettem, hogy ha veszel egy 400mm teljes kihúzásút, mert az olcsó, akkor azt 400mm-re lehet kihúzni. ha veszel egy 550mm nem teljes kihúzásút, azt kb pont úgy 400mm-re lehet kihúzni.
fémvágó fűrészlap az a keményfémlapkás fűrészlap, ami fémvágásra való. a linkelt példákból látszik, hogy 20-25m/s sebességre való, a fához való fűrészek 60-70m/s sebességétől hamar elég.
az abrazív vágókorong sebességre passzol a a fafűrészre. az hogy neked egy sem ment még szét, az annyit jelent, hogy neked még egy sem ment szét. sokan használnak flexet is védőburkolat nélkül, nekik sem ment még szét soha. van akinek robbant már szét flextárcsa a kezében, de sajnos közülük többen már nem élnek.
fémvágó fűrészlapot nem tehetsz a fafűrészre, mert tönkremegy ha vasat vágsz vele. vágókorongot tehetnél, de a védőburkolata nincs rá felkészülve hogy az a lap szétrepülhet.
Légyszíves fejtsd ki részletesen mitől menne tönkre. Én az elmúlt 22 évben kb 50 darab 300-as korongot koptattam el a gyenge gépemen, még egy korog sem repült szét. Volt hogy sikerült kitörnöm belőle egy kisebb darabot vágás közben, de az a védőburkolatra nem jelent komoly veszélyt. A védőburkolat felső része mindegyik gépen fémből van, annak nem sokat árt egy kis kirepülő darab. A plexi mozgó burkolatban tehet maximum kárt Ugyan ilyen erővel azt is mondhatjuk, hogy ne rakj a gérvágóba nagy fogú vídiás lapot mert arról is letörhetnek a fogak. A szikrától maximum elszíneződik a plexi burkolat belső oldala, vagy beleolvad a fémszemcse, ha annyira édeni akarod a plexi burkolatot akkor le is lehet venni, hiszen a fémvágókon sincs plexi burkolat.
Ez volt az csak, meg a másik erkély lesz mellette. De lehet a teraszkorlátra gondolsz... az még hátravan :), de elvileg ilyen elemek lesznek ott is (összesen 4db), csak néhány hosszabb is lesz közte. A fa megvan mindenhez, az idő nincs. Ill. most már talán lesz normális műhelyem is (nem az eddigi ~1,5mx2m-es lyuk), szóval talán csak idő kérdése... :)
Az az ütés teljesen hülyeség. Akár szénkefés akár normál indukciós motor van rajta az bírja. A tengely illetve a meghajtás is bírja, hiszen ha te tölgyfát vagy akácot vágsz nagy fogú fűrészlappal az is ugyanúgy megakad egy pillanatra. A fém fűrészlapoknak sokkal kisebbek a fogai és jóval több fog is van a tárcsán, így kevesebb megakasztó erőt fejt ki mint egy nagy fogú fa fűrészlap.
Egy 1500-2000 W-os motor és a meghajtása simán bírja ezt a terhelést.
Azért, mert nincs nagyflexem. :) Illetve, mert mindenképpen egy, a feladatra dedikált gépet akarok.
Volt már nekem fúróállványom, még fába se lehetett vele függőlegesen fúrni. Ettől félnék a flexállvánnyal kapcsolatban is.
Félre ne értsetek, de mindenki megpróbál lebeszélni az eredeti tervemről. :D
Pedig csak arra voltam kíváncsi, hogy vajon megéri-e a háromszoros ár a Metabóra a noname Straus-hoz képest. Mert ha az olcsóval lehetetlen derékszögben vágni, akkor persze, de ha még egy flexállvánnyal is lehet, akkor meg miért ne...
Megkérdeztem anno a szerszámoutletben, hogy lehet-e a metabo gérvágóra fémhez való korongot használni zártszelvényhez, de lebeszélt róla a srác. Azt mondta, hogy amikor eléri a fűrészlap a kemény vasanyagot, akkor üt egyet a gépen, amit ezek a fára kialakított gépek nem bírnak. Aluminiumot viszont a megfelelő tárcsával gond nélkül lehet vele vágni. Szóval én nem biztos, hogy kísérleteznék ezzel egy drága gépnél.
fémvágó fűrészlapot nem tehetsz a fafűrészre, mert tönkremegy ha vasat vágsz vele. vágókorongot tehetnél, de a védőburkolata nincs rá felkészülve hogy az a lap szétrepülhet.
Szerintem jó szándékú volt mindegyik hozzászólás! Fát hasogatunk, nem szőrszálat. :-) Mindenki másképp csinálná. Én nem készítettem előzetes tervet. Annyit tudtam, hogy lengő bölcső lesz, az alja 40x90 cm, az oldala kb 50 centi, illetve hogy a felső része ilyen "tulipánra emlékeztető" lesz. De például a felső deszka keskenyítése már menet közben jött, mert különben nehézkes lenne a babát kiemelni.
Amúgy egy csomó hiba van benne, figyelmetlenségből és/vagy rutintalanságból, de mivel a használhatóságot nem zavarja, én úgy tekintek ezekre, hogy ettől egyedi amit készítettem.
A faragásokat felsőmaróba fogott központfúróval készítettem. Mindenképpen domború faragást szerettem volna azért ezt a megoldást választottam. A napnál egy kicsit megégett a fa, amit nemigen tudtam kicsiszolni belőle, de hát a nap elég forró ahhoz, hogy megégjen a fa. :-)
Az anyagokról:
A két vége és alja 20 mm-es táblásított luc az oldala luc deszka. a rács 10-es bükk, A lábat 5x10-es maradék fenyőgerendából készítettem, a gombok és a nap-hold pedig hársfából van. Az alsó gomb egy kb 10 centis seprűnyélen ül, azzal lehet rögzíteni a bölcsőt. Két 10-es menetes száron ring a bölcső. Néhány 6-os csavar, és Tessauer (fa menetes anya) van még benne. A lábánál a csapolást megtámogattam két-két stifttel, ami a rácsból maradt. Az egész keményolajjal kétszer lett lekenve, kivéve a nap, amit lenolajos, terpentines, méhviasszal kentem le, mert az így egy árnyalatnyival sárgábbnak tűnt, mint a keményolajjal lekent.
Ha van egy gérvágód akkor arra egyél fémvágó lapot. A gép árát akkor megspórolod. Rengeteg videóban láttam már hogy asztali körfűrészen vagy gérvágón vágnak zártszelvényt.
(Én nekem van egy saját készítésű karos flexem (gyorsdaraboló) 300-as korong megy rá. Kb 22 éve építettem, azóta kint van az udvaron mert a műhelyben nem fér el. A lap nem dönthető. Sajnos a motorja elég gyenge, egy 750W-os 3 fázisú motor volt kéznél amikor építettem a gépet, emiatt csak nagyon kicsi előtolással tudok vágni vele. Szerintem minimum kellene rá 1500-2000W-os motor. )
Az építendő konyhabútorom méretezését csinálom és próbálom a részletes terveket összeállítani.
Azon agyalok most, hogy milyen hosszú teljes kihúzású csillapítós (golyós) fióksínt vegyek bele a tervekbe. A konyhaszekrény alsó részében 17 db fiók lesz összesen. A szekrény váz mélysége 540 mm, a tervezett fiók mélysége meg 500 mm. Szükséges ehhez 500 mm-es fióksín vagy elég e 450-es, 400-as...? Árban ugyanis elég jelentős eltérés van köztük, amit néztem 500-ast az durván 3500 Ft./pár
Te figy .. sztem ne rugózz ezen ennyit :-) Vegyél meg egy kis adagot, és próbáld ki.
Bár azt most olvasom rogertől hogy a forrása az megbízhatatlan, lehet érdemes akkor másikat keresni. Egyébként igen olcsónak néz ki, legalábbis az eddigi tungolaj árakhoz képet, amit láttam. Kicsit gyanúsan olcsó ....
Vagyunk páran akik használtak ilyen-olyan tungolajat (Computerguru pl tisztát ha jól emlékszem, én "piszkosat", Danish Oil), le is írhatjuk hogy ilyen-olyan jó volt, de igazán csak te fogod tudni megítélni. Főleg idővel. Ezt ki kell tapasztalni, "élőben".
Anno én is úgy vettem egy kis adagot (a 250ml-est) a "dán olajból" , hogy olvasgattam utána hogy mire jó, mire használják ... de aztán a tényleges tapasztalat az úgyis a tiéd lesz.
Pl én azt tapasztaltam hogy jól kikeményszik, de igen "szagos" marad még jó ideig a cucc. Az erezetet szépen kihozza -> de ezt megteszi a lenolaj is, erezetkiemelésben nem láttam nagy különbséget, legalábbis tölgyfánál nem.
Azért írtam a tisztázást mert a linkeden fémdaraboló körfűrész megnevezés is van. Egy fémvágó körfőrészlap ilyen átmérőben a linkelt gép árának3-4-szerese. Nehogy álmodozás legyen.
Elsősorban zártszelvények darabolását értem a flexelés alatt. Eddig erre kézi 125-ös sarokcsiszolót használtam, de azért akármennyi gyakorlatot is szerez ebben az ember, mindig esetleges marad a pontosság.
Ezért akarok gyorsdarabolót venni (így hívják, nem?), ami egy menetben elvágná nekem az 50-es zártszelvényt derékszögben, 45°-ban stb.
Kérdés, hogy ér-e valamit a 15000 forintos Straus vagy inkább az 50000-s Metabóra/Makitára pályázzak.
Én most gyártom az akác gerendákból a kerítésoszlopaimat, vettem egy Remmers bütüvédőt (SW-910), 2-3 mm-es repedéseket is még némi kitartással el tudok vele tömíteni. Remélem használni is fog vmit.
Beszéltünk itt olajokról, lenolaj, tungolaj, paraffinolaj.
Namost tegnap vettem a gazdaboltban literes paraffinolajat, egy szobai mászókára / minigalériára fog rákenődni :)
De a lényeg, hogy azt írja, hogy 100%-os tisztaságú paraffinolaj, emellett élelmiszeripari tisztaságú. Ha ez rendesen beivódik, kiszárad, nem fog, és könnyebb vele dolgozni, mint a lenolajjal, akkor nyertem. Kíváncsi vagyok.
megéri, bár nem helyettesíti a nagyflex-et. Termelékeny, ismételt szögű vágásoknál pontos. Én már csak utánmunkálok flex-szel, a munka nagyját ez elvégzi.
Amit én másképp csináltam volna: a két mintát (nap, hold) lehet nem faragtam (martam) volna, hanem csak pirográffal belerajzoltam volna, úgy könnyebb precízen a kisebb íveket összehozni. A másik, ami eszembe jut, hogy síkra csiszolom és a mintát lombfűrésszelvágom ki (külön), majd ráragasztom a felületre.
A fát magát végül háromszor kentem a vékonylazúrral, a bütüket is, de ott vastagabban (ennyi elég?). Remélem nem fog berepedni a fa, vagy legalábbis nem látványosan.
balról van az eredeti áramkör. jobbra haladva mindig ekvivalens átalakításokat hajtunk végre. a jobbszélső az egy graetz, aminek a +- pontja össze van kötve.
Először is leszögezném: nem az én rajzom, hanem találtam. Másodszor is: meglepő dolgokat képes kidobni az ismerősök köre, úgy is mint mikrohullámú sütő... Ez utóbbi forrásból keletkezett nekem egy-két marék záróérintkezős relé, amik egyenként 17A kapcsolására képesek, több millió ki-be kapcsolást elviselnek - érdemes körbeinformálódni (ha van valakinél kidobásra váró példány, akkor már a tranzisztorok és diódák is megvannak - igaz, hogy smd kivitelben). Amúgy a villanyász szaküzletekben foglalattal együtt 4 ezer pénz alatt van egy három morse érintkezővel rendelkező ipari relé ára - tehát valóban többe kerül.
Van olyan is, hogy "kizáró VAGY" (XOR) , ahol a kimenet akkor igaz, ha a két bemenet különbözik. Például a fűrészgép mellé bekapcsolnám a gyalut is és akkor leállna az elszívó.
Megjegyzem, le is áll minden, mert a harmadik gép induláskor leveri a biztosítékot. :-)
De jogos az észrevételed, ennek "VAGY" kapcsolat a hivatalos neve.
Úgy gondolom ebben a kapcsolásban annyi a szerepe, hogy nem enged nagyobb feszültséget a triak vezérlő elektródájára mint amennyi a két dióda nyitófeszültsége.
Fel kell vágni kis darabokra, jó lesz ez még grillezéshez :D
Nekem is sikerül rendszeresen belenyúlnom ilyen fába, de hát kisebbre felszabdalom hosszában és simán használható lesz úgy, csak dolgozni kell vele feleslegesen sokat meg nem arra mehet el az alapanyag, amire szántuk...
Amim még van az el fog menni párhuzamvezetőnek, az még pont belefér, időből úgyse lesz semmim júliusban, így majd mindegy van-e deszka avagy nincs :)
Nálam körben a műhelyben van 7-8 konnektor, amelyik a masterre csatlakozik. Az ide dugott eszközök közül ha bármelyiket bekapcsolom, indítja az elszívót. Megengedő VAGY kapcsolat... az informatikusok kedvéért. :-)
A légtechnikai része nem ilyen flott. Csőhálózatom még nincsen, ezért két egymásba dugott porszívócsővel szoktam szaladgálni a gépek között. Igazi félautomata! ;-)
ha megnézed a rajzon a négy diódát, belátható hogy a két-két dióda közti pontok egy vízszintes dróttal összeköthetőek, semmit nem befolyásol. amit így kapsz, az meg egy graetz, aminek a +- pontja össze van kötve, és a két ~ a két vége.
Annyit változtattam rajta, hogy a BT137 helyett, ami "csak" 8A-es, valamilyen 20A/600V-os triakot tettem bele. Hátránya, d_feco rajzához képest, hogy itt a gép és az az elszívó is egy fázison vannak, egy fázisnak el kell bírnia a két berendezést.
Igaz, a slave helyére lehet tenni egy 230V-os relét és azzal már bármit lehet kapcsolni. De lehet, hogy egy ilyen relé többe kerülne, mint az egész elektronika.
Annyira azért nálunk sem veszik szigorúan, de a klasszikus hozzáállás az, hogy vasárnap nyugi legyen. Amikor szigeteltünk, falaztunk, és a mesterek csak sz-v értek rá, nyilván mi is nyomtuk, de füvet pl. nem nyírok vasárnap, és a szomszédaim sem. Ez mondjuk falu, annak is a régi része, ráadásul a széle, nem a lakópark.
De a lényeges élmény az volt, hogy kézzel, ha van idő, olykor nagyon jó dolgozni :)
A repedés ellen a fűrésztelepes ismerősöm a hosszanti bevágást ajánlotta a nem látszó oldalon, amikor szóba került. A Te esetedben ez egy kézi körfűrésszel kivitelezhető. Kb. a feléig vágd be az anyagot és így már lesz hol távozni a feszültségnek. Az ismerős az irodaépülete látszó födémének 20x20-as gerendáit vágatta végig motorfűrésszel és nincs rajta egy szem repedés sem, pedig friss volt az anyag, amiből készült.
Tisztelt urak, sokszor szóba került a master-slave kapcsoló elkészítése. Minap belefutottam egy kapcsolásba, ami kifejezetten nem alkatrésztemető, szinte elronthatatlan, olcsó, ámbátor életveszélyes is lehet, amennyiben nem megfelelően van bedobozolva. A kapcsolt teljesítmény egyedül a beépített relé(k)től függ. A kapcsolási rajz és a rövid leírás a http://www.learningelectronics.net/circuits/mains-slave-switcher_03.html oldalon elérhető.
Elkészült az első erkélykorlát, ami egyben az első igazi fával való projektem volt. Jó sok tapasztalatot szereztem közben és nagyon sok tanácsot kaptam itt a fórumban, amit ez úton is szeretnék mindenkinek megköszönni. A végeredményre, megvallom, büszke vagyok, annak ellenére, hogy távolról sem hibátlan. Még a megcsavarodott fa (keret alsó része) sem olyan feltűnő, ahogy a vésés, marás hibáit is sikerült szerintem egész jól eltűntetni. A falban a rögzítés egyelőre stabilnak tűnik, bár a négy lyukból csak 3,5-re jutott elég Fischer féle gyorscement, de talán elég lesz így is. Próbáltam mozgatni, nem sikerült.
A véleményeteket megköszönöm, nyugodtan jöhet őszintén, nem szégyellem, hogy bőven akad tanulnivalóm :). A ferde léceket 70%-ban direkt raktam a belső oldalra, ha érdekel valakit, elmondom miért :).
Szarufának szerintem az 5x10 jól néz ki. Repedés tuti lesz, nekem a szaletlim elég normális fából van, de 2-3 év után így is lettek, szerencsére csak kicsik; csavarodás és csúnya repedés nem keletkezett.
Kérdés: a falra (nagyméretű tömör tégla)6méter hosszan milyen "szelemen" kerüljön? 7,5x12cm? 5x10? más? És a szarufák?
Fedésnek polikarbonátot, esetleg üveget tervezek (bár az brutál drága lenne), kb 14m2.
Ezen kívül: van-e lehetőség a faanyag repedésének megelőzésére, kivédésére? Ha sima fatelepi gyalult anyagot veszek, ami esetleg már jó száraz ilyen időben.. mennyi esélye van, hogy hosszában repedés lesz rajta?
(a feleségemnek nem tetszene)
Néztem a ragasztott, toldott gerendát is, de az 3x-os pénz.
Az en valtozatom igy van rajzolva. Megvan a vastagsaga is a lapoknak, mert azt is szamoltam, minimim mi az az anyagvastagsag, hogy ne lyukadjon ki, amikor csiszolja.
Vasárnap nem zajongunk? Mifelénk ez már nem szokás :D
Hátsó szomszéd most húzza fel a plusz egy emeletet, vasárnap reggel 8-kor indul a flex, betonkeverő, s minden egyéb, mikor épp mi kell. Nem szólunk érte mi se, ill. más se, minden nap dolgoznak.
Nálam vasárnap is szoktak menni gépek, bár a nagy zajjal bíróakat amúgy is úgy használom, hogy csukott ajtók mellett, így max gyengén lehet hallani kint és vasárnap azért picit próbálom visszafogottabban csinálni.
Tegnap kivételesen kint zajongtunk kora este (6) faldöntés miatt, de ekkor se szólt senki, de 1 óra alatt sikerrel jártunk, volt fal, nincs fal :D
Szembe velünk is egy új lakó most építi ki magának a lakást, mikor hogy ér rá. Volt időnként este 9 után is flex, de hát vmikor azt is kell, de nem sokat dolgozik vele.
Szerencsénk van, mert senki se az a feljelentgetős meg beszólós típus az utcában, Vörösváron már nem ennyire szép a szomszédi kör, pedig látszólag sokkal jobb hely :(
Jah, 20 kerben lakom, ami szép tarkított kerület :D
Hogy egy kicsit pihenjünk a fafoci téma közben, csak hadd lelkesedjek egy kicsit: tegnap vasárnap volt, akkor ugye falusi ember nem zajong. Van pár nyárfa oszlopom, amikből beépített szekrény lesz, de éveket állt a pajtában, kicsit szürkült, kicsit szőrös. Tegnap épp volt egy kis időm, gondoltam lecsiszolom. két ötletem volt: flex-szel, de ez kiesett a vasárnap miatt, vagy kézzel (szivacs+papír). Ez utóbbit csináltam.
Tök jól esett a kezem alatt érezni a fát, és látni, hogy minden húzás után mennyivel szebb lesz. A kényszerből így lesz élvezet :)
Azért kíváncsi vagyok gyermekem arcára, mikor szólok neki, hogy labdadobáláshoz a rögbi labdát hozza, rugdosáshoz meg inkább a csonkított ikozaéder formájút... :-)))
Sikban keszitett kiteritett rajza volt es egy kinyomtatott kep a labdarol.
Amikor sikban egyenlo elhosszu otszoget es hatszoget illesztessz egymashoz, azaz 5 hatszoget az otszog 5 elehez, akkor a hatszogek szomszedos oldalai kozott 12 fokos szog adodik.
Azt kiprobalhatod kiszamitani papiron, hogy az otszog es a hatszog kozos ele korul mekkora szogbe kell elforgatni a hatszogeket, hogy azoknak a szomszedos eluk talalkozzon. Ha ez megvan, akkor azt is ki kell szamolni, hogy a kovetkezo otszog ket felforditott hatszog sikjahoz kepest mekkora szogbe kell illeszkedjen. Aztan van meg egyszamolas a otszoghoz tartozo kovetkezo harom hatszognek. Utanna szimmetrikus a szerkesztes. Csak nem biztos, hogy gomb lesz belole a vegen, lehet elipszoid is.
Ezt egy proiektiv geometriai feladat, de pl. a muszaki egyetemen nekem nem tanitottak.
3D programmal se konnyu kiszerkeszteni. Autocaddal egyszerre nem tudod felforgatni az 5 hatszoget, mert meg kell hatarozd, hogy mekkora szoggel forditson a forgastengelyhez kepest.
Ha a orosz pasi ezt sikrajzbol kiszamitotta, akkor nagyon magass kepzetsege volt. Vagy valaki megtanitotta pont erre- kapott egy kesz tervet.
Mi lenne akkor, ha az asztal normál asztal lenne, felhajtható lábakkal. A négy sarkán pedig lenne pl. szemes csavar, ahova be lehetne akasztani a felemeléshez kötelet.
Azaz leengedve a saját lábain álló asztal, felemelve pedig egy asztallap, aláhajtott lábakkal.
A felemelés pedig pl. mint a fürdőszobai fregolik.
Fent-lent zsanérral mondjuk, s asztalon meg fent plusz egy éket bele, hogy ne tudjon mozogni? Esetleg rugó benyomná az éket rögzítéskor, oldani meg húzással (ilyet talán még készen is kaphatsz)
Nem túl byonolult, de kérdés mennyi hely van a felemeléshez, mert ebben az esetben kelleni fog plusz hely :)
Ha ezt kiszamitotta egy sikban keszitett rajzon, mert azt lattam az asztalan-szamitogeprol kinyomtatva, akkor minimum repulogepmernok volt a vegzetsege.
Jobban belegondolva, egy KRESZ-tábla csöve ideális lehet ilyen célra. Súlya szinte semmi, viszont van annyira erős, hogy elég legyen (anno egy Warszawa motorját emeltük ki egy "zsákutca" tábla segítségével - természetesen később a táblát gondosan visszatettük az eredeti helyére), megmunkálni sem nagy esemény. Kérdés, hogy hol és mennyiért lehet legálisan beszerezni.
Aljzatot nem nagyon tudom bevonni, mert 20 cm vasalt betont+20 cm tömörített kulét kéne fúrni, ami nekem nem megy.
Lánccal leengedni, majd beilleszteni egy oszlopot felülről, ami aztán átveszi a terhet... Ez szerintem megvalósítható.
Alul-felül talpak a rúdon, 4-4 lyukkal, mennyezeten és az asztalban meg 4-4 esztétikusan elhelyezett csavarszár, amihez szárnyas anyával gyorsan rögzíteni lehet a rudat.
Használaton kívül a rudat ki kell venni a helyéről és betolni a fal mellé, polc alá, padlásra, akárhova ahol elfér. Ha hosszában végig fekteti a padlón a beálló közepén, normál esetben még az sem zavarja a kocsit a mozgásban. Valami ilyesmit írtam is, csak lehet, nem volt egyértelmű.
a lábak mindig útban vannak. fúrj legy egy csövet, teszel rá kupakot hétköznap. amikor buli, akkor meg beledugod az egyszem asztallábat, és rászúrod az asztallapot. a cső akár mehet fel a tetőbe és ott lehet rögzíteni, akkor nem kell mélyre lefúrni sem.
Ha a kötelek+csigák csak az emelés - süllyesztést intézik, de van középen egy rúd (afféle, mint amin a csajok szoktak táncolni) ami az asztal közepén halad át (illetve az asztal lap csúszik rajta fel-le), az megvezeti és stabilizálja az asztallapot. A rúd a padlóba/-hoz rögzítve van, használaton kívül meg be lehet tolni a a fal mellé. A rúdhoz már szerintem lehet rögzíteni az asztal lapját olyan módon, hogy kellően stabil legyen. Ha pedig az az elvárás, hogy az asztal alatt szabadon lehessen mozogni, akkor a rudat a plafonhoz kell rögzíteni. Ez kissé bonyolultabb, de talán nem megoldhatatlan. A kötelek meg legyenek a rúd közelében, akkor nem zavaró a jelenlétük.
Valami stabilabb kéne, hogy ne lötyögjön ki a bor a pohárból:-)
Meg azt is bírnia kéne (törés-szakadás nélkül), ha az említett bortól megtántorodó vendégek az asztalt néznék ki a környező világ legfixebb pontjának...
Valószínűleg marad egy egyszerű, behajtható lábú megoldás.
409: Az ötlet jó, de konzultáltam a pénztárcámmal, neki nem jött be:-)
Kerti partikat a hőség idején a nyitott oldalú kocsibeállóban tartjuk (főleg az evés részét).
Ide kellene egy nagy asztal, 12 személyes. De az asztalt nem cipelném ide-oda, hanem ott tartanám a beállóban, erre a plafont szemeltem ki.
Tudom, tök egyszerűen megoldható, asztallap rászerelve behajtható lábakkal, amit használaton kívül valahogy felrögzítek.
De megláttam ezt a képet:
Úgyhogy most bevette a fejembe magát a lógatott asztal ötlete:-)
Csak nem tudom, milyen emelő-süllyesztő megoldások vannak (ha van egyáltalán), amik elég stabilan tartanának egy nagy asztalt, egyszerűek és esztétikusak.
Fogasléces megoldás jutott eszembe először, de egy gépzsíros vasdarab mégse illik egy asztal közepére:-)
Azt a hétszázát ... szóhoz se jutok! Nagyon köszönöm hogy a matek részét is levezetted.
Tegnap már írtam a hölgynek hogy elvállalom, és ez nagy segítség volt, köszönöm még egyszer!
"bükk, tölgy nem"
Jajjnekem ... :-) Kilőtted azt a 2 fafajtát amiből gondoltam. Bükk a hatszögnek, tölgy az ötszögeknek. Hogy ezek nagyon kemények és nehéz csiszolni őket, azért nem?
Nem tudom hol juthatnék hozzá ilyen "egzótákhoz" - és ilyen rövid idő alatt. Bár azt tudom pl a Jaf-Holz -nál vannak érdekesebb fafajták is, pl láttam amerikai diót. Igaz, horror áron...
Juhar viszont van, amiből a tesóm kisfiának is csináltam a hintalovat. Van is náluk colos deszka, és amennyire emlékszem még szép is volt. Az a hatszögeknek jó lesz. De a "setét" fa .. ha a tölgy nem OK ... nemtom. No elugrok hozzájuk a jövő héten és szétnézek.
Faanyagot lehet szabadon válogatni, nagyjából méret szerint vannak polcozva. Pénztáros pult után jobbra bent vannak a kemények, meg a hobbifák is. Minden darab fel van címkézve és árazva.
(Plusz infó : én szombaton szoktam menni, általában sorban állás van a pénztárnál, mert csak 1 eladó tud kasszázni és azért vannak vevők folyamatosan)
Aki vásárolt már a Zatik budapesti áruházában, az meg tudná mondani, hogy ez amolyan önkiszolgáló jellegű hely-e, ahol szabadon válogathatok (konkrétan a 80 cm alatti keményfa-darabok érdekelnek), vagy meg kell mondani, mit szeretnél, és kihozzák?
A vízvetőbe lehet sorolni (ferdén) álló konnektorblokkot.
Én saját kivitelezésben legyártattam a házát egy lakatoscéggel aluból még a kilencvenes években, de pár évvel később már láttam a megoldásomat gyári kivitelezésben is.
Konyha felújításnál (ikeás) szekrényt és pultot teszünk a kb. 2 méter széles konyhaablak alá. Az ablak alatt van egy hármas konnektor, ami így a szekrény hát mögé kerül, de továbbra is szeretnénk használni.
Milyen kulturált megoldások vannak arra, hogy
- A konyhaszekrény belsején keresztül elérhető legyen a konnektor?
- A munkalapon át le tudjuk vezetni fix eszközök (pl mikró) zsinórjait?
Máshol már csináltam olyat, hogy körvágóval kivágtam a bútor hátulját, kivettem a falból a szerelvényt és a bútorlapba ültettem bele, majd erre ment a műanyag rész. De itt sorolni kellene a konnektorokat, nem tudom, a fa hogy viseli, ha három lyukat vágok bele egymás mellé.
Kábel levezetésnek egy szimpla irodai, kör alakú, kefés műanyag vacakra gondoltam, aminek a hivatalos nevét nem tudom,de gondolom filléres tétel. De nem tudom, van-e ennél jobb, ami nem ad azonnal utat bármilyen, pulton kiborult folyadéknak.
A lapszögek a következők: 42 fok a hatszög-hatszög lapok illesztésénel, 37 fok az ötszög-hatszög illesztésénél.
Azaz a hatszögeket 22 fokban kidőltött lappal kell elvágd, nullába kerülve az alsó élen, az ötszögeket 18.5 fokban.
2o hatszög és 1o ötszög kell. Meg lehet csinálni, mert lerajzoltam és összezáródtak az élek, de fél mili pontossággal kell dolgozni, legalábbis a lapok élhossza szempontjából. A labda mérete ezekkel az elemekkel 232mm. Egyenesszálú nagy sűrűségű keményfa kéne hozzá, colos. Teak- massaranduba, juhar -teak, juhar-amerikai dió. Kőris, bükk, tölgy nem. Lágy fákból: abachi- meranti, azt nagyon könnyű lenne lecsíszolni.
egy gépműhelybe és készítess egy osztófejes marógépen 5mm-res fémlemezből, két sablont:
az egyiknek legyenek 6o fokra elosztva a furatai, a másiknak 72 fokta, mindkettőnek ugyanakkora sugarú körön legyenek a furatai, közepén előzőleg legyen készítve egy központosító furata, fi1o-es lyukkal. A furatba esztergáljon egy csapot és hegessze be, vagy menetelje meg a sablonok központosító furatait és készítsen menetel csapokat bele.
Utánna gyerekjáték. Kivéve a csíszolása.
5omm oldallal számolva a 6 oldalasnak 5omm sugarú körbe rajzolt hatszög kell, és 42.53 mm körbe rajzolt 5 szög.
Úgy kezded, hogy egy ötszög köré kirakaksz 5 hatszöget, ezt a hatszöget fel kell fordítsd az ötszög minden éléhez képest egy bizonyos szöggel, amit mindjárt kiszámítok. Ennek a szögnek a felével kell elvágd majd az összes lapot, az élek mentén.
"hogy X x X cm-es 6szögekhez képest az 5szög milyen méretű legyen. "
Debirka vagyok. Hiszen az 5szög egy élének pont akkorának kell lennie, mint a 6szög egy élének ... különben hogy a bánatba illeszkednének. Akkor ez a kérdés sztornó.
De ha valaki hall valami érdekeset a videóban, köszi ha megosztja. Szerszámok, faanyag és a lelkesedés az mind megvan.
Nos: az orosztudásom "kissé" megkopott, de valszeg a csúcson (ált isk vége, gimn eleje, majd 30 éve) se értettem volna meg az egészet, de leginkább semmit. Azt LÁTOM mi a kulcs: az a kis sablon amivel az 5 és 6szögeket vágja. Csak nem tudom elhangzik-e méret, hogy X x X cm-es 6szögekhez képest az 5szög milyen méretű legyen.
Azt értem (sejtem) hogy hogy csináljam meg a segédet, meg az is vili hogy egyforma vastag legyen a kétféle faanyag, meg a sablon nagyon pontos, a szögbeállítás szintén, stb. Csak nem tudom elhangzik-e vmi fontos megjegyzés, hogy erre figyelj még, arra még jobban ... ha valaki tud oroszul, és lenne ideje meglesni ezt a videót, és hall benne vmit amit látni nem lehet, azt megköszönném ha leírná.
Háttérsztori: egy volt kolleganőm kisfia focizik, és elmegy tőlük a fociedző. Vmi személyes dolgot szeretnének adni neki búcsúajándéknak. Erre jött a fa-focilabdával a a kollegina :D Először azt hittem vmi tömör esztergált példányra gondolt de nem - erre itt fent. Én próbáltam terelni mindenféle kedvenc focicsapatos poháralátétek felé /Nem jó, nem iszik. Mondom de lehet rá kóláspoharat is tenni! :D /, meg falapos órával, focilabdás mintázattal.
Aha értem, köszi. A 6200-as szett valóban csak 13 dollár. Eltettem a linket, ha működik majd a berendezésem rendelek hozzá egy ilyet is. Le is megyek, faragok rajta megint egy kicsit.
Vagy elviszed egy homokszóró műhelybe vagy maradj a kromofágnál. A szükséges levegőmennyiséget nem könnyű biztosítani. Itt olvashatsz egy keveset az igényekről:
Én kicsi Lidl-es homokszórót vettem. Teljesen jól használható az olyan kis (pár tenyérnyi) felületekhez, dekor célokra amikhez nekem kell, bár a homok visszanyerő része csak dísznek jó.
A tisztító szórásnak inkább a levegőteljesítmény az akadálya. Nem tudom mekkora vázat akarsz fújni, de hogy haladj vele, ahhoz marha sok nagy nyomású levegő és szóróanyag is kell. Olcsó szóróanyagnak megteszi a jó száraz kvarchomok is, de lesz percenként legkevesebb 400 liter levegőd 6 baron? (valójában a haladós megoldások több ezer liter levegőt fogyasztanak,a 400 liter is még csak a játék szint)
Nekem 20v-os Aldi Workzone fúrócsavarozóm volt. Fél évig bírta, leégett a motorja, pedig nem hajszoltam túl. Sajnáltam, mert egyébként jó erős volt. Visszaadták a manit. Ezt a kicsit nem ismerem.
Ilyen kis méretűből van egy Lidl Parkside kb 2 éve. Hibátlanul működik, kisebb munkákhoz kényelmes.
Még annyit a marós egyengetéshez, hogy kismértékű állítás esetén (1/4mm, max fél mm) szálkás az eredmény unimaxossal is, ha 1mm az állítás, akkor jó, csak ugye lassabb előtolással haladunk.
Ma volt kis időm, s megint egyengettem egy keveset a régi módszerrel.
Tapasztalat:
van egy kínai tisztító fejem, 12.7-es, ha kell vkinek szívesen odaadom, de tépi a fát :D
betettem a 12mm-s unimaxosat, s avval egész szép a végeredmény, kapásból nem tép, csak 1-2 helyen lett picit szőrös az eredmény (lehet számítana a szálirány és ellentétesen sikerült mennem????), az le lesz picit csiszolva és jó lesz :D
Viszont nem halál pontos, valamelyik zártszelvény rögzítése valószínűleg nem lett tökéletes és fél méteres deszkánál két vég között fél mm-mm vastagsági eltérés van.
Be lett rendelve a vastagoló, úgy fest pár héten belül lehet nálam is lehet (még anyagi egyezkedés van hogy is legyen, de ezt max privátban)
Használható ez a módszer, de 7 elem egyengetése sajnos nagyon sok idő, pedig nem nagy darabok.
Épített már valaki áttolós asztalt vastagolóhoz, hogy egyengetni lehessen vele? Érdemes sokat szórakozni vele vagy vegyem egyszerűre oszt oldalról befeszítős megoldással játszak?
Vettem a Lidl ben 3in 1 es fekete festéket . Kiderült hogy festékszóróval nem lehet fújni csak ecsettel meg hengerrel . Biciklit akartam átfesteni feketére de mivel a henger nem fért be a kisebb helyekre ecsettel rásegítettem .
Olyan lett amilyen , lehet gyereknek elment volna de nekem nem tetszett, ezért vettem spray autófestéket.
Ráfújtam amitől felhólyagosodott az egész.
Nem szórakozok vele veszek egy homokfújó pisztolyt s lepucolom vele az egészet.
Kérdésem mire figyeljek vásárláskor milyet érdemes venni ?
A Parkside előnyösebb, Lidl múlt-héten volt sajnos. Levehető tokmánnyal bit alatta sokkal jobb. Én az alkalmazottnak vettem egyet, miután szétvágott egy Festo tokmányt (18E Ft). szvsz
Nagyon jó a tokmánya. Inkább az szokott lenni a gond, hogy a fúrószár anyaga a gyengepont.
Már pár szár lett menetezve, de az a készlet más fúrógéppel is járt így xd felgyűrte a szár anyagát.
Nem vennék hagyományos tokmányt, az biztos.
Ugyanakkor a maktec tokmánya egy silány valami ehhez képest. Abban nem egy alkalommal kilazult a befogott fej, dewalton még sosem és nem is szorult meg, mint maktec.
Falfúráshoz viszont inkább SDS plusz, bár jó fejjel ez is, mint kés a vajat, de a házunk vakolatához sztem jobb egy külön gépet tartani (de nem szokványos vakolat van nálunk, cementes vmi, erősebb, mint a beton...)
Jaja, ragad magában is. A nyújtástól az kezdődik el, hogy összevulkanizálódik magával, ez akkor játszik, ha nem csupán egy ragasztórétegként használod, hanem bandázsként pl.
Próbáld ki, működik, nekem is volt ilyen vastag butilszalagom is, azzal is csináltam ilyet.
Közben találtam olyan videót is ahol ugyanígy ahogy írtam vákuumban ragasztanak mint ahogy én szoktam, csak itt legalul nem fólia van hanem bútorlap. A butilszalagot itt sem nyújtják.
Az olajozásban két nagyon fontos dolog van: inkább több menjen rá, mint kevesebb, és inkább előbb töröld le, mint később, ha olyan az olaj, hogy ragacsosodik (pl. lenolaj).
Egyébként beltérben, hacsak nincs extra igénybevétel, szerintem a legszebb, legtermészetesebb felületet az olaj adja, akár a sima lenolaj, akár a bipoin keményolaj, akár másmilyen. Egyszerűen jó ránézni, megsimogatni a fát.
A melóhelyen a butilszalagot én is szoktam használni légmentes vákuum zsák elkészítéséhez heti rendszerességgel, de még sohasem nyújtottam meg, anélkül is kegyetlenül ragad. mind a két oldala. Mezőgazdasági fóliából vágom ki a zsák aktuális méretének megfelelő darabokat, a butilszalagot a szélénél körben ráragasztom, rárakom a fóliára a vkuumozandó munkadarabot, majd leveszem a butilszalag védő papírcsíkot és a másik darab fóliát meg felülről ráfektetem és körbe azt is belenyomkodom a butilszalagba. Így alakul ki a vákuumzsák, benne a munkadarabbal. A vákkum leszívó csövet a fólián készített lyukon bevezetem a zsákba, majd butilszalagal légmentesen azt is körberagasztom. Utána már kezdődhet a vákuumozás.
A butil szalagnak több típusa létezik, mi azt a fajtát használjuk mint amit a videóban látni.
A Stanley is B&D lett. Már nem is tudom mit vettem nemrég és a Stanley-s csomagoláson ott volt a Blekis logo is az apróbetűs részen. Lepődtem is cseppet.
A teszkóban vannak mostanában "Reikel" márkájú szerszámok. Egy ilyen nevű hatalmas lapos csavarhúzót vettem, amivel végigbontottam egy fürdőszobányi csempét, mert tönkrement a gépi véső.
De ami most téma, hogy vettem egy ilyen kézifűrészt is kb 1 éve, azóta a nagyolást ezzel végzem különösebb kopás-sérülés nélkül, igaz, csak fenyőben. A lényeg, hogy azt a pár ezer forintot simán megéri.
Híják úgy is, hogy butilszalag. A világ legnagyobb találmánya a vegyipartól.
Olyasmi, mint egy kétoldalas ragasztó, de közben mégsem az.
Letekered, az egyik oldalára fel van nyalva egy műanyagcsík, hogy ragadjon oda saját magához, egy gumis tapintású szalag. Nem is itt van a trükk, hanem akkor, amikor elkezded kinyújtani. Baromi sokat nyúlik, és így is kell használni, épp szakadáshatár előttig kinyújtod, és úgy tekered be vele amit be akarsz tekerni (átfedve a meneteket szépen). Amikor kinyújtod, akkor elkezd polimerizálódni, és amikor rátekered az akármire, akkor önmagával összeheged, és teljesen egyé válik a cucc, gyakorlatilag egy zárt, összehegedt csövet formál, ahol a saját anyaga teljesen összegyógyul, nem lesz közte még mikronnyi hézag se, se illesztés, se semmi.
Általában olajálló, benzinálló, vízálló, elektromosságot szigeteli, kurvajó cucc.
Javítottam már vele terepen benzincsövet, vízcsövet, turbócsövet, zártam már el vele repedt automataváltó fém olajcsövet, bírja a nyomást is valamennyire. Nekem volt belőle olyan kínaim, hogy 5 centi széles volt, és vagy 2-3mm vastag, kurva nehéz volt kinyújtani, de a vastagsága miatt tisztességes nyomást is meg tudott tartani. Eccer a Citroen XM főnyomócsöve repedt ki, ott 150 baron van a hidraulikanyomás.
Először betekertem jó sok rétegben jó hosszan ilyen pici vékonnyal, aztán amikor a 8mm-es cső már volt vagy 1,5cm vastag a sok cucctól, akkor tekertem rá a vastag kínaiból is, és végül raktam rá két awab bilincset. Gyakorlatilag minimális olajveszteséggel jöttem el az autóval 30km-t így, kicsit szivárgott alóla a szélén, de nem lőtte át a cuccot az olaj, ami amúgy enélkül fél perc alatt kijött volna 3-4 liter a rendszerből annál a luknál.
Rómában csiptuningos pdtdi turbócsövét legóztuk meg vele, meg megtámogattuk egy kis powertape-pel, simán hazajött vele az autó, teljes turbónyomással.
Szóval kurvajó holmi, évek óta mindig tartok magamnál mindegyik autóban egy-két tekercs ilyen cuccot.
Jobb helyen megadják a felvett és leadott teljesítményt is :D
Ugyan más jellegű masina, de konkrétan ezt használom, nagyon bevált és nem gyenge jószág, pedig paramétereit nézve nem egy erőgép :D
(felvett 650w, leadott 302w :))
Visszatértem az ezzel fúrok és maktec-el csavarok kombóhoz, így a fúrás pillanat műve, a csavarásnál meg maktec teljesen jó (fúrás 2. fokozatban is jóval lassabb, mint dewalttal)
Ez az egyik legjobb típusú álarc. Ilyet használok én is.Ebben a dupla szűrősben sokkal könnyebb a levegőt beszívni mint az egy betétesben, ráadásul nem takar ki a szemem előtt sok teret.
Öööö, próbáltam rákeresni, hogy mi is ez a cucc, miért is jó, de sajnos nem találtam semmi konkrét infót. Mire lehet ezt használni?
Amúgy én a csavarbehajtót ajánlom mindenkinek, a múltkor vettem egyet, és nagyon bevállt. Gyorsan tölt, sokáig megtartja a töltést, erős, kényelmes, Stb, Stb. Egyedül a hozzáadott bit fejek ócskák, de egy minőségi bitfejért néhol elkérnek 3-4e Ft-ot, szóval örüljünk, hogy adnak valamit. Én erősen gondolkodom, hogy veszek mégegyet (egy fúr, egy csavar).
Gyanítom, hogy ez olyasmi, mint az a bizonyos kombinált gyalugép, amiből ezerféle változat létezik, akár itt a fórumtársak között is, mindenféle néven és színben.
Az enyém pontosan ugyanígy néz ki, csak kék, és 3.000, igen háromezer Ft-ért vettem a Tescoban valami akcióban pár éve. Egész jó volt addig, amíg egyszer valamival kicsit megakasztottam forgás közben. Azóta üt kicsit, amit nyilván lehetne korrigálni. Barkács célokra szerintem működik, korongot meg lehet cserélni, ha valaki jobbra vágyik.
A helyesírása csapnivaló, és igazán mókás dolgokat eredményez.
Hihetetlen, mennyire nem foglalkoznak a saját eladnivaló termékeik marketingjével!
Nagyon gyerekcipőben jár még ez a netes vásárlás, szinte minden webshopban katasztrofális leírásokkal találkozom - ha egyáltalán, mert sokszor egy bélyeg méretű képen kívül semmi sincs.
Nem öröm az ilyet olvasni sem átélni még rosszabb lehetett. Ilyenkor mindig felvetődik bennem az a kérdés, hogy van e a műhelyben könnyen elérhető helyen elsősegély késztet. Van e a készletben szemöblítő víz ha ki kell mosni a szemet. Az az elsősegély készlet tartalmaz e fájdalomcsillapítót, jódot, nagy méretű sebek ellátására elég nagy kötszerrel. Van e egy steril ételszállító doboz amiben mondjuk a levágott újat, kezet, el lehet e vinni a kórházba.
Én egyszer a bal kezem nagy újának a végét vágtam le teljesen egy baltával még 10 éves koromban. Nekem sikeresen visszavarrták. Igaz, hogy évekig nem éreztem vele semmit, de sokat javult az érzékelése az évtizedek során. Most már olyan 98%-os lehet az az ujjam.
Az orvost én még most is felkeresném a helyedben, hátha össze tudják varrani a bőrt, vagy valami okossággal lefedni a sebet hogy gyorsabban gyógyuljon. Miharabi gyógyulást.
ÖsszehasonlításGüde GBS 315 UG 55064(3 vélemény)Akár mesterember vagy, akár csak hobbi szinten barkácsol, egy megfelelő szerszám élménnyé teheti munkavégzést. Ha nem akarja ezt Ön is átélni, akkor Önnek a Güde szerszámokra van szüksége...
A fogkrém elvileg jó lehet hozzá, bár én csak fiatal srác koromban használtam már nem tudom minek a polírozására kézzel. Fogalmam sincs, hogy gépi felhasználás esetén hogy viselkedne, nem e égne rá a felületre a hőtől. A fogkrém típusa is fontos lehet, mert különböző szemcseméretű koptató anyagok vannak bennük. Én azt javaslom neked, hogy csinálj próbákat melyik lehet jó. Színeset semmi esetre se használj, mert elszínezheti a felületet, a fehér az jó lehet. A különböző ízesítésűeket is kerülném. Talán valami gyerekeknek aló egyszerű fogrémmel próbálkoznék a helyedben.
Véleményem szerint az 150W, de még a 200W-is harmatgyenge. Fúrószárhoz persze elég, kést meg nem köszörülünk ilyen gépen. :P A fűnyíró késhez szerintem jobb a kisflex legyező (vagy mi a neve) tárcsával. Ha a kicsit döntött csiszolófelületű tárcsád van, akkor le sem kell venni a kést a gépről. A 150W-os köszörűvel úgyis szenvedés lenne megélezni. Amondó vagyok, asztali köszörűnek legalább 300-350W kellene a 125-150mm-es méretben.
Nem mondom, hogy a legjobb fűrész, de jól használható. Egyet nem szeretek benne, az pedig a hajlékony penge. Persze tudom, hogy pont ez az előnye is, mert pl kilógó tipliket nagyon jó vele lenyisszantani, ha épp az kell, mostanában fogok egy 90 fokos vezetőt (=hulladék fa xd) és avval vágok, azzal pl tökéletes vágást lehet csinálni vele, ésszel vágva nem szálkásodik ki vele a fa kicsit sem.
Igaz, este 6 után használom, addig inkább gérvágó, nem szórakozok sokat fűrészeléssel :D
sziasztok, kapcsolódó téma: köszörűre lenne szükségem, azt hiszem.
Lassan neki kellene állnom a sörösdobozaimat feldolgozni sörkollektorrá, de hosszabb távon élezésre használnám. Ami kérdés: kettőt néztem az akménál így első körben:
Nagyon egyszerűen választottam, a Güde az első a sorban (legolcsóbb), a Metabo pedig az első nem Güde :)
Namost azt látom, hogy a Metabo majdnem kétszer annyi kiló, több mint két és félszer annyi az ára, és 50W-tal több. Szerintetek ezek mennyit számítanak? Vagy ebben a kategóriában elég annyi, hogy ne üssön, és kész? Késeket éleznék, esetleg fúrószárat, a fűnyíró kését, ilyesmit. Vagy ha valami házkörüli barkácsmunkához ki kell valami vasat valami hekkeléshez alakítani. Durvább munkához ott a flex.
Van egy FatMax-om, egyszer bentmaradt a kocsimban és mikor bográcsozásnál látom hogy vmi régi életlen sz*rral vágják a megszáradt ágakat, odaadtam a tűzmesternek -> azt a hálás tekintetet nehéz elfelejteni. Igen sokat segített a "tapadásmentes" bevonat is.
Vagdostam már vele 10x10 -es gerendát is. Sosenem csalódtam benne. Persze a stanley-nek is lefele áldozóban de azért nem mindene teljesen kuka (még).
Mondjuk én se naponta 2m3 fát aprítok vele, nem tudom ti mikor és mennyit vágtatok vele hogy lepattant a foga - meg jó lenne tudni hogy a csalódás az mit takar.
"Azzal ket lepesbol el tudod vagni es a vagas szinte tokeletes."
Gondolom ezt azt jelenti, hogy átvágja kicsivel több mint a feléig és utána fordít az anyagon 180°-ot, onnan is átvágja. Ez 90°-os vágásnál működik, és csak akkor, ha aláfér a 100mm magasság.
Néhány éve vettem ilyet, alapvetően elégedett vagyok velük. Általában fenyőt, diót, mogyorót, cseresznyét, de talán még egyszer-kétszer akácot is vágtam vele. Ami már a vételkor probléma volt, hogy az illesztő fűrész gerince kissé el volt deformálódva. Szerencsére (?) annyira lágy anyagból van, hogy egy határozott mozdulattal ismét egyenesbe lehetett igazítani, azóta úgy van. Egyébként darabolásra, különösebb pontosságot nem igénylő munkákhoz használom ezeket a fűrészeket, változó gyakorisággal, egyelőre mindegyik teszi a dolgát észrevehető kopás nélkül. Az is tény, hogy nincsenek nemhogy napi, de heti rendszerességgel sem használva.
Igazából a tőr szerű darab miatt vettem, mert volt egy ilyen formájú Truper fűrészem, amit a kertben nagyon sok helyen használtam, viszont a sokeszű kőműves azzal darabolt Ytongot (hogy száradjon le a keze), amivel persze tönkre is vágta az élét. Mikor megláttam az Aldis szettet, úgy voltam vele, hogy ennyi pénzért egy próbát megér - nekem megérte.
Vágásteljesítmény 45°75 x 90 mm Vágásteljesítmény 90°75 x 130 mm
Maximum 100 mm*100 mm faanyagokat vágnék vele, melyet már a leírás alapján nem tud átvágni. Van erre valami megoldás, vagy rosszul értelmezem a leírást?
A helyzet lassan kezd hasonlítani egy filmre, ahol az obsitos katonák beszélgetnek, majd a tábornok hirtelen letolja a gatyáját, hogy bemutassa, hol lőtték seggbe Gallipolinál ;-)
Szerencseként is felfoghatod, mert viszonylag olcsón megúsztad és ilyen esetek után az ember sokkal óvatosabb lesz.
Apósom 15 éves korától 57 éves koráig dolgozott asztalosként és horror történeteket tudott arról, hogy ki, milyét és hogyan kaszabolta le. Büszke volt rá, hogy mind a 10 ujja hibátlanul megvan. Már 50 elmúlt , mire egyszer mégis belenyúlt a gyaluba a matató ujjával és pont olyan sérülést szenvedett, mint te. Hónapokba telt mire rendbe jött, addig érzékeny volt és ilyen ujjvédővel tudott csak dolgozni. (mint egy kesztyű ujja). Végül azért mégis csak 10 ujjú asztalosként távozott az örök forgácsmezőkre...
Ha az arányokat tartani akarod, akkor a méretezés viszonylag egyszerűen megvan: ezt a képet beteszed inkscape-be, sketchup-ba, bármibe, amiben lehet mérni, és kiválasztasz egy méretet (mondjuk az ágy hossza). Ha ez megvan pixelben, akkor ezt a vonalat átváltod milliméterre, innentől megvan a px -> mm szorzó. Aztán minden méretre ráteszel egy vonalat, és csak szorozgatsz :)
Pedig világot járt emberek mesélnek olyat, hogy láttak már tízujjú öreg asztalost is. :-)
Viccet félretéve: Mielőbbi gyógyulást kívánok!
Jódot ne sajnáld a sebedről ha már orvoshoz nem mész vele, nehogy később mégis a kilencujjú asztalosok táborát gyarapítsad!
Jó harminc éve én egy körfűrészbe nyúltam bele egy ujjal. Szerencsére az teljesen meggyógyult,
Van egy friss élményem nekem is. Néhány napja egy luc palló élét kerekítettem le felsőmaróval. A szerszám kitépett egy félbevágott csomót és az arcomba küldte. Szerencsére a szemüveg és a pormaszk felfogta nagyrészét így a meglepetésen kívül nem történt más.
- pilana normál (3.2mm) vastag 24 fogú hosszvágó: masszív, szép felületet vág
- cmt 60 fogú 3.2mm vastag trapéz-egyenes fogazás: szuper keresztvágni, hosszában éget, meg hosszvágásnál 5cm vastag anyagban már kevés neki az 1.5kW
- cmt 2.7mm vastag 24 fogú vékonyított hosszvágó: kevés hulladék ugye, 5 centi feletti vastagságú anyagban egy menetben már nem szereti, kicsit hullámos a vágási felület.
- olcsó 230mm lap a kínai boltból a bugyik mellől:nagyon hamar elment az éle, már nagyon szenved a motor vele 3-4cm vastag anyagban is.
Valószínűleg igazad van, de mivel így láttam meg a képet, és nem a csúszda a sarkalatos pont, ezért maradhat. Így szépen sorban mindent kivehetnék, hogy hányszor lesz alatta 4 gyerek az asztal körül, meg hasonló. Mindenesetre nekem is eszembe jutott, de mivel nem akarok újat tervezni, fogjuk rá, hogy a terv megvan.
Esetleges szempontkent ha javasolhatom a piheno felulet kesobbi megemelhetosegenek lehetoseget (magasabb oszlopok/labak), azokon a rogzitesi pontok elokesziteset stb a gyermek magassagat kovetendo...
Nalunk kb masodikos koraban kapott egy hasonlot (csuszda nelkul), es akkorat nyult az iden 5.-es kiscsaj h 2honapja mar el kellett adnunk mert nem tudott bebujni alulra. (Emeltem de a fenti alvas/agyban felules valt kenyelmetlenne az alacsony menyezet miatt
Nagyon szerette ezt az elrendezest, biztos vagyok benne, meg kozepsuliban is hasznalta volna ha....
Szvsz az egyik legjobb elrendezes amit egy gyermek kaphat...
át kell tervezni, úgy hogy szétszedhető legyen és késöbb is tudják használni a gyerekek minden elemét, kivéve a csúzdát talán. Ha nagyon sok szabadidőd van, nekiállhaszt, de 3oo munkaórára saccolom a kivitelezését egy műhelyben, bútor minőségbe elkészítve. Az íves elemeket sok munka elkészíteni, azt is át kéne tervezni.
Ezeket sorozatban gyártják, valaki 5oo órát ült a számítógép mellett és tervezgette a kivitelezését (anyagoptimizáció, stb). Jól meg van tervezve, hozzányúlni elég nehéz.
A bútor marha jól néz ki, és ahogy Feri írta, ha kinőtte az aprónép, még a legrosszabb esetben is marad egy rakás jól felhasználható alapanyag. Bár, némi alakítgatással szerintem egészen kamasz korig használatban lehet tartani.
Afféle praktikus észrevételeim viszont vannak.
Kicsit ellentmondást érzek a feljárat és a csúszda között. Szerintem az a gyerek aki simán fellép ezeken a lépcsőkön, annak már nem biztos, hogy érdekes a csúszda. Persze, ha a kicsi gyerek mászókának tekinti a lépcsőket, netán jó búvóhelynek a méretes fiókokat, akkor okés :-) Kicsit zavarna az is, hogy a csúszdázáshoz minden alkalommal keresztül kell menni/mászni az ágyon. (Mifelénk legalábbis nem szokás nappali ruhában az ágyban nyüzsögni, de simán elfogadom, ha másnál ez nem probléma)
A másik, hogy alulra én nem egy nappali jellegű (kanapé + asztal) helyet alakítanék ki, hanem inkább semmit, és akkor ott lehet a földön legózni, meg vonatozni, és közben nincs útban a játék, hiszen a nagy bútor amúgy is kivonja ezt a teret a közlekedési útból mindenképpen. Vagy, ha már nagyobb a gyerek, akkor egy íróasztalt (de persze ez később is megoldható).
Másfelől, ha ez az egész felnőttek részére készül, akkor minden amit eddig írtam felejtős és hajrá, tessék megcsinálni !!!