Sziasztok.
Sok - sok topikot végigolvastam, de olyat nem találtam, ahol jelentős többségben a lakossági telepítésekről fényképek lennének...ezért ide elsősorban képeket várok, természetesen szükség esetén kiegészítő magyarázattal és Önreklámmal !
A topik célja, hogy a leendő klímatulajdonosok fejében kialakuljon egy kép, hogy miként tudná a berendezését mind esztétikailag, mind üzemeltetésileg a legjobb helyen elhelyeztetni.
Talán azok a szerelők is tanulhatnak a képekből, akiket a társtopikokban "fikázunk" a tudatlanságuk miatt.
Dejót se ingyen gondoltam. Valószínű ő sem. Nem vagyunk olyan közeli viszonyban. Biztos van neki munkadíja meg benzinköltsége. Vagy ti, gondolom ugyanígy.
Aki kint volt nálam szerelő sem ingyen jött, csak olcsóbban. Karbantartás meg is történt, hibával viszont nem tudott mit kezdeni.
szakik! Mit tegyek, ha egy panellakásban szeretnék a későbbiekben kültéris klímát - jelenleg nincs rá pénz - de a ház szeptemberben hőszigetelve lesz. Hogyan készítsem elő, h a későbbiekben ne tegyem tönkre a hőszigetelést? Gondolok itt olyanokra, h külső tartóbak, vagy ilyesmi, ill. van -e olyan uni szett, ami majd bármilyen márkájú klímát képes tartani?
Kollégák igen kerestek, akik tegnap szoptak az miatt hogy azt mondtam hogy 5 alatti szám az szonda hiba ... azt közbe a régi gépeknél a CH2 kültéri szenzor, ma kiment újra és 800 OHM a másik 3.300 OHM.
Nem kerestek de nem is tudok adni raktárról mindig el sumákolóm a raktárra vásárlást. Illetve a klímatelepítést is leállítottam ebben a szezonban, olyan kérések jönnek az utóbbi napokban hogy már a telefont sincs kedvem felvenni. Normális meló egyáltalán nem akar lenni, így megyek az épületgépeszekkel és ma is csatornát fektettünk építési snittbe az is jobb némelyik klímát kereső ember így szezonvégén.
Na ma belefutottam az 1%-ba. Falon kívül belül szereltem. Megöntöm bent nem folyik el tényleg. Na kimegyek viszem a vezetékbehúzó szalagot, beledugom a csőbe, vizes lesz de a beöntött 3 dl víz nem folyik. Na bemegyek nyomjuk akkor bentről. ott már nem fordul el a szalag. Na akkor ki a csepptálca. Széthúzom valami narancssárga szösz. Valami lepke szokta ezt. Kimenő csőbe a permetező csöve nyomjuk kimegy frankó. Le az udvarra a csepptálca, slag rá na nyissad ... megy a víz egyszer csak egy nagy durr, és 3 méterre találtuk meg a bebábozódott valamit. :-)
Félreértettelek. A kültéri egységből kijövő cső nem vödörben van, családi ház, folyhat magának szabadon az udvaron. A beltéri alá kellett vödröt tegyek...
Ez a fórum nem az árakról szól, hallgatólagos megállapodással ide egyik cég sem tesz fel ilyesmit. Privátban keress fel olyanokat akik árat adnak(pl mi és még sokan mások) és lehet ennél jobb megoldásokat kapsz.
Természetesen a Sansung Maldives+ is teszi a dolgát, xcsak nem mindegy hogyan.
Ha van egy kis időd javasolom nézz át ide itt is utána tudsz járni egyes dolgoknak:
Van speciális műanyag tartó(lapostető konzol) amibe bele lehet fűzni a speciális gumibakot együttes összege nem haladja meg az 5000 FT-ot az korrekt megoldás és amennyire kell kiemeli a kültéri egységet.
De ha lapostetőn van szerintem elég a sima gumibak úgy az egész 3000 FT kb. Ezt le lehet rögzíteni egy járólapra ha kell. kb +5-800 FT
Azért ez nem akkora összeg.
Miért kellene a tetőt megfúrni?
Ezen már biztonségban áll, lehet rajta dolgozni is ha szükséges.
A csöveket ha nem eleve uv álló a csőhéj olyan burkolattal kell ellátni ami bítja a napozást ott ahol nincs fedésben(pl kábelcsatornában).
A lapostetős elhelyezést csak akkor javasolom ha ablak alá biztos nem tehető. Osztatlan közös tulajdon a lapostető amiből vita származhat(igaz a külső fal is az).
Milyen készülék kerülne fel: Nem mindegyik alkalmas az ilyen lapostetős elhelyezésre, mert hajlamos a legnagyobb melegben tűző napon megállni, és akkor nem hűt csak idegesíti a tulajdonost.
Dugulás akár részleges is és nagyobb párakicsapódásnál nem tud elmenni annyi csurgalék
Vödörben van folyadéékban a cső vége
Kivezetőcsőben szűkület vagy nem folymatos lejtés hullámos a cső, esetleg puha gégecső amit sok klímához adnak pluszként és összelapult a beltéri egység alatt
ferde a beltéri nincs vízszintben
Előrebukik a beltéri és a csepptálca
Kivezető falfurat nem lejt kifelé.
Csöpöghat a víz kinn is ettől még folyhat benn ha ninvcs meg a lejtés vagy a fentiek valamelyike.
Hát nem a profi megoldásokban gondolkodik a szerelőd...
Lapostetőn földre nem szokás csak "úgy" letenni a készüléket. Egyes gyártóknál garanciamegvonással is jár a hasonló "kokányolás" ...sajnos sokan így cselekszenek, s azt hiszik, hogy ez így jó.... pedig nem
Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem,hogy egy panel lakás 4 .legfelső emeletén lakunk. Klímát rakatnék fel. A klíma szerelő azt ajánlotta,hogy nem fúrja le a kültéri egységet mert beleköthetnek,hogy megfúrja a tetőt. Simán kirakná a tetőre és a kültéri egység csomagolóanyagának hungarocell dobozába rakná bele alulról és iígy nem fog eldőlni. A beltéri és a kültéri vezetékezést pedig úgy oldaná meg hogy kívűről a homlokzaton kivezeti és csak egy kg 5-6 cm átmérőjű lukat fúr a szigetelésen és ott hozná be a a lakásba. Utána pedig ki púrhaboznák. Így a homlokzaton csak egy kb 5 cm átmérős vezetés menne.Nem lesz baja a vezetéknek? Bírja az időjárás körülményeit? Kérdezem ez megfelelő jó megoldás lenne, jogilag is? Törvény engedi? Válaszát előre is köszönöm.
Birom az ilyen kérdéseket, már bocs. Ha csöpög a beltéri egységből a víz akkor természetesen a kifolyócsövön nem tud kifolyni a szabadba. Ennek az égvilágon semmi más baja nincs, mint vagy 1. dugulás van 2. nincs megfelelő lejtése a csőnek. Bírom az ilyen szerelőt is, aki kimegy és vár 1 órát, addig beszélget a tulajjal, iszik egy kávét, majd egy üdítőt a nagy melegben, mert jól esik neki, megkóstolja a háziasszony süteményét, aminek a receptjét Piroskanénitől kapta...széttárja karjait, hogy a hiba most sajnos nem jelentkezik majd elmegy. Mert azt sem tudja, hogy hogyan kell szétszedni a beltéri egységet, kivenni a csepptálcát, majd megfújni a vízcsövet, hátha átfújja rajta amitől el van dugulva, vagy öntene bele vizet, vagy valami.
Tegnap voltam egy helyen, ahol már igaz járt előttem egy szerelő, aki feltette a műszert a gépre és megállapította, hogy nyomás az van a rendszerben, de azt nem tudja, hogy a beltéri miért csak alig fújja a levegőt. Én kimentem és megállapítottam, hogy azért nem fújja a levegőt mert abszolút nincs szabad nyílás a múkuskeréken, agyig gombásan nem is nagyon fog sok levegőt kifújni. Maga a gép pedig azért nem működik, mert megpurcant az elektronika. Na ezeket meg én állapítottam meg manométer nélkül. Csak érteném, hogy minek néz nyomást, ha a problémának, mait a gép produkál semmi köze gázhiányhoz. Jaaaa, hogy csak eddig tart a tudomány....
Távgyógyászati kérdésem van, hátha van ötletetek: a klíma beltéri egységéből néha - van, hogy egy fél napos működés után, de van, hogy már 1 óra után - egyszer csak elkezd folyni befelé a víz. A parkettára. Nem örülök. Aki a tavasszal karbantartotta, megnézte, ment egy órát kb, akkor persze nem csinálta és ötlete se volt, mi lehet. Meg szoktuk igazítani kint a csövet, amin kifolyik a víz, de látszólag semmi összefüggés, mert abból is csöpög ki a víz, tehát elvileg arra megy. Gyakorlatilag meg néha nem.
Beszéltem dokival, aki elmagyarázta, hogy a legtöbb klímában mi az az (általam inkább csak tervezési hibának nevezett) ok, ami miatt egy normál cső esetén hibátlanul kifolyó víz nem fog kifolyni a csepptálcából
hiába no, a víz tudja a fizikát, csak a tervezők hagynak benne olyan hibát, ami miatt megszorulhat a levegő a csőben, mint az infúziós csőben a buborék.
így én sem javasolnám a továbbiakban, mert tényleg nem folyhat le a víz esetleg