Ennek vannak következményei természetesen. Ha a vállalkozás nem fogyasztó, akkor nem illetik meg jótállási jogok (vagyis garancia).
Azonban ez nem jelenti azt, hogy egy vállalkozásnak bármi szart el lehet adni következmény nélkül, ui. a szavatosság joga a vállalkozást is megilleti.
"A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk) 6:159. § (1) bekezdése szerint olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik. A Ptk. 6:163. § (1) bekezdése alapján a jogosult kellékszavatossági igénye a teljesítés időpontjától számított egy év alatt évül el."
Sok különbség van a jótállás és a szavatosság érvényesíthetősége között, a bizonyítási teher sem ugyanazon az oldalon van. A gyakorlatba ez elég bonyolult lehet. De a lényeg az, hogy a vállalkozás sem áll teljesen csupasz seggel mint vevő.
Fogyasztón az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységén kívül eső célok érdekében eljáró természetes személyt kell érteni. Nem minősül fogyasztónak, ezért a Pénzügyi Békéltető Testület eljárását sem kezdeményezheti az egyéni vállalkozó, egyéni cég, gazdasági társaság, jogi személyek, jogi személyiség nélküli szervezetek, társasházak.
Persze fogalmazni a békéltetők se tudnak, de gondolom érthető :)
Adószám pedig 100.000 forintot meghaladó áfaérték esetén kötelező, alatta nem.
Egyéni vállalkozók esetén pedig jellemzően ott az E.V. jelzés a neve mögött és igen, nekik kell adószám, legalábbis szokták kérni, hogy rajta legyen a számlán, de ilyenből alig akad, évente nálam ev-ből van vagy 4-5, nagyobb forgalmú üzleteinknél se túl gyakori, akkor már inkább bt szokott lenni :)
Amúgy meg megtanultam, edigitaltól többet soha semmit, még úgy se hajlandóak számlát javítani hogy ők cseszték el, s mivel cégként vettem nem is vihetem vissza...
Mikor vettem a Parkside körfűrészt (mult hónapba) közölték, magánszemélyként veszem 3 év a gari, ha vállalkozó vagy cég részére vásárlom 1 év a gari. ?
Az logikus (lenne), hogy ha egy jogi személy, pl. kft vesz valamit, ott ne legyen olyan, hogy nem tettszik, mert ott feltételezhető, hogy mivel pénzszerzéshez veszi, meggondolta, megnézi, körbejárja. Ettől függetlenül persze lehet, hogy vesz egy láncfűrészt a cég, és kiderül, hogy a feladathoz kicsit gyenge, de egyébként semmi más gond nincs vele. Elég sutyerák cégnek kell lenni ahhoz, hogy ezt kereskedőként valaki ne tudja normálisan rendezni.
Na de mi a helyzet az egyéni vállalkozóval? A számláról nem derül ki, hogy magánszemélyként vagy vállalkozóként vette (adószámot csak bizonyos esetekben kell ráírni)...
"Nem sok értelme lenne az online-shopot korlátozni, ha a személyes vásárlás nem lenne korlátozva..."
Na akkor elmondom hogy működik a valóságban :)
Valóban, a webshopos regisztrációhoz céges adatok kellenek. És valóban, az a hír járta hogy magánemberként, kis tételben csak levegőt vehetsz náluk. Egészen addig így tudtam, amíg besétáltam a mályi telephelyükre.
Addig az út túloldalán lévő Árvai Fá-nál vásároltam, nagyrészt sima rétegelt lemezt, de mivel csúszásmentesítettet nem árultak, gondoltam teszek egy próbát náluk.
Besétáltam és elmondtam hogy mi a pletyka, ez igaz-e. Csak néztek rám hogy mivan ...
Mondom mi kellene, de csak egy tábla: mondták mennyi, kifizettem, hátramentem, segítettek felpakolni az Ignácra, és go.
Azóta vettem náluk nyersfát, mindig kis tételben .. még válogatni is segítettek, ingyen kettévágták láncossal hogy szállítható legyen, adtak nyomtatott árlistát amit elvihettem, stb.
(Csak most értem ide): Ha bringabolt esik útba inkább, nyugodtan kérhetsz ott is, simán adnak csapágygolyót akár darabonként is - onnan tudom, hogy többszörösen ki van próbálva :-)
Ez konkrétan egy Bein-féle gyökéremelő volt, amíg le nem törtem a működő végét... (leesett). Évek óta várta, hogy felhasználjam valamire, pedig erre a célra adja magát a forma és az anyag. :D
Ha a pu az poliuretán, akkor nem tudom, mert a D4 ragasztók is poliuretán alapúak. Mondjuk a poliuretán gyűjtőnév, rengeteg, akár különböző tulajdonságú anyag lehet ebben a csoportban.
Ezt rosszul tudod. Webáruházban a céges vásárlások is ugyanolyan jogokat élveznek. Be is b...na, ha veszek egy monitort céges számlára és nem küldhetem vissza. Magánemberként is kapsz számlát, a különbség a számla címzettjében van csak.
nem egészen. simán hivatalosan fogsz tőle vásárolni. csak megkapja utánnad a jutalékát. és mivel érdekelt a forgalomban, ő maga fogja neked kisírni a főnökénél a kedvezményt.
a webáruház meg csak azért van, mert egyszer lehetett pályázni pénzt webáruház építésre.
egyébként a fabory egy külön állatfajta. azok az üzleteik, amelyek jól megélnek néhány törzsvásárló (pl gyártó üzem) kiszolgálásából, elhajtanak a vérbe. amiknek meg minden forint forgalom számít, azok kinyalják.
"Ez nagyon hasonlít arra a fogász-eszközre, amit elevátornak hívnak."
Valószínűleg tiéd a hangszóró, nekem is van egy hasonló gereblye-szerű eszközöm, amivel a műtét során szétfeszítik a műtéti nyílást de megkíméllek a látványtól benneteket, mert nem találom hirtelen... Türelmesen várja, hogy egyszer felhasználjam valamire :) nem rendeltetésszerűen...
Faboryhoz annyit, hogy én 2 hónapja vettem náluk 10db m3-as csavarkát meg négy számítógépes távtartót (olyan mint a menetes toldó) és készségesen kiszolgáltak a boltban.
Csak pontosítás végett (pongyola fogalmazás lesz :D):
Internetes rendelés esetén (távollévők közötti szerződés) ha magánemberként vásárol valaki, akkor 14 napon belül elállhat (bár ez eszköz vásárlására vonatkozhat inkább, de akár megmaradt, túlrendelt padlóra is vonatkozhat, ami nincs megbontva, ill. gyári állapotú) gyári állapot mellett, ugyanakkor ha cég vásárol, akkor ez nincs, tehát itt max a 3 napos cseregari van, ami alapján nem köteles kicserélni ha esetleg rossz méretet vett valaki vagy nem tetszik. 3 napos cseregarit a legtöbb ember rosszul tudja, ezért is emeltem ki, hogy itt nem kell cserélni, ha az eszköz jó csak éppen mást akarsz magánember esetén sem, pláne ha láttad a terméket mielőtt megvetted.
Tehát ha én vásárolok valamit elektroszalon.hu-n, de el akarom számoltatni és jól járni és céges számlát kérek, weben berendelem, majd kitalálom mégse tetszik, akkor nem tudom nem tetszésre cseréltetni (max ha olyan a cég, mint mi és ilyen esetben is cserélünk, már ha nem követelőzik valaki és gyári állapotú a masina :D)
No ezért, meg nem akarnak 3db szöget eladni, hanem csak nagyobb tételekkel foglalkozni, nem éri meg szüttyögni 3 szögen meg egy deszkán.
Ezért felesleges egy komplett csapágyat venni, lehet kapni csapágy boltokban csapágy golyókat külön is. Rövid keresgélés első találatainak egyike: link
/megjegyzem, a múltkor, szintén céggel, beregisztráltam a Bernerhez. Csak kíváncsi voltam az árakra. Sikerült is a regisztráció.
Pár nap múlva felhív egy Berneres üzletkötő, hogy mit szeretnék vásárolni. Mondom, hogy igazából én egy kis pályázatíró cég vagyok, de azért előfordulnak megoldandó műszaki kérdések és kíváncsi voltam, de konkrétan vásárolni nem akarok.
Ó - válaszolta erre az üzletkötő- , azok ott nem a jó árak., azoknál én sokkal jobbakat tudok adni... tehát mentse el a számom és ha bármit szeretne, hívjon fel előtte, mondok valódi árat!
na, ebben nem találok logikát. Szó nem volt arról, hogy nem szolgálnak ki, meg arról sem, hogy vegyek mennyiséget, de hogy a webáruház árainál alapból SOKKAL kevesebbért vehetsz. Akkor mi a frásznak a webáruház?
Azt értem, hogyha van egy alap ár és ahhoz képest forgalom, rokoni kapcsolat, miegymás okán különféle kedvezmények vannak. De hogy a feltüntetett alap ár senkinek se igaz...
Igen, mások is mondták ezt. Mármint, hogy simán vásároltak a Faborynál, azért próbálkoztam.
Erről tapasztalatból mondanék pár szót.
Arról van szó, hogy ha valaki telefonon, vagy mailben érdeklődik egy nagykernél, hogy vásárolhat-e "egyéniben", vagyis kisker-stílusban - ezt általában kikérik maguknak, hogy: "Hová tetszik gondolni, szó se lehet róla, mert mi egy nagyon-nagyon-nagyker vagyunk és csakis a regisztrált viszonteladóinkat szolgáljuk ki".
Ez azért van, mert bizony a kisboltosok néha tesztelgetik a nagykerjüket - annyira, hogy nem csak telefonon kóstolgatják, hanem még képesek kamú-vásárlókat is odaküldeni, hogy lássák, hogy valóban nem szivárog-e ki áru onnan direktben is.
Ugyanakkor az sem kizárt, hogy ha egy (ránézésre) nyilvánvalóan egy Imbusz Béla támolygott be hozzájuk (akiről nem feltételezhető, hogy odaküldött kóstólgató ember lenne) - azt mutyiban mégis kiszolgálják.
Persze, ilyenkor nem illik sem számlát kérni és csakis kp.-ben folyhat a "tranzakció".
Sajnos (hangsúlyozom: sajnos) erre a kis "extra-bevételre" még a nagyobb cégeknek is szükségük van, mert el sem hinnénk, hogy mennyi olyan kiadás merül fel, amit szintén zsebből kell kifizetni - mert egyébként ember nincs, aki másképp megoldjon nekik egy-egy felmerülő, eseti problémát.
(Ebből nyomják a jattot a kukásoknak, ebből fizetik Jenő-bácsit, akik a telephely kutyáit gondozza, a füvet nyírja, takarítja az udvart... de így fizetnek ki egy-egy iparost is, ha netán sos-ben meg kell javítani valamit és a szakcég 3 hétre tud csak időpontot adni, stb.)
Én is jártam úgy, hogy balos csavart kerestem valami fűrészhez, de sehol nem kaptam a környéken, a Faborynál sem. Végül az ebay küldött Kínából pár Ft-ért, de muszáj volt 5 db-ot megvenni belőle. :)
Igen, mások is mondták ezt. Mármint, hogy simán vásároltak a Faborynál, azért próbálkoztam.
Már nem emlékszem, hogy volt, talán egyébként ott is webes regisztrációval próbálkoztam, cégként. Ez van - én hiszek az online kereskedelemben, ha már kitalálták...
Mindenesetre aztán az ebay nem volt ilyen elutasító, hozott csavart.
Ezek szerint ebben a kérdésben is tipikus magyar megoldás születik (hiába külföldi cégek, azért csak magyarok dolgoznak ott).
Annak idején elmentem a győri boltjukba, le is írtam itt. Az ajtón kiírás fogadott: magánszemélyeket nem szolgálunk ki, nem is mentem jó ideig oda. Pacman viszont gond nélkül vásárol a miskolci boltban, és azóta itt is lehet magánszemélyként vásárolni.
Más a helyzet a webáruházzal. Ott valóban csak vállalkozások nézhetik meg az áarakat, és csak azok rendelhetnek is. Ehhez kell egy regisztráció és kód, amit a helyi üzletkötőtől lehet kapni. Én ezt 1-2 hónapja csináltam végig, azért tudom.
Ez nagyon hasonlít arra a fogász-eszközre, amit elevátornak hívnak.
Azt arra használják, hogy húzáskor, amikor már nincs-, vagy elporladt a fog-korona (tehát fogóval már nem megfogható) - akkor a nagyon makacs gyökerek alá nyúljanak vele és azzal emeljék ki az ínyből (állkapocsból).
Senkinek nem kívánom, hogy közelebb is megismerkedjen annak az eszköznek a használatával :-)))
Pár éve a Land Roveremhez kellett volna néhány fura (collos) csavar. A Faborynál elhajtottak a fenébe, pedig volt cégem is. Közölték, hogy elsőre vásároljak X tízezerért.
a konkrét céget nem ismerem, de más hasonló esetben egyszerűen választottak egyet a törzsvevők közül. lehet hogy van is nekik haver, aki örül a plusz elszámolható költségnek, de ha egyből a kukába megy a papír, abba is nehéz belekötni.
sok helyen csak adminisztratív okból megy ez. más feltételeknek kell megfelelni egy lakossági kisker boltnak mint egy közületi nagykernek. azzal hogy leírják hogy ők nem kisker, egy csomó macerától, ellenőrzéstől megszabadulnak.
Mai napig sem tudom hogy mi az Amikol előnye a többi ragasztóval szemben-mondjuk a fehér ragasztóhoz képest.
Baszik megkötni a fehér ragasztó. A közepe néha lobog.
Van egy gyár kb. 15o km tőlünk, onnan veszem a ragasztót nagy tételbe, valamikor írtó nagy mennyiséget termelt- most talán csődbe ment, de ennek 3 éve és még mindig kiszolgálnak.
Bármi más, amit megpróbáltunk a furnírozásnál 4x ennyibe került. Asszem nincs engedélyezve se, vagy csak le van járva...
Mi soha nem használtunk rozslistet. Úgy ahogy jött a ragasztó kevertük hozzá a sót.
D3-ast és D4-est csak ablakoknál-ajtónál a csapozásra (havonta 7-8 veder), PU-t soha, az hülyeség. A fát nem ragasztja.
Nehéz dolog, mert a négy nagy áramú, csavartos ROE gold low ESR tápkondi már nem beszerezhető. Ezek értéke ebay hasonszőrűekből saccolva, kb. 150$ lehet.
A nyolc audiovég-FET 12-15000Ft, az árnyékolt, kiöntött toroidokhoz én spec. olcsón jutottam hozzá, de ha most kellene legyártatni, az igen húzós volna. A panel sem egyszerű, mert 70um-es vastagságú a vezetőréteg, az átlagos 35-el szemben, a relé is spec. aranyozott érintkezős. A többi pár száz alkatrész az nem drága, de van olyan alacsony zajú kettős-tranyó az elejében, amit egy ismerős ismerőse által hozattam be, mert sehol nem találtam, de még be sem szerezte volna senki . Mindennel olyan 60-100 ezer közt mondanék rá. Meg a rengeteg utánajárás. Ilyet már többet nem építek. Ugyan még van erősítő alkatrészszinten legyártva a főnökömnek, csak ő CNC-ztetni akar alu-tömbből kasznit neki, amibe bele kell majd szerelnem. Ha meg meghallja a hangját, valószínű noszogatni is fog. Ő inkább a fémekért rajong nem a fáért. :-)
Köműves vagy szerelésekkel foglalkozó ismerősöd nincs?
Köművestől: kérj 7 szett oszlopzsalunak való fémhevedert, ezek valamilyen U alaku lyukakkal ellátott vastag fémlemezből sajtólt elemek, menetes szárral összefogva...
Szerelési cégtől: az össze komolyabb szerelésekkel foglalkozó cég a csarnokokba egyfajta Fischer márkájú 2.5mm vastag lemezből U 62x42 vagy 42x42-es sajtolt felfüggesztőelemet használ. Erre függesztenek fel mindent: víz, tűz, erőss és gyengeáram és szokott maradni mindig hullás egy nagyobb munkánál, olyan 4o-5ocm darabok, amit már toldni nem érdemes. Ebből kell 14 vég, a lyukak találni fognak.
Ezekkel is meg lehet oldani a préselést egy ilyen gerendánál, tisztán és jól. Nagyon nagyot nyomnak a M13-as menetes szárral.
OFF: A különféle reszelőknek, ráspolyoknak éppen az a lényege, hogy az adott anyaghoz igazodik a "fogak" anyagleválasztó képessége. Ilyen szempontból én nem tudom megmondani, hogy a pata vagy mondjuk egy keményfa számít-e a "fogósabbnak". Az biztos, hogy a puha anyagokra kitalált reszelő semmilyen szempontból sem jó fémhez. Egyrészt mert túl nagyot harapna, másrészt a kopásállósága sem erre lett kitalálva. És fém és fém között is nagy különbségek vannak. Az alumínium (vörösréz) rondán bele tud ragadni a reszelőbe.
Mi Amikol-t használtunk a furnérozáshoz ,a hőpréshez és a normál préshez, kellett hozzá szalmiáksó edzéshez és rozsliszt, szúrós szaga volt és formaldehides, természetesen zárt térben szarul szellőző helyen.... Mai napig sem tudom hogy mi az Amikol előnye a többi ragasztóval szemben-mondjuk a fehér ragasztóhoz képest.
Mi furnérozáshoz kb 15 perc présidővel dolgoztunk a hőprésen, nem ajánlom használatát sok a macera vele.
De most ránéztem a neten egy két más ragacsra is, látom van Urokol nevű is.
KARBAMID-FORMALDEHID és karbamid-melamin- formaldehid alapú műgyanta ragasztók előkészítése
A műgyanta ragasztók előkészítése már több tényező ismeretét teszi szükségessé, Így ismerni kell a ragasztóanyagok alaptulajdonságait, a keverési arányt, a felhasználási célt és az alkalmazott ragasztó berendezést is. Hazai gyártmányú karbamid-formaldehid alapú műgyanták az Amikol és az Arbocoll színtelen, világossárga vagy fehér színben, gyengén folyó, szirupszerű állapotba kerülnek forgalomba. A fenti műgyanta ragasztók önmagukban nem kerülhetnek felhasználásra, szükséges a szárazanyag-tartalmuk növelése és ridegségük csökkentése érdekében töltőanyagot keverni hozzájuk. A töltőanyag általában Ipari rozsliszt. A ragasztóanyag megkeményedése hő és katalizátor (edző) hatására következik be. Katalizátorként ammónium-kloridot (szalmiáksó) használunk. A ragasztóanyag előkészítése ezen anyagok megfelelő arányú összekeveréséből áll. A keverőedénybe először csak a keverendő műgyanta felét töltjük be és ehhez tesszük a bekeveréshez szükséges rozsliszt teljes mennyiségét. A keverést 15 - 20 percig végezzük, ezalatt a rozsliszt és a műgyanta jól elkeveredik egymással. Ezután hozzáöntjük a keverendő műgyanta másik felét. A teljes mennyiséget további 3 - 5 percig még keverjük. Az edzőt mindig csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad bekeverni. Ezzel a módszerrel elkerülendő, hogy az edző a várakozási idő alatt a ragasztóanyagot bekösse. Példaként ismertetünk egy keverési arányt tömör fa hideg ragasztásához: 100 súlyrész Amikol 65; 10 súlyrész ipari rozsliszt; 2 súlyrész ammónium-klorid; 10 súlyrész vízben feloldva. Fazék-idő kb. 3 óra Préselési idő min. 3 óra
De arra gondolok, hogy a pata, az mint szaru, se vas, se fa. Valóban úgy néz ki az egyik fele, mint egy ráspoly, a másik meg mint egy (vas)reszelő, de mégse egészen. És nem is úgy viselkedik, vasat nem igazán lehetne vele reszelni, a finomabb oldalával se. Puha fémet gondolom igen, azt nem próbáltam.
Egy 20 centis fenyőpadló szélébe reszelgettem bele. Balról jobbra: kb 3 centi hagyományos fa ráspollyal reszelve. Utána kihagytam 3 centit, az a csomónál gépi vágás képe. Utána a világosabb 6-8 centis rész a grafit vonalig a patareszelő finomabb oldalával, a jobb szélén ugyanennyi pedig a durvább oldallal készült.
Kis lejtésű, ferde tető van. Az épület 10x5 m. A Lindabot méretre szabják, vagyis ez esetben kb. 5.6 m hosszú csíkokból áll. Azok értelemszerűen a lejtés irányával párhuzamosak, vagyis az alátámasztás, mint a tetőlécek, erre merőlegesek.
Itt nincs tetőléc, közvetlenül 7,5x15-ös gerendára fekszik rá a Lindab. Ezek egymástól való távolságára nem emlékszem már, a Lindab talán 1,2 métert írt, már tényleg nem tudom.
Namost ezek így 10 m hosszú gerendák, nem állhatnak a levegőben. Mivel a tetőnek lejtése van, így vas háromszögletű rácsostartók tartják a gerendákat.
Hát, nem vagyok patareszelő-szakértő, de ha az a patareszelő, ami itt a képen is látszik, akkor ennek tulajdonképpen az a lényege, hogy a reszelő két oldala különféle technológiával készül. Az egyik oldala ráspoly, a másik reszelő. És az a két dolog nem szinonimája egymásnak, legalábbis gyártástechnológia szempontjából semmiképpen sem. A ráspollyal egyébként nagyon durva, haladós módon lehet leválasztani anyagokat, de az nem való fémre. A reszelő viszont igen.
Egy barátomnak van régi, nagyon régi patareszelője. Az olyan, hogy nem fogai vannak, hanem éles ívek vannak rajta a vas teljes széltében, mintha egy-egy kis gyalukés lenne, meggörbítve.
Elképesztő felületet "reszel", lényegében nincsenek nagy szőrök és durva roncsolások.Szóval vedd elő, próbáld ki.
A finomabb részére már nem emlékszem, mert rég volt a kezemben.
Keresem ezt azóta is, ha járok ócskapiacon, meg néha-néha nézegetem a Neten is, egyelőre nem leltem rá.
Viszont van egy nagy, lapos, ma is kapható patareszelőm. Az nem ennyire jó, annak fogai vannak, de azok is nagyok, ívesek, nem kifejezetten hegyesek. Még ez is jobb az általam korábban ismert fareszelőknél. Persze vannak korlátai, mivel majd' 4 centi széles és jó hosszú, tehát nem fér akárhova.
A finom része meg inkább látszik fémreszelőnek, úgy néz ki.
Nyilván még egy közepesen felszerelt műhelyben is, mint az enyém, ritkán kerül elő. Inkább olyan helyekre viszem, ahol valamit a műhelytől távol kell hirteleníteni.
Na itt jön a megoldás az elfogyó Parkside gépek ellen! :))
A Lidl internetes kereskedelmi tesztet indított Csehországban, Kelet-Európában elsőként – írta a helyi Mladá fronta Dnes. Első körben csak a cég 9500 cseh alkalmazottja fér hozzá a webshophoz, de a várakozások szerint az alkalmazás még az ősszel megnyílik a nagyközönség előtt is.
Egyik nagyapám igazi kovács volt, gyerekkoromban még lovakat patkolt. Otthon is, de a munkahelye is a helyi tsz kovácsműhelye volt. Ott még azokat a régi szekereket is gyártották, használták is. Bognárok is dolgoztak ott, meg egyéb mesterek. Valamikor a 60-70-es évek fordulóján volt ez.
A műhelyéből egy patareszelő maradt rám összesen. Nagyon régen nem használtam, akkor sem sokat, de ezek után ki fogom próbálni én is újra.
Nem, azt nem próbáltam - sőt, még patareszelő sem volt még a kezemben.
Meg aztán - ahogy már többször meséltem - részemről ritkán nyúlok tömörhöz, sokkal inkább afféle "bútorlap-matador" lennék - ám annál sokszor nyúlok reszelőhöz.
Sok helyen használok legömbölyített sarkokat, külső-belső íveket... de van, hogy nagyobb méretű lukakat is kivágok néha (pl. szellőzőcsöveknek).
Ezeken a helyeken gyakran előkerül a reszelő - a végső forma és felület "bútorszerű" kialakításához.
Van egy magyar gyártó (szerintem kisiparos - de semmi konkrétat nem sikerült megtudjak róla) - aki a helyi szerszámboltba is szállít.
Ez 3 finomságban gyárt összesen vagy 5-6 profilt, azt is csak 3 méretben - na ezekből vettem anno és nagyon nem bántam meg.
A bútorlaphoz a durva fokozattal formázok, de komolyan mondom, úgy visz, mint egy felsőmaró - hihetetlen szaporán nyűvi a lapot.
Pl. egy 50-70 mm rádiuszú legömbölyítésnél szinte elég csak 45 fokban lecsapjam a dekopírral - mert a rádiuszt pillanatok alatt kialakítom a reszelővel a rajz mentén.
Belső rádiusznál - pl. luknál ugyanígy csak kidurvázni kell a dekopírral - mert a félgömbölyű "durvával" dettó pillanatok alatt gyönyörű kört tudok kireszelni a lapból.
Eldolgozáshoz a közepes finomságú reszelőt használom - az már olyan felületet ad, mint egy jól élezett vidiás lap.
Mondanom sem kell, hogy (az immár vagy 8 éves) "magyar-kisipari" reszelőim még ma is úgy vágnak, mint újkorukban - pedig sok alumíniumot is láttak karrierjük során.
Kb fél éve pihen fedél alatt szabad levegőn a fa, de ha idén nem tudom megcsinálni a többi munka miatt, lehet, hogy még felviszem a padlásra.
Azt viszont nem tudom, hogy lesz-e elég szorítóm a három nagy felület ragasztásához. Erről jutott eszembe, hogy maradt még több tucat 60x40 cm-es beton gyeprácsom. Ezeknek a tömege egyenként közel 30 kg. Vajon érdemes lenne gondolkoznom rajta, hogy ezek súlyát használjam a préseléshez? Előtte a teraszon nyilván ki tudnék alakítani egy sík alapot. A ragasztózás után néhány csavar, hogy ne csússzon szét a három réteg, majd pakolás-egyensúlyozás. Így elképzelve kivitelezhető - kérdés: elég-e a préserő? 40 cm-en 4 darab beton, az csak 0,2 kg/cm2. Ez érzésre kevés. Csavaros szorítóból hány darabot kellene használnom a 15x500 felületen?
Szóval a hangdobozok sem offtopik hangulatot árasztanak :)
Az erősítő alkatrészeinek beszerzése - tekintsünk el a "csomagolástól" - hozzávetőlegesen mennyibe került? (Vagy mennyibe kerülne, ha most újracsinálnád a zsákutcás próbálkozások nélkül?)
A megjegyzésem az, hogy egy 5cm vastag 5 méteres elemet össze fogsz tudni ragasztani nagyon jól, hiszen a táblásítással nincs problémátok. Kell 15 kézi prés, de megoldod. Azok a ragasztások fognak tartani.
A másik irányban van 23.5cm felületed ragasztva, ha az egész felületen nem is fog a ragasztód, akkor is fog tartani az a gerenda. Csak ne legyen nyers, mert amikor szárad, akkor lehet, hogy elvállik a ragasztás.
Az eredeti kérdésedre a válasz:
urelittel (magyar nevét nem ismerem), ez egy szintétikus csontenyv, amihez spéci sót kell keverni és a keverési aránnyal nagyából be lehet állítani a kötési időt- de csak nagy kiszerelésben árulják és mérgező is a gőze. Gyakorlat kell a használatához is. Ha nedves a levegő, akkor azt kell csinálni, ha száraz amazt, csak kínlódnál vele.
A síma D4-es nehezen fog megkötni 23.5cm szélességben, hagyd lepréselve legalább 1.5 napig- száraz környezetbe.
A hangja idáig a legjobb amit építettem, mondjuk a legbonyolultabb is.
Fene tudja. De ez a forma annyira megtetszett, hogy nem is akartam változtatni rajta. Majd az előerősítője lesz kihívás, mert az a tetején döntött előlappal, de dizájnban passzolva szeretném elkészíteni.
Persze, az lenne az igazi, ha szerveznél egy meghallgatást is hozzá :)
Milyen dobozokat hajt meg?
Lehet, hogy nincs igazam, de ha már ennyi munkát belefeccöltél, akkor nyugodtan megengedhetted volna magadnak azt a bátorságot, hogy dizájban elvonatkoztatsz attól a Tenortól és csinálsz valamit a magad elképzelése szerint. Vagy éppen az volt a kihívás, hogy legyen egy klónod?
Igen, az lett volna, de végül nem az lesz, bár megépítettem. (pedig franciából hozattunk be csövet, mert az EM-83 idehaza fehér holló kb.)
Csináltam egy ledes kivezérlésmérőt is hozzá, de végül az sem nyerte el a tetszésemet. Most nem tudom mit teszek bele, lehet csak egy szignót mint az eredetiben van.
Az előerősítőbe, ami a tetejére jön még, úgy is lesz egy érintőképernyős srektumanalizátor (meg vagy tízféle különböző kijelzésféle) betéve.
Sajnálom, hogy beleköpök mindenkinek a levesébe (mást se csinálok :), de nem lenne jobb, ha összeegyveznél 3db. pallót és három rétegből ragasztanád. 5 réteget nagyon erőssen meg kell préselj. És más problémák is adódhatnak időben (azzaz +5o év múlva), ha nagyon meg van terhelve az élére állitva egy 25x15-ös. (a semleges tengely alatt levő rétegek húzva vannak, az felett nyomva, így a ragaszásnál elnyíródhatnak idővel a rétegek egymáson- persze, ha a ragasztás nem fogott mindenhol)
Van 5db. 15 pallód, kalibráltak és szárazak?
Ha elhasítass kettőt 8.5-re, marad 4 darab 6 cm-res pallód.
Két 15 pallót összeenyvezel két 8.5-sel (az 23.5cm) és a 4 darab 6-lest-ból készitesz egy 24-est, amit visszahasítsz 23.5-re. Lesz egy 15x23.5 gerendád.
A négy darabból ragasztottat beteszed középre. A két külsőt a 8.5 cm sávval felfele.
De szerintem mindegyik Kínában készült. Nézegettem én is, de végül is nem vettem meg. Nem tudom, hogy a belső részei mennyire csereszabatosak a Makitával. Tartok tőle, hogy ehhez pár év múlva nem lehet pótalkatrészt kapni.
A magyar cég egész tűrhető áron adja a satut (10.000 bruttó), de kp-ben kell előre fizetni, és 6-8 HÉT a szállítás. Azt hiszem közvetlenül a York-tól gyorsabb lesz.
Lindab van rajta, azt megrendeltem a Lindabtól és a lindab útmutatójában szereplő módon és sűrűségben, keresztben vannak 7x15 gerendák (vagyis 10 m hosszúak), amiket 2,5 collos vascsőből hegesztett háromszög alakú rácsostartók tartják, asszem 4 db + kétoldalt a fal.
Sose volt garázsom, egyáltalán. Amikor műhelyt építettem 11 éve, akkor sem merült fel, hogy autó kerüljön bele. Nem is csináltam akkora ajtót, hogy beférjen rajta ;-D, hiába 50 m2. /mondjuk eredetileg azt gondoltam, hogy lesz benne némi kisipari - nem asztalos - tevékenység, aztán nem lett. de itt maradt marha nagy lomtárnak :-( )
Amúgy ha lent vagyok már soso elfér, de míg leérek van veszélyes állapot :D
Csak tolatva vagyok hajlandó lemenni, ennek viszont az a hátulütője, hogy át kell másznom anyósoldalra, hogy kiszálljak vagy eleve úgy állok le, hogy vezetőoldalon ki tudjak szállni, de akkor az asztalokhoz nem férek oda, ami néha hátrány, így inkább mászni szoktam :D
Korábban csináltam ugyan azt, hogy kicsit sréhen álltam be, akkor mind a kettő még járható, de mégse, nagyon kompromisszumos.
Lehet az lesz a vége, hogy másik lehajtható asztal lesz készítve ill. plusz egy összehajthatós és meg lesz oldva a probléma, de utóbbi esélyesen fémből kell készüljön. De ez kezd hosszú táv lenni megen D:
Leghosszabb távon meg a gérvágó jövője a kérdéses még hely miatt.
Unom már a folyamatos agyalást a beférjek és mindent úgy tervezzek, hogy el is tudjak tenni munka végén :)
Egyszer meg lesz oldva végleg, de az biztos, hogy sx-nél alacsonyabb autó nálunk esélytelen, ez is éppen lecsúszik hogy nem húzom végig az első lökhárító alját.
A trapéz autóemelőben kb 40 centis jobbmenetes orsó illetve hozzávaló anya van. Ahogy nézem régi Swift emelőt már 2000 Ft körül lehet kapni bontóban. Pl itt: https://www.tedebt.hu/webshop.php?PID=7
Lefotóztam a különböző változatokat, így jobban látszik, mire gondolok. Jó a második kettő, vagy mindenképpen érdemes lenne az első állapotig lemennem minden deszkánál? Esztétikailag nem zavaró nekem, de nem tudom megfogja-e a festék, vagy olaj, ill. beköltözik-e alá valami idővel, emiatt kérdezem.
Köszi, mindenképp megírom majd hogy mi lett. Most megint hátraszorult a projekt a sorban, mert kicsit a fűtéssel kell foglalkoznom a házban.
Múltkoriban majdnem vettem egy 1.5 kw komplett gyári elszívót 6 ezer forintért, de végül az eladó nem volt hajlandó postázni, elmenni ért meg nagyon messze lett volna, így nem jött össze.
A garázst én is jól elb... amikor építettem jó régen. A wartburg szépen befért, az ajtókat is kényelmesen be lehetett csukni. Utána lett egy BX-em, az már csak úgy fért be, hogy az ajtókat nem tudtam becsukni, a kiszállás is már nehéz volt. A mostani C5-el meg sem próbáltam beállni, jó fél méterrel hosszabb mint a garázs és az autóból se tudnék kiszállni csak a csomagtartón keresztül. Na ezért van tele a garázsom száradó fával :)
1000 db-nak ennyi az ára, de a Conrados ár egy darabra számítva is drága. Normál csavarboltban olcsóbb. Természetesen a repülőgépipar az egy másik kategória.
csak kíváncsiságból beütöttem a google keresőbe a seeger gyűrűt, nem keresfettem hanem az első oldalt megnéztem ahol eladnak ilyent. Majd ezt az oldalnak ár szerint csökkenőre állítottam , azt hittem hanyattesek (igaz nem értek a seeger gyűrűkhöz):
1 - 30 találat a(z) 278 keresési eredményből
RendezésRelevanciaÁr szerint növekvőÁr szerint csökkenő
Most én is rendeltem. Kb. egy hete. Egyelőre semmi. De eddig ingyen van! Azon is gondolkoztam, esetleg kimenni, megnézni személyesen. Egy kis kirándulással összekötve.
A műhelyasztalom lapját akarom lecserélni egy "igazi" asztalos lapra, juharból vagy vörösfenyőből ragasztva, két satuval, padszolgákkal stb. Ehhez kéne egy hosszirányú satu.
Egy meglehetősen buta (egyszerű) kérdést hoztam ma nektek: Kérgezem a kerítésléceket, változó gyorsasággal. Leszedtem a külső (barázdás) kérget és alatta a vörösfenyőre jellemző vörös színű réteget is 99%-ban, de néhány kisebb folton megmaradt. Alatt van egy világosabb, barnás rész, ami alatt a világos sárgás/fa színű. Meddig kellene lemennem? A felület tapintásra már így homogén, a vörös részek is tapadnak a belsőbb részekhez. Ha esztétikailag nem zavar, érdemes tovább mennem teljesen a legbelső szintig, vagy ez már jó? Valamelyiktek mondta, hogy apróbb rovarok mászhatnak be a kéreg alá, ezért is kell leszedni. Kukacokat találtam is a leszedett kéreg részén, lejjebb már nem.
A straust úgy vettem már át, hogy ki volt fúrva hátul egy nagyobb lik, s normál porszívócső lógott ki belőle :) Ezt updateltem úgy, hogy azt leszedtem és helyére ragasztottam a saját 50-es csövemet és közvetlen ment az elszívóba :)
Nem amcsi filmbe illő, de majdnem a végeredmény, tudom javasolni :) Elég primitív tudom, de mukodik.
Einhellre is ez a sors vár, csak sajnálom az ilyenekre a drága időt :)
Most eljutottam végre oda, hogy be tudtam állni sx-el is a garázsba, bár elég veszélyes egy üzem sajnos :) Rájöttem, hogy ignissel egy gyerekjáték volt ehhez képest, pedig ott is necces centik mentek.
Arra gondoltam, hogy nem fogok leállni garázsba, vmi fémszerkezetet kéne csináltatnom, amire rágurulnék vízszintesen a lejárón. Ilyet kik vállalnak vajon? A beálló között meg tudnék lefele közlekedni gyalog akár faanyaggal. Ezt fából nem merem építeni, ahhoz túl nagy súlyok mozognak :)
Szerintem arról beszélünk. Két orsó van, végükön 1-1 kézikerék. Mindkét orsó kijön a bódé oldalán, de a döntésért felelős húzza-tolja a szerkezetet, de az orsó pozíciója eközben kevéssé változik, viszont ennek hatására másik orsó, ami az emelésért felelős, az a "homloklap"-on ívet jár be.
Az íves rés nálam csak a döntésért felel. Az emelésért egy külön tekerő kar. A döntést ritkán használom, ezért egyszerűen csak leragasztom 1-2 réteg 5 cm-es szélességű maszkoló szalaggal és ha szükség van a döntésre akkor leveszem a szalagot és a beállítás után ragasztom le.
Most nálam is ez van már soron. Nagyjából ki is találtam a rések elfedését, ami nincs meg, az az emelésért felelős tengely kijárata a bódén. Az elég nagy íven mozog, ott nagy rés van, ami ráadásul változó rés.
A Workzone gépen is alul van az a porelszívó műanyag de kb 32 mm-es csővel csatlakozik a gép hátulján lévő felcsavarozott átvezetőhöz. Ez a 32-es gégecső ráadásul S alakban meg van hajlítva, mert még véletlenül sem egy vonalba tervezte a hülye mérnők a csatlakozót és a elszívó profilt. Ennyi esze sincs egy mérnöknek. Persze ez a gégecső egyrészt túl vékony, hogy azon keresztül sok levegőt tudjon szívni a porszívó, másodszor az S kanyar is jelentősen lerontja az áramlást. Így az elszívás nagyon gyatra a workzone (einhel klón) gépen. A gép alja meg tiszta rács, ezért inkább ott jut be a levegő a gépbe mint a fűrészlap mellett, ezért a forgács jelentős része a képembe repül. (Az összes mérnököt kötelezném, hogy 5-10 évet melósként dolgozza végig azon a szakterületen, ahova éppen tervezni akar valamit, hogy legalább valami fingja legyen ahhoz amit csinál. A diplomát meg csak akkor kellene megkapnia, ha ledolgozta ezt az 5-10 évet a szakmában melósként.)
A gépet úgy fogom átalakítani, hogy a gép testén minden nyílást lezárok ahol falsot tudd szívni, a gép alá egy tölcséres elszívót készítek fából 100-as csővel (nem 32-essel) és így a fűrészlap mellett tud majd csak levegő bejutni a gépbe. Az a kicsi gégecső meg a forgács terelő megy majd a kukába.
A pénztárnál előttem egy középkorú, jól öltözött férfi fizetett. Vásárolt mindenféle levegős cuccot, kompresszort is, és egy nagy fordulatszám szabályzós flexet is. Két blokkot kért, mert a vásárolt apróságok egy részét a szomszédjának vitte :) Majdnem 100.000-et fizetett az apróságokért.
Én is vásároltam még facsavarokat amiknek torx fejük van. Minden méretből vettem 2-2 dobozzal. A konyhabútorom készítésénél ilyen torx csavarokat használtam és eléggé megcsappant a sok ezer darabos készletem. Nagyon ideges tudok lenni ugyanis ha munka közben le kell állnom mert elfogy az adott méretű csavar ami éppen kell. :)
Csak egyetlen példát hoznék fel az árképzéssel kapcsolatban. A gépek egy részén a konyhában van egy jégtároló láda ami golyós fióksínen mozog ki és be. E nem a kereskedelemben általánosan kapható sin, hanem kimondottan ide tervezték, hogy még véletlenül se tudják a légitársaságok megspórolni azt a pár száz dollárnyi összeget amibe ez a sin kerül. A sín végén van keresztben egy csapszeg, ami a túlhúzást akadályozza meg. A csapszegen egy kb 5 mm-es zeeger gyűrű van biztosítónak. Ha bemész bármelyik drágább autós boltban biztos hogy elkérnek érte vagy 5-10 forintot azért a zeeger gyűrűért. Ugyanez a boeingtől rendelve 17.000 Ft, és ha még ráadásul sürgősen is kell akkor a sürgősségi szállítás további 2000 dolcsi.
Ez még a jobbik eset, ha tudunk hozzá alkatrészt szerezni.
Pár napja egy napon keresztül ragasztgattam 2 db fehér műanyag vészkijárati világítós lámpaburát, ami egy egyszerű fehér fröccsöntött plexi búra. Ez konkrétan egy 747-es gépre kellett megjavítani mert szarrá törték és egy csomó kisebb nagyobb darab hiányzott is belőlük. Sajnálatosan nem gyártják már ezt ehhez a géphez, más típust meg nem lehet beszerelni. A beszerzőnk sehol sem talált az egész világon ilyen lámpaburákat, még még a sivatagi bontóban sem volt. Egy másik lámpaburából vágtam ki apró darabokat, hőlégfúvóval formára alakítottam majd beragasztottam a hiányzó helyekre jó kis rákkeltő formaldehiddel. A ragasztási helyeket addig kellett formaldehiddel ecsetelni, amíg a megolvadt plexi el nem tüntette a ragasztás nyomát. ezek a lámpaburák hátulról vannak megvilágítva, és a tejfehér felületükön ez exit felirat virít valamilyen nyelven. Így ha csúnya a ragasztás, akkor az átvilágítva nagyon látszik. Úgy kellett megcsinálnom ezért a javítást, hogy ne látszódjon még közelről sem a javítás. Jó kis türelem játék volt.
Strauson sokkal kevesebb por jött a képembe, mint Einhellen. Amikor még a porelszívást be is indítottam strausnál gyak semmi nem jött rám, pici a földre, de a nagyját el is szívta.
A tárcsavédő hátulján volt egy cső elhelyezve, amire rádugva porszívómat simán elég volt. Einhellnél ez nem hátul van, hanem a kés alatt elől és ott nem szív jól.
Valószínűleg jobb ha a kés mögötti részen szív alul, meg kéne próbálni onnan szívni.
Olyat azért nem sikerült csinálni, hogy ne kelljen szemüveg a vágáshoz, annyira nem volt ügyes a szerkezetem, de nagy különbség volt a két "hulladék" gép között.
Vicces volt ma látni, ahogy a korombéli manuszokkal együtt sorban masíroztunk befele a Lidl-be, és aztán a levegős cuccoknál megint összefutottunk. :-) Amerre én jártam ott a festékszórót meg a tűszegeket pakolták be ilyen hanyagul, hogy beleesett a gyanútlan vásárló kocsijába. :-)
Repülőgépgyáraknak nem gyártottak semmit, ahhoz nem értek. De biztos, az ott használt gyártóeszközök ára meghaladná a konzumer piacra gyártott termékek árának elviselhetőségét. Mivel a gyártóeszközök és segédanyagok ára arámyosan beépül a termékbe.
A repülőgép iparban ilyen kenőanyagokat nem használnak. Sem olajat, sem faggyút sem wd 40-et. Egyedül az alu csiszolásánál használnak tiszta vizet hűtésnek, illetve a szárny belépő élének a polírozásához egy spéci pasztát.
Ma lementem egy kis kaját vásárolni az asszonnyal. Véletlenül megint belesett egy gép a kosaramba. Most a levegős homokszóró volt a bűnös mert magától pottyant bele a kosaramba :) :) :) Isten bizony, én csak egy levegős 4-es elosztót akartam venni. :)
A melóhelyemen a szerkezetjavító lemezesek az esetek 99%-ban kézzel vagy sűrített levegős kézi szegecselővel verik el a szegecseket. Az alu repülőgép szerkezeteket mással nem lehet. Néhány helyen ahol a dokumentáció megengedi használhatnak hilock-ot (süllyesztett fejű titán csavarra olyan anyát hajtanak fel aminek a hatszög része leszakad ha elérte az előírt nyomatékot a meghúzás. A hilockot csak feltekerni lehet, le nem, mert nincs már hatlapfeje, így csak a lefúrással tudják eltávolítani. ) A levegős szegecselés elég kegyetlen hangos, zeng az egész hangár tőle, még fülvédőben is igen zavaró a golyószóró hangja. De ha bent vagyunk egész nap abban a repülőgépben amit éppen szegecselnek levegőssel, hát azt az ellenségemnek sem kívánom, mit élünk át néha. A mellkasunkban érezzük a szegecselést kísérő éles dübörgő hangerő és a rezgések miatt. Kb olyan mint egy metál koncerten a hangfalba lennél bezárva végig ahol több ezer watt dübörög.
A homok különféle kőzetek, ásványok aprózódásával jön létre és a szemcseméret miatt hívják homoknak, nem amiatt, hogy mi van benne. Bár kétségtelenül jelentős része szilícium-dioxid.
A baj annak nem is a homok frakciójával van, hanem annál sokkal apróbbal. A homok frakció ui. (általában) nincs a levegőben.
Ami a levegőben van, az a "por" frakció (akár ugyanazokból az anyagokból, mint a homok).
Sőt a por is szétválik, mert a porszemcsék egy része leülepszik, más részük meg lényegében nem, azaz a levegőben maradnak tartósan.
A homok valahol a milliméterestől a 0,5 század körüli méretig van.
(ja és ezek a m3-ek, amiket ígérnek a gyártók, ezek standard körülmények között, mondjuk 1 m hosszú, ventinek megfelelő átmérőjű csövön vannak mérve. Így a 160-asnak kellett volna 600-at, a 250-esnek 1200-at tudni, de ennyit nem is vártunk tőlük, mert tudtuk, hogy nem mérési körülmények között mennek majd. Azt azonban nem gondoltuk, hogy 100 lesz.)
A sebesség (kerületi sebesség is sebesség...) növekedésével nő a centrifugális erő, vagyis ha jól emlékszem, tömeg és (szög)sebesség szorzatáról beszélünk, amit még korrigál a forgó test tömegközéppontjának távolsága a tengelytől. Namost ha a járókerék nem egyetlen elválaszthatatlan tömb, akkor annak a részei el akarnak szabadulni egymástól, még akkor is, ha elméletben az egész járókerék tömegközéppontja a forgástengelyen lenne.
Nade a lényeg ebből: hogy a (szög)sebesség, vagyis fordulatszám növekedésével komolyan nőnek az egész herkentyűre ható erők.
Talán nem írtam hülyeséget, de a gyakorlatban a G sokszorosát lehet összehozni így.
Emellett egy határ felett a cső korlátoz, hiába teszünk rá nagyobb szívó teljesítményt, az áterőszakolt levegő mennyiség nem nő a várt arányban, csak kicsit.
Nálam az irodában van egy 160-as csőventi, ami egy lemezes hőcserélőn át tuszkolja be a levegőt az álmennyezetbe rejtett csöveken.
A 160-as venti kb 300 m3/óra levegőt kellene tudjon, de ez sokkal kevesebb (prosztó módszer: lyuk elé 120 literes zsák hány sec alatt telik meg, ebből megkapod közelítéssel az órás teljesítményt, na a gyakorlatban ez 100 m3 alatt alakult. Kicseréltem a befelé fújó ventit egy 250 mm-es átmérőjűre, ez már 600 m3 levegőt kellene tudjon, (cserébe majdnem 3x annyi wattot kér).
A valóságban alig ment 100 m3 fölé a befújt levegő.
A hőcserélőben van vagy 10 m hosszú, nagyon lapos alu cső "feltekerve", valszeg az korlátozza a befújt levegő mennyiséget.
Magukat a befújó csöveket is megdupláztam (volt az álmennyezetben cső egy valaha építendő kandalló levegőjének szállítására, ezeket kötöttem rá a padláson az szellőzőre), de ez nem hozott változást. Ha leveszed a ventit a rendszerről, elképesztően nagyot fúj.
Kíváncsi vagyok mire jutsz, ha sikerül oszd meg velünk is.
Én (de szerintem más is írta már) még mindig azt gondolom, rettentően túlméretezed az elszívási teljesítményt. Én ugyan nem vagyok áramlástani mérnők, csak az empirikus tapasztalataim alapján gondolom.
Írod hogy 60mm-es csövön akarsz nagy elszívóerőt. Ha meggyógyítom az elszívómotoromat, ki fogom próbálni a kis Maki szalagfűrészemen is, annak is 100-as csatlakozója van mint a kombigyalumnak. Ez utóbbit hibátlanul szívja el a korábban részletezett konfig. Megnézem a szalagfűrész finomabb porával hogy boldogul. Ha azt is jól csinálja majd, akkor ... nem teljesen indokolt az általad írt többezres fordulat a nagy járókerékkel. Még 60-as csövön sem - szerintem.
Matyika videóit gondolom ismered a témában, nem tudom SzuperMárióét ismered-e:
Elszórakozott ő is a nagy elszívójával rendesen, érdemes mindet végignézni a tanulságok miatt.
Miután mindenkiét végignéztem, húztam Paintben (nemröhög :D ) egy ívet, a template-et felragasztottam egy kb 8 centi vastag fenyő fadarabra (ragasztva lett ilyen vastag), kivágtam, megcsiszoltam a lapátokat. Felragasztottam egy 30 centi ármérőjű (asszem 12-es? megmérem) rétegelt lemezre, nút nincs a rétegeltben, és alul felül a lapátok végeinél, besüllyesztve facsavarokkal is megtámogattam. Eddig még nem repült szét, és szív is mint állat:
Persze .. kísérletezni én is kísérleteztem :-) Pl emígy. Pedig megmondták itt a fórumon, hogy nem lesz jó plexiből, én csakazértis. Készítettem egy "íves prést", a domború részére hőlégfúvóval ráhajtottam lapátot, majd leszorítottam.
Olyan munkahelyeken dolgoztam ahol még az isten is alumíniumból volt. Hegesztési varatok lemunkálásakor csak fagyút használtak. Amint elkezdték csiszolni a keletkezett hőtől már olvadt a fagyú és nem tapadt a csiszoló felületébe. Fúrásnál, fűrészelésnél is azt használták. Petróleumot az esztergályosok használtak. Valószínűleg biztonsági oka is volt mert pár méterre arréb már hegesztőgépek dolgoztak.
Kezdek lassanként pár ökölszabályt felfogni ezzel kapcsolatban. Vagy legalábbis azt képzelem.
A Bill Pentz irodalom azért (is) beszél lényegesen erősebb motorokról, mert lényegesen nagyobb átmérőjű (gerinc?) csöveket használ.
6-7-8 inch (cc 160-200 mm). Namost egy 160-as csőben kb 2,5x több levegőt lehet szállítani, mint egy 100-asban (egyéb feltételek változatlansága mellett).
Ez a motoroknak is nagyobb terhelés.
/az egy külön vita, hogy kell-e ez vagy sem, ő az 5 mikronos részecskeméret szűrését célozza, mivel állítása szerint a fa finom porában ilyen méretben (többek között) - szilícium-dioxid van, nem beszélve a vegyi anyagokról, amik sok faipari alapanyagban vannak.
"A finom szilícium-dioxid porának belélegzése hosszú távon (még alacsony, 0,1 mg/m³ koncentráció esetén is) szilikózist, bronchitist, valamint egyes esetekben rákot okozhat. A belélegzett molekulák a tüdőbe kerülve megtapadnak annak belső felületén, és folyamatosan ingerlik a nyálkahártyát. Ez az irritáció az idő múlásával sem csökken, ugyanis a szilícium-dioxid nem távozik onnan. Gyerekek vagy asztmások esetében a tünetek sokkal hamarabb jelentkezhetnek.
A szilícium-dioxid más módon a szervezetbe kerülve teljesen ártalmatlan vegyület." wiki
Nekem 1.1kW-os 30 éves egyfázisú aszinkron motor forgatja a 30 cm-es, 6 ível lapátos, 8 cm magas járókereket, 2800-on. Én csak a gyalut szívom el vele. Ritkábban vannak 20perc/félórás menetek, de azért vannak, bírja, extrém melegedést nem tapasztaltam rajta.
/Illetve most épp beteg, mert a járókerék rögzítésénél ba**tam kicserélni rugós alátétre a simát, az M6-os csavar valahogy kiengedett, és a járókerék beszorult az elszívóház teteje és a tengely közé. Eltelt pár mp mire a gyalu hangja mellett, fülvédővel a fülemen rájöttem hogy valami nem kóser ... de addigra kicsit amperszaga lett./
Lehet, hogy emiatt ment jobban a makita - de hidd el, hogy kenve (!) bármilyen (akár fűszerüzleti) apró-fogú lappal is unalomig lehet vágni az alut - mert nem koptatja el.
Kenés nélkül az apró-fogú használhatatlan (eltömődik) - a nagyobb fogú viszont nem bírja.
Használok faggyút - menet-fúráshoz / menet-metszéshez. Oda viszont a faggyúnál nem tudok jobbat. Amikor padon vágtam menetet, oda el sem tudom képzelni faggyú nélkül a műveletet (főleg inoxban)
Szerintem aluhoz viszon a híg, nagyon folyékony kenőanyag az ideális - mert a cél az, hogy a leválasztott forgács ne maradjon / ne menjen vissza a fogak közé, mert ott képes tömörödni és tönkreteszi a vágást.
A sűrű, pasztaszerű kenőanyag (mint. pl. a faggyú) helyben tartja a leválasztott forgácsot - ezért nem használom aluhoz.
/amúgy elég logikus, amit írsz, nekem még tán nem volt dolgom így ALU lemezzel. Ez valahogy nem került elő. Egy barátomnak kellett kivágni bográcsok helyét a lemezben/
Fúró-vágó üregelő spray-el, valami "förstner" vagy ilyesmi nevűvel, persze. Lehet, hogy nem ideális.
Ki fogom próbálni a WD40-et, eszembe se jutott, pedig hát tudvalevő, hogy a WC papír, a vízpumpafogó és a blue tech mellett az egyik legnagyobb csodaszer ;-)
Beleszólnék, mert rengeteg alu-lemezt dekopíroztam - egész 6 mm-ig - és arra jutottam, hogy nagyságrendi javulást értem el azzal, amikor kentem.
Ráadásul arra is rájöttem, hogy nem a színét kell kenni (ahol a rajz van) hanem a fonákját kell befújni WD40-el - mert ugye aluhoz nincs jobb kenőanyag a petróleumnál.
Megjegyzem, a fúró-vágó-üregelő spray - alura messze nem olyan jó mint a sima WD40.
Azért a fonákját kenem, mert ha a színét fújtam be, akkor a forgács odaragad a felülethez, a gép nem tudja elfújni - ezért 3 centinként tisztítogatni kell, hogy látszódjon a karc-jel.
Ráadásul ha a fonákja van kenve, a fogak mindig munkafázisban szedik fel a kenőanyagot (mert ugye felefelé vágunk)
Hidd el, hogy így dolgozva, szinte nulla kopása van a lapnak - annyira, hogy van egy-két, évek óta használt, aprófogú lapom, amivel hihetetlen métert vágtam már aluba - és ma is élesek.
Van ingyen letölthető verziója is. Nem emlékszem mit nem tud a fizetőshöz képest, de jól használható tervezgetésre. Az internet tele van leírásokkal, videókkal a tanuláshoz.
a múltkor 5 mm-es alu lemezből kellett kört kivágnom, kettőt is. Egyiket Berner fűrészlapokkal vágtam. 1 db 40 cm átmérőjű körnél 2 db berner lap fogyott el.
A következő lemezt Makita lappal vágtuk. 1 lap körbevágta, sőt azóta azzal a lappal 5 mm-es acélban is vágtam (abban egyenesen) és még mindig jó.
Egyébként nem vagyok teljesen biztos benne, hogy (nekem) könnyebb fából csinálni járókereket (pl lapátokat), mint vasból.
Az "agya" valószínűleg egy előre gyártott, kúpos szorítós ékszíjtárcsa felhasználásával készül. Ennek több előnye van: a középső szorító kúp cserélhető, különböző tengely átmérőkre, illetve ez pontos esztergályos munka, nem kell külön esztergáltatni semmit - és kb 2500 ft-ból megvan. Nyilván ékszíj nem fog futni benne.
Ehhez hozzá lehet jól erősíteni az alap lapot, fel lehet könnyen szabályozni. A lapátok felerősítése kérdés. Gyári megoldásokon spec szegecseket látok. Ilyent hobbi szinten nem könnyű. Ívvel ezt nem szívesen hegeszteném, szinte biztosan elhúzza.
A csavarkötés a kiálló részek miatt nem ideális megoldás. Hát ezen még gondolkodni kell.
Az acél járókerék akkor kell, ha átmegy rajta amit elszívsz. De Te akarsz elé tenni egy leválasztót..... Akkor már csak a levegő, meg kicsi por megy át rajta.
Jó megoldást szeretnék, de azért őszintén szólva nehezen akarnám elfogadni, hogy mondjuk 3 kw-os motor legyen az elszívásra. Bár, ha a 300-as gyalumra tényleg elég lenne (?) egy másfeles, akkor van is egy 3 kw-os motorom feleslegben.
De azért az nem kevés, fogyasztásban sem.
Akkor ha menne a körfűrésszel együtt, akkor az 5,2 kw lenne, az max áramfelvételen majd' 23 amper. És 3x 25-öm van, vagyis emellett egy vízforraló már kakukk.
Az induláskor néha le tudta verni a 25 ampert, de ha már ment, akkor sose volt gond az évek során, ment mellette más, villanysütő, porszívó.
Elég vicces volt, először az 1,5-ös motort tettem a 700-as szalagfűrészre, aminek öntöttvas volt az alsó kereke és 45 kg. Nem sokra jutott vele, 20 cm vastag rönk már simán leállította a szalagot. Azt a motort le is égettem akkor.
Igen, kissé olyan az alapállása, hogy bizonyos m2-eres helyiségek elszívásában gondolkodik, másutt meg írja, hogy azért kell acél járókerék, mert ha bemennek oda méretesebb fadarabok vagy csavarok, az szétrobbanthatja az alu vagy műanyag kereket.
Nekem akkor csinált ilyet a powerplus, amikor elhajlott a vezetőtalp a cserénél, visszahajlítva egy darabig jó volt. Csak olyan vacak bilivas volt a talp, hogy midig vissza kelett igazítani.
Olvasgatom ezzel kapcsolatban a Bill Pentz oldalt, ott nagyon sok dolog van. Na az elég érdekes alapállásból ír: azt mondja, hogy 1000 négyzetláb/perc (CFM rövidítés) levegő elszívási teljesítménnyel lehet elszívni a legfinomabb port (is). Namost az 1700 (!!!) m3/h.
Ez elég brutálisnak tűnik.
Van szerencsém az irodám padlásán néhány légtechnikai ventilátorhoz, amik (csőrendszer nélkül) 300-600 m3 / órát tudnak. De annak 250 (!) mm a csőátmérője.
Persze ezeknek nem az a feladata, hogy a levegőben levő részecskéket is szívják, meg rájuk van akasztva 10m cső meg hőcserélő, de akkor is...
Én pedig a kézire vettem 1-1 LUX hossz és keresztvágót. Azóta nem bírok vele egyeneset vágni, még vezető mellet sem. Egyszerűen eltolja magát a gép a vezetőtől. Lehet, hogy én baltázok el valamit ?!
Hm, viszont akkor az ászokfákat és mindent át kéne nézni, nincs-e benne szú, nem igaz? (Gyanítom: van.)
A sajtárt már csak dísznek akarom használni. Igazából csak azért mentettem meg, mert régiség, ne vesszen kárba. Max. virágtartó lesz belőle - de akkor se menjen a tűzre vagy a szemétbe.
Tegnap helyeztem üzembe az asztali fűrészemet. Eredetileg 250-es tárcsa van hozzá, csak élezni kéne. Egy vadi új Aldis, 210mm-es, 60 fogú tárcsát tettem rá. A laminált bútorlapot sorja - kipattogzás mentesen, bóti minőségben vágja.
Hát, ha kromofágozod és az rendesen felmarja az adott bevonatot, akkor igazából talán felesleges a homokszórás, leviszi egy drótkefe is.
Amúgy ezekben a pisztolyokban pici a fúvóka, egyszerre akkora felületet szór hatékonyan, mint a kisujjad körme.
Még ezzel együtt is sok-sok levegőt fogyaszt. (nem azért mert rossz, hanem ez ilyen dolog) Szóval nagy felületre nem haladós ilyen kis pisztolyka. Az én kompresszorom asszem 300 liter körül tud szállítani 6 baron... pár tenyérnyi dolgoknak fogok hozzá vele. A legutóbb pl. fürdőszobai tükröt fújtam. Összesen nem volt több sztem 250 négyzetcentiméternél a megmunkált felület és az üveg jól is reagál a homokra. Mégis elfújkáltam cca. 15 percig, mire mindenütt jó lett. Szerintem egy bringavázról letakarítani vele a festéket sok órákig tartana és a végén mégis csak találnék olyan helyet, ami kimaradt.
Viszont nem drága, és ahhoz képest jól működik. Elfér a műhelyben, vedd meg, előbb utóbb belebotlasz abba a feladatba is, amihez pont tökéletes lesz... :-)
Korábban egy homemade kütyüvel fújkáltam, ahhoz képest ez a Lidlis überkirály.
Ez maximálisan igaz. Én már nem csinálok sima 45 fokos sarok csatlakozást mert párszor már megszívtam. A jó megoldás az, ha az átlapolásos gérvágást alkalmazod. A keret léceit 45 fokban úgy vágom meg, hogy alul az átlapolás teljes legyen. Így a 45 fokos ragasztás már nem tud szétnyílni. Kicsit nehezebb elkészíteni de szerintem nagyságrenddel jobb a végeredmény tartósságból.
Van már egy Freud lapom, szintén egy alsó kategóriás "mindenes", gondoltam jó lesz az nekem mindenre. Viszont az épp hosszvágásban gyengébb, így vettem ezt a másikat, de valószínűleg lesz egy keresztvágó barátja.
Szép-szép, amit készítettél, nekem egy félelmem van, hogy a páratartalom-ingadozásokra hogy fog reagálni? Már a gérbe vágott keretnél is a 45fok nagyon el tud mászni (kinyílni) amikor a léc veszít a szélességéből, mondjuk csak 0,3mm-t.
Minden attól függ, hogy nálatok mekkora a páratartalom változása?
Akkor most már te is megtapasztaltad, hogy mekkora különbség van egy jó fűrészlap és egy olcsó fűrészlap között. :) Üdv a Freud klubban :) Nekem már 4 darab különböző Freud lapom van, mást már nem is fogok venni. Én annyit használom őket, hogy kettőt már éleztetni is kell. A Szerker-nél vettem a lapokat, és oda is fogom elküldeni a télen éleztetésre. Ők a gyári paraméterek alapján élezik újra elég olcsón.
A légszállítást kell megnézni az adattábláján nem a szívó teljesítményét. A 400 liter/perc már elég szokott lenni, de például nekem van egy ipari excenter csiszolóm, aminek 650 liter/perc a levegő igénye. A 200-300 liter/perc az nagyon kevés, csak nagyon szakaszosan lehet vele dolgozni. Az inkább a focilabda, gumi, matrac felfújásra alkalmas, esetleg kisebb festékszóró pisztolyhoz.
Miért nem ? Jó egy vaskapunak én se állnék neki ,de egy bicikli vázat ha lekezelnék előtte mondjuk kromofággal akkor talán le lehetne a festéket szedni vele . Azé kérdem mert ha nem ,akkor fölöslegesen nem költök rá .
A hordókat érdemes lenne alaposan kimosni, majd feltölteni vízzel. Meg kell várni, hogy megdagadjon a fa. Ha már pár napot benne volt a víz, akkor kóstold meg, nem e lett ecetes ízű a víz. Ha igen akkor az a hordó már csak dísznek vagy virágtartónak jó.
A prés szuvas, sérült léceit cserélni kell, tölgyfa lécekkel. Az nem lehet tudni, hogy belül milyen nagy kárt csinált már a szú a lécen belül. Előfordulhat, hogy pont préselés közben fog eltörni a léc a terhelésre, akkor meg nagyon nem fogsz örülni neki. Ha bent hagysz a présben 1 darab szuvas lécet akkor nem kell sok idő hozzá, hogy tovább ne terjedjen még egészséges lécekre.
A sajtár léceit a talp részen csiszold le, majd a bütüjükön számozd be a szétszedés előtt. A léceket csak csiszold meg, de ne kezeld semmivel, mert elronthatja a must ízét. Ha szeretnéd, hogy kicsit sötétebb legyen a lécezése akkor egy gázlámpával enyhén pörköld meg a léceket, de ne feketére, csak barnítsd meg.
Sziasztok!Látom hogy most téma az elszívó.Én is szeretnék beruházni egyre, ki is néztem ezt a típust :https://www.uni-max.hu/kh-3121-elszivo/d/Van esetleg valakinek tapasztalata véleménye róla !De szívesen venném és megköszönöm azt is ha mást ajánlotok .Több gépet is kötnék rá de egyszerre biztos nem fognak menni !
Én is haza kerültem már a héten és elmondhatom, hogy nem sok sikerrel jártam a járókerék ügyében.
Ha nem volnál képben, röviden az volt a sztori, hogy építettem csigaházat egy kukázott műanyag járókerékhez.
A kerék előrehajló sok lapátos volt, 30 cm átmérővel,8- 9 cm magassággal.
Tettem rá egy 750W 3 ph motort és az intelmek ellenére egy olyan áttételt, amivel kb 5500-5800 körül forgott a kerék. (először még többre gondoltam, de a hozzászólók hatására beláttam hogy nagyon túllőnék vele. Viszont mindenképpen porszívót megközelítő szívóerőt akarok elérni a 60 mm csövön... szóval próbálkozom.)
Eredmény : Fojtás nélkül a motor nem bírta felpörgetni a kereket és melegedett is mint állat. Némi fojtással (60-65 mm szívólyukkal) már szépen forgott és szívott is ahogyan elképzeltem, de kissé még mindig melegedett a motor. Ha hátrahajló állásban építettem volna be ezt a kereket, akkor így tökéletes lett volna. (sokkal kevesebb energiát igényel, éppen jól bírta volna a motor az ilyen konfigot)
Amikor aztán befogtam azt a 60 mm szívólyukat is akkor felpörgött rendesen és azzal szét is ment a műanyag kerék. Azt a fordulatot már nem bírta el.
Itt tartottam szabi előtt. Azóta próbáltam pótolni a járókereket. Készítettem vaslemezből, rétegelt lemezből+vaslemezből kombinálva és teljesen fából is. Mindet elfekvő, hulladék anyagból. Egyiket így szúrtam el, másikat úgy... Nem bírtam elég pontos lenni . A legjobban még eddig a tisztán rétegelt lemezből készített sikerült, de az sem volt elég jó.
Csak egyenes lapátokat tudtam csinálni bele és mivel légtechnikailag gondolom gyenge volt, a motor már megfelelően bírta pörgetni, viszont kiegyensúlyozni sem sikerült eléggé. Szóval szívóteljesítményben is nagy visszalépés volt és rázta is az egész bódét. Végül addig reszelgettem, amíg kuka nem lett teljesen.
Közben érdeklődtem légtech cégeknél is járókerék iránt, de nem találtam sorozatban gyártott, olcsón elérhető hasonló méretű kereket. Legtöbben pontos légtechnikai paramétereket kértek volna és az alapján gyártottak volna egyedileg egy kereket horror áron . (cca. 50 rugóért)
Egyelőre tehát elakadtam a dologgal és megint lett egy rakás más dolgom ami sürgősebb. Agyalok a megfelelően erős, pontos és könnyű keréken.
Ötletem van is, majd dolgozom rajta a köv. hetekben.
A tanműhelyben egy kombigépet a 750w-os 230V-os kiszolgálta. A 4 fejes gyalun már 3 zsákos, több kW-os elszívó volt. Nagyon hamar megtelt a 3 zsák. :-)
Előtúrtam a unimax-os szekercét :) Ezen pont 6 mm kések vannak és egy kisebb csapággyal pont 13 mm fédert tudok marni. egyelőre körbemartam a betétet, most jön a keret vagdosása, majd jövök...
Az enyém (ha még jól emlékszem) 320mm átmérő, ~50mm magas, 12 lapátos. 1kW-os 2800-as motor hajtja. Nem tűnt fel, hogy kevés lenne hozzá a teljesítmény. Viszont, minél nagyobb a járókerék átmérője, (kerületi sebesség) annál inkább hajlamos szirénázni. Ha mégegyszer csinálok ilyet, akkor kisebb átmérőre és magasabbra csinálom, valószínűleg aszimmetrikus lapát kiosztással. Ja, és fából van. :)
Miután apósom az égi borozókba tette át a székhelyét, egy hobbipince "boldog" tulajaivá váltunk. Az még kérdéses, hogy mi lesz: a) szőlő kivág, hordók mennek tűzifának b) szőlő megtart, borcsinálásba beletanulás.
Addig is elkezdtük a kármentést. Az kiderült, hogy hát a tisztaság és az állagmegóvás, khm, nem volt erőssége az öregnek. Jó, ezt mondjuk tudtuk, de most szembesültünk a dolog mértékével.
A négyből két hordót elkezdtem kimosni. Az egyiknek pöceszaga volt, a másiknak csak simán enyhe büdös, bormaradványos. Három forrázás után a pöceszag enyhült, a borszag a másikból eltűnt. Ezekkel még futok egy kört. A kérdés, hogy kívülről mivel érdemes kezelni őket? A diópác tudomásom szerint ennek a hagyományos módja. Egy helyen olvastam, hogy lenolajjal kezelni - ez nekem elég fura, mert tudtommal a lenolaj pórustömítő, egy hordónak meg lélegezni kéne, szerintem.
Van egy prés is, 100 literes meglehet. A pántok rozsdásak, a léceket eszi a szú. Ezt mivel lenne érdemes lekenni? Itt jobban el tudom képzelni a lenolajat. Esetleg érdemes szétszedni az egészet, pántokat festeni, léceket kezelni és újra összerakni? (A lécek csavarozva vannak a pántokra.)
Az igazi finomság pedig: a szomszéd ki akart dobni egy sajtárt, gyorsan lecsaptam rá. Hiánytalan, jó állapotú. Az ezen a képen jobbra lent láthatóhoz hasonló, csak mindkét oldalon van fogantyúja. Itt arra gondoltam, hogy óvatosan leszedem az abroncsokat, lefestem őket fémfestékkel, a fának pedig egy finom tisztigató csiszolás után diópácos vagy lenolajas kezelést adok.
Most az a kérdés, hogy a gombhoz-e a kabátot. Vagy fordítva.
Szóval 1,5 /2800 fordulat/ motor van. Ehhez ahogy nézem, 30-33 cm-es járókerék "illik". Egyesek szerint talán 35. Épp ez a Bill írja, hogy a 14"-hez már nagyobb kéne.
Most még mind1, mekkora kereket csinálok, mert az még a jövő - csak mekkora elég. Nagyon eltérő számok ezek.
Metabo "hobbi" elszívó 0,55 kw, Bill Pentz 3,7 kw. Szóval nyilván nem értek valamit.
Bevallom, én a keret hosszú oldalát minden faragás nélkül egyszerűen ráragasztottam két sor lamelloval. Tudom, a hozzáértők majd szörnyülködnek a ragasztás miatt, mert az nem szokás. (a két végét, bár az csapolva van, szintén összeragasztottam)
Azért ebben elég erős "alapvetések" vannak. Egyrészt erősen ajánlja az acél járókereket. Ez még hagyján, mert ez éppen megoldható. (ehhez képest a youtube fa megoldásokkal van tele).
De szerinte az 5 lőerős (cc 3.7 kw) motor lenne ideális, de min. 3 (2.2kw). Azért ez nem gyenge.
Én egy másfél kw-os 3 fázisú motorra gondoltam eddig, mert még az is SOKKAL erősebb, mint e legtöbb hobbi célra kínált elszívó.
Csak spéci erre gyártott késekkel sikerülhet, nagy fordulatszámú függőleges tengelyű marógépen, automata előtolással, stb. Ha asztali marón húzod be a rámába is a nutot, akkor megprobálhatod.
Aki ilyet asztallapot gyárt sorozatba, az is hagy egy 2.5x2mm-es kanálist a betéten körbe, hogy lopja el a pontotlanságot. Utálom, mert az megtelik kosszal egy idő után.
OK. De a rámába készítsd mélyebre nutot, mind a fédert a táblásított lapon (betét). Pl. a deszkába legyen 15 és a betétbe 12-13mm.
Ezzel az módszerrel van egy probléma. Hogy lehetne azt megoldani, hogy a ráma felső síkja találjon a betét síkjával, amikor összeállitod?
A betét 2o-as. Ebbe a fédert elkészíted szimmetrikusan. Azaz (2o-8)/2= 6mm maradjon a féder felső sarkától a betét felső síkjáig.
De a rámába úgy húzod be a nutot, hogy a nut felső élétől a ráma felső síkjáig 7.5-8mm legyen.
Ezt a 2-2.5 mm - a "hibát"- az enyvezés után lepucolod. Gyaluval, majd csíszológéppel.
Mert, ha valahol feljebb kerülhet a betét síkja, mind a ráma, nem fogod tudni helyrehozni, hiszen a betét szálakeresztbe találkozik a rámával a két rövidebb oldalon.
Néha a túl száraz környezettől betét összehúzódik (szálakeresztbe), de helyrejön.
Azért nem szabad enyvezni a ráma és a betét illesztését, mert ha onnan nem enged amikor száradni szeretne, akkor elrepedhez.
Igen. pontosan erről van szó. A képrámát is így készítették valamikor.
Csak arra vigyázz, hogy a táblásított lapon az alsó bemarás kicsivel mélyebb legyen mind a felső- ez a hajópadlónál is így van készitve. Másképp rés marad amikor összeenyvezed. A ráma és a táblásított lap közé ne tegyél ragasztót.
Nem jó, mert a bütü a széldeszkákon látszani fog és azt lehetetlen kicsíszolni és kezelni.
Gérbe kell vágni. Megpróbálom leírni, hogyan kell eljárni. Kérdezz, ha nem érted.
Sterres asztali körfűrészed van? Milyen mélyet tud vágni (mekkorát emelkedik ki a lap az asztalból)?
Húzol nutot a keret deszkáiba (körfűrészen- több állítással) és fédert készitesz a táblásított lap mind a négy élére (felsőmaró, mindkét lapjára, csapágy mellett), amekkorát tudsz, csak legyen féder- az alsó marás legyen mélyebb 1-2mm-rel (ezt körfűrésszel megoldod a marás után). Amikor fédert belenyomod a nutba, a teteje kell pontosan illeszkedjen.
A keret deszkák végébe, pontosan a közepükbe, bevágsz az asztali kőrfúrészlappal egy 8-1omm vastag csapfészket. Minimum 7 cm mélyen. Ezt több állítással tudod megcsinálni és lehet, hogy a mélységet is többszőr kell állítsd.
Itt lenne egy csel. Mivel tölgyfa, a csapfészek vágást úgy indítod, hogy a kiemelt lappal és beállított sterrel, előszőr készítesz egy rövid bemetszést a deszkába, úgy hogy az a hosszú élére van fektetve az asztalon. Aztán felállítod a deszkát a rövid élére, újraállítod a stert, és áthúzod a bevágás mentén, egy derékszögű támasz fenyőből (tolófa) nem ártana. A bemetszés megvezeti a lapot.
Aztán gért vágsz a keretdeszkákra.
Készítesz idegen csapot, amit bedolgozól a fészkekbe és a enyvezés után lepucolsz (vagy körbevágsz egy lapvastagságot az asztallapból a körfűrésszel). Ott lesz majd egy 8-1omm széles bütü, de az már nem probléma.
Úgy is jó lenne, ha a körfűrésszel két bevágást készítesz, (ehhez egy 3.2nm vastag lap kell), egy állitással és átforgatod a deszkákat és tölgyfa blindet készítessz kb. 3.1mm vastagot idegen fédernek.
Aztán a végén felsőmaróval körbemarhatsz egy szép élet az asztallapnak. :)
Azt nem kérdeztem, mert nekem nem kellett (mivel stellernek szántam, nem bonyolult dolgot akartam építeni belőle, köszörültem bele egy 15 cm hosszút laposvasból, ami kissé szorosan megy bele)
Egy kicsit magasabbra készítettem, mint amilyen a videón, hogy vágáskor ne kelljen olyan hajlottan állni a gép mellett. Az asztal egyik vége felnyitható, ott van egy mini pc.
Még messze nincsen kész, de gérvágó része használható.
A fűrészt utólag építettem be. Ez volt a legizgalmasabb rész. Négy menetes szárral állítottam be a pontos magasságot, mielőtt rögzítettem volna.
Amit linkeltél, az egy olyan gyalu, amit a szép erezetű, ámde eléggé változó szálirányú, csomós fákhoz használnak. Habos juhar, stb. Dióhéjban erre jó - de arra nagyon.
Ezt az öntapadós alu szalagot elég sokat használjuk, nagyon jól fel lehet simítani, a közel hangsebességű légáramlás sem tudja megkezdeni és letépni. A szalag eltávolítása után nem hagy nyomot.
Van megoldás. Ki kell olvasztani a gyantát. hajszárítóval, hőlégfúvóval addig melegíted amíg az ki nem ürül a gyanta táska, majd még nyúlj be egy vékonyabb csavarhúzóval és kapard ki teljesen, utána fagittel feltöltöd, száradás után csiszolod és felület kezeled.
Sziasztok! Segítséget kérnék. Van egy beépített "Napsugár bejárati ajtóm". Az a gondom vele, hogy az egyik fa szegmens (ez ilyen darabokból van összerakva) elkezdte nyomni magából a gyantát. Hiába csiszolom meg, vakarom le, 3 hét múlva újra megjelenik rajta a mézes gyanta.
Törődjek bele, vagy lehet valamivel lekezelni, megszüntetni a mézesedést?
Esetleg rátenni duplungnak? Alulról négy csavar, és megvan, csak az a kérdés, hogy a 60-as éle látszik, vagy nem, és ha igen, mit lehet kezdeni vele esztétikailag, ha zavaró.
Ezt már csak azért is gondolnám így, mert a fa nem homogén, és lesznek olyan részei (pl. fenyőnél az ághelyek vs "nemághelyek"), ahol az első réteg szinte pillanatok alatt eltűnik, máshol meg már az első réteg telít. De az előbbiek miatt muszáj a második réteg legalább. Száraz luc deszkát kentem paraffinolajjal, volt, hogy két ecsethúzás után nem tudtam eldönteni, hol tartok, mert úgy beszívta pillanatok alatt, mint a szivacs. Persze ugyanez a vörösfenyő deszkánál, bár az is száraz volt, egészen mást mutatott. Szóval az sem mindegy, milyen fenyőről beszélünk, ha fenyő.
Van egy bútorlapból készült asztalom és annak szeretném a felső részét nagyobbra (140x60-ról 160x60-ra) cserélni.
Mennyire egyszerű levenni (leverni?) a felső lapot? Mindkét oldalt van szekrény része, azon belül van lerögzítve 4-4 darab derékszögű műanyag+tűzőszeggel a teteje.
Az új lap pedig az (szegedi) obi-ból lenne, ha nem kapok jobb tanácsot.
Ez járható út? Vagy inkább csináltassak egy új asztalt jóval drágábban?
Az igényeim nem nagyok, csak nagyobb hely legyen a széknek/nekem, több minden férjen el az asztalon.
A nevezett gérvágóhoz nem tudok hozzászólni, nekem egy régi hobbi blekkendekker van (szürke-fekete), csak gérvágó. A bal oldalára gyalultam egy olyan magas tölgy lécet, ami hajszálra megegyezik a gérvágó asztalának a síkjával, így a hosszú anyagot is szépen föl lehet támasztani, a jobb oldalára meg csinálok ütközőt, precízen lemérve, és csak rakom az anyagot, meg vágom, ha több ugyanolyan kell.
A kerítésnek vett fából néhány szál szürkés részeket is tartalmaz. Gondolom a nedvesség miatt talán valami penész szerűség került a fába. Ha gyalulom a felületet, akkor van, ahol lejön, van ahol mélyebben is megvan. Érdemes mindenhol addig gyalulni, amíg eltűnik a szürkeség? Esztétikailag nem annyira zavaró, de nem tudom, hogy később fog-e terjedni, szét fog-e ott rohadni a fa, vagy ilyesmi.
Így néz ki, amire gondolok.
Vagy gyalulás helyett kezeljem máshogyan ezeket a részeket? Hogyan?
Igen, sorozatvágásra de pl hosszabb darabok felszeletelésére is sokkal használhatóbb az asztali fűrásznél. Olyan "igen jó ha van" kis szerszám.
Írták mások hogy asztali+keresztvágó segéd: azért asztalin macerás lenne egy 3-4m-es gerendát, deszkát, stb keresztvágni. Ha 5 évente 1x van ilyen, akkor lehet érdemesebb egy jó kézi fűrésszel nekiesni.
Nekem mostanában többször volt nehéz (vastag, keményfa pallók/deszkák) azt is a gérvágóval szeleteltem kezelhető méretűre, pedig azok nem voltak 4m-esek. Egyszerűen jobb feltenni és fixen tartani a gérvágó alatt, mint egy 10 kilós darabot tologatni az asztalin.
Ez a Workzone pl 2 dologban is "jobb" a Metabómnál: lágyindítás (nekem nuku) meg a mélységütközőt csillagfejű csavarral rögzítetd, csúsuztatod odébb. Igen hülye megoldás. Amúgy szeretem.
Érdekes - 254-es lappal "csak" 60mm a 90 fokos vágás? Vmit nem szerkesztettek meg optimálisra workzónék, ugyanekkora lappal a metabón több mint 8 centi vastag anyagot is átnyestem. (hivatalosan 92mm)
Nekem volt már ezelőtt egy kis méretű Einhell gérvágóm. Sorozatmunkára, pl. kerítésléc egyformára vágására használtam a kertben. Erre a célra nagyon jó egy ilyen gép, mert mobil. A 200x80 cm-es asztalba épített körfűrészt nem tudtam volna kivinni...
De egyébként, ha van egy fix helye a gépnek (ld. a Jay Bates-féle megoldás), sokkal kényelmesebb a hosszú deszkákat ezen méretre vágni, mint az asztalin egyensúlyozni velük. Persze, ezt meg lehet oldani egy kézifűrésszel vagy kézi körfűrésszel is, csak azzal nehezebb egyeneset/merőlegeset vágni...
Néhány gondolat első rápillantásra: - a gép nagy része fémből van, kivéve a motorház, a védőbúra és annak biztosító füle (ez, akit idegesít, egy mozdulattal kiiktatható) - a fordítás/döntés mechanikája stabilnak tűnik, könnyen jár, a fordítás szöge a középső karral rögzíthető (régebbi változaton állítólag nem volt az...?) - az előre-hátra mozgatás érzésre lehetne finomabb, rá kell majd nézni azokra a lineáris csapágyakra, nehogy szárazak legyenek - a vágásmélység rögzíthető, így horonyvágásra is alkalmas - a beállított mélységütköző egy mozdulattal félre- és visszaállítható (így két beállított mélységű vágás között lehet teljeset is vágni anélkül, hogy újra állítgatni kellene)
- vágásmélység 60x300, ferde-ferde 40x200 - fontos dolog, amit sem a hirdetés, sem a doboz nem ír: lágyindítós, nem rántja meg az egész gépet induláskor - a beépített LED világítás és lézer 2 db mellékelt AAA elemről működik, mindkettő megfelelő erősségű, külön kapcsolható - kb 3 méteres tápkábel
Még nem vágtam vele, nem volt rá időm. Ha kérdés van, szívesen válaszolok.
Itt kezdődnek a gondok... ahhoz, hogy "pácolni" lehessen, le kell venni róla a lakkot. Ez nagyon nem kellemes munka, sok idő. És elég nehéz annyira szépen leszedni, hogy a fa ne sérüljön, sőt nagyon nehéz.
Lehet próbálkozni a második réteggel, nem tilos, de nekem elég volt egy réteg is a tornác lekezelésénél. A tungolajat általában kültéren szokták alkalmazni, ott nemigen kell hogy tükrös legyen a felület. Ha beltéri bútorra kened ott már van értelme a köztes csiszolásnak és a második rétegnek.
Ha hígítod akkor nem lesz olyan szép a felület mert vékony lesz a felhordott réteg. Tapasztalat. Hígítás nélkül is szépen egyenletesen lehet felhordani, kb olyan a sűrűsége mint a lenolajnak. Ha ecsettel hordod fel akkor túl sokat viszel fel a felületre és sokat kell letörölni ami kárba veszik. Ezért szokták inkább ronggyal felhordani.
Akkor amit írnak, hogy több réteg az tévedés? :o "Általában legalább két rétegben szükséges felvinni; a rétegek között hagyj 12 óra száradási időt. Ha az egyes rétegek között finoman átpolírozod a darabot, még simább és egyenletesebb lesz a végeredmény."
Lazúrnál is ajánlják a több réteget általában, ott az első nem köt annyira, ezért van értelme, itt viszont szinte teljes a zárás, ezért nincs?
A tungolajat nem kell hígítani. Csak 1 rétegben tudod felhordani. Ha megkötött akkor vízzáró réteget alkot így a második réteg már nemigen tud hova beivódni. Max csak a felületen kened szét.
Igen, ezt a cikket találtam meg én is, ezért is kérdeztem, hogy nálam vajon mi lehet az optimális higítási arány :) Nem mindegy, mert ha mondjuk 20-25%-ot higitom, akkor a 3,8L-ből hirtelen lesz 5L.
Nekem a kerítés olyan 40-45m2 lesz nagyjából (szélezetlenek és átfedik egymást, ezért nem tudom pontosan). Erre van mennyi tungolaj kell kb., elég a 3,8L? Szemezek vele én is most, tetszik, amiket olvastam, mindenhol dícsérték, de még hezitálok.
Én is szemezek vele de nekem is nagyon drágának tűnik.
Ezt a cikket találtam róla.
Kiemelve a kérdésre szóló választ.
"ÍGY VÉDD A FÁT TUNGOLAJJAL:
Puha ronggyal dörzsöld a felületbe, majd egy nedvszívó kendővel töröld le a felesleget.
Általában legalább két rétegben szükséges felvinni; a rétegek között hagyj 12 óra száradási időt. Ha az egyes rétegek között finoman átpolírozod a darabot, még simább és egyenletesebb lesz a végeredmény.
A tungolaj hígítására használhatsz ásványiolaj-alapú vagy citrus-alapú hígítókat is a felvitel és a beszívódás megkönnyítésére. Az optimális hígítási arány a kezelt fa jellegétől függ ezért találsz nálunk 100%-os tungolajat.
FIGYELEM! Felvitele fokozott óvatosságot igényel, mert a száradás közben termelődő hő öngyulladást idézhet elő! Használat után minden tungolajjal érintkezett eszközt (még a később szemétbe kerülő dolgokat is!) moss le vízzel és szappannal, majd a szabadban teríts ki, és legalább 24 órát hagyd száradni (min. 4°C-on).
Huh, tényleg nem olcsó! A vékonylazúr Sadolin extra, de még az is 13e környékén volt csak. A 3,8L = 30e Ft azért elég húzós. Ill... olvasom, hogy ez teljesen tömény... vajon az én esetemben mennyire lenne érdemes higítani?
Most járok erre először, tanácsot szeretnék kérni... Van egy nagy fenyő beépített szekrényünk, amit szeretnénk sötétebbre pácolni. Megoldható ez házilag vagy asztalost kell keresnünk hozzá... esetleg tudtok-e ajánlani Budapesten olyan asztalost,a ki ilyen jellegű munkát vállalna...
A faházamat Milesi vékonylazurralkentem két rétegben. Most 5 év után van ahol javítani kell adéli oldalon, ahol sok napsütést kapott. (csiszolás, kenés egy sorral) Mai eszemmel olajjal kezelném. Amikor kiszárad, egy sor olaj neki.
Ma elhoztam az árustól az első adag vörösfenyő lécet a kerítéshez. Lassan nekilátok majd a kérgezésnek, meglátjuk megy-e könnyen. Viszont ami miatt írok: annyira gyönyörű színe van ennek a fának, hogy elgondolkodtam rajta, hogy mégsem kenem le a barna lazúrommal, hanem a natúr fa színét hagynám meg. Milyen kezelést ajánlanátok, ami tartós, jól használható egy kerítésnél?
(Rudolf írta a Pinja w olajból álló fürdőt, ez egy opció... van esetleg más ötlet is? Olajat eddig sosem használtam, ezért félek tőle picit, de színtelen vékonylazúrt meg nem találtam még kültérre való változatban)
Tech-con kft, ITEM profilok, nem pont ezek, hasonlóak. Akár 20 centit is levágnak.
Sajnos ezek drágák, de bivalyerősek. Annak is nyilván ára van, hogy elszabják a 6 méteres szálat, viszont nincs vágási díj. Ha jól kiszámolod, miből mennyi kell, érdemes velük vágatni, mert extrémprofi gérvágójuk van, és csodaszép vágást produkálnak, amit utána nem kell már megmunkálni, és pontos is lesz.
Nem jártam utána, de amikor kerestem ilyesmit, mindig az volt a kérdés, hogy milyenből lehet 6 méteresnél kisebb darabot venni. Persze lehet, hogy mind felhasználod, én mindig csak méteres darabokat kerestem, többnyire hiába.
Egy új steller építésén gondolkodom a körfűrészhez. Persze a körfűrész gép a lábaitól megszabadítva lesz beépítve egy nagyobb asztalba igy a jelenlegi gyári steller nem igen lesz elég. Alu építési profilokat nézegettem ehhez, és kétfélét találtam eddig alkalmasnak. 50*100 mm-es lenne a steller végig az asztalon, amit fekve és állítva is lehetne használni. Ezt a kétfajta profilt találtam :
Szerintem tapogasd meg mindkettőt valahol (ha van rá lehetőséged). Én egy éve építettem egy (nem márkás) kézi körfűrészt asztalba. Lényegében teszi a dolgát, de ahogy használom, egyre több hiányosságát illetve problémáját tapasztalom.
Amit a Te helyedben nagyon megfontolnék: ha a körfűrészt alulról nem támasztod meg (azaz csak a talpa tartja majd), akkor fontos a talp stabilitása (azaz mennyire mereven rögzül a talp a gép többi részéhez). Az enyém lemez, és bizony nyeklik-nyaklik. Magasságállítás után mindig ellenőrizni kell, hogy merőleges-e a fűrészlap az asztalra. Ha nem az, akkor lehet vele szórakozni...
Ma visszatekintve már szinte biztos, hogy inkább vennék egy asztalit, bár az is igaz, hogy sokat tanultam, amíg elkészítettem. Pénzben jobban jönnék ki :) (No persze nem egy DeWaltra gondolok.)
Nekem igazából a motor teljesítménye és tartóssága számit....
A power-el vélhetően nem lesz gondod, pláne, hogy nem olyan ordas-nagy az a lap, vélhetően jól fogja vinni.
Ami a tartósságot illeti (és ahogy elnézem azt a (2kW-osnak) igen pöttöm motorkát - hát én úgy vélem, hogy ez nem napi és iparszerű, 8 órás, folyamatos melóra lesz jó.
Ugyanakkor, hobbi-célokra, egy-egy alkalmi meló lezavarására - nagyon sokáig jó szolgálatot tehet.
Volna egy tisztelet teljes kérésem.Elkezdtem építeni egy körfűrész asztalt amibe szeretnék egy kézi körfűrészt építeni.Eddig egy Makita 5903R típusú gépet néztem ki,viszont most találtam ezt a típust Makita N5900B ami nagyjából fele annyiba kerül! Tudnátok abban segíteni hogy ezek közül a drágább tényleg tud annyival többet,vagy ha esetleg más típust ajánlanátok azt is szívesen venném!
A lazúrra az volt írva, hogy lenolajjal kell előkezelni. Tavaly a kutyakenelnek az ugyanilyen deszkáit (nem a kutya nem kapott tulipánt :) is így kezeltem, és még teljesen jó. Persze van ahol a kutya lekaparászta belül, de kívül még tökéletes egy év után. A bütüjét lenolajjal és lazúrral is bőven kentem.
Hogyan oldjátok meg a kövek öblítését, kenését? Gondoltam egy műanyag doboz fölé rakom a követ, és a dobozban lévő vízzel gyakran öntözöm fenés közben.
lenolajjal és egy réteg kerítéslazúrral lekenve. Kap majd még egy réteg lazúrt felszerelés után.
Hadd kérdezzem már meg: a lenolaj meg a lazúr nem üti egymást?
Mert mint ha azt olvastam volna régebben, hogy a lazúr a nyers-fába behatolva dolgozik a legjobban, vagyis hogy az nem kifejezetten csak egy felület-védelem, hanem mélységi hatása is van.
Viszont ha előtte lenolajjal tömítették - ez nem gátolja meg a mélységi hatását?
Őszintén szólva már fogytán van a türelmem és a kitartásom :-(
Ma felszereltem a végleges elektromosságot. Feltettem a bódé két oldalát, rá a 3 fázist fogadó dugót, belül egy dobozba 3 pólusú mágneskapcsolót, 220-as konnektorokat, a párhuzam vezető sín alá előre kéztávolságba pedig egy biztonsági relés kapcsolót.
Azt vettem észre, különleges képességem van. Képes vagyok olyan dolgot létrehozni, ami már a születése pillanatában réginek tűnik ;-)
Igen, de a késtengely átmérője, kések száma, motor fordulatszáma adott. Vagyis kívánt forgácsolási sebességet csak a késtengely fordulatával szabályozhatom.
A múltkorában volt itt téma az a szlovák cég, ahol gyanúsan olcsó a tungolaj.
Még akkor rendeltem is, meg egyebeket is. Majd 1hónapig semmi, amikor is jött egy emil, hogy véleményezzem az áruikat és a boltot, mert nekik nagyon fontos a vásárlók visszajelzése. (szlovákul !!)
Írtam, hogy nincs mit véleményezni mert semmit sem kaptam meg.
Írták, hogy nagyon sajnálják, ők elküldték, így nem áll módjukban a vételárat visszafizetni.
Írtam nekik, hogy emiatt ne legyen lelkiismeret furdalásuk, mert én meg nem fizettem ki.... (utánvéttel rendeltem)
Nálam 2.2 volt évtized óta a fűrészen. Meg tudtam erőltetni 350-es koronggal. Mondjuk egy lengyel lapom volt, előtte meg már nem tudom, milyen, azzal mindenféle rettenetes dolgot vágtunk, amit az újjal nem fogok.
A 300-as körfűrészemen pont 1.1kW-os motor van. (3fázis/2800fordulat) nem mondom, a 90mm-ert keményfában nem lehet úgy tolni, mint ugyanazt fenyőben, de lássuk be, nem is ez a jellemző.
Ha el tudok menni megnézni, megtapogatni egy gépet, és személyesen fizetem ki kp-ben, akkor nyilván nincs probléma az üzlettel. Csak látatlanban nem szabad vásárolni. Még olyantól sem, akinek nincs ilyen híre, mint ennek a B. úrnak. Előre fizetni meg ismeretlennek tényleg nem szabad.
Ja azt még hozzáteszem hogy az egyik gépnek hiányzik az egyik asztala, akkor ismételten ismétlem magam: húszéves gép a régi ár háromnegyedéért hiányzó alkatrésszel. Számomra kapásból tárgytalan és komolytalan ajánlat, ha valaki megveszi járjon sikerrel,használja egészséggel.
Amiket ez az úr próbál a jófogásra kitenni azok nem kiállítási próbadarabok alig használtan , hanem 20 éves gépek(estleg komoly menetidővel) a mostani új árnak kétharmadáért a régi árnak meg háromnegyedéért. Nincs neki tele a pince és padlás gépekkel,hanem a te előrefizetett pénzedből veszi meg mondjuk York-ban az eladótól az ebay-en keresztül , talán életében nem volt York-ban még tehát a gépet sem látta még, de azt mondja hogy ő ezekkel dolgozik....a garancia meg gondolom majd csak szóban létezik.
Emberből vagyunk, ki-ki próbál ügyeskedni, ki szélhámoskodni, ki nyerészekdni, ki üzletelni- számomra ez a ügyeskedéses átbaszás határvonalát súrolja, az átbaszás oldalról majdnem kicsit átlóg a tisztességes üzletbe de aztán mégse.
Vásároltam már én is gépet ilyen magán kereskedőtől aki a neten hirdette a gépeit. De ő nem rejtette véka alá, hogy kereskedő. Telefonon beszéltem vele, mondta, hogy menjek el hozzá megnézni a gépet. A pince garázsa a mennyezetig meg volt töltve mindenféle használt géppel. Ezek a gépek egy része kiállítási próbadarab volt, a másik részük meg garancia időn belül visszavett gép. Mindegyik tökéletesen üzemelt, bármelyiket kértem kipróbálhattam. A csomagolásuk általában sérült volt, vagy kopott, de szép számmal voltak sértetlen csomagolású gépek is, például kifutott termékek. Elég tisztességes árat kért, általában a gép újkori árának a felét vagy attól kicsit többet.
Az egyik gép amit vettem nála pár napon belül bekrepált, szó nélkül cserélte, vagy levásárolhattam a gép árát másra.
Szóval addig ,,nem hozza haza ,, amíg nem fizetek vagyis az én pénzemre akarja megvenni ....most már értem . Tényleg itt Romániában 3100 lej újonnan csakhogy nekem a 26 cm szélesség kevés,pl egy ajtó fillungot se lehet kigyalulni rajta.
Hát igen már akkor is szóltam mire kéne odafigyelni, de a vásárló túlságosan el volt varázsolva a "bomba" ajánlattól,lelkesen el is küldte a pénzt aztán lenyúlták.
Mindenkinek azt tanácsolom tartsa meg a józan eszét.
Visszatérve B.úr számításaira: ő egyáltalán nem rizikótztat semmit.Gépe sincs, tehát a nincs azt jelenti NINCS. Ki tudja ki használta, ha megkérdeznéd miért nincs a gép Magyarországon a válasz az lenne hogy kint dolgozik vele meg "very important " meg mittudomén és csak KOMOLY érdeklődőnek hajlandó hazahozni. Ő mindjárt annyira fontos hogy egyszerre most éppen kettő kombigyaluval is dolgozik!!! nem eggyel hanem kettővel, ennyire elfoglalt, és mindig csak azzal géppel/gépekkel dolgozik
ami ép AKTUÁLISAN fent van az angol ebayen.
Számomra ez aztt a kérdést vonja maga után: akarok én gépet venni olyan felnőtt embertől aki a szemembe hazudik és azt mondja hogy övé a gép miközben nem az övé a gép, akkor mit ért hozzá, ezzel egyértelművé válik hogy mondjuk előre kifizeted (mert egyébként nem hozza el) vagy leelőlegezed aztán ő majd vagy ki tudja vásárolni vagy nem, helyszínen esetleg rákukkant, de nem ért hozzá vagy eszköze sincs bemérni a gépet, itthon meg .........nem is folytatom belefáradtam,dolgom van stb.
ha már annyira AZ a gép kell akkor is látatlanban hoznám el futárral angliából nem pedig B.úrral. Ismétlem használt húsz éves gépeket akar 200.000Ftért eladni, ezek a gépek Metabo hc260 néven újonnan is megvehetők, 290.000Ft-ért, ha okosba adja oda a boltos akkor 275.000Ft, ugyanez a gép 200.000Ft átszámítva újonnan Romániában.
Mint írtam az első alkalommal : használható. Értsd mindene megvan, ami az üzemszerű használathoz szükséges :) Az első fotón látszik a tekerő kar egyik fekete gombja, a másik végéről sajnos hiányzik. Amott egy csavar gátolja meg a fogaskerék tengelyéből való kiesését a tekerő karnak.
Azért jelezz mikor jössz, mert én du. 1-kor elmegyek dolgozni. Ha megfelel magammal tudom vinni Biatorbágyra. E-mail-em publikus, írhatsz oda is, azt azonnal látom.
Rahed Lee azért is jó példa, mert tényleg rohadt jó áron jutott a HC260 klónhoz (Hyundai).
És azért is, mert ő is saját maga kezdett egyengető gyalut építeni, de feladta :( És megvette a hyundai-t. Pedig szépen haladt a home made-del is. És úgy nézem, hogy ha valaki hát ő tud (gépet is) építeni. 12
Fejes.i: szurkolok h te be tudd fejezni a fűrészt/gyalut. Nekem "kicsiben" ez a hobbim, ha valaki belevág ilyenbe mindig örömmel olvasom és kíváncsian várom a végét.
Most nem jut eszembe ki, de egy topiktárs Csongrád(?)ból/Békés(?)-ből szívta meg ilyen "jó" vétellel, tán' pont kombigyalu volt a téma.
Jófogásos, a képeken is látszott hogy a szigetországban van a cucc (de a képek biztos ott készültek), fizetett is valami 10 ropi előleget, aztán az eladó eltűnt mint szürke szamár a ködben. Nem tudom sikerült-e visszaszerezni azt a pénzt, vagy lett-e valami az üzletből, most hiába keresem a posztok között a sztorit. De talán tavaly volt.
Van egy ilyen régi Wolfcraft fúróállványom, amit egy jó ideje rakosgatok jobbra-balra a műhelyben, de nem használom. Ha esetleg valakinek kell, odaadom ingyen, feltéve hogy eljön érte. Egyszer meg lett hegesztve az oszlopon csúszkáló rész. A derékszögeimet nem ehhez állítanám, de ha ez nem szempont, akkor használható.
Vagy itt van ez a gyöngyszem, egy másik fórumon találtam. Igaz, hifi, de azért érdekes. Ez a lejátszó itt 300.000 Ft. A valóságban meg lehet venni ma 50.000 alatt, és az új ára is a fele volt annak, amenyiért árulja a hölgy. És csak azért ilyen sok, mert ez az MKII verzió, egyébként annyi sem lenne. Sőt, azt írja az eladó, hogy különleges, arany előlapos verziót árul. A képen meg fekete van. :)
Szóval csak óvatosan, sokat olvasva szabad a neten vásárolni. Legalább 1-2 referenciaárat érdemes keresni minden ajánlat mellé.
Ha nézegetsz hasonló fórumokat, mindig bele lehet futni olyan kérdésekbe, kérésekbe, hogy hogyan lehet ebay-ről, külföldről vásárolni, segítsetek. Sok embernek bankkártyája sincs, nemhogy akár annyi nyelvismerete, hogy egy vásárlást lebonyolítson, vagy csak megtalálja, amit keres. Nem beszélve az esetleges reklamációk miatti bonyodalmakról.
Vagyis az elképzelés nem ördögtől való, hogy hazahordod az angol cuccokat. Hogy aztán milyen áron kínálja valaki, meg hogy előre megveszi-e, vagy csak utólag vállalja a kockázatot, az más kérdés. Nyilván a hazai viszonyokhoz igyekszik igazítani az üzletmenetet.
Az meg biztos, hogy a neten mindig vigyázni kell. Vaterán is, a jófogáson meg aztán különösen. Nem hiszem, hogy vennék onnan előre utalással, postázással csak úgy, ha nincs háttérinformációm az eladóról.
Megjöttek a Hajdú fenőköveim. 280, 600, 1000, és egy 180-as finomságú kőtisztító. Tegnap kicsit próbálgattam, vizes kenéssel. Előtte úgy gondoltam, hogy éles a vésőm, már a 600-as kő után szinte polírozottnak tűnt a felülete, pár húzás az 1000-en és tükörnek is elment volna! Fenyőn próbáltam, simán vágta, kézzel tolva tudtam csap lyukat vágni bele!
Mondjuk azt nézem, hogy 3 késes, 3750-es fordulatot ír, így a motor-késtengely között szinte 1:1 áttételt lehet alkalmazni.
Nekem 2 késes, 300-as tengelyem van, annál illene elérni 5-6 ezres fordulatot, ahhoz pl duplázni kell egy 2800-as motor fordulatát.
Van is egy 3,2-es motorom.
Most elkezdtem gondolkodni ezen, de ami már megvan:
- gyalutengely új késekkel
- előtolás tengelyek
- csapágyak, csapágyházak - legalábbis a legfontosabbak
- 20-as orsók és anyák, fogaskerekek, a vastagoló asztal emeléséhez
- kézi állító kerekek az orsókhoz, állítható részekhez
- fogaskerekek az előtolás áttételhez
- motor, ékszíjtárcsák a gyalutengelyhez
- elektromos biztonsági kapcsoló, relé, 3 fázisú dugó, kábel
- öntöttvas váz az oldalakhoz. ez fura, nem tudom, minek tervezték eredetileg olyan, mint egy "osztott ablak", aminek az alsó összekötője hiányzik, vagyis két-két láb ér le a földre oldalanként. Maga az anyag mondjuk T metszetű, kb 6x6 cm lehet a T két szára és olyan 2 cm vastag min mindenhol. Fura valami, így jutottam hozzá. Legalább 15 éve szárítom ;- ) Két különálló oldal, összekötés nincs hozzá.
Ez elég sok minden, de egy kritikus rész még nincs: asztalok. Illetve van egy 22-es textilbakelit lap, amit még együtt vettem a körfűrészre szerelt másikkal.
Az volt az ötletem, hogy ezt fogom rátenni egy szerszámacél vázra, de ezt már feladtam, mert a textilbakelit a körfűrésznél sem hozta az elvárást teljes mértékben.
Egyszerűen fogalmam nincs, hogy innen ez még mennyi pénz-idő.
Az üzlet mindig rizikóval jár . B úrnak nyilván kell legyen pénze hogy megvehesse ,másik pénze hogy hazahozassa. Nyilván nyerni akar rajta , hanem nem vacakolna .Azért az 50 ezer + forintért ő vállalja a rizikót hogy esetleg nem működik a gép megfelelően s a nyakába marad . Hisz ha már itt van Magyarországon a cucc lehetőséged van rá hogy odamenj és kipróbáld .
Teljesen helyesen írtad. Ránézésre jó az ár, ez egy rendes gyalu lehet. El is gondolkodtam rajta, hogy a nálam levő vashalomból mikor, mennyiért lesz gyalugép. Az 1,1 kw-os motor viszont nem tetszik. Abban sok tartalék nincs.
B. úr egyes hirdetései egy ideje fent vannak már a jofogáson és a vaterán, én nem ismerem a palit, , ránéztem egy két csatornájára régebben, azt hiszem youtube vagy google kitadja már, autókkal is kereskedik, ő egy vmilyen kisebb volumenű ügyeskedő kereskedő szerintem, az is feltevésem volna hogy a gépek nem is az övék hanem mikor megtalálja a vásárlót akkor az lesz a szöveg/következő lépés hogy majd kb egy héten belül lesz aktuális , gondolom addigra veszi meg a gépet angliából amit majd elad neked, amit ő megvesz az fele annyiba kerül majd eladja neked 190.000Ft-ért, hirdette már 220.000ezerért is ezt a gépet https://www.jofogas.hu/budapest/Elektra_Beckum_2002_gyalugep_70247120.htm, továbbá az még a feltevésem hogy ő is teljes egészében a képeket is az angol ebay-ről szerzi, mivel ezeket az oldalakat én is nézem rendszeresen.
(a felső kép B. úr hirdetése a jófógáson a második pedig az eredeti angol ebayről való kép,csak azért másoltam be a képeket is mert a linkek egy idő után nem, fognak élni,B. úr ha nézi ezt az oldalt akkor talán gyorsan)
angol oldalon ez 250 font (87.500Ft) amit ő nagylelkűen 195.000Ft-ért adna.
de itt van metabo hc 260 -310 angol fontért http://www.ebay.co.uk/itm/Metabo-HC-260C-Planner-Thicknesser-240V-/152689085155?hash=item238cfa8ae3:g:Ks0AAOSwSq9ZobXP, múltkor is néztem egyet , körbekérdeztem akik angol magyar szállítással foglalkoznak kb 50.000Ft-ért hozzák haza má aki ilyennel hajlandó foglalkozni hogy ebayes cuccokat hozzon el, mert nem minden szállító vállalja el, garanciát meg nem vállalnak hogy gép valóban jó állapotú e vagy sem-hiszen ő csak egy szállító.
B.úr 100.000Ft értékben vásárol egy ilyen gépet a használt autókkal együtt behozza mert ez a kis gép könnyen feldobható a kamionra, majd itthon ezt 200.000Ft-ért kívánja eladni, nekem ez a meglátásom. Ha bevállalod a rizikót hogy te veszed meg a gépet az ebayen és hazaszállíttatod az 150.000Ft ba kerül tokkal vonóval, B.úr ügyes ember neki egy gépe sincs ő is az angol ebayről szedi össze a gépet tehát ki sem próbálta nem is tudja milyne garanciát meg nem fog rá vállalni, tehát akkor inkább megvenném az angol ebayről és saját magam rizikóznák, ha megkérded akkor nincs itt neki gépe magyaroszágon mert "kint dolgozik vele" LOLOLOL.
2 éve még 250-ért vettem. Egészen pontosan 249.900 pénz volt. Ehhez képest írtam hogy az a nemtom milyen unis márka "olcsó". Még áfával együtt is.
Szerintem az 1.1 kW elírás. Ugyanannyit írnak a kb. ugyanúgy kinéző de majd' 2x annyiba kerülő egyfázisúra. De pl 2 kW-os (sejtésem szerint pontosan 2.2 kW-os) az EB/HC 260 klón motorja. Nekem nem stimmel ez sehogy sem :)
Azt ilyen EB hirdetéseket pedig sosem értettem. Ott egy tényleg jó állapotúnak tűnő fasza kis gép és tök dzsuvásan lefotózva teszik fel ... OK, kell egy forgácsos-melós kép is de .. nohát mindegy, ő tudja.
Az szerintem sem érett még. Én annyira nem értek hozzá, most lesz az első termése a fáimnak, úgy hogy én is csak tanulgatom még ezt. Utána kellene nézni, hogy nem e a csonthélyban kell még érlelni (szárítani) és akkor lesz e jó mint ahogy a dió esetében is a frissen leszedett és kifejtett dió még nem jó, de ha megszárad akkor már finom.
Teljesen egyezünk - szvsz egy szint van, amíg el kellene jutni, ui van, ami olyan ócska, hogy nem lehet vele szép/jó munkát végezni.
Pl az én kézi körfűrészemmel lényegében nem lehet egyeneset vágni. Én se tudok, meg más se.
Aztán elküldik ezzel eresz alját lambériázni a melóst...
De valóban nem könnyű, az én kék Bosch felsőmaróm az egyik ékes bizonyíték, hogy iparinak nevezett szerszámban barkács tervezésű és minőségű alkatrészek vannak.
Ma volt szerencsém az Újtusnádi Bors László orgonakészítő mester műhelyêt megcsodálni. Teljesen makita kêziszerszámokkal dolgozik. Panaszkodott hogy a nagy cégek felvásárolják az összes fát s bedarálják butorlapnak s itt a fenyőfák hazájában alig lehet jó minőségű fát találni. A leghoszabb orgonaskípja 4 méter hosszú volt sajnos nem volt nálam fényképezőgép.
Nekem az asztali körfűrészre ha rárakom a nagy zsákos elszívót akkor is szórja minden felé a forgácsot, főleg a gép alá. Ha nem megy az elszívó akkor viszont a pofámba is szórja a forgácsot, csak álarcban tudok vágni akkor a gépen. Én egy alsó tölcséres megoldást tervezek, teljesen zárt fűrészgéppel, hogy csak a fürészlap mellől tudjon szívni levegőt.
ár érték kategóriák mondjuk akkus behajtóra 18 volt:
1.)fűszerbolt 10 20ezer Ft olyan amilyen de azért kíméletesen használva a ház körül igen sok mindent meg tudsz csinálni
2.)barkácsbosch ezt kerülném el mindenképp ahhoz elég drága hogy ne érje meg ennél jobb választás a fűszerbolt
3.) kék bosch ,makita, metabo, dewalt, milwaukee és társai stb stb -én 90.000Ft-ért vettem a kék bosch behajtómat anno, ja jó meg minden, de valóban érnek ezek ennyit? hiába rajta a "PROFESSIONAL" felirat, ezek nem igazi profi gépek. mondanám hogy többet bírnak mint az xy gépek de már hangosan ezt sem merem kijelenteni, az új makita és a többi márka már nem a régi. otthoni barkácsoláshoz túl drága, valódi ipari felhasználáshoz túl gagyi az összes.
4.)Fein és ez az árkategória. hmm hmm 200.000 250.000Ft 1 db akkus behajtó, ezt már ipari kategóriának mondják. van lakatos ismerős csak fein gépei vannak, nincs is velük gond szerinte.
nem könnyű a gépválasztás, be kell látni hogy a Fein minőségű cuccokat nem tudja kifizetni mindenki egy hobbista meg pláne nem. tehát marad az ez alattiak közül való válogatás, és valóban a fűszerbolti dolgok közül válogatás lehet a legjobb választás.
nem kell mindig a drága gépre vágyni, annak a szerelése is drága lesz, csak a javítás árából vennél 3 fűszerbolti gépet.
vállalkozóként alkalmazottaidnak vennél e fein gépet? mikor bebaszva leejti? vagy nem az övé gyilkolja.
Én is vettem egy "ócska" orrfűrészt. A fűszerboltban.
A hétvégén békésen aprítottam a tetőbontásból származó fákat, és egyszer csak fura hangja lett.
A fűrészlap megállt, a gép visított. Aztán ezt előadta még párszor, és a végére - kb 2 óra fűrészelés után - csúnya hajtómű hangja van. 4 hónapos. Ki kell próbálnom a Lidl garanciális ügyintézését.
egyébként nagyon masszív, jó kiállású gépnek tűnik.
Nagyon sok vidéki, építőipari kisvállalkozás használ (profi szemmel) ócska szerszámokat. Egyrészt nehezen tudják kitermelni az árát a drága gépnek, másrészt azt mondja a tulaj, hogy meg se becsülik, inkább eldobja a vacakot és vesz újat, a profi eszköz árának sokszor ötödéért, tizedéért.
Ez amúgy szvsz inkább a vállalkozó látásmódját mutatja be, nem a szerszámok milyenségére bizonyíték.
Nekem sokáig nem volt kézi körfűrészem, nem sokra tartottam. Aztán valamiért talán 3 éve vettem egyet. Valami olcsó "hyundai-t". Lehet, hogy 5 alkalommal használtam 3 év alatt, de így is zavar, milyen ócska. Ha ezzel dolgoznék nap mint nap, meg nem venném.
"Ezek az egész napos melóra szerintem kevesek, hamar megfeküdnének."
Nézd, létezik itt egy köztes-igazság is.
Profi, iparos-műhelyben is szükség lehet olyan gépekre, amelyek nélkülözhetetlenek ugyan - de nem részesei a műhely (üzem) fő-tevékenységének.
Mondhatni, hogy egyáltalán nem használják intenzívebben mint egy hobbista - még ha a műhely fő-tevékenysége iparszerű is.
Pl. egy hajó-javító üzemben (van ilyen) egy flexet ilykor-olykor vesznek csak elő, amikor valami berohadt alkatrészt kell lekaszabolni mondjuk egy árbocról, vagy egy hosszabb, inox csavarvéget kel méretre vágni.
Vagy ott vannak viszont a lakatos barátaim, akik 15-20 méteres úszókapukat gyártanak - náluk a flex olyan, hogy még a kék-Bosch gépeiket is kidobálták, mert nem bírták - helyette Fein-re álltak rá az egész gépparkkal (kivéve az akkus-vonalat, mert az makita).
Bár az utolsó eresztés Fein-től már nem voltak annyira elájulva - a szállító szó nélkül ki is cserélt nekik kettőt. Igaz, ők gyilkos tempóban is használják, na de akkor is.
Náluk viszont pl. a popszegecs-húzó olyan, hogy egy évben sok ha 10x használják (minek kéne Würth-öt vegyenek ?) de használnak dekopírt is ha a helyszínen, a beszereléskor egy-egy ideiglenes faéket kell vágni méretre - na nekik sem kell ebből márkás, mert olyan ritkán és keveset használják, hogy egy Parkside is örökélet náluk. Pedig ezek aztán vérprofik, csak más szakmában.
De még egy 2-3 beállásos autószerelőnél is egy levegős kerékkulcs - amit naponta pár kerék oldására-meghúzására használnak - szerintem oda is tök-megfelel egy Workzone tartóssága, ami ilyen használati ütemben jó sok évet jelent - még náluk is, a profiknál.
De a faház-építő brigádnál is láttam flexet - ami jó ha van, főleg a belső szerelvényezéseknél - de azt is olyan ritkán és keveset használják, hogy bármelyik fűszeres is hosszú évekig kiszolgálja őket.
Hát ez lenne a "köztes" felhasználás a profi ...és Imbusz Béla között :-))))
Eddig is volt sok éve egy asztali körfűrészem, vas csővázzal, sose volt semmilyen elszívás. Lényegében porban állt az egész. De ezt most nem akarom semmiképp.
Alsót tehát mindenképp érdemes. Felsőt pedig meglátjuk.
A fűrésztárcsa köré az asztal alá nagyon nem szeretnék, mert igen bonyi...
No, figyu ! Nekem Bosch PTS 10-em van, ez okádja a port mindenfelé, pedig alul is meg felül is van pajzs a tárcsa körül. Valószínűleg akkor lenne tuti, ha mindkét helyről azonos erővel tudnám szívni, de sajnos nem elég erős az elszívó rendszerem ehhez. Lidl-s porszívóm van, meg Kínából rendelt ciklon-tölcsérem 50-es csőrendszerrel.
Az alsó tölcsér-szerű gyűjtőt próbáltam, nekem nem volt túl hatékony. Hamarabb eltömődött a csonknál, mint amit el tudott szívni. Valószínűleg rakok majd alá egy fiókot, amit néha kiöntök :)
Ez egészen jó, de én a hasítóékre szereltem, mert nem tudtam elég stabil tartókonzolt csinálni hozzá. Viszont ha a tárcsa max. kiállásánál vastagabbat akarok vágni, akkor le kell szerelni. Előny, hogy döntött vágásnál a tárcsával együtt mozdul.
Magyarán most szerelgetek, attól függően, hogy mit s hogyan akarok vágni.
Neked komolyabb elszívásod lesz, ha jól értettem, szóval talán az az alsó tölcséres megoldás jó is lehet, kiegészítve egy felső elszívós védőburkolattal. Én úgy vettem észre, hogy alul jelentősen több forgács keletkezik, mint felül.
cseréppel és hóteherrel min. 480kg a terhelés azon a szarufán. 12okg folyó méterenként. Sok.
A szélteher nagyon lapos tetőnél az eresztől mérve L/3-nál hat (ahol L a szarufa hossza), az ebben az esetben egy vízszintes igénybevétel (lehet pozítív ls negatív is- ha pozítív akkor lefele terheli a szarufát). Ennek a kiszámítására kéne egy csomó információ, de semmiképpen nem elég a 5x1o.es.
Az Aldiban gérvágó lesz csütörtöktől. Én kíváncsi vagyok rá, kibontom, amennyire lehet, megnézem, mit érnek a forgáspontok, mennyire lötyög... Végülis ha otthon derül ki, hogy szar, akkor sincs gáz, ezek a boltok általában szó nélkül visszaveszik...
Persze, ilyent én is látok, csak ez nem tartalmazza a személyes tapasztalatokat, amit már valaki (itt) kipróbált és azt tudja mondani, hogy az azért nem jó, mert...
Körfűrész projektem újabb kérdéshez ért: mi legyen a porelszívással?
Mármint, lesz, nem az a kérdés, hanem hogy milyen legyen.
Hekkölök valami központi elszívót, arra megyen egy csővel. Viszont próbáljak-e a szerkezet belsejében a korong köré szerkeszteni valami tölcsért és arra csatlakoztatni az elszívót (ez elég problémás műveletnek látszik, mert elég sok minden vasdarab van ott nem nem túl sok hely) ---- vagy az egész bódé alja legyen egy tölcsér és onnan menjen az elszívás?
Belül minden forgáspont, tengely csapágyas, szabadon a két orsó van. A villamos cuccok is villamos dobozban lesznek.
Szóval az utóbbi egyszerűbb megoldás lenne.
/amúgy, akik követik a mutatványt: sokat javítgattam még a steller sínjén, felfogatásán, stb és kb jó lett. Még mindig tud mozdulni a túlsó vég, talán fél mm-ert, de elég nagy erő kell hozzá. Nem hiszem, hogy üzemszerűen érné akkora oldalnyomás. Kicsit használom élesben és kiderül.
Fogalmam nincs, pontosan miért volt a mozgás. Nem találtam meg határozottan, olyan, mintha összeadódott volna több nagyon kicsi elmozdulás.
Azóta feltettem a vágás szélességet mérő vonalzót, beállítottam, kapott hasítóéket.
Kipróbáltam a Freud lapokat. A hosszvágó azért csíkozgat (ez még lehet a fűrész hibája (?), nem tudom), bár nem valószínű, mert a keresztvágó lap egészen elképesztően sima felületet vág keresztben.
Viszont a 15 mm-es textilbakelit nagyon hajlamos "hullámosodni", nagyon húzzák a rögzítő csavarok, ezzel még valamit csinálnom kell.
Ami azt illeti meg kellett állapítanom, hogy szép nem lett. Sőt kifejezetten csúnya. Valamit fog segíteni rajta a dobozolás.
Tudom, gyerekkoromban apuval az első kompresszorunkat mi is abból csináltuk. 25-30 atmoszféra nyomást simán teljesített, de légszállítása kicsi volt, csak olyasmire volt jó, ami nem eszi a levegőt. Mi még permeteztünk is vele. Azt a 3 bart kivártuk, aztán csak toltuk a fáknak a löttyöt!
Ezek az egész napos melóra szerintem kevesek, hamar megfeküdnének.
Arról van szó szerintem, hogy csináltak egy piaci szegmenst, ami eddig nem nagyon volt, és most megpróbálják kielégíteni.
Nehezen megy például a levegős flex. Kinek kéne olyan, a boltban hónapokig ott szokott maradni. De a szögbelövő, a kompresszor, a festékszóró barkácscélra való szintű, és el is viszik az imbuszbélák.
Nekem konkrétan van ebből a tipusból, sőt az előtte az aldiban megvehető 32mm-es szeget használó kisebből is.
Azért nem olyan vacak, hogy elmondhassam, nekem is van.
Természetesen biztosan nehezen viselné ha kárpitosként használnám, és annyira nem erős, hogy kettesnél vastagabb szeget lehessen használni vele, szóval valóban nem egy profi, patronos szegbelövő.
De szerintem nem a "nekemisvan" kategória. Ötvenes kapcsot is úgy veri be fenyőbe, mint a huzat.
Ennél többet ettől nem várok- pláne nem ennyi pénzért.
Levegőt alig eszik, szóval egy barkácskompresszor lazán kiszolgálja.
Azok ilyenek, mint én. Már felraktam a hűtőkompresszorból összerakott tartályos csodámat. Vettem hozzá 8000-ért egy lidlis szögbelövőt, és örömmel használom. Még biciklit is szoktam vele fújni, de nagyon mást nem tervezek mellé.
Van villanyos belövőm is, de azért egész más ezzel a levegőssel feltűzködni a farostot a fiókok aljára. A profik meg költsenek rá többet, nekik nyilván megéri, ha jó gépet használnak. Nekem ez így tökéletes, és az is biztos, hogy erre a projektre nem is szántam volna többet. Nem hülye kereskedők ám ezek! :)
Mint imbusz béla, van lidlis szög belövőm, sok mindenhez praktikus. Sőt a most kínált kis festékszórót is használom, gyorsabb elmosni mint egy ecsetet, a festési időről nem is beszélve. :))
Ezt már régen megfigyeltük - én legalább is - hogy a kurrensebb cuccokért csütörtök reggel menni kell, mert olyankor a boltban sok munkásruhába öltözött ember megy reggeliért. Én egyszer több szerszám vásárláskor figyeltem meg, hogy előttem 5 "barkácsgép" csomag ment ki a pénztárnál egymás után. Minden csomag meghaladta a 20ezret. Csak én voltam "irodai öltözékben".
A levegős cuccok nekem azért talány, mert ahhoz, hogy egy (jól) használható rendszert kapjak, drága, sokkal drágább, mint villanyossal. Azért meg nem veszek kompresszort, hogy fölfújjam a bicajt, mert azt lábbal is meg tudom tenni. Dehát kinek a pap, kinek a papné :)
Ezen a fűszerüzleti "levegős projekten" ámulok ám egy kicsit.
Mert azt tökre megértettem, hogy ezek a kaja diszkontok kihasználják azt a rést, amikor Imbusz Bélát lecipeli az asszony a kajás-szatyrokat serpáskodni - ám ekőzben Béla is meglát egy-két, profi külsejű, (ám durván nem profi áru) szerszámot, vagy gépet - amiből, (némi alkudozás után az asszonnyal), becsempész 1-2 darabot a kosárba.
Eddíg tökre érthető és nagyon ügyes húzás is egyben.
Sőt, innentől Béla szívesen lemegy egyedül is a boltba - mert hát ha meglát valamit ami kell neki és amit alkudozás nélkül is megvehet magának - amit majd a csomagtartóban rejteget addig, amíg az asszonynak egyszer nem lesz kivételesen jó kedve.
Vagy csak simán azt mondja, hogy az 100 éve megvan neki/ajándékba kapta/az utcán találta a kuka mellett/a cégtől selejtezték ki ingyért/stb.stb.
Na de a levegős szerszámok? Ezek már nagyon nem Imbusz Béla kategóriák - sokkal inkább a komoly műhellyel rendelkezők játszótere, sőt, megkockáztatom: a megélhetési iparosoké.
Ezzel sem lenne semmi gond - na de hogy ezek a szaktársak egy fűszerüzletből szerezzék be a levegős-cuccokat? Eszem megáll. Mi jöhet még a fűszerüzletbe? Dízelgenerátor? Házi naperőmű? Szerverállomás?
Ez egy új info nekem. Két fám van, mivel egy mandula nem mandula. Az egyik szépen szétnyílt a másik nyiladozik. A második zöld héján látszanak a fekete pöttyök.
Leverni nem nagyon kell, mert a fák kicsik, gyakorlatilag földről elérem, le tudom szedni. Hajolni nehezen tudok, ezért sem rázom le.
Akkor hétvégén mandulát szedünk :) Habár amikor néztem, kb 10 napja még erősen fehér volt a maghéja.
Most nézem, hogy OFF-olok.
Hogy mentsem a helyzetet, és gyümölcsfáknál maradjunk :)
Van apámnak egy kb 30éves meggyfája, amiből már kevés lekvár, annál több deszka lesz.
Jól sejtem, hogy a meggy faanyag a cseresznyéhez hasonlatos lesz? Vagy jobb? Vagy rosszabb?
Ha azt szeretnéd, hogy ezer évig bírja, akkor felejtsd el a sadolin meg hasonló vékony és vastag lazúrokat. A kínai pagodák ezer évet kíbirtak eddig a tungolajjal és az égetéssel.
A fát kicsit meg kell égetni, pld malacpörzsölővel, majd le kell kefézni a kormot. utána lehet a tungolajat felhordani. A tungolaj elég különleges tulajdonságokkal rendelkezik, nagyon ajánlott megismerni és betartani a kezelésére vonatkozó szabályokat ha nem akarsz tüzet. Ha baivodott a fába és megszárad, akkor üveg keménységű lesz a felület.
Ha beltérben használod a tungolajat akkor nem kell égetni a fát.
Nekem a kerti öntöző rendszert indította éveken át egy ilyen szerkezet. De lehet ettől jobbat is kapni amelyiken digitálisan tudod beállítani mikor kapcsoljon. A mechanikuson csak negyedórás lépésben lehetett vezérelni, míg a digitálissal tetszőleges.
Ha kezdenek megnyílni a mandula szemek akkor le kell verni egy bottal a termést és azonnal össze kell szedni. Ha hagyod, hogy magától hulljon le akkor mire összeszeded a fele megrohad belül mert felszívja a talaj nedvességet.
Nekem a Remmersről annyi infóm van, hogy három ablakunkat plusz három teraszelemet azzal fújta az asztalos. Bírja, szép, ami "nem tetszik" benne, hogy szinte már nem is lazúr, hanem inkább zománc-jellegű: nem látszik a fa. A Milesi alatt látszik a fa.
Jedynka típusú ében vékonylazúrt vettem most, gyalult csiszolt fenyőt kentem vele. Ha csak a színe számítana, egy réteg is elég lenne. Azért kettővel kentem. Északi oldalon lévő padlásajtó. Majd kiderül, mennyit bír.
Azt kifejezetten fenyőre ajánlja a gyártó, akácra nekem a HK Lasur-t ajánlották, de az oldószeres (GW 310 vízbázisú) és 12 óra a papír szerinti száradási idő. Ebből már elkentem több, mint 20 litert, meg vagyok egyenlőre elégedve vele, de hosszú távú tapasztalatom még nincs. Cégnél Milesit (XGT) használunk fából készült kerti bútorok karbantartásánál, kb. két évente kenjük újra, így pofás a kinézet.
Nos pár korábbi hozzászolást elolvasva néhanyan a Milesi minőségének romlását, leginkább a szárazanyag tartalom csökkenése miatt (25%?) kerülendő terméknek nevezték. Remmers Gw 310 tartották az új Grálnak. Erről valami infó?
Én éppen a múlt héten vettem egy 5 literes Milesi XGT vékonylazúrt 14.600 Ft körüli áron. Mondták, hogy kicsit felment az ára, de jár mellé egy ecset is ajándékba.
Egy kerti kisházat építek éppen, kb. 28m2, amit festenem kell, ha jól számoltam. Állítólag kb. elég lesz rá. Ezt 2 rétegben kell felkenni, alapozó nélkül. Csak az a furcsaság van ráírva, hogy 10-20 fok között kell festeni.
Hát ez tényleg nem egy ökör ára - és ha tényleg olyan jó, ahogy ez a pali mondta (bár ő nem játszadozhat, nála pénzre megy a móka) - szóval akkor nagyon megéri.
Nekem nagyon bevált amit adott (igaz, ő a 25 literes kiszerelésben veszi, de gondolom ez nem releváns, legfeljebb ár/literben).
Milyen festékcsaládot ajánlotok, hogy tartós legyen a kivitel.
Itt a kempingben ismerkedtem meg egy vállalkozóval, aki faházakban és nagy volumenű fa-építményekben utazik.
Az almádi strandon építettek egy lángossütő faházat (konyhával, helységekkel, teljes infrastruktúrával benne, kulcsrakészre-működőre átadva, vízzel-villannyal, mindennel - igaz, vagy 10 milla volt a vityilló) szóval tőle kértem tanácsot ezügyben - csak nekem a hajóm fa-alkatrészeire kellett egy kis kezelés.
Adott is egy fél liternyi anyagot - amivel az épp készülő faházat is kezelte, kívülről.
Ez 6 éve történt - a fa-alkatrészek a hajón ma is úgy néznek ki, mint amikor lekentem őket. Pedig kint állnak az esőben-napsütésben.
De a faház a strandon - amit épített - az is újszerű állapotban van ma is.
Pont az idén kérdeztem tőle, hogy milyen anyag volt ez - erre azt mondta, hogy ő csak innen vásárol - mert csak erre mer 10 év garanciát vállalni:
Őőőőőő, Kerti pad és garázsajtó Sadolin Base 2-3 réteg + vastaglazúr. Nem akar az leesni :) De úgyis van ajánlva, hogy kültérre, de jól le kell csiszolni és alapozni neki.
Mondjuk nálam nem állandó napot kap, ez is tény, de jól tartja magát. Kell is, nem volt óccsó ez a kombó :)
Csak támpontként mesélem el, hogy én építettem körfőrész 1,1 kW-os, 1 fázisú aszinkronból.
180-as, de 3 mm vastag (!) vidiás lapot hajtottam vele - igaz, csak bútorlapra használtam, de az 22 mm vastag volt és rohadt tömör. És nagyon vitte.
Számítások szerint 4,5 és 5 ezer körül lehetett a fordulat - de mondom: 180-as vidiás lappal nem volt neki ellenfél az a rohadt-vastag, és kemény bútorlap.
Sőt, volt hogy kettőt is nekieresztettem egymáson - igaz, az már kicsit megviselte a fordulatszámot - de 1 lappal bútor minőségű vágásképet produkált - villámgyorsan.
Ha az az 1,5 kW-os motor tényleg tudja, amit ráírtak - szerintem éppenséggel el lehet vele dolgozgatni (bár itt megjegyzem, hogy tömörben soha nem vágtam vele, csak bútorlapban - de azt nagyon vitte).
Amikor a "javítást" kezdtem, kb fél napig csiszoltam, mire újra kb kör lett az oválissá nyomorodott cső.
De aztán nem volt elég, mert attól még a nyomorgatott rész megmaradt és azon a szorító réz csavar vége nem állt meg fixen.
Ezután fogtam bele abba, hogy elfelejtem ezt a gyári rögzítést, mert kissé soknak tűnt a gyári alkatrész ára, ami ráadásul magában hordozza ugyanezt a gondot.
Én is ezt mondom, ok, hogy barkács, de azt kb minden gépnek tudnia kellene, hogy a rendeltetés szerű használatban relatív rövid idő alatt nem megy tönkre (természetesen elkophat, mert semmi sem örök), de ez a rendeltetésszerű használatot sem bírja így - vagyis ez tervezési hiba.
-a spanyol fűrészét se kezdtem még el, pedig azt lenne jó megcsinálni, az is bőven elég nekünk otthonra, de én nem kézit tennék be alá, hanem az asztalit oldanám meg oda.
Nagy lapokhoz meg ott a kézifűrész + vezető, de amúgy is inkább szabottan rendelem, mert egyedül a túl nagy lap is kezelhetetlen :D
Egy esetben lenne jó ez a cucc: gérvágó helyett lehetne ezt használni, s még pontosabb is, mint a gérvágó, de az egy nagyobb tolóasztallal is kivitelezhető, így megint feleseges kategóriába esik nálam :)
Van digitális változata, a mienken 21 program van, akár naponta, hétvégére más-más időpontokat lehet rá beállítani. Nálunk ilyennel megy a villanyos törölközőszárító és egy keringető szivattyú is.
Egyfázisú aszinkronból 1.5 kW szerintem karcsú lesz. Bár függ attól is mekkora lapot teszel rá, meg milyen vastagat ..... de ha D>=250mm, akkor .. majd a tapasztaltabb gépépítők kijavítanak, de kevésnek érzem.
Amúgy szívesen közreműködnék az építésben, de nem vagyunk comcédok ha jól emlékszem. Te Békés (?) én Borsod.
Ugyanezzel a problémával szívtam pár órát hétvégén egy zöld Bosch felsőmaróval (POF1400).
Elég gyatra gyári megoldás ez. Az OK, hogy ez egy barkács gép, de akkor is gyenge megoldás. Nem az a fő baj, hogy megnyomódik a rögzítő csavarnál, hanem, hogy az egész cső laposodik.
Kb kör külső keresztmetszetűre reszeltem az ellapult csövet és összeraktam.
Tudom nem ez a tuti megoldás, de végre szépen működik és rá kellett jönnöm, hogy ez már évek óta rossz volt. Eleinte arra gyanakodtam, hogy csak kenési baja van, nem siklik szépen a rudakon, de a végén már teljesen beszorult.
Most örülök a szépen működő gépnek, de majd kellene egy igazi megoldás középtávon. Én arra gondoltam, hogy tömör rúdra cserélem (a POF-ban kívűl vannak a rugók).