fejes.i : nem tudom ki lehet-e használni mondjuk egy No. 8-t, lehet nem véletlenül nem gyártják már jó ideje. Azt hiszem a No 6. a legnagyobb, amit a Stanley még gyárt. De ettől még lehetek gyalumániás :)
pacman : igen vettem egy kő készletet ebay-ről, csak még nem ért ide. 1000/4000 és 3000/8000 szemcseméretűek. Ja és ezeken elfér a kés, mert 6 cm szélesek.
409 : egy hely van Érden, ahol egyáltalán van megfelelő gépük. Elsőre azt mondták, persze vigyem. Másodikra, amikor aktuális lett volna már épp sok dolguk volt, meg igazából nincs is bent a főnök, satöbbi... Egyet elvágtam magam : legyalultam a két élét egyenesre, bevágtam az asztalin, amíg tudtam, a többit kézivel :)
A Stanley gyalukat jobban ismerőktől szeretném megkérdezni, hogy van-e lényegi különbség az no3. és no4 gyaluk között azon kívül, hogy a nagyobbiknak 5 mm-rel hosszabb a talpa és szélesebb a kése?
Csak egy fél mondattal visszatérve a webáruházak témájához. Most futottam bele egy számítástechnikai webboltba, ahol az árak után van egy érdekes tétel: online tranzakciós díj: 1.000,-Ft. Aztán mindenhez jön még az áfa.
a bazinagy kell pl az éleket igazán egyenesre gyalulni táblásításhoz. síkot gyalulni is hasznos. de ott figyelni kell egy csomó mindnere, nem kihagyható a vonalzózás.
"Ezt azonnal hagyjátok abba. Egy bölcsességfogam várja, hogy kivegyék :-("
Ugyanmár! Észre sem veszed, olyan gyorsan kirántják azzal a kampóval. :) Tapasztalat! Mondjuk amikor 2óra múlva elmúlt az érzéstelenítő hatása, az már nem volt annyira vidám dolog. ://
Igen, ez egy No. 6, ebay-n lőttem egy húszasért. A kést élezni kell, sajnos kicsit csorba, illetve a fa markolatokat meg kell csiszolni és lekezelni. Amúgy megvan mindene, a talp egyenes, az oldalak merőlegesek. Csak most kézhez véve tudatosult bennem, hogy ebben a szélesebb, 2 3/8"-os (60mm) kés van.
Azt hiszem gyalu mániás (is) leszek : egyszer szereznem kell egy No. 8-t is, csak hogy legyen. 60 centiméter !
Ezek össze vissza szabdalták azt a hatalmas törzset. Több a hulladék, mint amit kinyertek belőle. Ez totális szakbarbárság, ráadásul igen életveszélyes is amit csinálnak.
Ha a megfelelően előkészített, illeszkedő felületeket egyenletesen bekenem, majd időben, erősen és a megfelelő ideig összeszorítom, akkor jó lesz, igaz? :)
a pu ragasztó mindenhez ragad, de fához nagyon ügyesen kell használni, különben tényleg nem sokat ér. pl kitölti a réseket, mert habosodik, de a habos részének semmi szilárdsága nincs.
Én a héten vettem egy Hitachi akkus csavarozót, és regisztráltam is a 3 éves garanciához. Magánszemélyként vettem, de a regisztráció során gyakorlatilag alig találtam olyan lehetőséget, hogy nem cég vagyok. Vagyis ők is adnak 3 évet vállalkozásoknak is, legalábbis ilyen gépre.
Egyébként azért vettem, mert a kerti házikóhoz, amit elkezdtem építeni, elég combos szerkezetépítő csavarokat vettem, és a kis Bosch csavarozóval nem volt kényelmes dolgozni. Betekerte, de a csuklóm nem szerette. Ez egy 14,4V-os gép, 47Nm nyomatékkal. De a legfontosabb az ára: 30.000 körül kapható most. Szerintem jó vétel, ha valaki ilyet keres. Ez az első Hitachi gépem. Biztosan jók, de hiába kértem más színben, csak zöldet kaptam. :)
Szerintem ő ezt a furnérozásra értette, amikor pl egy egész szekrényoldal/ajtó nagy felület van furnérozva.
A furnérozáshoz mi csakis Amikolt használtunk rozslisztel, enélkül túlságosan folyós volt az anyag, (a furnér a bútoriparban 1-3mm vastag fa ez van felragasztva a bútorlapra vagy töbösített fára, jól néz ki--egzotikus furnér- nem csavarodik mert bútorlapra van ragasztva ,nem merülök bele jobban), ha az Amikolba nem tettünk volna rozslisztet akkor az 1mm furnéron átütött volna a ragasztó ezt a ragasztót ami átütött pedig már nem lehetett volna pácolni mert nem fogta volna meg a pác, ezért kellett az anyagot rozslisztel sűríteni, hogy egy kicsit "kásaszerűbb" legyen , a nagy felületre ragasztóhengerrel vittük fel a ragasztót a megfelelő vastagágban, az edzősó mennyiségével pedig a kötés ideje szabályozható, a furnérozott anyagokat hőprésbe tettük. A hőprésen fel volt tekrve jobban a hőfok meg több edzősó lett beletéve akkor jobban lehettet pörgetni a melót akár 3 perc présidővel.
Tömbösítéshez,táblásításhoz, tiplikhez, lamellokhoz csak fehér ragasztót használtunk, kérdés az is hogy a késztermék hol lesz, kint vagy bent, lesz e nyíró csavaró stb erőbehatás, ehhez képest választottuk meg a ragasztót,melyik az amelyik rugalmas kötést ad , mi az ami kristályosra köt ki-nyilván ez nem jó a székekhez ahol rugalmas erőbehatás elég gyakori.Például egy cipőtalp ragasztását sem lehet kristályosra kötő anyaggal elvégezni mert a ragasztás rideg és széjjeltörik.
Élfóliák, élműanyagokhoz hőre olvadó ragasztók.
Formika , konyhalap szélére Palma tex.
Csontenyvet,bőrenyvet stb soha nem használtunk,nagyon macerás nagy iparban használhatatlan szerintem, rugalmas kötést ad. A régi székek ezzel lettek ragasztva, vagy a régi intarziák.
Pillanatragasztót soha semmire nem használtunk, nem adott tartós kötést (években gondolkodva),kristályosra kötött és egyre ridegebb az idő múlásával majd akár magától eltörik.
Építőipari ragasztásról fogalmam sincs, pl ahogy oplvastam itt a gerendák tömbösítéséről.
A ragasztás is egy külön tudomány érdemes róla olvasgatni termékleírásokat, egyéni tapasztalatokat,szakszerű és nem szakszerű felhasználásokat.
/ráadásul megnézem azt a vállalkozást, aki néhány 10 ezer vagy akár 100 ezer ft-ért az új PTK, sőt 2018-tól az új PP alapján perelni fog mondjuk egy fúrógép szavatossága miatt :-( /