Ma megadta magát a Parkside levegős kapocs-, szögbelövőm. Egyszercsak elkezdett csak szusszanni, és annyi. Olyan, mintha a ravasznál elengedné a levegő egy részét, a maradék meg kevés a kilövéshez. Ha finoman húzom a ravaszt, van olyan pont, olyan állása a ravasznak, hogy ott folyamatosan jön a levegő. Nem tudom, hogy ez hiba-e, nem figyeltem meg, milyen volt, amikor működött. Valaki járt már így? Mi lehet a megoldás? Garancia nincs már, szervízbe nem vinném, inkább vennék valami másikat, ha javíthatatlan.
Hangsúlyozom, nincs semmi bajom a céggel, kereket sem akarok. Kizárólag a mögöttes elv izgatott. Az ügy maga jelentéktelen, ezért is elképzelhető, hogy nem igaz rá, mert nem lehetne igazolni a piaci erőfölényt (mondjuk csak neki van ilyen kereke...), amit most linkelek, ismét mondom, a mögöttes elv miatt gondolkodtam el rajta. Ezt találtam:
Árukapcsolás tilalma
"Árukapcsolásról akkor beszélünk, ha bizonyos terméket csak más termékkel együtt tud a fogyasztó megvásárolni, vagyis ha egy kiadás szükségszerűen maga után von egy másik olyan
kiadást, amit nem állt szándékában eszközölni. A versenypolitika azért minősíti tilosnak ezeket a magatartásokat, mert ezáltal az egyik piacon erőfölényes helyzetben levő cég a másik piacra is kiterjesztheti és érvényesítheti erőfölényét. Jellemzően ahhoz az áruhoz, amit a vevő valóban meg akart vásárolni, többé-kevésbe valamilyen módon kapcsolódó árut raknak egybe az eladók. (Pl. mosógéphez mosóport, mosóporhoz öblítőt, stb.) Az árukapcsolás lényege ugyanis az, hogy a fogyasztó sehogy máshogy nem jut hozzá egy termékhez, csak akkor, ha egy másik terméket is megvásárol. Nem feltétlenül tilos viszont az a gyakorlat, ha a cég összecsomagol két termékét és a kettőt együtt olcsóbban adja, mintha a fogyasztó azokat külön-külön venné meg akkor, ha valóban van módja az adott árucikkeket egyenként is megvásárolni, mindaddig, amíg az összekapcsolást a méretgazdaságosság igazolja.
A gazdasági erőfölényben lévő vállalkozás jogsértést valósít meg, ha objektív indokokon túlmenő okból nem köt szerződést a kereskedővel vagy fogyasztóval. Annak eldöntésénél, hogy versenyjogilag indokolható-e a szerződéskötéstől, szállítástól, szolgáltatás nyújtásától való tartózkodás, több szempontot is mérlegelnie kell a versenyhatóságnak, ezek: (1) a felek korábbi kapcsolata (egy többéves viszony indokolatlan megszakítása visszaélésre utalhat); (2) a visszautasított ajánlat jellege (nem kért-e a megrendelő lehetetlent); illetve (3) a visszautasítás következményei (ha a visszautasítás eredményeként kiesik egy versenytárs, akkor a verseny struktúrájának gyengülése miatt valószínűsíthető a negatív megítélés). Az amerikai gyökerő ún nélkülözhetetlen eszközök tana4 lényegében a szállítás, a szerződéskötés megtagadásának egy sajátos esetét járja körül. Alapvető (nélkülözhetetlen) eszköznek az minősül, ami nélkül egy bizonyos piaci tevékenység, szolgáltatás nem végezhető és amelynek megkettőzése gazdaságilag nem ésszerű. Leggyakrabban a hálózatos iparágakhoz (kábeltelevízió, energia), természeti monopóliumokhoz (kikötő) és a szellemi tulajdonhoz kötődik. Lényege, hogy egy alapvető eszköz, infrastruktúra (pl. vasúti sínek, gáz vagy villanyvezeték rendszer, kábelhálózat, légikikötő, szerzői jog, stb.) tulajdonosa bizonyos esetekben köteles hozzáférést biztosítani ehhez az alapvető eszközhöz versenytársai számára arányos díjazás ellenében."
Ja, mire a jegyzőkönyvet írják, addigra más ketten vannak, de vásárolni elég egy is. Szintén tapasztalat. Minden esetre ez a probléma megoldódik, most voltam továbbképzésen. 2-3 éven belül nem lesz nyugta, csak online pénztárgép, és nem lesz papíralapú számlázás sem, csak gépi, bekötve a nagy testvérhez. Szlovénia már így működik, aztán milyen gazdag és boldog ország! :)
A tanulobicikli előtt csak aranyárban voltak 12-es futók és az ő indulásukkal verték le az árakat és lehet azóta is mindenkinek ilyen bringája. Mindenki elkezdte másolni őket, ők pedig védekeznek, ezek szerint a kerék a szűk keresztmetszet náluk. Azt senki nem állapította meg, hogy minden alkatrész külön-külön is beszerezhető, eléggé baráti áron, nincs fogyasztói társadalom, meg pazarlás. Senki nem volt ott és nem tapasztalta meg, hogy simán leakasztják bármelyik bicajt és a gyerek kipróbálhatja az utcán, hogy tetszik neki. Ha odamész bármilyen hülye kérdésedet megoldják, akár a 10 kerekes kérdést is...
A lerobbant Hunyadi téren megnyitották a boltjukat, senki nem hitt bennük, SNI-s gyerekeknek fejlesztettek bicikliket és egy csomó ovit támogattak.
De már megy a felháborodás, hogy csak két kereket adnak. Igen, ennyit akarnak max. eladni, mert 2010 óta a piacon vannak, olcsók és talpon akarnak maradni, megtehetik, hogy ők is diktáljanak valamiben.
ha te árulnál egy terméket, és ahhoz alkatrészt, hogyan kezelnéd azt, ha néha bejön valaki, és elviszi a raktárkészletet az alkatrészből? lehet soha többet nem jön, viszont a következő héten szomorúak lesznek a törzsvásárlóid.
pont ugyanez van a gyógyszertárral meg a paraffinolajjal.
Nekem egy kis Orion erősítőm van. Az IC-s 2x30W.Hozzá egy pár HS280. Ez a mobil bulicuccom.
A csúcs egy kb. 360m3-es helyiség. Torzítás határ alatt picivel elegendő a hangerő. Közelebb táncolni, távolabb beszélgetni. Egész éjjel nyomta. Az erősítő doboza úgy 40°C -os.
Nem is erről van szó - de annyit egyébként tényleg nem ér a dolog, hogy vitázzunk rajta.
De azért az elég fura, hogy kimegy a kofa szombat reggel a piacra egy kosár répával és azt mondja:
Kedveském, csak kettőt vihet, mert hátha jön még valaki délelőtt...
Ha nincs áru, nem adod el, rendben van. De gondold meg, hogy nézne ki az, ha bemennél ugyanebben az ügyben a Decathlonban. Ott lenne a polcon bicikli, meg kerék külön, a keréknek külön ára van. Majd ki lenne írva, hogy csak az vihet amúgy kereket, aki biciklit is visz.
Esetünkkel semmi különbség nincs, ui a szóban forgó üzlet polca a WEB. Vagyis amikor itt beteszed a kosárba, nincs különbség, mintha a valóságban betennéd.
Könnyedén lehet, hogy tévúton járok, mivel a jog néha nem úgy logikus, mint a kontár nemjogász gondolja, de ezt nem érzem kereknek.
Sajnos túl érzékeny vagyok mindenféle joggal való visszaélésre (lehet, hogy ez nem az!), ebből már elég sok bajom volt az életben.
Ettől eltekintve valószínűleg teljesen igazad van: ha bemész az üzletbe (nem figyeltem, van-e egyáltalán üzlet, de most ez mind1), jó eséllyel meg tudod ezt beszélni, akkor is, ha nem 90-60-90 a szőke méreted.
ennél sokkal egyszerűbb. eladnak havi párszáz bringát. van havi 4 ember, aki eltöri a kereket. visszajön, kap olcsón másikat. mindenki boldog. ehhez készleten kell tartsajank tíz kereket, és minden működik. erre kitör a fórumon a gokart építési láz, és sorban esnek be az emberek kerékért. a készlet lemegy nullára, és a következő visszatérő bringavevőjének nem tud mit adni.
de ha odamész, elmondod mire kell, még tanácsot is fogsz kapni. ha jófej vagy, mondhatod hogy neked a kerék ráér kéthét múlva is.
Nem 1 db kellene, így ha kicsit messze is lenne, rá áldozom az időt és pénzt és elmegyek érte. fő szempont a szép és minőségi, megbízható munka. Itt a fórumon sok megbízható embert találtam már régóta, kérdés, h van e aki bevállalja??
Szerintem azért van a max 2db (én is olvastam, meg is lepett), amit mondtatok is, hogy ne az legyen, hogy jó, kérek száz darabot. Ez az árucikk itt azért van, hogy ha elromlik a bicaj kereke, legyen pótolható valahogyan. Gondolom amúgy többe kerülne, de pótalkatrészként olcsó. Nekem az jut eszembe, amikor a hiperekben kiírják az akcióknál, hogy csak x darabot vehetsz belőle (háztartási mennyiség, vagy hogyan szokták hívni).
Egyébként engem nem zavar a max 2db, veszek kettőt a saját, kettőt a feleségem nevében. Amúgy azt nem írják, hogy mennyi időnként értendő a max 2db :).
"az is oda van írva hogy a maximálisan rendelhető mennyiség 2db."
És ezt miért??? Visszatértünk a kommunizmusba, szakszervezeti titkár engedélye kell a párttitkáré mellé, ha akarok venni három kereket??? Van árú, van ára, de nem adják akárkinek? Röhej!
És ha veszel egy biciklit és azt mondod, hogy kérek még 10 kereket? A gyerek nem egy beosztó típus, mit van mit tenni, gyorsan fogy a kerék. Akkor nem adnak? Nem is arról van szó, hogy 10 féle kerék van ott és úgy kell összevásárolnod a kereket. Hanem 1 és annak külön ára van.
Szóval ez azért érdekes megoldás.
Kitesznek valamit az oldalra, vevő jön, beregisztrál, megrendeli... aztán azt mondja az autókereskedő, hogy kérem, nem adok el magának hűtőventilátort, mert nem vett hozzá autót?
Egy barátom webáruházánál valami kis dologra kapott elég nagy büntit.
Nem vagyok igazán tájékozott ezekben az ügyekben, de azért kíváncsi vagyok, mi lenne ennek a vége, ha valaki beleállna.
Úgy vélem, a cégeknek pedig van ebben már, khm.. tapasztalata.
Nemrég egy hazai weboldalon találtam egy faipari eszközt. A máshol láthatóhoz képest kicsit kevesebb, mint féláron. Beregisztráltam, megrendeltem (a máshol látott áron nem vettem volna meg sose) . Itt még talán lett volna lehetőség kiszállni a boltból, mert nem erősködtem volna, ha mondják, hogy elszúrtuk az árat, bocs.
De visszaigazolták a megrendelést. Kicsit meg is lepődtem, aztán amikor mentem az áruért, ketten fogtuk a dobozt két oldalról, mondta is az ember, hogy hát ez nagyon kedvezményes volt így ... mondom , kösz, tudom.
Eddigre már megváltozott a termék ára, mit tesz Isten felment kb arra a szintre, ahogy mindenki adja.
Mondom, nem hiszem, hogy beleálltam volna a dologba, de talán ők már láttak ilyent, hogy mi van, ha... ez pl egy próbavásárlás?
Na így lett nekem Stanley SW No. 4-esem, pedig nem is volt szándékom venni, amikor körülnéztem.
persze, nincs kedvük csak azért raktározni alkatrészt, hogy valaki egyszer elvigye a készletet. ha odamész személyesen, elmeséled mit csinálsz, nem fognak elhajtani. fontos a személyes és a bemutatkozás. telefonon ez nem megy.
A GOF900-ast meg megtarthatod kézből marónak. Néha kellhet.
Vagy ... eladod és veszel egy kis Maki v DeWalt élmarót. Elég a legtöbb kézi maráshoz (7 ill 900 Watt), élletöréshez, stb (Makiból azt ami 8-as patronnal is jön), és olyan a géptestük hogy könnyen ki/beteheted pl. egy pantorouterbe/CNC-be/akármi másba.
Óóóóó.. ezt nagyon köszi! Régóta keresek nem feltétlenül túl jó kereket a gyerekeknek mindenféle járgányokhoz, de csak a molnárkocsi-szerűségeket találtam eddig meg, ezt valamiért nem, pedig ez sokkal jobb lesz. Nem neked írtad, amit, de én is köszi! :)
Köszönöm az ösztönzést és a megtekintési ajánlatokat mindenkinek, de végül a döntés megtekintés nélkül is megszületett.
Megrendeltem a Tritont.
Végiggondolva rá kellett jönnöm, hogy az idő nagyon sokat tud érni + megmarad egy 16-os lineáris tengelyem, 4 rá való csapágy, fogaskerekek, hajtókerék, egyéb anyagok + több nap idő. Ráadásul ha itt van, tudom használni a meglevő 8-as késekkel és később vehetek rá combosabbakat.
A GOF 900-ast meg majd kitalálom később, mert pl egyszer majd lehetne belőle másoló, vagy csapolómaró....
van a szélessége, abból is van pár, de ami nem passzol azt nem tudod betenni a gépbe.
viszont az sem mindegy, hogy milyen vastag drótból van. két fő méret a járatos, az egyik 1mm alatti, a másik asszem 1.2mm. na ez már nem látszik olyan messziről, viszont ha nem a megfelelő van benne, akkor gyűri.
szerintem novus. abból amit használtam, az mind működött.
Velem szemben lakik a műhely. Egy garázsban. A srác tényleg dobos volt anno egy miskolci rockbandában, aztán maradt a dobverő-gyártásnál. A faterja (régen katonatiszt, de amúgy rendes foglalkozása valami repülőgép mérnök) tervezte azt a spéci esztergát, amivel szinte mindent egy menetben megcsinálnak a nyersfából a dobverőig. Még sosem jártam náluk a műhelyben, csak vagy 20 éve, akkor amikor a dobverő műhely helyén még garázs volt. Mindig egy régi Ford állt ott, aminek az öreg minden hétvégén kiporszívózta a motorházterét (is), Meg volt egy oldalkocsis Ural motorjuk is, brutális egy dög volt. Jó kis emlékek ...
Van esetleg valakinek javaslata melyik gyártmányt érdemes megvenni?
Stanley, Novus kézi kapcsozóit nézegetem, de nehéz a döntés, mert korábban minden vásárlással ráfaragtam.
Eddig OBI Lux, valami noname, meg egy japán elektromos Osaki szerepelt le nálam 5 és 12 ezer forint közötti árakon, az első kb 1000 db kapocs után megadták magukat.
Illetve az Osaki talán működne, ha tudnám milyen kapocs kell bele, amiket eddig ajánlottak hozzá, azt mindet begyűri ...
Köszönöm, hogy vettétek a fáradtságot, és az elbaltázott link ellenére adtatok tanácsokat :) Most már látom, hogy ott maradt egy szóköz a végén, gondolom azért nem működött.
Hogy mi a beütésem? :) Többnyire újrafelhasznált anyagból csinálgatok otthonra ezt-azt ami kell. Ez leginkább raklapokból származó faanyag, mert ahhoz jutok hozzá. Készült már íróasztal, konyhaszekrényre ajtó, bele fiók, tetejére munkalap, gyereknek polc a falára, ilyesmi. Régebbi munkahelyemen leselejtezték a bútorlapból készült szekrényeket, azokból meg a garázsba/műhelybe csináltam szekrényeket, munkaasztalt, polcot. Egyáltalán nem vagyok szakember, de szeretem ezzel tölteni az időmet, főleg ha haszna is van a dolognak :) Hangszert még nem készítettem, esetleg talán dobverőt tudnék csinálni, de ahhoz meg nincs esztergám, meg azt se tudom milyen fából kéne csinálni... talán valami keményből :)
Olyan jó volt olvasni tőletek azokat a lelkes hozzászólásokat, a Stanley gyaluról, hogy milyen élmény vele dolgozni, stb... hogy egyszer csak úgy éreztem kéne nekem is egy, azzal biztos élmény lenne a gyalulás. Az meg nem lenne utolsó, hogy sokkal csöndesebben lehetne vele dolgozni, mint a géppel.
Egy erősítő kell mindenképp, régi 3 utas videoton hangfal, még a méter magas kivitelekre gondolok, abból 2-t rákötsz és kb kész is vagy.
A mostani kis házimozi rendszereket hagyjuk, játékok a régi rendszerhez képest. Szomszédom (sajnos nagyon rosszba lettünk, megkergült agyilag, jobban mondva bekattant, üldözési mánia...) rakott össze egy olyat régi lemezjátszó erősítő + 4 videoton nagy hangfalból, no ez szól, ez a szint szerintem elég is lenne. A beszerzése kétséges, hogy lehet-e még ilyeneket értelmes állapotban találni.
A következő a 2db 200-as 3 utas kontrol + 200w-s erősítő, negyed erejét se használod majd ki, viszont gyönyörű hangzása lesz, az biztos.
Viszont 2 utast felejtsd el.
Persze lehet keresni nem passzív, hanem aktív hangszórókat is, akkor erősítőt meg tudod spórolni.
A kábelekkel pedig ne spórolj, nagyon sok múlik rajta milyennel kötöd össze őket, de nem olcsó mulatság és még attól is függ hogy van leterítve, közelben nem lehet elosztó feltekerve, stb...
Kedvencünk minden fellépésen az ugyanarra körre kötött konyha volt kávégéppel, "imádtuk"
Más:
hegyvidéki boltba kezdenek szaporodni Black&Decker és Dewalt cuccok. Tudom nem nagy alternatíva itt, de hát ha valakinek érdekes lesz egyszer.
Pár napja volt itt egy ifjú kezdő titán, aki konyhabútor témában kérdezősködött (nevet és nicket nem írok) akit itt többen is próbáltatok az alapokra megtanítani, elmagyarázni neki, hogyan kezdjen neki. Talán halaloszto vagy repcsiépítő írta le neki, hogy milyen fűrészlapot kell használni a bútorlaphoz. Erre a titán válaszolta, hogy majd körülnéz a piacon fűrészlap ügyben, de egyből meg is kérdezte, hogy keményfémlapkást kell e vennie :) Erre jól emlékszem, mert még jót is mosojogtam rajta. Erre is megkapta a választ majd a titán eltűnt innen, valószínűleg nem tetszett neki a Freud lap ára amit ajánlottatok neki.
A facebookon van egy zárt asztalosok szakmai csoport ahol megjelent az ifjú titán kérdezni, és közben előadta magát, hogy ő mindenhez ért, meg még képeket is rakott fel a munkéiról, egy OSB lapból készült festetlen TV állvány meg fa neoncső tartóról. A stílusa ott is hamar kiütközött, picit elmagyarázták neki a régebbi kollégák, hogy miért kerül 500.000-be egy szaros kis konyha elkészítése, meg minek kérdez, ha mindenhez ért, erre az ifjú titán elkezdte sértegetni a régi tagokat. Na erre aztán ugrottak páran és elég keményen megkapta a magáét, meg hogy mit keres ott egy zárt szakmai fórumban..... Talán az admin ki is vágta őt onnan a csoportból mert utána nem jelentkezett már.
Most kíváncsi leszek, hogy mikor fog visszajönni ide :)
Ez a 260-as lutz europlan? írnál róla szabadidődben egy kis leírást? személyes tapasztalat ,pontosság stb tekintetében?Kinézetre korrekt kis gépnek tűnik, olvastam már jót is rosszat is.Behúzó és kitoló hengerei miből készültek? Cserélhető a gyxalukés? Külön motor hajtja az előtolást?
Értem a nézőpontod, azt szoktam mondani abból főzünk amink van, ideális esetben ilyen meg olyan gép lenne jó, ha nincs akkor meg azzal dolgozunk ami van. Ahogy emlékszem a bútorasztalosság és belsőépítészetben nem használtunk (csak ritkán) kézi szerszámokat, se kézigépeket(azokat is csak ritkán), amikor időre dolgozol és meg kell lnenie a terméknek egy adott időre (kötbér..) ott nincs idő simítgatni az anyagot , ott gépi munkával kell jónak lennie. Nyilván nagyra becsülöm az itt próbálkozókat akik nem prof gépparkal előállítanak szép dolgokat mikor kedvük és idejük van rá nincs idő korlát csak az asszony kérlelése vagy az egyéni motiváció.Amit meg itt megcsinált valaki az már az övé a tudással együtt, és sok esetben itt szebb munkák is készüének egy egy lelkiismeretesebb hobbistánál mint mondjuk egy gány maszeknál.
Igen ez is olyan hogy nincs neki vége mennyit költesz rá, neked kell megálljt mondanod valahol.Volt nekem egyszer már ilyen cuccom de eladtam mikor külföldre mentem melózni, majd nem volt, most megint lesz. Én megállok a 500.000FT -nál és vége ennyi már ez is sok arra hogy néha bekapcsolom meg igen ritkán vmi buli. Nem akarom az udvaron megküldeni mert a szomszédban baba van, sőt egyáltalán nem akarom a ház körül huzamosan szóljon ahhoz azért böszme. Ha a szomszéd néha csinált is valami házi összejövetelt és kirakták a hifit ami elvileg nagyot szólna engem nem zavart ,érezzék jól magukat, az én hangfalaim nem csak a szomszédokat zavarnák talán a tizedik szomszédot is.
Vagy tízszer kattintottam rá a linkre de nem írt semmit csak hogy "page doesnt exist" majd egy ctrl c ctrl v vel meg tudtam nyitni, kérdésed az volt alkalmas e arra hogy meg tanulj gyalulni kézel igen alkalmas, csak legyen derékszögő az él, meg legyen neki megfelelő élszöge , legyen éles , legyne rajta forgácstörő esetleg, ha ezzel nem tanulsz meg akkor semmivel sem, nézd meg hogy boldogulszt vele és el tudod dönteni akarsz e többet költeni jobbra, ha nem tudsz gyalulni akkor egy Lie Nielsen gyaluval sem fogsz tudni.https://www.lie-nielsen.com/product/low-angle-jack-plane
Mi egyszerű fa gyaluval gyalulgattunk tanuló korunkban 15 éve, gondolom ez az a pár ezer forintos akármi, de ha azon megtanulsz akkor azzal is lehet szép munkát csinálni, hogyan legyen sík vagy derékszögű a felület kézzel majd ezt utánaellenőrizve derékszöggel fény felé fordítva hogy átüt e a fény a derékszög és a fa találkozásánál, jó móka idő el megy vele de ettől még nem lesz senki asztalos.Azóta sem gyalultam kézzel csak nagyon nagyon ritkán, egy jó egyengető vastagoló az asztalosipar gyalulnivaló termékeinek 99.99% -át lefedi.
Hogy neked mire kellene nem tudom, mia beütésed? mi a hobbid? hangszerkészítés?
Nem hittem volna, hogy nosztalgiázni fogok még itt is a zenével kapcsolatban :D
Mi nem építgettünk, egyszerűen vettünk ilyesmiket:
Zeck hangszórókat használtunk, 400 wattos 3 utas hangfalak, meghajtva Zeck erősítővel, Hasonló méretű 400W mélyládával (lehet mosolyogni), ami külön 400w erősítő hajtott. Hangszórók mérete min 1x1x1méter, 2 ember pakolta őket, egy megmozdítani alig bírta, nem hogy vinni, kontrollokat tudta egy, de inkább 2-en pakoltuk, utóbbit néztél.
Egy darab ilyen 400w mélyláda akkorát nyomott 70%-on, hogy egy 150 méterrel arrébb lévő háznál hirtelen azt hitték ki fog esni a komplett ablak. Ezek nem kamu teljesítmények rajtuk, hanem tényleges, nagyon minőségi hangzással, erővel, de a meghajtó erősítőkre nem szabadott tenni "hifi" hangfalat, amire rá volt írva 900w, mert azonnal kiverte (megesett más zenekár bepróbálkozott vele) :D
Megesett mentünk fellépni vidékre, helyi sztár megjelent 10-12 hangszóróval, nem tudtuk hová tenni a dolgot, sima 2 eres 220-as kábelekkel kötötte be őket :D
Kb a komplett rendszere annyi lehetett, mint nekünk 2 hangszóró se... Látványra vagy 1000-1400 wattal, de hát nem jött ki annyi...
Torzított, recsegett minden baja volt, mi vittük a 2+2 zeckecskét, 200 wattos kontrol hangfalakat, néztek milyen gyenge szutykot hoztunk (kevés cuccot), amikor megszólaltak meg pislogtak, hogy mi a fene, hangosabbak voltunk, tisztábbak, folyamatosan nézték mi ez.
No igen, nem 220-as kábellel hajtva, nem a lengyel piacon vett szutykokkal mentünk, hanem kapásból 4 millás (15 éve!) rendszerrel.
(erősítők 500/db, hangszórók használtan voltak akkor 3-400.000/db, keverő 900.000, mikrofonokat nem is merem leírni, harmonikámon csüngött egy db 130.000-es mikrofon, fantomtápos, dobon ugyanilyen minőségből vagy 7 és csak kis részét írtam le ebből is) és csak egy csóri svábzenekar voltunk Vörösvárról, akik szerették a minőséget :D Nagyon sok idő alatt dolgoztuk össze és nem vettük ki a pénzt a bandából, szinte ingyen csináltuk, ette a pénzt a szerelés folyamatosan.
Enyhén más kategória, vicces a számokat nézni mostani fejjel, pedig nem kis hangzavart csináltunk vele tisztán, mindenféle torzítások nélkül 90%-on hajtva se (nagyobb kultúrházban kb 40-50% volt kihasználva jellemzően :D), de évekig tanultuk hogy érdemes beállítani, mit merre hogyan. Egy komplett szakma.
Ha ilyet veszel nem bánod meg, csak a szomszédok, de minőségi erősítő alap hozzá
őszinte leszek: eléggé igénytelen kivitelnek látszik a képen. ami nem szükségszerűen jelenti hogy rossz, vagy hogy nem lehet rendbe tenni. de ha még nem volt a kezedben olyan, ami jó, akkor nem fogod tudni hogy ami a kezedben van az jó vagy rossz.
annó én is vettem valami ilyet. a silverline az olyan mint az einhell meg társai. az enyém valahol a szemét alján pihen. van egy kicsi stanley, van groz, senator, meg valami francia gyártmány is. ezek is utánzatok, de szakembernek gyártották őket, munkára, nem unatkozó énektanároknak szórakozni.
keress egy 9 1/2 marokgyalut, meg egy no4 vagy5-öt. elsőre elég az egyik.
Bocsánat hogy félbeszakítom a hangszóró, és erősítő témát, de van egy kezdő hobbiasztalos kérdésem :)
Véleményetek szerint a lenti linken található gyalu páros, a képek alapján megéri e azt az összeget? Teljesen kezdőként alkalmas e arra, hogy megtanuljam helyesen használni a kézi gyalukat?
értsétek már meg, hogy Mezcalito egy másik pályán focizik. Aki emelt már meg életében régifajta ágota 1200 erősítőt, az tudja hogy ez nem a pmpo világ. Nem made in china, nem parasztvakítás, nem háztartási szórakoztató elektronika. Hanem rendezvény, színpad, koncerthangosítás dolog. Ott nincs kamuzás.
nem az rca kábel világa, hanem ahol a cucc ki kell bírja ha valaki felmászik a hangdobozra, a csatlakozót használva fellépőnek.
csak egy kép az említett síva erősítő egy 2x1200W példányáról.
valami ilyesmit akartam venni az volt a neve hogy: db technologies opera lyric http://www.pako.hu/aruhaz/termek/2803/db_technologies___opera_515dx, kinézetre vmi ilyesmi volt, van nekik pá rtípusuk most nem kersegetem, házban jól szólt tetszett meg akartam venni, a tulaj eladta volna de mondta nézzem meg a passzív hangfalakat is és meggyőzött a különbség- garázsban próbáltuk volt nyitott tér is rendesen. A db előnyei kicsi kompakt aktív és mobil lehet vinni könnyen ide oda- amit helytte vettem az pedig nehéz nagy és nagyobbat szól sokkal-valahogy így néz ki durván speakon dugókkal vmilyen szövetborítás van rajta így annyira nem néztem meg hogy forgácslap vagy rétegelt lemez e a test. Ahogy mondtam ez zenekari és diszkótechnika nem hifi, http://www.agota.hu/dsx2650_2x650w_erosito.html valami ilyesmi erősítővel lett kipróbálva csak kicsit régebbi Ágotával. Előtte is szórakoztunk már többször diszkószerkentyűkkel,tehát műszaki adatokkal tudnak az emberek mondani sokmindent amihez nem értek, de több diszkós barátunk van/volt kinek milyen cucca volt ki hol dolgozott , kinek mennyire volt hobbi mennyire megélhetés ezért hallottuk a JBL, RCF, Martin Audio rendszereket, láttuk hallottuk a az Ágota, Pálfi, Porkoláb,Siva cuccokat. Nekem hobbistaként erre szaladta és ez így jó, ha meg még egyszer úgy hozza sors hogy vmi rendezvényt csináljunk oda meg úgyis lenne az ismeretségi körből profi aki bérbe adná a nagyobb technikát. Tudom ez is ilyen nesze semmi fogd meg jól információ a hangfalpárról amiket elmodntam mivel azon kívül hogy nagy meg nagyot szól semmit nem tudok róla, csak keresek hozzá erősítőt,.Pioneer lejátszólk vagy kontrollerek majd vmikor jövőre,közben nézegetem a kombigyalukat még mindig szóval ezer helye van a pénznek, de lépésenként meg lesz ez is az is- plusz egy házfelújítás ahol semmire nem jutok- egy építészmérnönk öt kőműves 8 különböző vélemény ,mindegy hagyjuk is:)
Köszi mindenkinek a segítséget aki segített ebben gondolkodni.
Van itt (legalább) egy kérdés, ami minden hónapban elhangzik itt egy kezdő fórumostól: milyen körfűrészt vegyek? Na ez a kérdés pl. az avx-en vagy más hififórumokon így hangzik, legalább havi rendszerességgel: a hangfalamra x ohm van írva, használhatom-e az erősítőmmel, mert az meg y ohmos? A válasz az, hogy igen, legfeljebb bizonyos konstellációkban nem célszerű teljes hangerőere tekerni az erősítőt. Szóval nem eszik annyira forrón.
A wattok a hifiben meg talán még vadabbak lehetnek, mint a barkácscuccoknál. Azért komoly cuccokra nem írnak 600 és hasonló wattos nagyságrendeket. Az enyém (nem gagyi) 2x80 wattos, de fél hangerőnél feljebb még nem tudtam tekerni, mert nem bírtam volna. A csöves erősítők 2x15W teljesítménnyel is be tudnak zenélni egy termet. Ami 600, pláne 1200 watt, az vagy parasztvakítás, vagy a Metallica bontja vele a falat egy sportcsarnokban. :)
Sejtettem én, hogy eszkimónak próbálok jeget eladni, úgyhogy nézzétek el vagy javítsátok ki a pontatlanságokat, a lényeg, hogy annyit szerettem volna a Kollégának jelezni, hogy a problémája pusztán wattokkal nem közelíthető meg. Én nem tudok neki többet segíteni, lehet, hogy Te pl igen.
Tényleg sík hülyevagyok ehhez, csak zenélgettem, de ezek is úgy szólnak hogy a fal remeg bele,nekem így jó ennyiért ok, nem törekedtem a tökéletesre nem is értek hozzá.
Köszi a linket gondoltam nem lesz olyan egyszerű a helyzet, ez is olyan minél jobban belemélyed valaki annál komolyabb tudás kell hozzá.Tényleg az lesz a legjobb ha vki hozzáértő segít nekem erősítőt venni hozzá, mert én nem értek hozzá csak alkalomadtán zenélgetni akarok. Az hogy ne dőljek be a 300 600 stb wattnak az jogos, de ez tényleg nem a Media marktos reklám izé hogy hello itt a minihifi 450w-os és alig szól, ez 2db ötszögletű monitorhangfal és nagyon szólnak , igaz a kipróbálásuknál 1200W-os Ágota végfokon lett megszólaltatva, tényleg jól szól, nekem pedig arra kell hogy bohóckodjak vele , otthon, vagy vmi házibulicskában barátokkal,ahhoz pedig tényleg overkill ahogy szól, van ennél jobb is rosszabb is ár érték arányban szerintem megfelelő vétel volt, nem akartam alkudozni sem nem akarom elvenni családapától a pénzét,inkább fizetek rendes árat de akkor jön melléje kis segítség is kábeleknél vagy esetleg szerelésnél ha van vmi. max 1 2szer hangoítani de nem pénzekeresés a cél vele hanem szórakozás.
Mindegy át is mehet off fórumba ha zavar vkit a nem asztalos téma.
Amikor még a rendszerváltás előtt az Orion Fejlesztésen dolgoztam, akkor ott elég sok hangszórót és hangfalat teszteltünk a süketszobában is. Volt olyan erősítő amire rá volt írva hogy 500W de az a hálózati teljesítmény felvétele volt és nem a zenei teljesítménye. A zenei teljesítménye lehet hogy csak közben 60W volt, a többit eldisszipálta, azaz szépen befűtötte a helységet. Ma már szinte mindenre a hálózati teljesítményt írnak rá, mert az jobban hangzik, hogy mondjuk 1200 W-os a rendszer, mintha azt mondanák, hogy a valóságban csak 200W a zenei teljesítmény.
Nekem még abból az időből van olyan Diadém hangfalam ami 60W-os zenei teljesítményű. Ha azt rendesen meghajtom a 60 W-os zene teljesítményű erősítőmmel akkor az asztalon ugrálnak a poharak, az ablakok rezonálnak,....... 2-3 perc zenehallgatás után fél óráig csak ordibálva értettük meg egymást.
Jó! Csak hoztak már hozzám javításra 600W-os erősítőt aminek a tápegység trafója 100W-os volt.
Ilyenkor mindig elgondolkodok azon, hogy a hangszórók kriminálisan szar hatásfoka 1..3 % körül mozog, de a létező legjobb speciálisak is alig érik el a 10-et.
Ha elfogadjuk, hogy egy hangszóró egy remek példány és tud mondjuk 5 %-ot - ez azt jelenti, hogy a 600 W-ból 30-at (harminc Wattot) alakít át mechanikus hangrezgéssé.
Jó-jó - de mi lesz a maradék 570 W felvett teljesítménnyel? Hővé alakítja? Azért 0,5 kW hőterhelés az nem semmi ám, annyival már kisebb szobát lehet fűteni.
Mi lesz ezzel a rengeteg hővel... ha már 600 W-os hangszórókról beszélünk?
Ez mondjuk 8 Ohm. Csak közben bizonyos frekvenciákon lemegy 4-ig is.
Háát, csak abban az esetben, ha az illető hangszóró márkája mondjuk Panaskonik :-)))
Mert egy valamirevaló, 8 ohmos hangszóró impedanciája semmiképp nem mehet 6,4 ohm alá - semmilyen működési frekvencián.
Ennyit meg azért a végfoknak illene rövid ideig kibírnia - hisz normál, zenei üzemben semmiképp nincs kitéve huzamos ideig pont annak a kritikus frekvencia-tartománynak - maximális teljesítményen, ráadásul.
Jó! Csak hoztak már hozzám javításra 600W-os erősítőt aminek a tápegység trafója 100W-os volt. A B-osztályú munkapontba állított erősítő hatásfoka szinuszos kivezérlés esetén 78,5%. De gyakorlatban jó, ha 50%.
A hangszóró impedanciája különböző frekvenciákon nem azonos. A hangszóróra azt az értéket lehet ráírni, aminél a szóba jöhető átvitt frekvenciatartomány legalább 80%-ában nem lehet kevesebb. Ez mondjuk 8 Ohm. Csak közben bizonyos frekvenciákon lemegy 4-ig is.
A dolgot bonyolítja, hogy a hangdobozokban több hangszóró van, amelyek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Emiatt kell a dobozokba hangváltó.
Nem keverednék jobban bele, mert előbb-utóbb írok hülyeséget is, ehhez igaziból nem értek, de amit az imént belinkeltem, az az írás jó néhány fontos tudást tartalmaz, amit erről az egyszeri hifi vásárló nem nagyon tud.
Köszi a tanácsot megkérdezem ott. Csak kellett egy alapvető iránymutatás merre induljak.
motor-os: ez nem átba..ás, ismerőstől vettem, nem arra megyünk hogy csaljunk, csak ahogy mondtam én semmit nem értek hozzá, régebben szerettem diszkózni,volt is pioneer cd lejátszóim, meg diszkós keverőm de otthon az hifi cuccra volt kötve, nem aggódtam azon hogy mi hogy van összekötve nagyobb rendszeren, diszkóban buliban.Most ebbe kóstolgatok bele az amatőrnél is amatőrebb szinten, egyenlőre annyival megelégedve hogy ne égessek agyon vmit, meg ne szakadjon szét a hangfal mert vmit roszzul/rosszkor kötök be.Annyi előnyöm van hogy már zenéltem nagy cuccon nem is egyszer,diszkóban is tehát diszkós fülem van hozzá talán. Az ismerős majd segít választani erősítőt is, aki mellesleg ebből és nagyon profi technikával megy hangosítani, de azért egy plusz kis tudás nem árt, azzal nem leszek kevesebb.
Miért ne? Szerintem tök jó egy ilyen teljesítményű hangrendszer: pl. ősszel, amikor még nincs fűtés. Elég kicsit feltekerni a hangerőt - mondjuk 5-600 W-ra - és kellemes hőmérséklet lesz a szobában.
Eszem megáll mit nem van pofájuk ráírni egy-egy ilyen kütyüre. Van ezeknek fogalmuk arról, hogy mit jelen 1 kW hangteljesítmény? Miközben egy közepes mozitermet 50-60 Wattal faszául be lehet hangosítani?
Ajajj. A dolog jóval bonyolultabb, mint az ohmok. És a wattok.
Az egyik probléma, hogy a hangszórók ellenállása működés közben változik. Amire pl 8 ohm van írva, az közben akár 2 ohmmal is mehet menet közben. Mivel csökken az ellenállása, az erősítőtől több wattot követel... na ezzel akár ki lehet nyírni az erősítőt.
Egy nagyobb ohmos hangfalat nyugodtan ráakaszthatsz kisebb ohm értékű erősítőre, fordítva veszélyes.
Az, hogy az erősítőben milyen-mekkora tápegység van, meghatározza, hogy mekkora teljesítményt tud leadni.
/és akkor ehhez még hozzájön a hangfal érzékenysége. Ha van pl. egy 89 db érzékenységű doboz és egy 93 db érzékenységű, akkor ugyanazzal a teljesítménnyel megküldve a 93-as sokkal nagyobbat szól.
Nekem van egy jó kis hangfalpárom, egy Swan HIVI 2.1 + SE, kis reflex dobozok, de igen jól szólnak. Viszont alig találtam olyan olcsóbb erősítőt, ami képes kiszolgálni, mivel olyan kellett, ami 2 ohmig is le tud menni.
Na nem kontárkodok tovább.
Szvsz az AVX fórumon tedd fel ezt a kérdést, van ott egy "Milyen erősítőt" topic... és egy csomó hozzáértő.
OFF : sokmindenhez nem értek így a hangfalakhoz sem, de láttam itt páran építettetek, csak annyi kérdésem lenne merre kezdjek körülnézni hogy legyenek alapvető információim hogy pl melyik ohm melyik ohmossal jó.
Vettem egy pár reflex dobozba épített passzív hangfalat 3 utas kb 600 watt/hangfal porkoláb hangszórókkal.Milyen erősítő kell hozzá? 1200W-os végfokkal is meglehet küldeni, kisebbel is. Nézegetm már a djborze-t és egyéb zenész oldalakat hogy ismerkedjek a dologgal, nem kell nekem full digitális erősítő, vmi ágota, pálfi,síva szerűség kellene, azt a tanácsot kaptam olyat érdemes nézni ami tudja a 4 8 16 ohm-ot. Ez nem profi hifi cucc , ez hangosító/diszkó cucc (ez volt a hobbim most vásárolgatok ismét)?vettem még egy Pioneer diszkó keverőt is- erősítő ,kábelek lejátszók vannak hátra.Nem akarom leégetni a cuccot mire kéne figyelni-abszolút kezdő hozzánemértő vagyok elektronikában,de a diszkótechnikát szeretem.
Annak idején termékdíj mentességet tudtunk generálni egyes cégeknek, amíg fel nem borították ezt a rendszert is ezek a mostaniak. Egy személyautón ez kb. 2000 Ft-ot jelentett, nagyoknál nyilván többet. Volt aki felvetette, hogy kit érdekel ekkora megtakarítás egy sokmilliós autónál. Igen ám, de amikor a VW-vel szerződtünk, csak ennél a cégnél volt összesen évi több tízmillió Ft. Akivel megbeszéltük a feltételeket, úgy adta elő a főnökének, hogy megspórolt a cégnek ekkora összeget. Annak az alkalmazottnak ez nagy siker ám, amivel lehet prezentálni felfelé mindenféle grafikonokkal.
Hólégfúvóval megmelegíted és ecsettel elteríted a kijött gyantát. A meleg hatására több gyanta fog kijönni. Ha leűlt akkor lecsiszolhatod ha nagyon zavar, de én nem tenném. A boroviban pont az a jó, hogy magas a gyanta tartalma, ezért nem repedezik meg olyan hamar mint a luc. A szétterített gyanta is védi egy kicsit a nedvesség ellen.
Köszönöm a választ - én is gyanítottam, hogy nem műszaki okai vannak ennek a felemás megoldásnak, hanem ez a tőrőlmetszett fillérbaszás.
Hogy nem szégyenlik a pofájukat, hogy legyártanak egy alapjában véve nagyon korrekt és tökös gépet - és pár cent differenciáért képesek kockára tenni a hosszútávú működését.
Vajon mennyit spórolhattak ezen - ha a csapágy egydarabos kisker ára (áfástúl) ÖSSZESEN (!!!) 200 Ft körül van.
A tökükön próbálnám ki ha kész lesz - 40-es papírral a talpon.
Azért jó a lemezes, mert abba biztosan belemegy a por. Mármint a csapágygyártóknak, mert lesz forgalom. A gépgyártóknak meg azért, mert pár centtel olcsóbb a szimeringesnél. A felhasználó meg kit érdekel. ://
esetleg annyi, hogy a lemez porvédős magasabb hőfokot bír.
Nem hinném hogy ez gond lenne - hisz a "lemezes" csapágy az 2 ventilátor között van - mert az excenter felett van még egy másik turbina, amelyik a porelszívóé - csak az most nincs a tengelyen.
Sziasztok! Borovi fenyőből vágattam a kerítéslécnek és kerítésdeszkának való anyagot. A léceket vastag lazúrral, a deszkát vékony lazúrral festettem le. Mind a kettőn kijött a gyanta. Mit lehet csinálni? Hogyan lehet onnét azt eltüntetni???
Csakhogy ezt a 2 csapágyat találtam benne - a tengelyen 629 ZZ, az excenter mellett 6002 RS. Vagyis a kisebbik fém-védős, az excenteré viszont gumi-szimmeringes.
KÉRDÉS:
- Van-e valami jelentősége annak, hogy az egyik lemez-porvédős és a másik gumis?
- Vagy tehetek mindkét helyre gumisat - mert az a tuti poros helyen?
Az biztos, hogy óramutató járásával ellentétesen fogom forgatni az egészet. Van Loctite 270-esem, de nem tudom, ez elég-e. Esetleg rá lehet pöttyinteni a végére hegesztővel az anyánál, az talán belefér.
Erre már gondoltam, de ahhoz kell csinálni egy CC 8,5-9 cm széles, azonos íves sablont, lehetőleg vasból. Na ezt a problémát kerülgetem, mert ehhez nem sok adekvát eszközöm van. A domború ív még hagyján, de a homorú... lehet, hogy ez lesz a vége.
Egyébként most próbáltam a meghajtom derékszögű talpat, bevagdosom 15 mm-enként, meghajtom, meghegesztem a talpat.
Ez így működik, viszont ebből így "szeletelt-hegesztett" talp lesz, ami annyira nem tetszik.
A másik: próbálkozok itt házilag a 6-os szegeccsel. Ezt nagyon kell ütlegelni, hogy megadja magát. Szinte elkerülhetetlen, hogy megüsd máshol is, mint szeretnéd. De valójában ott kezdődik, hogy nincs egy olyan masszív, biztosan sík alapom, amire az egész munkadarabot egyben, teljesen fel tudnám fektetni ÉS üthetem is ennyire. Mert van, ami sík és le tudom tenni, de azok fából, bakelitből stb vannak.
Már a félgömb fejű, 8-as, 10,9-es csavarokban gondolkodom, mert a szegecselés elég problémás így házilag.
Én amikor megvettem ezt a készletet tavaly, elvittem egy profi élezőcéghez. Kérdeztem, hogy mit láttak belőle (a profik már a szikrából is sok mindent tudnak), azt mondta a fickó, hogy nem rossz anyag.
Azóta nem használtam még :) Vagyis egyszer, a gyereknek a hintát csapoltam össze.
a triton egy "kereskedelmi márka". Talán ők tervezték, de a jogok az övék az tuti. Voltak évek, amikor vita volt hogy kié a név, és akkor nem lehetett triton néven kapni, de akkor is ugyanott gyártották.
Mert "rossz" gazdája voltam. Megvettem és alig használtam. Így Eladtam egy fórumtársnak, tudtommal ott jó helyen van :-)
Véső: Van egy készlet cseresznyés őket viszont időnként előveszem. Múlt hétvégén meg felavattam rajtuk egy Veritas élezősablont, megéleztem mindegyiket. Rájöttem: igen jó érzés éles szerszámmal dolgozni :)
Ilyen forgácsot tud a No.6 is miután megéleztem az új eszközeimmel :) Azt hiszem elég jó vétel volt a kő is, meg a guriga is. "Csak" a 4000-es kőig mentem el, drasztikus a javulás.
Igen, megvannak a diók, de nem igazán tudom mit kezdjek velük, sajnos túlvállaltam ezt az ügyet. Illetve arra gondoltam, ha sikerül majd valahogy felszeletelni, akkor lesz belőle hangfal. Ezeket apámtól örököltem, egy hozzáértő építette jófajta hangszórókkal, de sima pozdorja lapból, amin fekete famintás öntapadós fólia van. Röviden : okádék :)
Nekem az lenne a logikus, hogy előbb ívelni sablonban, és a sablonba fogva hajlítani rá a derékszögű talpat. Ha nagyon nem akar annyit nyúlni az anyag, akkor pár helyen bevágni, esetleg egyet jobbra, egyet balra hajlítani, hogy stabilabb legyen.
Nehezen tartom elképzelhetőnek, hogy egy ennyire tökéletesen azonos eszközhöz létrehozzák a gyártó kapacitást. Itt valami más oka lehet a kétféle névnek.
Persze ez csak feltételezés, lehet, hogy valaki többet tud.
A címkéje Triton :) Plusz most már az uninál is lendületesen bevállalják a 2400W-ot (eddig mindig 2000W-nak hirdették, de a 2400-as Trintoncímkést küldték, amikor én vettem még nekem is), és a képeken is bevállalják a Triton címkét (addig a címke helyén setét folt volt :-).
/Tegnap, némi perverzióból megvettem az aldis vésőcsomagot 2600 ft-ért. Úgy gondoltam, hogyha falbontásra lesz jó, ennyit akkor is ér, legalább rendbe teszem többi rendesebb vésőmet.
Van egypár Stanley (kék nyelű), Sandvik, Narex, ilyenek, csak a nagyobb részével nem végeztem már jó régóta "rendeltetésszerű" munkát, meg kéne őket élezni, fenni.
Szóval: ne várjon senki igazi minőséget az ALDI vésőtől, nem szép a kivitele, az egyik nyélben pl. csomó van és az volt persze befelé fordítva a csomagban. Viszont szinte! élesre tudtam fenni. A minősége alatta van pl a kék Stanley-nek (pedig az se a teteje), nade 2600-at teljesen megér.
Lehet, hogy nem lesz annyira tökéletesen éles és többet kell élezni, de szvsz használható./
Miért nem nézel be CNC-s fórumokra? Szerintem biztos akad olyan home made CNC tulaj, akivel meg is tudsz egyezni, és nem CD-motorokból épített "CNC"-t. Vagy pl. keresd meg a blogos mókust :)
Szerintem biztos akadna valaki a vonzáskörzetedben.
Mivel tegnap este 3 órát töltöttem egy olyan hajlítógép összehekkölésével, ami elvileg képes lenne meghajtani a már derékszögre hajtott lemezt, újra keresgélni kezdtem, mert nem működött rendesen az ötlet.
A már előre hajtott talp elkezd "összegyűrődni", mert a hajtás miatt rövidülnie kellene. De nem akar.
Már arra gondoltam, hogy a hajtás után a talp részből kicsípek flexxel darabokat és akkor bírja a hajtást.
CNC-m meg lézerem az nincs, szóval az nem opció.
Gondoltam persze, hogy el kéne vinni valami helyre, ahol tudnak ilyent, de nem nagyon örülnek sehol, ha a sorozatgyártásra kitalált, nagy teljesítményű gépekkel ilyeneket kéne csinálni.
Legalábbis én nem találtam ilyen helyet. És igazuk is van.
Szóval igen, épp azért linkeltem be: a lapátot hegesztették.
Előtte volt valami 600 wattos Black and Decker, de az szegényke belehalt egy akác kapu faragásába. Ahhoz képest, pláne eleinte, a GOF 900 nagyon jónak tűnt.
Mondjuk jó pár évig alig használtam a felsőmarót, annyira másfelé kanyarodott az élet, nemrég jöttem rá, hogy ez nekem mennyire hiányzik a billentyű koptatás mellett.
De az a helyzet, hogy a közeljövőben komoly szándékok vannak előszobafal, ebédlőasztal, új ágy (nem kicsi) előállítására, kb minden fából.
Hát ezért (is) a nagy igyekezet a megfelelő felszereltség felé.
Igazából azért nem is kerestem hozzá, mert szegényke új korától fejjel lefelé áll :)
Valahogy úgy adódott mindig, hogy nagyon ritkán másológyűrűzök. Ha ilyen kellett, akkor a Bosch (POF 1200) marómmal oldottam meg, ahhoz gyárilag adtak egyet. B tervnek ott a kicsi DeWalt élmaró, ahhoz is pakoltak egyet a csomagba.
Én azért vettem a GOF900-at mert akkor nem volt más elérhető, és nem akartam várni , mai fejjel nagyobbat vennék mint pl ezt ahol szépen simán marja a vele a csapfészket az úriember 2:40 től https://www.youtube.com/watch?v=ZXEvRoW8lY8
nagyon jó kis videók vannak itt azoknak akiknek van már meglévő Bosch gépeik, lehet belőle tanulni. Az angol Bosch youtubon kell keresgélni mert a youtube automatikusan a magyarra dob és ott semmi sincs, semmi érdemleges.
Régi álmom ez a kis maróasztal, praktikus https://www.youtube.com/watch?v=Iyv3NrCZpOY sajna magyar és európai piacon ez nincs, csak amerikában onnan meg azért húzós a szállítás,az ára miatt megvenném de a rájövő szállítás ás VÁM miatt majdnem duplája lesz a nem egészen occsó kis asztalka.
Az ütvefúró őse. Ez 6 mm-es. 3-tól 16-ig volt egész sorozatom. Már csak a 4-es és a 6-os van meg. Itt az üts és forgás kézi erővel történt. Nem volt olyan gyors mint a mai fúrókalapácsokkal. Na meg a betonvasat nem vitte. A kavicsot viszont igen.
Milyen munkafolyamatot váltana ki a beépítés? GOF900 kicsi viszonylag könnyű mobil gép, Triton masszív nehéz gép.
Mivel kicsi könnyű gép, és 8mm patronja van max ezzel nem lehet befogni plattoló marót, nem alkalmas rá a Tritonnal már lehet.Maradjon meg a GOF900 annak maire tervezték ,mobil gépnek amivel ide oda mész, egyszóval te mész az anyaghoz, a beépített Tritonnál te mész a géphez az anyaggal. Mennyire körülményes beépíteni a GOF990-at , majd kiszerelni beszerelni? mert nem kell minden munkafolyamathoz az asztalban lennie,sőt. Legjobb az lenne ha megmaradna mobil gépnek és a Triton menne az asztalba, persze értem pénz idő stb.....
Csak nem látom át így hirtelen milyen előnnyel jár a GOF900 beépítése, míg a Tritonnál látom.
Személy szerint a Bosch GOF900ACE gépet NEM építeném be, gyenge... 8mm a befogópatron, kicsit tolod neki az anyagot maga a marókésen lehet érezni hogy ferdül, (lehet ezzel hülyeséget mondtam , de mikor én toltam az anyagot akár akácban akár erdei fenyőben olyan volt az érzetem mintha rugalamasan visszalökne a 8mm szárú marókés mikor már 4 cm mélyen martam).
Mennyire bírja majd a Bosch a fejjel lefele üzemmódot, lesz e félprofi elszívás, ha nem akkor a lehulló por mennyire csinálja ki a GOF 900-at?
Szerintem csak Triton és ennyi, ha nem most akkor 1 év múlva sikerül összespórolni rá, reméljük még addig úgy csinálják hogy lesz benne anyag. Ahogy értelmezem amit mondasz: van e rá szükség- ezzel meg is válaszoltad- egyenlőre nincs rá szükség de azért jó lenne ha lenne, spórolj egy kicsit és később vedd meg, addig meg mittudomén élmarásokat a GOF900 is megcsinál, kicsit körülményesebben, mert azért a GOF 900 nem használhatatlan gép, csak vannak benne gagyi megoldások ezen árkategórián belül.
Ezek elég erős érvek. Úgy különösen, hogy nálam valahogy "háborús" évnek számít a szolgálat, mert annak idején a 110-es Metabo kis flexxel is úgy vágtam a 2 cm vastag tömör vasdarabot, hogy amikor túl forró volt, a kábelt fogtam a végén és nem a géptestet.
Na az a flex így szolgált 10 évet, majd egy barátomhoz került, akinél felépített egy házat, majd egyszer csak megállt. Kiderült, elfogyott a szénkefe - azóta is megy.
Nade általában nem ilyen konok kitartással reagálnak az eszközök a borzalmas bánásmódra, ezért is igyekszem többek között a saját építésű dolgokat túlméretezni.
Ebből az alapállásból csillog a szemem, amikor nézem ezt a marót, mert ebben benne van, hogy kibír engem is.
Jó, azért nem mindent és mindig ütök-vágok...
Szóval valószínű ez a maró jó lenne. Most ki kell találjam, ki tudom-e gazdálkodni az árát (ami részben már ott megtérülhet, hogy ezt secperc beépítem.
Valami asztalt kell neki csinálni, mert a körfűrész bódéja olyan nagy lett (mondjuk pár centit tudtam volna nyerni, esetleg oldalra csúsztatni a tetejét, de akkora a 2,2-es motor meg az emelő-döntő mechanika, hogy egyik ponttól a másikig szinte kitölti), hogy az oldalt lelógó asztalrészbe nem fér be.
Az nem lesz 15 mm vastag fedlapú, mert minek.
Az igazi fő kérdés, hogy tényleg szükség van-e rá. Mióta visszahoztam a halálból a GOF 900-at (mondjuk a tetején a székből származó forgató fogantyú már letörött, mert valahogy levertem szegényt), működik az is rendesen és nem is mászik sehova. (egyébként a kiemelésnél ebből indultam ki, 5 mm-es lemezen volt a GOF, rövidebb szárú késekkel mégse volt jó. A legolcsóbb lenne a GOF-ot beépíteni a meglevő dolgokkal fixre, úgy, hogy nem a saját emelő mechanizmusát használom, mivel amúgy azt is ritkán használom kézből.
Csakhát ha összerakom, hogy mi áll sorba : van egy 95% kész körfűrész, amivel azért még van ez-az. Van egy elszívó rendszer - na ez azért munkás. + egy gyalugép "kosárban". Ez már akár több hónapnyi "szabad" idő, az apróságokról nem beszélve. Szóval a GOF patent beépítése nagy - nagy kérdőjel, a Triton beépítéssel meglennék fél nap alatt. Esetleg egy.
Nézd meg milyen késszorító patron megy a a tritonba, amerika méret stb , kell e esztergáltatni hozzá, vagy klehet e venni hozzá milliméterben számolt hüvelyt.
Jó ha be tudsz fogatni 12mm-es szerszámokat is , hidd el kell az, az én Bosch-omnál 8mm a max befogás ez néha gyengus.
Ne feledjük hogy itt már a 100.000Ft körüli gépkategóriában megy a választás, itt már ne legyenek gagyi megoldások, 100.000Ft ért ez már nem elfogadható (GOF900ACE mélység rögzítése,mélységütközője....)
Pár gondolat felsőmaróról (nekem nincs tritonom), de ahogy pacman mondja: felülről álltható, jó feature-k, fordulatszámszabályzás stb, szerintem csak ezt vedd meg.
Fordulatszámszabályzás- ha majd veszel felsőmarókéseket akár CMT akár más mindegyiken lesz feltüntetve maximális fordulatszám, van amelyiken 12.000 a max fordulatszám, nos ezt a szerszámot 21.000-es FIX fordulaton pörgetve rendszeresen veszélyes életveszélyes mutatvány lenne, akármilyen jók a vidiák még azok is elszállnak a legjobb cnc gépeken is, ez átrepülne a fejeden legrosszabb esetben.
Ahogy olvastam erős stabil gép, tehát van benn anyag, vhol itt olvastam megbízható gép-nem úgy mint a mi Bosch GOF900ACE gépünk ami nem tartja a méretet mert a csicska csúszóján elmászik a gép és a mélység menet közben elmegy 1mmillimétert is akár vagy tetszőleges méretet.Én ebből a szempontból már nem mernék Bosch felsőmarót beépíteni már egyik típust sem, ha a 900-ason elbaszták a többinek esélyt sem adok, lehet a többin jobb de én annyi tanulópénzt nem tudok kifizetni a Bosch GOF900ACE 100.000Ft volt anno amikor vettem, akkor inkább már egy fórum által betesztelt gépre adnám a voksom.
Fentről állítható mélységszabályzás, ezt hadd ne kelljen magyarázni, kinek van kedve alulról kicsvarodva benyúlkálni állítgatni majd asztal fölé visszamenni méricskélni, na most egy Bosch gépnél ez katasztrófálisan körülményes lenne mire a csúszkás sínen a kallantyúkat lerögzíted majd a sínes biszbaszon kienged vmennyire a kallantyú és a méret elmászik.....
Stabil erős gép- lehet neki túni az anyagot, persze nem annyira mint egy rendes asztali gépnek de vmennyire haladsz vele, más könnyebb gyengébb gépnek ki tudja milye ferdülne el---tengely? talp? az egész?
Van e benne konstans elektronika? valami jót is mondjak a Boisch-ról ez jó tulajdonság, tartja a fordulatot akármilyen igénybevételnél(csak a méretet nem) ,centis lépcsőkkel haladva 5 cm mély csapolást martam vele akácba.
"tökig ki lehet emelni" nem mindegyik felsőmarót lehet kiemelni az asztal síkjából, mert mondjuk te is 2cm vastag textilbakelitre erősítenéd alulról vagy egyéb anyagra.
Összességében ez a legátgondoltabb, leghasználhatóbb, legjobb feautrekkel rendelkező felsőmaró a BEÉPÍTÉSRE szánt felsőmarók közül.
Brutális csiszolófelülettel, nem aprózta el. Ahogy az asztalemelést sem, elég profi. Mondanám hogy "könnyűcncvel", de inkább csak irigy vagyok rá miatta :-)
"Tökig" ki lehet emelni egy 9mm vastag betétlapból is. Ha így érted a keveset, így nem kevés ill nem veszik el semmi a lökethosszból.
Tényleg csak bedugsz egy tekerőkart, tekered amerre kell és csókolom. Majdnem tökig kiemelve automatikusan bekattan egy pöcök, lazíthatod/szoríthatod egy kézzel a patront. Jó kis plusz feature hogy ilyenkor be sem tudod kapcsolni a marót, reteszeli a bekapcsoló takarófedelét is.
Hát, van is egy csomó dolgom már felhalmozva a beépítéshez, pl. orsó, lineáris tengely meg csapágyak, egyéb vasak - de ezt egyrészt a múltkor szétlőtte egy Matthias Wandel videó, amin láttam, hogy dönteni is érdemes a marót :-(
másrészt akár megmaradhatnak ezek az alkatrészek másra ?!?
Ha megmaradnak a gyűjtött alkatrésttek, mert ezt tényleg úgy, ahogy van be lehet tenni pár csavarral a Tritont, - ezek a felhalmozott izék is érnek egy 20-ast simán -, akkor már jobban megéri venni egy kész valamit, mint egy hónapig építgetni...
De ha az a vége, hogy kevés a beépített emelés lehetősége, stb és mégis fel kell tenni egy önállóan emelő vázra, akkor már elveszik az előny.
Azzal mindenképpen hogy a Maki fix fordulatos, ez meg 8-22(?)e között szabályozható. (jó, külső szabályozóval megoldható a ford-szabályozás Makinál is. Kérdés azzal is úgy viselkedik-e a teljesítmény, ahogy kell).
Plusz a beépített magasságállítás, az asztal felől - az is meg van oldva.
Az autolock sem egy elhanyagolható feature.
Kérdés ezek megérnek-e neked ennyi felárat. Te szeretsz és tudsz is magad építeni, tuningolni - majd eldöntöd :)
Hijjnye, csak előbányászok egy videót, hogy hogyan is néz ki az, amikor a Tó egy kicsit "morcos".
Sokan meglepődnének, hogy "Jééé, ez ilyet is tud?" - mert az emberek (józanabbik része) inkább jó időben látogat csak oda.
Ez annyira így van, hogy még valami erős, fémből készült védelmet is kell fabrikáljak a tetejére - ott, ahol a könyök-hollender-flexicső, stb. van - mert amikor olyan a hullámzás, hogy átcsap a stég felett, akkor ezt a szerkót úgy megemeli a stég alatt - hogy össze-vissza töri magát a szerelvény a nagy csattanásoktól a stég alján.
Egy ilyen silány, papírvékony, műanyag bili 5 percet nem bírna ki ebben az üzemmódban - hidd el nekem.
A földgázt olyan csövekben vezetik, aminél kizártnak tartom a diffúzió lehetőségét. Mármint a páradiffúzió befelé történő menetelésének lehetőségét. A földben acél és KPE csöveket használnak, a talaj felett acélcsöveket, ezeken nem diffundál befelé pára.
A víz tehát benne van, amikor betolják a csőbe. Ezt mondom én, s ezt mondod te is. Csak a gázos baromkodott, hogy a talajvíztől vizes a földgáz. Ez még akkor is baromság, ha volna páradiffúziója a csőnek, mivel a talajvízben fekvő csövön maga a víz zárja el a diffúzió lehetőségét.
Nekem is ez van, csak CMT címkével. Nagyon okosan ki van találva, de tényleg asztalba építve jobb használni, mert közel 8 kiló a tömege. Illetve ez "csak" 21.000-t pörög, azt mondják a kisebb késeknek ez kevés, de nekem nem volt ezzel gondom, szerintem másnak sem.
Ha ez ereszalja, akkor ott nem kell extrém UV-védelem. Nekem a teraszom teteje lambéria, ami kb. ugyanez a szituáció, nincs lekenve semmivel, és semmi baja.
De ha lekenném, és meg szeretném őrizni a fenyő színt, akkor logikusan fenyő színű lazúrral kenném. Az nem színtelen, tehát UV-szűr, pláne annyira, amennyire itt kell. Ezt max. azért lazúroznám le, hogy kicsit mérettartóbb legyen, ne száradjon, ne mozogjon. Ilyen szellős helyen még különösebben a kártevőktől se félnék.
Ezt én is tudom, de elkalandoztunk. Ugye onnan indultunk, hogy meg akartak dumálni, hogy a talajvíz folyik bele a belül 3bar nyomású gázcsőbe....... (a szomszédban van egy ásott kút, 16méter mély és nincs benne víz.....)
Közben jutott mégis a fejembe. Ha mindenképpen egy darabból kel legyen, csak akad a kempingben valakinek egy félredobott ilyen napernyőtalp. :)
Bár így lenne ötösöd a lottón (nem most, hanem majd amikor milliárd felett lesz az ötös).
Hiszed, vagy nem hiszed - de nekem is ez volt az első (legelső) gondolatom.
Nem is kellett messzire menjek érte - mert ott a kempingben minden szezonban kidobnak legalább 4-5 darabot a kukák mellé - mert ezek gyakorlatilag az égvilágon semmire nem valók - napernyő megtartására meg különösen nem).
De hamar letettem róla, mert:
- egyrészt csak az egyik oldalon van füle - tehát nem tudom a 4 sarkát megkötni. A kifúrás-csavarozás felejtős - mert egyrészt szörnyű ótvar, vékony anyagból készül - azonnal kiszakadna a rögzítésnél - másrészt tömíteni sem lenne egyszerű, mivel polietilén-szerű anyag, semmi sem ragad hozzá.
- másrészt a dugója inkább csak egy bepattintott takaró-fedél, semmi tömítése nincs - így ahol én használnám, ott hamar megtelne vízzel az első hullámverésnél.
Olcsó (ingyen) lett volna - de sajnos ezegyszer nem volt olyan szerencsém, hogy ezzel megoldjam.
A gáz nem tökéletesen tiszta szénhidrogén keverék, mint ahogy a levegőben, abban is van vízpára. Ez tud lecsapódni a csövekben.
A gáz diffúziója ellen nem minden csőtípus védett, sőt amelyik igen, az sem 100%-os mértékben.
Vagyis a gáz /rendkívül elhanyagolható mértékben ugyan, de/ közlekedik a csövek falában is.
Nemcsak a földgáz, hanem a gáz halmazállapotú anyagok jellemzője ez.
Van pl. olyan, hogy oxigéndiffúzió ellen védett cső, olyant kellene alkalmazni a padlófűtés rendszerekben, mivel egyébként az oxigén a túlnyomásos csövek falán is átmegy, befelé.
Magában a gázban van víz, amire olyannyira számítanak, s tudnak róla, hogy amikor nekem a gázosom vezette be a csöveket, külön kimérte libellával, hogy minden vízszintes csövem kifelé, az utca felé lejtsen, hogy csak folyjon vissza a feladónak az a víz, ne az órát, az ívzárat, vagy a készüléket korrodálja el. Az órához bejövő csövön is van vízzsák, nem egy direkt kanyarral megy bele az órába a cső, hanem egy függőleges, alul lezárt csődarabon vagy 15 centivel az alja felett van a behegesztett karmantyú. De ilyen vízzsákot rakott még többet is a bejövő csőbe.
A talajban levő vascsövön ragasztószalagos korrózióvédelem van, nem szivacsosodik el sehogy, ( micsoda marhaság ez???) szépen is néznénk ki, ha szivacsos gázcsövön folyna a cucc!
Ezt sosem sikerül a fejekbe verni: a kültér miatt az UV védelem KELL!
Az UV védelem nem működik színtelen anyagokkal.
Sokan fogják azt mondani, hogy de, de nem.
E kettőből következik, hogy nem tudod olyan anyaggal lekenni, aminél megmarad a szine, ugyanakkor jó is legyen évtizedekig. Márpedig gondolom nem akarod 10 évente cserélni azt a fedést ott.
Mivel kenjem le a lambériát, hogy többé-kevésbé megmaradjon a fenyő természetes színe és erezete (azzal tisztában vagyok, hogy idővel mindenképpen sötétedni fog), de tartós és időjárásálló legyen?
Még valami. Ha megvetted, eszedbe ne jusson bármivel lekenni. Én úgy jártam, hogy lekentem 3 sor lazúrral. Télen a központi fűtéstől még száradt össze vagy 3mm-t. A filungok széle világít. Március végén kell lekenni. 3 sor Milesi hidrokróm vékony lazúrral. Rétegek közt 320-as papírral átsimogatva.
Vagy vastag lazúrral. Azzal egész más kinézetet kap. Ki, hogyan szereti. Előbbi natúr jellegű, utóbbi fényes műanyagszerű.
Pontosan ilyen ajtókat nézegetünk. Alig pár hónap alatt emelkdett az ára 4-5ezret. Szóval muszály vagyok most megvenni ha akarok valamit a házba. Azt hiszem holnap megyek is érte. Marad a pallotokos kivitel, és íves kazettás. Köszi a válaszokat.
Mi olyan ajtókat gyártunk, vagy 15 éve, aminek 62x6o tokozata van, arra van szerelve a fix borítás. Az ajtó tokja ki van falcova és oda jön szerelve a rámás -betétes bérlés (3o-as faltól felfele), vagy keskenyebb falazatoknál egy 18mm furníros bérlés, amibe be van nutolva az állítható borítás. Az ajtó a bérlés fele nyílik, azaz amikor kinyitod az ajtót, akkor a falvastagság megeszi a nyilásszélesség egy részét. Az évek sok ilyen ajtót készitettünk és nagyon stabil szerkezet (öregotthonokba, bentlakásokba, hotelekbe, motelekben szállítottunk- de mindig mi szereltük be őket)- nagyon könnyű szerelni is, mert a berléseket a helyszínen állítjuk össze- és kihasítunk belőle ha kell, nincs utánna kőművesmunka.
Szóval ez egy gerébtok és egy utólagosan szerelhető tokozat kombinációja.
A hátránya az, hogy a vastag tokozat miatt 12omm elvesz a káva szélességéből. Tehát szélesebb kávát kell készíteni, mind a szokásos.
Kevesebb anyag kell bele mind a pallótoknál, és nem kell a boritásba fúrni a sarkot.
Az ajtó csak 9o fokba nyílik, azaz nem tud hátracsapódni.
Ezek tipikusan a folyosóról befele nyiló ajtók. Soha nem volt garanciális problémánk velük.
fi 13-a 4 csapos 3D sarkokat használunk, kb. 12 éve ugyanazokat.
Én egy kombinált megoldást javasolnék a leírtak alapján. Vízálló PUR szigetelőanyag lécvázzal körbevéve és vízálló rétegelt lemezzel borítva. Az úszót alkotó tömeg nagyobbik része (belső magja) biztosan nem venne föl vizet, a külső köpeny megvédné az úszót a "morcos Balaton"-tól és elég felhajtóerőt adna hosszabb távon is. Ezek után szinte mellékes a felületkezelés is
Annál a 4könyökös lefolyócsöves megoldásnál én sem tudok jobbat. Összekötöd két hevederrel a szemközti oldalakat, akkor nem fog szétjönni. Ha akkora vihar lesz, hogy mégis, az már nem fog érinteni senkit.
Mint mondod a stég alatt van. Ott milyen mély a víz? Muszáj úsznia a szívócső végének? Nem lehet a fenékhez rögzíteni egy víz alatti tartót? Vagy előfordul, hogy a szél apályt okoz és levegőt szívna?
A leásott vascsövet az agresszív talajvíz lyukacsossá marja. Csak azért nem szivárog a gáz, mert nagyon kicsi a nyomás. A műanyag csőben meg azért mert rosszul szárítják meg a gázt az elosztónál. Marad benne pára, ami a hideg cső falán kicsapódik.
Számomra az a kérdés, hogyan jutott a fejedbe, hogy ez fából legyen??? Nálam az lett volna a legutolsó.
Hát akkor mi jutott volna eszedbe, kérlekalássan...mondjuk a harmadik helyen?
Olyan másik anyag, ami ebben a méretben stabilan megtartja a 2 kilós súlyt, bírja a vizet, és mechanikailag kifejezetten szilárd és tartós. No meg hozzáférhető is.
Semmilyen szerelt- több darabból összetákolt dolog nem jön számításba , mert a hullámzás mindent szétver.
Sokan nem ismerik a morcos Balatont (mert általában olyankor kevesen strandolnak a partján) - de én ott lakok egész nyáron pár méterre a víztől, ezért volt alkalmam necces dolgokat is látni 10 év alatt - de akár még az idén nyáron is.
Amikor bejön a délkeleti szél, azt mi telibe kapjuk annyira, hogy volt egy éjszaka, hogy hirig nem hogy egy ilyen kis szart - de 2 darab, 3-4 mázsás elektromos hajót kúrt ki a partra úgy, hogy a víztől 10 méterre találták rájuk, jól összetörve. Tehát nem vicc ami ilyenkor ott van - erre kell számoljak én is.
Meg hát valamennyire én is hobbiasztalos lennék, vagy mi - még ha a bútorlap szakosztályban is - miért lenne tőlem ennyire idegen, hogy valamit fából (is) megcsinálnék? :-))))
"Régen mért tudta a kőműves függőbe állítani az ajtótokot, és köré rakni a falat?"
Háááát, nem vagyok benne biztos, hogy régen is tudta mind. :// Nálunk befalazott tokok vannak. Pár év alatt ki is mozgott mind. Megfúrtam a tokokat, kapott purhabot, azóta stabil mind.
Látom nagy port kavartam a befaragott ajtótokokkal.
Maradjunk annyiban, hogy szerintem egy új ház építésénél az nekem nem érv, hogy a kőműves vakolva adja át a házat az asztalosnak.
Régen mért tudta a kőműves függőbe állítani az ajtótokot, és köré rakni a falat? S ma mért nem?
Leesik a gyűrű az ujjáról?
És minek ehhez asztalos?
Az ajtókat az építőanyagtelepen veszik, nem is találkozik az asztalossal a kőműves, se ma, se ötven éve!
És hát a purhab....
ja, nagy találmány, hogyan lehet valami szart megoldani valami mással.
csámpás a fal? nembaj, majd a purhab. Nem tudunk falazni? nem baj, majd a purhab.
Az utcánkban a vadiúj biztonsági ajtó becsapódott, miközben a melósok rakták be. Minden ablak csukva volt, ajtó becsukódott, valamitől ki se tudták nyitni. Percek alatt vágták ki a purhabot a tok körül, majd vágták el a csavarokat, és emelték ki tokostul az ajtót - sértetlenül. Végignézte a tulaj, és ahogy voltak, már rakatta is fel velük az egész szarságot a kocsira, mehettek isten hírivel. Ha ennyi idő alatt ki tudták bontani a félmillás ajtót a falból, akkor mi akadályozza meg a betörőt ugyanebben? És akkor minek ilyen drága ajtó? Ezt egy olcsó is tudja....
Pont ezért kell nekem kifűrészelnem :) A galériában vannak oldalnézeti képek, arról meg is tudom rajzolni, anyagot kiszámolni. Mondjuk a "gépészet" más kérdés, de úgyis megoldom :)
Aranyosak ezekkel a "motorokkal". Legkisebb lányomnak 1-2 éves korában volt egy műanyag nyúl formájú. Még nem járt, de ezzel száguldott. A lakásban is, meg a játszótéren is. Még megvan. Eltettem emlékbe. Van rajta egy lyuk. Azon betolt vagy 30 db ceruzát. :-)
Az is kérdés, hogy azon kívül, hogy lebeg, mit kell még kibírjon?
A 3 collos, inox szűrőkosarat, az 1 collos lábszelepet benne és az odavezető flexibilis csövet. Ez összesen 2,2 kg - lemértem.
A vörösfenyőt esetleg lehet balsafával kombinálni, ami nagyon könnyű, de nem túl tartós.
Ha már kombinálnám, akkor merev (kemény) rétegnek vörösfenyőt használnék - felhajtóerőnek meg lábazati (zártcellás) nikecellt - azt a kéket, amivel az alapokat szigetelik. Állítólag az nem szívja meg magát vízzel, mint a közönséges nikecell.
Nem tudom, mekkora szivattyú lesz rajta, de a felszínhez közeli lábszelepen láttam már szivattyút állandóan levegőt (is) szívni.
Rajta nem lesz szivattyú - mert a szivattyú 22 méterre van a szívókosártól.
A kosár a deszka ALATT van, a lábszelep szívótorka így a vízfelszín alatt min. 10 centire helyezkedik el. Így nem látom hogyan tudna levegőt szívni nyugis vízben - mert viharos hullámzásban amúgy se használjuk, mert akkor nagyon "csúnya" lesz a víz a felkavart iszaptól.
- mindenképp valami szilárd-merev anyagban kell gondolkodjak (nikecell kiütve).
Ez az "úszósziget" 3-as inox drótkötelekkel lesz kikötve (kipányvázva) a stég lábaihoz (mert hogy a stég alatt lesz, ahol nem piszkálhatják az unatkozó fürdőzők).
Ott viszont - viharos időben - betyár erős hullámverés van - annak ellent kell álljon huzamos ideig is.
A vörösfenyő úgy tudom jól bírja a tartós vízben-úszkálást, de ezt én nedves állapotban olyan 0,8 -as sűrűségüre saccoltam - így jött ki a cca. 7 centis anyagvastagság erre a felületre és erre a terhelésre.
A csónaklakkot azt erőst hanyagolnám - mert hajós-tapasztalatomból kiindulva, az konkrétan szart sem ér tartós merülésben. Fröccsenő vízre még véd valamennyit - de vízvonal alatt felejtős.
Inkább valami jóféle pácot használnék - ha már - bár a vörösfenyő elvileg akár kezeletlenül is illene kibírjon pár szezont.
Még nem voltam a "deszkaboltban" - de tartok tőle, hogy ott nem szolgálnak ki ilyen méretű darabokkal... bár ki tudja?
Az is kérdés, hogy azon kívül, hogy lebeg, mit kell még kibírjon? Vörösfenyő az egyik legjobb, az akác szvsz annyira megszívja magát, hogy szinte vízzel egyező tömeg lesz.
A vörösfenyőt esetleg lehet balsafával kombinálni, ami nagyon könnyű, de nem túl tartós.
Viszont nem tudom, jól látom-e, hogy egy lábszelep lóg róla.
Nem tudom, mekkora szivattyú lesz rajta, de a felszínhez közeli lábszelepen láttam már szivattyút állandóan levegőt (is) szívni.
Ha fában gondolkodsz, akkor a Balsafa szóba jöhet-e? átlagos testsűrűsége 140 kg/m³ Nem tudom, mennyire szivja meg magát, esetleg kapna egy réteg csónaklakkot.
Vagy ami még úszik a vizen, talán a polisztirol (Nikecell)...
Sűrűségre a vörösfenyőre kb. 600 kg / m3-t ír, az akácra meg 728 kg/m3-t. De hogy az akác vízben mennyire bírja, nem tudom. Ha ez száraz érték, és még szív is, majdnem nehéz neked, nem?
Vízálló ragasztóval táblásított vörösfenyő pallódarabok? A vörösfenyőnek nincs horror ára, és ekkora méretben szerintem nincs semmi, vagy ha találszt 40x40 centist bármiből, az el fog tekeredni szerintem.
Én az idén cseréltem ki 8 beltéri ajtómat pallótokosra, gépész vagyok, semmi közöm az építőiparhoz, egyszerűen smucig vagyok és megcsinálom magam, amit csak tudok. :)
10 cm-es maga a válaszfal tégla, de mivel a régi tok 15 cm széles, így a fennmaradó falvastagságot malterral pótolták (ami nem nagyon tolerálja a vésést, ez későbbiekben fontos tényező lesz), hogy síkban legyen, így van oldalanként közel 3 cm vastag vakolatom...
Azt szintén tudni kell, hogy olyan nincs, hogy 100 cm-es ajtó helyére bemegy a 100 cm-es ajtó, mert mikor a ház épült úgy csinálták, hogy a téglákat befaragták a tok belsejébe, így vésni mindenképp kell.
Na most kész a nyílás (vakolás nélkül), ajtó beállítva, beékelve. PUR habbal én személy szerint csak az első ajtónál próbáltam a palló teljes üregét kitölteni, az viszont nagyon gazdaságtalannak tűnt, mivel kevés pazarlással kapásból 2-3 tubus habot megeszik (ca. 1500 Ft/tubus). Így változtattam: csak a 2 külső élet fújtam ki vele, így már kevesebb, mint egy tubus elegendő volt. Mivel véstem a nyílást, így a bőséges vakolás-élvédőzés-glettelés elkerülhetetlen, a tokra rátakartam kb 1/2 cm vakolattal, így a habon kívül az is tart.
A PUR habot én jó találmánynak tartom, bitang erős, szigetel és ha UV nem éri akkor szerintem öröklétű.
Az ajtócsapkodást nem ez nem fogja bírni, hanem a hihetetlenül gagyi anyaghasználat (gondolok itt a zsanérozásra illetve a faanyagra egyaránt), nem akarom az ajtó gyártót bántani, így azt inkább nem írom ki.
A régi ajtókhoz képest (amik amúgy kb. harmad osztályú román ajtók voltak) ezek olyan pille könnyűek, hogy én sokkal jobban aggódom, hogy az ajtólap szétesik, vagy a zsanér kiszakad, mint hogy a tok megmozduljon.
Leszögezem: ez saját vélemény/tapasztalat, és abszolút nem vagyok szakmabeli, ha valami szentségtörést követtem el a beépítés során, inkább ne is mondjátok el :)
Olvastam a korábbi hozzászólásodat is, de ezt sokszor lefutottuk ezen a fórumon: ez nagyon komplex kérdés. Felszerelni egy komplett műhelyt - elég nehéz egy posztban leírni. Nem véletlen hogy nem tolonganak sokan a válasszal ;-)
Aztán amit én használok, és meg vagyok vele elégedve: leírhatom ha gondolod hogy nekem mik vannak. Ezek számomra mind jók, megfelelnek. /Én is hobbista vagyok ahogy te./
Aztán leírom mit használok, de olyan nincs hogy más ne szívta volna meg vele, valamilyen szinten. Biztos találsz olyat fórumokon hogy "fuc*ing Makita bandsaw" nekem meg olyanom van és jó. Illetve: nem találkoztam olyan hibájával ami miatt kihajítanám. Kinek hiszel majd? :)
- Mi az "elérhető" ár?
- Van-e már valamid?
- Mekkora a műhelyed? (kell-e emiatt a szerszámokkal kapcsolatban kompromisszum?)
- Milyen az áramellátás (1 fázis/3 fázis).
"Én első körben egy szalagfűrészre, szalagcsiszolóra, körfűrészre gondoltam és végre vennék egy jó flexet és furót"
Körfűrész: most Bosch GTS 10 XC. Előtte a zöld tesó, PTS 10. Mindkettő jó a céljaidhoz. Bővebb tapasztalatokért keress vissza, mindkettőről írkáltunk már, oldalakat.
Kézi körfűrész: Bosch PKS 55A. Ritkán használom, ha nagy táblát kell felosztani ami sok az asztalihoz. Erre jó. Gyári lap van hozzá, azzal bútorlapot szépen ne akarj vágni :)
Szalagfűrész: Makita LB 1200F. Mit mondjak róla? Fasza kis gép, szeretem. Tavaly január óta van meg. Kaptam hozzá 4 szalagot, még azokat nyúzom. Nem nagy rönkök szeletelésére való, de olyat nem is akartam sosem.
Szalagcsiszoló. Hyundai kicsi, kézi, meg több saját gyártmányú nagyobb csiszoló: 123. Mióta megépítettem a nagy csiszolókat igen ritkán veszem elő a Hyundai-t. Igazán jól megdolgoztatni ennél a projektnél dolgoztattam meg, amikor a régi lakkréteget szedtem le. OBI-s amúgy :) Kb 3 éves, még első évben megnyekkent a fordulatszám-szabályozója (csak max fordulaton volt hajlandó beindulni), garis volt még, megjavították, azóta is jó, de kb fél-egy éve kezdtem a csiszolók építésébe, azóta ritkán használom. Én azt mondanám hogy jó, de konkrétan ezt a csiszolót anyázta már itt vki. Namostakkor? :)
Flex: van egy 125-ös kék Bosch (GWS 17-125), meg egy 230-as B&D. A kicsit használom leginkább, a nagyot igen ritkán. Legtöbbször valami fémet vágok vele, Maki 1mm-es Inox koronggal, nekem jó.
Fúró: kézi fúróban nem vagyok túl járatos, van otthon több régi kisebb fúró, Bleki, zöld Bosch, asetommilyenmárka. Illetve oszloposban van egy Bosch PBD 40. Na, azt gyakran használom, lassan 2 és fél éve. Nekem bőven elég, bár nem elsősorban a masszivitása az ami elvarázsol. Folyamatos ford. szab (nem kell szíjakkal ba**akodni, kefés motor, tehát hangos), elég szép lökethossz (90mm), kellő erő a mélyebb/nagyobb furatokhoz is. Aztán parasztvakításnak tűnő (de pontos) lézer célkereszt, digitális mélységkijelzés (szintén pontos). Ezek nélkül éppen lehet élni, de szeretem hogy vannak.
Más, általánosan szükséges dolog minden ilyen műhelyben, hiszen fával dolgozol ami port, forgácsot is jelent. Elszívás? Vehetsz ~20e ért porszívót, meg építhetsz vagy vehetsz hozzá porleválasztót. Ez utóbbi nagyon melegen ajánlottan "kötelező". Itt egy saját építésű ciklonos leválasztó, saját tárolóval. Mármint a tároló az saját, a ciklont szorgos kínai kezek fröccsöntötték. De tárolót vehetsz is hozzá, vastagabb müa. hotdó, fémhordó, stb. A porszívó OBI-s (már megint az OBI ... :D azért nemcsak sz*rt árulnak. Csak gyakran drágán). NTS 25. Majd 3 éve nyúzom. Eleinte porleválasztás nélkül, de aztán meguntam az állandó ürítgetést, meg anélkül a motor és a szűrő is sokat van nyúzva (állandóan eltömődő szűrő). Először egy Thien-Baffle leválasztó volt hozzá, de aztán azt megkapta a nagy elszívó (gyaluforgácshoz), a porszívóhoz meg csináltam a fenti linken szereplő tárolót a kínai ciklonnal együtt. Mióta megvan a porszívóba jó ha 3 havonta belenézek .... Nade, itt a világ legegyszerűbb/legolcsóbb leválasztója: https://www.youtube.com/watch?v=EOKUBxkHtwE
Kérdezted hogy "mit érdemes építeni" - mindent :-) Illetve amit csak lehet. Egy előnye mindenképp van a magad építette gépeknek: ismered minden porcikáját. Azaz nem kell szervízbe vinni, ahol kicserélik azt is amit nem biztos hogy kellene. És örök garanciád van rá :) Mármint szervíz. Aztán a főbb alkatrészeket te magad válogatod össze, minőségit vagy sem. Viszont: fontos hogy ez a te döntésed lesz. Érdemes-e spórolni az 1000 Ft-os Koyo csapágyon a 300 Ft-os KBS csapágy javára? Franc tudja, van gépem amibe KBS-t tettem, van amibe Koyo-t, évek múlva derül ki mennyire éri meg drágábbat venni. A gépépítés időigényes játék, főleg tervrajz nélkül (egy gépemhez sem volt, mindent kb. magam gondoltam ki ). Ha van időd, meg némi affinitásod én csak bátorítani tudlak erre. Az affinitásról: a csiszolók előtt a legbonyolultabb gépem a faék volt - szóval nem kell sokat aggódni hogy előtte még sosem :-) És elsőre talán a szerkezetileg legbonyolultabb géppel kezdtem: az oszcilláló szalagcsiszolóval. Mindent a youtube-ról ill itteni tanácsok alapján építettem.
Ésatöbbi. Könyvet is lehetne erről írni. Egyelőre ennyi, többel nem fárasztalak.
A balatoni víz-szivattyúzásomhoz egy alábbi elrendezést kellene csináljak - abból a célból, hogy a szívókosarat (benne a lábszeleppel) mindig a víz közvetlen felszíne alatt lebegtessem - vízállástól függetlenül.
Jobb ötletem nem lévén, egy fa úszó-platformra gondoltam, kb- így:
Na most - ahogy én számoltam (0,8-as sűrűséggel a nedves fára, valamint a 2,2 kg-os szükséges felhajtóerővel - ide bizony egy 7 centi vastag "deszkára" lenne szükségem.
Azért ezen a képen is látszik, hogyan devalválódott a jóféle, tartós munka.
Mi az a purhab abban a pallótokban??????
A pallótokos ajtót a falazás előtt már beállítják a helyére, és minden téglát szépen befaragnak a pallótok külső oldalán kialakult üregbe, ezért sem esik ki egy rendesen berakott tok, ha van némi kis nézeteltérés a családtagok közt, s csapkodják az ajtókat.
ha a hosszú szárát meghajtod L alakúra, akkor lehet az ajtólap belső oldalán. nem is kell Z, nem tudom miért arra emlékeztem.
de a rendes kapupántot nem tudod meghajtani, mert baromi vastag. a lemez ólajtó pántot van esélyed. vagy olyan vastagra csinálod ott az ajtólapot, hogy az élére tudd csavarozni.
Volt szópár hozzászólással ezelőtt gépekről, körfűrészről stb...Milyen körfűrészt érdemes venni de kérdezhetném a szalagfűrészt is....nem vagyok sem asztalos sem bútorkészítő...egyszerű otthoni használatra kellene. Igen Obi-s cuccokat is írtátok, ami elérhető áron van, de ha szar...szóval tényleg érdekelne mit érdemes venni vagy esetleg megcsinálni.....
Csináltam néhány ívelt fiók előlapot, írószekrényhez, éjjeli szekrényekhez is. A legegyszerűbb megoldás biztosan valamilyen hajlítható lemez, én ezeket használtam. Vettem valaha egy kisebb táblát, ami valami furcsa anyagból van, 7mm vastag, és hajlítható. Még vannak darabok, időnként nagyon hasznos.Pl. itt is ez van:
Ebből elég két réteg is, összeragasztva stabilan megáll, de vannak vékonyabb, igazi rétegelt lemezek is. A sablont nem kell nagyon ragozni, elég 2 bútorlapból kivágott ív, egy távtartóval alul-felül megtámasztani, és összeszorítani. Vagy valahol középen összefogatni a bútorlappal, és sok szorítóval alul-felül szorítani a ragasztást. Az ív megtartja a lemezeket, nem fog elmászni. Tapasztalat. Fiókról most nem találok képet, de ha kell, teszek fel, meg a szorító ívekről is.
Nyilván van más megoldás is, de mindegyik munkásabb. Csináltam 2 ilyen kis asztalkát is ebből az anyagból, így néz ki szerkezetkészen.
mivel a forgástengely kint kell legyen, valami muszáj látsszon. vannak trükkök, mint a kivetőpánt, meg a kocsiban a csomagtartó csuklója, de nem kell az ide.
ha akarsz kalapálni, akkor egy bazinagy pántot meg tudsz hajlítani Z alakúra, és akkor lehet az ajtó belső oldalán rögzíteni.
felhő sima, natúr hajlítható lemezre gondolt, azokat egymásra rétegezve. Te meg rétegelt rétegelésére :)
Így igaz. Elvégre nem zongorát építünk, hanem egy fiók-előlapot - így az én felfogásomban bármilyen faanyag használható, ami emberi erővel hajlítható az adott ívre.
Lehet vékony furnérlemezekből is csinálni, de lehet vékony rétegeltből is.
A végeredmény szempontjából szinte tökmindegy - csak legfeljebb a vékony rétegeltből szaporább a művelet :-)))
Köszönöm! Vagyonbiztonsági szempont nem igazán van, inkább esztétikai, hogy semmi ne látsszon ki, és max pár miliméteres rés legyen a fal és az ajtó között. De aztán lehet hogy kapupánt lesz, ez mégiscsak egy sufni.
Még "pro", hogy elfér felette az elszívóm, ami egyben biztonsági elem is :)
Én nem invesztálnék annyit bele, mint a faszi. Van itthon egy csomó 4-es rétegeltem, abból ragasztok 8-ast alapnak. A keresztléceknek meg vettem 21mm-s rétegelt lépcsőlapot, oszt jónapot ;-) Ha az első keresztlécet szélesebbre vágom, akkor elfér benne egy sín. Majd lerajzolom, most asztallábat kell ragasztanom.
Ha nem ragaszkodsz a hajlítgatáshoz és nem zavar a "táblás" kinézet, szerintem tömör fából mard ki és ragaszd össze az elemeket.
Hozzávalók : felsőmaró, másolószár és 1db sablon, vagy a felsőmarót felteszed egy deszkára, amivel tudsz R = 1620mm sugáron marni. Nekem ennyi jön ki Sktechup-al a megadott méretekkel.
Esetleg lehet rá furnért ragasztani, miután "síkba" csiszoltad.
az a kérdés, hogy mennyire vannak vagyonbiztonsági szempontok.
a forgáspont kívül kell legyen az ajtó külső síkján, különben nem tudod kinyitni. ezt megvalósítják a különböző ólajtó-zsanér jellegű zsanérok, csak csúnyák, meg kívülről leszerelhetőek.
van ilyen egész nagyban is.
onnantól lesz bonyolult, hogy ne lehessen kívülről leszerelni. egyszerű megoldás a kapupánt, aminek az oszlopon levő fele bent van, az ajtólapon levő fele meg kapupánt csavarral van feltéve, ami kívülről nem szerelhető.
Két vagy három 4 mm-es rétegelt összeragasztva, formában, íveltre?
Pontosan erre gondoltam. Így egy nagy szilárdságú, tartós darabot kapsz - amit tetszés szerint finisszálhatsz is (fested, natúrpác, funér, fólia, bármi.)
Szerintem nem nagy kaland egy ilyen sablont elkészíteni - ám onnantól tényleg csak pár szorítóra van szükséged...és előlaponként 24 óra türelemre, amig megszárad a rétegek közti ragasztó :-)))
Ajtópánt kérdésem lenne. Próbáltam piacról beszerezni az infót de a szakmának kiküldött emailjeim nem találtak fogadtatásra, tán még nem jött el ez az idő.
Ez egy aránytalan rajz a kerti sufniról, 10cm-es gerendárkra csavarozott 28mm-es hajópadlóból készült, és ugyanebből az anyagból szeretném az ajtót (kb 210x90cm). Azt nem tudom, milyen pántot válasszak, ha azt szeretném, hogy bírja a terhelést (18kg) és szépen síkba záródjon. Egyáltalán megoldható-e ennél a vastagságnál. Lesz vmi merevítőkeret is de középen, hogy ne zavarjon. Egy 50x100-as pallón gondolkodtam még, hogy odacsavarozok az oszlopra és akkor kb úgy csukódhatna, mint az ikeás szekrényajtók. Előre is köszi ha van ötlet.
Ha rétegelt lenne, 3-4 ívelt alátét fára kéne ragasztani, mert bemélyített fogantyút szeretnék, akor már egyszerűbb ha kétszer annyi ívelt fát ragasztok össze. :)
Valahol a közepe táján láthatod. Igaz ez sablon, de tuti egyforma ívű lapokat kapsz. Nekem nagyon tetszik tömörfa ívesítésére. Bár lehet te nem akarsz ennyi időt/anyagot invesztálni pár fióklap miatt.
- rétegelt lemezt bevagdostak X mm-ként Y mm mélyen. Ekkor "hajlíthatóvá vált (X Y függ a hajlítás sugarától, lemez vastagságától. gondolom ki lehet tesztelni). Majd laminálták.
- szintén videóban láttam, előre bevágott és laminált lapokat. Ezt értelemszerűen lehet egy adott min. sugárban hajtani. Nem tudom itthon lehet-e kapni
- ragasztásos hajlítás. Megcsinálod fióklap magasságban a préselő sablont, a megadott ívben. Vékony rétegelt lemezekből ragasztod-préseled az íves részt. Majd laminálod - ha kell egyáltalán. Csak gondolom "hűtőszínűre" szeretnéd az íves fióklapokat is.
160 mm magas az előlap, fenyőből gondoltam. Ez kb. 8 db colos deszkát jelentene, még jól is sikerülhet. Ha nem tetszik, ragaszthatom rá a rétegelt lemezt.
Az angolszász gyalukban azért nincsenek centis kések. A biztos, hogy megfenni egy ilyen vastag japó kést nem egy hirtelen munka, szóval nagyon kell vigyázni az élére, ha már van. És azért valószínű, hogy ez a kés is kopik.
A két vezetőpöcök az asztalban, balról a fekvő marókés, jobbról az íves mintaforma. A marót függőlegesen több lépcsőben valahogy emelni kell, mondjuk fakockákat raksz alá, vagy ilyesmi
Ha csak maró van, akkor felraknám a fiókelőlepot egy olyan mdf-ből, pozdorjából, rétegeltből készített formára, arra merőlegesen, ami forma az előlap ívét tartalmazza, majd ezen formával vezetve a maróval lemarnám, több lépcsőben, homlokmaróval, mert ujjmaróval úgysem lehet, a gondolom nagy magasság (szélesség) miatt.
Elbírja, hogy vízszintesen több darabból táblásítsd?
Mert akkor előre lenagyolnám az ívet szalagfűrészen, ha van, vagy gyaluval, ha nincs, aztán táblásítanám, és végül csiszolnám formára gépi szalagcsiszolóval. Ha fenyő, azt megeszi a szalagcsiszoló negyed óra alatt simán.
Mondjuk szerintem ahogy szélesedik a kés, úgy illene vastagodnia is. A 3mm elég karcsú egy kb hatvanas késnek. A japók meg nem arról híresek, hogy a szerszámaik tekintetében kompromisszumokat, vagy spórolást végeznének. Csak egyszer akarják megcsinálni, aztán használják generációkon át ötszáz évig. Végülis így nem drága - mondják ők.
Tökre igazad van. Átfutottam ezt én is, semmi újat nem mondott, ami azért gáz, mert én olyan veszettül sokat nem képeztem magamat asztalosból. Ha valaki olyan olvassa, aki még fűrészt se fogott előtte a kezébe, semmit sem fog tudni ez után se.
- biztos jó kopásálló az a réteg amit ráragasztott
- és talán könnyebben csúszik is mint pl a rétegelt lemez.
Kontra:
- sokat invesztált abba hogy könnyű legyen
- Magasabb anyagnak nincs támasztása.
- ebben a formában nem ad túl sok extrát és a "bővíthetősége" is korlátozott.
Nekem jobban tetszenek az univerzálisabb tolóasztalok. Masszívabb keresztmerevítővel, amibe mondjuk T sínt bele tudsz tenni az állítható ütközőnek. Plusz ahol a fűrészlap kilép, oda zárt doboz, annyira kinyúlva hogy még a dobozon belül maradjon a fűrészlap - védendő a kezedet, hogy ott tuti ne markolászd a tolóasztalt.
P80 és 120-as szalagokat vettem. Amikor a 4 focilabdát csináltam nettó 1.5 órát ment a csiszológép, per labda. Gyak. végig a 80-as papír volt rajtuk. Egy 80-assal végig tudtam tolni a 4 labdát, "ikozaéderből" gömb alakba.
Szóval - nekem - minőségi cuccnak tűnik. Mondjuk cserébe nem olcsó. De mondjuk cserébe nem is kell 50m tekercset megvennem hozzá :)
A fa, ha nedves lesz, megdagad, ezt tudom. A kérdés az, hogy ugyanolyan típusú fa kb. uannyira dagad-e meg, vagy ez erősen változó. Kerítésprojekt kapcsán kérdezem.
Ilyen jelleggel szeretném elkészíteni, azaz két rétegben mennek egymásra a szélezetlen lécek. A kérdés igazából az, hogy a második réteget ("páros" lécek) hogyan erősítsem az elsőre. A képen és a régi kerítésünknél is egyszerűen rá van csavarozva (4mm vastag) facsavarokkal. Ez a legegyszerűbb, az biztos, de elgondolkodtam rajta, hogy nem időtállóbb-e, ha metrikus csavarral dolgozom és mondjuk a két réteg közé még egy anyát is teszek. Vagy valami ilyesmi. Szerintetek megéri ezzel szöszölni, vagy nem számít sokat, mehet egymásra közvetlenül a két réteg facsavarral?
Sokszáz GB-nyi anyag várja megadóan hogy kezdjek velük valamit. Szekrény, dupla korongcsiszoló, oszcilláló hengercsiszoló és igen, a szalagcsiszoló is, így vagy úgy de dokumentálva lettek.
OK, legyen, egyszer neki kell kezdeni. Akkor a szalagcsiszolóét összevágom, a kihagyott részeket meg képpel/felirattal pótolom. És hát .... amúgy is "saram" van feléd :-/
Mint írja, ajtókazetta lesz belőle. Gondolom, megfelelő felületkezeléssel, ami azért akadálya a nedvességnek. Beragasztva sem lesz. Ha mégis meglocsolják, majd kiszárad, akkor visszahúzza a hasát. :)
Igen, ez is probléma. Illetve az is, hogy kizárólag egy "tudás" átadására és visszakérdezésére törekszik, de nem gondolkodtat, nem teszi résztvevővé a tanulót, csak azt várja, hogy tanulja meg, mondja vissza. Aztán további kérdés, hogy a "tudás", amit át akar adni az mennyire korszerű, hogyan akarja átadni, stb.
A gond az ezekkel a könyvekkel, hogy nem oktatnak. A szakszavakat sem magyarázza meg. Rettentő kevés bennük a fénykép vagy ábra ami segítené a megértést. Az elkövethető hibákra nem hívja fel a figyelmet.
Rühelem az olyan leírásokat ahol 2-3-4-5 előbbi fényképre/ábrára hivatkozik és emiatt vissza kell lapozni esetleg több oldalnyit. Ez tipikusan a rosszul megszerkesztett szövegű leírásokban van.
A tankönyveink túlnyomó része is az oktatási rendszer csődjét mutatja. A felsőoktatásban azért más a helyzet, arra nem érvényes a rossz könyvek általános kritikája, de az utóbbi időben van "szerencsém" részt venni néhány más szakképzési jellegű képzésen, azok is ugyanilyenek, mint ez a faipari :-(
Amúgy ez egy régebbi könyv, nem tudom, hogy ez van-e még rendszerben. Te ezt jobban tudod, mostanság jártad...
Na, ettől lehidaltam. Asszem, kb az első felének a harmadáig majdnem minden második szót értettem, de ez az érzés rögtön elmúlt, amint megpróbáltam értelmezni a látottakat.
Párszor meg kell még néznem majd, mielőtt komolyan megharagszom Rád :-)
Tegnap voltam a praktikerben egy pár lebegő polc konzolt vettem 3.000-ért. A gépeket is megbámultam, volt ott egy nevenincs asztali körfűrész, olyasmi kinézet, mint az én othoni fúszerbolti gépem, de ezen még festék sem volt, a magasság állító tekerő gombja olyan pici átmérőjű volt, valami irdatlan gagyi kinézete volt az egész gépnek. Az oldala is meg az asztallapja is horganyzott lemezből volt. Az árcéduláján meg 68.000 volt. Majd seggre ültem, meglepetésemben, hogy van pofájuk ennyit kérni érte.
A fúrógépeket nézegettem, a falra ki volt rakva bemutatóra vagy 40 különböző fúrógép, egy nem volt közte ami ne lett volna ütvefúró. A legerősebb gép is csak 10-es tokmányos volt és max 900W-os volt csak. Egy 1500 W-os körüli 13-as tokmányú érdekelt volna, de nem volt.
Hideg volt? A házuk MELLETT összebújva aludtak, amikor külön voltak sem remegett egyik sem, max Zsakink ha kaját látott. Hányszor hallgattam, hogy beagle kinti kutya? Télen? Hát van szívem?
Szilveszter, durrogtatás kint, bevittük őket, 10 perc, Zsaki izeg-mozog, minden baja van, no gyere. Kint szaladgált, amikor nagy dörgés, felnéz, visszaugat, gazdi meg idióta és nézi vacogva ahogy a kutya nagy boldogan futkározik (mert ideges a zajok miatt, hát így hogy aludjon már nem? :D)
Most nincs meg a régi ház, már beázott, alja se volt már, van egy bútorlapállványból eszkábált valami, kapott egy tetőt, hátulja van, elől semmi, ide nagy ritkán bebújik a teraszon, ha esik meg olyanja van, amúgy nem, szakadó esőben terasz közepén néz rám bambán, mi a bajod? Miért nem jössz ki? Nem érti, hogy esik xd...
Amíg volt eleje nem ment bele, mert nem látott ki, nem látott minket éppen mozgunk e a házban.
Mi sajnáljuk, hogy hideg van, meg esik meg minden, a kutya szemében pedig nincs semmi. Nagyon rövidszőrű, de sose fázik, max akkor, ha marhák vagyunk és vizesen megsimogatjuk, akkor igen, mert belenyomjuk a hideg vizet a szőrébe, amúgy nem.
Zsákán Sanyibá, nagyon rövidszőrű vizslát tartott, az a kutya egyszer sem volt házon belül, sose, pedig arrafelé vannak telek, legalábbis sokkal hidegebbek, mint nálunk Pesten és környékén. A legnagyobb gond, ha valaki öltözteti a kutyát, annál nem lehet nagyobb bajt csinálni, s nem egy ilyen van :(
Mondom, biztos működnek, de nehezen tudom elképzelni, hogy "feldobom" rájuk a 2,5 méter hosszú szélezetlen, 50 cm széles 5 centis tölgy pallót és elvágom hosszában...
Az utóbbi időben párszor úgy éreztem, hogy indokolatlanul sokat költöttem a fűrészemre. De ma jártam az OBI-ban és véletlen megnéztem, mi van ott és mennyiért. Hááááát - nem akarom leszólni, mert sokan használnak nyilván ilyen gépeket és biztos használhatók is, de most azért kicsit megnyugodtam, hogy talán mégse volt az a pénz TÚL sok.
Nekem a "nagytesója" van meg, a 250-es lap, asztali fűrésszel és vele igen szépen vág. Ennek ára amikor vettem (tavaly) 19.520 HUF + ÁFA (plusz szállítás, 1600 HUF)
Írni kell nekik, és adnak ajánlatot. szerker@szerker.hu
Az is lehet hogy van jobb/olcsóbb lap is. De maga a Freud egy igen jó márka, én nyugodt szívvel ajánlom.
Szerintem nem az "olcsóbban" volt a fő szempont, ha jól vettem ki Leslie szavait. Csak szeretné megtapogatni mielőtt megveszi. Csak Pécs-Miskolc viszonylatban ez nem egyszerű.
Esetleg utánvétes küldés? - ha akkor nem tetszik legfeljebb nem veszi át a csomagot (nem tudom lehet-e ilyet). De sztem sok lenne a szállítási ktsg.
Egyébként én is azt gondolom, hogy azokkal a paraméterekkel én sem csinálnám meg kevesebbért. Hogy őszinte legyek fogalmam sincs mennyiért - pl ssindely azt sem tudom mennyibe kerül, ilyen keveset lehet-e venni. Ránézésre és magamból kiindulva ez alsó hangon nettó 6-8 óra munka (plusz tervezés), ha nem "összedobni" akarom.
Hát ez nem egy kapzsi ember - az már biztos. Sőt, vélhetően nem is lett kőgazdag ebből a kutyaól-bizniszből.
Ebben a házikóban anyag is van, meg munka is, bőségesen - szerintem nagyon szolidan számolt.
Az a védőfüggöny a bejáratnál az nagyon hasznos kiegészítő - ezt a barátom tapasztalatából mondom, aki egy "tábori" verziót épített (szétszedhetőt, fémvázon-kamion-ponyva burkolattal, kempingi használatra).
Ő is utólag szerelt rá egy 1:1 -ben ugyanilyen szalag-függönyt, mert "igény volt rá" (szólt a kutya, hogy jó lenne) :-)))
Én úgy látom a hirdetésből hogy ez egy komoly iparos-pali lehet - teljesíti amit ígér, részemről bátran mernék neki pénzt küldeni, előre is.
Más kérdés, hogy hogyan oldja meg a szállítást és főleg mennyiért - de egy telefont mindenképp megér...szerintem, legalábbis.
Most 3 hónapos, de nagyon félek a téltől, hogy túléli e szigetelt ház nélkül. Német juhász anya, apa ismeretlen. Egyébként most sem használja a meglévő házat kint alszik a lépcsőn a terasz előtt, de ugye most még 10 fok körül vagyunk. Egyedül az eső elől fekszik be. Egyébként jó ez az elrendezés egy hővédő függönnyel az elején. Kérem aki csinálna egy ilyet, keressen már meg. Anyagot is megveszem előre ha kell, csak írja nekem össze miből mekkorát, milyet vegyek.
Milyen fajtájú a kutyád? Ha rövid szőrű az állat, akkor nem lesz jó, a hosszú szőrű állat nem minden esetben használja. Nem javaslom ezt a kialakítású ólat. Eltolnám a bejáratott, hogy az állat a hideg szél elől eltudjon bújni. Miskolctól 250 km-re lakom, én nem jelentkezem. Én a macskámnak készítettem fűthető ólat, kitapasztaltam, hogy milyen megoldás az ami az állatnak megfelelő.
Ebben sem nagyon említik hogy táncolna a végén. De kis áttervezéssel az is lehet hogy megoldható lenne. Kérdés, hogy az inga- ahogy billeg az óra - megfelelően működne-e.
de nem tudom eldönteni, hogy vajon tud-e mozogni vagy sem? Videót sajnos nem találtam róla, pedig megnézném. Elvileg egy ingás óraszerkezet van benne, tehát az inga lengésétől akár még mozoghatna is, de a talpa amin áll határozottan egyenes és nem vagyok benne biztos, hogy az ingának a néhány centis mozgása vajon ki tudja-e billenteni az egyensúlyi helyzetéből.
Mit mondotok róla? Szerintetek táncol vagy nem táncol?
Ha már gyalulás: a hétvégén végre eljutottam odáig, hogy van módom gyalulni (szándékosan nem azt írom, hogy tudok gyalulni, mert ez baromi nagyképűen hangzana, és nem is igaz). Satum még nincs, de készítettem egy "shooting board"-ot (nem tudom, van-e magyar neve), és azt egy nehéz asztalra téve, az anyagot a vezetőlécnek támasztva ki tudtam próbálni, hogy is megy a gyalulás (egy ebay-ről vásárolt, gyönyörűen felújított SB 4-gyel). Diót, juhart és akácot gyalulgattam, 20-30 cm hosszú, pár centi széles darabokat, és... majd' magam alá eresztettem a gyönyörűségtől. Egyrészt, mert csodaszép, tükörsima felületet kaptam, másrészt pusztán attól az érzéstől, amit a gyalulás adott. Nyilván nem így lennék vele, ha naphosszat ezt csinálnám, de így kifejezetten élvezetesnek találtam a kézi gyalulást. Csak ezt szerettem volna elmesélni :)
Ebben a körben pironkodva bevallom, hogy mindent (szalag- vagy más módon) csiszoltam inkább, sőt, 50-es széles laposvésőt is használtam - most be kell látnom, hogy nem tudtam-tudom használni a kézi gyalut, illetve nem is volt jó gyalum sose.
Persze megvan a csiszolónak is a maga helye meg szerepe, de úgy vélem, rá fogok szokni a gyalura.
Szigetelt kutyaólat szeretnék vásárolni. Találtam is egy megfelelőt, de nem fizetek előre ismeretlennek hogy majd érkezik valami. Miskolcon, vagy környékén van szabad kapacitású asztalos, aki normálisan megcsinálna egy ilyet szigeteléssel ilyen áron?
- keményfa lábakon áll - az oldalai és az alja 2cm-es szigeteléssel (hungarocell), így az oldalfala 5 cm vastag. A hőszigetelés a ház belső felén is burkolva van, a kutya nem tud hozzáférni. - a tető levehető, hosszan kinyúlik, hogy ne verjen be az eső - zsindely fedés - alapozóval, és kétszer a színnel festve - csavarozva
Ezt nem tudtam, mostmár viszont értem, mért fogtam szöget 1x ilyenben a körfűrésszel, amikor a páromnak az az ötlete támadt, hogy csináljak egy régi asztalból kisebbet.
Sőt, még az is páralecsapódást okoz, amikor a hideg téli idő miatt jól lehűlt a cucc, majd egyik reggel hirtelen jön egy melegfront, és azonnal mindenen kiüt a pára a levegőből, mert hidegebb a harmatpontnál a tárgy. Csorog mindenen, pedig még köd sincs.
Sajnos kültérben nem csak azok a behatások érhetik a fát amiről írtál. A ködöt kifelejtetted. Elég durva módon tud nedvesíteni az is még akkor is ha letakarod az asztalt egy fóliával. Az átlagos felületkezelő anyagokat 1-2-3 évente fel kell frissíteni, mert a kültérben az UV sugárzás megeszi, elöregíti a védelmet, tele lesz hajszál repedésekkel amit szemmel nem is látsz, és ott már a pára be tud hatolni a fába. Ezért kell olyan felület kezelő anyagot használni ami nagyon mélyre be tud szívódni, nem csak a felső 1-2 mm-be. A tungolaj nagyon mélyre beszívódik és ha megszárad akkor beton keménységű lesz tőle a felület. A részeg haveroknak a foga nyoma nem fog meglátszódni rajta. :)
Régen egy csomó asztalban volt fiók. Legalábbis több régi asztal láttam már igencsak szúette állapotban, olyan ónémet, meg parasztbútor féléket, azokban volt.
- Elsőre jó ötletnek tűnhet, de belegondolva már csak szívás. Az összeszorításnál el fog csúszni, akárhogy megtámasztod elcsúszás ellen. Még én sem tudnám elcsúszás nélkül ezt összeragasztani több évtizednyi gyakorlattal.
- Ha azt hiszed, hogy az egyenes ragasztás gyenge lesz akkor nagyon nagyot tévedsz. A mai D3-as és D4-es faipari ragasztók már olyan erősek, hogy inkább a fa fog eltörni ha feszegeted, de nem a ragasztás. Kültérre csak is D4-es ragasztót szabad használni.
- a réselt megoldást javaslom én is. A fa tágulása és összehúzódása miatt. Nekem egy 4 cm vastag fenyő lépcsőfordulóm van a lakásban, kb 2 m * 1.2 m-es az alapterülete. Olyan pallóból csináltam ami előtte 4 évet száradt a padláson. Szépen el is készítettem belőle a forduló táblásítását, majd felszereltem a helyére 4 db 10 mm vastag facsavarral a lépcső gerendájához. Rá kb 4-5 évvel hangos csattanással középen kettérepedt a forduló úgy hogy a közelében sem voltunk. A repedés kb 1 cm-es réssé nyílt szét. Az acél csavarok nem engedték zsugorodni, így inkább szétszakadt a fa rostirányban. Végig beltérnem volt a faanyag a padláson nyáron 60 C fok is szokott lenni, tehát igencsak száraz volt a készítésnél az anyag.Saccolásom szerint olyan 15%-os nedvesség tartalma lehetett, a szétrepedéskor meg 12%-os volt. Tehát a kb 3%-nyi további száradás ekkora repedésre/törésre volt képes. A frissen kivágott fa 45% feletti nedvesség tartalommal bír, gyakorlatilag megmérni sem lehet, mert kiakad a műszer.
- Ha résesre csinálod az asztallapot ahogy javasoljuk itt többen is, akkor az asztallap alsó oldalára a réseket takaró vékony lécet, furnért lehet felcsavarozni de csak az egyik lécre, különben az is szét fog szakadni, tehát a másik lécen szabadon el kell csúsznia a takarónak.
- a kültérre ha tartós vízvédelmet akarsz csinálni rá, akkor összeszerelés előtt kell tungolajjal lekezelni. Drága, de nagyon jó anyag. A lazúrok és a más fajtájú olajak a közelében sincsenek.
'98-ban csináltam a faluban egy kopjafát, 1848-as emléknek, akkor ugye szép évforduló volt, azért emlékszem így rá. És ezért emlékszem arra, hogy ugyanakkor készített más egy faragott kaput az orvosi rendelőhöz, bükkfából.
A kopjafa ma is ott áll, a kapu meg már nincs meg. Egyszerűen szétmállott kb 10-15 év között. Nem a földben levő rész, hanem az egész.
Namost azért ez más lesz, de a bükk mint bútor anyag, nagyon szép anyag. De pl már arra érzékeny, ha kivágás után kap egy esőt a rönk az erdőn, utána meg jön egy kis meleg, befülled, belemegy a gomba, amit sok esetben aztán a gőzölés sem öl ki.
Láttam egy parkettát, amivel ez történt. Lerakták egy új házba, a tulajdonosok egy év múltán azt hitték, hogy rossz volt a lakkozás, azért szürkül.
Felcsiszoltatták, újra lakkoztatták. Pár hónap múlva kezdődött újra. Végül kihajították a parkettát.
Ami azt illeti, eddig csak fatestű, kisebb (max 3-asnak megfelelő) méretű gyalukkal volt dolgom (meg egy kis RB 5 blokkal, de az nem is számít be) és engem abszolút pozitívan lepett meg egyáltalán a fémtest viselkedése.
Olyan íves lécet gyalultam egyenesre mindenféle tapasztalat nélkül, hogy csak néztem.
Haidu kövekre 15 perc áztatást javasolnak fenés előtt. Fenés közben is gyakran locsolva. Egy műanyag ételtartóban fenek amiben víz van. Nem árt neki a vízben tartás, csak algásodhat, és csúszik. Én kiveszem, mert nem fér el benne 3 kő. :)
Persze, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy a nagynehezen összeügyeskedett, nekem Egyszer és Mindenkori asztalosmunka a lehető legjobb legyen!
Tető alatt fog állni, nyílászárók nélküli nyárikonyhában.
Egy irányból érheti majd keleti szél esetén eső, reggel 9-ig napfény, ráborult raguleves, pörkölt, meg évente egyszer, berúgás esetén vörösbor, sör, meg fentiek miatt ellazult haverektől a róka.
Amit Tőletek hallottam, az alapján már elhatároztam, hogy télen biztosan a garázsban fog lakni és ha időben értesülök, akor a nagy nyári zápporok idején sem hagyom majd feleslegesen ázni a beverő esőtől.
Nem a kötés gyengesége miatt fog vetemedni. Az erősen tart hidd el, ha rendesen összepréseled a leceket.
Nekem sem szakmám a fával való munka, csak hobbi. Kocka IT-s vagyok, amit tudok azt kb én is itt tanultam meg az "öregektől" :) A fa holtában is él. Egyik fajta jobban, másik kevésbé. De mindegyik mozog, függően hogy éppen milyen környezetben van. Egyszer nedvesebb, ekkor "hízik" a fa, dagad (gondold el, nagyon régen mikor még nem voltak gépek, a kőfejtésnél a nagy sziklákat többek között vízzel belocsolt faékekkel repesztették meg. Felázott fa parketta falat is be tud repeszteni .. stb). Amikor szárad, akkor meg zsugorodik. Szóval ... ne a ragasztás körül keresd a buktatót.
Mostmár csak megkérdezem, mert ennyi nyűglődés után sem tudtam eldönteni.
Mi az elsődleges cél? Egy használható asztalt akarsz csinálni, vagy alaposan megszopatni magadat?
Ez a 45°-os illesztés az utóbbit támasztja alá. (a ragasztás akkor tart, ha kellő erővel van a két felület összenyomva. A 45°-ost hogyan fogod összeszorítani??? ) Akkor már inkább >> ilyen V alakban, de az igazi (ha már liba, legyen molett) bigézve lenne. Csak minek???
Meglocsoltam szárazon élezés előtt. Úgy itta be a vizet mintha homokra öntöttem volna. Megint meglocsoltam, azt is.
Szóval .. én is olvastam hogy be kell áztatni. Úgyhogy beáztattam előtte való nap. Élezés óta is vízben tartom. Mondjuk .. azt nem tudom ez utóbbi jó ötlet-e.
Azért a kültér fogalmát kicsit pontosítani kéne. Egy viaszos vászon takarás már sokat javít a helyzeten.
Ha a téli szezonban csak akkor veszed le róla a takaró fóliát amikor kiültök egy jó esti beszélgetésre, ha nyáron a diófa alá az árnyékba állítod máris stresszmentesebb az asztal élete.
a 45 fokban illesztést nem ajánlom, nehéz összeszorítani elcsúszás nélkül.
Talán ha a fiók ház oldalait fecskefarok csapolással illeszted a táblához, és csak egy helyen ragasztod, sokat segíthet a síkban maradáshoz.
Hát így nem felismerhető(számomra) a szövet szerkezet(fákra jellemzően más és más) pácolás lakkozás is torzít, így nem jó. Javaslok egy természetes fénynél készített fotót (árnyékban), mert így a csillogás gátolja a felismerést és kellene egy cm-rt a fotó kompozitba beilleszteni (viszonyítási alap a pászták(évgyűrűk) sűrűségének és adott fajra jellemző vonások felismerésére).
Oké, akkor hadd tegyek fel utoljára Nektek, azaz asztalosságban, fában, eszköszjártasságban rutinos fórumnak, egy teljesen unortodox, laikus kérdést.
Mi lenne, ha nem 90, hanem mondjuk 45 fokos szögben vágott élű lapokat illesztenék? Nekem (faiparilag is) síkhülyének logikusnak tűnne, ha a ferde felület adta nagyobb ragasztási él biztosabb kötést adna.
Akkor is tönkretennék a lapot a kültéri körülmények?
Ha ezt is megtorpedózzátok (gonosz profik :-), akkor marad a Tőletek tanult résmeghagyós megoldás.
Vagy megcsinálom az asztalt marcipánból, vagy felgyújtom a tölgyfadeszkát, nyárikonyhát anyósostól és ülünk a családdal esténként a tűz körül, ahogy eddig ...
Ö lesz az! Sokszor írt a pro hardveren, és a te látogatásodat is sokszor elolvastam.
Gyalulni csak kis lépésekben tudtam, egy óvatlan pillanatban le is rágta vastagolóról a bordás szíjat. Még szerencse, hogy kaptam hozzá tartalékot. A gyalult felület viszont nagyon szép.
Tömegről jutott eszembe : nem rég csináltam ezt a gyalut egy régi béka felhasználásával, de nekem hiányzik az a "lendület", amit az öntöttvas gyalu tömege ad. Azért nem dobom ki, de kéne bele egy jobb béka, mert ennek az állítóhimbája törött, úgy faragtam bele egy másikat egy darab vasból, flex-el, reszelővel, stb...
a bailey-nál is állítható a forgácsrés. a béka előre-hátra tologatásával. kés kivesz, két csavar meglazít, hátul a nagy csavarral beállít, két csavar meghúz, kés visszatesz.
Még nem sikerült vele foglalkoznom, és a kövek is csak ma érkeztek meg.
Az ebay-es eladó már vagy másfél hete kérte, hogy adjak neki pozitív értékelést, mert most kezdte a bizniszt, kell neki a reklám. Válaszoltam, hogy persze adok én bármit, ha végre megjön a cucc :) Nem tudom ezért történt-e, de innentől elkezdett mozogni a csomag a nyomkövetés szerint, most meg itt figyelnek a kövek az asztalomon ;-)
Kérdések : azt írta, hogy használat előtt 15 percre vízbe kell áztatni. Na de minden használat előtt ? Meg amúgy miért kell áztatni ? Nem elég élezéshez meglocsolni ?
Pár hete tettem fel kérdést a Stanley Bailey és a sweetheart kézi gyalu kapcsán.
Hétvégén kicsit próbálgattam egy sweetheart No 4.-et és egy régi Bailey No. 5-öt.
Pár személyes benyomás:
- a Bailey hátsó fogantyúja kicsit vékony egy nagy kezű embernek, és pár mm-el közelebb van a késállító mechanizmushoz, mint kellene, a mutató ujjam középső bütyke hozzáér tolás közben az oldalt állító lemezkéhez. Valószínűleg nem okozna gondot, csak meg kéne szokni.
- a SH fogantyúja kissé "böszme" fogású, lehet, hogy ezt azzal az elképzeléssel csinálták ilyenre, hogy majd mindenki a kezéhez igazítja? Hosszú távon így nem kényelmes.
- a SH sokkal nehezebb, pedig kisebb gyalu. Többet kellene használni ahhoz, hogy erre ítéletet tudjak mondani, mármint, hogy ez a nagyobb tömeg jó-e vagy sem.
- az SH -nak nincs kivehető békája, hanem egybe van öntve a talppal. A Bailey békáját két kis csavar szorítja, elég nehéz meghúzni, esetleg mozoghat (?) ilyent nem tapasztaltam a rövid idő alatt. A béka pontos beállítása mindenesetre szükséges, az SH-nál ezt nem kell.
- az SH állító Norris-féle mechanizmusa elvileg pontosabb - nem tudom, hogy tényleg pontosabb-e. Ennek is van holtjátéka, mármint a tekerőnek. A Bailey akár menet közben állítható a hátsó kézzel, ez nem hinném, legalábbis nekem nem állt kézre. A mutató ujjam eléri, de a hüvelyk nem igazán. Ha csak egy ujjal próbálom tekerni, elnyomhatom oldalra a kést.
- az SH-nál állítható a kés előtti rés.
- az SH kése lényegesen vastagabb, masszívabb anyag, a forgácstörő azonban nem, így a vékony forgács be tud szorulni. Keresztben gyalulgattam vele fenyőléc bütüjét, nagyon szépen vitte.
- a Bailey valahogy sokkal kézreállósabb, annak ellenére, hogy nagyobb. Gyakran látni videókon, hogy a Bailey "elejét" hüvelykujjal fogják a deszkára, hogy jól induljon. Vagyis nem a gombát fogják, hanem a talpat szorítják le felülről. Az SH-nál ez nem igazán lehetséges, nem fér oda az ujj. A gomba előtt van egy kis rézlemez, amivel igazából a kés előtti rést lehet állítani, ami viszont rövid, ezért nem kényelmes annál fogva leszorítani, lecsúszik róla az ujj.
- az SH "lever cap"ja alumínimum, nem nagyon lehet érezni, mennyire kell meghúzni a leszorító csavart.
Összességében (bár több idő kellene, ami alatt pl. meg lehetne ítélni a kés kopását meg többféle próbának is alá lehetne vetni) inkább azt mondanám, hogy nem éri meg a dupla árat az SH. Vagyis nagyon jól kell venni, a normál bolti áron indokolatlanul drága a régi Bailey (használt) árához képest.
Fenyőt és egy kis tölgyet gyalultam velük és ennyi idő alatt csak keveset, nagyjából hasonlóan teljesítettek.
Sziasztok. Otthoni abszolut barkács, hobbi kis műhelyem rendezem be. Nincs konkrét miket csinálok, kisebb szobrokat, késnyeleket faragok, kisebb tárgyakat (kézzel), tervben van saját zsalugáterem megcsinálása, szóval tényleg nincs konkrét dolog, amire kialakítom a műhelyt, így nehezebb lesz, de mégis megkérdezem, milyen eszközöket érdemes beszereznem, és főleg a honnan. Érdekelne minden ezzel kapcsolatos jó cikk, leírás, youtubon az összes DIY már megnéztem,akár szerszámra vagy bármi másra vonatkozólag e témában. Pl. még ilyen dolgot sem tudok eldönteni, hogy kzigyalu vagy elektromos, ha megvan a válasz milyent és honnan...szóval sok kérdésem lenne. Én első körben egy szalagfűrészre, szalagcsiszolóra, körfűrészre gondoltam és végre vennék egy jó flexet és furót, mert az obis szutykok egy évet bírnak általában....minden ötlet hozzászólás érdekelne, akár magánban is....Előre is köszönöm.
Vagy a zárt asztallapon, vagy a fiókok zárófedelén fog állni a víz minden eső után. Ez nem fog elpárologni nyom nélkül. Nem véletlenül vannak a kinti asztalok mindenhol résekkel ellátva.
12 mm-es fenyő lécekből csináltam polcot, hasonló fesztávval, egy ilyen lécen végeztem ülőpróbát, gy db elbírt. Ezen felbátorodva készült hasonló vékonyságú bükkből, félbe vágva a névlegesen colos deszkát.
Kb. 4500 Ft volt, két szál deszka, amiből az 1/4-e megmaradt, nekem 2-2,5 napig okozott örömöt a készítése. :)
Értem. Akkor majd el kell fogadnod hogy egy benti funkciójú bútor kint, nem úgy viselkedik ahogy bent :)
-20 fok, plusz 40 fok, eső (pára), szárazság - kapja majd az ívet rendesen, függetlenül attól hogy fedett helyen van.
A fiókos megoldás miatt OK hogy zárt asztallapban gondolkozol. És mi van ha "sunyiban" bezárod a fiókok feletti részt? Tehát a fiókoknak csinálsz egy zárt dobozt, felette meg a már említett szellős lécelrendezés, ahol tud mozogni ha akar? (és akar majd)
Tudom elég unortodox, az is lehet randán nézne ki (még úgy is ha a fiókdobozt sikerült "tölgyfa" színűre pácolni. De valami kompromisszumra kész kell lenned.
Holnap lefotózom, van egy tölgy asztalom, kb 28 mm vastag deszkákkal. 65-ös padlóként száradt vagy öt évet, mielőtt deszkát gyalultunk belőle.
Lett egy kb 75x120-as asztal, a deszkákat az alsó keret fogja össze, az alább említett nútléc van bennük és egy-egy fejléc keresztben a végükön.
A fejléc két oldalt kibújt 2-2 mm-re, a deszkák között is kialakult 1-2 mm rés/ deszka. Úgy 6-7 deszkából van, vagyis legkevesebb 1 cm volt a keresztirányú zsugorodás összesen. Ez beltérben van, sosem volt szabadban.
Ha ez össze van ragasztva teljesen, a zsugorodás sose egyenletes, hanem szálirányban "halad". Ha jól vannak forgatva a deszkák, akkor hullámos lesz, de általában felfelé kunkorodnak a szélek.
Van olyan eszközöd, amivel tudsz a deszka oldalába hosszanti nútot vágni vagy marni?
Ha igen, akkor egy 8 mm vastag, 1-1 cm-re bevágott nútba be lehet csúsztatni egy 8 mm vastag, 2 cm széles lécet. Ez biztosítja, hogy a deszkák között nem hullik be a por.
De ha már mindenképp táblásítasz, mert kb látható, hogy hiába mondjuk az ellenkezőjét, akkor NAGYON sok figyelmet szentelj a faanyag vízmentesítésére, vagyis pórustömítésére. Különben nem kell sok idő, hogy ne guruljon le a pingponglabda az asztalról.
Az asztalontánc csak vicc, mindössze azt szeretném ha sokáig egyben maradna, úgy, ahogy elkészült.
Csak most, utólag vettem észre, hogy a köszönő sorok írásakor R.Feri nevét lányos zavaromban véletlenül kihagytam a névsorból, bocsánat és köszönet neki is!
Szóval agyalok ezerrel és nem tudok lemondani a táblásításról, mert nagyon-nagyon szeretném és mert a lap alatti fiókok miatt szükséges is. Ha akármilyen pici réseket hagyok, akkor telehullik porral, meg ki tudja mivel. Az asztal egyébként cca 70 x 100 cm-es lenne, a képen látható eredetihez hasonló szerkezettel, de 4 db függőleges lábbal, mert - mikor épp egyikünk sem táncol rajta - 3 oldalról körbe fogjuk ülni.
Ennél talán picit alacsonyabb fiókokat csinálnék, hogy aláférjen a széken ülő ember és mégse szemmagasságban legyen a tányér. Épp csak szalvétának, evőeszköznek kell, meg hogy az anyósom be tudja majd csípni valahova a kezét.
A láncos csapológép elterjed szerszám volt a szakmába. Merthogy a csapokat nem kellett reszelgetni (amikor fúróval készited a csapfészket, akkor kell). Nekünk is volt mindig. Megcsinálja a csapfészket téglalap keresztmetszetre nagyon gyorsan, egy lépésből. Van hozzá külümbőző vastagságú láncs is. Nagyon jó szerszám.
Mostanában a nagy ajtógyárak nem készitenek átmenő csapos ajtókat. Így ez a szerszám lassan eltünt.
Karbantartás igényes volt, kétnaponta kellett láncot fenni, ha egész nap működött a gép.
Ilyesmi gondolataim voltak, attól eltekintve, hogy házilag problémás lehet elvágni az acél tönkretétele nélkül. Esetleg óvatosan, folyamatos vízhűtéssel...
Mondjuk 7-8 gyalupengét kiadna. Persze azért lehet dolgozni egy gyalu összerakásával...
Kis mérethez DVD mechanika 2 darab, A lézermozgató részt szokták használni. Akkor mér csak egy motor kell meg egy szervo. Vezérlésnek Aurdino Uno+CNC Shikde+ H-híd. G kóddal vezérelhető a hozzá való szoftverek ingyenesek. Mac3 szoftver is szóba jöhet (profi gépek is azt használjkák) Számítógép printer portjáról vezérelhető a rendszer De a kész vezérlő igen drága hozzá mert jobb CNC-khez méretezték.
"meg egy normális késélező guriga az Axminstertől"
Felavattad már? Milyen?
Én tegnap végre rászántam magm a Veritas élezősegéd felavatására. King vizeskövekkel (800/1200/4000) plusz találtam vmi durvább, tán OBI-ban vagy hol vásárolt követ is, de annak nem tudom a szemcseméretét. Azon kezdtem a 2 kicsorbulttal, de végigmentem az összes vésőn, azokon is amik még nagyjából átmentek a papírteszten is. Csak azért hogy egyformán legyenek élezve. Röviden: kva jó cucc. Nem kell figyelni az élszögre, az él párhuzamosságára az élezősablonnal, a sablon mindent "megcsinál", tényleg csak tologattam mint gyerek a csattogós falepkét.
Illetve a kényelmes "másodlagos" él (microbevel) képzése ami tetszik - bár, hogy őszinte legyek ez nem tudom mennyiben járul hozzá a szebb/könnyebb/tartósabb véséshez/vésőélhez. Gyárilag mindenesetre nem volt ilyen él a csersznyéseken.
Lehet egyszer kipróbálom majd a kézből élezést, de ... egyelőre a kényelem nagy úr.
Én 100%-ig biztos vagyok benne hogy láncmaróval IS meg lehet csinálni. Annak ellenére mondom ezt hogy még látni se láttam ilyen gépet, viszont neked hiszek mert szakmabeli vagy.
De: a mókus azért "spilázza túl" mert első körben nem ipari/profi felhasználóknak videózik. Én rengeteg videóját láttam már. Némely fizetőset is - pl a gyalupadjának a 3 órás videosorozatára beruháztam.
Abban, de némely publikus videójában is elmondja, hogy az a szerszám amit használ az nem biztos hogy mindenkinek megvan, de ezzel és ezzel helyettesítheted. Sőt, van hogy meg is mutatja: használhatná pl a vésőgépét (ilyesmi csak profibb) de fogja és nekiesik Auger fúróval/forstner fúróval plusz vésővel az átmenő csapfészeknek.
Plusz még azért is csípem, mert benne hagyja a hibákat is, az orbitálisakat is. Vagy kiírja amit amúgy sejt mindenki: hát, ez a csapolás se elsőre csúszott így egymásba...
Az idők során hozzám került egy papírvágógép kése. Itt van már 10 éve, teszem ide-oda, de használva még nemigen volt. Itt-ott nagyon kis felületi rozsda látszik rajta, amúgy hibátlan. 50 cm hosszú, kb 1 cm vastag a penge és nagyon éles. Arra találták ki, hogy vastag, sok papírlapos csomagokat vágjon át pontosan, lefelé nyomással. Nem lehet rossz acél.
Ha valaki arra vetemedne, hogy CNC masinát építene:
Ja! a nyomtatókból kiszerelt stepper motrok max egy rajzoló/gravírozó plotterhez elegendők. Persze, komolyabb fémmegmunkálásra a fenti váz sem elegendő.
Azon gondolkodtam, kell-e nekem ilyen. Szerintem egy szekrényt tudnék megtölteni olyan, 3 ezer forintos izékkel, amiket azért vettem, mert olyan jó ötletnek tűnt, aztán vagy sose használtam, vagy nem jó semmire, vagy már el is felejtettem.
Én már több ajtót is készítettem, boltíves a teteje mindnek. De amiket én csináltam azok bejárati ajtók 7 cm vastag rétegelt lemez a belső oldala, a külső oldala meg lambéria az ajtónak a belső keretébe bemarva. Az ajtó belseje üreges, az fel van töltve üveggyapottal és ki is van átlózva, hogy ne tudjon leülni. Üveges ajtót még nem csináltam, csak javítottam. Ha most kellene csinálnom megint tele ajtót akkor nem használnék lambériát, megül rajta a por.
Az üveges ajtónál minimum 2 réteg de inkább 3 rétegű üvegezést csinálj ha bejárati ajtó lesz.
Tévedsz! Lehet táblásításra is használni de szerintem arra nem annyira jó. Én pár hónapja vettem meg ezt a készletet, elég jó minőség és szerencsére lehet kapni hozzá csavart is bármelyik barkács boltban.
2.5 centi vastag asztallap, 100 kilós anyósjelölttel, plusz veletek ...
Mindenesetre őszintén kívánom hogy meglegyen az aranylagzi, még 60 után indulva is :)
Milyen széles/hosszú asztalt szeretnél? Fogadd meg felhő és fejes.i tanácsát. Nagyon jó tanács. Ha mindig kint áll majd, ne táblásítsd - ne a klasszikus módon. Nézz meg pár kerti asztalt olyan helyen ahol árulnak. Szinte mindegyik úgy készül ahogy a srácok írták. Kis "levegő" hosszirányban a lecek között. (merthogy a fa - jelentősen- száliránnyal merőlegesen dagad/zsugrodik, páratartalomtól, nedvességtől függően). A végén pedig a "fejelőléc". Ha hosszú az asztalod, különösen fogadd meg fejes.i tanácsát, a közbenső alátámasztásokkal.
Nemrég csináltam egy kis összecsukható asztalkát, megrendelésre. Az is mindig kint lesz, egy panel erkélyén. Az elv hasonló. Annyi, hogy az egyik képen, ahol alulról látod, láthatod hogyan NEM kell a leceket a fejelőlécbe rögzíteni :-) Hagyd a csavart. Plusz ez körbe van véve tölgyfa kerettel (dizájn miatt, a "bele" az meg cseresznye), neked csak az asztal két végébe kellene a fejelőléc.
Nekem van ilyen nedvességmérőm. Hatféle anyag nedvességét lehet vele mérni, köztük tégláét és betonét is, de annak mikéntjét nem részletezi, mivel a mérőhegyeket bajos ezekbe belenyomni. :-)
Szerintem fához használható. A nedvesebbnek látszó deszkára valóban magasabb értéket mutat mint a szárazabbra. De összehasonlítási alapom nincsen, mert más ilyen műszer még nem volt a kezemben.
/még annyit, hogy kültéri, viszonylag vékony deszkákból álló tölgy asztallap alá én legalábbis komolyabb hevedereket tennék keresztben (fából, persze) és fejlécezném a végét és nem ragasztanám össze hosszában a deszkákat. Így lenne köztük idővel egy mozgó, 0,5-1 mm széles rés, viszont nem tányérosodna, nem repedne a fa. A hevederek és a fejléc fogná össze az asztallapot/
Zavarbaejtően jó fejek vagytok, nem győzöm megköszönni a türelmet!
Szóval a ragasztás azt mondjátok elvileg elég (a lamellázást kihagynám, mert ahhoz ha jól sejtem valami gép is kellene), marad tehát a nem rozsdásodó csavar. Egyébként tető alatt, de nyílás mellett fog állni, azaz reggeli napot biztos kb 9-ig, esőt meg csak ha fúj a szél is, azaz néha fog kapni. :-)
A csajt különben még el se vettem (óvatos vagyok mostmár, így 60 felé, vén fejjel, mert már kétszer csutkára lefosztottak), mindenesetre az asztalnak még sokáig bírnia kéne. Ráadásul az anyja üti a mázsát és ha netán az is felugrik majd egy kánkánra, akkor recsegni fog minden ereszték.
Szóval keressek valami brutal UV álló ragasztót (link plíz!), aztán rozsdamentes csavar 15 fokban és jöhet a világvége?
A csavarozással kültéren lehet, hogy több bajt viszel be, mint előnyt.
Merthogy a csavarnak nem kéne megrozsdálnia, mert attól gyorsabban öregszik. Azt javallanám, hogy ha mindenképpen akarsz csavarozni (sztem felesleges, ha modern, uv és vízálló ragasztóval dolgozol), akkor valamilyen nem rozsdásodó csavart alkalmazz. Feketére passzivált gipszkartoncsavart, vagy rézcsavart, vagy rozsdamenteset.
Amúgy azzal sok infót nem adtál meg, hogy az aranylakodalmatokon akarsz ezen ugrálni, lehet, hogy 23 éve házasok vagytok, mi ezt honnan tudnánk? :)))))))))
A tölgy nagyon szép is bizonyos szempontból tartós, remek anyag.
Ugyanakkor, amíg hamu nem lesz, mozog.
Meglehetősen nagy a zsugorodási hajlama.
A kültéri asztallap, ha vastagabb sem feltétlenül marad "egy tábla" az idők során. Pláne, ha éri hideg-meleg, pára, szárazság, netán nap meg víz közvetlenül.
Elkészült ma az adapterem az Einhell elszívókerékhez.
Beindítottam 2-3 percre egy próba erejéig. Szépen fut és nem is rázkódik. Úgy érzékelem kevesebb levegőt szállít, mint a soklapátos első kerék volt, viszont szívni szív ez is rendesen.
Sajna elég hangos a szíjas meghajtás, 86 decibelt mértem a próba alatt 1 méter távolságban a szerkezettől. Hamarosan folytatom a leválasztóval, előbb utóbb működni fog.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az ötleteket, tanácsokat! Valamiért az a fejlövésem, hogy ragasztva is, meg csavarozva is legyen, laikusként egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy 2,5 centis sima élragasztás elegendő ahhoz, hogy az abból készült lap onnantól táblaként funkcionáljon.
Ne repedjen, terhelhető legyen, bírja a hideget, meleget, stb ...
"Ebből szeretnék táblásítani azzal a bizonyos 15 fokos csavarozós megoldással"
Látom nem engedsz a 21-ből ... :-)Te tudod ...
Akkor hajrá. Annyiban tudok segíteni, hogy milyet NE vegyél: a kék-szürke, unimaxost (ha még árulják). Nekem kevés furat után is oválisra kopott a fúró megvezető hüvelye.
A linkelt Wolfcraft viszont rendben van. Itt vettem:
A konyhaajtó ami a teraszra nyílik megértett a cserére. A tok a küszöböt leszámítva szerintem nincs rossz állapotban egy kis csiszolás/gyalulás szerintem megoldja a gondját, ráadásul megkímélném magam a komolyabb rombolástól.
Ajtólapot csinált már valaki? Mennyire macerás? Komoly felszerelés kell hozzá?
Fa keretbe lenne üveg mert az ablak nem túl nagy, így próbálnék meg kicsit több fényt beengedni.