Ezt az anyagot nem ismerem. Én 170 m2 tetőtér lambériát sima hétköznapi csónaklakkal kentem le 2 rétegben 21 éve. Azóta is szép, bár pár árnyalatot sötétedett, de ez csak az előnyére vált.
Blum Aventos HF erőhordozó készlet-et szeretnék beépíteni a konyhai felső szekrényekbe. Azt szeretném kérdezni, hogy a készlet tartalmazza e a pántokat is, vagy külön kell megvenni? Rázáródó ajtók. Milyen pántok kellenek?
Még nem végleges a döntésem erről a felakasztós módszerről. Egy kicsit én is vacilálok miatta mert elég sok helyen meg kell fúrni a csempézett falat a rögzítéséhez. Az is előfordulhat még, hogy a végén én is 4 lábra rakom a szekrényeket.
Az akasztó felszerelését már kitaláltam. A szekrénytest felső hátsó éle alá is és előre is a két oldalfal közé bekerül egy fektetett 10 cm széles bútorlap csík tiplikkel rögzítve. Ezen a csíkokon keresztül fogom a pultot rögzíteni alulról csavarral. A hátsó csík élébe és az oldalfalakba így már lehet facsavarral rögzíteni a felakasztót. 6-8 csavarral.
A műhelyemben van egy 6*2 m-es asztal rátolva a falra amin szoktam dolgozni. 100 cm magas. A fal mellett lévő dolgokért fel kell hasalnom az asztalra hogy elérjem. Helyszűke miatt a szép york asztalos satumat kénytelen voltam erre felszerelni. Még egy kis egyengetővel is nagyon fárasztó rajta dolgozni, mert túl magas. Viszont a szerelésekhez, nekem ez a kényelmes magasság.
A konyhában annyival változott a régebbi időkhöz képest a munka, hogy ma már kevesen gyúrnak otthon tésztát amihez nagy és alacsonyabb asztal a jó, hogy rá lehessen nehezedni a gyúrórúdra. A főzéshez, szeleteléshez jobb a magasabb munkalap.
A deszkából szélességet hasítunk, nem magasságot.:(
De nem jó az elképzelés. A lécet, ami a testen van miként rögzíted?
Az oldalak kannijába nem lesz jó.
Minden gyári rögzítőrendszer úgy van készítve, hogy a tetőbe kell csavarozni a testen levő elemet.
Szerintem ezzel a felfüggesztési rendszerrel nem kéne agyalni, meg kell venni egy gyári sínt a falra és rögzítőket a testeknek, azok állíthatók is- plusz írja a szerelési utasításba, hogy mekkora a terhelhetősége, stb.
"Az optimális munkapult-magasság az, ha az álló ember könyökben behajlított alsó karja alatt 15 cm-rel helyezkedik el a munkapult, mert így laza kéztartásban van a kézfejünk a munkapulton anélkül, hogy hajolnunk kéne."
Én a 1897-ben gyártott gyalupadot 90cm magasra állítottam pedig csak 174cm magas vagyok.
Itt nem a fél táblák gyalulása lényeg, hanem az, hogy ha tényleges terhelésre kerül a sor akkor egyből megérzi az ember, hogy mi az ami nem jó neki.
Egyébként a munkák max fele olyan ami "lapos" amikor valami felkerül az asztalra és már van "magassága is" ott már rögtön nem 85 ön dolgozik az ember.
Pl egy fiók alapból 10-20 magas.
A másik, hogy miért jobb sokszor az alacsonyabb asztal az pedig az, hogy nem mindig ugyanabból a szögből kell rálátnunk, vagy dolgoznunk a tárgyon. Jobban "mögé" lehet akár látni, akár manuálisan érni a dolgoknak.
A fürdőben a csapot pl. már én tetem föl, magasabbra, mint "szokták", és senki nem panaszkodik. A feleségem egy fejjel alacsonyabb, nekem még egy kicsit lehetne magasabb, de a 3 éves gyerek is tud már kezet mosni fellépővel. Bár a fürdőben hosszú tevékenység nem nagyon van egy mosdónál, jól esik, hogy nem kell lehajolnom annyira.
Lehet, hogy Te kipróbáltatnád, és valószínűleg igazad is van a magad szempontjai szerint, de engem nem vonz a féltáblák kézi gyalulása. Amúgy sokkal egyszerűbb pár évente egyszer-egyszer felállni valami dobogóra, mint állandóan görnyedezni feleslegesen az asztal előtt. Szerintem.
(asztalt és gépeket írtam, gyalupadról nem volt szó)
Nagyon más egy konyha meg a gyalulás kézigyaluval. A konyhát nekünk a sztenderd pultmagasságra csinálták, fél óra mosogatás után leszakad a derekam (188cm körül vagyok). Egy konyhában a legtöbb tevékenység olyan, hogy állva, egyenes derékkal jó csinálni (tésztát a géppel gyúratom, de a nagymamám pl. ölébe veszi a tálat, leül egy székre, és "összepofozgatja" a cuccot - öröm nézni). A gyalulás viszont tök más testhelyzetet igényel, meg általában egy műhelytevékenység, ahol pl. fűrészelés közben többet nézem adott esetben oldalról, mint felülről. Nem egy téma.
Aztán manapság hogyan aránylik a kettő egymáshoz.... ? Amúgy a fiam szokott tésztát gyúrni, de nem volt nála sem panasz a magasságra. (198cm magas... :P)