Ha már szóba került a színmérő műszerem kérdésem az lenne hogy hol tudnám én ezt felhasználni okos dolgokra ? Ezt amúgy németbe kaptam ..... a szemétbe :D
Más téma : Alakul lassan a műhelyem előtt a lefödés sajna elromlott az idő ,most is esik . le kellett takarjam ne ázzon el amíg legalább le tudom festeni.
Pontlábakon áll , egy méterre le van fúrva ,kiöntve betonnal .
Sok minden befolyásolja a színét .nedves -száraz ,borzos -gyalult , le van kenve - nincs lekenve valamivel stb
A wc deszka tényleg vicc volt nincs nekem mahagóni színű wc deszkám :D
Amilyen viszont van azt se tudom meghatározni milyen szinű, pedig profi szinmérő cuccot is bedobtam a cél érdekébe, ahol világosabb volt ott havanna szinü, ahol meg sötétebb ott oxid braum :D De ezt se vedd szentírásnak :D Na de beszéljenek a képek:
A hazai fákat kb megismerem - de ha jó állapotú (ami azért nem feltétlenül van így a képek alapján) akkor úgy igaz, ahogy mondod: ennél kevesebbért száraz (?) asztalos faanyag csak szintén magánszemélytől alkalomszerűen akad.
Elvileg Ádám már megnézte, de még nem tudtam vele beszélni, mert oskolában ülök és éppen aktívan unatkozom.
A késeket már másnap elvittem éleztetni, hétfőre meg is lesz. Utána már csak a beállítás van hátra, hogy minden úgy menjen rajta, ahogy kell, az asztalok úgy álljanak, ahogy kell. Meg persze azért az akác előtt a fontos helyeket megzsírozom, megolajozom, csak úgy nem állok neki.
Amúgy nincs szükség jelenleg méretpontosságra a vastagolásnál, tényleg csak azért csinálom a gyaluva, mert nincs hangulatom három napig flexelni a kerítésdeszkákat, meg hogy utána egy hétig zsibbadjon a karom tőle. A gyalu kések amúgy se voltak már túl szélesek, úgyhogy valszeg ez az adag akác után nem fenetem már meg újra, hanem kap egy készlet vadiúj gyalukést a gép.
Hobbiasztalosnak: Festés is lesz, de nekem a kalapácslakk nem tetszik, sima zöld hammerite lesz, a szalagfűrészt is azzal kentem le.
Egyébként nem vagyok biztos benne, hogy ez egy eredeti defém 400-as gép, mert amennyire tudom, azok öntvényvázasak, ez meg nem az, viszont az általános kisipari, zártszelvény vázakhoz képest meg sokkal brutálisabb, masszívabb szerkezet. I, meg U gerendákból van, de irgalmatlan vastagok, és nagyok, a két asztala meg öntvény, hátra lehet billenteni őket. És mint kiderült, nem is 400-as, "csak" 360mm hosszú a tengely. Nekem asszem elég lesz. :)
Viszont sok olyan részlete van, amiből meg mégse azt gondolom, hogy kisipari gép lenne, hanem valami gyári, de ki tudja. Az biztos, hogy nem fiatal, az egiyk tálca oldalán van egy tábla felszegecselve, amibe bele van kalapálva beütővel: Pécsi Függesztett 420K,G 1957
Mikor legutóbb jártam a Jaf-Holz-ban, volt kitéve mahagóni (igaz, az árlistán sem volt rajta), az is olyan mélybarna-vöröses színű volt.
Ha az a faanyag tényleg mahagóni, akkor nagyon nagy vásár. De azon is gondolkodom: mi van ha nem az ...? Nagyon hazai keményfával nem verhetik át őket, azért a tölgy-bükk-dió-stb talán felismerhető. Ha szép anyag, nincs agyonra csavarodva-repedve, nem göcsös, keményfa -> sztem akkor sem rossz vétel, mert mit kap itthon az ember 170 ropi per köbméterért?
Végül is melyik fajtáról van szó? Kicsit más mindnek a képe. https://hu.wikipedia.org/wiki/Mahagóni Itt érdemes ezeket is megnézni mert a mahagóni családba tartoznak. Azt viszont nem találtam, amit Indiába és pár más országba palántáznak, nevelgetnek.
Amíg élt a Zatik itt vidéken, akkor nézegettem néha egzótákat, mahagónit is. Az első benyomásom az volt, hogyha nincs ráírva, én meg nem mondom, hogy ez valóban az. A felirat láttán mintha valóban látszott volna rajta némi pirosas szín, de egyáltalán nem úgy nézett ki, mint Ragacs funkcionálisra faragott deszkája.
Ezen az alábbi linken egy arc épp azt írja hogy kéz alól vett ilyen fát és eltérő színűek és fajsúlyúak a lapok. Képet is csatolt, de nem regeltem be, nem látom. Az ő kérdése is az, hogy vajon szíjács anyag-e... amiről néhány helyen azt írják, hogy mahagóninál nem szokás felhasználni. (hogy miért, nem írták)
A válasz szerint a szíjács nem jut el a fűrésztelepekre, mert a kitermelés helyén eltávolítják.
Olvasom, hogy a mahagóni szíjácsa sárgás, fehéres színű, a geszt pedig barnás. Mivel piszok vastagra is megnő, akár az is lehet, hogy ez az anyag ugyan mahagóni fából van, de tisztán a puhább és kevésbé értékes szíjács részből lett vágva ? Így is használható, jó vétel lehet ennyiért vagy teljesen mások a tulajdonságai?
Hát majd az emberről megállapítom hogy megbízok-e benne vagy sem. Ritkán szoktam tévedni, meglátom mit mesél. Megnéztem a fellelhető képeket, leírásokat, de mint ahogy gombát sem mernék azonosítani ilyen módszer alapján, így ezt sem merném állítani hogy biztosan azonosítható.
De ha valami igazán penge lángosat akarsz, akkor gyűjts ki egy Multiplaz 3500-t . Sokáig szemeztem vele, de beláttam, hogy túl drága és túl felesleges nekem.
Nagy autogénhez szerintem vizsga kell. A kis barkácsáruházas meg szerintem mindennél drágább.
Kár félned a Co2-tól, sztem ház körülre a legjobb. Egyáltalán nem drága, egy 5 kg huzalt szinte kiszolgált egy 10 kg-os palack ami legutóbb 10 ezer forint se volt. (igaz büféset használok, de itthonra jó az) Viszont ezzel még a Maris néni is elfogadhatót tud taknyolni. Pálcát nem szeretem, nem is nagyon tudok vele dolgozni.
Egyszer körbe kellett pálcáznom egy másfél méter átmérőjű rozsdamentes üstöt úgy, hogy hibátlanra lehessen polírozni belülről. Ne tudd meg mit küzdöttem.
Valami csóró ázsiaiaknak eladtak több tonna rizset amiről kiderült a főzés során, hogy műanyagból készült utánzat. Pedig azok aztán ismerik a rizset :-)
Volt már dolgom mahagónival, de a hirdetés képei alapján meg nem mondanám, hogy az-e.
A hozzáértők a Dél-Amerikából származó fajtát tartják az igazi mahagóninak, de ez rohadt drága, meg talán már nem is nagyon engedik a kitermelést (?). Legjobb tudomásom szerint ezért álltak át pl. a hangszergyártók az afrikai fajtákra : sipo, sapelli. Talán ez is az lehet.
Beszéltem vele, ad el belőle kisebb mennyiséget is. Szóval holnap délelőtt elmegyek oda, megnézem és ha jónak látom veszek belőle egy asztalra valót. Az autómba befér pont félbe vágva és a hossza is pont jó marad úgy.
Már csak az a gáz, hogy nem sok (semmi) gyakorlatom van faanyag választásban. Tulképpen tőlem akármi is lehet mahagóni néven :-)
A műhelytől messzebb (100 km), de az időm nagyobb részében Bpesten vagyok.
Ha kicsit összeszedem magam, akkor van egy VW caddy itt Pesten, ami az enyém (de kölcsön teljesít szolgálatot egy barátomnál). Ezt szervezni kell, hogy mikor ér rá, illetve nov. 10 körül vissza is kapom végleg. De ha pár nappal előtte tudjuk tervezni, akkor bármikor is tudunk szállítani vele száraz időben, mert 3,4 m nem fér be sehogy, csak tetőcsomagtartóra.
???? Miért ne lehetne azt hegeszteni? (0.4-05% C tartalom nem a világvége) Persze a 0.2% alattiakat könnyebb. Ha nagyon macerás, akkor fel kell melegíteni előtte.
Van ám. Mikor a vizsgaremeket csináltam, a korpusz ragasztásához kértem segítséget. 2 méteres szorítók voltak. Mikor mind felraktuk, ketten sem nem bírtuk megemelni a szekrényt.
Már a gépasztal súlyára gondolsz? Nem mértem, összességében azért van vagy 100 kiló örül, de hát ugye a fesztávok sem kicsik. 2 méter x 1.30 . És ezért nem annyira merev, mint kellene. Használható azért, de jobb lett volna az egészet 40x40-es vastag falúból csinálni. Csak akkor sokkal drágább lett volna. Így mindent felhasználtam ami itthon volt, szétvágtam régi kézikocsit, miegymást, de még így is 80 ezer forintnál többe van már a készülék.
Bevallom töredelmesen, hogy igazán nem szeretem ezt a toldót, mert túl vastag. Tény, hogy nem esik ki belőle a bit és ez nagyon jó.
A legjobban az 50 mm-es bitfejeket szeretem.
Van több "készletem", lidl, obi, amik nagyjából egyben vannak, de ezek azért nincsenek a topon. PZ2, PH2 Tx30, ilyenek kopnak bennük gyorsan.
A legtöbb darab, ami bennük van, ritkán kell, lassan kopik, de ez a pár gyakran használt gyorsan.
Namost ezeket HILTI-ból pótolom. 5-600 ft egy ilyen hosszú hilti bit, ég és föld a különbség. A rövid 25 mm-esek olcsóbbak.
Sok dolog van, amiben a hilti drága. De pl. a héten néztem épp a bitfejeket (öcsémnek kéne a névnapjára valami "hasznos") és fogok megint venni párat.
Vagy cobaltos fúrószár - nem drágább, mint az obi meg bauhaus akárhonnan származó fúrószárai.
Egy baj van ezekkel a HILTI cucokkal: min. 5-10es csomagolásban kell venni és van hilti szaküzlet, ahol megbontják talán, de nem biztos. Legalábbis tavalyelőtt vettem még megbontva.
Nekem 2 db van, egy rövid, kb 5 cm-es és egy kb 20 cm-es Aldiban vagy Lidlben vásároltam fillérekért pár éve. Ritkán használom, mert én hozzá vagyok szokva a mágneses bittartóhoz. Akkor szoktam csak használni ha szűk helyről nem szeretném fél óráig pecázni a bitfejet ahova nem férek be.
Hát, kb. 90%-os biztonsággal tudtam, hogy milyen csövet keresek a frissen vásárolt ilyen szorítómhoz, de azért elvittem egyet a boltba, és kipróbáltam. Abból nem lehet baj.
Tudnál írni ide egy gépleírást mondjuk miután a harmadát legyalultad a kerítésakácnak?Pár kép miegymás.... szeretem olvasni a user experience-t a valós működést az egyszeri használó visszajelzéseit.
nagyon vicces a története amúgy. szeretem mindenhova leírni, mert engem szórakoztat.
- szóval a névleges méret a belső átmérő volt, hiszen az a fontos, arra van méretezés. abból számolják hogy mennyi víz van benne, mennyi tud átmenni, stb.
- a kor színvonalán adott nyomásállósággal legyártották, olyan falvastagsággal, ami kellett. így lett egy külső átmérő.
- aztán fejlődött a technológia meg a kohászat, vékonyabb fallal is meg lehet csinálni azonos szilárdságúra. nyilván akkor vékonyabb lesz a fala, mert kevesebb anyag kell, könnyebb, stb. viszont a külső átmérő nem csökkenhet, mert azon van a menet. így a belső nő.
szóval a végére a colos csőnek semmije nem colos :D
Van a Bosh nak egy jó bitkészlete. 32 darabos és a szárba van beépítve egy kis golyó ami nem engedi hogy kicsússzon a bit belőle. Többé nincs olyan hogy a csavaron marad behajtás után a bitfej vagy beleesik a forgács közé. Nagyon meg vagyok elégedve vele.
Jó olvasni pozitív eseményekről . Nekem is a telekomos modem elromlott elment a wifi meg a telefonvonal. És hiába hogy Csíkszeredában van egy ügyfélszolgálat mégis Bukarestbe a központba jelentettem a hibát s egy nap alatt jöttek kicserélni modemet. Mikor csak ide szóltam hogy valami problémám van három nap volt a legrövidebb reakcióidő.
Írtad fából épített gyalugépemet megnéznéd , nem volt időm még lefényképezni de közeljövőben beviszem a meleg mühelybe át akarom alakítani a forgácsvédőjét forgácselszívó rendszeremhez. Akkor majd megejtem a fotózást is.
40 méter akáckerítés az nem kis menyíségü faanyag. Ha egyméter magas akkor is egy köbméter deszka. Előre bezsíroznám csapágyakat ,cseppentenék olajat mozgó alkatrészek közé. Megfenném, fenetném gyalukéseket . Úgy fognék neki gyalulni ,végeredmény sokkal szebb lesz. Amúgy keményfa gyaluláskor köbméter anyag után illik megfenni a késeket. Fenyőbe ha nem csorbul három négy köbmétert is megbír.
Először is gratulálok, és irigykedem is most :) Javaslom, hogy ha szétkaptad a gépet, vidd el egy homokfuvatásra, majd szintereztesd le a burkolatokat. Persze az asztallapot nem :) Nem olyan drága de annál jobb az a műanyag por festék amit ráégetnek. A másik lehetőség a kalapácslakk. Sokféle színben lehet kapni, rengeteg gépet gyárilag ezzel festik.
Olyannal is találkoztam már ami műanyagból volt. Nem tudni a tipusát mert nagyon kopott volt de tetőfedő mester imándta a könnyű súlya miatt (A cserepet is azzal vágta nem csak a cseréplécet). Valami elemes gyerekjátéknak néztem először. Mert azok készülmek csupa műanyagból. Egyébként nyomásos ALU öntvény az a burkolat és nem spiáter!
Ebben a kérdésben elég nagy katyvasz van. Az 1/2 és a 3/4 elvileg a csövek belső átmérője. A falvastagság viszont akár gyártóktól függően különböző így lehet, hogy két forrásból származó fél colos cső külső átmérője eltérő.
Ráadásul gyártanak/forgalmaznak igen sokféle méretben (acél)csövet, csak a régi gépészeti colos megközelítéshez szoktunk, ezért hihetjük pl. egy 20x3-as csőről, hogy fél colos, pedig nem. De nem is 3/4.
Biztosan létezik, mert én is használtam ilyen kombót (3/4 csőben 1/2 cső...) ezen a gépen. Ha jól emlékszem hegesztett cső volt és cseppet kellett csiszolni a 3/4 belsejét a hegesztésnél. De amúgy tényleg cakkra összeillett.
Ha csak egy két tizeddel kisebb, esetleg fel lehet sliccelni és tágítani rajta annyit, hogy rámenjen. Aztán akár összerögzíteni a sliccelést pár helyen.
Őszintén .. ha kétségbe vonjuk egy Maki körfűrész masszivitását, akkor kb. az összes mehet a kukába, including kék Bosch, Hitachi és tsai, aminek öntvény a védőburka, felfüggesztése.
Én leszek az. Megvettem, el is hozta az ember árában. A késeket már el is vittem éleztetni, mert fogtak vele szeget, de kipróbáltam, szépen megy. A 2.2kw motor épp elég rá, akác deszkában vastagoláskor 3mm fogással már lefulladt, de 2mm-t még szépen vitte. Nem rezonál, meglepően csendes gép, nem kotyog semmi rajta. persze egy szétszedés-pucolás-beállítást igényel, mert mindene kicsit nehezen mozog a régi megkeményedett, poros zsírtól, de egyben van.
Jövőhéten meg is gyalulom vele az akác kerítésdeszkákat, mert nem fűlik a fogam a flex-fíbertárcsa kombóhoz 40méter kerítésnél, aztána utána szépen gatyába rázom a gépet, meg kap egy festést is.
Mindig irigylem azokat a kollégákat, akik ilyesmiből is szépet csinálnak, nekem nem szokott sikerülni, illetve nem is helyezek rá akkora súlyt, mert nem "végtermék", hanem eszköz.
Na, csináltam pár fotót. Nem egy szépség, vágtam ahogy értem a mindenféle kukázott vasakat, de a csúnyasága a működést nem zavarja. Csak a sín része új anyag.
Most reggel lenyiszáltam még másik 4 darabhoz az összes kis bizbaszokat az utca nagy örömére. Mostanában amit lehet a Parkside orrfűrésszel vágok, mert az csendesebb. Vékonyfalú zártszelvényt darabolni meglepően jól lehet vele a megfelelő lappal, de mondjuk a 4-es laposvasnál már sokkal gyorsabb a flex. És az van nekem több is... :-)
Ha gyárilag is azon lóg, akkor gyárilag gáz. (mondjuk gyárilag nem lóg, hanem nyomja, de ez nem akkora különbség)
Maga a függesztőrész egy bumszli ott, kétségtelen, de tőle 10mm-re már csak egy kábé kettes-hármas spiáter öntés.
Amióta a nagyflexállványom minden különösebb erőltetés nélkül simán kettétört vágás közben, majdnem levágva a kollégám lábát, én ezt harmatgyenge molyfing kategóriának értékelném - különösen annak fényében, hogy
1: nem volt berepedve a töréskor előtte az öntvény
2: 8mm vastag, és "lábakkal" oldalra merevített részen tudott eltörni a cucc. A törési keresztmetszet legalább ötszöröse volt annak, mint ami itt van.
Ha ilyen a gép gyárilag,akkor az nekem felejtős.
Nincs bennem - a sok rossz tapasztalatom okán - akkora tisztelet a "nagy" gyárak iránt, hogy mindent beszopjak kritika nélkül. Csinálnak annyi faszságot, hogy ihaj....
Hááát, nem tudom maga a felfüggesztés mennyire stabil/tartós, ezt csak a próba/használat tudja eldönteni. De! Ha már nekiállt, akár rendesen is megcsinálhatta volna a döntést. A döntés tengelye annyira mélyen az asztal alatt van, hogy 45°-nál már jelentősen veszít a vágásmagasságból.
A forgáspont (piros karika) csapágyas, szerintem nem törékeny megoldás. Nekem 3 különböző gépem is hasonló van, eddig még nem repült szét egyik sem.
De ha a sárga karikás felfüggesztésre gondolsz .. nos, nemtom. De gyárilag is azon lóg. Szóval ha az gyenge, törékeny de választhatok mikor törjön el: kézből használva, vagy így beépítve és töréskor lefele esik a dobozba, inkább az utóbbit választom :)
Amúgy azért is linkeltem, mert az egész nem hiszem hogy 2-3e Ft-nál több invesztálást igényel, szóval ha nagyon rezonál - hát veszett több is Mohácsnál. Mondjuk azt valóban nem szeretném hogy a védőburoknál törjön, de ... ha gyárilag is arra tervezték, ráadásul kézből használva nemcsak a gép súlyát, plusz a fűrészeléskor fellépő erőhatást de a rátehénkedést is el kell viselje - én ennek a törésnek nem látom nagy esélyét.
Ez az összefoglaló videó, van neki több is az építésről (döntési/emelési mechanizmus), nem egy bonyolult szerkezet. Mondjuk attól több időt kell vele tölteni minthogy egy asztal alá csavarozod - de többet is ad.
Minimális fémmunka is van benne. De használhatónak néz ki.
Emelési mechanizmusnál először azt hittem egyedül a menetes szár viseli a terhet, de jobban megnézve nem, a futó rész is alá van támasztva. Színt vallattak vele hogy nem remeg-e nagyon, azt írta számottevő vibrálás nincs.
Weboldalán van némi kecsap model meg vmi terv is, bár az elég kezdetleges állapotú.
Én is ebből kiindulva építettem, csak a befogóm bő 10 centit tud mozogni függőlegesen és cserélni lehet benne a szerszámot. Bele van faragva egy gyalu, egy szalagcsiszoló és egy felsőmaró. Most csinálgatok még rögzítést egy nagy flexre, amire lehet tenni fűrészlapot így tologatós körfűrész is lenne rajta. Tiszta svájci bicska, már csak valami hasznos dologba kéne fognom rajta, de még csak tanulgatom hogy mit hogyan kell/lehet vagy nem lehet rajta megcsinálni.
Hát ez biztosan profi meg minden... de azért ebből egy-két darab elég kevés. Gondolom max. 30 centinként illik tenni egyet-egyet...
Éppen ma csináltam hulladék zártszelvényből meg laposvasból csúszópofákat és hozzájuk egy 150 cm hosszú zártszelvény jár 10 centinként lyukakkal, meg kellett még 2 db M20 anya és 20 cm M20 orsó. Hát nem adtam össze, de szerintem nincs egy ezres kompletten. Ami azért sem baj, mert még 4-5 darabot gondolok csinálni belőle. Remélem működni is fog.
Korábban láttam egy videót, ahol a eletromos kézi gyalut egy keretbe fogják és egy sinen mozgatva nagyobb faanyagokat gyalulnak meg gyönyörűen. Tudnátok abban segíteni hogy mi ennek a neve? Csak hogy rá tudja keresni a youtube-on.
Mondjuk ennek is van azért ára, de még mindig igen messze van ahhoz, amikor felnézek egy-egy szerszámboltban a falra és rá van írva egy ilyen acél szorítóra, hogy 15.000.-
Székesfehérváron a Dunafémben szoktam ilyeneket venni, több dologhoz is használtam már.
Mondjuk kilója kb. 500-600 ft között van a legtöbb méretnek.
pl. a 35x8-os méret folyómétere 2,2 kg, vagyis cc 1100-1300 ft / m az ára. Mondjuk használj el egy szorítóhoz másfél métert meg egy szerszámnyelet és egy db menetesszárat meg pár anyát, kb. 2500 Ft /db áron megvan, ha beleszámolsz mindent, flexkorongot meg hegesztő elektródát is.
10 darabnál már 22 ezer kontra 80-90 ezer.- (tegyük fel, hogy én nagyon drágán láttam a 15 ezret, mert vannak olcsóbban, bár azok gyengébbek).
Ha az ember sorozatban csinálja, szerintem megvan 1 nap alatt a 10 db. Ez persze nem egykezes.
Ha meglevő szorítót, akár egykezest használ az ember, és azt toldja meg, akkor mondjuk 50 ezer lehet a vége, de jóval kevesebb törődéssel, meg jóval finomabb állítási lehetőséggel.
Azt viszont nem tudom, mennyit bírnának a kisebb egykezes szorítók hosszabb szárral, mert azokhoz jóval vékonyabb acél tartozik.
Látni nem láttam csak a boltos mesélte. Egy törzsvásárlójuk rendelt 20 db egykezes szorítót. Mivel nemrégen már bevásárolt belőle, megkérdezték mihez kell ennyi. Táblásítónak. Megfelelő hosszúságú laposvassal összekötök 1 párt és 150 kilóval szoríthatok. Ha sikerül megfelelő méretű és minőségű laposvasat beszerezni, akkor elég lessz egy szorító is egynek mert átszerelem a fejeket.
Lehet benne valami igazság, hogy működik a dolog nagyba is. Kicsibe már csináltam. Vagyis toldás nélkül a 200-assal. (Kenyértartó oldalfalnak valót, Pattex Fixel ragasztva. Nem igényel extra szorítóerőt a leírás alapján.)
Valahogy így, ha nincs kéznél cső akkor venni kell hozzá, és a 3/4"-os valóban drágább, de a 3/4"-os cső azért masszívabb is mint a 1/2"-os, kevésbé hajlik azonos hosszon .Nekem szerencsére volt itthon csövem, így arra nem kellett költeni.
Ha megtéped valóban nehezen lehet kioldani a mozgó részt, a fogak ha megreszeled (a vastag festégréteg miatt érdemes használatba vétel előtt) rendesen bele tudnak vágni a csőbe. Én egy-egy kalapács ütéssel szoktam fellazítani, a rögzítőkar fölött kicsit megkocogtatva a menetes vég felé könnyen fellazul.
Feketefelhoo: az unimaxos szorítóhoz 1/2"-os cső kell, a mannesmann-hoz 3/4"-os
Én a conradban vettem mannesmann 3/4" csőre való szorítót. Ami a kép és a név alapján ugyan az mint amit a legszerx-ből linkeltetek. Egy csomagban egy komplett szorító volt. Egy tekerős fix rész, meg a csövön mozgó másik. 2014-ben annyi volt a conradban, mint most a legszerx-ben, vettem 6db-ot, még tervben van másik 6db beszerzése. A mintás vágódeszkák ragasztásánál jól jön ha sok db van belőle. Egy szál vastagfalú szerkezeti acélcső lett feldarabolva méteres darabokra, így kb 80-90cm a maximálisan szorítható anyag.
A szánon csúszó profilt és a steller vezetőjét mindenképpen csavarozással kötném össze, hogy utána állítható legyen a derékszögelése. A rögzítés egyszerű excenteres lesz, kicsi excentritással, hogy önzáró legyen ha leszorítom.
Házunkban vannak olyan falak, amik lényegében egy vastag nikecell leglettelve. Imádom amikor páromék kitalálják, hogy képet akasszunk fel.
Nem egyszer sikerült úgy a tiplizés (gipszkartonba valót használok itt, minden más esélytelen megoldás :D), hogy kézzel tekerve a tiplit befele kirepesztette a glettet, ezután jött, hogy mellette 10 centire még éppen takar majd a kép :D
Azóta se érti anyós miért nem gipszkartonfal lett csinálva, de ez kivételesen az ő sara :D... Osb ilyen szempontból még jobb, mert legalább van valami tartása, már egy csavart lazán megtart egész erősen még a 10mm kivitel is.
Igen, 2db-t tartalmaz a csomag. Én egy előző akcióban 2 készletet vettem, azaz most van 4 db táblásító szorítóm. Nekem a tologatós felén
meg kellett reszelgetnem a fogakat, mert nem kapaszkodtak rendesen. Kell majd venned hozzá 1/2" vízvezetékcsövet, aminek van menet a végén, arra lehet felcsavarozni a menetes-orsós részt.
Az OSB-3-at kültéri alkalmazásra nyugodtan lehet használni ha a napsugárzás ellen meg tudod védeni. Ezt a profik úgy csinálják, hogy rabic hálóval beborítják, majd csemperagasztóval 2 rétegben vékonyan átglettelik. Utána festheted ahogy akarod. Utána az isten sem mondja meg, hogy az OSB fal és nem tégla fal.
Igen, tudom miről beszélsz. Jártam már úgy máskor, hogy eltörtem a kinyomópisztolyt, mert nem fogtam fel, hogy azért nehéz nyomni, mert az egyik komponens nem akar jönni, illetve amikor elindul a cucc, akkor az egyik komponens visszafelé jön hátul ;-)
Itt nem erről volt szó, szépen jött, keveredett stb.
Ez kemény műanyag szájú volt.
Meg is lepődtem, mert a cseredarab viszont nylonzacskó belsejű. De azt lényegében teljesen elhasználtam, úgyhogy nem lesz utólag gond vele.
Tudom én, azt is kerestem meg soudal-t (Faburgosok azt jobban javasolták, de az is ilyen kiszerelés, mint a palmatex), de egyik se volt a környéken, ezért bepróbáltam a javasolt kartusost jobb híjján, ami nagyon nem jött be.
Azóta elmentem obiba egy palmatexért, pénteken kipróbálom.
A szavatossági idő az egy dolog. Egy időben rengeteg betonragasztót használtam. Vannak a belső műanyagzacskós tipusok, ahol a zacsek szája csak ki van húzva a kartus szájához. Ez igen könnyen eldugul, és akkor nem jön az egyik komponens. Nézni kell a keverőszárat, a legtöbb ilyen anyag szürkére keveredik. Ha világos krém színű, akkor nem jön a belső zacsekból az edző komponens, ami majdnem fekete. Ezt a fajtát nem szeretem, pláne ha újra kell használni. Vagy külső kartusos, de ehhez kétrudas kinyomó kell, vagy kemény műanyagbetétes szájú legyen, amit megbízhatóan ki lehet tisztítani.
Valami ilyesmi. Ha rendesen lezárod, évekig használható. Ugyanúgy mint a jó adagolópisztollyal használt PUR hab. Persze meg is romolhat, évek alatt az érintetlen szilikon is átkeményedik. Van egyfajta Loctite pillanatragasztó, amit gumigyűrűk ragasztásához használunk. Ha meg se bontod, egy év alatt akkor is megkeményedik a tubusban.
Pár napja rendeltem két flakon Soudal D4 PUR ragasztót egy kereskedőnél. Tavasszal lejárt mindkettő. Legalább kaparták volna le a szavatossági jelölést, ha már hülyének nézik az embert. És itt sem a kisker volt a ludas, hanem a beszállító/terjesztő/gyártó.
Maga a ragasztó működik, köt nagyon erősen, csak nem finom munkára való.
Szavatosságát meg fogom nézni este, de nem hinném, hogy avval volt a gond, egyszerűen más jellegű munkára való. Bútorlap élvédőhöz egy sokkal folyósabb ragacs kell, ez nem arra van kitalálva, hogy kenjed, mert abban a pillanatban elkezd száradni és mivel alaposan próbáltam elkenni nagyon gyorsan megszáradt, második húzásra pl már a szinte száraz ragasztót "kentem" :D
Ha csak kinyomtam és úgy hagytam akkor a külseje viszonylag hamar száradt, de belül nem, azaz tényleg használható akár 5-8 percig is illesztéshez.
Esetleg úgy használható lenne, hogy bútorlap közepére végig kinyomok egy csíkot, ugyanígy élvédőre, összeillesztem erősen, hogy szétfolyjon majd 10 perc után erősen össze megint, így lehet jó csak mocsok sok az elpocsékolt kifolyt ragacs, amit nem győzök majd vakarni a lap oldaláról, ill. vastagabb a ragasztóréteg is, mint egy hígabb ragasztó esetén, ami élvédőnél megint nem szerencsés :D
Ennyi, kartusost ilyenre többet nem veszek, bármit is javasolnak, leckének jó volt, nem finom munkára van kitalálva.
A mester cuccai amúgy tényleg jók, csak helyén kell kezelni, pl a szilót tőlük sokkal jobban szeretem, mint a Fischerét, utóbbi kb egy szr a Mesterhez képest, utóbbival még ragasztani is lehet egész hatékonyan :D
Fagyveszélyesek is lehetnek az ilyen cuccok. Egyszer egy koma autóját javítottam, ő hozott kittet hozzá. Felkentem és nem kötött meg... Nem volt régi, viszont aztán ő bökte ki, hogy megfagyhatott a garázsban. Kaparhattam le az egészet.
Nem jellemző, ez egy kis helyi bolt a faluban, kiteszik a lelküket a vevőért.
A szartól a repülőig tartanak mindent. Ha valamit keresel és nincs, legközelebbre lesz (ha nem túl irreális).
A hegesztő elektródát akár darabra veheted, mert megbontják a csomagot... amit nem használsz el valamiből, visszaveszik gond nélkül.
/mondjuk idén közel 250e ft-ot simán náluk hagytam/
Most a csere tubusra várni kellett 1 napot, mert nem volt a polcon. Nem is tartanak ezekből, csak pár darabot. Szóval azt gondolom, hogy véletlen volt. Vagy náluk állt túl sokáig, vagy már így kapták és ők se nézték, nem tudom. Asszem mostmár fogják.
A mester féle az kinyomópisztolyos és már eleve alig bírtam kinyomni a pisztolyból. .... Na most amit kinyomtam van 5-10 másodpercem a taknyoláshoz, mert az nem kenés, ahogy elhúztam a spaklit már szinte száraz volt, újabb húzásra már nem volt idő
Keszíts két ágyat, hat oszlopra. Az elv szerkesztés és a csapolás ugyanaz mint a sarkos változatnál.
Az oszlopokat vághatod rövidebre is. De 1o5cm legyen minimum az ágyoldal alsó élének a magassága. Akkor 13o lesz az ágyoldal teteje, az kb. egy felnőtt ember mellmagassága, onnan még ki tudod emelni a gyereket az ágyból. 25 cm-nél keskenyebb ágyoldalt ne készits, mert nem biztonságos az emeletes ágyaknál kb. ezt használjuk, úgy, hogy van egy kiszerelhető léc az ágyoldal felett.
Amikor megnőnek a gyerekek visszavágod az oszlopokat és kiveszed az alsó kötéseket.
Nem kapsz rendesen elkészített ágyat sehol, ki van sporolva a végtelenségig minden belőlük, optimizálva van:).
végül lett valami a steller építésedből? pont hasonlón gondolkozom én is.. hogyan kötnéd össze a két elemet egymással? illetve hogyan oldanád meg a szorítást?
Már megvettem én is ezt a ragasztót, ott pihen a kocsiban :D
A mester féle az kinyomópisztolyos és már eleve alig bírtam kinyomni a pisztolyból. Valószínűleg az is betesz, hogy nem 23 fok van a garázsban, hanem kintihez képest +5 fok kb. Na most amit kinyomtam van 5-10 másodpercem a taknyoláshoz, mert az nem kenés, ahogy elhúztam a spaklit már szinte száraz volt, újabb húzásra már nem volt idő :)
No így evvel dolgozni nem lehet. Biztosan nehéz cuccokra kenés nélkül van kitalálva, mert azt is írja, hogy csíkokban hordjuk fel a két anyagra, nyomjuk össze őket, majd válasszuk szét, várjunk 10 percet és erősen nyomjuk össze. No most ez marhára nem jó az élfóliázáshoz, de ezt adták Kőházynál, de tanultam belőle, hogy nem mindig kell rájuk hallgatnom :D
Ha ez csak 2x olyan folyékony már siker van.
Egy ilyen kis élmaró nagyon jól jönne, nekem csak egy mt362 van, ilyen élvágásra viszont szinte használhatatlan, túl nehéz :D Szemezgetek nagyon egy legkisebbel, de annak meg lehet nem lenne értelme, így lehet eladósorba kerül az mt362 és lesz egy 710w kis élmaró makita. Úgy gondolom nekem az is elég lenne. Csak az bosszant, hogy anno ezt is néztem és inkább a batár mellett döntöttem, ami részben jó, egyengetéshez imádom a 30mm tisztítófejet, de egyébként nehéz és nútmarásra amúgy is inkább asztali fűrészt használom ha lehet.
Ha több ilyen szekrénymunkám lesz akkor tuti lesz vmi, most marad a szike és kis csiszolás utána :) Cserén még agyalok, csak felreppent ilyen gondolat, kényelmetlensége miatt nem szeretem használni, viszont evvel mehetnek a kínai marószárak, élmaróban nem feltétlen.
... izé... nálam, ami elromolhat, az el is romlik.
Van rossz, meg jó minőségű marófejem is (mondjuk egy db 2 ezer huf vagy 10e huf), látható különbség van közöttük.
Itt is ez a helyzet: 4 egész készlet madeinchina jön ki egy nem kínai (?) árából.
Talán egy próbát megér.
Hacsak a plattoló maró jó belőle (próba után), akkor is megvéve mellé a hazai forgalmazású kontra szettet, kevesebbre jön ki. Bár a plattoló kell a legkevésbé ;-)
A hazai forgalmazás mellett szól, hogy oda azért vissza lehet vinni. Bár eddig a kínaikkal sem fürödtem meg.
Szóval majd alszom rá még egyet. De mindenképpen köszi a hazai linket, lehet, hogy ez lesz.
Nekem viszont a Henkel féle Palmafix-ről rohadtul nincs jó véleményem.
Ragadni éppenséggel ragad - de egyáltalán nem bírja a vizet. Kifehéredik, elnyálkásodik vizes környezetben, egy halom szar lesz belőle, nem ragasztás.
De egyébként minden Henkel termék kriminális minőségű - beleértve a kétkomponensű ragasztóikat is. Bacus kollégával ragasztottunk egy törött alkatrészt a motorbiciklijéhez, a nyáron - amihez 5 perces Henkel 2 komponensűt vásárolt, nem is olcsót.
Mondtam is neki, hogy gondosan készítsünk elő mindent, mert bekeverés után pár perccel ez elkezd meghúzni és elbasszuk a ragasztást, ha akkor állunk neki passzítgatni a darabokat.
Hát jahh - ahogy az a kis Móricz elképzelte. Nem hogy perceken belül - de órákon belül sem kötött meg (pedig rohadt meleg volt).
Még másnapra is csak jóindulattal lehetett megkötöttnek mondani, mert még akkor is enyhén ragacsos volt.
De jellemző a "Henkel minőségre", hogy a két-fecskendős kiszerelés annyira "minőségi" - hogy amikor megpróbálod egyszerre kinyomni (ami elméletileg azonos mennyiséget kellene jelentsen) - az egyikből már egy 20 forintosnyi kijött, amikor a másik komponens még el sem indult.
Egy gagyi szar, ez az igazság.
Persze, ezt a tésztát nem ettük meg - mert szétvágtuk a két fecskendőt és külön-külön nyomtunk ki azonos mennyiséget a 2 komponensből.
Senkinek nem ajánlom a Henkel termékeket - a ragacsokat semmiképp - akkor már sokkal inkább a lengyel ragasztókat - azok pengék, komolyan.
mindíg tanulok tőletek valamit---köszönöm. A pattex-ről különben , jó véleményem van nekem is. ragasztottam már vele sok mindent és eddig nekem is bevált. A homlok vagy tárcsacsiszolómra is ezt használom. Írtam már itt arról, hogy szinte szószerint kosárban kaptam egy hc.260-as elektra becum kombigyalút. A vastagolóasztal aluöntvény és rá van aplikálva egy rozsdamentes vaslemez, az előző gazdájánál ez kicsit elvált a ragasztásnál a marhája pedig betuszkolt szuszakolt a résbe valami szürke ragacsot( talán olyasmit mint a vízvezetékszerelők használnak) és így el is rontotta. Volt egy merész ötletem és óvatosan felfejtettem, Találtam egy nagyon ritka szövésű textilt a két fémfelület között. Ezt a szobafestők által használt, gézszerű anyaggal potoltam és így kentem fel a pálmatexet, majd finoman összepréseltem . kevés használat mellett 5 éve még nem vált le a kicsit vastagabb (2mm) rozsdamentes vaslemezem amit profi módon teljesen síkban tartva az anyagot, vágtak méretre. valószínű én is túl nagy feneket kerítek az élvédő ragasztásnak. ezekután már belevágok ilyesmibe is.
Amennyire tudom ezzel azt akarja mondani, hogy egy 38-as (átmérőjű) fúróval/forstnerrel még elbánik, fában. (hogy milyen mélységben ... azt nemtom). Amikor fémhez pl 16mm-t ír, az is a 16-os átmérőjű fémfúrót jelenti.
De amúgy ... ezt általában nagyon aláméretezik, gondolom hogy ne nyíghasson a vevő. Elbánik az bőven a 45-össel is :) A lidlis Parkside 20V-os (nemtom hány Nm-es de gondolom nem csúcskategóriás) fúrójával vágtam ki 102-es körkikivágóval, 18-as rétegeltből is.
Kedves SeresZoli: köszi a linket, minden másodpercét élveztem, nagyszerű, hogy léteznek illen önzetlen embörök. (És oldalt csak úgy sorjázik a többi videó...) Úgy láttam, hogy az ablakszárny már adott volt. Hát ami a szelvények illeti, nem spórolt a filmsztár, így érthető, hogy "tompán" tudta, csupán csavarokkal egymáshoz erősíteni a keret elemeit. (Meg, gondolom, nem gyorsan nőtt fenyő alapanyagból dolgozhatott de olyannal, amiben a csavarok elegendően erősen képesek tartani.). Faházunk nem hőszigetelt, ezért ilyen széles keret nálunk nem lenne jó. Továbbá az ablakkeret nem lóghat ki a hajópadló oldalfal külső síkja elé, mert - helyszűke okán oda alsó/felső sínpárok közt eltolható zsalugáter-mezőt terveztem. Ezért az ablak befelé fog billenni, alsó zsanérokon. Eldöntöttem azt is, hogy a sarkokon nyílt csapolással, ragasztással+csavarozással rögzítem egymáshoz az elemeket. Mindehhez igen alapos, átgondolt előkészítés, egy jó fűrész és egy jó véső szükségeltetik legalábbis én így vélem. Üdv: Lajos
A kontakt-ragasztóknál nem számít az összenyomási idő... csak az erő, ami összenyomja a két felületet. A kalapács-ütés lokálisan akkora összenyomó-erőt képvisel, amit más, "békés" összenyomással aligha lehet produkálni.
Különben is, a mindenkori legnagyobb erő számít - vagyis mondjuk 3 különböző erejű kalapácsütésből - a legerősebb marad meg a ragasztás "emlékezetében".
Annyit azért hozzátennék, hogy a 10-15 perc száradás után - az összeillesztés előtt - tanácsos hajszárítóval vagy hőlégfúvóval felmelegíteni mindkét felületet, olyan 40-50 fokra.
Ezt a cipőgyárban is így csinálják, ott a felragasztózott és megszáradt talp+felsőrész párost elvezetik egy hősugárzó alagút előtt, hogy mielőtt a préshez érne, jó meleg legyen mindkét felület.
Hátránya, hogy így nagyon óvatosan kell illeszteni, mert a meleg "kontaktolásnál" semmilyen utólagos korrigálásnak helye nincs - az úgy hal meg, annyira odaragad.
Viszont jó tartós lesz a ragasztás, az már biztos :-)))
Viccet félretéve, úgy tudom hogy csak a nyomás nagysága, ereje számít az időtartam nem! Vagyis ha egy pillanatra össze van nyomva, akkor az már úgy is marad, nem úgy, mint a faragasztók, ahol meg van adva a présidő is.
Ennek fényében az ütögetés is elég kell legyen. Van egy-két, kb 1 éves darabom amin még rajta van az ABS, az volt az első amit csináltam, nem vált el sehol. Viszont az sem olyan mint a gyári, csak az az előnye, hogy szürke színű, így nem látszódnak a hibái. Volt már itt a fórumban, de belinkelem:
Kedves 409: Köszönöm, hogy íly találóan ráéreztél az én dilemmámra. Motor-os által javallott szelvényekkel meg is terveztem a tokot+szárnyat, hogy a kiszabandó keresztmetszeteket/hosszakat asztalosom orra alá dugjam, ígérete batartására.
Kedves motor-os! Tőled főképp elnézést kell kérnem a slendrián fogalmazásért, a világért se akartalak megbántani, hisz először Te nyújtottál segítséget.
A tényálladék rávilágít, hogy az ellenőrzés legalább oly fontos, mint a végrehajtás: jelen esetben elküldés előtt a figyelmes átolvasás.
Kedves fejes.i: Hidd el, mielőtt színetek elé öntöttem volna keservim, igyekeztem (a jelek szerint nem eléggé) tájékozódni a világhálón. Faházunkat készítő asztalost momentán nem sikerült rávennem egy ilyen egyedi szerkezet elkészítésére, pedig készített nekünk kétszintes nyusziházikót, kerítés mellé tetőt, stb. Annyit csikartam ki belőle, hogy leszabják az elemeket az adott profillal, ezért fordultam Hozzátok. Igen, az ördög a részletekben lakozik, adott egy speciális beépítési hely, stb. Arra gondoltam, ha valamellikőtök elindít, akkor bizonyítván, hogy pártunk és államunk nem hiába ölt oly sok pénzt taníttatásomra és mivel műszaki vénájú, bizonyos alapvető készségekkel bíró lennék, alapos előkészítéssel, átgondolással, stb. ( és nem slendrián fogalmazással ) képes lennék egy ilyen fa szerkezet elkészítésére. A szükséges szerszámok megvannak hozzá. Elnézést, hogy nem ellenőriztem szövegemet, mielőtt elküldtem és köszönet pacman123-nak, aki megtevén ezt, védelmébe vett ún. elektronikus vakságom áldozata lettem. A nem fölösleges!
Ódejómár! Végre valaki :-) Jó kis életszagú videó, grat, ment a +.
Én Pattexet (kontakktragasztó) használtam már fahenger begumizására (szalagcsiszoló), meg tépőzár rétegelt lemezre ragasztására (korongcsiszoló), de nem mertem az ABS-es topikhoz hozzászólni, hogy tán' arra is jó lenne. Aztán láttam 409 szerint jó, meg most már szerinted is.
Ami a videódból is kiderült, nekem is az tetszik ebben a pattexben hogy nem kell túllihegni vele a préselést.
szia! Nekem tubusos pattex van és az van ráírva, hogy erősen össze kell nyomni a két ragasztandó felületet, mert ettől függ a szilárdsága a ragasztásnak. nem vagyok szakértő, de az összeütögetés is elég lehet? Vagy létezik külön élfoliázó pattex ragasztó?
A ragasztó viszont pont Pattex. Ezzel lehetett dolgozni, bár valamikor régebben már egyszer készítettem hasonlót, akkor Bison (Obiban vettem) kontaktragasztót használtam, ugyanilyen kis fémdobozos kiszerelésben, az is jó volt. Mármint maga a ragasztó, mert az elkészült bútorlappal már nem vagyok ennyire elégedett! :-)
,,Ezt fejtsd már ki, hogy ez miért ennyire fontos a feszültség?,,
Pillanatnyilag 5 csavarozógépem van , abból háromnak litiumos az akku
a legkisebb Bosh oxi 3,6 voltos 4.5 nm
aztán a Bosh PSR 14,4 voltos 28 nm
a greenworks 24 voltos 56 nm
Szóval a max forgónyomaték ennyi .
Ha nem számítana a feszültség akkor a kicsinek is lehetne 56 nm es nyomatéka . Nem ? Tudom a motor felépítése is meg egyéb tényezők is befolyásolják a max forgónyomatékot de a feszültség is . Szerintem .
Más kérdés, hogy csavarozó állásban elég macerás az önfúrás (a kis fordulat miatt) - ezért én inkább egy fúrógéppel előfúrtam a zártszelvénybe, aztán sorozatba hajtottam be a csavarokat "önmetszeni".
Ilyesmi 4-4,8 as csavarokat, a 20 Nm-es, 10,8 V-os, nyél-akkus, fűszerüzleti géppel hajtottam be és működött a dolog.
Egy kicsivel combosabb (mondjuk 25 Nm-es) géppel meg pláne működni fog.
Friss OSB3-at próbáltam vízbázisúval festeni. Nem sikerült. Nem terült el, összeszaladt cseppekbe a festék. Azt mondják, várni kell vele legalább 1évet, akkor majd rajta marad. (ezt még nem próbáltam)
"Az itthon kapható OSB lapok többségében impregnált, vízzáró felületűek (OSB-3), viszont az oldalaikon a nedvesség, a csapadék és a pára bejuthat a tábla belsejébe.
Így az anyag rostjai elkülönülnek, illetve a rétegek elemelkednek egymástól, ami tönkreteszi a felületet, tehát a festést is. Nélkülözhetetlen kiküszöbölni ezt a problémát, hogy a festés után a végeredmény megfelelő legyen.
Első megoldás az akril latex festék, mert teljesen befedi az anyagot, ezáltal megszünteti a problémát. A festék beszivárog a résekbe és elzárja azokat.
Másik megoldás lehet a glettelő anyag használata, bár ettől enyhén matt színű lesz a végeredmény. Mindkét esetben fontos, hogy az összes oldalt kenjük le és várjuk meg, míg teljesen megszárad az OSB lap felülete. Amennyiben az alapozás színe eltér a véglegestől, az alapozó réteget olaj bázisú színező festékkel kell fedni.
Amennyiben valamilyen vízbázisú festéket használnánk, vagy ha kihagynánk az alapozó réteget, a felület idővel felpattogna, az anyag szerkezete idő előtt meggyengülne és tönkremenne.
A megfelelő alapozás és felületkezelés dekoratív és időtálló anyagot eredményez. Kövesd a leírtakat, és így te is egy időtálló anyagot kaphatsz."
rétegeltlemezt kentem vele, de vélelmezem (hangsúlyozom, nem tapasztalat), hogy az OSB-hez is tapad. Szagtalan, pasztillával tudják színezni, és olcsóbb, mint sok sima zománcfesték. Vennem kell majd mostanában egy dobozzal, ha érdekel, kipróbálom egy darab OSB-n, bár nyilván tartóssági tesztet nem tudok csinálni, de hogy kenés közben és pár nappal utána mi a tapasztalat, azt meg tudom írni.
Ha megjegyezhetem, én pont az ecetes szaniter-szilikont nem ajánlanám semmilyen alkalmazásra.
Akkor már sokkal inkább az ecet-mentes, Mester - márkájút - az tényleg egy bevált dolog, nem penészedik, rohadtul tapad, rugalmas marad évekig - szóval egy jó termék, ezt 2 év távlatából állítom, méghozzá szabadtéri alkalmazásban, nyáron 40, télen -10 fokos, állandó UV-nak kitett környezetben.
Igaz, több mint duplájába kerül, mint a sima ecetes - de szerintem megéri.
Nikecell szigetelés szóba jöhet? Ha nem kell nagy hőszigetelés, 2-3 centi is ér valamit, rá a glett, és kimeszelni, ha a színnel nem akarsz vesződni. Tartós, és szép is.
Lehet, de azért találtam az ebay-en olyant, amiről már a reklámfotón hiányzik a fog. Mármint 3-ból 1. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy minden darab ilyen, de azért a kereskedő/gyártó részéről azért nem túl nagy odafigyelésre utal.
Szóval ebből arra gondol az ember, hogy nem feltétlenül minőség.
Amúgy épp azért vettem collos patront is a tritonhoz, merthogy hátha abba olcsóbbak a marókések.
Ezeknek ez az áruk, mert a világnak van olyan része, ahol a gyártónak/kereskedelemnek nem az az elsődleges célja, hogy kifossza a vevőt. Másodsorban meg coll-os méretű a száruk, és azok jóval olcsóbbak.
Ja es eleg 5 oszlop, azaz 2db. 6 meteres ablakprofilbol kijon, a ket oldalt ossze kell koldokcsapozni, 4db. 8-assal.
Szoval kell 1 tabla 3ooox12oox22 hossztoldott lap, es 2 darab 6 meteres ablakprofil. Meg egydeszkak es egy szal foszni, az agydeszak lecenek. Brutto 12o euro a faanyag.
ilyen csapolast kell keszits az oszlopra, ami 72x72 pedaul, de 72x86mm is ls csak lecsiszolod es legombojited az egyik elet. Be kell csapol 22 mm melyseget. Furhatsz 3db. 8mm- res koldokcsapot az oldal es az oszlop illesztesenel, biztositasnak.
A oldal nem fog kiforduljon, mert a oldal lefele az oszlopon kikepzett vallra terhel. De az agydeszkakat le kell csavarozni, hogy az is fogja ossze a ket agyoldalt. Van egy 4ox4o-es profil szerelve az agyoldalra, pont szinben az oldal also elevel, arra kell szerelni agydeszkakat. Ha veszel egy vekon 10cm szivacsmatracot (lehet kapni az Ikeaban, jo es olcso), akkor a gyerek nem tud kiesni, mert 9cm van meg az agyoldalbol. 25-4-2-10=9. De szerelhetsz 4ox3o-as profilt es meg nyersz 1 centit.
Össze kell hozni egy galériát, amit a szoba sarkába be tudsz szerelni- 6 oszlopra és azok tartják az ágyoldalakat is. Akkor meg lehet csinálni magassabbra is a galériát és tovább tudják használni a gyerekek?
Hozzáférsz borovi ablakprofilhoz (72x86mm) és 22-es borovi vagy fenyő táblához
Nekem van egy 6 db-os dobozos készletem, 12-es szárral. A kontraprofilja nekem használhatattlan, nem vagyok képes úgy beállítani a hézagolókkal, hogy egyforma legyen a két kés marása. (persze tükörképben.) A plattoló és az újmaró viszont jó volt a dobozban, ezt nem tudták elrontani.
Jók ezek valamennyire, vagy csak nem pontosak, vagy le is viszik a fejemet?
Alapból idehaza nem is veszek ilyen sárga kategóriás marókat, amiből 4e ft egy doboz, ez kb olyannak néz ki, de az ilyen olcsó ár mindig kísérti az embert...
Az oldalon található kép nem hiszem, hogy a valóságot ábrázolja.
A valós méretsorrend: 3/8", 8mm, 1/4", 6mm. A képen nem ez látszik.
Nekem Makita RT0700 van, ahhoz a 3/8"-os és a 8 mm-es a rendes, több hasításos patron és az 1/4"-os és a 6 mm-es szűkítő az egy hasításos kialakítású persely .
Amit szereztem azokon ~9,5cm széles deszkák voltak. Először meggyalultam őket egyforma vastagra, meg minden deszka egyik élét egyenesre. Eztán hosszában felfűrészeltem a deszkákat, amik így 2 x 4,5 centis lécekké váltak. A léceket pedig élükre állítva ragasztottam egymáshoz. Száradás után a Stanley család jött segíteni kigyalulni a görbét, meg a lépcsőket, majd a vastagolón áttolva lettek egyformák az asztallap csíkok. Most 43 cm szélességnél tartok, kell még két jó raklap, plusz egy hosszú a keretnek.
Sajnos amit kinéztem a melóhelyen az kint felejtődött az esőn, de majd biztos adódik valami. Szeretném ha a keret látszó oldalán nem lenne toldás.
Ha jót akartok mester kontakt ragasztót (tubusost) nem vesztek.
Ilyet vettem korábban, de használhatatlan, túl sűrű, túl gyorsan szárad, fel se tudom kenni normálisan, már-már használhatatlan. Nagyobb, nehezebb dolgokra biztos jó és erős, de élfóliázni nem :D
Itteni javaslatra már befoglaltam pattexet, azt megpróbálom holnap átvenni, remélem jobb lesz, mint ez, mert ez egy horror.
Bár a pu ragasztó sem jobb, de lehet már hüvös van lent és azért ennyire használhatatlan ez a kettő.
Pattexre kíváncsi vagyok, remélem avval normálisan lehet dolgozni, nem úgy, mint ezzel.
Lambéria talán túl vastag lesz, inkább vékony rétegelt lemez, vagy valami műanyag lemez kéne szerintem. Kifurkálod a menetes rész átmérőjének megfelelő fúróval, és az anyákkal rögzíted.
Nem teljesen asztalos téma, de a hozzászólások alapján talán mégis jó helyen keresgélek. Szóval szeretnék csinálni egy egyszerű játékot pár (10-20) kapcsolóval és izzóval, és ezt a kapcsolót néztem ki hozzá:
Arra godnoltam, hogy valami kis fatáblára, akár lambériára rögzíteném őket. Szerintetek hogy a legcélszerűbb? Nem hinném, hogy a gyárilag elképzelt helyére is csak a forrasztások rögzítenék. Köszi!
Ja, nem is mondtam : szereztem két fasza raklapot, szinte veszteség nélkül szét tudtam szedni őket, az autó trapézemelőjét is bevetettem :) Szerintem borovi lehet, biztosan nem luc. Végül úgy döntöttem, hogy "csak" 45mm vastag lesz az asztallap, amiből 43 lett a gyalulás után. A keretet viszont 50x100-ból készítem majd.
Ha a falra is rögzíted akkor nem feltétlen a magasság lesz a kérdés. Olyan legyen ami nekik még kényelmes, nem hiszem hogy erre lenne szabály. Plusz nem tudom mit szeretnél alá tenni (helytakarékosságot is írtál). Íróasztalt? Játéksarkot?
Rajzolgattam kicsit - nem vagyok szakember, majd valaki jól kijavít ha nem kóser amit gondolok.
Úgy sejtem az ágy fényképéből, hogy az ágyláb deszkája nem vastagabb colosnál. Namost, ha ugyanilyen vastag deszkára állítanád fel, és 1,2,3 láb a falra van rögzítve (3-asra egy másik rögzítési megoldást is rajzoltam, hogy ne az élével rögzítsd a pótlábat a falra, stabilabb rögzítés talán), az elég stabil, de a 4-es lábra nincs ötletem, az ott az ágy lábán kívül meg egy esetleges oldalsó keresztmerevítőn kívül nincs nagyon fixen rögzítve. Hogy hogyan lehetne stabillá is tenni, meg használhatóvá is - hogy 2 irányból is legyen "bejárat" az ágy alá. Meg hogy ha oldalról nekiszalad a gyerek, ne döntse ki az ágy alól. Nem tudom lenne-e olyan rögzítés a parkettára, aminél megfúrni sem kell, de kellően fixen rögzíti. Az ágy lába és a magasító pótlábat vagy 3-3 tiplivel és ragasztással (szebb megoldás, nem látszik), vagy valamilyen fémlemez plusz facsavarokkal rögzíteném (egyszerűbb de randa megoldás). De biztos van még ezen kívül is, lehet valaki elmondja.
Ha meg vastagabb oszlopokra teszed - az ugyan stabilabb lesz, de oldalról nézve meg "randább".
Ha másra nem, köpködésre jó lesz a fenti ötletelés.
Ilyen az ágy alapjaiban , csak kapott körben egy leesés gátló keretet . Az ágynemű tartó részt nem kívánom használni , így az induló magasság : 26 cm ( a fekvőfelület alja .)
A gyerekek galéria ágyat szeretnének és a gazdaságosabb helykihasználás miatt is előkerült ez a lehetőség. Mekkora az a magasság ami még biztonságos , de már elférnek alatta ?
Lenne egy-két ötletetek milyen "szerkezetet " építhetnék alá , ami stabilan megtartja az ágyakat ?
Az ágyak külön külön sarokba kerülnének , a falhoz rögzíteném , de ha nem muszáj akkor a parkettát nem fúrnám meg .
Vajk a "távolsági értékesítés" szabályaira hivatkozott, ami szerint évi 35.000 EUR felett értékesít nem adóalanyoknak Magyarországra, akkor be kell jelentkezni a magyar ÁFA alá. (Az idézett cikkben is utal a végén rá, csak nem fejti ki!)
Elég sokat vásárolok a neten de még sohasem utaltam. Pont azért mert az nekem kerülne költségbe. Ha viszont kártyával fizetek akkor az nem az én költségem.
annyi kiegészítéssel, hogy ha egy adott eladó egy adott országba az adott évben meghalad egy összeget, akkor be kell jelentkezzen a célország adóhatóságánál, és onnantól annak az áfáját kell szedje, és annak az adóhatóságnak kell elküldje.
pl egy német bringabolt 19% áfát számolt nekem, de odaszoktak a magyarok, és ma már ha magyar címet adsz meg, akkor 27% az áfa.
de ugyanezért van olyan lengyel webshop, ahol a számlát a gofri-jan kft állítja ki januárban, és így tovább
Én úgy tudtam, az eu-n belül ott fizeted az áfát, ahol megvezsed a terméket. Magyarán az angliai vásárlásnál az angol áfát fizeted - nekik, és nem fizetsz itthon áfát ---még.
Tényleg cuki, szerintem akinek itt van az nem fog lebeszélni :) Ahogy írták nem feltétlenül egy menetben 30x20-as nút marására való, de nagyon kényelmes használni. Azt gondolom látod hogy ebben az alapkiépítésben nem jár hozzá a "klasszik" felsőmaróállvány (ez ni), ezért belülről indított marás macerás, mert marás előtt már kiáll a marótalpból a marófej. Persze indíthatod úgy is óvatosan ráengeded, talp egy részét az anyagra támasztva de ezt csak kisebb marófejekkel tudom elképzelni úgy, hogy biztonságos is legyen.
A kényelem mellett nem utolsósorban könnyen lehet pl CNC-be, vagy pantorouterbe is beépíteni, a hengeres géptest miatt. Bár ez lehet hogy csak az én gépépítő lelkemet birizgálja :)
Az RT700cx2j csomag a "full extrás" (ha jól tudom):
Nekem a DeWalt-os tesója van, de méret/teljesítményhasználhatóság szempontjából kb. ugyanaz. Nyáron pl 120 méternyi lekerekítést csináltam vele (10 db 3m-es gyalult tetőléc mind a 4 élét)
Azt a linkelt klónt nem ismerem, az is lehet hogy jó koppintás. Kérdés hogy áll a gari/szervízelhetőség. Makinál ez azért 3 év és gondolom jó pár szervízpont .
Írtam az eladónak a patronok végett, mert amúgy létezik hozzá 8 mm patron. Nekem az összes késem 8-as (meg van a szekerce, ami 12-es). Ha ad hozzá 8-ast, akkor komoly esélyei vannak :)
Mint mindent, ezt is Kínába gyártják valami Angol társulatnak. Eleibe Angliából szállították jó drágán. Azon hezitálok, hogy kell e nekem a sok tartozék? Volt szerencsém kipróbálni egyet. Funkciólya trimmelő, élmaró. Nem egy erőgép és csak 6 mm vagy 1/4 col a marószár. De szerintem elég a kézi munkához. Fordulatszabályzós ami nem hátrány.
Én innen akarok venni. Mert kicsit át is akarom az asztalhoz alakítani a beépítésre kerülőt. Rugókat ki. Ütköző helyére menetes orsó a magasságállításhoz.
Ha ragasztóval rakod a csempét/padlólapot, akkor mindegy, hogy áztatod vagy sem. Nem árt, de nem is használ. :) Kivéve a gress lapokat. Annál csökkenti a tapadást az áztatás.
Valami ilyesmire céloztam lentebb. Hiába a legújabb technológia, mikor a kőmérgesmen nem képes felfogni azt sem, hogy miképpen köt meg a mészvakolat cement nélkül. Kis hazánkban többnyire nincs továbbképzés, de még normális képzés sem...
Nagyon szenvedős munka volt, mert egy pillanat alatt kikapta a nedvességet a ragasztóból.
Hát maga nem eresztette be azokat a téglákat valamivel?
Ha csak sima, híg D4-es oldattal megkened az illeszkedő felületeit egy festő-kefével és hagyod megszáradni - már nem "kapja fel" úgy a vizet a ragasztóból, mint aki egy hete nem ivott vizet.
Én még a csempét-járólapot is beáztatom egy nappal használat előtt (még akkor is, ha azt mondják, hogy nem kell) - mert pont azt kerülném el, hogy a csörröge-száraz lap rásüljön a ragasztóra.
(vagyis az érinkezési zónából ne kapja ki hirtelen a vizet, hogy egy leheletnyi megkeményedett záróréteget képezzen - mert akkor már annyi a ragasztási hatásnak, hiába köt meg később a távolabbi ragasztóréteg).
Amikor régi falra csempézek, ugyanebből az okból, azt is kötelezően átkenem előtte vagy hatósági primerrel, vagy (ahogy mondtam) fa-ragasztó oldattal.
Ez meggátolja a gyors víz-kiszipákolást a csemperagasztóból, időt hagyván a tökéletes adhéziónak.
Én 10-es ytong téglából raktam az emeleten a szobák válaszfalát a gyári ragasztójával. Nagyon szenvedős munka volt, mert egy pillanat alatt kikapta a nedvességet a ragasztóból. Viszont nagyon szép lett a fal. Én dekopír fűrésszel (13 cm lappal) vágtam ki a boltíveket az ajtóhoz. 4 ajtóhoz 2 db fűrészlap elég is volt. :) Csak kicsit megcsiszoltam a falat és utána 0-3-as anyaggal gletteltem. Olyan sima lett mint az asztallap.
Kerülöm az Ytongot, mert ha nem adnak vagógépet vele, akkor nehéz szabdalni flexxel.
Hosszú falak repednek is, pedig cserefa ékekkel úgy megékeltük őket, hogy pengtek.
Elvileg pe kéne építeni dillatációs hézagokat és ha keretszerkezet az épület, akkor az oszlopkra kéne tenni egy 2.5mm vastag lemezporfilt az fal inditásánál, ami hagyja mozogni a falat.
Ha nincs törve, repedve az öntvény sehol akkor ez a gép nagyon megéri majd valakinek. Én is lecsapnék rá, ha volna elég helyem a műhelyben, de sajna nincs.
5 éve építtettem egy ifjúsági szálláshely kategóriájú épületet. 250 m2 alapterület, földszint + tetőtér. Gondoltuk, a válaszfalak legyenek YTONG-ból, mert az pontos, nem kell vakolni.
Meg is beszéltük ezt a kőművesekkel. Amikor eljutottunk a válaszfalig, megyek az építkezésre és látom, hogy az 5 méter hosszú válaszfal olyan, mint egy íj, van benne min. 3-4 cm. Közelebb érve a gyanú beigazolódott. Nézem, az ytong téglák hol itt, hogy ott sarokkal kiállnak a sorból. A téglák között 1 cm habarcs.
Mondom a "mesternek":
- Laci bácsi, ez mért ilyen?
- Ó, jó ez így, majd legyaluljuk.
- Dehát ez ytong, ezek a téglák mm pontosak, 2-3 mm habarccsal kellene rakni, most az sem lesz elég!
- Ó, az hülyeség, ennyi kell neki, nézze csak, 50 éve építek házakat, én tudom!
Na ennek az lett az eredménye, hogy vakolni kellett az ytong falakat. Utána a vakolat hálósan megrepedt (pár napos korára).
A 2x2 m-es fürdőszobában 2 cm-es függőhiba, vagy a derékszöghöz képest pár cm eltérés simán összejött. Az ajtóknak kihagyott résekről pár hete beraktam ide fotót.
Aztán a kőműves meg volt sértve, amikkor visszatartottunk a munkadíjból a + vakolóanyagra, meg az üvegszálas tapétára, ami elvileg nem is kellett volna, meg purhabra, amiből 3x annyi kellett, mint normálisan.
És akkor még nem számoltam a 7 cm széles takaróléceket, mert az 5 cm-es rés az ajtók körül legtöbbször megvolt.
A szomorú igazán az, hogy évek alatt elég sok kisebb céget láttam dolgozni EU pályázatos építkezéseken és a fentinél rosszabbakat is láttam. Ritkán jobbat is.
Van pár olyan fejlesztés, ami még mindig nem ért el a kőmérgesekhez az elmúlt két-háromezer évben... Ilyen csodás és korszerű találmány a madzag és a cövek... Pedig ezeknek a segítségével már ki lehet jelölni a pontos (!) derékszöget és az egyenest. Egy darab kavicsot vagy csavart hozzáadva már a függőleges is menne, s ha ehhez még hozzáadja az ember a 'slagos' vízmértéket és a mérőszalagot, akkor már minden adott a pontos munkavégzéshez. De hát sokkal egyszerűbb a vinklihez igazítani négy madzagot, ami tíz méteren vagy derékszöget ad, vagy pedig nem, mint normálisan megszerkeszteni négy merőlegest...
Ha győzöd árammal, és ki is tudod használni, akkor még a szükséges felújítással együtt is megéri. Feltéve ha nincs valami rejtett hibája. Hiányzó alkatrész, repedt öntvény stb. Biztosan van rajta 4kW körüli motor plusz a behúzó. Bár láttam már ilyet 2,2 kW os motorral is. Ott erre futotta a hálózat, a tulaj azt mondta hogy nem kell 4-5 mm fogásokat venni és használható.
Elkezdett nagyon csikorogni a szalagcsiszolóm. Elmúlt 3 éves, elérte az avulási határidőt.Szétszedtem megnézni, lehet e valamit kezdeni vele. Összességében kellemesen csalódtam. A bélés a szokásos kínai, de a műanyag ház és a motor elég korrektnek tűnik. Az egész belsőn látszik, hogy porszívó nélkül vagy a saját porzsákját használva elég jól megtölti porral saját magát. A csapágyak kínai minőségűek, lemez porvédővel. A motorcsapágyak cseréje könnyen ment. A motor tengelyén a kihajtásnál látható az első alapvető probléma, az áttétel teljesen száraz.
A fotó nem sikerült, de a tányérkerék tengelyén látható kis dudor az összes kenőanyag, amit a környékről sikerült összekaparni.
Némi minőségi zsírral összerakva egész jónak tűnő hangja lett. A kihajtó tengely külső 638-as csapágyán furán benyomódott a külső porvédő.
A csapágy jó oldala
És a rossz HPIM 4333
Na itt volt
a másik kínai barbatrükk. A csapágy támasztását, és ezzel együtt a tányérkerék hézagolását ezzel a tányérszerű alátéttel oldották meg.
A külső rész a csapágy porvédőlemezén, a belső meg a bordásszíj agyrészén támaszkodva hézagol! Ugyanazon csapágy külső álló és belső forgó részén egy alkatrész.
Itt a tányérkát kihagyva 8-as hézagolóval állítottam be a holtjátékot. Láss csodát! Megszűnt az újkorától hallható sivító hang, teljesen kultúráltan jár. Hátravan még a szalagot meghajtó tengely csapágyazása. Kicsit szoros az illesztés, óvatos kopácsolásra nem mozdul. A pillekönnyű műanyag nem hiszem hogy erősebb csapásokat kibírna, így csak a kenőanyag pótlása után két gumi porvédő a javítás.
Csapágycseréhez ki kell tépni a golyókosarat, kiszórni a golyókat és kihúzni a tengelyt. Már csak az első szalagvezető van hátra. Ez sima siklócsapágy, szintén kissé száraz. A tengelyen látszik a kopás. A lemezházban ügyes kis dudor akadályozza meg a tengely elfordulását. Ezt kireszelve és 1/3 részben elfordítva már ismét sima felületen futnak a perselyek. Itt is kenőanyag pótlás, aztán próba. Sokkal jobb a hangja mint akár újkorában, ezt az egészet hamarabb is megcsinálhattam volna.
Az üveg eme tulajdonságát ismerem. A tapolcai üveggyárban van felakasztva egy hatalmas, több száz kilós üvegcsepp egy drótkötélre. Amikor felakasztották akkor még kocka volt. Ez egy látványos kísérlet volt annak idején, hogy hogyan képes deformálódni az üveg a saját súlya alatt. Állítólag tíz év alatt képes volt a hatalmas kocka átváltozni cseppformájúra. Én már csak a csepp formájában láttam.
És az is tudtad hogy a víz oldja az üveget? Nagyon kicsit de oldja, így akárhányszor iszol üveg pohárból, mindig kerül a szervezetedbe egypár üveg molekula. De mivel rettentően kicsi ezért kárt nem tud okozni a szervezetben.
Nálam előfordult patronnál is a bosh gépemen. Nem is egyszer. Az ok az, hogy a tokmány rögzítője egy tüske, amit benyomva rögzíti a tokmányt és ez a tüske kinyomódik a rögzítő helyzetből, ha túl erősen szorítom meg a patront. Nagyon utálom emiatt azt a fajta tokmány rögzítést.
A rebir tudtommal professzinális gépeket csinál, ipari felhasználásra, de nem olyan nagy cég mint például a dewalt. Az a nagyobbik gyalu amit néztél az tényleg elég brutális darab, ami egyébként ácsgyalu, gerendák gyors gyalulására készítették.
Egy pár padláson már megfordultam. Láttam, hogy milyen munkára képes egy profi, magára adó ács. Sajnos az ilyen nagyon kevés. Sőt egyre kevesebb. A fiam most építkezett, ne tudd meg, milyen nehezen talált olyan ácsot aki normálisan dolgozik.
A legtöbb tetőszerkezet amit láttam sokszorosan túl volt méretezve indokolatlanul. Egy 4*5 méteres kicsike házikó sátortetős tetőszerkezetét miért kell 20*20-as gerendákból elkészíteni úgy hogy még fedélszéket is csináltak. Ez a megrendelő lehúzása rovat inkább, mert sok mester annyiért vállalja el a munkát amennyibe az anyag kerül. Így megéri neki sok anyagot beépítenie.
Amikor építkeztem, akkor megvettem az ácsmunkákról szóló szakkönyveket. Alaposan tanulmányoztam, majd bekérezkedtem olyan építkezésekre ahol "szakemberek" éppen építettek valamit, hogy tapasztalatot is szerezzek. Kb 40-50 építkezésen voltam, "tanulmány úton". Ekkor döntöttem el, hogy ha lehet akkor ne bízzam magam a "szakemberek" tudására, mert láttam, hogy milyen kontár munkákra képesek. A hőszigetelésről meg sokuknak fogalmuk sem volt. Például láttam olyat, hogy egy 10*10-es gerendát feles átlapolással csapoltak, majd egy 60-as szöggel rögzítették. Így az átlapolásból csak 1 cm hosszan kinyúló szeg a másik szarufában szerinted mennyit tarthat? A centit nem használták sokan, csak úgy szemre vágtak. Az ácskapcsokat is rosszul használták páran, szétrepesztve vele a szarufát. Na az ilyen "mekmesterekből" én nem kérek.
Kb 10 éve hívtam egy szakit húzza le a betont a konyhámba. Szemmel láthatóan görbe volt a deszkája . Kérdeztem ezzel akarja e lehúzni mert ha igen két zsák csemperagasztóval többet veszek. Nem értette a fekete humort .
Talán, nem tudom. A CMT marószárból kinézem, hogy méretpontos. A többi 8-as kés nem rázódik ki, de most megyek a edzőterem, meglássuk óvatosabb fogással mi történik.
Akkor nem lehet más, mint hogy méreteltérés miatt nem szorítja meg a patron eléggé ezt a marót, hiába húzod meg jól. Gondolom századokról van szó, így nem tudom mit tehetnél... Esetleg a maró szárát megfújni finom homokkal, hogy érdesebb legyen. Talán már az is segítene.
Az utóbbi időbe több olyan olcsó marószerszámot vettem piacon, amik nem kisebbek, hanem pont annyival nagyobbak voltak, hogy nem bírtam beledugni a 8-as patronba.
Akkor már csak az kellene, hogy a kőművesek is ilyen pontosan dolgozzanak :)
Pedig már vannak (nem is méregdrága űrtechnikai) mérőeszközeik - ami igencsak segítené őket a pontos munkában, anélkül, hogy világraszóló nagymesterek lennének. Ha használnák - illetve ha a főnökeik előírná a használatukat.
Tudom, azt mondják erre, hogy: "Lézeres mérőt - ezeknek? A nevüket sem tudják még kiolvasni sem... nem hogy leírni".
Ez sajnos az elmélet. Így kellene persze lennie biztosan, ezt aláírom.
Az utóbbi 10 évben végigasszisztáltam néhány kisebb-nagyobb tető készítését és nem egészen ezt láttam megvalósulni.
Ennek olyan oka is lehet, hogy egy "csapatban" mondjuk van 1-2 ács meg 10 nem ács. A nem szakemberek egy idő után kb eltanulják a fontosabb dolgokat, oszt így megy a munka.
Nagy fogás alatt azt értem, hogy egyszerre sok anyagot. A rajzon is látható szintkülönbséget 8mm-re számoltam, 3-4 mm fogásokkal csökkentettem az átmérőt.
Nagyon látványos a szintkülönbség?
Több mm-ről beszélek, ld. lentebb. Amikor kilazítottam a patront, a marókés visszaesett koppig, pedig eleve úgy raktam bele.
Ez lenne a munkadarab, a fabicaj kerékagyai lesznek belőle. A nagyobb átmérő 60mm, a kisebb 35, ez fog illeszkedni a "faküllő" közepébe fúrt 35-ös furatba, csak hogy egyszerű legyen.
No ehhez találtam ki ezt az ollószerű maró bizbaszt. Alul van egy 6-os csap, ami a kerékagy közepébe illeszkedik, e körül forog az egész miskulancia. Az olló nyitása adja az átmérőt.
A tervekhez képest ilyen háromsebességes váltó szíjtárcsákat tudtam marni :-D Na jó, 3db azért sikerült, de azt hiszem kettő kuka lett.
Én már nem emlékszem milyen a tritonon a mélységütközés (3 nút kimarása után ment rögtön asztal alá), gondolom a cmt-n is hasonló. Én inkább arra gyanakodnék, az mászott el. Ha a patronon belül annyira meglazul egy ilyen szár hogy mélységében becsúszik, akkor ott baj lenne - szerintem. Főleg nagy fordulaton, gondolom nem egyes fokozaton pörgetsz egy ilyen spirálmarót.
A "minden menetnél" az:
- egy nútot jelent, több lépésben szélesítve és ott látszik a szintkülönbség?
- vagy x különálló nútot martál - elvileg - ugyanabban a mélységben és méréssel hoztad ki a különbséget?
Elképzelhető, bár nekem addig volt ilyen bajom, amíg tokmányba fogtam ezeket a cuccokat. Mióta patronos megoldásom van még nem fordult elő megfelelő erejű meghúzás mellett.
No, köszi a tippeket legközelebb kipróbálom a petróleumos áztatást ha üveget kell vágnom. Meg mondjuk sokszor használt üveget próbáltam vágni és annyira valóban nem tisztítottam meg...
Próbálgattam ma a gyalut. Hát sajna nem lehetek vele elégedett. Az a baj, hogy ennek a teszkós Reikel gépnek a talpa nem frankó. Egy kissé homorú az egész, a belépő talp egyik irányba ferde, a kilépő talp meg a másikba.
Így pedig tulképpen nem is lehet vele keveset gyalulni, mert úgy beállítva semmit nem fog amikor már teljes hosszon felfekszik.
Ha maxra állítom, akkor meg a deformitása miatt olyan erőre van szükség áttuszkolni alatta az anyagot, ami nem egészséges.
(Később majd a szerszám lesz tologatva az anyag felett, de még nincs eldöntve, hogy az asztalra miképpen legyen rögzítve az anyag az ilyesmihez - szóval a teszt kedvéért most a lécet toltam) http://habfarago.hu/galleries/pictures/asztalosgep/gyalu.mp4
Ráadásul az anyag mindkét végén 10-10 centi hosszon fél milliméterrel többet is visz ez miatt. Szóval ugyan valami 8 ezerért vettem, de nem is jó. Az elv működőképes, de vagy szétszedem és leszerelem róla mindkét talpat, vagy veszek valami komolyabb kivitelű gyalut, még nem tudom.
Ebben a kiépítésben amiben használom nem igazán volna szükség a talpára. Persze könnyen kis is lehet venni kézi gépnek, akkor meg hiányozna.
Ismeri valaki a Rebir márkát? Kétféle gyalut hirdetnek, a nagyobbik elég brutál gépnek látszik, bár meglehet be sem fér abba a ketrecbe amit csináltam...
Leveszed a falnyílásról a méretet. Megbeszéled a vakolatot. Mikor viszed a kész ajtót 5 cm-rel kisebb a nyílás, mert vastagabbra sikerült a malter. Vááááá!
A petróleum, vagy a WD40 azért segíti a vágást - azokon túl, amiket eddig Repülős itt ma elmondott -, mert ahogy megkarcolódik az üveg, abban azonnal megindul a felületre merőlegesen egy repedés.
Az üvegvágó úgy műkszik, hogy az üvegnek, mint folyadéknak megbontja a felületi feszültségét.
Namost a repedés annál mélyebb lesz, aminél volt petró. Jóval mélyebb lesz. És ettől sokkal könnyebben fog lerepedni a végén a tábla.
Amúgy ha kerekes, ha gyémántos a vágó, az sem mindegy, hogy milyen élszögekkel készítették. Ui. a vastagabb üvegekhez hegyesebb, a vékonyabbakhoz tompább élszög kell.
Elképzelhető, hogy ha túl nagy fogással marok vele, akkor berezonál és kirázódik a patronból ? Nyugi nem repült ki, csak a fixen beállított mélység határoló ellenére minden menetnél egy kicsit mélyebben mart. Persze mindezt csak a végén vettem észre.
Olvastam egy vállalkozásról. A mérnök CAD programmal megtervezi a tetőt. A faüzemben CNC-vel legyártják. Minden darab megszámozva. A helyszínen csak legózni kell.
1-2 cm a hiba az ácsmunkába, ha csapolni kell, akkor még kevesebb.
Képzeld el, hogy amikor a szarufákat kármizzák, akkor készítenek egy sablont colos deszkából és az összest szarufát egyformára gyártják egy tetősíkra.
Ha nem lenne a talpszelemen és a csúcszelemen külső éle tökéletesen párhuzamos és mindkettő vizszintes, minden szarufát újra kéne kármizzanak. A tetőre kimászott ács nem tudja újrakármizni (lehet, hogy pótolni kell rá), vissza kell adni a vágónak, le a tetőről. Azt nem fogják, úgyhogy megcsinálják a székállásokat pontosan.
Még 4o méteren sem lehet egy tetőbe 1ocm. Látszik, amikor felteszed a cserepeket.
Világéletemben vasas voltam és szolgáltató céget irányítottam Kft.-nél és Zrt.- nél. Nyugdíjba mentem és hasonló tevékenységre amit korábban más cégnél csináltam vállalkozást akartam indítani. Az engedéllyel foglalkozó hölgy azért akarta megtagadni az engedély kiadását, mert nem volt (és most sincs) kereskedői végzettségem. Ismertettem az előzményeket, és azt mondta, hogy most indul ruhaipari kereskedőknek egy tanfolyam és 67 e. Ft-ért indulhatok, ha elvégzem akkor kiadja az engedélyt. Csúnyán összevesztünk, megkaptam az engedélyt. Soha nem ellenőriztek, de biztos ami- biztos alapon KFT.-t alapítottam. Kaptam ellenőrzést, de a végzettségemet soha nem firtatták. Szerintem, javításra, kereskedelemre alapít BT.-t akkor nem gond a végzettség. A leendő könyvelője tájékoztatni fogja a lehetőségekről.
Én egy műbútor asztalos pince műhelyébe járhattam be 10-15 éves koromban iskola után. Régi bútorokat újított fel a mester, rengeteg faragványt készített a sérültek helyére, sellakozott igazi csontenyvvel ragasztott. Nekem valahogy nagyon tetszett az illata, pedig a valóságban igen csak büdös a csontenyv a főzés közben. Az egyik munkája nagyon megmaradt az emlékeimben, egy nagyon szép intarziás betétű a szélein pedig faragott díszű francia barokk komódot újított fel. Nagyon viseltes és sérült volt amikor először láttam és pár hét alatt az öreg egy csodát tárt a szemem elé a felújított komóddal. Rá sem lehetett ismerni olyan szép lett. Nagyon tetszett az ahogy a hiányzott faragványokat pótolta meg az intarziát javította, órákig el tudtam nézni csendben ahogy dolgozik, csak a miért kérdéseimmel zaklattam az öreget állandóan :) Emlékszem, hogy állandóan a szájának a sarkában volt a pipa, még akkor sem vette ki ha beszélt, de sohasem gyújtotta meg mert még fiatal korában leszokott a dohányzásról. :) Nagy dumás volt egyébként az öreg, folyamatosan ugratta a segédet és engem is.
Újra fel lehet használni régi ablak üveget is. A műhelyem ablakait is régi üveggel üvegeztem be. Egy dologra kell rettentően figyelni az ilyen régi üvegek vágásánál, mégpedig arra, hogy ragyogóan tiszták legyenek. Nem elég 1-2 alkalommal lemosni róluk a port és a koszt, addig kell tisztítani amíg tökéletesen nem ragyog mindenhol. A poros üveg azonnal hazavágja az üvegvágó görgő élét, akárhogy vigyázol, és akkor fordíthatsz új görgőre. A porszemcséken a görgő sem fog egyenletes karcolást csinálni, tehát nem fog rendesen törni az üveg sem. Pár régi ablakot én is elbasztam mire erre rájöttem.
Nagyon szépen sikerült megcsinálni, s pláne, hogy tartós maradt fenyővel, grat, a házhoz is :)
Komplett ablaküvegem van otthon a régi bontásból, azt le kéne mérnem, de garázsban maradni fog mindenképp a műanyag, az gyorsabb és egyszerűbb.
Van egy kis melléképület kint, annál meglátjuk mit barkácsolok bele, mert azt amúgyis rendbe akarjuk tenni, csak a kedv hiányzik nagyon hozzá.
Sajnos utcára nincs udvarból közvetlen kijárat csak házon keresztül vagy le kéne bontani a fél kerítést a teraszon hozzá, ez nagyban befolyásolja az előrehaladást és csupa lommal van tele. Majd jövőre remélem már össze tudjuk hozi a konténert és a hosszabb szabit, hogy avval haladhassak, de mindig van fontosabb téma, mint most a szekrény. Anyag megvan otthon csak épp időm nincs rá :(
Hiába van leszabva minden, hozzá kéne jutnom legalább az alapváz legyen kész, az ajtók egy része ráérne utólag is.
Hát ez az, hogy csak voltak: "Voltak a profilgyaluk, amivel nagyon szép dolgokat csináltak." Mi meg mindent csak spec géppell tudunk elképzelni. Gyerekkoromba volt egy asztalosbácsi szomszéd. Néha beengedett a műhelyébe de nem nyúlhattam semmihez. Irdatlan mennyiségű gyaluja volt. Akkoriba inkább az tetszett bennük, hogy csoda csillogók voltak és mindegyikbe benne volt a monogrammja mert ő készítette őket.
Köszi. De hidd el, nincs ebben semmi különös, csak én nem várom, hogy a galamb megsülve kerüljön repüljön a számba elvet vallom és azt, hogy mindent meg lehet tanulni csak akarás kérdése az egész. :)
Szerintem az élezés nagyon is idetartozik :) Tompa vágó/vésőszerszámokkal nem lehet dolgozni, ezt is meg kell tanulni.
Késélezés az nagyon nem az én asztalom (megpróbáltam ugyanezeken a köveken, de inkább hagyjuk). De a vésőélezés is csak azzal a sablonnal megy egyelőre, amit linkeltem a posztomban. Azzal viszont nagyon nem lehet elba**ni, ahogy tapasztaltam.
A kövek pedig King vizeskövek. Amit majd még meg kell oldanom az az időnkénti síkba csiszolásuk. Gondolom valami nagyobb gyémántlappal célszerű.
Nem az üvegvágóval van a hiba, hanem a gyakorlatoddal és az üvegvágó kezelésével. A mester aki nálam szabta az üvegeket egy filléres kommersz üvegvágót használt, de azt két vágás közben is műszerolajjal félig töltött bébiételes üvegben tárolta. A gond ugyanis az, hogy az üvegvágó kereke nincsen csapágyazva. Ha paszentos és még nem kotyog akkor maximum 2-3 métert tudsz vele szépen karcoltatni, utána a kerék kezd megszorulni mert kimegy belőle az olaj. Ha megszorult akár csak egyszer is akkor az már nem forog, és nem tudsz vele szépen egyenletesen karcolni. Ilyenkor az üveg letörésnél keresztbe betörhet az üveg, vagy csak nem a karcolás vonalon törik majd el hanem valahol össze vissza. Ha viszont a kerék már azért nem ül passzentosan a tengelyen szorulás nélkül, mert már kikopott akkor meg a büdös életben nem fogsz tudni többet egyenes vonalat karcolni. Csak látszólag lesz egyenes, de a kerék imbolygása miatt hullámos az a vonal. Ilyenkor megint nem jól törik az üveg.
Az üveges úgy vigyázott arra a vágóra mint a szeme fényére, hiszen ezzel kereste a kenyerét. Hiába filléres tétel egy üvegvágó, egy olyat kell kifogni az üzletben amit nem hétfőn vagy pénteken gyártottak, mert ezek szarok.
Nekem is ugyanilyen olcsó üvegvágóm van, használat közben nekem is olajban ázik. Amikor meg nem használom, akkor meg egy nejlonzacsiba olajosan betekerve várja a sorsát. Egy jó üvegvágóval gyerekjáték megtanulni vágni, én is meg tudtam tanulni azóta. De szarul kezelt vágóval sohasem fogsz megtanulni jól vágni.
Pont így jártam. Vettem angol gyémánthegyű üvegvágót. Felvágtam vele két tábla bontott üveget. Kb.60x140cm. Két vágást nem tudtam vágni ami egyenesen tört le. Ha hosszú, ha rövid volta vágás, egy darabig egyenes, majd íves. Vagy a szerszám nem jó, vagy az üveg volt öreg. Vagy 40 éves.
"Részemről szintén megfordult korábban az ablakkészítés gondolata, de hamar letettem róla, egyszerűen anyagilag nem éri meg.
Még ha csak fenyőből csinálnám (ami nem lesz tartós garantáltan :D), akkor se olcsóbb."
Na ezzel azért vitatkoznék. Több mint 20 évvel ezelőtt a 90-es években kezdtem el építkezni. elég határozott elképzelésem volt, hogy milyen ablakokat szeretnék. Tudom nem szokványos amit kitaláltam, és azt is tudtam, hogy készen nem fogok még csak hasonlót sem kapni, ezért arra gondoltam hogy legyártatom őket. Az ablakokat boltíves, belső osztásosra terveztem 3 rétegű üvegezéssel gáztöltés nélkül. Mind a 3 réteg üveg 4mm vastag, közöttük 10-12 mm alu távtartóval képzeltem el. Az ablakok mérete sem szokványosra terveztem. 3 darab 250 cm magas és 180 cm szélesre a nappalihoz, és további 3 darab ablakot 3 méter széles félkörívesre és ugyancsak osztásosra. Egyik ablaknál sem akartam nyitható részt, tehát így elég egyszerű és gondoltam olcsóbb is. Kértem árajánlatot asztalostól, ablak gyártó cégektől. Darabját 200.000 Ft-ért készítették volna el üvegezés nélkül. Csak az ablakok fa váza 1.200.000 Ft lett volna + az üvegezés további 300.000 Ft. Ez még most is nagy pénznek számít, akkor képzeld el, hogy a 90-es években mekkora összeg volt ez. Erre nem volt ennyi pénzem mert nem vagyok semelyik pártnak a tagja, és lopni, rabolni sem akartam. Ezért magamnak kellett elkészítenem szinte nulla szaktudással és majdnem nulla felszereltséggel. Egy lengyel piacon vásárolt orosz kézi elektromos gyalugépem, egy barkács felsőmaró gépem, egy kézi barkács szalagcsiszoló gépem és egy barkács dekopir fűrészem volt, meg egy rossz életlen vésőm és kalapácsom. Ezzel kellett mindent megoldanom.
Vettem a tüzép telepen 40.000 Ft-ért sima építőipari luc fenyő pallókat és mivel akkor még nem volt műhelyem így a padláson készítettem el az ablakokat és az ajtókat is amik szintén boltívesek és hőszigeteltek belül.
A háttérben az elkészült 250 magas ablakokkal, az asztalon meg a 300 széles ablak.
A padlásra csak egy létrán lehetett felmenni egy szűk felnyitható ajtón így a kész ablakokat és ajtókat csak a háromszög fal kibontásával tudtam kihozni onnan.
Egy tél alatt lettem kész velük, úgy hogy csak az eseti órákban 1-2 órát és a hétvégeket tudtam csak rááldozni. Amikor kész voltak az ablakok akkor azokat beépítettem a közben fedél alá került házamba (amit szintén én építettem fel saját két kis lapát kezeimmel). Utána egy üveg nagykereskedésben vásároltam ha jól emlékszem 12 tábla 4-es üveget, 120.000-ért, távtartót, és páraelszívó golyókat meg egy karton nagy tubusos tömítő pasztát. A szomszéd faluból áthívtam az üveges mestert aki a fiával 2 napig csak szabta az íves üvegeket, azért tartott ennyi ideig, mert 192 "kockát kellett" elkészíteni. Egy ablakon megmutatta hogyan kell összeragasztani a rétegeket és hogy kell meghajlítani ívesre a távtartót, hogyan kell megtölteni páraelszívóval és hogyan kell légmentesen lezárni az összeragasztott üvegeket. Utána a többit magam csináltam meg 1 hónap alatt a munka mellett.
A teljes költségvetés így durván 160.000 Ft lett az 1.400.000 helyett, plusz ebben a 160.000-ben mg benne van 3 db kicsi boltíves nyitható tűzfalra kerülő ablak is és a 2 db bejárati ajtó is még kijött az anyagból.
Az ajtók és az ablakok azóta már többször át lettek festve, mégis jó a sima lucfenyő. Talán egy kicsivel sűrűbben kell festeni mintha boroviból készítettem volna.
Csak hogy értsd hogy milyenek az ablakok :
Na ez után is azt mondod, hogy nem éri meg házilag elkészíteni?
Ha ilyen lett volna a házgyári ablakom tán sose lessz műanyag nyílászáróm. Az a Názáreti ács külmbet csinált mint a házgyárak. Itt a helyi házgyárba olyan fenyőből dolgoztak amin előző nap még a fenyőrigó fütyörészett. Mikor megkeptuk a kérót, reklamáltam mert a nagyszobai és a konyhai ablaknál a nyíló és a tok között 18 mm-es rés volt. Pénzt kínáltak de mondom, attól befúj a szél. Hoztak mégrosszabbat. Harmadik próbálkozás utánn csak a pézbe egyeztünk ki. Hetekig csiszolgattam a kis léceket a rések megszüntetéséhez. Ahogy kezdett kiszáradni a fa, úgy estek szét az ablakok. Ötből csak kettő maradt nyitogatható. Az út túloldalán épült házak már normális ablakot kaptak nem a középforgós házgyári kivitelezésűt.
Ezt jelenti az Eurofalc 18, még Elurofalc 18/12-nek is nevezik. Általában belül az anslagnál is van egy kis kéder, de az már nem a szabványos megoldás. Az Euronut ugyanilyen, csak a tokok van egy kis nut, amibe a nutos záródarab illeszkedik.
Ehhez falcos záródarab jár. A rúdzár nut, ami a nyilón az anslag után az első falcon van, minden faablaknál ugyanaz.
A luft a nyiló és a tok között, a rajzon 3mm, azaz összesen 6mm a két luft.
Ez egy általános szabály az épületasztalosságba, ha kapu, ha belső ajtó falcos vagy falc nélküli, ha ablak vagy külső ajtó, a tok és a nyiló luftja 6mm. Erre van gyártva az összes vasalat: zsanérok, bevésős zárbetétek, stb. Ami még fontos, az az anslag (ANSCHLAG ) vastagsága, azaz a távolság a tok belső síkjától a nyiló belső síkjáig. Ez max. 19.5mm lehet. Másképp szabvány zsanért nem lehet szerelni rá.
Komplett késszett egy fajta profilra Eurofalc 18 zárfalccal, lapkás késekkel, kb.8.ooo-1o.ooo eurótól, olasz gyártmány.
Felfűzől több kést a tengelyre (ami magasságban állítható az asztalhoz képest) és egy állítással megcsinálod az összes marást és csapolást, egy állítás a nyilónak és egy a rámának- (a marógépnek kell legyen gépí előtolása). Kiveszi az üvegécet, sorol, összeállít csapot két darabból, középenfelnyiló ellenprofilját is megcsinálja, stb. A csapolási mélysége 13omm, az ajtót is megcsinálja.
A lapkákat is kell cserélgetni elég sűrűn. Kell egy rámaprés is az enyvezéshez.
Olyan technológia, hogy a falcokat ne kelljen egyáltalán csíszolni, 25oe euró induló ár.
A legtöbb munka a festése, min. 8 évet kell tartson a déli homlokzaton a felületkezelés. Ehhez szárazon 2oomikron kell legyen rajta a lakkréteg, ami kb. nedvesen kb. 2x 21omikron lakkot jelent. A lakkrétegen kivül van még 3 réteg, egy gombavédő uniformizátor, egy pác és egy színtelen filler alapozó, amit kell csíszolni is. Ez transzlucid (azaz valamennyire átlátszó) vizes alapú kezelés esetén. Az opák (nem átlátszó) felületkezelésnél kell egy gombavédő, egy szállekötő, színezett filler alapozó és egy réteg színezett lakk.
Ezen kivül kellenek mindenféle spéci tömítőanyagok a csap és a friz illesztéséhez is, hogy ott ha reped, ne folyon be a víz- mert vagy a nyiló vagy a tokon ez az illesztés vízszintes.
A logisztikája a felületkezelési anyagoknak egy agyrém.
Főleg, ha egy megrendelésnek kell még egy-két pótlás három év után.
És mikor még nem voltak gépek nem gyártottak ajtót-ablakot az asztalosok. Igaz. Nagyon régen asztalosok sem voltak. Akkoriba ácsnak hívták a fával bütykölőket akik azért készítettek ablakot is.
Külön egy szerszám az ablakszárnyhoz kívül,egy belül egy a csapra egy a résre, Ugyanígy a tokhoz. És ugyan így az ajtóhoz. Van még szerszám a sorolóhoz. Az üvegléchez stb.
Akkor macerás ha kicsorbul, mint nekem az egyik. Na azt melós volt kicsiszolni belőle de találtam még régen vett durva fenőkövet. A többit meg simán 800-1200-4000 szemcséjű vizesköveken. Jó ... nem annyira simán, mert csaltam. Én kézből nem hinném hogy szépen tudnék élezni, ezért használtam ezt a sablont.
Szóval vegyél jó fenőköveket, vagy gyémántlapokat aztán jó lesz az. De addig is jó forgácsolást vele :)
Ma végre kipróbáltam a cseresznyés vésőmet. Húdekurvára vág érzés fogott el. Aztán az hogy sose fogom tudni úgy megfenni ahogy gyárilag van megfenve. Bogot is véstem vele meg se látszik az élén.
Durván 80ezertől felfelé már lehet velük dolgozni, dolgoztam olyan maszeknál is ( a maszekok többsége ilyen) ahol csak alapgépek (egyengető,vastagoló,körfűrész,szalagfűrész stb)vannak és azokkal is lehet ablakot ajtót készíteni szép minőségben, nyilván ahol egy erre tervezett automata/többtengelyes/ cnc gép van az az ablakprofilgyártásban verhetetlen persze a hozzávaló szerszámmal. Nem akarok árversenybe bocsátkozni, csak arra próbáltam rámutatni a lelkes ablakot készíteni akaró embernek hogy egy ablakszögmarásnak drága lehet a felszerszámozása, persze mint már beszéltük mindenki abból főz ami van, én nem állnék neki egy ablakkészítésnek 1 db passzítófűrésszel, 1 db keretesfűrésszel és 1 db kézigyaluval és egy falcgyaluval igaz meg lehet ezzel is csinálni.
"Mit használjak hordónak tartálynak? Használt festékes, ragasztós tartály jó ennek?"
Festéket/ragasztót sok fajta edényben tárolnak, hogy most nálad melyikről van szó, azt csak Te tudod. Mindenesetre, ha valami műanyag/vékony lemez vödör, hordó, azt a porszívó jó eséllyel össze fogja szívni. Nekem a hamuporszívóhoz egy 60literes bordázott acéllemez hordó van a ciklon alatt, de még az is szokott egyet-egyet hangosan pattanni, amikor befogom a cső végét.
Az a jó, ha az ember tényleg tudja, hogy honnan való, és mi volt rajta. Én se használtam volna fel a konyhába, ha nem lettem volna biztos abban, hogy mi is volt rajta, és hol tartották :)
"Ja! Mert előtte gyomirtót, vagy állati antibiotikumot tároltak rajta."
Ez részigazság. A raklap egy gyűjtőfogalom, sok mindent takar. A nagy többség (miután mással nem igazán találkozott) a szabványos EUR palettát érti alatta. Ezt tényleg érdemes kerülni, mert valóban akármi is lehetett már rajta, meg kötelezően gomba és rovarirtó kezelt. Ráadásul a jót nem adják ingyen. Viszont rengeteg egyéb egyszer használatos raklap is van, amiről tudható, hogy mit szállítottak rajta. Többségében még örülnek is, ha elviszed ingyen. :))
(Legutóbb egy 250x420-as palettából nyertem ki 7db 250 hosszú 4x8-as staflit. Polikarbonát lapokat szállítottak rajta. Az csak nem mételyezte meg a fát... :)) )
Temészetesen igazatok van, az ablakgyártás nem egyszerű feladat.
De! Itt és most átsiklottatok a kérdés lényegén. (szerintem)
"Kerti faházunkhoz szeretnék készíteni egy fekvő alakú,
90cm széles és 60cm magas, egyszeres üvegezésű bukóablakot."
Úgy gondolom, egy kerti faházhoz nem szükséges olyan minőségű ablak, mint egy lakásba.
Bizonyára ezért szeretne maga csinálni egyet, mert felesleges oda lakáshoz készült ablakot vennie.
A magam részéről 4x8-as a 4sarkán összecsapolt keretet csinálnék befalcolva az ablaktáblának és ebbe egy hasonlóan készült ablaktáblát tennék. Üveg helyet meg polikaronátot.
Ilyenbe már bele sem akartam menni hogy ablakgyártó gép....az már tényleg nem a hobbi kategória, rendes marószerszámot akarsz venni asztali marógépbe vagy többtengelyes gépbe ott csak a marókés lesz 80.000FT-tól felfelé.
2:27 nél marógépbe való fűrészlapot tett be csapoláshoz, én nem tolnám neki így az anyagot.
Raklap beszerzes: a beszerzes hatekonysagat novelheti, ha olyan cegek korul tajekozodtok, ahol olyan tevekenyseget folytatnak amihez lemez (fém) alapanyag szukseges. (rozsdamentes kiegeszito gyartas, lemezszekreny, jarmufelepitmeny stb). En a veletlen folytan talaltam egy helyet, ahonnan 4600(cm!)x 1000- es raklapokat hozhatok el, amik inkabb gerendabol vannak (5x10) mert ami erkezik rajta nehez.
Gyalupadhoz, fahazhoz stb idealis anyag, remelhetoleg ingyen, szerintem erdemes tajekozodni bar bevallom nem ismerem az ottani viszonyokat...
Részemről szintén megfordult korábban az ablakkészítés gondolata, de hamar letettem róla, egyszerűen anyagilag nem éri meg.
Még ha csak fenyőből csinálnám (ami nem lesz tartós garantáltan :D), akkor se olcsóbb.
Garázsablakot akartam cserélni, ugyan még mindig nincs, mert mindig másra úszik el a lóvé, de 25000-ért találtam céget akik beteszik ablakkal + munkadíjjal együtt. Akkor meg nem szórakozom a dologgal, pláne, hogy az üveg az ablakba alapban vagy 15-17
Igaz ez műanyag, ha fa lenne az többe fájna és csak bukó, de oda nekem ez bőven elég is. Fém nem lesz az biztos.
Ha kész lesz kell majd oda kitalálnom még valami rácsot is, mert Zsakink képes beugrani örömében, ha meglát lent :D
Hát persze. Társas vállalkozás sem ad(hat)na ki bármiről számlát. Más kérdés, hogy Pesten pl. mennyi idő alatt kerül sorra egy átlagos kis cég ellenőrzésre, ezért sokan megúszták, hogy kiszámláztak olyan szolgáltatást, amihez nem volt ember.
Ja, nem .... csak Jánossal anno volt bizniszünk. Leveleztünk párat és így kérdezett meg a tárolóról emailben.
Nem titok mert már többször javasoltam itt is, másoknak is a forgácstároló kapcsán: home made fahordó:
Jó móka, nagyjából összeroppantani nem tudod, antisztatikus, annyira nem nehéz és pontosan akkora lesz amekkorára akarod :) És egy du. alatt kényelmesen megvan. Általában a saját bénázásomat ajánlom ilyenkor: hogy ha én is akkor más is.
Igazából én az embernek azt mondtam, hogy 150 széles, és 40 vastag deszkáBÓL gyalulja, lesz amekkorát ez kiad. Gondolom, a 40-es vastagságból ezért olyan 30 körül megmaradna, a 150-ből meg olyan 135-140. gondolom... :)
Mondjuk ennek tükrében, meg hogy Te a nagyobb anyaggal számoltál, még inkább soknak tűnik az ajánlat.
A Zatik nekem egy "kicsit" messze van, én Békés megyei vagyok :)
Csatlakozok kuperta kollegához. Sztem azért volt nagy a csend, mert mint motoros ábrájából is láthatod, nem egyszerűen anyagot kell leszabni aztán valahogy összedolgozni.
Egy ablak legyártása, hát nem feltétlen hobbiasztalos hobbi :) Bár biztos van aki csinált már itt (most nem a szakmabeliekre, Rudofra/Mr.Gabsonra/gdzsozy-ra/stb-re gondolok)
Csak nézz meg egy YT videót az ablakgyártásról, micsoda marógépeken dolgozzák meg az ablakprofilokat. Meg micsoda csapolásuk van. Meg az anyagválasztás. Meg a ... nem tudom még mi.
és kicsit alaposabban keresve még ennél is többet.
De eközben nem ismerjük a lehetőségeidet (szerszám, stb), fogalmunk nincs, hogy mit jelent az, hogy valaki majd "levágja" a megfelelő anyagot... szóval így igen nehéz megfelelő útmutatást adni. Ráadásul kb az a helyzet, hogy egy nagyjából alkalmas, egyszerű ablaknál is azért van néhány olyan kérdés (profil kialakítása, csapolás), amit eléggé hosszadalmas lehet elmagyarázni valakinek, aki még nem csinált ilyent/sőt talán szerszámai sincsenek hozzá.
Hidd el, ez nem lekicsinylés, egyszerűen nem volt elég információ, hogy gyorsan, egyszerűen, pontosabban segíthessünk.
Ha én most innen bejelentkezek a Land Rover fórumba és ott azt mondom, hogy srácok, ki akarom cserélni a kerékcsapágyat, egy haveromnak van villáskulcsa, milyen kerékcsapágy kell, akkor kicsit tanácstalanok lesznek, mit mondjanak, mert a dolog ugyan nem bonyolult, de ennyire nem is egyszerű.
Böngészvén az azóta született bejegyzéseket látom, hogy a T.Fórumozók az én együgyű problémámnál mérföldekkel ( fűrészpor-szagúan collokkal) magasabb szférákban mozognak...
így kérésem cunami-szerű bejegyzés hullámokat nem, csupán aprócska vízbarázdát vetett - ám ne hidd, hogy ez nem lekicsinylése gyors válaszodnak!
Tervezem az elszívót a garázsba. A falra szeretném felrakni.A leírásokat böngészve merült fel bennem egy pár kérdés.
Rendelek egy cyclont kínából. Kipróbálom a nem használt porszívókat hogy működnek e még. Ha nem, jön decemberben a hamuporszívó akció a Lidlben. Veszek egyet.
Ami kérdés számomra (jelenleg):
Mit használjak hordónak tartálynak? Használt festékes, ragasztós tartály jó ennek? Ha igen milyet, mekkorát keressek?
A gép és a tartály közt mit használjak gégecsőnek? Hol érdemes ilyet beszerezni?
Mindamellett, hogy elhiszem mennyiért vetted, nagyon meglep az infó.
Ugyan még sosem voltam a Zatikban, de itteni beszámolók alapján a legdrágábbak közé tartoznak. Vagy csak ... -tak? Vagy csak valami akció volt a gyalult tölgyre?
A jafholzos szélezetlen anyagom volt nettó 260e/m3. Ez egy tavalyi árlista tőlük:
Na megpróbálok matekozni, szóljatok ha vmit nagyon elqrok:
Zolinak kell 1400x150x40 -es palló, ez gondolom a gyalult végleges méret.
Szóval ezt a fenti árlistából a 40-es vastagságú szélezetlenből nem hozható ki, csak az 52-esből (jó sok hulladék), nézzük az olcsóbbat (Tölgy Standard, 52-es, "szál-ár" nettó 285eHUF) és vegyen kb olyan paraméterű (~3m hossz, átlag 25cm szélesség) pallókat, mint én vettem. Nekem a 2 szál volt 0,034m3, a 27mm-es pallóból, akkor az ő 2 szála lenne 0,063m3.
285.000*0.063 = 17944 nettó, azaz bruttó 22.789 HUF. Ez 2 palló ára, osszuk el kettővel, egy palló ára 11394.
Egy pallóból (tehát ~3000 x ~250 x 52) az 1400*150-es méret 2x jön ki, de így rengeteg a hulladék. Ezért nyilván érdemes lenne lemenni 1400x100 -ra, így 4 jönne ki belőle.
Azaz egy palló ára osztva néggyel: 2848 Huf. Igaz, ebből széltében csak a Zoli által kér szélesség 66%-a jön ki. De táblásítani azt is lehet. Lehet jobb is ha nem olyan széles.
Tehát ha a fenti gondolatsorban nagy bukta nincs (nem tökéletes persze, anyagminőség ua?, palló szélessége?), akkor:
1400x100x40 -nak a nyersanyaga, gyalulás előtt: 2848 HUF (bruttó)
1400x150x40 - végleges méretre gyalulva/vágva: 10795 HUF (bruttó)
Szóval ... már nem vagyok benne biztos hogy jól gondoltam. Ha a 2848-at felszorzom 1.33-mal (hogy anyagszélesség is stimmeljen 150mm-re) az is bruttó 3788 HUF. Megnéztem a 40-es pallóból ez mennyi lenne, nem sokkal olcsóbb (52mm->285e/m3, 40mm->250e/m3). Nem tudom mennyit "illik" rátenni gyalulási munkaköltségnek, meg a hulladék hogy jön ki (azt is kifizeti az ember csak nem kapja meg) - de Zoli ajánlata így már valóban soknak tűnik.
Megint köszi a sok infót! Sokat segítettek hogy tájékozódjak ismeretlen terepen! @Pillanatragasz: Hol van a te műhelyed? Nekem bringa távolság kell, bevonták a jogsimat... :) Fóton lakom.
Ingyen :) Ilyen szétszedhető ládákban, néha kalodában jön az alkatrész. Időnként tonnányi raklap, meg ládaoldal is összegyűlik, aztán megy vissza a központi raktárba újabb körre.
Na én ilyen módszerrel csináltam a konyhapultot, és most az asztal is így lesz. Nagyon sok munka az biztos. Csak akkor éri meg, ha tényleg nagyon olcsón jutsz hozzá a raklaphoz :)
Ha olcsón hozzájutsz a raklapokhoz akkor talán érdemes vele foglalkozni. (Nekem EUR raklapot 900-1000 Ft körül ajánlottak.) Amíg futárként dolgoztam ingyen jutottam a raklapokhoz, úgy megérte volna megcsinálni nekem is.
Valóban nem keményfa viszont azért elég tartós szerintem.
Ami még nagyon macera nagy, szétszedni......irgalmatlan sokat kínlódtam vele anno.
Hasonló a problémám nekem is. Nekem vasvázas 6m hosszú az asztalom és 120 cm széles. Régen középen volt, de úgy nagyon kevés hely volt körülötte, mert 350 cm széles a műhelyem nagy helysége és 10 méter hosszú. Most a fal mellett van az asztal, így már jobban elférek mellette ha egy bútort kell összerakni. Gondolkodtam rajta, hogy elbontom ezt az asztalt mert túl nagy, de olyan kényelmes rajta dolgozni, ráadásul készítettem rá egy 60 cm széles 2 szintes 4 méter hosszú polcot, ami a fal mellett van az asztallapra állítva. Így rengeteg rakodó helyem lett a gyalult faanyagnak. Az egyik kisebb szalagfűrészem is ezen az asztalon van, + a nagy york satu is és az asztal végében meg egy nagy acél satu. Még így is rengeteg helyem van az asztalon. Most tervezem az asztallap alatti rész beépítését fiókos szekrényekkel, kb 4.5-5 méteres hosszon. Az első gurulós, 3 fiókos szekrény már készen van, a konyhabútor maradék bútorlapjából csináltam. Az alsó polc élére (10 cm magas) van egy csomó szerszámom felrakva mágneses rudakon, + 2 darab egycsöves neon is a helyi világításnak + 2 db 6-os elosztót is felszereltem a polc élére, hogy ne kelljen hosszabítózni a műhelyben.
A belvárosban nőttem fel egy ipari forradalom idején épült 3 emeletes házban, valamikor egy grófi család és a cselédeié volt a ház. Az államosításnál feldarabolták az egész emeletet elfoglaló 1 db lakást 4 darab 110 m2-es lakásra. Az egyik ilyen lakást a szüleim bérelték. 4.8 m volt a belmagasság a lakásban és a szobákban fából készített galéria ahol még mindig nem kellett lehajolni. Az is érdekes volt, hogy a ház fagerendás volt az emeletek között. Ezt onnan tudjuk csak, hogy egyszer egy éjszaka a fürdőszobánk a fürdőkáddal, a mosógéppel, és a 200 literes fürdőhengerrel együtt leszakadt az alattunk lakóra. Kicsit el volt korhadva a gerenda a vizesblokk alatt. Az ajtók kétszárnyas faragott ajtók voltak a lakásban mindenhol, kb 3.5-4 méteres magassággal. Kb 19-20 éves voltam amikor eladták az apámék a lakást, akkor én már nem laktam ott.
Miből van az asztallap? Hol van? (ha pl fa és beltéren, akkor olaj/viasz. A fa pedig eléggé hőálló, hacsak meg nem gyújtod. Vagyis cigaretta, égő füstölő kárt tesz benne, de fazék nem tud olyan meleg lenni. max 100-150 fok lehet.
Mondjuk tavaj vettem fenyőt, az gyalulva volt ugyan, de semmi derékszög nem volt benne. Azt táblásítás előtt felsőmaróval derékszögesítettem hogy szépen össze tudjam ragasztani. Elég jó lett, de gondoltam hogy ez így azért mégis jobb lenne. Meg az annyira drága sem volt, így neki mertem állni :)
Most egyenlőre lemondtam a tölgyről. A konyhapultot is fölszeletelt raklapokból ragasztottam. Most megcsinálom az asztalt is abból, aztán majd egyszer hátha összejön a tölgy változat is. :)
Én a Zatik-ban vetten a gyalult tölgyeket, készült belőle polc is. Szerintem az asztalra eső anyagköltség 20-25.000 Ft lehet, de ha megtalálom a számlákat, akkor írok pontosat.
Nem tudom mennyire aktuálisak az árak, én még csak nézelődök.. de ha igaz, akkor ez alapján nem hinném hogy érdemes megcsinálnod ennyiért. A 38 mm vastag tölgy 15 500/nm2 áron van fent.
A poszt végén láthatod hogy mennyi anyagból készült, és az mennyibe került. Azt mondod neked gyalulva 65e Ft lenne az anyag - nos a fenti székkel összevetve, ez nekem is reálisnak tűnik.
Asztalosnál nem biztos hogy tudsz érvényesülni, mert ott termelés folyik, nincs idő magyarázni ,mutogatni dolgokat ,s ha hivatalos a műhely nem is kockáztatnak hogy fekete munkásként megfogjanak, ne adj isten gépközelbe se engednek ,még ha valami történik veled baleset akár börtönbe is kerülhet a szaki . De egy hobbi műhelybe már más a helyzet. Hozzám jöhetnél , holnap pl bútorajtókat kell fölszereljek .
Mottó: Mi lesz belőle szomszéd? Ha el nem baszom fogpiszkáló :D
Tavasszal megmaradt két szák cimentem ...na az a cement de nálunk ciment :D Erősen elgondolkoztam mit csináljak vele aztán öntöttem belőle három csutakot. Vagyis egy méterre lefúrtam s a közepébe belevertem még vascsövet úgy hogy még egy arasszal kilógjon a földből. Na szóval továbbgondolva a dolgot nekifogtam oszlopokat s agyfát gyalulni.
szóval most így áll a helyzet :
Aki nekifog egy kézigyaluval vagy egy kézigyalugéppel ezt megcsinálni pontosra azt nem irigylem iszonyú munka van vele . Én csak két oldalát gyalultam ki egyenesre s derékszögbe és azt is csíkozva sikerűlt mert nem érte át egybe a felületet a kézi gyalugép.
a végső vastagságolást meg az utolsó milimétereket már a vastagságoló gépemen eresztettem át.
Műhelyem elejébe egy előeresztést akarok csinálni hogy néha ott is tudjak ezt azt tárolni ne verje az eső . Igy legalább a cseresznyés vésőmet is lesz alkalmam kipróbálni csaplyuk vésésnél .
Mindenkitől messze :D talán én vaqyok a legkeletebbre az egész hobbiasztalos fórumon . Amúgy már látogatott meg fórumtárs s én is jártam nála Pesten , tehát mégse olyan nagy távolság azért . :D
beírod a google-ba asztalos minőségű tölgy, ott ránézel pár ajánlatra , ott megtudod mennyibe kerül a köbmétere az asztalos beltérre szárított faanyagnak.
Ahhoz hogy legyen neked egy 4 cm vastagra gyalult fád ahhoz 5cm 6 cm es pallót használt el az asztalos attól függ mennyire elhajlott az anyag stb, ha ráadásul az egész csomómentes ,ághelymentes magyarán kiejtette ezeket a részeket akkor az is hulladék. Tehát mire megkapod azt a faanyagot 50% vagy inkább több már hulladék.
150 milli széles kész anyagot nem vennék inkább 10 12 cm széleset mert 15 cm az már az a határ amit nem érdemes táblásítani mert elgörbül .
Gondolom rászámolta a ráfordított munkaidőt (nem 500 forintos órabérrel)időt ,esetleg rezsi ,gépkopás, személy szerint nem venném meg azt a faanyagot, igaz nekem már van gépesítésem.Ennyi pénzért asztalt veszel, erre rájön még a 10.000 forintos lakk, lazúr vagy amivel kened szórod. De ennyi pénzért hibátlannak kell lennie a gyalult anyagnak.
Inkább kérdezd meg itt a fórumon nem tud e vki segíteni,aztán vennél pár 5 6 cm vastag pallót.
Minden létezik, nem árt előtte egy kis kapcsolatépítés a kocsmában vagy egyéb helyeken.Lesz ahonnan lehajtanak ha csak betoppansz mert azt hiszik hogy ellenőr vagy. De ha van vmi ismerős ismerősének ismerőse lehet odamész ingyen segíteni annak a maszek is örülne ,mert ugyebár ingyé munkaerőt kap,aztán csiszolhatsz élfóliázhatsz naphosszat.
Gy-M-S megyében egy két dologban tudok segíteni mikor ráérek.
Csak mostanában linkeltem ezt be, de már 2 3 hete beszéltem velük hogyan miként lehet lebonyolítani dolgokat.
Az Folkestonefixings-nél küldenek Magyarországra is de az ebayen nem jelenik meg ez az opció, de mivel beszéltem velük küldtek ajánlatot is a szállításra ami 197angol font plusz VAT, mert ők ilyen pallet service-t ismernek. A 197 plusz VAT az kifejezetten sok, míg a másik cég aki 702 fontért kínálja portékáját az 37 fontért küldi el Magyarországra és ott már az ebayen bent van a szállításopció.
A Folkestonefixings-el azt is beszéltem hogy ha van UK cím akkor oda ők kiviszik és a Magyarországra szállítást kell egyénileg megoldani.Mint már említettem érdeklődöm kalkulálok, mert már magyar angol magán szállítókat is kérdeztem ők 50ezer környékén hoznák el, de kell hogy legyen valaki aki felsegíti a cuccot a furgonra meg aki a helyen leszedi ezt a 100 kilós dögöt.
Mivel 100 kilós ezért egyszer le lenne nálad téve , ott már segíteni kell a lepakolásban, majd a magánszállítónak a felpakolásában. Arra lehet számítani hogy ez angol piacra készült és angol dugalja van , nem barkácsolok nem szerelném át magyar dugóra mert minek mikor ~500 forintért lehet venni angol-magyar dugó átalakítót.Amúgy is van egypár ilyenem.
OFF: Egyébként 8 évet éltem én is az UK-ban,majd hazajöttem,lehet még egyszer megindulok az életben.Nehéz kérdés mert kinti melóval kényelmesen nyugodtan kiegyensúlyozottan lehet élni ha az élet anyagi pénzügyi oldalát nézzük, de a rokonok halta k ki mellőlem, szülőket nem láttam stb, akkor meg egy idő után az a kérdés minek is van kint az ember, mikor tudom kiélvezni az itthoni gépeket egy kis alkotás stb. De itthon meg azért nem lehet kiélvezni mert megdöglesz a munkában és akkor sem jutsz előre.
Feketefelhoo gyönyörű tölgy asztallapján felbuzdulva, rászántam magam én is végre a lassan egy éve ígérgetett konyhaasztalunk elkészítésére. El is mentem egy helyi kereskedőhöz, és elmondtam neki mit szeretnék:
Gyalult tölgyet kértem, 1400x150, és 710x150 mm méretben, 40 mm vastag deszkából gyalulva. Mondtam, hogy táblásítani akarom, ezért légyszi ahol kell, ott legyen derékszögű. Cirka egy napig számolgatta, és ma kaptam meg az ajánlatot.
Mivel eddig csak raklapból bontott fából dolgoztam, nincs tapasztalatom favásárlás terén, ezért kérem ki most a Ti véleményeteket, hogy a kapott ár, az normál piaci ár e, mert ha igen, akkor maradok a raklapoknál :)
Az 1400 mm hosszú: 8500 Ft+ÁFA, a 710 mm hosszú: 4300 Ft+ÁFA per darab.
Ez alapján ennek az asztallapnak az anyagköltsége cirka 65 ezer forint, és ezzel én még dolgozok otthon, és rákenek valamit... és még nincs lába sem :)
Tényleg ilyen drága a tölgyfa?? Vagy a gyalulás ilyen drága?
Nagyon köszi a tanácsot. Igen, mint végzett logisztikus tudom, hogy négy éven keresztül kitanulni a szakmámat és utána gyakorlatilag semmit sem használtam az elmondottakból 15 éves pályafutásom alatt - tök kidobott pénz. Csak ha jól tudom, ahhoz hogy komolyabban foglalkozzak ezzel - úgy értsd, hogy pénzért vállalva munkát - előbb utóbb ki kell váltanom az adószámot és csak megfelelő képesítés ellenében kapsz erre engedélyt, vagy rosszul tudom? Mindenesetre abszolut én is így gondolkodom, hogy meg kellene keresnem egy mestert aki mellé beállhatok segédnek időnként és ostromolni buta kérdésekkel. :) Személy szerint leginkább bútorkészítéssel foglalkoznék, tehát a finomabb motorika illetve mechanika érdekel, ahogy beleépítem a tudást fába. :) Létezik ilyen jelenség szerintetek, hogy csakúgy besétálok egy asztalosműhelybe, hogy jónapot, szeretnék ingyen- és bérmentve segíteni/tanulni? Nehezen tudom elképzelni... :S
Fu köszi. Megkérdezhetem konkrétan melyik suliba mentél? Kerestem ilyen államilag finanszírozott képzéseket, de csak ápoló meg pék lehetsz ha azt szeretnéd hogy az állam fizessen. :)
Igazabol noi keresztnev igen, nekem viszont a vezeteknevem.
Napkozben megcsorgettem az egyik linkben szereplo ceget (Flx Folkestone-ban), es nem lehet felvenni toluk a cuccot (magyar futar kilove), ha direkt rendelsz toluk akkor hazakuldik, viszont jo a meglatasod a garancia ervenyesitesenek nehezseget illetoen ebben az esetben. Ebay meg macera mert a pp-n fizetve a regisztralt cimre kuldik csak (hacsak nem az itteni cimem allitod be).
Penzugyileg nem nagyon akarnek belefolyni, csupan a korabban irtakat vallalnam, arukezelest illetoen.
udv Bb
ui. Ha ugy vesszuk en is B. úr vagyok, de nem az akirol lentebb szo van/volt.:)
A méregdrága semmit nemérő tanfolyamokat hagyd a fenébe, de tényleg. Azok 500.000forintba kerülnek a Macilaci oktató és szeszipari Bt meg megtömi a zsebét.
Ezt a szakmát 10 év alatt lehet megtanulni különböző munkahelyeken dolgozva,és akkor elmondhatod hogy már valamit értesz hozzá de elég sok még a hiányosság/tanulnivaló. Túl szerteágazó anyi minden van.
Az egyéves mondjuk Genius-ban elvégzett 500.000 forintos tanfolyamon semmit nem fogsz elsajátítani, feleslegesen jársz be órákra ahol azt mondják el amit könyvben is elolvashatsz, aztán ha szar gyakorlati helyet is találsz maagdnak akkor teljesen kidobott pénz idő energia volt az egész, mert a gyakorlati oktató inkább kimegy sörözni vagy blablabla szokásos magyar lehúzás.
Van e asztalos ismerősöd? Van e asztalos a környékeden? Megkérdezed őket tudnál e bedolgozni nekik,vagy segíteni stb, mondjuk a maszek rá van állva acsak a bútorlapos konyhára ott csak azt fogod megtanulni hogy az a maszek hogyan csinál bútorlapos konyhát, azt hogy mások hogyan csinálják azt nem fogod tudni, és attól hogy 1 konyhát megcsnáltál nem biztos hogy asztalosnak hívhatod magad. Csak gyakorlatban tudod megtanulni sehogy máshogy.Elmenni egy parkettáshoz meg egy lépcsőshöz aki ere van ráállva akkor ott ezeket tudod megtanulni.Ajtó ablakosnál az ajtó ablakot , műbútorasztalosnál a minőségi bútorkészítést.
Kismaszeknál a kismaszek fogásait tudod megtanulni amikor nem akarnak nem tudnak nagyobb gépekbe beruházni, nagyobb üzemnél azt a fajta gyártástechnológiát tanulod meg- esetleg ott van már mérnöki tervezés nagyobb gépek több precizitás, de vesztesz az önállóságból mert egy másik munkafolyamatot már másik egység végez míg a maszeknál A-tól Z-ig te csinálsz mindent.
Könyveket egyszer olvasd el és ennyi, némelyik talán 20 éve lett szerkesztve , abból te nem fogsz fafajokat felismerni mondjuk egy anyagismeret könyvnél, a gépismeret köny meg lehet egyből kuka mert már akkor elavult volt mikor megírták persze ez is adhat információt.
Én 2000ben végeztem és már akkor tudtam hogy nem minden asztalos ért minden asztalos fogáshoz, sokmindehez én sem tudok hozzászólni, igaz nem is akarok. Már akkor volt olyan akik azért színvonalas asztalosok voltak kollégák és úgy általában sokkal többet tudtak nálam , de volt olyan amihez ők nem tudtak hozzászólni amiben meg én képeztem magam (faragás), volt aki székgyártó üzemből került hozzánk az sem volt komfortos a nyílászáró készítésben stb stb, el kell fogadni hogy nem fogsz mindenhez érteni akkor sem ha eben dolgozol már 20 éve.
Neked is köszi a felajánlást,lehet hogy élek vele lehet nem, de ez a név Boribori ez női név vagy férfi? csak azért mert itt egy 100 kilós gépről van szó.
Másik dolog motor-os is már régóta tervezi a gépvásárlást ha jól tudom.
Az a 180ezer egyből nem 180ezer a hiányos gépért, lesz neki egy asztal csere, valaki azt mondta itt hogy 6 éve 30 ezer körül volt egy asztal, most mennyi? Kell még más alkatrész is hozzá hogy használható legyen? tegyük fel szállítással javítással együtt az a 180 ezer lesz 230 250 ezer.
Az angol linkeket csak azért küldtem hogy igen enyyiért is vannak új gépek: 180 ezer szállítás nélkül de nekik nincs jó nemzetközi szállító rendszerük/áruk, a másik szállítással lenne itt 240 ezerért újonnan garanciával, más kérdés egy angliából hozott terméknek hogyan lehet a garanciáját érvényesíteni...
Míg itthon már rá sem nézek a Metabo oldalára ahol utoljára 570 ezer forint környékén adták a HC260 gépet , vannak más magyar netes keresekdők akik lazán nyomják a 440ezer forintos árat, a többi netes árat kikartellezték maguknak és egységesen tartja magát a 300ezer forint környéki ár, míg Romániában ugyanez a gép újonnan 200ezer 210 ezer.
Van egy bolt ahol vásárolni szoktam ott azért baráti áron nem számlázva odaadnák nekem 270ezerért.
Keresem a lehetőségeket nézem mennyi a komplett gép és arra mennyi lenne a szállítás.
TLDR: az a használt gép 230ból talán kijön szereléssel míg az újak külföldről 240ezerért vannak a házad küszöbénél.
Mondjuk .. nemtom. Ezt párszor itt kitárgyaltuk már, én mindig azon a véleményen voltam/vagyok, hogy nem kínoznám a gyárilag nem erre tervezett tengelyt. Csapágyazást. Stb.
Ha már nagyon nútot kell marni, akkor ott a felsőmaró, nútmarószárral. Vagy ha az nincs, akkor több lépcsőben az asztali fűrészen.