Apám maga építette gyalugépén az Ikarusban ugyanebből a késtengelyfelépítésből indultak ki, csak éklécesre alkották.
Nem kell az egész gépet átalakítani, nem kell új késtengely, "csak" ezen kéne "némi" gépmunkát végezni.
Minden késleszorítót fixen le kell majd csavarozni. A tengely minden oldalán (a négyzeten) azon az élen, ahol most a kés kifut, ki kell marni az ékléc hornyát. Azért is jó, hogy le lehet venni a késleszorítókat, mert a marás így egyszerűbb, és olcsóbb.
Nem mondom, hogy egy olcsó játék, de simán megoldható egy jól felszerelt marós műhelyben.
A négyzetes késtengely miatt a marósnak nem kell majd osztófej sem, ami mondanom sem kell, sokban olcsósítja a munkát, ráadásul kevésbé is tudják elcseszni. Valakinek itt már volt ezzel gondja egy másik késtengely mentén - azt végül újra kellett maratni, mert rázta a gépet ezerrel.
Ez sajnos ilyen, a legtöbb baleset a figyelmetlenség miatt következik be, aminek meg a legfőbb oka a fáradtság. A nap végén kellene legjobban koncentrálni, még ha nehéz is.
A másik meg, ahogy Zoli is járt: a legtöbb szerszám tud mozogni leállítás után is, akár fűrész, gyalu, vagy bármi legyen. Én legutóbb a forgácselszívómba nyúltam bele, az meg ráadásul halkan is forog, és elég sokáig.
Mindenkinek üzenem és kívánom: ne rontsa el az ünnepeket ilyesmivel!
Igen, én is emlegettem hogy mi lenne ha "fizikai kapcsolósra" cserélnénk le. De mondta h megpróbálná az infrásat meg nem akarja nagyon máshova átépíteni vagy megbontani a szekrényt.
Köszönöm mindenkinek a linkeket, elküldtem a kollégának rágódásra. Meg most már megvannak a jó kulcsszavak, így ő is tud keresgélni.
Úgy látszik, ezek most ilyen napok... nekem is sikerült belevágnom az ujjamba. Kb. két órán át vagdostam léceket vágódeszkának meg egyéb célokra, és az utolsó (röhej, de tényleg a legutolsó vágás) végénél valahogy nem figyeltem eléggé oda. A bal kezem mutatóujja, ami csak kísérte az anyagot, ahogy a léc végére értem, valahogy odacsúszott a fűrésztárcsa mellé, az meg azt mondta: "Ihaj, végre valami puhább cucc!" A köröm sarkánál úgy 3-4 mm-t lekapott. Képet inkább nem teszek fel. Vigyázzatok magatokra! (Nyilván itt is a nem 100%-os odafigyelés volt a gond, már azon járt az eszem, hogy mit csinálok utána.)
Remélem. Van 1-2 kisebb laminált projekt, amit még az ünnepek alatt be akarok fejezni, ezért vettem. Mennyire szabad ezzel a jövőben mondjuk MDF-et vagy éppen HPL-t, esetleg rétegeltet vágnom?
Tudom, hogy itt nem segít, de amikor utoljára hasonló megoldást kellett találnom, valami ilyesmit raktam fel, csak még egyszerűbb változatot. Ez kicsit olyan, hogy melyik megoldást alkalmazzák Amerikában, és melyiket Oroszországban. :)
Én nem bántam meg az orosz verziót, sokkal olcsóbb, és amíg én élek, nem kell lecserélni.
Bocsi hogy nem az offban, de mivel szekrény, meg itt többen olvasnak olyanok, akik láttak már olyat, hogy:
Beépített szekrény, elhúzhatós ajtó, meg 2 ilyen érzékelő. Ami jelenleg NEM kapcsolja a szekrényben lévő ledsort ha elhúzzuk az ajtót. Az egyik elé ha odarakom az ujjam majd elveszem, picit felvillantja a ledeket de éppenhogycsak, kb pár tized mp-re. Így gondolom hogy ez ment tönkre, valamiért azt hiszi hogy van valami előtte (?).
A kérdésem hogy hogy hívják ezt a kütyüt, tudja valaki? valami opto .. izé lehet. Itt nézelődtem de nem láttam hasonlót.
Ja és kettő van belőle, mert persze 2 szárnyú a tolóajtó így a szekrény két szélén van ilyen érzékelő. Persze az érzékelő maga nem csatlakozóval megy a zsinórokra, azaz majd le kell vágni és rendesen visszakötni a pótlást - ha lehet egyáltalán ilyet emberi áron kapni.
Egy kollegám albérlete, lassan letippan onnan és mivel működően kapta így működően akarja visszadani. Lelkis gyerek, hiába mondtam h ezt a jellegű hiba szerintem a főbérlő dolga -> ő akarja megoldani :)
Sajna egyelőre nem tudok jobb/több részletet lefényképezni, elég szűk helyen van a kütyü, látható részeken felirat nemigen van, vmi 2oldalas ragasztóval lehet a bútorlapra felragasztva.
"Amúgy persze, hogy forgatná az ékléces tengelyt, ha ebbe a rendszerbe tervezik bele és készítik el."
Én sem gondoltam másként. Elég kicsi az esélye, hogy készen venni tudjál egy oda aplikálható ékléces tengelyt, ergo le kell gyártani. Akkor meg lehet pontosan olyan megoldású mint a mostani.
Más kérdés, hogy értem, hogy nem szeretnéd már most szétberhelni a gépet, amit épp azért vettél, hogy ne kelljen építeni egyet a semmiből. Nekem se vón' hozzá hangulatom.
Mondjuk ettől még szét lehet szedni, veszel egy háromkéses tengelyt, felrakod, a motorról meg levágod ezt, a tengelyt, a végire felszerelsz egy ékszíjtárcsát, 'szjónapot.
Közben rájöttem, hogy faszul mondtam, pont fordítva. Ahogy mondtam a telefonban, de azért leírom, hogy mindenki okulhasson.
Először berakod a kést, a két szélső csavarral csinálod a beállítást, lehúzod szorosra, de nem rettenetesen.
Ha megvan, beállítva, akkor a két középsőt is lehúzod szorosra, de nem rettentően.
Azután a két szélsőt fellazítod teljesen.
És középről kifelé haladva meghúzod a csavarokat KEGYETLENÜL. Mondta is az emberem, hogy az éklécesnél ehhez vegyek direkt NAGYON jó minőségű villáskulcsokat, mert középszarokkal, amik nem pontosak, nem lehet úgy meghúzni, amennyire meg kell. Nagyon jó minőségű, erős, és pontos kulccsal kell, kurvára meghúzni.
Először a két középsőt, aztán a két szélsőt.
Ha nem így csinálod, akkor simán előfordulhat, hogy lehúzod baromira a két szélsőt, és marad egy kis hasa a késnek, nem fekszik fel teljesen szépen mindenhol, és tized-századmm elég hozzá, hogy elroppanjon a kés.
Más: Simán lehet, hogy a késtengelyek nem a gépedhez valók, kicsit keresgéltem a neten, egy kanadai fórumon volt erről beszélgetés:
"Ehhez át kell építeni az egész gépet, mert nem ékszíjas hajtású, hanem közvetlenül a tengelyt forgatja a motor."
Miért ne forgathatná ugyanúgy a motor az ékléces tengelyt??
"A 2-3 késeshez gyorsabb fordulat kellene a megfelelő forgácsolási sebességhez."
A forgácsolási sebességnek nincs köze a kések számához. A forgácsolási sebesség fordulatszám és késtengely átmérő függvénye. A kés szám max a termelékenységet befolyásolja.
Én egészen biztos nem kísérleteznék ezzel a megoldással tovább. A szerencse ritkán jön sorozatban.....