Vákumos kollektorhoz kriptont is rendeltem A Heliostar vákumkollektorát 10Pa-ra szívják le majd 100 Pa-ig engedik fel kriptonnal Vákumszivattyú még nincs Valaki esetleg nem tudna ajánlani megvételre ( használtan) egy kisebb típust ?
Szia Számolgattam Háztartartási fogyasztóknak a gáz aug. 1.-től 2,393 Ft/ MJ Ez m3-ben 81,8 Ft/m3, az az ha 1 kw=3,6MJ akkor 8,6Ft/Kw Megrendelek egy, 3 szelektív síkkollektoros rendszert 300 lieres puffertárolóval aminek ára kb 900000 ft Ez a rendszer évente 2500 Kwh teljesítményt szolgáltat amit ha átszámolok gázárba 21500 Ft/ év Utolsó 10 évben a gázár emelkedés átlag évi 14%-os volt Tehát ha ez a tendencia folytatódna a rendszer megtérülési ideje 14,5 év De ez valószínűleg sokkal nyagyobb mértékekben fog nőni ( 2 - 3 éven belül akár 4-szerese is lehet ) Egy reális átlagnak tehát 8-10év megtérülési időt számolhatunk Ha ezt a rendszert házilag kivitelezzük feleannyi árban ( kis hatásfok csökkenéssel) akkor a megtérülési idő kb 5 év HA azonban a megtermelt melegvízzel hálózati árammal működő gépeket is kiváltunk ) mosogép , mosogatógép , villanybojler stb ) még kevesebb év kell a megtérüléshez 70-80 %-ban váltják ki az energiafelhasználásunkat tehát még marad a gázszolgáltatónak is fizetnivaló Ha vmit rosszul számoltam akkor javítsatok
Ma vettem 60X 157 cm-es 4mm-es üveget. Ebben a méretben, és néhány hasonlóban volt még nekik kb 100 nm br. 900Ft/nm áron.Vadi új, soha nem használt. Ha valakit érdekel Budapesten a dolog, akkor név, cím telefonszámmal tudok segíteni.
OFF: hagyjuk ezt az index -fórum témát, már tárgytalan. Amúgy haszna is van, hiszen nem verődtünk volna itt össze ;)) Ráadásul KPL lapján ki van gyűjtve a lényeg a mester tollából, tehát mindenki elérheti, az én oldalamról is be van linkelve, úgyhogy ennyi. ON: térjünk vissza a normális NAPSÜTÖTÖTTE kerékvágásba, jöhetnek a konstruktív hozzászólások :)))
Cserébe Te is elfogadtad a Fényestekintetű Index szabályait, mikor elkezdtél ide írkálni. Ettől függetlenül nem gondolom, hogy ez gondot okozna bárkinek. :)
Hőérzékelő: mi a PT1000-est használtuk, ami, meglepő módon, a Conradnál volt akkoriban (kb egy éve) a legolcsóbb.
A Fészkesfehérvári Fémmű katalógusa viszont érdekelne. Van esetleg netes elérhetősége?
Nem veszem kötözködésnek. Ha elolvasod a fórum szabályzatot, amit sajnos én is elolvastam, akkor benne van ez. :((( te pedig ahogy én is elfogadtuk ezeket a feltételeket. Pedig akkor nagyon lelkes voltam és elkezdtem kigyűjteni SZtgyi összes hozzászólását! Nem rajtam múlt.
"A forumban leírtak az Index tulajdona, azok újraközlése tilos!"
Bocsi a kötözködésért, de én a hozzászólásaimat egy notepadba írom le, mert sokszor el szokott szállni a feltöltés és elveszik. Tehát amit beírtam a notepadba az akkor addig a billigateszé? Aztán fölteszem a saját weboldalamra, akkor az az enyém? Oszt ide is bekopizom. Akkor az most ami az enyém vagy az indexé? Nem is beszélve arról, hogy a kijelölés és másolást követően (CTRL+C) a beillesztésig (CTRL+V) kié? A memóriagyártóé vagy a processzorgyáré, de a képernyőn látszik. :)
A következőre gondoltam, és apróbb számításokat is végeztem.
Adott egy 1,28 m2 napelem, a hatásfoka 15% körül van. Adott egy légkollektor, mondjuk 80-90% hatásfokkal, azaz kb. hatszoros a levegős hatásfoka. Össze szeretném kötni a kettőt. A legkollektor méretét a napelem panel 6-szorosára terveztem. A napelem önszabályozó módon keringeté a levegőt a kollektorban, ha éppen erre nincs szükség, akkor akkumulátort töltene. Szerintetek az 1:6 arány elég a keringetésre? Szerintetek miből lehetne egyszerűen elkészíteni egy 7,5 négyzetméteres légkollektort?
"A forumban leírtak az Index tulajdona, azok újraközlése tilos!"
Újabb kérdés és eszmefuttatás. A ventillátor! Tudom, többször szó esett már róla. Megnéztem a teknopoint Jolly 120 as ventillátorát 180köbm/óra 39dB 5500 Ft, valamint a KANLUX EOL 150B ventillátorát 200 köbm/óra 38.5 dB, 3800 Ft. Sztgyi tapasztalatai szerint talán mindkettő jó lehetne légtömeg szállítás szempontjából. A nagyobb átmérőjű erősebb (csendesebb -0.5 dB) és olcsóbb. Talán ha egy dimmert rákötnék, akkor a fordulatszámot csökkentve halkabb is lehet ha arra van szükség, a légtömeg még így is megfelelő lehet. Mit szóltok hozzá? Jah, ezek mezei AXIÁL ventillátorok. Néztem CENTRIFUGAL ventiket is. Ugyan ezt tudják nem csendesebbek és 4*szer annyiba kerülnek, ami csendesebb az oltári drága. Talán az alsó és felső gyűjtőbe is 150-es csatlakozót csinálok. Így egyszerűbb mert csak 1-féle cuccokat kell hozzá venni. Lehet hogy túlméretezem így, de folytani mindig lehet belőle.
Most, hogy szóba került a KTY10-es érzékelő, beugrott egy mérés, amit már régen meg kellett volna csinálni, illetve csak azóta, amióta én is tudok mérni KTY10-zel az inframérő opciójaként. Napsütéses időben nagyítóval ráfókuszálni az érzékelőre. Korábban írtam, hogy a 100°C-ig mérő hőmérőmnél simán 100°C-ra ment. Viszont elképzelhető, hogy mégse tudom vele megmérni, mert kb 1mm átmérőjű gömböcske az érzékelő, és kb 2mm-nyit lóg ki a fém a műanyag szigetelésből és nem szeretném ha a műanyagot is érné a fókuszálás.
Hogyan állítottam ba a kapcsolási értéket (vagyis hány fok különbségnél kapcsoljon)?
Ezt ugyan nem kérdezted horváthx, de valaki a közelmúltban kérdezett hasonlót!
(Ha jól emléxem, merre tekerjem a potit? - formában.)
Nos a Conrad leírásában van egy olyan mondat, amikor az érzékelők egymás mellett vannak, azonos hőmérsékletűek, tekerjük lassan a potit, amíg az áramkör ki nem kapcsol. Ez az "egyensúlyi helyzet".
Nos innen kell kiindulni.
Majd a végleges helyre szerelni az érzékelőket. Ha mód van rá, mérni a hőmérsékleteket mindkét érzékelő közelében.
Majd hagyni, és megfigyelni mit csinál. Be és kikapcsoláskor megfigyelni (feljegyezni)a hőmérsékleteket (és nem árt az időt sem!!!)
Majd egy olyan alkalommal, amikor nincs nagy napsütés, a hőfokkülönbség pár fok csupán, a potival lehet játszani. (Eléggé időigényes, mert a hőmérséklet sose változik gyorsan).
A potencióméter elég precíz (helikális potméter), vagy tíz teljes fordulattal lehet egyik végétől áttekerni a másik végére. Biztosan beállítható egy olyan érték, amit szeretnétek!
Én korábbi mérési/számolgatási adataimból döntöttem a 4 fok mellett.
Ha négy fokkal melegebb a kollektor hőmérséklete, mint a lakásé, bekapcsolhat a venti. Ekkor már biztosan több energiát hoz be, mint amennyit a ventilátorom fogyaszt.
Viszonylag hamar volt olyan időszak, amikor a két hőmérő (a lakás hőmérője és a kollektorban lévő) pár fokkal, nevezetesen pont azzal a néggyel tért el. Ekkor tekergettem a potit a kapcsolásig. Minden esetre volt kéznél egy pohárban egy darab jég, és a lakás hőmérsékletét figyelő érzékelőt tudtam stimulálni, hogy kapcsoljon már az áramkör.
Aztán napokon keresztül figyelgettem a kapcsolási hőmérséklet különbségeket.
Pont négy fok sose volt! Volt viszont 3,8 - 4,1 - 3,7 - 3,9 - 4,2 - stb. Azt mondtam akkor, hogy ez négy!
Ja, és nem kapcsolt ki azonnal, amikor bekapcsolt. És nem kapcsolt azonnal be amikor kikapcsolt. Mindig eltelt néhány perc, ha a határon volt (4-5, 8-10 perc).
Vagyis, végülis, marhára elégedetten azt mondtam, ez így jó! Ilyen lovat akartam!
"- hova helyezted el a hőfok-külonbség kapcsoló kollektor-hőt érzékelő elemét?"
Nos, ezt már nem tudom fotókon, de egy korábbi rajzból kikaptam egy részletet, és ebbe próbáltam berajzolni. A hosszmetszet részlet mellé próbáltam berajzolni a cső keresztmetszetét, ahol talán látszik az alján a csövecske, benne két piros és két zöld pötty (ezek lennének a drótok - hőmérő és hőm. kül. kapcs. érzékelője)
Tartok attól, hogy felnagyítva sem sok látszik ebből!
Ez a rajz a kollektor felső bekötését mutatja.
A meleg cső aljára berajzoltam két kék vonalat. Ez mutatná azt a 10mm-es alu csődarabot, amibe benyomtam a Conrados memóriás hőmérő vezetékét a végén van a hőérzékelője, ami kilóg a csőből. És még egy érpár szürke telefondrótót (a vékonyabbik fajtából) Ez kb. 0,3mm-es egyerű (nem sodrott!) rézdrót. Szigetelése PVC lehet. Erre ráforrasztottam a KTY10-es hőérzékelőt, ami a Conrados hőfokkülönbség kapcsolóhoz jár.
Mindkét érzékelő belóg kb. a gyűjtő feléig, a meleg cső alján.
Így működött az elejétől, ez még nem a végleges megoldás!
Tehát - nem spéci hőálló szigetelésű vezetéket használtam, mert nem volt. Az alu cső helyett is jobb lett volna valamilyen műanyag cső, ami melegebbet kibír mint a PVC, de nincs ilyenem. Azóta is vadászok ilyen csőre. Talán összejön valami (akár üvegcső is lehetne, de abból sem volt fél méteres).
Hőállóbb drótom viszont már van! Egy olcsóbb fajta vasaló kiszenvedett otthon, kidobásra került. A drótját eltettem!
Ez az!
Egy kis szadizás! :)
Áttöröltem egy papírzsepivel (jó forró volt ám a papíron keresztül!!!)
A szigetelésnek semmi baja!
Rögtön nagy tiszteletnek örvendett! Tegezni sem mertem! :))
Eltettem, ebből lesz az a szakasz, ami a meleg zónába kerül!
A jelenlegi drótokat rövidesen kiszedem, kívácsi leszek, milyen károsodást szenvedtek! Párszor 100 fok fölé melegedett a végük legalább.
Kell majd egy hőálló pálca, vagy csődarab, amihet rögzíthetem, hogy ha betolom a csőbe, oda jussanak el az érzékelők, ahová szeretném. Vagyis a gyűjtődobozba.
Lehet, hogy egy fapálcához kötözöm egyszerűen spárgával (nem műszálassal!). Ezeknek 100-150°C-t röhögés nélkül ki kell bírniuk!
Betolom a csőbe, és egy-két helyen sziloplaszttal odaragasztom az aljára.
"- az osztógyűjtőkbe hogy kötötted be a hőtechnikai csöveket?"
Én egy kémény béléscsöveket is árúsító boltban (bádogos bolt) vettem ún. "spirálkorcolt" alu bordás csövet, amit a kémények bélelésére használnak.
A befúvó ("hideg") oldalra 100mm-es, a kifóvóra ("meleg") 125mm-es.
Mivel voltak rövid darabok, levágtak nekem fél-fél méternyit.
Ezen csövek toldására gyártanak "toldóidomot", Ebbe az cső az egyik oldalon "bele" a másik oldalon "rá" csúszik. Berajzoltam egy vékony világoskék vonallal, hol vágtam el. Majd kalapáccsal kikalapálgattam olyan formára, ami nekem jó lett. Kaptam egy darab peremes csövet
Ilyen lett
Ebből csináltam mindkét méretből.
Az osztó dobozára rátéve ezeket, akkor lefényképeztem. Csak bemutató céllal.
Itt láthatók a csövek, és a csatkakozóvá átalakítotttóldóidomok.
A megfelelő helyen az osztó/gyűjtő oldalát kivágtam dekopírfűrésszel (fémszálat alkalmazva) a peremes cső belső átmérőjére. Nem kritikus méret, mert a perem úgyis takar. 6-6db kis popszegeccsel rögzítettem, majd sziloplaszttal kikentem.
Van még egy képem, ami a kivágott dobozoldalakat is mutatja. (Ez éppen tavaly Luca napján készült)
Arról nincs kép sajnos, amikor rászegecseltem, de ez már nem sok újat mond.
Viszont itt van egy kép, amin a végeredmény látható, már a dobozába beragasztva. (Most a szélmérő lényegtelen!)
Itt arra hívnám fel a figyelmet, hogy a csőcsonkot úgy szabtam le, hogy ne lógjon ki a vékony alu cső a kolletor dobozából, mert akkor könnyen megsérülhet! Mivel a hátlap "rétegrendje" (ebből a hátlap vastagsága) 3,2mm farost, 36mmszigetelés, 3,2mm farostlemez, a csatlakozó csonk kb. 42mm hosszú, erre jól rá tudom tólni a bordás csövet. Ezt már a helyére felfüggesztett kollektorra a lakásból. Kezem belefér a csőbe, szépen kitapogatom az illesztési helyet, rávezetem a csövet a csonkra, és ütközésig rátolom.
Újra itt! Sziasztok naplopók. Javában gyártom a söröslovam, annak idején indítottam egy lapot ahova ki akartam gyűjteni sztgyi hozzászólásait (üdv sztgyi!), de az index nem engedte, ez egy kicsit kedvemet szegte, de végül láttam kpl oldalára felkerült. :))))) A söröslovam közben építem sőt kettőt is : http://www.sorkollektor.atw.hu akit érdekel nézze meg. Lassan olyan részekhez érek amihez segítség kellene. Sztgyi, tudnál válaszolni egy-két gyakorlati kérdésre, bizos előbb utóbb minden lovas kollégánál felmerülnek majd: - hova helyezted el a hőfok-külonbség kapcsoló kollektor-hőt érzékelő elemét? amint láttam ez egy kis érzékelő, gondolom vezetékkel meghosszabítva vezetted be, de hova és milyen vezetékkel (gondolok itt arra hogy nem olvad meg a vezeték burkolata a melegtől?) - az osztógyűjtőkbe hogy kötötted be a hőtechnikai csöveket?
Újra itt! Sziasztok naplopók. Javában gyártom a söröslovam, annak idején indítottam egy lapot ahova ki akartam gyűjteni sztgyi hozzászólásait (üdv sztgyi!), de az index nem engedte, ez egy kicsit kedvemet szegte, de végül láttam kpl oldalára felkerült. :))))) A söröslovam közben építem sőt kettőt is : http://www. sorkollektor.atw.hu akit érdekel nézze meg. Lassan olyan részekhez érek amihez segítség kellene. Sztgyi, tudnál válaszolni egy-két gyakorlati kérdésre, bizos előbb utóbb minden lovas kollégánál felmerülnek majd: - hova helyezted el a hőfok-külonbség kapcsoló kollektor-hőt érzékelő elemét? amint láttam ez egy kis érzékelő, gondolom vezetékkel meghosszabítva vezetted be, de hova és milyen vezetékkel (gondolok itt arra hogy nem olvad meg a vezeték burkolata a melegtől?) - az osztógyűjtőkbe hogy kötötted be a hőtechnikai csöveket?
Udv, Himzo! Ha megengeded ,volna egy egyszeru megoldas. Epits a korbe egy autotermosztatot,alapatfolyas mehet a foagon, parhuzamban pedig a termosztat. Belehet allitani ,hogy milyen hofokon mennyire nyisson . Erzekenyseget beallitod pl. 35C fokra, akkor csak a viz mennyisege fog emelkedni,konstans hofokon, amennyiben a meleget letudod fujni ventivel a hocserelolor. Peter.
Ez frankó, 1:1-be ilyenben gondolkoztam ! Még azon variálok , hogy a kimenő vizáramlást egy szeleppel állitgatom (vezérlem), igy a kollektor hőfokot felljebb lehetne emelni. Alaphelyzetben minimális az átfolyás , majd 3-4 lépésben nyitok rá a hőfok függvé- nyében.Vettem már radiátorszelepet,lassan agyalok a motoron.
Nagyon sajnálom azt a szivattyút! Utána kéne nézni, esetleg a Grundfos szervízben nem lehetne-e alkatrészt kapni hozzá? Kérdés érdemes-e vele foglalkozni (jav. költség?). Egy érdeklődést (szerintem emilben is lehet) megérne!
Teszik a gondolat, hogy HMV + fűtéskiegészítés víz/levegő hőcserélővel.
Nemrégen arról írogattunk, hogyan lehetne hasznosítani azt a meleget (energiát), ami már alacsonyabb hőfokú mint a vizes tárolóban lévő tárolt víz hőfoka.
Akkor Peterch írta le az ő rendszerét - bekopizom ide amit Ő írt:
"Hello, sztgyi. Nekem van napkollektorom, amely 300 l vizet melegít. Olyankor ha a kollektorokban levő víz alacsonyabb hőmérsékletű, mint a tartály vize, de melegebb legalább 10 fokkal mint a lakás, akkor egy beltéri hőcserélő venti segítségével fűti a lakást addig, amíg legalább 4 fokkal melegebb a víz mint a lakás, vagy míg el nem éri a 25 °C fokot a lakás hőmérséklete. Két egyforma vezérlő elektronika végzi a dolgát, csak a vízmelegítő köre a master, a fűtőé pedig a slave. De ez mind csak akkor ha van egy kis napsütés . Számokban kifejezve : 6 l/perc az átfolyás 360l /óra csak 2fok különbség esetében a be-ki folyó között is ez 720Cal, azaz cirka 830Watt óra mínusz az elektronika és a keringető fogyasztása. 800W tiszta haszon. Üdv . Péter"
Nekem nagyon tetszik ez a megoldás. Ha jól értem, Te is valami hasonlóra gondolsz?
A szivattyúhoz hozzátartozik az , hogy a próba után szétszedtem , hogy átforgatom az elektromos bekötését közben ahogy összenyomtam éreztem egy pattanást.Ez volt az amikor eltört a porcelán tengely.Megszivtam rendesen , és vettem egy Wiló 25/4-est.Ezen már csurran a víz a csavar mögül .Köszi mégegyszer a gondolatokat .
Helló erbe és NeomatiK !
Most egy kicsit hosszú leszek ,,bocsi. A kollektor és a tartály egy izraeli gyártmány Amcor , 2.6 2m a nagysága és 170 Literes Fekvő a tároló.kb 40 cm átmérőü 190cm hosszú. Van benne fűtőszál ( 2.4 kw ) ezt már 4 éve Bekötöttem az éjszakai áramra , most jött el a kollektor ideje . Ez a tároló csak a háztartási melegvizre van . Ez a fekvő tartály nem egy nagy kaland szerintem ( a vizrétegződés re gondolok ) közepén Van a termosztát helye és igy egy átlag fokot tudok csak mérni .Most ide van betéve az Alsó termisztor. Van 2 kisebb hűtőm ( ablakklimából szedtem ki ) ezt gondoltam fütésrásegitésre használni Egy hőmérsékletfüggő fordulatu ventillátorral. Nemtudom mekkora lesz a teljesitménye , de jó sűrü a bordázata , most csövezem lassan össze .Ha működik majd nagyitok rajta. A rendszerem úgy (müködik) müködne nagy vonalakban , hogy a kollektorban 2 db érzékelő van . Elektrónikából is kettő van .Az egyik pár ( also és felső) figyeli a kollektor és a tartály Hőfokot. A másik pedig a kollektor és a konyha (nappali) hőfokot.Az elektrónika mögött 1-1 relé van ezeket úgy kötöm , hogy ---------------------------------------------- kollektor > C° konyha akkor fűtés indul ( 1 elektrónika ) kollektor < C° tartály ----------------------------------------------- kollektor > C° tartály akkor melegviz indul ( 2 elektrónika ) kollektor > C° konyha fűtés lekapcsol ----------------------------------------------- Hozzáteszem , hogy az éjszakai áram termosztátját 50-55 C°-ra állitanám be. Igy van azért melegvizem is , ha nem süt annyira a nap , de lenne fűtésrásegitésem. A konyha menyezet alatt 28-30 C° azért van , ha már ennél melegebb a kollektor akkor A fűtés beindulna.A vez.csap mindig csak az egyik kört kapcsolja be. A vezérelt csapról.Előre szólok több ismerősnek beszéltem róla , - hát - kiröhögtek. Ez egy saját fejlesztés.Zsiguli ablaktörlőmotor , 2 db ½ Mofém golyóscsap , 2 db görgős Mikrokapcsoló , egy kis mechanika , 4mm alulemez alapon, ez most váltókapcsolóként Müködik .Ez a rendszer 2 éve hiba nélkül megy a fűtésben napi 5-7 kapcsolással , 15V 2A es vezérléssel . Ez egyszerübb mint venni egy háromutas szelepet + motort 20-25 ezer Ft-ért. A hőkülömbség elektrónikát a haverom rajzolta meg , párdarab alkatrész az egész , az Érzékelőt 47 Kohmos NTC termisztorból csináltam Napokon belül felrakok majd képeket.
A jó öreg szivattyúval? Lényegében (megnéztem mindkét rajzot!) így a szivattyún kicsit nagyobb "vízoszlop" van. Ha jól emlékszem Boattis is olyasmit javasolt, hogy legyen felette egy valamekkora vízoszlop. És ezt írtam én is, amikor a képfeltevéssel kínlódtunk, hogy kevés az a 12-15cm. De az is lehet, hogy az is elég, ha van elég víz, és nem tudja kirántani gyorsan a vizet, és levegőt szívni. De amikor én erről írtam, akkor még nem volt ábra, egy ábra nagyon sokat segít a megértésben és a probléma megoldásban is!
Lényeg! Jó a szivattyú, nyom annyit amennyit kell.
Én úgy ítélem, rendkívül tanulságos volt ez a dolog! Aki odafigyelt, és követte a problémádat, biztosan hasonlóan érzi.
Én úgy tekintem, +1 tapasztalat! (azaz egy strigula behúzva - képletesen!)
Ja, és külön köszönet, hogy erről beszámoltál!
Érezhetted, hogy mennyien próbáltak segíteni, akár volt gyakorlatuk a témában, akár nem.
Várom/várjuk a további tapasztalásokat!!! -------------------------------------------------------------------
Ps. Ha most, éppen működő szivattyúnál kicsavarod azt a nagy csavart, megjelenik-e egy kis víz?
Ennél egyszerűbbet el sem lehet képzelni. A szivattyú csak akkor megy, ha a napkollektor üzemel. Ha minden csap nyitva, akkor a puffertartályból gravitációsan kering a fűtés. A puffertartály oldali vezérelt csapot el is lehetne hagyni, elég a fűtés oldalit a szobatermosztáttal vezérelni.
A rendszerből csak a hagyományos kiegészítő fűtés hiányzik, de az már nem nagy komplikáció.
Szia! Jól néz ki a rendszer a rajzon, gondolom a valóságban is :) A csapok vezérléséről és a fűtésrásegítésről írnál bővebben? Ha jól értem/sejtem, akkor a pincében lévő tartály még nincs használva, majd csak a fűtésrásegítéshez kell? Mekkora is ez a tartály?
Nem nagyon lesz páralecsapódás, mivel mindig melegebb mint a környezete. A lemezeken még rajta van a gyári festés. Az sem elhanyagolható, hogy fele megvan és nem fogok újakat csinálni... :D
Ezt nehezen tudom elképzelni. Ha közte lenne a PS szigetelés, akkor a külső betonréteget mi tartaná? Másfelöl egy 30 évvel ezelőtti magyar technológiánál a PS hőszigetelés felhasználását én kizárnám. Már csak azért is, mert jött a nagytestvértől olcsón a földgáz, kőolaj. Anyagilag nem érte volna meg szigetelni.
Ha tudsz konkrétumról, esetleg képekkel illusztrálva, szívesen látnám.
sziasztok. haladnak a perdítők. Agyalás helyett egyszerűen csak csinálni kell (ami nem rossz nem kell javítani). Egyébként javaslom a perdítők vas dobozból lészítését, azok stabilabbak.
Figyelmetekbe ajánlanám ezt a pár sort aki Drain-Back-be utazik ! Ez már gyakorlat . A régi hsz.hozzá kéne olvasni úgy egész a leirás. /7891 , 7934 , 7944 ,7960 / A szivattyú a tartály alatt van kb 10 cm-rel és 50 cm-rel vizszintes irányban a NYOMÓ- OLDALON ,igy frankón mükszik minden. A héten próbaüzem volt,a tartály vizszintnyilását lezártam és végül is zárt lett a rendszer. A pincébe a hmv tartályhoz tettem egy nyomásmérőt,ez alapból 0.5 -et mutat.Amikor 90-100 C° mérek fennt a kollektornál akkor megy fel a nyomás 1 atm.-ra. Még a fűtésrásegitést kell összerakni ' oszt ' jöhet a tél. Felteszem a jó rajzot. Üdv a Csapatnak.
Lehet, hogy elhangzott már, és most megint szóba került, hogy a levegős kollektor ventillátorát a leadott teljesítmény függvényében kellene mozgatni, a legjobb megoldás erre talán egy megfelelő méretű napelem lenne. Az hajtaná a ventit.
Először is minden elismerésem a sörkollektorodért ! Igazán klassz dolog kerekedett belőle.
Ami a légáram szabályozást és a zajt illeti, leírnám egy ötletemet, hátha megfontolásra érdemesnek találod: Kefe nélküli (brushless) egyenáramú motor. A modellezők sokat használnak ilyeneket. Viszonylag egyszerűen, olcsón és tág határok között lehet a fordulatszámát szabályozni. A zaja kb. annyi mint egy CD meghajtónak és ezt nem véletlenül írtam, ugyanis sok esetben áttekercselt, vagy akár áttekercselés nélküli CD-ROM motorokat is használnak repülő modellekben. Egy ilyen motor 2-3 ezer Ft-tól néhány tízezer forintig terjed, a hozzá való szabályzó 5-6 ezer Ft-nál indul.
A kőfűtéshez ill. akkumulátorhoz adalékul: nincs új a nap alatt, a "régiek" úgy építették az igazi, kemence-kandallókat, hogy a füstöt, ha már megvolt a kellő légáram akkor át lehetett vezetni a "sut" padja alatt, ami jelentős hőt vont ki és tárolt el az eltávozó égéstermékekből, amit aztán egész éjjel sugárzott vissza.
Kb 28cm vastag vasbeton (függőleges panel) külső felülete 47°C,
szoba felöli felület 26°C
Kettős üvegezésű (ócska) ablak külső üveg külső felülete: 37°C
belső üveg belső felülete: 41°C
üveg előtti sötétítő függöny: 48°C
ez előtti világos függöny: 36°C
szoba hőmérséklete: 26°C
mi ebből a tanulság? :))
- a beton nem is olyan rossz hőszigetelő, mint amilyennek gondolnám 47°C-os külső felületből adódóan a belső feleletre. Ha csak a külső adatom lenne, én simán többnek saccolnám a belső felületet.
- az üveg belül megint melegebb (ezt korábban már eszmefuttattam)
- a világosabb függönyt nyáron célszerűbb az üveg és a sötét(ítő) függöny közé rakni, mert csak ontja a meleget a szoba felé (bár erre a verzióra ebben a szobában nincs adatom)
- igyunk sok folyadékot :))
Ha másnak is van meglátása, tanulsága az adatokból, ide (a topikba) vele!!!
Köszönöm válaszod.Elemeznem kell a dolgot, ugyanis nekem ez nem 2-3%-t jelenti a bekerülési költségnek, hanem 20-30%-t, u.i. a rendszerem újrahasznosított anyagokból készül, így mindent egybevetve 4000Ft/nm fölé nem szeretnék menni.Most még doboz,üveg, alulemez, hőszigetelő együttesen 3000 alatt van.
7581,8181,8187,8227-es hsz-ben leírtak szerint gondoltam a rendszert megvalósítani.
Van egy nagy toroid trafóm. (Csak elő kell bányászni!)
Teszek egy próbát, mit, mennyire sikerül vele változtatni. De van egy gyanúm! A rövidrezárt forgórészű motorok nem nagyon szeretik (tűrik) a kisebb feszt, egy szint alatt.
Minden esetre úgy fogom összeállítani a mérést, hogy mérem majd a kiáramló levegő sebességét (megvan még a 110-es PVC "mérőcsövem"). És akkor egy tápfeszültség-légsebesség karakterisztikát fogok felvenni.
De nem most!
Most a spájzot kell meszelni!
Ezért vagyok itt a gép előtt, mert az előbire nem fűlik a fogam! :)))
De ha kíváncsiak vagytok a fenti méréseredményre, akkor gyorsan be is fejezem a topikozást, mert kitör a háború!
Veszélyes dolog a naplopás, pláne, ha ezt használjuk fel a naplopás "legalizálására" ! :)))
Egy kósza ötlet, de lehet, hogy megfontolandó. (Lehet, hogy túl drága, és nem is mûködik, mivel sosem próbáltam)
A ventillátorod ugye 220V/50Hz-rõl megy. Mi történik, ha transzformátoron keresztül 110V/50Hz-et kapcsolsz rá? Ha forogni fog, akkor kb 1/4-ed teljesítménnyel fog menni.
Veszel 2 db hõmérséklet különbség kapcsolót és 1 db trafót (fogalmam sincs, mennyibe kerül), és egy megfelelõ relét (tán váltórelének hívják).
Az alap helyzet, hogy a trafó be van kötve. Ha az elsõ hõkülönbségkapcsoló bekapcsol, akkor csak 110V van a motorra kötve. Ha emelkedik a hõm.különbség, akkor a második kapcsoló dolga az lenne, hogy a váltórelékkel a trafót lekapcsolja és közvetlenül 220V hajtaná a motort.
"szénkefés AC motorok fordulatszám-vezérlésére tervezett áramkör."
Ezek pedig olyanok, mint a fúrógépek motorja (Én univerzális motornak ismertem meg)
Nekem rövidrezárt forgórészű AC (tehát váltóáramú) aszinkron motorhoz kéne szabályozás. Az egyik lehetséges út a frekvenciaváltós. Ez tűnik a legjobbnak, bár nem olcsó megoldás.
Budaörsön - hisz az itt van tőlünk egy ugrásnyira! Gyakran járunk oda vásárolni. Ha tudtam volna átugrottam volna egy kézszorításra!
Ha a tulaj beleegyezik egy ilyen képsorozat feltevésébe, mi nagyon örülnénk neki!
Engem legaláb - egy próba erejéig - érdekelne egy frekiváltós ford szabályozó, kb. 50W-ig, egyfázisú.
Leírom, hogy mire kéne! Mert úgysem találnád ki :))) ! A sörösló ventilátorához.
A légkollektor sarkallatos pontja a ventilátor.
Mint kiderült, a sörösló megtáltosodik, ha akkor amikor jól felmelegíti a Nap, sok levegővel elvonjuk a hőt.
Amikor meg lazább a napsütés, esetlegesen épp a szórt sugárzásból szed össze (időnként nem kis energiát ! - és ez volt az egyik nagy meglepetés!!!) akkor kár volna olyan erővel nyomatni a levegőt.
Jó lenne a kimenő hőmérsékletre szabályozni a fordulatát. Ugyanis, ettől azt remélem, hogy ha kisebb fordulat is elegendő, csökkenne a zaj.
Ezzel a ventilátorzajjal nehezen tudok megbarátkozni.
Összeépítenék magam is egy ilyet, csak azt sem tudom, merre induljak el!
Ezért kérdeztem, mert emlékeztem rá, hogy ilyennel is próbálkoztál.
A festék meg engem is érdekelne, nem sürgős (nekem), esetleg vállalom azt, hogy szervezem a kérők igényét! Mert nem is olyan egyszerű, és Tőled meg sok időt von el. Privát levelezésbe össze lehetne szedni az igényeket. És ha Te a bejáratott úton segítessz beszerezni, hálásak leszünk!
A festékkel kapcsolatban lenne egy kérdésem? Mennyi ideig tárolható? Van-e rá valamiféle szavatossági idő?
nem hinném, hogy normális ember vásárolna pl. tescoból, praktikerből, obiból, stb, stb, érdemi szerszámokat, gépeket, de még tiplit sem. ez az én véleményem. és szubjektív vagyok. tudom.
A festék 1 nm-re vetítve 700-1000 HUF költséget jelent, attól függően, hogy mekkora tételben hozatod a festéket. Szerintem ez a 2-3 % bekerülési költségnövekedés nem veszélyes, pláne, ha 20-30 % hatásfok javulást eredményez.
Jelenleg sajnos nem tudok ennyi festéket adni, mert nekem is kb. ennyi van még, és a megrendeléseimet is alig fedezi. Már megrendeltem a következő adag festéket, de megpróbálom elrendezni, hogy plusszolják meg egy kicsit. Ennek az átfutása olyan 6-8 hét.
Bocs, de tegnap Budaörsön dolgoztam a legújabb projektemen, ezért nem tudtam válaszolni. Egyébként egy 5 kollektoros, (10nm) 400 L tárolós HMV + Medence fűtést ellátó rendszer. Ha érdekli a tisztelt látogatókat, majd teszek fel róla képeket. Impozáns látványt nyújt, legalábbis nekem tetszik.
Tehát: A fordulatszabályozós vezérlő egyetlen egy készült, mert (megint a tapasztalat) a jelenlegi 3 fordulatszámú keringtető szivattyúkkal + egy torló szeleppel elég pontosan be lehet állítani azt a térfogatáramot, amit a kollektor kíván. A tároló (bojlerek) külső hőcserélőjével párhuzamosan meg be van építve egy differenciál szelep (By-pass), amivel szintén állítható a térfogatáram.
Nem hoz annyit hatásfokban, mint amennyivel megbonyolítja a rendszert.
Mire kellene? Mert van otthon egy összerakott frekvenciaváltó, (kísérleti példány) amit nem nagyon használok. 1 fázisú, vagy 3 fázisú? Melyik kellene?
Amit Te alkottál a "Sörösló"-val, az elismerésre méltó, miért is kellene megbánnod. Rengeteg hasznos információval szolgáltál mindenkinek, amiért csakis köszönetet érdemelsz!
Off. Tegnap voltam a gépész tervezőmnél, akinek ajánlottam ezt a fórumot is /Nektek meg őt/. A siker várakozáson felüli. A tervezett légkollektorokkal (8181 és 8187 hsz.) megoldható a ház fűtése, sőt a vizes padlófűtés is elhagyható lesz.Teljesen elfogadta a födémbe vezetett légfűtés ötletét, és körvonalazódik a hőtárolás kérdése is.Nagyon jó érzés, hogy vannak profik, akik nem csak méregdrága gyári cuccokban gondolkodnak.
Valóban, ahogy Axioma írta korábban , újra alkotjuk a rómaiak padlófűtési rendszerét a napocska erejével. On
Én se hagynám kihasználatlanul azt a bal alsó sarkot... És a terelők sem kell tán, hogy ferdék legyenek, lehetnek vízszintesek is. És a sorosan átfolyó elrendezés mellett felmerül itt is a párhuzamos ágakban haladó, osztós-gyűjtős elrendezés is. Kísérletezni kéne többfajta elrendezéssel is.
Más: a sörösló perdítőelemeivel is jó volna kísérletezni... Összeállítani két egyforma oszlopot (egyelőre ragasztás nélkül, és festés nélkül), szimmetrikusan beléjük vezetni a ventillátor kifújt levegőjét, és mérni az oszlopok végén kimenő sebességet és hőmérsékletet. Lehetőleg az oszlop közepén és a palást szélén is, mert bizonyára lesz különbség. És így megversenyeztetni kétfajta perdítőelemet, aztán a nyertest egy harmadik fajtával, stb. És olyan versenyt is, amikor azonos a perdítőelem, de más sűrűségben van rakva: pl. az egyik oszlopban minden doboz végén lenne egy, a másikban kétdobozonként.
Jó lenne tudni, hogy érdemes-e "vacakolni" spéci perdítőelemek készítésével, és milyenével. És jobb hatásfok esetén majd gyengébben ==> halkabban (plusz kisebb fogyasztással) is mehetne a ventillátor.
És ezek szerint ha lenne valami kellően tiszicses módszer a dobozok bevonatának eltávolítására, azt is jó lenne kimérni, hogy azzal mennyit javíthatunk a hatásfokon. (Próbálom tenni a bogarat a fületekbe...)
Az én voltam! És nem tettem le róla. Esetleg csak akkor, ha nem éri meg napenergiát használni erre, mert kb 3-4 óra alatt lepárolható 25 liter cefre. Ha 1kW-os fűtőbetéttel akarom megoldani a melegítést, akkor 4 óra esetén 4*37=148Ft-ba kerül. Ezért nem igazán érdemes napenergiás rendszerrel összehozni. Nagyobb mennyiség esetén már megéri elgondolkodni a költségeken, ráfordításon.
lv -nek a szimplaüveges kollektorja ugyanazon feltételek melllet magasabb hőmérsékletet ért el mint a duplaüveges. Valószínűleg a dupla üvegezés előnyeit csak a nyári időszakon kívül lehet élvezni
Ez egy ún. napviasz olvasztó. Tessék megfigyelni (ha látható) kettős üvegezés!
Ezek pedig hőmérsékleti adatok különböző kivitelű napviaszolvasztókról. A méhviasz olvadáspontja 62-65,5°C
A képeket Dr. Örösi Pál Zoltán "Méhek között" című könyvéből scanneltem be. Nekem egy 1989-es példány van, amely az eredeti nyolcadik változatlan kiadása. Mikor készülthetett az első kiadás, a könyvben sajnos nem fedezthető fel. Szerzője több hazai és nemzetközi elismerés mellett méhészeti és tudományos munkásságáért Kossuth díjban is részesült. 1904-1986 közt élt.
Ez az ún. "Nagy Őrösi könyv" a méhészek bibliája. (635 oldalas)
Egy kedves ismerősöm esküszik rá, hogy szuperül működik, és csodaszép viaszt nyer vele. Ha Neked akadna ilyen, egy-két kép erejéig érdemes lenne bemutatni a kollégáknak!
1. Elpusztultak a méheim pár éve (nem volt sose sok, csak max 10család)
2. A helyi önkormányzat lakóhelyemen az állattartásról szóló rendeletében megtiltotta a méhcsaládok tartását. Nos erről lehetne azért vitatkozni, de értelme nem sok. (Sajnos egy szomszéd tiltakozása is elég gondot jelent)
Valóban! Nem ész nélkül szabad a méhekkel szóbaállni! És sajnos nem mindenkinek!
Engem nagyon érdekelt ez a méhészkedés, mert nagyon szeretjük a mézet!
Lehet, hogy előző életeimben valamikor mackó is voltam - tudjuk Mici Mackó szereti a méézet - egyébként most is kissé mackós vagyok. :)
Nos, először könyvek, majd a gyakorlat. Akitől a méheket kaptam, egy kedves idős bácsi, apám barátja volt. Először megszuratott egy méhhel. Másnap kettővel. Aztán többel. Nos ez sem vette el a kedvem, hát kaptam tőle két családot. Közben figyelt rám, nem vagyok-e allergiás.
Sajnos, méhészeti szakkönyvben írva van, hogy bárki, bámikor allergiássá válhat a méhszúrásra. Idősebb méhészekkel is megeshet.
Valaki bírja (de azért fáj ám!!!), valakinek meg életveszélyes.
De ha már itt tartunk, hagy meséljek el egy sztorit.
Szép napsütéses kora őszi délelőtt, meg kellett nézni a méheket.
Kaptam egy puszit a szemem alá!
Délután órát kellett tartanom egy főiskolán. Amolyan számítástechnikai alapok félét. Baj volt, mert az egyik szemere nem láttam (úgy bedagadt). Hát napszemüveg, mint "elsősegély", vagy álca. Igenám, de a teremben 30 számítógép, mindegyik előtt 2-2diák, és a teremben félhomály a monitorok miatt. Rajtam öltöny, fehéring, nyakkendő és napszemüveg (amolyam ősrégi, ódivatú fazonú). Néztek rám a diákok.
Sokáig nem lehetett titkolni, hát levettem a szemüveget. Mindenről volt ám szó, csak a számítástechnika alapjairól nem.
Most ugyanígy a napenergia hasznosításról tudnék órákat beszélni! :)))
Szobronc , köszönöm a felajánlást , de messze van nekem Budapest Remélem sikerül valahonnan szerezni egyet Sztgyi Mióta foglalkozol méhekkel ? Akkor már két munkában is kollégák vagyunk :)
Nem szeretnék tovább erről vitázni, mert nem annyira központi kérdés. Tudom, hogy lehet kapni a Tecsóban is 'Céógépet', de ezzel tisztességesen még vasat is nehézkes hegeszteni, nemhogy alut.
Viszont Agg uram technológiája, ami ezek szerint nem elírás, felkeltette az érdeklődésemet, mert nem ismerem. Tudatlanságomért megkövetem.
Azaz ... SzVi tudja, hogy sztgyi már beszélgetett a méhekkel! Sőt nagyon jóban voltak! Mármint sztgyi meg a méhek, meg SzVi meg sztgyi is! Érthető, ugye?
nem szeretném, ha kinevetnél, de mivel én nem feltétlenül vagyok a kemikáliás gyógyászat híve, s konkrétan tudom, hogy ízületi problémákat elég jelentős sikerrel kezelnek, gyógyítanak méhekkel, illetve a csípésük alkalmával a szervezetbe kerülő anyagokkal, esetleg gondolkodj rajta, mint alternatív megoldáson.... hátha...
Igen, tudom, hogy illene a nagyobb hatásfokra törekedni, de én pont az olcsón beszerzett alapanyagok miatt inkább a felület növelését választottam. Természetesen mindent mérlegelek, ezért, ha a fajlagos költségeimet nem viszi az égbe, akkor nem zárkózom el semmilyen jó hatásfok-növelő megoldástól.
Salfonc. Valóban, sokakat meghallgatok ezügyben, szívesen olvasom a fórum véleményét is, de szerencsére nagyon jó csóka a gépész, teljesen nyitott a szokványostól eltérő megoldásokra ( még a "tiszicsmajsztrós" ötletektől sem idegenkedik.)
Neomatik: Köszönöm az ötletet, lesz is szauna, de másként tervezzük.Nem vagyok híve az elektromos szaunáknak, de egy hagyományos finn típusú fatüzelésest össze fogok hozni.Szintén s.k., nem vagyok hajlandó a forgalmazók irreális "divat árait" megfizetni.Úgy érzem, az év nagyobb részében nem tudnám tartósan 100 °C felett tartani a köveket. A fatüzelés mindig olcsón megoldható lesz.
Nappali korházba megyek. Az izületeimet rakják helyre. Remélem hogy tudom majdd folytatni. Nem bírtam a tetőtéri ablakot felemelni azért lett a kísérlet is a földön.Persze hogy folytatom mert télire fűteni kéne a kisházat. Az unokákat síelni meg szánkázni jó lenne elvinni oda. Ha süt a nap és melegszik a kollektor meg a sörösló, ha elkészül egyáltalán addigra. Addig is figyelemmel kísérem a topikot mert estére hazaengednek.
De sajnos levegős ezt azzal állapítottam meg hogy a felső pár centi a radiátorban forróbb mint a többi hiába vettem tök lejtősre akkor sem ment ki a levegő pedig úgy töltöttem fel hogy a kiáramló csonk volt sokkal magasabban de a kiképzés olyan hogy nem ment ki a levegő 5-6 napig volt rajta a szivattyú és akkor sem ment ki, Sőt volt hogy a szivattyú(kézi vezérléssel mert az automatika nem ment) sem szállított vizet ezt szerencsére a vízórán láttam és a kifolyó csövön is hogy nem ment a víz pedig a szivattyú járt. Ez talán ha a bolyler rajta lessz és nyomás alatt lessz megszűnik.Ilyenkor a "nyitott beömlőn" keresztül slaggal kicsit megnyomattam és rögtön cirkulált.A tuloldali rész az ablakban a kisebb fűtőtest és alatta hungarocell szigetelés ez persze ha fix helyre kerül mást kap.Csak sajna nem volt erőm felrakni a tetőre és azért lett ilyen hevenyészett.
Ha esetleg körbekacag, az még nem jelenti azt, hogy igaza is van. Szerintem rájuk is áll, ami az orvosokra, többhöz kell elmenni, mert egynek a véleményében nem szabad 100%-osan megbízni. :-)
Igen, valóban hasonló rendszerben gondolkodom.Ma este egyeztetek egy gépésszel a dologról, majd beszámolok, hogy mennyire kacagott körbe az ötletért. Az esetleges megvalósításról is beszámolok.
Nem találom azt a hszt., ahol a szolár festék beszerzésről esett szó még a múltban.( Most látom Boattis)Mennyibe kerül 1nm fetésére elegendő? Nekem több, mint 50nm-t kellene lefújni, nem tudom, hogy mennyire dobja meg egy síma hőálló feketéhez képest a költségeket.
Csaszunak ( és mindenkinek) üzenem, hogy nekem van egy profi labor vákumszivattyúm (Budapesten), ha kell, szívesen kölcsönadom.
indukciós kemencékben megolvasztják a dobozokat, a szennyeződés (idegen anyag, festék, stb.) elég vagy felúszik a tetejére, esetleg elmerül a folyadék alján. nem cicóznak vele.
Úgy látom, egész iparág van kinövőben a sörösdobozos légkollektor témában.
Lévén, hogy többmillió darab üdítős+sörös doboz kerül forgalomba egy évben (nekem csak régebbi 1990-es adataim vannak erről, amiben Magyarország nincs benne, de azért mára idehaza is milliós nagyságrendű lehet) érdemes lenne ezen a fajta hasznosításon elgondolkodni. Nem tudom, hogy egyébként hogy hasznosítják a használt alu dobozokat, de az biztos, hogy a festék és lakk eltávolítása problémás és talán az egész folyamat energiaigényesebb és környezetszennyező is.
Azzal viszont meg kell barátkozni, hogy az állam szerintem nem fogja támogatni az ilyen irányultságú projekteket, amíg nagyobb zsugát lát a hagyományos energiahordozókban. Viszont jelenleg az oszágban 3 bioetanol gyár épül, ez jó jel, nem tudom, van-e benne állami támogatás. Év eleji ukrán gázmizéria kapcsán kiderült, hogy az államnak arra van pénze, hogy sokmillió köbméteres gáztározót építsen sokmilliárdért, ami egy baromság. Miközben energiatakarékossági programra van 500 millió Ft egy évben. Muhaha.
"-azaz védőgázas hegesztéssel, nem? Ezt hívják AWI-nak, ahol alu hegesztéséhez argon szükséges; a berendezés nem éppen garázsszintű..."
Engedd meg, hogy némiképp cáfoljam ezt a megjegyzésedet. Ma már néhány 10e Ft-ért tudsz magadnak nagyfrekvenciás védőgázas invertert vásárolni, amelyik tartalmazza a fogyóelektródás, védőgázas markolatot is. A gázt pedig a Linde házhoz szállítja. Nem azt mondom, hogy fillérekbe kerül egy ilyen összeállítás, de megfizethető, még garázskörülmények között is.
sziasztok készülget a vákumos kollektor Márt csak Boattis szelektív festékére várok Egy kókányolt normál fekete festékkel festett szigetelésnélküli kollektor maximális üresjárati hőmérséklete 90 fok volt ( 2 mm-es üveglappal ) Legalább lesz összehasonlítási alapom a vákumos szolárlakkos kollektorhoz képest :D Azonban ez is csak kísérleti jelleggel készül Először a tapasztalat utána a többi. Tisa 1 említette hogy hűtőgépkompresszorral tisztítja a levegős kollektorján a szűrőjét Kérdésem az lenne hogy egy ilyen kompresszor alkalmas-e a cella leszívására? kb mekkora vákumot tud ? ( ha tud )
"Az eccerű korom porózus. -> Jól hőszigetel. Régebben meg lett hányva. Vetve."
Megpróbálkozom még egyszer, hátha valaki figyel: -attól, hogy egy anyag nem jó hővezető, még alkalmas lehet szelektív bevonatnak, amennyiben a belőle kialakított porózus réteg kapillárisainak mérete az infra-tartomány méretével megegyező (<700nm), így elősegítve az elnyelést (ettől olyan baromi jó az eloxált réteg). Sőt, az efféle anyagból készült bevonat a sugárzási veszteséget is csökkenti. Szerintem.
Asszem illene tisztázni, mi is a különbség lágy-, keményforrasztás és hegesztés között.
Csak a felszínt érintve:
- a lágyforrasztásnál a forraszanyag olvadáspontja ~500C fok alatt van, itt a forraszanyag és forrasztandó anyag között adhéziós erők hoznak létre kötést - a keményforrasztásnál az olvadáspont 500C fok felett van, itt a forrasztandó és a forraszanyag egymásban részlegesen oldódnak, ötvöződnek, így a kötés kohéziós. mindkét forrasztási technológiánál alkalmaznak oxideltávolító/folyasztószert (pl borax a keményforrasztásnál) -a hegesztésnél a forrasz- és a forrasztandó anyag megegyezik (forrasztóban +adalékok, ötvözők), a létrejött kötés kizárólag kohéziós.
PB gázzal lehet keményforrasztani, csak a feltétele egy ehhez való pisztoly, amin van sűrített levegő csatlakozás, hogy kb 1000C-fokos szúrólángot kapjunk. Az oxigén/dissous is megfelelő a célra.
"s halkan megjegyzem, hogy legjobbakat, legszebbeket fogyóelektródás védőgázas forrasztóval lehet forrasztani..."
-azaz védőgázas hegesztéssel, nem? Ezt hívják AWI-nak, ahol alu hegesztéséhez argon szükséges; a berendezés nem éppen garázsszintű...
" ... Gyűlnek a tapasztalatok rendesen, egyszer egy kimerítő személyes beszélgetésre össze kellene jönnünk a régi-új tagokkal, persze csak ha érdekelnek benneteket a vizes rendszerek! ..."
Bizony jó lenne! Már hogyne érdekelnének a vizes rendszerek!
Az, hogy én kipróbáltam egy másik utat, azt már megbeszéltük egyszer.
Hogy többen foglalkoznak a levegős, pontosabban a sörösdobozos kollektorépítéssel, abban már lehet, hogy én is ludas vagyok! :))
Ha a dolgokat a helyére tudjuk tenni, és miért ne, némi tapasztalat után ki-ki eldöntheti maga.
Én nem bántam meg ezt a próbát!
És köszönöm, hogy mindig tárgyilagosan szóltál hozzá.
Viszont lenne egy kérdésem!
Valamikor emlegettél egy motor fordulat szabályzós dolgot. Erről ha lehetne bővebben. Lehet-e utánépíteni, vagy megvenni?
Köszi a tanácsot átnéztem bizony nagyítóval másképpen néznek ki a forraszok. Párat átforrasztottam de nem lett jobb. Keresek egy ismerőst aki talán ért hozzá. pár napig hétig sajna áll az egtész mert kórházba megyek 3 hétre addig csak összejön valami.
a kivágóra visszatérünk. per pillanat típusmódosítás van folyamatban, ami érinteni fogja sajnos az átmérőt. a végleges méret megszületése után jelentkezek.
Aszt hiszem, félreértettél, mert én elég szűkszavúan a mosoly mögött felejtettem az okaim. Én nagyon örülök annak, hogy mindenféle területen próbálsz segíteni mindenkinek, a lehetőségeid teljes kihasználásával. Dicsérendő az ilyen hozzáállás, példamutató.
Szóval ez: ":)" az öröm jele volt.
Amikor a szerszám miatt kerestél, én azt nem vettem zaklatásnak, inkább kihívásnak a részemről.
Sajnos a mélyhúzó szerszámban nem igazán tudok segíteni, okosabb nem akarok lenni, mint amilyen vagyok. Én kivágó, és fröccsöntő szerszámok között vagyok jobban otthon, lévén az egyik szakmám szikraforgácsoló, abból is jobban a tömb, mint a huzal.
Sajnos a kapacitásaim egyenlőre agyalásban és ötletgyártásban leledzenek, mivel a házfelújításnak még az elején tartok, és a közepe felé fog következni egy jól felszerelt műhely, akár napkollektorgyártásra is.
nem kellene, hogy piszkáljon, merthogy én, legalábbis szándékom szerint pozitív összehasonlításként éltem a trabis hasonlattal, sőt, tovább megyek! mai napig van még egy kombim (korábban volt már néhány saját használatban is!), r.sz., műszaki és minden felesleges sallang nélkül, nap, mint nap használják vidéki kollégáim üzem-közért-üzem viszonylatban. szememben tök plusz a trabi. érted????
Kicsit piszkálja a csőröm Az Agg Trabantos hasonlata.
Tudom, azt írta, hogy a sörösló jó, a Trabant is jó.
Szerintem, mivel nincs összehasonlítási lehetőség más légkollektorral, és nemigen tudtam igazi téli viszonyok közt a végleges helyén tesztelgetni, az az "adatlap" amit már korábban is betettem ide nem mutat olyan rossz eredményeket!
Nekem volt Trabantom! (Több is!) Igen boldog és elégedett voltam vele (velük)! Szép emlékeim vannak róla (róluk)! Akkor még fiatal voltam!
Sok szó esett a perdítő szerepéről az elmúlt napokban.
Korábban itt a Topikon is sok szó esett a turbulenciáról, és a Cansolair is írt valamiről, amiből én a perdítőt találtam ki. (No azért volt azzal némi tökölés!)
(2002-es hsz 2005/11/02)
A szöveg a következő:
In a nutshell, the Cansolair system works by letting the sun heat up air inside black aluminum cans behind a transparent lens. As the air heats up, it rises through the unit, passing through angled slots in the cans that move the air and help heat it up more quickly
Az én értelmezésemben:
Röviden összefoglalva, a Cansolair rendszer úgy működik, hogy a Nap felmelegíti a levegőt a fekete alumínium dobozokban az átlátszó takarás (lencse?) mögött. Ahogy melegedik fel a levegő, felfelé emelkedve az egységen keresztül, a dobozokban ferde réseken megy át, azok mozgatva (forgatva) a levegőt és segítik azt sokkal gyorsabban felmelegedni.
Valahol itt lehet a lényege a Cansolair sikerének. Turbulens áramlás, spéci festés => jó hatásfok.
Nekem nincs ugyan spéci festésem, de a hatásfok így is elég jónak tűnik. Korábban betettem ide néhány adatot (néhány?) és szerény becsléseket a 70% feletti hatásfokról. Ha valakit érdekel, megkeresem!
Szia! Ez érdekes kérdés, ezért valóban egy egyértelmű tesztet kellene végezni fémtiszta felületre felvitt festékekkel. Ha valóban annyi a hatásfokbéli különbség, akkor érdemes kollektíve rendelni solar festéket.
Köszönöm! Sajnos még nem tudok belefogni, mert fürdőszobát csinálok nulláról és fűtést szerelek kicsinykét. Szerettem volna egy- két kollektort még tél előtt elkészíteni, (egy 80 l -es pufferrel és 1db radiátorral) a garázsra próbaüzemként, de nem valószínű, hogy belefér még az időm és pénztárcám határozottan véges kereteibe. Azért köszönöm és remélem Neked is sikerül megvalósítani a saját rendszeredet!
U.i.: Itt csupa jó ötletet és ötletgazdát találni és csak mosolygok (most még), hogyan panaszkodik némelyik naplopó, amikor az oldalborda ellenvezérel otthon. Még el sem kezdtem, de már beszólásokat és kárörvendő vigyorokat kapok a megvalósíthatóságáról. Azért is megcsinálom!!!!!!
Ha a söröslóról van szó, nem tudok nyugton maradni! :))
Nagyon sokat tanulmányoztam (akkor) a Cansolair lapját, próbáltam ellesni mitől olyan "jó" az amit ők csinálnak.
Már korábban betettem ide egy rövid részletet a Cansolair oldalról, mert épp a festésről mondtak valamit. Ez volt az:
The Solar Max 240 has a quick response rate of 8 minutes from the appearance of sun to cut-in based on 100 degree F output temperature. Solar Max 240 uses the most conductive black paint available for solar collectors. Solar Max uses a lexan outer cover which allows sunlight in and is resistant to the elements.
A Solar Max 240 gyorsan reagál a beeső napsugárzásra 8 perc alatt 100°F (37,7°C) kimenő hőmérsékletet produkál. A Solar Max 240-nél a legjobban vezető fekete festéket használják, ami a solar kollektoroknál elérhető. A Solar Max-nál a külső lexan (polikarbonát fajta) fedés átengedi a napsugárzást, és elenáll a természet erőinek.
Csak az nem derül ki, hogy mi az a festék.
DE hogy a festésben is van valami, az biztos, mert nem írnának róla különben!
----------
Ps. Ha valaki ellenőrizné a fordítást, megköszönném!
Igen, legvégén a leégetés maradt, de aki már próbálta az tapasztalhatta, hogy a bevonat közel azon a hőmérsékleten ég le, ahol az alumínium "beráncosodik", úgyhogy az sem igazán járható út. Ha esetleg lenne finoman szabályozható elektromos kemence, ahol meg lehet találni azt a határt, ahol a bevonat leég, de a doboz még nem károsodik, ... talán.
Valószínűsítettem, hogy a sörösdobozra gondoltál, csak nem volt benne a hozzászólásodban. Tekintve hogy van aki lapradiátorból készíti az abszorbert, ezért írtam, hogy kerek-perec ne jelentsük ki, hogy a festékréteg nem befolyásolja a hatásfokot, mert ez így nem igaz. Egyébként ezt a kísérletet sörözdobozokkal is el akartam végezni még a múlt év őszén, (írtam is róla), de nem tudtam eltávolítani én sem az eredeti festést (bevonatot), amiről igazán azt sem tudom, hogy mi. Valami műanyag bevonat lehet, ami alapból jó hőszigetelő sajnos. A sima matt fekete és a szolár festés között nem volt ekkora különbség, mert mindkettő alatt ott volt a hőszigetelő műanyag bevonat. A befektetett munka, kinyerhető eredmény viszonya a sörösdoboz tekintetében teljesen helytálló. Nem is nagyon lehet úgy leszedni a bevonatot róla, hogy a doboz ne károsodjon.
Nem tudom, hogy milyen szolár festéket szereztetek a Stiebeltől, de az nagyon valószínű, hogy eredeti abszorber bevonatként nem forgalmaznak festéket Európában. Nem egy külkereskedő barátom próbált 'annó felhajtani ilyent, de az európai gyártók "szolár" festéke pontosan ellenkező hatású, nem abszorber festésre gyártják, hanem olyan homlokzatok és egyéb kültéri felületek festésére használják, amit meg akarnak védeni a túlzott felmelegedéstől. Rengeteg színben árulják, többek között feketében is.
Ez egyenesen Amerikából jön, és 5 gallonos kiszerelésben kapható. Nagyon híg festék, de 20-25 mikron vastagságban tökéletesen feketén fed! Ezt esetleg próbáltad már? Belinkelnéd az általad kipróbált festék adatlapját?
-egészen pontosan a sörösdoboz gyári felületfestésére gondoltam, természetesen a trabantos hasonlatomat használva a befektetett munka - kinyerhető eredmény függvényében.
-szolárfestéket vizsgáltuk múlt évben, először kémiai elemzésre gondoltunk, de maradtunk az empirikus, paraszti megoldásnál: adott felületű fémlapokat festettünk mindenfajta, kereskedelmi forgalomból ad hoc jelleggel összevásárolt hőálló, fekete festékekkel, s a stiebeltől beszerzett szolár festékkel. nekünk, többszöri nekifutásra sem jött ki szignifikáns eredmény a szolár javára.
-30 különböző sörösdobozt rakunk össze hétvégén, találomra a 15 db-ról eltávolítjuk a gyári festéket, 15-ön rajtahagyjuk. fotókkal, mérési naplóval fogom dokumentálni magunknak,neked, s minden érdeklődőnek az eredményt (tartva azt a jogot, hogy nem azt állítottam, hogy nem okoz hatásfok javulást az eredeti réteg eltávolítása, csupán elgondolkodtató, hogy érdemes e vele foglalkozni).
Itt vagyunk, itt vagyunk, csak mint azt már említettem, inkább a vizes rendszerekkel foglalkozom, viszont a szemem sarkából folyamatosan figyelem a topikot. Egyébként lassan főfoglalkozássá lép elő az eleinte csak hobbiként űzött panelgyártás és rendszerszerelés, annyi megrendelés futott be a gázár emelés óta (sajnos-szerencsére)
Gyűlnek a tapasztalatok rendesen, egyszer egy kimerítő személyes beszélgetésre össze kellene jönnünk a régi-új tagokkal, persze csak ha érdekelnek benneteket a vizes rendszerek!
szerintem el szoktam olvasni minden hozzászólást, azt meg főleg, amihez hozzászólok. ha megkeresel (emailem publikus), nagyon szívesen segítek bármiben, ami a szóráskörömbe belefér. értsd: vegyipar, szilikátipar (főleg kaolin és származékai, továbbá szennyezések fémes és nem fémes oxidokkal), fémipar (finomfémipari termékek tervezése, előállítása, vágás, forrasztás, heggesztés, sajtolás, mélyhúzás, fémnyomás, stb.), felületnemesítés, galván folyamatok (galvanosztégia, galvanoplasztika, stb.), papír-, nyomdaipar, reklámgrafika.
Nem gondoltam volna... Én is Az Agg-nak adtam igazat. De ez felettébb érdekes. Én azt javaslom mindenki tegyen belátása szerint. Mindenki a saját lovának a pogácsa! :)
Egyébként a festékréteg vastagsága igen is nagyon elgondolkodtató!
Hozzászólásodat olvasva tegnap csináltam egy apró kis kísérletet két darab 0,2 mm vastag rézlemezzel. Az egyiket lefújtam az általad idiotizmusnak kikiáltott "szolár" festékkel (23 mikron) ahogy a nagykönyvben meg van írva, a másikat előbb lefestettem egy éppen kéznél lévő zöld lakkfestékkel (próbáltam eléggé vékonyan) majd száradás utána fújtam le a Szolár festékkel. Az eredmény eléggé megdöbbentett még engem is. A napra kihelyezve mindkettőt egymás mellé 5 cm lépésálló kőzetgyapotra, lefedve egy darab PC-vel az egyiknek a hőmérséklete 158 C fok volt, a másiké 94 C fok. Valószínűleg kitalálod, hogy melyik volt a melegebb. Hát ennyit a "figyelmen kívül kell hagyni" típusú határozott hozzászólásokról.
Szerintem ne keseredj el, mert ha jól látom a képeken, akkor nem teljes készenléti állapotban vannak a kollektorok. Nem teljesen zárt és szigetelt térben vannak és a csövek sincsenek szigetelve. Ebből adódóan nem tudod nagyobb hatásfokkal csapdába ejteni a napot. Próbálj egy véglegeshez közeli szerelt állapotban, mondjuk csak két kollektorral és párhuzamosan kötve, földi próbát végrehajtani, persze a napra legjobban tájolva. Szerintem működni fog, csak lassabban melegszik majd a vized a kollektor anyaga miatt.
kicsit OFF bar a napkovetest en ennek segitsegevel fogom megoldani azt a jatekot magamnak keszitettem 2 ablaktorlomotorbol meg 3 kerekbol az egyik motor halytotta a hatso kereket(ugy 1:10-hez leredukalva) a masik forgatta az elsot 9kormanyozta. a vazat pedig teleraktam mindenfele kapcsolokkal (elol hatul sima kapcsolo a kapcsolo elott egy vonalzo ami takarja az egessz szelesseget, a negy sarokra "bajszos" kapcsolo ami csak a sarkok kornyeket figyeli) ja ez figyeltem, hogy mennyit forog a htso kerek a kullokon szamoltam szinten 1 bajszos kapcsoloval. ezutan ratettem egy osoreg toshiba 1200 -as notebookot mag egy akumlatort.
ezutan jott az erdekesebb resz. paszkalban irtam 1 kis programot ami azt tudta, hogy kapcsolgatta a LPT pert 8 laban a feszt vagy 5V vagy 0V ezt pascalban nagyon egyszeruen el lehet erni, eleg beirni a kov. sort:
PORT[$378]:=1;
ilyenkor az tortenik, hogy a LPT port 2-es sz. laban 5 V jelenik meg amit egyszeruen leellenurizhetunk, ha a2-es es a 25-os labba 1 LED diodat szurunk sorbakotve 1 ohm-os ellenallassal (hogy kicsivel kevesebb feszt kapjon mint 5V) ily modon siman lehet kulon vagy egyutt is kapcsolgatni a feszultseget a 2-9 portokon ha azt akarjuk, hogy a 2 es a 3 port isz bekapcsoljon akkor
PORT[$378]:=3;
azert 3 mert binaris szamok szerint kapcsolja be ill. ki a labakat a pc. ha azt akarom, hogy az 1 4 5 es a 8as lab kapjon feszt akkor 10011001 binaris szam decimalis megfelelojet (153) kell irnom a := utan. hasonlo modszerrel a 10-17-es es az 1-es lab allapotat pedig le lehet kerdezni(hogy zarlatolva vannak-e a GNDhez vagy nem.
az LPT es a motrok koze meg kellett tenni 1 optokaput 1 tranzisztort es 1 relet ami mar a motrokat kapcsolgatta elore hatra es ki. egesz komoly vezerlest lehet irni ha belevesszuk hogy mondjuk 3 LPT-t szerelunk a gepbe akkor van akkor van 24 kapcsolonk amit be ki kapcsolgathatunk es 27 kapcsolonk amit figyelhetunk es kulonbozoen reagalhatunk az allapotjaikra....
nos ezzel jatszogattam egy kicsit. sorosuveg kerulgetes volt az elso kiserlet ami egesz jol bejott aztan kezdtem a felterkepezos jatekot ami abbol alt, hogy probaltam archivalni az edigi mozgasat 1 2dimenzios tombben amiben egy ido utan kirajzolodott a szoba alaprajza (bar ez a dolog meg hagy maga utan kivannivalot...) ha valakit komolyabban erdekel akkor az keresse SAS TIBOR Vezerlesek parhuzamos porton keresztul c. konyvet (osoreg 11eves konyv) esetle bescanelem ha nem talaljatok mar ;)
"elsősorban azokra gondoltam, akik, s itt sértődés nehogy essék, merthogy messze nem sértésnek szánom, sőt tisztelem a vállalkozó-, kíséletező szellemű, mindig kíváncsi embereket, még a keményforrasztással, csövekkel, azok fajtáival, s még ki tudja , hogy mivel való ismerkedésnél, stb. tartanak. "
Nos így nem sokra megyünk.... Csak az szomorít el, hogy ezek szerint nem olvasod el azt, amire válaszolsz. Ahhoz pedig, hogy sértődés ne essék tiszteletben kell tartani egymást még akkor is, ha nem mindenkinek van kerete arra, hogy présgépet készíttessen. Szerintem itt a legtöbben a kétkezi munkájukat és a találékonyságukat tudják a latba tenni. Ha Te itt, mint a szakma nagy öregje "Az Agg" -ja jelensz meg, akkor kérlek segíts a tapasztalataiddal, akinek csak tudsz!
A beömlés a napelemből amicsak igazána feltöltésnél működött
Itt még nagyon zavaros és rozsdás a víz de már 2 ik napra letisztult (amikor szivattyúval keringtettem)
48 fokra melegedett fel a felsőben a víz és nem mozdul szinte semmit a víz (alig volt keringés)
A legalsó óra az kombinált nyomást is mér azon 30 fok volt levegő hőmérséklet is ennyi volt akkor.
Szivattyús rendszer
A két nagy lapradiátorral
Hőérzékelők felrakása
kicsi radiátor hőszigetelve csak 2 cm hungarocellt tettem be az ablaknyílás lezárására.
Leginkább ez a kép volt a jellemző szakadt az eső és reggel 10 fokra lehűlt. Lett volna mit melegíteni.
A szivattyúirányitás 1 kapcsolás után felmondta a szálgálatot. Nem tudom mi lett vele de sem a led nem világított sem a szivattyút nem kapcsolta. Beállítottam 30 fokra szivattyú bekapcs. Aztán mire visszaértem szivattyú áll de többet semmi. Látszólag minden rendben . nem tudom hol lehet és mit kéne keresni.
Sok alkalma nem is lett volna azután.
Felraktam vízórát is arról már nincsen kép de 120 és 200 liter/óra az ami ideálisnak tűnik.ha kézzel vezéreltem párszor amikor a hőmérő felment 40 fokra.
Az ablak takarással kb 10 fokot a höszigeteléssel 15 - 18 fokot nyertem.
Mindezt bevezettem a padlófűtő csőbe.mivel nem volt hőszigetelve a cső el sem jutott odáig a meleg.
a víz 40 48fokra melegedett fel a legjobban. Egyszer félborult állapotban is sokáig bírta 38 fokon
De jó hőszigetelés és jó vezérlés biztosan segít még rajta.
Persze ez felkerül a tetőre de a viszontagságos idő miatt nem mertem megbontani a tetőt.
Ezek voltak az eredményeim. elég sovány főleg úgy hogy télen használnám inkább.
Kedves naplopók
Adott 2db 170 illetve 1 db 120 cm széles és 60 cm magas lemezradiátor amit abszorbernek használok.A hordó azért nyitott hogy lássam mi történik.
A mérőpontokat T idomokba szereltem persze így több lett a csatlakozás de úgy gondoltam így több adatot gyűjthetek..Volt higanyhőmérővel hitelesítés nem nagy diferenciával.
A hőmérőt rugó köti össze a zárt házzal látható hogy elég jól belóg az áramlásba.
86 kép ez van aztán összetolva.
beszámoló folytatása következik többet nem enged feltölteni
vannak présgépek, de eredetileg téged egy konkrét szerszám miatt kerestelek, zaklattalak, mert el voltam, illetve vagyok szörnyülködve a magyar szerszámgyártás árain. s imételten mit tettem: kiajánlottam határon túlra, több irányba. meglátjuk, ki mit mond a felvázolt problémára. én munkát tudok adni,problémát szállítok, más meg oldja meg, szállítsa a SOLUTION-t. legalábbis szerszámilag... :-)
sajnos az a tapasztalatom, hogy gyorsabb, rugalmasabb, számomra kedvezőbb megoldást kaptam néhány kivételtől eltekintve határon túlról, s ez nem azt jelenti, hogy az állítólag csóró románokkal gyártattam bagóért, hanem konkrétan pl. osztrák szerszámgyártó cég jelentősen olcsóbban készített idén egy elég összetett, vezérelt, több fűtőmodulos présszerszámot, mint a legolcsóbb ajánlatot tévő magyar cég. egyszerűen elszomorít. a háttereken meg már régóta nem gondolkodom. többet ér az időm...
de ha már itt tartunk, akkor fillérekből (!!!) szeretnék összerakatni egy mélyhúzó szerszámot, kb. akkora tükörrel, mint egy hagyományos kád (munkafelület cca. 350-500mm * 1700-1900mm). szereted a kihívásokat? részleteket írjam, skicceljek rajzokat neked (merthogy cadfile nincs még. egyszerűen nincs időm...)?
ON
ha itt kiterítené a lapot néhány aktív topicos kapacitásilag, sokakon segítene, ne kelljen kinek-kinek felesleges köröket futnia... elsősorban azokra gondoltam, akik, s itt sértődés nehogy essék, merthogy messze nem sértésnek szánom, sőt tisztelem a vállalkozó-, kíséletező szellemű, mindig kíváncsi embereket, még a keményforrasztással, csövekkel, azok fajtáival, s még ki tudja , hogy mivel való ismerkedésnél, stb. tartanak.
Az öcsém karosszéria lakatos és most forrasztottunk ipari ezüsttel. Ez nem gond... Azért vetettem fel, mert azoknak, akiknek nincs ilyen lehetőségük jó megoldás lehet az olcsó és egyszerű PB forrasztólámpa, ha alkalmazható. Inkább kipróbálom és tudósítok róla...
-forrasztandó anyag alapanyaga, vastagsága, lapolási felület nagysága, stb;
-forrasztási gáz(ok);
-pisztoly fajtája;
-fej fajtája;
van néhány dolog, amitől függhet....
s halkan megjegyzem, hogy legjobbakat, legszebbeket fogyóelektródás védőgázas forrasztóval lehet forrasztani...
a dissous nem valószínű, hogy jó, mert a legtöbben nem vesznek hozzá szórófejet csak szúrót, azzal meg pont nem tudsz majd kezdőként forrasztani. de ha a testvéred ezzel foglalkozik, szólj neki, ha van rutinja, simán megcsinálja (habár elég drága dolog dissous gázzal keményet forrasztani...).
Tudom, hogy lehet vele "keményforrasztani". Azt nem tudom, hogy elég e ehhez a forrasztólámpa? Nekem nem gond, mert az öcsémnek van oxigé-dissou lánghegesztője és éppen most használtunk ipari ezüstöt. A kérdés az, hogy a PB palackos forrasztólámpa képes e rá?
-ezüsttel simán lehet keményforrasztást csinálni, semmi ördöngősség nincs benne. gyakorolni kell, mint minden szakmunkát. nagyon elb...ni sem lehet, kollektoros, vizes játékok nyomásviszonyát tűrő varratot amatőrként is könnyen készíthetsz.
Még annyit, hogy szerintem sem szabad mikronokban gondolkodni a festésnél. Precizitást persze megkíván a munkánk, de gyári minőséget nem minden területen tudunk elérni. Például sohasem lesz présgépünk a kollektorház egyszerre való kialakításához.
A kollektorok kialakításánál azt kell pl. megvizsgálni, hogy milyen átmérőjű csövek számunkra a leghatékonyabbak és pl. ipari ezüstöt tudunk e használni. Nemrég kipróbáltam és a PB palackos forrasztólámpámmal megolvasztottam a pálcát, de nem próbáltam még forrasztani vele. Majd beszámolok róla........
Ez ugyanis biztosan nem olvadna meg a kollektorban nyáron sem.
Szerintem nekünk, barkácsolóknak egy egyszerű, olcsó, megbízható, jól átlátható, elfogadható hatásfokú rendszert kell kimunkálnunk. Vonatkozik ez a kétkörös vizes rendszer vezérlésére is. Nem vetném el a "hagyományos" analóg érzékelőket és szabályozókat sem. Sőt Én előnyben részesíteném, mert gondoljatok bele, hogy ha valami meghibásodás történik, mennyivel egyszerűbb pl. egy boyler hőmérséklet kapcsolót, vagy egy egyszerű relét cserélni, mint egy IC-t, NYÁK-ot.
Ezen kívül gondolni kell az áramszünet esetére is (amit már egy-két kolléga felvetett, de elhalt) , mert a rendszer könnyen "túlfuthat" , túlmelegedhet.
Én az egyszerűen működő megoldások híve vagyok, már csak a korszerű vs. hagyományos gépjárműveknél szerzett tapasztalataim miatt is.
Valamelyik Kartács említette a ninap, hogy a kínaiaktól rendelhető vákuumcső. Erre szeretnék valami linket, forrást kérni, mivel nem találom a hozzászólást. Köszi.
"A vízkő kiváló hőszigetelő, nem érdemes gyarapítani."
Valóban, mint ahogyan az alumínium-oxid is. Csakhogy szelektív bevonatként az infraelnyelő tulajdonsága a fontosabb.
Minden esetre még egyszer leszögezem, hogy nem gondoltam komolyan, hogy ez lenne a megoldás, mi több, igazat adok az Aggnak, miszerint tényleg nem érdemes tovább spilázni a készüléket.
Mar regebben emlitettem az elektromos folyadek futest, Beril kazant ahol propilen glikol van a radiatorokban- ilyen rendszer telepiteset kezdik holnap nallunk
korberjarom a temat amennyire lehet-hogyan illesztheto ehez a rendszerhez napkollektoros rendszer
egyébként nem elgondolkodtató a festékréteg vastagsága. figyelmen kívül kell hagyni. úgy jó, ahogy van. szerintem. merthogy bármilyen, nem galván megoldást keresel a felület átszínezésére, illetve átfestésére, mindegy, hogy "szolár" (ki volt az az idióta, aki kitalálta...) festékkel vagy bármi mással, nemhogy mikronokban, hanem (min.) tizedmillikben kell elkezdeni gondolkodni. házilag nem tudod felhordani a festéket egyenletesen és vékonyan (értsd= mikronnyi rétegképzést szórással, porlasztással, homogenizált felületet képezve... NO FRANK! :-) ). szerintem.
szerintem ez az egész fórum teljesen rossz úton kezd el járni. merthogy söröslovatok úgy jó, ahogy van! értsd, értsétek: annyi pénzből és befektetett munkából felesleges hátaslovat csinálni, illetve megpróbálni. ZSÁKUTCA!!!
ha felejtjük a sörösdobozt, akkor természetesen rengeteg más, esetleg jobb út, s ezáltal megoldás lehet, legalább ötlet szintjén a megvalósíthatóság felé, kérdés, érdemes e vele foglalkozni...
befogott energia növelése legkönnyebben, adott körülmények között felületnöveléssel érhető el, de nagyobb kérdés, hogy lehet e befogottat tartósabb maradásra késztetni, mielőtt lelépne ismét.
mégegyszer: SÖRÖSLÓ jó. olyan,mint a trabant. működik. őszinte, azt adja, amit ígér.
sportautót pedig nem trabis alapokra szoktak tervezni, készíteni.
Nagyon szégyellem magam! Nem elírtam, rosszul olvastam! Lehet, hogy nem volt rajtam az olvasó szemüvegem! :))) Valóban Crew! Még a szótárat is előszedtem!
No ezen aztán jót röhögtem, mert a "crow" - mint ige múlt idejű alakja is "crew" és az azt jelenti : kukorékol.
Ami a nyaralást illeti - mész, homok, beton stb. Nem folytatom. Rengeteg javítanivaló akad a ház körül!
Milyen jó, ha az ember csak benyúl a fiókba, és előveszi a szükséges műszert!
Kár, hogy eddig nem jutott senkinek az eszébe megmérni, mekkora is lehet ez a réteg. Sajnos nekem semmi gyakorlatom ezen a téren, még megbecsülni sem tudtam.
Annak idején a festékeltávolítás azért jött szóba, mert a Boattis által említett szelektív festék leírásában fémtiszta felületet javasol a gyártó.
Persze, nem próbáltuk ki ezt a festéket, mit is csinál, ha alatta van egy réteg, legyen 30mikron (amit nem tudok, hogy sok-e vagy kevés?).
Mikrométerrel a falvastagság 0,1mm-re méretett, ha jól értelmezem ez 100mikron.
Ha ennek kb. 1/3 része a festék, akkor már elgondolkodtató !!!
(Ugye a mikron alatt a méter egymilliomod részét értjük?
Vagyis 1m=1 000 000 mikrométer, 1mm=1000 mikrométer)
Csak azért, hogy én is mondjak butaságot, hátha valakinek megtetszik....
Mire jó a sörösló..... nyáron. Hát füttésre nem igazán van szükség, alaphelyzetben vizet nem melegít.... csak épp meleg levegőt tud csinálni, mégpedig elég sokat.
Mi van még nyáron sok, ami télen nincs..... gyümölcs!!!
Használjuk nyáron gyümölcsaszalásra a söröslovat, már aki megengedheti magának!! Mert ugye panel körülmények, illetve társasházi lakások esetén ez közel lehetetlen, de aki kertes házban lakik, az megteheti, hogy nyáron a padlásra vezeti a meleglevegőt, és ott az amúgy is meleg levegőt továbbmelegítve kiváló aszalóberendezést építhet...
Hát igen ezzel kapcsolatban nekem is aggályaim vannak. (DB) Lehet hogy mégis kellene egy hőcserélő a kollektor körbe? De most már nem tudom beletenni a bojlerba. A külső hőcserélőn gondolkodok...
Szerintem sem érdemes a festés csiszolásával időt tölteni. Az az átlag 30-32 mikron nem oszt, nem szoroz. Mire lecsiszolod és elkezded festeni szinte ugyanannyit oxidálódik vissza. Én holnap (ma) megveszem a festéket lepermetezek egy csövet és végre csinálok egy próbát. Csak a nap kisüssön szerdára! Találtam 700 C fokig hőálló fekete acril festéket. Kiskereskedőknél 1.200.- körüli áron. A multi árúházakban, (2 helyen néztem) 1.400-1.500.- között árulják.
Egy újabb (felesleges) agymenés, de azért leírom, mert kipróbáltam. :)
Felszínes ismereteim szerint az alumínium-oxid és a vízkő struktúrájában eléggé hasonlít egymáshoz és mivel az ultrakemény víz lelőhelye számomra adott (kút), így egyszerűen kipróbálhattam, hogyan is lehet 'gumicsizmás' módszerrel szelektív bevonatot növeszteni fémfelületre; -"bepárlással".
Egy sörösdobozt óvatjával felhevítettem, hogy meg ne rogyjon, majd elkezdtem a jófajta vizenyőt rácsöpögtetni. A réteg szemmel láthatóan épült, a megtartása egészen jó, azaz nem pereg le a felületről (mint ahogyan a klotyóról sem).
A kérdés az, hogy jó-e ez valamire. Valószínűleg nem, de már ezt is tudjuk, hogy megoldható, ráadásul kemikáliák nélkül. :)
Gondolkodom a hatásfok-különbség mérésének mikéntjén.
Végetért a nyaralás? Nem volt valami túl jó időd! Hiányzott már a Topik?
Nos, Te emlékszel rá, hogy úgy 8-9hónappal ezelőtt hasonló festékeltávolítási láz ment itt. Érdekes, hogy szinte ugyanazok a gondolatok jönnek elő.
Azoknak, akik nem látták az akkori hozzászólásokat, bekopizok két hsz-ból részleteket:
1382.hsz. ... két sörösdobozt (különböző színűt) és öntöttem rá kromofág-ot. Egy ecsettel kenegettem is forgattam is a dobozokat. Közben egy festett fadarabot - etalonként - szintén bekentem kromofaggal. Jó ideje vacakoltam a fadarabon felhólyagosodott a festék, a sörösdoboznak kutya baja sem lett. ... Ott hagytam, majd az idő ... A sörösdobozokon a festéknek semmi baja nem lett, a doboz felületére valami ragacsos réteg került, amit vízzel sem tudtam eltávolítani...
1942. hsz. ... miért is akarjátok annyira eltávolítani azt a leheletnyi festékréteget ??!- Nem marad meg a szelektív bevonat a régi festéken ?- Nem adja úgy át a hőt ? - Nem lenne egyszerűbb kipróbálni ? Amúgy is úgy látszik lehetetlen szolid módszerekkel leszedni. Keményebb vegyi anyagok pedig nem illenek a topik eszméjéhez, ha nem tévedek...
Nos, ez utóbbi nagyon hasonlít szobronc véleményéhez.
Ezen kívül a csiszolás, a leégetés is ki lett próbálva. Reménytelen gyorsan, könnyen, jól eltávilítani!
A doboz vastaságát mikrométerrel megmértem. 0,1mm vastag.
Nem tudná valaki egy "festékréteg vastagság mérővel" megmérni, mennyi lehet a sörösdobozon a festékréteg vastagsága?
Tökéletesen igazad van.Egyébként is valahogy az az érzésem, hogy egyre inkább abba az irányba megy a csapat, hogyan lehet túlbonyolítani az egyszerűségében kiváló szerkezetet.Nehezen tudom elképzelni, hogy ez a rengeteg pluszmunka a festés körül, valamint a különböző doboz-betétek olyan szintű pozitív változást hoznak a hatásfokban, hogy megérné ezzel foglakozni. A másik aggályom, hogy egy fantasztikus környezetbarát berendezés "gyártásakor" talán mégsem kellene kemény vegyianyagokat használni.( Nem beszélve arról, hogy a nátrium-hidroxidtól egy életre megmaradó emlékeket lehet begyűjteni-tudom, ilyen anyagokkal foglalkozom.)
A 8199-es hsz-ben látható konzervnyitót egyébként lecsekkoltam, a korában kapható (sieger márka, kb. 1200 pénz)
Elnézést mindenkitől, nem akartam senkinek a lelkébe gázolni, tényleg csak segíteni szerettem volna.Nagyon sokat tanultam tőletek, és ezért hálás vagyok Nektek.
nyilvan a kromofag-vagy natronlug jolehet a doboz femtisztara torteno elokeszitesehez, felteve ha sikerul-de utana szerintem ajalott a csiszolas, en 60 csiszolovasznat hasznaltam ami jo mely arkokat hoz letre a feluleten.
Szia! A csiszolás miatt lett szinte kérges a matt festék vagy amiatt, hogy a tiszta fémre fújtad? Ha az utóbbi akkor nem lehetne a dobozokat rövigd időre kromofágba rakni? Így csökkenne a ráfordított idő és a dobozroncsolás veszélye.
Az ok hogy jobb, de vajon ha megtöltöd mindkettőt vizzel és kiteszed a napra vajon mérhető a különbség? Azaz azonos feltételekkel indulva, melyik melegszik gyorsabban és ha gyorsabb is mennyivel gyorsabb? Nyilván nem hatalmas különbségeket kell várni, de ha nem is mérhető semmi nem bitos hogy érdemes evvel foglalkozni. Vagy rosszul gondolom?
csutortokon csinaltam 1 probat a sorosdobozt lefujtam matt feketere a kodolos technikaval de az eredeti lalakkreteget rajtahagytam a dobozon-eredmeny folyas mentes szep sprod felulet, 2 doboz lecsiszoltam a doboz palastjat teljesen femtisztara-kodolos technika a doboz palastja az elozohoz kepest szinte ragyaslett zongorazni lehet a kulombseget a ket felulet kozott
Meg próbáltam elképzelni milyen drótot lehetne a dobozba rakni.
A forma mondjuk megvan, de mitől fog a doboz falának feszülni. Ha viszont acél drót akkor a hővezetéssel van gond. Egy hasonlót legyártani nem könnyebb mint a perdítőt (ami ráadásul már kivan találva és müködik is). A hővezető paszta sem olcsó. Az össze vissza drótnak meg szerintem nem sok értelme van. Persze elmélkedni, meg probálkozni mindíg kell.
Ahogy elképzeltem, abban csak meglehetősen kevés drót lenne. Emiat nem lenne olyan nagy a visszafogó erő - talán még annyi sem, mint a perdítő esetében.
A drót-doboz fala hőátadáson én is gondolkoztam. Ha jól tudom vannak hővezető gélek, talán abba kellene belemártani a drótot, mielőtt a dobozba szorítanám, így jobban át tudná venni a fal hőjét.
A perdítő mindenképpen jó ötlet, de ott pont megvan az a helyzet, hogy a légáramlással párhuzamos felületről kell összeszedni a hőt, emaitt aránylag kevés levegő érintkezik a fallal (persze a prdítő lényegesen segítségével lényegesen több). Ha sikerül úgy beletenni a drótot a csőbe, hogy a drótba ütközve a levegő a fal fele terelődjön, akkor egyben perdítőként is működik.
Az aluminium csík végül is szintén jó gondolat, a drót ugyanaz, csak "fapadosan" :).
a csomagolasnal hasznalt bordas kartonbol csinalj papir csovet kb 250mm hosszut a sorcso atmerojere, hajszaritot dugd bele es lehet modelezni a turbulenciat.
Nekem az a véleményem - mint talán azt korábban is írtam - hogy a perdítőkkel való pepecselés teljesen felesleges. Továbbra is ezen a véleményen vagyok! :)
A sörösdoboz szájánál lévő szűkület, majd az azutáni bővülés elég turbulenciát okoz.
Hosszú évek óta rágom magam valamiféle alternatív (de nem büntetendő) energia alkalmazhatóságán. Hosszú hetek teltek el, mióta ráakadtam erre a topicra és elkezdtem végigolvasni a küzdelmeiteket. Most jutottam a végére.....
Először is minden tiszteletem a Tiétek! Félhetnek a fekete energia lobbizói, ha széles körben elterjed ez a mozgalom. :-)
A magam részéről normál kétkörös kollektort szeretnék megvalósítani, de sok munkám van most a házon, amit egyedül csinálok. Ha túljutottam rajta, akkor belefogok egy próbarendszerbe a külső fűtetlen garázsra építve. Nem szeretném szétbaltázni a ház rendszerét kiforratlan dologgal. Megjegyzem, rá kellett jönnöm, hogy hiába akarok egy ilyen rendszert megvalósítani, ha a ház hőtechnikailag nem jó. Ezért jövőre (ha még lesz munkahelyem) min. 8cm-es szigetelést szeretnék feltenni a (B30-as) falakra. Először tartsa meg a meleget és minden más jöhet utána. Nagyon drága a szigetelés.....
Egy szó, mint száz: Gratulálok Nektek! A továbbiakban itt leszek a háttérben, mint a Nagy Testvér és figyelek, jegyzetelek, követem a dolgaitokat..... :-) Ha szerény képességeim engedik, akkor segítek.
Ez a vezérlés engem nagyon érdekelne, konkrétan azt tudja, amire nekem szükségem van"(akadalyok kikerulese helyszin felterkepezese stb)". Esetleg lemerülés esetén megtalálná a robot a töltőt is? Mert ha nem, az sem lenne gond, csak 1+ pont lenne neki. Dobnál egy mailt a témában? Köttye! :)
nem foglalkozom programirassal se motorvezerlessel mindem amit errol tudok az 1 haromkereku akumlatoros takolmany iranyitgatasa PC-vel c. jatekbol tudom amivel par eve hobbybol foglalkoztam (akadalyok kikerulese helyszin felterkepezese stb) aztan meguntam es feltettem a padlasra. ha majd nagyobb lesz a gyerek majd kap 1 ullest es szorakozhat o is vele 1 kicsit :)
GAtesz: Bezony, ötrétegű, Pex-alu cső. Legalább pár méteren érdemes azért rézcsövet használni, úgy műxik, feltéve, ha a 'meleg' ág hőmérséklete nem éri el a 90C fokot és a 4bart.
Kiváncsi vagyok, hogy az elkövetkező hónapokban hány szakdolgozat foglalkozik majd "A sörkollektorban alkalmazott perdítőelemek alakja, a keresztmetszeti tényező (csőszám//csőhossz) és az öblítőventillátor teljesítménye közötti összefüggés" címmel leírható problematikával?
Hát, mint régi kollega, csak azt tudom Neked tanácsolni, hogy inkább ne tegyél semmiféle drótháló-drótgubanc-félét a levegő áramlásának útjába. Fékezik az áramlást és semmi sem biztosítja a gubanc és a sörösdoboz palástja közötti klasszissal jobb hővezetést.
Gondolj bele, ha minden doboz alja és teteje teljesen ki lenne vágva, és ott nem lenne semmi akadály, akkor a levegő a legkisebb átmérőjű csatornában süvítene át a dobozokból gyártott csövön, és eszébe se jutna a dobozok palástjával foglalkozni. Ezért kellenek a perdítők, amik kisündörgetik a fránya légáramlást egyenesen a dobozok belső falára, hogy minél több meleget tudjon onnan elszállítani.
Ha nem lennének kitalálva a perdítők (tényleg, ki is találta ki azt, hogy ilyenek kellenek :-))???? ), akkor esetleg a sörösdobozok belső falára applikált, áramlási iránnyal párhuzamos hűtőbordáknak lenne az a dolga, hogy bevezessék a dobozok felületéről a hőt az áramlás útjába. Macera és nehézség, bár biztosan megoldható. A drótgubanc pont azért nem jó, mert se nem biztositja a lehető legjobb hőelvezetést a palástról, se nem biztosítja a lehető legnagyobb áramlási sebességet a csőben.
A jól kivitelezett perdítő zseniálisan mindkettőt megoldja, ettől jobbat nehéz kitalálni.
A 8235-ös sörkollektoros ötletemről (drótháló/drótgubanc a dobozokba a doboz->levegő hőátadást elősegítendő) mi a véleményetek?
(lassan gyűlik nekem is az adag, bár még mindig 100 alatt van a dobozok száma, de felefedeztem múltkor, hogy a HÉV megálló környéke jó gyűjtőhely.. :))
olvasgatom a beírásaidat, s megnéztem a napraforgódat is.
gratulálok!
teljesen más területi alkalmazás miatt érdekelne, hogy motorvezérléssel, programírással foglalkozol e egyébként? ha igen, a mailcímemen vegyük fel a kapcsolatot, mert a téma erősen offtopic jellegű.
Bár azt írtam korábban, minden aprósággal nem fogom itt a topikot zavarni söröslóilag, de most mégis!
Tegnapelőtt, azaz aug. 09-én szerdán 100,8°C volt a maximum. Pedig kánikula nem is volt! (Letakarás nem volt, feltehetően egy kis gravitációs hűtés lehetett.)
Egyre alacsonyabb pályára áll a Nap, ereje meg van, jobban pörköli a lovacskámat!
Tehát augusztus első dekádjában 100,8°C (üresjárati!)
Szóval, ma megnéztem. Nagyon sajnálom, de figyelmetlen voltam. Úgy írják, hogy "Screw Car" és nem "screwcar". Így nem csoda, hogy nem találtátok ki. :)
Máskor pontos leszek! :))
A reptéren vannak olyan kocsik, amelyek a személyzetet szállítják ki a géphez. Ezeken található ez a felirat!
Nem tudom elképzelni, hogy egy több rétegű cső amiben még alumínium is van 1,5 bar nyomáson megdagadjon, még ha 95 fokos víz folyik is benne. Biztos hogy egyről beszélünk?? Ha igen akkor szarban leszek! :DD
Hát igen ebben én is bizonytalan vagyok. De szerintem a kölekedőedény-elv nyomás alatt is működik, és ezért gondolom azt, hogy nem lesz vele gond. Egyébként a rendszerben 1-1,5 bar lesz.
Tud valaki olyan tömítő ragasztót, pasztát ami megtarja a vákumot az üvegkalitkában ? Próbálunk kísérletezni házi vákumkollektorral Lehetne olyan kollektor amii kétoldalas abszorberrel bír. Előről a napfény vetődne rá míg hátulról a szórt fény, ami a ház fehér faláról visszaverődik . Déli erkélyen gondoltam az elhelyezést. Egy jó hatásfokú szelektív bevonat , vákum közegben és a napra mindig merőlegesen álló kollektor talán még a gyári hatásfokot is túl tudná lépni
most agyalok a horizontalis mozgason valoszinuleg holnap mar meglesz. aztan mar rakapcsolom a PCre es johet a mehet :) mindenkepp erdekes lesz ez a napparabola programozas.
Én a cimbimnél nézegettem a melegvízhez való csövet. Baromi nagy a falvastagsága, kétrétegű, és a rétegek között van valami fólia, gondolom az oxigéndiffúziót gátló réteg, vagy fólia.
Szóval csövezés: Én Aluplex csővel fogom csinálni. 90fokos vizet vígan elbírja, össze vissza lehet hajlítgatni. Nem kell forrasztani. (bár az sem jelent problémát)
A tartály: Két darab 200 literes villanybojler lett szétvágva,( az egyiknek a teteje a másiknak az alja) és úgy lettek összehegesztve. Majd csináltam neki egy "tartót" , hogy önmagában is megálljon. Van rajt egy csomó csőcsonk, légtelenítő , hömérő szondáknak nyílások. A bojler 210 cm magas! Ebben aztán rétegződhet a víz!
Most akkor szerintetek a 2x3mm-es , légkamrás normál üveglap , vagy a 6mm-es légkamrás polikarbonát alkalmasabb söröslóra ? Lenginkább az érdekelne hogy melyik szűri meg kevésbe a sugárzást , infravörös fényt Aztán még a fényátersztő képesség , és a hőszigetelő képesség
Hello Gatesz Látom te már csövezel :) Most állítólag 50 %-al drágult a réz ára. Gondolkodtam műanyag csövekben , de sztem azok nem bírnák a magas hőmérsékletet te milyen anyagból csinálod ? árakat tudnál mondani ? A fuffertartály is érdekelne. Miből készült , milyen a hőszigetelés stb?
Oké oké. Csak azt hittem azért valaki(ki) (nem csak 1 ember) nyilvánítanak véleményt. Már fent van a helyén a puffertartály. Most jön a kazán "hekkelése". Azaz be kell építenem az elágazó pontokat és a visszacsapó szelepeket. Utána jön a csövezés. Végezetül kell egy kollektor. De azt lehet, hogy fabrikálok. (síkollektort, próbaképp, és ha lesz rá mani akkor egy vákumcsövesre cserélem)
Esetleg ha van oszlopos fúrógéped és a fúrógép+körkivágóval macerás, akkor a fúrógép helyére be lehetne tenni egy kivágó szerszámot. Alá meg az ellendarabját. Mondjuk ezt le kell gyártatni esztergályossal.
OFF Sziasztok naposok! Látom nagy nálatok a lom/káosz. Nem akad vkinél rossz porszívó kábelfelcsévélő (jó) dobbal? A szélgenerátoromhoz kéne. :) Vhogy le kell csapolnom a delejt. ON
Nálam is akkor kezdődnek a bajok, ha az asszony "rendet rak"! Na attól kezdve Q..va sok idő telik el, mire megtalálok valamit. Azt tudom, hogy fél éve még "ott" volt, de a rendrakás után sok esetben meg sem találom, amit keresek. Ha ilyenkor megkérdezem a "rendcsinálót", hogy hová tette, akkor az első kérdése: hogy nézett ki? Ha ezt kibirom imádságos szavak nélkül, és megérti, miről van szó, akkor nyert ügyem van, ellenkező esetben kénytelen vagyok megint mindent úgy "szétdobálni", hogy tudjam, mi hol van!
Az első kép a régi lakhelyemen készült, igazából csak azt sajnálom (35 négyzetméteres garázsműhely, 2 autó simán, kis ügyességgel) az egész kégliből. A satuban befogva a swift ajtópanel kivágó kézikészülék...
A második két képen látható, hogy az alapterületem csak a töredéke, viszont alakul már itt is a helyzet. :)) Mivel ebben a helyiségben vana számítógép is, így most gyorsan összeraktam az asztal 3 fiókját, mert a párom netezett addig. :)
Jah, lent van egy nagyobb műhelynek való helyiség is, csak most el van picit dőlve a tető, most húzatom vissza apránként, és az értékesebb dolgokat felköltöztettem, összedőlés esetére...
A legegyszerűbb módja: 55-ös belső átmérőjű cső legalább A6-os anyagból, megköszörülve a belső átmérő felé. - egyengetőlap - 5 kilós félkézkalapács - legalább vajaskenyér, de az kiadósan. Ja... és nem árt egy kesztyű, ha mellé ba......ol a csőnek!
Én ilyenekre különös gondot fordítok (flexkulcs, fúrókulcs, tokmánykulcs...stb) volt már olyan, hogy fél napig szentségeltem, mert nem találtam. Ilyenkor az asszony akarta megszüntetni a káoszt, mert "itt nem lehet megtalálni egy "srófhúzót".... sem", azóta ki van tiltva a műhelyből.
Egyébként osztom a megállapítást: "Csak a kisember rak rendet, a zseni átlátja a káoszt!"
Ma megvettem a közösítő dobozhoz a tisa1 által adott ötlet alapján, a gipszkarton UW 75ös profilt, ebből a legegyszerűbb megítélésem szerint megcsinálni. Ha gondoljátok megosztom veletek, hogy lesz a 4m-es profilból közösítődoboz. Egyébként elég olcsó volt, 194/fm+ÁFA. Nincs ötletetek, hogyan legetne egy lyukprést fabrikálni házilag, ami a 0,6-os lemezbe 55mm lyukat sajtol 1 mozdulattal?
Már a hittem, valami baj van a haskollektorommal. Több mint egy hete már csak nyűglődik, nem akart melegedni. Biztos voltam benne, hogy a színével van baj, az a fakó rózsaszínes nem nagyon gyűjti a hőenergiát. Nem tudjátok, merre lehet ilyenkor nagykabátot venni?
Sajnos, a fekete cipőpaszta nem adna elég matt felületet.
Ma viszont végre működésbe lépett!
Már színt is váltott. Szép piros!
Lehet, hogy éjjel nem tudok hason aludni?
(Szakmabeli: elktroműszerész 1968, BME Vill.mérnöki Kar, Műszer és Szabályozástechnika Szak, Elektronikus Műszertechnika Ágazat 1975, közben katonaság (radaros) 11hó és 1 nap, mint "előfelvételis". Egyébként 47-es évjáratú.)
Én inkább azon gondolkoztam, hogy perdítők helyett, amikkel a levegőt vezetjük a doboz felszínéhez, lehetne inkább a hőt vezetni a levegőhöz.
Ezt a belső felület növelésével lehetne elérni. Gondoltam pl. a dobozba elhelyezett alu lappal (kb. mint a perdítő, de (közel) párhuzamos is lehet a légárammal, vagy pedig lehetne összetekert (inkább összegubancolt) fémdrótot beletenni a dobozba. A drótok érintekznének a felülettel belülről, így átvennék a hőt onnan, és a levegő ahogy áramlana a drótok közt, jobban fel tudna melegedni. Talán. Ha drót helyett fémszalag tekercset helyezünk a dobbozba, annak talán nagyobb a felülete.
BTW: maga a perdítő is - ha fémből van hasonlóan viselkedik, belső felületnövelőként.
Drótgubancnál nem lesz nagy légelellenállás, de a tömeghez képest jó nagy felület lesz.
Ez a sugárzással való "legerjedés" egy borzasztó általános és elemi folyamat. Ha van akár csak két "molekulapálya", és a magasabb energiájúból indulunk, akkor előbb-utóbb le fog gerjedni a rendszer az alacsonyabb energiájúra, egy akkora energiájú fotont kiköpve, amennyi az energiakülönbség a két "pálya" között. Kivétel az, amikor ezt a perdületmegmaradás tiltja, azaz az egyes "pályákhoz" tartozó perdületek különbsége nem 1 fotonnyi, hanem 2 (vagy 3, 4 stb.). Ilyenkor egyszerre két (három, ...) fotont kell egyszerre kiköpni a legerjedéshez, ami kisebb valószínűségű folyamat. Ha a T (abszolút) hőmérséklethez tartozó kT energiaérték (k a Boltzmann-állandó) jóval nagyobb, mint a két legalacsonyabb energiájú "molekulapálya" közti energiakülönbség, akkor rengeteg magasabb energiájú "molekulapálya" is betölthető lesz az adott hőmérsékleten, és rengeteg egyfotonos ugrálási lehetőség lesz köztük. A nekünk szóbajövő hőmérsékletek és a számunkra megfizethető anyagok "molekulapályái" sajnos ebbe az esetbe tartoznak. Ha lenne olyan (megfizethető) anyag, aminek a két legalacsonyabb energiájú "molekulapályája" közti energiakülönbség kb. annyi vagy legalább annyi, mint a számunkra érdekes kT, és ráadásul e két "molekulapálya" perdületkülönbsége 1-nél több fotonnyi, akkor sikerülne hosszú időre "odafagyasztani" a rendszert a magasabb "molekulapályára".
Volt már ugyan egy topiktalálkozó, amelyik nagyon kellemes volt, csak kevesen jöttünk össze, meg mindenféle napenergiahasznosító kütyü volt a közelünkben (Construma), aztán azt se tudtuk mire figyeljünk.
A beröréses dolognak sajnos már többször voltam áldozata, így arra nagyon fogok figyelni, hogy a kollektorok miatt ne növekedjen a kockázatom.
Abban igazad van, hogy a padlófűtés alá hőszigetelést kell rakni, hogy ne szökjön el a hő. Lehet, hogy nagyon laikus a gondolatom, de ezt a fokozott hőszigetelést a pince mennyezetére raknám, így lefelé nem tudna sugározni.Így valóban nagyobb tömeget kell felfűteni, ez lassúbb, és valszeg valamivel nagyobb veszteséggel jár, de ezzel a megoldással mindkét fűtési módot, akár paralell is tudnám használni.A nagyobb tömeg, az nagyobb tehetetlenség, így sokkal kiegyensúlyozottabb is lehetne a fűtés.Az már csak hab a tortán, ha a légkollektor belsejébe öszvér megoldásként csöveket helyeznék a vizes rendszer számára.( Padlófűtés csövön gondolkodom,mert viszonylag olcsó, a tarpézlemezes elnyelő alatt az UV védelem is megoldott.)Persze kellene ehhez számolgatni, mert ez idáig csak puszta futó ötlet, de talán megvalósítható.( Lábazati szigetelés fokozott megerősítése.......)
Mit gondolsz, hányan értették azt, hogy "rendező huzal"?
(Szakmabeli: elktroműszerész 1968, BME Vill.mérnöki Kar, Műszer és Szabályozástechnika Szak, Elektronikus Műszertechnika Ágazat 1975, közben katonaság (radaros) 11hó és 1 nap, mint "előfelvételis". Egyébként 47-es évjáratú.)
Nekem a Chinon kedvesebb, bár ilyen korszerű gépem nekem nem volt, nálam az Exakta Varex volt a csúcs. Digitálisból pedig egy Olympus 1,3Mp-s van)
A chinon véletlenűl maradt a képen. Jobb híjján ezzel csináltam képeket, de közben kaptam a lányomtól kölcsön pár napra egy kodak-ot. Ez csak 2 Mp-es, de elég jók lettek a képek igy is. Apropó! Honnan ismersz te ilyen szalmai zsargont mint az "acetát"? Csak nem szakmabeli vagy?
Ha a ház alsó részén is kollektorokat akarsz, gondolj arra, hogy ott könnyen betörhetnek. A "gyári" padlófűtés alá úgy tudom, szoktak hőszigetelést rakni. Akkor pedig hiába erőlködik szegény söröslovad alulról átfűteni a teljes padlóréteget...
Csatlakozom az előttem szólóhoz, a sörösló esetében az abszorber és a közegszállító egy és ugyanaz, a felület növelés úgy gondolom csak a sugárzási veszteséget növeli, az 1m2re eső energia adott, 50oC fölött amúgy is nő a sugárzási veszteség, tehát szerintem a bordásítás (kn8) ill a rücskösítés felesleges, inkább arra kellene a hangsúlyt fektetni hogy a csövekben csak a paláston gördüljön a levegő, a trapézlemezesekben ez nem valósul meg, legalább is nem láttam nyomát.
"Még egy ötlet, legyetek szívesek és véleményezzétek! Nyilván ez is túlspilázás, de mégis... Nem jönne jól a sörcsövek elé egy (szorosan illeszkedő) abszorber-lemez?"
Nem hinném, hogy sokat segítene, elég nehéz lenne megoldani a jó termikus kapcsolatot.
Meg azt is reméljük, hogy a domború sörösdobozról visszaverődő sugarak a szomszédos csöveken landolnak, és nagyobb eséllyel nyelődnek el. Reméljük!
A sörösdoboz-cső tulajdonképpen két feladatot lát el, egyrészről ez az abszorber, másrészről ebben áramlik a hővivő közeg, a levegő, amit már egyből felhasználunk. Talán ebben rejlik a "nagysága", hogy kimarad egy (vagy több) hőátadási folyamat.
(Bár ez más rendszerű légkollektorra is igaz, no meg lehet ám erről jó nagy tudományokat gyártani, de minek ...)
A "rücskösítésre" tett kiegészítésedet köszönöm, én is így értettem, ha nem is sikerült elég világosan kifejezni magam.
Ez a rücskösítés azért még okoz ám egy kis gondot. A fény hullámhosszához képest amit mi rücskösnek nevezünk az tekintélyes "domborzat", akár hegyeket jelenthet.
Jó lenne, ha otthoni (garázs labor) módon tudnánk jó vékony "matt" bevonatot létrehozni..
Ezzel sztem több baj is van. A bordák ha a nap nem közel merőlegesen süt kitakarnak a hőfelvevő felületből és a rápopszegecselt megoldásnál a két lemez között levegő marad, ami rontja a hatásfokot. Sztem annyit vesztenél vele, mint amenniyt nyersz. És a kilyuggatott dobozok nem biztos, h gáztömörek lesznek.
ne feledkezz meg arról sem, hogy a Nap minden nap más időben kel és minden nap változik a beeső napsugarak szöge. Ez összesen 365 alkalom (és akkor még nem beszéltünk 4 évente a + 1 napról).
"Augusztustól 30 százalékkal emelkedik a gáz, 10-14 százalékkal a villany ára, két százalékkal több lesz az egészségügyi hozzájárulás, négy százalékkal emelkedik az szja felső kulcsa, drágul a cigaretta és az alkohol. A középső áfakulcs 15-ről 20 százalékra nő. Gyurcsány szerint nem kell félni, nem fog fájni." (forrás: Index.hu)
amint kb 8-10 nappal korábban igértem. Sikerült képeket készíteni a sörösló készüléséről. Mostanra egy "ló" csövei elkészültek. Az utolsók ragasztása még az állványon szárad.Holnap kezdem az osztó-gyüjtő összeállítását. Ime néhány kép ahogy én csináltam....
Még dobozban a kimosott sörösdobozok...A perdítő lemez kivágásának a bekarcolása...Kivágom a bekarcolt lemeztKivágva, kihajlítva a perdítőlemez... A fenéklemezt bekarcoltam, majd egy erősebb nyomással beroppantottam....Én így kényszerítem a meleg levegőt a köv. doboz falához....
A kész csövek....a garázsban, a polcon....
Az utolsó két cső még ma éjszaka "ragad".... ugyanaz, csak középen....
sztgyi! a sziloplasztos ujjamat nem tettem ide, mert nem is lett sziloplasztos....mindíg letöröltem!
Mi a véleményetek róla? Azon agyalok, h a sörösdobozok felületének a felére, ami a nap felé látszik Kis U alkú lemezt lehetne tenni, ezzel is megnövelve a felületet és mint egy radiátor bordás lenne. Van vékony alulemezem és ebből vékony csíkokat hajtva pop szegeccsel rá lehetne fogatni minden doboz tetejénél és az aljánál igy a hőátadás is megoldódna. Ragasztással ugyanez nem biztos. mekkora a legkisebb beszerezhető popszegecs? Egy mórickarajz az elképzelésről.
Hello Vákumos kollektorban gondolkodom A vizes kollektor vákum hőszigeteléssel, talán egyszerűbb lenne mint a levegős.. 6 mm-es üvegből lehetne az üvegtest, benne az abszorber a ki és a bementei cső helyén pontos illsztés kellene pl szimeringel a két üveglap közé távtartókat gondoltam , ha nem lenne tökéletes a szigetelés az se baj mongyuk naponta egyszer leszívja a kompresszor. levegősnél bonyolultabb, mert sokkal több helyen szívároghat a levegő talán valamilyen vastagabb légtechnikai vagy valamilyen nagyobb átmérőjű alumínium csőből meg lehetne oldani
"Ugye nem tévesztitek szem elől, hogy az elnyelő felületének "rücskösítése" ugyan felületnövekedéssel jár, de ez nem jelenti annak a felületnek a növelését, ahová a sugárzás érkezik. Mert ha 1m2 felületű napsütötte részre kb. 1000W sugárzás érkezik, hiába helyezek oda rücskösített mondjuk 2m2-nyi elnyelőt, ez ugyanazt a 1000W-ot nyeli el. (Korábban volt itt szó ilyesmiről itt a topikon)"
Pontosan, illetve a kisebb reflexió miatt az adott felület többet nyel el az 1000W-ból.
"Emlékeztek, GI Joe a lapján (www.kiserlet.uw.hu) egy olyan festési technikát javasolt, hogy nem folyatja meg a fetéket, hanem részletekben fújogat rá, így nem csillogó (illetve kevésbé csillogó) felületet ért el. Ezzel szinte rücskös lett a felület."
Gól. Ködölni kell, a nagyok is így csinálják a jó kis szolár-lakkjukkal. A vékony réteg jobb, meg ugye kevesebb is fogy a drága nedűből. Ritka együttállás. :)
-sztgyi, köszönöm!
-fakeco: "a grafitpor az kitunoen hoszigetel"
Alapértelmezésből tényleg. Meglepő módon mégis sok műanyaghoz adagolják, a hővezetési képességének javítására. (Bayer által gyártott kopolimerek műszaki lapján olvastam)
"...nemigazan erdemes tulnagy feneket keriteni a galvan bevonatnak , mivel..."
Ööö, lehet, hogy félreérthető voltam, de nem a söröslovat akartam eloxálni.
Még egy ötlet, legyetek szívesek és véleményezzétek! Nyilván ez is túlspilázás, de mégis... Nem jönne jól a sörcsövek elé egy (szorosan illeszkedő) abszorber-lemez?
Valóban, az elv nagyon régi, itt Óbudán ez lépten-nyomon látható.Azért gondoltam erre a variációra, mert nem kell újabb szerkezeti elemeket ( légcsatornákat )létrehozni, és az így kialakított módszer mellett nyugodtan telepíthető egy "hagyományos " padlófűtés is, mely a levegős megoldáshoz képest a hosszabb hőtárolásban bajnok.Természetesen megfelelő vezérléssel megoldható a komfortos padló-hőfok beállítás is.
Köszönöm az észrevételed. Természetesen nem szándékoztam hitvitát gerjeszteni.Kiváló hatásfokú a sörkollektor, ezt nem vitattam. A rendelkezésemre álló idő szab komoly határt a perdítőelemes kivitelezésnek.
A konzervnyitót mint egyszerűsítő eszközt mutattam be.Teljesen biztonságos, gyors, könnyen kezelhető, a végeredmény pedig egy szépen záró, tökéletesen ragasztható felület.Választási lehetőség a körkiszúróval szemben. Mindkettőt kipróbáltam, számomra egyértelműen a konzervnyitó a nyerő.
A kollektor kialakításánál a levegő áramlását nem teljesen a 8181-es hsz-ben közölt link szerint készíteném, csak nem akartam untatni a tisztelt Nagyérdeműt.A levegő a trapézlemez mögötti részen áramolna, így az üveg felöli oldalon megmaradna a pangó levegő szigetelő hatása.
Szerintem ujraalkotod a romai kori padlofutest, csak nem rabszolgak tuzelnek kint, hanem a Napocskat vonod rabiga ala:) (De azert a padlofutes szabalyait, max. hom. es hatasfok miatt a lehetseges padloburkolatok vszinu be kellene tartani.)
A másik ok a "hőmérsékleti sugárzás", azaz hogy a "melegség" formájában tárolt energiáját elektromágneses sugárzásként fokozatosan leadja.
Erre utaltam, hogy itt valahogy közbeavatkozni (molekulapálya torzítás, valami rendezetlen állapot létrehozása), hogy ez a hőátadás, sugárzás ne történhessen meg, esetleg merészen az eddigi fizikai kémiai idevonatkozó törvényei ne legyenek rá igazak. Azaz valami teljesen új rendeződésbe, vagy anyagi tulajdonságba kerülnének a részecskék és eszük ágában sem lenne sugározni, hanem a körülményektől függetlenül megtartanák hőmérsékletüket.
Ez azér' kókányabb, mint a magyar sörösló.... Hatásfokban sztem fasorba se ér a sörkollektorral aszemben. Nem is beszélve arról, h a gyártását nem előzi meg egy roppant kellemes folyadékfogyasztás.
Más: SZTGYI perdítőelemei naon jól vannak kitalálva. Nem is kell másban agyalni. Én is még csak 100-at csináltam, de a kitartás meghozza az eredményét. A konzervnyitós megoldás sztem azért nem jó, mert nem hagy a felső peremen belül egy kis gyűrűt a fedélből, amire pedig nagy szükség van a ragasztó felkenésekor,
Tökéletes az illeszkedés, azzal nem lesz semmi gond. Nem vitatom, hogy a külön perdítő esetleg hatásosfokban jobb, de az időtényező számomra ( is ) nagyon fontos.Nem férne az életembe egy ilyen precíz " kézimunkázás", inkább a felületet növelem. Fűtésnél arra az elvetemült gondolatra jutottam, hogy a levegőt esetleg nem közvetlenül ventillálnám be a lakásba, hanem a földszint alatti pincefödémet használnám ki. Ez a födém hagyományos vasbeton gerenda, és a gerendák között beton béléstestek ( kefnik) vannak, melynek a belső üregei hosszú csatornákat alakítanak ki.( Így a ventilátor zaját sem hallanánk. )Ennél a megoldásnál a hőszigetelés a pince mennyezetére kerülne. A megnövelt nagy hőtároló tömeg lassú felmelegedést, de ezzel lassú lehűlést is eredményezne, de igazából ez már nem ennek a topiknak a témája.
Aha, sejtettem hogy ez a masik tipusu. Egy kerdes: meg igy is szepen egymasba illeszkednek a sorosdobozok? Mert ha jol latom ezzel megvaltozik az alakja az also peremnek, de lehet hogy az a felso peremen belul lenne (ahonnan kivagjuk a tetot ugyis). En maradok mindenkeppen a perditonel, Sztgyi-e tetszik is. Egyebkent tarolaskent arra gondoltam, hogy futom az ures tetoterunket, akkor arra nem megy annyi meleg ki. Bar az sincs szigetelve, de ahhoz van megfelelo falfelulet, mig a szobakbol csak max. 2-hoz, az egyik csak delelotti.
nem nyitottam ki teljesen, így a bentmaradt fedél kiválóan forgatja a levegőt. ( remélem )
Köszönöm az egyéb észrevételeket is. A kőtárolót úgy képzelem, hogy egy pincerész elkerítve, szigetelve, alulról légcsatorna, melyen keresztül érkező levegő a mosott, nagyméretű folyami kavicsok közé áramlik. Hőelvételkor a fűtendő levegő alulról átáramlik a kavicsoki között, felmelegszik, és felmelegedve jut be a lakásba.Valóban, a vizes tárolás sok előnnyel bír, de nehezen tudom elképzelni,hogy gazdaságosan miként tudnám a légkollektor hőjét a víznek átadni.Tudom, hogy léteznek hőcserélők levegő-víz között, de pl. az autóhűtő típusú megoldások hatásfokában sem bízom nagyon.
entalpia, meg rezgés, meg energiaszint meg még ki tudja mi... Hát igen, ez az. Így általánosan teljesen szétszalad a dolog mindenféle irányba.
Pl felmelegítek egy vaskockát 200°C fokra aztán valahogy "belefagyasztom", (kevésbé paradox kifejezéssel) megkötöm benne a hőmérsékletet Két okból fog hűlni. Az egyik az, hogy a felületével érintkező környező anyag hűvösebb, így energiát fog tőle átvenni ("hő"). Anyagja válogatja, hogy adott idő és "hőmérsékletkülönbség" esetén mennyit. Valami anyaggal sajnos mindenképpen fog érintkezni, még ha az pl. ritkított levegő is. És ugye magától nem fog lebegni, ezért valamivel alá is kéne támasztani. Ez tehát a "hőszigetelés" kérdése: minél ritkább, és minél rosszabb "hővezetésű" anyaggal, anyagokkal venni körbe. A másik ok a "hőmérsékleti sugárzás", azaz hogy a "melegség" formájában tárolt energiáját elektromágneses sugárzásként fokozatosan leadja. (A "felizgult" elektronok adott valószínűséggel egyszercsak maguktól kiköpnek egy fotont, elektromágneses sugárzás-adagot, miközben egy kevésbé felizgult állapotba mennek át.) Ezt a veszteséget úgy lehet csökkenteni, ha körbevesszük valami olyan visszaverő (tükörszerű) felülettel, ami a kijött sugárzásból minél többet vissza tud küldeni. Ez a visszaverő felület nem kell, hogy szorosan hozzáérjen a kockához, lehet köztük hőszigetelő hézag.
pl kiveszek a rendszerből néhány elektront vagy neutront, vagy protont vagy eltorzítom a molekulapályát ezáltal felborítom az egyensúlyra (lehűlésre) alkalmas szerkezetet Sajnos a hősugárzás eléggé független az anyagi minőségtől, a hőmérséklet pedig még sokkal függetlenebb. Molekulapályák: először is, ha a kockád rossz hővezető anyagból van (mert "olyanok a molekulapályái"), akkor ha hűl is a széle, a közepéből lassan fog jönni a "hőutánpótlás". Aztán, egyes anyagokat ("molekulapályákat") és így a hőmérséklet-viszonyait külső mágneses mező ráengedésével-kikapcsolásával lehet izélgatni, de a tárolás ügyében ez azt hiszem, nem segít. "Molekulapályák átrendeződésével" kapcsolatos még az a lehetőség, hogy egy anyag több halmazállapotban is előfordulhat, pl. szilárd-folyadék-gáz, vagy pl. egy fémnek lehet több szilárd halmazállapota is. És egyikből a másikba átmenéshez energia kell (az egyik irányban, a másikba meg energiát ad le). Ezzel lehet energiát tárolni, és ezzel foglalkoznak is a gyakorlatban jó ideje. Ilyenekről volt is már sok szó az "Alternatív energia" topic-ban, de talán itt is. Erbe pl. szerintem helyből meg tudja mondani, hol tartanak ma ez ügyben.
Ez most olyan amin tarcsak nyitjak a dobozt, vagy olyan aminek ek alaku a kese? A mienk az utobbi es nemigen alkalmas, alul egyaltalan nem, nincs is perem amibe ehhez bele kene kapaszkodnia. Kezi tekeros, vagy elektromos? Utobbi lehet hogy jobb az egyenletes ero miatt.
Általában nem hagyom ki ezt a fontos lépést... :)))) Amikor meg kihagyom, akkor már tajtrészeg vagyok...és örülök, ha állni tudok, nem még dobozokkal bíbelődjek... :))))
Valóban, a követ kiütéssel legyőzte a víz. Ha gránitot (asszem, az volt, a legjobbat vettük) nézzük, akkor is a víz hőtároló képessége többszöröse a kövekének.
"A felesleges hő átmeneti tárolására kb 20 3m-es kőtároló a pincébe."
Ezek szerint ez nem elírás volt. :-)
A kövekbe hogy vezeted be a hőt igazán hatékonyan, hogy melegíted őket?
Az alt. energia topicban néhány hónappal ezelőtt sokat agyaltak a hőtároláson,
többek közözz a "KŐ-HŐtárolás" :-) is felvetődött, de a többség szerint nem igazán érdemes foglalkozni vele. A legjobbnak és legolcsóbbnak a víz találtatott, ha jól emléxem. Igaz, hogy 20 m3 vizet a pincében tárolni viszont elég macerás.
Jaj, ha az ott kifolyik egyszer... :-) Szerintem érdemes náluk visszakeresgélni a hőtárolásos részt.
Most ráfogtam a tekerős nyitót a sörösre. Sajnos az enyém nem kompatibilis, mert csak gyűri a lemezt, valószínűleg más a kiképzése, mint a tiednek... :(
Még annyit, hogy gyakorlatilag magától leperemezi az éleket, semmi éles szegély. Nagyon szépen működik.
+ egy rajz a telepakolt épületről.A terep kialakítása lehetővé teszi, hogy a földszint elé még le lehet pakolni egy csomó kollektort, ami vagy az épületbe, vagy a mögötte levő pincerészben található kőtárolóba nyomja a meleget. ( vagy nyáron a szabadba.)
Az aljat mivel nyitottad, azt gondolom nem konzervnyitoval? Es ha mar az egyik felet kell furkalni... bar szerintem az enyem nem tulsagosan jo celgep, mert kozepen furohegy van benne, es a nyithato oldalon pont az nem tud hova bemenni, mert kb. ott rogzitik a fulet. De majd meg meglatom (2 het mulva ha minden igaz otthonrol dolgozom, remelem jobban ra fogok erni, napi 2,5 ora utazas felszabadulasa miatt). En biztos, hogy maradok a dobozoknal, semmi tapasztalatom de majd probalkozom... igazan arra a muanyag dobozra fennem a fogamat amit itt valaki mutogatott, majd ha oda kerul a sor akkor akkor lehet hogy az lesz belole, valahogy fat meg kezelve se szivesen ha nem muszaj (bar ketsegkivul egyszerubb es gyorsabb megoldas). Mivel iden nem marad penz megse dryvitra, lesz legalabb 2 sorkollektor epitve, ellensulyozni a problemat (igaz, meg a helyeket fel kell mernem pontosan, nehez ilyenkor a teli benapozottsagot kitalalni, max. par fenykepem van amibol kiindulhatok).
Szia GAtesz! Szerintem drain-back rendszerben a drain-back tartály ellátja a tágulási tartály feladatát is. A bojleredben van hőcserélő? Nem egyszerű feladat azt oda beszerelni, lehet jobban jársz, ha a puffertartályba teszed.
a motrok csak akkor fognak mukodni, ha a szamitogep rajott, hogy a tablazatban az adott perc adatai mar nem passzolnak a napraforgo valos allasaval. szoval percenkent csak a PC fog ellenorizni a motrok csak az egessz fok kulobsegkor fognak bekapcsolni. (horizontalis mozgaskor kb 4 perc vertikalisnal valtozo)
fogyasztani a motrok nem fognak sokat mert a vertikalis mozgast egy 500W-os motor vegzi es kb 2 perc alatt vizszintesbol fuggolegesbe emeli a tanyert. a horizontalis mozgast is valoszinu, hogy ilyen motor fogja megoldani es az sem fog naponta tobbat menni mint 10 perc szoval a motrok 1 nap alatt kb 0.1 kWh fognak bekebelezni. ez meg szeritem belefer sajnos a PC es a keringetoszivatyu sokkal tobbet bekajal majd. szamitasaim szerint ugy naponta 2kWh el fog menni :(
Valamikor, a fórum őskorában talán már szó volt róla, most újra előhozom.Létezik olyan " tekerős" konzervnyitó, amivel símán, mint egy májkrémet ki lehet nyitni a sörözdobozt.( a vasat is ) Nekem van ilyen, 60-80 db dobozt kb 20 perc alatt nyitottam ki próbaképpen.( Sajnos a beszerzési helyre nem emlékszem, de talán a Korra .)
Este, ha lesz időm, akkor igyekszem fotót feltenni a nyitóról.Kényelmes, gyors, nem veszélyes, inkább javasolnám ezt a megoldást.
Ha már magamhoz ragadtam a gépet, néhány mondattal beszámolnék terveimről.Ugyan én is sörkollektorban gondolkodtam ( begyűjtve kb.800 doboz), a napokban hulladéktelepen vásároltam alu trapézlemezt 54 nm-t(kb 1100Ft/nm), üvegház bontásából üvegtábla szinte ingyen, 8mm-es OSB lemez hátoldal ~900 Ft/nm, kőzetgyapot szigetelés ~ 500 Ft/nm . Fekete eloxot szerettem volna a lemezre (vegyész vagyok, a házi pancsolást én sem ajánlom senkinek) Galván műhelyben csak fényesre tudták volna elkészíteni, így marad a hőálló festékkel történő feketítés.( Ez legalább olcsóbb, ha rosszabb is az elnyelése.)A felesleges hő átmeneti tárolására kb 20 3m-es kőtároló a pincébe.
A kollektor valami egyszerű megoldás, pl. ilyen : http://www.mobilehomerepair.com/article17solar.htm
Úgy számolom, hogy ez az 54 nm meg kell, hogy álljon 200 e körül.Számításaim szerint ez bőven a rentábilis kategóriában marad.Valamilyen vizes rendszert is szeretnék.Ha sikerül megcsapolnom a levegős kollektorok hőjét, akkor abból, ha nem, akkor egy vákumcsöves kollektorral kiegészítve.(Puffertároló már beszerezve -szintén hulladékból 4X350 l-es karcsú,magas oszlop tartályok, valószínűleg külső hőcserélővel.
A ház ideálisan kelet-nyugat tengelyű, dél felé nyitott.
Még egy mondat, bár ezért sokan megköveznek. A gépész tervezőm határozottan lebeszélt a pc használatáról, mivel az UV stabil sem UV stabil, hamar öregszik, a légkamrába por, nedvesség juthat be, ami hatásfok romlást eredményez. Nem tudom...
A gyujtod a fix pont? Nem a tanyert forgatod kb. a kozeppontja korul? Akkor bocs, azt hittem, hogy ekkora meretnel mar a feluletet nem mozgatod el. Akkor jogos, legalabbis nem vizszintes sinezes kellene neki, hanem azt is be kene donteni, az biztos macerasabb.
ha csak 1 tengelyen allna az egessz akkor megoldhato lenne. viszont nekem 1 kozpont korul elhelyezett sinen forog a szerkezet es igy mar nem megoldhato a tengelydontes. ahoz mar egessz komoly anyag kell, hogy 21m2-t 1 oszlopon megtartson. ezert is mondtam le az 1 oszlopos (tengelyes) megoldasrol.
Esztergályos vagyok, de van szerszámkészítői gyakorlatom is. Eszterga, maró, sík- palástköszörű, szikraforgácsoló gépek, és ezek CNC-s változatai. Programozni is tudok, Fanuc, Haidenhain, Hunor, NCT vezérlőkön.
Meg van könnyűgépkezelőim is... :))))))))))))))))))))
Szerintem a legjobb az lenne, ha az észak-déli tengely a föld tengelyével lenne párhuzamos. Akkor lehet, hogy elég lenne havi állítás (kb 6-7 fok) és napi forgatás.
Direkt nem akartam bővebben kérdezni illetve hogy miért kérdezem. Szóval azon gondolkoztam és emiatt ötlött fel bennem a kérdés az alapkérdésből kiindulva, hogy entalpia, meg rezgés, meg energiaszint meg még ki tudja mi... kicsit továbbgondolva azon elmélkedtem, hogy egy tárgy hőmérsékletét hogyan lehetne függetleníteni környezetétől. Pl felmelegítek egy vaskockát 200°C fokra aztán valahogy "belefagyasztom", (kevésbé paradox kifejezéssel) megkötöm benne a hőmérsékletet: olyanra gondoltam tapogatózva az (a számomra) ismeretlenben, hogy pl kiveszek a rendszerből néhány elektront vagy neutront, vagy protont vagy eltorzítom a molekulapályát ezáltal felborítom az egyensúlyra (lehűlésre) alkalmas szerkezetet - mindez csak bárgyú példa a megkötésre részemről, de hátha mégsem az :) És addig marad 200°C-os a vaskockám, amíg megint beavatkozok.
Vagyis ha létezne ilyesmi, akkor megoldódna az energia tárolás.
Mikor fogyasztanak a motorjaid kevesebbet az erőművedben termelt áramból? Ha soxor kicsit kell megmozdítani a cucost, vagy ha kevésszer nagyobbat? Merthogy a Föld 4 perc alatt fordul 1 fokot (egy óra alatt 360:24=15 fok), és ha a ritkásabb a kevésbé energiaigényes, akkor lehet hogy bőven elég lenne 5 percenként motorozni.
Asszem Sztgyi azt is mondta, hogy a vas dobozokat sokkal nehezebb (balesetveszelyesebb) is megmunkalni. Amig lehet, csak az alukat hasznald fel, ha muszaj akkor ovatosan probalkozz a magnesezhetovel (hutomagnes eleg a szortirozashoz, 1 mp eldontod hogy felreteszed vagy fu'rod).
Nem lenne jobb ezeket a "koordinatakat" atvaltani, a tengelyt meg rarakni a k-ny iranyra? Akkor nap kozben nem kene bonyolult ket lepeses allitgatasokat csinalni.
adva van 1 allomany ahol percenkent szett van irva az adott datumon a nap helyzete ez igy nez ki: 04:33 -1.4 63.6 04:34 -1.3 63.8 04:35 -1.1 64.0 04:36 -1.0 64.2 04:37 -0.8 64.4 04:38 -0.7 64.5 04:39 0.0 64.7 04:40 0.2 64.9 04:41 0.3 65.1 04:42 0.4 65.3 04:43 0.6 65.5 04:44 0.7 65.7 04:45 0.8 65.8 04:46 1.0 66.0 04:47 1.1 66.2 04:48 1.2 66.4 04:49 1.4 66.6 04:50 1.5 66.8 04:51 1.6 67.0 04:52 1.8 67.1 04:53 1.9 67.3 04:54 2.1 67.5 04:55 2.2 67.7 04:56 2.4 67.9 04:57 2.5 68.1 04:58 2.7 68.2 stb.
az elso oszlop az ido a 2. a napmagassag a 3. pedig az azimuth eszaktol szamitva. irok 1 kis progit ami azt fogja csinalni, hogy megnezi mikor kel a nap (mikor kezd pozitv szam lenni a 2. oszlopban) es akkor fugolegesbe allitja a "napraforgot" (ugyanis igy hivom) a tengelye korul pedig a kivant iranyba forditja. ezutan minden percben leellenorzi a tablazat ertekeit a tenyleges allassal ha passzolnak az ertekek (valoszinuleg csak egessz szamokkal fogok dolgozni) akkor nem csinal semmmit, ha a tablazat ertekei masok mint az allas akkor mozditt a megfelelo iranyba 1 fokot.
Megrajzoltam a tervem. Kérek mindenkit, hogy tanulmányozza meg, és ha van észrevéleménye írja meg. Akkor is ha jónak találja a tervet.
Felállás: Van egy kombi gázkazánom, egy 60 literes tárolóval, amiben van egy combos hőcserélő. Csak ebben tárolóban lenne ivóvíz. ezt fűtené a kollektor is. A padlásra költözik a 400 literes puffer tároló. Nem lenne sehol máshol hőcserélő. (csökkenne a veszteség, olcsóbb lenne) A kollektorban és az összes csőben ugyanaz a viz lenne mindenhol. (kivéve a 60 literest amiben ivóvíz, illetve a HMV lenne) Ha a 400 literesben 1/3-ánál több melegviz van akkor már tudnám nyomatni a padlófűtésbe.
Most hirtelen nem is tudok többet mondani. Elemezzetek!
Azt olvastam, hogy te nem válogatod a sörösdobozokat! A hőleadási tényezők miatt ez sajnos hatásfokcsökkenéssel jár, a vasé nagyon rossz, az alumínium jobb, a legjobb pedig a vörösrézé, azaz a tiszta rézé. De sajna a sörösdobozok nem vörösrézből vannak. Valahol a topikok között van is egy táblázat erről.
Húúú, ha az ember lemarad kicsit az olvasnivalóval, akkor alig tudja pótolni!
Tisa1, Gratulálok, nagyon-nagyon szép a sörösló! :-)
Pepii, Te aztán nem vagy kispályás! Bevallom, mikor először emlegetted, akkor nem gondoltam volna, hogy komoly a terved.. de ez nagyon ütős lesz! Ha már lehet majd mérni vele valamit, nagyon érdekelnek az adatok, ne titkolózz majd, kérlek. Hú, ebbe belegondolva...a hőmérő sem lehet bóvli, ami ezt bírja majd. :-)
Más: Azon agyaltam, hogy lehet-e/érdemes lenne-e egy söröslovat zárt rendszerre csinálni? Kint sörösdobozok keretben szigetelve lefedve kompletten + bent hasonló, csak szigetelés és fedés nélkül. A bentinek persze lehet a feketénél szebb színe. :-) A levegő pedig csak a két "lóban" keringene. Előny: Nem lenne "huzat", teljesen radiátorként funkcionálna. Hátrány: Hatásfokcsökkenés? De vajon mekkora lehet ez? + Több áramfogyasztás a ventinél? És mekkorára lenne egyáltalán érdemes a bentit csinálni? Nagyobbra? Kisebbre? Ugyanakkorára?
Tisztelettel, amit Who111 írt, azt lehetne finomítani-pontosítani, de először is talán érdemesebb azt tisztázni, hogy: miért is kérdezed? (Ahogy az orvos kérdezi, mélyen a páciens szemébe nézve: "Önt mióta foglalkoztatja ez a probléma?" :-) De bocs a poénért...) Szóval, miért merült fel benned ez a kérdés, milyen szempontból vetődött fel? Talán azt szeretnéd látni, hogy mi az, hogy valami "melegszik"? És hogy milyen fizikai folyamatok tudnak "melegíteni"? Esetleg konkrétan egy napkollektor esetén a víz/levegő "melegedése" a kérdés, vagy mondjuk az, hogy hogyan "melegszik" az abszorber a "napsütéstől", és hogyan "adja át a meleget" a víznek/levegőnek?
2, "A hőmérséklet az energia rendezetlen mozgásként tárolt formája. A hőmérséklet és az atomok, molekulák mozgása közti összefüggés a statisztikus mechanika tárgya. A hőátadás belső energia átadását jelenti. A hő és mechanikai munka kapcsolatát az energiamegmaradással a termodinamika első törvénye tartalmazza."
3, ""Hőmérséklet" alatt azt a hőmérsékletet értjük, melyet egy meghatározott helyen mérnek a mérőműszer vagy eszköz hőérzékeny részével."
Szóval, ahány forrás, annyi válasz.
Hozzátehetnénk, hogy a hőmérséklet egyfajta energiaszint, de mondjuk a bioenergetikában nem így van. Ott lehet magas energiaszint magas hőmérséklet nélkül is, viszont az anyag pillanatnyi energiafrekvenciája már más síkon van, annyira magas.
A "hőmérséklet" pontos definíciójának a megállapítása vetekszik az "idő" pontos definíciójának meghatározási nehézsésgével.
pfuu, le tudtam írni elsőre..., úgy látszik fejlődöm.... :)))
Egy újabb adalék, hogy még nagyon sok mindent nem tudunk a hétköznapi egyszerű dolgokról, illetve aki tudja, az válaszoljon:
- mi a hőmérséklet (egy tárgy 0 K -nél nagyobb hőmérséklete)? Tehát miért melegszik fel egy tárgy, azaz miért meleg? (szegényes a nyelvezetünk hogy leírjam, mit is szeretnék pontosan kérdezni.)
Hát igen, ez adta a nagy gondolkodásom valódi magvát... És ha már számít, akkor sokkal könnyebb rücskösen fújni, mint egy komplett labort berendezni a garázsban... =)
Igen, volt erről szó, gondolom pakli2005-t érinti ez a dolog leginkább.
El nem tudom képzelni, hogy Arizónában mennyire hatásos a vizes hűtés, illetve mit csinálnak azzal a sok melegvízzel, amit a napelem hűtésével termelnek. No majd faggatom még a cimborámat, bár attól tartok, ő ezt nemigen figyelte meg, mivel nem volt érintett a dologban.
Ugye nem tévesztitek szem elől, hogy az elnyelő felületének "rücskösítése" ugyan felületnövekedéssel jár, de ez nem jelenti annak a felületnek a növelését, ahová a sugárzás érkezik. Mert ha 1m2 felületű napsütötte részre kb. 1000W sugárzás érkezik, hiába helyezek oda rücskösített mondjuk 2m2-nyi elnyelőt, ez ugyanazt a 1000W-ot nyeli el. (Korábban volt itt szó ilyesmiről itt a topikon)
Az tény, hogy a megfelelő felület csökkentheti a visszaverődést, ezzel hatásfokot lehet javítani. Hát ez lenne a szelektív bevonat, illetve a szelektív felületkialakítás.
Emlékeztek, GI Joe a lapján (www.kiserlet.uw.hu) egy olyan festési technikát javasolt, hogy nem folyatja meg a fetéket, hanem részletekben fújogat rá, így nem csillogó (illetve kevésbé csillogó) felületet ért el. Ezzel szinte rücskös lett a felület.
Az köztudott (elvileg), hogy a meleg napelem felmelegedve kisebb teljesítményt nyújt. A napelemnek is megvan az üzemi hőmérséklete, hatásfokra vetítve, és ezt a járulékos(?) hőképződés rontja. Igazából akkor a legnagyobb a hatásfok, ha az a napelem valamelyik műholdon teljesít szolgálatot...
"Viszont az erősen izgat, hogy a mostani fényviszonyok és külső hőmérséklet mellet mit mutat a levegős cucc! Sörösló-tulajok? :)
(csak én lennék ennyire fázós?!)"
Szóse róla, ismét enyhe telünk van. Ma a lakásban 21°C volt, az udvaron 20°C körül,
úgy délelőtt 11óra magasságában a söröslovam üresjárati hőmérséklete 51°C volt. Csodálkoztam is, hisz ténylegesen nem sütött a Nap, bár nem is volt erős a felhőzet.
Aztán délután 2-3 közt valamikor ismét megnéztem a lovat, 40°C-ot mutatott a hőmérője. Tudni kell, hogy a lovam keletre néző fajta, ilyenkor délután viszont szépen gyűjtöget a szórt sugárzásból.
Sajnos, semmi többet nem írt erről a srác, már nem ott lakik, és neki nem volt ilyen rendszere. Csak felmerült egy-két emilváltásnál a téma. Ott marha meleg van, tűz a Nap, és a napelemek jobb hatásfokkal dolgoznak, ha nem melegszenek nagyon fel. Ezért is hűtik, nomeg akkor már a melegvizet hasznosítják. Azért megpróbálok tőle érdeklődni, nincs-e ottani ismerőse, aki jobban ismeri, netán érdekelt a témában.
Nem sok jót ígérek, a dologról pusztán az ismeret szintjén tájékoztatott, mint aki látott, hallott ilyenről, de nem több.
Én meg pusztán csak az érdekesség miatt írtam ezt le.
Hmmm... én úgy vagyok az ilyesmivel, hogy ha elsőre nem kattanok rá akkor annak annyi. Nyilván kimaradok sokmindenből. De megcsinálom az alapot a kattanós ötletekkel, aztán ha nem teszik amit művel akkor kezdek el agyalni, hogy mit lehet még reszelni rajta.
nemigazan erdemes tulnagy feneket keriteni a galvan bevonatnak , mivel a dobozbelseje szinten bevonattal van ellatva- max meglehet a kulso palastot kicsit csiszolni hogy a matt festek jobban huzzon rajta. Magyarorszagi voszonylatban
110 C tud uresjarati homersekleten - 80-85 c foknal nagyon elkezd visszasugarozni, sajat szerkezetem 104 c tudott- ugyerzem kb ennyi a soroslo maximuma.
Ha a lényeg a hatásfokon van, akkor mindenképpen érdemes, erre utal a nagyok fejlesztési iránya is. Mellesleg a felület 30-50%-kal is nőhet... Hogy megéri-e a vesződséget, azt nem tudom, de az biztos, hogy egyszerűbb két 'hagyományosat' építeni.
A szolár-lakk beszerzéséről már írt egy Kartács, valahol az első 500 post között megtalálod. Ha jól emlékszem, akkor a linket is.
Szerintem a söröslónak is csak használna némi szemcseszórás, aztán a vékony(!) fekete festék. Tényleg! Próbálta már valaki grafitporral tölteni a festéket?
Nem tudok számszerű adatot, de, ha azt vesszük, hogy az infravöröset nagymértékben elnyeli, akkor jelentős lehet a hatása. Ugyebár nekünk az infravörös tartomány a legérdekesebb, ha jól tudom.
hello A sima matt fekete festékhez képest a szolár lakk hány %-al növeli a hatásfokot ? MI a különbség a kettő között ? És hol lehet vásárolni ? Nézetm nagyon sok helyen ,de nem találok
Mennyivel is lenne nagyobb egy adott alu felület kémiai "rücskösítése" után a hasznos felületem? Nagyjábóli % érték is megfelel. Megéri-e vacakolni vele a % arányt figyelembe véve?
Érdemes-e ennyire túlbonyolítani egy viszonylag egyszerű rendszert, jelentősen emelni az építési költségeket, a befeccölt időt is figyelembe véve?
Nem érdemesebb-e pár négyzetméterrel nagyobb felületet megépíteni (már, aki teheti)?
Kisérleti célzattal megoldható az alu felületének növelése (elvileg) egy komolyabb akksitöltő/egyéb trafó és némi híg kénsav segítségével, de a alun még nem próbáltam, viszont a technológia (lásd: mozgó-anódos galvanizálás) a restaurátoroknál hétköznapi ügy. Természetesen a homogén felület elérésére nincs garancia. Minden esetre szükséges némi anyag- és technológiai ismeret az efféle játékhoz. Garázsviszonylatban praktikusabb a csiszolás, illetve a szemcseszórás.
Pillanatnyilag nincs időm kikeresni, de anno elég sok anyagra bukkanatam a neten a témával kapcsolatosan. (emlékszem vmi amerikai site-ra, ahol otthoni eloxáláshoz árultak egységcsomagokat, persze kisebb tárgyakhoz) Egy biztos: az alu-tárgyak dísz/védőbevonatához alkalmazott eloxálás-alodinálási technológia és az abszorberhez alkalmas között van egy alapvető különbség: nem szabad, még színezés után sem lezárni a kapillárisokat, mivel ezek hivatottak a beeső infrasugarak visszaverődését csökkenteni, ezáltal elősegíteni az elnyelődést. (a gyári abszorber-lemezeken lévő eloxált réteg is alig pár mikron vastag)
Eddigi tapasztalataim szerint a légkamrás polikarbonát bizonyos szempontból jobb, mint az üveg; szinte fénycsapdaként működik és a hőszigatalő képessége is jobb. Természetesen nem a kifejezetten nepkollektor-gyártáshoz készült, alacsony vastartalmú bórszilikát üveggel hasonlítva. Mellesleg ezek felületét is szokás az igényesebb daraboknál tagolni-bordázni, lehetővé téve ezzel a nem éppen ideális irányból érkező sugárzás elnyelését is. Na meg ehhez jön még a komoly gyártási titkot jelentő antireflex-réteg. Ellenpontként az efféle üveg nehezebben tisztítható...
A szemcseszórással növelt felületű PC-borítás némileg jobb hatásfokkal működik, mindaddig, míg be nem lepi a kosz. Ebből azért az mindenképpen következik, hogy a fedőrétegnek nem feltétlenül kell (az emberi szem számára) átláthatónak lennie. Szóval a PC jó, csak gyorsabban öregszik és hát a lineáris dilattációja is sokszorosa az üvegének.
Viszont az erősen izgat, hogy a mostani fényviszonyok és külső hőmérséklet mellet mit mutat a levegős cucc! Sörösló-tulajok? :)
Hello Tisa1 Szerinted hány százalékkal eshet vissza a fényáteresztő képesség , ha a polykarbonát lemez kicsit oldalról kapja a fényt? ( függőleges elhelyezésnél ).. Mert a két lap közötti távtartók betakarnak. Gutta 6mm-es légkamrás polykarbonátot 8700 ft-ért láttam 2000x1050mm-es ( 1 légkamrás ) . Te mennyiért vetted ?
Nemrégiben kaptam egy emilt egy cimborától, aki hosszú ideig élt Arizónában. Azt mondta, az ott a napenergia hasznosítás hazája! Szinte minden háztetőn napelemek vannak, és a napelemek hátúlját vízzel hűtik, így mindjárt megvan a lakás HMV-e is!
Érdekes, hogy felhős időben is hozza a 600-800W-ot. Viszont a múlt heti lemosó eső megtette a hatását. A tegnapi kristálytiszta égbolt a tiszta panelek és hideg még du. 3 után is többet nyomott, mint régebben délben a párás nagymeleg. Az akkor 1200W- max helyett majdnem elérte az 1400W-ot.
Köszi a tanácsot! Akkor a t-elosztós megoldásnál maradok. Persze, ha más nem fog előállni valami jobb ötlettel.
Szerintem csináld úgy ahogy itt (http://www.foek.hu/korkep/termek/30019_hmv.jpg) van rajzolva, tehát marad mindkét villanyos bojler, de egy T-elágazón keresztül mindkettő a HP-ból kapja az előmelegített vizet. Ahol jobban fogy oda megy a friss. A 140 lityi víz csak nem fog felforrni ha nincs elvét belőle, szóval keringetés se nagyon kell, csak erős szigetelés a melegvízcsövekre a távolság miatt. Szerintem...
Apropó, hogy termel az erőmű ezekben a felsős időkben?
Adott egy családi ház 2 fürdőszobával. Egyik a tetőtérben másik a földszinten. Plusz adott egy államilag megtámogatott HP1140-es napos vízmelegítő. Szerintetek a tetőtéri bojlert cseréljem le a napos-ra és ott egy keverőszeleppel szolgáltassam a melegvizet és a lenti bojler legyen a puffertároló, vagy mindkét villanybojlert tartsam meg puffertárolóként?
jellemzően kénsavas fürdők használatosak, sósav felejtendő. ugyan vannak komoly fejlesztések savmentes fürdőkre is, de ezek ára messze meghaladja a savas fürdők költségét. viszonyításként: megfelelő minőségű, tisztaságú és töménységű kénsav kilója cca 3000 forint nettó, plusz ezernyi adalék. ..
fiatalkoromban még építettünk erősítőket, akkor alu előlapot tettünk széppé egy kis maratással... az anyag trisós víz... trisó=trinátrium-foszfát háztartási boltban vásároltuk anno...
Sekowski könyve valóban jó könyvnek számított sok- sok évvel ezelőtt, ma is érdekes olvasmány lehet , de pl. az alu elektropolírozását teljesen tessék felejteni. A vegyfürdők szó szerint vagyonba kerülnek, szükséges anyagok csak engedéllyel szerezhetők be. Ajánlom helyette a fémgőzölést.
Galvanizálásban tudok segíteni, de egyet ne felejts el: a topikban felmerülő felületek galvanizálása (azok mérete, kiterjedése miatt) kimondottan ipari körülmények között oldható csak meg, rengeteg veszélyes anyaggal kell dolgozni, ergo HÁZILAG NE! kezdj bele!!! Játék szintjén tudok segíteni, hogy megértsd a galván tech. fogalmát, működését, de az igazi fortélyokat nem adják ki a cégek a kezükből (pl. több nm2 teljesen homogén galvanizálása...)
Az érzékelőnek csak a végét ragasztottam a gyüjtő tetejébe a vékony kapilláris cső elfér a dobozban.Kétpólusu is elég,ha az érzékelő a beállított értékre bekapcsol,nem pedig ki mint a bojler hőfokszabájzó.
Megnéztem, egyelőre üvegen keresztül (hétfőn nyit a bolt) és láttam ilyen 3 pólusú szabályzót nem is drágán kb 1300 Ft-ért. Az nem baj, hogy az érzékelő olyan 50 centi hosszan lóg belőle? Vagy egyszerűen úgy összetekerve bele lehet helyezni a gyűjtőcsőbe...
A másik bajom, h miért kell 3 pólus. Nem elég az, h két pólus esetén kinyit, majd bezár? Vagy azért kell, h mert nekünk a beállított hőfok felett kell reagálni fordított üzemben? (gyakorlatilag igy is csak kettőt használsz a 3-ból)
a kov. kepeken talalsz modszert az eloxalashoz azonkivul ami meg erdekes lehet az aluminimm feluletenek tukorre valo polirozasara is. (elektrolitos) az hogy ez meg a garazs kategoria -e azt mindenki dontse el a sajat garazsa szerint
Igen elég pontos,és sorba van kötve.Én ugy kaptam,de szerintem alkatrészbolban belehet szerezni,csak az a lényeg hogy 3 pólusu legyen/ki és bekapcsolni is tudjon/
A mosógép szabályzó érzékelője a gyűjtőcső tetejébe van beragasztva.A szabályzót kintröl lehet állítani,amit az első képen látsz.A második képen a szobatermosztátot látod felrögzítve a ventilátorra.
Szia Tisa1! Ezt a mosógép szabályzót beleraktad a gyűjtőcsőbe? Hol lehet ilyet beszerezni? Elég pontosan lehet beállítani? két szobai termosztáttal is működne?
Hello Screwdriver A galvanizálásról , porózus rétegről tudnál bővebben írni ? Esetleg link, vagy létezik olyan cég aki vállal ilyen munkát? Válaszod nagyon megköszönném :)
Nagyjából végigolvastam a topikot, nem volt kis falat. :)
Először is szeretnék gratulálni az elkészült, illetve éppen születő művekhez!
Mivel dolgoztam napenergiával foglalkozó cégnél és volt szerencsém gyári, profi síkkollektort szétszedve és működés közben is látni, megosztanék veletek pár, remélem hasznos infot.
Több gyártó termékét teszteltük párhuzamosan, valós körülmények között, centire azonos rendszerekben. Bár az adathalmazok nincsenek a birtokomban, viszont a rezidens memóriám még őrzi a megdöbbentő hatásfokbéli különbségeket. A konklúzió: vákuumcső rulez! Ambivalens érzéseket keltő felforrni látni délelőtt 10 körül egy késő-tavaszi napon kb 100 liter vizet. Ahogy egy szakkartács mondta párezer posttal ezelőtt: "...amikor a síkkollektorok még éppen átfordulnak a másik oldalukra...".
Szóval a hasznos holmik: a szolár-lakknál jobb infraelnyelő tulajdonságokkal bír egy másik bevonati technológia: az (alu!) abszorber-lemezre egy nyílt, porózus réteget eloxálnak (galvanizálnak), amelyet szintén magas infra-elnyelő tulajdonságokkal bíró 'festékkel' itatnak át. Sajna az eloxálás nem éppen könnyen kivitelezhető mutatvány mondjuk egy garázsban, de azért nem megoldhatatlan. Mindebből egy dolog azért következik, ami az 'átlag barkácsolónak' is (minden tiszteletem a Tiétek!) hasznos lehet és erről még nem olvastam itt:
-növelhető a hatásfok az abszorber felületének növelésével. Lehet, hogy triviális, de ez elérhető a felület tagolásával. Csiszolás, szemcseszórás, miegyéb...
Sokat tanultam tőletek, remélem alkalmasint én is segíthetek!
Nos, kpl-el a kapcsolatot a legegyszerűbben úgy veheted fel, ha a megkeresed egyik hozzászólását, aztán a nick nevére kattintasz. Ott van egy olyan sor, hogy küld.
Ami nem más, mint kpl@fw.hu . Ide írj neki pár sort.
Szerintem, ő már írt is a topikra, csak arra várt, mit fogok most lépni :)))
kpl honlapjáról nyílik egy link a napenergia.fw.hu lapra. Mindkettőre csak kpl tud írni. :-) De ha megírod a szöveget, benne megjegyzed hogy melyik fotót hová gondolod beszúrni, és a szöveget is, meg a fotókat is elpostázod, akkor én összerakom, és nagy örömmel kiteszem sztgyi kollega leírása mellé. Az meg a napenergia.fw.hu lapról nyíló GYAKORLAT linkről elérhető.
A szürőt hűtőgép kompresszorbol készült fujóval tisztíton.A befujó a plafontol 10cm-re/a kifujó aplafontol120cm-re kb.A fütésem /gázkazán a pincébe,és aluradiátorok/
A ventim/CATA B 12 MATIC/-és Sárváron vettem/6000ft-ért/A hőmérsékletet a kollektor felső pontján egy állítható termosztát szabájozza,eggyüt egy szobatermosztáttal ami a ventillátor oldalán van.kpl honlapjára még nemjöttem rá,hogy lehet irni,és képet küldeni,ha eggyáltalán jó honlapon jártam.
a tukroket a kovetkezo hetekben szeretnem felrakni, de elotte meg akad melo a horizontalis mozgas nem teljesen megoldott ill. mar meg volt oldva egy kis szervomotorral viszont amikor a tanyer fuggolegesen allt akkor megemelte a hatuljat es kb 250 kg val le kellett sulyoznom meg hozzajonnek a tukrok is felo, hogy a szervo nem fogja birni. ha mar mukodni fog mindket mozgas minden gond nelkul akkor rateszek 1 tukrot a tanyerra es jon a "kovesd a napot" jatek. ha mar ez is menni fog akkor ejszakai muszakba felrakom a tobbi tukrot ugy hogy elhelyezek 1 drb 2000 W-os lampat amilyen messze csak tudok ill. amilyen meszirol meg eleg feny esik az egyszal tukorre. azutan beallitom a barabolat ugy, hogy a lampa fenyet az abszorberre vetitse, ezutan felrakom az osszes tobbi tukrot ugy, hogy szinten az abszorber kapja mindegyiktol a fenyt. ezutan reggel ismet kezdheti a mar beallitott utjat amit az elozo napokon az 1 tukorrel megbizhatoan teljesitett azt remelhetoleg a 41 tukorrel szinten megteszi :)
jelenleg van 1 drb 2000 literes tartalyom amibe gyujteni fogom a meleg vizet, ha jol fog mukodni akkor fog kelleni szerezni vagy csinalni egy nagy tartalyt. titkon remelem, hogy az atmeneti idoszakokban a futest is megoldom vele.
A fémszövet szűrő nem is lehet olyan rossz! Emlékszem még motoros koromból, ott is ilyen fémszövet szűrő volt a légbeszívásnál. Néhány csepp olajat kellett rá csepenteni, ami megkötötte a port. Majd időnként benzinben kellett kimosni. Jó fekete trutyi jött ki belőle.
- A be és visszafúvás hol helyezkedik el?
(Padlóhoz, mennyezethez viszonyítva) Úgy látom jó magasan van elhelyezve a sörösló.
- Milyen fűtésed van?
(Nekem gázzal működő melegvizes radiátoros fűtésem van, tervezek egy hőmérséklet-szabályozós szelepet beszerelni oda, ahová a kollektor befúj.)
- Esetleg a venti típusa, meg hol lehet kapni?
(Tudom nem reklámozhatunk, de ez engem nem érdekel. Ha már megosztom tapasztalataimat, segíteni akarok másokon is, nem fogok titkolódzni, félrevezetni.)
- Mivel, hogyan vezérled?
- Méred-e a hőmérsékletet a be-kimenő oldalon? (Ha nem is most, tervezed-e a mérést?)
Ugye elküldöd kpl-nek a rövid ismertetőt és néhány fotót!
A házam Sárváron van,és dél felé néz.Reggel 8-15:30-ig éri a nap.40 éves családiház,és a nyáron cseréltünk fa hőszigetelt ablakokra.A lakásom 80m2-es,a ventillátorom 120mm-es axiális.A légszállítása 190m3-óránként,és nem találtam zajosnak.A meleg oldalon van még saját készítésü visszacsapó szelepem,a szürést eggyenlőre csak egy sürüszövésü rozsdamentes hálóval oldottam meg,de szeretnék komojabbat.
- Merre néz? (Tájolás) Az én kollektorom kelet felé néz. Pontosabban kelettől dél felé kb. 18fokkal. Télen a felkelő Napot látja már, és kb. 12-12:30-ig éri a fény. A kérdés lényege az lenne, Nálad hány órát érheti a Nap.
- Merre laksz? Én Budafokon, ez Budapest XXII. kerülete. A házunk egy régi családi ház. A hőszigetelésen javítanom kell.
- Mennyire jól szigetelt az épületed? Gondolom, tisztában vagy vele, hogy ez a felület mennyi energiát tud begyűjteni. A kanadaiak állítását kétkedve fogadtam én is , és a többiek is itt a Topikon, hogy egy kb. 93m2-es lakóházat "hőn tart akkor, ha süt a Nap". De a fűtésrásegítésről meggyőződtem.
- Mekkora légtérbe fuvatod be a felmelegedett levegőt?
- Megoldottad-e a levegő szűrését? Úgy tűnik, fontos!
- Írtad, hogy a venti automata zsaluval rendelkezik. Visszacsapó szelep van-e Nálad. Vagy ez a zsalú megoldja a hideg visszaáramlását?
- Van-e adatod a venti légszállításáról?
- Milyen rendszerű a venti? Axiális (propelleres) vagy centrifugális (radiális, "mókuskerekes")
- Milyennek találod a venti zaját?
Nos, egyelőre ennyi, majd a többit később.
Ha van kérdésed, én szívesen állok rendelkezésedre.
Jó lenne minél több tapasztalatot szerezni, biztosan hasznát vennék a többiek!
Lenne egy kérésem! Ha időd engedi, kered meg kpl-t, küldj neki egy rövid leírást, néhány fotót! Legyen ez is ott az Ő lapján! Ugye benne vagy?
Köszi a gratulációt.De végülis hogy elkészült a ti ötleteiteknek köszönhetem .Ha kérdésed van nyugodtan kérdezz,ha hozzáférek a gyerekektöl a géphez egyszerre válaszolok tisa1!
A 8073 hsz.ben egy vízszintesen a falra fekvő (vízszintesen hosszabb) kollektor látszik, míg a 8075 hsz-ben a falra merőleges (föggőlegesen hosszabb) kollektor. Ez két különböző rendszer lenne? Ráadásul a 8075-ben sörösdobozok vannak, és Drain-backet emlegetsz. Sörösdobozokkal vizes rendszert készítettél?
Ha ez így van, akkor ez egy teljesen új rendszer, sztgyi rendszerének egy új változata!
A tapasztalataim egész jónak mondhatók.Eddig a max vizem 60-fok volt.Drain-Back rendszerrel csináltam,mivel ez a rendszer nyerte el a tetszésemet a bisztonság szempontjábol legjobban.
Ahogy elnézem, mivel az ereszcsatorna alatt van, ez inkább közelebb van a függőlegeshez, mint a vízszinteshez! Amúgy pofára egész jól néz ki! Ez mekkora felületű, és mi a külső borítása? ( gondolok arra: üveg, v. polikarbonát, milyen vastag, stb). A csövek hogyan vannak elhelyezve? Hárfa vagy szerpentin módon?
Megszeretném osztani veletek egy naplopó betegségét!Szerintem egész jól sikerült.Igaz a gyülytőket gipszkartonozáshoz használt profilbol csináltam de szerintem jól sikerült.Csak vizszintesen tudtam elhelyezni mivel a szomszéd ház különben takarná.Remélem a télen jók lesznek a tapasztalataim.Az ötletet tőletek kaptam,ugy hogy előre is kösz,NAPLOPÓK.
Hőfok mérésre javasolnám az LM 335 IC-t, ezt zénerként kell bekötni. Egyébként Kelvinre van hangolva, a kimenő fesz 0 C fokon 2,73V. Hamár úgyis kell táp az IC-hez, akkor kell csinálni potiból, ellenállásokból egy fesz osztót, beállítva rajta a 2,73V-ot. Ide kötöd a multiméter mínuszát, az IC kimenetére a +-t. Lényeges, hogy a multiméter tápja teljesen független legyen az IC tápjától (testje nem lehet közös!) A multiméterre kötésről van anyagom, angol, de érthető minden a rajzok és a leírás alapján.Bővebb infó az IC adatlapján.
Ezekről jut eszembe, régebbi ezermester újságban (70-80-as évekbeli már nem emléxem) volt kerti grillező elkészítésének leírása, az ugye nem parabola hanem a vályú megoldás, mert amitket a fémpálcára felszúrsz az ezt igényli. Szal elég régi ötlet :) De nagyon okos volt már akkor is :) Nem tudom mi az olcsóbb, megcsinálni így és kevesebb csővel, vagy a normál kollektoros megoldás? Az biztos hogy az első az nem hőszigetelt. Vagy ha hőszigetelést akarunk rá, az nehezen valósítható meg....
Nos, előbb utóbb eljön az a pillanat, amikor rájön az ember gyereke, hogy nincs, ha van kevés, vagy nem elég a méréshatára.
Egyes multiméterekhez gyárilag ajánlanak hőelemes, ún. "K" tipusú hőelemet, amivel a multiméter hőmérőként műxik.
Én először kölcsön kaptam, majd beleszerettem, végül vettem egy ilyen multimétert.
Nézz körül a 3527, 3534, 4215 hozzászólások környékén.
Önálló hőmérő (vagyis multiméter nem kell hozzá) az előbb ajánlott, a Conrad-nál beszerezhető.
Nézd meg a 6190-es hozzászólást.
(Javaslat! A topikon a megjeleníthető hozzászólások számát állítsd 100-ra! Így gyorsabban rátalálhatsz!)
Az a Conrados egyre jobban beválik nálam!
1. Egy db 1,5V-os ceruzaelemmel működik, egy évi működési időtartamot jósolnak rá.
2. +110°C-ig mér, ún. kiterjesztett méréshatárú, ? ! :)
3. Ha bütykölsz hozzá néhány kapcsolót és nyomógombot, az eltárolt min/max értékeket is kiolvashatod belőle!
Eredetileg 3m-es dróttal szerelik, de lehet, ha meghosszabítod, nem lesz baj (gondolok a mérési pontosságra).
A Conrad-nál van még egy kitt, +150°C-ig ajánlják, de össze kell építeni, 10m-es drót hosszúságig ajánlják, 9V-os elemmel megy (aranyárú!), marha nagy a fogyasztása, egy elem nem bír ki egy hónapot sem! És 6eFt környékén van!
Emberek ! Elkészült a 400 Literes puffertartályom. HMV + némi fűtésrásegítés. Hőcserélő nincs bent , mivel az van a kombi gázkazánom viztartályában. Hamarosan fölvisszük a padlásra (mert csak ott van hely) és utána jöhet a csövezés. (meg kel bontanom a gázkazán csövezését... :) ) Na meg persze kell vennem egy kollektort, de majd meglátom még hogy lesz. Eredeti terv szerint akartam csinálni síkollektort, de nem kicsit felnyonták a réz árát, és már nem is tűnik olyan jó biznisznek... :( (mostmár vákumcsöves kollektorban gondolkodom)
Szerintem a paraboloid elkészítése sem bonyolultabb, de először érdemes lenne hozzávetőleges számításokat végezni. Gigaherz tapasztalataiból tudjuk, hogy egy síktükrökkel kirakott parabola antenna gyújtópontjában alumíniumot tudott olvasztani. Képzeld el akkor, hogy kb. tízszer akkora felületről milyen energiasűrűséget érsz el. A kérdés tehát az, hogy szükséged van-e erre. Ilyen méretű koncentrátorokat Stirling-motorok működtetéséhez szokás alkalmazni. Ha vízmelegítés a cél, akkor a hatékonyság miatt inkább olyan megoldást kell választani, amivel minél kevésbé léped túl az áhítandó maximális vízhőfokot. Szóval az esetedben én is inkább a napvályú(ka)t javasolnám. Ami szintén emellett szól, hogy a napkövetés megoldása is sokkal egyszerűbb, ha csak egy tengely mentén van szükség nagyobb pontosságra. De ha méges ilyen koncentrátort akarsz, akkor leírom, én hogyan csinálnám a paraboloidot: A lényeg, hogy legyen egy kis dombocskád (nem szemétdomb) az udvar közepén. Felülről (nem kell 6 méter) lógass le egy függőleges tengelyt a domb fölé és tegyél a tengely végére egy pl. deszkalapból kivágott parabola profilt. Ahogy ezt az egészet forgatod, szépen le tudod símítani a dombot a parabolának megfelelő ívre, aztán jöhet egy kis beton és/vagy gipsz. Ezt is lecsiszolod a neked kellő pontosság szerint. Aztán formaleválasztózás után jöhet a műgyantával átitatott üvegszövet, de azt is megteheted, hogy a Solflex fóliát ráfeszíted a dudorra és erre jössz közvetlenül a műgyantával, így utána nem kell bíbelődni a tükrözéssel, csak egyrészt tégy próbát előtte, hogy mennyire ragad bele a fólia a kulimászba, másrészt a tükröző fólia alá célszerú valami folpack szerű védő réteget tenni. Esetleg Spraylatot. És ha továbbra is ilyen nagy felületben gondolkozol, akkor hegymászó felszerelésre is szükséged lészen, amíg a fent emített tevékenységeket végzed. Jó munkát!
Kérdés: Ki tud valami infot adni hőmérő ügyben? Olyanra gondolok amelyik celsiusban a 100 fok körüli értéket is tudja. Lehet, hogy már volt róla szó itt a topicban, akkor elnézést és adjatok hivatkozást. Olyan megoldás is érdekel, amit egy digitális multiméterel lehetne házasítani. Előre is köszönöm.
Üdv a Naplópóknak !!! Szia Boattis ! Kiróbáltam még a szivattyút lassitani , de az sem jó . Valószinü , hogy szét kell kapni , és újra átgondolni . A tartály alá még max. 5-7 cm tudok lejebb menni mert ott a konyhabútor teteje . Az égész cuccot 15-os csőből csináltam lehet , hogy vékony? Megpróbáljak a tartálytól 22-es csővel kiindulni , utána a szivattyú , ( innen 15-os cső ) majd a csap és lefelé kb 3 m a hmv tartály ? Gondolkozom egy furulyás csővel , indulni a tartályból (le fogom rajzolni ) Köszi a figyelmet,üdv Mindenkinek.
Itt egy érdekes cikk. Egy tanulmány szerint ha az európai országok az afrikai sivatagokból importálnák a napenergiát, akkor ez olcsóbb lenne mint a jelenleg használt atom- vagy fosszilis energia.
szakmailag nem terhelném részletekkel a naplopókat.
ugyanakkor tudni kellene azt, amit az extrudálók titokban tartanak, nevezetesen a további adalékok összetételét, mert az ördög pont itt rejlik.
ne felejtük azt sem el, hogy éppen a napokban mekkora cirkusz van az egyik piacvezető üdítőgyártó budapest környéki flakonfúvó, azaz extrudáló üzemében a litván eredetű flakon-előformák KÉMIAI instabilitása miatt...
próbáld meg másként, ez több okból nem fog működni. a vegyészet, illetve kémia elég összetett dolog, ne kérd/várd el, hogy én vagy más el- vagy megmagyarázza a miértjét. vizet, üdítőt nyugodtan fogyassz továbbra is belőle.
Szia! Tetszik a törekvésed, h spóroljunk a PC borításon, csak az a baj, h a PC maga is merevséget ad a szerkezetnek és a pet palack anyaga sztem nem víztiszta.
Mi val akkor ha hosszú csíkokra vágom őket, aztán összevasalom egy forró lapon. Hőre lágyuló műanyag. Ez még mindig olcsóbb lehet kollektor fedélnek, mint a 24 ezer forintos műanyag üveg.
Szóval ez a műanyagfajta nem csak akkor mérgező, ha meggyullad? Másként feltéve a kérdést: ha már kisebb hőhatásra is mérgező gázokat bocsát ki, akkor... te jó ég, én ebből iszom a vizet!??
Az alábbit tettem közzé a suzukis topicon, de valamilyen szinten akár ide is vonatkozhat.
salfonc bátyóval leleveleztünk 1-2 dolgot, így kiderült, hogy sztgyi kartácsnak sem lenne nagyon idegen a tali témája.
Napenergiával is fogunk foglalkozni (ezt még azért nem mindenki tudja), és személyes megítélésem szerint (megtehetem, én vagyok a szervező), az itteni törzstagok is eljöhetnének Jászfényszarura, szerény hajlékomba, ahol igen erősen tudnánk személyes eszmecseréket folytatni, valamint számomra nem elvetedő erényként ki tudnánk tárgyalni a én elképzeléseimet egy adott helyre vonatkoztatva. Elég komoly rendszert tervezek, az adottságok jók, véleményekre van szükségem.
Ráadásul egy jó közösség is kialakulhat akármilyen téren.
Itt van a tali "hirdetése", aki nem suzukis, az értelemszerűen csak annyit vesz figyelembe, amennyi neki szükséges.
A "piknik" Jászfényszarun lesz, szeptember 9-én.
Akit érdekel, írjon egy mailt.
A "hirdetés"
Emberek!
Az alábbi levélkét fogalmaztam minden jelentkező, és remélhetőleg jelentkező emberkének elküldésre:
"Kedves Márkatárs!
Az első "Pandabanda Suzuki" márkataliról lesz itt pár infó.
Mivel a buli igen kis költségvetésű, így jópár dolgot magadnak kell hoznod, remélem, idővel ez majd változni fog.
A kaja:
Mivel a legegyszerűbb most egy grillpartit megoldani, így ahhoz kell készülni.
Ami lesz:
Öntöttvas grillsütő, faszén, folyóvíz, hely.
Amit jó, ha hozol:
Saját magad által előkészített (pácolt,stb) bármilyen húst, amit grillezni lehet, vagy szintén grillezhető zöldséget. Vannak nyársak is korlátozott számban, így rablóhúsra is lehetőség van. Ha megoldható, hozz magaddal tányért, evőeszközt, mert nem valószínű, hogy jut mindenkinek az enyémből. Valamilyen kempingszék is jól jöhet, vagy pokróc. Az udvar füves.
Ha jó a víz inni, az van rengeteg, ha mást akarsz inni, hozol. :)
Parkolás: Az utca elején van egy elég nagy terület, ott fog mindenki parkolni (én is), hogy legyen hely az udvarban.
Ha gyermekkel jössz, hozd el a kedvenc játékát, ha netalán unatkozna.
A program:
Mindenféle vetélkedőt tervezek, ha van ötleted, írd meg, vagy hozd magaddal. A díjak most oklevél formában fognak jelentkezni, frissen készítve, vetélkedők, vagy összesítés alapján.
Ügyességi versenyek, elméleti suzuki teszt, esetleg kerékcsere verseny, autószépségverseny, ilyesmi.
Remélem, ezt az első talit sok ilyen fogja még követni, a siker csak a résztvevőkön múlik. :)"
Egyéb részletek, hely, időpont, érkezés, stb a levélben lesz."
Visszatérve a pillepalackra... (tessék megkapaszkodni, mert lehet hogy megint nagy hülyeségeket fogok írni...)
A sörösló alsó hőszigetelése lehetne belőle. Bár az igaz, hogy elég vastag.
Talán a felső borítást nem ebből kellene csinálni. Talán ha valahogy újra lehetne hasznosítani? Pl. megolvasztani 100 pillepalackot, és kiönteni belőle egy egyenesebb lapot. Ezt sem próbáltam, csak szórom az ötleteket. Állítsatok le. :-)
A 6m-es körátmérő igen tekintélyes! Szvsz itt sokan emelik meg a kalapjukat ha van nekik! :-)
Egy 6m-es átmérőjű kör kb. 28m2 felület. Ezt egy 7x4-es téglalap is "tudja". A téglalap felosztható néhány vízszintes parabolavályúra. Ezeknek a fókuszába ugyan több cső kell, de a vályúkkal kiküszöbölhető a napkövetés egyik komponense. A téglalap méretezése alapján jobban felszerelhető egy háztetőre, mint az óriástányér.
A gipsz vastagságával csökkenni fog az eredetileg 6 méteres rádiusz. A gipszrészek közötti merevítés nem lehetne kisebb 2-3 centinél, két okból: 1.Ha a 4 métert veszed, akkor oda kell merevítés rendesen, fél centi nem elég. 2.A merevítés csak akkor ér valamit, ha oda is üvegszövet kerül (a bordákba), különben hamar elreped, eltörik a tömör gyanta. Az üvegszövetet bedolgozni kell a 2-3 centi hely, hogy a sok munkából ne legyen még több.
Ez a Solflex nagyon jó ötlet! :-) Csak kérdés, hogy mennyire lenne tartós. Bár lehet hogy a négyzetméterenkénti 100 Ft-os ár mellett több "újratükrözés" után is gazdaságosabban jön ki a dolog.
> Ami a gömbszeletet illeti, gondolom paraboloidot akartál írni.
Parabolidot nehéz csinálni, főleg nagy méretben. Ezzel inkább nem is próbálkozom. Ha elég nagy a fókusztávolság, akkor a gömbszelet nagyon közel van a parabolidhoz. Úgy saccolom hogy így is elég nagy koncentrációt lehet elérni. Igaz, hogy így nem pontosan egy pontba veri vissza a sugarakat. Cserébe elég egyszerű megvalósítani.
> Egyébként mekkora méretben gondolkozol és mire akarod használni ?
Kezdetben csak tesztelni szeretném, kis méretben (1 vagy 2 méter átmérő). "Élesben" kb. 4 méteres átmérőre gondoltam. Ha a vázat üvegszálas műgyantából csinálom, és ezt ötvözöm a te Solflex-es ötleteddel, akkor egészen könnyűre meg lehet csinálni. Csak a viharos széltől tartok. :-)
Hogy mire akarom használni? Szerintem leginkább azért csinálnám, mert nagyon izgalmasnak találom. Fűthetném vele a kerti medencét, illetve a levegő párátlanításról sem tettem még le.
Volt már ilyesmiről is szó korábban, szerintem érdemes lenne próbálkozni ezzel is.
Vagyis ha az autóhűtő túl nagy ellenállást jelentene a ventilátornak, akkor legalább egy 2-3 méter bordás alucső összetekerve benne lehetne egy vizes tárolóban és ezen a tekercsen lehetne áramoltatni a levegőt.
Egy próba megmutathatná mennyire melegítené a vizet. Lehet, hogy nem érné meg, de lehet, hogy igen.
Ajánlanám esetleg Erbe kolléga megoldását, aki hulladék hűtőszekrény hőleadó ráccsal oldott meg hasonló problémát. Ha egy-az-egyben nem is használható, talán ötletet adhat...
Vizezzük a sört? Miért is ne! Én valami olyasmire gondolnék a drága rézcsövek helyett, hogy a nyári időben felhalmozott rengeteg meleg levegőt mondjuk egy komplett autófűtő radiátron kellene áterőszakolni. Tehát kell szerezni egy komplett fűtőrendszert nem csak a radiátort, hanem dobozostúl csövestől. A sörösló be ill kimenete közé bekötni a fűtőrendszert, azaz nyári időszakban egy zárt rendszerként üzemelne a ló. Nagyjából ennyi lenne. Vajon ez életképes dolog lenne?
Én is filózok a vizes hasznosításon, főleg a nyári melegben, amikor a lakást nem kell fűteni, ilyenkor kívülről szívna, és kívülre is nyomna a venti, HMV meg termelődne. Ami elkeserített, a múlt év végi árak duplája lett a rézcső métere. A múlt héten érdeklődtem, pl. 10-es lágycső 600 Ft/m, 18-as félkeményé 1040 Ft/m.
Akárhogyan is számolgattam, variáltam, mindig az jött ki, hogy a PC borításnál még többe fog kerülni a rézcső. Annyi pénzem meg nincs, hogy ennyivel megdrágítsam a rendszert.
Hasonló koncentrátoron töröm én is a fejem, de én nem tükröt teszek bele, hanem Solflex nyári fóliát. Ezt a tetők szigetelésénél szokták használni. Egy vékony fólia, tükröző bevonattal ellátva. Mivel kis mértékben nyújtható, jobb a felületkövetése, mint a síktükörnek és nem utolsó sorban az ára is. Kb. 100 Ft/ négyzetméter. Csomagolópapírként is kapható ilyen mindkét oldalán ezüstösen csillogó fólia, kisseb mérethez, vagy kísérletezni tökéletes. Ami a gömbszeletet illeti, gondolom paraboloidot akartál írni. Egyébként mekkora méretben gondolkozol és mire akarod használni ?
Sztgyinek sajnos már későn (kész volt a berendezése) próbáltam javasolgatni, hogy vizezze a sört. :-) Vagyis tegyen réz csöveket a dobozoszlopok közé.
A dobozokból nem sokat takarna ki, hiszen sokkal vékonyabb, nem is kell azonnal a vizes részt üzembe helyezni, de ha már ott a kész keret hátlappal, szigeteléssel, drága PC-vel vagy üveggel befedve, akkor már kár nem beletenni rézcsövet.
Ha egyelőre nem akartok vizes üzemmódot, nem baj, a rézcső nem kér enni! :-)
De hátha később jól jönne egy olyan vizes kollektor, amit se megvenni nem kell, se összeépíteni, se felszerelni, csak vezetékkel csatlakozni rá.
én kicsit megbonyolítottam a konyhai elszívót, mert elegem lett a vagyonokért kapható, amúgy rendeltetési célját nem vagy csak részben betöltő lomokból (jut eszembe: érdekel valakit egy még csak pár hónapos, számlás, garis bosch elszívó mondjuk 60K pénzért? új ára 149990 helyi egység volt...).
szóval: vettem egy, a többi konyhai géphez stílusban passzoló inox előlapú teleszkópos szagelszívót ( a teleszkóp verzió az asszony ötlete volt), mely kiválasztásánál a legfőbb szempont az előbb említetten kívül a legalacsonyabb ár volt. azonnal kidobtam belőle a gyári motort (specifikáció szerinti légszállítás max. 450m3), s a vezérlőket rákötve az eredeti kapcsolópanelre, kivezettem a vezetékeket a falon kívülre, ahová egy svájcból hozott kültéri elszívót (specifikáció szerinti légszállítás max. 850m3) szereltem fel.
eredmény:
-zajmentes konyha (falon kívül a motor);
-testre szabható elszívási teljesítmény (a gyári kapcs. panel 0-1-2-3 állásainak értelmezése: 0-kikapcs, 1-éppen csak, 2-szíjjad, 3-ami a csövön kifér... értelmezve: 1 és 2 állás érpárjain van a potival szabályozható vezérlés, empirikusan (=ad has) (beszabályozva);
rendelést nem veszek fel a rendszerre, de bátran ajánlom minden igényesebb lakás/háztulajdonosnak!!!!
A helyén, a beszívott 18-20°C-osból csinált ugyanilyen légáramnál 70°C felettit (70°C-nál nagyobb hőmérőm akkor még nem volt - távhőmérő amit a kollektorba be tudtam volna nyomni). Ekkor a számított teljesítmény 700-800W körülire jött ki.
A nagy áttörést a nagyobb légszállítású ventilátor jelentette. 2500-3000liter/perc-nél a számított teljesítmény meghaladta a 2,1kW-ot! De ekkor már nem volt hideg, +10°C körüli volt a környezeti hőmérséklet.
Valódi téli körülmények közt mért adatok, csak a következő télen várhatók!
De addigra már több ilyen sörösló is lesz az országban, erre mutat több jel!
Az egész sörös témáért az én nadrágomat kéne szétrúgni (ha rajtam van) de az utóbbi 10 hónap legnagyobb port felvert topiktémája talán ez volt. Erre én nem is számítottam!
Kellett is hozzá porszűrő is, aminek hatékony működéséről is tettem be ide képeket.
Valaki kérdezte, hogy miből van ez a szűrő, nem emlékszem, hogy akkor neki válaszoltam volna, bár többször is leírtam - konyhai légtisztítóhoz használható és kapható ún. zsírszűrőből szabtam ki a ventilátorhoz.
Ez hasonlít funkciójában a Te szabályozódra, csak kicsit húzósabb az ára, Te 3eFt-t körülit emlegettél, ez pedig 5eFt!
Nem tudom, hogy milyen motor lehet a konyhai légszűrődben, én rövidrezárt forgórészű aszinkronnak gondolnám, erről meg azt írják, hogy univerzális motorokhoz ajánlják, mint pl. fúrógép. Ezek meg szénkefések.
Az ilyen szabályozók fázishasítás elven műkönek (kitöltési tényező változtatgatás), és ezek szerintem nem sokat csinálnak a rövidrezárt forgórészű aszinkron motorokkal. Bár nekem a motorok témaköre nem túl ismerős. Lehet, hogy próbát teszek, valami ilyen szabályzóm akad a lomok közt - ha megtalálom.
Pár napig nem tudtam követni a Topikot, hát jól belehúztatok!
Nyócezer felett a hsz. szló! Szédületes!!!
Nos, amiért jelentkezem, júli közepe táján azt vettem észre, emelkedik a ló üresjárási hőmérséklete. Egy kispárnával elzártam minden levegő beáramlási lehetőséget, és 105°C körüli hőmérsékletet sikerült mérni.
Akkor azt írtam, nem fogok naponta beszámolni, hanem minden hó végén beírom az eltelt hónap max hőmérsékletét.
Ez most az elmúlt fél hónapra igaz, amit írok. Kis meglepetés van ám!
Eddig 95-96°C volt a max. most pedig 98°C-t jelzett a hőmérő (ezt tárolta le), úgy, hogy valami kis gravitációs áramlás hűtötte egy kicsit. Júl. 31-én éjfélkor néztem meg, és töröltem. (Érdekes lett volna akkor párnával letakarni!)
Vékony és könnyű tükör kellene. A méret nem fontos, mert egy gömbszelet alakú koncentrátort szeretnék belőle készíteni. Tehát sok kicsi tükördarabra van szükségem.
Innen vettem az ötletet:
http://tuningnet.hu/cikkek/feny5/
Ilyen koncentrátort tervezek, de nagyobb méretben. A gömbszeletet üvegszálas műgyantából (850,- Ft + ÁFA/kg + az üvegszövet) szeretném megcsinálni.
Csak a tükörrel van a baj. Ha egész táblában veszem, akkor nagyon drága. Hulladék tükörként hasznosítva még a környezetet is védeném.
a pillepalack, másszóval PET (polietilén-tereftalát) 140 C fok felett lágyul és 240 C fok az olvadáspontja (adalékmentesen, s elvileg). minimális odafigyeléssel, s kb. ugyanekkora ráfordítással lehetne sörösló klón belőle, mondjuk lighthorse, azaz LÁJTHORSZ. mint project. a gond inkább a fajhő, falvastagság, stb. pontokon rejlene szerintem, de neki kell esni, hátha.... nem beszélve a felület átfestéséről, nehogy a laikusok által "SZOLÁR FESTÉKNEK" csúfolt kence legalábbis részben megoldja az etilént.