Keresés

Részletes keresés

szakmókus Creative Commons License 26 órája 0 0 53634

"Minden O.K. azzal a géppel? Nem lóg semmije?2

Méréseket kellene végeznem, a billegő, kosszán, kos játékán.

A tárgyasztal csak a pályán "lóg" nincs megtámasztva, fogás közben az is mérhető lenne bár az inkább lehajlik mint rezeg...

Előzmény: Vetesi75 (53633)
Vetesi75 Creative Commons License 27 órája 0 0 53633

A 2. táblázat ad irányértékeket rá, én ebből beszúráshoz a lágyabb acélhoz is a lll. csoportot részesíteném előnyben, azzal a különbséggel, hogy a homlokszöget 12fok körülire módosítanám. A túl meredek homlokszög a kés hossztengelyével párhuzamos erőkomponens irányát bizonytalanná teszi, ez által fokozza a rezgésre való hajlamosságot. (Még rezgés csökkentés szempontjából a fővágóél tájolásának helyes megválasztása és terelőszög alkalmazása jöhetne szóba, de beszúrás esetén ezek kötöttek.)

Értelmes forgácsolási paramétereket feltételezve számolgattam egy kicsit és annak eredménye, hogy önmagában a késed deformációja és az abból származó alaki eltérés nem összemérhető a forgácsvastagsággal. A kezdeti szakadozott vágás viszont jóval nagyobb deformációról tanúskodik. Minden O.K. azzal a géppel? Nem lóg semmije?

Előzmény: szakmókus (53632)
szakmókus Creative Commons License 1 napja 0 0 53632

A munkadarabban 25mm kell,+ a kosfejből kinyúlás, olyan 40-50mm összesen az alátámasztás után.

Ha a homlokszög legyen 5fok, szinte merőleges ,a hátszög hozzá hogyan viszonyuljon?

Előzmény: Vetesi75 (53629)
Jani301 Creative Commons License 1 napja 0 0 53631

Szia !

Nem tudtam hogy simán kaphaató , kereskedelmi forgalomban .

Egyébként egy öntött kézitekerentyűs anya volt . 

Találtam ugyyanolyat . Tegnap , ma megcsináltunk a fiammal 3 méter tetőt .

Gyerek lakik ott , ramaty volt ,vissza van még 6 méter kábé .

Nincsen már nagyon időm bohóckoddni , rossz kocsikkal meg egyebekkel .  

A saját dolgaim igyekszem rendbetenni , de nem is fog már menni minden , de próbálkozom ,azért .

Egyébként koromhoz képest ,nem is igen van okom panaszra . 

Dolgozgatok még azért ,de inkább már csak a saját örömönre szeretnék .

Előzmény: Pijepapa (53630)
Pijepapa Creative Commons License 1 napja 0 0 53630

Szia Jani!

Minek a balos menetfúró mikor lehet kapni M12-es balos anyát?

Egyik fúrógépemröl elkallódott egy ilyen anya, a Rappainál tudtam venni, akkor még olcsón!

Örülök, hogy jól vagy!

Előzmény: Jani301 (53605)
Vetesi75 Creative Commons License 3 napja 0 2 53629

Mekkora volt a késkinyúlás?   Így fényképről a homlokszöget találom kicsit nagynak - a 15 fok fölötti acélhoz már egyáltalán nem javasolt. Ezért rezeg:

Előzmény: szakmókus (53628)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 53628

Természetesen nincs profi késem,sőt csak rögtönöztem. Egy 8x37mm-es lemez élére pöttyintettem egy gyorsacél darabot.

Nevezhetjuk gyenge próbálkozásnak tapasztalatszerzésnek.

Itt látszik hogy olyan 2mm-ként barázdás mintha bele bele kapna. A forgácsolás után fogás nélkul látszik hogy "leskalpolja" 

ezeket a barázdatetőket.

A forgács alak javult hogy nyomatékot váltottam(ékszíj), és a hátszöget csökkentettem. Elötte tört forgácsot adott.

A hiba lehet:

-a lemez nem elég merev szárnak

-jó lenne de hosszu

-rossz az élkiképzés

-nem elég merev a gép

-ennyi a teljesítménye...

-hátra kellene tenni az élt

-mind egyszerre

-egyéb...

Természetesen ki is fűrészelhetném de gyalulni szeretném.

Előzmény: Vetesi75 (53617)
Vetesi75 Creative Commons License 3 napja 0 0 53627

Ötletes. Tetszik a kivitelezése.

Előzmény: Csuhás (53626)
Csuhás Creative Commons License 3 napja 0 0 53626

Itt egy nyugaton elterjedt kivitel ami ezt az elvet követi, és egyszerűen elkészíthető:

Jani301 Creative Commons License 3 napja 0 0 53625

Csak most  láttam hogy valami hasonló magyarázatot próbáltam kiszenvedni .

Előzmény: klenó1 (53620)
Jani301 Creative Commons License 3 napja 0 0 53624

Maga az ötlet nem elvetendő .

Yu-tun láttaam is , és volt hogy én is alkalmaztam .

Nem kel tökölni a pici kés szögeinek köszörülésével .

Előzmény: szimizso1 (53621)
Jani301 Creative Commons License 3 napja 0 0 53623

Olyasmire emlékszem (de csak irodalomból ) hogy a kés szára Z alakban van hátratörve .

A magyarázat az volt hogy a forgácsoló erő általi behajlás nem az anyagba befele emeli úgy a fogás mélységét ,hanem ellenkezőleg úgy csökken a  fogásmélység a forgácsoló erő által okozott hátrahajlás miatt .

De rég olvastam ,és semmi gyakorlati tapasztalatom nincsen ebben a dologban .

Előzmény: szakmókus (53619)
klenó1 Creative Commons License 3 napja 0 0 53622

Valami ilyesmi.

nem éppen gyalukés, de a remegés csökkentése miatt van így kialakítva.

Egyébként fűrészmenet telibevágó profilkés.

Előzmény: klenó1 (53620)
szimizso1 Creative Commons License 3 napja -1 0 53621

Igen, gondoltam, hogy lesz ilyen válasz is. De mint ötlet, a többi spéci menethez adott megoldást! 30x1-es menetfúrót, tényleg kár venni egy projektre! És a többire is ;-)

Előzmény: jalpar (53611)
klenó1 Creative Commons License 3 napja 0 0 53620

Próbáld meg az élét a késszár középvonala mögé tenni. Az ábrád szerinti helyzetben forgácsolás közben a kihajló késszár egyre nagyobb fogásba kényszeríti magát, egy darabig bírja, azután "kiugrik", majd kezdődik elölről és kész a remegés. Ha az él a késszár szimmetria tengelye mögött van, működés közben a forgácsoló erő a fogásból kifelé kényszeríti, beáll egyfajta egyensúlyi állapot, kevésbé hajlamos a remegésre. Ezt gyorsacél késsel a legegyszerűbb megoldani, az él kialakításánál egyszerűen elköszörülöd a felét. Forrasztottnál macerásabb, ott egyedi késszárba kell lapkát forrasztani.

Hasonló megfontolásból használnak még gyalugépeken hajlított késszárat, -nálad is az lenne az igazi.

Előzmény: szakmókus (53614)
szakmókus Creative Commons License 3 napja 0 0 53619

Köszönöm, azzal valóban trükköztem, a forgács "csigavonalas" lett a töredezett helyett, de nem lett tökéletes. 

A képen látható illetve éppen hogy nem látható él kiképzésére lettem volna kíváncsi.

Előzmény: Vetesi75 (53617)
Vetesi75 Creative Commons License 4 napja 0 0 53618

Szintén zenész. Már volt olyan vasárnap, hogy jó pénzért az asztali köszörű baloldaláról kaptam le, másnap meg vettem egy félmarékkal a helyi Kertgép-ben... (Ők egyébként szezonban 0-24 aratási ügyeletet is adnak, de ha lehetséges, a jó kapcsolat érdekében nem élek vissza a jóindulatukkal.)

Előzmény: Jani301 (53615)
Vetesi75 Creative Commons License 4 napja 0 0 53617

Lehet trükközni hátszög csökkentéssel, de nem csodaszer és nagyon érzékeny lesz a hátkopásra is.

Külső szabadon álló felületnél a késtartó merevségének növelése (ha lehet) és kevésbé merev hajlított szárú kés, mint a hosszgyaluknál. Ha a merevség nem növelhető, mert pl. furatban reteszpálya és nincs hely, akkor csak a szélesség csökkentésével érdemes kordában tartani a kedvezőtlen irányú kihajlást okozó erőket, mert a forgácsvastagság a gyakorlatban nem csökkenthető a végtelenségig. (Láttam már olyat is, hogy kínjában a  szakerő befixálta a késtartót és "húzóra vágott", mert csak úgy tudta megoldani, hogy a "kitérő torzulás elve" érvényesüljön.)

Előzmény: szakmókus (53614)
Jani301 Creative Commons License 4 napja 0 0 53616

Van nagyon jó csavarbolt a közelemben ,amit kerestem eddig még mindig volt náluk polcon .

Hát ,balos anya még nem kellett .

Előzmény: Vetesi75 (53613)
Jani301 Creative Commons License 4 napja 0 0 53615

Igen ,de nem nekem kellett .

Egyébként ,nemrég egy lukas zománcos fazekat hozott ,hogy hegesszem be ...

Lenne pénze a menetfúróra , nem csinálok padon ,bármennyit is ígérhet .

Adtam neki ugyanolyan mákdarálót ,anyával .

De ha még egyszer elhagyják az anyát akkor majd megvetetem vele a hatvanezres menetfúró készletet ,

és veszek balos anyát .

Előzmény: rezgaras (53612)
szakmókus Creative Commons License 4 napja 0 0 53614

Haránt gyalu beszúrókést hogyan kell köszörülni? 8mm szélességben ha az él egyenes, (párhuzamos a munkadarabbal) kell a nyomaték és a kést is igénybe veszi. Nekem legalább is berezgett, darabos, töredezett lett a forgács. Az áttételt tudtam csökkenteni így valamelyest javult a forgács de még mindig rezonál a gép.

Vetesi75 Creative Commons License 4 napja 0 0 53613

Az első szembejövő, komolyabb, kötőelemekkel is foglalkozó üzletben szokott lenni (mezőgazdasági alkatrész bolt vagy SKF, stb.) - kb. 120Ft/db.  Ha duplamagas, peremes vagy koronás kell, akkor van szitu, mert helyben nem lesz elérhető és a postaköltség vagy időfaktor miatt már megérheti csinálni 1...2 db-ot.

Előzmény: rezgaras (53612)
rezgaras Creative Commons License 4 napja 0 0 53612

Akkor valamit rosszul értettem. Az volt a hozzászólásban, hogy egy darab anya kellene egy mákdarálóhoz. Én nem vennék ehhez egy 20000 forintos menetfúró készletet.

Előzmény: Jani301 (53610)
jalpar Creative Commons License 4 napja 0 0 53611

,,Ha ilyen kényes helyre kell menetet vágni, én egy megfelelő emelkedésű menetfúrót használok''

Ha nem tévedek, akkor a szóban forgó balos M12-es menet esetében ez ,,megfelelő emelkedésű menetfúró'' éppen egy balos M12-es menetfúró lesz.

Előzmény: szimizso1 (53609)
Jani301 Creative Commons License 4 napja 0 0 53610

Rendben .

De ott nem az volt a kérdés hogy lehet e .

Nem éri meg a ráfordított időt .

Legalább annyit illene érnie a végterméknek mint  a ráfordított munkaidő .

Az más ha az én játékomról van szó és én csinálom . de itt nem az volt a helyzet .

Előzmény: rezgaras (53608)
szimizso1 Creative Commons License 4 napja -1 0 53609

Ha ilyen kényes helyre kell menetet vágni, én egy megfelelő emelkedésű menetfúrót használok. Pl. 30x1-es menetnél egy 10x1-es menetfúrót. Nem szarakodok a késekkel, hanem 2-3 fogásból megvan a menet az anyában. A múltkor egy tengelyben megsérült a menet, mert megnyomták, és nem lehetett a menetes orsót belekapatni az anyába. Az ép részen beállítottam a kisebb menetfúrót az anyába, majd pár fogással a benyomódást kiigazítottam.

Előzmény: rezgaras (53608)
rezgaras Creative Commons License 4 napja 0 0 53608

Nem vagyok szakember, de készítettem már menetfúró nélkül is M10x1-es, balos anyát. M10-be, M12-be már szépen belefér egy kisebb kés.

szabad paraszt Creative Commons License 4 napja 0 0 53607

En inkabb ket dologra gondoltam, amikor azt mondtam, hogy nem lehet eladni:
- nagy gepeket nem keresik a hobbistak, mert helyszukeben vannak,

- cegek meg inkabb mar a CNC-k fele fordulnak (johogy, nem hiszem, hogy hagyomanyos gepekkel termelekeny lenne a sorozatgyartas),

- az egyedi gyartas pedig gondolom egyre kisebb a piac es bar nem rendelkezek konkret statisztikakkal, de feltetelezem, hogy par even belul megszunnek a regi egy szemelyes muhelyek, hacsak nem tortent utodlas,

- es eros a gyanum, hogy egy egeszseges ipar, meg az egyedi gyartas eseten sem epitheto 50 eves gepekre es szerszamozottsagra.

Ezek miatt gondolom, hogy a tonna feletti hagyomanyos regi gepeknek nem lesz piaca, mert miert is lenne.

Előzmény: sarktibsi (53601)
Jani301 Creative Commons License 4 napja 0 0 53606
Jani301 Creative Commons License 4 napja 0 0 53605

Egyébként forgácsolás .....

Hozott a kupec ismerős egy mákdarálót , kellene neki rá egy anya ,mert semmi nem megy rá ...

Aha , ma ránéztem . M12 bal . Mondom neki ha vesz menetfúró készletet ,csinálhatok anyát .

De aztán benéztem a régi konyhaszekrényünkbe aztán adtam neki egy teljesen ugyanolyat anyával ....

De vajon mi a fenét csinált az eredeti anyával ?

Mennyi lehet egy M12 bal kézi menetfúró készlet ?

Amennyi esze van ,megvette volna .

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!