Nekem most egy Scheppach állványon csücsül az einhell, ha rádobom a deszkát már nem nagyon akar az mozogni sehova se, pedig nekem a padló nem egy egyszerű hely, nem picit hullámos.
Szerintem nem kell túlzásba esned az állvánnyal.
Feltételezem metabo nem könnyebb a kisipari piroskánál, no meg én maradnék inkább négy láb mellett, csak stabilabb és állítható lábakat tennék rá.
A gérvágó fürészemnek háromlábú asztalt gondoltam, hogy egyenletlen talajon is álljon stabilan . Fenyő anyagból mivel hogy csak az van :) mit szólsz , szerinted kell e valami nehezék vagy elé gép a gép súlya ? Hogy egy helybe maradjon vágáskor.
Nem figyeltem hol kapcsolódtál be a topikba, de én épp egy futóbicajt csinálok az unokahúgomnak. Májusra kellene elkészülnöm, de 3 hónap alatt csak 4 kerék lett kész, de még ezek sem teljesen :)
6, 6,35, 8mm patronok mennek vele és van gyárilag mind.
Ehhez van pár fej is, de van a csupasz kivitel is 25-ért. Mivel van rakin megnéztem, nem olyan rossz, még akár tetszik is, hogy egész könnyű és finomállítás is jól megoldott.
Lágyindítást nem tom van-e benne, nem indítottam még el, mert kitiltanak az áruházból :D
Sokminden le van tolva, de nem akarom, hogy kitiltsanak, így nem erőltetem itt :)
Bleckitől nem kell már félni, sokat fejlődött a dewalt háttér miatt.
Nekünk múlt hét kedden kezdődött a felújítás, és január 15-ig be is kell költözni. 1000 éves ház, kb 9 réteg festéssel, ahol az alsó kettő enyves festék (akinek ez új dolog, azt jelenti, hogyha biztos akar lenni az ember, hogy nem esik le a festés, akkor vakolatig le kell kaparni mindent). 5 helyiségre a festő mondott egy 600e + anyag árat. Szóval mi festünk. Persze csak munka után, szabadság csak a két ünnep között. Szóval a konyhabútor felüdülés lesz ebben a hajrában :-)
Mi meg pont fordítva vagyunk. Május óta felújítás vót, pont mondtam az asszonynak, hogy a két ünnep közti leállásban egy ecsetvonást nem akarok csinálni a házon. :-D
A két ünnep között kell egy konyhabútort gyártani (a zasszony ezt kérte karácsonyra).
Sajnos eléggé közel van mér a karácsony, kicsit későn kaptunk észbe, így rohamtempóban kell megtervezni és leadni a rendelést. Elég sok helyen már közlik, hogy idénre már nem tudnak szállítani.
Tud valaki olyan lapszabászatot BP-en vagy a déli környékén, ahol tisztességes munkát csinálnak, nem kerül aranyárba a dolog, és ha hétfőn adom le a dolgot, akkor még belefér, hogy karácsony előtt el is készül?
Hát, úgy általában használnám. Most elsőképpen az asztallap végébe szeretnék tenni egy olyan fejelőléc féleséget majd. Teljesen besüllyesztve, hogy ne is látsszon, csak tartson. Egy kis 500 wattosom van, de annak nincs talpa, csak beépítve tudom használni. Meg is nem túl erős.
Egyelőre nem sürgős, az öreg is még mókolja a csiszoló alkatrészeit. Remélem a hét végére meglesz és össze tudom majd rakni.
Akkor aztán befejezem a csiszolást, a lap végét egyenesre vágom és utána jöhet a többi. Nem vagyok egy kapkodós na! :-)
Nem zárok ki semmit, megkérdezem majd az asszonyt a Bosch-ról.
Makitáról kérdeztem a múltkor, aszondi soknak lágyul ki a tengelye, aztán görbül meg minden. Ha garis cserélik szó nélkül, utána viszont forgó csere...
Köszi, de többet nem autózom a kedvükért potyára. Ha legalább egy közvetlen telefon volna az üzletekhez még megkérdezném, de csak központi szám jön ki. Ugyan nincsenek nagy távolságok városon belül, de így is csináltam miatta ma már plusz 15-20 km-t feleslegesen. Nem ér annyit.
Ja, ez nagyon igaz. Most, hogy fűszeres maróm nem lett, gondolkodom mi legyen. A legolcsóbb Makita 35 ezer, de az csak 900 watt. Piros Extol 1200 watt 26 ezer.
Mindenféle kínai gép van 20 ezer körüli áron névleg 1900-2400 wattos is, de nem tudom megéri-e belevágni egy KraftDele stb. ilyenbe. Egyelőre az Extol felé hajlok.
Vagy lehet egy sima Obi-s CMI is megtenné egyelőre tizenpár ezerért.
Csepelen van 2 Aldi is, reggel amikor mentem megnézni a lamellázót (fél 8-kor) az egyikbe, szinte az összes szerszám érintetlen volt. Nézegettem, aztán elgondolkodtam erősen, észre se vettem, hogy bennmaradt a kosárban, csak a pénztárnál. Lusta voltam visszavinni, így inkább kifizettem. A 2 ünnep között kell konyhabútort csinálni, akkor majd kiderül, hogy mennyire jó.
Viccet félretéve, a csepeli Aldikban rendszeresen alig fogynak a szerszámok. Ráadásul kicsit délebbre a szigeten van még két Aldi, ott rendszeresen hetekkel az akciók után vannak ilyen termékek. Ha ráérsz, és nincs messze neked, akkor érdemes körbenézni.
Ha messze van, akkor időt és benzint számolva már nem biztos, hogy megéri (einhell = 20e Ft).
Nálunk ma reggel dobták be a szórólapot, amin ezek vannak..
Volt, hogy én (is) egy héttel korábban mentem bakancsért, mint az akció kezdődött (csak az utcai hirdetőn láttam ).. akkor/azért sem volt 1 db-se.. :-)
"Mindenesetre amit reggel mondott, hogy a járdát söpörjem le a műhelytől a kiskapuig, már megcsináltam!!!!! :-) "
Okos, taktikus! Sokkal engedékenyebb lesz a 200k-s kiadás miatt :D
Mondjuk ha valaki, te megérdemled. Azért te rendesen szoktál mókuskodni, hasznos dolgokat is meg néha még keresel is vele: egy szava nem lehet. Persze lehet hogy lesz :D de sztem átmegy majd nála.
Tedd be a linket. Ami a hozzászólás fejlécében van, jobb oldalon, az a "gemkapocs" ikon. Arra rákattintasz és mutatja a direkt linket, azt kell ide bemásolni:
Hogyan lehetne a 2016.10.26-os 125224 számú hozzászólást úgy átemelni ide, hogy BigFic kitudja nagyítani az oda felrakott képeket? Emailban már átküldjem de ott sem lehet kinagyítani.
Én tőlük vettem januárba még 232-ért, és a is simán lezajlott. Ebből levezetve gondolom, hogy nem szürke importos a cuccuk, mert akkor regisztrálni sem hagyott volna az oldal..
Marógép 10 darab volt hamar el is kapkodták Hosszú szorító kettő volt abból az egyiket megvettem . Ami senkinek nem kellett azok voltak többségben pl molnárkocsi csavarszettek rezgőcsíszoló .Ezekből senki nem vett az első fél órában. Kulcsokból kéziszerszámokból fogyott rendesen de sok is volt belőle.
Valószínű hogy három után melóból hazafelé kipucolják az üzletet.
Egy másik boltban viszont megláttam egy alumínium létrát az már jött is haza .
Egy foggal több van mint a belerakott pappíron mutassa .
Aldis maróhoz információ. Reggel sikerült beszereznem, miután Lidl-st visszavittem. Csak így használat nélkül....jóval nehezebb, minőségre szemre ugyanolyan, ugyanakkor 3 év garancia van az 1 helyett!!Én majd szeretném beépíteni, amire én használom arra szerintem jó lesz. Már alig várom kicsomagoljam,dehát melo van...:-(
Ugyanezen agyalok, sőt, találtam is olyat, ami eleve nekem személy szerint jobban is tetszik, nincs ív, olyannyira nincs, hogy ez egyes vazelemek a törésig tartanak, azaz ragasztva, csavarozva és persze merevítve van a laposan fektetett lécre merőlágesen állítva van ragasztva az anyag a merevség miatt....
Nagyon tetszik. Az már biztos, hogy jövőre a most 15 hónapos kisfiamnak csinálok egyet, ami lábbal hajt azaz pedál,hajtás stb nem kell.....egyszerűbb, tesztnek jó lehet. Ez egyébként lehet laminált, rétegelt fából és keményfábol is...Kérdés, mivel a hobbi szinten különösebb tanulás nem áll mögöttem, hogy a józan paraszti ésszel gondolt keményfa elegendő, vagy nagyobb ismeret kellene, pontosan ismerve a hétköznapi ember által nem feltétlen tudott fa tulajdonságait....Pl. bükk, tölgy?
Bocs hogy ezzel a témával "zavarlak" de ha jól látom téged is komolyabban érdekel,mivel nekem aktuális engem nagyon....Van ismerős, így már a váz ha meglenne nagyon örülnék, az ahhoz szükséges méretezés, egyéb alkatrészeket segítséggel meg tudok valósítani illetve beszerezni....csak a váz pedig azt gondolom megvalósítható kis ügyeséggel odafigyeléssel és persze szerszámokkal, de hálisten ez most megvan....márhogy a szerszámok.
Az a baj ezekkel a wattokkal, hogy ezek felvett teljesítményt jelentenek. Aztán a jó ég tudja, mennyi a leadott, ami hajtja a fűrésztárcsát. ??? Szóval ez erősen motor függő is.
A 300-as gépemet egy 1100W-os motor hajtja és nem kevés hozzá. De ez 3fázisú motor.
"Nagy bajban lenne az emberiség, ha én lennék a tökéletes példa! ;-)"
Sokszor a tapasztalatlan ember első tapasztalata többet ér ám. Talán nem közelítesz a dologhoz előítéletekkel, mert úgy adódott korábban, hogy többmilliós Felder gépen nevelkedtél.
Nekem 1500 W-os Obis van, az öntvény alu asztalos verzióból, ait talán két éve Árvai Zoli ajánlására vettem. A gyári gagyi 254-es lappal is vágtam vele 2 collos akácot, de az első 20 centi után abbahagytam, mert sajnáltam a gépet. Pedig higgyétek el lassan toltam! Aztán ugyanazzal a lappal az ugyanolyan vastag égert már el tudtam vágni, szép lassú előtolással. Aztán megjött a Freud hosszvágó lap (ami értékben ugye kb. harmada a gépnek) és már az akác sem ellenfél, a fenyőt meg kiröhögi.
Szóval az én tapasztalatom is megerősíti, hogy mennyivel tisztább, szárazabb érzés egy minőségi lap, egy relative kis teljesítményű asztali körfűrész esetében.
Van ez az ismert figura, tudod, aki a Moldova könyvében a kocsmában meséli a történeteit egy fröccsért, és sosem fizet, mert nem akarja felváltani az új hetvenöt-forintosát.
Na, hát a Moldova tipikusan az az író, aki mindig előbb "beépült", és minden története, regénye valós dolgokon alapszik.
Nos, ez a figura is ilyen valós figura: a te ácsod se szereti sosem felváltani az új hetvenöt-forintosát.
Öööö .... hirtelen nem rád gondoltam, de te is tökéletes példa leszel :)
Szóval teflonos lett a befutó. Jó választás. Én a kevesebb fogú tesójával nemrég vágtam teljes vágásmagasságban (~7.5 cm) vegyesfás táblásítást. Tölgy, juhar, csersznye, merbau. De olyan cépen vágta azt is ... :-O
A 40 fog még pont jó lehet hosszvágásra is, azért ha elbambulsz/megállsz a vastagabb keményfa lehet hogy megszínesedik kicsit a megállás helyén. A 80 fogas (bútorlapvágó) Freud mindenesetre megszínezi kicsit, ha megállok. De majd kitapasztalod.
Köszi az infót! Az előbb beszéltem a Zákány áruházzal, és megerősítettek abban, hogy az ár valós. Van még 8 darab gép ezen az áron. De a "szürkeimportos" dologról nem tudtam, Ők meg nem mondták. Majd beszélek még velük és ezt pontosítom, mert valóban fontos a garancia.
Viszont: én a GTS 10 XC-met anno majdnem nagyonolcsón vettem. Akkor 300k körül volt az ára, egy cég (nem a Zákányék) meg vmi 240e környékén árulták Annyi, hogy még mielőtt elindították volna a rendelést telefonon beszélgetve kiderült, hogy "szürkeimportos", és csak egy év gari van rá. Mondom de ez kékbosch, ember! De .. akkor sem. Mondtam, hogy akkor köszinem, rendeléks törölve ... nem azért vennék "profi" gépet, hogy bukjak 2 év garit.
Szóval tisztázd Zákányékkal, hogy amikor beregisztrálod a gépet a mo-i Bosch oldalon, nem ér-e majd meglepi :)
Írásodat olvasva azt vettem ki, hogy esetleg egy alig használt, asztali körfűrészgép érdekelne, jó áron! Nekem van egy kifogástalan állapotban lévő Workzone asztali körfűrészgépem eladó, ami tényleg kifogástalan állapotban van. Szinte alig használtam, és vettem hozzá egy nagyon jó Makita fűrészlapot, amivel jóformán 20 folyóméter fát sem vágtam. A fűrészgépet már nem is tudom mikor használtam utóljára, szinte csak arra használom hogy a tetején tárolom a dolgaimat. Eddig elfért a műhelyben, de most sürgősen megválnék tőle. Mivel sürgősen eladó, nem adnám drágán!
A gépről csak annyit, hogy öntvény asztala van, és a párhuzamvezetőt jobbra és balra is egészen az oldalasztalok teljes szélességéig ki lehet húzni. Hobbi célra első osztályú!
A telefonszámom: 06-70 / 940-7485
A gép eladása S.O.S tehát biztos vagyok benne hogy megtudunk egyezni. Ja és a gép tényleg makulátlan!!!!
Én azt sajnálom hogy anno a PTS 10-hez (1400W) nem használtam Freud vagy más, minőségi lapot. Repítő leírta, lehet más is megtette: egy JÓ lappal megtáltosodik a gép. Még az erősebb is :)
Én vágtam vele (PTS 10, gyári Optiline 40 fogas lap) 6 centis fenyőt, meg 5 centis bükköt is. Nem égett le a motorja :) Nem mondom hogy átszaladt rajta, de különösebb erőlködést nem hallottam a hangján. Azóta megkékült a zöld Bosch, annak 2200W-os motorja van, szóval azzal nem példálóznék.
Amúgy 250(254)-es lappal szinte mindegyik gép tudja a max 7-7.5 centis vágást., A legtöbb barkácskategóriás asztali fűrészbe ez a lapméret való.
Ha Miskolc környéki lennél, szívesen kölcsönadnék egy Freud lapot hogy kipróbáld egy ilyen belépő szintű gépen. Nem biztos hogy vissza akarod majd adni :)
Van egy fórumtársunk aki nemrég vett PTS 10-et, neki van régebbről egy jó lapja (CMT, hosszvágó, képvisel olyan minőséget mint a Freud). Írok neki hogy mondja meg, szerinte elég-e az 1400W -> jó lappal.
A XV kerületi, Szentmihályi úton, a buszvégállomás közelében található Lidl-ben jártam reggel. Láttam a vágandó lapra szorítható vezetőt csökkentett áron, 3000Ft-ért. Szerintem nagyon jó ár, ha nem lenne már korábban vásárolt belőle, akkor biztosan vennék magamnak is. De így is lehetséges, mert szélső esetben akár hosszabb szorítóként is használható :)
Én akkor léptem ki a barkácstopikból (aztán a fészről is) amikor valaki bizonygatta, hogy ő bizony láncossal simán megcsinálja azt, amit én itt egy asztali fűrésszel.
Pont tegnap(előtt?) néztem egy yt videót, amit az offtopikban linkelt Paco. Vmi norvégok faházakat készítettek, fejszével csapoltak, meg láncossal. Csak néztem mint a moziban. Mondjuk a baltával simán lehetett volna borotválkozni is.
Szóval tudom hogy vannak akik úgy bánnak vele mint sebész a késével, de ezt akkor sem. 40 darab 3 centi széles lecet, szélein 4.5 fokos letöréssel, mindet egyenesen, párhuzamos élekkel, kiszakadás nélkül, 6mm-es rétegeltből. Mondtam a mókusnak hogy ha ő is levideózza a műveletet ahogy én tettem és fel tudja ugyanazt mutatni, megemelem a kalapomat és nyilvánosan bocsáánatot kérek. Nem nagyon érkezett videó ... Fényképeket mutogatott előtetőkről, hogy azt ő csinálta, és a csapolást láncossal. Nem akarta megérteni, hogy AZT szíves örömest elhiszem, a 40 db egyforma csíkot azt nem.
Vannak súlyos esetek ... és ő még szakember volt (ha azok a tetők tényleg az ő munkái voltak).
Elég érdekes téma ez, hogy hány wattosnak kell lennie egy körfűrésznek. Nekem egy 1700W-os aldis gépem van, eddig csak egy két alkalommal éreztem hogy kicsit lehetne erősebb is. Ekkor nedves (frissen vágott) juhart fűrészeltem a gyári lappal. Elég rendesen ragadt, lelassult a gép, féltem, hogy le fog égni. Felraktam a Freud lapot a gépre, és máris gyönyörűen vágtam vele erőlködés nélkül. Az 1300 W-os gépeket szerintem maximum colos deszkákhoz merném használni. A legszívesebben egy 2000-2200W-os géppel dolgoznék.
Ez az összeállítás nagyon hasznos, köszönjük. Éppen most rakom össze az aldis fűrész körül az asztalomat, de a gép mostanában egyre furcsább hangokat produkál. lehet, hogy jól körül kell néznem ezen az oldalon, ha újat kell vennem.
Köszönöm a hasznos tanácsokat mindenkinek, aki megszólalt az ügyben. A linkelt oldalad rengeteg hasznos infot tartalmaz. Átnéztem.
Híres vagyok a "mértéktartásomról" géphasználat ügyében, :) de nyilván ment már tönkre gép a kezemben. Mint mindent ezeket is egyre gyatrábbra készítik el, sok műanyag alkatrész, stb...
Ami miatt az erősebb gépben gondolkodom az csupán a néha előforduló keményfa használat miatt van. Apámtól örököltem, hogy az udvaron található dolgokból is lehet hasznos dolgokat készíteni, vagy elő fog fordulni, hogy bontott kiszáradt (szögmentesített!) fa lépcsőből pl. polcot szeretnék a nyárikonyhába, stb. Ehhez tűnik nekem kevésnek az Aldis 1200 W. Meg az erősebb gépek vágható anyag vastagsága is 7,5 -8 cm, ami néha jól jöhet. Tényleg csak eseti jelleggel.
Már azon is gondolkodtam, hogy veszek egy erősebb kézi körfűrészt és csinálok hozzá asztalt, de az nekem olyan munkaigényes, hogy hamarabb lesz szükség a gépre, mint elkészülne :)
Szia! Szeretnék csatlakozni azon fórumtársak véleményéhez akik itt szeretnek lenni. Ez egy nagyon jó hely nem kell ennél jobb. Igazán könnyen elérhető és olyan elkötelezett tagjai vannak akik még akkor is szimpatikus pofák amikor nehezen értelmezhető dolgot írnak. Ezt úgy értem, hogy amikor az egyetemi prof feltételez egy általános előképzettséget és úgy beszél a dáikok előtt is mintha a tanult barátjával beszélgetne. Szóval én vagyok a diák vagy a tanulatlan akárki és ilyenkor érzem a nehéz értelmezést. Egyszóval bánatos lennék, ha csak a face book-on olvasgathatnám a néha egyetemi színtű hozzászólásokat. A másik bánat amikor valaki személyes sérelmet érez és azt mondja, hogy elköszön. Nem írom a nevét, úgy is tudja kiről beszélek és így bíztatom, hogy térjen csak vissza, sok sok okos dolgot írt már ide nekünk. Az asztalos mester is olyan mint a pék mester. Ő sem tud olyan kenyeret sütni ami mindenkinek izlik az asztalos sem tud se kézzel se géppel olyan simára gyalulni egy fát ami mindenkinek tükör síma.
Pár évvel ezelőtt én is panaszkodtam ezekre a szorítókra - és valaki felvilágosított a használat módjáról. Kb. azt írta le, hogy nem enyvező szorítóként kell használni, hanem egyes munkadarabokat 'pozícióban tartó' szorítóként. Azóta is vettem 4-es készletet, és összesen egy szorító adta meg magát a régiekből, ill. egy 100mm-es muzsikál gyengébben, hála egy rendes túlhúzásnak :( Nyilván nem szabad összehasonlítani egy kb. 3-5 - szörös árú szorítóval. Érdemes lehet megnézni a youtube-on Izzy Swan videóit, ügyes megoldásokat mutat ékek használatával, ha csak ritkábban szükséges komolyabb szorító erő, akkor lehet egy alternatíva.
Maple is being replaced for almost twice lighter bamboo
Szerintem mindenféle keményfából lehet vázat építeni. Viszont lehet, hogy elsőre mégsem ezzel a sokrétegű vázzal kéne kezdeni, hanem inkább egy "váz-oldalnézet-alakú" rétegekből összeragasztott vázat kéne összerakni. Legalábbis ez egyszerűbbnek tűnik.
Van egy olyan érzésem, (bár ez lehet, hogy csak óhaj...) az index fórum még mindig lesz, amikor FB már nem. Az iwiwről sem hittem, hogy meghal. A FB addig lesz, amíg nem jön valami "jobb". Ez a topik viszont azoknak való, akik hajlandóak kitartóan jelen lenni. Ami az említett barkács topikban zajlik, az tényleg inkább kabaré. És fényes bizonyítéka, hogy 20.000embert nem lehet együtt tartani. Viszont színes :)
Lehet, hogy egy csomó ellentétes tanácsot fogsz kapni :)
Ezzel az aldis kistestvér körfűrésszel én még nem is találkoztam. A bátyjából kiindulva én csak akkor ajánlanám, ha tényleg mértéktartó tudsz lenni és beéred mondjuk colos fenyődeszkák vágásával és a bútorkészítésben kisbútorokban gondolkodsz, alsó és felsőszekrényekben, nem pedig 2-3méteres darabokban.
A Parksdide, Workzone, Einhell és társai nagyjából egy kategória, azzal a különbséggel, hogy az aldi/lidl három év garanciát vállal és talán kedvezőbbek az árai (a Bauhaus meg akár ötöt, bár az lehet, hogy valamiféle korlátozott garancia) Ezekkel a gépekkel akkor jársz jól, ha van érzéked (ezt nem tudom jobban megfogalmazni) a használatukhoz. Ha meg akarod fingatni a gépet, akkor megnyugtatlak, sikerülni fog. Ezek nem ipari használatra lettek tervezve, elvileg, kíméletes használat mellett kibírnak annyit amivel mondjuk a saját otthonod szépítgetését elláthatod. Ha köbméterben méred a fát, ahhoz kevés lesz.
És akkor való neked, ha van kedved, türelmed, hozzáértésed befejezni a gyártást, azaz a gyerekhibákat korrigálni, mert ezek a gépek összeszerelés után ritkán állnak derékszögben, párhuzamban, stb. Tökölni kell velük, mire ngyjából pontosak lesznek.
Az a Herkules nem tudom milyen, a fotó alapján úgy látom mintha nem lemezasztala lenne, ami talán előny. De azért ezek több okból is spórolós gépek, kicsi a súlyuk, nem túl merevek. A párhuzamvezetőjük gyenge, hajlékony, a szögvezető szintén.
Amit én jobb szívvel mernék ajánlani, az már 80ezres kategória, de az is olyan, hogy valamelyik topiktárs lelkendezve megvette, aztán az alu huzalos motortekercselés idejekorán megadta magát. Ezzel együtt lehet, hogy neki peche volt, összességében meg nem rossz gép (szerintem!). A Bauhausban Toolson néven fut, egyébként Scheppach gyártmány (HS 105)
Én egyszer elkezdtem tematikusan gyűjtögetni az asztali körfűrész kínálatot, az azonosságokat, de aztán félbehagytam hiányosan, elérhető itt.
Egyrészt elég sokan nem akarnak a facebookra felkerülni az itteni fórumlakók közül, ezt ki is nyilvánították.
Másrészt nagyon meg kéne szűrni valakinek, ki kerülhessen be a csoportba. Nem tudom, benne vagy-e a barkácsolós facebook csoportban, de elég érdekes a sorsa. Sokan el is hagyták (pl. pacman is, ha jól emlékszem, pedig oda is felrakta eleinte a műveit). Ott még sosem kérdeztem, itt viszont rendszeresen, és itt mindig értelmes választ kapok, ott meg nem. Szóval ki az aki szűrné a belépni szándékozókat, akit mindenki elfogad?
Van egy alapvető probléma a facebookkal. A fenti csoportban volt már példa, hogy egyértelmű volt a válasz, meg is írtam a megoldást fél perc múlva, meg még jó páran is. Aztán jöttek a humorosak, a kontárok, a kötözködők és így tovább. A FB működése alapján meg a korai válaszok eltűnnek, és nem hiszem, hogy sokan előkeresik az előzményeket, pedig abban legtöbbször még van értelem. Így 1-2 óra múlva csak a trollok beírását látni alapértelmezésben. Én még nem léptem ki, néha jó szórakozni/szörnyülködni az emberi butaságon. :)
Ez itt egy jó hangulatú fórum tele jó szándékú, segítőkész emberrel. A FB-on előbb-utóbb jönnének azok is, akiket nem kívánnánk.
Én is vettem ma egy dobozzal. 5.20-ért. Míg élek elég lesz. (remélem nem) 1000db. Már fel is avattam a gépet. 5 db-ot felhasználtam. Szépen dolgozik. Szeretni fogom.
Szerintem ne a wattot nézd, az 1200 watt simán jó lehet egy éles lappal. Én inkább vennék egy aldis gépet, mintsem ilyen herkules meg egyéb csodákat. Már csak a gari miatt is.
Einhellt vettem 39eft volt ujonnan, a motor erosjo, ugyanakkor a fuggoleges es a vizszintes vagashoz a "felepitmenyt" youtube alapnan turboztam, gyari lotyog, pontatlan. Ettol fuggetlen nem bantam meg... A gyari korong is nagyon jo.
Régóta gondolkodom egy asztali körfűrész megoldáson. Igazság szerint van egy kézi névtelen, de már többször füstölgött és mintha gyengébb is lenen azóta. Szóval ezt nem érdemes asztalba építgetni már.
Van egy hegesztett asztalba épített, de az tűzifára van és a fordulata sem az igazi. Magasság állítás és szögállítás nincs.
Aztán most beindult a fantáziám a holnapi Aldis masinára. De jobban megnézve rájöttem, hogy erősebb motor jobb lenne.
A neten is nézelődtem. Ott vannak kb. 39 körül pl. Güdék , Einhellek. Előbbi általában "újszerűnek" hírdetve. Ez nem tudom, hogy mit jelent. pl. a link egy áruház, de a gép újszerű.
Napokban mivel egyre tobbet olvasok ide megfordult a fejembe nem lenne e jobb egy facebook csoportot csinalni....? Marhogy e temaban amirol itt beszeltek, beszelunk....? Gyorsabb, atlathatobb, egybol elerheto... Csak egy otlet. Masreszt egymadt is "latjuk", habar facebookra fura ilyet mondani, de e forumhoz kepedt feltetlen szemelyesebb...
Pontosan, ez arra való, hogy valamit megfogsz vele a kezed helyett.
Felraktam az akác deszkákat a kerítés vaskeretére, nyilván ilyennel fogtam oda, amíg kifúrtam rajta meg a zártszelvényen egyszerre a lukat, meg beledugtam a kapupántcsavart.
De nem ezzel szorítom a ragasztott fát, arra ott van a csavaros szorító.
Tegnap elmentem ide lamello kekszért. Mondták, hogy legalább 20 embert küldtek el egy nap alatt, mert elfogyott, de mára megjön. Ma is mentem, tényleg kaptak 400.000 db-ot,. :) van 5,50/db áron. Kértem 500-at, aztán kihoztak egy ezres dobozt, mondtam, ne bontsa ki, elviszem, életem végéig elég lesz. Aztán a pénztárnál 4.300 Ft-ot kértek, én meg nem bántam. :) Viszont valószínűleg ezt csak a boltban adják, főleg ilyen áron.
Egy éve még vettem volt és semmi baja, igaz nem is ragasztani összepréselni használtam ,amit nem is érdemes vele de pl szépen összefoggattam vele deszkákat léceket amíg megcsavaroztam ,mivel hogy nincs három kezem .
Erőltetni nem lehet , egy két nm es szorítást gond nélkül tud.
Én azt gondolom, hogy mindig máshova esik a körbetekert fa vége, ettől lesz stabil, ha mindig ugyanoda esne és ragasztaná szerintem nem stabil, nem merev.....Ez azt gondolom egy profibb módszer, és bár nem olyan látványos, de azért egy hozzánk, legalábbis hozzám közelebbálló megvalósítható technika láthatzó ezen a videon....https://www.youtube.com/watch?v=chx1FI0R81k
Jól bezsongattatok, mert egyébként is kerékpárt akarok, mostmár tuti nem veszek, inkább csinálok, ha több év akkor több év! Megfertőződtem, íme egy másik: https://www.youtube.com/watch?v=cpArVI4qjtc
Pótfej-készlet 1.90-ért? Én anno vettem, ugyan még nem használtam de ha beszárad vmiért hasznos lehet. Ha mindkettő kell azt is mondd, de ha csak a széles/"precízből" akkor azt :)
Akkor írok majd én neked ha már úton van felém, hogy hozzád hogy jut el olcsón/ingyen.
/Pl jövő héten csüt megyek céges szekérrel céges eseményre Pestre, adott útvonalon összefuthatunk v leadom a cégemnél (XI. ker) és felkapod ott, mint a gyalukéseket generátorosék/
Az eredeti bicaj váza több, mint 40! rétegből van összeragasztva, de valahol kéne lenni toldásnak, vagy nem tudom. Lehet, hogy kakaós csiga módjára van a sablonra tekerve ? Ahhoz iszonyú hosszú anyag kell. Vagy X hosszú rétegeket rak egymásra és mindig máshova esik a toldás ?
Over forty layers of wood create this precisely shaped frame
De ráadásul tovább bonyolítja a döntést, hogy Pacman által inkriminált videóban az anyag az élén állva táblásodott, ergo nagyságrendekkel kevésbé akar és tud majd mozdulni.
De ha ott megnézitek, hármasával csoportosítva összehozta belőle a húrmetszetű anyagot.
Pacman ! Nem nyitja meg a böngészőm a email linkedet, így itt kérem, hogy dobj a kosárba egy ragacs palackot nekem a nagyobbikból, ha rendelsz. Aztán majd mondd, hogy mennyi az annyi.
nekem az volt a tapasztalat, hogy ha passzos, akkor szívás a lapcsere és el tud tömődni. ha nem passzos, akkor meg semmi haszna. én inkább a komplett gépen tömítgetem a lukakat nagyjából, és a gépházból szívok el.
Kétféle nézet van, az egyik az, amit a képen betettél, a másik éppen ellenkezője, hogy minden u felfelé áll.
Az én értekezésemben a videón 3 darabból rakta ösze az u-t. Aztán azt már megint lehet kétféle nézet szerint vagy U-U-U, vagy U-∩-U verzióban rakni.
Asztal lapjánál például sokan U-U-U-ban rakják, és meg is magyarázzák: mivel a két hosszanti szélén le fogják fogatni, ezért így az asztal lapja ha hajolni is akar, csak jobban ráfeszül az alatta levő keretre, de ha felváltva tennék, behullámosodna.
Eddig úgy volt (úgy tudtam) hogy az "U-betűket" a magad logikája szerint de egy irányban felrajzolod, majd felváltva beforgatod, hogy kiegyenlítse egymást a lehetséges vetemedés.
Normális volt, hobbiműhelye van félprofi-profi gépekkel. Állítása szerint ezt a fűrészt (és még néhány 110V-os gépet) egy ismerőse hozta haza USA-ból, de aztán hamarosan itthagyta az utókornak, így került hozzá.
Hármasával vannak csoportosítva, a középsőben ott a bél, vagy ha éppen nincs is, akkor is az egy átrmérős vágás, és két oldalán meg a két húros, szinte folytatva az évgyűrűket.
Gyakorlatilag három darab olyan, mintha egy lenne. Ennyire keskeny anyagnál ez teljesen jó.
- elég nagynak kell lennie, hogy hozzá lehessen férni a laphoz cserélgetés miatt
- nálam 80-as cső megy bele. De ha véletlen elfelejtem bekapcsolni az elszívót, 5 perc múlva megtelik és onnantól a burkolatból is beleveri az arcomba a port. Akkor eszembe jut az elszívás
- egyelőre nem tudtam kitalálni, hogy az emelésből-döntésből fakadó mozgással mit kezdjek. Így az elszívó tölcsér csak 5 cm-el az asztallap alatt kezdődik, vagyis mellette ki tud dolgozni oldalra-előre is. Valami gumival meg kellene toldjam.
- a körfűrész természetéből adódóan előfordul, hogy a lap hátsó része "felfelé" irányba dolgozik. Oda valójában kéne még egy elszívó. Ezt már az egy porszívó nem bírja el.
Mindennel együtt nálam a por 2/3-a (? pontosan nem tudom, érzésre ennyi) az alsó tölcsérbe-aztán a hordóba kerül. Ez sokkal jobb, mintha 100% a fűrészbe jutna. Lehetne még opció a teljes bódéból elszívni, de az nekem még komplikáltabb lenne. Kisebb bódénál mondjuk könnyebb lehet.
Miután láttam, hogy mindenféléket hirdet ott, rákérdeztem nem tud-e egy kis kombigyalut szerezni :) Említettem, hogy egy EB 260 kategóriájú érdekelne, kiderült épp pár napja adott el egyet 150-ért. Basszus. Szóval remélem szól, ha lesz egy.
a propellert nem a gyalu tünteti el, hanem te. ráteszed a léceket, belenézel, és látod hol magas. megjelölöd, leveszel belőle, és elölről. tökmindegy mivel veszel le. ha így eljutsz oda, hogy nem propeller csak hullámos, akkor jöhetnek a hosszútalpú cuccok.
1. Százéves retek vastagon mindenhol a mechanikán. Takarítás, zsírozás.
2. A fűrésztengelyen lévő szíjtárcsa félig le volt csúszva. Csak úgy fértem hozzá a lehúzóval, ha levettem a lemezburkolatot.
3. Gyártok a fűrészlap alá egy burkolatot porelszívás céljára.
4. Le akarom takarítani és festeni a lemezburkolatot.
5. Gyártanom és rögzítenem kell rá egy "riving knife"-ot, mert a gyári biztonsági burkolat egy ormótlan szar.
6. A villanymotoron repedt volt a szíjtárcsa, kell rá egy új. Nehezíti a helyzetet, hogy 5/8-os a motor tengelye, ilyen kúpos szorító nem volt készleten a helyi hajtástechnikai boltban - azóta már úton van.
7. A fűrésztengely átmérője szintén 5/8-os, emiatt az itthoni 30-as lapokhoz szűkítőgyűrűt kell majd használnom.
Erről jut eszembe. Erre a gépre lehetőségem lesz dado stack-et szerelni. Használ valaki innen ilyet?
1-2 mm körül maradt 2 méteren, ezt ki kell szedni majd valahogy gyaluval.
Én is vakargattam a búrámat, amikor ragasztgattam a gyalupad lapját, hogy mekkora meló lesz majd síkba gyalulni. No de a No.6-al gyerekjáték volt, rendesen élveztem, hogy az történik, amit én akarok :)
Én fogtam 2 bútorlapot, ráerősítettem 2 40-es zártszelvényt, ez a sín, ez már csak egyenes. A deszka beszorítását meg 6db szimpatikus ék végzi.
20x20-as szögvas (3mm-s) pedig a maróvezető, ahogy néztem ez nem süllyedt meg a maktec alatt sem, a táv meg max 60cm. Már addig nem süllyedt, amíg rá nem tehénkedtem, azt már nem szerette :D Igazából meg kéne erősítenem, de nem feltétlen biztos, hogy kell.
Fából nem tudom mi lenne az, ami nem hajolna meg biztosan.
Sajnos mivel nem volt egyenes fám és gép se volt egyengetni, így a zártszelvény volt a legegyszerűbb megoldás, de bevált.
Annyi a mostani upgrade, hogy egy oldalt így megcsinálok, ekkor van egy használható egyenes oldalam, aztán mehet be a vastagolóba.
Ezt annyiban lehetne gyorsítani, hogy maró helyett elektromos gyalu, de ekkor nagyon egyenesnek kell lenni fent, különben meglátszik.
Jah, szálirányban kell mozogni a maróval, különben csúnya lesz, 30-as tisztítófejjel pedig max 1-2mm fogással, már a kettő is sok és szenvedős tud lenni.
roubo gondolatról indultam. Sőt, először arról, hogy kéne csinálni egy "leg vise"-t. Ahhoz meg kell egy leg. De az meg nem elég hosszú, vagyis kell egy fél asztallap. De ha két lába van, már oda is lehet erősíteni valamihez.
Na idáig kéne gyorsan eljutni, mert aztán karácsonyra el kell készüljek az ággyal.
Ez persze egy kicsit az ágy próbája is, mert mindkettőben 2 méteres anyagok vannak.
Karácsony után pedig gyalupad befejezés. Közben már letértem a roubo tervről. A végsatu meg olyan lesz rajta, mint a Samurai Carpenterén.
Egyébként a vége felé pont azt magyarázza a mókus, hogy ha nem hagyott durva nyomokat a marófej, nem is feltétlenül kell legyalulni, mármint a szélén maradt nyomokon kívül:
hogy nem baj ha sík de kicsit "érdes" marad a felület - jobb rajta dolgozni. Aka: nem muszáj tükörsimára csinálni a gyalupadot. Más kérdés persze hogy szebb ha nemcsak sík, de sima is :-)
Illetve jól gyalult táblásítás ide vagy oda, abban is lehet némi egyenetlenség. Én készülök erre is, bőszen nézem ezt a videót. Már volt itt aki használta, szerintem én is fogom. Felsőmaró, 2 egyenes deszka, egy ku**amerev híd, és némi zsinór köll hozzá. Lehet ismered is a módszert:
Na de ahogy látom ezt a kész lapot, ebben olyan 50-80 centis darabokból van összeragasztva.
Másfél méter elég lenne hossznak, steller-asztal egyaránt.
Ha a ragasztandó oldalt teljesen egyenesre akarjuk munkálni, akkor a túloldalát kell olyan módon vezetni, hogy ne tudjon billenni a vezetés közben. Ha ez sikerül, akkor az oldalára fordított gyalugép csontegyenesre gyalulja a ragasztandó oldalt. Ha ez már tökegyenes, akkor át lehet fordítani a fát, és a szembeoldalt is megmunkálni.
A feltételek:
- az első oldalt úgy választjuk ki, hogy a szemben levő legyen inkább homorú, mert akkor nem billeg majd. Ha domború lenne, akkor billegne a stelleren.
- a steller legyen kétszer hosszabb a munkadarabnál, mert akkor végig vezetve lesz, a maró (gyalugép) előtt is, és után is. Ha rövidebb lenne, akkor a homorú oldal fel- és levezetés közben szintén billenne a stelleren, azaz átmásolódna a hiba a túloldalra.
Az is nagy előny, hogy nem nyomja semmi annyira a faanyagot a stellernek, hogy az elhajolhatna.
A kézi gyalugépnek nem kell használni a talpait, nem kell, sőt, jobb ha nem ér hozzá a faanyag.
Ha volna asztalos marógéped valami combos fajta, akkor azt javasolnám használni a gyalugép helyett.
Olyan trükköt is be lehet vetni, hogy a vezetett oldal megfelelő pontjaira felragasztani vastag kartonlapot, két pontra, pár centis négyzetet. Ekkor ez tuti biztosan elvezeti a fát billegés nélkül.
Fordítás után le lehet tépni, és a maradékot legyalulja a gép.
Én nagyon pontosan be tudtam állítani a gérvágómon a lézert a fűrészlap bal oldalához igazítva a vonalat. Fogtam egy lécet, a gép bal oldalán a támaszhoz odafogattam, majd levágtam a fűrésszel éppen annyit amennyit vitt. Lényegtelen. Ezután felengedtem a gépet alapállásba és a fa széléhez igazítottam a lézer vonalát. Ezek után halál pontosan tudok lézerrel célozva vágni, csak azt kell megjegyeznem, hogy a megvilágított lézer vonal jobb széléhez kell igazítanom a vágási jelölést.
"Rohamtempóban" (mármint minden időmben, amikor csak ráérek) kendácsolom a raklapstyle (igazából nagyrészt elfekvő anyagokból) gyalupadot.
Tegnap este-ma délelőtt készült az asztallap rész egyik fele. Nem követem a terveket, roubo-t kezdtem, de pl. annál 10 cm (104mm) az asztallap vastagsága, de az anyagaim 8,8 cm-ert adtak ki, vagyis annyi lett.
Sajnos a körfűrésszel minden igyekezet mellett is propellereket vágtam a hosszabb anyagokból :-( és ezt a ragasztásnál is csak részben tudtam korrigálni. 1-2 mm körül maradt 2 méteren, ezt ki kell szedni majd valahogy gyaluval.
A tapasztalataim igen vegyesek. Szép egyenest meg párhuzamost tudok vágni a körfűrésszel, de a propeller meghaladja a képességeket.
Nem nagyon tudom megfelelően egyenes "sínbe" fogni sem az ekkora anyagot és először azzal eltolni a fűrészen.
csinálj neki egy állványt, egy kecskére rá lehet szerelni egy 8-as menetesz szárra egy bernátcsövet (kell hosszá két vinklis fül), hogy a hosszú darab guruljon rajta és tartsa a végét vízmértékben, ha a jegyhez kell igazítani.
Akkor is mutogatok ha nem kéritek :) Még halvány lila gőzöm sincs, hogy miként kezdjek neki. A leírás szerint egy darabból van a váz, szerintem gőzölt hajlított csíkokból van ragasztva. Na ilyet még sosem csináltam, szóval csak nyitott kérdések vannak.
Elviekben az lenne a feladata, de ha olyan nagy megy bele egyben ami már abban akad el, az a csőben is elakad. A kisebb darabok meg a kereszten is átjutnak, nagyot csattan a lapátokon, de nekem még egyszer sem tört el a lapát.
A keresztet elég hamar kigyilkoltam, így kevésbé akad el a forgács a gyalulásnál.
Nem kell oda semmi gép a léc kivételére, mert az oda szegelve van, csak lefestették.
Egy késsel kezd el megkeresni a rést a léc és az ajtó osztóléce (az üveget tartó fadarab) között. Ha megvan, feszítsd fel vele a lécet, max 3 szeggel lesz megtűzve.
Ha egyik lécet kivetted, onnatól már mehetsz körbe, adja magát.
Ha az éleket kicsit megcsiszolod, mielőtt visszarakod a léceket, akkor nem kell új léc, mehet vissza a régi, és lehet festeni megint.
A legtöbb hozzászóló számára elég basic kérdéssel szeretnék jelentkezni. Átlagos műszaki felkészültséggel érdemes nekiállni az üvegbetét cseréjének egy belső ajtóban? Régebbi társasházban az eredeti ajtóban van egy nagyobb betét, léctakarással, mázolva. A lécek csak egyenes vonalban fedik (ív nincs benne). Rezgőcsiszolóval tervezem levágni a lécet, gondolom érdemes úgy készülni, hogy helyettük újat kell vágatni és beszerelni. Az üvegbeszerzelésnél nem tudom, hogy érdemes-e szilikonozni az üveget a léc felszerelése előtt. Az új léceket szögelném és ragasztanám. Gondolom az új léc méreténél fontos a mélysége (az üveg vastagságot is figyelembe véve), hogy ne csak takarjanak, hanem be is szorítsák az üveget a falcba. A mostani üveg sem lötyög mozgatáskor. Érdemes lehet így nekivágni ennek? Köszönöm az észrevételeket.
Írj nekik külön emailt, leírod milyen géped van és mit szeretnél. Adnak tanácsot és valszeg olyan ajánlarot ami van épown raktáron. Lehet azért lett 2-3 hét mert olyan lapot választottál amit be kell a gyártótól rendelni.
Amúgy te is tudod jó-e a lap: 30-as tengelyhez, és max 254mm-es lapot válassz.
Nekem is univerzális freud van, de nem szögvágós. Ahhoz képest, hogy univ lap gyönyörű a vágásképe.
Egy Bosch laphoz hasonlítom (az volt elődje), s ahhoz képest sokkal szebb.
Mondjuk most még lusta voltam áttenni a freudot és dewalt gyári lap van fent, vágtam bútorlapot, alig töredezte le (de nem tökéletes persze, de több mint jó)
Még 1-2 nap és teljesen kész leszek végre a szekrénnyel (1-2 nap = 1-2 hét munka miatt, de már sokkal jobb, mint az eddigi 1-2 nap = 1-2 hónappal :D)
ne túlozd el az igényeidet. egy hossz és keresztvágásra is alkalmas, szögtől sem megijedő lapot szerinted kiknek szánnak? kb a zsaluzó ácsoknak. ehhez képest tökre szép lesz a vágáskép, de nyilván nem egy gyalult felületet fog adni.
Ja, döntött vágást ha tesztelsz: EL NE FELEJTSD ELHÚZNIa támasz felső, bal oldali csúszkáló részét! Biztos jó a lap is amit adtak hozzá, de tán' nem a támasz vágására :D
Azt a stiftet forgattam azt hittem menettel van . Meg is történt az első próbavágás:) igéretesnek tűnik . És asztalt kell csináljak neki kurva nagy talpa van .
Amikor a konyhai munkalap összemarásán ügyködtem az unimaxos maróval (a tritontól egyel kisebb), vettem hozzá CMT marószárat, aztán egyszer nem figyeltem, olyan szépen kimartam vele egy darabot a görgős baknak a rozsdamentes vastag görgőjéből, mint a huzat. :-D
Beállítás: ha sikerül vele vagdosni, csekkold le a gyári beállításokat. Még az a csoda is megeshet hogy minden klappol :D
Vezetőhöz képesti derékszög állítása: magát a vezetőt tudod hátul valahol fellazítani, és úgy beállítani a fűrészlaphoz képest.
A döntött vágás szögét most hirtelen nem emlékszem, de este meglesem neked. De az is lehet hogy a hosszú videóban (vagy másikban, van sok fent a youtube-on erről a modellről) megmutatják.
Amikor a fa focilabdákat csináltam, kb. ennél a momentumnál sikerült belevágni a fém (!) elfordulás elleni stiftbe (tudom, én állat .. utána lecseréltem fa tiplire :D).
Ja ... egy nyomtatóból kiszedett 10-es, edzett felületű lienáris tengelybe.
Ezzel a fűrészlappal. Szikrított egyet, aztán végignéztem az összes fogat, és sehol nem találtam rajta sérülést.
Nos ez alapján, a szögre is tervezett fűrészlapjuk se lehet rossz :-) Hogy őszinte legyek, van 2 féle hosszvágóm, egy keresztvágóm (a linkelt lap) meg egy bútorlapra való. Rosszat egyikről sem tudok mondani, jót annál többet. Amúgy a Szerkertől nem hiszem hogy újévre jönne meg. Leadtam a rendelést emailben, egyik nap délelőtt, másnap du. jött a futár. Vagy honnan nézted ki?
Még sose dolgoztam ilyennel . A sínen csuszkál előre hátra de nem tudom hogyan kell alaphelyzetbe álítani a gépet. Beálításáról írhatnál néhány sort mert még csak nézegetem mint szamár a szorzótáblát. Lehajtva valahogy rögzitve van.
Ez nagyon állat lesz. Ennek a menetét majd közkincsé teszed? Lehet érdekel mást is, engem biztosan. A faváz feltételezem a hintaszékekhez hasonlóan készül majd, illetve ha nem titok hogyan??
Na én is visszavittem a Lidl-s marót, a marófejek távtartó gyűrűje leesett kettőről is.....mivel nincs több nem tudtak adni semmit helyette, ezért otthagytam, csüt reggel megyek aldiba maróért....
Megérkezett Hilda! Szép lyány. :-) Első blikkre belekedvesedtem.
Úgy néz ki sehol sem lötyög.Az első támaszték szögbe állítását rögzítő karon kell kicsit állítani, mert picit laza. Ott egy anya van zégerrel rögzítve. A magasság beállítást segítő skála csak tájékoztató jellegű. A használatot nem hátráltatja.
Beindítva nagyon simán kiegyensúlyozottan fut. Nem rezonál, mint a Black és Decker sarokcsiszolóm.
Szép kivitel, nem sorjás. A felső fogantyún nagy betűkkel: triton.
89 $-ba került szállítással. Singapur-ból jött repülőn Kölnbe. Onnan Budapesten át Békéscsabára.
Nekem Aldi esik útba. A maróval is úgy gondolkodom, hogy blokk eltesz, kipróbál, ha nem jó / nem tetszik, egy mukkot nem kérdeznek, visszaadják a pénzt (ez talán egy hónapig így van, utána jön a garanciális része, azt nem tudom, de szerintem flottul megy az is). Ha zörög, visszaviszem, hozok másikat (itt inkább az a rizikó, ha nincs, de mi szerintem nem időkritikus projekteken dolgozunk, de ha igen, még mindig bemehetek a kozmához vagy az akméba).
Szerintem egy próbát megér, általánosságban igaz, hogy nem hulladékot árulnak.
Azért ez a tapasztalat nem általános. Ha zörög egy gép tengelye, attól még nem biztos, hogy kijelenthető: gyárilag rossz minden gép csapágyazása. Lehet, hogy ez egyedi probléma volt, és cserével orvosolható.
Az más kérdés, ha mindegyik lötyög, meg nem tűpontos, az inkább elképzelhető, de sajnos ez szinte minden nem túl profi gépre igaz, fűrésztől a gyaluig.
Szerintem én kifogtam egy hibás példányt, csak akkor láttam először ilyen szerszámot, nem is tűnt fel sokáig. Csak valahogy nem stimmeltek a rések, akkor kezdtem körbeforgatni, hogy mi lehet a baj. Pedig újként vettem, cégtől, igaz netről. Aztán úgy megorroltam rá, hogy inkább eladtam.
Akkor az előző felső maró lehet jobb vétel volt. Pár hónapja vettem és tökéletesen végzi a dolgát. Igaz hobbira vettem,kevés használatra. Kb 10X használtam már,mindene hibátlan. Egyedül a coll-os patron hiányzik,ahhoz nem volt sajnos. És persze a kínai másoló maró pont olyan szárral érkezett,hiába a mm-es rendelésem...
Több Lidl termékem van nekem is és nincs gondom velük, de konkrétan ez a felsőmaró nem jó, ezt olvastam.
Ahogy itt előbb linkelve lett: "Viszont ami miatt a Parksideot végül egyből visszavittem, az az, hogy bekapcsoláskor a Parkside tengelye igen erős zörgő hangot adott akkor is, amikor nem volt benne szerszám, de amikor volt, akkor még szörnyűbb hangja volt. Szerintem gyárilag rossz a csapágyazása."
Ilyesmit olvastam én is valamelyik fórumon, meg hogy kotyog, vitték is vissza többen...
Tehát nem a Lidl termékekkel van gond, hanem kimondottan ezt az 1 terméket nem ajánlották....
Én a Lidlisről lemaradtam, remélem az Aldisból sikerül vennem. Amúgy az Aldis mellett szól az alábbi hozzászólás tavalyról, bár a szerzője saját bevallása szerint nem ért hozzá, "laikus"-hoz képest egész jól megnézte szerintem. Én sem értek hozzá, sosem volt még a kezemben felsőmaró, de nagyon jól jött volna már. Jó sok csiszolástól kímélt volna meg, és talán pontosabbak lettek volna az elkészült munkadarabok.
Illetve az is szimpatikus számomra, hogy 6-os és 8-as patron mellett negyed colos is van hozzá, és talán az ebay-en colos marót könnyebb/olcsóbb találni. A szórólap szerint a Lidlishez 6 részes marókészletet adtak, az Aldishoz 20 darabosat. Nyilván ezekre a készletekre is igaz, hogy a nagy részüket sosem fogom használni, és nyilván nem tudnak annyit, mint amiből egy darab annyiba kerül mint ennek a marónak az ára. Azért remélem hobbi célra jó lesz, és hogy megtanuljam használni a felsőmarót, persze ha sikerül vennem egyet.
En nem olvastam, hogy Lidls rossz....amugy a parkside v workzone tok ugyanaz.... Raadasul aldis dragabb, marofejek nelkul... Igaz csak teszteltem, Lidlis van, de hobbi celra tokeletes....
Passz. Legutóbb úgy 1éve vettem, akkor valahonnan rendeltem más dolgokat és ott volt lamelló is. Arra emlékszem, hogy akciós volt, 4ft helyett 3ft/db-ért.
Ajaj holnap érkezik a metabo fürészem. Jött az email a futár cégtől hogy érkezik egy 7 kg os csomagom . Most vagy szarul mérték meg ,vagy politika hogy csalnak a mérésben, esetleg egyebet küldenek. Ugyanis megnéztem 13,5 kg a gép csomagolással együtt.
Az olcsó lapostipli maróknak ugyanaz a gondjuk, mint a többi olcsó gépnek: nem pontosak, és/vagy hamar tönkremennek. A lamellózóknál ez abban nyilvánul meg, hogy a csúszkán nem ugyanott mozognak a lötyögés miatt, és ezért a vájatok nem ugyanoda kerülnek. Ez lehet vízszintesen és függőlegesen is. Nekem volt egy Ferm, amivel ferde lyukakat csináltam, egy alkatrész ferdesége miatt. Időnként a műanyag alkatrészek is tudnak rosszul állni rossz fröccsöntés vagy illesztés miatt. Márpedig néha azzal illeszkedne a deszkához, ezeket is érdemes leszerelni.
Sajnos ezekből a gépekből meg csak 2 kategória létezik: az olcsók, amik ilyenek, meg a minimum 70.000 feletti áron levők, amik nem szenvednek ezektől a bajoktól.
Én úgy próbáltam ezeket kivédeni, hogy felhajtottam azt a bizonyos részét, és a gépet meg a munkadarabot is az asztalra fektettem, igyekezve, hogy a csúszkán egy vonalban mozogjon minden. Ez nem mindig jön össze. Pedig egy jó lapostipli maróval nagyon pontosan lehet dolgozni, meg sokkal egyszerűbb is összehozni a csapolást.
Aldiban csütörtöktől kapható felsőmaró mennyire jó vétel? Azt olvastam a Lidl-sről, hogy nem jó. Az aldis is gagyi? Van valakinek tapasztalata vele? Köszönöm
A síkköszörű asztala is ugyanolyan T hornyos asztal, mint egy marógépé, szóval fel lehet rá tenni egy szimpla gépsatut, és abba bele lehet fogni a gyalut minden további nélkül. Csak ehhez szerelni kell, előbb a mágnesasztalt le, majd a satut fel, a végén meg az egész vissza.
Az biztos, hogy hengerfejet javító, műhely nem fog szeretni ilyen munkát. A síkköszörűk úgy tudom mágnessel fogják le a munkadarabot, a gyalutest esetében ez nem lesz egyszerű. A bp IX. Högyes Endre u-i Tamás Árpád talán elvállalja. Lehet a marógép lenne a jó választás egy olyan szerszám használatával amit a hengerfejeknél használnak, mert ma már a hengerfejeket nem köszörülik ti. aluminiumötvözetből vannak.
A nagart,hu-n vettem 1 l tungolajat, a múlt héten jött meg, pár viaszos meg pácos cuccal együtt.
Nem tudom mihez hasonlítani, illetve éreztem már ezt a jellegzetes szagot régen valami kevert olajon, de nem tudom már beazonosítani (többen a szagot emlegették, mint "eredetiség" jelzőt).
A 15 éves száraz tölgy úgy itta be, hogy egy réteg nem is látszik rajta.
Ott fogok venni 1 litert kipróbálni, csak kivárom amíg lesz arra más dolgom is, hogy nem csak ez miatt menjek.
Nem biztos, hogy a tiszta tungolaj a legjobb megoldás, lehetséges hogy pl. a Biopin kemény munkalap olaj jobb.
Az alapja minden ilyennek tung olaj, de a hozzáadott lenolaj és egyéb adalékok javítják a tulajdonságait. Szóval kipróbálom ezt is, de lehet hogy veszek egy Biopint is. Csak egymás mellé téve lehet jól kipróbálni és megtudni az igazat.
Hét végén kiöntöttem a másik csiszolóhenger végeit is és az öreg már esztergányolja a többi alkatrészt. Remélem a héten sikerül összerakni és kipróbálni.
Köszönöm! Ezt már csináltam, és nem a nyílásnál van kopás, a csiszoláskor a talp elején és végén (mondjuk kb. az első és az utolsó 20%) szed le anyagot. Szóval az egész talp homorodik.
Ha esetleg mégsem érzek affinitást a síkba csiszoláshoz (nem biztos, hogy érzek), akkor van ötleted (vagy másnak) rá, hogy hol tudnák megcsinálni?
A 0,4 mm (majdnem fél mm) nem kevés. Viszont nem pontosan érthető, ahogy leírod, mert ha az egész talp íves és a 0,4 mm egy hosszú ív magassága, akkor az nem egészen ok.
Ha a nyílás közvetlen környéke kopott és az a 0,4 mm, amúgy a talp sík, akkor az kevésbé probléma.
Keress egy minél egyenesebb sík felületet és tégy rá jó nagy smirglipapírt.
A gyalutalpat meg csíkozd be keresztbe alkoholista filccel. Ha kicsit megcsiszolgatod, nagyjából megkapod a talpról a diagnózist.
Ami látszik, az a forgácstörő. Az össze van csavarozva a pengével, a penge oldalán van a csavar feje, itt azért nem látszik, csak a vége.
Ettől még lehet, hogy a penge is ugyanilyen, de azt nem látom.
Még az is lehet persze, hogy ezzel a pengével gyártották, de abban kételkedem, hogy a hagyományos angol-francia barátság okán tettek volna bele francia acélt.
Ettől egyébként nem gondolom, hogy rosszabb lenne, sosem láttam ilyen acélt, jó is lehet.
Az látható, hogy rövidebb, mint a Stanley saját pengéi, vagyis kevesebbet lehet élezni, előbb "elfogy". Ennek nem valószínű, hogy lenne gyakorlati jelentősége.
Ha már gyaluk: tavaly két Stanley Bailey gyalut vettem az eBay-ről, egy No 4 és egy No 5-öset. A 4-eset felújítva hirdették, és gyönyörű állapotban érkezett (anno tettem is fel róla képet), a talpa tökéletesen sík, nagyon szépen lehet vele dolgozni.
Az 5-ösnek viszont homorú a talpa. Hézagmérőm nincs, de egy sík felületen papírokkal nézve úgy tűnik, hogy a penge nyílásánál a talp kb. 0,4 mm-rel emelkedik el a felszíntől. Ez még belefér, vagy le kellene köszörültetni? Az utóbbi esetben tudtok esetleg Bp-en olyan helyet, ahol ezt megcsinálnák? (A XVII. kerület környéke lenne a legjobb, de messzebb sem tragédia.)
Lidlis gérvágóval próbáltam 8 szögű keretet csinálni, minden vágásnál átfordítva a gérvágót, sikerült 9 szögű keretet produkálni. :)
Nem a gép hibája volt! Így nem lehet pontosan dolgozni, egyértelműen én gondolkodtam rosszul!
Utána pontosan kimérve a 22,5 fokot, a lécet pontosan derékszögre gyalulva, ütközővel, forgatva a fát, sikerült úgy levágni, hogy csak egy illesztésnél volt 1,5 mm körüli rés. (ez 16 vágásból jött össze).
Ez a szögbe vágás egyébként az egyik leggenyább dolog, talán tényleg az a jó módszer, hogy az ember hosszabbra vágja, aztán csipegeti kisebbre.
Amikor falburkolatot csináltam nemrég, voltak ilyen problémáim, az elvileg pontosan levágott 45 fokos takarólécek a helyükön hosszúak lettek. Azokat gyalulgattam, persze türelmetlenül, ezért változó sikerrel.
Apropó, gyalu: pár napja linkeltem ide egy Record gyalu párost, egy No 4 és egy 9 1/2 blockgyalu volt. Ezek megtetszettek nekem (bár nem túl ésszerű...)
A No 4 a jelek szerint kb 1930-1951 között készülhetett, a másikról nem találtam ennyi infót.
Mindenesetre 25,5 font lett a végső ára, amihez sajnos Magyarországra közel ugyanennyi szállítási költség jut.
A "restaurálás" jó móka lesz, majd felteszek róluk előtte-utána képet...
Nehezen tudom ma elképzelni, hogy ilyesmire legyen idő.
Több, mint 25 éve faragtam egy nagyon kedves tanár barátomnak, kollégámnak két hopi indián kachina babát, mert imádta a pueblo indián kultúrát.
Akkoriban nem volt Internet, valami angol nyelvű magazin képei alapján faragtam, diófából. Persze nem voltak hozzá megfelelő festékek, azzal festettem, amit találtam.
Egy öreg indiántól hallottam egyszer: fiam, sosem ott fogsz vágni ahol a lézer van, hanem ahol a fűrészlap ... :D
Ha nagyon fontos hogy a bejelölt vonalon (mellette) vágjak: én azt szoktam játszani, hogy a vonalat a fűrészlap egyik foga mellé illesztem, picit elhúzom (a.k.a nagyobbra vágom), beindítom majd kikapcsolom a gépet, de közben kicsit "megkaparom" az anyagot, és addig tolom óvatosan amíg pont ott nem vág ahol kell. Aztán rögztít és vág.
A derékszöget meg be lehet ám állítani - legalábbis gondolom (remélem) minden gérvágón állítható a támasz.
Azzal persze nem lehet mit kezdeni, ha kihúzva libeg-lebeg mint Bögyös Marcsa ütközői (szolidan NSFW példa). A metabomat ha nagyon erőltetema nem megfelelő irányba (magyarul "megtekerem" a fogantyúnál), akkor lehet vele kajlát vágni. Egyébként meg ha csak húzom, tolom: egyeneset vág.
Szerintem a pontosság (ha nincs a Bögyös Marcsa effekt) elsősorban rajtunk áll. Ha 15.1 cm-t kell vágni, akkor vágj elsőre 16-ot, és araszolj a méret felé óvatosan. (vagy közben olvasom Rudolf tippjét, ja: gyalulhatod is) Ha meg pontosan 45 fok kell, akkor használj dedikált segédet, amit egyszer jól belősz. Ezt a dobozkát ~1 hete csináltam. A sarkoknál a 45 fokot nem ellenőriztem 3x nagyítóval, mert összesen 8mm vastag az anyag, nagyon nem nyílhatott semerre (ahhoz több fokos eltérés kellene). Sokkal fontosabb volt hogy, a szemben lévő oldalak tökegyformák legyenek, így hát elsősorban arra ügyeltem. A 3. képen látszik hogy nem lett olyan rossz az illesztés. Nem tökéletes, de a végeredményen nem látszik semmi komoly /... amit ne lehetett volna egy kis ragasztó + csiszolatporral eltüntetni :D/.
Lehet az ákármilyen gérvágó, nekünk karos asztali is van, ha pontos kell utánna kell gyalulni, egy borotvaéles gyaluval. 3-4 cm nem számít, ott még lehet rájbolni is megfelelően megszínezett farájbbal, de 1o-15 cm-nél muszáj illesztgetni. Alá kell vágni, 2-3 fokban és gyalulgatni szorgosan.
Azért egy festoolt és egy 60.000 forintos félipari fűrészt (legyen az einhell, metabo vagy bármi ilyen árkategóriás gép) nem éppen ér hasonlítani :D
Amúgy ez is ott kezd vágni ahol a lézer mutatja kb xd, bár nem azt szoktam használni. Nem ferdén mutat.
Egyszerűen a 2 cső megvezetésénél mozgatásra minimálisan hajlamos mozdulni.
Ezt értsd úgy, hogy fent megfogod a fogantyúnál és kicsit húzod jobbra-balra, akkor enged az anyag 1-2 millimétert, ill. hajlítást is tudok kivitelezni. Minél jobban kihúzom, annál inkább hajlamos rá.
Ez nem a legjobb, s figyelni kell nagyon, ami jó lenne ha nem lenne :)
Ezért csinálom, hogy gérvágóval nagyol, s asztalival pedig igazít.
Mint talán 2napja is írtam, nekem évek óta van, szerintem a mostani árát bőven megéri, de nincs összehasonlítási alapom az itt is sokat emlegetett többszörösébe kerülő rokonaival.
Vasárnap már látható szokott lenni a Lidl köv. újságja a honlapjukon, de most még nem. Pedig valami gépet még karácsonyra ki kellene szorítani a családból :)
Én nem mertem mondani hogy nálatok (shopmania.ro szerint) kb egy árban van Bosch-szal :) Húzták már itt le a KGS 216-ot, de nekem a nagy tesója jól dolgozik.
Egy dolgot majdnem megszívtam vele, jó dolog ez az elcsúsztatható támasz, kivéve ha elfelejted elhúzni 45 fokosan döntött fűrész mellett...
Nyilván be kell állítani, ellenőrizni és akkor "hullapontos" lesz :)
.. fából :-) Már jó sokszor ecseteltem itt az előnyeit, de azt BIZTOS hogy nem roppantja meg semmi (hobbista elszívó). SzuperMárió videója alapján, az én home made verzióm.
"- pár lyuk a fedélen a fals levegőt biztosítja ahhoz hogy ne alakuljon ki olyan vákuum ami tönkreteszi a hordót,"
Ez is megoldás lehet, de a fals levegővel vigyázni kell. Egy fórumtársunk problémája okán teszteltem a fals levegő beszívásának hatását. Nem volt túl tudományos a módszer, de látványos eredményt hozott. Szerintem nagyon nem mindegy hol szívatsz vele falsot.
És a levegő páratartalma az mindég azonos. A fa meg úgy viselkedik, hogy nem reagál a légnedvességren nehogy elmásszon pár tizedet vagy milit?. Vagy maradjunk a bútorlapnál?
Ha semmi sincs a cső végén, úgy is beszívja? Ha igen, és a cső sem szűkül be sehol jelentősen, akkor talán eleve túl szűk a cső (ezek a porszívó gégecsövek 3x mm-es belső átmérőjűek szoktak lenni). Nálam hasonló a rendszer, egy 30 l-es műanyag hordóra van rátéve a leválasztó, de csak akkor horpad be a hordó, ha valami nagyon lefogja a cső végét (pl. excenter-csiszolóval dolgozok). Igaz, nálam egy 50 mm-es fémspirálos PU cső a bemenet.
Szerintem nézd meg a bemenő gégecső nélkül, hogy úgy is horpad-e. Ha nem, vastagab bemenő cső kell. Ha igen, akkor vagy a hordó túl gyenge, vagy a porszívó túl erős.
Na igen - de nekem, akinek többszöri nekibuzdulás után még mindig nincs gyalugépem, a körfűrészből kell előállítani, amit csak tudok.
Szerencsére tudok vele tized milliméteres pontosságot.
A múlt héten néztem éppen, amikor a gyalupad "leg wise" lábsatut (?) készítettem, több darabból. A táblásítás előtt méregettem a vastagságokat tolómérővel.
Hát, még mi hobbisták is jól nézünk ki, ha csak milliméteres pontosságot tudunk :-(
De teljesen megértem: nem ez lenne a jó út. Viszont így, néhány darab valamit előállítva működik.
Illetve ha lenne gyalugépem, tán sose jövök rá, micsoda felületet tudok létrehozni kézi gyaluval.
Egyébként nemsokára nálam is ez lesz az egyik érdekes kihívás, ui az ágykeret, amit összerakok, 45 fokos illesztéssel van kitalálva.
Így el kell vágnom pontosan, igen pontosan a 20 cm magas, 3,5 vastag ágyoldalakat (kb ennyi lesz), hogy pontosan 45 fokban illeszkedjenek.
Erre van ez a körfűrész, meg egy Metabo kgsv 216 gérvágó.
persze, csak itt az elvárt tűrést senki le sem meri írni. egy ácsnak az elvárt tűrés az fél centi, egy precíznek 3mm. ezt az egyszerű gérvágók mind tudják.
ugyanilyen, hogy az amerikai hobbiasztalosokat látva mindenki tizedmilliméterre akar asztali körfűrésszel vágni. és lám, ezt nem lehet a lemezasztalos fűszerboltival. és veszünk spéci vezetőket, meg mindenféle sablonokat csinálunk. egy igazi asztalos meg röhög rajtunk, hogy soha eszébe nem jutna körfűrészen pontos méretre vágni valamit, szalagfűrész szabadkézből, a pontos méret majd gyalulással, marással alakul neki ki.
De azt is szokták mondani, hogy mindig egy nagyságrenddel jobb pontosságra célszerű törekedni méréskor és vágáskor, hogy a végeredmény az elvárt tűrést hozza.
Jó volna tudni, milyen fából csinálják a Jappán mesterek azokat a sokfiókos szekrénykéket. Azok valahogy nem reagálnak a környezet páratartamára. Pedig ott biztos nem mili az illesztés. Igaz, eddig csak filmen láttam.
Mindíg van valami hulladék, kemény vagy félkeményfából csináltam eddig , ha kellett. 2-3 cm széles 4mm vastag anyagot fűrészelek gyalulok esetleg csiszolok és egyszerüen felrajzolom a kívánt méretet és szalagfűrész vagy homlokcsiszolóval leválasztom a felesleget. Ezt még akkor csináltam így amikor még én is csak 1000db-os kiszerelésben láttam. Aztán Boronkaynál vettem 4ft-os db áron, de nekem jobban tetszik a nem lötyögös saját készítésű.
minden szerszám annyira pontos, amennyire kell ott, ahova szánták. a kapex sem század pontos, csak mondjuk kéttized.
a gond mindig abból van, hogy valaki a szerszámtól nagyobb pontosságot vár el, mint amire azt gyártották, mint ami szükséges az adott szerszám szokásos felhasználási helyén.
Eperfahordó kiválló pálinka érlelésre, tárolásra. De asztalos felhasználásra is jónak mondják. Valami kádármestert kérdezzél. Azok gyártják a hordókat.
Volt a kertünkben egy régi fehér eperfa (szederfának is hívják), amit ki kellett vágnunk, mert minden évben 2 hónapig hullott róla a termés, az egész udvar tele volt vele. Egy-két évig gyűjtögettem, de meguntam, hogy a gyerekek kimenni sem tudnak az udvarra.
Elég nagy fáról van szó, a csatolt képeken látható. A törzs még áll, ha kicsit jobb idő lesz kiássuk. A vastagabb (min. 25-30 cm átmérőjű egyenes ágakat is meghagytuk.)
Sajnálnám tűzifának összevágni, mert elég jó állapotú és fűrészárunak kiváló lenne.
Tudtok esetleg abban segíteni, hogy manapság az eperfa rönk eladható-e, foglalkozik-e vele valaki?
Ha jól működik a kereső, akkor nagyon kevés szó esett ezen a fórumon a fa pácolásáról (nem lazúrfestékről beszélek, az nem pácolás, akkor sem, ha színező hatása van).
Hm, akkor Neked valami nagyon homogén szerkezetű fa kellene, amit szinte tükörre lehet fényezni . Olyan közepesen kemény anyagok jutnak eszembe, mint a dió, cseresznye, szilva.
Szerintem nem éri meg otthon csinálni, teljesen más gyártású, mint amit otthon tudnál csinálni, de lassan nekem is kell vennem, nem volt sok és el is használtam a szekrényhez úgy ahogy van. Én nagyon megszerettem a használatát, korábban hirtelen felindulásból vettem egy ferm lamellázót és nagyon jó használni. Oldalirányban ugyan van minimális kotyogása, de ez semmit nem számít lamellónál szerencsére. Függőlegesen stabil. Használata szinte teljesen pormentes, jobban gyűjti a port a kis zsákba, mint egy gérvágó :D
Azt is lehet hogy veszünk 1000-et és többünknek szétosztjuk, bár lehet fuvarköltség többe kerül majd, mint amit ér az egész :D Majd megkérdem szögkerben van-e nekik.
Megpróbálom ismét követni a fórumot, de nem ígérek semmit se, év végi hajtás van és nekem igen aktív lett a barkács is laptopok mellett, ami minden időt elvisz, plusz most már elegem van lent a szerényből, annak mielőbb fel kell kerülnie, arra se volt semmi időm novemberben.
Szia! miért jobb a gyári lamelló? A házi vagy saját készítésű az nem jó? Kis tételben érdemes utazni drágábban venni? és amit én tapasztaltam, hogy a méretei nem a leírt 3.8mm vastagság sok esetben, vagy csak kifogtam valami selejt szériát?
Amikor Pestről leköltöztünk falura, egy Ifára felfért mindenünk. A kocsiba csak a gyerekekkel ültünk egy TV társaságában. Most 10 kamion kevés lenne ha el kellene költöznöm. :)
Én szelektíven gyűjtöm a hulladékot. Külön vashordókban van a vashulladék, külön az alu hulladék. A fahulladék nincs túl sok, azt hamar el tudom tüzelni a műhelyben. A faforgács, fűrészpor megy ki a kertbe a komposztba vagy a fák tövébe. Amikor megtelnek a hordók akkor elviszem a méh telepre. Már megint aktuális lesz, mert rengeteg alu gyűlt össze szétlapított sörös dobozokból. A pincében még van kb 1000 darab amit szét kell lapítani. A kocsmáros hordta nekem a dobozokat amikor a sörkollektort építettem, azóta megvan még a maradék.
Ja igen. Itt miskolcon Peacemann Remélem jól irom a nikkjét. szóval neki van. hasnáltam. szuper. jobb is mint a Makitám,de nekem ez a piros makita alkalmi volt és a puskám el tudtam adni annak az árán vettem meg. de 7kg hatalmas brutális gép. ajtókat csapozok vele össze. kézből nem is használom
Én és falun élek már 1992 óta. Előtte Pesten éltem a nagy nyüzsgésben, ott születtem, ott nőttem fel, de semmi pénzért nem mennék vissza abba a zajba és bűzbe lakni. Itt rettentő nagy nyugalom van, csend, csak a szelet meg a madarakat lehet hallani, meg néha egy egy autó aminek a zaja halkan eljut hozzánk. A legnagyobb zajt itt a kutyák tudják csinálni amikor jön a postás, vagy valamelyik szomszéd nyírja a füvet. Ha a műhelyben dolgozom a gépekkel, azok elég zajosak, így becsukok minden ablakot és ajtót, hogy ne zavarjam a szomszédokat.
Egészséges dolog a déli alvás. Az éjszakai 4óra pedíg csak motíváció kérdése, napóleon a világ ura akart lenni, aki pedíg hobbiasztalos és keveset alszik, őt a tenniakarás motíválja. Nekem ez így rendben is van. Amikor medve módjára kialuszom a téli álmomat és tudom használni a fűtés nélküli külvárosi műhelyemet, mindíg Napoleón vagyok mert már hajnalban kint vagyok és csak a jól neveltségem akadályoz a gépeim beíndításában.
Próbáld ki te is, hogy beállítod az ébresztő stoppert 30 percre és úgy fekszel le nappal. Pár nap alatt hozzá fogsz szokni és nem lesz másnapos érzésed.
Akkor Te is egy sorstárs vagy. A gyerekeim őskövületnek neveznek. Na én már nem gyüjtögetek, kidobok minden hulladékot, igaz1-2 évet azért pihentetem őket.
Ha hiszed ha nem ez van. Nem akarok senkin sem túltenni. Egyszerűen ennyit vagyok képes csak aludni. Ez kb 15 éve alakult ki nálam, előtte igazi álomszuszék voltam. Az, hogy ez mitől alakult ki nem tudom, különösebben nem zavar, ha lecsukom a szemem és aludni is akarok, akkor másodperceken belül már alszom, akár állva is. De egyhuzamban nem megy 3-3.5 óránál több. Fizikailag teljesen hozzászoktam az elmúlt 15 év alatt. A déli félórás alvást viszont ki nem hagynám, utána teljesen felfrissülve ébredek. Nem szoktam ebédelni, így az ebédidőmet alvással töltöm a melóhelyen is. Van egy 10 cm vastag szivacsom, az leterítem a földre, kispárna, pokróc, villany oltás délben. Több kollégám is rászokott már a déli alvásra, úgy hogy néha a fél műhely alszik délben. A fél óra meg pont elég, ha többet aludnék akkor fáradtabban ébrednék fel mint a lefekvés előtt.
A fadarabokról nem is beszéltem. Nálam is egy púpos ifányi /5t-ás teherautó/ orosz / lada karosszériaelemek kalodája alszik szép csendben . időnkét tüzelek belőlük, nem találom a felhasználás lehetőségét.
Hehe! :))) Amikor az előző házból költöztünk, 30év gyűjteménye volt a padláson. Hozattam egy 5m3-es konténert, hogy majd kidobálom a felesleget. A konténeres 8-at fordult, mire elfogyott.
Olyan dolgok kerültek elő, amiről senki sem tudta, hogy mi lehet. meg egy halom olyan, amire azt mondtam, a fenébe, ha tudom, hogy ilyen van itthon....... Azóta igyekszem, nem gyűjtögetni. :) Mondjuk itt most hely sincs akkora.
Nekem is az a problémám, hogy 170m2-es padlásom van. Mindent felhordtam oda költözéskor, és azóta csak szaporodik. Még a maradék fadarabokat is sajnálom kidobni, pedig csak kerülgetni lehet, 99%-át sosem fogom felhasználni. Csak sajnos ezt hiába vinném a vastelepre, legfeljebb majd elégetem.
Egyszer nekiálltunk asszonypajtással, kitakarítottunk egy szobányi területet, de pár hónap múlva megint ugyanolyan káosz lett. Ezt meg már a feng shui sem tolerálja, ha jól tudom. :)
Pl. itt this HTML class. Value is http://www.e-center. Ha a link nem visz oda közvetlenül: Barkács-Rögzítéstechnika-Fatipli-Lamello. Az összes csavart, tiplit, menetesszárat itt veszem, érdemes szétnézni.
Sajnos én csak Miskolcon tudok kisebb kiszerelésben beszerzési forrás, de azt több helyen is. A T+V Kft boltjában, a Homikozár kf-nél a boltban, és a Rástel bútorlapszabászaton is van 100, 250db-os kiszerelésben is.
Szia! Nekem is ez a gondom, hogy 1000db-ot mikorra használok fel. Ezért azt találtam ki, hogy csinálok magamnak, lehet nem dagad meg mint a gyári ,de szerintem jó lehet a házi készítésű is
Amúgy még a lamellómaróval kapcsolatban jutott az eszembe egy kérdés: lamellót csak 1000-es kiszerelésben lehet kapni? És ha van kisebb kiszerelésben is, hol?
De tényleg ha egy projekthez kell 28 darab 6 os anya ugyanannyi alátét simán megveszem s nem tartogatom évekig valamelyik fiók aljában ,hisz mikor megint kéne ugyse találom meg hova tettem. Meg a pénz is benne ül. Jó tudom sarkított a dolog mert csak aprópénz viszont ha sokminden fölösleges dolgot felhalmozunk már komoly összeg is lehet belőle.
A kidobott vacakságoktól nekem is nehezemre esik megválni. Van ill. volt sok minden amit 50-éve is van, hogy örzök és a következő mondat ,amit elmondok, tette lehetővé, hogy kidobjam a vackokat. 50 év alatt nem jutott eszembe felhasználni ,tehát nem volt rá szükségem,akkor ezek után miért lenne rájuk szükségem. Kb 5 éve a vejem segítségével megraktunk egy w transzportert, a méhtelepi mérleg szerint 700kg vegyes vas alu s réz v réz. közel 200 e forint volt a bevétel/200kg v réz/. gondolnivaló, hogy mi minden halmozódott fel az évek alatt. A baj ott van , hogy mindíg elcsábulunk és megvesszük az olcsó dolgokat, holott talán megtehetnénk, hogy elsőre is a drágábbat vegyük és így mint valami mágnás 3szoros áron lesznek igazi jó szerszámaink.
Átlag 7 órát de nyilván ha kemény fizikai munkát kell lenyomni főleg hidegben akkor akár 10 órát is tudok aludni ,ha nem kell valahová menni korán reggel. Amúgy falun lassúbb az élet mint Budapesten . Itt éjjelre este 10 től reggel 6 ig még a közvilágítást is lekapcsolják.
Én is vettem sok gagyi szerszámot de mostanába csak minőségi szerszámokat. A márkát is meg kell fizetni nyilván de mégis még a fogása is más. Ha kotyog lötyög a végtermék se hoz sikerélményt.
Más területen is próbálok változtatni. A minap dobtam az ócskavasba kb 5 kg csavart anyát alátétet stb . Ömlesztve volt ,amit érdemesnek láttam kiszedtem szelektálva . Mindig egy órát kerestem ha kellett valami, töltöttem az időt vele. Azalatt hasznosabbat is csinálhattam volna. Szóval vége a keresgélésnek.
Nem vagyok meglepődve azon amit mondasz. Az éjszakai műszak az élettel össze egyeztetethetlen. Soha nem felejtem el isk. ig.-onk ,tananyagon kívüli színte önkívületben mondott szavait, amikor óva intett bennünket a hosszútávú éjszakázástól.
Igazad van! Nagyon bánom , hogy Lidlis cuccot vettem. A dupla ár nem dupla élvezet, hanem sokkal több,lehet, mert nagyon pontatlan és vacakságnak tűnő . Az a baj hogy a metabot nem volt alkalmam kipróbálni,de a lidlis nem jött be. szerintem csak akkus fúrógép ami jó lehet és az is csak hobbíra. Van egy barátom, aki az orvos tudományok doktora és amikor a lakásomat építettem, azt mondta, nagyon szépre csináltad, de majd a harmadik lesz az igazi. Akkor nevettem, de igaza lett. A szerszámok is így kerülnek hozzánk, majd a 3. lesz az igazi.
De jó neked, nagyon szerencsés alkat vagy! A fater volt ilyen, minden helyzetben tudott akár 10-20 percet is aludni. Én ha éjszakás vagyok, már a második napon ki vagyok nyúlva. Ha nappal alszom, akkor utána olyan vagyok mint a " lűtt kutya ", ahogy mifelénk mondják. Hasonló az állapot a másnapossághoz, de ezt nem lehet kialudni. Az én biológiai órám makacs jószág, nem lehet átverni.
Kis álomszuszék vagy. Hogy a fenébe lehet ennyit aludni. Éjfélkor fekszem, 3.30-kor meg az óra csörgés előtt 1-2 perccel már fent vagyok. Viszont minden délben alszom 30 percet akár melózok akár nem.
A fenyő már csak ilyen (juharnál is tapasztaltam). Széles anyagnál nekem is feltorlódott az elszívócső (100-as nekem is) torkolatánál - egyengetéskor. Vastagolásnál ilyenkor nem teszem fel az elszívást, mert szépen kiköpi magából az anyagot.
Egyengetéskor meg - időnként leállok, kiürítem ... Jobbat nem tudtam kitalálni. Más kérdés hogy üzemszerűen nem gyalulok 2X centi széles anyagot, szóval az időmbe belefér.
Ha az anyag nem 20 centi szélesnek kell a végén, hanem később felcsíkozod -> ha megteheted, vágd gyalulás előtt keskenyebbre, akkor a fogpiszkálók sem lesznek olyan nagyok és nem tömődik el.
... ott talán nem lehet akadály a rövid marószár, mert úgysem sok centit veszel le az anyagból (normál esetben). Ha meg magas a két vezetősín (mert vastagabb anyagra is tervezed) akkor meg alápakolsz időnként a nyersfa alá valamit, ha vékonyabb anyagot egyengetsz. Egyébként egy picit ki lehet emelni a patronból a szárat, de csak óvatosan. fél-1cm még nem gond egy 4-5 centis szárból, persze csak minimális anyagleválasztással, sok kis lépéssel.
Gondolom a befogópatron mérete kicsit gépfüggő is. Érdekes összehasonlítás lehet pl egy Triton TRA001 8mm-es patronja, meg mondjuk egy kicsi élmaró 8mm-es patronja. Nekem kis élmqaróból DeWalt van. De annak is "pilincka" méretű a patronja a tritonhoz képest. Mindazonáltal abba nem is fogsz be ilyen 51mm marómagasságú vagy nagy átmérőjű marófejet, még ha lenne 8mm szárúban, akkor sem. Mert meg lehetne oldani hogy egy 8-as szárú plattolómarót fogsz az élmaróba, de a csapágyazása nem fogja szeretni.
Szóval ... Ki van ez találva valahogy, hogy működjön. Némely gépen azért kicsi a patron, mert annyi is elég ha rendeltetésszerűen használják. Némely gépen meg lehet azért .. mert így volt óccóbb :)
Üdv! Röviden tudok írni, mert indulok dolgozni....Igen, a palást fontos. Viszont a rétegelt lemez nem szerencsés - a komoly építők szerint - mert a rétegekből idővel kipattogzanak apró szálkák, nem fog normálisan szólni (illetve árt a hangjának). Ráadásul nagyon nehéz (keserves) megoldani, hogy a felület szép sima legyen), mert a mélységi hibák magukkal rántják, megbontják a húrt körülvevő vattapamacsot.
Nos - nem lebecsülendően a technikát - valszeg az öntapadós móka nem fogott volna meg :) Persze lehet hogy bukta lesz, meglátom hogy sikerül egy tesztkivágás. Plusz én a betűkbe épített ledes falravilágítást nem hiszem hogy ekkora méretben (helyenként jó ha fél centi széles lesz a betű, abba nem tudom milyen "ledszalagnak" lehetne helyet süllyeszteni) meg tudnám csinálni.
Plusz azért az, hogy egy marófej mondjuk cxsak 15-20mm "magas", marhatsz vele mélyebbre is nemcsak 15-20mm mélyen. Szerintem ezért kellhet és néha hasznos a nagyobb lökethossz.
De lehet van még más szempont is, hirtelen ez jut eszembe.
Ezek nagy többségben öntapadó fóliából kivágott, felragasztott minták. Létezik olyan fólia, ami "könnyen visszaszedhető", ideális esetben nem hozza magával a falfestéket.
Egyedül az óraszerkezet ami kilóg a fal síkjából.
Csináltam már hasonlót öntapadóból, én az óraszerkezet méretéből indultam ki, ahhoz arányosan állítottam be a körülötte lévő sallangok méretét.
Ki se néztem hogy kell e :) Mindig 4-5 óra közt ébredek ,gyújtom a tűzet , iskolába mielőtt indulnának gyerekek lapátolok , csak 130 métert kell az útig :)
Hát, az aldis fűrészlapoknak még csak nekiesnék talán ilyen kefével, de a Freud lapon valamilyen bevonat van alighanem, azt nagyon sajnálnám megsérteni.
Én is szódabikarbónával szoktam tisztítani a lapokat, de kicsit másként csinálom. Van egy lapos nagy méretű műanyag cserépalátétem, a 250-es lap lazán elfér benne. kb fél-1 dcl 20%-os ecetet öntök a lapra körben a szélén, majd a szódabikarbónával jó vastagon megszórom körben mintha sóznám. Kb 1 órát hagyom rajta, fogkefével átdörzsölöm, közben két három alkalommal, ha kell adok neki még ecetet és szódabikarbónát. Az egy óra letelte után csak leöblítem a csap alatt és eltörlöm szárazra, majd berakom a fűrészgépbe és kb 1 percig forgatom, hogy tökéletesen megszáradjon. Nem szeretnék semmi nedvességet hagyni a 22.000 ft-os Freud lapokon, a rozsda a legnagyobb ellensége a tartós élnek.
Fűrészlap takarításra kerestem rá a youtunbeon és rátaláltam erre a videóra. Hátha nem ismeritek ezt a tisztítási módot. Egyszerű konyhai anyagokat használ (szódabikarbóna, ecet) meglepően jó hatásfokkal, gondoltam ki is próbálom.
Van egy CMT hosszvágó lapom, amire sajnos több helyen is rá van sülve a gyanta és a bükkfa por. Így jó alanynak bizonyult a szódabikarbónás, ecetes tisztítás kipróbálásához.
Sajnos nem volt akkora műanyag tálam amiben a fűrészlap kényelmesen elfért volna így a mosogatót vettem igénybe. A videón látottak alapján jártam el, szárazon rászórtam a szódabikarbónát a fűrészlapra,
óvatosan locsoltam rá kis meleg vizet, majd hagytam hatni. Úgy 10 perc után egy régi fogkefével megsúroltam a lapot mindkét oldalról.
A súrolás után nyakon öntöttem egy kis háztartási ecettel.
Miután lepezsgett leöblítettem és szárazra töröltem a lapot. Nem lett olyan mint új korában, a keményfém lapok alsó körvonalában több helyen maradt egy vékony csík, amit nem tudtam sehogy sem letakarítani, lehet kicsit tovább kellett volna ázni hagyni a szódabikarbónás vízben, de elégedett vagyok az eredménnyel.
A következő alkalommal inkább a saját fejem után fogok menni. Először bevizezem majd a lapot, és egy kis tálkában vízzel összekeverem a szódabikarbónát krém állagúra majd így viszem fel a nedves fűrészlapra a tisztítandó részekre mindkét oldalt, mert a szárazon rászórás után vizezéskor nagyon sok por lemosódott a lapról. Első alkalomra két csomag szódabikarbónát használtam el és kb 1dl ecetel öntöttem nyakon.
Nagyon szuper lett, gratulálok! Már két éve, hogy vettem egy Triton marógépet, de még mindig a dobozában van. Szóval ennek a nagy marógépnek lett csináltatva ez a vasdarab.
0 - 45 € (~12.690 Ft) között vámmentes 45,1 - 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli 150,1 - 700 € (~197.400 Ft) között 2,5% vám és 27% ÁFA terheli 700,1 € felett: kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli
Cég - magánszemély között (pl. ebay-ről rendelt áruk): 0 - 22 € (~6.204 Ft) között vámmentes 22,1 - 150 € (~42.300 Ft) között vámmentes, de 27% ÁFA terheli 150,1 € felett kereskedelmi vámtarifa* és 27% ÁFA terheli
A Magyar Posta vámkezelés díja: bruttó 2.500 Ft A futár (DHL) vámkezelési díja: nettó 6.000 Ft (Ezt minden vámolt - értsd. akár "csak" ÁFA fizetős csomag esetén is fizetni kell!)
Ha "Örülünk Vincent" van jövő h. csütörtökön -> rendelek pár dolgot onnan. Belefér a csomagba, ha gondolod hozzácsapjuk és akkor nem köll szállítási ktsg. Itthon meg valahogy eljut hozzád ingyen vagy párszáz Ft-ért. Írj rám ha gondolod.
Ez az óra meg az egész kompozíció tuti csak virtuálisan létezik, valaki "odafestette" erre a képre. Ezért a mérete még képlékeny.
Most kinyomtatom úgy, arányosan, hogy ~50-60 cm közé essen az egész szélessége. Meglátom milyen vastag lesz így a betű. Valami vastagság kell ahhoz hogy lombfűrészelni is tudjam, fel is lehessen valahogy a falra rögzíteni.
BigPrint az órára ~11 cm-t mond, ha ~50 cm-re veszem a szélességet. Lehet ettől nagyobbat (érdemes) majd tervezni. De kétméteres meg nem hiszem hogy lehet, mert panelos, ezért kicsi a konyha. Megméri az ötletgazda, hogy kb. mekkora falfelülete lenne erre. Minden még csak fejben létezik, de mivel nem egy hétköznapi projekt, lehet miatta rendesen gondolkodni, meg fa is ezért megfogott :)
2 évig vártam az Aldis lamellózóra. De nem bántam meg, hogy a másikat rendeltem meg. A héten volt egy afférom a Lidl-el. Soha többet fűszerboltos bóvlit.
Vám még nincs, áfa van. 27%. De nagyon kíváncsi vagyok mit vonnak be az áfa alapjába.
Van vámoltatási díj. A DHL-nél kb 7000Ft. Ez ugyan már Áfás, de el tudom képzelni, hogy hozzáadják a gép árához és erre is plusz áfát számolnak. 10 ezerre minimum számítok a gép árán felül.
A felulet amin/amiben az ora van mekkora? Az ora merete (a kepen) megzavar h mekkora is ez?
Egyebkent en is faliorat csinalok Macamnak iden Karacsonyra...
300x300 v 350x350 es oralapon.. Enyem szerenyebb lesz (fa munka nelkul-muhely pillanatnyilag lapra szerelve), mezei muborrel bevonva, rajta a vallalkozasanak logojaval. Epp most inteztem a gepi himzest...
Az általad linkelt első videónál dobta fel a YouTube ezt a gyöngyszemet. A tökéletességre perverzül törekvő, ránézésre kábé 300 éves japán mesteremberek kedvelőinek... :) (Hosszú és lassú, de kb. 11:20-nál van még egy érdekes részlet...)
Lehetett volna úgy is, igen :) de a sarkoknál volt elég hely a leeső részeknél megfogni az egész anyagot. Valamiért így egyszerűbbnek éreztem, szalagfűrész ott volt kéznél, a tisztítómarónak is van asztalba épített maróm, szóval ja, lehetett volna kevesebb szerszámmal is megoldani.
Köszi a marósablonos tippet, meg ha megkeresed azt is!
De az estére más kihívást kaptam. Mármint az átgondolását, mert a kivitelezés nem egy estés lesz. Kis egyszerű konyhai dekoráció, persze az az óra ott működik ... és persze vhogy úgy kellene, hogy minél kevesebb "háttéranyagra" ragasszam a dolgokat. Azaz a felirat nagy része a levegőben (nyilván pár pilinka "távtartón", hossza megegyezne az óra mélységével) lógjon a falon.
Fából.
Érdekes projekt, mivel lombfűrészelni kell még érdekel is :)
Esetleg, ha belefér és megvalósítható: megküldeni valamilyen vékony ledcsíkkal a betűk/óra körvonalában, mintegy háttérvilágításnak. A feszkót meg ha nem lehet rejtetten odavinni (panellakás, hogyafrancba, szerintem nem) , hát menjen külön elemről, óra mögé rejtve (ott lenne hely neki).
Várj, ha jól értem a palástnak kell "hibátlannak" lennie, azaz lehet, sőt kell is a kerék középpontjában furatnak lennie. A videókat elnézve.
Kisvasutas: ahogy nézem a videókat, jópáran rétegelt lemezből építik a "hurdy gurdy" kerekét. Azt visztont nem látom hogy kezelik-e valamivel kopás ellen. Vagy pont az a lényege hogy sima fa felület nyúzza a húrt (?).
Ez a mókus meg elég egyszerűsített módon csinálta meg a kerék "esztergálását":
Kis sugaru darabokra ertettem. A csiszolokorongodnal (300-as ha jol ertettem?) nem lett volna eleg kezzel/szoritoval rogziteni, es 2-3 fogasbol korbemarni?
Egy 1993-as konyvbol (Patrick Spielmann: The New Router Handbook) lattam egy megoldast (a konyvben meg prototipuskent szerepelt, piacon meg azota sem talaltam), aminek az alapelvet hasznositottam.
Egy nutba levo csuszkaval a kozeppont a geptalp ala is pozicionalhato, igy egy es ugyanazon sablon r25-600 (mm) sugarat kepes "lefedni". Szepseghibaja h egy boszme Makita 3612-n hasznalom, a kisebb gepemre lusta voltam megcsinalni (r100 alatti dolgokra).
A hivatkozott szerszam:Roehl Circle and Oval Cutting Jig.
Youtubon megtalaltam, de a kommentemben nehezmenyeztem h az aki kitalalta mindezt 25+ eve (Carl Roehl) valahogy elfelejtodott megemlitodni...
Megkeresem.
bb
Ui. Tudom-tudom senki nem
kerdezte, de gondoltam megosztom Veled (is), mert a tempodat ismerve talan ma estere ossze is dobod a dolgot...;)
Akarmelyik modszerhez is folyamodsz, akkor a (korivet vago) szerszam kozeppontjanak egy idegen anyagon szukseges akkor lennie, es ezt kell majd a munkadarabra rogziteni, oldhato kotessel. Sok sikert!
Te, ez az aldis lapostiplimaró 16 000, azért az a Hilda nem 3x ennyi (26 000, nem? + vám meg áfa...) Kérdés, hogy jobb-e annyival. Az biztos, hogy teljesen megegyezik a kisebbik Tritonnal, arról meg elég jó véleményeket láttam :)
Lamellózó gép lesz a jövő héten az Aldiban. 2 évig vártam rá. Most, hogy megvettem kintről 3x annyiért, itt van.
Tegnap feltöltöttem a telefonomra x összeget. Már kellett mert lefogyott 5 Forintra. 10, azaz TÍZ perc múlva jött egy SMS, a Vodától. Ha most feltöltöm a telefonom egyenlegét kapok 50 perc ingyen beszélgetést.
Múlt szombaton kettesem volt a lottón. (állandó számokkal játszunk) Hú, de jó. 1500.- a nyeremény.
Köszi ezt is! A felületnek hibátlannak kell lennie ( egy tekerőlant kereke lesz ), még a faanyagon tanakodom, valami félkemény kellene, most turkálok otthon, de valami fatelep kellene.... Karácsony táján szeretném nagyjából összerakni, mert nyárig megint nem lesz időm.
Ez így van, jó hogy mondod! Egyszer (először) teljesen átvágtam mert nem gondoltam ezt végig. Nagyon nem jó ha beszorul a nútba :D
Másodjára már úgy, amit vmi youtube videón láttam: meghagysz pár mm-t a vastagságból. A jó széles (fűrészlaphoz képest jó széles) nútban durván körbevágod valamivel (dekopír, én szalagfűrésszel vágtam), a maradék kiálló kis "vállat" pedig tisztítómaróval szedtem le. A korongcsiszoló korongjait pl így vágtam ki 18-as rétegeltből.
Ha eljon a hasznalat ideje, akar kezbol tartva, akar oszlopos furoba akkor ragassz egy darab zsinort, rongyot, papirt v akarmit ami rugalmas a kiallo karokra, ugy h kb 2-3cm-nyit kilogjon!!! Inkabb azok nyaldossak az ujjaid mint maga a szerszam...Goromba kis darab!
Az oválison lesz ragasztva, de a ragasztási felület kicsi (vékony), attól tartok, nem marad meg, ha egyenesből tenném. Kicsit előhajlítanám gőzzel (vízzel?).
Korongcsiszolóm sajnos nincs, illetve édesapámnak volt, de elveszett, pedig nagyon kellene.. Szalagcsiszolóm van, de ahhoz asztalt kellene összeállítanom.Asztali az nincs. Egyszer dolgoztam korongcsiszolóval egy műhelyben, szebben sikerült vele dolgozni, mint a szalaggal.
Vannak családi örökség szerszámaim (ebből el is fogok adni, mert duplikálva nem kell), felsőmaró is van, vagy 25 éves szovjet felsőmaró, de ez sohasem volt használva. Őszintén szólva még nem mertem bekapcsolni, iszonyat gyorsan forogna a szerszám, nehogy baj legyen.
Köszi, megnézem a videókat a hétvégén, ma úton leszek.
"Ujabb tipp"-re tipp: felsomaronal (kulonosen ha a munkadarab a talpnal kisebb/talp ala esik, fontos annak a lefogatasa (atvagaskor elszabadul es oda az iv mert a marokes ugy is behuzza). Lecsavarozas a tuti (felteve ha a munkadarabnak feluletenek nem kell hibatlannak lennie), ketoldalu ragaszto nekem nem tartott.
Volt már ilyen két éve is. Nem vettem, mert nem kell ekkora gép nekem, de amúgy nem rossz.
5 év gari, ami vonatkozik az akksira is, 60Nm-t tud, és egy 4.0,meg egy 1.5Ah-s akksi van hozzá. Ugyanezt összerakod makitából, vagy aegből, vagy akármiből, inkább 80-90ezer lesz.
Ha megtetszett de még sosem csináltad szerintem kezdd egy belépőszintűvel. Nem tudom meddig tudsz nyújtózkodni ... ha komolyabban tolod lehet továbblépni, egy olcsó esztergán nem tudsz sokat bukni ha el kell adni. Pl akokr is ha kiderül hogy mégsem fogod szeretni annyira /szeirntem ennek kicsi az esélye de ... :-) /
Nekem évek óta megvan enneka a Güdés klónja - ilyet ill klónjait 40e környékén lehet venni, újonnan. Használtan gondolom jófogáson hozzájuthatsz olcsóbban
Hát nem éppen öntvényvázas, hivatalosan egy méter hosszon és 300-as átmérőn tud esztergálni, De szerintem egy ilyen rönktől már szétesne :D
Ilyen virágtartó felújításánál már használtam, meg ilyen gyúródeszkához sodrófát, meg ilyen tányért, meg ilyen satukart, meg ilyen bizbaszt pl már esztergáltam rajta. Szóval lehet ezzel is mókuskodni, fát is, epoxy gyantát is - némi kompromisszumokkal. Pl a diófa tányér (ha jól emlékszem ~20 cm átmérő) időnként megfogta a kőkemény 370W-os motort :D Ott óvatosabb fogásokkal azért lehetett operálni. De ugyanezt fél méter hosszon már nem tudnám elképzelni ezen a zártszelvény vázas esztergán.
M18-as menet van rajta. Fasza módon a jobbfajta befogók M33-asok. Vagy esztergáltatsz egy átalakítót, vagy veszel innen. És akkor már akarhatsz (fogsz akarni) mondjuk egy ilyen befogót. Nehogy vegyél olyat amint a 4 pofa külön állítható! nekem olyan van, jó nagyot szo*ok vele minden alkalommal ....
Sebesség szabályozását ékszíj-áthelyzéssel tudod megoldani. Nem túl bonyolult, de így 4 fix sebességed van (most fejből: 850, 1250, 1750 meg 2150 rpm asszem).
Abszolút hobbista szemmel ítélkeztem, így nézd a fentieket. Valamikor majd én is vágynék egy jobbfajta (de mindenképp merevebb, fordulatszámot jobban szabályozható) esztergára, pl egy ilyenre. Vagy egy ilyenre. Főleg a 2. az még messze van :) (vagy inkább: más van a sorban előrébb)
Ez a titanium valami új sorozat lesz? Mondjuk az 5 év garancia nem rossz, de ez tipkusan az az eszköz (ütvefúró), amiből akkust nem vennék. És ha jól sejtem, az akkura nem vonatkozik az 5 év garancia, de ez csak megérzés. Azt meg utána annyiért adja, amennyiért akarja, ha kinyiffan.
Értem én, hogy ennél jóval drágább a "profi" gép ebben a kategóriában, de azért ez is 50 ezer ft. Nem tudom, ennyit kiadnék-e egy alapvetően noname eszközért...
Én is szemezek azzal a lamellómaróval. Ha már tudod, megírnád majd, hogy mennyit kell még ráfizetned, és hogy be kell-e menned érte, vagy így is kihozzák a gépet? Előre is köszönöm!
Amit én tapasztaltam az az, hogy a mostani -akár baromi drága - szorítók laposvasa a molyfing kategória.
Én még a kilencvenes években összevásároltam egy csomó asztaloshagyatékból a szorítókat, amik az általam vázolt problámákkal küzdöttek, és mindet sikerült helyrerakni. Azok a szorítók kenterbe verik használhatóságban a maiakat, akár a 12 ezres kategóriáig. Van belőle egy db 80 centis, még az se ívesedik ki, amikor megtépem. Bezzeg amit az obiban vettem nyolcvanast! Mint a kifli!
Anyagtakarékosság címén elveszett belőlük az erő.
Jól teszed, ha combosabb anyagból kezdesz építkezni.
A leeső fémtappancsok is egy vicc a régiekhez képest. Nekem van olyan is, aminek a lapja kipúposodott a csavar végétől, annyira puha szarból van. Mintha nem is vazs lenne.
Vágógéphez még nem juttam hozzá, amiben még hiány lehet, az a reteszelés alkatrészei, de az is lehet, hogy azt sosem fejtem meg, így rá sem jövök - rá se jöhetek mi hiányzik, hiányzik-e egyáltalán bármi.
Ne zavarjon, ha még valami ötletem támad, majd kérdezek.
Szóval nálam a következő bajai vannak az olcsó szorítóknak:
- leesett, elveszett fém tappancsok az orsó végéről. Ezek jórészt még nem görbített alátétek voltak, hanem zárt végű "gúlák". Van ilyen vagy öt. De nem ez a főbaj, mert ezt alátétekkel szoktam pótolni..
- a fő baj az, hogy egyrészt nem elég merevek a laposvasak, mert hajlanak, amikor megtépem a szorítót. Ez főleg a hosszúaknál van. Nehéz meg vastag cuccnak tűnnek, ez mégis kevés, ezért a nagy szorítóimat kb 40x10-es laposacélból fogom létrehozni, az talán nem fog meghajolni.
- a másik baj, hogy a laposvason csúszó öntöttvas kar anyaga nem elég kemény, ezért a sok meghúzás következtében (gondolom) deformálódik a bennük levő téglalap keresztmetszetű "furat" és eleve nem derékszögben áll a laposvashoz képest, hanem kissé hátrahajlik.
Ezek mellett lehet, hogy van oldal irányú csavarodás, azt már nem is nézem...
/mit látsz, hiányzik még valami a vágógépnél? mert akkor még turkálok hétvégén/
Nálam se a laposvas volt ferde, hanem a laposvas síkja és a tekerőcsavar tengelye zárt be szöget.
Ha jól értettem a diskurzust, ezzel volt problémátok.
Rajzoltam.
Szemből nézed a szorítót, a kékek a laposvas, meg a fix pofa, zöld a mozgó pofa, amiben sokszor ferdén van fúrva a menet, vagy csak elcsavarodik maga az öntöttvas pofa, emiatt a piros csavar olyan ferde, mint a képen.
A két nyil mentén befogod a satuba, a laposvas felfelé álljon vízszintesen, jól megragadod két kézzel, és eltekered, mindig csak addig, hogy érezzed, rugózik. És így rugózgatva simán elcsavarható a mozgó pofa úgy, hogy a csavar párhuzamos legyen a laposvassal.
Vagy nem erről volt szó?
(volt olyan szorítóm is, ami az évtizedek alatt ívesre görbítette magán a laposvasat, mégpedig a lapossága síkjában. Arról levettem a fix pofát (leköszörültem a szegecs fejét, és kiütöttem), lehúztam a mozgót, és platnin kiegyengettem a laposvasat, majd ment vissza minden a helyére.
Ugyanez a módszer akkor is, ha a mozgó pofa lelötyögősödik, és nem akar megtapadni a laposvason.
Mozgó pofa le, majd a lukját kívülről platnin úgy megkalapálni, hogy visszazömüljön.
Bármennyire is hihetetlen, nem kikopik, hanem kitágul, mert az öntöttvas kinyúlik.
És az is hihetetlen, de eddig egyetlen egyet sem törtem el, pedig már kisgyerekként azt tanították apuék, hogy az öntöttvasat nem ütjük-verjük-ejtük, mert eltörik.
Hát, ezek nem törtek, és nem csak a mostaniak nem, de az ötven-hetven évesek sem.)
Én vastag fakötésű alátéttel szoktam pótolni. Ráteszed az alátétet egy nagyobb anyára, aztán egy méretes csapágygolyóval meg kalapáccsal kiképzed a tölcsérszerű alakot. A szárat kicsit utánareszeled, vágsz a végébe egy ilyen " + " hornyot. Rá az alátét, a hornyot megnyitod és kész.
Van ilyenem is, de még nem kellett használnom. A kisebb lyukakhoz van ilyen fazék formájú kivágóm, azt használtam sokszor , szemre elég szép kört vág de az ugye ide biztos nem jó.. Mondjuk ha nagyon pontos kört akarok akkor cnc-vel vágom ki, de ezt mégsem javasolhatom beszerezésre csak úgy. :-)
A fém tányérra gondolsz, nem az azon lévő műanyag kupakra, ugye? Ismerős a probléma. Ha befogod satuba a szorítót és megütögeted kalapáccsal és egy rossz kerek végű ráspollyal/tompa pontozóval/egyébbel azt a kerek homorú végződést, ami a leesést gátolná meg, akkor nem fog leesni.
SZia már nem emlékszem neked milyen géped van. én egy nagy piros makitát vettem. és 6mm es bakelitból vágtam magamnak ilyen talp lemezt. azért ebből mert a műhelyünkben ilyen volt bőven.
sk kifúrtam magamnak. csak a középső lyukat készithettem volna nagyobbra. jelenleg kb 65mm a átmérője. de ezen átmegy ami nekem eddig kellett.
asztalos marógépre készült nekem kontraprofil ajtó maró kés készlet. ehhez pedig készittettem egy kontra felsőmarókést. igy most kényelmesen be tudok válazni, és nem csak kontra profil de csap is tudja tartani a sarokkötést.
(már le van beszélve egy 12-es láncmaró lánc + vezető szár) a csapfészek gyors elkészítéséhez.
Szerintem nem olyan bonyolult az a marógépes szerkezet, vagy legalábbis én kicsit egyszerűbbre vettem. Csak egy t alakú nút van benne hosszában, és abban egy 6-os csavar kihegyezve tartja a közepét. Ez is jól működik, már használtam többször is.
Még egyszer olvasva megértettem. Az enyémeken nem a laposvas ferde. Illetve szorításban meghajlanak, de nem maradnak úgy.
Emellett kikopnak/deformálódnak a csúszó részek nyílásai, ezért nagyot löttyennek a laposvason csúszva előre-hátra. Ez is a párhuzamosság ellen dolgozik.
Az ár azt kell mondjam nem is volt olyan nagyon drága, inkább mire elkészült az volt sok! A cipőgyárban csinálták 8 milliméteres vaslemezből, lézerrel vágták ki az anyagot. De a lézerkivágáskor elfelejtették a betét közepén lévő 110 milliméter átmérőjű kört legyártani, aminek a közepén egy 50 milliméteres kör volt. Ezt később esztergával készítették el. Itt 10.000 Ft-ot fizettem.
Mikor hazahoztam, észleltem, hogy a gépet nem tudom felcsavarozni, mert a marógép felfogatásához készített négy lyuk nem a legpontosabban lett kifúrva. Aztán a betét közepén lévő 110 milliméteres gyűrű nagyon szorosan passzolt, alig lehetett ki be rakni. A marókés emelésére szolgáló rudazat helyét rossz helyre fúrták, ezért a rudazat ferdén állt. Ja a betét illetve a betét közepén lévő gyűrű anyagvastagsága között kb. 0,5 milliméter eltérés volt.
Visszamentem a cipőgyárba, de már egy másik műhelybe hogy a fent észlelt hibákat helyrehozzák. Találtam egy segítőkész mesterembert, aki rögtön a szárnyi alá vett. A rossz helyre fúrt magasság állító rudazat helyét bedugózta, aztán vaslemezt 180 fokkal elfordította és a magasságállító rudazatnak fúrt egy lyukat, de már a megfelelő helyre. A gyűrű szélét felcsiszolta, most már könnyebben ki-be lehet venni. A motor felfogatásának csavarhelyeit tökéletesre csinálta és végül az egészet síkba köszörülte. Így most már a betét egy síkba van a középen lévő gyűrűvel. Az utómunkálatokért 3.000 Ft-ot kért, de én 5.000 Ft-ot adtam. A betét most teljesen sík, olyan amilyennek lennie kell. Szóval így a végösszeg 15.000 Ft.
Ez úgy hangzik, mint John Heisz módszere. Én meg hasonló szerkezetet csináltam a marógépre. Szerintem jól működik, egészen kicsi köröket is lehet vele gyártani, és elég szabályosakat is. Komoly "irodalma" van a youtube-on is.
A nem párhuzamos csavarú pillanatszorítókat ki lehet egyenesíteni!
A mozgó pofa azon részét, ahol a csavarója van, be kell fogni a satuba, és két kézre markolva a laposvasat meg az álló pofát, szépen rugóztatva, kézzel simán el lehet úgy hajlítani, hogy a végén a csavar párhuzamos legyen a laposvassal.
Többet is visszahajlítottam már, mérgemben. Teljesen rosszak voltak, gondoltam, ha eltörik, rosszabb akkor se lesz.
Hát nekem a panelben a 7. emeleten aztán akaszthatta volna!
Én csak attól féltem, nehogy kizárjam magam, vagy a zárakkal történjen valami.
Apám csinált (szintén a 7.-en) egy trükköt kizárás ellen. Itt az a paneles rendszer volt, hogy a bejárati ajtó mellett van a villanyóra, kívül, külön ajtócska mögött. Ennek a kis szekrénynek és az ajtónak a tokja ugyanaz volt. A tokot úgy fúrta át egy vékony hosszabb fúróval, hogy lett egy olyan 3,5 lyuk, ami a zárnyelvig ment. A villanyóraszekrényben meg el volt rejtve egy hosszabb acélrudacska, amit bedugva benyomtad a zárnyelvet és bejutottál.
Azon az oválison lesz végleg, odaragasztva? Mert akkor nem hiszem hogy gőzölnöd kellene. Én vastagabb rétegeltet hajtottam ~16cm sugarú körre (a korong az 300-as) a csiszolómnál:
Ha meg az ovális csak a hajlítósablon lenne, akkor hiába gőzölöd, az ki fog "ugrani" száradás után, nem marad 30x21-es ovális íven. Magad csinálta vékony rétegekből, a tétegeket ragasztva, akkor igen (minimálisat akkor is ugrik majd ki).
Szabályos kör vágása:
- Ádám tippje egynek.
- Ez meg egy másiknak (nem írtad h a dekopíron kívül van-e esetleg még szerszámod). De ha nincs asztali fűrészed, comcédnak nincs? Nem sok plusz anyag kell ehhez a módszerhez, és elég tökéletes lesz a kör:
- Újabb tipp: maró plusz maróhoz adott vezető használata, szerintem a képen minden látszik, itt csináltam a csiszolóm hátfalát. Ez ugyan félkörív, de érted:
- Aztán ha van szalagcsiszolód (ez a videón éppen korongcsiszoló, de előbbi hamarabb akad egy barkácsolónak), ez se igényel túl nagy befektetést, időben és anyagban sem, szintén tökéletes kör készíthető vele:
Szerintem ennyiből tudsz választani. Itt a dekopíros megvalósítás is, de R=8 cm-re felraknia fűrészt is meg szép kört is vágni .. nemtom. Meg lehet próbálni. De nem lesz olyan szép a körív mint a fenti módszerekkel. És írtad hogy neked a kör tökéletessége a fontosabb.
Már gondoltam arra, hogy a szorítók menetes részét beviszem a cipőgyárba és a menet végére esztergáltatok egy gömböt, erre a gömbre pedig egy tappancsot esztergáltatok, ami nem esik le, de szorításkor elfordul a gömbön. Viszont ez még mindig nem oldja meg azt a problémát, hogy a szorító nem párhuzamosan szorít!
Sajnos némelyik szorítóval én is tapasztaltam, hogy szorításkor a tappancs le akar fordulni a szorított fáról, mert a csavarorsó nem merőleges a mozgó pofával. És minél elhasználtabb a szorító annál jobban észlelhető ez a jelenség.
Szorító vásárlása terén nem nagyon kapkodok, már tavaly óta akarok 4 db. 600x120-as szorítót venni, de még nem találtam meg az igazit!
Nekem a régebbi gyártású OBI-s piros nyelű szorítóim vannak. Az a baj velük, hogy a menetes szár végéről állandóan leesnek azok a kerek lapkák, nem győzöm keresgeti. Aztán amit mostanában észrevettem, hogy legtöbbjük már nem is párhuzamosan szorítanak. Van 16 db. 400x120 ilyen kínai szorítom, azok egy részét szeretném lecserélni, de teljesen tanácstalan vagyok milyet is vegyek. Éppen most nézegettem az OBI honlapját és ott felfigyeltem egy LUX Comfort szorítóra, amiről azt írják temperöntvényből készült. https://www.obi.hu/befogo-szerszamok/lux-comfort-csavarszorito-temperoentveny-400-mm-x-120-mm/p/1252378 Gondolom ez valami extra minőségű anyag lehet, mert a méregdrága Bessey szorítok is ebből készülnek.
3 mm-es rétegelt lemezt kellene ívesre hajlítanom. A lemezek kb. 40 cm * 6 cm-esek. Egy 30 cm*21 cm-re (ovális) kellene felfektetni két oldalról (mint egy gitártest). Sajnos nincs másom, mint egy sütő, tepsiből gőzölném, áztatás után. nem tudom, hogy mennyi ideig maradjon benne...
Másik, amiben tanácsot kérnék. 160 mm átmérőjű fakorongot (15-20 mm vastag) kellene csinálnom, de a kör alakjának minél pontosabbnak kellene lennie (átmérő kevésbé fontos.) Hogyan tudnám házilag legyártani (dekopírra gondoltam körbe-körbe, vezetőcsappal, de szerintem ez nem jó a kis átmérő miatt.)
A Maikta bitkészlet dobozában azt hiszem van három darab olyan fúró, majd megnézem azoknak milyen a méretük. Úgy gondolom a 20-as marókéssel lényegesen egyszerűbb lenne elkészíteni. Na meg nem árt, ha van otthon egy 20-as marókés, kitudja mikor és mire kell még! :-)
A kék fekete is lux. Semmi különös. Olcsók. Nem annyira vagyok a barátja, mert hajlik, igazából nem jó táblásításra sztem. De mivel ez az anyag 8 cm vastag volt, ennél annyira nem számított, hogy nem a szárral párhuzamosan szorít.
Itt van egy csomó anyag, hogy csináljak 6 db rendesebb táblásító szorítót, de ezzel most hirtelen eltérültem.
"muszáj volt" kipróbálnom, működik-e bármennyire ez így.
Hű, ez nekem is ilyen, az elektronika nehéz. Pedig amúgy beleütöm az orrom bátran és szerelem is, ha kell, és a végén sikerülni is szokott kb, de egy csomó dolgot nem értek, hogy mi miért van :-(
Érdeklődni szeretnék, hogy a képen látható szorító az milyen gyártmányú? A kék markolatú szorítót Lux-nak gondolom, de a kék-fekete nyelűt nem tudom beazonosítani. Egyébként mi a tapasztalatod vele kapcsolatban?
A napokban elkészült a marógép betétlemeze! Hosszú út vezetett idáig, de legalább már elmondhatom, hogy elkészült. Az asztal lapját képező 28 milliméteres konyhai munkapultot megrendeltem, bízok benne hamarosan elkészül. Ma Szolnokon jártam és a Fabory-ban megvettem a süllyesztett csavarokat, amik a vaslemezt rögzítik a konyhai munkapulthoz. Azokat az amerikai menetes csavarokat, amik a gépet rögzítik a vaslemezhez, már korábban megvettem. Szóval mondhatom lassan minden meglesz az összeszereléshez.
Ami még hiányzik, az egy 20 milliméter átmérőjű marókés amivel a vaslemez helyét marom az asztallapba. Sajnos egy kis félreértés történt a vaslemez sarkainak kerekítésének a méretezésébe. Én úgy terveztem, hogy a 10 milliméter átmérőjű maróval marom ki a vaslemez helyét, a sarkoknál is. A mesternek meg azt mondtam, hogy 10 milliméteres sugara legyen a sarkoknak. Na a mester meg is csinálta, de a 10 milliméteres sugarú körnek 20 milliméter az átmérője. Ezért kell vennem egy 20 milliméter átmérőjű marókést. A napokban meg is rendelem. Már nézegettem a választékot, azt hiszem a Mester és Hobbyból fogok rendelni Massiv marókéseket.
Azért az a korszak sem volt nagyon vidám a világnak ezen a helyén. Ha már kultúra: az egyik kedvenc filmem a Szirmok, virágok, koszorúk. Az 1850-es évekről szól, de nem véletlenül adják a tv-ben szinte minden október 23-án.
Óh az elektronika! Az nekem is nagy bánatom, a kémiával meg a hangszeren játszással egyetemben.
De hát nem lehet mindenhez konyítani, ahhoz kevés egy élet.
Sajnos az emberiség valahogy mindig előbb-utóbb (inkább előbb) rosszra használta a technológiát. Már Vörösmarty megmondta: "az emberfaj sárkányfog-vetemény" .. pedig azóta történt egy és más, nem tudom ma mondana-e valamit egyáltalán ez a vidám, optimista költő, vagy csak nyakába venné a kötelet szótlanul.
panel harmadikon nem akasztja sehova. ott ez egész komoly védelemnek számít.
az alapvetés, hogy egy kategóriával komolyabb védelem kell és kész. aki ford focust lop, az nem ért a műholdas nyomkövetőkhöz, aki meg ért a műholdas nyomkövetőkhöz, az nem lop ford focust.
Konkrét eset volt a rádióban: betörés után (ami nem volt egyszerű) minden akkoriban ismert technológiával védték a házat. Egy hónap múlva falbontással mentek be. Nyilván volt miért oda betörni, de védekezni 100%-osan nem lehet.
Ezt a tudást már sok embertől irigyeltem, de persze nem csak ezt. Nagyon szeretnék érteni az elektronikához is, de erre a kis időre ez már nem megy. Örülök, ha 1-2 bútort összerakok. :)
Most olvastam egy krimit. A csúnya bácsi Tinderen randevúzik lányokkal, és kifigyeli, hogy a lányok egy ilyen randin otthagyják a táskájukat, amikor kimennek wc-re. 15 mp alatt mintát lehet venni a kulcsukról (olvastam, hogy japcsik fényképről tudtak ujjlenyomatot reprodukálni...), amit aztán otthon 3d-s nyomtatóval simán elő lehet állítani. Innen meg már korlátlanok a lehetőségek.
Szép(?) új világ kezd itt kibontakozni. Azért örüljünk, hogy jóra is lehet használni az új technológiákat. Valószínűleg a gyermekeink már nem önteni fogják az ilyen alkatrészeket, hanem nyomtatni. Hacsak nem lesz majd egy még jobb, egészen más módszer.
Egyik "szakmában" jártas ismerős mosolyogva mondta, mikor az ötpontos zár, biztonsági rács, stb. előnyeit ecseteltem neki, hogy: "Öcsém! Há ráakasztom a pick-up vonóhorogra, oszt kiszakítom tokostól!" Szóval ennyit a betörésbiztonságról.
Hát ilyen-olyan gépeket már építettem párat az évtizedek alatt, de ami az asztalosságot illeti...még hobbistának sem nagyon nevezhetem magam. Ez a most futó asztal lesz az első olyan, amit nem készen ( gyalultan-csiszoltan ), illetve méretre vett anyagból próbálok csinálni.
Az öntés különben sokszor hasznos jó móka. (Csak egynéhány dologra figyelni kell, mert nem vicces, ha oda fröcsköl, ahová nem kéne..) Egyszer egy törött műanyag mosógépzsanért kellett volna pótolnunk. Elég bonyolult formájú kis bizbasz alkatrész volt, de azért fater fogott egy ujjnyi darab bakelitet vagy mifenét, hogy ő majd flexxel meg reszelővel...
Mondtam hogy hagyja, de "ő makacs fej, fel nem világosíthatám" .
Napközben vettem egy kiló agyagot mintához (ma már amit lehet inkább homokba öntök) és vittem haza egy marék spiáter kulcsot is olvasztani. Belépek a konyhába, ott ül az öreg, jobb kezében kés, előtte szalonna, a bal kezén meg... hm hát, a bal 4 ujján kötés, alig bírta megfogni a katonát :-D És nem is egyszerre csinálta, hanem egyenként! Mulatságos emlék róla.
Aztán szépen belenyomkodtam az összeragasztott műanyagot az agyagba és fél óra múlva kész is volt az örök élet alkatrész.
Ha már konyházunk: 3 méter munkalapra lenne szükségem. A zatikban néztem az árakat, 17-18ezer körül van métere mondjuk a gőzölt bükknek (szhelyen is 17-es mondtak a 40mm vastagra). Jó árat nézek, vagy van olcsóbb, vagy nem kell 40mm vastag?
ytong lábakra építem, viszonylag rendhagyó lesz, a belseje még talány, az ajtók elhúzósak. EGyelőre azon dilemmázom, hogy laminált pult legyen vagy tömör. Légyszi beszéljetek le valamelyikről :)
Nekem csak a gépészet vót többe (elszívó, gázfőzőlap, villanysütő, és mosogatógép volt, hűtőt és mikrót nem vettem, az vót).
Az ikea konyhaszekrény volt hozzá még kb 5kiló (összesen kb 6m szekrény, és három felső üveges), meg a munkalap még 3kiló (zatik, táblásított gőzölt dió).
Hozzánk panelben törtek be, földszinti lakásba, aminek az ajtaja az utcáról is látszott. Egyik lakó felettünk otthon is volt. Sima zártörés volt, de szerencsére csak egy pár ezüst fülbevalót találtak. A konyhába be sem mentek (ott volt pénz egy polcon, szem előtt), viszont minden más fiókot, szekrényt kiborogattak. Csak tanácsként mondom, hova érdemes eldugni az aranyrudakat. :)
Ez a banda kb. 10 napig dolgozott Győrben, aztán eltűntek, azóta sem lettek meg, pedig sok nyomot hagytak mindenhol. Valószínűleg külföldiek voltak.
Én is azt mondom, egyetlen védekezés egy jó biztosítás.
Még 2002-ben érdeklődtem egy profi konyhabútoros cégnél (persze bútorlapos), akkor azt mondták, hogy 100.000,-Ft/m árral számolhatok nagyjából, ha nincsenek extra igényeim. Természetesen gépek nélkül. Úgyhogy ez az ár elég jó lehet.
Az meg más kérdés, hogy ennek az árnak a feléért megcsinálta akkor egy asztalos igazi fenyőfából.
Múlt hét végén elhoztam a 100-as alu csövet és azóta amikor volt időm a hengercsiszoló készítésen ügyködtem.
Megpróbálom a hídra applikálni, bár van esély rá, hogy rezonálni fog és nem lesz szép a felület, ahogy pacman gondolja.
De jobb lenne nekem úgy és csak akkor derül ki, ha kipróbálom.
Bár volt több ötletem, végül úgy gondoltam a cső végét teljesen sk. megoldással zárom le. Ehhez minden volt itthon, nem került semmi pénzbe. Sokféle alkatrészt öntöttem már spiáterből, ezt is így gondoltam ki. A nehézség abban állt, hogy a végső helyén akartam kiönteni, hogy a csőbe fúrt lyukakba befolyva mindjárt a rögzítés is meg legyen oldva. Csináltam hát egy hab mintát, azt a cső végébe helyezve gipsszel kiöntve lett egy öntőminta. Amikor megkötött és kiszáradt, a habot kiégettem belőle, egy falappal lezártam és kiöntöttem.
Egész jól sikerült (hatodjára lett meg a módszer), így csak minimálisat kell rajta esztergálni, vagy reszelgetni.
Most indulok az öreg esztergályoshoz, hogy csinálja meg hozzá a további alkatrészeket. Sikerült kiötölni egy megoldást, amivel könnyen cserélhető lesz a henger, így két darab 50 centiset csináltam a méteres csőből hogy legyen egy durvább és egy finomabb is felpapírozva.
Ne parázz. Kötsz egy biztosítást évi 25 ezer forintért és gyűjtöd a számlákat... Így minden esemény után nagyobb, újabb házba költözöl. Végén már te leszel megsértődve, ha két évig semmi sem történik... :-)
Két ügyvéd beszélget egy luxus óceánjárón:
-Te miből utazol?
- Leégett a házam és a biztosítási pénzből maradt egy kevés. És Te?
- Érdekes, én is biztosítási pénzből. Elvitte az árvíz a házamat és nekem is maradt belőle egy kevés.
- Hmmm... Hogy csináltál árvizet, vazze ?
Persze ez csak vicc, az ember sosem kíván ilyesmit magának. Vagy 25 éve egyszer az üzletemet rámolták ki. Éppen a házilag készült ajtót törték szét, úgy mentek be. Felfeszíteni a hevederzár miatt nem tudták, az üveges részén rács volt amit nem sikerült leszerelniük, viszont az alsó része nem volt elég erős...Harmadjára eltalálták a bejutás módját. Belvárosi ház, udvari-földszinti helység... senki nem hallott semmit.
Olvaslak itt benneteket és megerősödik bennem a gondolat, hogy maradok a panelben, itt a biztonsági ajtó az egyetlen épeszűen támadható felület. Pont a 16-ban keresgéltem házakat, de kicsit jegelem, inkább alszom egy szobában a harmadikkal még egy ideig :-)