Ha a hőtükör réteg csupán gőzölve van, akkor az nem olyan vészes, habár valamennyire az is csökkenti a vételt.
Azt viszont tudnod kell, hogy ha a tetősíkon kívülre teszed, ott már nem működik a "fellógatjuk spárgával" módszer, odakint már vihar van, meg villám, meg statikus feltöltődés, tehát mindenekelőtt ki kell dugni egy masszív csövet a cserepen át, aminek az alját le kell földelni rendesen.
...szóval én előbb kipróbálnám a gyári antennát benn a padláson (hátha ott is jobb a házibarkácsnál), sőt talán még antenna erősítőre is előbb költenék, mintsem kiraknám a tetőn kívülre... :)
Végül is megcsináltam ezt az antennát, sokat javult is a helyzet. Sosem látott adók kerültek elő, a meglévők meg tisztábban szólnak.
Azt azért tudni kell, hogy a háztetőm, belülről, teljes egészében hőtükörfóliával van burkolva, ami ugye valami fémgőzölt fólia, szal ez valószínűleg nem tesz jót a vételnek.
Viszont most, hogy már fent vagyok a tetőtérben, innen már minimális munkával kijutok a falon kívülre, és viszonylag magasan is vagyok.
Ha ide teszek egy olyan kerek antennát az okés lesz?
Helyzet az, hogy éppen rászántam magam, hogy kicsit fejlesszem a szórakoztató elektronikámat.
Elhúzgáltam UTP kábeleket a tévékhez, meg a rádióhoz, meg felhúztam ezt a koaxot a tetőtérbe.
Azért is jobb a perem ragasztózása helyett, mert nagyobb lyukat kell kivágni, mint ezek a körkiszúrók csinálnak ahhoz, hogy kézzel benyúljon és kotorásszon a falon belűl
És a kivágás akármilyen nagy és szabálytalan is lehet
A g.karton sűlyesztett dobozok gyártóinak elverném a kezét :) Olyan vékony peremmel gyártják a dobozt, ha kicsit is nagyobb a lyuk átesik rajta. Bővel elférne legalább egy 5mm-es perem
Kivágott lyukba keresztbe egy darab C profil, két csavarral a g.kartonhoz rögziteni, majd a lyukba egy méretes g.kartont ugyancsak csavarral rögziteni. Utána glett
Komolyabb gipszkarton fém profilokban vannak "H" alakú kivágott rések, kimondottan ilyen célokra. Benyúlsz a lyukon, a fémen kitapogatod a legközelebbi H-kivágást, elgörbíted a két fülecskét (egy ujjal is könnyen elhajlítható) és kész is van a lyuk a vason a vízszintes kábel-átvezetéshez.
"és visszafoltozni a kivágmányokat"
A dobozmaróhoz hasonló, de sokkal vékonyabb pengéjű körlyuk-fűrésszel is lehet csinálni ezeket az ideiglenes lyukakat a gipszkartonba, majd vissza is lehet ragasztani őket valamivel úgy, hogy utána a festőnek már csak glettelnie kell, lyukat foltoznia nem.
Megoldható, csak szépen ki kell bontani a falat pár helyen, átfúrni azt a merevítőt valahogyan, és visszafoltozni a kivágmányokat, befejezni a falat ízlés szerint. (lefesteni az egész érintettet saroktól sarokig, homogénre)
Ha felviszel egy koaxot a padlásra, akkor mielőtt gyári antennát vásárolsz
megér egy kísérletet egy kis házibarkács (és ha nem sikerül, akkor még egy méter koaxkábel sem megy veszendőbe): magából a koax felső végéből alakíts ki egy koaxiális antennát.
Ez úgy néz ki, hogy
- óvatosan leszeded a koax külső kábelköpenyét 75 centi hosszan, de az árnyékolás ne sérüljön meg
- az árnyékoló harisnyát óvatosan összenyomod, hogy megvastagodjon, majd óvatosan visszasimítod az odavezető koaxkábel külsejére. Ekkor lesz a koax végén 75 centi belső (fehér) koax ér felfelé és 75 centi harisnya lefelé (feszítsd meg szigszalaggal, hogy lefelé is meglegyen a 72-75 centi). Tehát az árnyékoló harisnya által alkotott cső belsejében fut a koax kábel az antenna közepéig (teszek ide képet, hogy teljesen érthető legyen a dolog logikája) és onnan megy kétfelé
Ha ez nem jön be, akkor jöhet a bóti antenna, pl itt is megveheted (nincs messze tőled, de telefonálj oda, mert nem mindig van raktáron):
Ha még így is kevés, akkor vegyél hozzá egy antenna erősítőt.
FONTOS! az antenna erősítő NE lenn a rádiónál legyen, hanem fenn az antennánál!!! Az energiát viszont a lakásból kell adnod neki, tehát olyan erősítőt vegyél, ami távolról (a koaxkábelen át) kaphatja az energiát .
Tehát így kérj antenna erősítőt:
- 88-108 MHz sávra
- távtáplált
- tápegységgel
- tápfeladóval
Még valami: az sem jó, ha túl erős az erősítőd, mert a legerősebb rádióadó hatalmas jele már torzításba viheti a kimenetét. Tehát nem árt, ha olyan erősítőt veszel, aminek lehet szabályozni az erősítését. Profik az erősítés előtt egyenként ki szokták szűrni a túl izmos rádióadókat, ilyenkor feljebb lehet tekerni az erősítőt: osztrák adót már tudtam csinálni Budapest mellé (sztereóban, zajmentesen).
De az is lehet, hogy önmagában elég lesz valamelyik antenna is és nem kell erősítővel foglalkozni.
Egyébként remélhetőleg nem olyan rádióadókra vadászol ekkora energiabefektetéssel, amit amúgy interneten át is sugároznak :)
Adott egy gipszkarton fal ezen kellene 2 méter hosszan elvinni egy dugaljat.
A kérdésem az lenne, hogy meg lehet oldani ezt valahogy süllyesztve (valószínűleg egy merevítő is útban van) vagy inkább külső dugalj kábelcsatornával?
Nálam pontosan egy olyan "kördipól" üzemel a padlásomon, igaz egy erősítő is van a levezetés elején, de 90 km-es sugarú körben minden URH adó zajmentesen fogható...magyarok, osztrákok, szlovákok. ~ 25 adó.
Műhelybe, "ipari" 3 fázisra csak komoly, valódi 3fázist tudó fi relé "jó".
Gondolj bele mi történik valódi 3fázisú (400v) fogyasztónál, ahol a fázisok közt vesznek ki teljesítményt, deltában ugye le sem lehet kötni semmit a nullára, de normálisan csillagban sem a nulla és a fázisok közt folyik az áram.
A külön fi relék, vagy az összehebrákolt nem valódi 3 fázisú hanem "3*1" fázisú olcsó lomok meg szépen csapnak lefelé, hiszen nekik az a dolguk, visszafolyik-e az összes áram a nullán, ami a fázisokon "elmegy", holott ha a fázisok közé kötnek be bármit, akkor ugye a nullán abbol semmi nem jelenik meg, katt.
Ezek a fi-k, lévén nem háztartási eszközök, egyrészt még mindig eszetlen drágák, másrészt ipari környezetbe nem igazán gyakori a 30mA, ami ma viszotn életvédelmi elvárás, jó ha 300mA-es tipust kapsz, és nem csap le egy nagyobb 3fázisú gépre.
Ha csak 3*1 fázisnak, 1 fázisú fogyasztókkal használod a vellanyt, akkor az eddigi tárgytalan, azt teszel amit akarsz, akár 3db egy fázisút, védve avval is leszel az áramütéstől.
Csak ilyenkor szoktak később meglepődni, nem érteni, mikor fellekesülve, hogy van már 3 fázis, akárcsak egy villanytűzhelyt 3fázisra szabályosan bekötnek, (komperrszor, fúrógép, köszörű, akármi) az összes fi meg csapódik lefele mind és nem akar működni.
Marmint a Fi relebol gondoltam. Hogy csak a nagy bejovo lenne ilyen, a kimenok pedig maradnanak a normal kismegszakitok, vagy az osszes kimeno legyen inkabb EV rele.
Hello! Egy gyors kerdesem lenne. A muhelybe bejovo 3x63A-es halozatot szeretnem vedeni egy 30mA-es EV relevel. Erdemesebb az egy nagyobb 63A-est vagy inkabb a tobb darab kimeno 16 es 32A-es megszakitokat ennek valasztani? Ez utobbi lenne a koltsegesebb. Van valami link vagy athidalo, ami amit a DIN sinre tudok szerelni, hogy a fo megszakitorol alul kijovo vezetekeket a kimeno megszakitok felso polusaba tudjam kotni fesus sinnel?
Villanyszerelő gyorsszolgálathoz (sosvillanyszerelo.hu) keresünk villanyszerelő kollégát. Munka megbízásos alapon (dolgozhatsz közben másnak is). Ha felkeltettem a Te érdeklődésedet, vagy ismersz megbízható villanyszerelő kollégát, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az info@sosvillanyszerelo.hu emailen, vagy a 70/9532435 telefonszámon.
Tevedtem mikor azt gondoltam, hogy a kinaiak mar nem tudnak a ket eres vedovezetos elosztonal lentebb sullyedni, de igen. Hozott nekem a posta ket 60 cmes Led csovet.
Eloszor nem akartam a vedovezetot bekotni mondvan ugyis csak kiprobalom... Aztan meggyozem magam... Bedug, vilagit, nezeget forditva bedug Fi leold. Woaa! Szetszed, tap nincs, egy darab graetz, 40 led, 20 ellenallas, ennyi fine! Belso csatlakozokon nincs szigeteles, par milimeterre vannak az alu haztol. A vezetekek az eles aluperemek mellett...
"De drót az már van. Szerinted vágjak le belőle? "
Ha
- ennek a drótnak a végén olyan csatlakozó van, ami az "FM 75ohm" nevű aljzatba megy
- és meg tudod oldni, hogy onnan egyenesen nagyjából függőlegesen haladjon, akkor az 1 méter vezeték (hangolt antennaként) biztosan túl hosszú, az optimum szerintem 75 centi körül lesz
de ha nem tudod/akarod megoldani, hogy a csatlakozóból egyenesen és függőlegesen menjen fel, akkor nem hangolt, hanem "véletlen" antennáról beszélünk, akkor viszont jobb, ha meghagyod a teljes hosszát
"Tégla épület xviii-ker."
A tégla az jó dolog, remélhetőleg kevés vezeték és betonvas fut a falban az antenna környékén.
Sajnos nem vagy elég messze a budapesti rádióadóktól ahhoz, hogy kis nyílásszögű irányított antennával próbálkozhass,
ha mindegyikre szeretnél rálátni, akkor budapest területéről csak a körben-látó antennák jók.
Ha ez nem elég erős, akkor vagy jó lesz neked amit pajaci ajánlott,
vagy barkácsolsz magadnak valami egyszerű, falon kívülre szerelhető (vagy csak egyszerűen ablakból kilógatós :) antennát.
Kérdésem az lenne ma kémény bontás előtt a födémben átvágták a méretlen fővezetéket, ami elkezdett lángolni a tető árbocnál gyorsan szétvágtam a beérkező vezetéket.
Hogy és kinél kell ezt bejelentenem és számíthatok e valami szankcióra ?
Nem írtad, hogy miféle frekvenciára gondolsz, ezért a budapesti FM rádióadókra tippelek.
És azt sem írtad, hogy hol helyileg merrefele vagy, ezért feltételezem, hogy Budapest közepén lax, tehát hozzád képest minden irányban lehetnek rádióadók, tehát olyan antenna kell, ami minden irányból egyformán vesz. (ha egyik tippem sem jött be, akkor túl kevés információt adtál meg :)
Körbekörben egyenletes érzékenységű antennák közül a legegyszerűbb a függőleges negyedhullámú antenna. Az FM sáv közepes frekvenciája kb 98 MHz, erre a frekvenciára egy negyedhullámú antenna kb 75 centi hosszú. Tehát fogj egy 75 centis függőleges derótot és az egyik végit dugd be a rádiód hátulján a "FM 75ohm" jelű antenna csatlakozó aljzat közepébe**. Ezzel kész a legbutább FM antenna.
Valamivel jobb lesz a vételed, ha a fent említett antenna csatlakozás külső (föld) érintkezőjéről lelógatsz egy másik 75 centis derótot a föld felé (szintén kb függőlegesen), ezzel a fenti negyedhullámú antennánkat kiegészítettük egy félhullámú dipóllá, ami persze még mindig nincs aszimmetrizálva és aminek az impedanciája sem igazán illeszkedik tökéletesen a rádió 75 ohmos bemenetéhez, de hát tíz perc alatt ennél jobbat nem lehet összeütni ;)
Ha ennél többre vágysz, akkor add meg a pozíciódat nagyjából (pl távolság Budapesthez képest), és/vagy kattincsá ide.
(**jobban jársz, ha a drótokat nem gyufaszállal peckeled ki, hanem veszel egy rendes odavaló antenna dugót és beleforrasztod)
Ez jól hangzik, de ha lenne olyan megoldás, amivel nem kellene három emeleten keresztül rángatni a drótot, +szétbontani a tetőt, akkor sokkal őszintébb lenne a mosolyom :)
Vagy jön majd valaki és megmondja, vagy kipróbálod. A 3ezer pénzes Metermanon ilyenre teljesen jó. Többit csak azért nem ismerem, mert abból több van és mellé még vagy 2 másik... Bosch sem 50-től kezdődik, de az olcsóbb is precízebb:
Az lesz a végeredmény, hogy kapnak egy csodálatos csatári PVT6060 Á-V szekrényt, az aljára egy egy 1530-as kiegészítőt. Kérünk 1x32A-t a két lakásnak, tűzhely nincs (nem nagy lakások, kb 50m2) meg egy vezérelt mérőt, a szekrény adja majd a bővítési lehetőséget. A kiegészítőkbe bekerül 2-2 db moduláris mérő, (analóg vagy digitális még nem tudom) meg némi sorkapocs.
Nekem Meterman van, de már nem is gyártják, vezetéket meg a multiméterem (tudom, tudom, az nem villanyosnak való) fejébe épített cuccal is kereshetek. Aztán jönnek a Bosch meg a Stanley cuccai, azok is beváltak. Kinek micsoda.
Én találkoztam, a silány alkatrészek és a nagy impedancia párosa okozza. Van az időzítő tagban egy elkó, annak a jobbra, tantálra cserélése segíthet. Esetleg nagyobb feszültségű, ha befér.
Próbáltam rákeresni de nem láttam, hogy erről volt-e szó.
Van egy adag mozgásérzékelős lámpám, aldiban vettem őket. Mindegyikben kompakt fénycső van, és rá is van írva, hogy csak azt szabad beletenni.
Egy év után elkezdte egyre több csinálni, hogy rendesen felkapcsol este, de úgy kapcsol le, hogy kb 1 percig villog és ami egyrészt baromi idegesitő éjjel, másrészt meg kinyirja a kompakt fénycsövet.
Valaki már találkozott ilyennel és van ötlete mi mekkent meg bennük ?
"Valami apróságot akartam telefonon elintézni. Azt mondja a nő, nem lehet, menjek be."
Az a nő nem tudhatta, hogy valóban te vagy a telefonban, vagy valaki a nevedben akar intézkedni (pl a te károdra). Ezért szükséges az ügyintézéshez személyesen jelen lenni (amikor is előtte igazolod magad), vagy szintén személyesen kérni tőlük egy egyedi azonosító kódot, amivel attól kezdve már az interneten át is igazolhatod magad.
Azért találta fel a hivatalt, mert leszakadt a keze s nem tud gombokat nyomogatni otthonról. Ezért be hivatták inkább, s így lett be-hívós helyből rövidan hivatós, azaz hivat-tal lehet bemenni. (szivatal)
Egy mérőhely 3+3F mérő kombis. Alája sima két kisdoboz elosztónak, majd a házaknál ahol bemenne a kábel oda raknék egy dobozt ami zárható abba bele 2 - 2 mérő a biztikkell és csókolom. Az almérők lehetnek analógok vagy digisek ha digis sokkal kisebb doboz kell nekik.
Erről a nav vagy nem is tudom mi jut eszembe. Valami apróságot akartam telefonon elintézni. Azt mondja a nő, nem lehet, menjek be. Fasza, mondom maradhatok itthon brigádostól, ülhetek ott egy fél délelőttöt 5 perc miatt. Mondom a nőnek, más megoldás nincs? Azt mondja, de, lehet ügyetintézni a neten, akkor nem kell bemennem. Ó, mondom szuper, ez kell nekem! Kérdezem tőle, hogy kell csinálni. Azt mondja a nő, ha nincs mittudom én milyen számom/kódom, akkor bemegyek hozzájuk, kitöltök egy űrlapot, aztán kapok egy számot/kódot vagy mit, amivel ha hazaértem, be tudok lépni az ügyfélkapun vagy min, és akkor már el tudom intézni. Hát hogy szakadt volna le a keze annak aki feltalálta a hivatalt.
Azért nem adtam a kérdésre választ, mert nem az általam leírt okból nem értelmezhető a kérdésed.
Ha pedig penge lennél, tudnád, hogy a mikróban van jó nagy kondi ami induláskor míg fel nem töltődik meghúzza a hálózatot egy picit, de nem olyan módon mint egy induktív fogyasztó.
Egy átfolyós vízmelegítő 3-4-5 kW szokott lenni, egy bojler kb. 2 kW. Számoljunk csak 6 kW-tal, ez együtt hány A?
Szerinted jogos, hogy leold a kismegszakító vagy nem?
-csatlakozo csere szukseges,mivel nem veszel A-t,igy az utolso meterig fizettetik Veled,de itt lenne kibuvo,mert a vezereltre kernel teljesitmeny bovitest.
2-Van esély rá, hogy megoldja, a mikróval ugyan ez volt a gond az előző háznál, ott megoldotta, de már régen volt, és nem emlékszem, hogy C vagy D jelűt raktam.
Adott egy kettéosztott családi ház, két külön egyfázisú mérővel, két külön tetőtartós becsatlakozással, 20-20A-rel. A mérők bent a lakásokban, elég szar helyen, a csatlakozó 10-es mlc+sodrony, szóval szar az egész. Ráadásul az egyik lakásba szeretnének tűzhelyet is. A tulaj ugyan az, de bérbe szeretné kiadni mind a két lakást. Ráadásul mind a kettőnek lesz bojler is.
A lehetőségek:
Első elképzelés az volt, hogy egy új tetőtartó, egy fogadószekrény, mellette jobra-balra egy-egy kombi szekrény, tűzhely nincs, nincs HFH. Ez nem járható, mert egy ingatlanon már csak úgy lehet 2 mérő, ha a csatlakozó is külön van.
Második elképzelés, külön tetőtartók. Egyik lakásnak 3x16A, másiknak 1x32 valamint egy egy vezérelt. Igen ám, csakhogy nem csak hogy belép a képbe a HFH, de nem is igen lehet megoldani, mert ugyan két helyrajzi számon volt az ingatlan, a tulaj összevonatta egy szám alá, úgy meg tudtommal nem lehet ezt megoldani. Ráadásul irreálisan magas költség.
Harmadik verzió, egy mérőhely, egy tetőtartó, 3x20A + 1f vezérelt. Mérőhely alatt kiegészítő szekrény, moduláris almérőkkel szétosztva a vellany. Itt ha csak 15-tel számolom az almérőket, meg 20 a két kiegészítő szekrény, meg még 28A után HFH az megint horror ár.
Negyedik verzió, nincs sütő, van egyszer 32A nappali + vezérelt. Nincs HFH viszont van 4 almérő.
- összevonás mérőknek akkor ha megvolt fizetve mindegyik után a HFH azaz 40 A vagy a felettiek
- ha egy helyrajzi számra, egy tulajdonoshoz kerültek de fenti pont teljesül akkor A + B lesz az új mérési teljesítmény egyébként max 32A
- szabványosítani kell a mérőhelyet mert új szerződésnek fog minősülni és ha valamelyik mérő nem bővíthető a vezeték meghagyásával a kért teljesítményre
Ha ez iker lakás akkor nem lehet egy helyrajziszámon. Így lehet 2 csatlakozója, máskülönben csak egy csatlakozó lehet,és akkor a "két" lakás egy helyrajziszámon van.
Vegyük azt, hogy 2 csatlakozás van, 2 főmérővel,ez nem eggyesíthető, még 3 fázis esetében sem.
Viszont ha egy helyrajziszám van akkor a két mérőből lehet egy,az Ampereket pedig összeadják.
Így összesen rendelkezésre 40A állna.
Igen ám,ha ezt egy fázisra akarod "beváltani" akkor már területigazda engedély szükséges.
Viszont ha 3 fázisra akkor 12 A-t venned kell,így lehet 16-16-20 A.
Almérők már nem játszanak az áramszolgáltató részéről.
Adott egy családi ház, középen kettéválasztva. Jelenleg 2db 1 fázisú mérő van, külön csatlakozóval, 20-20A-rel.
Ebből szeretnénk csinálni egy háromfázisú mérőt, 16A, 16A, 20A kiosztásban. (slmérővel lenne megoldva a 2 mérés) A kérdés hogy ebben az esetben összevonható-e a 2 mérő, mennyi után kell HFH-t fizetni. A mérők ugyan azon a néven vannak.
Azon is gondolkodtunk, hogy lehet hogy elég lenne 2 egyfázisú mérő is, úgy ahogy most van, csak 32A-rel. Lehet még egy névre, egy ingatlanra 2 mérőt kérni?
Eszembe jutott még valami: részben az A/D átalakításkor, részben pedig a protokoll által (munka+sávszélesség spórolás céljából) olykor teljesen el szokott tűnni a háttérzaj a beszélgetésekből,
az embereket viszont baromira idegesíti a süket csend a szavak közötti hosszabb szünetekben (úgy érzik, hogy megszakadt a vonal), ezért egyes rendszerek a D/A visszaalakításnál mesterséges zajt szoktak hozzákeverni a hanghoz.
Ha ilyen jellegű háttérzajra céloztál (tiszta fehér- vagy rózsazaj), és VALÓBAN teljesen digitális az a telefonközpont, akkor az valószínűleg nem "igazi" zaj, tehát nem hiba okozza (nem bug, hanem feature :)
Annyiszor csalódtam már a parasztvakító marketing szövegekben, hogy már jó ideje csak arról a telefonközpontról tételezem fel automatikusan, hogy valóban digitális, amire közvetlenül nem is lehet hagyományos analóg telefonokat rákötni :)
És amit linkelsz, azok digitálisak, max. van benne némi analóg kártya. Muszájból. Nem véletlenül bontották el valahonnan :-)
Kár így levegőbe beszélni, hogy ezek, meg amazok, meg "nagy része", mert már jó ideje nem így van. Igaz működnek ezer éves analóg dolgok is, de szépen kihalnak, amit meg digitként árulnak az digit is.
Vagy mi az a "profi"? Néha egy kis VOIP vagy digitális alapú megoldás olcsóbb, mint meglévő központba pár analóg modul és kártya, vagy egy "profi" központba a tápegység, ami meghajtja.
Tud-e valaki olyan műszerről, amely a mért értéket hang kiadásával is kijelzi? Egész pontosan hang magassággal, tehát pl magasabb feszültség/ellenállás = magasabb hang.
Egyéb megoldás nem érdekel, csak hangmagasság.
Biztosan tudnék ilyet barkácsolni egy műszerből, de ezek az egyedi barkácsolások általában többe kerülnek, mint megvenni készen (ha létezik ilyen).
"iszonyatosan nagy baromságokat irsz olvass picit utánna a TPv központoknak egy Ads vagy Ewsd központban nincs analóg kapcsoló mátrix"
Soha nem írtam, hogy minden digitális telefonközpont parasztvakítás. Azt írtam, hogy azon telefonközpontok, amelyeket nagyképűen "digitális telefonközpont"-ként árusítottak, azok nagy része valójában nem volt teljesen az. A profi telefonközpontoknak nem volt szüksége a "digitális" marketing-jelzőre, azokat szakemberek vásárolják, akik pontosan tudják, hogy mi van bennük. Leginkább azokat a 8-32 analóg mellékes (és olykor 1 db rendszerkészülék) kisközpontokat nevezték "digitális" telefonközpontoknak, amelyeket kis cégek számára készítettek, olcsón.
Ezért ha azt hallom, hogy "digitális telefonközpont", akkor először egy olyan kisvállalati központ jelenik meg előttem, amelyet a gyártója a nagyképű "digitális" jelző segítségével próbált elsózni minél nagyobb mennyiségben.
ON Én egy darabig dolgoztam GSM adapteres cégnél ott fejlesztettek is. Gondoltunk egy nagyot a fejlesztőkkel együtt és egy ISDN alapokra épülő telefonközpontot kezdtünk kialakítani aminek modulos megoldása volt és modulokban lett volna ISDN2, 30, T1 csatlakozás, analóg hagyományos (megjegyzem ennek az elektronikai része és programrésze volt a legkomplikáltabb), LAN csatlakozás - VOIP, SIP protokoll támogatással. Az egész rendszerben minden digitális volt, a központi elem egy lebutított CPU volt. Tehát egy ISDN központ aminek van analóg kimenete teljesen digitális csak az analóg kimeneteknél van analóg csatolás. Egy mai analóg központ is a ma kapható telekomos ic-k világában már belül is digitális és a csatoló abban van analóg elem ami leválasztásért, szint csatolásért felel.
A kapható VoIP központok 99% egy PC alapra épülő célszámítógép amihez hozzáraknak analóg vonalkapcsolás esetén egy illesztő interfészt. Ha véletlenül van ISDN2, vagy 30 csatlakozás annak is saját illesztője van. De nem jellemző VoIP rendszerekben az analóg mellékállomási interfész inkább fővonali 2-4 vonal csatlakoztatására van mód, vagy van egy bővítő modulja ami GSM interfésszel rendelkezik. OFF
Ilyen dugdosós néniket még láttam élőben a 80-as évek közepén. (legalábbis arra emlékszem) Aztán 20 évvel később kézben is fogtam olyan dugdosós kábelt, na halljátok, az nem semmi drót. Szálanként van sodorva, majd az egész megint sodorva, úgy kanyarog mint egy sikló mégse törik meg sehol. A dugósa pedig egy kerek gömbben végződött.
Ha én digit központot mondok, akkor az kb. az is volt. Értelme nem lenne analógokra konvertálni, de biztos jobban tudod. No meg analógon nem fog átmenni a vezérlés, mint speciálisan programozható gombok, többféle csengőhang. Esetleg csigaverseny a kijelzőre (:-
iszonyatosan nagy baromságokat irsz olvass picit utánna a TPv központoknak egy Ads vagy Ewsd központban nincs analóg kapcsoló mátrix digitális de gondolom fogalmad nincs mi az a irányítási tábla ;időrés;2mega;stp és ez is a múlt ma már voip megy minden
A "digitális telefonközpont" kifejezés az esetek többségében egy hatalmas parasztvakítás.
A kifejezés hallatán egy szakember úgy képzeli, hogy egy ilyen telefonközpont belsejében az összes telefon csatlakozó mögött egyből egy analóg/digitális átalakító van és a központ belsejében az összes audio művelet a digitalizált hanggal történik. A valósában viszont a hang csupán egy tök egyszerű analóg kapcsoló mátrixon megy keresztül és csupán a vezérlő rész digitális (és az egyetlen rendszerkészülék, amiről programozni/vezérelni lehet a központot), erre való hivatkozással lesz "digitális" a telefonközpont.
Márpedig ha egy digitális telefonközpontot "digitális vezérlésű analóg" központnak tekintjük, akkor már nem is csoda, ha egy kis extra zaj jelenik meg a hangban.
A voip adaptereknél viszont az első fokozat (A/D konverter) kivételével minden audio művelet valóban digitális.
"A zaj szinte kizárólag az analóg részen kerülhet a rendszerbe."
Nem. Éppen ezért a lista elejére írd már oda, hogy dugja be a telefont közvetlen a rendezőnél. Bár jó lenne hallani, lehet nem is számottevő a probléma. Igaz nekem digit központom is volt zajos, meg egy csomó más kreténség.
A telefonos rendező meg jó eséllyel a gatewayből kifejtett patchpanelt jelenti, fura is lenne.
"egyik analóg telefon -> 1 méter telefonzsinór -> Audió Codek -> Switch panel -> Szerver -> Voip gateway -> telefonrendező -> telefonzsinór -> másik analóg telefon"
A zaj szinte kizárólag az analóg részen kerülhet a rendszerbe.
Gyanúsítottak:
- a két végén lévő analóg telefon is csinálhatja a zajt: próbaképen ideiglenesen cseréld le őket egy másik, komolyabb típusúra (nem egyszerre, hogy tudd, hogy melyik a ludas) én ezzel a kísérlettel kezdeném mindenekelőtt.
- ha a fenti kísérlet után nem tűnik el a sistergés, akkor a második telefont odavinném a voip gateway-hez és közvetlenül rákötném az analóg kimenetére, hátha a második vezetékszakasz szedi össze a szemetet
- a voip gateway utáni telefonrendező azt sejteti, hogy ott valami bonyolítás van: ha van valahol ott még élő telefonközpont vagy elektronikus berendezés, az is berakhat zajt a drótba. Jó lenne tudni, hogy a voip gateway és az analóg telefon között nagyjából hány méter telefonvezeték húzódik, mert a nyomvonalon útközben is bekavarhat valami.
A házibarkács vonalminőség-mérést pedig felejtsd el sürgősen: soksok munkaóra és sok ezer forint árán össze fogod hozni és ott ülsz majd az oszcilloszkóp előtt és nem fogod tudni, hogy tulajdonképen mit is kellene most látni :)
Léteznek kimondottan vonalminőség tesztelő műszerek, azzal öt perc egy mérés. De mivel ezek drágák, még olcsóbb kihívni egy szakembert, akinek van ilyen műszere és tudja is, hogy hogyan kell értelmezni azt, amit kiír.
Ezért is emeltem ki a Tiszta pormentes Betonfödémet (amin se vakolat, sem festék nincs, manapság ezt divatosan "látszóbetonnak" mondják az építészek...)
Ha a festők szép munkát végeztek, akkor tuti leesik az első fuvallatra. Ha jó munkát, akkor nem. De ettől függetlenül, és biztosan felfúrnám legalább a két végén és középen, a többit lehet ragasztgatni.
Nem értem minek szopatod magad, van rá rendes műszer, az hiteles jegyzőkönyvet ad és csókolom. Biztos nem szopatnám magam mindenélfe építgetéssel, amiből az... Mi is derül ki, vagy mi alapján? Főleg ha van megbízó, meg miazmás. Ennyi erővel júzer oldalon is visszahurkolhatod, aztán szkópot dugsz a rendező oldalára.
A hibajelenség egy kis sistergés hallható....de az utasítás szerint le kell mérnem a vonalak közti csillapítást és mivel több telefon is van így megkel néznem hogy van-e áthallás..ehhez viszont a mérőkört kell megépítenem. Vannak régi készülékek..Level Generator meg Level Meter amikkel elméletileg egyszerűbben megoldhatnám ezeket a dolgokat de ilyet csak a suliban találok és mivel nem megvehetők és hát azért régi darabok ebben nem bízik a megbízóm.
" telefonrendező -> telefonzsinór -> másik analóg telefon"
Elvégre az első 1 méteres kábelen nagyot szopni nem lehet, de persze sosem tudni. Násik végén ha nincs alapzaj, vagy szigszalagos toldás, akkor jó, de ha nagyon kell, akkor műszerrel is meg lehet mérni, max. sokba kerül. Ha nem valami KGST-s kivitelezés, akkor van rá egy söröm, hogy nem azzal van a baj és a kodek miat bugyborékol a hang, vagy addig szar a net...
egyik analóg telefon -> 1 méter telefonzsinór -> Audió Codek -> Switch panel -> Szerver -> Voip gateway -> telefonrendező -> telefonzsinór -> másik analóg telefon
Egyik ismerősömtől kaptam azt a tanácsot, hogy mint leírtam az analóg vonali részével foglalkozzak, szóval ahogy kijön a jel a telefonzsínóron egy kábelt aminek a kettő végén RJ11 aljzat van, azt átalakítom úgy hogy a közepére A és B pontra kivezetek egy-egy banándugót, majd mikor a telefonálást megtörtént, akkor a banándugót rádugom a fojtótekercsre, ami már össze van építve a mérő áramkörömmel....így a hívás nem szakad meg és simán lehúzhatom a telefonokat..
csak az a gondom, hogy 600Ω és 550Ω ellenállást, 4,7 és 10-es micro kondenzátort Fojtótekercs kéne ami az átfolyó áram hatására nem veszíti el az induktív jellegét, I.dc=20...50mA közötti, bírja az egyenáramú mágnesezést és Henri nagyságrendű legyen az értéke. hol kapok?hogy keressek rá?...milyen paraméterre figyeljek? köszi a választ!
"A kérdésem az, hogy vajon lehet-e a plafonra ragasztani kábelcsatornát?"
Ha jó a festék minősége és tiszta a felülete, akkor nyugodtan használhatsz öntapadós csatornát, az életben nem fog lejönni. Tavaly egy havernak kétségei voltak, hogy fenn fog-e maradni a csatorna amit feltettem az üzletében, mondtam neki, hogy másnap már kipróbálhatja nyugodtan. Először csak kicsit húzta, nem akart mozdulni. Ezután megrántotta jó erősen a csatorna végét, mire az nagy reccsenéssel letépte a glettelt betonfalról a diszperziós festéket két centi széles sávban :)
Persze nagyon sok helyen szar a festék, vagy koszos/poros a felület, ezért elterjedt az a tévhit, hogy az öntapadós csatornák semmit sem érnek.
Ilyen felületen megpróbálhatod az UTP kábelt ragasztópisztollyal közvetlenül a mennyezetre ragasztani.
Én zsaluzott tiszta pormentes betonfödémre szilóval ragasztottam fel a csatorna hátát... 4 éve bírja, bár nem kellett hozzányúlnom még. Felraktam, 20-30 centinként keresztbe széles ragasztószalaggal rögzítettem a csatornát , 24 óra múlva leszedtem a rögzítést , betettem a kábelt, és lezártam a csatornát. Persze vakolatnál ez nem mindig működik....
A tanácsotokat szeretném kérni: apósnál kiépítettem egy kamera rendszert, viszont a hálózati rögzítőtől el kellene juttatnom egy UTP kábelt a számítógépéhez. A távolság kb 20 m, a gondom az, hogy az utolsó 2 m-en a plafonon kellene a kábelt elvezetnem. A kérdésem az, hogy vajon lehet-e a plafonra ragasztani kábelcsatornát? Nem szeretném fúrni a plafont, egyrészt vasbeton gerenda, másrészt sokkal babrásabb. Esetleg van valamilyen egyéb ötlet?
Nem volt még időm kísérletezgetni vele. Majd próbálgatom. Az biztos, hogy a garázs régi konnektorába bedugva nem volt probléma, csak amit később szereltem fel.
Csak a porszívó vágja le? Dugj bele egy 40W-os laposdugós izzólámpát is, és egy földelt vasalót is. Fordítsd is meg 180fokkal a dukókat és úgy is nézd meg.
Ha színre jól vannak bekötve a konnektorban, akkor valaki valahol összekevert valamit (föld és nulla az esélyes) le kellene kötni a földet, és végignézni mindent, mindenhol, nem csak ott. fázisceruzával és próbalámpával is.
DJ Szegecs kolléga kérésére hoznám munkahelyem teakonyhájából a mellékelt installációt. A kábel nem a fal mögötti szobába vezet, hanem vissza a falba. A miértekre keresem a választ... :)
Koszonom, de nyugodtan megsporolhattad volna ezt a 232 karakter semmit magadnak, biztos tudtal volna valami elmeset epiteni belole. Tobb kerdesem nincs hozzad.
A elképzelhető, hogy valahol közösítve lett a nulla, védővezető, vagy felcserélve. A rádió áramfelvétele még nem "szólaltatja" meg a védőkapcsolót, de egy nagyobb fogyasztó már igen.
Mindenképpen bontsd le és nézd meg, a cserét, esetleg, a nulla és védővezető valahol véletlen nem ért-e össze.
Pár hete felszereltünk FI relét, elvileg minden áram keresztülmegy rajta, kivéve a vezéreltet.
Minden rendbenlevőnek tűnt, de pár napja a garázsban egy konnektorba dugva a porszívót, az levágta a FI relét. Ez egy 4-es konnektor, én kötöttem be régebben. Rádió pl. üzemel róla gond nélkül, de nem vagyok biztos benne, hogy ugyanabból a dugalljból.
Hol keressem a hibát? Lehetséges, hogy a 0-földelés fel lett cserélve abban az egy konnektorban? A porszívó egyébként vígan üzemel egyéb helyeken. Elég körülményes megbontani ott a konnektorokat, ezért gondoltam, hogy inkább kérdezek előtte, azóta igazán nem is próbálgattam.
Elmeletileg erdekel csak (azt tudom h fizikailag belefer), h mi a szokas, hatranyok, pl. nehezebb lesz szalat cserelni? A hova kossem szinten hasonlokepp ertendo.
ket redonymotort szeretnek bekotni egy lakas meglevo halozataba. A rendszer ranezesre rendben van, az elozo lako szerint kb. 8 eve lett felujitva, csovek a vakolatban, rezvezetek mindenhol.
Az a tervem, hogy a meglevo csovekben viszem el a vezeteket a legkozelebbi doboz / konnektor / kapcsolo -hoz. Illetve vesek a ket kapcsolonak egy-egy rovidebb szakaszt.
Az egyikhez legkozelebb halokabel megy, amire semmi szuksegem, gondoltam azt a csovet athuzom (gyengye-, es erosaramot inkabb nem keverek), ugyis egy konnektor melletti aljazthoz megy.
Masiknal van a kozelben erosaramu cso (pont kulso vilagitashoz), abba huzhatok meg plusz vezeteket?
Vagy meretezes miatt kene valamit tervezni is a veses minimalizalasa helyett?
ha van itt esetleg villanyszerelő, aki vállal társasház felújítást, akkor nálunk lehet, hogy lenne munka: 4 emeletes társasház 4 lépcsőházában fővezeték(ek) és biztosítószekrény csere, mert 1960-as évekbeli technológia van jelenleg, ami nem a mostani fogyasztásra van méretezve. Lépcsőházanként van 20 lakás. Szerintetek nagyságrendileg mennyibe kerülnek egy ilyen felújítás, illetve mennyi idő alatt készülne
Tudhatnád, hogy ha nem írja, hol, akkor Budapestország nevű központi államban él, és persze ez olyan kicsi, hogy az se zavarja, hogy a külső bécsi úthoz rohadt messze van a soroksári út vége mondjuk...
- a "voip telefon" egy olyan szoftver, amivel telefonálni lehet. Ez a voip szoftver működhet bármiféle számítógépen: okostelefonban, routerben, vagy egyéb furcsa formájú számítógépen, pl olyan számítógépeken, ami kívülről asztali telefonnak vagy akár szappantartónak látszik.
- mivel számítógépekről van szó, ezért ezek között a beszélgetés számítógépes hálózaton történik
- voip szervernek nevezett telefonközpont-szoftverek intézik a voip telefonok egymáshoz és a külvilághoz (más telefonrendszerekhez) kapcsolódását
- ilyen voip telefonközpontot te magad is üzemeltethetsz, de nem egyszerű dolog, ezért bölcsebbnek tartom, ha külső voip szolgáltatóhoz csatlakozunk: némelyikük annyira olcsón szolgáltat, hogy jobban megéri, mint saját szervert barkácsolni
- ilyen VOIP szolgáltató cég a fax-téma kapcsán felbukkant Fonio is. Számos voip szolgáltató dolgozik Magyarországon is, de az Internet korában nincs technikai akadálya annak sem, hogy egy küföldi cég mellett döntsünk (tipp: pl Freevoipdeal).
Amit laikusok szeretnek összekeverni/nemérteni:
- a voip telefon egy telefonáló szoftver, ami számítógépen működik
- a voip szoftvert futtató számítógép akármilyen külsejű lehet, akár asztali telefonkészülék, vagy szappantartó formájú is
- a voip szoftverek csak számítógép hálózati módon (pl internet) tudnak kommunikálni, tehát csak ott működnek, ahol van internet
- a voip telefonközpont is egy szoftver, de ez napi 24 órában bármikor elérhető (szerver) számítógépen működik
- a voip szolgáltató cégek voip telefonközpontokat üzemeltetnek: az ügyfeleiket összekötik egymással és a külvilággal (a többi telefonszolgáltatóval), valamint kezelik a hozzájuk tartozó telefonszámokat (minden telefonszámot összepárosítanak a hozzárendelt VOIP szoftverrel)
Nem az van, hogy a szobában van egy szappantartó, amibe bemegy az optikai kábel, és kijön utp, koax, telefon? A telefonra meg rá lehet dugni bármilyen nyomtatót ami tud faxolni is, de ha egy pci modemet betesznek a gépbe, az is működik. Jó, ez pont digi optikai rendszer.
Ez a fono micsoda? Le vagyok maradva.
Virtuális faxszámot még régen, 10 éve láttam, talán a pannonhoz kérte valaki. winfaxpro-val használta nokia 6110-el.
Az első beszélgetésnél (még telefonon) egyértelműen közölni kell a szerelővel, hogy nem az olcsóság a lényeg, hanem a számlaképesség.
Ha viszont az elején olcsóság volt az egyetlen feltétel, akkor ne csodálkozzunk, ha a végén nincs számla.
Aki viszont az elején úgy kommunikál a szerelővel, hogy nem kell számla csak minél olcsóbb legyen, de a végén meglepetésként közli, hogy mégiscsak kellene számla, az ne lepődjön meg, ha ekkor hirtelen jól pofán vágják (plusz egy idő múlva a környék összes vállalkozója úgy veri át ahogy csak tudja, mert elterjed a híre, hogy aljas módon bánik a vállalkozókkal).
A multkor is igy ajalottak egy villanyszerelot nekem,oszt a munka vegen nem volt pecsetje,masnapra is csak egy ekszeruzletes pecsetes szamlat tudott adni a villanyora atkotesrol.
Villanyszerelot szeretnek kihivni a lakasomba.A talalomra felhivott ember nem er ra,de ajanlott valakit maga helyett.Regisztralt szerelok nevsoraban nme szerepel,sem az Interneten.Megbizhato lehet attol?
A regisztralt villanyszerelo miert jobb,mint a sima?
"Ki az a hülye aki használ még faxot???? Amikor 9 éve egy irodába kerültem,"
Egy haver cége lassan kihízta az öreg telefonközpontot és rábeszéltem, hogy álljon át VOIP rendszerre, mert az mindent tud mint a régi, de korlátlanul bővíthető. Megkért, hogy válasszak neki VOIP szolgáltatót. A Fonio szinte minden lényeges dologban verte a mezőnyt, egyetlen dolog miatt nem őket választották: a Fonio-nál túl bonyolultan van megoldva a fax küldése, más szolgáltatóknak viszont volt telepíthető nyomtató szoftverük (tulajdonképpen a távoli faxra nyomtatunk a gépünkből), a Fonio-nál viszont a dokumentumot el kellett menti képként, majd felölteni a szerverre és onnan lehetett elküldeni a távoli faxra.
...szóval igen, 2014-ben csakis a fax miatt lett inkább másik VOIP szolgáltató kiválasztva :)
Ma már a legtöbb voip szolgáltató rendszerében virtuális fax készüléket lehet rendelni egy telefonszámhoz. A szerver a hívásokra analóg fax-készülékként válaszol és a beérkezett faxokat képfile-ként eltárolja és automatikusan értesít téged, hogy faxod érkezett. Szóval fizikai fax készülékre már csak olyan irodáknál van valóban szükség, ahol papírra kinyomtatott dolgot akarnak elküldeni valahova szkenneléshez nem értő amatőrök :)
A kérdező valószínűleg a KÉRDÉSÉRE vár választ és nem azt szeretné, hogy írj kisregényt arról, hogy mit tudsz beleképzelni a kérdésébe. (már nem első alkalommal)
Világosan, érthetően elmondta mire kíváncsi, ha kevés lesz neki az információ majd visszajön és feltesz egy újabb kérdést.
Ki az a hülye aki használ még faxot???? Amikor 9 éve egy irodába kerültem, az első dolgom volt azt kihajítani. Senkinek nem hiányzott már 2006-ban sem, mindent el lehetett intézni emilen.
"A kérdező szempontjából így teljesen irreleváns dolgokra vagy kíváncsi, ismét csak felesleges köröket futtatnál vele, csak hogy túl tudd bonyolítani a kérdését."
A kérdező bizonytalan kommunikációja alapján valami ilyesmit tudok elképzelni:
- van egy cég, ahol a nagyeszű főnök szakember megkérdezése nélkül mindenáron pl nagy sebességű fax kapcsolatot szeretne voip hátterű analóg telefonvonalon megvalósítani**
- és mivel ez sehogy sem sikerül neki, ezért keresett a padláson egy 1977-es kiadású "ifjú telefonműszerész" zsebkönyvet, amiben le van írva, hogy Bem apó idején hogyan mértek vonalminőséget
- és utasította az egyik alkalmazottját, hogy végezze el az ott olvasható méréseket
- és ez az alkalmazott felkeresett bennünket itt a fórumban, hogy segítsünk neki.
Fenti okok miatt van egy olyan érzésem, hogy ha sikerül kihúzni belőle az általa megmérni kívánt struktúra tényleges felépítését (és a probléma jellegét), abból látni fogjuk, hogy mennyire felesleges dologra készül (pl 2x2 méter telefonzsinór nem létező átviteli hibáinak méregetése), sőt talán még azt is megtippelhetjük neki, hogy merre keresse a hiba valódi okát.
(** ezzel a konkrét problémával személyesen is találkoztam)
Nem kéne ragaszkodni az 1-2 C-hoz, hanem érdemes lenne a harmatkicsapódás értéke felé felfűteni azt a helységet. Ahhoz meg már könnyen találsz termosztátot.
Van egy kerti tároló helyiségem (kb. netto 23nm, 2,20 m belmagasság), amit szeretnék télen kicsit fűteni, arra a szintre, hogy ne fagyjon meg bent semmi, tehát +1-2 fokra.
Egy termosztátot raknék be, de nem nagyon találok olyat, ami ilyen alacsony hőmérsékleten kapcsolna és olcsó. Tudnátok ilyet ajánlani?
Megint tulkomplikalod! Van ket analog vegpontod, kozotte teljesen mindegy, mi van. Mered az atviteli jellemzoket a ket analog vegponton, szerintem ez errol szol.
Te a vonal muszaki jellemzoit akarod merni,ugy mint zaj, jel csillapitas, jelvesztesek, egyeb zavarok. Hat erre vannak celmuszerek, ha kozben bontod a vonalat mereshez akkor automatikusan megszakad. Ezert a muszerek ra mernek a vonalra bontas nelkul. De lehet ha turkalnal egyett a netten telekom meresek temakorben meglenne a konkret kapcsolas is hozza. A laborokban a jelgeneratornal raknak egy oszcilloszkopot es a vegere is es ezt hasonlitjak ossze.
Teljesen érthető, nem akar foglalkozni azzal mi van a két analóg telefon között, csak meg akarja mérni a hálózat néhány jellemzőjét.
A kérdező szempontjából így teljesen irreleváns dolgokra vagy kíváncsi, ismét csak felesleges köröket futtatnál vele, csak hogy túl tudd bonyolítani a kérdését.
"szóval van 2 telefonom ami a két végpont, ezek között van egy hálózat amihez nem nyúlok."
Érthetetlen amit írsz, mert analóg telefonok között közvetlenül nem lehetséges számítógépes hálózat, kell oda még egy pár dolog.
Tehát írd le nekünk részletesen lépésről lépésre, hogy mi minden van a két telefon között.
Itt egy példa:
egyik analóg telefon -> kb 2 méter telefonzsinór -> MZx123 tip analóg-digitális átalakító -> kb 1000 méter két eres telefonvezeték -> MZx123 analóg-digitális átalakító -> kb 2 méter telefonzsinór -> másik analóg telefon
Üdv! elnézést amiért nagyon eltűntem, szóval van 2 telefonom ami a két végpont, ezek között van egy hálózat amihez nem nyúlok. Csak az anlóg részel foglalkozom, csinálok egy hívást majd a telefonokat leveszem a két végéről és a meglévő hívást átcsíptetem a mérő áramkörömre ami, az egyik végére kötök egy jelgenerátort 600 ohmos ellenállással, 2 kondenzátorral és egy leválasztó trafóval, majd a túloldalra is egy leválasztó trafó és 2 kondi egy 600 ohmos ellenállás és az oszcilloszkóp...mármint elméletileg így kell megcsinálnom...de még nem csináltam meg... Így elvileg megtudom mérni a telefonok közti beiktatási csillapítást és majd ha átrendezem akkor az áthallást is.
"Ha csak a zárlati áram korlátozása a célja, az önmagában nem indokolna biztonsági transzformátort szerintem."
Ezt én úgy értettem hogy nem trafóval,hanem más módon! Arra reagáltam.Bocsánat ha félreértettem! Gondolom a biztonságin a hangsúly,de mi mást is építhetnék be? Azt hogy egy vezérlő feszt előállító transzformátor egyik sarkát leföldelem,még mindig biztonsági transzformátor marad, ráadásul a primer oldalhoz sem lesz köze, mivel az ilyen trafók 400/230V feszültségűek. De ez újabb téma lesz.(lehet)
AC -ben kb. 5kV-ig a jobbak nem ütnek át, vannak 10kV-osak is. A tápnak ilyenkor már úgyis reszeltek, javítani kell ha lehet. Amíg a földelés/EPH rendesen van megcsinálva nem tud baj történni.
Pár száz, készülékben tönkrement, optocsatolóval volt már dolgom. Soha nem történt semmilyen átvezetés...legtöbbször villámcsapás okozta a bajt. Ilyenkor simán "ledurran" a tok fedele és ennyi.
Már rég rossz lenne, ha itt pont az szűnne meg, amiért kitalálták...
"Mennyi energia kell a legkisebb olvadáspontú fém megolvasztásához?"
Az energiamennyiség szükséglet a megolvasztandó fém mennyiségétől függ, némelyik IC belsejében csupán egy-két köbmilliméternyi fém van, ennyit igazán nem nehéz megolvasztani.
Ha energia helyett hőmérsékletre gondoltál: Ha az IC műanyag alkatrészei elégnek és az alacsony hőmérsékleten olvadó fémek is megfolynak, akkor nem szükséges még a magas olvadási hőmérsékletű fémeknek is megolvadni ahhoz, hogy az a pici fémkupac vezetőképessé (zárlatossá) váljon.
"Egyébként én már láttam egyetlen fémcsomóvá összeolvadt IC-t: a hasa alatt átmenő alkatrész oldali NYÁK rézcsík felmelegedett pár száz fokra és megsütötte egy picit :)"
Mennyi energia kell a legkisebb olvadáspontú fém megolvasztásához? Valószínűleg sokkal több mint amit egy NYÁK rézfóliája le tud adni olyan hosszú ideig hogy valóban ilyen történjen. Hacsak nem valami extra erősített panel volt, amin cekászból voltak a vezetősávok.
Sziasztok! Pesten csinálunk egy csarnokot, mivel szoros a határidő, így keresnék pár fős alvállalkozót. (de jöhetsz egyedül is) kábelezés, lámparakás és szerelvényezési munkára. húsz 9355 775
Tisztában vagyok az optocsatoló felépítésével, de a szabványt nem érdekli a kitűnő meghibásodási statisztika :) A szabványnak akkor is meg kell felelni, ha az egész optocsatoló mindenestül egy varázsütésre jól vezető vörösrézzé változik, egy valóban biztonsági tápegység még ezután sem rázhat.
Egyébként én már láttam egyetlen fémcsomóvá összeolvadt IC-t: a hasa alatt átmenő alkatrész oldali NYÁK rézcsík felmelegedett pár száz fokra és megsütötte egy picit :)
Az optocsatolónak pont az a lényege, hogy a két oldal közt ne legyen galvanikus kapcsolat. Nyilván van egy átütési feszültség, amit már nem visel el, de ez kV-os nagyságrendű. Szóval ha az optocsatoló átüt, ott már úgyis minden mindegy...
Én sem láttam még zárlatos optocsatolót és valószínűleg soha az életben nem is fogok látni,
de egy szabványt úgy kell olvasni, mint jogi szöveget, márpedig a szabvány nem kíváncsi a mi magánvéleményünkre vagy a gyári meghibásodási statisztikára. A szabvány azt mondja, hogy bármelyik alkatrész bármilyen hihetetlen hibája is következne be, attól a tápegység még ne válhasson veszélyessé. Ha létezik benne egyetlen olyan alkatrész is, aminek akár a leg-valószínűtlenebb hibája áramütést eredményezhet, arra a tápegységre már tilos ráírni a "biztonsági" szót.
Vannak sima leválasztó trafók és vannak biztonsági leválasztó trafók, valószínűleg csak a fenti feltétel a különbség közöttük: a biztonsági trafó egyetlen alkatrésze bármilyen hibájától még nem válhat veszélyessé.
"Egy tönkrement optocsatolótól hogyan lehet áramütés?"
Pl a primer oldalon lévő vezérlő elektronika üzemelhet olyan feszültség szinten a földhöz képest,
hogy az optocsatoló meghibásodása (átvezetése) miatt veszélyes feszültség kerülhet a szekunderre.
A képen látható kapcsoló üzemű tápegységnél pl az optocsatoló tranzisztorja a földhöz képest kb -160 volton dolgozik. Ha zárlatossá válna az optocsatoló, akkor a tápegység kimenetének negatív pontja szintén -160 voltra kerülne.
Ami a gyerekek részére készült, azt a felnőtt férfiak élvezik!
Na de kérem, az első szakmai ismeretségem volt az elektromossággal. Ja és nem "Piko" trafó, hanem diavetítő tápja, szelén egyenirányítóval, régi kapcsoló bakelit házába rejtve. Érdekes megoldásokat találtam ki a sebesség szabályozásra, olyan 8-10 évesen. Régen volt. :-(
A méréseket igyekeztünk azon a ponton elvégezni, ahol az adott izzó a legnagyobb fényerőre képes. Ezért a hagyományos izzószálas és gömb alakú égőket az izzó végén, a halogén és körte alakú izzókat az oldalán mértük le.
Egy korrekt fénymérést tán nem 1 méter távolságból, töksötét, visszaverésmentes szobában kéne elvégezni, lámpával szemben, lámpának oldalt, elölről, hátulról?
Nameg hol marad a fényspektrum?
Éjszaka, egy hidegfényű lámpa kész merénylet, viszont nappal, az irodában, íróasztalon a melegfényű nem való. Ami nappal világít, oda hidegfény dukál, ami este, oda melegfény.
Tessék elképzelni egy üzemet,ahol egy 2MW-os trafóról megy egy elosztó-kapcsoló szekrény. A szekrényben lévő sínezés, amiről leágazhatunk igen nagy zárlati áramot képes produkálni. Ha egy fázis sínről leágazunk megfelelő keresztmetszettel egy kisautomatára, vagy olvadó betétre a vezérlés részére,a védelem gyorsaságától függ hogy mekkorát robban a vezérlés vékony keresztmetszetű vezetéke,zárlat esetén. Ugyan az a zárlat egy kisebb (60-2000W) trafón lényegesen kisebb áramot produkál.
Nem tudom mi a pontos elő írás, de 2KW-nál nagyobbat nem láttam, inkább többet raktak egy szekrénybe ha sok fogyasztó volt.
Szerintem megint elbeszélünk a fogalmak között. Először is minden biztonsági transzformátor,egyben leválasztó transzformátor is. A kettős szigetelés a megerősített szigetelésre utal,és tokozás nélkül ugye nem mondhatnánk kettős szigetelésű készüléknek.Önmagában nem kettős szigetelésű készülék, mint az említett modellvasút tápja,ami tokozott, és bizt.trafó-t rejt.
A tokozott berendezés ami KETTŐS SZIGETELÉSŰ, annak burkolatát nem szabad földelni, PL: hajdú centrifuga, pedig fémházas,de a motor és elektromos alkatrészek duplán vannak szigetelve az érinthető burkolattol.
Ha a szekunder oldal 50V alatti, érintésvédelmi szempontból TÖRPEFESZÜLTSÉG-nek nevezzük. Nincs is értelme a szekunder földelésnek.
50V felett, általában 230VAC, 1:1 áttételű transzformátorrol táplált EGY! darab fogyasztó (és egyéb kritériumok),ekkor érintésvédelmileg LEVÁLASZTÓ TRANSZFORMÁTOR-rol táplált berendezésről beszélünk, aminek a szekunder oldalát TILOS! földelni.
Tehát:-Kettős szigetelés -törpe feszültség -leválasztó transzformátor Bár a lelkük biztonsági trafót tartalmaz,azért kezeljük külön őket,mint fogalom.
Amellett, hogy határozottan leszögezném: NEM vagyok a szabályok ellen, egyre inkább az az érzésem, hogy a szabályokkal egyre nagyobb baj van. Egyre nagyobb...
Irodaház, épületfelújítás :) Állítólag kötelező volt betenni az FI-t, azóta szívnak, mert rendszeresen kikapcsolja, ha mennek a tantermi laptopok. Természetesen 26 millió kismegszakítóval sok körre bontva a ház, de FI-ből csak 1 db van. Észlény tervezte, kivitelezte. A konnektorok kiállásai is ennek megfelelően, zseniálisan vannak kicentizve :)
Nekem az Asus tápja egyedül is lekólint bármilyen FI relét. Nem zárlatos, csak kicsit "erősre" méretezték a szűrőkondit benne.
Egyébként nem csak számítógépek, de frekvenciaváltók, szervó hajtások esetén is hasonló a helyzet. Ezeket jellemzően képtelenség áramvédő kapcsolóról működtetni.
Ha leföldeljük a kisfeszültségű oldal negatívját, az olyan, mintha áthidalnánk a primert és a szekundert. Pedig éppen azért használunk trafót, hogy biztonságos legyen.
Amikor mérni kell osszcilloszkóppal, akkor a mérő fej külső erét illik a földpontra kötni, hogy a mérendő jel ne lebegjen. Ekkor is adunk az érintés védelemnek, mert áthozzuk a védőföldet a szekunder oldalra.
Úgyhogy ez így fából vaskarika.
Ezen talán valóban a több MOhmos ellenálláson keresztüli összekötés segíthet.
Ha jól emlékszem a biztonsági áramforrás definíciójában van valami olyasmi is, hogy "egy db meghibásodott elem még ne okozhasson bajt", tehát BÁRMELYIK biztonságért felelős elem meghibásodása esetén/ellenére se lehessen áramütés. Kapcsoló üzemű tápegységnél a szekunder oldalról legtöbbször optocsatolón át megy a visszacsatolás a primer oldalra, ha ez az optocsatoló meghibásodik, akkor sérülhet a fenti alapelv. Persze lehet olyan kapcsolóüzemű tápegységet tervezni, ahol a visszacsatolás más módon van megvalósítva, így megfelel a biztonsági tápegység feltételeinek is. Ha tudsz szerezni kapcsolási rajzot valamilyen orvosi készülék tápegységről, abban biztosan látható lesz valamilyen konkrét megoldás is erre (én most hirtelen két különálló alkatrésszel megvalósított optocsatolást képzelek el).
Majd minden laptoptáp sérti ezt, ami csak kapható és forgalomban van, földelik a belső árnyékolást, és vele szinte mindegyiknél a kisfeszültségű oldalon a negatívot is.
Elméletileg igen. Sőt annak kellene lennie. Az elektronikus tápegységekben is van egy ferrit magos trafó,illetve a nyákoldalon is jelentős távolság van a primer oldal és a szekunder oldal nyákfóliája között.A két oldalt azt hiszem csak egy optocsatoló köti össze mint alkatrész.
Bár nem ültethető rá a biztonsági trafó kritériumai,mint pl:a kettős szigetelés a két tekercs között.
A képen látható trafon is külön csévetesten van a két tekercs.
A kepen lathato trafonal nem hiszem, hogy teljesul a kulon vasmag kitetel, de szerintem
nincs is ertelme. En ugy tanultam, hogy kulon csevetesttel rendelkezo... De kar, hogy ezek az idok lassan elmulnak... Juteszembe kapcsolo uzemu tapegyseg kepes megvalositani biztonsagi aramforras szerepet?
Attól biztonsági egy transzformátor, hogy a primer és a szekunder tekercsek nem egymásra, hanem külön-külön vasmagra vannak -csévetest beépítésével- felcsévélve. Így akkor sem tudnak egymással érintkezni, ha a zománcréteg esetleg megsérül.
Földelni pedig le kell, de ez csak a vasmagra vonatkozik, nem a szekunder oldalra. (Még szép...)
Gyerekjátékok esetében csakis biztonsági transzformátor alkalmazható, a kínai nem...:)
A képen egy teljesen korrekt 12 Voltos transzformátor látható szerintem. (A szerintemet a 12 V-ra értem.)
Elnézést, nem oktatni akartam, csak hozzászóltam a témához.
Akkor kérdésem lenne hogy az a transzformátor (természetesen biztonsági transzformátor,mi lenne más)ami a kapcsolószekrényben a mágneskapcsolókat,reléket,vagy terepi eszközök, mint szintjelzők,végállások stb tápja, az a tafó érintésvédelmi szempontból van beépítve, vagy valami más a funkciója?
Én vezérlő feszültséget előállító transzformátornak nevezem.
Bocsánat, nem kereken fogalmaztam. A trafót, mint leválasztó transzformátort értettem, (ami egy érintés védelmi mód) ezért lett említve a fórumon. Én csak megjegyeztem hogy nem csak az említett példa miatt nem lehetséges a képen látható megoldás leválasztó trafóval, hanem kritérium hogy csak egy fogyasztó lehet egy leválasztó transzformátoron.
Amit említettél az úgynevezett vezérlő transzformátor, (amely egyik sarkát ajánlott földelni) szerepe hogy zárlatkor fellépő áramokat kezelhető mértékre korlátozza.
tényleg nem így írtad: Facé nem tudták egyformára csinálni ott ahol 220V 50Hz megyen már vagy 50 éve... Bezzeg nekünk az a jófajta malacorr jutott, ami sok helyet is foglal el, és könnyű behajlítani. Ez a 3 tüskés kifejezetten szimpatikus megoldás.
Leválasztó trafó csak a föld felé történő megrázástól véd, a két vezető közötti megrázás veszélye továbbra is fennáll, tehát a leválasztó trafó ténye nem mentesít a szigetelés alól :)
Leválasztó trafó úgy lett megemlítve, hogy az sem lehet... Mivel annál előírás, hogy az aktív vezetők szigeteltek vagy burkoltak lehetnek csak.
De gyakorlatilag most is csak egy fogyasztót táplálhat, mert több fogyasztót csak akkor táplálhat, ha a kezelők vagy felügyelők kioktatottak vagy szakképzettek.
Ne is mondja kolléga! Talán még szigorúbbak is voltak az említett szabványok.Manapság nem is lehet tanultabb (időszakonként továbbképzésre járó)kollégával elméleti vitába bonyolódni, mert rögtön rákérdez hogy melyik legújabb módosított szabványra hivatkozok. :-/ Itt van például az előbb említett leválasztó transzformátor.Én még úgy tanultam hogy egy trafóra egy fogyasztó köthető. Vagy ez is változott??? A képen több fogyasztó csatlakozott a sínre.
hú te mekkora ász vagy, ennyi ésszel, na mielőtt elfajulna a dolog a villanyról tudok annyit mint te, az én hozzászólásom volt kb akkora marhaság mint a tied "mekkora faszság, mé nem tudták egyformára csinálni) azért ember amiért az emberek több nyelvűek is
ja és mielőtt elkezdenénk a ki tud többet mondást én itt le is zárom a témát keres más marhát a vitatkozásodhoz,
Nagyjából lelőttétek az összes poénomat (burkolás, elkerítés és távoltartási végzés :)
talán csak egyet nem említett még senki: azt, hogy ha ez az "elosztó szerkezet" egy lakattal lezárt helyiségben van, amelynek az ajtaján ott van egy szabályos villanyos figyelmeztető tábla, ebben az esetben sem tekinthető szabálytalannak.
Szóval elmondhatjuk, hogy a képen látható "unortodox" energiaelosztási megoldás bizonyos körülmények között lehet akár teljesen szabályos is :)
Ha nem is kiselosztóra gondoltam, hanem egy alállomásra, vagy a kommunális 10/0.4kv-os zárt trafóházakra, akár pincében is ahol a cellák egy levehető ráccsal vannak csak védve a véletlen érintéstöl
Régen volt a véletlen érintés elleni védelem és az érintésvédelem. Ma ehelyett a közvetlen és közvetett érintés elleni védelem kifejezéseket használjuk.
Közvetlen érintés elleni védelemre szólt régen a burkolat vagy rács. Ezek tehát a csillogó réz megérintése ellen védenek. Ma is van burkolat vagy rács (nyilván). És van védőakadályok használata vagy elérhető tartományon kívüli helyezés - de csak betanított vagy szakképzett kezelőszemélyzet esetén.
Közvetett érintés elleni védelemre szólt régen az elkerítés vagy a burkolás. Ezek tehát a hiba miatt rázós test megérintése ellen védenek. Ma ilyenek nincsenek.
"mekk elek mester, magyarországon tilos fázisvezetőt úgy szerelni hogy segéd eszköz nélkül hozzá lehessen férni"
Az állításomat egyfajta szakmai játéknak szántam. Megfogalmazom másképpen: van-e valakinek megfejtése arra, hogy a képen látható megoldás hogyan lehetne teljesen szabályos és a magyar érintésvédelmi szabályoknak megfelelő?
Feltétel: a képen látható állapot nem változhat.
A túlbonyolítás elkerülése végett tételezzük fel, hogy az innen táplált fogyasztók egyikét sem kell innen földelni.
Nekem van három megoldásom, mindhárom esetben el lehetne készíteni ugyanezt a fotót ugyanígy, de egy érintésvédelmi vizsgálat mégsem találna semmi kivetnivalót szerintem ;)
2-3 hónapja volt nálunk teljesítménybővítés!Ezzel kapcsolatban azt olvastam valahol hogy 25A-ig nem kell reg.szerelői nyilatkozat.Bár ez démász terület.
Ennyi erővel a dugvillákat pénzkidobásnak is lehet tekinteni. Ha az egészet beledugja egy curver dobozba, kilyukasztja az oldalait, még szabályos is lehetne, hisz nem lehet hozzáérni :) De mi van a másik végén?
ez azért fatális tévedés , láttam ilyen csatlakozókat átalakítóval használva, de mivel nem igen érdekelt így nem is figyeltem meg jobban a képen meg jól látszik nem gyárilag öntött dugvillák hanem utólag lettek rászerelve a kábelre így még nem kizárható a magyar hon, mekk elek mester, magyarországon tilos fázisvezetőt úgy szerelni hogy segéd eszköz nélkül hozzá lehessen férni , itt simán megfoghatja a szaki a védővezetőt(mondjuk védőtranszformátoron keresztül épp elképzelhető, ámbár ennek ellent mond olyan dugvilla alkalmazása ami védővezetős berendezést működtet)
Bár lassan nekem is netet kell túrni, mert míg csak 1-2 országban szerel és utazik az ember, addig okés, de most magyarhonba jönnek olyan elosztóink, ami inkább lengyelben divatos és kiáll belőle a földelőpöcök.
Facé nem tudták egyformára csinálni ott ahol 220V 50Hz megyen már vagy 50 éve... Bezzeg nekünk az a jófajta malacorr jutott, ami sok helyet is foglal el, és könnyű behajlítani. Ez a 3 tüskés kifejezetten szimpatikus megoldás.
A jobb oldali kettő ilyen, tehát nem lehet magyar.
"J típusú aljzat és dugasz
A C típus csatlakozóhoz hasonló J típusú aljzat/dugasz elsősorban Svájcban használatos, de találkozhatunk vele például a Maldív-szigeteken is. Az ilyen típusú dugó abban különbözik a C típusútól, hogy a két láb között egy harmadik, földelésre szolgáló is található, amely nincs egy vonalban a két szélsővel."
Ez biztos Magyar találmány valami olyan szaki öklete lehetett akinek vagy 6 diploma jutott, de ész egy szem se, tisztán látszik a kivitelezésen erről kell műbizonylat és felülvizsgálati jegyzőkönyv is :)
ennek a kínai változatával találkozhattam én, az parafából csinált dugvillát
Az utóbbi megoldás nem műkszik , általában ha cserélik a kismegszakítót akkor a szerződésben foglaltat teszik újra fel, sajna nem ússza meg a reg szerelőt , a hálózat bővítés általában így megy
Menjél be az e-onhoz és nézd meg hogy milyen A van nálad feltüntetve. Általában 6,10,16,20,25,32 szokott lenni. Ha ez az érték nem egyezik meg az óránál lévő biztosítékkal azt egyeztetni kell velük, vagy cseréjék ki a szerződési értékre, vagy csökkentsék le de ez nem javasolt.
Második megoldás hiba bejelentés biztosíték nem megfelelő működése, indokolatlan kioldások randon módon. ON Az én porszívóm is veri a lakás 6A-es biztijét ha nem a minimumra van állítva teljesítményben induláskor. A vezetékek miatt van 6-os :) OFF
Kétlem, hogy egy 8 Amperes biztosítékról menne a komplett lakás, biztos, hogy többet fogyasztasz mint 1840W.... Már csak egy mosógép, vagy egy komolyabb vasaló is többet vesz fel, ergo le kellene minden egyes alkalomkor oldania a 8-as megszakítónak....
Egy belsö vezetékezés van folyamatban. MBCU 5X2,5 mm2 . Egy szakaszon az ablak felett hungarocell szigetelésre futottam rá. Ilyen esetben a kábelt fektethetem az extrudált (5cm vastag) szigetelésbe? Vagy itt alkalmazzak pl. müanyag csatornát amit a hungarocellbe fektetek? Vagy vastagon vágjam ki a szigetelést és a kábelt pl flexibilis csemperagasztóval rögzitsem ugy,hogy a vezeték sehol ne érintkezhessen a hungarocellel? Tüzbiztonsági elövigyázatosság szempontjábol. Bár régen rossz ha az a kábel annyira felforrósodik,hogy kigyullad a szigetelés.
Lehet kicsit off a kérdés, de azért bepróbálkozok.
Ha nem generálba építkezek, és a ház paraméterei alapján nincs szükség villamossági kiviteli tervre, nekem akkor is kell kivitelezőt fogadjak a felelős műszaki vezetőjével együtt, illetve nekem pedig műszaki ellenőrt?
A panelon tényleg nincs sok vakolat, de a gyárilag becsövezettekben általában a fal közepében megy, ami ha 16 centis főfal, akkor 8cm körülire saccolható, és rendszerint ezekkel van a gond. A másik oldala a szomszédé :) De ha találsz is fémet, az még könnyen lehet, hogy csak betonvas, nem pedig az aluvezeték síkbavakolt, letapétázott, lefestett kötöződoboza :)
Be kell menni a C+Dhez és megmondják. Lesz ott 300ezresért is, azok határozottan működnek. Mélység meg persze, hogy nem egyszerű, bár átlag szabvány beton/téglában azért be lehet saccolni, csak szomszéd üzemeltet egy kalózrádiót, az pont annyit zavar a fejen, hogy 4 mm-t eltér a tűrés miatt is és akkor júzer nekiáll hőbörögni, hogy majdnem fél centit téved mitképzelnekmagukmagukrólköcsögbanda. Az meg senkinek nem lesz jó. Ezért lehet ilyen rugalmasan keresni, mert nem mindegy, hogy mennyire vizes az a föld is, ami rajta van.
itt pedig jó pénzért lehet venni kereső műszereket: http://www.metector.hu/products-page/kezi-femkereso/whites-bullseye-trx-kezi-pinpointer-femkereso-duplicate/(igaz a technikai adatok közt nem tüntetik fel milyen mélységig jó, na de ezen ne akadjunk már rögtön fel hisz ez elég kicsinyességre vall , de azért mekkora ász hogy tudhatjuk a készülék tök jó 3 órán keresztül üzemképes marad xy elemmel, ja és el ne feledjem a jogi háttért se piskóta ismerni, ezek pont azok az adatok amikkel a nagy semmi szokták árusítani) de lehet ezen is csak én akadok fel:
hát felszökött a szemöldököm, potom 94000+ a rendelhető eszközök hozzá.
sacc 150000 mindenestől , nem tudom ki mennyiszer találkozik eldugott dobozzal de azt hiszem én inkább szétvésem a házat (vagy megtoldom még némi lóvéval és veszek egy univerzális évé mérő műszert) ezt mégis csak többször használom, az eldugdosott dobozokat meg meghagyom annak a lököttnek aki kitalálta, egyébként se hiszem hogy tudná azt a max 200 cm amit leír
A megoldandó feladat 10-15 cm mélyen panel főfal, aminek a túloldala a szomszédé, és ugye nála is van egy működő áramkör kb ugyanott, hasonló mélységben :)
(Családi ház, téglafal, nem jelent problémát. Ott a lidlisem is tökéletesen működik.)
A korábbiakban írtam, hogy cserére szorul a kismegszakítónk (Panel lakás). Ki is cseréletem, de véletlenül a 10A-es helyett 16A-eset tettem be (Schneider típusú).
Vagy csak bemész és itt tuti olyat ajánlanak, ami működik is az adott feladatra. Csak ne hasonlítsd hozzájuk a lidliset, mert helyükben simán megsértődnék :-)
Az "olyan kerek"-et általában belső és külső átmérőben szokták megmondani. 5 volt 2 Amper egynáramosom még van is, ha kellene. Közepe a pozitív, nem rég selejteződött mögötte a doboz, pár sörért vihető ha nap közben eljössz érte. Mert így este meg nem mondom biztosra, hogy Tecoban vagy Elektrokonthában van-e éppen készleten.
Gondolom azért mert a gyártó ha ráírna mondjuk hogy akkor tudja ez a készülék ezt meg ezt akkor ahhoz már Paks kell akkor elég hülyén venné ki a dolog magát.
Olvasom az egyik bejegyzésed, először is az ilyen emberekkel én úgy bánok, megküldöm az árat(hát ha letesz rólam) ha mégse akkor letisztázom mi fig történni és persze előre elkérem a fizetséget, mivel ezek az urak tisztelet a kivételnek-(már ha van) nem szeretnek később fizetni, a másik ha új kecóról van szó akkor simán symalen cső a padlóban , mély 65 doboz szerelvényeknek és már nincs is látható kötődoboz, de az biztos a régi típusú szereléseknél az agybaj kerülget néhány lövése sincs festő hülyesége miatt megkeresni azokat a dobozokat amiket valaki bevakolt úgy 10-20 éve. Vagyok már egy két éve a szakmában de mondhatom amiket a kollégák írogatnak keresőket, nem nagyon hiszem hogy minden tyúkbeles vagy más szaki csak úgy húzgál magával, a mai világban elég drága kütyük ezek(bár igaz elég sok időt és munkát spórolhat vele az ember már ha tényleg működik)
Olyan nincs, ami örök életet és ingyen sört is ígér? Esetleg amitől karcsú, szép és fiatal leszek? Mert akkor tuti megvenném. De amitől a leginkább megjön az ember kedve: "Kínos volt, mert nem értettem egyszerű dolgokat a fizikában." Vajon mi okozhat gondot? Az energiamegmaradás törvénye, vagy már az Ohm-törvény is sok volt neki?
Holnap megnézem szkóppal, hogy milyen frekin dolgozik, de tol analóg és digitálisan kódolt jelet is, az egyik az biztosan 500-1200Hz között van a digitet nem tudom.
Nagy az Isten állatkertje, no megint előkerült egy villanyt spóroló kütyü, ezt ugyan hol vizsgáltatták be az UNIÓ-ban? Az internet meg egyenesen kiváló melegágya a hülyeségnek. A napokban az egyik reklámnál egy parafa dugóból készített dugvillát láttam, elkattintottam , később jutott eszembe kellett volna a kép erre az oldalra hisz itt is megfordul jó pár barkács szaki(Mekk Elek) hátha vérszemet kapott volna tőle valaki.
Aha, aszondod, hogy magasabb frekvenciát küldjek rá?
pl egy pc hangszóró hangszórójának a helyére kötött vezetékre adott pl. 1khz megteszi? mp3 lejátszóból ráküldhető. Vagy a hangszórótekercs az impedancia miatt(membrán nélkül, hogy ne fájjon a fejem) maradjon, csak kössem sorba vele a fali vezetéket?
Egy 1kw-os fogyasztónak (vízforraló) mekkora lehet a mágneses tere a házgyári aluvezetékben betonban? 10-15 cm megvan? Érdekes, hogy a teszterek könyvében centire adják meg az érzékelési távolságot, + azt, hogy a vezetékben áram folyjon, de azt már nem, hogy mekkora áramnál értendő a mellékelt érték.
Köszi. A vezetékkereső is ezt csinálja ha áram alá helyezem a vezetéket, csak az a baj, hogy túl mélyen van, a betonvasak meg bezavarnak. Eddig a vékony mérőszalag bedugása segített, de most az se jó. Veszek egy fém behúzószalagot, azt egy kicsit jobban meg lehet tolni mint a műanyagot, majd megkérek valakit, hogy füleljen a másik végénél.
Ez két darabból áll, van egy jelgenerátor ami rárak a drótra egy jelet és van egy vevő aminek érzékeny antennája van és ha közel tartod a dróthoz még 100m hosszú drót végén is jelzi, hogy arra van rákötve a generátor. Én ezt szoktam a konnektorba/kapcsolóhoz/világítótesthez felcsíptetni, majd húzom a falon a vevőt, ahol sípol ott megy a kábel. Pláne a köcsög, szemét módon síkba tapétázott dobozoknál hatásos mert ott még fal/vakolat sincs csak a vékonyka tapéta.
Azzal megtalálni a panelban, betonvasak között, kb 10cm mélyen futó vezetékcsatorna nyomvonalát is? A szomszédé is ott futhat, csak pár centivel odébb. A kötöződobozokban 10 cm vastag gipsz lehet... valahol. Az alukábel nem moccan hiába cibálom, azaz a két vége között valahol valami van aminek nem kéne ottlennie (telibegipszelés) Valami alternatív ötletetek van esetleg? A feldugott mérőszalag sajnos nem jött be, bár azt ki tudtam vele deríteni, hogy kb milyen magasan lehet, de azt nem, hogy tényleg függőleges-e.
Nevetséges az a világ, ahol a láthatatlan kötődobozoknak helye van a polgári értékek között, ahol ilyen jelentéktelen dolgot ház értéknövelő extrának tekintenek egyesek.
Ez pl. a kedvenc részem lesz. Kinyomtatom és kiteszem a hirdetőtáblára. Ennyire hülye nem lehet valaki csakis nekifutásból :-)))
Az ízlés nem észérvek mentén működik. Az, hogy Te kivel, hogyan bánsz, hogyan nyilatkozol tőled eltérő véleményű emberekről az pedig inkább Téged minősít.
De a vélemény nyilvánítás természetesen szabad, amit nem értek azok az indulatok, a "dögöljön meg minden bunkója aki nem úgy csinálja ahogy szerintem jó....."
Én egy fluke telefonos műszert használok az erek azonosítására is meg a dobozokra is. A tapétázott doboznál nemigen árnyékol semmi, könnyen meg lehet vele találni. De nehezen hiszem el, hogy nem gyártanak ilyen célra célműszert.
Én mondjuk IT vonalon dolgozom így ritkán kell megtalálnom rejtett dolgokat, de otthon én mindent eltüntettem mindig. Mondjuk még sosem kellett megtalálni semmit, lehet ám úgy szerelni, hogy állja az idő próbáját.
Teljesen igazad van abban, hogy neki jogában áll így dönteni, én ezt nem is vitatom.
Nekem viszont jogomban áll kinevetni amiatt, hogy ő a sarokban lévő két tized milliméteres karika eltüntetését lényegesnek/fontosnak tartja, hogy ilyen magasröptűek az ő kulturális igényei,
az utólag odahívott villanyszerelőnek meg jogában áll háromszoros óradjat elkérni egy olyantól, aki ennyire leszarja az ő munkáját.
És mindenki boldog :)
A kötődobozok tökéletesen láthatatlanná tételét hasznosság/fontosság terén nagyjából a mulatós zenével egy kategóriába helyezem: tudom, hogy vannak, akik úgy érzik, hogy ez szükséges dolog, de engedjétek meg, hogy ne azonosuljak velük :)
"Joga van hozzá. Miért szívatás az, ha esztétikailag Neki így tetszik"
Azon szakember számára szívatás, akitől ezek után is elvárja a bunkója kedves megrendelő, hogy károkozás nélkül végezze a dolgát. A ravaszabbja ráadásul megvárja, míg végez a villanyszerelő, kifizeti, majd kéri tőle a helyreállítási költségeket, mert a szerelő felvágta a tapétát vagy kibontotta a vakolatot egy ponton.
Én nem erről a piacról élek, nem vagyok rákényszerülve a mindenáron kedveskedésre az ügyfelekkel. Nagyritkán elkönyörögnek egy haverhoz (vagy haver haverjához), hogy oldjak meg valamit, ezért megengedhetem magamnak, hogy egyes "ügyfeleimmel" úgy bánjak, mint Dr House a betegeivel :)
Jellegzetes eset, amikor a kertet ízléses tujasor övezi, a ház előtt ott áll egy ízléses Ssang Yong terepjáró, a ház fala ízléses lila színű, bent dübörög az ízléses LagziLajcsi háttérzene, de a tulaj kifinomult művészeti érzékét erősen zavarta, hogy a tapétát a félreeső sarkokban 0,00001 mm-re felemeli a doboztető, ezért ledobáltatta őket, teletömte újságpapírral és jóvastagon levakoltatta a kőművessel.
Kíváncsi vagyok, hogy az első ilyen nagyeszű mikor fogja elismeri nekem, hogy hülyeséget csinált és igazság szerint nem tudja észérvekkel megmagyarázni, hogy miért tüntette el a doboztetőket.
Nevetséges az a világ, ahol a láthatatlan kötődobozoknak helye van a polgári értékek között, ahol ilyen jelentéktelen dolgot ház értéknövelő extrának tekintenek egyesek.
"Viszont megkérdeztem az eladót, nincs ott trafó."
Nem az én variációm a jelenség egyetlen lehetséges megfejtése, nekem ez a trafó jutott eszembe, amikor említetted, hogy az előző gazdi halogénes világítást tervezett. Lehet a trafó helyén egy régebben felszerelt izzó is (az is lehet, hogy amikor a bal oldali kapcsolót felkapcsolod, akkor ég valahol egy lámpa az álmennyezet felett, esetleg a pincében :).
Mindenesetre olyan villanyszerelőt vigyél magaddal, aki nem ijed meg az árnyékától, sőt érdekes kihívásként fogja fel a dolgot. És ha mégis elkezd rángatózni a szája széle, akkor kedvesen hívd le a létráról és kínáld meg egy nyugtató teával :)
Nem is merek megszólalni már egy jó ideje, mert a dobozokat is, tető nélkül, letapétáztuk a francba, mert rondák és még álmennyezet is van.
Igaz a szerelés nálunk rendben van, max. én szoktam hülyeségeket csinálni/kérdezni.
De még mindig nem érzem magam rosszul, az a baj.
Az meg, hogy örökölt egy szar szerelést és ennek apropóján elmondják, hogy egyesek milyen hülyék, hogy nem úgy csinálják ahogy kellene, mert a szent grál tulajok ezt IS jobban tudják, érdekes na. :-))))
Még mindig nem értem az indulatokat azzal, ha valaki az általad elvetendőnek tartott megoldással szerelteti a lakását. Joga van hozzá. Miért szívatás az, ha esztétikailag Neki így tetszik és meg is fizeti azt aki megcsinálja neki? A szerelőnek meg joga van olyan árat kérni a javításért ami megéri neki, amiből kijönnek a kereső műszerek árai. Miért kell rögtön bitóra küldeni aki letapétáztatja? Szerezz be műszert amivel megtalálod mm pontosan a dobozt.
A gipszkartonizálás rosszabb mint a telibeglettelt, letapétázott, lefestett dobozok, azok legalább nem tűzveszélyesek és csak 1 ponton kell feldúrni. De egy valahogy feltákolt pakumdekli mögött mi merre megy, milyen egér szaladgál, nem tudni. A falra utólag felrakott karton még jobb játék, abszolút fogalmad se lehet arról, hogy mi van mögötte, sacca se tudod merre lehet a doboz :) a vezeték lefutása is kideríthetetlen. Ha valamit csinálni kell, lebombázható az egész, ergo szétvered a falat a tulajka legnagyobb örömére.
Kis hazánkban jó szokás szétszívatni a villanyszerelőket: mihelyt kész a szerelés, abban a pillanatban nyomtalanul el kel tüntetni/burkolni összes pontot, ahol a következő években javítás, hibakeresés, bővítés vagy átalakítás fordulhat elő.
Ez alapestben csak a kötődobozok fedelének eldobálásában és úgy letapétázásukban nyilvánul meg (mert az ő művészetileg érzékeny szemit báncsa, hogy a mennyezet alatt 20 centivel látszik egy hajszálvékony karika), de aki igazán gyűlöli a villanyszerelőket, ez még jó vastagon be is glettelteti/vakoltatja a kötődobozokat.
Mindez csak lelki bevezetés volt számodra, mert készülj fel ara, hogy az előző tulaj (vagy az ő villanyszerelője) felszerelte és (félig) bekötötte a trafót a mennyezeten, majd az egészet gyorsan eltakarta a gipszkarton álmennyezettel, mert holnap jön a vevő ;) szóval készülj fel lelkileg arra, hogy a trafó talán olyan helyen van, amit a gipszkarton kilyukasztása nélkül nem lehet megközelíteni.
Persze az is lehet, hogy szerencséd van és az előző villanyszerelő jó szakember volt, mert meg lehet ám úgy is csinálni egy ilyen álmennyezetes halogénes világítást, hogy az utólag is teljesen szerelhető/javítható legyen (pl mindent ki lehet húzni az álmennyezetből a halogén lámpák lyukain keresztül, akár még a trafó(ka)t is) Ha az előző tulaj szerelője így dolgozott, akkor mindent meg lehet csinálni gipszkarton bontás nélkül is.
Na ez az a pont amikor nem fér a fejembe, hogy miért nem lehet azzal kezdeni, hogy onnan azt az egész hóbelebanc, ismeretlenül működő, félbegányoltan otthagyott dzsunkát teljesen kibelezni, és tök egyszerűen betenni a kapcsolótól a lámpáig egy sima, odavaló új vezetéket, lehetőleg 1 darabban, nem tódva-fódva.
Nem hinném, hogy kell bontani a gipszkartont. Van egy szervizajtó, amit le lehet nyitni és ott van felette kéznyújtásnyira az összes kábel a kötődobozban, a kapcsolók pedig ha létrán állsz, akkor kb a kislábujjadnál lesznek.
Na mindegy, így is nagy segítség volt itt mindenki, köszönöm szépen. Keresek valakit a neten, remélem ezúttal nagyobb szerencsével.
Nem mintha bevállalnám mert most jol elvagyok a munkámmal
de
gipszkarton bontásban is benne lennél? Mert nehogymár valaki umburdálása után egész nap eredmény nélkül vezeték azonositással, feltárással menjen az idő.
Csillárkapcsoló egyik fele nem kapcsolt, ki kellene cserélni, hívtak
Viszem a kapcsolót, kikötöm a régit, drótokat összeérintem csak úgy teszt miatt, akkor sem ég a csillár egyik fele
Nem volt égő két foglalatban :) Égő nem volt , autóval a boltba és vissza
Düdörgött a kliens a 8ezer munkadíj miatt, hogy csak két égő csere volt
Kezd összeállni a kép és alig várom, hogy kiderüljön az igazság. Színre biztos, hogy a bal oldali kapcsolón egy trafó van, mert az eladó mondta, hogy oda akarta tenni az egyik felét a halogén egőknek.
Sőt, 1 db halogén égő volt is a gipszkartonban, de a kábelei nem voltak bekötve sehova ezért kivágtuk.
Először azt kértem a szakitól, hogy a bal oldali kapcsolóra kösse az új lámpát, de ez nem ment neki, gondolom mert nem vette észre a trafót. Utána abban maradtunk, hogy mehet a jobb oldali kapcsolóra sorban az álmennyezet feletti 1 db szerviz lámpával, de ezt is benézte.
Most már csak ajánljátok nekem valakit, aki ezt helyre teszi. Lszi :)
Ezt az elméletet a legegyszerűbben úgy lehet bizonyítani, ha betesz egy rendes pl.60-as izzót. De miért kellene egy trafónak ott figyelni? Ráadásul ha üresjáratban van, vagy elektronikus, akkor nagyon kicsi a fogyasztói jellemzője, tehát rengeteg áramot nem engedhet át magán. (valamire /helyiség megvilágításra/ való LED, vagy energiatakarékos, azért 6-8 W alatt nem értelmes)
Itt az én pályaművem a furcsán viselkedő kapcsolóról:
Szerintem a kiindulási pont az volt, hogy az előző tulaj elkezdte az álmennyezet felett a halogén világítás kialakítását, de csak odáig jutott el, hogy felrakta és bekötötte a 12 voltos halogén izzók trafóját (persze jól elrejtve valahol odafenn), majd eztán gyorsan eladta a házát.
Ezután jött a te villanyszerelőd a te lámpáddal, a kapcsoló felőli végét jó helyre kötötte, de a lámpa másik végét valami miatt nem a nullára kötötte, hanem a trafó fázis felőli oldalára. Lehet, hogy az előző tulaj a gipszkarton felett "egyedi" vezeték-színezést alkalmazott (pl: minden vezeték ugyanolyan színű :) és a villanyszerelőd ezen elszomorodva próbaképen rákötött az első arrajáró vezetékre, hátha pont egy nullát talál. A te új lámpád viszont annyira kis fogyasztású (pl energiatakatékos vagy LED-es), hogy még a vele sorba kapcsolt trafó primer tekercsen keresztül is vidáman világít, ezért villanyszerelő azt hitte, hogy egyből eltalálta a nullát (hiszen ég az új villany) és megnyugodva távozott.
Ebben a kombinációban egy egyszerű csillárkapcsoló is pont olyan hülyén tud viselkedni, ahogyan leírtad: ha csak a jobb oldala van felkapcsolva, akkor a lámpád ég (habár a sorba kötött trafó miatt 230V helyett mondjuk csak 200 voltot kap 30 voltot a trafó vesz el előle), ha viszont felkapcsolod a bal oldalit is, akkor az új lámpádnak minkét végén 230V van, tehát a lámpára nulla feszültség jut (=setít van). Ekkor a trafó persze szeretne világítani teljes erővel, de a halogén izzók nélkül önmagában sajnos nem képes erre.
A harmadik ábrán pedig a kapcsolás helyesen üzemelő változata látható.
Hmmm, azt hiszem nálunk is ilyen kerülhetett fel, mert tök értelmetlenül lehet kapcsolgatni. De van még pár fordtva billenő is ami rajtam kívül abszolút nem zavar senkit. Kibelezem, megnézem.
Amúgy a lakás tele van alternatív kapcsolókkal, a szóban forgó csillár kapcsoló mellett van még 3 másik sima kapcsoló, amelyek alternetívan máshonnan is kezelhető lámpákat kapcsolnak.
Én egy teljesen új lámpát és hozzá kábelt tehettem fel, azt szerettem volna ráköttetni a jobb oldali kapcsolóra.
Az előző tulaj nem fejezte be amit elkezdett, amikor átvettem a lakást akkor a jobb oldali kapcsoló egy az álmennyezet feletti lámpát kapcsolt a bal oldali látszólag semmit.
Azt az álmennyezet feletti lámpát egyébként a jobb oldali kapcsoló most is kapcsolja (az új csillárral együtt), de hogy ne világítson ezért kitekertem a foglalatból az égőt.
A furcsán viselkedő kapcsoló lehetséges okáról szívesen látnám azon szakemberek pályázatait, akik oly lelkesen szoktak kórusban lehülyézni itt a fórumban, mihelyt csak egy picike lehetőség akad rá ;)
Ok, de azért csésze az oldalam, hogy mit csinálhat a bal oldali kapcsoló. Hívni fogok szerelőt, de most beteg vagyok és még nem lakom az új lakásban és addig is ideges vagyok miatta :)
Le fogom cserélni, de azért használtunk csillár kapcsolót, mert az ott volt és gondoltam nem olyan nehéz dolog ez...
A legnagyobb baj, hogy honnan tudjam, hogy ki a jó szakember, ha nem ismerek olyat. Nemrég költöztem Szombathelyről Pestre... Mondjuk ez a probléma gázszerelőtől kezdve a vízvezeték szerelőig fennáll...
Elképzelhező, hogy volt valami rá kötve, de nem tudom biztosan. Azt hiszem a jobb oldali kapcsoló egy az álmennyezet feletti világítást kapcsolt, de a bal oldali nem kapcsolt semmit, legalábbis látszólag.
"a lakás előző tulajdonosa mennyezeti spotlámpákat akart, végül nem kötötte be így már megvolt a kapcsoló."
Ez így zavaros.
A kapcsolóba nem volt még semmi elmenő vezeték bekötve? Ezt villanyszerelőd mondta neked, hogy eredetileg a kapcsolóba szemmel láthatóan nem volt semmi bekötve, vagy az előző tulaj állítását közvetíted felénk és lehet, hogy a kapcsolóba már be volt kötve egy elmenő szál és most a villanyszerelőd csupán egy második vezetéket kötött be?
Azért kérdezek ilyesmit, mert
- ha a kapcsolóba már be volt kötve egy szál elmenő vezeték
- ÉS te nem az eredeti spotlámpás világítást fejezted be, hanem egy másikat tettél fel,
...akkor volna elképzelésem a csillárkapcsoló csodálatos viselkedésére.
De te azt állítod, hogy a kapcsoló eredetileg valóban egyáltalán nem volt bekötve és most is csak egy szál elmenő drót van belekötve, na arra a kombinációra nincs tippem se.
(feltéve, hogy az ott valóban egy csillárkapcsoló).
Jól mondod, össze vissza köthette... Elképzelhető, hogy dupla alternatív kapcsolót kötött be, vagy nem megfelelő helyre kötötte a kapcsoló szálat. Megmondani nem tudjuk, de nyugodtan hívd vissza...
Az alábbi problémával kapcsolatban kellene segítség: hívtam egy villanyszerelőt, hogy kössön egy új mennyezeti lámpát egy meglévő csillárkapcsolóhoz, ami akkor még nem kapcsolt semmit. (a lakás előző tulajdonosa mennyezeti spotlámpákat akart, de végül nem kötötte be így már megvolt a kapcsoló.
Szóval azt kértem a villanyszerelőtől, hogy a csillárkapcsoló jobb oldali kapcsolója vezérelje a lámpát, amit első ránézésre sikerült is megoldania, de amikor elment, akkor észrevettem, hogy a jobb oldali kapcsoló csak akkor vezérli az új lampát, ha a bal oldali kapcsoló le van kapcsolva. Ha a bal oldali kapcsoló fel van kapcsolva, akkor a jobb oldali hiába kapcsolom, a lámpa nem világít. A négy lehetőség így néz ki:
Szerintetek mi a fenét köthetett az a fickó nekem össze-vissza?
De ha a modem utáni részt kellene lemérni, akkkor a többinek mi köze ehhez, hogy mi van rajt, milyen forgalommal, milyen kodek, milyen adapter, telefon-e vagy X25? Modem végét le kel zárni, aztán megmérni direktben a sávszélességet, vagy bármit.
PAP2 beszerezhető, sokan módosított szoftverrel alkalmazzák, de mindenképpen valami helyi központra lógatják fel, akkor az megint nem analóg és VOIP, hanem IP számítógépes hálózat.
Van rá egy söröm, hogy víz alól beszél a két végpont és ez érdekelné, de már előkerülhetne a kérdező is, mert hülyén halunk meg.
Az is lehetséges, hogy a bemérendő (hibás?) vezeték szakaszon csupán egy hagyományos analóg telefon jele megy, de ebben az esetben egy szakember valószínűleg meg sem említette volna sem a VOIP-ot sem az Audio Codes céget nehogy feleslegesen zavart okozzon,
vagy már az eső pillanatban egyértelműen leírja a struktúrát, pl: analóg telefon -> gyanús vezetékszakasz (analóg kommunikációval) -> Audio Codes analóg-VOIP átalakító
Mert az én értelmezésemben ő valami ilyesmit írt le:
analóg telefon -> analóg-voip átalakító + modem (pl valami ilyesmi) -> gyanús vezetékszakasz (digitális kommunikációval)
Még egy érv eszembe jutott az én verzióm alátámasztására: számtalan analóg->voip átalakító beszerezhető fillérekért magyarországon (az általad említett PAP2 is ilyen), ezekhez képest az Audio Codes termékei nehezen beszerezhetők és valószínűleg jóval drágábbak is. De a szokásos átalakítók közös jellemzője, hogy csak számítógép hálózati kimenti csatlakozójuk van, az Audio Codes-nek viszont vannak olyan termékei, amik egybe van építve egy modemmel, ilyen termék igen ritka a piacon. Ezért is lehetséges, hogy bemérendő vezetékszakaszon mégiscsak digitális (modem) kommunikáció folyik.
Szerintem meg rosszul fogalmazott. Analóg vonalon nem fog menni VOIP, de majd úgyis tovább csavarod, hogy igazából az egész voip, a kagylóba viszont analóg megy, így igazad van, mert az is VOIP meg analóg.
Gondold tovább, hogy utána mi lehet, elvégre nem pontpont.
az a baj, hiába x-eled ki, mindenki más óvatlan látja az írásait, és sajnos el is hiheti. míg rá nem jön, olyan nincs, hogy valaki 20.000 szólást ír az atomfizikától az IT-n át a kályhákig és betnozásig, és közben tényleg csinál is valamit, mert valamihez tényleg ért :)
Ez már csak ilyen marad. Nem véletlenül tűnt el néhány törzstag a csoportból. Viszont ha valaki fizet ezért, akkor megfontolandó lenne befejezni ez ingyen kritizálást, ugyanis itt senki nem akar érte fizetni. (És sokan nem is látjuk szükségét)
Miután látom, hogy Ön mindenhez fűz kommentárt és helyreigazítást, szeretném megadni a számomra nyilvánvaló adatokat, miután a belinkelt rajz, amúgy is példa volt csak...
A szuperfényes LED-ek eléggé nagy spektrumban hajthatók meg, de ha egy OSRAM Platinum Dragon-LED-et veszünk alapul, akkor nem vagyunk messze a valóságtól:
itt a nyitóirányú feszültség,(Uf), ha 2,75 V, akkor ~ 70-75 mA (if) árammal kellene/érdemes/ kalkulálni. Tehát a Kirchoff törvény szerint a feszültsége a körnek a LED-ek számával szorzott 2,75 V, míg az áramuk 70-100 mA lehet.
Mindezek ismeretében lehet értékelni a példa-kapcsolás alkatrészeit.
A kérdező aztán megadta a valódi (működő!) lámpa rajzát, aminél az értékek szinte teljesen ugyanazok voltak, mint a példa esetében.
A feladat az volt, hogy adjunk tanácsot az élettartam növelésére, illetve teljesítmény csökkentésre.
Ezek után megkérdezem: mi volt itt, ami miatt fontosnak tartotta, hogy hozzászóljon??? Mert tanácsot nem adott, csak kritikát...
"jelen esetben viszont egy egyszerű érpáron valósul meg a számítógépes kapcsolat."
Vagy egyszerű, vagy UTP, de mivel nem írta le rendesen, most legendát gyártasz belőle. Gondolod majd 1 érpár van, mindkét végén SDSL modemmel, rajta router és erre dugnak VOIP adaptert, vagy mi? Aztán pont-pont beszélni is bírnak, csak a kagylót kell megemelni?
"jelen esetben olyan készülékről lehet szó, amiben egybe van építve egy PAP2 meg egy SDSL modem."
Olyan is van, pld. a T csoda Pirelli cuccai, AVM-es Fritzek "németbe'" de más gyártótól is lehet mondani midenfélét.
"Ami igazából ATA adapter, mert ez a becsületes neve és akkor nem kell analóg szimmetrikus izékkel dobálózni,"
Mondj egy ilyen konkrét ATA adapter típust amire gondolsz (mert azt, hogy "ata adapter" azt többféleképpen lehet értelmezni**) és én megpróbálom megszerezni a kapcsolási rajzát, amin te is látni fogod, hogy MINDEN olyan készüléknél, ami szimmetrikus érpárra dolgozik gyakorlatilag ugyanazok az áramkörök végzik a jel felrakását a drótra és a levételét onnan. Nagyon sok esetben még a doboz digitális része is szinte ugyanaz és csupán az aktuális szoftver/firmware határozza meg, hogy ez éppen egy DSL modem, vagy egyúttal router és/vagy tűzfal is vagy mondjuk egy VOIP végpont.
(** Jelen estben állítólag analóg telefon készülék van bedugva egy VOIP dobozba, aminek túloldalán is csak egy egyszerű érpár megy tovább. Ilyet válassz egyet, lehetőleg ismert márkát)
Ami igazából ATA adapter, mert ez a becsületes neve és akkor nem kell analóg szimmetrikus izékkel dobálózni, ami tényleg érthetetlen. Utána persze lehet a végén modem is, de nem kötelező jelleggel. Vagy passz, manapság modem nélkül is működik az adatátvitel :-)
Sok helyen meghagyják a régi kiépített analóg hálózatot a cégek és raknak egy okos kis központot ami a telephelyeket VoIP-en köti össze és a hívásirányoknál is költség alapon dönt, merre irányítsa a hívást. Persze a beszélgetésnél olyan sokat a zaj nem számít, ritkán van zaj az is inkább a sávszélesség/késleltetés okán mintsem az analóg rész miatt.
Mivel a fülünk meg a szemünk maradt analóg, ezért csak az átviteli utat lehet digitalizálni (PCM-esíteni), de a két vége továbbra is analóg kell legyen.:)
Szia ! Akksi gond nincs könnyen indít ha fent hagyom a lámpákat 10 per után sincs semmi gond , igazából jól veszi a töltést is , (igaz alapjáraton mértem csak a töltő áramot ugyhogy még azt megnézem fordulaton is . a fűtése az a régi hagyományos vízes raiátoros nem hinném hogy amikor bekapcsolom kapcsolna 1 elektromos fűtőtestet is . Ventinlátor motor ? zárlat ? esetleg egyéb őtlet ? Amúgy Eddig is Köszönöm !
Teljesen mindegy, hogy hogyan nevezzük, az analóg részen mindig nagyjából ugyanarról az áramkörről van szó:
az adó részen egy szimmetrikus vonalmeghajtó,
a vevő részen meg egy szimmetrikus ellenütemű vevő/hibajavító differenciál erősítő. És mivel itt csak egyetlen érpár áll a rendelkezésünkre (nem úgy mint pl a hálózati vagy a sata kábeleknél) ezért a modembe kell még egy adás/vétel átkapcsoló is.
Modem, modem, szerintem ennyire ne menjünk bele, mert az sem mindegy, hogy az UDP csomagokat miképpen darabolják. Ezért kérdeztem mi a hibajelenség, vagy indokolt-e, esetleg csak valami marha kitalálta, hogy "meg kell mérni". Lehet itt bármi, írhatnál litániát, hogy mi lehet és mi nem, de addig tök felesleges kilométerekről beszélni, meg rögtön kodek dologról, mikor úgyis 729 lesz. De ha nem, akkor is mindegy.
Mivel mérni szeretné a vonali átvitel jóságát, ezért feltételezem, hogy átviteli probléma van.
Korszerű modemek hibatűrő képessége annyira jó, hogy egy hagyományos régivacak telefon érpáron 5-10 megabitet simán áttolnak akár 5-10 kilométerre is (lásd ADSL),
miközben a VOIP sávszélesség igénye még a legfeleslegesebb "szuper hangminőségű" kodek kiválasztása esetén sem több 100 kilobitnél.
Szóval csak komoly távolság esetén szokott ilyen probléma lenni (már ha vezeték szabályosan van szerelve/kötve/vezetve), ezért gondolom, hogy nem lehet túl rövid az a gyanús vezetékszakasz. Talán két gyárépület között húzódik, de az is lehet, hogy a telefonszolgáltatónál intéztek maguknak egy kis "összedrótozást", ebben az esetben akár kilométerek is lehetnek.
Ha sikerülne pontosabban megtudnunk a rendszer felépítését, azután lehetne kidolgozni a hibajavítás foganatosításának csapásirányát:
- vagy az analóg telefon jel menjen végig a hosszú dróton és a modem a túlsó végén legyen (már ha ott is szükség van rá),
- vagy a VOIP adapterbe kell belenézni és ott beállítani egy kis sávszélesség-igényű (pl G729) kodeket,
- stb (ha ismernénk a rendszert, akkor itt még jöhetne néhány további pont)
és ha ezek közül egyik trükk sem jön be, csak azután kéne energiát pazarolni a kábel vizsgálgatására szerintem (akor viszont nem házibarkács módszerrel, hanem kihívni valakit, kezében egy profi line testerrel és sok év hibakeresési rutinnal).
fogd fel ugy, hogy a hagyomanyos analog kozpontra csatlakoznak a regi telefonok, a kozpontban van egy CODEC es utana mar interneten utazik a hang majd fel vilaggal arreb a kozpont visszaalakitja analog jelle es a masik analog keszuleket hasznaloval osszekot. Nagy titkot nem arulok el vele, a mai analog vonalak nagy resze is igy mukodik egy ideje.
A kabelmodemek amiket a T vagy a UPC lerak is ezt teszik.
"Igaz, kihagytam hogy az analóg jelet egy Audio Codes átalakítja a Voip rendszernek"
Ez még mindig kevés ahhoz, hogy megértsük a rendszer felépítését.
tehát
- van egy analóg telefon, ami egy két eres vezetékkel csatlakozik az Audio Codes cég valamelyik(?) termékéhez, ezen a vezetéken egyszerű hangfrekvenciás forgalom van
- ebből az egyszerű hangfrekvenciás jelből (ami még szar vezetéken is simán elmegy ezer kilométerre) az Audio Codes nagy sávszélesség igényű digitális jelet állít elő és ezt a jelet próbáljátok átpréselni azon az érpáron, amivel most gondok vannak.
Kérdésem: vajon miért kell az egyszerű és megbízható analóg jelet a hosszú vacak vezetéken való áttolás ELŐTT a százszorosára (digitálisra) megbonyolítani?
Ezen a rajzon egy ismeretlen áram és feszültség igényű LED sor van táplálva,
úgyhogy az ezen rajzon szereplő egyes alkatrész-értékeket gyorsan el lehet felejteni.
Főleg a feszültségosztó soros kondija lehet szinte akárhány nanofarádos (LED-típustól és feszültségtől függően), de abban sem vagyok biztos, hogy a 100 ohmos ellenállások maradhatnak, bármilyen típusú ledeket alkalmazol.
Ahhoz, hogy egy generátor érezhetően erőlködjön, ahhoz két dolog kell:
1: igen nagy teljesítményfelvétel
2. igen vacak/gyenge/feltöltetlen akkumulátor.
Szóval én először megvizsgálnám az aksit és annak csatlakozóit (vacak érintkezés),
utána pedig nem egy kevés wattos villanymotorra gyanakodnék (mint túl nagy terhelésre), hanem inkább egy soksok wattos elektromos fűtőbetétre (pl elektromos utastér fűtés), ami együtt indul a ventilátorral.
"Részletesen? ATA/SIP adapterek lesznek, ahogy szokták..."
Inkább olyasmire próbáltam célozni, hogy
- ha gondok vannak a jelátvitellel, akkor a méréseknél nagyon nem mindegy, hogy 3 kHz-ig vagy 1 MHz-ig terjedő frekvencia tartományt kell vizsgálni
- ha az érpár mindkét vége az övé (tehát nincs közben pl egy telefon szolgáltató), akkor a felhasználó számára tökmindegy, hogy a drót melyik végén van a modem (elvégre maga a készülék egyszerű analóg), egy öreg/vacak érpár átvitele szempontjából viszont nagyon nem mindegy, hogy csak hangfrekvenciát küldünk át rajta, vagy adatforgalmat széles sávban. Még az is lehet, hogy a drót másik végére már nem is kell modem, mert egy VOIP telefonközpontnak lehetnek akár analóg bemenetei is. Tehát ha jobban ismernénk a rendszert, akkor talán tudnánk olyan tanácsot is adni, ami után feleslegessé válhat ez az egész mérés.
Szuzuki baleno-t hoztak hozzám javításra de kifog rajtam . A jelenség az hogy amikor az utastér fűtőventinlátort felkapcsolom akkor a generátor majd megfeszül és úgy megfogja a motort hogy bámulat . Azt hittem hogy az előtét ellenállással lesz baj de nem hinném mert minden fokozat kiválóan működik . Szerintetek ? Mi lehet a hiba ?
Ha az alábbi rajzot megnézed, akkor ott írnak az értékekről, 120 V~ és 240 V~ esetén alkalmazandó kondikról. Lehet, hogy Dreamer lámpája 220 V-ig lett méretezve...
"Analóg telefonok Voip teszthálózaton vannak összeköttetésben."
Ennek a mondatnak nincs értelme.
A VOIP telefonok nem analóg vonalon, hanem számítógépes hálózaton kommunikálnak.
Persze analóg telefon vonalon is meg lehet valósítani számítógépek közötti kommunikációt (pl modemek segítségével), de a fenti mondatod akkor sem a valóságot írja le.
Szóval szerintem jobban jársz, ha részletesebben leírod, hogy a valóságban hogy is néz ki ez az "analóg VOIP" dolog.
Az analóg telefonok földfüggetlenek semmit nem zavar rajtuk ha földelt mérőműszert használsz. Természetesen a mérési elrendezést ennek megfelelően kell kialakítani.
Itt nem a földelés fog számítani, hanem a kodek és sok más. Amúgy van valami konkrltabb hibajelenség, vagy csak poénból szívatnád magad? Nagyon nem kellene voip adapteres telefonokkal így szívni.
Abban kérnék segítséget, hogy ha van egy telefonos hálózatom és szeretném megmérni a két telefon közti jelszintet, esetleges zajt jelgenerátor és oszcilloszkóp segítségével, akkor hogyan védem ki, hogy az eszközök földelése ne másítsa meg a mérést. Ezért kéne földfüggetlenné tennem a mérőkapcsolást. Minden ötletet megköszönök, addig tovább bújom a nettet és a könyveket.....
"Minden vezeték, doboz rejtett, mint említettem csillog-villog az új festés álmennyezet. Miképpen lehetne és ki tudná a hibát megtalálni úgy, hogy ne kelljen kivésni mindent a falból?"
Nem, nem, nem és nem! Tessék csak végigtúrni a falat, végre egy életre megtanulod, hogy miért kell azokat a dobozokat külön lefesteni, és úgy a helyére feltenni, hogy bármikor bele lehessen nézni. Érted már?
Én a 470 nF helyén inkább 330-cal kezdeném az áramkör tesztelését és menet közben növelném ezt az értéket (mondjuk 47 nanós kondik párhuzamosan mellé-pakolásával). Lehet, hogy a végén az fog kijönni, hogy tényleg a 470 nanó körüli a pont jó érték, de az ördög nem alszik ugyebár...
Az uram válaszodat olvasva és az általa is gyakran látogatott Építkezés, Felújítás topikra hivatkozva kérdezteti, hogy vállalsz-e hasonló gyönyörű eseteket. Ha igen, írnánk egy levelet az e-mail címedre...
Szomszéd eltalált nálatok egy csövet és benne vezetéket, előszed az alaprajz, átmegy köszön és elrebesgeted mi a gond, és megkéred mutassa meg hol furkáltak. Megméred és bejelölöd a te alaprajzodon hol van furás, majd bontás a te oldaladon és javítás. Persze szól a szomszédnak ne csodálkozzon ha hullik a vakolata. Ez akkor fordul elő ha 10-es vagy max 20 as fal van vagy leválasztott lakások ahol előfordulnak érdekes nyomvonalak.
Ja, csak egyik júzertől 900 pénz/hót kértem, 6 féle PHP, bugos oldalak (ergó törték, mint állat én meg feküdtem és trógeroltam), aztán szerintem nem sok, de elküldtek a picsába, mert ez szemtelenül drága. Én meg csak lestem, mert éppen nagyon emelni szerettem volna, ha már az a percenként 100-200ezer lekérdezés csak a proci villanyszámlájával szép összeget csinált. ezekre néha kíváncsi lennék mit tudnak máshol felmutatni, persze a komolyabb DOSnál a többi júzer is szopolt, csodt tenni elég nehéz.
Jéééé, dinnyések emeltek. Ezek szerint eddig csak promós volt, így már vállalhatóbbnak néz ki.
Másikat meg nem is értem, bár másfelé is volt már koncepció, hogy a terhelősebbeket inkább kivágták, akinek minimális cucca volt és észre sem vette a leállsokat, meg pár mailcím. Akkor kibírható és talált pénz. Nem tudom kinél mi a megfejtés, nekem az olcsóbnál a "korlátlan" domain tetszik, többinél meg az adatbázis és a többi. Akkor kell scriptte 4ezrest generálni, had szokják :-D
Tökéletesen hozzá nem értő vagyok, de nagy szükségem lenne jó tanácsra.
Felújított lakást vettünk a nyáron, újravezetékezve, újrafestve, álmennyezet, csillog-villog.
Minden rendben működött másfél hónapig, kombicirko, világítás. Ekkor új szomszéd költözött a mellettünk lévő lakásba, az egyik este a szomszéd jól hallható szerelése/falfúrása után levágott nálunk a FI relé. Visszakapcsoltuk, elment egész nap, majd este megint szerelés, megint levág. Visszakapcsol, de ekkor már a meleg víz megindítására is levág és azóta nem lehet visszakapcsolni. Villanyszerelő hozott másik, új FI relét, az is levág. Most ki van kötve a FI relé...
Jelenleg két kérdésem van:
-Elképzelhető-e valóban, hogy a szomszéd oldaláról történt szerelési munkálatok okozhatnak ilyen, konstans hibát? Környezetem megkérdőjelezi ezt és egyelőre a szomszédtól is csak udvariasan kérdeztük, hogy nem lehet-e, hogy köze van a mi bajunkhoz. A válaszhoz nem kell sok fantázia.
- Minden vezeték, doboz rejtett, mint említettem csillog-villog az új festés álmennyezet. Miképpen lehetne és ki tudná a hibát megtalálni úgy, hogy ne kelljen kivésni mindent a falból?
Gyerekek, ennyire domaineztek adhatnátok tippet hol a legolcsóbb meglévő domain fenntartása (átköltöztetném a mostani szolgáltatómtól), honlap nem is feltétlenül kell (de a regisztráció éljen), viszont e-mail címből hármat is használunk.
Hát ja. A hidegháborúban nem lettünk a szén és acél országa, mert olyanunk nem nagyon volt, most meg nem leszünk a szolgáltatások országa, mert nálunk az iparos szabja a feltételeket. :)
Na meg ott vannak a kamu kommentek, érkeznek bejegyzések, válaszok, az "itt vettem" link saját magára mutat, de érdekes, hogy mi nem tudunk csak úgy írni és válaszolni :-)
Ne legyen már annyira spúr, hogy nem regisztrál egy saját domaint kemény 999 forintért.... Éves szinten 2-3ezer forint és a sajátja... válthat ISP-t az akkor is a sajátja marad....
Ennél már csak az elszomorítóbb, amikor van domain-je, van is rajta tök jó tartalom, de a domainhez tartozó - egyébként ingyenes- MX-rekordot már nem konfigurálják be, így a gipszjakab.hu domain ugyan működik, és ingyen lehetne küldeni a cuccot az info@gipszjakab.hu-ra, e helyett a honlapon ott a jakabcucubaby75@freemail.hu cím.....
A kommenteknél az egyik képre kattintva a google képkereső kidobta, hogy Dobinyi Tibor aki egész életében villanyszerelő volt, valójában Jevgenyij Abramov. :)
Oks, ha leszarja az internetet és az egész elektronikus levelezést, akkor nincs tovább miről beszélni. Örülök, hogy vannak akiknek így is megy a bolt.
Alapból azok a vállalkozók érdekelnének, akik akarnak is és tudnak is emilen ajánlatot adni és úgy egyáltalán kommunikálni, hogy miért nem áldoznak erre.
A közoktatási intézményeket hagyjuk, ott más okokból igénytelenség és trehányság, hogy ilyen címeket használnak...
Sógornak magán címe sincs és csak nagyságrendileg sejti, hogy mire való az interet. Unix/Bárdi is hiába masszírozza, hogy gépen adja le a rendelést, olyan szerintem már nem lesz.
Aki mifelénk a telkeket kaszálja, van szép vállalkozása, jó szerszámai és telefonszámot ad csak meg. Olcsón, jól dolgozik és leszarja az internetet.
Az iskolák, óvodák 90%-nak gmail-es címe van, még a dirinek is, sulinet ide vagy oda és az ügyfélkörnek mindegy, hogy y gerek ebédjét milyen címen mondja le.
Autószerelő sógor. De van egy speciális nyílászárókat gyártó cégem is, bár mondtam, hogy akkor ne tegye ki a weboldalára, hátha más is olyan hülye lesz, hogy azon keresi. Ugyanis Neki valamelyik gyerek csinált címet, de nem foglalkoznak vele. Ez tán a legrosszabb verzió.
"én is üzemeltetek egy kis céget, oszt freemailes címet adok meg. :D"
Ha a vállalkozás úgy is kielégítően működik, hogy ehhez nincs szükség idegenek bizalmának elnyerésére, akkor teljesen mindegy, hogy milyen email címed van. Van olyan vállalkozó, aki bőven megél abból, hogy az ügyfelei ajánlják egymásnak, őneki nincs semmi szüksége arra, hogy a külvilág felé bizalmat keltsen.
De ahol egy rakás villanyszerelőt keresnek, ráadásul speciális tudással, az nem ez a "megoldjuk magunk között" kategória, úgyhogy ne csodálkozzon, ha profi szakemberek tömege helyett inkább csak kalandorok és kétségbeesettek jelentkeznek a "hirdetésére".
Úgy tűnik megvan a bűnös. A gázkazán. Melette szól, hogy kb. azóta kehes a rendszer, mióta be van dugva-kapcsolva.
(Ami persze a pincében van, ergo nem volt evidencia a kicibálása a konnektorból. De miután minden (hosszabbítók, összes fogyasztó) kihúzása után is sikerült produkálnom a hibát, (Nem volt elég a kismegszakítók lekapcsolása sem), szépen leballagtam, kihúztam, és onnantól nem volt gond... (Persze erre ráment vagy 4 órám, bútormozgatással és minden egyéb franccal. (kevés és rossz helyen vannak a konnektorok, 70-ben épült a ház...)
Ideiglenes megoldásként tegnap a teraszról vittem le neki áramot, (ott újonnan kiépített konnektor van), de délelőtt már volt kinn a szerelő, a és biztonság kedvéért betett egy új relét is.
Az semmi, én is üzemeltetek egy kis céget, oszt freemailes címet adok meg. :D
Az azért magyaros nagyon, hogy segítő szándékkal bemásolok ide egy szöveget, erre egy normális reagálást kapok csak, mindenki más elítélő véleményt alkot a tartalomról a forma alapján. :D Miközben Rejtő óta tudjuk, hogy az unatkozó milliomos járhat csíkos pólóban. :D
Igaz, Agatha Christie is erre alapozta a történeteit, Miss Marple is mindig abból indult ki, hogy ez lesz a gyilkos, mert pont úgy ráncolta a homlokát vallomás közben, mint hetven éve a nagymamám szobalánya, mikor letagadta azt, hogy ő törte el a cseresznyebefőttes üveget. :D
De nem baj, én már rég elkönyveltem, hogy a magyar net ilyen, és ha úgy érzem, közzé kéne tennem valamit, mert az hátha jó valakinek, eztán is megteszem. :D
2. Nekem a fiókomban van 2,2 uF 400 V, ami nem elko... (igaz, én átfutottam az írás azon szavát, ahol dreamer "elkot" írt. Különben nyilvánvaló lett volna a kérdés és nem teszem fel,a "hol van?"-t.
3. Amúgy igazad van abban amit írtál...
4. Ez itt egy fórum, ahol senki nem akarja a másikat hülyének nézni. Vagy tévednék?
Segítséget szeretnék kérni. Panelben lakunk. Tavaly cseréltünk kismegszakítót, mert valami folyamatosan leoldott. Mivel a csere nem oldotta meg a problémát 2 nap alatt kiderítettük, (mert közben is sokszor leoldott), hogy az egyik készülékünkben van a hiba, azóta nem használjuk.
Tegnap vettem észre, hogy az 1 éve cserélt kismegszakító újra "zizeg", és meleg is. Onnan is észrevenni, hogy miközben zizeg az előszoba és a fürdőszobai lámpák villognak.
Milyen megoldást javasoltok?
Első körben kicserélem a kismegszakítót, az ok!
Lehet az, hogy egy kismegszakító 1 év alatt tönkremegy (Obi -ban vettem, ha ez jelent valamit kb: 800 Ft volt), vagy lehetnek hálózati gondok is?
"Namost több hónap tökéletes működés után a fí relé elkezdett leoldani."
Mindenekelőtt beülnék egy időgépbe és erősen megvizsgálnám, hogy mik történtek a házban a fent említett több hónap nyugalom végén. Minden változást összeírnék a házban és a ház körül, még azokat a látszólag jelentéktelen változásokat is, amelyeket egy laikus még részegen se kapcsolna össze egy FI relé leoldásával (ez a legnehezebb, mert ilyenkor mindenki okosabbnak hiszi magát a profi villanyszerelőnél, ezért egy rakás dolog kimarad a felsorolásból, mert a laikus úgy gondolja, hogy őszerinte annak semmi köze nem lehet a hibához). Inkább legyen a listában feleslegesen egy új esernyő beszerzése, mintsem kimaradjon belőle a kertben egy fa elültetése. Mert egy újonnan elültetett fa pl simán le tudja verni a FI relét (többféleképpen is), pedig egy laikus ezt nem is gondolná.
Magánszemélynek igen, talán-talán még egy egyéni vállalkozónak is (habár rezeg a léc), de egy munkaadó (= komoly vállalkozás) próbáljon már költeni egy kicsit, legalább a látszatra. Manapság már szinte fillérekből ki lehet hozni egy céges honlapot céges email címmel, aki ezt a pár fillért is sajnálja, az nekem gyanús, mert feltehetően vagy sumákol/trükközik/csal, vagy annyira buta, hogy nem biztos, hogy szabad üzletet kötni vele.
Vegyük elő a mérleget.
Az egyik serpenyőbe megy egy olyan munkahely, amely 7 embernek 3 hónapra nettó 300eFt-os fizetést ígér, plusz utazási költségei, tehát a munkahely azt állítja, hogy simán ki tud fizetni 3 hónap alatt kb 15 millió forintot csak a dolgozókra.
A serpenyő másik oldalában van az ingyenes email cím, nem árulja el a cég nevét, az alacsony IQ (nem képes megtalálni az interneten a villanyszerelőket), a gyanús sóherség (állítólag van 15 milliója bérköltségre, de nem volt pár ezer forintja egy fizetős álláshirdetésre) és végül a gyanús fogalmazás/helyesírás, ahogyan azt itt valaki találóan megjegyezte.
Nem egyszer láttam már gyanúsan fényesnek látszó/induló vállalásokat, ahol a munka végén a fővállalkozó vett egy lovastanyát lovastul, miközben az alvállalkozók közül az volt a szerencsés, aki megúszta a dolgot mindössze egy-két millió ft kifizetetlen munkadíjjal és nem járt még rosszabbul, mert túl erősen verte az asztalt.
Persze lehet, hogy minden igaz amit állít, de én nagyon a körmére néznék mielőtt dolgozni kezdenék neki, a fizetésemet hetenként kérném, a költségtérítést/benzinpénzt meg mindig előre. És az első gyanús jelre megpattannék (pl: "sajnos nincs nálam pénz, majd két fizetést egyben fogsz megkapni a legvégén, még rá is teszek egy kis pluszt"). És megnézném a cég főhadiszállását is (saját tulajdonú százmilliós ingatlan vagy bérelt kukatároló+hokedli+laptop, esetleg sarokasztal egy presszóban ;)