Ehun' egy másik PTS-re. nekem is az van. Nagyon tetszik a combbal, csípővel is üzemelő megoldás, ami a Makin van. Sajnos a PTS "gallérja" nagyon lapos, talán egy hajlított kar megoldás lehet.
Szia! Előszőr is boldog új évet és utána érdekelne a porszívó. Azt megtudnád nézni hogy mennyibe kerülne a csomag ha postán adnád fel? Előre is köszönöm!
Megoldódott, most mondja fater, hogy már az ünnepek előtt vett 4 darab bontott acél (50x40x3 U- és L-vasból készült) rácsos tartót. Magyarul potyára vetettem fel a kérdést.
Azt számolgatom, hogy a tető emelkedése 88-90 centi.
Ezzel a szeglemezes módszerrel szerintem lehetne 5x10-esből csinálni az egész rácsot, és nem volna sokkal több anyag benne, mint a 7,5x15 egyszálas szarufában. Az 5x10 keresztmetszete 0,5dm2, míg a 7,5x15-é 1,125, tehát egy szarufa anyagánál kevesebb lenne a rács két hosszú szála, a plusz anyag a rácsozásba kéne, de az se lenne sok, mivel kicsi a hajlás.
Én nem vagyok ács, de úgy tudom, ezeket a lemezeket nem kalapáccsal verik be a gerendákba. :) Aki meg itt ilyesmit kérdez, nem biztos, hogy vállalkozót akar kihívni az építéshez.
Ezzel a megoldással 5x10 -- 5x15 anyagokból lehet építkezni, nagyon merev lesz, ilyen módon készült az egyik munkahelyem tetőszerkezete faházon. Brutálmerev volt.
Én azért érzem soványnak, mert egyszer alkottam egy kb ilyen fesztávú áthidalást, de olyan szinten behajlott a súlyom alatt, amit nem fogadnék el tetőnek.
Kezdjük az évet mindjárt egy kis remek üzleteléssel - főleg az elszívó-barkácsolók szíves figyelmébe.
Az egy-termékes újévi ajánlat ugyanis egy
1300 W-os Parkside porszívó-fejrész - kompletten.
Ez konkrétan az a darab, aminek a működése legelején az volt a baja, hogy lecsúszott a papucs a kapcsolójáról és amelyik helyett a lányunk egy komplett másikat kapott a Lidl-től, anélkül, hogy erre a darabra igényt tartott volna a bolt.
Szóval a darab újszerűnek mondható, - hisz már a használat elején lecsúszott az a fránya papucs (6,3-as saru) a helyéről, csak nem nekem szóltak azonnal, hanem a boltnak.
Csak ámultak, hogy amikor már itt volt az új fej, kb. 3,5 perc alatt visszatoltam a helyére a sarut és a gép hibátlanul működött
Tehát csak fel kell illeszteni egy hordóra, vagy bármilyen vákuum-álló tartályra...és go.
A lány 3.500-at kér érte + posta, ha küldeni kell.
A súlya 2,9 kg egyébként, kábelestül, mindenestül (jó hosszú kábel jár hozzá).
Hangsúlyozom, a porszívó NEM az enyém, én csak közvetítek - mert elszóltam magam, hogy az asztalos barátaim biztos tudnák használni műhely-elszívónak - innen jött az ötlete, hogy akkor ajánljam a topikon.
Ugyanakkor - ha kell valakinek - nekem kell postázzam, amiről egyelőre fogalmam sincs honnan szerezzek hozzá megfelelő dobozt, de gondolom megoldható.
A kosár részére akár egy (a létező legolcsóbb, pár tíz Ft-os) papírszűrő is illeszthető, ami úgy néz ki mint egy sima zacskó - és amivel ciklont meg efféléket meg lehet spórolni. Jómagam is ilyennel használom az enyémet.
Ha érdekel valakit, itt is, vagy privátban is megbeszélhetjük, tökmindegy.
Ilyet én is kerestem mostanában. Ebay-n lehet is venni nem túl drágán, de nem találtam olyat, aminek a szállítási költségét hajlandó lennék kifizetni. Azon is mérgelődtem, hogy láttam ilyet diy változatban valahol, de most sehol nem találom. Végül arra jutottam magamban, hogy tudok ilyet csinálni saját kútfőből is némi faanyagból és egy csavarból. :)
Igen, én is soványnak érzem, bár ellenpélda, hogy a szomszédban hasonló méretű (talán csak 4,5 méter fesztáv) épületben ugyanez a megoldás 10+ éve üzemel látható probléma nélkül. Ettől függetlenül szeretnénk tutira menni, ezért kérdezem.
Ez most inkább ács kérdés, de tudom, hogy van itt néhány hozzáértő, ezért merem megkérdezni.
Tanácsot kérnék fa tetőszerkezet méretezésére. Adott egy 8x5 méteres épület. Ezt az 5 méteres távot szeretném áthidalni alacsony lejtésű (10-12°) félnyeregtetővel. Meg kellene tartania a saját súlyán kívül a gipszkarton mennyezetet, hőszigetelést, horganyzott lemezfedést és természetesen a hóterhet. Közbülső alátámasztás kizárt.
7,5 x 15 gerendák 80-as közzel vajon sovány lenne?
Gondoltam még acél rácsos tartóra, amire lenne megoldásom, de ezt csak akkor szeretném, ha ésszerű keretek között fából nem oldható meg a dolog.
Felhő! Én öszintén megmondva sosem csinálnék fából sem kerékpárt, sem automobilt, sem vegyes kazánt, de ez egészen pofás lett, azt el kell ismerni! Minden tiszteletem azoknak, akik így ki tudják tökölni hogyan kell fából működő vaskarikát csinálni :-) Grat!
Köszi, nem árt ezt tudni hátha egyszer majd nagyon hiányozni fog.
Van egy régi orosz fúrógép állványom, elég erős szerkezetű, azzal mondjuk lehetne nyomni lefelé kajakra, elbírna egy hosszú kart simán. Még a nyolcvanas években vettem, aztán odaajándékoztam az apósomnak, majd később visszaörököltem tőle... már annak is megvan épp 10 éve, azóta sem használtam, de valahol itt hever.
Idei utolsó ténykedésem :
Levágtam az asztallap végeit, befejeztem a csiszolást és leolajoztam a lapot. Folyt köv. a jövő évben :-)
Elvileg nem eszik olyan forrón a kását, de azért kicsit igen.
"Mortising attachment", magyarul nem nagyon tudom mi a neve, de ez erre való hogy az oszlopos fúródra fogatva ilyen "vésőgépet" fabrikálj belőle, és akkor használhatnád amit linkeltél.
De ... korábban itt is volt téma és külföldi fórumokon olvastam, hogy sima oszlopos fúró kereke/karja nem fejt ki olyan erőt ami egy ilyen vésőfúróhoz kell. Azaz kicsit szenvedős vele a csapfészek kialakítása. Lehetni éppen lehet, de ... Nem véletlenül van az ilyen dedikált vésőgépeknek kur*a hosszú karjuk.
Vannak itt nálam hozzáértőbbek is, de nekem úgy tűnik, hogy az asztal furnérozott, vagyis csak egy igen vékony valódi faréteg van a felületén, alatta feltehetően MDF (vagy valami hasonló anyag, farostlemez) van. Ha nem vagy nagyon óvatos, a csiszológéppel ezt a furnért egy pillanat alatt át lehet marni, és utána már nem lesz egykönnyen javítható. Szóval nem tudom, hogy az asztal és a székek átfestésen kívül lehetne-e bármit is csinálni azért, hogy egyforma színűek legyenek.
De azért lehet, hogy a többieknek lesz valami jobb ötletük is:)
Tanácsokat javaslatokat kérnék, hogyan és mivel csináljam ha azt szeretném hogy régi sötét színű kihúzhatós asztal ugyanolyan világos színű legyen mint a mellette látható új székek.
Munkahelyről egy ilyen szalagcsiszolót tudok kölcsönözni, gondolom kell hozzá.
Főleg az érdekel hogy mivel vagy mikkel és hogyan tudom megfelelőre színezni az asztalt. Köszi
Az alatetet ha meghajlitot, hogy felvegye a vaz alakjat igy megtartja funkciojat, esetleg kis melyitest csinalni rajta hogy a hajlitas miatt valamennyire uljon a csavar....?
Mellesleg a gyári már ki van találva, nekem pedig még mindig van megoldandó feladat. Például az ülés rögzítő csavarok : látszólag semmi gond, de az én bicajomon nem párhuzamos a két váz, így ferdén fognak állni a díszanyák.
Viszont az a gyanúm, hogy gyárilag nincs is formára hajlítva a két váz. Egyszerűen a csavarozás által veszi fel az alakját, középen pedig az ülés "szára" működik távtartóként.
Igen össze van ragasztva, de üreges nem tömör. Persze az üreg nem biztos hogy szimmetrikus és egyforma a 4 lábban, nem arra mentem rá...
Szóval egyenként kellene faragni a hozzávaló betétet, de amúgy is szinte vasipari pontossággal kell dolgozni ehhez a megoldáshoz, hogy jó legyen. Nem tudom képes vagyok-e rá.
Alszok még rá egyet-kettőt, de szerintem maradok a rozsdamentes vasalatnál, csavarokkal. Kár, hogy készen nem találtam, úgy tűnik magamnak kell kifaragnom. Így viszont biztosan elég erős lesz.
Nem látom pontosan, de gondolom nem a képen szereplő egész fekete alkatrészről van szó, hanem csak annak a kis kar részéről... Nem lehet azt kiszerelni és legyártani hozzá ? Ha a formája lehetővé teszi esetleg tudok segíteni kiönteni aluból...
(nagyon vékony falak, aprócska részletek nem mindig sikerülnek....)
Ha jól emlékszem, már összeragasztottad a lábakat. Így utólag nem lesz egyszerű belevésni a keményfa betét helyét. Én még az összeragasztás előtt martam ki. Ragasztás után elvágtam és beragasztottam a betétet.
ezen jobban látszik.A lécvezetőnek a fekete excenteres nyele tört el. Valami idétlen repedős anyagból van. Nem lehet meghegeszteni sem. Az aluminium rész sértetlen természetesen
Nagyon tetszik az ötlet és a lábakban is éppen adott a hely egy ilyen megoldáshoz.... Elgondolkozom rajta, hogy vajon képes vagyok e megcsinálni úgy, hogy kellően stabil legyen.
Az anyagleválasztó ciklont, egy un. szűrőciklonon, vagy egy leválasztókamrán keresztül kell megszívatni egy ventilátorral, aminek a levegőjét vagy simán egy hangreduktoron keresztül vezeted a szabadba, vagy ha kellően jó a leválasztás, rendszertömítettség, vissza a belső térbe.
(mielőtt nekem támadnátok, tudom, ez nem ipari kategória, csak azért írtam, hogy van rá lehetőség)
Ez sem rossz! Végül Te raklapból csináltad azt a faja kis asztalt? Mintha abból tervezted volna...
Egyelőre hajlok inkább arra a fajta vasalatra amit előbb betettem. Erős, pontos, egyszerű és bontható. Igaz nem túl szép megoldás asztalos szemszögből, de hát én kutyaütő vagyok, megengedhetem magamnak... :-)
Ha nem kapok készen megfelelőt akkor megkérem a sógort hogy csináljon nekem jó erős rm anyagból méretre. Esetleg levágom, meghajtom, kifúrom én... akkor neki csak hegesztenie kell, mert nekem nincsen argonom.
Ők a hangjától nem hiszem hogy megbolondulnának, de Te a műhelyben fogsz télen megfagyni, mert az a kevés meleg is ami bent van nagyon gyorsan ki fogja vinni kintre.
Az einhell forgácselszívó piros zsákja egyszerű filc anyag, és a többi olcsóbb elszívó is hasonló zsákkal rendelkezik. A finom port egyik sem fogja maradéktalanul megfogni. Ahhoz szerintem többrétegű vagy papírbetétes szűrő szükséges. De ezek nem a 100e alatti kategória tartozékai.
Sztem az a legjobb megoldás, a hangja nem olyan vészes. Meg lehet rá tenni hangtompítót is, akár egy dobozféle dolgot...És az egész finom por kérdés megoldódik úgy. (Én is így csináltam volna, ha nem akartam volna teljesen mozgathatóra, olyan porszívószerűre csinálni az egész egységet.)
Lassan meglesz a lap (1600x920x45 mm), és a 4 láb (110x110x780 mm), már csak pár deszka van hátra.
Azon gondolkozom már, hogyan legyen összeszerelve.
Tán jó volna, ha szétszedhető volna a könnyebb szállíthatóság miatt, viszont az feltétlenül cél, hogy összerakva úgy álljon, mint egy monolit. E szempontból talán mégis jobb volna összecsapolni és összeragasztani fixen.
Még ezen az alábbi vasalatos megoldáson is elgondolkoztam.... Rendes M8 hatlapfejű csavarokkal, beragasztott ellendarabokkal...
Ultragáz lenne ilyennel összeszerelni ? Kapható ilyen valahol egyáltalán?
Mi van akkor, ha az ember csak egy "csigaegységet" vesz (nem tudom, hogyan nevezzem), betesz elé egy ciklon-leválasztót, a kimenő levegőt meg a külvilágba vezeti. Vajon megbolondulnak a szomszédok a hangjától?
Nyilván a méreteket helyén kell tudni kezelni. 28-as szingóból épeszű ember nem fog szalagfűrészt építeni. Gatternak viszont ritkán kell 28-as (700-as) kerék.......
Találtam itthon olyan 8-as rudat, ami passzentos a csapágyba és tudok rá menetet vágni. Szóval még is meg tudom csinálni az eredetei elképzelés szerint a tengelyeket.
A kormánytengelyt is megoldottam : kimartam a két vázban V-nútmaróval a helyét, mint eddig, de most fúrószárra fogott csiszolópapírral felcsiszoltam 6mm-re. Na jó, egy kicsit Dremel-eztem is.
Illetve ezen a zsákon keresztül mennyire jön át a finom por? Tervezem, hogy a műhely melletti helyiségbe tennék egy ilyet, de ott nem szeretném, ha beporosodnának az ott tárolt dolgok...
Ez a típusú forgácselszívó milyen karbantartást igényel? Láttam, volt itt most téma a felső szűrőzsák. Ezt elég kifordítani, kirázni néha, vagy elhasználódik?
Biciklikerék tengelyt két oldalról kell vázhoz hozzácsavarozni. Tehát szallagcsere esetén mindkét kereket ki kell szerelni. Olvasom hogy két első kerékről volna szó. Egyik nem hátsó kéne legyen a meghajtás miatt?
Szerintem a bicikliben lévő csapágyak nem bírják sokáig a nagy fordulatszámot .
Az a jó benne, hogy viszonylag kapható, aztán meg van csapágyazva, és nem kell állíthatóra csinálni, mert elég csak leereszteni a gumit, és felrakás után felfújni megint.
Évekkel ezelőtt egy asztalosműhelyben láttam. Akkor nem kérdeztem rá, nem is foglalkoztatott komolyabban a dolog. De a mester is valami tubusos (kész) enyvet használt, nem ő főzte.
Milyen faipai/asztalos enyvet érdemes beszerezni? Egyáltalán miért érdemesebb enyvvel dolgozni, mint a "modern" faipari ragasztókkal? Gyorsabban szárad? Erősebb?
Van olyan enyv, ami semmilyen előkészítést nem igényel?
A kerék gyártás kor csak az első lécső az öntés. Utána jön az esztergálás. Oda nem akármilyen gép kell. Nem olcsó művelet.Nem olcsón dolgoznak.Igaz stabil gép lehet belőle.
Én még nem láttam eddig. Mondjuk amit Feri linkelt, azon nem egy 28-as csepel kerék volt, nekem biciklikerékre az ugrik be...
Volt 700-as szalagfűrészem, huszonéves koromban hekköltem össze, borzalmas eszköz volt, az igaz, de azért elég komoly vasakból. 30-as szalagot lehetett rátenni, tán még volt 35-ösöm is hozzá. Szalagok még most is vannak valahol, bár nem tudom, minek.
Szóval amikor meghúzza az ember a szalagot, ott komoly erők ébrednek.
Bár azt se tudom, mennyivel olcsóbb egy megfelelő pár kerék így, mint eleve szalaghoz öntött alu kerék.
Pedig nem egy új találmány, a házi építők között eléggé elterjedt megoldás. Főleg a vízszintesen vágók alkalmazzák. Ugyanúgy szalad rajta a szalag, mint a domború bandázsú merev kerekeseken. 6-7bar-ra felfújva szinte merevnek tekinthető a gumikerék is.
Viszont mivel most nincs sürgős gyalulni valóm talán kivárok egy kicsit, amíg lesz egy jó vétel. A használt Einhell-hez kéne cső is, meg zsák is, illetve vélhetően a Sheppach-nak is gagyi a csöve. Szóval mindkettő félmegoldásnak látszik.
Meg mondhatnám, hogy idén már kiköltekeztem, de 3 nap múlva már jövőre van :)
Pont ez az anyag készült ilyen célra, amit Bari- is linkelt. Az árra már én sem emlékszem, régen volt, és én darabokat kértem, valami maradékot küldtek.
Arra azért számítani kell, hogy ez elég merev és vastag anyag, nem lengedezik a szélben, mint némelyik elszívós szűrőzsák. Viszont valószínűleg éppen ezért hatékony a szűrése.
Biztosan tudunk segíteni, de azon a ~20x20 pixeles képen nem látom mi a baj. Esetleg próbáld meg lefotózni a te gépeden, hogy mi a baj és tedd fel ide a fotót.
Mathias kísérletezett vele, hogy tudja használni kézi fúrógépből épített gépével. Nem használhatatlan de azért kompromisszumos. Én inkább a Pantorouterét építeném meg helyette, az rugalmasabban használható.
Erre a kérdésedre Pali923 jobban tudja a választ, én csak elmentettem a linket amit annak idején közzétett, hogy hol szerezte be a szűrőzsák anyagot. Mivel még nem állok ott azzal a projekttel hogy szükségem legyen rá így nem jártam utána jobban.
Üdvözlöm a fórumozókat. A Képen látható kb10 éves kinzo tipusú körfűrészem excenteres vezetője eltörött!(a képen a gép jobb oldalán az asztalon)Égen földön nem kapok hozzá !Valaki nem tudna segiteni?? Szerintem más tipusú is jó hozzá! hátha van valakinek elfekvőben......
Amikor először láttam ilyet én is azt hittem :) Ráadásul a külső "véső" része fixen áll a tokmány körül, ezért sem lehet oszlopossal használni - sajnos :)
Ballont felnin? És azon hogy fut a szalag? (Ne írd meg, nem akarom tudni igazából... az egész világ hülye, hogy nem biciklikerékből gyártja a szalagfűrészeket.)
Van egy aldis Workzone márkájú 4db-os egyenes vésőkészletem, azt használom jelenleg. Jó anyagból van, elég éltartó. Gyárilag is viszonylag elég élesek voltak. Kettőt már újra éleztem, amit sikerült kicsorbítani, mert lejtettem. Kicsit munkás volt, de azóta nem kellett élezni, még most is lehet velük akár borotválkozni is. Sajnos idő hiányában két véső még élezés előtt áll, meg a többi 30-40 éves régi vésőim, amiket még apámtól örököltem (talán orosz gyártásúak). Az egyenes vésők mellett időnként jól jönne egy alakos készlet is, de valóban ritkán van rá szükség, ha muszáj meg tudom oldani az egyenesekkel is. Azért időnként elkap a birtoklási vágy. Amit linkeltem 12db-os készlet pont jó lenne, még árba is belefér az ingerküszöb alá, főleg ha jó éltartó anyagból van. Egyenes vésőkből egy nagyobb cseresznyés készletre vágyom, csak az ára nem "tetszik" még egyelőre :)
A vett rúd biztos, hogy kerek, nincs szükség utólagos esztergálásra.
A benne levő merevítés nem tengelyként funkcionál, akár egy centire is lehetne a közepétől, tökmindegy. Megint csakj nem kell esztergálni ahhoz képest.
Persze az a szép ha középen van. De az sem nagy kunszt. Meg lehet oldani fél négyzetméter 10-es rétegelt lemezzel, 20 db csavarral, egy 60 centis fúrószárral, és a lidlis kézifúróval.
Persze ha valakinek csak nagy mellénye van azzal nehéz.
Akkor kitartas, lesz ott új muhely is... A hobbi asztalossag nemcsak az uj eszkozok beszerzesenek feneketlen kutja, de egy folyamatos turelmi hinta is... A csapolasokhoz eleg egy ket egyenes veso, nem kell keszlet, javaslom az emlitett fafaragot es szerszamkeszitot, de pl az obis luxos favesok is eleg jok!
Én biztosan fordítva csinálnám, előbb kifúrnék egy lécet, aztán bele a fémmag, és annál fogva befogni akár valami kezdetleges tartóba, utólag drehálnám kerekre.
Szerencsére olyan régen volt, hogy már el is felejtettem. :) Most jutott eszembe, hogy írtad. Az elszívó összerakása után 5 perccel belefolyt a motorba a kondenzátorból mindenféle folyadék. Nem kicsit ijedtem meg, de ez orosz motor, kibírta, csak egy csapágycsere kellett. :)
Nincs 3000 forint egy 600 mm-es fúró. Szerinted érdemes tovább bonyolítani? Két deszka 90 fokban összeszögelve, két másik rá amelyek a vastagsága az átmérő-fúróátmérő/2 és kész. :)
De a bácsi annyira profi, hogy csak na. Paosont épít meg minden....
Köszi előre is. Fafaragó ambícióim nincsenek, időm sem lenne rá, de néha csapolásokhoz vagy különböző vésési munkákhoz jól jönne egy rendes készlet. Az aldis készlet ha normális anyagból lenne elég is lenne, de nagyon gyenge anyagból van, lehetetlen rendesen megélezni. Későbbre tervbe van véve egy faeszterga beszerzése, építése, majd már az új műhelyembe, csak jussak egyszer el odáig lakás felújítás mellett.
Hát furulyakészítő topik nincs, és eszembe sem jutott a bicikli kapcsán, hogy a kormány egy furulya.... Meg aztán fa. Meg fúrás. Az megmán csak asztalosság/ácsság... :-)
Persze meg egy esztergát is... Vagy egy betonkezű embert, aki kézből kifúrja az előzőleg vásárolt 50 cm-es fúróval amit a Lidl-ben vásárolt akkus fúrógéppel tol a 170 cm-es karjával, ami ha sikerül is, nem lesz esztétikailag egy használható darab.
Rendben. Dekopir beepitest be akarom fejezni, de aztan eszterga teszt jon, kis gyertyatarto vagy porgentyu keszitessel egybekotve... Egyebkent ha kifejezetten fafarago keseket akarsz venni, akkor ajanlom Ambrus Aladar keseit. Nekem szinte minden felevan tole, fafaragashozaz o kesi nelkulnem is szabad nekiallni, azokkal orom faragni... Nem olcso, de kifogastalan anyagbol keszul es tenyleg jo.
Szerintem házilag az 50cm-es fa rudat nem fogod tudni semmivel kifúrni, úgy hogy jó is legyen. Én a helyedben réteg-ragasztott agyagból készíteném, két félből, amibe még hengeresítés előtt felső-maróval ha van, ha nincs akkor akár az oszlopos fúróba befogott marófejjel is ki lehet alakítani óvatosan a leggyorsabb áttétellel. De megfelelő kézügyességgel akár egy sima íves vésővel is kialakítható a rúd fészke. Aztán összeragasztod, körfűrésszel levágod a sarkokat 45°-ban, majd marokgyaluval kialakítod a végleges keresztmetszetet. Megfelelő gépek nélkül elég munkás, de nem kivitelezhetetlen feladat. Mivel hobbiból csinálod, időd van rá bőven.
Összerakhatnám 10 db 5 cm-es darabból is, de nem ez a cél. Ha kettévágom és úgy rakom össze, egy kalap szar lesz a merevsége. Pont középen van megfogva, egy nagy fékezésnél szépen előrehajlik.
Lehet, hogy én linkeltem, mert az én zsákom is innen van. Darabokat küldtek, mert úgy kértem, abból varrattam a zsákomat. Az anyag egyébként nagyon jó.
Volt egy kollégám, aki versenyszerűen biciklizett, egyszer be is jött a munkahelyre a milliós biciklijével. Ő rendelt egyszer oda egy kormányt, ami nem volt olcsó, pedig csak egy sima cső volt, valamilyen üvegszálas anyagból. Azon sem volt egy fikarcnyi ív sem. Akár a hajlítást el is lehet kerülni.
A fúráshoz meg pl.egy furulyakészítő youtube-os videóját érdemes nézegetni, volt itt már ilyen link. Lehet, hogy akármivel nem könnyű megcsinálni, de ha találsz ilyen mestert, talán segít.
Végülis, ha középen kettévágod, bele tudsz fúrni mindkettőbe olyan mélyen, amilyen hosszú fúród van. Ezután beleragasztasz egy menetes szárat. Kész. Lehet menni tekerni.
Köszi hogy pontosítottad ,milyet vettél. Bocsi a paráztatás miatt. A képen amit betettél a dobozon található feliratból indultam ki kereséskor. Januárban felhívom őket fizu után és megkérdezem a 12-es készlet vésőinek hosszát. Ha jó anyagból van az élük akkor be fogok ruházni egy készletre. Majd számolj be a tapasztalataidról ha már jobban használatba tudtad venni őket.
Hát, ha belegondoltál volna,meglett volna rá a válasz. A 45-55 cm-t nemhogy nem tudom, de nincs is mivel kifúrnom.
Egy Paoson gép erre azért kevés, ha tudod mi az a gép, akkor nyilván ezt is tudod, és nem vágom miért kellene tudnom átfúrni egy seprűnyelet ha egy ilyen gépet tudok csinálni. Amim van itthon az kézi fúrógépek tárháza és oszlopos fúró, de az 20 cm-nél többet nem tud. Na meg 50 cm-es fúróm sincs hozzá.
Viszont ha már segíteni nem tudsz, akkor elárulhatnád, hogy te ilyen géppark mellett hogyan fúrnád ki.
Bükkből 1m-es darabot 25-ös átmérővel a Bauhaus faosztályán lehet kapni. Ezt esztergába fogva (gondolom én) meg lehetne heftölni. Lehet megvárom amíg Paoson csinál egy rétegelt lemezből készült esztergát....
F...om. Egy évben egyszer jövök ide kérdezni, akkor is kifogok egy okostojást.....
Én itt néztem hozzá anyagot, pont olyan méretű zsákot nem találtam, de varrógép adott, varrni is tudok, de ez a projekt még várat magára kicsit. Ha jól emlékszem a fórumról volt már valaki, sajnos a nevére nem emlékszem, aki saját készítésű elszívójához ugyan innen vett anyagból varrt zsákot. Talán az oldalt is Ő linkelte be pár éve. Másik lehetőség egy jobb szűrőtulajdonságokkal rendelkező elszívó zsákját megvenni hozzá, aminek stimmel a mérete, de szerintem a saját készítés olcsóbbra jön ki.
Na megvan, rajottem. En esztergakeseket vettem, azaz hosszabb es erosebb, mig amit te linkeltel az favesokeszlet, rovidebb es "gyengebb", fafaragasra boven eleg.... A fraszt hoztad ram, csodalkoztam, mert a legolcsobb helyen vettem, es az pedig ez:http://holzmetalshop.hu/H8TLG-8-reszes-esztergakes-keszlet
Kivittem muhelybe, de 37 cm az enyem.... Lehet akkor buktam 2ezret,de en keprol azt latom a 12es ugyanabba dobozba van csak keresztbe.... En rovidebbnek nezem... Ha ugyanaz azonnal vedd meg, az anyaga sztem jo!
Nem egyszerű a döntés, vagy drágább "szerszámot" veszel ami rögtön, vagy kis tuningal használható, vagy olcsót amire még költeni kell vagy tartozék miatt vagy a munkáddal. Nekem "szerencsém" volt, az einhell-t kaptam így már nem kellett döntenem milyet veszek. Ha vennem kellett volna lehet máig nem lenne. Sajnos az einhell sem tökéletes. A felső zsák erősen cserés, már új korában is átengedte a finom port. Jelenleg még ez nem zavar mert csak az udvaron tudom a gyalugépet használni ha jó idő van. De ha elkészül végre az új műhelyem, oda már cserélnem kell a zsákját, hogy ne legyen minden poros a használata után.
Elkészítettél egy "paoson" mobil asztalt. Nem kevés odafigyelést és szakértelmet igényel, hogy az az asztal pontos legyen, a derékszög az megmaradjon annak, a párhuzamos meg párhuzamos legyen. (Tudom építettem már pár kézi körfűrészes illetve maróasztalt.)
És ezek után felteszed a kérdést hogyan vágj le egy darabot egy hatvancentis rúdból? Vagy, hogy hogyan fúrd ki hosszában?
Ha egy darabból akarod, akkor gőzöléssel lehet hajlítani. Vagy több vékony réteget az ívnek megfelelő sablonban összeragasztasz. A kerekítést lehetne rádiusz maróval csinálni, csak nem tudom van-e pont akkora, mint ami neked kell. Mondjuk én nekiállnék marok vagy hántológyaluval meg csiszolópapírral.
A 8-asnál lévő képen 37cm szerepel, gondolom ez a teljes hossza a vésőnek nyéllel együtt. A Tid milyen hosszú? Sajnos a 12-es készletnél nincs hossz információ, de a képek alapján kb ugyan olyan lehet mint a 8-as készlet. Na majd januárban felhívom Őket megkérdezem. Van egy lidl-ös alakos véső készletem (kaptam) de annak minősíthetetlen az anyaga, nem lehet rendesen megélezni sem. Néha jól jönne egy értelmesebb készlet.
Minek a jormanyba merevites? De ha nagyin akarsz bele ketto felbol ragaszd ossze, bele a fem... Sima csiszologeppel is meg tudod hengeresre csiszolni.... Nem egyszeru, de nem lehetetlen!
Építek egy biciklit, és szeretnék olyan fakormányt rá, mint itt a képen. Namost vannak gépeim, a Paoson féle mobil asztali kombi stb, de esztergám nincs. Hogy lehetne ilyet csinálni, esetleg hajlítani? Tudna valaki abban segíteni, hogy amennyiben marad az egyenes, akkor belefúrni egy 10+-os lyukat hosszában egy merevítő rúdnak?
A gyári gégecsöve amúgy is erősen cserés, nekem fél évet nem bírt ki, azért nem kár. A Sheppach-al ugyan ott van összegben mintha az eihnell vennél értelmes gégecsövet. A Sheppach-é is az a fajta mint ami az einhellen hamar széttöredezett, ráadásul azon nem látok konnektort sem az automata indításhoz. Igaz emez újnak néz ki.
Láttam szalagfűrészt akkora csapágyakat törni, amiken életed végéig ugrálhatnál. Illetve a szalag meghúzásakor sokkal komolyabb vázakat milllimétereket tekeredni.
Biztos úgy van, ha mondják (a biciklikerék), én nem tudom, hogy a közelébe mennék-e. (Persze nem beszéltük meg, mekkora fűrész. ha valami 300-as gyerekméret, akkor minden lehet...)
Okes! Nekem már az fura volt, hogy 13eftert ilyen minoseget arulnak, 8 as keszletben. Ez a ceg kesziti talan a Bernardot is, legalabbis e ket fele faeszterga kesek kaphatoak. Amikor megjott, akkor ujabb meglepetes ert, mert komoly fadobozban jott es tenyleg meretes darabok. Remelem munkaban is ilyen jo lesz, majd beszamolok.
Különösen azzal vagyok elégedett, hogy az egész szerkentyű nem került 20 ezer forintba sem összesen. Még a "berántós" villanymotoromat is fel tudtam rá használni amit már vagy 10 éve tartogatok.
Mikor kiderült, hogy el van tekercselve és csak berántós tud lenni mérgemben majdnem kihajítottam,de szerencsére győzött a gyűjtögető énem :-)
Itt szinte mindenki nálam sokkal tapasztaltabb "fanyűvő, próbálok kikupálódni... Holnap megcsiszolom végre az asztallapot és hamarosan elkészülhet az első művem.
Ugyan ilyen piros zsákos einhell elszívóm van, teljesen jól működik. Jól szív, egy hibája van, a piros felső zsákja elég gyatra. A finom port nagyon átengedi. De ezen zsák cserével lehet segíteni. Tudja kapcsolni rádugott kisgép. A kapcsolójának 3 állása van: Auto, on, meg off. Elvileg max 2kw-os gépet lehet rádugni. A gyári csöve hidegben törik mint a ropi, én már lecseréltem uni-maxos PU alapú spirálbordázott csőre, azzal nem volt még gond, nagy hidegben sem. Legtöbbször a gyalugéppel használom, meg a régi hyundai körfűrész vázára volt csatlakozó gyártva hogy alulról szívja az egész burkolatot, a pts-hez még nem próbáltam. A zsákot kivéve meg vagyok vele elégedve. A lapátja ugyan műanyag, de kapott már fel kisebb fa darabokat, nagy koppanással ért a lapáthoz, de szerencsére az nem tört el. A cső végi rácsot meg az elszívóház alatti rácsot kiszedtem, mert a hosszabb fenyő forgács képes eltömíteni. E maitt tud nagyobb fadarab bejutni a lapáthoz, de erre ügyelni szoktam. Ha sikerül megszerezni nem rossz vétel.
A napokban lassan használhatóra farigcsáltam a hengercsiszolót. Új alkatrészeket esztergáltattam, a tengelykapcsolós megoldást kukáztam mert a 3 részből álló tengelyt nem lehetett úgy összerakni, hogy ne rázzon szét mindent.
Most az egyik oldali csapágyház lett leszerelhető és így a henger kihúzható a csapágyból. Igaz a hajtó tárcsát is le kell venni , szóval picivel több munka a henger csere, e nem vészes azért. Viszont szépen pörög így.
A második hengeren a szalagrögzítést is megváltoztattam, így feszesre tudom majd húzni a szalagot.
Még mindig van ami nem végleges (mint pl. a porterelő), de már látom, hogy jól be fog válni. Az asztal folött, a plafonra lesz felhúzva csigával, mert használaton kívül marha nagy helyet foglal és nagyon nehéz is egyedül ráemelni a hídra amikor használni akarom.
Hátránya, hogy hajlamos az utolsó 1 centit túlcsiszolni, lekerekíteni . Egyébként viszont meglepően hatékony a 40-es szalaggal amíg új a szalag rajta. Azon gondolkodom jó lenne valami nagyon durva ráspolyhenger, akkor akár gyalu helyett is jó lehetne, vastagolásra.
Sokkal szélesebbet fog, fele annyira sem zajos... Csináltam két
Az egyik videón látható, hogy a porszívót is tökéletesíttetem. A vízszűrőből kijövő levegőt régebben csak egy darab geotextillel szűrtem és azt tapasztaltam, hogy sok finom por jutott ki. Nem tudtam sok vizet használni, mert akkor a szűk kijárat miatt nyomás alá került a vödör és végül mindent szétnyomott, telefröcskölt vízzel.
Helyette most tettem egy méter magas PVC csövet benne egy két perdítő betéttel. Ezzel együtt a vödörbe több vizet teszek, a cső ami a poros levegőt hozza szinte beleér.
Szóval sokkal jobban felveri a vizet mint korábban és a hosszú függőleges kipufogó oldja meg azt, hogy ne ússzon vízben minden. Sokkal jobb lett így, gyakorlatilag nem jut ki belőle semmi finom por.
Megkérdem majd kíváncsiságból egy 100 cm magas, 50 cm átmérőjű henger árát.
Sajnos csak egy maradhat, mert tényleg minimál a helyem.
De továbbgondolva három "nagy" gépem van : a PTS10, az EB260 és a Triton a maróasztalban. Az első kettő miatt már megérné a zsákos gyűjtő, a porszívó pedig ciklon nélkül közvetlenül szívna a kicsikről : rezgőcsiszoló, szalagcsiszoló.
Az igaz. Bár arra tippelek hogy egy ilyen készre gyártott plexi henger a többszöröse lenne annak mint amit a-petből v polikarbonátból magad hajtasz. Persze az idő is pénz - de maga a hajtás a gyűrűre, felső fedőre nem sok idő.
Na majd eldöntöd, mindenesetre gondolom megkérdezed az árat - kíváncsi vagyok egy adott méretben mennyi egy ilyen kész henger.
A "zsákos elszívó" nem fog mindent helyettesíteni. Nyilván nem a zsák a probléma, hanem az elszívó és amire tervezték (nagy mennyiségű levegő, kis vákum). A csiszolókorongodat, kis csiszológépet, kézi gyalugépet, egyéb finom port termelő vagy kis elszívócsatlakozású cuccot a porszívó fog csak tudni rendesen elszívni (a leválasztás itt most "mindegy"). Szóval kell a helyre gondolnod mindkettőnél :)
Azért gondoltam a kész plexi hengerre, mert azt már nem kell hajlítgatni, hiszen eleve hordó alakú. Az végeire meg lehetne ragasztani is a lezárást/keretet, nem muszáj csavarozni.
Node ez csak akkor lenne érdekes, ha marad a jelenlegi ciklonos elszívó. A zsákos gyűjtő megoldana sok macerát. Nekem most egy fémhordóba gyűlik a forgács, nem látom mikor telik meg. Ha megtelt ki kell bányásznom a hordót a sarokból, átönteni zsákba a forgácsot stb..
Tegnap találkoztam egy régi ismerőssel. Kerékpár szerviz és alkatrész boltocskálya van. Meséli, van egy vevője aki többször vett már 2 db. első kereket. Most megkérdezte mihez kell? A bátyja szokott szalagfűrészt gyártani és ahhoz kell. Végül is megfelelhet, ha már gatternél alkalmaznak hasonló megoldás.
Ebből én nem csináltam nagy ügyet. Néha leveszem a hordó tetejéről a leválasztót és belenézek.
Ellenben egy komolyabb elszívó nagyon hiányzik.
Mostanában az ágy- és gyalupad készítésem vagy 5 zsák fűrészport-forgácsot produkált eddig. A gyalu még hagyján, de a körfűrész jócskán porol így is. Mármint a porszívóval, ez kevés egyértelműen.
Az az átlátszó plikarbonát lemez akármivel is helyettesíthető. Máriusz is csinált hamuporszívó átalakítást és a fém tartályra egy ablakot készített, hogy lássa a teli állapotot.
"Nem tudom van-e neked vagy bárkinek összehasonlítási alapja, de vajon hangerőben mennyivel durvább egy ilyen zsákos elszívó, mint a Lidl-s száraz-nedves gép ?"
A kérdésed alapján meglepő lesz a válaszom: a Parkside porszívó léptékekkel hangosabb mint a forgácselszívó!!! Ha kéred, csinálok hangmintát, de a helyzet az, hogy ha a porszívót használom, akkor felveszem a zajvédőt, ha a forgácselszívó megy, akkor még a rádiót is hallom mellette. Hazabeszélek, de én egészen biztosan a Hyundai (típusú) forgácselszívót választanám! Még talán a Metabo ellenében is.
A nyáron készítettem egy lengő bölcsőt, annak a fekvőfelülete 40x90 cm volt, a felső szélessége tán annak is 60 cm volt. Ha még tudsz rajta módosítani, javaslom a 90 centi hosszúságot. Az én unokám így is kinőtte 4 hónapos korára, most aztán a bölcső lapra szerelve várja a következő unokát. :-)
A talp méretezését úgy csinálnám, hogy lerajzolnám méretarányosan a bölcső végét talpastól, és azt mondanám hogy legrosszabb esetben a kispacák az egyik oldalra elgurult ezért az egyik sarokban van a súlypont és ettől megbillent a bölcső. A súlypont alatt ebben a billent helyzetben is legyen talp (meg még egy kis ráhagyás).
Gyakorlati oldalról megközelítve, készítenék olyan hosszú talpat ami biztosan jó. A fekvő felület egyik oldalára bepakolnék 8-10 kiló téglát megbillegtetném egy kicsit és megnézném, hogy a mennyit lehet a talpból levágni.
A talp végére mindenképpen készíts ütközőt, hogy ha bármilyen okból mégis túlbillenne a bölcső akkor se boruljon fel mindjárt.
Ezen a képen jól látszik az ütköző, meg az is, hogy a talp talán csak az ütköző miatt nagyobb, mint a felső keret, igaz ennél viszonylag mélyen van a fekvő felület.
A kereskedő-raktáros még fel is hívott, hogy tanácsot adjon, meg hogy mire kell és arra jó lesz-e, stb. Tökrendesek voltak, annak ellenére hogy nem egy kamionnyi a-petet rendeltem tőlük, csak vmi kétezer-párszáz forintért.
De biztos árulnak Törökbálinthoz közelebb is, mert ez nem a comcédban van Felhőnek.
plexi (acrylic, pmma, polimetil metakrilát) rideg, törékeny. tuti nem lesz belőle hosszúéletű. egy csavart meghúzol rajta, és már berepedt.
polikarbonát, vagy pet (polietilén tereftalát) amiből ilyeneket lehet csinálni. lehet kapni vékony lemezt, ami szuperül hajlítható, kopásálló, ütésálló.
"A" kérdés: én a saját elszívómmal hasonlítopttam össze az OBI-s (nem hiszem h nagy a különbség a lidlishez képest) porszívóval. Íme. A végére kb ugyanolyan távolságról mérve vmi Androidos zajszintmérővel, ugyanaz lett:
A porszívóé (természetszerűleg) kicsit visítósabb, a saját elszívóé kicsit mélyről jövő szirénás. Ezt a szirénás hangot próbáltam csökkenteni a lapátok kiálló végeinek levágásával: hát nem lett madárcsicsergés így sem .... De pár dB-t nyertem.
"B" kérdés: plexiből NE!:D Én megpróbáltam, aztán - többek között - Repítő helyretett a témában. "A-pet" volt a kulcsszó.
Persze melegen is lehetett volna hajtogatni, ahogy később javasolták és akkor lehet hogy utána mindent kibír - de én maradtam a könnyebben hajtható anyagnál.
de - talán úgy, hogy kapcsolatba kellett vele lépni - úgy emlékszem, h volt egy leírása az egész csövezésről, külön emlékszem a robbanás miatti feszültségmentesítésre is
Tesóm kibökte, hogy csinálhatnék neki egy madáretetőt gyorsan, ezért sikerült kipróbálni.
Asztalba kerül majd, mégpedig a körfűrész párhuzamvezetőjétől jobbra, de még nem látom a folyamatban lévő feladatok miatt, hogy mikor kerül rá sor... egyelőre nem tudom, milyen betét legyen. Az említett típustól óvakodok. Nincs kizárva, hogy veszek egy mély levegőt és rendelek egy Incra vagy Kreg betétet, de az sem, hogy gyárt(at)ok egyet... majd beszámolok.
Nem tudom van-e neked vagy bárkinek összehasonlítási alapja, de vajon hangerőben mennyivel durvább egy ilyen zsákos elszívó, mint a Lidl-s száraz-nedves gép ?
De cuki! /A marógép is :D/ Asszondja: "Miután kiélvezkedted magad, akár adhatnál enni is ..."
Asztalba vele, de látom itt sem kézből próbáltad ki. Stolaz kolléga posztja után nem mered megvenni a Kentech betétet, mi? :)
Hirtelen beugrott h másik topiktársunk, Lady Fantasy is ilyenre lógatta fel a Tritonját, most nagy hirtelen csak ezt a fotóalbumát találtam amit megosztott velünk, van benne nézegetnivaló rendesen. Gyönyörű munka ez az erősítő:
Egy Medve... topiktársa emlékeztem, de nekem esztergálás témakörben adott anno tanácsot és emlékeztem egy felhívására is, amit vmi országos esztergálós találkozó miatt tett itt fel.
Igen régen láttam errefelé. Aztán ahogy "medvéztél", beugrott a nickneve: jmedvegy
Én nagyon azon vagyok, hogy az elszívó részt (motor+implellerház) felba**om a plafonra, onnan végigcsövezem ahova kell (mondjuk jelenleg csak a gyalut szippantja) és csak a legvége lenne 100-as flexicső. Vagy vannak kintre rakott elszívó megoldások is, nem tudom az nálad mennyire megoldható.
volt itt egy pajtás, aki komplett rendszert csinált műhely becsövezésre, létezik, hogy Medve János? valahogy ez ugrott ki a fejemből
Én a plafonon vittem el az elszívást a marógépemtől egy einhell elszívóval. A csövek esőcsatorna lefolyócső kb 3.5 m a táv az elszívó és a gép között. Az elszívónál és a gépnél flexibilis cső.
Kb a felére esett a teljesítménye, idén cseréltem elszívót egy nagyobb 1 kw-os motorra.
Ezzel már megfelelően működik, ha kicsi az elszívód akkor nagyot romlik az elszívás.
Lazításképp, dekopír beépítés egy ragasztó száradós periódusban a nászútról 3éve börönd aljában hazahozott olivabogyó fájának, azaz olajfának az ágainak egyikéből készítettem egy kávéskanalat. Feleségemnek. Persze a csili vili megcsiszolt kanálba a 15 hónapos kisfiat gyors bele is harapott, elég kemény fa, de egy fognyom belül látható, de ez pont így szép... :)
Ráadásul sokkal többet kéne tudni arról, mit lehet és mit nem, a helyszín függvényében.
Mesélj többet, mit is akarsz, hogyan szeretnéd kialakítani a sarokszekrényt, egy darabból lesz, vagy kettőből, stb.
Egy sarok megoldása a konyhában soktényezős feladat, nem fog senki órákat tölteni neked azzal, hogy egy félmondatos bejelentkezésre rajzolgasson megoldások garmadáját....
Én is kezdő vagyok, a saját tapasztalatom az, hogy ha nem ipari mennyiséget akarsz fűrészelni, akkor egy Tajima különböző fűrészlapokkal a nyerő választás! a Gérvágó helyett.
Egy jó minőségű véső készlet is örök darab, volt szó arról nemrég hogy valamelyik barkács áruházban van jó áron a cseresznyés.
Sziasztok. A következő kérdésem lenne. Barkácsolok itthon egy talpas bölcsőt, és most elakadtam. A fekvőfelület 40x80 cm, a felső keret szélessége 61 cm. És nem tudom, hogy ehhez képest a talpakat mekkorára méretezzem. 70-75 cm-re gondoltam, de nem tudom elé lesz e, nem szeretném, ha felborulna.
Dicséretes hogy nem számítógépes játékokkal töltenéd az idődet , inkább alkotnál valamit.
Megmutatnám neked az első asztalomat amit pont ilyen lendülettel csináltam semmi tudás semmi gép nélkül. Ez egy kerti asztal volt . Kb fél köbméter fa anyag ráment mire a javából asztal formájú tárgy lett két paddal.
Már a második évben csak félig lehetett a tányért levessel megmerni különben kifolyt volna . Harmadik nyarát már nem bírtam végignézni összevágtam a tűzre.
Nem akarom a kedvedet elvenni de ne asztallal kezd . Inkább most úgyis aktuális a madarak etetése tavasszal a fészkelése . Csinálj inkább madáretetőket madárházakat kutyaházat , fajátékokat .
Építkezési hulladék anyagból . ezeken már mindenféle csapolásokat kipróbálhatsz s ha mégse jó valami nem nagy veszteség eldobni , Már látod hol nem szép az illesztés hol kellett volna még picít ráhagyni esetleg más szögbe fűrészelni , másik részt kivésni stb.
Majd tavasszal ha úgy látod megy a dolog nekifoghatsz az asztalnak .
Na, ez a felfelé terjeszkedő elszívó engem is érdekelne. Főleg az eredmény, leginkább a hatásfok változása. NHekem ugye töredéknyi helyem van a tiedhez képest, és már ezerszer gondolkodtam ezen a plafon alá helyezett elszívón. Sőt, az ideális az lenne, ha a szomszéd helyiségbe tudnám berakni, ami egy bicajtároló. Sajnos az is elég kicsire sikerült, de ott még van hely a magasban. Csak félek, hogy felfelé, ráadásul hosszú csövezéssel a hatásfok nem lesz olyan, mint itt lent. A mostani 100-as csövem csak 2 méter, úgysem férne messzebb a géptől. Van hosszabb csövem is, de az csak 60-as, kisebb gépekhez, takarítani elég. Szóval, ha megcsinálod (nagy eséllyel gyorsabb leszel nálam) :), kíváncsi leszek.
A másik hasonló kósza gondolat, hogy a kompresszort raknám a szomszédba a plafon alá, az nyilván kisebb gondot jelentene, csak csövezni kellene.
Én első körben azt tudom ajánlani neked, hogy gyalult minőségű faáruból próbálj építkezni. Tehát nézz szét, hogy milyen faanyag elérhető számodra és úgy tervezd meg a bútort, hogy azokból a legkisebb szerszámigénnyel elérhető legyen a kívánt cél.
Arról nem írtál, hogy milyen helyed van a munkálatokhoz. Ha tényleg elszántad a magad a bútorkészítésre, akkor szerintem az alapvető szerszámod egy asztali körfűrész lehetne. Az sokkal széleskörűbben használható mint például egy gérvágó. De ha körfűrészt veszel, akkor vagy elszívót is kell venned hozzá vagy kültérben dolgozni, különben megfulladsz. És ne feledkezz meg a munkavédelemről mert mindennél fontosabb, hogy megmaradjanak az ujjaid!!!
Én azt tanácsolnám, hogy fúrógép, körfűrész, felsőmaró, valamilyen csiszológép legyen a sorrend a kézi szerszámok mellett. De rá fogsz jönni, hogy valóban elég szerszámigényes tud lenni ez a hobbi... Ha már benne vagy a munkában Te magad is érezni fogod, mire van szükséged.
Majd te is rá fogsz jönni hogy az asztalos hobbi egy soha véget nem érő szerszámvásárlás!
Ha tényleg hobbi szinten akarod művelni inkább jó minőségű kézi szerszámokat vegyél mint olcsó barkács gépeket. Az olcsó gépek pontatlansága rontani fogja a munka örömét.
A jó szerszámmal öröm a munka!
Azokat a műveleteket amit nem tudsz megcsinálni gép nélkül, inkább csináltasd meg bérmunkába pl táblásítás.
Ha tényleg tetszeni fog a famunka akkor tényleg rá fogsz gépesíteni.
Nekem nincs lelki bajom a használt cucokkal, bár néha belefutok bukásba (lásd gyalugép).
Ezzel együtt összességében inkább jó szokott lenni, amit veszek.
Az is előfordul, hogy az új rossz. Nemrég volt kb 150 olyan üzletből a 3. ebay vásárlásom, ami nem volt kóser (most arról nem beszélek, hogyha hülyeséget vettem, mint pl nem jó minőségű akku).
Két alkalommal kaptam ez elmúlt években nem azt a chili magot, amit rendeltem. Az bosszantó volt, mert csak akkor jössz rá, amikor már nevelted, elültetted, oszt valami más bogyó nő rajta, mint vártad. Sok kapszaicin helyett valami ócska gyenge izé.
De most nemrég rendeltem egy Ray Iles pengét a stanley gyalukba, mert olvastam, hogy az milyen tuti. Üzletből, Angliából (sok pozitív értékeléssel), új termék.
A penge élére viasz volt öntve, szép műanyag tasakban volt. A viasz alatt 3 db, milliméteres sérülés volt a penge élén. Kétszer írtam az eladónak, 1 hetet vártam közötte. Nem reagált semmit.
Ez volt az első eset, hogy negatív értékelést kellett adnom, mert szerintem ez az eset azt érdemli.
Oké, ki tudom köszörülni belőle, meg fenni, és használható lesz, de nem azért veszel egy új pengét 23 fontért, hogy sérült legyen.
Tán nem is kellett volna egyáltalán, de ez is más kérdés.
Sziasztok, egy teljesen kezdő, fiatal gyerek vagyok, aki szeretne egy kicsit belemélyedni az asztalosi munka/famunka világába. Segítséget, pár tanácsot kérnék tőletek! Elsősorban YouTube-on nézegettem sok-sok videót különböző csapolásokról, építésekről. Egy fa asztalt szeretnék építeni fenyő pallóból (5x10). Ez lenne gyakorlatilag az első komolyabbnak nevezhető projektem, amit mindenképp meg szeretnék valósítani. A szerszámokat kellene először hozzá beszerezni, láttam, hogy szükségem lesz egy gérvágó fűrészre, valamint egy gyalugépre szerintem. Akkus csavarozóm van, csavarok, fa csap, ilyen apróságok vannak. Bitfejből valamint olcsó gépekből, asztalos szorítókból tudnátok ajánlani valamit? Tényleg hobbi szinten szeretném csak csinálni, gérvágó fűrészeket ilyen 30-40 ezer ft-ig nézegettem, gyalugépet meg 10-15 ezerig. Bitfej készletből egy DeWalt-ot néztem ki, nem tudom megéri-e az árát, de nagyon sok bosszúságot okoztak már a minőségtelen hegyek. Ezenkívül a csapoláshoz láttam, hogy külföldön forstner fúróhegyet használnak, kérdezném, hogy ez miért jó, mivel jobb mint egy lapos fúró, vagy hengeres sima fúrószár? Ha nagy hülyeséget írtam le elnézést kérek.
Köszönöm szépen előre is a segítséget, minden tanácsot, tapasztalatot szívesen fogadok!
Most épp kupi van, csinálom a helyett az EB-nak. Befiókoztam a gyalupad alsó felét, oda rengeteg apró dolgot el tudok rejteni, ami eddig pl. a falon volt (csavarok, szögek, stb)
Akár most is beszélhetünk róla, épp most készítettem róla fotókat a hirdetéshez.
Amint látod eszközöltem rajta némi átalakításokat :
- a gyári steller helyett készítettem egy stabilabbat, viszont ez csak derékszögben tud állni
- a vastagoló asztalra tettem egy bútorlapot, hogy hosszabb legyen az anyag felfekvése, ezért
- készítettem egy laposabb elszívót, mert a gyári nem fér be a bútorlap miatt
- vettem bele két új kést a #149180 hsz.-ban látható vevőtől ( az eladó címkéje van a kések dobozán )
Az eredeti kések is megvannak, mind a négyet karácsony előtt éleztettem, a jobbakat megfentem, beállítottam. Az eredeti szívócsonk és steller is megvan, természetesen azt is adom, illetve az állványt is a 4 db kerékkel, ezek közül kettő fékezhető. A gép az állványhoz van csavarozva, így könnyen tologatható a műhelyben.
Aha, ha agyalsz rajta: tudom nem éppen hangár a műhelyed de nem tudom mennyire foglalt a "légtér". Én nagyon azon vagyok, hogy az elszívó részt (motor+implellerház) felba**om a plafonra, onnan végigcsövezem ahova kell (mondjuk jelenleg csak a gyalut szippantja) és csak a legvége lenne 100-as flexicső. Vagy vannak kintre rakott elszívó megoldások is, nem tudom az nálad mennyire megoldható.
Én annóilyen márkájú késeket vettem a kis Hunyadiba, bár nem emlékszem, hogy ettől az eladótól-e. Viszont nagyon készségesek voltak, még rajzot is küldtek, hogy lássam passzolnak-e a méretek. Emlékeim fuvarral együtt 8000 Ft volt a pár.
Igen, a használt dolgokhoz jó érzék és egy adag szerencse is kell.
Én ezért veszek ilyet ritkán :)
Szerencsére a késeket / ékléceket sikerült újonnan megvennünk, így abban kevés rizikó volt. Bár az ékléces cég (ffx.co.uk) kicsit vonakodott hángárira küldeni a cuccot, meg k.va drágán, így jól kihasználtuk hugomat. Késeket meg hazahozattuk az angolcsamag.hu-val.
Jó sokat agyaltam rajta, mint ahogy általában mindenen :) Hozzáteszem, hogy ha nincs Bori pajtás, aki el tud érte menni és meg tudja tapogatni, akkor csak várhatnám, hogy itthon felbukkan egy. Ezúton is köszönet neki.
Elszívót majd meglátjuk, de így is át kell gondolnom a műhely átrendezését, hogy elférjek.
Egy tipp külföldre utaláshoz : TransferWise oldalon keresztül utaltam Bori úrnak, 344 Ft árfolyamon számolták a GBP-t, 900 Ft az utalás költsége. Így eddig 132.000 Ft-ba került a masina. A szállítás 30-35.000 körül lesz, de azt majd fedezi a kis Hyundai ára.
Az utóbbi hónapokban vettem pár stanley-record gyalut az ebay-en. Egyet pl egy barátomnak.
Pl. akkor kötöttem jó üzletet, amikor megvettem egy 5-ös stanley-t, aminek record lever capja volt. Ezt a "képzetteknek" már "gyanús" volt, hogy úgy van összeszedve innen-onnan, nem eredeti. De tökéletes gyalu volt, csak fenni kellett.
Aztán amikor vettem két, nyakig rozsdában álló recordot, együtt. Egy postaköltségen megjött a két gyalu, csak felületi rozsdával. Van velük munka, de így tök jó áron voltak. Viszont amikor eleve jó állapotú 4 1/2-est vettem, azt bizony túlfizettem.
Sok eladó, mindenki venni akar, rendre a "reális" ár fölé megyünk...
/Freudnak a férfiak méretmániájáról alkotott véleménye tán ... nem volt eltúlzott :D/ Mint mondjak az én 16 centimről ... játékos és azért sok mindenre alkalmas.
Sok ilyen gatterépítős videót nézegettem, de ez tényleg csak álmodozás - a jelenlegi műhelyben helye nem nagyon lenne. Plusz egyelőre én a hibátlan rönkből is csak tüzifát gyártanék - bár gondolom ez is tanulható, könyvből részben, nagyrészt a sok elb..ott rönkből.
Pár percet beszélgettünk a pároddal a pu.-on ... nagyon kedves és nyílt hölgy. És minden tiszteletem mellett jegyezném meg, hogy inkább toljon át engem a gatteron ha dühös ... minthogy alkalmazza a technikát amit a munkája során esetleg néha kell :D ( ... nem volt világos /nem emlékszem h használta-e is a tudását)
Igen ... látszik h nem vagyok rutinos licitáló (sosenem) ... 250 .. álmodik a nyomor.
Azért így sem rossz. Ha szerencséd van már élezhető kések vannak benne. Ha nem ... majd vadászol bele. Akár ebayről mint páran év elején. Kurvára más feeling egy 3mm vastag HSS kés a gyári "beretvával" szemben.
Elszívót nem véletlenül emlegettem, főleg egyengetésnél fogja kérni , 100-as csövön keresztül. Próbáltam én is porszívóval - szűkítővel 35mm-re - váltakozó sikerrel de ezt posztoltam is már ide. Szóval ide majd a vastag, sokat nyelő kell.
Vastagoláskor szépen kiköpi mind a cuccot - ekkor csak a tisztább gyalulás utáni állapot miatt érdekes az elszívás.
Igazad van, a fenyőnél nem nagy a difi de a tölgyfánál akácnál már igen.
De ha egy fillérrel sem lenne olcsóbb a saját vágásom, akkor is magamnak vágnám. Egyrészt a vágás minősége miatt, volt olyan palló amiből a hullámos vágás miatt csak 40 mm-t tudtam kigyalulni és még az árát is meg kérték. Sajnos figyelmetlen voltam nem vettem észre hogy milyen hullámos meg szélezetlen is volt.
Másrészt a kihívás miatt. Nagyobb a munkának a sport értéke ha rönkből készül.
Az azért marha jó érzés amikor egy kupac rönkből, igaz hogy egy kis időbe telik de készül valami szép dolog.
Ez a fűrész építés már ért egy ideje bennem, van egy szalagfűrészem rönkkocsival, de az alá csak 40 cm fér.
Tudod milyen érzés az amikor a szép 40- 50 cm-es tölgy rönköt kint kell hagyni az erdőn mert nem fér a gép alá?
Egy 40 cm -es rönk vastagabb vége akár 50-60 cm is lehet!
Na ezt most feltornáztam 75 cm-re, komolyan mondom tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés:-)
Megaztán, nem iszok, nem cigizek, nem nőzök /nem merek mert betol a fűrész alá/ hát nehogymá ne legyen egy ilyen fűrészem!!!!!
Igen az, de ma este zárult f10-kor. Persze ez is az utolsó órában indult meg fölfelé, a vége előtt 2 mp-el nyomtam rá a nyerő licitet. Nem hittem benne, mert volt egy felhasználó, aki kétszer is rám licitált nyilván automatával, de kivérzett :)
Az előző is hasonló áron kelt el, szóval úgy tűnik ezeknek 120-140.000 Ft a piaci értékük arrafelé. Nem is csoda, hogy itthon annyira ritka jó áron találni. Meg úgy egyáltalán is. Ahogy BoriBori is írta korábban, odakint kánaán van e téren (is).
Nem sikítok csak halkan írom hogy más ne hallja:-))
A múltkori fenyős akcióm alapján. Sikerült vennem lábon száradt lucfenyőt 4 m hosszban. A fele tényleg száradék volt de a másik fele szinte még nyers, de ezek is már elpusztultak.
Ettől függetlenül minden egyes darab használható volt, a szárazabbak egy picit be voltak repedve, a vizesebbekben meg volt egy pár fenyő darázs járat. Tehát nem asztalos árú.
Na ez a fa került rakodással fuvarral áfával hivatalosan kb 25000 ft/m3-be így rönkbe.
De már az udvaron volt.
Például 1 db 4 m-es 20cm véggel köböz 0.15 m3, ez a rönk került 3750ft-ba.
Ebből kivágva 15x15-ös gerenda az 0.09m3 , tehát 41000 párszáz forint 1m3.
A fűrészelést nem számolom mert magamnak csinálom.
Plusz maradt 0.06m3 tűzifa, vagy egy kis tűzifa meg két szál 15-ös deszka ami erősen fagömbös de pl zsaluzni első osztályú. Ilyenkor egy kicsit eltolom a gerenda közepét és lesz két jobb és két fagömbösebb oldala.
Tehát igaz hogy száradék, meg egy picit fagömbös, de mégiscsak 40 közelében van az ára nekem.
Melléképületre kiváló anyag.
Régebben vettem nyers fenyőt az sem volt sokkal drágább de ez már vagy két éve volt azóta biztos emelkedett.
Hát kamionszámra nem vállalom, de ha egy két m3 kell szívesen segítek.
Ha nem akarod, hogy valamilyen információ látszódjon a képen, akkor kérheted annak a kitakarását.
Lehet, hogy amik nem látszanak, ott azt a tulajok kérték. Nálunk például eladó táblával fényképezték le a házunkat, aminek kértük az eltüntetését, ami meg is történt.
....rögtön észre is vettem hogy az autónk rendszáma nincs kisatírozva.
Hát akkor te jól átverted a Google-elvtársékat :-)))
Ugyanis azt olvastam, hogy a satírozást (blurr-ozást) nem ember végzi - hanem egy automata.
Amikor az arcot, rendszámot (meg ki tudja még mit) észlel - akkor azt kijelöli magának és automatikusan rá is küldi a blurrozást.
Nem nagy trükk, mert ez a fajta (pl. arc-) felismerés már szinte minden mobilteló fényképezőjében is benne van, alapból - úgy, ahogy akár 6-8 arcot is azonnal felismer és be is keretez egy csoportképen.
Ami nem tiszta nekem, hogy vannak cégtáblák, amelyek gyönyörűen olvashatók a Street-View-n...és vannak, amelyeket durván ki-blurroznak.
Előfordulhat netán, hogy (meglepő módon) ez is a pénzről szólna ?...ki tudja? :-)))
Igazából nem téged kerestelek csak szét akartam nézni Martfűn :)
Jó nyugis, csendes kis utcátok lehet.
Nagyon engem sem érdekelne. Az Iginisemet a 10. kerben lehet látni, 2012-es fotózás alapján. Mint ahogy az sem izgat különösebben, hogy a videóim egy részén lehet látni fater verdájáét is. Nekem nincs túl nagy üldözési mániám, csak ki tudja kinek van :)
Szia! Ezek szerint megtaláltál! :-) Nagyon ügyes és kitartó vagy! Én is néztem a térképet, és rögtön észre is vettem hogy az autónk rendszáma nincs kisatírozva. Kíváncsiságból több helyszínt is megnéztem a térképen, mindenhol, minden autó rendszáma ki volt satírozva. Szerintem az egész Google térképen csak a mi autónk rendszámát felejtették el kisatírozni!!!! De ez különösebben nem érdekel! :-)))))
Hát igen, a jó minőségű fa kincset ér. Ráadásul csak kevés helyen lehet kapni olyat. Mostanra megint kifogytam a faanyagból, január elején rögtön vásárolnom kell fát. Túrkevén van egy hatalmas fatelep, tőlünk 40 km-re, onnan szoktam vásárolni. De már hoztam fát Csongrádról is, na az meg vagy 60 mk-re van. Szolnok ugyan közelebb lenne, de ott meg arany árban adják a fát. Voltam az Alföld fánál, 190.000 Ft/m3 áron adták a szélezett borovi deszkát. Rémisztő!
Lehet a legolcsóbb fafajtánál nem olyan szépek a számok, de dió, tölgy, bükk ... stb-nél már talán sokkal jobban jössz ki. Egy asztalosműhely ilyen anyagokat is használ - és bár Farontó most csak a házkörüli dolgokat említette, amennyire tudom készül ott néha más is :)
Zoli, egyszer régebben már írtad hogy Martfűn laksz. Lehet hülye szokás, de én ilyenkor ha van időm és számomra ismeretlen helyről hallok, beverem a google maps-be és ha van hozzá streetview adat, akkor virtuálisan sétálok egyet. Csak úgy, véletlenszerűen kiválasztok pár utcát és végigmászok rajta.
Szerintem anno ráhibáztam az utcádra ... a madáretetőd meg a youtubos asztaljavítós videóid, amiben végigrongyolsz vmi kistraktorral meg az asztallal az udvarotokon - no ezek állítottak meg az egyik helyen. SX4-ed van? :D (... vagy volt 2011-ben. comcédnak meg Ford Focusa. a streetview-nak meg trehány maszkoló eljárása mert az SX4-nek pl simán látszik a rendszáma. Ha érdekel elküldöm mailben és reklamáld meg)
Erdős környéken bizony jó egy ilyen gép. Minálunk éppenséggel nem a fenyő épületfa lesz leginkább jellemző, de azon túl még sok mindenre használnak fát.
Megveszel 30db 6fm rönköt, és mire kiszeded belőle a 30db 15x15ös gerendát + a lehullóból némi lécet, addigra 60ezer/m3 felett leszel. És még nincs fuvar! Jóllehet a fuvar sehol sincs az árban.
Mi most építkezünk, és bizony 65-75ezer/m3 áron fut mindenhol a fenyő.
De ha te tudsz olcsÓbban, akkor sikítozz, és lemegyek érte kamionnal. :-))
Ez most is használt eljárás. Lényegében egy kívánt helyen hozol létre "repedést", ami majd tágulni fog egyébként, de másutt nem reped. Akác kerítésoszlopokkal csináltam már, elég jól működik.
Nem fog elrepedni, mert kivetted a közepét a fának!
Régen a fafaragók így kerülték el hogy a vastagabb rönk száradás közben szétrepedjen. Vágtak egy nútot a rönkbe úgy hogy a fa közepe is belekerült a kivágott részbe és így szárították ki.
Megmondod milyen rönk kell, megveszem, felvágom, szerzel egy futót vagy talicskát, eljössz felpakolunk és öröm és bódottáá. Vagy a haverom a cocóval elviszi:-))
Azért raktam össze a gépet mert a jó minőségű fűrészárú ára a csillagos eget verdesi!!!!
Így lényegesen olcsóbb, bár most a rönk árak is megindultak a kozmosz felé de ezt meg a fűrészelt árú is követi majd.
Annyi tervem van hogy mit kellene a ház körül csinálni, hogy Döbrögi erdeje is kevés lenne!
Kerítések, műhely, lassan érik a tetőcsere stb stb......
Hümm ... Nem vagy az a feladós fajta :D Fúrógéped is megköszönte, gondolom.
Ezt már gyerekjáték lesz kisimítani. Megvan az esélye hogy a "zölden" feldolgozott fa bereped ... de nem egy életre készült, meg nem egy életen át. Max legközelebb szárazabb rönköt faragsz meg.
Mondom magamban ... a 2 P betűs "kritikus" közül az egyiket "elüldöztem", a másik ritkán ír ide. De néha azért igen :D
Egyébkébt jogos, egyik furat sem tökéletes. De védelmemben: izgultam is: hátterből 2 nő is figyelt (az ő húga meg az enyém is), meg 3 pohár erjedt állapotú üdítőn is túl voltam. De gondoltam akkus fúrót még kezelhetek :D
Minden alkalommal mikor nálunk járnak, odsúgja az apjának miközben rámsandít: lemehetek a műhelybe?
Na mondom gyere lépjünk tovább, eddig csak ementálit gyártottunk a fából, most próbáljunk célozni. Az első furatot együtt csináltunk, de a többi az ő munkája:
És anno annyira beparáztattam a szemüveggel, hogy már lefele menet követelte :D Okos gyerek.
Értem. Elöl van egy kis játéka, hátul pedig a villa és a csapágy közé teszek 1-1 alátétet, hogy érjen a villához az agy. Nem lesz nagyon megszorítva.
Ma délután jól elszabtam a időt a váz fúrásával, de még mindig nem jó. A V-nút nem vezeti meg rendesen a fúrót, pedig 0,5-ként fúrtam fel 8-ra. Valószínűleg a délelőtti műszakban a villa fúrására használt módszerrel kéne csinálnom ezt is. Hétvégén folyt. köv.
Mindeközben én is kieszeltem egy módszert, mindenhol középen van a furat :
A váz elejében meg elcsesztem a tengely furatát :( Kimartam V-nút maróval egy-egy vezető nútot, ahogy azt már régebben elterveztem, ld. lenti kép. Viszont annyi eszem nem volt, hogy két irányból indítsam a fúrást : egyből áttoltam 8-assal, így alul sikerült 2,5 mm-re a középvonaltól kijönni. Csába pi !
Most vagy visszaragasztom csapléccel, visszacsiszolom síkba és újra marom/fúrom, vagy beokoskodok valahogy egy-egy fém perselyt a furat két végébe. Legalább nem unatkozom :)
Az lakóhelyemtől jó messze van. Erre is jó lenne ha valakinek lenne ilyen masinája, mert ha úgy adódna hogy rönkfához tudnék hozzájutni, akkor feltudnák fűrészeltetni.
A tok külméret és az átjárhatóság közti különbség 45mm, azt elosztva kettővel 22.5mm- ez a bérlés vastagsága, de ez egy pallótokos ajtó, aminek a borítására van szerelve a zsanér, ami befúrós- azaz bemegy a bérlésbe is a menetelt csap. Mibe: a 22.5mm-be? Ami lehet, hogy MDF-ből van.
Innen kezedődnek a problémák egy ajtóval, amit ha hátracsapsz ki fogja szakítani zsanért a tokból, mert az a bérlés min. 32mm vastag kéne legyen.
Olyat keress, aminek a borításnál a zsanér felől van egy keményfa kivastagítása rászeszerelve az MDF bérlésre.
De annak a tokmérete értelemszerüen több mind a bélés szélessége.
Az ajtókeretet azért csinálják valamivel (1-2 cm között normális) nagyobbra, mert a megfelelő beállításhoz szükség van helyre.
Egyrészt az ajtót beállítani ékekkel szokás. Mégpedig 2-2, egymással szembe csúsztatott lapos ékkel. Ilyen ékpárnak el kell férnie az ajtó mindkét oldalán. Ezek tartják meg az ajtót, amíg a rögzítésre manapság használatos purhab megköt.
A tok rögzítése után fel kell tenni az ajtólapot és megpróbálni, hogy megfelelően csukódik-e. Nagyon könnyű a tokot "propelleresen" feltenni, ami miatt az ajtó valamelyik sarka eláll a toktól. Az olcsó ajtóknál sajnos az is lehet, hogy az ajtólap már gyárilag "propelleres", akkor meg szokás hozzácsalni a tokot.
Régebben rakták az ajókat malterral, de ez már nem jellemző.
Ha egy ajtótok teljesen pontosan illeszkedik az előkészített nyílásba, akkor nem fognak beférni a rögzítő ékek.
Másrészt azért is van a rés, mert az ajtónyílás nem feltétlenül lesz függőleges, nem lesz "vízmértékben". Ha függőhiba van, akkor hely kell ahhoz, hogy az ajtót függőbe lehessen állítani.
A purhabos rögzítés megfelelően erős rögzítés, különösen beltéri ajtónál, aminek nem igazán van biztonsági szerepe.
Purhabos rögzítésnél nem szabad elfelejteni az ajtónyílás kitámasztását vagy 3 helyen, középen és a harmadoknál, mert a purhab kikeményedés során tágul és megnyomhatja a tokot, aztán később nem fér be az ajtó.
Ha a rés sokkal nagyobb, mondjuk nagyobb oldalanként 2-2 centinél, az már jó, mert a takarólécek nagyrészt 3 centisek.
Falnyilás méret - káva (vizszintesen mérve) névleges értéke az 1. oszlop.
Falnyilás méret tűrései a 2. oszlop.
Szóval neked min. 75omm kell legyen a falnyilás méreted, a névlegesen 77omm-es ajtónál, hiszen ennek az ajtónak a tokmérete 738mm, az 5. oszlop szerint.
Aztán a 6. oszlopba írja a tok átjárhatóságát ami 693mm, az az effektív szélesség a két tokfríz között. Ami pl. egy WC ajtónál rendbe van, a mosógép ennél 5omm keskenyebb és befér (ha az ajtólapot leakasztod).
Függőleges irányba a 2o1o névleges ajtóméret tok külmérete 1992mm.
Ezek a német szabványok.
A egyszárnyas ajtóknál, magyar (kelet -Európai avagy orosz-francia) szabvány szerint, annó, a tokméret és a névleges toknyilás méret ugyanaz volt, 7oo-11oo mm intervallumba 5o-1oomm-ként változva.
A német szabvány szerint gyártott ajtóknál megtörténik, hogy 88mm schildet lehet rá szerelni. Ahhoz megfelelő bevéső zár és schild kell. Az orosz-francia szabvány szerint meg 9omm.
Nem hiszem el hogy egy bauhaus áruházban nem találtál egy mérőszallagot.
Nálunk nem is szabad bevinni csak ha megmutatod a bakkternak s cimkét ragaszt rá.
Szerintem vidd vissza hátha ki tudod cserélni szélesebbre esetleg ha mégse levásárolhatod. Ezt semmiképpen se építsd be az átjárás is kisebb lenne mint szeretnéd.
Tulajdonképpen egyáltalán nem értem, hogy miért jó nekem az átfúrt fakocka.
Adott a hátsó villa két szára, amik a hátsó tengelynél kicsit V-ben állnak. Ezeket úgy kellett átfúrnom, hogy a 'V' szögfelezőjére merőleges legyen a furat, illetve a tengely.
Igazából nem. Mert a felső és alsó lap az 35mm vastag a közepe meg 15mm -es. Az ovált dekopírral vágtam. Megrajzoltam sketchupban és kinyomtattam a sablont. A közép vágása is így készült.
Szerintem az ajtó nyílás mérete ha x méret akkor az ajtókeret mérete az x plusz a falc , ami talán nem egy centiméter és akkor neked lehet 78 cm-es ajtókeretre van szükséged és az nem bauhauszos szabvány . meg az is lehet, hogy ma már a tól- ig az nem úgy értendő mint mint mikor a szabvány az valóban az volt ami, tehát szabvány. a mai világ néha arról szól, hogy x meg L meg M meg S. Azon csodálkozom, hogy magasság ban találtál szabványméretet.
Szia! Elég érdekesen tudom értelmezni az írásodat és a rajzot. valahogy nem értem. Írásod alapján viszonylag normál méretű ajtód van , a rajzod alapján pedíg valami keskeny szocrealos 60 centis , talán jobb vagy precízebb rajz jobban megmutatná a problémádat. bocsi lehet bennem van a hiba.
Van egy 75 cm -es ajtónyílásom, ahova naivan azt gondoltam, hogy felrakok egy 75-os ajtót, és karácsonyra lesz mit nyitni - csukni. El is mentem a Bauhaus áruházba (rutinosan mérőszalag nélkül) és megvettem egy 75-ös ajtót. Majd otthon konstatáltam, hogy jobbról - balról maradt még 1-2 cm az ajtó és a nyílás széle közt. A mérőszalag szerint is csak 72 cm volt az ajtókeret legszélesebb része... ami szerintem édeskevés. A tok kialakítása ráadásul olyan volt, amire nem lehet már további takaró keretet rögzíteni az ajtó zsanérja miatt...
csináltam egy moriczka ábrát a Bauhaus ajtórol.
Amúgy mielőtt elindultam, kicsit rákerestem a neten a szabványos ajtóméretekre... a második sorban levő ajtóról azt gondolom, hogy az kéne nekem...
Persze az ajtón valami MSZ szabvány volt feltüntetve... szóval valószínűleg almát hasonlítok körtéhez... és a bauhauszos ajtó valami totál más célra készült, és ott csak olyan ajtók vannak, mert szerintem mind hasonló volt.
De tud valaki valami biztosat?
+1 kérdés: Hol kapok olcsón kész beltéri ajtót amihez van tokborítás, és rendesen be lehet rakni.
Bocs, de egy komoly hibát fedeztem fel a képeid alapján!
Tudod mi az?
Csak egy darabot készítettél:-)
Az ilyen bajos munkadarabokból mindig többet készítek mint ami kell, mert már nem sokkal több munka van hárommal mint eggyel, sablon beállítások stb stb.
Ha hosszú furatokat kell készítenem csinálok egy fúró vezető sablont.
Ez feltételezi hogy van egy jóval hosszabb fúrószáram mint a furat hossza. Egy kis fakockát készítek keményfából, abba egy furatot a fúró szárának megfelelően. Ezt a kockát egy darab hulladék fára csavarozom, a fát pedig a munkadarab oldalára. a kis fakockán a furat középpontja a munkadarabra fúrt furat központja és a hulladék fa távolsága.
a kocka minél távolabb van a munkadarabtól(amennyire a fúrószár engedi) annál pontosabb tengelyű a furat.
A munkadarabon kijelölöm a furat központját esetleg kisebb fúróval belekezdek, a mellé csavarozott hulladék a kis fakockával pedig megvezeti a fúrószárat. Így kézi fúrógéppel is sikerült már 20mm vastag 200mm széles deszkát átfúrnom. Remélem érthető, ha nem akkor holnap fotózok.
Ismered a Concorde-effektust ? Az az, amikor már annyi energiát belefektettél, hogy nem éri meg abbahagyni :)
A képen amúgy csak összehajigáltam, minden csupán a kép kedvéért van a helyén. Ritkán csinálok fotót a munkafázisokról, mert annyira belefeledkezem, hogy eszembe sem jut :) De most itt van kettő a hátsó tengely helyének a fúrásáról. Kb. 10 percig gondolkoztam, hogy miként rakjam a oszlopos alá, ti. a hátsó villák kicsit V-ben állnak, ezért nem lett volna jó merőlegesen a villákba fúrni.
"Rakjad má' a vázragasztó sablonba, te ökör ! " :)
Holnap ki kéne fúrnom a kormány tengelyét, de még csak a fejem vakargatom a megoldást illetően. Alszok is rá egyet.
Hű, ez képek alapján nagyon egyben van. Ha nem mászik az utolsó pillanatban 220-230 fölé, dobj rá 250-et. A hazai HC 260 elvetemült árait nézve - ez a 250 GBP szállítási költséggel együtt is főnyereménynek tűnik.
Basszus .. ezt az ebay-es kitételt nem is olvastam anno.
Őőő, izéé, igazad lehet. Én 80x60x60 cm-re és 80 kg-ra kértem ajánlatot a angolcsomagosoktól, amire 34.500 Ft-t adtak január 4-7. közti csomagfelvétellel, január 9-12. közti kézbesítéssel. Mondjuk ez most nem játszik, mert elbuktam az előző licitet, de már van másik :)
Viszont, ha nem lenne Bori, nem licitálnék ilyen bátran, ugyanis :
Ebay vagy más aukciós oldalról vásárolt termékek szállítását nem tudjuk vállalni, mivel a termékek eladói rendkívül sok esetben egyáltalán nem közreműködőek a termék átadása előtt.
Szóval lehet, hogy 30-on belül lenne a Kity furikázása. Még egy kicsit gondolkodom is rajta, hogy licitálok rá. Mindenesetre írtam az eladónak, hogy tegyen fel képet a konkrét gépről.
De akkor ez nem az angolcsomag pont hu ... (?) Ott - tudtommal - úgy van hogy angliai felvétel, mo-i lerakás, az ár meg súlykategóriák szerint alakul. Illetve: van egy nagy terület ahonnan egységes áron, pár kisebbről feláron szállítanak. De a hirdetett Kity Bristolban van, ami pont a zölddel jelzett területen belül van (=alapár).
Vagy megkérdezted őket és ilyen szerszámgépre spéci áruk van? Ez a Kity nem tűnik egy monstrumnak, nem hiszem h Metabo HC 260 súlyában van, inkább olyan max 50 kilósnak nézném. Ami súly szerint 18.500-27.000 közé lövi a szállítási árat.
Tetszetős darabok. Na meg az a gyalu is amivel készül. De nincs hely egy ekkora monstrumnak. Nálam is 5 cm csíkokra van vágva az anyag és elforgatva 90° -al mert így jobb a kiadása egy egy cseresznye pallónak. Illetve sok a repedés benn. De hát olcsó volt és na. Mégis csak cseresznye.
Jól emlékszem, hogy van itt valaki akinek Holzmetal kombinált gyaluja van?
Itt épp az egyik oldal és az ágyvég van együtt a présben. Végül kaptak egy kis visszafogott dió csíkot. 32 mm vastagra jött ki végül (35-öt akartam, de hiába egyengettem meg szépre, amikor levágtam 1 cm-es lapot a körfűrésszel, simán fél cm kanyart vettek fel az oldalak, újra kellett egyengetni).
A fejtámla rész nagy tábla lesz, azon gondolkodom, hogy azt 5- 6 cm körüli csíkokból kéne forgatva összerakni, bár próbálom kerülni a diribdarabolást, mert ezek azért szép nagy anyagok voltak, 12-13 cm széles pallókat adtak a középen elvágás után. Ebből talán a közvetlen bél részt, 1-1,5 cm-ert le kéne még vágni és eldobni, mert az nagyon nem tetszik. Ha azok a sarkok szálnak megfelelően zsugorodnak, akkor megtekerik, ami hozzájuk van ragasztva.
A keményfémlapkákból csak az egészen drága márkák lapkáit lehet olyan élesre fenni, mint a HSS-t.
Ez elsőre furán hangzik, de például fémipari esztergakésnek is ahová borotvaéles kell, például műanyaghoz, inkább használtak az esztergályosok gyorsacélt, mert alapból élesebbre köszörülhető.
Szóval valami pótlékot ne vegyél meg, mert csalódni fogsz.
A masik kerdesem, keresem, Fejer megyehez van e vki kozel, aki a faesztergalast megmutatna gyakorlatban nekem, sokmindent meg lehet tanulni netrol, de a faesztergalasnal van biztos olyan fogas keztartas, amit neten nem lattam es a helyes esztergalason kivul balesetet is megelozhetek vele...
Ebből az egyik késnek a jelzett helyen pont 2 napja tört le a keményfém feje.
Véletlenül túlságosan nagyot akartam fogni, pattant egyet a késtartón, a feje meg egy tökéletesen egyenes és sík törésvonal mentén lerepült. Nem tudom eldönteni hogy ezt ki kellett volna bírnia és silány a minőség vagy ez bármelyik késsel előjött-e volna, mert én voltam a nagyon béna.
Kicsit belelestem .... elég sz*r: nem mutatja ahogy a csaj nyivákol. Kizártnak tartom hogy a puncitájékot némán viseljék. Vagy nem láttam elég gyantázást élőben (egyet sem).
Ha már kicsit offolunk: néha rákattintok a piros hullámos vonalra, mert alapvetően jó helyesírású lennék de ... no mit mondasz, tényleg elba**tam, lássuk.
Ez most honnan ... :D
/most nézem hogy a mondat eleji "kisit" -et meg lesz*rja. Hát .... jó .../
Kishugom befutott Londonból, átölelt, mondtam hogy neneneee, így nemcsak ezt kapta hanem jó adag port is a ruhájára (még a pincében kapott el:
Hát ... ebben is van hiba, pl. pár ceruzabél kiröppent menet közben, sosem csinált még ilyet :-O Annyiban különleges(ebb mint az előzők) ez hogy bíborszív-fa /purlpe heart, amaranth, kinek mi tetszik, nekem a bíborszív :) / - a fa része meg hogy setétben foszforeszkál. Felületkezelés: Tungolaj + narancsviasz még az esztergán pörgetve.
Meg megtoldottam neki pár poháralátéttel is, hadd nézegesse a keresztfiát. Még maradtam a hagyományos melegvizes eltávolításnál, és mint látható az újabb nekifutás sem lett tökéletes, messze nem. De a művészlelkű családom ráfogta hogy ráeresztettünk egy kis vintage-effektet, jó lesz az! Így megködöltem egy kis OBI-s lakkal, még csiszolni kell finom papírral és ez is kész:
Muterom is megkapta már az ajándékát, a régi tükörkerete helyet kapott egy ilyet, a faégetős része már ismerős nektek. Kicsit ő is foszforeszkál a sötétben.
Tölgyfa, sarkoknál 2-2 tipli plusz ragasztás. Az égetést/gyantázást már mutattam, felületkezelésnek tungolajat kapott. Hogy az micsoda sűrű anyag, nagyon meglepődtem. A tükör és a leszorító darabok közé meg ilyen 2 oldalas, önmagán kívül nagyon semmihez nem tapadó, viszont jó puha ragasztószalagot tettem, "kiékelés" gyanánt.
Fater pedig egy ilyen egyszerű kis tálcát, merthogy mindig vmi béna kis vágódeszkán egyensúlyoz a kedvenc foteljében. Tölgyfa keret, nyír rétegelt lemez betét:
Öcskösék meg még morfondíroznak hogy mekkora, meg milyen dohányzóasztalkát szeretnének. Én mondtam nekik hogy ha nem ilyet, amit felvetettem nekik ... én akkor is megcsinálom és eladom jófogáson :D
Gyaluláskor véglekapás: nos úgy alakult hogy rájöttem, ha én nekiállok gyalulni/táblásítani, szilveszterre leszek kész, kb. Szóval .. nem álltam neki tesztelni (jelentem a vastagolóasztalt megrángattam, fel-le, de az nem moccan egy tizedmm-t sem) csupa olyan anyagból dogoztam ami korábbi gyalulásból maradt. Farontónak is nagyon köszönöm a meglátásait, reagálok majd csak már nyűglődnek hogy húzzak azonnal kajálni :D Egy érdekesség azért van: írtad hogy tapasztaltuk ha felvágjuk a fát a feszültség miatt meggörbül. Nem is rég írtam hogy bizony tapasztaltam. Namost, ma is szeleteltem a tükör rögzítésére vékony csíkokat, ugyanabból a tölgyből amit amikor korábban kettévágtam, C betűre görbült. Íme. Ezek meg vonalzónak is jók lennének. Franc se érti. Illetve de de mégsem :D
Nade most fát egy ideig csak fenyőben, tűlevéllel, vagy a kandallóba, tüzifának. Nektek is azt kívánom :-)
Mostanában kicsit eltűntem, rengeteget melózok, még a fórumot sincs már időm olvasgatni. Év végéig ez így is marad, utána meg még én sem tudom, mennyi időm lesz a hobbimra. A műhelyemet is kezdi belepni a pókháló, pedig már nagyon hiányzik egy kis fúrás faragás. :( Igazi elvonási tüneteim vannak már, nem találok szálkát az ujjaimban :)
Én most 3 napot a családdal fogom tölteni, a blogot addig pihentetem. Mindenkinek kellemes ünnepeket.
Van még egy a padláson, azon varrógép is van, talán még működik is. Abból íróasztalt gondoltam, de most már úgy látom, hogy egy szobába sok lenne két ilyen.
Láttam egy ilyet, még ez is lehet, bár jelenleg túl nagy falatnak tűnik:
Saját tapasztalataimat írom le, nem a több milliós gépekről beszélek hanem a legtöbbünk által használt kisipari vagy olcsóbb barkács gépekről.
Három fő oka lehet:
-gyalugép konstrukciós hiba
- beállítási hiba
-fa szövetszerkezetéből adódó.
Konstrukciós hiba:
-Egy és két orsós asztalemelés -billen az asztal, a behúzó hengerek nyomásától. Javítás, az asztal rögzítése a beállított méreten.
-Négy orsós asztalemelés- a holtjáték miatt minimálisan tud billenni az asztal. Ellenőrzése, asztal leenged majd kb 1-2 mm emelés /a holtjáték kiküszöbölése miatt/ majd az asztal sarkait rögtön az emelő orsó mellett lefelé megnyomni ha minimális kottya van akkor lánc le,és a mozduló sarok orsóján picit emelni. Fontos hogy csak lefelé kell nyomni, mert fölfelé minden orsónak van játéka.
-Görbe a vastagoló asztala- vonalzóval ellenőriz.
-Az asztal vékony,gyenge. A hengerek képesek az asztalt deformálni.
-A behúzó hengerek távol vannak a késtengelytől. Ezt a legnehezebb kompenzálni, nyomógerenda beépítése vagy az anyag végének finom emelése az etetésnél elszedésnél.
Beállítási hiba:
-Az egyengető gyalugép hibás beállítása vagy hibás egyengetés. Ha a két egyengetett lapot, élt összeteszem és a két végén a fény felé fordítva fényrést látszik
-Az előtoló hengerek nagy nyomása- a hengereknek csak annyira kell lenyomni az anyagot hogy biztonsággal átvigye a kés alatt. Túl nagy hengernyomás a fát rugalmasan összenyomja majd mikor a kitoló henger felugrik a deszka elejére az még jobban sajtolja a fát, itt már belemar mert a hengernyomás mondjuk a duplájára nő.
Majd a végén a felére esik a nyomás és kész az újabb lépcső. Egy kisebb hengernyomás nem nyomja össze rugalmasan a fát. Ha kicsi a nyomás akkor vagy az előtolás nehézkes, akadozó, vagy a gyalult deszka teljes felületén előfordulnak olyan késnyomok mint a végén.
-Túl mélyen van a behúzó kitoló hengerek alsó síkja.
Fa hibákból adódó:
-A fában lévő feszültség képes az anyagot meghajlítani gyalulás közben, mintha hibásan lenne egyengetve.
Lehet már tapasztaltátok hogy egy tökéletesen egyenesre egyengetett, lapú, élű deszkából ha sokat kell vastagolóval levenni akkor az hajlamos görbülni. Vagy egy egyenesre gyalult deszkát ketté fűrészeltek akkor a vágás után felszabadul a feszültség és hajlik az anyag.
Ezek az okok vezethetnek véglekapáshoz akár több ok is előfordulhat egy egy gépnél.
Szia! volna egy szerény kérésem. Ez év január 14.-én a 131353 hsz-od nekem már nem jön elő. Ha esetleg eltudod újból küldeni nagyonszépen megköszönöm. A fecske-farok csapolás volt a téma. A "Mega.nz" talán már nem működik.
Valamilyen olajos "áztatás" mint az említett bevonat kiegészítése?
Mert sztem a furatok belsejét is kezelned kellene valamivel. Ha megázik vagy ha a gyerkőc buliból átgázol egy tócsán, ne kelljen az esetleg bejutó, megrekedő víz miatt aggódni?!
Agyalásom következő fejezete a váz összecsavarozása. Úgy tűnik az első két képen látható bútorcsavar lesz a jó megoldás, mert ennek 8 mm a külső átmérője és átéri a két vázat, így azok nem tudnak elmozdulni egymáson. A másik fajta díszanyák közül az egyik kábé 11, a másik meg kábé 9 mm. Mellesleg készül az új váz, mert az első túl nehéznek vélem, meg egy két hiba is bekerült. Az új 3 rétegű lesz, a régi 4x4 mm volt. Változtattam a felülnézeti profilon is, jobban elnyújtottam az íveket, szerintem így szebb lesz.
Jól láttad, lakk. Méghozzá egy védőlakk a szállításhoz, tároláshoz. Vásárlás után, első használat előtt, le kell mosni a pengéről. Az ütőgomb is ott van, csak eltakarja az a kék műanyag gyűrű aminél fogva fel van akasztva a szekrénybe.
A fene se tudja. Azért gondolom lakknak mert töredezettnek látszott és nem lehúzhatónak. Pacman most mutatja a linket miről azt látom, hogy a nyél végén gombszerüen elhelyezkedő fém rész sem volt a bauhausoson. Valószínűsíthető, hogy több minőségi kategória létezhet és bauhaus a gyengébbet árulja. Azért írtam csak, hogy az egyharmad árkülönbözet nem biztos, hogy megéri , ekkora tételnél, főleg akkor, ha nem tűpontosan ugyanazon cuccról beszélünk
A baus árhoz képest elég drága volt, asszem 32e Ft környéke :-/ (amikor kerestem utána, akkor valamiért a baus cuccot nem dobta ki) Én lakkréteget nem találtam a vésőkön, és polírozottak.
Most egyelőre csak neked válaszolva, de egyúttal mindenkinek megköszönve a tippeket, pár válasz:
Gyorsan beleolvasta abba a könyvbe amit Farontó kollégától kaptam (Becske Ödön - Famegmunkáló gépek és szerszámok, 1962), ezt a nyomógerendás dolgot ott is megtaláltam . Sajna a Metabomban ilyen nincs:
Most megyek le mert épp van mit egyengetni, vastagolni. Amit az eddigi tippekre írnék:
- A hosszabb asztalt kipróbálom, ezt már Repítő is mutatta anno egy videójában. (bár sajna rövid, 50 centis darabnál is harapdálja a fát)
- az anyag finom emelését amikor jön a kitoló henger alól már próbáltam, váltakozó sikerrel
- mivel sürgős a gyalulás, ma nem szedem szét a gépet de meg fogom próbálni a rugóerő változtatását
- vastagoló asztal mozgása. Vallomás: sosem néztem meg még :D Csak feltételezem hogy nem mozogHAT. De most ahogy lemegyek meg is nézem, nem billenhet-e amiatt az anyag kicsit.
- meg ellenőrzöm mindennek a síkságát/párhuzamosságát még egyszer, hogy egyengetés után tényleg sík felület fekszik-e fel a vastagoló asztalon. Ebben majd segítségemre lesz egy tutira egyenes segéd a Veritas-tól, majdnem egy méteres hosszban. Jó lesz az egyengető asztalok beállítására, a vastagoló síkságának az ellenőrzésére meg persza a gyalult anyagra is. Igen, "onnan" van :)
Köszi mindenkinek még 1x, jelentkezem ha találok valami érdekeset.
Valami biztos nem stimmel, mert a lakkréteg mit keres egy ilyen szerszámon? Ha nincs lepattogva észre sem veszem. Szép vagy nem szép de nekem is sikerült leválasztani kis darabot körömmel.
Azt nem hinném, hogy nem eredeti, a márkavédelem miatt az elég veszélyes lenne. Viszont simán lehet, hogy van a cégnek kevésbé igényes gyártmánya, vagy gyártatnak valahol kevésbé jót, mint a sajátjuk. Bár nem tudom, ez mért érné meg.
A bauhaus nem biztos, hogy eredetit árul. Mielött a narex vésőket vettem ,kimentem megnézni Maglódra és igaz akkor csak darabra voltak kitéve ahány annyi féle felület kidolgozottság és valami szintelen lakkréteg lepattogzódva kissé. Ekkor ment el a kedvem - nem a márkát illetően. Úgy tudom pacman közel lakik hozzád, Ő azt hiszem németországból rendelte. esetleg nézd meg az övét és ha a Bauhausos is olyan akkor érdemes az árkülönbözettel foglalkozni
örökölt akármilyen, Stanley (kék műanyag nyelű, már 20 évesek ezek is). Egy részük elég pocsék állapotban van, mert az idők során kiléptek az asztalos szerepkörből :-(, van obis, Narex, Workzone.
de épp nemrég párat elkezdtem rendbe tenni. Az örökölt akármilyenen kívül mindet nagyon szépen meg lehetett fenni. Nyeleket kell cserélnem rajtuk, mert még azok nem igazán jók.
5-8-10-12-13-16-20-25-35-50 mm-esek, van amelyikből több is van. Egy 3-as hiányzik, de nem hiszem, hogy előrébb lennék egy drága készlettel.
Attól eltekintve ez nagyon tetszik, de nem hinném, hogy ennyiért valaha megveszem:
Ez a fadobozos tényleg jó árban van. A 26 mm rest 24 euróért vettem külön . Még kétennyít hozzátettem volna vehettem volna hatos szettet. A pontos éltartás fontos fenéskor , sík maradjon a fent felület. Sok videót megnéztem , most már vannak sikerélményem is de az első fenések eléggé lehangoló volt. Vagy a derékszögből ment ki vagy a szög nem volt szép. Állva kapkodva nem lehet pontos munkát végezni. Hiába a legdrágább véső ha rosszul van fenve, vagy csak a polcon ül.
A kommersz vésők is használhatóak, még akkor is ha hamarabb kimegy az éle, olyankor meg kell kicsit fenni. Az aldis Workzone vésők teljesen jól használhatóak. Gyárilag is elég élesek voltak, de egy alapos újraélezés nem árt nekik, az kicsit munkás elsőre, de miután megvan, már sokkal gyorsabb a további újraélezés. Kár, hogy csak 4db-os a készlet. Keskenyebb és szélesebb véső is lehetne a készletben. Az álmom nekem is egy cseresznyés fadobozos készlet, majd talán egyszer összejön, egyelőre vannak fontosabb dolgok.
Milyen géped van, ahol húzni is kell az anyagot? Az én kombi gyalummal is az a gond, hogy az előtolás nem tökéletes, néha nagyobb anyagnál rá kell segíteni. Bár most javult valamennyit, némi állítgatás és laposszíj csere után.
A csak vastagoló Metabo DH330, Makita 2012NB, Dewalt DW733 gépeken gondolom ilyen probléma nincs.