11. Újpest, Árpád út 12-13. A viszonylatok (50, 51) alapján a Nagyvárad téri hurok lehetne, de nem ismerős a környék :-( 14. Újpest, (Szent) István tér, a piac mellett 15. Nagyvárad tér 16. Újpest, talán a Baross utca? 17. A Kádár utcai villamosvégállomás a Nyugati közelében
Egyébként a delcampe.net-en árulnak épp szintén egy tucatnyi villamosos képeket, látszólag egy forrásból. Be lehet lőni a képek készítésének idejét? Ha jól tudom, a fénycső lámpatesteket 1959-1960-ban kezdték el felszerelni.
Az Üllői út felől az Ecseri útra nézve fotózták. Az alábbi oldalakon van egy kép a megállóról másik szögből, ill. a fortepanos kép bal szélén is látszik az épület.
A wiki leírása szerint 1965-67 és 68 nyarán üzemelt az 51B:
"1965. december 27-én jelent meg az 51B betétjárat a Használtcikk piac – Nagyvárad tér útvonalon. 1967. május 31-én erre az útvonalra került az 51A, az 51B pedig megszűnt. 1968. május 15-én az 51B újraindult a Használtcikk piac és Pestimre, Vörös fény (ma Nemes) utca között, majd augusztus 2-án megszüntették."
Majd egy hozzáértőbb olvtárs pontosan meghatározza a felvétel színhelyét...
ezek szerintem Hannover környékén, valamelyik, a városhoz tartozó faluban készültek, de kb tüt a szénakazalban a megtalálási valószínüségük, pláne az elsöé, mert mintha az udvar (ha annak lehet nevezni a sártengert) felöl készült volna kép.
a sorozat képei eléggé összetartóak, az ezelöttiek mind hannoveriek, az utánuk jövö pedig göttingai.
1., Senki nem fog kétszázezer képet egyenként végigkattintgatni.
2., Már pár éve van egy link, ami azokat a képeket listázza ki, amiknem nincs megfejtése: https://fortepan.hu/hu/photos/?nodesc (Jó, ez most éppen nem működik, kapok egy csomó megfejtett képet is. Valamit rosszul csinálok?)
3., A megfejtetlen képek túlnyomó többségét az életben soha nem fogja senki megfejteni. Fehér fal előtt ül két teljesen átlagos közember 1934-ben. Hacsak nem ismered fel a dédapádat, semmi esélyed.
4., Nagyon sok olyan kép van, amit már rég, akár több, mint egy éve, megfejtett valaki, de nem került fel a Fortepanra a megfejtés, mert a szerkesztőknek nincs erre ideje/kapacitása. Ha ezt valaki szóvá teszi, mindig megbántódnak, pedig csak tényközlésül jegyzem meg: attól, hogy a Fortepanon nincs megfejtés, még egyáltalán nem biztos, hogy igazából sincs.
így komótosan végig lehetne lapozni a teljes anyagot, hátha belefut valaki olyan képbe, aminek még nincs meg a helyszíne, de az illető felismeri. Nálam most az első képnél a jobbra-nyílra kattintva a 373-as képre ugrik, onnan a 1128-as számúra, ..., pedig közben is vannak képek.
elvileg lehetne Nürnberg, viszont az 1936-os nürnbergiAdreßbuchban nem találok "Otto Rung" néven ,de még csak rokoni szinten se senkit, söt, az "Otto Rung"-ra folyamatosan valami dán írót hgoz fel találatként. Nürnberggel az a gond, hogy eléggé szétbombázták 45-ben. A fenti kép talán valahol a Trödelmarkt közelében készülhetett, esetleg a Königstraßeén, arrafelé vannak hasonló boltíves földszinti ablakok,meg a terep is lejt.