A háztartási mozgatható kompresszorok közül az 50 literesek (vagy nagyobbak) már tízig vannak hitelesítve. :) Csak a kis 24/25 literesek állnak meg 8-nál.
ok, én nem tudom, mennyin megy a kompresszor. Csak azt, hogy a forrasztott (rézcső) kötések kérdése bonyolultabb, minthogy megforrasztottuk, nem folyik ki a víz, oszt jó van. Meg azt is, hogy mindenki azt hiszi, tud forrasztani, mert az egyszerű. Ez igaz is (lehet.)
(egyébként annyiban hülyeséget írtam, hogy nem egyértelműen kell sűrített levegőnél a keményforrasztás - éghető gáznál igen -, hanem a kívánt üzemi nyomás és használt forraszanyag függvényében kell eldönteni, hogy kemény- vagy lágyforrasztás kell)
Írtam, hogy a gyakorlatban valszeg megteszi a lágyforrasztás. De a gyakori S-Sn97Ag3 illetve a S-Sn97Cu3 forraszanyagoknál a lehetséges üzemi nyomás 10 bar, max túlnyomás 16 bar lehet . (szabvány szerint, az más kérdés, hogy mennyi bír tényleg).
Nekem van egy nagy metabo fúróm, azt már úgy kaptam, hogy le volt szedve a porvédő része és ütve fúrásnál nagyon könnyen kilazult a tokmány.
Könnyedén lehetett cserélni. Vettem egy sima metabo fogaskoszorús tokmányt és könnyedé ki tudtam cserélni.
Nem nagy művészet. A tokmányokat többnyire egy csavar rögzíti, amit ha teljesen kinyitod a tokmányt akkor ki tudsz csavarni, majd egy csavarkulcsal le is szedhető a tokmány.
Persze ez a csavaros tokmányokra igaz. De nem hinném hogy akkuson mást hasznánának.
Annyi hogy ha 10mm-es a tokmánya akkor valószínűleg 3/8-as collos menetű tokmányt kell venned, de nézd meg a gyártónál.
Van fél colos vas csövem tudok menetet is vágni. A falba jó lenne
Én láttam 1/2" -os vascsőből készült (nem is kicsi) levegő-hálózatot, ahol 8 bar az üzemi nyomás. Az emeleten lévő marhanagy (ember-magasságú szekrénynyi) kompresszor az alsó műhelyt látja el úgy, hogy vagy 4 elvételi hely van odalent - ez min. vagy 60-80 méter csövet jelent, összesen.
Ez vagy 15 éve épült, azóta üzemel.
Igaz, ott garantáltan csak száraz-levegő van a rendszerben, mert a kompresszornak saját, freonos, beépített hűtőgépe van a légszárításra.
Én az előző melóhelyen kb 20 méterre vittem el a levegőt 15mm-es rézcsövön, az jól forrasztható, fittingek vannak, falikorong a végére, stb.
Tökéletesen bevált.
Arra számíts, hogy ha kintre kimegy, akkor oda tegyél egy páralecsapatót, mert különben a pisztolyban fog lecsapódni a pára, és állandóan tönkre fog menni tőle. Ez is tapasztalat.
Nekem igazából bicikli gumit pompálni kellene egy külső csatlakozási pont.
Hiszen naponta ,,zaklatnak,, főleg gyerekek hogy ,,Ragasztó bácsi,, eresszen belé kicsi levegőt a gumimba. S akkor mondhatnám hogy : Ott van fiam eresszed :) :) :)
Igazad van, hogy pl: KPE csövekből PE 80, PE 63 és PE 48-as csövek alkalmatlanok. Csak PE 100-as jöhet számításba mivel 10 MPa névleges nyomásra és 25 MPa maximális nyomásra van tervezve a csatlakozók szintén bírják ezeket. Otthoni kis kompresszor 10 bar végnyomását vígan kibírja. Fényező-műhelyben a csavar-kompresszort vissza vettük 7.5 bar vég-nyomásra, 5.5 bar-nál indul mivel nagyobb nyomás semmihez sem kell(igy kíméletesebb az üzem és több levegő kerül a rendszerbe ~1m3/percenként 7.5 bar nyomáson, ezt egy 5.5kW cucc nyomja). A korszerű pneumatikus készülékek már 6.5-7.5 bar a maximális nyomás-szükséglete akkor minek 10-16 bar készíteni?
Én lemaradtam, még mindig Hildácskáról van szó? Ez a kínai Hilda gyakorlatilag a Triton kínai megjelenési formája. És lehet, hogy a Triton annyival nem is drágább.
Fogalmam sincs, szállítanak-e Magyarországra, de 110font körül van az ára. Triton TBJ001 angol, angol, német.
12/9mm műanyag cső kell egy asztalosműhelybe (kék szinű), nincs áramlási vesztesség, nekünk 25o méter csővezet van felszerelve a falra és vagy 1o gyorscsati), ez látja el a hidraulikus motorját a festőgépnek (ennek nagy hozam kell, mert 65 báron porlasztja a festéket), egyszerre két felsőtartályos festőpisztoly, meg az összes levegős gépet a műhelybe. 19 bárra van garantálva, spéci csatlakozók vannak hozzá, pár éve az asztalosaim rakták össze, fél nap alatt és olcsó volt. Csak egy bazi nagy kompresszor kell hozzá+ nyomásmérő, kondenzpohár, nyomásszabályozó, olajozópohár.
De asszem a kompresszor 4.5 bárra van állitva. Soha semmi baj nem volt vele.
Ha még esetleg nem vetted meg a gépet, egy nem saját gondolat róla.
A másik asztalos fórumon a prohardveren most vetette fel egy fórumtárs, hogy a gép kapcsolója szerinte nem túl ideális (mármint, hogy a "nyelén" van, és hogy - ha jól látom -, nem rögzíthető. És belegondolva, ez nekem sem túl szimpatikus. Nagyon régen lamellóztam (mert gyakorlatilag nem "barkácsolok" sajnos, csak fejben mostanság), de amennyire emlékszem, én szerettem "tőben" megfogni a gépet, mikor függőlegesen tartottam (lap szélébe martam), és az is alapvető volt számomra, hogy bekapcsolva maradjon, miközben marom sorban a tiplihelyeket. Szóval nekem sem igazán szimpatikus ez a kapcsoló elhelyezés, így elsőre.
Akárhogy gondolkodom, az jön ki, hogy a vékony csövön túl nagy az áramlási veszteség, a túl vastagot meg nagyon erősre kell csinálni. :)
Amúgy a 10 mm belső amit mondtam az elvileg a szabvány flexibilis cső amit 10 méterig ajánlanak max 10 bar esetén. a 8 mm-es az 5 mm alatt van vastagabbat meg eddig csak ennél nagyobb nyomások esetén láttam.
Tehát szummázva: Részemről nem kizárt ,hogy mivel a colos vízcső olcsóbb ezért az legyen de én abból csakis a vastagfalút választanám.
Vagyis valahol be is kell juttasd a műhelybe ugyanakkora mennyiségben.
Tehát vagy szétfagysz a kinti bedőlő hideg levegőtől, vagy ha becsukod az ajtót-ablakot, akkor meg nem is fog elég jól szívni, mert ott kínlódik a ház összecuppantásával.
Azt nem tudom, hogy milyen anomáliával jár, de hogy az így kiengedett sok-sok m3 levegőt kintről pótolni kell. Fűtési szezonban szerintem kivitelezhetetlen.
Van egy ilyen, a képen látható elszívóm. Milyen hátránnyal járna, ha a tetejéről levenném azt a fehér szűrő zsákot, és anélkül üzemeltetném? Azt most ne nézzük, hogy a össze-vissza porolná a műhelyt, pusztán elszívási hatékonyság szemszögéből kérdezem.
Mert ha nem jár veszteséggel, vagy működési anomáliával, akkor kivezetném a szabadba egy olyan nagy átmérőjű bádogcsővel.
Mindezt azért, hogy ne kelljen állandóan az eltömődött zsákot tisztítani, mi több cserélni.
Sajnos ebben nem tudok segíteni, én nem windowst használok. De ha erre jár pacman ő lehet hogy tud valamit ajánlani, hobbiasztalos is, videózik is, informatikus is! :-) Tudsz nekünk segíteni pacman? :)
Ígérem, nem lesz olyan, hogy a tanítvány
megelőzi a Mesterét.
Az sem zavar ha megelőznél, de maradjunk a sötét oldalon! Dark Side Power! :-) 1 mester és 1 tanítvány!
Megoldódott az Olaszországi raktárban /nem lévő/ lapos tiplimaró ügye.Délelőtt írtam egy mailt neki,most válaszolta a következőt:Ő egy Olaszországi eladó,a termék Kínából érkezik, a szokásos adók szerint.Rendelek egyet Angliából azt hiszem inkább,az gyorsan megjön és nincs semmilyen köcölék rá.
Szia, én ezt a fehér (talán 3 rétegű) csövet használtam, illetve nem is én, hanem egy gázszerelő barátom rakta nekem össze. A kompresszor a műhelyen kívóül, de fedett helyen van, onnan egy cső 3 felé elágazik, és mind a három végén van egy-egy gyorscsatlakozó. Hogy a belső megvan e 10mm, mint amit Paco írt, azt most nem tudom, de szerintem igen!
Nagyon jó lett, gratulálok a padlásajtóhoz és a filmhez is! Én nem éreztem hosszúnak a filmet, elejétől a végéig megnéztem. Jó volt, de tényleg! Csak így tovább, örömmel nézem a munkáidról a kisfilmeket!
Mester urak. Sűrített levegőt szetetnék kb 5 méterre elvezetni. Fix csövezés lenne falat átfúrva s egy csatkakozó a végén ahonnan majd flexibilis levegőcsövet dugnék rá.
Kérdésem milyen vastag csővel ideális elvezetni a kompresszortól.
Azon a 4000 forinton nem múlt semmi, így is sokkal olcsóbban kaptam meg, pláne, hogy itthon ilyen lámpa nem volt sehunn sem :D
De a pláne, hogy beltéri mennyezeti lámpákat csak kintről veszek, van egy típus, amiből van kerek és koceka is, iszonyat jól világítanak, sose volt vele bajunk és nem hidegfehér a fénye, ráadásul van fel-le világosodás/sötétedés, nem hirtelen alszik ki, jah és viszonylag olcsó.
Amit itthon vettem akár led izzó, akár más mind szutyok volt (2 osram pharaton izzó fél évet bírt pl), ezek meg csak világítanak és világítanak :D
1-2 hónapon belül megint lesz ilyen beszerzés, de csak külön-klön csomagban, nem ám egyben küldjék, mert akkor tuti drágább lesz :D
Ha még nem unjátok, készítettem egy középvonal jelölőt. Nem egy nagy durranás, de amiatt írom le, hátha valaki hasznosítja a tanulságot, ami a következő: a jelölő eszközt - ami lehet egy ceruza, hegyesre köszörült stift, stb. - hosszan kell befogni ! Emiatt került a kis keményfa feltét a fenyőfa alapra:
Ha csak a fenyőfa fogja, a ceruza képes elbillenni egy picit, ami a közepelést pontatlanná teszi.
Készítettem korábban, és tegnap este is elég jól használható leszorítókat. Lényeg: a fúróasztalkában nincs C - profil, hanem az asztallapot átmartam, így lehet állítani a steller ill. a leszorító helyzetét. Alul kapott alátétet, felülre pedig az alátétre egy szárnyas csavart, a menetes tengely elfordulásának meggátlására. A laposvas furatát mini flex-szel felbővítettem mintegy 15mm hosszú bevágásra, ami a menetes szár esetleges dőlését teszi lehetővé. A körfűrész asztalon az átmenő marás nem volt járható út, emiatt kapott egy T vályút, a T vízszintes vonalán pedig két laposvasat. Ezek alá megy be a csavar feje, a többi ugyanaz, mint az előzőnél.
én annak idején hallottam olyat - persze én nem - hogy valaki a vámkezeléskor a paypal kinyomtatott lapját átszerkesztette és kisebb összeget szerepeltetett ... ma már ilyen nincs a banktranszfert kell igazolnod...
Gyakorlatilag elvégez helyetted mindent ... tehát már nincs az hogy becsúszik a határon. Vámkezelve kapod meg, előre fizetve "See import charges at checkout" ...
Aha- csak kíváncsi voltam. Régen, amikor pl. valami ikeás méhviasszal próbáltam tölgyet viaszolni, mindig "szőrös" lett utána.
Nem is használtam aztán ezt a cuccot.
Én nem éreztem ingert a NAGART tungolaj után a csiszolásra - de én gyalult felületről indultam.
Viszont 1 réteg tung és 1 réteg viasz (ez is nagart) után úgy éreztem, hogy "száraz" a fa és kéne még neki, kevés volt az olaj.
Épp kapóra jött, hogy 6 napra elmentem külföldre, előtte lekentem újabb réteg tungolajjal (még ha így ez nem is előírás szerű), de mire hazajöttem, lényegében megszáradt, itt-ott volt csak kicsi nedvesség érzet.
Kicsi viaszt visszaoldott az olaj, mert végigtörölgettem most fehér papírral és látszik a viasz színe.
Amúgy két hete van kb a helyén és ha végighúzom az ujjam a tölgy-dió ragasztás határán, érezni, hogy nem egyforma "magas" a két felület.
Pár század mm lehet egyelőre, de érezhető, hogy eltérően mozog a két anyag.
Nekem ebből úgy tűnik, hogy az áru ugyan fizikailag olaszországban van, de egy vámszabadterületen tehát jelenleg még kínainak minősül. A szállítás gyorsabb lesz, de a terhek nem változnak.
Úgy értettem: ahogy érzed. A tükörkeretnél éreztem ezt (tölgyfa) hogy jót tenne neki. Olyan "poros" érzés volt száradás után. Pedig visszatöröltem - én úgy éreztem rendesen. Viszont táblásított bükknél meg nem. Ezért is írtam a "ha"-t.
is annyit mondott a gyalupadja kezelésekor (juhar + fekete dió + tölgy + tungolaj) hogy csak egy kicsit csiszoljuk meg, 320 v 400-as papírral. De szerintem ô is úgy értette: ahogy érzed :-)
Korábban rendeltem reflektorokat ebayen Kínából. Fél euro miatt kellett áfát fizetnem.
Ebayen annyit vontak le, mint ki van írva, majd rá 3 nap múlva (nem elírás :D) hívott az egyik futárszolgálat (nem emlékszem már melyik volt) hogy ők nyerték meg a rendelt cuccomat kiszállításra, de a bibi az, hogy nagy eséllyel vámeljárás alá esik, kéne a számla róla vagy ha nincs, akkor paypal fizetés. Az alap az eszköz ára + szállítási költség, azaz amennyit fizettem paypalon. Akkori dollár-euro viszonya sajnos épp elcsúszott és fél euro miatt kellett áfázni, köv munkanap nálam volt a cucc, egy papírt kellett kitölteni majd elküldeni nekik mailban, hogy fizetem az áfát, amit utánvéttel fizethettem ki. Ez kb 5 éve volt így.
Szerintem így működik ma is, a vámosok jobban tisztában vannak az árakkal, mint mi, kevés dolog csúszik át rajtuk úgy, hogy több az ára, mint az áfahatár :)
Ők is tudják, hogy a kínaiak szeretik elfelejteni az áfázást meg vámoztatást :D
Drágáim, így vasárnap délután gondoltam bejelentem a legújabb művemet, az elkészült padlásajtót! :-) Igen, az a padlásajtó, melyről már az előzetest láthattátok, "A padlásfeljáró" címmel, de most megérkezett a FILM! :-) Kicsit hosszú (11 perc) de azért remélem egy pici szórakozásnak jó lesz. Kritikákat ne sajnáljátok, abból tanulok, az előzőeket még nem tudtam ebbe a filmembe beépíteni, de azokat sem feledtem! :-) Illetve ha van kérdés, arra is szívesen válaszolok!
A szakirodalom szerint a kések keménysége 58-65 Hrc tehát elméletileg jó. De minél keményebb a kés annál nagyobb sérülést okoznak a fában lévő szögek kavicsok a kés rideg és jobban sérül tulajdonképpen kitörik egy kis darab ha egy kavicsot elkap. A lágyabb kés is sérül de az inkább kenődik, hajlik mikor szöget kavicsot kap.
A keményebb kés sorozatgyártásnál előnyös a kevesebb késcsere miatt és tiszta anyagnál, azt írtad raklapból akarsz dolgozni na abban lesz szög meg kavics.
Azt a gépet választanám amihez olcsóbb a kés vagy olcsón meg tudom oldani a kés pótlását.
Igazolni meg sehogyan sem kell hiszen amikor veszel a boltban egy hűtőt akkor sem kell igazolnod, hogy arra megfizették a vámot és az áfát.
Csak hogy a bolti vásárlásnál NEM én vagyok az importőr - az eBay-es vásárlásnál viszont IGEN - tehát én kell igazoljam (vagy számomra igazolják) - hogy minden import-költség be lett fizetve.
Másik kérdés, hogy vajon egy Kínából rendelt árunál is érvényes az, hogy az eBay (vagyis a Pitney Bowes Inc.) intézi ezeket a dolgokat?
Mert ni mit ír itt:
The Services are provided by a third party global technology and shipping provider, Pitney Bowes Inc., for GSP Items purchased from the United States, and Pitney Bowes Limited, for GSP Items purchased from the United Kingdom (each with its affiliates, "Pitney Bowes").
Mert ha ez az eljárás csak és kizárólag az USA-ból, vagy UK-ból rendelt árukra érvényes - akkor azt jó lenne pontosítani, mielőtt még bárki is félreértené.
Mert sokan nem csak ebből a két országból rendelnek, ugye.
Ha a késcsere nem tétel akkor szerintem mindegy. A JET-et nemrég megcsodáltuk az erős behúzó és kitolóhengerei miatt, a Metabo pedig eleve nem rossz választás.
Válaszd azt amelyiknek jobban tetszik a színe. :P Vagy majd mások is elmondják mit gondolnak erről.
Még egyszer és utoljára. Az ár ugyanaz. A "local charges" vagy "local fees" lesz különböző a megrendelés során. Elég egyértelműen leírtam a 152640-ben.
Egy Pitney Bowes nevű cég intézi, és igen átutalja a MÁK-nak.
Igazolni meg sehogyan sem kell hiszen amikor veszel a boltban egy hűtőt akkor sem kell igazolnod, hogy arra megfizették a vámot és az áfát. Ez az eladó felelőssége.
Viszont ha kérhetlek, további hülye kérdések helyett olvasd el az erről szóló nyilvános információkat amelyek nem csak, hogy nyilvánosak de minden vásárló elvileg rákattintott, hogy elolvasta és megértette őket. Ha van ebay accountod akkor te is.
Kettő vastagoló gyalu közül melyik lenne az ideálisabb választás ? /Bontott raklapokból szeretnék kerítést utcafronton./ Az ára nem elsődleges szempont . A válaszokat köszönöm.
"De ha úgy úgy kell érteni, hogy a kiírt ár már tartalmazza az áfát (vámot) is - akkor az azt jelenti, hogy azt az eBay átutalja azt az illető ország kincstárába - a vevő nevében?"
Igen, de nem a vásárló hanem az eladó nevében. A vámot az fizeti aki az országba behozza az árut. Ha veszel itthon egy gépet akkor az aki behozta fizeti a vámot, és aki eladta neked az utalja át az áfát az államnak. Nem te nevedben hanem a saját nevében. Pontosan ez történik ebben az esetben is.
Az ebay már jó pár éve levonja a vámot áfát, a vonatkozó szabályok szerint (többé kevésbé) szóval ez annyi amennyi oda van írva.
Na várj, hogy én is értsem:
1) Tehát azt mondod eBay levonja (!) a célország áfáját (és esetleg vámját is). Miből vonja le? Melyik árból?
2) De ha úgy úgy kell érteni, hogy a kiírt ár már tartalmazza az áfát (vámot) is - akkor az azt jelenti, hogy azt az eBay átutalja azt az illető ország kincstárába - a vevő nevében?
Komolyan nem értem, hogy mire vonatkozhat ez a "levonja a vámot áfát".
A parketta azért ment tönkre, mert nedvességet kapott alulról és nem tudott kiszáradni a szekrény miatt. Termeld ki az egész homokot, mert az is nedves.
Nézd meg, ha nedves alatta a föld, vagy ami van alatta.
Ha nedves az is, áss ki legalább 3ocm és tegyél mosott kavicsot, kb. 2o-25mm-res granulátumot. Arra egy geotextil utánna száraz homokot és párnafát, vakpadlót, hajópadlót.
De ha a fal is nedves a szekrény háta mögött, akkor költöztesd el a szekrény máshova (verd le a vakolatot kivül és belül is és hagyd száradni egy nyarat, belülről bekenheted vastag mészpasztával a falat, mert az kiszívja a sókat).
Ha a fal közös egy másik házzal, nézd meg, ha nincs egy megrepedt vízcső-lefolyócső a szomszéd falba.
Ha a ház szabadon áll, akkor a csatornázást kell ellenőrizni.
Szóval kell legyen valahol egy nedvesség forrás, amit meg kell szüntetni.
A szekrénynek nem voltak lábai, hogy elrohadt alatta?
S ha már szólok, kérdezek is: Bútorlapokból készült "modern" szekrénysoroknak hogy lehetne "lábakat" vagy valamit csinálni- s hozzá rögziteni, hogy a bútor alatt szellőzzön? Vettem vályogházat, s volt ott egy ilyen szekrény-nem sokat- de látszik a gond. Ha sokáig ott lett volna, akkor ennek a hajópadlónak is "annyi lenne". Máshol teljesen jó, csak fel kell csiszolni . üdv PJ
Valószínűleg eredetileg szögezett parketta volt, ami elporladt a szekrény alatt. Kohoalakba ágyazott gerende (párnafa)) Vakpadló homok telítés és erre ment a parketta.Legolcsóbb javítás. Két gerendát hosszába, Erre kersztbe kb colos deszka (vakpadló. Erre hajópadló. Grendáknak árkot csinálsz és tömítd. Vakpadló nem kell sűrűn mert nem járófelület. Másik lehetőség, hogy lebetonozod a hibás részt. De addig nem pakolhatsz rá, még totál ki nem száradt.
Szia! ha már ilyen nehéz helyzet van Én inkább kivennék a homokból és rövid stafnikra szegeznék colos deszkát , lehet az sem baj ha nem gyalulod vagy csak azt a felét amire a parketta jön.
Arra gondoltam, hogy egy multimaster-szerű szerszámmal el lehet fűrészelni a parkettát, és csak azt a sávot felszedni, ahová a szekrény kerül, de hogy hogyan tovább, az attól függ, mi van alatta.
Van egy szoba ami parkettas kb 35 eve... azon a reszen ahol a szekrenysor volt a parketta tönkrement szo szerint homok van alatta, (nem volt lebetonozva anno) Masik szekrenyt szeretnenk a helyere rakni. milyen megoldas van a talaj kiegyenesitesere. teljes parkettazasra nincs modom.
A regi szekreny elmozditasa utan derült ki mi a helyzet vele.
Az aljat el tudjuk szönyeggel takarni de a homokba ferden allnanak a szekrenyek balesetveszelyes....
Idös edesanyam szobajarol van szo penzünk nincs a teljes felujitasra ezert egyszerü megoldast keresnek erre 4 meter X 0.6meteres területre.
A külseje azért kifelé van, talán azért nem látszik mert össze-vissza tekereg a szálirány ebben a deszkában.
Sajnos ez a bélhez nagyon közeli vágás.
Több éve szabad levegőn(de száraz helyen) száradó gyalult anyag volt.
Kicsit ívbe hajlott(szálirányra merőlegesen), meggyalultam, bevittem a meleg szobába, és megint elgörbült.
Még kétszer megismételtem , aztán jó lett.
Most már nem mozog.
Ha a csapolás alatt picit meggyalulom-kiegyengetem száliránnyal merőlegesen(akkor még nem volt ehhez megfelelő gyalum), szebb lenne a fecskefarok belülről is.
Zölden kiírja:Zero customs charges,a fordító szerint zéró vámok a jelentése.Kérdezném még Tőled,18mm a marási mélység,a 22mm az micsoda?A marási magasság gondolom állítható és nem 22mm a legalacsonyabb állása?
Én úgy gondoltam,mivel ez már EU-n belül van, nem terheli több költség.Ott ír is valami olyat,hogy zero vámköltség,de hogy ez az ár miatt van-e ,nem tudom.Nyelvismeret híján csak tapogatózok,kapcsolatba lépni velük sajnos nem tudok.Az alábbi linken azt írja ha EU-s raktárból veszem,nem terheli semmi más költség,vagy rosszul értelmezem.
Szerintem nem számít EU-n belülinek, mivel egy EU-n kívüli országból érkezik, és Olaszországban csak raktározzák. Akkor lenne EU-n belüli, ha egy EU-s cég/személy megvásárolja, majd árusítja. Csak akkor már nem ennyi az ára.
No nálam nem volt ilyen kézből megfogom, jellemzően csak és kizárólag kézzel szorítok, 4 kattanásig.
Gyenge az anyag egyszerűen.
Dewalt ütvefúróm is gyorstokmányos, kutya baja sincs, pedig készített már fúrószárra pár menetet :(
Amúgy van itt a boltban bleki és dewalt gyorstokmányos cucc. Az olcsóbb blekik hasonlók, mint maktec-é (20.000ft xd), két kézzel tudsz szorítani, a drágább ütvefúrós (bl188K, ami tokmánya rémísztően hajaz a dewaltra, 55000ft, ma vitték el, gyors meg is lestem milyen fogásra, anyagra) és egy dewalt gép pl olyan, hogy máshogy nem is tudsz szorítani, csak megtartással, nincs 2 része a gyorstokmánynak, csak egy, de alapjáraton mindig zörög benne valami, de ez gyári hang, gondolom szorításnál akad be valami vagy nem tom :D
Szóval vannak sokkal jobb tokmányok, gondolom maktecnél ennyiért ez jár alapon ment :(
Nos, szerintem pedig épp a nyomáscsökkenés fogja meghatározni az áramlási sebességet. A sebesség és a cső keresztmetszet pedig a térfogatáramot.
Én ma a Parkside porszívóval 8 - 18 mbar közötti nyomáscsökkenéseket mértem az U-csöves cuccal, különböző beállításokkal. Az érdekes, hogy közvetlenül a porszívó csövén mérve majdnem duplája a nyomáscsökkenés, mint a kis ciklon után. Ekkorát rontana a ciklon ?
"b@szhatom, minden francia marad. a checkout page, minden. "
Van bennem némi (kár)öröm, ezek szerint nem csak én vagyok béna, 2-3 hete én is szenvedek attól, hogy hol franciára, hol spanyolra, hol egyéb nyelvekre vált az ali. És nekem is csak időnként a sütik kitakarítása teszi helyére a dolgot.
Bocs a szar fotókért, a munkalap fölötti LED szalag belevilágított a fényes felületbe.
Előbbiek ( a kis távolságú lyukak) 45mmx54mm utóbbiak 70mm x 62mm távolságra vannak. Mindkét furatozás offszetben van a középen lévő lyukhoz képest, mivel marótalp is ilyen.
Ja és arra gondoltam, hogy epoxival beragasztom, a menetek közötti hézagokat legalább odaköti. Ha lehet ilyet kérni, akkor ne legyen sok hézag. Szorosan, de csússzon bele a szár, viszont ne repessze be hosszában.
Azért vettem meg, meg az eladó nálam sem tudta, de megígérte, hogy megkérdezi a gyártót, hogy jó-e a kis Makitához. Pár nap múlva válaszolt, hogy igen, ezért rendeltem meg.
Az az érzésem, hogy ezeket mindig adott típusokhoz fúrják elő, és ez így van jól. Az az ő szegénységi bizonyítványuk, hogy nem írják oda melyikhez jó.
Ha van esetleg valami P/N, akkor rá lehet keresni.
Köszi, rendes vagy, de nem magamnak kell. Mivel időről időre valaki beépít itt egy marót, az meg "nagy" maróhoz is jó a méretei alapján, az ára se rossz - gondoltam belinkelem. Csak zavaró h a képeken a maró rögzítéséhez is elő vannak fúrva a furatok - de szó sem esik róluk. Ezért kérdeztem rá az eladónál.
De ettől függetlenül lemérheted, hátha mást meg a kisebb betét érdekel.
Már kerestelek, mekkora rúd lesz átdugva a 10mm en, menetes szár vagy hengerelt vagy húzott. Kell hézag körbe, ragasztva lesz vagy szorosan beütve stb stb.....
Én végül vettem egy ilyet, ha ez érdekel, meg tudom neked mérni. Bár a tied nem ilyennek tűnik.... Ezt a Makita RT700C-hez vettem a Paoson asztal egyik felébe, mert a szúrófűrészt én nem építem bele.
a porszívókon feltüntetett vákuum érték hol mérendő illetve pontosan mit kell érteni ez alatt ?
Háát, ez egy érdekes felvetés - mert szerintem egymagában (!) a vákuum-érték nem sokat mond a porszívú használhatóságáról - pláne nem ha pl. forgácselszívásra (szilárdanyag szállításra) használnánk.
Ugyanis ez az érték csak akkor lenne releváns - ha mellé rögtön megadnák azt is, hogy adott vákuum-ot hány m3 /perc levegőszállítás mellett tudja.
Befogott szívócsővel ugyanis szinte mindegy, mekkora vákuumot épít fel - ha közben nem áramlik a munka-levegő is a rendszerben.
Mondok egy példát: egy hűtőszekrény-kompresszora igen komoly vákuumot tud produkálni - sokkal erősebbet, mint egy porszívó - de mégsem használható komolyabb elszívásra, mert mindezt csak nagyon pici léghozam mentén tudja.
Ez kínai gyártmány?Találtam olyat ahol 25500 a gép,2800 szállítás + a vám.Honkongi szállítás.Egyáltalán mekkora összeg után kell vámot fizetni?Lehet azért olcsó mert az eredeti kínait hamisította a kínai:)
Na ... innen elkezdtem visszaolvasni, mert vmi kimaradt. Jó, persze, szívesen illetve igen, nagyon köszönöm, hogyne érdekelne. Csak kéne egy párhuzamos másik élet :D Írok majd.
De Felhő ... szerintem hamarabb akarsz majd elszívást kiépíteni mint a könyv hozzámkerül és digitalizálom és elküldöm. Még farontó másik könyvével /könyveivel/ se vagyok kész.
Szia! Próbáld meg így: jobb felső sarokban katt a "Go to Global Site" linkre. Ha bejött, kb. ugyanott lesz egy "Language" opció. Abban állítsd át akármire (mondjuk magyarra), utána pedig vissza angolra, Nekem így angol maradt, pedig én is megszívtam a franciával
b@szhatom, minden francia marad. a checkout page, minden.
és ahogy olvasom az internetet, ha egyszer megnyitsz egy ilyen francia linket, onnantól bárhogy mész az aliexpressre, franciául fog feljönni. le kell törölni a megfelelő cookie-t a browserből.
A gyakorlatba többféle módszer van a rönk felvágására,
A plainsawn, azaz a hurirányú vágást alkalmazva (a beléből esetleg kivesznek egy -két gerendát és négy-hat pallót, ha a rönk elég vastag), a legkisebb a vesztesség, de az anyag nagy része tangenciális, azaz floderes- nehéz gyalulni és csíszolni.
A true quartersawn, azaz sugárirányú vágás alkalmazva, a legjobb minőségű anyagot eredményezi (friz- sűrűszálú), de ennek a módszernek sokkal nagyobb a vesztessége és lassan is megy a vágás.
Elég sok hibát látok benne, de sokat tanultam belőle.
Én is kéziszerszámokkal tanultam a szakmát, mesterem szavait idézve: Meg kell tanulni becsülni a fát és érezni kell egy gép mekkora munkát végez helyettünk.
Egy észrevétel: doboz-szerkezet esetében a fa jobb-oldala kifelé kell nézzen (a faanyag jobb oldala a bélhez(bél = faanyag közepe)) közelebb eső rész.
Miért, mert a fa egy élő anyag mozog változtatja alakját mind hőmérséklet és páratartalom változás hatására.
Ha a jobb oldala kifelé néz akkor a felső alsó él zárni fog egy doboz szerkezetnél(ha nagyobb hőmérséklet vagy páratartalom változás éri), estedben reméljük nem fog nyitni, de ezt nyilván nem tudhattad.
Szép lett az a doboz, látszik, hogy sok munka van benne. (hibátlan munka nincs, ezért ne izgasd magad) Külön öröm látni, hogy kézi szerszámokkal csináltad.
Nincs gond a linkkel. Tényleg fracia. Állítólag már több lerakata van a kinaiaknak európában ahova hajóval tudják szállítani a cuccot, és ezekről a helyekről szórják szét.
Volna javaslatom ahhoz a szép maróasztalhoz. Nekem úgy tűnik a videó alapján, hogy elég hosszú az asztal, amikor marni fogsz vele, akkor a közepe a gyalu nyomásától le fog hajlani középen egy keveset. Ezért ki kellene átlóznod az asztal lábai között egy fordított V alakban. (hídszerkezet)
Az emelőszerkezeten az elülső oldalon látok 2 db tekerőt felül ami a magasságot állítja. Ez szerintem nem lesz pontos ha nem szinkronban állítod, ráadásul a hátsó 2 lábnál nem látszik magasságállítás. Amikor én a nagy régi abrikteremet csináltam 20*50-es zártszelvényből és 10-es kazánlemezből akkor én az asztal mind a négy sarkánál elhelyeztem egy egy menetes szárat, mindegyiken volt egy kerékpár hátsó kicsi lánckerék, + volt egy 5. mozgó lánckerék is ami egy csavarral volt megfeszítve a tartó karja (második képen jobb oldalon a lánckerék mellett látszik), így elő tudtam feszíteni a láncot, hogy mindig feszesen álljon. Ezzel tized mm pontosan tudtam a beállítás után egyenletesen emelni az asztalt. (mondjuk a 4 lánckerék szinkronba állítása egy jó napos finom hangolás volt, de utána tökéletes lett.)
Az asztallap nálam 10 mm-es kazánlemez volt, de ez is gyenge volt. Az én maróasztalom 150 cm hosszú volt, mégis meghajlott meghajlott azért be kellett raknom alá még zártszelvényeket hosszában, hogy ne tudjon meghajolni.
A pici kézi marógépedet is elég vékonyka rúdon csúszkál, ha görcsös fát fogsz gyalulni vele akkor el fog hajlani a pálca és a marógép hosszirányban meg fog dőlni. Egy komolyabb keretet kellene csinálni a marógép rögzítésére, vagy vastagabb tengelyt.
Ha már ennyi pénzt beleöltél ebbe a szép asztalba, akkor én a helyedben elgondolkodnék, hogy veszek egy rendes erős motort és egy gyalutengelyt a kézi gyalugép helyére.
Arra lennék kíváncsi hogy előtte kellett-e aljzatot kiegyenlíteni vagy az helyből rendben volt? Csak mert az előfeltétele annak, hogy ez a hosszú szerkezet síkban maradjon.
"Nútoló is. Ez a Record 405 a Stanely 45 angol gyártmányú verziója. Gyakorlatilag olyasmikre használták amire ma a felsőmarót, illetve nálunk a fatestű profilgyalukat.
Úgy reklámozták hogy hét gyalu egyben. 1943-ban gyártották."
Azt a "nútoló"-t falcgyalunak hívták.
Nagyapámnak, aki bognár volt ezek szinte mind megvoltak, a faragó szekerce a srégli, hosszgyalu, furdancs, vonókések, a keresztvágó és keretes fűrész is.
A filmben a kocsikerekek belső felének gyalulásához való íves gyalut nem láttam.
Az enyém is ilyen évek óta, de ugyanannyira használható. Nekem nem jött be annyira a gyorstokmány és amint a fő szervizestől megtudtam a hagyományos tokmányon megszokott befogási módszerem (megforgatom, kézzel ráfogok...) miatt alakult ki a fenti jelenség rövid úton.
Aszondi ez olyan, hogy csak kézzel, három-négy kattanásig szabad húzni. És annyit fog. Éles szerszám, óvatos tolás... Nem pont ilyen vagyok, szóval legközelebb maradok a kulcsos tokmánynál inkább.
Már várom hogy beindítsd és lássam hogy szuperál. Hogy bírod ki hogy nem röffented be egy kicsit? Az enyémnél abból a szempontból biztosan jobb lesz, hogy kidolgozottabb és pontosabb a mechanika. Ellenben hogy mennyit fog deformálódni működés közben, az kérdés.
Az enyém végül annyira nem pontos, mint szerettem volna. Amit nem tudok egy fogásból meggyalulni ott bizony vannak utólag csiszolandó hibák. Elvileg 3 mm fogást lehetne venni a gyaluval, de az teljesen felejtős. 1.5 -2 mm a max. amit különösebb erőltetés nélkül visz.
Egy dolgot észrevettem: Sokszor rettentően befeszült az éles munka során,az anyag egyszerűen beszorult a talp alá, akármennyire is próbáltam pontosan beállítani a párhuzamosságot. Ez úgy oldódott meg, hogy a késeket 2 tized mm-el kijebb állítottam. (felraktam a beállítósablonra egy ilyen vékony kiemelő lemezt)
Azóta nincs a befeszülés, szépen lehet tologatni. Az olyan anyagoknál amiket egyben át tudok tolni alatta remekül használható, amik meg széltében több fogásosak ott némi utómunkálatra van szükség, de a hengercsiszolóval csak pár perc.
A körfűrészen is javítottam. Vettem rá egy Extol tárcsát és esztergáltattam a tengelyre egy normális felfogót a gyári helyett. Klasszissal jobb lett, már nincs ütés, rezonancia. Viszont a napokban egy egyszerű 100x30 cm keretet próbáltam csinálni, a fürdőszobabútorhoz. 2-2 darab teljesen egyforma hosszú és teljesen derékszögű végű anyagra volt szükség, amit összeállítva az illesztések mellett nincs sehol semennyi rés és az átlók egyformák. Tök egyszerű, a japánok úgy is megcsinálják, hogy földön ülve kézzel fűrészelnek.
Én meg elfaragtam egy fél méter anyagot mire rájöttem, hogy egyszerűen nem elég stabil a tolóalkalmatosságom és nem elég pontosan áll a lap.... szóval a tengely kapott két ütköző állítócsavart, hogy egész finoman állítani tudjam és készült egy új tolóasztalka is. Most végre elégedett vagyok vele. Az ember nem is gondolná mennyire nehéz egy valóban derékszöget vágó gépet csinálni sk...
Nútoló is. Ez a Record 405 a Stanely 45 angol gyártmányú verziója. Gyakorlatilag olyasmikre használták amire ma a felsőmarót, illetve nálunk a fatestű profilgyalukat.
Úgy reklámozták hogy hét gyalu egyben. 1943-ban gyártották.
Kicsit fura .. hol nem tudod lejátszani? Gondolnám hogy nem a youtube linkkel van a gond, ha a másik kettőt le tudod játszani.
De a PC-n meg gondolom visszanézted.
Nálam mind a 4, ill az összes többi videód is elindul, mobilon is (Chrome, natív YT kliens) és PC-n is (Chrome, IE)
A mérete egyáltalán nem baj, ettől sokkal nagyobb videót is lehet feltölteni. Nálam a "Felsőgyalu 03" 01:17 hosszú, a "Felsőgyalu 06" meg 01:40.
Picit pontosítsd mi a jelenség és hol. PC-n indítod az MP4 fájlt és mondjuk a VLC Player nem játssza le, vagy a böngészőben nem indul el -> de látszanak pl a kezelőszervek, csak a videó helyén egy nagy büdös fekete téglalap, stb.
Olyan furaságom már volt pl, hogy telóval vettem fel a videót, telóról töltöttem fel, átküldtem Viberen a hugomnak ő meg telón nem tudta lejátszani (Yt kliens elindul, de a "Videót nem lehet lejátszani" vagy mi volt az üzenet). Nem jöttem rá mi lehetett a gond (főleg mert ő Londonban cellázik) mert más régi videómat simán lejátszotta, telón is. Ill ezt a nála "hibás" videót is mások is simán lejátszották, telón és PC-n egyaránt. Hugom AZT a videót csak a notebookján tudta megnézni. Elég fura ...
Lehet nálad is telefonon nem megy a visszanézés? Mintha telós lenne a felvétel.
Így igaz.Minden tojás fertőtlenítő folyadékba kerül,ezután 14 nap keltető,lámpázás,ha nincs embrió mert túl sokat állt a fertőtlenítőben ,vagy nem találkozott a tojó gácsérral,akkor kuka.
Gondolhattam volna. A japánfűrészed lapja ? hosszú ? és mennyi a tpi.? A mini dozuki 180mm, vajon az is jó lenne ilyen csapozáshoz? Vagy a 240mm-est is lehet biztonságosan vezetni? A mágnes megoldja ezt a problémát?
Valahogy sejtettem, mert már korábban más is írta innen.
Viszont ami inkább aggaszt vele, hogy időnként kiakad a tokmány és ha tekerem recseg folyamatosan. Egy hirtelen tekerés után helyrerázódik általában (vagy nem és megforgatom 2-es fokozatban, az helyre szokta rázni, pláne ha hirtelen zár egy szárra :D)
Ez inkább nem tudom mi, de félek, hogy el van kopva vmi belül, ami tekintve a hatalmas használatot eléggé hajmeresztő...
Több maktec cuccom nem lesz, makitából is max az élmaró, maradok hazai márkánál, a dewaltnál :D
(persze ennek van egyéb oka is)
Amin csodálkoztam, hogy az asztali fűrész gyári lapja is meglepően szépen tud vágni, nem éri utol persze a freud lapot, de nincs messze tőle.
A sok kacsatojás vakcina alapanyag.Isten mencs megenni.A rövid tojócső miatt, szinte tuti a szalmonella, a bélsár visszafertőzi a tojást.A csirkénél a hosszú tojócső miatt ez nem fordul elő.
Köszi. Az weboldalon látható eredeti áron vettem, üzletből sztem korrekt ár az is. Harmadikat elvileg nem szabad rákenni, 2 rétegben kell előìrás szerint alkalmazni. "További rétegek felhordásával a filmképződés miatt a bevonat tartóssága csökken"
Remélem beválik mert még legalább 2xekkora szakasz vár új kerítésre.
Tavaly nyáron mi is Milesi vékony lazúrral kezeltük a kerítésünket (gyalul-csiszolt szélezetlen akác deszkák), akkor egyrészt minden környezetemben lévő ismerős (festő, ács, asztalos) ezt ajánlotta, a festékboltos is, és némi kutakodás után én is ennél kötöttem ki.
A döntés oka többek között az volt, hogy a gyártó saját állítása szerint nem szükséges külön alapozót használni.
Egy fél év távlatában nagyon nem tudom minősíteni, ugyanolyan, mint mikor lekentük.
Nekem nagyon csábító volt, hogy hengerrel kenjem, de legalább az első réteget mindenképp ecsettel kell felhordani, másodiknak-harmadiknak jó lehet a henger is talán, de ezt egy hozzáértő majd megmondja :)
Hát a CMT az vagy 4x annyi ahogy nézegettem őket . Hát nekem a kis gépek Hilti de sajnos a Hilti nem gyárt asztalos gépeket :( így ezért is gondolkodok a Bosch vagy Milwaukee gérvágón .
Jol kezre allo, robosztus darab, otthoni hasznalaton tul egy kisvallalkozasban is megallhatja a helyet.
De amiert irok: angol ebayen van par most (legdragabb 80 font plus 10font Anglian beluli posta.
Erre jon egy 10e forintos futar koltseg, (25 kg ig) ami "sok" egy ilyen eszkoz eseten, de ha tobb cuccot vennel v egyutt vasarolnatok akkor osszetudom kesziteni itt Angliaban Neked/Nektek....
Én annyira nem vagyok oda a makita cuccokért és most boltfüggetlenül.
Ok, a csavarozóm pl maktec (bár ugyanazt a gépet most kék színben árulják, tehát ez is érdekes :D), de a tokmánya messze-messze gyengébb, mint pl az olcsó dewalt ütvefúrómé, maktecben gyakran kilazul akár fúrószár, akár csavarozóbit, míg dewaltban elég 2 ujj, hogy megmutassam hányszor, de itt se kilazult, inkább a gép erősebb volt, mint a fúrószár anyaga és megforgott egy-egy megszoruláskor szép menetet vágva a szárra.
Be lett rendelve egy dewalt tárcsa, legalább letesztelem, ha már áruljuk (persze árban is kedvezőbb, mint makita tárcsája lenne xd), cmt-t hirtelen nem találtam, így maradt ez :D
"Tulajdonképpen az elszívót azért tettem oda, hogy ne szórja szét, hanem rakja a zsákba."
Ezt akarom kipróbálni csak nem zsákkal, hanem körfűrész alatti tárolóval :D Kétséges a hatásfok, de kíváncsi vagyok rá. Ha nem működik megfelelően max tárolóvá minősítem vissza a fakkot :D
A szekrény kész csak a tároló még nem lett kialakítva, az majd ha lesz megint időm, de emellett készül egy a marónak is végre és van már lapom is, amivel be tudom majd építeni reményeim szerint.
Ma sima tiplivel dolgoztam, már csak kíváncsiságból is, hogy mennyit haladok így, elején meglepően jól ment, a végén nem :D A középső illesztés katasztrófa, de a végeredmény sem tetszik annyira, mint lamelloval.
Akármennyire is próbáltam pontosan dolgozni a wolfcraft féle mestercsapozóval, a végeredmény közel sem olyan jó, mint lamello esetén sajnos, így marad végszükségre a hagyományos tipli.
Hirtelen felindulásból be is rendeltettem egy tárcsát kollégával, talán már köv pénteken ki is próbálhatom mi különbség van egy ferm meg egy dewalt tárcsa közt, persze sejtjük mi az eredmény :D
(de meglepődtem mikor mondta az árat, khm, nem olcsó finoman fogalmazva sem)
Majd kiderül.
Másik gépben még nem gondolkodom, de nézegettem dw682-ről egy-két vidijót, hááát, más világ :D
Sziasztok. Multkor kérdeztem hogy kerítést mivel lenne érdemes kezelni. A festékboltban meggyőztek milesi viaszos vekonylazurról.
Kérdésem, hogy érdemes-e favédővel alákenni, és ha igen, akkor mit javasoltok? 10%-os qbm-et javasoltak a totalepker-en. De nem talalom hol lehetne qbm-et kapni ill mire is gondoltak pontosan. Lignitol qbm-et talaltam, talan az.
Amikor még voltak néma kacsáink, akkor elég sokszor csináltam a tojásukból gyümölcshabot, madártejet, krémest és ilyeneket. Viszont itthon tudja az ember, hogy mikori és milyen körülmények között 'keletkeztek' ezek a tojások. Volt, amikor még meleg tojást használtam fel - persze előtte alaposan lecsutakolva. Száraztésztának is frankó volt. Több ezer friss kacsatojást elhasználtunk itthon, s semmiféle megbetegedés nem volt belőle, leszámítva azt, amikor bezabáltam egy nyolc tojásos rántottát... :S
Összegyűjtöttem pár apróságot amit érdemes lehet megvásárolni az aliról. Lehetőleg olyanokat választottam ki amelyek minősége megfelelő lehet, így nem biztos, hogy a legolcsóbbat választottam. Én azt tapasztaltam, hogy ugyanazt a terméket több eladó is árulja, van amelyik ingyenes házhoz szállítással és van amelyik szállításáért fizetni kell. Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyiket választja.
Zsanérfúró (ezt én is vásároltam már, nagyon jól használható)
Igen, tudom hogy árusítani nem szabad - de szerintem létezik olyan ipari feldolgozási mód, ahol tök-biztonságossá tehető. Pl. a porgyártók, meg ki tudja még.
Túl értékes táplálék ez azért, hogy csak úgy kikúrják a kukába, anélkül, hogy agyalnának a felhasználásán - de utánanézek.
"Csak" a hazaszállítást kell valahogy megszervezni. Ez licit ugyan ~2ó múlva végetér, de ez AZ eredeti Lamello gép, úgy tudom Pali923 kollégának ez van és nem cserélné másra.
Amúgy meg: pár bútorra tán akármelyik pontos lesz. Annyira amennyire kell. Amellett hogy kotyog kicsit a megvezetése, a tesztnél pontos volt a CMI is, legalábbis a két fadarab pontosan síkban talkálkozott. Nyilván nem CMT/Pilana/Freud minőségű tárcsa van benne, meg nyilván nem olyan a szuper a megvezetése sem mint mondjuk egy eredeti Lamello gépnek. De - ahogy írtad korábban, "pár bútordarabra" akár jó is lehet.
Elbizonytalanodtam :-( vennék egy lapostipli marót.
De már fogalmam sincs ,hogy milyen típus lenne a jó megoldás a fórumokat olvasva. DeWalt? Makita? .... Mindegyikről írnak hideget meleg.
Mostanában nem vettem szerszámokat, a legújabb is minimum 6 éves, de a fogyasztói táradalom szerszámiparba való beszivárgása miatt (egyre sza****abb a minőség) nem tudok dönteni. Átlagos hobby ház körüli munkára használnám, de szeretnék egy precíz szerszámot. A régiek ilyenek. Főleg a netes vásárlás jöhet szóba (akciós gépek miatt).
Én is csináltam gyerekkoromba. Főleg a kilincsen szerettem lógni. Bár néha kaptam a seggemre de nem sokat ért. Jó a tiplis megoldás. De ha kiszakad, akkor sok pozdorját hoz magával. A végén nagy keményfabetétet kell bemarni, vagy ajtót cserélni.
Az én fűrészemre nem panaszkodom, mert jó az elszívása, de ha oldalazásra használom, akkor persze köpköd oldalra. De ilyenkor sem szálló por keletkezik elsősorban, hanem ami az asztalon marad. És akkor is felém dob ki egy kis anyagot amikor a fűrészlap kilép az anyagból. Ez szerintem elkerülhetetlen.
Lehet, érdemes volna hintát csinálni a gyerekeknek, hogy ne az ajtónn hintázzanak. Első körbe a fűrészpot+ragasztó injekciót tartom célszerűbbnek, mert utánna még jöhet a tipli. Majd a nagyobb tipli, stb. Majd kinövik a gyerekek előbb utónn. Vagy jön az ajtócsere.
B16-os van most rajta, igazán az érdekelne, hogy az asztali gép jellemző használatánál van-e valami megkötés, hátrány, stb. a kulcs nélküli tokmánnyal kapcsolatban. Eddig csak kézi fúrógépen használtam kulcs nélküli tokmányt.
ha csak furat szakadt ki, akkor méretre felfúrás hengeres csappal pótold, az tartani is fog. Ha pl tenyérnyi hiányzik, akkor is próbáld minél nagyobb felületen fával pótolni. Szépészetileg - pótlás szegéylére elmegy, amit írtál.
Adott szituáció: bútorlapból készült szekrény ajtaja lóg, ugyanis a kivetőpántokat rögzítő facsavarok kiszakadtak a helyükről (van 2 kisfiam - 3 és 6 évesek- tovább nem magyaráznám a történteket...).
Új ajtót nem szeretnék, nem is hiszem, hogy kapnék épp ugyanilyet, átfordítani sem nagyon lehet a fogantyú miatt, a jelenlegivel kellene valamit kezdenem.
Én arra gondoltam, hogy fűrészpor-ragasztó kombinációval a kiszakadt réseket "betömném", aztán ebbe betekerném újra az ominózus csavarokat.
Vagy fúrjam odébb a kivetőpántokat?
Nem tudom mennyire életképesek az elgondolásaim, ehhez kérnék segítséget/ötleteket/tanácsokat :)
Ha nem kell teljes tábla rétegelt és némi felületi hibát is el tudsz viselni, akkor a GL fatelepen kereshetsz magadnak alapanyagot, bár nem tudom, hogy tőled ez milyen messze van.
Hidd el, jelen esetben ez a vitrin üvegajtó effektus sem szerencsés. Ez még mindig ltyögős megoldást eredményez, a két üveglap, ha nincs egymáshoz szorítva, akkor szuszogna, könnyebben közé megy a por, ráadásul van egy optikai jelenség ha a fólia és az üveg összetapad, akkor látszanak szép Newton gyűrűk.
De mindegy, ez ki van már találva részemről, ezen olyan nagyon nem akarok változtatni.
Sajnos előregyártott, kész keretnél a javasolt bevágás elvégzése komoly nehézségekbe ütközik. Talán egy Dremel-re rakott kis tárcsamaróval vagy fűrészlappal lehetne bemarni. Ha saját készítésű keret lenne, akkor nem készítenék falcot, csak bevágást (4-6 mm nútot) körbe, mint a fiókok aljánál szokás - majd a keret utolsó elemének beillesztésével 'örökre vasalva' lenne. Így viszont biztosan nem jelenne meg körben a szegélycsík :) A kép felfüggesztését tekintve alsó elembe a bevágás csak igen kis mértékű lenne, az esetleg szükséges mozgási hézagot a felsőben alakítanám ki - mint egy csúsztatható vitrin üvegajtó esetén. (Igaz, ott nem tágulási, hanem szerelési nút van felül.)
Nekem most nincsenek tyúkjaim . Egyszer a róka elvitte volt őket . Azóta tervezem hogy automata ajtót csinálok hisz mindig felejtettem berekeszteni őket.
A szomszéd tyúkjai eszik a tojàst meg. Szerintem is vitaminhiány de aztán rákaptak felfalják mindet.
Rajzolt egy tojóládát ami nem fog megfelelni a célnak.
Amúgy azon túl vagyok hogy bárkivel vitatkozzak aki adja a pénzt. Olyat akar megkapja .
Délután remélhetőleg ha megérkezik az osb lemez képem is lessz róla.
A másik fórumon meg most ócsárolja valaki a vadiúj Makita lamellóját. Másrészt a Makita nem gyárt tartozékokat, csak ráteszi a nevét. Vannak jobban sikerült darabjai, neked szerencséd van. Nekem van tartozékos készletem tőlük, kb. Einhell-minőség. Mások, mint a gépeik.
"Ha a kép síkjában bevágnál körfűrésszel a falcba egy hornyot, amibe be lehetne csúsztatni a grafika lapjának szegélyét, lehet, hogy a 'fél centis', nem szándékolt keret probléma megoldódna"
Talán értem, amit mondasz, de jelen esetben egészen más a történet. A kép annyiban furcsa, hogy két üveglap között egy átlátszó film van. Nincs tartása, nincs vastagsága. Ami azt jelenti, hogy "átlátni" a képen, így még a keretben az üveg rögzítése sem egyszerű mert átnézve az üvegen látszik a keret belső "falc" része. Ezért a keret belső részét feketére festem és egy szintén feketére festett lécecskével rögzítem az üveget. Ha nem dolgozom pontosan, vagyis "lötyög" a kép a keretben, akkor az csúnyán meglátszik... A legjobb az lenne, ha a keretlécet is én csinálnám és szélesebb lenne a falc mint a szokásos, de ez egy alulemezzel borított keret, ilyet nem tudnék.
Nyilvánvaló, hogy ezt csak egy ilyen puhafával lehet megoldani. Mi ennek a szerszámnak a neve? Ha az angolt odaírjátok, akkor elviselem a japán eredetit is :)
Csak félve jegyzem meg hogy lenne a témába vágó légtechnikai könyvem.
Amiben a különböző csöhajlatok szűkítők kialakítása, ellenállása, ciklonos elszívók kialakítása stb stb szerepel.
Elég sok képlettel, némelyik akár egy görög sütirecept is lehet annyi benne a görög betű. De azért van benne az átlag ember számára is emészthető dolog. Vagyis, kéred?
Ettől függetlenül holnap talán én is méricskélek, most már kíváncsi lettem mit tud a rendszerem, illetve hogyan lenne érdemes csövezni, elágazni. Persze ha megjön a szélmérőm, akkor újramérem az egészet :)
Egy élezés biztosan segít, akár egy amatőr sk is, nem a rétegelt a bűnös. Én CMT-t vettem a Ferm gépembe, ajánlom bátran másnak is. A Ferm lamellot eladtam, de a tárcsát megőriztem azóta is. :)
Tudtommal ezeken a kis ciklonokon 50-es csonkok vannak és a fotód alapján épp passzol rá a cső. Ez esetben a gép felőli szűkítésed 50 > 40 > 32, legalábbis szürke PVC-ből ezek a méretek léteznek.
Én mindenesetre kíváncsi vagyok mi lesz a próbád eredménye.
Úgy néz ki sehova nem töltöttem fel semmilyen videót. Nem listázottat sem. Viszont megtaláltam az összes GoPros-s nyersanyagot, össz 1 óra, 13 GB, de gyorsan beletekergetve: annyi a lényeg amit a képeken is látsz, hirtelen több tanulságot nem adna ha végignéznéd (az is benne van ahogy készítettem a Bernoulli csövet, nem túl izgi) De ha kell és van vhol jó nagy tárhelyed, szívesen feltöltöm.
Még nem próbáltam ki, mert küzdök a porszívóval, de cső végén lévő fekete közdarab pont passzol a PTS10 csonkjába (ami talán 40-es?). A fémbetétes cső 60-as.
A porszívó oldalon lévő "remekmű" 50/40 és erősen görbül. ;-)
az a csepp alakú mélyedés az annyi, hogy ezt kovács készítette kalapáccsal. és kicsit homorú. ahogy rácsiszolod a síkot, akkor keletkezik az a minta. előnyös ha homorú, keveset kell csiszolni hogy sík legyen, meg adja magát ahogy felfekszik a kövön/csiszolópapíron. ha domború lenne, billegne, és nem tudnád kialakítani a síkot sablon nélkül.
Jogos. Én se szeretem az olyan videókat, ahol pl. egyik kézben a kamera a másikkal meg mutogat, oszt az egészből semmit se érteni meg látni. Viszont annyiból érdekes, hogy két különböző emberke oldotta meg hasonlóan a problémát. Remélhetőleg én leszek a harmadik.
Hurrá ! Nem vagyok egyedül ! Ő is azt hitte, hogy ez a csövezés jó lesz :
Nos, akkor nincs min csodálkozni, nem véletlenül füstölt. Nem hinném, hogy a rétegelt annyival keményebb lenne, hogy így elkoptassa a szerszám élét. Nekem pont lamellázóm nincs, de marni, fűrészelni szoktam rétegeltet. Nem tűnt fel, hogy jobban igénybe veszi a szerszámokat, mint a tömör fák.
Előre is bocs, ha tévednék : biztos jó forgásiránnyal volt a gépbe szerelve a marótárcsa ?
Igen, köszi láttam ezt is, tán nem hülyeség az a széles porszívócső. Van is kukázott, lehet kipróbálom azzal is.
Linkelni azért linkeltem a német mókusét, mert -> mutat is valamit.
Az olyan videók nem annyira a kedvenceim, ahol csak mutogatnak és nem bemutatnak.
Pl tizenx percen keresztül forgat egy merülőfűrészt, de egy centit nem vágna vele.... ellenben megtudtam milyen szépen csillog és milyen jól becsomagolták :D
Én meg a nagy einhellt adom el, egyelőre nem lesz más helyette, túl sok helyet fog, ahhoz képest meg alig használom, de ez megint ki mit csinál.
Ha lesz gérvágó én tuti kisebbet fogok venni, ez számomra felesleges volt, de vagy lapokkal dolgozom, ahol már kicsi bármelyik gérvágó, vagy deszkákkal, ahová meg a sínes tök felesleges.
És mivel még csak inkább tanulgatok, ezért nem kell.
No de ma is tanultam ám valamit, ferm lamellázó tárcsája nem szereti a rétegelt anyagot. Nem toltam neki, mint süket a csengőt, mégis arra lettem figyelmes, hogy kékes füst plusz égett szag jön a gépből és minden lik égett belül. Már a 4-5. marás után ezt láttam.
Ma este megnéztem, mert már nem akart nagyon lyukasztani, s ez fogadott. Ennyire kemény a rétegelt és nem bírja vagy csak ennyire hulladék a tárcsa? :D
Ebből is jön a köv kérdés, hogy milyen lapot bele? nézzek Makita/CMT/Freud/Dewalt közül valamit? Első körben nem az ár, csak ha nincs tetemes különbség, akkor "hazait" rendelnék :D
Számít ezeknél a fogszám? Azt tudom dewalté több fogas, mint 6.
Képen látszódik biztosra mentem, bár lehet túlságosan is, de legalább jót gyakoroltam a géppel. Persze a rétegeltnél kifogtam pár görbültebb lapot, de hát ezt már megszoktam, hogy sosem fogok ki tökéleteset xd
Ha a farostlemezt valamilyen rugalmas ragasztóval a tükörlaphoz ragasztod, akkor kvázi egy biztonsági üveget hozol létre. Ergo, sokat javít a biztonságon egy ilyen "szendvics" szerkezet. Ezért van pl. az autók első szélvédője két rétegből összeragasztva. Mégjobb, ha a farostlemez mögött sincs üres tér.
"Ilyenem van ugyan, de kötve hiszem hogy az övé is ilyen."
Pedig de. Csak valószínűleg kicsit élesebb. És rostirányban rántja végig egy elég puha faanyagban. Akáccal esetleg még sikerülne is neki, az jól tud hasadni, de én inkább adnék a kezébe egy kis habos kőrist :)
Ha a kép síkjában bevágnál körfűrésszel a falcba egy hornyot, amibe be lehetne csúsztatni a grafika lapjának szegélyét, lehet, hogy a 'fél centis', nem szándékolt keret probléma megoldódna - kérdés, milyen más, eddig nem látott mellékhatás jelentkezne ? A megoldás természetesen csak saját készítésű keretre érvényes.
De nem gondolom, hogy teljesen igazad lenne. Legfeljebb olyan szempontból, hogy jobb a békesség, ha jó nagy tűréshatárral dolgozunk, akkor abból befeszülési problémák nem lehetnek.
A szakirodalom azt írja, hogy: "A fa inhomogén és anizotróp anyag, méretváltozásai a három anatómiai irányban különböző mértékűek. Rostirányban a legkisebb a méretváltozás, max. értéke = 0,1 - 0,9%. Sugárirányban a dagadás és zsugorodás mértéke már fokozottabb, max. értéke = 2,4 - 7%. Húrirányban a legnagyobb a méretváltozás, max. értéke = 4,6 - 12%. A térfogati dagadás és zsugorodás legnagyobb értéke = 8 - 19%. A megadott értékek (Z) a mérsékelt égövi fafajokra vonatkoznak és a 0-30% közötti nedvességváltozás hatására bekövetkező legnagyobb méretváltozást fejezik ki %-os részarányban. A megadott értékekből leolvasható, hogy a rostirányú méretváltozásokat a gyakorlatban elhanyagolhatjuk."
Ebből azért az derül ki, hogy a fakeret hosszirányú zsugorodása nagyon jelentéktelen, ha kiszámolnám az általad ajánlott 2+2=4mm-t, akkor feltételezhetően 3-4m magas tükörről beszélhetnénk. Persze, nem akarok senkit rábeszélni, hogy 0,5-0,5mm-rel számoljon, mert ugyan elég lenne akkora rés is egy méteres tükörhöz, de nem vagyok robotok, nem biztos, hogy sikerül így "kicentizni" a dolgokat, szóval jobb a békesség alapon érdemes többet ráhagyni.
Én sokat "szenvedek" mert vannak bizonyos grafikáim, amit úgy kell kereteznem, hogy ne tudjon lötyögni a keretben, mert ha lötyög, akkor a keret szélétől fél centire látható belső vonalas "keret", ami körbefut nem egyenletes szélességű. Ez pedig csúnya tud lenni, legalábbis az én szememnek. Úgyhogy én ezeknél az A4 méretű képeknél igyekszem majdnem 0-hoz közelíteni kotyogást. Mindez persze speciális eset, nem követendő, csak azért említem, hogy A4 méretben elhanyagolható a hosszirányú zsugorodás.
Sziasztok ! Valaki nem keres állást Kecskeméten vagy környékéről ? Megbízható jó kézügyességű embert keresünk hivatalos munkahelyre. Esetleg aki munkahely váltáson töri a fejét az is érdeklődhet .
Bocs az OFF-ért , de ez a fórum egyszer már bevált akkor megpróbálom még egyszer.
Lehet, hogy a Földön boldogabb az élet, boldogabb az élet juhehehé Csakhogy én már régen fönn a Holdon élek juhehehé Felveszem a szkafanderem, rácsapok a babám feneke Jó nekem a Holdon, elrepül a gondom, live is ok' itten juhehehé
Köszi a filmet! Én már biztosan "reklámoztam" őt korábban, de ezt a filmet nem láttam.
Nagyon élveztem a dolgot, de főleg amiatt, hogy S. Antal éppen Sz. Miklóst kérte fel szakmai "kommentátornak". Sz. M. végig úgy beszél a kollégájáról, hogy gyakorlatilag magáról beszél, mert hát tényleg ég és föld a két figura. Az egyik egy laza, könnyűkezű, kicsit szakmai értelemben is linkeskedni tudó figura, a másik meg egy kényszeres maximalista. Az egyik egy év alatt több kiállítást hoz össze, a másik egy tárggyal sem végez egy év alatt. :)
És hát az is elgondolkodtató, hogy míg ezt a filmet 2 év alatt félezren látták (én voltam az 500.) addig mondjuk Pacman mester mini felsőmaró-asztalos videóját harmincezren nézték meg. És én ezt nem is nagyon értem. De remélem, senki nem érti félre, én csak gratulálni tudok Pacman sikerének, inkább azt nem értem, hogy miért ilyen szerény az érdeklődés egy faszobrász munkája iránt? (persze, tegyük hozzá, amikor a filmet vetítették a Duna tv-ben akkor nyilván látta soktízezer ember, de elgondolkodtató, hogy a youtube-on valahogy nem terjed az ilyesmi.
Sz. M. videója valószínűleg sokkal kevésbé érdekfeszítő, de ha valaki elmélyed kicsit benne, akkor rájöhet, hogy iszonyú nagy koncentráció, odafigyelés van a munkáiban. Van ami kedvemre való, van ami kevésbé Elfogadom ha valakinek ez már izzadságszagú, néha én sem értem, hogy miért pont fából készültek, és hát a 3D technológiák világában néha már anakronisztikus is ez a pedantéria. Minden esetre érdekes...
Úgy érzem magam, mint öreg János a repülőn :) Tudod - ezt gondoltam, ezt is gondoltam .... de a végső kifejeltet aztán már nem. Eszerint tényleg szerencse, hogy a kérdező pontosan azt és úgy értette, ahogy szántam:
Tehát, ha egy üveglapot szeretnénk elhelyezni egy, az üveglap számára kialakított fészekben - ami jelen esetben a keretben kialakított falccal jön létre - akkor az üveg számára a befoglaló méret (rferi: a síkbeli méret) oldalanként mintegy 2 mm - rel nagyobb legyen, mint az üveg hozzátartozó befoglaló mérete. Tehát, ha AxB az üveg mérete, akkor (A+2mm+2mm) x (B+2mm+2mm) lesz a fészek mérete. A falc üveg síkjára merőleges méretével nem foglalkozunk :) Az oldalankénti 2mm hézagot a befeszülés elkerülése miatt célszerű kialakítani.
Áhh, a szerszámgépeken már nagyon rég nem egyenesen 50 Hz-ről mentek már a fénycsövek (már ahol azzal világítottak, a nagy gépeken).
Elektronika hajtotta már azokat, nagy frekvenciával, ráadásul fázis- és frekvenciában is eltolt kimenetekről, hogy még véletlenül se "diszkózhassanak" a csövek.
Rendkívül szigorúak ám a munkavédelmi szabályok az ekkora gépeknél - itt nem lehet eltrehánykodni ilyen fontos dolgokat.
Egy fázis egy sima neon csőnél simán előfordulhat : valaha láttam egy kisfilmet erről , elelve egy kamere ugy csinált felvételt egy folyóson , hogy a hálózati frekvenciához" kis mértékkel eltolva filmeztek "így elsötétült illetve kivilágosodott a folyosó .
Egy másik felvételen meg mutatták ,hogy ha a korong, szalag , vagy egyéb mozgó tárgy sebessége megegyezik ezzel a frekvenciával akkor állónak tűnhet, és egyfajta balesetforrás lehet. (persze az én 600-as szalag fűrészem hangja elárulja magát. )
Iparban ezt ha jól tudom a több fázis alkalmazásával lehet ezt legkönnyebben megoldani, ahol a két külön fázis eltolásban van egymással , igy a két neoncső nem ugyanakkor "villan ".
Vélhetően igen (ha a táplálására gondolsz) - bár ezt konkrétan nem tudom. de hogy nem 50 Hz, azt biztosan tudom.
A mérnők (aki a megrendelésemet menedzselte) még mutatta is az egyik gépen azt a külön dobozt, amiben a csövek táplálását ellátó inverter-elektronika lakott.
Külön említette, hogy elég nagy gondban vannak a csövek pótlásával (ritkán kellett, csak sok volt) - mert nem bóti-csöveket használtak, hanem "tőkés-importból" kellett beszerezzék. És akkoriban ez komoly fejfájást okozott ám a gyáraknak.
Nagyon komoly és óriási gépek voltak azok ám, nagyon sok méteres asztalokkal. Amikor méricskéltünk én is ott mászkáltam az asztalon, mert csak úgy lehetett hozzáférni a darabhoz.
1. a kék hold csak egy angol kifejezés félrefordítása, csupán annyi tesz, hogy egy hónapon belül kétszer van telihold. Ebből semmit nem látsz az égen.
2. A holdfogyatkozás Magyarországról éppen egyáltalán nem látszott.
3. A szuper hold, amikor a legközelebb van a Hold a Földhöz - ez annyira kevéssé látszik (néhány % a különbség méretben), hogy csak azért veszed észre, mert tudod, hogy észre kell venni.
Ezzel együtt szép fényes volt este a Hold, de a marketingje megint nagyobb volt, mint a valóság... :)) Ha nem szólnak, hogy figyelj, semmi különöset nem vett volna észre senki.
Kb 2*1méteres tükör van hasonló keretben az előszobában 15 éve. Vettem azt a majdnem fél centi vastag hőszigetelő szivacsot, amin alufólia is van, nem tudom hivatalosan hogy hívják. Azt raktam a tükör mögé ragasztás nélkül, és néhány szeggel rögzítettem. Akár neki is lehet dőlni, az a szivacs van annyira rugalmas, de mégis van némi merevsége is.
Például sikerült egyszer olyan led-villanykörtét vennem, ami alacsony frekvencián villog.
Hát az jószerivel hibás led-égő lehetett.
De a mai szerszámgépek led-világítása garantáltan szűrt egyenáramról megy - ott aztán nincs villogás egy szál sem.
Sőt, mondok egyebet: én láttam még neoncsöves világítást szerszámgépen - igaz, azok régebbi, 2 oszlopos portál-gépek voltak. Portál-maró, portál-köszörű, vagy bohrwerk (ezt nem tudom hogy hívják magyarul) szóval barom-nagy gépek.
Ott a munkahídak alatt, de néha még a két oszlopon is, függőlegesen - végig fénycsövek futottak - de azok egyrészt ravaszul 20-40 kHz-el voltak táplálva, másrészt meg gondos fáziseltolás volt a csövek közt úgy, hogy sztroboszkóp-hatást ott nem lehetett kicsikarni a megvilágításból, bármilyen fordulaton is dolgozott volna a gép.
BLÉVISZ oszlopos fúró javítása közben kivették a világítást, jót nevettem, amikor megláttam a fényforrást, pedig tulajdonképpen nincs vele baj, csak szokatlan manapság.
Jól gondolod. Csináltam 3mm vas lemezből sablont minden keféhez.Ragasztottam bele kb100 csiszolóvásznat hogy ne csússzon el a fa a sablonban.Sablonon a furatokat kicsit megsüllyesztettem igy könnyen beletaláltál a lyukba. Ezenkívül rengeteg fa dominót fa ördöglakatot készitettünk,rengeteg furattal.Tulajdon képen az asztali furogépel kapcsolatban oda akartam kilyukadni hogy ha van rá lehetőség megéri a drágább,minöségi gépeket megvenni.Én úgy vagyok vele hogy inkább várok 1-2-3 hónapot,és ha megvan rá a pézem akkor veszek gépet.Olcsó,gyenge minőségü szerszámokra sajnálom a pénzt.
Furcsa, hogy sokat köp előre, amikor vagdostam vele nekem előre nagyon kevés jutott, csak hátul fújta ki a javát a cuccnak, de az is igaz én max deszkákat vagdostam, azaz 3cm max vastag anyagokat meg bútorlapot. Abból nagyon kevés jött felém, gép mögött meg épült a domb a porból.
Ma elkészült a kis "asztala", még be kell fejeznem mondjuk, finomítások még vannak.
Nekem van hamuporszívó + ciklon páros, majd meglesem avval mit művel, még sose raktam rá, nem éreztem szükségét, einhellhez képest semmit se köp rám.
Bezzeg a gyalu, azt nem tudom szívni evvel a megoldással, szívás mellett is tömődik :D
Egy dolog miatt: nem nagyon köp előre port, gyak minden port hátra fúj, kollégám vett egy ilyet, mivel kifejezetten ilyen tisztábbat akart és valóban csak hátra fúj, elszívás nélkül használja.
Csak egy ötlet, de a kék bosch sem rossz választás, azt nem tudom mennyire porol.
Ez a dewalt kicsi, könnyű, amikor megláttam mit kért csak röhögtem, einhellemhez képest fele annyi súlya sincs kb :D
"Még szerencse, hogy van, aki pontosan azt és úgy értette, amit írtam :)"
A baj csak az, hogy odaírhattad volna egy sorban, hogy miért is írod azt a 2mm-t? És akkor nem szerencse kérdése, hogy jól értenek-e... Mert én például már elbizonytalanodtam, hogy mire is gondoltál, és főleg miért?
Tükröt nem árt olyanra csinálni, hogy ne legyen mögötte üres tér. Ha vaki nekidől/esik, ne tudjon a tükörlap beszakadni, mert az igen csúnya sérüléseket képes okozni. Van ahol ez előírás is.
Akkoriban drótkefe fa részeit gyártottuk. Az én munkám volt a lyukak kifúrása 4,8-as fúróval.Több féle kefe volt,különbözö lyukszámmal.Amelyikre 50 lyuk kellet abból 200 db meglehetett csinálni egy nap,ha sürgős volt a munka.Csináltam mint egy robot de szerintem nem tartott 4 mp kifúrni egy lyukat,(igen monoton munka volt)
Van egy 50x100 as 3mm es tükör + egy 50x100 as farostlemez (kb.3.2mm) A ragasztás a tükör és a farostlemez közé került volna. A tükröt és farostlemezt a falcban nálam üvegező szeg tartaná.
Szia, ha jól értem nálad a farostlemez az lenne ami nálam a 2. képen az a vékony tölgyfaléc. Ami "bent tartja" a tükröt a falcban ha leveszik a falról pl.
Ebben az esetben nem javasolnám hogy ragaszd. Ha a tükör és a rögzítőlemez között van némi lötyögés (nekem is volt kb 1mm) én olyan vastag puha ragasztószalagot tennék oda. Nekem volt otthon éppen. Ez itt 2 oldalas de nyilván csak az egyik oldaláról szedtem le a védőcsíkot, azt az oldalt ragaszottam a tükör hátára közvetlenül. Ez így szépen kitámasztja a tükröt (nekinyomja a falc frontoldalának) de rugalmasan is tartja.
Én értem, de nem megyek bele, mert rasszizmusnak tűnne. Pedig csak egy népcsoport egyfajta "kultúrája".
Vannak balhés emberek...ráadásul még etnikum-függetlenül is.
Én egy autószerelőt ismerek ilyent. Szenzációs szakember - tényleg mestere a szakmájának. Csak hát emberileg.... na úgy mentsem meg tőle a Jóisten.
És nem csak a munkája során képes bárkivel összeveszni - de olyannal is, akinek se inge se gallérja - csak épp a közelben van.
Legyen az szomszéd, vagy a hobbitevékenysége révén kapcsolatba került személy - neki csak órák kérdése, hogy kitörjön az anyázás... konkrétan bármiért.
A saját lánya panaszkodott egyszer, hogy azon csodálkozik, hogy még van ügyfél aki egyáltalán rányitja a műhelyajtót - mert ő olyanra még nem emlékszik, hogy valaki onnan ne veszekedés közepette ment volna el az autójával.
Hiába na - van ilyen - és ennek semmi köze a szakmai tudáshoz.... mint ecseteltem volt az elején.
Nem Protopur névre hallgat, a Kálmán nevű cégnél veszegetem, nekem egzótákhoz ajánlották. De ragasztok vele ezt-azt... Habosodik kicsit ha nem szorítja össze az ember és egy rugalmas kötést ad, elég jól tapad. Bocs a hülye linkért: http://diadiasis.gr/en/product/polyurethane-glue-protopur-rn/
Sziasztok, egy 50x100 as tükörhöz készítek keretet. A keret már kész csak pácolásra és lakkozásra vár. A hátoldalon egy 8mm-es falcolást készítettem, ahová a 3mm-es tükör és mögé egy farostlemez kerülne a jobb tartás végett.
Kérdés, hogy tükröt ragasszam fel előtte a farostlemezre?
A vándor asztalos kicsit olyan mint a vándor köszörűs. A vésőimet gyalukéseimet nem éleztetném a biciklire szerelt vackon, a kapámat az igen, de azt is csak azért, hogy éhen ne haljon. Aki pedíg a cimbalmot és egyéb drága esetleg műremeket vándor asztalosra bizza vessen magára.
"ebből a szempontból a mahagóni miatt jobban kellene aggódnom ..... Leginkább azok véleménye érdekelne, akik használták már mindkét fajta olajat, és van összehasonlítási alapjuk."
.... És mahagónin is próbálták mindkettőt? Na ilyet nemtom hogy találni fogsz-e :-) De ha egy árban van, nagyon nem lőhetsz mellé egyikkel sem.
Nagartos tungolajat nemrég kezdtem el használni, nagyon jó. Mikor felkenem van kicsi "szaga" de már másnapre szinte semmi. Tölgyre és fenyőre próbáltam eddig. Ki kell várni a száradási időt rendesen, ha át kell (és első olajozás után azt tapasztaltam hogy át kell) csiszolni kicsit. Nem hiszem hogy színben nagyon eltérnének egymástól, mármint a fa színe nem hiszem hogy egyiknél/másiknál nagyon eltérő lenne.
Ádám csinált nemrég mahagóniból asztalt. Hátha ő többet tud mondani, bár ő sem Biopint vagy tungolajat használt rá.
Mondjuk a talpfákat valami kátrányos cuccal telítették, az vegytanilag ettől igen messze van szeritem. Én csak biopin keményolajat használtam, de fenyőre, így passz.
Valóban ez lett volna a kérdés, még ha nem is kérdés formában írtam.
Melyiket ajánlanátok?
Nem is annyira a gőzölt bükk miatt, hiszen ha jól tudom talpfákat is készítettek bükkből, és azok telítve vannak olajjal. Ebből a szempontból a mahagóni miatt jobban kellene aggódnom.
Leginkább azok véleménye érdekelne, akik használták már mindkét fajta olajat, és van összehasonlítási alapjuk.
Én csak azt nem értem, hogy ha jogerős ítélet van, akkor mi a *** nem lehet kiírni a nevét, hogy más ne essen ilyen csapdába. Plusz ha vegyszermérgezést kapott (ez volt ugye az egyik kifogás), vajon hogyan tartja be a védőfelszerelésekre vonatkozó szabályokat?
Egyébként nem feltétlenül a naív, hozzá nem értő ügyfelet kell hibáztatni, bár a negyvenezres esetben feltűnhetne neki, hogy ez azért a fillérbaszás magasfoka (is lehet). De ő nem ért hozzá, lehet, hogy panelban lakik, sose volt dolga asztalossal, miért kellene tudnia, hogy megy ez? Pl. az optikában is kérnek előleget, mondjuk 20ezret. Gondolom meg tudná finanszírozni, de anyaga és munkája fog állni benne. Ha vki nem fizeti ki, azt eladni nem nagyon tudja másnak. Ha egy spéci esztergált cimbalomlábat csinál valaki, és nem viszik el, eladni nem tudja, max. tüzifának fölvágni. És nagyon sok megbízhatatlan, tróger ügyfél van sajnos ...
Szóval ez nem fekete-fehér, de ha ki lenne írva a neve, akkor aki kicsit is odafigyel, óvatosabban kezelné.
Volt már erről az asztalosról szó itt a fórumon. Nem keresem vissza, de akkor is azt mondtam, hogy nagyobb az a füst mint a.... Olyan jelzőket aggatott magára, mint "vándor asztalos, asztalos művész stb." Resaturátor művész titulus létezik, de ahhoz diploma kell.
Ahogy írtam ez a megoldás abból készült ami volt kéznél. A következő lépés egy korrektebb szűkítő építése lesz PVC csőből. A végső megoldás pedig a porszívó, ciklonnal.
1. Bernardo DC200. Nem szívta rosszul, bár tény, hogy a gyalut sokkal jobban tisztán tartja.
2. "zero clearence" az lesz. De a gép 3. napja van a műhelyben :)
Tegnap fűrészeltem, nem értem rá fórumot olvasni :)
Én is tanultam valami áramlástan szerűséget, tudom, hogy ez így nem jó. De mivel csak ez volt otthon, ebből próbáltam ki.
Egyébként 60mm a fűrész kimenete és 100 az elszívó. Kipróbálom majd a két lépcsőben szűkítést.
Meg tervezek egy ciklon beszerzést, csak az még arrébb lesz. Van egy nagy porszívóm, csak annak a 3-4 literes porzsákját egyből televágja, nem gazdaságos.
Amikor összeraktam a kompozíciót, én is röhögtem rajta :), Hülye mérnök....
Erre a gépre sem a legjobb megoldás a normál elszívó. Ezeket úgy találták ki, hogy nagy mennyiségű anyagot vigyenek el, viszonylag alacsony sebességgel. A sima porszívó messze nem tud annyi anyagot elvinni, viszont kevés anyagot nagy sebességgel szállít.
Egyébként két probléma lehet még ezzel a rendszerrel:
Valószínűleg alacsony teljesítményű az elszívód. Én kénytelen voltam egy nagyobbat venni a meglévő elszívóm mellé a fűrészgéphez.
Kell egy 'zero base insert' a gépre. Minél nagyobb a lyuk az asztal és a fűrészlap között, annál rosszabb az alsó elszívás hatékonysága. Egyébként már csak azért is érdemes megcsinálni, mert jelentősen javítja a vágásképet. A fűrészlap melletti rostokat jelenleg semmi nem tartja és vágáskor gyakran kiszakadnak. A harmadik előny, hogy ha kisebb darabot kell vágni (svartnit pl.), akkor az nem tud beesni a fúrészgép belsejébe.
Mi kell ahhoz, hogy "munkára alkalmas informatikus" váljék belőled ? Mérhetetlen türelem, és stressz tűrés és tanulni akarás. Meg kell tanulni átélni (túlélni) azt, hogy akár több hónapos munkádat nulláról, újra, más koncepció alapján építsd fel, meg kell tanulni, hogy a mai informatikának jelentős része nem lexikális tudás alapú, hanem tapasztalat, és kísérletezés adja egy feladat elvégzésére fordított idő igen komoly részét. Miért van ez így ? Amiatt, mert (szerintem) félreértelmezett versenyhelyzet azt eredményezi, hogy az informatikai munka alapját képező hardware, operációs rendszer (vagy szimpla monitor) és a fejlesztő rendszer mindegyike teszteletlen, félkész termék ... Kiadják, majd a sok-sok felhasználó, iszonyú mennyiségű időt beleölve 'teszteli', és a visszajelzések alapján tovább bütyköli a gyártó a terméket. Van ugyan kivétel, de meglehetősen ritka.
Valamennyi tapasztalatom van ezen a területen, kb. 1974 óta, nagyon sokféle rendszeren,és sokféle bonyolultságú feladattal foglalkoztam - a BIOS írástól a különféle felhasználói programok írásáig, a mikroprocessoros fejlesztéstől (mai elfoglaltságom) az egyetemi oktatásig. Az ismereteim elenyésző részét tanultam tanfolyamon.
"1,4m a tekercs, csak csíkot vágnak le, így most van 4 korongra való anyagom."
Ne kérdezzétek meg, hogy miért nem csak 15cm-es csíkot vettem (sőt, akár csak 10-et...) valahogy úgy éreztem, hogy megszakadna a tér-idő kontinuitás...
Ha jól emlékszem, 1,4m a tekercs, csak csíkot vágnak le, így most van 4 korongra való anyagom. Cm-re 120Ft körül/alatt van, 3.x00Ft-ot fizettem érte. Talán már valaki más is megállapította, hogy furcsa egy bolt... úgy hangulatát tekintve.
500ml-es spray 15-20cm távolságban szórjuk, két-három perc várakozás és összenyom, rákalapál. Kb. 5000 Ft egy palack. Majdnem mindent ragaszt. Legutóbb munkalap éldekort ragasztottam vele.
Köszönöm mindenkinek! Az "összedobott" videót külön is!!! Már bánom, hogy nem a nászéjszakáról kérdeztem...
Szóval, a boltban is (Carflex.hu) Palmatexet javasoltak, de gondoltam, a biztonság kedvéért megkérdezem. Egyrészt mert aggódtam, hogy esetleg átüt ezen a "vásznon", másrészt a rákalapálással nem teszem tönkre a kis kampócskákat?
A videóból máris megtanultam, hogy ne előre akarjam kivágni a kört, mert valamiért az lebegett a szemem előtt, de ez hülyeség lenne.
Palmatex most nincs itthon mert rájöttem, hogy a D4-es habosodó faipari (PU?) ragasztóval (nem jut eszembe a neve, sárga flakonban van, olasz) gyakorlatilag ki tudom váltani. A négy gyerek szétrúgott cipőit szoktam ragasztani ezzel és jobb mint a palma, nekem legalábbis jobban bevált, bár nyilván macerásabb használni. Szóval még lehet, hogy először azzal teszek egy próbaragasztást... (egyébként utálatos ragasztó, kesztyűben érdemes dolgozni vele vagy nem hozzáérni)
Amit csináltam hengercsiszolót használom egy ideje és jó volna módosítani rajta.
A szalag végeinek a rögzítése elég macerás a megoldásommal és nem is atombiztos elég könnyen mocorog a szalag a hengeren egy picit.
Rá fogok kérdezni a Clarflexnél és ha kapható ilyen háttal méterre csiszolószalag, akkor talán jó volna a hengert ilyennel bevonni. Könnyebb volna cserélni a szalagot és stabilabb is volna.
Pl biztos lehetett volna profibb módszerrel felvinni a ragasztót, a korongot akár le is szedhettem volna és vízszintesben felkenni.
De a tépőzár rajta maradt, azóta is, jól működik. Lehet használtad már ezt a ragasztót, de ha nem arra vigyázz hogy a 10-15 perces száradás után ha egymáshoz nyomod a felületeket, nincs visszaút. Illetve de, leszeded az egész ragasztót a korongról és kezdheted újra. A tépőzárról lehet le se tudnád rendesen szedni, még nem kellett kipróbálnom.
Én a korongcsiszolóra a tépőzáras alapot Tesa ragasztóspray-vel ragasztottam fel. Ez permanent, nem eltávolítható fajta. Egyszer a MOTIP ragasztóspray helyett sikerült vennem, amit fa kirakók és fa tálak készítésénél a sablon ragasztására használok. A Motip is jó és sokkal olcsóbb is. Ha mindkét felületet befújod vele, akkor azt sem lehet leszedni, egyébként meg ha csak az egyiket, akkor nyom nélkül eltávolítható a felületről. Eddig még jól tart, nem vettem volna észre hogy le akarna jönni a rétegelt lemez alapról.
Érdekes és logikus megoldás Herr Dudendick ötlete : ott kell eltakarítani a mocskot, ahol keletkezik.
Én mondjuk valami merev csövet tennék a pajzs elejére a hasított cső helyett, de lehet hogy a mechanika mozgása miatt jobb az ő megoldása. Majd megnézem. ( Má' megin' szerelni fogok hétvégén, rendes munka helyett, basszus )
Viszont számolgattam a tan-rajz alapján. Ott ugye 6" csövet oszt 5" és 3,5 - 4"-re. Ha ezeket átszámolom felületre, akkor a két ágú rész össz felülete rendre 3% és 14%-al lesz nagyobb, mint a 6" főágé.
Ebből azt az elméleti következtetést bátorkodom levonni, hogy nekem az 50-es főágat 40 és 32-35 körüli ágakra kéne osztanom.
A kis ciklon marad, miután 18. alkalommal is átrendeztem a műhelyt és lett helye. Azaz ott maradt, ahol volt, csak a gépeket rendeztem át.
Lassan szedegetem az infókat, hirtelen jó sok lett :) Majd mindjárt jönnek a videóid is, csak írok :-P
Raidx pdf-jét is elolvastam. Abból az derül ki, hogy az elszívóm manuál szerinti teljesítménye ( 1150m3/h ) elméletileg elég kell legyen a feladatra. Ezek a szükséges értékek, idézem :
Van ez így :-) Néha én se tudok két számot összeadni. Vagy ha igen, akkor a párhuzamvezetőn mondjuk 56 cm-helyett 50,6 cm-t állítok be. HOgy miért ne kérdezd :D Ja és le is vágom az anyagot. Agyrém ...
Abban tudlak csak megerősíteni hogy 2x70-es cső összkeresztmetszete az kb. ugyanaz mint egy 100-as csőé. Hogy a térfogatáram az ugyanaz lesz-e, illetve a leágazás, még ha Y is, mennyit ront (mert ront) azt nem tudom. Valószínűleg jobbat fogsz tapasztalni 70-es szűkítéssel mint 50-essel, de igazán jó szerintem akkor sem lesz - ezzel az elszívóval.
Az is igaz,és itt tanították nekem a mesterek hogy minél kevesebb törés, ahol csak lehet egyenes falú cső legyen (bordázott szintén sokat elvesz a hatékonyságból). 90 fok helyett 2x45 fokos legyen a fordduló, stb.
Kísérletezni kell. De az a PTS 10 videó elég meggyőző volt, és nálad a kis műhelyben a kevés el nem szívott por nagyobb előny.
Én a GTS10-et posrszívóval (+ciklonnal) szívom el, csak a hátsó elszíváson keresztül. De ez is régi terv, hogy megtuningolom mert elszívás ide vagy oda, a sörösdoboz körben mindig tele van porral, igen rendesen köpköd az oldalsó részeken is. Az önmagában nem megoldás hogy betömöm, mert a bent maradó port is el kell szívni. De egyre inkább tetszik a német mókus megoldása, ki fogom próbálni. Likakat amennyire csak lehet betöm és a gyári hátsó plusz házon belüli elszívás. Persze meg lehet próbálni az alsó tölcsér plusz hátsó kijáraton keresztüli elszívást is, az se kerül sokba. De csak úgy jó ha összehasonlítjuk pl belül mennyi por marad, mennyit kell a motornak "nyelni" az egyik vagy másik megoldással, az emelőorsó mennyire lesz poros, stb.
Keresgéltem a mókus videói között mert abból amit linkeltem nem derül ki mivel szívja, ebből viszont igen, egy kis Karcher zümög egy dobozban:
Én azt javallom hogy ha olcsón tudsz 70-es elágazáshoz, 70-es csőhöz jutni akkor próbáld meg. DE: próbáld ki ezt a módszert is a videón, mert "2 fillérbe" kerül. Aztán hasonlítsd össze, még mielőtt eladod/nyugdíjba küldöd a lidlis porszívó+ciklon párost.
Én hasonló módon próbálom elszívni az aldis fűrészem aljáról a port egy 100-as csővel. Nem igazán hatékony, mert a por egy része megreked a sarkokban, és aztán a forgó fűrészlap azt is keveri. Gyakorlatilag így akkor is porol, ha nem fűrészelek vele. Ezért a következő ötletem az, hogy hagyni kell a port leesni minél mélyebbre, és onnan elszívni. Még nem csináltam meg, de ez a terv. Igaz, nekem nincs így körbeburkolva a fűrészlap, mint azon a Boschon.
Ha megvalósítod a 2*70-es (vagy amennyit javasol a szakértő bizottság), :)) elszívást, lécci számolj be róla, engem is érdekel.
Nekem GCM12-es van, teljesen jó gép semmi panasz habár a gcm8 as talán kicsit kicsi. Mire is kellene? nézd meg inkább élőben, frankó pontos gép a Bosch, nagyot nem fogsz tudni vágni a gcm 8-al, ha pedig csak parkettázni akarsz vele akkor lehet túlzás kék Boschot venni ahhoz azért nem olcsó. A kicsi méretnek van egy előnye : könnyű a gép, könnyű cipelni szerelésnél, a gcm12-est egyáltalán nem könnyű cipelni.
Ó én buta, pedig még szerettem is a geometriát suliban :-) Mekkora baromságokat írtam már : 100-as cső felülete 100 cm2. PFFFFF !!!!
Beírtam egy Excel-be a számokat, hogy lássam hogyan jönnek ki az átmérők, csak pont a Pi-t hagytam ki a képletből. Nincs mentségem.
Viszont ez nem változtat azon, hogy elméletem szerint, amely az enyém a 100-as csövet 2 x 70-re lehet osztani, ha ugyanakkora térfogatáramot akarunk. Vagy nem ?
Vagy kell építenem egy forgácsgyűjtő tepsit a gép alá, meg egy kis átmérőjű leágazást felülre, mint itt :
Helló hát 100 as csőről hirtelen leszűkíteni 50 az elég bizar . De kellene tudnom hány köbős a szívó motor akkor tudok segíteni légtechnikában is dolgozok :)
A kör területe (cső keresztmetszete) = r*r*𝝅 (Pi, erre a "viszonyszámra" gondoltál), azaz sugár négyzete szorozva Pi -vel. Így a 100-as cső keresztmetszete = 5*5*3,14=78,5 cm2 Így már az is kiderül, hogy igazad van, nem a fele hanem kb a negyede a feleakkora átmérőjű cső keresztmetszete (19,6 cm2)
De Felhő végkövetkeztetése, ahogy a többiek is leírták az mindenképpen helyes: 50 mm-re leszűkítve ez a kis vákumú elszívó megdöglik. Azaz: ha a lidlis porszívó nagy vákuma 50-es csővel nem ért semmit sem, akkor ez még annyit sem fog.
Felhő, nézd csak ezt a videót meg: PTS 10 elszívás tuning, odatekertem ahonnan a lényeg kezdődik.
Aztán a teszt (és nagyon helyesen, jó sokfogú lappal próbálja) :alig köpködte ki a port. Nem túl sok beruházást igénylő próba. Mindenesetre kevesebb mint a PTS 10 egész belsejét áttervezni 100-as csöves elszívásra.
Tudom, nyugdíjazni akarod a kis ciklont a porszívóval. De ide ez kell.
A kontinuitási tétel folyadékokra igaz, azaz a keresztmetszet és a sebesség szorzata állandó (azaz fordítottan arányosak).
Ez gázokra nem feltétlenül igaz. Bár az ablakot is, ha csak résnyire nyitjuk, nagyobb a huzat. Viszont mivel a gázok kevésbé homogének, mert összenyomhatóak, ezért az összefüggés nem igaz úgy, mint a folyadékokra.
Bocsi, az áramlástechnikai ismeretek nálam nincsenek, de az ötvenes csőnek nem fele a felülete( keresztmetszete) , a 100-sa csőhöz viszonyítva. Már nem tudom a nevét de van valami görög betű ami egy viszonyszám és .......
Hagytam az agyam gondolkodni. Arra gondol, hogy 100-as cső felülete 100 cm2. Ha ezt 2 x 50-re szűkítem, akkor az csak 2 x 25 = 50 cm" lesz. Magyarán - ha jól értem - nem tud rendesen szelelni a huzat a kis csövekben.
Az elméletem szerint - melyet én birtoklok, tehát az enyém - 2 x 70-es csőre kéne osztani, hogy megfelelő legyen a huzat.
Valami váltáson gondolkodom, mert ez így nem megfelelő ami van, nyilván nem honapután válna belőlem szakember, de inkább egy megbízható multinál vagy mittudomn hol dolgoznék mint kiszámíthatatlan kisvállalkozóknál ahol semmi sem biztos, az sem hogy aznap mikor érsz haza és mindezt azzal honorálják hogy késve fizetnek. Köszi a meglátásodat.
Ez itt elég off, de: kisfiam 5 perccel az informatikus diploma előtt fél évig keresett munkát. Ma is azt mondja, hogy középfokú végzettség és legalább 1 év gyakorlat - ezt keresik a cégek. Ne keseredj el azért, sok türelem kell, de sikerülhet.
Érdekes módon a vállalkozók (pl. facebook) a trehány és lusta alkalmazottakról panaszkodnak. Nyilván nem rólad van szó, de ez már csak egy ilyen ország, sajnos.
Sajnos ezek a kis teljesítményű elszívók ilyenek, a 100-as csövet ha leszűkíted az nagyot ront a teljesítményén, ezek a nagy légmennyiség kis szívóerő elven működnek. Nekem még a felső szűrőzsákot sem tudta teljesen felfújni amikor lecsökkentettem 35 mm-re a gérvágót akartam elszívni de nem jó.
Itt van a kutya elhantolva. Ezek az elszívók teljesen máshogy működnek, mint a hagyományos porszívók. Sok levegőt szállítanak, ez a lényegük, de szűkebb csövön nem megy a levegő, és összeomlanak. Én némi kísérletezés után 60-ra szűkítettem, amikor muszáj, de csak akkor, ha muszáj. Leginkább takarítok így. 100-as csővel egészen más világ. Az más kérdés, hogy ezt hogy lehet megcsinálni ilyen fűrészen. Valamint: minél kevesebb és kisebb kanyar van a csőben, annál jobb.
Lenne pár kérdésem az informatikus urakhoz. Mi kell ahhoz hogy munkára alkalmas infós váljék belőlem? Semmi programozói tapasztaéat nincs, csak elég jó felhasználói, plusz van egy érettségi.
A helyzet az hogy visszatértem a faiparba, elmondom a rövidke kis tapasztalatom: a decemberi fizetésem több mint felét nem kaptam meg, van ígéret, és majd járjak saját autóval aminek benzin pénzét majd előre hitelezem kocsi kopás nuku, meg mittudomén, szeretem a melót és a kollégákat is csakhát ez olyan izé.......
Annak idején mikor a szakmát tanultam is szerettem a fát és a szakmát, de elég lealázó módon bántak az emberrel mint tettek és szavak szintjén ezért úgy otthagytam mint a szart, szinte mindekivel ily módon bántak aki szakmunkás volt , szar fizetés, szar bánásmód, csinálod a szép cuccokat a gazdagoknak a főnök meg szép autóval járkál, nyilván ócska fizetés és melós státuszal egy szép lány sem rajongott a melósért. Így nem lehet egzisztencát teremteni se normális tervezhető életet. Nem panaszként írom csak egy kis tapasztalat, gondolkodom más lehetőségeken, más szakma stb, a gépecskéimet megtartom és maradjon ez az asztalos dolog ilyen hobbi szinten amit az ember tud szeretni mint alkotó folyamatot ,de már nem szeretnék részt venni a magyar lopás csalás hazugság igérgetés vállalkozói vonalon lévő munkákban, inkább egy olyan munkára és munkakörnyezetre vágynék ahol nyugodt körülmények között stabilan megbecsülten jön a fizetés rendszeresen a számlámra. ne kelljen már saját géppel, saját autóval stb kisegíteni rendszeresen a munkaadót.
Éltem külföldön is 7 évet, nem nagyon akarok ismét kimenni, de nem elvetendő téma. Külföldön mindig is (szaros) külföldi maradsz, de a pénz amiben megállapodtunk mindig időben ott volt a számlán, nyilván család barátok hiányoztak.
Ha valakinek van ötlete írjon. Előre is köszönöm. Olyat ne írj ,hogy ja kellett volna ám tanulni , meg mit akarsz te,ezt a szöveget elő lehet adni bárkinek akár egy hajléktalannak is faszán okoskodóan.Erre nem vagyok kíváncsi, nem ismersz nem tudod min mentem keresztül ,nem tudhatod milyen volt a családi állapot miért nem lehetett tanulni annak idején.
Amúgy a szakmai pornográfiát KÉPLETESEN gondoltam nem szó szerint . Látom lelki szemeim előtt ahogy várjátok az " akciót"hogy naa naaaa na most. Nem , na naaaa? Most se. Talán gyalulás közben, nem. ÓÓÓÓ hogy romoljon meg a befőtje ebbe nincs is AZ! :-)
Én az elszívó 100-as csövét elágazás után szűkíteném le lehetőleg legközelebb a gépekhez, hogy a vékonyabb cső szakaszból minél rövidebb legyen. Aztán hogy úgy jobb lenne e nem tudom. Sajnos nem vagyok légtechnikai mérnők :) , de a józan paraszti eszem ezt mondatja velem.
A képeken látható módon becsöveztem a körfűrészt, de nem túl meggyőző a hatásfoka. Az elszívó 100-as csövét (fekete) leszűkítettem 50-re, ott van egy elágazás. A felső cső megy a marógéphez, az alsó a körfűrész felé. A fűrésznél megint el van osztva 2 x 40-re.
1994-ben volt úgy 20% körüli infláció, és utána is volt még bőven. Ha elkezdjük felszorozni azt a 33000 forintot az évenkénti pénzromlással akkor szerintem ki fog derülni, hogy mai áron mondjuk legyen kb 120 ezer.
Na ennyiból ma is lehet öntvénytalpas gépet venni.
1994-ben vettem einhell sb700-as asztali furót Eddig 1 ékszilyat cseréltem rajta. Öntvény talp,asztal,kb 25-30kg. Nagyon sokat fúrtam vele, volt olyan hogy 10000 furat/nap.Valami 33000 ft volt Azt gondolom hogy ennyi pénzért ma már csak ezeket az egyre silányabb gépeket lehet megvenni.
Hát még én. Az Obi tényleg nem arról híres, hogy menő cuccokat bármikor is leárazzon. Még a tetves LUX szarjaiknak is makacsul tartják az árát.
Bár ha jól belegondolok, egyszer volt még egy ilyen dobásuk, ami annyira hihetetlen volt, hogy rá is kérdeztem.
De ma már ha megölsz se mondom meg mi volt az - ennyi idő távlatából, annyi minden termék és ár kóvályog az ember fejében - de nagy valószínűséggel egy Fein multi-készlet volt az, az ismert árának valami 60-70 %-ért.
Befogod az egyik végét a tokmányba, meghajtod Z-re, hogy egy jó nagy átmérőn forogjon.
Leereszted addig, hogy éppen ne érje el az asztalt, és elforgatod a tokmányt, közben figyeled, hogy mennyire közeledik, vagy távolodik az asztaltól a vége.
Ha merőleges, akkor körben mindenhol azonos távolságra fog elsuhanni.
Ehhez nem kell semmi, de brutálpontos mérés. A piros nyilnál kell nézni a változást.
Most jutott eszembe, múltkor vettem egy vagy 20centi munkahosszú fúrót, nem tudom mihez. Ha azt befogom, meg tudom nézni a talphoz képest a derékszögűséget, oda már befér a talpas rövidebb oldala. Na majd referálok.
Az enyém egy békebeli(bb) fúróbefogós. Nem dolgozom precíziós projekteken, nem vagyok jó referencia. Már csak azért sem, mert ugye egy ősrégi fúrónál a befogás sem biztos, hogy nagyon pontos, bár a tokmány új, nem egy méregdrága fajta.
Ezeknél az állványoknál szerintem az a fő kérdés, hogy nyeklik-e. Ha a talppal nem derékszög, azon pl. egy plusz talppal + hézagolással lehet segíteni, legföljebb veszít az ember a magasságból egy kicsit. Mivel valószínűleg a praktis derékszögek sem a pontosságukról híresek, nem különösebben foglalkoztam ezzel. De ha hétvégén lesz időm, fúrok egy 8-as lyukat valamibe, beleteszek egy jó hosszú bükk tiplit, az 30-40 centin talán elég egyenes, és megnézem. Mondjuk kicsit sok a bizonytalan paraméter :)
Nekem ezek sehogye jöttek ki, ne sunnyogj, mire kerestél?? :D
Viszont, ha már pikantéria meg hobbiasztalosság, utóbbiból kicsit több van ebben a 2 videóban (van mély dekoltázs is, de a körítés miatt kevésbé érdekes).
Zalatnay Cini reinkarnációja, táblásít, kárpitozik -> "szexfotelt" készít. A béna vonaglását és dekoltázsvillantásokat leszámítva még érdekes is lehet - szakmailag.A hölgy meg - ízlések és pofonok, nem az esetem :D
Na EZEN őszintén meglepődtem. Időnként elsétálok a szerszámos polcok előtt, vagy PTS 10 vagy ez a PBD 40 ki van rakva, mindig brutál áron a netesekhez képest.
Elgondolkodtam azon (vagyis elképzeltem) hogy vajon a gyakorlatban használható lenne-e egy ilyen gép-park elrendezés?
Igazság szerint sok hibáját nem találtam, tán még nagyobb darabok is megmunkálhatók rajta, nemigen "ütik egymást" a gépek.
Más kérdés, hogy azt a forgó-asztalt (főleg a lapját) kicsit véznának tartom ennyi géphez - már csak a rezgés miatt is - még akkor is ha alatta (vélhetően) alá is van csapágyazva rendesen.
GPS kollégánk szerint a Bosh oszlopos fúrógép se éri meg az árát.
GPS kolléga soha nem ócsárolta a Bosch-oszlopost - bár annak is megvannak a használati korlátai (mint mindennek, egyébként).
Hogy ezeket észreveszi az ember, az még nem ócsárolás.
De pl. ahogy legutóbb láttam a polcon 39.900 -ért, még mindig nagyságrenddel megérőbbnek tartom - mint a primitív fűszerest, 22-24-ért.
Ez legalább egy mai, gép-szerű alkotás - szemben a fűszeressel, ami inkább csak egy működő retro-makett, vagyis inkább egy látványelem - mintsem valóban használható szerszámgép lenne.