Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Annyival több , hogy van egy megkerülő ág , amivel közvetlenül tudom fűteni a kazánról a házat , a puffer kihagyásával .Az előremenője közvetlenül a radiátor körhöz van betéve , a visszatérő a puffer és a smart szűrő közé jön be .
Puffer és kazánvédő között van egy flamco smart clean , puffer és radiátor kör között vany egy másik flamco smart , pufferen keringatő : GrundfosALPHA 2L 25-60 180 kettes fokozaton fixen .
kazánkör keringető : GrundfosALPHA1 L 25-60 180 , felfűtés igény szerint kapcsolom , de mindhárom fokozatnál megvan a jelenség .
Sziasztok . Zárt rendszerem van . A víz oldott oxigéntartalmát miként lehet csökkenteni ?
Az a helyzet , hogy amikor fűtöm fel a rendszert ( puffer és lakáskör ) 20-25 fokról , akkor folyamatosan hallom a kazán köri keringetőnél , hogy megy a levegő a rendszerben , amíg az esbe 60 foknál teljesen nem nyit ... A másik probléma , hogy a puffer tetején van egy keverőszelep , ami 65 fokra van állítva , és a radiátrotól visszatérőből veszi a hideg vizet a keveréshez , itt is megjelenik a levegőbuborék . A rendszer fel volt fűtve 85 fok fölé , hogy hátha megszűnik a probléma , de nem oldódott meg .... A lakáskörön van légtelenítő , előremenőn , visszatérőn . 1 szintes ház , kazánnál a nyomás 20 foknál 0.8 bar ...
Két három eszközt összekötni nem gond, de arduinot programozni már az. IT szektorban dolgozom, pont nem akarok megtanulni még egy technológiát, véges az agyam.
Visszacsapó szelepet kellene beépíttetnem a rendszerbe.
Azt kérdezném,hogy elég-e egy,mondjuk a vegyes kimenő csövébe,vagy kellene a visszatérőbe is?Azért szeretném,hogy a gázos ne fűtse a vegyest,ha az már leégett.
Visszaolvastam,de nem találtam,pedig emlékszem,hogy olvastam,hogy valamelyik fajtát nem ajánlotta itt valaki.Melyik fajta ajánlott?
Jó estét!Kérdésem lenne önnökhöz!Hallottam egy mucs 25 kazánrol.Létezik ilyen tipus,pontos tipus nevét megtudnák nekem "mondani"?Esetleg informáciot adni.
A képen látható dupla radiátorok vannak a szobákba alul,de vmiért nem igazán ugy adják le a hőt 45 fokos víznél mintaz emeleten lévő lap radiátorok,pedig darabonként 22 L víz van bennük.mi a gond ezekkel!?
Felírod a külső hőmérsékletet, meg hogy fújt-e a szél, és össze tudod hasonlítani másik beállítással ha ugyan olyan idő van, jobbat nem tudok. HA tudod a pontos típust, megkeresed a neten, vagy megnézed a gépkönyvet, biztos le van írva mit tud.
Nem tudom.most ilyen hidegecske időbe, 21,5 re vaan állitva a termo,de 0,2 fokot a házon 20 perc alatt tud emelni,amit 40 fokos előremenővel ér el,az összes radiátor teteje ilyen meleg,mind a 2 szinten...ez nem sok idő kicsit??
Sziasztok.van 1 immergas zeus maior 24 kw os turbós gàzkazànunk,2 szintes nagy hàzhoz.melegìti a vizet,de a kazànon lévő fokozat kapcsoló 5 ösön van a 10 ből.érdemes e maxra vennem,vagy nem lesz jelentősége? Ja a benne lévő keringető 1 es fokozaton van,azt nem érdemes 2 re fel vennem? Köszönöm
Na de neki nem tök mindegy, hogy mit épít be? Ja igen, nem mindegy, mert esetleg azzal több idő elmegy, meg gondolkodni kellene rajta, bár legtöbbször még azt sem.
A vége úgyis az lesz, hogy ha nem állsz a nyakán, hogy nem építette be, mert nem jó. Valójában persze nem akarta.
De ha van munkadíjra egy összeg, akkor azon így nem tud emelni.
Na ezért nem épít be ilyen-olyan indokkal semmit amit te viszel oda.
Ha mégis találsz szakit akinél ez működik akkor meg pontosan az lesz amit írtál:
otthagy mindent, mert nem hozott közcsavart... vagy párszár forintos alkatrészekért küldd el a boltba
egész nap futkozol, és elmegy a szakira két tank benzined, utána meg rádob a munkadíjra is +50-150 ezret
Ezért mondom, ha találsz normális szakembert, és tetszik a végösszeg akkor nem érdemes okoskodni, tételesen átnyálazni az előzetes ajánlatot, had csinálja nyugodtan amit elvállalt, annyiért amennyiért elvállalta, és ne adjunk a kezébe másik anyagot hogy "de én ezt olcsóbban webshopból", mert annak jó vége úgysem lesz.
Ő talál kevésbé kekeckedő kuncsaftot, te meg rosszabb szakembert, akivel lehet alkudozni, de végül mégis szarabb munkát kapsz drágábban, és még idegeskedsz is.
Így igaz. De ha van munkadíjra egy összeg, akkor azon így nem tud emelni. Ha a főnök azt mondja, nem fizet ennyit, én is ott hagyhatom. Az autószerelő azért nem vállalja hozott anyaggal, mert ha vissza kell vinni, akkor elcsúszik a melóval. Ha ő rendeli és úgy kell visszaküldeni, akkor az ő sara.
Hát akiket én ismerek azoknak nem kell vinned egy pohár vizet sem, mindent intéznek, persze nem az ő árajánlatuk lesz a legolcsóbb.
Sosem számolják ki pontosan miből mennyi kell, mert az idő, és az idő pénz.
10 ajánlatból csak egy munka lesz akkor meg minek túl sok időt tölteni vele.
Többé-kevésbé felmérik, ha kell kb. 6 könyök, akkor 10-et visznek, inkább kelljen visszavételezni a boltban, minthogy emiatt megálljon a munka, apróbb alkatrészek vödörszám állnak a kocsiban.
Amúgy sem órabérben vannak, ha háromszor kell anyagért menni, akkor tovább tart ugyanaz a munka, ugyanazért a pénzért, pedig közben kereshetne pénzt máshol, szóval jól felfogott érdeke, hogy soha semmi ne fogyjon el.
Ha neked 4500-at mond, de te találsz 3000-ért pontosan ugyanazt, akkor ő 2500-ért veszi, amit nyer az alkatrészen annyival kevesebb a munkadíj.
Mert ugye neked jobban esik látni hogy lám ez az ajánlat kevesebbet ír munkadíjra.
Ha ezt a nyereséget te akarod zsebre tenni akkor nem 7000 lesz a beépítés hanem 9000.
Lásd autószerelők. Ha te viszed az anyagot nem építi be, vagy dupla munkadíj, vagy nincs garancia semmire sem, hiába ugyanaz az alkatrész cikkszámra pontosan.
Igen vannak átbaszós szerelők, vannak akik 40 éve "ígyszoktuk", és vannak balfaszok akiknél nincs +1 könyök, de az is biztos hogy a legolcsóbb ajánlat lesz a legrosszabb választás.
És akik tényleg jól dolgoznak azoknak hónapokra előre van munkájuk, ha az ügyfél nagyon komplikált, akkor ott is hagyják, majd elvállalja más.
Saját magam csináltam a fűtésem, pedig ismerek jó szakikat, de nem tudtam volna megfizetni.
Villannyal is ez a helyzet, akire rábíznám annak nincs ideje az idén, a másik meg pofátlanul sokat kért, úgyhogy szereldmagad lesz az is.
Oké, mondom az ellentétét. Szaki veszi az x nevű elemet 4500 forintért. Én ugyan azt megveszem 3000-ért. Mi a gond? Ahol Ő lusta utánanézni, hogy van-e olcsóbb, mert hát neki mindegy, nem ő fizeti ki, ott igen is számít, max mondja meg, hogy milyen márkát nem hajlandó beépíteni, vagy tegye be, de nem vállal érte felelősséget, az is jó. Ennél már csak az a jobb, amikor pl. hogy témánál maradjunk, minek oda kazánvédő, 40 éve sem raktunk olyat...
Meg azért aki ugyan azt az egy, maximum kicsit tágabb értelemben vett munkát csinálja évek óta, csak tisztában van az árakkal, hiszen egy vízvezeték szerelő keni-vágja az árlistákat, annyiszor, napi szinten vásárolja ugyan azokat a dolgokat. Meg ugye magának is le kell írni, mit kell beszereznie, akkor már olyan nehéz odaírni egy árat, és hadd fényképezze le a megrendelő? Vagy ugye ,,B'' verzió, megint, amikor otthagy mindent, mert nem hozott közcsavart... vagy párszár forintos alkatrészekért küldd el a boltba, amikor elférne az autójában, és a nyakán nem maradnának.
HA valami kimarad, pár ezer, pár tízezer nagyobb munkáknál, az nem gond. Csak amikor egész nap futkozol, és elmegy a szakira két tank benzined, utána meg rádob a munkadíjra is +50-150 ezret, na azt azért már ne...
De pl. a festők kicsit alászámolták az anyagot, mégsem kértek többet, mint amit az elején mondtak, ilyen is van.
Egy ekkora munkánál nem lehet tételesen előre megmondani hogy pontosan mennyi cső, mennyi idom kell, csak nagyjából. Pontos szám a végére lesz.
Illetve egész pontosan ki lehet számolni előre, de az annyi időt vesz el, ami egy ingyenes ajánlatba nem fér bele, pontos terv, több óra munka.
Akkor meg azon megy a panasz hogy miért nincs ingyen az ajánlat.
Ahogy gm-kiev is mondta, ha olcsóbban be tudod szerezni akkor szerezd, de nem fogják beépíteni, vagy nem annyiért, vagy esetleg a megbeszélt időpontban nem vonul fel a szerelő, és a telefont sem veszi már fel neked.
Nem mondom hogy hagyd magad átb.szni, de könnyebb ma ügyfelet találni, mint szakembert.
A magam részéről én csak tételes árajánlatot adok (azt is csak nagyon ritkán ingyen)
Amennyiben a megrendelő szeretné az anyagok egy részét megrendelni az az ő dolga! (meg annak a beépítése is)
Nem vállalhat az ember kivitelezőként olyan szerelvényekre semminemű jótállást aminek beszerzésekor csak és kizárólag az ár volt a domináns tényező.
Főképpen nagyok a bajok a fogyasztói oldalról mikor netről rendelt cuccai valahogy nem azok amikre gondolt.
Így aztán cégem csak a sarokszelepek felszereléséig ad ajánlatot, a szerelvényezés majd mikor ott van a cucc akkor külön tárgyalás eredménye.
A munkadíjban általában nem szokott lenni vita. Vita az anyagokban illetve a plusz kívánságok anyag felszámolásában keletkezhetne, ha nem tételes az ajánlat és így természetesen nem csak vonni, hozzáadni is lehet. (tételesen)
Mint látjuk a szóbanforgó ajánlatban a csatorna rendszer egy tétel (ezt senki sem észrevételezte) ezt magam is így szoktam.
A 20-as idomokhoz egy "deka" cső sincs írva, így azt gondolom annak a ktsg-e benne van a padlófűtés cső árában.
Előre kell kérni komplett árajánlatot és akkor nem érhetnek ilyen meglepetések, hogy megszalad a munkadíj. Tételesen, árazzon be mindent, majd én azt mondom neki, hogy ezt meg ezt olcsóbban be tudom szerezni. Annyival akkor kevesebb a végösszeg. Biztos sokan megpróbálnak trükközni, de sokan vannak olyanok is, akik nem. Az utóbbira volt már személyes tapasztalatom.
Sziasztok. 5/2 es mechanikusan vezérelt útszelepnek a levegő csatlakozàsi részeit miként kell értelmezni!? Kipufogàs,vezérelt csatlakozàs,tàplevegő.segìtsetek màr megérteni a működési elvét. Köszönöm
Soha nem szoktam szólni ha korrekt árat ad a szerelő. Akkor tőlem a boltból annyit tesz zsebre amennyit szeretne. De rengeteg esetben volt olyan ,hogy csak összesítő számlát kaptunk. Amikor kértük a tételest olyan dolgok voltak benne amit az életben nem is használtak fel.
Akkor lett volna inkorrekt a dolog, ha melléteszi a vállalkozó nevét is. De így legfejjebb feltűnik, hogy ott egy marék 20-as T idom, de más 20-as szerelvény nincs. Vagy hogy másfélszeres a csőmennyiség.
Olyan ez mint az autószerelőknél, van anyagra kedvezmény, de az benne van a munkadíjban.
Megvehetsz olcsóbban mindent, de akkor esetleg megszalad a munkadíj.
Továbbá a szerelő elhozza a boltból szállítóra az anyagot vödörszám, mikor kész akkor a maradék vissza és számlazárás. Neked meg előre ki kell számolni, hogy hány könyök, hány T, mert nem biztos hogy tőled is visszaveszik. Neten rendelve meg pláne a nyakadon marad.
Én úgy gondolom ha találsz egy megbízható szerelőt, akkor engedd el ezt a hány könyök hány forint témát, és hagyd rá. Drágább lesz, de gördülékenyebb is lesz a munka, meg később se nyomja ki a telefont ha hívod.
Nem utolsó sorban ha tönkremegy a kazán akkor lehet vitázni hogy garanciát hogy intézel rá, mert egymásra mutogat a beüzemelő, a szerelő, meg a webshop.
Ja , és 250 e felett ingyenes kiszállítás is volt az építőanyagnál .
Hogy ne csak off legyen , kazánt puffert úgy vettem : kazán 265e ingyenes szállítással egyik telephelyről , puffer ha jól emlékszem akkor 95e + 9e szállítás másik telephelyről . Felhívtam a kereskedőt , hogy ha a kazán ingyenes szállítása mellé odateszi a puffert is szállítási díj nélkül , akkor mindkettőt tőle veszem . 5 másodperc csend után ráállt a dologra :-) , így is lehet spórolni .
Átlag 10 % kedvezményt kapnak rendszeres vásárlásnál szerintem . Én saját magamnak szereztem be az anyagokat az építkezéshez , sokszor tudtam lealkudni az árból , pedig áfás számlát kértem ......
Csak a kazánra kerestem rá a neten és a legolcsóbb, amit találtam az 336.370.- Ft. A teljes összeghez képest nem sok, de azért sok kicsi sokra mehet :)
Igaz, de hát a mai világban már az ember jobb ha mástol is kér tanácsot már ha nem ért hozzá. és ugygondolom ebben nincs aljasság hisz nem titoktartási szerződést irunk alá a másik meg ugy gondolom aki árajánlatot ad annak nem tartozom semmiféle kötelezetséggel hogy kinek mutatom meg.
Mellesleg én sem tudom ő mit mond es tesz a hátam mögött mennyit nyer stb...
Szerintem is korrekt ajánlat volt aki drágábbat adott ugyan erre
Belecsavarod a csavart, és szét is reped. Nem a csavar tart, hanem a fa. Én colos deszkából vágnék 7,5-ös lapokat, előfúrás után lencsefejű csavarral rögzíteném. A két tartógerendát meg menetes szárral több helyen összehúzatnám.
Ezen a kilátón hasonlóan van megoldva, de azok a vékony stafnik félelmetesek, és egy év után már nem voltak teljesen stabilak a lépcsőfokok:
a nagyobb termékekhez írta oda mi lesz, de golyós csapból is van több árkategória, meg osztóból is , meg úgy is lesz még olyan amit nem tüntetett fel, azon kívűl van szerelési segédanyag ( teflonszalag/gipsz/csőbilincs//dűbel/stb )
Kaptam egy ilyen ajánlatot vállalkozotol és kiváncsi lennék hogy ár érték és minőség arányba meg e éri. Mindent ki kell épiteni még nincs futtés a házban se viz csatorna . csak mivel e naplos nem csinálhatom magam
A pallók mindenképp kellettek, hogy tudjak állást építeni. Talán 40e volt köbmétere akkoriban. Az akáclécek a bontott födémen voltak deszka formájában, csak fűrészelni és csiszolni kellett. Amit venni kellett, az a tipli, meg pár szál colos deszka. Ha jól rémlik, 75 ezer volt az anyag, ami belekerült mindenestől (a pallókkal együtt). Keményfából 400 alatt szóba se álltak velem az asztalosok. Amúgy egy sima húzott lépcső 3/4-ed fordulóval.
Köszönöm Zsoltinak és Szumonak is,az infót,mától meg kellene tanulnom,néhány dolgot,mert a munkahelyemen átvennének szerelőnek,amihez 3 szakmát kellene tudni:: gyengeáramú elektronika,mechanika,pneumatika ehhez kérném majd a segítségeteket, a közeljövőben.Az elektromossággal nincs gondom, gyengeáramú technikus vagyok.. a másik kettő szakmába szeretnék jobban belemenni majd....
Más: jelenleg igy néz ki a falépcsőnk.. 15X 7,5 ös a 2 tartó oldalsó gerenda.a fokok jelenleg 15X5 ös 88 cm hosszu pallók,ezeket cserélném ki szélesebbekre. mivel támasszam őket majd alá!?
Nekem is fenyőből van a lépcsőm, sima luc palló. Állványon száradt vakolás, szigetelés közben. A csavarozásnál kemény fa tipli fele vastagságig, majd úgy átfúrva és csavarozva: A szélére pedig akác léc feltiplizve, hogy ne kopjon:
Köszi a választ. :-) Csak azért kérdem, mert szeretnék kazánt cserélni majd, azt amit eddig nézegettem, azok háromnegyede vízrostélyos, azt ami eddig volt, van kazán a környezetemben egyet tudok, mely vízrostélyos. Igaz, probléma nincs vele. :-)
Ha már fel bírod emelni az egész stócot, akkor jó. Tedd szilárd, sík talajra (betonra lehetőleg), és pakold egymásra úgy, hogy vékony centis léceket teszel közéjük. A tetejét súlyozd le, hogy ne tudjon csavarodni. Nekem az álláson száradt 2 évet a fenyőpalló, amiből a lépcsőm lett. A lépcső szélére tettem még 2cm akácot, hogy ne kopjon a használattól. Ha nem felejtem el, holnap fotózok egyet.
Okés.màs: vettem ma fenyő deszkàt,lépcsőfoknak,falépcsőhöz. 5 cm vastag, 30 cm széles,88 cm hosszúak.most 65-73% viztartalmuak,mennnire szàritsam ki őket,mig beépìthetem?
Ma délután a gáz kazán::Immergas Zeus maior 21, 11 éves, a lefúvó szelepén hideg,kb 28 fokos viznél kiengedett kb 4 liter vizet,lassan elállt,de utána is cseppen. 2,5 baros,a rendszer hideg állapotban 0,4 baron van..Csak ugy elromolhat!? ja hiába tekergetem nem ad ki vizet..Ja ezen a rendszeren van még 2 db 1,5 baros fuvó,a vegyes mellett,ezekből nem jött akkor víz..Mit tegyek!?
Ez a szűkítés gyári. Ezért kérdezem ha nem a gyári szűkítéssel kötöm a kéménybe, hanem nagyobb bekötéssel nem változtatok a gyári értékeken rossz irányba?
Pontosítok: a kazánból kijövő cső 153, ezt a könyök szűkíti 140-re a cső tovább 130ra. A gyárba a huzatviszony miatt csinálták így? Ha a 153-as csőre teszek 160-ast és azzal kötöm a kéménybe nem lesz (túl nagy) a huzat?
Totya kazánnal kapcsolatban lenne kérdésem, a hozzá értőkhöz. Vettem egy totya s-ast, használtan a füstcsöve amit adtak hozzá könyök után 140-ről szűkül 130 ra. Néztem az ismerősnél ott is így van. Gyárilag ezt adták hozzá. Van ennek jelentősége huzat szempontjából vagy nem?
Nekem van egy kb 1m3-es kalodám a kazánházban, abba minden szombaton behordunk egy hétre való fát, 1-2 nap alatt átmelegszik-megszárad, lehet vele fűteni.
Igen, sejtem. Írhattam volna 50 évet :) Nálunk kb. 15 év elteltével cserélték - vastagították a gyapotot. Egyáltalán nem volt összeesve. A ferde tetősíkban azért kicseréltük, mert jobb minőségű került be, de a vízszintes mennyezeti résznél meghagytuk a régit és csak fektettünk még rá újat.
Húsz év után bontottam le beépített padlástér ferde burkolatát, ahová anno 12cm-s kőzetgyapot lett elhelyezve. A ferdeség miatti hosszirányú összenyomódás szerintem nem érte el az 5%-t, vastagságban pedig kb. érzékelhetetlen.
Lehet, hogy összeesik 20 év alatt, de akkor kicserélem kb fillérekből. Még mindig milliószor jobb, mint egy belső szigetelés. Aki meg járkálni akár a gyapoton, az megérdemli :)
A környezet nedvességtartalmától függően képes vizet felvenni és ettől megdagadni, vagy éppen száradni és zsugorodni, mivel a fa nedvességtartalma és a levegő relatív páratartalma mindig igyekszik egyensúlyba kerülni.
A higroszkóposság hátrányos tulajdonság és nem csak tüzeléstechnikai szempontból.
De hát ez van,sokat nem tehetünk ellene pl. nem itathatjuk be v. semleges impregnáló anyaggal
amikor 15-18%-os.
Légszáraz az télen is csak más a lég állapota, mint a meleg levegős esetben ahol a levegő
A légszáraz állapot a 12-18%-os nedvességintervallumot jelenti. Ez a gyakorlatban sűrűn előforduló eset, amikor a faanyag vagy fából készült szerkezet normál klímán, külső légtérben vagy belső és külső légtér találkozásánál található és cseppfolyós halmazállapotú vízzel, csapadékkal nem érintkezik (például fedett külső térben). Ennyi az ablakok, külső ajtók, faépítmények, kerti bútorok, stb. jellemző nedvességtartalma vagy a hosszabb ideje száradó máglyázott fűrészáru egyensúlyi nedvessége. A 12%-os egyensúlyi fanedvesség a laboratóriumi légszáraz állapot, mely a különböző mechanikai anyagvizsgálatokhoz szükséges. φ = 65%-os légnedvesség és 20ºC hőmérséklet esetén alakul ki. Az ipari, üzemi légszáraz állapot a 18%-os egyensúlyi fanedvesség, mely magasabb, 85%-os relatív páratartalmú és 20ºC hőmérsékletű külső térben alakul ki."
Van itt olyan akik szabolcsban (az ország nyugati részein hidegebb volt eddig) fával vagy mással fűt (160nm 30as falazatu 10cm szigetelésű padlás 20cm üvegyapot) megközelítőleg hasonló házat kb eddig mennyit fizetett a érte?
Nem tudom, miért kellene összeesnie, hisz semmilyen súly nincs rajta.
Miért feltételezed, hogy járkálni akar (és fog) egy nem lépésálló hőszigetelésen? Ha járkálni kell, akkor lehet lépésállót tenni, még mindig olcsóbb mint belül bohóckodni.
Ha nagyon fóbiás neked a gyapot, akkor van olyan, hogy EPS padlásszigetelő, nem olcsón. De az se a szoba mennyezetére...
Aki hülye az halljon meg , nagy IQ bajnokok voltak ezek is de sajnos mindig is lesznek ilyen ökrök nem véletlenül van a sok kazántűz se , nem ég a tűz teszünk rá egy kis benzint vagy gázolajat.
Én mindig tettem- teszek hozzá szenet mert az "elviszi" a fában lévő párát és így nincs semmi kátrány.
4-5 éves összehasogatott csertölgyből amikor rátettem a kazánra a végin sercegett a savas víz ekkor mondta egy erdész ha jót akarok akkor csak szénnel vegyesen .
Láttam olyan kéményt amit 1 télen keresztül vizes fával fűtöttek a 8 méteres kémény felső 4 métere tiszta kátrány volt.
Vagy ki kell építeni egy szellőztető rendszert. Sokszor én is lusta vagyok nyitogatni az ablakokat. Meg ugye a bútorok elrendezése sem mindegy.
Meg szerintem az sem, hogy mennyire jó a padlóban lévő vízszigetelés, de ez majd kiderül, ha felszedjük a padlót. Ahol megcsináltuk, ott teregetjük a ruhákat, minimális penész van, igaz ehhez át is rendeztük a szobát. Ami fura, hogy fehér a penész, nem az a szokásos zöld-barna, bár az is van, de minimális. Másik helyiségben északi külső falon szekrény, minimális penész, megint másik helyen szintén külső, déli falon van a szekrény, azt át kéne pakolni, ott a legcudarabb a helyzet. Páratartalmat nem régóta mérek, de 50-70% között. Majd valami olcsósított szellőzőrendszert nézek.
Mekkora házat milyen vastag falakkal szigeteléssel nyílászárókkal fűt ki 3 m3 fából ja és milyen meleg van náluk ?
100m2 házat 38as falakkal 20cm szigeteléssel profi nyílászárokkal se fűt ki 3m3 fából még akkor se ha csak 20 fok van a házban kivéve ha mellette még eltüzel 1000-1500kg szenet.
Penészedni akkor fog, ha nincs szellőztetve, el van rontva a hőszigetelés, és / vagy nem tud rendesen áramlani a levegő. A padló körüli levegő eleve hidegebb, mint magasabban, a ház szélein főleg. HA a külső falra pakoljátok a szekrényeket, és nem tud rendesen áramlani a levegő, akkor csurom penész lesz, akár milyen vastag a szigetelés. Felül, meg a sarkokban meg azért lesz penészes, mert ott vannak a legnagyobb hőhidak, ott a leghidegebb a fal.
Első körben a födémet kellene leteríteni szigetelő gyapottal (ha nincs beépítve), 5 centi hosszában, majd 5 centi rá keresztbe. Ezt nem is kell egyszerre. Ha jól van szigetelve, figyelve a sarkokra, a koszorúra, akkor nem fog penészesedni. A penész akkor szokott előjönni, ha beraknak új, fokozott légzárású műanyag ablakokat, és megszüntetik a természetes szellőzést. Már 5 cm nikecell is sokat számít.
A fát vesszük, mert nincs gázkazánunk, a szigetelésen gondolkodunk már régen, csak attól tartunk, hogy penészedni fogunk mivel nem fog szellőzni a fal (hallottam)
Mégegyszer nagyon hálás vagyok nektek a tanácsokért!
Valóban a szigetelés lenne a legfontosabb. De ha arra nincs keret, akkor egy pufferrel annyit tudtok elérni, hogy reggel is meleg lenne a házban, s lehet nemhogy kevesebb még több fa is fogyna.
140m2 szigeteletlen házhoz úgy gondolom nagyon kevés az 1000 literes puffer. Nekem 1000-es van szigetelt 100m2-hez s éppen elégnek gondolom.
Veszitek a fát? Ha igen akkor elvileg a gáz olcsóbb mostanában...
Én is azt tanácsolnám, hogy első körben a szigetelésre gyűjtsetek és azt csináljátok meg. A hőérzet a házban sokkal komfortosabb lesz, mivel nem szívnak a falat. Hideg radiátorok mellett, hiába van még akár 23 °C is bent, de áthűlt falakkal, amik sugározzák a hideget, egyáltalán nem kellemes. Persze nem olcsó egy normális szigetelés (múltkor írták egy másik topikban, hogy 13.000.- Ft/m2-re jött ki a számlás ár - ez színre pucolva és ha jól rémlik kb. 15 cm vastagságban). Utána meg már a lecsökkent hőigényű házhoz lehet méretezni a fűtési rendszert.
Előre is elnézést kérek, hogy nem olvasok vissza mindent, de rajta vagyok (fodrász létemre) nem az erősségem ez a téma, nekem ez héber.
Kolleganőm folyamatosan dicséri a saját puffertartályukat, hogy egy nap csak 1X kell begyújtania és az kitart nekik másnap reggelig és alig fogy a fájuk kb 3 m3 egy évben, én meg nyavalygok, h 10-12 is elmegy. A házunk 140 m2, nincs szigetelve ezeréves blokkból van és szeretjük a meleget. 24 fokba fázunk általában 26 körül szokott lenni tudom ez rengeteg de nekünk ez kell. Reggelre lemegy 23-ra és didergünk.
Kérdésem az lenne, hogy van 1 totya 33 kazánunk vennénk hozzá 1000 l puffert szigetelve kevesebb fa fogyna? kell hozzá vízforgató? bocsi de teljesen süket vagyok a témához, viszont szeretném az uramat kész tények elé állítani, hogy ez kell nekünk és kész.
De szeretném tudni van-e értelme befektetni rá? Meghogy ha kell szivattyú hozzá annak állandóan mennie kell?
Nem láttad még, mit tud a program. Miért is készítene ilyet bárki Excelben, ha már van készen. W98 idején dolgoztam vele többet, nagyon egyszerű. Neked viszont sokat kell tudnod a házadról. Felületek, anyagminőség, vastagság, ...
Nálam nagyon sokféle régi program van fenn a gépen, még 16 bites és DOS-os programok is, mégis a legtöbbje működik. Most W10 van, de mentek W7 és XP alatt is.
Már nem igazán emlékszek rá, de talán ez telepített maga mellé valami Borland kiegészítést. El kell olvasni a telepítési útmutatót. Ezt már legalább 10 éve nem használtam.
Próbáltam, nem akar települni... valami winfos gond lehet. Egyértelmű hogy azzal szarakodnék, ha lenne. Gondoltam csak van valaki, aki összedobta excel-be.
Napi 40kg annyira nem nagy mennyiség. Úgy általában ennyit szeretne, ennyit szerelt be itt mindenki magának... akkor -15°C-ra mennyi kellene, 5 köbös? Vagy két begyújtással 3-4 köbös?
Áss neki egy pincét, szigeteld le, ott már nem fagy el. Igaz nem lesz olcsó. Vagy csak az alját szigeteld és betonozd le, és ha nem használod, húzz rá valami ponyvát, szigeteléssel együtt. Esetleg ponyva + valami minimális fűtés neki, hogy a fagyálló ne fagyjon bele.
Van egy kB 150 -200 kw teljesítményű gyári szénkazán itthon. A gond az, hogy a viztere magában 250 literes, és 450 kg üressen a víztér súlya( a víztér különálló) A kazán magasabban lesz mint a puffertartály, ami 4000 literes lenne. Igy a bálakazánba elég lenne 2- 3 naponta befűteni. A kazánba visszafolyna a víz ,hogy ne hűtse a puffertartályban levő vizet (300 L vízről van szó a csövek vízével együtt).
Mivel minden pufferes rendszernél az a cél, hogy ha a tűz leégett, a kazán felé ne áramoljon a víz a pufferből, így nemigazán életszerű, hogy a pufferral még a kazánt is fűtsük, hogy el ne fagyjon.
Nincs valahol egy hőigény számító program, ami ingyenes? Vagy ez ekkora titok? Vagy tíz-húsz oldalakat kell számolni?
Vagy csak kérdezzem úgy, hogy akinek 0°C körül 40kg fa fogy el / nap, annak mekkora puffert ajánlotok? Tudom, 2-5m3, de mennyi a minimális, ha a cél az idény legnagyobb részében kihúzni napi egy begyújtással?
A vízben különböző ásványi anyagok vannak amik idővel kicsapódnak a vízből és lerakódnak a fém felületen. Ha minden nap újra töltöd a vizet akkor újra pótolod az ásványi anyagokat is,és ez idővel
komoly lerakódást okozhat a kazánban vagy a radiátorokban. Akár még dugulást is okozhat.
Tölts a kazánba fagyállót,a pincébe tegyél be egy nagy hőcserélőt és azon keresztül
A kazánom kint lesz a ház mmellett. A 4000 literes tartály lent a pincébe. Külön szivattyú nyomná a vizet a kazánba a tartályból és külön szivattyú a tartályból a házba. A kazánba nem lesz víz csak 2 naponta 1,5 órát, amíg egy 120 kg-os szalmabál elég benne. Külön be- ki kapcsolnám az egyik szivattyút fűtéskor.
Ha folyamatosan víz alatt van, és a víz nem cserélődik a hálózatról akkor egy idő után megáll a rozsdásodás. Ha folyamatosan leengeded- feltöltöd akkor nem.
Annyira erős a folyamat, hagy ha 5-15 évig hibátlanul működő kazánról leengeded a vizet akkor egy év alatt kilyukad a szabad levegőn.
Ráadásul a fűtésrendszeredbe is újabb és újabb adag levegőt pumpálsz, részint idegesítően csordogáló hangja lesz, másrészt megrekedő levegő buborékok miatt nem tud fűteni egy-egy kör, vagy radiátor.
Hogy tudom megállapítani , ha a tágulásiban kevés a levegő ? A rendszerben kb 1000-1200 liter víz van , 100 literes tágulásival . Az előző begyújtásnál a teljes rendszer fell lett fűtve 90 foka , a 2,5 báros szelep lefújt , elengedte a felesleges vizet . Mára kihült a rendszer lentől felfelé 14-17-25-25 fokra , és a nyomás lement kb 0,5 bárra és levegő került a rendszerbe ... Kicsi lenne a tágulási ? Vagy kevés benne a levegő ? Feljebb kellene pumpálni benne a nyomást ? Vagy lukas , és a rendszerbe engedi a levegőt ? Egy golyóscsappal ki tudom zárni , és egy bicikliszelep kupakos rész van rajta ...
Lignoterm 30 as lesz,zàrt,rézcső, 300 liter viz a 2 szinten a rendszerbe . a viadrust az öcsémnek adom,neki még nincs kazàn a vett hàzàba,csak gàz. Ja nagy baj,ha olyan szerelt kéményt veszek,ami horganyzott külsős? Belül 1 es savàlló,160/220 as kémêny lesz,18 e métere. A 200 as kéményt nagynak tartanàm hozzà
Szerintem nem érdemes ilyen szarokat venni . Nekem a greenpro , ami bhr és egyéb neveken is fut , állandóan elektronika hibára kiállt . Nem találsz se hibainfó jegyzéket , se olyat , aki megmondaná mi a gond ..... Lecseréltem egy Grundfos-ra .....
Annó el is küldted emailben, tanulságos volt.......
Láttam már fa nyílászárót 2 szárnyút kőműves által fejjel lefelé beépítve, műanyag nyílászárót udvari kilinccsel, saját házamnál beáztunk tetőcserekor,(nem kell arra fólia, nem lesz eső), hát nem is volt eső, hanem leszakadt az ég, hajnali 3-5-ig az asszonnyal tetőfedtünk-bitumenes hullámmal- megjött 8-kor a "mester" és megkérdezte, miért nem szegeztem le.
Kőműves, meg van neki mondva, hogy 4x4 méteresre csinálja az ajtónyílást, mert akkora a redőnyajtó beépítési mérete, no meg is csinálta felül 4, alul 3,9m-re, 1 napot vésték hiltivel, mire jó lett, ugyanők bebetonozták a koszorúba a tetőtartó tőcsavarokat úgy, hogy a mellétett kifeszített madzaghoz képest jobbra-balra 7-7 centit tért csak el, nembaj ráfogtuk, hogy a madzag görbe.
A brigád oszlopos tagja hogy lehugyozta a kerítést tökrészegen, mikor a kerti wc 30 méterre volt, az már csak a hab a tortán:-DD
Villanyszerelő bekötötte a csápos emelőt úgy, hogy nem lehetett(volna) a vezetéktől felemelni az autót, csak félig, szóltunk neki, rájött, kijavította.
Kertibútorépítő (félig) szaki a megbeszélt svédvörös lazúr helyett kihozta a gyerekhintát tűzpirosra festve, nem értette, hogy az úgy miért nem jó:-)
Meg még a Jóisten tudja, hogy mik merültek a feledés homályába az évek alatt...
...burkoló 1 hónap alatt rakott le ~15m2 lapot, mentségére szolgáljon, hogy legalább szépen, meg olcsón...
Ácsok voltak a legjobbak, villanyszerelőkkel csak kis baj volt, a kőművesek meg végül is megoldották a feladatot :D fűtésszerelő, autószerelő profi, úgy ahogy. Ablak-redőny, na az valami katasztrófa, a túl vagyunk rajt kategória. A kéménnyel annyi baj van, hogy a gyárban bsztak el valamit, a felső ajtó hevederrel van rögzítve :D
Én biztosan a vesztes vagyok mert eddig nem zavartam el az ilyen embereket, jóhiszeműségből vagy akármiért, de most már elegem van, mindenért szólok , a legkisebb hibáért is, hiszen én fizetek.
Ez parttalan vita lenne, Mi felhasználók/megrendelők a Mi szemszögünkből látjuk , Te/Ti vállalkozók meg a másik oldalról.( az üveges mester volt, a kőműves szintén, az ablakok legyártása is egy történet volt, a bukó ablak oldalt nyílt, a nyíló bukott, pedig ODA volt írva a megrendeléskor )
Nekem is úgy kellett volna csinálnom mint az egyik kollégámnak, jött a kőműves, szarul dolgozott elzavarta, a 3. brigád fejezte be, így volt az ácsokkal is, ezért 5-6év alatt készült el a háza. Ja az építész megtervezte a ráépítést , később megnézte egy statikus és azt mondta 3 embernél több ne tartózkodjon a tetőtérbe, mert 130%-al üresen is túl van terhelve a födém.
És nála is csak a problémák voltak.
Mondtam , ne vedd magadra a fenti panaszáradatot, de kevés a JÓ szakember.
Mindenki a szélsőségekre emlékezik.A mester a stupid-variáló-maga se tudja mit akar-mindenen spórolni akaró megrendelőre,a megrendelő pedig az elbaxott és rossz esetben még ki is fizettetett munkára.
Ami flottul ment,azt sehol sem említik,mert az lenne a természetes.
Én az autós szakmában dolgozom,hát itt is vannak csuda dolgok rendesen,pro és kontra.
Én amit az építőiparban tapasztaltam,az főleg a szava hihetetlenség.15-ször megígéri,de ide se ér.Miért nem lehet megmondani,hogy jelenleg nem fér bele az időbe,majd május hatvankettedikén.Ha jó,akkor jó,ha nem akkor keresünk mást.
Ismerek én is olyan pl:burkolókat-korrekteket-akikért sorba álltak a budai villatulajdonosok.Gyönyörűen dolgoztak,nem kapkodva,öröm nézni a munkájukat.Negyveniksz évesen belefáradtak-agyilag-a sok okos ügyfélbe,elmentek a városgondnoksághoz főállásba burkolgatni,amikor összejön az idő-kedv-munka szentháromság,(kizárólag ismerősi körben)
akkor fusiban megcsinálják.Sajnos ebben is van igazság.
Én nem a szerencse fia vagyok, hanem egy ép.gép. mester aki ennek a reciprokáról 2006-ban könyvet írt.
Címe: "Fogyasztótól nincs Védelem".
Nagyon kellemes olvasmány. Nem bántó de 16 oldal igaz történet, melyekben van vidám, bosszantó és még megható is.
De mostanában már magam azt tartom, hogy ha a megrendelők a szakma kezdésem első tíz esztendejében ilyen morállal rendelkeztek volna, akkor bizonyára elmegyek mozdonyvezetőnek! :)))
Jah, nyilván én is az vagyok, meg az összes ismerősöm is az, mert az elmúlt 20 évből nem tudok olyan építkezést., felújítást felidézni a környezetemből ahol minden rendben lett volna a "mesterrel", de van sztori bőven autószerelő fronton is.
Örülök hogy te egy ilyen szerencsefia vagy akinek bejött az élet.
Egykor villanyszerelőként kezdtem, mire felépült a házam, átálltam számítástechnikai műszerésznek. :-) Közben végigjártam az általad felsoroltak nagy részét. Igaz, még ma se merek bemenni a házba függővel és vinklivel a kezemben. :-( Pedig nem is én raktam a falat.
Néhány év(tized) rendszergazdai tevékenység után úgy döntöttem, jobb leszek nyugdíjasnak. :-)
Mivel számítástechnikai műszerész a szakmám, én 1024 mester lettem :) De én inkább a pénz hiánya miatt tanultam meg vakolni, betonozni, hideg-meleg burkolni, csempézni, lépcsőt ácsolni, cserepezni, fűtést, vizet szerelni, bútort készíteni, gipszkartonozni, redőnyt szerelni.
Kőműves, a két főfalat méterenként 1cm-es eltéréssel rakta, a ház egyik végén 404, a másik végén 417cm a szobák belmérete, 3 sor volt még csak meg, mikor észrevettük, nem bontotta vissza(80-as évek eleje, nem dúskáltunk a mesterekben), úgy maradt.
Ács legyártotta a tetőt előre tervrajz alapján, elhozta, persze nem stimmelt:-), sebaj reklamáljunk, mivel a kőműves a szembeszomszédja volt, így átment, és leugatta a haját is, 80 méterről lehetett érteni kristálytisztán minden szót:-DD
Ugyanezen kőműves kifelejtette a cementet a belső vakolatból, kicsit porlik, de nem számít.
Burkoló lerakott ~20db mintás csempelapot rosszul, "már nem szedem fel", nembaj bátyám, majd én megcsinálom az elbaszott munkádat, 16 évesen, tanulás helyett este 9-kor, nincs gond, vagy nézhetem 30 évig.
...no innentől kezdve kábé az összes házi melót én csináltam sk, legyen az külső hőszigetelés, gázkazán tuning, lépcsőépítés, hidegburkolás, villanyszerelés, ajtókeret építés, vízszivattyú javítás, autó-motor-bicikli-roller, talán még cipőt nem javítottam, de nem is akarok.
Van olyan kőműves, akit egyébként beengedek a házba, ismeri az anyagokat, derékszöget, centit, vízmértéket, számológépet, vannak szerszámai stb, természetesen már Ő sem ebben az országban dolgozik...
Szoktam-e elrontani valamit?Természetesen, csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, csak nagyon nem mindegy, hogy milyen értékben, és milyen következményekkel jár, valamint el tudjuk-e ismerni/kijavítani a saját hibánkat.
Vetettem már tízezer forintos autóalkatrészt feleslegesen, mentségemre szolgáljon, hogy ugyanannak az alkatrésznek a mindent kizáró diagnosztikája kábé harmincezer forint lett volna, tehát végülis húszezret spóroltam az ügyfélnek, így is felfoghatjuk, meg lett egy tartalék turbónyomásszenzora.
Nem vagyok tévedhetetlen, sőt én is követek el hibát, többet mint szeretnék.
-Üveges- Megmér 4 ablakot, Hőszigetelt üveg, 1 volt méret, a többit farigcsálás után tudta beszerelni.
-reluxás- 2db ablak 120*100 és 120*80, az ugye nem egyforma, az akkori párom 20 percig győzködte , hogy nem egyforma, megmérte, legyártották, oldalanként 1cm hézaggal, ahol 3mm-nek kellett volna lenni.
-tetőfedő- át lett héjazva a tető, van összefolyó vápa is , az egész alatt fólia aminek önmagában is állnia kellene a csapadékot, ehelyett úgy folyt be a víz mint a csap, amit nekem kellett a végén megcsinálni. Egy részen a takaró bádog hossza miatt áztunk be ( rövidre sikerült )
-Kőműves-fürdőszoba fal 2,5-en 3cm ív van a falban , milyen jó volt a fűtéscsövet rágörbíteni. Az ablakot nem tudja kispalettázni a kerettel párhuzamosan?? És nem ez volt az egyetlen velük.
És írhatnék ide villanyszerelőt is .
Lehet én vagyok az ilyen szerencsés a vállalkozókkal. És valószínűleg ide CSAK a hibák kerülnek , a jó munka az nem, és ezért soknak tűnik.
Üdvözlettel:
Zsolti: géplakatos a tanult szakmám, de egy élethez sokféle szakmai konyítás kell ( főleg ha nem jut mindenre a keretből )
CNC forgácsoló, és ritkaságszámba megy, ha elbaszok valamit, igaz nincsenek olyan hű de bonyolult munkák :D gépet még nem törtem össze :)
Ellenben pl. hőszigeteléseket nézegetve, 10-ből kb. 8-9 házon látni, hogy úgy van elbaszva, ahogy illik... szépnek a legtöbb szép, nem napnyugtánál nézve, messziről :D
Szerintem én itt az Indexen soha nem láttam olyan topikot ahol a szakemberek olcsó fikázása lett volna a cím. De itt is mint más topikokban folyamatos a dolog. Írjátok már ide a foglakozásotokat és a tévedhetetlenségetek eredményességi rátáját.
az eladástól az tántorít el, hogy már egy kicsit kezdem látni az épülethibákat, és egy felujjított alacsony rezsijűből menjek megint és kezdjem elölről, benne lakva a felujjítást, mert amennyi " mester " volt itt mind ostorral kellett volna elzavarni.
Mert ha én csinálom tudom miért lassú/stb, de ha fizetsz érte és hibás??
Ugye itt azért szokott a kérdés felmerülni, hogy azért még a beruházó életében " megtérüljön".
nem ugyanannyi a puffert felfűteni mint 1* megrakom a kazánt, leég, és majd fűt a gáz. Ha kevés gázt használsz kevés a megtakarítás, és a megtérülés esetleg az unokáid idejére tolódik.
Ha tudol mostani gázfogyasztász/fafogyasztást abból lehet hozzávetőlegesen kalkulálni mekkora puffer kellene 1,5 nap -10 fok külsőnél .
"A fentebbi napkollektoros posttal kevésbé tudok egyetérteni. A mai napon a teraszon 11 fokot mértem napon. Az nappali órákban begyűjtött energia tárolására is jó volna a puffer nemde? "
Alapvetően a cél annyi volna, h ha hozzájutok korrektebb áron fához, akkor azzal betervezve amikor van időm munka előtt befűtök és abban bízom h egy 1,5 napot elketyeg úgy, h nem esik a hőmérséklet 21-22 fok alá, ellenben a mostani kb 12 órás időtartammal. A kérdésre válaszolva, nyilván minél többet szeretnék áthidalni a tartalékolt energiával. : -) De ha már évi 20-30%-ot rásegít a napelem, és a puffer, az is valami. Gondolom utóbbi nem csak a vegyes komfortját növeli, hanem a hatékonyságán is javít.
Napelem kapcsán lehet pontatlan voltam, mindenképpen napelemet szeretnék, nem kollektort.
Igazából most sem vesz el extrém időt a vegyes befűtése, az ember megrakja pár perc alatt reggel, begyújt, és másnap kihamuz. Nem érzem akkora tehernek, h releváns volna foglakoznom ezzel a kérdéssel.
Mindenesetre tényleg köszi az infokat, átrágom, ajánlatot kértem már, majd jelentkezem h mire jutok.
Na az cumi. Itt nem nézik, meg amúgy is, csak felújítom a melléképületet. Még párszor átszámolom, de úgy néz ki, tavaly kicsit vastagon fogott a ceruza, 6*4, max 6*5-ös elég lesz, kb. százezer alatt megúszható oldalfalak nélkül.
Eladni sem rossz dolog ám, mert másodszorra már tudod milyet ne vegyél, és milyen kéne Neked.
Lehet el kéne adni az ingatlant, nincs garázs. (Annak idején, amikor ide költöztünk a volt asszonnyal kicsit átdobtak , mint szart a palánkon, " elvi építési engedély van" amit aztán sosem láttunk, és nem is lehet ráépíteni, kicsi a telek )
Nyáron ha fűteni akarod a medencét, és olcsón ki tudod hozni, akkor esetleg. De kb. már vagy 10 éve folyamatosan azt mondja mindenki, hogy kvára nem éri meg, esetleg ha tényleg olcsó, volt egy időszak, amikor jó ára volt.
Én meg nem telepítek semmit :D gyűjtöm a pénzt fűtéskorszerűsítésre. Meg garázsra :D
-)))), Igen , célszerű egy " tartalék" hőtermelő beépítése családi házba.
Amit nagy vonalakban tudok saccolni az kb 1-1,5M, A gázkazán engedélyezés/ felszerelés / beüzemelés egy 250e ft-os kondis kazánnál is lesz összesen 500 ( legalábbis amit az öcsémnél üzemeltem be az munkadíj nélkül volt ennyi )
igen , a vegyes tüzelésű kazánnál nem kell évente karbantartási díjat fizetni.
Az elgondolás jó, fűtesz vegyessel, a felesleget tárolod.
Mennyi időt szeretnél ezzel az eltárolt hővel " áthidalni" , hogy ne üzemeljen a gáz?
Mennyi időt akarsz naponta foglalkozni fűtéssel? Ezek sarkalatos kérdések.
Elég költséges egy jó pufferes rendszer kiépítése, mert ebben az esetben nem csak annyi van , hogy rákötjük a kazánt a meglévő rendszerre, hanem egy kis villamossági kiépítést is kell csinálni, és minnél több minden van beépítve annál bonyolultabb.
Több szivattyú ( vagy 3 ) , 3-4-5 termosztát, vegyeskazán keverőszelep ( vtc-511 ), és olyan szerelő aki be is tudja kábelezni mikor melyik termosztát mit enged/tilt és miért.
Egy pl: elhívtam a kolegámat , nyugdijj előtt álló villanyszerelő, elmondtam neki minek mikor miért kell üzemelni, azzal kezdődött, hogy a fi rellé nem reagált semmire, ragozzam tovább?? Így nekem is ment volna ( 3* annyi idő alatt ) és nem fizetek érte.
És érvényes a gépészeti részére is .
Napkollektor- ma nem voltam kint , de álltalában ez az év eleji napsütés kb 40fokra szokta feltolni a 200-as tárolót, -alacsony a nap besugárzási szög és rövid az idő, ez max ennyi csővel a melegvizet tudja előmelegíteni, fűtés rásegítést el kell felejteni, vagy csak rásegítés, mi a drágább azt kell kiváltani.
Másik - kollégámnál van 150 cső a tetőn, kelet/ nyugat tájolás fele fele. Neki mindenre rá van kötve ( HMV, fűtés, medence ) a megtakarítás -1 hónappal később kell kazánnal fűteni , ugyanez tavasszal.Náron meg 42 fokos a medence is .
Tehát nem rá/lebeszélni akarlak, hanem egy kicsit rávilágítani mennyibe is lessz, és még úgy is akarod, a te dolgod.
Hm, magyarán akkor mégiscsak építtessem ki a puffer rendszert, "mi van ha beszarik a gázkazán" esetére? : -))
Egyébként mi a minimális költség, amivel számolhatok, ha pufferesíteni szeretném a rendszert úgy, ahogy gm-kiev is linkelte?
Azért egy öntöttvas kazán, normális rendszer kiépítéssel gyanítom sokkal üzembiztosabb, hosszabb ideig működik és kevésbé szervizigényes...
A kezdeti tervem az volt ahogy írtam is, h a jelenlegi Viadrus vegyes kazánt megtámogatom egy pufferrel, illetve rakatok fel egy kondenzációs kazánt, és a rendszert úgy szeretném beköttetni, h ha netán kihül a puffer, akkor a gáz magától kapcsoljon.
Noh és jövőre minderre menne fel pár napelem.
A fentebbi napkollektoros posttal kevésbé tudok egyetérteni. A mai napon a teraszon 11 fokot mértem napon. Az nappali órákban begyűjtött energia tárolására is jó volna a puffer nemde?
Akkor meg az aggregátor ára megy fel meg a benziné, mindig van valami érv :D
De most hogy írod, egyre szívesebben építettetnék egy passzívházat :D lottón meg a viktornak nyaláson kívül van bármi más módja is? :D :D :D valami olyat, valahol pont jó helyen kéne dolgozni, amiből 5-10 év alatt megszedném az árát...
Ez mondjuk igaz. De utána meg jönnek, hogy mi lesz ha nem lesz áram, gáz, azért mégis csak jó lenne befűteni egy kandallóba :D
Kandalló pl. miért nem lehet? Mostanság már kívülről kapják a levegőt, nem a lakótérből. Hogy kerül a légtérbe az égéstermék? És hagyományos esetben ha oda is kerül, nem gond? Passzívháznál a szellzőrendszer nem szívná el?
Passzívházban semmilyen kémény nincs. Gáztűzhely sem lehet, mert szabadon ég a légtérben. Kandalló is csak a korábban említett etanolos lehet, mert a lakás légterébe kerül az égéstermék. A fűtőeszközt (elektromos fűtőbetét) el lehet helyezni a szellőzőrendszerben. :-)
Teljesen értelmetlen a hagyományos fűtési eszközökre fordított kiadás.
Éppen most számolgattak ilyeneket. De van pl. passzívház fórum is.
Ha egy új háznál el tudod hagyni a gázbevezetést (nálad nem), központi fűtés kiépítését, kazánt, kéményt a velük járó tervezési költségekkel, a különbözetből megvan a passzívház. Amit jó esetben egy 2 kW-os hősugárzóval be tudsz fűteni. Amíg élsz, nem lesz gondod favágásra, beszerzésre, drágulásra,...
De az pénz... abból van a legkevesebb az átlagembernél. Persze, ne építsen házat akinek nincs rá pénze, vagy építse szakaszosan, 30 év alatt kész is lesz :D másik gond, hogy normális szakembert is nehéz találni.
Nálam megint előjött az olcsó garázs téma... majd meglátjuk mi lesz, lehet inkább drága lesz, 10 évente újjáépítve... de a reménysugár megcsillant, gyorsan számolgattam, és nem is olyan vészes a faanyag... ha nem számoltam el :D
A tervezés fázisában a fűtést minimálisra csökkenteném, megfelelő falazat (B30 a hanggátlás miatt) + EPS szigeteléssel, födém, padló alá szintén megfelelő szigeteléssel.
Nálunk sajna a gáz nem játszik pedig 50 méterre van a telek a szűcs utcától az aszfalt mellett.
Ha nem a házunkal szemben lett volna a telek nem hiszem hogy megvettem volna. Bár nem kicsi... Szóval lehet mégis :) Geotermikus fűtés volt az első ötlet de az k.rva drága, kb 3 milla plusz gépészet. Lehet hogy faelgázos lesz esetleg egy pellettel megtámogatva ha kiadja a költségvetés.
A mai eszközök nagy része már kapcsolóüzemű, teljesen más jellegú terheléseknek vannak kitéve a kondenzátorok, mint egy régi hagyományos analóg disszipatív jellegű cuccban. Teljesen más paraméterei fontosak a kondiknak, mint ami 20 éve fontos volt. Sajnos ha minnél jobb értékű esr meg kiss belső ellenállású kondi kell (régen ezek kevésbé fontos paraméterek voltak) és ahogy megyünk felfelé a frekikkel (kisebb méret súly, stb) egyre speciálisabb anyagokat kell használni, amik ráadásul ellen dolgoznak az élettartamnak. Ez egy nagyon összetett dolog, érdemes elbeszélgetni olyan személlyel, aki kondenzátorokat tervez meg elektrolitokat és ilyen gyárban dolgozik. Egyszerűen lavírozás van bizonyos paraméterek között, és kompromisszumokat kell kötni. Lehet csinálni "örök életű" kondikat csak éppen nagyon szar egyéb paramétereik lesznek - és ma pont ezek a paraméterek fontosak a régi világgal ellentétben. Meg lehet eszméletlen jó ESR értékű kondikat csinálni, de abba meg olyan anyagokat kell használni, ami az élettartamra lesz negatív hatással.
Persze, nem vitatom, ott a költséghatékonyságra törekvés is, de ez kb egyben vevői oldal is, mert mindenki a legolcsóbban akar vásárolni, és mindezért a legjobb minőséget. Aztán meg mondjuk, hogy tervezett elavultatás.
a ház hőszükséglete nem változik a kazán cserétől.
ami egy kondisnál jobb , kevesebb a légfelesleg, folyamat szabályzott az égő 20-100% között, alacsonyabb az füstgáz hőmérséklet ami elhagyja a készüléket, és ezekből összejöhet 20% földgáz felhasználás csökkenés, DE sokkal karbantartás igényesebb ami drágább , és ha kevés gázt használsz akkor a megtakarítást elviszi. ÉS nem fog 20+ évet üzemelni .
Nem családi ház méretben- 60-80 kw-nál már lehet egy égőventillátor 300e, vagy az alu hőcserélő cseréje mert megette a kondenzátum- ne is gondolj rá akkora összeg.
Radiátoros hőleadók, OPOP H424 19kW-os, kétaknás vegyestüzelésű kazán, 1100 l-es puffer, RÁDIUSZ 25 18-25 kW-os gázkazán (jelenleg a magas faárak miatt csak ez üzemel),
kézi és automata (Arduino alapú)szabályozó elektronikával.
A cégnél ahol dolgozom, vagy 6 éve volt fekvőházas IBM, vettek vagy 100db-ot, kb 50 alaplap hibás lett, de a többi sem járt jobban. Vacak széria volt, azóta sem vettek ilyet.
Épp ilyen aprítógépest keresek éppen, nem vállalsz vele melót? Jelentős mennyiségű, szálában megszáradt anyagom van, amivel a 40 mm-ig alkalmas marófejes gépemet nem akarom kínozni...
Január 8-án raktam le a pincébe a képen látható ~2,5 m3-nyi aprítékot. Tegnap fogyott el. Elég laza az aprítékom, köbméterenként 210-230 kg, azaz a rakat kb. 550, legfeljebb 600 kg. A tárolósiló még félig van. A tüzelőtárolóban is van még ~4 m3, így április végéig van száraz tüzelőm.
Közel 30 éve javítok kapcsolóüzemű tápegységeket, szünetmenteseket. Alaplapokat is szoktam "átkondizni", persze kizárólag meghibásodás előtt. Az említett hiba kizárólag a gyártó felelőssége, nem a technikáé. Vannak 25 éven felüli szünetmenteseim, amik azóta mennek, de PC (AT) tápjaim is, amiben még senki nem cserélt kondenzátort. Ha egy kazánt úgy hirdetnek meg, hogy 6 év garancia (Hajdú kondenzációs) akkor a gyártó megválogatja, mit rak bele.
Sajnos, találkoztam én is sorozatban olyan IBM alaplapokkal, hogy ~1,5 év után tucatszámra folytak ki benne az elkók. Szerencsére 3 év garival adták. :-)
Mai fűtés 17 kg lengyel dió , 6 kg fa , hát , bőven megszaladt a füsthő , átlag350 , 450 is volt időnként a samott terelő nélkül . Szénnél is érdemes lenne bennehagyni a terelőt ezek szerint ?
Ma puffer fűtés előtt fentről le : 40 , 35 , 25 , 25 fok . Felfűtés után :90-90-85-60
Sajnos ezt meg tudom erősíteni , nemrég 6 db hdmi elosztót szedtem szét a melóhelyen kíváncsiságból , mindnél a kondenzátor volt megpúposodva , elpukkanva . Hívtam a szerződött partnert , hogy mi a bajuk , azt mondja : igen , ez szokott a bajuk lenni , de nem cserélik csak a kondit , mert ilyenkor valami ic is tönkre szokott menni , bonyolult a javítás , hoznak másikat kompletten .....
"ha megéri az 5 évet kezdhetsz rettegni mikor áll meg az elektronika benne. "
Sajnos ez tényleg így van. Külön mérnökcsoportok dolgoznak azon, hogy garanciaidő után a minél előbb hibásodjanak meg. Alulméretezett tápegységek, gyenge minőségű alkatrészek (főleg az elektrolitkondenzátorok), és sok helyen találkozni olyan "trükkel" hogy direkt hőforrás (hűtőborda) közelébe tesznek elektrolit kondenzátort, ami így idő előtt tönkremegy. Egyre bonyolultabb elektronikák egyre kisebb hibatűréssel.
"ha megéri az 5 évet kezdhetsz rettegni mikor áll meg az elektronika benne. "
Te ezt komolyan is gondolod? Ha egy kond. kazánra 5 év garanciát adnak, az biztos csakis olyan ócska lehet, hogy a következő napon bedöglik. :-(
"kondis kazán talán 20%-ot csökkent a fogyasztásodon"
Ez sok mindentől függ, régebbi tervezésű, építésű rendszereknél jó, ha eléri a 2-5%-ot a fogyasztáscsökkenés. A felületfűtésű rendszerek, amik akár 35-40 fokos előremenővel is kifűtik a leghidegebb télben is a lakást, azokkal se éri el a 20 %-ot, mert azzal egy normál gázkazán is jobban teljesít.
Kis segítség kellene. Házépítés előtt állok. Sajna a környéken nincs gáz ezért valamilyen megbízható faelgázosító vagy vegyes faelgázosító/fapellet kazánra gondoltam. Esetleg ha van más ötlet, szívesen fogadom. Keret kb 1 milla plusz a gépészet.
A ház még tervezés alatt van de a kb paraméterek megvannak.
Netto 113nm beltér, földszintes , 66nm padlófűtéssel (nappali+étkező+konyha+fürdő) a többi helység 5 db radiátorral. Kinek milyen kazán vált be?
Ami fontos lenne még, hogy olyan kellene, aminek van szervíz háttere Debrecenben is. Jelenleg Edilkamin pellet kandallónk van 7. éve, szervíz még sosem ért rá megnézni. Köszi a segítséget előre is.
Ezekben a solida kazánokban úgy van kialakítva a bordás hőcserélő hogy alulról közte egyből ki tud menni a megtermelt hő, tehát ezzel a terelőlapos megoldásnál pont az a lényeg hogy rákényszerítsük a megtermelt energiát hogy tovább maradjon a kazánban ezáltal több hőt adjon át. Ezért szokták ezekben teljesen hátratolni hogy előre kényszerítsék a hőt igy az összes hőcserélőt érinti. Legalábbis sokkal jobban mintha nem lenne ott a terelő.
Nekem van napkollektorom ( 30 csöves , 200 literes tárolóra dolgozik, 300-as kellene. Nyáron főzi a vizet, télen meg amikor kéne nincs , amúgy csinálja a meleg vizet . Ez saját kivitelezésben is volt kb 500e ) . Most csak akkor érdemes ha kapsz rá igen kedvező árat, és vissza nem térítendő támogatást.
Nap ellem inkább.
A kondis kazán talán 20%-ot csökkent a fogyasztásodon , ennek fejében karbantartás igényes, számolj évi min: 10e, és ha megéri az 5 évet kezdhetsz rettegni mikor áll meg az elektronika benne.
Üdv ! Persze hogy jobb a hőérzet mert folyamatosan meleg a radiátor, és eleve túlfűtöd a lakást ! Egyszer próbáld ki hogy ugyan az a hőfokot tartod gázzal is mint a vegyessel lehetőleg minél hosszabb időintervallumban !:) Kondis kazán felé mozdulj ,hosszú távon nincs alternatívája ha venned kell a fát !:)
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget és azt is, h nem csak a topik témájához mérten elfogult véleményeket kaptam, hanem annak a lehetőségére is rávilágítottatok, h egyáltalán szükségem van-e erre. Valóban elgondolkodtató.
Apropó, ha a jövő évben tervezek napkollektort felszereltetni, akkor sem jó döntés most kiépíteni egy 2 csőkígyós puffert? A végcél ez lenne.
Alapvetően vidéken, faluban van az ingatlan. Erdőm nincs, így a fához sem jutok hozzá ingyen, viszont tény és való, h a család szerint ha a vegyessel fűtünk egyszerűen sokkal jobb a hőrézet, mint a kb. 20 éves gázkazánnal. Nem tudom h ezen pl. egy mai kondenzációs kazán már segít-e, de ez az egyik ok, ami miatt továbbra is megtartanám a vegyestüzelést, illetve a másik, h ha netán úgy változik a gáz ára, h még kondenzációssal is kedvezőtlen, akkor remek ha van egy jól kiépített, gazdaságos vegyestüzelésű rendszer - szerintem.
Több levegőt kap, de a minimális résre hagyott rögzített ajtónál az első vízszintes rostélynál is beszökik az égési levegő, egész másként ég a tűz. Kukkants be ilyenkor a szekunder levegő nyíláson, a láng színe sárgából kékbe majd fehérbe vált. Fát légfelesleggel kéne elégetni.
Valóban nem működik ilyenkor a huzat szabályzás, de a terelő úgyis torlóhatást fejt ki, mintha füstgáz pillangóznál. A másik van 600L fűtővíz a rendszerben, ezzel szinte egyensúlyban van ( Grundfos UPS 25-60 3 sebességes ) leglassabb fokozatú szivattyús keringetés mellett, csőtermosztát vezérli. Gravitációval még nem próbáltam.
Régóta olvasom a fórumot,néhány kérdésemre kaptam is választ,amit köszönök.
Lenne néhány dilettáns kérdésem újra:
- a primer levegő az amit alulról kap a tűztér az alsó huzatszabályzónál?
- mi a szekunder levegő?
- a kazánomból saválló cső megy a kéménybe,ami szintén saválló.A kéményig van 30-40 centi.A kijövő saválló cső felületi hőmérsékletéből lehet következtetni a kilépő füstgáz hőjére?
Visszaolvasva arra jutottam,hogy ha túl magas akkor az eget is fűtöm,ha túl alacsony,akkor füstgázból kicsapódik a víz,mielőtt kiérne a szabadba.Ezt jól gondolom?
- a füstkivezetésnél a kazánon van egy csappantyú,amit ha elfordítok,lezárja vagy részben lezárja a kivezetést.Ezzel mit tudok szabályozni?Nekem teljesen nyitva van,mi történik,ha zárok rajta?
Bocs,ha egyértelműeket kérdeztem,de tanulni az alapoktól kell.Csak hétvégén fűtök fával,hét közben a gáz megy,így nehéz tapasztalatokat szerezni.Arra már rájöttem,hogy máshogy kell alul állítani az ajtórést,ha vékonyabb fával tüzelek,mint ha vastagabbal.
- cserfát vettem a nyáron "konyhakész" formában,teljesen fedett helyen van.némi légmozgással.A tároló hőmérséklete: eddig nem volt bent mínusz,nyáron viszont volt 40 fok is.(kopolit és drótüveg oldalú lindab lemez,van a tetőben is üvegrész.Hány évig lehet jó az ilyen helyen tárolt fa?
A padlofűtest nem kotnem ra csak hocserelon keresztul vagy az egeszbe inhibitor kell.
Ha zart rendszer lenne kell a kazanra biztonsagi hocserelo (40-50e) +a wats sts 20 ( 15e) igy indulnak a koltsegek.
Gm olvtars szavait szivleld meg.
En most CSAK akkor csinalnam ha 22000/köbm alatt jutnek fahoz . Nagy a beruhazasi igenye es az elobb emlitett fa arnal is csak minimalis elonyod lenne a gazhoz kepest es az altalad emlitett puffert 3 4 ora alatt tudnad felfuteni ami aztan kb 1nap alatt ki is urulne-10fokban. Szamold a napi 3 4 ora baszakodast. Ha az ido alatt massal tobbet tudsz keresni inkabb azt csinald.
Üdv ! Minden pénz amit a vegyes+puffer rendszerre fogsz/akarsz költeni kidobott pénz ,hacsak nincs ingyen a fa ,de ha ingyen van és eltudod adni ,akkor még jobban jársz ! Nem költenék semmit a fás rendszerre ,hanem megtartanám tartaléknak !:)A jól szigetelt jó gázkazánnal rendelkező ingatlannál szerintem a Te esetedben nincs jobb/olcsóbb opció !:)
Szia. Próbáld meg az alsó ajtót kinyitni, majd visszatolni kilincs nélkül, és itt rögzítsd meg egy nehezékkel kinyílás ellen. Így sokkal több helyről kap a tűz levegőt, mint zárt alsó ajtónál a pici huzatszabályzó nyílásán. Keményfánál ez működik, a samott terelők elég torló hatást fejtenek ki, nem kell a füstgázpillangót használnom, csak brutál szélben. Raklappal fenyővel nem próbáltam fűteni, hosszú ideje már tölgy 2 évet száradt 10x10 v. 15x15 40-30cm hosszú hasábokkal megy.
1 kör: VIADRUS - ESBE vagy LADOMAT - 1000-1500L-es puffertartály (2 csőkígyó sorba kötve), (1000L-es is elég) nyitott tág tartály, keringetőszivattyú, egyszerű vezérlés, (meg kel tudnia szakítani a gáz kazán szoba termosztátjának szálát) biztonsági és tágulási vezeték.
2, Puffertartályból úgy a radiátorok, mint a padlófűtés fűtővize zárt rendszerben külön keringető szivattyúval kivéve, min. pufferbéli víz-hőmérséklet torlással illetve szoba termosztátokkal.
A két fűtő alkalmatosság (puffertartály gázkazán)egymástól visszacsapókkal irányonként függetlenítve.
Puffertartályra merülő hüvelyes torló termosztátok, illetve termoszátok felszerelése ajánlott.
Csak olyan "szakit" kérj fel a dologra aki már készített ilyet.
Előre is elnézést kérek a totál amatőrségem miatt, teljesen más területen dolgozom.
Van egy Viadrus U22D, 6 tagos kazánunk, a komplett rendszer fejlesztése és kellemesebb hőérzet érdekében idén frissítésnek vetem alá az egészet. Jelenleg puffer és minden okosság nélkül működik, nyilván a legrosszabb hatásfokkal.
A kérdéseim számotokra biztosan nagyon egyszerűek. Próbáltam itt is visszaolvasgatni, de amatőrként az 1-1 leírt, de nem kifejtett információhalmazt kevésbé értem. : -) A lényeg, h szeretnék képben lenni az alapokkal, mi az amit a fűtésszerelő rám akar beszélni, mi az ami hasznos és esetleg mi az amit én is tudok neki javasolni az általatok tanácsolt információkból.
Az 1 szintes ház állandóan fűtött területe nettó 115 m2, az egész házon van 12 cm grafitos szigetelés, műanyag nyílászárókkal. A fűtés 2 nagy, 170 cm hosszú, 1 db 120 cm hosszú radiátorból áll ( 10 éves "lapradiátorok), illetve nettó 50 m2 padlófűtésből. A vegyeskazánban általában vegyes fa hulladékfa kerül eltüzelésre, de legfőképp akác.
- A fűtésszerelő 1000 literes szigetelt puffer javasolt. Annó neten olvasgatva azt olvastam, h érdemes minél nagyobbat vásárolni, de leginkább ilyen területhez 1500 literes javaslatokat találtam. Valóban? - Puffer kapcsán elég a hagyományos, vagy célszerű pl. a 2 csőkígyóval szereltet vásárolni? Vagy ennek csak akkor van értelme ha később napkollektort is tervezek?
- Kapocska hsz.-ára azért válaszoltam, mert hasonló kérdésre válaszolva, írta a "csöves hőcserélőt". Ez gyanítom nema biztonsági hőcserélőt takarja. Konkrétan az általa is ajánlott hőcserélő micsoda és mi célt szolgál? - A fütsgázérzékelőről az én szerelőmnél szó sem esett. Ezt miképp kötik be, mi a szerepe, mit működtet?
- A samottal kirakást több postban is láttam, az gyanítom jó megoldás.
(Háttérinfoként leírom, hogy egy 24kW-os Vaillant kondenzációs fűtőkazán még be lesz szerelve a rendszerbe. A melegvizet egy 200 literes bojler tárolja most is, ami villany és / vegyesfűtéssel támogatva melegít.)
Tehát összegezve szeretném minél hatékonyabbá tenni a Viadrus kazán hatásfokát.
Nekem is 200°C körül megy a totya, ha nem szalad el 280-300°C-ig, de a terelők után ez ritka jelenség. Sokkal szebb a tűztér és a táskák felülete is. Nyáron szerintem nekiugrom, mert bár érezhető hatásfokjavulás nincs - pufi nélkül -, azért szebb a barna moha, mint a csillogó kátrány (még ha a barna moha alatt csillogó kátrány van is :D ).
Szia. Na végre má nem vagyok egyedül az alacsony 180-200°C füstgázzal, már kezdtem magányosnak érezni magam. Ha jól látom a "mumus" Viadrus, neked is kellene az előmelegített szekunder levegő..
Nekem a samott terelőkkel 160-260 az átlag füstgáz hőmérséklet a kazántól 1 méterre mérve a füstcsőben , égés intenzitástól föggően. A fa az javarészt fenyő, raklapból. Viszont hajlamos kormolni , de a korom nem ráég a kazánra , hanem olyan szerkezetű , hogx egy sima kefével le tugom söpörni róla .
Nekem a samott terelőkkel 160-260 az átlag füstgáz hőmérséklet , égés intenzitástól föggően. A fa az javarészt fenyő, raklapból. Viszont hajlamos kormolni , de a korom nem ráég a kazánra , hanem olyan szerkezetű , hogx egy sima kefével le tugom söpörni róla .
Üdv ! Jó reggelt ! Ezt Én már a kitorkolás után legalább 1 m -re gondoltam :"200 fok azt csak nagyon kevés kazán tudja." Jah,meg írtam nem csak gondoltam!:)
A pillangó szelepnél nincs lehetőséged egy bármilyen(analóg/digit) füstgáz hőmérő elhelyezésére? Mert ha az meglenne tudnál játszani a primer/szekunder levegő adagolásával ,ami szerintem a kazán optimalizálásának szinte legfontosabb része ! Terelő lapok alkalmazása után a kazán üzemeltetés közbeni változások is jobban megfigyelhetők ha van hőmérőd !:) Digitális talán annyival jobb ,hogy tudná pluszban indítani a keringtető szivattyút !
"...nem valami tömör a rendszer. 1-2 hete töltöttem 2 bar körülre, de már megint alig van benne."
Ha lejár a fűtési szezon, vedd le a puttonyt! Nézd át alaposan a garat felső szélén a hegesztési varratokat. Amíg szénnel tüzeltünk, a varraton lecsúszó köves szén évek alatt annyira elkoptatta a hegesztést, hogy látszott a lemezek illesztési vonala. Nyitott a rendszer, akkor max. 8,5 m víz volt fölötte. Olyan jó volt az illesztés meg közben a rozsda eltömte, hogy lassan szivárgott. Fűtési időszakban ez el is illant. Nyáron a bennmaradt hamu átnedvesedett.
Most is szivárog valahol, nyáron majd nekem is szét kell szednem.
Üdv ! Annyi amennyivel kondenzáció nélkül eltudja hagyni felül a kéményt ! Valószínű valaki azért szavazott meg egy - neked ,mert ebből a rengeteg adatból amit közöltél jóslásra buzdítod a Szakit !:) Vegyes a kazán? Hány méteres ? Fűtőanyag?
Én szeretek tippelni ezért azt mondanám ,hogy kb 200 c fok ,akkor nincs a varjak segge fűtve és még a vegyes kazán sincs agyon fojtva !:)
Kérem szépen itt van a kánaán, ingyen kazán, ingyen nyàrfa dücskő 2 pótkocsival.. a láng terelővel mán nem a kéménybe szökik, csak a hőcserélő elejéig.. nincs ez a fűtés picit túlmisztifikálva?
Takard le a rostélyt vaslemezekkel, hogy a puhafád jóval kevesebb primer levegőt szippantson, így elnyújtod a lobbanós kedvenc fád égését, előmelegített szekunder levegővel pedig fokozhatod a gyérebb égés kiégés produktumát.
Hagyd meg az öv. kazánt és a terelőt, s ha mán van egy plusz felső ajtód, tehetnél bele hőálló üveget, oszt jobban látnád, közvetlen követhetnéd az események alakulását.
Az égni akaró nyárfáról már írtam és most kiadsz egy rakás pénzt
azért ,hogy nagyobb legyen az ajtó,de semmivel nem lesz komfortosabb a dolog.
Ha már javítani akarsz a helyzeten, akkor hagyni kell égni azt a nyárfát,de azt gazdaságosan
nem tudod megtenni hiába veszel másik kazánt kéménnyel.
Szerintem a + hőcserélő és egy pufi jelentene érzékelhető javulást tüzeléstechnikailag és a család javuló komfort érzetében kb. azonos költség mellett.
Az a baj,h a mostani kazàn nem fàra való.meg tudom oldani a sec.levegő adagolàsàt,de emiatt okvetlenül kellenek a terelők bele.jóval tovàbb ég igy benne a fa,de meg is nőtt a làng hossza,beleér a hőcserélőbe a vége.hiàba torlóztam.ja meg lenne a mostani télre majd 2 pótkocsi, 9 tonnàssal ingyen nyàrfa dücskő.amihez kell a nagy ajtó.
Az csúcs a 26 fok.reggelre van 22, begyujtok,felmegy 25 re,délre le esik 23 ra. 17 re 22 re.majd ismét begyujtok. Reggel 1 jó vedér fa,este összesen 2,5 vedérrel kell
Ugyan már, ne vicceljünk. Puffer nélkül 26°C, 110 ezer forintból, egy úgy emlékszem nagy házban. Örülnék, ha csak 110 ezret kellene tüzelőre költenem. 225 ezer lesz idén, talán marad meg belőle, és 100m2 alatti házat fűtök... esetleg egy puffer kellene neki, ami felfogja a feljebb tekert szivattyú által kizavart vizet.
Mit is: kényelmesebb benne tüzet rakni.fàhoz való,könnyebb takarìtani,nem borul benne össze a terelőlapok,ha véletlen hozzàérsz,ja hiàba a mostaniba a twrelőlap,igy is van 420 fok füst hő,barral,félig elzàrt pillangóval.sajnàlom,de a fenyőt és nyarat,most is 11 E ért kapom meg erdei m3 ét.hazahozva.min 10 m3 ert kell persze rendelnem..
Üdv ! Mit vársz ettől a "kidobott pénz" projektöl ?:) Persze ha már csinálod a "felesleges" munkát ,akkor csináld a nagyobb átmérőjűből ,legalább lesz mit le huzatkorlátoz !:)
Üdv ! Jó lenne tudni milyen vezérlés van a puffer/kazánkörön? Ha jól működik ,akkor nem nyúlnék hozzá,de ahol a füstgázt szabályozásra is használják ,ott az a feladata ,hogyha kialudt a tűz ,akkor kapcsolja ki a kazánköri szivattyút ! Ha ez nem lenne bent és csak vízhőfokra kapcsolna ,akkor az a bekapcsolási hőfoktól az újra kihűlő kazánhőfokig működtetné a kazánköri szivattyúdat !:)Amúgy a füstcsőbe beépített füstgáz hőmérő nagyon fontos információval lát el !
De a vas és a samott is ugyanúgy leadja az esetlegesen felvett hőt a hőcserélő felé a fűtés vége felé , ha jól gondolm . Vagy tévedek ? Vagy vasnál több hő megy ki a kéményen ? Samottnál 160- 300 között mozgott a füsthőfok. Átlag 240-260 fok folyamatos fűtési sakaszban.
Nekem hűtőgép hőcserélőjéből kivágott lemez, már harmadik éve szolgál, pedig lengyel szénnel fütök.
Most tervezem, hogy , nem csak a hátsó falát samotozom, be, hanem az oldalát is. A hátsó falnál a samotozást ugyanilyen lemezzel akarom védeni. Vagy harmincöt évvel ezelőtt leselejteztünk egy szaratov hűtőgépet, akkor szedtem ki belőle a hőcserélőt, mondtam, hátha jó lesz valamire. Sajnos azt, már nem tudom,hogy a mai hűtőgépekben is hasonló ötvözött acélból van e a hőcserélője. Azt is elfelejtettem, hogyan lehet hozzáférni. Azt gondolom, hogy a mélyhűtő részben található. Ha valakinek van ebben tapasztalata, kérem a bontási technológiáját.
Tavaly elkészűlt vegyes tüzelésű kazán plussz puffertartály rendszerünkbôl mint kiderült kihagyták a füstgáz érzékelőt.
Enélkül használjuk már egy ideje. Meg tudná valaki mondani, hogy mi célt is szolgál az a füstgáz kütyü? Mennyire fontos ez? A rendszer tökéletesen müködik nélküle is...
Ugy ertettem a valtozasok miatt kockazatos egy uj auto.
kihozol akarmit ami nem elektromos es most mivel valtozik arrafele tolodik hogy a hibrid sem jo mar egyszeruen kitiltanak varosokbol megadoztatnak beletolnak az elektromosba.aztan nezegeti az ember a garazsba az x millios kitiltott kocsijat ami nem full elektromos.
Mondjuk ha elterjes az aram jovedeki ado otthoni toltesnel nemtom hogy lesz de meg fogjak keseriteni
ezt a most finomnak tuno sutit is az tuti.Kicsit varni kell aztan kiderul.
Mondjuk a sajat szolar renszerrol toltes itt jol jon majd.
Új autót venni, a szocializmust kivéve a lehető legrosszabb befektetés. Akkoriban még drágábban el lehetett adni, mint amennyiért vetted. Most meg kihozod a kapun és olcsó autónál is leesik egy millió. :-(
Az innovációhoz és a Ződséghez semmi köze. Már elfogadható volt az ár és jó befektetés volt. Korábban is minden villanyról ment nálunk, kivéve a kapálógépet. Ahogy fény kellett, ott fénycső. Akár 3x40 W is. Azóta feltettem egy klímát. A zajt és a huzatot mi se kedveljük, ezért a ventilátora minimumon jár. Biztos többet is tudna fűteni, de így el lehet viselni. :-)
Lednel azt hiszem a meddo teljesitmennyel talaltam bokkenot.Mar beugrott.
Azt a regi analog meroora nem méri csak a hasznosat.Tudom a digitalis meresnel volt kulonbseg.Tobbet mért tuti de majd megnezem hogy volt pontosan.Na a led meghajto aramkorokkel ezen lehet trukkozni.(cos fi amugy)A wolframszal az elizzott jo sokaig mig nem levegosodott le a bura.
Amcsiknal a 230-ra meretezett 100W szabvany lampa kb orok volt 130V-on igaz kisebb fennyel nyilvan de kozel se a tulfesziteshez.Aki nem latta a kulonbseget a szamlan lehet digit oraja volt es igazabol ez a baj.Erdekes lenne tudni.Aki nem erzett csokkenest azoknál digit mero van már?
100w-os egyedül a steklámpába volt. Kintre sem került valami hű de erős, lemondtunk a reflektorról, nem az a lényeg hogy ki legyen világítva, hanem hogy ne ess hasra a sötétben :D a bejárattól pl. el is vettük a világítást, az utcai lámpa elég oda.
11w, 570 lumen, 2700k, 86mA talán, de az utolsó nem biztos, ennyit tudtam megjegyezni :D , olvasásra tökéletes.
Amugy az a legjobb hogy megy a marketing ezerrel es kozbe egy dolog megy még jobban.A tervezett a ulas meg a minel olvsobb gyartas.Hogy a haszon megmaradjon.
Vettem reszt gyartasban tervezesben ami jo termek volt.
Beetették vele a piacot es utana indult a mas iranyu tervezes.
EOL ez egy tok jo mozaikszo.End of life.Mikor hogyan legyen vége.Tervezve.
A napelem se kulonb meg igazabol semmi sem.Ez szomoru.
profitorientalt vilag.Minden mas csak duma.Megvezetes.Itt mindenki az ilyenolyan futeset fejleszti.
Es ez onzetlen a csalad felé hogy rentabilis es olcso hatekony kenyelmes legyen.
Masok markak cegek ezt vetitik ki de nem onzetlenul..
Nem hiába, mindenki visszatér a természethez. Én is szívesen laknék egy csupa üveg délre néző házban, fénycsatornákkal teletűzdelve, de hát az sok pénz.
A budiba direkt hidegfehéret vettem, csak sajnos nem volt gyengébb, így kb. mint egy steril műtő :D de nem ébred fel az ember, ha éjszaka jön rá az ülhetnék :D
Nyugodtan írhatod ide is, nem hiszem hogy sokakat zavarni. Tudok ajánlani egy másik fórumot is, csak ugye oda regisztrálni kell, azt meg nem mindenki akar egy témáért, mint ahogy az indexen sem szívesen mászna át az ember a szaktémába.
Nagykunsági.
Én azért szívesebben olvasok led mellett, mint egy hagyományos 40-50w-os izzó alatt izzadva :D
A fenyspektrum.Normal az kb nap.Tobbibol csomo hianyzik ittott savokban.
kihat a kozerzetre hangulatra minden szarra a hiany.Nem csak a szinhomerseklet meg a lumen van.
De ezeken lovagol mindenki.De ez mar off ide.Nem is reszletezném.
meg a 10W led melegedese pl hat erdekes meg az is hogy a jelenlegi fogyasztasmero talan csak nem méri meg mondjuk annyira pontosan a ledeket.Mas muszerekkel mértem mast regebben.Ugy remlik...
Pár év után már nem az igaziak, pedig nem gagyit vettem. Ledet kellett volna, de kva drága volt. Most már ledeket veszek, sokkal jobbak. Megnéztem a lumen értéket oszt kész, hálószobába direkt gyengébbet, konyhára extra erőset :D
Az izzókkal mi is úgy voltunk. De biztos megvolt az oka, vagy bejött valami, amivel nem számoltunk, vagy többet égettük, mert nem kell lekapcsolni, úgyis energiatakarékos. Igaz, látni meg nem látunk mellettük.
Ja, a hőszivattyú drága. Nem arra gondoltam. Sima klímára. Ha van napelem, akkor jól jön mellé a klíma, nyáron hűt, télen meleget ad. Sőt, 0 felett 30%-kal olcsóbban fűt, mint a gáz. Nagyon sokan a szaldó meg az elszámolás miatt bedugnak a konnektorba olajradiátorokat, meg hősugárzókat, ahelyett, hogy klímával elfűtenék.
Ismeros azt is mondta hogy amugy tok jo is lehetne csak kellene egy forgato akkor lenne igazan jo a hatasfoka.Kulon monitorozza a paneleket es nagyon szamit a beesesi szog.Ez az elobb kimaradt.
Es ugy gondolom fontos megemliteni.Es itthon pont akkorat kell epiteni amit el is hasznal a beruhazo.Tobb felesleges koltseg ha alalovi valaki az talan a jobbik eset akkor csak csekely villanyszamlaja lesz.
Mondjuk en az autokkal is ugy vagyok inkabb jarok turbos benzinessel nem a downsizingossal nyilvan
hanem fajlagosan nagyobb teljesitmenyuvel normalisan 8-9L benzinnel de nem futok bele a levedlett
dizel szoporollerekbe nagy atlagban sokkal jobb igy stresszmentesen tankolgatni.(dragabban de amugy
2 ev atlagaban nyugisabb az elet sokkal Es olcsobb is)
Volt egy mitsubishi 12kw hoszivattyu azt nezegettem ne kerdezd a pontos adatokat mar nem emlekszek de nem terult volna meg 5 feletti cop pal is sok lett volna az áramszamla.
Ha 10kw napelem vagy inkabb 15kw fel van pakolva az mar mas csak sokan 3-4kw-tol varjak a csodat.
Az eves ossz atlagban nem hasznalhato extra dolgokra a szokasos aramszamla az kivalthato vele de semmi plusz.
volt aki a villanykazanrol meg a bojler futobetetes futesrasegitesrol is odakat zengett de nyilvan a villamos dolgokhoz ertek engem nem etet meg senki hogy az kifejezetten fasza dolog.
Mert nem az.
Ismerosom 2.5M feltolt a tetore monitorozza méri ez plusz beruhazas adatokat gyujt fel eve megkerdem
majd hogy all a dolog.Felhos meg borult idoben 100-150W/h termel azt mondta az csalodas volt.szemmel latnia..
Az egy dolog, hogy 9000Ft-ot meg lehet máshol is spórolni. De ha ott a napelem, és klímával fűtöd a házat, akkor máris faragtál a gáz vagy fa költségéből. Ez szintén egy számottevő költség. Nálam is tervben van a napelem 13 ezres villanyszámla mellett, de fent van már 3 klíma, amivel 30-50 ezer Ft-nyi gázt meg tudnék spórolni.
Es talan maga a mukodese is ugy van kitalalva hogy ha már belefektet az ember igyekszik beleferni a keretbe es maga a befektetes sikeres kifutasa erdekeben sporolsz tudat alatt vagy szandekosan.
Mondjuk takarekos izzok a+++ cuccok vagy csak elobb leoltod a villanyt barmi.Ha ilyen hatasai is vannak akkor ezt enelkul is lehet hozni.
Mivel te meglépted megoszthatnad tortent e nalad barmi hasonlo tudatos extra dolog vagy minden
Bocs kimaradt par smile a hozzaszolasbol a Muskos t is ugy ertettem :-)
nem szaroztam le csak mondjuk nem biztos hogy hatekonyabb befektetes mintha vennel egy lakast valahol aztan kiadod albiba. 9e.forintot okosabb automosassal kevesebb vagy mas helyen elfogyasztott kv val kevesebb cigivel vagy valami elofizetes modositasaval takarekosabb tudatosabb
vasarlasal kozlekedesi szokasok valtoztatasaval is lehet hozni abba nem kell befektetni de ez csak sajat velemenyem.
Amugy maga az innovacio alkalmazasa meg nyilvan mellette szol.
semmi sem orok valamikor ez is elamortizalodik mint minden mas vagy majd adoztatják pluszban
ha sok lesz belole.Nem tudjuk mi hogy valtozik 5 ev mulva de ez mindenre igaz eleg kockazatos mar egy uj autot is megvenni lassan
Utolsó kérdésem, hogy ha félretesszük azt hogy csöves vagy táskás hőcserélő, akkor ki milyen vegyes tüzelésű kazánmárkát ajánlana? Kinek melyikkel milyen tapasztalata van? Nekünk jelenleg itthon egy Lébényi bálás kazán van, aminek vannak jó ill. kevésbé jó tulajdonságai is, de az új házba nem gondolkodom ilyenben. Egyrészről mert nehézkes zárt rendszerbe kötni a szerelő szerint, másrészről úgy sem használjuk ki a nagy tűzteret.
Várom a véleményeket, kinek milyen kazánja van és az miben jó, miben gyenge esetleg!
Olyan a hozzászólásod, mint valami TV-s vetélkedő. Fele sem igaz.
A lakossági áram jelenleg nyomott áron jön. Ettől csak magasabb lehet.
Ha van valakinek pénze rá, ennél többet jelenleg kevés befektetés hoz. 9-12 %-ot. Kicsit nehézkes, de állítólag könnyítettek a papírmunkán az MFB-s kamatmentes hitelhez jutásnál. Semmit nem számít, hogy 3 éves vagy éppen kifutó termékeket szerelünk fel. Raktam fel Görögben bontott 2 éves paneleket. Eddig a legjobban termel. Hamarabb meg fog térülni a gazdájának, mint az enyém. :-(
"Még kedvezőbb feltételek a nulla százalékos lakossági energiahatékonysági hitelprogramban: 50 %-os szállítói előleggel is igényelhető a hitel. 2018.01.08 ."
Én is elégedett vagyok. :-) 0,58 falak, ~10 cm födémen, 2,9-es ablakok. Igaz, 38 éve kezdtem építeni. Akkor még nem ez volt a divat. Azért ha jó kedvem lesz, teszek rá 10 cm EPS-t.
A külső falak 30-as Klíma téglából vannak. Pont azért választottam ezt, mert elméletileg ez 6 cm külső szigeteléssel megegyező értékeket tud, így elég pluszba rátenni a 10 cm homlokzati szigetelés. (De egyéb tulajdonságaiban sokkal gyengébb a sima N+F-nél mint kiderült, még egyszer nem választanám!) A gépészeti tervező számítása szerint 20 cm lépésálló teljesíti az idén életbe lépő szigorúbb előírásokat, faszerkezetes födémnél,sem nagyon raknak 20-25 cm kőzetgyapotnál többet. Persze lehetne növelni a szigetelés vastagságát ha az anyagiak is jobban engednék, de tervező szerint ez az a határ ami szükséges és megtérül. A további szigetelés vastagság már nem annyira számottevő a hőigény csökkentésében. Szerintem sokan lennének akik a felével is elégedettek lennének!
Mire én odaáig eljutok, szerintem át sem fogják venni a megtermelt áramot, aztán bachatom az egészet...
Nem tudom melyik a legrégebbi napelem, de lehet van ami már 50 éve termel, és nem romlott le a hatásfoka 10%-ra, sőt, nem is számoltak vele, hogy ilyen jól fog működni erre az időre.
Én a szántóföldre tett bazi nagy rendszereket sem tartom jónak, mert foglalják a helyet. Inkább osszák el a környező települések között, középületek, gyárak, netán magánszemélyek tetőire. De hát azzal meló lenne, macera lenne, meg véletlenül még talán a lakosságot is támogatnák, amit ugye nem lehet, csak hitelből.
Saját napelemes rendszerem 8 év alatt megtérül. Ebből már 4 letelt. Ma már a fő elemek olcsóbbak (napelem, inverter) a szerelvények árai inkább emelkedtek. A rendszer árának ~20-30 %-a szerelvény. Szerelési díj 1 évet még hozzátehet.
Napelemes rendszer semmiféle karbantartást nem igényel. A tetőre senki nem mászik föl szívesen lemosni, a természetre bízza. Földre telepített rendszerek jobban porosodnak, érdemes tisztítani és lehet is. :-)
Többen dobálóznak ezzel a "10 év az élettartama az inverternek". Solar invertert még nem javítottam, szünetmentest már sokat. Ritka, amelyik anyaghiba (kondi, trafó) miatt került hozzám. Elsősorban emberi hiba (porszívó, fűtőtest 600-1000 W-os UPS-en), fizikai sérülés miatt. Beszéltem hivatásos napelemes rendszerépítővel. Eddig egy Solar invertert javított ~10 év alatt. 100-nál többet telepített. Korai meghibásodást meg lehet előzni a kényesebb kondik ütemezett cseréjével. Minőségi szünetmentessel már találkoztam 30 éves működővel is, csak akkut cserélgettek benne.
Sziasztok! Kérdés: Valaki ki tudja számolni,hogy mennyi lenne ha gázzal fűteném a házunkat.Írom a paramétereket: 100m2-es vályog ház,60cm-es falak,födém tapasztott.Most egy szenes automata kazánnal fűtök radiátorral,ebből 35m2 padlófűtés, ami hetente 240kg barna dara szenet fogyaszt el ,HMV-vel együtt,4 fős család, 23C az átlag hőmérséklet. Ez természetes fogyasztás vagy sok?
Üdv ! Látod itt megint bejött a "kivétel erősíti a szabályt"közmondás ,mert Én ha nem is 30% ,de valahol 20-30% -kal több fa fogyott kg -ba, ha tisztán csak hársfával fűtöttem a vegyes keményfával szemben !:) De lehet ez csak nálam ennyi !:)Persze nem mértem semmit ,és Olvtársamnak is csak tájékoztató/hozzávetőleges jellegű adatot/értéket írtam !:)
Ja hogy így. Nem biztos, hogy sokkal drágább lenne, nem néztél utána? Pedig a hőszigetelés is elég szar, sokkal jobb is lehetne. Lehet két millió a szigetelés, amiből fél misi az eps. Radobnál még egy fél milliót, lenne egy nagyon jól szigetelt házad, amit akár árammal is megérné fűteni. Meg még alulra is jó lenne egy vastagabb réteg. Most még olcsón be tudod építeni, utólag bővíteni kész öngyilkosság.
Napelemet nem néztem, de 20-30 évig elvileg biztos nem csökken a hatékonyság. Az inverter talán ami a gyenge láncszem, 10 év után kuka ahogy olvastam.
Jelenleg mindenképp a fa lesz a megoldás, kell a pénz az építkezés befejezéséhez. Aztán ha elkészül a ház és az ember összeszedi magát anyagilag pár év múlva tervben van a napelemes rendszer. A ház tájolása jó hozzá, és a tetőszerkezet is úgy lett kialakítva, hogy minél több napelem felférjen.
(Kicsit off: napelemből megéri családi házas fogyasztás mellett beruházni, ha szigorúan a megtérülést nézem? Pár éve nézegettem ilyen témában különféle oldalakat és volt egy olyan oldal, ahol különböző fogyasztásokhoz ajánlottak komplett rendszereket, amikkel a havi fogyasztásod megtermeled. No ez nálunk kb. 1.400.000.- Ft lett volta. Kb. 9000.- Ft a havi fogyasztásunk. Így majdnem 13 év a megtérülési idő. Ennyi idő elteltével milyen állapotban lennének a rendszer különböző elemei? Mennyit kéne karbantartás miatt rákölteni? Én akkor inkább nem ruháztam be napelembe.)
Külföldi oldalakat nézz, a magyar le van maradva pár évtizeddel :)
Vedd a legolcsóbbat, a fát meg add el jó áron.
Mennyezet/fal fűtés, hőszivattyú, napelem. De egy jó építész megmondja a tutit. Én fára biztos nem alapoznék. Max olcsó kiegészítő fűtés, pl. kandalló.
A kondenzációs gázkazán miért nem jó indirekt tárolós HMV-hez? Minden "modernebb" gépészeti rajzon amit a neten találtam már ezt a technológiát használják.
A jól szigetelt annyit takar, hogy a 2018-as szigorúbb energetikai elvárásoknak is megfelel.
NF 30-as klíma tégla 10 cm eps-sel, födémen 20 cm lépésálló eps, padlóban 10 cm lépésálló eps, lábazaton 9 cm lábazati szigetelés, 3 rétegű nyílászárók.
A 35-40 kW-ban csak azért gondolkodunk, mert egyrészről ott a puffer + HMV tartály, nehogy kicsi legyen a házzal együtt ezekhez. Korábban olvastam, hogy valaki nagyon megbánta, hogy csak 40-es Sárkány kazánt vett, nem 50-est, mert ma már a nagyobbat venné! Másrészről puha fával fogok fűteni, aminek nem annyi a fűtőértéke mint egy akácnak, gondolom ez is számít. Harmadrész pl a 30 kW-os és a 40 kW-os Sárkány kazán között 13.000 Ft a különbség. Annyi meg még belefér a költségvetésbe! :) Mi gondom lehet a nagyobb a kazán a kelleténél, ha ott a puffer?
Üdv Olvtársak ! Hát hol is kezdjem ,azt ahogy reagáltatok bumerang olvtársunk kérdésére ! Ha már nem a korszerűbb(gáz,hősziv,nagykun is írta) technológiára beszélitek rá(mivel van fája),legalább az alap hogy minimum 40 kw os (1x i megrakás/teli pufi)kazánt ajánljatok neki egy minimum 1.5 m3 pufival (1x i egy 24h legalább)amivel az áthidalások megnövelhetőek és nem kell a fél életét egy 20-25 kw os kazán mellett töltenie és puhafával tömködnie !:) Lehet kéne gondolni az embernek az öregségére is ,mivel akkor is kell a meleg ,de már se fa se hasogató nem lesz ,legalább is aki bírja is !:)
Nekem a 25kW-os mostani is sok, de épelméjű áron nincs használható kazán 12-15kW körül, így maradt a Hajdú és az Unitherm, az egyik 20kW 214e, a másik 24kW 185e publikus áron.
A 40-et én is nagyon túlzásnak érzem egy jól szigetelt házba, de nem tudom, mit ért jól szigetelt alatt.
Nálunk most kb. 300 lég m3 fűtök egy kb. 20-25 kw-os 30 éves lemezkazánnal. Semmi szigetelés nincs a házon, B30-as falak, 30 éves nyílászárók. Ez a kazán is felfűti a levegőt akár 25-26 °C ra.
Szigetelt házban bőven elég lenne ez is, de persze akkor már csak pufferrel.
Jól szigetelt házba túlzás a 40 kW. Kondenzációs nem túl szerencsés a HMV-hez. Ha ragaszkodsz a vegyeshez, mellette 2-3 jól elhelyezett klíma megoldja a kiegészítő-helyettesítő fűtést. Hőszivattyúhoz képest azonos teljesítménnyel ~harmadáron kiváló minőséget kapsz.
Ha rászánod magad a napelemtelepítésre, a helyedben be se vezettetném a gázt. A tervezés, hozzájárulás, beszerelés, kazán,... árából kijön egy komoly napelemes rendszer. Akkor nemcsak a fád, az áramod is ingyen lesz. :-)
A Hajdúnak nagyobb az ajtaja, talán könnyebb megrakni, sé ahogy nézem a 40 kW-os Hajdú 230 eFt, a 45 kW-os Unitherm 285 eFt. Valóban ennyit engednének?
Mivel a fát saját földről meg tudjuk szedni (ingyen van!), ezért mindenképp fatüzelésűben gondolkodtunk. Kondenzációs kazán is lesz, de azt csak tartalék fűtésre szeretném használni, meg HMV-re. A faelgázosító kazánokról mintha azt olvastam volna, hogy inkább kemény fánál jön ki a magasabb hatásfok. Könnyű, puha nyárfánál abban is pillanatok alatt leégne egy rakat, és ha így van, sajnálnám rá a 1,5-2 szeres árat a kazánra.
Ezek szerint Sárkány és Hajdú közül inkább Hajdút, mert az csöves hőcserélős?
A következő témában kérném a segítségeteket! Ki milyen vegyes tüzelésű kazánt ajánlana egy most épülő (tehát viszonylag jól szigetelt) 135 nm.-es családi házba? A tervek szerint zárt rendszerben egy 35-40 kW-os kazán látná el a fűtést egy 1000 l-es pufferrel radiátoros és padlófűtésen keresztül. A HMV is a pufferből jönne indirekt tárolón keresztül fűtési időszakban. A házban egy 7 m-es 200-as Leier kémény lett építve. A kazánnal szemben támasztott elvárás a könnyen pakolhatóság ill. tisztíthatóság, tehát nagy ajtónyílások, na meg persze a hatékony fűtés és a tartósság! Csak fával szeretnénk fűteni, főleg szántóföldek körül növő puha nyárfa lenne a tüzelő.
A kérdésem tehát:
- megfelelő teljesítmény lehet a 35-40 kW?
- öntvény vagy lemezkazánt válasszak? ( azt hallottam, hogy az öntvény inkább szénhez jó mert azt nehezebb takarítani)
- csőves vagy tálcás hőcserélős kazán a jobb?
- vízrostélyos vagy hagyományos rostélyú lenne jobb választás?
- milyen konkrét márkájú kazánban érdemes gondolkodni?
Neten nézelődve 2 márka szimpatikus, ha valakinek ilyen van, kérem értékelje a kazánokat!
Olvasgattam vissza a fórumba, de nem nagyon találtam olyan hozzászólásokat, ami ezt a témát taglalná. Ha mégis volt már téma, kérem valaki linkelje be!
Köszönöm előre is a tanácsokat! Bocsánat hogy hosszúra sikeredett! :)
Ha elereszted a nyomást, kisteljesítményű szivattyúval is fel lehet tölteni. Zárt rendszernél általában membrános tágulótartályt használnak, ne oldódjon bele a levegő a vízbe. Elég nagy lehet a tied. 50-60 literes? Azt meg feltöltés után pumpával, kompresszorral lehet felnyomatni.
Igen, 300 kiló a kazán, szeretném csak úgy kirázni belőle, ami benne van... 😀 Inkább abból a lelket, aki összerakta...
Bár most egész jó. Kipucoltam délelőtt, kiszedtem belőle 2 kiló kátrányt, pár kiló kormot - a koromtól eltekintve egész jó volt 😋 - most fűt. Nem szakad meg, 52 fok körüli a víz.
De, mondom, nem valami tömör a rendszer. 1-2 hete töltöttem 2 bar körülre, de már megint alig van benne. Folyást a házban nem látok. Félő, hogy a 'robot a ludas. De abban sincs víz.
Esővíz...maximum a kútból tudnám feltölteni, de csak 1 ukrán búvárszivattyúm van, az pedig nem hiszem, hogy képes nyomást termelni. A Plutomat könyve is azt írja, hogy csak lágy vízzel szabad használni. De könyörgöm, hogyan?
Mint nagykunsági írta, sok értelme nincs a vízkőmentesítésnek. Mások biztos jobban tudják, mint én, de kazánok, radiátorok leírásában is meg lehet találni, hogy mennyi foszfátot tartalmazhat a víz. Erős hígításban a megengedett mértékben rozsdaoldó-passziválót lehet adagolni. (Evipass, RO55). Olyan kevés viszont még akkor se művel csodát, ha a rozsda helyett a vízkövet csámcsogja. :-) Zenélő kazánban nemcsak a vízkő okozhatja a zajt, hanem az iszaplerakódás. Az én rendszeremben mióta elkészült, esővízen kívül más nem fordult meg, mégis, ha a víz meghaladja a 80 fokot, hallani kis zizegést. Fortyogásnak nem igazán lehet nevezni.
Ha ki tudod emelni a kazánt, nyáron az udvaron erős vízárammal átmoshatod. Mondanám, hogy jól lötyköld meg, de nekem is olyan van. :-(
A vízkő nekem is eszembe jutott,itt a kazán mellett négy flakon sósav de csak próbára.Ha lesz enyhébb nap megpróbálom átmosni.A kazán-tartály csövezése jelenleg 1 colos szénacél.Ötrétegű csak a házkörön van a vta után.
Tüz hátul,magasabb lett a füstgázhőfok,szebb szinű a tűz is...3-as fokozaton 3 fokot nőtt a dt.A sistergés is sokkal gyengébb.Én bolond,mindíg arra törekedtem,hogy beborítsa a tűzrácsot a parázs:)Bár tavasszal,lehet adok neki egy 32-es rézcsövet,hátha könnyebben keringene...