Keresés

Részletes keresés

szaky27 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 156112

Hát igen a lidl-s cuccokat szeretem, mert jó az árérték arány, a múltkori akcióról lemaradtam sajnos :(
Pont amúgy a lidl-s asztali körfűrészre szeretném rákötni, mert annak nem a legjobb a porelvezetése és sok jön az arcomba vágás közbe, meg mindenhova :( :)

Előzmény: apaf3j (156111)
apaf3j Creative Commons License 2018.03.25 0 0 156111

Szia!

Itt, a fórumon sokan használnak Lidl sajátmárkás száraz/nedves porszívókat teljes megelégedéssel. Ezekkel az egyetlen gond, hogy csak pár havonta kaphatóak, cserébe viszont olcsóak.

Nekem egy Bosch PAS 11-21 van, szerintem teljesen jó, de erről tudni kell, hogy papír porzsákos (van azon kívül egy textilszűrője is).

Néhány hete vagy itt, vagy a Prohardver rokon fórumán ajánlották ezt. Nincs vele tapasztalatom, csak megjegyeztem, mert a bolt, ahol kapható, közel van :)

Előzmény: szaky27 (156110)
szaky27 Creative Commons License 2018.03.25 0 0 156110

Jogos a kritika, elnézést a hiányos fogalmazás miatt :)
Jelenleg egy ilyen porszívóm van: https://www.szerszamstore.hu/porszivo-vizes-szaraz-pa-200 egy forgács leválasztóra kötve. A szívóerejével nem vagyok teljes mértékben elégedett, plusz a vékony csőátmérő néha megnehezíti a takarítást. Nos ehelyett szeretnék egy erősebb és nagyobb csőátmérővel rendelkező porszívót venni (max 50e-ig, ha van egyáltalán ilyen árkategóriában ilyen). Tegnap a google dobott ki egy ilyen masinát: http://albaszerszam.hu/elszivok/7204-dedra-por-es-forgacselszivo-1100w-hordozhato.html, esetleg használ vki ilyet v. ehhez hasonlót? 

Előzmény: stolaz (156108)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.25 0 0 156109

Nem elég gyors ez a globális felmelegedés. Tegnap majd ráfagyott a kezem a deszkára.:)

stolaz Creative Commons License 2018.03.25 0 0 156108

S te tudsz jobbat ajánlani a jelenlegi autómnál?

Szóval ugorj neki mégegyszer. :-)

Előzmény: szaky27 (156099)
409 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156107

Köszönöm!

Előzmény: Computerguru (156102)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156106

Azért azt tegyük hozzá, hogy gép kérdése is. Ha jól rémlik neked is dewaltod van, ami nagyságrendekkel kevesebb port lő a képünkbe.

Nekem a dw745 deszka vágásánál elszívás nélkül kevesebb port lő a képembe, mint eddig bármelyik gépem elszívás mellett.

Gyak egyáltalán nem használok rá elszívást, egy kis porkupac van a gép mögött, ahova magától kifújja, az állvány egyik fakjába lesz bevezetve, csak még mindig nem jutottam ide el. Talán hétfő, de más fontosabb dolgok vannak mindig mint az ilyen apró finomítás.

Előzmény: Computerguru (156103)
szaky27 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156105

Tudnál esetleg képet feltenni róla, hátha kapnék egy kis ihletet, hogy hogy alakítsam át az enyémet :)

Előzmény: Computerguru (156103)
TFeri21 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156104
Computerguru Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156103

Ezzel ellenkeznék, nekem a por nagy ellenségem. Két elszívóm van a fűrészgéphez, az egyik alul szívja ki a 80%-át (zero base insert nagyon fontos), a másik egy felsőkaros, a fűrészlapra ráhajló búra segítségével szívja el az egyébként levegőbe jutó port.

Ha nem a munkadarab szélét vágom, szinte nulla por kerül a levegőbe.

Előzmény: 409 (156101)
Computerguru Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156102

Adtak hozzá valami olajat, amit az első alkalommal rá kellett önteni, utána csak a szokásos pasztát, amit a az összes bőrdarabra rá szoktak kenni. 

Előzmény: 409 (156100)
409 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156101

Szerintem sosem leszel vele elégedett, bármi is fogja elszívni. A körfűrész nem az a gép, ami beadná a derekát az elszívóknak.

Előzmény: szaky27 (156099)
409 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156100

Egy kérdés.

A bőrös kerekét kell valamivel kezelni/kenni?

Előzmény: Computerguru (156088)
szaky27 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156099

Sziasztok,

Körfűrészhez tudnátok ajánlani vmi jó forgács elszívót? Hobbi célra kellene, vmi jó  erős porszívó, mert a jelenlegivel nem vagyok elégedett.

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156098

Nagyjából jól látod :) Most már a nyakamban van 12 db 150x150 hatos rétegelt. Ebből kell kihozni a 6 db 180x120-as számsablont. Megittam azóta 4 jégert, ezért, plusz nektek kőszönhetően  eggre tisztábban látom h nem kell zsanér. Rábeszélem őket. Számok kellenek a fűre, oszt'sanyi.

Előzmény: halaloszto (156095)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156097

gumiszalag vagy textil mindegy, csak canold meg a préseltlemez lapját, mert nem fogja megragasztani a kontaktragasztó (pl. a  Pattex Palmatex) másképp. Illetve félőm, hogy a ragasztás hamar tönkremegy. 

Nemtom, hogy a cipészek mit használnak, de nálunk még mindig lehet kapni a régi :prenandezt:, azzal ha 2x kened be, akkor sokat fog tartani. Az ragasztja a gumit is és a vastag textilt is. 

Mi is készitettünk, pl. színházi díszleteket préselt lemezből a textiles megoldással zsanérozva és nem olyan egyszerű a ragasztása.  

Előzmény: Törölt nick (156093)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156096

nekem ez is illyen barkácsáruházas tempó. nem azért bérelek ütvefúrót, hogy megvehessek egy fúrószárat. ennyi erővel akkor vetethetnének velem tokmányt is, az is kopik. van olyan kölcsönző, ahol ha kibérelek egy betonvágót, akkor vetetnek velem 20ezerért egy tárcsát, de nem oda megyek. hanem ahol rendesen megmérik mennyit fogyott a korong, és az alapján fizetek. és ha bérelek egy gyalugépet, akkor azt élesen és beállítva kapom meg, nem ahogy az előző ügyfél lerakta. fűrész dettó.

Előzmény: Taki29 (156092)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156095

jól értem, hogy ez stencil lesz? pár luk és egy komolyabb cipőfűző is elég, nem? csak az a lényeg, hogy ne veszítesék el a darabokat.

Mr.Gabson Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156094

Zsanér-lebeszélő projekt indul.

Én gumiszalagban gondolkodnék. szvsz

Gábor

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156093

OK Urak, vettem és átlátom hogy igazatok van. Zsanér-lebeszélő projekt indul. Jó lesz az egymás mellé téve is. Zsanérból még úgyis csak 4 darabot vett a főnök, majd elsüti máshova.

Előzmény: BözsiBözsi (156087)
Taki29 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156092

Felénk (Kecskemét ) A kölcsönzőből mindig úgy adták ki ezeket a dolgokat, ahol kopó alkatrész van azt egy új alkatrész megvásárlásával lehet elhozni.

Én eddig legalábbis ezt tapasztaltam . (bár mondjuk gyalut nem béreltem, csak ütvefúrót , de ahhoz kellett vennem minimum egy fúrót , ha többet vettem és nem használtam akkor visszavásárolták )

Előzmény: halaloszto (156091)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156091

szerszám alatt én nem kéziszerszámot értettem, hanem a kopórészét a gépnek. hogy olyan bolt, ahol ebből kínálat lenne, az ritka.

ahol ha kérek homorú fogú lapot bútorlaphoz, akkor leveszik a polcról. vagy hosszvágó láncot. vagy 45ös forstnert. vagy gyalukést. azokhoz a gépekhez amiket árulnak, sem tartanak ilyesmit. nemhogy éleznék.

ahol normális kölcsönző van, ott kell legyen szervíz, mert nem adhat ki nem tökéletes állapotú gépet, ezért kell értsen hozzá. legalább hogy felmérje, kisebb dolgokat megcsináljon. pl hogyan ad ki egy gyalugépet nem frissen élezett késsel? 

Vajk

Előzmény: Törölt nick (156089)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.24 -1 0 156090

Ilyen mágnest lehetne a köszörű burkolatába is beleépíteni, a víztartályban mindenképpen. Mondjuk kínából, vagy winchesterekből.

Előzmény: Computerguru (156088)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156089

Halott ügy. Inkább eladnak köszörűt, korongot, vagy menjen az ember direkte köszörűshöz. Egyik eladó sem fog ilyesmivel ott pöcsölni. Másrészről hozzátartozna a szerszámokhoz azok élezése, karbantartása.

Előzmény: GPS (156072)
Computerguru Creative Commons License 2018.03.24 0 1 156088

Beszívja a vizet és a vályúban is folyamatosan kell, hogy legyen víz. Teljesen egységesen telítődik, nem inog egy tizedmilimétert sem.

Ha befejezted az élezést, akkor a vályút egy gomb segítségével lejjebb lehet ereszteni, hogy ne érjen a víz a kőhöz. Pár nap alatt teljesen kiszárad a kő egyébként, és a következő használatnál kiszívja a vályúból a vizet, úgyhogy utána kell tölteni, ha nincs napi használatban (mint pl. nálam :) )

Pont ezért nem építek én gépet, mert az ilyen apróságok eszembe sem jutnának és éppen elég a faipart kitanulni. :) Szóval nem csak a leeresztés zseniális ebben a gépben, hanem van pl. egy mágnessel rögzített kaparó a vályú külső részén. Ezzel könnyű kikaparni az élezés során leválasztott hulladékot, de annál sokkal fontosabb, hogy a vályú belsejében a mágnes felfogja az apró fémdarabokat és amikor a kerék forog, ezek nem kerülnek vissza a felső részre és nem rontják az élezés minőségét.

Előzmény: MN 3100 (156067)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156087

A hajtásokhoz nem zsanér kell!

Hanem egyszerű farmeranyag.

Rá kell ragasztani valami kontaktragaccsal és mint egy egyfajta zsanért használni.

Előzmény: motor-os (156081)
LyPapa Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156086

Attól tartok, a zsanéros megoldás igen gyorsan fogja magát megadni - hacsak nem teszel az összeillesztendő élek mentén valami - pl. deszka - betétet, amely a zsanérok közvetlen teherátadását szétosztja nagyobb felületre. Én biztosan nem zsanéroznám, hanem valami egyértelmű jelölést , pl. számozást tennék a betűk sablonjainak két, félbevágott felére. A pályára festéskor pedig elegendő az a pontosság, amennyire egymás mellé tudják a két fél sablont fektetni.

Üdv:LyPapa

Előzmény: Törölt nick (156077)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156085

Nekem bevált és könnyebb is szerelni lapossal (amúgy ha illeszted csak szárazon, akkor ez is megáll, persze nem úgy, mint sima tipli), kis szorítás kell neki, de hamar szárad.

Valakinek ez válik be, valakinek az. Időben gyorsabb nekem a lapos, ami számít, ráadásul most váltok helyet, ami miatt sokkal kevesebb időm lesz sajnos, pedig most se volt tengernyi xd

Majd szerzek hasonló eszközt normálhoz, mint neked van, az jóval pontosabb használatot ad, csak lassabb is, mint mestercsapoló :(

Előzmény: BözsiBözsi (156031)
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156084

Pedig az a linkelt műanyag 620 dolcsis lehet, hogy praktikusabb lenne, szerintem tartós is. Lehet itthon kijön kicsit olcsóbban is (nem biztos) a betűvágás.

GPS Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156083

....ez a 12 mm-es, fanyelű darab 220 Ft volt

Helyesenez a 12 mm-es, fanyelű darab 2.200 Ft volt

.

Előzmény: GPS (156082)
GPS Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156082

ha kölcsönző, akkor muszáj szervíz is legyen.

Dehogy KELL. Miért kéne?

Ha valamelyik gép kifingik, vagy csak karban kell tartani - pont úgy elküldik (főként a szerződött) szervizekbe, mint bárki más.

Széles skálát kölcsönöznek - a kézi-gépektől-a benzinmotorosokig - mindehhez nagyon komoly szervizt kellene fenntartsanak - és csak ennek, hisz szervizeléssel amúgy nem foglalkoznak.

...egy normális bolt a visszajáró vevőkre hajt. a visszajáró vevő az, aki melóra használja a szerszámot. aki dolgozik egy vésővel, az meg is tudja magának élezni,

Mondjuk úgy inkább, hogy: "A visszajárókra IS".

Rengeteg magamfajta barkácsoló jár oda, sőt, nagyon sok Imbusz Béla is - akinek vagy tele már a töke a sok kutyaütő LUX, meg Tescós szerszámokkal, vagy csak azért tér be ilyen helyre, mert a "Szerszámot-a szerszámboltból" elvet vallja.

Az ilyeneknek nem feltétlenül van meg otthon a gépe-köve-szaktudása-lehetősége a szakszerű élezésre - de annyit azért ők is tudnak, hogy életlen szerszámmal nem lehet dolgozni. Pláne ha még a figyelmét is felhívják vásárláskor, hogy ha már nem vág a szerszám, nyugodtan vigye be.

a te boltod szerszámbolt vagy gépbolt?

A fele szerszám és kellék, a másik fele gép.

Kézigépek, kompresszorok, gérvágók-darabolók, ilyesmik. De mind kizárólag a felsőközép, illetve a felső kategóriából. Árban-márkában egyaránt.

A szerszám-részlegen pl. fúrókat (12-ig biztos) 0,1 mm-es lépcsőben lehet vásárolni - 1 darabot is (!) - de vagy 3 minőségi osztályban (HSS, G, Cobalt, stb.), de van gyémántos, meg fenetudja milyen spéci fúró-kategóriájuk is. Készletet is árulnak, de azt is csak a márkásabból (min. Abraboro).

Vésőt is vettem náluk (kellett egy melóhoz) hát ez a 12 mm-es, fanyelű darab 220 Ft volt - mert valami olcsóbbat kértem.

Tehát ez egy szerszám- és gépbolt, a javából. Az egyik a vagy 4-5-ből, ami errefelé működik.

.

Előzmény: halaloszto (156076)
motor-os Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156081

Biztosan nem hajtogatnám, zsanéroznám.  Gondolom SK fogják felfesteni a számokat. Az első alkalommal telefújják festékkel, azután már nem hajlik, törik, visszahozzák, csináld meg.

apaf3j Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156080

Ha már szóba került: mennyibe kerül egy pár 250 mm-s gyalukés éleztetése, mondjuk a Boronkaynál? (Nem, még nem tettem tönkre az újakat, csak kíváncsi vagyok.)

drRamaty Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156079

Hogy rajzolod és nyomtatod  az ilyen nagy számokat? Ha gondolod, vagy egy B/1-es plotter a nyomdában, azzal pikkpakk ki lehet vágni vastag kartonból.

Mr.Gabson Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156078

Be lehetne vinni élezésre vésőket, gyalukéseket, és minden élesíthető vágószerszámot - talán még fúrószárakat is. A lényeg hogy oda, ahol vásárolták azokat.

Ez lehetne ingyenes is, vagy fizetős - mindegy - a lényeg hogy az ott vásárolt szerszámok utóéletével is foglalkoznának, amit manapság nemigen szoktak a boltok.

Van ilyen fizetős:

https://www.tablazat.hu/boronkay_lajos/szerszam_elezes_fureszek__lancok__furok__gyalukesek_faipari.html

https://www.tablazat.hu/boronkay_lajos/

http://boronkayelezo.hu/

Hát, az utánvételes dolog nem biztos működik, de egy kérdést megér a dolog.

Gábor

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156077

Na hogy ne unatkozzak: meghozták a legújabb segítsAndrislécci alapanyagát:

https://drive.google.com/drive/folders/1Sc1A7qWX3qNQCj6f2bP1Bf38F_7Sdmr1?usp=sharing

Feladat: az NFL (itthon HFL) pályaszámainak (10, 20 ... 50 yardos felfestések, plusz az irányt mutató nyíl) kivágása rétegelt lemezből. Próbáltam a pályafestő kit felé terelni őket, alig 620 dodóért, deAndriskatartósabbatcsinál... Eddig a szövetség küldte le mindig a sablonokat a TV-s meccsekre, de megunták: minden csapatnak meg kell oldani saját magának.

Hátjó, 180cm x 120cm-es számjegyek (6 láb x 4 láb), fontra nincs előírás (eszerint a cikk szerint  a legtöbb pályán Clarendon Bold típust használnak, hát letöltöttem én is) és legyen összehajtható mert tárolni/szállítani könnyebb. Kíváncsi leszek hogy az elvileg jó masszív zsanérok, plusz a középen a kivágott számok miatt megkönnyített 6-os rétegelt lemez mennyi széthajtogatást fog elbírni. Nyilván rendes anyás-csavaros-alátétes felfogatással. Mondtam hogy legyen négyes lemez, az is szép súlyú lesz, de ma reggel beállítottt a csapattulaj hatos lemezekkel. Hát, ők fogják cipelgetni ...  

halaloszto Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156076

ha kölcsönző, akkor muszáj szervíz is legyen. ha meg szervíz, akkor van élezés is.

egy normális bolt a visszajáró vevőkre hajt. a visszajáró vevő az, aki melóra használja a szerszámot. aki dolgozik egy vésővel, az meg is tudja magának élezni, nem fog ezért szaladgálni, meg két készletet tartani. a bolti élezésnek olyan szerszámoknál van értelme, amiket nem lehet egyszerűen otthon/műhelyben élezni. fűrlészlap, lánc, ollók. és ilyet éleznek is a szerszámboltban. ha nem helyben, akkor elviszik valahova, de megteszik a törzsvevőért.

a te boltod szerszámbolt vagy gépbolt? nagyon nem ugyanaz. gépből nem kell nagy választékot tartson, ha jó, és pörög a cucc, sok pénz megy. olyan boltot csinálni, ahol polcról adnak olyan csavarhúzót amilyet akarok, és ugyanez körfűrészlapban is, az nagyon más műfaj. 

Vajk

GPS Creative Commons License 2018.03.24 -1 0 156075

Ahova te jarsz, az nem szerszambolt, hanem aruhaz.

Hát kurvára nem áruház, hanem egy nagyon is szerszám- és gép-szakbolt - ahol olcsó, áruházi-minőségű szerszámot és gépet egyáltalán nem is tartanak.
Gépkölcsönző részlegük is van.

De ilyen szolgáltatást - legalábbis mifelénk - egyik sem nyújt. Pedig minden szerszámboltot (nem áruházat!) ismerek.

.

Előzmény: halaloszto (156073)
Paco155 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156074

Van ilyen, a Dictum- nál vásárolt cuccokra háromféle metódus létezik.

- Az árban nincs benne semmi de ha visszaküldöd/beviszed nekik akkor pénzért megélezik.

- Az ár tartalmaz egyszeri ingyenes élezést, a többi fizetős

- Az árban benne van annyi élezés amennyit csak akarsz.

www.dictum.com

halaloszto Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156073

Nalunk ez megvan. Nem azonalra, de ketnapmulvara. Ahova te jarsz, az nem szerszambolt, hanem aruhaz.

GPS Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156072

Erről a videóról jutott eszembe, hogy mekkora nagy truváj lenne, ha egy komoly szerszámüzletben működne egy olyan szolgáltatás, ahova be lehet vinni az ott vásárolt (!) szerszámokat - élezésre.

Be lehetne vinni élezésre vésőket, gyalukéseket, és minden élesíthető vágószerszámot - talán még fúrószárakat is. A lényeg hogy oda, ahol vásárolták azokat.

Ez lehetne ingyenes is, vagy fizetős - mindegy - a lényeg hogy az ott vásárolt szerszámok utóéletével is foglalkoznának, amit manapság nemigen szoktak a boltok.

Ha valaki ezt megcsinálná, írjon a publikus mailemre, hogy megadhassam neki a bankszámla-számomat  :-))))

.

Előzmény: Törölt nick (156070)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.24 0 0 156071

Nekem tetszik. De nem hiszem, hogy vennék ilyent. Legalábbis a lista alja felé van.

Előzmény: Törölt nick (156070)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156070

90 RPM-nél nemigen lesz csapágyas se :)

https://youtu.be/FNQR9vMCXac?t=144

10 perces vághatlan videóban csinál egy rövid bemutatót, elmagyaráz pár dolgot, megélez egy vésőt, egy faeszterga kést (az egyik legbonyolultabban élezhetőt) meg egy konyhakést. Nem rossz.

A tartálya meg magasságban állítható. De gondolom az a legegyszerűbb, ha az ember kiönti a cumót belőle.

Most olvasgatom, hogy a tartályban egy mágnes is van, ami a lereszelt anyag nagy részét begyűjti, nem kapja fel így a vízből a kő. Nagyon át van ez gondolva.

Előzmény: rferi (156069)
rferi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156069

Fel nem robban talán, de semmi esetre se jó neki.

Meg főleg a gépnek.

Előzmény: 409 (156068)
409 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156068

"akkor a kő részben

megtelik vízzel és szétrepül

a kiegyensúlyozatlanság miatt."

Az én logikám szerint ez nem történhet meg. A vizes köszörűk nem forognak sokat, mert akkor esőztető masina lenne, nem vizes köszörű. :P A legrosszabb esetben felborul a gép, ha nincs lerögzítve. Persze mindenképpen kiegyensúlyozatlan lesz, ha féloldalon szívja meg magát vízzel, és az nem jó. (kérdés, ez mennyire és meddig marad benne forgás közben?)

Előzmény: MN 3100 (156067)
MN 3100 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156067

Szervusz!

Kérdem én: ennél a készüléknél

is ki kell önteni a vizet a kő vályújából?

Vagy ez annyira spéci kő, hogy nem

szívja be a vizet?

Erről már filóztunk itt a fórumon.

Akkor az volt a vélemény, ha víz

benn marad, akkor a kő részben

megtelik vízzel és szétrepül

a kiegyensúlyozatlanság miatt.

(Van két 0 km-es Ferm vizes

köszörűm. Valami Tormek féle kialakítást

terveztem cca. 10 éve. Még

van időm, megvalósítani,

hisz nem vagyok olyan öreg. :-o)) )

Péter

Előzmény: Computerguru (156065)
rferi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156066

Eegen, de ezeket a befogókat, és a többit lehet reprodukálni saját gyártásban is, míg a követ nem tudod helyettesíteni.

Azért a legolcsóbb alapgép száz ezres, plusz a trükkösebb befogók még súlyos pénzekbe kerülnek.

Ennyi pénzből azért egy ügyes ember elég jó órabérrel le tudja demózni azokat.

Nekem van szerszámköszörűm, egészen extra módokon tudok köszörülni, de fazékköves, és mondanom sem kell, nagyon szűk a kőkeresztmetszet a kereskedelemben. Kapok, amit kapok, aztán töröljem szemem-szám.

Előzmény: Computerguru (156065)
Computerguru Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156065

Ez nem egészen így van. A Tormek élezés terén egy sor innovációt csinált, ebből csak egy dolog a kő.

A kő egyébként azt tudja, hogy egy segédeszközzel durva és finom felületet is lehet vele produkálni 15-20 mp alatt.

Ezen felül tartozik hozzá egy nagyon stabil rúd, amire egy csomó segédeszközt fel lehet szerelni (késtartó, ollótartó, vésőtartó, stb...) Az élezés szögét pontosan lehet reprodukálni nagyon rövid idő alatt és íves felületeket is könnyen lehet élezni.

A segédeszközök rögzítése is nagyon gyors és olyan stabil, hogy erővel feszegetve sem mozdul el. Ez is kulcs a megfelelő él eléréséhez.

Van rajta egy bőrrel bevont henger is, úgyhogy a finom kövön történő élezés után a sorjákat könnyen le lehet szedni és ettől lesz igazán éles a szerszám.

Ha vásrlás előtt valakit érdekel egy demo budapest környékén, keressen meg!

Előzmény: rferi (156016)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.23 -1 0 156064

Legyen már valaki intelligens, és gugglizza már ki! ;-)

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 -3 0 156063

átteszem offba.

Előzmény: Törölt nick (156062)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 -2 0 156062

Létezik egy egyensúlyi helyzet. Ezt keressük.

Ez alatt lecsúszik a kötél a paláston, úgy hogy nyílik a hurok vagy 

felcsúszik a kötél a paláston, úgy hogy szűkül a hurok. Minkét esetben leesik a kúpról a pásztor. 

Mikor van egyensúlyba egy kötél?

Előzmény: Mindenváró Ádám (156059)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.23 0 2 156061

ehhez kell, hogy tompaszög legyen a csúcs. 

de a faszom kivan bele, hogy szétoffolják a topikot, amikor van erre külön offtopik.

Előzmény: Törölt nick (156060)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 -1 0 156060

vagy a csávó fogja mind a két végét a kötélnek és átlendíti az egészet, majd a kétoldalt lelógó kötelet összefogja és felmászik, hacsak nincs akkora disznó peche, hogy pont átfordul a jéghegy :)

Előzmény: Mindenváró Ádám (156059)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156059

Tök mindegy mennyire kúpos a jéghegy, csak azt kell megakadályozni, hogy a lasszó hurka össze tudjon húzódni a súly hatására.

Szóval rögzíteni kell a hurok méretét egy fix méretre csomóval vagy ilyesmivel. 

Előzmény: Törölt nick (156019)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156058

ÁÁÁ köszönöm! :)

Már teljesen el voltam szontyolodva, hogy miféle paranormális dilibe kerültem! :)

Valahogy az volt a logikus nekem, hogy kijavítva tette fel újra a képet, hogy csak szépen egyedül legyen ne duplikálva...

olvasni meg csak odáig jutottam ami egyből kibökte a szemem...

lehet, hogy autista vagyok? :)

Előzmény: motor-os (156057)
motor-os Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156057

Ha figyelmesen elolvasod a táblázat fölé írt címet, máris megkapod a választ a kérdésedre.

Előzmény: BözsiBözsi (156056)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156056

nem maga a lác, vagy a léc ami elsőre gondot okozott, hanem a tényleges szövegtartalom.

Tényleg nem láttam még zárlécként megnevezett anyagot ami nem kimondottan a zár eltakarása miatt volt így megnevezve.

DE a lác-léc probléma ettől külön van... :)

Előzmény: motor-os (156054)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156055

Figyelem!

Lenne egy számomra megmagyarázhatatlan dolog pont az előbbi két fényképes hozzászólásnál!

Az első duplán berakott képnél a 4. sor úgy van megnevezve, hogy "zárlác"

Mind a két képen ami az adott hozzászólásban van.

Erre..

Az új hozzászólásban amiben már csak 1X szerepel a kép a szöveg szerint "zárléc" a betűsor!!!

Most ez hogy lehet?

Nem hinném, hogy a két hozzászólás közt valaki ezt a betűt meg hekkelte volna, főleg úgy hogy ez egy kép amihez képszerkesztő kellene, és lássuk be senki nem állna neki ilyesmi javítgatásnak egy közönséges fórumon...

Még ha egy szerkeszthető állomány lenne, de ez egy KÉP!

Ki érti ezt???

Egyébként megkérdeztem itt mellettem egy független ember, és ő is azt látja amit én...

Az egyiknél léc, a másiknál lác....

Előzmény: BözsiBözsi (156052)
motor-os Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156054

Mondom tankönyv. A hibákat nem kell figyelni. Zárléc.

rferi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156053

Zárléc

Így se?

BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156052

Sosem hallottam még a felülről a 4. megnevezést.

"Zárlác"

Előzmény: motor-os (156050)
rferi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156051

Nem biztos, mivel még a használatija is írja, hogy a hozzá adott sík kővel pár percnyi munka után le kell húznod a forgó követ, ezzel élesíted fel megint. Állandóan le kell húzni a követ azért is, hogy henger legyen a palástja, és ne köszörülj görbeséget a késeidbe.

Szóval tud az fogyni....

Előzmény: Egy griff (156025)
motor-os Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156050

Bocsi a fenyő beduplázott.  :-)

motor-os Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156049

A hibáktól tekintsetek el. Egy tankönyvből ollóztam.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 -4 0 156048

a statikaba minden kotel sulyatlan, nem szamolunk a sulyaval, ha szamolunk, akkor egy lancgorbet kepez, ennek a megforditott valtozatat hasznaltak a romaiak a koarkadjaik megepitesere. 

A lanchidakon a tartokabel is lancgorbet kepez. 

A feladatban nincs elvi hiba, meg lehet oldani, csak egy kis furfang kell. Rajzolgatni kell, neked valo feladat. 

Előzmény: Törölt nick (156024)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 -3 0 156047

a jeghegy es a kotel kapcsolata surodasmentes, aki kicsit gondolkozik, rajon, hogy ha surlodassal is szamolunk, nagyon bonyolult matematikai eszkoztar felhasznalasaval lehet csak megoldani a kerdest.

4o9- A pasztornak van egy kesztyuje is vagy ra van kotve es log rajta. 

A kerdes az, hogy  milyen esetben maradhat a nyugalomba egy kotel egy csuszo feluleten?

Előzmény: apaf3j (156029)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156046

Ne is mondd!

Mivel épp "pályaváltásban" vagyok, mostanában hőtant meg áramlástant tanulok. A fizika sose volt erősségem, de ez esetben muszáj, mert ezek nélkül csak kókler lehet az ember épületgépészetben.

Szenvedek is, mint a kutya...

Előzmény: Pillanatragasz (156043)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156045

Ja és még csak 47, de már ennyi idő alatt is benőhet az ember feje. Bár ezt igyekszem késleltetni.

Tulképp egyre jobban tartok mindenkitől, aki (túl) komolyan veszi magát ;-)

Előzmény: Pillanatragasz (156043)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156044

Igen, jól címezted, én voltam az elkövető. Írásban sajnos sokszor nem jön ki egy-egy mondat mögött levő szándék, még egyszer bocs.

Komolyan, igazából nem is emlékszem, hogy az életben "letudatlanoztam" volna bárkit. Ha úgy is történt, biztosan ennél árnyaltabban fogalmaztam meg.

Akaratlan bármi megeshet, ez rossz vicc volt így írásban.

Szóban biztos átment volna...

Előzmény: Pillanatragasz (156041)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156043

Nincsen semmi gond tényleg . A kérdés is szokatlan volt fához szokott szemeimnek :)

Előzmény: fejes.i (156042)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156042

Ne haragudj, ha megbántottalak, poénnak szántam! -  ezek szerint nem jól sült el.

Nekem speciel fogalmam nincs a kérdésről, abszolút tudatlan vagyok benne magam is.

Előzmény: Pillanatragasz (156038)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156041

De mégis neked  összekeveredtem a fejekkel .:)

Előzmény: Pillanatragasz (156040)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156040

Bocsi Apafejnek akartam írni :)

Előzmény: Pillanatragasz (156038)
Paco155 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156039

Csak hibás.

Lentebb leírták. Ha súrlódásmentes a kötél akkor bármilyen kúpról le fog ugrani akármit is csinál a tehénpásztor.

Előzmény: fejes.i (156034)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.23 0 1 156038

Nem is mondtam soha hogy okos vagyok :)   

Neked viszont aki már 60 évedhez közeledel lehetne annyi életbölcseséged hogy nem tudatlanozol le valakit akit nem is ismersz egy poén beszólásért.

Előzmény: fejes.i (156027)
rogergerro Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156037

Rossz topikban vagyok? ;-)

Hobbiasztalos - HUSZ???

Előzmény: motor-os (156035)
apaf3j Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156036

Jogos. Igaz, akkor már le sem tudták gyártani, tehát nincs kötél, Csóró tengeri cowboy rába..ott :)

Előzmény: 409 (156032)
motor-os Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156035

Nem kell csapkodni. Egy jó szorító kell és úgy csúszik a tipli a lyukba, mint én, anno a szűzlányba. De rég is volt.  :-(

Előzmény: BözsiBözsi (156018)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156034

Végre egy bátor tippelő! ;-)

Előzmény: motor-os (156033)
motor-os Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156033

A nyílásszög maximum 7° lehet.

409 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156032

Odáig el sem jut. Ha a kötél súrlódásmentes, azt feldobni sem tudja, nem marad a kezében.

Előzmény: apaf3j (156029)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156031

Azért "is".

De van benne jelölési-fúrási pontatlanság is.

Tényleg nem hátrány, ha a szerkezet ami összeáll az rendelkezik valamiféle öntartással,miközben épül össze-felé.

Mondom egy sima dobozformánál is sokat segít ha van "húzása"  Csapolásnak, de előfordulhat teljesen elbaszott formájú alakzat is, ahol szinte lehetetlen lenne húzás nélkül összerakni azt.

Az építés során minimum 2X kell összerakni az összes csapot a szakma szerint.

Egyszer elsőre szárazon, ragasztó nélkül. Ilyen kor kicsit húzósabb az építés, míg amikor ragasztóval meg van kenve már a tipli-lyukak kicsit formálódnak egymáshoz, így könnyebb az össze ütés.

Előzmény: apaf3j (156028)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156030

Tegnap hogy Ragasz kérdezett az offon a felhőről, szétnéztem az enyémben.

Jó nagy megdöbbenésemre ott volt a "Velem megosztva" csoportban egy Kentech katalógus is, egy általam ismeretlen hölgy osztotta meg. Hát jó ... ha már ott volt, belenéztem, JET cuccok vannak benne nagyrészt.

Továbbosztva, és az első oldalt megnézve - érdekes alternatíva lehet a JET JSSG-10 élező is:

https://drive.google.com/file/d/0B7vrA_LPfyTPQkZSQjc5LUdlNjA/view?usp=sharing

T4 árban de majdnem T8 paraméterekkel. Ehhez is jó sok élezősablon van, ahogy nézem:

https://www.igmtools.com/category/sharpening--grinding/wetstone-sharpener/

De itthon is árulják, Paliszander, Kentech, stb.

Előzmény: Egy griff (156023)
apaf3j Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156029

Igen, ez a súrlódásmentesség egy kicsit fura dolog... nekem (nem vagyok műszaki végzettségű) valahogy az lenne a logikus, hogy ha a kötél súlytalan és súrlódásmentes, akkor nem marad meg semmilyen (felfelé keskenyedő) kúpon. Ahogy a hurok megszorul, mivel a gravitáció nem húzza lefelé, és a jégen se tapad, egyre jobban összeszűkül, aztán a tetején leugrik róla. Vagy nem?

apaf3j Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156028

Szerintem azért, mert mint írta, 7,8 mm-es fúróval fúrja a 8-as tiplik helyét :)

Előzmény: pali923 (156021)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156027

Kötözködéssel nem lehet palástolni a tudatlanságot ;-)

Előzmény: Pillanatragasz (156026)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156026

Ugye akkor valami légüres térben akar felmászkálni a jéghegyre a csobán?  Másképp sehogy se tudom elképzelni a vízes kötelet súlytalannak.:)  

Egy griff Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156025

De a kő is horror összeg már magában is. - Szerintem ha egyet megveszek, az is túlél engem! :-)

Előzmény: rferi (156016)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156024

Csatlakoznék Palihoz, nemtom van-e tudományosan kiszámolható érték - tudományosan nem létező körülményekre.

Most csak a parasztlogika mentén (másfél év után otthagytam a műszakit :D) Ha olyan a kötél, akkor az nem lehet súrlódásmentes. Nemtom létezik-e olyan magas szabályos kúp alakű jéghegy, amire egyáltalán fel tudja dobni azt a súlytalan kötelet (vicces hogy csak a kötélre nem hat csak a gravitáció, minden másra igen :D), De ha létezik a súlytalan kötél , hogy dobja egyáltalán el/fel? Ha olyan magas az a jéghegy, hogy fel tudja rá dobni a vízből akkor a jéhegy hogyhogy áll, ha csak az 1/10-e látszik ki a vízből - elég érdekes alakjának kell lennie a víz alatt, sztem mejdnem olyannak hogy arra akár rá is állhatna.

Sztem jobb ha a nyakára tekeri a kötelet - ja nem, hisz fa sincs amire felköthetné magát. 

Kíváncsi leszek a képletre, ha van.

Egy griff Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156023

T8 mégis egy alaphangon kétszázezres gép, - biztosan nem a T8 lesz a befuto, "házi" használatra elég nekem a T4 is feleannyiért.

"Józsikám, lenne itt pár kés ..." kezdetű kunyerára mi lesz a válasz  -  hát mint minden rendes útszéli ku-vánál: 5000  :-)))

Előzmény: Törölt nick (156015)
pali923 Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156022

Lóval, vagy anélkül? És a teheneket is magával vitte? Csak hogy ne kezdjek neki valami fals számolásnak. :))

pali923 Creative Commons License 2018.03.23 0 1 156021

Ezt a kalapáccsal csapkodós dolgot én sem értem. Ezt csak úgy tudom elképzelni, hogy a furatok nem pontosak. Nem csak a helyük számít, hanem az is, hogy mennyire sikerült merőlegesre fúrni, akkor esetleg meg tud szorulni, ha nem. Vagy az lehet még, amit Árvai Zoli csinált: vagy 10 tiplit nyomott bele egy lapba. Én 5 db-ot is a 22kg-os mikró alá raktam, felesleges ennél több.

Azzal a korábban linkelt párszáz Ft-os jelölő tüskékkel is lehet úgy dolgozni, hogy ne kelljen kalapálni a szekrényt. Ezzel együtt szinte mindig lamellózok mostanában. Egy akkora szekrényt pont olyan nehéz vele egyedül összerakni, mint tiplikkel. De a gardróbépítős tapasztalataim alapján ekkora szekrényt többet sosem csinálok. :)) Igaz, azok 260 magasak voltak.

Előzmény: BözsiBözsi (156018)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156020

lehet passzolni? ;-)

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.23 -1 1 156019

nem teszem offba, ide többen járnak.:)

Itt sok embernek jól forog az agya és jó műszaki érzéke is van- sokan felsőoktatásban is részesültek, oldjatok meg egy nagyon érdekes feladatot. 

Hajókatasztrófa, északi tenger. Egy másodállásban lovas tehénpásztornak nem jut mentőcsónak, elúszik egy szimmetrikus kúp formájú jéghegyhez. 

Feldobja a lasszóját és áthurkolva a jéghegyet, fel szeretne mászni rá, hogy megmeneküljön.

Mekkora kell legyen a kúp nyilásszöge, hogy felkússzon rá, a lasszó végén lógva?  

A lasszó ilyenA kötele súlytalan és súrlódásmentes.

A megoldónak 1 évig minden hozzászólására adok egy pluszt, ha itt járok.

Ha valaki ismeri a feladatot, akkor elárulom, hogy abban a lasszó nem ilyen volt. 

BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.23 0 0 156018

"

Lamellózóst meg egymásradobod és egybecsúszik szinte magától, nem kell csapkodni kalapáccsal 3-5 percig, hogy összemenjen.

.."

Háát megnézném, és szívesen eltanulnám azt, hogy hogyan állítasz össze egy 200X100X60 as szekrényt egyedül lamellóval szerelve.

Tényleg!

Egyébként meg messze nem kell akkora pontosság a tiplizéshez mint ahogy hiszitek.

Sőt még percekig sem kell csapkodni...:)

Előzmény: Hobbit_G (156002)
rferi Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156017

Nem is értem a kérdéskört: teljesen elfogadott és bevett szokása volt még faternak is, hogy végignútolta a táblásítani való anyag két élét, abba centi szélesre vágott ötösvastag rétegeltlemezt ragasztott, és úgy tolta össze a két anyagot. A nővéremék házába a lépcsőlapokat én is így csináltam. Gyak. lamelló előtti lamelló ez, mert ugye a hatvanas évektől kezdődően történtek ezek.A lépcsőt 92-ben alkottam, de előtte egy könyvesszekrényt is így táblásítottam össze. Ezer éves technika.

Előzmény: 409 (156006)
rferi Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156016

Véleményem szerint a titka a kőben rejlik.

Az élezésre szánt köve valami japán, nagyfinomságú kő.

Széles is, meg jóféle is, azt sztem bármivel megforgatva vízben ugyanezt a hatást érnénk el.

De a kő is horror összeg már magában is.

Előzmény: Egy griff (156012)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156015

Nagy sunyiban pedig én is régóta szemezek vele, a videók alapján csorog a nyálam. De elvagyok egyelőre véső és kézigyalu esetében a kő plusz élezősablonnal. Kést meg élezek úgy ahogy "tudok" (bénán). 

De Guru már személyes tapasztalatot is írt neked. Sztem nem kérdés hogy pöpec és profi darab.

Hogy "megér-e" (és m)ennyit: na az szerintem nem a videók vagy más véleménye alapján dől el :-)

A "fizetség" oldalt te tudod. Ha hetente vágtok disznót, tyúkot, orrszarvút, faragtok-nyestek nagyüzemben, és sokat élezel (éleznél) vele ... hogy gyorsan és profin megélezel vele bármit, az elég jó fizetség (?). De azért pl a T8 mégis egy alaphangon kétszázezres gép, emellé tényleg neked kell odatenni a mérleg másik oldalát. És igen, ahogy eljátszottál már a gondolattal, akkor azt is, hogy ha híre megy a faluban hogy 10 perc alatt lezavarsz egy konyhányi vágóeszközt, akkor a "Józsikám, lenne itt pár kés ..." kezdetű kunyerára mi lesz a válasz :D  Ezeket magadban le kell zongoráznod.

Előzmény: Egy griff (156012)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156014

Köszi , nekem egy óra alatt se jött össze.

Előzmény: mezcalito (156010)
Egy griff Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156013

No akkor azt hiszem eldöntöttem. Szerintem lesz róla kicsomagolós meg tesztvideo, olyan griffesen! :-))

Előzmény: Computerguru (156005)
Egy griff Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156012

Hát ez a gondom! Ezer youtube videót megnézve sem tudom eldönteni, hogy megér e ennyit......

Előzmény: rferi (156000)
409 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156011

Attól tartok nagyon alábecsülitek a lamelló teherbírását, és ebből adódhatnak ezek a valóságot nem tükröző elképzelések. (nem bútorlapról beszélek, ahhoz nem megyek közel, így nem tudom mit mutatna)

5x3-as "léc" esetében fejembe nem jutna a köldökcsap, nem érek rá arra.  :P :)

Előzmény: Hobbit_G (156007)
mezcalito Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156010

https://www.youtube.com/watch?v=fOxu6LyiFPQ

https://www.youtube.com/watch?v=a6a5tbJaCdA

https://www.youtube.com/watch?v=BFKPOMk2EWw

spray tube rack, spray can storage rack ,spray paint storage shelf stb stb van jó sok video ilyen témában a youtuubon, 30 másodperc keresés után ide jutottam.

Előzmény: Pillanatragasz (156009)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156009

Van kb 10 spray színes festékem , szeretnék csibálni neki egy tárolót. Emlékszem egy  angol videóban volt olyan hogy slégen volt fölszerelve sok pvc cső. Mindenikben egy spray festék. Most nem találom azt a videót. Te véletlenül nem láttad?  Nen a festékek voktak a téma csak ott a háttérben a falon ott volt.

Előzmény: Törölt nick (156004)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156008

Ma épp eljutottam a műhelyembe, lecsavaroztam a Tritonról a fekete műanyag talpat. Ott van alatt a 3 csavarhely M6-os csavarnak.

Szóval dontwörri mindenki...

Előzmény: adam654321 (155998)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156007

Igen, nem írtam ki miért.

Akkor jó lehet ha van hely neki, de akkor is min 2 kekszet használnék (terhelésfüggően használva a lamellot), de pl egy könyvespolcot ha csinálok akkor inkább használnám a tiplit, de abból se egy darabot.

Otthon van ilyen lécekből összerakott könyvespolc, 5x3 léceknél 2-2 tiplivel (mondjuk itt még nem volt lamellom, így az ki is volt zárva), mocskosul megpakolva, nagyon szépen bírja a strapát.

Anno nem is volt kevés idő, hogy összerakjam (tipli, előjelölő tüskét használva, sokáig tartott és mivel kézből fúrtam nem is mindenhol lett olyan, ahogy kellett volna, végeredményben ez mondjuk nem látszik :D), mostani "gyakorlattal" fele annyit se szöszölnék vele, de hát szép lassan halad az ember, túl sok tervet nem is csináltam ennél, ahogy esett :)

Előzmény: 409 (156003)
409 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156006

"Attól függ meddig érvényes a léc fogalma :)"

Ja, hát azt én sem tudom. Azért kérdeztem, mert eddig nem kévés lécet/deszkát lamellóztam össze akár táblásításként, akár egyéb módon, aztán most az derül ki, hogy oda nem való. Vagy valamit nem értek.  ??

"ha vékonyka, akkor eltolva a kekszeket, nem pont egy vonalban  - vagy ez nagyon unortodox?"

Nem gondolnám, paraszti logikámmal én is így csinálom.

Előzmény: Törölt nick (156004)
Computerguru Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156005

Nekem Tormek-em van.

Zseniális a cucc. Azóta minden késem, ollóm, gyalukésem, vésőm, metszőollóm, ágvágóm pengeéles.

Mindig, megbízhatóan tökéletes a végeredmény. Még az olyan speckó dolgokat is meg lehet vele élezni, mint a különböző esztergálási szerszámok. Masszív szerkezet, valószínűleg engem életem végéig ki fog szolgálni.

Előzmény: Egy griff (155966)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156004

Attól függ meddig érvényes a léc fogalma :) Én tényleg nem tudom a "szabvány méreteket", csak van amit "lelécezek", van amit "ledeszkázok".

De ha középen marad elég hús, akár "lécek" (pl vágódeszkát már inkább lécekből pakolok össze) táblásításánál is lehet használni.

Vagy: ha vékonyka, akkor eltolva a kekszeket, nem pont egy vonalban  - vagy ez nagyon unortodox?

Pl Repítő szépen táblásít lamelloval, de ez már inkább deszka.

https://youtu.be/V9MmIfE1kx4?t=195

Előzmény: 409 (156003)
409 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156003

"Léceknél viszont eszembe nem jut lamellozni, oda az nem való,"

?????  Miért nem való oda?

Előzmény: Hobbit_G (156002)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.22 0 1 156002

Erejét én cáfolom, de csak részben.

Összeállítást meg nagyon. Sokkal könnyebb összeállítani egyedül is lamellózott szekrényt, mint tipliset.

Tiplis akkor jó, ha halál pontosan dolgoztál és sehol se csúszott mellé. Eszközeiddel ok, de mondjuk a mestercsapozóval én szívtam, pedig pontosan dolgoztam vele, mégis szívtam pár tized miatt több helyen.

Lamellózóst meg egymásradobod és egybecsúszik szinte magától, nem kell csapkodni kalapáccsal 3-5 percig, hogy összemenjen.

Lamellos szekrényt csak szétverni lehet, tiplisből hármat szedtem napokban szét mindenféle sérülés nélkül.

Persze egy lamello nem lamello, de tipliből is édeskevés egy darab.

Léceknél viszont eszembe nem jut lamellozni, oda az nem való, ott tipli vagy csapolás (utóbbit nem csinálom, mert sok idő :D)

Előzmény: BözsiBözsi (155975)
rferi Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156001

Budapest, Karinthy Frigyes út. Egy csávesz havi rendszerességgel áll le kocsival, kombi verda, hátul a sok köszörűgép, kihúzza a hosszabbítót az egyik boltba, akivel megegyezhetett, és köszörül ezerrel.

Legutóbb pár hete láttam.

Előzmény: pali923 (155983)
rferi Creative Commons License 2018.03.22 0 0 156000

Ugyan nekem nincs ilyenem, de az amcsiknál kábé 20 éve látom, mint az általuk legjobban preferált élezőcuccost. Ujságos riportokban, youtube-n sok helyen szerepelt. Olyan vacak nem lehet.

fejes.i Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155999

Ja, persze, az ebay tele van vele. Itt többen más hazai forrásokból szereztek be, de én is ebay-ről rendeltem korábban (mondjuk amióta megjött, pontosan ugyanott van, ahol a Triton: a polcon ;-) ), egész egyszerűen azért, mert nem kell tenni érte semerre egy lépést sem és elég könnyű volt kivárni, hogy ideérjen ;-)

De még mindég azt se tudom, milyen asztalba fogom beépíteni...

Előzmény: adam654321 (155998)
adam654321 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155998

Ha valaki az imperial szabványú menetes furatokat akarja rögzítéshez használni, és nem tud beszerezni itthon megfelelő csavart, de ráér, innen tud rendelni kívánt hosszúságút. Nyilván az 1/4 collos méretet kell választani, hozzá a kívánt hosszot és darabszámot.

Előzmény: fejes.i (155996)
stolaz Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155997

Igen, sokkal. És nem kopnak ki.

Előzmény: kuperta (155980)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155996

Én sem néztem meg, de így kellene lennie, ahogy írod.

https://www.tritontools.com/Helpers/GetImage.ashx?type=InstructionManual&size=&name=556754_Manual.pdf

A második oldal II rajza szerint az "A" jelű furatok az 1/4 UNC csavarok, a "B" jelű furatok pedig M6 csavarok fogadására alkalmasak.

Előzmény: Tschaby (155995)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155995

Amit én vettem abban - igaz nem néztem meg, csak a leírásban olvastam - van 4 db imperial szabványos menet, és pluszban van 3 db M6-os. Gondoltak rám is :)

Előzmény: jcsapo (155994)
jcsapo Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155994

Csak a pontosság kedvéért, azok nem M6-os csavarok hanem 1/4"-20 UNC csavarok!

(Az UNC jelenti náluk a normál menetet és az UNF a finom menetet, de ha ki van írva az egy coll-ra eső menethossz, akkor enélkül is egyértelmű.)

Előzmény: Törölt nick (155991)
apaf3j Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155993

Hát az egy vacak, nem is ütötte be rendesen a szöget. :) (Asszem akkor azért lett volna ordítás. Főleg, amikor kiszedik... de megérdemelte volna)

Előzmény: mezcalito (155992)
mezcalito Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155992

bocsika:) ingyen reklám a Paslode szegbelövőnek.

Előzmény: apaf3j (155990)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155991

A gyári kicsit rövid. Legalábbis nekem a Kentech betétbe rohadtul süllyeszteni kellett a furatot, hogy valamennyire rendesen belekapjon.

Idegesítő volt, ezért felhasználtam a levehető talprögzítésre szolgáló 2 rugós csavart is, felülről, kapupántcsavarokkal. Na úgy biztonságosnak éreztem.

Aztán Vajk hathatós segítségével hozzájutottam pár hosszabb M6-os UNC csavarhoz.

Előzmény: Tschaby (155987)
apaf3j Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155990

Na b+, éppen ettem... (jó, szerencsére ott volt előtte a figyelmeztető szöveg).

De hogy mekkora barmok vannak a világon... 

Előzmény: mezcalito (155988)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155989

Fasza. Akkor velem már nem biztos hogy össze akarsz futni hétfőn, megtudtam én is hogy a klónba is jó lenne.

De ha mégis, írj a mailemre. JCsapoval már számot cseréltünk. Neki már írtam, az is lehet hogy beszivatnak: megtömik "visszáruval" meg vmi meglepi kollegával a kocsit, és a terv le is van gyalulva. De ez aznap derül ki.

Soká:

"most napokig még olvasni sem volt időm, de nem feledkeztem meg rólad, majd vasárnap körül már okosabb leszek, kereslek!"

Tudom, most hogy a klón már megvan, "bármikor" jöhetsz :)

"Azt tudod, hogy a "makukát" Miskolc határain túl nem sokan ismerik :)) hajdan én is csak néztem nagyokat."

A hamusra is csak néztek vagy 10 éve, mikor egy pesti szórakozóhelyen kértem, hogy ne a földre csikkezzek. "Hogy  mit? Dohányozni szeretnék, itt kint. Ja hogy hamutálra gondoltál ..."

Így van ez jól :-)

Előzmény: 409 (155970)
mezcalito Creative Commons License 2018.03.22 -1 0 155988

Szegbelövő alternatív használata: https://www.liveleak.com/view?t=kpfiT_1521403745

Tschaby Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155987

A Tritonnak 4 azt hiszem 1/4-es és 3db M6-os furata van....

Meg fogom próbálni a 6-os csavarokkal felfogni .

Bár néha nehéz a felfogásom :)

Előzmény: Törölt nick (155965)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155986

Ez annyi :)

Én a maróval együtt vettem 8mm-est 17.45-ért. €

Minden méret annyi: https://www.screwfix.eu/catalogsearch/result/?q=triton+1%2F4%22+collet

Előzmény: feketefelhoo (155963)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155985

Ez nem szikra, ez lángcsóva :)))

Előzmény: Törölt nick (155961)
neduddgi(én) Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155984

Szia!

Megköszönném, ha csinálnál egynehány képet a masináról, főleg a beállítási módokról, mert kevés hozzá a képzelőerőm.

Majdnem kész a maróasztalom, már jelen állapotában is használható. Készen van a vezetett pengéjű, "hanyattfektetett" dekopírom is.

A következő tervem egy fix építésű hosszlyukfúró. Egyik békebeli szovjet barkácsgépem képezi majd az alapját. Ennek vízszintes kivezetésű tengelyére ütöttem egy tokmányt. Gyárilag van ugyan hozzá egy tenyérnyi "asztal", aminek körülményesen és pontatlanul állítható a magassága, de az semmire sem jó. E helyett akarok egy rendes, használható vezető asztalt, valami olyasmit, amilyenről írtál.

Előzmény: BözsiBözsi (155974)
pali923 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155983

Pár hónapja megláttunk a helyi bolt előtt egy igazi vándorköszörűst. Tudom, hogy régen voltak ilyenek, de azt nem gondoltam, hogy ma is van. Leszólítottam, és el is jött hozzánk, éleztettem vele néhány dolgot, leginkább fúrókat. Valahol az Alföldön lakik, és a jól berendezett, feliratozott furgonjával járja Ausztriát, és ott hordják hozzá a háziasszonyok a késeiket, és hasonlókat. Éppen hazafelé tartott, csak megállt nálunk, itthon nem dolgozik egyébként. Érdekes jelenség volt.

Előzmény: Egy griff (155982)
Egy griff Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155982

Minden hozzászólás segítség. Thx! :-) Igazából elrettentő az ára, de kb az jött le nekem is, mint amit írsz! Ami még érdekes, hogy profi késélezők 500-1000 Ft közötti árban éleznek ami a kisebb Tormek gép esetén 100-200 kés élezésének az ára. Nekünk itthon ha nincs 25 késünk akkor egyse. És akkor nem beszéltem még az ollókról, a gyalukésekről a vésőkről, a citlingről és még nem tudom miről. Szóval 2-3 alkalom alatt visszahozá az árát. (Természetesen most minden egyéb ktg-től, mint energia, idő stb. eltekintettem)

No és persze az is igaz, hogy ha jól megy az élezés, akkor majd hozza a rokonság a késeket, ollókat, hogy nem e megélezném, meg a haverok a bushkraft, a katonai meg a medveölő, meg szalonnázó bicskákat, a machetét, a pillangót, a leathermant.. sose lenne vége .... :-))))))

Előzmény: apaf3j (155978)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155981

Ez tökéletes, "klasszikus" megoldás. De ehhez hely, gép kell, nem egyszerűen kézi eszközök.

kuperta Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155980

Ha jól látom az alsón azonos méretűek a lyukak egymás mellett, ez sokkal használhatóbb, mint a hasonló wolfcraft tipliző!

Előzmény: stolaz (155968)
pali923 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155979

Az előző marógépem egy Skil, még az a régi, jobbik szériából. Annak a talpán 5db 4-es csavarhely van. Azon lógattam évekig, ha beépítettem az (évekig működő) ideiglenes asztalomba, sosem vettem észre, hogy ebből bármi gond lehet. Az az igazság, hogy laikusként fel sem merült bennem, hogy ez esetleg nem elég. :)

Előzmény: 409 (155973)
apaf3j Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155978

Szia!

Személyes tapasztalatom nincs, de régebben elég sokat kutakodtam az élezéses témában, és a (főleg amerikai) videókban és cikkekben gyakran  előjött ez a Tormek. Nekem kb. az jött le, hogy hobbiszinten ez abszolút csúcskategóriás cucc, és mondjuk az árát elnézve legyen is az. Több youtube-huszár illetve cikkíró is azt mondta, hogy sokáig így vagy úgy élezett, aztán végül vett egy Tormeket, és az óta nem is használ mást. Nem tudom, segítettem-e ezzel...

stolaz Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155977

Szívesen megnézném a fotókat!

BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155976

Megmondom őszintén ezek a szerkezetek olyan bonyiak tűnnek, hogy leírás nélkül szerintem elég sokat agyalnák, hogy is kell ezeket használni... :)

BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155975

Az erején kívül még van egy olyan markáns előnye, hogy tiplizve én !egyedül! akár egy 200x100x60 cm es nagy-szekrényt is össze tudok rakni(hátfallal, ajtóval!), de ezt lamellóval csak előregyártott méretre készült sablonrendszerrel tudom elképzelni..

Persze, azért ez extrém játék már...

Magyarán a tiplis megáll szerelés közben, míg a lamellós össze vissza nyeklik, és még szorítani is kell a lamellózást, míg a tiplizést így ahogy én csinálom nem kell.

Előzmény: Slam Jr. (155969)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155974

Én egyáltalában nem használok ilyen sablonokat.

Az egyetlen  "sablon"-om az egy fix asztalos hosszlyukfúró.

Vagyis egy tokmány amibe 7,8 mm-es fúrót teszek fára köszörülve, és ez vízszintesen van előtte egy asztal fixen.

Szembe állva a fúrószártól balra van egy ütköző léc (derékszögbe a fúrószárhoz képest) ami kb 60x5x2 cm-es lapjára rácsavarozva az asztalra majd ezen néhány lehajtható oldalütköző.

Ez be van osztva kb 60 cm en van vagy 6-7 db már nem is emlékszem...

Az asztalt beállítom a fúróközéptől olyan mélyre hogy az adott furat a forgácslap közepébe menjen.

Ezután már csak 10-20 másodperc egy bútor élének a sorozatfúrása...

Úgy, hogy az anyagot ütköztetem az oldalt lehajtott ütközőhöz, majd betolom az anyagot a keresztütköző 60cm es lécnek, majd ki, és ezt sorozatban megcsinálom az összes oldalütközőnél... oszt kész.

A lapjába meg egyszerűen derékszöggel felrajzolom a fúrási sorközepet, majd ráfektetem a közben feltiplizett anyagot amit a géppel előkészítettem az előbb.

Pontba állítom az első éllel majd szembe állva (fontos, hogy a lehető legjobban a tipli előtt álljon a szemünk!) behúzom egy közönséges ceruzával a tipli helyét. Ezt megismétlem minden tiplinél.

Ezután spitzbohr-ral (lyukszúró) beütök egy jelölőlyukat a megrajzolt keresztbe, és egy fúrógépbe fogott fa mélységütközős 7,8-mm es fúróval meg kifúrom. Ezután még egy másik géppel zenkölöm (süllyesztem a furatot) hogy könnyebben összetalálkozzon majd a tiplivel a lyuk, és a feleslegesen kifolyó (van olyan néha) ragasztónak is kell a hely...

Ennyi az egész.

kb 30-35 éve így csinálom, és müxik.

A befektetés maga a fix hosszlyukfúró meg egy pár apró-cikk..

Ha valaki igényli holnap lefotózom a gépet...

Így leírva bonyinak tűnik, de ennél egyszerűbben, olcsóbban, és használhatóbban nem lehet megcsinálni.

A lamellót én is csak másodrendű dolognak tartom, megadva neki azt az elismerést, hogy létezik olyan felhasználása ami szinte kizárólagos.

409 Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155973

"de nem az a gond a makitánál, hogy M4-es csavarok vannak a talpában? Mert az tényleg kevés."

Előbb fog az asztal összedőlni, mint hogy az a 4db csavar leszakadjon. Egy mezei 5.6-os csavarnak 500N a szakítószilárdsága mm2-enként.  !!  Ha jól saccolom, arra 4 csavarra fel lehet lógatni vagy másfél tonnát.

Ok, az alu a szűk keresztmetszet, vegyük a harmadát. Még az is fél tonna.

Ja, és a tapasztalat. Nekem évekig lógott a 4db 4-es csavaron a 4,5kg-os marógép. Nem akart sosem leesni. :))

Előzmény: Soká (155971)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155972

A konyha-demófilmeken épp azt demonstrálják, hogy 50 kiló friss húst csak úgy rádobva se szakad le a csapozás.

Előzmény: Slam Jr. (155969)
Soká Creative Commons License 2018.03.22 0 0 155971

"fosott hogy kevés lesz az a 4 vékony csavar"

Nem néztem a cikket, de nem az a gond a makitánál, hogy M4-es csavarok vannak a talpában? Mert az tényleg kevés. Csavarnak is, meg a talpban az alumíniumnak. Nem tudom, hogy az új nagy Makitában mi a helyzet, de a régi 3612C-ben bizony a csavarok csak arra valók, hogy a fekete műanyag talpat rögzítsék! Ezért is nem akartam azt asztal alá építeni.

pacman,

most napokig még olvasni sem volt időm, de nem feledkeztem meg rólad, majd vasárnap körül már okosabb leszek, kereslek!

Azt tudod, hogy a "makukát" Miskolc határain túl nem sokan ismerik :)) hajdan én is csak néztem nagyokat.

409 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155970

A Makita 3709-hez dönthető talp (RT 0700C) párosításról.

Az átmérők egyeznek, minden további nélkül rámegy a gépre, rögzíthető, a fogaskerekes állítás is megegyezik.

Viszont a magasság állítása alakításra szorul. Valószínűleg rövidebb a 3709 tengelye és így kevés a kés kilógása a talpból. A talp belső ütközőpereméből kiesztergáltam 10mm-t, így már megfelelő.

Szóval, ha valaki arra adná a fejét, hogy ezt a talpat párosítaná a 3709-es géppel, az számoljon az átalakítással is.

Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155969

Azt már többen említették, hogy erősebb kötést ad a tipli, csak az az igazság, hogy legtöbbször nincs szükség a konyhabútornál ilyen b*szott erős kötésre.

stolaz Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155968

Nekem ez a két tipliző sablon van meg:

Mindkettőt remekül használom. Nagyon kemény perselyei vannak. Lehet, hogy nincs igazam, de a lamellós kötésnél sokkal szorosabbnak és erősebbnek tartom. Bár van lamellóm is, de azt bútorlapba nem használtam.

Előzmény: BözsiBözsi (155952)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155967

ha sokat csinálod tiszta cunder lesz ruhád alatt a karod. 

Előzmény: Törölt nick (155964)
Egy griff Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155966

Esetleg valakinek van-é ilyen élező gépe? Érdekelne a véleménye. Most nemrég a FeHoVa-n szinte a teljes készletüket eladták. http://www.gepplus.hu/tormek/t4.html

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155965

Na még egy, a mókus RP 2301-et akart felfogatni, fosott hogy kevés lesz az a 4 vékony csavar:

http://lumberjocks.com/topics/154106

Utolsó poszt szerint nem kell zizegni. Csak 4 hosszabb és gondolom jobb minőségű csavart érdemes venni.

De ha tartasz tőle, akkor ott a rudakon keresztüli felfogatás.

Előzmény: cornus015 (155957)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155964

Itt meg ilyen amikor valaki samott tégla miatt bombáz szét 2 elektromos égetőkemencét :D Bari- kolléga főszereplésével és az én segédmunkás vendégjátékommal. 

Nem mondom hogy minden pillanata élvezetes volt, de cserébe jártam egy olyan barkácsműhelyben, ami valójában nem is olyan "barkács", sokan elfogadnánk. Itt írtam róla picit, a "nyíregyházi játékkészítő" műhelyéről.

Előzmény: Törölt nick (155961)
feketefelhoo Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155963

7370 Ft + ÁFA a 1/4" patron a CMT-be. Normális ?!

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155962

Ez meg az aztaku**a megoldás ... igaz, RP2301, de kitérdekel. Sufnituning level 99, farudakon (??) lógatva :D

https://youtu.be/2ALpQGlOxBM?t=47

Ugyanez, kicsit szofisztikáltabban:

https://youtu.be/HDO_K8Op35k?t=42

Najó, gondolom ennyi is elég lesz az ötletekből. Sztem jó lesz az a 4 csavar is. Bár lehet azok vékonyak? Nemtom mekkora dög a 2300, nem tűnik kicsinek. Akkor használj vmi olyasmit mint a 2. videón.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155961

Amikor egy szaki siet, ilyen szikrákat vet a nagyflex.

Előzmény: MN 3100 (155955)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155960

https://www.youtube.com/watch?v=yqMEGrv152U

4 csavarnak tűnik. Ugyanezt a műanyag talpat tudod felhasználni a furatok kijelölésénél, amikett a maróasztal betétjére kell feljelölnöd. Előfordulhat, hogy ezek a csavarok rövidek lesznek (Tritoné rövid) hogy biztonságosan rögzítsd a betéten. Ha szerencséd van "normál" menetes süllyesztett csvarok ezek.

Előzmény: Törölt nick (155959)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155959

Öööö, a műanyag talpat leszedted amit X csavar tart ott? Mindjárt lesz vagy 4 furatod, azoknál fogva kell felfogatni asztalba is.

MN 3100 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155958

A nagy flex nagyot ránt. Alaposan

meg kell fogni. De azért kezelhető. :-))

Péter

Előzmény: fejes.i (155956)
cornus015 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155957

Van nekem ugye ez a MAKITA RP2300FCXJ felsőmaróm. 

És sehogy nem jövök rá, hogy ha asztalra akarom alulról felfogni, akkor mégis hogy fogjam oda fel? Mert nincs rajta alul semmi lyuk, ahol rá tudnám fogni (kivéve a magasság állító részét..)

Hogy szokták ezt rögzíteni? Youtube-on nem találtam egy videót se róla

fejes.i Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155956

Már vagy 20 db 230 körüli korongom van, ami a 400-as nagy korong kopásával keletkezik. Nagyflexem meg nincs, tehát ezeket csak pakolgatom a polcon. Egyszer már odaadtam egy cimbinek egy  ilyen pakkot.

Valahogy a nagyflex annyira sose hiányzott, 125 mm-es korongos van még.

Előzmény: MN 3100 (155955)
MN 3100 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155955

Büdös is, meg szikrázik is, mint

a csillagszóró. Több nagrágom

szára alul kiégett.

Ezenkívül, pl. 40x40 zártszelvény

esetében, az állandó korong

átmérő csökkenés miatt, ölég

gyakran kell a félig kopott

230-as korongot lecserélni.

Péter

Előzmény: fejes.i (155954)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155954

Igazából csak azt nem szeretem a flexkorongos gyorsdarabolóban, hogy annak a korongnak egy része a tüdőmbe kerülhet. :-(

Előzmény: MN 3100 (155953)
MN 3100 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155953

Szervusztok!

A gérvágó és az acélvágás témájában

némi közvetlen tapasztalatot

szereztem annak idején.

A helyi szakmunkásképző iskolában

bérmunkákat is vállaltak. Emiatt

zártszelvényeket kellett darabolni.

Vettek is két gérvágóhoz hasonlító

kifejezetten fémdaraboló gépet és

neki láttak. A tárcsák fémvágó lapok

voltak. A munkát az inasokkal

végeztették.

Abban voltam érdekelt, hogy én

szállítottam a lapokat is. Nem kis

darab számban. Ugyan is törtek

- első sorban a vídia fogak -

sorban. Főleg akkor, amikor a lap

belépett az anyagba, meg amikor

kilépett onnan. Roppant mód kellett

érezni a kézi előtolást. Persze

a fiatal inas gyerekek, még ha

akarták volna, akkor sem tudták

ezt megoldani.

Rövid időn és sok fűrészlap után

abbahagyták az e-fajta darabolást.

Azóta, már a gépeknek nyoma sincs.

Nem egyszerű, nem is olcsó és

veszélyes az ilyen munka. Pedig

én jobban szeretném, mint most

az állványos flexet használni.

Péter

Előzmény: rferi (155901)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155952

így a fatiplit is kalapáccsal ütöm be a helyére, és amikor összeállítok akkor egy kis gumikalapácsos unszolás azért kell a szerkezetnek sokszor.

Persze ehhez kell az is, hogy kissé pontatlanként csináljam meg a tiplizést ami gyak minden esetben így is van...:)

Így szárazon is húzós lesz az építés, és nem nyeklik össze-vissza egy doboz mikor csinálom.

Előzmény: BözsiBözsi (155951)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155951

Ja ez lemaradt:

Én alapból nem 8-as fúrót használok, hanem 7,8-ast.

A polcgombokhoz (egyszerű fém tüske) meg szintén nem a szabványos 5 mm-est hanem 4,8-ast...

Olyan még nem fordult elő, hogy pl szállításkor kipotyogott volna a polcgomb... :) igaz szerszám kell, hogy a helyére menjen, vagy kihúzzam...

Előzmény: BözsiBözsi (155950)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155950
Előzmény: Törölt nick (155937)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155949

társagalom = társadalom. :)

Előzmény: Nobody1 (155948)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155948

"Annyival drágább lenne egy kicsit keményebb anyag?"

Nem, de akkor sose vennél másikat... :)

Pont ez a "fogyasztói társagalom" mozgatórugója.

Előzmény: Törölt nick (155940)
pali923 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155947

Erre a dizájnra már évekkel ezelőtt rácsodálkoztam ennél a rádiónál. A funkciója, felépítése miatt meg már akkor néztem nagyokat. De állítólag van értelme, és veszik is.

Előzmény: GPS (155932)
generátoros Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155946

Ügyes!   

Előzmény: Egy griff (155945)
Egy griff Creative Commons License 2018.03.21 0 1 155945

Szia. Nekem nincs annyira rossz tapasztalatom vele, igaz még csak 100-200 furaton lehetek túl, de még nem kopott meg ennyire a persely.  Itt pont ezzel a segéddel dolgozom:  https://youtu.be/zT1ldEyEQDQ?t=148 

Viszont amit itt írtak lent a fiúk a lapostiplimaró mellett, azt érdemes megfontolni. Hogy legyen erről is egy videórészlet: https://youtu.be/PS-l9dlxCow?t=349  Én tavaly ősszel vettem egyet egy "nagyobb" munkához, és azóta elő sem vettem a köldökcsapozót! :-) Rettenetesen könnyű vele dolgozni, egyszerű jelölni, piszkos gyorsan megy vele a munka, és van egy pici játék oldalirányba az összeillesztésnél. Szerintem 10-ből 9 fogorvos ezt ajánlja! :-)

Előzmény: Gyula Timko (155939)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 1 155944

"Ennek jók a hüvelyei!"

GPS por*hub rulez, 5..4..3..2..1 ... :)

A lényeg h szoros legyen, jó sokáig.

Előzmény: kuperta (155943)
kuperta Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155943

https://profibarkacs.hu/Wolfcraft-Univerzalis-fatiplizo-sablon-60-cm

Ennek jók a hüvelyei!

A többi részét nem ismerem. :)

kuperta Creative Commons License 2018.03.21 0 1 155942

Igaz, nem igazán lapok összeépítésére készült, de arra is használható párostipliző. Olyan egyszerű jelölni mint a lamellónál, de szerintem sokkal erősebb kötést ad. 

Van 35 mm, és 20 mm-es lyuktávval, 8-10 tiplihez.

Előzmény: Gyula Timko (155933)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155941

Uram, nézte már milyen fasza anyagból van a bútorlap?

Simán lehet fúráskor letöröd a szálat és ezért ki is esik a cucc.

Előzmény: Törölt nick (155937)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155940

Na tessék ... akkor úgy jártál mint én az unis rejtettcsavarozóval :-/ Az is oválisra kopott. Párt tucat furat után.

Én nemtom miért ezt az "egyszerű" alkatrészt hagyják spórolósra. Annyival drágább lenne egy kicsit keményebb anyag?

Pedig ha csak az elvét nézzük, az átjelölős tüske kihagyása nem rossz ötlet - de ehhez tényleg pontos és tartós persely kellene.

Előzmény: Kroy Prince (155936)
Gyula Timko Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155939

Köszi! Ez bizony igen szomorú. Amazonról egy 10-es lenne

De így akkor kihagyom :)

Nagyon köszönöm a segítségeteket!

Még az is lehet hogy lamellozás lesz ebből :)

Előzmény: Kroy Prince (155936)
Gyula Timko Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155938

Köszönöm!

Előzmény: pali923 (155935)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155937

Megnéztem a Gyula féle linken a videót, az sem tűnik rossz cumónak.

De én is az általad használt verziót használtam (párszor), elég kényelmesen lehet a bútorlap élébe (középre) fúrni ezzel is. A tüskékkel meg átjelölni lapjára a furatot.

Viszont elég rendetlen vagyok, ezért tüskéket vettem többet is mert mindig elgórom őket. Praktikerben jártamban láttam Bosch / ! :-O / tüskéket, 6-8-10 -es méretben, párszáz ft/méret, rögtön be is dobtam kettőt mindegyikből.

Illetve annyi, nemtom ti tapasztaltátok-e, de néha az élbe fúrt likba tett tüske nem akar bentmaradni (gondolom néhol lazább a bútorlap szerkezete), ilyenkor könnyed anyázás mellett rátekerek kis szigszalagot a tüske palástjára és jó lesz.

Előzmény: pali923 (155935)
Kroy Prince Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155936

Ne vegyél olyat. Pénzkidobás. Nekem van, vagy tíz éve vettem, akkor még olcsóbb volt.

Viszont sz@r alu. öntvény, a furatok nincsenek acél perselyezve, ami azt eredményezte, hogy néhány fúrás után ovális lett.

Főleg bútorlapnál úgy elmászik a fúrás, hogy egy tipli sem fog pontosan illeszkedni.

Még agyalok, hogy miként lehetne perselyezni, vagy jó messzire elhajítani.

Előzmény: Gyula Timko (155918)
pali923 Creative Commons License 2018.03.21 0 2 155935

Én ugyan még nem használtam ilyet, de ilyen áron nem is fogok. Ár-érték arányban ez a legjobb tiplizésre, bárki bármit állít. És ezzel ugyanolyan hajszálpontosan lehet dolgozni, mint bármilyen csodaszerkezettel. Vagy van ilyenem is, ez is jól működik, és ez is töredék áron kapható.

halaloszto Creative Commons License 2018.03.21 -1 0 155934

engedélyt köszönöm.

1. ebben semmi újdonság nincs, a régebbi model évek óta kapható

2. az új modell promója keretében telibasszák a szakmai és a laikus médiát ezzel a reklámmal. ez van, ezt a melót is el kell valakinek végezni.

3. madj valaki berakja ide is. minek? ki van itt olyan, aki nem látta az indexen vagy másutt? ha gondol róla valamit, akkor legalább írja mellé. ha meg semmit, akkor pláne minek betenni.

Előzmény: GPS (155930)
Gyula Timko Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155933

én a pontosabb átjelölés miatt gondoltam inkább a köldök csapozóra de elgondolkodom még rajta :)

Előzmény: Slam Jr. (155926)
GPS Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155932

Hát jóvanna, egy porszívót még el tudok képzelni műszaki feladatokra is - na de egy kávéfőzőt, bakker?

Azt nem tudom mennyire főz fasza kávét - de hogy a dizájnja telitalálat, az biztos :-)))

.

Előzmény: Törölt nick (155931)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155931

Nekem a "hátizsák-porszívó" sokkal furább :)

http://funnycn.top/watch/ofF-kkdzfBV/makita-36v-cordless-backpack-vacuum-unboxing-funnycn-top

Valószínűleg mi keveset vagyunk terepen. El tudom képzelni hogy szakmabeliek előfordulnak úgy is hogy akkut sem tudnak tölteni, de kv-t innának, és néha zenét is hallgatnának. Pár 4-5 Ah-s akkuval ki lehet húzni egy napot, szerszámostul, kávéfőzőstül, rádióstul.

Előzmény: GPS (155914)
GPS Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155930

kérek engedélyt beszólni.

Csak nyugodtam - mert miután ezeket az "akkus-gépeket"  láttam - részemről már semmin sem lepődök meg.

.

Előzmény: halaloszto (155928)
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155929

Azt a rozsdakakaszovjet vörösesbarna színt hogy gondolták? :)

Előzmény: halaloszto (155928)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155928

kérek engedélyt beszólni.

Előzmény: GPS (155914)
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155927

Nem hát. Szerintem ő amúgy a marás derékszögére gondolt, ami egyébként szintén nem probléma. De ha esetleg nem teljesen derékszögű az a marás 14 mm mélységben, hát attól sem dől össze a világ, ha egyébként jó helyre került a marás.

Előzmény: Törölt nick (155923)
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155926

Persze, teljesen jó. Mi úgy szoktuk csinálni, hogy ha nem látszik, akkor csavarozunk (4 x 50), ha meg látszik, akkor lamello. Így nem is kell olyan sokat lamellózni.

Előzmény: Gyula Timko (155922)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155925

Nem írtál :)

A szorítózást ugyan elvileg megúszhatjuk sima tiplinél, gyak mindig kellett szorítóznom.

Akkor meg inkább lapostipli, nagyságrenddel gyorsabb, s nem csak a "fúrás", hanem összeállítás is. Sokkal nagyobb szívás a normál tiplivel összeállítás. 3 tipli elmászott fél-fél mm-t és már szívsz és igen, bútorlapnál simán elmászhat (tapasztalat is egyben :D), nekem konfirmátor csavarral is volt bajom emiatt, gondosan előjelöltem mindenhol, de ahol élbe kell fúrni, ott indíthatom nagy fordulattal hogy kivédjem ezt, de akkor is el tud mászni, lamellónál nincs ilyen a marha nagy fordulatú marás miatt.

Ahol lehet lapostipli.

Ferm nem rossz gép, 25000 körül mozog. Eljátszottam gondolattal lecserélném Olgára, Helgára, Hildára, a fene se tudja hogy híjják, de nem tudom mennyi értelme lenne, az egy kicsivel jobb, de nem nagyságrenddel.

Dewalt tetszene, de annyit nem adok most érte, annyival nem ad többet :D

Lamellonál is kell kis gyakorlás, de nem egy atomfizika, a forgatást kell figyelni, minimális előjelölés kell, de nem számít ha 1mm csúszás van. Ha megragadt csak szakadva jön az is szét.

Toldás: most toldottam meg két 2.7mm 25-ös bútorlapot, de nem hosszban, széltiben csak, működik, de kellett volna több szorító, hogy középen szintbe legyen mindenütt. De alagsorba minimális csúszás elmegy :D

2.7 méteren kapott 8-9 lamellot, nem fog szétesni (plusz végig ragasztó)

üdv

fejes.i Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155924

Szerintem jót írtál.

Az a helyzet, hogy feltételezésekkel nehéz vitatkozni...

a lapostipli esetén is komolyan oda kell figyelni a pontosságra. Hétvégén összeraktam az első konyhai alsószekrényt.

Annak ellenére, hogy a próba marásom /illesztésem teljesen pontos lett, élesben 1-2 tized mm pontatlansággal sikerült egy 60x80-as szekrényváz.

A derékszögeket rétegelt lemez háromszögekkel állítottam be, annak nem igazán van köze a tiplihez.

Viszont nem tudom, hogy hagyományos köldökcsap-tiplivel hogyan oldottam volna meg.

Inkább az összeállítást kell még újragondolnom, lehet, hogy onnan van a hiba, mert 1-2 perc után (D3 ragasztó) már nem tudom mozdítani a tiplit, amit, ha nem teljesen a nút közepére ütök be, már eltolja valamerre az illesztést.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155923

Ha már lapostipli/keksz.

Ki vagy "che guevara"? :-) (elvileg a kommentekre visz a link, de ha nem, azt nézzétek)

https://www.youtube.com/watch?v=E6H3GBzdvTg&lc=z23qhnexewuntbbrg04t1aokglbqnafcf5milskwspu1rk0h00410

"Önmagában igaz amit írsz. DE :) Bútorlapot meg nem "hossztoldunk", tudtommal (nem szakmám). Abból akkorát veszel (és szabsz belőle, vagy szabatsz) amekkora kell, tehát ilyen problémával nem találkozol, hogy lamelloval nem lesz sík két bútorlap találkozása. A derékszöget meg se nem a lamellokeksz, de a p. tipli sem határozza meg. Azt a hátlappal állítod be, vagy ha nem raksz hátlapot akkor meg L alakú vasalattal a hátra rakva húzod/állítod derékszögbe a korpuszt, bútort, stb-t."

Ugye nem írtam orbitálisan nagy hülyeséget? De ha igen akkor sem törlöm, majd kijavít(otok).

Gyula Timko Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155922

az jó bútorlapra is? 

valamiért az én fejemben az él hogy az inkább tömörfához jó

Előzmény: Slam Jr. (155920)
motor-os Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155921

A lamellóhoz korpusz szorítók is kellenek!

Előzmény: Slam Jr. (155920)
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155920

Kicsivel többért kapsz egy lamellózót, amivel sokkal könnyebb dolgod lesz.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155919

Megelőztél :) ezek a zsákok makukázásra jók, max. Jó, esetleg pillanatnyi "tisztaaságmegőrzés" is lehet cél.

De pl sosem értettem gérvágókhoz mi a francnak adnak ilyet. De egy ilyen lamellózó is megtölti sztem pillanatok alatt.

Előzmény: Hobbit_G (155916)
Gyula Timko Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155918

Sziasztok!

https://profibarkacs.hu/Wolfcraft-Univerzalis-tiplizosablon-2-reszes

Erről van valakinek tapasztalata/véleménye?

Úgy néz ki kelleni fog egy konyhabútort összeraknom, de a párom kérése miatt valószínűleg bútorlapból lesz...

rogergerro Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155917

Szia!

Tervben van! :-)

Előzmény: Hobbit_G (155916)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155916

Szia

Tegyél rá elszívást, jobban jársz :)

Kicseréltem a gyári lapot dewalt 12 fogasra, evvel megnövekedett a légnyomás bent és ha ráteszem a kis zsákot, akkor mellette kinyomja, hiába szorítja a rugó. Rátettem elszívást, gyak nulla por mellett tudok dolgozni vele.

Előzmény: rogergerro (155913)
kutyala Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155915

Volt egy időszak, amikor din-sínt daraboltam. Pár napig csak, de nem kellett 100 vágás hozzá, hogy egészen szép merőleges legyen, mert vigyázni kellett, finnyás vevőnek ment. Szerintem kézből, odafigyeléssel, türelemmel szépen lehet flexelni.

Előzmény: Törölt nick (155910)
GPS Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155914

Ezt a Makita gépcsaládot ismeri valaki?

rogergerro Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155913

Sziasztok!

Porzsákot keresek Ferm lapostipli maróhoz. :-)

Ha...! 

Köszönöm :-)

d_feco Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155912

Nagyjából ezért is írtam, hogy türelem kell hozzá. Ha ipari felhasználásra tervezett géppel darabolsz, az nem is lesz tűzforró egy piszlicsáré síndarab félbevágásától - feltéve, ha nem köszörűkoronggal esel neki a vágásnak... Nem csak az emberfiának kelletik pihenés, hanem a gépeknek is.

Előzmény: Pillanatragasz (155909)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155911

Nem értem minek nekünk ilyen.

Aki idejár mindenkinek van flexe :)))))))

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155910

+1

Vagy inkább +1000.

Akkor inkább kézből vágom el a zártszelvényt, még az is tutibb.

Nem hiszem hogy jófogáson pár 10e ft-nál drágább lehet egy célszerszám. Nem a ki tudja milyen spiáterből készült póverfiksz és tsai zőccséges flexállványok. Hanem egy rendes daraboló.

Meg is lestem gyorsan:

https://www.jofogas.hu/magyarorszag?q=gyorsdarabol%C3%B3

Lehet találni olyan darabot amiért nem kell az ember veséjét eladni.

Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155909

Gépnél más a helyzet mint kéziszerszámoknál. Hisz hamar elfüstöl a bele.

Elvágtam a vasamat heggesztő kesztyűbe, de utána megfogtam a flexet csuda majd megölt olyan forró volt. Pedig tényleg szép lassan vágtam nehogy kimenjek a derékszögből vagy belevágjak a vonalba.

Előzmény: d_feco (155908)
d_feco Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155908

"...erős gép kell."

Vagy türelem. Át lehet fúrni akár a három millis koracéllemezt egy(sok) hurkapálcával és némi homokkal is. :) Így nyertem anno fogadásból tíz korsó sört. De még egyszer nem vállalnám be. :S

Előzmény: Pillanatragasz (155906)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155907

Ez antagonizmus :)

Előzmény: GPS (155853)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155906

Vaslerakatban  hétfőn mikor vettem a 100 szor 100 as zártszelvényt, ránézésre egy 40 kg os néni volt a kiszolgáló.

Mondtam hogy szeretnék venni egy métert az 5 milis vastagságúból.

Ha felbírom a vágóadztalra a négy méterest levágja nekem .

Alig tudtam odaszerelni a vasat be is nyillalt az oldalam . Kizárásos alapon csakis a méhem lehetett :)

Aztán fél cm es tűréssel levágta ,nem engedte segítsek. Nagy hatalmas flexkorong volt a gépben de így is át kellett fordítani , nem érte át.

Na onnan vittem fél km et a hátamon a buszálomásig.

Ebben csak az a mondandóm hogy acél zártszelvényt vágni erős gép kell.

fejes.i Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155905

Szoktam csodálkozni, hogy a bánatba' tudnak olyan pontos végeredménnyel működő eketaligákat összehozni ilyen munkamódszerekkel, amit említesz... nekem akkor is nehezen jön össze, ha megpróbálok a végrehajtásban sokkal pontosabbnak lenni.

Előzmény: pali923 (155903)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155904

Az elektromosság nem az én világom, bár belekontárkodok rendszeresen. Nem tudom, mivel lehetne (gazdaságosan) szabályozni a fordulatszámát ezeknek a gépeknek.

Sima villanykapcsoló dimmer elvileg nem bír el akkora áramerősséget, ami ezeken átfolyik.

Előzmény: halaloszto (155893)
pali923 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155903

+1

Mondjuk én azon is elcsodálkozom, mikor a jutúbhuszárok sokan famunka közben sem rögzítenek semmit, csak kézzel letámasztják, és úgy fúrnak/faragnak. Sőt, néha kézben tartott darabokat furkálnak. Én mindent lerögzítek, de biztosan csak azért, mert amatőr vagyok.

A fémmegmunkálás közben meg elég nagy erők tudnak ébredni, meg egy faipari gép esetén sajnálnám a gépemet is tönkretenni nem odavaló munkával vagy eszközzel. 

fejes.i Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155902

Hm. HRC 45-ös keménységhez amennyire tudom, nem kellene semmilyen "titán bevonat". Azt nem tudom, mi lehet az a "45-ös acél", talán a c45? De a C45-ös szerszámacél eleve keményebbre edzhető, de mint ötvözetlen szerszám alapanyag, amúgy legolcsóbb kategóriába tartozik. Fához alacsony fordulaton persze jó lehet, de ennek vésni is kellene, nemcsak fúrni.

Ez valami marketing bullshitnek tűnik.

Előzmény: blb123 (155894)
rferi Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155901

Kurvára nem mernék egy ilyennel szerkezeti acél zártszelvényt vágni.

Valami, valahol tuti törni fog.

Olyan erők ébrednek a fog<->anyag érintkezésen. amit le kell tudni kezelni. Ez a sok - ide - pilincka anyag ezt nem fogja bírni.

Már a munkadarab rögzítésével is gondok lehetnek.

Én ezt tuti kihagynám.

Előzmény: blb123 (155883)
Gyula Timko Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155900

https://www.screwfix.eu/evolution-rage3fp2552-255mm-single-bevel-sliding-compound-mitre-saw-230v.html

erről az oldalról rendeltek már itt többet.

Én eddig jókat olvastam amazonon erről a márkáról persze attól még lehet lutri de viszonylag jó áron van :)

Előzmény: Gábor Irreiter (155881)
blb123 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155899

Ja úgy látom változott a tarifa súlyfüggővé tették.

apaf3j Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155898

Befogó nincs, csak gép: Ugyanott :( 

Ezt sima fúrógépbe csak spéci adapterrel lehet befogatni, amit az itt olvasottak alapján csak az Atlanti-óceán túlpartján gyártanak és forgalmaznak. De még ahhoz is egy masszívabb fúrógép kell. 

GPS Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155897

Hasonló ez a Tesco-Obi és társai gazdaságos "kőzetfúró" témához.

...amiből 599 Ft-ért adnak egy 6 darabos készletet, nylon-tokban  :-))))

.

Előzmény: VargaRoland (155896)
VargaRoland Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155896

Hasonló ez a Tesco-Obi és társai gazdaságos "kőzetfúró" témához.

Arra is ráírják, hogy kőzet, de bizony kb. 5-10 furat puha válaszfaltéglába megválasztja :) Betonhoz meg ugye teljesen reménytelen használni.

Előzmény: GPS (155891)
GPS Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155895

Igen, vettem - bár a tömört érzékeltethette volna a metszetén némi satírozással, vagy szürkítéssel, vagy mit tudom én - hogy ne egy vékonyfalú zártszelvénynek nézze a kuncsaft :-)))

.

Előzmény: halaloszto (155892)
blb123 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155894
halaloszto Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155893

milyen meglepő, ennek is 2500 a fordulatszáma.

halaloszto Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155892

bazz. a zártszelvény ok, a tömör nem ok. ilyen egyszerű.

Előzmény: GPS (155889)
GPS Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155891

Illetve érdekes lehet ők mit értenek Metal-on...

Hát igen, azért megérdemelt volna pár betűt mellé, pl hogy "Al", vagy "Al+Fe", vagy ilyesmit.

Mert ugye a vörösréz is "metál", meg a vagonrugó is :-)))

.

Előzmény: VargaRoland (155890)
VargaRoland Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155890

Csak a tömör anyagot tiltják véleményem szerint.

Illetve érdekes lehet ők mit értenek Metal-on...

Előzmény: GPS (155889)
GPS Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155889

Érdekes, hogy az egyik Metal pipa - a másik (szintén Metal) meg át van húzva.

Jobban megnéztem a piktogrammot, talán a vékony-falút tiltják - bár ez azért elég tág fogalom. Mennyire vékonyat nem szabad?

Előzmény: blb123 (155888)
blb123 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155888

A fürész lapon pipa van a metal zártszelvényen.

https://www.220volt.hu/Einhell+fureszlap+250x30+RT-XM+305+gervagohoz

Előzmény: GPS (155886)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155887

A vas vágására is alkalmas Freud fűrészlapoknál a 305 mm-es lap esetén 1800 fordulat a maximálisan ajánlott (1200 körüli a min.)

A 216 mm-es lap esetén is max 2200-as fordulatnál nem károsodik a fűrészlap.

GPS Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155886

Megnéztem a videót is - hát a "metal" igencsak alumíniumot jelent a videó szerint.

Egyébként alu-zártszelvényt én is nagyon sokat vagdaltam gérvágóval - normál vidiás lappal. Működik.

Ugyanakkor meg az egyik fehérvári vastelepen is simán vidiás fűrészlappal vágták iparszerűen az acél zártszelvényt, lehetett olyan 400-as átmérője a lapnak.

Igaz, azóta ők becsődöltek, de vélhetően nem emiatt :-)))

.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155885

ismerek pár fémkonfekciós céget, de sehol nem használnak gérvágót aminek fémkoronja van. Az álványost se, amin 4oo-as flex lap van. 

Talán nincs idő a rögzítéssel vesződni egy álványos berendezéssel. 

A zártszelvényes munka szűk keresztmetszete a hegesztések csíszolása, nagy mennyiségű zárszelvényt vágnak fel viszonylag gyorsan egy erőss nagyfelexxel.  Általában sablont készitenek ha sok darabot kell gyártani, a levágott alkatrészeket összepontozzák a sablonba, majd kiveszik és elkészitik a varatokat. Aztán egy csomót csiszolják, nagyoló és símitó korongokkal. 

d_feco Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155884

Gondoltam én is hasonló fémvágó eszközre, de utánanéztem az áraknak... Ha csak szögbe kell vágni, akkor lehet, hogy jobban jársz anyagilag egy flexxel és egy hozzávaló állvánnyal. Ha spéci igényeid vannak, akkor lehet kapni gyémántbevonatú fémvágó tárcsát is, annak nem változik az átmérője a vágások közben. Utóbbi az ára olyan tízezer körül van - a kisflexre. 

blb123 Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155883
halaloszto Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155882

Ennek 2500per perc a fordulatszama.

Gábor Irreiter Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155881

https://www.youtube.com/watch?v=XdC4ah3_bTs

Erre gondoltam ,amúgy 2x2 zártszelvényt darabolnék. 

motor-os Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155880

Keresem Malcolm Hopkins: Kárpitozás  című könyvét elektronikus formában.  Köszi.

motor-os Creative Commons License 2018.03.21 0 0 155879

Keresem Bálint Oszkár  Kárpitos szakmai ismeretek II és III. kötetét elektronikus formában. Köszi.

409 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155878

Meglehet, hogy küldenek, de én nem tudok külföldről rendelni. Úgy értettem, hogy itthon nem találok ilyen méretűt.

Előzmény: halaloszto (155877)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155877

az enyém 8mm szárú maróval megy, és 16mm másológyűrűvel. 

azt hinné az ember, hogy kínából ugyanúgy küldenek colos csapágyat mint metrikusat. vagy a colos csapágy sehol nem szokás?

Előzmény: 409 (155875)
409 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155876

Pedig pl. a Makitának is van vashoz való fűrésztárcsája, és nem is alacsony a fordulata sem.

Persze csak lágyvasakhoz alkalmas.

Előzmény: rferi (155874)
409 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155875

Egyelőre én sem csinálok ezzel többet, sajnos szétesett az egyik kés csapágya, aztán nem sűrűn találok 1/4" x 5/8"-os zárt csapágyat.  ://

Előzmény: halaloszto (155873)
rferi Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155874

Vas vágásához nem létezik fűrésztárcsás gérvágó.

Aluhoz van, azzal még talán a sárgaréz is vágható, de már a vörösrézzel megint gondok lesznek, mert puha, és élsisakképződésre hajlamos. Onnantól meg bármi lehet. Esetleg valami jobb minőségű vörösréz ötvözethez még megoldható.

Előzmény: 409 (155870)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155873

én rajzoltam, és egy ismerős kivágta cnc-n.

jó minőségű rétegeltből kis gyakorlással lehet vele fiókot gyártani, csináltam vagy huszat. de nagyon nem vágyok továbbiakra.

Előzmény: 409 (155872)
409 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155872

"Olyan fecskefarkas, csapágyas(másológyűrűs) sablonokat sztem nemigen csinál senki,"

Beeee, én csináltam.  :)

Na jó, bevallom, csak egy gyáriról másoltam. :)

Előzmény: Törölt nick (155869)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155871

a fához való gérvágó nem való fémhez. pl a műanyag forgácsterelő nem nagyon bírja a vasforgácsot. de főleg a tök ugyanúgy kinéző, de fémhez való fűrészeknek fele a fordulata.

Előzmény: Gábor Irreiter (155868)
409 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155870

Azért az nem mindegy, hogy milyen fémre gondolsz. Alut pl. nagy valószínűséggel lehet velük vágni, de a vas (ami acél)l már erősen kétséges.  Az utóbbihoz szerintem fordulatszám szabályozás is kell. Aztán ott van még az, hogy milyen gérvágóról van szó. ? Nem mindegy kerületi sebessége. Kisebb átmérőjű lappal ez csökkenthető, csak akkor kérdés, mekkorát tud átvágni. Elvileg nem lehetetlen, és amikor gérvágot kerestem, volt amihez oda volt írva, hogy nem vas fémek vágására is alkalmas.

Előzmény: Gábor Irreiter (155868)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155869

Sima fésüs csapozáshoz nem lehet nagy vasziszdasz ilyen jig-et csinálni. Arra biztos sok vieó van.

Olyan fecskefarkas, csapágyas(másológyűrűs) sablonokat sztem nemigen csinál senki, én arra gondoltam mikor írtam hogy precíziós dolgok.

De ebayen árulgatnak használtan is, meg újonnan is:

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw=dovetail+jig&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR9.TRC2.A0.H0.TRS0&_nkw=dovetail+jig&_sacat=0

A Porter Cable cucca már elég profi, az ára is, úgy meg főleg hogy a tengerentúlról jön (nemtom európai forrás van-e), szóval meg is vámolják. De tutijó cucc lehet:

https://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2380057.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xporter+cable+dovetail.TRS0&_nkw=porter+cable+dovetail&_sacat=0

Előzmény: cornus015 (155865)
Gábor Irreiter Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155868

Üdv!

Használ vagy használt már valaki közületek gérvágón fémvágó  körfűrészlapot?Ha igen mik a tapasztalatai vele, mennyiben másabb ,mire kell figyelni.Megmondom őszintén kicsit parázok tőle(nem nevetni) azért a fém kicsit keményebb mint a fa,de lehet ,csak én parázom túl a dolgot.

Előre is köszönöm ,ha megosszátok, amit tapasztaltatok használat közben.

cornus015 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155867

Szokott itt valaki aliról vagy ebayről felsőmaróhoz fejeket rendelni?

Minőség miatt kérdem, mit lehet várni ezektől? 

Például

fejes.i Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155866

Több db "4 élű" makita sds fúrószáram van/volt. Sokat bírtak, jók.

Előzmény: Hobbit_G (155863)
cornus015 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155865

Köszönöm ismét a válaszokat.

Akkor lesz kis időm építek egy marópadot. 

Marópadnál csapoló sablonra olyanra gondoltam ami megfelelő távkiosztásokat hoz létre a csapoknak - ahogy néztem a videókat mindenki maga csinál ilyet.

A wolfcraft már nem gyártja azt a sablont amit említettél. : (

Elszíváshoz pedig marad akkor a porszívó, a gyaluból meg összesöpröm.. :)

Előzmény: MN 3100 (155798)
adingos Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155864

Nagyon köszönöm a segítséget. Máris mentettem az oldalt. Így már lesz mivel kifúrni a gerendákat.  :-)))

Előzmény: feketefelhoo (155858)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155863

Tudom én :)

Makita fúrószárat viszont többet soha se veszek. A makbustert rendeltem be, 3 élűt.

Valamelyik nem üt, valamelyik igen, ezek pedig nem a legolcsóbb szutykok :(

Nem értem ilyen minőséget hogy engedhet meg magának. S mivel vmelyik jó, így tuti nem a gép a rossz :D

Előzmény: Slam Jr. (155861)
wtman Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155862

Én Bosch papírokat vettem az excenterre, előbb teszem tönkre őket, mintsem ne akarnának a helyükön maradni.

Előzmény: Slam Jr. (155861)
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155861

Ne haragudj, nem akartalak leközölni. :) Egyébként én is Makita papírt használok, jók.

Előzmény: Hobbit_G (155855)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155860

Te figy, akkora óriás hobbit vagyok ám xd

Nem hiába lett becenevem előző melóhelyen, én voltam a törpék királya 172-es magassággal...

Most meg, ha nem is óriás, de pár kollégához képest igenis az vagyok xd

Előzmény: Nobody1 (155856)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155859

Sziasztok.

Egy ilyen ajtó mennyit érhet? Tok nélkül van.

Nagy valószínűséggel még beépítve se volt.

Köszönöm.

feketefelhoo Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155858
Előzmény: adingos (155857)
adingos Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155857

Üdv mindenkinek ! 

15x15 méretű fenyő gerendákat kellene átfúrnom. Van ötlete valakinek, hol szerezhető be ehez 18mm vastag 30cm hosszú fúrószár?

Nobody1 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155856

"Kozek névből jön a koz"

Jó -jó, de akkor honnan jón a Hobbit? Netán kis ember vagy nagy lábbal? :P

(Nem ám besértődni! Csak ezek után már kíváncsivá tettél...) :)

Előzmény: Hobbit_G (155855)
Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155855

Sziasztok

Ha kérdés van bármikor privátban jöhet nyugodtan, csak most nincs időm napközben fórumozni, ráadásul helyváltoztatás lesz, cégnél maradok csak másik boltban állok szolgálatba :D

Excenter gyilkos hajlamának csökkentése:

amit vettem lapokat rá kohazy.hu-nál azt kihajítottam majdnem, maradt kézi csiszolásra, arra tök jó, minden másra vettem a gépre makita papírt, azt nem dobja le, akár 2-3 alkalommal vissza is tehető a metabora.

Jah, ha még egyszer közgabnak hív valaki azt megkeresem és megverem :D

(Kozek névből jön a koz, másik fórumon egy tag azért is közgabnak hív, holott tudja miért koz, de csakazértis  :))

Nem ám besértődtem, csak nincs idő semmire se :)

Nobody1 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155854

A  kettős szigetelésű kütyü vezetékére öntött dugvilla lehet, hogy földelt, tehát rajta vannak a földelés fém érintkezői is (mert a fröccsöntő gép csak ezzel működik) , de ezek rendszerint 2 eres kábelen vannak vagy a bekötésnél tőből kivágták a "zöld-sárga" vezetékszálat.

Nagyobb gond, hogy került forgalomba olyan "földelt" hosszabbító amelyik mindkét végén ott a földelés fém érintkezője, de közöttük 2 eres vezeték van és a használója (jogosan) földeltnek hiszi.  Az olcsó(bb) narancssárga hosszabbítók között voltak ilyenek. Akinek ilyen van, érdemes kimérni mielőtt esetleg megrázó élmény érné!

Előzmény: kutyala (155831)
GPS Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155853

Bele se merek gondolni, hogy hogyan nézhet ki egy "nekik" szánt flex  :-))))

.

Előzmény: Tschaby (155848)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155852

Nekem még csak 3 éves a múltja ennek a csodavarratnak, a 110-es PVC cső az a-pet palástra. Nekérdezd miért raktam rá ennyit ... de mondjuk vonszolva is volt annál fogva, és még tart :-)

Előzmény: 409 (155851)
409 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155851

Csempéztem vele pozdorjára úgy 20éve. Azóta is fenn vannak a csempék. Viszont nem mindegy, hogy melyik rudat mihez használod. Ami nagyon lényeges, az a "pisztoly" teljesítménye. 150W alattival kár belekezdeni, mert kihűl mire mindenhová kinyomod a ragacsot. Úgy meg persze, hogy nem tart. A 150W-os meg drága, inkább megveszik a 40W-os fillérest, aztán van csodálkozás, hogy ez nem kóser.

Szerintem sok mindenre használható, természetesen a helyén kezelve a "tudását".

(pl. fiók előlapokat szoktam vele feltenni, úgy, hogy bekenem faragasztóval, + 3-4 paca meleg ragasztó, helyére teszem, beállítom. Fél perc után ki lehet húzni a fiókot és összeszorítózni Mondjuk az enyém 200W-os, azzal már nem kell kompromisszumokban gondolkodni  :)) )

Előzmény: GPS (155843)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155850

a 3 év rajta van igen.
A Screwfixnél meg ilyen van:

FAULTY ITEMS OVER 30 DAYS:

Please check if the manufacturer offers a helpline, repair or warranty service or a collect and repair service. If there is no warranty or repair service, please contact our Customer Services Team on +44 1935 385685 or email eu.orders@screwfix.com. We will either offer a repair or where this is not possible will replace the item with the same or an equivalent model.

Szóval vagy keresek a gyártónál egy hozom-viszem szervizt, vagy felveszem a kapcsolat a Screwfixszel.

De remélem nem lesz rá szükség.

Előzmény: Törölt nick (155849)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155849

Az király! Ennyi előnye akkor mindenképpen van a UK-s rendelésnek.

Én arra lennék kíváncsi, hogy - nálam nyilván gariidő lejárta után 3 nappal romlik majd el  - kis hazánkban ki nyúl hozzá egy ilyen Tritonhoz? Nem, az unihoz nemakarom  küldeni :)

Te dobozodon is ott virít a 3 év gari, de hogy lehet azt érvényesíteni, anélkül h kiutaznál (?).

Előzmény: Tschaby (155846)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155848

Dehogyis. A nevében is benne van, hogy kinek szánják :)

Előzmény: GPS (155835)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155847

Nézd meg jobban a képet amit csatoltam reggel.
Ez nem 3 pólusú.

Feri által felsorolt gépeken is mind ilyen van. Elektromos kézi gépeken nincs földelt dugó. Így kb ahogy végiggondolom a készletemet...

Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155846

Alaphelyzetben 1/2" és 12es patron van hozzá, meg rendeltem még egy 8ast, hogy a régi marókat ne kelljen eldobni :)

Előzmény: Törölt nick (155830)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155845

"Az utolsó mondatodat meg remélhetőleg poénnak szántad. :)"

Ezt nem is tudom mit jelent :) Sosem csinálok ilyet :)

Van már Kentech-es betétem.

Összeragacsoltam két 16-os rétegeltet az asztalnak.

A  lábazat a régi vasváz lesz.

Azt még nem tudom mi lesz a felső sikamlós kopásálló felület.

A jelenlegin laminált padló van, és egész jól teljesített, vagy egyszerűen lelakkozom több rétegben....

Előzmény: pali923 (155817)
rferi Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155844

Kizártnak tartom, hogy a kézifúrógépeden földelt dugó van, kivéve, ha átszerelték, vagy ha ezer éves fémházas.

A sima háztartási porszívó sem földelt, csak ha van rajta vezérelt konnektor, és akkor is csak azért, hogy annak legyen földje.

Tuti nem földelt a szalagcsiszolód, a dekopírod, a deltacsiszolód, az univerzális csiszolód, és még sorolhatnám.

GPS Creative Commons License 2018.03.20 -1 0 155843

Nyírásra (ha van elég ragasztási-keresztemtszet és ha csak egy vékony réteg a ragasztó) - akkor sokat kibír.

Tapasztalatom szerint, nagyon sokat lendít a tapadáson, ha a felületeket előbb jól meg-hőlégfúvózom ragasztás előtt - vagyis nem hideg felületre nyomom az olvadékot.
Igaz, ennek az a hátránya, hogy jóval lassabban is szilárdul - viszont jóval erősebben is tart utána.

.

Előzmény: Gyula Timko (155842)
Gyula Timko Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155842

Jó helyen kell használni :)

Legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

Legutóbb kabelvezetőket ragasztottam festett gipszkartonhoz..nah erre nem jó, erősebben kötödött a festékhez mint a festék a falhoz..

De ugyanakkor korábban raktam ezzel fel két kiszakadt tiplit is amik egy egy karnishoz tartoztak...

Az egyik vízszintesen tart...ezen nem szokott nagy súly lenni(a karnis két tiplivel szerelt kb 2-2,5m hosszú)

A másik viszont függőlegesen rögzít és elég nagy volt a lyuk plsz egy elég nehéz sötétítő függöny is van rajta (4m-en 3 tiplivel ebből az egyik szélső van ragasztva)

Előzmény: GPS (155839)
motor-os Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155841

Megvan:   Upholstery Sewing Button.

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 1 155840
Előzmény: motor-os (155838)
GPS Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155839

Áhh végleges, műszaki jellegű rögzítésre nem való.

Makettekhez, virágkoszorúhoz, papír-textil díszítések rögzítésére kiváló... de egyébként szart se ér tartós rögzítésnél.

(Bár itt picit ellent kell mondjak magamnak, mert a varrógépem toldó-asztalát ezzel állítottam össze - első körben gondolván, hogy ideiglenes, próbának jó lesz, hadd lássuk hogy válik be az asztala a gyakorlatban - aztán röhej, de tartós lett, azóta is így használom.

Igaz, én megtanultam vele bánni - azaz nem csak rátaknyolom az olvadékot a hideg anyagra, hanem addíg macerálom, amig maga az anyag is olyan forró lesz, hogy ő maga is olvasztja a rudat. Na akkor már lényegesen komolyabb a kötés)

Tudod mire remek még? Amikor az ember egy több darabból álló térbeni valamit csinál - na azt ideiglenesen összefogni - mondjuk hegesztés vagy keményforrasztás előtt - hogy lássa az ember mit alkotott a valóságban is. Na, arra príma.

.

Előzmény: pali923 (155836)
motor-os Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155838

Fém behúzható gomb alap

https://www.alkotokboltja.hu/ProductView/index/667246

Ezeket a gombokat hogyan hívják angolul?

Vagy van e valakinek linkje E-bay, Banggood stb-re?

Megvenném a magyartól is, csak a postaköltség...

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155837

Hát ez elég meleg .... ez a dizájn :-O

GPS: én is szoktam használni. És van flexem is, és használom is :-P

Még januárban innen:

Csak így tudtuk a régi kádat levinni :D

Előzmény: stolaz (155833)
pali923 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155836

Valóban tele van a youtube ilyen ragasztós videóval, mindenféle hangzatos címekkel (25 fantasztikus ötlet a háztartásban, és hasonlók). Nekem is van, vettem is olyan rudat hozzá, ami direkt fához van. Uis láttam szintén a youtube-on olyat, hogy azzal ragasztgatnak komolynak tűnő emberek is faszerkezeteket. Hát, vagy velem van a baj, vagy a ragasztóval, én nem lettem a barátja ezeknek. Bár ez a dizájn engem is megfogott. :))

A rémhírekről meg csak annyit, hogy mindig kiderül másnapra, hogy vagy sosem, vagy 8 évvel ezelőtt történt meg a rémhír valahol a Holdon. :)

Előzmény: GPS (155835)
GPS Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155835

Ne hülyéskedj, hát ez a melegragasztó tipikusan egy csajos-szerszám - azok szokták használni orrba-szájba, mindenre.

Azon csodálkozom, hogy általában nem ilyen a dizájnjuk - hanem olyanok mint az enyém, amelyik úgy néz ki, hogy ha elővenném az utcán - minimum 10 ember azonnal lehasalna a járdára.

Pláne amilyen rémhíreket hallani manapság, szinte minden nap  :-)))

.

apaf3j Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155834

Áh, ez még csak az álcázott változat, ahogy az autóknál is csinálják. Nem akarják, hogy a nagy cégek ellopják a forma forradalmi újításait. :)

stolaz Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155833
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155832

Igen, mi hasonlót szoktunk beépíteni, amikor állítható magasságú padot készítünk (elektromos orgonához). Tulképp erről van szó, bár nem X alakban emel, de a lényege ugyanaz: http://organparts.info/hu/jatszoasztal/1178-trapezmenetes-padmechanika-rovid.html

Jópofa kis szerkezet, szépen, finoman működik.

Előzmény: Törölt nick (155829)
kutyala Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155831

Ezeken mindegyiken földelt (3 pólusú) dugvilla van. Nem értem, mit mondasz.

Előzmény: rferi (155822)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155830

Ó .... most majdnem a fejem vertem a falba ... mondom ha a klónomon is van ilyen :D

Egyelőre otthon van, de a kép alapján az enyim csak átalakítós sztorival megy majd:

Akkor neked szerencsés konfigod van. Akárhogy is, jó forgácsolást vele! Patrony milyen járt hozzá? Kaptál esetleg abból is vmi "imperialistát" (is)?

Előzmény: Tschaby (155809)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 -1 0 155829

Tegnap zongorahangversenyen voltam. A maestro egy érdekes széken ült, 4 lába, támlája is volt a széknek, de az ülőlapját valami X emelentyűvel fel lehetett emelni. Találkozott már ilyennel valaki? Nem menetes forgatós-kerek szék volt, hanem sima 4 lábú de a lapja emelgethetős. ilyesmi: http://zongora.info/termek/pr-s450-az1-tamlas-zongoraszek/

Valami ilyesmi mechanika lehetett benne, elfelejtettem megnézni közelebbről.
http://www.hangszertar.com/termekek/billentyus-kiegeszitok/1066/gewa-deluxe-zongorapad/

Nobody1 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155828

Üzem közben nem fogdosod a fémrészeket. Marókés stb cserénél meg le van írva, hogy előtte ki kell(ene) húznod a hálózatból.

Előzmény: GPS (155826)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155827

ezer meg egy lehetőség van. a tengely lehet szigetelve a forgórészben. a tekercselés maga lehet kettős szigetelésű a vasban.

Előzmény: GPS (155826)
GPS Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155826

Na most akkor egy kérdés:

Olyan hálózatról működő, "motoros" gépek - ahol a kuncsaft fémesen érintkezhet a tekercselt a forgórésszel (vagyis nincs műanyag közvetítő fogaskerék) azt lehet-e kettős-szigetelésűnek nevezni?

Gondolok itt pl. egy felsőmaróra, dremelre, stb.

.

Előzmény: rferi (155822)
R5GTLésALPINET Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155825

Szia!

Bocs, hogy belevau.

Itt kissé off lesz mert nem asztalosmunka.

Nem lenne egyszerűbb a meglévő burkolatot felszedni és az újat a helyére rakni?

Az egyszeri bontással nagyon-nagyon sok utólagos szívástól megkímélhetnéd magad.

Én egy jó ideje ezt csinálom otthon sk a költözés óta (itt szóba sem jöhetett a ráburkolás).

Az előző "mekkmester" itt a felszaggatott linóleum ragasztójára "rakta le" a járólapot, így egy nagy rakás .... az egész.

A lapokat kézzel simán felpattintom, már amelyik nem töredezett még össze a helyén.

Az igazi szívás a régi linóleumragasztó lekaparása, ahhoz két garnitúra vésőt köszörülget az öregem folyamatosan otthon.

Csak kézzel kaparom, mert lakjuk a lakást.

A megtisztított alapra így is kenek tapadóhidat és csak utána burkolok.

Az ajtótokok itt is hulladékok, mert préselt pozdorja az oldalsó kettő és a fürdőszobai, meg a mellette lévő szoba ajtó még el is volt áztatva.

Azokat cserélni fogom, de az ajtólapokat csak felújítani tervezem majd (egyedi panelméret mind).

Szóval bontás és régi szintbe burkolás után nagyságrendekkel egyszerűbb lenne az ajtókkal SZVSZ, de a döntés joga a tiéd.

(A szinteltérés sem lesz kellemes hosszútávon szerintem.)

Üdv. 

Előzmény: vojszky_sandor (155795)
rferi Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155824
Előzmény: rferi (155823)
rferi Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155823

A készüléken kell lennie egy olyan ábrának, amiben egy négyzet van egy másik négyzetben

Előzmény: Tie (155821)
rferi Creative Commons License 2018.03.20 -1 0 155822

Melyik kéziszerszámod földelt?

Fúrógép, felsőmaró, szalagcsiszoló, porszívó, stb. semmi sem földelt.

Előzmény: Tie (155819)
Tie Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155821

És ez ilyenkor honnan derül ki, hogy ez egy kettős szigetelésű gép, vagy nem, csak a kínai lespórolta róla a földelt dugvillát?

Előzmény: motor-os (155820)
motor-os Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155820

Kettős szigetelésű gépnél tilos földelni.

Előzmény: Tie (155819)
Tie Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155819

Inkább az az érdekes benne, hogy hun a földelés belőle???

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 1 155818

Engem is.

De műhelyszekrény fiókjának nem fogok dupla fecskefarkas csapolást csinálni. Illetve díszdobozhoz vagy éjjeliszekrényhez, vagy franciaágyhoz én sem fogok rejtettcsavart használni ... :)

A helyén használva hasznos jószág, felőlem akárki akármit mondhat :-)

Előzmény: Tschaby (155810)
pali923 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155817

A hétvégén rokonsággal elmentünk pár napra. Mikor hazaértünk, nem találta a lakáskulcsát a másik pár. Nálunk volt az autójuk, végigtúrtuk az egészet, de sehol. Mindez éjfél után, mert akkor értünk haza. Próbáltuk őket rábeszélni, hogy aludjanak nálunk, de ők reggel munkába indultak volna, felhívtak egy hivatalos lakatost, hogy nyissa ki az ajtajukat. Szerencsére az nem vette fel, így mégis nálunk aludtak. Másnap reggel aztán kiderült, hogy a kulcsot a szülőknél hagyták, akik alattuk laknak ugyanabban a lépcsőházban. Kissé mérgesek lettek volna, ha ez a zárnyitás után derül ki, ráadásul az sem lehet nagyon olcsó mulatság.

Szóval igazad van, érdemes előbb minden más lehetőséget kizárni, mielőtt az ember rombolni kezd.

Az utolsó mondatodat meg remélhetőleg poénnak szántad. :) Hidd el, örülni fogsz, ha beveted, nagyon jól kitalált szerkezet az a gép.

Előzmény: Tschaby (155816)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155816

Ezen én is agyaltam, de azért garancia meg ilyenek miatt nem vitt rá a lélek.

Szerencsére.

Ha most így elképzelem:

Hirtelen felindulásból előkapom a csípőfogót, és lendületből levágom, ráapplikálok egy dugót, aztán a levágott "hulladékot" vizsgálgatva jövök rá, hogy ez így szerelhető ....

Lehet picit ideges lettem volna :)

Egyébként a fórum hagyományainak megfelelően a Triton most az eredeti dobozában megy a szobába a szekrény tetejére. Néhány hónapra-évre :)

Előzmény: pali923 (155813)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155815

Igen azt én is néztem, hogy bizti is van benne.
Most van egy EU->GB átalakítóm ha oda vetne a sors :)

Előzmény: rferi (155812)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155814

Nem teljesen reménytelen simán beletenni, de az jelentős szívási veszteség, Viszont a szűkítést kultúráltan is meg lehet csinálni.
Egy hosszabb kúppal csökkenthető a veszteség. Kérdés mennyi hely van.

Illetve a többfokozatú PVC idom is műxik (mivel a PVC szűkítések úgyis mindig egy fokozattal szűkítenek...)

Előzmény: feketefelhoo (155808)
pali923 Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155813

Ez tényleg nagyon jó! Azt hiszem, eddig egy gépem volt angol csatlakozóval. Én simán levágtam, és ráraktam egy eu-s villát, oszt jónapot.

rferi Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155812

És még a biztosíték is ott van benne!!!

(csak a hajónapló kedvéért, nehogy megint a háromfázisproblémához jusson el valaki, elmondom, hogy az angolok villásdugóiban MINDIG kell legyen olvadóbiztosíték. Ha valakinek nem ilyen átalakítós csati jönne angliából, és úgy használja a gépét, az eredeti csatlakozóval, és esetleg az abban levő bizti kiolvad, akkor csak néz, miért nem jár a masina. De keresse meg, mielőtt kétségbe esik, és ellenőrizze!)

Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155811

Egy kicsit kilóg a sorból a DW745, mert annak 60-as a szívócsonkja, és azon szívás nélkül is elég sok fűrészport kiszór.

Én erre egy PVC idommal (63/100) + egy kis alu csővel alkottam egy adaptert és rátoltam a Berni 100-as szívóját.

Normál fűrészeléskor a por megy le, és az elszívó 'összeszedi'. Spéci esetekben egy része fölül szóródik, de kis mennyiségben.

Előzmény: feketefelhoo (155793)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155810

":-) Mi az amit nem próbálsz ki? :-)"

a kecskéket, lovakat, a fiúkat nem próbálnám ki :) (bocs Pac)

Egyébként osztom Griff nézetét.

Engem is jó érzéssel tölt el, hogy ha valamit "csak fából" rakok össze.
De mindig az a bajom, hogy ezzel a technyalógiával sokkal hosszabb ideig tart - kivésni a csapfészkeket, kialakítani a csapokat - mint a csavar+ragacs kombináció.

De szívesen elbambulok néha a japán ácsok munkáján ...

Előzmény: Egy griff (155786)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.20 0 1 155809

Az imperiallal én is majdnem összevesztem :)

Bontom tegnap a csomagot, és ez fogad:

Na mondom akkor ma nem lesz próba. Nincs otthon átalakítóm, nem járok a UK-be.

Kicsit jobban megnézve ezek a gondos orosz mérnökök:

Szétcsavar

kiemel

és már kész is.

Ilyennel még nemtalálkoztam...

Előzmény: Törölt nick (155785)
feketefelhoo Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155808

A parkside/ciklon marad, mert a marógéphez meg a korongcsiszihez kell.

Úgy értettem, hogy a einhell erejét kéne kihasználni a pts-nél. Az jutott eszembe, hogy a 50-es csövet csak úgy simán bedugom a 100-asba mindenféle adapter nélkül :) Hülyén hangzik, de kipróbálom. 

Előzmény: Törölt nick (155804)
gergem Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155807

Sziasztok!

Tudom, hogy sokszor előkerült már, vissza is olvastam, de nem igazodom ki teljesen. 

100e Ft alatt (körül) keresek asztali körfűrészt. Mit tudtok ajánlani, PTS10? PPS7? Metabo TKHS315? Makita 2712? Vagy van más, ami jó lehet? 
Ha csak hobbi célra használnám (lent leírom, mire), akkor jó lehet az 50-60e Ft-os kategória is? Pl. Scheppach HS 100 S? Vagy ezek azért nagyon felejtősek?

Amire használnám: pontosabb (elég ~fél mm pontosan (?)) vágások hosszában max 1,5-2m hosszú, 50mm vastag (jellemzően fenyő) fánál (pl. 75mm széles kettévágása, hogy ne legyek kötve a kapható méretekhez); keresztvágás hasonló fánál, csapolásnál adott mélységben kivágás, stb.  Nem használnám ipari szinten, de pár dologra azért igen (egyszerűbb íróasztal, fiók nélkül; könyvesszekrény). Olyat keresnék, amihez később lehet venni még kiegészítőket, ha valami eszembe jut. 

Gondolkodtam a kézi körfűrész beépítésén is elég sokat, de arra jutottam, hogy nem tudok elég precíz lenni és nem lenne elég biztonságos. Ezért jönne inkább egy gyári verzió. 

Köszi!

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155806

Az összes ajtót nyisd befele a folyósóról, ahova nem fér be a kinyitott ajtó, oda tolóajtót kell késziteni, az is kapható az ajtóforgalmazóknál. 

Vegyél egyforma ajtókat, ne variáld, nem lesz jó a végén. 

A folyósón, ha ráburkolsz a régire nem lehet vízszintes síkba hozni sehogy se (a régi bukolat síkja után fog menni az új is), még önterülővel sem, mert még feljebb emeled a síkot. 

A belső padlószint után állítsz ajtókat, aztán a folyósó burkolatánál meg kell csald a szinteket minden ajtónál, ez küszübbel a legkönnyebb, mert az vezet és nem katasztrófa, ha az egyik küszöb éle 5mm feljebb van mint a burkolat az egyik ajtónál és szinbe van a másiknál. Azt senki nem veszi észre. 

Előzmény: vojszky_sandor (155795)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155805

Szia Vajk, ez nem számitástechnika. Ne keresd a logikai hibát. 

Van egy sokváltozós egyenlet, meg kell kapni a optimális megoldást.

Van amikor csak numerikus módszerekkel sikerül. 

Vágni nem lehet sem a tokból sem az ajtólapból, a fólia megsérűl az esetek 9o%-ba. Az ajtó alján van egy 2 cm vastag erősítés.... ha 1.5 cm kell vágni, be kell építeni egy új erősést... vékony az ajtó tokja is... PAL-ból van vagy MDF-ból, elviszi a fűrészt.. 

Előzmény: halaloszto (155801)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155804

"amivel meg elvész a hatásfok."

Ami előre borítékolható és amivel ott vagy ahol a part szakad :)

Én a helyedben nem nagyon hajítanám ki a lidlis jószágot. Az a jó és optimális ehhez a körfűrészhez. Tudom, helyhiány, de akkor is. Én javítanék a PTS10 elszívásán/burkolatán. Amit korábban linkeltem német videót, az alapján. Az elég meggyőző volt. Anélkül az Einhellel sem érnél el jobb eredményt, szívhatod 2 vagy több helyről is.

Előzmény: feketefelhoo (155793)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155803

befogadó tok.

Előzmény: motor-os (155802)
motor-os Creative Commons License 2018.03.20 0 0 155802

Bocs! Mi az a bérlés?

Előzmény: Törölt nick (155794)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155801

Rudi: "Ezután burkolod le a folyosót szépen hozzáillesztve a küszöb éléhez és az állítható borítást visszavágod 2 cm-rel."

Vajk: "a tok alját kell megfelelőre vágni és kész. igazán szakszerű esetben először megy be az ajtó, utánna van burkolás, és a burkoló dolga levágni a tok alját"

Fahobby: "Az utólagosan beépített ajtóknak az a lényege, hogy utólag lehet ill. KELL beépíteni. Minden burkolatnak kész kell lenni és utána lehet berakni őket."

Akkor most ki kivel ért egyet?

Előzmény: fahobby (155799)
pali923 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155800

Eddig szégyelltem bevallani, de én is hasonlóképpen állok ehhez a fecskefogazáshoz. :))

Én egy olcsóbb és kisebb változatot vettem, kísérleteztem is vele annak idején. Aztán úgy találtam, hogy szép-szép, de nagyon időrabló dolog dolgozni vele. Ez persze nyilván a gyakorlatlanságomból is fakad. Mivel van jó lamellózóm, és kaptam vele egy csomó nullás kekszet is, most a fiókokat is ezzel csinálom, vékony rétegeltben is. Ez sokkal gyorsabb, elég stabil, és úgyis csak akkor látszik, hogyha kihúzom. :) Azért nem tettem le róla, de a projektjeim így is nagyon lassan haladnak, majd nyugdíjas koromban előveszem. Legalábbis ez a terv.

Előzmény: MN 3100 (155798)
fahobby Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155799

Ahogy Rudi írta.

De az utólagosan beépített ajtóknak egyik alapfeltétele az egy padlósíkú épület.

Igazából a 90-es évek közepén jött be, akkor kezdték el az olyan épületeket (köztük szállodákat is) csinálni ahol nem volt semmiféle küszöb sehol sem.

Max. egy szolid kis burkolatváltó.

Én különben nem látom olyan nagynak ezt a problémát.

Ha az ajtók befele nyílnak akkor a burkolatot a belső falsíktól 1 cm-e kell abbahagyni, ide beépíteni egy 0-ra lemenő burkolatváltó profilt és kész.

Előzmény: halaloszto (155797)
MN 3100 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155798

Szervusz!

A fecskefarkas csapoló sablonból

nekem a Wolfkraft-féle van.

Az is drága, de talán a Kenntech-nél

olcsóbb.

Nagy felindulásomban készítettem

egy-két fiókot a sablonnal. Aztán

jött a lehiggadás és azóta (több

éve) nem használtam. Néha letörlöm

a port róla.

Rétegelt lemezt nem tudtam jól

marni, mert kitépkedte a csapolásnál

a réteget felül. Tömör fa az igazi.

Csak egyféle osztásban és mélységben

tudsz csapolást készíteni.

Csak a saját, kúpos és hengeres

marószár (a méret miatt) használható.

Egyébként működik.

Péter

Előzmény: cornus015 (155784)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155797

a tok vágása nélkül hogyan fog mindkét oldalon kulturáltan kinézni???

Előzmény: fahobby (155796)
fahobby Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155796

Urak ne mondjatok olyant ami nem tudtok.

Valószínűleg nem az építőiparban dolgozol.

Az utólagosan beépített ajtóknak az a lényege, hogy utólag lehet ill. KELL beépíteni.

Minden burkolatnak kész kell lenni és utána lehet berakni őket.

Ha nem egyeznek a szintek akkor mindenképpen csak a Srudolf által leírt a járható út.

(Azért pár cm-t lehet levágni ezekből az ajtókból is)

Előzmény: halaloszto (155792)
vojszky_sandor Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155795

Köszönöm!

A következő a helyzet: Meglévő burkolatra burkolunk, ezért emelkedik meg a jelenlegi szint kb. 2cm-el. Mivel az ajtók, átfogó, utólag szerelhető tokkal készülnek, és küszöb nem lesz, így ebből kell főzni.

Mondjuk a folyosóról nyílik egy szoba, amiben az ajtó ugye befelé, a szobába nyílik. Ilyenkor az ajtólap a belső falsíkkal lesz nagyjából egy vonalban.

A szoba szintje 2cm-el lejjebb van, mint az újraburkolt folyosó. Ha az új burkolathoz gyártjuk az ajtót, akkor az ajtólap alatt egy 2cm-es lyuk lesz, ami csúnya, illetve, az ajtó tokja is a levegőben lesz.

Ezért gondoltam, hogy a tokban egy lépcsőt vágunk, és így illesztjük a helyére.

Természetesen a tok keményfából lenne, nem MDF-ből, pont emiatt, hogy lehessen normálisan vágni. Az ajtólap is furatolt forgácslapból készülne, hogy ha 1-2cm-t kell még vágni belőle, akkor az ne okozzon gondot.

Persze, ez csak az én elméleti megoldásom, ami lehet, hogy a gyakorlatban nem működik, de inkább addig kérdezek, míg meg nincs rendelve, mert utána már hiába.

A hétvégén jönnek felmérni, illetve még egy asztalost is keresek majd, akivel szintén felméretem, átbeszélem, de azért addigra szeretnék nagyjából képbe kerülni.

Előzmény: Törölt nick (155794)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155794

Az ajtótokot vagdalni... ha MDF akkor felejtől. 

A szakszerű megoldást írom le erre az esetre. Elég nehéz elmagyarázni. 

Ha az ajtók a folyosóról befele nyílnak és a zsanér a borításon van (az úgynevezet pallótokos megoldás, csak a bérlés az már nem palló- atyaúristen hová, jutott az asztalosipar  peldaul ez), akkor a becsukott ajtó (folyosó felé mutató síkja- szaknyelven a falc felől) majdnem a belső fal síkjába esik.

Ha készitesz egy 2 cm vastag küszöböt keményfából, amit beszeresz az ajtótok bérlésében facsavarokkal kivülről - pontosan a bérlés vastagságában (azaz a falcig), akkor az ajtó szerelésénél ezt a küszöböt ráteszed a szobába levő padlóra. A szoba faliszegőjét le kell szerelni. Az ajtólap rá fog zárodni erre a küszöbkre és belülről meglesz a gyári 8mm luft.

Ezután burkolod le a folyosót szépen hozzáillesztve a küszöb éléhez és az állítható borítást visszavágod 2 cm-rel. Erre a megoldásra megrendeheted az ajtókat a nagyobb magasságra. 

Szakember megcsinálja azt, hogy küszöböt 25mm vastag anyagból késziti és kifalcol 18mm magassan, 12mm mélyen és a folyosó burkolását aládugja.:) 

Ha nem érted, akkor sajnálom az esetet.:)

Előzmény: vojszky_sandor (155791)
feketefelhoo Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155793

Erről jut eszembe ! Megérkezett a szélmérőm, bele is helyeztem a légáramba.

Az 550W-os Einhell elszívó 100-as csövön 25 m/s-t produkált, ami a cső keresztmetszetével felszorozva ~707 m3/h -t jelent = 420 CFM Hozzáteszem nem repked a forgács szanaszét gyaluláskor, szépen elszív mindent.

A Parkside porszívóval 13 m/s volt a huzat. Ez az 50-es csövön szerény 92 m3/h = 216 CFM.

Nem is túl jó a körfűrész elszívása. Valahogy az Einhell-re kéne terelni a PTS-t is, csakhogy mindenképp le kéne szűkíteni a két ágat 30/40 mm-re, amivel meg elvész a hatásfok.

Előzmény: Törölt nick (155788)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155792

mindenképp a tok alját kell megfelelőre vágni és kész. igazán szakszerű esetben először megy be az ajtó, utánna van burkolás, és a burkoló dolga levágni a tok alját. viszont inkább körbe szokta burkolni, mert ahhoz ért, a fához meg nem. az ajtólapot gondolom akkor nem lehet vágni, az legyen pontos méret. meg a küszöb legyen okosan kitalálva.

Előzmény: vojszky_sandor (155791)
vojszky_sandor Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155791

Üdvözletem szakemberek!

A kérdésem a következő:

Beltéri ajtókat szeretnék cseréni, pontosabban, fogok is. Régi rossz fa kijön, bemegy a szép, új CPL fóliás ajtó, utólag szerelhető tokkal.

A kérdésem, mivel felújítok, a folyosón a burkolat magasságom emelkedik kb. 2 cm-t. Viszont, a folyosóról nyíló helységek, szoba, wc és fürdőszoba szintje, marad a régi, tehát 2 centivel lentebb lesznek, mint a folyosó.

Ilyen esetben a nagyobb magasságot vegyük alapul, vagy a kisebbet?

Ugye, ha a nagyobbat vesszük, akkor kell vágni egy lépcsőt a tokba, amihez majd egy ügyes asztalos kell, a másik verzió, hogy alacsonyabb lesz az ajtó, de akkor a folyosóról nyíló helységeknél, a tok a levegőben lesz, amit nehéz esztétikusan eltakarni.

Két ajtó a helységekbe nyílik, egy a folyosóra.

Azért itt kérdem, mert talán ti egyenesebb választ adtok, mert ha majd jönnek megmérni, akkor attól félek, hogy megvezetnek, és azt fogják javasolni, ami nekik kiesebb munkával jár, vagy egyszerűbb kivitelezni. Persze, ez csak feltételezés, de szeretnék inkább tisztában lenni ezekkel.

Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155790

Ja, és emlékszem a padodra. Csudaszép és igen, a csapolások is csudajók voltak :-) Tán azzal mutatkoztál itt be, ha jól rémlik.

Előzmény: Egy griff (155787)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155789

"Mi az amit nem próbálsz ki? :-)"

A perverzióval összekötve - az ügyvédem javaslatára nem nyilatkozok :D

Amit lehet, azt igen. Korábban a műhelyszekrényemnél kezdtem ezt a fajtát kiélni. Unis jig kuka, 64 csavar után oválisra kopott a hüvelye. Farkasos jobb, de ott is összevissza kellett szorítózni/satuzni ... nemtom, ennek a technikának a lényege a gyors, egyszerű és az adott követelménynek pont megfelelő erősségű kötés kialakítása. Ezt így együtt - Kregék tudják elég jól.

(És most ide lőhetnek a dominósok/tiplisek :D

Előzmény: Egy griff (155786)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155788

1. Olyan "nincs". Kis szerszám, kis elszívó. Nagy szerszám, nagy elszívó. Próbáltam én is porszívóval nagy gyalut elszívni - nagy gyalu - > nagy (mennyiségű) forgács ->  kis elszívócső -> eltömődik +  kis levegőmennyiség -> nem bírja a sok forgácsot. Ugyanez fordítva: nagy (légtömeget) elszívó -> kis elszívócsonk a szerszámon -> lecsökkented a nagy elszívó csövét -> megölted a nagy elszívót. 

2. 65 ropi? Jobban is el tudnám költeni. Egy jó maróbetét (Kentech/Kreg/Incra) és a maradékot meg saját asztal anyagára költeném. 

3. Percíziós cuccok ezek. A saját asztal -> saját marósablon készítését nemtom hogy érted, én saját CNC-vel tudnám elképzelni. Illetve nemtom kínai tetvéreink hogy állnak az olcsó  sablontémához, ilyen után sosem kutakodtam náluk.

Egy griff Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155787

Elszívásnál a gyaluhoz sohasem lesz jó egy porszívó, ahhoz nagy légszállítású forgácselszívó kell. Akár a metabó spa, amit írtál. A többihez viszont ez nem lesz jó, oda meg a nagy vákum kell (csiszoló, felsőmaró stb) amit viszont a porszívó tud, akár előtte egy ciklonnal.

Felsőmaróasztalt szerintem saját magad el tudod készíteni, sokkal olcsóbban, mint a linkelt Jet. És gyakorlásnak sem rossz! :-) Méretben, kialakításban pedig szerinztem mindenki a sajátjára esküszik, az a legjobb, a saját igényeihez és mrérteihez kialakítva.

Sablonról nem tudok nyilatkozni, nekem még nem volt rá szükségem.

Egy griff Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155786

:-) Mi az amit nem próbálsz ki? :-) Engem személy szerint ez a rejtett csavarozás nem vonz. Úgy meg főleg, hogy csavarbeszerzés is nehézkes hozzá. Meg amúgy is, mikor egy 2-3 személyes padot csináltam, olyan büszke voltam magamra, hogy egy deka fém nincs benne! De ez lehet az én perverzióm! :-)

Előzmény: Törölt nick (155781)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155785

Angliából. Meglepő módon nem imperial "vonalzós"  - nem mintha hanyattvágna az átszámolás - a meglepi a videók alapján volt.

Igen, a farkasos cuccal csináltam. De pl ohne önmetsző csavar. Óvatosan is kellett tekerni (mint látod ez nem rétegelt lemez). Itthon nemigen van önmetsző ÉS laposfejű ÉS megfelelő fejméretű csavar. Nem akarok alátét+süllyesztett fejű csavar kombójával szórakozni. És de, a süllyesztett fej is repeszt. Ami meg lapos ÉS megfelelő fejméretű, az nem önmetsző.

Maga az egész fúró/befogó szerkezet pedig a komplettsége miatt fogott meg.

Ki van ez találva. Méghozzá úgy néz ki elég  jól :)

Előzmény: rogergerro (155782)
cornus015 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155784

Újra itten : )

Pár dolgot keresgélek a napokban és nem jutok dűlőre, hátha Ti tudjátok:

1. elszíváshoz én most egy kacher 4-es száraz/nedves porszívót használok. Úgy ahogy még jó is, felsőmarónál nagyjából elszívja, asztali körfűrésznél hasonló, gyalunál szinte semmi. Mit érdemes venni, ami megfelelően elszívna mindent és mindenre rá is tudom dugni?

Pl. metabo spa 1200?

2. néztem több youtube videót felsőmaró asztal készítésről. mit javasoltok, van itt valaki akinek bevált valamelyik? Vagy esetleg erről  valami vélemény?

3. szintén felsőmaró. sablonokat tudok esetleg venni valahol? Ilyenekre  gondoltam. Csak olcsóbban :) Ha persze lenne egy asztal akkor tudnék gyártani magamnak sablont. 

Hála és köszönet : )

SeresZoli Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155783

Szia!

Ezt pont most találtam:

https://youtu.be/fjPffNC1h2E?t=51s

Ez alapján tök egyszerű kiszámolni :)

Z.

Előzmény: TucatnevűAdam (155760)
rogergerro Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155782

Honnan küldenek Neked ilyet? ;-)

Ha jól látom ezt a keretet is rejtett csavarozással csináltad.

Wolfcraft-os?

Előzmény: Törölt nick (155781)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 1 155781

"Szóval fogalmam sincs hogy mikor... :-)))))"

Ugyan már. Csak 1-2 párhuzamos univerzum, melyekben egészen biztosan nem lustálkodsz. Máris rengeted plusz időd szabadul fel :D

Hirtelen beugrott ez, bár van jobb epizód is csak azt nem találom ("végtelen számú univerzum végtelen számú Sheldon létezését feltételezi, de biztosíthatlak hogy egyikben sem táncolok")

https://www.youtube.com/watch?v=Wshz8E-3sPg

Én éppen most szabadulok fel, lassanként. Elértük öcsémnél azt az állapotot. hopgy a lenti szintern a szerszámok útban vannak az ideiglenes műhelyben (nappali), azaz lassan takaríthatom őket haza.

"Elkészült" a felső szint plusz a lépcsők, tegnap felszereltem egy kerti kiskaput. Még marad a bejárati kapu meghegesztése, ha végre az idő(beosztás) is úgy akarja. És lassan költözés. #elsemhisszük.

Nekem meg ezt hozta a mai postás. #kíváncsi.

Lassan a saját dolgaim is porondra kerülnek :-)

Előzmény: Egy griff (155777)
rogergerro Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155780

Itt (Szentendre) kérdezz rá, hátha:

http://butorveret.hu

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155779

Ja hogy arra .... :-)

Akkor ezt a fa focilabdát tovább kell passzoljam, méghozzá SRudolf fórumtársnak. Ugyanis ő volt az aki nemcsak idejét, de tudását sem sajnálva kiszámolta nekem a gérszögeket:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144373773&t=9104263

Nekem sehogysem állt össze a geometria. Plusz oroszul sem tudok, pedig az eredeti videóban elmondta az öregúr. És mintha valaki megírta volna ezt is, de sajnos most hirtelen nem találom ki az (neki is köszönöm!).

Azóta bejelentkezett egy Real Madrid szurker haver is. Mondtam neki ha idén bajnok lesz a Real, megcsinálom (gonoszpacman-mínusztizenötponthátránnyalidénmárnemigen).

Előzmény: Mindenváró Ádám (155775)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155778

Kilógni lehet nekem is kilógna, meg még a nyelvem is, csak egyik sem érne ki az asztal alól... :-)

Előzmény: Tschaby (155770)
Egy griff Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155777

Újra megnéztem a videót. Kb 2 hónapja már megvan a ciklon (szintén ali-ról), de még nem álltam neki a leválasztót megépíteni. Annyi minden van betervezve (még be kell fejeznem a töklámpást, de éppen most szombaton fejeztem be egy beépített szekrényt, otthon a konyhaszekrény félig kész állapotban hever, de közben tavasz lett (na jó kis hóeséssel:-) ) és kertészkedni is muszáj lesz, stb, stb, stb... Szóval fogalmam sincs hogy mikor... :-)))))

Előzmény: Törölt nick (155767)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155776

Én azt Artcam nevűt ismerem kicsit.  Ilyen egyszerűbb dolgokat, csak a vizualizálás kedvéért szerintem az ingyenes InkScape-ben is meg lehet rajzolni. Sokan szeretik a SketchUp- ot . Biztosan jó az is, de azzal sosem tudtam boldogulni. 

Előzmény: TucatnevűAdam (155769)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155775

Ne szerénykedjék kend. Emlékszem a fafocira... :-)

Előzmény: Törölt nick (155768)
rferi Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155774
60bela60 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155773

Én kb 15 éves koromban csináltam egy ilyen ládát. (Életem első "komolyabb" bútora). Sajnos azóta se csináltam hasonlót az eltelt 15 év alatt. Én próbálgatással csináltam, pár próbavágás után összeraktam 4-5 lécet és abból próbáltam kitalálni, mekkora a jó szög. A biztonság kedvéért volt pár kisebb és nagyobb szög is, hogy össze tudjam legózni. Ebből kifolyólag látszik is hogy home-made ;).

Vasalatokat (fogantyú, sarokvédő, lakattartó) én se találtam azóta se hozzá, bár már rég elfeledkeztem róla.

Tschaby Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155772

Megjött a mai pócstá.

... és még nincs vége  a napnak, nem lehet hazamenni ....

b+

TucatnevűAdam Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155771

Köszönöm szépen a leírást és a linket is!

Előzmény: Törölt nick (155768)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155770

Tomnak a farka is ki szokott lógni :P

Előzmény: Mindenváró Ádám (155765)
TucatnevűAdam Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155769

Köszönöm a gyors választ, ilyesmiben gondolkodtam, csak nem tudtam, hogy jó úton vagyok-e. A CAD/CAM jellegű programokat sajnos nem ismerem, de az ötleted megmozgatta a fantáziámat, hogy meg kellene ismerkednem velük. Van javaslat, hogy egyszerű ács, vagy ilyen kisebb hobbi történetekhez melyik programmal kellene kezdenem, csak a játék szintjén persze?

Köszi a tippet az eladásra, ha munkanélküli leszek, akár el is gondolkodom egy ilyen ötleten:)

Előzmény: Mindenváró Ádám (155764)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155768

"Ebben azt hiszem Pacman igazi professzor, "

Jajjjajj, nemár :-) Szerintem ez még lehet az ókori görögök származéka. Vagy korábbi? Franctudja.

Mindent leírtál. Én próbáltam kicsivel több önállóságra bíztatni druszádat. De ennyi a különbség.

Előzmény: Mindenváró Ádám (155764)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155767

Szia!

Ugye "szép félkört" nem fognak alkotni csak szép "félkörnek látszó sokszöget".

Ha igen, akkor azt azért tudnod kell, hogy a körív (körív?) milyen hosszúságú, a körív mentén. Azaz pl milyen sugarú az a félkör a ládika tetején.

Utána már csak egy kis matek kérdése az egész, de nem túl bonyolult.

https://youtu.be/HLfAzG7IW9M?t=187

A ciklonos leválasztóm ha félbe van vágva, akkor pont jó ládikó tetőnek is, ergo a fent linkelt matekpélda rád is jó. Csak számold át magadra vetítve :) 

A kérdésed második része: na az engem is rohadtul érdekel :-) Úgy cuzámmen, minden diszítőelem, zsanér, "díszcsavar", stb. Arról nem álmodok hogy mindez Miskolcon, de jó lenne egy olyan webshop ahol nem 2 féle zsanérból meg háromféle csavarból lehet válogatni.

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155766

Köszi, igen az természetesebb fényben, világos helyen készült.  

Előzmény: Egy griff (155762)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155765

Úgy járnék mint Tom a Tom és Jerryben... csak a 20 ujjam lógna ki, úgy vinném. :-)

Előzmény: 409 (155756)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155764

Ebben azt hiszem Pacman igazi professzor, de ha ki kéne számolnom akkor ahány egyforma lécem van az adott ív felosztására annyiszor kettővel elosztanám a szöget.  Tehát a teljes félkör 180 fok, 10 léccel számolva az 20 él, 180/20 az 9 fok... a lécek szélességét meg megadja az ív hossza. Fogalmam nincs jó lenne-e így, ha ilyenbe vágnék inkább megrajzolnám előbb valami cad/cam programban aztán ott biztosan látnám az eredményt. 

Ha elkészül Angliában horror pénzért eladhatod. Nézem mostanában a bolhapiaci kincskeresők című marhaságot. Imádják a fa ládákat, volt amelyiket hihetetlen 260 fontért adták el. 

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155763

Igen, és még mindig maradt 4 szál .:-) 

Kár is volt spórolni, mert már semmire sem elég viszont van olyan toldás amit kihagyhattam volna ha nem spórolok annyira vele. 
Tervezek még egy bútort oda de ahhoz már nincsen anyag. Jófogáson árultak múltkor tuja deszkát, ami elég szépnek tűnt. 160 ezer/m3 áron. De sajna messzi van és érte menni már túl sokba jönne ki. Várok valami közelebbi kapást.  

Előzmény: 409 (155759)
Egy griff Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155762

Neked is jár érte egy plusz pont, szép lett. De ugye a 2. fényképen élethűbbek a színek?

Előzmény: Mindenváró Ádám (155752)
Egy griff Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155761

Jó lesz ez, ha elkészül. És ha majd használod akkor még több szöglyuk lesz benne, és még mennyi minden más is..... :-) Én a nagyapámtól örököltem meg egy gyalupadot, fogalmam sincs hány éves lehet, de nem sokat tévedhetek a fél évszázaddal. Hát.. ebben sem csak szögjuk van már! :-) Szóval gratulálok neked is a padhoz, jöhetnek majd még a fázisfotók!

Előzmény: 409 (155738)
TucatnevűAdam Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155760

Sziasztok!

Egy ilyen kincses ládikót készítek és két kérdésem lenne:

• Hogyan tudom kiszámolni, hogy a tetejét képező egyes lécek széleit hány fokos szögbe kell vágni, hogy a végén szép félkört adjanak?
  • Hol tudok a képen látható szegecsekhez hasonlót a legegyszerűbben venni Budapesten és a környékén?

Köszönettel!

409 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155759

Remek! Ez még a mahagóni maradékából?

409 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155758

Az biztos, hogy nem dísznek készül.  :) Nem sokáig lesz ez ilyen.

Előzmény: Törölt nick (155751)
409 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155757

Horgany szintjén újnak mondható, 2-3évesek.

Előzmény: Tschaby (155755)
409 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155756

"....én elkapnám mielőtt leesne  :-) ."

Nem biztos, hogy jól esne elkapni. Már most olyan nehéz, hogy egyedül nem bírom megemelni. :))

Tschaby Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155755

"ilyen fényes amíg a környezeti hatások miatt nem mattul meg"

akkor ezek szerint ezek még újak. Úgy könnyű villogni :)

Előzmény: 409 (155750)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155754

Lehet, hogy 409 PS-al  'bevillantotta' a szorítók csöveit !? :)

Ja mondjuk az számít, hogy mennyire gondosan kezelik - fedett raktár, vagy csakúgy a földön.

Én 'fekete' csövet tervezek.

Előzmény: rogergerro (155749)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155753

Hajrá! Nagyon - nagyon jól használható dolog egy ilyen asztal, ha már kész! Sztem megéri a melót!

Mindenváró Ádám Creative Commons License 2018.03.19 0 4 155752

Elfogadnám, szólj ha mégis inkább eldobnád, én elkapnám mielőtt leesne  :-) .

Mások bútort sem építenek tized ennyi igényességgel sem, amint éppen a blogon látható :

http://hobbiasztalos.blog.hu/2018/03/19/igy_vernek_at_a_butorkeszitok

Elkészültem majdnem a fürdőszobával én is. A világítás még nincs felszerelve, meg hiányzik 2 fiókfogantyú.

A matt lakkolaj végül is elég tetszetős felületet adott, bár némileg fényesebb mint vártam. Legközelebb többet rendelek belőle. 
A két szélső üvegre fújtam egy kis dekorcsíkokat homokkal.  Mivel a korábban ilyesmire vásárolt finomabb szóróanyagom elfogyott most én is zsákos kvarchomokot vettem. Hát ez brutál anyag, tisztításra biztosan szuper, de a maszkolásra használt szokásos öntapadós tapétát is úgy szétvitte mint a sicc. Alig tudtam úgy megfújni hogy elfogadható legyen, sajna több helyen is sérült a kontúr. Szódával elmegy,de fújtam már szebbet is. 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155751

"Azért jót tesz ám ennek így képek távolsága, "

A vésőt/kalapácsot/munkadarabot meg pont nem érdekli, min dolgoztatják :)

Előzmény: 409 (155750)
409 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155750

Ne már, még a végén elbízom magam ennyi dicséret láttán.  :)) Azért jót tesz ám ennek így képek távolsága, de a hibásabb részek alul lesznek, ott meg csak az látja aki alá fekszik.

A szorító csöve horganyzott, ez ilyen fényes amíg a környezeti hatások miatt nem mattul meg. Ebben a felhasználásban nem igazán éri olyan hatás mint a falban/földben. Nincs jelentősége a horganyzottnak, sima fekete cső is pont úgy megfelelne. Legfeljebb nyomot hagy a fán, ha rozsdásodik.

rogergerro Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155749

Vagy Photoshop!? ;-)

Sztem, attól függ hogyan tárolták, meg mennyire karcolták össze szállításkor, menetvágáskor.

Az enyémek nem csillognak ilyen szépen. Lehet hogy gagyibb gyártmány.

Előzmény: Tschaby (155748)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155748

Nem a méretét kérdeztem TEEEEEEEEEE !

Nekem is van ilyen szorítóm, csak még mindig nem vettem hozzá csövet.
Megütötte a szemem, hogy milyen szép csillogósakkal szorított 409 :)

Azt mondjátok, hogy a horgonyos így csillog? :)

Előzmény: rogergerro (155746)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155747

Ja, szerintem is "csalóka" a kép. 

A méret az tuti félcolos , és sztem is horganyzott az a cső.

Előzmény: rogergerro (155746)
rogergerro Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155746

1/2"-os horganyzott. :-)

Előzmény: Tschaby (155745)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155745

Mi baj ezzel? Ha 'ráömlik' valami olajféle - akár sima len - már bútornak minősül át :)))

Szerintem szép.

Az unis szorítók milyen csővel működnek? Olyan fényesnek látom. Rossz a szemem?

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.19 -1 0 155744

Nekem nagyon tetszenek ezek a "rusztikus" padok is. Gratula!

Néha én is elgondolkodok, érdemes-e annyi pénzt/energiát fektetni egy gyalupadba, mint a szamráj-asztala igényel. De aztán megint megnézem a videóját és "elgyengülök" ... lehet rosszul teszem, de így van.

kuperta Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155743

Nekem tetszik!

generátoros Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155742

szuper csapolás

apaf3j Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155741

Brr... bele se merek gondolni, milyen lenne, ha direkt szépre csinálnád :) Nekem így is nagyon tetszik.

Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155740

Ez nagyon rendben van . +1

feketefelhoo Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155739

Tök fasza! Én is raklapból építettem, már látszik is, hogy nem sajnáltam használni ;) 

409 Creative Commons License 2018.03.19 0 22 155738

Annyit beszéltetek gyalupadokról, hogy megkívántam egyet magam is. :)  Belekezdtem, de "direkt" nem csinálom szépre, mert akkor sajnálnám használni.... Mondjuk az anyaga miatt sem lenne könnyű, bontott raklap staflik, gerendák, tele szöglyukkal, (Ja, ez így rusztikusnak mondható. :) ) meg egyéb itthon fellelt maradékok.

Nobody1 Creative Commons License 2018.03.19 0 0 155737

Ez nem valami "szorosan összeillesztett, egymásnak feszülő" deszkákat jelentene? A "spanolt" elírt vagy elferdült változata lehet szerintem.

Előzmény: Paco155 (155709)
ultima Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155736

Akkor én már előrébb járok! :-)  Leszedtem.

Egyelőre legalábbis.

Nincs olyan nagy átmérőjű csövem. Igaz, elszívóm sincs (még).

Bár a ciklon már rég megjött Kínából, tartályt is szereztem, porszívóm is van. Csak össze kéne hozni őket.

Igaz, a leendő műhely is inkább egy nagy raktár még.

Plusz mindig kapok fontosabbnál-fontosabb, jobbnál-jobb egyéb feladatokat.

De egyszer majd csak összejön minden. Tervek már vannak. 

Előzmény: Tschaby (155735)
Tschaby Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155735

Sok fűrészport gyártsál vele :)

Ja és ahogy oktató videókban szokták volt mondani:

Ne félj tőle, de azért tartsd tiszteletben.

Bennem nem tett kárt, remélem veled is folytatja ezt a jó szokását :)

Ja és azt nem mondtam, de a gép merőleges vágásra van beállítva :)

Ha dönteni szeretnéd a lapot, akkor le kell szerelned az elszívó dobozt. (én sosem szedtem le ...)

Előzmény: ultima (155714)
kofic Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155734

Köszi!

A malom teljes belseje fa, a szinteket elválasztó.födém is. De én is régen voltam benne.

Előzmény: rferi (155731)
kutyala Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155733

Csak egy hétvégi szössz: Pápán voltunk az Esterházy-kastélyban. A tölgy ajtók (legalább 3,5 m magasak, kétszárnyúak) eredetiek, így cirka 300 évesek, gyönyörű munka, minden kézzel gyártott természetesen. Egy élmény volt kicsit megsimogatni őket :)

409 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155732

Minden csiszolókorong csere alkalmával kifújom a port a talpból sűrített levegővel. Meglepően sok bújik meg benne szinte láthatatlanul, még folyamatos elszívás mellett is.

Előzmény: Konstansvalue (155721)
rferi Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155731

https://www.youtube.com/watch?v=T35Mm5p4GHU

Ácsolt láda

Az orfűi malom fala kő. Szerintem én ott nem láttam nagy felületeket fából összerakva.

De régen volt, tévedhetek nyugodtan.

Előzmény: kofic (155729)
generátoros Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155730

nekem is hasonló gondok jelentkeztek, amikor az extol excenterhez végre kaptam extol csiszolópapírt.   amig a lyukak nélküliek voltak fent a gépen, viszonylag jól bírták a cserélgetéseket.  a hozzávaló meg nem. amikor felhívtam a szervízt, azt mondták, hogy mivel a 10-es csomagban elég jól összeszorulnak a papírok vagy vigyem vissza vagy drótkefével borzoljam meg kicsit.  talán ez is segíthet vlamit.

kofic Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155729

Ha hornyolt akkor meg arra tippelnék, hogy valami hasonló lehet mint az ácsolt ládáknál.(szökröny,szuszék,skrinya,attol függ melyik tájegység)

Mivel termény tároására is használták, bitosan záródnak az illesztések. 

Lézezik egy rövid film amin egy öreg készíti ezt a ládát az udvaron. Utoljára a pécsi Néprajzi Múzeum fb oldalán láttam a nyilvános.Gondolom a y_bon is elérhető.

Az orfűi malmot isműködő képessé tették,talán ott is érdemes lenne érdeklődni.

Bocs, de telóról írok és böngészni se tudok linkekért!

Előzmény: rferi (155720)
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155728

Csak mert az még tud segíteni, mert így indításkor, ha kicsit le van nyomva, egymásba tudnak kapaszkodni a bolyhok. Illetve így nem pörög szabadon, amikor is igen nagy erő éri, mivel teljesen középre nehéz rátenni a papírt.

Előzmény: Konstansvalue (155727)
Konstansvalue Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155727

Nem állítom hogy mindig így állítom-indítom :)

Előzmény: Slam Jr. (155722)
Konstansvalue Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155726

(igaz excenter :) , bocs közben egy másikat szorongattam, ami rezgő)

Előzmény: Slam Jr. (155722)
Paco155 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155725

Bocs, forrást nem írtam:

Német-magyar nyelvi érintkezések a XVI. század végéig

szerző: Károly Mollay,  Akadémiai Kiadó, 1982 - 643 oldal.

505 oldalról jött az idézet.

Előzmény: Paco155 (155724)
Paco155 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155724

Sőt, már szinte biztos:

Vö. Pozsony 1410: spenat (WEINELT: Kanzl. 35); Sopron 1425: spenat (SoprOkl. II/2: 338); Brassó 1534: „Pro spinatio vulgo spenet" (QuKronstadt ,2: 352). Vö. még 162. spontol 1557: „az nagy toronba mely házak vannak meg pallot- ták spontolt deszkával" (Horváth 204); 1588: spotolo gr. (uo.). J: 1557: 'horonnyal, falccal összeilleszt; spunden' (1. fent) || spout 1561: „az majorba való szobát szépen spontal mind meg padlattat- tam" (uo.). J: 'hornyozott, falcolt deszka; Falzbrett' (1. fent).

Előzmény: Paco155 (155723)
Paco155 Creative Commons License 2018.03.18 0 1 155723

Hmmm, a fejelőléc volt nekem is az első gondolatom, amikor felhozta a problémát, de a fordításod alapján (és amiatt, mert egy egész falról beszélünk, illetve más forrásban találva pl egy padlásról) nekem más elképzelésem van.

A deszka nútolt. Hosszában.  Egybeillesztve nem fog azon átperegni semmi.  És az egyik oldalán keresztlécekkel megerősített, hogy a nútok véletlenül se tudjanak kicsúszni egymásból. 

Előzmény: Slam Jr. (155718)
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155722

Ez a probléma már másnál is felmerült, közgab fórumtárs, találtunk rá ultimate megoldást? :) 

Addig is... ugye úgy indítod és állítod le a gépet, hogy rajta van a megmunkálandó felületen?

Szerintem ez excenter, nem rezgő, de mindegyezmost. :)

Konstansvalue Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155721

Szívesen vennék okos tippeket ez ügyben itt:

Gyári új  Bosch-Skil gyártmányú  rögzítő tépőzárat vettem már kétszer ehhez a rezgőcsiszolóhoz, és jó minőségű korongokat (Svájci) 

Mit tehetnék hogy ragaszkodjanak egymáshoz, irtózatos gyorsan elveszik a kapcsolat közöttük, és korong száll a ...cibe, nem bírom már.

Van márka amit korong és vagy rögzítő felülete tekintetében meg kell venni hogy ne szívjak ekkorákat?

Vagy apró de ügyes trükk?  

rferi Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155720

Én is erre tippelek, vagyis azt kell vele elkövetni, mint pacman a vágódeszkákkal, és amiről éppen a múlt héten beszélgettünk itt kiadósan.

A falat adó deszkák végeit fejelőléccel összefogni, és megerősíteni.

Előzmény: Slam Jr. (155718)
Paco155 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155719

Biztos, hogy abból van.  :P  Ezért csatoltam be a forrást. 

Előzmény: rferi (155716)
Slam Jr. Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155718

"gibt als Bedeutung '(mit Balken) befestigt an" - jelentése szerint (gerendával/keresztfával) megerősít.

A lentebbi spunden szó már szótárban is létezik, csapol, hornyol a jelentése.

Szóval én arra tippelnék, hogy a deszkák végeit keresztben meg kell csapolni és azt egy odaillő fával (léc, deszka... nem ismerem a körülményeket, méreteket) megerősíteni.

Paco155 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155717

Az egész könyv egy nyelvészkedős sztori, a fejezet címe ez:  FRÜHNEUHOCHDEUTSCHE GHOST-WORDS  IN  EINER  HUNGAROLOGISCHEN  VERÖFFENTLICHUNG 

És alatta felsorolva az eltorzult szavak szótárszerűen felsorolva magyarázattal, hogy mit jelent és valójában miből jött. Legalábbis a gugli ezt valószínűsíti számomra.

Előzmény: wtman (155713)
rferi Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155716

Nem, sztem ez az MTA nyelvtudományi intézetének a nyelvészeti kiadványából van, az ACTA LINGVISZTIKÁ-ból.

Előzmény: Paco155 (155715)
Paco155 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155715

Megnézted a könyvet illetve annak ezt a lapját?   A struktúrából ítélve ez egy szótár.

Az előtte lévő szó a "sáda" és a roszperger", a következő a "sprinc".

A kiemelt vastagbetű is ezt támasztja alá.  Emiatt gondolom, hogy az van mögé írva, hogy a szó mit jelent.

Előzmény: rferi (155712)
ultima Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155714

Szia!
Csütörtökön este már saját lábára állt a gép!

Pénteken nem voltunk, szombaton már már be is indítottam.

Sok mindent nem csináltam vele. Nézegettem, próbálgattam.

Működik. Köszönöm!

Előzmény: Tschaby (155066)
wtman Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155713

Én tudok némileg, de háromszor elolvasva sem tudnám az értelmét visszaadni. Ez vmi nyelvészkedős bejegyzés vmi magyar korabeli szóhasználatra reflektálva, hogyan ferdült el az eredeti jelentéshez képest a magyar szóhasználat.

Előzmény: Paco155 (155711)
rferi Creative Commons License 2018.03.18 0 1 155712

Én sem, de akkor erről honnan tudod, hogy segítség a kollégának?

Előzmény: Paco155 (155711)
Paco155 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155711

Én speciel nem beszélek németül. :P

Előzmény: rferi (155710)
rferi Creative Commons License 2018.03.18 0 1 155710

És ez mit is jelent?

Paco155 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155709

Nem volt olyan nehéz:

spontolt (204). Dieses Wort verbindet Verf. mit dt. Spannbaum und gibt als Bedeutung '(mit Balken) befestigt' an. Die Herleitung von ung. spontol aus dt. spannen läßt die Frage der Genese des -t- offen ; ungarischen Verben deutscher Provenienz liegt i. a. nicht das Partizip II zugrunde. Auch die Bedeutungsangabe ist nicht korrekt, wie der folgende Belege für ung. bespontolni aus Erdélyi Magyar SzT. I zeigt : 1596 : az scolaba(n) gyermekeknek Auditoriúmaba az ablak Ramakat hogy az keobe be spontoltak attúnk egi keomywes legennek f-d 10 (823) — Fensterrahmen kann man nicht „mit Balken" im Stein befestigen. Das Richtige hat S. Gárdonyi, einer der Opponenten der Verf., gesehen. Er verbindet das ungarische Wort mit dt. Spund, spunden; vgl. spundung 'compages' bei Dieffenbach : op. cit. 136.

Forrás: http://real-j.mtak.hu/835/1/ACTALINGV_32.pdf

182. oldal

Előzmény: SRY_modell (155703)
d_feco Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155708

Egy jobb minőségűvel? Egyszerűen. Csak rárakja az ember az gyalulnivalóra és áttolja rajta - ehhez elég követni a használati útmutatót. Valószínűleg te is kifogtál egy gyári hibásat.

Előzmény: 60bela60 (155704)
drRamaty Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155707

Van egy olyan, régi asztalos (szerintem német eredetű) szó, hogy "sproncolás". Ez valami olyasmi, hogy például a deszka  végét lesarkítják, fózolják.

Nem valami ilyesmiről van szó? Néha, főleg az idegen szóból származó kifejezések torzulnak, vidékenként máshogy, de hasonlóan mondják.

Előzmény: SRY_modell (155703)
adam654321 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155706

Ezt egy fém vonalzóval tudod ellenőrizni.

Előzmény: adam654321 (155705)
adam654321 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155705

Elméletileg a kések vágóélének a holtponton egy síkban kellene lennie a hátsó lappal. Lehet, hogy nincsenek eléggé "kint" a kések...?

Előzmény: 60bela60 (155704)
60bela60 Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155704

Sziasztok! 

Hogyan kell használni az elektromos kézigyalut? Megvettem a lidlibe de nem akaródzik rendesen működni. Sose dolgoztam még ilyen géppel, úgyhogy bizti én is ludas vagyok, de szerintem a gép sem százas. Azt vettem észre, hogy a kés után, megakad a fém talp élében. Ha megemelem, akkor viszont nem kap már bele a kés az anyagba. Próbáltam már minden mélységben, de a hátsó talpban mindíg megakadtt. Kíváncsi vagyok egy jobb minőségűvel hogy lehet dolgozni.

SRY_modell Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155703

Üdvözletem Mindenkinek!

Egy kérdéssel keresném meg a tisztelt asztalos Úrakat (na és gondolom hölgyeket is): Mi az a SPONTOLÁS? Egy hosszúra nyúlt kutatás során felakadtam a "spontolt deszka" kifejezésen és miután körbe lett járva a népi építészet, a bárdoló-molnárok tudománya és a hajóépítés is, és sehol nem leletem megoldásra ez ügyben felmerült egy újabb nyom: ".. mely deszkafedőlék, hogy meg ne vetemedjék a' két vége mint az Asztalosok szokták, asztalososan (spontolva) szegettessen bé ..." (A méhtartásnak új-, könnyű és hasznos módja , Miskolc 1816) így jött képbe az asztalosság a témában. 

Ez az információ egy vízimalom rekonstruálásához lenne szükséges. A malomház rekonstrukciója és adatgyűjtése során levéltári forrásból  merült fel : " ... falait spontolt deszkából, és oszlopokkal talpfára elkészítik..." ez nagyon jó hír, hiszen konkrétan a tárgyalt malomra vonatkozó hiteles adat, már csak azt lenne jó tudni mi az a Spontolt deszka? A zsilipfal és boronafal kizárásra került, mivel azokat ismerem és a korabeli irodalom így is hivatkozik rájuk, a spontolt fal viszont sehol nem szerepel, néhol van említés spontolt deszkára ami "megtartja az életet" magyarán nem szóródik át az illesztésen a gabona, de hogy ez miként is néz ki arra nincs utalás. 

Hát ez ügyben kérném az asztalos Úrak és Hölgyek segítségét, hátha megfejtődik ez a talány.

kofic Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155702

Vannak erre jobb anygok, meg csőfólia. De nem adok házilagos tippeket, hogy minek a gőzében pusztolnak el.

A gázosítást mindig hatékonyabbnak gondoltam a folyadékoknál. A rágástermékek megdagadnak és akár 1_2 centin belül dugót képeznek a röpnyilás után. Bevallom a kéngázról ilyen tekintetben nem tudok, de ennél sokkal mérgezőbb anyagokat is alkalmaznak. A cincér félék elég ellenállók egy enzim segítségével a csersavat is lebontják.

Gondolom erdészként ezt tanultad a kártevőknél. Alapból a többi bogár inkább a szijácsban tanyázik.

Illékony folyadékok is alkalmasak gázosítani, régen harangöntő mintákat kezeltem így, de ma már nem tenném!

Előzmény: wtman (155701)
wtman Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155701

Esetleg, ha vesz egy három méteres 125-ös KG PVC csövet, berakja a faanyagot és begyújt benne egy-két borászati kénlapot. Természetesen légmentesen le kell zárni. Én egyszer szippantottam be ilyen kéngőzt, még egyszer nem szeretnék! 

Előzmény: kofic (155698)
fázunk Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155700

Ez jó lehet,a telepemmel szemben bazi nagy terménytárolók vannak,oda rendszeresen járnak takarmányt gázosítani.Beszélek velük.Egy-két bogár a fejembe is be fog költözni majd a gázosítás után,hogy vajon megpusztultak-e,avagy sem.Köszönöm az ötletet.

Előzmény: kofic (155698)
LyPapa Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155699

Én ismerek egy másik módszert is: a két összeadandót beállítod a skálákon, majd leolvasod az eredményt :)   A fejlettebb módszerek elsajátítására képes emberek akár még kivonni is tudnak logarléccel :))  Épp a közelmúltban próbáltam kisfiamat megterhelni a szorzás - szorzandók logaritmusának összeadása című atyai előadással ... Akkor úgy tűnt, mintha megértette volna .

Üdv:LyPapa

Előzmény: rferi (155695)
kofic Creative Commons License 2018.03.18 0 0 155698

Gázosítás. Házi módszert nem írok, mert veszélyes. Keresnék olyan céget vagy vállalkozót, aki rovar és rágcsáló írtással foglalkozik. 

Ők szoktak malmokban, élelmiszer raktárakban, múzeumi raktárakban tevékenykedni. Adott esetben kihelyeznek egy "elvileg" légmentesen lezárt 

helyiségbe gázkapszulákat és néhány nap türelmi idő után nyithatók az ajtók, ablakok. Léteznek olyan gázok, amik lakókörnyezetben nem alkalmazhatók. 

Egy ilyen szakember talán tudna valami megoldást. Akár azt, hogy a következő gázosítás helyszínére -egyeztetve a megbízóval- betedd a saját anyagodat. 

A hőmérséklet emelésével is elpusztíthatók a kártevők, erre kitalált kamrákban végzik ezt, nagyon ügyelve az állandó páratartalomra. Több napig tartják a felfűtött hőmérsékleten a faanyagot. Előnye, hogy teljesen környezetbarát. Hátránya, hogy roppant energiaigényes. Műtárgyvédelemben találkoztam ilyennel  92-ben Heidelbergben. 

Apróbb tárgyak rovarmentesítése mikroban is megoldható. Teljesen elfogadott és publikált módszer. Párhuzamosan léteztek mikrohullámú falágyításra is kísérletek de nem tudom meddig jutottak vele. 

Előzmény: fázunk (155657)
motor-os Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155697
Előzmény: motor-os (155696)
motor-os Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155696

Nekem ez van meg: Karádi Norbert Logarléc-kezelés  Ha kell valakinek pdf-ben...

Előzmény: rferi (155695)
rferi Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155695

https://bookline.hu/product/home.action?_v=_&id=8047&type=20

Egy csomó kiadást megért ez a könyv, több helyen is kapható

Összeadni pedig úgy adunk vele, hogy leírjuk először az egyik számot, majd alá a másikat, a logarléccel aláhúzzuk, és a vonal alá odaírjuk az összeget az összeadás szabályainak használatával! :))))))))

Régi logarléces humor. Utolsók egyike voltam,akinek még tanították.

Előzmény: TFeri21 (155691)
generátoros Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155694

A digitális tolómérce a  fiatalságnak való nekik  ,még jó a szemük!!!! Ha pontosabb mérést (még mindíg megközelítőt)akarok elkövetni, akkor inkább az órásat használom. 0,01mm a beosztása és 0,02mm a hibapontja.

Előzmény: enel00 (155689)
TFeri21 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155693

Köszi

Előzmény: enel00 (155692)
enel00 Creative Commons License 2018.03.17 0 1 155692

Az offtopic-ban válaszoltam.

Előzmény: TFeri21 (155691)
TFeri21 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155691

A logarléc leírása viszont érdekelne, sajnos csak összeadni tudok vele. Ha van valakinek leírása ossza meg velem .

Előzmény: enel00 (155688)
Ervin89 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155690

Köszi szépen a tanácsokat!

Átgondolom még ezt a pácolást, lazúrozást. Félek, hogy megfogja a papírt, amit közé teszek majd. Arról nem is beszélve, hogy el sem készíthetem belőle a prést, mert még nem igazán száraz. Állítólag műszárított faanyag, de szerintem még pár hónapot száradnia kellene.

Előzmény: Törölt nick (155684)
enel00 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155689

Most egy kicsit bánom, hogy (legalább) egy darabig nem lehet módosítani hozzászólást.

Kimentem megnézni az atyai sublert. Bizony azon is 20 osztás van, a párosak vannak

csak felírva 10-ig, a 0.05-ök vonalai meg kicsit rövidebbek. Röstellem a tévedésemet.

Előzmény: enel00 (155688)
enel00 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155688

Nem érzem kötekedésnek. Két oka is van, hogy  így "meséltem".

(1) Ez így elég szemléletes.

(2) 50 évvel korábban, a szülői házban, "csak" tizedes osztás volt a subleren. :-)

(Ha nincs a közelben a nagyító, akkor inkább a digitálisat használom inkább,

de annak használatát kicsit bizonytalanabbnak érzem, mert nálam könnyen elmozdul

a 0 referencia, ezért mérés után vissza szoktam húzni, hogy 0-ra áll-e.

Logarlécet/logarórát meg már egyáltalán nem használok. :-))

Előzmény: generátoros (155682)
motor-os Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155687

Ha még nem ismernétek.

Szakkönyvek:   http://www.terrasoft.hu/mikolap/barkacs

BigFic Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155686

Hú, milyen cég: B1-44 (178 x 178) Normál ár:45 990 Ft Akciós ár:10 000 Ft

Nem túlzás az eredeti ár?!

Előzmény: kutyala (155685)
kutyala Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155685
Előzmény: apaf3j (155667)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 1 155684

Íme a festék:

A mágnesek elég jól szerepelnek, szépen odacuppan a laminált takarólap és kellő erővel ott is tartja:

Ragasztóanyag: a mágneseket 2k epoxy, a vasdarabot és a laminált burkolatot a kereten építési ragasztó tartja a helyén. Utóbbi száradás után is rugalmas marad kissé.

Szerintünk ez így elég lesz. Aztán meglátjuk, tesó gyerkői mit gondolnak a témáról :D

Előzmény: Törölt nick (155663)
generátoros Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155683

Amikor tanítottam a tolómérce használatát, akkor mindíg a rovátkák egybeesésének a meghatározása jelentette a nehézséget , a  gyengébbeknek még az is probléma volt ,hogy az egészszámhoz már csak a tízedeket, századokat kell hozzáadni.

Előzmény: generátoros (155682)
generátoros Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155682

Ez is nagyon fasza magyarázat, de (nem kötekedés) mivel a tolómércék közül jobban elterjedt az a változat ahol 19mm-t osztanak fel 20 egyenlő részre,  ezért  azt már nehezebb 0,95-tel szorozni. Az elv megértéséhez azonban nagyon jól érthető amit írtál.

Előzmény: enel00 (155680)
enel00 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155681

Az illik hozzátenni, hogy a hozzászólásom a  0.1 pontosságot mérő nóniuszra igaz. Vannak

ennél árnyaltabbak is, még több osztással, és ott persze nem a 0.9 mm a bűvös szám.

Előzmény: enel00 (155680)
enel00 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155680

A nóniusznak az a "trükkje", hogy 0.9 mm-enként vannak a vonalkák egymás után.

Precíz leírás helyett legyen néhány példa.

Mondjuk 6 mm-t kell megmérni, akkor látjuk, hogy a száron levő 6 mm és a

nóniusz 0. vonalak pont egy vonalba esik.

Mondjuk 7.5 mm-t mérünk. Akkor a nóniusz 0. vonala a száron levő 7 mm-rel nincs egy

vonalba, hanem a 7 és 8 mm-nek megfelelő rovátka közé esik. Az kell megkeresni, hogy

a nóniusz "hányadik" vonalkája fog egy vonalba esni a száron levő mm-es beosztás

vonalkájával. A jelen példánál az 5. vonal lesz a jó, mert 5*0.9 = 4.5 A nyílás ténylegesen

a 7.5 mm => 7.5+4.5 = 12 mm. (A 12 mm-nek mint értéknek semmi jelentősége, csak

az a tény számít, hogy ott van először egyvonalban egy nóniusz vonalacska és a száron

levő mm-es beosztást jelölő vonal.

Talán a következő párosítások is segítenek ráérezni a lényegre:

1 x 0.9 = 0.9 + 0.1 => egész szám

2 x 0.9 = 1.8 + 0.2 => egész szám

3 x 0.9 = 2.7 + 0.3 => egész szám

4 x 0.9 = 3.6 + 0.4 => egész szám

5 x 0.9 = 4.5 + 0.5 => egész szám

6 x 0.9 = 5.4 + 0.6 => egész szám

7 x 0.9 = 6.3 + 0.7 => egész szám

8 x 0.9 = 7.2 + 0.8 => egész szám

9 x 0.9 = 8.1 + 0.9 => egész szám

Előzmény: BigFic (155677)
generátoros Creative Commons License 2018.03.17 -1 0 155679

Lassan kiokosítanak a többiek.  Figyelmes legyél. Nincs semmi szorzás, ez a mérőeszköz nem egy bonyolult eszköz. A nehézséget az okozza, hogy a magyarázatok nem elég részletesek. Ami a videóban is elhangzik az sem részletezi a finomságokat. Azt azért  tudni kell a tolómérőről, hogy a pontossága azért "csak" megközelítő eredmény. Most írom a lényeget----ritkán van olyan eset amikor pontosan Példaául: 6,5mm vastag anyagot mérünk és ezért az is ritka amikor a mozgó csúszka rovátkái teljesen egybeesnek az állórészen levő rovátkával. Amikor nem találsz egybeeső rovátkákat akkor azt a rovátkát keresed meg a mozgócsúszkán (nóniusz) amelyik legjobban megfelel az  egybeesés feltételeinek , ennek a rovátkának a jobb és baloldalán lévő rovátkák segítenek eldönteni, hogy jól ítélted-e meg az egybeesést, mert a két szélső rovátka közel egyformán van távol a velük egybeesni lehetséges felső(állórész ) rovátkákktól. Ahogy fent írtam, "megközelítőleg" megfelelő gyakorlattal, egy 0,05mm leolvasási pontosságú tolómérővel ,akár 0,02 pontos olvasás is lehetséges. Bő negyed óra gyakorlás és tudni fogod. Hajrá!!!

Előzmény: BigFic (155676)
THT Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155678

Nem kell semmit szorozni :)

Jó szem valóban kell hozzá, többek között ez az egyik oka, hogy célszerűbb digitálissal dolgozni

Előzmény: BigFic (155677)
BigFic Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155677

Meg van még egy nagy hátránya az alkalmazásának: Nagyon jól kell látni ahhoz, hogy a nóniuszt leolvassa valaki.

Előzmény: BigFic (155676)
BigFic Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155676

Köszi, pont eddig jutottam el, de valami szorzás is van a nóniusz-szal, na azt nem értem. mert az adja igazából a tizedet, nem?

Előzmény: THT (155675)
THT Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155675

Megpróbálom leírni :)

2 skála van:

A fő, vagy álló skála, ez van a száron.

A nóniusz, ez van a csúszkán.

Ha elvégezted a mérést, akkor a csúszka áll valahol a száron.

Megnézed a nóniusz 0 rovátkáját, hogy melyik, a fő skálán lévő osztást hagyta el. Na ez lesz az egész értéked.

De mivel valószínűleg 2 egész mm-t jelző rovátka közt áll a nóniusz 0-rovátkája, ezért

Ezután megnézed, hogy a nóniuszon lévő rovátkák közül, melyik esik egybe bármelyik főskálán lévő rovátkával. Ne ez meg lesz a tized, meg adott esetben a század érték.

Tehát a fő skáláról, a szárról olvasod le az egész, a nóniuszról pedig a tized/század értéket.

Előzmény: BigFic (155672)
BigFic Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155674

Kösz. Persze van digitális is :) Na, de akkor is!

Előzmény: roland7 (155673)
roland7 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155673

http://nagysandor.eu/AsimovTeka/Stefanelli/subler.html#parts

Flash Playeres animáció is van a gyakorláshoz.

Előzmény: BigFic (155669)
BigFic Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155672

Kösz. Ezt megtaláltam előtte én is, de első olvasásra nem értettem :) Gondoltam hátha van egyszerűbb, de majd még nekifutok...

Előzmény: enel00 (155670)
GPS Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155671

tolómérő leolvasása

Tudod, lassan olyan lesz már ez is, mint a hajózásban a szextánssal-iránytűvel navigálás. Tisztelettel felnéznek azokra, akik ezt tudják... de azért már nem nagyon kér belőle senki.

Inkább ránéznek a GPS-ploter 14 "-os, álló érintőképernyőjére, beállítják rajta az úticélt, bekapcsolják a robotkormányt, aztán hátradőlnek a kormányállás foteljében.

És kérnek egy (jó esetben) kávét - rossz esetben valami erősebbet.

Már bárhova megyek (termelő helyre) - már a 30-40 éves, régebbi esztergákat és a marógépeket is átalakították már digitális leolvasásúra - így már ott se sasolják a nóniuszokat az aranykezű szakik.

.

Előzmény: enel00 (155670)
enel00 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155670
Előzmény: BigFic (155669)
BigFic Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155669

"és sosem tanultam analóg tolómétert olvasni."

Ezt elmagyarázhatná valaki tényleg... mert én sem tudom leolvasni az enyémet.

Előzmény: Törölt nick (155503)
gábor 321 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155668

OK!

Előzmény: apaf3j (155667)
apaf3j Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155667

No most utánanéztem a neten ennek a vákuumos telítésnek. Szóval a talpfák telítésekor kétféle célra használnak vákuumot:

1: A fát a telítés előtt napokig vákuum alá helyezik, hogy utána "beszippantsa" a telítő anyagot.

2: A nagy nyomású telítés után vákuummal szívják ki a telítőanyag feleslegét.

Amit tegnap este írtam, azt fenntartom, tehát "a fát a lazúrba, aztán a lazúros edényt a vákuumba" módszer szerintem nem jó. Az viszont tényleg jó lehet, ha egy éjszakán át vákuum alatt hagyod a kezeletlen fát (itt viszonylag kis darabokról van szó, rövidebb idő is elég lehet), és utána egyből a lazúrba teszed (esetleg még túlnyomást is adsz rá). (RRgergg lényegében ezt írta le) 

Előzmény: gábor 321 (155666)
gábor 321 Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155666

Csak nem kérdeztem akkora baromságot, mint amilyennek elsőre tűnt.

Mindenesetre köszönöm a válaszokat.

G.

Előzmény: RRgergg (155662)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155665

nemtudom, valahol olvastam. tulajdonképpen nem igazán nagy különbség.

azt mondod, hogy a Te gőzölt anyagod a felületén barna csak? gyalulás után gőzölték volna? nem lehet hogy inkább csak a levegőn sötétedett?

Előzmény: Törölt nick (155664)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155664

Még valami, az üstben főzésről: lehet Vajk gőzölésre gondolt (ha tényleges főzésre akkor bocs). Fa gőzölésére sok videó van yt-on, "steaming wood" -ra keress rá. Legtöbbször a fa hajlítása miatt teszik ezt vele. Egy a találatok közül:

https://youtu.be/osThexh3cbE

Előzmény: Ervin89 (155660)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.17 0 0 155663

Komolyan! :) Gőzöld meg.

Gőzölt (táblásított, hossztoldott, olajozott) akác munkapulttal dolgoztam a hetekben. Lépcső anyaga lett. Nagyon nem hasonlít a színe ahhoz az akáchoz, amit eddig láttam. Viszont szép barnás színe van.

Mivel nem voltunk elégedettek a szélek gyári lekerekítésével, ezért kapott egy R4-es kerekítőmarót minden látható felső él. Na ott elkezdett világítani az akác, érdekes módon nem egyformán. Ezen a képen láthatod:

Ez a "főnöknek" (tesóm) nem tetszik, elkezdtünk kísérletezni vékonylazúrokkal (dió, tölgy) egy mintadarabon. Végül egy nemtom honnan bányászott barna lazúr nyert, amivel ehhez a színárnylathoz tudtunk közeledni. Majd lefényképezem a dobozát/márkáját, délelőtt megyek ide. Csak nem tudom mennyire "papírálló", amit szeretnél. Meg mi csak ezeket világos éleket kezeltük. Ha marad belőle elég szívesen neked adom h kipróbáld, ha jó akkor felhasználd. Mekkora felületet kezelnél?

Előzmény: Ervin89 (155660)
RRgergg Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155662

Szia!

Régebben láttam Püspökladányban talpfa telítő üzemet. Ott emlékeim szerint a nyers talpfát vákuum alá helyezték, utána napokkal nagynyomású edény felől nyomták a kőszénkátrányt a talpfába. Csak a talpfa végei voltak rögzítve az edénybe ahonnan a nyomás a fába "tolta" az anyagot. A faanyag feltétlen kilógott az edény tömített fedelén. Olyasmi volt mint egy autókláv. Fafaragók szokták nylonba csavarni a fát, mintegy dunsztba, és a kicsapódó párát kicsomagoláskor lerázzák, majd újra csomagolják. Így veszejtik el a fa nedvességtartalmát.

üdv gergg

Előzmény: gábor 321 (155634)
kutyala Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155661

Nem hiszem, hogy itt egy ilyen választól tartani kellene. De a telifa nem lehet jó irány? Nem tudom, milyen anyagból dolgoznak, de vákuumban, az biztos. Bár föld alá szánják, ami nem víz, de egy gondolat erejéig talán érdemes elmerengeni rajta.

(én mindig jókat derülök, amikor a fatelepen kérnek gombavédelmet, és a full szőrös, csurom vizes anyagot 1-2 éjszakára beleteszik a lébe, utána meg meggyalulják, és írmagja nem marad a lucskos gyalult deszkán a védőszernek)

Ervin89 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155660

Komolyan? : )

De nem kicsi, legfeljebb üstben főzhetném meg.

Előzmény: halaloszto (155658)
wtman Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155659

Az nem szú, hanem kopogóbogár! Én sem vinném be, mert azok a bogarak még mindig ott vannak.

Előzmény: fázunk (155657)
halaloszto Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155658

állítólag ha megfőzöd, besötétedik. ha kicsi kell, kipróbálnám...

Előzmény: Ervin89 (155655)
fázunk Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155657

Helyenként szu rágta 30éves tölgyből szerettem volna,(szeretnék) franciaágyat készíteni. 8x7x250cm méretű gerenda az alapanyag.Az asztalos szerint a szú még mindíg él,élhet,ezért ó nem vinné be a házba.Sajnálom az anyagot,friss "mozgást"nem látok,dilemmát,na azt látok.Teendő,ötlet?

motor-os Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155656

Így csinálták a vasúti talpfákat. Forró kátrányba merítve engedték rá a vákumot.

Előzmény: gábor 321 (155650)
Ervin89 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155655

Sziasztok!

Akácot szeretnék sötétbarna színűre pácolni. Mivel csináljam? Szeszes vagy vizes fapác? Olyan kellene, ami szépen beszínezi és száradás után nem fog. (A fa papírral fog érintkezni.)

Köszi!

Ervin

apaf3j Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155654

Amennyire a fizikára emlékszem, ennek csak annyi hatása lenne, hogy a Sadolinból a vákuumban szépen elpárologna a víz illetve az oldószer, reggelre rohadtul besűrűsödne, és nem bírnád lekaparni a fáról a ragacsos trutyit. Bár a fa meg lenne védve :) Szerintem nem véletlen, hogy a fát nem vákuumban, hanem nyomás alatt szokták impregnálni. 

Paco155 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155653

Hajrá, hajrá, ahogyan gondolod. Kár nem érhet. :)

gábor 321 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155652

Előzmény: gábor 321 (155651)
gábor 321 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155651

Aki hitetlen a szivattyú teljesítményével kapcsolatba.

gábor 321 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155650

Bocs, de mi benne számodra a nem érthető???

Mivel a "pórusokból" kiszívatom a levegőt és folyadékba van, logikus, hogy helyébe a folyadék fog bekerülni.

Ez által gondoltam jobban konzerválom a fát. Gondolom ezzel nem ártok a fának.

Előzmény: Paco155 (155649)
Paco155 Creative Commons License 2018.03.16 -2 0 155649

Az még hagyján, de vákuum alatt akarja...... :P

Előzmény: Soká (155646)
gábor 321 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155648

Rendben. Köszi a válaszokat.

Előzmény: Soká (155646)
Nobody1 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155647

Forgórész tekercseléssel foglalkozó műhelyben megoldják a kiegyensúlyozását - szerintem.

Előzmény: rferi (155645)
Soká Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155646

Én a helyedben megkérdezném trópusi svédpadlót áruló cégktől, hogy nincs-e nekik bontott vagy maradék doboz teakfa. Ilyen méretet úgymond mintadarab formájában megvehetsz. Ha négyzetméter ára 20-30e Ft, akkor sem olyan eszetlen összeg mintha most nekikezdesz akácokat válogatni vagy nyomás alatt sadolinnal kezelni(ami nekem rosszul hangzik...)

Előzmény: gábor 321 (155643)
rferi Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155645

Igen, kábé.

Én csak bentre akartam, hogy lenne egy gép, amivel a plexilapok élét megdolgoznám.

Sokszor csinálok mérési ojjektumokat plexire/vel borítva, és a gépész marógép túl lassú hozzá.

Gondoltam majd ezzel.

Most azon agyalok, hogy kiveszem a késtengelyt, és felrakom a marógépre, és elvégzem a gyártást a kicikínaiak helyett.

Garinak persze ekkor annyi. Csak még azt nem tom, a kiegyensúlyozással mi lesz - bár ilyen trehány meló mellett talán most sincs semmi kiegyensúlyozás benne.

Előzmény: fejes.i (155627)
motor-os Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155644

A vákum jó ötlet. Nagy mértékben elősegíti az impregnáló anyag beszívódását a fába.

gábor 321 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155643

Összesen 3 darabról van szó. A méretüket pontosan nem tudom, mert épp 4. napja vagyok a halálomon, és szigorú fekvésre vagyok ítélve (még csak nem is ihatok). Amennyire emlékszem, 250 mm hosszú, 40-45 mm széles és max 25-30 mm vastag. A tetejét szeretném valamelyest hosszába több vonalba kimarni, ne dobjunk minden alkalommal hátast, ha használjuk. 

Előzmény: Soká (155637)
generátoros Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155642

A kitolóhenger csak egy késői változtatás szerint gumirozott.  Az elektra beckum hc260 még simán apró bordás(recézett). Meglepő ,de nem hagy nyomot---az enyémen.

Előzmény: 409 (155616)
apaf3j Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155641

Nagyon mutatós, gratula!

Előzmény: Törölt nick (155639)
feketefelhoo Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155640

CMT 7E

Előzmény: 650918 (155636)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.16 0 5 155639

A múltkori axminster.co.uk rendelésem egy részét végre sikerült feldolgozni. :)

Mahagóni nyél+ olaj + cianoakrilát befejezés. A végén polírozva.

halaloszto Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155638

Olajjal szokas ilyet csinalni.

Soká Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155637

Pontosíthatnád, hogy milyen méretekről van szó konkrétan, hány darabról. Első körben biztosan utánanéznék, hogy mondjuk teakfából lehet-e olyat beszerezni?

Előzmény: gábor 321 (155629)
650918 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155636

Szeretnék a segítséget kérni .Felső marót szeretnék venni de olyat amit asztalba is belehet építeni és fogas lécel lehet állítani  nem kell profi csak barkácsolásra kell. Előre is köszönöm 650918

roland7 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155635

Szia!

Tényleg megérte az árát, ha ennyire sokoldalúan használható. Persze önmegában nem a szent grál, használni is tudni kell. A képeket elnézve, Te bizony tudod használni. :) Gratulálok!

Előzmény: Törölt nick (155619)
gábor 321 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155634

Szeged mellett lakom.

Az összeget csak azért írtam, nem akartam olyan válaszokat kapni, hogy ha pénzem volt egy csónakra, ne filléreskedjek ilyenekkel.

A lakk számomra is felejtős éppen azért, mert ha valahol elkezd leperegni, nem lehet szépen rávinni még egy réteget úgy, hogy az szép legyen.

Viszont!

Van a cégnél egy vákuumszivattyú. Mi van akkor, ha a már leszabott, kimart, léceket, belerakom egy kupa sadolinba, azt a szivattyú tartályába és úgy hagyom vákuum alatt (-0,7...-0,8 bar) mondjuk egy éjszakára. Feltételezem lesz elég ideje magába szívni a lazúrt.

GPS Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155633

Ahogy mondod, a lakkot-hajón messziről kerülni kell - mindegy milyen lakk legyen az.

Viszont a Milesi-nek van egy páca (lazúrja) - ami nagyon bevált évek óta, vízben-napsütésben egész szezon alatt - kifogástalanul bírja.

A színe se változik a durva UV-től, a felülete sem, a fa is sértetlen marad ilyen körülmények közt is.

.

Előzmény: fejes.i (155632)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155632

A kezelés fontos, de teljesen másodlagos, pl bükköt mind1, mivel kezelnéd, akkor sem jó.

Lakkot kerülném (víz bemegy alá, de ki nem jön, fülled a fa, felcsattan a lakk, nem jó - akkor sem, ha valaki feltalálta a "csónaklakkot"), több rétegben olaj. Biztos van a hajókra kitalált olaj megoldás.

pl

http://www.biofestek.hu/page.php?29

(bár én senkiben sem bízom, aki a fát lakkozni akarja)

GPS Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155631

Nem egy 15 millás jachtról van szó, de még csak nem is 2 millió volt.

Hol a hajód ?... lehet tudok segíteni. Akár privátban is írhatsz, összehozlak valakivel, aki kifejezetten hajó-asztalossággal foglalkozik 

De már bocsánat, nálunk a kikötőben a "yacht" az 30 millánál kezdődik, a jobbak 40-nél :-)))

(Vicvóót na, komolyan ne vedd... de azért tényleg rostokol itt pár 40-42 lábas Bavaria, Csatalina, Beneteau, Coronado és társaik).

És ez még nem is Aliga :-)))

.

fejes.i Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155630

Bükköt semmiképp, pár év alatt elviszi a gomba.

Az akác rettentő vetemedékeny anyag, jó lehetne, de valójában 90% veszteséggel lehetne kiválogatni belőle annyi anyagot, hogy ne hasadjon-repedjen-vetemedjen később.

Ha a felsoroltakból muszáj választani, akkor tölgyből csinálnám, de azt azért azt is komolyabban kell válogatni erre a felhasználásra, mert szintén vetemedékeny lehet ilyen nedves környezetben.

De azért nem véletlen, hogy az ilyesmi nagyrészt trópusi fából van. Van arra is forrás, kérdés, hogy mennyi kell.

gábor 321 Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155629

Sziasztok!

A következőkhöz szeretnék tanácsot kérni.

Vettem egy kishajót, aminek a fürdőlétráján lévő fa borítás hiányzik.

Azt szeretném pótolni, de nem tudom milyen fából tegyem illetve mivel kezeljem le. Nem egy 15 millás jachtról van szó, de még csak nem is 2 millió volt. Természetesen nem akarok valami egzotikus országból fát hozatni hozzá, csak mégis valami tartósat raknék rá. Azt gondoltam, hogy tudok szárazat ismerőstől szerezni,  tölgyet, akácot, bükkköt.

Jó-e valamelyik, és mivel kezeljem le? 

Köszönöm a válaszokat.

G.

Hobbit_G Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155628

Szia

A dewalt féle lézer amilyen elmebeteg, annyira jó. Kollégám imádja, ő vette ugye korábban a 774-es kis gépet.

Tudta hogy ilyen, de azt mondja ezt a paraszt technikát...

Sok megoldásban beteg a cég, de mind működik, bevált módszerek, nincs nagy újítás, csak régiek tökéletesítése ami extrákat illeti.

745 fém lap kiszedése viszont megviccelt, azt az elmebeteg egyszerű vackot, nem jöttem rá hogy működik, csak miután 2x megszivatott... Neked eszedbe jutna, hogy a csavart amit lelazítasz utána be kell nyomni, hogy kivehesd az éket? Nekem nem...

Előzmény: Törölt nick (155621)
fejes.i Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155627

Ez sajnos annak az esete, hogy valójában egyetlen munkára sem alkalmas, barkácsra sem. Mint a tescós vidiás fúró - egy lyukat sem lehet vele fúrni téglánál keményebb anyagba.

Előzmény: rferi (155597)
rferi Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155626

Ez egy teljesen szokványos eldobható késpenge, mind egyforma, attól nem féltem. De ez a V alak, ez durva szerintem.

Előzmény: raklapjúzer (155624)
rferi Creative Commons License 2018.03.16 0 1 155625

Sokkal kevésbé kell a mágneseknek síkban lenniük, ha nem közvetlenül ragasztod fel őket, hanem vagy a habosított tükörragasztót, a TESA kétoldalast használod, vagy ha valami neoprén darabot használsz alátétnek.

Ilyenkor kicsit tudnak mozogni a síkból, és ezért az lehet kicsit megengedőbb is.

Előzmény: Törölt nick (155619)
raklapjúzer Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155624

Lehet hogy megpróbálták utánozni a Festool spirálkését, csak nem úgy jött össze. :-))))

Megnéztem egyet, aztán gyorsan visszazártam a dobozt. A kés ránézésre nevetséges. Kb 5-6 mm széles, vastagsága nincs 1 mm se. Kérdés, hogy beszerezhető-e hozzá pótkés és főleg mennyiért? Lehet hogy maradi vagyok, de én a vastag élezhető késeket szeretem.

Előzmény: rferi (155597)
feketefelhoo Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155623

Az EB260-nak is bordás mindkét hengere, de mégse lesz csíkos a felület. 

Előzmény: 409 (155616)
Pillanatragasz Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155622

Nekem a metabo n teljesen jó a lézer  , igaz még egy órát használtam max. Előre megszívatott mert ha nem balról volt a pontos méret akkor a fűrészlap vastagságával rövidebb lett a deszka :) 

Előzmény: Törölt nick (155621)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155621

"mondjuk azt nem értem, hogy a lézerét miért úgy oldották meg, hogy vágáskor kitakarja a fűrész, így csak felemelt helyzetben látható :/)"

Vetté' vóna dewaltot! :D

Mondjuk igaz ami igaz, érdekes és izgalmas invenció magát a fűrészlapot (illetve annak árnyékát)  felhasználni vágásvonal jelzőnek.

Én a lézert 2 okból nem használom a Metabon:

- tökjól lehet magával a fűrészlappal is belőni a pontos vágásvonalat

- jelenleg sz*r :D (pontosabban nem a lézer, hanem a kapcsolója kontaktos kicsit, más is beszámolt ilyenről, így lehet Metabo betegségről beszélhetünk)

Előzmény: 409 (155617)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.16 0 0 155620

Ezt én sem értem ... és mivel JET-műveletlen vagyok, kicsit keresgéltem:

http://www.jettools.com/us/en/company/history/

Mindamellett, egészen biztosan nagyszerű szerszámokat gyárthatnak. De hogy svájci eredetű lenne ... :)

Van pár kék Bosch-om. Egyik Svájcban, másik N.o-ban, harmadik a ruszkiknál (!) és van Made in Malaysia is. 

Akkó most mizu van? :D

De ha már gérvágó és a felvetett lista (Maki, AEG, "Stanley"): A Makira szavaznék. Megjegyezve hogy a Metabommal (KGS 254 M) sincs semmi baj.

Előzmény: halaloszto (155608)
Törölt nick Creative Commons License 2018.03.15 0 0 155619

Szia!

Nagyon kedves vagy, köszönöm :)

Használtam ám segédet, mert nekem is feltűnt hogy nem lesz egyszerű dolgom. Ő lett az egész történet hőse:

https://muszerguru.hu/sokszog-sablon-t510

Amikor megvettem fogalmam sem volt hogyan és mennyire hatékonyan fogom használni. Így jó nagy levegőt kellett venni a megrandelés előtt :-) Mert ez sajna nem 500 Ft, de őszintén szólva amekkora segítség volt: így utólag nézve én 2x annyit is megadtam volna érte (addig csak azt gondoltam hogy pár alumíniumdarabért meg szárnyas anyáért rendesen elékérik a pénzt)

És miután a lépcsővel elkészültem, nem gondoltam volna, hogy még egyszer segítség lesz. Méghozzá a lépcsőanyagból megmaradt darab fűtéscső takarójának beszabásánál:

Ez pedig ma tegnap/készült, a lábazat. "Hulladékfából", az a sok vágás a leceken a merülőfűrész nyomai, ők voltak az alátétfa. De így, mivel burkolat mögött lesznek, pont jó szolgálatot tesznek:

A rövid oldalon fixen lesz feltéve az oldalfal, a szemközti oldalon pedig ilyen, winchesterből kioperált mágnesek tartják majd az oldalfalat - hogy szükség esetén leszedhető legyen, de egyben "láthatatlan" módon tartsa azt fent :

A második képen éppen a 4 db mágnes/vas párost szorítom síkba, hogy a lehető legjobb tartást biztosítsák. Nyilván nem lesz tökéletes a sík, de nem is cél hogy letéphetetlen legyen az előlap. Mert akár az is lehetne, rohadt erősek ezek a mágnesek /ilyenkor áldás az IT-s munka, meg a relatíve nagy cég: sok rossz vinyóból garázdálkodhatok :-) /Az előlap ugyanabból lesz mint a padló, a hosszanti oldalon mintegy a padló folytatásaként, "felúsztatva" az oldalfalra. 

Előzmény: roland7 (155614)
roland7 Creative Commons License 2018.03.15 0 0 155618

Valóban, ez kimaradt részben. A képben gyönyörködtem, a szövegértelmezés felületes volt. :)

Nem baj, hátha a belinkelt kínai eszköz is jól jön valakinek.

Előzmény: Kamelot (155615)
409 Creative Commons License 2018.03.15 0 0 155617

Erre valószínűleg nem fogsz mindent eldöntő választ kapni, miután így az összes géppel senkinek sem lesz tapasztalata. Mindenki a sajátját fogja dicsérni/szidni, ami azért sokszor szubjektív megítélés.

Szerintem az LS1018L  jó gép, de ezt csak arra tudom alapozni, hogy nekem ilyen van. Ergo, elfogult is lehet a véleményem, miután a többit nem ismerem.  (mondjuk azt nem értem, hogy a lézerét miért úgy oldották meg, hogy vágáskor kitakarja a fűrész, így csak felemelt helyzetben látható :/)

Előzmény: hinar1 (155596)
409 Creative Commons License 2018.03.15 0 0 155616

"Némi bordázottság látszik rajta a kitoló henger miatt"

A kitolóhenger is bordázott???  Az gumis szokott lenni, pont azért, hogy ne "karmolja" a már gyalult felületet.

Előzmény: apaf3j (155602)
Kamelot Creative Commons License 2018.03.15 0 0 155615
Előzmény: roland7 (155614)
roland7 Creative Commons License 2018.03.15 0 0 155614

Gratulálok a gyönyörűen kivitelezett munkához! 

A lépcsőfokok csalafinta alakját nézve ez a szerszám biztosan sokat segített volna:

https://www.youtube.com/watch?v=2ombWtX1OTY

Azt a kb. 500 forintot biztosan megéri a műanyag változat. De kicsit drágábban van fém is.

Előzmény: Törölt nick (154865)
rogergerro Creative Commons License 2018.03.15 0 0 155613

Oszt ezt még exportálja is, ilyen CHF árfolyam mellett. :-)

Előzmény: Paco155 (155611)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!