Már írtam, hogy egy ilyet jó lenne nekem is megcsinálni, csak nem nagyon van helyem rá. Azért a fantáziámat izgatja. Azt meg szabad kérdezni, hogy egy ilyen mennyiből jött ki neked? Láttuk, hogy elég sok saját erő van benne, ha csinálnék, az enyém is így készülne.
A folyamatos eső ellenére másfél nap alatt sikerült átköltöznöm az új műhelybe. Még nagyon spártaiak a körülmények, de a dolgok nagy részének már megvan az ideiglenes helye. :D
Ja, ilyen Hyundai csiszolóm van, sokat nyűglődtem vele ez miatt. Nekem egy idő után a kis váll kompletten le is kopott. Ragasztottam lapkát is a belső részre, de huzamosabb használatnál úgy fel tudta melegíteni a szalag, hogy a ragasztó elengedett.
Ami végül segített: az állító csavar menetét kellett beragasztani annyira, hogy csak erővel lehessen tekerni állításkor. Azóta nem mászik el, tartja a beállított pozíciót és nem akar menni se jobbra, se balra. A kis biztosító rugó ami rajta van, az bakfitty.
Nekem Hyundai szalagcsiszolóm van, amennyit és használom bőven megteszi. Ereje, súlya van, fordulatszám szabályozás van, beszerezhető szalag hozzá van. Csiszoltam már vele bükk raklapanyagot, 12x12-es fenyő gerendát, szóval amikor használom, akkor kap rendesen :)
Eddig egyetlen negatívum, amit tapasztaltam vele: a szalag vezető tengely műanyag, van rajta egy pici váll, ami arra hivatott, hogy a szalagot ne engedje csúszni a géptest felé. Ha egy régebb óta használt szalagot sokáig átfordítás nélkül használok, akkor ez a váll hajlamos a szalag szélét "kinyújtani" és ha túlnyúlik, akkor képes és átugrik a szalag a vállon, belerágva magát a burkolatba... Tanulópénz, érdemes forgatni a szalagot időnként :)
Nálunk egy bükkfa padlóból levágott darab tölti be ezt a szerepet, mindkét felén gyalulva. Semmivel sincs lekenve, nem szálkásodik, csak fogy az évek előrehaladtával (cirka harminc éves lehet a szentem, vagy még idősebb) - mondjuk nem is vágóhidat üzemeltetek. Az étolaj pedig nem barbár dolog, feltéve ha nem zavar az avas íz és szag... Míg el nem felejtem, nálunk maximum csak melegvizes lemosást szokott kapni, nem beáztatva három napra, mint az asszonynépnek a szokása (meg a kés fonákját kalapáccsal püfölni, illetve egyéb logikusnak tűnő dolgok garmadája).
A felsoroltak jónak tűnnek, de ha jobban szeretnéd a natúr fának a látványát élvezni, akkor valami vizes bázisú lakk is jó lehet - bár ez utóbbi nem emeli ki a fa erezetét, mint az olajozás. Esetleg még az olaj+méhviasz, ha tudsz szerezni.
Új, akác vágódeszkát mivel érdemes kezelni? Sima étolaj barbár dolog lenne?
És egy beltéri ágyféleséget? Az dió és kőrisből készül. Korábban olvastam valami thung olajról meg kemény olajról. Boltot, linket szívesen elfogadok.
Más: évi pár alaklomra milyen szalagcsiszolót ajánlotok? Ha jól emlékszem, valaki b&D kaxx-t ajánlotta. Kaptam kölcsön egy huydai-t és egész jó, bár nincs viszonyítási alapom..
Igen, pár napja van, de nem az eredeti, hanem kínai. Nagyon szívesen lefényképezgetem, és le is mérem ha kell, ha esetleg nem lesz jó Mr. Gabson által linkelt file.
Lenne egy nagyon egyszerűnek tűnő kérdésem: ha 4-es facsavart vásárolok, akkor annak milyen magméretűnek ill. teljes méretűnek kell lennie?
Már több boltban vásároltam és általában 2.5mm-es magméretű és max. 3.5mm-es teljes átmérőjű csavart adnak... 4-es méretűnek. Azt mondják, hogy ők is így kapják.
Most kinek lehet igaza?
A probléma az, hogy minden méret vékonyabb mint régebben...
A hét elején érkezett meg kínából a megrendelt grr-ripper klónom. Ma visszamentem a megrendelői oldalra (aliexpress, be szerettem volna linkelni egy videóm alá) és érdekes módon már nem volt megtalálható. Oké, akkor keressünk másik boltban. De sehol sem volt. Sehol, az egész aliexpressen. Oké, gondoltam megnézem a bangood-ot. Ott sincs! Itt a bangood youtubos videója, a videó leírása alatti linken sincs már semmi: https://youtu.be/Z6PVLIwGBLc
Most csak én nem találom sehol (béna vagyok a keresésben?) vagy tényleg nincs?
Mi történhetett, hogy hirtelen mindenhonnan eltűnt? Pacman vagy más "keresőmester" esetleg rátaláltok valahol? :-)
Nem elég. A finom szálló por ami például csiszoláskor keletkezik, odatapad a szűrőre és lecsökkenti a kapacitást az eredeti töredékére. Ha van ciklon, akkor ezek a levegőnél könnyebb részecskék el sem jutnak a porszívóig, így nem csökken a teljesítmény.
kicsit lentebb épp hirdettem a Hilda lapostiplimarómat 25-ért, de egyefene, ha kell vkinek fórumon odaadom 20-ért :)
A korábbi fermemhez képest sokkal jobb és kényelmesebb, de persze egy makita vagy dewalt más téma.
Ha érdekel szólj és boltolhatunk. Egy kis 3x2m szekrényt evvel csináltam és nem lett rossz. Bele kell jönni ebbe is hogy hogy érdemes, s mint kell forgatni, de a komplett szekrény összeállítása megvolt kb 6-7 órán belül, ami azért nem rossz (igaz előre vágatott és élzárózott bútorlapból)
Szóval ha gondolod írj privátot. Nem volt túlhasználva a masina.
Ilyen a világ. :) Itt a fékfolyadékot is a döntő többség fékolajnak hívja, pedig semmi köze az olajhoz. Aztán mégis /majdnem*/ mindenki tudja, hogy miről van szó.
* Előfordult már néhány otthon barkácsolóval, hogy olaj-olaj felkiáltással motorolajjal töltötte fel a féket. ://
Nincs itt semmi gond, azt hiszem Te azt akartad mondani, hogy a lapostípli elnevezés helyett jobban preferálod a lamelló vagy keksz elnevezést a kolléga nem erről hanem a gépről írt és azt bizony nyugodtan nevezheti annak aminek írta. Keksz gépet miért írt volna.
Mar bocs, de ez baromsag. Nemetul flachdubelfraeser, ennek a magyaritasa a Magyarorszagon elterjedt szohasznalat. Hogy egy marketinges megprobal ezen valtoztatni, az az o baromsaga.
Ezt nem tudtam, sajnos nem beszélek és írok német nyelven, bár a szakmai szó-használat egy csomó elkorcsosult német szavakból áll.
Nem kötekedni akarok, de, ha beütöm a googl keresőbe akkor kidobja ezt a lamallózónak nevezett gépet, ha beírom a dominót akkor a gyermekjátékok jönnek elő.
Mar bocs, de ez baromsag. Nemetul flachdubelfraeser, ennek a magyaritasa a Magyarorszagon elterjedt szohasznalat. Hogy egy marketinges megprobal ezen valtoztatni, az az o baromsaga.
Nem kötekedni akarok, de, ha beütöm a googl keresőbe akkor kidobja ezt a lamallózónak nevezett gépet, ha beírom a dominót akkor a gyermekjátékok jönnek elő.
Hát, ezt a "lapostiplimaróm"kifejezés kellene elfelejteni, mert nem az. Igazából egy Svájci asztalos találta ki, aki nem-tudott pontosan tiplit fúrni. Egy sarokköszörűre szerelt 4mm marókést szerelt össze egy vezető mechanikával, amit a Lamello szabadalmaztatott és fejlesztett. Én a Lamello vagy keksz elnevezést preferálom.
"lapostiplimaróm" meg van a Festool-tól, úgy-nevezik Domino.
Nem bántásból, sajnálom, hogy nem tudod.(Én is tanulok minden nap, mert minden változik, ez a szakma ilyen)
Azt nem tudom, hogy ez a sablon jó-e bármire, de ezekkel a kis micsodákkal is eltudod érni ugyanazt az eredményt fillérekért, mint bármilyen más sablonnal. Én évekig ezt használtam, és a bútorok is működnek, amit összeraktam velük.
A lamelló egy csodaszer, gyorsan és pontosan lehet vele dolgozni. Ha van rá kereted, vedd meg a Makitát, jobban jársz.
Ha egy kör alakú hordó tetejénél 3 ponton van felcsipeszelve a zsák akkor nem létezik olyan, hogy túl kicsi rés :)
A mellészóródó anyagra gondoltam, de saccolni sem tudom, ez majd kiderül. Ha kevesebb mint 10 % akkor mondjuk minden ötödik zsákcserénél ki kell önteni belőle. Vállalható kényelmetlenség ahhoz képest hogy mondjuk minden alkalommal lapátolni kell.
Nekem noname kategóriás lapostiplimaróm van. Tény és való, hobbi kategóriás, oda kell figyelni, hogy mit csinál az ember, kicsit körülményesebb vele a munka - de nem volt 30 ezer se az ára.
Csütörtöktől pont lesz akcióban újra sok más faipari témával. Engem érdekelne, hogy mennyire használható ez a sablon, van valakinek tapasztalata vele ?
Sziasztok, eddig csak egy két apróbb dolgot barkácsolgattam, de most úgy tűnik hogy egy viszonylag komolyabb (legalábbis nekem kezdőként) szekrényt kell összeraknom.
Még pár éve vettem egy ilyen tipli sablont a Lidl-ben, hogy jó majd lesz valamikor:
Most elkezdtem nézegetni, de finoman szólva nem tűnik túl profi cuccnak. Szerintetek is, nagyon szenvedés lenne vele dolgozni?
Nézegettem, a lapostiplimarókat, de bazi drágák. Az Einhell-t nem szeretnék, a jobbak meg 75+eFt :(
Ha azt mondjátok, hogy megéri mint befektetés, akkor lehet hogy megveszek egy Makita-t, mert ha megrendelném asztalostól a bútort, kb. a gép lenne a munkadíj és szerintem lenne még a jövőben pár bútor ahol használhatnám majd.
A gyakorlatban akkor lehet gond, ha túl kicsi a rés a hordó fala és a zsák között és mondjuk hirtelen eldugul a szívócső. Ezesetben előfordulhat, hogy sokkal könnyebben szívja ki a porszívó a levegőt a zsák fölül mint alul, ergo nyomáskülönbség alakul ki a zsák két oldala közt és felkapja azt.
A másik kérdés, hogy mennyi fűrészpor fog behullani a zsák és a hordó közé, ezzel inkább csak plusz munkát generálva?
Megpróbálom leírni, legközelebb sajnos már csak szemlélttni tudom.
Két eset.
1.) Zsák szája kiborítva a hordón kívülre
2.) Zsák minden része a hordón belül és nincs a széle felszorítva a falra csak lóg
Első esetben van három "kamránk" és ebben három nyomásunk. Az egyik a külső levegőé, a másik a hordó és a zsák közötti részbe zárt levegőé, illetve a harmadik a zsákban lévő levegő.
Ha nincs bekapcsolva a porszívó akkor mindháromnak azonos a nyomása 1 bar. A térfogata is ennek megfelelő. A hordó két oldalán azonos a nyomás illetve a zsák két oldalán is. A porszívót bekapcsolva a belső nyomás lecsökken. A hordó külső felén marad az 1 bar a belső felén pedig a zsák belsejéből elszívsz valamennyi levegőt. A zsák és a hordó fala közti zárt térben lévő levegő viszont nem tud mit csinálni mint kitágul Kifelé a hordó merev fala tartja az alakját tehát tolja befelé a zsákot a porszívó felé, mert a saját 1 atm nyomását csak úgy tudja csökkenteni ha a térfogata nő. Eredmény: A zsákot felkapja a cső. Úgy gondolom ez számodra is egyértelmű és tapasztaltad is.
Második esetben viszont csak két kamránk van hiszen a zsák külső és belső oldala egy légtér. Amíg nincs bekapcsolva a porszívó a hordóban a zsák mindkét oldalán 1 bar van illetve kint is.
A porszívó bekapcsolásakor elszívsz valamennyi levegőt a hordóból. De mert a zsákfelső része nem zárja le a hordó fala melletti légteret így onnan is egyszerre szívódik el mint a zsák belső részéből.
A hordó fala most is tartja az alakját a zsáknak viszont mindkét oldalán ugyanaz a lecsökkentett nyomás van tehát nincs táguló levegő - a zsák nem mozog sehova.
Ez az elmélet. Gyakorlatban tévedhetek is, majd elválik. :)
Volt bizony! Én először élezéssel kapcsolatos keresésemmel jutottam a videóihoz, linkeltem is őt párszor. Igen kedvelem az öreget. Látszik hogy szereti amit csinál, no meg némileg érti is.
Simán belógatva, száj kint részt próbáltam, sikertelen lett a teszt, úgy beszívta a cuccot a szívó, mint a fene :D
Szerintem csak úgy működhet ha kiszívjuk a luftot a zsák és doboz (hordó vagy bármi) közül és rátapad a felületre. Erre volt példa a videó, ahol a szívórészből "leválasztott" egy csövet az illető és alulról szívta a zsákot vele.
Evvel másik bajom, hogy nekem 50% telítettségig volt jó a ciklon, ha már több volt benne kezdett a porszívó is telni a cuccal. Ha ebből kiindulok, akkor mindig csak félzsákom lesz tele, ami irritálna :)
De fogok szerezni vmi vastagfalú kukát és kipróbálom avval a dolgot. Az legalább kisebb is lesz és talán hatékonyabbá válik így a szívásom a szó szoros értelmében :D
Most a gyalut még éppen szívja, de a nagy dobozzal már köpköd előre is szépen, a kicsivel ezt nem csinálta csak szívta, 36-os belső átmérőjű cső ide vagy oda, működött.
Bár lehet gyalunál további kísérletek lesznek a gyalu alatti dobozzal, ha nem lesz más hülyeségem folyamatban :D Most éppen ajtó készül műhely és garázs közé hulladékból (ne tessenek komoly dologra gondolni, csak szigetelés célja lesz, semmi egyéb, vékony gyenge ajtó, amolyan unalomtöltés címén részben).
Más kérdés, hogy lesz egy komolyabb vasmunka is közeljövőben, de nem lövöm le a poént :)
Azzal kezdem, hogy figyelmetlenül olvastam elsőre, másodjára már más gondolatom támadt, az hihetőnek látszik, hogy más a helyzet amikor a zsák csak be van lógatva és más akkor amikor a száj szélei kívülre kerülnek. A másik probléma pedig az, hogy tűpontosan nem ismerem az elvi működést. Most van előkészületben a rendelésem az aliexpress-től egy leválasztóra 16.99 dolcsiért és ha lesz nekem is ilyen akkor kipróbálva majd, hiteles véleményt tudok alkotni.
Még mindig nehéz elképzelnem, ha vmi van és tömődik a cső, akkor nem szívja fel a zsákot vagy szakítja széjjel.
Nincs túlnyomás elleni megoldás nálam, de a bútorlapból összerakott láda is zsugorodik már akkor is kicsit, amikor alapban beindítom, ha még vmitől tömődik is a cső, akkor meg aztán pláne recseg meg ropog még a 18-as bútorlap is :D Volt hogy próbáltam vödörrel a ciklont, hááát, csúnya vége lett szegénynek , lehet képzelni milyen kicsire ment össze. Súgok: nagyon :D
A mostani nagy dobozban sajnos veszik nagyon az erő, meg kell néznem mitől, de tartok tőle már túl nagy és vissza kell térnem a régi dobozhoz, ami kár, mert ebbe férne cucc bőven, ritkán kéne üríteni még gyalulás mellett is...
Ha lesz időm megnézem a porszívóba mennyi kerül, ha sok akkor a szigeteléssel van gond, még nem volt időm rá, talán majd ma este meló után 8 körül szomszédok örömére :D (nem mint ha sokat hallanának belőle zárt ablakoknál...)
a következő dolog nem egy "hasznos" tárgy lesz, hanem a tervezgetett nagy elszívó...
Még hogy az nem hasznos? Ne viccelj. ha jól, alaposan és szakszerűen csinálod meg - az még a hasznosnál is hasznosabb lesz.
Én már rég rátértem arra a meló-stílusra, hogy nem építek meg "ideiglenesre", vagy "próbára" semmit.
Ha csinálni akarok valamit, már van annyi önuralmam (nem volt ez meg mindig) - hogy előtte, a gondos tervezés mellett - minden anyagot-alkatrészt-segédeszközt előbb beszerzek, vagy elkészítek - és csak utána fogok neki a már eleve "végleges" verziónak.
A nyáron a guta ütött meg türelmetlenségemben, hogy valahogy "ideiglenes" módon kipróbáljam a mobil-klímából átalakított kültéri-egységes lakókocsi-klimámat. Az elrendezési-mód nem saját agyalmány, de a kivitelezési módja saját kútfő. Főleg a 8 méterre elvezetett hideglevegő.
Már nagyon ott voltam, hogy improvizálok valamit - hadd lássam, hogy legalább beválik-e az ötlet.
De erőt vettem magamon, szépen sorjában megrendeltem minden alkatrészt (az ebayről is, az elektronikát) - és láss csodát, mire minden összeállt 3 nap alatt véglegesre sikerült megcsinálni úgy, hogy még faszául működik is.
Na jahh, ha pontos a terv, minden kéznél van hozzá és még elő is van készítve - így könnyű :-))))
Nálam minden ilyen dolog gyorsreagálású módon készült el, de mostmár nagyon fogadkozok, hogy (még egy fogast kell sürgős készítenem), hogy a következő dolog nem egy "hasznos" tárgy lesz, hanem a tervezgetett nagy elszívó... de addig is, amit használok, az egy régi delonghi porszívó előtte egy kutyakajás fémhordó, a tetején thien baffle leválasztó. Szóval a kukás zsákkal nincs gond. Gond csak akkor van, ha akármilyen okból leszűkül a szívócső. A fém hordó is azonnal behorpad ennek a kis gépnek a vákuumjától is. Ez persze vékony falú hordó.
Kedves uram amit maga mond az a józan paraszti ész amit pedíg pacó az tudományosnak tünik. Kinek mi jön be a paraszti ész vagy a tudományosnak tűnő elgondolás, lehet ezt tudni? Én egy jó nagy paraszt vagyok, de ha a vákum még a vékonyfalu vashordót is kikezdi akkor a nejlon zsákot valszeg meg is eszi. pacótól nem várok a beírásomra tudoskodó választ csak Öveges tanár Uram szintjén, tehát érthető és kétes tudományos alapok nélkül.
Nekem nincs benne zsák, ha megtelik, akkor átöntöm egy kukászsákba. Kb. 10 mp, nem igazán porol, szóval sokat lamentálni nem érdekes ezen a zsák sztorin. :)
Van egy vastag fém hordóm, de még mindig a műanyaggal használom a ciklont, lusta voltam kicserélni. Néha behorpad, de magától vissza szokott menni, szóval ez is működik. :)
Kipróbáltam. Megszívtam a szák és a hordó közt. A zsák frankón feltapadt a hordóra.
Eddig volt OK!
A teli zsákot nem bírtam kicibálni a hordóból.
A megoldás. A hordót nem kell kibélelni zsákkal. A teli hordó szájára kell ráhúzni a zsákot. Kívülről, majd fejre fordítva kiemelni a hordót. Ha szerencsénk van sikerül. Ha nincs akkor fándlival kimerni a hordót.
Szia, közben rájöttem hogy jó nagy baromságot listáztam neked a Yorktól és írtam h melyik áll hozzá legközelebb - HVS511 - egyrészt az a "szingli" satu, másrészt az egész oldal ugye a Quick Release-es verziókat mutatja.
Nagyon vak voltam, de megtaláltam amiből anno mi vettünk, ők az olcsóbbak, de a jófogásosn is ilyen van:
Na innen van nekem a HV 515, volt aki asszem az 516-ra szavazott a csapatból. És inkább ezek állnak a legközelebb a jófogásoshoz. 515 -> Nettó 37.90 EUR, nem sokat változott az ára.
Jó pár hét lesz mostantól mire elkészülök de természetesen megosztom. A vákum mértéke mindegy amíg az a zsák mindkét oldalán ugyanannyi. Épp erre kérdezett rá kuperta, és ezért mondtam, hogy a levegőnek átjárást kell hagyni a zsákon kívülről a felső lyuk felé.
Hát, próbáld ki, én arra tippelek hogy felszippantja.
Marha nagy vákuum alakul ki ott lent, de ne legyen igazam. Az elején felszívja és onnan kezdve fent is marad a szívóerőtől.
A forgács oldalra esik le, ha telítődik elkezd porszívó is nyelni, nálam előző doboznál ez 50%-nál indult el. Ráadásul a nejlonzsák könnyű anyag és ami a lényeg, hogy egyben van, simán felkapja.
Van erről videó a nagy oldalon. Ott alulról és oldalról is szívja a fazon hogy ne kapja fel a nejlont.
Próbáld ki és oszd meg velünk már kíváncsi vagyok én is erre xd
A makita rádiuszmaró kések is nagyon faszák, és nem kerülnek annyiba mint a CMT marókések. Mondjuk én is úgy vagyok vele, hogy ami bevált azon nem változtatok. Most ezt a marógépet és a 3.2es marókést kifejezetten OSB lap lekerekítéséhez vettem, és akkor már vettem hozzá még + három marófejet, hogy meglegyen az egész sor.
A lényeg, hogy a makita kések sem olyan rosszak hobbi szintre. Volt kollégámnak (ő asztalos ) extol marókésével is le élmaróztunk vagy 1 km össz. hosszban lucfenyőt, és megse kottyant neki.
Úgy voltam vele az a Gépdepós toll elfér a műhelyben. Meg aztán ha nem tudták volna beszerezni a csapágyat akkor is meglegyen a 10.000 Ft-os értékhatár, az ingyenes szállításhoz. Persze most majd a marókést a tollat és a csapágyat egy csomagban fogják küldeni.
És nem módosítottad a rendelésedet, mert akkor már tollat sem kellet volna hozzáírnod. A maróval együtt a csapágyat is megrendelhetted volna, egy szállítással.
Fentről le, a következő sor tőle balra és fentről le - hagyományos írásmód szerint. És nem hieroglifák, hanem nagyon összetett szavak (ház+disznó = szerencse, vagymi).
De még szerencse hogy belinkelted a gépdepó CMT marókését, mert igazából akkor döbbentem rá, hogy van nagy csapággyal készült marókés is, és nekem erre van szükségem!
Vagy a megfelelő fa fúróval belefúrsz amíg a körvonalat kikarcolja neked mélyebben és ha fúróval nem megy, akkor azt a körvonalat már szikével is ki tudod vágni, majd reszelni.
Ötletet szeretnék kérni arra, hogy egy pingponglabdába hogyan csináljak a legegyszerűbben akkora lyikat, ogy az ujjamra fel tudjam húzni (báb lesz belőle).
Én szikére gondoltam, hogy megskalpolom, de ott marha pontosan kell vágni, amit szikével nem tudom, megy-e. Vagy fúrni, jó éles 12-es fúróval, ott az a kérdés, hogyan fogom meg. Neten égetős módszert javasolnak még, forrasztópákám van (beáldozható heggyel), de hogy ez mennyire lesz pontos, az kérdés, ráadásul gondolom elég büdös.esetleg reszelő, vagy csiszoló. Ha lenne kézigyalum, azon le lehetne hámozni talán, de ez nincs.
Igen, így már teljesen egyértelmű, de nézd meg a gépdepón a 8mm-es makita lekerekítő késeket a két szériát mindenféle kép nélkül (minden méretük egyforma), és akkor ez egy hobbi felhasználónak nem lesz elég egyértelmű. Ezért írtam, hogy máshol kiderítettem, hogy melyik széria kell, és máshol vásároltam meg a marókéseket.
Az a közel-keleten is divat. De miért jó? Mert így jobb kézzel kifelé, azaz "tovább" lapoztak, s nem befelé (vissza)? De a jobbkezesek pont úgy kínlódnak izraelben mint nálunk a balkezesek, szétkenik amit írnak.
Ezzel én is majdnem besz@ptam még most másodjára is. A makita késnél is két széria van. A gépdepon is tehetnének mellé egy képet, mert úgy könnyebb a rendelés. Semmilyen megkülönböztetés nincs a két sorozat között. Típusszám alapján kell kideríteni, hogy melyik a jó.
Csak egy apró kiegészítést szeretnék: mikor körfűrészt kerestem, néztem az Axminstert is. A kicsit elküldték volna ide, a nagyot már nem. Lehet, hogy valami méretkorlátjuk van, vagy más oka volt, nem tudom.
(Hangfalat vettem Németországban, akkor néztem utána: a DHL és társainál volt egy maximális kerülethatár(!), ami felett a szállítási díj nagyon durván megugrik.)
Már meg is rendeltem a marókést, vettem hozzá egy Gépdepós tollat, így megvan az ingyenes szállítás. Közben eszembe jutott, hogy a már meglévő CMT 939.254.11 számú marókésemen a csapágy gyárilag kisebb volt, ezért a kés még egy plusz nútot is húzott. Mivel nekem erre nútra nem volt szükségem, ezért az egyik olcsó kínai marókésem tetejéről levettem a nagyobb csapágyat és rátettem a CMT marókésre. Így már tudtam úgy gömbölyíteni, hogy nem húzott a kés felesleges nútot. Viszont ez a kínai csapágy a sok használattól kikotyogósodott, időszerű lenne cserélni. Ezért rendeltem most egy rávaló CMT nagy csapágyat, amivel majd nem húz feleslegesen nútot. Ez a csapágy jelenleg nincs náluk raktáron, de beszerzése folyamatban van.
Valószínű mikor az első CMT marókésemet rendeltem félreértés történhetett. Vagy én mondta rossz számot, vagy rosszul értették így kaptam meg a CMT 939.254.11 számú marókést, ami pont olyan mint a most rendelt CMT 938.254.11 számú marókés, csak ezen nagy csapágy van, így nem húz felesleges nútot.
Nekem is megjött a motor a fűrészgéphez. 2,2kW 1 fázis, 2820 fordulatú- A 80-as években készült, Svájcban. AEG gyártmány. Eredetileg egy vizes téglavágó gépet hajtott. Fél méteres tárcsát tengelyen.
Most 3 lépcsős ékszíjtárcsa van rajta 60-80-100 mm átmérőkkel.
A tengely a jövő héten lesz kész fix 80-as ékszíjtárcsával. Így +-25% lehetőségem van a fordulatszám változtatásra. Ahogy számolom 30 és 40 m/s közt lehet az élkör kerületi sebessége.
Határeset .... de kicsit soknak tűnik, bár nem tudom a pofákat adja-e, azok miből, mennyit "érnek".
Anno a HV515 (most nem látom katalógusban) + SRL300 alles zusammen (ÁFA, utalás ktsg, szállítás ktsg), forintösszegben 34.607HUF-ra jött ki, asszem 4-5 -en álltunk össze és így osztódott pár költség, nekem így jött ki ennyi.
Köszönöm ezt az információt! Én nem tudom miért, de azt hittem csak ennek a marógépnek a vásárlás esetén van az ingyenes házhoz szállítás. De ha így van ahogy írod akkor tényleg nem vesztettem vele semmit. Azt hiszem meg is rendelem. Pár nap és itthon is lesz csak vennem kell hozzá valamit. Köszönöm még egyszer, hogy felhívtad rá a figyelmem!
Az ebay-t nem tudom, de én közvetlenül az Axminster oldalára mentem és ott bazi nagy felugró ablak hirdette, hogy szállítanak Mo.-ra, sőt, alaphelyzetben még az árak is forintban vannak fent. Szóval, szerintem próbálkozz újra, sikerülni fog. És tök korrektül tolták, a rendelést követő napon feladták, aztán a csomag tett egy kisebb európai körutazást, de ez már a DHL sara, így végül majdnem két hét után érkezett meg. De ha minden simán ment volna, akkor kb. max. 4-5 munkanap alatt itt van.
Az első három cent csak a kézremegés miatt van, a többi meg azért, hogy ne b@sszam ki a 3.14csába az egészet a becsukott ablakon negyed óra múlva. Az ismeretségi körömben van olyan is, aki menten családi adagot fogyaszt. :D
Értem már miért gondolod. Akkor részletesebben. Akkor lenne, ha a kukászsák és a fémhordó közötti levegőt légmentesen lezárnám. Pl hogy a zsák száját kívülre kifeszítem a hordó peremére, és arra rakom rá a fedőt. De ha nem ezt teszem hanem csak simán a hordóba alulra berakom a zsákot, hogy peregjen bele aminek kell, és a tetejét belül rögzítem de csak leesés ellen (mondjuk két csipesszel ami a fedőre van szerelve, akkor nincs ilyen hatás. Természetesen a zsáknak olyannak kell lennie, ami nagyobb mint a hordó, hogy ne függjön a csipeszeken azoknak ne kelljen súlyt tartani. Mondjuk 100 literes zsák a 60-as hordóba teljesen perfekt, és így a szájának a lezárása is egyszerűbb.
Persze a Karcher az otthoni porszívóihoz nem adja meg ezeket az adatokat, miért is adná. Keresve egy egymotoros nedves-száraz iparit viszont már megvan. Az 1800 wattoshoz 20 000 Pa max vákum és 4020 l/perc tartozik. Szóval 20% mínusz vákum, és 5 % plusz légszállítás - mondjuk rá, hogy kb. egyezik.
A teteje valószínűleg 10 mm rétegelt lesz, az kellően merevnek tűnik, az oldalát meg majd meglátom. Akkor egyelőre nem küzdök belső merevítéssel.
Ez olajosból lesz kiflexelve (egy másik ilyen hordót perem alatt vágtam el (más célra), de ennek inkább megtartanám a felső gyűrűjét) szóval nem az erősített békazáras kivitelű. Az oldalfal izgat jobban, na meg az hogy ha belülre erősítést rakok akkor vagy kukazsákkal kell majd használnom (ami persze nem eleve elvetendő gondolat), vagy nehéz lesz belőle átborítgatni a dolgokat - mindig marad valami a merevítés alatt. A kukazsák esetében pedig annak rögzítése a kérdéses elem.
Nekem ez a harmadik ilyen marógépem, mert nem szeretem cserélgetni a késeket, de én csak az olcsóbb makita marókéseket vásároltam. Többnyire puha fához (lucfenyő).
Még annyit kiegészítésképpen, hogyha CMT 6.35 rádiuszmarót szerettél volna rendelni hozzá, ami elég drága 9790Ft, és a gépdepónál 9990Ft felett ingyenes a szállítás, akkor rendelsz hozzá még valami apróságot és ingyenes a szállítás , tehát a szállítással nem vesztettél semmit.
"Lásd a balkezesek magasabb aránya a művészetekben."
A balkezesség összefügg azzal is hogy az agy melyik féltekéjét használja jobban az ember. Ugyanígy összefügg viszont a művészeti és a technikai irányultság is. Innentől pedig természetes az, hogy azok akik amúgy is balkezesek sokkal hamarabb fordulnak ebbe az irányba mint a gyárilag jobbkezesek tehát az arányuk is magasabb lesz. Igazából inkább az a meglepő, hogy nem az összes balkezes választja ezt az irányt.
Hordója válogatja. Az első hordóm vékony lemez hordó volt, az behorpadt. Ki kellett kalapálni és meg kellett erősíteni. Majd szereztem egy vastagabb falú fém hordót, ami már erősítés nélkül sem horpadt be.
Tanítsd meg arabul írni. Vagy kínaiul. Akkor pont jó lesz az iránya. :) Azért, mert te, én és a többiek így szoktuk meg, attól függetlenül nem biztos, hogy mindenhol ez a helyes.
A statisztikai adatok sok mindenre jók, csak a megfelelő 'környezetbe' kell őket helyezni. Példádnál maradva, nincs megadva az, hogy hány jobbkezes halt meg ugyanazon vagy hasonló szituációban, mennyi balkezes nem volt részese balesetnek a jobbkezes szerszámokkal, mekkora volt a 'mintavétel' nagysága, hány esetben tusolták el a dolgot a munkáltatók, ect, ect.
De tényleg ez nálam nem okoz problémát. A vésőt is ha kell, akkor jobb kézzel fogom meg, ha kell, akkor ballal. A subler dettó. A felxnél nem azt nézem, hogy miképpen áll kézre, hanem azt, hogy miféle képen férek hozzá hatékonyabban az adott feladathoz - amúgy is, előbb bekapcsolom és utána használom, akármelyik oldalról is van a fogantyú. Forrasztás közben többnyire jobb kézben tartom a pákát, de ha apró encsembencsemeket kell a helyére rakni, akkor is - ballal kezelem a csipeszt és a tűt, de ha ez így nem megy, akkor egy deci kisjéger a kézremegés ellen, és helycserés támadás. :] Mindig is mondtam, hogy furán vagyok összerakva. Bár... Most hogy így szóba került, lehet, hogy megpróbálkozom egyszer a balkezes írással is... Hátha tényleg kettő van. :]
Nem lekicsinyelve a balkezesek problémáját, azért más dolog egy jobbkezes társadalomban szocializálódva balkezesnek lenni, mint felnőtt jobbkezesként azzal szembesülni, hogy egy balkezes eszköz mennyire használhatatlannak tűnik. Az én egyik gyerkőcöm balkezes és nem nagyon hallom, hogy panaszkodna, illetve lelkesedne, amikor jobb-balkezes dolgokról van szó. Régóta gitározik és nem húrozta át a hangszert balkezesre. Még az egeret sem balkézzel kezeli. (de tényleg, erről majd beszélek vele!) Sajnos a balkezeseknek még az írás iránya is rossz, ezzel együtt kíváncsi lennék arra, hogy magában a (genetikai) balkezességben rejlik az oka, vagy csupán az alkalmazkodási kényszerben, hogy a balkezesek gyakorta jobban teljesítenek az átlagnál. Lásd a balkezesek magasabb aránya a művészetekben.
Ha nem mondok hülyeséget, egy balkezesnek még a motorok forgásirányát is meg kellene változtatni, ezzel együtt a bele való szerszámokat is...
Igazából nem szörnyű, mert mi olyan baromi ügyesek vagyunk, mint Chuck Norris, szóval simán megoldunk mindent bármelyik kezünkkel! :))))))))))))
Én például a csavarhúzót aszerint teszem balba, vagy jobba, hogy befelé, vagy kifelé kell tekerni a csavart. Ui. a csuklóddal nagyobb erőt tudsz kifejteni, ha kifelé fordul, tehát jobbal jobbra, ballal balra tekerve. És még rengeteg hasonló....
Már meg is érkezett a kis apróság! Meglepően kicsi, de ez nem zavar, mert egykezes gépet akartam. Hát ezzel fogok tudni dolgozni egy kézzel az biztos! Már ki is próbáltam. Könnyen lehet vele dolgozni, halk kis gép, hosszú kábellal. Azt hiszem nekem megfelelő lesz. Amit viszont a vásárlás alkalmával elmulasztottam és csak most jutott eszembe, hogy nem vettem hozzá marókést. A Gépdepóból rendeltem a gépet , és ott lett is volna CMT 6,35 rádiuszú marókés, ami nekem is van itthon. Ha előre gondolkodok, akkor megvehettem volna hozzá egy új marókést is, és akkor tényleg örökre a marógépbe lehetne a marókés. És ráadásul ingyen szállítással a kés is hazajöhetett volna. De mindegy a marókést egy másik alkalommal megveszem hozzá. Pár kép róla.
Ez is egyfajta megközelítés. És még csak nem is vádolható túlzott szubjektivitással, hiszen kb. mindenkire egyformán igaz, hogy számára az a legjobb, ami neki van. :-)
Te egy úriember vagy. :)) Egy idézet a facebookról: Jézus mária! Nem tudom melyik lehetett az a vadbarom, aki ezt összerakta, de egyrészt fogalmatlan, másrészt ezt még hazugságnak is tartom, mert bár szubjektív nézőpontok alapján lehet értékelni, de ez csak egy amazon marketingfogás. Szégyen.
:)) Van ott még pár ilyen lista. Biztos, hogy a legjobb 10 hőlégfúvóba belefér egy B&D?
Volt egy katonatársam, balkezes volt. A lövészeten parancsnok "elvtárs" vakargatta az okos fejét, de azután semmi gond. Lőtt ballal, Egész jól. Gondolom izgalmas lehetett a kiröpködő hüvelyeket látni. Egyszer vettem a Praktikerben egy balkezes konzervnyitót. Forgattam egy darabig mire rájöttem, hogy balos. Ott jöttem rá, hogy milyen szörnyű a balosoknak a jobbos élet.
Nem, itt a killed az valóban a megöltet jelenti. Ha eltekintünk a szó szerinti fordítástól (ami szintén értelmes lenne ha a died lenne ott nem a killed), igazából úgy lehetne fordítani, hogy "évente több mint 2500 balkezes embert ölnek meg a jobbkezesek számára tervezett használati eszközök".
Igaz, a "büntetés" szót idézőjelbe kellett volna tegyem...
.... de attól még mindig többet fizet a balkezes - na nem azért mert drágább balkezes szerszámot gyártani, hanem mert kevesebb fogy belőle, tehát kevesebb darabra oszlik el a gyártás-előkészítés.
"More than 2500 left-handed people are killed each year whilst using equipment designed for right-handed people. The most dangerous of which is the power saw."
Ha valaki esetleg nem tud angolul:
"Több mint 2500 balkezes ember hal meg (gondolom a "killed" itt nem "megölt", vagy "öltek meg", de ezt mondja) minden évben a jobbkezes emberek számára tervezett berendezések használata során. A legveszélyesebb ezek közül az elektromos fűrész."
Az első kisflexem (amiben megdöglött a motor) kapcsolója a gép tetején volt és nem az oldalán. A mostaninak meg a jobbkezesekre van tervezve a kapcsolója és számomra is irtó kényelmetlen a használata - pedig állítólag jobbkezes vagyok (néha meg úgy érzem, hogy csak kettő bal van). Megtanultam vele együtt élni.
Ugye ugye. Ez is egy olyan dolog amit nem értek, miért nem csinálják meg üzemszerűen 2 kezesre, vagy egyszerűen megfordíthatóra, ami a gépkönyvében is benne lenne.
De a sublerrel is jót elszórakozhat egy balkezes :)
A kérdést már megválaszolták. Sajnos nekem is fix fordulatú kékBosch és egyéb flexeim vannak. Olyan nagyon nem hiányzik, hogy legyen egy negyedik gépem is :(
Amitől máris jó lesz egy jobbkezesnek, de itt most a balkezesekről volt szó, vagyishogy bal kézzel megfogva a géptestet, nincs mivel eltolnod a kapcsolót.
Na ezt a masinát egy balkezes tudná használni? mert az oldalfogantyú szerint balkezesekhez van állítva, de a gombja mintha csak jobbkezesekre esne oda ahova kell.
Windsor stílusú, széklapot martam vele, kell egy kis gyakorlás, legnagyobb gondom a Parkside flex, ormótlan védőburkolata volt, nehéz vele megfelelő szögben hozzáférni a fához.
A repedést az aljára ragasztott erősítő lap, túlszorításával okoztam, mert a kimart lapot ragasztottam.
"Pont ugyanazt valósítja meg, mint a... láncfűrésszel körberakott tárcsa"
A láncfűrésszel nekem két bajom van (ha minden igaz) 1. gyakran kell élezgetni
2. szerintem nem túl szép felületet produkál
( és fogalmam sincs, fűrészelés helyett, hogyan tud marni, laikusként úgy gondolnám, hogy az keresztvágásokra való és nem "simító" marásra) ((közben nézegettem videókat, lehet vele "simogatni" is))
"Annak (mármint az Arbortechnek) pont az a nagy előnye, hogy a lapján dolgozik."
Részben igaz, de én ezt a marót nem arra használnám, hogy sík felületet képezzek vele, hanem elsősorban homorú részeket szeretnék alakítani vele, vagyis a korong pereméhez közeli résszel íves marásokat végrehajtani. Persze, valószínűleg az a helyzet, hogy a domború felületre jobb az Arbortech TurboPlane-je a homorulatokba meg az Industrial Woodcarver nevű. De közben találtam már több egyéb megoldást is, majd még nézegetek videókat. Ha okosabb lettem, beszámolok...
Úgy szeretem a fórumon, hogy mindenki mindenhez ért.
Van egy ilyen része is, de ennél már jóval bonyolultabb, leírni nem írhatom, de legalább Uram Ön nem találgat, hanem tudja mi volt és van ismerete :). Feleslegesen megy a fórum megint bele olyan témába, amihez semmi ismerete sincs, de legalább jót mulathatok rajta :D
Nem keversz, nekem volt ilyen bajom. Mióta kicserélték, nem mozog maráskor, csak meg kell húzni.
Mivel elég könnyű az egész gép, ha leszorítás nélkül a tetejére állítod, az egyik kezeddel megnyomod a rögzítő gombot, akkor a másik kezeddel nem tudsz normális erőt kifejteni, mert elmozog a gép.
Szóval az enyém tökéletesen működik, de marófejet úgy cserélek benne, ahogy elmondtam.
Zoli: ha nem akarod cserélgetni a fejet, akkor meg is oldódott ez a probléma. :)
Egyébként érdemes néha cserélgetni, mert a kis mérete ellenére elég hasznos egy szerkezet. Én minden ezzel marok, amit nem tudok a maróasztalhoz vinni.
Igen, én is azt nézem most így kb 10 film után hogy az az. Ha jól Mléxem, erre panaszkodott itt valaki, hogy mekkora gagyi mert nincs rajta fordulatszámállítás. :P
Nekem ma jött meg a harmadik (MAKITA RT0700C élmaróm) , vettem hozzá még egypár lekerekítő marót. Én csak 8 mm-es lekerekítő marófejet használok, de nem cserélgetem, ha nem muszáj, ezért van több gépem. A lekerekítő maróim 3.2; 4; 4.8; 6.35; 7.9; 9.5 A lekerekítő maróból a 7.9-es megy bele maximum, én beletettem a 9.5-öst is az egyik gépbe, de akkor a fekete bakelit talpán reszelni kellett, hogy beleférjen. A 12.7 marófejem egy kétkezes Lidl-is Parkside gépbe van befogva.
Szerintem azzal a 8-as szorítóval az lehetett a baj, hogy kézből 1db villással nem lehet kellően meghúzni a szorítóanyát. A 6-os az teljes patron, azt nem kell annyira megszorítani, az tart stabilan. Kicsit olyan az érzésem, hogy a 8-as "patron" egy utólag kitalált szükségmegoldás.
Köszönöm a részletes leírást! Még holnap egyeztetek ez ügyben az asszonnyal, aztán megrendelem. Ha jól láttam a GépDepó-ban még holnap akciós, és ingyenesen szállítják házhoz.
Ami biztos hogy saját célra valami izmosabb van beépítve szintén plexi alá. Nem tudom mi, csak azt, hogy piros, és fogad félcolos szárat. :)
Viszont egy csomó olyan dolgot lehet ellesni ami eszébe nem jutna az embernek a világ gazdagabb felén. Pl a benchdog az náluk egy huszas csavar. Mekkora ötlet! És ilyen apróságok. Szóval köszönet érte ez nagy fogás lett. :D
"Egy bajom van csak vele, kézből nem elég megszorítani a patront, mert meg tud lazulni a marófej. Én fejjel lefelé bele szoktam állítani a satuba és úgy húzom meg a csavart. "
Akkor amit korábban írtam ("menet közben lazul, gariztattad, jó lett") ... rosszul emlékeztem vagy valakivel keverlek :)
"Egy bajom van csak vele, kézből nem elég megszorítani a patront, mert meg tud lazulni a marófej. Én fejjel lefelé bele szoktam állítani a satuba és úgy húzom meg a csavart."
Ennek nincs a tengelyén kulcsnyílás, hogy két villáskulccsal lehessen meghúzni? A klónját én sem tudtam a saját rögzítőjével rendesen meghúzni, két villással viszont igen.
Különálló gép párti vagyok, és mivel a gép építéséhez nagyobb pontosság kell mint a rajta készülő darab, nem az én pályám, persze kiegészítők, segédek gyártása állandó elfoglaltság.
Nekem ilyen van. Kézből szinte csak ezt használom, mert a Triton dögnehéz.
Szuper a motorja, nagyon precízen lehet vele dolgozni. Voltak gondjaim a 8-as patronnal, de egy telefon volt a Makitának és küldtek egy másikat.
Egy bajom van csak vele, kézből nem elég megszorítani a patront, mert meg tud lazulni a marófej. Én fejjel lefelé bele szoktam állítani a satuba és úgy húzom meg a csavart. Ezt leszámítva szerintem zseniális a gép.
Ebben az esetben elnézést kérek, nem figyeltem meg jobban, akkor ugyanúgy működik mint az én 1617-em. Router motor ki, elvégezni amit kell, majd vissza.
"A maró fixen be van csavarozva és a lap is tehát nem kivehető - minden szerszámcserénél egy csomót kell csavarozgatni."
Nem kell csavarozni. Az egy 3709-es élmaró, azt csak ki kell húzni a műa talpából. Jelen filmen valamiért a szorító/állító egysége egy mezei csavarra van cserélve, azt kell lazítani, de az eredeti formában az is szerszám nélkül működik. Asztalba építés nélkül is így lehet szerszámot cserélni ebben az élmaróban.
"Azt hittem a közelgő ünnepekre való tekintettel árazták le!"
Nem Zoli, ez sosem volt szerintem 58 ezer forint. Max a nagy csomag, de az meg ettől kicsit több. Ez olyan marketingesd "leárazás".
Nekem Soká kolléga jóvoltából volt szerencsém egy kis ideig tesztelgetni. Nagyon nem akartam megnyúzni, de finom kis masina, sok rosszat még nem hallottam róla. Volt pár ember (Zero0, 72pt, Computerguru), akiknek a 8-as patronnal voltak gondjai (nem szorított rendesen), ezt, ha megveszed majd nézd meg és teszteld le jól. Ha jól emlékszem marás közben képes volt elmászni a marószár. Nem tudom hogy ez egy rossz patronsorozat-e, de ha jól rémlik Computerguru elküldte gariztatni, és a csere már jó lett neki.
Anniy előnye van a klónnak, hogy kb azon az áron jött a teljes (süllyeszthető és dönthető talpak, párhuzamvezető) csomag, mint az originál Maki legkisebb csomagja. De azért a Maki tényleg finomabb műszer. A motor felfutása, hangja, a vezeték minősége (hossza). Nomeg a 3 év gari sem elvetendő szempont. Csak mondom, a 8-as patront teszteld meg jól.
Nem a plexi a korlát én hatost használtam és a leírt összeállításban nem volt gond (igaz, nem a plexi tartotta a talpat) Ahogy avideót nézem a bácsi legalább 10-est rakott bele.
Még egy dolog a garázsvásárban: nagyon jutányos áron eladnám a Makita LB1200F szalagfűrészemet is. Nem volt túl sokat használva, van hozzá 4-5 db vadiúj szalagfűrészlap is. Ára: 124.000 Ft.
Őszintén bevallva nem. Illetve ez nem ilyen fekete-fehér, inkább vegyes a tapasztalat.
Asszem jobb ha részletezem. Nekem folyamatosan fejlődött az asztal, itt is voltak képek róla meg talán videó is egyszer. Aztán koncepciót váltottam. :)
A fűrész. Én eleve úgy csináltam, hogy a talpat nem csak a plexi tartotta hanem körben az asztal rétegelt lemeze is, így sokkal nagyobb volt az egyenszilárdsága. De a baj nem is ott volt, hogy libegett, hanem ott, hogy nem lehetett az asztallaphoz pontos derékszöget beállítani mert a motor súlya elhúzta. A rögzítését ugyanis pont fordított irányú terhelésre tervezték. Így mindig miután magasságot állítottam rajta be kellett a derékszöget is lőni, majd alulról megtámasztani a motor végét egy fordított szorítóval. 5 perc állítás - 10 mp vágás. Majd újra...... Illetve amikor először visszacsapott egy fát és az eltörte a plexit akkor tettem rá egy 1 mm-es alu lapot hogy strapabíróbb legyen. Egyéb baj nem volt vele.
A router. Annál az volt a bibi amit itt is felhánytorgattam. A plexi csavarozva volt a routerhez és az asztalhoz is, hogy ne tudjon elmozdulni az erők hatására. Amelyek eléggé komolyak lehetnek. Ez a rögzítés a fűrésznél nem gond, de a routernél minden fejcserénél ki kellett csavarozni a routert a helyéről amíg meg nem vettem a 1617-est. És egyszer a plexi sarkánál túlhúztam a csavart ami rögtön el is repedt. Akkor újat kellett készítenem.
De igazából apró kényelmetlenségekkel a kombinált asztal szépen működött ha a fentieken nem akad ki az ember. És a hobbistának pénze kevés de ideje az rengeteg. :)
A koncepcióváltás pedig az volt, hogy sikerült olcsón vennem egy GTS 10XC-t ezzel a fűrész probléma más megvilágításba került. De nem tudtam lemondani a kombinált asztalról és megcsináltam a fűrészasztal kihúzható részébe a router toldatot. Ahhoz Stolaztól kaptam egy Incra betétet (áldassék a neve) ami pont a 1617-hez volt kilyukasztgatva. Úgy emlékszem a moddingról is tettem be képeket.
Mivel idén karácsonyra kapok elszívást így a routerhez a következő lépcső az elszívásos vezető elkészítése - remélem még arról is be tudok majd számolni.
Szumma szummárum az a véleményem, hogy ha nincs más lehetőség akkor lehet építeni nem erre szánt eszközökből is használható kombinált asztalt de az mindig kompromisszumos. Főleg a pontos beállítás/végzett munka időaránya ami kérdéses lesz.
Azon ettől függetlenül gondolkozom. Ezt a videót csak úgy "ajánlotta" a Youtube, elkezdtem beletekergetni és egyikre pont oda, ahol szétveri az első maróbetétet.
Azt hittem a közelgő ünnepekre való tekintettel árazták le! A teljes csomagot azért nem akarom megvenni, mert úgy tervezem ezzel a géppel csak egyfajta munkaműveletet fogok végezni, a negyedköríves marókéssel. Mivel a marókés csapágyas, ezért nincs szükségem semmilyen kiegészítőre. A komolyabb marásokat az asztalba épített nagy marógépemmel végzem majd.
Vicces, ugyanez jutott legelőször eszembe mikor megláttam a tükörsima, karcmentes plexi felületet :)
"Most így hirtelen ennyi, de gondolkozhatok még mi jött elő...... :)"
Nekem annyi, hogy szép-szép ez a plexi .. .de mennyire rezonál be (vagy áll betonmereven) csak a plexi lap okán pl a körfűrész? Vagy mindegy, mert 10 milis vaslapon sem áll masszívan, a géptest okán?
Haha. Mindig akciós, mindig ennyibe kerül. Egyébként kurvajó, mi napi szinten nyúzzuk évek óta a műhelyben, jól bírja. Mondjuk én a teljes csomagot venném meg, amiben van dönthető talp, vezető, kétkezes kosár... az 2x ennyi. De azért így se rossz, a megspórolt pénzből meg pont kijön még egy köbméter tüzifa.
Azt hiszem, ez egy eladásra szánt darab, van a sorozatban olyan, ahol használják, a régebbi videóik, kevésbé szponzor és marketing szagúak. Lehet, hogy japán módra fordítva fűrészelnek. :))
Kicsit megkésve ugyan, de most kezdek gondolkodni hogy mit is hozzon a Jézuska karácsonyra. Amire nagyon szükségem volna az egy hengercsiszológép, de arra sajnos nincs pénzem. Viszont egy élmarógépnek is nagy hasznát venném. Ebbe a gépbe raknám a negyedköríves csapágyas marókésemet, amivel a székek asztalok élét marnám meg. Másra szerintem nem is használnám ezt a gépet. Igazából a Makita 3709 típust néztem először, de ahhoz 6 mm-es a szorítópatron. Aztán kinéztem a Makita RTO700C élmarót. Ennek már 8 mm-es a szorítópatronja. És ráadásul épp most akciós is .http://www.szerszamoutlet.hu/index.php?_makita_rt0700c_felsomaroelmaro_710w&kat=43&id=2016
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e közületek valakinek ilyen élmarója? Ha van akkor mik a tapasztalatok? Megéri az árát?
A bácsi is szereti a plexit. :) Viszont mivel én is csináltam belőle maró illetve körfűrészasztalt és pont Makita volt benne így két dolgot biztosan állíthatok.
- ez egy percet sem volt használva
- ami nem csoda mert ebben a formában használhatatlan. :)
Pár apróság:
A maró fixen be van csavarozva és a lap is tehát nem kivehető - minden szerszámcserénél egy csomót kell csavarozgatni. A szúrófűrész fogai felénk állnak és a körfűrész szintén felénk forog. Ami nem lenne baj, de a szögvezetőt meg vágólapot fordítva teszi be a bácsi mintha felé állna. A körfűrész a saját súlya miatt nem tartja a derékszöget azon a talpon így alulról meg kellene támasztani.
Most így hirtelen ennyi, de gondolkozhatok még mi jött elő...... :)
Országos Vérellátó a Karolinán. Könyörögtünk nekik az optikáért - mondjuk marhadrága volt még akkor, az igaz -, de nem lehetett. Koaxal kellett behúzni. Szerverek egy konténerben az udvaron, szerinted mennyire rázott a koaxcsati az épület átellenes sarkában a gépházhoz képest? :))))
Ezt hogy imádtam, amikor egy hálózati gyártó cégnél dolgoztam és a cuccok 99%-át azért küldték vissza, mert vagy nem tudták beállítani, vagy elbaszták a firmware frissítést...
Aztán súlyosbították a portkisütésekkel, ezt viszont barbárságnak tartom. Néha elég elolvasni a user guide-ot.
A legjobb amikor két épületet összekötnek rézkábellel, és a túláram kisüti mindkét oldalon a switch-portokat. Levágnám a kezét is annak aki ezt csinálja...
Majd megcsapatom magam ha félremegy a kontakt, miközben nyomkodósat játszom, és miközben egy elektronikai cégnél vagyok, ahol mindenfelé defibrillátornak kinevezett tápegységek fekszenek az asztalokon...
Ilyenekre nem volt szükség, egy trafós dugasztáp meg mindig kéznél volt és senkinek nem tűnt fel, hogy az a legfontosabb szerszám. Az atx táp csak azért nem volt jó, mert örökké letiltott.
Defibrillátor.... az kellett hozzá, hogy "no fault found" mentes legyen minden....
Egy elektromos gázgyújtó is megteszi - gáz nélkül, a processzor (vagy az IC-k) lábaira kínált szikrával.
Sajnos, ezzel a módszerrel a mai, korszerű autók többségét is haza lehet vágni - kívülről, minden külsérelmi nyom nélkül - igaz, oda már egy komolyabb sokkoló kell, de az tuti.
Egy idő után mi is meguntuk a visszadobott gariscuccokat. Csak és kizárólag olyat küldtünk vissza ami előtte meg lett simogatva egy jó kis trafós tápegységgel, minimum 10 mp-es amperszag és füstjelig.
Nem kevés időt töltött utána külföldön a vezetőség... De nem egy buta gyerekek amúgy, ma már megint itthon dolgoznak egy teljesen másik iparban. A gyatra piaci körülmények ellenére sikeresen gyártanak és adnak el termékeket.
Csak ahogy a normális leárazásoknak is megvan a módja, úgy a szervizek is másképp működnek tőlünk nyugatabbra.
Illetve most már itthon is tudok jó példát mondani, de ehhez minima 10-15 évnek el kellett telnie.
Én a pult másik oldalán tudod hányszor ordítoztam a gép tulaja helyett, amikor visszadobták a garanciális hardver javítást a nem megfelelő oprendszer, szoftver miatt?
Mistral ... ha hallanátok mekkorát röhögtem most fel. Persze nem a dolgozók és ügyfelek kára miatt, őket sajnálom.
Anno már egy másik cégnél voltam, fejlesztettünk nekik számlázó rendszert. A projekt kooordinátor (nevezhetnénk rendszerszervezőnek is) ugye a 2 tulajjal ugye rendszeresen ütközik a meló kapcsán, de szerinte előtte tehénpásztorok lehettek. Olyan tenyeres-talpas, nagyon egyszerű fickóknak írta le őket. Egyikük asztalán a monitor egy min. 102 centis tévé, kb 800x600-as felbontásban, amit normál méretű monitorhoz illő távolságból nézett. És a Desktop tapéta ki sem látszott sok Excel meg Word doksi ikonjaitól. És hw céget vezettek ... Hát jó.
Szembeszomszédok voltak, napi szinten jártunk át alkatrészért, és eljátszották velünk, hogy hamis procokat adtak el.
Egyiknél lebuktak, mert nem volt eléggé leköszörülve az eredeti felirat rajta....
Aztán egyszer hétfőn ott állt a teljes stáb a kapuban, kérdeztük mi van, bevezettek: a pénteken még dugig rakott raktárban csak az üres polcok árválkodtak, a teljes vezetés eltűnt a készlettel, a fizetésükkel, minden cégpapírral együtt....
Valamikori szervizesként mondom: a szervizesek tudod mennyire rühellik ezt?
Állandó viták a tulajjal, magyarázkodás, a geci magyar képviselet hárít, nem hajlandó a tulajjal beszélni, és megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, parttalan viták és veszekedések minden nap.
Nem biztos, hogy ez volt, ami nekem rémlik, ott már eu-s ügyletek voltak, az Írországi szálra elég biztosan emlékszem, de mindegy is.
Azért tanulságos ez a részlet ebből a cikkből: :)))
A vádirat szerint az Albacomp vezetői az 1990-es évek elején azt tapasztalták, hogy egyes belföldi vállalkozások jóval olcsóbban kínálnak számítógép-alkatrészeket megvételre, mint ahogyan azokhoz cégük a vámterhek és az áfa megfizetése után hozzá tud jutni. A cég vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy mindez csak úgy lehetséges, hogy a forgalmazók nem fizetik meg az alkatrészeket terhelő vámot és az áfát.
Az Albacomp vezetői tapasztalataikról tájékoztatták a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságát, ám jelzésüknek semmilyen következményét nem tapasztalták. Ekkor döntöttek úgy, hogy az import során ők is megkeresik a vám- és áfa-csökkentés lehetőségét.
Lényegében ettől kezdve a cég beszállítói - külföldi és magyar bejegyzésű társaságok és a hozzájuk kötődő személyek - nagy tételben folytatták a csempészetet.
Így jártam én is a Güde elektromos láncfűrészemmel. Nem hazai beszerzés. Alkatrész kellene, a Güde rendszere nem fogad el. A gyári számomat nem ismeri.
"de jó pár évvel ezelőtt egy informatikai nagyvállalkozás bukott bele valamilyen vámcsalásba. "
Ha egyre gondolunk: az Albacomp volt. Minárovits Janit épp akkor csücsentették le amikor leléptem a SZÜV-ből. Akkor már félig (vagy nagyobb százalékban?) Albacomp tulajdon volt, de az urban legend szerint csak arra kellettünk, hogy az országos SZÜV-bolthálózaton keresztül jobban tudja teríteni az Albacomp masinákat (amik amúgy nem is voltak rosszak). Az oktatás/fejlesztés nem annyira érdekelte.
Hasonló kondíciókkal vettem pár éve Maktec marót, Román cég árulta, minden legális volt, csak 1 év garival, a Makita oldalán írták is hogy ennyit adnak, a bő egyharmados különbség nekem megérte.
Mi lehet az a gyári hiba ami, ami egy év alatt nem jelentkezik?
(a hazai forgalmazók is jól jártak, azóta veszem a Makitát)
A hazai szervizekről jobb ha nem csevegünk, főleg IT vonalon. Optimális esetben már 10 éve, van ahol régebben, annak kellene történnie, hogy bemegyek a szervizbe, lekérdezik a jótállásom és ha érvényes, akkor megcsinálják. Bárhol a világon, mindegy hol vettem. Kivétel ez alól kis hazánk, ahol még mindig számlával és 40 papírral kell igazolnom, hogy megvettem és itthon.
Hát, pont a Nikon és Canon felhasználók hordták ki Bécsbe a cuccaikat, ami két gombnál értékesebb volt, emiatt is.
Igen, csak annyit akartam pontosítani, hogy nem igényled vissza a német áfát, hanem nem fizetsz semmi áfát. Csak a bevallásodban jelenik meg a fizetendő és a levonható oldalon is (a magyar áfa egyébként), egyenlege nulla.
Éppen most beszélt a Jazzy rádióban egy szakember a feketepéntekes visszaélésekről. Korábbi tapasztalat alapján 4 ilyen van, amiért büntetés is jár:
- kicsi a leárazott készlet - aztán ezt megfejelik azzal sokan, hogy elfogyott a félárú cucc (mind az 5 db), de felvesznek rendeléseket még teljes áron
- 80% van a szórólap vagy hirdetés közepén, de ilyen áru vagy nincs is, vagy csak 1 db, amiből nincs készleten
- felárazás - akció előtt felmegy az ára a cuccnak, aztán a bizonyos napon meg "akció" van
- nem azokkal a feltételekkel adják, mint a teljes áru darabokat - ez jellemzően éppen az, hogy nincs rá garancia, olyan is van, hogy egyáltalán nincs!
Ha eu-ból veszed kereskedőként, akkor egyáltalán nincs áfa a vásárláskor. Eladáskor viszont fizeted a magyar áfát.
Az adóhivatal meg szeret vállalkozási tevékenységnek minősíteni olyat, amikor valaki kicsit nagyobb tételben ad/vesz. Aztán azzal kezdik, hogy nincs adószámod, nem jelentkeztél be áfába stb. Csak a mulasztási bírság nagyobb lesz, mint a hasznod.
Na ez az a tipikus szitu, amit itt le is írtak az előbb: a magyar szervizek nem fogadják el - mert a Bosch Magyarország nem fogadja el tőlük - ezeknek a gépeknek a másik két évnyi garanciáját, merthogy nem rajta keresztül került be.
Ez a sztechnikában kezdődött, meg a Nikonnál, majd besorolt ide mindenki szinte.
"- 22 Eur-ig, a magánszemély azt vesz az eBayről, vagy bárhonnan, amit csak akar - áfa és vámmentesen teheti."
Tedd meg nekem azt a szívességet hogy utána nézel mielőtt hülyeségeket írsz. Sajnos nem az első alkalom. A fenti idézet (és még a táblázat többi része) az EU-n kívüli országokra érvényes.
"Akkor lesz az, mint leírtad, ha veszel annyit, hogy az eladó átlépi az értékhatárt, amivel itthon kéne áfát fizetnie."
Külföldi webshop esetén. De ha én itthon árulom akkor a váltás az nem az értékhatár hanem az, hogy kereskedem vele, és az hogy átlépem a kereskedelmi mennyiséget*. Ami mondjuk egy ilyen készletnél kb. a több mint egy. Tehát ha rendelek hármat majd azt magyarországon árulom, akkor az már szürkeiimport.
Mivel nem vagyok kereskedő és magánúton árulom így nem leszek megbaszva érte nem is nagyon tudnak amíg az ebből szerzett jövedelmemet leadózom szja-val mint egyéb forrásból származó jövedelem. Ha viszont ezt kereskedőként teszem, és számlát adok róla akkor egyből gond van. Akkor már nem vehetem meg német áfával és árulhatom itthon olcsóbban, hanem vissza kell igényelnem a német áfát az eu-s adószámommal és itthon rátenni a magyar áfát és azt befizetni az államnak.
* kereskedelmi mennyiségnek az számít ami több mint amit személyes szükségletre tudok használni.
Amikor a GTS 10 XC-t vettem, akkor mindenhol 310-320e körül volt az ára. Egy helyet kivéve (árgép, árukereső, stb infót alapul véve).
230-240 környékén árulták, úgy emlékszem. Persze hogy basztatta a fantáziámat, majd egy százassal kevesebb, nem kérdezősködtem hát megrendeltem. És most jön az érdekesség: leadott rendelés utánhív egy hölgy, a forgalmazó cégtől hogyasszondja:
- Jónapot kívánok, ... blabla .... de erre csak egy év garancia van, így is jó-e.
- ??? Kezét csókolom, dehát magyar(?) forgalmazó, regisztráció után, izé, kékbosch, 3 év ...
- Igen de ez "külföldről behozott" darab. (valami ilyesmi volt a lényege)
- és mondom használt, vagy ... miért ennyi az annyi?
- Nem használt, de olcsóbb forrásból szerezzük be, így tudjuk olcsóbban adni -> de így csak 1 év a gari.
Nem vitatkoztam vele, gondoltam ő jobban tudja és biztos így van. Lemondtam a rendelést, hisz megkérdezte így is jó-e (nem), és megrendeltem máshonnan.
Annyiból rendesek voltak hogy felhívtak, mert tudták/sejtették hogy ezen fennakadok, mint ahogy sztem más is akadt már fel, és meg akarták előzni azt, hogy 14 napon belül egyszerűen visszaküldjem, miután kiderül a "turpisság".
Namost akkor ez szürkeimport volt? Egyébként tökmindegy, minek is hívjuk - sztem az rohadtul nem kóser, hogy ha "legális" is, egy lényeges dologgal kevesebb a gép. Ugrik 2 év gari.
Ha te veszed, az nem feketeimport. Magánszemélyes tétel nem számít. Akkor lesz az, mint leírtad, ha veszel annyit, hogy az eladó átlépi az értékhatárt, amivel itthon kéne áfát fizetnie.
Az miért is feketeimport ha én veszek egy holland webshopban egy Samsung tévét az ottani áfával és ide szállíttatom?
Az áfa-különbözetet a két ország áfa-kulcsa között akkor is be kell(ene) fizesd. Vám nincs, de áfa-különbözet van.
De ne keverjük a magánszemélyes beszerzéseket - a céges importtal. Mások a szabályok mindkettőre.
- 22 Eur-ig, a magánszemély azt vesz az eBayről, vagy bárhonnan, amit csak akar - áfa és vámmentesen teheti.
- Egy cégre ez már nem vonatkozik, mert ha cég nevére szóló számlát kér (és azt be is könyveli) - onnantól ez már import-tevékenység.
A cég, akitől a TV-t vettem az is importálta az árut Szlovákiából - tök legálisan - és ha ott ki is fizetették a szlovák áfát (nem kötelező exportnál) - akkor is be kell fizessék a magyar államnak a kinti és a magyar áfa közti különbözetet.
Szerintem ez a dolog ennél bonyolultabb. Már nem emlékszem a részletekre, de jó pár évvel ezelőtt egy informatikai nagyvállalkozás bukott bele valamilyen vámcsalásba. Valami olyasmi volt a buli, hogy elvileg Írországon keresztül jött be az áru, ahol ugye mindent rendeztek, de aztán kiderült, hogy mégse. Vagy Írország nem volt igaz, vagy a rendezés.
Honnan lehet ma pl. Bosch terméket beszerezni egy itteni kereskedőnek? Akár egyenesen a kínai, mexikói, vagy orosz gyárból is tud? Vagy van kereskedő, aki egyenesen ezekből hozza be az EU-ba? Ha igen, akkor ott talán van mozgástér.
Ha meg csak a Bosch AG-n keresztül, akkor valami nem stimmel. Sőt, az is elég furcsa lenne, ha a Bosch nem lépne fel az EU-ban, ha valaki más adná itt a termékeit olcsóbban, mint ők.
Vagy van régió a világban, ahol ezek a termékek annyival olcsóbbak, hogy megéri behozni legálisan az EU-ba, és itt annyival olcsóbban adni?
Én naiv vagyok, de ha ezek közül egyik sem igaz, akkor ott valaki valahol valamilyen adófizetést megúszott, azért olcsóbb.
informatikai eszközök esetében ez már évtizede úgy működött, hogy mondjuk egy francia cég megvett a D-Linktől mondjuk százezer db WIFI routert.
Aztán ezt elkezdte teríteni Európában. Ezt a D-Link nem tekintette hivatalos importnak, a kereskedők biztosították a törvényes 1 év jótállást - de ugyanakkor a D-Link hivatalos vonalán érkezett termékre 5 év volt.
Vagy hasonló dolog ment a fotós cégeknél is, hogy a hazai Nikon szerviz nem fogadta garanciában a hivatalos vonalon kívül jött terméket. Ez utóbbiból volt is gond, mert közben a Nikon "global warrany-t" igért.
Az teljesen igaz, hogy EU-n belül nincs vámfizetési kötelezettség és az áruk szabad áramlásának biztosítottnak kell lennie. Ez az EU direktíva.
Ami illegális benne az az ÁFA fizetési kötelezettség. Magánember megteheti, hogy nem kereskedelmi mennyiségben vásárol bármelyik EU országból és azt az ottani áfával fizeti meg.
De a kereskedőnek ÁFA befizetési kötelezettsége van abban az országban ahol forgalmaz, a helyi ország pénznemében és a helyi áfának megfelelően. Ráadásul van egy törvény arra is, hogy ha székhelyed nem Magyarországon van, mégis ide forgalmazol mondjuk webshopban akkor milyen nettó forgalom felett kötelező hozzánk fizetned az áfát. És elég alacsony ez a határ.
Innentől fogva az aki kereskedőként szürkeimportban behozott árura nem fizeti meg a magyar államnak az itteni áfát az megsérti az áfa törvényt és bűncselekményt követ el.
A hivatalos márkakereskedőkről a véleményünk pedig egyezik. :)
Így van. Ugyanis nem félig, hanem teljesen illegális.
Ugyan miért lenne ez illegális - egy szabadkereskedelmű világban (mint pl. az Únió).
Én így vettem a TV-met - teljesen legális, magyar ÁFÁ-s számlával - csak épp 60 ezer Ft-al olcsóbban, mint amennyit a magyar Samsung "javasolt" eladási árnak.
És nem egy panel-lakás webshoptól vettem - hanem egy olyan cégtől, amelyiknek hatalmas, kirakatos üzlete van, óriási raktárkészlettel.
Teljesen legálisan - csak épp nem a Samsung Hungárián keresztül - mert az igen drága a magyar zsebnek.
Hol van az előírva, hogy egy kereskedő csak egy helyről szerezheti be az áruját az Únión belül (meg úgy általában is).
Szóval mitől is illegális a "szürkének" gúnyolt import?
Attól, hogy hazai képviselet nem rakja rá a pofátlanul magas árrését?
De miért illegális? Amíg a szerviz és garancia hátteret biztosítják, addig nincs gond.
Az ÁFA hsz-edre akartam válaszolni, hogy a "hivatalos" márkakereskedőnek kikiáltott importőrök is nagyon megérik a pénzüket, nem véletlenül kerülik meg őket egy csomó esetben.
"Az a 22 ezer csak addig annyi amíg az anyaghoz nem ér,utána rögtön esik a fordulat a terheléstől függően."
Mert az sokkal jobb ha már a kezedben, a felpörgéskor szétrepül..... :P Szvsz a normálisabb marók szárába bele van gravírozva a maximális fordulatszámuk. De a dobozára mindenképp rá van írva. Nem illik átlépni - még üresjáratban sem.
Az a 22 ezer csak addig annyi amíg az anyaghoz nem ér,utána rögtön esik a fordulat a terheléstől függően.Amúgy eszem ágában nincs 80 as marót ennyivel pörgetni!Az mt 362 egy komolyabb kék Makita másolata szabályzó nélkül.Már régebben is néztem a belevaló Makita szabályzót csak eddig nem kellett.Most éppen 20 ezer forint az ára.
Pár hete vettem egy gépet a kedvenc szerszámboltomban, évek óta oda járok. Már korábban ismertem a tulaj feleségét, szóval nem verjük át egymást. A gép 60.000-es kategória volt, egy Bosch GEX. Mondom a tulajnak, ugyanezt több boltban is 10.000-rel olcsóbban látom a neten. Megnézte, azt mondja, ő ezt nem is érti, ők ennyiért be sem tudják szerezni, pedig hivatalos Bosch, Festool, Makita meg sok más forgalmazók, nem is kicsik. Szóval vannak csuda dolgok földön és égen. Azért én is kaptam 5.000 Ft engedményt, nekem meg annyit megér a régi kapcsolat. Van, akit meg ez nem érdekel, aztán veszi, ahol tudja.
Bocsánat hogy belevau, de: 5 centinél nagyobb maróátmérő fix 22ezres fordulaton. Biztos??
Mondjuk egy 89mm-es plattolót is megpörgetnél ezen a fordulaton? Azt értem, hogy a Makita bírná ... de majd a marófejed is?
Annyi, de annyi helyen van leírva az optimális és biztonságos fordulatszám a különböző maróátmérőkre. Én ezekkel nem vitatkoznék. Mert mondjuk ha egyszer megtenném, és épp nem lenne igazam ... ronda dolgot tehet egy elszabadult nagy marófej. Az anyag megégetése csak az egyik és legkevesebb.
Itt egy szép levezetés, mi a túl gyors, a túl lassú és a pont jó fordulat:
Ezt szerintem túl sok értelme nincs használni. Pont ugyanazt valósítja meg, mint a sokkal olcsóbban és rengeteg helyen kapható láncfűrésszel körberakott tárcsa, ami ráadásul valahol ötezerben megáll. Annak még pluszban van egy biztonsági funkciója is ehhez képest: megszalad a lánc a tárcsán, ha nagyon erőlteted, vagy beszorult a fába.
Én ezt biztos nem venném meg az Arbortech helyett.
Annak pont az a nagy előnye, hogy a lapján dolgozik.
Ne mérjél semmit, szedd ki, vidd magaddal a boltba. A jobb boltokban van szíjmérő, két félkör tárcsa, egyik csúszkál, rájuk dobják a szíjadat, meghúzzák, a skálán leolvassák melyik méret.
A szélességet ránézésre tudják. 10-13 milliméterest saccolok, de inkább az utóbbit (A szelvényű a régi jelölése), ami méretet viszont egy elméleti síkon kéne mérni ezért nem is mérik, akkora különbségek vannak a szélességlépcsőkben, hogy szemre megvan azonnal.
A kép sokat segített, ez nem ROTO vasalat, G-U vagy SI. Tudom, hogy ez semmit nem mond Neked, Én találkoztam ilyennel legalább 5-15 éves, most próbálom elővadászni melyik is.
Próbáld meg kivenni és keress cikk-számot valamilyen jelölés biztosan van rajta, úgy könnyebb-lenne kitalálni melyik a sok-közül.
Nem igazán tudom megmondani, milyen lényeges különbség van használatban a kettő között, csak azt látom, hogy
az elsőben nem lehet cserélni a késeket és őszintén szólva elég vékonyak azok a lapkák. A másodikban pedig elvileg cserélhetőek.
Egyéb darabokból is akad azért a neten, összegyűjtöttem vagy féltucat variációt, de közben magyar fafaragóknál találtam egy hazai megoldást is, amit elvileg dicsérgetnek.
Egy fafaragó árulja, de valami forgácsoló haverja gyártja. Mi a véleményetek róla? Ez tulajdonképpen az Industrial Woodcarver bumszli koppintása. És feltételezem, hogy cserélhetőek a marólapkák. Nem tudom, milyen néven keresendő, ezt találtam.
Én elvittem a ékszíjat a szakikhoz a boltba, és kerestünk hasonlót. Majdnem ugyanolyat találtunk (valami trapéz-forma keresztmetszet rémlik). SZerintem ez a biztos. Meg ha tényleg értenek hozzá, lehet, hogy találnak rajta valami jelet, amit nem veszel észre.
az ékszíj hosszon kivüli mérete még a szélessége amit valószínű megtudsz mérni, de a hosszát az nem minden katalógus egyformán méri. a trapéz keresztmetszet szerint a trapéz alapja lesz a szíj szélessége de a hosszméretet van ahol a trapéz magasságának a felénél mérik van ahol az alapon. Úgy gondolom az a legjobb megoldás, ha viszed a régit és a szakboltokban megtudják mérni és tudnak olvasni a katalógusból, egyszerű felhasználó nem biztos, hogy kiigazodik a táblázatok alapján.
Ne vedd készpénznek amit mondok, de szerintem, ha nem áttételezed akkor a 250-es tárcsát simán fogja vinni, főleg ,ha nem vágsz vastag anyagot. Azért gondolom így mert amikor a metabo ts 250 gépemet vettem csodálkoztam a 2600-as fordulaton, de nekem nagyon bevált 3 "-s diót is vitte és nem égette, igaz kicsit erősebb 2kw-os. az 5.000-t forduló gérvágómnak sincs szebb vágásképe a freud lapokkal.
Amit itthon használok tűzifa aprítására, az emlékeim szerint egy 2.2-es egyfázisú villanymotorral van felszerelve, 1-1 áttétellel, valahonnan került keményfémlapkás koronggal. A tíz centis akáccöveket még képes egy menetben átvágni - keresztben. Holnap megnézhetem az adatlapját a motornak, feltéve ha érdekel valakit.
Apropó, vannak itt gépész kollégák is. A fentebb említett fűrészen az ékszíj már erősen megérett cserére az elmúlt húsz év folyamán. Csak éppen nem lehet leolvasni róla semmit sem. Mit kell lemérni rajta, hogy tudjak keríteni egy újabbat? A hossza az evidens, de mi van még?
Azért azt tanácsolom mindenkinek, mielőtt ráugrik bármilyen feketepéntekes ajánlatra, előtte nézzen körül alaposan másoknál is.
Éppen most néztem meg a Lidl ajánlatát. Egy ventilátort árulnak állítólag 4.000-ről 3.000-re leolcsózva. Mindenhol máshol eleve 3.000 alatt van az ára. Ez csak egy példa, tudnék még sorolni ilyeneket.
Az enyém is 1500W, de ez 3fázisú. ! 300-as tárcsát hajt ~4200-as fordulattal. Szándékosan forog ennyit, így még nincs sziréna hatás, mint 5000-es fordulattal. Gond nélkül elvisz fenyőben (mást még nem vágtam így) egyszerre 5db 250-es tárcsát, igaz nem próbáltam ennyivel 30mm-nél nagyobb vágással. Ha beéred kevesebb fordulattal, több erő marad a tárcsára.
Ha úgy nézem, hogy az elsőt '98 táján vettem (a Makita akkori legnagyobbját) az utolsót meg talán tavaly vagy tavalyelőtt (Makita élmaró), így majdnem 20 év. Mindenkinek vannak gyengéi, nekem a felsőmaró volt az, de már kinőttem :)
A hétből három szinte felesleges vétel volt. A nagy Makita után vettem egy Ferm gépet 12-es szárral, az volt az elképzelésem, hogy azt építem be asztalba. Ez viszont nem volt jó ötlet, hamar beláttam, hogy hiába a méret, a teljesítmény, egyszerűen nem elég pontos a gép. Aztán elcsábultam - mert olcsó volt - vettem egy Einhell marót asztallal együtt. Ez megint csak arra volt jó, hogy rájöjjek, mennyire kompromisszumos. Eladtam őket különösebb veszteség nélkül. Ezután volt még egy próbálkozásom egy Expert nevű 12-es géppel, ami az egyedi felépítése miatt izgatta a fantáziámat, de ez volt az a gép amit egyszerűen vissza is vittem a boltba annyira trehányul volt összerakva. Ezek után vettem egy nagy Freud gépet, ami már nem volt lutri, ez került bele az asztalba.
A Tritont már csupán szerelemből vettem, (no meg azért mert kezdetben bruttó 40.000 körül vesztegette az unimax). A kis élmaró(rt0700) viszont valóban hiánypótló volt a sok ötkilós gép után.
Egyszóval, én azt mondom, hogy kell egy minőségi (erős) gép az asztalba és kell egy kisebb élmaró a kézből dolgozáshoz. Ha ez van, akkor már ritkán fordul elő, hogy ki kelljen szedni a gépet az asztalból.
mérd meg a nyiló zárfalcának a szélességét, mert a Gábor által belinkelt táblázatba több méret is van, azt válaszd amelyik befér- lehet, hogy vágni is kell majd az ollóelőlapból.
Meg kell vásárold az 5 ollószár és 6 óllóelőlap alkatrészeket is és a biztonság kedvéért az ollócsapágyat és a csapot is (az jár a tokra), ott írja a cikkszámát az első rajzon az ollószár mellett jobbra.
A zsanér melleti oldalon nem látom a rúdzárat, az a 7-el jelzett alkatrész is cserés lenne, ha eltőrték az ollószárat.
Akaszd le az ablakot a felső zsanérokból, a csapot lefelele kell kitólni a ollócsapágyból, egy kisméretú inbusszal (erre van célszárszám is, probáld meg egy lapos csavarhúzóval - beakasztod a csap kanálisába és jól meghúzod lefele, mert be szokott szorulni, ha megbarmolják, közbe valaki emelje meg az ablakot, hogy a felső zsanéron ne legyen súly). Utánna a nyilót ki kell emelni az alsó zsanérból, a nyiló nehéz.
Aztán csavarj ki minden facsavat az ollóelőlapól. Az kapcsolódik a sarokváltóba, annak is két csavarjár ki kell csavarni, de azt ne mozgasd meg, az új ollólapot pontosan abba a fogba kell beszerelni, ahol volt. Általában csak a fogas részt kell levágni az ollóelőlapól.
Az ábra szerint ollószárat keresek, de nagyon nem ilyet. Ez szerintem nem az a típus ami nekem van.
Annak a zsanérja be van marva a keretbe és az ollószár és a zsanér csatlakozása olyan mint egy hatlapfejű csavar, amivel be lehetne állítani az ablakot.
Leszerelem, megnézem, emlékeim szerint van rajta cikkszám, meg gondolom a mérete is számítana.
Van tipped, hogy hol létezik olyan bolt ahol ilyet árulnak?
Nekünk egyik ablakunk adta meg magát, 16 éve lettek beépítve. Akkor ijedtemben elkezdtem keresgélni hozzá vasalatot, mert mondták, hogy az újak már nem teljesen kompatibilisek. Végül a német ebay-n találtam alkatrészeket. Szerencsére össze tudtam rakni, nem kellett vennem, de ha nincs más megoldás, ott lehet.
Ha meg végképp nincs más, keresni kéne cégeket, akik panelházak ablakcseréivel foglalkoznak, vagy csak ablakokat gyártanak, hátha akad valami régi elfekvő darab náluk, amit szétszedhetsz.
Sajnos az előző tulaj valamilyen "okos" módon leszakította a bukó-nyíló ablak ha jól írom "Ollóját?" ( a felső állítható zsanérját), amit szeretnék kicserélni. Pontosabban a menetet szakította meg a felső "zsanérban" így az nem állítható, de mikor kinyitod, egy laza kis huppanással vagy 3 centit lefittyed....
A probléma a következő:
Az ablak vasalata ROTO GR 1265/ MV típusú és nem találtam a neten olyan boltot ahol árulnak ilyen alkatrészt. Gondolom, mert baromi régi....
Budapesten és vagy környékén tudtok javasolni olyan boltot akik még forgalmaznak ilyet?
Erősen kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a fílingje, mert eddig csak egy eléggé leharcolt kézigyalum volt ebben a méretben, azzal meg sokszor inkább küzdés volt dolgozni, de az utóbbi időben gyakran kellett előszedni, úgyhogy rászántam magam a beruházásra.
Majdnem: kulcslyuk maró (mármint a pici átlátszóban levő cucc - csak, hogy ne vezessük félre a kevésbé felkészült kollégákat) Tulajdonképpen ugyanaz, csak kicsiben.
Képkerethez, meg éremtartó-hokiütővég falra akasztásához vettem, illetve egy redőnytok burkolat bizonyos részének a nem-látszó rögzítéséhez tervezem használni. Aztán majd kiderül.
Ennek az analógiájára a multi-gép is jó - a kölcsönkéregető Imbusz Béláknak. Azt mondod neki, hogy: "Ezzel mindent meg fogsz tudni majd csinálni, barátom" -
....és hamar elmegy a kedve a barkácsolástól, de még a kölcsönkéregetéstől is :-)))
Van egy hasonló konstrukciójú B&D csiszolóm, az elég jól használható. Bár a talp csere nem egy nagy esemény, de mégis megmaradt excenternek. Ha majd egyszer végleg bedobja a törölközőt, akkor már inkább vennék külön egy excentert és esetleg egy rezgőt, de amíg bírja, addig elég arra amire kell.
más
Örülés van, mert némi izgalmak után végre csomagot hozott a futár:
Már csak azt nem tudom, hogy mikor fogom tudni kipróbálni.
Köszönöm, de én már készen vagyok! Jöhetnek a nagyobb padok.
Nagyon jó tanuló darab, szinte teljesen a tervek szerint készítettem, sok tapasztalat jött össze, és tényleg szinte hulladékból, egy asztal maradékából készült. Ráadásul használható.
Már én is kinéztem magamnak, veszek 1-et belőle. Sok parkside cuccom van már, egyedül a ütvecsavarozót vittem vissza. A többi gép tökéletes. szerintem kisebb, hobbi munkákra ez a csiszoló is jó lesz.
Ahány ház, annyi szokás... én a legritkább esetben használom max. fordulatszámon. Szintén hét maróm van/volt, és egynek nem volt fordulatszabályzója. Igaz abba nem is lehetett 12-es szárat befogni.
Nem lepődök meg. Nagyon pöpec dolgokat produkál "hulladékfából".
Én már külön ugrok az öreg scrapwood projektjeire, ahogy gondolom mások is abból a párszázezerből. Mikor kijött a videó eszembe is jutott hogy linkeljem kuperta kollégának, de aztán vmiért elfelejtettem.
Ahogy számolom, eddig volt/van 7db felsőmaróm. Ebből 1db aminek nem lehet szabályozni a fordulatát. 1db kivételével egyiket sem tekergettem soha, mind a max fordulaton ment. Az az egy viszont pont a Triton, amibe nagy szerszámokat is be lehet fogni. Valójában ezt is csak azért szoktam állítani, mert némelyik szerszám a max fordulaton berezonál a kiegyensúlyozatlansága miatt.
(Az is jó válasz lehet, hogy vegyél einhellt. Nekem egy zöld bosch pof 1100 van, ritkán haszálom, akkor is leginkább fenyőre meg nyírre, leginkább kerekítésre, erre jó. Ablakgyártáshoz nem lenne jó. Attól függ.)
Nos, végül is segítettetek....az utóbbi hozzászólók - akik nem azzal jöttek, hogy vegyek Einhellt - tudtak annyiban pozitívumot adni, hogy a gép marad....legfeljebb lesz egy ilyen is, de az is lehet, hogy nem is kell majd másik. Igazából annyira sokba nem került. Ha meg visszaküldeném, lehet, hogy megbánnám...márcsak azért is, mert azért voltak itt, akik szerint a gép azért nem annyira rossz....meg mert majd idővel kiderül számomra is....legfeljebb megirom a tapasztalatomat...
A hagyományos parkettát ismerem, 2 szobában van nekünk is, meg a szüleimnek is mindenhol.Csak kicsit olyan öregedés stílus a halszálka minta. Tény, hogy örökös.
Más... : Vidaron nevű anyagot ismeri valaki? Fatelep én ajánlották terasz gerenda festésére, merthogy oda oldószeres vékonylazúr javasolt.
Nekünk 16 éve van ragasztott kőris parketta. Hosszában van ragasztva, nem a régi átlós mintával. Mintha szalagparketta lenne, csak ez örökös. :) Ha újra kezdeném, akkor is ezt választanám. Még parafán gondolkodtunk annak idején, egyszer lehet, hogy kipróbáljuk, ha ezzel valami történik.
A profi versenyautoban sem lesz legkondi. Pedig draga, es a legkondi ma mar alap. Nem titkoltak, hogy nincs benne, csak annyira tapasztalatlan vagy, hogy frl sem merult benned, hogy hianyozhat. Ha boltban vetted volna egy kis beszelgetessel, kiderult volna. Az internetes vasarlas nem a tapasztalatlanoknak valo.
"Annyiban talán /elolvastam a gépről a tájékoztató információt a gyártó oldalán/, hát az annyira semmitmondó, hogy abból nem lehet megtudni a lényeget: mire is szánták ezt a gépet.)"
Azt viszont egyértelműen megmondja, hogy az van odaírva, hogy 22.000 vagy az, hogy 8.000-25.000
Nekem azt hiszem, a harmadik marógépem van most. A második egy fordulatszám szabályozós Bosch GOF 900. Az is megvan még. Arra sem emlékszem, hol van rajta a fordulatszám szabályozó. 3 esetben lehet hátrány a fordulatszám szabályozás.
Az egyik, nagyobb (?) mélységű marást készítenél, akkor lehet mondjuk két lépcsőben marni - az egy lépcsőben marást olyankor nemcsak a fordulatszám korlátozza. A kés, a tokmány sem feltétlenül bírja, hogy 3 cm-es mélységű marást végezz. Vagyis a fordulatszám szabályozós gépeken is ajánlott több lépcsőben marni. Nagy felületek marására igazából egész más célgépek vannak az asztalos iparban - egyszeri hobbista nem reálisan hiszi, hogy egy AKÁRMILYENN felsőmaróval meg lehet oldani minden ilyen feladatot...
A második, hogy keményfákat esetleg égethet a maró. De ez megtörténik akkor is, ha nem elég éles a kés. Legfeljebb csiszolni kell kicsit. Kérdés, hogy mennyire gyakori ez.
A harmadik, amint írták is, a nagy méretű marófejek használata.
A probléma az, hogy ezen a ponton nem tudod, hogy akarsz-e ilyent, mert "akarat" az bármikor jöhet. Én mondjuk nem martam ilyen plattoló maróval évtizede, de ez nem zárja ki, hogy másnak - vagy egyszercsak nekem is - kelljen.
De az biztos, hogy én inkább élnék egy ilyen masszív géppel fix fordulattal, mint egy nagyon barkács fordulatszám szabályozóssal.
A másik probléma, hogy nem igazán tudunk a döntésben megsegíteni, mert minden, amit leírunk esetleges, "általános" szabály, ami vagy igaz, vagy nem a Te esetedre. Általánosan biztos igaz, de ha Te kerítésléc oldalát, sőt bármilyen anyag széleit fogod marni, vagy fafaragás előtti előkészítésre használod... stb, akkor ez a maró tökéletesen el fogja látni a feladatot. De ha veszel hozzá egy háromezer ft-os marófej készletet, akkor azzal égetni fogja a puhafát is - és ezen nem segítene a fordulatszám szabályozás sem.
(Valóban bosszantó ezzel utólag szembesülni - de nem feltétlenül a gyártó a hibás. Annyiban talán /elolvastam a gépről a tájékoztató információt a gyártó oldalán/, hát az annyira semmitmondó, hogy abból nem lehet megtudni a lényeget: mire is szánták ezt a gépet.)
Figyelj, nem érdemes belemenni offtopik dologba. Nem tiszteletlenségről van szó csak az ismeretek hiányáról. A legjobb fórumokban is az öregek óhatatlanul "megkóstolják" a gyanútlan kezdőt, aki úgy vásárol, hogy "eszembe sem jutott..." aztán méltatlankodik. Sajnos jól tudjuk, hogy sokan először vásárolnak, utána kérdeznek, utána csodálkoznak.
Ez a gép akkor jó neked, ha tudod nagy biztonsággal, hogy nem fogsz nagyméretű profilmarókat használni vele. Például ha nem akarsz vele keretszerkezetekbe betétet marni plattoló késsel mert teszem azt, csak méhkaptárakat akarsz készíteni (fogalmam sincs, ahhoz mi kell...) vagy kisméretű dobozkákat készítesz, stb.
Az a baj, hogy egy kezdő ritkán látja át, mire van szükség, mely paraméterek a lényegesek, melyek kevésbé.
Ha sokat használod a felsőmarót, akkor hamar rá fogsz jönni például, hogy de jó lenne beépíteni egy asztalba a gépet. Olyankor jönnek az újabb szempontok...
Szerintem, ha nincs sok remény arra, hogy vegyél egy nagyobb teljesítményű, fordulatszám-szabályzós gépet (100.000körül) akkor érd be ezzel. Szerintem a talpát eleve úgy alakították ki ennek a gépnek, hogy akkor sem tudnál nagyobb marót használni vele ha csökkenteni tudnád a fordulatszámot. Mekkora a talpában a lyuk átmérője? - kb. 50-60mm? Mondjuk, szerintem már ahhoz is sok a húszezres fordulat...
Ha meg veszel ennyiért egy papíron okés barkácsgépet, akkor azzal szembesülsz, hogy hiába van ráírva ez-az a gyakorlatban vagy gyenge a motor, vagy gyenge az orsó és üt a nagyobb kés, vagy lötyög a szerkezet, stb. Szóval a makitával nagyon nem lősz mellé, de ennyi pénzért kompromisszumokat kell kötnöd.
A ragasztás sem egy olcsó dolog. Én kb 15 éve svédpadlóztam. 2cm-es kőris. Akkor kb annyiba került a ragasztás mint padló. Igaz nem én csináltam, ma sem vállalkoznék rá.
Amit a szaki végig csinált: aljzatkiegyenlítés, az végig csiszolta, gyakorlatilag szinte tükörsima egyenes felület. Nem csak kiöntötte az aljazatkiegyenlítőt. Ragasztva rugalmas ragasztóval, kicsit gumi szerű volt mire megszáradt. A ragasztó kb 30%-a volt a teljes költségnek. Ha nem jó a ragasztó akkor fa folyamatos mozgása (nyár - fűtési időszak) lassan elporlassza a nem megfelelő ragasztót. Igaz erre azt mondták, hogy a kőris miatt kell ez a fajta.
A hálóba parafa padlót raktunk sk. Olyan mint a laminált, 8 mm vastag (ha jól emlékszem). Nem svédpadló az biztos, járáskor érződnek az apró elmozdulások. Engem nem zavar, szép.
A kemény dolog ráesése a kőris svédpadlón is meglátszik, tudnék mutatni párat :).
Három helyre tettem már szalagparkettát, tölgy és kőris keményfa felső réteggel.
Nem vagyok elégedett. Egy helyen, ahol alig van terhelése a helyiségnek, változatlanul szép.
A saját lakásban két éve van kőris.
Kissé megbántuk. Ugyan szép, de annak ellenére, hogy keményfa a felső réteg, kényes.
Leejtesz egy kanalat, ami nyelével lefelé érkezik, az képes komoly sérülést okozni. Egyszerűen beszakad a felső 3.5 milliméteres keményfa réteg, mert alatta hulladék fenyő a hordozó réteg.
A harmadik hely egy szálláshely, ott tölgy van. Mintha az kicsit jobban bírná - vagy kevésbé nézzük, nem tudom... de ott is vannak sérülések és ahhoz drágállom, hogy ne sajnáljam.
Nem vennék többször - ha nem tudnám megvenni a "rendes" keményfa padlót (mint ahogy nem tudtuk), inkább használnék lamináltat.
Milyen ezel a stílussal? Én csak leírtam, hogy elsőre csalódtam a gépben. Aztán erre a válasz az volt, hogy ebben az árban ez van...majd cinikusan, hogy vegyek Einhellt....végül kiderült, hogy a drágább se biztosan jobb...szerintem nem voltam tiszteletlen senkivel....csak váleményt mondtam, amire néhány értelmes választ is kaptam, amit pozitivan jelöltem vissza...ennyi.
Hobbit_G írta, hogy Önnek/Neked van egy Makita vagy Mactec felsőmaród. Ha igy van, megosztanád a géppel kapcsolatos vékeményed? Érdemes megtartani vagy valóban szükséges az a fránya fordulatszám szabályozás?
Szerintem ezzel a stílussal kevés barátot szerzel :)
Nem nézted meg mit veszel. Küldd vissza ! Ezért van a 14 nap.
Egyébként ha nem utólag jössz, hanem előtte körülnéztél volna itt, többször is visszatért ez a marótípus, és mindig kiemelte az író, hogy ez fix fordulatos.
Akár van elektronika akár nincs az a Makita ,Maktec nem egy ligában játszik egy zöld bosch géppel .Ha csak azt nézem hogy a Makita 12-es szárakat is fogad+ az ereje.Nekem az elődje van az mt 362 van még valakinek volt itt is. Ki kell próbálni utána kell véleményt mondani.Nekem pl soha nem hiányzott a ford. szabályzó ,pedig sok mindenre használtam már.
Amúgy akció feliratról. Anno hirdettem az első ignisem, anno fel lett rakva 750.000ft-re. 2 napig csak sokan megnézték, de semmi más. Hát volt opció, akció felirat rátehető volt minimális felárból. Hát feláraztam 800.000-re, majd akcióban leáraztam 750.000-re, fél nap alatt elment.
És biztos vagyok benne olyan vitte, aki látta a napokban.
Annyit még hozzáteszek, hogy más márkáknál sem listaárban vannak hirdetve gépek, csak azoknál más az üzletpolitika és nem úgy hirdetik.
Makitánál meg igen, ennyi.
Ők szeretik az akció hülyítő feliratot (már bocsánat). Mindezt úgy mondom, hogy értékesítő vagyok és igen, ez a felirat nem kevés embert megvezet elég csúnyán.
Sőt. Nem nagyon emlékszem, hogy valaha vettem volna bármilyen nem akciós ;-) szerszámgépet. (Kivéve ugye a zöldségesekben kaphatókat, mert ott az időszakos kínálattal tartják fenn az érdeklődést, az más piacpolitika)
Alapesetben 73.000 máshol 63.000 Ft körül lenne, szerintem ebbe bele kellene férnie egy szabályozónak...
Hát Én a sötét-oldalról írok, egy két dologban különböznek még a fordulatszám-szabályozott gépek is.
Vannak az egyszerű fázisbontásos szabályozók az kb. 15E plusz, itt úgy jelenik meg, csökkented a fordulatot csökken a leadott teljesítmény is 700W-ból akár a negyede sem áll a rendelkezésre.
Vannak a félig hullám-szabályzott( ezt Én hívom így) gépek itt is csökken a teljesítmény, de az elektronika próbálja egy adott beállított fordulatszámon tartani a gépet. szvsz 15-30E Ft,-
Végül a professzionális kategória, tejes hullám vezérlés, itt elektronika felügyeli a fordulatot és lágy indítással rendelkezik és elektronikus fékkel. Tehát indításnál nem ránt, konstans elektronika felügyeli a fordulatot(üresen pörögve nincs akkora áram-felvétel, de terhelésnél tarja a fordulatot, nagyobb áram felvétellel), kikacsolásnál elektronikus fékkel rendelkezik. szvsz 30E- csillagos ég Ft.-
Az ár mindig meghatároz mindent és látod vannak különbségek.
Egyrészt a listaárat ne nézd, sose árulták simán listaárban, max 2-3 hétig, állandóan "akcióban" tartják.
Másrészt nekem volt ugyanez csak akkor még Maktec Mt362-nek hívták, most épp Motoros használja, remélem legnagyobb megelégedéssel.
Teljesen jól használható szinte mindenre, kivéve a széles marószárakhoz nem, viszont iszonyat ereje van. Az einhell fogadni merek nem tud 12mm-t, másik fejjel 1/2"-t...
Nekem most a rt0700 van, szted mekkora fordulatszámon van? Sacc 22000-n, hozzá se nyúlok, minek :D Ritka az amikor érdemes állítani, az a 22000 az m3600-on épp egy jól eltalált köztes szám.
A rt0700-at teljes felszerelésben vettem 61000-ért, mennyi a listaára? :D Szinte mindig ennyiért árulják. Teljesítményben érezhetően kevesebb, porelszívásban a maktec sokkal, de sokkal jobb volt, ezt hiába szívom, akkor is porol nem gyengén, az mt362 (m3600) meg szinte alig, magasságrögzítője is sokkal jobb volt, a rt0700-on úgy kell megtépni, nehogy kilazuljon a felsőmarófejjel.
Én nem küldeném vissza, nagyon jó gép, már megbántam párszor, hogy eladtam, ráadásul több 12-es és 1/2" fejem volt, azt is odaadtam Motorosnak, néha jól jöttek.
A Makita is sajnos elkezdte már korábban a saját barkács kategóriáját, akkoriban maktecnak hívták, most makita piros jelzés mutatja ugyanazt. De pl ez a gép nagyon jó, a kék makitában kb a fordszabályzás a difi, ill. az ára más :)
Ahogy írták a leírás nem hazudott, sajnos tapasztalat híján nem figyelted, amúgy ebbe én is beleestem anno.
Ha akarod visszaküldheted (már ha netes vásárlás volt, nem szakadt a csomag, nincs hajszálkarc se a gépen, teljesen gyári állapot, ill. nem céges számlára kérted), neked kell tudni, de egy nagyon jó gépet vettél. Van terület ahova kéne a szabályzás, de a legtöbb barkácsra nem rossz masina. De kérdezd meg Motorost hogy vált be neki, esetleg keményfánál mennyire jó az a fordulatszám, biztos segít, de kollega, ettől függetlenül leírhatnád a tapasztalatod vele.
Tudom, van rá 14 napom....nem is használom a gépet, csak elindítottuk, hogy működik-e...aztán ez a hiányosság azért csak feltűnt...én csak azt írtam, hogy szerintem ez marha nagy hiányosság és nem gondoltam volna, hogy egy ilyen minimum tulajdonság hiányzik egy - még ha nem is profi kategóriás - prémium márka termékéből....pl. még annak is utána mentem (a Makita Magyarországgal emailezve), hogy van-e konstans elektronika a gépben - persze nemleges volt a válasz....de azért vannak hasonló árkategóriás gépek (pl. BOSCH 1400 ACE), amiben mindkettő megtalálható...gondoltam, hogy egy alapesetben drágább gépben, ami ráadásul prémium márka, azért egy fordulatszámszabályozás magában foglaltatik (pláne, hogy még műanyag marására is alkalmasnak írja a használati útmutató 22E fordulaton, aha...)
Nagyon nagy a kettő között a különbség, noha mindkettő masszív (azaz nem rétegragasztott).
Hajópadlót párnafára vagy vakpadlóra lehet csak felszerelni, mert ékelni kell minden darabot, a szerelés után csíszolás és felületkezelést igényel. Négyfejes gépen készitik, deszkából, a drágábbat kidugozzák és hajókázzák.
Létezik tölgyfa hajópadló is. A hajópadló vastagsága min. 2omm kell legyen.
A svédpadló válogatott keményfából készül, max. 1oomm szélesben, a leszáritás elött és után pihentetni kell, aztán gyárilag szélességbe kalibrálni (aztán kontakt csíszolón is átengedni), ragasztani kell beton aljzatra (9o%-ba kell alája önterülő és nem árt az epoxitikus gyanta is, meg egy flexibilis parkettaragasztó). A svédpadló élei általába le vannak fazetázva (fózolva). A bütü is csaphornyos, a fonákja be van nutolva.
Vastagsága min. 2omm. 24-26mm a prémium svédpadló.
A lepadolt felületet csíszolni nem kell, csak felületkezelni, ha nincs gyári felületkezelése.
Létezik vékonyabb svédpadló is (tölgy, iroko, amerikai cseresznye, dió), ami 2omm-nél vékonyabb, ezt padlófűtésre javasolják, de annak 7omm max. szélessége, a hossza is rövidebb és parkettaként kell kezelni, azaz csíszolni és rájbolni is kell a szerelés után (magyarán a mérettartása nem olyan pontos, mind a svédpadlónak).
Ennek is a bütüje csaphornyos. Ez a vékony svédpadlót talán a legnehezebb szerelni az összes jelenlegi meleg padlók közül.
Alapesetben 73.000 máshol 63.000 Ft körül lenne, szerintem ebbe bele kellene férnie egy szabályozónak...
Ugyanakkor pl. a "Makita RP0910J felsőmaró MAKPAC kofferben" akciós ára ugyanott 96.000 Ft (amúgy 175.000 Ft az eredeti ár). Ennek a gépnek 27.000 fordulat/perc a mutatója....ahogy nézem ebben sincs....pedig ez még akciósan sem olcsó....szerintem így használhatatlan, még akkor is ha Makita....
Szerencsére én válogathatok itt Pesten, igaz nem olcsó helyekből, de van egy egész jó áron dolgozó szabászat, ott méretre is vágatom meg most már inkább élzáratom is.
Így már marha gyorsan haladok :)
Más:
javíttatot már valaki innen maktec csavarozót? Elég a kiterjesztett garipapír?
Most már mindenképp el kell vinnem, nagyon sokszor lerecseg és egyben elengedi a szárakat.
Kiszanáltam a műhelyemből azokat a dolgokat, amiket nem használok, vagy időközben sikerült jobbat vásárolni belőle (Lie Nielsen/Festool fan lettem :) )
Minden cucc működőképes és igény esetén személyes kommentárt is fűzök az előéletéhez :)
Stanley Marokgyalu 13,5° (1-12-220) - 7.900 Ft
Stanley Marokgyalu 21° (1-12-020) - 8.900 Ft
Stanley SW Tisztítógyalu (1-12-137) - 39.000 Ft
Wolfcraft 5027000 Fúróállvány Profi - 24.500 Ft
Wolfcraft 2920000 Multi famaró/lamellázó feltét, sarokcsiszoló meghajtással - 17.400 Ft
Extol Prémium digitális tolómérő - 4.800 Ft
Stanley Kombinált derékszög 300mm (0-46-151) - 4.900 Ft
Makita 330D akkus ütvefúró-csavarbehajtó + elemlámpa + rádió - 28.500 Ft
Makita DF331D fúró-csavarbehajtó - 24.800 Ft
Black and Becker sarokcsiszoló CD115 - 4.900 Ft
Makita DP2010 fúrógép - 9.900 Ft
SKIL 1735 550W Fúrókalapács - 9.900 Ft
Makita BO6040 excenter csiszoló - 99.000 Ft
Makita BO4565 deltacsiszoló - 19.900 Ft (rengeteg csiszolópapírral)
prémium Klingspor csiszolópapírok 150mm excentercsiszolóhoz (GLS1) - 29.000 Ft (40/60/120/180/240/320 - 80-100 db/méret kb. 500 db)
Ha bármelyik termék érdekes lehet nektek, keressetek!
Addig is keresgéltem kicsit, de kb akárki videóját nézem a találati lista elejéből, mindenki "3/4 inch plywood" vagy minimum olyan vastaggal dolgozik. Akár kimondva, akár ránézésre is látható a min. vastagság.
Ebből azt gondolom, ez az ideális anyagvastagság (nálunk ez 18mm) az ilyen tartóknak.
Nem akarok megesküdni hogy 18-as rétegelt, de mintha olyanból csionáltam volna,. Du/koraeste meg tudom neked pontosan mondani.
A 18 mm azért rémlik, mert én azokat a szorítókat is oda terveztem, és úgy gondoltam hogy kell akkora "kapaszkodófelület", ami ilyet is megtart, nemcsak fűrészt meg derékszöget.
Aki csinált már falra "french cleat" tartórendszert, az milyen vastag anyagból készítette? (Én rétegelt lemezből csinálnám, és mivel annyira azért nem olcsó, nem szeretném túlméretezni.)
Nem akartam olyant, mint egy igazán szép, fújt felület. Csak olyant, mint a régi kézzel mázolt ablakok-ajtók. Itt ebben a lakásban nagy, 3 méteres kétszárnyú ajtók vannak, meg nagy ablakok, alattuk kazettás faburkolat. Az utóbbi mellé kerül a polc. Kb hasonló volt a cél, nem bútorgyári minőség.
Csak szólok, nem lesz olcsó. Egy liter vízüveg max. 3 oszlophoz elég. Köbö. Az is igaz, hogy én a két méteres cövekeket végigkentem vele, nem csak a földbe helyezendő részt.
Az volt az utolsó mondatod, hogy köszörülés élezés után......Nos nekem az a tapasztalatom, hogy ,ha valahova elviszem éleztetni a késeimet, akkor csak simán köszörülik és semmi mást nem csinálnak vele. Ezért látom nagyon hasznosnak ezt a segédet még a 3mm vastag késeket is érdemes lenne 800- 3000 között vizes papíron meghuzigálni, tologatni. Szerintem
Meg még eszembe jutott, de az anyagi vonzatát nem tudom: 3-as nyír rétegelttel befejezni a felületeket esetleg? Azt meg elég volna csiszolni + olajozni akár.
Alap a fehér, géppel RAL-skálából színezik bármire. Nem büdös. Nem is olcsó, de kb. igényesebb zománc árában van, viszont eddig nem nagyon volt olyan felület (beleértve az ismeretlen zománcot is), amin ne lett volna szép. Az viszont igaz, hogy mdf-en nem próbáltam. Ez elég gyorsan szárad (emiatt viszont jó vele dolgozni, mert terül, de nem folyik szét, nem csöpög), lehet, hogy egy kis impregnálás nem árt nedvszívó(bb) felületeken, erre rá kell kérdezni.
Egy próbát tennék vele. Ja, és gyerekjátékra kenhető, ha ez szempont :)
Megnézheted nyugodtan, de lesz dögivel. Polírozás előtt használják, meg festés előtt is felmattításhoz. Én is onnan szerzem be a 800-1000-1500-2000-es vízpapírokat. Meg néha 2000-2500-3000-4000 finomságú 150mm-es korongokat a rotexhez.
"Van", nemrég használtam is. Asszem Praktikerből vettem ezeket a Bosch papírokat, 400-600-800-1200 -asokat, de valahogy szőrén-szálán elmászott a lista utolsó 2 tagja (tuti nem használtam el a gyanta polírozásánál).
Sztem bizonyos szinten állítható, mert berakásnál is segédeszköz kell hozzá, meg itt egy kép a 733 késéről:
Ovális lukak vannak végig a pengén, okkal :)
Egy rugó is van a késtartó alatt.
Lassan kéne rendelnem csak nem tudom milyet, mert sikerült elcseszni, csíkosan gyalul :( Egyrészt lehet bontott fával, másrészt sztem egy-két csomó megfektette kicsit a gyárit.
Vizes papír: Múltkor obiban találtam ilyet, onnan vittem is haza, plexi mattításhoz használtam.
Nekem inkább az volna érdekes hogy 30 nap alatt elvonja a vizet és lezárja az anyagot, ami után már nincs vetemedés. Arra gondoltam elhasználhatnám az idén vágott diót. Lassan talán megint lesz időm kicsit farigcsálni. De ha a színtartósságot is ígéri de nem teljesíti, akkor a vízelvonást miért teljesítené? Meglátjuk, hátha még ír valamit Karger a korhadással kapcsolatban is, de 4000 / literért nem nagyon olcsó.
Tavasszal hozattam a karókat,lekérgeztem, következő évben ősszel lett felhasználva - mindeközben szanaszéjjel repedezett az egész, de ez természetes dolog. A vízüveget ezután kentem rá ecettel (lsd.:pamac), kb. egynegyed rész vízüveg, a maradék meg csapvíz, jól elkeverve. Szó szerint be kell áztatni az anyagot - szimplán felissza, a repedésekbe sem szabad sajnálni. Négy-öt soron kencefice. Kettő-három nap alatt teljesen kikeményedik, majdnem olyan lesz a felülete mint az üveg - bár nálam egy hetet állt az udvar közepén a kenés után.
Viszont arra nem árt felkészülni lelkiekben, hogy egy 'kissé' megszínezi az anyagot (az akácot mindenféleképpen, mást meg még nem igazán kentem vele), mondhatnám úgy is, hogy aranysárgába hajló fekete lesz a fa (egy szóvicc a pékségből). De ez még mindig képes tovább is szürkülni a napsütéstől. Ja, gumikesztyű nagyon nem árt hozzá, enyhén lúgos a matéria, fél óra alatt észre lehet venni... Az pamacs is kuka pozitív a használat után.