Keresés

Részletes keresés

Mariska néni Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30595

Nálam a müncheni sörretek irtó csípős lett, és vékonyka. A János napi pedig felmagzott. Lehet, hogy korábban kellett volna vetni?

Előzmény: janijani (30525)
Mariska néni Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30594

Nálam az elefántormány  olyan bőtermő, hogy ma leszedtem két ötliteres üvegnyit savanyítani, de nem is látszik a hiányuk. Kb 30 tő van, és rengeteg van rajta - ZKI-s mag volt. Az ökörszív, amit Tőled kaptam, nagyon-nagyon szép.

Előzmény: atandi (30524)
gergerg Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30593

A hegye sárgullot, es a tövénél is száradt már. 

Előzmény: Törölt nick (30592)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30592

Már el volt száradva a szára? Az enyémek még zöldesek.

Inkább a krumpliszár kezd gyorsan sárgulni.

Előzmény: gergerg (30591)
gergerg Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30591

Tegnap este kiszedtem a hagymákat. A fokhagyma szép, a vörösek nem túl nagyok, még szerencse hogy sokat ültettem. Kinek milyen lett?

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30590

250db toját, hol tárolsz ebben a dög melegben?

Én akkor parázok már ha 30 összegyűlik

Előzmény: Törölt nick (30582)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30589

Trágya.lap.hu Na ilyen is van.

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30588
Előzmény: Törölt nick (30587)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30587

Ma paradicsoos leves volt friss sajátmagam gyúrt tésztával. Elvileg 1kg liszt az 9 tojás 1 sárgával.

Ennek az őstermelösdinek utána kell járni.

Előzmény: atandi (30584)
Fótilány Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30586
Igen,az óriás retek között volt ez a sokféle,még most is van vagy 5 tő kint,meg a nyári retket is eszem folyamatosan,annak nagy lombja van,piros,hosszú és kicsit csípős. Nemsoká vetek egy rövidke Müncheni sör retket is.. A május királya salátám is szép még,a borsót meghagytam neki árnyékolónak,van még pár bokor Kobak meg attrakció,meg egy fél sor lollo rosso is.
Előzmény: taormina001 (30552)
atandi Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30585

Nem lehet, hogy éppen azért kis girnyók a kukoricacsövek, mert túl sok van egy tövön?? Győzi azt egy tő kinevelni, meghízlelni? Nálam egy, max. 2 szokott egy tövön lenni.

Tudod, az se jó, ha a nyúl 12-t fial...

Előzmény: mandianyu (30557)
atandi Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30584

A Mexikói méz pirosra érik. Legfőbb ismertetőjegye talán, hogy ernyőszerűen szétágazik a virág-ill. termőszára. A virágos kép tavaly júl.1-én készült, a terméses tavaly aug.11-i.

Van őstermelőim, de még soha semmit nem adtam el vele, mert egyszerűen tök béna kereskedő vagyok. Azzal tojást adhatok el piacon, úgy tudom, üzletek csak gépileg dátumozott tojást vehetnek át/meg. Azt viszont nem tudom, feldolgozott terméket, pl. lekvárt árulhatok-e őstermelőivel. Vagy pl. száraztésztát(bár azt eszem ágában sincs, én egyáltalán semmi vizet nem teszek a tésztába, egy tojás kb. másfél merőkanál lisztet vesz fel, ez legalább húsztojásos tésztának felelne meg, ha nem többnek, ki fizetné azt meg? Meg macerás is, csak saját célra csinálok mindig, így tudom tartósan átmenteni a télbe a tojást.

Fótilány Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30583
Akkor jó!!! Öntözöm meleg vízzel,kb.3-4x ebben a kánikulában úgyhogy folyamatos a vízellátás...
Előzmény: atandi (30551)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30582

Árulhatsz tojást a piacon? Annak mi a feltétele? Nekem is van vagy 250db.

Előzmény: atandi (30572)
inmi Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30581

Beáztatott újságpapír.

Ezzel maradtak meg a pici, kiültetett tuják. MOst a paradicsomok és paprikák alá tettem. Felhajtom, amikor locsolom. Igaz, összesen vagy 20 tőről van szó... aztán ezt bevezetem a többi nővényre is:) Nekem a Nők lapja vált be beáztatva...kettéhajtva, félig beszakítva, a tövet szabadon hagyva, mellé igazítva. A tujáknál a fű is kipusztult az újságtól.

Előzmény: taormina001 (30568)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30580

Andi! A "mexikói-méz" paradicsomnak milyen szinűnek kell lenni amikor beérik? Már van egy amelyik hasonlóan naracssárga szinű, mint a fotóidon a datolya paradicsom.

Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30579

Pont újságpapirral nem próbálkoznék. Szerintem tele van mindenféle vegyszerrel mind a papir, mind a rengeteg festék. Viszont kartondobozt lehet szerezni szinte bárhonnan. Csak jól be kell áztatni. Az a kevés fűnyesedék pedig pont elég, hogy takarja a kartont és megvédje a túlmelegedéstől.

Előzmény: taormina001 (30577)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30578

Ezt a lekonyulást tegnap szépen kifigyeltem egy sütőtökön. Ugyanaz a tő, ahol már érte a szomszéd ház árnyéka, szépen felálló levelei voltak, ahol még napon volt, ott ijesztően le volt konyulva.

Én fűnyírós nyesedékkel mulcsozok, illetve egyszer jutott egy kevés szőlőgally darálék a paradicsomjaimra. Mindig csak keveset kapnak, de legalább nem pállik be. A következő hétem megy rájuk a következő adag. Egy része eltűnik, mert bedolgozzák a talajlakók, de ez jó jel. Mindenképpen fogom folytatni, nekem nem kellett utána kapálni, csak egy.egy szóló gyomot kihúzgálni. Egyedül az üvegház oldalában gyomos, egyszerűen nem férek hozzá, hogy kiszedjem, azt hiába mulcsozom, áttör. Majd jövőre korábban kezdem takarni, mielőtt még eldzsungelesedne.

Előzmény: tooommm0013 (30575)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30577

Miert pont nekem, aki minden szempontból krónikus forráshiánnyal küzd mind a szó szoros, mind átvitt értelmében?

Egyebként érdekes megoldás. Csak nekem kb. semmim nincs hozzá, talán az újságpapírtól eltekintve.

Előzmény: Laci/Zápolya (30570)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30576

Na mire megírtam végre és elküldtem, már te is.

tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30575

Lekonyul hát lekonyul. Így védekezik. Én ilyesmin nem is aggódok. Szerintem ez ilyenkor teljesen normális. Az sem aggaszt hogy a kutya liheg. Ezek a dolgok a kánikula hozadékai, de szerencsére az állatoknak és a növényeknek is van ellene ellenszere.

Lekonyulás nélkül túl sokat párologtatna, hát kicsit bentebb zárja a gázcsernyílásokat.

taormina001 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30574

Azt a Deryan-féle ágyást részletezhetnéd.

A piacozás különben csakugyan nem ördögtöl való, én csináltam néhány évig Medvehagymával, de csak ilyen hetipiacon. De kell hozzá valami különleges, amit csak te árulsz, különben agyonnyom a konkurencia. Szerintem uborka nem nagyon alkalmas, vagy pedig annyira a többiek alá kell menned az árral, hogy már nem éri meg.

Előzmény: taormina001 (30573)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30573

Na az meg a másik, amit még nem is mondtam; az a rothadó, bepállott nyesedék mindenféle nem kívánatos "jelenség" melegágya, amiböl a csigák még az ártalmatlanabbakat képviselik. ebböl a szempontból ez a faforgács nem rossz. de bármi légyen is az, rengeteg kell belöle.

atandi Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30572

Sziasztok!

Szerintem-(és ezt hangsúlyozom, mert azért nem vagyok egy nagy tapasztalt kert-tudor), a levelek lekókadása azért jó részben a növény védekező reakciója is, hogy minél kevesebbet párologtasson a nagy melegben. Tehát nem feltétlenül áll a halál szélén, ha kicsit ernyedtebb. Kicsit az ember lázához tudnám ezt hasonlítani, de lehet, hogy nem pont a legjobb hasonlat: a szervezet védekezik, lázzal pl. főzné-égetné a bennünk lévő nem odavalót, mi meg(tisztelet a kivételnek) már egy enyhe lázat is azonnal elnyomnánk, mondván, ha nem látom a tünetet, már jobb is. Az erős láz= valóban csörgősre száradás előtt álló, visszafordíthatatlan levélkókadással. Azt már valóban kezelni kell, de attól, hogy a napon 50 fokban lóg a levél, még az esti locsolással életre kelhet(az árnyékolás ilyenkor tényleg hatásosabb lehet, mint pl. ezer fokban locsolni, hogy ne lógjon a levél):Na, ezt jó hülyén körbetáncoltam, ha van időtök, majd kibogozzátok.

Tavaly láttam Deryannál a „hidegágyat”, na az tényleg csudajó volt! : )) Csuda ügyes ezermester férjével igazi kis édenkertjük van abban a „kis”(és rettentő köves-hitvány talajú) földben.

Ma már majdnem rászántam magam, hogy kimenjek a helyi piacra a sok kígyóuborkával, meg tojásom is megint van vagy 120-130… DE csak MAJDNEM…:S Egyszer kéne rászánni magam, biztos nem olyan retteneteses félelmetes dolog az…:S

Taormina: úgy tudom, a fűnyírós nyesedék nem is olyan jó mulcsozásra, mert nagyon apróra darálja a üvet, betömörödik, befülled a föld alatta, mittomén, szééép szálas, hosszúsálú fű, esetleg szalma lenne az igazi. Amúgy épp emiatt én sem mulcsozok, pedig idén ki akartam próbálni, de se hosszú nyesedék nincs, meg nem győzök hálát adni az égnek, hogy nincs csigánk, és félek, arra előkerülnének.

taormina001 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30571

Aha, és azt hol lehet megrendelni?

Egyébként kevéssé függ szerintem a víztöl, mint a hömérséklettöl és a direkt napsütéstöl.

Az üvegházban a napernyö majdnem teljesen lefedi a növényeket, akik persze egyformán kapnak vizet. Aki napon (hoppon) marad, lekonyul, aki nem az nem.

Előzmény: Törölt nick (30569)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30570

Nézz utánna a neten a lasagna ágyás-nak. Lehet, hogy az a megoldás lenne jó neked?

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30569

Utolsó mondatra: 48 óránként 25mm víz!(esső) stb

taormina001 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30568

A mulcsozásról

Látom, hogy itt mindenki lelkesen támogatja, de nekem nem válik be. Gondolom föleg azért, mert nincs elég anyagom hozzá. Már ahhoz se, hogy egyáltalán mindenkinek jusson, akinek szüksége van rá, de ahhoz, hogy elegendöen vastag legyen, végképp nem. Szerintem ahhoz hogy érjen valamit, legalább 8-10 cm-es réteg kellene. Néha kapok a szemközti szomszédtól nagyon finom fünyesedéket, mert náluk nagyon finom tiszta pázsit van és fügyüjtös fünyíró, de az már eleve nagyon kevés, napok alatt papírvékonyságúra tömörödik és hamarosan el is vész. Most faforgáccsal próbálkoztam, az valamivel jobb és tartósabb, de arról meg nem igazán tudom, hogy egészséges-e; ki tudja mi mindennel volt kezelve. Viszont ha nem teszem nagyon vastagon, az se ér semmit. Átütnek rajta a gyomok; ha kihúzom öket beszakad a gyökere, de kapálni viszont ugye nem lehet, így hamarosan újra kihajt. Viszont ahogy kihúzom, földes lesz a teteje, összekeveredik a mulcs a földdel, és megette a fene az egészet. Aztán meg nem látom, hogy száraz-e a növény töve alatta, így négykézláb mászkálok alattuk, és ujammal fúrogatva vizsgálom,hogy van-e még vize. Tudom, hogy elvileg ott nem kellene kapálni, de ahhoz iszonyú vastag mulcsréteg kellene; így csak száraz és kökemény lesz alatta a talaj, a mulcs csak arra jó, hogy ezt nem veszem idöben észre.

Más; nyilván tapasztaljátok, hogy a höségben lekonyulnak a növények levelei, mint a mosogatórongy, és csak akkor állnak föl újra, ha enyhül a meleg. Tudom, hogy árnyékolni kellene, de nem állhatok mindenki fölött egész nap napernyövel. Mennyire árt ez a naponta ismétlödö gyakorlat a növényeknek?

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30567

Kókadnia  legköri aszálytól és a gyökér kevés nedvességhez való jutásától szokott.(mindíg) A raschel hálló a közvetlen TŰZŐ naptól védi a növényt, ami szétégetné. 100-as napkrém helyett.

Előzmény: taormina001 (30565)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30566

Pohárba vettem (láda) és mind kikelt csak utána az egyik féle nem akar dolgozni. Van szatmárf1, pérez, mohikán, keserédesmentes. 

Előzmény: janijani (30555)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30565

Csodálkozom, hogy ezen senki se röhögte halálra magát. Azt elfelejtettem mondani, hogy fölötte van raschel háló, de az semmire nem való, -vagy legalábbis semmire nem elég.

Ugyanúgy kókadtak alatta a növények.

Előzmény: taormina001 (30300)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30564

Többek között a Te tiszteletedre ezennel létrehoztam az "okos indexes tanácsok" c. almappát, mert elegem lett abból az idiota mozgalomból, hogy minden 5x kérdezek meg és ugyanannyiszor el is felejtek, csak arra emléxek, hogy na erröl volt valami, de hol is? És ki is mondta?

Most már csak következetesen használni kell, és ha nagyon fölgyülemlik világos további almappákra bontani...

Előzmény: CBNora (30553)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30563

Köszönöm szépen!

Azt tapasztalom, hogy pl. a Kertimag egész sorozat retkére írja rá, hogy nyáron vethetö. ez igaz, vagy csak reklámfogás?

Mi a helyzet a salátafélékkel? Nekem ami tavaszról megmaradt, úgy megkeseredett, hogy ki kellett dobni. Újat meg nem tudom, mit vethetnék, mert most nincs saláta.

És mi a helyzet a futóbabbal? Normális dolog, hogy alul már most szárad, sárgul, és hogy alulról nincs "utánpótlás" virágban-termésben?

Előzmény: CBNora (30553)
Deryan Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30562

A koránkelés nem igazán kor függvénye. Biztosan ismered a bagoly és a pacsirta elméletet.

Kisiskolás koromban is korán kelő voltam. Sőt ha tudtam, hogy megyünk a városba fagyizni, bevásárolni, akkor az 5:05 buszhoz fel sem kellett ébreszteni.

Általában a nap kelése volt a meghatározó. Az viszont tény, hogy nehéz fizikai munka, kertészkedés után nem olyan könnyű az ágyból "kiugrani". Ez az utóbbi viszont már korfüggő :D

Előzmény: Törölt nick (30560)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30561

Ja, nálatok is anyi lótücsök van? (És hogyhogy a sima babot nem bántják?) Komolyan, itt sokaknak jól jönne annyi vakondok, mint ami nálam van. Korábban én is azt hittem, hogy az a legrosszabb, ha a letakart ágyásom a levegőben lebeg a vakondjáratok fölött. De úgy tűnik, vagy semmibe folyó locsolóvíz, vagy egyenest kirágott növények, lehet választani. Biztos vagyok benne, hogy ha elüldözném a vakondokokat, ellepnék a kertet a lótücskök és pajorok.

Előzmény: mandianyu (30558)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30560

Jó ég, te hajnali fél ötkor kelsz? :) Bár lehet, mire annyi idős leszek, mint te, addigra én is így fogom. Az igaz, hogy kellemesebb ilyenkor kertészkedni ebben a hőségben, csak aztán nappal nem megy az alvás.

Szépek a zöldségeid, nekem idén eléggé gyatra lett sok minden. Tudom, mit hogyan kéne, de aztán mindennel mindig elkések, és az utolsó utáni pillanatban vetem/ültetem :) Mindig megfogadom, hogy jövőre időben csinálom... de aztán május környékén elhúzódik.

Előzmény: mandianyu (30559)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30559

Atandi te eppen olyan paradicsombarat vagy mint en  ha latok a bolban valami kulonlegesseget azonnal megveszem )))

Imadom lesni hogy milyen lesz ,, nalam is a datolya vezet .   Mar tavaj is volt nAGYON JO SOKAIG elall .

Az ize NEKEM elmarad a tobbitol.

Osszel a taraszon ladaban egysorban meg november legvegen december elejen i is volt friss paradicsom .

Ha jott a fagyos ido csak egy pleddel takartam le a ladat ejjelre .

Előzmény: atandi (30546)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30558

Koszonom  a segitseget )

A lobabot mar ulettem , de meg mielott kibujna  a lotetu magaeva teszi  aztan meg a fekete leveltetu ha megis elojon egy egy peldany )) pedig mar sokszor probalkoztam .. lemondtam rola .

Hogy oszinte legyek ? ronda vagyok a bokorbabot azert nem szeretem mert hajolni kell a szedesnel, es ha eso esett elotte akkor meg saros ))

hogy en milyen nyügös kerteszvagyok )))))))) egyre nyügösebb )))

Mindent igyekszem felfuttani az uborkat babot,  fa paradicsomot nevelek )))most meg elvetemultem arra hogy a kordonos szolo ala--köze-- tettem  sargadinnyet es  görogdinnyet 1-1 peldanyt es azt is felkotottem mert szolt a ferjem hogy nem tud kapalni a maniamtol )))

A szerves tragyaval nincs gond , jo karban van a kertem foldje .

Ez egy komoly fold ))) mert a tokfele erzi magat benne a legjobban ,, a sutotok mar szinte mindent beborit  na meg a cukkini a pattison meg jo hogy csak egy -egy bokor van belole.

na ezek tullicitaljak magukat. de a babom az kezd megint sargulni .

Nagyon dijazom a uj locsolo modszeredet  na nekem  nem lesz az biztos.((

egyenlore marad a takaras a mulcsozas ,  a paradicsomot sem kell annyit locsolni ,, vagyis jobban megtartja a nedvesseget a mulcs alatt es persze a halo alatt .

Roppant halasak azok a novenyeim amik arnyekolva vannak.

Pl a paprika sorban az utolso paprikara nem er el a halo  nahat !!! hogy az a szegeny mennyit szenved ??? es el is van maradva a tobbitol.  majd lefotozom .

este meglocsolom a sort es persze a halo is vizes ))) na ok nagyon JOL erzik magukat a jomeleg paras kornyezetben .

Az iden CSAK zold szinu paprikak lettek valahogy feher NINCS )))) de van vilagoszold )))))EGY TÖ)))

Van olyan kosszarvu is ,, amirol irtatok azt nagyon szeretem .

Előzmény: Törölt nick (30532)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30557

JO reggelt ! olyan sok mindent irtok csak kapkodom a fejem . EZ JO mert minig tanulok valamit  es imadok a masok kertjeben "jarkalni" bameszkodni ha kepek is vannak.

Az ökörsziv paradicsom nekem is OLYAN (((az elejetol olyan MAS a levele es vegig olyan marad barmit teszek.

Az elsok kozott van a betegsegi listamon )))

A fekete paradicsomot azert szamuztem a kertembol mert az aztan szinte az egyik naprol a masikra lepusztult elvitte a paradicsom vesz .

Ugy tapasztaltam hogy minel "flancosabb" nemesitesu valami annal erzekenyebb,   kiveve talan ha valami igazan rezisztensnek van nemesitve de az mar surolja  genkezeles hatarat , BOCS ha valamit felre ertettem .. de ezek  a  mezei gondolataim ...)))))

Egyszer vettem en is olyan  feher vajretek csomot amiben volt beleteve az a lila  retek fele, tenyleg finom volt .

Meg tarlorepem sosem volt ,, en ARRA gondoltam amikor irtal rola.

Lehet hogy megint nagy tevedesben vagyok ???

nem tudom mennyi latszik az akacviragbol...

mar szepen novekszik a padlizsanom

nezzetk ezt a " VILAGBAJNOK " kukoricat ez az amirol irtam hogy 3-4 cso is keszul de sovany!! scak nyulik, lehet hogy nem prozodik nem termekenyul ??? vekony marad   ez  SK szedett magbol van .

nyar elejen nagyon joltetetm hogy eszkabaltam a halos arnyekolt nagyon halasak erte a  paradicsomjaim a napvedesben jol szuperal, meg a jegvedelemben nem vizsgazott nem is szeretnem )))

Deryan Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30556

Túl meleg van. Próbáld árnyékolni napközben!

Előzmény: Mártus46 (30554)
janijani Creative Commons License 2012.07.05 0 0 30555

Nem normális, de ez van. Nekem is hasonlóan rossz arányban keltek tavasszal a drágán vett uborkamagok. Bezzeg a saját termésből fogott mag mind kikelt, úgyhogy nem mi rontunk el valamit hanem hitványak a vetőmagok.

Előzmény: Mártus46 (30554)
Mártus46 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30554

Úgy alakult, hogy csak 2 hete vetettem el a Kínai kígyóuborka magjait. Azóta naponta locsolom, de a 40 magból eddig csak 5 db kelt ki. Ez mennyire normális? Nem volt lejárva a mag. A lótetű garázdálkodik, de már közel sincs annyi, mint 1-2 hónapja volt. Van még esély, hogy kikel a többi is?

CBNora Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30553

Te talán könnyen hozzá is jutsz!

A németeknél és Ausztriában lehet kapni a Hild's blauer Herbst und Wintert. Ezt állítólag egész évben lehet vetni. Júliusban biztosan, mert akkor már többször vetettem a hagymák helyére. Lila, finom és pincében tárolható is télire.

A Müncheni sört is lehet vetni, gondolom, nemsokára a feketét is.

Szeptemberben aztán lehet újra vetni az összes tavaszit. Nálunk akkor nagyobbra nőnek, mint tavasszal.

Előzmény: taormina001 (30552)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30552

Ez a retek-dolog mostanában volt?

Én azt hittem ilyenkor már rég nem lehet retket enni-nevelni.

Ha mégis, mondjatok ilyen fajtát léci! Meg ha van, salátafélét is, mert most épp nincs semmi; a Ruccolát ma szedtem föl, ebböl a piros salátából meg a héten dobtam ki egy vödörrel; mostanra ehetetlenül keserü lett.

Előzmény: Fótilány (30549)
atandi Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30551

Nekem tavaly is ilyenek voltak többnyire az ökörszivek levelei. Meg néha még ilyenebbek... INkább majd arra lesz érdemes figyelni, hogy könnyen kirepednek, pláne ha hirtelen sok vizet kapnak. Vékony a héjuk, ezért a madarak is előszeretettel csipkedik ki.

LIla retek létezik, én tavaly az intézet tájfajták-megőrző programjában kaptam olyat, az jégcsap alakú és baromi nagy lombú volt, kicsinek csípős, később kicsit jobb, de nem volt az igazi. A tiéd egy másik fajta lila lehet, nyomozd a neten, mi lehetett, ha ilyen jó volt.

MOst jöttem be, eddig kapáltam még kicsit, most lenne rá alkalmas az idő, csak már nem lehet látni...

Előzmény: Fótilány (30550)
Fótilány Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30550
Ja,az ökörszív pari!!!!!! Enyémek is pont olyanok mint a Tiéd,akkor ez " normális" ezeknél ??? Kicsit olyan mint ha el akarna hervadni...
Fótilány Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30549
A múzsám!!!!!!
Szia!!!!
Gyönyörűségek,és mennyi minden!!!!!
Most nézem,az előző hsz.kicsit hosszú lett,bocsánat érte!!! Szóval van e lila színű retek,mert az valami isteni finom,sokkal jobb mint a piros,vagy csak valahogy olyanok lettek véletlenü??
ZsuR Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30548

Huh, de sokminden van mar nalad!!!

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30547

Lehet, hogy valami a gyökerével van, és nem tud elég vizet felszívni. Illetve nézd azért meg, a bepöndörödés alatt nincs-e valami rovar. Ha ezek nem, akkor passz.

Előzmény: Andrea555 (30545)
atandi Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30546

Képek a tegnapi beszámolóhoz...

kinti lugas

a sorvezető datolya

ökörszív

csíkos paradicsomok

ökörszív

a bulgár rózsaszín

elefántormány

veleméri

kígyó-félek, kicsit túlvállalja magát

ezt az egy tavalyi magról kelt(spontán) árvát nem volt szívem kiszedni az út közepéről

szegény almafák meg lassan gutaütést kapnak, már ledobálták az összes almát(Éva alma, a legkorábbiak)

Andrea555 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30545

Van egy olyan tő uborkám aminek a fiatal leveleinek a széle kissé alá pöndörödik. Ez mitől van?

Az uborkámra tudtok mondani valamit? Így látatlanba van valami baja?

Előzmény: Andrea555 (30528)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30544

Én 4 napja vetettem. Már kikelt. Tavaly is a orsó helyére ment. Idén is. Bírja. És jól terem szeptemberben. Szerintem bátran vetheted most is.

Előzmény: Törölt nick (30542)
Fótilány Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30543
Sziasztok!!
Nekem az ökörszív paradicsomom néz ki úgy mintha le lenne forrázva,mellette 3tő SM. ,közötte egy tő Kecskeméti F1 azoknak semmi bajuk,gyönyörű sötétzöldek,erősek!! Ez a 4 tő meg hervadozik és közben tele terméssel és nő is szépen,de ahogy kinéz!!!! Botrány...Vagy ez normális??? Vagy a fekete pari ilyen???
Vetettem óriás vajretket,nagyon finom lett,de egy tasakban 4 féle mag volt!!!! Járt már így Valaki??? Volt az óriás,egy fej fehér ami talán jégcsap,kb.a 3/4 része nyári és volt 4-5 gyönyörű lila színű,kissé tömzsi és hosszabb is mint az óriás fajta... Na ebből a lilából létezik e külön mag vagy kellett volna hagynom egyet magnak??? Valami isteni finom volt!!!!!! Semennyire sem volt csípős,fás és nem költözött bele senki!!! Nem láttam ilyen magot....
Le kell kopognom,de eddig SEMMIVEL sem permeteztem,csudaszép minden és azok az ízek!!!!.... :)))) KOP.KOP.KOP...... Bár lehet az is nagy szerencse hogy itt mindenhol fű van vagy szőlő...
A zöld csíkos cukkíniből már ment a fagyba is lereszelve jó kis kaporral,a sárga sokkal lassabban fejlődik,de már nem bírtam hogy ne szedjem le-ment a rizottóba,az űvegházi ubim a kerítés mellet vígan elvan(mind a 4 tő... Igen:négy) kétnaponta szedem már,hát ilyen friss ubit csak gyerekkoromban ettem(a Magam 36 évével...) A salátába már a szomszédok is belefulladnak... A fele karalábé már bezacsizva a jégen a második adagot amit nem fedeztek még fel a hangyák azt folyamarosan eszem,néha nyersen,úgy a legjobb!!!! Az első adag cékla is jó,még kap pár napot a földben....
A paradicsomokat meg minden nap simogatom és gyönyörködök bennük,szerintem a szomszédok azt hiszik imádkozom elöttük a földre borulva!!! :)))) Valami mese szépek!!!!!! Még csak koktélparim volt eddig cserépben,de valahol el kell kezdenem,ha tanyasi életre adom a fejem..... :))))))
Nagyon sokat tanultam Tőletek is,mert itt legalább a gyakorlati része is nagyon jól le lett írva,érdemes volt az elejétől végigolvasnom,mert elméletben már tuti agrármérnökre olvastam Magam!!!!! KÖSZÖNÖM MÉG EGYSZER MINDENKINEK!!!!!!! :))))
Mónika
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30542

Ezt a magnumot én is kipróbálom (jövőre, mert csak május végéig vethető), ha el nem felejtem, és találok.

Előzmény: tooommm0013 (30534)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30541

Hát majd a termés után elválik (mert nekem is volt olyan úgy öt éve, hogy Lugast vettem, és a fele fürtös koktlépari lett), de ha valóban az, akkor rendesen megnyúlt. :D

Előzmény: Törölt nick (30539)
Andrea555 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30540

Nem sok ez sajnos,csak lassú !

Előzmény: taormina001 (30535)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30539

Rendes bolti mag volt. Csak egyet tettem az üvegházba, a testvérei kint vannak, azok kb 80 centisek, nagy bokrok. Úgyhogy Roma, csak fényhiány miatt felfelé igyekezett. Meg persze odaben kapott  trágyát és komposztot is.

Előzmény: Törölt nick (30533)
janijani Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30538

Jónak tünik ez is, megjegyzem magamnak.

Előzmény: Törölt nick (30536)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30537

Raschel háló ť–› ÁrGép Árnyékolás a kertben! 

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30536

Borsó: Corvin! 2x vettem az idén még a többit 1x. Ugyan annyi idő alatt.

Előzmény: janijani (30525)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30535

Hát ha nekem annyi vizem lenne, én se haboznék...

Előzmény: Andrea555 (30529)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30534

Akár borsó, akár krumli  helyére próbáld ki a magnum zöldbabot. Nekem eddig ez volt a legjobb. Erős a szára és sok betegségnek ellenáll. És sokat is terem.

Cherokee van most sárga hüvelyűből, de "ez sem igazán bokorbab" (persze nem is futó, de kicsit fetreng a szomszéd paprikán). Pár nap múlva kiderül tényleg jó e az íze.

Előzmény: mandianyu (30530)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30533

Akkor nem Roma az a Roma pari, mert az tényleg egy amolyan térdig érő fajta kellene, hogy legyen. :DDD

Előzmény: Törölt nick (30531)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30532

A mulcs tényleg jól jön, így legföljebb 2-4 naponta locsolom most még a növényeket. Később persze sűrűsödni fog, ha ennél kétszer-háromszor nagyobb lombfelület lesz, akkor több vizet használnak el a talajból. Igaz, nekem most - végre - csak 20-30 perc a locsolás. :)

mandianyu: Más bokorbab-fajtákat is kipróbálhatsz, mindnek kicsit mások az igényei és az ellenállósága. Lehet, hogy feléd épp egy olyan betegség van, amire az a fajta, amit vetettél, különösen érzékeny. Másik lehetőség - ha jól locsolod -, hogy hiánytüneteket mutat, és csak egy jó szervestrágyázás kellene a talajnak. Tavaly én a szomszédtól kölcsönkért földbe csak nagyon kevés trágyával tettem babot, aztán az is hasonlóan görcs lett. (Szinte szűz színhomok, gondolhatjátok, abban alapból mennyi tápanyag van.)

Azon kívül ha nincs hely támasztékra, kipróbálhatod jövő tavasszal a lóbabot. A zöld hüvelyét annak is meg lehet enni, mint a zöldbabot, és meg lehet hagyni szárazbabnak is. Nyugat-Európában talán népszerűbb babféle is, mint amit idehaza szokás vetni.

Előzmény: Andrea555 (30529)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30531

Én is beszámolok:)

Az üvegházban érik a lugasparadicsom, és piroslik az ökörszív. alig várom, hogy megkóstolhassuk. Hét végére, mire lehet majd szedni, talán megérik. A paprika alakún elég sok van, de az még nem piroslik. Sajnos szinte mindegyik elérte az üvegház tetejét - még az állítólag determinált Roma is - van, amelyiket már úgy kötöztem, hogy elfeküdjön a tető alatt, kettőt pedig ki tudtam vezetni az ablakokon, de tanácstalan vagyok, hogyan tovább.

Pár tő kosszavú paprikát tettem bele, elég későn, még csak apró termések vannak rajta. De a fényhiány miatt, ezek a tövek is majd derékig érnek. Ilyen kánikulában persze jól jön az árnyékos kert, nem kell zöld háló (azt a csirkéknek húztuk ki ragadozóelhárításra, egy szarka levadászott egyet 3 hetes korában). De itt nekem sose sikerült még a paprika eddig.

Rengeteg uborka van a 3 tövön, most permetezés miatt nem szedhettem egy darabig, lesz salátának való és kovászosnak is bőven. Az alső levelek sárgulnak, este ha hűvösebb lesz, leszedem őket.

A kinti paradicsomokból csak a Korall kezdett pirosodni. Kicsit sűrű lett, mindig megtéveszt, hogy arasznyi kis palántákat kell jó nagy tőtávolságra rakni. És kicsik lettek a karók is, az ökörszivek már 2 méternél járnak, de termés alig van rajtuk. Sajnos az őszibarack levéltetű jól érzi magát a paradicsomon is. Kapott actarát, de még mindig látok rajtuk élő tetvet.

A zöldbabom többszöri sikertelen ültetés után még csak most virágzik. A brokkolijaim óriásiak, de nem fejesednek. A cukkinibokrok óriásiak, ahhoz képest nem sok a termés rajtuk, sok kis terméske elsárgul, leesik, berohad. Most van egy jó nagy kerek, abból tökfőzelék lesz. Rajtafelejtettem. Új zélandi spenót szépen hozza a leveleket. a céklát ellenőrizni kellene, szeretjük a friss nyers céklasalátát.

A málnám még érik, de egy részen pusztul. lA szőlő peronoszpórás, pedig idén sokat permeteztük. NEm szivesen engedem már permetezni, mert most végre van zöldségem is, és arra mindenképpen jutna. Pont elég most ezt a hetet kibírni, és csak nézni, hogy nőnek az uborkák, piroslanak a paradicsomok.

Tettem pár sütőtököt, bár helyük nem nagyon van, az egyok már a málna közt jár. Még csak fiúvirágok vannak rajta.

Előzmény: mandianyu (30530)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30530

HUHH annyi furcsasagrol irtok, mintha en irnam )))  meglepoen sokfele mas dolgot csinalnak a novenyek mint amit kellene nekik.

De nem is csoda ez a idojaras teljesen meghüjiti oket .

Na ha kiheverem a högutat )) akkor ismet kimegyek es jovok nektek egy meglepivel. elottunk van egy akacfa es vigan viragzik ...ez most hosszu forronyarat ??? vagy mit jelent ???))))

Nagyon rendetlenul terem minden, nalam is ,

Mar megint baj van a zoldbabbal, eskuszom tobbet nem  vetek bokorbabot tobbet, olyan szerencsetlen torz babokat terem es nagyon keveset  a bokrok elfekszenek ha hozzaerek akkor meg azonnak kifordul vagy eltorik.

Julis futobab meg nalam is kezd alol sargulni es kozben meg valamitol romlik a levele ami extrem modon hatalmasra novekszik,  bab sehol.((((

DE vettem a lidliben tavasszal futo zoldszinu zoldbabot, na az talan fogja hozni a formajat egszseges nagyon eroteljesen nő SOK elagazassal  csak fut fut es  nagy hosszuszalu joizu lapos babokat hoz .

ma levettem az elso zoldparikat , ami megserult ,, hmm eleg fűizű meg))) de azert megettuk .

Hatalmasra nottek a pattisonok, valamit kellene belole kesziteni . Lehet hogy tokfozeleket ? az mar volt es tetszett.

a cukkinit leveszem  kicsi koraban es folpackba becsomagolom az jol el van a hutodobozban

Nekem is volt gombolyu cukkinim, HÁT nem voltam oda erte (((de a sarga cukkini sem jott be nalam .

Az en ceklam  nagyon el van mindentol es mindenkitol maradva .. de aszomszedtol kaptam jonagyokat )))hogy neki mitol lett ilyen ketemberes ???nekem meg meg kikleni se nagyon akar .

Andrea555 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30529

Nekem a locsolás kb2 órát vesz igénybe. Viszont mostmár megtaláltam a körülményeimhez,és lehetőségeimhez képes legjobb módszert :) A slagot húzgálom be a sorok közé és árasztom a földet,mulcsot a vízzel. Mivel kis búvárszivattyúm van 5 m mélyen és a slag is jó hosszú ezért tart ennyi ideig. Igaz így elég 2-3 naponta locsolni..

Előzmény: taormina001 (30527)
Andrea555 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30528

:) Én is nagyon örülök nekik! Azt hiszem jóformán csak paradicsomból lesz a kertemben ,mert a többit eléggé elbénáztam :( De jegyzeteltem,levontam a tanulságot! Legközelebb másként csinálom ...

Nekem keleti ölesbabom van,aminek talán futni kellene.Amennyire hamar kikelt ,utána annyira lusta lett. Pedig csináltam neki szép gúlát,dehát nemigen akar felfutni. Viszont pár szál bab van rajta,és mivel szép hosszú ezért a földön fekszik.

Van egy olyan tő uborkám aminek a fiatal leveleinek a széle kissé alá pöndörödik. Ez mitől van?

Előzmény: Törölt nick (30526)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30527

Tegnap gyakorlatilag egész nap "locsoltam"; azaz lefektettem egyfajta primitív, kézivezérlésü öntözörendszer: ilyen lapos 3 kamrás csövekböl 7 kör, á 20 m. Jól összetapostam mindent. Fogalmam sincs még mennyi vizem lehet. Sajnos több baj is van vele; nem igazán könnyíti meg a locsolást, és meg semmi képpen se rövidíti meg: nem tökéletes a lefedettsége, és folyamatosan felügyelni kell, hogy minden luk jó irányba löjön. A hozamról fogalmam sincs, egyelöre sehogy se nem tudom megbecsülni, mikor elég.

A futóbab furcsán csinál, most van elöször: nagyon gyorsan fölfutott, már ettünk is belöle. Viszont mostanra alul már száradni kezdett és új terméseket nemigen hoz ott, ahol már volt. Ez normális? A bokorbab is így van. Most elöször van néhány sor, ami nem másodvetés, hanem rögtön oda került, és nagyon hamar gyönyörüen termett. A növények még most is nagyon szépek, de új virágokat ezek sem hoznak. Nem tudom, hogy kellene viselkednie egy bokorbabnak, mert eddig mindig nagyon késön kerültek a helyükre, és mire elkészültek, mehettek a komposztra.

Az üvegházban rengeteget permeteztem,  locsoltam és árnyékoltam, ezért az uborka (szám szerint öt tö) szépen terem, és van már 1-1 apró paprika és padlizsán is, ami ilyen korán még sose fordult elö. Viszont rengeteg a molytetü.

A cukkini és a tök viszont szintén furcsák; jóformán csak hím virágokat hoznak, ami pedig nö, az pici korában elfonnyad, ahelyett hogy megnöne. Ez mitöl van?

A paradicsomok nálam még nem érnek, pedig korán vetettem és elég hamar ki is kerültek.

Vetettem egy sor téli retket, nem tudom, mi lesz belöle ebben a höségben, pedig már kezd kikelni. Van olyan saláta vagy retekféle, amit ilyenkor lehet vetni?

Idén elöször nagyon szép hagymáim lettek, és a répák is elfogadhatók; nem szabad olyan sokáig bent hagyni, mert öszre fölfalják a férgek.

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30526

Nagyszerű! :) (Nálam még csak egész picinykék :DDD )

Előzmény: Andrea555 (30523)
janijani Creative Commons License 2012.07.04 0 0 30525

Nálam a paprika még csak most virágzik, de paradicsomot már szedtem 4 pirosat, hamarosan lesz több is.

Az uborka ontja a termést, 4 féle uborkám van (ami tulajdonképpen csak 3 féle) A Perez nem tetszik, a Mohikán és a Megyer egészségesek és van a tavalyi Megyerből fogott magból vetett Megyer is, nemigen látok különbséget. Némelyik már elérte az uborkaháló tetejét, hamarosan ki kell találnom valamit merre futtassam tovább.

A 4 tő cukkini szépen produkál, növekszik a müncheni sörretek is, már lehetne enni de hadd nőjön még. Remekül teljesíti a másodfunkcióját, a nagy leveleivel árnyékolja az uborkasor mellett a földet. Az uborkasor másik oldalán a tarlórépa nem akar nőni, ráadásul a vakond is megtúrta, hiányos lett.

Fogytán a vizem, a borsót úgy döntöttem felnyüvöm, nem fogom locsolni a drága vezetékes vízzel azért a kalapnyi borsóért ami még lenne rajta. Jövőre csak rövid tenyészidejű borsót vetek (Kelvedon csodája) Valamit kellene vetni a helyére. Jöhetne az eső, de a hét közepére 1-2mm-t jelez a met.hu és ez nagyon kevés.

A sárgadinnyén teniszlabdányiak a nagyobbak, a sütőtök is jól áll,lesz bőven, letermett a sárgabarack, végre beengedhetem a fa alá futni. A káposzta, karalábé, saláta szépek, egészségesek. Az eper terem de nagyon aprókat, locsolni kellene. A málna is úgy néz ki befejezte erre az évre, viszont most kezd érni a szeder.

A csemegekukoricát meg kell permeteznem a fekete levéltetvek ellen.

A Perez uborkába belekapott alul a peronoszpóra, de most nem permeteztem csak egyszer régebben, egyelőre leszedtem alul a csúnya leveleket róla.

A szomszédban elvitte valami vész a babot, nálam még nincs baj, egyszer kapott Amistart, majd adok neki mégegyszer, akkor kap az uborka is és megelőzésképpen a paradicsom, paprika, cukkini is.

atandi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30524

Sziasztok!

MI a paprikából tudtunk már ma reggel 2 szemet leszedni, bár nem én, apjuk szedte, de sztem Elefántormány és egy Veleméri volt, azt mondta, már finomak voltak. A paradicsomok közt a datolya vezet szabadföldben, az első szemei már sárgás-narancssárgásak. Vetettem 3 v. 4 féle bulgár paradicsommagot is, a rózsaszínűre érő brutál nagynak ígérkezik.

Ma végre húztam raschellhálót a fóliára, mert ezer fok van bent nappal, megfő minden. A paradicsomokat nem győzöm kacsozni, irgalmatlanul nőnek, ráadásul sajnos be is hajolt a felső vezetődrót eléggé a súly alatt, így van, amelyik már elérte a madzagja tetejét. Holnap majd fotózok, ma kora reggeltől fél 12-ig, aztán délutántól este 9-ig egyfolytában a kertben voltam , de fotózni nem maradt idő. Van 1-2 fajta, a levelein is szinte minden levélpár tövénél újabb ágat hoz, hihetetlen... Viszont a legnagyobb padlizsánjaim is csak tyúktojásnyiak, azokról is letördeltem az alsó hajtásokat meg meg-meg ritkítottam őket.

Uborka nagyon sok terem, (pláne a kígyókból, de a többiből is), hordom a savanyúságba őket( a paradicsomokat még nincs szívem zölden bedobálni, már nagyon várom, hogy megehessük az elsőt).

Tegnap felástuk a szélső sor krumplit, ahová nem ért el rendesen a locsoló... siralmas az eredmény, sok nagyon apró krupli, és számra se sok, a földfelszín közelében lévő gumók szinte megfőve-égve.

Anyósomtól kaptam két sárgadinnyényi kerek cukkinit. KIrántottam, semmivel se különösebb, mint a hosszúkás, szerencsére még nem kellett hámozni, kevésbé állna kézre, mint a hosszúkás. Szóval én tuti maradok a hosszúnál. Megjelent az első okra-bimbóm, már épp hiányoltam, hogy mi lesz már... Házi csirke mellé akarok majd sütni belőle.

Egy kis sor fokhagymát felszedtem, és mind egyetlen nagy gerezdből áll. Nem cikkelyezett, de teljesen jó így is, kevesebb a pucolási gond vele.

Andrea555 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30523

Igen ez a Crystalheart féle ökörszív paradicsom. :) Tőle kaptam.

Előzmény: mandianyu (30521)
Andrea555 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30522

Ú! Tényleg?! Ezt nem tudtam,jó ,hogy mondtad! Köszönöm! Így hogy már ennyire nagyok így is le lehet szedni még?

Az az igazság,hogy ilyet még nem is láttam,hogy ennyit növeszt 1szem kukorica..

Előzmény: cakpak (30519)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30521

Szep a paradicsomod ez az az ökörsziv ???

nekem egy van ilyen ,, de meg nem erik.

Igaza volt Flanellnak , hogy nemsokara beindul a sargadinnye , legyek turelemmel) tenyleg mar negy db egesz komoly db van . DE  a gorog ??? az csak viccnek ultettem )))

Előzmény: Andrea555 (30516)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30520

Meg bekukk lefekves elott.

Eta dejoneked hogy nyersen eheted az uborkat ,, irigyellek.

a soska es a spenot  ?? tenyleg JO??? na ezt kiprobalom

nagyon szeretek mindenfele zoldseget .

Ma delutan ,  a paprika teveben isteni zodsegeket keszitett a Jamie Oliver .

A sajat kertjebol -?- szedte a hozzavalokat .

PL sajttal toltott,  kirantott cukkiniviragot keszitett .))))

Jo hogy van kiskertunk  ))))))

valaki emlitette hogy balkonkertesz  UGYES!!!!

Nekem van ket viragladam --tavasszal ures volt---de a foldet nem akartam kionteni, es probabol abba ultetettem egy egy to  FA paradicsomot MUKODIK !!! mar hatalmasak  es  ma arrol is levettem egy erett paradicsomot , osszesen hatdb-ot tudtam leszedni az egesz kertbol. meg erhetett volna, de mar nem birtam magammal ))))

kicsit savanyu kicsit nem teljesen piros )))de az enyem ))))

Ma este meglocsoltam megint mindent , azt a süsü kukoricat is talan ugy jobban nonek --vastagodnak - a csovek..

Aludjatok jol  ha tudtok , mert JOKORA TELEHOLD VAN ))))))

Előzmény: hoffmann eta (30517)
cakpak Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30519

A "fiát" szedd el mert különben nem lesz rajta semmi

Előzmény: Andrea555 (30515)
..janos.. Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30518

és erre hogyen jöttél rá? ilyenről még nem hallottam.

Előzmény: hoffmann eta (30517)
hoffmann eta Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30517

Má évekkel ezelőtt észrevettem, hogy a sóska, a spenót, és főleg az uborka, a sok uborka nyersen nagyon jót tesz az izületeimnek - ezért is termelem őket.

Előzmény: mandianyu (30511)
Andrea555 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30516

A kapott magokból ez alakulgat :)  : 

Előzmény: Törölt nick (26834)
Andrea555 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30515

Az én céklám 2 hete földben van,de semmi jelét nem látom,hogy ki akarna kelni. Salátát is ekkor vetettem,de azt hiszem annak már annyi :(

Viszont szépen nől a kukoricám.Igaz lilának(de lehet az a cső lesz?!) és csíkosnak kellene lennie ,de ilyen:

Ja és van egy csomó fia,pedig csak 1 szemet vetettem. Kíváncsian várom mi lesz  belőle :) 

Előzmény: CBNora (30505)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30514

Köszönöm! Ha busszal megközelíthető a hely, megpróbálnék elmenni érte. Mél megy.

Előzmény: gergerg (30512)
gergerg Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30513

Természetesen ingyen.

Előzmény: gergerg (30512)
gergerg Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30512

Csütörtökön megyek Debrecenbe. A pontos címet még nem tudom, gyanítom valami ipari terület. Ha el tudsz a címre jönni érte, akkor csinálok neked egy ilyen stokit.

Előzmény: Törölt nick (30497)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30511

Szep delutant .. nem ujdonsag ,meleg van igazi meleg.

Az ebed uborkasalatajahoz kiugrottam ---???---))) egy lilahagymaert, es a hagyma total meleg volt ahogy kihuztam a foldbol.

Reggel jokor elvetettem a csemegekukorica magot, meg nedves volt a fold aaz esti locsolas utan .DE? elotte  be is aztattam ket napig .remenykedve lesem .

tarlorepeat meg a heten megprobalok, egy par szemet , mar nemsok helyem van .

Hapci az a jo ha egyutt  vagyunk kitargyaljuk a bajunkat nem faj annyira )))

Este a sutotokot nem locsoltam meg , hogy miert ???? ma pedig a foldig sapadt banataban .. Na majd este megvigasztalom .

IMADOK LOCSOLNI .

Nalam  beindult a paradicsomszezon holnaptol mar fogyaszthato. Eppen itt az ideje . Jo koran kezdtem igazan megdolgoztam erte .

Februarban inditottam a nappali ablakaban . 

Olyan furcsa  nalunk csak a piros paradicsom   , voltam olyan helyen kulfoldon ahol meg a felerett szinte zold paradicsomra vevok a vevok.  

borzimorzi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30510

Neked is köszi!

Üdv:

b

Előzmény: Törölt nick (30509)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30509
Előzmény: borzimorzi (30508)
borzimorzi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30508

Köszi  megint! Alaposan ki fogom faggatni a növényvédelmis embert.

Üdv:

b

Előzmény: beetee (30500)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30507

Asszem ezeknek a rudaknak az egyedülálló hatékonysága a hatóanyagon kívül ebben a fokozatos, hosszan tartó adagolásban, valamint az egyidejü táplálékleadásban rejlik.

Előzmény: beetee (30435)
CBNora Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30506

Kösz, majd figyelem!

Előzmény: lychnis (30504)
CBNora Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30505

Naponta legalább kétszer meglocsolom. Akkor kikel. Eddig csak a galambbegy saláta nem kelt ki melegben, akkor se, ha locsoltam. A többi másodvetés ki szokott.

A kiszedett hagymák és fokhagymák helyére kerülő retek és káposztarépa vetését szoktam megszenvedni, olyankor mindig iszonyú meleg szokott lenni. De mindig hamar kikelnek. Most korábban jött a szokásosnál a nagy meleg, a céklát enyhébb időben szoktam vetni.

Előzmény: Törölt nick (30503)
lychnis Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30504

Nóra! Holnap feladom a nagyezerjófű magokat.

Előzmény: CBNora (30502)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30503

Csoda hogy ebben a melegben bármi képes kikelni.

Még aminek mélyebben van a gyökere az is szenved.

Előzmény: CBNora (30502)
CBNora Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30502

Kel a szombaton vetett céklám.

Jól megnőtt a porcsin a kertben. Olyan szép kövérek, hogy szedtem egy marékkal, mielőtt kikapáltam. Vegyes salátába keverve egész jó volt. Nincs erős íze, de nem is rossz és szaporítja a salátát. Míg nem terem kilószám a paradicsom, föl lehet használni.

h.apci Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30501

Ha lenne kutyám, azt sem engedném ki ebben a hőségben. Korán reggel kapkodtam egy cseppet még reggeli előtt, de már a reggel sem az igazi. Szenvednek a növények is, nem csak én... :(

Kétszer ültettem zöldbabot, egyszer sem kelt ki, csak pár szál. Vettem új (más) magot, a nyakára ültettem, szinte utolérte, s most kezdődik a szüret. Fogy a magról vetett sarjadékhagyma is rendesen. Gazolni sem ártana...

Más... meglepetéssel és némi kéjes kárörömmel látom, hogy ez a fórum - a kertészkedésen túl - a kissé rozzant nyugdíjasok és szépkorúak klubja is. :) Az én kerti tornamutatványaimat nem mesélem el, bár valószínüleg lenne sikere. Itt a helyem... :)))))))))

beetee Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30500

Én inkább most már csak permetezném, és be kellene tartani az ÉVI-t. Beöntözve nem tudom mennyi a lebomlása.... elvileg nem szabadna sokkal többnek lenni, mint permetezve, de ki tudja....

Az, hogy a Careo 3 hónapig hat, az két dolog miatt lehet... olyan műgyantába van zárva a szer, ami csak ennyi idő alatt kezd elbomlani (fokozatosan) amikortól nedvességet kap, vagy a Mospilan is hat egy hónapig, de ez csak látszat, mert amíg a tetvek kifejlődnek és felszaporodnak, az még jó pár hét...

Előzmény: borzimorzi (30499)
borzimorzi Creative Commons License 2012.07.03 0 0 30499

Hálás köszönet, megyek a napokban a Hermesbe.

Üdv:

b

Előzmény: beetee (30435)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30498

Jolvan megnyugodtam hogy nemcsak en vagyok olyan benakacsa, )))) hogy nem merek mar lejjebb menni mert nemtudok felallni.

Na az hogy terdeplesbol, negykezlabra aztan meg sehogy, az mar tenyleg felbŐszit)))

Ensem sokat torodok azzal hogy ki mit lat ,mitgondol )))---néha--- de amikor mar sajat magam rohogom ki kinomban .....))))

mindig arra gondolok hogy a pici gyrekeknek milyen nehez lehet eloszor labra allni

Nemregen jottem be jol vegiglocsoltam a kertem, minden nagyon belelodult,, reggel ota pl a padlizsan mint termes centiket nött .. HMM ketcentit ))))

JA ?? nincsen csak karnelkuli szek .. de agyalok... rajta ))

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30497

Debrecen

Köszönöm a felajánlást, először megkérdezem a környezetemet, hogy nincs-e valakinek hasonló. Jelentkezem, ha aktuális.

Előzmény: Ali-bá (30493)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30496

En sem sokat adok masok velemenyere, ha arrol van szo, hogy hogyan allok fel... de a sajatomra igen.  Szornyen idegesit, hogy nem ugy allok fel ahogy szoktam!  Az OK, hogy oregszem, hogy rancok meg osz haj - no de hogy az alkatreszek nem mukodnek?!  No az hallatlan!!! :))

Előzmény: inmi (30491)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30495

Kisvereb - en is ketszerharminc leszek augusztusban :))...

Előzmény: Törölt nick (30486)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30494

Az en terdem me huszeves koromban is erzekeny volt...

Nekem jobban bejon a kis parna - vagy raulok, vagy raterdelek.  Meg fel tudok allni :)), bar neha lassabban megy :))...

Előzmény: gergerg (30484)
Ali-bá Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30493

Tudok neked ilyesmi kiselejtezett széket adni.

(Úgy tudom nem messze laksz hozzánk.)

Előzmény: Törölt nick (30488)
Mariska néni Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30492

Hú, köszönöm!

Előzmény: tp329 (30460)
inmi Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30491

?????

Én is úgy állok fel alacsony akármiről. Ki nem .....le, hogy kinek nem tetszik, hogyan állok fel? Jó pár éve semmi sem érdekel abból, amit ismeretlenek mondhatnak / mondanak rólam. A családtagjam véleménye sem mindig mérvadó, de meghallgatom...

Előzmény: mandianyu (30489)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30490

Pedig éppen javasolni akartam a kissámlit. Kapáláshoz nem de pl egyeléshez én is vinni szoktam. De persze az alacsony.

Előzmény: mandianyu (30489)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30489

Jujjdejo !!!!szetnezek van e itthon karos szek ,, karnelkuli az biztosan van .. nekem is kell egy ilyen))

MERT nekem is nehez felallni ...

..azt mondj a fiam anya TI miert nem mentek kempingezni ??? MIERT MIERT )))) engem rohogjon senki  ha fel akarok allni a matracrol )))  eloszor terdelve majd a fenekem felemelve talan ugy )))) vagy ugysem ??? )))

Előzmény: gergerg (30487)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30488

Szuper! Már csak széket kéne szerezni, mert ha veszem, drágább, mintha megrendelem külföldön... 10 éve, mikor az előző munkahelyem megszünt és elkótyavetyéltek mindenféle felszerelést, bútort, akkor tudtam volna szerezni. De majd gondolkodom rajta, van egy ezermester srác, aki mindenféle munkákat szokott nálunk nem túl drágán csinálni, biztosan lesz ötlete. Ráadásul iskolában mindenes, ott biztosan akad tönkrement szék.

Előzmény: gergerg (30487)
gergerg Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30487
Előzmény: Törölt nick (30486)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30486

Sajnos nem tudok kapaszkodás nélkül felállni, így az is kell. Híába, én már kétszer harminc vagyok, és a lábaimmal van a legnagyobb baj... persze a hajladozás sem igazán megy. Próbáltam a térdeplőpárnát, de nem vált be, mivel közvetlenül  a földön van, ugyanúgy bepiszkolódik a térdem rajta, mint anélkül. Bár az tény, kicsit puhább, mint a föld.

Előzmény: ZsuR (30483)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30485

a lidlis jobb volt, mint ezek itt, mert arra ülni is lehetett, és széles talpa volt, hogy ne süllyedjen a földbe. csak sajnos kemény műanyagból van, így nekem csak egy szezoont bírt. azóta sem kapok olyat sehol...

Előzmény: Törölt nick (30474)
gergerg Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30484

Vagy egy térdvédő, de én mint éppen harminc azt mondom hogy aki könnyen feláll annak még a szivacs sem kell. Viszont ha van a térdeplőnek lába akkor a sor fölé is tehető és bejjebb lehet érni taposás nélkül.

Előzmény: ZsuR (30483)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30483

Ha fel tud allni kapaszkodas nelkul, akkor nem kell mas mint egy szivacsparna... 

Ha kell kapaszkodo, akkor az mas.  De a hokedli nagy.  Gondolj arra is, hogy hely kell neki, hogy konnyu legyen vinni...

Előzmény: gergerg (30479)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30482

Nagyon hasonlo a madar halohoz.  En azert nem azt rendeltem, mert ha arra raesik faag, azt nehez kiszedni.  Sok a fa nalunk....

Előzmény: mandianyu (30480)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30481

...vagy... a merevitokre szereled a szivacs ulolapot... es csak a hattamlat kell no meg valami kenyelmesebb kapaszkodot tenni a labakra...

Előzmény: gergerg (30469)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30480

...ez az a fekete halo ????   azt hittem durvabb...))

hasonlo az en   madar halomhoz  JO)) 

Előzmény: ZsuR (30476)
gergerg Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30479

Föl tudsz állni rólla? Tudod mellózni a kapaszkodót? Egy hokedli lábait csak le tudja valaki fűrészelni!

Előzmény: Törölt nick (30474)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30478

))) na en nem neztem honnan van ))) csak ez jott elo a googleban ))))

Előzmény: h.apci (30475)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30477

Én sem onnan gondoltam rendelni! Inkább írtam a lányomnak No-ba. Sajnos 2 nap múlva indulnak haza, így az idén már biztosan nem lesz nekem ilyen.

Előzmény: h.apci (30475)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30476

Nem gubancolodik, nem tul rugalmas, azt hiszem sokaig eleg lesz, mert erosnek is latszik. Ugy nez ki mintha kotott lenne - es van ritkabb, meg surubb is.

Előzmény: mandianyu (30468)
h.apci Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30475

A TV-products-tól ments meg minket Uram! :(((((((((

Előzmény: mandianyu (30471)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30474

Az a 25 euro még több! A Lidl nem tudom, mennyiért árulta, de nekem kell egy ilyen szék. Nálunk senki sem barkácsol sajnos, közel és távol csupa elvarázsolt értelmiségi...

Előzmény: mandianyu (30471)
h.apci Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30473

Egyenként bizony, kölönben a nyakánál nem zár rendesen, bár az is megoldható pl. egy kis vattával. Csak ügyesen, praktikusan! :)

Előzmény: mandianyu (30467)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30472

Koszonom ertelek ))) igen en naponta TOBBSZOR  is )))benne vagyok a kertben , eszembe sem jutott volna  a harisnyazas de nagyon jo otletnek tartom .

ANNO miis csak hetvegi kertelok voltunk , eppen ezert koltoztunk falura kertes hazba .

Előzmény: tp329 (30470)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30471

http://www.tvproducts.hu/osszecsukhato-kisszekterdeplo.html

nahat !!! ötesfelezerert ??? inkabb barkacsolunk )))

tp329 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30470

Ha valaki szemmel tudja tartani, akkor persze a Te módszered tökéletes s nagyon sok fej esetén is. De ha valaki csak hétvégén tud menni, akkor a harisnyát (igen, fejenként belekötni) már akkor rá lehet tenni, amikor elvirágzott. Szellőzik, vizet átengedi. Aztán ha éppen peregni kezd a mag akkor egybentartja, szinte nincs veszteség.

Előzmény: mandianyu (30467)
gergerg Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30469

Ok, ha nem, nem. :-)

Amúgy egy leselejtezett fémvázas székből 5 perc alatt elkészíthető még jobb is, mert a sor fölé is lehet rakni. csak az ülőrészt kell lejjebb tenni meg a merevítőket. Egy flex, 2 elektróda és kész is. Ilyesmiből:

Ha kapaszkodó nem kell, akkor csak el kell vágni a lábait.

Kell még rá 4 papucs, azaz darabka vastag deszkakockák amiben van egy szákfurat.

Előzmény: h.apci (30462)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30468

ZSUR nagyon jo a kiskonykakerti vetemenyesed , jo a halozas is  igy akarom majd HA MEGLESZ !!!)))) az ablakos foliahazam .

az a fekete az milyen halo ????

hogy a kozepen lesz egy kis ut es ketfele meg termelek ))))))

tervezem hogy atetejen meg lesz halo hogy kikuszoboljem az orult hoseget ..

DE  az iment olvastam hogy pusztito vihar volt  Berlinben , na jolesz rakeszulni a jovoben , hogy barmi veget vessen a munkank eredmenyenek,  amit keservesen kicsiholunk magunkbol ))))

Előzmény: ZsuR (30449)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30467

harisnyam van , ...de nem ertem )))) egyenkent kotod be a gömböket a harisnyaba ???

nekem KB  nyolc -tiz- tizenot gömböm szokott lenni .

most van egy hagyma tovem tavaj vettem Ausztriaban , allitolag edes hagyma  lesz belole .. tavaj nem hozott gömböt most van rajta harom .

Előzmény: h.apci (30466)
h.apci Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30466

Igen, de ez csak akkor jó, ha sok van. Én éppen a metélőhagymámmal jártam úgy, hogy elkezdett kirepedezni, levágtam, utóérletem (mennyivel szebb, mint a szárítás! :)) ), aztán a fele nem érett be, mé jó, hogy volt bőven. Ezért jobb, ha bekötöd; a harisnya is jó ötlet (ha nem büdös...:))) )

Előzmény: mandianyu (30464)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30465

Ilyen  tobbfunkcios potszek ))van a hugomnak,   ulhet ra beleterdelhet es egy nyithato kisfiokja is van ahova  metszoollot teheti a lidlben vette a fia.

Akkor en is lattam a boltban de siman elmentem mellette )))azota meg semmi ))))

mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30464

?? ha mar a hagymamag -egy szeme feketen kilatszik a gömb-böl ---jajdeszepen irtam )))))))))))--akkor olloval levagom es szepen egy sorba berakom egy lapos edenybe ott tovabb szarad, amikor megszaradt akkor pedig kimorzsolom,  ki pelyvazom , vagyis kifujom a lihakat kozule )))

mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30463

Szia Efco nem titok  Sajopalfalan lakunk, Miskolcrol koltoztunk ide anno 22eve . Vegre van valaki elerheto kozelsegben ))) a szemelyedben .

Az nalunk is mindig meghokkento volt az ietteni szomszednenival, hogy en mindig ujitottam aztan ha bejott a dolog Ö meg csendben maradt ))

tegnap neztem a helyet hova lehetne meg kukoricat ultetni, mert mint emlitetetm az a hibrid ??akciom nem tudom mit akar .)))

ma tenyleg vetek egy par szemet , az azota vett boltibol. Az auchanban vettem edes magot . 35 ftert )) 

Előzmény: efco (30451)
h.apci Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30462

Köszi, ez nagyon rendes tőled, de itt is van haver, aki esetleg megcsinálná, de ilyen baromsággal nem terhelek senkit, azt tartogatom fontosabb dolgokra. A hónap közepe táján megyek Németországba két hétre, szétnézek egy kicsit, hátha...

Előzmény: gergerg (30459)
gergerg Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30461

Vagyis jobbat.

Előzmény: gergerg (30459)
tp329 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30460

De ha "véletlenül" akad egy rossz harisnya, aminek jó a lábfejrésze! Tökéletes hagyma mag gyűjtő.

Előzmény: Mariska néni (30455)
gergerg Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30459

Küld el a címed és csinálok neked egy ilyesmit.

Előzmény: h.apci (30458)
h.apci Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30458

Ötlettel tele a padlás, esetleg ha van egy ilyen felesleges székecskéd, mielőtt kidobnád... :))))))) Egyébként fából szinte mindent, vasból semmit; nincs szerszámom hozzá. Nem kellett sokáig keresgélnem, gondoltam, hogy a németeknél van hasonló:

http://shop.mein-schoener-garten.de/gartengeraete/sitz-und-kniestuhl-arbeitstische-und-stuehle_pid_6145_14452.html

Előzmény: gergerg (30457)
gergerg Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30457

Nem vagy barkácsolós tipus? Nem egy nagy szám ilyet összedobni. Ha gondolood szivesen segítek ötletekkel.

Előzmény: h.apci (30453)
gergerg Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30456

Ez egy kempingszék fejjel lefelé. :-))

Mariska néni Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30455

Van is gézem a paradicsom aszaláshoz, ebből teszek a hagymavirágokra. Köszi!

Előzmény: h.apci (30450)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30454

Ha nem kaphato... talan valaki elkezdi gyartani - nem nagy dolog, es rengeteget segit!!!

h.apci Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30453

Hűha........! Ez nagy ötletnek látszik! Ez kapható is nálunk valahol? Megoldana nálunk egy csomó problémát. A hajolgatás már egyikünknek sem megy igazán.

Előzmény: ZsuR (30452)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30452

Nekem ezek jottek be:

Akinek esetleg faj a terde es nehezen all fel terdelesbol...

efco Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30451

Szia!Látom MIskolc környékén kertészkedsz!Én Szikszón .Te merre?Persze ha nem titok.Tegnap vetettem még csemege kukoricát.szomszéd néni tavaly is azt mondta abból nem lesz semmi.Pedig finom volt szép nagy csövek.Sok öntözés +takarás.üdv

Előzmény: mandianyu (30332)
h.apci Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30450

Elvileg lehet látni, amikor a magburkok kezdenek megrepedni, akkor érdemes hosszú szárral levágni és utóérlelni - mondom én, de ki figyeli naponta többször? A felét elszórta, mire észbekaptam. Ha már elvirágzott, s a rovarok beporozták, inkább sűrű gézzel kösd be nagyon lazán, hogy levegőzhessen, ha biztosra akrsz menni.

Előzmény: Mariska néni (30447)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30449

De nekem nincs semmilyen sor sem!!! 

Ez a vetemenyesem:

Ide butasag lenne rotaval bemenni - de a kiskapa nagyon jo szolgalatot tesz.  A koreaival meg tenyleg semmi ido... csak egy jo kisparna kell a terdem ala :)).

Előzmény: Hedo (30415)
efco Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30448

Köszi a választ !Nem voltamgépközelben.Ezt a két ellenállóbb parit én is ki szeretném próbálni,meg a Mirát.üdv 

Előzmény: Törölt nick (30315)
Mariska néni Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30447

Hogy szoktatok hagymamagot begyűjteni? Nagyon finom édes lilahagymát duggattam ősszel, amiből kb 30-at meghagytam, mára gyönyörű szép virágokat hozott. Meg kell várni, míg teljesen beérik a mag? Nem fog lepotyogni? Arra gondoltam, hogy valami zacsit kötök rá, de szeretném kérni hozzáértők tanácsát.

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30446

Igen láttam már ilyet.

Előzmény: Laci/Zápolya (30445)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30445
Előzmény: Törölt nick (30444)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30444

SZÉÉK????? Esetleg gurulós? Nem vicc!!

Előzmény: mandianyu (30442)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30443
Előzmény: Hedo (30427)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30442

)) ha veletlenul nekem kell gazolni akkor en is terdelve csinalom,,  a ferjem meg is szokta jegyezni,  olyankor ))) johogy lenem fekszel hozza ))))))

KIMILNI))) kell magamat meg a derekamat ))))

Előzmény: Törölt nick (30440)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30441

JAJJDEJÓÓÓÓÓ )))) ezt elkuldom a fiamnak ))) legalabb nezze hamar nem ihat a munkahelyen )))

tegnap elovettem a nagytermoszt legyasztottam ketliter vizet, a jeget osszetorve a termoszba raktam es arra ontottem a szorpot, suritmenyt esteleg citromot ,  

meg ma is van  jeges uditom ))

a krumplit en nem bokorba ultetem hanem sorba .

Huzok egy arkot belerakom sorba a gumokat ha kell belocsolom, es egybe maris feltoltom .

aztan mikor  tizenot -husz centis megegyszer feltoltom ,   kozben az arkot locsolom ha kell .

a bogarakat a ferjem szedi naponta tobbszor ))) na arrol a mennyisegrol , nem nagy ugy ))))

Előzmény: Törölt nick (30438)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30440

Mond meg a nejednek, hogy gazoljon Ő. Minden rendes kiskertész ülve csinálja,kiskés, kiskapa, kesztyű, vödör. Azt úgy kell csinálni ha gyommentesen akarod tartani. 2 szomszédom is így csinálja és gyommentes.

Előzmény: Hedo (30402)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30439

... nagyon orulok hogy sikerult megcsinalni a halo  takarast .. nem baj ha  kicsit bujkalni kell )))) amjd lesz az meg jobb is .

Az elozo halozast meg en is csak ugy csinaltam , de amiota a foliavazra raktam  magasabb , sokkal jobb )))

nagyon nekiindult erni a paradicsomom eppen itt az ideje ,

igaz hogy a neten lattam a "nagyuzemekben " hogy leszedik az also leveleket ,, en is megprobaltam es BEJOTT!!!  hamarosan elkezdtek szinesedni))

mondjuk az a betegseg elsosorban az alsobb öreg  leveleken szokott kezdodni , talan IGY azt is elkerulhetem ??? vagy legalabb kesobb fog jelentkezni ..

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30438

Közben az időjárásjelentés...

Előzmény: tgwh3 (30370)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30437

Biztosan van az aposodnak egy kis dugi   Ókrumplija is )))

Na ez a meleg nem feherembernek valo....

Reggel leszedtuk az eppen ero sarga barackot, ez meg nem jo befozni mert nagyon korai es SOK a leve )))de enni kivalo.

Lesz meg arra valo alkalmasabb is ))

A ferjem nem talalta gyumolcsszedot ,szerintem a fiam telken van ))

De azonnal csinaltam neki egy szedöt vagyis en csak kitalaltam .. -azis lehet hogy nem csak en tudom ))))

egy ketliteres petpalcakot elvagtam es a ferjem meg  a csavaros vegebe beledugott egy partvisnyelet kisse megfaragva ...

nagyon megorult az UJ szerszamnak,es kozolte velem jobb mint a ami van a zsakos cakkos  szelu alkalmatossag ))))  amit jodragan vettem )))

Előzmény: Hedo (30364)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30436

Ezt meg szerettem volna már kérdezni tőled, de lusta vagyok fotózásban. Nagyon látványosak!

Előzmény: CBNora (30396)
beetee Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30435

A Careo rudakban megtalálható hatóanyagot megkapod Mospilan permetezőszer álnéven a kertészeti áruházakban.

Feloldod és beöntözöd. Tized áron...

Előzmény: borzimorzi (30429)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30434

Nekem meg a földalatti öntözőcsöves rendszerrel teljesen száraz a föld teteje, fűvel letakarva a gaz sem nő benne csak a paprikák szépek, zöldek, egészségesek. Nem is öntöztem felülről amióta elpalántáztam, naponta kétszer beindul negyedórára a szivattyú és megöntözi a föld alatt láthatatlanul. Ugyanígy van az uborkám is, bár itt felülről öntözöm közvetlen mellette a retket és a tarlórépát, tehát onnan is kap vizet. A retket korábban vetettem, szépen leárnyékolja az uborka tövét is egyik oldalról, a másik oldalon a tarlórépa épp a kánikula előtt kelt ki, mindennap kiszárad a földje és nem akar nőni, kb 4-5 centis és stagnál. Nem tudom lesz-e belőle valami.

Előzmény: Mariska néni (30433)
Mariska néni Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30433

Paprika, paradicsom, padlizsán és a többi hosszú tenyészidejű vastagon van takarva csalánnal, zöldhulladékkal, kaszált fűvel, így azt nem kell, nem is kapálom. A most kiszedett zöldbab talaja vajpuha, és teljesen elkorhadt már a takarás.

Előzmény: taormina001 (30278)
taormina001 Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30432

Jóformán az egyetlen igazán hatásos és tartós rovarirtó. Ha megengedhetném magamnak Én nem törödnék semmivel. Egyetlen hátránya, hogy ára a z aranyéval vetexik.

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30431

Én is legtöbb mindent az apámtól tanultam, ő meg az ő apujától .

Pl ilyeneket mond: 1 locsolás 1 kapálás.

1 jó kapálás felér 1 locsolással.

Előzmény: Hedo (30425)
borzimorzi Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30430

Ja, bocs, neten csak ez volt a termékajánlókon kívül:

http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=10&ved=0CHEQFjAJ&url=http%3A%2F%2Fwww.nebih.gov.hu%2Fdata%2Fcms%2F207%2F08%2F025_638_1_2008.pdf&ei=MUPxT9XlG86Wsgb-8bmODw&usg=AFQjCNHmcJUiplQG1XCvAL1hKbbh1b1L0g

De ez nem is foglalkozik vele, hogy esetleg élelmiszernövényre is használhatja valaki. Élelmezés-egészségügyi várakozási időről csak azt írja, hogy nem szükséges előírni.... 

Ja, és ezzel van valakinek tapasztalata?

http://gabionok.hu/miert-a-gabion.html

Üdv:

b

borzimorzi Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30429

Van egy kis problémám. Balkonkertészkedem, nagy cserepekben és dézsákban. Valami ette a paprikámat, de minden bio  módszerrel csődöt mondtam. Bedühödtem,  fogtam a Careo rudacskákat és zsupsz, ledugtam őket. Hatott. Az azonban nem élelmiszernövényekre lett kifejlesztve, hanem dísznövényekre, és nemcsak táprúd, hanem öli is a tripszeket meg a takácsatkát, meg az üvegházi molytetűt és a pajzstetűt is. Ez 2 hónapja volt, a szer 3 hónapig hat. Na de a kiürülés? Lassan terem, és majd nem szabad belőle enni?

A segítséget előre is köszönöm!

Üdv:

b

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30428

Áh, azért szerintem egy jó horolókapa még gyorsabb is, mint a rotakapa, ha gazolni kellene vele. :) De miután az e,mmber a fél kertjét letakarja, abból már csak kézzel lehet húzgálni, igaz, sokkal kevesebbet kell.

Előzmény: Hedo (30421)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30427

Na Ő az öreg klasszikus. Anno sokat néztem az Ablakban. River Cottage című sorozat szombat-vasárnap megy este 22.30-tól 23.30-ig a Spektrum Home tv-n (régi DEKO tv), persze magyarul (asszem délelőtt is megy, de hát akkor én a kertben vagyok!). Nagyon bírom. Egy angol városi srác megelégelve a bűzt és mocskot kiköltözik vidékre és filmezi ahogy megtanul mindent, kertészkedés, állatatrtás, feldolgozás, főzés, befőzés, stb. Na kb ugyanezt élem meg én is most, csak annyi különbséggel, hogy Fehérvár külvárosa az nekem már vidék :)

Előzmény: janijani (30426)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30426

Nem ismerem Cottaget, meg nem is fogom mert angolul van. Jobban értem Bálint Gyuribácsit.

Előzmény: Hedo (30425)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30425

Itt én is sokat tanultam. Meg persze Apámtól is sokat tanulok. Na meg nagy kísérletező is vagyok. Szeretem néha kipróbálni a járatlant is. Így sokszor magam kárán, de megtanulom. Legújabb oktatóm: River Cottage. Kár hogy olyan késő este van, na meg persze csak hétvégén a tévében.

Előzmény: janijani (30424)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30424

Én bennevoltam otthon a dolgokban már kisgyerekkorom óta, de mindíg van mit tanulni. Meg szomszédokkal, ismerősökkel megbeszéljük, de innen a fórumról is sokat tanultam. Pl a permetszerek terén.

Előzmény: Hedo (30423)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30423

Ne aggódj, én sem tudodm még, hogy honnan szerzek. Csak azt látom a növényeken, hogy már jól esne nekik. Tudod az a fajta kertész vagyok, aki már elég idős ahhoz, hogy kertészkedjen, de még elég fiatal ahhoz, hogy tudja hogy is kell. Sajnos anno Apám nem volt elég erőszakos, mikor gyerekkoromban próbált befogni segédkezni. Most meg tanulhatok meg mindent az elejéről.

Előzmény: janijani (30422)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30422

Én is ezt csinálom, ásás helyett komoly géppel felkapálom 25 cm mélyen, ezzel meg csak a tetejét.

Nekem is jó volna szervestrágya, de kb 15 éve már csak műtrágya meg komposzt van.

Előzmény: Hedo (30421)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30421

Ja értem. Én őszi-tavaszi mélyszántást váltom ki rotával. Bár idén már megérett a föld egy kis szervestrágyára. Gyanítom ebből jópár napos ásás lesz :(

Előzmény: janijani (30420)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30420

Ez nem őszi mélyszántás, kb 5-6 cm mélyen belevág, vetés előtt szoktam ilyen kaszáló mozdulatokkal hamar gyorsan átkapálni a földet amikor még üres minden. Meg a fák alatt a csurgót felkapálni.

Előzmény: Hedo (30419)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30419

Mondjuk én is forgatom menet közben kicsit a kapát, mert azt tapasztaltam, ha csak egyenesen megyek akkor elmaradnak a kések között sorok. De ilyen keskeny kapával olyan széleset. Hát nem semmi. Mondjuk ha ne nem nehéz a szerkezet, akkor lehet. De kérdés ilyenkor belevág elég mélyen?

Előzmény: janijani (30418)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30418

Komoly.

Egyébként is ha a sortáv megengedi jó egy kicsit (kb 5 cm) kaszálni vele mert jobban kapál.

Előzmény: Hedo (30417)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30417

Kaszálva rotakapával? Ez most komoly?

Előzmény: janijani (30416)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30416

Nekem 2 is van már belőle, az egyiknek levágtam a tengelyét hogy csak egy sor kapa maradjon mindkét oldalon, így 18cm sorközbe befér, eredetileg két kapával 38cm széles. De tudok akár másfél méter szélesen is kapálni ha kaszáló mozdulatokkal haladok előre vele. 7 kilós kapával megtehetem ezt, a tied nehezebb,benzinmotoros és vezetőkerék is van, az nem ilyen mozgékony.

Előzmény: ZsuR (30414)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30415

Ezzel sehova? Án a rotával egyszerre 80 cm-es sort fogok le.

Előzmény: ZsuR (30414)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30414

Hat ez az... nekem nincs szolom :)) csak viragoskertem - illetve zoldseges is, de az paranyi...

Van egy rotakapam, de mar sehova nem ferek be vele...

Suru a kert...

Előzmény: janijani (30408)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30413

Hát nem gyerekjáték az tuti. jó kis szerszám

Előzmény: janijani (30412)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30412

Mindíg úgy dolgozok hogy hátul legyen a kábel. A sor végére érve visszasétálok és visszahúzom a kábelt, így kezdek új sort. Egyébként kézzel is egyirányba kapálok mert lejtős a telek, mindíg fölfele húzom a földet.

Előzmény: Hedo (30411)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30411

Nem veszélyes, hogy föltekeri? Fűnyírónál is előfordulnak balesetek, pedig az zártabb. Mondjuk gyakorlat kérdése...

Előzmény: janijani (30410)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30410

Szerintem sosem lesz akkus verzió, mert ólomakkuval nagyon nehéz, lítiumakkuval nagyon drága lenne.

Így hálózatról 7 kg az egész, ügyes kis gép.

Előzmény: Hedo (30409)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30409

Ajha. Nem is láttam még elektromos rotakapát. Nem semmi. Már várom mikor lesz ugyanez akkus verzióban

Előzmény: janijani (30408)
janijani Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30408

Ezért vettem én az elektromos kapát:

http://epitkezes-otthon.vatera.hu/kert_mezogazdasag/kerti_mezogazdasagi_gepek/uj_asgatec_einhell_eb_700_kapagep_1591168082.html

Eredetileg a szőlőt kapálni vettem, de a kertben is jól tudom használni.

Előzmény: ZsuR (30407)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30407

..es meg derekunk is maradjon.. :))

Előzmény: Hedo (30406)
Hedo Creative Commons License 2012.07.02 0 0 30406

...munka meglegyen... kert szép legyen :)

Előzmény: ZsuR (30405)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30405

...ugye... az a lenyeg, hogy a munka meglegyen...

Előzmény: Hedo (30402)
Hedo Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30404

Hát ezzel a krumlival sokat kisérleteztem. Kipróbáltam sokféle vetési módot, de a kalsszikusnak mondhatónál nemigen találtam jobbat. Hozzá kell tennem, akkora nagy kertészprofesszor vagyok, hogy (ránézésre) mindent ugyanúgy csináltam, mint a másik sorban az apósom, az én sorom mégis kb negyedakkorára nőtt, mint az övé.

Amiket próbáltam:

1 - kis gödör kiás, jól belocsol, krumpli beletesz, betemet, vár

2 - kis gödör kiás, jól belocsol, krumpli beletesz, betemet, vár, majd ha kibújt feltölt

3 - mindenféle gödör nélkül a földre letenni a krumpliszemeket, és rögtön feltölteni

4 - az előzőek kombinálása azzal, hogy nem földdel töltöm fel, hanem fűrészporral, fűnyesedékkel,

5 - volt egyszer hogy a 4-es verziót alkalmazva még betemettem a tetejét kis földdel, biztos-ami-biztos alapon. Hát ebből semmi se lett, csak jó komposzt rá egy évre, meg persze az ugyeénmegmondtamtekintet a feleségem részéről.

Ami viszont bevált, és ma már csak így vetek:

6 - kis gödör kiás, jól belocsol, krumpli beletesz, betemet, nem vár, hanem azonnal feltölt bakhátra és körbe kialakít kapával egy várárkot. Későbbiekben csak itt az árokban locsol elárasztásos módszerrel. Ez mindig tuti. Na persze függ a vetőburgonya minőségétől is.

Előzmény: Andrea555 (30403)
Andrea555 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30403

Sziasztok,szép jó estét!

Van felszabadult helyem, kb 10mX1.5 m . Eddig nemigen gondoltam ide semmit (esetleg mustárt,zöldtrágyának),de most ezzel a krumplival beletettétek a bogarat a fülembe. Akkor csak csinálok egy lyukat és beledobom a krumplit :)) ?  Az 1.5m csak egy sort ad ki ugye?

Kb.2 hete vetettem salátát. Eddig nem kelt ki,szerintetek még van rá esély,hogy kibújik?

A mulcsozás tényleg szuper! Azt nem mondom,hogy nem kell locsolni,de tényleg jóval kevesebbet,és alatta szuper jó a föld! Mulcs nélkül akkora repedések vannak,hogy a gyíkok bebújnak:(

Olvastam levélteű ellen banánhéjat a növény tövébe kissé elásva. Próbála már valaki,működik?

Hedo Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30402

Hát én is gazoltam már ülve. A nejem meg szépen kinevetett. Mit csináljak, ha a sok hajolástól megfájdul a derekam?

Előzmény: ZsuR (30401)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30401

Igen - tokeletes gazolashoz, talaj lazitashoz.  Nem hajolok, terdelek :)) parnan...

Előzmény: tgwh3 (30381)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30400

En sem voltam benne biztos, kiprobaltam es tudok.  Jo a viragagyasokban, ahol amugy is negykezlab kell gazolni, mert alig van hely benne... pl az en ulteto ladaimhoz tokeletes!

Van hosszabb nyellel is.

Előzmény: Törölt nick (30378)
CBNora Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30399

:-))

Tényleg szép a krumplibogár. Bár nekem minden ízeltlábú tetszik. A kedvenceim pedig éppen a poloskák.

A káposztán szokott lenni még egy másik hasonló faj, abban még pici szürke is van, azt a telken láttam. Itthon az előbb bemutatott faj szokott lenni a káposztaféléken.

Pont miattuk nem szoktam tavasszal karórépát vetni, nagyon vonzza ezeket. Júliusi vetésnél már nem szoktak elszaporodni. A földibolhák akkor is megjelennek, de rendszeres locsolással kivédhető a jelentős kártétel.

Előzmény: gergerg (30397)
h.apci Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30398

Profi vagy, köszi a helyesbítést; nekem darab darab, s szerencsére most nincs belőlük egy sem...  :)

gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30397

Ebbe gyönyörködni? :-)) Gyerekkoromban a krumplibogár volt a kedvencem. Tetszett hogy csíkos. Nagyanyámnak volt egy mellénye amiben a kertbe járt, olyan szinű és olyan csíkos volt mint a krumplibogár. Egyszer mikor rajta volt mondtam is neki hogy mama maga úgy néz ki mint egy krumplibogár. (kicsit görbe is volt a háta) Én bóknak szántam de ő nem nagyon díjazta a dolgot. :-))

CBNora Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30396

Nem illesztettem be.

Előzmény: CBNora (30395)
CBNora Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30395

A kapron megint másik van, az a csíkos pajzsospoloska. Az az ernyősöket szereti, a virágzó petrezselymet, sárgarépát, pasztinákot.

A képen éppen rután van, de nem az a jellemző. Ő is szívogat, de nem okoz kárt, nem kell bántani, nyugodtan lehet gyönyörködni bennük.

Előzmény: h.apci (30392)
janijani Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30394

Ja, én is a kapron láttam mászkálni.

Előzmény: h.apci (30392)
janijani Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30393

Meggyőztél, ez tényleg a káposztapoloska. Akkor írtani kell.

Előzmény: gergerg (30391)
h.apci Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30392

Nézd meg alaposabban! Én is elnéztem elsőre... Az bizony poloskaféle; nálam a kaprot szokta megtisztelni.

Előzmény: janijani (30389)
gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30391

Suszterbogár:

Káposztapoloska:

Előzmény: janijani (30389)
CBNora Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30390

De, sajnos kártékony. Van ragadozó poloska is pirosban, ez (többek között, ez a leggyakoribb és feltűnő):

Előzmény: gergerg (30385)
janijani Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30389

Jól láttad ez bodobács vagy másnéven suszterbogár.

Nálunk is most rajzanak, nemsoká maguktól eltünnek.

Előzmény: gergerg (30388)
gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30388

Tévedsz! Én is beszívtam mert suszterbogárnak néztem, de tényleh káposztapoloska.

Előzmény: janijani (30387)
janijani Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30387

Ez a Bodobács, nem dézsmál meg semmit, nem is kártékony. Ha zavar a jelenléte kiírthatod.

Előzmény: Tigimama (30371)
CBNora Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30386

De, a káposzta poloska ilyet csinál. Ha kevés van, nem gond, ha nagyon elszaporodnak, az már baj. Nálunk csak akkor szokott gond lenni, ha káposztarépa magokat termesztek, azon tavasszal nagyon elszaporodnak és utána mennek a többi káposztafélére is. Én le szoktam szedni, mint a krumpkibogarat, de nyilván rovarölőkkel lehet ellene permetezni.

Előzmény: ..janos.. (30374)
gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30385

De nem kártékony rovar. Nem kell irtani semmivel. 

Szegény apámmal még gyerekkoromban oszág város stb-t játszottunk, p bertűvel kellett kezdeni, állathoz beírtam hogy pelikán. Apám nem írt semmit. Mikor mondtam hogy pelikán, mérgesen ledobta a papírt hogy a pelikán az madár, nem állat. :-)))

Előzmény: ..janos.. (30384)
..janos.. Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30384

mondtam, hogy nem vagyok hozzáértő, amúgy meg rovar, vagy bogár  mind1 gondolom, mert a rovarölő attól még megöli, de csak tipp ez.

Előzmény: gergerg (30382)
gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30383

Ja, és nem is bogár.

Előzmény: gergerg (30382)
gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30382

Ja,ja, csak az a baj, hogy a képen látható bogár, és lárvája is ragadozó. Tehát a kápsztát nem szereti.

Előzmény: ..janos.. (30379)
tgwh3 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30381

Érdekes, de én nem hajolgatnék vele :D

Ahogy nézem, ez arra jó, hogy elvágja a gazok gyökereit.

Viszont egy katica is áldozatul esett valaminek, csak a szárnyait láttam belőle a földön... mi ehette meg?

Előzmény: ZsuR (30372)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30380

Pénteken még nem volt ilyen kánikula, este permeteztünk levéltetű ellen. Kaptak a leandereim is, és sajnos néhány megperzselődött. Mostmár tudom miért, délután csak nézegettem. Azoknak lett bajuk , amelyek nyugatra néznek. Remélem, kinövik.

Előzmény: Törölt nick (30368)
..janos.. Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30379

nem értek hozzá, de rovarírtó biztos megöli, mert hát rovar :)

mi actara nevű szerrel szoktunk rovarok ellen permetezni, de akkor már kén+ réztartalmú szert is érdmes hozzákeverni, akkor komplettebb a dolog.

ha rovarölővel lenoymod, azok pár órára rá  már nem zabálnak ott :D

meg az szerintem a lárvákat is megöli.

Előzmény: Tigimama (30377)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30378

Ügyes, de nem lehetne hosszú nyéllel? Én biztosan nem tudnék vele dolgozni...

Tigimama Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30377

A foltosság az később jött, ezek esznek. Tudtok valamit erre a bogárra? Amit az előbb felraktam? Kérlek!!!!!

Előzmény: ..janos.. (30374)
gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30376

Láttam egyszer ilyet rendes hosszú nyelűbe, csak azon 5 ilyen fej volt, 3 egy sorban meg mögöttük 2 kötésben. Ember legyen aki azzal csapkod.

Hedo Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30375

Hát igen, a kóreaiak nagyon alacsonyak :)

..janos.. Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30374

nem értek hozzá, de szerintem azt nem a bogarak csinálták- mármint a foltosságot.

nem lisztharmat az?

Előzmény: Tigimama (30371)
..janos.. Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30373

thx

Előzmény: Törölt nick (30368)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30372

Mutattam mar, milyen kis ugyes kapat vettem?  Persze nem nagyuzemi gazdalkodashoz jo - csak kiskertbe valo, hobbikertesznek.

Olyan mint az eke... nagyon konnyen lehet vele dolgozni, lazitja a talajt, gyomtalanit rendesen... koreai eredtu.

Előzmény: tgwh3 (30370)
Tigimama Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30371

Jáááááááááájjjjj, kérlek, segítsetek! Három nap alatt ezek a bogarak megdézsmálták a fél kertemet. Van rá valami bio módszer, hogy tűnjenek el innen? Vagy nem bio, nekem mindegy, de kárba vész minden melóm... :(

tgwh3 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30370

Reped reped, persze, kapálni kéne :D nem szoktam épp finomam, 5 percig ereszteni a 10 liter vizet a kannából, szóval összeáll... kapálás után bírja kb. az első két öntözésig :D tehát inkább repedjen. Én mulcsoznám, de hát nem rajtam múlik.

Előzmény: Törölt nick (30369)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30369

Möszijő magánál is reped a főd. :)

Előzmény: tgwh3 (30367)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30368

Rovarölő 25c felett perzsel. És nem locsolunk felülröl a gombafertőzés miatt.

Előzmény: ..janos.. (30360)
tgwh3 Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30367

Estét. Kérem szépen, igazi biológia hadviselés folyik az ágyásokban :D

Hedo Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30366

Hát majd a Kapazin kiviszi. Amúgy is elég sok a gaz nálam. Volt 2 év kihagyásom a kertészkedésben. Meg a szomszéd is főként gazt termel.

Előzmény: Törölt nick (30365)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30365

Erről jut eszembe, némely gyommag nagyon szívós tud lenni. Amikor palántáztam, a földkeveréket előtte sütőben, több órán át sütöttem, mégis kibújt pár hét múlva néhány gazocska. :) (Egy akácfa is!)

Előzmény: Hedo (30364)
Hedo Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30364

Köszi a jótanácsokat! Megfogadom. Remélem tudok tavalyi burgonyát még keríteni. Bár az apósom, aki ellát minket minden földi jóval, már beállított egy nagy vödör ideivel.

Ma (a Ti hatásotokra), na meg mert láttam hogy nagyon kókadoznak a növények, kifeszítettem árnyékolóhálót föléjük. Nem félek most széltől, hogy megtépázná. De meglátjuk reggelre mi lesz. Kötéllel a sarkait kikötöttem a kerítésoszlopokhoz, na meg a nagyobb fákhoz. Kicsit hajoldozni kell, ha arra jár az ember, de legalább félárnyékot tart. Talajtakarás vágott fűvel nálam is bevált.

Valakinél olvastam ezt a talajforrázósdit (asszem ebben a topicban). Ma ezt is kipróbáltam: a slagban a napon átforrósodott a víz, és a növények körül, (ügyelve, hogy ne túl közel a szárához,) ezzel locsoltam. Kezem alig bírta, lehetett 45-50 fokos. Meglátjuk mi lesz.

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30363

Akkorra már rászárad. :)

Előzmény: ..janos.. (30362)
..janos.. Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30362

Jaa azt vágom, hogy éget, de ha egyszer rámegy esti órákban, akkor máik nap nem égeti nappal már - gondolom én.

Vagy mégis?

Előzmény: Törölt nick (30361)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30361

Pont a réz és kén perzsel legjobban 25 fok fölött. Amúgy este, ha 25 fok alá csökken a hőmérséklet, simán lehet permetezni, de ha még éjfélkor is 30 lenne, akkor meg reggel, hajnalban.

Nagy melegben ugyan nem támad nagyon szinte semmi, leszámítva a rovarokat.

Előzmény: ..janos.. (30360)
..janos.. Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30360

Hello emberek :)

Ti szoktatok permetezni ilyen meleg mellett? Azt tudom, hogy melegben nem permeetezünk, arra gondoltam, hogy van valami olyan   veszély, ami  forróságban támad?

Utánanéztem,  krumplivész, paradicsomvész, egyéb paradicsombetegségek  meleg időjárásban nem veszélyesek állítólag. paprika nem kényes növény, ilyen melegben aztán főleg nem.

Káposztafélék?

Ahogy látom utóbbiakra ilyen melegben a rovarok veszélyesek.

Szerintem iylen meleg időjárás mellett  gyengébb kén+ réz tartalmú keverék lehet jó választás rovarölővel keverve.

Vélemények?

gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30359

Nem fér föl, ha meg átméretezem megint kicsi.Gondoltam majd így.

Előzmény: Törölt nick (30358)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30358

Rossz képet szedtél le. :) (Előbb ki kell nagyítani.) De miért nem az eredeti képeket töltötted föl?

Előzmény: gergerg (30357)
gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30357

Ezt mond az indafotónak, itt nagyok:http://indafoto.hu/gergerg

Előzmény: Törölt nick (30352)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30356

Nálam egyelőre még nem kókadoznak, pedig nem is adok nekik naponta inni. Ennyit számít a jó vastag mulcs. :) Persze huzamosabb szárazság esetén már itt is lekonyulnak majd.

Előzmény: mandianyu (30349)
Vebber Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30355

Thx.

Előzmény: Törölt nick (30345)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30354

Ja, hát igen, kötözni tényleg jó vele :D Csak én a paradicsomot cakk-pakk kiviszem az erdőbe, azért inkább rafiát használok. :D

Előzmény: gergerg (30347)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30353
Előzmény: ZsuR (30351)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30352

A foto felrakása is ... nem lehet nagyítani

Előzmény: gergerg (30344)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30351
Előzmény: ZsuR (30350)
ZsuR Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30350

A kerteszemnel lattam egy hasonlot... nagyon szivesen latnek egy ilyent a teraszom felett is!

http://gardenshade.com/picturegallery/picturegallery-index.htm

Előzmény: mandianyu (30349)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30349

Hogy honnan ez a szives hálozás ???? Voltunk  Szloveniaban kirandulni, es ott SOK helyen lattam leckeretre  allvanyra felerositve  halot ,  a vedendo novenyek felett.

Gondolom ott gyakrabban van extrem idojaras ???

Na en nem allvanyos leckeretre raktam hanem elovettem  a  kert sarkaban hevero regi foliavaz csoveket ,  es arra  rahuztam igy is jo .. mit jo?? nekem nagyon jO )))

Tenyleg rossz nezni ,mikor a tuzo napon csak szenvednek a novenyek,  nappal kokadnak  ejjel meg felallnak ))) ez szerintem nem jo nekik .

mandianyu Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30348

))tempo-tempo))) en is csak délig vagyok hitelesitve . Addig megy jol a munka utana mar csak ugy teszek mintha csinalnek is valamit .

Én is csak kettonknek csinalok mindent, eddig elajandekoztam de aztan rajottem hogy csinalja meg mindenki maganak  plane ha fiatalabb)))

IMADOK a mas kertjeben bameszkodni ))

Gergerg szep rendben van a kerted , kar hogy kicsiben jon elo a kep.

En is nagyon szivesen mulcsozok, mert rajottem hogy JOVAL kevesebb kesobb a munka  a mulcsozott novenyekkel.

Mar a fiammal is idehozatom a levagott fuvét funyiraskor .

Nem kell annyit locsolni nem kell kapalni es igazan szepen rendben van .

A rachel halos takarast nagyon jonak tartom, ved a tuzonaptol, -- itt az E-HETI pelda --)))ved a jegtol,-- ez remelem nem  lesz . 

Tavaj csak probalgattam de az iden hatarozott cellal csinalom tenyleg JO.

Mar a paprikakra nem jutott a rachelbol, arra csak  madarhalo jutott de nem is akarom elhinni hogy a paprika milyen halas erte .

a ferjem ugyan nem nagy kertesz ,csak robotol benne nekem ))))de meg ö is megjegyezte hogy a paprikaknak nagyon tetszik ....ez a halos takaras .

Pedig az elejen csak nevetett hogy megint milyen hujeseget talaltam ki . Mert az ertelmi szerzoje en vagyok mindennek, Ö  pedig a vegrahajto))))  

Van eleg sok rachel halom de  mar el van helyezve ,mert vannak nekem meg egyeb  vedendo novenyeim .

Előzmény: h.apci (30342)
gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30347

Régebben használtam rézdrót hulladékot (villlanyszerelő vagyok) nekem nagyon bevállt a karós paradicsomoknál. Előbb megtekertem a karón, majd átkötöttem vala a szárat. A paradicsomra gyakorolt hatását nem tudom, de kötözni nagyon jó mert nem csúszik le. :-)))

janijani Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30346

Én is pontosan ezt tapasztaltam... nem ér semmit.

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30345

Tapasztalat: nem igazán hatékony a rézdrótos módszer. A paradicsom egyszerűen bevarasodik körülötte, és ennyi erővel akár rá is akaszthatnád, a nedvkeringésbe nem megy réz. Ugyanúgy és uggyanakkor elvitte a betegség, mint a kontrollcsoportot.

Előzmény: Vebber (30336)
gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30344

Ha sokminden nem is, de a mulcsozás már egész jól megy.

Az ökörszivekhez és az erőspaprikákhoz még mindig nem jutottam el, meleg van.

gergerg Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30343

Nem akarsz a szomszédom lenni? Szép kórus lennénk! :-))

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118602799&t=9205944

Előzmény: Törölt nick (30338)
h.apci Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30342

Aranyosak vagytok tényleg. Megcsinálok én mindent, csak hát a tempó... Csak azért nyavajgok, mert még nem vagyok hozzászokva ehhez a lelassult tempóhoz és a gyors kifáradáshoz. Mondtam, hogy van egy kis fóliás palántanevelőm, de rájöttem, hogy amennyi nekünk kell, meg tudom csinálni a napos étkezőablakban is egy ideiglenes állványon, edzeni meg kihordom a teraszra, amikor már lehet. A másik meg az, hogy csak annyit próbálok termelni, ami kettőnknek elég, na meg amit ezen a feltöltött talajon érdemes. Korábban nem győztem elosztogatni a felesleget. Most is besokalltam a magról kelt sarjadékhagymával; hagymát eszünk hagymával. A zöldje igazi vitaminbomba, sokan meg kidobják... Ebben a hőségben meg ki sem tudok menni, inkább hajnalban meg késő este csinálom, amit lehet, vagy éppen kell.

Előzmény: Törölt nick (30341)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30341

Nekem mondod? pulmonect L.d

Fóliasátort tudsz építeni használt deszkából meg 200ft/nm-e a fóliának. Ha nekem megy...

Előzmény: h.apci (30335)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30340

Napfény erőssége ellen meszelik vagy rastel hállóval fedik a fóliasátrat.

Előzmény: hoffmann eta (30318)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30339

Ez az enyém. 120x220x180. Deszka és fólia. 20db  m10 -es lada fér be ládánként 45db 2dl-es pohár...Kert itthon! 005 - 2041SKT képe az Indafotón

Előzmény: taormina001 (30307)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30338

Igen. Esőt kérünk. Én minden nap próbálom énekelgetni Kovács Kati dalát hogy add már uram az esőt.

Előzmény: ..janos.. (30334)
Vebber Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30337

Alibának pl. van Moldovája.

Előzmény: gergerg (30329)
Vebber Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30336

Paradicsomvész ellen, a paradicsom tő törzsén réz drót átszúrásával védekezik valaki, van tapasztalat?

h.apci Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30335

Nem fújok én, fújja más... Tönkrebagóztam a tüdőm, s bár nemrég abbahagytam, kevés a levegőm, csak lassacskán megy minden, de igyekszem.

Előzmény: mandianyu (30332)
..janos.. Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30334

Esőt kérünk!

Júniuisi csapadék idén felénk:  60 mm

Tavaly: 80 mm

mandianyu Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30333

BIztosan talalsz  meg Ó krumplit  van falusi ismerosod ??? az Ö pincejukben BIZTOSAN VAN MEG )))

de csak azt ultessel mert az ujkrumpli az belerohad a foldbe mert meg eretlen .

Regi kertesz konyvben ugy irjak hogy meg juliusban is lehet ugynevezett FOJTOTT burgonyat  ultetni gondolom attol fojtott hogy a csirak vissza vannak fogva rajta vagyis le vannak szedve . .  En mar nem csiraztattam kulon , hanem elultettem UGY JOCSIRASAN ))) es mar bujik.

Es mivan ha nem sikerul ?? de miertis ne sikerulne !!! jomunkat ))) 

Előzmény: Hedo (30330)
mandianyu Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30332

HAPCiiii))) TE !!!!ne fujj meg takarodot ))))a ferjem 73 eves lesz es en  öttel kevesebb ))) ne ulj le ne fekudj le mert ugy maradsz ))))

A szomszed akinek megmutattam a foliahazat ))65 eves mult  es hosszu evekig alkesz volt . MOST ez a legnagyobb a legfontosabb elfoglaltsaga, imadja kertet az öve a legszebb az egesz faluban .  . Sosem keso barmibe belefogni )))

amikor 22 eve idekijottunk lakni Miskolcrol azt mondtam ha csak 10evig orulok neki mar megerte ))))

Ugy felbiztattatok a masodvetesekre hogy szetnezek mit lehetne meg varazsolni. Izgat a tarlorepa de annak a magjaert be kell mennem Miskolcra . Bekuldom a ferjemet Ö szeret buszocskazni ))

HÁÁt azert ))egy kis hajtato kincseket er , csak oda kell figyelni a mostani palanta arak mellett erdemes vele foglalkozni. Csak egy paradicsom palanta 120ft volt . Azzal hogy SK allitom elo CSAK magamnak!!! ezreket sporolok.

Osszel sokaig ki lehet huzni az idot , a benne levo termesekkel.   NEM KELL SOK  semmiböl sem ,  egy ket tö es megvan  kis öröm . ))) tavaj meg karacsonyra vittem be KIVALO kaliforniai paprikakat . EGY tőröl.)))

Nem az ara az erdekes)) hanem az hogy SK ))))

Megyek  kukoricat vetni ..legyen szep tartalmas napotok .))) ..

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.01 0 0 30331

Babot még lehet vetni, főleg zöldbabot, de borsó vagy egyéb hüvelyesek után nem célszerű. Retket ősszel lesz megint érdemes, hónapos retket, vagy talán még most japán retket, de az már nem biztos, hogy megnő. Helyette ajánlott a tarlórépa kipróbálása, én is azon vagyok. :)

A burgonya csírázásához sötét és meleg szükséges - mondjuk sötét kevésbé, meleg annál inkább.  A frissen fölszedett krumpli viszont nem könnyen csírázik, érdemesebb volna tavalyi krumpliből vetni, ha még van.

Előzmény: Hedo (30330)
Hedo Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30330

Krumplit ha vetek, az idei(újkrumpli) kicsírásodik? Vagy régebbi kell? Egyébként milyen környezet kell neki hogy csírásidjon? Víz? Nap?

Babot, retket, borsót eltehetek még másodvetésre? Mi egyebet?

FElszabadult a borsó helye. Ide gondolom, nem a legjobb, ha újra borsót vetek? Bab, egyébnek nem gond? Voltak zöld tetvek a borsó alaltt a földön. nem tudom mit támad még meg.

gergerg Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30329

Valaki akinek van Moldova szőlője, tenne fel egy képet a fürt mostani kinézetéről? Előre is köszönöm!

h.apci Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30328

Tréfa volt... :) ...egy mondás része, de nem akarok itt offolni, nem annyira érdekes. A lényeg, hogy nekem már üvegházam, nem lesz. Van egy saját készítésű mini fóliás palántaneveleőm, de már rozoga, ritkán használom.

Előzmény: gergerg (30327)
gergerg Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30327

Milyen libák? Valamiről lemaradtam!

Előzmény: h.apci (30324)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30326

Mi lomtalanításkor szedtünk össze egy jó adag ablakot. Hely mondjuk nincs a kertben, ahova lehetne bármit is építeni, mert mindenütt gyümölcsfa van, fény sehol nem érné. A régi weekend-viskó oldalát, egy veranda-szerű toldást viszont ér a nap, ahhoz kellene valahogy hozzáapplikálni, vagy lecserélni az üvegszálas hullámpalát, ha majd eltakarítjuk onnét előle a fahalmot. Fejtörést okoz, hogy kissé csálé a viskó faállványzata, az ablakok viszont egyenesek. :D

Mindenesetre egyedül palántázni fogok ott, mert édesanyám erősen üvegház-ellenes.

Előzmény: Törölt nick (30325)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30325

Nekem is van egy kis b..maxos üvegházam vagy 10 éve. Évekig, míg nem értem rá kertészkedni, csak ebben termeltem, paradicsomot és uborkát. Meg 2 tő bazsalikomot és kaprot. Nagyon szeretem, szép egészségesek maradnak benne a paradicsomok, és két tő uborka ellátott bennünket szeptember végéig. Persze, most is elég dzsungeles. A paprika azért sem terem meg benne, mert nem kap elég fényt. A kert is amúgy elég árnyékos. De azért idén is tettem bele pár tő szentesi kosszarvút.

Amikor pár éve ablakcsere volt nálunk, ingyen odaadtam a kibontott 15 éves ablakokat (tok nélkül, a tok tüzelőként végezte). Mondta persze a vállalkozó, aki elvitte, hogy milyen jó üvegházat lehetne belőle csinálni, de nálunk hiányzik ehhez a barkácsszellem:)

h.apci Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30324

A libák meg döglenek...  :))))))) ... de azért köszi!

Előzmény: gergerg (30323)
gergerg Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30323

Lótúrót ablak! Pláne ha nem akarsz sok munkát beletenni. Ha van valami garázs vagy ahasonló akkor egy dexion polc amin kerekek vannak, leborítod 200 forintos takarófóliával, este meg betolod a garázsba. Valaki mutatott már itt is ilyesmit.

Előzmény: h.apci (30322)
h.apci Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30322

Aranyos vagy, köszönöm! Ha tudnád, mit összebarkácsoltam életemben, csodálkoznál. A baj csak az, hogy kiöregedtem belőle sajnos, örülök, ha a kerttel - ami nem nagy - a nejemmel közösen elbírunk. 

Előzmény: mandianyu (30319)
Vebber Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30321

Így van. Olcsó volt, benne volt a pakliban.

Előzmény: Törölt nick (30317)
Vebber Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30320

Ettél az enyémből, azt kétlem. :)  Merthogy saját tapasztalatomról írtam, nem a tiedről

Én viszont ettem a sajátomról édes, zöldpaprika.

Előzmény: BAtti1964 (30314)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30319

Nezzel szejjel a hirdetesekben  allitolag sok bontott ablakot arulnak .

csak az elso lepest nehez megtenni . 

Csinaltam az iment fotokat  a masodik szomszedben levo meleghazrol, de csak ugy bezummolva , mert a gazda nincs itthon , a felesege meg hogyismondjam nem baratsagos )))

ugyanis a ferje meg sem engedi neki hogy odategye a kertbe a labat ))))

Ez lesz leutanozva nekem ))

Az enyem a mostani picike ,csak ket paradicsom es ket paprika fer bele a foldes reszbe , szembenlevo oldalon van egy pult ahol a palantakat ""ALLITOM ""))) elo ))

Előzmény: h.apci (30311)
hoffmann eta Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30318

Ahogy melegedik azaz forrósodik az idő, egyre vagdosom az ablakokat a fóliasátramba, plusz ma a teteje egy részére is borítottam valami fehér műanyag szövetet, ez is jelent 1-2 fokot. Így is van bent 38-40 fok. Állítólag 32 kellene, de ha kint vannak a növények, akkor meg a nap égeti őket, igaz, ott jobban jár a levegő.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30317

Ezek a hipermarketes magok néha jók, néha mások, néha meg rossza  kelésük. Nagyon hullámzó teljesítmény. :| Pl. hiába vetettem végre egyszer időben el a csemegekukoricát, Aranymazsolát (azt a legrégebbi sárga csemegét), alig a harmada jött ki a 160 tőnek, vethettem újra.

Előzmény: Vebber (30313)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30316

Ja: idén két sor Lugas F1-en kívül maraszív parit ültettem, meg egy koktélparit, amit CBNora adott. Sajnos palántázáskor beárnyékoltak a szomszéd fái, ezért alig fejlődtek, legalább egy hónapot csúszok velük, úgyhogy még nem most fogom megkóstolni. :)

Előzmény: Törölt nick (30315)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30315

A hibrid magjaim elfogytak sajnos, és nincs pénz újra. Mégiscsak 5000 meg 7000 Ft 100-100 mag belőlük, igaz, valóban nagyon beváltak, míg voltak. De legközelebb csak akkor veszünk majd, ha már biztosítani tudom apalántáknak a körülményeket, mert szabadföldbe vetve nagy pénzkidobás, ha sok mag nem kel ki.

A Mira ízével nekem semmi bajom nincs. Igaz, leginkább újkrumpliként ettem eddig, de amúgy egy teljesen normális krumpli, nem túl lisztes, nem túl üveges. Talán pürének nem a legjobb. Ki kell próbálni, hiszen mindenkinek más az ízlése, nem lehet a neten olvasott véleményekre alapozni, ha ízről van szó. :)

Előzmény: efco (30299)
BAtti1964 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30314

TÉVEDSZ, ugyanis CSÍPŐS, egyet már megettem a héten...

Előzmény: Vebber (30312)
Vebber Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30313

Megvan a csomag (van még benne mag).

Valóban nagyon olcsó volt, emlékem szeint 40 Ft/csomag áron volt.

Hátul is almapaprikának van írva. "Bogyója  felálló, csípős."

Ez az ellenkezője :) Nem baj nem volt drága :)

Abban azért bízom, csak lesz közöttük néhány tő annak aminek vettem, mert kell a savanyúba.

Előzmény: gergerg (30310)
Vebber Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30312

Az, hogy ez édes nem almapaprika :)

Előzmény: BAtti1964 (30308)
h.apci Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30311

Amikor átépítettük nagyon régen a házat és kicseréltük a tönkrement műanyag ablakokat, nem gondoltam még rá, hogy üvegháznak jók lennének a bontott ablakok. Még szerencse, hogy viszonylag jól adtam el.

Előzmény: mandianyu (30302)
gergerg Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30310
Előzmény: Vebber (30303)
zebulónia Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30309

Köszönöm!

Előzmény: teszt25 (30284)
BAtti1964 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30308

Nem értem, mi a baj? Nekem ugyanilyen, kúpos formájú, nagyon csípős ALMApaprikám van...

Előzmény: Vebber (30290)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30307

Közönséges legolcsóbb szövet TESCO-napernyö, kb 2x1,5m.

Előzmény: Törölt nick (30306)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30306

Anyagok, méret?

Vebber Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30305

van=volt

Előzmény: Vebber (30303)
Vebber Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30304

:)

Előzmény: gergerg (30297)
Vebber Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30303

Félre értitek.

Nem palántát, hanem magot vettem, amit magam ültettem el -és nem kevertem össze-.

A Tes...ban almapaprikának vett vett Green Way vetőmag csomagjába nem almapaprika van.

Szvsz a gyárban csomagolták rosszul.

Előzmény: gergerg (30295)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30302

Hapci ne mondjal le  a hajtatorol  ha nagyon vagysz ra .

Nekem van ugyan egy kicsike,  de most a ferjem beindult ))))VEGRE !!es epit egy nagyobbat.

Igy fel lesz hasznalva a regen orizgetett sok bontott ablak .

vegre meglesz az evek ota dedelgetett kivansagom .

Majd atmegyek a szomszedba es lefotozom az övet. Nagyon tetszik , nem is kerul sokba  mert a haznal meglevo anyag lesz felhasznalva .

Crystalheart elhiszem neked hogy nehez kiolvasni amit akarok irni , igerem jobban odafigyelek))))

Taormina neked van uveghazikod ???

Irta vaklaki hogy masodnovenykent ultet tarlorepat meg kellene probalni .. milyen lehet.

Most kint nagyon meleg van itt bent a jo huvos szobaban lehet a neten a kivansagainkat osszegezni es kepeket nezegetni .

Előzmény: h.apci (30301)
h.apci Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30301

Mindig vágytam egy ilyen kis üvegházra, olyan aranyos. Német barátaimnál láttam hasonlót, akik a pocsék klimatikus viszonyok között csodát tettek egy ilyennel. Csak az tartott vissza, hogy én már amig élek nem tudom kitermelnei benne az árát... Na, jó, passzióból lehetne ("fussa" is rá) azzal a felkiáltással, hogy "így mulat egy magyar úr"... :))))

taormina001 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30300

Legkésöbb most biztos azt hiszitek, hogy megbolondultam

Növényvédelem

efco Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30299

Szia:Ezen az éven milyen paradicsomfajtákat vetettél -ültettél?Mostanában nem irsz a Phantasia és Magnus-ról.Mi a helyzet velük beváltak?A Mira krumpli ízét szidták itt a neten ,te milyennek találod ?Köszi szépen.

Előzmény: Törölt nick (30294)
zsebi41 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30298

ezt a jalapenó paprika magot a neten keresztül vásároltam, mert üzletben sehol nem kaptam, gyönyörű lett és nagyon finom, jövőre is ültetek

gergerg Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30297

Pl. albaregiából akartam sokat, úgy néz ki az mind csángó lesz. :-)) A csángóból megcsak párat akartam, az nem tudom mi lesz. 

Előzmény: gergerg (30295)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30296

Igaz. De a legdrágább mag is max9ft/dbja. De van olyan ami 1ft-ért kapsz 5 szemet. Ezért én nem szedek magot.

termesztő tőzeg használj amit zölségnevelésre használnak. A többi semmt nem ér.

Előzmény: paradisso (30292)
gergerg Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30295

Ó, én saját magamat is becsapom! :-)

Idén megint össze vissza teremnek a paprikák, semmi sem ott van ahova gondoltam. Ez az első vetőládák összekeveréséből ered. Szerencsére amiket másodszor vetettem azok mind nagyobb ládák voltak és csak egy fajták, így azok amiket eladtam azok azok aminek mondtam. Az első vetés saját részre történt, volt aki ebből is vett, de mondtam hogy csak úgy adok hogy nem tudom milyen lesz. Úgy vitték hogy mindegyikmől néhányat.

Jövőre valami aluszalagból kell jelölőt csinálni.

Előzmény: Vebber (30290)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30294

Elvileg igen. De azért vannak növényfajok, melyek annyira könynen fertőződhetnek vírusokkal és egyéb betegségekkel, hogy nem biztos, hogy érdemes magot fogni...

Előzmény: paradisso (30292)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30293

Ima segít a legjobban. A folyófüvet nem lehet kiszedni csak beleszakítani. Kapa, gyomírtó és a takarás.

paradisso Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30292

Ezért jó olyantól venni a palántákat, akiről látod, hogy ért hozzá, komolyan ezzel foglalkozik. Nagy a fajtaválasztéka és fel vannak tüntetve előtte hogy melyik milyen fajta.

Jövőre már szeretnék saját palántát nevelni. Egy kérdésem lenne, szerintetek minden olyan mag amelynek a tasakján nincs rajta hogy F1, az megszedhető és tovább szaporítható? Azaz csak azok a magok hibridek, amelynek a tasakján feltüntetik hogy F1 és/vagy oda van írva hogy hibrid? Nem szeretnék meglepődni..

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30291

Ok értem.

Előzmény: krnemarika (30276)
Vebber Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30290

Úgy jártam mint sokan a piacon.

...Mit adhatok, mit keresel édeském? Néném jó fajta csípős paprikája van? Ez pont olyan.

Green Way "almapaprika" (nem egyedi). Tes...ban vett.

Miután csak cseresznye, és csípős almapaprikát vettem, biztos nem kevertem össze.

tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30289

Ennek örülök.

Tavaly felhúzásnál bent maradt egy-egy gerezd, amikből már korán hatalmas hagymák lettek. Sokkal nagyobbak mint amiket én duggattam el októberben. Mindenki azt hitte póréhagyma. Persze ettől a fejek nem lettek akkorák, mint amit kb. egy hete mutatott valaki, de azért jó volt már június elején saját szabadföldi fokhagymából főzni.

Előzmény: CBNora (30277)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30288

Hallod, nem egyszerű elolvasni a hozzászólásaidat :D

Amúgy igen, nagyon valószínű, hogy hibrid kukoricáról fogtál magot. Viszonylag kevés nem hibrid vetőmagot árulnak már, a szuperédes, legjobb fajták rendre mind azok.

Az őszibarack magját elvetve a hazai fajtáknból is nagyon hasonló lesz, csak talaj és klíma szempontjából az alany megválasztása nem mindegy, ezért érdemes oltani. :) Ha jól rémlik, saját magoncra és mandulára szoktak oltani, de most meg nem mondom, melyik mire jobb.

Előzmény: mandianyu (30285)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30287

Az az igazsag hogy ha en gazolok mint Te en is vődőrrel l megyek es egybol ossze is szedem igy eselye sincs  a dudvanak hogy visszanöjön )))

A ferjem mindig ott hagyja hogy majd elszarad es akkor gyujti ossze szinte alig szarad el mindig visszaerednek.)))

Valaki irta hogy a sutotok nem sikerul neki,, Pedig a sutotok eleg igenytelen a talajra , nalam nagyon szeret  lenni a tokfele, mert mindig dömping van belole .

De nekem is van sok olyan noveny amit az istenneksem tudok meghonositani . DE nem adom fel )))) Legyen szep a napotok. Aki a kertet szereti rosszember nem lehet.

Megyek gorogdinnyet venni  mert abbol amit ultettem talan karacsonyra lesz valami)))) meg egyetlen virag sem kotott ))))) 

Jovore komolyabban odafigyelek ra .

mandianyu Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30286

Tejoeg bocs a hibakert, nem olvastam at az elkuldes elott )))

mandianyu Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30285

Nahat a masnapos kenyeret en sem eszem szivesen , a ferjem meg a harmadnaposat is ))) igy egy heten ketszer sutok ,  es a felet felszeletelve lefagyasztom es igy mindig van friss kenyer .

altalaban minedent csak frissen szeretek .

Nekunk semmilyen allatunk van pedig szertem oket . Ha van etelmaradek azt a keritesen kivul hatul a kertvegen leteszem es mindig van kobor allat ami eltunteti .

Jajj olyan nagy a gondom, mivel Miskolc mellett lakunk tavasszal elfejetettem  venni csem kukurica  magot venni  azert meg nem mentem be a varosba .

Igy tavaji sk  megszedett magot ultettm el. Namost ugyan hatalmas nagyra nott, tobbmint ketmeteres , mar cimeresek es jonnek a csovek is DE!!! nemelyiken harom negy  de csak NŐ mar a bajusza is jon de nem vastagodik, 

lehetseges hogy tavaj elultettt mag hibrid volt ? vagy genkezelt ????es en ennek a magjat ulettem el az iden .

Egyebkent szivesen ultetek el magokat az eppen megevett pl paprika  paradicsom -bol.

a spanyol paradicsomok kitünö alanyok )))) valaki irta a datolyaparadicsomot .

nalam ez nagyon jol bejott de boldogan fedezem fel a tobbi UJAT is .

Pl a vetetm egy szer a telen hatalmas pirosszinu hosszu sapnyol paprikat . sajnos mag alig volt benen , de igy is van ket tö.

amit most nevelek, UGYANAZT mutatja mint az anyja )))))))))))nagyon kivancsi vagyok milesz belole.

DE a kapia paprika magjat szivesen ultettem mert eheto zolden is es megerve pedig igazi kapia parika lesz belole , jo vastag husu .

azt vettem eszre hogy a sargaszinu paprikak sokkal erzekenyebbek mint a zoldek .

De legjobban a delikat paradicsomok nyertek meg a tetszesemet .

JOIZU hamar no hamar erik es rezistens.

Észre vettem hogy a magyar arubol nyert magok nem azt hozzak amit kell .

Szinte mindig MAS jon ki belole ))

A spanyol termekek  magjai  meg ugyanazt neha meg szebbet  is .

Evekkel ezelott egy nö felhivta a figyelmemet a mikor a buszon eppen Gorogorszagba tartottunk hogy az ott evett oszibarackok magjat ne dobjam el mert  UGYANAZT hozzak  ha elultettem a magjat IGAZ !!mosi van ket fam ami magrolkelt es hatalmas ugyanolyan gyumolcsot terem .

Előzmény: Hedo (30281)
teszt25 Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30284

Bábolna boltban a Mázsa téren van Kőbányán

Előzmény: zebulónia (30269)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30283

Szepjoreggelt !))

Igen a krumpli folyamatos ultetese JO gondolat , mar ez evtol , igy csinalom mert nagyon szeretem az UJ krumplit.

Azt meg nem nezem  hogy milyenfajta most kezdek odanezni ))

Telvegen  az aldiban a sarga kifliburgonya --jodraga-- de eppen levolt arazva .Észrevettem hogy van EGY csomag ami szep rovid lilacsiras , megvettem PROBABOL  )) es ovatosan kiszedtem es egy tepsiben  meg tovabb csiraztattam , --mert meg kiultetni koran volt .

De aztan elultetes utan elore feltoltottem , hihetetlenul sok lett alatta es finom . Jovore is  fogok belole ultetni .

A tobbi megcsak probalkozas tulajdonkeppen abbol a mi itthon volt maradek es szep geretes sok csiras .

Most van amit mar felszedek aztan meg ketmeretu igy egyenlore lesz mihez nyulni .

HMM nalunk --eszakkelet MISKOLC mellett--egyenlore megint nem lehet  a kertbe bemenni reggelre is esett de tegnapelott  megint oriasi eso esett .. Hihetetlenkedve  olvasom hogy  masutt szarazsag van ???

A gyep alatt laza a talaj meg az is lesullyed ha  ralepunk .

Halistennek vagy a ferjemnek )))))) nem gazos  a kert mert ö mindig foyamatosan meg akkor vegigmegy rajta es gaztalanit amikor meg kicsik a dudvak, igy joval konnyebb tisztan tartani .

csak egy a baj nala a beidegzodott ÖSI modszer  """hogy eleg ALAVAGNI a gaznak """"nem erti hogy ugy ujra fogan ... nekem az apam ugy tanitotta anno hogy ketszer kell egy gaznak  "adni " a kapaval,   mindig KAPAZINNAK hivta  ))) Egyszer elvagni a fold szinen a tovenel es megegyszer amikor kiforditja a tovet ,,

A nagy gazoknal,)))) hát az aprogazt meg sarabolni kell.

Irtam nektek a minap az ecetes spriclirol. ami  kiirtja  a bordo szinu loheret es a aproszulak folyokat is . Ez utobbit meg csak a  drotkeritesrol probalom eltuntetni mert azt lebontani ???? na az nem szeretem munka )) plane ha a szomszedtol jon ra.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30282

Ősszel is vethetsz krumplit, azaz augusztusban, így a fagyokkor ismét lehet újkrumplid. Jól ki lehet használni a nyáron letermő zöldségek helyét így. :) Ajánlom a Sárpo Mira fajtát, ami nagyon sok betegségre ellenálló. Majd idén készítek fotókat, mert a szomszéd egymás mellé vetett Desirée, Gülbaba és Mira fajtákat, jól látszik a kontraszt. A Mira lassabban indult el - biztos kisebb gumók voltak, én adtam neki, a többi valószínűleg nagy volt, nem láttam -, de azóta már beérte a többit, és míg azok levele sárgul, ez még haragoszöld. A Gülbaba régi és érzékeny fajta, az a legbetegebb, a Desiré még egész jól bírja, de a Mira makkegészséges.

Előzmény: mandianyu (30255)
Hedo Creative Commons License 2012.06.30 0 0 30281

Ez olyan mint gyerekkoromban. Sose ehettem friss kenyeret mert nem fogyott még el a tegnapi. Másnapra persze az aznapi is tegnapi is lett...

Mára megoldottam a problémát. Ami nem fogy el, az megy reggel ki a nyusziknak. Persze először csak a szárítóba. Nekik meg én nem adok frisset, sőt másnaposat sem. Csak szárazat. Ez  lehet a továbbgörgetett bosszúm? :)

Előzmény: mandianyu (30255)
atandi Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30280

Én is pont erről panaszkodtam ma...:S Nálunk rég nincs eső, csak hőség és szárazság, de ahol locsolok, nem lehet győzni a gaz irtását. Ezért akarok a jövő évi vetés előtt időben és többször is gyomirtózni. Én homokon sarabolok a sorközökben, a sorok alatt , tövében meg húzgálok-csipkedek. Próbáltam , hogy a kihúzgált gazt a tövekben hagyom, hátha lefoljtja, leárnyékolja az újabb kibújni készülő kis gazokat, de ronda, sztem nem is igazán hatásos és sztem a porcsin egy része képes visszagyökerezni, ha nedves marad ott a föld. Szóval megint kigereblyézem.

CBNora Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30279

Szoktam, csak nem olyan érdekes, hogy leírjam. Ma is pont azt csináltam. Valahogy úgy, ahogy leírtad, csak nem olyan kötött a talajom, mint Neked, így könnyebb kihúzni és némelyik gyomot lehet nyalábban is, nem kell szálanként. Ha nincs eső, és időben észbe kapok, elég kapálni, de most ki is kellett a nagyját húzgálni. Aztán a bent maradt aprócska csíranövények miatt tényleg érdemes meg is kapálni.

taormina001 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30278

Ti nem szoktatok kapálni, gyomlálni? Erröl olyan kevés szó esik.

Régen azt írtam, hogy a kerttel való foglalkozásra fordított idö 80-90 %-a evvel telik el. Ez sokat mostanra se változott.

Igazán csak az válik be, hogy végigmegyek az egész kerten egy késsel és vödörrel, és szálanként kiszedem a gyomokat és utána fölkapálom. Ha a kettö közül bármelyik elmarad, nem ér az egész semmit. Ilyen kedvezö idöjárás mellett hetek alatt a fölismerhetetlenségig fölveri a gyom az egész kertet. Ha a "térdig érö" gyomot mindjárt kapálom, csak elvágom/megsoxorozom öket. Ha viszont a gyomlálást nem követi kapálás is, sokkal hamarabb visszahódítja a természet a terüleltet, mert aminek beszakadt esetleg a gyökere, újra kihajt, ill. a nagyon apró példányokat esetleg nem vettem észre.

Ti ezt hogy intézitek?

CBNora Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30277

Tooommm0013!

Ma kigazoltam a fokhagymákat, és jól láthatóvá vált, hogy új fajta, amit adtál. Azt nem tudom, hogy a földben mi van, de a száron csodás, nagy fej van, az összes között a legnagyobb, méretes bulbillikkel. Úgy tűnik, hogy a gyűjtemény ékköve lesz az a fajta.

krnemarika Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30276

Úgy gondolom, hogy ide teszi be a hordós receptet.

Előzmény: krnemarika (30274)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30275

? Nem értem? :)

Megyek főzni:)

Előzmény: krnemarika (30274)
krnemarika Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30274
Előzmény: Törölt nick (30267)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30273

Futor= mészköliszt. Takarmányosnál találsz. Zeolit? Mészgritt? Kálcium-nitrát? stb

Előzmény: zebulónia (30272)
zebulónia Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30272

A kerti földhöz keverni, különben a galambász kuckóban nem találom

Előzmény: Törölt nick (30271)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30271
Előzmény: zebulónia (30269)
zebulónia Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30270

Koktél paradicsom palántákat ajándékoznék, ha valakinek szüksége lenne rá.

zebulónia Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30269

Üdv.

Kérdezni szeretném, hogy Pesten hol tudok FUTOR-t vásárolni?????

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30268

Csak irigykedem a képeitek látán, az időben elvetett paradicsomom egy hónapos lemaradásban van. (Fényhiány palántakorban, ennyit számít.) Csak most virágzik, mintha szabadföldbe vetettem volna! :DDD

Előzmény: atandi (30254)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30267

Mérd ki a sorokat  most jövőre(karózni) és csak a sorokba tegyél tápanyagot.

KONYHA-TRÜKKÖK ide gondoltad a savanyareceptet?

Előzmény: atandi (30265)
h.apci Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30266

A Gladiátort még nem használtam; nem találok utalást kiskertben történő alkalmazásnál az adagolásra. Te hogyan használod, milyen higításban? Mennyi idő mulva lehet utána magot vetni, vagy palántázni?

Előzmény: atandi (30265)
atandi Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30265

Mindig megfogadom ilyenkor, hogy nagy sorköz, könnyebb legyen művelni…aztán kora tavaszra meg elfelejtem, vagy kitalálok valami kifogást, hogy pl. a répa és vöröshagyma legyen jó közel egymáshoz, és majd úgy leárnyékolják a sorközt, hogy fel se jön a gyom, elnyomják…hát ja! Aztán a keskeny kis sarabolóval se férek közé és csipkedhetem. Tiszta hülye vagyok!

Most idén ezért akarom az egész területet többször lefújni Gladiátorral majd tavasszal STompf-fal is(ha jól emlékszem, a magról kelő gyomok ellen)…hátha. És hát Naagy sorköz, mindenképpen! (Februárban majd ordítsatok rám, de még a naptárba is beírom!

Dobálós: netről és ismerősöktől 7-8 féle dobálós savanyúság receptet gyűjtöttem össze, mindet visszaosztottam 10 literes mennyiségre és összehasonlítottam a hozzávalókat. Mivel mi kicsit édeskésebben szeretjük, eszerint raktam össze a saját verziót és nagyon szeretjük, meg az ismerősök is mindig „követelik”, ha vendégség van. A receptjét majd beteszem a konyhásba.

Uborka: Fóliában van, és madzagra futtatom, már amit bírok, a kintiekből még csak pár apró érik, Mohikán, Perez, Rajnai fürtösből. Próbálom úgy csináln, hogy az oldalhajtásokat 3. levél után elcsípem, hogy kezelni tudjam.Aztán vagy bejön, vagy nem.

Előzmény: Törölt nick (30263)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30264

Sok fajta, de kevés mindenből. Neked egy ágyásod akkora mint az én kertem. Így kicsit nehéz (sűrű sorok miatt) művelni, de ez van ezt kell szeretni. Enyém is gazos itt-ott, de nem számít.

Igaz ez csak egy része, de látszik hogy elég sűrű. A mák mögött már a szomszéd.

Előzmény: atandi (30262)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30263

Gyomok: A művelt sorok hosszában legyenek 70-80cm sortávolság és nyílegyenes. Kis 2 ütemű  rotakapával vagy akármilyennel közzé tudsz menni. Vagy ha a terep sima akkor fükasza vagy szegényíró(elektronyos is lehet) Locsolni csak csepegtetővel lehet. Sorközt gyomírtózni. 

Van csiilagkapa ill a rotációs kapa járókerékkel és utánakötni valami ilyetKert itthon! 041 - 2041SKT képe az Indafotón

A dobálós savanyát hogy csinálod(elfelejtettem) ?

Kígyóubi az szabadföldi? Milyen fajta?

Előzmény: atandi (30262)
atandi Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30262

Jesszusmária, mit csinálsz ennyi mindennel? Én is most kapáltam fel a borsó helyét, de épp azon gondolkodtam, nem teszek én már oda semmit, örülök, ha zsugorodik a művelni való terület. Legyomírtózom egy-kétszer, hátha jövőre kevesebbet kell küzdenem a gyommal. Idén katasztrófa, nem győzöm. Locsolok, meleg van, porcsin, folyondát, tarack, kivagyok…vagy csak túl nagyot vállaltam megint. Tele az első vödröm a dobálós savanyúsággal, pedig még egy csomó minden nincs is, amit szoktam beletenni, egyelőre csak uborkás-patiszonos, 1-2 zöld paradicsommal, csak hogy neve legyen, de annyi kígyóuborka terem , hogy látom, megint nem győzzük majd a fogyasztást…mindig túllövök a célon. Sajnos sütőtököm nem lesz az idén, azt nagyon de nagyon elszúrtam. Most meg már gondolom késő.

Ez a mexikói egérdinnye annyira guszta volt savanyúságként(netes képen láttam csak), hogy muszáj volt megpróbálnom. (Meg aztán kell egy kis parasztvakítás a Pestről fintorgó régi baráti körünknek, akik hülyének néznek minket a tanyára költözés miatt…:P) Meg aztán ha valami, ő aztán tényleg nem igényel nagy helyet a művelésre, az egész olyan mikroszkópikus egyelőre, hogy hihetetlen. Az egyik pici dinnyécskéhez hozzáértem a fotózás miatt, le is tört rögtön. (meg is ettem, kifejezetten papsajt íze volt még:D)

Előzmény: tooommm0013 (30261)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30261

Pihent a borsó helye fajtától függően 2-4 hetet. Ma elvetettem oda csemegekukoricát, zöldbabot, uborkát. Egy kevés hely maradt, oda azt hiszem krumpli megy. A mák és krumpli helyére meg megy majd cékla, tarlórépa és áttelelő kelkáposzta, saláta, hagyma, jánosnapi retek, második adag cukkíni...... Ennyi helyem nincs is.

:(

tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30260

A mosás permetmentes kertben sem árt. A szél által hozott kipufogógáz, ferodolpor, esetleg jódizotópok.... (felszívódó permetet moshatod ítéletnapig) Persze ha szedem a málnát akkor én sem mosom csak eszem és ugyan így bármit a kertben, de ha beviszem akkor már lemosom az ubit, retket stb. (a málnát ott sem mert az úgy már nem olyan)

Előzmény: Fótilány (30258)
kiseg Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30259

Nekem is csak az SM néz így ki!

Előzmény: Andrea555 (30215)
Fótilány Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30258
Sziasztok!!!
A jó kis szappan.... Én amit használok az a kenőszappan néven futó szer,ami 38% zsírsav és 4% glicerin. Azért nem részleteztem mert Akik itt ezt használják egyből erre gondolnak,nem az illatos Dove szappanra :))) Sajnos képet még nem tudok feltölteni /nem is értem miért olyan nehézkes egy internetvonalat áthelyezni.../ pedig nagyon szeretnék,pl.a karalábéevő hangyakolóniáról... Még nem néztem meg hogy töltök képet telefonról,inkább azt az időt a kertben töltöm!!! Köszönöm a jó tanácsokat,a lefordított agyagcserép is megvolt már,3x ment a tartalma a kukába,mostanra minha feladták volna a küzdelmet vagy találtak mást amit még nem szúrtam ki...
A keserű uborkáról valahol azt olvastam hogy nagyon korán kell leszedni és nem lesz keserű,ha persze nem olyan fajta... Az enyémek isteni finomak lettek,jót is nevettem saját magamon amikor leszedés után jól megmostam... A megszokás!!!!! Minek mosni egy permetmentes kertben!!! :))) Persze a retek meg a saláta az más..
mandianyu Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30257

ZOLIGH az en nagyanyam meg azt mondta --de nem igaz --)))hogy azert keseru mert nem locsolom ..)))

Szerintem is fajta fuggö, neha latni a zacskora rairva hogy keseredés mentes ...)

Regen  amikor felvágtak salatanak  akkor megnyalogattak a veget ha keseru volt akkor eldobtak ...nekem mar regen nem volt keseru uborkam . 

Előzmény: zoligh (30251)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30256

Flanel koszonom  a biztatast , remenykedem ))) a tiedet mar ugysem eri utol )))

nem sok van, tenyleg csak jatszasibol ultettem dinnyet ...)))ugyan nagy dinyefogyaszto vagyok.

De ugysem tudok igazi dinnyet termelni ))

egyszer volt EGYETLENEGYSZER nagy dinnyetermesem, a frissentcragyazott kordonos szolo koze lett ulteve egy hevesi dinnyes javaslatara )))

na akkor abban az evben nem kellett  kapalni a szolot  mert telefutotta a dinnye ,, ugyanis az egész teruletet beultettem )))  Na az volt a CSUCS   azota sohasem sikerult  igazan )))

Előzmény: Flanell (30248)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.29 0 0 30255

Sziasztok ! Atandi Nagyon igertes a paradicsomod biztosan nagyon finom is .

Tulajdonkeppen en is allandoan kierletezem a kertben ,, es nagyokat csodalkozom , minden ujdonsagon )) .

Nagyon izgalmas az az egerdinnye ilyent meg nem is hallottam )))

Na en sem azert ultetek barmit hogy nagy mennyiseg legyen barmibol.

Csak hobbibol, ...

nagyon profi a paradicsom nevelesi modszered , en mindig attol felnek hogy nem birja el  a soktermest .De lattam mar videokon is IGY nevelni..

Ugy megszoktam a ket es felmeteres betonvasakat hogy ragaszkodom hozza mint a koldus telen  a nagykabathoz   )))) De megprobalom ezt a spargas modszert is .

Latom van foliasatratok is . Mi most kezdtunk el egyet letrehozni, bontott ablakok lesznek oldalt elol hatul,  es csak a teteje lesz folia , amit a meglevo regi foliasator csovek fognak tartani .

a szomszedom is ugy epitette es JOL mukodik neki .  Leutanozzuk )))

a krumplival van vitank ..meg a ferjemmel is .

Nekem az a "hitvallasom"ha mar hobbikertesz vagyok,  hogy AKKOR erdemes felszedni es fogyasztani amikor a boltban za ujkrumpli nagyon draga ,

mindig mondom a ferjemnek hogy draga ujkrupmlit akarok enni  hamar megdolgoztam vele, nem pedig ötvenforintosat))))osszel.

mar februarban elokeszitem koran kiultettem es ha kozben hideg jon meg akkor letakarom arra az idore .

az iden az elso ujkrumplim kiloja 300  ft volt .. Es mennyei  ize van az SK termesnek )))

Nem ertem .. a szomszedom "falun" sosem eszik ujkrumplit mert meg van a tavajibol ))))azt kell megenni )))

es kozben duhong hogy megeszi a bogar  es elviszi a betegseg  amit a kertben gondoz oszig )))

Előzmény: atandi (30254)
atandi Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30254

Sziasztok!

No, akkor megmutatom, mekkora az én dinnyém...:P Na jó, ő csak egérdinnye, úgyhogy jogosan ekkorka még, de azért remélem, hogy lesz még nagyobb is, ha nem is sokkal. MOst van először.

Dinnyét viszont idén először nem ültettem, mert azért az 5-6 db-ért, amit egy évben megeszünk, nem érdemes, főleg, hogy nem is dinnyének való ez a homok.

Megmutatom még a csíkos paradicsomokat is, alakulgatnak szépen, bár a tapasztalat azt mutatja, a támrendszert középen még alá kellett volna támasztanunk. MInden évben okosodunk egy kicsit...

Előzmény: mandianyu (30241)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30253

köszi! már meg is kapták a heti adagjukat  :) remélem,hamar helyrejönnek!

Előzmény: tooommm0013 (30230)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30252

Ősi tévedés:). Fajtafüggő. Azt persze nem tudom, hogy a keseredő fajta uborka mitől nem lesz néha keserű. Majd valaki nálam tájékozottabb felvilágosít bennünket.

Előzmény: zoligh (30251)
zoligh Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30251

Sziasztok!

Némelyik leszedett uborkám keserű, pedig szép. Nagyanyám szerint azért, mert locsoltam.

Szerintetek? Köszi.

Flanell Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30250

Helybe vetettem ápr. 25-e táján.

Előzmény: Törölt nick (30249)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30249

Sárgadinnyét, hogy termeszted? Mikor ülteted(veted) ? Hova? Majd stb ?

Előzmény: Flanell (30238)
Flanell Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30248

Az én két dinnyés képem között is csak 8 nap van. Majd nő a tiéd is, mint a gomba. A szára már megvan hozzá.

Előzmény: mandianyu (30245)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30247

Egyszer regen  majdnem hasbaszurtam magamat az  eroltetve foldbe nyomott FA karoval ))) azota csak betonvassal karozok ,, kb 30eve )) nagyon bevalt .  csak fa novekedesu paradicsomot  ültetetek es  nevelek. itt ia a jegveres ellen vedekezem ugy hogy a hasznalton kivuli , foliavazakat felrakom es arra rahuzom a rachel halot ,,, nagyon sajnalnam hogyha egy varatlan jeveres elpusztitana azt amivel honapok ota sokat dolgozom, SAJNOS VOLT RA PELDA ((( azota parazok töle ))

Előzmény: mandianyu (30246)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30246

..jajlemaradt a szabadfoldi sargadinnyem ami megsem kozeliti a tiedet ...csak remelni merem hogy hosszu lesz meg a nyar es lesz tobb is nagyobb is ...

mandianyu Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30245

Flanell nagyon szepek a paradicsomjaid es a paprikak is .. gratulalok ,, es adinnyed ????HUHH az mar lassan eheto )))

mandianyu Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30244

.. Beindult a fuge is a kontenerben nevelve ...

es a paprikaim oket is a haloval vedem a jegtol es a tuzo naptol. mert a teljes napon bizony nagyon letudnak kokadni ))

jaj elfelejtetem kepet csinalni az eppen ero koktelparadicsomrol, na AZT nagyon megeri nevelni csak egy -ketszalon , es nagyon hamar erik . A magjat a boltban vett  gyumolcsokbol szedtem ki , pl az utolso paprikat a kepen , am it mikor megvettem a telen kb 30centis szep paprika volt es ugy latszik hozza a formajat ))) majd prirosra fog erni ha elotte megnem eszem )) meg zolden ))

Flanell Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30243

A 2. képen mi az a lógós, dinnyeszerű, töklevelű dolog?

Előzmény: mandianyu (30242)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30242

az az igazsag hogy a jegverstol mindig felek igy eloregondoskodtam hogy viszonylag vedve legyenek ami a legfontosabb  aaz utolso kepen van a "gyomirtasom kepe ))) ezen a reszen CSAK AZ volt

mandianyu Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30241

)))ÓÓÓaz en dinnyecskem meg seholsevan a tiedtol )))de nagyon orulok neki )))

TE nagymester vagy )))hozzamkepest )) 

Vegre elallt az eso keszitettem fotokat maris felteszem .

mandianyu Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30240

Az iden nagyon jol sikerult eltalalni a paprika palantazast nevelest.

Dombagyasba  ultettem  JOvastagon mulcsoztam fuve, de elotte adtam a foldbe istallotragyat , es a palantakat kicsikoruktol fogva damisol extraval levelrtagyaztam .

Azt rendszeresen kapja .

De meg meglocsoltam aztatott csalanlevel --ez felemetesen büdös)))--

de imadjak , mert szep sotetzold a leveluk.

Csak  tuzonapot nehezen viselikel igaz a tobbi noveny sem birja tulsagosan ,, aztan gondoltam egyet es , elovettem a madar halot es betakartam oket igy csak kis arnyekot kapnak de nagyon dijazzak )))

mar jokora paprikak vannak nemelyik tövön .

Ilyen  nekem meg nem volt hogy juniusban majdnem eheto paprikam legyen . csinalok fotokat es bemutatom a leirtakat .

Flanell Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30239

Igen, ismerős ez az Oxalis.  :( 

Főleg az évelő virágok között idegesítő. A kék ibolya is utálatos gyom, de ez még az ibolyán is túltesz.

Az ecet szerintem csak tüneti kezelés. Legalábbis gondolom. A levelet leégeti, de tőről egy hét alatt ugyanolyan lesz. Ahol lehet permetezni, ott mégiscsak jobb a glifozát.

(Azt ma hajnalban használtam Phytolacca americana ellen 5 %-osan, kíváncsi vagyok, ki tudja-e venni a gyökereket.)

Előzmény: mandianyu (30237)
Flanell Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30238

Helyzetjelentés a síkfóliás szekcióból.

8 napja ekkorák voltak a sárgadinnyék (bal kép), ma már 70-80 dkg körül.

A karós paradicsnak van még legalább egy hete érésig. (Ezt is kötözni kellene már.)

Vagy 5 éve vettem a piacon mint korait. Korai ugyan nem lett, de jó leves, édes étkezési, viszonylag ellenálló, úgyhogy azóta is szaporítom. Eddig csak itthon karóztam a 2-3 tövet, a telken nem, de tavaly a meztelen csiga a felét tönkretette annak, ami a földre ért, így idén karózom.

A másik telken a második szomszéd szőlőjéből kilopkodták az oszlopokat meg a karók többségét (feltehetőleg ezek nem a patai cigányok voltak most, hanem az ÉMÁSZ-osok, bár azok is lehettek akár patai cigányok), a termelői kedv odalett, a maradék karókat elkértük.

Tavaly Szegeden, a botanikus kertben, egy minta-házikertben láttam meg álmaim determinált paradicsomát, amilyen magot egész tavasszal hiába kajtattam. Gyorsan magamévá is tettem egy érett szemet.

Közepes, húsos, befőzni jó lesz.

Szegeden ugyan nem volt ilyen dús, lehet, hogy ritkítani kellett volna és botot tűzni mellé. Na de még ha felbillen is, akkor sem ér le a bogyók többsége.

A paprikák is megemberelik magukat, sorban: cicaalkatrésze, kápia, pritamin (kétféle van, nem tudom, ez melyik), Ami, Cecei szintetikus.

mandianyu Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30237

Szia Flanell))

Nekunk az a piroslevelu lohere keseriti meg az eletunket ..Szinte kiirthatatlan.

VOLT eddig ))) tegnap20-os ecettel szortam    be jokora  noveny  telepet rendesen viragzasnak indult ,, olyan rondafajzat hogy ha a magja megerik szetpattanva jo messzire szorja magat ,  es MINDEHELYRE befeszkeli magat . SOT meg sarjrol es indarol is szaporodik. NA most az ecettel jol betettem neki )))szinte lelett egetve ..

Meg tovabb mentem a Joszomszedom nem gaztalanit  ((( es az aproszulak meg felmaszik a MI drotkeritesunkre ,, na az meg jomoka leszedgetni. Tegnap viccbol ))) arra is permeteztem es az is leszaradt ... ha csak erre a kettore jo mar megerte kiprobalni .

olcsobb mint a gyomirto es TALAN ???--ezt nem tudom bitosan nem is olyan karos ...de miaz ami nem kárs ????

Előzmény: Flanell (30235)
mandianyu Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30236

Udv mindenkinek .

Ket eve kaptam ajandekba damisol extra nevu anyagot )) akitol akaptam csak annyit mondott HOGYMAJDMEGLATOM )))

Nagyon elegedett vagyok, vele mar mindenre azt szorom leveltragykent ..--egy  l viz egy kupak letyó-- azota nem betegszik meg szinte semmi ha megis akkor elenyeszo , pl a paradicsom kimondottan imadja .

CSAK? aza a nagy  bajom hogy itt Miskolc kornyeken nem kapok sehol. ameg sikerult vennem ket litert azota semmi .

Meg az orchideakat is azzal biztattam ... eredmenyesen .

Kitudja hol kaphato ??

----

Nagyon jo hatassal van miden konyhakert novenyre a mulcsozas  alig varom a funyirast es takarom a paprikat paradicsomot dinnyet BARMIT !!

Tavasszall keszitettunk egy magasagyast  ami tenyleg magas mert kb 80cm abba belefurikoltuk a komposztot --mert nem fert mar a kertben-- hihetetlenul sokkal hamarabb erik meg benne minden mint mas helyen .

Nagyon jo szivvel ajanlom barkinek, a youtubon rengeteg video van rola . 

Mar teleettuk magunkat retekkel, salata mar a masodik  ultetes nemsokara lehet enni -ez lollo-- de mar lassan elfogy a karalabe , volt benne spenot , most mar elkezdett erni a paradicsom igazhogy egyenlore csak egy tö,  de erik )))

Van benen egy to sarga dinnye es a kisdinnye mar ferfiokolnyi ))) itt nem lehet piaci mennyiseget termelni csak jatek de nagyon hasznos ...

Flanell Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30235

Az elmúlt hetek esői következtében a fél kertet elborította a fű (gyom), úgyhogy mezőgazdasági szabadságot vettem ki. Tegnap délután elmentem (32 km), még kicsit süllyedt, úgyhogy este 9-ig a tűzelhalásos fáimat tettem rendbe, hogy majd ma gyomlálok, ha szárad egy kicsit.

Reggel betakarítással kezdtem (harmat miatt), permetezéssel folytattam, és alig állítottam le a gépet, elkezdett esni. 2 órán keresztül nyomta. Most mehetek vissza hétvégén, a 38 fokban.  :(

Eső után még csináltam, amit tudtam különösebb tapicskolás nélkül, de így is csupa sár lettem.

Igaz, hogy az ilyen vályogtalajt nem kell naponta öntözni, mint a homokot, de ha nyáron vizet kap, akkor egyből beszőrösödik.

Ez itt egy fiatal céklasor. Vagy tíz napja megrotáltam a két oldalát, akkor még csak 1 cm-es füvek voltak a sorában. Most alig tudtam kiválogatni közüle a céklát. (Részben eső után csináltam, az utat ugyan jól letapostam, de ezzel is előbb vagyok.)

Az előzőleg 5 cm-es porcsinok akkorák lettek pár nap alatt, mint a levesestál, ahol hozzáférek, ott motoros kaszával szétcsapom rotálás előtt, mert különben visszafogja.

A végtelen, hullámzó krumplimezők...

Az első Amistar után újabb fitoftórás töveket találtam, rádupláztam, azóta rendbe jött.

janijani Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30234

Bírja a meleget, bár nekem csak délelőtt süti a nap, délután árnyékolja az uborka. Minden este meglocsolom.

Előzmény: Törölt nick (30233)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30233

Nem vetettem még el. A borsó helyére megy kb 1 hét mulva. Hogy bírja a meleget a földben? Nálam csak 40-60 őránként van lehetőség locsolni,(12km)

Előzmény: janijani (30232)
janijani Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30232

Kikelt a tarlórépa?

Nekem most kell megpermeteznem Decissel mert megtalálták a földibolhák.

Előzmény: Törölt nick (30231)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30231

Igen? Szeret nálád? És kőrték?

Előzmény: gergerg (30229)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30230
Előzmény: Andrea555 (30222)
gergerg Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30229

A napokban hoztam be 2 nagy szalmabálát (tavalyit) Már majdnem az egész kertet  betakartam. Útközben láttam egy nagy kupac mésziszapot is. Azt mondta jobban tetszene neki nélam. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.28 0 0 30228

Én alapesetben a normál Wuxal-lal szoktam lombtrágyázni, és ha szükséges (pl. paradicsom, paprika), még teszek bele Damisol Kalciumot. :)

Előzmény: gergerg (30225)
janijani Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30227
Előzmény: janijani (30226)
janijani Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30226

A Wuxal kalcium komplex van benne mindenféle mikroelem, a Damisol csak kalcium és talán valamennyi nitrogén.

Előzmény: gergerg (30225)
gergerg Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30225

A helyi gazdaboltban egyedül wuxal volt, nem is néztem utánna mik vannak még. Nem tudom hogy a wuxal csak a név miatt drága-e vagy tud még valamit.

Előzmény: janijani (30224)
janijani Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30224
Előzmény: gergerg (30216)
gergerg Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30223

Nincs ráírva hogy lehetne öntözni, de én a lombtrágyának írt menyiség 10% -át használtam öntözésre. Éremes egyébként úgy használni ahogy ráírták csak nekem nem volt időm permetezni és így gyorsabb volt. Mikroelemek is vannak benne.

Előzmény: Andrea555 (30222)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30222

Bocsi,kicsit értetlenkedek. Úgy néztem,hogy lombtrágya,de akkor ezekszerint öntözzek is vele? Mennyi kell 10 liter vízkez?

Köszönöm szépen ,hogy segítesz!

Előzmény: gergerg (30221)
gergerg Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30221

Elvileg nem. Lombtrágyaként is adhatod, Meg nem árt a többinek sem. Paprikának sem.

Előzmény: Andrea555 (30220)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30220

De jó! :) akkor ez még orvosolható... 

Szórjam akkor az összes paradicsomra,vagy csak ezekre? Ezt nem lehet túladagolni?

Előzmény: gergerg (30217)
gergerg Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30219

Nekem sem, szerintem időjárás.

Előzmény: zitosz (30218)
zitosz Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30218

Sziasztok!

Tudja valaki miért nem köt a futóbab?Tele van virággal.de semmi sem köt szinte.

gergerg Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30217

Gondolom SM az különösen érzékeny, én  már nem is ültetek. A paprika alakú jobban birja és szinte ugyan az.

Előzmény: gergerg (30216)
gergerg Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30216

Ez a bűvös kálciumhiány. Wuxal kalcium 2800 1 liter.

Előzmény: Andrea555 (30215)
Andrea555 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30215

Sziasztok! Ismét bajban vagyok,légyszi segítstek. Mi baja a paradicsomomnak? Eddig 2 tőnélláttam ilyet :   

remélem több nem lesz!

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30214

A paradicsomot, kivált, ha féldeterminált vagy folytonnövő, érdemes max. 2-3 szálon (elágazódáson) nevelni, különben elaprózza a termését, és félő, hogy kevesebb is érik be, ami ráadásul savasabb lesz. Bokorpariknál néha úgy szokták hagyni, ahogy épp van, egy bizonyos méretnél úgysem nő tovább.

Arra figyelj oda, hogy a paradicsom hónaljhajtásait mindig letörd, és ha lehet, próbáld meg elkerülni, hogy egyik növény után a másik olyan részéhez is nyúlj, amit rajtahagysz. Ez akkor könnyű, ha még fiatalka az oldalhajtás. Máskülönben átvihetsz pl. vírust vagy egyéb betegséget is egyik növényről a másikra.

Előzmény: zsuzsi07 (30213)
zsuzsi07 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30213

A retek és karalábé levele óriási, gumója meg szinte egyáltalán nincs. Mit csinálok rosszul?

Egy másik kérdésem lenne, hogy a paradicsomot házi körülmények között érdemes visszavágni, oldalhajtásokat, virágokat lecsípni? Vagy hagyjam, ahogy nő, legalább sok paradicsom lesz rajta, ha kisebb is?

Kezdő kertész vagyok, köszönöm a tanácsokat!

tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.27 0 0 30212

Igen egy gyökér vagyok, de még mindig nem pontosan értem a hozzászólásod. Bár lehet a fogalmazásmódod sem egyértelmű. (a szappanok általános leírása itt annyit segít, mint az alkoholoké, pedig azoknak is eltérő a szervezetre gyakorolt hatásuk)

Nekem ha egy kertész szappanos permetezésről beszél a káliszappan jut eszembe. Az meg ugye lenolajból meg kálilúgból készül. Bennem sem lenolaj sem kálilúg nincs. És még a kertben sem találtam soha. (No, majd jobban figyelek.)

Viszont ha tovább bontod (nátrium, kálium) akkor azok már kémiai elemek. És én is csak olyan elemeket említettem ami az emberi testben megtalálható.

És tényleg homályos mire gondolsz, de igazad van, csak a szappan szót ne olvassam többet.

Nem vagyok patológus.

És gyerekkoromban a szappan is megtalálható volt a szervezetemben néha. Az íze miatt azonban leszoktam róla.

ZsuR Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30211

A vizimicsodakra?  

Előzmény: Fázisceruza (30206)
krnemarika Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30210

Köszönöm. Az  enyém is őszi. Az alsó levelek már kezdenek száradni.

Előzmény: CBNora (30209)
CBNora Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30209

Nekem ősziek vannak, keményszárúak. Ha megvárom, hogy elszáradjon az összes levél, nekem is eltűnik a külső burok és szétesik gerezdekre. Akkor szoktam kiszedni, mikor már kezd száradni a lombjuk, de van még pár zöld levelük. Ilyenkor még a virágzati sarjhagymácskákon is részben rajta szokott lenni a burok.

Előzmény: krnemarika (30208)
krnemarika Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30208

Valószínű, rosszul fogalmaztam. A gerezdek (cikkek) nálam is szépek, körbeveszi őket még a több rétegű külső burok. De jártam már úgy, hogy nem szedtem ki időben, s túlért a földben. A külső burok eltűnt, s csak a különvált cikkeket tudtam kiszedtem a földból. Nos, ezt szeretném elkerülni.

Előzmény: zitosz (30059)
Mártus46 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30207

Ez komoly?

Előzmény: Fázisceruza (30206)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30206

Ha jól tudom, a tej veszélyes a vízi szervezetekre.

Legalábbis a közúti szállításban az egyik legveszélyesebb anyagnak számít.

Előzmény: ZsuR (30164)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30205

Nekem egy csöppet komolyabb ennél a rendszerem.

Ha elzárom a vizet, leáll a szivattyú, viszont ha csöpög, akkor ki-be kapcsolgat és ettől leéghet.

Előzmény: taormina001 (30138)
pastrami Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30204

Köszönöm, megpróbálkozom vele, remélem, segít. 

Előzmény: Flanell (30201)
CBNora Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30203

Az lehet, amit írsz, hogy a lakásától távol van. Nálunk eszi az Agriát is, abból lesznek a legnagyobb üres krumplihéjak.

Előzmény: Flanell (30201)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30202

Komplett fákat tud csupaszra rágni, ujjnyi méretűre nő.

Gyerekkoromban de jól szórakoztam velük, mikor a birsalmafát elözönlötte pár kilónyi ilyen!  :)  Drótból meg nejlonból csináltam nekik terráriumot, felhízlaltam őket, aztán figyeltem, ahogy bebábozódnak.

Előzmény: atandi (30197)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30201

Fogalmam sincs, miért nem eszi az Agriát. Talán a lakásától távol van, más nem jut eszembe.

Az Arvalin jó ellene, ha megtalálod a járatát vagy kijáratát, 5 szem egy helyre. Vagy végső soron a sorok közé ritkásan szétszórva.

Előzmény: pastrami (30199)
pastrami Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30200

Irtsd!!! Nagy erőkkel!! Ne sajnáld, mert kizabál mindenedből. Kivéve talán a krumplit. 

pastrami Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30199

Azt hiszem, fognyomokat fogok keresgélni. A rágás nagy felületű éshomorú. Pockot nem vettünk észtre, de nagy a kert és a határban van, szóval lehet. De akkor mi a teendő ellene? Vagy olyan, mint a vakond, hogy szinte semmit? És miért nem eszi az Agriát?:) Így még nem jártunk soha. Volt korábban vírus, zegzugos járatok meg minden, de hogy valaki a föld alatt belakmározza a burgonyapürének valót szinte egy az egyben, az nem. 

Előzmény: Flanell (30196)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30198

Valószínűleg gyapjaslepke hernyója. Irtandó. :)

atandi Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30197

Sziasztok!

Nóri! Kérdezném, ki ő? Nem akartam bántani, így jó 200 méterre elvitettem a veteményestől, biztos ami biztos alapon.

Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30196

Patkány kizárt.

Pocok nagyon jellemző, az eszik ki belőle ilyen nagy darabokat.

Legközelebb nézd meg a rágott felületet, meglátni a fognyomokat.

Lótetű, meztelen csiga zegzugos barlangokat csinál, a pocok viszonylag egybefüggő, homorú rágást.

Előzmény: pastrami (30169)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30195

Ez így van, de ilyen vegytiszta, kizárólag kémiai értelemben vett szappant tartalmazó szappanról itt nem volt szó.

Mint írtam, a szappan szó köznapi értelemben a százféle vegyi segédanyaggal felturbózott dolgot jelenti, és itt erről volt szó. (Ha elküldenek a boltba, hogy fiam hozzál egy kiló kenyeret, egy doboz tejet, meg egy szappant, akkor nem káliszappant hozol, meg nem bármilyen vegyileg tiszta szappant, hanem egy ilyen vegyi katyvaszt.)

Előzmény: Törölt nick (30187)
pastrami Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30194

Volt bogarunk, de a felszínen nem csinált nagy kárt, szedtük és permeteztünk is. 

Előzmény: BAtti1964 (30192)
pastrami Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30193

Ami érdekes lehet, hogy ez csak a Kleopátrát és a Hópehelyt érinti, az Agriát nem eszik. 

Előzmény: pastrami (30191)
BAtti1964 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30192

Akár pajor is lehet, én 2-3 darabot szedtem össze egy kb. 3 méteres krumplisor "felszámolásakor"...

Előzmény: Laci/Zápolya (30190)
pastrami Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30191

Most főztünk krumplilevest, úgyhogy fényképhez nem maradt modell, de a héjához hasonlatos a felület, nem friss rágás.

Előzmény: Laci/Zápolya (30190)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30190

"Friss" rágás, vagy már a héjához hasonló a felülete? Esetleg fotót tudsz róla feltenni?

(Nem termesztek krumplit, de aki igen, az sem biztos, hogy ennyi információból tud válaszolni.)

Előzmény: pastrami (30189)
pastrami Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30189

OK,  akkor mit is csináljak az én kis krumplicskáimmal???? 

Előzmény: pastrami (30169)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30188

Egyelőre csak nagyon jó fajtaválasztással lehetne teljesen mellőzni a nem bio vegyszereket - de talán még életünkben olcsóbbá válnak a különféle bio - és egyben valóban hatékony - technológiák. A Trifender pl. egy nagyon jó kezdeményezés, a permetszerek használatához hasonló a rugalmassága, mégis teljesen környezetbarát.

Előzmény: gergerg (30185)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30187

Megbocsáss, de olvasás-értésből biztos nem te voltál az osztályelső.

Külön-külön, mint a szappan legfőbb alkotóelemei (s nem, mint kémiai elemek).

Karbonsavak sói, nátrium és kálium nem csak az élelmiszerekben (s nem a természetben, hiszen sem a kálium, sem a nátrium nem található meg elemi állapotban a természetben), de az emberben is megtalálhatók, csak nem akartam ezt a morbid példát felhozni szappan és ember kapcsolatáról...

A formaldehides példa egyébként zseniális, jót nevettem rajta. (nem vagy véletlenül patológus?)

Mindjárt arra gondoltam, stílusosabb lett volna a glicerint példának felhoznod. Abból egy huszárvágással rávílágíthatnál, hogy aki fruktózt fogyaszt -kertészeti fórumon vagyunk ugye-, az voltaképpen egy időzített dinamiton ül.

Előzmény: tooommm0013 (30166)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30186

Én most az amatőrök és a bio-szerek kapcsolatáról írtam, piacra termelők tényleg csak akkor használják ezeket, ha direkt bio-piacra mennek.

Tudom, mivel jár ez, egy somogyi ismerősöm termel így zöldségféléket, leírta anno a követelményeket. Na de ő nem két tő paprikát meg három szál sárgarépát nevelget, ennél fogva kénytelen volt hozzáértővé válni.

Előzmény: Laci/Zápolya (30183)
gergerg Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30185

Az egészséges gyümölcsön látszik hogy egészséges. Annak van illata, íze, zamata, szine, és nincs fölé írva hogy akció. Nem minősítés kérdése. Vegyszert sajnos kell használni, csak meg kell találni azt a pontot ami még elviselhető és nem több a szükségestől. Én is utálom a vegyszereket, ahol lehet mellőzöm ne nem lehet mindenütt mellőzni. Vagyis még nem mindenhol jöttem rá hogy hogy lehetne.

Előzmény: Laci/Zápolya (30183)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30184

Ezzel, amit mondok, ugyanúgy tudod szabályozni mind a víz mennyiségét, mind a vízsugár alakját, és nem kell évente újat venni.

Ha meg a Gergerg-féle fém locsolót veszed hozzá, akkor még a 300 Ft-os locsolót sem kell három év múlva lecserélni.

Előzmény: Flanell (30182)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30183

Szerintem inkább bio módszerekkel menjen tönkre a kertja, minthogy agyba-főbe permetez mindent és viszi ki a piacra. (Nem rólad van szó!)

A papirral rendelkező "bio" az kb olyan mint a doppingellenőrzés a sportolóknál: csak egyszer legyen gyanús és kezdheti előlről a minősitési eljárást. (3 év az előminősités, csak utánna kap igazolást.)  Viszont annyiba kerül, hogy nem lehet kiskertből kitermelni.

Előzmény: Flanell (30172)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30182

Igen, ez a csatlakozócsere akkor nem jutott eszembe, pedig ez is ugyanolyan jó megoldás lett volna.

Na, de a lényeg, hogy ha nem ragaszkodsz a kettő-az-egyben locsolóhoz (locsoló + elzáró), akkor vegyél egy 300 Ft-os, menetes végű locsolót, tekerj rá egy 600 Ft-os, félcolos golyósszelepet, arra a gyorscsatlakozót, és meg van oldva a dolog öt ilyen Gardena locsoló élettartama idejére.

(Vizes szaküzletben vedd a golyósszelepet, a locsolót mutatva, és akkor olyat adnak, ami biztosan jó. Ha mondjuk a locsoló menete 3/4-es, akkor hollandival ellátott 1/2-es szelepet adnak, aminek a hollandija 3/4-es.)

Előzmény: taormina001 (30177)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30181

"Nem foglak felvilágosítani, hogy miért, mert ha neked így jó, hát nekem is."

Tehát mindenki boldog, senkinek semmi gondja, de akkor meg mit h.epciáskodsz?

Ha bármi konkrét tévedést vagy hibát találsz az írásomban, írd le, én meg vagy elfogadom, vagy nem, de legalább meg lesz világítva a téma. Legutóbb valami zalai népek kötözködtek velem ilyen módon, utána rájöttek, hogy jól szórakozom rajtuk, és abbahagyták, ne örömködjek itt.  :)  (Csak mint követendő példát ajánlom.)

Na és a nagytudású öreg gazdálkodókkal való körülvétel felemlegetését meg aztán végképp nem tudom összefüggésbe hozni a szappannal.

Ilyesmi párhuzamot tudtam kiagyalni, bocsánat, ha téves, hogy ha bemegyek mondjuk a disznóólba, és körülvesz tíz másfél mázsás hízó, akkor nagy valószínűséggel disznószar ragad rám. Talán arra utaltál, hogy ezektől a gazdálkodóktól rád is ragadt egy kis nagytudás?

Előzmény: h.apci (30161)
gergerg Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30180

A dithan adatlapján is ez van, ettől föggetlenül nem kóstolnám meg. :-))

Előzmény: Laci/Zápolya (30171)
gergerg Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30179

Dehogy nem! Kb harmadszor mondom hogy vedd meg a leg egyszerűbbet ami már többen is mutattak. Ha elnyűhetetlent akarsz akkor az álltalam mutatott rezet. Ezeket ugyan az orrész elcsavarásával lehet teljesen elzárni és szabályozni is, de ha te szeretnél egy külön elzárót akkor kell rá tenni egy golyóscsapot és sosem fog tönkre menni. Amit flanell mond, hogy dobáld el a gyorscsatikat, az is megszívlelendő.

Előzmény: taormina001 (30175)
gergerg Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30178
taormina001 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30177

Figyelj Flanell úgy volt, ahogy mondtátok; jót tett a csöcsere, több víz jön most, mitöbb; elég víz. Éppen ezért szerettem csavargatni a fej tetejét...

Előzmény: Flanell (30152)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30176

Hát figyelj, ha megnézed az Actara vagy a Glialka biztonsági adatlapját, azokon is az áll: Gyakorlatilag nem mérgező.

Ez a megnevezés csupán az LD-50 értékre vonatkozik. Utána lehet nézni, nekem most úgy rémlik, hogy 5000 fölött van ez a meghatározás.

Előzmény: Laci/Zápolya (30171)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30175

Láttam ezt, de ezzel csak kikapcsolni lehet. Én azonban öntözés közben folyamatosan változtatom az összes paramétereket; mind a vízsugár formáját, mind annak erejét. És arra gondoltam, hogy ezt a kiváltsagot szeretném megtartani. De úgy látszik nem fog menni. Az általatok javasolt megoldások erre nem alkalmasak, a Gardenából meg már a második megy szarrá. Borús kilátások...

Előzmény: h.apci (30150)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30174

Már hogyne használnék? Anélkül nem lehet föltenni a fejet.

A jelenség egyébként nem volt mindig így, csak mostanra alakult ki.

Előzmény: Törölt nick (30148)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30173

Itt ugye nem káliszappanról meg háziszappanról meg mittudoménmiről volt szó, hanem szappanról, utána lehet nézni, vissza lehet keresni. (Mint előzőleg írtam, lehet, hogy ez csak fogalmazási pongyolaság volt, akkor tárgytalan az egész téma.)

Szappan meg ugye a köznapi szóhasználatban a kézmosásra, tisztálkodásra használt dolgot jelenti. Konkrétan hallottam olyan esetekről, hogy valaki ilyennel permetezett, ezért tételezem fel, hogy itt is ilyenről lehet szó.

Ki kell menni a fürdőszobába, elolvasni, hogy mik vannak benne.

A neten meg rá lehet keresni, hogy ezek a szerek - habzásfokozó, habstabilizáló, anyámtyúkja - a bőrre kerülve is milyen veszélyesek, rákkeltőek, stb. És ezt nem a permetszerek hívei állítják, hanem a biomódszerek hívei.

Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30172

Igen, ezekkel egyetértek.

A biomódszerek ellen sincs kifogásom, csak a biomódszereknek a valóságosnál sokkal többre tartása - mint divat - ellen, meg hogy a hozzánemértőknek elfelejtik megemlíteni ezek hátrányait, meg a hivatalos permetszerek előnyeit. A kezdő kertész meg elhiszi, amit olvas, hall, és mivel egymás után érik a negatív tapasztalatok, beleun az egészbe.

A valóság az, hogy biomódszerrel csak rengeteg munkával és hozzáértéssel lehet bizonyos (nem teljes) védelmet elérni. Ez tapasztalt kertészeknek való dolog, nem kezdőknek.

Meg persze "bio" címszóval el lehet adni minden vackot, ez is ellenszenves a bio-divatban.

Előzmény: CBNora (30160)
Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30171

A BIOSOL káliszappan (15 %-os) biztonsági adatlapján ezt találtam:

Toxikológiai adatok:Gyakorlatilag nem mérgező. Nem rendeltetésszerű használata esetén szemre veszélyt jelent.

... a szappan oldat biodegradábilis. 

Orvosi szótár: biodegradábilis = biológiai úton lebomlásra képes (anyag, vegyület)

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30170

Bocs hogy beleszőlok, de a háziszappant azt nem birkafaggyúból főzik?

Az meg ugye élelmiszer. Csak nem mérgező.

pastrami Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30169

SZiasztok, tanács kellene a jövőre nézve. Nagyon szépen sikerült volna a burgonya, szép nagyok és egészségesek a szemek, csakhogy... valami eszi. Kiássuk a gumókat és meg vannak rágva, van olyan, amelyiknek a fele oda. Lótücsköt láttunk egyszer, de nem jellemző a jelenléte, valószínűleg azért, mert nincs frissen trágyázva. A szomszédnéni tippje a patkány volt, de nincs járat. Mi lehet ez az állat, és esetleg a jövőben hogy tudnánk ellene előre védekezni, mert most bármit csinálnánk, eső után köpönyeg lenne. 

h.apci Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30168

Ne legyél már Te is ilyen! Fogalmam sincs, mert nem használom a kertészkedésben a szappanos vizet, de sokan esküsznek rá; itt másról volt szó... :(

Előzmény: janijani (30162)
stapika Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30167

Melyik szappanra van ráírva,hogy mérgező?A káliszappant használják körtelevél bolha ellen.

tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30166

Azért hogy külön-külön vannak a természetben még nem sokat jelent. Naponta találkozunk a klórral úgy hogy kötésben van egy kis nátriummal. Tisztán meg nem esne jól...

A formaldehid és a cukor is ugyan abból a természetes anyagból van, tehát a formaldehid alkotói is megtalálhatók az élelmiszerben....

Előzmény: Törölt nick (30165)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30165

Összefoglalásképpen úgy határoznám meg, hogy a sztearin- és palmitinsavaknak káliummal és nátriummal alkotott sói a szappanok. Külön-külön minden főbb összetevője megtalálható különböző élelmiszerekben.

Előzmény: Flanell (30154)
ZsuR Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30164

Most probalkozom tejes permetezessel, a lisztharmatra olvastam, jo.  

At the first sign of early blight, it is advised to clip off infected leaves, but only if the foliage is dry. Messing around with damp, infected foliage will only serve to spread millions of fungal spores throughout the garden and infect other tomato plants. After infected foliage is removed (if possible) it is advised to spray down the tomato plants with a mixture of one part milk to four parts water, along with 1 teaspoon of baking soda for every quart of water used. A few drops of liquid soap will help to make the spray stick. The reason this spray is effective is that dried milk when exposed to the Sun's ray's temporarily changes into a disinfectant, while the bicarbonate component of baking soda kills new fungal colonies. Although copper and sulfur are commonly used to treat fungal outbreaks, copper does not break down in the soil readily and is toxic to earthworms and many beneficial microorganisms. As for Sulfur, it can burn foliage and make the soil too acidic.

Az első jele a korai burgonyavész, tanácsos vághatja le a fertőzött levelek, de csak akkor, ha a lombozat száraz. Szórakozni nedves, fertőzött levél csak arra szolgálnak, hogy elterjedt a gomba spórák millióit szerte a kertben, és megfertőzhet más paradicsom. Miután a fertőzött lomb eltávolítása (ha lehetséges), tanácsos permetezni le a paradicsom növények keverékével egy rész tej-négy rész víz, 1 teáskanál együtt szódabikarbóna minden liter vizet használnak. Néhány csepp folyékony szappan segít abban, hogy a spray-bot. Az oka ennek spray hatékony az, hogy szárított tej hatására a Sun Ray ideiglenesen átvált fertőtlenítőszer, míg a bikarbonát szódabikarbóna összetevője öli új gombás telepeket. Bár a réz és a kén gyakran gombás kitörések, a réz nem bomlik le a talajban, és könnyen mérgező a földigiliszták és sok hasznos mikroorganizmusok. Ami a kén, akkor éget lombozat, és a talaj túl savas.

ZsuR Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30163

Ismeritek ezt?

http://www.orchidlight.com/f107.html?gclid=CJGQobuF7LACFQoHnQodJBbEwA

Pure Neem Oil

Neem oil has been used for centuries as a natural pest control. Numerous tests have shown neem oil to be effective as an insecticide, miticide, fungicide, nematicide and as an insect antifeedant and repellent.

Neem extracts have shown incredible success in combating not only fungal problems on leaves, but also many forms of root rot. For optimum benefits, Neem should be sprayed on all sides of foliage and watered into the root zone.

Because Neem products are used for human consumption and medication, exposure to Neem poses no threats to humans or animals. Neem is not harmful to beneficial insects. It affects only those insects feeding on plants treated with Neem. There are no re-entry or residual restrictions associated with the use of Neem oil.

We highly recommend Neem oil as a natural pest control for your orchids.

Tiszta Neem olaj
Neem olajat évszázadok óta használják, mint a természetes kártevő (ellen). Számos tesztek kimutatták, neem olajat lehet hatásos, mint egy rovarirtó, miticide, gombaölő, nematicide és mint egy rovar antifeedant és visszataszító.
Neem kivonat mutattak hihetetlen sikert elleni küzdelem nem csak a gombás problémát a leveleken, hanem a sokféle formájú gyökér rothadás. Az optimális előnyöket, Neem kell permetezni minden oldalról lomb-és megitatta a gyökérzóna.
Mivel Neem termékeket használják emberi fogyasztásra és a gyógyszeres kezelés, expozíció Neem nem jelent fenyegetést az emberekre vagy állatokra. Neem, nem káros a hasznos rovarokat. Ez csak azokat érinti táplálkozó rovarok kezelt növények Neem. Nincsenek ismételt belépési vagy fennmaradó korlátozások használatával kapcsolatos neem olaj.
Javasoljuk Neem olaj természetes kártevő (ellen) az Ön orchideák (gyumolcsosben).

janijani Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30162

Ha tényleg ennyire hatékony és mellette ártalmatlan a szappanosvíz egy kis felvilágosítás igazán ránk fért volna.

Előzmény: h.apci (30161)
h.apci Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30161

Kedves Flanell!

A kertészkedési tudományod szóba sem került; bizonyára profi vagy.

Az alábbi megfogalmazások viszont teljesen értelmetlenek, már megbocsáss, s nélkülöznek minden hozzáértést:

"A szappan étkezi hatásai..."

",,,ugyanúgy vegyi anyagokból van, mint a permetszer..."

"...Csaképpen a permeteket direkt úgy tenyésztik..."

'...a szappanoknál pont a mindennek ellenálló, stabil szerkezet a kívánatos, ami jól bírja még a naponkénti benedvesítést is..."

Nem foglak felvilágosítani, hogy miért, mert ha neked így jó, hát nekem is.

Elárulom neked, hogy körül vagyok, véve nagytudású öreg gazdálkodókkal, akik Spándi meggyről mesélnek, meg cukorborsóról a kifejtőnél, meg ugyanazzal fújnak le mindent orrba-szájba hetenként, s nem értik, hogy mégis tönkremegy minden, mert szerintük szarok a perpetszerek, s sorolhatnám. De semmi gond, további jó kertészkedést!

Előzmény: Flanell (30159)
CBNora Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30160

Én ugye abszolút a biomódszerek híve vagyok, talán szélsőségesen is, de a különböző, ártalmatlannak hitt, de étkezési célra alkalmatlan anyagok kifújkálásának én sem vagyok híve. Ha már mindenképpen kell valami, szívesebben használnám a felszívódó szert, mert ha jól választom meg, és tényleg hat arra, amit éppen ki akarok irtani, akkor mindet elpusztítja és lehet, hogy egyszer elég használni. Félig-meddig hatásos kontakt szerekkel viszont gyakran kell permetezni, és összességében sokkal több vegyszert fújok ki. És azzal is egyetértek, hogy a növényvédő szerekkel nyilván sok vizsgálatot elvégeztek, mielőtt engedélyezték, a várakozási idők lejárta után biztonságos kell, hogy legyen. A szappan vagy ártalmatlan, vagy nem, nem vizsgálták, mi van, ha megsszük, mert nem arra való.

Csalánléből nyilván nem lehet baj, de természetes anyag is lehet veszélyes, mint pl. a nikotin.

Előzmény: Flanell (30159)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30159

Mi a gondja, mondja?

Konkrétan, melyik rész nem tetszik ebből?

Igen, ez egy ilyen topik. Mivel én már néhány évtizede kertészkedem - egy ideje már nemcsak "vagy terem valami, vagy megveszem a piacon" módra, hanem komoly időt és pénzt fektetek bele -, ezért van némi tapasztalatom, így próbálok segíteni a kezdőknek.

A segítés része az, hogy viseltessenek fenntartással a biomódszerek iránt, mert azoknak legalább a 90 %-a vagy urban legend, vagy üzleti becsapás, vagy jobb esetben olyan módszer, ami csak 30 évvel ezelőttig volt használható, a világ másik végéről idekerült károkozók megjelenése előtt.

Ellenvéleményt természetesen írhat, aki nem így látja.

Előzmény: h.apci (30156)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30158

Most visszanézegettem, de semmilyen jelzőt nem találtam, hogy ez milyen szappan lenne. Ebből arra következtettem (lehet, tévesen), hogy ez bizony rendes kézmosó vagy milyen szappan, ami sokak szerint még bőrre se kerüljön lehetőleg, nemhogy élelmiszerre.

Előzmény: tooommm0013 (30155)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30157

Mit tört derékba? Gondolom aki használja a szappant már tud mindent és válaszol a kételkedőnek, tudatlannak.

;)

Előzmény: h.apci (30156)
h.apci Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30156

Kedves Flanell!

Ez ugye csak egy naiv ember magánvéleménye:

"A szappan étkezi hatásairól nincs konkrét ismeretem, de nyilvánvalóan ugyanúgy vegyi anyagokból van, mint a permetszer.

Csaképpen a permeteket direkt úgy tenyésztik, hogy gyorsan lebomoljanak nedvesség, UV, stb. hatására, ezzel szemben a szappanoknál pont a mindennek ellenálló, stabil szerkezet a kívánatos, ami jól bírja még a naponkénti benedvesítést is."

Ne haragudj meg érte, de ez borzasztó, amit itt összehordtál. Ebben a fórumban éppen az a szép éls a jó, hogy mindenki megosztja tudását másokkal. Ezt Te derékba töröd, ne tedd! Ha kíváncsi vagy a konkrétumokra, akkor nézz utána, s utáa mondj véleményt! A vak vezet világtalant módszer nem igazán célravezető.

tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30155

Attól függ milyen szappan. A mosószappan lebomlik a természetben úgy tudom. A káliszappanról még nem hallottam e témában senkit.

Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30154

A szappan étkezi hatásairól nincs konkrét ismeretem, de nyilvánvalóan ugyanúgy vegyi anyagokból van, mint a permetszer.

Csaképpen a permeteket direkt úgy tenyésztik, hogy gyorsan lebomoljanak nedvesség, UV, stb. hatására, ezzel szemben a szappanoknál pont a mindennek ellenálló, stabil szerkezet a kívánatos, ami jól bírja még a naponkénti benedvesítést is.

Szerintem a karalábédat lepermetezhetnéd valami szerrel, mondjuk, kontakt szerrel, ami nem felszívódó, azt úgyis lehámozod a héjjal együtt. Legfeljebb 3 napig nem ennéd, hogy a szermaradék teljesen eltűnjön, akkor már héjastól is lehet akár enni.

Előzmény: Fótilány (30084)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30153
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30152

Ha kidobálnád a 3/4-es csőrendszerből az összes gyorscsatlakozót, és 3/4-es hollandi lenne a legszűkebb átmérő, akkor a végén a locsoló háromszor olyan messzire spriccelne tízszer annyi vízzel. (Bár neked ilyen teljesítményre nincs szükség, ezért gondolom, amit az előbbiben írtam.)

Előzmény: Flanell (30151)
Flanell Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30151

Leesik a nyomás az összehorpadós félcolos slagon hosszú távon, meg leesik a nyomás a rövid távú erős leszűkítésnél, mint a gyorscsatlakozó. Persze, ott felgyorsul a víz, de ez nem megy a végtelenségig.

Azaz nem is slagot kellett volna venned, hanem másik (filléres) locsolót, ami nem gyorscsatlakozós. Anyagilag sem lett volna rosszabb, meg könnyebb bánni a félcolossal.

A félcolos slag minden végére gyorscsatlakozó helyett hollandis csatlakozó, a hollandis 300 Ft-os locsoló elé 5-600 Ft-os golyóscsap, és kész.

(Lehet, hogy más is írta ezt, de most nincs időm átolvasni mindent.)

Előzmény: taormina001 (30101)
h.apci Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30150
Előzmény: taormina001 (30103)
lahuba Creative Commons License 2012.06.26 0 0 30149

Csak annyit fűznék hozzá a locsolófej polémiához, hogy lehet jelentősége a tömlő átmérőjének a víz mennyiségéhez, de ugyanúgy a locsolófejnek is. Magyarul a kettőnek összhangban kell lenni.

Ha a tömlőt vastagabbra cseréljük, akkor nem esik le annyira a nyomás a szivattyútól a szórófejig, tehát az több vizet fog szórni, de ha nem elég nagyteljesítményű a szórófej, akkor nem sokkal fog növekedni a teljesítmény, de valamennyivel fog.

De ha eleve nagyon alulméretezett volt a tömlő. akkor látványosan javul a helyzet.

Minél hosszabb tömlőt használsz, annál látványosabb az átmérőnövelés hatása a nyomásra. Egy félcolos tömlő hiába van nagy teljesítményű szivattyún, nem képes átengedni nagy vízmennyiséget, főleg ha hosszú is.

A tömlő elzárása a búvárszivattyúkra veszélyes, ahol a hűtést maga az átáramló víz végzi. Lapátkerekes szivattyúknál csak megnövekszik a nyomás a nyomott oldalon, tehát ahol tud, spriccelni fog, viszont mivel nem szállít a szivattyú, leesik a villamos fogyasztása.

Annyi idő alatt biztos nem lesz probléma, míg a tömlőt átvisszük egy új helyre, legfeljebb ha nincsenek jól meghúzva a bilincsek, és a megnövekedett nyomás szétlöki valahol.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30148

Megpróbálok egy utolsó, kósza kísérletet tenni az "orrán-száján" csöpögő locsolóvéged megértésére.

Tényleg utolsó.

Használsz ilyet a slaug és a fej közé?

Előzmény: taormina001 (30136)
CBNora Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30147

Locsolás közben egyébként is szoktam állítgatni a sugarat, az ágyás távolabbi részéhez kevésbé porlasztok, hogy messzebbre locsoljon. Úgyhogy nincs olyan nagy jelentősége a beállított sugárnak.

Előzmény: gergerg (30145)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30146

de ha a fej mindig ugyanannyira szükíti le, akkor teljesen mindegy, hogy elötte milyen csöben ment oda.

Nem.

Gerqerggel is erről vitáztunk, közben fellapoztam a négyjegyű függvénytáblázatot, és úgy hívják a jelenséget, hogy "kontinuitás törvénye".

Azaz állandó nyomás mellett a térfogatszűkítés következtében fellépő jelenség: A1 x v1 = A2 x v2

Azaz v2 úgy aránylik v1-hez, mint A1 aránylik A2-höz; magyarul a kilépő víz sebessége annyiszorosa lesz a slaugban haladónak, ahányszoros a keresztmetszet szűkülése.

Miután nagyobb slaug esetében az A1/A2 hányados nő, így nő a kilépő víz sebessége is, azaz állandó idő alatt a mennyisége is.

Előzmény: taormina001 (30136)
gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30145

Nincs félcolos meg háromnegyedes szórófej. Ha lenn is, a gyorscsatlakozó ugyan akkora lenn, csk a menet vátozna rajta, az meg a vizet nem nagyon érdekli. Amin nincs ellzáró az elzár és kész. :-)) Azok a képek amiket ide feltettünk az mind elzár ha tökög tekered az elejét, ahogy beetee is írja. Ha valami csoda folytán te olyat kapsz ami nem zár el, arra meg tegyél egy golyóscsapot. Ami most van neked abba azért van elzáró mert az az extra, vagyis ha locsolás közben elzárod, akkor megnyitás után nem kell ujra beállítanod a sugarat. (ami amúgy nem egész 1 másodperc)

Előzmény: taormina001 (30134)
h.apci Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30144

Most esik le a húszfiéres... Nem a képen lévő szórófejről beszélek izraeliként hanem amit Babette a 2012.06.25 15:37:28 © (30100)-nél feltett! :)

Előzmény: h.apci (30143)
h.apci Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30143

Nem fogod elhinni, a VASEDÉNY-ben vettem, méghozzá az un. KÁTAI-nál a körúton (nem volt olcsó). Volt egy idős cseh barátom, aki meglátta nálam, s rögtön vett pár darabot, mert hatalmas kertje volt. Ez egy egyszeri eset volt, szerintem valamiért ezzel fizettek. A cseh barátom egyet kintfelejtett télire, s a rugója tönkrement, akart venni másikat, de már nem lehetett kapni. Ennek még műanyag szán talpa van, de később, amikor megjelent nálunk (szerintem még az is az átkosban volt) talán a TÜZÉP-nél, akkor már leszúrós volt és az is izraeli!

Előzmény: taormina001 (30137)
beetee Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30142

Ha nem hagyod rajt a nyomást, akkor minek az elzáró? :)

Az csak egy meghibásodási lehetőség, ha van rajta. Vegyél egyszerűbb változatot.

Azt én már évek óta használom, és nincs rajt minek elromlani....

Előzmény: taormina001 (30140)
beetee Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30141

Tehát szivattyú.

Ha félsz, hogy leég, akkor nyomáskapcsolót rá.

Különben egy mélykúti lapátkerekest nem igazán érdekli, hogy pár percig, fél óráig vissza van folytva, és csak jár magában, de persze nem tesz jót neki ennél hosszabb távon...

taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30140

Hogy érted, hogy ez tette tönkre? Mi?

Én semmiképp se hagyhatom rajta a nyomást mert akkor leég a szivattyú.

Előzmény: beetee (30139)
beetee Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30139

CBNóra már írta, de én is leírom mégegyszer:

Ugyanez a Gardenás locsolófej van elzárógomb nélküli változatban, amit el lehet zárni. Tökéletesen.

Az egyik végállásban,  a széles sugár felé, ha rátekersz, akkor tökéletesen el lehet zárni.

Persze érdemes a locsolás befejeztével a nyomást is levenni róla, vagyis a szivattyút kikapcsolni, vagy a hálózati víz esetén a csapot elzárni.

Valószínű, hogy a tiédet is ez tette tönkre, mert ezet a műanyag vackok az elzáróval csak arra valók, ha egy sorból, virágágyásból a másikba át akarod vinni a slagot a másikba, ne kelljen a házfalat, utat, stb összefröcskölni.

Előzmény: taormina001 (30134)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30138

Én is szivattyúról öntözök; ebböl az egy szempontból épp hogy elönyös egy "csöpögös vacak" mert akkor kevésbé valószínü, hogy leég a szivattyú. Míg egy tökéletesen záró esetén biztos, hogy leég, ha elfelejted kikapcsolni.

Előzmény: Fázisceruza (30119)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30137

Ez különös, esküdni mertem volna, hogy 40 évvel ezelött még nem volt Praktiker. Vagy egy izraeli Praktikerben vetted?

Ilyen csövégem nekem is van; ide-oda lehet forgatni a csö végét, és eszerint lesz vékony vagy vastag a sugár, de a kilépö víz mennyisége attól nem változik, tehát elzárni se lehet, pedig nekem épp arra lenne égetö szükségem.

Előzmény: h.apci (30118)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30136

Igen, de nekem nehéz volt meggyözödneöm róla, mert sokáig úgy gondoltam, hogy ha egy vékony csöbe ugyanolyan nyomással megy be a víz, mint egy vastagba, akkor a vékonyból fog erösebb sugárban kijönni.

de ha a fej mindig ugyanannyira szükíti le, akkor teljesen mindegy, hogy elötte milyen csöben ment oda.

Előzmény: Törölt nick (30117)
h.apci Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30135

Ennyit az eladókról... :)

Előzmény: atandi (30133)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30134

Szórófejnél szerintem tök mindegy hogy milyen a cső, de ezt ne kezdjük előről.

Nem értem, valahogy fordítva ülsz a lóra: igen épp az a baj, hogy ha a szórófej maradt félcollos, akkor teljesen hiába cseréltem ki a csövet.

Azért nézd majd meg a gyorscsatin a lyukat. Milyen szempontból?

Amin nincs elzáró, azt ha eltekered elázár. Amin nincs elzáró az nem zár el és kész. én meg olyat szeretnék, ami elzár.

Előzmény: gergerg (30115)
atandi Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30133

Nem én gondolom, a kertészeti boltban mondták az eladók. Magamtól nem gondolok ilyesmiket, Ha a forrásom tévedett, (vagy hazudott), hát hazudtam én is.

Előzmény: h.apci (30132)
h.apci Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30132

Ha csak gondolod, miért mondod? ez nem hit kérdése. Itt a gyár weblapja:

http://www.fitofarmacija.rs/Proizvodi/Insekticidi/tabid/859/ProdID/570/Language/en-GB/CatID/138/Galition_G_5.aspx

Én, amikor itthon eltünt leveleztem is velük, hogy náluk van-e még, úgy találtam meg a végén. Igaz, hogy nálunk más, magyar csomagolásban volt, többszörös áron, mint kint; annak is feltettem ide már egyszer a képét. Azt nem tudon, most is kapható-e náluk, de ha ír nekik valaki, válaszonak.

Előzmény: atandi (30130)
atandi Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30131

Nálam ugyanilyenek működnek, szeretem őket(nekem is pirosak vannak).

Sajnos a kertbe elég vasas meg ki tudja milyenes víz megy, így időnként átöblögetem erős(és nem puccos) vízkőoldóval. 3 helyen le van ütve magasabb vascső a veteményesben, ennek a spricninek a szára a tetejébe dugva, és olyan körcikkre állítom be a hatósugarát, amilyenre akarom, aztán had menjen. Paradicsomok, paprikák, uborkák és padlizsánok csepegtető csövön locsolódnak, nem felülről.

De amúgy ezek nekem is jól bírják harmadik éve.

Előzmény: Törölt nick (30100)
atandi Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30130

Nem szerb gyártmány, mi magyarok gyártjuk és hordjuk ki nekik, mert nálunk, s az unióban már nem forgalmazható.

Előzmény: h.apci (30129)
h.apci Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30129

Elég részletesen kitárgyaltuk ezt a témát itt nem is olyan régen. Lehet próbálkozni csapdákkal, de hatásos vegyszer ellene nincs Magyarországon forgalomban. Volt a Galition 5G, de betiltották; szerb gyártmány, ott még tavaly kapható volt, idei infóm nincs. Jó még a vakond, de van aki meg attól szeretne megszabadulni. :)))

Előzmény: Zretyi (30126)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30128

ez a gardena kb 1500 forint és semmire sem jó, legalábbis én már a sokadikat fogyasztottam, mindenféle földre rakható esőztető társaival együtt.

meguntam, és ez a fém kb 2000 forint volt, és jobb eddig bármelyik. locsolási távolságot, a sugár szélességét lehet szabályozni, és nem fog szétmenni, mint a műanyagok, és a csatlakozásnál sem fog folyni a víz.

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30127

Vakondok. Sok vakondok. :)

Előzmény: Zretyi (30126)
Zretyi Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30126

Van valakinek bevált módszere a lótetű ellen? Óriási pusztítást végeznek nálunk!

gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30125
Előzmény: Törölt nick (30124)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30124

ok. melyik az a topik?

Előzmény: gergerg (30123)
gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30123

Ne offoljunk, nem is reagálok többet, a villamos példa jó, de egy 60-as égő pont ugyan úgy világít másfeles vezetéken mint tizesen. Ha gondolod a csevegőtopicban (most álnéven) hajlandó vagyok folytatni.

Előzmény: Törölt nick (30122)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30122

De a nyomás keresztmetszetfüggő.

3/4-es slaugon ~3,3 bar nyomásra állítva folyamatosan tudok esőztetni anélkül, hogy a nyomáskapcsoló kikapcsolná a szivattyút, akár órákig (a kijuttatott víz mennyisége egyenlő a szivattyú által hordozott vízmennyiséggel).

Egy 1/2-es slauggal ugyanazon esőztetővel, ez képtelenség: nem tudok akkora nyomást beállítani, amit az 1/2-es slaug ki tudna pumpálni, ezért ~4 bar közelében lekapcsol a rendszer, mert a szivattyú "legyőzi" az 1/2-es slaugot (a szűkebb slaug-keresztmetszet miatt nő a nyomás). De hiába nő a nyomás, képtelen annyi vizet kidolgozni, mint amennyire a slaug köpenye rugalmasan ellenáll a nyomásnövekedésnek rövid ideig; abban igazad van, hogy az egyensúlyi állapotban már akár szétszakadna a köpeny, de nagyobb keresztmetszetű slauggal köpenyszakadás nélkül tudsz nagyobb mennyiséget kijuttatni időintervallum alatt, azaz a szivattyú kapacitása elérhető a kimeneti oldalon is.

(egyébként ezt a jelenséget áramokkal is levezetheted: nagyobb vezeték keresztmetszet -> kisebb ellenállás (ró x L/A) -> állandó potenciálon nagyobb vezetett áram)

Előzmény: gergerg (30120)
Bubus111 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30121

Sziasztok!

A komposztra mehet a hallpikely?

gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30120

Még egyszer: Afejek nincsenek méretezve, van rajta egy kb 1 cm átmérőjű lkúpos lyuk, kozepén egy golyóval. A golyó a kúphoz viszonyított mozgatásával lehet a vízsugár szélességét, távolságát és elzárását irányítani. A legnagyobb nyitott állapot esetén is kisebb a lyuk mint egy félcolos slag belső átmérője, így az hogy milyen messzire visz a vízsugár, az egyetlen dologtól függ, mégpedig hogy mekkora nyomással  érkezik a víz. Vagyis teljesen mindegy hogy félcolos, vagy 28 colos csövön. És ez az ami nem hit kérdése. :-)

Előzmény: Törölt nick (30117)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30119

De igen!

És mivel én is szivattyúról öntözök, így fontos, hogy ne valami csöpögős vackot használjak, mert az leégeti a szivattyút.

Előzmény: taormina001 (30114)
h.apci Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30118

Nem egészen értem a problémád. Számtalan a képen lévőhöz hasonló nemesen egyszerű és olcsó (nevesincs) szórófejet lehet kapni, Nekem is ilyen van, 3/4-es a csatlakozója, meg sem tudom mondani mióta, olyan régi. Állítható a fej elfogatásával a vízsugár szélessége, és el is lehet zárni vele. Néha szétszedem, kitisztítom, mert volt, hogy a slagból algadarab került bele, s leszűkítette. A gumigyűrű nem bírja sokáig, mert én sűrün leveszem a szórófejet és csatlakoztatom ahhoz szuper talpas lépegetve körforgó szórófejhez a slagot, amit rakétakilövőnek néztél. Szuper szerkezet, szekcionálisan is állítható. Az enyém réz, izraeli gyártmány és kb. 40 éves!

Előzmény: taormina001 (30114)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30117

Még egyszer: a fejek nincsenek méretezve!

Az, hogy a 3/4-esen több víz folyik, nem hit kérdése.

Előzmény: taormina001 (30113)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30116

A szivattyúra én nem teszek ugye szórófejet, de a colos slag végét már egészen mesterien tudom alakítani az ujjaimmal, szinte bármit meglocsolok az erős vízsugár ellenére is. :)

Előzmény: Fázisceruza (30108)
gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30115

Szórófejnél szerintem tök mindegy hogy milyen a cső, de ezt ne kezdjük előről. Azért nézd majd meg a gyorscsatin a lyukat.

Amin nincs elzáró, azt ha eltekered elázár.

Előzmény: taormina001 (30113)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30114

Ha nincs rajta elzáró, nem lehet állítani.

taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30113

Ha az elejét "eltekerem", az szabályozza a sugár "formáját". El nem zárja, mindig ugyanannyi víz jön ki rajta, csak máshogy.

A 3/4-es azért kell, mert végre meggyöztetek, hogy 3/4-es csövön több víz fér ki, mint 1/2-esen, minek következtében most az egész csövet lecseréltem 3/4-esre, amin most remekül döl a víz. Mindaddig, míg rá nem teszem a fizikailag ugyan illeszkedö, de elvileg 1/2-esre méretezett fejet.

Előzmény: gergerg (30104)
gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30112
Előzmény: gergerg (30111)
gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30111

Ez viszont tuti örökös mint a nyomorúság.

Előzmény: gergerg (30110)
gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30110

Ócska? Mármint a szórófej? Két darab műanyag cső menettel. Nincs benne minek elromlania. Hogy ránézésre nem komoly az lehet, egyszerű mint az egyszer egy. Ha valaki nem akarja mindig elcsavarni hogy elzárja, akkor vesz rá egy 3/4-es KB-s golyóscsapot és örökös. Soha nem fog ömleni sehol a víz belőle mert nincs hol. 20 éve apám tett egy csapot a slag végére a csapra meg a permetező szárát, amibe átfúrta a lyukat azt a műanyag izét meg kidobta belőle. Olyan volt mint az álom.

CBNora Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30109

Az elzáró nélkülinek előnye, hogy nem tud folyni az elzárónál. Nekünk van ilyen is, olyan is. Jó lenne az az elzárós, de mikor nyitva van, folyik az elzárónál. Újkorában talán jó volt, de elég hamar elromlott. Úgyhogy most már én azt szeretem jobban, amelyik szabályozható, és szélső helyzetben elzár.

Fázisceruza Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30108

Jó, de az milyen ócska már?!

Én is a gardenát használom, tömlőt is meg szórófejet is.

Mondjuk, megvettem a legdrágább szórófejt, ami nemtom milyen design díjas, de egy ruppót nem ér.

Azt  a legegyszerűbb verziót szeretem, ami a leni képre hasonlít, csak nincs rajta elzáró. Azokat jól lehet állítani.

Előzmény: gergerg (30102)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30107

Ezek nem külön méretre vannak, hanem univerzálisak. A slagmérethez te veszed az illesztőt, amibe minden egyes elem belepasszol. Nem azért dől belőle a víz, mert a slagot ráhúztad a "pöcsére" (elnézést)?

Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30106

Ez nem elől elzárós típus, ott csak a vízsugarat lehet állítani. A piros gombocska tényleg elzáró. Én is ilyet használok, és nagyon szeretem. Két éve nyűvöm, semmi problémám vele.

gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30105

Amúgy 3/4-es hollander megy rá.

gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30104

Az minek rá? Eltekered az elejét és már nem is folyik. Minek a 3/4-es?

Előzmény: taormina001 (30103)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30103

Biztos vagy benne, hogy jól megfigyelted ezt a részletet?

És hogy 3/4-es? Ezt a körülményt ugyanis egyáltalán nem hajlandók föltüntetni soha sehol és még maguk az eladók se tudják

Előzmény: gergerg (30102)
gergerg Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30102

Teszkó, 1000 ft 20 m slaggal együtt. Vagy bármelyik másik ilyen bódéban.

taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30101

Te jó Isten, mi ez? Rakétakilövö?

Én ilyenre gondoltam, csak egy kicsit jobbra és olcsóbbra és 3/4 "-abbra.

Nekem ez elvileg nagyon bevált, gyakorlatilag azonban már a másodikat nyüvöm el; orrán-száján döl a víz, csak ott nem, ahol kellene

Előzmény: Törölt nick (30100)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30100

a praktikerben vettem ilyet potom áron (pirosban), és jobban bevált, mint a műanyag gardenák és társaik:

Előzmény: taormina001 (30099)
taormina001 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 30099

Bocsánat, ez nem egészen a témába vág, de hátha tud valaki segíteni:

3/4 " -os csöre csatlakoztatható, szabályozható öntözöfejet keresek megfizethetö áron. Van valakinek tudomása ilyenröl?

Laci/Zápolya Creative Commons License 2012.06.24 0 0 30098

A Cuccos bácsi (cuccos.com) hangyairtási tanácsai közül a fehérürömöt próbáltam ki. Én vetettem egy helyre, ahonnan nem tudtam elüldözni őket. Igy sikerült!

Előzmény: Fótilány (30092)
Törölt nick Creative Commons License 2012.06.24 0 0 30097

Bizonyára sokat ér, amikor egy bolynak kb. 5%-át látjuk a föld felett. :)

Fótilány: A Decisnek 7 nap a várakozási ideje, ennyit sem tudnál kiszorítani? Legföljebb nem permetezed meg az egészet, csak ahol a hangyák garázdálkodnak. Persze egyáltalán nem biztos, hogy hosszú távon hatásos. Esetleg kutasd föl a bolyt és tégy háztartási hangyairtó csalétket a bejárathoz, amellyel kis szerencsével az egész kolóniát elpusztítod.

Előzmény: tmari28 (30096)
tmari28 Creative Commons License 2012.06.24 0 0 30096

Ezt olvastam, miután beírtam a keresőbe: Hangyák a kertben

A másik módszer a kertben, hogy lerakunk egy virágcserepet fejjel lefelé a napra. Ez alá szépen begyűlnek a hangyák. A cserepet ezután szépen beledobjuk egy vödör forró vízbe.

,

http://begreeny.com/hangya-irtas-vegyszermentesen/

Előzmény: Fótilány (30092)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!