Az I pontossági osztály a mérőeszközöknél azt a használati szintet jelöli, amivel a gyártmányt méred már, tehát már nem etalon, de azért még nem adod oda a melósnak, aki a gép mellett dolgozik.
Ezek a meo eszközei, ellenőrzéshez.
A melósnak a II. osztályút adják, a mérőlaborban pedig a 0-ás van, etalonnak, temperálva, évente újramérve, jegyzőkönyvezve.
Oké, megint elbeszélünk egymás mellett mert mást értünk ugyanazon szavak alatt. :) Tisztáznunk kellene az alapfogalmakat. Tehát akkor mi a bordás, mi a hullámos? Vagy tekintsünk mindent hullámosnak ami nem sima?
Szia! Köszönöm ezt a fotót. Mond meg légyszíves, hogy milyen méretű a szürke pvc idom ami a marógép és az elszívó cső között van. Hogy sikerült csatlakoztatni a géphez nekem ez kicsit rejtély, annak ellenére, hogy látom lehetséges ez. Nekem is triton van , de mintha a műanyag ami átlátszó , az nem fogad csak 20-25 mm átmérőt a pvc idom meg ahogy én látom vagy gondolom az mintha vastagabb lenne. ezért kérném a pontos méretet és persze a cső méret is fontos lenne az egyszerű eszemnek.
Úgy látom jól ki lesz tárgyalva a z elszívó cső téma. Lehet félős vagyok, de nekem a biztonságérzetet az adja, ha látom mi megy végbe a csőben és ezért nekem talán az átláthatóság az lényeges. Készültem én erre a témára és lomiztam 2 garnitura rakéta csövet, de a súly és a benne lévő rohadt sok pormacska úgy elvette a kedvem, hogy hamarosan kidobom őket és veszem a z átlátszó Pu csövet igaz , lesz 10 pénz de örömömre lesz mert szakszerű és tetszeni is fog mert nem avval kell kezdenem , hogy kitakarítom egy idegen lakás évtizedes mocskát. Nem ezeken akarok én spórolni, inkább azon, hogy hogyan lehetne pl.-ul megvenni egy márkás szerszámot olyan embertől aki belátja, hogy magánforgalomban már nem kapja meg az eredeti árat. Van egy példám erre, jófogáson hirdet a pofa egy makita szalagcsiszolót 30.000 az új 32.900. és nem lehet meggyőzni hogy a 2éves gépről nehéz elhinni, hogy csak kipróbálva volt, főleg úgy hogy ad hozzá 10 db használt szalagot, valamint a 8.000 ft-os koffert 7.500-ért. Szóval én ilyen értelemben vagyok skót, de ami tetszik és új azért megadom az árát. Ja és még annyit, hogy ígértem 25.000 pénzt koffer nélkül a szalagokat mivel használtak én pl. simán adnám hozzá ő nem ő ezt is belekalkulálja, szerintem nem érdemli meg, hogy elvigye valaki. Aztán az is lehet, hogy bennem van a hiba.
Nekem szinte minden infó a fórumról van, és ezt is itt olvastam, hogy a pvc cső nem asztalosipari por és forgács elszívásra való, nekünk a PU kell, ha jól informálódtam. nem szeretek fölöslegesen pénzt kiadni, de ez nem azt jelenti, hogy a pénz miatt megveszek valamit avval a felkiáltással, hogy jó az oda. Inkább arról van szó, hogy , ha mondjuk 50-es csőből elég 2m , mert elágazás után úgyis vékonyabb kell akkor nem veszek 3 m-t , de a 2m az legyen odavaló, még akkor is , ha sokba kerül. tehát hajlandó vagyok kiadni 2m csőért 7.000 ft-ot ha a szabályok szerint ez kell és nem örömködöm azon, hogy van nekem porszívócsövem ami recés és nem látom mikor dugul el , de meg spóroltam a 7 pénzt. Ha pl.-ul paco nem okosít ki akkor lehet 3m 50-es csövet veszek és amikor kiderül, hogy kell két db vékony ( 35mm) akkor anyázom magam ,mert kidobott pénz volt az 1m cső ára.
Hmm, akkor engem átbsztak ezek a demónapon. De teljesen logikus amit írtál. Tehát amit láttam az nem szigetelő gumibélés hanem egy szivárgó gumibélés sima fallal? Mert a textilhuzaton belül fekete, sima volt a felülete. De így érthető miért van a tűzoltócsövek mentén mindig pocsolya.
Ezeket a csöveket használtuk anno klíma kondenzvíz elvezetésre. Belül szinte teljesen sima és flexibilis is. Ezen az oldalon látni, hogy van belőle elég sok méret. Már csak azt a helyet kell megtalálni, ahol adnak méterre, mert gondolom nem kell belőle 30 méter.
Nem is véletlenül, ugyanis ezek a vizet ki kell izzadják magukon, hogy átázzon az egész slag, sőt egy kicsit szivárogjon is. Ezzel érik el ugyanis, hogy a tűzben tovább bírják defekt nélkül. Eloltja a kisebb darab ráeső égő dolgokat, mert vizes.
köszi az infót. van ilyenem ,de nekem ez ma már nem tetszik, inkább az átlátszó felé hajlanék. Sima porszívó használatban is eltömődnek ezek a régi vackok, az átlátszónál van esélyem , hogy, ha kell kitudom tisztítani.
Ha porszívócső kell akkor szerezz original rakéta gégecsövet. 1 baja van, rohadt nehéz. Ellenben hajlékony, elnyűhetetlen, alu csatlakozóvéggel ami így könnyen "földelhető".
Tűzoltócső-darabot tudsz kunyerálni a tűzoltóktól. Fogyóeszköz, bár spórolgatnak vele.
ha profit akar valaki, a powerbeltnél mindenféle átmérővel lehet elszívóhoz való flexicsövet kapni. még két és fél colosat is. van a drágább, ami acélszálas, puha pur, meg az olcsóbb, amiben vastag pvc szál van, és az egész pvc, sokkal sprődebb.
Ja még csak annyit, hogy a bordás csövek azért bordásak, hogy hajlékonyak legyenek, de állítólag vannak a majdnem belül sima csövek amik szintén jól hajlanak.
Nem akarok én vitázni, hiszen Te is feltételes módban mondod, de, ha jól értem a felder aki szintén menő márka ő már olyan csövet árul ami majdnem sima. A fene sem tudja melyik a jó. Amit én viszont tudok az az, hogy szeretnék megvalósítani egy eszközt( elszívót) ami a legjobb hatásfokkal működik. Nem biztos, hogy a példám ból érthető lesz amit mondani akarok. Ez az egész ciklonos porleválasztós téma akár hülyeségnek is tekinthető lenne a részemről, ha nem tapasztaltam volna meg azt, hogy a vákum ereje milyen nagy tud lenni, ezért tetszik ez a módszer.
Szögfelezés, szögosztás (vagymi), és a többi. Semmi mást nem kell tudni hozzá, elég annyit, tudni, hogy van egy X hosszúságú izénk, onnan le kel vetíteni a megfelelő arányokat egy egyenesre, vagy valami hasonlóra (méricske nem kell, hiszen ezt is le lehet vetíteni X-re). A hibahatár a cövek vastagságától, a szélnyírástól és a jelöléstől függ (karctű, kréta vagy ásónyom). Bár egy atombomba az ember egész napját képes elrontani...
Azt hiszem hallgatok rád. már csak azt kell eldöntenem , hogy van esetleg olyan lefolyó cső ami ilyen méretű? és olyan flexi cső aminek a belseje sima. Mert azt gondolom, hogy a sima belső felület is fontos tényező. 50-es danamit áll rendelkezésemre és ebből talán meg tudom esztergálni a szűkítő idomokat. Köszi a tanácsaidat
Ezt most úgy kell érteni, hogy a starrettből már van 2 db a birtokodban? Irigylésre méltó , ha így van. Nekem csak a 300- as van de nagyon vágyok egy kicsire is , igaz mindkettő kicsi azért már feszegeti az anyagi határokat, de az egyik kicsi, talán a 150 az meg lesz.
Talán jövőre már eluralkodik rajtam annyira a birtoklási vágy, hogy nem érdekel majd az ára, csak legyen. Jól kiegészíti majd a 100-ast és 150-est, azzal teljes lesz a készlet ráadásul nem is félek attól, hogy mellényúlok és pontatlan lesz. Mondjuk azért a pénzért már illik jónak lennie!
Nemrég voltam egy tűzoltósági üzemlátogatáson. Vannak ott azok a fasza slagok ugyebár. Ne ezek gumitömlők szövetborítással és a csatlakozáshoz 2db dróttal van körbetekerve. Röhejes, de tényleg csak ennyi fogja.
Ha jól sejtem ezek például tökéletesek lehetnének ilyen 50mm-es elszívó-porszívó csatlakozáshoz, mint rugalmas áthidaló elem. Nem hosszan, csak annyira, hogy ha a két összetoldandó "lötyög" egymásban akkor egy ilyet ráhúzni, ráragasztani-drótozni valahogy és kész.
"ha a flexi csövet betolom egy y elágazásba, akkor az elágazás után is 50-es csövek , amik a felsőmaró aljához és tetejéhez is vezetve lesznek, nem okoznak esetleg csökkent elszívó teljesítményt?"
De, igen.
"Vagy esetleg olyan Y csatlakozást kell kialakítani ahol az elágazás után 2 db 50mm-nél vékonyabb flexi csövet kell alkalmazni?"
Én biztosan ezt az utat választanám.
50-es cső átömlési keresztmetszete : 1962 mm2
36-os csőé: 1017 mm2
31-esé: 855 mm2
Tehát ha azonos áramlási sebességet szeretnél a kettéosztott csőben mint a nagyban akkor elvileg 35-ös csövet kellene használnod. Nem tudom van-e ilyen.
Ha nincs akkor én a 31-est választanám, mert annál még kicsit meg is nő az áramlási sebesség a végponton és talán kicsit javítja az elszívás hatékonyságát.
Leírtad a varázsszavakat: ha pontos. Ezt majd csak akkor tudod ellenőrizni, ha már megvetted. :] Még mindig azt tudom csak mondani, hogy nálam az óccópicichinese egy nagyságrendben verte (és még most is veri) a háromszor drágább 'rokonait'. Az asztalossághoz és az alap vasas dolgokhoz tökéletesen megfelel nekem.
Amúgy a pitagoraszi számhármasok felhasználása valójában praktikusnak tűnik, de gyakorlatilag nem az. Túl sok a viszonyítási pont és a mérési bizonytalanság. Néha szerkeszteni egyszerűbb (cövek, madzag, másik cövek, stb), mint ténylegesen számolni és mérni.
Ezek szerint érthető a kérdésem, aminek külön örülök. Az én ciklonom olyan aminek a cső kezdeményei vagy cső csonkjai 50mm belső átmérővel vannak elkészítve ide befér az 50-es lefolyócső és erre rátehető az 50-es flexi cső, eddig talán még mindíg érthető a beszédem, na eztán kérdem én azt, hogy , ha a flexi csövet betolom egy y elágazásba, akkor az elágazás után is 50-es csövek , amik a felsőmaró aljához és tetejéhez is vezetve lesznek, nem okoznak esetleg csökkent elszívó teljesítményt? Vagy esetleg olyan Y csatlakozást kell kialakítani ahol az elágazás után 2 db 50mm-nél vékonyabb flexi csövet kell alkalmazni? nekem ez a problémám.
A ciklonnak 50 mm belső átmérőjű csatlakozásai vannak. Gondolom azt össze lehet valahogy hozni az 50-es csővel, de a lefolyócső nem lesz túl merev? Én 50 mm helyett abból indultam ki, hogy az elszívóm csöve 27 mm-es. Annál sokkal nagyobbat úgysem érdemes használnom mert csak lecsökken az áramlási sebesség.
Szóval vettem 5 méter 36-os porszívó gégecsövet (lehet, hogy a 31-es jobb ötlet lett volna*) és fából készítettem adaptert az 50-es átmérőhöz (7 mm falvastagságú kúp)
* 31-eshez volt a végére a feltekerhető forgóadapter de 36 hoz állítólag nem lehet kapni.
"Pacman, ha jól emlékszem te használtál ilyen narancsosat mostanában. Van összehasonlítási alapod?"
Méhviasz. Bár azt pont nem bútorra kentem leginkább, hanem vágódeszkára, kis ajándékdobozra.
Hogy őszinte legyek nekem pont az azúros narancsos bútorviasszal nincs még sok tapasztalatom. Utoljára erre az asztalra kentem rá, jó illata létt, selymes szép felületet adott. Egyelőre ennyi.
Kis tételben (10 dkg itt tudsz méhviasz pasztillát venni:
"Piszkos titkok egy 1000$-os fűrész belsejében" Aztán azzal folytatta : ha fával dolgozol ne nézd meg a videót mert nem fog tetszeni. Nem normális a mókus :D
Olyan mint öcsém kiskorában: ő is szétszedett mindent csavarjaira. Apám hogy örült mikor az egyelen jó kazettás magnó repült szanaszét ...
Pontosan ilyen volt a megnyugtató magyarázat a boltban. :))
Mértem én ki én is ház alapot, 3 4 5 módszerrel, kitűzés után geodéta utána mért, átlóban 1 cm volt a szórás köztünk, majd 20 m-en. Csak mi ketten, órákat méregettünk, ő leellenőrizte három perc alatt.
Szeretnék egy megbízható, eszközt, amivel, gyorsan és pontosan mérhetek, jelölhetek. Ez a kombinált derékszög nagyon praktikus, pláne ha pontos. Ezt használnám mindenre, a határain belül.
Én jobban szeretem a banggood-ot de náluk nem találtam a ciklont ezért az aliexpress- ről van egy 16.99 dolláros ciklon ami elég vaskos darabnak látszik . A hordót illetően vannak kétségeim, első lépésben a 60 literes papírhordóban gondolkozom az 1270 ft áfás ára miatt. Aztán Pacman barátunk fahordója és egy 5.800 ft -os lemezhordó jön számitásba, mert nekem nincs a látókörben autó szerviz kapcsolat. A témával kapcsolatban az is érdekel, hogy mivel a triton felsőmaró asztalba épített változatához készíteném ezt a z elszívást, milyen szabály van arra , hogy az alsó és a felső elszívás csöveinek az átmérője , hogyan alakul? Amiket eddig kiokoskodtam a témával kapcsolatban az az, hogy a porszívó és a ciklon között akár fix kapcsolat is kialakítható( lefolyó csőből). A kérdésem az lenne, hogy , mivel 50mm -es a ciklon kialakítása , és ezt elvezetem a flexi csővel a felső elszíváshoz és ipszilon elágazással alulra is 50-es csövet viszek, de a gép müa burkolata ezt csak valamilyen szűkítővel fogadná, vagy eleve vékonyabb cső kell az elágazás után, és ez nem okoz hatásfok veszteséget, jó volna, ha értelmezhető lenne a kérdésem---kérésem.
Köszönöm a tippet, elég közel van a telep. Egy 420x60cm-es pultot kellene csinálnom, így ebből sok lenne a hulladék.
Milyen ragasztót érdemes használni, ami bírja a kültéri viszonyokat?
Van esetleg valakinek Budapesten megbízható fatelepe, ahol lehet szárított vörösfenyő deszkát kapni. Ha jó áron is lenne, az lenne az igazán szuper. :)
Tudtok ajánlani bútorviaszt? Most fogyott el a naracsaromás viaszom az Azúrbagolytól. Érdemes volna-e váltani valami másra mondjuk az Aurotól vagy Naturillotól?
Pacman, ha jól emlékszem te használtál ilyen narancsosat mostanában. Van összehasonlítási alapod?
Lépcsőt (magatoknak) milyen anyagból csinálnátok? Bükkre gondoltam, viszont a gerendát ami kb. 70x200mm keresztmetszetű lenne, nem tudom érdemes-e egyedileg száríttatni fűrészeltetni, vagy inkább rétegragasztott fenyőt használjak ha nem akarom hogy vetemedjen. Elmolyolok majd vele 1-2 hónapot, attól félek a végére elvetemedik amit az elején elkészítek :) Esztétikailag jobb lenne egyöntetűen bükkből az egész. Viszont nem találok olyan üzemet a környéken, ahol szárítanak és vágnak egyedi rendelésre bükköt. Érd és Budaörs környéke, esetleg tudtok ajánlani valakit? Egyelőre csak vidéken találtam.
Kb. 80 cm széles lapok esetén elég lehet a 27mm vastag alapanyag? Az 50mm-t sokallom, a kettő között meg nem nagyon van kínálat. Homloklap nélküli lesz, ezért vagyok bizonytalan a vastagságban. Illetve egy kb 120x120-as km-ű oszlop is lenne, amit szintén gyártatnom kéne, és itt esztétikailag már semmiképp nem lenne jó a rétegragasztott fenyő, szóval a gyártás felé billen a mérleg...
Az egyik ismerősöm ismerőse már látott olyan embert, aki hallott már olyasvalakiről, aki már beszélt olyannal is aki állítólag valóban ért hozzá...
A minőség != tömeg/súly (ki minek nevezi).
Pontosság != tömeg/súly.
Ár != minőség.
Példa kedvéért felhoznám azt, amikor a térkövezéshez jelöltem ki a kerítés vonalától számítva a derékszöget. Az arra járó kőmérges kiröhögött, mert pár darab madzaggal és négy háromszázas szöggel jelöltem ki a derékszöget. Elhozta (szerintem dicsekvés gyanánt) az überbrutál, fél százalékot sem csaló lézeres derékszögmianevéjét. Két és fél méteren az az öt centi az ő kárára az gond? Pedig a madzagban és a szögekben nincs LiFePo akksi, nincs önszintező akármi, de még lézer sem... Ráadásul pontos és gyors mérést tesz lehetővé, akár hosszabb távon is (oldalszéltől függően). Mondjuk ez már a továbbfejlesztett verzió, mert ki lehet vele szerkeszteni tetszőleges szöget is...
Profi az a faszi is!Én már éleztettem nála fűrészlapot vídiás fenékfúrót mind jó lett.Elég gyorsan meg is csinálja.Arra leszek kíváncsi ha a bútorlapvágó tárcsát kell élezni azt is tudja e?Azon kétféle köszörülés van nem sima váltott fog.
Azért tapasztalok, összefüggést a tömeg és a minőség között.
Nem találtam meg a pontossági osztály jelentését, karácsony után kiderül, jó e nekem.
Az mondták, az egyik előző vevő, végigpróbálta az összes típust, (azok másképp vannak csomagolva), egyik sem volt olyan pontos mint ez. Szakszerű értékelés. :))
Én ezt úgy ismertem, hogy "mérd le mikrométerrel, jelöld be krétával és szabd le fejszével'', de a lényegen nem változtat. Van egy tűrése a mérőeszközöknek (gondolom, hogy nincs otthon mindenkinek egy egy kilogrammos etalonja és analitikai mérlege a konyhában), de ezt a tűrést nem lehet és nem is kell a végtelenségig finomítani a hétköznapok folyamán. A kőmérgeseknek sincs szüksége sublerre. Akinek meg kelletik ez a mérési pontosság, az meg is fogja fizetni az árát.
Nem a súlyán/tömegén múlik. Alapvetően van egy szabvány, ami már kapásból rögzíti, hogy x centin lehet (mittomén) +/- 0.04 század milliméternyi hibahatár a mérés folyamán. Ehhez a legközelebb eső pontossági osztály a 0. A többi meg már szinte csak a gyártón múlik, hogy milyen pontossági osztályokat vezet be és miképpen értelmezi azokat. Szerintem.
Kiváncsian várom az értékelésed a használat után főleg a gyalukés lenne fontos. Kb 1 éve én is megtaláltam ezt a műhelyt, de azóta még nem volt élezni való szerszámom, eddig Boronkay volt a favorit, de lehet ez a műhely is jó és az árai jobbak.
Elvittem három gyalukést a Fogarasi 105 alatt dolgozó köszörűshöz. Egyelőre annyit mondhatok, hogy gyors és nem drága. (840 ft volt a 3 db 260-as) Szemre jól is néz ki, majd eldől hogy mennyire jó.
Fűrészlapot is élez, az Extolt el fogom vinni hozzá januárban.25 forintba kerül foganként.
"Mérd ki tolómérővel, jelöld be ácsceruzával, vágjad le baltával." Tulképpen ha az embernek nincsen olyan szerszáma ami legalább olyan pontos, akkor nemigen lehet szüksége halálpontos derékszögre sem. Mert mi van akkor ha látod, látod hogy szar, de nem bírsz jobbat csinálni ...? Csak frusztrálódik az ember :-)
Azért ezzel példálóztam, mert most akciós a Stanley I. pontossági osztályú, kombinált derékszöge.
Persze a boltban, nem tudták megmondani ez mit jelent, de legalább kétszer olyan nehéz mint a III. pontossági osztályú társa. Eredetileg majd négyszer annyiba kerül mint műanyag kistesója.
Megnéztem, meg az egyik kapcsolódó videót is amiben apró darabokra szedik. De még a hajtóművet, kommutátort is kielemzi a cakértő. No, ez a gép meg van építve rendesen, nem sok mindenbe kötött bele a mókus sem.
"A fűrész ami felépítette Amerikát." - nem semmi szlogen. Még ha nem is ehhez a modellhez találták ki.
Asztalos szempontból ez a derékszög téma nem igazán jó hasonlat. Amely derékszögnek már egy fok eltérése van, az alkalmatlan még az ácsmunkákra is - macskát dobálni még azért jó lehet. De ahogy egy szerszámboltos ismerős véleményezte, a precizitással nem egyenes arányban növekszik az ár, hanem logaritmikusan - legalábbis a mérőeszközök esetében.
Pl. egy-két tized fok eltéréssel már kapni lehet hat-hétezer környékén is derékszöget. Az egyszázad foknyi (vagy még kisebb) eltérésű derékszögeket meg szinte lehetetlen beszerezni kisker forgalomba, ha be lehetne is, nem lenne olyan baromállat, aki meg is venné - mert ezeket nem lehet csak úgy kiönteni egy vödör olvadt acélból (állítólag éveken keresztül pihentetni kell az alapanyagot ahhoz, hogy nem lépjen fel később az anyagszerkezet változása miatt deformáció, meg ilyen technoblablák összessége). Azt hozzátenném, hogy ezek lakatos derékszögek, tehát csak mérésre javallott őket használni, nem jelölésre...
Egyébként szvsz sosem az a baj, hogy drága, pontosabban a drágaság fogalma mindig valamilyen összehasonlításban értelmezhető - hanem inkább az, hogy nem tudom megvenni - vagyis nekem nincs annyi pénzem, hogy 200 ezerért vegyek csiszolót, meg 200 ezerért csavarbehajtót, stb. Akkor sincs, ha aztán hobbi szinten életem végéig kitartanak.
Az is más lenne talán, ha ezeknek szakmaszerű használattal napi 8 órát kellene menni - de akkor meg ki kell termelni az árukat.
Nem vagyok tisztában a cégek teljes kínálatával, de pl. a Hilti fúró csavarozói vannak hasonló árban, mint a Festool. A lényeg, hogy van más cég is ebben a felső árkategóriában.
Nekem nagyon jó tapasztalatom van a finn alkatrész szállítással. Két éve a "verseny" Husqvarna láncfűrészemben szétment a benzincső és a neten is napokig kerestem mire megtaláltam a fényképét és a rendelési számát. A szentesi bolt/márkaszervizben se láttak még ilyet, de a cikkszám alapján megrendelték a gyárból. Öt nap múlva (amiben egy hétvége is volt) átvehettem a boltban és meglepetésemre még jóval olcsóbb is volt, mint a "hétköznapi" benzincsövek. Egyenesen a gyár finn raktárából egy borítékban érkezett, soron kívül "csak nekem"... :)
1. ha nem próbáltad, nem tudod, akkor ne nyilatkozz róla ilyen magabiztosan, mert csak megtéveszted a fórumtársakat.
2. az összes márkás gép drága, nincsenek ötszörös különbségek. Nem tudom ezt honnan vetted.
Én 3 évig Makita BO6040-et használtam, onnan váltottam Rotexre. Árban +70% volt a különbség, érzésben meg végtelenszer jobb. :) Nincs por. Egyáltalán. Gyorsabb. Sokkal. Pont. :)
Mielőtt megvettem a Rotexet, sokat nézegettem a Mirkát és a Mafellt. Nagyjából ez a kettő márka, ami pariban van a Festool-lal.
Mirkával szemben a Rotex sokkal jobb a durvacsiszolásban. Mirka talán annyival lett volna jobb, hogy könnyebb. De mivel én általában vízszintes felületet csiszolok és ott sem megemelni nem szabad, sem rányomni, ez nem tűnt nagy problémának.
Az árban tévedsz csak picit, mert listaárat hasonlítottál össze. Mirkára nem lehet akkora kedvezményt kapni, mint Festoolra.
Aki melora hasznalja, annak nem csak a muszaki szempontok fontosak. Tisztan a muszaki jellemzoket az arral osszehasonlitani ilyen tudomanyos ize, ertelme nem sok.
Ha zalaban lennek karosszerias, nem biztos hogy megnyugtatna a bpesti kozponti kepviselet, meg a finn futar. Vagy lehet hogy pont az lenne nekem a jo. Helyezete valogatja. Ha kiesik egy honap, vagy elmegy ket napod az utannajarasra, az majdnem 50ezer.
Arra gondolsz, hogy a Mirkának (vagy más cégeknek akik hasonló minőségű termékeket gyártanak és forgalmaznak) esetleg nincs rendes itthoni központi képviselete? Lehetséges. Végül is van hat hazai importőr de nem tudom a gépekre melyik végzi a garanciális ügyintézést - gondolom amelyiktől vetted. De az is lehetséges, hogy Finnországból küldenek hozzá futárt.
Igen, nem vitatható, ez is egy szempont a vásárlásnál. Csak épp nem ezt vizsgáltuk. :) Az volt a kérés, hogy egyenértékű vagy jobb műszaki jellemzőkkel bíró excentert mutassunk olcsóbban. Voila!
Nem a Rotexxal hasonlítom össze mert ugye almát-almával, ezért a Festool kínálatából a 150 mm/5 mm löketű excentert a Mirka ugyanolyanjával.
Gép Festool Mirka
talp: 150 mm 150 mm
löket: 5 mm 5 mm
súly: 1200 g 1000 g
telj.: 400 W 350 W
ford: 6000-10000 4000-10000
vibráció: 4,8 m/s2 3,4 m/s2
Ár: 250 000 200 000
Tehát könnyebb, szélesebb a tartománya, kevésbé veszi igénybe a kezet és olcsóbb. :P Elszívása amúgy jobb is mint a Festoolé. De egyvalamit hozzá kell tenni. A Mirka csak és kizárólag csiszolástechnikával foglalkozik, a Festool meg minden szart gyárt ami épp eszébe jut. :)
Szóval igen, a Festool túlárazott, még ha nem is annyira mint ahogy itt elhangzott. :) Nekem is van Rotexem, meg porszívóm is meg egyéb kisebb Festool dolgok, de ennek is megvan az oka.
A Festool Excenterével kapcsolatban van tapasztalatom. 150 -es tárcsa szénkefe nélküli motor. Az a tömege mindössze 1,2kg. Kényelmes még hosszú távon is tartani, elég vezetni nem kell nyomni, mert harap. Az elszívása még az én gyengécske makita porszívóval is tökéletes. Nincs visszamaradó csiszolóanyag. A másik, hogy amint kikapcsolom, egyből leáll és nem pörög még 1 percig a tehetetlenség miatt. A harmadik ami miatt szeretem, ha véletlenül elakadna, mert durván rátehénkedem. Úgy mint az elődjére akkor nem vibrál nem ugrál, leállítja magát megóvva az anyagot és a kezedet. De ezek közül a legfontosabb, hogy nem fáj tőle a kezem még akkor sem, ha megy folyamatosan akár fél órán át. Amúgy a sima excentere csak 2x annyi mint a gex.
A Bosch Gex-ről meg hallottam ismerőstől jót és rosszat is. Ezért maradt a Festool. A másik fórumon mondták, hogy mindenki egy olcsóval kezdi aztán vesz egy nagyobb és jobb gépet majd a végén eljut a Festool-ig.
A baj az hogy én soha nem fogom megtudni, hogy mi a különbség a festool excenter csiszolója 200.000 ft és mondjuk egy nem gagyi bosch gex 150 50..000 ft között a különbséget, mert nem áldozok 250.000 froncsit erre. Csak feltételezem, hogy nincs ekkora különbség a két márka között. Maradok nagy tisztelője a jó szerszámoknak, de abban nem hiszek, hogy 4 meg 5x ős különbségek vannak a profik között.
Amint már írtam nekem csak az öreg rezgő van. Nem tudom értékelni a mai darabokat, de nem hiszem hogy a porelszívás tökéletessége 5x -ős. és szerintem a porszívás tökössége még nem a minősítése egy gépnek, olyant még senki sem csinált ahol nins egy kicsi fals, vagyis akármilyen tökéletes , mindent nem szív el a festool sem. Nem akarom én vitatni, hogy jó gépek ezek, de annyira azért nem emelném őket a piedesztálra mint ahogy ez megtörténik. Persze hodolattal állok a kapex néven piacra dobott gérvágójuk előtt mert ez a gép olyan jól van megalkotva mintha én csináltam volna. Lehet nevetni, de amikor először láttam gérvágót az jutott eszembe, hogy miért van hátra tolva és miért nem előre , mint a kapexnél, a fűrész vezető.
Persze jól van, tulajdonkép sok problémámat megoldotta ez a csiszoló és azt is hozzá kell tennem , hogy több mint 20 éve ,amikor még semmi infóm nem volt a szakmáról akkor ez a csiszoló volt az egyik gépem ami segített felújítani a lakásom ajtajait és ablakait valamint a ruszki novokujbisevből hazahozott parkettás gépnek titulált kombi fűrészgyalu. Ezért nem bántom én a festoolt , biztosan kurva jó gépeket csinálnak, de ha annyira jó amennyire istenítik akkor miért fordulhat elő , hogy az a vékonyka pöcök ami ebben a rezgő csiszolóban a vásznat rögzíti , csak egyszerűen letörik. Jó , hogy eltelt 30 év és amikor még csak festo néven működtek akkor megengedték egy pöcök letörését, ami szerintem a lelke volt a gépnek, akkor miért vélelmezzem tők jónak ezt a márkát? Lehet, hogy ők a szakma csúcs modelljeit készítik ,de azért álljon meg a menet, 5x ös ár azért nem reális, még akkor sem ha a mindennapra munkával ellátott nagyvállalkozók istenítik és eldobálva a szavakat még azt is meg engedik maguknak, hogy azt mondják, hogy 5x több csavart hajt be a festool akkus csavarozóval. Ha a festool ilyen különbbségeket tudna azt már azért lemásolták volna. Ahogy a savas akkumulátorok esetében sem tudtak a nagyon nagy márkák sem elérni kirívó eredményeket( A Vitkay sufni tuningos akksija is tudott néha akár tíz évet, de 6-ot én is láttam) Úgy a litium ionos sem lesz jobb a festoolnál 5x jobb mint a lidlinél.Egy szónak is száz a vége: Csodák nincsenek, főleg ma amikor az internet mindenre reagál.
mutass nekem légy szíves olyan excenter csiszolót, ahol a porelszívás tökéletes a munkadarab szélén is, olyan gyorsan lehet vele haladni, mint a Rotexxel és olcsóbb!
Írtam egy festoolnak gondolt rezgő csiszolóról tegnap ,ami valójában tényleg egy festo, de szerintem mindenki érti, hogy miről van szó. Biztos, hogy jó szzerszámokat csinál a családi vállalkozás, de azt tudni kell , hogy túlzó árakat realizálnak, mert 5 x- ös kűlönbbség azért nincs. Kurva jól reklámozott, tényleg jó szerszámokat csinálnak, de ez nem a hobbisták-- nak való ár a minőség pedig minket is megilletne.
Egy régi Festo -m nekem is van, egy rezgőcsiszoló. Németországban dolgozó havertól kaptam, hozzámvágta, neki már van Festool.
Na EZT biztos nem tennéd egy barkácskategóriás társa mellé sem :) . Nem is illene mert ő még ilyen kopottan és "öregen" is körbeszaladná bármelyiket. Bekapcsolom, és a mázsámmal sem állítom meg. Van egy 200w-os zöld Bosch is, a maga módján az is teszi a dolgát, és pl könnyebb mint a Festo. De masszivitásban messze van tőle, és ha azt is úgy és annyit használták volna mint a Festo-t, hát jó eséllyel már a hulkadéktelepen lenne.
Értem amúgy miről beszélsz, számodra használhatóbb általános célra a barkács akkus. De Gurunak is igaza van, nem igazságos egymás mellé tenni őket.
Gyártási évet nem ír viszont az akkuja Bph 12 c jelzésű és azon már festool t ír Festo Tooltechnic. Ezért gondoltam egy a cég.
Jó, értem. Itt az van, hogy a gép maga 9.6 V akura épült a kezdetekben. Csak a fejlesztés meghagyta az akkumulátor csatalakozási felületét és a BPH12C akkumulátor feltehető rá. Neked lehet BPH12C aksi, csak a gép az más.
Most siklanánk el a lényeg felett, mivel a c12 sorozat már FX jelölést kapott. FX Fast fiX ami sok előnyt jelent.
A tokmány levehető az FX szériánál, növelt cellakapacitás NiCd akkumulátorral, de Ő már csak 12V aksival.
Hát említed, vastag a markolat. Igen, mert a hajtó-motor ott van, de a hajtómű ami felül a tokmány forgástengelye sebesség váltóval, nyomaték kuplunggal az rövidebb, mint a vetélytárs gépe.
Még az akkus gép témához egy kicsit. Mivel még a műhelyfelszerelés fázisában vagyok bőven, ezért azt gondolom, hogy nem az akkus verziókat fogom választani és a "különbözetet" inkább további szerszámokra fordítom. De azt hiszem folyamatosan ott lesz a kisördög, szerszámbogár, bármi ...
Mellékszálként a Stihl-el felénk (Győr) is gondok vannak. Minden fakitermelő ismerősöm panaszkodik a megbízhatatlanságra, mindenki a kínai gyártást/ alkatrészeket okolja. Persze helyette a Husqvarna-t isteníti.
Csináltam egy munkát a cég székhelyen, aki Romániába importálja a Festools-t és egy részét baltelbe fizették ki (vettem mindenféle asztalosgépet a szerelőcsapatnak, csak a felsőmaró és a vibrátoros csiszolók maradtak a műhelybe), azóta kapcsolatba vagyok velük, szoktunk venni tartozékokat is tőlük. Nekem 5 éve garit adtak az akkukra, értésemre adták nagyon nagyvonaluan kezelik a garit, de még soha nem kellett leküldeni nekik egy gépet sem. Van egy technikus- területi képviselő, aki néha meglátogat és egy kis karbantartást is végez a gépeken, mert 35km lakik a cégünktől és ki szoktam szolgálni néha ilyen-olyan fenyő profilokkal, mert szeret matatni. Van a festődébe levegős vibrátoros csiszolók és két Festools vibrátoros csiszoló is pórszivóval, 4 éve mindennap használja a két festő, a PU felületeket azzal csiszolják. Csak csiszolópapír kell neki. A levegős gépeket elfelejtették.
Ehhez képest minden más gépszervíz csak pingvinezik és szivat, hogy nem használom a megfelelő képpen a heavy duty jelzésű gépeiket- modták hogy vegyek SDS tőrökalapácsot- methogy sokkal kevesebb alkatrész van bennük mind az ütvefúróknak és ne használjam az ütvefúrókat törésre, vettem, de azok se tartanak 1 évnél többet. Most a Stihl láncfűrésszekekkel szívunk. Nemtom mi tőrtént ezekkel a profi szerszámgépekkel, de
valami nem klappol pár éve. Ijesztő, hogy mekkora mennyiségű gép gyűl össze szezonba az egyik szervízbe- oda jutottak, hogy nagyáruházakba vásároltakat hónapokig halogatják.
A Dewalt szögvágót két hónapig javították, egy csapágy kellett neki. Persze, hogy vettem egy másikat közbe, valamivel kell dolgozni.
Ilyenkor is látszik, hogy nem vagyunk egyformák. Nekem van egy kicsi Bosch, amit használok majdnem mindig. Éppen azért, mert kicsi és könnyű, nem fárasztó vele dolgozni. De ha nagyobb csavart kell becsavarnom, előveszem a nagy Hitachit, mert a kicsi gép ilyenkor ki akarja tépni a csuklómat. Mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága. Legalábbis nekem.
Nem akarom pénzért eladni. Most az öszehasonlításból nem azt akartam sugallni hogy rossz gép. Csupán van praktikusabb jobban összerakott gép is ami az igényeimet jobban kielégiti.
Ha megszokok egy gyorsabb gépet nincs tűrelmem kivárni amíg szép nyugodtan belecsavarja a csavart.
A kicsi gépeket még mindig háttal megveri pedig nem mai darab.
Festool 3 év garanciát ad az akkumulátorra. Szervizgondom éppen most volt, de állítólag gyári-hibás volt a porszívóm motorja.
Alkatrészeket tíz-évig, biztosítanak szerintem ez eléggé-jó. Vettem is olyat, ami csak németországi-raktárban volt, de egy-héten belül a kezemben volt.
Szia, jelezz kérlek, ha eladnád esetleg. Az én öreg 12 V Makita akkus csavargépem akksijai már nagyon gyengék és hát ugrottam egy hátraszaltót amikor kiderült mennyiért cserélnek benne cellákat. Valamit be kell szereznem helyettük, emberi áron lehetőleg.
A Tritont ebbe az új liftbe körülményesen tudtam volna beépíteni, aztán zavart az, hogy maró cserénél mindig fel kellett tekernem a felső végállásba. Ezen a liften, lehelet könnyen tudok 5 század (pontossággal) marási mélységet állítani. Szóval kényelmi szempontok miatt.
Azért adom el, mert van másik kettő még. Egy Makita meg egy Triton. Valószínűleg a Tritont is el fogom adni. A Bosch-hoz nem nagyon kell a lift miatt machinálni, mert a képeken is láthatod, van hozzá egy asztalbaépítő tartó is, amiből egy mozdulattal kivehető.
5 éve használjuk, de szinte minden nap, a 3 akkus legjobb kék Bosch ebben a tempóban max. 8 hónap és cserés, mind a három. De lehet, hogy egyszer kicserélik gariba a Festoolnál.
Hihetelen mennyiségű szerszámot viszek javítani, már a tököm tele van, úgy tele vannak munkával a Boschná, hogy 1 hónapra vállalják és 15 éve dolgozok velük. Egyszer megjavítttatom a gépeket, aztán ha megkattannak, kell venni az újat.
Meggondolandó egy Festools bármennyibe is kerül, ha van folyamatos munka.
Elmentem a Kisvakondhoz, megfogtam, kipróbáltam az összeset. CXS túl pici a nagy tenyeremnek, a többit túl nehéznek találtam.
Azt látom, hogy a fórumtársak túlságosan a teljesítményt és a kapacitást helyezik előtérbe. Megnézném, hogy famunkánál, ház körüli munkáknál mikor merül le egy aksi. Ha még le is merülne, egy pillanat alatt ki lehet cserélni a töltőn lévőre.
Azért a Festoolt választottam, mert ez volt a legkényelmesebb a kezemnek, a centrotec foglalattal ez volt a legprecízebb és a fúró-süllyesztője csak a Festool-nak működik normálisan.
Neked melyik csavarozók vannak. Nekem eddig pozitív a Festool képe nálam. A dominó egy álom. Az excenterük elszívása meg legendás. A C18-al szemezek már egy ideje. De sokan lebeszéltek, hogy nem bírják az akkuk úgy ahogy a versenytársak. Ezért gondolkodtam az utóbbi időben inkább Milwaukee-ban.
Nekem csak egy festool ( rezgő csiszoló 30 éves )van. nincs vele semmi baj, de ő sem egy örök élet ( letörött az egyik kapocs ami a csiszvásznat rögzíti ). Az árazásuk pedíg aránytalanul magas, annyival azért nem jobbak a márkás társaiknál.
Többször olvastam itt hogy milyen jó márka a festool. Nekem két gépjük járt a markomban.
Egyáltalán nem vagyok elájulva tőlük . Jó drága de nekem nem kéne többet. Sőt még látni se bírom , el is pakoltam egy doboz legaljára. Szóval egy fórumkomának odaadnám tiszta ingyen egy festool akkus csavarozógépet
Két feltételnek kell csupán megfeleljen.
Egyik hogy bár egy mondatot váltottunk itt a fórumon mostanáig.
Másik hogy vigye el vagy valahogy oldja meg az elszállítását. Nem postázom.
Nekem nem sürgős, ha nyár közepén jön valaki érte s meglesz se gond.
Nem gondolom hogy nagyobb a távolság. Mint írtam még a sajátomon sem tudom (fejből) mekkora, meg kell mérnem.
Plusz akkor még nem is tudtam mit szeretnél csinálni.
Jó eséllyel mindegyik fűrész nagyon alacsonyan van, ahogy Vajk is rávilágított.Olyan nem, lesz hogy 60mm-t vágsz át egy ilyen segéddel, és 2 centire lesz a motor a talp síkjától. De hátha jelentkezik valaki egy spéci modellel, bár nem hiszem.
Marad az hogy:
- Mi van ha nem engeded le teljesen? Annyit nem veszítesz vele. Ilyen segéden úgysem gerendákat fogsz szeletelni, nem? Plusz alacsonyabbra teszed a síneket (alacsonyabb "emelvényre").
- alacsonyabb profilt használj, Ha nincs, akkor vágj le flex-szel a 2 centiből egyet. Annak úgysem kell nyílegyenesnek lenni.
Nálam is vannak ilyen bogarak. A legtöbbe eddig nyilvánvalóan a fotóbogár került...
De több olyan területem is van, ahol teljesen nyugvópontra kerültek a dolgok és évek óta működő és nem bolygatott eszközeim vannak.
Összeraktam olyan kv főzőt, hifit, ami nekem pont elég. Biztos lehetne jobb, de az már nem érdekel. Bármilyen hobbit lehet fokozni bármeddig, de hálisten kiderült, hogy azért meg tudok állni. Illetve a fotózást pl visszavettem egy nagyon alapszintre és ott is tartom.
Azt hiszem, kétségtelen, hogy a legtovább élő bogaram a barkácsbogár. Ebben még ma is követek el észszerűtlenséget.
szoval ,hogy ne akadjon be a motorba a "sín" azért kellene hogy távolabb legyen a motor.1 ezt nem írják általában a leírásban.2.elmentem obiba körbenézni és mindegyiknél nagyon közel van a talphoz a motorrész.
Megkerdezhetem, hogy miert adod el? Ezt neztem ki magamnak en is, azzal a felotessel, hogy keszitek hozza egy liftet, amibol konnyen ki is lehet venni es ez lesz az asztalba epitett marom, meg a neheztuzerseg is, ha arra van szukseg. Kezire meg vagy makita vagy dewalt.
Végre odajutottam tegnap, hogy foglalkpozzak kicsit a pár hónapja vett körfűrésszel (a jó kis HS105 klón).
Sikerült megjavítani a párhuzamvezetőjét, igaz, hogy végül az eredeti menet helyére egy másik lefejezett csavart kellett hegesztenem. De működik, am gyakorlatilag egy 6-os jó hosszú kapupánt csavar az alkatrész...
Vágtam vele párat ha már jó lett. A lap egyelreő párhuzamos a vezetővel, ez jó hír.
A gyári 60 fogas lap szépen vitte a bútorlapot, alig volt kipattogzás, úgy hogy remélem, hogy a kövi rétegelt lemezes projekhez jó lesz. (valamikor a jövő év elején egy íróasztal fgo készülni öcsémnek)
Viszont a rossz hír, hogy nem derékszögben vág, azon kell majd állítsak...valszeg kicsit bele kell reszelni a műanyagba. De előbb szerzek egy robbantott ábrát, hátha arról kiderül, hogy lehet e eállítani :) rombolás nélkül :)
Ha nem hasznalod a teljes vagasvastagsagot, akkor mindnek van ennyi. Max atvagasnal egynek sincs, inkabb lejjebb ereszti motort a gyarto, es beir plusz10mm atvagast.
Nem akarom túlgondolni, de ha pl. egy 2,6 cm x 2,6 cm adottságokkal rendelkező L profil van éppen kéznél, akkor az akadhat a motor alsó állásában, feltételezve, hogy az L egyik lapja a munkadarabon fekszik (vízszintes), a gép pedig a másiknak (függőleges) támaszkodik.
Ebben az esetben én speciel inkább az egyik 2,6 cm-ből faragnék annyit, hogy elférjen a motor alatt, de lehet, hogy ez valamiért nem opció.
Baktassak ha értem mire gondolsz :-) A sárgával jelölt távolságra? A pirossal jeöltre?
Vagy esetleg erre a távolságra? (bár ez itt nem a motor hanem a fűrészlap)? Ez utóbbit megmondom fejből egy Bosch PKS 55A-n, mert több mint 3 cm, azaz neked jó. Illetve a fűrész ára is az a kategória amit keresel.
Az első kettő értéket ha hazamentem meg tudom mondani. De a legtöbbet az segítene, ha lerajzolnád, vagy küldenél egy YT linket, vagy hasonlót amit meg akarsz valósítani. Nem vágom hova-hogyan akarod az L vasat ráapplikálni a körfűrészre.
A hifistáknál létezik az a fogalom, hogy hifibogár. Amikor van egy rendszered, amit szívesen hallgatsz, de elindul a vezérhangya, hogyha kicserélnéd ezt vagy azt, vagy vennél még egy izét, akkor még jobb lenne.
Valószínűleg létezik a szerszámbogár is. Sajnos sokan áldozatául estünk már. :))
Köszönöm. A fél éven belüli terveim között szerepelt egy ilyen cucc beszerzése, szóval örülnék neki. De mondom, nem sürgős, január-február jobb is lenne nekem. De ahogy neked a legjobb.
Hello!Tudnátok olyan kézi körfűrészt mondani aminek a talpsín és motor közti távolsága legalább 2 cm?(Egy megvezetőt szeretnék csinálni neki Pl L vasból és azért kell hogy legyen közte legalább 2cm)Ára 20-25 ezer körüli.
pont arról van szó, hogy pénzem éppen lenne, de nincs időm. alig asztaloskodom mostanában, és raktárra meg nem szabad gyűjteni a szerszámokat. pláne hogy felsőmaróm van egy csomó, csak erre sokat vágytam régebben. de vettem egy dw621-et, amitől megint nem válnék meg szívesen, de kettő meg minek. nehezen válok meg szerszámoktól, viszont van 5db felsőmaróm, viszont jön egy korábban vágyott darab alkalmi áron. érted a helyzetet...
Az igaz hogy hosszú/mély/széles nútot jobb egy combos maróval marni, nekem egyelőre a 900W-os kicsi DeWALT is jól szerepelt. Igaz 16mm széles/15mm mély nútot (8-as szárral) 3 lépésben martam vele, biztos ami biztos. Tritont valahogy nincs lelkierőm ilyenkor kiszedni a helyéről.
Másreszt munka jellege kérdés. Amikor a munka nagy területen van, pl. amikor a menhelyet kezdtük építeni, vettünk egy aggregátort. A terület közepén vágtunk, húrtunk, elvittük a leszabott anyagot a helyére, csak az összeépítés ment akkus csavarozóval. Ez is egy helyzet.
Azért nem annyira kézből a Tritont, mert van Makita élmaróm, de van, amikor nagy táblába kell marni mondjuk vezetősínnel, akkor bújik ki a fiókból a Triton.
Pont karácsony előtt.... Ezek vannak hozzá. Van ugye a Tritonom, amit most kiszedek az asztalból, az lesz a "kézi" maró. Az asztalba meg megy egy nagy Makita, a jessem lifttel. Így az incra beépítő lap is elmegy majd.
Ha érdekel a Bosch, elviheted, fizetni meg ráérsz majd tavasszal is, vagy részletekben. Pont, hogy karácsony előtt akartam, hátha valakinek ajándék lehet.
Mostanában én is ritkán járok ott, és egyáltalán nem dolgozok benne. Ilyen ez a festés :)
Akkor mentem be mikor kihoztam a falcsiszolót, aztán meg visszavittem. Többet nem csiszolok vele.
De asszem már kitaláltam, hogy jó lesz tárcsás csiszolónak :).
Állítható a fordulat - valamennyire - van elszívása - nem olyan rossz, 225-ös átmérő. Csak fel kell fogatni valami asztalféleségre. Majd ha lesz időm. Holnaptól remélem már nem jövök be dolgozni, és tudok foglalkozni a fontos dolgokkal is :P. Pölö a műhely kémény rekonstrukcióval, mert hideg van...
Általában egyetértek. De kb két hete dolgoztunk egy kazánház szerelésén, ami kb 9 m2 volt, két gázkazán cseréje, teljes kazánház átvezetékezése...
közben kellett falat fúrni, flexelni, présgépezni, csavarbehajtani, orrfűrészelni... el kellett ismernem, hogy jobb, ha a 9 m2-en dolgozó 2-3 ember nem húz még maga mögött tyúkbeleket, mert anélkül is elég zsúfolt a munkaterület.
Otthon, a saját műhelyemben sose éreztem, hogy komolyan zavarnának a kábelek.
nem szép dolog így karácsony előtt. komolyan. a gyalugépet kibírtam, a fúrót is majdnem, de ott elbuktam. pár naponta fel is emlegeti az asszony. és akkor most ez.
Ar/ertek kerdes ez is. Az akkus megoldasnak ara van. Raadasul mindenkinek ugyanannyiba kerul. Az erteke viszont egesz mas egy acs szamara mint egy hobbimuhelyben. Ezer aztan van akinek jo ar/ertek arany jon ki egy akkus fureszre, de en azon a penzen inkabb szamomra hasznosabb kepessegeket keresek.
Egy gombelem méretű 99 kW-os akku ellen nekem sem lenne kifigásom. De most arról beszélgessünk ami van, és ne arról amit a csillagok háborújában látni...
Valakinek van esetleg személyes tapasztalata ilyen Triton vastagolóval? Kicsit egyszerűnek és csupasznak tűnik, de attól, hogy a tetején nincs egy "műanyag sapka" még lehet jó és az ára is eléggé baráti...
Hobbi asztalosként, nekem az akkus fúró csavarozó az egyetlen kéziszerszám ami bejön, a többi gépem esetében eszembe nem jutna az akkus változat. 15 év után újra asztali számítógépem van, az eltelt időben 5 db hordozható dőlt ki mellőlem. Az akkumulátorok terén én nem látok olyan problémát, hogy a vezetékes gépeinket kiszorítják a piacról, nem lesz az áttörés olyan gyors, főleg azért gondolom ezt így mert nem vagyok egyedül akinek 2-3-4 év alatt bekrepál az akksi a fúró csavarozógépben. Bizunk a fejlesztésekben, mert pl. a nokia telóm 10 éves az eredeti akkujával. A szerszámgépek esetében ez szerintem lassú folyamat lesz, az autókról még csak irodalom van és az azért más mint a gyakorlat.
Ez addig állja meg a helyét egy vitában, amíg ezeket a nagy bumszli akkukat kell cserélgetnünk. Ha ez nem így lesz, akkor ezt az ergonómiai gondot teljesen feloldják majd. Én azt gondolom (magánvélemény), hogy a köldökzsinór a tévút, de jelenleg technológiai szükségszerűség.
Igy számolgattam én is. Alapvetően én nem kábel barát vagyok, semmiben sem. Azt gondolom, hogy a kézi dolgok terén a mobil a jövő (notebook, cordless mouse, wifi, szerszámok, stb.). Lásd az akkus csavarózó ma már nem nagyon vita tárgya.
Na de, ez így kb.: +80-100eFt-vel több, mint a vezetékes és hát azért ezek az akkuk meg nem azok, amikre várunk/vágyunk.
De ugyanakkor meg ott van a vágy ...
Ezeken morfondírozok:
- egy gép miatt nem érdemes akkus irányba menni,
- ha a beszerzett akkuk más gépekhez is jók, akkor osztódik a költség (de akkor meg cserélgetni kell, szóval mindenképp kell egy adott akku mennyiség, ez nem 2db szvsz),
- ugyanakkor nem jó húzás egy márkából kiépíteni a gépparkot,
- ezt tompitja, hogy néhány nagyobb márka összeállt és kijelentették, hogy az akkuk kompatibilisek lesznek egymás gépeihez,
- 3-10 éven belül tuti akku technológia váltás lesz, mert egész egyszerűen mindenkinek kell: elektromos autózás, okos telefonok, stb. (akkor minden addigi valószínűleg megy a levesbe),
- ha ez a 10 évhez lesz közel, akkor amúgy is elavulás van, de ha a 3-hoz, akkor szopi,
- van itt is automatikus elszívó indítás (BT alapon), de ahhoz a megfelelő elszívó is kell (gyári vagy barkács) [makitanak hátizsák porszívója is van, hogy teljesen mobil legyél :)))].
Hát most még itt tartok, de nem nagyon olvasok véleményeket magyar forrásból, bizonyos okok miatt arra mindig nagyon kíváncsi vagyok/lennék.
"Szerintem is drága ha normális akksis kombót akarok összerakni a Makiból"
Magánvélemény: Ez a mindenbe akkut akarunk rakni amiben motor van egy tévút. Vannak eszközök amelyeket egyszerűen nem nagyon használunk olyan helyen ahol nincs derót. Az akksi berakásával nem nyerünk sokat cserébe elbasszuk a közel száz évig csiszolgatott ergonómiát, megy a súlypont a pi...ba, stb. Szóval szerintem vannak eszközök amelyeket egyszerűen nem lenne szabad akkuval is megtervezni.
Bmeg ... :-O Magamban gondolkodtam, hogy úgy megcsinálnám BT vagy hasonló módszerrel ezekhez is a távindítást.
Nem gondoltam hogy tényleg van is :D Más kérdés hogy ezt nem illeszted akármihez.
240 ... sok? OK, persze, lehet mondjuk 2x2Ah-s akksival is 2x12e-ért, akkor alapgép 100e+24e, meg akkor egy 1.4-es sínnel, cuzámmen ~150e. Igaz, hosszú anyagot ezzel már nem vágsz, és a 3Ah-s tesztvideó alapján kb másfél táblánként pihenhetsz egyet a töltés miatt. Akkor inkább húzgálom a zsinórt, ami egyébként még sosem volt rövid. De igaz, néha félre kell lökni :)
Szerintem is drága ha normális akksis kombót akarok összerakni a Makiból (Festoolnál meg sem merem nézni mennyi lenne :D )
Nov. 30-ig volt akcióban, hogy adnak hozzá egy doboznyi dominót, de már nem nagyon látom hogy bárkinél lenne. A kis-vakondnál még így van a rendszerükbe, gyorsan rendeltem is, de nem reagáltak még semmit tegnap óta.
Nekem van Dominóm, ha esetleg nem jön össze, akkor segíthetek Neked. Jelentős kedvezményem van. Ha gondolod, akkor keress meg E-mail-ben(publikus) összehozzuk a dolgot.
OK, azt hittem a használati idő a lényeg. Meg azért mertem linkelni, mert egyik videó sem Makita dealer megrendelésnek tűnt. De az első tuti nem :)
Megnéztem mennyi egy 6Ah-s akksi, hát .... valóban nem kicióccó. Abból 2 db az 60 ropi, gép akksi nélkül 100e, plusz a sín, de ha már akkor sínek (1.4+1.9m ~50e, 1.4+3m 85e), szumma 210-240e környéke. hümmhümm. De maga a cucc biztosan jó, mármint igen szépen lehet vele vágni, az ereje is elég volt eddig, sztem a sínrendszere sem rossz.
Igazából azt érdemes végiggondolni, mikor tudod kihasználni ezt a szabadságot. Elszívás nélkül - bármikor. Elszívással már fejvakarós a dolog, hiszen a porszívócsőhöz ekkor hozzá vagy kötve. Márpedig ebből a Makiból egy normálisabb porszívóval igen hatékonyan lehet elszívni a port, abszolút nem dísznek van a csonk rajta. Illetve az akkussal még egy dologról lemondasz: a porszívók slave dugaljáról (automata elszívás-indítás).
Azért nem tűéles élekre gondoltam, le fogom picit marni vagy csiszolni.
Motor-os: most már számoltam 35kg körül lesz. Nekem nem gond :)
Petör: Köszi a tippet, így fogok tenni :)
Mindenváró Ádám: mindent a designért. Ritkán rúgok bele bútorba, ez sem lesz lábalat. De ha mégis gond lenne, utólag is lehet csiszolni :)
Én is azt szertem, ha van benne anyag. Az étkezőasztalom több száz kiló, a tvszekrényem is 100-150 körül. Így van ez jól :)
Nagyon elgondolkoztam ezen a festool domino marón. Ügyfélnél is valószínűleg jó pár bútort össze kellene dobjak, sokat segítene benne.
Nov. 30-ig volt akcióban, hogy adnak hozzá egy doboznyi dominót, de már nem nagyon látom hogy bárkinél lenne. A kis-vakondnál még így van a rendszerükbe, gyorsan rendeltem is, de nem reagáltak még semmit tegnap óta.
Remélem készletről maradt nekik akcióból, vagy nem tudom mennyire kötelezi az eladót az adott termék eladása a felügyelet és mennyire mondhatja azt, hogy úgy maradt a webshopban...
A legjobb dolog amit otthon csinálhat. Fejszével széthasítva a szép egyenes fákat én is félteteszem , azokból lesz a legjobb fejszenyél. De fenyőt is érdemes vagy gyümölcsfát . Több a gyaluforgács de mit számít nincs munkadíj.
Több videót nem néztem meg, de ez elég egyértelmű adat, sztem ehhez viszonyíthatsz.
Nekem a vezetékes tesó van meg, én igen szeretem. De sajna akksis összehasonlítással nem tudok szolgálni. Engem nemigen zavart (eddig) a vezeték, igaz mindig olyan helyzetben használtam, hogy van/volt helyem a fűrészeléshez.
van valakinek tapasztalata a Makita akkus merülő körfűrészével (DSP600Z) és szintén akkus kombinált marógépével (DRT50Z)?
Netalán, akinek van tapasztalata a vezetékes verziókkal is és azokkal összehasonlítva?
Szemezgetek az akkus dolgokkal. Szivesen megszabadulnék a sok vezetéktől, de vaskos az áruk (akkukkal együtt) és csak akkor döntenék bele, ha tényleg használhatóak, azaz közel vannak a vezetékes társukhoz és nem merülnek le 1 méter alatt. Világos, hogy egy egész napot nem bírnak ki, de nem 0-24-ben mennének.
No, meg is jártam őket. Mezei öt centi széles anyagot vettem az olcsóbbik fajtából. Magam kell felragasszam a hengerre és a csiszolószalagra egyaránt. (nem létezik ilyen szalag a Clarflex szerint ) Fehér lett a bolyhos, fekete a horgos mert ezek voltak az olcsóbbikból készleten. Mivel 25 méteres tekercsben tudtam megvenni így is 10 rugó volt. Nekem persze a fele is elég, ha valaki akar belőle a fele átvehető. ( 200 ft/méter )
Egy cseresznyefát sikerült felvágatnom. Kb. három hét volt, mikor fogadni tudták, utána több hét után lett kész. Minden rendben ment egyébként, jó fej volt a fűrészes is, de összességében, akár a Zatikban is olcsóbb lett volna. :)
Amim van kb. méteresre darabolom, baltával elfelezem, gyalulok talpat, meg erre egy derékszöget, és asztali körfűrésszel szeletelgetem. Nem az igazi.
Jaj milyenek vagytok , mindjárt villástargoncával a padlásra :))) Azzal valahogy fel is kell menni oda.... (tudom a Hobbiasztalos fórum rámpát is tud méretezni :) )
Na de ha Otyabá szerez, kivág pár amaranth/ében :) esetleg dió-/cseresznye-/tölgyfát, felvágja hobbiasztalos továbbhasznosításra ... felemeli a villástargoncával :) a padlásra, és szépen szagszerűen glédába rakja....
Ha mód van rá, vágj belőlük deszkát és tedd kásztába, léc közé, száraz és árnyékos helyen, fedél alá.
Így elrepednek, de legalább nem csavarodnak el. A repedés meggátolására a két bütübe szoktak ütni egy S alakú laposvasat.
De ha rönkbe tárolod a háncsot le kell hántani róluk, mert alatta a bogarak jól megélnek. A rönk kintről befele szárad, ezért a belső rétegek nedvesebbek mint a külsők és mechanikai feszültségek lépnek fel. A nedvességváltozás során bekövetkező alakváltozások sugárirányban kb. 1ox akkora mind rostirányban és húrirányban 2x akkora, mind sugárirányban, emiatt reped el a rönk. Azaz elvileg a legjobb rostirányban felszabni a rönköt. Ez persze az elmélet.
A nagyon nagy fűrésztelepeken a kivágott lombhullató rönköket egy rendszer szerint kásztába rakják és locsolják, hónapokig. Amikor elérnek egy adott rel. nedvességet, felvágják, osztályozzák és leszárítják a fűrészárút.
Most az ősszel vágtam ki egy elszáradt almafát ami tavasszal még kihajtott de már virágzáskor láttam hogy valami baja van . Amikor fürészeltem ki ,nedves volt a törzsénél a moszt.
Most vagy kiszáradt és akkor jó eséllyel "száraz", vagy nem tudjuk miről van szó. :P
Ezenkívül kérdés: Hogyan akarod tárolni, vagyis milyen állapotban akarsz repedezést megelőzni? Kivágva rönkbe de nem felfűrészelve? Vagy már deszkának/pallónak/ gerendának felvágva?
Legfőképpen azzal, hogy megakadályozod a gyors száradását. Ahol leginkább párologna belőle a víz, az a végei, vagy sérülései. Azokat vízzáró anyaggal befedni. Pl. befesteni.
Sziasztok, üdvözlet a topiknak! Egy szomszédos topikból irányítottak ide, a fás szakikhoz.
Adva három fa, "meghalt", lábon kiszáradt, de nem korhadt. Cseresznye, dió, vaddió. Miként tudom megakadályozni, hogy száradáskor szétrepedezzen/széthasadjon?
Múltkor a Maglódi úton a Larexnél láttam három rétegű vörösfenyő lapanyagot akcióban. 5 méter x 1,20 méteres táblában volt olyan 60 ezer körül. (ha esetleg idefelé valósi vagy)
elég amatőr kérdésem lenne, remélem segítetek azért. Vörösfenyőt szeretnék táblásítani, mert nem kapok akkora méretű táblásított anyagot amire szükségem lenne.
Nagyjából így képzeltem el a dolgot, kérlek benneteket javítsatok ki, ha valahol rossz a terv.
Faanyag méretre vágás, gyalulás minden oldalról, lapostiplik bemarása, ragasztás, csiszolás.
Ott akadtam el egy picit, hogy biztos lesznek méretbeli különbségek az egyes darabok között. Ezeket ha megszáradt a ragasztó egy excenteres csiszolóval össze lehet csiszolni? Ha nem akkor mi ennek a módja?
Van szögmérő kockám, de sima szögmérővel is rá szoktam nézni néha a gép beállításaira. A gyárin is picit állítani kellett, mert nem volt tökéletes.
Ha már csiszolás. Van egy metabo 125-ös excenterem, egyszer már kellett rajta fejet cserélnem (és nem olcsó a maga 8e-res árával- bár ez páromra visszavezethető, szerintem korong nélkül csiszolt egyszer vele...) és megint kezd megkopni a tapadója - pedig szoktam kompresszorral is fújdosni. Más gyártóknak is ilyen gyorsan kopik?
Nana, evvel óvatosan ám Nekem garázsban szintén minden rozsdásodott, pedig ott aztán mindig állt a fapor gyak egész területen oszt mégis, ráadásul minden deszkám nem száradt, hanem itta a vizet :(
Most már sokkal jobb, hogy átköltöztem a "szomszédba"
Az viszont igaz, hogy idén nemigen volt időm eddig fával molyolni, mert más dolgok voltak soron.
Köszi a tépőzáras linket, hasznos lesz. Még a helyszín is pont jó nekem. Ez lett volna a következő keresni való, ez a horgos felületű tépőzár ragasztódna fel az alumínium hengerre... Egyelőre olyan folyóméteres csiszolószalagot kerestem, aminek a háta gyárilag bolyhos, hogy majd tapadjék erre a tépőzárra.
Múltkor a Clarflexnél vettem méterre szalagokat és eléggé szétnéztem de nem láttam náluk ilyet. Igaz, kérdezni sem kérdeztem tőlük.
Ha nem lesz, akkor magamnak kell felragasztanom az ellenoldali anyagot a csiszolószalagra is, de végső soron a linken amit találtál árulnak öntapadós anyagokat is és annyira nem is kerülnek sokba... Még az ünnepek előtt beszerzem, mert nem jó hogy mozgolódik a szalag a hengeren. Van hogy egymásra torlódik és akkor lépcsőt tud csiszolni.
ha igen, akkor nehéz elszúrni :) Mindenképp próbadarabon próbálkozz, ha nincs. Nem rossz projekt, nekem megállt most itthon majdnem minden idő hiányában, de gardróbszekrény legalább kész lett, az egyik fal.
Ez ügyben tartok itthon egy tégely vazelint. Kalapács, fogó, fűrész, véső, mianeve, hogyishívják, miskulancia és egyebek, vékonyan bekenve elrakás előtt. Nem egy ördöngös összeg a húsz deka, az a pár perc, míg az ember áttörli, az meg a bakkfitty kategória.
Farigcsálom a dióbútort és hogy nem jártam : előkészítettem egy rakás 1 cm vastag anyagot táblásítani. Össze is lamellóztam, feltettem az asztalra a tavaly gyártott szorítóimat ,de nem állítottam be őket előre. Rátettem a sok anyagot, békentem ragasztóval, összeforgattam és akarom összehúzni, mikor kiderült hogy egy év alatt a csúszókocsik szépen rározsdáltak a zártszelvényre. Érte valami kis pára és túl szorosra csináltam az illesztést... Hát volt némi anyázás, kalapálás... Majdnem kezdhettem elölről az egészet. :-/
Más. Még a múltkoriban nézegettem egy 30 év körüli Elektra Beckum HC 260-as aukciót a brit ebayen. 90 fontról indult, jó állapotban... Gondoltam érdekes lehet, rákérdeztem a mindentangliabol.hu oldalon, hogy mennyiért hoznák haza.
Nos, azóta ugye már van gépem és az az aukció is drágán ért véget ( 370 fontra verték fel), de mára azért megtudtam hogy Üllői telephelyig bruttó 46 ezerért szállítanák. (Licitálnak is a nevedben ha kell)
Csak azért írom meg, mert esetleg érdekes lehet valakinek ha olyasmibe botlik ami megérné...
Réges rég jártam egy francia családnál, a padlás a következőképpen nézett ki: apának egy biliárdasztal, a gyerekeknek egy Amiga játszani, anyának egy varrógép kis asztalkával. Mindezt megkoronázta a nagypapa által szerzett játéktermi, full extrás flippergép. :)
F56 másodosztályú anyag 21 N/mm2 ezt írtam én is. Az OSB meg 16 N/mm2.
De mindegy is mert a kérésedre megnéztem a 30. oldalt is.
Ez van szó szerint odaírva:
"Magas gerincû szekrény keresztmetszetû tartót csak tartósított anyagból szabad készíteni. A gerincet csak rétegelt lemezbõl szabad készíteni, amelynek vastagsága δ≥ 6 mm, illetve a tartó teljes magassága alapján δ≥h40 legyen."
Nem én találtam ki, te magad linkelted a szabványt. :P
Negyedik oldal, F56 jelölésű fafajta a fenyő, van 4 minőségi osztály, 12% nedvességtartalom mellett,
vedd a II. osztályt egy tüzépen árult anyagra. Nézd meg a szilárdságokat, én még olyan tervet nem láttam, ahol C24-nél nagyobb szilárdságú masszív fenyőt fűrészárőt írtak elő.
Ha megnézed a 3o oldalt, ott van a :Gerinclemezes szekrény keresztmetszetû: tartók rajza és méterezése is,
az kb. az amit ajánlottam a kérdezőnek, rétegelt lemezt használva elég lenne a 6-8mm is.
12mm írtam az OSB-ből, az biztos rendbe van.
5x2o-as azért nem, mert ha benne van a bele, hasadni fog, sose használok födémre pallót, megjártam, kell a 7.5-es legalább, de azt ki vágja ki, úgyhogy 1ox2o-as használunk, azért is húzza a száját a gáteres, 12x2o az szarufaméret.. azt már megcsinálják, csak 6 méternél le legyen hosszabb, mert akkor fog a ceruza nagyon.
Abból indult, hogy mennyezet és falburkolat kellett és mindenképp egy modern lambéria kellett neki. Nagyon sok anyagot átnézett, egyértelműen ez volt az egyetlen ami tetszett neki. Nem könnyű beszerezni, csak egy helyen árulnak ilyen sts4-es profilú szauna lambéria.
Mindenképp hőkezelt kellett, mert fürdőbe is ezt kellett tenni és bírnia kell a nagy hőt és a párát (plusz infra fűtés is lett betéve és párába akar zuhanyozni)
Mivel passzolnia kell az anyagoknak, így ebből kellett tovább építeni mindent.
Hozzáteszem, ez egy baromi ritkán használt iroda/buli helye lesz, nem napi használatú helyiség.
Gép kérdés:
Venni szeretnék lamellozót. Van valami javasolt ebből? pl.: DW682K-QS ? Mondjuk ha akkus is lenne belőle, boldogabb lennék. De az csak Makitának van, viszont minden akkus cuccom dewalt :/
Vagy ott van festool dominózója, ami ahogy látom baromi precíz, nagyon jól rögzít de nem csak a gép drága (4x-es a lamellozónak..) de még a bele való dominók is (min. 10x-es ár a lamellóhoz képest..).
Ahogy egyre többet vágok a festool kapex gérvágóval, rá kell jönnöm hogy sokkal jobbak a festool cuccok. Ezután a metabo gérvágó már egy pontatlan, ácsmunkához való gépnek érződik. Csak ne lenne ilyen drága :(
Igazából én nem használnám a padlást, max. kisebb dolgokat (pl. üres kartondobozok) tennék fel, nem akarok járni se rajta, ha pakolok akkor az is a szélére tenném, amit oldalról elérek (ahol nem lesz padlás, az a szint kb. fél méterrel feljebb van).
Mivel a tetőszerkezet alapja régi (csak meg lettek erősítve a szarufák és új fogópárok kerültek fel), annyira a talpszelemenekhez nem nyúlnék.
Ha csinálnék mindkét oldalra egy 3-3 oszlopon álló, de a pillérekhez a lábat és a vízszintest is odafogatott szerkezetet (ahogy Lypapa is írta), akkor az stabil lenne az összekötő pallók (legyen 5x20) megtartására? Az oszlopok alját lefogatnám a beton aljzathoz is, ilyen U profilú acéllal, talán gerendatalp a neve.
A talpszelemenek össze vannak kötve két gerendával (vonógerenda).
Egyszerűbb lenne abba a sikba szerelni a födémet, de vigyázz, mert az a két gerenda nem terhelhető.
Ha 21-es gerendákat készitesz, akkor a tetejük magassabbra kerül mind, az a két gerenda felső éle.
Akkor + 3.6-ra felé kerül a tároló szintje és egy lépcsőfélét is kell csinálj, hogy felvidd a cuccokat, meg le kell hajolni, hogy a fődémen járj.
De itt elég lenne egy elére állított pallóval megerősíteni a talpszelemeneket, azokat szépen párhuzamosra kihúzni a menetes szárakkal és lehet szerelni a oszloptartó vasakat. Itt méterenként be kéne építs egy M12 menetes szárat a pallók és a talpszelemenek illesztésére.
Én az "ügyfélnek" általában el szoktam mondani, hogy minek mi az előnye-hátránya és a legritkább esetben tapasztalom, hogy önként állna sorba a pofonért. De persze van olyan, amikor úgymond nem számít az öregedés, mert mindenki tudja, hogy 1-2-3 év múlva már más lesz a trend és elégséges a "dekor" minőség.
Köszönöm a pontos értékeket, bár rugalmassági modulust nem ír, ezért lehajlást nem tudok számolni ;)
Leginkább arra akartam világítani hogy keresztmetszeti jellemzőket nézve mi a helyzet, de meglepődtem mennyire gyenge az osb. Ha gyengébb is a zártszelvény (bár nem hiszem hogy sokkal, illetve lehet a kapcsolatok mennek előbb tönkre mint az anyag) szerintem merevebb lesz mint a tömör, kisebb lehajlással. Aminek inkább funckionális jelentősége van, pl. hogy zavar-e ha leng a padló amikor jársz rajta. A tömör esetében lehet többet tudsz rápakolni mielőtt leszakad, viszont már jóval leszakadás előtt tetemes lehajlása lesz. Ami előny is lehet, mert látod, és nem pakolsz rá többet. Egy kikönnyített optimalizált tartó meg baromi merev tud lenni, csak épp nem annyira látható mikor van a teherbírása határán.
A faszerkezetek méretezését mindig is utáltam, sokkal bonyolultabb mint a vasbeton vagy acél... lehet lassan ideje lesz feleleveníteni :)
Az 5m-es fesztáv miatt nekem még stabilitási aggodalmaim is felmerültek - különös tekintettel az OSB gerincre. Én valószínű, hogy nem így alakítanám ki, hanem pl. 4 diafragmát is elhelyeznék belül. Úgy nézne ki, mintha egy létrát két oldalról OSB-vel borítottunk volna. A 4 db csak sacc, nyilván lehetne számolni is :) A költség vonzat vitán felül helytálló.
Emellé még esetleg a ragasztó nyíró szilárdsága, vagy a csavarkötéssel kivitelezett OSB-fenyő kötés esetén az OSB palástnyomásra, stb. Az eredeti hozzászóló úgy tűnik, statikai ismeretekkel rendelkezik, neki szólna: 'öszvértartó' - ként kellene méretezni a szerkezetet.
Nem a felirat miatt nem lehet használni, hanem az ütköző beállítása bordák segítségével történik. Borda tető borda tetővel nem találkozhat. Max az ütközőre lehetne ragasztani 2 mm-es valamit és így ennyivel eltolódna a beállítás.
* Ráadásul ez a legmagasabb OSB érték amit találtam, de pl. egy másik gyártó ennek csak a kétharmadát adja meg, - ha pl nem hiszünk a fenti optimista adatoknak és mondjuk C20 fenyővel számolunk ami nagyon durva 20 N/mm2-t mer csak meghatározni, és az általános OSB értékkel akkor is jóval kevesebb az OSB.
"Ami különleges ebben, hogy hőkezelt nyírből készült, amit tilos csiszolni"
Hu, de rosszul hangzik! Gratulálok a munkához, de őszintén megvallom, ilyen elb....ott marketingfából biztosan nem dolgoznék és minden ügyfelet is lebeszélnék róla. Kivéve ha az egész üvegfal mögé kerül és soha hozzá nem nyúlhat senki. De ha valaki megmagyarázza nekem, hogy miért jó egy olyan fa, amit nem lehet csiszolni, akkor azt kíváncsian olvasom. :) Egyébként érdeklődve néztem a fotót, mert mintha egy Mondrian képet látnék belsőépítész-módra :)
Attól, hogy se a 18 se a 19 nincs ráírva, még lehet használni.
Kell egy gyári "etalon", azt beilleszted a furatokba, majd koppanásig nekitolod az állítgatósat. Nem is kell semmi skála oda. Vagy csinálsz eleve akkora ütközőt ami fix távolságú, tehát pont a ma járatos 18-as lapé, és ráírod, hogy 18.
Az OSB-ket fél lapos eltolással rakd a két oldalon, mint a laminált padlóknál. Így azonos közöknél teszel egy függőlegest, de annak egyik oldala toldás lesz, másik viszont egész tábla közepe.
Egyrészt akkora a bejárat, bármikor szükség lehet rá, a nagy belmag alatt pedig sokkal jobbak lesznek a fényviszonyok és a cuccosokat is jobban tudod forgatni. Ne zárt be magad egy tömlöcbe, ha háremed is lehet!
Ne szabadkozz, mert én is (meg gondolom más is) járt már úgy, hogy csak a "Beillesztés nagyban" opciót hajtotta végre egy-egy képnél (holott nem azt kérte az ember).
Soha nem jöttem rá arra, hogy vajon milyen titokzatos tulajdonsága lehet egy-egy képnek, amitől csak nagyban lehet beilleszteni - normálban nem.
Miután múltkor annyit kardoskodtam a fűszeres kefementes csavarozó mellett, be is szereztem egyet. Illetve be is szereztettem egyet Öcsémmel, Ausztriában. (Igyekeztem Németországi ismerőst felhajtani, de az nem jött össze, csak húsvétra lett volna gépem.) A gép 80 € volt és mivel kint lehetett hozzá pót akksit is venni 30 €-ért, az is rá került a bevásárlólistára. Így összesen 110 €-ba került neki a készlet, amiért 34500 erős magyar forintot kért tőlem. Így a gép a pót akkumulátorral együtt is némileg alatta maradt az itthoni koffer árának.
Az első benyomások alapján az összeszerelés minősége eléri a Metabo fúró-csavarozóm minőségét. Nincsen lötyögés, nincsenek sorjás részek, az akkuk jól és erősen csatlakoznak a géptesthez, jó a gép súlyelosztása. Mindkét akkumulátor a töltésjelző alsó tartományában volt, így feltettem őket a töltőre. Bár nem mértem, de a leírt 45 perc töltési idő a valós közelében van érzésre. Az én gépem és a pót akksi is 2017 6-7. havi széria.
Kicsi negatívum, hogy koffer tervezése során nem gondoltak azokra akik vennének plusz energiaforrást. A kofferben van még egy szabad hely kialakítva, ami nem tudom milyen célt szolgál, de nem az akksi számára lett tervezve. Belerakva az akkist, le kell nyomni a fedelet, hogy be lehessen csukni a csatokat. De végül is be lehet zárni ez a lényeg.
Pár lyukat fúrtam vele eddig porotherm téglába 6-os és 10-es fúrószárral, gondolom nem meglepő, hogy megbirkózott vele. Ütvefúrást ugye nem tud, de ezekhez a mai téglákhoz nem is ajánlják az ütvefúrást.
Egy egyszerű móriczka számítással az jön ki, hogy az osb-vel és 5x5-ös stafnival elkészített "zártszelvény" gerenda (itt a későbbi hozzászólásban a képen látható méretekkel) erősebb lesz mint az 5x20-as. Főleg miatt, hogy az OSB miatt nem 5cm, hanem 7.4 cm a teljes szélesség, és van egy extra 0,5cm magasságában is.
A számok kedvéért: a két keresztmetszet másodrendű nyomatéka 3333,3 ill. 4479,3 cm4. Tehát (feltételezve az azonos mechanikai jellemzőket a két anyag esetén, ami nyilván nem igaz )34%-kal erősebb a zártszelvény változat. Illetve a keresztmetszeti felület 100 cm2 a tömör fánál, és 51.7 cm2 a zártszelvénynél. Ebből az jön ki hogy közel fele akkora önsúly mellett harmadával többet bír hajlításra. Persze a nagyobb hasznos keresztmetszet miatt a tömör gerenda nyírási teherbírása sokkal nagyobb, itt a felhasználás jellegéből adódóan inkább a hajlítás a mértékadó igénybevétel. Végeredményben nem biztos hogy "erősebbnek" mondanám a zártszelvényt, az OSB mint anyag relatív gyengesége miatt, de tuti merevebb lesz.
Anyagköltséget és munkaidőt nem hasonlítanék össze, nyilván kérdés mennyi időt szán rá az ember, esztétikailag melyiket részesíti előnyben, szeret-e kísérletezni, szórakozásnak fogja fel vagy csak céleszközt készít, stb stb...
Anno a galériámat akartam pallóból gyártott I szelvényekkel alátámasztani, de végül az egyszerű megoldást választottam, sima 15x15-ös fagerendát. Akkor az volt célravezető. Jobban is hajlik, de azt hiszem hülyén nézne ki a nappali mennyezete fa I tartókkal...
(Tömör gerenda esetén a magasság harmadik hatványával nő a hajlítási terherbírás. Egy 5x20-as 8-szor erősebb mint az 5x10-es. A hajlítónyomaték viszont csak négyzetesen nő a fesztáv növelésével. Tehát ha pl. egy 5x15-es éppen megfelel teherbírásra pl. 2.5 m-en, akkor ha 5m-t akarok lefedni, ott 4x akkora a nyomaték ugyanakkora teher esetén, ergo nincs szükség 5x30-as anyagra, csak a kettő a négyzeten köbgyöke = 1.58 szeres magasságúra - azaz 5x23,7 cm-esre :)
Nem tudom ezek mennyire nyilvánvaló infók hobbiasztalos körökben, ácsok szerintem tanulják, gondoltam megosztom - ökölszabálynak jó :)
Szerintem érthető, legalábbis én értem amit írsz, pedig még nem használtam. De jó, hogy ezt megemlíted, mert mert eddig úgy véltem, hogy 12-40 mm közötti lapokhoz szabadon beállítható a központosítás, de a leírást jobban megnézve csak fix előre meghatározott lapvastagsághoz vannak pozíciók. Mellékelem is a képet, amin jól látható, hogy pl. 18-as nincs is. Talán ez az infó másnak is jól jöhet.
Korábban is akartam írni, hogy gyanús a fal magassága, szinte biztos, hogy vannak falpillérek :) Én biztosan az önálló lábakon álló szerkezetet készíteném el, és ha szükséges, stabilitási okokból kötném a falazathoz.
A falra a 7,5-es gerendát milyen sűrűn kell rögzíteni? Az épület képen lehet nem látszik annyira, de a fal nem sík, hanem pillérek vannak, a falak 20 cm-rel távolabb. Vagyis egyik oldalon 4, másol oldalon 3 helyen lenne a fal síkjában a gerenda.
közben utánajártam, dewalt körfűrészhez csak dewalt vezető jó (bezzek makitához pl festool is jó, meg több kompatibilás van máshol, dewaltnál nincs..), be is rendeltem egyet.
elkészítettem az első összetettebb bútoromat, mindenhol tipli csapozással, kivéve fent ahol nagyobb a terhelés, ott rejtett sarokvas lett. Ami különleges ebben, hogy hőkezelt nyírből készült, amit tilos csiszolni (gyárilag gyalult felülettel adják, ha megcsiszolod bemattul, elveszti a szép felületét), ennek megfelelően nagyon pontosakat kell mérni, mert nem lehet összecsiszolni a hézagokat - mindez nagyjából sikerült is, nagyon keresni kell a fél mm-eket ami maradt 1-2 helyen. :) Plusz nehézség, hogy baromi érzékeny faanyag - a felsőmarónál a vezető csapágy még úgy is nyomot hagyott rajza, hogy papírral beborítottam az érintező részt, a tesa szalag felszedni a fa külső mintáját stb... Ha leejted, oda ér bármihez, garantál a karc...
És ebből építünk design falat is, Ügyfélnek csak ez az anyag tetszett... De állatul fog kinézni : )
Talán 12 gerenda is elég, ha 50 cm a köz (6 m-t kell lefedni). Én úgy számoltam, hogy 1 táblából kijön 6 db 20 cm-es csík, az 1,5 gerendára elég, vagyis 2 tábla kell 3 gerendához, 8 tábla 12 gerendához. De még így is 40k HUF csak a 12-es OSB, plusz a 5x5-ösök.
Ha 60 cm közzel rakom a 5x20 pallókat, akkor 10 db is elég (9 köz + pallóvastagság).
Ezt egyszerűbbnek gondolom.
A terhelhetőséget nem ismerem, ezért is kérdeztem itt. Ha az 5x20 palló megfelelő, akkor inkább afelé hajlok.
Ja, OK, Később olvastalak tovább. Azt hittem annak a betétnek a tologatása körülményes számodra, ami már fent van... :-) Bocs! Így már teljesen egyetértek.
A betétek rakosgatása? Hát nem tudom, nekem az egy mozdulat. Én szeretem, sokat használtam - és használom. Nekem az volt inkább a körülményes, hogy nem pontosan középre kerülnek a furatok az élben, és ezért figyelni kell, amikor a lapba fúrsz vele, De ez nem az eszköz hibája, hanem a bútorlapé. Illetve azé sem, hiszen az is lehet többféle vastagságú. Ezzel a hozzászólásommal meg az a baj, hogy csak az érti meg, aki már használta ezt az eszközt. :-)
Veszel 5 méteres 5x5-ös gyalult profilt, ilyet lehet kapni barkács nagyáruházba.
Az OSB mérete 25oox125omm, ebből megveszed a 12mm vastagod és felhasítod 6 részre, lesz egy 2o.5cm széles sávod. Készitesz két 5x5-ös profilból és két sáv OSB-ből csavarszegekkel egy gerendát, ami 5 méteres.
Azt 5ocm tengelytávval szerelve elég merev a fődémnek. Tehát egy gerendához kell 2 db. 5oox 5x5 léc és majdnem egy tábla 12-es OSB. Tehetsz pár függőleges 5x5-elemet is a gerendába (kb. egyet méterenként), a két végére kötelező és az OSB lapok toldásánál is.
Csavarozni 3ocm-ként kell, 4.5x4o méretű csavar elég. Ragasztóval is meg lehet kenni a profilokat.
Ennek a gerendának a súlya vagy 22 kg, két ember könnyen kezeli.
A falra 7.5x15 gerenda (M14-es menetes szárakkal beragasztva a falba, Fischer gyorsragasztóval, legalább 15 cm mélyen, és nagy alátéttel az anya alá) és fém gerendapapucs. A menetesz szárra a gerenda alá be kell szerelni még egy anyát, azzal állítod be a két 7.5x15 gerenda párhuzamosságát (hiszen egyforma hosszú OSB+léc gerendákat gyártassz). Így lehet, hogy a 7.5x15 gerendák nem feküsznek fel a falra, akkor alulról meg kell élekni őket, palló ékekkel minden rögzitési pontnál (hogy ne tudjanak kifele csavarodni).
Én megcsinálnám előszőr a rögzitő vázat, utánna a OSB+léc gerendákat mili pontosra.
A papucsokat 5.5x7o-es csavarokkal rögzitted a gerendára.
A szeglemezes megoldást csak nagyüzemi gyártásban érdemes alkalmazni. Önmagában a lemez nem drága, viszont a hozzá való 'prés' már bérelve is horror összeg. Esetleg maradhatna a kalapács+szög kombináció, ami lassabb gyártást tesz lehetővé. Tudom javasolni a Roof Truss Guide című kiadvány beszerzését, ott részletesen ki van fejtve a teherbírástót kezdve a faanyag minimum elvárásain keresztül (csomók mérete, szálirányban a tűrés, stb), a szögek húzószilárdságán, a szélterhelésen keresztül minden. Ha netán valakinek kell, akkor hívjon...
Ezen esetben nem kell számolni a széllel, csak a terheléssel. De egy ilyen 'gerendába' belefigyel ~0,1 köbméter faanyag, a magassága ötven centiméter az öt méter hosszon (l/10). Ennyivel csökken kapásból a belmagasság. Viszont elég másfél méterenként elhelyezni egyet-egyet, meg a tetejére rakni valami járófelületet, s így is 1 kN terhelhetősége adódik négyzetméterenként.
[szerintem megint olyasvalamiben akarok tanácsot adni, amit még nem értek teljes mértékben]
A belmagasságot még nem tudom. A kapu boltív 2,7 m-ről indul és 3,5 m-ig megy fel. Azért azt már magasnak gondolom, hogy ott fent legyen a mennyezete a műhelynek. A 2,7 az jó lehet.
A falra felcsavarozott főtartógerenda szerintem is célszerűbb, mint oszlopokat indítani. Nem tudom itthon mennyire földtől elrugaszkodott dolog, de: az amerikaiak a faszerkezetű házaik födémgerendáit fa rácsos tartókból készítik, amivel kevés anyaggal is nagy fesztávot le lehet fedni. Igaz ezeket ott nagyüzemileg gyártják szeglemezes kapcsolatokkal. De az biztos, hogy ha az 5x15-ös anyagot kettévágod, és mondjuk 25-30cm-reszéthúzod a két 5x7.5-ös anyagot, közé 45 fokos rácsozást készítesz akár 5x7.5-ös anyagból, nagyságrendekkel kisebb lesz a lehajlás, ill. nő a teherbírás. A felül rácsavarozott OSB pedig megmerevíti a tartókat kihajlás, kifordulás ellen. Alul elhagyható. A 45 fokos rácsozást kell nagyon masszívan rögzíteni, a gerendavégek közelében nagy nyíróerő adódik át a betétek és az alsó-felső öv között. A szeglemez tökéletes erre, bár szerintem itthon drága. Középtájon ki is lehet ritkítani a rácsozást. Google-ben "timber lattice beam" vagy fa rácsos tartó néven találod. Mondjuk ahogy nézem már ez sem olyan mint amit fentebbebb leírtam, a szeglemezt azóta lecserélték teljesen lemez rácsozásra... melós megcsinálni, de gyakorlatilag ugyanolyan elemeket kell legyártani szakmányba. Ja, a belmagasságot sajnos csökkenti...
A magam részéről 7.5x15-ös gerendát csavaroznék a falra, erre gerendatartó lemezeket a pallóknak. A pallókat középen pallónként 2db colos deszkával felkötném a fogópárokhoz, vagy a szarufákhoz. Szerintem a 15-ös OSB vékony lesz, ahogy a 2.35-ös belmagasság is.
Van egy régi pajtám, melynek egyik részébe költöztettem a műhelyt. A belmagasság nagy (méretek az 1. képen), ezért gondoltam, hogy csinálnék egy padlást a műhely rész fölé. Ezzel lezárnám a műhely tetejét, világosabb lenne a beltér, ilyen időben akár még fűteni is lehetne, a padlásra meg tudnék könnyebb dolgokat rakni. 5x15 palló lenne a "födém" 60 cm-enként rakva (amibe akár később kőzetgyapotot rakhatnék), felette 15-ös??, alatta 8-as?? OSB.
A kérdés, hogy csináljam meg a pallók tartását végző gerendát (15x15-re gondoltam, amit a 6,3 méter hosszúság miatt átlapolással toldanám meg)?
1. Fúrjam fel a gerendát a falra és az elegendő? (2. kép)
2. Tegyek alá 3-3 oszlopot 15x15 gerendából? (3 .kép) Vajon kellenek a 45 fokos merevítések is?
Méretek a 4. képen, de kb. 6x5 méterről van szó. A magasság akár még változhat.
Megnéztem újra néhány videót ahol ezzel a sablonnal dolgoznak és valóban több helyen megvágva mutatják, ugrik a kép a perselyek áthelyezésekor és emiatt tűnik mindig gyorsnak a használata. Viszont találtam olyat ahol nincs vágás és itt már vegyes a kép, van ahol gyors a pozíció váltás de olyan is, hogy kicsit megszorul és oda vissza kell tologatni, hogy pozícióba ugorjon. Mindenesetre otthoni felhasználásra akár ezzel együtt is jó lehet. Az ára szempontjából már más kérdés.
Korongcsiszoló, vezetősínek és tartozékok, csiszolósün csiszolópapírokkal. Mindegyik szép, újszerű állapotban. Érdeklődni a vincze3@onbox.hu címen lehet.
Köszönöm mindenkinek a sok hasznos hozzászólást körfűrész ügyben! A Makita trió tűnik befutónak (2704-es fűrész - vastagoló - rp2300 felsőmaró), szerintem életem végéig kiszolgál. Az Axminster is szimpatikus. Meglátjuk. Előbb kialakítom a műhely helyiséget, aztán úgy néz ki tél végén elkezdem a lépcsőt...
megnéztem a videót. 3:24-nél fúr egyet, 3:34 mire áttette a köv. pozícióba. 3:43 mire kész van a második fúrással. és szedi szét, négy furata van, pedig csak kettőt fúrt. még kétszer át kellett szerelnie, csak kivágták, mert uncsi. majdnem minden fúrás előtt szerelnie kell.
egyszerre ugye egy betéted van, mert mondjuk szekrényt csinálsz, 8as csappal. és csak egy 8as betéted van. mármint az a fekete basz, ami a sínben közlekedik.
eldöntöd, hogy a négy sarkon három-három csapod lesz. 5-20-35 centinél.
felszorítózod az aljának a jobb szélére a sínt, beteszed a betétet 5-höz, fúrsz egyet. átteszed a betétet 20hoz, fúrsz. átteszed 35höz, fúrsz.
aztán átteszed a sínt a másik szélére, fúrsz. átteszed a betétet 20hoz, fúrsz. átteszed 5höz, fúrsz.
aztán ugyanez a tetejére, aztán a két oldallapra. állandóan a kis fekete izét rakosgatod. ha lenne belőle három, baromi jó eszköz lenne.
Köszönöm a válaszod. Pont ezt nem gondoltam volna a videók alapján, hogy körülményes a betétek rakosgatása. Ezért is fordultam a fórumhoz a valós tapasztalatokért. Nem szeretnék sok pénzt kiadni olyanért amiben esetleg csalódnom kell.
Megjött a Skil vezetékes csavarozóm, fogásra jóféle, most várom hogy akklimatizálódjon, aztán ki is próbálom :) Nagyon csinos kis szövetkoffert adtak hozzá.
volt ismerősöm, akinek volt, és használtuk együtt is. pontos, precíz munkát tesz lehetővé. viszont igen körülményes a használata, mert állandóan rakosgatnod kell a betétet.
Rákerestem ebben a fórumban a wolfcraft 4650000 köldökcsapozó lécre, de csupán egyetlen hozzászólásban találtam megemlítve. A netes videókat megnézve nekem ez precízebbnek tűnik mint a gyártó kisebb méretű mestercsapozó sablonja. Viszont ez csupán feltételezés, ezért is kérdezem, hogy van olyan aki már próbálta ezt az eszközt? Érdekelne, hogy a gyakorlatban mennyire használható, megéri otthoni felhasználásra a nem is túl olcsó árát? Ami miatt jobban tetszik mint a wolfcraft mestercsapozó, hogy nem csak a szokásos 6-8-10 tipliméreteket lehet fúrni, hanem van hozzá 5-ös persely is így a polctartó és kivetőpánt furatokat is tudja. Emellett úgy látom ezzel keskeny, pl. 10 cm mély fűszerpolc csapozása is megoldható. Ha jól gondolom a mestercsapozó arra már nem alkalmas, mivel a működési elvéből adódóan a központosításhoz a munkadarabon el kell fordítani ami azt is jelenti, hogy ránézésre az első és hátsó éltől legalább 3-4 cm-re tudja csak elkészíteni az első furatot. De persze lehet ebben tévedek, mindkét eszközt eddig csak videóban láttam használat közben. Továbbá úgy tudom a csapozó léchez a perselyek külön is rendelhetőek, ha esetleg elkopnának. Amennyiben akad itt olyan aki már használta, megköszönném ha írna az eszközzel kapcsolatos tapasztalatairól.
Szerintem a zártszelvény, mondjuk a 20x40x3 nincs aranyárban (és ha egyszer normálisan le van festve, egy emberöltőt kibír), arra tennék pl vízálló osb-t, amiből viszont egy jó fémkeret esetén (2-3 átkötéssel, merevítéssel) 10-es is elég akár.
Itt szűk keresztmetszet a lakatos / hegeszteni tudó ember :)
Ha nedves a hely, akkor tényleg egy zártszelvényes, lemezes megoldás lenne a legcélszerűbb, csak ugye "legolcsóbb" megoldásról volt szó... Neked kell tudnod, hogy mi az olcsóbb, pár évente újragyártani a legolcsóbb anyagokból vagy egyszer nagyobb összeget áldozni rá.
Vagy colos építési fenyődeszkából (cirka két és fél centi). Bár egy lenolajos 'beöntés' nem ártana nekik. Esetleg ha van vasas ismerőse, akkor egy fémlemez - bár ez többe kerül és nehezebb is, de köbö örökélet.
Fölülről kell kivágni hisz az alja adja a stabilitást a szekrények. Viszont ha nekilátsz otthon fűrészelni bútorlapot nagy verekedés lesz belőle ...a zasszonnyal.
Hasonló problémám van nekem is. A nedvesség csökkentésére jó megoldás volt, hogy télire csak az egyik szellőző nyílást zártam. A szomszédomban linóleumot szögeltek a lappancs aljára, hogy ez jó vagy nem jó megoldás azt nem tudom. Azt tervezem, hogy 80 cm hosszú 15-20 cm széles vörösfenyő deszkát szegezek egymás mellé 120 cm hosszan ( a jelenlegi 120 hosszú és 80 széles /5 db- ból/ ).Ja és amit fontosnak gondolok, hogy legyen minél vastagabb, akár 3 cm is. Azért szegezném, esetleg csavaroznám, hogy tudjon mozogni és véletlenül se dagadjon bele a keretbe, ami nálam ,szögvasból készült.
Beltéren van, egy kazánházban. Jelenleg egy OSB lap van betéve ami 2.5 cm vastag igy pont szintben van a padlóval. Csak a jelenlegi OSB lap annyira kezd szétesni, hogy arra, már életveszély ráállni. Sima beton-nyilás van, ezt az OSB lapot négy oldalt bedübelezett faléc tartja. Alulról szerintem annyi nedvességet kap, hogy attól rohad.
Egyébként mitől magasabb 7 cm-rel ? Nem fér a helyére egyáltalán? Vagy csak magasabb mint a mellette lévő dolgok? Mert utóbbi esetben azokat könnyebb lenne megmagasítani egy szimpla 7 cm takaróléccel...
Ha már mindenképp, akkor én megnézném hogy van összerakva és hogy szét lehet-e szedni. Ha ragasztott, akkor végképp felejtsd el.
Ha nem, akkor szedd szét és egy lapszabászatban vágasd le és fóliáztasd újra ahol kell, aztán rakd össze. Akkor talán normálisan fog kinézni és nem az ablakon dobtál ki 50 rugót.
MOndjuk annyiból értem miért alulról akarod vágni (nem kell élzárni, vagy legalábbis szemet lehet hunyni felette).
De akkor meg tuti nem úszod meg a szétszedést. De ... akárhogy is nézem, semmiképpen nem tudom elképzelni szétszedés nélkül.
A felülről vágásnál a feladatok között nem említettem az élzárást mert ... akár szemet is lehetne hunyni, de randa lenne. Azt tudsz otthon? Vagy elviszed valahova? Nem hiszem, hogy drága lenne annak a 4 élnek lezárása, de már egyre inkább érlelődik a kérdés: ér-e ez az egész ennyit.
Vagy a szekrényt, vagy az aznapi/heti jóviszonyt az asszonnyal ...
Vágtál már bútorlapot dekopírral? Szerezz hulladékot és gyakorolj rajta. Komkomlyan! Ne a szekrény legyen az első. Nem lehetetlen majdnem (!) szépen vágni, de messze nem lesz olyan mint egy bútorlapra való fűrészlappal. körfűrésszel, de méginkább a gumicsíkos-vezetősínes merülőfűrésszel. Azzal már minőségit vágást tudsz csinálni -> gumicsík megakadályozza a kipattogzást, plusz persze a megfelelő fűrészlap.
Azt továbbra sem értem hogy gondoltad szétszedés nélkül. Össze is vannak ragasztva a lapok? Ha nem, mivel vannak összehúzva? Tipli + excenter, tipli+konfirmátor csavar, akármi+akármi ...?
Kb muszáj lesz szétszedni, és ahogy Soká mondta, NE az alját hanem a tetejét vágd. Szétszeded, levágod a 2 oldalfalat, az ajtókat, a hátlapot. Átfúrod a tiplik helyét. Ha excenteres összehuzató van, azt sablon és gyakorlat nélkül elég nehéz kifúrni/átfúrni. Cseréld le konfirmátor csavarra. Mondjuk ahhoz meg kell konfirmátor előfúró ....
Visszarakod a tetejét, hátlapot. Ha szerencséd van a szekrényajtó vasalata még jó helyen lesz. De 8cm-t levágva .. nemtom mi a szabvány egy akkora ajtónál, de lehet már nagyon közel lesz a tetetjéhez vagy akár útban is lesz. Ekkor át kell fúrnod a felső kivetőpántot (?) is. Ehhez kell egy fúró + egy 35mm-es forstner fúró.
És kész is.
Biztos ezt akarod? :)
Nem akarom az asszonyt bántani, főleg nem az ízlését de az én szemem egy "tucatszekrényt" látazon a képen. Tuti hogy sehol sincs a megfelelő színben/méretben?
Pont nagyobb a méreted mint egy eu raklap :( Lomtalanításból szerzett békebeli fa ajtóval... építési fából összeácsolt faszerkezet + OSB lap. Minden attól függ, hogy kültér-beltér? Mennyire emelkedhet ki, mennyire lehet nyitható, zárható? Miből van a kerete s pincelejárónak?
Ha levágod az alját, akkor pontosan levágod a merevítést is. Gyakorlatilag a hátlap fogja merevíteni, hogy ne csukódjon össze kártyavárként. A feleséged ragaszkodása nem szerencsés, azt hiszem. A szakszerű megoldás az lenne, ha felül vágnál le belőle, de ez minden szempontból nehéz meló. Számomra elképzelni is nehéz, hogy valaki úgy vesz egy szekrényt, hogy nem méri meg a helyét, de ezek szerint van ilyen. Őszintén sajnálom. Az egyetlen jó tanácsom az lenne, hogy vigyétek vissza ha lehetséges. Azért nem olyan különleges ez a szekrény, hogy ne lehetne találni hasonlót.
Ha egy acélvonalzó mellett párszor szikével végigkarcolod a laminálást, és attól kijjebb vágsz fél milliméterrel, akkor elég jó eredményed lehet, de ha ezt dekopírral végzed, kissé biztosan dülöngélős lesz a vágásvonalad, szóval asszonynak nem nagyon fog tetszeni szerintem. De ha ezt akarja, hát ez van.
Az lenne a jobb, ha tudnád belülről kifelé vágni, mert akkor belül pattogna ki.
Dekopírhoz létezik fordított fogazású lap is, ami az alsó oldalon pattogtat, talán azzal kéne próbálkozni, de az meg emelgeti a gépet felfelé,ki a vágásból, szóval ha azzal csinálod, egyrészt előtte egy hulladékon ismerd ki a viselkedését,másrészt erősen kell nyomjad lefelé, a munkadarabra.
Alul a kép alatt írja is hpogy összeszerelt, meg hogy 188 cm magas.
Amúgy én szétvágás előtt megpróbálnám felhívni őket, és egyezkedni, hogy vásárolják vissza és ha van 180 centisük akkor vennél inkább egy olyat. Vagy csak simán vegyék vissza és valahol máshol veszel megfelelő méretet.
egy dekopir furesszel nekieshetek levagni a felesleget a "lababol" vagy kell hozza inkabb korfuresz? es jo hozza barmilyen fureszlap? vagy nagyon lathato lesz a "roncsolas"?
Az első vonal valóban így készül: hajlékony vonalzó mellett szoktam vágni. Pl. kártyanaptár. Viszont a felrajzolt keretet teljesen szabadkézből szoktam.
Nem akarom túlmisztifikálni, de amikor fejben nem vagyok a témán vagy nincs kedvem csinálni, akkor nem szabad erőltetni. Akkor az csak kínlódás és el is rontom. :)
Ugyanúgy voltam mint kuperta, meg se mertem mert tuti vmi "szakmai titok" :)
Aztán hogy belinkelted, már rémlett hogy máskor is kérdezte valaki és belinkelted ezt a dupla élű vésőt. OK, megvan hogy mitől ennyire párhuzamosak és egyformák .. de az első pár - hogy ilyen egyenes is mindegyik - az vmi vezető mentén készül? Vagy csak felrajzolsz egy vonalat vmi hajlékony vonalzóval és azt követed kézzel?
De a másik .. ott meg azon agyaltam hogy mi lehet az az enyhén tompa tárgy, amivel így tudod "megpontozni", ilyen nem egyformán de mégis szépen. Plusz hogy hány hajszálad hullik ki, mire egy ilyen kicsi markolatot de főleg egy puskatussal végzel. 1000 év alatt se találtam volna ki. Csokorba fogott bicikliküllő ... hátjó :)
Bolyongtam kicsit a puskatusos topikotokban: nem semmi gyönyörű darabokat csináltok. És megállapítottam, hogy nem lehettek Ti, markolatkészítők nagyon kapkodós idegbetegek :D
Köszönöm, igyekszem. Versenyzésre alkalmas sportpisztoly markolatához biztosan kellene mintát venni. De ennyire bonyolult munkám még nem volt. Többnyire a saját kezemhez viszonyítok.
Egyetlen illető volt, aki elugrott hozzám Bp.-ről (80km + vissza), hogy még a felületkezelés előtt megtapogassa a markolatot. Ott helyben a kezéhez is lett igazítva. Így (lenne) a tiszta sor.
Sarokcsiszolókon viszonylag ritka az a múanyag védő a gép orrán ami a képen látható. Most kíváncsiságból végignéztem a Dewalt gépek képeit és egyiken sem találtam. A polírozógépükön viszont ott van. :P
A másodiknál feltűnt, hogy fejnélküli. Az elsőnél nem találtam ilyen kitételt. Akkor az lehet, hogy "fejes" szögeket is be tud lőni? Vagy csak nincs kiemelve ez a magától értetődő dolog?
Ti melyiket választanátok? Én laikusként csak a 25-64mm (1.6mm) -- 15-50 mm (2 mm) különbslget látom.
Akkor gondolom a jófogásos csókák ezeket felvásárolják és hirdetgetik tovább ?
Nekem van egy Skil (egy szar) és egy kisebb Metabo flexem, nekik egyforma, de a Ryobi akkus flexnek hasonló átmérővel bizony nem ugyanolyan a menete. Drótos fazékkorongot akartam átszerelni és nem sikerült. Nem mértem meg a meneteket még sajnos.
Én már 2-szer futottam bele Lidl-nél sátras kirakodóvásárba. Egyszer Siófokon, egyszer Csepelen. 3-4 napig tart, felhúznak nagy sátrat, és minden tartós fogyasztási cikket, ami felhalmozódott, bagóért kiárulnak. Régebben volt náluk akcióban bicajos hátizsák 5e Ft-ért, akkor nézegettem, hogy nem is rossz ár (hasonló máshol 8-11e Ft), de aztán nem vettem meg. Na, a csepeli sátras vásár során kemény 1500 Ft-ért utánam dobták.
Szerszámgépek is vannak ilyenkor brutális leárazással, de mikor én ezekben jártam, már csak olyan gépek voltak, amik vagy megvoltak (pl rezgőcsiszoló de 2e Ft-ért) vagy olyan, ami nem kell (láttam magasnyomású mosót azt hiszem 8e-ért). Persze ezek is mind garanciával.
Szóval az el nem adott termékeket így passzolják el.
Úgy tűnik, ilyen helyekre kerülnek az el nem adott darabok. Én a kombigyalut anno az Aldiban többszörös leárazás után vettem akciós ár - 10.000 Ft-ért. Lehet hogy visszavitt példány volt, mert a doboza ki volt bontva. Egyik ismerősöm rendelt ebből az Akciooooooooo -ból, ha megjön, majd megszemlézem.
Ja... Különben első körben egy fürdőszobai sarokberendezés fog készülni. (egy szerkény és egy paraván szerelemgyereke...háta nem is lesz, csak eleje ,alja, teteje, meg a két szélső oldalai) Szennyes gyűjtővel, 2-3 fiókkal, meg valami rugós tolóajtóval ami mögé el lehet rejteni a melósruhát, felmosóvödröt meg efféle dolgokat amiktől az ember fürdőszobája nem úgy néz ki mint a magazinokban :-)
A rugós tolóajtó azért kell, mert pl. a lányom sportot űz abból, hogy amit lehet tárva-nyitva hagy, nem tol teljesen a helyére és a többi. A szobájába már inkább nem nézek be, de a közös területeken muszáj vele megküzdeni ha nem akarok agyf.szt kapni. :-)
Köszi. Ma nem leszek a műhelyben, a cégnél azt akarják hogy dolgozzak. Nem tudom mi ütött beléjük. :-)
De péntektől tovafelé majd megint foglalkozom vele.
Ez a bogaras anyag, igen. Leginkább a súly mérésével lehetne pontosan megtudni ( és annyira azért nem vagyok kíváncsi, bár éppen lehetőségem volna rá), hogy mennyi a bogárból, szélezésből eredő veszteség. De így saccra kb. 40-50 százalék lehet belőle összesen amit odaadok a comcédnak a tűzre. (nem is érzi át mily értékes lángok mellett melegszik :-) ) A maradék így is megérte, de azért vigyázni kell az ilyen fa vevésekkel... nagyon könnyen csúszhat a dolog " a nem érte meg " kategóriába.
Érdekes még mennyit számít 15 decibel különbség.
Ennyivel hangosabb a kézi gyalus megoldásom, azt mégsem bírtam használni csak fülvédővel. Nyilván ehhez a géphez is fel fogom venni, de pár percet simán ki lehet bírni mellette anélkül is.
Nos, hogy teljesen oszinte legyek, es kozben ne bantsak meg megsem senkit aki mashogy gondolkozik mint en, megis tavolrol nezve a dolgot, hogy ne legyen egyoldaluan merlegelve, vagy hogy el legyen tulozva egyetlen szelete a temanak egy adott perspektivabol nezve, szerintem erdemes lenne elgondolkodni azon a kozjo erdekeben, hogy elfelejtettem mit akartam mondani..
Nekem van egy fordulatszabályozós flexem, aminek 14mm-es, menetes csatlakozása is kiépített. Így a polírozáshoz is fel tudom fogatni a polír korongok alá való, tapadófelületű tárcsát.
Lehet, hogy Nálad van az igazság. Arra biztosan emlékszem, hogy az ALDIban a rájuk ragadt dolgokat még kissé lejjebb nyomva árulják tovább, de az egy másik bót.
Ha belekotrok az emlékezetembe, nem vagyok benne biztos, hogy a LIDL-ben is láttam ilyent, lehet, hogy csak összemostam fejben.
Ehh ez tényleg szép! Használd egészséggel - meg mindig legyen jó sok faanyag és és éles gyalukéseid :)
Ez a dió az a bogárrágta dió amiről nemrég írtál? Mármint annak a használható része. Mi készül belőle ha nem titok?
Apaf3j kolléga írt/kérdezett, én meg csak online "tapasztalattal" tudtam neki szolgálni, de aztán kiderült hogy neki PT260 van, nem ADM. Azt írta hogy az etető egyik sarka lóg fél mm-t. A PT260-nak csak az egyik oldala zsanéros ahogy látom, a fogadó. De ha annak is fix a zsanéros része, és ha az etető "fix" sínen süllyed-emelkedik (azaz az nem állítható, bár ez elég fura lenne), nemtom hogy lehetne a fogadót vele teljesen párhuzamba állítani. Már ha a forgó zsanéros oldal tényleg fix. Tényleg? Most csak magam elé próbálom képzelni az egészet, de ha a zsanér fix akkor csak egy tengtely mentén tudod a 2 csavarral állítani az asztal síkját.
Metabón ez relatíve egyszerű, nagyjából 2-2 hernyó a két (etető-fogadó) oldalon, azok 2 oldalán - a megfelelőt tekergeted amíg minden klappol.
Hoppá. Mesélj! Bár nem tudlak elképzelni hosszú szakállal :D
Én egyszer sikeresen leégettem tesóm - elvileg profi - poliírozógépét. Hiába, ha szerelmes az ember .... excsajom napszítta Puntóját políroztam ki. Szép lett ... amíg le nem égett a Makita-> 30e Ft-ba fájt a a javítása. Kellett nekem rátehénkednem, tesóm intelme ellenére. Azt hittem attól jobban políroz :-O Ráadásul öcskös megdobott csomó jó drága 3M polírpasztákkal is, és mondta hogy higgyem el az fog dolgozni, meg a polírgép. Addig hittem neki míg látta hogy csinálom, majd miután elment okosabbnak hittem magam :D
Ha ezt tudom, akkor jobban kifejtem az alábbi hozzászólásomban :D
Szóval Parkside 3 az 1-ben multi csiszoló (excenter, rezgő, delta/vasaló forma) Black Friday alkalmával volt 10e-ről leárazva 7-re. Ez prospektus szerinti "leárazás". Aztán maradt pár darab, de gondolom nem akarták ide-oda átcsoportosítani, és leárazták 5500-ra. Szerintem a bolt egyedileg. Vagy központ utasított. Tökmindegy. A 6990 át volt húzva, és rá volt nyomva, egy azt hiszem 20%-os leárazás. Sehol nem láthattál ilyet hirdetve.
Az egymásba illeszthető munkalámpát (duplafénykard) is leárazva vettem. Az most mindegy, hogy hülyeség volt, de azt is 20%-kal olcsóbban vettem, mert utolsó darab volt, és a bolt szabadulni akart tőle. Az meg Workzone, szóval Aldi-s.
Tulajdonképpen ha csak annyit írtál volna le, hogy te még sosem láttál leárazott gépet, akkor abba senki nem kötne bele. De Te a saját tapasztalataidból kijelentetted, hogy: "Garantáltan NEM LESZ!" Erre mi szükség? Te fogod garantálni? Vagy az aldi/lidl? Most keresgéljem elő a számlákat, hogy de bizony, én vettem leárazott fűszerboltos gépeket? Akkor megnyugodnál?
Te mit láttál vagy nem láttál, az semmit nem jelent abból a szempontból, hogy mi létezik vagy sem.
Húhh, most nagyon nagy alapigazságot mondtál ki.
Ezt a mondatodat lefényképezem a monitorról - hogy megmaradjon nekem későbbre is - annyira értékes. Lehet majd egyszer pont a te valamelyik hozzászólásodhoz fogom fűzni.
Na idefigyelj:
1) Minden esetben még elöljáróban hozzátettem azt, hogy a kijelentés CSAK arra vonatkozik, amit személyesen láttam-tapasztaltam.
Innentől kezdve, (ha ez így volt - márpedig így) akkor a mondókám "univerzális alapigazságába" belekötni - minimum faszság.
2) Az se igaz, hogy semmit nem számít, amit egyik, vagy másik ember tapasztal... vagy akár nem tapasztal.
Én 10 éve szinte heti vendég vagyok a Lidl-be (az Aldiba kevésbé) - de ha csak egyszer láttam volna leárazott gépet 10 év alatt, azt is megírtam volna - hogy igazoljam a kolléga feltevését a leárazással kapcsolatban.
Neked meg külön figyelmedbe ajánlom a saját hozzászólásaidat - mert kevesen szoktak olyan határozottan kijelenteni dolgokat, mint te - ezért ajánlom, hogy kezeld a helyén azt is, ha valaki konkrét tapasztalatot oszt meg valakivel (pláne ha nem te vagy annak a címzettje).
Nálunk pl. az akkuscsavarozó le van árazva 12-ről 11-re talán (vagy 11-ről 10-re), egy-két darab van belőle. Ja, aldi. Mostl láttam, van egy gérvágó, meg egy asztali körfűrész, az titánium, 100ezer. Hmm. Na erre mondom azt, hogy azt ott én biztosan nem.
+1, én is láttam már leárazott gépeket ezekben a zöldségboltokban. Általában nagyobb méretűket, anno egy forgácselszívó vásárláson még el is gondolkodtam, de aztán elvitték mind, leárazva.
De az, hogy Te mit láttál vagy nem láttál, az semmit nem jelent abból a szempontból, hogy mi létezik vagy sem. Normális indukciós tűzhelyet sem láttál, de attól még van olyan.
Van ilyenem, kb. 200 kekszet már helyeztem el vele. Nem hibátlan, vannak benne kottyanások, a beállítása sem annyira patent, de odafigyeléssel használható. Annyit megért.
Mondtam: én leárazott gépet (a Lidl-be, legalábbis) SOHA nem láttam.
Pedig volt olyan, hogy szemmel láthatóan legalább 30-40 fúrógép volt még a nyakukon, amikor zárult az akció. A gépeket 1-2 nap múlva elvitték (valahova) - de leárazva egy szálat sem láttam belőlük.
Szerintem ez nincs benne az üzletpolitikájukba :-))))
Ha a fűszerboltjainkról van szó, akkor cáfolnám. Én már láttam párszor leárazott gépet, igaz ritkán maradnak meg ezek a cuccok 2-3 hónapig a polcokon, főleg mióta nemzeti sport lett sokak számára Parkside gépeket vásárolni. De bizony én a P. porszívómat leárazva vettem anno (most meg reggel sorba kell állni érte) és egy éve csak a leárazás miatt vettem egy Workzone láncfűrészt. Régebben akadtak 30% körüli leárazások, most inkább azt látom, hogy 1-2 ezrest engednek az árból.
Szóval, ha két hónap alatt nem megy el valami, akkor bizony leárazzák, de kétségtelen tény, hogy előbb mintha visszakerülne az elosztóba.
De ha ezeken a helyeken hegyekben áll a cucc, akkor januárra lesz az olcsóbb is ott.
Garantáltan NEM LESZ!
Én legalábbis még SOHA nem láttam még elektromos kisgépet leárazva ezeknél. Még akkor sem, ha nyilvánvalóan a nyakukon maradt jelentős mennyiség - akkor sem.
Vagy átcsoportosítják oda, ahol elfogyott, de akár még külföldre ás átdobhatják, olyan országba, ahol szintén jelen vannak.
Vagy visszaviszik a központba és egy következő akciókor megint piacra dobják.
Ez nem élelmiszer, ez nem jár le - a gari is a vásárlás napjától szól - tehát semmi akadálya kivárni vele.
De hogy nem teszik ki spec-akcióba olcsóbban - az (eddig legalábbis) nagyon biztos volt.
Hazakerült ma a Bernardo gyalu. Hála Computergurunak a szállításért. (Remélem hazataláltál, elfelejtettem mondani hogy az utca közepén lesz hely ahol fordulj vissza a futóval)
Röpke legelső próbálkozásra is majdnem tökéletesen sikerült vele a munka, sokkal könnyebben fog menni vele a táblásítás ! (nagyon szép anyag ez a dió fa)
Valaki írt a napokban az asztal állításról... Mindkét asztal alatt, ahová csukódik ez az alábbi három csavar van. A két kicsi által kijelölt síkra ütközik fel , a nagy pedig az excenteres szorító ellendarabja. Én amennyire látom a zsanér oldal fix, ezekkel kellene hogy lehessen pontosan beállítani...
"A videói valóban jól össze vannak toldozva-foldozva"
Azért tudod mennyi okosság kell ahhoz, hogy egy ilyen videó flott legyen? Ez egy ügyes srác. Csak tényleg kíváncsi lennék mivel foglalkozik, ha jut ideje ilyen videókra is. Mert az, hogy Matthiasék esetleg megélnek ebből, egy másik történet. (nekem persze nulla ismeretem van arról, hogy vloggerkedésből meg lehet-e élni, mi a minimum nézőszám, stb. - azért nem tettem kérdőjelet ide, nehogy szétoffoljuk a topikot. )
Megnéztem a fickó összes videóját. De nem is azért mert jó ez a kerekes asztalos szorító (de jó ötlet egyébként) hanem mert annyira jól van megcsinálva a videó, hogy kíváncsi lettem, ki ez az emberke? Nagyon tisztelem azokat, akiknek született érzékük van az ilyesmihez. Jól áll a kezében a szerszám, kreatív, érzéke van az operatőri munkához, nem dumál, mégis mindent láttat, és úgy mellékesen a csatornájának a fejléce is nagyon rendben van grafikailag. Szinte biztos vagyok abban, hogy van valamilyen design végzettsége, már csak arra lennék kíváncsi, hogy mi az, amiből meg is tud élni?
Nálam ez a kategória akkor is lélektani határ felett van. Ha ennyit szánok egy gépre (ritka), akkor elmegyek a szerszámáruházba, szerencsére megyeszékhelyen két komolyabb is akad. Saját (rugalmas) szervízzel akár, ahol magával a szervizes szakival tudok értekezni (pl. makita).
Főleg azok után, hogy az aldiban a többezerért árult felmosószetthez a fogyóeszköz mopra az mondta a kp-i ügyfélszolgálat, amikor felttem a kérdést, hogy ha nem árulják, akkor a tartalék (második) kidobásakor kidobjam-e az egészet, hogy kb. igen. Ez egy VICC. Szar vicc, nem volt kedvem röhögni rajta. Ha nem is árulják folyamatosan a fejet (ami kb. az a kategória, mint a porszívónál a hepa szűrő), tudjon mondani olyat, amivel kompatibilis.
De ezt azt hiszem már kitárgyaltuk. Az élettartama (garancia) alatt lehet, hogy jó vétel, de utána egycsapásra megszűnik az előny.
Szerintem az ALDI-s 6 darabos fafúró készlet nagyon durván túlárazott. Az általad is említett Abraboro (ami azért elismert márka) 200 forinttal drágább. De ez 18 részes! 6 darab kőzetfúró, 6 darab fafúró és 6 darab fémfúró.
Nem számoltam ki pontosan, de Abraboro-ból darabonként vásárolva is kb. fele árból jön ki az ALDI-s készlet... Szóval ez az új üzletpolitika nekem nagyon nem tetszik.
Már volt szerencsém javítani kék Bosch akkus fúrót, szénkefe kopással. A bronzok csutkára lekoptak.
Sajnáltam nagyon azt a gyönyörű motort. Úgy össze volt gyógyítva, hogy esélyem sem volt normálisan szétszedni. Szerencsére a srác ki tudta cseréltetni a melóhelyén.
Rozsdamentes acél szár. Rajta a horony szabályos, ép. (Van egy régi szögmérőm. alu száras, gyalázatos horonnyal, nem érdemes használni,bosszantó.)
Mindhárom idom szépen megmunkált. Mindkét vízmérték pontos, a szögmérőn és a derékszög/gér kombón. Rugózott réz szorító csavarok és réz recés anyák. A derékszög szárából kicsavarható karctű.
Itthon a központ jelölő/kereső nélkül is többe kerülne.
A negatívum, hogy a mart felületek éleit finoman le kell sorjáznom majd. Most készítem a kerekes szorítómat. Annyi változtatással, hogy nem a végét fúrom be. Oldalt fúrom be a szárat és az álló pofát, átmenő csavarral. L alakú profi megy hozzá.
Ja, és találtam egy fasza önbeállós kis kereket. Ezzel könnyebb lesz kanyarodni.
Most lelkizek, hogy melyik szorító legyen az áldozat. (Mintha kerekestől nem lenne használható. :-))) ).
"Én a 3999 Ft-os, 6 darabos fafúró készlettől dobtam egy hátast."
Már úgy értve hogy magától a látványtól vagy megvetted és rossz a tapasztalat?
Csak mert el kell hogy mondjam, nekem nagyon kellemes a tapasztalat vele. Legalábbis az a rövid tapasztalat ami eddig volt.
Az élszalag is olyan ... nagyon éles, a "pontozóhegy" vagy mi középen kellően hegyes. Nem látsz sorját rajta, olybá tűnik hogy az anyag nem azért olyan,amilyen mert befestették valamivel. És ami a fontos: nem ütnek!
Valamikor, 1-2 éve vettem egy PowerFix készletet, az nem hatos hanem több szárat tartalmazott. Az Aldiban (?) asszem. A lényeg, hogy fűszerüzletis volt az is. ~2kHUF-ért. Nem találtam egy szárat se a készletben, ami ne ütött volna. És a kidolgozottságuk ennek a közelébe se ért.
Ezt csak azért, hogy nem mindegy, mihez hasonlítod a 2x-es árat :) Egyébként nem azt akartam mondani, hogy mindenki mostazonnalrögtön rohanjon a lidlibe és lapáttal szórja be ezt a fúrószár készletet. Csak annak, aki csalódott már a "default" fúrószárakban, és vágyik egy kicsit jobbra. Tudom, ennyiért majdnem abraborot kapsz és akkor már miért ne azt. Nos nálam akkor azért, mert ott jártam és szeretek kísérletezni. És hogy még őszintébb legyek: muszáj volt a 35e Ft-ot feltornáznom 50-re hogy elmondhassam mennyi minden hülyeséget tudtam a WZ Titanium vs. PS Premium árkülönbségből venni :D Pl egy kb. 5. bitkészletet is. Meg a fúrószárból rögtön kettőt, hogy ha ez is sz*r lenne, duplán anyázhassak. Meg faternak egy bőr pénztárcát szülinjapjára.
Menten besz*rok. Keresgéltem a PowerFix szárakra, nem hiszem el hogy ilyet árverésen is árulnak :D "eredeti dobozában", hiányosan, ezerkéccázért ( :-O ) kikiáltási áron.
az emberek az aldiba meg a lidl-be alapvetően két dolog miatt mennek be: kaja és "kacat", apróság, párezer forintos bizbaszok.
Ebben igazad van - de ez inkább csak a kezdeti időkre volt érvényes.
Ugyanis ezek a diszkontok voltak annyira kitartóak a kisgépek és szerszámok forgalmazása terén - hogy ma már "fűszerüzletben gépet vásárolni" teljesen megszokott dolog (nem úgy mint évekkel ezelőtt, amikor még mi is jókat viccelgettünk ezen).
Vannak "műhelyes" barátaim (akik megélhetési szinten is ilyen-olyan szakmunkákból élnek) - és bizony már náluk is teljesen megszokott látvány már egy-egy "fűszeres" kisgép, szerszám, vagy eszköz. Ez nem volt mindig így.
És még valami: ez a 35 ezer ez bizony már nem az ezelőtt 5-6 éves 35 ezer. Akkor ez még sok pénznek számított egy fűszerüzleti bevásárlásnál... ma meg....
Látom én kosarakat, meg hallom a "poénokat" amiket a kasszás-csajok mondanak be, amikor sorban állok a kasszánál.
Ma már teljesen megszokott egy délutáni bevásárlásnál a "Tizennyolcezer-hatszáhúsz lesz. Kártyával teccik fizetni?" - úgy, hogy semmilyen nagyobb darab nincs a kosárban - csak a napi szükségletek.
Egyrészt a pénz is inflálódott, másrészt meg az emberek sem annyit keresnek már, mint 5-6 évvel ezelőtt -(bár még ma is geci-kicsik a fizuk, de akkor is).
"Már maga a "kefétlen" motorok alkalmazása is sokat elárul a pozitív tendenciáról - ugyanis ez a technika még a nagy márkáknál sem magától értetődő - sőt, talán ma még ritkaságszámba is megy."
Pedig több óriási előnye van.
1. nem kell a drága kommutátor
2. nem kell a drága tekercselt forgórész
3. kell egy olcsó elektronika aminek az élettartama programozható.
4. Ez az olcsóbban gyártott gép sokkal drágábban eladható, mint a kefés. (Jó marketing)
30-50 ezerért márkás szénkefés gép vásárolható.
Még nem volt a kezemben szénkefe hibás gép. Ha nem cserélhető a szénkefe, ami sokszor bronz, egy komplett motor max. 10 ezerből kijön Kínából rendelve.
Ebben biztosan igazad van, de - most eltekintve attól a nyomozati anyagtól, hogy akksist lehetőleg soha többet - az emberek az aldiba meg a lidl-be alapvetően két dolog miatt mennek be: kaja és "kacat", apróság, párezer forintos bizbaszok. Ezt nagyon jó érzékkel egészítették ki olyan cuccokkal, ami hasznos, ár/érték arányban nagyon jó (khhmm), de a lényeg, hogy árban messze a szerszámboltos cuccok alatt van. 35-ért egy csavarozó szerintem messze nem ez a kategória, ennyiért az akméban is veszek, és itt már eősen bejön a bizalom, az alkatrészutánpótlás, a szervíz és a hozzáértő eladó szempontja.
Az axminster fűrész alapvetően ugyan az mint a holzmann ts250, csak mások a kiegészítők hozzá. Nekem ez utóbbi van, más kategória mint a műanyagházas gépek.
Nagyon stabil, teljesen sík az asztala (szürkeöntvény), a csúszósín nem kotyog a horonyban, aszinkron motor hajtja szíjjal, így sokkal halkabb. Persze valamivel drágább is mint a hordozható gépek.
Amiért a negatív véleményeket kapja az a nem elégséges elszívás, és hogy összeszerelés után el lehet tökölődni a beállításokkal. Mindkettő igaz.
Amiért nekem még szimpatikus volt, hogy a csúszószán mindkét oldalra felszerelhető, így balkezeseknek is jobban kézre áll.
Hosszútávú tapasztalatom nincs a géppel, még csak pár projektre használtam, úgyhogy a fentiek ennek figyelembevételével érvényesek :)
A Parkside Performance család hegyekben állt Jászberényben. Az árcédula után a dobozát sem nézték meg...
Pedig szerintem ez hiba (a vásárlók részéről).
Egy hobbista egy ilyen jellegű gépet igen sok évre vásárol (az enyém konkrétan vagy 6 éves...de intenzív használat mellett is köszöni jól van) - és ha így van, akkor nem igazán releváns a (voltaképpen nem egetverő) árkülönbség.
A Lidl egy rohadt nagy cég - értenek a kereskedéshez - és ha meghozták a döntést a "Premium" kategória bevezetésére - akkor garantáltan jól körbejárták a témát és nagyon alaposan egyeztettek is a gyártó-beszállítókkal is.
Már maga a "kefétlen" motorok alkalmazása is sokat elárul a pozitív tendenciáról - ugyanis ez a technika még a nagy márkáknál sem magától értetődő - sőt, talán ma még ritkaságszámba is megy.
Még szerencse, hogy csak arcszőrzetről szól az illusztráció - és nem mondjuk letolt gatyával mutatja a hősünket, hogy mit művelt vele a helytelenül használt flex :-)))
Egyébként egyszer engem rendesen tökönvágott flexelés közben egy, a satuba nem elég erősen befogott alumínium darab.
Én a 3999 Ft-os, 6 darabos fafúró készlettől dobtam egy hátast... Úgy látom, hogy amire ráírják, hogy "PRÉMIUM", annak az árát automatikusan szorozzák kettővel.
Aki valóban jobb minőségű gépet, szerszámot akar venni, az szerintem a nagy márkák között fog válogatni. A hétvégi bevásárlás keretében nem sűrűn potyognak a kosárba csavarbehajtók 35-ért, meg akkus körfűrészek 45-ért. Akármennyire is "prémium" kategória.
Az alsó-középkategóriás barkács cuccok 15-18 ezerért. Az adható el, azért ökölharcig is képes volt elmenni az érdeklődő nagyközönség.
A Parkside Performance család hegyekben állt Jászberényben. Az árcédula után a dobozát sem nézték meg...
Valószínűleg szórni fognak a vélemények, vannak itt a fórumon olyan profik, akik a gyengébben összerakott gépet is úgy körbeépítik, hogy jobb lesz, mint egy profi cucc.
Én alapvetően azon az állásponton vagyok, hogy elég nekem az asztalosságot megtanulni, gépet nem akarok építeni, megveszem a jót.
Bernardo/Holzmann egy kínai márka, ugyanazon a gyártósoron készül csak más a címke rajtuk. Nem egységes a minősége, van amiben szerintem nagyon megéri az árát, van amiben nem.
Az itt is említett ADM260 kombi gyalu szerintem nagyon jó, ebben az árban nem nagyon lehet jobbat kapni. Nekem van egy oszlopos fúróm is, maximálisan meg vagyok vele elégedve, illetve egy Holzmann korongcsiszolóm, az is szuper.
De a fűrészgépük egy kalap sz*r. Még az 1 millás kategória is ipari hulladék, nekem egy új lapszabásszal gyűlt meg a bajom, vissza is küldtem. A szán vágáskor 1 centit kilengett, állandóan elállítódott, elszívása gyenge, csak a baj volt vele.
Szerintem van a hobbista Dewalt, PTS 10 és utána többször annyiért a profi Robland, Felder, Altendorf és talán Hammer is.
Ha jó árban akarsz minőségi vágásokat csinálni, de nem akarsz csillagászati összeget rászánni, akkor vegyél egy Festool merülőfűrészt és egy MFT asztalt. Azzal tudsz szélezni, táblás anyagot leszabni, derékszöget vágni, nútolni, szóval szinte mindent.
Gyalupadot építs magadnak, amit a boltban lehet kapni az vagy többszázezer forint, vagy nem elég jó.
Én kezdésnek még egy marósztalt építenék és vennék egy Triton TRA001 marógépet. Ennek nem kell lift, mert be van építve, nem drága és ipari munkára is alkalmas.
Köszönöm minden válaszolónak a konstruktív tanácsokat. A multigép az állítgatás miatt felejtős lesz. A DEFÉM túl nagy... Telepített gépet szeretnék, de a Bosch is szimpatikus, nyitott vagyok a jó megoldásokra, csak el kell döntenem melyik kompromisszumot válasszam. Bár ahogy rákerestem, egy ausztrál oldalon nagyon sok véleményt találtam róla, és ebben a kategóriában inkább a DeWalt 745-öst javasolják precizitás szempontjából. Erről mi a véleményetek?
Ismeri valaki? Egy magyar vásárló is van a véleményezők között. Bár az 1500W gyengének tűnik (?), viszont öntöttvas az asztala, masszív (80 kg állvány nélkül) és alapvetően elégedettek vele ill. a kereskedővel.
Anélkül hogy látom fizikai valójában, nem tudom merjek-e bármit is venni...
Egyelőre informálódom tovább és olvasgatom visszafele a fórumot :)
Szerintem meg nincs olyan magyar szó, hogy széftikár, de legalább ezerszer hallottam már forma1 közvetítés közben. Minden alkalommal feláll a szőr a hátamon. Persze ennek is van tökéletes magyar fordítása, ráadásul ezt mindenki ismeri, és nem is szakszó.
Én az Aranyláz Alaszkában sorozatot követem, a másik a kedvencem a Royalty, ezt az évad első részében el is mondták, hogy járadékot kell fizetni a bánya után, na onnantól mindenhol a magyar műsör az angol szót használja, amit egyrészt aki nem látta az első rész első mondatait fogalma sincs mi az, másrészt legyen már annyi hogy a járadék szót használjuk és értelmes magyar mondatok lesznek a műsorban.
Én már kezdek a falnak menni, amikor A Discovery-n a torch-ot fáklyának fordítják állandóan....,
A minap giga-hajókról volt szó, hogyan "parkolnak" be a százezer tonnás konténerszállítók a szűk kikötőbe.
Persze ehhez a főszereplő a révkalauz (vagy révkapitány)- aki a kikötőbe-rongyolás (vagy inkább araszolás) idejére teljesen átveszi a parancsnokságot a hajó eredeti kapitányától.
Bőven mutatták is a munkáját, részletezve a feladatait, stb. meg példákon mutatva, hogy is megy ez a kikötés ilyenkor.
Na mit gondolsz minek fordította a (vélhetően tarisznyás-bölcsészlány fordító) a "révkalauzt?
"Segéd"-nek, bakker. De vagy 100x.
A "segéd" felszáll a konténerhajóra, a "segéd" elfoglalja a helyét a parancsnoki hídon, a "segéd utasítja a kormányost és a gépházat"...
...és ez a "segéd"-ezés ment vagy 20 percen keresztül, hogy a végére már majdnem bevágtam a szódásüveget a képernyőbe, annyira pipa lettem.
Nem azért, mert a hülye fordító fogalmatlan...hanem mert nincs a csatornánál egy helyi supervisor, aki ezt megfogná még publikálás előtt.
Azt írja hogy pénzt is akar keresni vele. Akkor már kiesik a kombigép.
Minden munkafázisnak külön gép kell motorral kapcsolóval beélelmezéssel .
Egy napot eltölt a beállítással aztán csak sorbamegy a gépeken és kész is a végtermék. Ha termelni akar nincs idő hurcolászni a motorokat álítgatni a gépeket de akár a konnektorba cserélgetni a dugaszokat se.
Engem az zavar a mostani fordításban, hogy még nem tudja kielemezni a mondat környezetet, így például a szakszavakat elég rosszul fordítja, nem a szövegkörnyezetnek megfelelő szakszavakat használja.
Ne félj semmit, mert a számítástechnikai szakszavaknál egyet nem hibázik.
Hiába na: szoftveresek írják - szoftvereseknek :-)))
De az biztos, hogy más szakmákban (pl. kamion, mérőműszerek, stb.) hülyét lehet kapni attól, hogy fordít egy-egy szakszót.
Én a munkámhoz természetesen nem használom - de néha tesztelem mit tud - hát valóban, sokat fejlődött pár év alatt.
Lehet, hogy én is megelőztelek volna benneteket mert frissiben olvastam, törtem is rajta a fejemet végül lebeszéltem magamat, mert nincs elég helyem :(
Én már kezdek a falnak menni, amikor A Discovery-n a torch-ot fáklyának fordítják állandóan, pedig lángvágót használnak az illetékesek. Ez pl. egy tipikus amerikai szleng szó.
szakszavakat elég rosszul fordítja, nem a szövegkörnyezetnek megfelelő szakszavakat használja
Ez még profi fordítóknál sem mindig jön össze :) Kb. 8 évig szakmai lektorként és időnként fordítóként is működtem, angol-magyar számítástechnikai területen. Anno, amikor a metro építésnél a nehézgépek használati utasításának francia nyelvből fordítását olvastam, sokszor majd leestem a székről, úgy rázott a nevetés, utána meg bosszankodtam, hogy mekkora marhaságokat adnak egy gépkezelő vagy szerelő kezébe ...
Minden szakmának megvan a maga szlengje - még területi eloszlásban is nagy különbségek lehetnek, azonos nyelvi környezeten belül. Gondolj csak srudolf néhány hozzászólására :)
Ezt a bernardo kombi gépet csak akkor vedd meg, ha van időd mindig átszerelni és beállítani a gépet. Ez jóval több időben mint utána elvégezni rajta egy műveletet. Ezért nem jók a kombi gépek. Negyed óra az átszerelés + pontos beállítás + próba, utána meg 1 perc alatt kész van az elvégzendő művelet. Ez csak akkor hatékony, ha nagyon sok darabot kell egy alkatrészből elkészíteni. Én ezt még barkács célra sem venném meg pont emiatt, még ha lenne rá pénzem is bőségesen. A másik nagy hibája ezeknek a kombi gépeknek, hogy 1-2 db motor hajtja meg az egész rendszert, ha valamelyik rendetlenkedik vagy meghal, akkor az egész gép hasznavehetetlen lesz.
Sokkal jobb szerintem, ha különálló gépeket vásárolsz. Ha komolyabb körfűrészre vágysz akkor vegyél egy használt öntöttvas asztalú körfűrészt, 200k körül már szokott lenni eladó.
Ezt sokan dicsérik, de cigaro úgy látom telepített, komolyabb gépben gondolkodik. Kérdés, hogy szürkeöntvény gépből mi az, ami belefér? Lehet, hogy érdemes lenne a használtpiacon is szétnézni. A többfunkciós gépeket kevéssé ismerem, félek is tőlük, az öszvér megoldások gyakorta nem célszerűek.
Én ha ma kezdenék szerelkezni, akkor igyekeznék multit venni. A napokban, hogy gyalut keresgéltem bele is botlottam idehaza is kettő használtba.
Az egyik egy Robland 310-es volt 690-ért.
Benne normális körfűrész, marógép és kombi gyalu külön motorokkal. Mondjuk még ehhez is kell egy és más, pl. valami haladósabb csiszoló berendezés, meg valami szalagfűrész amivel kanyart is tudsz vágni... de azért nem olyan drága ha jól meggondolja az ember. Bár sokan ódzkodnak a kombinált dolgoktól, de sztem egy ilyen Robland túl rossz nem lehet.
A saját "kombi gépem " amit magam építettem sem került kevesebbe a beépített kézi gépekkel együtt 150 ezer forintnál és azért ez barkács. Használható, sőt még egyes dolgokban akár jobb is mint az elérhető árkategóriájú bolti gépek. (pl. rámegy és el is bírja hajtani a 350-es lapot, amit lehet dönteni is ).
Viszont pl. eladni még annyiért sem nagyon lehetne amennyi anyagot beletettem.
Egy profi kombi gép viszont sztem bármikor jól eladható.
Ha viszont teli vagy hellyel és kényelmesen elfér, plusz van ipari áramod, akkor akár békebeli célgépeket is összevásárolhatsz (pl. Defém cuccokat szoktak árulni nem is olyan drágán). Szállítani nehéz, de azt az öntvény vázat ami azoknak van nehéz pótolni...
A magyarra fordítási képessége is rengeteget javult az utóbbi időben. Régen a lefordított szöveg csak egy durva szavankénti fordítás volt, most már elemzi a mondatokat és megpróbálja több kevesebb sikerrel megfelelő sorrendbe rakni a szavakat a jobb érthetőségért. Kinai nyelvből például meglepően jól tud már fordítani magyarra. A kórei veblapot próbálkoztam ma fordítani vele, az kevésbé jó még. Az orosz nyelvvel is elég jól elboldogul már, de van még hova fejlődnie. A spanyol és portugál nyelvekről is szoktam fordítani vele magyarra, azok még elég gyengék.
Engem az zavar a mostani fordításban, hogy még nem tudja kielemezni a mondat környezetet, így például a szakszavakat elég rosszul fordítja, nem a szövegkörnyezetnek megfelelő szakszavakat használja.
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Asztali körfűrészt vennék, a következő felhasználásra: kicsi otthoni bútorok (kisebb komód, dohányzóasztal, cipőtároló, polc, beton lépcsőfokok burkolata, képkeret, és mindenféle kisebb kütyük) illetve elképzelhető hogy egy komplett fa lépcső is lenne, keményfából. Amit rászánnék, az 2-300K, Bernardo-t nézegettem, a 250-es szériát. Olvastam róla mindenfele jót-rosszat, itt is és máshol is, de leginkább keveset ahhoz hogy felmérjem elegendő lesz-e a célra. Igazából ha 300K-nál kicsivel többe kerülne, az sem feltétlen baj, de úgy látom hirtelen ugranak az árak, és jönnek a 2-3-5-sok ezer Euro-s profi faipari gépek.
Sokat dolgoztam fával, de inkább csak ácsszerkezeteket mint pl. a saját házam tetőszerkezete, és asztalos szakkörre is jártam anno külföldi középiskolai évem alatt (nagyon profi műhely volt, megtanultuk az összes gépet...), valamennyire képben vagyok, meg mérnök is vagyok, de alapvetően asztalosként tök kezdő.
A multi gépek elsőre túl drágának tűnnek, de mivel fizetős munkám is lenne, lehet-lehet-lehet hogy meggyőzhető lennék pl. egy CWM 250R ötfunkciós Bernardo gépről (2450 Eur). Ha beleszámítom a matekba, hogy a fűrészen kívül kell majd gyalupad, vastagoló, egyengető, idővel egy maró, állványos fúró, akkor majdnem olyan mintha multigépet vennék. Illetve a multigép kisebb helyen elfér, mint 3-4 különálló berendezés, és jó masszív. Azt nem tudom, hogy ennek a belépő szintű multigépnek a tolóasztala, párhuzamvezetője jobb minőségű-e mint a hasonló kategóriájú sima asztali körfűrészé... ugyanis arról olvastam negatívumokat.
Alapvetően biztosan nem ebből fogok élni, viszont tudom milyen bosszantó és időrabló rossz minőségű szerszámokkal dolgozni akármilyen szakipari munka vagy hobbi esetén. Tehát összefoglalva az a kérdés, 200k HUF körül maradjak az otthoni barkácsolásnál, vagy fizetős munkába belevághatok, ill. mi az az árkategória amivel úgy lehet dolgozni hogy az ember ideje nem azzal megy el hogy azt keresi hol ment el a derékszög, meg a gépeket állítgatja, hibákat javítgatja...
3.1.2 Der Arbeitsplatz Wählen Sie einen passenden Platz für die Maschine; Beachten Sie dabei die Sicherheitsanforderungen aus Kapitel 2. Der gewählte Platz muss einen passenden Anschluss an das elektrische Netz gewährleisten. Vergewissern Sie sich, dass der Boden die Last der Maschine tragen kann; die Maschine muss an allen Stützpunkten gleichzeitig nivelliert werden. Man muss außerdem einen Abstand von mindestens 0.8 m um die Maschine rundum sichern. Vor und hinter der maschine muss für notwendigen Abstand für die Zufuhr von langen Werkstücken gesorgt werden.
Angol:
3.1.2 The workplace Choose a suitable place for the machine; Observe the safety requirements from chapter 2. The chosen location must ensure a suitable connection to the electrical network. Make sure that the floor can support the load of the machine;The machine must be leveled at all points at the same time. It is also necessary to secure a space of at least 0.8 m around the machine.Before and after the machine, the necessary space must be provided for the supply of long workpieces.
Azta :-O, nézegetek véleményeket az ikertesóról (HOB 260 ABS). Mekkora nagy büdös egyes az ikertesónak.
Némettudásom a google translate környékén keresendő - szóval egy vicc, ahogy az egyik 260 ABS felhasználó szerint a használatija is (gondolom a Bernardoé sem jobb):
Ez a mondat rögtön szemet szúrt: "Die Bedienungsanleitung ist ein Witz! "
Sajna gopogle translate nem sokat segít a megértésben, pedig ír az etető és fogadóasztalokról is. Pl Az Aufgabetisch arra rájöttem hogy fogadóasztal, fordító nélkül is. Önmagában a fordító is annak fordítja. De ezt hogy "Der Aufgabetisch hat Spiel ..." így fordítja: "A feladat táblában van a játék ..." Hát dankesőn :D Értem hogy van vmi nem kívánt (?) játéka az asztalnak, de így nagyon nehézkes nekem a fordítás.
Na molyolj rajta vagy kérj meg valaki jó németes ismerősöd, hogy fordítsa le, hátha ír valami hasznosat az a mókuska (Perry Cox álnéven).
De a pontos típusát elárulod végre? :) Mert azt még mindig nem tudjuk. Rémlik hogy vettél gyalut, de a típus azért nem maradt meg. Bernardo ... XXX? Akkor PT 260?
HOB 260ABS típusnál a vastagsági állításnál az állítókerék után található egy kúpfogaskerekes derékszög hajtás. Ennek a fogaskerekei spiáterból vannak. Kisebb erőltetésnél is törik a fog. Nagyon gagyi.
Szia, és köszönöm. Az asztalokat egysíkúságát persze egymáshoz képest néztem. A fogadóasztal állítómechanizmusa ugyanolyan, mint az etetőé, (és más, mint az ADM 260-é) azzal sajnos nem vagyok kijjebb a vízből :) A géphez kapott használati utasítás nem sokat ér, és erről nincs benne szó. A neten már korábban megtaláltam a gép (pontosabban a Güde hasonmása) használati útmutatóját, de erről abban sincs szó. Ha sehogy sem boldogulok, akkor lehet, hogy amíg garanciális, kihívom rá a szakembört, és jól megnézem, hogyan csinálja. De igazából jobban szeretném magam elvégezni a beállítást. Talán az ünnepek között lesz időm alaposabban is elmélyedni a dologban.
Fején találtad a szöget megent. Köszi. Igaz németül van, de ilyesmire gondoltam. El szoktam olvasni az ilyesmit, kis időt amúgy is az ismerkedésre szánok majd mielőtt elkezdem komolyabban használni.
Ugyanez az enyém is és az árat tekintve számítottam rá, de amire vettem - vékonyfalú zártszelvényben kulcslyuknyílások csiszolása helyszínen - arra megfelel. Megutáltatták velem a reszelést egy életre a szakközépben...
Egfy másik dololg is eszembe jutott. Ugye nem a késhez nézed az asztalt, hanem a másik asztalhoz képest a kést meg a fogadó asztalhoz képest állítod be. Az is lehet hogy az etető asztal nem állítható úgy, ahogy szeretnéd (bár ezen meglepődnék), akkor meg a fogadó asztalt állítsd párhuzamos síkba az etetővel, és a késeket állítsd be újra.
"As you can see, this Bernardo PT260 jointer-planer is exactly the same machine as the Holzmann HOB260ABS brand ! "
Nézegetve a további lehetséges párosodást, nekem a Holzmann 260 NL tűnik ADM 260-nak. Ezt csak azért, mert pl YT-on is sokkal több értékelhető video jön be, ha Holzmann néven keresed. Lehet hogy ezek egy cég voltak? Vagy csak rename történt?
Mindegy, csak arra akartam rámutatni hogy így több lehet az értékelhető találat, fórumtapasztalat, doksi, stb.
Apaf3j, ha nem adm 260 hanem pl. PT 260, a fenti neked is szól. Úgy látom PT 260-nak nem felhajtható az etetőasztala. Akkor azokat a leszorítócsavarokat kitekerve, asztalt leemelve alatta a sínt, felfekvő felületet nem vmi hernyók szintezik ki? Ki lehet ezt találni sztem doksi nélkül is, nem köll attól annyira "félni" :) Nálam a HC 260 is anélkül állt be.
Félig már magam is ADM-260 tulaj vagyok, megállapodtam a nemrég itt hirdetett gépre. Rákerestem a napokban én is a "user manual", "service manual" stb címszavakra ezzel a géppel kapcsolatban, mert gondoltam ehhez is van valami szokásos gyári leírás az ajánlott karbantartásról, miegymásról, de semmi értékelhetőt nem találtam.