Elsőre úgy értelmeztem a kérdést hogy a tág fogalomra kíváncsi, illetve ha a klónját keresed azt már az aliexpress stb oldalakon 3D push blockként találod meg, ezért hoztam ide.
"és egyenlőre csak nézek milyen szép dolgokat lehet a fával csinálni."
Könyörgöm (vagyis szépen kérek mindenkit) - csak "egyelőre" - "n" -betű nélkül.
Mert hogy az mást jelent. Vagyis csak : "egyelőre" - ennyi elég.
Évekkel ezelőtt valaki szólt, hogy a "szallagfűrész" - az csak "szalagfűrész".
Azóta - közmegelégedésre - mindenki a helyes írásmódot használja.
Igen, tudom, hogy részemről kicsit visszás, hogy pont én faszkodok ilyesmivel, (aki közel 40 éves koromban tanultam meg magyarul írni - ma sem tudok tökéletesen) - de arra gondoltam, hogy ez hasznos lehet olyanoknak, akik 3.-ik félnek (pl. egy álláspályázatra) ír valamit, akár nekik is hasznos lehet.
Az eladás fel sem merült bennem, pedig a szomszéd folyamatosan meg akarja venni a szalagfűrészt.
Az ajánlásokat szívesen fogadom szakirodalom tekintetében. Annyira azért nem vagyok elveszve az asztalos témában, de az igaz, hogy nagyobb gépek közül eddig csak szalagfűrészt használtam.
Fotókat megpróbálok a jövő héten csinálni. Sajnos az elmúlt 15-20 évben oda csak befelé lettek pakolva dolgok, így elég nehezen férek egyenlőre a gépekhez. A fotók készítéséhez meg ugye nem ártana ha látszódna is egyben a gép. Egyenlőre annyit tudok róluk, hogy a nagypapám használta őket, aki épületasztalos mester volt és elég sokat dolgozott velük. A munkája elég precíz volt, főleg az akkori igényekhez és lehetőségekhez képest. Idén nyáron cseréltük le az általa 50 éve beépített nyílászárókat és eléggé megküzdöttek vele az ablakosok mire kibontották. Mondták, hogy meglepően precízek voltak az illesztések, a derékszög derékszög volt és a korukhoz képest viszonylag jó állapotban voltak. Az egyengetőgyalu amennyire láttam zártszelvény lábakon áll, a tetején pedig valami farostlemez lap van. A tengely olyan 300-400mm-es és két kés van benne. A szalagfűrész az fém vázas, fém asztallal 500mm-es kerekekkel. A többi gépre sajnos még nem láttam rá rendesen.
Youtube videókat folyamatosan nézek a témában és egyenlőre csak nézek milyen szép dolgokat lehet a fával csinálni.
Én is a Festoolt venném, de én lassan úgy vagyok vele, hogy mindenből csak azt venném :)
Minden eszközén, amit eddig próbáltam baromira érződik, hogy sokan és sokat gondolkoztak és a legtöbbet hozták ki belőle. Cserébe nem olcsó.
A bosch-nál pedig mindig úgy érzem, hogy egy tucat termék, úgy voltak vele hogy ezt is kell kínálni hát dobjunk össze valamit. Persze attól még lehet jó... de makitánál is már úgy érzem, semmit se veszek tőlük.
Szerintem teljesen jó cucc, állítható minden ratja, jó vele dolgozni, jól rátapad az anyagra. Csak pontosan kell beállítani és előre próbálni a vágást, mert már 2x sikerült belenyírnom...
Angolul: push block, ami a képen van az eredetileg Microjig GRR-RIPPER, de van kínai klónja amit pár fórumtárs használ és talán majd a tapasztalatokról is beszámolnak :)
"én most szeretném kicsit rendbe tenni, és használni a benne lévő dolgokat. Csak hobbi szinten dolgozgatnék benne."
Egyfelől nagyon helyes, azt hittem, az lesz a történet folytatása, hogy el kellene adni... De ha tényleg érdekel a téma, akkor első körben vegyél kézbe egy kezdőknek szóló asztalos-ipari ismereteket (ajánlunk, ha kell) és ha túl vagy az alapokon (amibe beleértem a munkavédelmet is!!! - mert nem lenne jó saját ujjaid kárán tanulni) utána jöhet a gépek kiismerése. Ha megosztanál fotókat, akkor hamar kiderülne, hogy amit örököltél az mennyire használható vagy mennyire nem. Arról van szó, hogy ha 20 évig pihent ez a műhely, akkor ezt a tulajdonosa még az átkosban rakta össze. És két fő lehetőség van: az egyik, hogy "örökéletű" öntvény gépek vannak benne, amit érdemes rendbehozni, felújítani, a másik (amire sajnos nagyobb az esély), hogy kisiparilag összetákolt jobb-rosszabb gépekről van szó, amelyből leginkább a motor használható, a többi kevésbé felel meg a mai igényeknek és balesetvédelemnek. Az azért könnyen kideríthető, hogy van-e gépeknek nevük, adattáblájuk vagy sem.
Olvasgasd a fórumot, nézegess meg a youtube videókat a témában (hihetetlenül sok van) és magad is rájössz a lényegre. Háromfázisú ipari gépekhez én személy szerint nem nagyon értek, de ha vannak jó fotók valószínűleg tudunk segíteni.
örököltem egy régi asztalos műhelyt, tele szerszámokkal és gépekkel. Nagyjából 20 éve senki nem nyúlt hozzá a legtöbb szerszámhoz, én most szeretném kicsit rendbe tenni, és használni a benne lévő dolgokat. Csak hobbi szinten dolgozgatnék benne.
Van esetleg köztetek olyan, aki Budapesten át tudná nézni a gépeket, a szükséges javításokat, karbantartást elvégezni, ebben amiben tudok segítenék, legalább megtanulnám mi merre. Természetesen nem ingyen kérném.
Amiket eddig találtam és sikerült beazonosítani. Szalagfűrész kb. 500-as kerékkel, egyengető gyalu, vastagoló gyalu, hengeres csiszológép. Amennyire láttam mind 3 fázisú motorral van szerelve.
"Segítség kellene! Van egy Lux OF 1200-as felső maró, amiből hiányzik a befogó patron és a tartó anya is. A patron helye 9,7mm-nek lett mérve,de lehet egy két tized eltérés a szűk hely végett. A külső átmérő amire az anya kerül 15mm. Nem találtam eddig Lux alkatrészeket megvételre hozzá. Más ilyen kategóriás gép patronja és anyája csereszabatos lehet vele? Ha van valakinek ismerete erről, kérem írja meg! Köszönöm!
Sziasztok, a kis b&d régi gérvágóm végleg szétesett, nem tervez vki esetleg komolyabbra, nagyobbra váltani, és a régitől megszabadulni? :) Semmi extra igényem nincs, csak működjön, és ne legyen drága (egyébként eszement áruk van akár a szerszámoutlet-en is).
Merülőfűrész téma. Egyelőre csak álmodozok, de lehet, hogy veszek egy nagy levegőt, mert egyre többszer kellene (értsd: gyorsabb, kényelmesebb, pontosabb, tisztább lenne).
Segítség kellene! Van egy Lux OF 1200-as felső maró, amiből hiányzik a befogó patron és a tartó anya is. A patron helye 9,7mm-nek lett mérve,de lehet egy két tized eltérés a szűk hely végett. A külső átmérő amire az anya kerül 15mm. Nem találtam eddig Lux alkatrészeket megvételre hozzá. Más ilyen kategóriás gép patronja és anyája csereszabatos lehet vele? Ha van valakinek ismerete erről, kérem írja meg! Köszönöm!
Én például a kések pontos behelyezését is beállításnak gondolom. Olyan gyalult anyagot láttam már, ahol látszott, hogy hullámos az anyag, nekem akkor azt mondták, hogy ez a kések miatt van.
Az asztal billegését is meg tudná oldani egy olyan ember, aki ért hozzá szerintem. Illetve ha azért mar bele az anyagba, mert mondjuk hosszú és lehajlik az eleje, akkor tudna oda tenni egy támasztékot, hogy ne legyen ilyen.
Egyik vége sem fog látszani, így akkor végigmarom és bele a rétegelt lemez.
Egy vagy kétkomponensű ragasztót használtál?
Szétnéztem kicsit a neten. Elméletileg a Zatikba lehet kapni 6m-es anyagot és van is nekik raktáron. Igaz, hogy 5cm-es palló, de ez van, max vastagabb lesz a pult.
"Táblásításnál fontos, hogy lamellózva is legyen vagy elég csak összeragasztani és szorítózni?"
Szilárdságilag elég a ragasztás is, de igen sok szopástól kíméled meg magad, ha lamellózod is. A lamelló nem engedi elcsúszkálni egymástól a deszkákat és jelentősen kordában tartja a görbületeket is amíg a ragasztó megköt. ( ha a végei látszódnak a kész táblának, akkor a lamellókat úgy tedd bele, hogy ne kerüljenek a majdani végekhez )
"Mivel gondolom a géphez sem igazán ért, ezért nem várható el tőle, hogy be is tudja állítani."
Többen írjátok, hogy nem jól van beállítva a gép. Mit tud azon rosszul beállítani??
Azért az ismert, hogy a vastagolók többségének* egy adottsága ez az elején/végén "belekap" dolog, bármit is állítanak rajta. Hogy milyen hosszan, az meg végleg a gép adottsága, azon nem tud változtatni. Az a 15cm (ha valóban annyi) az csúnyán sok, ez valami nagyon nagyoló gép lehet, ahol ilyen távol vannak egymástól a húzó/toló hengerek.
Amin lehet javítani, (1.5mm ?? valószínűleg ennél kevesebb) az esetleg az asztal billegése, de ez megint nem beállítás, hanem gépállapot kérdése.
* amik nem csinálnak ilyet, azoknak többségében kettő kihúzó hengere és támasztógerendái vannak, és qrva drága gépek.
A kantniba mindkét anyagba deszka vagy palló én nútot marnék lehet lamellózó géppel is folytonosan .és legalább 20mm széles rétegelt lemezcsíkot raknék és szorítót az arcába szigorúan ha a végeken nem látszik.De egy kis hírni stoppolás nem a világvége.Ja szigorúan 4d ragasztóval, még a mgatyámból sem tudtam kimosni a technobondot. Mondanám ,hogy a canolás is elég lenne a régi iskola szerint,de kültér jobb a békesség azért ajánlanám a rétegelt lemez csíkot. 5 m anyagot nem tudom ,hogy hol találsz megfogtál. :)
Rétegelt, hossz toldott, bigézett szendvicsanyagok nem rosszak sőt, inkább a túl nedves alapanyag amiből a betanított munkás összerakja attól görbe az ajtó és ablak azért látni mindig ezeknél illesztési problémákat ,meg a hideg hangárból a száraz levegőjű áruházba múmiacsomagolásban fasza . Ha nem az akkor kötőanyag-elem hiány, ami mondjuk egy gyereknél nem jöhet szóba ugyanis gyereket még nem láttam szétesni-elgörbülni de ruh.szekrényt tálalósz. ebédlőasztalt, ÁGYAT, stb. már igen. :D
Vörösfenyő az igény. A hosszúsággal szívok kicsit, vagy sikerült találnom 5 méteres deszkát (4,2 méteres pult kell) vagy hossztoldanom is kell, amit annyira nem szeretnék.
Táblásításnál fontos, hogy lamellózva is legyen vagy elég csak összeragasztani és szorítózni?
Hát ez az ... OBI ugyanez. Nagy néha a 3m-es gyalult vagy nem gyalult lecekből, deszkákból veszek, hát fel kell bontanom jópár köteget mire 4-5 db, úgy ahogy egyenes példányt sikerül kivadászni.
A másik hogy ilyen helyeken sajna túl nagy választék faanyagból nincsen. Főleg nem táblásításra alkalmas és főleg nem vörösfenyő - ami mint utólag kiderült - a kollegának kellene.
Ez az opció is felmerült, de egyszerűbbnek találtam a fűrészporos módszert. Ráadásul a síkba munkálása a köldökcsapnak is hordoz veszélyeket, ha összebarmolom a bútorlapot, hallgathatok egy ideig :D
Így már más a fekvés, kültérre szárított első osztályú is megteszi, olyan fafaj ami rugalmasan kezeli a környezetét.Talán kőris, tölgy, vörös fenyő,... ami kevésbé repedezik.Ennél a munkánál nem szükséges a körmönfont szárítás.
A kiszakadt csavarhelyet megfúrtam volna 8mm-es fúróval. 15mm mélyen. Beleragasztottam volna 1-1 8mm-es köldökcsapot. Mikor megszáradt síkba fűrészeltem, csiszoltam volna.
Ha bútorban gondolkodsz csak o felüli mű szárítottat és ahogy lentebb írtam legalább plusz egy évig fóliasátorban két végén huzatoltatva 10 cm rés is elég, ha van rá lehetőség. Általában jól beállítják a sz. kamrát csak miután kihozzák túl sok vizet visszavesz a levegőből. Az előzetes és utólagos pihentetés sem mindegy gyak. tap.szerint és ,hogy hol. Persze tárgy és költség kérdése is, én jobb szerettem mindig drágábbat venni fatelepen a kellő vizslatás után (kevésbé éreztem átbaszva magamat)haragudtak is rám ezért de fizetéskor vigyorogtak. A kérdésedre válaszolva a végletekig belemehetnék egy részletes litániába mit miért hogyan de nem könnyű így inkább leegyszerűsítve röviden tálalom.Nem tudom mit akarsz majd készíteni de érdemes jobb alapanyagot venni kifizetődőbb idővel! :)
"Mennyire szokták szárítani a telepeken, ha szárítottnak árulják"
Légszárított, műszárított - tudtommal nem mindegy. Szerintem menj egy nedvességmérővel a kezedben, és akkor nem kell találgatni :) És mire használnád? Az asztalos munkára alkalmas nedvességtartalom asszem 8-12%-os.
Én a Jaf-Holz -nál vettem eddig szárított-szélezetlen anyagot. Juhar, tölgy, cseresznye, borovi fenyő volt eddig a menü. A ~12%-os átlagot jól hozták. Tudtommal nem a legolcsóbbak, de én onnan még rossz (vizes de szárítottnak csúfolt) faanyagot nem hoztam el. A mályi telephelyen pedig kifejezetetn készségesek, még válogatni is engedtek. Sőt, segítettek.
Tavaly ugyanezt a játékot csináltam én is ,azzal a különbséggel ,hogy keményfa csiszolóport kevertem össze uverapid két komponensűvel. Előtte a csiszolóport páccal összekevertem megszíneztem megvártam amíg megszárad és ragasztót neki kutyulás, kenés, száradás, szerelés, vigyorgás.Máig stabil!!! szerintem a tied is jó lesz!!! :)
Nekem is kellene nemsokára vennem szárított anyagot, életemben először. Mennyire szokták szárítani a telepeken, ha szárítottnak árulják és után mennyit kellene még otthon szárítgatni, hogy ne legyen vele gond?
Ezt én is hallottam régi kollégáimtól, hogy vannak gondok az anyagellátásban.
Van igény a jó és szép munkára és anyagokra, csak ahhoz a réteghez akik ezt meg is tudják fizetni nagyon nehéz közel kerülni. Viszont ha sikerült, akkor onnantól egymásnak adják a telefonszámodat és nem győzöd lemondani a rendeléseket, vagy betáblázódsz évekre előre. Volt főnököm, igaz más szakmában, de bejutott ebbe a körbe, most 2 évre le van kötve és folyamatosan keresik, hogy menjen hozzájuk. 10-en dolgoznak folyamatosan még hétvégente is. Azt mondta, ha találna fel tudna venni még 20-30 embert, és úgy is alig győzné. Én 6-7 éve jöttem el tőle, akkor 3-an voltunk és voltak rendesen üresjáratok, pedig akkor minden munkát elvállalt, ami csak volt.
Most érkezett el az idő a kivitelezésre, ami hát lássuk be, nem az asztalostudomány netovábbja, de hátha valakinek épp ez hiányzik a boldogsághoz (az asszony szemében nagyot lehet nőni, ha fél év után visszaraksz egy leszakadt ajtót :)), így megosztanám pár nem épp műtermi fotó kíséretében az általam elkövetett javítást. (mentségemre legyen mondva, az ominózus szekrény a nappali rosszul megvilágított részében van, a fotók úgy készültek, hogy egyik kézben lámpa, másikban egy nem túl okos telefon...)
Szóval így kezdődött, a kiszakadás helye:
A felhasznált dolgok: faragasztó, fűrészpor, egy műanyag kártya darabka és egy fecskendő.
Masszát gyúrtam fűrészpor-ragasztó kettősből, ha arányokat kellene mondanom, olyan 2/5 ragasztó 3/5 fűrészpor.
Mindezt belegyömöszöltem a fecskendőbe:
Befecskendeztem a kiszakadt üregekbe jó mélyen, jó púposra, majd a műanyag lapkával elsimítottam (a fotó korai stádiumban készült, felesleget letöröltem, ne száradjon oda) :
Vártam vele 24 órát, 2 mm-es fúróval előfúrtam, majd behajtottam a csavarokat és tádám:
A csavarok stabilnak tűnnek, meglátjuk mennyire lesz tartós.
Köszönöm a figyelmet, remélem lesz, akinek hasznosak lesznek a leírtak :)
Bizony de nem makeletű, amikor még intenzíven csapattam szinte minden vásárlásnál beszóltam.Egyébként megmunkálásnál nem csak ez a fafaj, észre sem venni csak amikor hónapokkal később hívnak ,hogy basd meg de a tükörfényű politúrozás már a múlté az illesztések eltolódtak a furnérozás hurkás.Pedig én mindig a klasszikus vonalat képviseltem kézimunka csapozás fényezés stb. valahogy sosem szerettem a homogén anyagokat forgácslap, préselt papír, 0 idegencsap,élettelenek NO PARA. "csak akkor veszel száraz fát fast telepen ha magad viszed oda"! Buék! :DDD
Építési vállalkozó ismerősöm meséli, hogy annyira nincs építőanyag, hogy át kellett tervezni az utolsó házukat, mert csak hónapok múlva lenne olyan tégla. Nem ismerem a fatelepek helyzetét, de ezek után el tudom képzelni, hogy bármilyen mennyiségű - no és minőségű faanyagot el tudnak adni manapság az építkezőknek.
A vállalkozó is azt mondja, hogy át kell gondolnia az életét, mert próbált minőségi lakóházakat építeni, de rá kellett jönnie, hogy erre nincs igény. Az ár mindent visz. Pedig mindez Győr környékén van, nem a világ másik végén.
Pont az a baj, hogy a fatelepen egy segédmunkásra bízzák a megmunkálást és nincs kontroll alatt. Biztos van aki legalább olyan minőségben megcsinálja mint akinek ez a szakmája, de sajnos nagyon kevesen lehetnek. Mivel gondolom a géphez sem igazán ért, ezért nem várható el tőle, hogy be is tudja állítani.
A nyáron csináltunk előtetőt egy barátomnál. Közeli fatelepen vásárolt szabvány méretűnek csúfolt faanyagot. Alig bírt kiválogatni a nagy rakatok közül 10db 10x10-es gerendát, aminek a méretében fél centin belül volt az eltérés és nem volt bennük S kanyar. A hosszuk sem volt valami pontos, de legalább nem voltak rövidebbek. A tetőléceket meg hagyjuk is. Olyan S kanyar volt több darabban is, hogy el kellett vágjuk és kidobni a görbe részt.
Szerintem itt a fatelepeknek kellene egy kicsit felzárkózni az igényekhez. Mondjuk ahol igény sincs, ott valahol érthető, hogy nem akarnak alkalmazni normális embert, normális fizetésért, illetve minőségi gépet megvenni és üzemeltetni. Ha néha meg van is aki reklamál, azt ahogy írtátok többen elhajtják. Hozzáteszem, hogy ha nekem fatelepem lenne, nem lenne pofám szart árulni, de lehet csődbe is mennék emiatt.
Még az osztályon felüli 750000huff-os fakatadió is vizes,legalább egy évig kell még pihentetni fóliasátorban,hogy megtartsa a formáját megmunkálás után évekkel (bútor) vicc az egész :DDD
Egyszer szórakoztattam itt a társaságot a fatelepen vastagolt tölgyfa léceimmel, havas, hideg időben... A legrosszabb fás emlékeim közé tartozik. Az a helyzet, hogy gondoljatok bele, ki az, aki egy fatelepen anyagmozgató segédmunkásként dolgozik manapság? Mit lehet elvárni egy ilyen embertől? Hogy számít neki valamit a munka minősége? Hogy egyáltalán van érzéke ahhoz, hogy különbséget tegyen 1 és 2mm között? Kétlem... Ezért is tisztelet a kivételnek, ha van ilyen. És az ott alkalmazott gépek minősége is olyan amilyen. Ami pedig a fák osztályozását illeti. Röhögünk azon, amikor az EU az uborka görbületével szarakszik, ugyanakkor rettenetes vágyom arra, hogy például a fatelepeken komolyan vegyék a bizonyára létező precíziós uniós szabványokat. Én már jószerivel meg sem nézem azt, amire nem osztályon felüli kategóriát írnak.
Más. Pacman jutott eszembe erről a "falabdás" videóról. Ő biztosan ismeri :)
És amit sokszor asztalos minőség I. osztálynak adnak, aminek aztán tutinak kéne lennie, jó ha II. osztálynak elmegy.
Meg ugye van az osztályon felüli, ami szintén milyen már.
Egyszer egy barátom megkért, hogy menjek el vele fatelepre terasz korláthoz deszkákat válogatni. Elmondtuk mit szeretnénk, I. osztályú faanyagot, fafaj, stb. Mondta a mókus, hogy abból a kupacból válogassunk, most jött még senki nem nyúlt hozzá. Megnéztünk kb. 20-30 deszkát, hát mit ne mondjak. Talán zsalu anyagnak elment volna, de azért ott is munkás lett volna egyeneset kihozni. A nedvesség tartalma olyan 40-50% körül lehetett. Volt olyan 15x200-as deszka, amit ha meggyalulunk egyengetővel, egy hegyes lándzsa lett volna belőle. Kérdeztük van e ennél egy kicsit jobb minőség, mert nem pont erre gondoltunk. A válasz az volt, hogy ennél nincs jobb, nincs rá igény.
Én még nem vagyok jártas a fatelepi kóklerságban ( nekem eddig egész jó tapasztalataim voltak, a kiadó még válogatott is nekem, pl. ebben vane gy angyobb csomó keressünk neked vmi másikat stb. bár pont olyan célre kellett eddig hogy amúgy tök mindegy volt, aztán lehet hogy ez csak a beetetés, de feltételezem a jót alapvetően amíg át nem vágnak).
Nem lehet hogy simán kézi gyalugépet tolták át a kerítésanyagon ? Nekem azzal szokott ilyen eltérés képződni a végein, kb hasonló mértékben.
Nekem 510x2500 Kiskőrösi egyengetőm van de az nem csinál ilyet, ha nem gyári gép akkor azért ha igen akkor komoly hanyagság(de lehet,hogy 50kg. a melós) vagy egyszerűen erősen kopott "TMK" nélküli szírszar!
A még jelenleg is praktizáló ács haverom maradványanyagjain látom ,hogy csurom vizes" frissen vágott" szar szemét anyagokat árulnak jórészt mindenhol borzasztó a szabványméretekről nem is beszélve.Magyar valóságshow!
Megnéztem pár képet és videót, mert őszintén szólva fogalmam nem volt mi az a vastagoló gyalu. Olyat ezen a telepen nem is láttam, bár nem jártam körbe mindent. Amit láttam azt egyengető gyaluként láttam feltüntetve mindenhol. Az is tud ilyen csuda munkát végezni?
Azért az nem normális, hogy 15 cm-en lekapja a fa végét. Ha rendesen be van állítva a gép, akkor nem kellene ilyennek előfordulnia. Ahogy minden hozzászóló megjegyezte, eladásra gyártják, lesz*rják a minőséget.
Idén sok táblásított fenyőt vettem, a legtöbbször a ragasztás is hiányos, kontakcsiszolás sem tökéletes. Eléggé lehangoló a minőség, ezért is csinálom meg magamnak, ha jónak kell lennie.
Katonaként én dolgoztam a volt újpesti dobó laktanyában nagy teljesítményű orosz vastagolón .A tengely méretei 200x1300mm egy igazi vadállat volt. 300x55x6000-es pallót olyan érzés átengedni rajta mint gyufaszálat gyalulni szimpla kézi gyaluval.A felpörgési ideje is kb. 45 másodperc illetve a hangja sem volt piti,de az abból távozott száraz anyagon a ciklois íveken kívül más gépnyom nem volt.Alacsony előtolásnál szinte tükör sima volt éles késekkel! Azóta sem találkoztam láttam hasonló vastagsági gyalugépet pedig dolgoztam már Grigion is, meg sem közelíti.
Tipikusan géphiba (asztalkotyogás a vertikális nyomóhengerek miatt,nincsenek beállítva rendesen a prizmák vagy prizma nagy holtjáték billegés az asztalban az erők miatt) kopottságából vagy olcsóságából fakad.A helyedben a gépmunka árának az 50%.át követelném vissza az lenne a korrekt mindkét féltől ugyanis már átvetted kifizetted.Sajnos újra megmunkálást kérni-követelni az előbbiek miatt nincs értelme.Megoldást egy szalagcsiszolóval lehetne elérni szálirányban kb.60-as vászonnal,persze faanyag-idő, erős gép függvénye...
Magyarországon ez úgy sül el, hogy egy jóforgalmú fatelepen van egy vastagoló max összvissz 1 méteres asztallal ,ami teljesítményében tudásában arra jó hogy széklábakat gyaluljanak rajta. Ebbe a gépbe engedik bele a szőrös egyenetlen gerendákat, pallókat, pláne havasan jegesen stb, az előtoló hengerek 30 cm gyalulás után eltömődnek, ezután 1 ember tuszkolja befelé a fagyott anyagot, a másik rángatná ki a fagyott vizes anyagot.
Ha gyalultan 10x10 re kérnéd azt csak 12x12 ből tudnák megcsinálni, mert a gatterozott 10x10 az 9.2x11.5 között mozog bárhol.
Ha valóban pontos méret kell jobb előre mindent letisztázni,mert a kereskedő és a szakemberek is megszokták már azt hogy jóvanazúgy. Furán néznek ha valakinek pontos méret kell kb ez volt az általános fatelepi tapasztalat, igaz rétegragasztott gerenda telepen nem voltam még.
egy nagyteljesítményű vastagságolónak van egy két méteres asztala, két motorral, az egyik az előtolásnak (annak két tengelye van) a másik a késnek. Azon nem billen meg a palló se, amikor átengedik, de két ember dolgozik rajta. Hogy gyorsabban menjen, mig az egyik profilból még van egy fél méter bent a gyaluba, nyomják be a következőt.
De mili pontos akkor se lesz, át kell engedni egy kontakcsíszolón, az a kalibrált profil, ami levesz belőle pár tizedmilit. Ebből a profilból aztán lehet rámát csapolni egy függőleges tengelyű marógépen.
Sajnos mikor hozták csak a feleségem volt itthon, ő meg annyira nem nézte meg. 2-án akkor meglátogatom a telepet és egyezkedek velük. Lerázni tuti nem hagyom magam, mert nem azt kaptam amit rendeltem, így eléggé alapos okom van reklamálni.
Azért 50 centivel hosszabb anyagot eléggé pazarlás lenne venni, hogy utána a bogrács alá dobáljam.
A gyaluból ahogy kijön, lelóg a fa, mivel nincs alatta végig asztal és nincs már hátul se megtámasztva. Az eleje is ugyanezért, csak a másik oldalról. Közte azért jó, mert leszorítják a gyalu hengerei.
EZ tipikus hiba vastagoláskor, de ne számíts jobbra.
Maximum valami árleszállítást fogsz tudni szerintem kiharcolni, vagy talán az egészet vissza, és egy másik telepen hasonlóan hanyagul megcsináltat kaphatsz.
Az van, hogy amikor ilyen hosszabb anyagok áthaladnak a gépen, a végénél, amint az etetőhenger alól kikerül a deszka, fel tud emelkedni 1-2mm-t, és azért ott annyival többet visz le róla a gép.
Segítséget szeretnék tőletek kérni. Rendeltünk egy fatelepen szélezetlen, gyalul deszkát kerítéslécnek. Olyan problémám van vele, hogy az összes léc végét rosszul gyalulták le és kb. 1-1,5mm-es bemélyedés van az utolsó 15-20cm-en. Ez mitől lehet? Gondolom az összeset újra kellene gyalulni, hogy eltűnjenek ezek a mélyedések. Sajnos már ki lettek fizetve, de szeretnék reklamálni, mert elég ronda így és nem akarok ott állni értetlenül és azt, hogy hülyének tudjanak nézni.
Köszi. Megértettem. Én másképpen gondoltam, igaz az egész szekrény lamináltból lesz.
Alul és kétoldalt 5x5-ösből létra. A külső oldalak illesztve, ékelve a falhoz, padlóhoz. A belső oldalak vízszintbe, függőbe. Ebben már szépen megáll a lamináltból készült bútor. Körben, a létrákhoz rögzíthető a takarás.
Melóhelyen gondoltam használni, ott csak vékony lapok vágása jön szóba.
Plexi, bakelit, rétegelt lemez, ilyesmi. Bőven elég a 24-26mm vágáskapacitás.
Arra gondoltam, egy ilyen kisebb géppel csak könnyebben mókolok. Ütközőlécem van, Obiban vett alu, önszorítós, a kettőt együtt használva mégsem egy nagy géppel szórakozom.
Most elmentem, kicseréltettem. Az újban is csálé a talp (technológiából következően ez tuti mindben csálé lesz), de legalább a tárcsa fogai rendben vannak.
A talp miatt a gyártást majd befejezem - ahogy az már lenni szokott.
Mennyi idő alatt telik meg a tartályod? Csak azért kérdem, mert egy idő után jól meg tudja magát szívni a fa nedvességgel, illetve a gravitáció is sokat segít a tömörödésben. Szvsz mit lentebb javasoltam, az úgy lenne célszerű, hogy lenne egy viszonylag kicsi tartály, és alá egy nagy zsák. Ha megtelik a tartály, akkor frissen ki lehetne engedni belőle a forgácsot, fűrészport és tsait, időt sem hagyva a betömörödésére. Ha van egy csappantyú, akkor ez pár másodperc - lehet, hogy gyorsabb lenne, mint a lapátolás.
Sovány vigasz, hogy utálok söprögetni is, lehet, hogy összedobok egy fércművet és egy mezei porszívóval ki fogom próbálni - legfeljebb anyám megöl a porszívó miatt. :) Feltéve ha még mostanság tudom még húzogatni a fűrészt - egyelőre nem úgy tűnik. :S
Megvettem a Nilfisk porszívót. Valóban bontatlan volt, papírokat is megkaptam, november közepén vették 100 000-ért. 45-öt fizettem érte, szóval szerintem jó üzlet volt, legalábbis nekem.
Kipróbáltuk a lakásban. Nagyon jól szív. A jelenlegi 2 éves Karcher porszívónkat simán veri szívóteljesítményben, ha leveszem a minimumra, úgy is teljesen jó. A teljesítményéhez képest a hangja egyáltalán nem vészes. 3,5 méteres gégecső van hozzá, ami szerintem teljesen korrekt, ha hosszabb kellene lehet kapni, bár eléggé arany árban mérik. A szívófeje eléggé puritán, de nagyon nem is lesz rá szükségem, ha mégis a betont porszívózni tökéletes. Ami plusz pont, hogy adtak hozzá szerszámadaptert. Ezt még nem próbáltam bele a gépekbe, remélem jó lesz, bár ez csak akkor kell, ha ciklon nélkül használom.
Asszonnyal lesz még egy kis küzdelem, mert egyből lecsapott rá, hogy ez kell bentre és vigyem ki a másikat.
Ma megvettem az Aldiban ezt a kis fűrészt, ami mától akciós.
Nem tudom, biztos velem van a baj, de egyszerűen nem értem....
Nem értem, hogy hogyan lehet az, hogy a talp széle és a fűrészlap síkja között szögeltérés van, a talp hosszában kábé 2mm. Magyarán a talpát nekitámasztva egy vezetőlécnek nem használható, keresztben áll a lap.
No ez még nem lenne akkora csoda, ma már szinte az a ritkaság, ha az a kurva talp párhuzamos....
Csakhogy...
Ennek a gépnek öntvényháza van, annak az alján van három helyezőcsap, ami passzentol a talpba ütött három lukba. Passzol is jól.
A talpat meg egy darab lemezből ütötték ki, egyszerre a hajlításokat, meg az összes lukat is.
De akkor hogy a picsába ferde?
Nos úgy, hogy valszeg már a kiütőszerszámot se voltak képesek méretpontosra csinálni.
Arról már nem is beszélnék, hogy a keményfémlapkás fűrészlapja valami fura kivitel: váltottfogú(nak tűnik), de minden második foga alacsonyabb a vágási szintnél!!!!!!!!!!!!???????????????
és a másik megoldás egy előráma, amit a létrák külső lábaira kell köldökcsapozni, de az már elég komoly szakmunka. Az előrámás megoldásnál, a létrákat be lehet burkolni 4mm bükkfa préselt lemezzel. Akkor colosból lesznek 3o-as oldalak és a függgőleges oszlopai 32-mm széles colos.
Favázzal, csapolt létrákból kell késziteni egy faltól -falig padlótól-mennyezetig tervezett szekrényt.
Ha a két oldalfal nincs függőbe, be kell építeni egy kompenzáló profilt, ezt szinte minden beépitett szekrénynél (de nagyméretű toló vagy harmonika ajtónál is) megcsináljuk.
A kompenzáló profil egy 3x4-es kalibrált faléc dübelezve a falra, a paldótól a mennyezetig, aminek az egyik síkja függőbe van, a másik követi a falat.
A két oldalfal felé kerülő létra külső lábait kivastagítod 8x6-re és kifalcolod ( a kompenzáló profil szerint), párba, majd szépen függőbe állítva beszereled a kompenzáló profilra és kiékeled a padlóhoz és a mennyezethez.
Tehát a két létra külső lábait nekitolod a kompenzáló profilhoz, mivel ki van vastagítva 8 cm-re a kompenzáló profil helyének falca ne fogja zavarni a létra fokait.
Utánna méretet veszel és beállítod a többi létrát, a lábai 6x4 vagy 6x3-as.
A létrákat át kell kötni colos csapokkal kivül és belül, beeresztéssel, a mennyezetnél és a padlónál is és be kell szerelni minimum 2 polcot is, amibe beereszted a lábak vastagságát is. A csapokat a létrák beállítás után kell felcsavarozni, értelemszerüen a külső oldalra kerülő csapokat ki kell gyalulni a padló és a mennyezet vonala szerint.
Utánna mérsz és megcsinálod az összes ajtót.
A falsíkokat, ahova a szekrény kerül le lehet tapétázni, mert az mosható.
Ez a legolcsóbb megoldása egy beépitett szekrénynek. A polcokat megcsinálod fehér melaminált PAL-ból, a létrák fokai megbírnak egy vállfatartó rudat is, csak szekrényajtókat kell gyártani. A létrákat lelakkozozod bármivel, csak azért, hogy tisztitható legyen. Meg kell márni, hogy az ajtózsanér szekrényoldalhoz csatlakózó szárának elég a 6 cm mély láb, ha nem ki kell vastagítani 7cm-re, de úgy emlékszem, hogy elég a 6cm.
De meg lehet csinálni az egész létravázat kalibrát colosból is (min. 22mm vastagból), az is megteszi szerkezetileg, de akkor nem fér be egymás mellé két teljesen burolós ajtózsanér. Ekkor a két oldalfal mellé kerülő lábakra rácsapolsz egy colost derékszögbe és azt ütközteteted a kompenzálóra.
Igen, jól látod, a leszorító meg van görbülve, bár a kép készítésekor még nem volt lehúzva. Lehúzva jobb, de nem 100%-os. Szerencsére a késnek semmi baja.
Azt kell kitalálnom, hogyan és miből gyártsam újra a leszorítót...
Illetve, jobbat tudok, még bő fél év garancia van a gépre. Jövő héten felhívom a szervizt, legközelebb beugrok vele, remélem, egy úttal megúszom, és adnak új leszorítókat.
Abból gondoltam, hogy az utolsó képen én úgy látom, hogy továbbra is van egy hajlás az egyik elemben - de lehet, hogy igazad van és a leszorító lesz az. Meg aztán inkább tévedjek.
A "túl passzentos" beépített szekrény hátulján (a hátlap hátulján) meg peches esetben könnyebben lehet penész (megtömve jól szigetelő ruhával a szekrény, hátul meg harmatpont alá mehet a hőmérséklet, ha hideg fal van ott esetleg), amit kb. sosem veszel észre, csak évekig tüdőzöl.
Minek neked szekrény?Tulképpen csak egy frontra van szükséged...
Minden esetre ha szivatod magad egy ilyen dologgal azt ne.felejtsd el hogy a helységgel azonos magasságú szekrényt nem tudod utólag felállítani a helyén... úgy kell beépíteni a helyére.
A magam részéről inkább azt javasolom, hogy ne csinálj plafonig érő szekrényt. Egyet csináltam, többet biztosan nem fogok. Túl sok szopás, semmi előny. ://
Vagyis oldalanként másfél centi. Ha a szekrényt a kisebb mérettől mondjuk 8 centivel kisebbre hagyod, akkor oldalanként 4-5,5 cm között változó rést kell takarni, ami nem lesz olyan csúnya utólag, mint akkor, ha passzosabbra csinálnád (pl. 1-2,5 cm már sokkal jobban bántja a szemet).
Ha a szekrénnyel azonos színnel akarod takarni, akkor vagy a bútorlapból, vagy színazonos hátfalból mindenképpen ferdét kell vágnod...
Ha a fallal azonos színnel, akkor esetleg léc a falra, arra gipszkarton...
Keskenyebbre kell venni még az alsó méretnél is a szekrényt legalább 6-8 centivel, és a szekrényoldalra kívülről fel kell fogatni egy L alakra készített bútorlapot, az ajtókkal egyforma anyagból. Az L látható oldalát pedig be kell szabni a fal hepehupáihoz
Bútorlapból fog készülni, ráütődő ajtókkal, a padlónál és plafonnál mért szélességi méretek között kb 3cm van, alul keskenyebb felül szélesebb, mint a V betű.
Sziasztok! Arra keresek jó és esztétikus megoldást, hogy faltól-falig, padlótól-padlóig beépített szekrény esetében, hogyan lehetne lezárni a szekrény két oldala és a falak közti rést, valamint a szekrény teteje és a mennyezet közti rést. Természetesen a fal nincs függőben. Köszönöm a válaszokat!
Az ötlet nagyon jó, de alul a szelepet le kell tudni zárni légmentesen, hogy ne szívhasson falsot, mert akkor annyi a ciklon jó működésének :( Ha falsot szív minden megy a porszívóba :) Ezért azt alaposan át kell gondolni hogy is legyen. A lenyitható megoldás még mindig könnyebben oldható meg, csak akkor meg hogy teszed oda a zsákot. Én maradok a lapát barátja 2-3 havonta oszt kész :)
A mától akciós 800W-os Parkside fúrókalapácsról sok negatív kritikát olvastam. Az okok főleg a hibás üzemmódválasztó-kapcsoló és a hibás tokmány (vagy nem jön ki a szár, vagy magától kijön...).
Nekem az ennél kicsit nagyobb, 1050W-os változat van, Parkside PBH 1050 b2 néven fut. Szerencsésebb változat, egy kicsit többe került (talán 15e körül kb két éve).
Ezzel viszont kifúrtam kb. 1500 db lyukat az tárcsás dübeleknek a vegyes falazatú házamba (porotherm, kistégla, kő, beton). 30 °C-ban, erőltetett menetben egy jó Makbuster szárral röhögve bírta. Ezt nagyon ajánlom, de nem tudom, lesz-e ismét, és ha igen, mikor.
Tudom, hogy van rajtam kívül itt néhány Metabo DH330-tulaj. Most jött elő az enyémnél egy -szerintem- tervezési hibából eredő probléma.
Párszáz métert egyhuzamban gyalultam vele legutoljára. A kést leszorító alkatrész és a kés közé, valamint a kés és a késtengely közé elkezdett benyomódni a gyanta/forgács, ami így elkezdte feldomborítani a kést és a leszorítót.
A késtengelyen oldalanként van két-két pöcök, ami beállítja a kések helyét. Ezeknek a pöcköknek megfelelően a leszorítón ki van mélyítve a felület (utolsó előtti képen kb ovális alakú rész a furat fölött), hogy a pöcök túllógása esetén is megfelelően szorítson azon a területen. Az elméletem szerint ez ott talán mégsem valósul meg, ezért nyomódhat be az anyag a kés alá. Az utolsó képen az újra összerakott késtengely. Látható, hogy a kidomborodott felületen a leszorító simán hozzádörzsölődött az anyaghoz, meg is kopott a felülete.
Ez most a második garnitúra gyári késem. Előfordulhat, hogy vékonyabb, mint az, amivel jött, és ezért túllóg a pöcök (túllóg, de éppen, hogy minimálisan érezhetően)? (nincs meg a régi, nem tudom ellenőrizni - a cserekor eszembe sem jutott)
Ha ez ismét előfordul, mélyítek a leszorítón található könnyítésen, vagy reszelek a pöckökből...
Az SDS plus olyan ezen, mint 195-ös papucs a Wartburgon.
:-)
1.2 joule sztem nagyon karcsú . Nekem álló motoros áruházi olcsó van. Elvileg 2.8 J, 1200 W talán. Sokat használtam, megérte az árát de ez is gyenge. Egyik olyan gépem, amiben cseréltem szénkefét.
De 12 mm feletti fúróval már szenved betonban. Próbáltam faragni vele egyszer főzött beton lépcső széléből egy keveset... nemigen vitte se vésővel se fúróval az már végképp sok volt neki.
Nekem egy régi ződ Bosch fúrókalapácsom van. Igaz a lidlis nem Bosch de annak is 1,2-1.4 julika az ütési energiája. Panelben rengeteg lyukat fúrtam vele igen jó tempóban, fürdőszoba csaptelepnek 30mm-es áttörés stb. A panel pedig nem téglából épült. Ha tényleg tudja az1,2 Joule-t, simán jó lehet otthonra. Gondolom ráírják a termére, hogy milyen anyagba milyen átmérőig képes fúrni. Tavaly egy 2,5 Joul-os Budget kínai csodával átmérő 26 fúróval fúrtam át 20cm zsalukő betonnal-100cm kődarabokkal teli talaj-megint 20cm zsalukő betonnal kombót😊
Ha már nagyban megy az elszívók tárgyalása, nekem is lenne kérdésem. Jövőre csinálnék egy elszívót a műhelybe és ehhez keresek porszívót. Most lenne egy alkalmi vétel. 45-ért tudnék venni egy ilyen gépet, még bontatlan, nem volt használva. 2 hónapja vették, gari papír és számla igazolja. Szerintetek megfelelő lenne?
Ami tetszik benne, hogy porzsákkal és anélkül is lehet használni, a szűrője mosható, van rajta dugalj, szabályozható a teljesítménye és van benne fúvás funkció, bár utóbbit nem tudom mennyire hatékony.
Praktikerben vettem olyan fúrószárat ami téglában istenkirály módon működik. Q. drága volt, de sima fúrógéppel lehet fúrni, nem vered szét a téglát, pontos lyukat tudsz fúrni vele. Nem kell a körmös visítóját sem bekapcsolni. De csak téglába, vályogba!
Téglához én is az akkus fúrókat használom, még az ütvefúrómat sem veszem elő. A modern, vékony belső szerkezetű téglák fúrását úgysem javasolják ütvefúrva. Alkalmankénti beton fúráshoz gondoltam, de ha annyit ér, mintha hógolyóval dobálnám akkor hanyagolom és veszek majd egy normálisat.
Sziasztok! Mire lehet elég a mától akciós lidl fúrókalapács 1,2 J ütési energiája? Ahogy nézegetem az átlag ennek a dupláját tudja nagyjából. Meg lehet venni 10e forintért vagy felejtős, ez itt a kérdés?
A bafflebödön aljára egy tolóajtó, vagy egy csapóajtó kell, de nem ez fog légszigetelni, hanem egy alulról ráapplikált kupak. A kupak így nem fog beszorulni a forgácstól, és a forgácsot is ki lehet ejteni belőle. Ha összetömörödik akkor 1 darabban leesik mint a malomkő. Ha nem, akkor bele lehet építeni egy porlökdöső pálcát amivel megpiszkálod.
Eszembe jutott még újabb verzió! Fogj egy zsákot, tedd bele egy másikba, hajtsd vissza a szélét és csipeszekkel rögzítsd. A belső zsáknak így nem lesz poros a külseje! :) Ha több zsákot is összepakolsz akkor mindig kiveszed a középsőt és nap végén kiborítod. Nem hagyod benne felgyülemleni.
Már nem gondolkodom rajta a hilti el lett vetve. Egy 5 ipari porszívót összehasonlító teszten lett ez a kettő kiválasztva bár eredetileg a milwaukee miatt néztem meg. A festool AC -s (autoclean) ugyanezt a szűrőleverést csinálja amúgy, de szándékosan a régi verziót vettem mert olvastam máshol mennyire idegesítő.
Ha Festool vs Hilti porszívón gondolkozol, én biztos Festoolt vennék.
Azon megrendelőmnél, akinél dolgozom egy ideje kb 20db ilyen porszívó van (mindenük hilti, hatalmas ipari cég), folyton szervízben vannak, a kábele nagyon soknak kontaktos lesz, használtam én is egy ideig amíg kint hagyták nekünk, nem mondanám túl erősnek, viszont baromi idegesítő ahogy leveri a szűrőjét vagy 10-15mp-enként, aztán sípol ezért, sípol azért... mindez baromi drágán.
Nagyon jó cuccai vannak a hiltinek, ez pont nem az.
Lusta ember találta fel a kereket is, mert lusta volt cipekedni...
Akkor mit lehet mondani a varrógép feltalálójáról (aki kurvára nem Singer volt) - de ezt folytatva, a mosó- vagy mosogatógép feltalálók azok kifejezetten lajhárok voltak (azok között is a lustább néposztály).
Sajnos, vagy hála istennek engem ez a témakör még nem érint. Mivel többnyire az udvar közepén szoktam baszakodni a fás és a vasas dolgokkal, így nekem bőven elég a söprű is (vashoz meg egy vinyómágnes), a többit majd a szél és az eső elintézi. Csak gondoltam, hogy megemlítem, hátha lesz egy olyan lusta* ember, akinek szemet szúr és kivitelezi emigyen. Amire figyelni kell, az az, hogy ha sokáig benne figyel az anyag a tartályba, akkor képes rettent mód megülepedni, gondot okozhat az ürítése.
*Lusta ember találta fel a kereket is, mert lusta volt cipekedni...
Amit konkrétan használni is tudok, azok a bútoralkatrészek. Szoktam csinálni MCM (Mid Century Modern) retró bútorokat, azokhoz nagyon kellenek a hengeres formák.
De ezek mellett ki akarok próbálni mindent a tálaktól a bigyókig. Elméletben már azokat is el tudom készíteni. :P
Tegnap este kipróbáltam a pengeéles szerszámokat, tök jó, hogy a Tormek ragtapaszt is ad a gépeihez. :) Pár elfekvő fenyő darabot esztergáltam, díszítettem mindenféle mintákkal, nem egy extrém bonyolult dolog, csak ehhez is gyakorlat kell.
A végeredmény olyan sima lett, hogy nem is nagyon kellett volna csiszolni, ha nem dobnám ki. :)
- Bele kell tenni egy kisebb hordót amibe a zsák megy. Ezt a hordót alul kilyuggatod, hogy levegőt kapjon, beleszívja így a porszívó is. A zsákot egy karimával vagy spárgával körben rázárod a betéthordóra. A betéthordónak kiemelőfüle is lehet, azzal kikapod az egészet, a zsákot meg abból húzod-borítod ki. Mivel alul lyukas, ki fog jönni, hisz tud levegőt szívni maga után, nem lesz vákuumban. A betéthordó tképpen egy "vödör" csak célra alkalmas állapotban elkészítve és lényeges, hogy zacskószakajtó-mentesen, sima legyen a belseje.
- A zsák fölé tehetsz koncentrikus tölcséreket is, jó nagyokat, kábé mintha freshnell lencse lenne. Így a levegő közlekedik, de a por leül rajta és idővel becsúszik a zsákba, nem a betétvödör és a főhordó közé. Viszont amerre a levegő jár, jó eséllyel a por is bejut... Teljesen nem tudod kizárni a zacskó külső oldalának porosodását, csak a betétvödrös módival.
A zsáknál én abból indultam ki, hogy most így ahogy mutattad szép és jó. De mikor telik és a súly nyomja majd neki a hordó falának akkor egy bizonyos tömeg után már nehéz lehet kiszedni a mögötte keletkezett vákuum és a tömeg miatt. Mint mikor a háztartási kukát megtömöd és ki akarod venni belőle a zsákot. Inkább szakad mint kijönne. De majd a hosszútávú teszt megadja a módját, hogy jó vagy nem jó. Az alulról ürítés egy szelepen keresztül nem is lehet olyan rossz ötlet. Lehet ki kellene próbálni, csak nincs kedvem erre elb..i a jó kis hordóm.
A mellészóródás mértékét egyelőre tippelni sem tudtuk, azt majd az élet megmutatja. Függ a zsák szájának a magasságától, a zsák faltól való távolságától, sok mindentől. Ha csak fel van mágnesezve a falra ahogy Vajk javasolta akkor kevesebb, ha a csipeszes megoldás van akkor több. Az biztos, hogy annál kevesebb minél jobban rásimul a falra a zsák. Viszont ki kell tesztelni, mert egy idő múlva viszont eljön az a pont amikor már olyan kicsi a rés, hogy a nyomásazonosság nem tud kialakulni vagy csak erős légmozgással - és tényleg beszippantja a zsákot induláskot a ciklon. :)
Majd kísérletezgetek és az eredményt sem tartom magamban. :)
Az éjjeliszekrénynél amit teszek össze egy illesztés nem lett 100%-osan tökéletes, pici hézag van egy részénél.
Ezt folyékony fával lehet orvosolni? Vagy mivel szokták ezt kihozni? Mennyire látszik ez?
Előre is köszönet :)
Amúgy már csak a fiókok vannak és kész, nagyon állatul néz ki már most is :)
A legnagyobb nehézséget a dióban lévő hajlások okozták, van amelyik hosszanit irányba 8-asba van hajolva, ezt pedig a vastagoló gyalu nem szedi ki :( De végül csak összeállt, de e miatt lett egyik illesztésnél pici hézag amit ki kell töltsek..
Ezt is el lehet készíteni, ha bevállalja ez emberfia, hogy egyre magasabbra teszi a dolgokat. Kétszáz literes hordó egy méter magasra helyezve, az aljába csinálva egy kúp akármiből, alja kifúrva és egy 100-as légteknikai szelep odahegesztve a furatra. A tetején thien-baffle vagy ciklon. Mondjuk az egész fixen elhelyezve a sarokban. Ez gyűjt és amikor az ember le akarja ereszteni akkor zsákot alá, szelep kinyit, cucc leesik, szelep zár, új zsák, szelep nyit....
Egy:-Kettő: Írhattam volna a "Meglepődés" szót,de amit írtam az nem személyesen neked szólt hanem egy átlagos (vagy nem) videó
nézettségéről,reakciójáról.
Ez mi ha nem a nemtetszésed?
Mindamellett az 60 Olvasó is aktív csak nem véleményez.
Egyébként egy érdekes adalék a fórumunk olvasó/író közönségének arányáról.
A filmet hét órakor (06:54) töltöttem fel, azaz három órával ezelőtt. Kíváncsiságból "nem nyilvános" a státusza, azaz csak az tudja megnézni aki ismeri a közvetlen linket. A 10:00-s állapot szerint 62 ember nézte meg tehát legalább ennyien olvasták itt a fórumon a bejegyzést. Ebből kettő reagált tehát ennyien aktívak a fórumon. :P
Három: Hozzászólásom pillanatáig én is a 60 közé tartoztam!
De mivel nem Úgy kezdtem az írásom (ügyes-,okos-megoldás, tehát nem simogattam az egod)( "most beléd-kötök")! Így
Te reagáltad félre!!!!!!!
Három: Az hogy te mit tartasz fölöslegesnek vagy sem, esetleg hogy mit láttál az meg engem hagy hidegen.
Tudod én azért szeretem ezt a fórumot mert sokat tanulhatok belőle-tőletek.
A te reakcióddal csak azt éred el hogy még kevesebb kommentálás várható.
Engem érdekelt a videód,azért néztem meg. Nem hagyott HIDEGEN!!!!!
A zsák mellé mennyi por került, mert a videón látszik, hogy a külseje is poros lett.
Szerintem nem felesleges annyira a zsák, bár ez tényleg egyén függő. Ha csak annyi lenne, hogy fogod kiemeled és összekötöd, akkor eléggé leegyszerűsíti a dolgot. Viszont amint látszik a videón kívülről is poros lesz. Ez egyrészt lehullik amíg kiemeld, de azért marad is rajta rendesen. Ha ez nem zavaró, akkor időt és koszolást spórolsz.
Az, hogy beleragad a hordóba nem biztos, pont a külsejére rakódott por miatt, akár még csúszhat is.
Kíváncsi leszek ha tele lesz és ki szeretnéd szedni, mennyire lesz egyszerű. Ha szakad a zsák, esetleg megpróbálkozhatnál egy erősebb zsákkal is.
De most meg merjem említeni azt, hogy miféleképpen van kitárolva a liszt a silókból? Már csak azért is meg fogom. Nagyjából úgy működik az egész, mint a forgácsleválasztó, annak kivételével, hogy nem beszívva van az anyag, hanem befúva egy ciklonba. A ciklon tetején minálunk felé szövet van rakva, ahol eltávozhat a felesleges levegő - de ezt sem kell figyelembe venni.
Viszont a kitároló ciklon alján van egy csappantyú, amit a befúvás végeztével kinyitunk és csak úgy kihullik a liszt. Ez vajha nem működhet ezen esetben? Hiszen csak magasabbra kellene helyezni a forgácsgyűjtő miskulanciát, hogy aláférjen valami, amibe ki lehet szórni a felesleget. Talán egy csúszózsalu (vagy ilyesmi) megfelelne a célnak - bár a kivitelezésről lövésem sincs.
Tudom, máséval a csalánt tipikus esete, de gondoltam megemlítem...
A 200 literes hordót önmagában nehéz emelgetni meg megfordítani, már csak a mérete okán is, ott marad a lapátolás, vagy az egyben kiemelés (tehát a zsák). :P
60 liternél tényleg csak kényelmi szempont. De a dolog nem is ebből indult ki. Ha visszalapozol november 24-e környékére és végigolvasod a szálat akkor látható, hogy a kérdés nem a zsák/nemzsák körül forog, hanem azon, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a zsákot ne szippantsa be a porszívó.
Igen, CTL26 - L osztály. Gondolkoztam az M osztályon, de felhívtam az egyik festool értékesítőt, és kifaggattam a különbségről, majd megfogadtam a tanácsát és inkább kiegészítőket vettem az árkülönbségen. ( szerinte csak azok vesznek M-et akiknél valami előírás megköveteli, és megbüntetik őket ha nem ez van ráírva. a két gép között csak és kizárólag a főszűrő a különbség).
Még nincs saját véleményem, túl friss ahhoz, hogy bármi tapasztalatom legyen vele. Viszont a szomszédos fényezőműhelyben az egyik mesternek valami 20 év körüli van belőle a másiké csak 8 éves. És azért ők nyúzzák ezerrel. Ez nekem elég volt a döntéshez, hogy Festool legyen vagy Hilti. (Ez a kettő állt a paraméterei alapján versenyben)
Azért csinálják, mert mindenki más formájú szerszámmal dolgozik, nincs egy egyértelmű szabvány pl. üregelő esetén.
Ráadásul ha még a forma jó is lenne, akkor is érdemes beformázni a Tormek valamelyik reprodukálható beállítására, hogy utána fél perc alatt újra tudjam élezni.
Én még anno a Tormekkel együtt megvettem az eszterga csomagot, már akkor tudtam, hogy én ezt majd akarom csinálni és kaptam rá jó kis kedvezményt. https://gepplus.hu/tormek/tnt708.html
Ebben a csomagban benne van minden, amivel a különböző szerszámokat élezni kell. A holkervésőket nem is tudom hogy lehetne normálisan kézből élezni, biztos van aki megtanulja, de én inkább esztergálni szeretnék. :)
Ebben erős, szénkefementes motor van, plusz egy olyan inverter, amit csak nagyobb gépekbe tesznek. Eszméletlenül halk és pontos gép.
János a videóban elmeséli, hogy mik kellenek a kezdéshez. Sajnos olyan nagyon olcsón nem lehet elkezdeni, mert az esztergagép mellé kell 1-2 normálisabb befogó, élező és szerszámok is.
Akkor én is reagálnék. Tetszik a kísérlet bár én sem látom értelmét. 200l forgácsot nem fogsz kiszedni egy zsák kiemelésével mivel ott már inkább a zsák fog elszakadni. 60l -nél meg tényleg semmi értelme. Nem olyan nehéz, hogy ne lehetne beleönteni egy zsákba. De a teszt önmagában tetszik. Nem gondoltam volna hogy nem szippantja be a zsákot a porszívó. Gratula a porszívóhoz is. CTL26 os? Megvagy vele elégedve?
Ha nem is harmincszoros, de szerintem mire a végére beáll azt fogjuk látni, hogy tízszer annyian olvassák a fórumot mint amennyien aktívak. Ezért gondolom igazán megalapozottnak amiért morogni szoktam. Ha hülyeséget írunk akkor az nem egy-két embert fog bevezetni az erdőbe akiknek eredetileg szántuk a hozzászólásunk, hanem huszat.
Ez az egész egy teszt. Lehet hogy kényelmetlenebb a zsákkal szarakodni, de lehet hog ynem. Lehet hogy egyszerűen összehúzom a zsák száját, és kihúzom a hordóból mint otthon a szemetet. Akkor minden pormentes és a kezem is tiszta marad. Lehet hogy melléhullik valami és ezért időnként a hordót is ki kell önteni. De az elv a lényeg. Mert ami könnyű egy 60 literes hordóval az azoknak akiknek kétszázasuk van már nem gyerekjáték. És a zacskó a kétszázasban is ugyanúgy működik mint a kicsiben. Őket pl. hosszú lapátolástól mentheti meg.
Milyen típusú esztergát vettél? Nekem is piszkálja a fantáziámat, de semmi fogalmam nincs, milyen szinten kezdődik a még hobbi de már használható kategória. Egyszer majdnem vettem egy régi öntvényvázasat, de annak csak szűk fél méter volt a befogása, az meg sok mindenhez kevés volna.
"Karácsonyra rendeltem magamnak egy esztergát meg szerszámokat"
Ó hát erre rá lehet kattanni, főleg jó szerszámokkal. Azért az mekkora ge**óság már, hogy megrendelsz X kést és azzal kezdheted hogy élezel, kb mindet. Főleg mondjuk kezdőként élezz már meg egy akármilyen "gauge" vagy hasonló kést, úgy nagy hirtelen. Nekem nem volt vicces lévén egy egyszerű kis barkács köszörűm van. Igaz én egy nagyon kezdő eszterga nagyon kezdő késkészletéről beszélek.
Na mindenestre gratula, használd egészséggel és jó sok repedés nélküli faanyagot meg kitartást! Meg ami a legfontosabb: biztos fadarab befogást! Amikor én itt először kérdeztem, a nagy öregek ijesztgettek érdekes történetekkel, elszabadult és 10 centis közfalat kiütő nem is túl nagy farönkkel. Bár inkább az ütődjön ki, semmint a fejed le, szóval - óvatosan.
Tényleg, a Tormekhez van akkor "íves-esztergakés" sablonod is? (vagy hogy mondja a Tormek)
Képzeld, anno mikor először ment a vita, emlékszem hogy legelsőre nem esett le hogy gondoltad a zsákot.
De taktikusan megvártam míg valaki "beleköt" -> szépen meg is érkezett egy kolléga -> utána már OK volt és hittem neked :D
Azok a csipeszek nekem is tetszenek, el nem hittem volna hogy létezik ilyen hogy mágneses csipesz, mintha pont a te tesztedre gyártották volna. Meg mennyi porszívőcső ...:O Ránézésre van szumma 8-10m.
Ahogy látom nem vagyok egyedül vele, akik nem értik minek zsákkal bármnit is szenvedni, főleg 60 L-nél. Ahogy Lypapa írta, zsák kívülről rá, megfordít, jónapot. (a kisebb fahordóm nekem is 60L-es). De volt hogy a zsákban már eleve volt vmi, kicsit visszatűrve ("megmerevítve")a zsák száját, óvatosan beleöntöm a hordóból. Ennyi torna belefér.
Még valami: kíváncsi leszek, mikor kb. háromnegyedig megtelt zsákot próbálsz kicsalogatni a hordóból az említett szentek számára, és a nevek említési gyakoriság eloszlására :) A vékony zsák úgy be fog feszülni, hogy szem nem marad szárazon, mikor el is szakad (szerintem) ...
Az én hordómban nincs zsák, valamint nincs ciklon sem a tetején. Ennek ellenére a porszívó porzsákjába jellemzően akkor kerül valami, ha a hordóba kötött felszedő csőben elakad a szemét. Ez kézi gyalulás forgácsába keveredett apró fadarab a legtöbb esetben - ekkor a felszedő csövet kötöm a proszívóra, és kiszippantja az akadályt.
A hordó ürítése egyszerű: ráhúzom a zsákot, és fejre állítva átrázogatom a kb. 80 liternyi összegyűlt szemetet - forgácsot - fűrészport. Az általad bemutatott megoldás ügyes, de a sajátomnál megmaradok a jól bevált módszernél.
Egyébként egy érdekes adalék a fórumunk olvasó/író közönségének arányáról.
A filmet hét órakor (06:54) töltöttem fel, azaz három órával ezelőtt. Kíváncsiságból "nem nyilvános" a státusza, azaz csak az tudja megnézni aki ismeri a közvetlen linket. A 10:00-s állapot szerint 62 ember nézte meg tehát legalább ennyien olvasták itt a fórumon a bejegyzést. Ebből kettő reagált tehát ennyien aktívak a fórumon. :P
Textilen a hagyományosan vékony szálú anyagból sűrűn szőtt dolgokat értve - legyen az alapanyag természetes vagy akár mesterséges mint pl a nylon vagy poliamid szövetek.
Ugyanis ha magára a kérdésedre kell válaszolnom akkor az a válasz, hogy igen, textil szövésű az a zöld-fekete réteg.
De az igazság az, hogy én úgy érzem, te másvalamire vagy kíváncsi, és arra a válasz pedig nem. Nem textilből van.
Miképp is lehet ez? :P
Maga a cső a hagyományos antisztatikus szürke cső amire a festool kívülről ráhúzott egy kb 1 mm vastag műanyagszálakból álló textilszövésű réteget. Elég laza szövésű, viszont a szálak merevek. Ez megakadályozza, hogy a bordák megakadjanak asztal vagy deszka, stb. élében miközben mondjuk az excentercsiszoló van rádugva, de a cső megtartotta a hajlékonyságát. A műanyag pedig nem kopik el úgy mint a textil.
Ha egy Karikát betartasz oldalról akkor az irodai binderkapocs-szortító is tökre elég, vagy egy hornyolt fa-gyűrűt is rá lehet tenni. Szintén nem kell izomból, csak maradjon a helyén és körbe lyuk legyen.
vicces, hogy ugyanazt csináltad, mint amivel a Horberger is próbálkozott, hogy a zsákon kívülre is vákuumot tenni. csak nem hosszú csővel, egy nyilván más vákuumon levő pontról, hanem pofonegyszerűen tuti ugyanaz a nyomás a zsákban mint a doboz és a zsák között.
Ez így lehet... szüleim szerint már kétévesen elszedtem apám kalapácsát, venni kellett nekem egy másikat, amire mindig azt mondták: kisfiam, ott a másik, az a tiéd - ezért hittem sokáig, hogy a kalapács neve "másik".
Ezt követően kaparintottam meg a harapófogót, amit azonban már különösen veszélyesnek ítéltek az aggodalmas szülők, de a tiltásra csak visítottam, hogy én azt pedig elviszem. Erre apám válasza volt, hogy viszed ám a ló... tüdőt! - innentől huzamosabb ideig "tüdőnek" hívtam a harapófogót. Sajnos ezekre egyáltalán nem emlékszem magam.
Tudom, szar a film, nem mindig lehet mindent látni, meg Vajk is elszédül majd tőle, de ez van. Egyik kézben a telót tartottam a másikkal próbáltam dolgozni, így sikerült. :)
A lényeg meg látható a zacskó, a hordó, a vákum, és a por viszonylatáról.
De remélem az tiszta, hogy beszélhetünk itt horizontálmarókról/gérvágókról/síkköszörűkről - az igazi szerszám, amit a leghamarabb megkaparintanak az a kalapács. És a megfázás elkerülése végett csakis beltérben lehet használni... :O)
Azt azért hozzáfűzném - saját tapasztalat alapján, hogy ha kettő-három párt vesz az emberfia, akkor érdemes egy félmarék szilikagél társaságában tárolni egy visszazárható 'cipzáras' zacskóban, mert azért annyira nem olcsó.
Kissé megkésve én is szeretnék gratulálni a csimotához. :)
A neveléshez nem adok tanácsokat, mert annak idején túl jól sikerült a szomszéd kislányának a nevelése, majdnem megvertek, mert csak rám hallgatott, nem anyura és apura - de ez hosszú történet...
Gratulálok én is, fantasztikus karácsonyi ajándékot kaptatok. Ezt a kis videót küldöm neked, sok szeretettel, mert nagyon gyorsan lesz 2.0, aztán 3.0 és aztán észre sem veszed és felnőtt......... :-)
Én a tavalyi Black Friday óta egy 20V-os szénkefés Parkside fúrót használok
Ha van egy ilyened, akkor tényleg felesleges ezt is megvenni. Szerintem pusztán csak a "kefétlenség" nem éri meg a felárat.
Az a 20 V-os kefés hány Nm-es?
Az előbb voltam a Lidl-be - hát megint azt csinálták, hogy teljesen kiürítették a boltot - szerszámgépileg.
És nem valószínű, hogy a vásárlók - mert még 24-én legalább 10 darab deluxe akkusfúró koffer volt a karámban, de volt még egyéb gép is - most egy szál sem.
Szerintem kizárt, hogy pikk-pakk hirtelen mind eladták volna - inkább helyet csinálnak az új gépnek, amit kint láttam reklámozni a bolt előtt.
Én a tavalyi Black Friday óta egy 20V-os szénkefés Parkside fúrót használok a kis 10,8V-os DeWalt és a kis 12V-os Parkside mellett. Előbbinek 13-as, utóbbi kettőnek 10-es a tokmánya.
Kipróbáltam én is az üzletben az új szénkefementest. Valóban nagyon hangos. Én le tudtam fogni fúró fokozatban a tokmányt annyira, hogy letiltson az elektronika. A szénkefését is le tudom.
Érzésre semmi pluszt nem nyújt, de cserébe több, mint háromszor annyiba kerülne, mint a régi feketepéntekes áron, na és még az akkuk sem kompatibilisek.
Tudat alatt piszkálta a fantáziámat, de győzött a józan ész. Nem vettem meg.
Mindenkinek köszönet - valóban, miatta nem láttam most a műhelyemet már közel egy hónapja...
igen, kellő inspiráció lesz majd.... fura dolgok történnek.
Mivel ugye már vártuk őt, a szélesebb családi kör is, unokatesóm felesége lebányászott a padlásról egy konkrét 3D hintalovat, amit 25 éve készítettem az ő fiának. Annyira elfelejtettem, hogy csak akkor emlékeztem kissé vissza, amikor megláttam... alig győztem az ünneplő tömeggel, hogy nyugi, azért a hintaló még korai - ráadásul már lehetne is átalakítani, mert a belváros 2. emeletén az alattunk lakó nem lenne boldog, ha ezzel a lóval elindulna a padlón...
Most értettem meg csak a második mondatod. Gratulálok hozzá, és vésd észbe, hogy mennyi minden fa apróságot és nagyobb dolgot tudsz neki készíteni. :) Mondhatjuk úgy is, hogy te idén karácsonyra inspirációt kaptál. :D
0:26. A két gép ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik - kivéve, hogy a Bosch 18V-os a Parkside pedig 20V- Azaz a Bosch pontosan 10%-al kevesebb energiából tudja ugyanazt.
Ebben az esetben az energia(a Wh) nem játszik - az maximum az üzemidőt befolyásolhatja - de a csávó ezt nem mérte, mert minden "versenyszám" előtt újból fullra-töltötte mindkét gépet.
A feszültség (egymagában) egyébként sem határozza meg a gép teljesítményét - annyira nem, hogy egy kisebb feszültségű gép lehet akár nagyobb teljesítményű is, mint egy nagyobb feszültségű.
3:00. A két gép fordulatszáma nem ugyanarra van beállítva. Innentől pedig nem kicsi hazugság időt mérni, és az alapján ítélni hogy melyik csinálta meg gyorsabban.
Visszanéztem... de erre nem bírtam rájönni, hogy a táblázatból ez honnan derült ki.
7:26. Az érdekes nem az hogy a Bosch kitekerte azt amit a Parkside nem, hanem az hogy 120-nál megállt a bácsi.
Igen, ennél a versenyszámnál a Bosch jobb volt (legalábbis a legvégén) - a (fa)csavarozásnál viszont rendszerszinten nem.
A fickó az elején megesküszik, hogy boltban vásárolt gépeket tesztelt, új akukkal - és főleg, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll egyik gyártóval sem.
Nekem az egészből az az érdekes, hogy egy fűszerüzleti gép egyáltalán rajtvonalhoz állhat egy nagy márka gépével. Ha ugyanazt is teljesítette volna - és ha a vételárát is összevetjük a nagymárkáéval - akkor kijelenthetjük, hogy:
akkor kétlem, hogy kis szerszámgyártók önálló 18 vagy 20 voltos árammforrást fejlesztenének.
NINCS olyan 18V, vagy 20 V-os Li-Ion akku - csak elemi (3+ V-os) cellákból összerakott Li-Ion akku-telepek (pakkok) vannak.
Tehát mindegy hány Voltos egy gép akkupakkja - azt mindig ugyanolyan feszültségű cellákból rakják össze, annyiból, amennyi az adott kapocsfeszültséghez kell.
Pont, mint ahogy a Tesla-pakkot is így kendácsolják össze :-)))
Amúgy izgatottan vártam itt, hogy kinek milyen új készségeket hozott a Jézus... de sehol semmi... ;-)
nade akkor elkezdem én - nekem egy új asztalos inast hozott, igaz, már két héttel karácsony előtt ideért vele... most még 1.0 verziószámú, szóval pár évig még fejlesztgetni kell, mire kezelni tudja az akkus csavarozót ;-D
régebben egyszerűbb volt a matek, mert az 1,5 v-os (névleges) feszültségű cellák jobban adták ki a megszokott 12-18 stb voltos számokat. De az se volt igaz, mert azok a cellák is csak a csúcson 1,5 v-osak....
Aztán az, hogy az egyes gépek elektronikája ezzel mit csinál, az megint fekete ló az egyszeri asztalos inasnak ;-)
A cellafeszültség az a kémiából és a fizikából adódik, én sem hajlok arra, hogy a kis gyártók átütő sikert értek el a cellafeszültség növelése terén. :)
Az viszont, hogy az elektronika ezt hogyna kezeli, és mennyit enged rá a motorra illetve a motor milyen feszültségre van tervezve - na az egy másik kérdés.
Szinte természetes, hogy kisebb gyártók ígéretekben erősebbek ;-)
Az is lehet persze, hogy tévedek, de amikor a Tesla is 3,7 v-os szabvány cellákból rakja össze az autói akkumulátorát, akkor kétlem, hogy kis szerszámgyártók önálló 18 vagy 20 voltos árammforrást fejlesztenének.
Nekem is van olyan vezetékes fúrógépem amiben 3.2 mm (1/8" ?) a tokmányméret, és az is neves gyártótól van (Bosch - Dremel) de azért az nem a normál kézi fúrógép kategória. :)
Ezt az egyet kevésbé hiszem. Szvsz mindenikben 5 db "szabvány" 3,7-4,2 voltos Li ion cella van. Vagyis ugyanaz az áramforrás, csak az egyik gyártó az 5x3,7 volt szorzatát kerekíti, a másik meg az 5x4,2 voltét...
0:26. A két gép ugyanolyan paraméterekkel rendelkezik - kivéve, hogy a Bosch 18V-os a Parkside pedig 20V- Azaz a Bosch pontosan 10%-al kevesebb energiából tudja ugyanazt.
3:00. A két gép fordulatszáma nem ugyanarra van beállítva. Innentől pedig nem kicsi hazugság időt mérni, és az alapján ítélni hogy melyik csinálta meg gyorsabban.
5:40. Lásd fentiek. Illetve ha kell egy laposfúróval én még a vezetékest is megakasztom ha úgfy akarom, - ha elég erősen nyomom bele. Ez is egy hamis teszt (már csak azért is mert ezek nem fúrók hanem ütvecsavarozók)
7:26. Az érdekes nem az hogy a Bosch kitekerte azt amit a Parkside nem, hanem az hogy 120-nál megállt a bácsi. Egyrészt meg kellett volna nézni hogy a Bosch meddig tud dolgozni ha már egyszer 180 Nm van megadva mindkettőre, másrészt az előző tesztnél 4 KO volt a Boschra de ennél csak egy a Parkside-re pedig lehet, hogy akár ötöt is kaphatott volna.
Szóval ilyen tesztet én is tudok csinálni, kettőt egymás után, elővesszük a Milwaukee-t, meg egy Parkside-ot és a két filmben ugyanazt csinálom, látszatra ugyanúgy, de az elsőben a egyik lesz a győztes a másikban a másik.
Ha már szóbajött az akkusfúró Ki-Mit-Tud - itt van egy érdekes összehasonlító teszt, ahol a Parkside ütve-gépet hasonlítják össze az azonos kategóriájú Bosch-al.
Minden esetre megdöbbentő, hogy egy fűszerüzleti "márka" - nem csak összemérhető, de sok próbában magasan veri a Bosch-t.
De gondolom a tiéd nem 20V-os? Mert az enyém az, és 13-as a tokmánya.
Persze, csak 10,8 V-os, a nyél-akkus verzió (amit személy-szerint jobban szeretek, mint a "puttonyos" verziót).
De a tokmány-méret ügyben szerintem nem is annyira a Volt a meghatározó, mint inkább a nyomaték, amire tervezték (bár ez általában igencsak kéz-kezen jár).
Az én gépem mindössze csak 20 Nm-t tud, a barátomé (az puttonyos és 12 V-os) - azt már 25 Nm-re adták ki.
Én azért külön kiemelném a 2.000 -es fordulat-limitet a "deluxe" Parkside-on - mert ennyivel már kisebb fúrókkal is lehet fúró-szerűen dolgozni.
Ami nekem a kezemben volt (akksis gép) azok 1.300...1.600 fordulatig mentek (általában) - nemigen emlékszem olyanra, amelyik tudta volna a 2 ezres max.-fordulatot.
De gondolom a tiéd nem 20V-os? Mert az enyém az, és 13-as a tokmánya.
Egyébként sűrűn szabadkozva utólag kívánok valamennyiőtöknek kellemes karácsonyt, én az elmúlt napokban a pezsgőspohár helyett sajnos a széntablettás dobozt emelgettem sűrűn, fantasztikus ünnep volt ;) (Nem, nem a sok evés miatt, a feleségem kezdte, most rajtam volt a sor.)
Nekem (sajnos) nem kell meglessem - mert sokszor lett volna szükségem "bővített 10-es" furatra - ami olyan 10,8 körülit jelent(ett volna) - ha be tudtam volna fogni.
10,2 -est még be tudok fogni... de kb. itt a vége.
Ez a 13-as tokmánytéma már egyszer felmerült és én akkor is csodálkoztam hogy miért hüledeztek ezen ennyire. Én talán egyetlen 10-es tokmányú fúróval találkoztam életemben, a 30 évvel ezelőtti "barkács" fúróval. Az összes egyéb gépemen 13-as (vagy más jelölésel félcolos) volt. Úgy kíváncsiságból kérdezem: A szénkefés Parkside-on mekkora tokmány van?
Tényleg 13-as a tokmány, kiballagtam és megnéztem. Valamint csináltam egy gyors összehasonlítást a Metabo 14,4 V-os fúró-csavarozóval és utóbbi a halkabb. Mondjuk, engem nem zavar a hang, ha nem hangosabb, mint egy motorfűrész.
Mondjuk hozzá lehet szokni, csak fura a kefés mellett hangosabbnak hallani (nemrég posztoltam is erről ide videót), miközben az a "fáma" hogy - elvileg - halkabbnak kéne lennie.
Az jó ha nem reggelizik, mert az csak viszi a pénzt - ebben az esetben én nem merném beletenni. :P
Javaslat1: Használj ékezeteket. Használd a nagybetűket. Használd az írásjeleket. Azért vannak. Ezek teszik érthetővé az írásodat.
Javaslat2: Ha visszakérdeznek olvasd el. Elsőre azt hittem csak elírtad - természetesen valaki poénosan válaszolt. Másodszorra is ugyanazt leírod akkor már felébred bennem a gyanú. Mert ugye te ágytáLcát szeretnél készíteni?
Volt a kezemben a "Parkside Deluxe Ultra-Professional" csavarozó (a 35 rugós).
Hát szóval ezzel az a helyzet, hogy valóban nem a megszokott fűszeres-feeling - már kézbevételkor sem.
Van összehasonlítási alapom, mivel sok éve használom egy "nyél-akkus" verziót (közmegelégedésemre).
Jól kiegyensúlyozott, jó fogású gép, mese nincs.
Ami a menését illeti, nagy különbséget nem lehet észrevenni a keféshez képest...legalábbis addig, amig nem próbálja lefogni a tokmányát az ember (én megpróbáltam - nem kellett volna).
Nincs különleges hangja, mondjuk a jellegzetes kefe-hang nincs, ezért cserébe nem sípol, ahogy némely inverteres gép szokott, pláne alacsony fokozatban.
Talán annyi különbség azért van, hogy a fordulatszabályzása abszolút lineáris-érzetű - vagyis 0-2000 tartományban folyamatos és nagyon jól szabályozható a fordulat - ravaszból.
Ez mondjuk az enyémnél nem mondható el ugyanígy, mert annál mint ha fokozatokban nőne a fordulat (mindig is így volt, újkorában is és nem csak az enyémnél)
A fent elhelyezett fordulat-tartomány-váltó úgy viselkedik mint egy villanykapcsoló - egyáltalán nem érződik rajta, hogy fogaskerekeket tologatna odabent.
A tokmánya nagyon komoly, 13-ig fog be, tényleg szerszámgépre való tokmány - nem az a gumis, hobbicélú, megszokott.
A világítása érdekes, mert indításkor bekapcsol, de megállás után csak vagy 8-10 mp után kapcsol le - magától, persze.
Ami a nyomatékot illeti - hát az brutál. A nagyfordulatú (fúró) állásban próbáltam lefogni... de amikor meghúztam kicsit a ravaszt, szó szerint levitte a bőrt a tenyeremről (még most is érzem) - tehát részemről még soha nem tapasztalt bivaly nyomatéka van.
Egy valamiért nem vettem meg mégse - pedig már azon voltam: a kofferje miatt.
Egy indokolatlanul baromi-nagy koffert adnak hozzá - szinte már nevetséges, ha egy hordozható, kézi, akkus-gépről beszélünk. Értem én, hogy valami impozánsat kell adni ezért a pénzért - de szerintem ne a kofferje legyen az.
Köszi az infókat. Én konkrétan a szárított szélezett vagy szélezetlen deszkákat néztem neten. Árban tényleg jók, csak a minőség nem mindegy. Egy pultot kellene csinálnom és ahhoz vadászok megfelelő anyagot.
Lehet náluk válogatni, kell is. Az, hogy milyen az aktuális minőség szerencse függő is. Sajnos egy készlet végét, amiből minden elfogadható árut kiválogattak pofátlanul ugyan azon áron értékesítik. Nem csak ennél, akár a legdrágább szaunafáknál. Akkor is, ha millióékért vásárolsz...
Viszont árban olcsóbbak a legtöbbhöz mérve. Én vörösfenyő stafnit is ott vettem, abból a nagyja jó volt de csomó penészes volt, hiába tárolták fedett helyen... Aztán mikor cseréltettem velük azokat, hát nem tudom mi a jobb. hogy penészes vagy hogy használhatatlanul görbe...
A kerti komposzthoz is vörösfenyőt használtam, azt is skandiba vettem, végülis jó volt. Bútort nem feltétlen építenék belőle.
Porszívóhoz: végül vettem én is egy obisat a karcher mellé. Előtte van egy ciklon egy hordón. Nagyon jól leválasztja a forgácsot, egy gondom van csak: behorpasztja a hordót, szóval kell bele tegyek merevítést.
Gérvágót ~80%-osan elszívja, exctentert / dominot teljesen, kézi körfűrészt 60-80%-ban, asztali körfűrészt ha csak alul szívom és átvágok anyagot akkor alig alig, ha nem teljesen vágom át akkor teljesen elszívja. A vastagoló gyalunál viszont egész jó most de azért van melléktermék...
Majdnem vettem egy metabo nagy elszívót, de mondták a boltba hogy csak gyaluhoz lesz jó, mindenki azon panaszkodik hogy máshoz nem szív eléggé.
Majd ha lesz műhelyem, biztos veszek egyet gyaluhoz és egy festool porszívót a többihez, addig ez teljesen jó lesz.
Viszont most így nagyon jó, a porszívóba menő dugalj rá van kötve az elosztóra, így bármit használok indul a porszívó is. Van rá két festool gumis végidom, ezekkel mindenre rá tudok csatlakozni.
Kínai ciklon (xaster vagy mifene a márka) és obis porszívó (35000-es, ami Pazárnak is van, miatta vettem ezt :D) tökéletesen szívja a dw745-öt és a vastagsági gyalut is (dw733), pedig utóbbit érdekesen szívom, a 80-as szájba beletolom az 50-es műanyagvéget, ami egy belül 36-os csövet "zár" és bírja a nyavalyás :D :D .
No széles deszkánál már van némi melléeső is, de 20-22cm széles deszkát, kb 1mm gyalulásnál bírja.
Múltkor már nem ment, de kiderült fullon volt a szűrő valamiért, amit nem értettem, mert porzsák is van betéve és így, vmiért lecsúszott a gépben a papírszűrő :(
De van hogy lusta vagyok szórakozni vele, akkor semmit se rakok rá oszt kiköpi a gép mögé egy kupacba oszt jön a seprés, de kb csak 1 méternyit kell összeszednem, rendszerető egy gép, nem szórja mindenfelé a cuccot :D
Agyaltam forgácsszívón, de nincs elég hely. Max azért lenne jó, hogy szortírozva szívnám a gépeket, mert a forgácsot fel tudjuk használni állatokhoz.
Ahogy felhoztátok a témát megnéztem az én Stanley kombinált derékszögemet. A pontossági osztályát nem tudom kb 3500Ft volt Áfa mentesen, de mintha vas lenne a teste nem Alu, viszonylag nehéz.
Na de a pontossága gyárilag szörnyű volt, kb 3mm eltérés volt a vonalzó végén átfordítva. Kb 20 percnyi csiszolás és állítás után lett olyan pontos amit szemmel már nem tudok megkülönböztetni.
Éppen a múlt héten hallgattam valami gazdasági műsort a rádióban. Egy indiai világcéget említettek, ami sokkal jobban tudna fejlődni, ha a beszállítói nem lennének olyan megbízhatatlanok.
Érdekes egy hely India... Pár éve, amikor egy csomagológépet akartam vásárolni körülnéztem török és indiai cégek között is. A törökök drágák voltak, az indiaiak viszont árban a kínaiakkal egy magasságban mozogtak kb.
Viszont egyik náció sem válaszolt a megkeresésre, nem adtak ajánlatot a gépre.
A kínai cégek viszont mind egy szálig igen. Sőt, volt olyan kínai üzletkötő amelyik még egy év múlva is rendszeresen érdeklődött, hogy mi újság, nincs-e szükségem valamire. (akár szaktanácsra, pedig nem is az ő cégétől vásároltam végül)
Szóval kínai lett a gép, majd alig két év múlva - miután kijavítgattam a kisebb-nagyobb hibáit - elég szép haszonnal adtam el.
Nem hiányzik a csavarfej alól egy alátét? Nem ismerem, de mintha lenne ott egy rugód ami betekeréskor sima ügy, kitekeréskor viszont pont akad, vagy ráfeszül. 1-2 alátétet hiányolok onnan a leírásod alapján.
Szervusz nem az én munkám ez. Beillesztettem a képeket mert a fórumtárs nem illesztette be a képeit, a munkája megtetszett és nem akartam hogy elveszzenek a semmibe a képek,mert ő linkeket küldött beillesztett képek helyett. A képfeltöltő linkek pedig törlésre kerülnek egy idő után ,vagy maga a képmegosztó oldal hal be pár év alatt, néha nagyon gyorsan kiszámíthatatlanul fordul a kocka a technológiai világban,lásd yahoo,iwiw stb tündöklése és bukása,ugyanez vonatkozik a képmegosztó oldalakra és linkjeire. Elég idegesítő/zavaró mikor itt vagy a prohardveres asztalos fórumon https://prohardver.hu/tema/asztalos_klub/friss.html régebbi hozzászólásokat olvasok éskép helyett nem működő linkeket látok mindenhol.
Pl: nézd meg a munkám (nem működő link) ,és ezzel a géppel csináltam (nem működő link),amit itt vettem (nem működő link) , de képzeld akció volt és ennyi lett voilá (nem működő link).
Ez helyett lehet beilleszteni képet, megnevezni a gép típusát, leírni hol vettem, mennyi volt az akció, és 5 6 év múlva is tudni fogjuk miről volt szó. Ez különösen gépvásárlásnál hasznos,mikor a keresőkben rákeresel egy gépre és konkrét árakat ,helyszíneket, képeket látsz,mit lehet vele csinálni stb.
Beállítom, valahova a méretet, két ujjal könnyedén meghúzom, és utána oldani már csak erőlködve, küzdelemmel tudom. De olyan is volt, hogy fogóért kellett nyúlnom.
A starretteken az oldás és lazítás egyforma erővel történik. Viszont azon más a csavar elfordulásának a rögzítése, van rajta a rugó felett egy füles alátét. Alátétet a Stanleybe viszont nem tudok betenni mert a rugó felnyúlik a csavarfejbe. Persze lehet, hogy csak meg kellene reszelnem azt a részét is, és megjavulna, de szemrevételezéssel nem tűnt hibásnak.
Ezt akartam írni. Valahol volt a jutubon olyan filmecske ami arról szólt hogyan lehet utólagosan pontossá tenni a Stanley-ket mert nagyrészt csak valami megmunkálási sorja miatt pontatlan. Anno én is megcsinltam ezen a 0-46-151-es fém Stanley-n és azóta erre a részére nincs panaszom. Sajnos a csavarjára még mindig van.
Én berendeltem ezt a derékszöget, vmi 13000 volt nekem asszem, vissza is küldtem, pontatlan volt az I osztályú, s bekockáztattam a taiwani kombináltat, ami vicces, de pontos :D
Stanley amúgy fogásra jobb, de ha pontatlan mit kezdjek vele? Még a modeco derékszögem is pontosabb volt nála, a wolfcraft volt azon a szinten :(
Most már meg kell kérdezni, hogy ez H0 méret, vagy 1:1 méret? :) A vasútmodell iparban valami bődületes árak mozognak. A mozdonyok aranyból készülhetnek, a sínek ezüstszálból. Van aki matchboxokat épít, majd elhelyezi kint az utcán és lefotózza, mintha eredeti lenne, helyes perspektíva-torzítással.
Csak papírból dolgozol, vagy szoktál fából-vaskarikából is alkotni? Balsa, gyufa, fogpiszkáló és hasonlók?
Gratulálok, nagyon szép aprólékos munka amit csináltál. Azok az ujjhegyen elférő szék és virág, engem az döbbentett meg, hogy milyen pici. A többi képen valahogy nem látszik a méret. Célszerű lenne az ilyen fényképek készítésénél odatenni egy mérőlécet, vagy colostokot amin olvashatók az elkészült képeken is a méretek.
Ennek a projektnek érdemes lenne már egy saját blogoldalt készítened pld a blog.hu oldalon. Ott szép részletesen le is tudnád írni a képek mellé, hogy miből készült, milyen eljárással, esetleg milyen problémákba ütköztél. Szerintem elég nagy követőtábort össze tudnál szedni idővel, és akkor mások is gyönyörködhetnének a munkádban. Ez persze növeli a kész termék értékét is, ha el akarnád majd egyszer adni.
Na pont ez az, a nyugalom, a kikapcsolódás. Nem számoltam, de olyan 5-600 óra (nagyjából 3 év alatt) mikor éppen olyan volt az "idegállapotom"
Első lépésnek a saját házam készítettem el kívül-belül, azután jött az ötlet, valami komolyabb kellene, ami kihívás.
Hát ez lett az eredménye. Ja a méretarány a HO vasútmodell arány.
Fő célom a minél élethűbb elkészítés volt, és mikor már álltak a falak, azután láttam az ürességet, és akkor döntöttem, hogy lesz belselye, berendezése is. Az intézményvezetőnek elmondtam mire készülök, és ő jött a kulcscsomójával és nyitott minden ajtót, hogy készíthessek fotókat.
Minden részlete, kézimunka, semmilyen "gyári" alkatrész nincs benne.
Igen egy kis őrültség kell hozzá, nem tagadom, de mikor belemerülök, megnyugtat, megszűnik a külvilág...
(A Perzsa szőnyeg egy egyszerű nyomtatás, csak neten meg kellett találni a valódihoz legjobban hasonlító képet)
Na de nem szeretném szétoffolni a topikot, néha szintén hobbiként kisebb nagyobb asztalos feladatokat is végzek, szeretem az asztalos iparágat, bár soha nem tanultam, végzettségem lakatos. Legnagyobb munkám egy kocsibeálló a tervtől a készig.
Legalább a szeretet ünnepén ne gyalázd őket. Minden embernek van valami szenvedélye. Van amelyiknél észre sem vehető és van aki látványos (csodálatos) dolgokra képes.
A makett, hát nem is tudom, olyat, hogy a belseje meg legyen csinálva méretre még nem is láttam, de
a külseje minden részlettel... talán 5-8e euró.
Én csak egy filmben láttam, amikor valami kőgazdag pali egy bevásárlóközpontot akart felhúzni valahova - erre készítettet róla egy makettet - amit a tárgyalóba állított ki hogy bemutassa a befektetőknek.
Csak egyszer - amikor a góré pont nem volt bent - berontott az egyik sík-ideg ellenlábasa és mérgében szétverte az egészet.
Persze, erre az emberünk is "kissé ideges lett", amikor meglátta - és leordította a titkárnője fejét, hogy "Te hülye liba, hagytad, hogy ez a barom szétverje a makettet - amiért 150 ezer dollárt fizettem."
Állítom, hogy az a makett (részletességében) a fasorban sem volt a kolléga makettjeihez képest - mert csak egy külső látványterv volt - előregyártott műanyag fákkal, járókelőkkel, autókkal a parkolóban - no meg az épülettel, de persze az is csak kívülről.
Fantasztikus a munkád. Gratulálok. Ez aztán a hobbi.
Csak a méretpontos felmérés (és a lerajzolása: alaprajzok, tető, 2-3 metszet, 4 homlokzat) egy ekkora épületnél 1oe euró. De neked több metszeted kellett legyen, meg részletrajzok az asztalos konszignációra.
A makett, hát nem is tudom, olyat, hogy a belseje meg legyen csinálva méretre még nem is láttam, de
a külseje minden részlettel... talán 5-8e euró.
A makett készitése általában 2-3 emberes munka és ebben az árban kartonból meg polisztirolból van, ha kicsit hozzányúlsz összetörik.
...hogy készült, milyen anyagokat, technológiákat használtál?
Ha beleszólhatok - mivel ilyen jellegű (nem maketteket, hanem egyéb doboz-szerű dolgot) készítettem az utóbbi időben - én a reklámtáblások által használt, habosított műanyag-lemezre kaptam rá.
Ha nincs kitéve rugdosásnak akkor megfelelően merev, szép sík felületű, melegen (hőlégfúvóval) gyönyörűen hajlítható-görbíthető - és ami nagy előnye: még az 5 mm vastagságút is lehet sniccerrel szabni.
A 3 mm-est simán, az 5-öst kis gyakorlattal - de az anyag mindenképp szabható megfelelő késsel.
Az összeállítás mehet megfelelő ragasztóval - de részemről a nyáron is hőpisztolyos (ragasztórudas) megoldást használtam - nagyon bevált.
Nagyon jók,arra kérnélek meg ,hogy a hozzászólásba illeszd be a képet, ne linkeket küldj,mert a linkek 1 2 év és eltűnnek,használhatatlanok lesznek, törlik őket stb pl: imgshack,imgur stb stb stb.
A beillsztett képeket pedig 5 6 10 év múlva is lehet látni egészen míg az index meg nem szűnik. A munkád tényleg igényes szép,érdemes nézegetni évek múlva is, ha nem megy majd beillsztem a képeket.
Úgy gondoltam idén karácsonyra készítek nektek valamit. No persze nem valami kézzelfoghatót, hanem mondjuk "szemmelnézhetőt"" :-)
Szóval én ezzel a 3 perces kisfilmmel szeretnék nektek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánni, köszönöm a fórum egész éves munkáját, a sok segítséget, választ, munkát, mindent amit ide is belefektettetek.
A fogantyúk nekem sem jönnek be annyira de azokat nem én választottam, ahogy a lábat, a zárat és a tető mintáját sem. De az a lényeg, hogy tetsszen akinek készült, holnap este kiderül.
Gratulálok, jó lett. A fogantyúkkal nem vagyok kibékülve, jobban illene hozzá fából elkészítve pld egy gomb, esetleg az is feketére fejtve ahogy a sarok díszek, akkor egységesebb lenne a stílusa. Persze ez csak az én véleményem, ami nem sokat nyom a latba, hiszen annak kell tetszenie aki kapja. :) :) :)
Mostanában nem jelentkeztem, más jellegű munkákkal voltam elfoglalva (lakásfelújítás). Most végre van egy bemutatni való ékszeres dobozkám, karácsonyra készült. Fenyő 6mm-es rétegelt lemezből a rajzolata miatt, bár puhább anyag mint a nyír rétegelt, és sajnos drágább is (hódosból).
Méretei: 25×35cm, és lábakkal együtt 35cm magas. A zár, a lábak, és a tető sarkaiban a minták kreatív-hobbi boltból való bronz utánzatok. A zár sajnos csak préselt lemez, nem tömör anyag. A tető közepén a minta pirográffal égetett. A felületkezelés paraffinos méhviasz keverék (kb 1:1 arány, cipőkrém állagú, hidegen is rongyra kenhető, de felolvasztva szoktam használni). A fiókok aljában 10mm-es polifoam van, amibe majd fülbevalók lesznek beszurkálva. Karácsony után ha már be lett "lakva" készítek majd újabb képeket :)
Ha makett, s nem túlságosan ragaszkodsz a furnérhoz, akkor esetleg a papírmasé nem járható út? A trabinál bevált, ott is két ember dolgozott a gyárban, az egyik ragasztotta, a másik hajtogatta. :)
Van professzionális építészeti modelleket készítő ismerősöm, ez ott is folyamatos gond, a megfelelő méretarány miatt. Pl keritésdrót, ablakosztó stb. Ilyenkor meg kell alkudni valamennyire. Mindenképpen el kell térnie a lemezvastagsággal , mondjuk 1:24 ben vagy 1:18-ban is.
Ha formára akarod préselni, akkor miért nem készíted el magadnak a rétegelt ragasztást furnérból? Arra figyelj, hogy mindig páratlan számú rétegek legyenek!
Szép napot! Abban kérnék segítséget, hogy hogy lehet szépen hajlítani 1mm-es rétegelt lemezt. Autóbusz modell kasztniját szeretném elkészíteni 1:25 méretarányban és a tetőívek, sarkok kialakítása okoz némi fejtörést.
Most kaptam meg az sms-t, egyből meg is néztem a mail boxomat (mindegyiket), még a spam mappát is de nem kaptam levelet csak reklámok vannak. Szerintem megint tévúton a rohangál a levél egy hibás útvalasztó beállítás miatt, találkoztam már pár ilyennel, hogy napokig keringett a mail mire megérkezett a célba. Vagy csak egyszerűen rossz mail cimre írtál. A biztonság kedvéért ide vagy ide írj.
írtam Győzőnek (hobbiasztalos.blog.hu) e-mailt, amit ma feltétlenül el kellene olvasnia. Valakinek nincs hozzá közvetlen kontaktja? Nem kellene, csak annyit kérnék, hogy aki személyesen ismeri az szóljon már neki, hogy fontos e-mail van a postaládájában. Vagy ha te olvasod itt Győző, akkor nézd már meg a postaládát. Köszönöm.
Asztalos üzemekben bőven jártam illetve egész sok internetet feltúrtam egy időben asztalosüzem porszűrése témában- De annyira egyszerű, amit írsz és annyira olcsó, hogy megér egy próbát.
Miért ne? Nekem van egy ilyen setup. Elszívó elé kötött nagyciklon, 125-ös csővel. A ciklonos hordóba megy minden fűrészpor, az elszívó zsákjában 1 éve nincs semmi.
Ha Budapesten laksz akkor vagy elviszed év közben a legközelebbi hulladékudvarba, vagy a lomtalanítást követő napon a környéken ki van jelölve egy hely, ahol átveszik. Pont idén dobtam ki, az elmúlt sok évben felgyülemlett festékes dobozt, vödröt, kannát lomtalanításkor. 2 kenyeres ládányi volt, plusz pár vödör. Odamentem ember mondta mit hova kell dobni és kész. Egy szót nem szólt, hogy sokat vittem volna.
Az ezzel foglalkozó cégek bármilyen veszélyes hulladékot átvesznek, amit vagy égetnek, vagy mást csinálnak vele.
De ha már: mindenféle festékesdoboz, amiben akár még van is, csak megfagyott, hova való? Veszélyes hulladék? Van egy nagy ládányim, jó lenne megszabadulni tőle.
Dehogy nem, a Dorogi hulladékégetőben leadható. Nem tudom mennyit kell érte fizetni, de mikor ezt üzembe állítottuk mondta a tulaj, hogy oda szokták vinni a hulladékot tőlük. Ezen kívül is biztos vannak még cégek, akik ilyennel foglalkoznak és nem az erdőben dobják le.
"Ebben a méretben lehet, hogy csak 400-600 körül kezd majd lemerülni. A Milwaukee fúrócsavarozóval .... Tehát 6 méter fúrás. "
Jesszusom :-O én ezt nem tudtam. Őszintén sosem számoltam melyik akksi mikor/mennyi csavar/fúrás/körvágás után merül le. Most még melóhelyen, (tiszta szerencse, hogy 3 napja már "szabin" vagyok...) lehet hogy holnapra csúszik a teszt, főleg hogy még 1-2 apróbb home made kariaji is a listán van. De akkor ennek tudatában választom meg a csavarméretet -> köszi az infót.
Ezen a helyen is egy zárt helyen volt, amit nem igazán lehetett látni, ha csak úgy sétálgatott bent az ember.
A másik, hogy szerintem nem sok komoly cég foglalkozik manapság ilyennel. Akik meg a boltban csinálják ahol kiszolgálnak, nem nagyon van igényük ilyenre. Meg ilyen helyekre sem hiszem, hogy sokszor jársz.
Ez a szűrő egy céghez került, akik tonerek gyártásával foglalkoztak. Amikor készült havi 3-4000db-os mennyiségekről beszéltek, tehát nem kis tételről volt szó, ekkor kellett havi 1 alkalommal takarítani kb. fél órát és a forgácsot megvenni. Ennél olcsóbb megoldás szerintem nem igazán létezik, erre a munkára.
Azt valóban nem tudom, hogy fűrészporral működne e a dolog. Kipróbálni nem egy nagy rizikó, mert fillérekből összehozható. Idő tekintetében magát a dobozt kb. 1 óra volt anno összerakni. Ha esetleg valaki kipróbálja szívesen veszem ha visszajelez mennyire hatékony erre a feladatra.
Nem valószínű. A tonerpor finom, de gyorsan lesüllyed, nehéz. Sztatikus töltődésre erősen reagál, hiszen az a működési elv lényege. Azerintem egy sztatikusan töltött fémlappal egyszerűbben is lehetne azt leszűrni igen kis méretben, pont úgy ahogy a drumra rákerül a toner és a kés lehúzza a fölösleget.
Fűrészpornak mások a jellemzői, más módival kell csapdázni. A ciklon, baffle igen jó hatásfokú, egyszerű szerkezet, több lépcsőben is össze lehet kötni, sorosan, párhuzamosan, mikor mire van szükség. A lisztet is ciklonnal választják le amikor tologatják egyik helyről a másikra.
Ha lesz leválasztó az elszívó előtt, akkor nem sok értelme van pénzt kiadni szűrőpatronra. Csak lefogja az elszívási teljesítményt (jelentősen!) és nem nyersz vele semmit, mert a finom por nem is kerül oda, hiszen leválasztottad.
Vegyél egy olcsó elszívót minél nagyobb teljesítménnyel és köss elé egy ciklont. Ki sem kell vezetned a végét a szabadba, mert az elszívó gyűjtőzsákjába nem kerül anyag.
Szinte hihetetlen, hogy ennyire egyszerű lenne, hasonló még eszembe sem jutott. A nagyobb forgácsokat a leválasztó úgyis megfogja, ebben a dobozban pedig "csak" cserélni kell a forgácsot. A nagy kérdés, hogy a fűrészport is jó hatékonysággal felfogja-e, illetve az, hogy milyen sűrűn kell hozzányúlni... (utóbbi mondjuk nagyban függ az elsődleges leválasztás hatásfokától)
Biztos vagyok benne hogy megtartanád, mérhetetlenül precíz cuzz.
Ez áll a használatijában:
".... ha ennek ellenére két munkadarab összeilesztésekor kb. 0,03 mm - 0,04mm oldalirányú eltérés adódik, akkor Önnek lehetősége van a gyárilag felszerelt ütközőket korekkciós ütközőkkel felszerelni..."
Mert írja, hogy a légnedvesség változása miatt számolni lehet ilyen órási hibákkal. 3-4 századmiliméter már sok náluk. És adnak hozzá korrekciós ütközőket a gyári dobozba. Ez a nem mindegy :)
Anno kérdeztem, de nem tudom, hogy lett-e rá érdemi válasz: hol tudok beszerezni Pest megyében (de ha kell picit utazom érte) minőségi faárút? Főleg tölgy és fekete dió érdekel, szélezett (arra még nem állok készen hogy szélezzem is) és szárított anyag amit keresek.
Most a Zatikba kellett vennem anyagot a tervezett éjjeliszekrényhez, de nagyon sokat vakartam a fejem végül miből építsem. Tölgyből csak 22mm vastagsági van értékelhető minőségű, viszont az már gyalult, készre vágott anyag így drága is (~650e/m3). Az 50-es tölgyek borzalmasan repedezettek, kiesős csomók van bekkük, szú rágták stb... Cserébe drágák...
Fekete dió szintén, a gyalulatlan "hulladék" fa 550e/m3, abból tudtam 1-2 deszkát vadászni és végül 50mm vastag, baromi szép erezetű amerikai diót találtam a vázhoz horror áron (1150e/m3). Viszont ha a drága és rossz tölgyből veszem, ott annyi leeső lett volna hogy szinte azonos árra jutott volna (mivel a dió egyben volt míg tölgyből csak 50-100cm-es darabok voltak változó méretben).
Szóval valami korrekt fatelepet keresek, eddig egyet sem találtam még :(
Kövi kérdés: ez az 50mm-es dió lapján gyalult, viszont nem épp tökéletesen egyenes. Hogy a legcélszerűbb kialakítani belőle egyenes felületet, ami mentén már tudom a további méreteit is vágni? Egyenes vezető leszorít és annak mentén kézi körfűrésszel vágjam meg? Vagy van jobb megoldás?
Tonerpor. Nagyon furcsa anyag. Ha belerakod egy flakonba és hagyod állni összetömörödik a felére a saját súlyától. Felrázva olyan folyékony szinte mint a víz. Ha jól tudom vaspor és korom is van benne.
Valaha a festa csinálta az egyik legjobb centiket, most az alsóközépkategóriás gagyi felé húzó centiket csinálnak, ezért a szerszámaiksem érdekelnek. Bőven a Stanley alatt van a minőség. Régen 15 éve 5ezer volt egy 3m-es festa centi akkor az nagy pénz volt, 15 évvel később 2 3 ezer, nem egy nagy eresztés ez a tapasztalatom,persze lehet vele dolgozni,nekem is van 2 3 festa új, vmi kellett gyorsan és ez volt a boltban.
Azt hittem tesztelni akarod az akksikat. Ahhoz meg bizony meg kell hajtani. Ebben a méretben lehet, hogy csak 400-600 körül kezd majd lemerülni. (Összehasonlításul: A Milwaukee fúrócsavarozóval (12V 4Ah akku) 14 mm átmérőjű laposfúróval 120 darab lyukat fúrtam 50x100-as nedves fenyőbe keresztbe, úgy, hogy nem merült le az akku. Tehát 6 méter fúrás. )
Régebben építettem nagyon finom por elszívásához szűrőt. Egy gyári megoldás nem volt, ami annyira megszűrte volna azt a nagyon finom port amit kellett, pedig már mindent kipróbáltak a a hepa szűrőktől kezdve az autó légszűrőkön át a vizes leválasztásig. Szerintem nálad is működhet, de egy próbát mindenképpen megér mert fillérekbe kerül.
Csinálsz osb-ből vagy gipszkartonból egy nagyjából 60x60x60cm-es kockát. Ezt a méretet tetszőlegesen változtathatod is. A doboz alját és tetejét kivágod ugyan akkora átmérővel, hogy a csöveket be tudd vezetni. Én ha jól emlékszem 100mm-es légtechnika csövet használtam. A dobozba az aljától kb. 15-20cm-re teszel egy rácsot, a rácsra harisnyát, arra nagyjából 20-25cm faforgácsot. A faforgács annyira felfogja az apró porszemcséket, hogy hihetetlen. Nem tudom a fizikai magyarázatát, de a végén olyan tiszta lesz a levegő, hogy mindenféle ipari szabványnak megfelel. A takarítási ciklusokat ki kell majd tapasztalni. Ahol üzemeltetik ezt a szűrőt havonta cserélik a forgácsot. A felső 5cm tiszta kosz, ahogy mennek lefelé tisztul, az alsó 5cm pedig olyan mint ha frissen rakták volna be.
Ha megépíted arra figyelj, a forgácsot mielőtt berakod szitáld le, hogy a fűrészpor és nagyon apró szemcsék ne maradjanak benne.
Nekem egy ciklonos leválasztóm van kb 70-90 literes hordóval, utána porszívó. Két porszívónyi gégecsővel dugdosom a gépeket. Vastagolót, körfűrészt, merülőt, lamellózót mindig, a többi gépet alkalmilag szívom. Néha söprögetek, ez a legporosabb, maszkban esztergálok. Havonta egyszer kétszer űritem a hordót.
Ha tovább akarnék lépni, rengeteg idő és pénz kéne egy kicsivel pormentesebb műhelyhez. Teljesen más rendszert kéne kiépítenem.
Elnézést a kicsit megkésett válaszért, de nem mindig vagyok gépközelben.
A szürke PVC idom 32 mm-es és ennek megfelelően az elszívó cső belső átmérője 32 mm, egész pontosan ilyen. Ennek a nettó folyóméter ára itt a PowerBelt-nél jelenleg 506 Ft.
A Triton marónak ugye van egy műanyag eleme, ahova csatlakoztatni lehet az elszívást. Az emlékeim szerint ennek az átmérője 35 mm. Ide csatlakoztattam egy 45 fokos, 32 mm-es PVC elemet úgy, hogy a PVC csatlakozó részére, kétoldalas ragasztóval, körkörösen felragasztottam egy 1.5 mm vastag szilikon gumi lemezt. Ezáltal a csatlakozó méret megnőtt 35 mm-re, ami már passzolt a maróba.
Mivel az asztallapon elég vastag, így a 45 fokos idomnak még férőhelyet is kellet vágnom az asztallapban.
Készítettem felülre is elszívást, de nem kell mindig mind a kettőt használnom, így amit nem használok, azt ledugózom, ezáltal kicsit hatékonyabb.
Jövő hónapban pontot akarok tenni a forgácselszívó kérdésre. Egyengető, vastagoló, kör- és szalagfűrész elszívására van szükség, mert nem győzök takarítani és szellőztetni.
Leírom, mire jutottam eddig fejben.
Mindenképpen építek egy leválasztót a szívó elé. Azt még nem döntöttem el, hogy kúpos ciklon vagy Thien baffle formájú lesz. Utóbbit egyszerűbb megfelelő méretben házilag elkészíteni és kevesebb függőleges helyet is foglal.
A szívó után a port ki tudom vezetni a szabadba, ahol a tüzifát tároljuk. Gyakorlatilag a tüzifa rakás közepébe tervezem fújatni, ami így az elképzelésem szerint tompítja a zajt és valamennyire "szűri" is a kifújt levegőt, hogy ne legyen az egész hátsó kert porfelhőben. (az elsődleges leválasztó miatt talán nem tragédia a mennyiség, ami kijut majd... kiderül)
Fűtési szezonban viszont nyilvánvaló okok miatt (1. kimegy a meleg, 2. bejön a hideg, 3. megfordul a kéményben az áramlás iránya :D) nem vezethetem ki a szabadba. Elhatároztam, hogy kerül amibe kerül, télen finomporszűrőt akarok a szívó után, tehát a hagyományos, csak szövetzsák-szűrővel használható gépeket el is felejtettem.
Innen két lehetőségem van.
1. Veszek olyan gépet, amihez kapható gyárilag hozzá illő szűrőpatron.
A gyári gépek között szemezgetve:
JET DC-1100CK az IGMtools-nál 250e Ft - sok jót olvasni róla külföldi fórumonokon is, a leválasztó része ("Vortex Cone") is állítólag jól teszi a dolgát a szűrő előtt.
Mindkettő 1,1kW-os teljesítményű motorral van szerelve, de a JET táblázata "csak" 1620 m3/h, míg a Holzmanné 2500 m3/h légszállítást ír. Vajon utóbbi adat csak a 400V feszültségű változat esetén érvényes? (csak egy fázisom van)
A kisebb teljesítményű gépek közül például a Metabo SPA 1200-hoz (550W, 900 m³/h) jóval olcsóbban hozzá lehet jutni (~70e Ft) és még mikronos szűrő is kapható hozzá jó drágán (90e Ft). Vajon a teljesítménye elég a finomporszűrőhöz?
2. Csak a szívómotort veszem meg, és a fújt oldalra építek egy újabb, a gyári gépekéhez hasonló egyszerűsített leválasztót (ami a szűrő és a nejlonzsák között van).
Ha találok megfelelő teljesítményű és árú szívómotort, akkor alá építhetem az elsődleges leválasztót hordóval, mellé a fújt oldalra pedig egy elágazás (szabadba / szűrő felé) után egy újabb leválasztót, ami alatt gyűjtő, fölötte finomszűrő.
Finomszűrőhöz a fentieknél olcsóbban is hozzá lehet jutni: Axminster szűrőpatron - ilyenből akár kettőt is rakhatnék a fújt oldalra, hogy kevésbé fogjam vissza a motort...
Tudom, de őszintén szólva rohadt nagy (hosszú/vastag) csavarokkal nem akartam megnyúzni. Egyet persze kerítek hogy be tudja-e tekerni, de igazából a hobbista fellhasználásban sztem ez igen ritka csavarméret. Ritkán "ácsolunk" :-)
18, 35, 40, 50, 60, esetleg 80 mm hosszú facsavar - tippem szerint inkább ezeket használjuk a leggyakrabban, konfirmátorcsavar, stb. Én legalábbis ezeket használom sokszor.
Ez a 60-as zacskó amit találtam sztem egy jó "középút" mindenestől nézve, de inkább lefedi a tényleges valóságot csavarozás terén. Mondjuk a valóságban meg szetm sokszor elő is fúrunk, repedést megelőzendő - de ezt most nem akarom, remélem a fenyőgerenda bírni fogja :)
Ez egy érdekes kérdés, én "nagy" csavarból indultam ki azaz hatlapú fejjel, és jól beállított gépből. Azzal szerintem biztosan nincs gond. De érdekes lenne megpróbálni PH vagy PZ fejjel is - de akkor mindenképpem helyesen kiválasztva a belevaló típust és méretet. A TX valahol középút annál is a fej helyes mérete fog dönteni. Na meg az anyag mert láttam már olyat aminél az alu keményebb volt. Minőségi csavarnak bírnia kell.
Jó szerzemény, sokmindenre fel lehet használni, de burkolatok szerelésére ideális.
Dominoval ez a melvértburkolat volt a legbonyomultabb munka amit megcsináltunk, a burkolat L alakú és anyaga masszív tölgy palló. Még egyszer nem csinálnám meg, mert a lépcsőház keresztmetszete trapéz.
Én meg a magam "bölcsességéből" kiindulva azt mondom, hogy nem fogja 100-szor ki-betekerni azt az 1db csavart. Talán még 10-szer sem. Hamarabb megadja magát a csavar feje.
Aekis: viszont ha ötvözöd a kettőt (Lao Mao), kijön az LMAO ami pont illene ide :D
Paco: :P Ugyan se kínai nem vagyok, bölcs meg mégúgyse - de ez még nekem is eszembe jutott :D De nekem az van a szemem előtt amit más tesztekben is látni: beállítanak előre 100 csavart egy gerendába, aztán haccóljon.
Egy 100x100-as, ~1m-es fenyőgerendát most este sikerült kukáznom, 60x4,5-ös torx fejűből meg van még egy félzacskónyi, amit ekkor vettem az OBI-ban. Ma már nem akartam zajongani, de holnap feltöltöm mindkét Parkside-ot, meg kíváncsiságból beállítom a sorba a kis, 10.8V-os Makita ütvecsavarozót is. Azokkal a csavarokkal tán mindegyik megbirkózik, meglátjuk melyik mennyivel.
Hát, valóban, nekem ablakfelújításkor a Trinát mester radiátorzománc nagyon bejött, de a teljes menüsort végigvittem rajta.
Teljes lepucolás fáig (már ami még volt a régesrégi faablakon), csiszolás, glettelés, csiszolás, majd kétszeri lenolajkencés beeresztés, visszatörlés, alapozás kétszer a saját alapozójával, és szivacshengerrel, végül egy réteg zománc, szintén hengerrel.
Ilyen szép festést soha az életben nem abszolváltam előtte. És nem sárgult utána 10 évig biztosan.
Úgy vettem észre, hogy a legütősebb dolgok művészek puszta keze által készülnek.
Egy múzeumban egyszer láttam egy kézzel faragott elefántagyart... vagy húsz percig nézegettem, nem tudtam elhinni hogy valaki hogyan képes olyan részletgazdag apróra kidolgozott faragásra.
De egy egyszerű tojásmúzeumban is csodákat látni .(Siófokon)
"ha nem hangosabb mint a szénkefés, szintén 20V-os tesója ... majd vmi Sound Meter appal is megmérem'
Hirtelen eszembe jutott, hogy megnézzem. Tényleg hangosabb, ~10dB a különbség (bocsi, hangot nem szerkesztettem halkabbra, ne max hangerőn hangerőn indítsd):
Meg megnéztem mit bír a kefenélküli újonc 83 és 102-es körkivágóval. Első 32-es boroviban, 102-es meg 35-ös bútorlapban dolgozott:
Egyes fokozatban megállás nélkül, akárhogy nyomtam neki. 2-es (fúró) fokozatban óvatosabban kellett nyomni, ilyenkor ugye kisebb a forgatónyomaték.
Majd szeretnék vmi "mennyit bír egyik v másik akku" típusú tesztet is, csak vennem kell hosszú facsavarokat, nincs sok belőle. Meg keresni vmi tesztterepet vmi vastagabb gerenda képében.
Nagyjából ilyesmiről írtam én is. Az asztalosság sem úgy működik, hogy összeszögel||csavaroz valamit az ember, utána gyalulja, csiszolja, festi és a végén meg lefűrészeli a felesleget, illetve leméri a szögeket... Esetedben még a gödör kiásása előtt meg kellett volna lépni ezeket a dolgokat - s akkor nem kettő centi lett volna az eltérés, hanem jószerivel kimutathatatlan. Amúgy ezt a fortélyt egy harmincas években kiadott kőmérgelési tankönyvben olvastam, a vízszintezést is hasonlóan bonyolult módon oldották meg, közvetlenül a munkafolyamatok elején, utána csak minimális eltéréseket kellett korrigálni, amit a téglák 'méretpontossága' okozott. De eső után köpönyeg, hosszú volt a könyv és nem is konkrétan a fáról vala szó, így én itt és most lezárom ezt a szálat.
Az elmúlt 10 évben egy Bosch gépet nyúztam ami szintén szerszám nélküli volt. Annál nem tapasztaltam, hogy kényes lett volna, pedig sokféle lappal dolgoztam vele. Sajnos kölcsönadtam és kinyírták.
Beltéri ajtókat kezelek most épp ezzel a narancsos waxszal. Az eredménye igazából nagyon tetszik, tényleg szuper a felület selymessége. A "legrégebbi" kezelt felület kb 2 hónapos, de tapintása még mindig olyan. Jellemzően kell neki pár nap mire megszárad és elmúlik. Az illatát persze nem tartja sokáig, így annak nincs sok haszna.
Azért szerettem volna valami tapasztalatot más viaszokkal, hogy ne igazán térjen el az eddigitől. A Naturillo meg az Auro kiadósabbnak is tűnik, aztán nem baj ha marad belőle, jó lesz az még.
Áhhh ezekre a 20 éves müa. ablakokra egy forintot sem költök az tuti. Drága is lehet egy fólia, de a technológiában sem bíznék..Legjobb volna kicserélni mindet egyszerre párkányokkal együtt csak hát az horror költség. Meg még a szigetelés is sérül meg minden a fene.
Az a trafóolajos megoldás ma már nagyon nem lesz jó!
40 éve olyan volt a trafóolaj, amit ma már végtelenül veszélyes hulladéknak kell kezelni, volt is belőle bajom bőven nyolc éve.Hiderült, hogy valami kurvára rákkeltő anyag, és nem csak azon módon, ha ráöntöd a rákra, felkel és elmegy....
A mai trafóolajok rettenetesen higroszkóposak, felszívják magukba a vizet, mivel semmi közük nincs már az olajhoz, mint általános fogalomhoz, ezt nyugodtan tehetik.
Ha már megvan a zsinór állvány, boldogság, de az is ki kell tűzni egyszer. Ilyenkor, csak zavar a demizsonos kőműves. :) Nem szabad sajnálni tőle az időt, pontosan meg kell csinálni, minden ehhez viszonyodik.
Évek óta anyázom azt az olcsó műanyag ajtót, amit bejáratiként használunk otthon. Ez a felhúzós kilincses rettenet. Beállíthatatlan, ha melegben állítod be hidegben rossz, ha hidegben akkor nyáron akad... Amúgy is folyik a víz rajta télen, egy ipari hulladék. Most lett belőle végképp elegem, eldöntöttem hogy amint kitavaszodik kicserélem. A házon minden nyílászáró és párkány fehér műanyag. Egyszerre nem akarnám mindet kicserélni, sőt szerre is inkább csak a problémás darabokat. (egyik a bejárati ajtó, a másik egy egyszárnyú 150x150 ablak - lóg, nyeklik nyaklik...)
Legszívesebben valami jó minőségű fát gyártatnék. Vagy 14 éve csináltattam ablakokat a régi lakásba egy asztalossal és azok nagyon jók voltak, ugyanőhozzá mennék, ha még visszatalálok... Csakhogy fehérre kéne festeni hogy ne üssön el de olyannal ami állja az időt, nem egy oldszkúl repedezős lepattogzós fényes bevonat, amivel csak a baj van aztán... Van erre megoldás ?
Ha nincs, akkor lehet hogy képbe fog még kerülni valami jó minőségű fa textúrájú fehér műanyagból való is. Biztos létezik belőle megfelelő minőség, bár lehet drágább mint a fa. Tejfesték, krétafesték beválhat...?
Jó pár évvel ezelőtt, amikor a vízmérték is becses kincsnek számított, akkortájt a kőmérges embereknek igazándiból kellett ismerniük a matematikai alaptételeket, nem volt elég a demizson és a pálinkásüveg belsőséges ismerete. Egy ház alapjának a kimérése a lentebb felvázolt módon történt. A kijelölt falszakaszok sarkaitól xyz méterre levertek egy-egy karót, erre felszegeztek egy deszkát, és arra raktak egy függőónt, ami pont fedésben volt a kimért terület sarokpontjaival (remélem érthetően írtam). Ehhez lehetett viszonyítani a pincét, a falazatot, s minden más egyebet is. A régmúlt épületei is hasonlóképpen épültek, Országház, Eiffel-csarnok - csak hogy hazánkban ismertebbeket említsem.
A fához is derékszög kell, nem csak egy arra nagy vonalakban hasonlító tárgy. Egy fok eltérés a tűzifánál nem számít, de egy bútor esetében igencsak látványos tud lenni. S igen, néha kellene az a hatvan és harminc fok...
Elvileg az ikeás skydd az ásványi olaj. De apámék 40 éve pl. trafóolajban áztatták a kerítésoszlopok zárókupakjait. Gondolom a menetnek sem árt, ez nem vágódeszka.
A csávó kifejezetten mineral oilt emleget. Képen is látszik, hogy sokkal hígabb mint a lenolaj, és nem tűnik száradónak. A lenolaj azért jó felületkezelésre, mert levegőn polimerizálódik, kikeményedik. Ide pont nem ilyen olaj kell, ha egész életére nedves marad, az a legjobbabb.
Egyszer már akartam, de nem tudom, belinkeltem-e végül: a Haberkornnál nagyon nagy választék van elszívótömlőkből (meg mindenféle egyéb tömlőből is). Egyetlen gond, hogy az árakat csak adószámos regisztráció után látni, de ha valakit valamelyik érdekel, szívesen megnézem (van regisztrációm).
Igen. Azt a sarokpontot meg is lehet hosszabbítani, csak egy zsinór kell hozzá. :) Onnan meg simán el lehet felezni a 180°-os szöget. Ha eléggé sikerül meghosszabbítani az egyenest, és elég nagy félköríveket vesz alapul az ember, akkor jóformán tetszőleges pontosságal be lehet lőni a derékszöget (más kérdés az, hogy egy ház építésénél egy csapat részeg kőműves mellett ez mennyire számít). A pitagoraszi számhármasoknál az a baj, hogy mérni kell, s a mérési hibák nem lineárisan adódnak össze, hanem szinte exponenciális mértékben növekszik a hibalehetőség - a szerkesztésnél ez szinte kizárható tényező.
A bajok a kisebb távolságokon kezdődnek... Pl. ez a megoldás konkrétan nem működik a 20x20-as zártszelvény esetében - oda készítenem kellett egy sablont (szintén madzaggal szerkesztve és nagyon-nagyon sokat állítgatva a 'referenciadarabokat'), egy élmény volt szinte tökéletesre reszelni. Viszont megérte a bíbelődést. 40x40 L acél, az egyik csücske 90°, a másik 45°,a másik oldalt egyik fele 30°, a másik 60°. Rádobom a vasdarabra, karcol, vág. Hmmm. Ha annyira javulok újévig, akkor elképzelhetőnek tartom azt, hogy készítek a famunkákhoz is valami hasonlót...
Ezt jó hogy megtaláltad! Tudom mi hiányzott nekem, amikor azokkal a régi famenet vágókkal szenvedtem. Azt elfelejtette 100 éve ráírni a szerszámokra a régi mester, hogy "a fát előtte áztasd be lenolajba". Neki nyilván egyértelmű volt.
Mert a különböző minőségű lapok vastagsága nem ugyanaz. Van amelyik vékonyabb, van amelyik vastagabb mint kellene. A szerszám nélküli csere általában egy adott vastagságra van kitalálva a vékony lap lehet hogy kiesik belőle vágás közben a vastag meg nem megy bele. A csavart ilyen marhaságok nem érdeklik, az mindig fog. :)
És az is lehet, hogy ez egy jól megcsinált befogó ami szintén működik mindenféle szar lappal is.
A 4329-est is néztem. Az 450W-os, ez amit linkeltem 650-es. A vágáskapacitás különbözik még. A tied 65mm, ez ha minden igaz 90. Sokat számítanak ezek az adatok, mert a JV0600K több mint 1,5X annyiba kerül.
Ilyet nem, szerintem az elődjét használom a 4329-et. Nincs vele baj. Ennél ha jól látom szerszámmentes a lapcsere, az esetleg még okozhat majd meglepetéseket.
Az I pontossági osztály a mérőeszközöknél azt a használati szintet jelöli, amivel a gyártmányt méred már, tehát már nem etalon, de azért még nem adod oda a melósnak, aki a gép mellett dolgozik.
Ezek a meo eszközei, ellenőrzéshez.
A melósnak a II. osztályút adják, a mérőlaborban pedig a 0-ás van, etalonnak, temperálva, évente újramérve, jegyzőkönyvezve.
Oké, megint elbeszélünk egymás mellett mert mást értünk ugyanazon szavak alatt. :) Tisztáznunk kellene az alapfogalmakat. Tehát akkor mi a bordás, mi a hullámos? Vagy tekintsünk mindent hullámosnak ami nem sima?
Szia! Köszönöm ezt a fotót. Mond meg légyszíves, hogy milyen méretű a szürke pvc idom ami a marógép és az elszívó cső között van. Hogy sikerült csatlakoztatni a géphez nekem ez kicsit rejtély, annak ellenére, hogy látom lehetséges ez. Nekem is triton van , de mintha a műanyag ami átlátszó , az nem fogad csak 20-25 mm átmérőt a pvc idom meg ahogy én látom vagy gondolom az mintha vastagabb lenne. ezért kérném a pontos méretet és persze a cső méret is fontos lenne az egyszerű eszemnek.
Úgy látom jól ki lesz tárgyalva a z elszívó cső téma. Lehet félős vagyok, de nekem a biztonságérzetet az adja, ha látom mi megy végbe a csőben és ezért nekem talán az átláthatóság az lényeges. Készültem én erre a témára és lomiztam 2 garnitura rakéta csövet, de a súly és a benne lévő rohadt sok pormacska úgy elvette a kedvem, hogy hamarosan kidobom őket és veszem a z átlátszó Pu csövet igaz , lesz 10 pénz de örömömre lesz mert szakszerű és tetszeni is fog mert nem avval kell kezdenem , hogy kitakarítom egy idegen lakás évtizedes mocskát. Nem ezeken akarok én spórolni, inkább azon, hogy hogyan lehetne pl.-ul megvenni egy márkás szerszámot olyan embertől aki belátja, hogy magánforgalomban már nem kapja meg az eredeti árat. Van egy példám erre, jófogáson hirdet a pofa egy makita szalagcsiszolót 30.000 az új 32.900. és nem lehet meggyőzni hogy a 2éves gépről nehéz elhinni, hogy csak kipróbálva volt, főleg úgy hogy ad hozzá 10 db használt szalagot, valamint a 8.000 ft-os koffert 7.500-ért. Szóval én ilyen értelemben vagyok skót, de ami tetszik és új azért megadom az árát. Ja és még annyit, hogy ígértem 25.000 pénzt koffer nélkül a szalagokat mivel használtak én pl. simán adnám hozzá ő nem ő ezt is belekalkulálja, szerintem nem érdemli meg, hogy elvigye valaki. Aztán az is lehet, hogy bennem van a hiba.