Nem "szoktam" de többször csináltam már kétcolos anyagon, és aljas módon egy sima zártszelvény mellett toltam a kézi körfűrészt. A sínnel lehet hogy egyszerűbb, de így is egyeneset vágott. Veszélyesnek pedig egyáltalán nem veszélyesebb mint bármit körfűrésszel vágni. Nem kell a merülő.
Már egy ideje megvan és elégedettséggel használom (idő közben a gyári lap is kapott még FREUD és CMT barátokat). Felszeleteltettem 1 és 2 coll vastagra egy cédrus fánkat (2+m-es 30-40cm széles darabok ). Tudom, hogy a szélezetlen faanyagot merülővel (is) szokás téglalap keresztmetszetűre igazítani.
Megéri egy ilyen, meg egy hozzá passzoló sínt beszerezni? Szokott valaki kézi körfűrésszel szélezetlen anyagot "szélezni", vagy a merülő, merülő funkciója mindenképp kell, hogy ne haljak bele a műveletbe? Van egy DEWALT 7485 is, a műhelyben (ő már egy 2coll+RR lap (tapering jig) vastagságot nem vág át), de a "könnyebb cuccot mozgatjuk" elv alapján a kézi körfűrésszel csinálnám amúgy is...
Baktassak, ha tudom nekem melyik van (lusta vagyok lemenni a pincébe). Csak tudom hogy van, és belinkeltem az első teakfa olajat amit az OBI honlapján találtam, fel sem tűnt hogy 2 különböző, de egyformának tűnő teakfa olaj is van nekik.
Na igen, hiszen én voltam az utolsó, aki vett és kent belőle. :-))
A csónaklakkról vegyes véleményem van. Gyerekkoromban volt csónakunk, használtuk a "Sirály" csónaklakkot. Szerintem az létezett már az 1950-es években is, kérdés, hogy a mai ugyanaz-e. De azt minden évben, legfeljebb minden második évben kenni kellett. Meg büdös volt. A csónakházakban terjengő szagot nem tudom elfelejteni. Emellett nem igazán jól védett.
Rézgaras: én pl azért nem írtam ezt, mert nem akartam nyócvan lehetőséget írni :-) Meg igen, nemóccó, de az Auro sem lett olcsóbb ahogy látom.
Vizesbálint: ok, ha az izoizé zavar, ez a tungolaj teljesen természetes, "food safe" cucc. Ugyanúgy beívódik->megkeményszik->véd. A Wiki szerint a kínaiak már sokezer évvel ezelőtt is használták, igaz, akkor hajókat kentek be vele, hogy vízállóak legyenek. Így neked is megfelel.
Pár évvel ezelőtt itt a fórumon kültéri használatra szinte automatikusan tung-olajat javasoltatok. Hogyhogy ez most fel sem merült? (akkor kentem be az erkély virágládát Tung olajjal, köszöni szépen, jól megvan)
Ki fogom egyébként próbálni kültéren a (motor- vicces Stolaz) csónaklakkot, mert van otthon, a műhelyajtómra ami amúgy egy bontott 40-50 éves bejárati ajtó, amin már csak nyomokban található lakk és az is hasonló tájolással bír mint ahova az asztal kerül, aztán majd meglátjuk mit bír.