Te is így csinálsz dolgokat?
Én eddig mindig vmi olyat csináltam, amit még sosem xd
Ne felejtse el megcsinálni a végtelen kocekát a talira xd
Apránként nálam is készül. Nem lesz hibátlan, de azért is így marad xd benne minden kapkodás eredményével...
De muszáj így eljárnia. Nekünk a garázs (terasz alatt) ázik.
Rudolf nekem is javasolt eljárást, de sajnos nem tudunk szigetelést csinálni ami kéne, mert nincs rá hely, ezért lesz tető felette és akkor legalább esőben is lehet kint kajálni :)
Amit eső kimosott oldalt meg kell majd csinálnom így is, de az már egyszerűbb.
Ha már eső nem támad jobb lesz, kondenz miatt még lehet agyalás, de az már mégse ömlik.
Egyik legnagyobb baj nálunk hogy esővíz nem lett rendesen levezetve, a kövön visszafolyt a falra és kimosta a falat. Ebben nagyot hibázott, aki csinálta...
(Nem végleges megoldás, egy nyaralóra kell, ahol szeretném majd az összes zsalugátert kicserélni. Az egyik azonban annyira szétrothadt, hogy muszáj volt pótolni. Ennek nem mozgathatóak a lamellái, de egyelőre így is jó lesz.)
Meg lehet csinálni, de majdnem atomfizika. És drága is. Hasonlóan kell eljárni, mind egy terasznál, ami alatt lakott tér van.
Csinálsz egy keretet 1ox2o-es fából, azt beburkolod 0.7 -es festett lemezzel, de úgy, hogy kivül legyen csepegtetője és belül egy falca ami legalább 1ocm mély (tehát egy fordított U, a külső szára csepegtetős, a belső falcos)- ezt csak egy bádogos tudja lehajtani, mert egy darabból kéne legyen.
A fal felé is kell szerelj egy-egy faliszegőt.
A sarkokon a lemezt bádognak való ragasztóval összerarasztod. Vagy jobb megcsinálni horganylemezből, mert az lehet forrasztani.
A fődémre öntesz egy lejtbetont és valahogy megoldod, hogy tegyél egy lefolyót is, ezt tehát három vízbe kell kiönteni. A betont ráöntöd a lemezfalcra is.
Arra felragasztassz egy olyan bitumenes membránt, ami a belső párát kiszellőzteti. Ezt felviszed a belemezelt gerenda belső oldalára is. Ilyet lehet kapni, a Dörken is árul.
Arra szerelsz egy geotextilt, aztán 10-12cm PIR-t és egy szigetelásvédő betont, ami szerintem zsákos MapeiGrout rapid kéne legyen, abból 1 cm vastag is elég.
Arra két réteg ragasztható bitumenes membránt teszel, amit felviszel a gerenda belső oldalára is.
A lefolyónak egy olyan karimás padlószifon kell, amire rá tudod vezetni a bitumenes szigetelést.
A bitumenes membránra teszel egy kis kavicsot, hogy védje a UV-től.
Nem találok róla fotót, így meg kell várnod a holnapot :) Remélem látható lesz, mert már be van fiókozva az összes lába köze. Hehe.
160 x 70 cm az asztal felülete. Belül 4 cm vastag a lap, a szegélyek 5 x 12 cm ragasztott "gerendákból" készültek.
Mondjuk már nem olyan szép, mint új korában, mert nagyjából mindent ezen csinálok. Viszont nem sajnálom annyira, mintha pl. drága gőzölt bükkből csináltam volna :-)
Ez egyetlen garázs ajtó. :) Mivel jelenlegi funkciója is garázs. Ez az egyetlen nyílászáró rajta. Épp ezért akarok rá ablakot. Jelenleg egy sötét odú és huzatot sem tudok csinálni ha kellene a por miatt pl.
Jó lenne a hullámpala tető alá legalább egy 15 cm-es üveggyapot szigetelés.
A tető szélén lehetne végigfuttatni egy 10x10-es gerendát amit U csavarozható oszloptartóval meg lehetne emelni 15 cm-re, viszont a végén akkor a másik gerendát (amire a szarufák végei érkeznek) már kb. 50 cm magasra kellene tenni ami magasabb mint a jelenlegi ereszcsatorna (mondjuk ez nem gond, ha kivitelezhető). De nem tudom létezik-e és stabil-e olyan 10x10-es U oszloptartó ami 50 cm magasan tartja a gerendát.
Erről a lapostetőről lenne szó, bitumenes hullámlemezzel lefedni, és alá kéne kisakkozni a vázszerkezetet, ami alatt még hőszigetelés is lenne.
De mekkora ajtók vannak már ott. ;) De ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz.
Nálunk már szárad a fa(építés, lucfenyő, önnön magam válogattam, tehát jó propelleres némelyik:) ) a zúj ablakokhoz(a keret az nem zúj), már csak az üvegest kell megkennem egy kis pénzzel... Nyolc éve nem volt kinyitva a folyosón egyik ablak (~150x120/darab) sem, mindössze a pucoválás alkalmával. Tök jó kereszthuzatot lehet létrehozni ezek kinyitása nélkül is.
Egyelőre az felé hajlok, hogy be kellene építeni a 150x90-es ablakot lefelé nyílóra. Ha később kiderül, hogy kevés a fény, még egy kisebbet be lehet tenni.
Nem nehéz, de nem is könnyű. Ha nem muszáj (esztétika, asszony kívánsága, stb) ilyen lemezt használnod, akkor ne tedd. Az első nagyobbacska jégeső után úgy nézhet ki, mint amit az oroszok 44-ben megküldtek a katyusával. Ha mégis igen a válasz, akkor minimum 25 centinként kell alá tetőléc, a tető lejtése minimum(!) 15°, de ekkor 15 centiméteres fedéssel kell rakni a hullámlemezt - legalább. A tetőszerkezet kialakítása különféle módokon is törpénhet, de mivel nem tudni, hogy falazott akármire kell-e a tető, vagy csak egy teraszféle lenne... Így erre nehéz tanácsot adni.
nem tudom pontosan mikor epult, ki csinalta, de tobb helyen is a talajhoz kozel megszalltak a hangyak a fa gerendakat. Nemelyikben sok es vastag jaratot vajtak, peteket raktak a fureszporba, stb.
Utolag lehet valamivel az egeszseges reszeket kezelni, hogy azokba ne tegyenek kart?
Ez tipikusan az a munka, amire a legjobb választás szerintem a nagyja hibák ledolgozása kézi elektromos gyaluval, esetleg kézi kézigyaluval (:-), majd a síkbahozáshoz a felsőmarós módszerrel.
Én kerti felhasználáshoz tuti nem kenném körbe műgyantával, abból hámlás lesz szerintem.
Raklapból sok fajta van, nem csak a szabványos EU paletták. Van amiből jó anyagokat lehet kinyerni, van amit nem érdemes bontani. Főleg az egyszer használatos fajták a jók. Azt érdemes még tudni, hogy a nemzetközi forgalomban résztvevő szabványos raklapok kötelezően gomba és kártevő mentesítettek, így pl. gyúródeszkát, gyerekholmit nem szerencsés ilyenből csinálni.
A hobbiasztalos blogra ma felkerült videó szerintem fantasztikus, érdemes megnézni. A hangulata, az, hogy milyen "kezdetleges" szerszámokkal csinálja az öreg a játékot (egyedül a műanyag nyeles ráspoly lóg ki a sorból). Olyan jól esik néha látni ilyet is, hogy nem kell mindenhez százezres/milliós géppark.
Inkább vegyél több sima bukóablakot, jobban jársz vele :)
Ez nem nagy pénz, igaz a helyét ki kell alakítani, de ahogy nézem a kinézett nagyobb ablakhoz is.
Ha bukóból beteszel mondjuk 3-at már jobb vagy még fény mennyiséggel is.
Villámkérdés: egyáltalán te valaha ki fogod||akarod nyitni azt az ablakot, ha nem pucoválásról van szó? Mert ha nem, akkor kár ezen aggodalmaskodni - elég az áthidalón és a behelyezésen.
Lassan rendeződnek az itthoni dolgok és foglalkozhatok a majdani műhellyel. 3,8x7 méter az alapterülete. Kapott új lemez tetőt, alá 10 cm szigetelést és gipszkartont.
Mielőtt tovább halad a dolog, nagyon kellene egy ablak. Itt viszont elakadtam. Találtam egy 190x120 cm-es ablakot. A ferde lapos tető miatt a belmagasság kb. 170 cm ennél a falnál. Vagyis majdnem teli üvegfal lenne.
Viszont cserébe elé semmit nem lehet pakolni a szárnyak nyitása miatt. Lenne kb. 2x0.6 m holt tér. Ezt nagyon sokallom elveszteni. Jobban járnék vajon egy 150x90 cm-es egyszárnyú ablakkal, ha vízszintesen lenne beépítve és lefelé nyílna?
Örülök hogy bevált a módszer, szép tiszta mintha új lenne a fűrészlapod. Én azóta nem takarítottam fűrészlapot, sajnos más elfoglaltságok miatt nincs mitől begyantásodnia :(
Hehe, és tényleg, úgy látszik fáradt vagyok az értelmezéshez. Először néztem a képet, aztán az előző hozzászólás előzményeit és utána már nem tűnt fel, hogy ott a saját recepted. :)
Hogyis mondjam.... van aki csuklóból kirázza, másnak meg megoldhatatlan. Mindenesetre, nem atomfizika.
"és milyen anyagok szükségesek hozzá ?"
Gerendák, pallók, deszkák, tetőlécek, fólia/ák/, szögek, csavarok/vasalatok. Hogy miből milyen, mekkora és mennyi, az a tető formájától, lejtésétől, rögzítésétől, ereszkinyúlásától......stb függ. Ergo, erre ezek ismerete nélkül nem lehet válaszolni.
A tanácsotokat kérném. Adva van egy 4.5x3m-es lapostető amit be szeretnénk vonni műanyag hullámlemezzel és ez alá kellene egy faszerkezetet ácsolni ami tartja is és lejtést is ad neki.
Házilag ezt mennyire nehéz kivitelezni és milyen anyagok szükségesek hozzá ? Errefelé ácsot találni max teljes tetőszerkezet cseréjéhez lehet :( .
Szeretem az ő videóit is, jó dolgokat csinál. Néztem már a körfűrészes részt is. Még csak ötlet börze fázis van, kevés az időm sajnos, de rajta vagyok a témán :)
Ami még lemaradt hogy ha ma kezdeném a tervezést az emelést kicsit máshogy valósítanám meg, azzal sokat küzdöttem hogy elfogadható legyen. Eredetileg 4db teljes kihúzású fióksínnel szerettem volna megoldani, de a váz rugalmasságából adódóan vagy túl szoros volt és nem ment az emelés, vagy ha lazára volt véve, akkor meg befeszült és darabosan mozgott. Végül kőris fából készítettem 45°-os ékes pályát, ami bpl oldalanként az egyik állítható így parafinos méhviasszal kezelés után szép egyenletes az emelés. Ha még a tervezési fázisban vagy akkor forgási ponton emeld a forgató gondolában a motort. John Heisz készített ilyen mechanikát, a tervei viszonylag kis pénzért megvehetőek, de a videói alapján simán magad is meg tudod tervezni a saját adottságokhoz. Ráadásul ő azt hiszem angolszász mértékegységeket használ a tervein Mathias Wandellel szemben. Tőle vettem már meg párat azok metrikausban is elérhetőek szerencsésre.
Sok sikert a váz építéshez. Én nekiálltam szintén egy hyundai körfűrész átépítésének, aztán hely hiányában félbemaradt a projekt. A forgási pont a leendő asztal lap síkjába lett tervezve, talán 1-2 tizeddel lehet lentebb vagy fentebb, már nem emlékszem pontosan a mérésre. Az ív ikea műanyag vágódeszkából lett cnc-vel több darabból kimarva, és rétegelt lemez vázra építve. A motor gondolája elkészült, már csak a kereten kell némi merevítés, meg kellene alá egy kerekeken guruló keret forgácsgyűjtővel, plusz az asztal, ami 100×150cm-esre terveztem. Az asztal lapja 18mm-es rétegelt lemez + 2mm-es acél lemez lesz, alul 20×40-es 3mm-es zártszelvény megerősítéssel. Sajnos a jelenlegi műhelyben helyhiánnyal küzdök így darabokban várja a folytatást. Közben mert kellett körfűrész vettem egy pts 10-et aminek szintén vannak gyerekbetegségei de sokkal jobban használható mint a hyundai volt. Idő közben lett nagyobb helyem is, mert vettünk házat, de jelenleg a lakás felújítása fontosabb mint a műhely így nagyon a teendő lista legvégén van a körfűrész befejezése. Előtte a műhelyt is át kell még költöztetnem. De talán idén már sikerül az aljzatbetonozás akkor legalább lesz hol összeraknom és nem kell a jelenlegi helyen kerülgetnem. Ha a képek alapján van kérdésed szívesen válaszolok.
Ezért is szimpatikus :) Most képzeld el a lidl-s nél egy D10mm tengelyen van a motor, lágyindítás nélkül, van hogy akkorát ugrik, hogy azt hiszem az ülemben landol :D Vettem lágyindítót, amit itt linkeltetek a fórumon, de majd ha elkészült a az új szerkezet akkor építem be :)
Remélem sikerül majd mindent pontosra csinálni, különben semmit nem ér az egész majd kb.
Egy picit keresélnem kellett, de aztán már rémlett a kérdésed, meg magtaláltam hogy Paco is megválaszolta.
Igen, a Cosmas féle döntési mechanikának a zseniális része hogy forgáspont -> asztal síkja. Ergo pl nem kell külön betét mindenféle lapszöghöz. Meg nyilván optimálisabb a fűrészlap kihasználtsága. Kár, hogy nem igazán van ez a piacon kapható barkácsgépeknél bevezetve. Pedig sokkal nem lenne bonyolultabb/drágább az egész szerkezet.
A lentebb linkelt, cosmas bauer féle asztali körfűrész mechanikát szeretném majd megépíteni a jövőben. Egyenlőre alap motorom a lidl-s asztali fűrészem motorja lenne, csak így kapna egy jobb mechanikát, mert a gyári kicsit "gagyi" :) (aztán lehet amit építek sem lesz jobb, de megadom az esélyt a javulásra legalább, meg jó lesz tapasztalat szerzésre, inkább lézerrel dolgozom, és magamnak csak műhely búrotokat építettem eddig, de egy jobbb körfűrészre mindig is vágytam :) )
"Amúgy ha csak pl. 1 mm a különbség lefelé, fánál megengedett beleerőszakolni a csapágyat"
Fától függ :) Fenyőbe simán, bükkbe már zizisebb. 26, 32, 42. Én ilyen külső csapágyméretekkel operálok, ezekhez már van forstnerem, ezekből a méretekből választom ki a megfelelő belső csapágyméretet. A 42 az pont a Makitáé, nekem kellett megéleznem, anynira sz*r volt, újonnan. De nem csak nekem.
"v. inkább csináljak sablont és felsőmaróval oldjam meg a problémát? :)"
Inkább tervezd át hogy a gyakori külső/belső csapágymérethez legyen jó a .. gépet (gépeket) építesz?
Illetve másik ötlet: ha fél (átmérőben 1) mm a különbség, felfelé a forstner javára, akkor szorossá pl sörösdoboz "alátéttel" teheted. Egy sörösdoboz réteg ~0.1mm vastag. Kerület mínusz 1-2mm csíkokat vágsz (csík szélessége csapágy magassága mínusz mondjuk 1mm), és annyi réteget teszel a fészekbe (vagy ráragasztva a csapágy külső palástjára) amíg szoros nem lesz. Fél mm még kitölthető gond nélkül, ha nem óriáskereket vagy gyalugépet gyártasz.
Kicsi darabok marása: Ne közvetlenül kézből, hanem vmi "tolófával". Ami lehet pl barkácsáruázban kapható fogantyús kézi csiszolótalp, aminek szivacs- vagy gumiszerű a bevonata. Én használom vékony lecek gyalulásánál is. Ilyesmi kapható p OBI-ban, LUX márkanév alatt.
Léteznek ilyen befogó szerkezetek, amik pont erre valók. Sajnos a nevüket nem tudom. Lényegében egy keretről van szóm amibe valamilyen csavaros rögzítéssel be tudod fogni a munkadarabot, és így nem a kezeddel kell a forgó késnél matatnod. Nyilván vannak korlátjai, de azért segíthet.
Igazából első sorban, azok a méretek kellenek, amik a projektemhez kellenek, csak richtig van olyan csapágy méret, amit néztem, hogy v. picit kisebb fúró van hozzá v. picit nagyobb :D Amúgy ha csak pl. 1 mm a különbség lefelé, fánál megengedett beleerőszakolni a csapágyat v. inkább csináljak sablont és felsőmaróval oldjam meg a problémát? :) Kicsit másik téma, az élmarómhoz csináltam egy lapot plexiből, hogy "asztalba" lehessen fogatni, viszont a kisebb daraboknál, konkrétan fiók fogantyút készítenék, egyszerűen félek belefogni így a melóba, mert mikor nagyobbat harapna a maró kiveszi a kezemből és hát a sz@r is belém köt ilyenkor :)
Videókban mindenki olyan bátran tolja és nem látni ilyen mellé fogásokat, van erre vmi bevált módszer, hogy ne kórház legyen a vége? Az élmaró a kis makita RT0700C :)
Jobban jársz :) Volt nekem is ilyen állítható forstner fúróm. De azzal nem volt szerencsém, ütött mint az ipari áram. Odaadtam ajándékba egy fórumtársnak, hogy ha tudja, vegye ki belőle az ütést.
Amik megfizethető, jókés itthon is elérhető: Abraboro. Nekem 20-as és 32-es van belőlük. Amit sose vegyél forstnerben: Makita. Többen is megszívtuk már vele. (főleg hogy úgy néz ki: nem is a Maki gyártja, csak a címkét adja) Famag, Fish - külföldről (?) elérhetőek, és más szintet képviselnek. Nekem Famag van pár darab, nagyon jók. Illetve amin meglepődtem: 45-ös és 50-es van "piros" (azaz "profi") LUX. Egész jók. Meg van egy 35-ös Bosch, arra sincs panaszom.
Ajánlom figyelmedbe Egy grifffórumtársunk remek kis összefoglaló tesztvideóját a különböző forstner bitekről, érdemes végignézni. A fent ferlsorolt márkák benne vannak, plusz noname is.
Ez is megkapta a pluszt, ahogy Stolaz dobozkája. Nagyon jó asszony lehet, ha ilyet érdemel!
Az összkép elölről nagyon tetszik, de ahogy itt is, a saját ízlésem azt mondatja, hogy kár a fehér "korpuszért". Bár ha a kontraszt volt a cél, akkor rendben van. De inkább vmi famintés bútorlapot tudnék elképzelni, ha már abból rakom össze. Mármint pl magamnak. Így ez az észrevételem is - ahogy Stolaznál - semmit nem oszt-szoroz, a lényeg hogy az összép a Kedvesnek tetszik :)
Nekem is tetszik. Az a sötét-vöröses-barnás tónusú fa ismerős .. merbau?
Mondjuk a sarokdísz nekem sem annyira jön be, kicsit ütközik a cirádás minta az egyenes vonalú kontraszttal a 2 fafajta között. De a lényeg hogy a célközönségnek tetsszen.
Már a műhely fotódon, is kirít, elnézést hogy szerszámos szekrénykének néztem. Mentségemre, a fogantyúkat szóvá is tettem. Nem gondoltam, hogy van aki, műhelyberendezésen kívül mást is csinál. :))
Nagyon érdekes az eleje, mintha minta lenne belemarva, írnál, hogyan készült?
Van ilyenem, nem mondom, hogy használhatatlan de nem olyan mint a fix méret. Nehéz pontosan beállítani a kívánt átmérőt. A gyári csavarja kritikán aluli volt, a második meghúzáskor kicsorbította a csavarhúzó a nútját. Cseréltem a csavarját rozsdamentesre. A csavar meghúzásakor képes elmozdítani a már beállított méretet, játszani kell vele. Szükségmegoldásnak jó ha most nem akar egy normális készletre költeni. De a vége úgy is az lesz hogy vagy megveszed egyenként a szükséges méreteket vagy egy normális készletet
Erre is gondoltam, de mivel az összes élet bemartam, és kis pálcikákkal díszítettem, már sok lenne a "csicsa". De mint mondtam, átfutott az agyamon. (Na jó, ...a fejemen...) Ha otthon leszek teszek fel egy képet.
Hosszú, tevékeny és egészséges nyugdíjas éveket. Csak ne ess bele abba a hibába amibe anyósom is. Hogy majd nyugdíjasan mindenre lesz ideje, aztán azóta még kevesebb ideje van mint mikor még dolgozott.
Szép lett a dobozkád, csináltam én is hasonló fa dobozkát rétegelt lemezből, egy quirckle nevű játéknak készült a gyerekeknek. A darabok levágásánál már figyelembe vettem, hogy a szétvágáskor a fűrészlap vágási nyomával kisebbek lesznek a méretek. Ráadásul nem zsanéros megoldást választottam, hanem saját anyagából lett kivágva, hogy egymásba csússzon a két rész. Jó molyolós volt kiszámolgatni melyik marás hova is kerüljön pontosan, de szerencsére az első darab is jól sikerült csak a ragasztásnál sikerült kicsit túlfeszíteni, a másik viszont hibátlan lett.
Tudom ajánlani a Tesa vagy a Motip ragasztóspray-ket, nekem nagyon beváltak hasonló munkáknál. A tesa az permanent, nem szétszedhetős ragasztást biztosít, a motip ha mindkét felületet fújod az is szétszedhetetlen, de ha csak az egyiket, akkor úgy visdlkedik mintha öntapadós lenne alapból az anyag amire ráfújod. Én rendszerint papírsablonok ragasztására a motip spray-t használom. A tesa-t csak oda ahol nem kell a ragasztást később valami miatt bontani.
Készítek egy kis dobozt. Az alábbi képen látszik körbe az oldala. Még a fedlap és az alja nincs ráragasztva. Miután azt felragasztottam, lett egy 50x200x180 mm-es zárt dobozka. Ezt szalagfűrésszel kettévágtam úgy, hogy lett 2db 24x200x180mm-es "tálca". Ezt a két tálcát két kis zsanérral összerakom, és akkor nyitható-csukható kis dobozka lesz, majdnem az eredeti méretben: 48x200x180mm.
A szalagfűrészes vágás volt a gyenge pont. Sajnos nem lett teljesen egyenes, olyan fél milliméters hullámocskák belekerültek. Ezért az a tervem, hogy a "tálcák" élére, ahol összecsukódnak, egy 1 milliméter vastagságú filcet ragasztok, abból a filcből, ami amúgyis beene lesz a tálcák fenekén (belül).
Kérdésem, hogy mivel tudom ezt a filc keretet felragasztani, mert próba ragasztást végeztem, és a ragasztópisztoly, a faragasztó és a pillanatragasztó is foltosan átüt a vékony filcen.
Megoldás lehetne az öntapadós filc de nem találtam sehol ilyen kis tételben, sötétzöld színben. Van ötletetek, hogy mivel ragasszak?
A festő szoba engem is birizgál, valami plafonról lelógó fólia sátoron gondolkodom, ahol bátrabban lehetne fújni, de ha nem festek, nem foglalná a helyet. Meg egy extra világítás.
Képzelt épp hazafelé az autóban jutott nekem is eszembe, ahogy hazaértem már csináltam is, annyi hibája volt, hogy a tárolás során volt benne egy kis hajlás. Kis is tudom egyenesíteni, de elkészítem egy másikból ami biztosan egyenes:)
Eddig jól működik, és valóban semmibe nem került. Köszönöm a tippet!
Főleg a Cosmas Bauer féle videót megnéztem már v. 10szer, de le nem esett volna ez baker....... :( Na ezért szeretek ide járni, mindig tanulok vmi újat :) Köszönöm, így már értem ezt a fajta mechanikát.
A bemutatott megoldásokban a fűrészlap forgástengelye az asztal síkjába esik. Ha meg tudod oldani ugyanezt a geometriát egy tengellyel és csapágyakkal, akkor természetesen ezek a megoldások nem jobbak.
Igazából egy körfűrész projekten gondolkozom és ahhoz keresem a megfelelő szerszámokat.
Viszont lenne is egy kérdésem.
Az alábbi 2 videóban hasonló képp van megoldva a lap döntés, én viszont arra gondoltam, hogy egyszerűen a lift mechanikát D20mm linárokra tenném és csapágyakon tudna billegni. (mint a gyári lidl-s asztali körfűrészemen csak ott D10mm rúd van :) ) Kérdésem, a videókban látható verzió jobb mint a sima rúd + csapágy elgondolás?
Akár még így is történhetett. A visszaigazolásban is mindkét méret szerepel, ezért nem tűnt fel. A lényeg, hogy van egy felesleges 1/4-es bigéző (azt hiszem így hívják) maróm. Ha valakinek kell, szívesen odaadom.
Nagyon kedvező ára van, ez indított be. De mire padló, némi szigetelés, esetleg egy ablak, villany, előtető, berendezés, megvétetik, és beépül, már nem annyira kedvező. Maradok a pincében.
Pomázon a Drongo fatelep. Ott szokott lenni pl egész jó ukrán vörösfenyő, de van luc és borovi is, nem tudom, mire kell. Árban nagy csodák nincsenek a fatelepek között, inkább legyen jó a faanyag.
A Szentendrei-szigeten lévő Horányban épülő könnyűszerkezetes nyaralóhoz szeretnénk faanyagot vásárolni.
Bökkenő az, hogy mi a Duna pesti oldalán lakunk, és csak a Vác-Dunakeszi oldalon lévő fatelepeket ismerjük, a horányi komp nem visz át nagy teherfuvart, minden más átjutás pedig piszok sok fuvarköltségbe kerülne a mi irányunkból.
Tudnátok nekem Tahitótfalu-Szentendre, esetleg Pomáz környékén ár/érték arányban vállalható árú fatelepet mondani?
Nem tudom mennyire van lehetőséged/késztetésed ilyen DIY dolgokra, de sztem az 1500 Ft-os kivágótól hatszor jobbat (éltartóbbat) össze tudnál hozni, less meg pár megvalósítást:
Kerti padot, pavilont, filagórát ne tervez ott bent csinálni. Nekem 4x2m-es a faházam. 1m-nél hosszabb anyaggal már kínlódás. 3x annyi hely kell, mint az anyag mérete.
Ezeket néztem én is, csak mindig 1-1 db-ot venni mikor kell a posta költség miatt nem hatékony ezért gondoltam az állíthatós megoldásra, de ha korrekt áron nem lest akkor össze kell szednem a leggyakoribb méreteket és megvenni őket.
Érdeklődni szeretnék, hogy vki használ jól bevált állítható körkivágót? Rétegelt lemezhez használnám, de ha minden méretből bevásárolnék elég sokba lenne. Hátha létezik vmi jobb féle is nem csak az 1500 Ft félék. Szóval, ha vkinek van vmi jobb féle, a beszerezési helyét ne tartsa magában :)
Vedd fel ennek a sufninak az az alaprajzát 1:20 -ban egy A4-rajzlapra, bőven ráfér. Utána rajzolgasd be a kis gyalupadodat meg a két bakot, mondjuk a ráfektetett anyaggal, ésnézd meg mennyi marad arra hog ymozogj, és dolgozz körülötte. Ha úgy gondolod, hogy az számodra elég akkor vágj bele, legalább tapasztalatot szerzel. ;)
- gépépítés: már nagyon célegyenes van, elszívás burkolata nem lecsavarozva, hanem nyitható, rendes kábelezés, "kapcsolószekrény", rendes tekerő a magasságállításnak (szegény szigszalagos kombináltfogó nyugger lett :D) - ezek készen vannak. Még burkolatok oldalra, az ékszíjra, és kb kész. Hamarosan érkezik a pár perces kis bemutató, amit ígértem. (nagyon jó esetben még ma)
- székrenoválások. Haver hívott hogy rátérdelt vmi bárszékre otthon, és "kicsit" eltörött az ülőlap, meg tudnám-e valahogy ragasztani. Mondom hozd el, megnézzük:
Hát hogyne, mindjárt. 10 (!!) mm vastag pozdorja (!) lemezből készült,. Azért a spórolásnak ennek a formája ... engem kicsit felidegel. Mindegy, kivágtam neki ugyanolyan vastag rétegeltből egy ülőlapot, leszedtem a kárpitot, áttettem a rétegeltre, 20 perc alatt megvolt, a legtöbb ideig az tartott, hogy azt a rengeteg kapcsot kiszedjem a régi ülőlapból. Ezen ugrálhat is majd.
Nade, beállított 4 másik székkel (egy már az asztalon volt) is hogy 2500 Ft (!!) Ft-ért jutott hozzá per db.
Nagyon jó ár, mert műbőr kárpit ide vagy oda, az tökéletes állapotban volt, a széklábak sem voltak kopottak, de, némelyiknek kicsit lógott a lába ... és az előző tulaj a láblógásokat ilyen sarokmerevítővel oldotta meg. Mit mondjak, gyönyörű látvány volt a sötétbarna széklábakon, plusz, sokat nem értek. A havernak sem tetszettek. "Tudsz ezzel vmit kezdeni?" A kevésbé lógós székek mindegyik lába (a nem lógósak is) kaptak egy ilyen 6-os csavart, ez jó ideig elég lesz, ez már tapasztalat, javítottam majdnem ugyanilyen széket így. (plusz havernál nem lesznek gyerekek akik hintáznak rajta):
Az egyiknek viszont a hátsó lábai (ami ugye egyben van a háttámlával is), az nagyon szanszét volt. Az alsó burkolatot megbontva, az egyik sarokmerevítő konkrétan hiányzott (!?! hogy hova lett vajon ...), a másik is kitörve. Rettentően gagyi megoldás. Én nem is értem ezen miért kell spórolni,. Plusz én nemtom mivel ragasztják össze ezeket a csapolásokat, de simán szét tudtam verni. Plusz, a csapolásokat valami hosszú "szegszerűséggel" (olyasmi mint a tűszeg, de ahhoz képest kurva hosszú) rögzítették? A legnagyobb ellenállást ezek a vékony huzalok, vagy minek nevezzem őket fejtették ki.
Mindenesetre simán szétszedtem, csapot, fészket bekentem 5 perc alatt száradó ragasztóval (faragasztó már ugye "esélytelen"), szorítóval egymáshoz préseltem, és hátulról, a kárpit által takart részről előfúrva, süllyesztve kapott 2-2 5x90-es csavart mindkét oldal.
Plusz a sarokmerevítőt ilyen "teli" sarokmerevítővel, 32mm hosszú rejtettcsavarokkal plusz ragasztással (ugyanazzal mint amit a csapnál is használtam). Sikerült úgy megbontanom a kárpitot hogy nem is sérült, és ahol kellett vissza is tudtam tűzni, ígyí alul is a takaró szövetkárpitot (amúgy alulra miért tesznek ilyen székekre kárpitot? senki nem látja úgysem. hogy a pók ne költözzön be? téynleg nem tudom.)
Nem biztos hogy a legprofibb megoldás, de talán egy ideig ez is elég lesz.
Igen egy nullhézagos volt a terv de ami otthon találtam 4mm-es furnér lemezt nem bizonyult elég erősnek. Pelexiből gondoltam még, de azt csak 2.5mm-eset tudtam volna.
Amúgy azon gopndolkodom, hogy lehet az vastagabb is mint 4-5 mm. Semmi nem tiltja meg, hogy a felfekvú fülek helyét kivésve, vagy ott megmélyítve - mellette vastagabb legyen az anyag.
Izzy papa pl. 18mm-es rétegeltet laminált megsütött PVC-vel :D
Ebben a listában azért van, aki nem abból csinálja (például), sztem textilbakelit, bakelit jó választás lehet. De egy 4-6 mm-es tömörfa (táblásított) nem hinnném hogy negyon instabil lenne. De ha az eredetit akarod megcsinálni, azaz nem ilyen nullhézagost .... akkor ha megcsinálták neked a hasítóéket fémből, sztem megugorják a betétet is.
Elkészült a 2mm-es hasító késem, még egy "késtakaró betét" kellene ami masszívabb a gyári eldeformálódott alunál és vehetem is a Freud lapot (LU1E0100). :)
Ötletek miből lehetne megcsinálni a 4mm vastag, de masszív "késtakaró betétet"? Se plexiből se furnérlemezből nem lett igazán masszív.
Ha más nincs ezt is acéllemezből kivágatnám a gyári mintájára.
Én már csak tudom, kb ekkora a "műhelyem". Csak és kizárólag előtte a folyosón tudok dolgozni.
Ha beteszel egy munkapadot máris minimum 40 centiméterrel kevesebb a hely. És munkapadra szükséged lesz. Bármilyen szerszámnak is plusz hely kell. Kis mütyür dolgokhoz is kellenek gépek vagy kéziszerszámok, nem szaladgálhatsz le mindne egyes alkalommal fűrészért vagy vésőért az alagsorba. Ha két bakra akarsz kitenni valamit akkor már nincs helyed megkerülni mert kétoldalt csak 40-40 centiméter marad - na ha nem lenne ott egy 40 centis munkapad szóval marad 20-20.
És így folytatva.
Ha meg előtte a szabadban dolgozol csak az előtető alatt akkor meg minek a kamra, jó időben felhurcolkodsz egy sík területre (esetleg egy kis sörsátor alá) megcsinálod amit szeretnél majd visszapakolsz.
Csak tippelek: a mérettel :) Én legalábbis azzal torpedóztam volna meg.
Addig nem írtad hogy ez egy kieg. műhely lenne. Annak azért elmehet. A kérdés: a pincéből mi az amit itt akarnál tartani. Hogy amikor lent barkácsolsz, fent hiányozzon, amikor fent, akkor lent :D
Én legalábbis elképzelem, hogy felviszem a kedvenc derékszögemet, meg a gérvágót, meg pár kéziszerszámot - és tuti akkor kellenének lent, amikor azok fent vannak.
De értem a célt: néha jó lenne a szabadban dolgozni és a szerszámokért nem lerohangálni a pincébe. Ha jól értettem.
Van, egy elég tágas pince műhelyem, "nyári konyhaként" vágyom egy kis helyre ahol, elfér néhány dolog és az elő tető alatt tudok szöszmötölni. Lehet, teljes baromság.
Mondjuk 2m-es anyagot egyengetni, vastagolni, a gépeim mérete miatt, megoldhatatlan. Most csinálgatok egy munkaasztalt, a 1500x50*120 as pallót csak kézi gyaluval tudtam egyengetni.
Ezért írtam azt, hogy szélsőségesen..... Normális felületkezeléssel ennek a hatásai is jelentősen csökkennek.
Persze nem mindegy miből és hogyan készül egy ajtó/korpusz, bármit el lehet rontani, hogy később problémás legyen. :) A miből, nem csak maga az anyag, hanem annak az állapota is. Nem árt, ha a lakáshoz van szárítva az az anyag. Az ritkán sikeres, hogy megveszem az anyagot és másnap már komódot készítek belőle.
Nekem most 3.3x4 méterem van és baromi kicsi, ha kész a terasz feletti tető (garázs felett a terasz), akkor visszaköltözöm félig. Kis cuccokat jobb csinálni mostaniban, de 2 méteres lécet pl 4 méteren nem tudsz vastagolni pl, de körfűrészen se vágni, max átlósan éppen. Ezt úgy oldom meg, hogy garázs felé néző ajtó elé húzom a gépeket, de ekkor túloldalra vacak menni gép mellett.
Minimum 5 méter kell, sajnos nincs jobb megoldás.
A másik fele meg mennyi asztali géped van? Nézd meg a képet, amit 1-2 hete raktam kb fél a muhelyrol.
Egyetértünk... Az első fabútor projektem egy spéci méretű szekrény volt táblásított lucfenyőből.
Nem nagyon voltak szerszámaim, gyak. levágattam mint egy lapszabásztban és összeszereltem.
Ebből kifolyólag az ajtó is egy darabból készültek, 50 centi szélességben.
A lakás ahol van a bútor olyan, hogy télen 40 százalék alá is tud esni a páratartalom, nyáron viszont 80 százalék fölé is simán felmegy. Az ajtórés 0 mm és 10 mm között változik így évszakonként.. be is kellett üzemelnem egy automata üzemű páramentesítőt, azóta jobb . Persze ki csinált volna rajtam kívül 50 centi széles fa ajtókat egy táblából...? Nyilván nem volt jó ötlet, ezt már csak azzal tudtam volna tetézni ha közézáródóra csináltam vón... : -)
Mindenképp rázáródót célszerű.
A közézáródó baromi érzékeny a vízszintre is, még akkor is ha ragasztva van.
Nekem pl a körfűrész alatti szekrényben közézáródó van és attól függ az ajtó viselkedése, hogy hol áll éppen. És a hátfal is rétegelt ragasztva.
Szerintem rázáródó ajtót csinálj, ne pedig közé záródót. Azt amúgy is sokkal nehezebb szépre mgcsinálni és ugye még ott van a tágulás is problémának amiről kérdeztél.
Ami neked szimpatikus. De a pántok miatt más méretekkel kell saccolni az ajtót. Pl. ha egy zongorapántot(vagy hasonlót) használsz fel, akkor megint más dimenziókkal kell rendelkeznie az ajtónak, mint ha kivetőpántot használnál. Ez utóbbinál a tapasztaltabb kollégák tudnak segíteni, ráütődő pánt, satöbbi címszó alatt, én saját kútfőből szoktam elrontani mindent. :) Ezen pántoknál az sem mindegy, hogy mennyire szeretnéd kinyitni az ajtót (90°, 145°, 180°), meg ilyen apróságok is nagyon tudnak számítani.
Ha a helyedben lennék (nem vagyok), akkor úgy készíteném el ezt a komódot, mint eleink. A fióknak is külön 'eleje' lenne, illetve az ajtó is csak rázáródna (persze meg lehet úgy is oldani, mint pl. bejárati ajtót: falcosra) és akkor nem kellene milliméterekre méricskélni (dehogynem, viszont kevesebb agyalást igényelne, mert az anyagvastagságból elég jól meg lehet saccolni azt, hogy mekkora hézagok legyenek az alkatrészek között, hogy jól is nézzen ki és a funkcionalitást se befolyásolja).
Ezért árasztottunk el a hülye kérdésekkel és kérésekkel. :D
Lécbetétes anyag furnérozva jól mutat, csak egy kissé macerás odahaza a kivitelezése. A bútorlap jó ötlet, de azért már mégiscsak... Táblásított anyag, a hátuljának meg valami rétegelt lemez - mert olcsóbb, mint a táblásított faanyag, másik ok meg az, hogy így nem három mázsa lesz a komód, hanem csak kettő.
Akkor csak nem viszi el a szél. Csak azért kérdeztem, mert láttam már olyan extravagáns megoldást, hogy csak egy lyuk készült a térkőbe, és a gondos mesterek belegyömöszöltél a tartószerkezetet... A ház ura nagyon boldog volt az első szélvihar után. Amúgy jól néz ki a remek. :)
A nevem András. Szabadidőmben szívesen csináltam eddig is kisebb famunkákat, ilyen kis fa vackokat, például gyufatortó, képkeret, fűszertartó, óradoboz, dohányzóasztal.
El szeretném készíteni életem első komolyabb asztalos munkáját, egy fiókos komódot.
Az első kérdésem az lenne, hogyha az ajtó helye 65,5cm x 32,5cm akkor mekkorára kellene elkészítenem az ajtót, hogyha tágul a fa akkor ne szoruljon, illetve milyen faanyagot ajánlotok?
Butorlap, vagy táblásított faanyag esetleg furnér?
Mi lenne ha még tanultál is volna ... jár a plusz, a pergoláért és az asztalért is, nagyon pöpecek, gratula. (Bár utóbbira én lakkot nem tettem volna, de ez lehet csak az én személyes "ellentétem" a lakkal szemben. Valahogy nem szeretem a fán .. inkább vékonylazúr vagy olaj)
Én is elektronikai műszerésznek tanultam, de csak első évben volt mechanikai műhely, utána végig elektronikai volt, harmadévben heti két nap, többin heti egy, negyedévben az az egy is az EMG-ben, hogy szokjuk a gyárat is (a nyári gyakrolatokon kívül, ugye).
Mikor volt nektek elektronikai műhely, ha végig csak a mechanikaiban nyasztattak titeket?
Az se mindig jó, ha neki esik lapáttal... A betonkeverős sztorit biztos ismered: fogja a melós a betonkeverőt és rázza a lábát piszkosul...a másik azt hitte az áram rázza a csávót,lapátnyéllel olyat vert a karjára hogy eltörött... pedig csak kavics ment a pasas cipőjébe, azt akarta kirázni . :-D
Én meg olyat, aki még a kismegszakítók általános elterjedése előtt átment a szomszédba, hogy:
-Jaaaj, Mariskám, nagy baj van! Jaaaj, nagyon nagy baj van!
-Igyál egy kis kávét, egyél egy kis süteményt és mondd el!
Kávé és süteményevés közben azért kibökte a lényeget.
-Jaaaj, a Józsit megfogta az áram és nem engedi, jaaaj, most mit kell csinálni?
Szerencsétlen ember szénné égett, mert az asszonynak nem volt annyi esze, hogy oldalba bassza egy seprővel. Vagy mással. Inkább elment sopánkodni a szomszédba.
Amúgy erre van egy gyerekek számára (elméletileg) kipiszkálhatatlan bizbasz, külön a csatlakozóaljzatokhoz tervezve. Valahol már láttam... Enni még nem ettem, mert az a parabola antenna. De láttam.
Nálam a födémen/padláson 100x60x10 cm-es kőzetgyapot táblákból van a szigetelés, 2 rétegben. Én úgy oldottam meg a kéményekhez/tetőkibúvókhoz az eljutást, hogy a padlás közepén, hosszanti irányban leraktam 2 sorban 5x20-as pallót élére állítva, 60 cm távolságra egymástól. Ezek közé ment a kőzetgyapot hosszában, eltolással, mellette a többi részen meg ahogy kijött, szintén eltolással a rétegek. A pallókon keresztben 15-ös collos deszka, 80 cm hosszban, vagyis a pallókon 5-5 cm-t lóg túl. 4 m-es deszkákat vettem, azt 5-be vágva pont kijön a 80 cm. A deszkákat, ha jól emlékszem, 65-ös szöggel rögzítettem a pallóhoz.
Én is szedtem már ki káromkodva ha vacakul működött. De pl. a múlt héten felszerelt Schneider dugaljakban eddig észrevétlenül működik. Nekem amúgy alap hogy mindenhol legyen Fi relé, mindazonáltal ismerek olyant aki a 2-3 éves lányát veszítette el úgy hogy a gyerek bedugott a konnektorba valamit.
Kérlek úgy nézzétek,hogy műszerész a szakmám. Fa megmunkálást sosem tanultam. A szarufák felrakásához kértem segítséget,a többi része teljesen egyedül készült.
Arról az apróságról nem beszélve, hogy a Makitának nem a zöld Bosch az ellenfele a piacon.
Akkor már értelmesebbek azok a tesztek, hogy hány csavart lehet becsavarni a fába egy töltéssel. Vagy ha az erőt keresi valaki egy gépben, akkor próbáljon minél nagyobb csavarokat behajtani, aztán valahol valamelyik elvérzik.
Amúgy meg szerintem a gépek között elég sokan választunk szubjektív szempontok alapján is. Mindegyikből van ezerféle verzió, nem biztos, hogy pont egyformákat tudsz egymás ellen állítani. Azért olyan óriási különbségek meg nincsenek a Makita, Dewalt Bosch stb. között, hogy valaki csak egy ilyen teszt alapján válasszon.
Ha eljutok oda mindenképp, de első adagnál lehet megfelezem úgy, hogy egyik fele tisztítva, másik meg nem tisztítva lesz és meglássuk mi gyün ki belőle. Tudok játszani, van anyag hozzá bőven :D
Az öreg miért használt vajon fahéjat is pluszban? Hihetetlen :D De nem egy-egy arányt használt, csúnyán nagy volt a difi :D
Csinálok akkor több fajta olajból, eltérre lenolaj alapút is meglesem, diót is és ha találok tungolajból is. Mindből keveset, kíváncsi vagyok rá :)
Ahogy olvasom tung és dió jó önmagában is kültéren, akkor meg pláne :)
Viszont a módszer nem rossz ahogy csinálja, lehet így kipróbálom először. Már az üvegben melegíteni az olajat és abba bedobni a viaszt. Hát ha :)
Lentől itt meg mindenki idegbajt fog kapni szépen :D
Nálunk 3 év volt kalapácsreszelés, utána a 2 éves technikumból meg 1 :D
De, az első 4 évben volt géptermünk is, nem kevés. Esztergáltunk fémet, martunk fémet, köszörültünk. Mindig csak fémet :D
Másik teremben fúrtunk, ill. gépi menetfúrás szintén volt, ugyanitt még plusz mindenféle munka vassal. Bedolgozott a suli más cégnek és a jó darabok mentek eladásra, ebből suli is keresett. Ott rüheltük, most sokat hasznosítok. Ugye én vassal is szívesen dolgozom, imádom mint anyagot, de kevés szerszámom van hozzá. Egyelőre nem akarok többet, a világ pénze nem lenne elég akkor, így se keveset költök a famunkák miatt :D
Igen, gondosan csinálja. És ő is méhviasz pasztillából dolgozik. Én meg sárgából vettem anno 1 kg-ot, sztem a következő életemre is elég.
Igaz, Hobbitnak (ha majd megtisztítja) a "súly-ár" jóval jobban jön majd ki. Kíváncsi vagyok mennyire jön majd ki. Hobbit_G, majd mérd már le ha lesz érkezésed, mennyi maradt tisztítás után. Csak kíváncsiságból :)
Hasonló szakmám van nekem is, de a kalapácsreszelés azért nem tartott 3 évig. Már nem emlékszem, hogy anno mennyire lázadtunk ellene, de a mai gondolatom erről az, hogy hasznos volt. Vannak elemei amelyeket hobbi asztalosként is tudok hasznosítani. Fűrész , derékszög használat,
Ha egymás mellé raksz 2 vagy több pallót, hogy szélesebb legyen a járda, akkor alul stafni anyaggal vagy valamilyen maradék léccel kösd össze a pallókat keresztben hogy ne tudjanak szétcsúszni, eldőlni egymástól. Elég 3-4 helyen összefogatni őket, nagy terhelés nem lesz rajtuk.
Ha jól értelmezem, akkor a pallókat a szigetelés fölé szeretnéd rakni és a lábak meg átmennének a szigetelésen. Elég egyszerű a megoldás. A pallók mellé vásárolj 5*10 cm stafni anyagot vágd le a megfelelő hosszra és azt rakd lábaknak. Ha 60 cm távolságra rakod a lábakat akkor nem fog behajolni a palló a súlyod alatt. A lábakat 2 db 100-as szeggel vagy 150-es facsavarral rögzítsd a pallóhoz. A facsavar jobb, de elő kell fúrni a facsavar magméretével a fát ha nem akarod szétrepeszteni a széleknél. A csavarok átlósan menjenek bele a lábak végeibe, ne egyvonalban legyenek, mert akkor a lábakat repeszted szét.
A lábak közé meg szépen be tudod rakni az üveggyapotot.
A segítségeteket kérném, abszolut járatlan vagyok az asztalos szakmában, max egy szöget tudok beverni a fába :) .
Arról lenne szó, hogy a padlásunkat szigeteljük 20 cm-es üveggyapottal, de szükséges lenne közlekedő-utakat kialakítani, hogy karbantartási célokból néha lehessen járni a padláson.
Én 5x15 cm-es 4m-es deszka pallókra gondoltam, hogy ezen lehessen járni, de ennek kellenek lábak, hogy a szigetelés elférjen alatta.
Hogy a legegyszerűbb (és a legköltség-hatékonyabb) ezt megoldani ?
Egy kis műanyag bizbasz, ha dugod be a cuccot elvileg el kéne tolnia oldalra az egészet. Mivel alig van levágás és nem is csúszik rendesen ezért inkább csak befeszül a tolásra.
Van másik megoldás, ami két részes, ha dugod be kettéoszlik, no az működik, ez nem. Már alapból kiveszem ha meglátom lent a műhelyben. Lakásban még nem, még. Oda amúgy is veszek körben gyerekzárat konnektorba, az az elforgatós legalább működik.
Hiányzik az otthoni munka nekik. Abból hamar ki lehet találni mihez áll jobban a kezük.
Én sokat szereltem otthon konnektort már bőven 14 előtt is, kapcsolókat, szerettem szétkapni dolgokat, új vackokat csinálni több mindenből. Látható volt a műszaki rész lenne érdekes, hát lett elektronikai műszerész suli oszt reszeltem 3 évig a kalapácsot :D Persze volt más is.
Ha kicsit normálisabban foglalkoznának a gyerekkel otthon és nem betennék a tv elé hogy maradj csendben, akkor lehetne látni mi érdekli jobban. Nem ráerőltetni kell valamit a szerencsétlenre, hanem kideríteni mit csinálna szívesen.
Amúgy is szakmunkáshiány van, gyak jobban keresnek mint mi, ha csak egy ismerősből indulok ki az Eonnál, villanyszerelő segédmunkásként csak 1.5x szorzó van fizut nézve, vicc :D
Lehet első adagnál megpróbálom, az úgyis ki fog tartani pár napig :D
Direkt szerelhetőnek vettem, csak ilyet veszek boltban, már nincs egy fix kábelesem se, csak a baj van velük.
No ez is egy kalap volt, amíg benne volt a porvédő kis vacak, amit át kell nyomni ha bedugsz valamit. A második bedugásnál már akadt, úgy kellett beütni a villát, fogtam és kiszedtem mind, hagyjon engem békén, por úgyis lefele száll és majd mindig tele van a konnektor. Időnként szétkapom és ecsettel megpucolom (nem vagyok oly burzsuly, hogy legyen kompresszorom :D)
"a gépek nem egymás ellen küzdenek, hanem önmaguk ellen, mert ha az egyik gépen a gombot meg sem nyomod a másik gép akkor sem tudja megforgatni azon a kurva nagy áttételen keresztül a motorját, hanem állva marad. Nyugodtan próbáljátok ki otthon ha van két gépetek."
Nem kell kipróbálni (értelmes ember amúgy sem tenné, pont van mindkét márkából gépem), mert maga a teszt bizonyítja, hogy így van. A Boschnak túlterhelés védelme van, jól láthatóan azonnal lekapcsol és a Makita nem forgatja meg akkor sem. Akkor lenne valós a teszt, ha a Bosch védelmét kiiktatná.
Lehet kapni a festékboltokban papírból készült festék szűrő tölcsért. Nagyon finom a tölcsér alsó hálós része, mert a szórópisztolyokhoz használt festéket ezzel kell átszűrni. Én egy ilyen tölcsére szűrőn keresztül szűrtem át a teljesen hígra és szinte áttetszőre felolvasztott méhviaszt. Pár nagyon apró szemcsét megfogott, pedig amit én vettem az is tisztított és ülepített volt.
Már teljesen sötét volt este amikor nekiálltam a tápegység javításának. Sikerült megjavítanom a fúrógép tápegységét, de teljesen szét kellett vágni az egész házat hozzá. Először csak a két hálózati érintkező műanyag nyúlványának a közepén vágtam le de ott még mindig a fém lábak voltak, a forrasztásig akartam eljutni. Utána tőbe vágtam le azt a műanyag nyúlványt, ott már láttam a forrasztást, de olyan mélyen bent volt a dobozban hogy nem fértem hozzá pákával. Ekkor kellett teljesen szétvágnom a házat. Sajnos a sejtésem beigazolódott, a teljes elektronika ebben a dobozban volt, 8 darab pici ic volt a nyáklapon egy pár tranzisztor, ellenállás, kondi és egy kisebb zavarszűrő tekercs társaságában. A nyáklapja tele volt zsúfolva, meglepően szép volt a kidolgozása is és a forrasztások is. A nyáklap egyik alsó sarkában made in japan felirat volt nagyon apró betűkkel. Szóval a kínaiak is japán alkatrészeket használnak :) :) :) A nyáklap és a hálózati villa fém lábai között mindössze kb 1 cm vezeték volt, ezeket kicseréltem hosszabbra, így már rá tudtam forrasztani házon kívül a 220V-os zsinort aminek a végére egy földelt villásdugót raktam. A nyáklap egyik alsó sarkában made in japan felirat volt nagyon apró betűkkel. Szóval a kínaiak is japán alkatrészeket használnak :) :) :)
A forrasztásokat zsugorcsővel zártam le, majd össze ragasztottam a szétvágott burkolatot, és ragasztópisztollyal rögzítettem a vezetéket vízmentes állapotra. Tökéletesen működik, bár nem szép az a ragasztó pisztolyos ragasztás a dobozon kívül, de nem is ez a lényeg.
Jó két órát kellett elpazarolnom erre az apró javításra.
Sajnos csak a végén jutott eszembe, hogy pár fotót lőjek a nyáklapról, amikor már kész voltam vele.
A régi noname ragasztópisztolyommal kezdtem a ragasztást, amit talán egyszer használtam, jó 10 perc kellett neki mire megfolyt a ragasztó a csőr végén, az első alkalommal ahogy meghúztam a ravaszát enyhén, el is tört a ravasza belül. Elővettem a másik, még bontatlan workzonos ragasztópisztoly készletemet, (egy nagy és egy pici ragasztó pisztoly van a dobozban) és ezzel fejeztem be a ragasztást. A noname meg ment a kukába.
Tévedések elkerülése végett: a gépek nem egymás ellen küzdenek, hanem önmaguk ellen, mert ha az egyik gépen a gombot meg sem nyomod a másik gép akkor sem tudja megforgatni azon a kurva nagy áttételen keresztül a motorját, hanem állva marad. Nyugodtan próbáljátok ki otthon ha van két gépetek. Tehát pontosan ugyanaz a helyzet mintha a gépet ráfognád egy lehegesztett csavarra és azon gyötörnéd.
Ezenkívül szívesen megnézném ugyanezt a tesztet abban a felállásban is, hogy a gépek helyet cserélnek, mert szemmel láthatóan a jobb kezével rövidebb ideig nyomja a gombot (Bosch kevesebb ideig van terhelve).
Másrészt szívesen megnézném úgy is, hogy a két gép ugyanabban a nyomatékfokozatban van mert most a Maki az alacsonyabb fordulatszámra van állítva a Bosch pedig a magasra. Tehát a Makita eleve dupla akkora áramot vesz fe, nem csoda ha leég.
Ez leginkább a szülők felelőssége, plusz amit a tévében látnak, a rádióban hallanak, meg ráadásnak ott az internet. Pénz, pénz, pénz. Pedig csak annyi kellene, hogy szeressék azt amit csinálnak és meg is éljenek belőle - ne egyik hónapról a másikra. Egy embert ismerek személyesen, aki ezt teszi||tette||tenni fogja. Nem asztalos, nem pék, nem programozó, hanem autószerelő - és alkalmazott.
Tizenéves süldőket meg el kellene zavarni az általános iskola után mindenhova - de szó szerint. Konzervgyárba, asztalosműhelybe, esetleg repülőgépet javítani... Legalább egy-két évre, s így lenne esélyük olyan szakmát kitanulniuk, amihez van tehetségük is, illetve szeretnék is azt csinálni. De most az van, hogy fiacskám, tanuljál mérnöknek, mert az jól fizet (közben a gyerek segghülye mindenhez, a százalékra azt hiszi, hogy dísznövény), kislányom tanulj bolti eladónak, mert arra most van kereslet (ezt nagyon nem kommentálnám). Vagy a saját káromon tanulva: tanuljál péknek, mert kenyérre mindig szükség lesz, és ők mindig melegben vannak...
Van olyan ismerősöm, aki búvárhegesztő. Bár nekem a torkom olyan mint a gumicsizma (nem engedi át a vizet), így krónikusan irtózom a víztől, de ő meg imádja a munkáját. Nem csak bemegy, megcsinálja a napi rutint, hanem szereti is azt, hogy ott van a vízben egy-két órát és közben hegeszt. Élvezi. [Pálcával. Harminc méter mélyen. Tök sötétben.]
Nem kő(sic!) a hátérben maradni. Az égetett akác oszlopok példásan viselkednek az elmúlt harminchatvan (negyvenegy éve költöztünk ide, tehát fogalmam sincs) évben. Csak egy-kettő tajgetosz pozitív egyed van a kerítésünkben... De hogy ki is találhatta ki azt, hogy a bumszlit rajta hagyja az oszlopok végén... :S
Ezen nem csodálkozom. A 14-15 éves emberkék még gyerekek, habár ivarilag már lehet hogy érettek, de annyira kevés a tapasztalatuk az életből, hogy fogalmuk sincs, mit kéne tanulni, dolgozni és meg fog e élni belőle majd. Ez 20 %-ban az iskola hibája, 80 %-ban a szülők hibája. Hajtják a pénzt és emiatt nem érnek rá a gyerekkel foglalkozni, nincs idejük, erejük, energiájuk arra, hogy a gyerekben kialakítsanak egy jövőképet. Rossz példával járnak a gyerek előtt, és ezt fogja megtanulni a gyerek is a szülőktől. Nem arra nevelik a gyereküket, hogy többet érjenek el az életben mint ők, és ehhez tanulni kell.
Amikor bekerülnek egy szakmunkás iskolába a gyerekek, akkor egyből elkezdik oktatni őket, tömni a fejüket a szakmára, ahelyett, hogy felkeltenék a kedvet ahhoz a szakmához amit tanulni fognak. Ez a tanárok hibája. Az első hónapot azzal kellene eltölteni, hogy bemutassák nekik a szakma szépségét, azt, hogy ezt a munkát meg lehet szeretni, és milyen sikereket tudnak elérni. Ezek a fiatalok még könnyen formálhatóak, ha megfelelő hangnemben szólnak hozzájuk, és biztatni kell őket folyamatosan, nagyon sokat kell dicsérni őket ha valamit jól csináltak. Az apró részeredményeket is el kell ismerni, dicsérni, és módjával tudomására hozni, hogy ezt másként kellett volna csinálni ha hibáztak. Nem leteremteni kell őket, mert azzal csak a kedvük megy el az egésztől. Minden emberben benne van az a vágy, hogy elismerjék őket, ez önbizalmat és kedvet ad ahhoz amit elkezdtek. Nagyon sok múlik a tanár emberi hozzáállásán hogy milyen emberkét farag majd abból az elkényeztetett kis emberkéből. Nehéz szakma az oktatás, az biztos.
Igazad van, a napnak még nincs vége. De a továbbiakban inkább a háttérben maradok :D
Hobbit_G: azért az súlyos, hogy belinkelek egy cikket amiben leírják hogy égesd meg ÉS tungolajjal kezeld az égetett fát, minek előtte te kérdezed hogy milyen olajjal, én meg írom hogy semmilyennel, hiszen látod, itt ez a cikk is ... ez azért ... "égő" :D Nem baj, inkább megnézek 1-2 filmet, abból még baj nem lehet.
Elég sok videót láttam több száz éves pagodák, távolkeleti imaházak felújításáról. Csak azért nézek ilyen videókat is, mert érdekel, milyen ősi módszereket alkalmaznak, na meg gyönyörű faragások és megmunkálásokat is láthatok kézi szerszámokkal. Ilyeneket európában nem lehet látni. Ott rendszerint az ősi égetéses módszerrel konzerválják a fát, majd tungolajjal kenik be több réteggel. Az ok egyszerű, az égetett fa nagyon nedvszívó lesz, azt meg tudjuk, hogy a nedvesség a fában nem jó ómen. Az égetett felület is felpuhul az égetés során, az elszenesített vagy megégetett felület sérülékenyebb. A tungolaj kezelés után a felület nagyon kemény, sérüléseknek jobban ellenálló lesz és a nedvességtől is elzárja a fát.
15db cella van benne. ha 18V cuccra dugod, akkor 5 sorba, ebbol harom parallel kapcsolodik, es kb 18Voltot ad. ha 54V cuccra dugod, akkor mind sorba kapcsolodik, es kb 54V jön ki belőle.
tehát ugyanaz a pakk használható egy 18V 6Ah pakknak, vagy egy 54V 2Ah pakknak.
azóta nem 60V-nak hívják? vagy az más, az nem megy a régi 18V cuccokkal?
A belinkelt gép viszont óvatosan mindenütt megjegyzi, hogy 5*1,5Ah az akku, azaz összesen 5 cella, ami sorbakötve 18-20-21V, ki mennyire bátran mond nagyot.
Ez a masina. Hőmérséklet potival állítható, a légszállítás meg két kapcsolós, alul kikapcs, felette alsó, felette felső fokozat. Csutkára feltekerve és max szállítással szoktam csinálni, de így sem kapkodós :d Vettem Obiban gázos forrasztólámpát, hát ha alapon, amihez adnak 5 töltetet, hát az se sokkal gyorsabb, de egy picivel jobb. Más kérdés mennyi idő alatt fogy majd ki egy kis palack mennyisége. Pörkölő lenne az igazi, de azt túlzásnak érzem venni + pb palackot :D
A fenti fúvó nekem bevált, ez már nem a belépő hulladék, normál anyagból is van, koffer + kiegészítőkkel.
Ha állítható akkor igen. Az állíthatók általában 50-65 foktól kezdenek és egészen 600-650 fokig állíthatóak. A fix 3 fokozatosak meg 120-350-500 vagy 550) lépcsőkben működnek, és erre a célra talán a 120° is megfelel.
Ok, köszi. Marad akkor a paraffin.
Dewalt hőlégfúvó? Jó lesz a Bd 2000w is sztem xd eddig avval égettem meg a fát xd
Egyébként égetettre paraffin nagyon rossz ötlet? Oda maradjon tungolaj? Vagy lenolajkence mint eddig? ezt ki se mondtam, mert kinyírtok a végén xd
Köszi ezt én nem találtam meg pedig kerestem itt is csak angolul :) Ennek is + a jack közepe, úgy néz ki ez jó lesz ha nem tudom megbütykölni eredményesen a mostanit.
A linket gyorsan el is mentettem. Köszi még egyszer.
Majd holnap kiderül, amikor szétbarmolom a konnektoros egységet. Addig ez csak találgatás. Van műszerem, ki tudok sok mindent mérni, egy keveset értek is elektronikákhoz, régen TTL icékből építettem számítógépeket, spéci tápegységeket, jelgenerátorokat, oszcilloszkópot, erősítőket ....stb. Még nem felejtettem el mindent, de azt már nem tudom megmondani, hogy mit ettem 2 napja. :) :) :) Lehet, hogy már ki kéne cserélni a merevlemezt a fejembe egy nagyobb kapacitásúra :) :) :)
Legalább élvezed amit most elkezdtél dolgozni? Nehéz dologra vállalkoztál. Meló mellett tényleg nem lesz sok erőd barkácsolni, főleg hogy már te sem vagy fiatal. Mikor akarsz magadért élni ? Majd 100 évesen amikor már a tolószékből sem tudsz majd felállni? Bocsi a kemény szavakért de kikivánkozott belőlem. Van egy kolegám, az esztergályos műhelyben dolgozik, nap hosszat trappol utolérni nem lehet olyan tempót diktál mindenben. Most 75 éves és még nem akarja abbahagyni a munkát. Egy fürge 30 éves embert is kenterbe tud verni munkában, fantasztikus amit ő csinál. Ö nem pörög ezerrel, hanem tízezerrel. Csak csodálom. Folyamatosan jár repülni motoros géppel, neki a repülésre kell a pénz, ráadásul makk egészséges, gond nélkül végzi el az éves repülő orvosi vizsgálatokat. Azt meg tudom érteni, hogy ő miért hajszolja a pénzt mert tudom milyen érzés sokat repülni. Én nem lennék erre képes, ezt tudom magamról. De azt sem tudom elképzelni magamról, hogy nyuggerként dolgozzak pénzért.
Az a törött cucc csak egy szimpla adapter, a töltőelektronika kétfelé van osztva: egy áramgenerátor van a töltődobozban, amire az akksit csattintod, plusz hozzá egy hőmérőelektronika, ami az akkuban levő szenzorra van kötve, és az akkuban pedig van egy balanszer, ami megakadályozza, hogy az akkucellák feszültsége 10-20mV-nál nagyobb értékben eltérjen egymástól a töltés ideje alatt. Nagyon pontosan egyforma feszültségűre kell tölteni őket, különben tönkremegy valamelyik cella. Töltéskor a magasabbra, kisütéskor az alacsonyabbra töltött.
Nekem a kéményemen egy műköböl készült félköríves kupola volt az eső ellen a műköböl készült kémény karimára ráragasztva. Volt vagy 60 kg nekem is az a félköríves rész, hárman vittük fel a kéményre mert egy ember kellett aki frissiben a ragasztót alákeni, kettő meg a helyére rakta. Egy villám belecsapott a kéményembe, ettől széttört a boltív, de még a helyén maradt. Nemsokára viszont egy erős szélvihar letépte, és az udvaron találtam meg a darabjait. A tetőnek semmi baja nem lett, mivel nem cserép, hanem kanadai zsindely.
Ilyen téren nem nézegettem. Fogalmam sincs, hogy a konnektor dugós egységben, vagy a akksi csatlakozós részben van e a vezérlő elektronika. Még egyiket sem szedtem szét mert csak barmolással lehet őket szétszedni. Sejtésem szerint a dugós egységben van. Akkor viszont nem jó a notebook töltő talán csak az újabbakba raknak li aksit. A régiekben még nem volt li aksi, így elektronika sem. Azt meg elég nehéz eldönteni egy notebook töltőről, hogy jó e LI aksihoz vagy nem. A sima 17 V-os töltő tápegység sem jó pont emiatt, csak olyan jó ami kimondottan LI-hez készült.
Én 1:1 arányba keverve használom a méhviaszt + gyógyszertári parafin olajat. Fel kell olvasztani a méhviaszt, majd mehet hozzá a kimért parafin és mehet egyből még hígan egy csavaros tetejű kis üvegbe. Hagyod kihűlni, utána használhatod is már. Ugyanolyan színű meg állagú marad a méhviasz, de sokkal lágyabb és kenhetőbb lesz a parafintól. Nagyon kiadós anyag, én egy kis adagot csináltam, két bébiételes üveg lett tele, rengeteget használom, főleg vágódeszkához, de a műhelyben is a fa alkatrészeket is ezzel kezelem. Eddig csak az egyik kis üveg fogyott el.
Köszi, akkor jó a gyógyszerkönyvi is, ez jó hír :)
Méhésztől kaptam kilós tömböket (törve), van 4kg össz :D
Ha kell írj privátban, tudok adni, de darabot adok, nem fogok szabdalni, amennyi a tömb annyit kaphatsz :D
Ma jött meg, még nem jutott idő alaposabban meglesni, szombaton viszem haza, nem viszem tatyóban a 4kg-t komplett Pesten keresztül. Nem volt pofám kevesebbet kérni, Pécs mellől jött.
Ezt valahogy éreztem, tudom ellene van a legtöbb ember itt :)
Egy-két helyen használtam a kencét, de csak alagsori projektben, ahol nem annyira számít a dolog meg kolléga égetett lámpájánál, égetett fát avval kezeltem. Eddig nincs baja. De nem viszem túlzásba, nem a legjobb anyag, ezt tudom, de kéznél volt.
Terpentin meg paraffinra emlékeztem, beszerzést kell majd megnéznem, meg mi az árban elérhetőbb, mert nem kis vágódeszkára kéne, ahol azért számít már az ára :(
Gondolod hogy nem ezzel kezdtem ? lefotóztam mert olyan apró betűkkel volt hogy nem tudtam elolvasni. Természetesen nem szabványos feszültségű 16 vagy 18V os a tápegység, de még ez lenne a kisebb baj. 1000 mA-es kivitelt elég hamar találtam de 1500mA-est nem. A típusszámot meg nem is ismeri a google. De lehet, hogy neked nagyobb szerencséd lesz.
Igaz. De azért illik nem elfeledni, hogy a 3D nyomtatás is valamiféleképpen így kezdődött, most meg már komplett rakétahajtóműveket lehet vele készíteni (az is igaz, hogy az nem garázsprojekt). Viszont remek ötletet adott nekem a videjó(sic!). :)
Milyen olajat érdemes használnom hozzá? Neten már láttam lenolajtól kezdve mindent, ezért kérdem. Gyerekcuccokhoz szeretném majd használni főként.
Tegnap meg teszteltem dictum féle színtelen keményviaszt, majd este rálesek milyen lett az eredmény, de nem egy túl l kezelhető anyag, kemény mint a kő szobahőmérsékleten :) Tesztdarabra ment rá, előtte semmi olajozás nem volt, úgy kellett lesni hol volt átkenve a felület, tényleg teljesen színtelen.
Nem biztos, mert pl. a régi nokia adaptere tartalmazott mindenféle úri huncutságot, mert nem volt belegyógyítva az aksijába illetve a telefonba mindenféle védelem. Ha itt is ez a fennforgás, akkor én lefűrészelném a műanyag 'tartórészt' és közvetlenül az elektronikára forrasztanák két tyúkbelet, azt meg megtoldanám egy villásdugóval. A folytonossági hiányt meg kinyomnám mondjuk melegtakonnyal. Győzőnek megvan hozzá az eszköztára és a tudása is. Nem lesz olyan esztétikus mint újkorában, de köbö tíz perc a mutatvány, ha van otthon vezeték illetve villásdugó - ebbe beleszámolandó a páka felfűtésének az ideje is...
Az előzőből kifelejtettem. Ha még is olyan feszültsége lenne az adapternek ami nehezen pótolható, akkor a villásdugó érintkezői alatt található műanyag résznél óvatosan körbevágod vasfűrésszel a műanyagot. Ott belül már sima szigetelt vezeték szokott lenni, amire már akár egy villásdugós vezetéke is rá tudsz forrasztani. A keletkezett lyukat meg kinyomod melegítős ragasztóval. Maga a tápegység doboza amúgy sem szedhető szét csak roncsolással.
Az adapter alján a címkén szerepel a kimeneti feszültség, nézd meg milyen értékű és keress másik olyan feszültségű adaptert. A kép alapján kapcsolóüzemű így bármilyen szintén kapcsolóüzemű tápegység megfelel aminek stimmel a feszültsége. A kisfeszültségű dugó általában az ilyeneken egyforma szokott lenni, de ha esetleg nem a szokásos van rajta a töröttről átrakható egy vezetékdarabbal. Nagy valószínűséggel otthon is kallódik Neked megfelelő feszültségű másik adapter.
Azt hiszem már ismerhetnél annyira, hogy szeretek pontosan fogalmazni. Ha hálózati villásdugóról írok, akkor az arra is gondolok. De a kedvedért csináltam egy képet. A töltőnek van egy hálózati konnektorba dugható egysége és egy jack dugós kivezetése. A jack dugós kivezetés a töltő adapter aljzatba kell bedugni. Nekem a hálózati konnektorba dugható egységről tört le az egyik láb tőben. A fényképen remélem látszik is, hogy csak a fekete műanyag tartja a helyén
Gondoltam arra, hogy szétszedem az egészet a javításhoz, de egybe van öntve, nem szétszedhető. Gondoltam arra is, hogy lebarmolom a villásdugó rész műanyag részét, hogy legalább rá tudjak forrasztani egy darab vezetéket egy jó villás dugóval. De persze mindezek előtt körülnéztem a neten, de nincs találat. Az a vicc, hogy nagyon szisztematikusan minden gépemnek a számláját, garancia papírjait szépen lefűzöm nagy kapcsos mappákba, hogy meglegyen. Azt is végignéztem, meg is találtam a blokkot és garancia lapját a gépnek de 2012-ben vásároltam a blokk szerint így a garancia már lejárt régen. Felhívtam telefonon a workzone magyar szervízt, de ők alkatrész eladással nem foglalkoznak hanem csak a teljes készülék garanciális cseréjével.
Ha nem lesz sehol ilyen töltő, akkor kénytelen leszek a szétbarmolás alapján megjavítani, mert sajnálnám ezt a gépet, nagyon jó, rengeteget használom, és előfúrásra csavarozáshoz tökéletesen erős is a gép. Az aksija is jó még pedig nem ma vettem.
Egy hónapja lebeszéltem a mesterrel, hogy megjavítja a kéményt. 13 sort kell lebontani, majd visszafalazni. Szét van fagyva. Megcsinálnám, de a tetején beton kalap van. Az majd egy mázsa. Két aknás kémény.
De nem tudom jól értem-e: "hálózati villásdugó". Én elsőre erre gondolok:
Nade ha ez sérült (meg erről hogy törne le bármi is), akkor miért akarnál új töltőt .... párszáz ft-ért veszel villásdugót, és kicseréled, ez neked nem jelenthet gondot. Vagy a hálózati töltőegyik prücke tört le?
Én a helyedben akkor is megpróbálnám szétszedni, hogy van oda kivezetve ilyen rézlapocska - sztem pótolni (megintcsak neked) nem lehet nehéz .
"fene tudja mi a magyar neve rögzítőt "
Én fésűs szorítónak ismertem meg. Csináltam anno teszkós vágódeszkából (de valahogy nem sokat van üzemben). Ez elég jó kis készletnek tűnik, 5 ropiért. Használd egészséggel!
Ez csak elhatározás kérdése, hogy mit tartasz fontosnak. Én is bőszen készülök a nyugdíjra, már elkészítettem a műhelyem központi elszívását is. Most a nagy tolós gérvágóhoz csináltam egy forgács elszívó dobozt a gép mögé.
Más.
Van 3 db workzone lítiumos fúrógépem, egy 12V, egy 16V és egy 20V. A 16V-os fúrógépem töltöje leesett és a hálózati villásdugó egyik érintkezője tőből letört. Természetesen egyből utánanéztem a neten a típusszáma alapján, de a google egyetlen találatot sem hozott. Kerestem a gépnév, típus, feszültség stb... alapján is de csak a komplett gépet találtam meg egy angol oldalon. Írtam egy levelet a gyártójának, az alibabának és az aliexpress nek is. Hátha valahol van ilyen töltő. 16V 1500 mA litium ion aksihoz. Egyenlőre válaszra várok.
Más.
Megérkezett kínából az újabb rendelésem. 4 db fene tudja mi a magyar neve rögzítőt rendeltem a bangood.com oldalról Nagyon jó minőségűek, többféle csavart is mellékeltek hozzá amivel rögzíteni lehet meg olyan csúszkát is ami szélesebb T sínbe kell. Nagyon megérte.
Sok hasznos, számomra új, érdekes javaslat, információ érkezett.
Köszönet mindenkinek.
Nézzük mire jutottam.
Alaposabban megnézve a kő bizony eléggé leharcolt.
Érdekes módon nem a közepe van nagyon kiteknősödve, hanem inkább a sarkainál lejtős, lecsapott.
Úgy döntöttem, hogy ez vizeskő lesz, ha tetszik neki ha nem.
Masszív üveglapom nincs, gépasztal síkot vagy valami mérőeszközt sajnáltam volna a vizes, csiszoló poros trutyinak kitenni, így maradt egy 25 mm széles, 350 mm hosszú edzett-köszörült munkaléc egy gépbontásból.
Körbevettem P120-as kék csiszolóvászon csíkkal és bő vízzel, a csiszolóvásznat gyakran átöblítve elkezdtem megdolgozni a síkot.
Igyekeztem, hogy a léc mindig végig felfeküdjön, ne billegjen és "szuperfinis" jellegű mozgásokkal
többször bejártam a síkot.
A koszos, eltömődött felület szépen kezdett tisztulni, de gyorsan kopott és életlenedett a csiszolóvászon is. Egy fél óránál többet nem foglalkoztam vele, de már így is van némi tapasztalat.
- Ez a viszonylag egyszerű módszer járható, de végére bizonyosan ajánlatos lesz egy teljes felületén egyszerre érintkező síkkal átdolgozni.
- A kő szemcsézete durvább mint amilyennek vártam. Csiszolópapírokhoz hasonlítva 400-600-as lehet.
- Ahogyan tisztult, előbukkantak kisebb hálós repedések és apró kráterek is.
- Úgy néz ki, hogy a teljes friss, homogén felülethez 0,5-1 mm közeli réteget is el kellhet távolítani.
(mondjuk marad még 69 mm, csak nem biztos, hogy kitart a türelmem)
Összefoglalva ez valami olyan pepecs munkának ígérkezik, mint a gépészetben a hántolás.:)
"Örököltem" ilyen repülő modellező anyagokat, rengeteg van, balsa is. Talán még MHSZ anyag is van benne, tuti egyenes sűrű szálú borovi. Írd meg milyen kell, elküldöm neked csomagban, ne kínlódj a vágással.
Ha már rendben van a kő, néhány fenés után, érdemes újra egy kicsit lehúzni egy durvább kővel, vagy papírral, így megmarad a sík és előjönnek az éles szemcsék.
Sima "spricnis" ablakmosót használok nedvesítésre, gyakran fújom, de így is sokkal víz van az asztalon. mint amikor áztattam, mostam a köveket.
Meg van nekem is ez az atoma 400, de azt olvastam valahol, hogy a gyémánt bevonat elég sérülékeny. most barátkozom a gondolattal, hogy megrendelem az előbb ajánlott Naniva 220- at. A japán videókat nézegetve úgy gondolom, hogy az élezés és a fenés egy majdnem tudomány aminek a leírt szabályainál sokkal fontosabb az egyéni tapasztalás. majhogynem apáról fiúra száll.
Azt nem tudom, hogy a Te kövedhez is jó lehet a Fine Tools által forgalmazott, Naniva220 nevű lapító kő? közel 50 euro, lehet nem ér annyit, de ez is egy megoldás lehet.
Lehet, hogy a műszaki vénám avagy a végzettségem, de a stílustól és a mennyiségtől én menekültem. Pedig vagy 3 videóját elkezdtem, beletekergettem, de az a típusú ember, aki színészkedni, figyelmet felhívni akar, de ripacskodás lesz, túltolja és mindezt hosszan. Ettől még akinek bejön biztosan értékes infókat oszt meg.
Üveglapon csiszolóvászon||papír (ezen élezek én is, amikor kelletik), valami 'szabályozó kő' (szerintem nem ez a neve, de azzal be lehet lőni nagyjából az egyenest) ami külön erre van kitalálva, szalagcsiszoló, stb. Amit el tudsz képzelni. Egy időben mindenféle viccet félretéve 30x30-as járólapon éleztem véglegesre a vésőt... A lényeg az, hogy sík legyen a felület amin a vésőt vagy gyalukést élez az emberfia. Azt, hogy ezt milyen úton és módon éri el az ember, az a felszereltségtől függ - de a fantáziának nem lehet határokat szabni. :D
Azt mondjuk jó lenne kiderítened, hogy olajos kő vagy vizes (az elmondásodból ítélve valószínűleg olajos), mmert a későbbi használathoz ezt tudnod kell majd. Az egyik oldala azért "finomabb" mert azt használta és a kőpor meg amit lefent kicsit eltömítgette.
Ártani nem használ neki. Hasonlóan a gyaluláshoz, először a púpokat kell eltávolítani, utána a még kisebb púpokat, majd aztán finiselni valami egyenes tárggyal (másik kő, csiszolóvászon a deszkára tekerve vagy üveglapra ragasztva, stb). A méretével nem kell törődni, csak a funkcióját képes legyen ellátni - azaz egyenes élt lehessen létrehozni az adott szerszámon.
A suliban perszehogy. Értem hogy a skacokkal így jobban tart kapcsolatot, jobban elfogadják, stb. De a yt-on nemcsak gyerkők nézik a videóit :)
Computerguru megelőzött: igen, ok, értem hogy el kell az alapokat mondani. De ez nem a tanterem, más a "média". Hogy egy 18+32 perces videóban először csak a 2. rész 13 percében (azaz több mint fél óra után) indul csak be a gyalugép ... nemtom :) Azért végignéztem őket.
Megelőztél, pont akartam linkelni. Érdekes egy fazon (pl a stílusa, néha. Az nem tetszett pl mikor szétvert egy rotringot, hogy az nem jelölő, csak a hegyesre faragott cerka.), de igen hasznos videókat tesz fel. Csak néha lehetne kevesebb a duma. Lehet az oktatói véna teszi :)
Mindenesetre tiszteletre méltó, hogy munka (oktatás) mellett ennyi energiát belefektet ezekbe a videókba.
Ha leér mind a négy sarka, nem csavarodott, kis fogásokkal megpróbálnám. Ha csavarodott, vagy alátámasztod, vagy kézi gyaluval kicsit megmunkálod előtte. De gondolom, nem használsz kézi gyalut.
Igen. Kézigyaluval jobban tudod a nagyon kajszult darabot a 2 végén leszedni. Legutóbb juhart gyalultam "bérbe", annak volt pár darabja C-betűs. Ha nagyon meghajlott, amúgy sem jó kapásból egyengetni, mert a hátsó vége "bezuhan" a gyalukésre, ami rohadtul nem vicces (nekem nem volt az) és nagyon a gyalukésnek se jó (bár lehet fenyő nem olyan durva). Előkaptam egy kézigyalut, nem kellett olyan sokat de valamennyit leszedtem, mindjárt könnyebb volt az egyengetés. Plusz, így jobban tudod a vastagságot is előkészíteni. 19mm-ből (ha nagyon hajlott) lehet némelyiknél nem is lesz meg a 15.
Én más módszert nem nagyon tudok. Ja de. Volt olyan darab aminél nem volt fontos a hossz. Kettévégtuk, mindjárt könnyebb volt a helyzet.
19 mm vastag, 60x14 cm-es luc deszkadarabokat akarok 15 mm-esre legyalulni. Némelyik darab enyhén hajlott, ezért ezeket le is kellene egyengetnem. Abban nem vagyok biztos, hogy jó-e, ha egyszerűen a homorú oldallal lefelé végigtolom őket az egyengetőn. Viszonylag vékony anyagról van szó, elég könnyen hajlik, tehát nem nyomhatom rá nagy erővel az egyengetőasztalra. Csinálhatom így, vagy van valami trükk, ami segít illetve biztonságosabbá teszi a műveletet? Vagy van más megoldás?
Elég kevés állami szolgáltatás van manapság, ami akár csak kielégítően is működik. Szarul működőt viszont napestig tudnánk sorolni. Az okai hasonlóak ehhez.
A postát mi nagyon nem szeretjük. Mondjuk úgy csak finoman, hogy párom megutálta őket egy életre, itt többet erről nem írok, nem happy end :( Max talin. Oda amúgy is gyűlnek a cuccok miket hozok :D
Amúgy igaz, nincs elég postás, de ezt a cég magának köszönheti. Az hogy ilyen szinten szivatja a dolgozókat előbb vagy utóbb visszaüt, eljött az idő. Területfüggő egyébként még Pesten belül is, mammut körzete katasztrofális, XX ker pl egész jó.
Ez már megint csak offtopicba hajló téma... De itt minálunk felé volt tavaly olyan hónap, amikor a postás hölgy alig kapott harmincezer pénzt fizetés gyanánt, mert a drága 'ügyfelek' átverték. Azért nem mondott még fel, mert azt a kis időt már csak kibírja valahogyan a nyugdíjig. De addig is muszáj kínálgatni a biztosításokat, meg a sorsjegyeket, meg az ilyen sz.rokat. :( De jó nekik, mert mindig friss levegőn vannak, ilyenkor még ráadásul jó meleg is van rájuk.
Itt Fóton mesélte az egyik posta ablakban ülő hölgy, hogy jó fél éve nem ismeri a kihordó postásokat, minden nap másokat helyeznek át ideiglenesen, nincsenek elegen, hogy mindent kihordjanak. A postamester 1 év alatt a 6. már...
Személy szerint hajlamos vagyok mindent túlbonyolítani - csak megemlítem elöljáróban...
Néznék egy 10x10-es gerenda darabkát (az előbb majdnem átestem rajta, csak onnan ugrott be), betúrnám sziloplaszttal, vagy hasonlóval - így nem csúszik el a munkadarab oly' könnyedén. S azzal neki lehetne nyomni a vezetőhöz (guide). Úgy nagyjából biztonságos módon... De az igazi mégiscsak egy tolóasztal lenne, bár nem tudom, hogy milyen hosszúságú léceket tervezel gyártani. Ha rövideket és kis szériában, akkor lehet, hogy jobban jársz egy kézi hajtánnyal.
Azért, mert túl sok sorjegyet és biztosítást kell eladniuk a postásoknak, így az alapvető feladatukat képtelenek ellátni. :( Meg amúgy is, most hordják a nyugdíjakat.
Ha pontosan kell, lehet vágás után méretre gyalulni. Sokkal egyszerűbb, azonos léceket gyártani, nem egyszerű a vezetőt minden vágás után pontosan állítani.
Ha nem publikus akkor mindegy, az meg hogy igazuk volt az nagyon ritka. ;) Inkább csak gyorsan ráhúznak valamiféle belső szabályzatból vett magyarázatot amit persze csak ők olvashatnak.
"Egyenlőre a legnagyobb kihívás táblásításnál, hogy van össz 10db szorítóm, plusz 6 csöves, de azok ilyenre túl nagyok. Kéne venni, csak mindig másra megy el a kedv..."
Nem lesz egyszerű. Én semmiképp sem a vezetőt használnám, hanem csinálnék egy tolóasztalt amihez hozzáerősítve az alapanyagot, azt úgy vágnám el, hogy abból 3-5-10-stb mm essen le.
Távirányitású repcsimodellek építéséhez kellene csinálnom vékony fenyőléceket (3x3mm, 5x5mm, 3x10mm és hasonló dimenziók).
Dewalt 7492-vel ezt hogyan tudnám megcsinálni? A párhuzamos guide meg a fűrészlap között olyan kevés hely marad, hogy nem tudom a tolófával megtolni az anyagot.
Kisfiam éppen ma kapott értesítést, hogy megjött Magyarországra az usából rendelt cucc. Vámolás nem lesz, de azt írták, hogy a várható kézbesítési idő augusztus 6. Vajon miért? :(
Köszi, ez egy gépépítő mestertől különösen jól esik :)
"Nekem nagyon sokáig tartott tized mm pontosra beállítani az asztal 4 sarkának az emelését"
Na az nekem sem két perc volt, lehet benne buktató bőven. Megpróbáltam végiggondolni, és kb. ementén csináltam, ami a végén egész jól működött.
1. A tökéletesen egyenes csiszolóhengerhez racsnis-szorítóztam az asztalt. a lényeg hogy az asztal síkja pontosan a henger palástjára simuljon.
2. Majd a láncot levéve, egyesével szintbe tekertem a 4 "emelő-anyát". Az anyacsavarházat vagy minek nevezzem (őt, csak itt még nincs megfúrva) előre megfúrtam 8-as fúróval, ez fontos lépés.
3. A csavarházat ideiglenesen az asztalhoz rögzítettem (szorító), mint a négyet
4. Átjelöltem 8-as fafúróval az asztalra a 8 db (2-2 furat minden csavarházon) tessauer anya helyét. Csak megpontoztam.
5. Leszedtem az asztalt, megfúrtam a tessauerek helyét, betekertem őket, visszatettem az asztalt már M8-as csavarokkal rögzítve az asztalt a csavarházakhoz.
6. Alul a menetesszárak alsó csapágyai szabadon mozogtak, hogy lefele tekerve az asztalt, legalsó állásban maguk a csavarházak, a menetes-szárral együtt jelöljék ki a csapágy végső helyét.
7. legalsó állásban rögzítettem az alsó csapágyházat.
Így lett "önbeálló" a 4 menetesszár, és fel-le szépen mozog asz asztal.
És igen, amint nincs rajta szégyellnivaló (ragasztózott kombináltfogó mint hajtókar, lógó vezetékek, "odaszögelt" kapcsolótábla, stb) szeretnék majd egy pár perces kis demóvideót összedobni.
Volt egyszer, hogy diót, meg tölgyfát, meg juhart gyalultam. Olyan jól nézett ki az egyveleg, mint nálad :-) El is tettem, lehet egyszer díszítésre felhasználom.
Jó, nyilván ettől még lehet nekik. De elemes kartárs, sztem telózz oda mielőtt nekiindulsz. Amúgy nem hiszem, hogy a témában sok választásod lesz. Ez nem facsavar hogy mindenki mindig tartja.
Megtapogatni meg úgyis csak csomagolásban tudod .... a netes vásárlást nem szereted? Bankkáértya, online fizu, izé?
Tiszta szívből gratulálok. Pár napja nézegettem a hengercsiszolódról készült képeket, nagyon szépen megoldottad, sokat dolgoztál rajta. Ezt a fajta láncos asztal emelést én is használtam a kombinált gyalugépemen amit zártszelvényből építettem meg még vagy 20 éve. Nekem nagyon sokáig tartott tized mm pontosra beállítani az asztal 4 sarkának az emelését, de megérte. Az előtolást is szépen megoldottad, én még mindig nem tudtam megcsinálni rajta idő hiányában. Remélem készítesz majd videót a gép használatáról.
A csalás mondjuk a késznél annyi, hogy táblásítás után még lett pluszban gyalulva.
Ez a táblásítás utáni allapot:
Gyári dewalt tárcsa. Itt azért látszódik egy-két minimális hiba, de közel se annyira vészes, mint amennyire félnek tőle.
Amúgy ez freud:
Második képen nincs szintbe csiszolva, ez látszódik a nyers kép jobb oldalán
Egyenlőre a legnagyobb kihívás táblásításnál, hogy van össz 10db szorítóm, plusz 6 csöves, de azok ilyenre túl nagyok. Kéne venni, csak mindig másra megy el a kedv...
Nem mélyre. A csavar hossza és a csavarozandó anyag vastagsága általában megadja, olyan mélyre, hogy a csavar vége felé legyen a tönkanya. Sima 20 mm deszka és 60 hosszú csavar esetén ez 3-4 cm.
"de talán vasárnap meglehet az első teszt-csiszolás"
Nos, a tesztcsiszolás az elmaradt, az utolsó kép fél 4-kor (ma) készült, de azért sikerült nagyjából összeraknom a gépet (galéria). Már nem volt pofám az elszívót meg a gépet is beindítani. Így csak ellenőriztem hogy mindent jól kötöttem-e be -> nem, elsőre csak a szalag indult, az aszinkron motor meg se nyekkent - nem kéne fáradtan áramkörökkel bajlódni .... aztán helyreraktam, most szépen fut minden.
Napközben sikerült megint elba**ni egy dolgot, ő pl jó lesz majd virágtartónak, de elszívó csonknak, annak nem. Úgy elmatekoltam, hogy a belső átmérője lett 100-as, nem a külső -> bmeg . Ezért lett egy "szofis dohányos henger", ami tök véletlenül 100-as átmérőjű. Gyönyörűen cuppan rá a PU cső. Ideiglenesen megteszi, aztán csinálok majd rendes csonkot neki. Remélem megérte ezzel az íves elszívófedéllel bajlódni, szerintem ez lesz a hatékonyabb, nem az "kocka" vagy trapéz dobozok.
A kinézet még elég "funkcionális", ha a teszt csiszolások jók lesznek, akkor kap egy rendes irányítópultot, mágneskapcsolót, burkolatokat oldalra, ékszíjaknak, normális kábel-elvezetést, az elszívófedél is csak ideiglenes módszerrel van rögzítve (felnyithatós lesz), stb-stb.
De már végre fény van az alagút végén, és tán' nem a szembejövő vonat az.
Ez a tessauer-anya.Én ezt csak olyanokra szoktam használni, ahol oldani kell esetleg a kötést később. Nem teszi tönkre úgy a fát, mint a forgácslapcsavar.
Viszont nem biztos, hogy jobb kötést ad, mint mondjuk a konfirmátor csavar. Volt olyan ikeás ágyunk, amit 2 tipli meg két konfirmátor csavar tartott össze. Kicsit féltem is tőle, de semmi baj nem volt vele sosem. Viszont ehhez nem árt előfúró.
Szabvány szerint a hossza az alapkészletnek 10D, vagyis hatos csavarból egy átlag készlet M6x60-ig létezik. Efölött már extra cucc, és általában már gyártatják. 15D fölött szinte mindig külön rendeléses anyag. És az még mindig csak 90mm
Alighanem igazad van. Van olyan ikeás székünk, amiben egészen hosszú a tönkcsavar, pedig csak hatos. Viszont az anya a lényeg, akármilyen menetes csavart vehetsz hozzá, csak a fej ne süllyedjen bele a fába nagyon, hogy ki tudjon támasztani. Szerintem.
Értem én, csak most itt 70, vagy 85mm-t kell átérnie a csavarnak, majd valamennyit belemenni az oldaldeszkába is, ahol nem árt legalább (szerintem) 30mm "hús". Van hosszabb tönkanyacsavar mint 100mm ?? (ebben a 100mm-ben benne van a fej vastagsága és a csavar végén a hegyezés is)
Jó ez, pláne, ha Neked tetszik. :)) (másnak meg mi köze hozzá) Az éleket érdemes lenne kerekíteni, vagy 45°-ban letörni néhány mm-t. Egyrészt kevésbé fog fájni a "találkozás", másrészt úgy kevésbé sérülékeny.
Mostanába egy fémfület használok, hafeles, elég olcsó és három köndökcsappal (amit nem ragasztunk be), jól bírja. De min. 26-os anyagból készül az ágyoldal. Ugyanazt használom az ágyládánk is. A ágydeszkáknak egy 25x25x5-ös szögvasat szerelünk, mert a fenyőléc min. 4ox3o-as kell legyen és szélesebb ágyoldal kell.
Soha nem veszek gyári ágybetétet, a gyalult colos deszka gyéren a legjobb, ha igényes az ügyfél, erre kap még egy lyuggatott 4mm MDF-et- de elég ritkán kérik. Az elfogadható minőségű matracok egyre drágábbak...
Terveztem egy olyan ágyládát, ami teljes értékű ágy, azaz a beépítettem úgy a matracot is (ami kisebb, mind a normál 9ox2oox18), hogy befér az ágyládába, de ki lehet húzni oldalról és 42cm lesz az matracmagasság, az ágynak meg 52cm. Az ágyáda kerekeken van, ki lehet húzni, ha vendég jön.
Az szabványos ágyládával az a baj, hogy alacsony a matracmagasság. Ha valakit érdekel szóljon.
A Lucfenyővel érdemes előbb próbát tenni valami maradék darabokon és jól megnyüstölni. Jártam úgy luc-cal, hogy hiába húztam meg, mindig fellazult és egyre beljebb húzta a tönkanyát.* Boroviban, vörösfenyőben stabil, de a luc időnként ritka rostú/puha.
* ezen végül az alább is mutatott keményfa csap beragasztása segített.
Nem értesz. Én nem szeretem azt, ha látnak - pláne ha sok ember lát (nem néz, mert rajtam amúgy is csak átnéznek, engem meg véd az mvp pajzs). A legutóbbi 'interjúm' sem került adásba a Kalocsa TV-ben, mert én egy kissé hasonlítok az agresszív kismalacra. [hát igen, ez most nagyon izgalmas lesz, benyomom ezt a gombot, lemegy a dagasztófej és ez itt fog forogni ez a nyüves vasdarab vagy hét percig, dzsana, kimentem cigizni...] Azt a koromat már kinőttem, amikor jól éreztem magam társaságban. Sajnálom.
Mgfúrom bütü felől. Majd betolom a fúrószárat és rajzolok a fára egy vonalat a furat középvonalában. Azon a vonalon bárhova teszem a tönkanya furatát az pár tizedmilliméteren belül középre fog esni, még kézifúróval is. Odarakva a csavart hogy milyen mélyre kell mennie máris megvan hogy hova kell fúrni a tönkanya helyét
Komolyan mondom valami nem teljesen tiszta nekem ez ügyben. Én kézifúróval csináltam tönkanyának furatot, nem éretm ezt a nagy aggódást, hogy mellémegy.
Öreganyám ágyán még normális vasalat volt. De amit legutóbb vettem az ágyamhoz, hááát... Úgy mozgott az összeszerelt ágy, mint Michael Jackson a koncertjein. Volt itthon egy marék nyolcas tipli, meg rózsaszínű balmentes hétlapfejű csavar... Jó, utóbbi nem volt, el kellett menni érte a csavarboltba... A tiplik helyét még csak-csak kifúrtam, de a csavarral megsínylődtem a munkát rendesen. Nem teljesen a rendeltetése szerint használtam egy állványos fúrógépet...
Köszönöm a törődést és a szemléletes képet is. De úgy látom ötletes elszívást is alkalmazol. A kettő együtt már elég hatékony lehet. Ezt én is beújítom.
"Viszont normális vasalat... Hát az már csak kínai biliacélból készül java részt."
Nem véletlenül linkeltem azt amit. Kipróbáltam több darabon és jól teszi a dolgát. Míg azok az oldalról felcsavarozható fajták szerintem semmire valók. Használtam ezt a fajtát is, de ezzel csak egy ágyat csináltam, gyengébb mint az elsőre mutatott fajta, bár eddig ez is jól működik.
Tegnap befejeztem a 26 szék összeszerelését, még félbemaradt pár asztal, de azt majd holnap folytatom. Mutatok pár képet a fa készletemről, már régen volt így tele alapanyaggal.
Ezek a pár napja elkészített szék összekötőelemek.
Ez a tegnap elkészített 26 db. szék, itt még nincs ráragasztva a székülőke. Valamint az összeragasztott asztalok eleje és hátulja, ezeket majd holnap befejezem.
És itt vannak a korábban elkészített székülőkék és asztallapok, ezek lesznek felragasztva.
Nem egyszerűbb. Viszont normális vasalat... Hát az már csak kínai biliacélból készül java részt. Olyan is. Ha van reszelőd, flexed, kalapácsod és ilyen célszerszámok garmadája, akkor otthon olcsóbban és jobban megoldható a dolog - kellő türelemmel és ráéréssel.
A lentebb leírt megoldásnál a fúrásra kell figyelni, de ott nagyon. Kell tartani a derékszöget ezerrel, el kell találni a mianevecsavar helyes pozícióját is. Ez utóbbi sajnos nagyon nem egyszerű dolog...
Rákerestem, de konkrétan rébuszokban sikerült csak, mint amikor vásárolni megyek. [Már senki sem akar eljönni velem vásárolni Kellene egy ilyen izé, ami a hogyishívjáknak a mienevéjében megszorul. A boltosok már előre fogják a fejüket ha meglátnak...] Amúgy elég jó tartást biztosít, de bele kell számolni azt is, hogy énkirályi fenségem most nincs hatvan kiló. :) Alul és felül kettő tipli, egyik oldalt esetleg beradattózva, középen meg egy ilyen izécsavar. Legutóbbi lepedőakrobatikánál több mint másfél mázsát kibírt a megoldás, nem nyikorog, nem recseg ropog. Szétszedhető, összerakható, de macerás kivitelezni.
A fejtámlát és a lábrészt már megcsináltam, de nem tudom hogy kössem össze őket úgy az oldalakkal, hogy szét tudjam szedni egy esetleges költözésnél. Nem szeretném ragasztani.
Az érzéseid néha megcsalhatnak. Nem vagyok 'társasági' ember. Egy összejövetel fénypontjaként persze ragyoghatok, de csak akkor, ha rossz példával kell utat mutatni valakinek (viselkedéssel, kinézettel, motivációval és egyebekkel). Ahogyan azt téemkás is megmondotta a lányának: Ő az az ember, akivel sohasem szerettem volna, hogy találkozzál...
Azért arra készülj fel, hogy bármit is csinálsz, mindig lesz fűrészpor a kerekeken. Azt sem mindegy mit vágsz vele. Száraz bükknél nem sok marad rajta, jó gyantás borovinál meg dögivel. Utóbbinál sűrűn kell takarítani a szalagot és bandázst is.
Nekem egy 550-es saját készítésű szalagfűrészem van, teljesen fából. Az alsó és a felső kerékhez is csináltam egy ecsetes kerék tisztítót. Az alsó keréknél a herék fölé, a felső keréknél a kerék alá, oda ahol éppen nincs szalag. Egy egy sima festék ecset szárát levágtam rövidre majd egy fából készült bakra rácsavaroztam űgy, hogy folyamatosan söpri a kerékről a fűrészport. Ezt a megoldást elég sok gépen alkalmazzák, szóval nem saját találmány. A jobb gyári gépeken is van gyárilag valami sörtés kefe de nem minden gépen.
A forgácselszívást az alsó keréknél a függőlegesen lefutó szalag végébe oldottam meg, így az alsó dobozban már nagyon kevés fűrészpor tud csak lerakódni.
Két éve vettem egy 380-as szalagfűrészt (nem gyári) és használtam jó néhányszor.
Karbantartásra került sor és szétszedtem miszlikre. Összerakásnál vettem észre, hogy az alsó
kerék keménygumi peremébe fűrészpor ágyazódott be.
Van -e megoldás arra, hogy a kerék és a szalag közé ne kerüljön fűrészpor vagy csak kevés. Esetleg valamiféle elterelő felszerelése, vagy komolyabb elszívás nem tudom ....az enyémen nincs semmiféle ilyen.
Szemét dolog, de azt is látni kell, hogy arányok változtak a korábbiakhoz képest, túl sok a nyugdíjas és ehhez képest kevés a kereső ember... Ugyanezért problémás az egészségügy is.
Elöregedett Európa és a rendszerhez nem mert nyúlni senki se, ez a gond.
Zoli székei gyönyörűek továbbra is, de én se értem hogy éri meg.
Pesten kéne árulnia, meglehetne a 2x szorzó simán xd
Én idén leszek ötven ha minden igaz... Nem is azon aggódom főleg, hogy miből fogok élni majd nyugdíjasként (ha véletlenül megérem), hanem hogy 55 -től fölfelé a nyugdíjig hogyan lesz ez..? Apósom 56 éves volt amikor kihúzták a céget talpa alól, ahol dolgozott 40 évet. Emlékszem a tanácstalanságra az arcán,a reménytelenségre a szemében, amit nem értettem akkor hogy miért van... hiszen mégis csak profi asztalos, nincs itt semmi dráma - gondoltam akkor. Ma már értem, pedig Neki is hála én nála sokkal jobb helyzetben vagyok anyagilag.
Azt írtam, hogy mínusz jelet. Ezek a hozzászólásoknak semmi közük sem a fához, sem a gépekhez, tehát a topic címéhez és témájához sincs semmi közük. Az más kérdés, hogy egyet értek-e a hozzászólásokkal, vagy pedig nem. Nagyon OFF és kész. S igen, ez miatt adtam kettő-három mínuszt a topiktársaknak - csak azért, mert ez nem az a sorozat, s nem szeretem névtelenül minősíteni az embertársaim véleményét, így azt akarom, hogy tudják kitől és miért is érkezett valami.
Zolinak a munkáját meg csak simán megplusszoltam, mert minőségi daraboknak tűnnek a székei, látszik rajtuk az, hogy nem csak pénzért készültek, hanem mondhatni "szar munkát nem adok ki a kezeim közül" stílusban.
Ez csoda szép. Emlékszem a gardróbodra, hogy azt is milyen tökéletesre faragtad annak idején.
Azt is értem, hogy a vevők is erre boldogan ugranak.... csak azt nem értem, hogy neked hogy éri meg beletenni ennyi munkát eladásra szánt kisszékbe... Kifizetik az árát ennek a munkának, vagy az időddel nem számolsz amikor a profitot kalkulálod?
"Remélem a mai politikusok 72 évesen mennek nyugdíjba. A kőbányából."
Úgy veszem észre, te szereted a politikusokat. Egy kőbányában van napsütés, jó levő van, gépeknek még van árnyékuk is, és az eső sem esik bele a gépekbe, így meg sem áznak.
Én sokkal szimpatikusabb hozzáállást tudnék javasolni nekik, menjenek le 1000 m mélyre a szénbányába ahol nincs napsütés, de van 60 fok meleg, hogy meg ne fázzanak amikor feljönnek erre azt találtam ki, hogy maradjanak lent életük végéig, Védeném az egészségüket is közben, hogy tovább éljenek és dolgozhassanak, ezért gépeket nem vinnék le oda semmit, hiszen azok füstölnek, sok áramot fogyasztanak, nagy az elektro szmog. Ha csak egy csákányt kapnak, akkor még sportolhatnak is, és nem éri a szervezetüket a gépek keltette károsodás. Te biztosan ismered azt a mondást, hogy aki nem dolgozik az ne is egyen elv alapján aki 72 évesen akarna onnan kijutva nyugdíjba menni, és nem engedném, így dolgozhatnának, sportolhatnának a csákánnyal és így kapnának annyi ételt is amitől nem hanának éhen. :)
Végül is az eljárás annyiban különbözik ez első próbálkozástól, hogy a hibás erezetű 2-3-4 centiméter széles deszkák éleit meggyalulom, aztán összetáblásítom 60 centiméter szélességben. Aztán felfűrészelem 10 centis darabokra, majd ezeknek a deszkáknak meggyalulom mindkét lapját és erre ragasztom fel az 5 milliméter vastagságú szép erezetű hibátlan fát. A rakasztó száradása után a újra gyalulom mind a négy oldalát. Ezután összetáblásítom a szék ülőkét, aminek 30x30 centiméter a mérete. Miután méretre szabtam, felcsiszolom a bütüt, negyedköríves maróval lemartam a szélét, és felcsiszolom az ülőke tetejét, és csak ez után ragasztom fel a székre. Az ülőke a szék mind a négy oldalához hozzá van ragasztva, tehát esélye sincs a deformálódásra. Évek óta használom ezt a technikát, idáig nem kaptam meghibásodásról visszajelzést. Előfordul olyan is, hogy a székülőke készítése során kettő, ilyen technikával összeragasztott 10 centis deszkát is egymás mellé rakok.
Sajnos ez az eljárás rendkívül munkaigényes, igazából csak azért csinálom, hogy szépek legyenek a székek. Ha meglátja a vevő, akkor azonnal beleszeressen, gondolkodás nélkül azt mondja, NEKEM EZ KELL! Ha válogatás nélkül mindenféle erezetű deszkát összeraknák, akkor annak nem lenne olyan tökéletes az összhatása mint amit én szeretnék kapni. Itt ezen a képen jól lehet látni hogyan van feldolgozva ez a technológia.
A végeredmény pedig ilyen!
Csináltam pár széket csomós fából is, de ennek nem volt nagy sikere.
Ahhoz hogy megnyerő külsejű legyen a bútor, sok szép fát kell feldolgozni. Viszont ilyen fa kevés van, Ha csak a szép fát dolgozom fel, nem tudok gazdaságosan gyártani, ezért csinálom ezt az a macerás megoldást. Szerintem rajtam kívül nem kínlódik senki ilyennel.
tudom , hogy politika mentes ez a fórum, de nem tudom megállni, hogy ne reagáljak erre a kicsit sem politika mentes hozzászólásodra. 1973-ban még senki sem tudta, hogy ez lesz, kár ezen rágódni. Ledolgoztam az életem tisztességben becsületben és 61 .000 a nydíjam, na és, ez senkit nem érdekel. Apám is így volt és normál körülmények között meg élt éltünk a nydíjából, én most lassan magamat sem tudom eltartani ebből a pénzből. Az sem érdekel senkit hogy 73 óta emelték a korhatárt. nyugodjunk bele a sorsunkba, mert úgysem tudunk semmit tenni ellene.