Használd kis bútorlapra, majd meglátod mennyit bír az :D
Kis fordulat-nagy nyomaték kell fémhez, azt szeretik a szárak, amúgy meg elég könnyen sajnos. Hűtőfolyadék segít, de lehet az is kevés ilyenkor sajnos.
Kis fordulaton meg baromi sokáig elég szinte bármelyik szár (ehhez kell az asztali)
Én szeretem a fémet, de teljesen más terület is egyben.
Tényleg, mekkora lenne már ha Walternek nevezné el ! :-) A szomszédom fia sem véletlenül lett Milán, vannak nagy rajongók.
Csak nehogy az legyen, mint a fejesi esetében.... Neki egyik utolsó posztja volt, hogy "megszületett a baba!" ... azóta híre sincs, nem ér rá fórumozni, meg gyalulgatni :-D
Nem volt már új, de igen, ment a fúrógép max. fordulatszámon. "Csak" a hegye kopott el annyira, hogy nem rágta be magát azon a ponton, ahol el akartam kezdeni a fúrást, hanem kissé elsétált. De inkább veszek újat. Ritkán "fémészkedem", alapesetben évekig kiszolgál egy szár. A HSS-Co fúrókat meg azért szeretem, mert nem rozsdamentes anyaghoz használva sosem megy ki az éle... :)
Volt valaha egy kollégám, akinek a barátját Wagnernek hívták, de mindenki csak Vaginak becézte. Egyszer összefutottunk, Vagi jött a feleségével, kérdeztem a kollégát, őt hogy hívják?
- Azt én sem tudom, mi csak... - inkább nem is írom le, minek nevezték egymás közt. :))
Még nem (de nem is fogom, ennyire nem vagyok elvakult ám :D)
Volt egy ügyfelem a szalonnál, neki a hátitáskája is Dewalt volt, de még Dewalt telefont is akart rendelni külföldről, mert hát az dewalt :D No ennyire azért nem :D Meg amúgy se én vagyok a Dewaltos a cégnél.
Grat! De ne variálj, néhány sima fehér bútorlap lekerekítve a sarka, fa-színű abs-el lezárva. Viszed a fényképet, megvillantod és a kisjézuskának soron kívül leszabják, másnap mehet bele.
Azért gondoltam a plusz ágyra ,mert emeleten lakunk, földszinten a konyha. Ha ő lent lesz mondjuk főzni, akkor lehozná a gyerkőcöt is, no de valahova be kéne rakni addig is :)
A felsőmaró talp elszívása míg csak port szív (és nem folyamatos leválasztású) addig semmi gond. Amikor nagyobb darabokat kéne szívni és fejjel lefele van, no akkor jönnek a bajok és eldugul a szemétje. Eldugul, mert valami ipari barom a szívócső közepén csinált összeillesztési csavarcsapot benne, ebben akad meg. Ki volt ez az állat :D
Normál használat esetén nem volt nálam gond az elszívással, a rt0700-hoz képest sokkal jobb, de pl maktec mt362-höz képest rosszabb. Utóbbi egy hihetetlen jól összerakott készülék, csak ugye nem fordszabályzós sajnos és vagy 6kg, nem kézbe való darab.
Amikor a 362-vel csináltam az egyengetést egész kevés por volt a földön, az rt0700-nál ehhez képest meg mint ha nem is szívtam volna el. Ilyet a Dewalt még nem kapott nálam, mivel azóta lett egyengető, csak dominózásnál volt aktívan elszívva, ott alig lett por, de nagyon más a használat is.
Hasonló szitu a múltból: Anno amikor Stolaz ajánlott fel egy ilyen betétet két hétig lógott a levegőben mert elsőre rossz cikszámot adott meg. :) Senkinek sem volt szíve meggyalázni. Utána szerencsére helyesbített és kiderült hogy a valódi cikkszám pontosan passzol az "amerikábó gyütt" marómmal (és szerencsére senki máséval), így az enyém lett a zsákmány ( amit azóta is nagyon köszönök)
Nekem ne mondd, van. Tudom hogy úgy "ronda" lesz, most meg szép :) De nem minden nap vágnak hozzád egy 60e+ -os készletet, harmadáron. Én innen is nézném.
A furatok nem hiszem hogy stimmelnek, de elforgatva tuti rá lehet fúrni.
Az a szett (ha a összes betétje alatt a kieg. készletet is értjük) egy 200 eurós csomag . 18eHUF-ért "ingyen van" (link, ha vki nem tudná pontosan miről van szó, 314616 és 314610 kód), és azonnal vinni kell. De ha "csak" az alap szűkítőkkel jön, akkor is több mint kedvező ajánlat. És igen, brutáljó cucc!
Áprilisban még ott volt, mert ott vettem oltószalagot. Ja bocs, lehet nem Gazdabolt, hanem talán Növénypatika néven fut. Az Erzsébet utcai boltot is ismerem, mert oltóviaszt csak ott kaptam akkor. A kettőt egy üzletben még véletlenül sem...
Tudok mondani.Sajnos nem tudom agyba-főbe dícsérni, mert pont azt tudja, amire számítottam tőle. Jó gép, és kész. :-) Bár a felsőmaró talpban használva a porelszívása katasztrófálisan gyenge. Mint maró tényleg jó, kézreáll, könnyű és ahhoz képest erős is. Klassz a mélységállítása. Nincs azonban összehasonlítási alapom másik ilyen kaliberű maróval, mert nem volt ilyen a kezemben. Vagyis a véleményem nem lehet igazán mérvadó. Ha most kellene vennem, nem keresnék másikat, megvenném ugyanezt.
Igen, szerintem tuti én csesztem el. Tritonnal martam és gondoltam, hogy majd gyorsan megcsinálom, de nem jött össze. Nem volt már meg az épített marószán és nem akartam egy újabb nyitott dobozt csinálni, úgyhogy egy csík 18-as rétegelt lemez egyik oldalára felcsavaroztam egy 3 centis deszkát és a deszkának illesztve huzigáltam végig a marógépet.
Ez messze nem volt olyan stabil, mint a doboz és végül legalább 4 plusz órába került legyalulni az elcseszéseket arról nem is szólva, hogy az egész műhely porban úszott utána, úgyhogy a takarítás is egy csomó idő volt. :-(
Nem kell annak hosszú távon lent maradnia, egy max két hét amíg a seb beforr, és utána mehet vissza az eredeti helyére. Addig meg úgysem lesz nagy szaladgálás.
Valamikor láttam egy videót (lehet hogy pont itt volt linkelve) ami egy olyan felsőmaró eszcájgról szólt ami valahol félúton volt a CNC masina felé.
Fel kellett rajzolni az anyagra a vonalat és annyi volt a feladat, hogy a gépet a vonaltól számított 5 centin belül kellett mozgatni. Úgy ő már tartotta a szerszámpozíciót a vonalon.
Keresgélem már egy ideje, hogy vajon mibe kerülhet a megoldás de nem találom ... Nem rémlik valakinek? Pacman ? :-)
Amúgy baj van, lehet kéne még egy babaágy földszintre, vmi egyszerű pelenkázóval, páromnál császár lett, nem kéne sokat lépcsőzni. Agyalok mi legyen xd
Hű, a jutalékom megosztom szívesen, amit kapok cserébe, de az egy nagy nulla xd nincs jutalékozás, szalonnál volt minimális, de mivel itt mindig olcsóbban adtam, ezt el is buktam xd
Szóval beszélhetünk róla, de inkább sörözés lehetne, annak több értelmét látom xd
Olyat is el bírok képzelni, de az általam látott esetekben a távolabbi vége a szárnak anya menettel a közelebbi pedig csak sima rögzítési pont, hogy ne essen ki, így ugyan fele olyan gyorsan lehet tekerni, de nem kell kétirányú menetes szárat találni. :P
A drága E-tape 16 is a kb. használhatatlan kategória.
De legalább ott van az "analóg" beosztás is a szalagon :-)))
Ha behülyül a digit-rész - mérni azért még lehet vele.
Gondolom, hogy a következő, "Deluxe", vagy "Professional" modell (ha pontosan mérni nem is) - de zenélni biztos fog mérés közben. Mondjuk egyre magasodó hangfekvésben, a szalag kihúzásával arányosan.
Na ja. Csak azért vagy autózok oda-vissza 150 km-t, vagy elküldetem postán. Ugyan ott vagyok. (Csővágóm meg van...)
Nade mindegy, nem ez a lényeg, hanem valóban az, hogy pikk-pakk elkészültem vele.
Ilyeneket már nem is említettem, hogy a már beépített mosogatót fúrtam át, mert eredetileg a pultba akartam szerelni a csapot. Csak amikor már a helyére raktam a modult, akkor döntöttem el, hogy mégis a mosogatóra szerelem. A zasszony főbe is lőtt volna, ha még napokat kell várnia a "műszaki átadásra", mert várom a postán a kiszúrót... :)
De tényleg pénzkidobásnak tartok egy pár perces munkáért még háromezret is. Az elkopott fúrószár pótlását egy ezres alatt megúszom. :)
A drága E-tape 16 is a kb. használhatatlan kategória. Pontatlan, és ha gyorsan visszaengeded, random cm alapra áll be. Most pl. kihúztam 130cm-re, és 10,7-re állt vissza. Funkciógazdagsága kb. a sok bába közt elvész a gyerek.
Ezek csak mutatósak, de mérésre használhatatlanok. Még egy egyszerű ütközéscsillapítót sem bírtak belekonstruálni.
Most megjött. Nos, az árának megfelelő olcsó játék...
A ház elég gagyi műanyag, a forgó kerék túlságosan kemény, fényes felületeken nem gurul, hanem csúszik.
Ha kihúzod a zsineget, majd visszaengeded mindig marad a számlálóban 0.5 -1 mm.
A lézer elég pontosnak tűnik abból a szempontból, hogy ha kétszer rámérsz ugyanarra a távolságra mozdítás nélkül, akkor pár századon belüli értékeket kapsz.
Szóval: Kőművescentinek elmegy, de épp ennyit ér semmivel nem többet.
Csak most hétvégén jutottam el odáig a konyhabútorommal, hogy beépíthettem a mosogató medencét.
Azt ígértem, beszámolok róla, hogy milyen módszerrel sikerült kifúrnom a csaphelyet.
Úgy tűnik, októberben túlspiláztam ezt a kérdést. Ugyanis annak ellenére, hogy jó minőségű, nem bililemezből készült mosogatóról volt szó, roppant egyszerű volt a dolog. Percek alatt elkészültem vele, és csak a meglévő szerszámaimat kellett használnom.
Először sűrűn körbe fúrtkáltam az előrajzolt lyukat 3 mm-es kobalt-acél (C-HSS) szárral. Háromnegyedéig vitte, mint kés a vajat, még pontozi sem kellett. Az uccsó negyednél már kicsit elsétált a hegye, de még megoldható volt a feladat. (Mondjuk kellett nyomni rendesen...)
Második lépésként 4 mm-es kobalt szárral feltágítottam a furatokat, így már a legtöbb össze is nyílt. Ahol nem, ott a fúrószárat maróként használva vágtam át az anyagot.
Harmadik lépésként egy fúróba fogott, 20mm körüli átmérőjű nyeles köszörűhengerrel belülről lesorjáztam a lyukat, és kész.
Az anyag elég vastag és merev volt ahhoz, hogy mindenféle alátámasztás nélkül sem deformálódott el. Annyi védintézkedést tettem, hogy egy tenyérnyi rétegelt lemezbe fúrtam egy tizes lyukat, és ezen át fúrkáltam a hármassal, így amikor hirtelen megszaladt a gép, és nem tudtam időben visszafogni, akkor nem közvetlen a mosogatóra csapódott a tokmány, hanem ez a rétegelt lemez elosztotta az ütés erejét.
Igaz, hogy vennem kell egy új hármas kobalt szárat, mert ezt megette az anyag, de ennyiből megúsztam. Nem kellett egy ötperces munkára ötezerért vennem egy semmi másra nem használható célszerszámot...
Köszi, az enyém is innen van és kb. abból az időből. De nagyon merev, az a bajom vele, hogy ha behajlítom, hogy milyen útvonalon menjen, majd elengedem, akkor kirugózik, de nagyon nagyon erősen. Fontos, hogy olyan hajlékony legyen, mint pl. a porszívók csöve. A kis Einhell elszívómhoz adtak is ilyet, de az csak 2,5 méter. Sőt, az összes ilyen elszívóhoz adnak, és mind nagyon hajlékony. Csak rövidek.
Szálirányban egy 2m hosszú asztalt? :-O Azta ... milyen segédet építettél ilyen fesztávra? Komolyan érdekel!
Tudom egyszer mutattál nekem privátba vmi szögvasas megoldást, de az tuti nem szálirányra volt tervezve. Vagy ... nem ilyen hosszú anyagra. Azért 2m-t (plusz valamennyi) áthidalni nem egyszerű, úgy hogy semennyit ne hajoljon meg egy sok kilós marótól.
Hogyne tudnám, kérdezz bátran :D Több mint 3 éve (ez is kedvencek közt lapul). Még azt is tudom, hogy jól tippeltem meg az egyik képed alapján a famennyiséget (privátban elárultad de tán nem titkos infó: 0.4m3-t vettél)
Szép lett a pad ... (bár sokak szerint pont az a "szép" az ilyenekben, ha ütött-kopott) de most ez a mostani egyengetéses sikertelenség megzavart. Úgy rémlett és most megkerestem, hogy te már megcsináltad, rögtön azután hogy elkészült. Bár akkor is volt csíkozás meg belemarás. Akkor ez most a 2. menet volt ha jól értem ... ezek szerint nem is olyan egyszerű ez, csak más videóján nézve (?).
Én ugyan nem asztalt, hanem a csiszolóhengeremet egyengettem ilyen (részben) rétegelt lemezből készült segéddel. Rögtön a remekül sikerült kézi esztergálás után :D
A Tritonnal küldted? Az 6 kiló, lehet ahhoz méretezted alul a segédet? A kicsi Dewalt alatt nem hajolgatott, a csiszolóhenger szép konstans átmérőjű lett.
Gondolom nem szálirányban martad, hanem keresztben. Úgy sose lesz csíkmentes maróval.
Sokat szórakoztam a módszerrel, ha szálirányban csináltam nem volt gond, keresztben nekem is csíkos volt. Sajnos látszódik a legkisebb pontatlansága is a tolószánnak, amin a maró csücsül.
Végezetül a marógéparzenálom cseréje miatt felszabadultak a gépeim és dobozban őrizgetés helyett inkább baráti áron megszabadulnék tőlük. Ha valaki érdekel, keressen!
Makita RT0700CX2J szett - 30e
Triton TRA-001 - 45e
+Triton TRA-001 (magasságállító narancsságra műanyag gombja beesett, ha nem nekem kell javíttatni, akkor 25e-ért magszabadulnék tőle)
INCRA MagnaLOCK Plate MLP7518-AL 18e brutál jó alumínium maróasztalbetét Triton marógéphez összes betétjével - 18e
Aki esetleg ugyanolyan süsü mint én és még nem használja, melegen ajánlom a párhuzamos szorítók beszerzését.
A legtöbb szorítóm valamelyik irányba elhúzza a munkadarabot ragasztásnál és a kisebb dolgok, mint ez az egyedi bútorgomb ragasztása elég trükkös tud lenni.
Gyalupadon kicsit ütött-kopott lett a sok használattól, ráadásul mióta megépítettem (csak Pacman tudja mikor :) ) még nem volt szintbe gyalulva a tetje és picit azért mozgott a végleges állapotában.
Elhatároztam, hogy megcsinálom és mivel amikor építettem még elég béna voltam, a szálirány össze-vissza van, ezért kézigyaluval nem nagyon tudom egyengetni, elkezdtem marógéppel a két madzagos módszerrel:
Katasztrófálisan sikerült. Valószínűleg a 18-as rétegelt lemez picit behajlott, tiszta csíkos lett, ráadásul többször meg is billent a gép, a gyalupad végén vagy fél centit belemart a fába és több helyen kerek marásnyomok is voltak az asztalon.
Végül azt csináltam, hogy 7-es gyaluval végigmentem keresztbe, amíg sima nem lett és utána Rotexxel lecsiszoltam. Az egyetlen marásnyomot, ami túl mélyen volt, megfoltoztam. Párom javaslatára dióból, hogy látszódjon a javítás. Most már van története is az asztalnak. :)
Utána tungolajjal olajoztam. Előtte is az volt rajta, mindig könnyen lehetett takarítani, mert levésni az odaszáradt ragasztódarabokat. Csak arra kell figyelni, hogy a felesleg mindig vissza legyen törölve. Elég szomjas volt, de azért pár helyen volt mit visszatörölni.
RT0700 teljesítménye nekem elegendő volt, a dewalt most picit erősebb, de mindegy.
Még makival szinteztem asztallapot, simán ment 25mm tisztítóval, kisebb fogással, fenyőlapnál.
Maktec mt362 meg 35mm tisztítót kapott ugyanúgy 1mm fogással.
A Dw Élmaró bölcsője annyira jó, hogy beépítettem, nem kell maró lift, az egyenesen tökéletes megoldás lett.
Felsőmaró bölcső van asztalon kívül, 2 párhuzamvezetővel élmarás dominóhoz is töki. Utóbbinál nagy segítség a jobb elszívása és a ledes fénye, ami makin nem volt.
Kb nem akarok másik marót venni, megoldom 6, 8, 1/4 szárakkal amit köll. Mindenre elég nálam.
Ugye főként lekerekítés megy nálam, néha dominó és nút, ezekre mind elég.
Plattolás max nem a hagyományos megoldással lesz majd oszt kész.
Szakmányban én sem. De azért elég sokan megoldják kis(sebb teljesítményű) marókkal is a mókát. Kis Dewalt (ilyenből többet is találtam), Bosch POF 1400 (németeseket kérdezném, oda tekertem a videót: jól értem fordíttatom guglival, hogy 3 órát mondott az egyengetésre?) , Makita RT0700 .. stb.
A titka szerintem az, hogy egyrészt, ahogy Paco írta: kis lépésekben, másrészt meg ... szünetek. Én mikor hétvégén csináltam a szorítófésűket, a fésűt "fogait" maróval csináltam, kis 3mm marószárral a közöket. 4 fésű, 2-2 menetben mindegyik. Pedig nagy Triton dolgozott az asztalban. Bírta volna valszeg végig egy huzamban. De egyrészt nem lóverseny, cigi meg kvszünet, kis pakolászás, folytatás ... csak kefés motoros gép, sokáig nem nyúzhatom egy huzamban. Én így vagyok vele.
Erről eszembe jutott, hogy az első felsőmaróm, amit vettem, egy Black & Decker volt, 600 wattos. Nem bírta ki az első komolyabb feladatát: akác kapuoszlopok faragását nagyoltam vele 5 mm mélységben már nem emlékszem pontosan, mert min. 20 éve volt.
Utána vettem egy kék Bosch 900-ast, az ma is működik, sőt egész jól, mióta kijavítottam azt a hibáját, hogy nem tartotta marási mélységet.
De az utóbbival se állnék neki asztalt síkba marni.
Ebben egyet értünk. (a vége úgy is az lesz, hogy kell majd másik is a más jellegű munkákra.... Nekem így jött össze a 4db. Illetve 5, de közben egyet eladtam)
"Keményfa asztallapot gondolom te sem állnál neki síkbamarni a kis makitával."
Eltekintve attól, hogy nem óhajtok asztallapot síkba marni, ha csak az a gép állna rendelkezésre, miért ne?
Mint írtam, türelem. Nem kell egyből 5mm-es fogást venni, a harmadával bírni fogja. A kisebb átmérőjű szerszámot meg kompenzálhatja a magasabb fordulata.
"De pl maróasztalba szerintem egy nagyobb darab dukál."
Ezzel sem fog senki vitába szállni, de amíg nincs nagyobb, működik ez a kisebbel is. :)
De nehogy félreértés legyen, pillanatig sem állítom, hogy ne lennének a kisgépnek korlátai. Ezt pl. "nehéz" lett volna azzal egy menetben megcsinálni.
De pl. ebbe az asztalba a szögvezető vezetőhornyát (15x6mm) és a szögvezető íveit a 3709-es Makita élmaróval martam ki, egy mezei 6-os horonymaróval.
Teljesítményben hasonló, az a 700vs 8 vagy 900 mindegy, viszont a nagy különbség sok olyan pluszt ad a dewalt, ami sokkal jobbá teszi (felsőmaró bölcső ég és föld, Ledfény, Élmaró bölcső állítása is jobb, már-már teljes értékű felsőmaróként is használható)
Nagyon jó a maki is, Dw jobb, ez árban is látszódik.
De Stolaz, mondasz róla tapasztalatot? Hogy ne én dicsérjem állandóan xd
A különbség abban rejlik, hogy a skála egyik végén lévő maróval 16 mm átmérőjű maróval 3mm/sec haladási sebességgel 4 fogással 4 óra alatt fogod síkbahúzni az asztalodat a másik végén levővel meg 50 mm átmérőjűvel és 30 perc alatt egy fogással.
Nem a és nem csak a teljesítmény a lényeg. Hanem a terhelhetősége, az "összerakottsága" a gépnek (mennyire tartja meg pl a rögzített mélységet) az, hogy milyen patronok járnak vagy beszerezhetőek hozzá, és ezek milyen viszonyban állnak a megvásárolható felsőmaró bitekkel, stb. Amit te még nem tudsz de majd rájössz. Egy normálisabb felsőmaró bit ami a te felhasználási célodra készült majdnem annyiba kerül mint amennyit te a gépre szántál (20-25 ezer HUF)
Mondtam én, hogy ilyen drága csövet vagy ilyen drága helyen vegyél? Valamikor én Csongrádon a Kubikos szobornál az Ifjúsági ház melletti gazdaboltban vettem ilyen átlátszó és hajlékony gégecsövet - igaz vékonyabbat, de volt több fajta. Persze időközben volt egy tulajváltás és lehet már nem is árulnak ilyeneket...
(Emlékeim szerint ismerős vagy a városban és talán tudod hol a bolt.)
"a műhelyem néha tornateremként is funkcionál"
Ez nem lehet gond. A csövet átugrálva vagy magas térdemeléssel átlépkedve is fogynak a kalóriák és "ég a zsír". :)))
Tehát akkor nem szükséges a gyantás tanácsokkal foglalkozni, csak akkor ha kifejezetten gyantás felületet látok?
A falon lazúroznék, oda nem használnák viaszt. Van lazúr amit lambérián kipróbáltunk, tetszik. A lakk pedig fényes felületet ad neki ami védi is a kisebb karcoktól.
Úgy tudom, hogy a pác nem véd semmitől, a lazúr viszont igen. A falon nem okoz problémát a választás.
A padlón, ott igen. Mondod, hogy az olajozás viaszolás is csúszik. Ez így kicsit megfogott. Ebben az esetben lehet a végén oda marad a pác és a lakk, max a gyerek majd kap cúszásgátlós zoknit.
Mindenképpen tájékozódni fogok még, a padló burkolása messzebb van.
Szoktak hajópadlóval burkolni a falra is. Nem tudom mikor mi indokolja pontosan, de jól néz ki. Illetve jelen esetben ez a tetőtérben történik a cserepek alatti szigetelés fölé. Én jobban érzem magamat ha vastagabb a burkolat rajta.
Szerintem attól függ, hogy mire kell. Keményfa asztallapot gondolom te sem állnál neki síkbamarni a kis makitával. A kérdező nem írta mire kell pontosan, csak azt, hogy főleg keményfára akarja használni. Lehet hogy 300kg-os epoxi-fa asztalokat akar síkba marni, arra viszonylag kevés lesz az összes általa linkelt maró.
Egyébként egyetértek veled, a 6 kilós tritonnal nyilván nem olyan kényelmes kézből dolgozni, mint a kis makitával. De pl maróasztalba szerintem egy nagyobb darab dukál. (de ezeket csak gondolom, nem személyes tapasztalat, a maróasztalom még egyenlőre csak fejben létezik)
Ugyan engem sem kérdeztél, majd megírja 409 is honnan szermányolta .. de mivan?? :-O 21 ropi/méter?? :-O Biztos hogy nem aranyból van az a belső spirál? :D
Én anno (2015) itt vettem 8m-t. Abból aztán 4 nem kellett, továbadtam Bari topiktársnak.
Ettől jobb és több nem kell neked sem. Nekem akkor párszáz ft-tal volt olcsóbb métere. most ~ br. 4e Ft/m, de igen jó minőségű. Én már évek óta vonszolom a durva betonpadlón, szedem le és teszem vissza a gyalugépre/ről. Semmi baja. Csak ajánlani tudom. De várd meg 409-et is, sanda gyanúm hogy jobb áron mond neked ilyesmit.
Nekem a tokmányos fajtából van egy, ugyan így néz ki mint a linken szereplő képen, csak a zöld helyett piros a műanyagja. Érdemes használatba vétel előtt szétszedni és lítiumos zsírral megtömni a szöghajtásnál, mert gyárilag kicsit spórolósak vele. Amit megvettem kb 2 éve szinte egy mogyorónyi zsír ha volt benne. Azóta nem volt sokat használva, de amikor kellett tette a dolgát. A tokmánya a vékonyabb fúrókat is jól megfogja, kb 6mm-ig használtam benne fúrószárat, de többet 1,5-2mm-es volt használatban, illetve süllyesztő fúró. Bitet pz csavarhoz használtam benne egy toldóval, nagyrészt 3,5 és 4mm-es csavarokat tekertem be előfúrás után bútorlapba. A háza full műanyag, csak a tengelyek illetve a szöghajtás fém, illetve a markolat szára amivel a házba be lehet csavarni.
Mostanában merült fel bennem először egy célfeladathoz egy sarokfúró/csavarozó kütyü beszerzése. Szerencsére vagy nem, de éppen most lehet majd kapni a Lidliben.
Mivel egyikről sincs tapasztalatom, kérdésem: mennyire használható ez a Lidlis cucc? Megéri-e a háromszoros árkülönbséget a Wolfcraft? Ha meg van valami még jobb és olcsóbb tutitipp, az már maga a Kánaán lenne. :)
Köszi Adam, meghányom-vetem a torsion boxot, bár a "normál" méretű hobbiasztaloknál sincs ilyen struktúra, csak valami nagyon alap keret (bár ott a hossz/kereszt bordák olyan 30cm körül vannak).
Torsion boxnál ugye nagyon fontos, hogy a rács elemei ugyanolyan magasak legyenek, itt már minimális eltérés is gondot okozhat, ha az alsó/felső skin nem fekszik fel teljesena rácsra.
Van Vecsésen (ott lakom) egy CNC-s lapszabászat, szerintem ott leszabathatnám a bordákat, és akkor a pontosság is adott, meg a porelszívás is.
Tudom van 2 ezer környékén is, de tényleg olyan merevek, hogy alig bírom hajlítgatni. De ez nálam szempont, mert sokszor bontom a gépek és az elszívó közötti kapcsolatot, mert a műhelyem néha tornateremként is funkcionál. (Ping-pong asztal futó, bicikli, stb. gépek.)
Erről jut eszembe ez a tavalyi "post":
"Két hónapja vettem bérletet egy finess edzőterembe. De azóta egy dekát sem fogytam. A jövő héten személyesen is bemegyek megnézni, hogy mi lehet a probléma."
András biztosan válaszol hamarosan, addig az én véleményem is egy elgondolás a kérdésedre: Mivel a tengelye nem fából van. A fém tengelynek elég hosszú furatot kellene kiképezni egy ekkora ( min 60 cm )fából készült hengerbe. Azt nem gondolom hogy vasból értelmes dolog ilyent csinálni. A 110 mm-es lefolyócső eszembe jutott, de mivel nem fogok ilyen csiszolót fabrikálni ezért nem is filóztam rajta. Viszont van egy görgős állványom ahol pont bele való csapágyak vannak a műa. cső két végén.
Az általad linkelt "szalagtovábbítós" részhez kapcsolódik a kérdésem. Nem csak nálad, hanem sok yt videón is azt látom, hogy az ilyen és ehhez hasonló "tengelyeket" rétegelt lemez karikákból rakjátok össze. Miért? Miért nem egyszerűbb leesztergálni? Mert nem lesz homogén a keresztmetszet a bizonytalan késvezetés miatt? Vagy mert később vetemedhet a tengely?
Ahogy írják előttem. Mindent meg tudtam oldani vele csak okosabban és türelmesebben kell hozzákezdeni. Vagy egy RP2300 makitám is az már más kategória, ha az elkapja az inged sarkát, akkor komoly károkat tud okozni benned:) Na jó ez nem volt vicces a minap belinkelt eset miatt
Pont ezeken az eszmefuttatásokon mentem keresztül csak én a maróasztalnál (ahol igaz nem feltétlen ugyanazok a követelmények). Végül én tengelyezni fogok és rajta egy lineáris block, mindez két oldalon és kicsit széen egy megvezető. Ezekhez a block-okhoz lehet venni féket is.
Úgy összességében nem érzem ezzel a megoldással magam komfortosan, de egyszerűen nem találtam meg a fegfelelő elemeket vagy túl drágák voltak.
"A Makita RT0700CX2J nem gagyi, de inkább élmaró mint rendes felsőmaró (elég kicsi a teljesítménye)."
Nekem valahogy egyre inkább az az érzésem, hogy mára ezzel a teljesítményhajszolással sikerült átesnünk a ló másik oldalára. Anno voltak nekem 550W-os Ferm felsőmaróim, és azokkal is remekül el voltam vagy 10évig. Az a Makita a 700W-tal nagyon sok mindenre alkalmas, persze tudni kell a korlátait. Aki azt gondolja, hogy ezzel iparszerűen fog sorozatban termelni, az tévedésben van. De itt hobbiról beszélünk, arra meg sok türelemmel bőven megfelel.
Az, hogy "mire is akarod használni", csak egy pillanatnyi információ, ha azzal elkészül, úgy is lesz majd más feladat.
(mondom ezt úgy, hogy van 550/710/1400/2400W-os maróm. A nagyot használom a legkevesebbet, az 1400-ast meg szinte soha)
Ráadásul ugye a jó porelszívás, mint kritérium. Nem mindegyik gépnek van ilyen kiegészítője ...
Sőt .. egyinek sem (?) a Festoolon kívül. Amúgy vicces hogy a legtöbb fikázós videó azt a porelszívást anyázza, amelyik élmarós üzemmódban köpködi a port alul. Nemigen látsz olyat (a képen látható FT-on kívül) amelyik ne ezt tenné -> nem meglepő módon. De "zárt" üzemmódú marásnál (pl nútmarás) azért működik mindegyik, a Makita is. Főleg az egykezes talppal, aminél elég jól zárt a szívótér. A kétkezeseknél már van nyitott rész bőven, így persze csökken a hatékonyság is. Nekem a kicsi DeWaltnál (D26204K csomag) az is jól működik, nem sok megy "mellé". De majd kipróbálom a Makita klónon, mert mióta azt használom (Hobbit kollégánál van a DW-m, tesztelésen, ami sikeresen lezajlott .... Maestro, már lassan majd megyek érte valamikor :D) én a porelszívó csonkokat még fel nem raktam. De teszek vele is egy próbát, levideózom és közzéteszem.
Nekem sajnos volt vele tapasztalatom. Kezdetekben, mivel csak egy kalapácsom és csavarhúzóm volt, nagyon elején kellett kezdeni a műhelyfelszerelést, ezért beruháztam egy pontosan ilyenbe.
Természetesen egy ipari hulladékról beszélünk, e felől ne legyenek kétségeid, viszont segített kihúzni addig, amíg beszereztem egy jobbat.
Viszonylag szerencsém volt a merőlegességgel és a körfutással kapcsolatban, a kezdetekben legalább is elment, valószínűleg merőlegesebben furtam vele, mint kézből.
Teljesítménye csapnivaló, apaf3j elmondta a tutit: abból az 1550w-ből olyan max 200w lehet az igaz, a többi pedig a fűtésszálra megy. Pillanatok alatt tűzforró lesz a motorja és bármitől lefullad.
Semmit sem ér, ehhez képest kell eldöntened, hogy mennyire fáj kiadni 25eFt-t érte, hogy legyen oszlopos fúród.
Pedig amiket említettél azok sajnos ebbe a kategóriába esnek. A Makita RT0700CX2J nem gagyi, de inkább élmaró mint rendes felsőmaró (elég kicsi a teljesítménye).
Egyébként van a makitának, bosch-nak, dewaltnak meg szinte mindenkinek "nem olcsó, nem gagyi" kategóriás marója, de az inkább a 100k+ kategória. Ha olcsót akarsz akkor triton, azt szokták szeretni, de azt sem fogod megúszni ezeken az árakon.
Ha leírod hogy pontosan mire használnád akkor lehet többet tudnánk segíteni.
Ránézésre ugyanaz a konstrukció, mint a hasonló Einhell, Scheppach és társai gépek. Volt efféle Einhell, igaz, azt csak 500 wattosnak mondták. Az 1550 wattot ennél valószínűleg kínai wattban számolták, és kettővel meg is szorozták (vagy van valahol egy 1000-1200 wattos fűtőszál beépítve :) ). Lemeztalp, igaz, viszonylag vastag lemezből. A tokmány jó eséllyel lötyög, de ha szerencséd van, meg lehet szorítani úgy, hogy már csak alig lötyögjön, de még ne nagyon szoruljon. Az enyémen a fúrószár há'Istennek merőleges volt az asztalra, de olvastam olyat, hogy ez sem mindig van így. Sajnos ennyi pénzért nincsenek csodák. Nem használhatatlan, de még a fához szükséges pontosságot sem mindig könnyű elérni vele. Szerintem. Én akkor szabadultam meg tőle, amikor az asztalra rögzített vezető mellett, jó minőségű fúrószárral sem sikerült pontosan egy sorba fúrnom néhány lyukat (tudom, furatot...) Nem volt nagy a szórás, de szabad szemmel már látszott.
Egy biztos: én a Skilt nem választanám a helyedben. Én egy 20 évest használok, amik még más kategóriát jelentettek. Ennek is megvannak a hibái, de a mai Skil nem ugyanaz a minőség, mint akár a Makita vagy a DW.
Ja igaz, a költségből az lejön. Akkor mégjobb biznisz :D Magához a marokanyához valóban nem kell, csak én fejben hozzátettem azt, amiRE rámegy a marokanya.
Pontosítok, marokanyához minek a kapupánt csavar? Marokcsavarhoz igen. A 120 ft-os marokanyát én nem találom sehol, amit linkeltél ahhoz is hozzá jön 153 ft mert az M4 a 183 ft-os. Na ná hogy érdemes csinálni , 8 db esetén közel 3000-et lehet sporólni---az is pénz és a saját gyártmány akkor is jobban tetszik, ha nem vagyok igazságos.
A Fusion-t nem ismerem, mi Autodesk Inventor 2018-at használunk cégnél, meg is rajzoltam vele eddig minden felmerülő alkatrészt, ha kell segítség 3D tervezésben szólj, lehetőségeimhez mérten szivesen segítek :)
Lehetne vele, nade ... az lenne igazán a kecskéspornó, Kofic :P ... sztem ez annyira azért nem, ha "működik" az anyag. Ha nem a saját hanem versenytempóban csinálom, max nettó fél-hn óra alatt kész 8 tekerő, menetvágással, oszloposon "sorozatfúrással", körmösanya benyomással, 2k epoxyval beragasztva. Ugye írtam h nem spórolás volt a cél ...... de ha jobban belegondolok, még ki sem számoltam. De az anyagköltsége 1 marokanyának: 1 db kapupántcsavar meg egy körmösanya darabára. A faanyag ára sztem elhanyagolható. Annyira nem rossz biznisz ez. De tény hogy egyszerűbb a műa kész anya használata.
Ja, meg mert nincs (még) vágó marószáram. De ha lesz se ilyan sorozatkivágásra fogom használni. Csak gyakorolni azt. Ez a masina erre való.
Paco: miii, azé' egy kör vagy "alakkivágás" még menne, sztem :P Autodesk Fusion 360-at szagolgatom, amikkel eddig gyakoroltam csak játékok voltak. Bár maga a free licenszes Fusion 360 is "játék" az Autodesk palettán, de nekem még azért van mit leskelődnöm -> ezt eltaláltad.
Annyi árnyalás van a fatiplinél, hogy nagyobb mint 8 milli, ugye úgy ütöd be a 8-as furat a, a bordák miatt.
Én többször használtam már tiplit zárásnak, levágása után gyak résmentes, de ha kis faporral megsimogatom (kijött ragasztó esetén) akkor meg pláne jó, de erre egyszer volt példa, mikor hülyén fúrtam.
Ugyanakkor jobb a 8-as farúd, más az anyaga kicsit, szebb az eredmény vele, de általában csak méteres 8-as fatiplim volt otthon xd
"és nem tudom, hogy ebben az esetben szükségem lenne-e arra, hogy a fordulatszámot szabályozzam?"
Igen, szükséged van. Nem csak különböző fák, hanem különböző átmérőjű marók léteznek, és a fordulatszám szabályozás a kerületi sebesség megfelelő beállítására szolgál.
"hogy nekem fontos szempont porszívóhoz csatlakoztatva a hatékony porelszívás."
Festool? Itt lejjebb minden festool hívő azt állítja, hogy a gépeik egyik legnagyobb erénye az erős elszívás. :)
Pedig pont azt a makitát vagy a Dewalt-ot akartam ajánlani. Ezek élmarók és felsőmarók egyben. Használtan is lehet nézegetni. Talán a legutóbbi beszélgetések (itt) inkább a dewalotot hozták ki jobbnak. Persze az is fontos, hogy hányszor és mire akarod használni kicsit részletesebben. Vannak olyan melók, amihez 1500w alatti gépet nem is ajánlanék. Nekem már füstölt el egyszer a makitám (RT0700) mert nem bírta. A fordulatszám szabályzó adta meg magát.
Vagy ha tudnátok mást ajánlani azt szívesen veszem. Olcsó, gagyi gépet nem akarok venni.
Ja igen, amit elfelejtettem említeni az az, hogy nekem fontos szempont porszívóhoz csatlakoztatva a hatékony porelszívás. Néztem a Makita RT0700CX2J kombi gépet is, de arról olyan tesztet láttam ahol kiemelték, hogy az elszívása nem túl kimagasló, egyébként jó gép.
Igen :) Illetve nem. Nem perverzió, vagy küzdés vagy spórolás volt a cél ... egyszerűen volt időm, és gondoltam: miért ne.
Másrészt nem volt itthon marokanyám és el akartam vele készülni. Tudom hogy nem drága, Mibimtől vettem már marokcsavart. Engem jobban érdekel, hogy miafrancért repedezik szét egy rétegelt lemez ... ld pl itt is. Azért nagyon nem kéne. Érdekes, mikor a hengercsiszolómhoz csináltam a szalagtovábbító hengereket, egy sem pukkant meg a "pogácsák" közül, pedig itt 100 feletti körkivágás volt.
Mindegy .... tudok aludni, nem tart sok időből megcsinálni egy DIY marokcsavart, csak zavar ... eddig nemigen találkoztam ilyennel, pedig építettem már "ezt-azt" rétegelt lemezből.
Szorítófésűk, azon belül tekerők folytatás ... ez a rétegelt lemez mostanság már másodszor vitt a sírba.
Újra fogom gyártani a már elkészült tekerentyűket is, találtam jópár bükk kerítéslecet, pont jó a vastagságuk, szélességük.
.
Érdekes, hogy pl a gépeim, a műhelyszekrényem .. sok minden készült már rétegeltből, de csak mostanság sikerül mindig ilyen "szétváló" lemezekkel összefutnom. Fene se érti ... gondolkodtam azon, hogy túl kicsi karikákat vágok ki a körkivágóval .. de ez az elmélet meg a hengercsiszolónak a szalagtovábbítós része miatt bukik. Akkor több mint 100 karikát (50-es átmérővel) vágtam 12-es bükk rétegeltből, egy sem vált szét.
Jogos :) A végén értettem. De tipli meg dübel -> a falba/mennyezetbe betett, legtöbbször műa. "hüvely. Azért az első 100 tiplis képtalálatból előfordul 2x is a fatipli.
A fatipli annyit "súlyosbítana" az összképen, hogy ugye annak recés az oldala, nem úgy illeszkedna a furatba (hiszen őt nem látszó kötésre találták ki). Valamivel jobban látszana emiatt a kontúr. De nem sokkal ...
Ízlés kérdése, de amikor azt írtam itt hogy "szexepil" is lehet a jobban látható dugózás, azt erre írtam. Például a tölgyhoz képest vmi világos fából is lehetne a dugó, kontrasztként (pl juhar, fenyő) De ha nagyon kevésbé látszót akarsz -> saját anyagából kivágod. Vagy elfogadod Guru ajánlatát, viszel neki saját anyagot és kivág neked pár dugót.
pacman_123, Paco155: ja, persze, a dugóra gondoltam. :) Nekem a tipliről mindig a fatipli jut eszembe, ami erősen hasonlít a most esedékes dugóra. Amibe a csavar megy, az meg a dűbel.
A leírásból az tisztán látszik, hogy ez pont arra való ami a kérdés volt. Az már csak az én beszariságom, hogy az M4 csavarra nem mernék 40 kilót ráakasztani, még kettőre sem.
Igazából a gyári megoldások között azért nem is kerestem mert néha olyan árat kérnek egy két kis szarért hogy csak lesek nagyokat.
A körfűrészemre kéne csináljak egy jó massziv stellert ahhoz kéne. Ha már van motorerő és jó lap.
Kéne valami toldást is csináljak mert így csak 36 cm-t tudok a laptól jobbra áttolni.
Az alany egy Emco mk81 3 kw 3f 250 mm lap.Sajnos csak tartozékok nélkül tudtam megvenni,pedig nagyon jónak tűnik a jobb oldali toldata és a tolóasztala is.
De, mert ahol emelném, ott felül ki van mélyítve, ráadásul az orra és a fara is magasabb egy kicsivel a középső résznél :) (Mint írtam, ez sit-on-top kajak, amelyen van két pár lefolyónyílás, az ezeken átvezetett hevederekkel akarom felhúzni.)
Akkor ha, 40 cm hosszú, 6 cm széles, és 5 cm vastag deszkákat vágatok/gyalultatok indulásnak. Ezeket hosszában összetoldom, majd gyalulás, majd széltében tömbösitem.
Elég a darabok felületét ragasztózni, vagy kell esetleg valamilyen "csap" is?
Biztos úgy van, de most kerestem a linkelt honlapon, ilyet találtam, mondjuk ez se rossz és (gondolom) be lehet menni megnézni. Meg a honlap sem tűnik épp "mainak", lehet bemenve az üzletbe kitárulk a világ:
Péter, fényképetztem neked a GTS 10 "nagyítójáról":
Az alkatrészlitában a 184 a rajzon egy csavarert mutat, nemtom miért "cover" a nave, de neked arra nyilván nics szükséged. A maradék, a 183-as keret és a lencse:
A lencse a kerettel így egyben van, de mint látható a listában, külön is számozzák, így gondolom úgy is rendelhető a( 273-as alkatrész, 1609902063a gyári szám)
De ha "nagyításra"" vágysz .. kipróbáltam neked a gérvágóállomásom nagyítóján. Első kép: amennyire közel lehet, odatettem. 2. kép: kb 2 cm-re eltávolodva.
Én sok különbséget nem fedezek fel, kicsit az első kép jobb, mert ott a vonalak sem torzítottak (annyira). Nem tudom ér-e annyit hogy ezzel vesződj, meg kérdés persze mennyiért tudod a végén beszerezni - az alkatrész maga sehol nem drága, a kérdés hogy menniyért ér ide.
Szóval ez alapján eldöntheted, ilyesmi kell-e. De én simán a Vajk féle bélyeges vonalon indulnék el, és egyszerűen belekarcolnék egy vezető vonalat, majd vékonyhegyű alkoholos piros filctollal megfesteném.
Öööö .. tipli a fában? :-O Miyen tipli? Az nem a plafonba megy? Abba tekered a csavart ... ezt most nem teljesen értem. 3 centiből ha egy centit süllyesztesz, akkor 2 centis "hús" marad. Amúgy az 1 centis süllyesztést hasra írtam, elég annak fél is, a dugónak nem kell mélynek lennie.
De ha jól láttam nem 100 kilós kovácsoltvas csillárt akarsz ráakasztani. Szóval 1.5 centis hús is elég lehet, de hogy a tipli (ami az én olvasatomban a plafonba megy) hogy vesz le egy centit a fából ... ezt világítsd meg légyszi :)
Köszönöm ismét a tanácsokat. Fúrószáraim vannak, mélységütköző is, hajlékony lapú fűrész is. Azt hiszem, lassan kell egy állvány is, hogy merőlegesen tudjak fúrni.
Akkor ha mondjuk 3 cm vastag a fa lap, akkor abból 1 centi a tipli, hagyok 0,5-öt a rögzítő csavar fejéig, akkor 1.5 centi marad a lap húsából. Mivel három függeszték van, két rögzítési pontra gondoltam. Ez elég lesz, megtartja?
Ne kb 40x10 legyen hanem ha 40 mm széles "deszkákat" tervezel akkor minden darabot pontosan ugyanolyan szélesre vágass/gyalultass le. Miután összeragasztottál hosszában egy szálat utána egalizáld azaz egyben is meg kell gyalulni, hogy hozzá tudd illeszteni a másik "deszkához".
Amikor minden szál készen van akkor széltében ismét elegendő erős préssel össze tudod őket ragasztani ekkor már lesz egy durva asztallapod. Ezt síkba kell gyalulnod vagy csiszolnod és utána méretre vágnod. Mivel ezen művelet során a lap méretétől és a ragasztási hibáidtól függően jelentős vastagságcsökkenést fog elszenvedni így a 3-4 cm vastag asztallapot 5 de inkább 6 cm vastag anyagokból kezdd el*. Persze ha tudsz olan pontosan vágni/gyalulni/ragasztani, hogy a merőlegesek mindenhol merőlegesek legyenek, az illesztések ne csússzanak el (lamello vagy tiplizés javasolt), és a végeredmény siklapúsága milliméteren belül legyen akkor elegendő a kezdeti vastagságot is ahhoz számolni.
*Tehát gyakorlatilag nem 4x40-es stafnikból hanem 40x50 vagy 40x60 deszkák lapjával összeragasztva fogják az asztallapodat kialakítani.
Majdnem azrt akartam írni, hogy ez kizárt, hogy ezt is külön árulják ... de igazad van! Bosch-nál találtam, valszeg Makihoz is lesz, vagy DW (nemtom annak milyen a vezető kukkolója).
183,184,273 - > ebből Petinek min kell a 273, de megnézem a "cover" (184) mit csinál, lehet a "LENS" elég neki.
Amúgy megfutopttuk mi már ezt a kört, évekkel ezeleőtt, amikor Repítő még Repítő volt a fórumon :) Azért emlékszem rá, és most kerestem vissza mert ő is az akkor még általam csak tervezett hengercsiszolójához keresett ilyet, az emelkedés magasságjelzéséhez. És mikor láttam Repítő videóját a csiszolóról, elhatároztam hogy én is építek egyet (és 3 évvel később tényleg :D)
Ő is akart vmi nagyítós csíkozott "izét" venni. Neki akkor elsőre nem jutottunk olyan megoldáshoz, még RFeri javasolt egy jót, "tájoló lap":
Mintha lett volna már hasonló kérdés, de nem találom. Meg egy kicsit OFF is, bocsánat.
A garázs mennyezetére felhúzva szeretnék tárolni egy kb. 40 kilós sit-on-top kajakot. A födém betongerenda plusz betonkefni kialakítású, vakolva. Hogyan rögzítsem a csigákat a mennyezeten, hogy biztonságosan tartsanak (nem szeretnék egyszer arra ébredni, hogy a kajak a kocsira szakadt)? Viszonylag alacsony a garázs, emiatt az lenne jó, ha közvetlenül a mennyezetbe rögzíthetnék valamilyen csigát. Milyen megoldást javasolnátok?
A Boshnak, Makitának meg lehet találni a gépek robbantott ábráit, cikkszámokkal, árakkal. Keress egy szimpatikus asztali körfűrészt, lesz benne ilyen alkatrész megfizethető áron. Cikkszám alapján megrendelik neked egy jobb boltban.
Szerencsére megvan a spúr vezérhangya is, a sváb vérből xd
Igaz nem végleg állítja le a másikat, de egész sokáig ki szoktam bírni addig, amíg nem jönne jól egy erősebb csiszoló.
Festool nem lesz, az 100%, metabo még szóba jöhetne, de csak 450, az meg inkább nagyobb cuccokra jó, így nem cserélek. A 425 csak 1 körös, abban nincs annyi plusz, hogy lecseréljem a kis dewaltot :)
Valóban gyári cuccra hajtok és Google meg Youtube kutatásokon már túlvagyok, Magyarországon egyedül a Jet dobcsiszolót lehet venni, ami normális (meg iparit aranyárban persze) és az Axminsternek én is megtaláltam a sajátmárkás gépét, de annál a Jet jobban tetszik.
Egyébként nagyon becsülöm a gépépítőket. Egy csomó energiával csoda dolgokat meg tudtok valósítani. Nekem vagy arra lenne időm, vagy az asztaloskodásra. :/
Vágódeszkával én is úgy jártam, mint te. Pár miliméterrel elcsúsztak bizonyos helyeken az illesztések, majd legközelebb jobban figyelek. Viszont mióta bütüs vágódeszkát használok, kevésbé megy el a késeim éle. Wüsthof Culinar késeim vannak a konyhában, karácsony előtt éleztem Tormeken és azóta tök élesek. Ennyi időt sima deszkán még soha nem bírtak.
"Míg a dugófúróval deszkából kifúrt dugó szálirányú."
Aminél igen ritka, hogy a két szálirány maradéktalanul megegyezzen, akkor meg az is elüt mint a bütüs. A csomók/göcsök is mind a bütüs oldalukat mutatják, azok ellen mégsincs berzenkedés.
"Az nektek megvolt/megvan, hogy a pl. hatos kapupántcsavar is tökjó az uni maxos sínbe?"
Naná, évek óta. :))
Szerintem ne vágd tovább a menetet magra gyengített csavarnál, inkább tegyél alá alátéte/ke/t. Ott annyira kevés menet marad, hogy át fog szakadni, inkább előbb mint utóbb.
Bevallom én eleve szkeptikus vagyok az ilyen bejegyzések láttán.
Tucat játékot felesleges készíteni. Lombfűrészes dolgokat már "bármelyik hobbiasztalos" is legyártja aki rendelkezik CNC- vel. Nem akarok ujjal mutogatni. :) Tényleg, nem akarod megkeresni a géped árát???
GFP is tudna szerintem mesélni, hogy a játékok egy bizonyos csoportjában mekkora üzleti lehetőség van.
Prototípust gyártani, szarakodni apró alkatrészekkel, számla is legyen, meg haszon is.... tényleg sajnálom, de nem hiszek benne. Ettől függetlenül tényleg drukkolok mimdenkinek aki ilyennel próbálkozik.
Ott volt pl- a Zagyvai-féle okos tojás, ami sajnos több okból is nem válhatott azzá amire érdemes lett volna. Lehet, hogy itt is egy ilyen ötletről van szó.
Igen, a többiek leírták már: simán odaránthatja a kezed a marószárhoz, hiszen a marószár az óramutató járásával megegyező irányba forog, és amikor arra az élre fordultam - jól megmarkoltam én, de még egyszer tuti hogy nem fogok ilyet csinálni, javallatom hogy más se :)
De ma pl tettem azért, hogy egy másik (kevésbé, de azért az) veszélyes művelet legyen kevésbé az. Már vagy 3 éve megvolt a teszkós műa. vágódeszka, amit szorítófésűnek szántam. Ma végre megcsináltam, négyet is.
(elfogyott a 6-os körmösanyám ... majd befejezem a lenti kettőt is)
Pár kép még a folyamatról (Szorítófésűk almappa). Az nektek megvolt/megvan, hogy a pl. hatos kapupántcsavar is tökjó az uni maxos sínbe? A nagyobb fejű, annak 16mm a fejátmérője, a kicsinek (jobb oldali) csak 14.
Azaz ugyan az is beleillik, de elforog.
A nagyobból leflexeltem egy kics csíkot a széléről (de akár le is lehet reszelni, ha nincs flex) , és szépen belemegy, viszont el sem forog a sínben. Annyi hogy menetet kellett még rá vágni, mert nem végigmenetes (gondolom a legtöbb kapupánt csavar ilyen). Ja meg a fej alatti négyzetes részből is le kellett szednem kcsit, mert kiáll a sínből és a aszorítóanyáim felfeküdtek volna rajta:
Bocsi ha ez már volt itt, de nekem csak ma esett le hogy ez is jó ilyen sínekbe.
A.) rutintalan fórumozó. nem is tudja hogy az email nem publikus by default, nem figyelt oda. Én se tudtam sok évvel ezelőtt, ~ 2013 óra lógok itt, de csak tán a 2. évben akart nekem vki írni.
B.) megvárja itt ki írja hogy "jelen", és ő ír rá - ha az illetőnek megintcsak -> publikus az emailje :D
Figyu, ha veszel egy tízes dugófúrót, az a tízes fafúró furatába illő dugót csinál. Kb. De ha veszel mondjuk tízes rudat, előtte szárazpróbázol :) Még lent a földön. Akár egy tesztdarabon. Nem kell sokkal kisebbnek lenni, annyira sok ragasztóhelynek sem kell maradni, emlékeim szerint nekem is elég passzos volt. Elég 1-1.5 centi mélyre besüllyesztened. Sőt, először azzal kezdd, még a földön. Ha kézből nem érzed a mélységet, vegyél mondjuk egy 10-es tiplifúró készletet (nemtom külön lehet-e kapni ilyen mélységütközőt). OBI, Praktiker biztosan tart ilyet. Én egyszer a Praktikerben vettem Bosch-készleteteket, 6-8-10-est is mert éppen akciózták, és a Bosch fafúrói elég jók. Fúrószár, mélységütköző, pár db tipli és kis ragasztó is volt a csomagokban, mindezt ~1000 Ft/csomag áron. És akkor először előfúrsz 1-1.5 centi mélyre fafúróval, az megadja a majd a rögzítő csavar furatának is a középpontját, azon a kis ponton már megfúrhatod a rögzítő csavar helyét is.
Persze ehhez az kell, hogy a rögzítő csavar feje, amit majd használsz az 10-es vagy kisebb legyen. Ha olyannal fúrod fel, aminek nagyobb a feje -> értelemszerűen olyan dugót (dugófúrót) kell használnod.
Japán fűrészed van-e? Pl. egy ilyennel igen könnyen le tudod vágni a kiálló dugórészt, mert nagyon hajlékony a fűrész lapja, gyak. majdnem síkjában le tudod nyisszantani. Annál a kis széknél is pont a linkel fűrészt használtam, de jó akármilyen hajlékony fűrészlap is. Ezt csak azért, mert lehet létrán állva könynebb egy nagyobb darabot lefűrészelni, és csak egy kicsit csiszolni, mint az egészet lecsiszolni. Vagy akár vésővel is leszedegetheted apránként.
Ha javasolhatom próbáld el a földön a dugózást (tesztdarabon is jó) és azt hogy hogyan fogod eltávolítani a kiálló részt, ne a létrán állva legyen esetleg meglepi :)
KERESEK OLYAN ASZTALOST/ASZTALOSOKAT, aki(k)nek rendszeresen lenne szabad kapacitása különböző méretű fából készült gyerekjátékokhoz alkatrészeket készíteni. Részleteket privátban egyeztetnénk.
Ja, hogy úgy...! Köszönöm a tippet! Ahogy látom, tölgy is van belőle. OBI-ban én is láttam már ilyet, gondolkodtam is, hogy mire lenne jó ez... Hát most már tudom.
A dugófúrót sem ismertem, nem is olyan drága, és tényleg jobb lenne a saját anyagából, és tényleg csak két darab kell. Egyébként semmilyen nagy gépem, se állványom nincs, csak pár kézi cucc. Meg a lelkesedés... :)
A dugó méretnek pontosan ugyanakkorának kell lennie, mint a lyuk, vagy inkább pár tized mm-rel kisebb átmérőjűnek, hogy legyen helye a ragasztónak? Az működhet, hogy a dugókat előre levágom, lecsiszolom, és finoman, mondjuk gumikalapáccsal ütögetem a helyére? Hogy ne a plafonon lógva kelljen csiszolnom az egész lámpát, meg majd még lekennem is...
A 2 rétegű asztallap jó ötlet. Én a felső réteget is MDF-ből készíteném, ahhoz lazán hozzá lehet ragasztani a merevítőket. Azokat viszont sűrűbbre (mondjuk 20 cm-ként) készíteném, szintén MDF-ből, és 10 helyett 15 cm szélesre. Viszont az egész alá én tennék még egy lapot, szintén hozzáragasztva a merevítőkhöz. Sima faragasztó viszonylag jól fogja, de a "bütübe" jó bőven kell kenni, mert szívja.
Gyakorlatilag egy "torsion box"-ot készítenék. Ha nem sikerül elég merevre, soha nem tudod beszintezni normálisan. Akkor jó, ha a lábak rögzítése után billeg, az azt jelenti, hogy elég merev.
Azt hiszem pont következő héten lessz a fűszerboltban, de az einhell meg nem sokkal drágább. Igaz párszor már pórul jártam a parkside gépekkel, mert vagy hibasat fogtam ki, vagy használhatatlan volt, de mindig vissza adták az árát.
Az einhelből az egyel jobbat néztem, 25e körül, ami már ford. Szabályzós, meg automata szalagvezetős, de onnan meg megint nem sokkal több a maki..
Tárcsással meg nehéz az asztallap élét egybe csiszolni.
"Eljátszottam a gondolattal, hogy veszek a Zatikban gyalult 20x70mm-es borovi négyszögléceket"
Egyszer én is akartam valami hasonló gyalult stafnit venni a Zatikban, de az első tíz megnézett darab mindegyike vetemedett volt, némelyik egészen durván. Utána már el is ment a kedvem az egésztől, inkább megoldottam másként, amit akartam. Nem állítom, hogy a Zatikban csak vetemedett anyag van, csupán ennek lehetőségére szeretném felhívni a figyelmedet.
bútorlap illetve MDF témában volna néhány kérdésem, a korábban már említett 2/3-os méretű biliárdasztal építéséhez kapcsolódóan.
Hosszú bevezető a kérdésekhez:
18mm-es bútorlapból és MDF-ből csinálnám az asztal vázát/keretét, illetve lábait. Ez a része gyakorlatilag egy sima lapasztal építéshez hasonlít.
Az asztal lapja egy 184x99cm-es téglalap, 2 db 18mm-es lapból egymáson. Az alsó lap MDF-lenne (ebbe könnyű kapcsozógéppel kapcsozni, ezzel rögzítem majd a posztót). A felső lap egyszerű fehér bútorlap lenne, mivel a laminátum valamivel keményebb, mint a sima MDF felszín, valamint ha egy kis folyadék csöppenne rá, akkor nem szívná be rögtön az asztallap.
Az asztal tartóváza úgy nézne ki, mint a csatolt képen, 10cm magas bordák futnának hosszában/keresztben. Nem akarok beeresztésekkel bajlódni, tehát a keresztborda rövid részeit utólag ragasztom az alsó laphoz.
Mivel a közelemben kapható rétegelt lemezek 152x152cm-esek, ezért a 184 bordahossz miatt ez nem működne.
Asztali körfűrészem meg kézi merülőm van, gyalum se vastagoló se egyengető, tehát bármennyire jó lenne, nem tudok fenyőből keretet építeni.
Eljátszottam a gondolattal, hogy veszek a Zatikban gyalult 20x70mm-es borovi négyszögléceket, nem volna őrült anyagi tétel, bár idővel az akár vetemedhet(ne).
Kérdések:
-a keret bútorlap legyen, vagy MDF? MDF-et utálom fűrészelni, mert a finom pora mindenhová beeszi magát, bármennyire is próbálok elszívózni. Ugyanakkor a bútorlap nyilván mechanikailag kevésbé ellenálló, mint az MDF.
-a 10cm bordamagasság elég merevvé teszi az asztalt, vagy legyen több?
-elég a 2 hossz illetve 4 keresztboda, vagy tegyek be többet?
-a szokásos D2/D3 faenyvek mennyire ragasztják jól az MDF lapot a bútorlap vágott széléhez? Csavarral is oda fogom fogatni, és érdekel, hogy van-e bármi értelme ragasztóval bajlódni.
-bútorlap és bútorlap közt van különbség? Van olyan márka, amivel jobban szerettek dolgozni, mert tartósabb és erősebb? Megfordítva, van olyan, amitől tartózkodjak?
Mivel ez egy kutyaközönséges profi gyerekasztal prototípusa lesz, az élettartamát nem 20 évre tervezem.
Meséld el annak az embernek, akinek az épp gyalult deszka besodorta a kötényét, és , megpróbálta kihúzni a henger alól. Nem volt szép a kézfeje ... A balesetek sohasem megrendezett körülmények között következnek be - mindegyikben benne van a balf@szság, figyelmetlenség, stb. Pl., én máig nem tudom, hogy csodában került a kézi gyalugépem alá a tápkábele, mikor mindig figyelek arra, hol vezetem :( Nyilván valami elvonhatta a figyelmemet - de az előzőekben leírt stratégia azért működött, és baj nélkül megúsztam, sem sérülés, sem áramütés nem volt. Kb. olyan ez, mint a küzdősportban: soha ne bízz az ellenfeledben ! Ha egyszer is elfeledkezel erről, meg fog rajtad látszani :)
Egyszer olvastam valahol (vagy valami youtube-os videon láttam), hogy a gépi munkánál, különösen, mikor a kezedben van a gép, mindig legyen meg a stratégiád, hogy mit teszel, adott probléma bekövetkezése esetén. Ez megmentett már egyszer-kétszer, mikor pl. körfűrészelés közben szétszakadt az anyag, valami belső feszültség miatt, és elhúzott a fejem mellett, a garázsajtóba csapódva ... Vagy épp a kézi körfűrészem szorult meg, mert valami vacak a talpam alá gurult fűrészelés közben. A felsőmaróm is próbálkozott már önálló tevékenységbe kezdéssel - valljuk be, aki nem rendelkezik még gyakorlattal, az bele fog futni valami veszélyes dologba, aki meg úgy gondolja, már kellő gyakorlattal bír, annak lehet, hogy a figyelme fog lankadni.
Lényeg: ne akard visszaszerezni a géptől az elragadott anyagot, kézi gép esetében pedig figyelj a táp vezeték vezetésére, és ha menni akar, akkor az első, kisebb erőkifejtést igénylő megragadás után ne birkózz vele ! Lógó, bő ujjas felsőben a munka elég veszélyes tud lenni, de a kötény is tud agresszíven kapaszkodni :(
Talán unalmas volt, amit leírtam, de szerencsére az első körfűrészes ujj sérülésem után nem volt eddig komolyabb probléma. Édesapám mintegy 60 évet dolgozott az asztalos szakmában, és mind a tíz ujja megvolt, mikor meghalt. Jópár kollégája 50, 60 éves korában veszítette el pár ujját, és gyermekként én is láttam pár balesetet, abrichter, vastagoló használata közben.
A kezed és a maró között mindig legyen ott az anyag. És a kezeddel toljad rá a maróra az anyagot, hogy magától elfelé akarja ellökni, ne odarántani magához - a kezeddel együtt.
Onnantól van a hiba, amikor a tenyere felöli oldalon van a marószár. Akkor az anyagot tolja a marószár felé, ami olyan irányba forog, hogy bármikor elragadhatja az anyagot, hogy vigye tovább, a kéz meg reflexből utána kap, hogy megtartsa.
A mellékelt tanulmány is sokkal több figyelmet szentel a vizes szálfelhúzásra, gondolom azért mert azt megtapasztalta, vagy mert bevett gyakorlat.
Bevallom nekem ez a dolgozat innen-onnan vett mondatok halmazának tűnik . Tudom, hogy a Palizálásnak bocs, plagizálásnak vannak elismert állami képviselői, de ez még így is értelmezhetetlen.
A gyantamentesítés : és itt anyagokat sorol miközben módjaira hivatkozik. Miért hozza fel az enyvátütést ? Először magas gyantatartamú tömör fáról beszél, majd néhány mondattal késöbb a PVA ragasztók átütéséről furnérozott felületen...
A lazúrra miért teszel még lakkot? Léteznek pozitív pácok is, meg viasz pácok is.
Én a helyedben tájékozódnék egy kicsit, és az olvasottak fényében biztosan könnyebben választasz. Az olajok és viaszok árától ne ijedjél meg, mert nagyon kiadósak. Ha padlót olajoznál, viaszolnál, mindenképpen kölcsönöznék egy egytárcsás csiszolót. Amit nem használsz fel segédasnyagot, azt visszaveszik. A viaszolt felület is csúszik!
Pont ezt csinálta az a fickó, akivel mindig egyszerre hívtak minket kötözésre a kórházba, mikor belevágtam a baltát a lábamba. Csak neki nagyobbat ugrott, és három ujja vége bánta.
Fontosnak tartom, hogy a motor keresztben van, így szíjas, és nem egy vacak minőségű fogaskerekes hajtás működik. Az olcsó kategóriában ez a fogaskerekes hajtás az ami el szokott szállni.
Nekem zöld bosch szalagcsiszolóm van, de sokkal többet excentert használok. Mióta félkész lett a tárcsacsiszolóm még kevesebbet megy. Szerintem várj ki egy parksaidos csodát. Szalagból elég az is, és csinálj egy tárcsásat.
A józan paraszti ész azt diktálná, hogy a kopó réteg legyen vastagabb, az legyen felül, hogy "sokszor" lehessen csiszolni. Így készültek a reégi hagyományos csaphornyos parketták is. A többire du. válaszolok!
Igazabol jobban megnezve az egyik oldala a hajopadlonak megse tok sima. Az alapjan a vekony menne alulra. Persze at kell csiszolni de nem mind1 mennyire.
Ez most falra plafonra kerul. Azert a lazur plusz lakk. Ha a felulet nem gyantas qkkor szerinted kenjem nyugodtan a vekony vizes lazurral? Nem ut at melyebbrol majd a gyanta?
Jarofeluletre szerintem olaj lesz de meg eldontom, a pac + lakktol azert felek mert nem szeretnem ha csuszna.
Ha mar valaszolsz, meg egy mas kerdest hagy tegyek fel. A hajopadlo melyik resze megy alulra ha mindket felulete sima? A nut resznel az egyik vekonyabb. Itt hazon belul a regi padlonal a vekony ment alulra. Tegnap vettem hozza kapcsokat fatelepen, ott amikor kikerestek a jot akkor a vastaghoz mertek mert "elvileg az megy alulra"
Ennyire nyomul az aceton lobbi? Milyen oldalakon olvasod ezt?
Ha esetleg találsz benne gyantatáskát azt érdemes kipucolni, de az egész áttörölni -ilyet még nem hallottam. A fafajra jellemző a magasabb gyanta tartalom, ez miatt is tartósabb pl. a lucnál. Csiszolásnál jobban tömíti a csiszolópapírt, de ezt tudomásul kell venni.
Lazúzorzni és lakkozni akarod? Vagy a lazúr csak a szín miatt érdekes? Milyen igénybevételnek lesz kitéve. A hajópadlón jellemzően járnak tudom, ezért kérdezem a lazúrozást.
A csak lazúr járófelületre nem biztos, hogy jó választás. És abból is van vékony és vastag. A vastag nem azt jelenti, hogy azt csak egyszer kell kenni és sokkal tartósabb. Ebben az esteben a felhasználási terület más és más.
Azt szeretnem megkerdezni, hogy borovi fenyo hajopadlot mikent erdemes kezelni lazurozas lakkozas stb elott?
Allitolag gyantamentesiteni kell valamennyire. A legtobb oldalon csak ennyit irnak. Egy helyen talaltam reszletes infokat, pl acetonos kezelest. Ez mikent kene tortenjen? Attorolgetem az egeszet acetonnal es ennyi? Vekony lazuroznek elsosorban aminek melyebben kene beszivodnia.
Korábban volt pár kérdésem, egy részéről kaptam pár véleményt, amit köszönök, de a többiről még nem.
Pl szalszalagcsiszoló: maki9911 jó? Egyáltalán van értelme egy a lentebb is említett metabo fsx200 mellé? Egyszer kaptam kölcsön egy gagyi hunday-t, meglepően jól használható volt, de nincs viszonyítási alapom. Itt rákeresve pár hozzászólást találtam,csak.
"Törne rátok a ..., mi a fenéért társalogtok megint ilyenekről?"
Mondd, ki nyugodtan, hogy "nyavalya" vagy "hígfosás" vagy "török had" nem az óvodában vagyunk. :P Amúgy meg azért társalgunk ilyenekről, mert ilyenkor karácsony után a legveszélytelenebb. :)
Hirdetem a facebookon is, meg jófogáson. Ha esetleg innen érdekel valakit a kombinált gyalum.
Háromkéses, 380V-os kombinált gyalu (egyenget, vastagol, kb 20-25cm vastagat tud). Frissen élezett kések (gyalultam vele fél köbméter akác deszkát). Bivalyerős, dupla áttétellel, akác vastagolásakor 5mm fogásnál kezdett lelassulni/megállni. Nem öntvényvázas, de nem is kisipari gép, baromi erős masszív váza van. Nem találtam rajta azonosítókat, valamikor az 50-es években készíthették, formára a defém gépekre hajaz. Hosszlyuk-fúró szupportnak van rajta helye, a tengelyre valószínűleg fűrészlapot is lehet rögzíteni. Szállításban tudok segíteni, Vácon van, kb 400kg.
Plusz jön mellé elszívó kieg, legalább megcsinálom végre normálisabbra az elszívást...
Jig+500+500 csavar plusz kiegészítők jöttek ki olyan árra, mint kregből csak a pocket hole. Agyaltam mi legyen, úgy döntöttem annyit nem ér nekem, így kipróbálom ezt, trend cuccok nem szoktak rosszak lenni.
A wolfcraft szárat megéleztem szemre köszörűn, a hatalmas nem meglévő tudással is sokkal jobb lett xd
Ugyanaz a baja, mint parkside fúrószárral, a válla feljebb volt, mint éle a szárnak, ezért nem vágott rendesen xd
Igen, ahogy Paco írta én építettem egyet (kis finomítások még vannak, de most már funkcionálisan OK), de gondolom nem ez a tapasztalat érdekel, tudom hogy te nem vagy nagy gépépítős:) (Idő->inkább a munkába fekteted, és inkább gépet veszel - ha jól rémlik).
Meg gondolom az sem visz előrébb, hogy jó dolog. Azért egy pár dolgot leírok róla: Pont az első tesztdarab egy vágódeszka volt, muternak egy régebben készített deszkáját toltam át rajta (a bükkből készült. bütüsön nemröhög, elkqrtam kicsit az illesztéseket :D de az első ilyen deszkám volt)). 80-as papírral mentem át rajta 2-3 alkalommal, szépen vitte. Erősnek erős (2.2kW, 1F, 1450rpm, henger átmérője 125mm, hasznos csiszolási szélesség 54 cm), a szalagtovábbítás is jó (ablaktörlő motor, kínai táppal és PWM kontrollerrel meghajtva. ~2.5-5cm/s sebesség között mozgatja a csiszolószalagot -> ami éppen itt szállítószalagként funkcionál) de ha véletlenül sokat fogok vele, csúszik. Ez egyben jó -> nem szakad el a szalag. De másrészt ... ezen még javítani akarok.
Amire itt közösen nyáladztunk már egyszer, én régebben is, az ő: JET JWDS-1632. Sztem a hobbikategóriát bőven kimeríti, mármint .. ettől csak drágább gépek vannak, kb. Nálad biztos jól szolgálna. Sajna gyak. tapasztalat nekem nincs. Nemtom itt lesz-e valaki akinek van, akár az olcsóbbakból is. Esetleg nézz be a PH-s fórumra, ott arányaiban több a szaki, hátha ....
Még valami: Árvai Zoli meg ezt linkelte be nemrég, szintén a JET-től, csak ez éppen oszcillál is, gondolom nem kismértékben javítja a csiszolási képet. IGMtools nagy JET dealer, de náluk nem látom, rá lehet kérdezni esetleg.
Igen. Pl OBI-ban is lehet különböző átmérőjű farudakat kapni. Hogy pont tölgyből van-e, azt nem tudom. (jól emlékszem, tölgydeszka menne fel?) Én bükk rudat vettem már ott.
Ha nincs, akkor lehet hogy máshol van, kis gugli biztos segít.
De a legjobb megoldás lenne, ha a saját anyagából vágnád ki, kell hozzá dugófúró (/ó lesz az máskorra is :) /. Én amikor ezt a kis kerti széket csináltam, Bari- topiktárstól kaptam kölcsön egy dugófúrót. 07.jpg -től láthatod a használatát. Ha nincs szalagfűrészed, nem kell megijedni - egyszerűen egy kis vésővel, csavarhúzóval is ki tudod törni a dugókat. És oszlopos fúró sem kell, simán kézből, akármilyen fúrógéppel kifúrhatod, most össz max 2 (4) kell neked.
Azért nagyon túl sem akarom bonyolítani. Akkor inkább visszalépek kettőt. Inkább abba az irányba mennék, amit pacman_123 írt... Csak nem ismerem, nem tudom a korlátait.
És ilyen méretre gyártott dugót lehet vásárolni valahol? Mert mondjuk ez igen egyszerű és jó ötlet :D (Hajlamos vagyok túlbonyolítani a dolgokat, ha nem ismerem a lehetőségeket... )
Szomszéd fényezőműhelyben van Mirka Deros meg valami Festool is (nem Rotex mert az meg nálam van. ;) ). Ők azért nagyüzemben nyomják strapabírásban szerintük nincs különbség. Próbáltam mindhármat egymás után, ha univerzális gép kell akkor a Rotex a befutó, de ha csak naponta kurva sokat csiszolni akkor a Mirkát választanám. Vagy a nem sokat de azt játszi könnyedséggel. Bakker annyira kézreáll, hogy észre sem veszed hogy dolgozol. Az, hogy a kapcsolója a fejben van és amikor ráteszed a kezed akkor be kapcsol amikor abbahagyod a felületre nyomást akkor kikapcsol valószínűleg le van védetve - különben már mindenkinek ilyen lenne. Volt levegős is (amíg át nem hajtottak rajta egy X6-al ;) ) az meg szerintem nem volt 10 dekagramm sem .
Lehet hogy imádják, de nem konkurrens. Ennek a rezgőköre megváltozik, de ugyanúgy egy excenteres csiszoló marad. A Rotex nem ilyen. Ott amikor átkapcsolod, konkrétan rövidre zárja a fogaskereket és kényszerhajtással üzemel. Ha ráfekszel akkor legfeljebb megpörget téged, vagy a gyalupadot (persze mindkettő túlzás), de nem áll meg a forgása a tárcsának - magyarul úgy lehet nyomni amit csak a motor bír. Mintha egy fordulatszámállítós flexre rátennél egy fibertárcsát és közben még a kezeddel kurva gyorsan tudnál körözni. :P Leírhatatlan amit ilyenkor művel, érdemes megnézned egy videót róla.
Apropó csiszolás: dobcsiszolója van valakinek? A tapasztalatok érdekelnének.
Csináltam pár bütüs vágódeszkát és még Rotexxel is kínszenvedés volt lecsiszolni. Aztán a következő projekt egy franciaágy volt, ott meg a mennyiséggel volt gond. Szóval gondolkodok egy hobbi dobcsiszoló beszerzésén.
Akkor vettem, amikor párezer süllyesztett lyukat kellett fúrni és csavart behajtani. Előtte feltúrtam a boltokat, vettem Kínából is mindenféle süllyesztős fúrószárat, de mind egy kalap sz*r volt.
Ez a cucc meg a kávéfőzésen kívül mindent megcsinál. :)
Azért azt nézd meg mennyi a keksz hozzá, nem annyi, mint a keksz sajnos, sokszorosa.
Lapokkal való munkánál a lapostipli nem rossz. Mind a kettőhöz kell szorítás, nekem ez szokott lenni a legnagyobb bajom (nincs elég szorító meg hely se), épp most tesztelem a lapostipli + rejtett csavart erősebb kötéshez :D Persze ha nem látható helyre kell.
Akkor jobb domino, ha kis helyen kell megoldani, mondjuk 50mm és alatta. A 40 még a 0-s lapostiplinek is kevés sajnos.
Sztem :)
(nem lenne rossz nekem se domino, de annyiért nem, inkább felsőmarózok, 1 perc / marás avval is megvan, nem annyira lassú, persze lapostiplimaró gyorsabb, ez tény :))
Ó, én a kuturált vitának amikro nem veszekedésről van szó, hanem a résztvevők meghallgatják, és átgondolják a másik fél érveit és saját maguk is érvekkel válaszolnak, nem azzal, hogy "azért mert az én mamám erősebb" nagy híve vagyok. Sokkal több szempont jön ilyenkor felszínre mint amikor csak mindenki helyesel, hogy igen az egy kurva jó gép mert drága is meg a neve is milyen jól cseng. :)
((((Köszönöm mindannyiótoknak. Megoldódott. Valamiért a feszítőbillentyű csavarja sokkal jobban be volt csavarva emiatt a lap nem volt berakható. Kicsavartam, és tökéletes. Emiatt viszont a 127 és a 130-as is belemegy.
Köszi!)))))
Leírásodon felbuzdulva ma megnéztem az én gépemet,és ugyan azt a hibát követtem el amit te.
Túlfeszítettem a gépet,beállítottam és most már tökéletes.
Még offline boltba is elzarándokoltam megfogni, mert úgy voltam vele, hogy pusztán a statisztikák alapján nem éri meg, de így egy csomó használat után azt gondolom, hogy megérte az árát.
Azt elfelejtettem írni, hogy ezt a csiszolási minőséget semmi nem tudta megközelíteni sem. A kényelmes és komfortos használata meg hab a tortán. A széleket nem nyalta le, síkban csiszolt, nem hullámos a járása stb. Tényleg csak a legjobbakat tudom róla elmondani.
Nagyon szeretem a Festool 3mm-es változatát, nagyon sok talpat fogyasztottam el és most kopik a 4. garnitúra szénkefe. 150-es átmérővel Mirka hálókkal használom. Ezzel a felálással nagyszerű az elszívása. A fogyó alkatrészeken kívül nem volt még más hibája.
Amikor ezt vásároltam a Mirkának csak levegős gépeit lehetett itthon kapni és abban pedig nagyon falánkok voltak. Ezért esett a német gyártóra a választás, nagyon kényelmes a használata, a járása stb. Ettől függetlenül most mindenképpen megnézném a Mirka elektromos változatát ha váltani kellene.
Na, pont ezért kérdezgetek, mert arra nincs pénzem hogy _mindet_ kipróbáljam és majd valamelyiket használom a végén :)
Most egy kis maki excenter csiszolóm van, azt nem szeretem. Elképesztően kényelmetlen, már rövid távon is, annyira rezeg hogy megőrülök tőle, főleg ha 100-ról indulva 320-ig fel kell valamit csiszolni (szaunában csináltam rendesen)
De azért minden festool-ra nem fogod tudni tételesen cáfolni az állítást, a TS55/75 vagy a kapex-re ez baromi nehéz lesz. (bár merülőben állítolag a mafel erős, de az meg talán drágább mint a festool, kapexnek nem is tudom van-e igazi konkurenciája, ami meg ugyanannyira jó vagy esetleg jobb a domino-nál, az szignifikánsan drágább is - lamello, mafel)
A rendszer meg ki van találva. Összerakod a tápot a porszívócsővel és 5mp alatt gépet cserélsz. Ennél kevés kényelmesebb és gyorsabb megoldás van (szerintem). Az egész hóbelebanc mozgatható a systainerek miatt (meg minden egyéb cucc ami jön vele). Nyilván drága, de ha valaki ebből él, akkor annyira talán nem is. Olcsóbb egy asztalost festool-al felszerelni, mint mondjuk egy embedded developert licenszekkel, ezt tapasztalatból mondom :)
A Rotexnél azért nem jobb semmi mert az egy külön állatfaj. Ha külön-külön nézném a 3 alkalmazását akkor mindegyiknél találnék jobbat - lásd sokkal jobb szalagcsiszolók excenteres csiszolók és polírgépek vannak a piacon mint amit ez tud. De így egyben hogy csak átkapcsolom a durvázás után és mehet a finomcsiszolás - nagyon hálás dolog.
Viszont a Festool egyéb csiszolóinál azért jobb a Mirka, mert az a cég viszont semmi mással nem foglalkozik, csakis a csiszolástechnikával. Azt fejleszti, tökéletesítgeti hosszú ideje, és az összes fejlesztési pénze abba megy. Mittomén, pl 150-es excenteres gépből van neki olyan ami 3 mm van ami 5 és van ami 6 mm rezgéssel dolgozik mert mondjuk sírköveseknek az elsőt javasolják autófényezőknek meg a harmadik készült. Természetesen van elektromos és pneumatikus verzió mindháromból. És minden szerszám ergonómiája is tökéletesre van reszelgetve. Olyanra, hogy tökéletesen kézreálló a fogása, ott van a kapcsolója/fordulatállítója ahol a legkönnyebben eléred és rutinból azzal az ujjal használnád, pont a megfelelő a tömege, hogy még megtartsa a rezgést de ne rázza szét a kezed és túl súlyos se legyen hosszú órákon keresztül tudd használni. Szóval ilyen finomságok amelyek akkor jönnek elő ha már használtad valaha. Ezeket ráadásul nagyon nehéz a katalógusba beírni. :P
Izé, egyetértünk, de Computerguru azt mondta, hogy a Festool ugyan drága, de minden terméke kenterbe veri a konkurrenseit. Na ez az amit akár tételesen cáfolni lehet. :P
Most leszámítva hogy a rotex mennyire ki van találva, miért jobb a Mirka ? Tényleg érdekel, mert ha egy árban vannak akkor megfontolom, de nagyjából most találkoztam először ezzel a márkával...
Festool szerintem le van maradva az akkus technikában. Kézi fúrók amúgy sem a pontosságról vagy az elszívásról híresek (amikben a festool viszont nagyon jó). Mondjuk a cserélhető fej az zseniális, tudom hogy másnak is van ilyen, de festool volt az első a kezemben és rájöttem hogy ez jó dolog.
De az, hogy 90k-ért szénkefés kézifúrót adnak, az mondjuk botrány. (CXS)
(Azért hozzáteszem hogy kézben aztán teljesen mindegy, annyit úgysem használom hogy zavarna ha folyamatos használat mellett delután kettőre lemerülne, a szénkefe meg kb akkor fog elkopni nálam mikor nyugdíjas leszek)
Kb 30 videót megnéztem német szerelőkről, gyakorlatilag az összeset mínuszolhattam volna olyan hibákat vétenek a mosogatógépeknél. Egy brigád volt akik szépen dolgoztak de ők sem hibátlanok. Ezt a papírsablonosdit se tudják elfelejteni. Erről a beépítő sínről https://cdn2.schaecke.at/medias/sys_Austria/sheets/sheets/hfd/hcc/9159957610526/Te-SZ73005.pdf l nem találtam semmit.
itt egy mintakonyha el is qrták:
Innen hallani 0.34-nél hogyan ver bele a szomszéd frontba, úgy,hogy még a bal oldala nincs is rendesen rögzítve, jobbra meg akkora luft van, hogy az ujjam befér. Kifelejtették(betervezni)5cm széles sarok blendét.Jelen esetben 18mm is elég lenne, csak az meg csúnya. https://youtu.be/kVHdulCrBG4?t=34
Csúszó mechanikát gyárt a Bosch a Siemens stb. még a Grundig is nagyon kezes és jól szerelhető. Vannak olyanok is amik mindkét módon szerelhetők, attól függ milyen magasra kerülnek.
Ha 10 cm a lábazat akkor a mosogatógép és a munkalap közé bekerül egy 20mm vastag anyag. Hasonló módon mint a rejtett fogantyúnál de itt műanyag foglalatba. Így az előlap ca.20 mm-rel feljebb kerül a mosogatógép felső élétől. Magyarán ennyivel lóg túl a gépen. Így már lenyitható, de ezt már a tervezési fázisban ellenőrizni kell.
Köszi, igen ezek fontos kérdések és elég általánosan is kérdeztem az igaz.
Az alapeset, hogy
- a pult teteje 90-91 cm (nálam)
- általában olyan mosogatógép került mindig be nálam, hogy inkább a 15 cm-es lábazatot választottam, tehát az előlap mindig beleütközött volna a gépbe(egyszer egy ikeas mosogatgép esetében volt benne csúszós szett gyárilag)
- most lenne az az eset ahol az az 5cm is fontos lenne alulról. 100(láb) + 18 (alsólap vagy hűtőkonzol) + 880 (hűtő) + 18 + 450 (sütő "slim") + 18 + Ide kérdés, hogy még a mikro befér-e ? Igen lehet hogy más magas, de ez egy garzonba lesz ami tele lesz kompromisszumokkal és csak egy torony lehet. Egy picit kerülném a felső szekrény lenyúlását a mikronak mert az annyira nekem nem tetszetős.
Az alsó osztású előlap sem annyira preferált, bár láttam már én is ilyet.
Milyen az az oldalra szerelhető beépítő sín? Netes linket nem tudsz küldeni vagy egy képet? Egyébként az ikeában lehet venni csúsztató szettet, de amikor a kezemben fogtam egyszer akkor elég bonyesznak tűnt és az sem tetszett hogy a gép és az előlap között képez egy szabad szemmel jól látható rést. Nem is olcsó egyébként. Mintha más lenne mint amit az ikea géphez hozzácsomagolnak. Jah és a ikea mosogatógép oldalán elő van készítve a csúszó lehetőség (jó magyarosan :) )
Ha kicsi a mennyiség akkor igaz hogy nem számít annyira az ár, de az fontos, hogy milyenek a tapasztalatok és a választék, igaz azt nem kérdeztem:) Köszi!
Obit inkább kihagynám bár már én is vettem náluk ezt az pl. egy jó vasárnap:)
Igen. Van 125-ös is belőle, ahhoz könnyebb faipari szemcsés papírt találni, a 150-es meg inkább autó/hajóipari cucc festékcsiszolás, polírozás, ilyesmi.
Kicsit bővebben: A Rotexxel kiváltasz egy szalagcsiszolót, egy excentercsiszolót és egy polírgépet. A három külön gép árát összeadva, már nem is olyan nagy ugrás a rotex ára. És ha ez a három gép olyan teljesítményű és minőségű mint a rotex akkor az utóbbi még olcsóbb is.
huh. örülök hogy megúsztad. ismertem egy embert, aki kapcsitápokkal foglalkozott. ott az első bekapcsnál ez nem ritka. valami megrázó élmény után mindig úgy kapcsolta be, hogy előtte ráborított egy vödröt.
Pl . a dekopírfűrész. Most nyúzom a másodikat, de harmadik biztosan nem lesz. Ennek a lelkét is kicserélték már garanciában, de soha nem lesz olyan jó mint egy régi Makita. Volt alkalmam szinte az összes gyártó legjobbjait kipróbálni, de az öreg Makita tudja a legegyenletesebb futást. A cégnél Festool volt rendszeresítve, tényleg átment jónéhány a kezeim között így azt gonolom megalapozott a tapasztalatom.
Festool merülő -mindkét típus- csiszolás, elszívás, rendszerben használva valóban kiemelkedő, megbízható és imádható.
A cégnél akkus behajtóként DeWaltokat használtak, ezek váltak be a legjobban. A sarokbehajtók Milwaukeek voltak. Én privát vettem egy pici Metabot, nekem az elsődleges szempont a súly és a rövid méret volt, ezt használtam munkában is. Ha valaki 8-10 órában a kezében tart egy gépet, nem érdekli a nyomaték, meg a volt, csak az, hogy mennyire kényelmes vele dolgozni.
Sajnos a veszély az nem figyelmeztet elöre. Vannak külsö tényezök . Egyszer arrább léptem a küszürügéptöl a vízért hogy hütsem le a fúró élét. Szóval ott se voltam eltörött a kö .Ha ott legyek a fogaimat mind béverte volna.
És egy másik dilemma, hogy konyhabútornál a lábazatot 10 vagy 15 cm-re szoktátok tervezni? Én eddig 15 cm-es aluval dolgoztam. Ez segít abban is hogy a mosogatógép fix előlapjától ki lehessen nyitni a mosogatógépet.
Nincs általános szabály. Persze a mosogatógép magassága néha probléma de,
- milyen magas a munkapult ?
- mi a mosogatógép típusa?
- miért nem ismerik itthon az oldalra szerelhető univerzális beépítő sínt ? (a forgalmazók sem! cikkszám alapján sem rendelhető )
- fogantyú nélküli nyitásnál a munkalap alatt elhagyható-e 5cm a magasségból, vagy dupla előlapot kell rögzíteni az integrált fogantyúval ?
- bizonyos esetkben az előlapot túl kell lógatni felfelé 22mm-t, erre is létezik gyári tobzás a munkalap alá, de ki ismeri?
- a mosogató gép előlapja osztott és nyitáskor az alsó 10 cm felhajlik az előlapra, 6-8 cm-es lábazat esetén.
Biztosan kihagytam még valamit, de ezek nem rendhagyó esetek, csak eltérnek az átlagostól. Ha a kuncsaft vagy "dizájnban", vagy magasságban kicsit mást szeretne akkor is megoldást kell mutatni és nem pedig ragaszkodni a megszokotthoz. Tudni illik alternatívákat felkínálni, majd ő meghozza a kompromisszumot ezek tudatában. Elvégre a megrendelőt hívják annak aminek.
A Rotexxel most is egyetértek. :P Ezért írtam azt, hogy a normál csiszológépeket. :D A Mirkával meg kb. egy árban van nem olcsóbb - és a Mirka jobb.....
De akkor menjünk más területre pl. a nemrég kitárgyalt akkusfúrók. Semmivel nem jobb a Festoolé mint egy hasonló méretű Milwaukee, vagy akár DeWalt. Csak jóval drágább.
Nekem meggyőződésem, hogy a legtöbb baleset akkor történik, amikor már 126-szor ismétled ugyanazt a feladatot, unod és fáradsz, és/vagy már más feladaton jár az eszed.
Lehet én vagyok itt egyetlen ellenpélda a földön :), de én nem Festoolra cseréltem a gépem, hanem a Festol Dominot cseréltem le egy Makita PJ7000J lamellázóra és egy Merida Trekking kerékpárra.
1 órája még egyetértettél rotexxel mondjuk. :) De igazad van a Mirkát nem veri kenterbe, csak olcsóbb nála és ugyanolyan jó. Ráadásul minél több Festool cucca van embernek, annál inkább kijönnek a rendszer előnyei (itt pl. a közös áramkábel és elszívócsatlakozó).
Valóban megfutottuk ezt a kört és nem bántam meg a döntést. Valószínűleg a másikkal is így lett volna mondjuk. Mióta Rotexxel csiszolok, minden alkalommal vigyorgok, amikor előveszem a gépet. Ráadásul a feleségem vette karácsonyra és azóta kb 20x elmondtam neki, hogy mennyire megkönnyítette az életem. Már unja. :)
Meg az fontos még, hogy előre el kell játszani, mi a teendő, ha baleset történik.
Tavaly egy nagyon kényes, és nagyon új akkutipust mértek a laborunkban egy cégtől, és erős volt a veszély a tűzre.
Konkrétan előre elpróbáltunk mindent, kinek mi lesz a szerepe, ha valóban kigyullad a cucc.
Ezen kívül mindent elpakoltunk az egész laborban, a menekülési útban és máshol is.
Ki lett mondva, ki hol állhat/ülhet, mit kell csináljon. Te lecsapod ezt a kapcsolót, Te kirántod ezeket a drótokat, Te kinyitod az ajtót, Te kitolod a mérési összeállítást az ajtókon. Nem szaladsz, nehogy eldőljön, de határozott sebességgel kiviszed, satöbbi.
Amikor egyedül dolgozunk, még inkább át kell ezt gondolni. Át kell gondolni, mi történhet, és az ellen hogyan lehet védekezni. Ha ezt megcsináljuk, kevésbé esünk pánikba, és ha mégis megtörténik a baj, csökkenhet a hatása.
Elméletben mindenki ismeri a balesetvédelmi szabályokat és teendőket, de senki nem veszi ezeket komolyan addig, amíg a saját kárán nem tanul. Sajnos ilyenek vagyunk.
Azért egyet mondok én is: az ujjamból csak pár mm-t vágtam le, de nagy szerencse. hogy asszonypajtás ott volt mellettem, aki orvos, egyből reagált. Könnyen sokkot kap az ember szerinte ilyenkor. Két teendő azonnal bármilyen balesetnél: fájdalomcsillapító, akár több is, és sok vizet inni.
Bohács barkácsban biztosan van rétegelt és vágnak is, Bauhausban és Obiban is tudom, hogy van és szabják is, normál lapszabászatokat passzolom, hogy rétegeltet tartanak-e. Egy táblánál még az árkülönbség sem olyan, hogy megérje 20 kilométert autózni oda-vissza az ezer forinttal olcsóbb lapért. (És az még csak mondjuk két kerületnyi táv.)
Biztos igazad van, de szeretnék már egy Festool gépet látni, ami nem veri kenterbe a konkurenciát. Nekem a következő a marógépük lesz, és van egy tippem, hogy pl. porelszívásban az is kb. 5x jobb, mint az összes többi.
"Ha legközelebb gépet kell vennem és van az USA tagállam nevével fémjelzettből is, akkor jó eséllyel azt fogom választani."
Ez itt elmond mindent, de elhülyéskedi, miközben az enyém megmutatja a brutál valóságot.
A brutál valóságot, amin látod, ahogy a srác pár másodperc után elájul, ahol látod, hogy a segítő csávó se állítja le a gépet, mikor odajön, ahol látod, hogy hosszú másodpercekig csak rohangálnak felalá, segítség helyett, ezzel is rontva a helyzetet, ahol látod, hogy a gép körül a srác háta mögött nincs tiszta terület, és ide-oda mászkálnak mögötte, meg is lökik munka közben, ami itt ugyan nem számított, de az is balesetveszélyt okozhat.
Az valódi, és jól át kell nézni minden másodpercét, mert mindegyik tartalmaz tanulságot, hogyan NE!
Faanyag és rétegelt lemez: Larex vagy Zatik. Az utóbbi azt hiszem, drágább, viszont annyi előnye van, hogy vásárlás előtt körbejárhatsz, akár magadnak is összeszedheted a cuccokat, és egzotikus faanyagokból is nagy a választékuk. A Larex állandó helyszűkével küzd, szinte bármit akarsz, villástargoncával kell hozzá ügyeskedni. nem tudom, itt előre kiválogathatod-e, amit akarsz (én még nem próbáltam), de a targoncával levett rakatban azért segítenek válogatni. A Larexnél a rétegelt lemez táblán egy vágás talán ingyen van, de persze felárért fel is szabathatod méretre (lehet, hogy a Zatiknál is, de ott még nem próbáltam). A Larexnél ingyen elvágják a túl hosszú anyagot, de csak láncfűrésszel, a Zatiknál feláras, viszont körfűrésszel csinálják.
Emellett én nagyon szeretem a Keresztúri úton a Faburgot. Még csak bútorlapot vettem náluk (van rétegelt lemez is), de nagyon rendesek, és az eddigi tapasztalataim szerint abszolút pontosan szabnak.
Ezeken kívül persze van még rengeteg más hely is, de személyes tapasztalataim csak velük vannak.
Tegnap járt nálunk egy szerelő. Ő mesélte, hogy vagy 8-10 évig haragban volt vele a szomszédja. Akkor békültek ki, mikor a szomszéd belevágott a lábfejébe egy flexszel, és csak ő volt a közelben, aki be tudta vinni a kórházba...
Univerzálisabbnak érzem, mint a kekszmarókat. De különben is, abban a ligában, amiben a domino játszik az olcsók között van :) (lásd lamello zeta és barátai)
Tudom, nyilván ésszel fogom csinálni. Amit venni akarok az a domino, kis kapex és egy rotex. Esetleg egy porszívó hozzájuk, a mostani maki porszívót meg beépítem fixen a kapex mellé. Fúróban meg fogom próbálni a PBD 40-et (nagyrészt a ti hatásotokra :)
Egyenlőre úgy vagyok vele, hogy ezek azok a gépek amik baromi jók a festool-tól, de aztan majd meglátjuk. Már ez a lista is egy kis afrikai banánköztársaság éves GDP-jének felel meg :)
De pl semmi értelmét nem látom a maki ütvecsavarozót lecserélni, mert az nagyon-nagyon jó, és öröm vele dolgozni.
Ami igazán kellene még az egy gyalu és egy vastagoló, de ezek nem annyira égetőek...
Hidd el az se jó, ha mindent Festoolra cserélsz ész nélkül. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb gépei, és a Festool sem éri meg a az plusz árat minden esetben (van amikor igen).
És egy másik dilemma, hogy konyhabútornál a lábazatot 10 vagy 15 cm-re szoktátok tervezni? Én eddig 15 cm-es aluval dolgoztam. Ez segít abban is hogy a mosogatógép fix előlapjától ki lehessen nyitni a mosogatógépet. 10cm-nél ez már problémás, mert annyira lenyúlik az előlap, hogy beleütközik a gépbe alul. Persze vannak csúszóprofilok, de az plusz pénz.
Sziasztok, mivel általában bútorlapokkal dolgoztam eddig kérdezném, hogy Bp-en hol érdemes beszerezni rétegelt lemezt illetve egyéb fa anyagokat akár kisebb mennyiségben? Van tipp? Köszi!:)
Azért azt is hozzá kell tenni, hogy a Makita akksis gépem egy 10.8-as. 2008 ban vettem, hiba nélkül működik, az eggyik akksija már közel megadta magát, de a másik még legalább 60%-os (nyáron lesz 12 éves!) és ha másikat szeretnék venni helyette akkor simán besétálok az üzletbe és megveszem ugyanazt a darabot. A Milwaukeeval ezt azért nem hasonlítom össze mert egyrészt az még csak hároméves másrészt pedig bár ugyanaz az akku mérete, de 12 V-os.
A másodikat nem szabad megvenni. (Eleve ki hiszi el a 147 Nm-t egy negyedcolos száron? Kettétöri mint a ropit.)
Ha nagyon kis csavarokat akarsz tekergetni akkor M12FIW38 ha nagyobbakat akkor M12FIW12 az amit már be szabad szerezni ( igaz itt is a 340 Nm a hihetetlen érték, de a tapasztalatok szerint nem is tudják csak a harmadát. :P )
Ha igazán jót akarsz és van még raktáron akkor a CIW sorozatot keresd, M12CIW38 (3/8 négyszögfej) vagy M12CIW12 (félcol négyszögfej). Az M12CIW38 egy nagyon jó kis gép a 23/158 Nm értékeivel. És azt tudja is.
Megnézte Makitát (legnagyobb falunk legjobb helyen), jójó, nézzünk mást is. Megnéztük Metabot és Dewaltot (Milwaukee kiesett ára miatt), Dewalt 211-es szett kezében maradt. Azt mondja nagyságrenddel kényelmesebb. Úgy vitte, hogy 2x volt a szett ára, mert ebben volt egy ütvecsavarozó (100Nm), egy fúrócsavarozó (30Nm) és 2 akku gyorstöltő.
A Milwaukee a fémipar fele húz, ez jól látható a felhozatalán, Dewalt meg inkább asztalos irányba (ahol nem fedik egymást a gépeik).
A kettő kb egy szint megbízhatóságban és kényelemben (bár itt a piros picit még jobb), akkuk is jól bírják.
De
Milwaukee nagyon ráfeküdt a 12V szegmensre, érdemes megnézni mit hoznak ki belőle, miközben baromi kényelmes gépek és nem nagyok.
Viszont míg Dw gépek hálózatiban is nagyon jók, addig M gépei nem annyira, ott elmaradt, nem arra fejleszt.
Makitának nagy előnye a hatalmas akkus park, ugyanez a hátránya is, mert nem marad elég idő normálisan lefejleszteni mindent. Egyszerűen megbízhatóságban közel sem olyan jók már, mint Dewalt (aki sokkal kevesebb akkus géppel büszkélkedhet, viszont jókkal, sok olyan van Makitának, amihez hasonló nincs Dw-nél, pl 10.8 kalapács, egy darab nincs, amit klímások imádnak pl), Milwaukee.
Az nálunk jól látszódik aki elment Dw vagy Milwaukee irányba Makitáról nem megy vissza, eszébe se jut.
Amúgy otthoni, átlag használatnál a Makita is nagyon sokáig jó lesz, de ne kezdjél hasonlítani, mert úgy jársz mint én és folyamatosan cserélni fogsz mindent Dw-re vagy Milkiwayre :D
Én pl. helyből kidobálom a kapucnis pulcsik zsinórjait, mert csak idegesítenek. De mióta több sztorit is hallottam gyűrű miat letépett ujjakról azt is hanyagolom.
Egyik oktatóm mesélte előszeretettel azt a történetet, amikor az esztergályos bácsi nem varratta vissza azonnal a mandzsettagombot a mamával, hanem lement még benne dolgozni a műhelybe... Amikor ment a néni szólni hogy ebéd van, látta hogy a papát átbújasztotta az eszterga néhányszor az ágy meg az orsó között a csuklójánál fogva...
Sajnos nem ez volt a gond, flexelés közben beakadt a kapucnizsinór a forgórészbe és hirtelen húzta le a fejem. A kuplungnak ellent tudtam tartani és ki tudtam kapcsolni. Mivel ez baromi gyorsan történt szinte kizárt, hogy kuplung nélküli 1000W vagy erősebb flexnél is ilyen szerencsésen járok. Azóta se értem hogy tudtam olyan gyorsan reagálni a dologra.
Persze azóta eszembe nem jut ilyen pulcsiban dolgozni lent...
Munka közben ennek az 1000w metabonak sose állt meg a tárcsája, nagyon szeretem használni, pláne a gyorsanyás rögzítése kiváló
Kicsit túlbecsülitek ezeknek a gépeknek a gyilkolóhajlamait. Kuplung nélkül is csak annyi történt volna, hogy "lefullad" a gép, vagy elszakad a vágótárcsa a szorítótárcsák pereménél. (és ott marad beszorulva az anyagba)
Ezek inkább forstner fúrók. Elvileg a rövid fej ellenére is központosan fog belekapni az anyagba, utána meg vezeti magát mint a forstner is. A derékszög már nem biztos a vékonyabb szár miatt, kézből fúrás esetén. De kérdés milyen sablonnal akarja valaki ezt használni. Azaz milyen vastag pl. a wolfcraftod? Az általad linkeltnek összesen 27mm a munkahossza, míg az előzőnek is csak 40mm. Ezekből lejön a csapozó vastagsága.
Vajon ezek a köldökcsapfúrók jók a csapozó sablonokhoz?
Nézd, mivel a köldökcsap "szabvány" méretű, a fúrók is meg a sablonok is. De amúgy ja ráhibáztál, nem érdemes ezen annyit agyalni, ha nem naponta százszámra fúrsz köldökcsap furatokat. 6-8-10-es fafúrók - én nem sokat tiplizek, de amikor kellett: a sima fafúró, mélységütközővel bőven megtette a maga dolgát. Sablonnak én a Wolfcraftét használom, amennyire nekem kell arra bőven elég.
Nehéz elmagyarázni, ha a technikai értékeket nézed akkor semmiben - ha az ugyanolyan makitával veted össze. Ha a kezedben van és használod akkor valahogy jobb... ( Ja, nem vagyok Makitaellenes, 7vagy 8 türkiz gépem van és megelégedéssel használom őket - de akkusban valahogy Milwaukee)
Nem akarok belevau, de megint kell: ez ponthogy fúró, a nevében is benne van :D Köldökcsapfúró. Tiplifúró.
Vagy félreértelek de nagyon ...
Én pont hogy azt akartam írni, még korábban, Ádámnak, hogy marásra nem lesz jó vagy nem biztos, PONT azért mert a spirál kisebb mint a fúrófej -> belemegy a fába, aztán mi fog oldalirányban marni? Semmi mert kisebbnek látom én is a spirált.
De aztán leesett, hogy Somtamas nem marni akart, hanem csapozó sablonnal használni a cuccot. Arra meg jogos volt a "miért ne". Miért ne? Gondolom ilyesmi csapozó sablonra gondolt, nem pl vmi spéci csapfészek marósablonra. Csapfészekre inkább ilyet használnék, amit Árvai Zoli is igen istenít. Vagy a már sokszor kitárgyalt spirálmarókat.
Nekem maki furócsavarozóm van, az messze nincs 136Nm, de meg az is ki tudja tekerni a kezemből magát, ha nem figyelek oda. Nem is használom csavarozásra, fúrni meg tokéletes. Az ütvecsavarozót (szintén maki) viszont nagyon szeretem, azzal 200-as meg 140-es ácsszerkezeti csavarokat hajtottam be a gyerekek mászókájába, három naponta kellett tölteni csak.
Ezek mellé vettem egy kis festoolt (CXS), amivel finomabban lehet dolgozni, de azóta azt vettem észre, hogy ha nem kell nagyon nagy erő, akkor inkabb a kis festool mint bármelyik másik. (könnyebb, finomabban lehet vele dolgozni)
Van még egy fúrókalapácsom, akkus maki, az zseniális kis cucc. Kétszer merült le az akkuja használat közben, először akkor, amikor a negyedik 20-as furatot csináltam 30-as zsalukő falba, a második eset az volt, amikor ki kellett vésni a kerítésbe (szintén zsalukő) a süllyesztett postaláda helyét. Sokszor jutottam el majdnem az "ott b@ssza meg a k...a anyját" állapotba, de végül meglett :) Sima 6-os, 8-as furatokat úgy csinál a monolit födémbe, hogy öröm nézni :)
A függő kábelekkel koncentrikus rögzítésben gondolkodtál? Elképzelhető, hogy ez igényelne még 1-2 gyártott alkatrészt, de szerintem nem lehetetlen.
Pl: A plafonra rögzített lemezre hegesztve/csavarozva kerülne egy külső mentes hüvely amin keresztül lógna le a vezeték. A menetes hüvely túllógna a deszkán, majd egy -mondjuk- peremesanya szorítaná fel a deszkát a plafonra ezen a hüvelyen.
Nekem metabo 125 flexen a biztonsági kuplungot sikerült letesztelnem. Szerencsére olyat vettem, amiben volt (tudatos választás volt, bár nem volt olcsó). Ha nincs nem biztos most írnék...
És mi van ha akármilyen "ronda" de a célra való dübel+csavarral fúrod fel azt a deszkadarabot, majd bedugózod. Olyan gyakran nem fog kelleni leszerelni. De ha egyszer mégis, kifúrod a dugót és csókolom. Nem is látszik a csavar, a dugó heéye sem sokat fog látszani lentől ... meg sokat nem is kell gondolkodnod. Hmm?
Ezek gyorsdarabolók voltak? Vagy akkus flexek? Vagy vezetékesek?
Nekem flexből egy kis Bosch van, azt igen szeretem. Egyer már sikerült a kicback stopot is "kipróbálnom". De nincs összeahsonlítási alapom MW-val, vagy más márkával.
A terpesztővashoz gyakorlat kell, könnyen el lehet rontani. Fogóval könnyebb, az mindig ugyanannyit hajt a fogon. Itt van egy, saw set a nevük angolul. Kínaiakkal vigyázni kell, mert gyenge minőségűeknek elgörbülhet a betétje, ami meghajtja a fogat. Ezeknél mindig meg van adva milyen fogmérethez jók, egy intervallum szerint, általában 2 verzió van, az egyik a nagyobb fogakhoz, a másik a kisebbekhez.
Pont azt akartam, hogy a látható legnagyobb nagy felületen semmilyen csavar ne legyen. De azt hiszem, most ezt újra át kell gondolnom. A menetszár jónak tűnik a könnyű szerelhetőség miatt. Milyen anyagú a plafonod? Mivel ragasztottad a plafonba a menetes szárat?
Sokkal jobban tetszene egy olyan megoldás, ha a plafonban nem a szár lenne, hanem valami belső metrikus menetes dűbel, amibe valami jobban kinéző, széles fejű imbuszos csavart hajtanék be, süllyesztve. De nem találtam ilyen dűbelt...
Azért belevau, mert nekem is van MW akkis. Ütvecsé meg fúró is. 5Ah-val "kifogyhatatlan" a cucc, de nem is ez a lényeg, hanem hogy mindkettő igen jól összerakott gép. A fúró is 136Nm-es, de úgy, hogy igen jól lehet kontrollálni. Nem bántam meg őket, mondjuk igen nagyot kellett nyelnem értük. Annyi hogy kis helyen a nagy akksival néha kényelmetlen ... lenne nekem egy kis Bosch akkusom is, fiókozásra, szerelvényezésre pont jó .. lenne, mert "valahol" van. /nyáron kölcsönadva 2 hétre, azóta nem sikerült a "haverral" beszélnem ... :( neki biztos hogy soha többet semmitse/
Ellenpéldaként. Van két Milwaukee akksis cuccom. Van Makita is egy darab. Ha legközelebb gépet kell vennem és van az USA tagállam nevével fémjelzettből is, akkor jó eséllyel azt fogom választani.
Nemrég 20-as betonvasat daraboltam. Volt a terepen egy Milvóki meg egy Bosch. Százszor jobb volt a Bosch-sal csinálni, de nem tudom, miért. Persze a típusokra nem emlékszem, ahogy a teljesítményükre sem, szóval vegyétek úgy, hogy nem mondtam semmit. :D
A képen látható állapotot nem én okoztam. A pánt elég sokat lehetett hajlítgatva, ütögetve.
Igen, tervezem, hogy a csavarok helyét felfúrom legalább tízesre, keményfa tiplit beragasztok, abba megy az új csavar, de úgy látom, hogy a beállítást (hajlítgatást) csak a helyén lévő ajtó esetében lehet megcsinálni, az meg elég esetleges, a már felfúrt pántra nem tudok rátartani, feszül a csavarozás is. Ha a leszerelt pántot hajlítgatom, akkor vagy sikerül, vagy nem. Ez egy félig üvegezett ajtó. Talán bevéső pánt is mehetne bele, de bíztam abban, van valami modernebb, jobb megoldás.
Valamiért úgy érzem*, hogy ő nem ugyanolyanra akarja cserélni.... :P
*"Van ehhez hasonló, ami stabilabb, vagy más megoldást kell találnom?"
Igazad van elsiklottam felette, már írta a 3D pántot nem szereti akkor nekem nincs ötletem.
Hajlított diópánttal nem szokott nagyobb baj lenni, beállítani kell, akkor meg pántkulcs(vízpumpa-fogó) szükséges.
Valójában, festés előtt kellene illeszteni a ajtót/ablakot. Mivel ez elmarad a festék-vastagság szorítja feszíti, valami olyasmit látok Nála is. A csavarozás cseréjénél a régi-csavarhelyet beragasztott dugóba kellene csavarni akkor stabilabban áll a pánt.
Nem csodálkozom, hogy nem találod ezt a típust. 70- es évek elején itthon is lehetett kapni egy román ajtót ami tulajdonkép farostlemezből készült mint a trabant sok karosszéria eleme. csak a festés helyett igazi furnér borítása volt első ránézésre komoly nagyon masszív tölgyfa ajtó benyomását keltette. Csak hogy a két farost lemez között , ugyan volt egy lécből készült távtartó keret ,de a hagyományos diópántot nem lehetett belevésni a vékonka léckeretbe és a légrésbe, szerintem ehhez találták ki ezt a vackot amit most szeretnél cserélni, ja mielőtt elfelejteném, ha festeni akarod egyszer, csak a helyén csináld ,mert úgy jársz mint én vízszintesen a végeken feltámasztva simán görbül akár 6-7 cm-t is igaz gyorsan helyére tettem és kirúgta magát. Aztán az is lehet, hogy találsz valahol ilyent és csak én vagyok aki mindig kötekedik.
Igaz, különösen hogy munkalap felújításban is gondolkozom később. Az az epoxy amit ilyesmire használnak eléggé megfelelő kell legyen mosdóbevonatnak is.
A hajtogatást, még nem csináltam, kell hozzá valamilyen eszköz. Csak most, hogy írod, láttam meg, hogy fére visz.
Még nem szabadalmaztam a markolatot, másolható. :)))
Egy cserélhető lapu fűrész tartozéka volt ez a lap, nyél nélkül. Rajzoltam valamit, kivágtam, jobb mint amilyennek látszik. Tartós fenyőből készült, díszcsavarokkal, segít kitalálni a véglegest.
Gratulálok! Jobb lesz így sokkal, mert számít azért vágásnál, ha passzol a fogazat az irányhoz. Ahogy viszont a kolléga említette, a fogak terpesztésére érdemes figyelni, általában kibír 2 élezést, de utána lehet hajtogatni kell rajta. Ezt hogy hogy kell, szinte minden fűrészélezéssel foglalkozó Youtube videóban benne van. Plusz van ez a magyar könyv, hogy Famunkák jó szerszámmal, abban is. Hajtogatónak lehet kapni ezt az Eclipse márkájú hajtogatót külföldről, az nem annyira drága, és jó. De van több módszer is, lehet kis kalapáccsal, vagy terpesztővassal. Ha a vájat nem egyenes, akkor valószínüleg az egyik oldalon kijjebb kell hajtani a fogakat, vagy a másikon kicsit átmenni rajtuk egy fenőkővel, hogy mindkét oldalon egyforma legyen.
Na az a két darab 25 mm hosszú, 15 mm vastag, és 8-10 mm széles kis fadarab lesz az ami viszont nem lesz elegendő az egész megtartásához...... (ennyi van a két csavar fölött)
@joevagyok68 (183837): 3 db 20 cm átmérőjű gipsz lámpabúra. Ilyen. Egy 185 hosszú asztal fölött lesznek, azért gondoltam, hogy a 120 kellene hosszban. Én is gondoltam rá, hogy szélességnek a 20 is sok lehet... Lehet, hogy 10-12 is elég lenne...?
@adam654321 (183834) @Paco155 (183835), @sr1 (183836): A diszcsavart szeretném elkerülni. Úgy nézne ki a dolog, hogy a fém idom 115 cm hosszú, és van két lefelé lógó "füle". A fülek helyét kimarnám a lapból, így a lap rácsusszan a fülekre, és teljesen eltakarja azt. A lap két végén marad 2.5-2.5 cm faanyag. Ebbe fúrok két lukat a fülig, és két csavar pedig megy be a fülbe, ez tartja a fa lapot (és a lámpákat) az idomon. Rajzot most nem tudok mellékelni, de remélem, érthető, mire gondolok. Szerintetek működhet?
Minden fognál négy húzás reszelővel, mert gyárilag, tompa volt.
Kerekedett a szemem, viszi a fát hosszába! Nem kell erőlködni, érezni ahogy harap, teljesen más mint a kereszt vágók.
Próbáltam, keresztbe vágni vele, na azt nem lehet.
Élezés előtt mindenképpen ellenőrizni kell a fogak terpesztését/hajtogatását. Én úgy-látom kissé jobbra visz így a baloldalon kisebb vagy nincs egyenletesen kihajtva/hajtogatva.
Fog az menni keresztben is csak jó-legyen a hajtogatás és az élezés.
Érdekes a nyél kialakítás, gondolom Neked így kényelmes.
Azért lehet, hogy érdemes lenne beszélned a Noviával is Szigetszentmiklóson (http://novia.hu/), vagy ha szoktál Zuglóban járni akkor a V3b-vel (http://www.v3b.hu/) --- a Kalita kft a második kerületben (https://mugyantak.hu/) szerintem neked eléggé kiesik a listáról - bár webes rendelés elképzelhető.
Ja, akár... a bőség zavara. Jövő héten beugrok hozzájuk a Gubacsi úti boltba, meglátjuk mit javasolnak ők. Egy lityi lakkolajat amúgy is kéne már vegyek egy ideje.
Elég jónak tűnnek az áraik, bár az edző külön számolandó ha jól veszem észre.
Egy colos deszkából készitett lapnak gyártasz egy tölgyfa keretet, ami mondjuk 5-6cm magass.
A lap közepére fúrsz egy lyukat, mondjuk fi11-est. Beragasztasz a mennyezetbe egy M10-es menetes szárat.
Kifúrod a kábelek lyukait is a lapon, áthúzod a lyukakon a kábeleket és belülről szigetelő szalagot tekeresz a kábelekre, hogy ékelődjenek be a furatokba. Levágod a kábelek hosszát, felszereled a lámpákat, megcsinálod a kötéseket és a lapot felhuzatot egy díszanyával a mennyezetre.
15 kg összesen? Még a 10 mm vastag tölgy lap is elegendő. :) Persze valószínűleg a beépített fém modul miatt kell neked az ennél nagyobb vastagság, de nem kell aggódnod, hogy nem bírja majd el.
Tanácsot szeretnék kérni. Mennyezeti függő lámpát szeretnék készíteni, a kialakítása kb. Ilyesmi lenne, mint a képen.
Az "alapot", ami tehát a mennyezeten fekszik, szeretném tölgyből. Kb. 20 cm széles és 120-130 cm hosszú lenne. Egy fém idom lenne a mennyezethez rögzítve, erre menne rá a tölgy deszka (ebben ki lenne marva a tartó idom és a kábekezés helye). Az egész súlya szerintem max. 15 kg lesz. Én azt gondolnám, erre alkalmas faanyag lenne a 30 mm vastag lépcsőlap anyag.
Köszönöm mindannyiótoknak. Megoldódott. Valamiért a feszítőbillentyű csavarja sokkal jobban be volt csavarva emiatt a lap nem volt berakható. Kicsavartam, és tökéletes. Emiatt viszont a 127 és a 130-as is belemegy.
Van egy régi, Budget BDS850 lombfűrészem, amibe nem találok sehol sem lapot. tudnátok segíteni, hogy mekkora kellhet bele és hol találok ekkorát? Amit én mértem, az kb 142 mm. Ez létezik?
Hozzáteszem csak én vagyok cégben dewalt mániás és nem én vagyok a "manager" - e. (és jelenleg egy fillért se kapok egy eladásért sem, amit itt segítek, mondjuk szalonnál se volt, mert olcsóbban adtam mindent, mint a webes ár volt xd, nekem ez hobbi, semmi több)
Csak pár dolog miatt nem cserélném le:
- Nem kell elszívás hozzá és szemüveg sem, semmi se jön rám dws774-nél
- könnyű, nincs jelenleg fix helye, így nekem ez fontos
- gyárilag pontos volt, kategóriában sokkal kisebb a kotyogása, mint más márkának.
De van pl rakin fordszabályzós metabo, kgsv, vihetnél, nem igen fogy xd mondjuk annyiért inkább maradnék dewaltnál, bevallalva a kisebb átvágást xd csak kár hogy nincs xd
Metabo amúgy jól fogy a sima és 254-es is, de pl makita egyáltalán nem megy, csak a sima fejező mt olcsósága miatt.
Nem bírtam ki, trend rejtett csavarosat berendeltem, meglátjuk milyen. Wolfcraft fúrószárát megköszörültem kézből, olyan ránézésre és sokkal jobb lett xd már nem magasabb a válla, mint az éle xd
Plusz ha már elszívó alkatrészek is mentek mellé. Ki kell találnom hogy legyen véglegesítve a műhely, mert így nem maradhat, túl sok hely van pazarolva... Lehet csinálok majd panorámát ötletelésre itt :)
Egyelőre én is az epoxy felé hajlok, de láttam külföldi oldalt ahol leszólták a karc és kopásállóságát. A pu lakk tán strapabíróbb felületű viszont amennyire emlékszem mindenki epoxyval kezdi a bevonást .
Dehogy! Az lenne a legjobb ötlet, csak nagyon sokan még ezt sem lépik meg anyagi okokból, és mindenféle kapcsolókkal, meg konnektorokkal szétvezetik egy váltó kimenetét minden géphez.
Ez annyira nem jó, de hát ugye a szükség törvényt bont.
Ha minden gépre veszel egy ahhoz valót, akkor az a legjobb.
A kisebb motorhoz kisebbet vegyél, mert a tekercs áramát jobb felbontásban mérné, és az jobb.
Tehát a 370 wattoshoz motorhoz olyan 750 wattos váltót ajánlanak (általában a váltó, kínaiak által felírt teljesítménye legyen a motorénak duplája).
Mögé szoríts másik hulladék deszkát, ne tudja kitörni.
Én gérvágón ezért tettem hátulra egy deszkát, amit első vágással átvágtam, így nem töri ki hátrafele, nem tudja. Persze lehet új tárcsával is, de a franc vesz feleslegesen :D
Vastag lapot tegyél rá, hát ha nem fog annyira libegni a lap rajta.
De lehet tárcsás csiszoló kéne neked, levágod ahogy tudod és lecsiszolod a maradék 1-2mm-t pontosra. Ennél nincs jobb megoldás.
"Sokszor kipattog is a keresztvágás széle, bár most készülök venni hozzá való freud lapot."
Bakker, százszor kell elmondani? :P Ne lapot vegyél, hanem tegyél mögé egy másik darab fát amit nem sajnálsz és belevághatsz. Az meg fogja támasztani az értékes munkadarabodat és az nem fog kitöredezni.
Annyit libeg a lap és mocorog a tolóasztal hogy többedszerre
sikerült csak elfogadhatóan összeilleszthetőre vágni a sarkokat.
A vastag anyaghoz a 350 es extol lapot kellett rátennem hogy átérje. Sokszor kipattog is a keresztvágás széle, bár most készülök venni hozzá való freud lapot. Azzal biztosan szebb lenne így is, de jobb volna ha minden patentül forogna, mozogna nem ilyen esetlegesen.
Érteni értem, de túl komplikált számomra :) Fúróhegy olcsóbb, és ahogy írtam megengedték a d6.5 mm-s furatot, meg a fúróhegy olcsóbb is jóval :P Süllyesztést meg sima süllyesztővel gondoltam, nem túl gondolva.
A másoló-gyűrű 30 mm, a sablonon a luk 30.4 mm(ami nagyobb mint a gyűrű) tehát le-kell követni a sablon furatot. Erre írtam, "akkor egy kanyart kell tenni".
Én ráálltam arra a táblásításra pl, hogy vágok (mondjuk körfűrészen) majd egyenget és táblásít. A sima vágás sose annyira tökéletes, mint egyengetve (ill. az volt, míg Freud lap új volt, ill. plusz segédet használtam, de lusta vagyok és azt elhagytam, így viszont nem mindig tökéletes a vágásom xd). Csináltam korábban úgy is, de jobb egyengetést követően.
Azaz vágsz, gyalulsz és illesztesz. Akkor semmit se számít a vágáskép.
Ő S8 mm szárral, D6 mm munkaátmérővel, l27 mm munkahosszal rendelkezik.
30 mm másológyűrűt felraknám központosan a marógépre. A sablonra, 30.4 mm furatokat kellene készíteni. Sajnos a marószár nem úszná-meg az átköszörülést fémipari-élre könnyen átmenjen, miután átment akkor egy kanyart kell tenni, a sablonban és kész a pontos 6.4 mm-es furat.
Mivel közel van egy máshoz a két furatsor, 22m-es eltolással marnám a következőt, vagy két sablont készítenék.
A pici élmaróra is készítenék másológyűrűt, mert az nem szokványos, abba meg ezt raknám:
Beteljesíthető vágyakozásokkal teli boldog új évet kívánok mindenkinek!
Készül a diófa mosdó... már csak néhány fertályóra csiszatolás van hátra, meg a felületkezelés. Még nem tudom, hogy epoxy, vagy 2k PU lakk legyen-e, vagy esetleg mindkettő....
A munka során elég nagy fejtörést okozott a fűrészem nem elég szép vágásképe. Hamarosan átépítésbe kezdek aminek a célja egy rezgésmentesen forgó fűrészlap és egy jó stabil gurulós tolóasztal lesz.
Félre értés ne essék, nagyon is értékelem stolaz felajánlását, de nem szeretek kölcsön gépekkel dolgozni, ugyanis vagyok olyan szerencsés és béna is, ne adj isten, hogy vmi baja lesz nálam. Ezt ilyen babona féleségnek mondanám :)
Jaj, ne kéresd már magadat. Elfogadod stolaz ajánlatát és örülsz. Majd ha eljön az ideje, akkor visszahálálhatod. Felsőmaró esetén biztosan nem mászik el a furat a függőlegestől, meg haladós is.
A igazából bevan méretezve de tűrűs nincs megadva, de tartom magam a rajzhoz :) Lézerel vágtam 6 mm-s rétegeltből furat sablont, előbb fűrésszel méretre vágom a tálcákat és ezt a sablon meg csak ráteszem, (csináltam oldal ütközőket neki, hogy ne kellejen soka bajlódni a pozíciónolással). Nagyon gyorsan így se fogok haladni, meg sanszos hogy azért kopni fog az a sablon rendesen :) Van egy gyanúm, hogy majd mikor bele kezdek lesz meg a megoldás mindenre, mindig így volt, hogy amit kitaláltam menet közben csiszolni kellett az optimálishoz :D Amúgy gondoltam arra is, hogy 3-4 tálcát egymásra teszek és egybe fúrom át, talán működhetne a dolog v. ezt inkább felejtsem el?
Alit és a százával fellelhető fúró/marószárakat én is akartam javasolni. De aztán derülnek ki lassan a részletek - jövö hétre köll a megoldás.
Szaky: és amúgy milyen pontosan kell ezeknek a furatoknak egymáshoz képest elhelyezkedni? És milyen közel vannak ezek a furatok? Csak mert ha "halálpontosan" ... nemtom akármilyen oszlopossal, vagy ilyen mozgatható oszlopossal mennyire tudsz majd pontosan pozícionálni. Csinálsz hozzá sablont a kis CNC-den és azt "tologatod"?
Ha süllyesztik felülről - a kiszakadopzást nem kérdem, meg fellről fúrva felül nem is nagyn kellene - de alulról támaszd meg anyaggal hogy ott se nagyon ne nagyon, ha az is feltétel.
A lidlishez nincs 8-as patron illetve 6-os szűkítő betét? Ha van akkor kínázzál egy negyed colos szűkítőt, ahogy írták lentebb és rakhatod a negyed colos bigyót bele, abba meg a keményfémlapkás spirálmarót, jobbos menettel.
Van egy lidl-s nagy felsőmaróm, meg egy kismakita élmaróm :D 6.5mm paton egyikhez sincs, ha 6mmről lenne szó nem kérdés. Ha lenne esztergám ez se lenne gond, mert a nagyobb átmérőből lehet kissebbet csinálni, de az sincs :) Elsőkörben megpróbálom azokkal megoldani amik itthon vannak, aztán meglátjuk :)
Amit eddig hallottam ismerősöktől ezekről a kínaiakról, aszerint meglepően működőképesek. Persze vannak hiányosságaik, de azok nekünk nem érdekesek, mert nem akarunk annyit költeni rá, mint amibe azok kerülnek, amiknél ezek a hiányosságok meg vannak oldva.
De konkrét tipust ne kérdezz,mert nem tudok.
A motor paramétereit hozzá kell állítani a motorhoz, és ha egy frekiváltóval akarod a két gépet felváltva működteti, akkor jó lenne, ha volna neki olyan lehetősége, hogy két motor adatait lehet beleprogramozni, és váltogatni köztük.
Azért az egészen olcsók szerintem ezt nem tudják, ezeknél sajnos vagy írogatod váltáskor, vagy a nagyobbikat írod bele, és a kisebbiknél nem lesz tökéletes a dolog, például nem kapcsolja le ha túl nagy áramot venne fel. De ez ellen lehet védekezni úgy, hogy nem erőlteted a fúrógépet.
A marógép alatt cnc marót értek, ellnézést a pontatlanság miatt :) Eddig lézzerrel csináltam ezeket 6 mm-s rétegeltbe, de most 12 mm be kell oda meg kevés a lézer sajna. A cnc maróm meg kicsi, nem fér be alá a kifúrandó tálca :) Lehet délután elővakarom a karos állványt meglesem mit lehet vele kezdeni, elvileg úgy is jövőhétvégén indul a projekt. A d6.4 mm a rajzi előrás, de mivel d6.5 mm fúróm van megalkudtunk ebben a méretben, mivel a furatot süllyeszteni is kell, gondolom vmit majd csavaroznak oda :) Először sima akksis fúróa gondoltam, de nincs az az isten hogy mind az 1000 furat kb függő legyen :D
Ø 6.4? Ennyire konkrét? És van rugalmasság? Csak felfelé, vagy akár lefelé is? Mert ha igen akkor a negyedcolos maró ( Ø 6.35 ) jó lehet neked és az még kapni is lehet. És a Tritonhoz szerinem akad negyedcolos fej is. Ráadásulkézzel csinálva inkább lesz 6.38-6.40 az a lyuk mint 6.35.
Én is gondoltam rá amikor még "nagyban" konyhabútoroztam.
Volt is a kezemben, mustrálgattam is - de (legalábbis amit nekem kínáltak) abban olyan indokolatlanul erős rugó volt, hogy elment tőle a kedvem.
Kértem hozzá egy normál súlyú fúrógépet - hogy ne üresen próbálgassam - de azzal sem éreztem azt, hogy pl. zsákfuratokat 18-as lemezbe megbízthatóan be tudnék ereszteni - átszakítás nélkül.
Így aztán maradtam ennél a (nekem bevált) megoldásnál :-)))
Van ilyenem, amit linkeltél. Semmi jót nem tudok róla mondani. A legfájóbb, hogy nem merőleges vele a furat az anyag síkjára.Lehet, hogy lehetne hajlítgatni, igazgatni a szárait, de ezt nem próbáltam.
Nehéz az anyagon tartani, hogy pontosan a kijelölt helyre fúrjon. Nekem nagyon nem vált be. Viheted, hátha tudod rendesen használni. Aztán ha végeztél a munkával, visszaadod.
Az a 6.5 mm átmérő az konkrét elvárás? Mert ha netán megfelelne a 8-as átmérőjű is (és van felsőmaród) akkor köldökcsap fúró, deszka, szorító és hajrá.
Tanácsot szeretnék kérni fúróállvánnyal kapcsoaltban. Úgy nézki év elején lesz egy nagyobb munkám ahol rétegelt lemez tálcákba pár 1000 furatot kell tennem. Sajnos a kis marógépem alá nem fér be, így marad a kézi megoldás. Méretéből adódóan az állványossal sem tudok minden furatot elkészíteni. Így arra gondoltam, hogy egy ilyesmi állványt vennék https://edigital.hu/multigepekhez/extol-furogepallvany-43mm-80375-p475683. A furat d6.5mm, amitből a sok db :) Egy karos állványom van, de egy régi baleset miatt úszik a rozsdában, plusz ilyen munkáház a linkelt fajta lehet jobb lenne. A kérdés, van ilyen fajtából vkinek bevált konstukciója? Árban elég vegyes, lehet a drágább jobb lenne de akkor ugye a hasznom kevesebb, és ne mtudom hogy lesz-e még a jövőben ilyen rendelés, ahol kitudnűm használni.
Látom sokkal többet tudsz a frekiváltókról, mint én. Légyszi azt mond meg, hogy 370w-os asztali ( DUNAVECSEI) fúrógéphez ill 2.2kw-os ( MŰSZERÉSZ) esztergához használt motorokhoz a Kínai is jó lehet?
IP66 védettségű frekiváltó kurvadrága dolog ám gyerekek!
Gondoljátok át, nem lehet rajta semmilyen nyílás, mert vége van a hatos védettségének!
Hogyan hűtöd ki?
És azért enélkül a védettség nélkül is van ám pár dolog,amit egy olcsó kínai nem tud, csak mivel a barkácsolós emberek ezeket nem igénylik,így nem is hiányzik.
Ezek az olcsók általában csak U/F vezérlést tudnak, miközben egy komoly hajtásban a legritkább esetben alkalmazzák ezt. Sokkal inkább használnak vektoros szabályozást, használnak a tengelyre szerelt jeladót a szabályozott hajtáshoz, és még sok mást. Ezektől mind emelkednek az árak.
Nem tudom miért van ekkora eltérés a frekiváltók árai között. Megbízható szakember sincs a látókörömben akinek a véleménye alapján megmernék venni egy ilyen cuccot a kínai oldalak valamelyikéről, pedíg a fémesztergám és asztali fúrógépem örülne neki.