Keresés

Részletes keresés

amat'őr Creative Commons License 2019.08.15 0 0 101892

Üdv.

Korábban már érdeklődtem teljesítménybővítés végett (amit pénzügyi dolgok miatt folyamatosan halogatok). Részben ezzel a témával kapcsolatos újfent az érdeklődésem. Olyan híreket hallok másod - harmad kézből, hogy ez év őszére szabvány / szabály változást terveznek az elektromos szolgáltatók és ez miatt jelentős drágulás várható a teljesítmény bővítést és / vagy szabványos mérőhely kialakítást fontolgatók körében. 

Akik ezzel foglalkoznak mit tudnak ezzel kapcsolatban mondani az átlagos felhasználóknak?

cosomega Creative Commons License 2019.08.15 -2 1 101891

Anyáméknak rádőlt egy fa jópáréve a méretlen vezetékükre. TN-C de olyan hogy alig van földelt konnektoruk jellemzően földeletlen. Sterintem a földelt sincs bekötve mert drót sincs ott. Ujraa kellet gondolni gyorsan a villanyórát es került fel egy FI ugy magában, a lakáshálózathoz nem is lett hozzányulva es élik világukat ugy.

Mielőtt még elkábítod magad, azelőtt írjál!

Még egyszer megkérdezem, láttál-e már 4 pólusú csatlakozót családi házban, ahol az udvaron, vagy műhelyben valamilyen gépet használtak, amelyik 3 fázisról üzemelt, és 400V-os volt a működtetése?

Előzmény: Mutual Friend (101886)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.15 -2 0 101890

Akkor már inkább legyen ott.

Erről van szó!!!

Hisz lesznek esetek amikor védeni fog, nélküle ezek az esetek IS VÉDTELENEK!!! maradnak.

Ki lehet találni TÖBBSZÖRÖS hibát spéci estetel, akkor nem fog védeni, de ezek elvétve fordulnak csak elő!

Mint pl. a viat során nagy nehezen kitalált példa
- a PE nélküli rendszerben lévő

- KÉT egyidőben üzemelő és testzárlatos eszközről

- amik PONT fordítva vannak bedugva/bekötve a fázis/nullára
- ÉS a delikvens PONT ezt a kettőt érinti meg egyszerre...
- miközben a Föld felé pedig szigetelt

Biztos előfordul ez is, de igen ritka eset, mondhatni: kurvanagy pech!

Az esetek 99,99%-a azonban sima egyszeres ... fázis-Föld közötti hiba.

Ami ellen tökéletesen VÉD a FI relé PE nélkül is.

És ez a FONTOS-LÉNYEGES !!! a gyanús földelésű vagyéppen földeletlen hálózatok esetén.

Előzmény: Mutual Friend (101888)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.15 -2 0 101889

- Számtalan olyan eset lehetséges ahol a FI nem old le mégis életveszélyben vagy, ha nincs kiépített védővezető és Te földelendő eszközt használsz, párat már korábban írtak is.

Tényleg érdekelnek hogy mik lehetnek ezek a teljesség igénye nélkül ...

Előzmény: C20NE (101875)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.15 -1 0 101888

Iskolai emlékeimben a FI kiegészítő védelmi eszköz.

Értem elfogadom inkább több védelem mint kevesebb de a FI mint védelmi eszköz,találmány sokkal nagyobb védelmet ad mint egy TN_C_S hálózat FI nélkül.

Dilemma hogy ha egy regi hálózatra akkor ne tegye fel az ember mert nincs ZS vagy PIROS mert 50-100 éves az épület?

Akkor már inkább legyen ott.

Előzmény: ötfelezős (101873)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.15 -2 0 101887

Ez egy szar kérdés volt !!!!!!!!! :) Ne fesd az ördögöt .... :)

Előzmény: tfe_tng (101868)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.15 -2 0 101886

Nem tom'  de azt lássuk be a fi vel sokkal komolyabb az életvédelem mint nélküle.

Én a TN-C hálózatot mint életvédelmi megoldást nem is mondanám életvédelemnek. Az semmi magyarul lófasz.

Ha testzárlatos lesz valaki akkor lemegy a kismegszakító de ha valami ok miatt ez nem jön össze akkor agyoncsapja az első érintőt ugy hogy a hálózat eszre sem veszi.

Anyáméknak rádőlt egy fa jópáréve a méretlen vezetékükre. TN-C de olyan hogy alig van földelt konnektoruk jellemzően földeletlen. Sterintem a földelt sincs bekötve mert drót sincs ott. Ujraa kellet gondolni gyorsan a villanyórát es került fel egy FI ugy magában, a lakáshálózathoz nem is lett hozzányulva es élik világukat ugy.

Előzmény: tfe_tng (101859)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101885

Issza a horvat sort, nem biztos :)

Előzmény: Törölt nick (101883)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101884

> Ezzel szemben te azt állítottad, hogy védvezető/földelés nélkül márpedig nem véd.

Akkor legyszi olvasd el megegyszer amit irtam es ertelmezd, mert baromira nem ezt irtam.

Előzmény: Törölt nick (101881)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101883

Az semmi, de pihent aggyal fog támadni.

Előzmény: kiggyo (101882)
kiggyo Creative Commons License 2019.08.14 -2 0 101882
Ne emlegessétek mert emlegetett szamár újra megjelenik :-)
Előzmény: Pillanatragasz (101877)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 0 0 101881

.. a vita arról szól, hogy

Azt írtam: a FI relé kiépített védővezető/földelés nélkül IS működik és véd adott esetekben.

Ezzel szemben te azt állítottad, hogy védvezető/földelés nélkül márpedig nem véd.

Előzmény: tfe_tng (101876)
Jahno Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101880
Az nem lehet mert ki van zárva.
Pillanatragasz Creative Commons License 2019.08.14 -2 0 101879

Tudja Elek hogy kell élni :D

Előzmény: tfe_tng (101878)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.14 0 0 101878

Mint kiderult nyaral es eppen sorozik, mert a bor elfogyott ;)

Pillanatragasz Creative Commons License 2019.08.14 -2 0 101877

Elek megunta hogy baszogassátok egyfolytában  :D

Előzmény: schlumberger (101870)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.14 0 0 101876

> Hát miről folyt a beszélgetés? :)

igen, ereztem hogy a FI-rol van szo, de mivel egy kontextus nelkuli, kiragadott mondatot ideztel, igy gondoltam rakerdezek. ezert csak nem kellene megkovezni.

> Csak látom én, hogy a mondat második fele már nem érdekelt. Abban van elrejtve az, hogy védővezető kell, mert miről szólt a 412.1-412.4 (ma a 411-414)?

De, erdekelt, olvastam, felteteleztem hogy az emlitett fejezetek az egyeb vedelmekrol (vedofoldeles?) szolnak, de bocs, nem ismerem fejbol a szabvanyt (sot, igazabol bevallom oszinten meg nem is olvastam soha, pontosan ezert iranyitottam feled a kerdest :)

> fentebb a FI-relé "alapvédelemként" azt jelenti, amit írtál, csak nem gondoltad át, hogy "önmagában", azaz védővezető nélkül

Vilagos, ha picit visszaolvasol akkor latod hogy pont azt irtam tobbszor, hogy kell a kombinalt vedelem, vedofold + FI (szerintem). Masok kardoskodnak itt amellett hogy a FI az boven eleg. 

C20NE Creative Commons License 2019.08.14 0 1 101875

Rendben, tegyük:

Idézet->"Az életvédelemhez sem kell a védőföld épp ez a szép a FI relében :-)"

- A védővezető minden olyan berendezéshez kell amely - az egyszerűség kedvéért - földelt dugvillával szereltek gyárilag.

- A kettős szigetelésű készülékeknél nem de ott az érintés lehetősége nem áll fent így a FI max a kádba dobott hajszárítótól véd.

- Számtalan olyan eset lehetséges ahol a FI nem old le mégis életveszélyben vagy, ha nincs kiépített védővezető és Te földelendő eszközt használsz, párat már korábban írtak is.

Tehát a mondatod így önmagában nem állja meg a helyét!

Előzmény: Törölt nick (101867)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.14 0 0 101874

Kigyűjtés csak a hibavédelemről szól.

ötfelezős Creative Commons License 2019.08.14 0 0 101873

Azt hiszem, ezt jelentősen félreolvastad. Mostani, megengedőbb szabvány? Nincs olyan. A valaha érvényes magyar szabvány és az utolsó magyar szabvány az az a szabvány, amelyik nem úgy magyar, hogy érvényes, nyugatról jött szabvány, hanem amit anno utoljára hazánkban a magyarul beszélő megbízottak kidolgoztak. Ami érvényes, az az érvényes:

Az ilyen eszközök alkalmazása nem fogadható el alapvédelmi módként és azok nem teszik szükségtelenné a 412.1. – 412.4. szakaszok valamelyik védelmi módjának az alkalmazását

"Itt a FI relererol van szo ? Hogy onmagaban nem fogadhato el alapvedelmi eszkoznek ?"

Hát miről folyt a beszélgetés? :) Csak látom én, hogy a mondat második fele már nem érdekelt. Abban van elrejtve az, hogy védővezető kell, mert miről szólt a 412.1-412.4 (ma a 411-414)?

- a táplálás önműködő lekapcsolása (TN, TT és IT)

- kettős szigetelés

- törpefeszültség

- villamos elválasztás

De alighanem más is abbahagyta az olvasást az "és" előtt, mert a jelenleg Magyarországon érvényes, külföldi eredetű magyar szabvány már nem alapvédelmet ír, hanem a védelem egyedüli módját.

Szóval még egyszer:

fentebb a FI-relé "alapvédelemként" azt jelenti, amit írtál, csak nem gondoltad át, hogy "önmagában", azaz védővezető nélkül

valaha érvényes magyar szabvány: MSZ 172, 1950-től 2003-ig

utolsó magyar szabvány: MSZ 172, 1986-től 2003-ig

érvényes, nyugatról jött szabvány: MSZ HD 60364-4-41:2007-től (előtte meg az MSZ 2364-410 1999-2009-ig)

Előzmény: tfe_tng (101869)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.08.14 -1 2 101872

Ja, egyébként hiányzik valakinek a szakmainak tűnő ömlengése?

Sokkal kellemesebb lett a topic.

Előzmény: sylvanus67 (101871)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101871

Nincs net(je) Horvátországban?

Előzmény: schlumberger (101870)
schlumberger Creative Commons License 2019.08.14 -1 1 101870

Apropo, hova tunt Elek ?

A pálinkás topikban láttam legutóbb:

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152120538&t=9197989

73

Előzmény: tfe_tng (101868)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101869

Az ilyen eszközök alkalmazása nem fogadható el alapvédelmi módként és azok nem teszik

> szükségtelenné a 412.1. – 412.4. szakaszok valamelyik védelmi módjának az alkalmazását.

Itt a FI relererol van szo ? Hogy onmagaban nem fogadhato el alapvedelmi eszkoznek ?

Egyebkent koszi a tisztazast, de nekem leginkabb az latszik hogy a mostani (megengedobb) szabvany is csak ideiglenesen, bizonyos helyisegek eseten engedi meg a vedovezeto hianyat. Ingatlan vasarlasa pedig pont az a szituacio, ahol nehezen indokolhato, ha egy ilyen hianyossagot nem potolnak (szerintem)

Előzmény: ötfelezős (101863)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.14 -1 1 101868

Aaaaa, teljesen felesleges, kb mint Eleknek elmagyarazni a routert. Ugyis mindent jobban tud, csak melle meg agressziv is. 

Apropo, hova tunt Elek ?

Előzmény: kosztoglotov (101865)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101867

Miért kéne... gondold át.

Előzmény: C20NE (101866)
C20NE Creative Commons License 2019.08.14 0 0 101866

Gondold át!

Előzmény: Törölt nick (101864)
kosztoglotov Creative Commons License 2019.08.14 0 1 101865

Ez nem igaz.

Pl. ha van egy testzárlatos hűtőgéped, és villanyrezsód, akkor aszerint hogy van a villásdugód bedugva, az egyik készülék lehet a fázissal, a másik a nullával egy potenciálon. Ha egyszerre érinted mindkettőt, rajtad fog záródni az áramkör, és a FI relé semmit nem fog tenni az érdekedben. A védőföldelés viszont megvéd ilyenkor is.

Előzmény: Törölt nick (101864)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101864

Az életvédelemhez sem kell a védőföld épp ez a szép a FI relében :-)

(...  tényleg megkéne egyszer értened a FI relé működési elvét a jelek szerint)

Előzmény: tfe_tng (101859)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.14 0 0 101863

Majd otfelezos leirja neked

:) Igazán rendes vagy, hogy azt hiszed. :)

A baj ezzel az, hogy kétféle nézőpont érvényesíthető.

Az egyik az, hogy az immár több, mint 20 éve érvényes, nyugatról jött szabványokban le van írva, hogy hát igen, védővezető az bizony kell. 98-ban így írták:

Az ilyen eszközök alkalmazása nem fogadható el alapvédelmi módként és azok nem teszik
szükségtelenné a 412.1. – 412.4. szakaszok valamelyik védelmi módjának az alkalmazását.

2007 óta a szakaszok számozása változott meg.

Valamint a valaha érvényes magyar szabványokban is le volt írva, mondjuk ott nem volt semmi lacafaca.

A másik meg az utolsó magyar szabványban így volt leírva:

A korábban épült olyan lakásokban, amelyekben nincs kiépítve védővezető, átmenetileg (villamos berendezéseik felújításáig) a szigetelőpadlós helyiségekben lévő fogyasztóberendezések érintésvédelmére megengedhető 30 mA-es vagy ennél érzékenyebb áram-védőkapcsoló beépítése a tápláló vezetékrendszerbe, a védővezető kiépítése nélkül is.
Megjegyzés: Az áram-védőkapcsoló védővezető kiépítése nélküli alkalmazása nem egyenértékű a védővezetős érintésvédelmi módokkal. De a régi, érintésvédelem nélküli lakásokban az áramütés elleni biztonságot fokozza, és a szabványos érintésvédelmi módok létesítése első részletének (lépcsőjének) tekinthető.

Így aztán a helyzet nagyjából olyan, hogy kétvezetős rendszerre felrakható a 10-30 mA-es, de attól nem lehet azt kijelenteni, hogy ez jó (konyhában és fürdőszobában meg ugye pláne). Hogy a valóságban, ha olyan helyzet áll elő, hogy valakit életveszélyes áramütés érne, akkor a FI-relé ennek időtartamát a veszélyesnek tekintett idő alá korlátozza, az kétségtelenül egy bónusz. Mondjuk erre én azt szoktam írni, hogy ez úgy működik, hogy statisztikai alapon, átlag egészséges felnőtt, átlag száraz körülmények között. Mosás közben ciki, létrán állva megijed és hanyattveti magát, fejét beüti a bútor élébe, stb.

Bíróságon lehetne arra hivatkozni, hogy: de kérem, Franciaországban már 50 éve is elfogadták a védővezető nélküli alkalmazást; mire a bíró azt fogja mondani, hogy: de az EU megalakulása óta Franciaország is az IEC szabványokat alkalmazza.

Előzmény: tfe_tng (101851)
cosomega Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101862

Láttál már 4 pólusú csatlakozót gépen?

Azokra nem tehető FI-relé?

Előzmény: Mutual Friend (101856)
C20NE Creative Commons License 2019.08.14 0 0 101861

Mivel a PEN szétválasztásánál a védővezető nulla potenciálon van és nem folyik rajta áram a készüléknél is nulla potenciálon van, a PEN szétválasztási pontján lévő nulla potenciálján. Mivel a nullán folyik áram a készüléknél a nulla potenciálja megemelkedik a védővezetőhöz képest a vezeték ellenállása és az áram ismeretében számolható módon.

Tehát jó közelítéssel az a fémház a nulla potenciálján van.

Előzmény: Mutual Friend (101855)
C20NE Creative Commons License 2019.08.14 0 0 101860

Ezt átgondolnám!

tfe_tng Creative Commons License 2019.08.14 -1 0 101859

A Fi működéséhez nem kell védőföld

Hol irtam hogy kellene a FI mukodesehez ? Az eletvedelemhez kell a fold + FI.

Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 101858

Meghallgatlak ...

Előzmény: cosomega (101857)
cosomega Creative Commons License 2019.08.13 -2 0 101857

Nagyon-nagyot tévedsz.

Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 101856

A Fi működéséhez nem kell védőföld.  A TN-C hálózatkialakításnak nem része a FI , valójában tilos is. Valójában azért jött a világra, mert a védőföldek bizonytalanok, a karbantartás a hitvány kialakítás miatt. Kellett egy eszköz ami tud detektálni hibaáramot.

Igazából a TN-C-ben semmiféle komoly védelem nincs. 

Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 101855

a történetesen a számítógép, hűtő, mosó-, mosogatógép, fémháza nem védőföldön van hanem nullán, 

Ilyen nem lehet mert ha van FI relé akkor ennek el kell válnia egymástól. Ha nem válik el akkor első érintéskor - megfogod a nullát mezítláb - és van működő fogyasztó a hálózatban megy le a FI a pi... ba. :)

A FI csak akkor nem megy le ha jobb kézzel a kéket bal kézzel megy a feketét fogod meg szigetelt papucsban egyszerre.

Előzmény: Törölt nick (101842)
Scarelin Creative Commons License 2019.08.13 0 2 101854

Jó napot Urak! Laikusként érdeklődni szeretnék a hozzáértő jelenlévőktől, hátha.

Egy 1x16A-es mérővel rendelkezem egy 1960-ban épült budapesti társasházban és 3x16A-re (vagy más elosztásban, de ez gondolom mindegy is a témát tekintve) szeretnék bővíteni, illetve H-tarifás mérőórát kérvényezni az "A" mellé (engedélyezett H-s légkondicionáláshoz télre), azonban ezekhez már ha jól tudom szabványosított dobozba kellene helyezni az órákat, milyen megoldások lehetségesek, ha a társasház erre kijelölt közös szekrényében egy sem fér el ilyen dobozból 300x450mm/db ha jól-tudom, mentesülhetek a szabványosítás alól? A ház közösképviselete nem engedélyezi hogy ki legyen vésve a szekrényen kívülre értelem szerűen egy óra a közlekedőfolyosóra, esetleg a lakáson belülre lehetséges-e az órák elhelyezése ilyen esetben milyen engedély szükséges az ELMŰ-től illetve ehhez mire lenne szükség? Mik az erre vonatkozó szabályok és milyen lehetőségeim vannak, csatoltam képet a jelenlegi helyzetről, láthatóan egy 600x450mm-es hensel doboz nem férhet már el ott. Ha jól tudom, a H-tarifás óra is csak egy sima órát jelent, csak független bevezetéssel megszakítás nélkül a mért oldalon a hőszivattyús eszközig. (semmi további/nagyobb óra vagy kapcsoló nem kell hozzá?)

Tudom persze, hogy regisztrált villanyszerelő kell hozzá mielőtt valaki leteremtene. Csak informálódni szeretnék előre, nehogy megvezessenek drágán. :)

Köszönöm a segítségeteket előre is!

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.13 -2 0 101853

Jól mondod  ... ne írj már 7.-es fizikának ellentmondó faszságokat.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 101852

Erre probaltam utalni amikor a testzarlatos keszulek es a nullazott felulet erinteset irtam. (jobb kezzel kenyerpirito bal kezzel radiator)

Baszki... 

A KÉT NULLA azonos potenciálon lesz az  általad írt esetben, mert FÉMESEN össze van kötve a kibaszott NULLa vezetővel!!!! a kettő.

Azaz a radiátor ÍGY ahogy írod> NEM TUD RÁZNI, mert NINCS!!!!! potenciál különbsége a kenyérpirítóhoz képest.

tfe_tng Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 101851

> Egyébként pedig ilyen nullához zárlatos esetben illik a (jól méretezett) túláramvédelemnek eleve leoldani az áramkört!

Ja, tenyleg. Es ebben az esetben csak a nevleges aram (mondjuk 16A) masfelszerese-duplaja fog jopar masodpercig atfolyni az emberen. A kismegszakito nem eletvedelmi eszkoz. 

> Avagy Fi relés hálózatban, ha nincs védöföld vagy PE kiépítve csak a FáZIS-NULLA közé nyúlva lehet áramütést kapni.

Igen. Pontosan errol van szo. Erre probaltam utalni amikor a testzarlatos keszulek es a nullazott felulet erinteset irtam. (jobb kezzel kenyerpirito bal kezzel radiator)

> Egyéb esetekben a FI relé működni fog.

Ha a legelso mondatot elolvastad volna, akkor tudnad hogy en pontosan azokrol az esetekrol beszeltem, amik nem esnek az altalad "egyeb" kategoriaba soroltakba.

De megegyszer elmondom, lassabban. A vedofold kell. FI nem potolja, kiegesziti azt. Majd otfelezos leirja neked - ha lesz kedve - hogy miert, mert sokkal jobban ert hozza mint en, de kell. Faszsagokat ne irjunk mar nyilvanos forumon, leszelszives. 

Előzmény: Törölt nick (101849)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 101850

Hát a száraz gumi papucsban bizony nem szoktak az emberek áramütést kapni a Föld felé... mert nem folyik hozzá elég áram.

Előzmény: tfe_tng (101845)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.13 -1 1 101849

Aki azt álltja hogy: két NULLA között lehet áramütést szenvedni, ha ez egyikhe zárlatos-szivárog a fázis...

Az mesélje már el, hogy hogyan is?!
Mert a két nulla fémesen van összekötve azaz >> AZONOS potenciálon van >> nem rázhat semmi közéjük nyúlva.

Ott csak max minimális feszültség különbség lehet >> Amper x Hurokellenállás azaz nem okozhat áramütést, max csíp egy picit.

---

Egyébként pedig ilyen nullához zárlatos esetben illik a (jól méretezett) túláramvédelemnek eleve leoldani az áramkört!

De ha mégsem akkor meg  afenti érvéynes >> a két cucc nullája között nem lehet érdemi feszültség különbség!

Akkor sem, ha az egyik fáziszárlatos-szivárog éppen.

Az ilyen cucc csak a FÖLD-höz képest ráz, ha a nullához ér a delokvens.

De ekkor a FI relé védi meg.

Avagy Fi relés hálózatban, ha nincs védöföld vagy PE kiépítve csak a FáZIS-NULLA közé nyúlva lehet áramütést kapni.

Egyéb esetekben a FI relé működni fog.

tfe_tng Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 101848

Biztos nem kapcsolt be valamelyik szomszed egy nagyflexet ? :)

Előzmény: bingai (101846)
Hans70 Creative Commons License 2019.08.13 0 1 101847

Én felhívnám a szolgáltatót és elmondanám nekik a jelenséget. Lehet az ő szekrényükben is a lazulás. Kijönnek és megnézik

Előzmény: bingai (101846)
bingai Creative Commons License 2019.08.13 0 0 101846

Biztos, hogy egy fázison vannak. A zizegést csak egyszer lehetett hallani, de az elhalványodás 2-3-szor volt. Mit lehet még csinálni? hívjak másik villanyszerelőt? Vagy bontassuk ki a vezetékeket a falból? :-)

Előzmény: Törölt nick (101844)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.13 0 2 101845

> A gyakorlati különbség csak az, hogy [...]

Vagy a szivén keresztul vezet az alacsonyabb ellenallasu ut a nullaba es meghal. Ezt az esetet mintha kifelejtetted volna. 

Egyebkent szerinted a gumi / muanyag papucs ellenallasa vajon tobb mint 15 kOhm vagy nem ? Vagy akar a keramia jarolap, esetleg a laminalt padlo ellenallasa vajon mennyi ?

Komolyan, ezen kell vitatkozni basszus ? 

Kell a vedofold es kesz. Ha van FI, ha nincs. Azt ajanlani masoknak hogy hagyja a francba a vedofoldet, mert a FI ugyis minden esetben megvedi minimum felelotlenseg, de szelsoseges esetben akar buntetojogi kategoria is lehet. 60 eves villanyszerelest ki kell tepni a falbol es komplett felujitani, mert minden mas iszonyat nagy felelotlenseg. (konkretan leszarom hogy oregapamek is megvoltak vedofold nelkul, viszonylag kevesebb hajszaritojuk meg szamitogepuk volt)

De nyugodtan oszd az eszt tovabb a temaban, majd az erto olvasok majd eldontik hogy vajon melyik a jobb ut. 

Reszemrol vegeztem a temaval. 

Előzmény: Törölt nick (101839)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.13 0 0 101844

Valszeg ők 1 fázison vannak. Többen is lehetnek lámpahunyósok, csak éppen házaséletet éltek abban a pillanatban és nem vették észre.

Előzmény: bingai (101843)
bingai Creative Commons License 2019.08.13 0 0 101843

Sziasztok!

Egy társasházban lakom, ahol két (egymás feletti) lakó többször is jelezte, hogy a lakásában ritkán pár pillanatra elhalványodik a világítás egy része illetve volt olyan is, amikor furcsa zizegést hallottak a főkapcsoló szekrény felől. Amikor ilyen zizegés volt, akkor kijött egy villanyszerelő, benézett a szekrénybe illetve megnézte, hogy volt-e égés (nem volt),vagy laza kötés benne (nem volt).

Azóta újra előfordult, hogy pár pillanatra elhalványodott a világítás. Szerintetek mit érdemes még megnézetni? Azért gyanakodom,  hogy valami központi probléma lehet, mert két lakásban is előfordult már az eset.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.13 0 0 101842

Ezt írta szó szerint:

Ez nem feltetlenul igaz. Femhazas, elvileg foldelt (gyakorlatilag akar nullara kotott - ez volt regen a szokas) eszkozoknel siman lehet hogy az a hibaaram amit a vedofoldon keresztul kellene levezetni a nullan keresztul megy, a FI pedig vigan atengedi. 

Eleve soha senkit nem üthetne meg az áram, merthiszen nem kerülhet a kezébe feszültség alatt álló vezeték/alkatrészde ennek ellenére azért csak megtörténik.

Ha történetesen a számítógép, hűtő, mosó-, mosogatógép, fémháza nem védőföldön van hanem nullán, esetleg még a radiátorok vagy a lemezkád is úgy van eph-ba kötve hogy az a nullában végződik, akkor ezeket megfogva úgy érhet áramütés hogy a fi relé nem tud leoldani, hiszen ugyanannyi áram folyik a nullán mint a fázison, sőt még veszélyesebb, mert alacsonyabb az ellenállás mint amikor papucsban állsz a parkettán.

Elég ha a számítógépházra támaszkodva, fagyasztóládára hasalva, próbál bedugni egy sérült hosszabbítót a delikvens és zsákban viszik el, a fi nem tudja megvédeni.

Előzmény: Mutual Friend (101841)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 101841

Ez a lényege az egész cuccnak, hogy szervesen ne kelljen hozzá védőföld.

Előzmény: Törölt nick (101839)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.13 -1 0 101840

Ez nem feltetlenul igaz. Femhazas, elvileg foldelt (gyakorlatilag akar nullara kotott - ez volt regen a szokas) eszkozoknel siman lehet hogy az a hibaaram amit a vedofoldon keresztul kellene levezetni a nullan keresztul megy, a FI pedig vigan atengedi.

Csak akkor nem fog működni ha ha a mutató és a nagy ujjaddal formálsz egy Viktóriát és bedugod a fali csatlakozó ajzatba. Minden más esetben ha a fázist vagy a nullát megfogod és elérsz legalább 15 mA hibaáramot akkor meg fog szólalni.

Előzmény: tfe_tng (101831)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 -2 0 101839

ugye normal esetben a testzarlat kialakulasanak a pillanataban azonnal leold, ha van nedves padlo, ha nincs.

HA nincs PE vezeték, akkor pedig csak az érintés pillanatában fog leoldani, amennyiben elég jó a vezetés a FÖLD felé (<15 kOhm).
Ha nem elég jó akkor meg nem ráz meg ott a vellany :-)
Vagy épp csak egy kicsit csíp-bizsereg-üt ...

Azaz a FI relé bizony ÉLETET fog VÉDENi AMIKOR KELL! a földelés nélküli rendszerben is.

És innen indultunk, csak nem hitted el, hogy: "a Fi relé életvédelmi funkciója ilyenkor IS működik" 

----

A gyakorlati különbség csak az, hogy

- a PE vezeték esetén nem marad rejtve a hiba az érintésig és így megússza a delikvens az érintéskori rúgást

- a PE vezeték hiányában pedig csak az érintéskor derül ki és egy rúgás árán a hiba

Előzmény: tfe_tng (101837)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 101838

De nem kell hozza tul nagy esz hogy elkepzelj egy olyan szituaciot amikor nem a fold fele zarodik az aram es veszelyes lehet.

(mint pl az emlitett testzarlatos keszulek az egyik kezzel es egy masik nullpotencialu fem felulet egyszerre erintese)

Elméseled miként lesz ebből áramfolyás és áramütés... mert a két nulla az ugyebár ugyanaz a potenciál ekkor alapban.

Előzmény: tfe_tng (101837)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.12 -1 1 101837

> Kéne érteni a FI relé működést... (láthatóan nem érted jól).

Erre azert ne vegyel merget.

> Mert BIZONY!!!! működni fog az ÉLETVÉDELMI funkció mindig. 

Abban az esetben ha valoban a fold fele tavozik az aram. De nem kell hozza tul nagy esz hogy elkepzelj egy olyan szituaciot amikor nem a fold fele zarodik az aram es veszelyes lehet. (mint pl az emlitett testzarlatos keszulek az egyik kezzel es egy masik nullpotencialu fem felulet egyszerre erintese)

Az van hogy a szabvanyokat sok evtized alatt, szelsoseges esetek tapasztalatabol, verrel irtak. Lehet szellel szemben pisalni csak nem biztos hogy erdemes.

> Sőt akkor is leold a FI relé, ha az általad írt esetben, ha csak a fémház "földelödik le" valahol, mondjuk a nedves padlón át.

Ebben tokeletesen igazad van, de ugye normal esetben a testzarlat kialakulasanak a pillanataban azonnal leold, ha van nedves padlo, ha nincs. Pontosan ez a mukodesenek a(z egyik) lenyege amit ugye en nem ertek. 

Ujfent eljutottunk a FI rele kerdeskorhoz. 

Előzmény: Törölt nick (101836)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 -1 1 101836

Ez nem feltetlenul igaz.

Femhazas, elvileg foldelt (gyakorlatilag akar nullara kotott - ez volt regen a szokas) eszkozoknel siman lehet hogy az a hibaaram amit a vedofoldon keresztul kellene levezetni a nullan keresztul megy, a FI pedig vigan atengedi. 

Kéne érteni a FI relé működést... (láthatóan nem érted jól).

Mert BIZONY!!!! működni fog az ÉLETVÉDELMI funkció mindig. 
HA nem tér vissza a fázison útnak indult ÖSSZES áram a FI relén át a nullán.

pl.

Mert hozzányúltál az áramkörhöz és ezért rajtad keresztül szökik a FÖLD felé az áram.
Sőt akkor is leold a FI relé, ha az általad írt esetben, ha csak a fémház "földelödik le" valahol, mondjuk a nedves padlón át.

Előzmény: tfe_tng (101831)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101835

Köszönöm az észrevételt, ezt is megfontoljuk. Nagy igazság van a hozzászólásodban, csak nem tudom, hogy ilyen állapotban el lehet-e adni.

Előzmény: Pillanatragasz (101833)
Tharkus Creative Commons License 2019.08.12 -4 0 101834

igen, erre a megoldásra számítok én is (természetesen dupla keretben lévő egyik kapcsoló, szóval még ott is lehet fingfűrészelni a milliméterekkel)

Előzmény: Törölt nick (101829)
Pillanatragasz Creative Commons License 2019.08.12 -1 1 101833

Ha el akarod adni a házat ne újítsd fel a villamosságot, Lehet az új tulajnak mások a szokásai sőt biztos, neki máshova kellenének a kapcsolók konnektorok,  lehet inkább ledeket épít be a mennyezetbe vagy infrapanelt melegítésnek, esetleg az ablak redőnyöket is motorizálja ,netán a kávéfőzőt is a telefonjával szeretné  kapcsolgatni. SZÓVAL  nem fogja értékelni semennyire hogy jó a villamosság mert át fogja úgyis kábelezni az egészet.

Előzmény: NagyJ70 (101832)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101832

Köszönöm szépen, nagyon nagy vonalakban kezd halvány fogalmam lenni a villanyszerelésről. :-)

A többit -ha úgy döntünk- majd megcsinálja a villanyszerelő.

Előzmény: tfe_tng (101830)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.12 0 1 101831

Nos ... a Fi relé életvédelmi funkciója ilyenkor IS működik.

A többi meg csak riogató találgatás.

Igen, a kuporfixes vagy csak siman osszetekert 30-40-50 eves alu kotesek, amikor tulmelegszenek es leeg a haz, az riogatas. Nem is tortent ilyen még soha. 

Ne bagatelizald a kerdest, plane ne laikusnak, mert esetleg abban a tevhitben elhet, hogy az asszony 2500W-os hajszaritoja faszan mukodik majd az 50 eves, 1,5-es alu vezeteken, mikozben a hazban levo 1db aramkoron megy a mosogep meg a szarito. Nem fog. 

Előzmény: Törölt nick (101821)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101830

Nalam lepesallo gegecsoben van minden a padlason. 

Előzmény: NagyJ70 (101827)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101829

Ez kell neked, de a lámpához fixen oda kell vezetni a fázist, nullát, ami valószínűleg annyiból fog állni, hogy a mostani kapcsoló mögött fixen összekötöd a drótokat, a kapcsolót meg kihajítod.

Előzmény: Tharkus (101828)
Tharkus Creative Commons License 2019.08.12 -4 0 101828

ezt még meggondolom, de igazad lehet. a sonoffot én is megtaláltam, de az első körben az ágyúval verébre cuccnak néz ki.

találtam egy ilyet is a conradban, látszólag pont ez kell.

Előzmény: Törölt nick (101811)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 1 101827

Köszönöm, most már értem miről beszélt a telefonba. Ezek szerint a nagyobb számú a sérülékenyebb, ezért nem teheti a padlásra.

Előzmény: Törölt nick (101826)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101826
Előzmény: NagyJ70 (101825)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 1 101825

Én eddig csak úgy találkoztam az árammal, hogy felkapcsoltam a villanyt. :-)

Közben beszéltem egy ismerős ismerősével /villanyszerelő/ telefonon, aki azt mondta, hogy valami mű3 cső nem jó, de mű2 vagy 1 már igen. A 3-ast csak falba lehet tenni, mert annak vékonyabb a fala.

Ha minden igaz hétvégén megnézi és mond valami okosat, meg valószínűleg egy nagy számot.

Előzmény: Törölt nick (101824)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101824

Szabad... miért ne szabadna?!

Előzmény: NagyJ70 (101823)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101823

Igen, laikusként én is azt látom, hogy elég vékonyak a csövek /szemre kb.1 cm átmérőjű lehet/.

A padláson történő szerelést az első kommentemben én is kérdeztem, főleg a kevesebb vésés-javítás miatt, csak nem tudom szadad-e így szerelni.

Előzmény: Hans70 (101822)
Hans70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101822

Nekem az a tapasztalatom,hogy a régi házakba jól átjárható a csövezés, de max 2 áramkörre elegendő. A nagy fogyasztóknak (mosógép mosogatógép stb..) lehetne a padláson az elosztóból csillagpontosan húzni kábeleket.

Előzmény: NagyJ70 (101819)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 101821

Nos ... a Fi relé életvédelmi funkciója ilyenkor IS működik.

A többi meg csak riogató találgatás.
Szinte biztos, hogy csövezett-dobozolt a szerelés és ezért >> nem igazán kell fúrni-faragni-vésni.

Előzmény: tfe_tng (101818)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 -1 1 101820

Rézből vékonyabb kell az azonos áramhoz....

Előzmény: NagyJ70 (101819)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101819

Mindenképpen látni kell villanyszerelőnek.

Nem vagyok benne biztos, hogy bele lehet húzni még egy vezetéket, pláne úgy, hogy a mostaniak sem egyformák. Ráadásul amit láttam mind alumínium vezeték, és ahogy olvasom most már szinte csak rézzel dolgoznak.

Előzmény: Törölt nick (101809)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.12 0 1 101818

1. Hat, erosen ketlem hogy ez ilyen egyszeru lenne. Ilyen regi, toldott-foltozott szereleseknel szokott az lenni hogy a FI fel orankent lecsapkod es ember legyen a talpan aki megtalalja a hibat. 

2. 60-as evek beli haz, szinte tuti hogy alu vezetekekkel, *ha* egyatalan hasznaltak csoveket. Kotesekrol ne is beszeljunk, rengeteg a pelda innen a forumrol is hogy milyen meglepeteseket rejtenek az ilyen regi hazak. Ilyen esetben szerintem az egyetlen megnyugtato dolog ha kitepkeded a meglevo kabeleket es nullarol ujrakabelezed. Ott pedig nem tizezresekben szamolnak. 

A masik hogy - legjobb tudomasom szerint - a FI rele nem helyettesiti a rendes foldelest, vagyis sehogy se lesz szabvanyos az a megoldas amikor csak FI-t tesznek fel a foldeles kiepitese nelkul. 

Mind1, a kerdezo majd eldonti mit szeretne, valoszinuleg az egyetlen szabvanyos, jo megoldas a komplett ujrakabelezes. 

Előzmény: Törölt nick (101804)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101817

Értő olvasás... mert KÉT KÜLÖN dolog ám 

- a "szigetüzem" 

és

- a "hálózatba nem táplál"

1.

Szigetüzem

NINCS kapcsolatban a közcélú hálózattal !!!!!

Nem tud rátáplálni hiba esetén sem és a villámcsapás sem jut ki.

Ezért nem tud bajt okozni sem a közcélú hálózatban.
A fentiek miatt elég csak bejelenteni.

2.

Hálózatba nem táplál

Kapcsolatban van a közcélú hálózattal.

DE NEM küld kifelé áramot a közcélú hálózatba csak házon belülre.
Ezért bajt tud okozni és a villamcsapás is kijut.
A fentiek miatt ugynúgy kell engedély és terv, mint a kitáplálós esetén is.
Mivel csak a küld/nemküld kifelé is áramot a különbség közöttük de a közcélű kapcsolat ettől még fennáll.

Előzmény: ötfelezős (101816)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 101816

Ugyanakkor az elosztói szabályzatban más olvasható. Például az ELMŰ-ében a 68. oldalon:

Előzmény: Törölt nick (101800)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101815

Hát a lámpáig van... hisz az egyik végéről kapcsolható ugyebár.

Előzmény: Törölt nick (101813)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101814
Előzmény: Tharkus (101810)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101813

Ha van arra egyáltalán drótja, de a leírtakból az jön le, hogy pont az hibádzik.

Előzmény: Törölt nick (101811)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101812
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101811

Egy mozgásérzékelő a lámpa mellé egyszerűbb... és kényelmesebb, sehol nem kell kapcsolni :-)

Tharkus Creative Commons License 2019.08.12 -4 0 101810

sziasztok!

tudtok ajánlani vezeték nélküli váltókapcsolót? az előszobánkban csak a bejárat felőli oldalon van lámpakapcsoló, kéne a túlsó végébe is (villanyász elnézte a tervet, de már mindegy) egy váltó neki. nem kell a wifi, meg hogy telefonról varázsoljak, kell viszont rendes kapcsoló, hogy telefon nélkül is működjön :)

egy ilyet találtam, talán ezt keresem, de itt nincs.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 101809

Nem a vezeték a drága... hanem a fúrás-faragás-vésés.

Nálad a csövezés nagy része megvan (és marad is vélhetően) így csak újra kell vezetékezni, ami jóval kevesebb meló, mint a semmiből kiépítés.

Előzmény: NagyJ70 (101808)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101808

Az én szempontomból ez jobban hangzik, de szerintem szükség lenne minden vezeték cseréjére.

Levettem egy pár konnektor és kapcsoló tetejét, találtam több féle vezetéket, más-más vastagságúakat, olyan is volt, amihez hasonlót kaputelefonnál láttam régebben. A ház a 60-as években épült, egyébként nincs rossz állapotban, de a villany-, víz- és a fűtési rendszer erősen felújításra szorul.

Úgy gondolom, hogy ha belevágunk, mindenképpen legyen megcsinálva rendesen, szakember által. Valószínűleg kérünk árajánlatokat, ahogy az előző kommentelő javasolta és meglátjuk, hogy belevágunk-e.

Köszönöm szépen a segítséget.

Előzmény: Törölt nick (101804)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101807

Húúú, ez a "nagyon gyenge becslés" elszomorít.

Előzmény: tfe_tng (101803)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 101806
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 101805

Csak a vezeték költségről és a munkadíjról volt szó... erre még az egy milla sok ... egy tipikusan kevés végpontos régi háznál.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 101804

Túlárazod szerintem... erősen.

Két feladat van.

1.

A főelosztó kialakítása és földelő szonda telepítése+bekötése.
Ez anyagban nem vészes (doboz néhány eFt, a Fi relé 5-10 eFt, a földelő szonda se egy drágaság 5-10 eFt és a pár méter vezeték sem, plusz egy/néhány kismegszakító.
Munkadíj erre a részre max fél nap >> 20-30 eFt
Szumma 50-70 eFt körül és ezzel az ALAP feltétel kész.

2.

A hiányzó zöldsárga vezetékek kiépítése....
Jobb esetben mindenhová behúzható pluszban, nem kell fúrni-faragni-újravezetékezni.
Ez esetben néhányezer Ft-ra saccolható egy konnektor vagy lámpa anyag+munkadíja.

(a meglévő "földelő hely"-es szerelvények maradhatnak, csak kell a plusz vezeték hozzájuk)

--------------

Azonban HA!!!! az 1. pont elkészül, akkor már a földeletlen cuccok esetén IS VÉD a FI relé :-)
Azaz a fázis-föld közé kerülő/nyúló ember esetén lekapcsol .... működik az ÉLETVÉDELMI funkció.

Ezért célszerű legalább az 1. pontot teljesíteni és a FI relét berakni.

Előzmény: NagyJ70 (101802)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 101803

Szerintem kerj par arajanlatot, igy messzirol nehez megmondani hogy mennyibe lenne. Ha a teljes rendszert ujra kell kabelezni akkor szerintem egy nagyon gyenge also becsles az az 1M. 

Előzmény: NagyJ70 (101802)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101802

Így már tisztul a dolog! A házban biztosan nincs földelés, minden konnektorban csak két vezeték van. De ahogy írtad, együtt van a nullával és majd a villanyszerelő szondával, fi relével ki tudja építeni a teljes lakásra.

Tudom, hogy nem egyszerű megmondani, de gondolom nem tévedek sokat, ha a villanyszerelés munka- és anyagköltségét /kapcsolók, konnektorok, lámpák, kismegszakítók kivételével/ kb. egymillió körülire becsülöm?

Egyébként jelenleg le is van kapcsolva az óra alatt mindhárom kismegszakító, tehát a házban csak az óraszekrényben van áram.

A válaszodat neked is köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (101801)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101801

Kizárt, hogy ne legyen földelés!!!! valamit benézel...

HA netán mégsincs, akkor SÜRGŐSEN pótoltasd egy villanyszerelővel!

(mert a tulajdonso felel ezért, ha netán egy arra kóborló hajléktalant-betörőt csap agyon a villany akkor is)

A szolgáltatótól (szinte) BIZTOSAN jön a FÖLDELÉS mégpedig a NULLA vezetővel közösen.
Ezt a bekötéskor meg kellett (volna?!) támasztani egy helyi földeléssel is anno.

----

Bővebben... mivel alighanem ez van nálad is.
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152073041&t=9007165

Ez a munka pedig villanyszerelői feladat, azaz
- a főelosztó hely kialakítása

- a TN-C >> TN-S rendszer kialakítása
- a FI relé (ÁVK=ÁramVédőKapcsoló) felrakása
ÉS

- a PE (zöldsárga) vezetékrendszer ellenőrzése-kialakítása 

Ennyi a minimum amit eladás előtt meg kéne csinálni, ha nem akarsz gondot >> utólagos szavatossági igényt.
VAGY
A vevővel közölni KELL és szerződésbe si BELEÍRNI, hogy: "a villamos hálózat nem szabványos, felújításra szorul".

Mivel (ha igaz az állításod) jelenleg alighanem életveszélyes célszerű lekapcsolni és kitáblázni, hogy: "Bekapcsolni tilos!".
Valamint lekötni a mérő óra után az egész házat a hálózatról.

---------

A fenti a valószínű eset, de lehet egyedi mgoldás is.
HOZZÁÉRTŐ villanyos szakival vizsgáltasd meg (Érintésvédelmi felülvizsgáló pl.) és kérd írásba az erdményt.
Az alapvető vizsgálat+vélemény 15-30 eFt szokott lenni.

Előzmény: NagyJ70 (101795)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101800

Az illetékes áramszolgálatatónak...  pl. az ELMŰ ezt írja erről.

HMKE-nek minősül

az a villamosenergia-termelő berendezés, amely kisfeszültségű hálózatra csatlakozik,

valamint a csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t.

HMKE létesítése engedélyköteles (de nem termelői engedélyhez kötött) tevékenység
minden olyan esetben, amikor a kiserőmű hálózatra csatlakozik és a hálózattal párhuzamos üzemben működik/működhet.

Abban az esetben, ha a HMKE nem csatlakozik a közcélú hálózatra, akkor a létesítést csak bejelenteni szükséges.

Előzmény: boldog Bulldog (101794)
cucu Creative Commons License 2019.08.12 -1 0 101799

A sípolás mechanikai rezgésből adódik. Többnyire trafókból, tekercsekből jön. De maga az alaplap is képes erre, ha minden "összejön".

Én már csináltam azt, -még 30 évvel ezelőtt- hogy kivettem a ciripelő trafót, beletettem egy gyufásdobozba, (akkora volt a mérete, hogy egy családi gyufadobozba belefért) persze a kivezetéseket átdugtam a doboz alján, majd az egészet kiöntöttem epokitt-al. Így szünt meg a ciripelés, és persze azóta is működne az a TV, ha az idő túl nem lépett volna rajta...

Előzmény: Latya (K.L.) (101792)
kiggyo Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101798
Amennyiben van élő villamosenergia szerződésed akkor a szolgáltatónak. Benne van a a szerződésben.
Előzmény: boldog Bulldog (101794)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101797

Köszönöm a választ. A ház most nem lakott, ilyen szempontból nincs probléma a biztonsággal. Egyenlőre tapogatózunk az esetlegesen várható költségekről.

Ha jól értem, akkor a villanyszerelő fogja megoldani /azóta rákerestem/ szondával a földelés kiépítését, és azt is Ő dönti el, hogy milyen módon viszi a vezetékeket?

Azért rugózóm a földelés kérdésén, mert nálunk /családi ház/ nincs ilyen szonda, viszont földelés igen. Azért gondoltam, hogy a szolgáltató hozza azt is az oszlopról.

Előzmény: Lacivill (101796)
Lacivill Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101796

Egy vétel után sokszor teljes felújítás jön. Falak kivétele, villany átszerelés. Épp ezért nem növeli a ház értékét. Viszont életvédelmi szempontból meg kellene oldani, hogy biztonságos legyen a hálózat.

Szolgáltató nem foglalkozik házon belüli dolgokkal. Helyi villanyszerelőt keress.

Előzmény: NagyJ70 (101795)
NagyJ70 Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101795

Üdvözletem!

Régi ház esetleges felújításával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Azt számolgatjuk, hogy megéri-e felújítani és úgy eladni, vagy bízzuk a felújítást a következő tulajdonosra?

A ház kb. száz négyzetméter, háromszor tizenhat amperes kismegszakítók vannak, viszont nincs földelés.

Azt szeretném kérdezni, hogy a földelést a szolgáltató viszi be az oszlopról /plusz költség/, vagy a villanyszerelő üt le földelővasat?

A másik kérdésem pedig, hogy szabad-e a vezetékeket csőben a padláson elvinni /így esetleg a vízszintes vésést-javítást nagyban csökkenteni lehetne/?

boldog Bulldog Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101794

A szigetüzemüt kinek is kellene bejelenteni?

Előzmény: Törölt nick (101768)
Alpári Gnác Creative Commons License 2019.08.12 0 0 101793

A táp nem sértődik meg, ha nem terhelik.

A dimmereknél van olyan, hogy kell egy minimális terhelés, hogy megfelelően működjön, a tápegységnek tökmindegy.

Előzmény: Latya (K.L.) (101792)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2019.08.11 0 0 101792

Szal régen gondolom nem sipolt -és feltételezve, hogy ez egy olyan táp, ami ha  230 feszt megkapja, akkor valami terhelést is szeretne érezni-  az évek múlásával  elképzelhető, hogy zokon vette ezt a ridegtartást és bosszúból el kezdett fütyülni.

Bónusz: kicseréltem újra,  az meg akkor sípol, ha megkapja a 230-at, de nincs rajta terhelés.  Mindkettő kínai, perforált aluházas..... Ja és még egy bónusz: bár a szekrény tetején nem sokan fogdossák, viszont a zöld/sárga gondosan ki van csípve  a kábelből a betáp oldalon....

Előzmény: Teaway (101790)
citys Creative Commons License 2019.08.10 0 0 101791

Köszönöm mindenkinek a válaszokat..

Teaway Creative Commons License 2019.08.10 0 2 101790

„de amikor világít a LED, akkor sípol”

[...]

„ha lekapcsolom, akkor  ugye az kapásból 0, tehát lehet h e miatt sípol”

Most akkor melyik? :)

Előzmény: Latya (K.L.) (101787)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.10 0 0 101789

NEM emiatt van... a tápban lévő tekercs sípol-zizeg.

A rugalmas rögzítő trutyija elöregedett-elengedett (vagy sosem volt okés/hiányzik) és így a drótok tudnak mocorogni-sípolni. 

Vegyél egy új tápot vagy rögzítsd némi szilikonnal a bűnöst a tápban.

De, ha már több éves akkor észzerűbb egy újat venni, mert lassan úgyis elöregszenek az elkók is benne.

----

Nem kapcsolgatnám a 230 Voltot ... minek?

Előzmény: Latya (K.L.) (101787)
C20NE Creative Commons License 2019.08.10 0 0 101788

Jogos!

Előzmény: Törölt nick (101786)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2019.08.10 0 0 101787

Sziasztok!

Kérdésem:

Konyha mosogató felett korábban valaki  - albérlet- LEDsor világítást telepített. A mosogatószekrény tetején  van 230/12 V-os fémházas kapcsoló üzemű tápegység, de   amikor világít a LED, akkor sípol. Gondoltam kicserélem. Látom, hogy  a 230 fixen van bekötve, és a 12 V-ot kapcsolja   a mosogató felett lógó "állólámpa" kapcsoló. Ami jó, mert a mosogató  felett 12V--al átjárt kapcsolót vizes kézzel markolászni nem veszélyes. Viszont  ha jól sejtem  a LED tápok egy részén meg van adva minimal terhelés  és ha lekapcsolom, akkor  ugye az kapásból 0, tehát lehet h e miatt sípol, vagy kezdett el sípolni, de új korában még jó volt.   Van értelme átkötni 230-at megszakítani? Ha igen, akkor  a konyhai mosogató felett,  a csaptól oldalra karnyújtásnyira  egy IP44 -es kapcsoló elég ( ezekben van szebb) vagy IP 55 kellene ( viszont ezek kicsit csúnyácskák).

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.10 0 0 101786

Erről volt szó...

"Ezt a szöveget a tulaj úgy értelmezi, hogy csak a villanyóráig kell vezeték a a lakásba !"

Előzmény: C20NE (101785)
C20NE Creative Commons License 2019.08.10 0 0 101785

Ezzel vitatkozom! Ilyen színes, szagos sz@rt mindig a marketinges csinál, a mérnök meg fogja a fejét, hogy a marketing szerint miket is tud az általa tervezett cucc...

Előzmény: Törölt nick (101784)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101784

Magukat nagyra tartó diplomások pláne dr.-ok esetén nem várható el a józanész használata :-(

Ők szoktak ilyen "okoság"-okat előadni...

Előzmény: Atis57 (101783)
Atis57 Creative Commons License 2019.08.09 -1 0 101783

Sziasztok!

ki találkozott már ezzel?

https://www.elkoep.hu/media/files/download/item/files-193/l256_general_RF_HU_print_version.pdf

Az iNELS RF Control vezeték nélküli rendszer egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy új életet leheljen otthonába.

Ezt a szöveget a tulaj úgy értelmezi , hogy csak a villanyóráig kell vezeték a a lakásba !

semmipánik Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101782

Köszi, úgy lesz.

Előzmény: Törölt nick (101781)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101781

A matyit csak akkor told bele, ha már összeállt a végleges drótozás és elrendezés.

Előzmény: semmipánik (101780)
semmipánik Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101780

Köszönöm a segítséget, ezek szerint kell a paszta :/ kár, hogy nem minden boltban tudnak erről.

Konkrétan alu-alu vezetékkel való összekötésről nem olvastam, mindenhol az alu-réz kombinációról volt szó és a vezetékek különbözősége miatt javasolták a pasztát. Biztosra akartam menni, ezért kérdeztem rá.

Megrendeltem a pasztát és remélem mielőbb meg is lesz.

tfe_tng Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101779

Igazabol nem is ertem ezt a reszet, az aram nem jatek. Biztos hogy nem biznam az eletem / ingatlanom egy kinai cuccra, csak azert mert fele/negyed annyi mint egy rendes, az hetszentseg. De lehet hogy velem van a baj. 

Fronius inverterrel meg soha semmi gond nem volt a FI mogott (mondjuk az enyem grid-tie)

Előzmény: Atis57 (101773)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101778

Vegyel pasztat hozza, ki kell nyomni a lyukat teljesen vele es akkor mehet az osszekotes. 

Előzmény: semmipánik (101775)
kiggyo Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101777
Többször volt téma itt mostanában is, igen, viszont vegyél hozzá alu-plus kontaktpasztát
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101776

Persze.

semmipánik Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101775

Bocsi, hogy még egyszer rákérdezek, de sehol nem találok egyértelmű választ a kérdésemre. Tehát alu-alu vezetékeket összeköthetek WAGO 221-el? A boltban azt mondták nyugodtan összeköthetem, de bizonytalan vagyok. Most jelenleg egy gombócban vannak összetekerve, de szét kell bontanom viszont utána úgy már valószínűleg nem tudom összekötni. Előre is köszi a választ!

ficere50 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101774

ABS szenzor, például... mert csak 2 vezeték kell.

Előzmény: kiggyo (101760)
Atis57 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101773

Szia!

természetesen a kinai  ilyen/olyan hullámú akra .

A Sony Boy stb(visszatáplálós )  jól működnek a FI relékkel .  

De számitógép  APC   nevű szünetmentes tápjánál is találkoztam  azzal ,hogy a primer oldali  Fi relét levágta ha átkapcsolt.( szintén bejövő fesz nélkül ! )

Előzmény: tfe_tng (101772)
tfe_tng Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101772

> Sajna az olcsóbb inverterek után nem célszerű  a FI relét bekötni, mert csak a drágábbak üzemelnek jól!

Grid tie inverterre gondolsz vagy occso' kinai cuccokra ?

Előzmény: Atis57 (101770)
Atis57 Creative Commons License 2019.08.09 0 0 101771

Szia!

Van ilyen napelemes topic is ;

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9203870

Előzmény: citys (101761)
Atis57 Creative Commons License 2019.08.09 -1 0 101770

Szia!

Ha nincs visszatápláló invertered +órád  --az 1- eset 

Akkor a 2 es ;

Egy ilyen kapcsolón keresztül táplálod azokat a fogyasztókat amit elbir a napelem rendszered.

A bekötése pl; 1 hálózat . 2 napelem inverter.

Igy teljesen szabályos , nem kötnek bele .Ezt igy nem kell bejelenteni sem.

Sajna az olcsóbb inverterek után nem célszerű  a FI relét bekötni, mert csak a drágábbak üzemelnek jól!

oregbeatsuhanc Creative Commons License 2019.08.09 0 1 101769
"Az állandó mágnesre rá van tekerve a tekercs?"

A gitár hangszedő, pick up mondjuk ilyen, csak persze ott a tekercs indukált feszültséget ad le.
Előzmény: cosomega (101759)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101768

Villanyórával szigetüzemű?! naaaa....

-----

Szóval milyen rendszered van pontosan?

Mivel kétféle rendszer lehetséges

1.

Ami a (szolgáltatói vezetékes) hálózatra IS rá van kötve és a többlet napáramot a hálózatba küldi (van villanyóra)
Ehhez CSAK az engedélyett inverter használható és kell a szolgáltató engedélye, tervjóhágyása, csatlakozási szerződése.
Ez HMKE (háztartási méretű kiserőmű) néven közismert.

2.
Ami nem ilyen, mert NINCS szolgáltatói vezetékes hálózat és így villanyóra sem.
Ez szigetüzemű rendszer néven ismert.
Jellemzője az akku vagy akkupakk a rendszerben.
(ezt csak bejlenteni kell, de nem kell hozzá engedély, szerződés)

+1
Amikor a szigetüzem csak vésztartalék és áramszünet esetén átkapcsolhatók rá a fogyasztók....

-------

...és van a szabálytalan megoldás a sokat kockáztató-butuska emberek részéről. 
Amikor az alkalmazási engedély nélküli (grid)inverter a szolgáltató tudta nélkül illegálisan van rákötve a vezetékes hálózatra.

Egyébként a legális (grid)invertert a mérő óra és FI relé közé ésszerű bekötni, még az első kismegszakító/fogyasztó elé.

Működik, működhet máshová kötve is de az tud okozni gondokat, nem ésszerű máshová kötni.

Előzmény: citys (101764)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101767

NEM attól tanya, hog ynincs "vezetékes" villany...

Tanya:

Olyan KÜLTERÜLETI földterülttel is bíró önáló ingatlan, ahol 

- a LAKÓ

és

- a GAZDASÁGI (mezőgazdasági) termelő
funkció IS jelen van...

Rendelkezik a mindkét funkcióhoz a szükséges épületekel és eszközökkel-felszerelésekkel.

----

Tanya az alföldi városok és falvak határában szétszórtan álló, rendszerint egy lakóépületet
és néhány hozzá tartozó gazdasági épületet magába foglaló, állandóan lakott magányos telep.

Tartozéktelepülés, a megosztott parasztváros külső-határbeli része.

Létrejöttének alapvető feltétele volt a paraszti földtulajdon vagy legalábbis a kötetlen, szabad földhasználat.
Ez a feltétel elsősorban a szabadalmas alföldi parasztvárosokban voltak adottak.

Úrbéres helyeken csak a 19. század második felében, a jobbágyfelszabadítás után alakultak tanyák. a

Előzmény: Törölt nick (101765)
cucu Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101766

Már a legrégebbi villamos szerelvényeken is megtalálható volt az egyhuzalos villamoscsengő. (60-s évek)

Előzmény: Törölt nick (101741)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101765

A sziget üzemű nem azt jelenti, hogy nincs bekötve a villanyhálózatba a ház? Magyarul "tanya".

Előzmény: citys (101764)
citys Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101764

sziget üzemű..

Előzmény: Teaway (101763)
Teaway Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101763

Sziget üzemű vagy visszatáplálásos?

cosomega Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101762

Arról volt szó, hogy állandó mágnesre csévélt tekercsre váltakozó áramot kapcsolunk.

Előzmény: kiggyo (101760)
citys Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101761

Szevasztok..

Érdeklődnék napelem bekötés ügyben..

A kertben lenne felállítva a napelem csoport, 3x6-os kábellel behozva. 

Hol érdemes rácsatlakozni a hálózatra?

csak a villanyóra után a lakáselostónál, vagy bár hol?

És ha nincs lakáselosztó? 

Köszönöm a segitséget..

kiggyo Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101760
Bár más célból, de vannak ilyenek. Az autóiparban a mágneses fordulatszám szenzoroknál bevett szokás, egy állandó mágnesesre tekernek tekercset, ami előtt ellhalad egy fém tárcsa a tüksékkel. Olcsóbb mint az induktív vagy hall jeladók.
Előzmény: cosomega (101758)
cosomega Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101759

Az állandó mágnesre rá van tekerve a tekercs?

Előzmény: ötfelezős (101757)
cosomega Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101758

Azt jelenti, hogy az állandó mágnesre láttál már tekercset csévélve? 

BlCD-ken van állandó mágnes  és van tekercselt rész, amik egymástól független függetlenek (rotor-armatura). Nem a mágnesre van tekerve a tekercs.

Előzmény: Szirty__ (101756)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101757

Dinamikus hangszóró?

Előzmény: cosomega (101755)
Szirty__ Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101756

Hát nem biztos hogy világos nekem mit is jelent a "mágnes gerjesztése", de ha úgy vesszük egy szinkron motorban vagy BLDC motorban pont ilyesmi történik.

Előzmény: cosomega (101755)
cosomega Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101755

Én nem lennék ebben annyira biztos.

Hol láttál állandó mágnest váltakozóárammal gerjeszteni?

Előzmény: ötfelezős (101753)
ficere50 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101754

Bármelyik csatlakozással üzemeltethető: ~230V-al és ~12V-al egyaránt, csak a szabadon hagyott (nem alkalmazott bemenet) csatlakozást a nyomógombbal kell rövidre zárni jelzésadáskor.

A képen azt látom, hogy a piros vezeték (fixen) összezárja a 12V-ot? Ebben az esetben a 230V-on kapja, kéri, a tápot, nyomógombról...

Előzmény: .:NRW:. (101731)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101753

Hát a fekete, ami lavórhoz hasonlít metszetben.

Előzmény: cosomega (101748)
ficere50 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101752

Ezt hívjuk "membrános" csengőnek...működése nagyon egyezik a "trafócsengőével".

Előzmény: ötfelezős (101746)
ficere50 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101751

Amit írtam, az azért van, mert rendelkeztem a nevezett csengővel és tényleg mindkét váltakozó feszültségről üzemeltethető.

A leírt működési elv alapján.

(és nincs benne mágnes, hanem lágyvas korong mozgat egy acélrugón lévő kalapácsot, ami a harang alatt bújik meg a "trafóval" együtt)

Előnye is volt, bárhol fel lehetett rakni, akár csengőtrafós 8V, akár 230V mellé.

Működés: a lágyvas korong a kis trafó vasmagja mellett rugalmasan felfüggesztve van. A trafó üresjárásakor (nyitott 230V-os, vagy 12V-os kimenetek) a mágneses erővonalak szépen a vasmagon belül záródnak. Csengetéskor a szabad szekunderek valamelyike zárlatba kerül (nyomógomb), ezáltal a vasmag annyira telítődik, hogy kilépnek az erővonalak a vasmagon kívülre, megrezegtetve a lágyvas korongot a rugólemezen. Mindez elfér a kör alakú csengőharang alatt.

Sajnálom, hogy nem találom, mert lefotóztam volna, mert eléggé ritka eszköz, mostanában meg, pláne.

Előzmény: cosomega (101744)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101750

Az akvárium bugyborékoltató is hasonlóan működik.

Atis57 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101749

Szia!

Az általam szétszedettben, a kalapács meg  a mechanikája helyett volt .S az rezgette az 1 db harangot.

Előzmény: cosomega (101748)
cosomega Creative Commons License 2019.08.08 -1 1 101748

Hol az állandómágnes?

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101747

Nem! Ez húzáshullámmal működik.

Előzmény: Atis57 (101745)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101746

Előzmény: cosomega (101744)
Atis57 Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101745

Szia!

Tehát akkor az elektronok nyomáshullámként közvetitik az energiát,s  vezérlik az akusztikus átalakitót?

De ez már a múlt!

De volt ez a köztes barkács korszak; WIFI s vezetékes csengő.

Ma már a kinaiak ilyet gyártanak, olcsón  -az  okostelókhoz . Ez is WIFIs .

Előzmény: Törölt nick (101741)
cosomega Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101744

Nem nagyon láttam csengőket, nem játszottam villanyszerelősdit.

A baj az, hogy a neten sem találok rá példát.

Az én elképzelésemben teljesen más célból van a csengőn 220/12V-os kivezetés.

Előzmény: ötfelezős (101742)
ficere50 Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101743

ÉN még "trafócsengő"-ként is ismerem.

Érdekessége, hogy egyaránt működik ~230V-ról és ~12V-ról is. Mindig a nem táplált oldalt kell rövidrezárni, hogy működjön.

Ilyenkor megy át a vasmag "zárlati üzembe" és lépnek ki az erővonalak a vasmagból, hogy megmozgassák a kalapácsot.

Előzmény: ötfelezős (101742)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.08 0 1 101742

Az egyik megnevezése állandó mágneses vagy membrános csengő.

Előzmény: cosomega (101734)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.08 0 2 101741

Kertes házban is. Hosszú drót egyik végén átfúrva a kerítés, rajta karika, másik végén egy kolomp.

Előzmény: molnarfmet (101740)
molnarfmet Creative Commons License 2019.08.08 -1 0 101740

Üdv.

A panel lakásokban volt olyan ajtócsengő, amelyik mechanikusan működött. Az volt biztonságos. Nem kellett hozzá  villany sem. 

Ferenc.

Előzmény: cucu (101739)
cucu Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101739

Az a legbiztonságosabb megoldás!:)

Előzmény: Törölt nick (101736)
cucu Creative Commons License 2019.08.08 -2 1 101738

A 12V a szekunder oldali feszültség, ez működteti a csengőt. Ami nagyon fontos, hogy ezt a szekunder oldalt kell nyomógombban megszakítani. 

A primer oldal fixen rámegy a 230V-ra. Keveset fogyaszt, elhanyagolható.

Erre azért van szükség, mert amikor bevezették a gázszolgáltatást, akkor nagyon veszélyes volna a 230 vagy akkoriban a 220V-ot kapcsolgatni, mert egy kis gázszivárgás esetén is, ha valaki becsönget, repül minden...:)

.:NRW:. Creative Commons License 2019.08.08 0 0 101737

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! 

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.07 0 0 101736

Nálam talán úgy volt panelgyárilag, hogy eleve rövidre zárták egy kábeldarabbal, és a 220V-ba raktak egy csengőkapcsolót.
A bakony kismegszakokkal, nullabontókkal együtt kihajítottam az egészet. Azóta sincs csengőm, kopognak.

Előzmény: Atis57 (101732)
Atis57 Creative Commons License 2019.08.07 0 1 101735

Szia!

egy Cu szalagon volt ..... A rövidre zárt trafó hozta rezgésbe.

aki nem hiszi ......járjon utána.

Előzmény: cosomega (101734)
cosomega Creative Commons License 2019.08.07 0 0 101734

Érdekes lenne az állandó mágnes.

Előzmény: Atis57 (101732)
molnarfmet Creative Commons License 2019.08.07 0 1 101733

Üdv

Panelekben használt ajtó csengő, Gyakorlatilag egy220/12 voltos trafó. Ha a 12 voltos oldalát rövidrezárod akkor  megszolal a csengő. Érdekes a vasmag kialakitása. Ha nemjolvan beállitva a kalapács , álandóan szól

Ferenc

Atis57 Creative Commons License 2019.08.07 0 0 101732

Szia!

Ez egy váltóáramú csengő.

Állandóan megkapja a 230V-t  A 12v oldalra megy a nyomógomb /ok

.ha megnyomod rövidre zárja a szekunder oldalt , erre az állandómágnes  elkezdi ütni a harangot.

Kb ennyi ....

.:NRW:. Creative Commons License 2019.08.07 0 0 101731

Sziasztok,

volna egy pont ilyen csengőm:

4 vezeték: bal oldalon 220V felirat, gondolom ez lenne a betáp, míg jobb oldalon 12V felirat, ide jönne a kapcsoló? Ami nem világos, hogy most akkor mi is az a 12V?

A csengetni jelenleg két helyről lehet a lakásba. 

Előre is köszi a magyarázatot

semmipánik Creative Commons License 2019.08.07 0 0 101730

Sziasztok! Érdeklődnék, hogy alu vezetékeket összeköthetek WAGO 221-el? Most jelenleg egy gombócban vannak egy fekete szigetelőszalaggal, de ha szétszedem - és szét kell - azt valószínűleg úgy már nem tudom összekötni. Előre is köszi a választ!

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101729

Pontosan erre kell az olcsó.

Előzmény: ötfelezős (101727)
Jahno Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101728
Kézbe fogva kiderül. És ha idehaza olcsó, akkor?
Előzmény: Törölt nick (101726)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101727

Hálózatos embernek minden csak saccográf. Ha arra kíváncsi, hogy itt a feszültségesés az 2 %, vagy három, akkor egy fél százalékos pontosságúnál a 600 V-os méréshatárnál a mérési pontosság az pont annyi hiba, mint amennyit mérni szeretne.

De arra jó az ezer forintos is, hogy megvannak-e a fázisok? A vonaliak? stb. Egy hiba a nagyobbik feszültségű oldalon egy fázis kimaradása, az a sántafeszültség is jól detektálható az ócóval. Másik hiba a primer menetzárlat miatti feszültségemelkedés, az is. Például.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.06 0 2 101726

Úgy értem: ha valami gyanúsan olcsó az hamis, ha nem gyanúsan olcsó attól még lehet ugyanaz a hamisítvány vastag árréssel.

Amúgy jah, most ráguglizva itthon is van ennyiért.

Amikor rendeltem még sokkal nagyobb volt az eltérés.

Árfolyam elszaladt kicsit, most vettem telefont, 3 ezerrel lett volna olcsóbb kínából, mint itthon számlával.

Régen simán féláron voltak alin a cuccok.

Előzmény: Jahno (101723)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101725

A UNI-T annyira kínai hogy csak na.

De ugye ugye ma már az a hamisítvány ami nem kínai.

Előzmény: Törölt nick (101722)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101724

Ennek van kijelzős változata is csak napon nem szabad kint hagyni mert hajlamos a megvakulásra a LCD-je.

Előzmény: Mutual Friend (101720)
Jahno Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101723
Az ára miért nem? Éppen csak olcsóbb, mint idehaza. A drága szart meg ne keverjük a hamissal. Teljesen más.
Előzmény: Törölt nick (101722)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101722

Ez ugyanúgy a 30$os kategória mint amit én is írtam.
Azért pont azt a típust vetem, mert tud érintés nélküli fáziskeresést is.

De ugye a ráírt név az nem garantálja az eredetiséget.

Meg mondjuk az ára sem, mert itt is volt olyan sztori hogy szaküzletben vásárolt led fényvető is életveszélyes kínai koppincs volt.

Előzmény: Mutual Friend (101720)
Jahno Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101721
6-10ezer forint egy ilyen cuccért azért nem olyan sok.
Előzmény: Mutual Friend (101719)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101720

Mondjuk olyat amit aekis betett meg nem venném:) mondjuk ez :

https://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=m570.l1313&_nkw=UNI-T+UT15C&_sacat=0

Előzmény: Törölt nick (101718)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101719

A UNI-T cuccok jók de nem is adják annyira olcsó pénzért őket.

Előzmény: Törölt nick (101718)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.06 -1 1 101718

Nem, ő olyat keres ami fokozatmentesen sípol, így a 200-as iq-ja segítségével utólag megtanult abszolút hallása segítségével akkor is pontosan meg tudja állapítani a pontos feszültséget +-0.1V pontossággal, ha oda se néz.

Amúgy ezek a kínai saccográfok mennyire pontosak?

Egyszer rendeltem aliról egy UNI-T UT118B -t, kemány 26$-ért, de ellopta a postás, így sosem derült ki jó-e valamire.

Azóta amúgy is kész vagyok a tetőtérben a villanyszereléssel.

Előzmény: Törölt nick (101716)
addam84 Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101717

Sziasztok!

Az van szabályozva, hogy plomba meddig lehet maximálisan nyitva? ELMŰ-ÉMÁSZ terület.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.06 0 0 101716

Elek, nem ilyet hajkurászol? Mintha 3 különböző hangon visítana, eltérő feszkónál.
https://www.aliexpress.com/item/33001590433.html

szakmókus Creative Commons License 2019.08.04 0 2 101715

"Nyilvan beakarnam huzni....csak az asszony...... és egyéb más indok!

Senki sem fog megerősíteni abban hogy egy ideig el megy védőföldelés nélkül is!

Ha felszereled, már soha sem fogod leszerelni a hiányzó vezeték miatt. Sőt a sógor koma jó barát állítja hogy nála sincs" ződsárga" mégis világít és forog........   :(

Majd 10év múlva mikor a menet-testzárlattól alig forog, felállsz valamire hogy rásegíts, lehet csak szorul........ majd az áramütéstől le esel. Az utóbbi miatt a balesetin köthetsz ki.

"jah es egyszinuek a drotok is"

Jah és lehet nem is a fázis van kapcsolva.....? Az asszonyok szeretik nedves ronggyal törölgetni ezeket. Baj esetén az álló ventilátor is veszélyes lehet.....

Előzmény: kalpag (101709)
cucu Creative Commons License 2019.08.03 0 0 101714

Köszi szépen!

Előzmény: kiggyo (101697)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 0 101713

De a fény kéne...

Előzmény: Teaway (101712)
Teaway Creative Commons License 2019.08.03 0 1 101712

Úgy néz ki, ma hűvös szellő fújdogál amúgy is...nem is kell a venti :)

zolakol Creative Commons License 2019.08.03 0 0 101711
Köszönöm a részletes és segítő útmutatást.
Előzmény: Törölt nick (101702)
kiggyo Creative Commons License 2019.08.03 0 0 101710
Borozni tud, max nem forog a venti :-)
kalpag Creative Commons License 2019.08.03 0 0 101709

Nyilvan beakarnam huzni....csak az asszony meg ma eltervezte,hogy este ventilator alatt borozgat :(

Akitol vettuk ,szerintem maga csinalta a szerelest es nehol elhagyta a foldet .....ez is csak egy lampa, minek oda gondolta...........jah es egyszinuek a drotok is ...csak,hogy szokjam.

kiggyo Creative Commons License 2019.08.03 0 0 101708
Behúzónak bálamadzag is megteszi. Azt üres csőbe is lehet húzni porszívóval ha beleszakadna
Előzmény: Hans70 (101707)
Hans70 Creative Commons License 2019.08.03 0 1 101707

A két meglévővel húzd be a behúzót, és hármat húzz vissza

Előzmény: kalpag (101705)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 0 101706

Á dehogy, csak szabadban lévén tuti vizet fog kapni.

Húzzad csak be azt a zöldsárgát. Ha erre volt pénz, arra is legyen.

Előzmény: kalpag (101705)
kalpag Creative Commons License 2019.08.03 0 0 101705

Hali

Vettem egy ilyet a teraszra ,ahol van egy sima lampa es ezzel akarom lecserelni

Ahogy leszereltem,latom,hogy nincs foldeles behuzva.....sajnos a behuzo nem megy le a csovon.

Nagy gaz ha kihagyom?

koszi

Atis57 Creative Commons License 2019.08.03 -1 0 101704

Szia!

ezért az egyszerű munkáért minek hivna villanyszerelőt ?

Majd a vállalkozó (festő, kőműves, gipszkartonos ) ezt "precizen" megoldja .

Ja és bagóért,vagy ingyen!

Előzmény: Hans70 (101703)
Hans70 Creative Commons License 2019.08.03 0 2 101703

A  villanyszerelő akinek majd szólsz, felszerel egy ideiglenes elosztódobozt amin lesz 230v ill 400v-os dugaszolóaljzat, lesznek benne kismegszakítók és fi relé is. le fog ütni egy földelőnyársat is.

Előzmény: zolakol (101701)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.03 0 2 101702

4 vezeték >> TN-C rendszer azaz közös a a PE(zöldsárga) és NULLA(kék) vezeték és ezért ekkor még PEN(zöldsárga+kék) a neve.

Ezt a 4 vezetéket beviszed egy "főelosztó doboz/szekrénybe"-be.

Amiben kezdésként szabályosan szét kell választani a TN-C rendszer 4 vezetékét a TN-S rendszer 5 vezetékére azaz külön NULLA(kék) és PE(zöldsárga) vezetékre az eddig közös PEN-t.
A PEN vezetőre van rákötve a "földelés" is egy kellően jó földelő szondával >> ellenőrizendő!

Aztán: a szétválasztás utántól már külön kell tovább vinni a NULLA és a PE vezetőt mindehová, többé nem köthetők-keverhetők össze.

Plusz! berakod a FI relét is ... és a FI relé után jönnek a kismegszakítók, vezetékek, eszközök, konnektorok.

- a 4 vezeték fogadása

- szétválasztás 5 vezetékre
- FI relé (a 3 FÁZIS és a NULLA vezetékre)
- kismegszakító(k)
- vezeték hálózat
- készülékek, konnektorok

-------------------------------------

Annak, hogy a NULLA és PE vezeték külön-külön van vezetve az ÉLETVÉDELEM az egyik fontos oka.
Mivel a FI relé (ÁVK) csak akkor tud müködni, ha mindenhol totál külön van- és marad utána ez a két vezeték.

Persze elektromosan jól működik akkor is a FI előtti rész, ha nem külön-külön sínről/kapocsról indunak ki az N és PE vezetékek.
Csak akkor

- szemre-ránézésre nem egyértelmű a helyzet 

és

- nem is szabványos a kinézet-kivitelezés

--------------------

Egy magyarázó ábra a netről.

Látható, hogy elektromosan éppenséggel lehetne egy "közös sín" is.
De az áttekinthetőség és a működés váltás miatt ésszerű a szemmel látható megoldás.
Ezért a szabvány is a "szemmel látható" felismerhető megoldást várja el.

Előzmény: zolakol (101701)
zolakol Creative Commons License 2019.08.03 -1 1 101701
Sziasztok!
Régi, védőföldelés nélküli ház felújításába kezdünk.A házban lévő elosztószekrényt szétszedve der&#251;lt ki, hogy 4 vezeték jön be a mérőtől, vagyis a nullára volt kötve a földelés az elosztóban.Most szeretnék ideiglenes áramellátást az építkezés idejére, amihez földelés is kéne(?) és ebben kérném a tanácsotokat.Köszönettel, LZ.
kiggyo Creative Commons License 2019.08.02 0 0 101700
Szerencsére az alu másképp tudja :-)

Millió ilyen zselés kötőelem van és működnek évtizedek óta. A lényeg hogy az oxigént elzárjuk a kötéstől.
Előzmény: schlumberger (101698)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.08.02 0 0 101699

Mivel az esetek 99%-ban azt kap igen.

Előzmény: cucu (101694)
schlumberger Creative Commons License 2019.08.02 -1 0 101698

Paszta ide vagy oda, szerintem nem segít az alun

Megpaszta a kutya már az alut...

Előzmény: tormap (101690)
kiggyo Creative Commons License 2019.08.02 0 0 101697
Persze, az jó mindkettőre.
Előzmény: cucu (101693)
Atis57 Creative Commons License 2019.08.02 0 0 101696

Szia!

Ha nem garázsboltban vásárolunk azért ilyenek is vannak  Cu-Al toldáshoz.

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.02 -2 0 101695

Be lehet azt, összesodorva és csavarva. Kivenni nem fogja.

Előzmény: kiggyo (101692)
cucu Creative Commons License 2019.08.02 0 0 101694

Persze ez eléggé evidens, hogy a sodrottat nem lehet bedugni egy szűk lukba. 

A wago elviseli a tömör vezetéket?

cucu Creative Commons License 2019.08.02 0 0 101693

Igen, nyitható. Akkor mindegy, hogy tömör vagy sodrott a vezeték?

kiggyo Creative Commons License 2019.08.02 0 0 101692
A sordott vezeték csak a nyitható wagoba megy bele, ha olyanod van akkor ok. A bedugósba nem tudod bedugni.
Előzmény: cucu (101689)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.02 0 1 101691

A szétégéshez mi köze a pasztázásnak?

tormap Creative Commons License 2019.08.02 -1 0 101690

Paszta ide vagy oda, szerintem nem segít az alun. Nekem már égett szét pasztázott alu.+wago

Nem kell csodát várni. Nem jó semmire.

cucu Creative Commons License 2019.08.02 0 0 101689

Üdv

Wagóról kérdeznék.

Nekem is alumínium 4-os vezetéket kéne összekötnöm rézzel.

Pontosabban a villanyboylert kéne bekötnöm, de nem akarom az alu vezetéket egyből rákötni.

Vettem wagókat és pasztát. 

Kérdésem az, hogy a wagóba mehet-e a 4-es tömör alu, és a sodrott réz?

ötfelezős Creative Commons License 2019.08.02 0 0 101688

Hát az valóban meghatározza akkor a helyzetet.

Előzmény: barkócza (101687)
barkócza Creative Commons License 2019.08.01 0 0 101687

Az elosztódobozban aluhoz való sorkapocs.

Előzmény: ötfelezős (101686)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.01 0 0 101686

És a kábel másik végén?

Előzmény: barkócza (101685)
barkócza Creative Commons License 2019.08.01 0 1 101685

Hát, ugye, a házban az alu és a réz között ott a FI relé meg a kismegszakítók.

Előzmény: ötfelezős (101684)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.01 -1 0 101684

Miért lenne ez terelés? Ha nem érted, megmagyarázom.

A kettő összekötése csak direkt módon érdekes. Szerelvényen át már nem. Először - ha olvasnád, láthatnád - én is azt feltételeztem, hogy a dobozban vált. Igen ám, de a szerelvényen váltásról a következő pillanatban kiderül, hogy az nem probléma: "A házban persze már minden réz."

No, és ekkor gondoltam arra, hogy talán mégis toldásról van szó.

Előzmény: Törölt nick (101683)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.01 0 1 101683

Ne terelj...  ez volt a felvétesed (többek között) amit nem érthetőnek mondtál.

"Vagy a 200 méteres kábel utolsó 16 méterét kéne kicserélni?"

Előzmény: ötfelezős (101682)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.01 -1 0 101682

Hát itt van:

Réz, ugye, nem jöhet szóba, mert aluhoz csak alut szabad.

Előzmény: Törölt nick (101681)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.01 0 1 101681

A villanyóra 200m-re van,

onnan 6-os alu földkábel jön egy elosztódobozhoz,

az elosztódobozból jön be a föld alatt a házba 3x2,5 formában, ezt a részt kéne cserélni.

Azaz az elosztódoboz és ház között, amihez: kb. 16m-re lenne szükség

Nos lássuk ... mi nem világos ezen?! 

Előzmény: ötfelezős (101680)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.01 -1 0 101680

Hát akkor interpretáld, és én meg utána írom azt, ami ellene szól. :D

Előzmény: Törölt nick (101679)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.01 0 0 101679

Pedig tisztán érthetően adta elő a zömhöz képest.
Aki ez sem érti az... nem túl jó értő olvasásból és logikából :-(

Előzmény: ötfelezős (101677)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.01 0 1 101678

Hát, az attól függ hogyan gányolták össze a rezet és az aluminiumot.

Előzmény: Anton12 (101673)
ötfelezős Creative Commons License 2019.08.01 -1 0 101677

Én ezt még annyira nem értem.

Most akkor van egy 16 méteres kábeled, az elosztódoboztól a házig, és azt kéne kicserélni, ez oké, de amiatt aggódsz, hogy az elosztódobozban, ahol kismegszakítóra, sorkapocsra, stb érkezik és indul a vezeték, ott az egyik kábel alumínium, és mi lesz, ha a másik réz? Semmi.

Vagy a 200 méteres kábel utolsó 16 méterét kéne kicserélni?

Vagy mégsem 48 éves a kapitány?

Előzmény: barkócza (101674)
Teaway Creative Commons License 2019.08.01 0 0 101676

Ezek szerint a maradék 184 méter az alu 6-os földkábel? Nem kevés az?

Törölt nick Creative Commons License 2019.08.01 0 0 101675

Fele idő lett volna a google-ba írni, hogy: 3x4 alu földkábel

De hamár cseréled akkor cseréld 3x4 rézre >> kisebb feszültséges/veszteség.
Az aku/réz kötés megoldható! van rá alkalmas cucc, ez nem lehet kifogás.

------

Amúgy én 3x6 cserélném, ha már ások... 

barkócza Creative Commons License 2019.08.01 0 0 101674

Üdv mindenkinek!

Szerintetek lehet-e még szerezni valahol 3x2,5-es vagy 3x4-es alu vezetéket? kb. 16m-re lenne szükség. Egy zártkertben álló kis ház bejövő földvezetékéről lenne szó, azt kellene kicserélni, mert megsérült.

A villanyóra 200m-re van, onnan 6-os alu földkábel jön egy elosztódobozhoz, az elosztódobozból jön be a föld alatt a házba 3x2,5 formában, ezt a részt kéne cserélni. Réz, ugye, nem jöhet szóba, mert aluhoz csak alut szabad. A házban persze már minden réz.

Köszönöm előre is a segítséget.

Anton12 Creative Commons License 2019.08.01 0 0 101673

Köszönöm! Én is így gondoltam. Így a szerződésben vállalt kötelezettségük nem teljesül. Mennyire veszélyes, ha így marad?

Előzmény: Törölt nick (101672)
Törölt nick Creative Commons License 2019.08.01 0 0 101672

Jól.

Nem férsz hozzá a bekötéshez, ez a plomba lényege.

Előzmény: Anton12 (101671)
Anton12 Creative Commons License 2019.08.01 0 1 101671

Tehát jól értelmezem a helyzetet? A villanyóra plombájának megsértése nélkül nem lehet teljes egészében kicserélni a méretlen leágazó fővezetéket rézre?

Előzmény: Törölt nick (101670)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.31 -1 1 101670

Ó az édes jó anyjukat... nehogymár mindenhol tisztességes munkát végeznének alapból. Nem, még véletlenül sem úgy csinálják, hogy egységesen tiszta legyen a rendszer.

Előzmény: Anton12 (101666)
tiketto Creative Commons License 2019.07.31 0 0 101669

Nagyon koszi

Előzmény: Törölt nick (101668)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.31 0 3 101668

Helyes... HA NEM feszültségmérő üzemmódban méred a feszültséget éppen.

Mivel a FI relének akkor KELL leoldani, HA a fázis(ok)on útnak induló áram egy része/egésze BÁRMI okból NEM tér vissza a nullán.
(és a szökésben lévő árma elér egy minimum értéket, alapesetben >0,015 Ampert a 30 mA-es FI relé esetén)

NYILVÁNVALÓAN a műszeren át a fázisból a föld felé távozó rész nem tér vissza a nullán és ezért a  FI relé leold.
Ez a helyes működése.

Hisz ez pont olyan mintha a műszer helyett rajtad keresztül folyna az áram ami ugye gond lenne... tehát védeni kell a FI-nek.

Előzmény: tiketto (101667)
tiketto Creative Commons License 2019.07.31 -1 1 101667

Sziasztok!

Ket villanyszerelo teljesen ellentetes velemenyt mondott a halozatomrol.

Ha meromuszerrel osszeerintem a foldet es a fazist, akkor a fi-rele leold.

Ez most helyes vagy hibas mukodes?

koszonom

Anton12 Creative Commons License 2019.07.31 0 0 101666

Sziasztok!

Sokak számára ez egyszerű kérdés lesz. Én nem értek hozzá, csak kételyek merültek fel bennem.

A társasházunkban méretlen fővezeték csere zajlik. Régi alumínium vezetékek cseréje rézre. (Elvileg a méretlen fővezeték= a betápláló + a felszálló + a leágazó fővezeték.)

A gerincvezetéket már (felszálló) kiépítették. A szerelők csak azokban a lakásokban cserélik ki a méretlen leágazó fővezetéket, amikben kérték a 32A-es bővítést. Ott bontották le a villanyórákról a plombákat.

A többi lakásban a villanyóra érintetlen. A régi kötődobozokat begipszelték. Namost nem tudom, jól gondolom-e? Vagy a régi aluvezeték maradt a gerincvezetéktől az óráig, vagy valamilyen módon toldották az új rezet a régi aluval (mondjuk wago) az új doboztól az óráig, majd begipszelték, eltüntetve a nyomokat? Mennyire szabályos és veszélyes ez, akár az egész házra?

Minden választ köszönök!

Anton12

Atis57 Creative Commons License 2019.07.30 -1 1 101665

Szia!

S a remek "szagemberekről" nem is beszélve! -- A Vállalkozó úr? csak akkor hajlandó megjelenni ha a "puccos haszontalanságokat  "(FI reléket  ) kikötik. 

Legutóbb a Miskolci Egyetem egyik épitkezéséről hajtottak el ilyen csoda szakembert ---persze neki állt följebb !

Előzmény: kiggyo (101662)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2019.07.30 0 1 101664
"Mintha a leválasztásról lett volna szó. Hát ez a villanyszerelés egyik alapszabálya, hogy le kell tudni választani."

Ez így van, és a fixeen bekötött villany tűzhelynek, hotarolos kályhának is épp ezért van leválasztó kapcsolója.
Előzmény: ötfelezős (101657)
cosomega Creative Commons License 2019.07.29 -1 0 101663

Jó ez így, nem old le feleslegesen, nem kopik a mechanika.

Előzmény: kiggyo (101662)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.29 0 0 101662

Nálam is, alelosztónként van.

A múltkor viszont láttam egy csinos megoldást leverődés ellen:

Előzmény: cosomega (101661)
cosomega Creative Commons License 2019.07.29 -1 1 101661

Ezért van nálam 3 FI-relé.

Előzmény: kiggyo (101659)
tfe_tng Creative Commons License 2019.07.29 0 1 101660

Mikróhoz, hűtőhöz, mosógéphez sincs külön-külön megszakító

Nalam van. 

Előzmény: Törölt nick (101656)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.29 0 1 101659
" Ami a biztosítást illeti, az meg alapelv, hogy a hiba a legkisebb terület üzemvitelét zavarja, azért kell külön biztosítani"

Ezt az alapelvet szokta jól telibe verni a központi helyre berakott fi relé. Elmész nyaralni, esik az eső a kerti lámpa leveri az egészet és kiolvad a fagyasztó mire hazaérsz.

De egy sima nulla-védőföld zárlatnál is élmény hibát keresni...
Előzmény: ötfelezős (101657)
cosomega Creative Commons License 2019.07.29 -1 2 101658

Tulajdonképpen semmi nem korlátoz abban, hogy egyetlen egy kismegszakítóról menjen az egész lakás.

ötfelezős Creative Commons License 2019.07.29 0 1 101657

miért kéne a bojlereket egyesével biztosítani?

Mintha a leválasztásról lett volna szó. Hát ez a villanyszerelés egyik alapszabálya, hogy le kell tudni választani.

Az meg, hogy nem az egészet egyszerre, az is benne van a szabványban, de az (is) a józan ész

követelménye.

Mikróhoz, hűtőhöz, mosógéphez sincs külön-külön megszakító

Most épp kapcsolóról beszélünk, nem? Ezeket viszont ki lehet húzni. A kihúzás is teljesen jó leválasztási mód.

Ami a biztosítást illeti, az meg alapelv, hogy a hiba a legkisebb terület üzemvitelét zavarja, azért kell külön biztosítani.

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.29 0 0 101656

Akkor egyszerre mindhármótoknak:

Ha egy bojler van akkor is nyugodtabb vagyok ha ott van mellette a kapcsoló, függetlenül attól hogy mi az előírás.

Egy kapcsoló nem csúnyább mint egy komplett bojler a csöveivel, kötődobozával együtt.

Mikróhoz, hűtőhöz, mosógéphez sincs külön-külön megszakító, miért kéne a bojlereket egyesével biztosítani?

De mondom ez a privát véleményem, meg amúgy se értek hozzá.

Előzmény: Törölt nick (101655)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.29 0 0 101655

Az egy bojler van.
és

A kettő vagy több bojler van.

Az két eltérő eset.... más rá az előírás is.

Előzmény: Törölt nick (101652)
cosomega Creative Commons License 2019.07.29 -1 1 101654

Ha több bojlered lenne, akkor egy megszakítóról mennének, vagy egy leválasztókapcsolód lenne csak az összesnek?

Nem mindenhol van a boljer eldugva, van ahol a fürdőben van. Nem egy mutatós dolog a falon a leválasztó kapcsoló.

ötfelezős Creative Commons License 2019.07.29 0 1 101653

Másrészt, ha több bojler van minek kapcsolnám le mindet?

Azért van itt még némi félreértés.

Ha nem egy készülék van, akkor annyi leválasztó kapcsoló kell, ahány készülék van.

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.29 0 0 101652

Másrészt, ha több bojler van minek kapcsolnám le mindet?
Persze tudom csak a lekötés idejére kell, utána le lehet szigszalagozni a vezetékeket, amik ott lógnak, de akkor is jobb megoldásnak találom.

Ez még lemaradt az előbb, és ez a szutyok fórummotor nem enged szerkeszteni.

Előzmény: Törölt nick (101651)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.29 0 0 101651

Egyrészt amikor a saját bojleremet lekötöm, visszakötöm mert valamit bütykölni kell rajta, én szeretem látni, hogy karnyújtásnyira ott van a kapcsoló OFF állásban.

Persze ez csak magánvélemény.

Előzmény: cosomega (101644)
cosomega Creative Commons License 2019.07.29 -1 0 101650

Hát ez az.

Előzmény: ötfelezős (101649)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.29 0 0 101649

Hát az jó, de akkor hogyan tudod elkerülni, hogy már megváltozott előírások alapján foglalj állást?

Előzmény: cosomega (101648)
cosomega Creative Commons License 2019.07.29 -1 0 101648

Nem olvastam 2019 óta szabványt, de még 2018 óta sem. Nagyon mással voltam elfoglalva. Meg már nem is nagyon fogok.

Előzmény: ötfelezős (101645)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.29 -2 2 101647

Mégegyszer, amit írtam:

Az MSZ 447 kurrens kiadása szerint "a zárlatvédelem és az áramütés elleni védelem szempontjából előírt kikapcsolási időt biztosító kikapcsoló szerv felszereléséről gondoskodni kell."

Leválasztó kapcsoló viszont nem kell - a mérő alatti kismegszakító helyettesíti.

és 1-1 a mérten (?)

Ez a fenti zárlatvédelem, a külön mért vezéreltnél. A nappalinál meg ilyen nincs, lakáselosztó van.

Előzmény: VodkaTam (101641)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.29 -3 1 101646

Mi az, hogy kioktató válasz? Ezt írtad, hogy: azt olvasom, én meg erre azt írtam, hogy Csak valamit kihagytál az olvasásból, nem? Mit kellett volna írnom, hogy nagyszerű, tudsz olvasni? Megadtam a kívánt műszaki információt, semmit nem tettem hozzá semmivel kapcsolatban, csak azt, hogy nem olvastál el mindent.

Mielőtt ebbe is belekötsz, hozzáteszem, hogy abban az esetben ha az óra után közvetlen szintén van egy kismegszakító.

Kioktató stílus nélkül, ilyen nincs. Akkor az a kismegszakító a lakáselosztó.

Erre is rákérdeztem, hogy mi ezzel a baj?

Mi lenne, semmi. Átlag ember a világkezdete óta a falba szokásosan rakandó vezetékkel megy, majd egy dobozzal, pipával átvált - nem viszi végig a drága köpenyest. De nem igaz, hogy nem válaszoltam, írtam, hogy tekintsd úgy, mintha meg se szólaltam volna.

A kötözködés, kioktatás az megy

Megkaptad a műszaki információt, mire közölted, hogy szerinted nem úgy van:

mégis úgy gondolom, hogy innen kellene elmennem minimum 6-os vezetékkel

menj ki az utcára, ezzel a pár sorral, és kérdezd meg az első szembejövőt, ki az a kettőből, aki kioktat?

Előzmény: VodkaTam (101637)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.29 0 0 101645

Bocs, 2019. 02. 01-ével hirdették meg az új 447-et.

Előzmény: cosomega (101643)
cosomega Creative Commons License 2019.07.29 -2 2 101644

Eleve meglepett, hogy a bojler lekapcsolója nem kint szokott lenni, hiszen azt nem sűrűn kapcsolja le az ember, én legalábbis egy kezemen meg tudom számolni, hogy az elmúlt talán 20 évben hányszor. 

Miért kellene az leválasztókapcsolónak a bojler mellett lennie? Jó az az elosztóban is. Ha villanyszerelő szereli, javítja a bojlert, előveszi táskájából a BEKAPCSOLNI TILOS! táblácskáját, ráírja a dátumot, aláírja a nevét és felakasztja az elosztószekrényre.

Különben van sínre tehető kapcsoló. De szerintem ezzel megegyező értékű a kétsarkú kismagszakító, a FI-relé.

Előzmény: VodkaTam (101641)
cosomega Creative Commons License 2019.07.29 -2 0 101643

Ez nem úgy van, mintha .... talán, esetleg 

A FI-relé beépítését nem követeli meg a szabvány, ha villamos elválasztó-kapcsoló van beépítve,és egy fogyasztót táplál az áramkör.

Előzmény: Törölt nick (101642)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.29 -3 0 101642

Ha csak a bojler az egyetlen fogyasztó a "B" tarifán.
Akkor mintha nem lenne kötelező a leválasztó kapcsoló.
Hanem elég csak a szolgáltatói kismegszakító is.

VodkaTam Creative Commons License 2019.07.28 0 0 101641

Ahol most lakom, ott úgy 10 éve volt felújítva a villamos hálózat, és 10-ről 25 A-ra bővítés + lakáselosztó beszerelve. Itt a régi fadobozos villanyóraszekrény maradt, ebben már benne volt a bojler 16-os kismegszakítója, és itt van a kapcsolója is. Ebben a szekrényben van összesen 4 db kismegszakító, mindkét óra előtt, és után is 1-1 db. A házban bent van a lakáselosztó (benne az áramvédő kapcsoló), de az csak a mindennapszakit érinti, a bojler nem megy rajta keresztül. Most ezt megint nem biztos, hogy pontosan tudom, de valami olyasmi rémlik, hogy a különböző órák mért vezetékeit sem lehet közös lakáselosztóban szerelni, illetve indokolt esetben igen, de kellően elszeparálva. Ezt vettem alapul.

Ahová pedig költözök, ott csak egy óra van (szintén fa dobozban), ezért mindenképp szabványos mérőhely(ek)et kell kialakítani. Emellett persze az egész házat újravezetékezem, lakáselosztóval felszerelem. Sajnos ezzel a részével nem vagyok teljesen képben, mi hová is kerül. Eleve meglepett, hogy a bojler lekapcsolója nem kint szokott lenni, hiszen azt nem sűrűn kapcsolja le az ember, én legalábbis egy kezemen meg tudom számolni, hogy az elmúlt talán 20 évben hányszor. De ha ez a szokás, akkor én is így csinálom. Viszont itt sem terveztem keresztülvinni a lakáselosztón (tudomásom szerint nem is keverhetem). Persze tehetnék fel mellé egy kisebbet a B tarifának.

Kezdjük tehát az elején: Valahol az udvaron (házfalon) van 2 db fogyasztásmérő hely, bennük az órák (A+B), 1-1 kismegszakító a méretlen vezetékeken, és 1-1 a mérten (?). Az áramvédő a lakáselosztó(k)on, illetve a bojler közelében valahol a leválasztó kapcsoló (ebből létezik sínre szerelhető esetleg?).

Előzmény: peti.olah (101639)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.28 0 1 101640

Évente hányszor kell lekapcsolni egy bojlert?!

Azért a 0-3 esetért nem nagyon érdemes bonyolítani a bekötést.

És akkor is le KELL nyomni az automatát is, mert a kapcsoló aligha felel meg magában.

Előzmény: peti.olah (101639)
peti.olah Creative Commons License 2019.07.28 -2 1 101639

Ez ok, de nem életszerű.

Ha esetleg le akarod kapcsolni a bojlert a hálózatról, kiszaladgálsz a villanyórához?

Gondolon a lakáson belül van elosztódoboz, oda megy be a 6-os vezeték a vezérelt órától. Oda teszek egy Fi-relét, aminek az elmenő kapcsairól már vihetem 2,5-sel, amit a bojler melletti leválasztó kapcsolóba is kényelmesen be lehet kötni.

Szerintem.

Előzmény: VodkaTam (101637)
Hans70 Creative Commons License 2019.07.28 0 0 101638

nem neked szólt, én azt vettem le. A legjobb tudásom szerint a bojler mellé kell a leválasztókapcsoló. én nem oda raktam

Előzmény: VodkaTam (101636)
VodkaTam Creative Commons License 2019.07.28 -2 2 101637

"a fogyasztásmérő hely és a lakáselosztó közé sem kell a 6-os vezeték."

Mielőtt ebbe is belekötsz, hozzáteszem, hogy abban az esetben ha az óra után közvetlen szintén van egy kismegszakító.

Előzmény: VodkaTam (101636)
VodkaTam Creative Commons License 2019.07.28 -3 2 101636

1./ Nem én írtam a két másik fórumra a témával kapcsolatban, nem tudom milyen fórumra gondolsz egyáltalán.

2./ Normálisan kérdeztem (úgy gondolom), erre máris kioktató választ adtál. Írtam azt is, hogy nem dolgozok a szakmában, lehet, hogy rosszul tudok/értelmezek dolgokat, elég lett volna annyit írnod, hogy a fogyasztásmérő hely és a lakáselosztó közé sem kell a 6-os vezeték. Elfogadtam volna. Nem kötözködtem, csupán leírtam miért gondolom én úgy ahogy. Ha annyit írsz, hogy rosszul gondolod/értelmezed elfogadtam volna.

3./ "Bár akkor sem hiszem, hogy úgy képzelted, hogy a mérőtől azt a hajlékony, köpenyes vezetéket viszed, ami majd kijön a falból és bemegy a forróvíztárolóba..."

Erre is rákérdeztem, hogy mi ezzel a baj? Választ persze nem kaptam. A kötözködés, kioktatás az megy, normális segítséget meg itt (tőled legalábbis) nem kapok. Sebaj, majd kérdezek máshol, elég nagy az internet :)

Előzmény: ötfelezős (101635)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.28 -4 1 101635

Sok építő jellegű válasz nem érkezett

De legalább egy (az meg tökéletesen elég)  érkezett, az enyém, miszerint úgyis kell neki túláramvédelem, ott meg olyanra vált, amilyenre óhajt váltani a bekötéshez.

Csak amikor képtelen volt felismerni az analógiát a nappali és a vezérelt között:

az óra után is van (lesz) kismegszakító, mégis úgy gondolom, hogy innen kellene elmennem minimum 6-os vezetékkel, mint ahogy a normál (mindennapszaki) órától (értve ezalatt a fogyasztásmérő szekrényt) sem jöhetek el a lakáselosztóig teszem azt 2,5-es vezetékkel

...akkor meguntam. Most kezdjem el magyarázni, hogy a vezérelt mérő és a kismegszakító közötti vezeték kezelendő ugyanúgy (van vagy nincs előírás a keresztmetszetére, stb), mint a nappali mérő és az elosztótábla közti vezeték... Ha egyszer ő másképp gondolja.

Előzmény: kiggyo (101625)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.28 0 0 101634

Nagy igazság, csak amikor a feszültségesésről van szó, akkor nem a terhelhetőségről van szó. :)

Egyébként azt is nézte az említett hozzászólásban, s aszerint módosította.

Előzmény: Törölt nick (101633)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.28 0 0 101633

HA kiszámolod akkor ...
Valóban jó lesz a 0,75-ös is az adott feltételekkel, nicsak a vezeték ellenállások.
Sőt tán még 0,5- is :-)

Bár a több tíz Wattos a vezetéken fellépő veszteség és melegedés ellen ésszerűbb/kellhet a vastagabb drót :-)

Előzmény: ötfelezős (101631)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.28 0 0 101632

...két másik szakfórumon...

Előzmény: ötfelezős (101631)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.28 -2 0 101631

Ez így van, még a duplája nyomvonalhosszon is elég a másfeles (fogadjunk, hogy ő írta két másik szakfórumos is azt, amiben 1800 W-ot tárgyal 10 m nyomvonalhosszon :D  - kijött neki fél mm2 igény a 3% feszültségesés mellett), arról nem is beszélve, hogy bojlernél meg aztán ez az egész annyira nem is fontos.

Előzmény: Hans70 (101630)
Hans70 Creative Commons License 2019.07.28 0 0 101630

Tisztelettel, nekem, és szerintem másnak is egyértelmű volt, hogy egy átlagos méretű családi házban 1800 watt  nem igényel 2,5-ösnél nagyobb keresztmetszetű ereket.

cosomega Creative Commons License 2019.07.28 -1 0 101629

Nem teljesítményt, hanem fogyasztást csökkenteni, de olyant, ami nem jár teljeítményeséssel.

Abszurd egy mondat, de kecskénél ez két különböző dolog.

Előzmény: cosomega (101628)
cosomega Creative Commons License 2019.07.28 -1 2 101628

A kérdező felkészültebb, mint az itt lehetséges válaszadók.

Ó legalább tudja, hogy számolni kell a feszültségeséssel, nem mint az itt legaktívabb válaszadó kecske. Nem a feszültségesésen akar teljesítményt csökkenteni.

ficere50 Creative Commons License 2019.07.27 -2 0 101627

Már megint egyet kell értenem, a francba... :-( 

Előzmény: cosomega (101624)
VodkaTam Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101626

Az órától kb. 8-10 méterre (vezetékhossz) lesz a bojler. Ha jól tudom 3% a megengedett feszültségesés, abba kényelmesen belefér.

kiggyo Creative Commons License 2019.07.26 0 3 101625
Sok építő jellegű válasz nem érkezett, így kérdezek: mekkora a táv?
A feszültségesésre lenne jó számolni valamit, ha messze van lehet kevés lesz a 2.5mm2.

Hogy szabványos-e nem tudom, de működőképesnek tűnik az elképzelésed a többi dologgal kapcsolatban.
Előzmény: VodkaTam (101612)
cosomega Creative Commons License 2019.07.26 -3 1 101624

Vektorokban már a nyolcadikosok is képzettek, csak a hülyébbje nem.

Előzmény: Törölt nick (101615)
cosomega Creative Commons License 2019.07.26 -1 0 101623

Kár, hogy nem vagytok mindenre egyformán leérzékenyítve.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=151846310&t=9007165

Lehet, hogy a bojler a nullát nem a konnektoron át kapja, dugd be fordítva azt a konnektort, lehet, hogy úgy nem is fűt a bojler :)

Előzmény: schlumberger (101614)
tfe_tng Creative Commons License 2019.07.26 -1 2 101622

Arra legalabbis biztosan kepesek, hogy elismerik ha tevednek. 

tfe_tng Creative Commons License 2019.07.26 -1 1 101621

Lattam mar ilyet :)

(elb@sztam, na. megesik, mea culpa)

kosztoglotov Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101620

Mocsaram ugyan nincs, de FI relé van minden áramkörön, ezek szerint így nem lesz ebből baj. Köszönöm!

Előzmény: ötfelezős (101619)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.26 0 2 101619

Pont manapság akár fordítva is lehetne, de amíg nem volt a FI-relé annyira elterjedt és relatíve olcsó, hogy mindenhová elő lehetett írni, addig a TT rendszernél a túláramvédelmet és a földelési ellenállást kellett összehangolni, ami igen kétséges lehet, a mocsarakat kivéve. Gyakorlatilag az automata mosógép szocializmust (16 A) a TN rendszer elterjesztése tette lehetővé, miután a hurokellenállás nagyságrendileg kisebb tud lenni, mint a földelési ellenállás.

Szóval az áramszolgáltatók mondjuk 1960 óta azon a vágányon robognak, hogy minden körzet legyen TN.

Előzmény: kosztoglotov (101618)
kosztoglotov Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101618

Ezek szerint ez a TT rendszer egy elavult dolog?

Pár hónapja szerelték fel a villanyórámat, és ha jól értelmezem a dolgokat akkor TT rendszerű. Milyen hátránnyal vagy veszéllyel járhat ez a megoldás?

Előzmény: ötfelezős (101603)
VodkaTam Creative Commons License 2019.07.26 0 1 101617

Bocsánat, a Te hozzászólásod felett átsiklottam. A kétpólusú leválasztó kapcsolót tudom, hogy kötelező, de az lehet az óránál is nem?

Előzmény: Hans70 (101610)
Garfield007 Creative Commons License 2019.07.26 -1 0 101616

A buta, szakbarbár seggnyalók úgysem olyan bátrak, valakinek meg kell tenni.

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101615

Az elit, vektorokban is képzett bme-es mérnökök bármire képesek...

schlumberger Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101614

Mi van ha valami lelkes amator egy megpatkolt dugaljat megiscsak NAGYON bele akar dugni ? :)

Dugaljat dugni?

Előzmény: tfe_tng (101608)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.26 -2 0 101613

Vedd úgy, hogy írtam semmit.

Előzmény: VodkaTam (101612)
VodkaTam Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101612

Igen, az óra után is van (lesz) kismegszakító, mégis úgy gondolom, hogy innen kellene elmennem minimum 6-os vezetékkel, mint ahogy a normál (mindennapszaki) órától (értve ezalatt a fogyasztásmérő szekrényt) sem jöhetek el a lakáselosztóig teszem azt 2,5-es vezetékkel, hiába van csak 16 A-em. De ha azt mondod, hogy a vezéreltnél nem így kell érteni, az számomra megnyugtató.

"Bár akkor sem hiszem, hogy úgy képzelted, hogy a mérőtől azt a hajlékony, köpenyes vezetéket viszed, ami majd kijön a falból és bemegy a forróvíztárolóba..."

De, pontosan úgy képzeltem :) Fogok egy Mt 3×2,5 mm2-es kábelt, egyik vége a fogyasztásmérő szekrénynél, másik meg a bojlernál. Természetesen csőben. Mi ezzel a gond? Hogyan kellene akkor csinálnom, ha így nem jó? Elég régen tanultam a szakmát, és ténylegesen sosem dolgoztam benne, ezért kérdezem az ilyen gyakorlati megvalósításokat.

Előzmény: ötfelezős (101607)
Hans70 Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101611

4-esig jó a wagód akkor elvileg nincs erőltetés. Egy lyukba úgyis csak 1 eret dugsz be. Azért ajánlottam a 6-ost, mert akkor a szigetelés is befért volna esetleg, bár én megfaragtam volna a színes szigetelésig. 

Előzmény: Csuklósbusz (101599)
Hans70 Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101610

Át lehet váltani, de akkor az átváltáshoz be kell iktatni egy kismegszakítót. A bojler mellé rakni kell egy kétpólusú leválasztó kapcsolót. Kötelező

Előzmény: VodkaTam (101606)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101609
Én is azt néztem hogy hozzáérhet-e a csavarhoz valamelyik érintkező, talán igen talán nem. Mindenesetre nem nagyon lenne jó ha elterjedne a megoldás :-)
Előzmény: tfe_tng (101608)
tfe_tng Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101608

Azert a masodik ponttal lehetne vitatkozni. Mi van ha valami lelkes amator egy megpatkolt dugaljat megiscsak NAGYON bele akar dugni ? :)

Előzmény: Törölt nick (101604)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.26 -2 0 101607

Csak valamit kihagytál az olvasásból, nem? Az MSZ 447 kurrens kiadása szerint "a zárlatvédelem és az áramütés elleni védelem szempontjából előírt kikapcsolási időt biztosító kikapcsoló szerv felszereléséről gondoskodni kell." Na, és ennek elmenő oldalán olyan keresztmetszetet alkalmazol, ami szimpatikus.

Bár akkor sem hiszem, hogy úgy képzelted, hogy a mérőtől azt a hajlékony, köpenyes vezetéket viszed, ami majd kijön a falból és bemegy a forróvíztárolóba...

Előzmény: VodkaTam (101606)
VodkaTam Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101606

Villanybojler szabályos bekötésében lenne szükségem némi támpontra: Azt olvasom, hogy 1,5-4 mm2 keresztmetszetű vezetékkel lehet őket bekötni, esetemben 1800 W-os, de mivel 16 A-es kismegszakítóval lesz biztosítva, ezért 2,5-es vezeték kell minimum. Viszont a vezérelt fogyasztásmérőre minimum 6-os vezetékkel kell csatlakozni. Hogy lehet ezt a gyakorlatban összehozni? A bojlert 3x6-os vezetékkel bekötni elég ormótlan, kissé túlzás is, és talán fogadni se tudná. Szükséges emiatt egy csatlakozás, ahol a 6-os vezetéket felváltja a 2,5-es, vagy miként szokás ezt szabályosan megoldani?

kiggyo Creative Commons License 2019.07.26 -2 0 101605
Viszont némileg csökkenti a rendelkezésre álló dugaljak számát :-)
Előzmény: Törölt nick (101604)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.26 0 0 101604

1. Működik

2. Nem okoz veszélyt

3. Ronda

Előzmény: peti.olah (101602)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.25 -1 0 101603

"2.
Más egyedi rendszer van, ami nem valószínű."

Ja, én is ezt szoktam mondani, mert még a nyolcvanasok elején mondta egy  szolgáltató központjában dolgozó beszélgetőpartnerem, hogy az ELMŰ kivételével minden áramszolgáltató jelentette, hogy teljes mértékben áttértek a nullázásra. Erre mostanában jól leugatott valaki egy másik fórumon, hogy náluk most térnek át TT-ről.

Előzmény: Törölt nick (101601)
peti.olah Creative Commons License 2019.07.25 -1 0 101602

Ezt csak úgy...

Hogy fogassuk oda?? Fogd meg a söröm...

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.25 -1 0 101601

Vagyis a betáp az TN-C rendszerű vélhetőn.
Azaz KÖZÖS a kék és a zöld/sárga.
1 fázis esetén 2 vezeték érkezik
3 fázis esetén 4 vezeték érkezik

Ez esetben a mért oldalon két eset lehetséges.

1. 
Ott már TN-S van, ami a mostani alapértelmzett előírás.
Azaz a kék és a zöldsárga MÁR KÜLÖN van választva.
1 fázis esetén 3 vezetéket találsz >> FÁZIS(fekete) NULLA(kék) PE(söldsárga)

3 fázis esetén 5 vezetéket találsz >> FÁZIS(fekete???) FÁZIS(szürke???) FÁZIS(barna???) NULLA(kék) PE(söldsárga)

Ez a legvalószínűbb nálad és gondolom csak 1 fázis van
Azaz 3 vezetéket talász FÁZIS NULLA PE
Csak a vezetékek színe nálad nem a szabványos fekete, kék, zöldsárga, hanem a régi szerelés miatt más színűek.

2.
Más egyedi rendszer van, ami nem valószínű.

-------------

Vagyis... az 1. esetben.

Első lépés: kideríteni, hogy az óra utáni mért vezetékek valóban TN-S rendszerben vannak-e.
(ehehz 3 vezetéknek kell lennie ott, FÁZIS NULLA PE) 

Második lépés: ha netán nem TN-S, akkor megcsinálni/megcsináltatni a TN-C >> TN-S váltást.
Plusz ellenőrzni a földelés meglétét is és a PE sínre kötöttségét.
Aztán BERAKNI egy FI relét is és akkor a földelés jósága (azaz a kicsi földelési elenállás) nem lesz annyira lényeges.
FI relé nélkül viszont FONTOS!!! a jó földelés.

Harmadik lépés: a FI relé után főlesztó dobozt/szerelvényt és a további vezetékeket, szerelvényeket rendbe rakni ha- és ahol szükséges.
HA a hazsnál tveztéek nem a fekete, kék, zöldsárga színűek akkor
- vagy kikell cserélni >> ez a jobb megoldás

- vagy a végeiknél/kötéseknél a fekete/kék/zöldsárga jelölést rakni rájuk akármilyen színűek is éppen

Előzmény: Csuklósbusz (101599)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.25 0 0 101600

Csak az, hogy semmi köze sem ahhoz, amiről a beszélgetés folyt (65-ös dobozban sodrott kötés helyett mit lehetett volna alkalmazni és a bal felső elsőnek, a Vecalnak az említése miatt raktam be, az fért be dobozba, meg a következő, az Ufix), valamint a lentebb látszó alumaxoknak meg semmi köze ahhoz, ami a képen látszik. Ma már pont úgy kinézőt árulnak alumax néven is, mint ez a rézmax (Unimax a neve, de rézmaxnak hívták humorból).

Csak az.

Előzmény: Mutual Friend (101595)
Csuklósbusz Creative Commons License 2019.07.25 0 0 101599

A boltban nincs eggyel nagyobb azt mondták ez a max. Szigeteléssel együtt sehol nem fért volna bele.

Így olyan hosszúra blankoltam mint amilyen hosszú a wago.

Nade a legvége ahol a csupasz eret fogja az mennyire bolondbiztosra van kialakítva?

Ergó ami belefér erőltetéssel is akkor azt már biztonságosan fogja?

De legalább mostmár kezdem kapisgálni miért nem mindegy hogy összekötöm-e a földet nullát vagy sem. :-)

Az épület 70-es építésű, de a 90-es években volt földkábel csere. Csak az épületig, épületen belül nem csináltak semmit.

Mivelhogy ez egy társasház így ha bárki meghal áramütésben valamelyik lakásban mindenhol szét fognak nézni.

Na ezért fogom majd rendes szerelővel csináltatni.

Mert se a vízcső, sem a gázcső nem földelt, még a gázóra sincs átkötve földelőszalaggal.  Tehát ha valamelyik lakásba esetleg testzárlatos lesz a mosógép mindenki kap belőle. 

A földben is acélcső megy, de a főmérő vízórát áthidalták KPE csővel.

Szóval van itt baj rendesen, nem is értem hogy az áramosok hogyhogy nem olyan kemények mint a gázosok.:-( 

Mert amit én láttam az elég veszélyes. Ráadásul hosszan van sodorva néhol de annyira kilazult, oxidálódott hogy nem megszakad hanem csak melegszik a végtelenségig.
Betekerték valami kátrányos szigszalaggal ami porlik a melegtől de maga a vezeték szigetelése elcsöppen.

Előzmény: Hans70 (101581)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.25 0 1 101598
És még szarul is fogta, volt hogy oldalra kifordult belőle a vezeték.
Előzmény: majkel (101596)
szakmókus Creative Commons License 2019.07.25 0 0 101597

Mesterek!

Ismeri valaki ennek a hőfok szabályzó kezelő elemeit?

Az Xp potméter funkciója mi lehet?

Műszaki leírás lenne a legjobb.

majkel Creative Commons License 2019.07.25 0 1 101596
Há mer egy bunkó xar.
Max fővezetékeknél illetve nagyobb keresztmetszeteknél lehetett használni. :)
Előzmény: Mutual Friend (101595)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.25 0 0 101595

Nem értem mi bajotok bele ... :)

Ezek közel 30 évig müködtek hiba nélkül, most meg nálam vannak.

Előzmény: ötfelezős (101592)
majkel Creative Commons License 2019.07.25 -1 0 101594
Fujjjjj a kupolfixel együtt. :)
Előzmény: ötfelezős (101592)
tfe_tng Creative Commons License 2019.07.24 0 1 101593

Hagyd, meg guglizza mi az az AWG. De mindjart jon a hozzaszolas amiben pontos keresztmetszetre konvertalja es megmagyarazza hogy hogyan gondolta :)

Előzmény: Atis57 (101590)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101592

Az már a szocializmus egyik borzadálya volt.

Előzmény: Atis57 (101591)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101591

Szia!

Köszi! vmelyik ilyneben olvastam a wecall kapcsot ---- kb a porcelános dugalj csavaros kötése 

Előzmény: ötfelezős (101589)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101590

Szia!

Sha én egy AWG 10-t ágaztané el AWg 16  és 12 re  ?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101588)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101589

Csuklósbusz elgépelte, nem az akar ott lenni, hogy a 90 éves berendezés nem szabványos, hanem az, hogy a sodrott vezetékkötés 90 éve biztosan nem szabványos.

Ugyanis az 1929-es Biztonsági Szabályzat azt írta, hogy

a vezetékeket az összes összekötéseknél és elágazásoknál forrasztással, vagy csavarokkal, avagy ezekkel egyenértékű összekötőkkel kell egymással összekapcsolni.

Ez volt a második kiadás az országban, az első tán a nagy háború előtt volt, de olyanom nincs.

Előzmény: Atis57 (101586)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101588

"Wago AWG24-12" nevű termék nem létezik, ezért így hiába is keresed.

Van viszont a WAGO 221-61X család, ahol az X helyére azt a számot írd be, ahány vezetéket szeretnél beledugni. Tehát ha például három villanydrótot akarsz összekötni, akkor google: "WAGO 221-613"

Előzmény: Csuklósbusz (101577)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101587
Atis57 Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101586

Szia!

90 éves nem szabványos? határozottan NEM! Az 1929  már nagyon rég volt !

Az MNOSZ  1600 --1953   kiadásakor minden meglévőt teljesen át kellett épiteni arra a szinvonalra !

A későbbi szabványok már csak a jelentős (kb 40% ) átalakitásnál irták elő a teljes átalakitást.

A következő az 1986 ban megkövetelt szint volt .S  ma a MSZ 2364/MSZ HD 60364  szerinti  2009 től terjedő követelményeket favorizálják.

Előzmény: Csuklósbusz (101580)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101585

Azért régen az Msz172/1  ben voltak a Nullázásnak Külső--és Belső feltételei  is.

Az a harmadik óra anyaga lenne. :)

Előzmény: Atis57 (101583)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101584

Szia!

Amikor még volt KLÉSz   elő kellett késziteni --a mai EPH  --kötéseket is .

Az a piros vezeték is ilyen , csak nem lehetett felhasználni. Mert a hálózat miatt nem lehetett.

Az 1966---1985 közötti épületekben találhatsz ilyeneket .

Ha még élő fémszerkezetekhez csatlakozik/s le tudod ellenőrizni / akkor beköthető lenne .

A fejlődés  NEFH 1966 ban nullázásra előkészitett hálózat ....! !

1986 után Nullával egyesitett földelő hálózat ...!!

te melyiket találtad meg? biztosan elvégezték az átalakitásokat?

Atis57 Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101583

Szia!

Azért régen az Msz172/1  ben voltak a Nullázásnak Külső--és Belső feltételei  is.

Mivel akkoriban a Mávnál dolgoztam  volt ; Földelt , Földletlen , középen földelt ,ellenálláson át földelt  hálózat , szépen sorban egymás mellett --felett!

Ma inkább TN, TT , és IT  hálózatnak irnám.

S meg lehetett találni a működési feltételeket.

Valóban a 10-20m -n belüli mintha közösitett lett volna 

De a 200m -n belüli is hatott a másikra !

Ha meg EPH készült a viz, gázcső, vasúti sin/korlát  stb  igencsak érdekes hibákat generált.

Előzmény: ötfelezős (101582)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101582

Na, akkor tudod, hogy ha nincs áthidaló, de felteszed, vagy van áthidaló, de leveszed, akkor egyik rendszerből a másikba alakítod át a berendezést. Viszont ezt az áramszolgáltató transzformátorkörzetén belül egységesen kell kezelni, mert ez az egy hathat az összes többire, vagy az összes többi hathat erre az egyre. Hogy melyik lehet, az a fogyasztó szerződésében benne is van. Persze, más szempontból is aggályos lehet a változtatás, mert ami módszer hiba esetén az egyik rendszerben működött, az a másikban nem biztos. 

Hát ez az ideális állapot, amikor mindenki érti a dolgát, de ez elég sok szakemberre nem jellemző, szolgáltatósra és berendezőre sem. :D

A 80-asokban én is sodrott kötést alkalmaztam, mivel nem volt normális kötőelem. De ez ma már nem tud indok lenni.

Hans70 Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101581

ilyen wagoból van egyel nagyobb is. én szoktam faragni a szigetelésből a színig.

Csuklósbusz Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101580

90 éves nem szabványos? 

A régi házakban csak azt láttam, hiába volt fiatalabb ennél.  Ha még jó hosszan összesodorja akkor hosszan is működtek az akkori terhelésekkel.

De hogy itt épp hogy csak ráakasztotta...  aztán belegondolok hogy ez egy társasház és valószínűleg minden szomszédnál így szerelte ugyanaz az ember szóval nálam hiába lesz jobb a szomszéd miatt úgyis leégek..

Megkerestem az omniózus hozzászólást.

Nem voltam képzésem, magamnak gányolgatok.

Laikusként googlezve: TT rendszernél nincs összekötve a portán sehol sem a nulla és a védővezető, csak földszonda van.
A földszondának kellene akkora áramot elnyelnie hogy kiüsse a megszakítót ami lehet a régi 6A-eseknél működött, mostanság a 32A-esnél szerintem csak fűtőszál lenne testzárlatnál.
Nullaszakadásból nincs nagy baj.

TN rendszernél a védővezető fémes kapcsolatban van a nullával, valahol össze van kötve, így ha testzárlatos lesz valami készülékem akkor tutira lesz akkora zárlati áram hogy lekapcsoljon a megszakító. Ellenben ha megszakad a nulla az összekötés előtt akkor gázos helyzetben leszünk.

Na ennyi laikusként.

Gyakorlatban a földvezetékeket nem bántottam, úgy hagytam őket ahogy volt a mostani esetben, azok úgysem voltak megégve. :-)

De mégegy abszurd dolog: jön fel a villanyórától egy kék, egy fekete, illetve két piros vezeték. Minden vezeték vastag alu hogy bele kellett feszegetni a wagoba, de van egy hajlékony sodrott eres vékony piros kábel.
Na az sehova sem volt bekötve viszont, eredetileg is csak úgy lógott. Az mi a frász lehet egy első emeleti társasházban ahová földkábellel jön a betáp?

A lakásban csak 1-2 konnektorban van föld, amúgy be sincs húzva.

Itt van az hogy hiába a villanyóraszekrényből van közvetlen levéve a teljesítmény, mégis bent a lakásban melegszenek ki a kötődobozok nulla vezetékei.

Gondolom valahol nulla szakadás van...

A bojler a nappalira volt átkötve a villanyóraszekrényben, azt wagóztam át éjszakaira, így az éjszakai óra felül jövő nullára és fázisra, a két földet meg úgy hagytam ahogy volt. Mert az éjszakai vastag föld át van kötve a nappalira is, de ott azt nem mertem szétszedni ott mi van, csak az éjszakait bolygattam.

De így nem melegszik a lakásban egy doboz sem.

Majd jön valamikor a regszerelő órát cserélni és akkor vele rendbe tetetem mi micsoda.

Előzmény: ötfelezős (101579)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101579

A sodrott kötés 90 éve nem szabványos, előtte való előírásokat nem ismerem.

Azonban te júniusban feltettél egy kérdést, a 100529 számú bejegyzésben, amire én a 100534-ben írtam, hogy én tudnék válaszolni, csak előtte feltettem egy tisztázó kérdést, de ezeket nem sikerült észrevenned. :)

Lacivill Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101578

Otthon okés, de vajon a műbizonylatában szerepel, hogy elektromos kiskábeleket lehet benne vezetni?

Előzmény: kiggyo (101574)
Csuklósbusz Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101577

Wagoval milyen vastag vezetékeket lehet összekötni?

Mert a Wago AWG24-12-es be az alukábel olyan vastag volt hogy gyömöszölni kellett de megfogta, gondolom azért nem akkora keresztmetszetet lehet belerakni mint amekkora belefér... vagy mégis?

Szóval van ennél nagyobb wago vagy marad a sodrás illetve a sorkapocs alukábelre?

Más, ez a kép egy 70-es évekbeli eredeti, idáig érintetlen kötésről készült, tényleg szabványos volt ez akkor?

Ilyen lett, remélem ez is bírja majd egy darabig... 

kiggyo Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101576

nem is írtam hogy 230V. Öntöző szelep cuccok, stb.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101575)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101575

"nem csak földkábelt, bármi szigetelt cuccot szoktam bele rakni."

Nem vagyok biztos abban, hogy ez szabványos.

Tehát pl KPE csőben hivatalosan szabad-e NEM földkábelt vezetni föld alatt.

Én úgy vagyok ezzel, hogy 230V csakis szabványos földkábelben mehet, akármilyen szuper extra védőcső is van körülötte, 

gyengeáramnál viszont már nem vagyok ennyire szőrszálhasogató :)

Előzmény: kiggyo (101574)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101574

nem csak földkábelt, bármi szigetelt cuccot szoktam bele rakni.

Ha beállsz vele valahova akkor meg tömszelenceként használhatóak a kpe/lpe idomok.

A vicc hogy ezek eredetileg nem vízre hanem elektromos védőcsőnek készülnek (az a neve), csak az öntözéses cégek rájöttek hogy kis nyomásra (kútvizes 2-3 bar) tökéletesen elegendők.

100Ft körül van a 25-ös métere, annyit lazán megér.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101573)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101573

"Én az ilyeneket PE védőcsőbe szoktam rakni"

A földbe gyártott KPE és PE (LPE) csövek szerintem is kiválóak földkábelek másodlagos (mechanikai) védelemére.

Én azokon szoktam jókat röhögni, akik spórolásból mindenféle NEM föld alá gyártott csöveket ásnak a föld alá (a híres lépésálló gégecscő sem földbe készült, egy mezei lótetű is simán átharapja).

Az már csak a hab a tortán, amikor a szar csőbe szar (nem földbe készült) kábelt húznak :)

Előzmény: kiggyo (101567)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101572

FI-relét :P

Előzmény: Bz81 (101570)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101571

"A hálózatnak eszembe sem jutott"

Ha nagy a kert, akkor abba a sufniba is tehetsz egy wifi routert és akkor az alvégen is  lesz rendes wifi térerő fűnyírás közben.

Előzmény: Bz81 (101568)
Bz81 Creative Commons License 2019.07.24 -1 1 101570

Köszi, azt is behúzatok mindenképp! Valamit még esetleg?

Előzmény: Törölt nick (101569)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.24 -1 1 101569

Egy tacskót vezess be oda, riasztónak.

Előzmény: Bz81 (101546)
Bz81 Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101568

Köszöntem! A hálózatnak eszembe sem jutott, jó ötlet, akkor huzatok be egy olyat is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101563)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.24 -1 0 101567
Én az ilyeneket PE védőcsőbe szoktam rakni, azt ásom el. Így utólag is variálható.
Ugyanúgy néz ki mint a KPE cső csak vékonyabb a fala és puhább, mindnen öntözéstechnikai boltban kapható mert ezt használják az öntözőrendszer nyomócsövének a szórófejek között.

http://ontozesikatalogus.hu/Polietil%C3%A9n%20mez%C5%91gazdas%C3%A1gi%20%C3%A9s%20v%C3%A9d%C5%91cs%C3%B6vek
Teaway Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101566

- telek alaprajzára a nyomvonal felvitele

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101563)
tfe_tng Creative Commons License 2019.07.24 0 0 101565

> Láthatod az iskolákban, hogy a való világtól 1973 környékén elszakadt akadémikusaink szerint mi tartozik az alapműveltségbe :)

Bezzeg elotte mennyivel jobb volt minden !

Elek, ne égesd mar magad... 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101562)
schlumberger Creative Commons License 2019.07.24 0 4 101564

Van közokatatás... van tanterv ... van intézmény ... van tanerő.

Van...paripapimpili, az van.

A családban, a szomszédságban, az utcában van pedagógus? Beszélgess vele, ne a fideszpropagandát told!

Előzmény: Törölt nick (101560)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101563

"Szeretnék áramot és riasztót is bevezetni a házikóba"

Legegyszerűbb:

- 80 centi mély kábelárok kiás

- az árok egyik sarkába ledobsz egy energia földkábelt

- az árok másik sarkába ledobsz három UTP földkábelt (2 riasztónak +1 hálózatnak)

- árok betemet

- füvesítés indul

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101562

"Az egységes alaptudás-műveltség biztosítása az állam kötelessége és felelőssége."

Láthatod az iskolákban, hogy a való világtól 1973 környékén elszakadt akadémikusaink szerint mi tartozik az alapműveltségbe :)

A teljes szerveskémia, a magyar nyelvtan összes szabálya szó szerint bemagolva, huszonhat ismeretlenes egyenletek levezetése szembeszélben, no meg természetesen a vektoralgebra (mert ugye MINDENNEK a matematika lesz az alapja, ha beszartok, akkor is),

Kijön a gyerek az iskolából kitűnő bizonyítvánnyal, de nem ismer fel egy egyszerű tölgyfát, bármelyik kezdő csaló két perc alatt aláírat vele bármilyen szerződést, könnyedén átveri a bank, a telefonszolgáltató, a zöldséges, a szobafestő, nem képes értelmezni egy jogszabály/szerződés szövegét, naponta átverik az interneten, satöbbi satöbbi. De a vektorlagebrát, azt bezzeg teljes mélységében megtanították neki, rászántak a tananyagban vagy kétszáz órát, mert anélkül egész biztosan éhen fog halni, ha kikerül a való életbe.

Előzmény: Törölt nick (101544)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101561

A jelenlegi legalsó nem alternatív kapcsoló, hiszen nem teljesül az, hogy bármelyik állapotban bármelyik kapcsolón kapcsolva a másik állapot áll elő.

Nem tilos csinálni, csak értelmetlen. Nem jelenik meg az érintkezők között a fázis meg a nulla jobban, mint egy egyszerű ki-bekapcsoló érintkezői között.

Előzmény: Mutual Friend (101554)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101560

Van közokatatás... van tanterv ... van intézmény ... van tanerő.A
Azaz MEGTANULHATÓAK a szükséges ismeretek.

A többi az igénybe vevő polgárokon múlik!!!

Ha mégse tanulják meg csak elbasszák az idejüket, mert lusták az nem az állam hibája.

Ha eltűrik a szar tanári kart és hiáynso felszereltséget az iskolában, mert gyávák-igyénytelnek ... az sem csak az állam hibája.
A szülöi/adózói közösség feladata a kívánt színvonal kikényszerítése az államból. 
Hisz ők a választók >> a politikai erő!

Persze a szarokrá-nemfoglalkozokvele polgár az nem politikai erő :-(
Az egy senki-semmi akit az állam is leszar, jogosan.

Előzmény: schlumberger (101558)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101559

A földkábelnek csak árok kell. 
Azaz közvetlenül a földbe fektethető és jobb is neki úgy.

Persze a kábeljelőlő és a védő réteg illik, ahogy kell. 

Előzmény: Bz81 (101549)
schlumberger Creative Commons License 2019.07.23 0 1 101558

Az egységes alaptudás-műveltség biztosítása az állam kötelessége és felelőssége.

Jelenlegi (párt)államunk vastagon és magasról szarik a kötelességére. 

Előzmény: Törölt nick (101544)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101557

Én a jelenlegi sorrendet nézem ... :)

Előzmény: Atis57 (101556)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.23 -1 0 101556

Szia!

Én abban egy  101 és egy 106 kapcsolót látok  .

A kapcsoló meg a relé alternativ kapcsolást ad.

Előzmény: Mutual Friend (101555)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101555

Az utolsó előtti egy humán védelemnek néz ki inkább azaz két nyomógomb középen a présgép és csak akkor tudod működtetni ha egyszerre nyomod meg a két gombot azaz nem vágod le az ujjaidat véletlen.

Előzmény: Atis57 (101551)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101554

A legalsó alternatív kapcsolat mar tilos csinálni mert az érintkezők között megjelenik a fázis es a nulla is és ezeket a kapcsolókat nem erre tervezik

Az alulról a harmadikra nem tudsz majd FI relét feltetetni mert az első alkalommal fogja levágni.

Előzmény: Atis57 (101552)
molnarfmet Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101553

Üdv.

Ha valakit érdekel, nálam hányolódik  egy példány UNIVO bőrtáskástul. Hibás, de nem roncs. Én már biztos nem fogom megjavitani 

Ferenc

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101541)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.23 -1 0 101552

Sziasztok! 

A szöveget megette ...!

A lényeg 50s évekbeli lakás felújitása --közte villamos is ,

Kőműves vállalkozó végezte ,mert van mindenféle szakembere.(a zsigulis fajtából )

A villanyszerelővel beszéltem ,mivel lemertem vágni a hibásan bekötött dugaljakat.

Simán nullázta a dugaljakat , egy helyen meg össze is cserélta a fázis/nullát !

A régi alternativ kapcsolást "szabványositotta"-2db  101 kapcsolóval?

kérdeztem miért nem cserélte ki a G1 vezetékeket ? 

--Mert azt csak a csővel együtt lehet ! persze 16A kismegszakitőt rátenni ,azt lehet.?

kérdeztem a FI relét ,

---azzal németországban is csak a baj van ! igy ő nem szokott berakni !

lerajzoltam egy alternativ kapcsolást ; mi ez az ákom-bákom?

No és igy tovább .....Mondtam a bérlőnek ,

De neki csak az érintésvédelmi papir kell ,mert azt az ingatlan kezelő kéri !

Az előző hozzászólásban van a rajz ---bár fejjel lefelé.

Előzmény: Atis57 (101551)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.23 -1 0 101551

sy!

C20NE Creative Commons License 2019.07.23 -1 0 101550

Én fekete, lépésálló gégecsövet használtam, előre befűztem a behúzószálat mielőtt betemettem. Szerintem olcsóbb mint a KPE.

Előzmény: Bz81 (101549)
Bz81 Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101549

Értem, köszönöm. Ha már úgyis ásni kell, 1 helyett 2 csatornát fektetek le, ennyi. 

Előzmény: ötfelezős (101548)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101548

Hát, menni épp mehet, azzal nincs gond, kivéve, ha:

1 földkábel zárlatos lesz, és elfújja a riasztókábeleket

2 bármelyiket cserélni kell

3 zavarják egymás üzemét a közelség miatt

ezek nem tiltó, hanem mérlegelési tényezők.

sylvanus67 Creative Commons License 2019.07.23 0 1 101547

Eddig minden fennálló rendszer a szakmukik világmegváltó gondolataitól rettegett.

Hát azt azért nem, de a megyei lapokat is el kell adni valaki(k)nek.

Előzmény: _Veritas_ (101545)
Bz81 Creative Commons License 2019.07.23 0 0 101546

Sziasztok!

Egy fa kerti tárolót szeretnék a kert végébe telepítettni hamarosan. Szeretnék áramot és riasztót is bevezetni a házikóba. Szerintetek a földkábel és a kettő riasztókábel mehet egy védőcsőben(KPE csőre gondoltam) vagy külön kellene vezetnem a gyengeáramú kábeleket?

_Veritas_ Creative Commons License 2019.07.23 -1 2 101545

valamilyen központilag gondolat-felügyelt akolba terelése.

Eddig minden fennálló rendszer a szakmukik világmegváltó gondolataitól rettegett. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101543)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.23 -2 3 101544

Az egységes alaptudás-műveltség biztosítása az állam kötelessége és felelőssége.
A további plusz és speciális-egyéni-egyedi okosságok/baromságok oktatása tartozik a magánszférára.

A feladatmegoldás módjáról is az állam dönt, mivel az ő feladata a konkrét megvalósítás.

A megavlóstáshoz, ha akarja igénybe veszi a civil/egyházi hálózatot, ha akarja nem.
Ez meg politikai döntés amiről a szavazók által választott parlament dönt a kormány/képviselők előterjesztései alapján >> TÖRVÉNY-ben.
(ide értve a parlament által a kormányhoz delegált rendeletalkotási jogot is)

Akinek valami nem tetszik az indíthat politikai akciót és ha lesz elég támogatottsága akkor változik a dolog.
Hajrá!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101543)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.22 -5 1 101543

"a kormány nyilván olvassa a netes kommenteket. :D"

A kormány talán azon dolgozik hogy a fiatalok közül senki, semmilyen iskolai formával ne úszhassa meg a központilag előírt gondolkodásmódra való (politikai+vallási?) nevelést. Tehát ez a látszólagos "szakmai oktatási szigorítás" talán valójában annak a kiterjesztése, amit az általános iskolák terén látunk: a magántanulás, alternatív iskolák, stb fokozatos kiirtása és az összes gyerek valamilyen központilag gondolat-felügyelt akolba terelése.

Előzmény: ötfelezős (101527)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101542

Leírtam, hogy nem találom, erre egyből megtaláltam :)

http://www.szetszedtem.hu/000egyebek/rajzok/muszerek/univo.pdf

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101541)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101541

"mint láthatod 120kOhm  a mérőellenállás --nem 2MOhm ."

Sajnos nagyon kicsi a kép és az interneten sem találtam Univo kapcsrajzot hirtelenjében. Persze ettől még elhiszem neked, hogy 120 kohmos volt, csak érdekelme a belseje, hogy mitől lett ennyi :)

Csak az Univo3 rajzát találtam meg, de annak a kapcsolása egészen más:

http://regimuszereklhanzi.5mp.eu/honlapkepek/regimuszereklhanzi/Tw0NSHrqVn/eredeti/20.jpg

Előzmény: Atis57 (101525)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101540

Az UNIVEKA-t láttam a suliban majdnem meg is "könnyeztem" mert ez a kettő volt gyerekkorom müszere.

Előzmény: oregbeatsuhanc (101523)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101539

Igen, a vizsgán nincs kecmec, oda általában már nevet szerzett szakembereket hívnak meg, tankönyvírókat, főiskolai tanárokat, szakértőket, stb.

Mondjuk ez egy ellentmondás, hogy a képzést szidják, a vizsgáról meg tudom, hogy ott azért szigor van, zárt boríték, aláírások, időkorlát, stb.

Előzmény: Hans70 (101538)
Hans70 Creative Commons License 2019.07.22 0 0 101538

Viszont tanulni kellett az OKJ - s szóbelire. Nálunk többen is megbuktak ami nem biztos, hogy rossz

ötfelezős Creative Commons License 2019.07.22 0 0 101537

Helyre? Mivel ez 1971-től 2019-ig terjedő időszak tapasztalata, helyekre. És sok éven át.

Előzmény: majkel (101534)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.22 0 0 101536

Ezek... jól fizető szakmák.

Előzmény: Atis57 (101529)
sylvanus67 Creative Commons License 2019.07.22 0 0 101535

Wheatstone

Előzmény: oregbeatsuhanc (101532)
majkel Creative Commons License 2019.07.22 0 0 101534
Rossz helyre vetett a sors, én tanultam- dolgoztam folyamatosan.
Amúgy nyaralok, csak bedobtam a linket, h ne mindíg Eleken rágódjatok :)
Előzmény: ötfelezős (101533)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101533

Lehet, hogy nem ezen a fórumon írtam az udvarsöprésről. Ez volt a tapasztalatom az iparitanuló kezelésről addig, amíg "voltak nagy állami cégek, tanműhelyekkel".

Előzmény: oregbeatsuhanc (101531)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101532
"Precíziós mérésekhez meg pl mérő-hidakat illik használni és nem szabócentit és nagyítót :)

Láttál -e még tükrös galvanométert ? ---kapacitiv voltmérőt ? "

A MOM ban használtak fenymutatos galvanometert, meg elektrosztatikus voltmérőt.
Az előző munkahelyemen, mielőtt nyugdíjba mentem leadtunk régi műszereket, Weastone hidat, Isoleka meggert.
Sokáig szolgáltak néha javítottam is őket
Előzmény: Atis57 (101526)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2019.07.22 0 0 101531
A gyakorlati oktatás dualis képzésben akkor működött rendesen, amikor még voltak nagy állami cégek, tanműhelyekkel.

A multik amikor bejöttek válogattak a képzett szakemberekben, betanított, összeszerelő munkára használva őket.
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.22 0 3 101530

élelmiszer-alapanyag koordinátor = kondás

Előzmény: Atis57 (101529)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.22 0 1 101529

Ami lemaradt; 

az 5 szakma ;    fűnyirógép kezelő, járólapozó , vidéki turizmus fejlesztő?,mázoló,állványépitő.

Ezek milyen szakmák? mihez kapcsolódnak?

Előzmény: Atis57 (101528)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.22 0 1 101528

Szia!

Igen itt Miskolc környékén , csak a kókler cégek a jellemzóek. 

De a" Beiskolázott emberek ?" is lényeges részét képeznék.!

Nekem a csúcs ; a 6 .ált osztály utáni képzés --3 hónap a 7. + 3 hónap a 8 osztály s máris járhat a szakiskolába 2-6 hónapig .

Ezután ott henceg ,hogy 5 szakmám? van ! miért nem kapok irodai /vezető munkát!

Akkor megyek segélyre --mert 2 évig foglalkoztattak.

ötfelezős Creative Commons License 2019.07.22 0 2 101527

Mindenki leszólta az okj-s alapszakma képzést, a kormány nyilván olvassa a netes kommenteket. :D Hát most majd nem lesz ilyen, csak iskolákban. Szerintem a minőség az iskolákban egyenletesebb. Bár amelyik felnőttképzőnek én szoktam oktatni, az egy igen lelkiismeretes társaság, az oktatók meg szeretik a tárgyakat, ezért szeretnék, ha a képzettek is tudnák, azaz leadják, átforgatják, magyarázzák, satöbbi, de az országban (azaz a a Facebookos képzési hirdetések alatt a több száz hozzászólásban) egyöntetű a vélemény, hogy ezek a cégek kóklerek, nem oktatnak annyit se, amit lehetne, az óraszám kevés, nincs könyv, nincs gyakorlat, ésígytovább. 

Előzmény: majkel (101522)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101526

Szia!

egy másik;

Precíziós mérésekhez meg pl mérő-hidakat illik használni és nem szabócentit és nagyítót :)

Láttál -e még tükrös galvanométert ?   ---kapacitiv voltmérőt ? 

Mindkettőnél a szabócenti volt a falra feltéve----mint  skála .Azon mértük a fénypont elmozdulást .

elég jó felbontása volt !   100uV környékén....

Az itt felhozott példák pont arról szóltak , hogy nem 2-3 nagyságrendel nagyobb a műszer belső ellenállása ,----Hanem kisebb vagy egyenlő.

Az akkori időkben nem volt jobb , s ezzel kellett /lehetett megoldani a feladatot.

Amikor  a "preciziós mérés" esete kellett akkor jöttek az egyetemról vkik és hoztak mérőhidat stb.

Más; Az SI ben  a származtatott egységek átszámolhatok bármilyen más mértékegységbe .

Tehát  1v=44,0X cm rel . igy akár szabócentivel is megmérhetnénk a konnektor feszültségét.

Csak legyen aki kivitelezi.......?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101520)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101525

Szia MekkElek !

Utólsó bekezdés; 

Pedig eszedbe juthatna--ezen műszer életében még a csöves elektronika volt a meghatározó.

Ha egy segédrácsfeszültséget akartál megmérni --pont a leirtakkal egyezett.

első bekezdés ;

mint láthatod 120kOhm  a mérőellenállás --nem 2MOhm .

Az előtét --ami ez előtt van.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101519)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.22 -2 0 101524

Na akkor Lőrinc már megvette a majdani rabszolgaképzőt is.

Előzmény: majkel (101522)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101523
Ezt a kis oldalkocsis Ganz univot mi is használtuk hőelem mérésre a szaloptika gyártásánál, de még UNIVEKA-t is.
(A hőelemeket is magunk csináltuk platina, platina rhodiumból);

Ganz univom 2-es, 3-as ma is megvannak.
Előzmény: Mutual Friend (101508)
majkel Creative Commons License 2019.07.22 0 0 101522
Jövőre megszüntetik az OKJ-s képzési rendszert.
https://index.hu/belfold/2019/07/22/jovore_megszuntetik_az_okj-s_kepzesi_rendszert/
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101521

"Tökéletes !    De gondolom láttad a rezgőnyelves kivitelt is ......"

A 70-es évek elején a REAKTIVA szövetkezetnél a VISZÉK- nek gyártottunk vezérlő szekrényeket, és abba szereltünk be rezgőnyelves kivitelű műszert.

Egyet ki is nyírtunk, amikor a műhelyben kislabdával dobálóztunk.-:)

Előzmény: Atis57 (101507)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.22 -1 0 101520

"Csalhat hisz egy feszmérő ideálisan végtelen nagy impedanciájú egy árammérő pedig nulla."

Amikor a műszer és a mérendő áramkör ellenállás-jellemzői között két-három nagyságrendnyi különbség van, akkor a mérés pontatlansága nem ezen fog múlni :)

Precíziós mérésekhez meg pl mérő-hidakat illik használni és nem szabócentit és nagyítót :)

Előzmény: Mutual Friend (101518)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101519

"120V  méréshatárban a 120kOhm  ? főleg ha 100k--470kOhm  előtét van előtte ? "

A képen látható alapműszer 60 mikroamperes, tehát 120 voltos méréshatár esetén ha jól számolom, akkor kb 2 megaohmos előtét ellenállás kell neki.

Hirtelen nem jut eszmbe olyan életszerű szituáció, amikor egy ennyire egyszerű műszerrel 120V méréshatárban 100 kiloohm feletti ellenállás mellett bármit is pontosan kellene megmérni.

(a "villamos mérések" órán adott feledatot NEM tekintem életszerű mérési szituációnak :)

Előzmény: Atis57 (101517)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101518

Csalhat hisz egy feszmérő ideálisan végtelen nagy impedanciájú egy árammérő pedig nulla.

Én ilyen cuccot talán 1982-ban használtam.

Előzmény: Atis57 (101517)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101517

Szia4

Igen , itt is kell a műszer állandó .

De én a műszer terheléséről  beszéltem --ezért csal !? !---Nagy ellenállású körben az 1kOhm/v nagyon kevés volt.

120V  méréshatárban a 120kOhm  ? főleg ha 100k--470kOhm  előtét van előtte ? 

Hiába lenne a tápfesz 180V.....

Előzmény: Mutual Friend (101516)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101516

Ha a méréshatárt elosztod a full kitéréssel az szerintem a müszerállandó. Majd ezt beszorzod a leolvasott értékkel nem vétve paralaxis hibát :) megkapod a mért értéket. :D

Előzmény: Atis57 (101515)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101515

Szia!

Bár amit emlitettem az nem műszerállandó !

Hanem az univón leolvasol a 120V-s méréshatárban  mondjuk 91V-t   és kis számolással megmondod , hogy az 162V ?

Előzmény: Mutual Friend (101512)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101514

Ez csak ilyen elméleti hogy indul a második szalag majd az első és leállításkor az első áll meg majd időzítve a második.

24V vezérléssel 400V kapcsolt.

De volt ugye a klasszikus csillag delta, egy csomó lépcsőházi történet, video kaputelefon, stb stb 

Előzmény: Atis57 (101513)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101513

Szia!

Régen  sok futószalagot használtak --sorrend inditással,, leállitással

szalagonként 2db motor (Hajtó és a feszitő) + végállások ha a szalag" elmászna".

Valaha  cementgyári futószalaggal találkoztam --a bányából, vitte az agyagot a gyárba  kb 10km 

elég sok darabból állt  125 körül ?

Előzmény: Mutual Friend (101511)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101512

Ezt most is így tanítják. Reklamáltak is a nagyobb pofájúak hogy a kutya nem használ mar mutatós műszert miért kell szarakodnunk műszerállandókkal.

Előzmény: Atis57 (101510)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101511

Nálunk volt minden, szép vezetékezés - ugye a simán szopató feladatok  :) - minden kapcsolás 3-4 mágnes kapcsoló típussal, finder timer relés dolgokkal is kiegészítve. Futószalag vezérlés időzített indítással leállítással nulla keresztreteszeléssel.

Én vizsgán futószalag vezérlést húztam 3F 2 db motorral.

Előzmény: Hans70 (101505)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101510

Szia!

Igen a 70 s években még használtam......

Ezzel volt szokás kiszámolni , hogy mutat X voltot --de valójában az  mennyi.

Előzmény: Mutual Friend (101508)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101509

Hajjaj, de mennyit.

Előzmény: Atis57 (101507)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101508

Ez meg az enyém :

Előzmény: Atis57 (101504)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101507

Szia!

Tökéletes !    De gondolom láttad a rezgőnyelves kivitelt is ......

Előzmény: ötfelezős (101506)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.21 -1 1 101506

Ezen a 1/4 Hz hogy jön ki?

Fél herzenként változik az önfrekvencia, az közvetlenül leolvasható, és ha kettő egymás melletti egyformán rezeg félerővel, az meg a köztes érték, félnek a negyed.

Előzmény: Atis57 (101504)
Hans70 Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101505

csak azokat gyakoroltuk amik a gyakszi tételekbe szerepeltek. Mi megtanultunk vizsgázni. 5 éve 5 napig jártam tűzvédelmi tanfolyamra és meg is tanították, itt fél nap alatt megtanultunk levizsgázni belőle. Grátiszba adták. Kiakadtam

Előzmény: Mutual Friend (101498)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101504

Szia!

bár nem Nekem  irtad , 

De ezzel szoktam találkozni, -----kimérte vele a villanymotort , az jó!

Ha valami komolyabbat veszek elő ---Minek ez ? 

PEDIG ugyanolyan egyszerű mérésre való.......

Ha ezekre terelődik a szó ;  Nem értik meg, hogy a 2MOhm -s ellenálláson mérve a 30 V kitérés  akár 100V is lehet ............. olyan nincs  !

Ezen a 1/4 Hz hogy jön ki?  Sajna már ez is ledes .

Ez a régi műszer  meg végképp feladja a leckét .

Főleg ha L, C, vagy Q mérést emlegetek.

Előzmény: cosomega (101500)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101503

Mivel én a fenntartásban vagyok és igazából ott sem csapásirány a betáp legfeljebb 52V-ot ha nagyon kell.

Most volt egy kicsi dolog amikor Nyírségben szétcsapott a vihar pár települést akkor mennem kellett aggregátorozni akárhova. No ott volt dolog mert nem volt aggregátorcsatlakozónk  és teljesen szabálytalanul buherálnunk kellett úgy hogy vissza se tápláljunk a leszakadt hálózatba és menjen is minden. De ez csak fakultatív program az életemben, és hogy csinálhassam is azért mentem el villszer suliba.

Előzmény: cosomega (101500)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101502

Szia!

Igen a multicégeknél nekem is vannak kedvenceim .

Pl; a Két svéd /Ericssonos / az egyik Albán  a másik Iráni..

A francia az Közép Afrikai v Algériai .

Minden munka  telefonnal kezdődik/végződik, közben meg  ilyen xxx oldalas felolvasó lista kipipálása. Ha megakadnak telefon ......

Előzmény: Jahno (101491)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101501

Szia!

utólső bekezdéshez;

Igen ahogy irtad --kihivás.

Régen 5X felett  igy lettek kiválogatva a villanyszerelők közül a kazánkezelők, .......gépkezelők ,raktárosok,,,,,,portások.

láttam nem egy szakit aki a Dahlander motornál megtalálta a 3.k fordulatot is !

Eltelt 29 év  és sajna, a maiak már 20-30 évesen itt tartanak .Esetleg még itt se !

Előzmény: Hans70 (101487)
cosomega Creative Commons License 2019.07.21 -2 0 101500

Miért, Te mit mérsz pl. egy sima METEX-el?

Előzmény: Mutual Friend (101498)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101499

Akinek nincs diplomája az mind szakmunkás és ha igen akkor annak számítok.

Előzmény: Hans70 (101480)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101498

Vannak emberek akik gyakorlatiasak és nem szeretnek számolni. Minden megjavítanak ha kell csak ne legyen elmélet. 

Én 2 évig jártam de a fázisjavítás nem volt annyi központi téma. Számolni imádtam, ment is mivel én alapból műszaki suliba jártam és minden visszaköszönt a gyerekkoromból. Akkor te a munkanélküli verziót csináltad?

Csináltunk olyan fénycsőkapcsolást és mérést ahol kondi nélkül, kondival, és elektronikus előtéttel mekkora áramot lehet mérni.

Előzmény: Hans70 (101492)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101497

Ha nem vektorozik senki mert minek akkor csak azért az egy pici dologért tegye hogy hogyan működik egy 3F FI relé. 

Ott ékes példája annak hogy a 3F vektor grafikusan kioltja egymást, ha meg nem eléggé akkor az az áram a nullán fog megjelenni.

Előzmény: cosomega (101493)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101496

Egy komámat odavittem a villanyszerelő suliba. Ő közgépapirral szerelt/telepített autófestő üzem szárítókamráját. Még villamospapirja sem volt. Most legalább van egy villanyszerelői jogosultsága.

Előzmény: szakmókus (101477)
cosomega Creative Commons License 2019.07.21 -2 0 101495

Miért fog ki rajtad a fázisjavítás?

Előzmény: Hans70 (101492)
cosomega Creative Commons License 2019.07.21 -2 0 101494

Mercédesz.

Előzmény: Jahno (101491)
cosomega Creative Commons License 2019.07.21 -2 0 101493

"Ha másért nem vektorozunk akkor egy kicsit a 3F fi relé működése okán csak csináljuk már hogy valójában hogyan is működik és miért védi és hogyan az 1F fagyasztókat és hogyan a 3F gépeket …."

Ezt nem nagyon értem, mire akarsz kilyukadni?

Előzmény: Mutual Friend (101485)
Hans70 Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101492

Nekem a rajzokkal nem volt gond, de például a kondenzátorral való fázisjavítás értelmezése kifog rajtam. A háromszögek és a rószorelpera megy, és még tetszik is!

Előzmény: Mutual Friend (101489)
Jahno Creative Commons License 2019.07.21 0 1 101491

"A német is így üzemeli be a gépeket. Pontonként pipálja ki a könyvet."

Az nem a német, hanem a Siemens vagy valami hasonló állat.

Előzmény: cosomega (101490)
cosomega Creative Commons License 2019.07.21 -2 0 101490

Láttad a "Vészhelyzet" című sorozatot, amikor legelőször játszották? Nem tudom

mikor volt ez, tán '90 körül?

A lényeg: megfigyelted, ha behoztak egy beteget, akkor nem orvost kezdtek el keresni, hanem operáltak szívet, vesét, szülést vezettek, lőtt sebet mindent. Nálunk az orvos urológus, kardiológus, pulmonológus stb., csak azzal foglalkoznak. Ezek az orvosok abban az időben 12-16000 dollárt/hó.

Dolgoztam 150 főt foglalkoztató olasznál. Ez kb.140 gépet jelentett. Mndenféle karbantartási, javítási feladatot egy ember végzett. Igaz, itt láttam olyant, hogy a motor csillagpontjáról vette le a géplámpának a 0-át. Ö kezelte a kazánházat (automata volt), világítást javított a csarnokban stb.

A gépen dolgozókhoz képest 4-szeres volt a fizetése.

Amióta NATO tagok vagyunk, kerülnek ide amerikai technikák is. Úgy kezdődik a beüzemelés, elővesznek egy könyvet és az abban leírtakat követik. Először nekiáll dugaljat keresni, azután bedugja és szép lassan, pontonként beüzemelik a technikát.

A német is így üzemeli be a gépeket. Pontonként pipálja ki a könyvet. Rossz az időrelé, újat kell betenni helyette, de csak más gyártmány van. Elkezdődik a telefonálás. Minden túlzás nélkül több, mint egy fél munkanap, mire Németországból megjön az utasítás, hogy kell bekötni, addig folyamatos a telefonálás. Ez egy átlagos villanyszerelőnek 10 perc.

Hogy melyik a jó, azt nem tudom.

Előzmény: szakmókus (101477)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101489

Attól a villanyszerelőknek kitalált "elvi" rajztól nekem is hányingerem volt és van is pedig én is telefonosként kezdtem csak sokkal korábban.

Előzmény: Hans70 (101487)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101488

Szerintem összecsúsznak egy kicsit már a szakmák. Ácsok sok esetben fednek tetőt, vagy bádogoznak is, főleg ha csoportban vannak és egymás szakmáját is elsajátítják.

Villanyszerelők alkalmakként szerelnek informatikai hálózatot is ha nagyon muszáj és van szakmai segítségük a csoportban.

Előzmény: cosomega (101470)
Hans70 Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101487

Több 10 éve foglalkoztat a szakma, mást tanultam anno. (telefonos) Megajándékoztam magam egy 10 hónapos okj-s képzéssel ,két hónapja le is vizsgáztam. Vannak hiányosságaim nekem is, de nem hittem el,hogy tanult emberek nem képesek rajzot értelmezni. Nem csak a csillag delta, de még a lépcsőházvilágítás ill váltó keresztváltó is hatalmas kihívás.

Előzmény: ötfelezős (101482)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101486

Igaz.

Előzmény: kiggyo (101469)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101485

Ha valaki visszalapoz sokat akkor betettem egy mérést fotókkal mert ugye anno az iskolában sem jött elő életben senkinek de szerintem itt sem hogy akkor:

- 3F

- fázisonként "230W-os" izzó.

Árammérő a nullán.

Nézzük, hogy egy izzó egy fázison mennyi áram. 1A

Felteszünk egy másik izzót is egy másik fázisra akkor mennyi is lesz az áram? 1A

Felteszünk egy harmadik izzót akkor mennyi lesz? Ideális esetben nulla.

Ha másért nem vektorozunk akkor egy kicsit a 3F fi relé működése okán csak csináljuk már hogy valójában hogyan is működik és miért védi és hogyan az 1F fagyasztókat és hogyan a 3F gépeket ....

Előzmény: cosomega (101468)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101484

Erre én anno rá is kérdeztem hogy oké hogy vannak tehetséges gyerekek akik a sima szakmunkásból kinövik magukat. De hogy vannak a határok ?

Amiket írogattok hogy elosztószerelés meg komolyabb vezérlések kitalálása elkészítése ez nem szakmunkás villanyszerelő kompetencia. A mai gyerekállomány nem is lenne képes rá sem habitusa sem kompetenciája alapján. Ha menni fog neki a sima gipszelgetés, csövezés, vezetékelgetés stb stb annak már örülni kell ...

Előzmény: kiggyo (101449)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101483

Én is ezt firtattam, hogy sok itt a "lecsúszott villamosipari szakember" ... :)

ötfelezős Creative Commons License 2019.07.21 0 1 101482

Még az is lehet. :D

Egyébként a szakmai intelligencia kéne, hogy számítson, és annak elég kevés köze van a papírhoz. Az emberi tulajdonságokról már nem is beszélve. :D

ötfelezős Creative Commons License 2019.07.21 0 1 101481

Én is arra gondoltam... Még a nyolcvanasok elején ismerkedtem meg velük, akkor tán Weidmüller volt a sárga. És volt egy bunkó magyar is, ha jól emlékszem.

Tényleg nagyon pofásan néz ki, ha rendesen egymáshoz vannak húzva a gyöngyök és ugyanabban a síkban kezdődik mindegyik.

Előzmény: szakmókus (101478)
Hans70 Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101480

Üdv! Van köztetek szakmunkás is?

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101479

Minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár.
Minden villamos vektor vektor, de nem minden vektor villamos vektor.

Azaz aki érti

- a rovarokat annak mindegy, hogy konkrétan bogár e, hisz alapvetően azonos csak van egy plusz specialitása amit tudni kell és számolni vele

- a vektort annak mindegy, hogy konkrétan villamos vektor e, hisz alapvetően ....

szakmókus Creative Commons License 2019.07.21 0 0 101478

Mi a sárga számgyöngyöt használjuk. Talán nem titok, rendszer is van benne, a szám eleje utal a tervlap oldalszámára. Amikor egy terv mappa 300 oldalból áll, jelentősen megkönnyíti a munkát. Többféle érjelölőt kipróbáltunk. A számgyöngy egyetlen hátránya az idő igényesség, viszont egy szortiment dobozban elfér a gyakori érvégekkel együtt.Mobil, nem igényel áramforrást mint a nyomtatós verziók......

Előzmény: ötfelezős (101456)
szakmókus Creative Commons License 2019.07.21 0 1 101477

Egyszer egy szomszédos országban amerikai tulajdonos vásárolt egy üzemet,amit fel kellett újítani ill bővíteni. Villamos részről a mi cégünk végezte a kapcsoló szekrények legyártását beüzemelését.
Az amik küldtek egy meglehetősen nagy PLC szekrényt amin nem voltak tömszelencék,de semmilyen könnyítés,vagy nyílás. A gépek teszteléséhez természetesen jött egy ember az USA-ból,aki kapcsolatot is tartott a honi informatikusokkal.

Na szóval ez az ember beszélgetett a főnökömmel(villamosmérnök),miszerint az én végzettségem micsoda, hisz fúrom a tömszelencéket, kábelt rendezek,stb, de a PLC szekrényükben is kötést végzek a tervük alapján. Van hogy módosítom a huzalozást,és a tervet is hozzá (a tervlapokban átrajzolom). Ehhez az emberhez jönnek a terepi villanyszerelők kérdéseikkel, de akár a lakatosok, gépészek is konzultálnak velem. Ha egy egy berendezés nem működik ez az ember felkel a kapcsoló szekrénytől és megoldja a terepi problémákat.Nem ért angolul,de ha közölni akar velem valamit azt csak csak megérteti.

Ha mérnök vagyok miért végzek fizikai munkát.Ha szakmunkás lennék milyen jogosultság alapján kötözgetek a szekrényben.De hogy a tervet módosítja, aktualizálja az meg megint mérnöki feladat.

Náluk az USA-ban legalább öt szakmai kategóriát fognék át a munkámmal. Náluk szigorúan meg van húzva a határ hogy ki meddig jogosult munkát végezni a képesítésének megfelelően.
PL:akik a szerelvényeket szerelik nem jogosultak a kötődobozokban,kapcsoló szekrényekben,motorokban kötéseket végezni.
De akik jogosultak szekrényben kötni, csakis elkészült tervek alapján teheti azt. Tervet akármilyen kis módosítás
is, csakis mérnök végezheti.

Nem tudom elárulta-e a főnököm hogy csak egy mezei épületvillamosság szerelő.Szerintem nem,mert lehet jelentés lett volna az anyacég felé.

Amcsi filmvígjátékokban nem ritka geg, hogy valami kis problémára kihívnak egy szakit, aki elvégzi a munkát,
aláíratja a jegyzőkönyvet (munkanaplót?),számláz, de mégsem működik a berendezés.Hisz a munka további folytatásához további szakember bevonása szükséges, mert annak van egy egy részfeladata.Ha végzett,újabb szaki jön,és így tovább.Legvégül jön az első szaki,elfordítja a kapcsolót,és lőn világosság.....

Lehet hogy csak Magyar honban elvárás,hogy a villamos végzettség a falvéséstől a PLC programozásig mindent lefedjen.:(

oregbeatsuhanc Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101476

"A phoneix contact -al se sikerült dűlőre jutni :-("

M 12 es csatlakozós kábelt sem volt egyszerű tőlük rendelni, így aztán vettünk máshol + szerelhetőt is.

Amúgy a 80 as években volt már nekik is wagó rendszerű panelba forrasztható csatlakozóik.

Előzmény: DkGrinder (101475)
DkGrinder Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101475

A phoneix contact -al se sikerült dűlőre jutni :-(

Előzmény: oregbeatsuhanc (101473)
majkel Creative Commons License 2019.07.21 0 1 101474
Azért volt az a papírjában, mert az én évfolyamom végzett utoljára villszer 503 szakmai számmal '81- ben.
Utánna 4 felé szedték a sakmát, ha jól emlékszem, épület villszer, villamos hálózat szerelő, erősáramú berendezés szerelő és villamos jármű szerelő.
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101473

"Mi is wagóra váltunk ( ha végre visszajelez a wago)"

Volt eset, hogy a meghibásodott print reléket elég lassan lehetett tőlük beszerezni, így aztán vettünk print reléket magába, és azokat forrasztottam át a rosszak helyett a wago házába.

Előzmény: DkGrinder (101453)
oregbeatsuhanc Creative Commons License 2019.07.21 -1 1 101472

"Bár a kilencvenesek elején és a végén is volt egy-egy kérés, hogy tervezzek meg egy-egy vezérlőszekrényt, aztán rám beszélték, hogy vállaljam el a szerelést, mert nem vállalja senki úgy, hogy még némi esztétikai követelményeket is kielégítsen. Azokat élveztem, mert akkor használtam először normális nyugati készülékeket, amelyeket én választottam ki. De mondjuk szépre is csináltam, például a csatornák takarófedelét méretre vágva, sorjázva elvittem a mosdókagyló alá, és az ultradermmel vakító fehérré varázsoltam. És még ráadásul meg is fizették alaposan."

A 90-es évek végétől jó pár éven át mellék állásban egy ipari képfeldolgozással foglalkozó cégnek vállaltam - APRA NORM - vezérlő szekrények szerelését az anyagok megrendelésétől kezdve a komplett telepítéséig.

A szekrények összeszerelésénél jól jött a mechanikai műszerész szakmám is, mert pontosan, precízen kellett az összeszerelést végezni ahhoz, hogy a PC, monitor, kártya rack fiókok, előlapok pontosan illeszkedjenek és esztétikusan is jól nézzen ki a rendszer. (Ehhez pl. szerelő, beállító sablonokat készítettem, hogy a munka gyorsabban, és könnyebben menjen.)

A belső körítést is el kellett persze készíteni, betáp panel, I- O kártya, busz kártya, stb. és mindezek kábelezése a telephelyen szállításra készen. Akkoriban az izzó, fénycső gyártás volt a fő alkalmazási területe ezeknek a berendezéseknek, így volt szerencsém az ország TUNGSRAM, illetve GE gyárait de más ipari termelő üzemeket végig járni. 

Fiatalon jó kaland, plusz pénzt is nyújtó érdekes munka volt.

Előzmény: ötfelezős (101455)
cosomega Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101471

Ja és láttam olyan munkahelyet, ahol a elosztószekrényeket betanított munkások készítették (nők), csak a szükséges lakatosmunkákat végezték férfiak.

cosomega Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101470

Láttam olyan villanyszerelőt, akinek a bizonyítványába az volt beírva, hogy vill. berendezés szerelő.

Villanyszerelőkkel együtt dolgozott és a műszerész hívta, hogy mérjen ki valamilyen motort. Elutasította, hogy ő ahhoz nem ért, mert neki nem az a szakmája.

Szerinted, akkor ez egy"magasabb fokozat"?

Dolgoztam olyan helyen, ahol a villanyszerelő javította a térvilágítástól a BAK-darun keresztül mindenféle  szerszámgépeken (eszterga, maró, véső stb.), hegesztő, plazmavágó, szegecselő, szóval még 100 féle gépet ugyan az a (összesen) 10 villanyszerelő javította két műszakban.

2000 fő dolgozott a cégnél.

kiggyo Creative Commons License 2019.07.21 -1 1 101469
Egyébként a nulla vezetős példa tipikus esete annak hogy miért nem ártana egy kis ismeret ezekről a villanyászoknak. Nem egy helyen láttam vastagabb nullát mert úgy gondolta az egyszemélyes tervező/kivitelező villanyszerelő (ez általában így működik) hogy össze kell adni a 3x16A-t és annyi fog a nullán folyni.
De azért ez itt is feladta a leckét pár embernek, csakúgy mint a nulla szakadás esetén mi lesz egy 3f rendszerben eset.
cosomega Creative Commons License 2019.07.21 -1 0 101468

Úgy látom, alpinista sem lehet az, aki nem ismeri a vektorokat.

Mondjuk nem illik a 100 kg-t a vektorok közé beemelni.

Gyakori kérdés szokott lenni a topikban, hogy hány amper folyik a nulla vezetőn?

Ezt egy alpinista is kiszámítja. Ha 1kA folyik két egymással 120o-ot bezáró fázison, akkor a nulla vezetőn is 1 kA fog folyni.

Ezt ha akarod, előadom vízlepergetős szőrű, ugri-bugri, icike-picike tapsifülesekkel is.

Volt egy másik baromi elmés megállapítás is:

"Nos: "vektorok" nem egyenlő "villamos vektorok"

Hogy én is írjak valami kurva elméset: minden villamos vektor vektor.

Jó mi?

Előzmény: Mutual Friend (101441)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.20 -1 1 101467

Betonfúrós okosító.

Betont fúrnál? De nem tudod mivel? Megmutatjuk! 
https://www.youtube.com/watch?v=uYMcvMNB1AA&t=29s

Törölt nick Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101466

Kerestesd meg azt a drótot a falban már a plombált részen túl és ott csináltass egy kis dobozt az elagázásra.

Ehhez biztosan nem kell

- sem regisztrált szerelő

- sem plombabontás

- sem szabványosítás!!!

Bármelyik villanyszerelő megcsinálhatja.

-----

Egyébként szerintem, ha a plombabontással bohóckodsz akkor sem kell szabványosítás.

Hisz nem változik semmi olyan rész ami miatt kellene.
Hisz csak a mért oldalon bővül a rendszer...

Előzmény: addam84 (101461)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101465

Szia!

Igen ez a 7kW  hőteljesitményű .

s az inditási áram van megadva ...........

Ilyet még nem kötöttem be 16A kismegszakitóra , csak 20A tól felfelé.

Papir forma szerint birná --az izzókkal együtt is. Csak a régi kismegszakitók öregszenek is, s nem lehet tudni mennyit bir stabilan.

Előzmény: addam84 (101464)
addam84 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101464

Erről van szó:

Előzmény: Atis57 (101463)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101463

Szia!

Az a 13A --inditási áram?

Mert ez a 7kw (18 000 Btu/h )hőteljesitményű klimára utalna , ha  névleges .

klima jellemző;

Példa: Gree "2,6 kW-os" Comfort Plusz inverteres (változó teljesítményű) klíma.
Hűtőtelesítmény: 2,6 kW (szabályzás 0,4 - 3,2 kW között).
Teljesítmény felvétel hűtésben: 870W (200 - 1420 W)

Fűtőteljesítmény: 2,8 kW (szabályzás 0,4 - 4,1 kW között).
Teljesítmény felvétel fűtésben: 900 W (200 - 1550 W)

Mint látod sokkal kisebb villamos teljesitményről beszélünk--meg áramfelvételről is.

Ha inverteres--s nem 7kw-s --- elbirná a 16A kismegszakitó.

Előzmény: addam84 (101461)
DkGrinder Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101462

:-D

Előzmény: ötfelezős (101456)
addam84 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101461

Sajnos nincs elosztó, sem másik kismegszakító. A klíma 1 fázis, 13A. A fázisra (16A) ahová kerülne, csak 4 lámpa van kötve.

Előzmény: Atis57 (101460)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101460

Szia!

Ezt bizony nem ide kellene bekötni.Ennek a szekrénynek békén hagynék.

Nincs masik elosztó? Kismegszakitó?

Onnan vinném el az új áramkört. A leirt vázlat  helyes .......lenne.

Kérdés mekkora klima ? illetve 1 v. 3f . ?

Ha reg. szerelőt hivsz --biztosan kell az a szabványositás.

Az új dobozokat azért ebbe is bele lehetne tenni, de másik szerelő --más elképzelések .....

Előzmény: addam84 (101457)
addam84 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101459

Igen, ez a helyzet.

Előzmény: ötfelezős (101458)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101458

Magyarul nincs elosztótáblád?

Előzmény: addam84 (101457)
addam84 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101457

Sziasztok!

Külön áramkört szertnék kiépíteni klímaberendezés részére. Régi szekrény, 3 fázis. Jelenleg gyakorlatilag a 3 fázis a 3 áramkör. Az elgondolás az, hogy az egyik fázis (jelenleg minimális fogyasztó van rajta) lenne kettéválasztva a kismegszakító után. Az új áramkör a szekrényből a falra jönne ki, ott kábelcsatornában menne a klímáig. A bekötést természetesen plombabontásra jogosult szerelővel végeztetném.

Ez így lehetséges? Emiatt a mérőhelyet ugye nem kell szabványosítani?

Kép a szekrényről:

ötfelezős Creative Commons License 2019.07.20 -1 1 101456

Mióta kiskoromban figyeltem alállomási védelmesek munkáját, azóta én ilyent csak a vezetékjelölőkkel tudok elképzelni. :)

Előzmény: DkGrinder (101451)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.20 -1 2 101455

Én a nyolcvanasokban szereltem utoljára pénzért villanyt, azóta csak "szórakozásból" (saját lakás, szomszéd nyanya, idős rokon). Hanem aki nem élte át a korszakot, az nem tudja, hogy a Kádár-korszak végén általában csak fizikai munkával lehetett plusz pénzt keresni.

Bár a kilencvenesek elején és a végén is volt egy-egy kérés, hogy tervezzek meg egy-egy vezérlőszekrényt, aztán rám beszélték, hogy vállaljam el a szerelést, mert nem vállalja senki úgy, hogy még némi esztétikai követelményeket is kielégítsen. Azokat élveztem, mert akkor használtam először normális nyugati készülékeket, amelyeket én választottam ki. De mondjuk szépre is csináltam, például a csatornák takarófedelét méretre vágva, sorjázva elvittem a mosdókagyló alá, és az ultradermmel vakító fehérré varázsoltam. És még ráadásul meg is fizették alaposan. Annyira, hogy 8-10 jelzőizzós monitort is csináltam hozzá, hogy rendesen kipróbálhassam a működést. És még mindig élveztem. :D

DkGrinder Creative Commons License 2019.07.20 -1 1 101454

Ezek akkora családiház elosztók, hogy atomrobbanáskor se rezegnének :-D :-D :-D :-D 

Előzmény: kiggyo (101452)
DkGrinder Creative Commons License 2019.07.20 -1 1 101453

Mi is wagóra váltunk ( ha végre visszajelez a wago)

Előzmény: kiggyo (101452)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.20 -1 1 101452
Kulturális cucc! Manapság átszoktunk a rugós wagora ugyanebből a C sínes sorozatból, azzal még jobb szerelni. Kis méretekben a csavarossal volt szívás rázkódós helyen.
Előzmény: DkGrinder (101451)
DkGrinder Creative Commons License 2019.07.20 -1 1 101451

Ha már elosztó :-D

DkGrinder Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101450

Rég nem jártam erre, elnézést ha kicsit reklámozok. :-D

De szeretnék bemutatni egy új Smart-Home rendszert hátha valakit érdekel:

OFF

ComexIO

Fórum

ON

kiggyo Creative Commons License 2019.07.20 -1 1 101449

Azért vannak a villanyszerelőnek is fokozatai, az értelmesebbek elosztókat szerelnek készre asztalon, profibb munkát végeznek, nem mindenki falakat vés. 

Bár tény hogy az új ház építősdiben van minden...

Az hogy ki milyen, más számára visszataszító munkában talál örömöt az érdekes, apám 70 évesen is jár mindenhová festeni, csiszol, szívja azt a szutyok glettet és mindig imádta mert újat alkot, szereti hogy a vevőknek örömöt okoz.

így van ez sok aljának minősített szakmában, mindnek megvan a maga szépsége (ülni a kombájnban a porban, stb)

Én nem ítélkezem ez alapján.

Előzmény: Mutual Friend (101438)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101448

Én ezt vettem próbára, 30Ft. Biztos vannak/lesznek drágábbak, profibbak, stb.

Igazából az tetszett meg hogy nem kell szórakozni előre a levágással, végig tuszkodással, kevesebb a hibalehetőség.

https://www.tme.eu/hu/details/log-mp0027/rj-csatlakozok/logilink/mp0027/

Előzmény: Törölt nick (101436)
Jahno Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101447
Hagyd a fenébe az egész sftp árnyékolós szívást. Nem kell az.
Előzmény: Sw201inger (101437)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.20 -1 1 101446

Szia!

Te milyen pazarló vagy ,fejenként 5dkg  is elég .

De a C4 helyett már nagyobb számok játszanak  + Danubit . 

Előzmény: ötfelezős (101443)
Atis57 Creative Commons License 2019.07.20 -1 0 101445

Szia!

Csak a 3-4  bekezdéshez tudok hozzászólni.

A 3. hoz

Az "inditójelek " valóban mindegyik vezérlés esetén kisfeszültségű  12v   vagy 5v .

Nem ezeket szokták "messzire vinni " hanem a 230v -t viszik el a vezérléshez.

Az nem zavarérzékeny !

4. A bejövő CAT X  kábelekhez elég lenne 1 szál 2,5mm2  zöld/sárga .

ott nem folyik áram ,csak a potenciál kiegyenlitésről van szó.

Előzmény: Sw201inger (101437)
Garfield007 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101444

Te szegény.

Előzmény: ötfelezős (101443)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.20 -1 2 101443

Érdekes, bár nem vidám, hogy lekoptak az emberekről a civilizáció évezredeinek rétegei, és előjött a primitívusz. Ha én azt mondom, hogy nálunk ez nem így volt, erre rögtön rásütik, hogy farokméregetés. Még egy pár év, és már csak két rövid, torokhangú hörgéssel küldünk át a chatpartner címére fél kiló C4-et. :D

Hans70 Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101442

Betűzéskor rá kell egy kicsit tartani az erekre,hogy a kés elvágja rendesen. Én ezért hagyom hosszúra. Én is csak ott sodrom szét ahol kell. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101426)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.20 -1 0 101441

Ha valaki nem akart vektorokat számolni annak itt ez az ábra. Alpinisták szentírása. 

Ha 100 kg-al terhelsz két standpontot amik 120 fokos szöget zárnak be egymással akkor ott fejenként 1kN erővel huzza.

Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.20 -3 0 101440

Már a szak-középiskolákban is beírattak tanároknak olvasás oktatas kürzusra nem csak a szakmunkásképzősöket mert ugy mennek fel a gyerekek hogy összetett mondatokat nem tudják értelmezni. 

Előzmény: cosomega (101400)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.20 -1 1 101439

A hobby vagy a projekt részeként az más de aki túlképzetten túl alacsony szakmai szintet űz az valahol necces ...

Volt kollégám aki tényleg elvégezte a Győrt, Kandót és a BME-t is ellenben nem tudtam neki meg magyarázni hogy ha 192.168.1.1/24-en van egy berendezés akkor tök minden hogy 100-at vagy 200-at állítasz a laptopodnak kapcsolódáskor. Neki le volt irva hogy oda ötöt kell írni és nem kell variálni.

Erre szoktam mondani - dehogy mondom csak gondolom - hogy hallom hogy főiskolán vagy egyetemen mekkorát integráltunk meg valószínűség számoltunk hogy oké az volt 10 éve de a mai szakmai kornak ma meg tudsz-e felelni mint egy jól képzett mérnökember?

Én is valaha a DOS3.3-al kezdtem ha ez még mond valakinek valamit. 

Nehéz ügy ez 10-20 évvel egy felsőfokú intézmény elvégzése után ...

Ami biztos hogy vannak olyan szakmák ahol vagy felfelé menekülsz, vagy vállalod hogy élethosszig tanulsz és keresel olyan munkahelyet ahol erre lehetőséged is van ...

Előzmény: GeriSoft07 (101386)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.20 -2 0 101438

Persze aki szereti a szakmáját az csinálja szívesen de egy villamosmérnök akkor forraszt ha tervez, alkot, használja a rendszer-szemléletű gondolkodását.

Nincs kizárva ez az életút, mint Somló Tamás aki elvégezte a jogi egyetemet de bevallottan soha nem lesz/lett belőle praktizáló jogász. Nekem furcsa. Persze nem mindenki akar vezérigazgató lenni de ritkán verik a falat villanyszerelőként villamosmérnökök. Azok jellemzően lecsúszottak vagy alkoholisták. 

Előzmény: kiggyo (101385)
Sw201inger Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101437

Csak saját célra lesz, amatőrként nyilván másnál nem vállalok ilyen munkát, nem vagyok "önjelölt szaki" :) Itthon annyi lenne a koncepció, hogy lesz egy rack-szekrény az előszobaszekrény fönti részében, onnan csillagpontosan elmegyek a kapcsolókig, szobánként 1-2 helyen a lan-csatlakozókig, az ablakokhoz és a 2 bejárati ajtóhoz, szobánként 1-1 mozgásérzékelőhöz/kamerához, szintén szobánként 2-3 szál az álmennyezetbe a hő/pára/jelenlét-érzékelőknek, van néhány olyan dedikált fogyasztó is ahol későbbi okosításhoz jó lehet (pl. hűtő, melegvíztárolók, kazán, radiátor-és padlófűtés-osztók) + a házon kívül is vannak helyek (garázs, motoros kapu, nyárikonyha, kaputelefon, öntöző, a riasztóhoz tartozó kültéri eszközök, bejövő víz elzárása mágnesszeleppel csőtörés esetén stb), ahova szintén érdemes lenne már most előkészítenem legalább a kábelezést, így adódott ki ez a viszonylag nagy mennyiség. A kérdések már csak ezek lennének:

- A fentieken kívül van-e még valami, amit érdemes lenne előkészíteni?

- Igaz-e, hogy a fentiek közül mindenhova megfelel a tömör erű cat7 s/ftp (olyanom már sok van, legfeljebb helyenként "ágyúval verébre", azaz túl jó)? Az árával most ne foglalkozzunk, ilyen 1000 méter környékén már a legjobb is olcsóbban beszerezhető, mint ha többféléből (külön riasztókábel stb) veszek kevesebbet. Ha valahova táp is kell, az mindenhol megoldható külön erősáramú kábellel (mert az van is bőven, el is fér nálam mindenhol), vagy van olyan eset, ahol valamiért mégis muszáj a tápnak is a vezérlőkábelen mennie és ezért nem elég a cat7 keresztmetszete (POE-vel sem)?

- Védőcsőben gondolom kültérre is jó, nem kell pl. fagypont alá leásni meg ilyenek? :) Kezdő vagyok, mindent megkérdezek :)

- Ha nem egy helyen van a villamos elosztótábla (kismegszakítók) és ez a rack szekrény (kb. 10 méter kábel a távolság), akkor hogy érdemes megoldani kettőjük között a kábelezést? Én arra gondoltam, a kismegszakítókból 1-1 12V mágneskapcsolóra mennének azok a szálak, amik "vezérelten" működnek, ezekhez kellene ugye az indítójelet odavinnem a rackszekrényből. Erre a célra van egy csomó 20 eres telefonkábelem, asszem még árnyékolt is, nem is foglal sok helyet a 100x50 kábelcsatornában. Szól bármi az ellen, hogy ezt használjam? A "bolti" házvezérléseknél (pl. Loxone-nál) hogy van, ezek az "indítójelek" ott is kisfeszültségűek és csak utána a reléken van 230V?

- A cat-kábelek árnyékolását ugyebár 1 helyen, a rack-szekrényben kellene összegyűjtenem és a földelésbe bekötnöm. Annak van valami trükkje, hogy onnan a szekrénytől a fali elosztóig (a földelési csomópontig) ezt a 10 métert ez a földkábel hogyan teszi meg (pl. azon a köztes szakaszon neki is árnyékoltnak kell lennie)? Milyen keresztmetszetre lehet szükség kb. 100 db s/ftp árnyékolásának közösítése esetén?

Köszi szépen!

Előzmény: Jahno (101430)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.20 0 0 101436

Mennyibe került?

Előzmény: kiggyo (101435)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.20 -1 0 101435

És ilyet láttatok-e már? Nyitott végű rj45, csak túl kell tolni a drótot benne és levágni szikével mint a szalagkábeles csatiknál. 

Vettem ilyet, nekem bejött, haladós.

Előzmény: Mutual Friend (101434)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.20 -1 0 101434

Meg egyébként is bevallom mi sem gyártunk kábelt csak nagyon indokolt esetben. Mindig gyártatjuk erre szakosodott céggel.

Előzmény: tfe_tng (101427)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.20 -1 0 101433

Igy van.

Előzmény: Jahno (101425)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.20 -1 0 101432

Nem.

A kéttüskés beleszúródik a vezetékbe a 3 tuskés meg közrefogja.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101424)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.20 -1 2 101431

Azért mert sokat irsz arányaiban sem lesznek okosabb gondolataid.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101422)
Jahno Creative Commons License 2019.07.19 -1 0 101430

Flexi amúgy is drágább, de mi a koncepció? Installációs mazzagok pont ezért tömörek mindenféle téren, de ha ennyire nincs elmélet akkor olyan mittomén. Valaki akad is, aki ért hozzá? Ak iaz érvéget mondta az vagy nem érezte a helyzet komolyságát, vagy hülye. Utóbb esetben verd nyakon, és mondjad, hogy "Elekbazmeg!"

Kábelt ugyanott, ahonnan ez a sodrott lenne, nem?  Esetleg idehaza RDM, NewNetwork, Lan Kft, és még vagy 20an mások.

Előzmény: Sw201inger (101428)
Jahno Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101429

Ha a végét levágjuk, akkor kötés szempontjából mindegy, ennyi erővel 3 métert is mondhattál volna, de minek? Ami a képen van az érdekes, egy mozdulattal egy rövidebb kötést szétcsavarni egyszerűbb, minte egy ilyet beállítani a fotóhoz, az szinte biztos. Mondjuk ezt éppen tudja a fene, milyen márkájú a modul?

Én ezt szeretem. Meg a többi sok mást is. Néha meg a szopósabbat, csak működjön rendesen:

Sw201inger Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101428

Köszönet mindenkinek, felfogtam :) Egyébként az érvéghüvelyt nem én találtam ki, úgy javasolták, de az nekem is komolytalannak tűnt erre a célra. Szóval már csak az a kérdés, tud vki jó áron, nagy mennyiségben (500-1000 m) tömör cat7-et? Én meg ugye ebben a flexiben tudok segíteni ha vkinek az kell (még nem hoztam el).

Köszi: Laci

tfe_tng Creative Commons License 2019.07.19 0 1 101427

Nem art tisztaban lenni vele, hogy kivel vitatkozol adott temaban. Vannak esetek amikor Jahno-val nem vitatkozunk, hanem szepen hummogve megfogadjuk a tanacsat, mert szinte biztosan nehany nagysagrenddel tobb tapasztalata van a kerdesben mint a videki pek informatikusoknak. 

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101426

"5-6 cent hosszan csak nagyon indokolt esetben húzzuk le a köpenyt is"

Számomra elég indokolt eset az, hogy így fele/negyed annyi idő alatt lehet végezni egy bekötéssel :)

Azt nem is írtam, hogy okos színkiosztású bekötési pontoknál  még szét sem kell sodorni ezt a 6-10 centire blankolt érpárt (újabb idő-megtakarítás!), csak egy ponton kicsit széthúzni egymástól a két eret és már lehet is befeszíteni a két egymás mellett lévő mélyedésbe.

Előzmény: Jahno (101423)
Jahno Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101425

"Amelyik UTP dugó benyomódó érintkezője két oldalról közrefogja az eret, az". Az tömörre való.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101424)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101424

"hogy RJ45 dugó is eltérő mert mar kell merev erűre és más sodrottra."

Amelyik UTP dugó benyomódó érintkezője két oldalról közrefogja az eret, az jó tömörre és flexibilire is. Amelyiknek az érintkezője keresztül akar szúródni az ér közepén, az tömör érhez nem jó (viszont flexibilis ér esetén megbízhatóbb az érintkezése).

Itt egy cikk erről, de aki nem tud ángolul, azoknak is vannak képek:

http://www.l-com.com/content/Article.aspx?Type=N&ID=10592

ezen a képen még láthatják a nagyothallók rövidlátók is, hogy az UTP dugóban hol találhatók az előző cikkben látható pici lemezkék (amik préselés közben benyomódnak):

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Rj-45_male_compare_2.jpg/678px-Rj-45_male_compare_2.jpg

Előzmény: Mutual Friend (101420)
Jahno Creative Commons License 2019.07.19 -2 0 101423

"Tipikus hibák:"

Baze, még mindig nem a bele való kábelt használja és kész. Ez a bazi nagy hiba, több jó nem lesz, csak sokat írsz a semmiről. Azt nem is merem mondani, hogy 5-6 cent hosszan csak nagyon indokolt esetben húzzuk le a köpenyt is.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101422)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101422

Tipikus hibák:

- gagyi patch panel (némelyiknél elég nagy a távolság a pici érintkező kések között)

- az ér nincs TELJESEN lenyomva egészen a rés aljáig betűző szerszámmal (csak úgy félig)

- nem egy erre a célra gyártott betűző szerszámmal dolgozol, habnem pl kis csavarhúzóval bénázol

- a kis csavarhúzót betolod az érintkező kések közé, jó messzire örökre szétfeszítve őket egymástól

- nem veszed észre, hogy benyomás pillanatában az ér nem volt feszes, ezért a két érintkező kés között az ér omega formájú kanyart vesz fel (tehát az ér pont ott nem megy le egészen a rés aljáig, ahol fontos lenne az érintkezés szempontjából ). Ez elln egy trükk, hogy a betűzés pillanatában a vezetéket jól megfeszíted. Persze ahhoz hogy megfeszítsd, ahhoz a kábelt 6-10 centi hosszan kell blankolni, hogy az ér a betűzési ponttól legalább 5 centivel túllógjon,  ezt a túllógó szakaszt tudod megfogni és megfeszíteni a betűzés előtti pillanatban. Ezen a képen látható a laikusok szemében "feleslegesen" hosszúra blankolt utp kábelvég, hiszen úgyis le kell majd vágni azt a plusz 5 centit. A profik tudják, hogy az a "felesleges" plusz 5 centis vezetékdarab jelentősen meggyorsítja a munkát (nem csak flexibilis, de tömör erek esetén is!) mert jól meg lehet fogni munka közben a helyére irányyatani az eret (flexibilis ér esetén meg feszíteni is)

Egyébként (más is írta) valószínűleg az összes pach panel nem kizárólag tömör erekhez való, tehát ezt a barkácsolást saját felelősségedre csinálod. Ha azért van ott flexibilis kábel, mert a kábel túlsó végén egyből UTP dugó van, akkor szerintem a kábelnek ezen végén is legyen utp dugó (és ne patch panel).

Előzmény: Sw201inger (101412)
Jahno Creative Commons License 2019.07.19 -1 0 101421

És idehaza mindegyikből van 10 forintos, ami szar, meg vannak a jobbak. Dugóból azért én is gányoltam, de tisztában voltam a következményeivel és egy jobbféle patch dugót falikábelre még rá lehet csapni. De mindenkinek azt mondom, hogy ne csinálja, mert csak.

Előzmény: Mutual Friend (101420)
Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101420

Hja ... :)

Sokan azt nem tudják hogy RJ45 dugó is eltérő mert mar kell merev erűre és más sodrottra.

Szerintem olyan patch panelt kell szerezni ami hátulról is dugós és fel kell dugózni az összes kábelt ha nem cserélhető.

Előzmény: Jahno (101419)
Jahno Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101419

Érvéghüvelyen remélem felnyerítettél.

Előzmény: Mutual Friend (101415)
Jahno Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101418

Ne gányoljunk már, fél nap múlva meg szétesik, ráadásul CAT7 az még érdekesebb állat, főleg ha a júzer kérte. Meg kell csinálni normálisan, ahogy illik.

Előzmény: Hans70 (101414)
Jahno Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101417

Mert a sodrott rohadtul nem erre való. Ópasztmek, mikor a hülyeség akaraterővel párosul, tessék elmenni valami 1-2 napos gyorstalpalóra, mert ez alapján elég nagy a baj.

Hans70 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101416

Van hozzá krone vagy 110-es betűződ? 

Mutual Friend Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101415

Szerintem az arra nem való.

Hans70 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101414

Ha csak egy két kábelről van szó akkor csupaszítsd meg az ereket és úgy tűzd be. Más megoldást nem tudok. Feltételezem cat6A panelra fejted. 

ötfelezős Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101413

Kicsi a világ, azok közül én is egyiket.

Előzmény: cosomega (101408)
Sw201inger Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101412

Sziasztok!

Flexibilis (sodrott erű) CAT7 kábelt próbáltam patchpanel keystone-jába szerelni (ilyen késes-közényomós), helyenként még csak a rézig sem jutottak be a kések, nincs kontakt. Tudtok erre vmi megoldást, érvéghüvelyt, ilyesmit?

Köszi szépen: Laci

Jahno Creative Commons License 2019.07.19 -1 0 101411
Én szinusz görbéket szeretek összeadni, az ér? Kollégát idézve, legtöbben a három dimenziós differenciált egyenletet sem tud kibogozni, mégis el tudja kapni a labdát :-)
Előzmény: tfe_tng (101405)
egon1111 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101410
Előzmény: egon1111 (101409)
egon1111 Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101409

Sziasztok!

Ezzel a aljzattal volt már dolga valakinek. szabad venni vagy hanyagolható. Csak azért kérdezem mert a legrand az régen jókat gyártott aránylag drágán, ez meg olcsó.

cosomega Creative Commons License 2019.07.19 -1 1 101408

Nem nagyon olvasgatom, ekkora tévedést megengedhetek magamnak. A lényeg, a vektorábra benne van a "Villanyszerelés"-ben. Tehát egy villanyszerelőt nem lehet vektorábrával meglepni.

A Hámory név felvett név i-vel és y-al is.

Nem vagyok otthon, a neten most megnéztem a szerzőket. A legkellemetlenebb az egészben, hogy az "Ipari villanyszerelés" egyik szerzőjét személyesen ismertem.

Előzmény: ötfelezős (101406)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.19 -1 1 101407

néhány vén hülye akadémikus, ők döntenek a hazai oktatás minden területéről. Nekik az az elvük, hogy "mindennek a matematika az alapja, ezért mindenbe megpróbálnak minél több matematikát bele-erőltetni

Amúgy én a vén hülye matematikusokkal vagyok. A nyolcvanasok elején volt nagy felháborodás, amikor számrendszereket kezdtek tanítani általánosban, amire én azt mondtam a fröcsögőknek, hogy de hát így mondjuk egyszer esetleg megérted azt, hogy miért csinálod azt, amit csinálsz akkor, amikor hatot meg hetet összeadsz, és egy hármast írsz le, s majd a balra levő oszlopnál meg hozzáadsz egy egyest... és a nyolcvanasok végén ültem hátul, az elsősöket egrecíroztatta a tanárnő, a mellettem ülő szülő meg odahajolt hozzám, hogy: most mit csinálnak? Én meg mondtam neki, hogy hát... tulajdonképpen most egyenleteket oldanak meg. :D Ez valami Lénárt vagy Lénárd módszer volt. Csak hát egyiket sem vitték végig, mert a tanárok sem értették feljebb, ezek a kezdeményezések két osztállyal feljebb elhaltak, és a gyerekek belesimultak a szürke masszába.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101366)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.19 -1 1 101406

Nos, igen, ilyent Hámori nem írt.

De a Hámory-féle Villanyszerelésben valóban van vektorábra a hatásos, meddő és látszólagos magyarázatnál.

Előzmény: cosomega (101371)
tfe_tng Creative Commons License 2019.07.19 0 0 101405

Mutasd mar meg nekunk egyszeru foldi halandoknak a 4db(!) haromszogu alapkepletet ebben az abraban legyszives. 

Ha beledoglok se latok kettonel tobbet. 

Aki pedig ezt bemagoltatja a diakokkal az teljesen idiota, azt kell neki megtanitani hogy hogyan tudja levezetni oket. Az meg matek. De gondolom te nyulakkal is le tudod vezetni a negyzetgyok fogalmat, szoval nagy gond nem lesz. 

Latom hogy a matek a te sajat HR-es szoke picsad, ugy vagy ezzel mint az egysegsugaru pek az informatikaval.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101392)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.19 -1 0 101404

Ez így van, 3/4-e gályamunka. A kötözgetés, drótbehúzás nudli, minden az előkészítésen, előre gondolkodáson múlik.

Előzmény: Pillanatragasz (101401)
ötfelezős Creative Commons License 2019.07.19 -1 1 101403

Jelen idejű ragozást használva a jelen tevékenységeire, nem szerelek villanyt.

Ide azért kezdtem járni kb 12 éve, hogy természetes módon állandóan szinten tartsam a felülvizsgáló tudományaimat, amit kb 2000-től más elfoglaltságok miatt nem tudtam végezni, és rájöttem, hogy a puszta emlékezet az idővel arányosan folyamatosan befolyásolja a szabványok szövegét. :D Hát, már nem is fogom megújítani a papírjaimat, de az érdeklődés megmaradt.

Meg néha vannak érdekesebb szakmai csemegék is, amikre helyből csak félig-meddig emlékeztem. Mint például hogy van-e a váltakozóáramú kommutátoros motornak kitüntetett forgásiránya, az érintkezőknél a felület, vagy hogy 50 Hz-en az elektromos és a mágneses tér... na meg az aszinkron generátor. :D

Ami a milliót illeti... Azt csak alulról közelítettem, azt is csak bruttóban. 2014. júliusában például 74 000 hiányzott. Viszont ennyi pénz mellett az nem volt kérdés, hogy azt akarom-e csinálni ennyiért, amit a szakmában legjobban szeretek, vagy esetleg többért nem kedvelt tevékenységeket végezzek. 

Előzmény: Mutual Friend (101384)
Jahno Creative Commons License 2019.07.19 -1 1 101402
Mutass egy témát, amikor nem ez volt! Bammeg, ez az Élek tud valamit és van amiben tényleg a legnagyobb.
Előzmény: kiggyo (101398)
Pillanatragasz Creative Commons License 2019.07.19 -2 1 101401

Hobbiból forrasztgatni más ,mint hideg ablaktalan helyiségekben vágni a betont.  Igaz egy jó villanyszerelő nyáron annyit keres hogy télen nem kell dolgoznia. Sajnos nekem ez még nem jött össze. Mérgelődök is eleget, villanyszerelés háromnegyede kőműves munka.

Előzmény: kiggyo (101385)
cosomega Creative Commons License 2019.07.19 -1 1 101400

… mindezt a végtelen nagyságú ismeretet, amit 8.-ik osztályban rákényszerítenek a tanulóra és iparitanulóként alkalmaztatják vele, akár feszültség, áram, teljesítmény-vektor néven, az nem akármilyen elárás egy 15 éves tanulótól.

Az utóbbi már feltételezi a "vektorok" mint alaptudás meglétét.

Ha elvégezte a 8 általánost, akkor a tanár nyugodtan feltételezheti az alaptudás meglétét.

Természetesen kecske-barátodon és rajtad kívül.

Előzmény: Törölt nick (101394)
cosomega Creative Commons License 2019.07.19 -1 2 101399

Lehengerlően idióta vagy. Ez a hsz.-ed is az évszázad hozzászólásai közé tartozik.

Tehát a vektoroknak jellemzői:

- furcsa szokások,

- virágos réten szaladgáló kisnyuszik

- kis szőrös bundájukról lepereg a víz

vagy

- 6 mutatójú óra

- vagy bármilyen hülyeség

Valóban el kellene zavarni az MTA összes vén barmát és beültetni téged. Elég lennél egyedül is.

Megkérdeztem a barátom matematikatanár feleségét -mielőtt ide beírtam volna-, aki mondta, hogy 8.-ik osztályban tanítják a vektorokat. Most képzeljük el, amikor egy 15-16 éves tanulónak -aki tanult már a vektorokról-, nekiáll a tanár ugri-bugri kisnyulakról beszélni. Nem megtanulja, hogy mi az a vektor, hanem megjegyzi egy életre, hogy ilyen hülyét, mint ez a kecske, még az életben nem látott.

A vektorok megismertetése (már ismeri 8.-ból), megtanulása végtelen nagy leterhelés egy 15-16 diáknak. Vagy inkább csak a te szelemedet terheli meg nagyon, erre azért merek következtetni, mert ekkora hülyét, mint te, ritkán látni az életben

Idézek a wikipédiából:

"A vektor a matematika fontos fogalma. Egy vektort egyértelműen meghatároz az iránya, állása és nagysága (abszolút-értéke)"

Ez nyulakkal:

Valamilyen irányba tartó ugri-bugri, esővízet lepergető szőrrel, aki igen jó kiállású, nagysága  abszolút értékben megadható.

Ha ezt képtelen valaki elsajátítani, az söpörje az udvart, ne villanyszerelőnek akarjon tanulni, vagy jöjjön el ide a topikba tanácsokat tömkelegét osztogatni.

Nem tudlak másképp jellemezni: te böszme.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101397)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.18 -1 3 101398
Tényleg hagyjuk...
Bár te úgyse hagyod a csűrcsavarintót ha belegebedsz is.
Jó szórakozást!
Előzmény: Mekk Elek ezermester (101397)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.18 0 0 101397

"A villanyos vektorok működésének alapszínű megértése némi fizika, nulla matek"

Ha létezik olyan módszer, amivel a fázisok vektorainak furcsa szokásait közérthetően el lehet magyarázni a "vektor" szó megemlítése nélkül, mondjuk virágos réten szaladgáló kisnyuszikkal, akkor a fenti mondat tökéletesen igaz.

És ahol mindenütt csak fehér kisnyuszik ugrálnak, oda hiába próbálod a nyulak közé mindenáron beerőltetni a magas szintű vektoralgebrát, az egyszerűen lepereg a kis szőrös bundájukról és amíg te toporzékolsz mérgedben (mert ugye mindennek a matek KELL hogy legyen az alapja) aközben  az összes tanuló a nyulakon röhögés közben tökéletesen megértette a fázisok szokásait.

Persze a rágcsálókat csupán a példa kedvvért említettem, le lehet cserélni őket mondjuk egy hat mutatójú órára vagy bármilyen más hülyeségre. A lényeg, hogy a dolog alapjának megértése a tanuló számára ne szopás legyen, hanem játék.

Előzmény: kiggyo (101393)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.18 -1 0 101396
Na hagyjuk...
Előzmény: Törölt nick (101394)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.07.18 0 0 101395

Sokadszor írok ilyeneket, most egy kicsit bővebben: 

1: A szakmai tananyagból ki kellene válogatni azokat az ismereteket, amelyekre 90 százalékos valószínűséggel élete során sokszor szüksége lesz a  villanyszerelők 90 százalékának. Ez a jelenleg oktatott szakmai tananyagnak kb ötöde-tizede lehet, nevezzük mondjuk a szakma magjának

2: Ehhez a minimális tananyaghoz olyan oktatási metódust kéne  kidolgozni, hogy még a félhülyék is megértsék.

3: Aki ebből a "szakmai magból" 100 százalékosan sikeresen levizsgázik, az akkor is kapjon legalább kettes bizonyítványt, ha ezen kívül egyetlen más kérdésre sem képes válaszolni. 

4: Aki ezen "szakmai mag" tananyagból csupán 99 százalékosra vizsgázik, az megbukott, akkor is, ha az összes többi (nem mag) kérdésre tökéletes választ tudna adni.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (101392)
Törölt nick Creative Commons License 2019.07.18 0 0 101394

Nos: "vektorok" nem egyenlő "villamos vektorok"

Az utóbbi már feltételezi a "vektorok" mint alaptudás meglétét.

Előzmény: kiggyo (101393)
kiggyo Creative Commons License 2019.07.18 -1 0 101393
"Szerinted hányas számú bejegyzésben írta azt valaki, hogy a vektorokat el lehet magyarázni matek nélkül?"

"A villanyos vektorok működésének alapszínű megértése némi fizika, nulla matek"
Előzmény: Mekk Elek ezermester (101391)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!