Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Egykor gyártottam ilyen összeállításhoz feszültségkorlátozót. 3 db sorbakötött 60-as égő, 800 V-os teljesítménytranzisztor, ellenállás és néhány glimm szintén sorbakötve. 56 V-os zenerekkel "kicentizve".
Nem a nyár okozza a problémát, hanem a téli hidegben egy felhő vagy bármilyen okból lekapcsolás.
Nem nyár miatt kell aggódni hanem a téli szikrázó napsütés lesz a gond, ott a legnagyobb az üresjárati feszültség, a meleggel arányosan csökken.
Gond lesz ebből, egyrészt az inverter sem fogja sokáig komálni az állandó nagyfeszt, másrészt ha a terhelés csökken akkor fel fog futni a DC feszültség és megint kiáll hibára.
Muszáj lesz kihagyni egy napelemet a stringből, akkor jársz a legjobban.
2 x 10 mm2. Ennél jobb nem is kell 400 V DC-hez. AC-t sokkal feljebb kellene tornászni, hogy ugyanakkora teljesítményt ugyanakkor veszteséggel vigyél át. Nem az effektív értéket, mert az 400 V. De a feszültségtűrést 564 V fogja birizgálni. Szerintem ez a kábel vígan bírja azt is. De kétszeres konverzió? Ha nem szinuszt viszel át, az egyszerűbb, de ilyen hosszú kábel még a négyszögjelet is meggyötri. :-)
A lekapcsolást át kell gondolni, de vannak rá eszközök.
A vezetéket az áramszolgáltatótól kaptam , méréseim szerint 7x1.35 alumínium nagyon kemény és vastag ,gondolom polietilén szigeteléssel.
Két szál vezeték van sodorva, gondolom oszlopról leágazó vezeték . Nálam PVC csőbe van behúzva , pontosan egy dob , száz méter , kicsit toldani is kellett , de már csövön kívül.
Érdekes ilyen vezetéket nem találtam a netten , viszont a távközlés technikában szabványos légvezeték volt 7x.1.35 megnevezéssel, ahol az erek száma hét és az érátmérő 1.35mm.
Csak az szigetelés nélküli vezeték volt.
Az éjszaka még gondolkodom a dolgon, lehetséges .hogy mégis célszerűbb a DC-t behozni ahogyan írtad.
Lehet , hogy picit több a vezeték vesztesség, de két átalakítás kimarad , a jelenlegi inverternél a DC-AC és az benti inverternél
az AC-DC lenne, viszont így közvetlenül mehetne a benti hibrid inverterre.
"Hálózatra tápláló nem tudja elvinni a hálózat frekvenciáját"
Valójában próbálgatja periodikusan, ez az egyik tesztelési módja annak hogy valóban a hálózatra kapcsolódik-e. Megpróbálja elhúzni a frekvenciát, de a hálózatban lévő forgó gépek tehetetlensége miatt nem sikerül neki, innen tudja hogy nem szigetüzemben van.
Nem foglalkoztam ilyennel, még elméleti síkon sem. Nagyon jó nekem a visszatáplálós. Bár van tucatnyi szünetmentesem, de azokat se hasznosítom. Még áramszünet esetén sem. Jólesik az a kis nyugalom. :-)
Két akkut vásároltam egy 24V 150Ah és egy 24 V 300 Ah -t.
A 48V 360 Ah-t én raktam össze - ezek LIFEPO aksik. 100A BMS-el.
Az elhelyezés kint igen problémás, már több 2V 250Ah -s akkumulátor fagyott szét, pontosabban megrepedt a burkolata, de
más okom is van , jelenleg az akkumulátorok egy garázsban vannak , ahol az egész lakás villamos hálózata megfogható , elérhető , ezen túlmenően itt van elhelyezve
egy 3kW és egy 6kW -os hibrid inverter is.
Tehát itt tudom a lakás teljes villamos rendszerét elérni, átalakítani.
Most az jutott eszembe , hogy van 3 db. EHE 1.5 kW inverterem , ezek jók , lehetséges , hogy szétszedek
egyet , hogy esetleg le tudnám választani a kimenetet.
Végül is a vezérlés mehet ÉMÁSZ hálózatról csak ne küldjön ki semmit.
A 400V DC-t nem macerálnám, --de neked az akkuk külön töltésére van szükséged.Ide ennyi töltő-ahány akkud van ?Ezeket + 2 érrel lehet "távérzékelősre "is bekötni.
Utána mehetne az inverterhez.
régebbi mágneskapcsolós klimánál meg lehetett oldani a kompresszor menjen 10-16 óríát--de nem gazdaságos 1-3kW s motort igy hajtani.
mit lehetne betenni helyette? ráadásul a 3F miatt 3 szor.!
Banki szünetmentesekben van 1F 1,5-2kW és 3F ben 5kWig.Ezek múködnek magukban is.
Ehhez lehet a Grid Tied invertert hozzátenni (de külön akku csoporttal )Ebből csak 1F -t láttam.
--A 48V ig terjedő akkufesszel nincs probléma. A sima 230V-s kapcsolók relék ,mágneskapcsolók elegendőek. Ezt be lehetne huzalozni.
--De 72V nál már nem !
A visszatáplálós inverterek túl sok hálózati paramétert figyelnek , ill. a frekvenciát akarják elhúzni.
Eddig kicsiben; 800W szigetózemű inverter +300W mikroinvertert sikerült stabilan együtt működésre birni. DE elég jó állandó terhelés kell hozzá. ezeknél 500W + 100-200W ki/be .
Nagyban világitás , +villanybojler. klima /hőszivattyú , olajradiátor Egy ki-be kapcsolás megboritja az egészet.
Ezt jó sok kW-nál nem tudom elképzelni. ill. hűtó, vill túzhely, faipari gépek nagy változásokat okoz .
Te meg a 230V-250V közötti részt szeretnéd kihasználni,
Nem lehet az invertereket felosztani a terhelések között?(a teljesitményt is vissza véve )
Több rendszerem van , összességében vagy 6 kW ! De csak ezt az egy rendszert kell átalakítani.
A többi rendszer közelebb van az akkukhoz .
Na ezt az első rendszert telepítettem a szélerőmű feladása után , amikor több évi kísérletezés után rájöttem , hogy nálam a szélerőmű
nem igazán jó. Persze ma is áll , örök példa arra , hogyan lehet pénzt költeni haszontalan dolgokra.
Viszont a napelem bejött , amíg szaldós volt nagyon jól megoldottam a fűtést egy 15kW-os víz-víz hőszivattyúval , ami most is megy csak GEO tarifával.
De vagy két éve elvették a szaldót , utána kezdtem el átalakítani a rendszereket .
Van egy 24 V-os 7,5 kw és egy 3.5kW LIFEPO akkum . ezen túlmenően van egy 17 kW-os 48V-os szintén LIFEPO akkum.
Van meg a rendszerben 12db 2V-os 450 Ah targonca akku és 24 db, 250 Ah zselés 2V -os akku.
Van három db, hibrid inverterem , ebből kettő dolgozik már , a harmadikat egy 6kW-ost még nem üzemeltem be , ez lesz a 48V-os rendszer.
Első közelítésben ezt a rendszer szeretném ellátni a régi napelemes rendszerről, valami olyan módon , hogy kapjon hálózatszerű vezérlést , de ha lehet ne az ÉMÁSZ hálózatról.
Lehetséges , hogy közvetlenül csatlakoznék AC val a 6kW-os inverterhez , hiszen tudja ezt a módot is , így nem kellene napelem DC-AC inverter utána AC-DC átalakítás , nyilván kisebb lenne a vesztesség.
Szóval az alap probléma az , hogy hogyan tudnám üzemeltetni a jelenlegi betápos invertert , úgy hogy közben a napelem által termelt áramot ne küldje ki az ÉMÁSZ hálózatra , hanem a másik inverteren keresztül
töltse a 48V-os akkukat.
Kint nincs lehetőség akkuk elhelyezésére
Cikis behozni a jelenlegi kábelen a majd 400V-os DC-t a napelemről, ha meg tudnám oldani nem kellene a kinti inverter. Ez lenne a legjobb megoldás -de kicsi több mint 100 m a kábel hossza.
A házban 3 fázis van , ezeket tervezem külön-külön inverterről és akkukról táplálni.
Visszatérve a alap kérdéshez olyan megoldás érdekelne, hogy hogyan tudjam működtetni a visszatápláló invertert ÉMÁSZ nélkül.
Gondolom , hogy ezzel már többen kísérleteztek , de én csak most jutottam el idáig.