Az adattáblán 16 db Sunfix VRX+ UV fénycső szerepel. Az bizony 6720 Watt. 28A lenne, ha wattos fogyasztó lenne. A csövek előtt bizonyára van fojtó. így érthető a 37 A.
Sosem gondoltam, hogy ekkora teljesítménye van egy szoláriumnak. Meleget is termelhet rendesen.
Egyfázisú tápot kér, de azt egy sima villásdugó nem fogja sokáig bírni, valami combosabb csatlakozás kéne gépész úr! Ha nem lesz mozgatva az a gép, akkor fixen, sorkapocsba bekötni, de majd a nálam okosabbak mondanak jobbat.
Spanyoloknal is Schuko-t hasznalnak, az meg 16A max. Hacsak nem 3 fazisu a betaplalasa, akkor kotve hiszem hogy egy sima konnektorrol meg tudnad hajtani a 37A-t igenylo szolariumot. (egyebkent mi a banatnak egy szolariumnak 37A ???)
hat annyira szelektivek, hogy nekik elerhetetlen magassagba tenném a kapcsolót...
tehat akkor ez ugymond megoldas lehet? kiszedem a konnektort ott meg racsatlakozok a halozatra es felviszek egy kabelt aztan ott kialakitok egy kapcsolot, akar falon kivulit ?
Sziasztok! Be kellene csatlakoznom egy lefektetett üres Reflex 40-es piros kültéri védőcsőbe (föld alatti). Hogyan lehetséges ez? Van esetleg erre kapható Y elágazás, amit rá tudok zsugorozni? Köszi a segítséget!
Azt a feladatot kaptam a lányomtól, hogy a szoláriumot kössem be nála. Ez a kérés kikerülhetetlen.
Tekintettel arra, hogy a vezetékeléséről az épületnek semmit nem tudok, így azt találtam ki, hogy közvetlen a mérőóra után kötöm, külön vezetékkel, kismegszakítóval és FI relével.
Az adattáblát ha megnézitek eláruljátok nekem, hogy hányas vezeték kell, hány A-es kismegszakító és hány mA-es FI?
Én úgy oldanám meg, hogy a dugaljból fúrnék kifelé és a lyukon a rögtön a dobozba hoznám be a kábelt, a dugaljat lecserélném egy kétpólusú kapcsolóra, ami így le tudja választani a klímát. A dugalj úgyis foglalt. Így meg csak egy kapcsoló lenne, amit nem tudnak rángatni.
Mi a meglepő azon, hogy ha valaki klímát vesz, akkor a klímának kell egy rendes áramellátás valamint klímagáz csövezés, sőt még kondenzvíz elvezetést is meg kell oldani??
Én ELEVE addig nem is veszek klímát, míg ezeket a dolgokat át nem gondoltam, ki nem találtam, meg nem terveztem legalább fejben.
UTÁNA jöhet a klímás és ÉN fogom neki megmondani, mit hogyan szeretnék.
Mert ha ő neki kell mindent megoldani, biztos lehetsz benne, hogy ahogy neki a leggyorsabb, legkényelmesebb lesz, úgy csinálja. Te meg fórumozol a gányolás után :-(
Ezért nincs még klímám... de már be van tervezve a lakáselosztóba a helye a klíma kismegszakítójának, tudom, hol vezetem majd el a vezetékét, stb.
És igen, véséssel fog járni nálam is... sőt, még a szomszédra is figyelek, nem a hálószoba ablaka elé szereltetem majd fel, stb...
98-as az óra, szóval nem az üvegbúrás 70-es évekbeli van még itt.
Nomeg a 70-es évek után volt egy földkábel csere az épületekig a 90-es években, szerintem akkor jött a második piros kábel is amivel már nem tudtak mit kezdeni... és bekötés nélkül hagyták.
Nade ha akarok majd egy szép füstüveges főelosztót akkor a két pirosat össze kéne kötni majd nem? Sőt ezt most is megtehetném, csak javulna a biztonság nem?
De ha nem az én regszerelőm csinálja majd az esetleges óracserét akkor senkinek sem lesz fogalma hogy melyik piros melyik. Kérek majd bővítést az ingyenes 32A-ig mindkét órára, akkor tuti ki kell hogy belezzenek onnan mindent.
Meg a sajnálom rá meg a nincs pénz két külön dolog.
Apropó, miért is van két piros vezeték és miért nem stimmel sem az átmérőjük, illetve az egyik hajlékony sodrott, a másik meg tömör alu?
Endoszkóppal bekukkantottam az óra alá, úgy látszik hogy a piros vezeték az egyik kék mellé van egy sorkapocsba kötve... szóval az egyik piros az órából jön.
De be van dugva eleg aok minden de ahogy irtam nalunk a gyerekek nem piszkaljak csak ha jonnek vendegsegbe gyerkocok...es sajnos eleg rossz gelyen van mert a nappaliban tok elerheto helyen...
Tarsashaz elso emelet. En a kapcsolot bentre gondoltam.
Érthető a gondod. :D Ezek szerint nálatok semmi sincs bedugva sehová.
Én nem raknék kívülre kapcsolót a kültéri alá. Hol vagyunk? :) Társasház hetedik emeletén, vagy családi ház külső falán? Az se mindegy. Kezelhető helyre raknám. Na persze, ha a gyerek székre áll...
Bevésném a kábelt a dugaljzat mögé, ott szakszerűen rácsatlakoznák az áramkörre, a kűltéri alá raknák egy leválasztó kapcsolót. A legjobb az lenne ha kapna egy külön áramkört az elosztóbol.
Sziasztok! volna egy kerdesem amire hatha tudtok adni egy tippet. A klimat ugy kotottek be, hogy a kulteribol jovo dugvilla kabelt egy bent a lakasba levo konnektporba dugtak, ugy hogy atfurtak a falat... szoval nekem ez a megoldas annyira nem tetszik...hogy lehetne ezt megoldani? a konnektor megszuntetheto, de azert jo lenne valami kapcsolo hozza hogy lehessen aramtalanitani. hogyan oldanatok meg? udv b.
iskolában meséltek erről. tartósan áram folyt át a villámhárítón, ezért tudott így elkorrodálni. aszondják, hibakeresésnél mindig meg kell nézni a földelőszondát, villámhárítót, mert ha csigák vannak körülötte, akkor áram folyik át rajta. Akár egy év alatt is el tudja korrodálni a szondát, vezetéket.
ami drága lesz, pláne ha beleakadsz valami kocka agyú okostojásba, aki lóvét szimatol, és mindenáron áthelyezi, mérőhely szabványosítani akar, stb,stb vaskos sokszázezerek, ++félmilliók repkednek akár ilyenkor,.....
Ebbe belefutottam én is, bár pepitában.
Gondoltam, rendbe rakatom az áramot a telken. Legyen rendes földelés, FI relé, kicsit nagyobb teljesítmény. Mondja a szerelő telefonban, hogy 120-130 ezer, mondom OK, jöjjön felmérni.
A ház kicsit nehéz eset, mert az utcafronton erkély és lambériázott rész van. Ha új csövezést akarunk, akkor nem igazán van hova tenni, főleg, ha ragaszkodni kell az eon eszement előírásaihoz, hogy a plombált doboz előtt csak két kanyar lehet meg ilyenek.
Szóval, megjött az ember, kiszállt, köszönt, már 150 ezernél jártunk, ebből némi beszélgetés hatására lett 180. Utána javasolta a földkábelt, ami nem sokkal szebb, de 250-270 környékén megvan. Itt már csak pillogtam. Aztán jó gondolkodást kívánt és elment.
Egy-két házon láttam ilyen korszerűsített mérőhelyet, hát a tető bádoglemez+purhab kombinációval javítva, a csövezés és a dobozok ocsmány módon, purhabbal körbegányolva virítanak a házfalon - nekem köszi, de ilyen nem kell.
Na látjátok, pont ezek miatt tologatja a szolgáltató is az aktámat.
A tulajdonrészeken meg hitel, nem elérhető tulaj stb stb. Nem örömmel és boldogsággal költöztem ide higgyétek el.
Aztán a társasházzá alakításhoz nemcsak beleegyezés kell hanem pénz is mert ügyvéd, földhivatal stb stb.. a többit inkább nem mondom mi gázos még a villanyon kívül.
A képek majd mindent elárulnak.
Na itt a főelosztó, innen 4 lakás megy, bejön földkábelen a nulla és 3 fázis. A nulla egy nullbontóra van kötve, de előtte leágazás a föld sínre, amire még valami fura plombadrótszerűség megy de az szerintem nem a földszonda hanem a földkábel páncélzata. Azt amúgy nem vastagabbal kellene bekötni? Na mindegy, innen megy még két sárga drót, ami a védővezető lesz de 1 vezeték jut két lakásra. Fázis és nulla mindenkinek jut külön.
Itt meg a felső rész: Két lakásra jut két nulla két fázis és egy föld. A nulla nincs megégve sem kikötve. Tehát nem itt lesz a gondom.
Nade ha 2,5 db vezeték jut a lakásomra, hogy lesz belőle és mi célból, miért 4db? Az éjszakai mérő fölött ez látszik:
De az óra mögött elvileg nem kéne szakítani a nullát, de valszeg mindkettő kontaktos hiába van két órám.. Mert mostmár jelentkezett a vibrál az izzó ha ez ki van kötve de működik minden. https://indavideo.hu/video/Csodakabel Na mostmár áram alatt is kipróbáltam, ment a mosógép, bekötöm a vezetéket, rögtön arra megy a teljes ház fogyasztása, ha lekötöm akkor mégsem áll meg semmi. Videó is van tessék..
Most világos van, itthon vagyok, megküldtem 3kW-al megint, aztán megjavult még vibrálás sincs csodavezeték nélkül sem. Tehát most hiába méregetek, most minden jó.
Amúgy nemcsak a szomszédnál, nálam is így ment a sufniba az áram amíg le nem szedtem, a szomszéd még mindig villámra vár:
Ez már így is elég hajmeresztő, nem még ha közelebbről megnézzük azt a villámhárítót :
Lehet így lett kontaktos a nullám hogy egyszer befigyelt egy villám?
Ui: valamely fórumon írták hogy valaki a pincében a nulláját egy földelőszondával javította aztán a következő tulaj majd méricskélhet ha gond lesz
Apropó, nedves feketeföld talajba mekkora szonda kell hogy vigyen egy bojlert? xd :-)
A társasház törvényben és a ptk vonatkozó részeiben meg csak egyszer szerepel a hat szó, de az meg hónap. Az régen volt, hogy hat felett kötelező volt.
Csatlakozási pont A közcélú hálózat és fogyasztói hálózat határa.
Az elosztói engedélyesek eddig a pontig felelnek a villamos energia fogyasztóhoz történő szállításáért. Minden csatlakozási pontnak egyedi azonosítója van.
Egy fogyasztónak több csatlakozási pontja is lehet.
--------------------------
Nem tudjuk, hogy: a konkrét esetben HOL van a csatlakozási pont... Azt sem tudjuk, hogy: van-e ilyen méretlen összekötő vezeték ami a csatlakozási pont és mérők között van ÉS NEM a szolgálató tulajdona.
Akkor kié is a mérő előtti részek a földkábeles betápig? A szolgáltatóé!
Az ugyan nem.
3. § E törvény alkalmazásában
49. Összekötő berendezés: több felhasználó által használt ingatlan belső vezetékhálózatának nem az elosztó tulajdonában álló, a csatlakozási pont után lévő méretlen szakasza;
Legfeljebb:
28. § Az összekötő berendezéssel csatlakoztatott felhasználók ellátásának biztonsága érdekében az összekötő berendezés üzemeltetésére és az üzemzavar elhárítására az elosztó hálózati engedélyesek az összekötő berendezés üzemeltetőjének kezdeményezésére kötelesek az üzletszabályzatban meghatározott feltételek szerint szerződést kötni.
Itt egy hrsz -re került 8 mérőóra. Papíron nem társasház, valóságban nem szimpla lakóház.
Mármint: 8 önálló "rendeltetési egység" >>lakás van? Akkor az már társasház kéne legyen, mivel 6 lakásig lehet a PTK szerint működni.
(ésszerű lenne csinálni egy társasházat...)
Akkor kié is a mérő előtti részek a földkábeles betápig?
A szolgáltatóé!
A tulajdoni és felelősségi határ: a mérőóra elmenő csatlakozója.
Az órából jövő MÉRT vezeték viszont már a tiéd...
Ami még a mérő előtt van az szolgáltatóé. - mérőóra
- kismegszakító - vezeték/elosztó kötés - csatlakozó vezeték az "utca" felé
Minden ami az óra "előtt" van az még a szolgáltatóé és ezért regisztrált szerelő köteles.
Éppen ezért a szomszéd is köteles lehetővé tenni a regszerelő/szolgáltató számára a hozzáférést >> BÁRMIKOR!!! azaz nem zárhatja el sem ezeket a cuccokat.
-----
(c) Ha az első túláramvédelmi berendezés és a fogyasztásmérő hely az épületen kerül kialakításra, olymódon kell azt elhelyezni, hogy az könnyen elérhető legyen, pld.:
- épület külső falsíkjában a rendszerhasználóval egyeztetett helyen, - kapu bejáróban a kapun kívül, stb. Épületen belül, tulajdonos által elzárható helyen az nem alakítható ki.
Fogyasztásmérőhely kialakítására vonatkozó előírások
A fogyasztásmérő helyének meghatározásakor elsődleges szempontok:
- a lehető legrövidebb úton legyen vezetve a csatlakozóvezeték, vagy a méretlen fővezeték
- feleljen meg a szükséges fogyasztásmérés igényeinek
- könnyen hozzáférhető, és leolvasható legyen a fogyasztásmérő
- bérleményen, -lakótéren belül nem lehet elhelyezni,
- az időjárás viszontagságai, és mechanikai sérülés ellen védett legyen
A fentiek betartásával a fogyasztásmérő berendezés elhelyezhető az épület első, vagy oldalsó külső falsíkján, illetőleg abba besüllyesztve.
Több lakásos épületben, egy helyen összevontan, a főelosztó berendezés mellett, annak közvetlen közelében kell elhelyezni az épület belsejében, de lakáson kívül, a közös térben, lépcsőházban.
(c) Az épületre csatlakozás helyét az épület külső falsíkján, úgy kell elhelyezni, hogy az könnyen hozzáférhető , s közterületről látható legyen. (d) A csatlakozási pont a rendszerhasználó, illetve az ingatlan tulajdonos által elzárható helyen nem helyezhető el, azt kívülről, közterületről kezelendő módon kell elhelyezni. Ettől indokolt esetben, egyedileg egyeztetett módon el lehet térni (pl. műemléki homlokzat). (e) A rendszerhasználó főelosztóberendezését, a csatlakozási ponttal lehetőleg egy szinten, a rendszerhasználó érdekeit is figyelembe véve, olymódon kell elhelyezni, hogy a csatlakozási ponttól kiépített betáplálófővezeték a lehető legrövidebb legyen. Az elhelyezésnél a berendezés biztonságára is figyelemmel kell lenni. (f) A fogyasztásmérő helyét, a főelosztóberendezés közvetlen közelében összevontan, egy helyen kell elhelyezni. Többszintes épület esetében is cél, hogy a fogyasztásmérők összevontan a főelosztóberendezés közvetlen közelében, egy helyen legyen elhelyezve.
Egynél több lakást ellátó csatlakozásnál, minden esetben, az MSZ 447.sz. szabvány 1.4.1.2. pont szerinti "csatlakozó főelosztó berendezést" kell alkalmazni.
A csatlakozó szekrényekben - csak késes rendszerű olvadóbiztosító, vagy megszakító kapcsoló alkalmazható.
A főelosztó berendezés közelében összevontan elhelyezett, illetve a szintenként csoportosan elhelyezett mérőkig a fővezeték rendszert úgy kell kiépíteni, hogy az csak bérleményen kívüli épület részekben haladhat olymódon, hogy dobozok közbeiktatására lehetőleg ne kerüljön sor. A dobozok csak tömítettek és zárópecsételhet kivitelűek lehetnek. A fővezetéket ötvezetős rendszerben kell létesíteni az MSZ 447. sz. szabványnak megfelelően. Az egyes lakások részére a leágazó fővezetéket elégséges a szükséges fázisszámnak megfelelően kiépíteni. A védőcsövezés azonban feleljen meg a háromfázisú rendszernek.
Viccből nem megy el kerülni az áram, és a nulla szakadás sem gyakori a mérő alatt, pláne mindkettő alatt, na pont ezért szeretném látni a bejövőt de az le van kerítve a szomszéd oldalán...
Bár még a szakadás sem tuti de az lenne az egyedüli magyarázat...
Akkor nem láttál még TSZ lakótelepet. Panellakás ahhoz képest luxuskivitelezés.
Vízcső annyira földelt amennyi föld takarja a kerticsapig, egy rövid szakaszon lett pótolva műanyaggal így a víztoronytól már nem kap földet. De a nulla és a védővezető meg a vízcső között nem sípol a multi szakadásjelzés üzemmódban tehát nincs összekötve és nem is látni összekötve. A bojlerem 5 rétegűvel van rákötve, azzal meg nincs meg a fémes kontakt.
A gázcső a földben már műanyag, de az is védőcsőben műanyagban.
De eszembe sem jutna rákötni semmit ebben a helyzetben.
Villámhárítóra nem vagyok rákötve, szomszédok csak rátekerték a lengő kábelt. Még jó hogy felizzik esetleges villámcsapás esetén.
Vagy leégeti a nullát mert a földszondája szakadt..
Az óra utáni összekötéshez miért kell az óra után kihozni két pirosat, ráadásul az egyik keresztmetszete jelentősen kisebb mint a másik?
Kék, fekete, piros és egy nagyon vékony piros ennyi jön fel.
Más háznál is láttam már ilyet, ott a földszonda volt a vékony második piros vezeték.
Értem a veszélyt , de belefotózásba nem fogok belehalni.
Nagy baromság nem társasházzá alakulni, de bizonyára nem a te ügyed, hatásköröd, kompetenciád ez. Innentől minden csak probléma, pl a villámvédelem is, ahogy írod....
Ha a mérő alatt rossz, akkor a zavaros viszonyok miatt megint -feleslegesen- max. átmegyünk jogi topikba, egyébként, ha nem szándékos, szerintem ritka a plomba mögötti rossz kötés.
Hogy hol a fal, meg a vezeték vége, én nem tudhatom innen, azt igen, ha ott több helyiséggel odább szétégeti az órához dugott bojler, ott vissszafelé áram folyt, 99% a nullán, mert kalóz nullázás van, akörül a doboz körül, utána, akármi.
Viccből nem megy el az áram egy irányba, mert sétálni van kedve.
Komoly nyom a szakembernek? Az a kábel ami gyanús az után nincs is több kötődoboz. Volt egy fal amit lebontottak, vezetéket meg lehet levakolták kötéssel együtt esetleg doboz nélkül.
Mezítlábas ezt ki nem méri, aki meg igen olyan nincs vidéken vagy nem tudom megfizetni.
Közgyűlés, kkv, ilyesmi nincs mert osztatlan közös, nincs albetétesítés nincs közös képviselő senki és semmi nincs. Ez is gond, egy hrsz, egy mérőhely. Itt egy hrsz -re került 8 mérőóra.
Papíron nem társasház, valóságban nem szimpla lakóház. Akkor kié is a mérő előtti részek a földkábeles betápig?
Újabban pedig egy cím egy mérő... De itt egy cím, papíron egy ház, gyakorlatban sok lakás sok mérő. Ezt sem tudják lekezelni.
Én emelet, alattam másik lakó térkővel, betonnal stb.
Ha kintre kell rakni a mérőt dobozba kerítéshatárra akkor a szomszédnak szét kell vésetni mindenét. Amihez mondhatja hogy nem és fogja is mert a duguláshoz sem engedett be.
Szolgáltató már volt kint, fotózott csak, majd eldöntik. De ha most kihívnám és kifogok egy kockát az leköt a fenébe mondván a gázcső sem földelt mit akarok én veszélyeztetem a többit...
Ha mezítlábast hívok az előbb megöl mint én magamat a fórummal.
Aki meg volt kint az megértő volt, addig maradhat amíg el nem döntik, addig nem nyúlhat hozzá senki.
És hogy miért szarakodok? Mert mondjuk úgy kéne kinéznie ahogy a fotón volt, ha most feldobnék egy ÁVK-t meg csilivili főelosztót és mégis buhera volt akkor esetleg a nyakamba varrják.
A legnagyobb gáz pedig az hogy a legvalószínűbbnek azt tartom hogy a mérő alatt kontaktos a nulla... :-(
"Csőre nem tudtak mert sem a víz sem a gáz nem földelt." Attól még szokták. Meg fórumokon ezt tanácsolni és nem értik miért nem jó, hogy valakit meg akarnak ölni.
Nem láttam én még vascsövet ami ne lett volna valamiféle földelés, még ha tilos, életveszélyes és ezért totál szabálytalan is rákötni...de panelban az egész épület egy nagy vasháló, és az is "földelés"....
Villámhárítóra aki bármit köt, az nem szabályszegő vagy veszélyeztető, hanem simán nem épeszű.
Ha pedig tudottan el van rothadva és úgy van hagyva, akkor a felelősnek(házközösségnek, közösképviseletnek) is annyi esze van, mint egy zsák szaros zokniak.
Általában lakáson belüli "ultimate érv" a "nehogy szerelni kelljen" ügyében a "de most volt festve", nem mintha néhány exra mintát, méregdrága tapétát, spéci színt kivéve ne lenne pont egy tiszta friss festést szinminta alapján szépen finoman bejavítható...a vezetékent okosan elvezetve.
A két piros közül az egyik vékonyabb a megszüntetett (na vajon mért? :D ) közösítés lehet, ahol még az óra után újra összekötögették a nullát a védőfölddel.
A főelosztót nyomatékosan nem javaslom, mert nem tűnik úgy, hogy érted mennyire súlyosak bizonyos dolgok, plusz nem is tudom mit szeretnl ott látni és érteni, de lelked rajta.
Az biztos, ott is "csak 400V" van, de nem háztartási áramerősséget tud, ott egy zárlat, az megvakulás, összeégés, megnyomorodás, emberi roncsként élés, és ha bármi történik, miután te ott illetéktelenül akármit kaparásztál, simán elő is vehetnek, még pluszba.
Értem én mit mondasz, bennevan a pakliban, csak elég kicsi az esélye hogy ez szándékos volt valaha valamikor, márcsak azért is mert tudom hogy volt már nullaszakadás pont ugyanebben a lakásban egy zárlatos mosógép miatt kb 15-20 éve. Akkor valaki "villanyszerelő" megcsinálta és lehet akkor se lett észrevéve hogy esetleg a bejövő nulla a szar. Csak akkor nem volt villanybojler most meg van ami kihozta a csontvázat.
Lehet régen jóvolt de az új óráknak nem hiszem hogy gond a nullaszakadás. Energiatakarékos izzó is villog már nulla nélkül ha van fázis, a villanyórában meg elem is van áramszünet esetére... páncélos földkábelben meg nem tud csak úgy megszakadni "magától."
Amúgy meg majd megírom mi lett a vége, de gyanús hogy ezt majd lekötik és csak kintre új dobozba engedélyezik, azért nem jöttek még.
Ami a házban van, a mérő előtt, az a ház felelőssége...feladata...tulajdona(!)...volt már erről hónapos agyveretés a topikban, nem hiányzik.... mert akkor veheted rá a közgyűlést szerelő kihívására, felújítások, javítások megrendelésére...csak mert "neked nem tetszik az áram"...stb...cirkusz....semmit nem értő közösképviselő, ellenséges tulajdonosok, határozatképtelen közgyűlések, hümmögő, 10percet ott töltő vagyont számlázó "kincstári szagemberek"..stb,stb
Ami a mérő mögötti X méter huzal, azt már a "tied", te feladatod, felelősséged...sajnos...de! nem férsz hozzá a mérő mögötti részhez a lombák miatt, tehát ez meg drága játék, ha ott rossz.
Nehéz bizonyítani, és regszerelőt kell hívnod a javításhoz, aki majd leszedi, újraplombálja, stb....., ami drága lesz, pláne ha beleakadsz valami kocka agyú okostojásba, aki lóvét szimatol, és mindenáron áthelyezi, mérőhely szabványosítani akar, stb,stb vaskos sokszázezerek, ++félmilliók repkednek akár ilyenkor,.....
Tehát NAGYON bízzál benne ,hogy csak a lakásod xar. Amit simán újraszereltetsz akár számla nélkül, akár csak részlegesen, minden nélkül okosba', egy "utcai mezítlábassal", és probléma megoldva..
Tegyük fel (nem tudhatom)valahol rákötöttek a vasvázra vagy a vízcsőre. Namost a nulla is "pont oda megy", egy "más úton", mérőn, vezetéken, nullasínen át a közösítési pontba, ahol szét van választva a nulla és a védővezető. Valahol lent az alagsorban pl, nem is okvetlen az elosztó helyiségen belül.
Nem megmondható, mikor van kicsit jobb elenállása a "kalóz" áramútnak, és mikor folyik több áram amerre kell.
Ettől még a szabályos nulla vezeték nem "xar" feltétlenül, néha sokkal egyszerűbb átszaladni az úron keresztbe, mint elmenni a zebráig..
Az meg érthető, hogy a lakásban "visszafelé" folyó összes "null" áram, vagy annak egy része, erősen túlterheli a néhány fogyasztóra, konnektorra méretezett eleve trágya sodrott alu kötéseket. Btw ez egyben egy szakembernek már komoly "nyomot" is jelent, merrefelé lehet az az illegális "leföldelés", mely szobában, helyiségben, dobozok, kötések körül kell "nézelődni".
Csőre nem tudtak mert sem a víz sem a gáz nem földelt. Gyárilag így lett átadva az épület, így van még mindig.
De mivelhogy emeleten is vagyunk ahol a legerősebb, legkönnyebb és legrövidebb út az áramnak a villanyórából kijövő nulla, de ha mégsem arra megy az azt jelenti hogy valszeg tényleg kontakthibás a nulla ami még nem égett ki végleg.
Mert víz, gázcső kizárva, villámhárító elrohadt, az is kizárva, minden más meg, pl ha meg a szomszédból egy átkötésből stb jönne az hosszabb és nagyobb ellenállású út lenne mint a villanyórán keresztül tehát nem arra menne a teljes bojleráram.
Festés után vagyunk tehát a régi nem lesz kivésve, világításnak megszeretném tartani. Földet ha be sem kötjük akkor a FI sem fog lemenni, csak akkor ha tényleg testzárlatos, szomszéd felé átkötés stb van.
A terv az hogy falonkívüli csatornában új vezeték a bojlerhez, mosógéphez meg minden szobába egy konnektor ami bír mindent. A világítás (csillárok, UFO lámpák) meg maradnának az eredetin valami kis biztosítékkal.
Így a lakást sem kell szétvésni, a lekapcsolt csillártól meg kigyulladni sem fogok de az ÁVK meg védeni fog akkor is ha a nullát bontó villanykapcsolóval lekapcsolt csillárban izzót cserélek... Persze eredetiről konnektorok lekötve lesznek majd.
A méretlen bejövőt meg nem piszkálni akarom, csak szemrevételezni hogy nincs-e elégve a nullám illetve miért van két piros bejövő vezetékem...
Mért főelosztó buzeráláshoz bizony jó tudni mi jön be a méretlenen is, mi hol van már összekötve.
Mert újabban a nullát meg sem szakítják, csak leágazón kap a mérő nullát elvileg.
Igazából nem is kell elég egy sokkal vékonyabb vezetékkel bekötni a fogyasztásmérő be vagy kimeneti pontjára. A mérőn is csak simán átmegy és "mechanikusan mondva" csak a merő feszültségtekercsét kell rákötni.
Na, akkor elmondom, ha már meg lett említve, a méretlenen "kinti nullaszakadás" az egyik legjobb legtutibb, legtitkosabb, legbeavatottabbak által ismert ősi szuper áramlopási módszer.
Ennél többet erről nem írok, nem igen van ez meg sehol. Nekem már a %"/="%"!+' tele a t. "szalgáltatókkal".., tojok rájuk.
Sok kispályás f@x az órát feszegeti, meg lebukik 200módon, meg rendőr ülteti bilincsben, miközben hatósági kényszerrel kivésik a kerülő vezetékét a falából......ami felesleges...mert ennyire egyszerű...nulla megszakad, nincs bizonyíték, nincs bilincs, nincs fogyasztás, nincs nagy számla.
Nem azt mondjuk (mielőtt ezt sem érted) hogy MOST van nullaszakadás vagy Te loptál volna áramot, vagy most megállítható lenne bármelyik mérő.
Hanem azt, hogy mindez a trágya esélyesen valami ilyesmi "akciónak" is lehet a nyoma. Maradványa.
" Egy kedves ismerősömnél elkezdett a vízcsap és a zuhanyrózsa rázni. Mivel a közelbe ismerős villanyszerelő lakott, neki szóltak a problémáról. A villanyszerelő kolléga szerint a rázás abból adódik, hogy a kád nincs fémes vezetővel összekötve a bejövő vízcső hálózattal, ezért a jó zománcos kád peremébe lyukat fúrt, csavart tett bele és vezetékkel összekötötte a csap alatti vízcsővel, és ezt rendben lévőnek találva távozott. "
Naugye, ennyit a sötét emberekről, akinek még papírja is van róla...
De visszatérve az eredeti kérdésre. Kijönne egy szaki, persze én lennék a sötét hisz van nulla. Megy róla a bojler meg a vízforraló is egyszerre, ugye hogy nincs az megszakadva... ne okoskodjak csak a belső hálózatom a szar.
Ja csak éppen egy kicsit kontaktos az a nulla, aztán mikor éppen megakar szakadni ahelyett inkább a könnyebb utat választja a védőföldön keresztül az áram.
Tegyük fel a szomszéd belefúrt fúrógéppel, észre se vette, meg én sem hisz néha van kontakt néha meg nincs de akkor átveszi a védővezető.
Te mint szerelő ha kijönnél hozzám mit látnál? Óra alatt jó, betápnál jó, mérve jó. Az ügyfél a hülye nyilván...
De van köztünk regszerelő? Régebben a nullát a mérők alatt hogy osztották el a vezérelt és a nappali között?
Mert újabban a nullát meg sem szakítják, csak leágazón kap a mérő nullát elvileg.
Légvezetékesen még érteném a módszert, de földkábelen meg fali védőcsőben ahol az óra elé nyúlni ígyis-úgyis roncsolni kell akkor már a fázist viszi az ember nem?
Tehát ha még lopta is az előző lakó az áramot akkor sem így szerintem.. nem lett volna logikus.
Ha meg lekapcsolom a megszakítókat áram sincs sehol.
Érdekesek ezek a feszültségek. Két érvényes szabvány van egyszerre, az MSZ 1 és az MSZ EN 60038.
Az utóbbiban van 3,3 és 6,6 kV, a 11 és a 22 mellett. Az előbbiben meg 3 és 6 kV. Nekem meg már örök életre 10 és 20 kV marad. :D A kollégák kétharmada maradt a 120-nál, egyharmaduk 132-t mond. Morva tanár úr az Óbudai Egyetemről, akinek szerzőségével a Széchenyi terv 2012-ben adott ki elektronikus formában Villamosenergetika című jegyzetet, nemes egyszerűséggel nem vette figyelembe a szabványokat, és 3, 6, 10, 20 és 120 kV-ról ír.
(vannak még értékek nyilván, de azokra nem tértem ki)
Ma is kell de ha lehet akkor 400V. Nem az energiaigény nagy hanem a töltők miatt jó ha van redundancia fázisonként.
Akkora a forgalom a szolgáltatók rendszereiben hogy lassan mar követelmény hogy minden "torony" ha lehet optikával legyen bekötve. Ha nem lehetséges, vagy apróbb falvakról beszélünk ott lehet alternativa a mikro uplink kapcsolat.
Kezdetben vala a mobil tornyoknak 220V kellett, és már "működtek" is.
Ha a toronynak nem volt fizikális kapcsolata a mobil hálózattal, akkor az egyik irányba sugárzott mint egy cella, amire felakadtak a mobilok, a másik irányba pedig mikró tartotta a kapcsolatot a mobil core-ral (BSC-vel).
Most már ugye ez nem dívik annyira, nézd meg a "felkopaszodott" Határ úti Matáv tornyot - és a 4G miatt gyakorlatilag az összes cellához megpróbálnak üvegszálat kihúzni (+ kellenek a korábban mikrós kapcsolattartó frekik is más célra)
A fix cellás opokat "terrestial operatornak" is nevezik. A másik, jóval kisebb csoport neve a non-terrestial szolgáltatók, ide tartoznak a repülők mellett a hajók is pl.
Hajókázik valami cruiser ship a Karib térségben, a BSC New Yorkban van, a BSC-t vezérlő MSC pedig Osloban.
A kapcsolatot a 3 pont között műholdak biztosítják.
Azt ne kérdezd hogyan, azt a részt nem ismerem csak azt, hogy a sima 64kbit/sec műholdon keresztül megoldható.
Van olyan megoldás, hogy az óra előtt és az óra után is csinálnak egy nullaszakadást, a ház hálózatának pedig a védőföldelésen, földelőszondán át adnak nullát. Ennek a fő előnye az, hogy így az óra nem méri az elfogyasztott áramot. Lehet hogy nálad is ilyesmi volt, de ez szerintem nem teljesen szabályos.
Azért azt el lehet tolni, most egyelőre egy fél nap (ha nem a Téli palotáról beszélünk) kéne, egy lelkes segéd, két létra, két marok wago, szabványos színű szigetelőszalagok jelölni, egy zseblámpa két db 4 m hosszú vezetékkel kicsengetőnek alakítva - minden kötést szét, azonosít, újraköt.
Vezetékezni azért is kár lenne, mert akkor már át kell gondolni, mit kéne bővíteni.
Félve a nullaszakadástól kitudja mire kötöttek, hol gányolták össze tiltott módon a védőföldet és a nullát újra lakáson belül..esetleg csőre, épület vasvázra, kitudja mire nulláztak.
Ezt találd meg, (a trágya sodrott kötések kijavítása mellett)...ne a ház villamos elosztó szekrényében matass, sem jogilag nem oké neked ott piszkálni bármit a méretlen bejövőn, sem az erősáramú szakismereted nem tűnik elégnek ahhoz, hogy ott biztonsággal nyúlj akármihez.
A több áram arra folyik, amerre kisebb az ellenállás, amit ki sem lehet mérni így, mert a multiméterek pár voltja egészen másképp viselkedik a kötéseken, pláne a rossz kötéseken, mint 230V AC több amper..
Amedig ez van, ideoda megy az áram, kóbor áramok, körkörös dolgok, stb, addig nem tudsz fi relét rakni, mert az pont így működik, ha nem a nullán jön vissza minden áram, ami a fázison elment, hanem 30mA-nél több a különbség, akkor ott valakit éppen erősen ráz az áram, vagy testzáralat van, tehát lekattan.
Ne zavard össze tényekkel, mert még valami bajod esik. És azt sem mondtad meg, hogy akkor most egy femdoboz liftben lehet telefonálni, vagy vigyek kanyarfúrót, hogy a falról visszapattant rádió hullám betaláljon?
Összevissza nem jól érintkeznek ott a dolgok báttya,...
... valaki már megfejtette neked, hogy körkörös áramkörök vannak, olyan lehet a lakás, mint a pókháló, a nullát egyébként egy időben kifejezetten szerették körbe kötni, de lakótelepen valamiért gyakori, hogy körvezeték van a szobákban, tehát minden áram kétfelé folyik el, kivéve a betáplálási pontra kötött konnektort, ha van olyan.
Az összecsavart alu drót egyébként eleve a legrosszabb elektromos kötés, mivel az alu oxid nem jó vezető, és minden tiszta alu felületén megjelenik igen hamar.
Erre lett volna feltalálva (megbukott) az a kupolfixes acélmóka, ami összeszorítja és beleharap,... ha "levagózol" mindent, egy fokkal javulhat a helyzet, de az áram akkor is jobban fogja tudni a fizikát, amíg fel nem deríted, akárhogyan, mérés, bontás, stb mi merre megy, az utolsó darab vezetéket is, sosem fogod átlátni a káoszt.
Azt személyszerint végig nem értettem, mindennek mi köze az "órához", vagy ahhoz mit hoz a szolgáltató, hova helyezeti.. stb,stb.
A lakáson beüli téma (hacsak nincs illegális vételezés, kötés) teljesen független történet a mérőtől, egy fázis esetében bejön 2(3) szál vezeték és kész, arról megy az egész lakásod.
Hogy ezen mit lehet itt napokat szenvedni, ezer körmondatban, mikor X megoldást(tippet) írtak már...
senki nem fogja röntgenszemekkel fórumon keresztül megtaláni a falakban a körkörös vezetékeket, kötéseket, kaotikus szereléseket.
Ezt vagy te tudod a helyszinen, megfelelő tudás és eszközök birtokában, vagy hívsz hozzáértőt.
Hogy akasztkatod a lakatfogót mindenre, amiről nem is feltétlen tudni, most nulla vagy fázis vagy mi, merre folyik az az áram, és csodálkozol itt ,hogy most épp hol mit mutat, az nagyon kevéssé lesz hasznos bármilyen szempontból. Szeintem.
Faxért kell a villanyszerelős topikban hiradástechnika vak vezet világtalant csinálni...
A "faraday kalitka" egy fizikai modell, olyasmi mit az ideális vezető, ideális kondenzátor, tökéletes szigetelő..stb.
Ezek a mikrók, fóliák, dobozok, liftek, stb nem "árnyékolnak" vagy "átengednek" hanem csillapításuk van.
Kicsit olyan ez az egész vita, mint pistike és marcika megbeszélik, ők nem értik, ha egy 0.2-es hajszáldrót is vezeti az áramot, miért nem lehet a villanyt azon kihozni paksról.
A mikrót arra tervezik, hogy kb. a saját működési sávjában X-nél kevesebb teljesítmény jusson KI, ez nem mindig sikerül egyformán jól, tökéletesen sosem.
A kalitka anyagának ideális vezetőnek kellene lenni, szupravezetőnek nulla ellenállással, amint nem, rögtön megsütheted a "hullámhosz ennyi meg annyi rácsos" képleteket.
A telefonnak rohadt kevés teljesítmény elég egy beszédkapcsolathoz, a kicsengéshez, sms-hez pedig tényleg foszlányok is elegendőek.
Lehet a szobában, ahol vagy, a jelet tizezredére(!) csökentve még mindig tudnál telefonálni.
Ha nincs a kijelzőn max "térerő", az pedig nem azért van, mert okvetlen gyenge a jel, hanem a digitális kapcsolat minősége nem tökéletes a telefon "agya" szerint.
Átjátszónak a köznyelv hajlamos a cellákat megvalósító "adótornyokat" hívni, nem is okvetlen tévesen ,egy teljesen más szintén rádióhullámú pont-pont kapcsolatra vannak ezek fellógatva,...
A GSM jelerősítők mivel adók, ezért engedélykötelesek lennének elvileg, mint szinte minden adóbredezés, valójában ebben a tekintetben van az egyik legtávolabb az élet a jogszabálytól, sajnos GSM zavarót is lehet bármely sarkon venni. (aminek pont azért ekkora a keletje, mert sokkal-sokkal könnyebb a jelet zavarni, hogy a telefon mintegy önként "feladja", mint megszüntetni, korrektül leárnyékolni)
Már más is írta: sok süllyesztett termékcsaládhoz létezik kiemelő keret, ami lehetővé tezi, hogy ugyanazokat a süllyesztett kapcsolókat/dugaljakat falon kívülre szelhesd fel. Ezeket a kiemelő kereteket vezetékcsatornával összekötve az egész szerelés megoldható falba besüllyesztés nélkül.
Szokott előfordulni, hogy a lelkes laikus öt éve keresi egy érthetetlen elektromos hiba okát, aztán nagy nehezen összespórol 20 ezer forintot egy igazi szakemberre, aki 15 perc alatt megtalálja majd 5 perc alatt kijavítja a hibát :)
Megkeresném az áramlopókat a szomszédban vagy az A/B tarifa átkapcsolót valahol a rendszerben... :-)
-----
Egyébként pedig tessék szépen lekötni MINDEN!!!! a házból érkező vezetéket a mérőből kijövő vezetékekről.
Kikötni a bojlert is!!! azaz a saját alaplapjáról lekötni a vezeték végeket. és Ekkro a biztosan KIKÖKÖTÖTT állapotában ellenőrizhető a bojler testzárlatossága illetve az átvezetése a Föld felé.
HA a bojlernél minden oké, azaz kikötött állapotban az alaplapjánál mérve - Fázis/PE(földelés/testelés) között szakadás van - Nulla/PE(földelés/testelés) között szakadás van - Fázis/Nulla között pedig a fűtőbetét ellenállása mérhető
AKKOR egy 3 eres közvetlen lengő vezetékkel bekötni a bojlert az óra mögül direktben, kihagya a ház vezeték hálózatát.
- előbb a nappalira és figyelni-mérni
- aztán az éjszakaira és figyelni-mérni
Így a mérőhely hibája (nulla szakadása) kizárható, mivel a bojler és a közvetlen vezeték az biztosan OKÉ-s.
Ha így direktben sem oké akkor annak mérőhely hiba az oka >> regisztrált szerelő.
-----
Viszont,
HA így direktben rendben van mindkét tarifa, nos akkor lehet megkeresni a hibás vezetékezést a házban :-(
Ami egy feszültség és szakadás mérési sorozat lesz a ház kikötött vezeték végein az összes ismert fogyasztót IS kikötve/kihúzva/kicsavarva.
Ha a direkt vezetékkel rendben volt a bojler, akkor ésszerű a bojlertől induló 3 vezeték kimérésevel kezdeni... a vizsgálódást a házban.
Addig amíg még MINDEN vezeték ki van kötve a mérőnél!!!
A mérőből kijövő PE vezetékhez képest nem lehet feszültség a lakás vezetékein, mert azok ki vannak kötve éppen, ha netán mégis van >> az baj... mert idegen/ismeretlen forrású Ez esetben meg kell keresni az idegen/ismeretlen forrást és megoldani a problémát!!!!!
----
Ha a fenti mérés OKÉ-s volt, azaz nincs idegen/ismertetlen forrás...
Akkor a lakásban futó MÉG mindkét végén kikötött 3 bojler vezeték esetén
- a PE vezeték két vége között (bojler és mérőhely felőli PE vég) ZÁRLAT-ot kell mérni, mivel FOLYTONOS-nak kell lennie a PE vezetéknek
- a PE és FÁZIS között SZAKADÁS-t kell mérni, mivel semmi nem lehet testzárlatos és/vagy a Föld felé áramszivárgásos
- a PE és NULLA között SZAKADÁS-t kell mérni, mivel elvben TN-S a rendszer, azaz külön vannak választva és így nem lehet közöttük kapcsolat SEHOL a házban
Ha ezek OKÉ-sak akkor ez az áramkör elvben jó a vezetékek szempontjából. Mivel a bojler is jó a korábbiak alapján CSAK a bojlert visszakötve helyesen kell működnie.
HA!!!! a bojler "B" éjszakai tarifás bekötésű eredetileg
és HA!!! a bojleren kívűl MÁS ISMERT fogyasztó NINCS ezen a vezetéken AKKOR a Fázis és a Nulla között is szakadást kell mérni a kikötött vezeték végek okán.
Mivel ekkor elvben már semmi nincs a Fázis és a Nulla között ami a szakadásos állapotot megszüntesse.
HA!!! VAN a bojleren kívűl más ismert más fogyasztó is ezen az áramkörön, akkor azt IS kiiktatva kell előállnia a szakadásos állapotnak...
Ha erről az áramkörről MINDEN ISMERT cuccott kiiktava SEM áll elő mégsem a szakadásos állapot, akkor - vagy VAN MÉG további ismeretlen/idegen cucc is rákötve erre az áramakörre (akár a szomszédban! is) - vagy sérülés/átvezetés van valahol a Fázis és a Nulla között a vezetékezésben
Hasonló módon eljárva átvizsgálható és át is vizsgálandó a ház összes áramköre és készüléke!!! (szigetelés mérés minden készüléken, ami nem kettős szigetelésű). A mérések végére érve lehet tudni, hogy - minden PE vezetékezés OKÉ - minden Fázis és Nulla vezetékezés OKÉ - minden fogyasztó ismert és nem zárlatos/átvezetős (>> és nem lop áramot szomszéd sem)
A munkavédelmi és a biztonsági szabályok betartandók és a józan ész használandó!!!
> Én az iNels-t ismerem és a United Technology-t, ezek JYSTY kábelt írnak elő a buszhoz.
Csak ugy mint a KNX-hez. Gondolom hasonlo rugos terminalasa van mint KNX-nek, ezert kell a 0.8-as tomor vezetek. Ennek ellenere csaladi hazban letezo tavolsagok eseten - szigoruan jelatvitel szempontjabol - az UTP is megfelelo, bar aki megprobalja terminalni az jo esellyel suru anyazasok kozepette fogja kivanni hogy inkabb JYSTY-t huzott volna :)
> De ha vesz az illető egy sonoff relét, amivel majd a redőnyt mozgatja, egy broadlink minit, amivel a klímát kapcsolja távolról és mindehhez egy kínai környezeti fényszenzort, meg egy ds18b20-at hőmérőnek, akkor azzal vért fog izzadni, mire rájön, hogy nem tudja ezt az alapfunkciót megvalósítani.
Ez nem okoshaz, nem egy rendszer, hanem valami ganyolt cucc. Azt szoktam mondani hogy az ilyen hibrid/ganyolt cuccokkal az a baj hogy annyival csokkenti az ingatlan erteket amennyibe egy uj kiepitese kerul, mert azon kivul aki osszerakta ember nem fog hozzanyulni.
> Kitalálni-kiválasztani egy működő rendszert és ahhoz kábelezni, nem fordítva
Igen, ezzel egyetertek. De ha jol emlekszem a kerdezo az UTP mellett KNX (JYSTY) kabelt is huzott, szoval olyan nagy baj nem lesz.
Majd kijavitanak ha tevedek, de nullszakadas eseten az egyfazisu bojler nem fog mukodni. Ha vedofoldon folyik esetleg vissza akkor viszont testzarlatos vagy szarul van bekotve.
Ha ez egy tarsashazi lakas akkor esetleg erdekes lenne a szomszeddal kozosen vizsgalni a dolgokat, lehet hogy ez-az at van kotve a lakasok kozott.
Oké, elnézést, a Loxone-t benéztem, nem arra gondoltam, hanem a különböző IoT-vackokra és valamiért ez a név ugrott be.
A KNX-et ismerem, csak nem mindenki fizeti ki nem elsősorban a KNX, hanem az azt használó cégek, pl. Gira, Siemens, stb. árát.
Én az iNels-t ismerem és a United Technology-t, ezek JYSTY kábelt írnak elő a buszhoz.
Megintcsak egy alapfunkcio.
Persze hogy az.
De ha vesz az illető egy sonoff relét, amivel majd a redőnyt mozgatja, egy broadlink minit, amivel a klímát kapcsolja távolról és mindehhez egy kínai környezeti fényszenzort, meg egy ds18b20-at hőmérőnek, akkor azzal vért fog izzadni, mire rájön, hogy nem tudja ezt az alapfunkciót megvalósítani.
Nem akarom botcsinálta Elekként túlbonyolítani a problémát, de mégis csak a kabáttal kellene kezdeni. Kitalálni-kiválasztani egy működő rendszert és ahhoz kábelezni, nem fordítva, mindössze ezt szerettem volna elmondani.
Visszakötöttem az említett kábelt mondván régen is úgyvolt. Lakatfogóval időnként ránéztem, nem rajta keresztül ment a bojler. Ma egyszercsak azon ment a bojler.
A bojler éjszakai órájából kijövő kék kábelre rámértem, azon csak 2A - jött ki, a nappali nullája felől az éjszakaiba megint csak 2 A csordogált. Tehát 4A ment a bojler felé, a maradékot nem tudom honnan szedi össze.
Áram ki, lekötöm, áram vissza, megint működik minden. Visszakötöm a kábelt, már csak 1 A megy rajta. Pár órával később: 9,5A.
Ismét áram ki, lekötöm, megint megy minden tovább.
Na erre valaki magyarázat?
Ha nem a bojlermérőóra alóli kijövő nulláról eszik a bojler ( jó arról csak 2A-ert) akkor elvileg nullaszakadásom van az óra alatt.
Gyakorlatilag ha a lakásban szétkötöm azt a kábelt akkor megint minden rendben lesz. De akkor meg mégsincs nullaszakadás....
A 16 db ávk-t soknak érzem. Ha már ennyire szét akarod bontani, akkor 3-5 is elég lenne: 1 fürdő, 2 konyha, 1 előszoba, 1 szobák. Nem ismerem az alaprajzot, de szerintem amit a vezetéken spórolsz, annak többszörösét elköltöd a 16 ávk-ra. Hacsak nincsenek már meg.
Erre fogok rákérdezni mert láttam én már nagy baszott antennát elfektetve is telepíteni kényszerűségből ...Akkor értelemszerűen a TILT nem játszik szerepet mint függőlegesen.
Hívjuk akkor repeaternek de az a baj hogy azok hangol dolgok.
- Minden szolgáltató csak a saját frekvenciáját erősíti csak.
- Minden technológiára külön kell 1-1-1 darab.
- Szolgáltatók egyre szerelik le őket mert sok kalamajkát okoz. A telefonok figyelnek 4G-n de csak 2G-re van repeater akkor vissza kell léptetni hívásakor a készüléket. Az ügyfél azt látja nincs jó térerő de van csak nem azon a technológián.
Jó, nagyjából értem, tehát valójában nem egy egységes rendszert akarsz csinálni, hanem mindenféle bizbaszt egymásra aggatni:)
Rendben, lehet azt is, ahhoz nagy valószínűséggel jó lesz az UTP, bár a legtöbb esetben az sem fog kelleni, mert már ma is wifi-s a legtöbb ilyen okosnak mondott kütyü.
A buszrendszerű okosház vezérlőknél a busz maga megy körbe, hurokban a kapcsolókon-reléken és azt én nem tudom, ezek miért nem szeretik az UTP-t, de ha az oktatáson hangsúlyosan kiemelik, hogy NE UTP-vel legyen kiépítve a busz, akkor azt elfogadom, nyilván nem fogok egy házat just for fun UTP-vel körbe húzni, hogy saját tapasztalatom legyen arról, hogy tényleg nem megy.
Én a Loxone-t nem tekintem okosháznak, alapvetően nem is arra van kitalálva, az más kérdés, hogy sok fejtöréssel mi mindent lehet végül kihozni bármiből.
Azt azért ne felejtsd el, hogy itt a házadról van szó, ahol biztos akarod, hogy nyíljon a garázs, ha haza érsz, meg legyen automatikus a fűtés, namost ezt az egészet kinyomni a felhőbe szerintem elég bátor dolog.
Amúgy Eleknek igaza van, azt kell kitalálni, hogy pontosan mit szeretnél, hogy történjen bizonyos esetekben.
Például nyáron, ha süt a nap, ne a klímát nyomja be először, hanem engedje le a napos oldali redőnyöket, de sok ilyen dolog van.
A gyári okosház arra van kitalálva, hogy ilyen feltételeket tudjon kezelni.
Az összebuherált kütyükkel lesz egy rakás ilyen-olyan felhasználói felületed és napokig agyalhatsz rajta, hogy mi mit befolyásol.
De te tudod, a kocka el van vetve, majd legfeljebb újra húzod, ha rájössz, hogy működő rendszert szeretnél, ha már költöttél rá:)
teljes villamos hálózat cserét követően a megfelelő szerelvényeket keresem. A problémám az, hogy mivel panellakásról van szó, így jelenleg csak falon kívüli szerelvények jöhetnek szóba. Párat megnéztem / tapogattam élőben (pl: Legrand Forix), de hogy őszinte legyen, nagyon nem tetszett... Otromba méretek és kinézet, hangosan kattanó kapcsolók, egyszóval szörnyű.. Tudom, hogy falon kívüli szerelvényekből nem nagy a választék, de nagyon örülnék, ha még is sikerülne legalább egy fokkal modernebb hatású szerelvény családot találnom. Esetleg akinek több tapasztalata van ebben és már cserélt / cseréltetett panelben szerelvényeket, az tudna pár típust ajánlani? Még a Legrand Oteo-t néztem, az talán egy fokkal modernebb / keskenyebb, de azt még élőben nem sikerült szemügyre venni.
Köszi előre is bármilyen segítséget és hozzászólást!
Ha bemész egy tesco közepébe, ott tudsz mobilozni, van bent 3-4 átjátszó. Ha bemész az obi közepébe, ott valszeg nem tudsz mobilozni, nem vették meg a cuccosokat. (Áruházak eltérőek lehetnek, de a full dobozokban ez van, csak a szélein van térerő.)
"Nem jósolgat egy szolgáltató sem, van rá szoftver amivel remekül meg lehet tervezni mindent."
Épített környezetben egy ilyen szoftvernek annyira sok adatot kellene megadni (akár több millió rádióhullám visszaverő/áteresztő/elnyelő felület összes fizikai jellemzője), hogy valójában csak durva térerő-saccolásra használják. A Digi pl azért osztogat hetek óta ingyen SIM kártyákat az ügyfeleinek, hogy az ő telefonjaik segítségével tegyék pontosabbá a szoftverrel saccolt lefedettségi térképüket.
"de én egy irányt látok mindig a tornyokon az ég felé. Semerre másfelé meg nem álltak tornyok."
Legtöbb helyen te nem magukat az antennákat látod, hanem az antennákat burkoló műanyag dobozokat. Egy egy-ilyen doboz belsejében lehet akár több tucatnyi (magasabb frekvenciákon akár több száz) kicsike antenna, akármilyen polarizálással. Tehát a doboz alakja és iránya az optimális helykihasználást jelzi a tornyon és nem a rádióhullám polarizálás irányát.
"Tudtommal nem polarizáltak a telefonok felé sugárzott jelet."
"semmilyen" polarizálással nem lehet jelet kisugározni, ez a kisugárzás egyik feltétele. Viszont lehet ugyanazt a jelet kisugározni egyidőben akár többféle polarizálással (több antenáról), sőt egy polarizált hullám a különböző felületekről már egész más polarizálással is verődhet vissza (pl két irányban is 45 fokos felületről visszaverődve 90 fokkal elfordult polaritással haladhat tovább). Tehát a környezetünkben a mobil térerő többnyire az összes elképzelhető irányú (lineáris) polarizálással jelen van.
"Mi az hogy mobil átjátszó? Honnan játszik hova ?"
Többnyire egy rossz (vagy nulla) térerő-ellátású területen teszi lehetővé a mobilszolgáltatás elérését. Pincék, fém épületek, közúti alagutak, elzárt völgyek, stb.
Van olyan antennája, ami a mobillal jól ellátott részen van (p az épületen kívül) és van egy másik antenna a mobiltalan részen (pl az épület belsejében). A két antenna között egyszerű esetben csak egyszerű erősítők vannak, komolyabb cuccoknál némi egyéb elektronika is. Nem összetévesztendő a mikrocellával (gyebgébbbek kedvéért: nanocella, femtocella, attocella, stb), ami már tulajdonképpen egy picike önálló mobiltorony,amire közvetlenül csatlakozhatnak a telefonok, a mezei átjátszóra viszont telefon nem tud rácsatlakozni, az csupán felerősíti és továbbküldi a jeleket mindkét irányban.
A mobil átjátszók hivatalos engedély nélküli occó kínai változatainak használatát tiltják a mobilszolgáltatók (plusz egyes magyar törvények is).
Ha okosházat tervezel, akkor két dologra figyelj oda szerintem:
1 - Ne építs be gondolkodás nélkül minden olyan szolgáltatásot, amilyet más okosházban láttál, mert egy részükre valójában nincs szükséged, tehát a gatyádat is el fogod költeni hülyeségekre. Helyette írd össze magadnak azokat a szolgáltatásokat, amelyeket szívesen vennél egy okosháztól és eközben ne gondolj ara, hogy ezeket hogyan lehet megvalósítani (ez NAGYON fontos!!!). És amikor kész a lista, akkor kérdez meg profi szakembereket a megvalósításról és meg fogsz döbbenni, hogy szinte nem létezik lehetetlen, csak a te ismereteid voltak hiányosak.
2 - Soha ne az általad elképzelt megoldást írd le, hanem csak a kívánt végeredményt fogalmazd meg.
Például az okos ember a kívánságát így fogalmazza meg: azt szeretném, hogy soha ne keljen sötétben botorkálnom a lakásban, mindig legyen "magától" világos abban a helyiségben amelybe belépek.
A buta ember viszont mozgásérzékelőket, jelenlét-érzékelőket emleget, a még butább meg kézzel nyomogatandó "okos" kapcsolókról beszél. Honnan tudhatná egy laikus, hogy a kívánságát nem-e lehet ma már SOKKAL jobban (sőt, talán százezrekkel olcsóbban!) megoldani, mint ahogyan ő azt a kis földhöz ragadt tudásával elképzeli? Egy naprakész profi szakember talán percek alatt tudhat kész (sőt, esetelg olcsó+megbízható) megoldást olyan probmlémlra, ami számosra elképzelhetetlen.
Azért használom a mikró dolgot mert van egy ugyanolyan kollégám mint amilyen te vagy és egy bulin nem kicsit kapatosan ugyanezen vitatkoztunk.
Ö simán tesztből bedobta a telefonját a mikróba és rácsapta az ajtót. Csak ugye az előző ember ajtónyitással állította le, úgy vette ki a kajáját belőle. :D
Nem tudom mire gondolsz de én egy irányt látok mindig a tornyokon az ég felé. Semerre másfelé meg nem álltak tornyok.
Tudtommal nem polarizáltak a telefonok felé sugárzott jelet. Jól is néznénk ki hogy csak állva vagy fekve lehetne telefonálni.
Mi az hogy mobil átjátszó? Honnan játszik hova ?
Nem jósolgat egy szolgáltató sem, van rá szoftver amivel remekül meg lehet tervezni mindent. Egy dolgot nem hogy a fogyasztói mozgások hirtelen hogyan alakulnak.
Azt te csak hiszed, hogy a sok fém között nincs sehol olyan rés, ahol be tud jönni a térerő. A mobiltelefon frekvenciák számára számára az a lift lehet, hogy olyan, mint egy huzaos ház: a lakó nem lát sehol lyukat/rést, de furcsa módon lobog a haja a szélben nappali közepén :)
Nincs B+ hidd már el hogy nincs. Tonnás kereteket mozgatunk vele. Nem csodálkozom hogy semmi normális munkahelyre nem vesznek fel.
Azt te csak hiszed, hogy a sok fém között nincs sehol olyan rés, ahol be tud jönni a térerő. A mobiltelefon frekvenciák számára számára az a lift lehet, hogy olyan, mint egy huzaos ház: a lakó nem lát sehol lyukat/rést, de furcsa módon lobog a haja a szélben nappali közepén :)
Ezen a videón a lány lehet, hogy fizikából ötös, de a hullámterjedésről halvány fogalma sincs: a konzervdoboz és a sztaniol között RÉS VAN, akkor is ha ő nem látja, az ügyes kis rádióhullámok bizony megtlálják:
Van olyan mikró, amelyik jobban árnyékolt valamelyik mobil frekvencián és van, amelyik egy picit gyengébben. És van olyan nagyfrekvenciás környezet (mobiltorony közelsége, iránya, visszaverődések, polarizáció, stb stb) amikor a mikróba könnyebben bejut egy kevés mobil térerő és van olyan, amikor nem jut be semmi. Ha a mobil átjátszó jele amúgy is gyenge, akkor még az is lehet, hogy a mikrót elfordítod pl 90 fokkal (bármelyik tengelye mentén) és csupán ettől jelentősen megváltozik (felerősödik vagy nullára csökken) a mobil térerő a belsejében.
Itt egy videó, amelyben több mikróval is kipróbálják és az esetek egy részében nulla a térerő, a másik felében meg nem működik a telefonálás:
A várható hullámterjedést a legtöbb esetben előre megjósolni nehéz dolog, különösen épített környezetben és magasabb frekvenciákon. A tapasztalt profik nem is próbálnak jósolgatni, vagy biztosra megy (= tökéletesen zárt Faraday doboz), vagy megvonja a vállát és nekiáll méregetni/kísérletezni.
>> Ha gyári rendszert szereltetsz be, akkor az egész szisztéma téves, mert azok buszrendszerűek, nem csillagpontos és jellemzően nem is szeretik az UTP/FTP kábelt.
> Az mit jelent pontosan amit írtál, hogy a rendszerek "nem szeretik" az FTP kábelt? Ennek mi a fizikai oka (tápot nem viszek rajta csak jelet)?
Ami peldat tudok azt mar irtam, KNX kabel eleve tomor hogy egyszeruen be lehessen tolni a terminalokba. UTP-t vagy variansait nem ilyen egyszeru, mert nem egyezik a vastagsag es a tomorseg is opcionalis. (amugy hozzateszem hogy a KNX szereles szempontbol egy elkepesztoen jol kitalalt rendszer, hihetetlen gyorsan lehet szerelvenyezni)
> zömmel Loxone rendszereket, ott is nagyon sok eszköz (szobánként 5-10 is) csillagpontosan, FTP-kábelen volt bekötve.
Loxone rendszerem van, de nincs igazan olyan helyisegem ahol 5-10 csillagpontos _kisfesz_ eszkoz lenne. Tudnal valami konkretabb peldat mondani ?
> Ami még felmerült bennem kérdésként, hogy van olyan eszköz amihez nem is elég 1 szál FTP kábel? Mintha riasztónál, kameránál meg valami nagyon fullos kaputelefonnál hallottam volna már ilyet. Ez mitől függ, hova érdemes több szálat is húzni?
Riaszto mas tema, elkepesztoen pazarlo utp-vel kotni, sokkal olcsobb es jobb a riasztokabel. Ott csak a zonaszamtol fugg hogy hany er kell. Egyebkent oda felesleges a csavart erpar ami az UTP-ben van. Kamerabol a "nagyon fullos" - barmit is jelentsen ez - az IP alapu az osszes, ergo 1db - jobb esetben PoE-s - UTP kabel kell neki.
Gyanitom mas a szitu ha a hullam utjaban van a nagy doboz (az ado es a vevo kozott) illetve ha a vevo a doboz belsejeben van. De ez ugye egy kulon szakma
Köszi hogy írtál! Jelenleg valóban így áll a dolog, hogy nem akarok véglegesen elköteleződni egyik rendszer mellett sem. Úgy voltam vele, még mindig olcsóbb és gyorsabb bekábelezni akár kétféleképpen is, mint itt meditálni, keresni a legtutibbat, esetleg jól mellé nyúlni aztán szidni magamat utólag :) Ami e mellett szól, hogy nem csak én vagyok kezdő a témában, de maga az okosházas iparág is rengeteg változáson, fejlődésen megy át épp napjainkban. Magyarul annyira nekem az egész nem sürgős, hogy az egyik jelenleg jónak hitt irányba elinduljak, ami később zsákutcának bizonyulhat. Az autókon 20-30 éve már megtanulhattuk hogy ez drága sportág :) Jelenleg nem is tudok olyan márkát, amiben feltétel nélkül meg lehetne bízni (sem autóban, sem okosházban). Egyszerű és sajnálatos példa erre a Merci: a '80-as évek végéig szépen, töretlenül fejlődött, akkor szinte űrtechnika volt, de még mindig otthon javítható és ha a híg betont beleöntöd, azzal is elmegy :) Ma jobban megéri egy 30 éves példányt életben tartani, mint kockáztatni egy újjal. Nem tudok olyan extrát mondani még a legújabb, legdrágább autókban sem, ami úgy igazán hiányozna nekem a 30 évesből és odaadnám érte az utóbbi megbízhatóságát, egyszerűségét, olcsó fenntartását. Na, ilyesmit szeretnék okosházban is: elindulok az alapoktól (márint a nagyon alapoktól, a teljes okosházas rendszer kiesése esetén is működő, javítható fogyasztóktól) és ennek szigorú betartása mellett ráakasztok amit tudok. Ha sikerül örülünk, ha nem hát megvagyunk nélküle is. Ezzel tudatosan egy "lemaradásban" tartom magam a külvilághoz képest, mivel csak olyasmit építek be, ami már bizonyított jópár évet és lecsengett az újdonság miatti drágasága is. Túlzásba nem akarok esni, nem akarok ilyen Amish-feelinget, van azért egészséges középút szerintem. Pl. az impulzusrelék ezért voltak szimpatikusak: nyilván tönkre tudnak menni azok is, de párszáz forintért pótolhatók és a későbbi fejlesztést nem akadályozzák (sőt, kicsit segítik is, bele integrálhatók, állapotjelet adnak stb). Az a célom, hogy a rendszer "bárhol" kapható, márkától független, minél egyszerűbb és olcsóbb részegységekből is működőképes legyen, megmaradjon az egészséges piaci verseny, mindig attól tudjak alkatrészt venni, aki a legjobb áron adja (vagy ha valamit gyorsan szeretnék, akkor várni se kelljen rá annyit). A wifi megoldásokat meg egyelőre teljesen hanyagolom, mert nem akarok majd pici gyerek mellett kísérletezni hogy vajon árt-e az egészségének vagy nem (nem értek hozzá, nevezzenek gyávának, tudománytalannak, vagy bárminek, egyelőre megvagyok nélküle; épp elég a mobilnet, mert az úgyis itt van körülöttünk, ha használjuk - ha nem).
Tehát így a szokásos hosszú felvezetésemmel eljutottunk odáig, hogy be van kábelezve a ház :)
Az mit jelent pontosan amit írtál, hogy a rendszerek "nem szeretik" az FTP kábelt? Ennek mi a fizikai oka (tápot nem viszek rajta csak jelet)?
Egyébként amiket megnéztem élőben, zömmel Loxone rendszereket, ott is nagyon sok eszköz (szobánként 5-10 is) csillagpontosan, FTP-kábelen volt bekötve.
Ami még felmerült bennem kérdésként, hogy van olyan eszköz amihez nem is elég 1 szál FTP kábel? Mintha riasztónál, kameránál meg valami nagyon fullos kaputelefonnál hallottam volna már ilyet. Ez mitől függ, hova érdemes több szálat is húzni?
Ja és ha van még ötlet/javaslat olyasmire amit érdemes előkészíteni kábelezéssel, kérlek szóljatok!
A jó árnyékolást összefüggő fém felülettetel tudod megoldani, vagy olyan rácsal, ami sűrűbb az árnyékolandó hullámhossz kb tizedénél (tehát 2,4 GHz esetén a rács lyukai ne legyenek nagyobbak kb 1x1 centinél).
Az összefüggő fémfelület elvetve.
Rács sűrűsége: hullámhossz tizednél ne legyen nagyobb.
2,4MHz hullámhossza 12,5 cm. Tizede 1,25cm (az 5 GHZ-et meg még inkább) 5 GHz hullámhossza 6,0 cm. Tizede 6mm. Pont a fordítottja igaz állításodnak. Jó vastag fémtáblát az ablakra.
Persze leárnyékolhatod az ablakot is egy sűrű ráccsal (vagy több réteg fémgőzölt ablakfóliával), de akkor meg jól látod: eltűnik a mobil térerő is.
A kisérlet nem ezt igazolja. Jól mutathat nálad a szoba ablaka sűrű ráccsal.
Egyrészt egy lift tervezésénél nem cél, hogy faraday ketrecként is tökéletes legyen, ezért lehetnek rajta "lyukak" a rádióhullámok számára.
A kisérletben az lett a végeredmény, hogy a Faraday-kalitka sem árnyékolja le.
Már az ősember is úgy választott barlangot, hogy annak legmélyén is legyen mobil térerő.
Az ősember is annyit tudott a hullámterjedésről, mint te. Azért költözött barlangba, vagy alagútba, mert nem akarta, hogy mobilon állandóan zavarják és tologatta a barlangban össze-vissza a zongorát.
ránézel egy liftre és meg tudod állapítani, hogy a lift teteje/alja is összefüggő tömör fém és nem mondjuk 30x30 centis vas rácsszerkezet, rajta fa/műanyag borítással.
Az a lényeg, hogy te pontosan tudod, hogy 30-szor 30-as rácsszerkezet a teteje.
"Tehát eljutottunk oda, hogy hullámhossznál nagyobb doboz nem tud leárnyékolni, kisebb pedig árnyékol. Itt most olyan dobozról van szó, melynek fala vékony."
Ez egy kísérletnek a végeredménye. Tulajdonképpen az egész cikk hitelességét kérdőjelezed meg.
Már többször nyugtáztam, hogy alap összefügéseket képtelen vagy megérteni.
Itt osztod a semmit nagyon okosnak látszó beírásaiddal.
Talán az utóbbi időben legemlékezetesebb hozzászólásod, amikor arról okítod a népet, hogy felesleges feszültségeséssel számolni, mert ma már 100V-ról is működő tápegységekkel lehet a háztartási eszközök egy részét működtetni, így kevesebbet fogyaszt a pl. 100W-os fogyasztó, mint 230V-ról.
Ennyit tudsz.
Sajnos ez nagyon kevés. Förtelmes tájékozatlanságról tesz tanubízonyságot.
Teteje fém, egy fém gépházzal fent, a beton akna felett. Lassan jön a kibúvó az üvegliftekkel, plexi tetővel és kanyarban közlekedő rádióhullámokkal, majd a hirtelen témaváltás.
Ellentétben Veled, aki bármilyen űrhajó robotpilótájának működését felvázolja oda-vissza. Akik meg liftbe vezérléseket szerelnek innen a csoportból, azok csak hallgatnak. Az ér, hogy ha több lift gyártó üzembe bejárásom van? De csak meg kell nézni pár irodaházas karbantartást.
Nem is tudtam, hogy rönthen szened van :) beépítés közben ránézel egy liftre és meg tudod állapítani, hogy a lift teteje/alja is összefüggő tömör fém és nem mondjuk 30x30 centis vas rácsszerkezet, rajta fa/műanyag borítással.
még az is lehetséges hogy a hülye HR-es picsa miatt nem veszik fel a pékeket a huaweihez routert programozni. Valószínűleg talán biztos igen hogy ez így van.
És persze az sem mindegy hogy rack szekrény van vagy éppen a könyvespolcra van téve a router. Azt még nem tudjuk, hogy az számít-e hogy szépirodalom vagy ponyva van alatta, körülötte.
Nem, nem ezt írtad, hanem fémdobozt és 1x1 centinél kisebb rácssűrűséget. A lift meg egy fémdoboz. De ha nem is teljesen légmentesen zárt lenne, az ajtónál a rés az tuti kisebb 1 centinél.
Érdekesség: ezen a képen egy wifi router térereje látható egy lakás különböző részein (ha a routert akár csak 10 centivel arrébb rakod, egyes távoli pontokon már attól is jelentős változások lehetnek). A rádióhullámok visszaverődése, interferencia, diffrakció, stb teszik ilyenné az erőteret.
Egy nagy emeletes ház belsejében a mobil térerő "hőtérkép" (signal strength heatmap) is hasonlóan foltos lenne. Na egy ilyen "foltos" erőtérben mozog fel-le a lifted is, ezért írtam, hogy szinte bármilyen térerő lehetséges bárhol.
"Vagy miért pont a 2.-3. emelet közt gyengül kicsit, -2-0 és utána felfelé teljesen jó? "
A rádióhullámok terjedése (pl mobil térerő) épített környezetben nagyon bonyolult dolog. Lehet, hogy ha a lift másik sarkában állva mérnéd (vagy az egyik lakásban áttolnák a zongorát a másik sarokba), akkor már mondjuk 4. emeletné lenne a legygengébb a jel a liftben.
"Amúgy igen, mikrocella mindenbe is létezik,"
Valószínűleg alig létezik olyan lift, amibe tényleg mikrocellát kell telepíteni. Ha esetleg a normál mobil tornyok térereje nem jut be valamelyik liftbe, akkor szerintem elég egy egyszerű átjátszó a liftakna tetején, aminek a beltéri antennája függőlegesen lefelé sugároz. Így a lift akármelyik szinten tartózkodik, van benne térerő a mennyezeten keresztül.
Fürdőszobás meglátás jogos. Ezt elfelejtettem. A fürdőnek és a konyhának van közös fala, ott lehet egy elosztó dobozt spórolni. Ha az esztétikai oldalát nézem, akkor nekem sehol nem tetszik a lakáson bellüli elosztó doboz. Parktikussági okból tervezem így kivitelezni. Elméletileg könnyebb a hibakeresés, (elvileg) kevesebb vezeték kell. Hátránya, hogy az Ávk és a sok elosztó szekrény megemeli a kivitelezési költséget.
A multkor bezzeg azt magyaraztad hogy minden szobaba legalabb 50A-t bevinni, oszt' ajto folott elosztani, mert csak. Most meg fikazod a szerencsetlen kerdezot, ahelyett hogy innal egy sort es lenyugodnal.
Az elkepzeles alapvetoen jo, de pakold be az egeszet egy szekrenybe valami nem tul lathato helyen es csak a drotokat huzd a helyisegekbe. Valoszinuleg olcsobb is lesz mint a rengeteg doboz.
" átjátszó vagy mikrocella nélkül nincs mobilozás."
És hányat mutassak, ahol mégis van? Vagy miért pont a 2.-3. emelet közt gyengül kicsit, -2-0 és utána felfelé teljesen jó? Mercsak?
Amúgy igen, mikrocella mindenbe is létezik, fürdőszobába is. Biztos találsz legalább 1 olyan embert, aki a földkerekség több 10millió lifjének valamelyikében talán látott olyat is, de nem biztos benne, hogy működött és az volt.
Sokkal jobb lenne, ha minden fali dugaljnak és minden lámpának lenne egy-egy saját elosztószekrénye. Ezek előtt lenne helyiségenként egy-egy alfőelosztó-szekrény, amelyek előtt lenne egy lakás-főelosztó alszekrény. Tehát összesen kb 20-30 darab elosztó szekrényre és kb 100 darab kismegszakítóra lesz szükséged.
Persze vannak annyira buta villanyszerelők, akik képesek egy lakást mindössze egy darab elosztóban elhelyezett összesen 5-7 darab kismegszakítóval elintézni, ezek a villanyszerelők valójában mind hülyék a szakmájukhoz, nem értenek a korszerű elosztó-elosztási elvekhez.
A regszerelő az óráig meg az órával felelős, abba meg az ügyfélnek nem sok belepofázása van.
Nem azért nem jön a regszerelő mert nem ér rá vagy nem akar jönni hanem azért mert a szolgáltatónál felsőbb szintre lett adva egy kérvény hogy maradhasson ott az óra ahol van. Voltak kint.... egy fotó erejéig.
Ez nemcsak az ügyfélnek hanem a regszerelőnek is kényelmesebb ha maradhatna.
De amíg nem döntenek addig nincs se szerelés se semmi.
Az mellékelt képen látható elrendezés szerint gondoltam elkészíteni a lakásban az elektromos hálózat elosztását. Minden helyiség kapna egy elosztó szekrényt. A gerincvezeték pedig az álmennyezet alatt kerülne elhelyezésre. A világítás 6A B-s megszakítókat kap, a fali aljzatok 10A B. A konyhába kerülne egyedül 16A B és C leoldású kismegszakítók. Valamint minden áramkör külön ÁVK-val lenne ellátva.
Aha! Asszem megvan. Pont a bezavarás miatt minimum 4.1-nek kéne lennie a BT-nek a gépben, de inkább 4.2-nek. Alin Dunát lehet rekeszteni a 4.0-ás USB-be dugósokkal, amire azt írják, hogy 5.0 az is csak 4.0 :) A linkelted szerint a BT5 után nincs ott a .0 csak simán 5 szerepel.
Az ámítógépben pedig egy broadcom 4.0-ás cucc lapul. Ezt kell upgrédolni, hogy panelházban is használható legyen ne csak családi házban.
Meglepődnél, hogy ezek a TB támogatással kb 100-160eFt/db cuccok mi mindent tudnak. BT Low Energyvel mennek, ami 4 4.1 vagy 4.2-es protokollú, fene se tudja, de még biztosan nem 5.0 A saját Tv átjátszójával nincs is probléma, a vezetéknélkülije ami az ámítógép BT-jéről fordítja tovább a jelet az szeret időnként szakadozni. Valszeg bezavar valami, de azonosíthatatlan. Majd kerítek valami újabb BT-s cuccot. Gyárilag Sennheisert javasolnak, az árát egyszer megtaláltam, és gyorsan el is felejtettem. :)
A két szereplőben hányas verziójú bluetooth dolgozik?
Mert a szar kapcsolathoz elég, ha a két készülékből az egyik valami őskövület, akkor a másik hiába lenne képes szuper kapcsolatra, ha a buta másik nem engedi kibontakozni.
Liftben maximum zene van, de nem erősítő. Amúgy az összkép mi lenne a -2. emeleten? Egyik szellőzőn bejön a rádióhullám, végig a légcsatornákon, le a 0. emeletre, ott lépcsőházban vesz egy kanyart, lépcsőn le 2 emeletet a lift háta mögé, majd mivel nem légmentes a dolog valahol csak talál egy lukat és bekanyarodik?
Egyrészt egy lift tervezésénél nem cél, hogy faraday ketrecként is tökéletes legyen, ezért lehetnek rajta "lyukak" a rádióhullámok számára. Egy nagyeszű haver a mobilját ravaszul berakta a hűtőszekrénybe és el volt képedve, hogy simán fel lehetett hívni. Mondtam neki, hogy a hűtő ajtajánál körben a két centi vastag gumi tömítés csak a levegő számára akadály, a rádióhullámok számára nincs ott semmi :)
Másrészt az is elképzelhető, hogy a liftek tervezésénél kimondottan követelmény effajta "rádió-lyukak" kialakítása (pl a mennyezet részben lehet műanyagból, a padló pedig fából)
Harmadrészt egy komolyabb lift olyan rohadt sokba kerül, hogy annyi pénzbe már bőven beleférhet egy jelerősítő/átjátszó is.
Hoppá! Janó, kösz a tippet! Meg is van a tökéletes próbakalitka. :) Nem routerakosgatási vagy hasonló a dolog, hanem Bluetoothos hallókészülék-ámítógép kapcsolat.
Azért a hatékonyan árnyékolás érdekes, ha még egy beton parkolóházban lévő liftnek hívott fémdobozban is tudok mobilnetezni. Tudom, tudom, biztos kispórolták belőle az anyagot.
A jó árnyékolást összefüggő fém felülettetel tudod megoldani, vagy olyan rácsal, ami sűrűbb az árnyékolandó hullámhossz kb tizedénél (tehát 2,4 GHz esetén a rács lyukai ne legyenek nagyobbak kb 1x1 centinél).
Hülyeség ...
Tegyél be egy telefont egy kihúzott mikrohullámú sütőbe és hívd meg ...
Ott az ekélyen már a saját házad távolabbi routerei is beszállnak a játékba.
Olyan sarkot keress benn, ahol a legkevesebb jön
és oda tedd a routert. Sok router menüjében van "környezet felderítő" menüpont (suvey), ahol ő kilistázza neked egy táblázatban, hogy hány "kollégát" lát a környéken és milyen erősséggel. Minél többet lát (és minél erősebbeket), annál lassabb lesz a wifi kapcsolat vele, mert ezek udvarias jószágok: úgy dolgoznak, hogy a többieket is hagyják dolgozni, tehát ha sok kollégát lát a kiválasztott csatornán (és a mellette lévőkön), akkor mindegyikkel megpróbál együttműködni, tehát ha túl nagy a tolongás, akkor mindenkinek lassabb lesz a kapcsolata. Ha viszont úgy látja, hogy nincs senki a környéken, akit zavarhatna, akkor teljes sebességre mer kapcsolni.
Mivel a vasbeton önmagában (extra alufólia tapétázás nélkül) is eléggé hatékonyan blokkolja a 2,4 GHz-et (az 5 GHZ-et meg még inkább), ezért én inkább arra gyanakodnék, hogy az a 30 nem kívánt wifi cucc túlnyomó része nem a falakon keresztül (nem a te házadból) van jelen a szobában, hanem főleg az ablakon keresztül jön be, pl a szemközti panelből, vagy az ablakból látható egyéb házakból. Pl egy, a Gellért-hegy oldalában lévő lakás hegy felőli ablakában 8-10 wifit mértem, a város felőli ablakában kb 40-50-et, pedig a két mérés között csak kb tízet léptem... az ablakból nemcsak látszott fél Budapest, de wifi formájában is jelen volt :)
Persze leárnyékolhatod az ablakot is egy sűrű ráccsal (vagy több réteg fémgőzölt ablakfóliával), de akkor meg jól látod: eltűnik a mobil térerő is. Persze léteznek ilyen célra zárt térbe telepíthető mobil mikrocellák (és illegális mobil átjátszók is ;), de szerintem nem ez a megoldás.
Először megpróbálnám a következőt: 5 GHZ-es wifi router (minél több 5 GHz-es antennával) a 2,4 GHZ-es sáv letiltva, a router a külső fal mellett, de az ablakól távoli ponton (sarokban) elhelyezve (ne lássa a külvilágot). Ha ez nem elég, akkor lehet próbálkozni a csatorna sávszélesség fix 20 MHz-re csökkentésével vagy fix 80 MHz-re növelésével. És reménykedj, hogy a wifi kliens készüléked (mobiltelefon?) képes kihasználni pl az 5 GHz MIMO trükköket.
Egyébként szerintem a profik mindenhová kábelt visznek, ahol fontos a gyors internet ;)
Ez semmi egyszer berántottam a vezetéket a lakásba ,ahogy a fázist összekötöttem egyből felgyúlt a villany elindult a hűttő a tévé a központi fűtés. Csak néztem mint a hülye a kék és zöldsárga vezetékkel a markomban.
Persze tudom hogy egyszer a zöldsárgát majd a kéket és végül a barnát illene bekötni de nem figyeltem a sorrendre.
2,4Ghz-es WiFi, Bt frekvenciát mivel lehet leárnyékolni? A víz, nádas tökéletesen blokkolja, de ezt speciel szobában kéne megtenni , lehetőleg a mobiltelefon használata mellett.
Felvetődött, hogy alufóliával kitapétázzák a szobát, és a plafonra-padló alá is tesznek, majd ezt letapétázzák/festik. Cél a szomszédból jövő jelek blokkolása. Területen belül pedig 5Ghz-es wifi lenne használatban, de ugye a szomszédokét nehéz megszüntetni egy panelházban ahol van vagy 30 jel (látható-láthatatlan)
A mozgatásra javulnak meg a kontakthibák--de csak ideig-óráig!
Azért mert nincs EPH még van sokminden ! Másnál is van villanyboyler (ki tudja , hogyan Nullázva ? védővezető helyett ! Vannak Gáz tűzhelyek .szikráztatóval stb Többféle TV aminek a kábel/antenna dugalja földelt stb.stb
Itt is legalább annyi kötési/áramút lehetőségg adódik mintha egy saktáblát néznél. S még 1-2-1x szomszéd ki-be kapcsolja/dugdossa a fogyasztóit .
Ilyenkor legegyszerűbb -a villanyóra után szétszedni minda két --három vezetéket.
Megfelelő terheléssel (irtad a 3kW -st ) megnézni jó-e a nappali éjszakai ?
A többit lebontani s újat épiteni helyette .!
Ez a fejtörősdi meg nem vezet sehová--esetleg a lakástűzhöz.......
1: problémás elektronos kialakítású/csövezésű ház (a vezeték cseréjekor nem véletlenül lett odafenn megtoldva, a házon belüli munka valószínűleg óriási szívás lesz)
2: mindezt tovább súlyosbítja egy problémás ügyfél (mindenbe bele-okoskodik, mert azt hiszi, hogy mindenhez ért, valószínűleg nem lehet majd tőle haladni a munkával)
...és remélhetőleg rá fogsz jönni, hogy miért van az, hogy a mesterek egyes ügyfelekhez villámgyorsan kimennek, másoknál meg hónapokig halogatják a dolgot (végül elmenekülnek valami ürüggyel).
Amikor nekem legutóbb regisztrált szerelő kellett, az a munka két napon belül el lett végezve. Pedig nem sürgettem, nem ígértem neki extra pénzt, csupán olyan körülményeket vázoltam fel a telefonban (alakítottam ki neki), amelyben öröm dolgozni, nem pedig dupla szopás.
Te ebben a fórumban nem arra vagy kíváncsi, hogy hogyan lehet megkönnyíteni a szakember munkáját (hogy gyorsabban kijöjjön), te laikusként egy internetes fórumból szeretnéd "öt perc alatt" megtanulni az elektromos hibakeresést, pont azt a szakterületet, amit még a sok éves gyakorlattal rendelkező profi villanyszerelők közül is csak kevesen mernek bevállalni.
Ezen én is gondolkoztam hogyha nem vagyok otthon akkor elég jóesetben csak a kötés és mégis megy tovább minden, ergo önjavító..
Nem csoda lesz az, mindenre megvan a magyarázat csak meg kell találni. Amúgy ugye elmelegedett a kötés, megszakítót lekapcsoltam, főelosztót mozdítottam hogy mögé tudjak nézni. Lehet csak annyi kellett a javuláshoz hogy mozdítsak rajta.. De égést nem láttam benne. Aztán kötődobozban elvágtam a kábeleket, visszakapcsoltam hogy na mi megy el és a bojler nem ment el.. Működik most de meddig?
Majd kiderül mi volt pontosan az ok mikor a regszerelővel bővítés miatt kihúzatom az óra előtti kábeleket is.
Amúgy én elsőnek valami "kóbor" áramra gondoltam hogy társasház sok közös fém csővel aztán ezmiatt érdekesek az áramirányok.
De ezt kizártam mikor kiderült hogy sem a víz sem a gáz sehol nincs EPH-ba kötve.
De jobb magyarázatot én sem tudok mint amit rajzoltam.
Három hiba (két nullaszakadás és egy nulla-föld zárlat) után pont a kényelmesebbik szűnik meg a kedvező pillanatban. Hát, van ilyen, csak igen ritkán. :)
Azt hogy magyarázod meg, hogy ha elvágod a nullán a kötést, amin keresztül ment a bojler árama (merthogy ha a a bojler fűt, csak akkor melegszik), akkor is megy a bojler?
> A mérő melletti földelt konnektorból vitt hosszabbító földelésével is sípol az a vezeték meg a többi kékkel is.
Ez teljesen normalis TN-S-C halozatokban. A vedofold es a nulla ossze van kotve (szet van valasztva) az óránál.
> Föld-nulla összekötése valahol a lakásban ami tilos
Igen, elvileg. Nem vagyok meggyozodve rola hogy nalad (csak) ennyi volt a problema.
Mindenesetre a kollega a mult heten magyarazta hogy eleg felszerelni a FI relet es minden franko lesz az ilyen oreg szereleseknel. Kivancsi lennek hogy nalad meddig maradna fent a FI rele bekapcsolas utan. Olyan 10-15ms-ot tippelek.
mávnál rendszeresen kirúgják a vezetőket, csak a lelépési pénz is ölég vastag. Aztán a kövi garnitúra is csak csal lop hazudik, majd lelép kitömött párnával. 1 vezető nem járt csak így, ő a sztrájk alatt meghalt. Amióta viktoriánus kor van, érdekes módon nagy a kuss mávoséknál, pedig se fizetés, se változás, se munkaerő, se pontos menetrend, se semmi.
Le van fotózva szolgáltató által, azért is nem akarok hozzányúlni mert utánna ha kiderül hogy nem véletlen szakadt a nulla vagy kitudja előző lakó által mi gáz van még ott akkor ne a nyakamba varrják.
Másik fórumon megírták mi lehet a jelenség oka és teljesen logikus is.
Tehát valahol a mérő körül kontakthibás a nulla. De a lakásban a föld és a nulla valahol közösítve van.
Ergó mikor elment a bejövő nulla akkor az áramkör úgy záródott hogy a piros vezetéken bement a lakásba, a kéken meg visszajött így a mérő melletti konnektorba volt áram mégis a hosszú vezeték, sok kötés stb miatt a lakásba szétmelegítette az összes kötést akkor is ha lakáson kívül volt a vételezési pont..
De valószínűleg a föld-nulla hurkot ahogy megbontottam teljes terhelést kapott az eredeti bejövő nulla és beégett annyira hogy most jó...
Mert a föld-nulla nincs összekötve a mérők után a főelosztóban hanem csak valahol a lakásban. Aztán ha az éjszakain ha a nappalin volt a bojler és akkor melegedtek a dobozokban a nullák az azt jelenti hogy hiába van két mérőm és két külön feljövő kék vezetékem mindkettő szakadt volt ideiglenesen.
Tehát a majdnem lakástűz oka megint sokszoros meghibásodásra lett volna visszavezethető. Föld-nulla összekötése valahol a lakásban ami tilos, ezenfelül sodrott kötések ami elvileg akkor is tilos volt, illetve jött még a nullaszakadás amit észre sem vettünk volna hogyha nem jön a villanybojler.. És még akkor sem derült volna ki, de így már túl hosszú volt a vezeték és túl sok a kötés amin keresztül ment az áram..
Nade a kérdés, akkor most visszakössem-e azt a vezetéket úgy ahogy volt vagy hagyjam így?
Mert most ideiglenesen visszakötöttem, minimális áram folyt rajta, de újra kikötöttem. Szóval ha most nem folyik rajta áram akkor most máshol záródik az áramkör, olyan helyen ahol eddig nem tudott. Tehát a nullaszakadás és a földelésen keresztül záródás helyes okfejtés, aztán mikor szétbontottam, helyreégett az eredeti nulla.
Ma multiméterrel csak sípoltattam azt a vezetéket.
Nos az a kék árva vezeték és a többi kék vezeték között sípol a multi.
A mérő melletti földelt konnektorból vitt hosszabbító földelésével is sípol az a vezeték meg a többi kékkel is.
A gázcső és a földelt konnektor földelése között nem sípolt de még csak számokat sem mutatott, a vízcsőről sem sípolt csak számokat mutatott.
Ebből laikusként az szűrtem le a víz és a gázcső nincs bekötve az eph-ba, pedig a vízcső és a gázcső közös sokmindenkivel, acélcső és ezekszerint senkinél nincs földelve. EPH... ebbe a lakásba szinte nincs is olyan.
Tehát nullára az első emeleten sehogyan sem tud záródni az áramkör csakis a mérőszekrényen keresztül, másnem a bejövő piros vezetéken keresztül.
De akkor még jó hogy sípolós multival és nem próbalámpával próbálkoztam.. ha éppen fürdik a szomszéd még a végén baleset lett volna belőle. A 70-es években hogyan adhattak át így házat hogy nincs EPH?
Bár igaz a gázt újra kellett köttetni... túl voltunk az 1 éven full új bekötés, a szolgáltatónak meg sem fordult a fejében hogy társasházban nincs földelve a gázcső így jegyzőkönyv minden nélkül kaptam új órát...
De a bojlerek miatt is hihetetlen hogy a vízcső senkinél sem került földelésre... Bár az én bojlerem 5 rétegű csővel van bekötve flexibilis helyett így pont nem földeli a csövet akkor sem ha be van dugva.
Mert most nélküle is megy minden, de ha megint szakad a nulla akkor viszont nem tudom mi lesz nélküle. Vagy nem lesz áram vagy rázni fog minden...
A szolgáltatónál áll az ügy, elbírálás alatt hogy most akkor maradhat-e bent a mérő vagy sem.
Amúgy ja. Hoztak egy döntést, egy termékre tettek fel mindent, de normális minőségben nem tudták gyártani, hát becsődöltek.
Lehet mondani hogy szomorú, meg patinás, de hát ez a normális rendje a dolgoknak, naponta szűnnek meg cégek ugyanígy.
Engem speciel sokkal jobban dühít mikor működésképtelen pénznyelőket (máv, posta, ...) tartanak a víz felett az én adómból, ahelyett hogy kirúgnák az összes vezetőt a fenébe, és beszántanák az egész céget, aztán engednék hogy a helyére álljon egy másik amelyik ért is ahhoz amit csinál.
A józan ész társadalma büntet. Nem, mintha ez itt nekünk az lenne, de ez az egy apró történet éppen ugyanúgy működne ott is, nem? Rossz döntés és ócska gyártmány. Akkor puff.
Elrendelték a vasipari felszámolását. A Gyulai Törvényszék augusztus 14-én elrendelte a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. felszámolását. A patinás cégnél januárban jelentették be, hogy leállnak a termeléssel.
Folyamatban az új szerelés, max 1-2 hónap és kiváltásra kerül a régi rendszer. Nem szeretnék tűzre hazamenni, sőt amíg a régi kátrányos szigszalag nagyon nagyon büdös melegedés hatására addig a wago meg szinte szagtalanul szétég.
Igen amúgy elírtam, KW akart volna lenni.
Nincs bekötve az az egy szál és minden tökéletesen működik. Magyarázat, ötlet továbbra sincs hogy miért és hogy lehetséges ez.
Megküldtem a nappalit 3kWh-al 10 percre a mérő melletti konnektorból. Na most nem melegedett sehol házon belül a kötődoboz aztán csak annyi változás történt hogy egyetlen egy kék kábelt nem kötöttem vissza ami melegedett. Tegnap meg 2kWh-tól is 80 fokos lett a doboz.
Ha megjön az éjszakai éjszaka akkor azt is megküldöm ameddig le ne kapcsol az EB 10A kismegszakító. Ha akkor sincs melegedés akkor mégis mi a frásztól lehetett?
Amúgy azt még tudni kell hogy nincs EPH az egész társasházban, se a gázóra nincs átkötve, se a vízcsövek se a gázcsövek nincsenek földelve semmi.
Annyira van földelve ami föld éri a talajban. De külön EPH bekötés nincs az áramhálózattal.
De a 15W próbalámpa még ég abból az 1-2 földelt konnektorból..
Tippem sincs a hiba okára. Mert ha be volt kötve az a vezeték akkor mind a 8A azon ment, most meg hogy nincs bekötve akkor merre megy a 8A mert még mindig működik minden..
Amúgy amint a szolgáltató megérkezik és rendbeteszi az ő sarát utánna rendbelesz téve (teljesen újravezetékelve falon kívüli kábelcsatornával).
De amíg a szolgáltató nem hoz új órát, és nem jön meg a döntés hogy kintre az udvarba kell-e a mérőszekrényt telepíteni vagy maradhat lakáson belül ( 1. emelet) addig nincs értelme se csatornázni se semmi.
Gondolta a laikus majd bedugja a mérőóraszekrénybe közvetlen bekötött konnektorba a nagyfogyasztókat (0,5 méter) mert akkor nem a lakás belső hálózata terhelődik a csilliónyi kötődobozzal aztán mégis.
A regisztrált szerelőt várjuk éppen... de hónapok óta nem ér ki, már panasz is ment be.
Használtan vásárolt ház, papíron ki van kötve az áram, gyakorlatilag meg mérő minden van és az adatbázisban is minden stimmel (kikötésen kívül), kijöttek, fotóztak, azóta nem volt senki és nem akarnak se új órát se semmit hozni, megakadt az ügy.
Na ezért is nem akarom hogy a fotózott állapothoz képest változás legyen, tehát főelosztó, FI relé csak azután miután kaptunk új órákat,
Több kör és közös a nulla. Ez tiszta sor lenne és így is van, két kör van fázisból, de nullából csak egy.
Nade a bojlernek a vezérelt mérőtől a fürdőig egyedi kábelének kellene hogy legyen még a 70-es években is.
De ha a vezéreltről megy a bojler mégis melegszik jópár kötődobozban a nulla pedig elvileg az nem a bojleré és keresztmetszetileg is vékonyabb mint ami indul a mérőszekrényből és mint ami érkezik a bojlerhez.
Jó elmondások alapján régebben volt nullaszakadás a házban, lehet akkor buheráltak valahonnan egy nullát.
Nade ha a bojlert egy hosszabbítóba dugom, a hosszabbítót meg a nappali villanyóra után közvetlen, még a lakásba bemenetel előtt leágaztatott konnektorba dugom akkor is melegszenek ugyanazok a kábelek. Tehát a lakás folyosóján melegszik a kötődobozokban a nulla akár éjszakaira akár nappalira és akárhova van csatlakoztatva a fogyasztó.
De a 3-as kötésből egy kábelt nem kötöttem vissza, most nyomatok egy 1 kWh-os mobilklímát nappaliról és nem melegszik egyik doboz sem. Majd ha bekapcsol az éjszakai kiderül akkor mi lesz, de éjszaka az is működött melegedés nélkül.
Mert ha még hurkok vagy valami dolog lenne akkor nem 8A- menne pont azon a kábelen hanem kevesebb. Csak azt nem értem hogyha most meg van szakítva merre megy az a 8A és miért nem tapasztalok most melegedést?
Mellékelek egy rajzot ami mutatja mi hogy van most kötve. A nappali "főelosztóját" nem tudom szétszedni úgy hogy ne legyen nyoma így azt békénhagyom, oda csak benézni tudtam, de a lakatfogó már nem fér be.
Ja és ha a nappali- éjszaka nullaközösítést megszüntetem akkor is fennállt a jelenség hogy a mérőhöz dugom de bent melegszik címszó.
A föld közösítést nem mertem megszakítani de azon van amikor 1A áram folyik.
Hívnák most egy "natúr" villanyszerelőt, elmenekülne vagy el sem vállalná. A szolgáltatói dolog miatt meg ha elárulom el se vállalja senki...
a jelek szerint nem világos neked, hogy lakatfogóval az áram a fázison és nullán is mérhető, és a fázis vezérelt, a nulla ugyanaz, így mindegy hogy vezérelt vagy nappali, a nullán folyik vissza az áram, és igen, nulla szétég.
A kivitelező is nyilván farok volt, és nem számolt a nullán szumma áramot, ilyet rengeteget látni, dugaljakhoz fázisok külön, közös nulla gerinccel, és a nullán 2-3x annyi áram folyik mint szabadna.
A panelek 90%-ban a nullabontó ég el.
Gyanúm szerint a nulla hurokban körbe van húzva, és hiába bontod szet a hurkot egy ponton, a végpontok még a hurok másik ágán zártak
Írtam már nektek arról az anomáliáról hogy akkor is melegszenek bent a lakásban a kötődobozokban a kötések, ha a villanyóraszekrénybe bekötött közvetlen dugaljba dugom a bojlert. Társasház, földkábeles betáppal.
Kezdem a paranormális jelenséggel. Sorra égnek ki a kötődobozok, kiég egy, megwagózom, kiég a következő. Most éjszaka is büdösre ébredek, infra lázmérővel kimértem melyik doboz a melegebb a környezeténél. Szinte mind, de egy 80 fokos kötés ami vitte a pálmát azt kibontottam.
Nos fekete kátrányos szigszalag, ez még a gyári 70-es évekbeli szerelés. Nade csak a bojler ment az éjszakairól, akkor mi a frásztól ég ki ez ha ez nem is olyan vastag mint a vezérelt elmenő a villanyóraszekrényben? Ráraktam egy lakatfogót az egyik kábelre, 8 amper, meg 80 celsius fok... A bojlert kihúztam az éjszakaiból a fürdőben és átdugtam hosszabbítóval a villanyóraszekrénybe. Megint 8 amper.
Bojler vissza az éjszakaira a fürdőbe, nappalira a villanyóraszekrénybe meg egy porszívó. 13A ugyanazon vezetéken, összeadódott a teljesítmény. Ja csak az egyik fogyasztó az éjszakairól, a másik a nappaliról ment...
Lekapcsoltam mindent majd elvágtam a kötést.
Aztán visszakapcsoltam a vezéreltet is meg a nappalit is. Mindkettő villanyóra rendesen forgott mint azelőtt és a fogyasztók is mentek egy szoba kivételével. Nade akkor most merre megy a 13A ha ezeken a vezetékeken már nem?
Fáziskeresővel néztem őket bekapcsolt állapotban, csak az egyiken világított a fáziskereső, az amelyik a sötétben maradt szobát látta el. A másik kettőről nem világított sőt a műszer sípolt róluk tehát valahol össze vannak kötve.
A fenti képen a jobb oldali felől van a villanyóraszekrény, balra a fürdő a bojlerrel, a középső kábel meg a doboz mögötti szobába megy ami sötét maradt egyedül.
A villanyóraszekrényben van egy éjszakai meg egy nappali mérő, mindkettő fölött egy főelosztó ( kábelgombolyag ).
A villanyóráktól, legalábbis pl az éjszakainál jön fel egy fekete, egy kék, és piros, és egy nagyon vékony piros ami nincs sehova sem kötve.
A lakás felé az éjszakai áramnak megy el egy vastag kábel, WAGOba alig fért be, 3 érrel. De ilyen vastag kábelt csak a bojlernál látok, többi kötődobozba sehol, mégis melegszik minden.
A probléma: ha a bojler az éjszakai áramról megy akkor is melegszenek a lakásban a kötődobozok, de ha átdugom egy hosszabbítóval a nappalira, aminél benéztem, (többet nem tehetek), az a konnektor közvetlen a villanyórától feljövő nullára van rásodorva meg egy olvadóbiztivel a feljövő fázisra na akkor is ugyanúgy melegszik a kötés.
Hőmérővel ellenőriztem, ha a nappalin ha az éjszakain van a bojler akkor is melegszik az a doboz meg még pár másik is.
Az éjszakai meg a nappali órától feljövő föld vagyis piros vezeték közösítve van, illetve a nulla is közösítve van, tehát hiába jön külön nulla az éjszakai órától az össze van kötve a nappali órától feljövő kékkel is.
Azon akárhogy játszottam 1,5 A-nál több nem ment át tehát még azt sem mondhatjuk hogy valamely mérő alól feljövő nulla szakadt.
De most hogy a 3 vezeték közül egyet nem kötöttem vissza így működik minden és a hőmérő szerint nem is melegszik.
Na ezt magyarázzátok meg, mi okozhatja hogy a lakás közepén, egy átlagos, semmitmondó kötődobozban van 3db vékony kék kábel, kettőn átmegy a nappali meg az éjszakai fogyasztás is, akármelyik konnektorba dugod a fogyasztót, közvetlenül a villanyórától feljövőbe is hiába kötöm a fogyasztót, akkor is megjelenik az "amper" a lakás közepén lévő kötődobozban.
De egyet nem kötöttem vissza, most megjavult de kissebb vibrálás előfordul.
Mi okozhat ilyen jelenséget? Regisztrált szerelő még mindig nem ért ki...
Nappali óra fölött 4db vezeték megy be a lakásba, egy föld, egy nulla és két fázis mert két kör van. Ott modern szigszalag van tehát ott már valaki buherált előttem.
Egyenlőre nem kötöm vissza a 3. szálat, meglátom így mi fog történni.
De nem ráz semmi, sehonnan sem világít a fáziskereső, sem földelésről, sem a vízcsapról stb tehát nem tudom mi a frász gond lehet.
Akkor szoktak toldani, ha csere van szigeteltre, akár tervszerűen, akár amiatt, mert viharban elszakadt, és már ránézésre tudható, hogy ez a szigetelt nem húzható be pár perc alatt, mert a csű vékony, stb.
Ezeket tisztázd.
Mielőtt kontárkodásról esik szó. Azt a legkönnyebb kijelenteni.
Sziasztok.Regisztrált villanyszerelőkhöz lenne kérdésem.A mostani esős időkben észrevettem,hogy a légvezeték-nek az ellenfeszítőjénél beszivárog a víz a padlásra.És ekkor láttam ,hogy a légvezeték fent a cső tetejétől számítva 15-20cm re összevan szigszalagozva ami persze már csak foltokban van....kicsit agasztó,hogy toldva van...vagy ennyire kontárok voltak a bekötők anno..nem tudom ez kihez tartozik és kinek a költségére fogják cserélni,ha cserélik.Illetve nem-e még engem fognak megbüntetni.Köszönöm válaszokat.
Megjelent a 2014 évi 54/2014. (XII. 5.) BM (OTSZ 5.0) rendelet módosítása! Mivel a módosító rendelet jelentős mértékben és sok helyen megváltoztatta a jelenleg hatályos OTSZ 5.0 szabályzatot. A módosító 30/2019. (VII. 26.) BM rendeletet a Magyar Közlöny 2019. július 26-i 129. száma tartalmazza. A rendelet a kihirdetését követő 180. napon, azaz 2020. január 22-én lép hatályba. Ezért az OTSZ 5.0 változatlanul hatályos 2020. január 21-ig!
"Én meg inkább a könnyen kiszedhető anyagokat szeretem."
A cső végébe nyomott F.BS trutymóból egy puha szilikon "dugó" lesz, ami könnyen eltávolítható. Persze csak akkor, ha nem vittük túlzásba, mert a légzáráshoz elég fél-egy centi vastag szilikon "dugó", nem muszáj húsz centi mélységig telenyomni a csövet :)
Létezik valami olyan 220V-os vezérlés mivel tudok olyat állítani hogy egy villanymotor bizonyos időnként(5-10perc) bekapcsoljon kb 1-2 percre?Konnektorba dugható programórát nem szeretnék.
Afűtési idény alatt szokott ez jelentkezni , s általában a kapcsoló ,konnektor felületének a fele nagyságú állandóan vizes folt van jelen . Persze "szépen penészesedik" is !
Ezt a két csővég eltömitésével lehet megszüntetni .A festők szeretik purhabbal, gipszel , glettel .
Én meg inkább a könnyen kiszedhető anyagokat szeretem.
Kétféle lakásbérlőt könnyű találni. Havi két millióért a budai Várban vagy havi 60 ezerért akárhol az országban. A kettő között van az amatőrök játszótere.
Akkor én is leírom még egyszer: Az éppen csak eladhatóvá tenni nem működik, a teljes gépészetet cserélni kell /földelés nincs, víz csak a fürdőszobában, fűtés gáz parapet/. Így csak az veszi meg, aki felújításra vagy bontásra keres házat.
Ha a felújítás nagyon sokba kerül /az árajánlatokból kiderül/, minden gondolkodás nélkül eladjuk.
Egyébként nincs rossz helyen, a kiadás alatt akár a rövidebb idejű 2-3 hetes időszakok is szóba jöhetnek. Nem csak az albérlet játszik /szerintem pont arra van kisebb kereslet/.
- luxus kialakítás magas bérleti díj reményében. Persze ilyesmivel ne is próbálkozzunk egy lakótelep tizedik emeletén vagy egy világvégi faluban :) de vannak olyan környékek, ahol hosszú távon jó üzlet lehet komolyabb összeget rááldozni az ingatlanra.
"akkor attól a magasságtól fölfelé víz lesz a csőben?"
A levegő víztartalma köbméterenként többnyire 2-10 gramm között mozog.
A csővég lezárásakor a padláson futó csőbe bezárt levegő térfogata legyen mondjuk 0,001 köbméter, tehát a lezáró dugó felett maximum 0,001 x 10 gramm víz lehet a csőben (ez kb egy tized vízcseppnyi mennyiség).
Azt, hogy ne forduljon ki vevő bele az undortól amikor megnézi az ingatlant... ne higgye, hogy "ez csak egy romhalmaz".
Aaza legyenek a lomok és az elvadult növényzet eltüntetve, a lakótér kitakarítva >> látsszon, hogy: van gazdája és gondozza. Bútorból csak egy-két fődarab maradjon az is üresen-tisztán.
Nem kell a villanyt rendbe rakni, se a vízet, se a gépészetet. Úgysem kapsz érte annyival többet, mint amennyi pénzt-energiát beleölnél ezekbe. Mert kicsi az esélye, hogy a vevőnek pont úgy lesz oké, ahogy te kitaláltad és mecsináltattad.
Akkor meg minek?!!!
Majd a vevő megoldja ahogy akarja.
Cserébe persze olcsóbban veszi meg, hisz ő fog felújítani.
Neked pedig megmarad a felújításra szánt pénzed (nem kockáztatsz) és hasznosíthatod másként.
Ami tuti többet hoz a konyhára mint az ilyen felújítástól remélt.
Legalábbis az ingatlanok zöme esetén.
Mert elég ritka az olyan keresett környék, ahol a felújítás után KELLŐEN magasabb áron lehet eladni, mint nélküle.
Az a gyanúm, hogy a szóban forgó ingatalan sem ilyen keresett helyen van, ahol a vevő megfizetné a felújítást+hasznot.
Azt tudjuk, hogy kb. mennyi a mostani értéke. Azt számolgatjuk, hogy mennyit kellene ráfordítani, hogy egy normálisan lakható ház legyen, és úgy mennyit érne. Ha ez a szám meg lesz, könnyebben lehet dönteni, hogy mi legyen vele.
Az éppen csak eladhatóvá tenni nem működik, a teljes gépészetet cserélni kell /földelés nincs, víz csak a fürdőszobában, fűtés gáz parapet/. Így csak az veszi meg, aki felújításra vagy bontásra keres házat. Ők pedig jellemzően nem akarnak sokat fizetni érte. Mivel a jelenlegi eladási ára nem hiányzik /tudnék vele mit kezdeni, de nem kell pl. hitelt fizetnem/, ezért gondolkozunk a felújításban.
Állampapírral kapcsolatban és nagyon szkeptikus vagyok. Nem látok garanciát egy ilyen befektetésben, ilyen szempontból egy ház szerintem biztosabb értéket képvisel.
Sok év amíg a felújítás költsége visszajön a bérbeadásból... úgy 3 év alsóhangon is.
Szóval a bérbedás egy TARTÓS!!! buli váallmkozás jelelgű életforma. Sok szívással, sok munkával, agyatlan átbaszós nyűgös bérlőkkel.
Ami cserébe cirka 4-5% netto "kamat"-ot termel évente.
Akkor már inkább eladni, ahogy van és venni pl. állampapírt az árából.
Nincs vele meló azonnal termel és gond nélkül működik a pénzfolyam.
HA mégis bérbeadás, akkor éppencsak lakhatóra és kiadni olyannak akinek úgy is jó. Ez leksiebb kzdő költségá és íg ytudják alegkiseb kárt okozni. Miközben többet lehet tisztán keresni vele így, mint a jól felújítottal... (tipikusan nem lehet annyival többért kiadni, mint amennyivel kéne a felújítási költségek miatt)
-----
Röviden: HA nincs szükség az ingatalanra
AKKOR a legjobb éppencsak kiüríteni, minimálisan rendbarakni szemre, hogy ne a lepukkant-ellenszenves látvány fogadja a vevőt. ÉS eladni ÚGY ahogy van.... a pénzt pedig lehet forgatni....
Ez az egyszerű gyors és biztonságos ügylet. Minden más költséges, lassú és kockázatos annak aki nem járatos ezekben a dolgokban. (és te láthatóan nem vagy járatos, ezért úgy 90% az esélye, hogy nem jársz jobban végül, mint a sima eladással)
Fontos szempont, hogy:
- a PÉNZ mindenre jó és azonnal hasznosítható - az ingatlan pedig korlátozottan és lassan hasznosítható
- ott a levegő lehűl, a benne lebegő vízpára kicsapódik folyékony vízzé, amely a cső falán visszacsorog a kötődobozba
- a kicsapódás miatt a csőben párahiány jelentkezik, ami újabb párát szív be a lakásból, amiből szintén víz lesz, stb stb
A védekezés két irányban történhet:
1: Tökéletes tömítéssel megakadályozzuk, hogy levegő (tehát vízpára) jusson be a csőbe. Ezt a tömítést a cső meleg végénél kell csinálni, én az F.BS nevű hőálló szilikonos trutymóval csinálnám. A légmentes tömítés feltétele, hogy a trutymóból vezetékek KÖZÉ is jusson úgy nyomd a trutymót, hogy túlnyomással lesz ellenőrizve :)
2: A cső okos vezetésével megakadályozzuk, hogy bármely szakasza túl hidegre hűlhessen. Ha a födém rétegrendje ilyesmi: födém -> villany/szellőzés csövei - > hőszigetelés , akkor a cső egész hosszában közel szobahőmérsékletű lesz, annak ellenére, hogy a padláson fut, hiszen a födém hőszigetelése a cső FELETT van. Márpedig ha a villanycső egyetlen pontja sem hűl soha harmatponti hőmérséklet alá, akkor nem kell foglalkozni a párával, mert nem lehet benne párakicsapódás.
Hétfőn egy másik kommentelő azt írta a padláson való szerelésre, hogy miért ne lehetne.
Egyébként a villanyszerelő fog ott szerelni, ha belevágunk a dologba. A párásságot adom, az valóban előfordulhat, a gégecsőre pedig azt, mondta, hogy lépésálló, ehhez nem értek. Viszont használva nem lenne a padlás, tehát nem igazán lépne rá senki.
Padláson nem szerelünk! Szépen folyni fog le a kicsapódott pára a csövekben, rágcsálók elrágják a csöveket, stb. Meg ugye nem lépésálló gégecső az, hanem betonozható! Rágyúrsz, szétlapul.
Logikus amit mondasz, hogy ha eladásra kerül, akkor az új tulajnak valószínűleg úgysem lesz jó az általunk elkészített szerelés.
Jelenleg számolgatunk, hogy mennyibe kerülne "lakhatóvá" tenni a házat. Szóba került még az esetleges felújítás utáni bérbeadás is, itt is nézzük a várható megtérülési időt is /mennyiért lehetne kiadni, milyen a kereslet/.
Köszönöm a fentebbi linkeket is, hasznos információk vannak benne.
Egy ember meghal mert beteg az nem egyenlő azzal, hogy tudatosan vállalsz egy kockázatot aminek eredményeként évente mondjuk 2 ember meghal. Az a 2 ember a Te döntésed miatt, tehát miattad hal meg, ergo picit sarkosan embert ölsz gondatlanságból!
Visszatérve még egy pár nappal ezelőtti gondolatra, azért én nagyon furáznám, ha magánterületemen teljesítem a visszakapcsolás megakadályozása című passzust az MSZ 1585-ből (tanú vagy fénykép persze van), és a betörő ezután áramütést szenved, mert visszakapcsolt és berendezést működtetett, akkor engem bárki felelősségre vonhatna.
Az eszköz gyakorlatilag a kismegszakító kapcsolókarjának szigetelőszalagos leragasztása, nem valami markánsabb-munkásabb-művészibb megoldás.
vésésénél, csövezésnél a jövőre is kell gondolni, mi lesz 10 év múlva. ha okosotthont akarsz akkor legyenek tartalék csatornák, legyen vésés nélküli bővítési lehetőség.
Csak akkor éri meg felújítani eladás előtt a házat, ha olcsón tudod megcsináltani és az általános ízlésnek megfelelőre...
Plusz "keresett" helyen van, azaz értelmes áron kel el.
---
A lepukkant-öreg házat általában érdemes a tipikus vevőnek kívánatossá tenni, mert ezekből van sok ...
- kiüríteni nagyjából (csak néhány alapbútort hagyni a szobákban, hogy ne kongjon az ürességtől, legyen térérzet), kitakarítani >> a vevő lássa tágasnak-tisztának
- az udvart/kertet, átláthatóra-tágasra rendezni és rendben tartani, nomeg a bejáratot utcai kerítést is karbantartani >> a vevők zöme az első benyomásba szeret bele :-)
... és eladni a házat úgy ahogy van!
Mert aki úgy keres házat, hogy majd felújítja-átalakítja (vagy elbontja és épít újat) azt nem érdekli, hogy te mit újítottál már fel, úgyis mindenhez hozzányúl. Az ilyen vevő a JÓ TELKET keresi egy JÓ alapot adó épülettel és minél olcsóbban. Illetve ezeket veszik meg a kispénzűek is... akiknek egyelőre jó ahogy van csak kíbirják fizetni.
Neked is ekkor van legkevesebb gondod-költséged.
-----
A másik út, hogy felújítod-rendbrakod-modernizálod és úgy keresel vevőt kockázatosabb! Mert el kell találni a pénzesebb vevő ízlését... Ráadásul csak felkapott helyen várható olyan vevő aki ki is fizeti a magasabb árat.
Neked is sok pénzt kell előre befeketetni és sok-sosk gonddal is jár az ilyesmi. Plusz nem árt érteni a dolgokhoz és főleg a vevői piachoz!!!
A felújítom és eladom az egy kockázatos játék, keveseknek jön be. Cserébe, ha bejön több haszonnal kecsegtet az "eladom ahogy van"-nál.
Viszont a befektetés+kínlódás nélküli gyors pénz is többet ér a majdani kockázatosnál.
----
A legtöbb embernek az eladom ahogy van megoldás az ésszerű.
> Annak azért örülök, hogy beláttad a FI relé bizony működik földelés/PE nélkül is.
Ize. Latom azt hiszed hogy elmagyaraztad a FI-t, pedig tevedsz. Ha visszaolvasol - figyelmesen - akkor lathatod, hogy soha nem allitottam ennek az ellenkezojet. Technikailag mukodik, eletvedelmi szempontbol viszont ez keves. A ket vedelem kiegesziti egymast.
Elolvastam az előző hozzászólásodat is és nem értem az egészet.
Szóval úgy kezdtél neki az okosháznak, hogy nem tudtad/tudod, hogy milyen rendszer lesz?
Vagy van valamilyen konkrét elképzelés?
Ha gyári rendszert szereltetsz be, akkor az egész szisztéma téves, mert azok buszrendszerűek, nem csillagpontos és jellemzően nem is szeretik az UTP/FTP kábelt.
Ebben az esetben nincs szükség semmiféle rack-szekrényre, minden az elektromos elosztóban van, a beavatkozó elemek is vagy ott vannak és a buszon kommunikálnak a vezérlővel és az elektromos kábeleket direktbe kell bekötni, vagy külső beavatkozó elemek vannak, de azokhoz is a busz megy (meg persze a 230V, értelemszerűen).
Akárhogy is, először magát a rendszert kell kiválasztani és ahhoz megcsinálni a kábelezést, ahogy annak a rendszernek kell.
Ha csak úgy megálmodtál egy valamilyen rendszert, akkor is működhet a dolog, csak akkor neked kell megcsinálnod a vezérlést.
Ebben az esetben mehet akár 12V-os kapcsoló jel is az elektromos elosztóba és ott megrelézed.
Ha viszont nem tudod magad megcsinálni, akkor javaslom, hogy gondold át az egészet, még mielőtt pár kilométer kábelt teljesen feleslegesen behúzol mindenfele.
Ugyanis ha valaki ezt neked lefejleszti és elkéri érte legalább a piaci óradíjak felét, akkor is bőven kifizeted egy gyári rendszer árát, cserébe lesz egy olyan házvezérlésed, amihez adott esetben a világon senki sem tud hozzászólni, csak aki csinálta.
Nem tudom hogy beugratos kerdes-e, de en lattam. Faternak a regi muhelyeben voltak ilyenek, 3 fazis + fold volt a bekotese, tipikusan 3 fazisu motoroknak volt ilyen csatlakozasa (korfuresz, gyalu, stb).
14 áramkör csak akkor tűnik soknak, ha a ház egy fázison van (pl 1x50 amper). Három fázis (pl.3x16A) megbonyolítja/drágítja a dolgot, mert három fázis esettén az optimális energiaelosztást több áramkörrel lehet megoldani (és a végeredmény még így is problémás lehet). Van olyan vezetékezési módszer, ami a több áramkört több, egymás mellett futó csővel old meg, ez zabálja a cső-métereket, viszont egyszerűsíti a munkát.
Ráadásul ha ebben a 400 méterben még bene van a gyengeáramú csövezés is (antenna, számítógép hálózat, riasztó, kamera), akkor a 400 méter még kevés is lehet :)
A ház 100 négyzetméteres és teljesen új rendszer kiépítése van tervben. Semmi extra, konnektorok, lámpák, mosó-, mosogató- és szárítógép, klíma, villanybojler.
Nekem soknak tűnt a 400 méter, 10-szer körbeéri a házat. :-)
Én egy 47nm-es lakásba többet építettem be. Sokkal. Igények, bővíthetőség, hibatűrés....sok mindentől függ, erre ennyi adatból nem lehet semmit mondani.
Minden olyan esetben amikor 2 fázist vagy nulla-fázist tudsz érinteni mert a védővezető hiányában a burkolatra ki tudott keveredni.
Az én szakmámban az, hogy tesztelünk-e valamit az attól függ, hogy annak az eseménynek mekkora a bekövetkezési valószínűsége.
Ebben az esetben mi a megengedhető veszteség? 100-ból 1 ember? 1000-ből 1 ember? 10000-ből 1 ember?.... Az évente hány elveszett emberélet lenne 10.000.000 emberből évente Magyarországon?
Ismét jelentkezem. Hétfőn írtam egy hatvanas években épült családi ház esetleges felújításával kapcsolatban.
Sikerült egy villanyszerelővel felvenni a kapcsolatot, aki meg is nézte a házat és adott egy kalkulációt. Létezhet, hogy nagyjából 400 m gégecső, kicsivel több vezeték kékből és zöld-sárgából, a fekete pedig még negyven méterrel több? Tizennégy áramkört tervezett.
1: Egyesek szeretnek jólértesültnek látszani, ezért "fontos titkos híreket" találnak ki illetve terjesztenek. Ez egyidős az emberiséggel, már az ősemberek között is volt, aki az esti tábortűznél azért kamuzott nagyokat, hogy minél többen felnézzenek rá és keressék a barátságát.
2: Régi vállalkozói trükk az ügyfél sürgetése, hogy ne legyen ideje átgondolni a döntést illetve ne jusson el a konkurenciához. A fejetlen kapkpodásra úgy is rá lehet venni a balekot, hogy azt hazudjuk neki, hogy jövő hónapban drágulás lesz / nem érek rá / itt a világvége / stb.
3: Az is lehet, hogy minden hír igaz és a jövő hónaptól tényleg minden drágább lesz.
Csak most, hogy kezembe került a teljesen hivatalos kivitelezési doksi, látszik, hogy tényleg gyakorlatias szempontból közelítik meg, nem merev szabályok alapján.
márpedig minimum ennyinek meg annyinak kell lennie
Feszültségesésre kötelező minimum? :)
Ez volt a szabály, ami volt szabály:
A csatlakozóvezeték és a fővezetékek együttes feszültségesése az eredő méretezési teljesítménnyel való terhelés mellett a közcélú elosztóhálózat névleges feszültségének legfeljebb 2 %-a legyen. Az áramszolgáltatóval történő ettől eltérő megállapodás hiányában ebből legfeljebb 1 % legyen a csatlakozóvezeték és legfeljebb 1 % legyen valamennyi fővezeték együttes feszültségesése.
A kérdésedre nem létezik jó válasz, mert ezerféle kialakítású okosház rendszer létezik.
- van, amelyiknél nem kell semmi vezeték az okosvezérlő és az elektromos elosztó között, mert vagy a vezérlőt nem érdekli semmi, ami az elosztóban történik, vagy megoldja a dolgot bármiféle extra vezeték nélkül is
- van, ahol elég csak egyetlen UTP kábel, vagy mindössze két-három szál plusz vezeték, ezzel oldja meg az összes kapcsolást, kétirányú információt, stb
- de lehet akár annyira is megbonyolított vezetékezésű egy okosház, hogy minden egyes fogyasztó (dugalj/lámpa) számára akár 6-8 vezérlő/mérő érre van szükség, tehát pl ha a házban összesen 50 db lámpa, dugalj, villanytűzgely, klíma, stb van, akár 300-400 vezeték is kellhet oda.
Szóval a szükséges vezetékek számát inkább attól kérdezd, aki majd szerelni fogja az okos rendszert.
Újra elővenném régi kedvenc témám: mért fővezeték keresztmetszete.
Igényeltem vezérelt áramot, mert jelenleg csak sima A tarifás van. Ehhez megküldték a műszaki gazdasági tájékoztatót (ELMŰ), amiben írják, hogy csatoljam majd a csatlakozási műszaki dokumkentációt és a kivitelezői nyilatkozatot. Nem volt egyyszerű, de sikerült megtalálni.
Nos, ebben szerepel a 3x6mm2-es keresztmetszet a mért és méretlen fővezetéknél is. 2014-es telepítés egyébként. Illetve megjegyzésben szerepel a szabvány, meg megfelelőségi blablák mellett vastagon az, hogy a feszültségesés fővezetéken bizisten kisebb 1%-nál.
Vagyis - 2014-ben legalább is - nem volt kőbe vésett szabály arra, hogy márpedig minimum ennyinek meg annyinak kell lennie, igazából egyetlen főszabály volt: a feszültségesés max 1%-os szintje.
De ha a műanyag lábakon álló hűtőgépem testzárlatos lesz akkor akkor fog oldani mikor megfogom. Tehát meg fog rázni de jóeséllyel túlélem, még FI nélkül megpusztulnék.
Bakelitlábas villanyrezsó szintén, az is szeret testzárlatos lenni.
Szerintem védővezető nélküli FI relével védett házban ahhoz hogy meghalljak kell mégegy szabálytalanság a halálos áramütéshez. Mármint a ritka az előbb felsorolt ( két testzárlatos fogyasztó ) stb esetét nem számítva.
De mondjuk igen gyakran látni 3 fázisú régi gépdugaljat ahol a nulla van a föld csatlakozóra is kötve, de még a védővezető nélküli házban ahol föld csatlakozóval rendelkező dugaljat raknak fel, szintén a nullát kötve a védővezető helyére hogy induljon a cirkó, ne csípjen a számítógép vagy ne sípoljon a szünetmentes...
Aztán így könnyen előfordulhat hogy a vegyes tüzelésű központifűtés nagy kiterjedésű fém része simán nullázva lesz a FI után.. aztán már csak egyetlen egy testzárlatos készülék kell a régi házban az egyetlen földeletlen dugaljba dugott védővezetős hosszabbítóba dugott számtalan eszköz közül bármely testzárlatos lesz akkor ugyanabban a hosszabbítóba dugott minden védővezetős eszköz rázni fog.
Aztán így simán lehet a fázis-nulla közé kerülni amire a FI nem fog oldani.
Tehát a régi házba ahol se földelés se pénz én is simán felrakom a FI-t mert növeli a biztonságot és vannak esetek amikor így is megvéd földelés nélkül, de amíg nincs kitépve és újrakötve a régi hálózat bizony még mindig marad olyan valid szkenáriós eset amikor halálos áramütés érhet.
Szerintem abban kiegyezhetünk hogy a fi relé minden esetben növeli a biztonságot, csak van amikor kissebb van amikor nagyobb részben.
Amúgy minden szabványos bekötésnél is van amikor megvakul a fi... pl föld-nulla zárlatnál van amelyik lecsap van amelyik meg megvakul. Vagy mondjuk bejövő nulla szakadásnál sem biztos hogy leold hisz a működéséhez neki is áram kell...
Az előző (101437) hsz-re van esetleg valakinek ötlete?
A kérdés lényege, hogy ha két külön helyiségben van a fali elosztó (kismegszakítók + mágneskapcsolók) és a rack-szekrény (amibe az okosházas vezérlő cuccok, net, tv, audio és minden más későbbi fejlesztés kerül), akkor kettejük közé milyen, mennyi kábel kellhet, amin egymással tudnak kommunikálni (pontosabban a rackból el tudnak jutni az "indítójelek" a mágneskapcsolókra)? A távolság 10m. A lakás minden szükséges pontjára a rack-szekrényből mennek cat7 kábelek csillagpontosan (ezek ugye az érzékelők/kapcsolók). Nyilván táp már megy a rack szekrényhez. Tehát a rack és a kismegszakítós szekrény közé mi kellhet még?
Korábban már érdeklődtem teljesítménybővítés végett (amit pénzügyi dolgok miatt folyamatosan halogatok). Részben ezzel a témával kapcsolatos újfent az érdeklődésem. Olyan híreket hallok másod - harmad kézből, hogy ez év őszére szabvány / szabály változást terveznek az elektromos szolgáltatók és ez miatt jelentős drágulás várható a teljesítmény bővítést és / vagy szabványos mérőhely kialakítást fontolgatók körében.
Akik ezzel foglalkoznak mit tudnak ezzel kapcsolatban mondani az átlagos felhasználóknak?
Anyáméknak rádőlt egy fa jópáréve a méretlen vezetékükre. TN-C de olyan hogy alig van földelt konnektoruk jellemzően földeletlen. Sterintem a földelt sincs bekötve mert drót sincs ott. Ujraa kellet gondolni gyorsan a villanyórát es került fel egy FI ugy magában, a lakáshálózathoz nem is lett hozzányulva es élik világukat ugy.
Mielőtt még elkábítod magad, azelőtt írjál!
Még egyszer megkérdezem, láttál-e már 4 pólusú csatlakozót családi házban, ahol az udvaron, vagy műhelyben valamilyen gépet használtak, amelyik 3 fázisról üzemelt, és 400V-os volt a működtetése?
Hisz lesznek esetek amikor védeni fog, nélküle ezek az esetek IS VÉDTELENEK!!! maradnak.
Ki lehet találni TÖBBSZÖRÖS hibát spéci estetel, akkor nem fog védeni, de ezek elvétve fordulnak csak elő!
Mint pl. a viat során nagy nehezen kitalált példa - a PE nélküli rendszerben lévő
- KÉT egyidőben üzemelő és testzárlatos eszközről
- amik PONT fordítva vannak bedugva/bekötve a fázis/nullára - ÉS a delikvens PONT ezt a kettőt érinti meg egyszerre... - miközben a Föld felé pedig szigetelt
Biztos előfordul ez is, de igen ritka eset, mondhatni: kurvanagy pech!
Az esetek 99,99%-a azonban sima egyszeres ... fázis-Föld közötti hiba.
Ami ellen tökéletesen VÉD a FI relé PE nélkül is.
És ez a FONTOS-LÉNYEGES !!! a gyanús földelésű vagyéppen földeletlen hálózatok esetén.
- Számtalan olyan eset lehetséges ahol a FI nem old le mégis életveszélyben vagy, ha nincs kiépített védővezető és Te földelendő eszközt használsz, párat már korábban írtak is.
Tényleg érdekelnek hogy mik lehetnek ezek a teljesség igénye nélkül ...
Nem tom' de azt lássuk be a fi vel sokkal komolyabb az életvédelem mint nélküle.
Én a TN-C hálózatot mint életvédelmi megoldást nem is mondanám életvédelemnek. Az semmi magyarul lófasz.
Ha testzárlatos lesz valaki akkor lemegy a kismegszakító de ha valami ok miatt ez nem jön össze akkor agyoncsapja az első érintőt ugy hogy a hálózat eszre sem veszi.
Anyáméknak rádőlt egy fa jópáréve a méretlen vezetékükre. TN-C de olyan hogy alig van földelt konnektoruk jellemzően földeletlen. Sterintem a földelt sincs bekötve mert drót sincs ott. Ujraa kellet gondolni gyorsan a villanyórát es került fel egy FI ugy magában, a lakáshálózathoz nem is lett hozzányulva es élik világukat ugy.
igen, ereztem hogy a FI-rol van szo, de mivel egy kontextus nelkuli, kiragadott mondatot ideztel, igy gondoltam rakerdezek. ezert csak nem kellene megkovezni.
> Csak látom én, hogy a mondat második fele már nem érdekelt. Abban van elrejtve az, hogy védővezető kell, mert miről szólt a 412.1-412.4 (ma a 411-414)?
De, erdekelt, olvastam, felteteleztem hogy az emlitett fejezetek az egyeb vedelmekrol (vedofoldeles?) szolnak, de bocs, nem ismerem fejbol a szabvanyt (sot, igazabol bevallom oszinten meg nem is olvastam soha, pontosan ezert iranyitottam feled a kerdest :)
> fentebb a FI-relé "alapvédelemként" azt jelenti, amit írtál, csak nem gondoltad át, hogy "önmagában", azaz védővezető nélkül
Vilagos, ha picit visszaolvasol akkor latod hogy pont azt irtam tobbszor, hogy kell a kombinalt vedelem, vedofold + FI (szerintem). Masok kardoskodnak itt amellett hogy a FI az boven eleg.
Idézet->"Az életvédelemhez sem kell a védőföld épp ez a szép a FI relében :-)"
- A védővezető minden olyan berendezéshez kell amely - az egyszerűség kedvéért - földelt dugvillával szereltek gyárilag.
- A kettős szigetelésű készülékeknél nem de ott az érintés lehetősége nem áll fent így a FI max a kádba dobott hajszárítótól véd.
- Számtalan olyan eset lehetséges ahol a FI nem old le mégis életveszélyben vagy, ha nincs kiépített védővezető és Te földelendő eszközt használsz, párat már korábban írtak is.
Tehát a mondatod így önmagában nem állja meg a helyét!
Azt hiszem, ezt jelentősen félreolvastad. Mostani, megengedőbb szabvány? Nincs olyan. A valaha érvényes magyar szabvány és az utolsó magyar szabvány az az a szabvány, amelyik nem úgy magyar, hogy érvényes, nyugatról jött szabvány, hanem amit anno utoljára hazánkban a magyarul beszélő megbízottak kidolgoztak. Ami érvényes, az az érvényes:
Az ilyen eszközök alkalmazása nem fogadható el alapvédelmi módként és azok nem teszik szükségtelenné a 412.1. 412.4. szakaszok valamelyik védelmi módjának az alkalmazását
"Itt a FI relererol van szo ? Hogy onmagaban nem fogadhato el alapvedelmi eszkoznek ?"
Hát miről folyt a beszélgetés? :) Csak látom én, hogy a mondat második fele már nem érdekelt. Abban van elrejtve az, hogy védővezető kell, mert miről szólt a 412.1-412.4 (ma a 411-414)?
- a táplálás önműködő lekapcsolása (TN, TT és IT)
- kettős szigetelés
- törpefeszültség
- villamos elválasztás
De alighanem más is abbahagyta az olvasást az "és" előtt, mert a jelenleg Magyarországon érvényes, külföldi eredetű magyar szabvány már nem alapvédelmet ír, hanem a védelem egyedüli módját.
Szóval még egyszer:
fentebb a FI-relé "alapvédelemként" azt jelenti, amit írtál, csak nem gondoltad át, hogy "önmagában", azaz védővezető nélkül
valaha érvényes magyar szabvány: MSZ 172, 1950-től 2003-ig
utolsó magyar szabvány: MSZ 172, 1986-től 2003-ig
érvényes, nyugatról jött szabvány: MSZ HD 60364-4-41:2007-től (előtte meg az MSZ 2364-410 1999-2009-ig)
> Az ilyen eszközök alkalmazása nem fogadható el alapvédelmi módként és azok nem teszik
> szükségtelenné a 412.1. 412.4. szakaszok valamelyik védelmi módjának az alkalmazását.
Itt a FI relererol van szo ? Hogy onmagaban nem fogadhato el alapvedelmi eszkoznek ?
Egyebkent koszi a tisztazast, de nekem leginkabb az latszik hogy a mostani (megengedobb) szabvany is csak ideiglenesen, bizonyos helyisegek eseten engedi meg a vedovezeto hianyat. Ingatlan vasarlasa pedig pont az a szituacio, ahol nehezen indokolhato, ha egy ilyen hianyossagot nem potolnak (szerintem)
Pl. ha van egy testzárlatos hűtőgéped, és villanyrezsód, akkor aszerint hogy van a villásdugód bedugva, az egyik készülék lehet a fázissal, a másik a nullával egy potenciálon. Ha egyszerre érinted mindkettőt, rajtad fog záródni az áramkör, és a FI relé semmit nem fog tenni az érdekedben. A védőföldelés viszont megvéd ilyenkor is.
A baj ezzel az, hogy kétféle nézőpont érvényesíthető.
Az egyik az, hogy az immár több, mint 20 éve érvényes, nyugatról jött szabványokban le van írva, hogy hát igen, védővezető az bizony kell. 98-ban így írták:
Az ilyen eszközök alkalmazása nem fogadható el alapvédelmi módként és azok nem teszik szükségtelenné a 412.1. 412.4. szakaszok valamelyik védelmi módjának az alkalmazását.
2007 óta a szakaszok számozása változott meg.
Valamint a valaha érvényes magyar szabványokban is le volt írva, mondjuk ott nem volt semmi lacafaca.
A másik meg az utolsó magyar szabványban így volt leírva:
A korábban épült olyan lakásokban, amelyekben nincs kiépítve védővezető, átmenetileg (villamos berendezéseik felújításáig) a szigetelőpadlós helyiségekben lévő fogyasztóberendezések érintésvédelmére megengedhető 30 mA-es vagy ennél érzékenyebb áram-védőkapcsoló beépítése a tápláló vezetékrendszerbe, a védővezető kiépítése nélkül is. Megjegyzés: Az áram-védőkapcsoló védővezető kiépítése nélküli alkalmazása nem egyenértékű a védővezetős érintésvédelmi módokkal. De a régi, érintésvédelem nélküli lakásokban az áramütés elleni biztonságot fokozza, és a szabványos érintésvédelmi módok létesítése első részletének (lépcsőjének) tekinthető.
Így aztán a helyzet nagyjából olyan, hogy kétvezetős rendszerre felrakható a 10-30 mA-es, de attól nem lehet azt kijelenteni, hogy ez jó (konyhában és fürdőszobában meg ugye pláne). Hogy a valóságban, ha olyan helyzet áll elő, hogy valakit életveszélyes áramütés érne, akkor a FI-relé ennek időtartamát a veszélyesnek tekintett idő alá korlátozza, az kétségtelenül egy bónusz. Mondjuk erre én azt szoktam írni, hogy ez úgy működik, hogy statisztikai alapon, átlag egészséges felnőtt, átlag száraz körülmények között. Mosás közben ciki, létrán állva megijed és hanyattveti magát, fejét beüti a bútor élébe, stb.
Bíróságon lehetne arra hivatkozni, hogy: de kérem, Franciaországban már 50 éve is elfogadták a védővezető nélküli alkalmazást; mire a bíró azt fogja mondani, hogy: de az EU megalakulása óta Franciaország is az IEC szabványokat alkalmazza.
Mivel a PEN szétválasztásánál a védővezető nulla potenciálon van és nem folyik rajta áram a készüléknél is nulla potenciálon van, a PEN szétválasztási pontján lévő nulla potenciálján. Mivel a nullán folyik áram a készüléknél a nulla potenciálja megemelkedik a védővezetőhöz képest a vezeték ellenállása és az áram ismeretében számolható módon.
Tehát jó közelítéssel az a fémház a nulla potenciálján van.
A Fi működéséhez nem kell védőföld. A TN-C hálózatkialakításnak nem része a FI , valójában tilos is. Valójában azért jött a világra, mert a védőföldek bizonytalanok, a karbantartás a hitvány kialakítás miatt. Kellett egy eszköz ami tud detektálni hibaáramot.
Igazából a TN-C-ben semmiféle komoly védelem nincs.
a történetesen a számítógép, hűtő, mosó-, mosogatógép, fémháza nem védőföldön van hanem nullán,
Ilyen nem lehet mert ha van FI relé akkor ennek el kell válnia egymástól. Ha nem válik el akkor első érintéskor - megfogod a nullát mezítláb - és van működő fogyasztó a hálózatban megy le a FI a pi... ba. :)
A FI csak akkor nem megy le ha jobb kézzel a kéket bal kézzel megy a feketét fogod meg szigetelt papucsban egyszerre.
Jó napot Urak! Laikusként érdeklődni szeretnék a hozzáértő jelenlévőktől, hátha.
Egy 1x16A-es mérővel rendelkezem egy 1960-ban épült budapesti társasházban és 3x16A-re (vagy más elosztásban, de ez gondolom mindegy is a témát tekintve) szeretnék bővíteni, illetve H-tarifás mérőórát kérvényezni az "A" mellé (engedélyezett H-s légkondicionáláshoz télre), azonban ezekhez már ha jól tudom szabványosított dobozba kellene helyezni az órákat, milyen megoldások lehetségesek, ha a társasház erre kijelölt közös szekrényében egy sem fér el ilyen dobozból 300x450mm/db ha jól-tudom, mentesülhetek a szabványosítás alól? A ház közösképviselete nem engedélyezi hogy ki legyen vésve a szekrényen kívülre értelem szerűen egy óra a közlekedőfolyosóra, esetleg a lakáson belülre lehetséges-e az órák elhelyezése ilyen esetben milyen engedély szükséges az ELMŰ-től illetve ehhez mire lenne szükség? Mik az erre vonatkozó szabályok és milyen lehetőségeim vannak, csatoltam képet a jelenlegi helyzetről, láthatóan egy 600x450mm-es hensel doboz nem férhet már el ott. Ha jól tudom, a H-tarifás óra is csak egy sima órát jelent, csak független bevezetéssel megszakítás nélkül a mért oldalon a hőszivattyús eszközig. (semmi további/nagyobb óra vagy kapcsoló nem kell hozzá?)
Tudom persze, hogy regisztrált villanyszerelő kell hozzá mielőtt valaki leteremtene. Csak informálódni szeretnék előre, nehogy megvezessenek drágán. :)
> Egyébként pedig ilyen nullához zárlatos esetben illik a (jól méretezett) túláramvédelemnek eleve leoldani az áramkört!
Ja, tenyleg. Es ebben az esetben csak a nevleges aram (mondjuk 16A) masfelszerese-duplaja fog jopar masodpercig atfolyni az emberen. A kismegszakito nem eletvedelmi eszkoz.
> Avagy Fi relés hálózatban, ha nincs védöföld vagy PE kiépítve csak a FáZIS-NULLA közé nyúlva lehet áramütést kapni.
Igen. Pontosan errol van szo. Erre probaltam utalni amikor a testzarlatos keszulek es a nullazott felulet erinteset irtam. (jobb kezzel kenyerpirito bal kezzel radiator)
> Egyéb esetekben a FI relé működni fog.
Ha a legelso mondatot elolvastad volna, akkor tudnad hogy en pontosan azokrol az esetekrol beszeltem, amik nem esnek az altalad "egyeb" kategoriaba soroltakba.
De megegyszer elmondom, lassabban. A vedofold kell. FI nem potolja, kiegesziti azt. Majd otfelezos leirja neked - ha lesz kedve - hogy miert, mert sokkal jobban ert hozza mint en, de kell. Faszsagokat ne irjunk mar nyilvanos forumon, leszelszives.
Biztos, hogy egy fázison vannak. A zizegést csak egyszer lehetett hallani, de az elhalványodás 2-3-szor volt. Mit lehet még csinálni? hívjak másik villanyszerelőt? Vagy bontassuk ki a vezetékeket a falból? :-)
Vagy a szivén keresztul vezet az alacsonyabb ellenallasu ut a nullaba es meghal. Ezt az esetet mintha kifelejtetted volna.
Egyebkent szerinted a gumi / muanyag papucs ellenallasa vajon tobb mint 15 kOhm vagy nem ? Vagy akar a keramia jarolap, esetleg a laminalt padlo ellenallasa vajon mennyi ?
Komolyan, ezen kell vitatkozni basszus ?
Kell a vedofold es kesz. Ha van FI, ha nincs. Azt ajanlani masoknak hogy hagyja a francba a vedofoldet, mert a FI ugyis minden esetben megvedi minimum felelotlenseg, de szelsoseges esetben akar buntetojogi kategoria is lehet. 60 eves villanyszerelest ki kell tepni a falbol es komplett felujitani, mert minden mas iszonyat nagy felelotlenseg. (konkretan leszarom hogy oregapamek is megvoltak vedofold nelkul, viszonylag kevesebb hajszaritojuk meg szamitogepuk volt)
De nyugodtan oszd az eszt tovabb a temaban, majd az erto olvasok majd eldontik hogy vajon melyik a jobb ut.
Egy társasházban lakom, ahol két (egymás feletti) lakó többször is jelezte, hogy a lakásában ritkán pár pillanatra elhalványodik a világítás egy része illetve volt olyan is, amikor furcsa zizegést hallottak a főkapcsoló szekrény felől. Amikor ilyen zizegés volt, akkor kijött egy villanyszerelő, benézett a szekrénybe illetve megnézte, hogy volt-e égés (nem volt),vagy laza kötés benne (nem volt).
Azóta újra előfordult, hogy pár pillanatra elhalványodott a világítás. Szerintetek mit érdemes még megnézetni? Azért gyanakodom, hogy valami központi probléma lehet, mert két lakásban is előfordult már az eset.
Ez nem feltetlenul igaz. Femhazas, elvileg foldelt (gyakorlatilag akar nullara kotott - ez volt regen a szokas) eszkozoknel siman lehet hogy az a hibaaram amit a vedofoldon keresztul kellene levezetni a nullan keresztul megy, a FI pedig vigan atengedi.
Eleve soha senkit nem üthetne meg az áram, merthiszen nem kerülhet a kezébe feszültség alatt álló vezeték/alkatrészde ennek ellenére azért csak megtörténik.
Ha történetesen a számítógép, hűtő, mosó-, mosogatógép, fémháza nem védőföldön van hanem nullán, esetleg még a radiátorok vagy a lemezkád is úgy van eph-ba kötve hogy az a nullában végződik, akkor ezeket megfogva úgy érhet áramütés hogy a fi relé nem tud leoldani, hiszen ugyanannyi áram folyik a nullán mint a fázison, sőt még veszélyesebb, mert alacsonyabb az ellenállás mint amikor papucsban állsz a parkettán.
Elég ha a számítógépházra támaszkodva, fagyasztóládára hasalva, próbál bedugni egy sérült hosszabbítót a delikvens és zsákban viszik el, a fi nem tudja megvédeni.
Ez nem feltetlenul igaz. Femhazas, elvileg foldelt (gyakorlatilag akar nullara kotott - ez volt regen a szokas) eszkozoknel siman lehet hogy az a hibaaram amit a vedofoldon keresztul kellene levezetni a nullan keresztul megy, a FI pedig vigan atengedi.
Csak akkor nem fog működni ha ha a mutató és a nagy ujjaddal formálsz egy Viktóriát és bedugod a fali csatlakozó ajzatba. Minden más esetben ha a fázist vagy a nullát megfogod és elérsz legalább 15 mA hibaáramot akkor meg fog szólalni.
ugye normal esetben a testzarlat kialakulasanak a pillanataban azonnal leold, ha van nedves padlo, ha nincs.
HA nincs PE vezeték, akkor pedig csak az érintés pillanatában fog leoldani, amennyiben elég jó a vezetés a FÖLD felé (<15 kOhm). Ha nem elég jó akkor meg nem ráz meg ott a vellany :-) Vagy épp csak egy kicsit csíp-bizsereg-üt ...
Azaz a FI relé bizony ÉLETET fog VÉDENi AMIKOR KELL! a földelés nélküli rendszerben is.
És innen indultunk, csak nem hitted el, hogy: "a Fi relé életvédelmi funkciója ilyenkor IS működik"
----
A gyakorlati különbség csak az, hogy
- a PE vezeték esetén nem marad rejtve a hiba az érintésig és így megússza a delikvens az érintéskori rúgást
- a PE vezeték hiányában pedig csak az érintéskor derül ki és egy rúgás árán a hiba
> Kéne érteni a FI relé működést... (láthatóan nem érted jól).
Erre azert ne vegyel merget.
> Mert BIZONY!!!! működni fog az ÉLETVÉDELMI funkció mindig.
Abban az esetben ha valoban a fold fele tavozik az aram. De nem kell hozza tul nagy esz hogy elkepzelj egy olyan szituaciot amikor nem a fold fele zarodik az aram es veszelyes lehet. (mint pl az emlitett testzarlatos keszulek az egyik kezzel es egy masik nullpotencialu fem felulet egyszerre erintese)
Az van hogy a szabvanyokat sok evtized alatt, szelsoseges esetek tapasztalatabol, verrel irtak. Lehet szellel szemben pisalni csak nem biztos hogy erdemes.
> Sőt akkor is leold a FI relé, ha az általad írt esetben, ha csak a fémház "földelödik le" valahol, mondjuk a nedves padlón át.
Ebben tokeletesen igazad van, de ugye normal esetben a testzarlat kialakulasanak a pillanataban azonnal leold, ha van nedves padlo, ha nincs. Pontosan ez a mukodesenek a(z egyik) lenyege amit ugye en nem ertek.
Femhazas, elvileg foldelt (gyakorlatilag akar nullara kotott - ez volt regen a szokas) eszkozoknel siman lehet hogy az a hibaaram amit a vedofoldon keresztul kellene levezetni a nullan keresztul megy, a FI pedig vigan atengedi.
Kéne érteni a FI relé működést... (láthatóan nem érted jól).
Mert BIZONY!!!! működni fog az ÉLETVÉDELMI funkció mindig. HA nem tér vissza a fázison útnak indult ÖSSZES áram a FI relén át a nullán.
pl.
Mert hozzányúltál az áramkörhöz és ezért rajtad keresztül szökik a FÖLD felé az áram. Sőt akkor is leold a FI relé, ha az általad írt esetben, ha csak a fémház "földelödik le" valahol, mondjuk a nedves padlón át.
Ha el akarod adni a házat ne újítsd fel a villamosságot, Lehet az új tulajnak mások a szokásai sőt biztos, neki máshova kellenének a kapcsolók konnektorok, lehet inkább ledeket épít be a mennyezetbe vagy infrapanelt melegítésnek, esetleg az ablak redőnyöket is motorizálja ,netán a kávéfőzőt is a telefonjával szeretné kapcsolgatni. SZÓVAL nem fogja értékelni semennyire hogy jó a villamosság mert át fogja úgyis kábelezni az egészet.
> Nos ... a Fi relé életvédelmi funkciója ilyenkor IS működik.
> A többi meg csak riogató találgatás.
Igen, a kuporfixes vagy csak siman osszetekert 30-40-50 eves alu kotesek, amikor tulmelegszenek es leeg a haz, az riogatas. Nem is tortent ilyen még soha.
Ne bagatelizald a kerdest, plane ne laikusnak, mert esetleg abban a tevhitben elhet, hogy az asszony 2500W-os hajszaritoja faszan mukodik majd az 50 eves, 1,5-es alu vezeteken, mikozben a hazban levo 1db aramkoron megy a mosogep meg a szarito. Nem fog.
Ez kell neked, de a lámpához fixen oda kell vezetni a fázist, nullát, ami valószínűleg annyiból fog állni, hogy a mostani kapcsoló mögött fixen összekötöd a drótokat, a kapcsolót meg kihajítod.
Én eddig csak úgy találkoztam az árammal, hogy felkapcsoltam a villanyt. :-)
Közben beszéltem egy ismerős ismerősével /villanyszerelő/ telefonon, aki azt mondta, hogy valami mű3 cső nem jó, de mű2 vagy 1 már igen. A 3-ast csak falba lehet tenni, mert annak vékonyabb a fala.
Ha minden igaz hétvégén megnézi és mond valami okosat, meg valószínűleg egy nagy számot.
Nekem az a tapasztalatom,hogy a régi házakba jól átjárható a csövezés, de max 2 áramkörre elegendő. A nagy fogyasztóknak (mosógép mosogatógép stb..) lehetne a padláson az elosztóból csillagpontosan húzni kábeleket.
Nem vagyok benne biztos, hogy bele lehet húzni még egy vezetéket, pláne úgy, hogy a mostaniak sem egyformák. Ráadásul amit láttam mind alumínium vezeték, és ahogy olvasom most már szinte csak rézzel dolgoznak.
1. Hat, erosen ketlem hogy ez ilyen egyszeru lenne. Ilyen regi, toldott-foltozott szereleseknel szokott az lenni hogy a FI fel orankent lecsapkod es ember legyen a talpan aki megtalalja a hibat.
2. 60-as evek beli haz, szinte tuti hogy alu vezetekekkel, *ha* egyatalan hasznaltak csoveket. Kotesekrol ne is beszeljunk, rengeteg a pelda innen a forumrol is hogy milyen meglepeteseket rejtenek az ilyen regi hazak. Ilyen esetben szerintem az egyetlen megnyugtato dolog ha kitepkeded a meglevo kabeleket es nullarol ujrakabelezed. Ott pedig nem tizezresekben szamolnak.
A masik hogy - legjobb tudomasom szerint - a FI rele nem helyettesiti a rendes foldelest, vagyis sehogy se lesz szabvanyos az a megoldas amikor csak FI-t tesznek fel a foldeles kiepitese nelkul.
Mind1, a kerdezo majd eldonti mit szeretne, valoszinuleg az egyetlen szabvanyos, jo megoldas a komplett ujrakabelezes.
Nem tud rátáplálni hiba esetén sem és a villámcsapás sem jut ki.
Ezért nem tud bajt okozni sem a közcélú hálózatban. A fentiek miatt elég csak bejelenteni.
2.
Hálózatba nem táplál
Kapcsolatban van a közcélú hálózattal.
DE NEM küld kifelé áramot a közcélú hálózatba csak házon belülre. Ezért bajt tud okozni és a villamcsapás is kijut. A fentiek miatt ugynúgy kell engedély és terv, mint a kitáplálós esetén is. Mivel csak a küld/nemküld kifelé is áramot a különbség közöttük de a közcélű kapcsolat ettől még fennáll.
tudtok ajánlani vezeték nélküli váltókapcsolót? az előszobánkban csak a bejárat felőli oldalon van lámpakapcsoló, kéne a túlsó végébe is (villanyász elnézte a tervet, de már mindegy) egy váltó neki. nem kell a wifi, meg hogy telefonról varázsoljak, kell viszont rendes kapcsoló, hogy telefon nélkül is működjön :)
Az én szempontomból ez jobban hangzik, de szerintem szükség lenne minden vezeték cseréjére.
Levettem egy pár konnektor és kapcsoló tetejét, találtam több féle vezetéket, más-más vastagságúakat, olyan is volt, amihez hasonlót kaputelefonnál láttam régebben. A ház a 60-as években épült, egyébként nincs rossz állapotban, de a villany-, víz- és a fűtési rendszer erősen felújításra szorul.
Úgy gondolom, hogy ha belevágunk, mindenképpen legyen megcsinálva rendesen, szakember által. Valószínűleg kérünk árajánlatokat, ahogy az előző kommentelő javasolta és meglátjuk, hogy belevágunk-e.
A főelosztó kialakítása és földelő szonda telepítése+bekötése. Ez anyagban nem vészes (doboz néhány eFt, a Fi relé 5-10 eFt, a földelő szonda se egy drágaság 5-10 eFt és a pár méter vezeték sem, plusz egy/néhány kismegszakító. Munkadíj erre a részre max fél nap >> 20-30 eFt Szumma 50-70 eFt körül és ezzel az ALAP feltétel kész.
2.
A hiányzó zöldsárga vezetékek kiépítése.... Jobb esetben mindenhová behúzható pluszban, nem kell fúrni-faragni-újravezetékezni. Ez esetben néhányezer Ft-ra saccolható egy konnektor vagy lámpa anyag+munkadíja.
(a meglévő "földelő hely"-es szerelvények maradhatnak, csak kell a plusz vezeték hozzájuk)
--------------
Azonban HA!!!! az 1. pont elkészül, akkor már a földeletlen cuccok esetén IS VÉD a FI relé :-) Azaz a fázis-föld közé kerülő/nyúló ember esetén lekapcsol .... működik az ÉLETVÉDELMI funkció.
Ezért célszerű legalább az 1. pontot teljesíteni és a FI relét berakni.
Szerintem kerj par arajanlatot, igy messzirol nehez megmondani hogy mennyibe lenne. Ha a teljes rendszert ujra kell kabelezni akkor szerintem egy nagyon gyenge also becsles az az 1M.
Így már tisztul a dolog! A házban biztosan nincs földelés, minden konnektorban csak két vezeték van. De ahogy írtad, együtt van a nullával és majd a villanyszerelő szondával, fi relével ki tudja építeni a teljes lakásra.
Tudom, hogy nem egyszerű megmondani, de gondolom nem tévedek sokat, ha a villanyszerelés munka- és anyagköltségét /kapcsolók, konnektorok, lámpák, kismegszakítók kivételével/ kb. egymillió körülire becsülöm?
Egyébként jelenleg le is van kapcsolva az óra alatt mindhárom kismegszakító, tehát a házban csak az óraszekrényben van áram.
Kizárt, hogy ne legyen földelés!!!! valamit benézel...
HA netán mégsincs, akkor SÜRGŐSEN pótoltasd egy villanyszerelővel!
(mert a tulajdonso felel ezért, ha netán egy arra kóborló hajléktalant-betörőt csap agyon a villany akkor is)
A szolgáltatótól (szinte) BIZTOSAN jön a FÖLDELÉS mégpedig a NULLA vezetővel közösen. Ezt a bekötéskor meg kellett (volna?!) támasztani egy helyi földeléssel is anno.
Ez a munka pedig villanyszerelői feladat, azaz - a főelosztó hely kialakítása
- a TN-C >> TN-S rendszer kialakítása - a FI relé (ÁVK=ÁramVédőKapcsoló) felrakása ÉS
- a PE (zöldsárga) vezetékrendszer ellenőrzése-kialakítása
Ennyi a minimum amit eladás előtt meg kéne csinálni, ha nem akarsz gondot >> utólagos szavatossági igényt. VAGY A vevővel közölni KELL és szerződésbe si BELEÍRNI, hogy: "a villamos hálózat nem szabványos, felújításra szorul".
Mivel (ha igaz az állításod) jelenleg alighanem életveszélyes célszerű lekapcsolni és kitáblázni, hogy: "Bekapcsolni tilos!". Valamint lekötni a mérő óra után az egész házat a hálózatról.
---------
A fenti a valószínű eset, de lehet egyedi mgoldás is. HOZZÁÉRTŐ villanyos szakival vizsgáltasd meg (Érintésvédelmi felülvizsgáló pl.) és kérd írásba az erdményt. Az alapvető vizsgálat+vélemény 15-30 eFt szokott lenni.
Az illetékes áramszolgálatatónak... pl. az ELMŰ ezt írja erről.
HMKE-nek minősül
az a villamosenergia-termelő berendezés, amely kisfeszültségű hálózatra csatlakozik,
valamint a csatlakozási teljesítménye nem haladja meg az 50 kVA-t.
HMKE létesítése engedélyköteles (de nem termelői engedélyhez kötött) tevékenység minden olyan esetben, amikor a kiserőmű hálózatra csatlakozik és a hálózattal párhuzamos üzemben működik/működhet.
Abban az esetben, ha a HMKE nem csatlakozik a közcélú hálózatra, akkor a létesítést csak bejelenteni szükséges.
A sípolás mechanikai rezgésből adódik. Többnyire trafókból, tekercsekből jön. De maga az alaplap is képes erre, ha minden "összejön".
Én már csináltam azt, -még 30 évvel ezelőtt- hogy kivettem a ciripelő trafót, beletettem egy gyufásdobozba, (akkora volt a mérete, hogy egy családi gyufadobozba belefért) persze a kivezetéseket átdugtam a doboz alján, majd az egészet kiöntöttem epokitt-al. Így szünt meg a ciripelés, és persze azóta is működne az a TV, ha az idő túl nem lépett volna rajta...
Köszönöm a választ. A ház most nem lakott, ilyen szempontból nincs probléma a biztonsággal. Egyenlőre tapogatózunk az esetlegesen várható költségekről.
Ha jól értem, akkor a villanyszerelő fogja megoldani /azóta rákerestem/ szondával a földelés kiépítését, és azt is Ő dönti el, hogy milyen módon viszi a vezetékeket?
Azért rugózóm a földelés kérdésén, mert nálunk /családi ház/ nincs ilyen szonda, viszont földelés igen. Azért gondoltam, hogy a szolgáltató hozza azt is az oszlopról.
Egy vétel után sokszor teljes felújítás jön. Falak kivétele, villany átszerelés. Épp ezért nem növeli a ház értékét. Viszont életvédelmi szempontból meg kellene oldani, hogy biztonságos legyen a hálózat.
Szolgáltató nem foglalkozik házon belüli dolgokkal. Helyi villanyszerelőt keress.
Régi ház esetleges felújításával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Azt számolgatjuk, hogy megéri-e felújítani és úgy eladni, vagy bízzuk a felújítást a következő tulajdonosra?
A ház kb. száz négyzetméter, háromszor tizenhat amperes kismegszakítók vannak, viszont nincs földelés.
Azt szeretném kérdezni, hogy a földelést a szolgáltató viszi be az oszlopról /plusz költség/, vagy a villanyszerelő üt le földelővasat?
A másik kérdésem pedig, hogy szabad-e a vezetékeket csőben a padláson elvinni /így esetleg a vízszintes vésést-javítást nagyban csökkenteni lehetne/?
Szal régen gondolom nem sipolt -és feltételezve, hogy ez egy olyan táp, ami ha 230 feszt megkapja, akkor valami terhelést is szeretne érezni- az évek múlásával elképzelhető, hogy zokon vette ezt a ridegtartást és bosszúból el kezdett fütyülni.
Bónusz: kicseréltem újra, az meg akkor sípol, ha megkapja a 230-at, de nincs rajta terhelés. Mindkettő kínai, perforált aluházas..... Ja és még egy bónusz: bár a szekrény tetején nem sokan fogdossák, viszont a zöld/sárga gondosan ki van csípve a kábelből a betáp oldalon....
Konyha mosogató felett korábban valaki - albérlet- LEDsor világítást telepített. A mosogatószekrény tetején van 230/12 V-os fémházas kapcsoló üzemű tápegység, de amikor világít a LED, akkor sípol. Gondoltam kicserélem. Látom, hogy a 230 fixen van bekötve, és a 12 V-ot kapcsolja a mosogató felett lógó "állólámpa" kapcsoló. Ami jó, mert a mosogató felett 12V--al átjárt kapcsolót vizes kézzel markolászni nem veszélyes. Viszont ha jól sejtem a LED tápok egy részén meg van adva minimal terhelés és ha lekapcsolom, akkor ugye az kapásból 0, tehát lehet h e miatt sípol, vagy kezdett el sípolni, de új korában még jó volt. Van értelme átkötni 230-at megszakítani? Ha igen, akkor a konyhai mosogató felett, a csaptól oldalra karnyújtásnyira egy IP44 -es kapcsoló elég ( ezekben van szebb) vagy IP 55 kellene ( viszont ezek kicsit csúnyácskák).
Ezzel vitatkozom! Ilyen színes, szagos sz@rt mindig a marketinges csinál, a mérnök meg fogja a fejét, hogy a marketing szerint miket is tud az általa tervezett cucc...
Köszönöm a segítséget, ezek szerint kell a paszta :/ kár, hogy nem minden boltban tudnak erről.
Konkrétan alu-alu vezetékkel való összekötésről nem olvastam, mindenhol az alu-réz kombinációról volt szó és a vezetékek különbözősége miatt javasolták a pasztát. Biztosra akartam menni, ezért kérdeztem rá.
Megrendeltem a pasztát és remélem mielőbb meg is lesz.
Igazabol nem is ertem ezt a reszet, az aram nem jatek. Biztos hogy nem biznam az eletem / ingatlanom egy kinai cuccra, csak azert mert fele/negyed annyi mint egy rendes, az hetszentseg. De lehet hogy velem van a baj.
Fronius inverterrel meg soha semmi gond nem volt a FI mogott (mondjuk az enyem grid-tie)
Bocsi, hogy még egyszer rákérdezek, de sehol nem találok egyértelmű választ a kérdésemre. Tehát alu-alu vezetékeket összeköthetek WAGO 221-el? A boltban azt mondták nyugodtan összeköthetem, de bizonytalan vagyok. Most jelenleg egy gombócban vannak összetekerve, de szét kell bontanom viszont utána úgy már valószínűleg nem tudom összekötni. Előre is köszi a választ!
A Sony Boy stb(visszatáplálós ) jól működnek a FI relékkel .
De számitógép APC nevű szünetmentes tápjánál is találkoztam azzal ,hogy a primer oldali Fi relét levágta ha átkapcsolt.( szintén bejövő fesz nélkül ! )
Ami a (szolgáltatói vezetékes) hálózatra IS rá van kötve és a többlet napáramot a hálózatba küldi (van villanyóra) Ehhez CSAK az engedélyett inverter használható és kell a szolgáltató engedélye, tervjóhágyása, csatlakozási szerződése. Ez HMKE (háztartási méretű kiserőmű) néven közismert.
2. Ami nem ilyen, mert NINCS szolgáltatói vezetékes hálózat és így villanyóra sem. Ez szigetüzemű rendszer néven ismert. Jellemzője az akku vagy akkupakk a rendszerben. (ezt csak bejlenteni kell, de nem kell hozzá engedély, szerződés)
+1 Amikor a szigetüzem csak vésztartalék és áramszünet esetén átkapcsolhatók rá a fogyasztók....
-------
...és van a szabálytalan megoldás a sokat kockáztató-butuska emberek részéről. Amikor az alkalmazási engedély nélküli (grid)inverter a szolgáltató tudta nélkül illegálisan van rákötve a vezetékes hálózatra.
Egyébként a legális (grid)invertert a mérő óra és FI relé közé ésszerű bekötni, még az első kismegszakító/fogyasztó elé.
Működik, működhet máshová kötve is de az tud okozni gondokat, nem ésszerű máshová kötni.
NEM attól tanya, hog ynincs "vezetékes" villany...
Tanya:
Olyan KÜLTERÜLETI földterülttel is bíró önáló ingatlan, ahol
- a LAKÓ
és
- a GAZDASÁGI (mezőgazdasági) termelő funkció IS jelen van...
Rendelkezik a mindkét funkcióhoz a szükséges épületekel és eszközökkel-felszerelésekkel.
----
Tanya az alföldi városok és falvak határában szétszórtan álló, rendszerint egy lakóépületet és néhány hozzá tartozó gazdasági épületet magába foglaló, állandóan lakott magányos telep.
Tartozéktelepülés, a megosztott parasztváros külső-határbeli része.
Létrejöttének alapvető feltétele volt a paraszti földtulajdon vagy legalábbis a kötetlen, szabad földhasználat. Ez a feltétel elsősorban a szabadalmas alföldi parasztvárosokban voltak adottak. Úrbéres helyeken csak a 19. század második felében, a jobbágyfelszabadítás után alakultak tanyák. a
Bár más célból, de vannak ilyenek. Az autóiparban a mágneses fordulatszám szenzoroknál bevett szokás, egy állandó mágnesesre tekernek tekercset, ami előtt ellhalad egy fém tárcsa a tüksékkel. Olcsóbb mint az induktív vagy hall jeladók.
Hát nem biztos hogy világos nekem mit is jelent a "mágnes gerjesztése", de ha úgy vesszük egy szinkron motorban vagy BLDC motorban pont ilyesmi történik.
Bármelyik csatlakozással üzemeltethető: ~230V-al és ~12V-al egyaránt, csak a szabadon hagyott (nem alkalmazott bemenet) csatlakozást a nyomógombbal kell rövidre zárni jelzésadáskor.
A képen azt látom, hogy a piros vezeték (fixen) összezárja a 12V-ot? Ebben az esetben a 230V-on kapja, kéri, a tápot, nyomógombról...
Amit írtam, az azért van, mert rendelkeztem a nevezett csengővel és tényleg mindkét váltakozó feszültségről üzemeltethető.
A leírt működési elv alapján.
(és nincs benne mágnes, hanem lágyvas korong mozgat egy acélrugón lévő kalapácsot, ami a harang alatt bújik meg a "trafóval" együtt)
Előnye is volt, bárhol fel lehetett rakni, akár csengőtrafós 8V, akár 230V mellé.
Működés: a lágyvas korong a kis trafó vasmagja mellett rugalmasan felfüggesztve van. A trafó üresjárásakor (nyitott 230V-os, vagy 12V-os kimenetek) a mágneses erővonalak szépen a vasmagon belül záródnak. Csengetéskor a szabad szekunderek valamelyike zárlatba kerül (nyomógomb), ezáltal a vasmag annyira telítődik, hogy kilépnek az erővonalak a vasmagon kívülre, megrezegtetve a lágyvas korongot a rugólemezen. Mindez elfér a kör alakú csengőharang alatt.
Sajnálom, hogy nem találom, mert lefotóztam volna, mert eléggé ritka eszköz, mostanában meg, pláne.