Keresés

Részletes keresés

maseratisti Creative Commons License 2019.04.05 0 0 35061

A gázterelőben mindig lerakódik némi fröcskölés. Normális. Takarítani és rendszeresen fújni kell:

bármelyik hegesztős boltban van ilyen, vagy más márkában hasonló:

http://www.cooptim.hu/?page=termek&MNR=192.0107

A kerámia spray jobb de a 3-4x ár miatt kevés hegesztésnél nem indokolt.

http://www.iweld.hu/index.php?p=termekreszlet&id=4855

A friss levegős pajzsok elég drágák, de nálam bevált az ESAB maszkja is. Nagyon sok mindent megfog, elég jól lehet benne levegőt venni (míg nem tömődik el, de az akár egy hét is lehet aktív használat mellett)

https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/1043-esab-filtair-pro-8030v.html kellemetlen hogy az 1800 Ft az darab ár, de az esab ötösével csomagolja. Rá kell kérdezni, hátha a webshop bont csomagot. (Nálunk a helyi boltban én dobozzal rendelem, max kitart egy fél évig) Sajnos a szagokat nem fogja meg, mert nem aktív szenes, de az aktív szenes változat meg nem fog meg minden káros anyagot.

Előzmény: huger (35059)
huger Creative Commons License 2019.04.05 0 0 35060

Ja igen... Még valami... Létezik emberi áron hegesztéshez való maszk? ( Tüdő nyavajával voltam kórházban, nem jó nekem a füst.)

Most egy 3M aktív szenes duplafilteres maszk volt rajtam, rá az autómata pajzs, de fulladok benne, meg meg látni sem jó így...

Néztem a beépített levegős pajzsokat, de embertelen áruk van..

Előzmény: huger (35059)
huger Creative Commons License 2019.04.05 0 0 35059

Sziasztok!

Ez a gorilla csodállatos gép. Első körben játszani laposvassal kezdtem, a co2 a reduktoron 0.4 bar, picit tököltem a fesz/áram értékekel, debkb 5 perc után hibátlan lett a varrat. Jó. Sok videót n3ztem a youtube-on a kórházban, sajnos volt időm rá, azt próbáltam utánozni.

Aztán jöhetett a kihívás, 0.8mm vaslemezből a nyomascsökkentőnek a doboz.

Nem gondoltam volna, de olyan szépen végig lehet pöttyözni... Mint ha mindig egyben lett volna. Jó.. kell csiszolni, meg kell az utómunka, de sehol lyuk, vagy átégés.

Nem tudom, mennyire elfogadott, de azt is kipróbáltam, hogy fordított polaritással mi a helyzet. És így pontozgatva lehet, néha talán jobb is, mert mivel "visszafele" hegeszt, nem olyan egyszerű a vékony anyagot átégetni...

Egy szó mint száz,marha jó gép ez. Ilyen vékony anyagot csak TIG-gel varrtam, van az is, de ezzel pofon egyszerű. Mindenkinek csak ajánlom.

Csak egy kérdés maradt. Az mennyire normális, hogy rendes polaritád mellett a gázterelőben marad sok finom "salak"? A hegesztés szép, nem salakos, csak a gázterelőben marad némi reve..

Alacsony a gázáramlás, nem fújja el? Vagy mi lehet az oka?

Illetve törpe, fóliás palackban a 42bar nyomás az nem kevés? A vekker 120ig mér...

Köszönöm a tanácsokat, és a védelmet is :-)

Szerintem jó barátok leszünk ezzel a géppel :-)

márne Creative Commons License 2019.04.05 0 0 35058

Sziasztok!

A stílus nem éppen a legmegfelelőbbre sikeredett, de van alapja a mondandónak. Próbáljatok elvonatkoztatni tőle (már úgy is kifejeződött, hogy ezt nem így kellene előadni) és rákérdezni a miértekre.

A múltban nem volt jellemző ezen a helyen az efféle szájkarate. Remélem ez a jövőben is így marad!

;-)

d_feco Creative Commons License 2019.04.05 0 2 35057

Majd ha hozzám hasonlóan te is találkozol sok száz szakbarbárral, aki csak lenézni és anyagilag kihasználni képes az embertársai tudatlanságát, akkor ezt át fogod gondolni. Ez a fórum nem azért jött létre, hogy egy istenkomplexussal megáldott ember fikázza a többieket, hanem azért, hogy mindenki ott segítsen, ahol ideje felől tud és akar is. Párszor már kihúztak engem is a jó tanácsokkal a szarból a topictársak - bár van amivel nem értek egyet, de ez legyen az én bajom.

Mindenféle sértő szándék nélkül(dehogynem, ismerem a hozzád hasonló mentalitású embereket) bátran ki merem jelenteni, hogy te egy olyan ember vagy, aki bár az írott mondat lényegi részét nem képes értelmezni egy többszörösen összetett mondatnak, a tényeket nem ismeri, de ennek ellenére képes burkoltan sértő, fennhéjázó módon véleményt nyilvánítani egy olyan dologról, amihez azt hiszi, hogy ért.

Ez a "hülye vagy te ehhez fiam" mentalitás miatt ajándékba kaptál tőlem is egy mínuszt.

Előzmény: Törölt nick (35051)
Adamo_sx Creative Commons License 2019.04.05 0 0 35056

"0.3,0.5 bar nyomásra a gép redukálja le a gáznyomásr."

Bár én még nem hegesztettem több ezer méternyi varratot, de azt biztosan tudom, hogy a gép (az enyém tuti) nem redukál semmit sehová. Van benne egy mágnesszelep, ami nyit és zár, ahogy nyomom a pisztolyon a gombot és ennyi. Ezentúl csak egy gumicső van, ami a szeleptől a csatlakozóig vezet a gép elején.

Ezzel szemben viszont, a palackra feltett reduktoron lehet állítani azt a "nyomást", amit a gép megkap. Ez a könnyebb használhatóság miatt persze átfolyásban van skálázva (l/perc), azonban a normál használat mellett kialakuló nyomás kb. ott van, ahol a kolléga írta. És ennek semmi köze ahhoz, hogy a palackban mennyi a nyomás (amíg persze van benne elegendő gáz).

Előzmény: Törölt nick (35050)
pumpili Creative Commons License 2019.04.05 0 4 35055

Üdv okoska! Sok volt a reggeli pálesz? Kár volt ezért a pár bebüfögésért friss regisztrációt csinálnod. Ezzel a stílussal te nem ide való vagy. Reméljük ezt az adminok is így látják!

Előzmény: Törölt nick (35050)
huger Creative Commons License 2019.04.05 0 4 35054

Szia!

Sikerült jó Magyar módon a lényeget kiragadni. Gratulálok.

Nem utánfutót akarok építeni, és nem egy rozsdától szétohadt vackot feltámasztani. Egy zsanért kell kicserélni, ami aamagasítót billenti(6db van, 1 rossz) és agy lámpatartót csinálni, mert egy barom lelopta, akkus flexel levágta az OBI parkolóban.

De megint sikerült egy okostojásnak farkast ordítani, ismeretlenül, látatlanban.

Teszem hozzá, tudomásom szerint a műszaki vizsga feladata a forgalomra, életre, és vagyontárgyakra veszélyes járáművek kiszűrése.

Feltételezésem, és tapasztalatom szerint majd ott eldöntik, hogy a forgalomban van-e  helye, vagy nem.

Úgy gondolom, ezt nem Neked, nem egy fórumban, és nem látatlanban  kell eldöntened.

Köszönöm 

huger Creative Commons License 2019.04.05 0 0 35053

Szia!

Köszönöm!

Előzmény: maseratisti (35049)
MrJones512 Creative Commons License 2019.04.05 0 0 35052

"Addig nincs baj ameddig otthon gányoltok,de mikor mások élete veszélybe kerülhet,az már nem mindegy."

Miért, a saját élete neked nem számít?

Akkor miért számítson másnak a tied?

Törölt nick Creative Commons License 2019.04.05 -10 0 35051
Űdv bátor ember.Egy kérdést önmagadnak feltennél? A semmilyen tudásoddal,a hegesztési ismereteid nulla értékével,egy közúti forgalomba résztvevő utánfutó javitása,egy diletáns hobbista,és egy géphez tartozó,nagy vonalakbam utasitásokat tartalmaozó,bár hogy milyen anyagcsoprtra tartozik az nem derül ki,szóval ezekre hagyatkozva,jó ötlet e összegányolni egy utánfutót? Egy utánfutót,ami azrán ezt azt szállítva,az utakon jön megy.Amennyibe és erre látok esélyt,egy úthibán,egy hegesztési hiba miatt,elenged a kötés,és éppen kavics van a futón,a mögötte közlekedő,tegyük fel motoros,kerékpáos azon elesik,megsérül,és csak az anyagi kár milliós ,akkor mi lesz? Majd ha több ezer métert lehegesztetettél,elolvastál több ezer oldal szakirodalmat,akkor lehet hogy biztonságosan megtudsz hegeszteni egy olyan eszközt,ami közúton,mások életét veszélyezteti.Co val könnyű hegeszteni....azt csak hiszitek.Ha én esnék ell motorral mögötted,mert leszakad a futó oldala,alja,bármelyik kötése,...a vagyonodat elperelném.Addig nincs baj ameddig otthon gányoltok,de mikor mások élete veszélybe kerülhet,az már nem mindegy.Uránfutó hegesztés...király,hallod miért nem mindjárt repülőgépek szárnyain varrogatsz?
Előzmény: huger (35048)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.05 -8 0 35050
Űdv,megmondóember.,2 bar töltésnél a széndioxid palackot a töltőállomásra visszakell (visszakellene) vinni .Hogy miért? És ki mondta? Egy 600.000 forintos tanfolyamon a választ megkapod.0.3,0.5 bar nyomásra a gép redukálja le a gáznyomásr.A 8- 12 liter/ perc akkor lenne releváns ha a hegesztendő alapanyag fajtája,folyáshatára,szakitószilárdsága,ötvözői és a legfontosabb a vastagsága ismert lenne,a védőgázról nem is beszélve.
Előzmény: Törölt nick (35047)
maseratisti Creative Commons License 2019.04.05 0 1 35049

Előzmény: huger (35048)
huger Creative Commons License 2019.04.04 0 0 35048

Szia!

Kösz, holnap első körben gyakorláslép az udvari gáz nyomáscsökkentőnrk csinálok egy házikót. Ha emészthető a minőség, jön a futó.

A feszültségnek mekkorának kell lenni?

Előzmény: Törölt nick (35047)
Törölt nick Creative Commons License 2019.04.04 0 1 35047

Szeva. A co2 nyomása 0.3-0.5 bár,kb 8-10L/perc.

A zártszelvényhez kb 60A,az 1-es lemezhez 40-50A közt,de ez függ az előtolástól is. Az egyes lemezt folyamatos varat esetén nagyon elkell találnod. Több esetben rövid varrat a megoldás. Az előtolás akkor az optimális,ha hegesztési iv "hintázásától" csak picivel több a huzal. A lényeg,hogy a hintázás ne működjön. A hintázás,az a jelenség,amikor láthatóan kevés a huzal,gömb látható a drót végén.

Előzmény: huger (35046)
huger Creative Commons License 2019.04.04 0 0 35046

Sziasztok!

Ősszel vettem egy iweld 215 alufluxot. Sajnos betegség miatt nem volt lehetőségem sem kipróbálni, sem kibontani. De majd most. :-)

Kényszer nagy úr. Lejár az utánfutó műszakija, kénytelen vagyok...

Sosem használtam még MIG-et. 

A co2 gép fele menő nyomás mekkora legyen? Honanan lehet tudni, hogy jó?

0.8mm huzal esetén milyen áram/feszültség beâllítással.használjam? Gondolom a huzal előtolás akkora, hogy pont állandó legyen az ív?

A hegesztendő anyag 20x20 vékony falú zártszelvény, 1mm és 1.5mm vaslemez.

Gondolom a lemezt csak pontozgatva lehet végigvarrni, ugye?

Köszönöm.

meatloaf1991 Creative Commons License 2019.04.03 0 0 35045

*huzalvezetőt vettem ma. :D

Előzmény: meatloaf1991 (35044)
meatloaf1991 Creative Commons License 2019.04.03 0 0 35044

Áramátadót cseréltem már. Pisztolyból már csak a kábelvezető maradt, illetve a dobot még nem néztem. Vettem ma már huzalt, azt kicserélem mindenképp és akkor a pisztoly állapotáról is lesz valami képem.

Előzmény: maseratisti (35043)
maseratisti Creative Commons License 2019.04.02 0 0 35043

Első körben levenném a munkakábelt és a centrál csatin átengednék vagy 5m huzalt hogy úgy nincs e megakadás. (huzaldob forgása is ehet akadozó) 

Amennyiben ez oké, akkor munkakábel huzalvezetőt ki lehet húzni, ellenőrizni nincs e törés, kifúvatni sűrített levegővel, végig fűzni benne 5-6 m levágott huzalt kézzel, megjáratni nincs e akadás. Amennyiben ez is oké, mehet vissza a munkakábelbe, munkakábel a gépre, áramátadó nélkül huzaltolás teszt. Ha így is oké és nincs akadás akkor az áramátadóban akadt.

Persze lehet az áram átadóval is kezdeni, ha a nélkül megy akkor az a ludas, de akkor nem pucoltad ki a huzalvezetőt :-)

Huzalvezetők mindig hosszabbak, méretre kell vágni

Előzmény: meatloaf1991 (35042)
meatloaf1991 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 35042

Bocs, a görgő jó, kipucoltam és szinte új, előfeszítő jó.

Előzmény: meatloaf1991 (35041)
meatloaf1991 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 35041

Sziasztok,

ma végre beüzemeltem a 102 éves MIG hegesztőmet. Az egyetlen problémám az, hogy néha elakad a huzaladagolás. Nem tudom eldonteni, hogy huzalvezető spirál a hibás, vagy maga a pisztoly, ezért úgy gondoltam cserélek huzalvezető spirált, mert az olcsó első körben.

A kérdés az, hogy mi a különbség a spirálok között, illetve ezek méretrevághatóak, vagy pontos méretet kell vennem? 0.8-1.0 kell.

audiapu22 Creative Commons License 2019.03.29 0 0 35040

hegesztő a szakmám, iskolában elvégzett

Előzmény: bnorci71 (35039)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.29 0 0 35039

Visonta erőműben is van képzés vizsgáztatás érdemes őket is megkérdezni, de alap papírok biztos kellenek tehát szerintem OKJ papír nélkül nagyon kérdéses ki vállal be egy minősítés kiadást

Előzmény: audiapu22 (35037)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.29 0 0 35038

Hívd fel a HEG-MEN bt-t hogy tudnak e valamit ajánlani arrafelé. (mennek e arra cégnél vizsgáztatni, van e ott olyan tanfolyam amit Rezső vagy Andrea vizsgáztat és be lehet e csatlakozni csak a vizsgára..stb, Biztosan tudnak valami megoldást.)

http://www.heg-men.hu/index.php/kapcsolat

Előzmény: audiapu22 (35037)
audiapu22 Creative Commons License 2019.03.29 0 0 35037

Üdv! Létezik olyan hely ahova bemegyek, körbehegesztem a csövet és megkapom 1-2 hét múlva a minősítést?

Sajnos nincs időm végigszenvedni 1 tanfolyamot!

Lehetőleg Debrecen Nyíregyháza vagy Miskolc környékén? Ha nagyon muszáj fel megyek Budapestre is!

Roland7095 Creative Commons License 2019.03.28 0 0 35036

Igen. Csak bevont elektródás gép kellene otthoni felhasználásra, ami bírja is a több órán keresztüli munkát.

Előzmény: Törölt nick (35035)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.28 0 0 35035
Előzmény: Roland7095 (35034)
Roland7095 Creative Commons License 2019.03.28 0 0 35034

Sziasztok! Inverteres hegesztő gépet szeretnék vásárolni otthonra kisipari célra, de ugye mint sokaknál, nálam is a márkák közti dilemma okoz fejfájást. 80-100 ezer forint környékére gondoltam. Tudnátok nekem mondani jófajta ár/érték arányú gépet? Nézegettem ESAB buddy arc 180, Riland MMA 160A, Magmaweld monostick 160i. Ezek közül az esab ismerős a többi márkáról mi a véleményetek, érdemes jobban utána nézni ezeknek mert árban szinte egyformák.

Mnagy Creative Commons License 2019.03.27 0 0 35033
Előzmény: Isti betyár (35032)
Isti betyár Creative Commons License 2019.03.27 0 0 35032

Sziasztok!

Ezekről a Parkisde márkákról mi a véleményetek?

"Hobby" felhasználásnál többet bírhatnak, mint a kinai noname vackok, amik 1 órát ha mennek?

Múlkor kimaradtam a plazmavágójukból. 2x voltam a boltba és 1x se volt kint. Valószínű elkapkodták a korlátozott tételt.

Most viszont lenne 18 ezerért ütvecsavarozójuk, amit jónak tartanák hegesztett vázak csavarozásához vagy szétcsavarozásához.

https://www.lidl.hu/hu/Ajanlataink.htm?articleId=31694

d_feco Creative Commons License 2019.03.25 0 0 35031

Ahogy a mondás tartja, próbálkozni csak a kutya szokott. A füstölőt is muszájból dobtam össze, mert a lakatos az még a mai napig nem ér rá semmire sem... Csak sajnos megmaradt az a harminckétezer forintos inverter (gyanítom, a 'drágasága' miatt mutatja olyan furán az áramerősséget is - viszont olcsóbb volt így is, mint az a munkadíj, amit a jóember elkért volna), kidobni meg sajnáltam... A kerékpárutánfutónál kezdtem megtapasztalni azt, hogy egy pálca nem elég egy három centis varrathoz, mert folyamatosan elb...tam. Sőt, itt jöttem rá először arra, hogy a hegesztés rendesen el tudja húzni az anyagot is - viszont Attila hozzászólásánál esett le a tantusz, hogy miért is.

Az elektródáknál azt vettem észre (ER23), hogy ha nem dobom be száradni, akkor sokkal nehezebb ívet fogni vele, de még tartani is sokkal nehezebb azt - hiába, a kezdőkkel mindig csak a baj van.

Az ampert meg 'tapasztalati úton' saccolom be most már, pár centi próba után (persze után le kell recskálni a felesleget és újratervezés, mint az lentebb látszik is), így néha át is égetem az alapanyagot. :(

A lapos varrat megy, hatos lemezen kétésfeles pálcával (szerintem) egészen jó minőségben (a vége kráteres, de a 'gyorsan elrántom' dologról mihamarabb le kell szoknom). Az ilyen csücsekekkel vagyok mindig bajban, mert mire odaérek, addigra elfelejtem az addigra megtanultakat. Azaz a mit, merre, köbö hány amper és a többi teljesen felesleges dolgot. :S

Amint átutalják a kreditet, veszek egy BLM Real Color pajzsot - hátha annál már látni is fogok valamit, nem csak a sötétben saccolgatom a dolgokat.

Előzmény: ívhegesztő1977 (35030)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.25 0 0 35030

Bizony az ív hangjáról is meg lehet állapítani,hogy jól működik e a dolog.

A sütőben való szárítás az teljesen jó.

Bár a rutilos elektróda nem érzékeny a nedvességre,én sok különbséget nem vettem észre

a száraz és a "vizes"között.

Neked az nem volna ám rossz,ha tudnád mennyi A az annyi a hegesztőgépen.

Kiindulási alapnak jó lenne,jah és mindenképpen szerezz be egy olyan pajzsot amiben

lehet is látni valamit.

Jobb volna ha előbb lapos varrattal próbálkoznál,hogy nagyjából meg legyenek a mozdulatok.

Előzmény: d_feco (35021)
attiika Creative Commons License 2019.03.24 0 0 35029

10.7m3-es 

Előzmény: kunberci (35028)
kunberci Creative Commons License 2019.03.24 0 0 35028

Ok. Ez mekkora palack?

Előzmény: attiika (35027)
attiika Creative Commons License 2019.03.24 0 0 35027

Nem tud felborulni 

Előzmény: kunberci (35026)
kunberci Creative Commons License 2019.03.24 0 0 35026

Jó nagy palackod van hozzá. Fasza lett a hegesztő kocsi, de azért a palacknak nem kell nekimenni, nehogy felboruljon.

Előzmény: attiika (35024)
Fergis Creative Commons License 2019.03.24 0 0 35025

Nagyon baba!

Én egy vonóhorogra szerelhető vadszállítót csináltam a hétvégén!

Előzmény: attiika (35024)
attiika Creative Commons License 2019.03.24 0 0 35024

A kép lemaradt.

attiika Creative Commons License 2019.03.24 0 0 35023

Ma volt egy kis időm ősszedobtam egy hegesztőkocsit még festeni kell.☺

fémszobrász Creative Commons License 2019.03.24 0 0 35022

he

Sikerült használtan vennem egy mágnestalpas fúrógépet.

Végre  készíthetek 22mm-es fúratókat az asztalomba, amibe tehetek szorítókat, hogy pozicionáló asztal lehessen.

d_feco Creative Commons License 2019.03.24 0 0 35021

@ívhegesztő1977:

Valami hasonló gondolataim voltak nekem is. Látom én azt, hogy szar nem jó, de szeretnék fejlődni valamerre - csak úgy muszájból és hobbiból is, ráadásul nem visszafele. Szeretem a konstruktív kritikát is (hát ezt elcseszted de rendesen, legközelebb majd rafináltabban rontod el, de addig is...). Ezzel sohasem volt és soha nem lesz bajom, mert a tapasztalat az egy olyan tanár, ami akkor tanít meg valamire, amikor már régen mindegy. :)

Az elektródákat pár hónap állás után többnyire a sütőben (bekapcsolt állapotban) szoktam tárolni egy húsz percnyi időtartamra, az elég jó lehet? :] 

A 'hang alapján' való hegesztésre erre a jelenségre utaltam - ha valami nem stimmel, akkor megváltozik az ív hangja. Ezt már a füstölő és a kerékpárutánfutó taknyolásánál is észrevettem. De szeretnék végre olyan munkát kiadni a kezeim közül, amire joggal lehetek büszke. Mert ugye le is lehet csiszolni, le is lehet festeni, de azért az nem az igazi élményfaktor. A lentebbi eredményre el lehet mondani azt, hogy nem rossz, nem rossz, de a jó az nem ilyen.

@Attila5959:

Nem, nem a kezdő varrataim (már rutinosan rontom el), de eddig gérbe vágott anyagot varrtam csak össze. Minap fogyott el az első két és fél kiló pálca. Csak olyan sűrűn hegesztek, hogy szerintem a gép is meg fog penészedni kettő varrat között, s addigra mindig elfelejtem azt, mit nagy nehezen meg sikerült jegyeznem. Tavaly nyárelő óta ott rohadt a kofferban az inverter... Tudod, mint a kis elefánt: nehezen tanul, de könnyen felejt... :(

Előzmény: ívhegesztő1977 (35019)
ívfény Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35020

köszönöm a véleményeket.

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35019

Nem lesz ez esélytelen...gyakorolni kell,mese nincs.

Arra is figyelni kell majd hogy ne tolódjon el a varrat,mindkét anyagon egyformán legyen.

Ha a varrat szélein "árkok"keletkeznek akkor túl nagy az áram.De kelleténél nagyobb A-nál

az elektróda is elszíneződik.

Ha lehet az elektródákat száraz helyen tárold.

Megfelelő ívhossznál egyenletes "sercegő,recsegő"hang hallatszik.

Előzmény: d_feco (35014)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35018

Ha ez a varrat a kezdő varrataid közé tartozik,akkor kezdésnek nemrossz !. Az elejének megmutatod a köszörűt,azt is helyre lehet hozni !! Gratula,csak igy tovább !!

Előzmény: d_feco (35011)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35017

MMA,és sas2 saválló pálca,saválló csövön.

Előzmény: ívfény (35013)
jamesz64 Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35016

MMA.

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35015

MMA.

d_feco Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35014

A hegesztendő felület szép csillogósra le volt köszörülve||csiszolva, a varrattól számítva mintegy egy-három centiméter szélességben (AHS) - szó szerint fémtisztára. Ezt nem fogom rá a rozsdára (mondjuk az is van bőven), egyszerűen én basztam el.

Sajnos elég kiszámítatlan az életem, vagy van pénz és akkor nincs szabadidő, vagy nincs pénz, de akkor van időm. Ezért előre bevásárolok - persze tárolni csak hátul tudom, a vashegyen, a szabad ég alatt. Tehát ez van, ebből kell ebédet főznöm. Amúgy kettő vagy három nap telt el ezen művelet óta, volt egy pár szem eső is... És nagyon gyorsan korrodálódik a vasdarab. :S

Előzmény: jamesz64 (35012)
ívfény Creative Commons License 2019.03.23 0 2 35013

ezt vajon milyen eljárással készűlt?kíváncsi lennék a véleményetekre

jamesz64 Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35012

Hegesztés tanulásához, gyakorlásához keress kevésbé rozsdás anyagokat. A képen látható anyagon már nem csak felületi rozsda van hanem kristályközi korrózióban is "szenved". Ez a fajta korrózió még a tapasztalt hegesztőknek is feladja a leckét. Alaposan rozsdamentesítsd a hegesztendő anyagokat, ha kell köszörüld mélyebre a varrat helyét amíg korróziómentes fém tiszta anyagot találsz. 

Előzmény: d_feco (35011)
d_feco Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35011

Nos, szokás szerint túlzásokba estem. Nem volt az három centiméter, csak egy jóindulatú kettes... Viszont szeretném (bár nem vagyok róla teljesen meggyőződve arról, hogy sikerül is) ezt a minőséget produkálni minden varratnál(a legrosszabb dolog az, amikor a hülyeség szorgalommal párosul). Nem röhögni (de nyugodtan, mindenki elkezdte valahol).

Nem csak a számomra szép dolgok vannak a képen, hanem meghagytam a valóban elrettentő hibákat is rajta. Igen, sok mindent elbasztam. Köszörülés és csiszolás leend, majd újrakezdés (a fene sem gondolta, hogy a rozsda ennyire aktív jószág - látszik a képen, két-három napja még fémtiszta volt). A 'hegesztést' köbö a szelvény közepénél kezdtem, egy-egy pöttyel - valami legalább tartsa már meg a helyén a dolgokat, ne csak a szentlélek és a mágneses bizbasz. Ezek után salakozás, köszörű és csiszolás - és onnantól kezdtem el húzni a varratot.

A varrat vége kráteres - szokás szerint elkövettem azt a hibát, hogy ahelyett, hogy több anyagot adtam volna a végére, elrántottam a pálcát - próbálok leszokni róla, csak nem egyszerű. A legelejéről kellett volna húznom a pálcát, nem a felénél elkezdve - de majd legközelebb. A másik felénél már eleve a kezdést elbasztam, de olybátor tűnik, hogy nagyon. Szóval van itt baj, de rendesen - sovány vigasz az, hogy némelyik lakatos még ennél szörnyűbb munkát is kiad a keze alól, mondván, hogy jó az úgy, majd a festék ápol és eltakar... De erre a kettő centire büszke vagyok. :S Valamire ráhibáztam...

[nos, kedves Atilla, most merd leírni azt, hogy "tudsz te hegeszteni..." :P]

gss Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35010

Szerintem argon kell hozzá,(bár én nem régóta vagyok a szakmában)

:-)

Előzmény: meatloaf1991 (35003)
márne Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35009

Én az argonra szavazok.

d_feco Creative Commons License 2019.03.23 0 0 35008

Az ív hangjának számomra igenis van szerepe, bár lehet, hogy bolondságnak hangzik, de ha nagyon eltávolodik a pálca az anyagtól (azaz elbasztam valamit), esetleg átég az anyag, akkor elkezd sercegni, meg ilyenek - ezeket már megtapasztaltam. Ráadásul éjjel nem jön a postás, nem óbégat a szomszéd, nem mantrázik anyám. Lelki béke és elmerülés a feladatban.

Amúgy automata a pajzs, de annyira noname, hogy csak a 'welding helmet' felirat díszeleg rajta. Elsődleges szempont volt számomra az, hogy ne vakuljak meg. Arra jó. Egy darabig (kettő-három pálca erejéig) szórakoztam a 'gyári' 13-as (ha jól emlékezem) üveggel felvértezett pajzzsal is, de maradjunk annyiban, hogy nem jöttem ki jól a szituációból...

Az első videó az valóban szemléletes és számomra hasznos, a másodikat nem néztem, mert nem kell mindent egyszerre megtanulni az embernek (meg nem is lehet). Amúgy igen, reménytelen eset vagyok. :P Ha azt mondják valamire, hogy az neked úgy sem megy, akkor már csak azért is meg kell csinálni...

Az amperekkel kapcsolatban erre már saját kútfőböl is rájöttem, mihelyst átvágtam az első zártszelvényt egy pálcával. :S

Ha nehézkes az MMA, akkor milyen nehézkes lenne felcipelnem a tetőre egy CO-s készüléket? Meg amúgy is, hova rakjam, hiszen műhely... Na ez utóbbi az nincs.

Köszönöm válaszod és köszönöm a linkelt videót. Az első valóban hasznos volt számomra. A másodikat meg majd megnézem egyszer. Talán...

Előzmény: Törölt nick (35007)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.22 0 0 35007

Az ív hangjával ne törődj,ez nemfog rajtad segiteni. Ha kint hegesztessz,9-es üveggel,ha bent 10-essel. Megérzésem szerint 12-es üveg van a pajzsodba. Ha nem látod a vasak szélét,ez olyan,mintha csukott szemmel autót vezetsz !! Valami majdcsak történik !! Igy ne kezdj a hegesztés tudományába,nem neked való. Ha nem látod,nem tudod,hogy melyik a vas,és melyik a salak akkor reménytelen eset vagy. https://www.youtube.com/watch?v=WvVDyHI9jy0&t=207s Figyeld meg,az ürge a pálcát szinte be szoritja a sarokba,és láthatod a salak szélét,láthatod,hogy milyen gyorsan húzza,láthatod,hogy igy a salak véletlenül sem kerül a pálca mögé. A vas fehéreb szine nemlátható,de a pajsból győnyörűen látható. A varrat beégési mélységével se törődj,ezt értelmetlen vékony falaknál mérlegelni. Annak örülj,ha nem salakzárványos,és nem égeted átt !! Ha az általad látott 50A kilyukaszt,vedd vissza 35A-ra !! A mondás igyszól : Ha segitessz magadon Isten is megsegit,feltéve,ha van !! A hegesztőgéped nemfog kinyúlni önmagából,hogy a potiját visszáb vegye !! Ugye értessz !!??

https://www.youtube.com/watch?v=KmkZ3-tul5M Tanulj másoktól,nézz filmeket,és utána gyakorolj !!

Ha nehézkes az MMA , hegessz Co2 - vel. Ezzel a technológiával,még egy szőke nő is boldogul,olyan egyszerű !!

Előzmény: d_feco (34996)
d_feco Creative Commons License 2019.03.22 0 0 35006

Köszönöm mindenkinek a válaszokat és az ötleteket, belátható időn belül hasznosítani fogom őket.

Úgy sejtem, hogy ezt a fényképezést elaludtam. :( Az éjszakás műszak már csak ilyen.

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.22 0 0 35005

Sav álló huzal,és Corgon gáz

bnorci71 Creative Commons License 2019.03.22 0 1 35004

MMA ömledéket én se látom :( lehet mert szemüveg kel, vagy mert sose bírtam az erős fényt.... nem tudom viszont a MIG-el oda hegesztek ahová kel :)) legalább is az én igényszintemen :))))

Ha hátulról van fény az is sokat ront a helyzeten, illetve kel a rendes világítás is hegesztéskor sötétbe nem fogsz látni semmit hiába világít az ív.

Az alap kérdésed vastagot vékonnyal összebarátkoztatni

mindig a vastagabbnak kel több hő. tehát arra fordítsd rá a pálcát a vékony anyaghoz csak az ív széle érjen. Én a 2mm acél lemez 0,8mm savállót így csináltam a savállót szinte csak az olvadék érte a hozaganyag a 2mm anyaghoz húzta az ívet

Előzmény: d_feco (35000)
meatloaf1991 Creative Commons License 2019.03.22 0 0 35003

Hali,

kaptam egy MIG hegesztőt kb. januárban, de még mindig nem jutottam el addig, hogy teljesen beüzemeljem, mivel hiányzott eddig egy palack hozzá.

Szóval, ha akarnék rozsdamentest is hegeszteni MIG-gel, akkor milyen gázt ajánlotok? 

rferi Creative Commons License 2019.03.22 0 3 35002

Sokat segít a pajzson, ha van rajta bőrkámzsa, hogy ne tükröződjön az ég meg a háttér az üvegében.

Erre most tuti kapok majd a pofámra, mert hát ki a fene akar Némó kapitánynak beöltözni nemvízalatt, de én bizony míg meg nem vettem az automatát, felraktam ilyen árnyékolót rá, mert a nulla látvány ívfogás előtt baromira zavart.

Előzmény: d_feco (35000)
d_feco Creative Commons License 2019.03.22 0 0 35001

Ha légmentesen (dupla aláhúzás, meg ilyenek) vala hegesztve, akkor nem. Előbb, vagy utóbb elfog belőle fogyni az oxidációt előidéző anyag (oxigén, víz). Előbb fog elfogyni, mint a vas... Ha fúrsz bele lyukat, akkor adtál egy pofont a sz..nak (ott bizony be fog menni a pára és az alkalmas időpontban lecsapódik). De amúgy mindegy, mert ha korrodálódik is, te azt már nem fogod megérni, hogy megverjenek vagy leköpködjenek érte. Nálunk 3 milliméteres falú csőből készítették a kaputartó mianevéket, le sem volt dugózva - tehát simán belement a csapadék, ennek most a a beton itta a kárát. Harmincegy éve halt meg apám, előtte készült el a nagy mű - köszöni szépen, még áll. Mármint nem az apám, csak a kerítés és a kapu.

Előzmény: P.Jency (34999)
d_feco Creative Commons License 2019.03.22 0 0 35000

Ezeket már megettem, de bölcsebb, okosabb, szerényebb és szebb nem lettem tőlük, mert már nem lehetek ennél tökéletesebb. :] Az alapokat meg lehet tanulni a videókból (pláne az oroszoktól). De azt, hogy mit és miért csinálnak, azt számomra valóban sűrű homály fedi (nyet gavarity paruszki, nyet habla espnyola, no blabla dájcs, stb). Attól nem leszek tapasztaltabb, hogy valaki azt mondja, hogy már látott olyasvalakit, aki beszélt azzal, ki szerint a nagyobb hőelvonású anyag felé kell irányítani az ívet (de még nem tudom megsaccolni szemre, hogy melyik vesz fel több hőt). Nem tudom, hogy köbö hány fokban tartsam, milyennek kell látszódnia és hallatszani az ívnek, stb. Kezdésnek soványan elég a jutúbos gyorstalpaló, de kellene valami olyasmi is, ami a "next level" címszó alá tartozik (nem, nem  AWI, és tsai). Ezért érdeklődtem itt. Atilla válasza részben felvilágosított (salak vs. fém látszólagos viszonya). A pajzs folyamatban van, beruházok egy széles látómezejű izére, amivel nem emlékezetből kell hegeszteni. Ha jól emlékezem, akkor a BLM-et javasolták legutóbb.

@Attila5959: Nem viccből tettem fel ezeket a kérdéseket, hanem azért, mert nincs türelmem hatvannyolc évig kísérletezgetni és elpocsékolni nyolcvanhat tonna anyagot, s bíztam benne, hogy valaki tud és akar is épkézláb tanácsot adni. S nem, nem tudok hegeszteni, jóindulattal is csak taknyolni. Ha fel bírok ébredni délután (ha még világos lesz), akkor rakok fel képet - az ígéret szép szó, de az  megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért viszont sokkal hosszabb.

Az, hogy az ív hangjára hivatkoztam, ne tévesszen meg, személy szerint nekem a hang többet mond a látványnál. Ha szép egyenletes a hangja, akkor jó - feltéve ha elég nagy az ampérium, ellenkező esetben nem lesz elég mély a beolvadás (oszt' akkó'  szopacsföldre viasz az utunk, recskagép [aka.: flex], köszörülés és csiszolás). Ha túl csendes, vagy serceg&recseg, akkor valami gáz van. Ennyi már lejött idáig. Ráadásul jobban látom a gebaszt a pajzs mögött éjjel, mint nappal. Sajnálom, de ez van.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34997)
P.Jency Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34999
Hali! Azt szeretném kérdezni ha egy zartszelveny kapunál gerbe hegesztettem mindent és légmentesen kell e az aljára lyukat fúrni a benne lacsapodo para miatt? Vagy ha zárt nem fog benne kicsapódnak? Szóval mi a helyes technológia?
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34998

Az a megérzésem,hogy csak viccből tettél fel itt néhány kérdést !! Te nagyon is jól tudsz hegeszteni,da de sebaj !!

Előzmény: d_feco (34994)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34997

Van sok youtube videó az MMA hegesztésről.

Némelyik helyen elég jól mutatják az elektróda vezetést..tartást stb...

De azért nem árt egy olyan pajzs(üveg)amivel néha látsz is valamit:)

Előzmény: d_feco (34996)
d_feco Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34996

"Minden bizonnyal ismered a salak,és a vas szinét ?!"

Nem, nem ismerem. A pajzsom olyan, hogy abban a lónak a véreres nyakát sem látni hegesztés közben, de arra pont elég, hogy ne vakuljak meg. Így úgy vagyok, mint az egyszeri honvéd a lövészeten, amikor is a laktanyában felejtette a szemüvegét: semmi baj, majd emlékezetből lövök... Jóformán annyit látok mindenből, hogy valami világít, és valahol ott van valami valamerre.

Ampert ne is írjál, mert ezen az inverteren is csak tájékoztató jelleggel van feltüntetve (amúgy 50A mutatásánál simán átég a lentebb említett zártszelvény). :) A többi tanácsot köszönöm, majd holnap kipróbálom.

A varrat kinézete számomra szinte mindegy is, csak stabilan tartsa egyben a művet - nem kiállításra lesz, csak a kertbe (de ott kelletik a rendes tartás minden irányban). De azért nem baj, ha sikerül közel tökéletesre elkészíteni valamit... Sej, ezért is jó éjjel hegeszteni, amikor már a rézfaszú bagoly sem huhog - jobban hallani azt, hogy miképpen serceg az ív, illetve jobban látni azt, hogy fél másodperc múlva hol is fogom folytatni a melót - és aludni is lehet közben.

Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (34995)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.21 0 3 34995

Na,végreeeeeee hegesztés téma , kösz mások nevében is !

Minden bizonnyal ismered a salak,és a vas szinét ?!

Akkor ezek találkozására ügyelj. Az elektróda tövénél a vas fehéres,még picit távolabb a salak széle íves forma,és a színe sötétebb . Ha ezt a jelenséget látod,és tartod is(tehát a salakot nemereszted a pálca közelébe,és mögé sem),a varratod salakmentes,és szép sima lesz. Ha a fehérszin szinte fújja a salakot,az áramod erős. Ha a salak (sötétszin) a krátert takarja,gyenge az áramod. A cső , és sík felület hegesztése azért nehézkes,mert a hegyes rés könnyen megtelik salakkal. Ha teheted az anyagot lejtősre állitsd,és közepes árammal (kb 80A) , az elektróda ivfogását követő pillanatba nyomd bele a résbe,amikor a két szin létrejött,azonnal szakitsd meg az ivet. De a következő pillanatban újból fogj ivet,a még izzó varratod végénél. Ha a rövid ived újból produkálta a két szint,akkor ezzel a módal

hegeszd végig. Ezzel a móddal kitudod fújatni a salakot,ugyanakkor az iv szaggatásával kevésbé hevül átt az anyagod,és nemfog kijukadni. A salakozást,célszerű kb 4mm-es tiztitókorongal kiköszörülni,mert nehézkes kikalapálni. A pálca szöge kb 30 fokban áljon a vas síkjához nézve. Az ilyen varratot,függőleges móddal is meglehet csinálni. A lényege,hogy a fehér szin (vas) necsorduljon ki a kráterből, mert ez ronda. Az elektróda itt lehet vizszintes,de ha kb 45 fokban felfele áll,könnyeben kifújja a varratkezdési salakot. Ha a varratkezdésed sikeres,innéttől már a szaggatás móddal lentről felfele szép varratot lehet alkotni. Ha a varratkezdés salakos,ne hegessz a tetejére,hanem szépen köszörüld ki,és kezd újból !!! 

Előzmény: d_feco (34994)
d_feco Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34994

Ma csoda történt. Lehet, hogy holnap le is fényképezem, mert mma-val olyan varratot sikerült készítenem mintegy három centi hosszúságban, hogy az csak na - erőteljesen hasonlít a végeredmény a védőgázas hegesztéshez (az élet apró örömei). A véletlenek kedvező összejátszása... Már csak az a baj, hogy nem tudom, miképpen is történhetett ez, mert nem tudok figyelni egyszerre anyámra, a szomszédra, a postásra és a melóra is.

De kettő kérdésem azért még lenne. A sarokvarratokat (derékszög és belülről, 3mm zártszelvény) MMA esetén kb. milyen megközelítésben kell megvarrni? Mert ezt még gyakorolni kell, érzem a vizeletemen. Azaz azonos anyagvastagság esetében, azonos szélességben kb. milyen szögben kellene megdöntenem a pálcát ahhoz, hogy mindkét anyagba rendesen beolvadjon és ne legyen salakzárvány, meg ilyesmi? Az tiszta, hogy le kell venni az ampériumot annyira, hogy ne égjen át az anyag, de azért annyi kraftot kell hagyni, hogy beolvadjon a hozaganyag - de a többi, az nem teljesen világos. Ez lett volna az első kérdésem.

A második az lenne, hogy egy acél csövet szeretnék odahegeszteni odataknyolni egy zártszelvényhez (persze lapjára, mert úgy egyszerűb), de Dáriusz király minden kincséért sem sikerül, mert vagy átég a zártszelvény (3mm), vagy átég a cső(4mm), de köztes megoldást nem tudtam produkálni, hiába fémtiszta mindkettő alapanyag. Vajon melyiknek kellene több hőt átadni?

Tudom, talányos kérdések, de azért érdekelne egy hozzáértő meglátása is.

d_feco Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34993

Kicsire nem adunk. Hozzánk raktárosnak jött egy srác, kiváló érettségivel. Mint hamar kiderült, rettenet sötétség honolt a fejében azzal kapcsolatban, hogy egy kilogramm, az hány deka és hány gramm. Még egy példa az oktatás szégyenéről - szintén érettségivel rendelkező személlyel kapcsolatban, leírta, kinyomtatta, felragasztotta: NE BÁNZSD!!! (sic!) Én már nem lepődök meg semmin sem... Itt már régen nem arról van szó, hogy mit darálnak le az iskolában, hanem arról, hogy ki mit képes megjegyezni, képes-e tovább tanulni, vagy az olyan alapvető dolgokkal sem boldogul (dehogynem, ha jól nyal, akkor vezető beosztásba kerül) mint a számok és a betűk.

Előzmény: Paco155 (34990)
Garashan Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34992

Nem biztos, hogy amikor ő járt iskolába, akkor is tanították már. Nem tudom, hogy milyen iskolai végzettségei vannak és nem is tudom, hogy hol tanult, de el tudom képzelni, hogy ahol tanult ott nem igazán izgattak senkit még akkoriban az SI prefixumok. Ha jól számolok, akkor Ő a '60-as évek végétől járt általános iskolába a '70-es évek közepéig.

Utánanézve nálunk '76-tól irányozták elő a folyamatos áttérést az SI-re, majd '80. januárt 1-től vált kötelezővé a használata.

Ezen témát én lezártnak tekintem részemről. Szerintem a műszaki életben nem lehet a mai világban e nélkül dolgozni.

Előzmény: Paco155 (34990)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34991

Ha csöndbe maradok bölcsebb leszek !

Lazitásként ezt ajánlom a figyelmedbe,ha a pajzsod sötétébe burkolódsz,kezedben meg világit a drót vége,hallgasd békésen.

https://www.youtube.com/watch?v=0oGeJcIiUu0

Előzmény: Garashan (34989)
Paco155 Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34990

És a prefixumokat az általános iskola alsó tagozatában tanítják.

Előzmény: Garashan (34989)
Garashan Creative Commons License 2019.03.21 0 0 34989

Sőt, ha "kk"-t ír valaki, akkor az milliót jelent. Sok-sok netes közösség használja a "k" prefixumot, hogy ne kelljen kiírni a nullát, illetve a "kk"-t is az "M" helyett.

Amire még oda kell figyelni az a kis és nagybetű a prefixumok esetén, mert nem mindegy, hogy milliről van szó vagy megáról.

Ha pedig az ember rákattint a piros szövegre jobb egér gombbal (ha jobb kezesre van állítva az egér), akkor a Google Chrome nyelvhelyesség ellenőrzője felajánl javaslatokat az adott szó helyesírására.

Mert nem mindegy, hogy vidd ki a bilit vagy idd ki a bilit vagy tanya a Bakonyban vagy banya a takonyban.

Előzmény: Törölt nick (34988)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34988

Ez érdekes,ilyen táblázatot még életemben nem láttam ! Pedig már lassan az életem végéhez érek!

Előzmény: sz_cs_k (34979)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34987

Ha tudsz , bocsáss meg. Kössz.

Én már csak ilyen vagyok,nem javulok. Egyébként látom,hogy aláhúzza néha pirossal,de akárhogy javitgatom,a piros vonal csak ottmarad. Bassza meg......majd én szórakozok itt a kis i , vagy hosszú í vel !!! Tojok rá,hisz ettől még érthető a szó !! Nem.............de !!??

Előzmény: gss (34978)
M.András90 Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34986

és ugyan már cégeken kívül, hova melyik magánlakáshoz mennek ki ellenőrizni ezeket? egyébként elmész az első autókereskedésbe veszel egy üzemanyagárt, bőven elég szállítása van hozzá, egy darab nagy méretű csőhulladék vagy zártszelvény tartálynak, a visszajutáshoz meg ott a gépen a tálca kell egy lyuk rá meg üzemanyagálló cső és kész a kenórendszer, vagy bármely más szivattyú aminek a folyadékkal érintkező részein nincs műanyag.

Előzmény: MrJones512 (34975)
sz_cs_k Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34985

(Mindegyikkel biztonságos)

CO-awi-láng-porbeles-bevont elektróda

A sorrend balról jobbra a legjobb választástól a legrosszabbig.

Egy kis inverteres CO a legjobb egy kezdőnek.

Előzmény: kisvautas (34980)
jamesz64 Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34984

Azt vedd meg amivel a legszebben, legmegbízhatóbban, és leggyorsabban tudsz hegeszteni.

Előzmény: kisvautas (34983)
kisvautas Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34983

Csak azért, mert vásárlás elott vagyok és szeretnék olyat venni ami autó hegesztésre is alkalmas .

Előzmény: jamesz64 (34981)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34982
jamesz64 Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34981

Miért kérdezed?

kisvautas Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34980

Érdeklodenék,hogy  autó karsszériát milyen hegesztovel lehet  biztonsággal hegeszteni? CO védogázas, esetleg invertoros? vagy kizárólag az Oxigén?

sz_cs_k Creative Commons License 2019.03.20 0 0 34979

150-200k=150-200 ezer. Van ahol az évszámot is ebben a formában írják: 2k19=2019.

Előzmény: Törölt nick (34977)
gss Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34978

...de a helyesiró használatát ismered.Megmutatták.Használtad 1x.

A jó pap meg holtig tanul.( te irtad,itt)

Tényleg zavaró ez a fokú igénytelenség.

Előzmény: Törölt nick (34977)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34977

A bimeteál lapoknál még elmegy spray,de a régebbi gyártmányok igénylik az emulziós hűtést !

A számaid utáni K betű mit jelent ?

Létezik vasipari szalagfűrészgép maradék vasakból,a szalagkerék féktárcsából,satu vartburg emelőből,és sorolhatán...................szinte ingyért !!A viztartály,és szivattyú a ponthegesztőm tartozéka,vagyis ingyen van. Csak némi barkács szellem,és eszköz kell a legyártáshoz. A gépem egy éve készült................találd ki hogy ki csinálta !

Ja..................mindezt a bal..........asz lakatos,aki nemismeri a LY betűket !!!!

Előzmény: MrJones512 (34975)
Simson51b Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34976

Le tudtam volna írni helyesen is. Azért csak elmondanám jó pár cinó után voltam! De ide mégsem kötekedni jár az ember!!! BÉKE!!!!

Előzmény: Batri Guszti (34965)
MrJones512 Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34975

Khmm....

Az adott szerszámgép egy 150-200K értékű eszköz. Természetesen saját hűtő-kenőfolyadékszállító rendszer nélkül.

Egy ipari kenőlészivattyú 110K-környékétől indul (és akkor még nincs se tárolótartályod, se csővezetéked, semmi).

A környezetvédelmi/munkavédelmi engedélyek árát - ami az ilyen emulzió használatához kezeléséhez/tárolásához szükséges -, most nem is számolom. (Ezek nélkül a legelső ellenőrzéskor úgy megkúrnak, mint Leo Getzet a proktológián).

Szerinted hányan fognak külön kenőanyag-rendszer utólagos felszerelésébe ennyit feccölni?

Mert ha sehányan, akkor bizony marad a spray, mint elérhető legjobb megoldás.

Előzmény: Törölt nick (34973)
Simson51b Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34974

Hagyd, vannak akik antiszociálisak!

Előzmény: Törölt nick (34966)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34973

A szalag megcsúszása eredhet ennek életlenségéből is !! Ha a lap éles,és túl nagy előtolást engedsz,ekkor is megcsúszik. A lap igényel emulziós hűtő-kenő folyadékot. Ha ez nincs,idő előtt a lap élét veszti. Jó...............alá irom,létezik  vágó spray,jó,de nem hűt eléggé, a használata szakaszos,vagyis elégtelen !!

Előzmény: fémszobrász (34967)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34972

Lehet hogy állítani kell a keréken amin a szalag fut.

Szerintem a gépeden nem a motor résznél,hanem a másik felén van az állítási

lehetőség.Úgymond lehet "dönteni"a kereket.

A szalagot is meg kell feszíteni rendesen.

fémszobrász Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34971

Köszönöm a linket.

Előzmény: Mnagy (34969)
fémszobrász Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34970
Előzmény: ívhegesztő1977 (34968)
Mnagy Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34969
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34968

Üdv.Milyen típusú a szalagfűrészed?

fémszobrász Creative Commons License 2019.03.19 0 0 34967

Tudna valaki segíteni nekem?

Először is, nem tudom ,hogy melyik fórumon lehetne érdeklődni.

Van egy fémszalagfűrész darabolóm, ami, ha egy kicsit megfeszül, akkor egyből ledobja a szalagot,

Egyszerűen nem tudom, hogy miért teszi ezt velem, de nagyon idegesítő.

Help me.

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.18 -1 0 34966

Azért,amiért szeretsz is meg nem is küldök neked a buzihangú zenét !!

https://www.youtube.com/watch?v=mH9HTEQ7Te4

Tettem mindezt azért,mert kötözködő az emberi mivoltod !! Javaslok neked a j  ly  betűim közt egy 4cL-est,és ez hidat képez az elmédben,és át segit a nyelvtani hibáimon. 

Te még Simson51b humorát sem tudtad értékelni,pedig milyen találó !!!

Forumtársak nevében elnézészt kérek,hogy a linkem nem hegesztésről szól.................elvégre ezt te harcoltad ki ................ugye !!??

Javaslom,hogy ne keresd a másik hibáját,eddig én sem tettem,pedig jó néhány betűtévesztést láttam,ha meg talulsz magadnak,vagy másoknak megbocsájtani,jobb lesz a közérzeted !!!

Itt Pistabácsi most csakis a te részedre mondja el,hogy kinek van itt igaza :::

https://www.youtube.com/watch?v=0oGeJcIiUu0

Előzmény: Batri Guszti (34961)
Batri Guszti Creative Commons License 2019.03.17 0 0 34965

Vazze... te sem tudtad leírni rendesen mit akarsz. Figyelj jobban! Béke!

Előzmény: Simson51b (34963)
Batri Guszti Creative Commons License 2019.03.17 0 1 34964

Az igaz, néha üdítő dolgokat is leír nagy részletességgel.Ezt elismerem.Én 56 éves vagyok tudom miaz szarból várat, de nem ontom ide.

Próbálok a 21-ik században élni.

Próbálkozni kell helyesen írni(csak be kéne kapcsolni az ellenőrzőt) mert amit ide írsz az örökre megmarad.Minden írásod téged minősít.

Előzmény: Fergis (34962)
Simson51b Creative Commons License 2019.03.17 -2 1 34963

Neüdözétek mán el..

Fergis Creative Commons License 2019.03.17 0 0 34962

Kár a gőzért!

Már többször szóvá tettük. Egy ideig használta a helyesírás ellenőrzőt!

Attila már csak ilyen! "Rés a Pajzson"!

Előzmény: Batri Guszti (34961)
Batri Guszti Creative Commons License 2019.03.17 0 2 34961

OFF vagy UFF mint az indiánok.

PALYZS? PALYZS PALYZS PALYZS PALYZS!PALYZS? PALYZS PALYZS PALYZS PALYZS!

Tudom azt hogy csak húzod vele az embereket, de vénségedre nem kellene ilyen idiótának lenni.

Megcsúfolod a magyar nyelvet! Tudom direkt csinálod, mert jóval egyszerűbb a klaviaturán leírni helyesen hogy:....PAJZS.

Ezért nem érdekli az embereket a mondanivalód, meg amúgy is rengeteg faszságot írsz.

Remélem egyszer valaki megtalál, és miközben egy szívlapáttal 55-ször tarkónver, és még néhány "palyzs" gépelős ujjadat 77 fele tördeli.

Amúgy meg szeretlek, és javulj meg.(helyesírásilag) 

Maradok tisztelettel.

ON ON ON.

Előzmény: Törölt nick (34960)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.17 -1 0 34960

Gondolom,hogy a te szemed távol látó is. Igen....igy bonyolult a dolog. Én egyébként a nyakamba akasztva használom a szemüveget,igy mindég kéznél van. Egyébként a palyzs lencse jó dolog,mert kevésbé koszolódik,meg a félmaszk esetén nem párásodik. Fogok venni egy másik palyzsot,amit összeállitáshoz fogok használni. Igy le egyszerűsödik a bonyolúltság. A legegyszerűbb a szemeink műtéte lenne,de ennyi pénzt összerakni nem kis művészet.

Előzmény: bnorci71 (34959)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.17 0 0 34959

Nézegettem a pajzs dioptriás lencséket olyan már nincs ami nekem kel :( illetve amit te is említesz ha felhajtom nem látok akkor szemüveg fel , ha hegesztek akkor le venni ,de hová rakjak .... stb

egyszóval nem járható megoldás

és hogy még bonyolítsam multifokális szemüveget hordok

Előzmény: Törölt nick (34951)
MrJones512 Creative Commons License 2019.03.16 -1 0 34958

Bocs. :)

Régi, rossz szokásom, hogy ha valaki kérdez valamit, amire szerintem(!) tudom a választ, akkor belepofázok. És hát két óra is eltelt...

Előzmény: Mnagy (34955)
Mnagy Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34957

:-)

Előzmény: maseratisti (34956)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34956

Szerintem az van hogy mivel nem ugyanoda esik a dioptriás lencse mint a szemüveg az eltrő gyújtótávolság miatt a pajzsban esetleg más értékű dioptriás lencse kellene, vagy csak a szeme felé közelebb kellene állítani a látómezőt :-)

Előzmény: Mnagy (34955)
Mnagy Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34955

Konkrétan Attila magyarázatára várok :-) relatív új pajzs és benne a dioptriás lencse...... én is szemüveget hordok, a cégnél olyan pajzsot használok mint ami Attilának van, itthon meg nagy ablakosaim vannak, amiben többet lehet látni és az egyik olcsóbb mint Attiláé.

Előzmény: MrJones512 (34953)
gss Creative Commons License 2019.03.16 0 2 34954

PAJZS

MrJones512 Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34953

Valószínűleg nem lát benne úgy, mint szabad szemmel - én legalábbis ezért hajtogatom le s fel. (Ki is nyírtam már vele egy fejkosarat.)

Nem elég erős a fény (a pajzs alapból 4-et sötétít), iletve ha csak füstöt kap a plexi, már homályos. És ehhez jön még a szemünk állapota.

Hát nyitogatjuk a pajzsot.

Rossz gyakorlat persze, mert ha lent tartja az ember, akkor hozzászokik a szeme a kevesebb fényhez és elkezd látni valamennyire, de ezt meg is kell állni.

Előzmény: Mnagy (34952)
Mnagy Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34952

Miért hajtod fel a pajzsot, nem világosodik ki?

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34951

Én mostanában próbálgatom az esab palyzsba gyártott dioptriás lencsét. Tök buli,de van hátránya. Ha a hegesztő szaki reggeltől estig folyamatában használja,JÓ dolog,mert a porszűrőtől nem párásodik,mert a palyzsban picivel távolabb van a lencse,másrészt a orrnyeregnél sincs gond a félmaszk szemüveg helyzet módosulása miatt. Az össze állitásnál,vagyis kb percenkénti palyzs felnyitás,és illesztési munkáknál gáz van,mert a szaki nem lát jól szemüveg nélkül. Vagyis plussz mozdulatok megjöttek,de duplán. Az ember a szemén felejti a szemüveget,palyzs fel,szemüveg le,aztán ugyanez forditva. Már kipróbáltam a szemüveget fent hagytam,de lejjeb húztam,hogy felette a palyzs lencséjét ne duplázva nézzem. Jó,de a pormaszk igy végképp kizárva,másrészt plussz idő,még az ember megtalálja a szimpla lencsét !! Úgyhogy van gond,de mitlehet tenni !?

Ja......van megoldás,kettő palyzs kell,egyikből hiányzik a dioptriás lencse.

https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/egyeni-vedoeszkozok/hegesztopajzs-tartozekok.html

Itt görgess lefele,és találsz több méretű lencsét.

Más tipusú palyzsba is befogatható. 110x50mm a mérete. A belső plexire szilikon ragasztóval rálehet nyomni,és a lencse külső sikjára egy ugyancsak új belső plexit kell ragasztani. Igy tökéletes védelmet kap a lencse,nem porosodik,és a takaró plexi fog karcolódni. Az ára igencsak kedvező,az ofotértnél egy db nyers lencséért akartak 8000ft-ot kérni !!!

Előzmény: bnorci71 (34949)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34950

Egész jól zár az orrnyeregnél, de egy idő után ez is párásodik, legalábbis egy másfél két óra flexelgetés után tűző napon az esab védőszemüveggel pld. biztosan. Azt időnként nekem is törölgetnem kell. Erre sajna nincs jó megoldás, illetve a pajzson belül a szemüveg helyett a dioptriás lencse...

Előzmény: bnorci71 (34949)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34949

sajna szemüveget kel hordanom egy ideje, ezek a maszkok mennyire viselhetők együtt szemüveggel

a sima 10forintos pormaszkok szinte semennyire :( mivel felül a szemöveget is eltartják illetve nem zárnak rendesen az orrnyeregnél így állandóan párásodik a szemüveg

Előzmény: maseratisti (34948)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34948

Szia! Nehéz kérdés, mert csak hegesztésre elég sokat, akár 10-15 műszakot is. Elég pontosan illeszkedik, nagyon alaktartó, jól kivezeti a párát. Ott viszont ahol rendszeres köszörülés is van, vagy nagyon sok a por, esetleg festék részecskék is megtapadhatnak...ott max 3-4 műszak.

Pont ezért vettem pld a köszörülős, festegetős, egyéb porosabb műveletekre az olcsóbb világoskéket is. Ez lehetett volna az ugyanolyan fp3-as védettséget adó sárga flat is ami olcsóbb, de nekem az a fajta kényelmetlen.

A fél álarc gondolom jobb lehet mint ezek az olcsóbb megoldások, masszívabb is, esetleg kényelemesebb vagy jobban is zár, de nem hiszem hogy nagyon nagy lenne a különbség (3M-et próbáltam- 4255 ami nem cserélhető szűrős - annál nekem jobban bejött az esab, többet is bírt, és harmad ár) a cserélhető szűrő végett lehet hosszú távon anyagilag jobb választás.

Előzmény: kornel8 (34947)
kornel8 Creative Commons License 2019.03.16 0 0 34947
Szia!
Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed. Mennyi munkaórát bír kb. a sàrga maszk? Mennyire pontosan illeszkedik a maszk? Most gondolkodom egy ilyen maszkon is:
https://www.nesler.hu/elipse-felalarc-p3--kellemetlen-szagok-elleni-vedelem-hasznalatra-kesz-hegeszteshez-kituno-t373026
Vajon mennyi munkaórát bírhatnak ezek a szűrők? Sajnos nincs róla semmi információ.
Előzmény: maseratisti (34914)
vaz05 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34946

Nincs mit. :)

Előzmény: fogtunder310 (34945)
fogtunder310 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34945

Köszi! :)

Előzmény: vaz05 (34944)
vaz05 Creative Commons License 2019.03.15 0 1 34944
fogtunder310 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34943

Nem néztem, eleve Iweld-ben gondolkozok. Most viszont hogy linkelted, megnéztem kíváncsiságból. Nem tetszik a BLM. Talán a színe, vagy valami más, de nem szimpatikus. Az ára sem. Marad az Iweld :) Hogy melyik? 185/205? Majd eldől vásárláskor. Lehet hogy nem neten veszem, hanem meglátogatom autóval valamelyik üzletet, és megtapizom őket. Amelyik szebben dorombol azt hozom el :D

Előzmény: kunberci (34942)
kunberci Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34942

Én is úgy vagyok vele, mint Te. Nekem az is jó lenne, ha a gép MMA csatlakozója nagy Dinse csatlakozós lenne, mert ahhoz van itthon két garnitúra MMA kábelkészletem. A sokkal grágább Jasicnak is kínai(Binzel utánzat) a MIG munkakábele.

https://www.weldshop.hu/jasic-promig-160-n219-inverteres-hegesztogep

A BLM-eket nézted?

https://www.civishegesztohaz.hu/?t=2959

https://www.civishegesztohaz.hu/?t=2305

Ezekhez elvileg 4m-es MIG kábelt adnak.

Esetleg maradnak az Iweldek.

Előzmény: fogtunder310 (34940)
Fergis Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34941

Jó gondolat!

Előzmény: fogtunder310 (34940)
fogtunder310 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34940

Az hogy mennyit szánok rá, az olyan dolog nálam hogy amennyit kell hogy jó legyen a cucc. A fölösleges kiadásoktól kímélném meg magam. A +25k a nagyobb gép javára nem sok, a többi ( corogon palack, reduktor) meg úgy is kell. Az hogy a nagyobb 20 Amperral többet tud az meg nem döntő tényező :)

Előzmény: kunberci (34939)
kunberci Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34939

Inkább azt célszerű eldönteni, hogy mennyit szánsz a gépre, ha ez megvan, akkor már sokkal könnyebb választani. Nyolcvan körül a 185-ös alufluxnak nincs alternatívája. Jobbat, meg drágábbat minden gépnél tudsz venni.

Előzmény: fogtunder310 (34937)
Fergis Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34938

El kell ezeket engedni...

Előzmény: fogtunder310 (34937)
fogtunder310 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34937

Ember legyen a talpán ezek után aki kiigazodik ezeken...

Paco155 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34936

Én bocs, elgépeltem, 195/215 -öt akartam - 195/205-öt írtam.

Előzmény: maseratisti (34935)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34935

bocs.. 195/215 volt skálázva, új 205/215 meg nem viszont van rajta értelmetlen kijelző, fixi 175, aluflux 185 két kijelző ami állandóan müxik...tiszta kavar van már ezzel a sok fajta iweld géppel ... :-)

Előzmény: maseratisti (34934)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34934

Ja. :-) de az mindkettő skálázva van a potin :-) (hogy van aki szerint jól vagy rosszul azt most hagyjuk)

A 185 viszont nem skálázott 2 db poti mindkettőnek megfelelő folyamatos kijelzéssel. Ez mondjuk fasza megoldás. (az hogy a júzer ezzel mire megy ha véletlen m/perc és V táblázatból akarna hegeszteni, az megint más kérdés...)

Az új 205 meg... se rendes skála, se nem mutat semmit a kijelző amíg nem hegeszt az ember.. akkor meg má' minek :-)

Előzmény: Paco155 (34933)
Paco155 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34933

"Ezen a gépen a huzaltolást nem m/perc értékben jelzik ki hanem a hozzá tartozó A értéket jelenítik meg."

Az előd 195/205 pl. nem jelenít meg semmit. :P

Előzmény: maseratisti (34929)
Paco155 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34932

MMA módban az a potméter az áramerősséget állítja, MIG módban pedig az előtolást.

- Le van írva a kezelésijében.

- Le lett írva itt is többször.

- És látható is a potméter alatti piktogrammokon.

Előzmény: fogtunder310 (34928)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34931

A nagy tesón is 2 poti van a MIG/MAG funkcióban. A huzaltolás (és egyben A) valamint a feszültség (V) a harmadik poti CSAK MMA funkciónál játszik ott viszont a másik kettő nem. 

márne Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34930

A huzalsebesség és az áramerősség állító gomb ugyan az. Amikor nagyobb áramot állítasz a huzalelőtoló sebességét növeled meg.

maseratisti Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34929

Nem... Minden MIG/MAG gépen (kivéve szinergikusok amin csak egy gombot tekersz) ugyanazzal a két kezelőszervvel állítod a paramétereket. Legyen ez poti vagy fokozatkapcsoló. Van huzaltolás (egyben áramerősség) és feszültség. (ez utóbbi a trafós gépeken a fokozatkapcsoló) Az meg majdnem tökmindegy hogy ezt hogy skálázzák, vagy jelzik ki (m/perc, vagy A)

Ezen a gépen a huzaltolást nem m/perc értékben jelzik ki hanem a hozzá tartozó A értéket jelenítik meg.

A gép nem talál ki semmit...

fogtunder310 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34928

És hol? A 185-ön csak 2 poti van: áramerősség és fesz. az előtolást a gép találja ki. A nagytesón, a 205-ön van rajta a 3-ik poti az előtolásnak.

Előzmény: Paco155 (34927)
Paco155 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34927

Külön állítható.

Előzmény: fogtunder310 (34926)
fogtunder310 Creative Commons License 2019.03.15 0 0 34926

Üdvözletem!

A közeljövőben szeretnék vásárolni Iweld 185 Aluflux-ot. A kérdésem az lenne ezzel kapcsolatban, hogy mennyire jelent hátrányt a gyakorlatban hogy nem állítható külön az előtolás?

Mnagy Creative Commons License 2019.03.14 0 0 34925

Ötletes, jó lett :-)
Látom van hely a másik flexnek is :-), ha látnád milyen moslék munkát is lehet végezni corgonnal el csodálkoznál. Azzal is lehet fröcskölni, csak a megfelelő beállítás kell.

Előzmény: tonycrow (34921)
tonycrow Creative Commons License 2019.03.14 0 0 34924

Tökéletesen működik.

Nagyon szépen dolgozik, ahogy a képeken is látszik tiszta szén-dioxiddal használom.

Nem olyanok a varratok, mint corgonnal, de nekem teljesen megfelel.

Üdv.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34923)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.14 0 0 34923

Pöpec:)

Még a színe is hasonló.

Hogy tetszik,működik a gép?.

Fergis Creative Commons License 2019.03.14 0 0 34922

Nagyon BABA!

tonycrow Creative Commons License 2019.03.14 0 2 34921

Sziasztok,

kész lett a kocsim... :)

Mnagy Creative Commons License 2019.03.13 0 0 34920

A betáp kábel vezetékei közül nem törött valamelyik, a dugónál vagy a gépbe ?

Előzmény: Peti251 (34915)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.13 0 0 34919

Én végigpróbálnám a legegyszerűbbekkel (másik pisztoly, kábel, előtoló stb.), majd leszedném a burkolatot és megnézném nincs-e valami látható oka a meghibásodásnak (sérült, összeolvadt vezeték).

Lehet a fokozatkapcsoló ment tönkre, lehet az egyenirányító dióda szállt el, ezt így nehéz megmondani.

Itt is érdeklődhetsz:

https://www.hobbielektronika.hu

laci19791202 Creative Commons License 2019.03.13 0 0 34918

Szia.

Köszi,irok e-mailt.

Előzmény: jamesz64 (34912)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.12 0 0 34917

nem ad elég áramot. https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9222005

itt is kérdezd meg.

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.12 0 0 34916

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9222005

itt is kérdezd meg.

Nem ad elég áramot.

Peti251 Creative Commons License 2019.03.12 0 0 34915

Sziasztok. Problémám van a hegesztő gépemmel. Ipari, trafós, háromfázisú CO gép MIGOMAG 250 márkájú. Sima CO2-t használok(ez van olcsón). A probléma a következő: elment belőle az "erő". konkrétan nem olvad be a varrat. egyáltalán. vékony(0.8 - 1mm)lemezt így is "jól" tudok hegeszteni vele, leginkább erre használom. Viszont nemrég kelletett volna vastagabb anyagot(3mm) is hegesztenem, de hiába tekertem rajta bármit bárhová, csak fröcskölt, meg hát, nem tudom igazából hogy mondjam, ilyen búbot csinált. nem olvadt be rendesen. Lakik a szomszédban egy lakatos, van két egyforma hegesztője. majdnem olyanok mint az enyém. Azt mondja az egyiket nem tudja használni, mert ugyan azt csinálja, mint az enyém. 

Így ezen elmondás alapján van valakinek tippje, hogy mi lehet a baja?

maseratisti Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34914

Ja, amúgy az olcsóbb lapos (flat) szűrők is ugyanolyan jók, csak nekem sokkal kényelmetlenebbek:

https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/egyeni-vedoeszkozok/legzesvedok.html

Előzmény: maseratisti (34913)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34913

Hogyne! Ilyet (is) használok, de sajna rosszul értelmezted a leírást.

1db maszk kerül ennyibe, és 5db-os csomagban kapható. Rá kell kérdezni náluk megbontják e a dobozt és küldenek e a csomagolástól eltérő mennyiséget. (esélyes hisz az oldalon 1-et vagy 2-t is a kosárba rakhatsz)

Én pont most vettem - a helyi esabos boltban - 5db-os csomagban volt ez a fajta, de már elspórolták a dobozon belüli egyesével zacskózást. Vettem még csiszoláshoz, festéshez, és egyéb nem olyan kényes melókhoz az olcsóbb kék színűt is.

https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/1012-esab-filtair-pro-8020v.html

Annál meg a csomag darabszma is változott, most már nem 5 hanem 10 db-os a csomag.

Ennek ellenére kénytelen voltam így komplett dobozzal lerendelni mert nálunk alap esetben nem tartja a bolt. Amúgy nem is értem miért hisz olcsóbb és jobb is mint a konkurens 3M 9014-es maszkja.

Szóval az 5db FP3-as (8030V) meg a 10db FP2-es (8020V) maszk volt majd 20eFT. Az is igaz hogy nekem ez a mennyiség kb egy évre elég. Főleg így ha csak darabolok, csiszolok akkor nem a drágább maszkot tömítem el, és az FP3-ast meghagyom szigorúan a hegesztési gázok kiszűrésére.

Egyébként oda ahol komolyabb szagok is vannak arra meg nagyon jó a szürke is (pld sok hígítós meló, festés..stb) mert az aktív szén kiszűri a szagokat.

https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/1042-esab-filtair-pro-8020cv.html

Előzmény: kornel8 (34911)
jamesz64 Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34912

Solymosi vagyok , ha tudok segítek.

Előzmény: laci19791202 (34904)
kornel8 Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34911
Szia. Köszi a tippet, darabja ennyi vagy az 5 db? A leírás alapján 5 db-nak kellene ennyinek lennie, te vettél már ilyen maszkot?
Előzmény: maseratisti (34908)
d_feco Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34910

Részemről ez egy igazán hasznos hozzászólás volt. Eddig is feltűnt, hogy a varrás elhúzza az anyagot, de csak most koppant a miértje. Köszönöm.

Előzmény: Törölt nick (34909)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.10 0 2 34909

Köszörüld a törést kb 15fora,és szögvasban hefteld meg. Saválló bevont elektróda a jó választás.Ha a gyökkel körbeértél,nézz bele,mint amikor légpuskával lőnél,ha görbe,minden esetben a púpot hegeszt. Ha a varrat nem húzná vissza,melegitsd meg oxigénnel,és satuban húzz rajta.

Előzmény: ppal90 (34899)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34908

Lehet jobbat is venni de ez is tuti, és elég sokat bír, relatív olcsó is egy cserélhető betétes félálarchoz viszonyítva. Az viszont tuti hogy nagyon kevés helyet foglal a pajzs alatt:

https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/1043-esab-filtair-pro-8030v.html

Előzmény: kornel8 (34907)
kornel8 Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34907
Szia! Köszönöm, a lefutás funkciót megpróbálom.
Más kérdés, milyen maszkot érdemes venni hegesztéshez, ami elfér a pajzs alatt?

Üdv
Előzmény: ívhegesztő1977 (34815)
márne Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34906

Még mielőtt meghökkennél a tanuló ajánláson, a krémje nemzetközi versenyeken ér el elismerésre méltó eredményeket. Vagyis tudni, fogják hogyan állítsák be a gépet és mit lehet kihozni belőle.

Előzmény: márne (34905)
márne Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34905

Odáig sajnos nem megyek el. Viszont ott van a Mátrai erőműben a Mátrai Hegesztéstechnikai és Szakképzési Kft. Ők az egyik legjobb (ha nem a legjobb) hegesztési képző intézmény. Ha őket felhívod vagy elmész személyesen és elmondod, hogy mit szeretnél biztosra veszem, hogy lesz egy tanuló, aki szakmai kihívásként elmegy hozzád egy tesztóra erejéig.

Előzmény: laci19791202 (34904)
laci19791202 Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34904

Szia.

Heves megye-Gyöngyös.

Előzmény: márne (34902)
motoremelo.hu Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34903

kisebbet sima co-val hegesztettem,birta míg el nem kopott

...fater tanácsára rögtön hegesztés után,még vörös izzás állapotában ütöttem/vágtam(kovácsoltam) mert az úgy jó a kristályszerkezetnek 

márne Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34902

Merre laksz?

Előzmény: laci19791202 (34896)
márne Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34901

Én is azt mondanám, hogy inkább vegyél újat.

MrJones512 Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34900

Hát, kérlek... ha egy ilyenről van szó, akkor én azt javaslom, hogy ne kínlódj vele.

Csak azért, hogy legyen egy összevissza kalimpáló kókány fúród, ami vagy széttörik megint, vagy nem?

5370 ruppóért nem éri meg megtaknyolni. Maximum hobbiból - érdekességképpen.

ppal90 Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34899

Üdv!

Egy eltörött beton fúrószárat (22x1000mm) szeretnék meghegeszteni awi-val.

Ezzel kapcsolatban, aki már hegesztett ilyet, tapasztalatok ?

Esetleg pálcát tudnátok ajánlani, ami megfelelő erre a célra ? 

Bevont elektródával érdemes próbálkozni ?

Előre is köszönöm!

ívfény Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34898

hátt sajnos nehéz elmagyarázni valamit, amíg nem érti az ember miről is van szó!gondolok itt arra, hogy amit leírtam szerintem nem teljesen úgy értelmezted, ahogy én gondoltam, de ez törvényszerű.de! nagyon jó 5-let hegesztetni valakit a saját szemed előtt, aki már keni vajsz a témában és ellesed az apró trükköket, beállításokat, pocíciókat, majd megpróbálod alkalmazni. aztán gyakorolsz, gyakorolsz és gyakorolsz. ha van érzéked, akkor meg fogsz tanulni hegeszteni, aztán jöhetnek a prémium kategóriás gépek, mert akkor fogod érezni, látni a különbségeket a gép és gép között. addig , míg nincs kellő hegesztői tudásod, felesleges a gépek milyenségében, jóságában bízni, hogy ezzel, meg azzal könyebb lesz. sőtt! egy olyan géppel, amin legalább 2x-er annyi beállítási lehetőség van, mint egy egyszerűbb masinán, nagyobb eséjjel  lesznek rosz beállítással végzett varrataid. mondjuk, amiket írok leginkább awira vonatkoznak, a fogyósra nem annyira érvényesek. de a lényeg!, hogy egy "jobb" gép sem helyettesíti a tudást, csak segíti, illetve hozzátesz ahhoz, ha már megvan...

Előzmény: laci19791202 (34896)
laci19791202 Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34897

"Nincs gond a varrataiddal!."

Szerintem meg van,és tudod miért,mert ezzel a géppel nincs már több kedvem/energiám menni a tökéletességre mert valahol csak érzem azt hogy lehetne sokkal jobb is.

Szóval elveszi a kedvem,pedig biztos hogy sokat tudnék még fejlődeni!!

Tudom hogy egy több milkás gép is csak pattog,fröcsög taknyol ha nincs beállitva rendesen,ezért is irtam hogy van mikor egész jól el tudom kapni a gépbeállitáat de nagyon nehéz.

Nemrég cseréltem palackod de utánna járok hogy mennyivel lenne drágább a corgon!!

Oké,köszönöm a biztatást teszek fel majd még egy két képet függőről,függősarokról.

Sajnos messze lakunk egymástól.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34887)
laci19791202 Creative Commons License 2019.03.10 0 0 34896

Hááháá!

Na látod pont erről beszélek,hogy bizony mindegyik gép más,természetesen jól irta ivhegesztő 1977 hogy azért marha nagy különbség nem lehet ezen alsókategóriás gépek között,de csak van!

Én azt mondom valamennyi csak van,jobbak és kevésbé jobban sikerültek,mert azt tudja mindenki szetintem hogy ezernyi dolog kell a kiváló géphez,feszültség/munkakábel minőség/előtolómű,maga az ív milyensége stb stb.

Hidd el nekem hogy keriteni fogok valakit a környéken aki kiba...ot jól tolja fogyóssal (nem csak hegesztget mint én és leültetem a gépemhez pár órára,nem mondom hogy nem fog belőle többet kicsikarni de nem sok lesz a különbség.

Előzmény: ívfény (34882)
terier Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34895

Köszönöm a válaszokat!

márne Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34894

nem kézből köszörülve= nem kézből fúrva

Előzmény: márne (34893)
márne Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34893

Cobaltos nem kézből köszörülve. Vagy kilágyítod a varratot lánggal. Egyébként jó nagy szenvedés.

Előzmény: terier (34888)
M.András90 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34892

2 órája roppantottunk le egy vadonatúj 6mm es ruko hss-g fúró komplett vágóélét kb fél milliméteres szilánk tört le a teljes felületről egyből furatkezdésnél oszlopos fúróban, hamár fent lett volna a gép az asztalán kb szemmagasságra pattant volna

Előzmény: ívhegesztő1977 (34890)
MrJones512 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34891

Bármilyen típusú, acélra készült általános rendeltetésű gyorsacél csigafúró megteszi.

A felület legyen síkra köszörülve, illetve előre pontozd be jól a fúrás helyét.

Hűtésnek meg bőven elég egyszer-egyszer odaspriccenteni valami olajat (vagy akár vizet, ha más nincs - fő, hogy VALAMI hűtő-kenő folyadék azért legyen!).

De legjobb a vágó-fúró-üregelő spray.

Ha mély a furat (L/D>>3), akkor 2-szeres átmérőnyi mélység után átmérőnként kiemelni és letisztítani a fúrót a forgácstól.

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34890

Szerintem oda elég lesz a HSS-G csigafúró is.

A kobaltos fúrószár jobb...viszont nagyon kemény,hamar törik.

bnorci71 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34889

hát nem semmi vagy egy levegővel :))))

Előzmény: ívhegesztő1977 (34884)
terier Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34888

Üdv urak!Kérdezném a hozzáértő nagyérdeműt hogy hegesztést mivel lehet átfúrni?Sima Ok pálcás varratot kéne átfúrni.Cobaltos fúrószárra gondoltam folyamatos hűtéssel.Más ötletem nincs.4mm furatot kéne csinálnom.

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34887

Nincs gond a varrataiddal!.

Ugye a bevont elektródás hegesztés az egyik legnehezebb eljárás(gyakorlat kérdése).

Biztos,hogy a kevert gázzal szebb varratot lehet produkálni...ha van lehetőséged próbáld ki.

Én gépet nem cserélnék az biztos,jó gép a Stahlwerk.

Co2 gázzal nincs tapasztalatom..mert kb pár centit hegesztettem vele életembe.

A trafós gépem is jobban működött a kevert gázzal.

Amúgy meg nem szépségre megy ám a hegesztés...szóval nem kell aggódni.

És valószínűleg nem atomerőművekben fogunk taknyolgatni:)).

Székesfehérvár és a Balaton(Siófok)között lakom.

Ha van még képed....ne tartsd magadba:).

Előzmény: laci19791202 (34875)
MrJones512 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34886

"A munka: ima"

Előzmény: ívhegesztő1977 (34884)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34885

Igen így van...nem ívelgetek,hanem tolom nyíl egyenesen.

Jól gondolod,össze kell hangolni a gépet az anyagvastagsággal és a gyorsasággal is.

Előzmény: Adamo_sx (34881)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.09 0 2 34884

Úgy szoktam,hogy két kézzel fogom a pisztolyt...

Ha hosszú,szép varratot akarok akkor először végighúzom üresbe a hogy hogyan is fog kinézni a pozíció.

A munkakábelt úgy igazítom,hogy ne lökje meg a pisztolyt a kezemmel együtt...de húzni se kellejen az egész kábelt.

Szóval ahogy tudom,tehermentesítem a pisztolyt.

Aztán a gombnyomás előtt nagy levegővétel:))és egy szusszal végig.

A menet közbeni levegővétel is bezavarhatja a pisztolyvezetést:).

Előzmény: bnorci71 (34877)
márne Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34883

Szia! Kevert gáz nélkül nem lesz olyan sima a varratod, mint ívhegesztő1977-nek. Viszont az egyenletesség gyakorlás kérdése. Kéztartás, egyenletes haladás.

ívfény Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34882

hááháá!

azt hiszed, hogy a sokkal jobb gép, megoldja a hegesztési tudás hiányát? sajnos nem! annak érdemes jobb géppel próbálkoznia, aki már elért egy bizonyos hegesztési szintet és van annyi tudás birtokában, hogy a jobb gép több tudását ki is tudja használni. Ívhegesztő 1977 szerintem már ott tart. aztán van az a szint, amikor már, nagyon jól megy a hegesztés és gyengébb gépekkel szenvedés, legalábbis nem olyan élvezetes a munka, mint a felsőbb kategóriással, mert hiányoznak a többletfunkciók és a finom működés. pl, vannak gépek, amiknek egész lágy az íve másképp folyik az ömledék.

Előzmény: laci19791202 (34867)
Adamo_sx Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34881

Már korábban is néztem a varrataidat, tényleg mintha robot csinálná :-). Te nem szoktál egyébként jobbra-balra ívelgetni, hanem csak tolod nyílegyenesen a pisztolyt? Nekem ilyen esetben inkább keskeny és relatív magas lesz a varrat, mintha nem olvadna be elég mélyen. Talán nem tudom kellően nagy árammal elég gyorsan tolni...? Van még mit gyakorolnom, az biztos :-).

Előzmény: ívhegesztő1977 (34874)
kunberci Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34880

"Nem tudom mennyi lenne a különbség ha kevert gázt használnék,ha tudnám hogy sok átállnék arra."

Első lépésben én nem a gépet cserélném a helyedben, hanem a kevert gázzal próbálnám a hegesztést. Kölcsönbe próbálj szerezni egy corgon palackot. Ívhegesztő 1977 fórumtárs is írta, hogy az átlag gépek között nincs nagy különbség a hegesztési tulajdonságokban. Egyet döntöttünk el tesóval, hogyha lesz fogyós gépünk, akkor csak corgon palackkal, vagy semmivel. Azért nem veszek fogyós gépet, hogy a pálcás géppel szebb varratokat csináljak, mint a MIG-el.

laci19791202 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34879

Tudod mire lennék nagyon kiváncsi?

Hogy te egy órácska alatt mit tudnál produkálni az én gépemmel.

Merre laksz egyébként?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34878)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34878

Még annyi,hogy az 1-es képeken egy majd 20 éves géppel hegesztettem(az enyém volt).

Egy Bmax 160A-os Magyar gép(akkor még nem is Bmax volt a neve).

A Jasic gép meg a külső dobos nagy gép(ezt vettem a trafós helyett).

A munkahelyen volt szerencsém,a Hanyec féle gépekhez is(Mnagy fórumtársnak van)ebből van 3 fázisú is.

Aztán még volt ott egy nagy külön előtolós gép,az előtoló az Trakis volt,de maga a gép talán Viszék(de ez nem

biztos).Azt tudom,hogy akkora volt mint kb 2db gáztűzhely.

Nah azt akarom mondani,hogy ezekkel is nagyon szép varratokat lehetett készíteni.

Eljöttem...és utána lettek új gépek nagy Weldi....és egy több millás nagy Merkle.

Ezekről lemaradtam....szóval igazából csak "fapados"gépekkel dolgoztam.

Hogy visszatérjek a hasonlatodra....nekem is csak Zsigulik jutottak eddig.

A komolyabb méregdrága gépekkel biztos könnyebb az élet....hogy milyen varratok készíthetők

velük?passz....nem tudom.

De ha jól beállítjuk a mi "ócska"gépjeinket,akkor nem kell szégyenkeznünk azért.

Amik itt a fórumon előfordulnak mig gépek(Alfaweld,Iweld,Stahlwerk,Jasic,Blm...stb...),ezek között

hegesztési szempontból nem sok különbség van,szerintem.

Előzmény: laci19791202 (34869)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34877

hogy tudod ennyire egyenletesen folyamatosan húzni a pisztolyt?

nincs letámasztva a kezed?

laci19791202 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34876

Első a 46.00

laci19791202 Creative Commons License 2019.03.09 0 0 34875

Szépek,az enyém valahogy ezekhez sehol nincs :(

Egyszerűen ki kell próbálnom más gépet is,sajnos eddig nem volt rá alkalmam.

Ezt az Alfát szivesen megnézném meg egy trafós gépet is pl egy Formig et.

Most gyorsan kimentem és taknyoltam egyet egy megtakaritatlan szelvényen csak hogy lásd milyen borzasztó.

Az alsó képen ugyan az a gép (mivel csak ez van 😃) csak bevontal 46.00 ával.

A függőt meg sem merem mutatni mert ......,a függő föntről hasonló mint amit a képen látsz de a lentről felvelé az nem az igazi.

Majd rakok arról is képeket,takaritott anyagnál.

Nem tudom mennyi lenne a különbség ha kevert gázt használnék,ha tudnám hogy sok átállnék arra.

Van mikor ennél jobban elkapom a beállitáat,szebb a hangja is (elég nehéz) és olyankor szebb a sarokvarrat,szép pikkelyes.

Hát ez van.46.00

Fogyós

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34874

Persze,hegesztési szempontból jó gép ez az Alfaweld is.

Meg tudom erősíteni kunberci fórumtárs megállapítását"hogy nem feltétlen a gépen múlik a hegesztés minősége

de biztos hogy az is számít".

Eddig amilyen gépeket próbáltam(hegesztettem velük),azokkal minddel lehetett szép varratokat csinálni.

Volt közöttük több trafós,és inverter is.Nagy márkás gépekkel(Esab,Kemppi,Merkle,....stb)még nem hegesztettem.

De biztos azok is jók:)).

Mióta világ a világ én csak kevert gázt használok.(munkahelyen is az volt).

Fontos dolog a beállítás...a pisztolyvezetés...és ugye jól kell látni.

Régebben már felraktam ezeket a képeket....más más hegesztőgépekkel hegesztve.

1-es képek:Magyar trafós gép.

2-es kép Jasic mig 200

3-as kép az említett Alfaweld.

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34873

A csipeszről vedd le a kábelt,a végéről húzd le a kábelvég sarut. Ha egészséges a kábelvég , a saru furatát csiszold-reszeld tisztára. Satuval sajtold vissza,és cinfürdőbe nyomd bele. Előtte áztasd meg királyvizben,vagy kend meg cinpasztával. Örök élet,meg két nap.

Előzmény: kormos* (34856)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34872

Használt trafós olasz

Új inverteres    

Porbelessel. Szóval számit egy kicsit a gép is.

A corgonnal viszont szépen dolgozott a trafós is.

kunberci Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34871

Majd ívhegesztő 1977 fórumtárs megerősít, hogy nem feltétlen a gépen múlik a hegesztés minősége, de biztos, hogy az is számít. Nagyon sokat befolyásol, hogy milyen gázt használsz. A mester is corgon gázt használ, mert azzal szebb varratokat készít, mind a CO2-vel.

MrJones512 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34870

"Mert nekem állandóan megolvad a csipesznél."

Akkor a kábelvég-csipesz illesztést kell "megjavítani". Rossz az áramátadás a kábel és a csipesz közt.

laci19791202 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34869

Persze persze,ez nagy vonalakban igy is van,pont ezt akartam irni,hogy aki tud az szinte bármilyen géppel tud,csak na,nagyon nem mindegy!!vagy tévedek?

Egy jobb géppel sokkal könnyebb elérni a gyönyörű varratokat.

Talán jó a hasonlatom de egy 30 éves Zsigulival is el lehet jutni Amerikába ☺ meg egy Mercivel is csak a Mercivel sokkal könnyebb.

Egy jobb gépet is be kell állitani és azzal is tudni kell hegeszteni de könnyebb.

Nem?

Előzmény: kunberci (34868)
kunberci Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34868

"Ennyire jó gép az Alfaweld?"

Erre szokták azt mondani, hogy aki tud hegeszteni, az mindegy milyen géppel hegeszt. Ha Te ezeket a varratokat az Alfaweld gépnek tulajdonítod, akkor marha nagy tévedésben vagy. Ívhegesztő 1977 fórumtárs kezébe bármilyen gépet adhatsz, akkor is szépek lesznek a varratok.

Előzmény: laci19791202 (34867)
laci19791202 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34867

Szia.

Ennyire jó gép az Alfaweld?

Néztem akkoriban ezt a gépet is.

Hát nem tudom de én akármit elkövetek akkor sem tudok ilyet,nekem egy kombi gépem van,egy Stahlwerk.

Tény és való nagyon el kell talállni a beállitásokat de nekem pikkejesebb akkor is.

Van mikor érzem/hallom hogy jól muzsikál.

Majd dobok fel képet de messze van a tiédhez,egy sokkal komolyabb géppel bizony könnyebb lenne produkálni valamit.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34866)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34866

Üdv.

Én csak kevert gázt használok.

A felső két képen lévő hegesztést egy ilyen géppel csináltam:

Az alsót azt meg az én Jasic gépemmel.

Előzmény: laci19791202 (34850)
laci19791202 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34865

Basszus,nagyon jó áron szerezted be,igy mindjárt más a dolog,de a vizvágós brutál árat mondott.

Szerintem érdeklődj még lángvágósaknál,nagyon szépen tudnak vágni cnc lángvágóval DE én félnék hogy elvetemedig a francba és használhatatlan lesz.

Előzmény: Adamo_sx (34864)
Adamo_sx Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34864

Igen, két lemez. De "csak" 15-ös, vagy 16-os. Nyilván boltban én sem fizetnék ennyit érte, de így "bontottan" darabja alig volt több a 10-edénél, igaz nem teljes tábla, ~1500 x 750 mm és festve is van, meg van rajta néhány furat és persze a vágás a szélén sem gyönyörű, de otthonra nekem tökéletes lesz.

A vágással már korábban futottam egy kört. Ahogy írod, a lézeresek lepasszolták, mert ilyen vastagot nem tudnak pontosan vágni, a plazmát, lángot nem is kérdeztem. Egy vizesvágó vállalta volna, de a 108 furatra 110000 ft+áfa ajánlatot adott, úgyhogy ez majd kialakul...

Előzmény: laci19791202 (34863)
laci19791202 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34863

Uhhh,20mm es a lemez?

Kettő?

Az a baj hogy egy ilyen 1000x2000x20 as tábla lemez 110 ezer ft,plusz hogy ehhez tényleg mágnestalpas fúró kell kifurkálni.

Láng,plazma,lézer nem oké mert deformálódni fog,max szerintem a vizesvágóval lehetne.

Én ez miatt tervezek egy kölcséghatékonyabbat ami laposvasakból van és állitható.

Elsőnek én is teli lemezben gondolkodtam.

Előzmény: Adamo_sx (34854)
kormos* Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34862

Köszi a válaszokat!

Van itthon egy nagyobb csipesz a régi hegesztőmön, először megpróbálom azzal, hátha a csipesz kicsi.

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34861

Most nézem már linkeltél...

Előzmény: kunberci (34860)
kunberci Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34860

Figyelj! 

Biztos azért írta a fórumba a fórumtárs, hogy " állandóan megolvad a csipesznél" , mert nincs baja a kábellel. Nem mindegy, hogy mekkora Amper-rel hegesztesz? Az előző hozzászólásban linkeltem az optimális vezeték keresztmetszetet hegesztésnél.

Neked, ha nincs bajod a kábeleddel, akkor ne cserélj, mi annak csak örülünk, hogy nálad minden rendben van.

Előzmény: Fergis (34858)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34859

Itt van egy táblázat:

https://www.migatronic.com/Files/Files/Downloads/ServiceSite/Technical%20information/EN/welding_cable_dimension.pdf

, de a keresztmetszet kiválasztásánál figyelembe kell venni a feszültség esést is (ez is meg van adva).

Előzmény: kormos* (34853)
Fergis Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34858

Figyelj, semmi baj nincs a gyári kábellel!

Engem például Ők beszéltek le róla...

Franc se tudja!

Előzmény: kunberci (34857)
kunberci Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34857

A gyári kábelek szarok. A réz marha drága, a gyártó általában (majdnem mindig) vékony, és rövid kábelt ad a gépekhez.

http://dinse-us.com/wp-content/uploads/sites/2/2014/07/DINSE_Plugs_Sockets_US.pdf

Legalul látsz vezeték terhelhetőséget.

10 m-ig 200 A-ig 35 mm2.

300 A-ig 50 mm2.

Én a helyedben 35 mm2 kábelből csinálnék hegesztő kábelt. 

Testcsipesz 400 A-es

http://www.cooptim.hu/index.php?page=termek&MNR=513.0013.1

kormos* Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34856

Amit adnak az Iweld 215-höz az hány négyzetmiliméter lehet? (Mig150)

Mert nekem állandóan megolvad a csipesznél.

Előzmény: Törölt nick (34855)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34855

Mondjuk én kb 10mm-es átmérő,vagyis kb 75mm2-eset használok,de bőven elég a 35mm2 is.

Ha mma módban hosszú (10m fölött) , szerintem célszerű az 50mm2-es kábel.Elektróda átmérő függő !

https://www.weldshop.hu/hegesztokabel-35mm2

https://www.weldshop.hu/kabelek/hegesztokabelek

Előzmény: kormos* (34853)
Adamo_sx Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34854

Tervben van... :-)

Előzmény: laci19791202 (34851)
kormos* Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34853

250 amperhez mekkora (négyzetmiliméter) testkábel kell? 

fémszobrász Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34852

Nekem egy 2-1méteres 2cm-es asztalom van, 320kg a lap.

Szerettem volna pozicionáló asztalnak elkészíteni de feladtam a fúrás nehézsége miatt.

Majd ha lesz mágnestalpas fúróm.

Előzmény: laci19791202 (34851)
laci19791202 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34851

Milyen érdekes,itt senkinek nincs hegesztő asztala? 😂

laci19791202 Creative Commons License 2019.03.08 0 0 34850

Ezt milyen géppel követted el?

Milyen gázzal?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34768)
AWIka Creative Commons License 2019.03.06 0 0 34849

Ha kicsi a felület, én gázforrasztó ceruzával próbálkoznék, bár nem vagyok szakértő.

Előzmény: rferi (34821)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34848

Nekem is új volt.

Előzmény: jamesz64 (34847)
jamesz64 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34847

Köszönöm! Megint tanultam valamit. Megérte elolvasni!

Előzmény: rferi (34838)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34846

Igen oxigé gáz-ra gondoltam,de a vékony anyag nem kezelhető,könnyen széttfolyik.

Előzmény: rferi (34831)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34845

Én töb izben használtam ezüst hozaganyagot,pl bronz csigakereket rögzitettem a kapálógép tengelyén. Azért volt jobb az ezüst,mint a sárgaréz,mert az ezüstnek kisebb hőfok elég a difúzióhoz.A tengely egész hosszán hűkezelt,és a túlhevitéstől ez kilágyul !!Pl bordóvörös szin,itt már a hőkezelés visszalágyulást eredményez.

Próbáltam vörösréz csövet,meg úgyemlékszem (nembiztos),hogy sárgaréz-sárgazéz törést is forrasztottam bevonatos huzallal. Ez úgy néz ki mint a bevonatos vas elektróda,de eléggé húzós az ára. Van négyszögprofilú csupasz huzal,de a folyósitója elég drága,és idővel bedöglik a dobozába. A bevont ezüst szál halvány vajszin,mig a négyszögprofil halvány narancsszinű.

Én kaptam az egyik csöszerelő havertól bedöglött folyósitót. Ezt a dobozában csavarhúzóval megtörtem,kiöntöttem egy lemezre,és a napon teljes szárazra száritottam. Porrá rörést követően  1-1 arányban megkevertem bóraxal. Ez a holmi a szalagfűrész forrasztásnál tökéletes,mert a lap izzitásakor mér lilásodástól megfolyik,és a sárgarezet gyönyörűen folyatja. Ugyanez a mód tizta bóraxnál,melegitést követően a bórax felpördül,és ezmiatt késve ér oda,ahol a folyositásra szükség lenne !!!

Előzmény: rferi (34831)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34844

na így már teljesen világos

Előzmény: rferi (34838)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34843

De amúgy csak nem kapisgálok rosszfelé, mert az ebay tele van 0,5-30 Amper közötti impulzusos TIG-ekkel, kifejezetten ékszerhegesztéshez.

Olyan 38 000-től indulnak a kínaiak.

rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34842

Az ugyanaz, minthogy gyártsak le egy garnitúra késtokot ma már nem használható nyolcszázas ezüstből. :)

Előzmény: Paco155 (34841)
Paco155 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34841

Kicserélni a lemezt egy vésetlenre?

Előzmény: rferi (34840)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34840

Nem.

Előzmény: bnorci71 (34839)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34839

aha így már értme

és olyan megoldást nem tudott ami nem üt el?

Előzmény: rferi (34837)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34838
Előzmény: jamesz64 (34836)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34837

Egy alacsonyabb olvadáspontú ezüstötvözettel forrasztaná fel úgy, hogy amit rárak, annak az összetétele nem ugyanaz, mint az alapfém (ezért olvad alacsonyabb hőfokon), és más szokott lenni a színe, foltos lehet. Erre a foltosságra konkrétan felhívta a figyelmet.

Előzmény: bnorci71 (34835)
jamesz64 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34836

Ez nekem se tiszta. És az aranyat, azt sem hegeszti, azt is csak forrasztja, de milyen anyaggal?

Előzmény: bnorci71 (34835)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34835

ezt most nem igazán értem

nem hegeszt csak forraszt

ha azonos anyaggal csinálja akkor az szerintem hegesztés lesz hisz nem csak bediffundál a hozaganyag. Vagy csak rácsepegteti a folyékony ezüstöt?

én akkor is ötvösre bíznám ha egy gyűrű 2 végét dolgozza össze az is hegesztés nem forrasztás hisz az utómunkálás után nem látod a kötést a 2 rész között

vagy amikor a medálra felrakja a bujtató karikát

Előzmény: rferi (34828)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34834

Igazából én is arra gondoltam, amikor bementem az ötvöshöz, hogy mikrowelding, és majd jól megcsinálja, de láthatólag fogalma sincs róla.

Aztán persze lehet, hogy el kéne még menjek egy tucathoz, és az egyik csak használná közülük.

Az még nem világos számomra ebben a mikrowelding kütyüben, hogy ez védőgázos-e, és milyen gázt használnak.

Előzmény: refse2 (34833)
refse2 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34833

Persze vannak más megoldások is:

https://www.youtube.com/watch?v=SQM1nM9Ujfk

Előzmény: refse2 (34832)
refse2 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34832

Szerintem is awival kellene megpróbálni.

Rövid szakaszokkal vagy pontozgatva, közben megvárni hogy kihűljön.

800 ezrelékes=80% (hogy egyszerűbb legyen)

Előzmény: rferi (34828)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34831

Illetve: mit értesz az alatt, hogy oxigénnel lehet hegeszteni?

Gáz-oxigén lánghegesztésre gondolsz?

Előzmény: Törölt nick (34823)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34830

Ón használata tilos az ezüst mellett. Persze nem nekem tilos, de ha már, akkor csak nem tenném értéktelenné az egészet.

Előzmény: Törölt nick (34823)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34829

Például hűtöd a túloldalát?

Rövid impulzusokban melegíted?

Előzmény: halaloszto (34826)
rferi Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34828

Megkérdeztem ötvöst, de az ötvösök egyáltalán nem hegesztenek, csak forrasztanak.

A hegesztés, mint technológia kompletten hiányzik a repertoárjukból - legalábbis úgy tűnt. Mintha mostanában lézeres hegesztéssel kezdenének valamit, de azt csak páran teszik - gondolom drága a berendezés.

Én egyelőre csak agyalok, iletve valami másik darabon lehet, hogy kipróbálnám.

Az ezüst ötvözője jelen esetben réz, 20% réz van a 800 ezrelékes ezüstben.

Az ipari ezüst forraszanyagok ónnal ötvözöttek, az ékszerészek nem azokat használják, hanem a rézzel ötvözötteket, erre jelen esetben 600 ezrelékest használna az ötvös - elmondása szerint.

A lemez vékonysága alapból szerintem nem kéne gátló tényező legyen, acéllemezt bőven hegesztettem már ilyesmi vastagságban átlukadás nélkül. Az olvadáspont sem rettenet alacsony, 800 fok körüli, magasabb az alumíniumnál, amit szintén hegesztenek.

Szóval lehet, hogy valamibe nagyon beletenyerelek.... De talán egy nekem nem fontos ezüstön ki fogom próbálni, egészen alacsony árammal. Pár amperrel max.

bnorci71 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34827

én is ötvöst javasolnék, mégis csak ők dolgoznak ezüsttel arannyal ők ismerik mit lehet mit nem

halaloszto Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34826

ha jól értem, vékony lemezt kellene a hozaganyaggal összeolvasztani anélkül, hogy elolvadjon az egész? nem scifi ez? egy 0,8 lemezt hogyan olvasztol meg úgy, hogy ne olvadjon meg a teljes keresztmetszete?

Vajk

jamesz64 Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34825

Sokat forrasztottam ipari ezüst forrasz anyaggal. A forrasz anyagszíne az ezüsthöz képest sárgás. Tehát a feltöltött gravírozásban elképzelhető, hogy sárga tónusban látható lesz az eredeti vésés helye.

Előzmény: fémszobrász (34824)
fémszobrász Creative Commons License 2019.03.05 0 0 34824

Az ezüstöt forrasztani szokták, lehet venni ezüst forrasztópálcát.

Magam még nem forrasztottam, ezért csak ennyit tudok a dologról.

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.04 -2 0 34823

A cin és ezüst szinkülömbözete elenyésző. Ha tudod rakd fel vele,és a megmunkálás is könnyedeb.Az ezüst könnyen forrasztható,csak szép tiztára csiszold meg.Ha szükségét érzed fesd átt ezüst spay festékkel. Hegeszteni lehet oxigénnel,de nagyon kényes a folyamat,mert a hőfokot szemmel nemigen érzékelhető.Esetedben a kereszmetszet is kényes,vagyis pillanatok alatt át lyukadhat.

jamesz64 Creative Commons License 2019.03.04 0 1 34822

Inkább valaki ötvöst kellene megkérdezni, nekik biztosan nagyobb a tapasztalatuk. Ha pótolhatatlan én nem kisérleteznék vele.

rferi Creative Commons License 2019.03.04 0 0 34821

Kedves Szakértő Urak!

Az lenne a tiszteletteljes kérdésem, hogy véleményetek szerint lehetséges-e 800 ezrelékes ezüstlemezen a meglévő, monogramvésést hegesztéssel felrakni, hogy utána visszacsiszolással eltüntethető legyen. Egyáltalán ezüst hegesztése ütközik-e valamilyen fizikai problémába?

A lemez vastagsága kb. 0,8-1mm között lehet, mérni még nem mértem az adott helyen, eszközt kell rá csinálni, csak a késtok végén, ott 1mm. Sejtésem szerint a monogrammnál kicsit nyúlhatott a lemez, ott valszeg vékonyabb.

Wolframelektródos hegesztésre gondoltam volna, akkor külső hozaganyagnak lehetne vágni szintén 800 ezrelékes ezüstöt.

Vélemény?

bnorci71 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 34820

köszi 

megnézem utána húzok 

ívhegesztő1977 #34805

neked is köszi

beszerzek pár darab minőségi darabot 6-700Huf/db az nem tétel 

Előzmény: MrJones512 (34803)
MrJones512 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34819

Bármi. :)

Előzmény: Horvath1989 (34816)
refse2 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34818

Az hogy nem látunk semmit :)

Előzmény: Horvath1989 (34816)
kormos* Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34817

Nálam is ilyen gond van testkábel csipesznél felmelegszik. Volt hogy csak a fele tartotta a többi elégett. 

Visszavágom és egy darabig jó.

Előzmény: MrJones512 (34800)
Horvath1989 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34816

Itt szerintetek vajon mi lehetett a hiba?

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34815

A hegesztés végén hőtorlódás alakul ki.

Ezért lesz ilyen kráterszerű a befejezés.

Nem hirtelen kell befejezni a hegesztés alkalmazni kell

az áramlefutási funkciót..esetleg több hozaganyagot juttatni a varratba.

Vagy kifutólemez alkalmazása.

Előzmény: kornel8 (34806)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34814

OKJ.papírt kell szerezned hogy Magyarországon Awi hegesztőként dolgozhass.A minősítésen a tűv-től jelen van egy hegesztőmérnök ,mikor az okj_s vizsgadarabokat szemrevételezés után az x tagú bizottság jóváhagyja,ő utána nézi meg a tűvös darabokat.Szemrevételezi,és ha úgy látja akkor elviszi vizsgálatra.De!40 vagy 60 kérésből álló tesztet kell kitöltened,amire azt a számot kell beütnöd ami a munkadarabodon is szerepel.45+15+áfa/minősítés.HL-O45 re gyúrnék a helyedben,ez nem forgatható cső 45 fokban.Ezzel több pozícióról kapsz minősítést.Anyagvastagságot is jól kell megválasztanod.1800 nettóért vállalnál munkát?1600 nettó a lakatos,1700 az awi,minimum 3 év rutinnal.Tűzvédelmi vizsga,műszaki rajz olvasása,wps lap olvasása,arról önállón a munka elvégzése.Ezek mennek?Ha csicska helyen jelentkezel a picsogó hangú 21 éves HR s pina megkérdezi hogy van e targoncavezetői engedélyed,illetve milyen szgépes ismereteid vannak,Rutin,és igazolható gyakorlat nélkül,felejtsd el hogy te szabod meg a fizetési feltételeket.Próbahegesztéseket számold bele,ide utazni,oda utazni,wps lapot nyomnak a kezedbe,és go.Lehet 20 helyen fordulsz meg. Vannak olyan helyek is ahová elég a tüvös papír,ők külföldre szerveznek ki,12-15euró/óra.

Előzmény: audiapu22 (34807)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34813

Fronius Transpocket javítás (nem magyar):

https://www.youtube.com/watch?v=cvth7aR1hKA

kornel8 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34812

Itt a lemaradt kép, a telefonról nem sikerült.

Előzmény: kornel8 (34806)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34811

illetve www.heg-men.hu

Előzmény: maseratisti (34810)
maseratisti Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34810

www.hegmen.hu őket keresd meg. Országszerte mennek minősíteni cégekhez, így esetleg a hozzád legközelebb eső helyre is be tudsz ugrani. Rugalmasak. Lehetőség van náluk gyakorolni is, vagy ajánlanak hozzád közeli helyet ahol meg tudod nézni megfelelsz e egyből a feltételeknek, vagy kell néhány óra elméleti vagy gyakorlati "okítás".

blaszlo80 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34809

Köszönöm a hozzászólást neked és Mr. Jones-nak is. Ha már ilyen varratokat tudnék húzni meg lennék elégedve teljesen :-). Nyilván az idő majd hozni fogja ezt is addig meg amikor tudok gyakorlok bár így a munka mellett nehéz a dolog és a sikeres vizsgához négy eljárást is gyakorolni kel.

márne Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34808

Lényegében bármelyik oktatási központban, ahol foglalkoznak minősítő vizsgával megcsinálhatod. Viszont van valami jogszabály, hogy hegesztőként alkalmazni csak megfelelő végzettséggel lehet munkavállalót. A minősítés viszont nem az.

audiapu22 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34807

Üdv, awi (saválló és szénacél cső) minősítést szeretnék csinálni, 1 éve dolgozom benne. létezik olyan hogy nem kell végigszenvedni a tanfolyamot?

ha igen, hol? Debrecenben mondjuk merre?

kornel8 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34806
Sziasztok!
Egy kis idő után ismét tudtam az awival gyakorolni. Az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet az, hogy a hegesztés végén kráter van? Próbálok csatolni képet, remélem sikerül. Még sokat kell gyakorolni, de majd csak belejövök.
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34805

Fontos az áramátadó minősége,a legolcsóbbakat nem érdemes megvenni(a drágább sem nagy összeg).

Az ötvözetlen réz áramátadó,olcsó és gyenge minőségű,rövid élettartamú.

És nem utolsó szempont,hogy nem lehet vele minőségi hegesztést végezni.

A CuCr és a CuCrZr ötvözetűek drágábbak,viszont hosszabb élettartamúak és minőségibb

hegesztés végezhető velük.

Előzmény: bnorci71 (34802)
pityesz001 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34804

Sziasztok, 

Kemppi minarc evo 180

Tudnátok mondani néhány infót? Megbízható?

Ilyet szeretnék vásárolni egy ismerősömtől.

Nem szeretnék ráfaragni.

MrJones512 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34803

"Vagy ennyire silány lenne a gyári Iweld áramátadó?"

Nem lehetetlen - manapság a gépen kívül minden kiegészítő felszerelés (munka-, testkábel, pajzs, salakoló kalapács) a lehető legolcsóbb kivitel szok lenni. Sokszor még maga a gép is.

De hát egy dűznit kicserélni (vagy csak meghúzni rendesen, mert az is egy ilyen tünetet kiváltó ok!) maximum öt perc.

Mibe tart kipróbálni?

Előzmény: bnorci71 (34802)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34802

az áramátadóra még nem gondolnék, jó ha 5m varrat van a gépbe. Vagy ennyire silány lenne a gyári Iweld áramátadó?

drótból Böhlert akartam, de tévesen Spark Sg2-t küldtek :(

Előzmény: MrJones512 (34800)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34801

hát igen ez Co+sima huzal :(

illetve gondolom a te kezedbe benne van a folyamatos egyenletes mozgás is

nekikezdtem gondoltam ha sikerül így lesz, ha nem van rendes vas cső is akkor az kerül rá, de így azért a súlya jelentősen kevesebb lesz :))

Előzmény: ívhegesztő1977 (34799)
MrJones512 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34800

"Ami néha furcsa olyan mintha eltűnne az amper, a doboz belsejébe is 2 varratt jó volt a másik amit függőbe próbáltam nem ment szakadozott az ív, de nem tudom én csinálok valamit rosszul vagy a gép"

Valószínűleg a "gépben" lesz a hiba, mert nálam is előfordul, hogy ugyanazon beállításokkal délelőtt épp csak hegeszt a masina, délután viszont gyönyörűen pirít.

Hogy a testtel van-e gond, az áramátadóval, a dróttal (a legolcsóbb, török huzal), vagy magával az árammal... ?

(Az áramátadó fúvóka cseréje azért a legtöbbször szokott segíteni a dolgon.)

Előzmény: bnorci71 (34794)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34799

Hát igen 0.8-as lemez már elég vékony....1 mm-r alatt már kezd

nehézkessé válni a helyzet.

Én corgon gázt használok,elég szép varratfelületet lehet vele elérni.

Előzmény: bnorci71 (34794)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.03 0 0 34798

szia irál a gépről és küldenél képeket.

Előzmény: rovidzar12 (34758)
kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34797

Köszönöm még egyszer.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34795)
Fergis Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34796

Én is aJasic-et néztem decemberben, de már nem nagyon volt a boltokban, de elég magas volt az ára..

Előzmény: ívhegesztő1977 (34795)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34795

Hát ha most vennék....akkor Jasic PROMIG 160....vagy 200 de utóbbi elég drága.

Vagy még a 195 aluflux-on gondolkodnék(ha van még)

Előzmény: kunberci (34793)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34794

köszi :)

hát sokkal jobb hogy ilyen vékony anyagal is lehet dolgozni

igaz a 0,8mm-es savállót nem lehetett folyamatosan csak szakaszosan, de jól ment kezdtem ráérezni, hogy is kellene.

Ami néha furcsa olyan mintha eltűnne az amper, a doboz belsejébe is 2 varratt jó volt a másik amit függőbe próbáltam nem ment szakadozott az ív, de nem tudom én csinálok valamit rosszul vagy a gép

ami a te varrataidba érdekes, hogy teljesen egyenletesek simák nincs redőzöttség

Előzmény: ívhegesztő1977 (34791)
kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34793

Köszönöm szépen az infókat. Gép ügyben nem lenne most olyan amit magadnak szívesen megvennél, a te szempontjaid alapján?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34792)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34792

Reduktorom is ugye kettő van:

https://www.hegesztopisztoly.hu/hegesztogep-alkatreszek/zehen-zr-39c-co2ar-reduktor/287

az egyik ilyen,nincs vele gond tökéletesen működik és pontos is.

A másik egy Messer reduktor:

http://bolthely.hu/hegesztestechnika/id/01625_ARGON-REDUKTOR-MESSER-

ilyen,nincs vele gond tökéletes és pontos ez is.

Annyi,hogy a Messer nagyobb és komolyabb kinézetű,drágább is.

Előzmény: kunberci (34790)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34791

:DD

Jó lesz ez...nincs gond.

És hogy tetszik a gép működése.?

Előzmény: bnorci71 (34783)
kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34790

A gépre meg a reduktorra visszatérve, mi az amit magadnak vennél?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34789)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34789

A töltés Velencén 18ezer volt.Szerintem ettől van jóval olcsóbban is.

Sürgős volt...mehettem este is...gondolták akkor fizessek:)).

Előzmény: kunberci (34788)
kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34788

Ok! A töltési árról lehet valamit tudni? Mennyibe kerül egy töltés?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34787)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34787

Nah szóval ez van nekem és Mnagy fórumtársnak is:

http://hegesztestechnika.net/Corgon-kevert-gazhoz-palack-test-4-3-m

Suzukiba simán...

Előzmény: kunberci (34779)
kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34786

Köszi az infót. Te hol tölteted a palackjaidat, és mennyiért?

Előzmény: Mnagy (34780)
kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34785

A mobilitás, és a könnyen hordózhatóság sem fontos. Csak otthoni hegesztésre lenne. Mennyibe kerül egy Corgon palack töltése (akkora, amekkora neked van) ? Reduktort hol, és milyet érdemes venni?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34784)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34784

Gépvásárlás...

Mennyire fontos a mobilitás?a könnyen hordozhatóság.

Előzmény: kunberci (34774)
bnorci71 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34783

elmész te a ..... :)

most akartam berakni a képeket a mai taknyolásomról amik nekem már néhol egész tetszettek erre ilyen robotvarratokkal veszed el az ember kedvét :)

ez elég kényszer tartásba történt a pisztoly alig fért be a 180x180-as dobozba de maga is meglepődtem az eredményen, inkább csak kíváncsiságból varrtam belül, meg van varrva kívülről is

ez pedig 2mm-es lemez és 0,8mm-es saválló cső

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34782

Nekem is olyan palack van,mint Mnagy fórumtársnak.

Palackszeleppel együtt kb 90cm magas.

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34781

Csak nyugodtan:).

Nekem 20kg-os palackjaim vannak(Argon,Corgon).

Szerintem ez pont jó méret,nem is kicsi

de viszont még szállítani is könnyű(aránylag).Kisebb autóban is.

Sófokon szoktam cseréltetni,de legutóbb éppen Velencén cseréltettem(magán háznál).

Siófokon vettem mindegyiket a hegesztéstechnikai üzletben(saját palackok).

Fehérváron akartam cseréltetni...de már a telefonba "szőröztek"velem(mondom ez felejtős akkor)

Siófokon nem számít semmi....cserélik...ha a nyomáspróba lejárt az sem érdekes..

nem számoltak fel rá semmit.

Mnagy Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34780

Nekem messer C18 kevert gázom van, 4.3 köbméteres. Nagyjából 80cm magas, és az argonom is ekkora. Itt van ismét a link, ha ráviszed az egeret a képre, mutatja az adatait, méret tartalom....: http://hegesztestechnika.net/spl/763976/Toltott-gazpalackok

kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34779

Azt sem tudom, hogy milyen és mekkora palack lenne az ideális, és lehet saját palack, amit meg tudok töltetni? A hegesztőgépben is tanácsra lenne szükségem, valami megbízható, és digitális kijelzésű gépet szeretnék. Palack meg jó lenne, ha beférne egy Suzukiba.

Előzmény: Mnagy (34778)
Mnagy Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34778

A vidi sarkánál is van egy gázcseretelep, azt hiszem sol. A takarodó úton érdeklődtél már a messernél, mostanában a céghez hoztak tőlük linde palackot is ami nekem kicsit fura....

Előzmény: kunberci (34777)
kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34777

Előbb-utóbb.

Előzmény: Mnagy (34776)
Mnagy Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34776

Csak meg lesz az a fogyós ? :-)

Mnagy Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34775

Ez a mivel merre egy érdekes téma, Co- val fentről lefelé például húzás, elektródával lentről fel meg akkor tolás.

kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34774

Köszi. Kérdeznék még egy-kettőt. A MIG gépedet CO2 palackkal használod? Mekkora palackod van? Saját palack, amit töltetsz? Hol szoktad töltetni? Egy kis segítség gépvásárlás kapcsán. Milyen MIG gépet érdemes nézni manapság, milyet vennél magadnak?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34772)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34773

Azt húzni.

Előzmény: kunberci (34771)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34772

Én tolom,jobbról-balra.

Előzmény: kunberci (34769)
kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34771

Porbelest is tolni kell?

Előzmény: Fergis (34770)
Fergis Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34770

Co-t tolod, pálcát húzod!

Előzmény: kunberci (34769)
kunberci Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34769

Te, hogy csinálod a varratot (már ami a képen van)? Magad felé húzod, tolod, jobbra, balra mész? 

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.03.02 0 1 34768

Üdv.Jó lesz az!.

Sarokvarratot lehet jobb lenne zártszelvényen vagy ilyesmin próbálgatni.

Ha mindent eltalálsz ilyesmi lesz:

(Az utolsó kép nem sarok).

Előzmény: blaszlo80 (34763)
Blevi76 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34767

Köszönöm!! Ismét tanultam valamit.....

😉

Előzmény: d_feco (34757)
MrJones512 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34766

"Sajnos a horganyzott lapokkal meggyült a bajom,nagyon fröccskölt.."

Ahogy itten mondták: a horganygőz mérgező. Meg hát - épp azért a fröcskölés miatt - nem is lehet normálisan CO-zni.

Csiszold le előtte a fenébe a horganyt a vasig, ha jó hegesztést akarsz. És ha sokat dolgozol horganyos cuccokkal, akkor szerezz be legalább egy maszkot! (A frisslevegős pajzsok 200K-nál kezdődnek, szóval az valószínűleg kiesik.)

Itt már én is kaptam rá tippet, hogy milyen betét legyen benne. Ha visszakeresed megtalálod.

Előzmény: Blevi76 (34755)
MrJones512 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34765

Belőled egyszer hegesztő lesz.

Előzmény: blaszlo80 (34763)
audiapu22 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34764

üdv!

Pest megyébe vagy Budapesten nem tudtok AWI szénacél cső hegesztő munkahelyet?

1800 nettótól már elvállalnám!

köszönöm!!!

blaszlo80 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34763

Otthoni aluflux próbálkozások. Van még mit javítani de rajta vagyok az ügyön :-) Főleg sarokvarratnál látszik,hogy nem folyamatos a varrat hanem megálltam, kéz arrébb visz majd ismét elindulok.  Sajnos normális szerszámok hiányában a vágás és a megmunkálás sem tökéletes, sőt igazából a csiszolástól eltekintve nem is nagyon volt előkészítés. Az utolsó két képen 2mm-es (gázhegesztés gyakorlására szolgáló lemezen) való sarokvarrat készítés lett volna a cél vagyis inkább a gyakorlása.

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34762

Awi vagy Mig a jobb?

Törölt nick Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34761

szia hogy üzemel a gép?

Előzmény: tonycrow (34740)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34760

szia küldesz mailbe pár képet a gépről milkinc999@gmail.com köszi

Előzmény: rovidzar12 (34758)
Mnagy Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34759

Az a lényeg működik.... így nézett ki az egyik kereskedőnél aki be is fényképezte és ahogy maseratisti is írta : https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=149970022&t=9222005

Előzmény: tonycrow (34752)
rovidzar12 Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34758

~3 hónapja használom a ZTRUST MIG230 CO hegesztőt, és nekem bejött, ezért bátran ajánlom

Előzmény: Törölt nick (34737)
d_feco Creative Commons License 2019.03.02 0 0 34757

Horganyzott vasdarabokat lehetőség szerint nem hegesztünk. Amennyiben ez elkerülhetetlen, akkor frisslevegős maszkban. Ellenkező esetben lehetnek kellemetlen mellékhatások.

Blevi76 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 34756

Blevi76 Creative Commons License 2019.03.01 0 0 34755

Sziasztok!

Végre megoldódott a kálvária....

A palackot kicserélték.....most már gáz halmazállapotú,tökél tökéletesen működik..

Sajnos a gáz folyamatosan jött a pisztolyból.....

Elvittem szervízbe, kicserélték a gép alaplapját.

Most már müködik...

Már csak megtanulok picit hegeszteni és boldog ember leszek...

A beállítások nehezen mennek,de a rutin és az évek majd segítenek. 😁

Az életem első varrataivail teljesen elégedett vagyok.

Kezdésnek hasznosították és kiegészítettem egy régi körfűrész asztalt..

Sajnos a horganyzott lapokkal meggyült a bajom,nagyon fröccskölt..

Azért a végén lefestettem. 😎 A kerekek még hiányoznak..

Köszönöm nektek a segítséget!!

Előzmény: Blevi76 (34527)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.28 0 0 34754

Igen, ez mondjuk érdekes, és az is lehet hogy neked van igazad és ez már a második "fejlesztett" széria ezzel a megoldással egyenesen a kínai gyárból.

Akkor kérek lóvét az Iweldtől hogy lenyúlták a "szabadalmam" :-)

kb 5 éve még az első pocketmignél én is hasonlóképp oldottam meg a polaritás váltást, hogy ne bukjam a garit. Nyilván mikor letelt a gari azonnal fúrtam meg az előlapot és kilógattam előre :-)

Előzmény: tonycrow (34752)
tonycrow Creative Commons License 2019.02.28 0 0 34753

Egyébként meg mindegy is, a lényeg, hogy tegnap 1 órát toltam folyamatosan hosszú varratokkal és meg sem langyosodott a hűtőlevegő.

Ha így marad és nem lesz baja, akkor jó vétel volt.

tonycrow Creative Commons License 2019.02.28 0 0 34752

Nekem gyárinak tűnik a belső lap -> szitanyomott feliratok, furatok a csatlakozónak is máshol vannak, stb...

De lehet, hogy azt is cserélték komplett.

Előzmény: maseratisti (34751)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.28 0 0 34751

Dehogy így gyártották.... Nem ismered szerintem a teljes történetet.

Decemberben jött meg az új gépcsalád. Januárban kiderült hogy a polaritás váltást a kínai gyártó rosszul oldotta meg, gyakorlatilag nem lehetett polaritást váltani.

A régi gépcsaládon előre volt kilógatva a polaritásváltó, az úgy rendben is volt. Úgy gondolhatták ez így esztétikusabb, ha nem lóg elől egy kábel és az előtoló felett van (mint egyébként sok más gépnél is) ez a funkció. A kínai partner meg valószínűleg nem értette a kérés lényegét. 

Erre az Iweld visszahívta a kérdéses készleten lévő gépeket és a saját szervizében megoldotta az átkötögetéseket. Ez így rendben is van mert a gépek működnek, de nem a legszebb megoldást választotta. 

Lehetett volna a leg egyszerűbb, ha csak leköti az átjövő előtolónak +ot adó kábelt bentröl, és át akasztja az előlapi +ra. Így ha a +-t megcserélte volna bent a felhasználó akkor azzal megfordul a polaritás az előtolón is. (meg az előlapon is gondolom ezt el akarták kerülni.) Ugyanez lehetett volna a kábel helyett elegánsabban egy réz lemezzel, hisz csak 5-6cm-t kell áthidalni.

Lehetett volna egy kicsit bonyolultabb ha a jelenlegi megoldást választja, azzal az egyszerűsítéssel hogy elhagyja a dinse aljzatokat, és dugót ami egyébként is + költség, és megtartja az eredeti csavaros aljzatot. Szebb lett volna, kevesebb helyet foglal, aki már látta az eredeti gyári megoldást az nem nézte volna ezt a megoldást kicsit kisiparinak. Polaritást meg nem minden nap váltunk, van aki soha tök jó lett volna  csavaros.

Mindegy, igazából működik, nem lehet belekötni, de mindkét fentebbi megoldás szebb lett volna.

Előzmény: tonycrow (34749)
Fergis Creative Commons License 2019.02.28 0 0 34750
Előzmény: kunberci (34748)
tonycrow Creative Commons License 2019.02.28 0 0 34749

Hello,

szerintem az enyém nem átalakított gép, hanem eleve így gyártották.

Nevet nem írok, de a balmazújvárosi cégtől vettem.... :)

Előzmény: kunberci (34747)
kunberci Creative Commons License 2019.02.28 0 0 34748

Hol vetted a kerekeket?

Előzmény: Fergis (34746)
kunberci Creative Commons License 2019.02.28 0 0 34747

Így valóban elegánsabb, hogy házon belül van megoldva, azonban ez szép összeg (jó pár ezres) lehet gépenként anyag + munkadíj mire minden gépet átalakítanak.

Hol vetted a gépet?

Előzmény: tonycrow (34742)
Fergis Creative Commons License 2019.02.27 0 0 34746

Ja, most festőnél van-kamrában!

160-as hátsó gumikerekeket vettem. Majd teszek fel képet, talán hétvége felé. Nagyon tetszik ez a fajta hegesztés. Lehet nekiállok karosszériázni! Apámnak van 30 éves múltja a szakmában...nekem meg kézügyességem. Sokat segítettem neki anno...

Előzmény: Mnagy (34743)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.27 0 0 34745

Sziasztok, otthoni hobbi hegesztéshez keresek gépet.

véletlenül ráakadtam erre.

http://mostonline.hu/termek/straus-inverteres-250-amper-hegeszto-trafo-mig-mma-st-wd-255iv/

többnyire ezek 100e ft felett mennek, szart pedig nem akarok venni, igy ha esetleg van valakinek tapasztalata vélemény vagy tud ajánlani valami olcsóbb gépet hobbi célre azt szívesen venném. Vagy mire ugyeljek? hány amper? stb? vagy huzal? azt sem akarom, hogy a huzalt gyémántporért adják a géphez mert akkor azzal sem vagyok előreébb.

vagy inkább egy ilyen?

https://www.zakanyszerszamhaz.hu/termek=14127_Hyundai-MIG-200-fogyolelektrodas-inverteres-co-hegeszto

köszönöm.

M.András90 Creative Commons License 2019.02.27 0 0 34744

gyönyörü megoldás egy szük gépben, a csavaros sarucsatlakozás miért nem volt jó?

Előzmény: tonycrow (34742)
Mnagy Creative Commons License 2019.02.27 0 0 34743

Vettél görgőket, gurul a kocsi ?

Előzmény: Fergis (34719)
tonycrow Creative Commons License 2019.02.27 0 0 34742

Most az előtolón van egy dugó felette pedig két olyan aljzat, mint az előlapon.

Elvileg ez így ok.

Annyi, hogy azt a két aljzatot megspórolhatták volna, ha az előtoló dugóját kivezetik az előlapra és ott dugná bele az ember a + vagy - aljzatba....

Így elegánsabb.

Kép:

Előzmény: maseratisti (34741)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.27 0 0 34741

Ez decemberben, meg januárban is így volt, csak épp a polaritást nem váltotta. Ami előtolóra megy vezeték azzal mi a helyzet? Van e átkötő lemez a centrál csati meg mondjuk az előlapi + közt? (a hibás gépeken a centrál csati/előtoló vezetéke átment a zárt részre a gép belsejébe és fix + volt neki a hegesztő áram. A polaritás váltókon az előtoló felett, csak az előlapi aljzatokat tudtad megcserélni tök feleslegesen)

Előzmény: tonycrow (34740)
tonycrow Creative Commons License 2019.02.27 0 0 34740

Sziasztok,

egy hete vettem 185-öst, a polaritásváltás ebben már rendesen meg van oldva.

Az ajtón belül a huzaltoló felett lehet átdugni + vagy - helyre.

Üdv.

Előzmény: maseratisti (34735)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.26 0 0 34739
Előzmény: Törölt nick (34734)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 34738
Előzmény: Törölt nick (34737)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 34737
Előzmény: maseratisti (34735)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 34736
Előzmény: maseratisti (34733)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.26 0 0 34735

Vétel előtt kérdezz rá a polaritás váltásra, mert a félre kötési probléma a 185-öst is érintette. Esélyes hogy a boltokban már a visszahívott/javított gépek vannak, de lehet olyan valahol készleten ami még az első körből van. 

Előzmény: Törölt nick (34734)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 34734

szia akkor a 185 ös jobb vétel lesz számomra mert a kijelző mutatja a paramétereket

mert porbales huzala használnám.

Előzmény: maseratisti (34733)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.26 0 0 34733

Amúgy ameddig a régebbi 195-öst meg tudod venni valahol ahol még van raktáron addig azt kell venni, mert a verhetetlen gép.

Végig kell hívogatni a boltokat kinél van még elfekvő készlet:

https://www.argep.hu/main.aspx?suche=iweld%20aluflux%20195

Előzmény: Törölt nick (34731)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.26 0 0 34732

Csak hegesztés közben mutat a kijelző, és a potik nincsenek skálázva. Ezzel ellentétben a 185-ös mindkét kijelzője hegesztés nélkül is folyamatosan mutatja a beállított értéket (jobb vétel) viszont mindkét gépnél gond volt a polaritás váltással (a gépen nem lehetett MIG/MAG polaritást váltani az előtoló fix DC+ on volt) mondjuk aki nem használ önvédő porbelest annak ez nem gond.

Előzmény: Törölt nick (34731)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.26 0 0 34731

szia mi a a baja képpel   iweld gorilla pocketmig 205 aluflux mer én is ezen gondolkozom

Előzmény: Simson51b (34708)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34730

Na ezt nem tudom! 34 Kg van beleütve.

Előzmény: Mnagy (34729)
Mnagy Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34729

Neked a 20Kg- os széndioxid van? 

Előzmény: Fergis (34728)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34728

Huuu, az enyém ilyen is?

Előzmény: maseratisti (34727)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34727

A nagy 50 literes palack vastagabb, de ha itt ráviszed az egeret, kis előugró ablakba kiírja a méreteket a palackoknál:

http://hegesztestechnika.net/spl/763976/Toltott-gazpalackok

Előzmény: Fergis (34726)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34726

Lehet, nem tudom még!

A palackok egyforma átmérőjűek, csak magasságban különböznek?

Előzmény: Mnagy (34725)
Mnagy Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34725

Palack rögzítésre inkább minispani???

Előzmény: Fergis (34724)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34724

Nem olyan magas, csalóka a kép. 45 cm magasan van a hegesztő, 70 cm a palack mögötti zártszelvény. Kap majd láncot is.

Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34723

Köszi!

Csak a garázsban illetve a műhely között lesz tologatva. Nem akartam szélesebbe4 Majd a kerekeket kijebb teszem stabilabb lesz.

Nem állítgattam. Szinergikusban hagytam.

Előzmény: Mnagy (34721)
Mnagy Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34722

"Kisflexből" minyimum 3db, 1 csiszoló korongnak, 1 vágótárcsának, 1 a lamellás csiszolókorongnak, így csak a gépeket kell cserélgetni :-)

Előzmény: Fergis (34720)
Mnagy Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34721

Látom sok munkát tettél bele, de szerintem magas és keskeny lett a kocsi, borulékony lesz így főleg, ha a kerekeket is alá teszed. Magad állítottad a hegesztőgépet, vagy szinergikusba használtad?

Előzmény: Fergis (34713)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34720

Hááát, elég komoly géppark sorakozott fel, amit nem fényképeztem..

B&D munkapadok, Ebay-es derékszögsatuk, Einhell daraboló, 1 darab köszörűs kisflex stb..

Gondoltam ha csináljuk akkor csináljuk!!!!

Nagyon tetszik!!!! Francba a bevont elektródával!

Előzmény: bnorci71 (34718)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34719

Holnap veszek kerekeket a Brico-ba, kap egy alapozót, tömlőakasztókat stb..

Előzmény: Fergis (34717)
bnorci71 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34718

huha elkapott a gépszíj úgy látom

nekem tetszetősek szemre a varratok a zártszelvény toldás kimondottan szép, ha volt hézag és be is van olvadva rendesen akkor tökéletes :)

Előzmény: Fergis (34713)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34717

Már visszább vettem!

Előzmény: Törölt nick (34710)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34716

Szerintem is elkapkodtad! Én is Debrecenben vettem.

Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34715

Köszi.

Előzmény: kunberci (34707)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34714

Nagyon tetszik

Előzmény: Törölt nick (34706)
Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34713

Urak!

Akkor úgy volt, hogy mondom kipróbálom a gépet. Hulladék szögvas 50X50-es, 40X60-as zártszelvény, 20X20-as szögvas, ezek voltak kéznél.

Aztán jött fater, és elkezdtünk saját ötletből vezérelve hegesztőkocsit fabrikálni. Mint mondottam semmiféle hegesztő képzettségem nincs, most illetve kb 1 hónapja hegesztettem először CO-val. Szerintem törhetőek lettek a varratok. Nagyon tetszik, a gép nagyon tuti! Bánom, hogy nem előbb kezdtem....

srace Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34712

Üdv urak 
Honét tudnék be szerezni co2 palackot 10 kg meg fizethető áron ? Ami nem bérleti díjas .

laci19791202 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34711

Sziasztok.

Egy hegesztő asztal szeretnék készíteni,1000x2000-es méretben,valami olyasmit mint a képen látható de az egyik végén kb 300mm teli legyen.

Megköszönöm ha tesztek fel képeket akinek van és bevált.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34710

Műhelyben,vagy szélcsendben fele szénsav is elegendő. Kezdésnek nem rossz a varratod.

Előzmény: Fergis (34705)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34709

Írtam neked hogy ha még találsz 195-öst akkor azt vedd mert verhetetlen gép...

Egyébként a 205-ösnek a skálázás hiánya az ami elsőre nem tetszett nekünk se, a kijelző tök felesleges, ennek ellenére valószínű hogy nem rossz gép, és nem rossz vétel de majd meglátjuk...

Simson51b Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34708

Ilyen  gépet néztem ki a múlt héten, de nem volt belőle, Március végére ígértek. Mivel kellet a gép úgy gondoltam, jó lesz nekem az  iweld gorilla pocketmig 205 aluflux, hát megbántam! Sebaj nyáron veszek egy blm smart migtigm 2100 et.

kunberci Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34707

Jók lettek a varratok. Ma én is nekiálltam egy könnyű hegesztőkocsi heftelésének. Palackosra fogom csinálni, annak ellenére, hogy ilyen gépem egyelőre nincs.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34706

Hogy bmeg nekem holnap jön egy hasonló, más márkaneves.

Milyen elsőre?

Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34705

Urak!

Elővettem az új gépet. Első varratok, beállítás stb..

Vélemények?

Fergis Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34704

Urak!

Elővettek az új gépet. Első varratok, beállítás stb..

Vélemények?

refse2 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34703

Az utolsó vásárlói egyike voltam.

Kérdeztem tőle hogy miért hagyja abba.

Azt mondta hogy nem tud vele foglalkozni, mert lézervágó gépek értékesítésével, telepítésével is foglalkozik.

Egyébként Alfalaser néven fut a cége.

Előzmény: vaz05 (34702)
vaz05 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34702

És a forgalmazóval mi lett, megszünt, vagy csak a gépeket nem árulják? 

Előzmény: refse2 (34701)
refse2 Creative Commons License 2019.02.25 0 0 34701

Igen én vettem két gépet is:https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=136620496&t=9222005

Az awit azóta is használom hobbi szinten gond nélkül.

Az mma gép a dobozában pihen.

Előzmény: vaz05 (34700)
vaz05 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34700

Szia, mintha úgy emlékeznék, hogy te vettél évekkel ezelőtt zöld Astra hegesztőgépeket?  Talán csak 1-2évig forgalmazták őket, meg vannak még neked, beváltak?  (Bocs ha összekevertelek valakivel.)

Előzmény: refse2 (34699)
refse2 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34699

Lehet hogy megkezdődött a hanyatlás az iweldnél?

Régi, jól bevált gépek alkatrészeiből összegyúrnak "Új" modelleket hibásan.

Kíváncsi leszek meddig bírja majd a szerviz a megnövekedett terhelést.

Más. 

Múltkor a jófogáson belefutottam egy iweld gépbe.

Egy éves gépet árultak féláron (1milla helyett 550)

Kíváncsiságból meg akartam nézni az iweld honlapján a paramétereit.

Hát nem találtam semmit róla. Kisöpörték?

Teljes gépcsaládokat cserélnek le rövid idő alatt.

Vajon a szerviz hogy birkózik meg ezzel?

Tudnak 20-30 hegesztőgéphez alkatrészt tartani raktáron?

A szakember gárda érteni fog minden típushoz?

Ha túl nagy nyomás nehezedik a szerviz dolgozóira, majd elmennek.

A javítás helyett majd azt mondják vegyél újat.(láttunk már ilyet).

Remélem nem lesz igazam.

Előzmény: Simson51b (34693)
Simson51b Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34698

Kicsit csalódtam,de van alkoholos filcem!

Előzmény: htp12 (34696)
Simson51b Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34697

De neked a potméter körül van skálázás, ami valamelyest ad egy viszonylagos támasz pontot, itt nincs!

Előzmény: Mnagy (34694)
htp12 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34696

Hopp! Ezt nem tudtam, akkor a posztom nem játszik.

Előzmény: Mnagy (34694)
htp12 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34695

Küldd vissza! 3 napod van rá, ha nem vagy elégedett vagy nem működik megfelelően. A futárt a kereskedő állja. Úgy, hogy nincs a poti beskálázva és a nullán kívül nem jelez semmit, így tényleg használhatatlan vagyis körülményes a használata.

Mnagy Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34694

Gratula az új géphez!
Az a gép hegesztés közben mutatja az aktuális értéket. Az én 195-ösömön kijelző sincs, nem is hiányzik. Azt írod szépen hegeszt :-) ez a lényegesebb a többi megszokás kérdése. Belül az előtolónál a pólusváltási lehetőség rendben van?

Simson51b Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34693

h

Hát meg vásároltan az iweld gorilla pocketmig 205 aluflux -ot , az egyik szemem sír a másik nevet, szépen hegeszt a

megfelelő beállításokkal, de azt a beállítást kurva nehéz megtalálni. Mivel a gép pont O-át mutat  az úgynevezett digitális kijelzőn,  bármelyik potmétert tekergetem, cserében a potméter körül semmiféle volt amper jelölés nincs. Innét fogva  nevezhetném egy rakás szarnak is !

htp12 Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34692

Ha nincs konkrétan olyan munkahely, ahol egyből el tudnál helyezkedni vagy esetleg eredetileg olyan melóhelyen vagy ahol ebben támogatnának, akkor én se javaslom.

Előzmény: Fergis (34688)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34691

A kort azért kérdeztem,mert a hegesztés egészségtelen szakma ! Jól megfizetik,és el kell dönteni,hogy mi jobb neked ? Az egészség,vagy betegség több pénzel ? A kb 1 milla minősitési tanfolyamot szerintem csak külföldi munkával tudnád intenziven visszakeresni. Megéri e a világot a nyakadba venni,és ingázni,vagy dekádozni !! A hegesztenivaló az távol van,mert minden bizonnyal,nem a szomszéd faludban,vagy városodban ajálják a busás munkabért !!

Előzmény: Fergis (34690)
Fergis Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34690

Van már, csak képezném magam. Középiskolában oktatták, láng, ív, de papírt nem kaptunk. Icipicit fiatalabb nálad!!!!

Előzmény: Törölt nick (34689)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34689

Van e más szakmád,esetleg más irányú érdeklődésed,ami nem hegesztés ?

Mennyi idős vagy ?

Előzmény: Fergis (34688)
Fergis Creative Commons License 2019.02.24 0 0 34688

Gondolkodtam, hogy el kellene végezni valamilyen hegesztő tanfolyamot( kat).

Utánaolvastam, és elkeseredtem. Mindegyik ca. 290.000 Ft+10 hónap. Ha mindhárom kategóriát szeretném közel 1 Milla.

Mit szóltok? Ötlet vélemény?

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34687

Basszus...................észrevetted,nemsemmi vagy !! E szerint tudod,hogy mit jelent az a tekercs !?

Nem vagyok maximalista,de a gép folytója nem az igazi,vagy a huzalom valami fos ! A lényeg,hogy fröcskölt igencsak. Ez a 70mm2-es kábeltekercs megsimitotta a hegesztésem,és ugyanakkor nem vesz el tőlem ampert ! Igaz,kb 15kg,de ott elfér !

Előzmény: M.András90 (34686)
M.András90 Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34686

lehet a szohasználat nem volt a legjobb, viszont amire gondoltam az remélem átment, szép nagy tömör vasrúdon feltekert test kábel :)

Előzmény: Törölt nick (34683)
kovács640 Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34685

Köszi a választ, végre valaki aki érthetően el tudta magyarázni. :)

Előzmény: Törölt nick (34684)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34684

Nem kispályás vagy..........vazze !!

Komoly géppel kezded a pályát !!

A nagy lépcsőfokkal jelölt kapcsoló 3 fokozatot mutat. Ezt ha 1-re állitod,akkor a géped a legkisebb ampert produkálja ,ha a kislépcsős jelű kapcsolód az 1-en van. Ebben az esetben a huzalsebessége is minimális !

A kis lépcső jelű kapcsolóval kb ezt az állást 8 lépcsővel növelheted.

A nagylépcsőfokkal jelölt kapcsolód 3. állásra foditod,a kislépcsős kapcsolót a 8-asra,a huzalt jó magasra,ez a géped plafonja !! Ha még az autómattáid a helyükönn vannak (nem a földön),akkor a gépeddel igen komoly vasak hegesztésére készenn állsz !!!

A finomabb beállitás az általam irt két állás közt keresd !

Előzmény: kovács640 (34681)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34683

Tetszik,hogy sokan idegen nyelvel zsonglőrködnek,de szerintem maguk sem tudják,hogy mit beszélnek !

induktivitás

Egy elektromos áramtól átjárt vezetőnek az áramváltozással szemben tanúsított visszahatása.

http://www.kislexikon.hu/induktivitas.html#ixzz5gNSZZtka

Mi 6 vissza,és hovááááááááááááááááááá !?

Az egyszeri tanyasi mami is igy kérdezte a tekercselőt,csodálkozva ::

Összecsapta két kezét " értem én fiacskám,hogy villanymotor,csak azt nem értem,hogy mi hajtja " !!??

Előzmény: M.András90 (34682)
M.András90 Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34682

az állítható induktivitás az marha jól sikerült azon a gépen :)

Előzmény: Törölt nick (34678)
kovács640 Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34681

Sziasztok.

Most kezdem a hegesztést tanulni. Egy BMAX MM403-as gépen hogyan kell a megfelelő erősséget beállítani? Azt tudom hogy a két fokozat kapcsolóval kell csak sosem tudom mennyi lenne a megfelelő és mi alapján.

Mnagy Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34680

A melóhelyen 5 méteres MB15-ös munkakábelt használok,0.8 huzallal. Amire figyelek, hogy ne "törjön" meg, hanem íven legyen kiterítve a közelebbi helyekhez. Itthon 3 és 4m-es kábeleim vannak, nekem elég gurulnak a hegesztőgépek. A normál acél huzalvezető nem egy nagy összeg és könnyen cserélhető. A nagyobb terhelhetőségű munkakábelhez feltételeznek egy nagyobb áram erősséget ezért a gázterelőnél is nagyobbak a méretek. A 0.6- os dróthoz viszont szerencsésebb lenne egy MB15- ös kisebb fejű munkakábel, lemez munkát feltételezve.

Előzmény: auxa82 (34677)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34679

Tanműhelyben a 240-es meg a 300-as trakis is 1-es huzallal az mb15-ös munkakábellel reggeltől estig ment éveken át. Az is igaz hogy nem hegesztettek vele 200A felett. 

Neked kellene tudni hogy mit, mennyi,t milyen hosszan hegesztesz. Amennyiben az esetek többségében inkább maxon megy a gép, meg hosszú varratok vannak akkor meg a 25-ös pisztoly is kevés...

Az esab MXL270-es munkakábel lett volna neked tuti de sajna az már nem kapható :-(

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.23 -1 0 34678

Szeva.

Az 1.2-es huzalt csővezetékek hegesztéséhez,vagy nehézipar 6-20mm-ig használják többnyire ! Valóban ide az erősebb kábel kell,sőt ilyenekből már van folyadékhűtésű is.

Neked bőven elég az 1mm-es huzal,ehhez max a 110-140A-fogod használni,de ez már a plafon. Az 5m-es kábel főképp a 0.6mm-nél gáz,de az 1mm-es is küzködik benne !! A 4m optimális !

A 0.6mm-hez vegyél kiseb gépet. De ez is javarészt 0-5-1mm-es lemezmunkához,autó lemezeihez való. Ha ragaszkodsz az egy géphez,elég a görgőt áttforditani,meg a pisztoly áramáttadóját kisebbre cserélni ! Figyeld meg a gépkocsim,ez udvarban,földes platszon is kényelmes guritani !Ez egy cső szerű váz,a gépet hátrabillentem,és a cangakerekes vázat ráhúzom. Pillanatok alatt megvan,és a pici kerék a levegőben van !! Ha kinti munkát végzek,a kisgépet bent hagyom,és a helye tök jó a palyzsnak,meg köszörűnek,meg szerszámoknak.

auxa82 Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34677

Sziasztok!

Van egy 240 amperes hegesztöm és munkakábelt szeretnék hozzá venni. Azért vagyok tanácstalan, mert ami magasabb ampert tud http://hegesztestechnika.net/BINZEL-MB-25AK-MIG-vedogazas-munkakabel---5-meter csak 0,8-1,2 mm es hegesztödrothoz irják.

Amelyik kevesebbet 180 A-t http://hegesztestechnika.net/BINZEL-MB-15AK-MIG-vedogazas-munkakabel---5-meter ez meg 0,6-1,0-ig tud. Ezekszerint 2 munkakábelt kellene vennem, ha a gép ( trakis hetra mig 240) teljes tudását ki akarnám használni?

Vagy esetleg járhato ut, hogy a nagyobb munkakábelben a huzalvezetö spirált kissebre cserélem, ha 0,6 drottal szeretnék hegeszteni?

Van esetleg más megoldás?

Valakinek van rossz tapasztalata a hosszu munkakábellal? Elég nehéz mozgatni a gépet, ezért gondoltam veszek hosszabb munkakábelt.

0,6-os drotbol csak 5 kg,os létezik? 15kg-at nem találtam neten?

Válaszokat elöre is köszönöm!

Simson51b Creative Commons License 2019.02.23 0 0 34676

Köszönöm!

Előzmény: Mnagy (34675)
Mnagy Creative Commons License 2019.02.19 0 0 34675

Ne viccelj :-) itt van két gépem adattáblája és mellette még megy tv, hűtő...... ja 1 fázis 16A.
A két géppel még nem hegesztettem egyszerre, de egy kis flexelésért nem kell lekapcsolnom az aktuális hegesztő gépet.

Előzmény: Simson51b (34674)
Simson51b Creative Commons License 2019.02.19 0 1 34674

Sok helyen árulnak komplett szettet, vagy vannak olyan hegesztési boltok ahol minden külön külön is beszerezhető.

http://hegesztogepek.info/termek/handymig-185-hegesztogep-teljes-hegeszto-felszerelessel/

http://www.hegesztestechnika-webaruhaz.hu/termekek/iweld-gorilla-pocketmig-175-160a-fixiflux-hegeszto-inverter-teljes-csomagban?utm_source=shopmania&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link

Gázcsere telepeken is a megfelelő ember megtalálásával, sok minden megoldható! A palack azért ne legyen 10kg nál kisebb  mert az tényleg problémás.  Én annyiból vagyok könnyebb helyzetben, hogy nekem a régin ezek a koloncok megvannak, és átrakom. Csak ezek a bemeneti amper számok bizonytalanítanak el  még mindig.

Előzmény: m-tomXX (34673)
m-tomXX Creative Commons License 2019.02.19 0 0 34673

Én is ugyanebben a cipőben járok, mint simson kolléga.

Viszont lenne egy-két lámer kérdésem:

- itt csak a gép van. Kell még hozzá palack/reduktor/mi más még? 
   Ezeket honnan lehet beszerezni? És milyet?

- milyen gázt érdemes használni, mennyibe kerül a töltés, azt hol érdemes?

Ház körüli munkákra, hobbi célra, karosszéria javítgatására használnám egyébként....

Köszi a segítséget!

Előzmény: maseratisti (34660)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.18 0 1 34672

Bocs

Előzmény: itya (34671)
itya Creative Commons License 2019.02.18 0 0 34671

Nekem is volt simsonom,de egy hegesztés forumban ettől még nem jön rám a szófosás.

...csak az off szófosástól.

Bocs

Előzmény: Törölt nick (34670)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.18 -2 0 34670

Azért irok,mert simson vagy. Én 1975-ben kitoltam a boltból egy új swalbe simsont.Akkor 8600ft volt az ára. Én motoroztam vele egyedül 28 évig. Gyári festésével adtam el,ami nemvolt agyon viselve!

Előzmény: Simson51b (34669)
Simson51b Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34669

Gyakorlatilag ezeket az áramfelvételi dolgokat csak max teljesítményen kell érteni ?

maseratisti Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34668

Nekem a régi pocketmig 165 10-es kismegszakítóról porbelessel 70-80A simán, 90-95A-en tömör huzallal sem csapta le. MMA-t már nem annyira szerette a 10A-esről. (pedig a 2,5-es pálca hasonló teljesítményt kért)

Előzmény: refse2 (34667)
refse2 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34667

Nálam a 195 aluflux teljesen felcsavarva 185 amperen is elment a c16 kismegszakítóról.

Próbáltam B10 kismegszakítóról, de kb 3cm varrat után azt leverte.

Ez saját tapasztalat! 

Előzmény: Simson51b (34666)
Simson51b Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34666

IWELD GORILLA POCKETMIG 205 ALUFLUX

Max./effektív áramfelvétel MMA 30.8A/20.2A

Max./effektív áramfelvétel MIG 30.8A/20.2A

Előzmény: refse2 (34665)
refse2 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34665

De megy!

Előzmény: Simson51b (34663)
MrJones512 Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34664

Az IWeld inverterek szaggatásáról jut ezembe...

Tegnap terepen voltunk, és hát a mi - eddig remekül szuperáló - inverterünk (IWeld superpulse 200) is hozta ezt a jelenséget!

Eddig a műhelyben semmi probléma sem volt vele.

Az eltérések.

1. alacsony áramerősség (2.5-ös pálcára 45-60 A)

2. nedves talaj (valószínűleg párás pálca is)

3. magas arc force beállítás (50 helyett 90-100)

4. "Üdülőövezeti" áramellátás (értsd: megbízhatatlan bejövő feszültség - ezt ugyan nem mértem, csak lehetségesnek tartom), az is egy 50 méteres hosszabbítón át.

Én az alacsony amper + magas arc force - kombóra tippelek, de holnap kipróbálom ugyanezt ismét a műhelyben.

Simson51b Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34663

A gond csak az hogy a legtöbb 16A-es kismegszakítóval  nem megy. Ezt eddig nem vettem figyelembe!

Fergis Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34662

Azért csak olvasgass vissza az Iweld-el kapcsolatban!!!

Előzmény: Simson51b (34661)
Simson51b Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34661

Köszönöm a megerősítést, valamelyik iweld lesz .

maseratisti Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34660

Nem rossz a handy sem, de jobb az iweld aluflux és a blm smart migtigm 1700 vagy 2100 is. 

https://www.civishegesztohaz.hu/?t=2959

https://www.civishegesztohaz.hu/?t=2305

utóbbi két gép szinergikus, rengeteg plusz funkcióval. Nyilván ezek a legtöbb esetben pont nem kellenek.

Nyugodtan számításba veheted szerintem a 185 alufluxot is az Iweldtől:

https://gepszerszam.hu/termekek/iweld-gorilla-pocketmig-185-aluflux-hegeszto-inverter-ajandek-p10750.html?parent=106

Személyes véleményem azonban még mindig az hogy ameddig a 195 alufluxból kap az ember még valahol, addig tuti azt kell megvenni!!!

http://toolbook.hu/iweld_pocketmig_195_aluflux_hegeszto_inverter_4910?utm_source=argep&utm_medium=cpc&utm_campaign=direct_link

https://megatool.hu/iweld-hegeszto-inverter-pocketmig-195-aluflux?gclid=CjwKCAiAhp_jBRAxEiwAXbniXQAOyEf1rLkdbUpcpmtO4qQqTcJQjeYIR_iyhdpLn_86gSyE7RbskxoCUgAQAvD_BwE

https://szerszamhaz.hu/index.php/termek/iweld-pocketmig-195-aluflux-hegeszto-inverter/

persze sajnos az is lehet hogy már itt sincs készleten gép, csak el vannak maradva a webshoppal. Egy két telefont megér.

Előzmény: Simson51b (34659)
Simson51b Creative Commons License 2019.02.17 0 0 34659

Sziasztok ! Mindenkit üdvözlök itt a fórumon. Egy kis segítségre lenne szükségem. Mig hegesztő vásárlása előtt állok, jelenleg egy trafós gépet használok. Most viszont egy inverteresben gondolkodom, de minél többet nézegetem a neten annál tanácstalanabb vagyok. Ezt a két gépet néztem ki, de egyiket sem igazából ismerem.

http://hegesztogepek.info/termek/handymig-205-inverteres-co2-hegesztogep/

https://www.weldshop.hu/iweld-gorilla-pocketmig-205-aluflux-hegeszto-inverter

Persze más gép is érdekelne, hasonló ár kategóriában ami jó választásnak ítéltek.

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.16 0 1 34658

Teljesen jól gondolod....előbb kicsit gyakorolgatni kell sima AC módban.

Ha nagyjából megvan a dolog utána mehet az impulzus mód is.

Igen,ezeket a varratokat impulzus móddal csináltam.....hamar rájöttem,hogy

2mm-es lemezt hosszabban hegeszteni csak így lehet túlhevítés nélkül+a túlhevítés még

porozitás problémát is okozhat.

Ha oda kerülsz az impulzus módhoz nyugodtan jelezz...(minden nap olvasom a fórumot).

És leírom a beállításokat.....de addig még lehet,hogy én is okosodok:).

Előzmény: Tzupi (34657)
Tzupi Creative Commons License 2019.02.16 0 0 34657

Hm, szóval alapból pulse mode-ban csináltad azokat?

Úgy voltam vele alapból, hogy előbb érezzek rá valamennyire normál AC módban

és majd utána belevetem magam a pulse rejtelmeibe, mert nem akartam hirtelen túl mély vizet.

De akkor lehet, hogyha találok egy jó kiindulási alapot, akkor inkább átviszem azt a beállítást pulse mode-ba,

és ott az alapáramot finomítom, hogy ne hevüljön túl és megmaradjon a kontroll.

Köszi!

Így viszont tényleg kiváncsi lennék, hogy milyen beállítás kombó vált be neked pulse mode-ban a 2 mmes anyaghoz

és akkor az alapján próbálom kitapasztalni átvetítve a beállításokat az én helyzetemre majd!

Előzmény: ívhegesztő1977 (34656)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.16 0 0 34656

Bizony,az alu hegesztése azért némi nehézségekbe ütközik.

A jó hő,és áramvezető tulajdonsága van ennek a fránya alunak...még az ívgyújtás is nehézkesebb.

Én is jártam így....ahogy írod...ha túlhevül az anyag akkor átroskad majd szétfolyik az egész.

Viszont ezért van a gépekben az impulzus funkció,ezzel elég jól lehet kontrollálni a hőbevitelt.

2mm-es lemezen próbálkoztam...impulzus nélkül pár centi után túlhevül,átroskad..és vége.

Ugyan ezen lemezen impulzussal megállás nélkül tudtam menni kb 30cm-t is.

Az impulzus mód kicsit bonyolítja a beállítások sorozatát....

de ugye impulzus módnál van egy csúcsáram(ez megolvasztja az anyagot és töri az oxidréteget)majd

következik az alapáram(kisebb amper),"hideg fázis"ez alatt meg úgymond hűl,dermed az anyag...így nem

roskad át,és elég jól lehet kontrollálni a hőbevitelt.Ennek az impulzusnak a gyakoriságát,egymáshoz

való viszonyát mind mind lehet állítani...és még sok minden mást is.Minden állításnak van jelentősége..

és hat a hegesztendő anyagra és az ív geometriájára.

Előzmény: Tzupi (34655)
Tzupi Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34655

15x3as lapos rúdon próbálkoztam először sima varrattal, de olyan hamar felmelegedett (érthetően), hogy 5-10 cm után szétterült a varrat és nem tudtam kontrollálni.

Vagy abbahagytam, vagy szétfolyt a rúd. Utána persze visszavettem az ampert, de úgy nem volt szép a végeredmény.

Aztán próbálkoztam két ilyet egymáshoz, de össze vissza eredmény.

De tény hogy kb elsők közt próbáltam ki aluval, mikor még csak pár óra volt a kezemben awival.

Ez volt pár hónapja, azóta legalább mozgás kezd alakulni, és mostanában majd teszek újra próbát aluval.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34654)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34654

Nincs mit,ez természetes.

Első körben,talán érdemesebb lemezen,vagy valamilyen profilon

"hernyózgatni"....

Ha nem 2mm-es lemezen próbálkozol mint én...akkor a beálltásaim

nem biztos hogy jók lesznek.

De sebaj...kérdezz csak nyugodtan..nagyjából már tudom hogy melyik

beállítás mit eredményez...és mi változik.

Előzmény: Tzupi (34653)
Tzupi Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34653

Köszönöm :)

Nemsokára tán jobban lesz időm és megint előkaparok egy halom alu maradékot jól összeilleszteni/elolvasztani őket

és majd akkor kérdezek :D

Ha legközelebbi körödnél megírod a beállításokat amik neked beválltak, akkor azt megköszönöm :)

Előzmény: ívhegesztő1977 (34651)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34652

Ahogy Tzupi fórumtárs írta:Jasic Tig 200P AC/DC(E104).

Előzmény: blaszlo80 (34645)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34651

Tudom,hogy neked is ilyen géped van:)egyszer kérdeztem is tőled.

Először kicsit idegenkedtem a digitális verziótól....analógot szerettem volna...

de pont nem volt készleten,így ez lett.

Nem bántam meg...elég jól összeismerkedtem már vele...örülök,hogy végül ez lett.

Nem vagyok nagy alu hegesztő...pár hete van meg...előtte nem hegesztettem soha awi-val alut.

Jobbára csak 2mm-es alu lemezem van itthon...ezen gyakorlatozgatok...állítgatom a gépet.

Már pár dologra rájöttem azért....ha tudok természetesen segítek mindenben.

Előzmény: Tzupi (34644)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34650

Köszi.

Próbálkozom...hogy kicsit szebb és jobb legyen.

Bár nem szépségverseny ez,a lényeg hogy jó legyen a varrat...fogjon.

Előzmény: Törölt nick (34643)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34649

Igen,a lábpedál nagyon jó dolog szerintem is(bár soha nem használtam még

ilyet).

Viszont van a gépen 20 féle pisztoly vezérlési mód( gombnyomással lehet

változtatni a paramétereket menet közben).De még ezeket sem volt időm kipróbálni.

Előzmény: refse2 (34641)
Tzupi Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34648

Lásd a 4-el előbbi hozzászólásomat :D
Ugyanilyen gépem van és eddig csak minimális dolgot tudtam felmutatni aluva.

Előzmény: blaszlo80 (34647)
blaszlo80 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34647

Köszönöm bár úgy gondolom a (saját tudásomat alapul véve :-) ) hiába a gép ha az ember nem tud vele bánni.. :-)

Előzmény: Tzupi (34646)
Tzupi Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34646

Jasic TIG 200P (E104) AC/DC

Ha jól tudom :)

Előzmény: blaszlo80 (34645)
blaszlo80 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34645

Ez nekem mint hozzá nem értő embernek igen tetszetős :-) Milyen géppel csináltad ha megkérdezhetem?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34636)
Tzupi Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34644

Egyszer szívesen konzultálnék veled alu beállítások ügyében, mert nekem is ugyanilyan masinám van.

Csak éppen ez egész AWI témakört (meg úgy mondhatni a tudatos hegesztés témakörét is) ezzel kezdtem,

ezért az aluval nem sokat foglalkoztam, és azok is olyanok lettek :) Viszont hosszútávon tök hasznos lenne a munkámban,

ha tudnék alut hegeszteni.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34638)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34643

Csatlakozom Refse2 véleményéhez...................nagyon is jó mindegyik varratod !! Csak igy tovább,gratula hozzá,és a gépedhez is. Az én első munkám egy alukarter sugárirányú repedései voltak. Víz feltöltést követően,kb 5percre jött egy varratkezdésnél egy vizgyöngy !! Igaz.........a varratom a tiedet (küllem) megsem közelitette,de az autó azóta is gurul.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34642

Nálunk a dunaparti nagyházban szűkös zsebűek élnek !! Ezért kerül itt minden többeeeeeeeeeeeee !!

Egyébként a 40A max 3-5mm-ig dolgozik szépen. Ezt már gazdaságosabb kéziköszörűvel darabolni. kivéve szűlőlevél formák.............stb.

Előzmény: AWIka (34639)
refse2 Creative Commons License 2019.02.15 0 0 34641

Nekem az a varrat is tetszik ami neked nem.

Látszik hogy van érzéked hozzá.

Ajánlanám neked a lábpedált a menetközbeni amper állítására, de látom nincs rá szükséged :)

vaz05 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34640

Pont azért írom, mert nem régen vetted a gépet, és ahhoz képest nagyon jól heggeszttel, (nem csak ezzel, mindennel) . Persze ha van egy jó melóhelyed ami jól fizet, és szereted amit csinálsz, akkor ne válts. De ha nem, akkor lehet meg kellene próbálnod.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34638)
AWIka Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34639

megnéztem a német lidl lapját annyit rendelsz amennyit akarsz belőle 129 € + 5€ szállítási költség,

de csak németországon belül :( az kb 44000 HUF. Nem értem, ezt miért nem tudják itthon is megoldani.

https://www.lidl.de/de/search?query=plasmaschneider&channel=mgm_de_DE

Előzmény: Fergis (34598)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34638

Majd még lehet finomítani és tökéletesíteni a varratokat...ugye pár hete van meg a gép.

Azóta sajnos nem sok időm van hegesztgetni.

Amúgy neked is menne ám...kis gyakorlás után...

Másod állásban hegesztettem pár évig...de ott a mig hegesztés volt a fő irány..és csak "sima vas"szerkezetek.

Néha elgondolkodtam ezen a hegesztősdi vonalon.....amit mondasz te is.

De aztán mindig úgy alakult,hogy maradt inkább csak a hobbi,kisipari szint.

Előzmény: vaz05 (34637)
vaz05 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34637

Tényleg elég gyenge az a két hosszú varrat :)    (Én be sem tudnák kapcsolni egy ilyen gépet, nemhogy hegeszteni)

Miért nem hegesztőként dolgozol, nagyon jó érzéked van hozzá?

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34636

Ma este nem hagyott nyugodni a dolog...kipróbáltam pár beállítást megint.

A két hosszú varratot azt megállás nélkül húztam...a hosszabbik 30cm körül van.

El kell találni a beállítást...hogy kb a felénél ne akarjon átesni az egész anyag:)

A két hosszú varrat nem tetszik annyira...legalábbis nekem:).

Aztán rájöttem hogy eddig talán kevés A-al próbálkoztam...

Levezetés képen....mondom kisebb lemez darabon nagyobb A-al próbálkozok...

ez utóbbi szebb is lett.Úgy hogy alakulgat a dolog..

Előzmény: refse2 (34621)
MrJones512 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34635

Az elszíneződött varrat általában egy szar varrat - viszont kurvajól néz ki. (Nem mindig jelez hibás varratot, de alapvetően kerülni kell az elszíneződést!)

Én legalábbis ezt hámoztam ki az angol szövegelésekből itten a nagy utánjárásban.

Szóval be ne aggódjon senki, hogy az ő varrata nem színes - az a normális! :)

Előzmény: audiapu22 (34634)
audiapu22 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34634

gázlencsével és 12-es kerámiával kerámiázom, de ha leveszem 5-6 literre akkor szar lesz a varrat, nem?

Előzmény: MrJones512 (34633)
MrJones512 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34633

Ahogy utánaolvastam, rozsdamentes acél (vagy titán) kell hozzá, illetve a gázzal "játszanak": ha a frissen hegesztett anyag még elég forró, de már nem védi az argon, akkor a levegőből felvesz ezt-azt és ettől elszíneződik.

Én alacsony gáznyomással és gázlencse használatával próbálkoznék.

Előzmény: audiapu22 (34629)
sz_cs_k Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34632

Előzmény: sz_cs_k (34631)
sz_cs_k Creative Commons License 2019.02.14 0 0 34631

Szép színes Valentin napra :)

Egy varrattisztítás ráférne...A hirtelen nagy hőbevitel színezi így el.

( A Weldporn facebook oldaláról loptam a képet)

Előzmény: audiapu22 (34630)
audiapu22 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 34630

vagyis színest akartam írni, lila, kék stb

Előzmény: audiapu22 (34629)
audiapu22 Creative Commons License 2019.02.13 -1 0 34629

awi szénacél hegesztő vagyok, az lenne a kérdésem hogy mitől arany színű a varrat?

látok 1-2 képet azt kurvaszép, talán savállót hegesztenek?

blaszlo80 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 34628

Bocs, aluflux 195 akart lenni..

blaszlo80 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 34627

Ha van acettilén/oxigén tömlőd használtba az is megfelel. A gyári tömlő amit adtak ( fix 195) az egy szar, az felejtős.

Előzmény: Fergis (34623)
Fergis Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34626

Köszi 

Előzmény: maseratisti (34625)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34625

Bármilyet :-) Légtechnikás boltban, vagy autósboltban, de lehet hegesztéstechnikás bolt is. Személy szerint BEHKA MIG márkájú 5-ös tömlőt használok mert az tetszik. Sokaknak meg nem mert nem megy rá a csatira, úgy kell rámelegíteni. Nem is jön le soha többet csak ha levágod :-) Jellemzően 6-os, 8-as vagy 9-es méret a csőcsati a gépen. Mérd meg aztán úgy vegyél tömlőt, meg csőbilincset is. 

Előzmény: Fergis (34623)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34624

Esetemben kb 25A az eltérés. Pontosan már nemtudom,hogy a lakatfogó mért e többet a gép lcd-jétől. Holnap lehet megmérem. Uganez a gép MMA módnál is ugyanigy nemhiteles. Kereskedő szerint (mivel ez javít is) az LCD belső felén van egy pici csavar,ezzel lehet ezt odébb állitani. Én nemfoglalkoztam vele,hisz van szemem,és látja,hogy milyen intezitású az áram.

Az inverter előnye,hogy kevesebb áram elég neki,és a hálózatot nem cseszteti,mint a transzformátor . Még az egyfázisú sem.

Előzmény: refse2 (34617)
Fergis Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34623

Urak!

Ideje lenne összeállítanom a gépet. Milyen tömlőt vegyek a reduktor meg a gép közé? 2 méter elég ugye, ha kocsira teszem idővel.

ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34622

Már megy jól az Alu hegesztés...van mit állítgatni....:)

Sajnos csak 2mm-es alu lemezem van itthon...azon tudok tesztelgetni...

Ha lesz több időm...szerzek valami más anyagokat is.

Ma este éppen a DC impulzus módban

tesztelgettem,nagyon jól beállítható...maximálisan meg vagyok elégedve vele.

Jobb gép mint a Stahlwerk Ct-520P volt.

Előzmény: refse2 (34621)
refse2 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34621

És hogy megy az alu hegesztés?

Vékony anyagot próbáltál már vele?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34619)
refse2 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34620

Köszi. Akkor megnyugodtam.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34619)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34619

Szerintem nyugi!:)nincs gond.

Az én új gépem is fütyülős....a Stahlwerk-nek szinte nem volt hangja.

Egyből feltűnt nekem is a különbség.

Először én is a gázáramlásra gondoltam,de nem.

Egyáltalán nem zavaró a dolog de valóban fütyülős egy kicsit.

Viszont szuper a gép....

Előzmény: refse2 (34618)
refse2 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34618

A beállításokat akárhova tekertem a hang nem szűnt meg.

Na mindegy, amíg jól hegeszt elviselem a visítást.

Előzmény: maseratisti (34616)
refse2 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34617

Ha már elővettem a Jasicot, teszteltem egy kicsit.

Előkerült a lakatfogó is.

A mért értékeken ledöbbentem, a kijelzőn lévő számok nagyon nem tükrözik a valóságot.

Teljesen felcsavarva 200 nál 235 ampert mértem dc áramnál.

Ami még ennél is megdöbbentőbb hogy kb 140 amperig nem verte le a B10-es kismegszakítót.

Hihetetlen!

maseratisti Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34616

Nem tudom, de első körben átnézném a beállításokat...

Normál esetben nekem sem volt hangja az ergusnál az ívnek

Előzmény: refse2 (34615)
refse2 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34615

Akkor szerinted nem a gépnek van baja?

Két éve mikor utoljára használtam nem emlékszem hogy lett volna ilyen hangja.

Előzmény: maseratisti (34614)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34614

Még a MIG-nek is, Froniusék rendszeresen játszanak ilyet :-)

https://www.youtube.com/watch?v=U85ntHrsY1M

tig

https://www.youtube.com/watch?v=hxl2f6dmP2w

Előzmény: refse2 (34613)
refse2 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34613

Van valakinek ötlete hogy mitől van az awi ívnek hangja?

Az ív kialakulásától kezdve egy fütyülő hang keletkezik.

Nem a gázáramlástól és nem is a gépből hanem az elektromos ívtől.

Ac ban és dc ben is halható. Az amper emelésével egyre magasabb szólamban.

A rég nem használt Jasicomnak van talán baja?

A hegesztést nem befolyásolja csak zavar.

Előzmény: ívhegesztő1977 (34612)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34612

Szerintem is kontakt gyújtású.

Azért ennyi az ára mert nem tudja ami rá van írva...talán csak a felét, jó indulattal.

Gagyi az egész....nem érdemes ilyennel foglalkozni(szerintem).

Előzmény: Törölt nick (34608)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34611

Nem is állt szándékomba,plazmavágót venni...:),főleg ilyet nem.

Magyarul megmondva gagyi gépek ezek......

Azért köszi az infót...másnak is hasznos lehet.

Előzmény: Törölt nick (34610)
Garashan Creative Commons License 2019.02.12 0 1 34609

napi humor: link

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.12 0 0 34608

Ez most nemvilágos................pilot,vagy kontakt gyújtású !? Szerintem kontakt.

Hogy lehet,hogy más oldalakonn a 80A 200 000ft fölött van ?

Előzmény: ívhegesztő1977 (34605)
htp12 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34607

80 amperral 25 mm vastag lemezt át lehet vágni jó minőséggel, viszont azzal a pisztollyal és géppel kötve hiszem :)

Előzmény: Fergis (34599)
Fergis Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34606

Ja nem én!

Előzmény: refse2 (34602)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34605
Előzmény: ívhegesztő1977 (34604)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34604

65 ért kapsz....zsír újat....6 hó garanciával:).

Előzmény: Fergis (34601)
ívhegesztő1977 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34603
refse2 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34602

Csak nem te vetted meg?

Fergis Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34601

csaknem.....

Előzmény: maseratisti (34600)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34600

Nem vagyok róla meggyőződve... olyan ez mint a 350A-es 2kg súlyú 25.000 Ft-os inverter... 80A-es plazma általában épp határeset hogy 3 fázis e vagy egy, de hogy 200-250 alatt nem nagyon kapni rendeset belőle az tuti. Ez a Haina is jó esetben lehet 35-40A-es...

Előzmény: Fergis (34599)
Fergis Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34599
Előzmény: maseratisti (34597)
Fergis Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34598

Battyák +!

Előzmény: maseratisti (34595)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34597

ja, és az ilyen nepper nem egyet visz hanem hármat vagy ötöt :-( szigorúan egyesével blokkoltatva. Úgy teljesen szabályos, nem szólhat érte a pénztáros :-(

Előzmény: maseratisti (34595)
Laci_SK Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34596

meg a pesti embernek is csak ugy kb. 45 percnyire van az ipolysági/šahy lidl.

Előzmény: maseratisti (34592)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34595

Legtöbb LIDL 7-kor nyit, a nagyon kurrens, nagyon új cuccokért a nepperek már 6-6.30-kor az ajtó előtt állnak. 7.05-kor te abból már nem nagyon kapsz, persze este vagy holnap már fent lesz 70-ért a jófogáson...

Előzmény: Fergis (34594)
Fergis Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34594

én sem találtam már 5 órakor sehol....

Előzmény: Isti betyár (34590)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34593

Írországban is csütörtöktöl lesz. Angliával meg semmi infó, se újság, se online. Más országéban benne van.

Előzmény: maseratisti (34592)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34592

Egyébként ha közel vagy Szlovák határhoz ott csütörtöktől van, és jobban szokott készlet lenni:

https://www.lidl.sk/sk/ponuka.htm?id=893&week=1

maseratisti Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34591

Felhívod az ügyfélszolgálatot, megmondja melyik áruházban van a plazmából. Az is lehet hogy 1db/bolt a kiadott készlet, és azt 7.02-kor már ne is keresd :-(

Isti betyár Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34590

Ma voltam a Lidl-be, de 11 óra körül egy plazmavágót se láttam kirakva.

Kompresszor, hegesztő az volt raklap számra.

Meddig tarthat ez az akciójuk?

Pont pár napja nézegettem hasonlókat az eBay-en és a legolcsóbb 48-50 ezer forint lenne. Se garancia, meg ki tudja, hogy miként ér ide Kínából. Már ha ideér. Kína Straus nálunk 60 ezrek. Ott is se gari, se minőség. Igaz ezek 50A-osnak vannak írva.

Előzmény: AWIka (34569)
Isti betyár Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34589

Köszi!

Kisebb terheléshez, jó a saválló elektróda is. Azt hiszem, hogy huzalba nem is próbáltam.

De szerintem ez lesz amit írtatok a megfelelő:

Esab OK 92.58 2,5 öntvény/acél átmeneti elektróda:

- A varratfém könnyen megmunkálható, de szilárdabb és melegrepedésre kevésbé érzékeny,

mint a tiszta nikkel elektródával (OK 92.18) készített.

Öntvény és öntvény pálca közt is van különbség.

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34588

Lehet , keményforrasztás a neve,sárgaréz,bórax,disu,pb- oxigén kell hozzá ! Ha pici terhet kellene viselni,és a varrat is minimális (kb 3cm) , MMA , és saválló elektróda,öntvény elektróda megoldás lehet. A legjobb a mondatom elején !!! Előttem iró társunknak is igaza lehet .

Előzmény: Isti betyár (34582)
refse2 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34587
Előzmény: refse2 (34586)
refse2 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34586

Esetleg szilikonbronz huzallal:

https://www.youtube.com/watch?v=y6ccw7X8zeI

Lehet mighez is venni ilyen huzalt.

MrJones512 Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34585

"Vagy esetleg valami ESAB elektróda erre a célra?"

http://www.hegesztes-bolt.hu/esab_ok_9258_25_ontvenyacel_etmeneti_elektroda_153. Valami 22K-ért vesztegetik.

És hát öntvény huzalt is látok itten: 1.2mm-es öntvény huzal Fontargen huzalelektróda, de az ára khmm.... arányos a pálcáéval.

Garashan Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34584

Most nézem, akkor is Te tetted fel a kérdést :)

Ha anno ment 308lsi-vel, akkor gondolom jó hozzá az a huzal.

Illetve szerintem corgonnal kellene.

Szerintem tiszta argonnal nagyon kiégne belőle a szén, sima CO2 meg nem igazán jó a saválló huzalhaz. Így én a corgonra szavaznék.

Előzmény: Garashan (34583)
Garashan Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34583
Isti betyár Creative Commons License 2019.02.11 0 0 34582

Sziasztok!

Lenne egy szakmai kérdésem. 

Méghozzá, hogy MIG hegesztővel lehet-e sima zártszelvény (vasbolti) acélhoz öntvényt hegeszteni? Ha igen milyen huzal és gáz kéne hozzá?

Vagy esetleg valami ESAB elektróda erre a célra?

Törölt nick Creative Commons License 2019.02.09 0 0 34581

Ez egy középkategória,igaz az aku némi barkácsolással cserélhető,de állitólag kb 6-8 évet birja. https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/673-esab-warrior-tech-automata-pajzs-din-9-13-fekete.html Ha netán valamikor olvasó szemüveged lessz,ehhez a tipushoz létezik lencse : https://www.hegeszto.hu/esab-hegeszto-ar-webaruhaz/1412-dioptrias-lencse-1,0-warrior,-origo-tech-pajzshoz.html

Ha a pajzsot ablakközelben tárolod ,az akku kb 15 évet is működik !! Lapozz néhány oldalt visszafele,irtam róla.

Hegesztőgép mindegy mijen gyártmány,a plafon árama legalább legyen 150A,igy nemtudod túlterhelni a 2.5 mm elektródával. Otthonra elég ez az átmérő. Ha Co2 gépet vennél,korgonnal használd,és ez is 160-180A-os gép legyen. Ez már sercinti a mm-es huzalt is !

Kedvet kivánok a munkádhoz.

Előzmény: Imi09 (34579)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.09 0 0 34580
Előzmény: Imi09 (34579)
Imi09 Creative Commons License 2019.02.09 0 0 34579

Sziasztok!

CO hegesztő és pajzs vásárlásban gondolkozok,ezért szeretnék tanácsot kérni otthoni használatra  CO hegesztőre (nem ipari, de ne is gagyi egyszer használatos) valamint autómata fejpajzsra.

Köszönöm a segítséget!

Üdv.: Imi

htp12 Creative Commons License 2019.02.09 0 0 34578

Amit árulnak  vele együtt a Lidl-ben kompresszort simán elég neki szerintem. Én anno a cégnél ahol dolgoztam egy 2 hengeres noname kompresszorral használtam egy Weldimpex 380V 80A plazmavágót, de az 30-as anyagot is vágott.

Előzmény: Fergis (34576)
bnorci71 Creative Commons License 2019.02.09 0 0 34577

szerintem ez teljesen korrekt :)

kezdek elgondolkodni kel-e nekem ilyen :)))

Előzmény: htp12 (34575)
Fergis Creative Commons License 2019.02.09 0 0 34576

Most akkor ehhez csak egy legalább 50 literes kompresszor kell, semmi más?

Előzmény: htp12 (34575)
htp12 Creative Commons License 2019.02.08 0 0 34575

Szia!

Szerintem teljesen megéri ennyiért főleg 3 év garanciával. Itt egy videó róla /persze nem Parkside, de ez totál ugyanaz/ : https://www.youtube.com/watch?v=axnGcVi64tU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR17vb8Ugn2_k44x2zwR_siBgT5d66d6LwnXeNza1N2K46gepNsOMMvNiuM

Tzupi Creative Commons License 2019.02.07 0 0 34574

A darabolóért kár, hogy cska 180as. Hirtelen megörültem neki, hogy na ennyiért jó lesz, de nem lennék sokkal beljebb vele :/

Előzmény: maseratisti (34572)
Fergis Creative Commons License 2019.02.07 0 0 34573

És még egy lényeges nagy előnye van ezeknek, hogy Európában mindegyik áruházban kaphatóak-de kicsit olcsóbban.

Tehát ha sz...r lenne nem adná a nevét mellé!

Nekem vannak Makita, és Parkside gépeim is. Utóbbi kb felébe kerül.

Előzmény: maseratisti (34572)
maseratisti Creative Commons License 2019.02.07 0 0 34572

LIDL cuccokkal az van hogy semmi kockázat nincs benne. Megveszed, leteszteled, ha nem jó mehet vissza és visszaadják a pénzt. 3 év gari alatt ha tönkremegy vagy nem megfelelő szintén lóvé vissza, arról nem is beszélve hogy a legtöbb cucc van olyan keresett hogy aki lemarad róla az 1-2 hónappal az akció után hajlandó az új vételárat kifizetni egy használt gépért is.

Én is filóztam rajta, de nem nagy szükségem van rá, és esélyes hogy a darabolót is kihagyom már vagy harmadszorra (az meg kicsi a 180-as koronggal)

Fergis Creative Commons License 2019.02.07 0 0 34571

Visszább olvasol, már többen kérdezték!

Sajnos , mint a Columbo felesége-nem látta még senki....:)

Tzupi Creative Commons License 2019.02.07 0 0 34570

Én is nagyon filózom rajta. 

AWIka Creative Commons License 2019.02.07 0 0 34569

Sziasztok, 

mi a véleményetek a Lidlis plazmavágóról (Parkside)? 

Valaki használ ilyet? Megéri megvásárolni?

Elég jónak tönik az ára 50.000 HUF.

M.András90 Creative Commons License 2019.02.06 0 0 34568

4 illetve 6 mm2 van 2.5 fölött, 2.5mm2 fölött sima shuco azaz háztartási lengö dugaljba, dugvillába semmit nem kötsz be :) onnantol kb ipari 16 illetve 32A dugvilla 230v os kék szinü

Előzmény: Törölt nick (34567)
Törölt nick Creative Commons License 2019.02.05 0 0 34567

Igazad van,mostmár egészenn biztos,hogy nem a szolgáltató a hibás a gyenge áramom miatt. Délután belenéztem a kapcsolószekrényembe,és kontakt hibát találtam,méghozzá alu,és rézcsatlakozásnál. Laza volt,és gondolom az elektrokémiai korrozió inditotta el a hibát,és ez ahogy melegedett,hol volt villanyom,hol nem !!! Mértem én műszerrel,a 230v megvolt,de amikor a gép kérte az amperokat,nos ekkor már nemtudtam mérni,és ittvolt a hiba. A lényeg,hogy rézvezetékre cseréltem minden zsinórt,igy megszűnt a hiba.

Egyébként az inverteres gépek kevesebb villanyal is beérik,vagyis takarékosak. Az viszont biztos,hogy a 220v-os Co2 gép nemszereti a 20m feletti hosszabitókat. Vagyis működne a 3-5mm2 - es vezetékről,de ezeknek már húzós az áruk !!!

Előzmény: Tzupi (34557)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.05 0 0 34566

Esetleg még Bwelst tudom megint rávenni hogy segítsen meghegeszteni neki van lángja is ! Má jobbat nem tudok !

Előzmény: Mnagy (34564)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.05 0 0 34565

Hát akkor hogy legyen ? Inverterrel a fal mellett sose hegesztem meg !

Előzmény: Mnagy (34564)
Mnagy Creative Commons License 2019.02.05 0 0 34564

Szia kavicsos.
Szerintem túl bonyolítod a kazános dolgot. Azt a pár csövet elektródával, vagy "Co"- val simán meg lehet hegeszteni. A sajátomat legutóbbi kazán cserénél "Co"-val hegesztettem.
Az a kicsi készlet a traktor körül nagyon kicsi. Az a készlet amit kinéztél mindent tartalmaz kisebb munkákhoz. Lehet venni hozzá másik palackokat, ha kifogy. Az oxigént kiválthatod nagyobbal, hozzá való reduktorral, de ahoz a szerelékhez nincs gáz reduktor, és így csak a saját gázpalackjával és szerelékével használható. Az meg kevés komolyabb melegítésekhez.
Az a cég amit refse2 belinkelt neked cseréli is a nála vett palackot, pestre meg mész néha. Viszont az acetilén palack nagyon drága ott is, 47ezernél kezdődik + oxigén palack és már benne is vagy simán egy százasba.

Előzmény: kavicsos64 (34563)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.05 0 0 34563

A webben pont azt irják hogy helyszini szerelésekhez vízvezeték ,fűtés ,klíma ! De van saját pisztoly is a 2 már csak jó lesz ,a gáz nem drága ha van oxigén hozzá ! Nem tudok mást kitalálni ,már a kazán csere is a 4 faluból jött át az internetes ismerősöm és hegesztette meg inverterrel pedig csak 3cm-t kellett a 2 colos csőből kivágnunk ! De most nagyobb volumenről van szó a kazán költözik ki a házból a mellék épületbe ! Csak házi relációban tudom kivitelezni valamikor a nyár folyamán ,de erre már itt felénk nincs olyan ember aki meg tudná hegeszteni és volna ideje és eszköze rá ! Menekülnek az emberek külföldre ,több szomszédom is lelécelt családostól !

Előzmény: 1 valaki (34562)
1 valaki Creative Commons License 2019.02.05 -2 0 34562

Ezzel nem fogsz 2 colos csövet hegeszteni....

A menetet megírtam, 12*1 jobbos az oxigén, balos a gáz.

De, ezek a kis cuccok inkább fogorvosi, ékszerész és réz keményforrasztásra jók, nem vízvezetékhez.

De kérdezd meg ismerősöd, hátha neki elég.

Előzmény: kavicsos64 (34561)
kavicsos64 Creative Commons License 2019.02.05 0 0 34561

De nem eldobósra gondoltam hanem olyan 60cm magas tölthetős palackra ! Az az eldobhatós az igen kevés ,az oxigén csak 30 percre elég ! A gáz viszont 3,5 órára Ez már jó nekem csak kb ennyi oxigén is kéne hozzá ,azért gondoltam egy olyan nagyobb palackra ! Csak ezeket a kis lánghegesztőket nem ismerem hogy a pisztoly mit enged meg ,a tömlő stb ! Én hegeszteni se tudok vele de olyan ismerős van aki tudna vele hegeszteni ,meg ráadásul még tükörből is tudnia kell a fűtés csövek miatt ! Úgy gondoltam azért itt több szakember is van aki már jártas ebben a dologban ,hogy egy viszonylag kicsi de jól használható készüléket össze tudjunk rakni ! Tehát vennék egy kis oxigén palackot a 60cm-est ahhoz egy reduktort ami hozzá illeszkedik menetileg ,és nyomásilag is ,valamint az eldobhatós gáz palackhoz kéne egy csatlakozó amit eddig nem találtam ,mert csövünk volna, keverőszár is van, pisztolyok is vannak . De azt már nem tudom az acetilén gázé jó-e hozzá ,vagy a kis készülékek más cső anyagúak és a pisztoly rendszere is más ?

Előzmény: refse2 (34560)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!