A megfelelő fűrészlappal gyakorlatilag bármilyen fém, műanyag, fa alapanyag vágásra alkalmas. Segítségével precízen vághatunk szögbe zártszelvényeket, csöveket, műanyag elemeket. Fűrészlap sebesség: 20, 29, 50 méter/perc. Maximális vágásteljesítmény 90˚-nál. Kör keresztmetszet: 90 mm. Négyzet keresztmetszet: 85x85 mm. Maximális vágásteljesítmény 45˚-nál. Kör keresztmetszet: 40 mm. Négyszög keresztmetszet: 38x75 mm. Fűrészlap hossza 1300mm +/- 2mm. Fűrészfog sűrűség: 14 TPI. Fűrészlap vastagság: 0,63 mm. Fűrészlap szélesség: 12,5 mm.
Eladó kihasználatlanság miatt egy vadonatúj Expert xbs 400 ( 400 wattos) fémipari szalagfűrész+ a hozzá tartozó kis állvánnyal együtt. A praktikerben lett vásárolva 1,5 éve kb. de egyszer sem lett használva. Ára: 100eft. Helyileg Debrecenben található, mérete miatt csak a személyes átvétel lehetséges. Képeket később tudok feltenni. Érdeklődni a baloghlaszlo1980@gmail.com mailcímen vagy a 20/5897360-as számon lehet.
Tervezem a gyorsdaraboló 25-ös fix tengelyének átalakítását csapágyazott tengelyre.
A csapágyazott 25-ös tengelyre pedig fixen rögzítem majd a motort és daraboló kart. Lás a jelenlegi állapotokat, a 25-ös tengely többé-kevésbé fix és rajta fordul el a motor és a daraboló kar. Kivéve, amikor a tengely kezd el forogni, mint ahogy itt is történt. Ezt ugyan próbálták fixálni, de rossz megoldást választottak.
Az átalakítással pontosabb is lenne egy kicsit a vágás és tartósabb lenne a használhatóság, nem jelentkezne kopás miatti lötyögés.
A képek talán nem adják vissza, de az ötödik képen sejthető, hogy ferde (nem merőleges a tengelyre) a tengelyt tartó függőleges lemezek külső síkja, ez a sík nem párhuzamos a lemez belső síkkal. A tengely végét eredetileg úgy vágták le, hogy síkban legyen a ferde lemezsíkkal. Mivel 90 fokkal elfordult a tengely a visszatolás után, látható, hogy furcsán áll a tengely vége (5. kép).
Kérdés, hogy házilag ki lehet fúrni megfelelő pontossággal a pl.: 32-es csapágyfészek furatot a FERDE KÜLSŐ SÍKÚ alumínium lemezben? Ahol most a 25-os fuatok vannak, oda szeretnék 32-es furatokat. Lehetőleg központosan. Lehetőleg tengely irányban. Pl.: a 25-ös furatok segítségével valahogy megvezetett koronafúróval kell fúrni? 32-es külső átmérővel már akad megfelelőnek tűnő csapágy. 12-es vagy 15-ös, vagy 20-es átmérőre kell szűkíteni a tengely végeit, a csapágy választástól függően.
Talán nem is kell, hogy pontos legyen a furat? Kifúrhatom kézből is, ha 32-es furatú vezető sablont rakok a 25-ös furat köré?
Ugye beálló csapágy nélkül is megfelelő eredményt lehet elérni, nem kell ehhez drágább csapágyat venni?
Úgy látom, hogy új tengely kell, mert a mostani görbének tűnik (lásd az utolsó képen a 90 fokkal elfordított tengellyel történő összeszerelés után kialakult hézagot a villanymotor és az ékszíj burkolat között az utolsó képen). Gondolom görbe tengelynél gyorsan elkopik a daraboló kar perselye. A lötyögő daraboló kar pedig a vágókorong lötyögéséhez és pontatlan vágáshoz vezet.
A képek a vásárláskori állapottól a gyorsjavítás utáni állapotot mutatják.
Gyorsjavítás: tengelyről a rögzítő laposvas levágás, tengely helyére tolása, egyik 25-ös furat hézagolása sörösdoboz palásttal, valamint a villanymotor egyik perselyének hézagolása sörösdoboz lemez palásttal. A másik két perselyből kitolta a tengely a hézagolást.
Milyen az a fémipari? Havernak a mezei fémipari sem dobja le ha megcsúszik a szalag , pedig fújkálja a vágást , szalagot hütő,kenő,vágóval, ami épp kéznél van.
Az enyémen , amint megáll a szalag , már lent is van . még kenés hütés nélkül is .
Passz, nem ismerem őket szerkezetileg. Az én 500-as szalagfűrészem (faipari) csak egy 17-essel hajt, nagyon botélű lapnak kell fenn lenni, hogy megcsússzon a szíj. Kis 180-as fémiparim, ha megragad ledobja a szalagot, de ez a nagyoknál is jellemző, ha korrekt a beállítás.
Az ipari alacsony fordulatú fémipari körfűrészeken is van "megcsúszási lehetőség" hagyva - elsősorban azért, hogyha baj van, ne nyalja szét a csigaáttételt és ne törje el a tengelyt - a fűrésztárcsát rendszerint nem védi meg a sérüléstől...
Az a fő kérdés, hogy kiváltható-e egyszerűen és biztonságosan a 300-as hagyományos ("flex") koptató vágókorong a forgácsoló vágást végző fogazott korongra?
Nem. A miértet meg már te magad is megmondtad dupla a fordulatszám
-amit nem biztos hogy bír a vídia forrasztása mint kerületi sebesség
-a vágási sebesség sokkal kevesebb egy keményfémnél mint egy sima vágókorongnál
Ékszíj megcsúszás
hmm..... ha megcsúszik abból baj nem lehet rendeltetésszerű használatnál nem csúszhat meg, ha meg megszorul vagy egyéb baj történik csak biztonság növelő
Fogalmam nincs a gyáriakon van-e valami ilyen biztonsági elem hisz nincs ékszíjhajtás közvetlen a motorra van rakva a tárcsa vagy legalább is kívülről úgy néz ki.
A megéri nem éri meg azt te tudod eldönteni 2 ékszíjtárcsa esztergálást szerintem megér.
Az a fő kérdés, hogy kiváltható-e egyszerűen és biztonságosan a 300-as hagyományos ("flex") koptató vágókorong a forgácsoló vágást végző fogazott korongra?
Az eddigi ismereteim szerint vagy nem, vagy talán kiváltható, de biztosan nem elfogadható költségen.
Így néz ki a gép:
Új kérdés, hogy a gyorsdarabolónál az ékszíj hatjtást szabad-e megszúszás mentesre kialakítani? Vagyis a hagyományos, megcsúszást lehetővé tévő ékszíj helyett szabad-e a jobban tapadó fogazott ékszíjat használni ilyen gépen?
A fához való körfűrészeknél tudomásom szerint nem szabad megcsúszás mentes hajtást kialakítani, ott állítólag biztonsági szerepe van a korong elakadása estén megcsúszó szíjnak. Így állítólag nem ég le a motor a korong elakadása esetén.
Ez a szíj csúszási lehetőség illetve csúszásmentesség kérdés szerintem külön vizsgálandó hagyományos korong és forgácsoló korong esetében is.
Vagy csak úgy lehet ilyen korong cserében gondolkodni, ha megcseréli (illetve megfelelően választja) az ember az ékszíjtárcsákat a gyorsdarabolón és úgy a korongnak megfelelő fordulatszámot állít be?
Ez esetben pl.: nem gond, hogy:
- a gyorsdaraboló teljesítménye 3,2 kW, lényegesen nagyobb, mint az 1 fázisú motorok teljesítménye
- a jelenlegi 5000-es fordulatú vágótárcsa tengelyt fele-harmada fordulatszámon üzemeltetni azonos teljesítmény mellett két-háromszoros nyomatékot jelent a tengelyre maximális vágási teljesítmény (vágóerő, illetve nyomaték) mellett, talán ezt is érdemes figyelembe venni.
teljesítmény = nyomaték * fordulatszám
ha csökkentem a fordulatszámot, akkor nő a nyomaték azonos teljesítmény esetén
persze a tengely túlterhelés elkerülése megoldható úgy, hogy nem nyomja rá az ember erősebben a korongot a munkadarabra és ezzel kisebb teljesítményen üzemelteti a gépet, mint amit a villanymotor tud, nem kell azt a motor teljesítményt kihasználni
Persze utána a következő kérdés az lenne, hogy mennyire nem éri meg ilyet csinálni...
300-as gyorsdarabolóra lehet a hagyományos "abrazív" vágókorong helyett pl.: keményfém lapkásat tenni?
Nem azt a béna gyémánt szemcsés Dewaltot, amit itt korábban linkeltek, hanem normálisan forgácsoló korongot, mint amilyet refse2 linkelt, meg ami neki van kicsiben.
A probléma az, hogy a gyorsdaraboló 300-as külső átmérőjű, 32-es furatú tárcsával működik, kb. 5000-es percenkénti fordulattal, ami kb. 80m/s kerületi sebességet jelent, ami pl.: a Bosch termékeinek ebben a méretben kivétel nélkül nagyon sok, több, mint a duplája a megengedettnek.
Ugye a béna gyémánt tárcsán kívül nincs más lehetőség vasfémekre, csak a "gyári" szikrahányó?
Lehet, hogy nincs is olyan forgácsolási technika, ami bírja az ilyen sebességet dinamikus terhelésnél? Mármint a keményfém lapkák tudomásom szerint az állandó terhelést bírják jól (pl.: esztergálásnál). Körfűrészen ilyen nagy sebességnél már gondok vannak, ugye?
Tényleg, marógépen milyen szerszámok vannak? Ott sem egyenleges a terhelés a lapkán...
Köszönöm válaszod, megnéztem. Tudom, hogyha munkára biztos alkalmatlan. De otthonra, barkácsolásra, egy korlátra, kerítésre stb. csak használható. A kézifűrész azért sokkal strapásabb és ott se mindig tuti az a 90/45 fok :) Legalábbis nekem.
Nekem van lidlis szalagfűrészem (is), de kézinek használom mert kicsit pontatlan az állványa. A kereskedésekben is lehet hozzá lapot kapni szabványos méret. A tárcsásról találsz "ITT" egy szerintem elég korrekt videót.
Köszönöm válaszod. Teljesen amatőr célra szeretnék egy használható szerszámot a kézifűrész vagy sarokcsiszoló helyett. Most 40x40x3-as és 40x20x2-es zártszelvény valamint 10x10-es nyégyszögacél szálakat szeretnék darabolni, hegesztésre előkészíteni. Esetleg a szintén Parkside PMB 1100 szalagfűrészről tudsz véleményt mondani?
Én keresnék vmi normális 350-es darabolót, ipariak is vannak 40-től, metabo ami lágyindítású 55 körül mozog és jó gép. Tudom nem 25000, de legalább tudsz dolgozni vele.
ha mindig ugyan arra és jó a feszítés akkor a lap lehet nem jól van kihajtogatva és egyik oldalra nagyobbat fog, de lehet más is láncfűrész akkor kanyarodik vágáskor ha nem egyformák a fogak
Van egy güde v125 szalagos fémvágó fűrészem. Mitől mászhat el vágás közben? Gyári lappal kevésbé tette, most syrius van rajta és gyakran eljátsza (ferdén vág, nem tartja a 90 fokot). Szakaszos beremegést már meg se említem, de az sztem a szalag hegesztése miatt lehet.
Esetleg valamit rosszul csinálok? Próbáltam nagyon kis előtolással, de akkor is megvan a hiba, max picit kisebb. Gyári lappal meg halál pontosan lehetett vágni vele.
Hűtőfolyadékot utóbb nem kapott, mert attól hajlamos megcsúszni, bármennyire is van feszítve