Gyalu vásárláson agyalok, a hozzászólásokat visszaolvasva nem csak nekem ráncolja a homlokom..
Adott a Hyundai/Sweppach kombi kategória, amit 3-ból két ember a méhtelepre vinne, a harmadik hunyorít.
Efelett 150-200-ért csak vastagolók vannak, a kombi inkább 250-től indul.
Nagyon elborult/körülményes ötlet a videóhoz hasonlóan egyengetni vastagolóval? (csak azt venni) Úgy érzem, hogy még így is sokkal jobb eredményt adna, mint a 90ezres kínai kombi gyalu egyengetője.
Tudnék pl táblásítani kisebbeket, úgy, hogy a ragasztott felületet adná a körfűrész?
Egyébként a külföldi weben rákeresve első vásarlásnak, ha választani kell, akkor a vastagságit mondják, szerintetek?
Az én felhasználásomat még csak topiknévhez se hasonlítanám, szóval inkább csak barkács kategória. Elég lehet arra kínai? Vagy valami kisipari használt egyengető a jófgásról, mellé egy 150 ezres vastagsági?
En a Szekely Fateleprol hoztam anyagot, a minoseget kello tapasztalat hijan nehez megitelnem, de legalabb jo aron volt. Egy probat megernek, ha kozel vannak hozzad.
BP környékén keresnék fatelepet, 5x10-es pallók beszerzésére, de jó lenne ha nem csak olyan anyaguk lenne, amin előző nap még a rigó fütyült :) Tudtok ajánlani valami jó helyet ? 3x3-as kerti faházhoz kellene.
(JAFHolz-ot ismerem, de gondoltam hátha van más is)
Van két vezetékes kézi körfűrészem, mindegyiknél ugyan az a hiba: a lap döntéséhez - a rögzítő meglazítása után - egy csapon fordul el a gép a talphoz képest, itt kottyan mind a két masina! Egyiknél érezhető, hogy az alu házban lévő furat bővebb mint a csap, a másiknál az U alakú villa - ami a fenti funkciónak a másik eleme - furatánál van ugyan ez!.
Vennék egy új gépet, amit asztalba építve is használnék. A meglévő lapok mérete 190/16-mm.
Mi 3 éve vettünk ki egy szintén 2 méter körüli falszakaszt kőműves rokonnal. Nem kellett flexelni, de por attól lett rendesen. Fönn az első sor téglát kiszedni rossz, utána halad. Ő szedte, én hordtam kifelé 2 vödrönként.
A válaszfal helyének javításával (csak vakolattal), takarítással együtt tartott reggel 7-től délután 4-ig (ebédszünettel). Mondjuk nem nagyon álltunk meg, de utána mennem kellett legénybúcsúba, úgyhogy haladni kellett :)
Ez egy ilyen korszak? :)) Nálam is aktuális éppen a falbontás. Nekem annyival könnyebb, hogy a spájz és a padlásfeljáró közti komplett válaszfalat kell kidönteni, úgy 2méteres darab. Egyik oldalon előveszem a nagyflexet, és elvágom, mert ott nem kéne bedönteni a többi falrészt. Lesz por rendesen. :(
Láttam egy filmet, valahol Kanadában keresgéltek a prérin valamilyen (fél)drágaköveket. Egy kistraktorban a motorba fűztek be valamilyen "drótot", odaálltak vele asztalnyi méretű sziklák mellé, és kettévágták. Aztán némelyik elég értékesnek bizonyult.
Oké, pontosítok. Eredetileg viccnek szántam, de fordítsuk komolyra. Ha a panelban a 9-ik emeleten kell a nappali falára egy ajtót vágni akkor elég nagy szarban van az a mesterember akinek a gépével le kell állni az ablak alá, felvezetni 60 méter vágókábelt át az ablakon, minden irányváltásnál a csigákat lefúrni az ablakpárkányba, parkettába, stb..... - és megoldani, hogy a véletlenül se dugja ki senki a fejét a harmadikon, hogy kinézzen mi ez a zaj. :P
A festésre azért lapítottam, mert ... egyrészt nem tudom hogy milyen részei ez az asztalnak. Gyakran érintkezik a játékossal? (azon könyököl, fekszik, támaszkodik, stb). Szóval hogy milyen igénybevételnek van kitéve.
Másrészt nem vagyok nagy "fafestő", így csak tippelni tudnék hogy valamilyen kemyényolaj vagy vékonylazúr .... annak függvényében hogy a biliárdasztal melyik része lesz ez a borovis rész. Én a lakkot (ha színre akarod akkor előttre pácolni) nem szeretem, de lehet hogy az is jó lenne neked.
"Véletlenül" nekem címezte sr1 ezt a falvágós témát, de nem tudhatta, hogy nálam aktuális ez a kérdés. Egy kb. 12cm-es tégla közfalat kellene átvágni, de nem tudom rávenni magamat... hogyan és mivel. De miután ez itt kellően OFF, majd kérnék tanácsokat az offtopikban.
Epulget a kulteri teraszom es lassan ideje a belso oldalra par szekrenyajtot gyartanom. nagyjabol 70x40-50 centi koruliek lennenek, 19mm-es fenyobol. A kerdes a zsaner. En csak most szembesultem vele, hogy mennyi fele van, es az ar is ennek megfeleloen szelsoseges.
Nekem oda kintre nem kell, csillapitott zarodas, meg egyeb extrak, de ha valamelyik tipussal konnyebb dolgozni, akkor azt valasztom. Kb 16 darab zsanerrol beszelunk, ha jol szamoltam. Egyaltalan mekkora az, ami hosszu tavon is elbirja ezt a sulyt? Mik a buktatok? Az mar leesett, hogy az ajto szelesseggel vigyazni kell bizonyos daraboknal, mert ha ott a zsaner, nem lehet osszetolni a ket ajtolapot. :) Szoval ilyen buktatokra gondolnek.
Csinalni akarok lengoajtot is, de olyat is csak filmen lattam eddig. Ahova be akarom epiteni, az egy 18 centi vastag rés. Csinalt mar valaki hasonlot? Hogy erdemes nekiallni?
nem kell bevinni, a bányában is viszonylag fix helyen van a motor. csigákkal lehet vezetni a kötelet amerre kell. persze figyelni kell, hogy ne érjen bele abba amit nem akarsz elvágni.
Ami ilyet én láttam, az Hilti volt, s nem volt lapja.
A lánc kerek volt, körben rajta rengeteg gyémánt. A kivágandó luk egyik sarkánál kell két lukat fúrni, egyiken kimegy, másikon visszajön a lánc, a gépet a vágandó falra fel kell dűbelezni, és uzsgyi.
Amikor láttam, 30cm vastag betonozott panelt vágott, a betonvasat még a hangján se lehetett észrevenni. Sarkosra vágja a lukakat, ha kell.
Egy időben nagyon evett a fene hogy vegyek egyet, de nem tudtam ideológiát kitalálni hozzá, így végül Co gép lett helyette. Minden esetre hónapokig túrtam a netet és egyetlen használt eladó darab sem akadt belőle. Ami azért fura.
Állítólag betont is vág, gondolom különösebb kosz nélkül. Viszont nem tudom elképzelni hogy nagyobb vastagságban hogyan...
A pirózást elszúrtam, csak vonalakkal párhuzamosan kellett volna csinálni, ez van, de itt jól látszik, hogy a folyékony fa nem szúrható ki, de festés nélkül se csiszolás után.
Van egy falvagó láncfűrészem, egy borzasztóan drabális szerkezet.
40cm hosszú a lap, a motor vagy 5 lovas. Vízzel hűti a láncot, ami gyémántos. Van külön betonvágó és téklavágó lánc. A téglavágó kevesebbet tart, max. 70 folyó métert, 25-ös téglába, de a lánc elkopik, ha egy 80-as falba ki kell vágni kivágni két ajtónyilást. Olyan zajos és olyan koszt csinál, hogy katasztrófa.
A lap és a lánc egyszerre cserélődik, kb. 450 euró.
A betonnak való lánc a betonacélt nem szereti.
Vettem egy Husqvarna Cut-and-Brake falvágót is, annak két gyémántos lapja van. Ez egy eszesebb szerkezet.
Van egy benzinmotor, rajta egy pörgősúlyos kuplung, egy ékszíj és egy tárcsa. A két lap úgy van kiképezve, hogy összecsavarva képpez egy tárcsát. Az ékszíjat lehet spanolni, pont mind a tisztességes láncfűrészen a láncot.
Ez is vízzel van hűtve, bevágsz kb. 10cm a falba, kihúzod, kipattintod az anyagot a két vágat között, aztán megint bevágsz, ezzel is 40cm mélyet lehet vágni. A lapok elég sokat tartanak és csak 200euró a párja.
Ékszíjat egyszer cseréltem eddig. Ennek is több féle lapja van.
Az az érdekes, hogy csak akkor vág, ha vízszintesen tartod a szerszámot a falra.
Ha ki kell vágni pl. egy 220cm magas ajtónyilást, fel kell állni egy állványra.
Ennél még a vékonyabb betonvasat is elvágja a két lap.
Az ilyen kis piszlicsáré hibákra találták ki a folyékony fát. Táblásításnál volt pici pár hiba, lekentem vele, lecsiszoltam, semmi se látszik a huncutságból.
Nyugodtan lehet használni, de tudom, parasztmunka egy maximalizmussal megáldott fórumon xd
A gyári lappal használom a Dewaltot, és nem gondoltam, hogy nem egyenes a teteje. Sosem néztem.
Bosch 1400ACE maróm van, azzal csináltam a lekerekítéseket. Nútot viszont nem mernék vele marni, mert az első néhányat biztos elcseszném. Ha asztalba lenne építve, akkor tiszta sor lett volna, hogy azzal csináljam.
A körfűrésszel sokkal biztosabbnak tűnik, sikerült is, csak hát meg kell igazítani.
"Kicsit csalódás, hogy a Dewalt 7492-vel mart nútok nem konstans mélységűek, hanem hullámosak."
Ezt most nem értem. Van ahol 20mm mély van ahol 20.9? Vagy arra gondolsz ami az utolsó képeden látszik, az "X" alatti nútban. Az nem a DW 7492 hibája, hanema fűrészlapé, amit abban használsz. De az sem "hiba". Perszehogy "hullámos" hiszen váltottfogas lappal martad ki. Egyenes élűvel ilyen gondod nem lenne.
De ha az első eset van, az sem a fűrészgép hibája, hanem a faanyagé, ami nem egyenes. Egy DW menet közben azért nemigen változtatja a lap magasságát. De "hullámzóan" biztos nem.
"A mandínergmit mivel ragasszam fel a borovira?"
Pattex kontaktragasztóval. Számtalan esetben ragasztottam fához gumit, az mindig ott tartotta és mai napig is ott van. Szerintem neked is jó lesz.
Persze, hogy nem szóltak érte, hisz pont ezt mondtam róla, hogy míg mások szerint hibátlan, addig azért én tudom, hegy nem. Meg azt is, hogy ez bőven belefér a pontosságba. Ez az egész onnan indult, hogy valakinek "csak" annyi volt az elvárása egy gérvágóval szemben, hogy hogy ne legyen szemmel látható hiba a 45 fokos illesztéseknél. Erre írtam, hogy ez nem kis elvárás. Mert szerintem nekem jó gépem van, és mégsem tudok tökéletes, szemmel észrevehetetlen illesztést produkálni. De nem is kell. Az említett tükörkerettel én teljesen elégedett vagyok, csak a kérdező, nem biztos, hiszen, van szemmel látható hiba.
Haladok a biliárdasztallal. Kicsit csalódás, hogy a Dewalt 7492-vel mart nútok nem konstans mélységűek, hanem hullámosak. Vésővel még igazgatni kell rajta.
Az oldalfalat 3cm-es borovi lépcsőlapból vágtam ki - ezt majd le kellene festenem/lakkoznom valamivel.
Pár kérdésem lenne:
-Borovit mivel fessem/lakkozzam beltérre?
-A mandínergmit mivel ragasszam fel a borovira?
A szintezzéssel baromi sok időt eljátszottam, Tesa szalagcsíkokat ragasztgattam a "völgyekbe" - kb. 1.5mm volt a legnagyobb eltérés a maximum és minimum szint között.
Úgy tűnik, hogy a 12mm-es MDF és 18mm-es bútorlap kombó sem tökéletesen konstans vastag. A műszer még mindig mutat egyenetlenségeket, de a posztó nélküli gurítópróbák nagyon jól sikerültek, így több időt nem szarakodok el a beállítgatással.
Egy fotó a 40e forintos Starret vs. 7e sima vizimértékről mutatja a különbséget.
Ő elengedte volna szegény, én "basztattam" miatta. Mert én ilyen empirikus bolond vagyok, viszont így látom én is amiről ő írta hogy nyílik. A "kicsit" meg "nagyon" pedig addig szubjektív jelzők amíg nincs viszonyítási alap. Utána is, csak akkor már kevésbé :)
Stolaz: köszönöm a fáradozásod! Igen, valóban: erősen ránagyítva látszik valami ... bár én őszintén szólva durvábbra számítottam, azt hittem mondjuk egy hangya simán átmászik ott hátulra :)
Meg aztán az is megjegyzendő, hogy a kereted nem 20x18mm keresztmetszetrű mint az enyém, amire azt írtam hogy én nem látok semmi nyílót. Nekem is kellene - hogy korrektebb legyen az összehasonlítás és a teszt - valami szélesebb lecet "kertetbe foglalni".
Viszont utolért a nálam gyakori "semmihez sincs kedvem, pedig lenne mit csinálni" vírus, de majd elmúlik. Igértem hogy a diósgyőrős órát levideózom mikor keretezem. Most már csak neki kéne látni ... (szegény haver agyát már felizgattam ezzel, csak 2 dolgot írt vissza: hogy kurvajó lesz, meg a zöld színt sürgősen iktassam ki, utál mindent ami a Fradira emlékezteti :D) Meg akkor majd poénból keresek valami szélesebb anyagot is. Arra is választ keresve, hogy mit lehet egy ilyen alsó-középkategóriás gépből kihozni, ha valami picit nem annyi mint amennyinek kellene lenni.
Amikor gérben illeszt az ember, akkor a 4-ből mindig van egy sarok, ahol a három másik pontatlansága összeadódik és láthatóvá válik. Ez törvényszerű. Úgy összeilleszteni valamit háromszor, hogy a negyedik is odacuppanjon, hát az leginkább a megvalósíthatatlan kategória nekem. De én is azt mondom, hogy a te "hibád" messze az egészséges tűréshatár alatt van. És nem akarlak elkeseríteni, de nézd meg 10 év múlva, jó eséllyel minden sarok nyílni fog befelé. A száradás/dagadás rossz hatással van a gérben illesztésre.
A keményfém elnevezéstől ne legyen herótod. A Vidia egy védett márkanév, egy német gyártó keményfémlapkáinak a megnevezése, mások nem használhatják ezt. Más kérdés, hogy a köznyelv "flexesítette" a kifejezést... A keményfémbe meg belefér a wolfrám-karbid meg a titán-karbid és még ki tudja milyen egyéb porkohászati vegyület megnevezés. Más kérdés, hogy olykor a felületi bevonatot összemossák a tömör keményfémmel vagy helytelenül keményfémnek nevezik azt, ami nem porkohászati eljárással készül.
"Ja, valamit még szerettem volna Stolaztól: fotózd már le légyszi azt a tükörkeretet. Ami mindenkinek tetszik de te tudod melyik sarok a "bibis". Főleg azt a sarkot, jó közelről. Már ha nincs olyan színre festve, pácolva, beeresztve hogy már nem látszik a hiba.
Csak hogy értsem én is, mekkora a probléma. Mert tényleg lehet, hogy mindketten mást értünk illesztési, vagy látható illesztési hibán."
Előre bocsájtom, hogy nem vagyok guru, de van két láncfűrészem. Az általad óhajtott Duro láncokat most futólag megnéztem. Feltűnt, hogy nem vidia lapkákról beszél a marketing-vaker szöveg, hanem keményfém bevonatról. Nekem személy szerint herótom van a keményfém elnevezéstől, manapság lassan már a sza.t is keményfémnek nevezik. Külön érdekesség, hogy az egyik lapon a bevonatot vidia-cobalt ÖTVÖZETNEK nevezi. Szerintem valamilyen nitrit bevonat lehet, amit személy szerint nem sokra tartok, de ez az én véleményem. A másik dolog amit előttem szólók is mondtak, hogy az 1,3-as láncot semmi képpen nem szabad használni az 1,5-ös vezetőn.
Az ajánlott kis élező gépet nagyon hasznosnak tartom, javaslom a beszerzésèt, egy lánc élezése 10-15 perc és borotva éles, pontos. Egyébként a Stihl az egyetlen fűrészgyártó, amelyiknek saját láncüzeme van. Van Oregon láncom is, egyszer nem vettem észre és a fával együtt belevágtam a 25x50-es zártszelvénybe is vagy 5 centit, kicsit lassabban ment, de azért vitte :-)
Lehet, hogy elmegy valameddig az 1.3-as lánc az 1.5-ös vezetőn, de qvára billegni fog rajta, tönkre teszi mindkettőt és a gépet is nagyon erőlteti és balesetveszélyes. Én nem tenném fel...
Vegyél rendes láncot ne vaterásat. Nekem a "tekercses" Oregon lánccal sincs jó tapasztalatom. A Husqvarna márkaboltban vett "gyári" (bár ez is kínai) méretre dobozolt lánccal meg vagyok elégedve. 95%-ban akácot darabolok a döntéstől a gurigázásig és 2 háztartást csak fával fűtünk, mégis kényelmesen kibír egy szezont egy lánc.
Ilyen rövid zsákfuratnál a dörzsárat felejtsd el, az nem fog menni. Fúrd 0.1mm-rel kisebbre, az kézből lesz annyira pontatlan, hogy úgy kelljen beleütni a csapot.
A 4mm-es dörzsárnak a 0,5-ös alulméretezés túl nagy! Ha úgy döntesz, dörzsárat használsz utolsó lépésnek, akkor max 0,2 mm-rel, de inkább csak 0,1 mm-rel legyen kisebb a furat a dörzsárazás előtt. Tartom, hogy ha pl 4 mm-es csapokat veszel, akkor fúrd meg 3 mm-rel először a kereket, csavarozd fel a tengelyre, fúrj tovább a tengelybe a szükséges mélységig, majd fúrd fel 3,8 vagy 3,9 mm-re együtt a kettőt. Ezután 4mm-es kézi dörzsárral finomítod. Azt ne feledd, hogy típusuktól függően a dörzsárak első néhány mm-e általában nem a végleges méretre dolgozik, hanem a szerszám egyenes megvezetésére szolgál. Kérdés, milyen mélyre tudsz majd a főtengely anyagába fúrni, hogy ezt kompenzáld. Nem vagyok fémipari szakember, de én házilag így közelíteném meg.
Ja, meg ami lemaradt, hogy mégegyszer a nyomatékosítás végett: ez a főtengelyfúrás kézi fúróval menne, tehát ha valaki úgy értelmezné, hogy kiveszem és precíziós gépen fúrnám, akkor az itt sajnos most nem lehetőség. Kivéve a fogaskereket, azt előre kifúratnám műhelyben.
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat a főtengelyfúráshoz. Ennek alapján már neki tudok indulni. Csak a tisztán látás végett némi korrekció: amikor arról írtam, hogy fúrásnál csikorgott a fúróm, akkor nem hasonló főtengelyfúrásra értettem, hanem más átlagos műveletekre (fémidomok,zártszelvény fémkeretek stb). Így a tengely keménysége ebből a szempontból nem a probléma forrássa, azt valami más okozta eddig nálam, lehet kiégettem a fúrószárat és már nem fúrt utána rendesen átlagos anyagba sem.
Aztán annak kapcsán, hogy hogy lehet minél pontosabb lyukat fúrni: ezt olvastam már forumokban, hogy vannak bonyolultabb opciók, például az utánfúrás dörzsárral vagy nekimenni először kisebb aztán nagyobb átmérőjű fúróval, meg ilyenek, de ezektől pont azért óckodom, mivel kevés az ilyen furkálásokban a tapasztalatom. Viszont ha már felvetődött: én speciel még azon gondolkodtam, hogy furatnék 4mm-es lyukakat a fogaskerékbe, visszatenném a tengelyre, aztán ezen keresztül furnám a 4mm-es lyukat a tengelybe. Majd 4.5-ös dörzsárral átmennék az egészen, azaz a fogaskeréken keresztül bele a tengelybe, így, hogy fel van rakva a fogaskerék. Ez ilyen módon kivitelezhető lenne, vagy dörzsár meg előfurt 4mm-es lyuk ide vagy oda, kézi fúróval sanszos, hogy pontatlan lesz majd a lyuk? Mivel ugye így már nem lesz meg a fogaskeréken a lyukak vezető jellege, hiszen a fogaskereket is a tetejétől kezdve fúrom majd a dörzsárral. Vagy ez az eszköz így is képes a furatot egyenesen tartani?
A csapszegeket ebayről akarom majd rendelni, vannak kifejezetten ehhez a művelethez, többféle átmérővel és hosszban.
Csináltam egy garázst az udvarra, 4 méteres fesztáv, 12x12-es gerenda, tettem középre (illetve a "beálló" oldalon egyet nem teljesen középre) alátámasztásként oszlopot, plusz fogópárok.
Nem deformálódik :)
Mondjuk van aki azt mondta indokolatlan erősre csináltam, így alszok nyugodtan :)
A tető túlnyúlása több legyen, fél méter plusz csatorna.
A tetejét kilyukaszthatóra is lehetne csinálni, felfelé is huzatoljon, hátha füstölni fogtok alatta. Illetve... a zasszony ott fog teregetni, tehát eleve teregetőtartó rudakat is beépíthetnél, elég lesz csak leengetni, majd felhúzza őket mint egy fregolit, de nem egyszerre, hanem külön-külön. Esőbiztos.
Tudom, hogy meredeken hangzott, de nagyon jó és zseniálisan elkészíhető.
"Nekem a konstrukcióval van problémám. Aki kitalálta azt tökön kéne rúgni."
Akkor rúgjuk tökön azt is, aki a háromlábú széket találta ki, mert az is borulékony. Ennek a padnak az a lényege, hogy kevés anyagból a lehető legtakarékosabb módon lehet létrehozni egy állékony kerti asztalt és padot. Nem feltétlenül öregeknek lett kitalálva és a "normálistól" eltérő alkatúaknak. Nekik az asztal végeihez tett különálló székekkel lehet esetleg kedvezni. Szóval, ilyen alkalmatosságot nem készít az ember idősek otthonába, de a súlyemelő szakosztály üdülőjébe se, viszont mindenki másnak igen. Ugyanakkor ennek a bútordarabnak van egy optimális méretezési módja, ahol a borulékonyságot kompenzálni lehet.
Szerintem sem a legkényelmesebb bútordarab, de egy baráti beszélgetésnél, kártyapartinál, stb. megteszi és nem elhanyagolandó, hogy fele annyi időből és anyagból megvalósítható. Van ahol még az is számít, hogy egyben van és nehéz, így nem ellopható könnyűszerrel.
A "beverendő" csapokat már beszerezted? Annak a mérete lesz a mérvadó kiindulási alap.
Elgondolkoznék az alábbiakon: a szíjtárcsára a furatokat az állványos fúrón 1-2 tizeddel alulméretezném. Ugyanezzel a mérettel továbbhaladnék a főtengelybe. Nyilván a csavarokat le kell húzni utóbbi művelet megkezdése előtt, és ahogy lentebb 409 írta, azt előtte ellenőrizd, hogy nem billen-e az új alkatrész a főtengelyen. Amikor megvannak a furatok a főtengelyen is (mélységre figyelni!), akkor a csapnak megfelelő méretpontos fúrószárral és/vagy dörzsárral óvatosan utánamennék (törésveszély!).
Jó tippet kaptál, csak itt nem keresztben kell fúrni, hanem hosszában és ahogy látom nem egy kiszerelt főtengelyt. Tehát itt csak kézi fúrógép jöhet szóba.
Egy fészerre szeretnék ajtót készíteni. Nem tervezem túl bonyolultra, egy keretet készítenék lambériával burkolva. Az ajtónyílás mérete 2m x 2m, előtető van felette, tehát eső nem éri. Két darab egy-egy méteres széles szárnyat gondoltam, de szeretnék rá ablakot is, kb. egyharmadnyi magasat az ajtó felső részén.
Valami ilyesmit gondoltam, igaz az ablak rontja a merevítési lehetőségeket, felül nem tudom ilyen formán megandrásolni.
Azt nem tudom eldönteni, hogy a keret miből legyen. Kell-e hogy zártszelvényből legyen (40x40x2 mm), vagy 5x15-ös fenyő pallóból, esetleg colos deszkából is elég? A zártszelvény nyilván erősebb, de azt nem tudom egyedül elkészíteni, mert hegeszteni nem tudok olyan szinten. Ti miből készítenétek?
A másik kérdés a sarokpánt. A zártszelvény keretes utcaajtón sima diópánt van, de erre szeretnék valami állíthatót, valami ilyet.
Szia, főtengelyt ugyan nem fúrtam még át, de csiszológépeket építve 20 és 30 mm vastag edzett felületű lineáris tengelyt már igen. A többbiek leírták már hogy az egyes lépés egy éles kobaltos fúró, ha eddig is olyannal fúrtál és "csikorgott" ott valami azzal a fúróval van, vegyél másikat. (vagy éleztesd meg, nem tudom).
A lényeg hogy, itt kaptam rá tippet hogy azt a nagyon vékony edzett felületet "kaparjam le" a fúrás helyén. Egyszerűen egy minimális felületen flexxel óvatosan megsimogattam. Az nemcsak az edzett felület eltüntetésére jó, hanem (most keresztmetszetben mutatva) arra is, hogy a fúrás ne íves felületen, hanem relatíve sík felületen kezdődjön meg.
Én egy Bosch PBD 40 asztali fúróval estem a tengelyeknek, arra bőven jó neki is a nyomatéka (amit egyébként elektronikusan tart), alacsony fordulaton is (2-300 rpm környékén fúrtam meg emlékeim szerint). A fúrószáram meg sima OBIban vett, de a fúráskor új LUX márkájú kobaltos fúrószár volt. (nem kobalt ötvözet, csak a felületén az).
Leírták már az olcsóbb megoldást a problémádra, a Co ötvözetű fórószár+hűtéssel.
Ha pénz ékszer nem számít, és biztosra akarsz menni kézi fúróval, akkor létezik un. inverz központozós keményfém csigafúró is, ami hegykialakítása miatt megvezeti a fúrót, ill. hatékonyabb fúrást biztosít.
Ahogy már írták, jó fúrószár (új, és nem az a gyatra fekete, hanem pl. a cromszínű rozsdameneteshez való), alacsony fordulat. Mindenesetre először érdemes lenne megnézni, hogy az új szíjkerék mennyire billeg a kopott tengelyen, lehet azt is igazítani kell a derékszöghöz. A magam részéről Loctite 638-at használok ezeknek a rögzítéséhez. Az kitölti a kiverődött "ékpályát" is.
Semmi extra, egy speciális acél ötvözet, de nem kemény. Csak a csapágyaknál kéregedzett - újabban indukciós edzéssel. Pontos keménységet nem tudok, de messze elmarad például a laprugóktól (féderrugó) és az is fúrható alacsony fordulatszámon, kenve, hűtve. (Ágdaráló késeket ebből készítik felénk - hogy valami fa is kerüljön a hozzászólásba.)
A lényeg a kis fordulat, mert a fúró éle eleve kevés hűtést, kenést kap, hiszen kifelé hordja a hűtő és kenőanyagot a forgáccsal együtt így pont oda jut a legkevesebb ahol legjobban kellene. Ha egyszer megég a fúró éle, utána már nem harap rendesen, csak csikorog és vége. Vagy köszörülni vagy cserélni kell...
Majd inkább a fázisokról lesz kép, nem érünk olyan gyorsan a végeredményhez :) Habár a megrendelők sürgetnek ....
A szép egyenes azért olyan, mert meggyalultattam. Sajnos a fatelepi gyalusnak nem evidens a derékszögbe gyalulás. Értem én hogy a 86° is elég derék de többet vártam.
A 16 gerendából csak 3 beles, így valóban egész jó anyag :) 13% nedvtartalommal.
Én is idegenkedtem tőle, de nem olyan kényelmetlen a ki-be szállás, mint amilyennek kinéz. :) Ráadsául főleg a gyerekeimnek, vagy vendég gyerekeknek készült, ők meg bírják :)
Lehetséges, de 4 mm azért nem annyira igényel nagy nyomatékot. Még a fúrószárat is törné... ha csikorog a fúró, ahogy írja a kolléga, akkor itt nincs rendes forgácsolás. Ott vagy mégis a tengely nagyon kemény, vagy a fúrószár éle / keménysége kevés.
Azt sem nagyon hiszem, hogy akkus fúró túl nagy fordulaton menjen egy ilyen fúráshoz.
Biztos lehet találni nagyon harmatos akkus fúrót, de szvsz kisebb a valószínűsége, hogy erről van szó.
Az erősen visszatérő tapasztalatom, hogy ránézek egy fúrószárra, ok, aztán mégsem "viszi" a vasat. Előkapok egy újat és láss csodát!...
szoktam köszörülni is, de kézből azért az már nem lesz olyan, pláne 4 mm-es fúrónál. 2-6 mm között rendre van otthon egy marék új, csomagolt fúrószár. Bizonyos automatizmussal vásárolgatom őket, ha olyan helyen járok. Elég sokszor fúrok vasat is és lakatos meg pláne nem vagyok, szóval híján a tanult hozzáértésnek.
A főtengelyek csak a siklófelületen (csapágyak alatt) vannak megedzve pár tized mm mélységig.
Cobaltos fúrószárral - ahogy írod, simán lehet fúrni minden más helyen. A lényeg, hogy nem szabad nagy fordulaton fúrni és folyamatosan kenni, hűteni kell vagy olajjal vagy fúró-üregelő sprével. 5-600-as fordulat bőven elég. Nagyobb fordulaton megég a fúró éle, kicsorbul és már nem dolgozik rendesen...
Nekem a konstrukcióval van problémám. Aki kitalálta azt tökön kéne rúgni. A napi használatra kényelmetlen . Nehézkes a beülés nehéz és idős embereknek.
Ha két 110 + os ember egyik oldalára ül felborulhat vagy ha jól lakik már nem tud kiszállni. Arról nem is beszélve hogy nem lehet az asztaltól a padot el vagy közelebb tolni.
Olyan mint a rabruha. Kövér emberen feszül soványon löyög. Azt is egy méretben gyártják.
Most elgondolkoztam , és megmondom a kuncsaftnak mielőtt tovább építkeznénk az észrevételedet.
Még mindig lehet jobb volna visszabontani.
Elsőre arra gondoltam hogy lehetne mondjuk a menetesszáron évente lazítani s akkor a fa vastagodással nem volna gond. Viszont az egész le lesz 3 cm vastag gyalult deszkával , lecsavarozva. Az annyira össze fogja az egészet hogy a fa inkább körbenövi.
Szerintem egyből nem szakítja el egyszer csak elkezd görbűlni. D
Van egyéb is pl. a szél . Mikor az elkezdi rendesen a lombkoronát mozgatni.
Jó volna egy statikussal megnézni akkor a felelősség egy része már nem az enyém lenne.
Fémfúrással kapcsolatban szeretnék szakmai tippet kérni tőletek, mert tudom itt egyeseknek van ebben tapasztalata. A projekt konkrétan az autóm főtengelyének megfúrása lenne. Az eljárás adott, bevált, széles körben művelt, a problémám, hogy eddig akárhányszor fúrtam kézfúróval fémet mindig csak küszködtem vele, itt pedig a lyuknak nagyon pontosnak kellene lennem. Arról várnék tanácsot, hogy az alább vázolt műveletet, hogy lehetne a legpontosabban kivitelezni.
Szóval a lényeg, hogy oldalról kellene a főtengelybe 3bd 4mm-es lyukat fúrni kézifúróval, amibe majd bele kell ütni 3 csapszeget a főtengely fogaskeréken keresztül. Ezt úgy szokták kivitelezni, hogy a főtengely fogaskerékbe előzőleg már megfúrják a 4mm-es lyukakat oszlopos fúrón precízen, aztán a fogaskereket visszacsavarozzák a főtengelyre, és az előre megfúrt lyukakat vezetőként használva, kézifúróval belefúrnak a főtengelybe 4mm-es szárral. A fogaskerék irányban tartásáról elvileg a csavar gondoskodik, de van hogy esztergálnak erre a célra egy ideiglenes csavart, hogy garantált legyen a 90 fokos szög a főtengely középvonalára. Erről mind képek is vannak alant.
Számomra ott van a buktató, hogy eddig mikor acélt fúrtam, alig haladt a fúró, kínlódtam, csikorgott az egész, és 1-2 milimétert alig haladtam hosszú percek alatt. Mikor viszont videón láttam ezt a főtengelyfúrást, ott iszonú gyorsan ment, és szépen még forgácsot is kidobott a fúró, eddig én ilyen az életben nem láttam mikor magam fúrtam. Ehhez kéne tanács, hogy hogy kellene a lyukat úgy megfúrni, hogy ne totojázzak vele sokat, nehogy a fogaskeréken a lyuk nagyon kitáguljon mire végzek.
Annyi infót egyébként szereztem még a dologról, hogy a főtengely ezen része amit meg kell fúrni, nem igazán kemény, és elég egy 5mm-es lyuk.
És mielőtt valaki felhozná: ezt a műveletet nem vállalják műhelyek, legalább is idehaza. Külföldön népszerű megoldás, itthon magamra vagyok utalva. Szóval muszály nekem elvégezni.
Miért az nem elég, hogy agyoncsapjon???? Amúgy csak akkor nem 220V, ha egyszerre több fázist fogsz meg, amire azért kicsi az esély. De bőven elég az egy is, azt sem köszönöd meg.
Minden reakcionak örülök :-) Megfontolni a dolgot. Ami még biztos, hogy az ülőkék közepére is teszek egy egy "karpántot", mert bár engem a magam 70 kilójával simán elbír, de van pár megtermettebb kollégám, aki 110+csak, velük is kalkulálni kell :-)
Az a fatörzs növekedni fog, és akkor szétnyomja a gerendákat. Ahogy eddig láttam, spec rozsdamentes csavart (átmérő 25-30mm) tesznek a törzsbe ami vagy keresztül megy rajta, vagy legalább 2/3-ig. A vége kilóg ~15cm-t és ehhez erősítik a gerendát. Ha törzs növekszik, ezt a 10-15cm-t növi be, így nem nyomja el a tartógerendát.
Felmerült a gyerekeimtől az igény egy udvari asztalra, amin tudnak társasozni.
Talán már említettem párszor, hogy nálam a kiinduló alapanyag a lemez raklap. Adott az anyag, idő is volt mostanság, hajrá.
Ilyesmi darabokból indult a story. Volt pár újratervezés, elkövettem minden létező hibát (mér, számol és csak utána fúr vagy vág és társai), de végül összeállt:
Ez volt az eddigi "legkomolyabb" melóm raklapból, nagyon nem hibátlan, de végül a helyi MEO átvette, annál meg nincs fontosabb :-)
Szétszedhető ruhaszárító kültérre, basztatott az asszony, hogy a mosott ágynemüt nem lehet kiteríteni, mert a régi száritó szétkorhadt (15 éves), így gyorsan terveztem egyet.
A felső keret össze van enyvezve, a labák metrikus- és facsavarokkal vannak rögzítve.
Ragasz, szerintem wtman arra gondolt, hogy az egy nap és a századmásodperc, ami alatt végugfut rajtad az a szívednek sok amper - ha véletlelnül, izé - aközött nagy a különség.
Tudom nem nyeretlen kétéves vagy, de egy filléres elosztódoboz is megteszi. De ha nem akkor -> vigyázz magadra.
Ez a szerkezet mindenképp életveszélyes. 4,5 kw a motor teljesítménye , 400 As lap valahol 3 ezer és 4 ezer között forog. 380 volt. Tisztában vagyok vele hogy ez képes akár egy embert is megölni. Csak egy napig marad így , másegyébbel nem tudom hosszában kettéfürészelni 15 cm vastag gerendákat ráadásul 4,5 méter hosszan.
Van egy bácsi a faluban aki megkeresett, hogy két dió törzset átadna. Egyenesek szépek, de alacsonyak. Eleinte nem volt szó hogy a kivágáson túl kérne még valamit cserébe, de végül kibökte hogy kéne neki 9 m2 akác deszka cserébe a stégjére.
Mondtam, hogy rendben de utóbb meglepődtem az elém került akác deszka árakon.
Ha valaki tud olcsó forrást Pest környéken, az érdekelne. Különben vissza kell mondanom mert nem érné meg nekem a munkával együtt.
A Szigetszer KFT indított egy nyeremény játékot, melyre neveztem,ha időtök engedi és tetszik amit készítettem akkor megköszönöm ha nyomtok egy tetszik -et .
Valami vastag anyagot kell hosszába elfűrészeljek 4,5 méter hosszan , még a falról is levettem a festett hosszvágó nagy cirkulalapomat . És fölszereltem a legnagyobb motromat . egy 64 amperes bíztosíték a kapcsoló . Holnapra megteszi.
DW733 néztem én is, de az már nagyon túl van az ingerküszöbömön és a kések is hasonló árfekvésben vannak hozzá, mondjuk nem tudom az anyaga illetve a tartóssága milyen a METABOhoz képest a keményfa gyalulást figyelembe véve...
A gyári kés drága, utángyártott Kínából van, nincs rá panaszom.
Volt vele negatív élményem is, de sikerült orvosolni, azóta jól működik. Emiatt viszont, ha mégegyszer vastagolót vennék, talán DeWalt irányba indulnék el.
Ha jól emlékszem Te is érdeklődtél a Jet vastagolóm iránt, motoros lemondott róla, így ha érdekel keress meg légyszi a privát elérhetőségemen, sajna a Tiéd nem publikus :)
Használd a fantáziádat. Belenagyítasz a pdf-be, benyomod a printscreen gombot, aztán akár még paintba is beillesztheted (megnyit, ctrl+n, ctrl+v, ctrl+s). Onnantól meg már kinyomtatható. Nem egy A4-es oldal lesz, hanem több. Oszt'?
Hello! Nem jártam még Felétek, de egy kis segítségre lenne szükségem! 40 éve "mókolok" bútorokat kizárólag saját célra. Több szekrénysor és ágy megépítése után most egy konyha frontot és asztalt táblásítanék tölgyfa parkettából, van úgy 20 m2 száraz és bogármentes, amihez egy legalább 250 mm, de inkább 300 mm széles anyag megmunkálására alkalmas vastagolásra képes gyalugépet szeretnék beszerezni. A lélektani határ max. 160e Ft, amibe bele kéne férnem. Kombináltban a Hyundai HYD10 került először látószögbe az ára miatt, de sajnos semmi jót nem olvastam róla, aztán a Schepach HMS 1080 került elém de több motorhibáról is írtak, most a METABO DH 330 nézem, még épp beleférne a keretbe jó széles de csak vastagol, mondjuk az egyengetést eddig is megoldottam kézi gyaluval.... Van valakinél használatban valamelyik masina, vagy egyéb ötlet? Bocsi a sok szövegért!
Szeretem Paul Sellers' videóit, egy Stanley jelölőkést használ ami nekem is bevált. Ma jött el a penge csere ideje, legalább egy éve használom fenegetem. Nem volt szívem kidobni a régit, megfentem és lenyeleztem. Kicsit vastagabb lett, szerintem jobb így a fogása, kell egy kis teszt időszak, hogy kiderüljön.
"Az elszívó biztos, hogy sokkal hangosabb, mint a porszívó, ez mondjuk hátránya."
Én még ebben sem lennék biztos. Persze, minden attól függ, hogy milyen gépről beszélünk. Az én Parkside 8-10 éves porszívóm az olyan hangos, hogy hosszabb távon fülvédővel használom, a Hyundai forgácselszívó viszont halkan duruzsol.
pacman_123 már többször leírta hova kell a nagy vákum hova kell a nagy légszállítás többször mérésekkel is alátámasztva. Aki nem hiszi csinálja saját belátása szerint.
Én körfűrésszel és excentercsiszolóval is használom. Nyilván nem a 100-as csövön fityeg :-) Az elszívó vastag csövön van egy műanyag elosztó, amire sima porszívó cső csatlakoztatható, onnan meg bármilyen kisgépre.
Kézi csiszológépekhez, gérvágóhoz, asztali körfűrészhez ajánlgatjuk a porszívó+ciklont. Lássuk be elég necces lenne ha egy 125 mm-es excentercsiszoló a 30 mm körüli csatlakozójával egy 100mm-es csövön fityegne. :)
Egy gyalugéphez viszont az elszívót javasolja mindenki, ott meg a porszívó nem rúg labdába.
Megy az eszmefuttatás a porszívó/ciklon, elszívás témában. Én azon gondolkodám, vajon jobb-e egy porszívó-ciklon páros, mint egy gyári elszívó? Bárki kérdezősködik, rögtön porszívó-ciklon páros van ajánlva.
Miért? :)
A porszívó mobilabb, másra is lehet használni, ez pl. emellett szól, helytakarékos nem biztos, főleg ha nagy hordóba gyűjti a forgácsot, fűrészport.
Az elszívó az kész technika, nem kell leválasztó, ráadásul ha zsákba gyűjt akkor ugye látható a szintén napokban taglalt "nem látszik, hogy mikor van tele a hordó" című történet.
Az elszívó biztos, hogy sokkal hangosabb, mint a porszívó, ez mondjuk hátránya.
Nekem elszívóm van, igaz csak egy Einhell TE-VE 550, de pl. imádom, hogy ránézek a zsákra és már akkor látom, ha eltömődött (nem forog körbe benne a fűrészpor), mielőtt egyéb jelei lennének.
Ez tényleg nagyon jó, de érdemes venni egy nagyon kis kerekítő marót és avval is meglehet próbálni végigtolni, akkor nem fog vágni sem a széle és nem kell plusz csiszolni a végén. De jól be kell ehhez lőni a marót :)
pattex kontaktragasztóval, simán működött. Arra kellett persze fogyelni, hogy ne alulról felfele nyomjam a cuccot, de eszébe se volt feljönni.
Bár lehet kicsit siettem, teljesen sose vártam ki a full száradást (csak látszólag), viszont alaposan összepüföltem gumikalapáccsal. Letépni persze le lehetett volna, de ahhoz húzni kell már erősen. A vágást viszont csak később csináltam, nem azonnal, pihent 1-2 órát mindenképp csapkodás után.
Egy baja van ennek a megoldásnak. A szélén kissé fehéres a műanyag. Marásnál ugye nem ilyen.
Én már csak azért is szeretnék erősebbet kipróbálni, hogy avval mennyivel lehet jobb a helyzet. De lehet inkább az elszívót valahogy ráküldöm a körfűrészre, kiveszem az air lockot belőle és úgy mehet is az 50 környéke.
Gurutól is kértem már pár infót a porszívójáról, körbe akarom járni mi milyen mielőtt döntés lesz, de ez a projekt tolódik, az biztos.
Amúgy kipróbáltam beszűkíteni az elszívót 50-re a ciklonhoz, no az egy nagy bukta lett :D Fura, mert maróasztalba a 70-es szűkítővel iszonyat jó az elszívás. Sokkal jobb, mint porszívóval volt, ráadásul porszívónál felülről szívtam, most meg csak alulról szívom és sokkal jobb, de el tudom szívni alulról plusz felvezetek egy vékony csövet fentre is, de ez nem hoz lényeges javulást már. Egy kevés maradék por marad ugyan alul, de gépen sehol semmi.
De jobban belegondolva sejtem a bukta okát. Fent beszűkítem 50-re, kimenetnél meg további 35-re, ehet az nem tetszett nekije :D
De lehet tojok az egészre, abból az árból simán kialakítok egy kis műhely porelszívást oszt csók. Bal oldalt felül lesz egy szimpatikus cső, csőventi a végére és bevezetem egy zsákba a cuccot (vagy nem csőventi, hanem elszívóventi)...
A kisebb műhelyben korábban vasmunkánál erre volt egy 30-as pvc cső kb, végét egy sima samu porszívóval szívtam és röhögni fogsz, arra felé szállt a por, pedig túl erős nem lehetett a szívás :D
Ha tudnád hogy először nem is a stanleyt használtam, hanem ezt:
Wolfcraft élfólia vágó.
Ez is vitte, de evvel az volt a baj, hogy hajlamos volt megkarcolni az abs-t. Stanley nem.
Egy vágással jó a dolog, ha elszúrod utána már körülményes. Ha pl minimálisan kilóg már nem tudod a vágást megindítani vele, karcolni, reszelni ez nem tudja, akkor jön a csiszolópapír meg társai.
Ezeket csak lendületből használjuk, lassan nem lehet xd
Ha valaki szeretne kesziteni egy ket szemelyes hintat, ami ki van szamolva es sarokmerev, innen letolheti a gyartasi tervet. Az anyag 7x15 es 7x7,retegragasztott.
Mindegyikhez ugyanaz a kép van, de a lényeg látszik. A dupla azt jelenti, hogy nem olyan lapos, hogy a bajszomban több szőr van, hanem ujjnyi vastag. a 3 col a szélessége, ez már egész haladós, de 4colost is vehetsz.
Nem tudom, én nem dagasztok, ráadásul látatlanban ítéletet mondani valamiről, hogy az javítható vagy sem az én képességeimet meghaladja. Szóval ez a te döntésed lesz.
Bőven elég a ciklonos, vagy ha finomabb akkor multiciklon, utána 1 vizes leválasztó, vagy az utcsó ciklonnál egy vízbeporlasztásos, vízvisszaforgatós. Istenkirályul le lehet osztályozni a port-forgácsot.
Van nekem is egy dagasztóteknőm . Nagyanyámé volt , eléggé meg van repedezve , valaki rá is szegezett valami fémlemezt a repedésekre Le akarom holnap venni a padlásról , hátha használhatóvá tudnám tenni , összeragasztani vagy valami.
Szerinted érdemes e megpróbálni vagy inkább vegyek nájlon teknőt?
"a szakajtó az egy funkció. arra való, hogy a nagy tésztából kivett egy darab kenyeret abban kelesszék." "a nyelv ilyen vicces."
Így vala. Azért szakajtó a neve mert abba szakajtod (szakítod) ki az egy adagnyi tésztát. Így valójában mérőeszköz is az egyforma kenyerek készítéséhez.
Az anyag nem volt a legjobb, nedves és repedezett, de a Milesi ebből is minőségi érzetet varázsolt. Atomstabil, próbaképpen én hintáztam rajta, az asszony meg nézte, hogy mozog-e. :)
Elbizonytalanítottál... Nekem is csinált ilyen lapokat, emlékszem amikor érte mentem akkor még csinálták rajtuk az élzárást.
Utána végigtolta mindegyik élen a kést és pöndörödött le a felesleges élfólia.
Ennek ellenére még az is lehet, hogy igazad van és a késsel csak finiselte a dolgot. Elég komoly élzárógépe volt, meglehet hogy a nagyját az lemarta de nem emlékszem már, hogy volt-e maró hangja is a gépnek. 10 éve volt és nem is annyira figyeltem akkor oda.
Kész a hintaállvány. A legnagyobb kihívást a 4db leüthető oszloptartó kitűzése és szintbe állítása jelentette. Végül nem is lett meg a tökéletes vízszint a felső gerendán, de szabad szemmel alig látható, a használatot meg nem befolyásolja.
Koszonom a tippet, en is talaltam letrat de persze sokkal keskenyebbek, mint az altalam kivant 11 centi. Na nem baj, holnap kiprobalom az oldalaban tuzogepezos modszert, az elvileg eletkepes gyors ha a kapocs kepes megfogni a zsinort.
A kézi stanley-t használtam is 2mm abs-re, nem levegőbe beszéltem, másik meg pláne működik csak épp eltolva, nem egészen úgy mint képen, de ott is dupla stellerrel.
De lefektetve bútorlap egy stellerrel is megoldható ha kerekít és biztosabb is lesz a gép felfekvése... Mondjuk így simán csapágyas kerekítőszár is használható csak erősen ne nyomja a gépet abs-hez mert meglátszik, tapasztalat xd
Sok megoldás létezik, csak mindig túlbonyolítjuk...
A vihar miatt nem aggodom, viszonylagos szelarnyekban van, masreszt alul siman ki lehet kotni, ha extrem idojaras kozeleg. Vagy fuggolegesen kifeszitett drotra felfuzni az osszes lamellat, de szerintem nem er annyit. Inkabb kikampozom az aljat az evi egy-ket alkalommal.
Életműködésük átlagos hőmérsékleti tartománya 10-40 °C között van. Tartós meleg a lárvák kimerülését, elernyedését, majd lassú pusztulását okozhatja, magasabb, 55 °C feletti hőmérséklet pedig gyorsan elöli őket.
Létrát lehet külön is kapni. Most nem tudok linket, de kb. két éve foglalkoztam a kérdéssel, egy 140 cm széles 2.5m magas fa reluxa volt a feladat, 5cm széles lamellákkal. Találtam magyar céget amely árusított reluxa alkatrészt így öt cm-es létrát is. Végül a projekt okafogyottá vált, ezért nem is emlékszem, hogy hol találtam, de a Google Neked is a barátod.
a szakajtó az egy funkció. arra való, hogy a nagy tésztából kivett egy darab kenyeret abban kelesszék. szokás fonottból csinálni.
a nyelv ilyen vicces. a szakajtó a kenyérhez való edény. fonnak ilyet, elnevezik szakajtónak, onnantól annak az edénynek a neve. utánna meg szakajtóba gyűjtik a tojást.
úgy állítsd a mélységet, hogy a lapon csak a csapágy menjen, az éle csak az abs-ben legyen. ha meghagy az abs-ből egy tizedet, az sem baj, majd lehúzod csiszolópapírral, vagy elviszi a lekerekítő, vagy lekapod késsel.
A szakajtó az lehet kerek és hosszúkás (hegyes és egyforma étmérőjű) alakú is. Az anyaga meg hát igen változatos. Fa, műanyag, vesszőből font, esetleg rétegelt lemez*...
Rétegekből áll, de nincs fél centi vastag... Furnérnak viszont vastag. :)
A kozepen fordulóra nem gondoltam, de a 68 centit elfelezne, egy tálca sem fér at. Mashoz azert eltettem Az ötletet, köszi.
A felfelé nyilotol fel az asszony. "Lenyakazza".
A kivehető is jó ötlet, csak hely kell a pakolashoz, az meg itt nincs sok.
A mozgatást a végekbe csavarozott Hilti szalag.
Talaltam jó videót a reluxa elverol, és arra jutottam, hogy letra zsinórt ugyan nem tudok csinálni, de a vegek szelebe könnyen tudnam tuzogepezni a végigvezetett zsinorokat és a végeredmény ua. lenne.
Jó, mindennel egyetértek, de ezzel soha :) szűk helyen, kis keresztmetszetben pont hogy a vákum az érdekesebb. A nagy lég(tömeg)szállítás a sok és nagy forgácshoz kell. Pl gyalu.
Rendben, van különbség, de nem érzem az esetenként 2-4-10x árkülönbséget, egy ilyen feladatra. Nem tudom kinél hogy teljesítenek az ilyen olcsó barkácsporszívók, de nekem immár 5 éve remekül. Amit kelk és lehet, azt elszívja, nem állt még meg, még mindig az eredeti szűrőjével megy ... nekem ettől több nem nagyon kell ezen a téren :)
próbálkozom itt nagyban 2mm-es ABS élzárással Hauch Tamás videoja alapján. Na már most ő az abs lekerekítést két lépésben mutatja be. Az egyik amikor egy élszintmaróval leveszi szintbe a kilógó részt majd utána a lekerekítőmaróval. Az a bajom, hogy az élszintmaró belekap állandóan az anyagba. Több oka is lehet szerintem. Vagy balekk vagyok vagy a fej rossz, amit most vettem. Már azt is kitaláltam a marógép billegése ellen, hogy a élzárandó lap mellé két lapot teszek úgy hogy a középső jóval lentebb van így két lap élén futtatom a marófejet, de így is belekapott. ELég csak a lekerekítővel csinálni? Vagy van valakinek erre jobb módszere? Tudom lapszabászatban csináljam, de vannak szituk amikor gyorsan kell valami megoldás :(
De a 3100 és a 4300 közti különbség nagy, nagyon nagy fapornál és nem vákuum kell, nagy légszállítás, de azt viszonylag szűk csövön tudja (30-35 környékén).
A maróasztalba 50-es szűkítővel megy az elszívó, annak nincs szinte semmi vákuumja, úgy elszív mindent csak alulról szívva, hogy öröm nézni :)
Obis porszívó meg egyenlőre marad, nem veszek mást, másra megy a nagy lóvé, leosztót viszont csinálok elszívóhoz, hátha az megold minden gondot :)
Teszt volt már erre, ha bevezetem a nagy dobozba a 100-as csövet és két 35-öst hozok ki, akkor nem esik nagyon vissza az elszívása, még ha egyik csak luftot is szív, lamellózó, csiszolók tök jól elműködtek vele ahhoz képest hogy semmi vákuum nem volt csak levegő, asztali körfűrész kevésbé, ott kevés lett a kis cső, oda fogok szerezni 50-eset.
Nincs sose vége a teszteknek, csak nincs rá elég idő :)
Igen, tökéletes. Korában is volt egy nagyon hasonló, csak valamilyen építési fenyőből, na az 3 évet bírt, pedig kapott felületkezelést. Remélem, a vörösfenyő tényleg tartósabb lesz.
2. a probléma, hogy nyitható kell legyen, hogy lehessen átadni cuccokat
A rendes nyitható ablak keretszerkezetet elvetjük, mert 12cm széles az nem tud belezáródni a tokba, meg mert nem tud olyan masszív lenni, hogy ne szoruljanak meg benne a lamellák.
- középen vízszintes tengelyen forgó ablaktábla?
- felül vízszintes tengely, és átmenetileg felcsukható, mint a picur büfé portálja?
- egyszerűen kivehető és félrerakható?
A lamellák mozgatását most milyen szerkezet csinálja?
Most már minden vili. Mondjuk az az "attól fél hogy lenyakazza" még mindig kicsit homály (hogy őt, az asszonyt nyakazza le ha épp ott pakolászik? Azért lehet olyan rögzítést kitalálni hogy ez ne történjen meg)
De akkor neki nem állandóra kell ha jól értem a párkány, csak alkalmanként (?). Ezt nem értettem, hogy legyen ott is valami árnyékoló (zsalugáter vagy reluxa) DE MELLETTE még pakolni is akar. Tehát pakolások idejére el kellene tüntetni (kinyitni, felhúzni) az árnyékolót, aztán ha asszonypajtás levonul, az árnyékoló visszamegy.
Hát igen, ha "reluxa", akkor ezt, ilyen stílusban mint a most látható fix, ezt csak legyártani lehet. Marad az hogy rajzokat vadászol a mechanikáról, vagy kitalálsz egyet. Maga a mechanika azért nem rakétatudomány, az elv sok videóban meg van mutatva. Csak maga az elkészítés érdekes, főleg hogy nem 10 dekás csomagot kell mozgatni, felhúzni - még ha valami könnyebb fából csinálod is meg. De ha reluxa ... nem féltek hogy a szél kicsit megtépkedni majd időnként?
Vagy marad a zsalugáter - én inkább ezt találnám ki valahogy. És mi van ha megosztod azt a hátsó felületet? Mondjuk asszony fejmagassága környékén? És lesz egy fenti fix rész, meg lesz egy, ami szintén "fix" de kivehető? Mikor kell neki a hely, kiemeled a lenti részt, félreteszed. Sütögettek, az asszony boldogan paklolászik a teljes párkányon, ha nem kell visszateszed. És nem kell félni hogy lenyakazza. Meg nem kell semmi zsanér meg plusz ilyen-olyan keret. Még feltétlenül a látványt sem kellene megbontani egy vízszintes osztóelemmel, ha ügyesen van megtervezve a zsalugáter. Fenti fix rész ill kivehető alsó rész alsó-felső összekötője lehetne maga egy lamella. És akkor "láthatatlan" lenne a megosztás. Hmm?
Igy talán érthető. Ez az eleje, ez a dizájn folytatódna hátrafelé is. Viszont az asszonynak kell a párkány, legalább egy 70 centis hosszban, hogy oda tudjon pakolni ha a túloldalon sutogetunk. Az ablakkal az a bajom, hogy túl vastag keretet igényelne ilyen súly mellett, és ha deformalodik, a mozgatható lamellak tuti megszorulnak. Na meg borítana az egységes racsozatot.
Reluxat azért nem tudok venni, mert pont ilyen méretű lamellakkal nem kapok.
Nagyszerű ! Köszönöm szépen, soha nem hallottam még ezekről a határoló ponyvákról. Ha tudok szabadítani egy sarkot, akkor elegendő lesz egy "L" alakú határolást kialakítani, és az lesz a 'vasas' munkák helye. Azt hiszem, komoly rakodásnak nézek elébe :)
A hegesztőfüggöny PVC hegesztőszalagból készül, 4-féle színben (sötétzöld, zöld, bronz és narancsvörös) kínáljuk. Felfüggesztése acél kampósorral történik. Igény esetén a hegesztőfüggöny gyártható oldalra elhúzható ill. harmonikaszerűen elhúzható kivitelben is. Amennyiben a hegesztőfüggönyt a gyártócsarnokon belül is mozgatni kell a hegesztőfüggöny gyártható guruló kerettel is.
A hegesztőponyva egyfüggő, 0,4mm vastagságú PVC ponyva. Szintén 4-féle színben (sötétzöld, zöld, bronz és narancsvörös) kínáljuk. Felfüggesztése krómozott acél karikákkal történik. Tartóprofilként 1″-os cső javasolt. A ponyvák standard szélessége 1300 mm, szélük szegett, felül műanyag karikákkal van ellátva a felfüggesztéshez, 2-oldalt műanyag kapcsokkal vannak ellátva. A kapcsok által a hegesztőponyvák összekapcsolhatók, ezáltal tetszőleges szélességű egybefüggő ponyvafal alakítható ki belőlük. Igény szerint a hegesztőponyvák gyárthatók egyedi méretben is (maximális gyártható méret: 3000x3000mm). A hegesztőponyva a tartóprofilként használt acél csövön elhúzható, de igény esetén gyártható guruló kerettel is.
Igazából most már lassan én sem :) Ott van a zsalugáter ÉS még mellé a reluxa? Vagy zsalugáter ugrik, CSAK a reluxa?
Nem nagyon akar megjelenni a lelki szemeim előtt ez a terasz-mellvéd-zsalugáter kombó. Sokat segítene egy fotó, meg pontosabb körülírás.
Nade tökmindegy, rexluxa kell, fából (gondolom a lamellák).
A reluxák mechanikáját:
- vagy megveszi az emberfia (reluxával együtt) és kicseréled fa lamellákra.
- vagy legyártod magad, megcsinálod magad a zsinórrendszert, és megintcsak: fa lamellák.
Ez utóbbira írtam hogy... hát ... izé .. nem is tudom. Vannak rá rajzok a neten, de csinálja meg akinek .. van kedve hozzá :) Esetleg 3D nyomtatással tudnám elképzelni. De miért szenvednék ezzel, mikor megvan az, csak a lamelláket kellene kicserélni fára.
Fából szeretnék vaskarikát csinálni, ehhez kérnék ötletet, tapasztalatot. Tehát:
- A garázsomban meglehetősen nagy a zsúfoltság, és jellemzően keletkezik fűrészpor és hol apró méretű, hol kézi gyalulásból keletkező forgács. Ezek korrekt eltakarítása gyakorlatilag lehetetlen.
- Időnként használok flexet vágás, csiszolásra, ekkor előtte és a munka befejezésekor vízpárával nedvesítem a környezetet, és úgy próbálom megoldani, hogy kb. a befejezés után negyedóra-húsz percig még a garázsban legyek.
- Probléma: ha kint hideg van, vagy eső, vagy erősen fújó szél, akkor hegesztést,még egy rövid kis varrat erejéig sem tudok csinálni. Szeretném legalább a fűzővarratokat bent elkészíteni, és itt kellene ötlet, tapasztalat.
Gondoltam arra, hogy egy kisebb fülkét kialakítanék, hogy a fröccsenő olvadék által érintett terület lehatárolható legyen, és nyilván mobilis megoldásban kell gondolkodni. Egy ilyen kis fülkécske légtere csak fűzővarratokhoz lenne alkalmas, mert külön szellőző-elszívó épírésébe nem fognék.
Ah, mar kiolvastam a jutubot is, de valamiert nem tolonganak talalatok. :) Lehet, egy felfele nyilo ablak kellene, Az talan nem vetemedne annyira es ha kinyitja, ott van neki a párkány. De attól meg parázni fog, hogy lenyakazza. Na meg a 12 centis vastagság továbbra is gond lenne.
Kicsit szórakoztam az OBI-s porszívóval. Van egy anemometerem, amivel lehet szélsebességet meg szállított levegőmennyiséget mérni (bár porszívónál inkább a vákum a lényeges adat. Na azt ez a műszer nem méri).
Azért ez sem olyan brutál nagy elmaradás. Ha már csak a számokkal akarunk dobálózni. Jójó, sok extra van amit azok a gépek tudnak, és az OBI-s az nem, de ezek csak a nyers adatok. Ár/érték/izé arány :)
Felejtenem, de nem látok más megoldást. A terasz oldala, a teli mellved felett állítható lamellas zsalugáter lett. A mellved kb 20 centi vastag, szoval a tetejére eddig lelkesen pakolt az asszony. Na de a zsalugáter most már mellved tetejéről a tetoig tart, így megszűnik a pakolohelye. Kínálkozna, hogy a zsalugáter egy ablakba kerül, de a lamellaim 12 centi szélesek és 2 centi vastagok, ennek stabil és kellően vékony keretet plusz olyan zsanert találni hogy ne szoruljon nyitáskor, nehezebbnek tűnik, mint a reluxa. :)
Az elmúlt nap forró témáit olvasva (nem, nem a Bükk-hegység erdősülésére gondolok :) lehet, hogy megkapom a vásárlásfüggő-kézimunkábanfakezű-pénzszóróamatőr titulust, de bevallom, vettem egy Parkside gérvágót. Kb. nekem is szőlőkaró-hegyezésre kellett, nagy elvárásom nem volt. Viszont - ha már ott volt előttem pár mai napon is szóbekerülő eszköz- csináltam egy futólagos mini tesztet. Nem részletezem a ficsöröket, inkább csak benyomások. Mini, de hosszú, bocs, ha nem érdekel, ne olvass tovább :-) Telós képek, ha még nem lenne elég:-)
Masszivan összerakott büdzsé gép benyomását kelti. Prémium eszközökre jellemző kifinomultságot nyomokban sem tartalmaz. Mindene ok, de "darabos", a hangja kicsit darál, kicsit égett szaga van, de megy. Érzésre nem lötyög, nem akad. A mélységhatároló könnyen kilazul, jól meg kell tépni. A munkaasztal "kínai -sík", bár azért nem a Tien-san.
A lézer kicsit off, de lehet állítani valahogy.
A függőleges sík állítása nem bekattanós, egész jól tartja a beállított értéket.
A munkaasztal szöge bekattanós, de finomállítani is lehet. A bekattanó fogak kicsit tudnak lötyögni, nem központosítják magukat behúzva. A szögek 0,5-0,8 -1 fokkal eltérnek a megadottól.
A porelszívás a tizenéves kínai porszívómmal nemlétező, észrevehetetlen, mindenhol dől a fűrészpor.
Ezek voltak az apróságok. Ami mellbevág, az a vágáskép. Szemmel láthatóan girbegurba, a sík helyett minden irányba görbül. Remélem, csak a fűrészlap és nem a motor tengelye imbolyog. Kicsit szaggat és éget is.
Bútorlapot ne is próbálj vágni vele (bár miért is tennél ilyet), a jobb oldali élet kell nézni, kilépő oldal:
Valahogy girbegurba is a vágás, nemcsak pattogzik.
És feladat: csináljunk egy mini képkeretet gérbe vágva, hogy ne legyen közte látható rés, ahogy itt valaki kérte!
Kicsit préselve (ezt volt a legnehezebb összehuzatni, mindig szétcsúszott valahogy)
Aztán tettem egy próbát, hátha csak a lap sz@r. Szerencsére volt otthon egy jó méretű Freud bútorlapvágó korong, szinte új, felpattintottam (na jó, volt pár perc matek, balmenetes a csavar - ahogy kell, és le kell lazítani a védőburkolatot. Máskor el kell olvasni a manualt :-) A lap ára a gép árának pont a fele.
Hm, gyönyörű vágáskép kicsit szebb, mint a DeWalt. Bekattanós helyett precíz 45 fok beállítás digi szögmérővel. Máris jobb a helyzet:
A fotó nem tudom , hogy adja vissza, a Freud vágásképe szebb, de mint gérvágó a DeWaltos cucc pontosabb a valóságban. A DeWalt-on kézzel rözítettem az alkatrészt a szögvezetőnek és a stellernek ütköztetve. A Parkside-on próbáltam a legszilárdabban rögzíteni:
A végén egy gyors teszt a motorerőre (már nem volt kedvem visszatenni a gyári lapot, úgyhogy a Freu-dal):
az 5xkb20 cm-es cseresznye pallót vidáman, erőlködés nélkül vitte a motor, akár jobban is tolhattam volna. A DeWalt kicsit gyorsabb volt, de az összemérés nem volt korrekt, úgyhogy időt nem írok.
Végül még egyszer a bútorlap:
az egyik oldal az gyári Parkside, a másik a Freud, belépő - kilépő:
Kipróbáltam az új láncfűrészemet. Egy kb. 20 cm átmérőjű, 80 cm hosszú tuja törzset vágtam, hosszába. Szabad kézből, függőlegesen tartva a fűrészt, előre döntve. Egyszerre csak kis fogással, sokszor végigvezetve a vágásnyomon.
Szépen, erőlködés nélkül vágott, haladós volt. Meglepően könnyű volt a fűrészt vezetni, irányítani. Az első vágás félre ment néhol, de a második sokkal egyenletesebb lett. Van néhány kisebb rönköm, amivel eddig nem tudtam mit kezdeni.
Szeretnék házilag reluxat készíteni, hogy a terasz zsalugátereihez passzoljon. Van esetleg ennek valami irodalma? Elég szép szívásnak ígérkezik és nem tudom hogy kerüljem ki.
Passzív hangdobozka aktív hangdobozkához :) Meglepően jól sikerült a hangzás javítása. A pici JBL dobozka mögött-alatt van egy átvezető csatorna, az köti össze a kör kivágást a felső résszel. A dobozka már nincs nálam, a nagyobbik fiamnak készítettem ajándékba.
Szomszéd ablakának javítása (vihar szétszedte kicsit xd) , teraszajtó, téliesítésre felkészítve, terasz oldalsó ponyvák. Ezek voltak nálam mostanában, de sajnos nagyon kevés lett az időm a hobbira :(
Én sem vagyok erdész, csak tanultam és tanítottam erdészeti alapismereteket...
Lehet valamivel hevesebbek manapság a viharok, de valószínűbb, hogy rossz időpontban, nyáron a lombbal teli erdőket éri, és ha egy fa dől és rádől a másikra már elindul a "dominó elv". A hegyvidéki fák általában nem gyökereznek túl mélyen, így könnyen kidőlnek. Ráadásul ezekben az aránylag sűrű szálerdőkben magasak a fák, nagy az erőkar.
Aztán lehet az erdészet is hibázott. Nagyobb tarvágások mellett lévő erdőtagokba jobban bele tud kapaszkodni a szél és akkor tarol. Viszont a "régi" szálaló vágásmód - mikor itt-ott kivágnak egy-egy vágásérett fát - manapság nem gazdaságos. Talán egyszer majd megtalálják az optimális középutat...
Az ilyen széltöréstől kidőlt fákat azután vagy összevágják vagy nem. (A természetvédelmi kezelési terv is beleszól ebbe.) Hogy azután az így összevágott és kihordott fára találnak-e hirtelen vevőt és mikor, az megint egy jó kérdés. Mivel ezeket előre nem tervezik be az erdészetek, így átvevőről sem tudnak időben gondoskodni...
Csak halkan jegyzem meg, hogy ilyenkor lehet olcsón faanyaghoz jutni. Mármint annak, akit érdekel rönkfa vagy tűzifa. Várni kell 1-2 hetet (míg kiderül, hogy hirtelen nincs rá vevő), majd bepróbálkozni egy kb 50%-os árral. Külön előny, ha netán ismerős az erdész... :)
Oké, csak pár gyors kép az utóbbi hetek munkáiból (egyik sem nagy szám).
1. Konyhaszekrény-átalakítás hűtővásárlás miatt (a régi hűtő elfért alatta)
Tudom, nem ideális az elhelyezés, de ennyi hely van. A távlati tervek között új konyhaszekrény is szerepel, akkor majd elég hely lesz a gépek között
2. Kb. két éve kérdezgettem itt a vörösfenyő kocsilejáróról, másfél éve megvettem az anyagot, és már meg is csináltam... Csak tungolajjal van beeresztve.
A "szögmérő kockát" én itthon vettem anno ( Conrad sajátmárkás (=kínai) Toolcraft), hogy könnyebb legyen cserélni, ha nem lenne pontos. Pontos, viszont így kicsit drágább volt.
Szvsz nagyon praktikus, hasznos, árban sem vészes kiegészítő kütyü egy ilyen inklinométer. Eszembe sem jut helyette mással vesződni mióta megvan, még ha technikailag nyilván lehetséges is lenne.
Egyezzünk ki egy döntetlenben :) Nem, a fenyő valószínűleg a 10%-ot sem érte el soha a Bükkben, de mint írtam, az "összképhez" hozzátartozik, főleg olyan értelemben, hogy a Bükk magasabb, fennsíki részein, ami turista szempontból is vonzó, több található, kisebb erdő formájában is. Egyébként, éppen a telepítettségnek és a korábbi tarvágásoknak megfelelően egy-egy azonos állagú erdő nem nagyobb pár száz méternél. Olyan nem nagyon van, hogy csak mész-mész az egyforma fák között végeláthatatlanul.
Biztosan van, de tiszta tölgyest nem is tudok hirtelen, inkább csak ligetszerű részt.
generátoros, a fotókon nem vagyok rajta, mert valahogy mindig a kép (vagyis gép) mögött helyezkedem el. :) A "pacák" egyik régi barátom.
Nagyon szép képek, de ha az elsőt megnézed akkor ott van két sor fenyő, mögötte meg ezer sor lombhullató. És ugyanígy a második kép is egy szigetnyi fenyőerdőt ábrázol a sokezer hektár bükkösben, gyertyánosban (tiszta tölgyesek sem nagyon vannak inkább csak elszórva vegyesen a bükkösben).
De nekem mindegy, hívjuk ezentúl Bükk helyett Fenyőnek. :P
20 éve jártam utoljára a Bükkben, de ilyen vasakkal megtűzdelt rönköket már akkor is láttam, ahogy előtte is mindig. Nem tudom egyébként, miért hagyják ott, én sem értettem soha. A méteres hosszak tüzifa, ha hosszabb is van (előző képeidről ez nem látszott), akkor az bútorfa szokott lenni, szóval annak nem jó ott. De lehet, hogy csak nem találtak rá vevőt, letermelni le kellett valamiért, aztán annyi pénzt sem akartak belefeccölni, hogy lehozzák onnan.
"Én meg azt mondom igenis rakja fel mindenki a képeket amiket csinál ."
Szerintem félreértettél. Én nem azt mondtam, hogy ne rakjanak fel fotót az emberek a munkáikról, hanem azt javasoltam, hogy ne kizárólag dicséretbegyűjtési szándékkal tegyék. Vagy ha igen, akkor akár jelezhetik is, hogy köszönöm, nem kérek kritikát. :) Több szem többet lát, óhatatlan, hogy ne legyen élesebb szem, mint a miénk.
Én nem vagyok erdész, akár igazad is lehet, de azok a fenyő rönkök már tavaly(előtt?) is ott voltak. És azért meló lehetett lekérgezni. rferi korábbi megállapítására pedig annyit, hogy csak az első sor egyméteres, a nagyobb átmérőjű rönkök 2méteresek vagy afelettiek. Más szemszögből:
De itt van ez a tavalyi kép, nyugtassatok meg, hogy a tűzifába nem vernek ilyen repedésgátlókat: Egyébiránt az is nagyon jellemző, hogy mostanság a Bükk tele van szélkár okozta kidőlt fákkal. Fogalmam sincs, hogy a szél nagyobb-e, a fák gyengébbek, vagy egyszerűen csak azért látványos a dolog, mert régebben eltüntették az ilyesmit, most meg otthagyják, nincs rá energia.
"Azért mert a Bükköt így hívják, azért még elég sok fenyő van benne. :)"
Fene tudja. Egész fiatalkoromban a Bükköt jártam, szerintem alig van benne fenyő a többi fafajhoz képest. Én sem azt írtam, hogy nincs, hanem hogy kevés van.
Pedig de, azért fogy. Azért fogy, mert nem lehet vele pótolni a letermelt erdőt. Erről a legutóbbi törvény 2009-es, de már a természetvédelmi terültek kapcsán régebben is ez volt a kötelező eljárás.
Erről az jut eszembe, hogy citromot is szüretelnek néhányan mo-on, ez még nem jelenti azt , hogy annyira kedveli az itteni klímát. Jó, én sem vagyok szakértő.
Az lehet, de nem messze van Árpádföld, és ha körülnézek, legalább 3-4 termetes fenyőt látok, egyiket épp az udvarunkban :) Érdekes ez a környezet, sok, kifejezetten meleg éghajlatot kedvelő növényt látni az utcákon, az udvarokban meg sok helyen fenyők is vannak. Én nem értek ehhez, csak nézelődök.
Az ötlet jó, és könyen kivitelezhető :) A buta fejlesztó meg tett oda egy lehetőséget, amit úgy hívnak: nullázás, azaz, ha lenullázod az adott (fene se tudja hogyan felfekvő) pozíciót, akkor ahhoz képest fogod az elfordulást vagy dőlést leolvasni. Hiába, nem elég konstruktívak ezek a buta programozók :)
"A Bükkben a fenyőt - mint nem őshonos fafajt - legalább húsz éve kihalásra ítélték."
Hát, ez nem egészen pontos megfogalmazás. Nem azért fogy a luc mert kihalásra ítélték és nem azért mert nem őshonos, hanem mert az éghajlat egyre kevésbé felel meg neki. Ahogy írtad, nálatok is jól elvolt 40 évig. Aztán jött az éghajlatváltozással ez a bizonyos betűzőszú és hazavágta. A Bükkből is azért vágják ki a fenyveseket mert fertőzött az állomány. Pedig ezek 700m feletti helyek. A fenyőre mint faanyagra szükség lenne, szóval nem a kényes ízlés miatt száműznék őket. Egyébiránt a Bükkben (is) minden fát telepítenek. Az egész erdőség faművelés eredménye. Annyi a különbség más mezőgazdasági területekhez képest, hogy itt nem szántanak. :)
A legfőbb probléma meg, hogy a bükk is pusztuló faj. :(
Jó , ezt értem. Biztosan ez volt a fő probléma. A 400 m az csak arra vonatkozik, hogy ez alatt nem igazán alakulnak ki fenyőerdők a természetben, ezért aztán minden tudományos ismeret nélkül ez csak egyéni vélemény volt.
A komolyabb porszívók légszállítása majd 2x annyi, mint obis, ezért agyaltam rajta, de smucig svábként még mindig nem vettem rá magam xd
Ha ki tudnék hozni így szívót tesztre szerinted nem tettem volna már meg? Xd de ott lenne dewalt is, ha már xd (és hogy lehessen továbbra is csámcsogni rajtam xd, olyan jót mulatok ezen xd)
Megnyitva a képet nagyban látszik, hogy a légút közepén van egy műanyag csap, benne csavarral, itt van összefogatva. Ki az a ferdehajlamú barom, aki oda tervezte ezt meg?
A Bükkben a fenyőt - mint nem őshonos fafajt - legalább húsz éve kihalásra ítélték. Ami ott van az mind telepített, és ahogy pusztul, nem telepíthetnek helyette újat.
Slussz.
Szóval emiatt fogy az állománya.
Az persze más kérdés, hogy azok a halott fák, mitől halottak. A lucnak ugye eljött húsz éve a halála, az a nyavalyás bogár, nekem két fámat ette ki pár hét alatt. Lehet, ezeknek is.
No, kellően nem voltam alapos, hogy kizárjam a félreérthetőséget. Az első mondatom az első képre vonatkozott, a második a második képre. Az első képen bükk törzsek látszanak, azzal nincs is semmi baj, gyönyörű faanyag.
A második képen viszont fenyő látszik és az is látszik, hogy egy kivételével az összeset lekérgezték. És az is látszik a bütünél, hogy ráírták az átmérőket. Van köztük 70cm-nél nagyobb átmérőjű törzs is. És az is látszik, hogy a farontó bogarak már dolgoznak rajta. Ezeket a hatalmas fákat vétek nem megfelelően tárolni és hagyni, hogy építőfának se legyen jó a végén.
Azért mert a Bükköt így hívják, azért még elég sok fenyő van benne. :) Hidd el! Sajnos az utóbbi néhány évben tragikusan megváltozott a helyzet, én ha máshonnan nem, innen látom a klímaváltozás tényét.
Ez például néhány éve még egy komoly fenyves volt: Első bükki túráim egyikén ez még egy fiatal fenyves volt, jól emlékszem rá.
akkor meg is van a projekt. tervezz és építs műhely telefontokot. amin vannak sík felületek, van rajta derékszög és mágnes. és amibe masszívan rögzíthető a telefon.
A lidlisről nem nyilatkozom, de a telefonra nekem is van hasonló applikációm. Csak kevés olyan telefon van, amin ne lenne valami kiálló kapcsoló, kamera, vagy dizájnos, ívelt külső tok.
Ellenőrzéshez nagyon jó, ha a Lidl szögmérőjére gondolsz. A hosszú szárakon egy kis eltérés is joban érvényesül, mint egy pár centiméteres kis élen. A mobiltelefonos applikáció a körfűrészlap beállításhoz teljesen jó - pont ugyanaz a mérési módszere, mint a külön kapható dőlésmérőé. (3 tenhelyes gyorsulásmérő).
Én a Lidl-ben vettem egy szétnyitható szárú, digitláis szögmérőt, az árára már nem emlékszem, valahol 3 és 4 ezer Ft között volt. A legegyszerűbb dőlésmérő pl. a telefonodra letölthető dőlésmérő, a Google Play-en Clinometer címszó alatt találsz ilyet. Legkomolyabb előnye, hogy mindig a zsebedben van, vagy elérhető közelségben :)
Én is banggood-ról vettem a szögvezetőt, ezt a változatot. Az ára kevesbb volt néhány éve. Ehhez nincs a plusz keresztsín, csak maga a vezető. Van UK shipping is, hamar ideérhet.
A nyitó tartójának az elkészítésén kissé agyaltam, mert akkor még nem volt asztalba építve a maró, aztán az állványos fúrót használtam maró gyanánt. ;-)
> de a létrán számomra nem feltűnő semmiféle komolyabb geometriai probléma
Ez kizárólag a fotós tehetségem dícséri, 2 méteren 5cm vetemedés van a lábakban, de pont párhuzamos a fotóval, szóval nem látszik, de gondoltam biztos lesz valaki annyira vájtszemű, hogy kiszúrja :) Szauna padlécből készült, amit nem tudtam felhasználni, mert annyira vetemedett volt az anyag, de ide tokéletes lett.
Jók az arányok - egy ennyire strukturált darabnál nem mindig jön össze. Mivel évente kb. 3-4 pohárnyi sört iszom, első pillantásra nem tudtam hova tenni az oldalán levő nyitót :) Adtál egy ötletet, lehet, hogy elkészítek valami hasonlót, üdítős, 1.5 literes palckhoz. Jól jön, ha az autóban nem kell a szétgurult palackokat vadászni.
Nem olcso, de egesz minosegi erzetet kelt. Az enyem pontos. Komolyabb cucc, mint a gyari.
A Banggooddal alapvetoen jok a tapasztalataim. Silany termeket persze ki lehet fogni, de a vetelar itt is oriental. A szallitmanyok - tan egy aprosag kivetelelevel - megerkeztek, ha panaszom volt , kezeltek.
Jól néz ki - a fal szépen sikerült, szégyellem, de a létrán számomra nem feltűnő semmiféle komolyabb geometriai probléma :) Rég volt, de láttam agasraktári, hegesztett állványzaton olyan hegesztés miatti elhúzást, hogy elmehetett volna sinus görbének, A helyszín ipari üzem volt ... Egyetlen problémás pontja van a posztodnak: fogalmam sincs, mi az előnye a magas ágyásnak ? Nem kell mélyet hajolni ?
Naja :) Mondjuk a ház hátsó sarkánál van, nem itt szoktuk nézegetni a kilátást. De egyébként nem tégla, hanem beton. (téglakő vagy mi)
@Paco:
Naja, majd be lesz ültetve, és akkor azért jobban fog mutatni... Mondjuk az építés közben anyós basztatott, hogy mi a francnak variálok millimétereken, nem asztalos meló ez, hanem kőműves ! :)
Elég "pudvásnak" tűnik az a bükkfa-rakat. Nem lennék meglepve, ha valami széltörés érte volna azt az erdőtagot és ezért vágták volna össze a dominóként egymásra dőlt/tört fákat. Ezek a korhadt rönkök úgyis csak tűzre jók. Ha megrepednek legalább könnyebb lesz hasogatni. :)
Hogy miért van az út mellett összerakva? Mert az erdőből kihordták, hogy teherautóval bármikor tudják szállítani. (A tél végén felázott erdei utak megrakott teherautóval járhatatlanok.) Aztán a szállítás - talán épp a vírus miatt elmaradt vagy akadozik.
Ha iparilag értékes faanyag lenne, tuti nem hagyták volna ott. A bükkfát ugyanis mielőbb fel kell dolgozni mert gyorsan befülled.
A másik képen fekete fenyő (a kéreg alapján) rönköknek tűnnek azok, de jobban megnézve "lábon száradt, bogárlyukas" rönkök. Nagy értéket ezek sem képviselnek...
Tessék. Sok asztalos meló nem volt vele, csak a paradicsomlétra, de azert büszke vagyok magamra, életem első falrakása. Az öntöző lesz a következő (a csöve már megvan, csak a szórófejek kellenek)
Én meg azt mondom igenis rakja fel mindenki a képeket amiket csinál . Motiváció a többieknek . Sokszor vagyok holtponton és akkor arra gondolok tovább kell csinálni hisz Packman is megcsinálta nekem is sikerülnie kell. Volt pillanat mikor a bafle porleválasztó hordót össze akartam vágni tűzelőnek összeragasztás előtt.
Én örülnék ha minél több munkáról láthatnék képet . Sőt munkafolyamatokról is .
Az olajfának nagyon szép mintázata van, én semmiképp sem dobnám tűzre. Láttam már belőle intarziát, késnyelet, rengeteg faragványt... Ha neked csak hulladék esetleg lehet hogy valakinek itt szüksége lenne rá. Pl. én is elfogadnék egy darabot. :)
"Ha valaki elmagyarázná, hogy ekkora fenyő rönköket miért hagynak az út mentén, "
Kezdjük az elején az előző hozzászólásod szellemében. ;)
Ez nem fenyő. A felső képen biztosan nem az hanem nagyrészt bükk, az alsó képben nem vagyok biztos de inkább nem is tippelek, hogy ne hibázzak. :) A Bükkben eleve nagyon kevés fenyő van, nem felel meg neki az éghajlatés ami van azt sem termelik ki.
"és mire lehet felhasználni, ha összerepedezik és kinek jó ez???"
A bútor és épületasztalosságon kívül a fa millió egyéb célra használatos, amelyeknél mindegy, hogy repedezett vagy sem. Pl a bükkből készített keményfaszenet köbméterszám veszik a répáshutai szénégetőktől - én nem is ismerek annál jobbat grillezéshez. Vagy ott van a Diósgyőri Papírgyár ami európa bankjegypapírjainak nagy részét előállítja. Ahhoz sem a hullott gallyat szokás használni. :)
Ha jól emlékszem Te is érdeklődtél a Jet vastagolóm iránt, motoros lemondott róla, így ha érdekel keress meg légyszi a privát elérhetőségemen, sajna a Tiéd nem publikus :)
Kinéztem az alábbi vezetőt, de elbizonytalanodtam, hogy kell e a dwe7485-höz.
[Ft11,979 46% OFF]Drillpro 0-90 Degree 450mm Angle Miter Gauge Sawing Assembly Ruler Woodworking Tool for Table Saw Router Tool Accessories from Tools, Industrial & Scientific on banggood.com https://banggood.app.link/llIpEohnj6
Keresek szögmérő kockát is.
[Ft5,230 55% OFF]0.05 Spirit Level Digital Inclinometer Protractor Angle Finder Gauge Meter Bevel Measurement & Analysis Instruments from Tools, Industrial & Scientific on banggood.com https://banggood.app.link/ayjx5NPnj6
Köszönöm az értékelésedet, én is örülnék a feltöltött munkáknak. Nekem egy ideje a vasas munkák felé irányult a figyelmem - tök kuka voltam e területhez, de már néha eredmények is látszódnak :) Nyilván jó lenne ilyen-olyan, fix telepítésű daraboló, de azt gondoltam, a flex-szel meg kell tanulni kézből dolgozni, és ez talán sikerült is. Most tervezgetem a rejtett rögzítésű polc készítését - faanyagot kell beszereznem hozzá - a vasalást leszabom és hegeszteni fogom. Jó kis játék lesz, az biztos :)
Örök téma (vita) ez a hobbista/profi definiálása. Szerintem el kell engedni. Nagyjából mindenki tudja, hogy mit jelent és nagyjából mindenki tudja, hogy mindig vannak kivételek. Sok tényezője van a fával való dolgozásnak (ismeret, gyakorlat, szorgalom, kreativitás, idő, pénz, igények, stb.) és ez a sok tényező nagyon sokféle arányban keveredhet egymással, így a gyakorlatban mindenki másképpen hobbista.
Ha nekem tetszik valami, akkor ez a sokszínűség. Ki a legegyszerűbb eszközökkel oldja meg a feladatot, ki a legdrágábbal. Van aki tetszik, van, aki zavar, van akit sajnálok, van akit irigylek :) - így kerek.
A megosztott munkákkal kapcsolatban: a legjobb szándékkal szeretném javasolni, hogy az ember mindig igyekezzen kordában tartani az elismerésre vágyó hajlamait. Aki azért tesz fel egy fotót, hogy begyűjtse a "lájkokat", az kalkulálja be a játékba azt, hogy lesznek olyan hangok, amit nem vár, amire nem számít. Én tudom, hogy mindenkinek nagyon fontos az elismerés, a dicsérő szó, de tessék elhinni, hogy mindig van jobb annál, amit csinálni tudunk és ha valaki kritikai észrevételt ereszt meg, azt nem feltétlenül azért teszi (persze, ilyen is van), hogy leszólja a másikat, hanem mert tud (vagy tudni vél) jobb megoldást is.
Fotós felületeken én egy ideig próbáltam úgymond tanácsokat adni komponálás ügyben. Aztán feladtam. Rá kellett jönnöm - és mondjuk ez az egyik ismérve (lehet) a hobbistának -, hogy nem tanulni jön, hanem sikert aratni. A profi (értsd: okos) távol tartja magát az ilyen felületektől, egyrészt mert nagyjából tudja a helyét, nincs szüksége laikusoktól visszajelzésre, ráadásul tudja, hogy matematikai alapon mindig akad, aki joggal vagy anélkül okvetetlenkedni fog. A profi tudja, hogy kit kell megkérdezni és tudja, hogy mit kell meghallgatnia és mit kell elengednie.
Jó kérdést tettél fel. Azt gondolom ez az az eset amikor a felhasználó valamilyen oknál fogva nem rendeltetésszerűen használta. Azt nem tudom , hogy a mai porszívók is leégethetők például , úgy, hogy eltömődik a gégecső és a gazdi ezt nem hallja ,nem látja, mert a régi rakétát simán le lehetett. Az más téma, hogy elég balogsutának kell ahhoz lenni, hogy ilyesmit elkövessen az embernek fia.
Csak röviden megpróbálok válaszolni: én is kedvelem ezt Pask nevű úriembert, jó ötletei vannak, és szerencsére nem az ausztrál bányász tájszólást használja :) Ha picit visszaolvasol, akkor meglátod, nem az anyagi oldal volt elsősorban a motiváló - ezzel kapcsolatban mindössze annyit nehezményeztem, hogy hobbiasztalos kategóriában ne haladjunk az ipari berendezések felé, mint egyetlen, lehetséges megoldást nyújtó eszköztár, inkább próbáljuk meg az anyag, a szerszámok használati módja, a munkamódszerek területén az előre haladást, és kerüljük a szélsőséges helyzetek általánosítását.
Szerintem a hobbistaság nem igazán anyagi kategória, aki megteheti - és azt tartja üdvözítőnek - akármennyit költhet, akkor is hobbista lesz, ha önmagát annak érzi. A másik véglet pedig az ebből élő vérprofi, aki lehet mondjuk végtelenül purista és áram nélkül dolgozik, vagy éppen egy szinte meghökkentően kreatív barkácsoló típus, akinek a kreativitásától leszakad az állad.
Ez inkább mentalitás kérdése.
Én is inkább a technokraták közé tartozom, semmi pénzt nem átallanék elkölteni, egyszerűen ad egy érzetet, amit nehéz megfogalmazni. Ennek ellenére például nagy rajongója vagyok Niel Paskinnak, akit nem is olyan rég fedeztem fel, szerintem Te is nagyra fogod értékelni a fickót (heavy australian accent warning):
Sziasztok! Van egy békebeli marófejem. Láttam már szétrepülve alumíniumból készült hasonlót, ez nem az ,ez acél. Volt hozzá 3 különböző formájú pengém, de sajnos a költözéskor elkallódtak. Hol tudnék szerezni hozzá pengéket? A másik, hozzám került a képen látható gyalu. Zsákba macska ként vásároltam, képzeljétek fordítva volt beletéve a gyaluhenger. Szépen forog, és állítható a gyalulási vastagság. Még nem gyalultam vele. Az érdekelne hogy ismeri e valaki, és érdekelne a véleményetek róla.
Valahogy a szerszám, a gyakorlat, a tudás összeszorzódik, és eggyüt határozzák meg a munka minőségét. Bármelyik képes kompenzálni a többit, egy bizonyos határon belül.
Mostanában a kézi szerszámok használata nagyon előtérbe került. Inkább a tanulás, tapasztalás a fontosabb, nem egy "megrendelt" bútor elkészítése. Például kezdem érteni a derékszög jelek, és a többi praktikumát, a jelölő kés, a párhuzamvonó fontosságát. Az ütközők, vezetők nélküli munka boldogságát.
Az említett gyalulási fűrészelési gyakorlatok nem is olyan egyszerűek, de sokat megtanítanak a fáról. Egy-egy szerszám, segédeszköz elkészítése közben annyi tapasztalatot lehet szerezni. Ez a tudás meglátszik a géppel végzett munkán is.
Nem hiszem, hogy szélsőségekben kellene gondolkodni. Nyilván, nem köbméter mennyiségű a kézi gyalulással feldolgozott faanyag, de pl. nagyon sok tanulsággal jár egy 5x10 cm keresztmetszetű fenyőfa stafli két lapjának kézi lemunkálása úgy, hogy mindkét lap sík legyen (ne legyen lehegyezve sem), és merőleges legyen a két lap egymásra. A levont tanulságok java része leképezhető a gépi megmunkálásra is - garantáltan jobb eredményt fogsz elérni. Másik példa: húzz egy vonalzóval 6-8 egyenes vonalat egy deszka egyik élétől indulva, keresztbe, majd élére állítva fogd be a deszkát egy satuba, és minden vonalat a vonal bal oldalán haladva kövess egy fűrésszel. Garantált, hogy a következő szalagfűrészes vágásnál 'valahogy' jobban rááll a kezed.
Azt gondolom, nem győzködöm a társaságot tovább, biztosan vannak, akik unalmasnak tartják a témát, és lehet hogy igazuk van.
Ehhez még talán az is hozzájön, hogy egyrészt hobbiból csináljuk, kikapcsolódásként, nem kényszerből. Őszintén, kinek lenne kedve nagy mennyiségű deszkát/pallót egyengetni, aztán vastagolni egy kézi gyaluval ? Az inkább a munkatábor kategória, nem hobbi.
Másrészt gyanítom hogy kevesen vannak közöttünk, akik nem kényszeres szerszámőrültek. Egyszerűen jó, amikor frankó a gép és összeáll a végeredmény, de ezt gondolom itt senkinek nem kell elmagyarázni...
(Vettem pár hete egy maki akkus sövénynyírót. Asszony kipróbálta, azt mondta, hogy ez eszméletlen jó, tavaly kézzel nyírta a rózsabokrokat, de megállapította, hogy ezzel sokkal könnyebb lesz és EZ a kedvenc gépe. Mondtam neki, hogy akkor már kezded érteni... :)
A rosszul működő gép nem feltétlen amiatt olyan, mert olcsó. Pl. a legdrágább felsőmaróval is el lehet cseszni egy sarkot, mert nem a logikus, a szálirányt figyelembe vevő sorrendben toltad, vagy egyből egy nagyobb fogással szaladtál neki. Ilyenkor nem a gép, amelyik nem tudja, hogyan kell. Tökmindegy, hogy 12600 Ft-os gagyilinkó vagy 100 000 Ft körüli ügyesek közül való :) A fa az fa marad, van száliránya, szálsűrűsége, stb. Közel sem biztos, hogy a 'cseresznyés véső' megoldást jelent egy kapkodó ember kezében, míg egy gyakorlottabb számára egy annak töredékébe kerülő véső is működőképes. Édesapámtól maradt egy-két véső, fogalmam sincs, ki volt a gyártója - de élezés után jól tartja az élét, de a legalább 30 éve a KGST piacon vett vésők is bírják, de gyakrabban kell utánhúzni őket. Nagyon sok lambériát készítettünk anno, vastagolóval kialakítva az él letörését, és ha kellett, a falcolást körfűrésszel. Most 100%, hogy egy ilyen berezgő, rendes leszorítást igénylő fadarabnál a szegély kialakítást felső maróval kísérelné meg a topictársak többsége - és anyázna, hogy milyen szar a maró. Javaslat: menjen és vegyen XYZK6718-ast, mert az biztosan megfelelő. Nos, ilyen és hasonló esetek azok, amik miatt püfölöm a billentyűzetet. Én egy szimpla kutyaütő vagyok, de szakmai ártalom, hogy először magamban keresem a probléma forrását - és akkor jön az eufória, ha túljutok egy nyűgös, ragaszkodó butaságomon. Nos, ekkor jöhet a következő, és lesz újra elfoglaltság :)
Bakker azért ez olyan elkeserítő. Pár éve egész Győrt bejártam egy pár egyszerű, kicsi békazárért. Egyszerűen sehol nem lehetett venni. Így aztán maradtak a ferdeszeműek nekem is.
Én mindig azért tartottam magam hobbistának, mert semmiféle hasonló tárgyú oktatásban nem részesültem soha, nem is pénzkereseti forrásként űzöm.
A sok pénz költése és a drága, iparinak mondott gépek vásárlása meg sajnos ezen a vidéken kényszerpálya. Össze tudnánk számolni itt, hányan kezdtünk mindenféle kategóriában barkácsgépeket vásárolgatni, aztán rájönni, hogy ezekkel nagyon nehéz szépet csinálni? Szerintem nagyon sokan lennénk, én is. Ebben persze biztosan benne van az is, hogy sokan nem tudnánk gépek nélkül szépen megcsinálni dolgokat, éppen az amatőr státuszunk miatt. Nem marad más, mint egyre jobb gépeket venni.
Asztali körfűrész ügyben beszéltünk ezerszer arról, hogy a fene akar olyan gépet, amivel napi 10 órát lehet dolgozni, és/vagy gerendákat lehet szeletelni. Elég lenne az is, ha tudna egy pontos vágást csinálni egy stáflin. De sajnos ez is meghaladja egyik-másik gép képességeit, muszáj feljebb lépni.
Nagyapámnál volt hasonló kerék. Ha jól emlékszem, abban lyukak voltak, nem küllők, és valóban egy pajtakaput tologattunk rajta. Ő még igazi patkolókovács volt, saját műhellyel, valahogy akkoriban be lehetett ilyet szerezni. Sajnos azt a házat még a 90-es években adtuk el, mikor meghaltak a nagyszülők. Nem hiszem, hogy az utódok megőrizték. Lehet, hogy valamilyen ócskapiacon, hulladékgyűjtőknél még bele lehet futni ilyesmibe, sok szerencsével.
Szerintem félreérted a mondanivalóját. Gyakorlatilag Ő sem állít mást, csak azt nehezményezi, ha kijelentések születnek arról, hogy bizonyos folyamatokat kizárólag ipari gépekkel lehet megcsinálni. Példa erre évekkel ezelőtt Rudolf, mikor kijelentette, hogy amiket itt többen megcsináltak hobbi szintű felszereléssel, csak és kizárólag hatalmas sok milliós ipari gépekkel lehet megcsinálni.
Igen, ez az egész egyénfüggő is, ki milyen elvárásokat támaszt. Ergo, értelmetlen általánosítani.
Sajnos én az OBI-s porszívóval megszívtam, leégett a motorja, pont 1 hónappal a garancia lejárta után és akkor így már nem volt olyan olcsó :(
Igaz, nekem nem volt elékötve ciklon, de sűrűn ürítettem és poroltam le a szűrőt.
Utólagos boncolás után kiderült, hogy a motortengely csapágyazása álltbe, amiután "beállt" a motor is. Az egész motor cserélhetetlen, mert a motorház az tulajdonképpen a műanyag fedél. Szóval vettem egy nagy levegőt és vettem egy magasabb kategóriájú ipari porszívót. Szerintem nekem egyetlen gépem sem megy annyit, mint a porszívó, szóval most nem akartam olyat, hogy projekt kellős közepén leáll.
A hobbistát többek közt az is jellemzi, hogy egyszerű eszközökkel képes megoldani látszólag, vagy valóban bonyolult feladatokat.
Viszont van egy emberi tényező ami felé nem tud az egyén fejlődni, magyarán ne várjuk már el, hogy mindenki a japán mesterek szintjén hobbizzon a házilag készített szerszámaival, mert ez nem fog menni.
Másrészről van egy szint, amit jó minőségű gépek nélkül, tehetség és tudás birtokában is csak nehezen vagy sehogy se ér el, ill. a ráfordított idő (tudom az van bőven)igencsak megnő.
A gépek ugye azért vannak, hogy megkönnyítsék az elvégzendő feladatokat, plusz hozamként nemcsak hogy gyorsabban, de precízebben végezzék el, időt is nyerve.
Már ha az a gép alkalmas erre a feladatra, és nem azzal kell eltökölni az időd, hogy folyton állítgatod, és átkozódol.
A rossz minőség emléke sokkal tovább él egy rossz eszköz megvásárlásakor, mint az alacsony ár miatt érzett öröm!
Mindenkiben benne él a vágy, hogy valami olyat alkosson amire önmaga is büszke, és elégedettséggel hátradőlve szemlélhesse művét.
Ez ad erőt, és löketet ahhoz, hogy ismételten belecsapjon a lecsóba, és még nagyobb dolgot csináljon.
Ha ez a sikerélmény elmarad, mert nem tud olcsó szerszámaival megfelelő szintet hozni, akkor a kudarcokból előbb utóbb az lesz, hogy kihátrál a dologból.
Tehát szerintem igenis van értelme a jó minőségű szerszámnak, gépnek. Az hogy ez kinek milyen szinten adatik meg, ill. milyen szintet akar az egyén elérni, magánügy.
A csúszásmentesített/plató rétegelt bírja a külteret. A csónakomban évek óta ázik és semmi baja. Az előzőben is az volt, közel 10évig, csak akkor valakinek megtetszett. :((
Új küllős ékszíjtárcsát csak 23 cm átmérő felett találtam a neten. Gondolom az túl nagy lenne oda. Kisebb küllőst nem is nagyon láttam. (Régi - talán csehszlovák traktor - dinamón volt kb 8 cm-es küllős, de az alumíniumból készült.)
Egyszer csak elkezdett füstölni, gondoltuk itt a vége, hisz tudjuk, hogy az elektromos gépek füsttel működnek és mit jelent ha az elszáll belőlük.
Gyorsan áramtalanítottam és gondoltam felmérem a kárt. Az oldalburkolat leszedésével kiderült, hogy elszakította az ékszíjat és az szorulhatott meg, majd az füstölt.
Mivel az egyengető így is működik, összeraktam és dolgoztunk tovább.
Azért amíg ki nem derült, hogy nincs baj, az nem volt jó érzés.
Az viszont meglepett, hogy az időkapcsoló milyen hamar letiltott, de nem kellett sokat várni az újraindítással.
Összességében tökéletesen végezte a feladatát és nem kellett a fatelepre várni a gyalulással.
Nem! Én nem fogalmaztam egyértelműen: az a pajtaajtó nem volt divat, úgy értettem, ezért nem lesz kerék hozzá.
Küllős kerék van most is, csak nem oda való. 250mm-től felfelé új ékszíjtárcsát, 400mm-től felfelé új szalagfűrészkereket, 200mm-től új kézikereket mind lehet kapni. De ez egyik sem egy U hornyos kis küllős kerék.
Viszont ha a sín lenne U, akkor 100-125mm-es, gumis rollerkerék már van küllősben, és feketében is hozzá.
Nem tudom, de a használati gyakoriságot tekintve, biztosan nem több százezres nagyságrendben gondolkodnék. Ha határozottabban felmerül az igény, akkor körül fogok nézni, de valószínű a pár tízezres kategória lesz számomra elérhető.
Attól tartok, nem teljesen jól fogalmaztam. Te említetted, hogy már nem volt divat az a kerék - én erre válaszoltam, hogy a szíjhajtásban volt divat - pl. a faesztergályos műhelyben :)
Nagyon régen volt divat - én még láttam komplett szíjhajtású, faesztergályos műhelyt. Az Egressy tér és Szugló utca között volt, a Nagy Lajos király útján, szuterén műhely. Valahol még megvan az a facsiga, amit a műhely tulaja esztergált nekem :) Az a bácsi is már fentről mosolyog ránk, ha jól emlékszem, Kovács úr volt a megszólítása.
vásároltam tőlük többször, jók az áraik. (pl. 50mm vastag lemezből 200mm átmérőjű pogácsa kivágva 5000.- bruttó)
Szóval ha ők cnc plazmával kivágják mondjuk ötös lemezből úgy, hogy van két nagyobb átmérőjű körgyűrű, ami közrefogja a küllős, kisebb középdarabot. Ezeket otthon összefúrod, és összeszegecseled. A szegecs miatt még pajtásabb lesz. Agynak meg behegesztesz egy vascsövet, kalodában. Siklócsapágyas lesz, de pajtás fíling, na!
Vagy mindhárom darabnak van közepe, de a két szélső jó vastag, mondjuk 10mm, akkor az összesen 25mm, és abba már bele lehet pászítani két golyós csapágyat, ami fordulat itt lesz, arra ez a megoldás is bőven jó.
Én meg tőle kapom :) Látja, hogy milyen örömmel pusztítom az anyagot, és ha teheti, hozzásegít. Nem mondom, elnézegetem és is a szinergikus vezérlésű hegesztő csodákat, de nekem bőven elég a tizen-x ezeres hobbi kategóriájú inverter, és egy árban hasonló automata, true color-os fejpajzs (az viszont félprofi). Eddig beváltak. Amire fáj a fogam régóta, az egy szerényebb vastagoló, de kicsit tartok tőle, hogy túl szerény lesz ... Addig marad a ropánt és a kisebb gyaluk együttese - viszont jól alakul a kondim :)
Basszus, én is, de szintén nem mertem megmutatni :)
Mondjuk nem fából van, hanem barabás téglakőből (életem első kőműves melója), az egyetlen hobbiasztalos téma a paradicsomoknak gyártott létra. Azt sem mertem mutatni, mert az meg thermowood-ból van, remmers lazurral kezelve, még a végén leszólnának hogy jó lett volna erre a kezeletlen fenyő is (igazuk lenne, de ez volt itthon, maradék :)
Kapásból ilyet szerintem magában nem találni itthon. Ez régen itt nem vol tdivat, tehát nem lesz belőle az ócskapiacon sem. Szerszámgépes alkatrészként küllős tekerőt lehet venni, de abban nem lesz horony a sínnek, és csapágyfészek sem.
Ha itthon akarod beszerezni, szerintem le kell öntetni vasból, és utána esztergályoztatni, vagy venni gépépítő tekerőt, és azt leesztergályoztatni.
Szvsz meg kell venni a teljes hardvert, mert az lesz a legolcsóbb.
Semmi. A hobbista arról ismerhető meg, hogy a költekezésének nincs határa ha a hobbijáról van szó :) Eszerint egy pici magyarázat elfér: tehát, nem az összegről szóltam, hanem arról, hogy (szerintem) teljesen eltorzul a hobbi kategória, ha akár mérceként az ipari kategóriába illeszkedő szerszámokat mutatunk, mint szükségesnek tekinthető eszközt. Nem hiszem, hogy az hobbi kategória lenne, hogy egy szerszámra a több százezres ismétlésű, század milliméteres pontosságú visszaállást kritériumként emlegessük - az ipari rendszerek egyik sajátossága pl. ez. Van itt helye ? Persze, ha ipari termelésről van szó - de azt gondolom, az a topic nem teljesen erről szól :)
Én a múlt héten emeltágyást csináltam a csili paprikáknak, de mivel régebben ki lett nyilvánítva, hogy az emelt ágyás egy baromság, inkább meg sem mutattam :)
Mondjuk amikor összejövünk Peti970-el borozgatni, ezt gyakran megemlítjük :)
Viszont arra jó volt, hogy kipróbáljam Tschabi-tól vett gyalut és az új Dewalt csiszolót :)
Bocs, őszintén nem szőrözni akarok, esztétikailag oké lenne, de én ennek időállóságát nem érzem stabilnak.
Bár ahogy leírtam ezt a mondatot, el is gondolkoztam azon, hogy ha nem találok fém kereket, akkor egy keményfa megoldás még működhetne.
A rétegeltet kültéren én nem szeretem, eddig csak negatív tapasztalatom volt vele.
Abban bíztam titkon, hogy vagy valaki felkiált, hogy pl. a MTZ 820-as traktornak ilyen az ékszíjkereke vagy eszébe jut, hogy valamelyik boltban látott hasonló csapágyazott kereket a múltkor :)
Ha most nem nehezteltek meg rám, akkor soha. Előre is elnézést kérek azoktól. akik esetleg rossznéven veszik soraimat, SENKIT sem áll szándékomban bántani !
Tehát: a topic címe Hobbiasztalos. Ebbe sok minden belefér. Lehet hogy én rosszul értelmezem, de a 'hobby' nálam azt is jelenti, hogy jellemzően ebbe a kategóriába eső projektek kellenének, amiben több a finesz mint az eszköz, az akár váratlanul is jól sikerült megoldás, módszerek és munkafogások cseréje, régen feledésbe merült technikák felelevenítése, stb. Nos, mi nem fér bele ? Bármelyik olyan eszköz, ami átteszi a hangsúlyt az eszköz birtoklására, adott esetben ipari jellegű felszerelésre. Nehogy félreértés essék, én szerszámbuzi vagyok, de nem irigy természetű ! Pl. Stolaz precíz működésű felszerelését szívesen megsimogatnám - még az sem lehetetlen, hogy egyszer kérek tőle pár percet e célból - esztétikailag is csodaszép holmi :) Úgy érzem, kicsit eltolódott a topic olyan irányba, ahol már azok a szerszámok, felszerelések kezdenek dominálni, amik adott esetben egy szerényebb kisipari műhely rövidtávú költségvetését is kifeszíthetik. Tudom, mi is az ipari gép, berendezés - még lábujjhegyen értem csak el, de már toltam át vastagolón deszkákat, fúrtam a vastagoló tengelyére szerelt tokmányba fogott fúróval csapolást (nem is keveset), körfűrész - ami nem edzett fogazatú lapot fogadott - működött kezem alatt, rengeteg sarokvas bevésésével sajátítottam el a véső használatát, stb. Megkaptam édespámtól az útbaigazító füleseket is, meg a kötszert, mikor diót akartam vésővel felnyitni, és megtanultam, hogy hűvös véső lapjával kell a homlokomon keletkezett dudort visszanyomni :) Nem vagyok ellene a pontos működésű szerszámoknak, de a munka minimum kb. 80 százaléka TE VAGY, az összes többi a szerszám és annak kezelése.
Megkérlek benneteket, hogy a mínuszolás helyett írja ide véleményét, aki a fentiekkel nem ért egyet - szívesen tanulok, és ha tévedtem, ugyan nem örömmel, de el fogom ismerni.
Én arra tippelek hogy nem lehet aranyár egy lassító mechanika. Olyasmi mint ami pl a Blum vasalatokhoz is van. Csak kicsit nagyobb súlyra méretezve.
Én most hétvégén szereltem össze egy komplett nyaraló komplett bútorzatát, konyhával együtt. (3 napja lapraszerelt álmaim vannak. Meg fájnak az ujjvégeim :D) Konyhába olyan fiókokat vett unokatesóm, amit csak össze kellett "pattintani", meg a vasalat hozzá vmi Blum Tandem ... izé, azoknak a hátsójába kellet ilyen fékezőket bepattintani. Én most láttam közelről először ilyet, nem semmi milyen jó kis rendszer ez. Nem lehet elba**ni még annak sem aki először szerel ilyet.
Nem tudom, csak sejtem hogy csinálnak ilyet nagyobb súlyú dolgok fékezésére is.
Anno újként én is lelkesen posztoltam néhány "gyártmányomat", de többségében az lett az eredmény, hogy jó-jó, de....... És akkor jöttek olyan generális problémák, amik gyakorlatilag jelentéktelenek. Van egy kör akik erre ugranak és elsődleges hogy beleköthessenek valamibe. Utána már jön a nyáj szellem és a többség ezen fog lovagolni oldalakon keresztül. Különösen kedvelem amikor arányok és stílus kerül boncolgatásra. Az is tisztán látható, hogy vannak akik bármit csinálnak az zseniális, míg mások ugyanazért szúrós kritikát kapnak.
De hát ilyen a világ a valóságban is. Meglehet, hogy ezekért is marad el a munkák bemutatása. ://
Megértelek, én OCD módon szívom el a port mindenhonnan.
Én sem szeretem, ha úgy kell kibogarászni egy írásból, hogy mi a fenét akar mondani. Tényszerűen igaz amit írtál, mégsem hiszem, hogy bárki is azt gondolhatta elolvasva a potenciális clickbait bejegyzésemet, hogy át akarom vágni az ellopott forgáccsal.
Picit zavar, hogy nagyon kevés asztalos meló kerül megosztásra a fórumon és ezért még este feldobtam ezt a képet, hogy javítsam a statisztikát. Ha még azon is gondolkodnom kell, hogy a nyilvánvaló dolgokat hogyan fogalmazzam meg még precízebben (különben beszólnak), akkor inkább majd nem teszem.
Én is tudok adni, ha vége lesz a koronavírus mizériának. Egyébként nem az elszívás hatékonysága miatt cseréltem le a porszívót, az teljesen jó volt a réginél is.
Paco szokott akadémiai értekezést tartani, amikor egy 10 tényezős téma 1 paraméterét kezdjük el boncolgatni, mintha csak az számítana. :)
Az én okaim:
Festool porzsák annyira jó, hogy a szűrőig nem jut el a finom por és nem tömíti el. Előtte Kärcher porszívót használtam ciklonnal és kb. kéthetente úgy eltömődött a szűrő, hogy leesett az elszívás erőssége a töredékére.
Cső és csatlakozó nagyon ki van találva. Nem olcsó, viszont semmiben nem akad, rá lehet rögzíteni a gépekre, nem tud leesni.
Porszívó optimalizálja a szívás erősségét. Ha túl erős, akkor automatikusan visszavesz.
Számomra jobb a helykihasználás a téglatest alak miatt.
Nagy a kereke, könnyen áthúzható kisebb akadályokon, le lehet rögzíteni a biztonságos használathoz.
BT-os kapcsoló van a cső végén, ami nem nagy dobog, de rohadt kényelmes, amikor el kell takarítani a koszt a műhelyben.
Na ezt majd megdumáljuk, de igen, perszehogy érdekel. Meg gondolom másokat is. És köszi! Rádírok hogy hogy lehetne megoldani (hogy ne X hétig hanem mondjuk max egy hétvégére nélkülözd).
A kérdező tisztában van vele, hogy kell neki egy tökéletes egyengető, vastagoló? Hogy ezeket készség szinten kell tudni használnia?
Vehet bármilyen gérvágót, ha nem tudja kiszolgálni megfelelő anyaggal. Vagy akár egy életelen lap is már el tudja tolni tizedeket az anyagot. Bevallom én mindig csak kézzel szorítom le az anyagot a gérvágóban, gyanítom a legtöbbször ti is. Az is igaz, hogy ha valóban pontos illesztést szeretnék vágni azt az asztali gépen végzem, és mindig leszorítva.
Nekem a Te Metabo gérvágód kistesója van 216-os lappal.
Ha igazán pontosan akarok vágni akár derék- akár más szöget, akkor az asztalin vágok tolóasztallal.
De sose vettem egy perc fáradtságot se a Metabo beállítására. Nem is nagyon tudom összehasonlítani mással, ezen kívül csak egy "Güde" hasonlót használtam.
A pontos 45 fokok nekem is gondot okoznak, bár elsősorban talán nem is a szög, hanem a hossz miatt.
Amúgy most 1100 akác karót hegyezünk vele. Nem tudom, milyen szögben, "ahogy gyün".
Lehet, hogy amiképp én használom, úgy semmivel se jobb, mint egy Parkside.
De persze tudom. Te is csak a végére akarsz járni egy szó szerint "szögegyszerű" kérdéskörnek. Meg én is. De mondom, a SZámadósnál már mindenre jobban figyeltem, a Mikisnél is. És ott sem bűvészkedtem. Én azt gondolom hogy Purchasing ha tisztázza, mit is szeretne akkor rájön hogy jó lesz neki a Parkside is, mert ha generátoros tudott vele pontosat vágni, akkor ő is.
Azért az feltétel, hogy beállítható legyen a gép ütközője, és ha az ütköző egy darabból van akkor az SÍK legyen. Innentől csak egy kis mókolás kérdése.
Illetve: ha sík és sikerül a pontos derékszöget beállítani, kérdés még - ha bekattanósak a nevezetes szögek - akkor azok mennyire pontosan vannak gyárilag bemarva a 0 (90) fokos bekattanáshoz képest. Ha nem pontosan, akkor ugye tökfelesleges beállítani. Illetve a derékszög miatt nem, de akkor a 45 fok sosem lesz pontos. Legalábbis a bekattanós 45 fok. Ekkor még mindig ott van generátoros módszere: egy ténlyleg referencia 45 fokos sablon, és kiiktatni a bekattanást. És a referencia 45 fokhoz állítod a fűrészlapot, és úgy rögzíted, és úgy vágsz. Ha a "láthatatlan illesztés" alatt a nem szétnyíló illesztést értjük, ez így nem lehetetlen küldetés.
Igen, a tükörnél csak azután jutott eszembe hogy távol lehetsz, miután elküldtem a posztot. Akkor még mindig Csongrád megye a "karantén" helyszíne? Amúgy nem azért kértem, hogy képezd le, hogy te milyen csúnyát csinálsz és én milyen "szépet". Csak tényleg jó lenne tudni most már, ki mit ért "csúnya" és elfogadható (szép) 45 fokos illesztés alatt. Én már előadam, hogy nekem meg akik kapták, azoknak mit jelent. De még eszembe jutott hogy egy mini videót csinálok a diósgyőrös órakeret készítéséről, és akkor az alapján megvitatjuk majd hogy elég-e egy ilyen 100e alatti gép pontossága/pontatlansága nekünk, fához, rétegelt lemezhez, nem a NASA-nak gyártva alkatrészeket.
Láthatatlan illesztés talán nincs is. A fa erezetének / szálirány/ változása szerintem látszani fog és akkor valami még is csak látszik. Az elvárás illesztési hézagról szólt / én ezt úgy értelmezem, hogy ne legyen látható hézag/.
Szvsz ez túl szigorú ítélet. Attól még nem lesz "renyhe" valaki egy ilyen fórumon, ha nem tudományos kézirati szabatossággal fogalmaz és nem is lektoráltatja.
Ezek után megrémülök, mit gondolhatsz egyes beírásaim után ;-)
Gonosz dolog ám ilyet kérdezni olyanoktól, akiknek nincs és csak egy képet látnak :)
Akinek meg van az:
- vagy könnyen válaszol mert tudja hol akad el a szálka
- vagy szintén nem tudja (mint én) mert még sosem tömődött el neki
Így csak tippelni tudok:
- a túl szűk maróközeli be- (vagy ki-, attól függ honnan nézzük)ömlőnyílás?
- vagy a megtört szívócsatorna, és a hosszabb szálka ott akad el?
- a kettő együtt?
Ezen az "OBI-s porszívó nem elég" meg még mindig csak mosolyogni tudok :) Ha tudnád mi minden felszívtam már azzal, a betonportól az istennyiláig - leválasztó teszi a dolgát (persze, ront a hatásfokon), a többi meg nem érdekel. Nemrég szeleteltem fel pár tölgyfadeszkát. A Maki merülővel. Egy kiskanálnyi fűrészport ha össze tudtam volna seperni, akkor sokat mondok. Pedig az a művelet termel bőven fűrészport. Vagy ... ugyanezen leszélezett tölgyeket elkezdtem felcsíkozni a GTS 10-en. Tolom át az elsőt, másodikat .. csak fújja a pofámba a port, pedig a porszívó megy. Miafranc .. hát összedugtam ugyan a gépet a porszívóval (slave dugó), de az elszívó csöve kimeradt (az az excenterben maradt bedugva). Bedugtam, kiszívtam ami a fűrészgépben maradt - utána nem sok port vert rám. Amit kicsit rámvert, azt egy CTL 36 sem szívta volna el. Bár szívesen kipróbálnám, hogy lássam is. De .. igen jó az az OBI-s porszívó. Az árához képestfőleg. Azért nem mindegy hogy 30e-ért van elszívónk, vagy 60e-ért, vagy 300e-ért. A legtöbbünknek nem mindegy :)
Én fenyőt tényleg nem nagyon martam még a DeWalt-tal, főlem nem sok anyagleválasztást igénylő marást. Utoljára erre a munkára emlékszem, mint fenyő és marás. Érdekes hogy pont ugyanazt csináltam mint Computerguru :) Rejtett polc akasztójának csináltam vele fészket. De nem tettem fel az elszívó csonkot, mert LÁTNI akartam, főleg a 2 határoló vonalat. És az elszívócsonk ebben - hiába plexi - azért sokat akadályoz. Megvilágítás ide vagy oda.
Figymá Maestro... nem tudsz bemutató darabot elkummantani tesztelésre? AKár Maki/Metabo/neadjisten Festool porszívóból? Bevágsz egyet-kettőt az SX4-be, eljössz a Bükkbe kirándulni a családdal egy hétvégére, ideadod a gépet. Amíg sétáltok az erdőben csinálnék egy összehasonlító teesztet. Na, na ...? :) Hát nem mostanában, de ... valamikor.
Ha van egy kis időd, olvasd el, valószínű számodra is érdekes lesz az írás: http://www.trenholm.org/hmmerk/TIAOOFe.pdf , nekem alapjaiban változtatta meg a fotózási szemléletemet - mindemellett érdekes és szórakoztató a stílusa.
Izé, reméltem átmegy, hogy én sem gondoltam komolyan azt, hogy a fényképbeállítások miatt lett mínuszolva..... a többivel meg egyetértek bár tudom, hogy nem sokan vagyunk így vele.
Szerintem megbocsátható, ha egy fórumon ennyire "pongyolán" fogalmaz valaki, ez nem a média része. Mindenki értette, miről van szó, és minden kötekedés ellenére mindenki örülne, ha egy marás után így nézne ki a munkakörnyezet a műhelyben, akár porszívással is.
Nem biztos hogy erről van szó. Nekem is nehéz volt megállni, hogy ne mínuszoljam le, de megoldottam. Vannak ilyen kényszerbetegségek, hogy valaki kényszeresen precízen akar kommunikálni.
1. Azt írta Guru, hogy annyi forgács keletkezett, ami a képen látszik. Ami tényszerűen nem igaz. Sokkal több forgács keletkezett, csak nincs a képen, el lett takarítva a kép készítése előtt. Konkrétan ugye a porszívóban van.
2. Eddig ugye még csak simán pongyolaság. De akkor rájössz, hogy ez pontosan a mintapéldája annak a csúsztatós, félreérthető, "nem úgy értettük" fogalmazásnak, amit a bulvármédia rendszeresen alkalmaz, és amit köznyelven clickbaitnen hívunk. Ez a kacsintós bulvár nyelvhasználat meg pláne nem kellene ide a topikra.
De aztán felfogtam hogy az egész a véletlen műve, véletlenek meg vannak és kész.
Akkor viszont nem marad más mint az, hogy a kínai marófej a hibás, hiszen a DW marófej az nem tépne ki szálkát a fenyőből sem, hanem egyből fűrészporrá változtatna mindent amit le szeretne marni. ;)
No igen, festool porelszívása hírhedten jó, de főleg saját porszívóval.
Viszont ne élmaróval hasonlítsuk, nagyobb gyártók komolyabb maróival. Ha eljutok egyszer oda ki fogom próbálni a 625 Dw maró milyen ebben. A 26204 addig jól dolgozik míg el nem tömődik az elszívás.
Viszont én csak obis szívóval használtam, ami fele annyit tud, mint festool vagy a komolyabb metabo/makita/dewalt porszívók.
Ennek a műanyag darabnak ki találja ki pontosan mi a baja, konstrukciós hiba. Mdf-nél, talán rétegeltnél nincs gond a porszerű szívás miatt, fenyőnél van ha nagyobb darab válik le.
Szerintem csak az nem tetszik neki, hogy multifókuszos lencsével, távolról, képnagyítással van fényképezve. Mert ha megnézed a kép hátterében a fal pontosan olyan éles mint ez egy méterrel előrébb lévő Veritas felirat, ez meg fototechnikailag helytelen, ha magát a marót szeretnénk kiemelni mint központi témát. :)
Ha az eredeti technológiához közel szeretnénk maradni, akkor erre a célra a radiálfűrész az alkalmas eszköz. Viszont ha már a Kapex árát is sokalta a kérdező akkor biztosan nem fog venni radiálfűrészt.
Van egy kis tábla, ami pont 90 fok, ezt felrogzited elforgatva 45 fokkal a tolóasztalra. Egyik lécet jobb oldalon, másikat bal oldalon tolod.
Ennél nincs egyszerűbb megoldás szerintem.
De kikeresem a megoldás alapját ha gondolod :)
A fejező álá gérvágó alapban inkább nagyoló vágásra van kitalálva, szerintem. A csapágy miatt nem tud halál pontos lenni, a súllyal játszanak ha függőbe húzod jó legyen.
Einhell itt nem volt jó, túl erős rugó és oldalas fogantyú súlyhoz képest, dewalt ezt épp eltalálta, de tudok rossz vágást csinálni vele ha kicsit elnyomom, máris nem lesz teljesen 90 fokos a vágás.
(Majdnem) kizártnak tartom, hogy egy 60 ezres gérvágóval ne lehetne "pontos" 45 fokot vágni.
Nana, azért a gépek tudnak ám csodákat produkálni. Azzal a sokat méltán szidott metibo gérvágóval is az volt a bajom, hogy minden vágás előtt be kellett állítani a derékszöget is mindenféle bűvésztrükkökkel. Mert a 2. vágás már nem derékszög lett, hiába húztam meg rajta minden csavart. Gyanítom, hogy a 45 fokos szöggel is ezt produkálta volna, de eszembe sem jutott kipróbálni sem.
Mintha egy katalógusba készült volna kép a Hafale-Festool -Veritas aranyháromszögéből. Ha 3 db vagy több konzolra szeretnéd feltenni ezeket a polcokat, bártran készítheted azokat a zsákfuratokat lötyögősre.. Attól még felhelyezéskor szorulni fognak.... Ha a sarokban találkoznának akkor meg az élébe egy keksz.
"Az szerintem csak egy elcsúszott ragasztás." - Hát ez az! Ha nem lenne az az elcsúszó ragasztás, akkor a keret belső felé szétnyílna ott az illesztés. Pont az elcsúszás miatt nincs szétnyílás.
Mi van, ha nem 90, hanme csak 89.9? Persze, hogy nincs semmi! Csak a kérdező ez esetben "szabadszemmel" látható szétnyílást fog tapasztalni. Ez a "kikötés" az ő elvárása, nem az én kritikám feléd.
Most úgy érzem magam, mint aki vádol. NEM!
Ne érezd ezt Te is így, tudnod kell, hogy szeretlek! :-)
A tükörkeret messze van most tőlem. És biztos, hogy nem olyan szép, mint amiket Te mutattál.
Nem mindig. Pl. a függőleges sarokvarrat egy jellemző ellenpélda. Lényeg, hogy az hegfürdő folyási iránya az elkészült varratszakasz felé legyen. Ezt vízszintes felületen végzett hegesztésnél az elektróda döntésével kialakított hegfürdőbe, az elkészült varratszakasz felé fújó ívvel szabályozod, az említett, függőleges varrat esetében az ív 'fújó' hatásával az olvadék lecsúszását, elcsöppenését próbálod csökkenteni, és ennek értelmében felefelé irányítod az elektródát.
Ja, valamit még szerettem volna Stolaztól: fotózd már le légyszi azt a tükörkeretet. Ami mindenkinek tetszik de te tudod melyik sarok a "bibis". Főleg azt a sarkot, jó közelről. Már ha nincs olyan színre festve, pácolva, beeresztve hogy már nem látszik a hiba.
Csak hogy értsem én is, mekkora a probléma. Mert tényleg lehet, hogy mindketten mást értünk illesztési, vagy látható illesztési hibán.
Az szerintem csak egy elcsúszott ragasztás. De most még annál is .. látsz szétnyíló illesztést? Én nem. És ha az egyik sarok 89.9 fokos? És olyan "szétnyílást" produkál amit szemmel, de szorítás és ragasztás után nem látsz? Akkor mi van? Semmi :)
De és a Számadó Vendégházas óra? Azt is ugyanazzal a fűrésszel vágtam és abba nem volt belekötés :)
De egyébként generátoros mondott még egy fontos de elég nyilvánvalóan betartandó dolgot, legalábbis kereteknél: az egyforma hosszokat. Legalábbis a szembenálló oldalakra. Namost, én párosával vágtam a darabokat, így 2-2 oldal tuti egyforma lesz. Annyi, hogy meg kell jelölni az egy párban lévőeket. Ezt lehet hogy a Piramisos óránál elba**tam, de a Számadós meg a Mikis már utána készült. Azért nincs ott 1mm különbség meg elcsúszás, a kép csal.
De látod milyen vagy?? Most miattad le "kell" mennem megint a sörözőbe :D és az általad ismerős Incra derékszöggel jól meg kell nézzem, miféle torzulás van abban a jobbfelső sarokban. Igaz, a kocsmákban egyelőre teraszolás van, de wcre be lehet menni, kifelé meg jól lehet órakereten is derékszöget mérni. Holnap lefotózom. Most már kíváncsi lettem.
Most még készül egy DVTK-s óra is, na annál kipróbálok egy újabb vágási módszert. Biztonságosan (odaszorítani, ott is tartani) eddig 2 egymásra rakott lecet tudtam vágni (2x18mm) , bár a gérvágóm tudna 92mm-t is egyben. De kipróbálok majd egy új módszert, hogy a 4 léc egyszerre legyen levágva, el se mozduljanak és tökegyformák legyenek a hosszok. Tudom, ütköző ... de én most bonyolítani akarom.
409: én is kíváncsi lennék, milyen pontosságot vár vajon Purchasing egy 60 ezres gérvégótól? Szó szerint azt írta: "úgy hogy nincs szabadszemmel látható hézag összeillesztés esetén". Én az enyémen továbbra sem látok szabad szemmel hézagot :) Láthatatlan illesztés meg nincs, mert ott a ragasztási csík. Még shooting boardos gyalulás vagy csiszolás után is. Tény viszont, hogy a gyalult-csiszolt illesztés szebb mint a fűrészelt, de ez nem a pontosságot érinti.
Vagy nemtom ... most már érdemes lenne megvárni Purchasingot, mit mond a képeim alapján. Vagy a terminológián finomítani.
Pl a már többször emlegetett gyalulással, vagy olyan a vágógéppel amit a képkeretezők is használnak. (gérvágó bárd) Fűrészgéppel sosem lehet "láthatatlan" illesztéseket csinálni.
Véletlenül sem kritikának szánom, én sem tudom pontosabban megcsinálni és nincs is ennél pontosabb elvárásom, de ez nem az a pontosság amire a posztoló vágyik. Amennyiben az elvárását jól értelmezem. !! :)
A Piramis Söröző keretében a jobb felső sarokra. Ott csaltál. Az kisebb, mint 90 fok. Látható, hogy a felső vízszintes darab jobboldali vége feljebb lóg, mint a balodali függőleges léc teteje. Tudom, ez kb. 1 mm, de erről az 1mm-ről beszéltem.
Ezt nehogy kritikának vedd, vagy ha igen akkor az saját magam felé önkritika.
Is. De "tolod" is, nem? És ha azt nem megfelelően (szuögben, sebességgel) teszed, akkor gebasz van. Írom ezt úgy hogy nekem is van pálcás hegesztőm, és úgy, hogy autodidakta módon tanul(tam/om) a használatát, és úgy, hogy utoljára vagy 2 éver vettem elő, most öcsémnél van kölcsönben.
Örülök, hogy ezek szerint nem lőttem nagyon mellé :) Ha lehetne utólag kiemelni valamit, akkor az az előtolás mértéke - akár egy egyszerű véső esetében is értelmezhető. Nekem ez okozza a legkomolyabb nyűgöt, ha új szerszámot veszek kézbe. Egy kézi fűrész használatakor is talán azt a legnehezebb megállni, hogy erővel mozgassa az ember, nem pedig úgy, ahogy éppen kihordja. A szalagfűrész lapjának 'csámpázása' is könnyen lehet, hogy az erősebb tolás eredménye - de a nedves anyag sem zárható ki. Mostanában bevont elektródás hegesztéssel is bizonyítom ügyetlenségem, és ott is mi a legzűrösebb dolog: az elektróda korrekt vezetése (irány, sebesség - azaz, előtolás), legalábbis nálam. Szóval, szerintem az előtolással kapcsolatos érzék kialakítása talán a legfontosabb feladat - nem véletlenül írtam, hogy baleset nélkül (!!).
De generátoros mellett én is csodálkozok ezeken a 45 fokos problémákon.
Mostanság csináltam több, leddel megvilágított plexis projektet. Mindnek ugyanúgy készült a kerete. A halálig szidott Metabo gérvágómmal (KGS 254 M) a gyári 45 fokos bekattanós pozícióban tudok ilyeneket csinálni. Nagyítóval ugyan nem néztem, de nem nyílik ez szabad szemmel egyik sarokban sem. Levág, keretszorító, ragaszt, nincs rés.
Utána ugyan nem ellenőrzöm ipari derékszöggel hogy derékszög-e, de ez nem ajtókeret hogy az legyen. Meghát ajtókeretet sem ilyen illesztéssel csinálnék.
Az is tény, hogy be kellett állítani a gérvágót, nem született pontosra.
(Majdnem) kizártnak tartom, hogy egy 60 ezres gérvágóval ne lehetne "pontos" 45 fokot vágni. Mármint ami szorítás-ragasztás után ne adná a (fánál) kívánt pontosságú illesztést. Ezért külön meglepődök, hogy egy Makival nem lehet. Ott érdekes turpisság lesz nálad.
LyPapa elmélkedését a pontosságról meg jól megplusszoltam, mert én is pontosan úgy gondolom ahogy ő.
Az hogy a negyedik illesztés nem lesz jó az szerintem a hosszméret esetleges eltéréséből adódik. Ahogy Ly papa is írja ez nagyobb kihívás estenként ( kinek hogy), mint a 45°. A két egyforma darab egyszerre vágása esetleg megoldás lehet. Én még nem próbáltam. A 300-as tárcsacsiszolóm ( saját gyártmány)olyan, hogy stabilan fel tudok fogni egy 45°-os vezetőt ami használat közben nem mászik nagyobbra vagy kisebbre, én így szoktam összecsiszolni a hosszméreteket. a 45°-os bütü gyalulás nekem nagy kihívás és nem igazán a szög gyalulására van , hanem a merőleges bütü kialakítására való szerintem, de ezt lehet rosszul látom ,gondolom. Amikor a hosszméretek rendben vannak akkor összeállítom a keretet és nem agyon szorítózva , de nem is lötyögősen rögzítem és méretet veszek a táblásított belső résznek és asztalba tett felső maróval méretre igazítom. Garantáltan minden illeszkedő él ( bütük is) derékszögben lesznek és megvalósul a hézagmentes 4 db találkozás 45°-ban. Macera van vele de nekem tökre jó és aki nem felületesen szemléli és van fogalma az ilyen munkákról, még mindnyájan elismerően nyilatkoztak.
Igen köszi, amint lesz időm jobban ránézek. Most este csak ágyba dőlök xd
Korona óta katasztrófa van bent, van is felvétel ha valaki erőt érez, garantált fogyás xd (nekem ma pl 16000 megvolt, de hasonló minden nap és nehezeket is pakolunk)
Nálam nem a 45 fok volt a probléma, ahhoz készítettem egy körfűrészen használható tolóasztalkát, két, derékszögű vezetővel. Ami igazán a kapkodásnak volt betudható, az a hosszok nem elég figyelmes betartása ... Ez garantáltan okoz egy kevés fejtörést, ha a 'száraz' összerakásnál valami miatt nem derül ki. Nagyon beleszaladtam a pofonba, mikor képet kereteztem, és a keretlécet is én készítettem ... A kép mérete kb. 80x60 cm volt, és még keretszorító hevederem sem volt. Ellenben megtanultam pár dolgot, térdig izzadságban járva a fűtetlen garázs-műhelyben.
Fedett teraszról van szó, eső nem éri max felmosás, nap se igazán.
Párnafák miatt alulról se kap nagyon vizet.
Kiszámolom hogy jönne ki luccal, borovival natúrban és az fog dönteni. 32 nm helyre nem vagyok hajlandó majd 500.000-et kiadni csak alapanyagra. Nem az a gond, ha kicsit drágább, de a 2x szorzó sokkkkkkkk.
Megpörkölöm luccot is, az ad neki plusz keménységet (persze csodát nem ér akkor sem) és ennyi.
Az építő lucból készült kinti asztal is köszöni jól van meg padok, 3 év tető nélküli időt elvoltak és semmi nyoma nincs gyengülésnek meg rohadásnak. A keménység az egyedüli ami kérdéses hogy bírná a strapát.
Nekem a dewalt 774 gérvágóm van, napokban vettem észre, hogy bíz ennek is van kotyogása, csak eddig nem tűnt fel. 90 fokos vágás alatt nem bukott le, 45 foknál véletlen megmoccant kicsit, de vágás közben nincs gondom vele.
Viszont fele akkora se a kotyogás, mint anno einhellen és avval is tudtam dolgozni :)
Szerintem ez általános jelenség. Mások is beszámoltak erről, meg szerencsére én is azt tapasztaltam, hogy amikor elővezettem "szégyenkezve" valami alkotást a lakásba, asszonypajtás hasra esett, pedig én tudtam, hogy hol milyen hiba van benne. Ha más nem veszi észre, lehet, hogy nem is akkora hiba.
Viszont az nem baj, ha az egyszeri hobbista is törekszik a tökéletességre, aztán vagy sikerül, vagy nem. Úgyhogy ne légy elkeseredve. :))
Egyébként jópofa ez a szögmérős megoldás, pl a saját makitámon az atyauristen sem fog 2 tized fokkal eltérni az előre rögzített 45 foktól, mert egyszerűen bekattan. Ha jól tudom a kapex pl figyelmen kívül tudja hagyni a stopokat, ha éppen azt akarod (meg pár másik is, de egy olyat sem ismerek a hatvanezres kategóriában, ami ezt tudná) Szóval ja, csodák nincsenek.
Egyébként miért nem csinálsz egy shooting board-ot ?
Sajnos nekem nem igazán sikerül. Vagy ügyetlen vagyok, vagy magasak az elvárásaim. De a negyedik illesztésnél nem tudom megoldani, hogy szabadszemmel ne lássak hézagot. Jó, ha megmutatom valakinek a tükörkeretet, azt mondja, de baró lett! De én látom, hogy nem. :-(
Hát ezért írtam a 189553-as hozzászólásomat. Hogy neki "csak" az a lényeg, hogy jó legyen a 45 fok. Ezzel persze egyáltalán nem bántani akartam, hanem rávilágítani, hogy bizony nem kis elvárás az a gérvágótól. Mert egy vágást ugyan össze lehet nyomni hézagmentesre, meg hozzá a másodikat is, meg a harmadikat is, de ahogy a "kör" bezárul(na), ott jön a fejvakarás...
Kérlek szépen kell hozzá egy egyetemes szögmérő. Megfelelő méretű sáskalábat beállítom vele 45°-ra és garantáltan pontos an fog ennyit vágni az olcsó gép is. Lányoméknak 3 asztal lapját is így szegtem körbe.
Igazad van , biztos jobb a drága szerszám. ahogy írod még velük is előfordul, hogy pár órát el kell tölteni a beállítással. Az említett gérvágók közül a parkside van nekem és miután sikerült precízen beállítani sikeresen teljesítette a kolléga úr elvárásait ( nincs szabad szemmel látható hézag)Úgy hogy hobbira teljesen jó lesz. Azt is jól tudom hogy ez nem vonatkozik minden LIDLIs szerszámra, de szerintem ez kivételesen nem annyival vacakabb mint amivel olcsóbb, a 10 szeres szorzó csak árban van.
Szalonnál csak dewalt volt, nem is tudtam mást ajánlani (végén max horror áron bosch-t, amit meg amúgy is utálok.
Most ha megnézed nem mindig dewaltot javaslok, de alap gépekben tény és való hogy jobb fához, mint egy metabo vagy makita. (de már egy ideje agyalok metabo sxe 450-en Dw helyett, de nem visz rá a lélek ($$$). Dewalt is átvette a változtatható rezgőkört, metabo licensz xd csak épp 2x áron, no azt nem veszem meg).
Asztali fűrésznél nem javaslok mást, mert hasonló árú makita egy kalap, metabo szintén közel se olyan, mint Dw.
Gyalunal hc 260
Extenterem volt metabo fsx 200, na annál mérföldekkel jobb a Dw 6423...
'AZ ellenfél kapusát a csatár teszi naggyá !' - ez itt is érvényes. Bocsássatok meg, de sokszor furcsa az a pontossági igény (??) amikre vonatkozó kérdések vagy állítások itt meg tudnak jelenni. Nem tudom, hogy mit keres egy egyszerű famunkánál a század milliméteres vágási pontosság (nem intarzia esete !), mikor a fa nedvességre reagálása ezt jóval meghaladja ? Soha nem kellett még fél milliméternél pontosabban vágnom, beleértve a csapolást is, aminek elég határozott a pontossági igénye. A híres japán ácsok (asztalosok) trükkje az illesztésnél: nedvesítés, óvatos él lekalapálás - aztán az összerakás után pontosra dagad :)
Eddig a morgás, ezután a javaslat:
- meg kell tanulni a szerszámmal bánni;
- meg kell tanulni, ha a szerszámon van állítási lehetőség, akkor annak mi a hatása;
- meg kell tanulni, hogy egy cél élérése érdekében milyen műveleteket, milyen sorrendben kell elvégezni;
- meg kell tanulni, lehetőleg baleset nélkül, hogy az adott szerszám az adott anyagon milyen előtolási erőt, sebességet visel el.
Ha ez már mind megy, akkor lehet, hogy egy jobb szerszámmal valóban jobb minőségű munkát lehet végezni.
Addig meg egy feladat van: megismerni a fát, szerszámot, és a műveleteket elsajátítani. Amíg ez nem lesz készség, addig tökmindegy, hogy a Lidl-es cucc vagy bármi más van a kezed alatt.
Az ennél sokkal drágább makitával is szívok, mert képtelen pontos 45 fokot vágni.
Talán a legjobb megoldás egy gérvágó nagyolni, utána meg egy 45fokos shooting board egy rendes gyaluval. Ha jól csinálod meg, akkor azzal lehet tökéletes közeli 45fokot csinálni, csak ne rögtön egy No5 Lie-Nielsen-t vegyél hozzá, mert többe lesz mint 3db lidlis gérvágó :)
Simán lehet, hogy a konnektorból felvesz 2700-at, a tengelyen meg lead 500-at. A többit meg elfűti. Gondoltak a télen is hideg műhelyben dolgozó kollégákra :)
Lötyögni mindkettő tud. Szerintem ez a legkisebb hibájuk, ha kiismered tudod kezelni. nekem parkside van és tudok vele kedvemre dolgozni a metabo nagyobb név és valszeg ezt is tükrözi az ár. Amit Paco ajánl az a gazdagoknak való és alig hiszem hogy kottyanás mentes lenne, icipicit az is biztos tud lötyögni és akkor nem éri meg a negyed milliós ár különbség, ha csak nem napi 8-10 órában dolgoztatnád. Nekem van egy régi festool rezgőcsiszolóm nagyon sokat kibírt, de a vásznat rögzítő acél karmok azért egyszer csak eltörtek, úgy hogy nagyobb a füst mint amit tud ez a szuper csúcs király kategória.
2000-ben korszerűsítettük a lakást, saját központifűtéssel, kombi cirkó kazánnal. A fűtés visszatérő ágát a fürdőszoba járólapja alatt megjáratta párszor a szerelő, hát, mit ne mondjak. Álom kilápni a zuhanyfülkéből a meleg padlóra. A macsekunk is oda jár aludni.
Vettem ilyen láncot a gyári mellé. Tényleg más a szöge, de én a használatban nem érzek releváns különbséget. Ha éles mindkettő jó és sztem nagyjából ugyanannyit is bírnak. Bár én ritkán veszem elő, nem eléggé hm. folyamatos a tapasztalatom.
Én egyszer felhívtam a céget és megkérdeztem, hogy valóban ilyen energiapazarló ez a készülék, mert akkor isten ments ilyet venni, négyszer annyit fogyaszt mint kellene. Hápogott egy sort az illetékes... :)